oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. november 13. 06:30,  Az űrmúzeum és az eretnekek 89 komment

2018. november 13. 06:30 Határátkelő

Az űrmúzeum és az eretnekek

Lassan hagyomány, hogy a Seldon-család minden évben beszámol arról, merre és hogyan kalandoztak a nyár folyamán. A jó hír az, hogy ez idén sem marad el, ráadásul a lassan egyre hidegebb ősz közepén nosztalgiázhatunk egyet (pontosabban kettőt, mert két részben olvashatjátok a kalandokat) a nyárról. Induljunk hát el sok kép segítségével!

cim_03-as_kep.JPGAriane 5 méretarányos mása az űrmúzeum külső részén

„Ez most nem egy igazi útleírás lesz, hanem inkább csak egy kis összefoglaló, a languedoc-i nyaralásról, sok képpel. Ezzel együtt természetesen egy kis ismertetést is írok az általunk meglátogatott városokról és vidékekről.

A nyári szünet mindig hosszú, és mint ilyen sok szervezést igényel. Nálunk úgy alakult, hogy július közepétől a lányok Magyarországra mentek. A végén mi is követtük őket pár napra. Ezután mi is szerettünk volna családilag nyaralni, így még tavasszal kinéztük, hogy Budapestről van járat Bordeaux-ba. Innen indult az utunk.

Bordeaux-ról sajnos semmit nem írhatok most, mert ott pont nem voltuk egy napot sem, hiszen itt csak a felvettük a bérautót. Első napon egy óra körül megérkeztünk első szállásunkra, Toulouse-ba.

Az űripar városa

A város kánikulával fogadott minket, érdekes módon itt nagyobb hőség volt, mint később az utunk során a tenger mentén. Első nap már nem volt sok energiánk a forró utcákat járni, ezért aznap inkább a város egyik parkját és - naturellement - a játszóterét kerestük fel.

01-es_kep.JPGToulouse – Japán kert

Innen begyalogoltunk a város központjába. Noha ma Toulouse leginkább űriparáról ismert, a középkorban is nagyon jelentős központ volt, mint a Toulouse-i grófság székhelye.  A XII. század végén Fülöp Ágost király számolta fel a grófság maradékát, az albigensek elleni keresztes háború ürügyén.

A város leglényegesebb műemléke a Capitole, a toulouse-i városháza hatalmas épülete.

02-es_kep.JPGToulouse – Capitole, a városháza

Másnap megnéztük a toulouse-i űrmúzeumot. Ez Európában a legjelentősebb ilyen múzeum, hiszen itt van az Airbus és az Ariane rakétákat gyártó Thales Alenia Space vállalat egyik központja. Továbbá itt van a legnagyobb európai nemzeti űrügynökség, a CNES egyik központja is. Reggel 10 órakor érkeztünk oda, és az egész napot rászánva mindent megnéztünk.

04-es_kep.JPGA „végtelen út”. Azért nevezik így, mert a járda melletti kis táblákon lehet követni az egyre távolabbi csillagokat.

05-os_kep.JPGJohanna éppen próbál „súlytalanság” állapotában golfozni…

06-os_kep.JPGEgy űrhajós kesztyű. Azt lehet megfigyelni, hogy idővel hogy „keményedik be” a világűrben.

Volt egy időjárásjelentős helyiség is. Ki lehetett választani egy időszakot, és mint időjárásjelentő fel kellett olvasni egy szöveget, a háttérben megjelent térképen követve.

Nagyon nehéz volt, mert a lányok mindig elmozgatták a kamerát és amellett fogalmunk sem volt, merre mutogatunk. Csak záráskor indultunk haza. Talán ez volt az első múzeum, ahol nyitástól zárásig voltunk.

A katharok központja

Másnap Albi érintésével indultunk Carcassonne-ba. Albi leginkább a középkori eretnek mozgalomról ismert. Itt volt a kathar, vagy albigens eretnekség egyik központja. A katharok a 11-ik században tűntek fel a mai Languedoc vidékén és Dél-Franciaország más vidékein.

A katolikus egyház eretnekké nyilvánította őket, és az 1200-as évek elején vallásháborút indított ellenük. A keresztes hadat kísérő pápai megbízott mondta az azóta hírhedtté vált mondást Béziers ostroma előtt, amikor megkérdezték, hogy mi legyen a városban levő katolikusok sorsa: „Öljétek meg mind! Isten majd felismeri az övéit.” – A város több mint tízezer lakosából körülbelül 200 lehetett kathar.

Az egyik utolsó kathar erősség Montsegur volt, ami 1244-ben esett el. Védőit – természetesen – lemészárolták. Az Iron Maiden is írt róla egy dalt.

A város híres a katedrálisáról, ami Franciaországban szokatlan módon téglából készült.

07-es_kep.JPGAlbi, katedrális

Másik érdekes műemlék a Pont Vieux, ami 1035 és 1042 között épült, a Tarn folyó első nagy hídja.

08-as_kep.JPGPont Vieux – a Tarn folyó felett. Itt már elhagyta a híres szurdokát a folyó.

Albi híres szülötte Henri de Toulouse-Lautrec. Grófi családból származott, és családjában sok volt házasság közeli rokonok között. A rokonházasságok következtében jelentkezett nála recesszív öröklődésű betegsége, tömöttcsontúsága is. Testmagassága 152 cm volt. Koponyája torz volt (elrejtésére kalapot viselt), és végtagjai rövidek. Ezzel együtt korán felismerték rajztehetségét. Párizsba költözött és ott lett világhírű.

09-es_kep.jpgHenri de Toulouse-Lautrec – az elmaradhatatlan kalapjával

10-es_kep.jpgBal au Moulin-Rouge - Philadelphia Museum of Art

Carcassonne-ban első meglepetésünkre távolról ez a kép fogadott minket:

11-es_kep.JPGCarcassonne sárga vonalakkal. – valaki graffitizett a várfalra?

Közelebb érve a bejárat felől már pontosabban lehetett látni, hogy mi ez:

12-es_kep.JPG

És pont a kapu előtt már így néz ki:

13-as_kep.JPGKiderült, hogy ez egy installáció, ami szeptember végéig volt látható a váron. Sárga ragasztószalagokat raktak fel a falra, közelről megnézve már látható volt, hogy kezd itt-ott lejönni (szerencsére). Elég jópofa, de jó azt is tudni, hogy nem marad így mindig.

A legnagyobb lakott európai középkori vár

A legenda szerint a nevét a város egy Carcas nevű úrnőről kapta, aki Nagy Károly ellen védte a várat. Károly később feladta az ostromot, és kibékült az úrnővel. Ennen örömére szólaltak meg a harangok. „Carcas sonne” Persze nyilván semmi sem igaz a legendából.

A későbbi korokban a kathar eretnekség egyik központja, és mint ilyet, meghódítják a keresztesek. Ezután nem játszott jelentősebb szerepet a történelemben. Vára romlott, sőt lebontását is eltervezték, végül polgári összefogásnak köszönhetően mégis felújították.

Ma Carcassonne a legnagyobb lakott európai középkori vár. A vár híres kiváló állapotban levő kettős várfaláról a valódi középkori hangulatról, talán ennek is köszönhető, hogy egy középkori témájú társasjátékot neveztek el róla.

14-es_kep.jpgCarcassonne valójában

Innen másnap továbbmentünk Grau-du-Roi-ba, a tenger melletti szálláshelyünkre. Idén tengerparti szakaszt is be kellett terveznünk a nyaralásba. Később kiderült, hogy a helyet nagyon jól választottuk meg, mert jól megközelíthető innen sok nevezetesség a környéken. Van itt egy aquarium is, ami este 11-ig látogatható.

15-os_kep.JPGGrau-du-Roi – aquarium

16-os_kep.jpgEsténként fürödtünk is a tengerben, de napközben inkább a környéket jártuk be.

Halott tű vagy állóvíz

A legközelebbi város Aigues-Mortes. Magyarra fordítva ’halott tűk’-et jelentene szó szerint, de valójában az occitan Aigas Mòrtas « eaux mortes » (‘halott víz’, állóvíz, lagúna) szó módosulása. Aigues-Mortes-ot IX. Lajos alapította. Ez volt akkoriban a francia királyság egyetlen mediterrán kikötője, mert abban az időben Provence még névleg a Német-Római Császársághoz tartozott.

17-es_kep.JPGAigues-Mortes – elkezdjük a körsétát, a háttérben látható, hogy már két várostornyot elhagytunk

Innen indult Lajos kétszer is keresztes hadjáratra 1248-ban és 1270-ben. A kikötő később elvesztette jelentőségét, mert a Rhône deltájában feküdt, és eliszaposodott, mára kikötő már több mint öt kilométerre fekszik a tengertől, és éppen Grau-du-Roi lett a tengerparti üdülővárosa.

A város a vallásháborúk idején még egyszer fontos szerepet kapott. Sokáig volt hugenotta erősség. Majd itt börtönözték be a protestáns rabokat.

A város különleges abból a szempontból, hogy a várfalakon egészen körbe lehet járni az óvárost.

18-as_kep.JPGAigues-Mortes – az egyik városkapu. A kapu fölötti bástya börtönként is szolgált.

A város legerősebb tornya a Tour de Constance

19-es_kep.JPGTour de Constance – a város felől

20-as_kep.JPGÁtjárás a Tour de Constance felé a vizes árkon keresztül

A következő részben dél-Franciaország további szép helyeit járjuk be. Következő részben többek között Montpellierről, Nîmesről és Pont du Gard-ról írok.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr814367587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.11.13. 06:40:50

Szép helyek,rémes történetek.

Hari Seldon 2 2018.11.13. 07:29:36

@Golf2:
Hát az biztos, hogy a középkor nem az emberbarátságáról volt ismert. Az ilyen pápai megbízottak, azt a funkciót látták ela keresztes seregben, mint a vörös hadseregben a pártkommiszárok: gondoskodtak az "elvek mentén" a teljes népírtásról.

Csodabogár 2018.11.13. 10:05:33

Ebből is látható, hogy Franciaországban érdemes utazgatni, mert mindenütt van valami szép és a háború se tépázta meg annyira mint a német városokat és kastélyokat.

Bredpitt Monika 2018.11.13. 11:52:41

@Hari Seldon 2: ti aztán megismeritek a választott hazátokat,

nekem kicsit túl részletes a beszámoló (biztos azért, mert nem tudok mit kezdeni azzal a sok királlyal....IX. Lajos, nekem ez túl sok)

inkább az kötne le nagyon, ha pl elmennél Marseille-ben este és a sikátorokban mászkálnál a feleségeddel, na, azt a beszámolót nagyon érdekesnek találnám,

ez is az volt egyébként, mondjuk főleg azért, mert engem nagyon vonz (ez két z?) továbbra is Franciaország

Bredpitt Monika 2018.11.13. 11:57:38

Az első kép láttán azt hittem AMerikában voltatok. MEglepett az űripar francia vonatkozásban.

Unokaöcsémnek volt egy fülműtétje, talán négy éves volt. Azt mondta a doki, hogy nem lesz semmi gond, de nem lehet űrhajós és búvár (úgy tudom egyik sem akart lenni).

Bredpitt Monika 2018.11.13. 11:59:22

Carcassonne felekerült a bakancslistámra a mai napon. Nagyon jók a képek.

Golf2 2018.11.13. 12:06:50

@Bredpitt Monika: nem tudok mit kezdeni azzal a sok királlyal...itthon is eggyel több van a kelleténél...

Hari Seldon 2 2018.11.13. 12:07:27

@Bredpitt Monika:
Európában nálunk a legjelentősebb az űripar (és a vele összefüggő repülőgépgyártás)

Bredpitt Monika 2018.11.13. 12:07:30

Bal au Moulin-Rouge - Philadelphia Museum of Art

Két legyet egy csapásra a mai napon. Philly az egyik kedvenc városom és a múzeumban is voltam egy párszor. Egész napot kell rászánni.

Én egyszer a new yorki Metropolitan-ben kb negyed órát álltam egy csendélet előtt. Egy függő fokhagymafüzér volt rajta, egy olyan kamraszerű helyiségben, amilyen a nagyszüleimnél volt Nógrád megyében.

Az árnyéka rávetődött a falra. Semmi különös nem volt rajta ezen kívűl, de annyira visszavitt a múltba, hogy alig tudtam elszabadulni a képtől.

Hari Seldon 2 2018.11.13. 12:09:25

@Bredpitt Monika:
Carcassonne tényleg nagy élmény. A két fal rendszer között végig lehet sétálni.

Hari Seldon 2 2018.11.13. 12:10:44

@Bredpitt Monika:
Érdekes, hogy aránylag nagyon sok Toulouse-Lautrec kép van az USA-ban.

Bredpitt Monika 2018.11.13. 12:13:17

@Golf2: hahahaha, jól megnevettettél , bár nem nevetni kell, hanem sírni inkább......nade ma nem sírunk (majd holnap)

(csak zárójelben írom neked -csukja be mindenki a szemét-: tegnap felállítottam a rekordomat, egy napot bírtam dolgozni egy munkahelyen, szintén iskola, de nem lett volna rossz, velem történik valami, amit én sem tudok megmagyarázni magamnak, a lényeg, hogy baromi rosszul lettem és ma már nem mentem, egyébként meg 10 pedagógus kellene és csak öt van, elég szomorú a helyzet, sajnálom őket és minden elismerésem, hogy így állnak helyt)

vissza a poszthoz.....

Bredpitt Monika 2018.11.13. 12:20:38

@Hari Seldon 2: arra kíváncsi lennék egyébként (na, ez érdekes beszámoló lenne számomra, esetleg majd birca jönni fog és segít, de most komolyan , gyere birca és segíts informálódni) hogy a nagyhatalmak mennyit harácsoltak a háborúk idején, és hogy szerezték meg a műkincseket...

pl miért van az, hogy sok Lautrec kép van Amerikában

nekem egyébként az impresszionisták a kedvenceim, múzeumban nem is nagyon szoktam semmit megnézni, csak a festményeket, ha egyáltalán bemegyek múzeumba, egy új helyen szerintem az utcákon kell kóborolni (útikönyv nélkül), előbb vagy utóbb mindent megtalál az ember (de csak ha sokat sétál persze)....

Bredpitt Monika 2018.11.13. 12:28:35

amikor anyuval Párizsban voltunk képesek voltunk sorban állni a Louvre előtt majdnem két órát (nem tudom így van e még, de akkor ha jól emlékszem minden második vasárnap ingyen lehetett bemenni).....

Mona Lisát még láttuk (nekem nagy csalódás volt, mert azt hittem sokkal nagyobb, bár kétség nem férhet hozzá, van abban a mosolyban valami nagyon sejtelmes)

egyszer csak bezártak előttünk egy termet, és végül itthon jöttünk rá, hogy pont akkor amikor mi ott voltunk loptak el egy festményt (vagy lehet többet is 1996 körül voltunk )

szóval ott lemaradtunk az impresszionistákról

Bredpitt Monika 2018.11.13. 12:30:52

Lautrec ezen a képen inkább néz ki egy manhattani ékszerésznek.....

Bredpitt Monika 2018.11.13. 12:33:11

@Csodabogár: amikor férjemmel autóval bejártuk Európa nyugati részét, az egyik kedvenc emlékem, ahogy éjszaka vezetünk Németországban az autópályán és látom a kivilágított kastélyokat,

Amerika után nagy élmény volt, már csak azért is, mert a mérföldek sokkal lassabban telnek, mint a km-ek......

Bredpitt Monika 2018.11.13. 12:36:24

@Hari Seldon 2: nekem Edinburgh nagyon tetszett ,

köszönjük a beszámolót, nekem most is megjött a kedvem, hogy odalátogassak,

amúgy pont most néztem repjegyeket Párizsba, merthogy ott voltam már anyukámmal, a férjemmel, és most lányomat is el akarom vinni,
érdekes élmény három különböző utazás ugyanoda, három különböző korosztályú emberrel, mindenki mást lát a városból

kíváncsi leszek lányomat mi fogja majd meg.......üdv (takarékra állítom magam)

Csodabogár 2018.11.13. 13:02:38

@Bredpitt Monika: Menj el egyszer egy Loire kastély útra. nekem mindkétszer nagy élmény volt, de Franciaország más részei is tetszettek mindig, bár sokszor csak átutaztunk.:-(

Olliék 2018.11.13. 13:46:54

Huh Hari!
Ma is káprázatos helyre vittél minket!!!!

Mrs. Clayton 2018.11.13. 14:02:52

@Bredpitt Monika: annyiban biztos mas lesz h iden epitettek egy uvegfalat az Eiffel torony kore.

Haha, a Mona Lisa szerintem mindenkit lelomboz, engem azert nem, mert a ferjem mondta elotte h milyen kicsi.

Aki Ezet felvette a listajara egy multkori ajanlo alapjan (nem a Sheldon csalade volt) es nem kivancsi egy totalis vasari bazarra, az nyugodtan vegye le.

kardio1 2018.11.13. 14:28:25

Na látod, hogy délen mennyi minden van, és még az idő is jó ! :)
Néhány kiegészítés :
Toulouse még nem Languedoc, az jóval keletebbre kezdődik.
Kár, hogy Bordeaux-t kihagytátok, sokkal szebb, mint Toulouse.
Carcas a szaracén király, Ballak felesége volt a legenda szerint. Férje meghalt a csatában, majd a frankok 5 évig ostromolták a várat, sikertelenül. Ekkor Carcas egy disznót felhizlalt (A muzulmánok nem ették) és kidobatta a várból. Az ostromlók azt hitték, hogy még sokáig van élelme a védőknek, így elvonultak.
Az albigensek tényleg messze álltak a kereszténységtől. A pápa először egy legátust küldött az albigensek közé, aki a társaival gyalog, az apostolok módjára ment közéjük téríteni, de megölték. Ezután következett a keresztes hadjárat.
Az a bizonyos mondat pedig nem hangzott el Amaury szájából, persze a szellemiség hasonló lehetett.
Egyszer errefelé is eljöhetnétek, van mit nézni !:)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.11.13. 14:29:27

Remek poszt, nem ismeretlen a tágabb vidék számomra, de e beszámoló helyszínei mind újdonság eserjével szolgáltak.

Hihetlen hogy mennyire kiépített a francia vidék, nem tudok olyan tájat mondani ami nem lenyűgöző...

Hari Seldon 2 2018.11.13. 14:41:20

@kardio1:
Tudom, hogy Toulouse nem Languedoc, de lényegében az utunk nagy része ott volt, ezért írtam csak egyszerűen így.
Egyébként jó lenne egyszer bejárni a középhegység belsejét is, a Tarn szurdokot, meg a gouffre de Padirac vidékét. (Talán majd jövőre, vagy két év múlva.)
Egyébként egyet értek, a környék tényleg nagyon szép.

Hari Seldon 2 2018.11.13. 14:45:00

@Ződ2000:
Van abban valami, amit Csodabogár mondott, hogy a francia vidéket nem tépázta meg annyira a háború mint a német vidékeket. - És nem is csak a világháborúra gondolok, de például a harminc éves háború arányaiban legalább akkora károkat okozott annak a vidéknek. (És a napóleoni háborúk is jórészt ott zajlottak)

kardio1 2018.11.13. 15:01:01

@Hari Seldon 2: Padirac szuper, de ijedőseknek nem való.

Golf2 2018.11.13. 15:14:45

@Bredpitt Monika: Ismered az Omegától? Addig élj amig élni tudsz,addig menj amig menni tudsz.Sose szerettem az Omegát mégis beugrik ez a számuk de csak most,40 év után...:(

geeeteee 2018.11.13. 16:08:28

@Golf2: Unokabátyám mellett ismertem meg, hallottam anno. Amin meglepődök, az az, hogy mennyire aktuálisak még ma is.Nem csak az a számuk, úgy általában. Az Arc-tól visszafele mindegyik szám borzongató, a szerelmes-nosztalgikusok meg szívszaggatóak, az Éjféli Koncert-be bele tudnék halni, bele is haltam már. Metamorfózisok? Dettó. Ez az élet Babolcsai Néni, átvezetés.

geeeteee 2018.11.13. 16:08:33

A franciáknál még a féknyomon csodálkozom, mennyire természetesen kezelik, Balatonon láttam először, micsoda szabadság.

geeeteee 2018.11.13. 16:08:40

@Hari Seldon 2: Onnantól otthonos, hogy bejártad a vidéket, átszelted Párizst és a Periférián kívül ott éjszakáztál. Nekem nagyon sűrű volt. De azóta is szerelmem.
Móni, neked is: www.imdb.com/title/tt0090563/?ref_=fn_al_tt_1
Betty Blue? Az első máig itt van velem.

Bredpitt Monika 2018.11.13. 17:08:39

@geeeteee: hello, gondolom a Móni az én vagyok......lol (az én szótáramban lots of love).....

sokat jártam Hűvösvölgybe, ott laktak a haverjaim, az egyik srác a Kóbor háza mellett lakott....(a gyöngyhajú srác)

www.youtube.com/watch?v=CGt-rTDkMcM

Bredpitt Monika 2018.11.13. 17:12:08

@Golf2: nem szeretted az Omegát? nemá, milyen magyar vagy te?

Hari Seldon 2 2018.11.13. 17:13:44

@Bredpitt Monika:
Mért mit hittál, mekkora lesz a Mona Lisa? Beteríti a falat?
Nem valami tirannosaurusz az, hogy akkora fejet kelljen festeni. :-)
-> Így van közelebb egy valódi ember fej mértehez.
Ha nagyobb volna szerinted nem hökknnél meg a 2 méter * 3 méteres Mona Lisa fejen?
Szerintem simán az volna a sokkal groteszkebb.

geeeteee 2018.11.13. 17:16:22

Épp a kilencvenes évek közepe táján forogtam ott, ha jól emlékszem, nem nagyon tudtunk menni a sztrájkok miatt, ki lettünk fizetve, mert nem engedtek menni, nem is nagyon mertünk, meg akartunk, kicsit félős is volt, de nem keveredtünk bele verekedésbe. Az ott akkor erősebb volt, mint a hazai taxisblokád. Osztrák rendszámokkal, még a fehér Weisstől.

Bredpitt Monika 2018.11.13. 17:16:25

@Golf2: amíg menni tudsz??? hát, ja

geeeteee 2018.11.13. 17:16:26

@Mrs. Clayton: Mona Lisa, youtu.be/1E7xhUF0CTQ, betettem alvósra, hát ott van a falon, avval kezdődik.@Bredpitt Monika:

Bredpitt Monika 2018.11.13. 17:18:16

@geeeteee: ??????? mi van, megint beengedted a bor Buddhát?

Bredpitt Monika 2018.11.13. 17:19:43

@Hari Seldon 2: igen, jogos talán, de azért mégis olyan kicsi az a festmény.....vagy csak én szeretem a nagyfejű embereket..

Bredpitt Monika 2018.11.13. 17:22:44

@geeeteee: köszi, vagyok olyan kalandvágyó, hogy végignézzem franciául, tök jó fej vagy........jó éjt , vagy mi van már nálatok?

Bredpitt Monika 2018.11.13. 17:27:33

@Csodabogár: egy kastélyhoz volt szerencsénk, a Versailles-i hoz, de az csalódás volt, legalábbis belül, a kertje viszont nagyon tetszett......

Newportban viszont voltam , és ott ezt láttam, az egész város lenyűgöző (igaz a kultúrának nyomát sem látni, haha, csak a vicc kedvéért), a tájért érdemes odamenni, gyönyörű város

www.newportmansions.org/explore/the-elms

geeeteee 2018.11.13. 17:44:42

@Bredpitt Monika: Kb erre számítottam, kikapcsolom az érteítést, 0028, az én hibám. :) Nézzük együtt. Én vagyok a Zorg, csak szőke, meg nagyobb.

geeeteee 2018.11.13. 17:44:44

@Bredpitt Monika: Ugye legalább a négy és fél órás uncut-ot linkeltem? :) Nálam az fut. XOX

geeeteee 2018.11.13. 17:44:53

@Bredpitt Monika: Semmi félreértés, tudom, hogy a Weiß az fehér, de kétféle van, a Gebrüder W. az narancs, a másik az fehér, nem csak a név, a szín is. Böhm-ből is volt piros is meg zöld is. A zöldnél voltam. Und so weiter...

geeeteee 2018.11.13. 17:54:00

0052 Búcsúnyál :)

blackhairlady 2018.11.13. 18:17:30

@Hari Seldon 2: Hari, ez szuper jo volt, jok ezek a tortenelmi leirasok, anekdotak a kepek melle:) A lanyok szeretik az ilyen kirandulasokat? Jo nagyot nottek :)

Bredpitt Monika 2018.11.13. 18:24:18

@Golf2: Lórit én is bírtam, az egyik első lemezem P. Mobil volt

lehet, elég lenne ha csak hallgatnám..........(k... jó)

www.youtube.com/watch?v=xJlq94914EQ

Csodabogár 2018.11.13. 18:35:44

@Bredpitt Monika: Versailles nem tartozik a Loire menti kastélyok közé. Nekem is csalódás volt.

Hari Seldon 2 2018.11.13. 18:56:16

@blackhairlady:
Köszönöm. Igen, általában szeretik. Persze igyekszünk inkább gyerekes témákat válogatni. Vagy olyat amit feltethetőleg élveznek. Péládul nagyon szerették a Carcassonne-ban a két vár fal közötti mászkálást. - Sajnos amire felértünk a várba, aznap pont bezárt az "iskolamúzeum", ami esetleg érdekelte volna őket.
A toulousei űrmúzeum meg mindent vitt. Reggeli 10-es nyitástól a délutáni zárásig ott voltunk. Persze van amikor nagy meleg van, és nehéz őket elcipelni városnézésre. - Ilyenkor a városnéző kisvonat segíthet.

Hari Seldon 2 2018.11.13. 19:08:15

@kardio1:
Egyébként érdekes, hogy egy heavy metal együttes mennyire tájékozott a francia történelemben (függetlenül attól, hogy a pápai megbízott végül is mondta vagy nem az idézetet. - a lényeg, hogy úgy terjedt el, hogy Béziers ostrománál mondta) :

"Montségur"

I stand alone in this desolate space
In death they are truly alive
Massacred innocence, evil took place
The angels were burning inside

Centuries later I wonder why
What secret they took to their grave
Still burning heretics under our skies
Religion's still burning inside

[Chorus:]
At the gates and the walls of Montségur
Blood on the stones of the citadel
At the gates and the walls of Montségur
Blood on the stones of the citadel
At the gates and the walls of Montségur
Blood on the stones of the citadel
At the gates and the walls of Montségur
Blood on the stones of the citadel

As we kill them all so God will know his own
The innocents died for the Pope on his throne
Catholic greed and its paranoid zeal
Curse of the grail and the blood of the cross

Templar believers with blood on their hands
Joined in the chorus to kill on demand
Burned at the stake for their soul's liberty
To stand with the cathars, to die and be free

The book of Old Testament crippled and black
Satan - his weapon is lust
Leaving this evil damnation of flesh
Back to the torture of lies

The perfect ones willingly died at the stake
And all of their followers slain
As for the knowledge of God they had claimed
Religion's still burning inside

[Repeat chorus, 3rd verse]

Templar believers with blood on their hands
Joined in the chorus to kill on command
Burned at the stake for their soul's liberty
Still running heretics under our skies

As we kill them all so God know his own
Laugh at the darkness and in god we trust
The eye in the triangle smiling with sin
No passover feast for the cursed within

Facing the sun as they went to their grave
Burn like a dog or you live like a slave
Death is the price for your soul's liberty
To stand with the cathars and to die and be free

[Repeat chorus]

Dikusz 2018.11.13. 19:11:54

@kardio1: @Hari Seldon 2:
Jó olvasni a beszélgetéseteket, hogy mi minden néznivaló van arrafelé, amerre jártatok. :)))

kardio1 2018.11.13. 19:30:12

@Csodabogár: pedig gyönyörű ! Az igaz, hogy túl sok a turista.

kardio1 2018.11.13. 19:35:44

@Hari Seldon 2: ez egyfajta nézőpont, ami a dalban van. Most sajnáljuk a katharokat, mert ők vesztettek, de valószínűleg ők sem kezelték másként a hithű katolikusokat, ahogy a térítő pápai legátust is megölték. Nyilván ma senki se támogathat olyat, hogy a hitéért megöljenek vagy akár csak üldözzenek bárkit is.

nyuszigonosz 2018.11.13. 19:44:26

@Hari Seldon 2: Megint nagyon érdekeset írtál, Hari. Meg természetesen @kardio1: kiegészítései is jók, Franciország gyönyörü.
( De kár, hogy nem néztétek meg a Millau-i hidat. )

Amúgy másokkal ellentétben: nem zavaró a történelem leírása, söt!

gabors 2018.11.13. 19:53:49

@Hari Seldon 2: "Európában nálunk a legjelentősebb az űripar (és a vele összefüggő repülőgépgyártás) "

nem sokaig !! Mo nagy leptekkel halad a miniszteri biztos szerint mar is igen jelntos a hazai urkutatas (a felcsuton elkoltott penzbol egy egesz bajkonurt lehetett volna ujitani mara )

Hari Seldon 2 2018.11.13. 19:59:29

@gabors:
Ja persze, majdnem elfelejtettem.

Hari Seldon 2 2018.11.13. 20:04:49

@nyuszigonosz:
Sajnos már nem fért bele az időbe a viaduct. Túl messze volt a szállásunktól. Helyette Montpellier környékén jártunk, meg a közeli városokat néztük meg.
Viszont a középhegységbe vissza kell jönnünk, mert kimaradt rengeteg látnivaló.

nyuszigonosz 2018.11.13. 20:07:05

@Hari Seldon 2:
Tudod, én sem láttam még élöben. Pedig járkáltam sokat a környéken, de mindig egy kicsit messze volt.... na majd tán egyszer.

Bredpitt Monika 2018.11.13. 20:12:04

@Csodabogár: köszi az infot, de nem is mondtam, hogy oda tartozik........

Bredpitt Monika 2018.11.13. 20:17:29

@Golf2: köszi, nem tudom, hogy valaha is képes leszek e nem visszanézni........

Bredpitt Monika 2018.11.13. 20:22:34

@Golf2: látszik, hogy egy korosztály vagyunk nagyjából.....

Arthamyr 2018.11.13. 21:00:04

@Hari Seldon 2: Azt a bizonyos együttest nem teljesen sötét emberek alkotják (az egyikük pl. egész komoly repülőgépek vezetésével is megbírkózik) és szeretik is a hasonló témákat..

+1 a Maidenért, de amúgy is jó kis kalaúz volt.

kardio1 2018.11.13. 21:00:15

@gabors: ez hülyeség. Tényleg fontos űrkutatási fejlesztések köthetők Magyarországhoz, több magyar eszközt építettek be űreszközökbe. A stadionépítés más tészta.

kardio1 2018.11.13. 21:08:59

@nyuszigonosz: @Hari Seldon 2: múltkor egy konferencia vacsoráján egy Millau-i kardiológussal beszélgettem. Ő a városban magánrendel. A kórházban senki nem marad meg, azt mondta, olyan baljós érzése, rossz hangulata van mindenkinek, hogy hamar továbbállnak az orvosok. Az épülethez kötik ezt. Főleg azóta van ez így, amióta a viaduktot felépítették. Szerinte valami mágneses hatás lehet a háttérben, sok vasérc van a környező hegyekben, és ehhez jött a viadukt. Ez persze az ő elmélete.

Hari Seldon 2 2018.11.13. 21:35:24

@kardio1:
Valószínább Montpellier elszívó hatása a fő ok. Nálunk is így van, Luxembourg elszív minden dolgozót mindenhonnan. (Mondjuk mi ezzel együtt jól érezzük mqagunkat itt egy kisvárosban, mégis közel az európai központokhoz.)
De azt gondolom ez világjelenség. Az emberek a nagyobb városokba igyekeznek.

kardio1 2018.11.13. 21:40:52

@Hari Seldon 2: nem erre gondoltam. Ez speciálisan a kórházat érinti. Ő a városi rendelőjében jól elvan, de amikor a kórházba megy terheléses ekg-kat csinálni, ő is érzi ezt a negatív hatást. Valami van ott a levegőben.

nyuszigonosz 2018.11.13. 21:42:54

@kardio1: Nahát! Hát amúgy meg kitudja.

Pedig milyen szép az a viadukt. Tán a leghosszabb híd a világon.
Láttam pár doku - filmet az építéséröl, meg azthiszem ha nagyon erös szél van, lezárják, mivel olyan magasról lefújhatná a rajta áthaladó autókat a szél.

nyuszigonosz 2018.11.13. 21:50:00

@kardio1: Hát vannak épületek, amelyekben kitudja mi miatt nem jó lenni.

gabors 2018.11.13. 21:57:08

@kardio1: "@gabors: ez hülyeség. Tényleg fontos űrkutatási fejlesztések köthetők Magyarországhoz, több magyar eszközt építettek be űreszközökbe. A stadionépítés más tészta. "

mi a hulyeseg ? hol irtam mast ? vagy a miniszteri biztos ir mond hulyeseget (ez mondjuk nem lenne meglepo ... )

vagy nem lennenk elobbre ha nem az NB XV-os csapatoknak meg nem magyar egyesuleteknek epitenenek stadionokat hanem mondjuk alapkutatasra adnak a TAO-?

kardio1 2018.11.13. 22:03:33

@gabors: a meggondolatlan kritika a hülyeség. Magyarországon jelentős űrkutatási tevékenység folyik és a miniszteri biztos egy elismert szakember ezen a téren.

Hari Seldon 2 2018.11.13. 22:15:07

@Arthamyr:
Persze tudom, hogy az ilyen rock bandák tagjai nagy részt profin felépített PR termékek, egy előre belőtt célközönségnek. És aki egy ilyen szintre elér ebben a szakmában (is), az azért elég keményen képezte magát, és nem feltétlenül az a meg nem értett lázadó, akit el akarnak adni.
Simán lehet köztük tök tájékozott, hogy azt ne mondjam művelt is köztük.

(Ettől független dolog, hogy egy együttes jó, vagy rossz zenét játszik)

Csodabogár 2018.11.13. 23:06:12

@kardio1: Kétszer voltam. Először az ősidőkben még Zürichből és akkor tényleg rengeteg turista volt, várakozás a bejutásra meg minden. Aztán elvittem az Embert, tudod USA-ban élt, nemsokat látott.:-)
Ennek kb 8 éve és a legnagyobb meglepetésemre, mindenhova simán be tudtunk menni. Semmi tömeg, nagyon kellemes volt. Mindkét alkalommal szeptemberben voltam.

Csodabogár 2018.11.13. 23:17:57

@Csodabogár: Most látom, hogy felületesen olvastam. Te Versaillesről írtál én viszont a Loire gondoltam. Versaillesben tényleg iszonyat mennyiségü turista tette teljesen élvezhetetlenné a helyet.

geeeteee 2018.11.14. 06:38:40

@kardio1: @gabors: A szakemberséget kívülről nem akarom megítélni, nem értek hozzá. Viszont a közelmúlt híreiből rémlik, hogy az űrkutatást is összenemzetizték és migránsozták. Azt sem tudom, hogy ez önszorgalom, vagy feltétel a forráshoz jutáshoz, szerintem ezek ugorhattak be. Dr. Ferencz Orsolya előadása Székesfehérváron: youtu.be/Iy1Hq-587Ow No nem ő az első a tízparancsolatozással sem. Ettől a trendbesimulással egyre gyanúsabb, sajnálom.

kardio1 2018.11.14. 08:01:25

@geeeteee: ez már fóbia ! Megnéztem ezt a videót, ami egy egyházmegye által szervezett előadás volt. Hogy, hogy nem, a meghívott előadó vallásos (ó skandalum !), keresztény (ó skandalum a négyzeten !) és a hitéről beszél. Nyilván keresztényként azt gondolja, hogy a keresztény gondolkodás a helyes, ilyen szemszögből nézi a világot. Migránsozást nem hallottam. Azt tényleg mondta, hogy Európa lakossági összetétele megváltozott, de ha ez migránsozás, már régen rossz. Tényleg nem lakott mindig 100 ezer muzulmán Münchenben pl. (forrás: index). A tízparancsolat sem volt benne a videóban, meg "nemzetizés" sem.

Hari Seldon 2 2018.11.14. 11:39:25

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Köszönöm. A következő részben is sok érdekes hely lesz. Még Magyarországról is érdemes megszervezni. (megoldható fapadossal a repülés)

kardio1 2018.11.14. 12:53:55

@Hari Seldon 2: a Bordeaux-i Wizzair járat nem üzemel október vége óta, a nizzai sem. Az előbbi áprilistól újraindul, kedden és szombaton lesz járat. A korábbi hétfői és pénteki ritmus jobb volt, ha csak egy hétvégét akartál a célvárosban tölteni.

geeeteee 2018.11.14. 13:30:10

@kardio1: Helyedben elolvasnám még egyszer amit én írtam, aláhúzom pirossal, közelmúlt hírei. A videót is nézzed meg, mert az alapján amit írsz, nem is láttad. Igenis benne van a tíz parancsolat.

444.hu/2018/11/03/az-uj-urkutatasi-biztos-megtalalta-a-kapcsolatot-a-vilagur-es-a-migracio-kozott

kardio1 2018.11.14. 13:59:57

@geeeteee: a youtube-os videót néztem meg, amit belinkeltél. Ez egy másik ?

kardio1 2018.11.14. 14:06:09

@geeeteee:
A tízparancsolat a 444.hu-n sem volt említve.
A migránsozás az lehetett a szöveg alapján, hogy a Frontex, az EU szervezete által használt Sentinel műholdban magyar alkatrészek vannak.
Óriási migránsozás...
A Sentinel műhold adatait egész Euró­pa felhasználja a katasztrófavédelemben, a mezőgazdasági termésbecslésben, sőt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) is ezen szatellitrendszer segítségével követi nyomon a néptömegek mozgását. Kevesen tudják, hogy egy kisebb magyar cég kétezer alkatrésszel járult hozzá a ­Sentinel elkészültéhez – tájékoztatott a villamosmérnök, űrkutató.

Hari Seldon 2 2018.11.14. 14:07:25

@kardio1:
Az igaz, hogy a téli menetrendnél sok kisebb desztinációt szüneteltetnek.

geeeteee 2018.11.14. 14:37:30

@kardio1: Ilyen analfabéta szerepjátszással nem fogsz tudni fárasztani, szánalmat viszont sikerült keltened.

kardio1 2018.11.14. 18:51:12

@geeeteee: nem értelek. Hivatkozol egy videóra, amit megnéztem, és nem találtam benne, amit te említettél. Utána elküldted a 444 cikkét és egy videót említesz. Videót nem találtam, a cikket elolvastam, továbbra sem találom, amire utalsz, ezek után szánalmasozol, meg analfabétázol...
Inkább nem mondok semmit.

Arthamyr 2018.11.15. 16:23:29

@kardio1: youtu.be/Iy1Hq-587Ow?t=149

A linkelt helyen van az első videóban, a sziklaszilárd, következetes kereszténység előtt. Az ilyen emberek húzzanak szépen vissza a 12. századba, az a sziklaszilárd, következetes kereszténység helye, de ha nem, legalább ne legyenek "űrkutatási biztosok", kutassanak teológiát, de ne az adófizetők pénzéből, hanem inkább a hívek önkéntes adományaiból. Egyébként az űrt lehetne kutatni olcsóbban is, pl. a békemenetesek fejében.

Azt hittem, nehezített lesz, és akkor mondja, amikor a riporter "fölébeszél", de nem, itt van kerek perec. Most nem kezdem el elemezni, de bennem valahogy nem keltett szimpátiát a néni, és nem az a benyomásom, korunk egyik legnagyobb koponyája. Szerintem csak jó káder, azt ennyi. Jóisten szabta feladatul. Köszönjük szépen. Szerintem meg inkább valaki a kormányból, csak azt nem tudom, melyik a rosszabb...

Elszomorító, hogy egy doktorált villamosmérnök ilyet nyilatkozik, ezek után nem tudom, miért csodálkozom, hogy olyan tanáraim voltak, amilyenek. Lehet, hogy ez jobban jelzi a magyar oktatás minőségét, mint a PISA teszt.
Vagy csak a pénz nagy úr, és úgy gondolta, visszanyeli a hányingert, és mondja, amit mondani kell, hogy végre rendesen keressen.
Csak azt nem tudom, melyik a rosszabb...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása