oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. november 10. 06:30,  Merre tovább, Magyarország? 75 komment

2018. november 10. 06:30 Határátkelő

Merre tovább, Magyarország?

Vajon merre tart az ország a határátkelés és a visszaköltözés szempontjából? Mit mutatnak az adatok és mit gondol minderről a szakember? Az elmúlt évtizedben kivándorló országgá vált Magyarországon marad a tendencia, vagy várható változás? Ezek a kérdéseket is boncolgatta a Tárki a napokban megjelent átfogó kutatása, amiről érdemes beszélgetni kicsit.

hid_alol.jpg

Meglehetősen nagyot ment a magyar sajtóban a Tárki Társadalmi riport 2018 című tanulmánykötete, ami több okból sem meglepő: egyrészt csak kétévente jelenik meg (a rendszerváltás óta), tehát eseményszámba megy, másrészt komoly szakemberek írtak bele nagyon érdekes tanulmányokat.

Ami minket a leginkább érdekelhet, az Hárs Ágnes tanulmány az elvándorlásról. (Egyébként itt olvasható el teljes egészében.) Az írás bizonyos megállapításait már kivesézte a magyar sajtó, ezeket csak röviden összefoglalnám, hogy aztán egy talán ritkábban emlegetett, de nagyon érdekes részt emeljek ki. 

Portugália talán utolérhető 

A kötetben Magyarország helyzetét két régiós (Lengyelország és Románia) és két nyugati (Ausztria és Portugália) országgal hasonlították össze. Mind kiderült, az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem tekintetében a rendszerváltást követően a nyugat-európai országok dinamikájához képest a keleti országok gyorsabban fejlődtek, ám azok között Magyarország dinamikája a legmérsékeltebb. 

Ausztria persze még az Európai Unión belül is kifejezetten dinamikusan fejlődik, így kissé szerencsétlen az állandó összehasonlítgatás, de a szerzők szerint Lengyelország és Románia is dinamikusabban fejlődik, mint Magyarország. 

A dolog tehát úgy áll, hogy Ausztria őrzi történelmi előnyét, a többi ország pedig lassan felzárkózik. Érdekes, hogy a kiadvány szerint Portugáliát akár tíz éven belül utolérhetjük. 

„Nagyon könnyen belekerülhetünk egy olyan negatív spirálba, hogy itt marad az alulképzett maradék. Illetve úgy válik ketté a társadalom, hogy lesz egy globalizációban versenyképes része, és lesz egy maradék, amelyik teljesen versenyképtelenné válik, ettől frusztrált lesz, és mindenféle politikai bullshiteket megvesz” – vázolta a veszélyeket az Index összefoglalója szerint a bemutatón Tóth István György. 

Határátkelő diplomások 

A Tárki kötetet szerint a régióban (a régió alatt minden esetben a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott volt szocialista országokat értem) Magyarországon a legmagasabb a felsőfokú végzettségű elvándorlók aránya. Magyarországról öt év alatt 170 ezren vándoroltak külföldre, többnyire fiatalok, képzettek, vállalkozók. 

Nagyon érdekes és elgondolkodtató, hogy a régió többi országával összehasonlítva kicsi az alacsony végzettségű elvándorlók aránya. Ugyanakkor Magyarország az egyetlen, ahonnan a felsőfokú végzettségűek vándorolnak el a legnagyobb arányban (tavaly ez 8 százalékot jelentett). 

2012 és 2017 között az elvándorlás felgyorsulásával a kivándorló diplomások aránya is nőtt, évi átlag 0,7 százalékponttal, aminél csak Romániában volt magasabb a növekedés. 

2010 és 2017 között több mint 200 ezer fővel nőtt a külföldön élő 20-65 évesek száma, 2013 óta lassuló ütemben. 

Visszafordítható-e az elvándorlás? 

Ennyi tehát a rövid összefoglaló, most pedig lássuk, mi a helyzet a jövővel, az nagyjából mire számíthatunk az elkövetkező években. Azt Hárs Ágnes többször is megjegyzi, hogy az elvándorlás Magyarországon növekvő és erősödő, a gazdaságot és a társadalmat is befolyásoló folyamat, ráadásul a kedvezőtlen hatások mind nyilvánvalóbban érzékelhetők. 

Az alaphelyzet ugye az volt, hogy az uniós csatlakozást követően az Európai Unió fejlettebb régiói gyakorlatilag elkezdték elszívni a munkaerőt az újonnan csatakozott országokból, ahol ennek köszönhetően egyrészt rohamosan kezdett csökkenni a munkanélküliség, majd elég hamar megjelent a munkaerőhiány is (főleg az építőiparban és a szolgáltatásban). 

Minderre rátett egy lapáttal a 2008-as világválság, ismét belendült a munkanélküliség, aminek következtében elkezdett nőni az elvándorlás. Majd nagyjából ugyanez megismétlődött 2012 környékén (nyilván nem függetlenül a német és az osztrák munkaerőpiac megnyitásától). 

Lecsúszó Magyarország 

Az jól látszik, hogy mivel a magyarországi (és általában a régiós) bérek ugyan közelítenek valamennyire az uniós átlaghoz, de a leginkább fejlett országok esetében még nem érik el a kétharmadot sem, van miért menni. 

Ha ez nem lenne elég, Hárs Ágnes szerint Magyarország helyzete különösen kedvezőtlen, mert a nominális jövedelmek relatív szintje lényegében nem változott, magyarul álldogálunk egyhelyben, illetve folyamatosan csúszunk vissza, és a magyarországi jövedelem alig haladja meg az EU–15 + 2 országok átlagának az 50 százalékos szintjét. (Ezen a téren az utóbbi években látszik némi javulás.) 

A helyzet tehát az, hogy a magyar fizetések tartósan elmaradnak a nyugati bérektől, ami folyamatosan ösztönözheti a határátkelést. Mivel a gyors és tartós bérnövekedés nem fenntartható hasonló mértékű gazdasági növekedés nélkül (márpedig az nincs), így az elvándorlást ösztönző tényezők változatlanok – írja a tanulmány. 

Mi a helyzet a visszatérőkkel? 

Már többször esett szó arról itt, a blogon is, hogy ha a határátkelőkről nincsenek pontos adatok, akkor a visszavándorlókról még kevesebb szám áll a rendelkezésre. Az viszont biztosnak tűnik, hogy mára a külföldi munkavállalás nem feltétlenül végleges döntés, miként a hazaköltözés sem, azaz aki egyszer visszatért Magyarországra, az hosszabb-rövidebb idő elteltével újra elmehet (majd visszatérhet és így tovább). 

„A külföldi munkába lépők egy része is hazatér, de arányuk messze elmarad a kilépőkétől, és nem tudjuk, hogy milyen tartós a visszatérésük. A folyamat egészének a megfordítását a külföldön élők állományának a csökkentése jelentené, azaz, ha a hazaáramlás aránya meghaladja az elvándorlás arányát” – írta Hárs Ágnes is. 

A számoknál azonban érdekesebbek a hatások, márpedig azok minimum vegyesek, legalábbis korábbi lengyel és balti kutatások szerint. Mert bár rövid távon csökkentik a munkanélküliséget a hazaköltözők, akadnak kevésbé pozitív fejlemények. 

Az egyik ilyen, hogy a külföldi tapasztalattal rendelkezők egyszerűen magasabb fizetést kérnek a munkájukért, ami feszültséget szít a gazdaságban (és nyilván az egyes munkahelyeken). 

Ráadásul jellemzően azok térnek haza, akik határátkelésük előtt munkanélküliek vagy marginális foglalkoztatottak voltak, tehát igazán mély és komoly hatással nincsenek a gazdaság helyzetére. 

Lengyelországban és a balti államokban mindemellett az a tapasztalat, hogy míg korábban jellemzőbb volt az oda-vissza vándorlás, addig a válságot követően inkább a tartós határátkelés jellemző. 

A régiós tapasztalatok azt mutatják, a különféle, hazatérést ösztönző programoknak sok értelme nincs (ékes magyar példája ennek a Gyere haza fiatal látványos kudarca), ennél hasznosabb (lenne) a kapcsolatépítés a külföldön élőkkel, valamint a hazautalt összegek célzott hasznosítása. 

Megoldás lehet a bevándorlás? 

Még ha félre is tesszük a magyar kormánypropaganda külföldiekkel szembeni megnyilvánulásait és csak gazdasági szempontból vizsgáljuk a kérdést, akkor is azt dobja a gép, hogy a szakirodalom szerint az elvándorlást akkor lehet bevándorlással pótolni, ha egy ország vagy régió vonzereje a visszavándorláshoz és a bevándorlók vonzásához is elég erős (ez történt a mediterrán országok közül többen). 

Márpedig erről a régióban és így Magyarországon sincs szó. Mint Hárs Ágnes írja, az az ország vonz sikerrel szakembert külföldről, amelyik a sajátját is képes megtartani, azaz aki a saját szakembereit sem tudja megtartani, nehezen vonz külföldieket. 

A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe (World Economic Forum Global Competitiveness Index) alapján ezen a téren a régiós országok mindegyike a leggyengébbek között van, bár Lengyelország, Észtország és Csehország valamennyire kivétel. 

Magyarország a legutolsók egyike a rangsorban, és 2014 és 2017 között mindkét mutatóban romlott is. Így Hárs Ágnes szerint „rövid távon nehezen képzelhető el olyan sikeres bevándorlási politika, amely érzékelhető mértékben képes az elvándorlást ellensúlyozó és a hiányt csökkentő külföldi munkaerő vonzására Magyarországon”. 

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy Magyarország nem tud kitörni a „kivándorló ország” szerepéből, még akkor sem, ha a folyamat természetéből adódóan van visszavándorlás is. 

Talán ha hasznosítani tudnánk a minket elvándorlásban is időben megelőző, elkerülhetetlenül modernizálódó országok tapasztalatait… 

Százezer magyar hazafelé tart – az MNB szerint 

Nagy kérdés, hogy amikor a Magyar Nemzeti Bank napokban megjelent tanulmányában 100 ezer külföldön élő hazatérésével számolnak, akkor mennyire lehet komolyan venni a terveket. 

A tanulmány bemutatóján azt az MNB vezető elemzője, Balatoni András is elismerte, hogy a felzárkózás nem egy automatikusan adódó folyamat a közepesen fejlett országok számára, és sokan közülük (köztük Magyarország) benne is ragadtak ebben a közepesen fejlett státuszban. 

A 2030-ra kitűzött célok eléréséhez az MNB szerint fontos egy demográfiai fordulat végrehajtása, mert ha reformpályára áll az ország, 2030-ig 250 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatottak száma. 

Azt is megadták, miből jöhet össze ez a negyedmilliós tömeg: egyfelől a jelenleg inaktívak bevonásából, másfelől a közigazgatásból és közmunkából a versenyszférába átterelt emberekből (ez 75-75 ezer ember), harmadrészt pedig 100 ezer külföldön élő magyar hazaáramlásából.

(Fotó: Puhacica)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: elvándorlás Magyarország TÁRKI

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr114362419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.11.10. 07:08:44

Visszafelé de vágtázva.

Din Serpahis 2018.11.10. 07:21:53

Hát én nemrég voltam a lengyeleknél, Wroclawban, Ez egy 400.000-es város, ehhez képest úgy pörög mint a búgócsiga. Credit Suisse, UBS, BNY Mellon és más multibankok plusz az erre ráépülő IT szállító, Google stb. Felhőkarcolók...Marha dinamikus az egész, a bérek mennek fel mint az eszelős, ehhez képest nem tudnak elég lengyelt felvenni, úgyhogy ukrajnából hoznak be akit lehet... a lengyelországi fejlesztőcsapatunk fele pl ukrán.

Na szóval ez a felzárkózás. Ami Magyarországon van az ehhez képest egy nagy rakás lótúró.

Az MNB meg számolhat amivel akar, az egészen biztos, hogy ameddig ez a tolvaj banda van kormányon én vissza nem megyek, majd biztos dolgozom azért, hogy a fizetésemet ellopja a Tiborcz Pista meg a Lőrincbarát.

Hari Seldon 2 2018.11.10. 07:29:45

@Golf2:
Aha. - Tudom, nem szignifikáns a mi esetünk, de kb akkor költöznénk, ha kb cunami tarolja le a kontinens nyugati felét a Rajnáig. - ÉS ekkor végiggondolnánk, hogy hova költözzünk ahova nem ért el a cunami.
Persze ettől még más lehet, hogy visszaköltözik, ezt nem vitatom.

Shanarey 2018.11.10. 08:32:47

Merre tovább Magyarország? Merre, merre, hát Orbániába.

"ettől frusztrált lesz, és mindenféle politikai bullshiteket megvesz”
Ez pedig már egy ideje folyamatban van, lásd a migránsozó idiótákat, akik nagy része csak a TV-ben látott efféléket. Mikor Magyarországon vagyok, jó pár nem túl okos emberrel is összehoz a sors, s amikor kiderül hogy Angliában élek, rögtön jön a migráns téma, s kérdezik milyen ott a migráns helyzet, s hogy nem félek e. Nos mivel kulturált fickó vagyok, nem mondom azt hogy **** meg miért félnék a migránsoktól, itt, én is az vagyok. Na meg hogyan magyaráznám meg azt, hogy ha bemegyek a nem idén barnult helyi kebaboshoz, előre tudják mit szoktam kérni, s aljas módon mindig több húst kapok, s a dobozt amibe rakják, alig bírják becsukni, pedig ezek a fickók, már itt születtek, és angol állampolgárok.

Az én itteni tapasztalatom szerint négyféle hazatérő van.

Az egyik akinek a családja Magyarországon van, és ott is marad.

A másik az akinek nem való a külföldi lét, mert nem érti meg hogy meg kell tanulni angolul, s csak tolja a süket dumát miszerint ő pedig megtesz mindent, s hallgatja az angol nyelvleckét, ami hosszútávon, semmire sem jó, mert beszélni kell, meg kell tudni szólalni.

A harmadik, aki Magyarországon sem tudott rendesen működni, mert mindig minden rossz, minden főnök hülye, minden kolléga ostoba, s csak ő az aki mindent tud és jól csinál, de nem akarják őt elismerni.

S persze van az a hazatérő, aki a nyugdíjas éveket Magyarországon akarja eltölteni.

Buchhalter 2018.11.10. 09:44:10

@Shanarey: a harmadik pontodat finomítanám : nagyon sok főnök idehaza kiskirályként viselkedik és sokszor valaki berakta a pozícióba ,harmat gyenge szakai tudással és nulla munkahelyi kultúrával.A másik : sok kolléga a fúrás-faragás nagy mestere ,cirka ha már 5 ezer Ft-tal többet kapsz mint ő fel van háborodva és mindent megtesz,hogy betegyen neked.Na ilyen gyíkokkal ami Magyarországon nagy számban van ,elég nehéz hosszú távon dolgozni egy helyen. A bérek meg tényleg szarok.

Hari Seldon 2 2018.11.10. 10:01:32

@lapetiteparisinne:
Például.
De ugye, a cunaminak viszonylag kicsi az esélye.
- és akkor is valószínű, hogy előválogatást rendeznénk a kandidáló, "cunamival nem pusztított" országok között.

Shanarey 2018.11.10. 10:02:56

@Buchhalter:

Nem erről beszélek, nekem is van ez ügyben több mint 20 év munka tapasztalat, hanem azokról, akiknek semmi sem jó, s mindenben csak a rosszat látják, s nem akarják megérteni az épp aktuális helyzetet.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.10. 10:15:12

@Din Serpahis: Na,az egyik fideszbirka meg azt mondja,hogy aki külföldre megy az fizesse a szülei nyugdíját.
Mert az nem érv,hogy az orbánék ellopják!
Pedig dehogynem!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.10. 10:15:12

Na,majd jönnek a fideszbarmok,hogy hová,mivé süllyedt ez a blog.
Hogy már megint megy az ellenzéki propaganda!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.10. 10:15:54

A nyugati modell járhatatlan számunkra, mert alapja az a képesség, hogy máshonnan elsíjátítjunk profitot. Ehhez be kellene lépni a magállamok klubjába, ahová egyrészt nem engedtek be minket, másrészt nem is lenne morális lépés belépni.

Az utóbbi 50 évben kb. 4-5 ország lett magország. S egyik se azzal a módszerrel, ahogy ezt mi tettük 1990-ben.

1990-2010 között minden kormányzat a brüsszeli modellt próbálta, ez csúfos kudarcot hozott. 2010 óta a szingapúri modell felé van haladás, ez eddig szintén nem hozott áttörést.

Ami biztos: nem szabad megengedni a 2010 előtti modell visszatérését.

A kulcs az európai erőviszonyok felborításában van. A csatát Brüsszelben kell megnyerni, nem Bp-en. Erre nézve a helyzet jó, a liberális erők kezdenek visszavonulni, s Kelet-Európa egyre erősebb, ebben egy-két nyugati szövetségesünk is segít.

A végcélunk a polgári demokrácia agyagba döngölése persze.

Ami a kitántorgást illeti, nincs ilyen probléma Mo-on, valójában a kitántorgást illetően Mo. az egyik legkisebb mértékű ebben.

arncht 2018.11.10. 10:34:32

@Buchhalter: ez kulfoldon is epp igy van... :( sajnos a lapokat mar a 20as evekben leosztottak, nehez belole kitorni.

Arthamyr 2018.11.10. 10:46:07

"Nagyon könnyen belekerülhetünk egy olyan negatív spirálba, hogy itt marad az alulképzett maradék. Illetve úgy válik ketté a társadalom, hogy lesz egy globalizációban versenyképes része, és lesz egy maradék, amelyik teljesen versenyképtelenné válik, ettől frusztrált lesz, és mindenféle politikai bullshiteket megvesz" - Nem tudom, hogy ez kontextusból kiemelt rész-e, aminek megváltozott a jelentése, mindenesetre Hárs Ágnes belinkelt tanulmányában nem találtam, az indexen meg nem olvastam.

Szerintem meg ez is egy fekete-fehér bullshit. A társadalmat nincs értelme úgy kettéválasztani, hogy globalizáció vesztesei, meg nyertesei, mert ennek baromi sok árnyalata van. Pl. az, hogy ilyen sok ember tud pl. olcsó okostelefont, olcsón jó minőségű autót venni (tudom, ez is vitatható, hogy jó-e, de most ettől tekintsünk el, annak veszem), a globalizáció eredménye. Ebből nagyon sokan profitálnak, de ettől ők meg nem feltétlenül lesznek a globalizáció nyertesei, mert lehet, hogy az addigi jól fizető állásukat és kényszerülnek rosszabb helyzetbe, pont a globalizációnak köszönhetően veszítik el, mert a munkáltatójuk, a szakterületük és/vagy az ő szaktudásuk versenyképtelen. Van persze egy vékony réteg, aki nyer rajta, de ez nagyon vékony. A jelenlegi magyar helyzetben anúgy sem a globalizáció kihasználása az érvényesülés leghatékonyabb módja, és a magyar társadalom eléggé kevéssé globalizált. A különbség max. annyi, hogy könnyebben lelécelhet, aki le akar.
Meg van egy, Magyarországon sajnos elég széles réteg, akiknek aztán tök mindegy, hogy van-e globalizáció, minimális mértékben sem tudnak belőle hasznot húzni. Akinek télen a fűtésre sem telik, nem beszél nyelveket, érettségije/eladható szakmája sincsen, azt aztán kurvára nem fogja meghatni, hogy olcsó a Samsung Galaxy, olcsó a Dacia, vagy mindenféle egzotikus ételeket vehet a Tescoban, semmit sem befolyásol az életminőségén, mivel még ehhez a piachoz sincs vásárlóereje, és soha nem is lesz.

Arthamyr 2018.11.10. 10:53:47

Visszafordítható-e az elvándorlás?

Ez is jó. Ha valaki szokott beszélgetni magyar emberekkel, akkor ezt a problémát kb. mindenki látja. Nincs orvos, tanár, mérnök, ápoló stb., semmi nincs elég. És kb. egyöntetűen azt gondolnák, hogy magasabb bérezés kellene (hozzátenném: informatikusoknak elég magas a bérezése, mégis elmennek, nem biztos, hogy kisebb arányban, mint az ápolók). Ezzel az a gond egyrészt, hogy miből, másrészt meg az, hogy ezt nem lehet felülről (leszámítva persze az állami szférát) egy tollvonással megemelni, és nem is jó ötlet. Már túl vagyunk azon a gazdasági rendszeren - remélem.

Viszont ha valaki felvetné, hogy pl. fizetős oktatás legyen, alacsony kamatozású diákhitellel, amit mondjuk adóból le lehet írni, és ez által röghözkötés, egyből tüntetne mindenki...

Arthamyr 2018.11.10. 11:08:51

Megoldás lehet a bevándorlás?

Nem, és ezt a posztban is leírják miért. Aki ide akarna jönni, az nem a minőség lenne. Az jönne, aki ennél is sokkal szarabbhoz szokott, és jobb helyre nem jut be. Az üledék az aljáról. Szerintem Magyarország nincs olyan helyzetben, hogy ezt kezelni tudja. Persze szelektív bevándorlás mindig hasznos, de arra mindig is volt lehetőség (most is van), tömeges meg nem kell.

Azt sem értem, miért a demográfiai folyamatokat akarják megfordítani. Esélytelen, főleg rövid távon, ezek évtizedes folyamatok. Abból kéne főzni, ami van, és kitalálni, hogy működhet jól és hatékonyan az ország ilyen feltételek mellett. Olyan szabályokat, rendszereket hozni, amik ösztönzik a jó teljesítményt, a sikert, és azt, hogy az állampolgárok túlnyomó többsége a saját lábára álljon, ne pedig az államtól (vagy valaki mástól) várja a segítséget.

Arthamyr 2018.11.10. 11:11:34

@Shanarey: Van még ezen a négyen kívül pár kategória szerintem.

Hari Seldon 2 2018.11.10. 11:25:13

@Arthamyr:
Jó, de ti "cunami veszélyesebb" vidéken éltek ott az Atlanti óceán közepén! :-)))

(egyébként mondtam, hogy saját példa, ami nem szignifikáns)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.10. 11:40:20

Ééééééés vééééégre!
birca is megérkezett!

Késtél birca!
Nem lesz ebből levonás?!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.10. 11:40:26

Ja és még valami! -neked is birca!

Ahhoz képest,hogy a magyar nem mobil,elég szépen teljesítünk kivándorlás tekintetében!

Dikusz 2018.11.10. 11:59:29

@Arthamyr: Oda, ahova a múltkor írtad?

Arthamyr 2018.11.10. 12:05:15

@Hari Seldon 2: Szintén zenész - a mienk sem releváns. :) Viszont "cunami" csak nyugaton van, itt keleten még az áramkimaradás is ritka.
Tény, ha a francia riviérán élnék, vagy mondjuk a Loire-völgyben, tudnék franciául, és minden nap jobbnál jobb borokkal öblíthetném le a côte de bœuf-t, meg lenne egy zsák pénzem, én is kevésbé lennék költözésre motiválva. :)

Arthamyr 2018.11.10. 12:12:46

@Dikusz: Igen, múlt héten vásároltunk be.

fasor6 2018.11.10. 12:14:51

Az biztos hogy en meg nyugdijasnak sem akarok visszamenni Mo-ra 6 ev mulva. Anyagi lehetosegem nem engedi meg hogy a UK-ben maradjak ( agyar neveltetesem nem engedne hogy benefiten eljek), de inkabb egy masik, viszonylag olcso EU orszagba koltozom.

Dikusz 2018.11.10. 12:47:02

@Arthamyr: A tapasztalatokról érdekes lenne egy beszámoló. Akár most, akár amikor már itthon vagytok.

Shanarey 2018.11.10. 12:58:49

S hogy a migránsozásból is meg lehet élni, s nem csak úgy ahogy a FideSS csinálja:

444.hu/2018/11/10/ket-elitelt-a-bortonbol-migransozva-csalt-ki-szazezreket-tobb-tucat-embertol

Arthamyr 2018.11.10. 13:47:08

@Dikusz: Majd lesz. Ha nem leszek lusta megírni. :)

A héten azért sikerült élvezni a magyar bürokráciát (nemzeti közmű), amin már sok ember röhögött itt, hogy hülye lenne visszamenni. A taxiscég is beszüntette a reptéri transzfert, volt még pár kellemetlenség, de ezekkel szerencsére nem kell rendszeresen hosszútávon együttélni. Az idő viszont szuper volt legalább! :)

A poszttal azt gondolom, nem árt majd legalább pár hónapot ott élni, és azután levonni a következtetés, mert az első pár hét alatt az ember nem feltétlenül egy hely szebbik arcát látja, mivel az egyrészt az egy átmeneti időszak, másrészt nem tudja, hogy célszerű ott élni, mire kell figyelni. Az átmeneti időszak irreleváns szerintem (kivéve annak, aki pl. lakóautóban/hajóban él, és állandóan költözik, bár ott meg az a kulcs, hogy a hordozható otthonod és életformád hogy alakítod ki az állandó változásra alkalmasan), a lényeg, hogy a hétköznapi élet milyen.
Az is érdekes, hogy mi elég szürke életet élünk a többség szerint, de majd meglátjuk, ha szar lesz, max. nem közli le a határátkelő, az már nem az én gondom. :D

Arthamyr 2018.11.10. 14:31:49

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Miért ne? Mi mindig is szerettük Magyarországot, ez nem múlt el. Nekünk jó ott is, az ország gyakran hangoztatott hátrányaiból nem sok érint. Egyébként leginkább a család miatt és anyagi megfontolásból. Az ország annyira más részére költözünk, mint ahol eddig éltünk ott, hogy kb. akkora különbség van a két hely között, mint két különböző ország közt, de mindkét helyen legalább értjük a nyelvet. :) Ráadásul a terv is ez volt, egy-két év, nézzünk meg egy másik országot, szerezzünk külföldi munkatapasztalatot, végezzük ki a hitelt, aztán jöjjünk haza, így ez tulajdonképpen be volt tervezve. Csak kicsit tovább maradtunk (mert miért is ne, elég jó hely Írország), az 1-2 évből 6-7 lett, több pénzünk lett, így egész más ligában lévő opciókból is lehet válogatni, de a "default" cél hazatérés volt mindig.
Ha meg valami nem tetszik egy idő után, lehet visszaköltözni ide, vagy elköltözni egy újabb helyre.

Mi sosem terveztünk olyat, hogy előre eldöntjük, hogy most Magyarországban vagy Írországban fogunk élni, és akkor ragaszkodunk hozzá, mert egyszer rég eldöntöttük, ennek szerintem semmi értelme. Odamegyünk, most épp jó ötletnet tűnik, aztán vagy maradunk, ha meg nem, vagy viszket a seggünk a menhetnéktől, majd elmegyünk. A 21. század szépsége, hogy elég könnyű költözni, akár külföldre is, és nem az határozza meg az ember életét és életminőségét legjobban, hogy hol él. Magyarországon belül is hatalmas különbség van egyes régiók közt, fejlettség, népsűrűség, az emberek viselkedése, a természet, a kultúra és sok egyéb területen, nem kell külföldre költözni ahhoz, hogy külföldön érezd magad.

lpt1 2018.11.10. 15:51:08

@maxval balcán bircaman:

Hogyne, ahogy gyengülnek a liberálisok, a nemzethyek annál több profitot engednek külföldre, hozzánk csurogni !

lpt1 2018.11.10. 15:51:20

"2010 és 2017 között több mint 200 ezer fővel nőtt a külföldön élő 20-65 évesek száma, 2013 óta lassuló ütemben."

"Azt Hárs Ágnes többször is megjegyzi, hogy az elvándorlás Magyarországon növekvő és erősödő, a gazdaságot és a társadalmat is befolyásoló folyamat, ráadásul a kedvezőtlen hatások mind nyilvánvalóbban érzékelhetők."

Akkor növekvő vagy csökkenő probléma?

Shanarey 2018.11.10. 16:17:54

@lpt1:

A matekkal nem tudom hogy állsz.....

A baj hogy te egy valamit nem értesz. A Magyarországon élő magyarok száma nem végtelen, így természetes hogy ez a szám csökken.

laci_52 2018.11.10. 17:23:34

Kongatják itt a vészharangot fölöslegesen! Sok más országban a kivándorlók aránya a teljes népességhez képest jóval nagyobb, mint nálunk, Lengyelországban és Romániában biztosan.

Másrészt az utóbbi időben olyan gyorsan nőnek a bérek itthon, hogy ez a tény előbb-utóbb sokakat a hazatérésre vagy az itthon maradásra fogja rávenni, Ráadásul most már munka is van bőven, aki tud és akar dolgozni, egyre inkább megtalálhatja a számítását itthon is.

Brix 2018.11.10. 17:23:56

A rendszerváltozás után valóban lassabb volt Magyarország fejlődèse, de az utóbbi 4 èvben mintha kezdenènk magunkra találni...Lengyelországgal hasonlítani nem fair...Ott olyan mèretökonómiai tènyezők ès ipari adottságok voltak , amelyekkel mi nem versenyezhettünk...Szerintem, egyre többen tèrnek haza a jövőben , főleg azok, akik nem tudtak kint sem komoly egzisztenciát èpíteni....Fokozatos bèrkonvergencia is megfigyelhető, ami szintèn vonzóbbá teheti a hazatèrèst....A demográfiai folyamatok kedvezőtlenek, csak migrációval lehet orvosolni. Persze, nem az illegális fèrfi migránsok tömeges beengedèsèvel, hanem kelet- ázsiai , fiatal nőknek kellene munkavízumot kibocsátani. Nálunk már nagyon kevès a szülőkèpes ès szülni akaró fiatal nő, így utat kell nyitni egy èsszerű migrációnak...

lpt1 2018.11.10. 18:20:55

@Shanarey: Még kb. nem változik: hvg.hu/gazdasag/20180713_Megallas_nelkul_fogyunk_es_oregszunk_hiaba_vandorolnak_haza_a_magyarok

De a kép elég bizonytalan, elég csak a címeket végignézni: hvg.hu/cimke/kiv%C3%A1ndorl%C3%A1s

Érdekes, hogy július és augusztus között +1 millió magyar jelezte, hogy ki szeretne vándorolni.

rallus 2018.11.10. 19:32:11

Az egyes tagállamok között óriásiak a különbségek. Románia és Litvánia lakosai a leginkább mobilak: a munkaképes korú románok majdnem egyötöde, 19,7 százaléka, a litvánoknak pedig a 15 százaléka tartózkodott tartósan más uniós tagállamban 2017-ben. A két országot Horvátország (14,0 százalék), Portugália (13,9 százalék), Lettország (12,9 százalék) és Bulgária (12,5 százalék) követte, Magyarország pedig 5,2 százalékkal a 13. helyen állt tavaly.

nemecsekerno_007 2018.11.10. 19:32:36

- ez most csak lelkizés
- Be kell árazni a külföldi munkát, ilyen egyszerű
- szükség van közös európai szociálpolitikára, amiben benne van a nyugdíj is.
- ha valaki mondjuk Németországban fizet járulékot, akkor az itthon élő nyugdíjas családtag a német államtól kapja a nyugdíjat
- annyit amennyit az hajlandó fizetni
- ha ez kevés, akkor a többit a kint dolgozó egészíti ki a fizujából
- így legalább meglátjuk, hogy mások mit gondolnak az európai értékekről.
- persze mindig lehet mondani, hogy azért nem fizetek járulékot mert g@ci Orbán
- mégis mit szóljanak akik itthon vannak és a külföldön dolgozók helyett fizetik a nyugdíjakat (is)
- g@ci Orbán?? Nem a patás nem fizet itthon járuléko emberek...

Midnight Run 2018.11.10. 19:32:45

@maxval balcán bircaman: Szerintem egy tökéletes hülyeség.

Mondok pár országot, akik 100 éve még Európa szegényházához tartoztak: Svájc (1880-ban Budapesten gyűjtést szerveztek a svájci árváknak), Izland, Finnország, Svédország, Norvégia, Irország.

Na melyikük lett "magország"?

csakegyvalaszto 2018.11.10. 20:17:26

"Azt is megadták, miből jöhet össze ez a negyedmilliós tömeg: egyfelől a jelenleg inaktívak bevonásából, másfelől a közigazgatásból és közmunkából a versenyszférába átterelt emberekből (ez 75-75 ezer ember), harmadrészt pedig 100 ezer külföldön élő magyar hazaáramlásából."

Hurráoptimistának tartom azt, hogy majd a közmunkások-inaktívak munka irányába terelése, meg az elbocsátott közszféra dolgozói majd negyed millió hiányzó munkaerőt pótolnak. Érthető volt, hogy létszámcsökkentést végeztek a közigazgatási területen, mivel jó esetben az adminisztrációs munkaerőhiányt csökkenthetik ezen réteg munkaerőpiacon való megjelenésével (átképzések biztosan szükségesek hozzá), de a szakmunkás hiány marad égető probléma, és a kiöregedő/elvándorló szakmunkásoknak nem lesz utánpótlása az inaktívak, vagy a közfoglalkoztatottak bevonásával, valamint a fiatalok megjelenésével. Nálunk is nagy a munkaerőhiány, de inkább nem veszek fel senkit, mint hogy olyan embert vegyek fel, aki kényszerből érkezik hozzánk (nincs motivációja vagy életében nem dolgozott egy tisztességeset), mert azzal az összeszokott, régóta együtt dolgozó alkalmazottaink maradását veszélyeztetem. Elég egy oda nem való ember, tönkreteszi a csapatot. Sok munkaadó gondolkodik hasonlóan, akiket eddig nem szívott át a versenyszféra a közfoglalkoztatásból, azt ezután se fogja.
A munkaerőpiacon szigorúan monoton csökken a szakmunkások száma, a KKV-k nem képesek versenyezni a külföldi munkakörnyezettel, sem a multikkal, az utóbbi 5 évben sok partnerünk és konkurensünk lehúzta a rolót munkaerőhiány miatt.
Másodsorban az év vicce, hogy majd plusz 100 ezer munkavállaló hazajön, az is óriási siker lenne, ha nullszaldós lenne a haza/kivándorlók aránya.
Harmadsorban évek óta nagyon gyenge képességű/hozzáállású fiatalok kerülnek ki az iskolapadokból a munkaerőpiacra. Tisztelet a kivételnek, alig találkozom kivétellel sajnos. Őszintén esélyét nem látom, hogy a nyugdíjamat és a korosztályom nyugdíját bárki is kitermelje...

Arthamyr 2018.11.10. 20:44:51

@csakegyvalaszto: "Őszintén esélyét nem látom, hogy a nyugdíjamat és a korosztályom nyugdíját bárki is kitermelje..." - Nem tudom, hogy mennyi idős vagy, de ha annyi vagy fiatalabb, amennyivel számolva ez a kijelentés igaz, akkor a nyugdíjadat te magad kell, hogy kitermeld. Mivel te embereket alkalmazol és valószínűsítem, hogy ezt nem csak emberszeretetből teszed, hanem azért is, mert neked megéri (vagy meg fogja érni vagy régebben megérte), erre lehetőséged is megvolt/-van/-lesz.

A munkaerőhiány az emberek többségének jó (ugyanis a munkaerejük eladásából élnek), ez egy picit ösztönzi a munkáltatókat a bérek növelésére, az alkalmazottaikkal való korrektebb bánásmódra. Ha valóban van fizetőképes kereslet a szolgáltatásukra, ezt az áraikban tudják érvényesíteni. Semmi nem történt, csak egy kis piaci korrekció. Az egyik legpozitívabb változás, ami Magyarországon történt mostanában a munkaerőhiány, ez már most is elindított kedvező folyamatokat, felébresztett embereket.

A munkára való legfontosabb motiváció a pénz, többet kell adni, és akkor lesz motiváció is. Ha egy cég a magyarországi multikkal sem tud versenyezni, nagyon alacsony bért fizet.
Félre ne értsen senki, ez nem jelenti azt, hogy egyszerű azt kitermelni, főleg, ha valaki eltökélt, hogy egy bizonyos, nem jövedelmező dologgal foglalkozzon. De ne abból éljen már egy cég Európában, hogy olcsó és emellett jó mentalitású és jól képzett munkásai vannak. Vagy oldja meg olcsóval (van belőlük dögivel), vagy fizesse meg a minőségi munkaerőt tisztességesen.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.11.10. 20:58:15

Matolcsicska tervében benne van, hogy 100ezer külföldi magyar munkavállaló fog hazaköltözni, AKKOR AZ PEDIG ÚGY IS LESZ különben soros!

Golf2 2018.11.10. 21:43:22

@Arthamyr: Magyarországon belül is hatalmas különbség van egyes régiók közt...ja hogy a Dunántúl jobb mint Szabolcs.Veszprém már elég Dunántúl ahol szíven szúrták a sportolót? Vagy Sopron ami tele van késes zsebessel?Egyes régiók csak szarok egyesek meg életveszélyesek lehet választani.Mint itt élő ez a véleményem.

csakegyvalaszto 2018.11.10. 21:54:51

@Arthamyr: Nem látod nagyon rosszul a helyzetet, sőt, de elmondom pár észrevételemet, ha megengeded...
Mindenkinek van egy munkaképes kora, mondjuk 65 év fölött hiába nagyon jó szaki valaki őrületes tapasztalattal, sajnos egyre többet hibázik, illetve érthető módon nem biztos, hogy úgy tartja a lépést a technológiai fejlődéssel (ez fog történni velem is, és amikor ez megtörténik akkor remélem valaki kitermeli a nyugdíjamat, ahogy én is sok más embernek életem során). Ezt ne úgy értsd, hogy támadom az öregeket, nálunk is dolgozik nyugdíj mellett szaki. Egyre öregebbek az alkalmazottaink, és hiába keressük nem találunk fiatalok közül alternatívát. Eddig két 25 év alatti sráccal dolgoztam együtt akik ügyesek voltak, egyiküket se tudtuk megtartani. Az egyikük Pestre ment egy nagy céghez 2x-es fizetésért, a másik megcsinálta a minősített hegesztőit és jelenleg Franciaországban dolgozik 4x annyiért mint amit tudtam volna neki kínálni. Multi alatt nem a kereskedelmi láncokat értem, hanem a nagy ipari cégeket, akik simán toboroznak már a KKV-któl, és nem tudunk velük versenyezni. Egy darabig tudsz árat emelni, de nem megy korlátlanul, a piac és a munkád minősége szabja meg az árad. Abban nagyon is egyet értünk, hogy a munkavállalók nagyon jó helyzetben vannak, de eddig is nagyon törődtünk a munkavállalóinkkal, csak ennek köszönhetjük, hogy tudjuk tartani a létszámunkat. A fiataloknak egészen furcsa gondolkodásmódjuk van, leszámítva ezt a két srácot voltak nálunk szakmai gyakorlaton is, illetve kipróbálták magukat nálunk páran, törekszünk arra, hogy fiatalokat betanítsunk. Mit mondjak, egyik szempont a munkához való hozzállás hiánya, a facebook többnyire fontosabb mint a munka, illetve látszik rajtuk a motiválatlanság, nem is érdekelte őket amit csináltak, nem is akartak tanulni. Egyszóval ha a mai 40-50 évesek is kiesnek a munkaerőpiacról (a Ratkó korszak gyerekei most mennek egyébként nyugdíjba), akkor elég nagy bajban lesz a gazdaság, mert nem látom az utánpótlást...

Arthamyr 2018.11.10. 22:19:49

@Golf2: Arról nem én tehetek, hogy szerinted Magyarország régiói közt az eltérő biztonság jelentik a fő különbséget, de végülis mindegy is, milyen, ha te annyit látsz, hogy életveszélyes/szar. És mégis ott élsz. :D
Egyébként te is élsz még, annyira veszélyes nem lehet. Ha ez a véleményed és még mindig ott élsz, ez legalább egy dolgot minősít: a véleményed vagy döntéseid. Az EU egy értelmes és racionális állampolgára nem él életveszélyes/szar helyen tartósan.
Ha meg arra van igényed, a véleményed valóságtartalmát megvitathatod a nemzeti kormány valamely pártolójával, gyakran akad itt pár, vagy ma pl. benézett birca is, ő ebben a vitában kiváló partnered lehetne. Szerencse, hogy a véleményed irreleváns - legalábbis számomra. Én bízom benne, hogy nem fognak sem kizsebelni, sem leszúrni, aztán majd kiderül, hogy igazam lesz-e, és annyira felelőtlen vagyok, hogy testőrt sem fogok felfogadni!

Mindenesetre mulatságos/szánalmas kissé, hogy rendszeresen panaszkodsz, fikázod az országot, a helyet, ahol élsz, pozitívan még nem nagyon láttalak megnyilatkozni róla. Kicsit olyan, mint amikor takarékláng Angliából élteti Magyarországot, Angliát meg gyakran szídja. Nem lehet, hogy helyet kellene cserélnetek?

Ezt nemrég írta/mondta valaki, talán pont itt, valamiért ez is eszembe jutott:
Ült a bölcs öreg a Város kapujában, úgy esett, hogy ő volt a Város őre. Amint ott üldögél, látja ám, hogy közeledik egy vándor az úton. Oda is ér, illendően meg is szólítja:
– Adjon isten, öregapám!
– Fogadj isten, fiam – feleli az öreg. – Mi járatban errefelé?
– Én bizony szeretnék letelepedni ebben a városban. De mondd csak, öregapám, miféle emberek laknak itt? Jók-e vagy rosszak?
Az öreg visszakérdez:
– Hát ahonnan jöttél, ott milyen emberek élnek?
– Ó – mondja a vándor –, én egy igen barátságos vidékről jövök. Az emberek ott kedvesek és barátságosak, mindenki tiszteli a másikat, és ha történnek is összezörrenések, többnyire jóindulatúan sikerül elsimítani.
– Szerencséd van, fiam – feleli az öreg. – Jó helyre jöttél. Ebben a városban ugyanilyen embereket fogsz találni.
A vándor ezt örömmel hallja, be is lép a kapun. Az öreg tovább üldögél, és figyeli az utat. Kisvártatva egy újabb alak tűnik fel, és jön mind közelebb a kapuhoz. Ez az újabb vándor is tisztességgel köszönti őt:
– Adjon isten, öregapám!
– Fogadj isten, fiam. Mi járatban errefelé?
– Hát, én szeretnék a városban letelepedni. De áruld el nekem, milyen emberek laknak itt? Jók-e vagy rosszak?
Az öreg őt is megkérdezi:
– Ahonnan jöttél, ott milyen emberek élnek?
A vándor elkeseredetten húzza el a száját:
– Borzalmasak – feleli. – Azért is jövök el onnan, mert nem bírom tovább azt a tömény rosszindulatot, ami ott uralkodik. Elegem van az állandó intrikából, a becstelenségből, a gyűlölködésből.
– Hát, fiam, rossz hírem van számodra – mondja az öreg. – Ebben a városban ugyanilyen embereket fogsz találni.

Borogy 2018.11.10. 22:42:31

Sajnos a fideSS-t nem erdekli az orszag es az emberek sorsa. Legalabb is a tobbseget, csak a szuk csalad es a haveroket. Amig ez megy , a regi Romaniara fogunk lesulyedni.

Annyira fura, hogy leepiti az orszagot. Szechenyi es Kossuth tuti forog a sirjaban...

Ez a birca nevu kommentelo, meg mar nagyon szanalmas, hogy vedi a juhasz gazdajat.

Arthamyr 2018.11.10. 22:47:42

@csakegyvalaszto: A magadnak fogod kitermelni alatt azt értettem, hogy már most raksz félre pénzt, befektetsz, nem adod oda az összes maradékot a gyerekeidnek, nem költöd el mindet. Az nem járható, hogy 70+ évesen dolgozol, hacsak nem leled benne örömöd.

Nem tudom, hogy mivel foglalkozol, de lehet, hogy az kicsibe nem éri meg? Lehet, hogy az egy csalásokkal szennyezett szektor? Lehet, hogy túl sok közbenső ember van közted és a végfelhasználó közt?
A vállalkozás, emberek alkalmazása nem egyszerű, nem való mindenkinek (én pl. sosem alkalmazok senkit, csak adott projektre/feladatra szoktam emberrel/céggel szerződni - esélyem sem lenne kitermelni még egy alkalmazott költségét sem). Egy vállalkozás sikere pedig leginkább attól függ, hogy hogy tudod eladni a szolgáltatásod, terméked és mennyire skálázható a munkafolyamat, lehetőleg automatizáltan.

Én megértem a motiválatlanságot, ha keresel mondjuk havi nettó 400k-t (és itt lehet, hogy sokat mondtam, mert van, aki harmadennyit se), abból, ha egyedül vagy, felélsz 200k-t (és akkor baromira nem élsz nagy lábon), egy lakás meg 20-30m vidéken, ez azért elég demoralizáló, csoda, hogy egyáltalán élni van kedvük. Nyilván el fognak menni 2x annyiért dolgozni, a jóindulatodból és a korrektségedből sajnos sem lakást venni nem tudnak, sem a családjukat eltartani, ha van nekik.

A "gazdaság" miatt meg ne fájjon a fejed, azt úgysem tudjuk mi megjavítani. Most egyébként azt mondják, hogy nagyon pörög; jobb lett neked, csak mert én nem igazán láttam belőle semmit? A legtöbb, amit tehetsz az országért, hogy a saját sorsod rendezed, ha ezt megoldod, már messze többet tettél az átlagnál a gazdaságért, az országért, a családodért, minden más ezen felül csak hab a tortán.

Hari Seldon 2 2018.11.10. 23:01:13

@Arthamyr:
Én írtam ezt. (én is hallottam valahol)

Arthamyr 2018.11.10. 23:10:27

@Hari Seldon 2: Akkor elnézést, hogy elloptam, amit elloptál. :)

Hari Seldon 2 2018.11.10. 23:28:37

@Arthamyr:
Semmi gond. - Csak beszerzési áron vitted... :-)

csakegyvalaszto 2018.11.10. 23:33:46

@Arthamyr: Hazudhatnám, hogy nincs jobb dolgom mint a recesszió előtt, de nem teszem. Már nem árazok munkákat csak olyan körnek, akikkel eddig is dolgoztam, teljesen tele vagyok munkával, ha 10-zel többen lennénk is mindenkinek tudnék munkát adni. Egyszerűen nem vállalok el munkát amire nincs kapacitásunk, ajánlatkérés pedig lenne. A baj csak azzal van, hogy nem tudom a munkát akárkivel megcsinálni/megcsináltatni, ahhoz szakember kell. Eddig is megfizettem az alkalmazottakat amennyire meg tudtam, a helyi viszonyokhoz képest szerintem nagyon jól keresnek, de ugye országon belül is borul minden Pest és nyugat felé. Nehéz úgy versenyezni a pesti/nyugat magyarországi bérekkel, hogy a vállalkozásom vidéken van, és vidéki árszínvonalon nyújtok szolgáltatást többnyire helyi vállalkozásoknak. Idén kétszer emeltem árat, tovább már nem fog menni, mert akkor elveszíthetek állandó megrendelőket, akik eddig is megfizették a szakértelmet, de egy pont után a pénztárca nagy úr lesz.
Szóval azt mondod, hogy kb 20 éve feleslegesen fizetem a nyugdíjjárulékot, nekem nem jár a nyugdíj, kizárólag az öngondoskodás?

Hari Seldon 2 2018.11.10. 23:41:37

@csakegyvalaszto:
Nálatok? - nem jár. Mert már nem JÁRulék, hanem adó. Azt meg a kormány úgy osztja be ahogy akarja.

kronikas 2018.11.10. 23:44:17

@laci_52: "csak" gyomor kell hozzá.

csakegyvalaszto 2018.11.11. 00:34:38

@Hari Seldon 2:
A nyugdíjjárulék az járulék, a szociális hozzájárulási adó az adó.

laci_52 2018.11.11. 00:35:04

@kronikas: Itt nemcsak gyomorról van szó! Arról is, hogy sokak számára fontosabbak a családi kötődések, mint a pénz! Az sem mindegy, milyen környezetben nevelem fel a gyerekeimet: saját hazájában, vagy egy totál idegen országban.

Van egy ismerősöm, aki az utóbbi 20 évből hármat töltött itthon, a többit Németországban, ezalatt felnevelt két gyereket és a gyerekei sem a németeknél, sem kis hazánkban nem érzik otthon magukat, pszichés problémáik vannak. Anyagilag megérte neki a kinti munka, de biztos, hogy jól járt?

Másik probléma(szintén az ismeretségi körömből): barátom azért nem ment ki dolgozni, mert nem akarta itt hagyni az idős és betegeskedő szüleit. Ezt is meg lehet érteni!

Aki el akarja hagyni az országot, az először olvassa el a Szózat második versszakát és gondolkozzon el rajta!

Arthamyr 2018.11.11. 00:39:08

@csakegyvalaszto: Kérdés, hogy mit tekintesz feleslegesnek. Valakiknek az hasznos volt valamikor. A rendszer szabályai szerint azért sosem kaptál nyugdíjat, csak egy ígéretet, hogy egyszer majd kapni fogsz, most meg már azt sem, mert valami olyasmi van, amit @Hari Seldon 2: írt, de a pontos szabályokat nem ismerem, mert annyira nem érdekel.
Amiatt nem aggódnék a helyedben, hogy nem kapok nyugdíjat, mindig fognak adni nyugdíjat, mert járni fog (túl sok szavazó nyugdíjas és soknak még gyereke is van, aki szintén szavaz), csak nem fog sok jutni, de szerintem ez nem hirtelen fog bekövetkezni, hanem szépen lassan, lépcsőzetesen lesz egyre kisebb a nyugdíjak reálértéke. Ez nem magyar sajátosság, az ilyen nyugdíjrendszer csak akkor fenntartható, ha folyamatosan szaporodik a lakosság és/vagy gyorsabban növekszik az átlagéletkor, mint a nyugdíjkorhatár. Itt (Írországban) ugyanúgy probléma, pedig a demográfiai mutatók sokkal jobbak.

Szerintem - de nem értek a bizniszedhez - ha annyi munkád van, hogy még 10 embernek tudnál munkát adni, de nem találsz embert, akkor túl olcsón dolgozol (hacsak nem 1000+ embernek adsz munkát, mert akkor korrekt áron). Ahogy te is írtad, a pénztárca nagy úr, de valamiért te ellenkezel vele. :)
Ha árat emelsz, fogy az ügyfél, de nem gond, mert úgysincs embered, aki megcsinálná. Lehet, hogy pár még a pestihez közeli árat is hajlandó lenne kifizetni.
Ha meg nem akarsz árat emelni valami furcsa oknál fogva, akkor más szempontok alapján tudsz válogatni az ügyfelek közül, ami igencsak irigylésre méltó helyzet.

Arthamyr 2018.11.11. 01:15:29

@laci_52: A családi kötődést adom, a gyereknevelésnél a totál idegen ország vs. saját haza értelmezhetetlen. Ha valaki Berlinben nő fel, annak az lesz a hazája (legalábbis amíg nem költözik el máshova hosszabb időre), akkor is, ha a szülei magyarok vagy mondjuk lengyelek. Ha meg a környezet számít, azért az átlagember számára akad pár jobb hely Magyarországnál, bár kérdés, hogy mit értettél környezet alatt.

Az ismerősöd gyerekeinek sem valószínű, hogy a 17/3-tól lettek "pszichés tünetei", ennél sokkal vándorlóbb életmódot folytató családokban is egészségesen fel tudnak nevelni gyerekeket.

Aki meg el akarja hagyni az országot, elég sok hasznosabb olvasnivalót találhat a Szózatnál.

Golf2 2018.11.11. 07:38:49

@Arthamyr: véleményed irreleváns...Attól még nem kell fikázni...Az ország meg csak pár éve ilyen,volt ez szuperjó is.Akkor mindent megbeszéltünk végleg.

kronikas 2018.11.11. 09:41:46

@laci_52: szózat s himnusz immunis vagyok. Más versek is vannak.

"Az sem mindegy, milyen környezetben nevelem fel a gyerekeimet: saját hazájában, vagy egy totál idegen országban."

Egyetértek, gyerekeknek az a jó, ha pár óra s suli, nem magolniuk kell s nem remegő gyomorral mennek iskolába, hanem boldogan s nincs suli után házifeladat mert pár óra alatt megtanulták ami fontos. ... sok ilyen ország van hálisten.

csakegyvalaszto 2018.11.11. 11:30:30

@Arthamyr: Szezonalitás jellemzi a munkánkat, és most nagyon kitolódott a szezonunk, mivel novemberben is még jó idő van. De ez nem jellemző ilyenkor. Írtam, hogy korrekten próbálok bánni a nálunk dolgozókkal, milyen üzenete lenne, hogy számolatlanul felveszem a munkásokat, később pedig elbocsátom őket mikor nem lesz elég munka. Nem akarok átkötni a politikára, de amikor 2 nap alatt bármikor képesek ellehetetleníteni egy iparágat, és sokat olvasni, hogy hamarosan jön a következő válság, akkor az ember óvatosan kezeli a bővülést. Én látom az alkalmazottak mögött a családjukat is, nem játszanék soha azzal, hogy bárkit el kellene küldjek. Jelenleg özön a munka, de mi van, ha fél év múlva nem így lesz? Másrészt ha sok embert fel is tudnék venni, mert elhiszem, hogy még évekig pörögni fog a gazdaság, akkor nekik is meg kellene teremteni a munkahelyi feltételeket, ehhez több gépet is be kellene szerezni, ami nagyon nem olcsó. Ezen felül nincs nagy kínálat megfelelő munkaerőre a munkaerőhiány miatt, szóval a érme másik oldalán bár az alkalmazottaknak jobb, a mikro- kis- és középvállalkozásoknak nem jó. Helyén kell kezelni a dolgokat, az elmúlt 1 évben nagy lett a kereslet a szolgáltatásunk iránt, de emlékszem, hogy 2 évvel ezelőtt fele ennyi emberrel kis híján le kellett húzni a rolót, mert nem volt elég munkánk. Előfordulhat, hogy igazad van, hogy agresszívan árat kellene emelni, de a környező versenytársaink se dolgoznak többért, sőt. Lehet, hogy sok pénztől esek el azzal, hogy nem emelem fel az árainkat pesti szintre, de így megtartom a megrendelőinket, akik később amikor nem megy jól senkinek se nem hagynak ott. Szerintem összetettebb és árnyaltabb kialakítani az árpolitikát, mint gondolnád.

somlobodog 2018.11.11. 15:35:14

@laci_52: "Aki el akarja hagyni az országot, az először olvassa el a Szózat második versszakát és gondolkozzon el rajta!"
:))) az ostobák érve minden vita végén. Lo*aszt se "kell" sehol csinálnunk. Ott és úgy kell ahogy jól esik. Ha meg Szózat, akkor helyezd el időben mikor írták, milyen körülmények közt és akkor lehet megerted. Ha szerinted arra "gondolt a költő" hogy ne költözz el fizikailag, akkor te a magyar érettségin tuti buktaznal.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.11. 20:32:13

Azért látom az idetévedő fidesz agitátorokra nem reagált senki.
Srácok,nektek aztán van önuralmatok!:))

kardio1 2018.11.12. 14:34:48

@somlobodog: szerinted mire gondolt a költő ?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 11:16:32

@kardio1: Mondom :Aki 2010 előtt ment el az jó fej volt,mert köcsög gyurcsány ugye.
Aki 2010 után ment/megy el az meg nemzetietlen hazaáruló stb..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása