oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 31. 06:30,  Halloween (nem csak) amerikai módra 92 komment

2018. október 31. 06:30 Határátkelő

Halloween (nem csak) amerikai módra

Lehet szeretni vagy elutasítani (a magam részéről én úgy vagyok vele, hogy zavarni nem zavar, ha valakinek örömet okoz, akkor hajrá – a tökfaragás pedig kifejezetten jó móka), de aligha kétséges, hogy a Halloween egyre jobban terjed világszerte. Úgyhogy bár a mai poszt nagy részét Amerikában készült fotók adják (Zsófi azért írt melléjük pár sort is), kicsit messzebb is megpróbálhatunk kitekinteni – egyúttal ti is elmondhatjátok, nálatok (az országban, ahol éltek) mennyire terjed ez az ünnep.

Magyarország kívülről – új sorozat a Határátkelőn! Milyennek látod Magyarországot egy másik országban élve, mennyit változott az elmúlt években és miben? Írd meg a véleményed a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_187.jpg

Mindenekelőtt azonban érdemes felidézni, hogy a Halloween a közvélekedéssel ellentétben nem egy amerikai ünnep, hanem tulajdonképpen egy kelta nyárbúcsúztató (ekkor terelték a szarvasmarhát a legelőről az istállóba), ráadásul ilyenkor ünnepelték az újévet is. 

Az eredeti All Hallows’ Eve magyarul mindenszentek előestéjét jelenti, a kelta papok, a druidák hite szerint e napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az előző esztendőben haltak meg, és állatok testébe „költöztek”. 

Azért öltöztek hátborzongató ruhákba, hogy így próbálják meg elijeszteni a halottakat, emellett áldozatokat is bemutattak. Nem véletlen az időpont, a középkori hiedelmek szerint ilyenkor a legnagyobb erejű a mágia. 

A Halloween tipikus narancs és fekete színei is innen gyökereznek, a kelta legendákban ezek a halál színei voltak. Aztán meg játszottak olyat, hogy bekötött szemmel kellett választani az asztalon heverő tárgyak közül (mindegyiknek volt valami szimbolikus jelentése). 

Például ha egy tál vízbe nyúlt valaki, akkor az azt jelentette, hogy külföldre költözik, egy gyűrű közelgő házasságot, az agyag viszont családon belüli halált jelentett. 

Amerikába az ünnep csak az 1840-es években került, nem meglepő módon az Írországból az éhínség elől menekülő százezrek vitték magukkal. Azóta persze ez a nap (is) elvesztette eredeti jelentését, viszont nagyon komoly üzlet lett belőle. 

kirakat_1_1.jpg

A Halloween ma már főként a gyerekek képzeletét ragadja meg, ők azok, akik beöltöznek, házról házra járva „rémisztő” fenyegetésekkel édességeket és gyümölcsöt „zsarolnak” ki (ez a trick or treat). A felnőttek inkább bulizásra használják, jelmezes parti, felvonulások vannak a programban.

Amerikai Halloween testközelből

Most pedig következzen Amerika, ahonnan Zsófi a képeket küldte és pár sort is írt melléjük. 

„Úgy hozta az élet, hogy ezekben a hetekben éppen Amerikában (ezen belül is Chicago környékén) vagyok, és bár már korábban jártam ősszel az Egyesült Államokban, akkor még inkább csak a tökhegyekkel és a bolti készülődéssel szembesültem. Most először első kézből van szerencsém megtapasztalni, milyen a hamisítatlan Halloween a helyszínen. 

Mondjuk, már az előjáték sem semmi, hiszen mindent elárasztanak a csontvázas, tökös, pókos és pókhálós stb. díszítések, nyilván mindenkinek vérmérséklete szerint.

Van, ahol díszítésként csak egy színes ajtódísz van kint, másutt egy egész „temető” díszeleg a kertben, vagy éppen csontváz mászik elő a föld alól a ház előtt. Persze lehet fintorogni ezekre a dolgokra, de az egész kétségtelenül látványos, és én legalábbis jó mókának gondolom.

Mondjuk az már határeset, hogy a környéken, az egyik ház előtt egy felfújhatós szellem, koponya és fa egyveleg díszeleg, szándéka szerint nyilván „rémisztően”, más kérdés, hogy ezt a hatást egyáltalán nem éri el, inkább nevetséges, és egészen más asszociációkat indít el, ráadásul minden nap le is ereszt. 

A boltok is ezerrel tolják a halloweeni témát, rengeteg a jelmez, a különböző maszkok, festékek, amivel a trick or treatre, vagy a bulikra készülhetnek a gyerekek és a felnőttek. 

Nem beszélve a sok kilónyi édességről, ami ilyenkor, kifejezetten az ünnepre alkotott formákban (tök vagy csontváz vagy koponya) és csomagolásban, hatalmas kiszerelésekben roskadoznak a boltok polcain. De hát a házakat járó gyerekekre valahogy fel kell készülni… 

Persze a cukrászdák sem maradhatnak le, így a torták is az „elrettentés” és a horrorfilmek tematikájában készülnek. 

A nagyvárosi díszítések az óriás tökökkel, az őszi tematikával kifejezetten mutatósak tudnak lenni. Sőt volt olyan épület, ami előtt a szökőkút színét is narancssárgára színezték, az ünnep jegyében.

A magánházaknál is látszik, hogy néha egészen elképesztő melót képesek belefektetni a díszítésbe. Azok különösen tetszetősek, ahol az előre meglévő alapdíszekből látszik, hogy valami ötleteset próbáltak kihozni. Aztán van, ahol a gyerekek keze nyoma is látszik az ablak vagy ágyásdíszeken. 

Az is látszik, hogy nem mindenkinek sikerül tartani a határt a jópofa és a giccses között, de ez nyilván szokás és kultúrafüggő. Meg talán éppen a túlzás a cél. Nekem mindenesetre nagy élmény mindezt testközelből megtapasztalni. 

Ismerősök mesélték, hogy az amerikaiak azt emlegetik fel, hogy régebben melegebb volt Halloweenkor, jobban látszottak a gyerekek jelmezei, most pedig gyakran úgy be kell öltözniük, főleg itt az északibb államokban, gyakran overálba, hogy alig látszik mit is viselnek. A jelmezekből minden évben van botrány is, idén éppen a Szolgálólány meséjéből vett ruházat keltett felháborodást.

Míg régebben sok saját sütésű édesség szerepelt a treat kínálatban, addig mára csak az előrecsomagolt csokik, cukrok az elfogadottak biztonsági okokból. A kilencvenes években voltak olyan esetek, amikor a házi készítésű édességbe pengék kerültek, aminek tragikus következménye lett. 

A gyerekek már nem egyedül mászkálnak házról, házra, hanem szülői kísérettel, és a felnőttek a kapott édességeket is átnézik.

Egyébként éppen most merült fel, hogy szombatra kellene áttenni a Halloweent, mert a szülőknek így komoly problémát jelent a gyerekek kísérgetése. Mi több, sok gyerek mellett nincs is szülő, amiből minden évben kb. 3800 kisebb-nagyobb sérülés következik.” 

Megállíthatatlanul terjed? 

Azon aligha csodálkozik bárki, hogy az angolszász országokban népszerű a Halloween, az egy fokkal érdekesebb, hogy a világon egyre több országban terjed ez a szokás

A németeknél például az elmúlt két évtizedben drámaian megugrott a népszerűsége (elsősorban persze a fiatalok körében). Tavaly például már a németek 18 százaléka mondta azt egy közvéleménykutatás kérdéseire válaszolva, hogy be fog öltözni, a 18-29 éves korosztályban viszont ez az arány már 37 százalék volt.

tok.jpg

Japánban is ünnepelnek, igaz, a maguk sajátos stílusában. A távol-keleti országban nincs trick or treat és az otthonokat sem különösebben díszítik fel, viszont előszeretettel öltöznek be valaki másnak, ami voltaképpen nem annyira meglepő abban az országban, ahol a jelmezes játékoknak és beöltözéseknek komoly hagyományai vannak. 

A tokiói Disney kezdte anno a romantikus nevű Haraiuku-Omotesando Hello Halloween Tökparádét, ami azóta már kijutott az utcákra, ahová több ezer embert vonz, míg a Kawasaki Halloween Parádé résztvevőinek a száma simán meghaladja a 100 ezret a BBC szerint. Shibuyában pedig akkor népszerűségre tett szert az utcai muri, hogy a rendőrség már kénytelen lezárni az utcákat. 

Mindez már 2015-ben is 170-250 millió dollárnyi bevételt jelentett a kereskedőknek. 

Akik utálják a Halloweent 

Akik nem bírják a Halloweent (vagy annak terjedését) éppen ezt hozzák fel ellene, magyarul azt, hogy az egész a nyerészkedésről, esetleg a „kulturális imperializmusról” szól.

kirakat_2_1.jpg

Így van ez a németeknél, ahol abban a már emlegetett közvéleménykutatásban a megkérdezettek 48 százaléka mondta azt, hogy ez az amerikai importünnep kiszorítja a német kulturális hagyományokat, például a reformáció napját. 

Nagy-Britanniában is vannak, akik nagyon nem bírják, például azért, mert elveszi a levegőt a november 5-i Guy Fawkes Night elől (aminek egyébként csomó más oka is lehet, de ezt most hagyjuk). 

Az ausztrálok között is akadnak, akik nem lelkesednek a Halloween terjedéséért. Az ABC News pár éve kérdezte meg olvasóit, mit gondolnak a jelenségről, akadt, aki szerint az ünnep nem más, mint az amerikai kommercializmus megnyilvánulása és már semmi köze az eredeti gyökereihez. 

Ti mit gondoltok? Ahol ti éltek, ott ünneplik Halloweent és ha igen, hogyan?

Robbanásszerűen nő a munkaerőhiány Magyarországon. A cégek egészen komoly szélsőségekre ragadtatják magukat.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Halloween Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8614334981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2018.10.31. 07:20:25

Miután itt is éppen le lett írva, hogy eredetileg NEM amerikai ünnep, hanem kelta, így itt nincs ezzel gond. (már ha az ünnep szót lehet erre használni)
Az nyilván erősíti az elterjedését, hogy az amerikai média "átnyomja" a világon. (Nekem az első élményem a Halloween-ről a ET című film volt, amikor a gyerekek beöltözve járkáltak, és rettentő furcsa volt)
Ez baj? - Mindenki döntse el a saját izlése szerint. (gyanítom a konzervatívabbak fanyalognak rajta) Amikor idejöttünk, nekem is meglepő volt mert Magyarországon nagyon látszik, hogy a "kereskedelem" push-olja. Itt meg természetesnek vettem egy két év után.
Idén két tököt is kifaragtam. Tényleg baromi jól néz ki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.31. 07:24:27

Jelenlegi munkahelyemen - bár amerikai cég - nem erőltetik, csak kitettek a falra pár díszt.

Egyik korábbi - szintén amerikai - munkahelyemen nagyon erőltették. Hogy öltözzünk be, hozzunk finomságot, meg stb. Én azt mondtam: beöltözök szürke kólcenteres alkalmazottnak,s bejöttem ugyanúgy, ahogy mindig szoktam. Sok gratulációt kaptam ötletemért. Sikerült ugyanis nevetségesebbé tennem az egészet, mint pár nyíltan ellentüntetó kolléga, aki napokig posztolt a FB-on, hogy "bojkott! nem a Helló Vinre!".

Golf2 2018.10.31. 07:44:17

Kb.annyit ér mint a horrorfilmek a tévében.

Dikusz 2018.10.31. 08:37:38

@Hari Seldon 2: Attól még nem konzervatív valaki, ha nem hozza "lázba" ez az ünnep. Nem fanyalgok rajta, egyszerűen nem érdekel.
Ha másnak tetszik, az az ő dolga, öltözzön be, díszítse a lakását, faragjon tököt.
Amit nem értek a hozzászólásodban: miből gondolod, hogy Franciaországban nem a "kereskedelem" push-olja" a Halloweent?
Szerintem itt is, ott is az üzletről szól az egész.
Jó buli, meg jópofa, ha nekem most lenne kicsi a fiam, biztos mi is faragnánk tököt.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha megkérdeznénk embereket -bárhol-, mi is a Halloween, kevesen tudnának rá válaszolni.

Hari Seldon 2 2018.10.31. 08:45:25

@Dikusz:
Mármint azért mondtam, hogy Franciaországtól annyira nem lehet idegen, mert nálunk is élnek kelták, méghozzá szép számban, akik közül még sokan beszélik is a nyelvet. Tehát mint hagyomány nem annyira szokatlan mint akár Magyarországon. - Ettől függetlenül nyilván az újkori elterjedését az amerikai média nagyban segítette (ezt nem is vitatom).

Olliék 2018.10.31. 08:47:36

Az első német Halloweenünk itt kint épp olyan volt,mint otthon. Annyi különbséggel hogy a temetőlátogatás elmaradt. Aztán este csengenek. Egy csapat gyerek ( kb 15-20) jöttek az édességért. Jópofák voltak a jelmezben, de nekem nem volt itthon semmim. A kísérő apuka szenzációs volt, elmagyarázta nekik, hogy külföldről jöttünk, ez nálunk nem szokás.
Idén készültem.
Az évben egyedül a Valentin nap az, amitől felfordul a gyomrom.

Platonica 2018.10.31. 08:56:17

Nekem is fura volt eloszor, es a kommersz valtozatat azota se zartam a szivembe, de halistennek volt alkalmam megtapasztalni a gyerekem iskolai kozossege reven a hagyomanyosabb variaciot is. 20-as eveimben Agatha Christine-nel olvastam eloszor az apple-bobbing-rol es mas mulatsagos, regimodi Halloween gyerekjatekokrol, na itt volt minden. Aztan meg leultek a kertben rakott hatalmas maglya kore 'marsmellow toasting"-ra, es kisertet sztorikat meseltek egymasnak a sotetben...
Tokot is szeretett faragni a gyerekem, bar trick or treat-re talan csak 2x-3x volt.
Igazabol mi ugy nottunk fol, hogy csak a szomorubb, 'fenkoltebb' reszet hangsulyoztak ennek az evkori unnepnek Mo-on, itt ezt latom kevesbe megvalosulni, pedig a ketto egyensulya lenne igazi.

Platonica 2018.10.31. 08:59:56

@Platonica: Jav: ...trick or treat-en... es fennkoltebb...
Kar, hogy nem lehet utolag szerkeszteni:-(

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.31. 09:35:34

@tanato:

Ez közismert.

1992 óta lehet etnikai alapon bg állampolgárságot szerezni, de csak az EU-csatlakozás idején lett ez népszerű.

Én is ezen az alapon szereztem bg állampolgárságot 1992-ben, "határontúli bolgár" kategóriában.

Manapság viszont hatalmas sorbanállás és hosszú várakozás van. S száz papírt kérnek.

Elsősorban ukránok és albánok élnek vissza, ők szereznek hamis papírokat.

A cikk említi Moldáviát, de az nem gond. Moldávia lakosságának 80+ %-a román, s ők simán kapnak román álampolgárságot, így nem kell trükközniük bolgár papírokkal.

M. Péter 2018.10.31. 09:46:09

Spanyolország egyes részein és Portugáliában gesztenyeünnep van (castañada).

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.10.31. 09:47:20

Mi valahogy az első perctől kezdve kedveltük a Halloween-t. Persze lehet az is belejátszott, hogy a nagy vízen túl ismertük meg, arrafelé pedig értenek hozzá hogy megadják a módját. Üzleties? Igen. Az is tény, hogy az eredeti mondanivaló max. nyomokban fedezhető fel benne. Ettől függetlenül kisgyerekkel rendelkezőknek ez jó buli. Fiam azóta is őrzi az akkor szerzett ereklyéket. Nem, nem a csoki-cukor felhozatalról beszélek. Aztán megismertük az angol verziót, ami óriási csalódás volt számunkra. Az üzleti részt tolják a boltok ezerrel, de az emberi része az itt nálunk a városban szinte sehol sincs. Legfeljebb valami fizetős bulikat lehet igénybe venni. Az otthoni tökfarigcsálás pedig csak egy bizonyos korig tartja lázban az ember gyerekét. Az enyém 16 éves koráig húzta, azóta látványosan nem érdekli a dolog.

Dikusz 2018.10.31. 09:54:20

@Olliék: Most meg rajtad fog maradni a sok nasi, mert nem fognak jönni a gyerekek, hiszen külföldről jöttetek, és nálunk ez nem szokás.:)))

Van a családban kisgyerek, húgom unokája. Mindenféle szülinapozás van (egyre inkább Mekiben, játszóházakban), de ilyen házról-házra járás édességért tudomásom szerint nincs.
Talán vidéken a Betlehemezés van, de az is inkább "divatból", nem igaziból.

A Valentin(Bálint)-napozásban tökéletesen egyetértünk. Ha valamelyik ünnep az üzletről szól, ez a műbalhé az.

Dikusz 2018.10.31. 09:55:58

@M. Péter: Itthon is vannak ilyen tájak, ahol szelídgesztenye terem.
Az Őrségben meg sok éve tökfesztivál van, ráadásul nem tegnap kezdtek divatbók Hallóvín-tököt termelni.

tanato 2018.10.31. 10:03:19

@maxval balcán bircaman: Oké.köszi,hiába na az UNIónak még mindig van vonzereje.

tanato 2018.10.31. 10:04:13

@Dikusz: Talán a locsolkodás,de az is kifelé megy a divatból.

Olliék 2018.10.31. 10:08:57

@Dikusz: jönni fognak. Kidíszítettem a ház előtti kertet. Tavaly nyilván nem. No persze nem egy kihantolt temetőt, de azért látványos.

Dikusz 2018.10.31. 11:19:12

@tanato: Egyes helyeken, amolyan régi népszokások felelevenítéseként, elég sok helyen újra előveszik.

Mondjuk Hollókőn már évtizedes ünnep a Húsvéti forgatag. Idén mentünk volna, a megfizethető szálláshelyet 15(!) évre előre lekötötte egy néptánccsoport. De ez is kirakattevékenység szerintem.

Dikusz 2018.10.31. 11:22:30

@Olliék: mutisd a képet a kertről légyszi.:)))

Nekem is van a múlt hétvégéről, csak ide a fotót tudom belinkolni, azt meg nem tudom szabad-e.

tanato 2018.10.31. 11:38:55

@Dikusz: Gyermekkoromban óriási divat volt,előbb édességéért azután pénzért,végül csak a szép lányok miatt mentünk,locsolkodni.

Dikusz 2018.10.31. 11:57:52

@tanato: A maximum 12 éves fiúk ma kizárólag a pénzért locsolkodnak. Nem tapasztaltam mást.

A csinos lányoknál a locsolkodás már csak ürügy volt azt hiszem:)))

tanato 2018.10.31. 12:36:47

@Dikusz: Pontosan kisgyermekként apukámmal édességért,10-14 között pénzért apukámmal és osztálytársakkal,14-18 között osztálytársakkal a lányokhoz.

Bredpitt Monika 2018.10.31. 12:37:36

Extrém halloweenes élmények Magyarországról:

Nr 1

1987 körül lehetett, az Oktogonnál levő Vajassüteményesben ettem egy krémest. Háttal álltam az ajtónak és egyszer csak valaki beleüvöltött a fülembe hátulról. Baromira megijedtem, de annyira, hogy szerintem kapott volna egy pofont, de mikor megfordultam jött a második sokk.
Be volt öltözve a srác halálnak, egy nagy fekete lepel volt rajta és annyira ledöbbentem az egészen, hogy otthagytam a sütit és kisétáltam.

Sétáltam a körúton és Ő is jött végig, még egy nőt figyelmeztettem is, hogy vigyázzon, mert engem nagyon megijesztett. Akkor még nem tudtam mit kezdeni az egésszel, mert nem volt itthon a Halloween még csak megemlítve sem szerintem. Na, ez a srác akkor elkezdte az ünneplést.

Hari Seldon 2 2018.10.31. 12:40:24

@Olliék:
Felénk is így van. Ki kell rakni egy tököt, vagy valami rémisztõt, azzal jelzik, hogy bé lehet csöngetni. Teljesen korrekt.

Bredpitt Monika 2018.10.31. 12:50:41

Nr 2

Pár hete az oviban egy down szindrómás kisfiú kérdezni kezdett a Halloweenről, lelkesen elkezdtem neki mondani milyen jó kis dolog az, erre a kolléganőm lehűtött minket:

Amíg élek harcolni fogok a Halloween ellen, mert a halált ünnepelni nem normális dolog. Próbáltam vitába szállni vele, de nem lehetett.
Kész, azóta is harcol.......(gondolom, főleg ma).

Bredpitt Monika 2018.10.31. 12:56:04

Nr 3

Kb nyolc éve, itt a kerületben a kertes övezetben voltunk egy bulin, lányomat meg két ovis társát vittem magammal. Egy kamasz lány szervezte (akkor volt talán 15 éves), szólt a szomszédoknak, hogy legyen édesség, mert megyünk.

Jelmezes buli volt, kitettek magukért nagyon. Kb nyolc óra tájban elindultunk kunyerálni. VAlóban voltak szomszédok , akik készültek, de bizony egy idő után kezdtem félni, hogy nem cukorkát fogunk kapni , hanem egy pit bullt a fenekünkbe.

Akkor már szégyelltem is magam, amikor egy idősebb úr kiszólt az ablakon, hogy ez az ünnep nem idevaló, ne zaklassuk őket.
A szervező lány sajnos elég otromba módon reagált az ilyen reakciókra. Káromkodva elküldte őket........

Bredpitt Monika 2018.10.31. 12:59:02

Amerikában viszont imádtuk a Halloweent. Nekem az volt a tapasztalat, hogy az emberek nagy része készül rá és kinyitja az ajtót. Családok úgy szokták megoldani, hogy valaki otthon várja a látogatókat, valaki meg megy a gyerekekkel.

New Jerseyben ilyenkor néha már elég hideg van, úgyhogy jogos volt 1999 ben a négy éves kislány hisztije, aki hercegnőnek öltözött, és a szülei próbáltak ráaggatni egy télikabátot.....na de hogy néz ki egy hercegnő télikabátban (amit a Walmart-ban vettek neki)?

Florida ilyen szempontból sokkal jobb volt, ott bárminek lehetett öltözni, még akár nudistának is.

Bredpitt Monika 2018.10.31. 13:04:48

Mi felnőttként is nagyon odavoltunk a Halloweenért, még mikor nem volt meg a lányunk mindig elmentünk nagy társasággal azokra a szántóföldeken rendezett ijesztgetős bulikra, ahol bizony ugrált fel a szekérre Jason és a többi horror figura, volt olyan, hogy még egy láncfűrész is be lett kapcsolva (legalábbis valami játék változata).
A szabály az volt, hogy nem lehet megérinteni senkit (ez a látogatókra is vonatkozott).

A legutolsó ilyen erdőben berendezett ijesztgetős bulira már lányunkkal meg kis unokatesóival mentünk. Nem volt durva, mert gyerekek csinálták, de a kicsiket nem kellett volna vinni. Lányom nem félt, de a fiúk a szekér alján feküdtek és letakarták a szemüket.

Sok helyen egy nagy pajta be van rendezve, ahová be lehet sétálni és bent ijesztgetik az embereket. Én nagyon bírom, csak tudjam mire lehet készülni (nem úgy mint az Oktogonos barátomnál).

London2009 2018.10.31. 13:09:27

@Hari Seldon 2: igen, ez nalunk is igy van. Ki kell tenni egy vilagito tokot vagy barmi diszt, amivel lehet jelezni, hogy johetnek a kolykok. : )

Olliék 2018.10.31. 13:27:14

@Dikusz: majd benne lesz a helyi harsonában, küldöm a linket. @Hari Seldon 2: úgy úgy. Vannak tökjeim, meg pókokat vettem. Frászt kapok tőlük, de egyszer kibírom. :)))) Estére meg vettem magamnak tökös likőrt. Hát nem tudom....

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.10.31. 13:35:18

Stockholmban a Vidám Parkot (Gröna Lund) szokták az alkalomhoz illően berendezni:

hobbiszakacs.blog.hu/2017/11/05/halloween_a_stockholmi_vidam_parkban

A lakásberendezési vásárokon is jelen vannak a "hozzávalók":

hobbiszakacs.blog.hu/2017/10/31/_szellemes_haztartasi_kellekek_halloweenre

A Néprajzi múzeumban külőn teremben foglalkoznak ezzel a " népszokással". Ezekből az apró figurákból a múzeum boltjában lehet vásárolni:

hobbiszakacs.blog.hu/2018/10/31/halloween_temaju_figurak_a_stockholmi_neprajzi_muzeum_boltjanak_a_kinalatabol

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.31. 13:48:39

@tanato:

Az engedély nélküli nyugati munkavállalás ereje inkább.

Pompeo 2018.10.31. 13:48:48

@Olliék: nekem a farsang.Itt kint.Kepesek a farsang miatt mindent bezarni ,es felnött emberek jelmezekben felvonulni:-(Több napos,ezert akkor kb megall(az amúgy is kurva lassu) elet.A gyerek aznap nem megy iskolaba,(ö otthon sem volt hajlando beöltözni).Egyszerüen nevetseges,infantilis baromsag.Ovis korig oke,de utana??????
A Halloween hidegen hagy,itt azert annyira (a tök diszeken kívül) nem egy nagy ünnep.Legalabb is nem akkora mint a farsang:-D

Platonica 2018.10.31. 13:51:19

@Bredpitt Monika:
Halalt unnepelni?
Hat, eleg tajekozatlannak tunik a kolleganod, lehet nem artana utana neznie, mi ellen is harcol:-x

Bredpitt Monika 2018.10.31. 14:17:38

@Platonica: szerettem volna elmagyarázni neki, hogy nem a halál ünnepléséről van szó, de nem lett volna értelme.....

inkább csendben maradtam, aztán pont emiatt a kolléganő miatt inkább eljöttem (mert amikor egy olyan kolléganő bele mert avatkozni a munkájába, aki majd 20 évig élt Angliában, akkor azt találta mondani, hogy takarodjon vissza Angliába..... amúgy meg egy kisgyereket kellett megnyugtatni, mert ő erre képtelen volt....)

hát, szerintem jobban járna mindenki, ha inkább a harccal foglalkozna és nem gyerekekkel......

Platonica 2018.10.31. 14:28:00

@Bredpitt Monika:
Ah, hm, igen, mintha nemcsak a tudatlansaggal, de az agresszioval is problemaja lenne a kolleganonek...
Van me'g idegenlegio? Ott a helye:-D

Golf2 2018.10.31. 15:36:59

@Platonica: Halloween szokásai és jelképei a pogány korban gyökereznek.[5] A keresztény hitelvek szerint Isten igéje a keresztények számára több helyen határozottan tiltja, hogy bármi módon keresse valaki a kapcsolatot a halottakkal. Ennyi.

Olliék 2018.10.31. 15:39:11

@Pompeo: a farsanggal elvagyok. Beöltözneky szórakoznak oké. Bár napokig... Ha karnevál akkor rendben.
A Valentin napnál sem maga az "ünnep" a nyűgöm, hanem a látkép a boltban pl. Rózsaszín panírozott szív alakú rántott hús. A budipapír se a kedvencem rózsaszínben. Zsemle, szív alakú kenyér, rózsaszín tej meg a tököm tudja. És ezek árusítása elkezdődik már januárban.
Szegény kolléganőm, február 13-án született. Jóformán csak szív alakú bonbonokat tudtunk neki mindig venni.

Golf2 2018.10.31. 15:39:43

@Bredpitt Monika: A keresztény közösségek a november elsején megtartott mindenszenteken és a november másodikán megtartott halottak napján a halottakra emlékezés gyertyáival fényt hoznak az éjszakába, nem félelmet és horrort.Wikipedia

Pompeo 2018.10.31. 16:23:34

@Olliék: szegeny ,az tenyleg pech:') Rozsaszin tej??Olyat meg nem is lattam:-)))
Meg egy dolog ami szo szerint sokkolt amikor elöször tapasztaltam:augusztus vegen szeptember elejenamikor visszajövünk a nyaralasbol de szo szerint az elsö bevasarlaskor mar tömve vannak a boltok puszedluvel meg a karacsonyi edessegekkel:-(((Konkretan idegrohamot kaptam.30 fokban nem akarok karacsonyi sütiket latni mert decemberre mar unom öket:-))) Tudom hogy el kell adni mindent de igy semminek nincs meg a maga ideje. Halloween is mar 3 hete ömlik mindenhonnan.Viszont a töklevest itt szerettük meg :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.31. 16:47:12

@Golf2: valoban van a Bibliaban utalas erre (5 Mózes 18:10-13 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)
10-11 Közöttetek ne legyen senki, aki föláldozza a gyermekét az oltár tüzén! Egyikőtök se foglalkozzon jóslással, varázslással, boszorkánysággal, jelmagyarázással, ráolvasással, szellemidézéssel, halottidézéssel, sem semmiféle más okkult praktikával! 12 Tudjátok meg, hogy Istenünk, az Örökkévaló mindezeket a dolgokat gyűlöli és utálja! Éppen ezek miatt űzi ki előletek arról a földről a nemzeteket, amelyek eddig ott laktak. 13 Legyetek tehát tökéletesen hűségesek Istenünkhöz, az Örökkévalóhoz!)
Ugyanakkor hozza kell tenni, hogy sokan a hivok kozul kicsit legalisztikusan gondolkodnak, vagyis pusztan a "szabalyokat" kovetik, mintsem belso hituk szerinti meggyozodes alapjan cselekszenek. Pont ezt a farizeusi magatartast biralja elesen Jezus allandoan (na, de ez mar nagyon OFF tema )
Szoval vissza a Halloween-re: ugyanez az elv ervenyesul itt is: vannak sokan, akik a fenti bibliai idezetre hivatkozva elesen tiltakoznak az egesz ellen. Masok viszont - itt jon be a jezusi gondolkodas - ezt az alkalmat is lehetosegkent elik meg arra, hogy a keresztenyi magatartast es az evangeliumi jo hir megosztasat gyakoroljak. Amerikaban pl. nagyon sok helyen van gyulekezeteknel un. Trunk or Treat, ami magyaran annyi, hogy a templom parkolojaban feldiszitett kocsik csomagtartojabol (trunk) osztogatjak az oda latogato csaldoknak/gyerekeknek az edesseget. Sok helyen ezt egybekotik kulonbozo jatekokkal (ugralovar, arcfestes, jelmezverseny stb.).
A mi gyulekezetunk is rendszeresen csinalja ezt, es tobb szaz gyerek elvezi mindig a biztonsagos kornyezetet.
Mi, felnottek is be szoktunk oltozni (egyeduli kikotes nalunk, hogy ne legyen horrorisztikus).
Par evvel ezelott a csaladunk kozepkori lovag/hercegnok jelmezt valasztott :) De az evek soran volt mar nagyon sok jopofa, otletes jelmez (tavaly Moana volt a lanyom)

www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=473trunk_or_treat_2010.jpg

www.kepfeltoltes.eu/images/2018/10/473trunk_or_treat_2010_tn.jpg

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.31. 16:54:05

@Zsuzsi65: HA-nek javaslat: nem lehetne valahogy megoldani, hogy kepeket lehessen csatolni anelkul, hogy mindenfele gyanus kepmegoszto oldalakat kelljen hasznalni? (vagy csak en nem talalok egy normalis oldalt, ahonnan tudok megosztani (regisztracios oldalakon kivul)

blackhairlady 2018.10.31. 17:00:29

@maxval balcán bircaman: "Elsősorban ukránok és albánok élnek vissza, ők szereznek hamis papírokat.
"
Koszovoit akartal irni, nem? :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.31. 17:06:11

@Bredpitt Monika: "ijesztgetős bulira már lányunkkal meg kis unokatesóival mentünk."

Ijesztgetesrol jutott eszembe, hogy a Universal Studios-ban itt LA-ben minden evben van Halloween Horror Nights, amire a lanyom most mar tobbedszer megy a barataival. Iden mar ugy jott haza (16 eves), hogy mar nem volt igazan felelmetes nekik, integettek meg jopofiskodtak az "ijesztgetokkel" :)) Egyebkent szabaly, hogy a kulonbozo felelmetes jelmezekbe oltozott dolgozok nem erinthetik meg a latogatokat, csak bizonyos tavolsagra lehetnek toluk.
Itt egy jo kis izelito Universal Studios Hollywood: www.youtube.com/watch?v=BSMZrnCnpTI

Platonica 2018.10.31. 17:11:01

@Golf2:
Kedves Golf, tisztaban vagyok a pogany/kelta eredettel, de azzal is, hogy a Halloween-t evszazadok ota unneplik/megtartjak a kereszteny orszagokban, mar a kora kozepkor ota;-) Szinte minden mai szokas (trick-or-treat, maszkok/jelmezek, toklampas, stb) megtalalhato/visszavezetheto a regi kereszteny hagyomanyokra. Ez is benne van a wikiben;-))

blackhairlady 2018.10.31. 17:14:58

En szeretem ezt az "unnepet". Amikor idekoltoztunk a legkisebb gyerek meg eppen abban a korban volt amikor meg beoltozhetett, nagyon elvezte a hazrol hazra jarast. Itt azzal jelzik, hogy be lehet csengetni, hogy a kulso vilgitast felkapcsoljak. Sok felnott is beoltozik es ugy varja a gyerekeket, nagyon otletes jelmezek vannak.Persze nem nehez talalni, a Party city nevu uzlet tele van jobbnal jobb kosztumokkel, nem is dragak. Elso evben Kleopatra volt a gyerek, tok jo paroka is volt az gyszegcsomagban. masodik evben meg meg jobb volt, egy felfujhato test volt, kb 200 kilos sumo versenyzonek nezett ki :D
Az iden ugy tunik elmossa az eso az esti beoltozest, legalabbis most szakad :( szerencsere itt a homerseklet meg kivalo ilyenkor, 20-25C, jobbat kivanni sem lehetne.

Ami az uzleti reszet illeti. Van egyaltalan olyan unnep ahol ez nincs meg? Az edesseg vonal (Husvet, Mikulas)
A viragosok aratnak Anyak napjan, Pedagogus napon, ballagaskor.
A Karacsony meg egyertelmuen eluzletiesedett. Miert pont a Halloween maradni ki ebbol? :) A gyerekeknek tenyleg nagy elmeny, ilyenkor mar az oviba, iskolaba is beoltozve mennek.

blackhairlady 2018.10.31. 17:17:36

Egyik evben amikor itt volt a fiam is, elmentunk egy komoly haunted houseba. Majd osszeszartam magam. Nagyon komoly volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.31. 17:21:50

@blackhairlady:

Nem csak koszovói albánok, hanem albániai és macedóniai albánok is.

Hari Seldon 2 2018.10.31. 17:51:17

Na, sötétedik a mieink indultak.
Nem bírtak volna már egy percet sem várni.
(És már voltak itt is.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.31. 20:30:14

napi agyzsibbasztó kocka-vicc:

Real programmers confuse XMAS & Halloween: DEC 25=OCT 31

Bróhaha... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.31. 20:42:50

@Dikusz: A valentin-nap az a virágboltosok, virágárusok ünnepe.A legmegfelelőbb ajándék ilyenkor a szívlapát...A boltosok hátán is lehet táncoltatni.
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.31. 20:51:38

@Zsuzsi65: Néném, ahhoz kábé admin jog kellene minden kommentelőnek, aki képet akar csatolni.Ez egy fórum,ide csak kommentet tudsz írni, ami sima szöveg, így muszáj valahová feltölteni azt a képet és a linkjét bemásolni ide, nincs más út.Ha esetleg van saját honlapod, vagy tárhelyed, az is jó, oda is feltöltheted és az valszeg nem lesz "gyanús" neked.
:-)))

Csodabogár 2018.10.31. 21:12:35

@Olliék: Pedig mindkettő egyforma üzleti fogás, amihez még az anyák napja is csatlakozik. Utóbbi elég régen meghonosodott már mindenütt, csak nálunk sokkal szerényebb formában, mit Amerikában. De akinek nincs más dolga, de van fölösleges hülyeségekre sok pénze, az csinálja.
Mikor egyszer New Yorkban voltunk hallowen előtti napon sok helyen láttunk akasztófáról lógó "hullákat" zörgö csontvázakat stb. a házak kertjében. Számomra nem volt se szép se élvezetes, de szerencsére nem lakom ott.

Csodabogár 2018.10.31. 21:19:25

@Bredpitt Monika: A mi falunkban nyomát nem láttuk ennek. Szerintem senki nem engedett volna be senkit.

kardio1 2018.10.31. 21:24:32

@Hari Seldon 2: a franciák nem kelták, csak van több-kevesebb gall vér bennük. A kelta hagyományok nagyjából a római térhódítással szinkronban halványodtak el. A bretonoknál sem volt divat a Halloween. Franciaországban éppúgy, mint Magyarországon Mindenszentek és halottak napja van ilyentájt hagyományosan. A Halloween kereskedelmi ünnep errefelé.

kardio1 2018.10.31. 21:31:01

@Hari Seldon 2: itt akkor is csöngetnek, ha nincs kint semmi.

Hari Seldon 2 2018.10.31. 22:18:00

@kardio1:
Na, ne már, hogy azt gondolod nem tudom.
Én a Bretagne-iakra gondoltam.
De azt feltételeztem, hogy tudod hogy erről beszélek (írok).

Hari Seldon 2 2018.10.31. 22:24:25

@kardio1:
Nálunk kint volt a tök. És olyan 20-25-ször csöngettek. Elfogyott két zsák édesség. Mondjuk a lányok is hoztak ugyanennyit.
Nem tudom, egyébként mi számít nem kereskedelmi ünnepnek, mert ugye a karácsonyi vásárok még csak most jönnek. Na aztán ott lesz kereskedelem. Szóval szerintem csak annyi van, hogy a kereskedelem push-olja, és találkozik a népesség egy jeletős részének szórakozásával.

Ha nem lenne rá igény hiába nyomatná. Lásd például a Valentin nap. Ott nincs olyan nagy kereskedelmi siker. Mi sem fogalkozunk vele. (Nem ekkor kell bizonyítani egymás felé az érzéseket, mert akkor már megette a fene, ha csak ez a nap menti meg a kapcsolatot)

kardio1 2018.10.31. 23:05:35

@Hari Seldon 2: gondoltam. De szerintem ott sincs ilyen hagyomány.

kék madár 2018.10.31. 23:06:11

A VI-ik keruletben epp nagyobb a Helloween orulet, mint barhol amit eddig Amerikaban lattam

kardio1 2018.10.31. 23:09:15

@Hari Seldon 2: talán az a különbség, hogy egyes ünnepeknél még tudjuk, mi van valójában a háttérben, mi rejtezik a kereskedelmi máz alatt, másoknál meg csak ez utóbbit ismerjük.

Dikusz 2018.10.31. 23:26:02

@geegee: Még jó, hogy odaírtad, hogy a boltosok hátán járja el a szívlapát a hortobágyi egylábast.:)))

Hari Seldon 2 2018.10.31. 23:30:09

@kardio1:
Lehet. Bàr ahogy à poszt leírta, úgy utàna lehet nézni az etedetének. Csak miutàn à kereskedelem lefedi à dolgot, kevésbe kerûl be à köztudatba.
Bretagne-rõl csak azt tudom mondani, hogy vannak onnani ismerõseink. Szóval azt hiszem ott inkàbb természetesebb. Bàr Franciaorszàg érdekes sok szempontból. Egyrészt szeretnek tàvolsàgot tartani Amerikàtól, màsrészt sok angolszàsz szokàst / sportot szeretnek. - példàul pont felétek délnyugaton nagyon népszerû à rugby.
Ezért (is) gondolom azt hogy màra itt à Halloween elég bejàratott ünnep.

blackhairlady 2018.11.01. 01:32:48

@kék madár: Rettenetesen :))
Mar a hazon kivul kezdodott a moka, volt egy jo nagy labirintus, es a zombik csak ugy ugraltak elo innen-onnan, feltem, hogy szegyenszemre osszepisilem magam. Aztan a hazban meg volt a hentes meg a pszichiatriai intezet meg meg jopar remiszto tema es meg remisztobbre maszkirozott emberkek ugraltak elo mindenhonann ahonnan nem szamitottunk ra. Tenyleg majd bef@stam :)))))

blackhairlady 2018.11.01. 01:34:27

@Zsuzsi65: nekem is megvan am az ap. vizsgam :)

gabors 2018.11.01. 03:53:14

szerencsere mire hazaertem a kornyeken mar lecsengett a dolog ..de emlekszem kutya eleg rosszul viseli hogy egy csomo gyerekcsapat baszkodik az utcan...

amugy a kepek eleg gyengecskek az itteni hazakhoz kepest ... bar nem mindenki csinalja (mint pl en sem) kb 1/3-a hazaknak van "feldiszitve"

gabors 2018.11.01. 03:56:22

@blackhairlady: welcome in the fold :-)

regisztraltal a szavazasra ? vagy mar tul keso ott .??? Van ahol a valasztas napjan is lehet regisztralni erdemes az allami szabalyoknak utanna nezni ...

most fogok en is eloszor szavazani szovetsegi valasztason :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.01. 04:25:57

@blackhairlady: hurra, gratulalok! Szuper! Akkor mehetsz szavazni 6-an :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.01. 04:28:43

@gabors: en is eloszor fogok szavazni a lanyommal egyutt :) lelkiismeretes allampolgarhoz illoen mar vegigtanulmanyoztam a sample ballot-t es a sok pro-contra ervet:) CA-ban van tobb state measure (proposition), amire szinten szavazunk most.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.01. 06:27:32

Asszem tavaly volt, hogy mentem a gyerekér' az iskolájába és ott volt az egyik hatévesen egy olyan smink, hogy majdnem bef*$tam rajta.A gyerek szája oldalt fel volt hasítva egész a füléig és kilátszottak az oldalsó fogai meg az ínye is.De mindezt csak festve.Mikor ránéztem elsőre véletlenül, visszahőköltem.Nagyon kár, hogy nem fotóztam le telefonnal, elképesztően élethű volt.
De a tanár néni se volt kutya, hófehérre kimeszelve az egész csaj, fekete karikás szemek, meg rúzs és két q nagy madárszárny a hátán...
Nab@zmeg, gondoltam, szép kis iskola...
:-))))))

Dikusz 2018.11.01. 07:15:25

@geegee: Arra azért befizetnék, hogy megijedsz, és ijedtedben egy nagyot szökkensz, nem semmi látvány lenne... :)))

Sean MacTíre 2018.11.01. 10:44:34

@Golf2: par gondolat:

A Biblia azert nem eletmod kezikonyv, a szomszedod vagy a hazassagtoro no megolesevel konnyen bortonbe kerulhetsz. Meg latod, a magyar politikusokat se zavarja a tizparancsolat. Illetve Baloghot ugy tunik elkezdte zavarni :)

Masreszt, a melyen katolikus Irorszagbol ered, es nem mellesleg a melyen katolikus mexikoiak is vidaman unneplik a halalt (konkretan visszatero szeretteiket). Minden egyhazi dolognak pogany eredete van, mert ez volt a keresztenyseg teritesi modja. Nagyboldogasszony sose volt Szűz Mária, hanem a magyarok pogany istennoje. Etc etc.

blackhairlady 2018.11.01. 14:29:03

@Zsuzsi65: köszi :) sajnos nem tudok meg szavazni, egyreszt lezarult a regisztracio, masreszt meg az eskütétel meg visszavan. Pedig en is abban remenykedtem, hogy a gyerekkel egyutt megyunk mint elso szavazok :)

blackhairlady 2018.11.01. 14:30:44

@gabors: koszi. A "fold" mit jelent? :D

gabors 2018.11.01. 15:20:27

@Zsuzsi65: @blackhairlady:

Helyesebb lett volna "welcome to the fold" de kb ugy lehet ertelmezen az "in the fold" kifejezest hogy resze egy "kulongleges" tarsasagnak/csoport/csapat azt hiszen foleg vallasi multja van ennek de mas csoportra is lehet hasznalni Zsuzsi talan szabtosabban el tudna magyarazni

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.01. 17:00:00

@gabors: "Helyesebb lett volna "welcome to the fold" de kb ugy lehet ertelmezen az "in the fold" kifejezest hogy resze egy "kulongleges" tarsasagnak/csoport/csapat azt hiszen foleg vallasi multja van ennek"

Igen, a welcome in(to) the fold szolas jelentese valami ilyesmi :) Fold = kb. flock, vagyis nyaj (ide vezetheto vissza reszben az eredet. Ugyanahhoz a nyajhoz tartozo egyedek, akik kovetik a pasztort.
A vallasi multja pedig ennek a metaforikus vatozata, utalva Jezusra, mint pasztorra, akit a hivok - a nyaj tagjai - kovetnek.
A szolas pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy udvozolsz valakit, aki annak a csoportnak lesz a tagja, akik ugyanazt a vilagnezetet/velemenyt stb. kepviselik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.01. 17:01:30

@blackhairlady: oh, ok, ertem. Azt hittem, mar az esku is megvolt. Akkor majd legkozelebb :)

kardio1 2018.11.01. 17:48:40

@Sean MacTíre: pár gondolat, igen.
Pár - téves, torzító, legjobb esetben is csak részlegesen igaz - gondolat

Sean MacTíre 2018.11.01. 17:51:52

@kardio1: akkor ez részedről 10-es skálán hány pont? Csak mert a zsűrinek nincs indoklási kötelezettsége :D

A válaszod így sajnos nulla értékű. De tudom indokolni is, miért. ;)

kardio1 2018.11.01. 18:10:17

@Sean MacTíre: nem skáláztalak.
A zsidóknak Tórája van, a keresztény Biblia Ó- és Újszövetségből áll. Megvan a házasságtörő asszony története Jézussal? Pont, hogy nem szólított fel a megölésére. A szomszédot se ölhetjük meg, ezt honnan vetted?
Mexikóban Mindenszentek és halottak napja van, nem Halloween. Másként emlékeznek a halottaikra, de szó sincs a halottak visszatértéről, szellemidézésről.
Abban igazad van, hogy sok hagyomány a kereszténység előtti időkből megváltozva továbbél, de abban nem, hogy minden keresztény ünnep, cselekedet ilyen lenne. A kereszténység térítő tevékenysége Istennel és az Ő Fiának megváltó művével ismerteti meg az embereket, nem pedig arra irányul, hogy nem keresztény emberek karácsonyfát állítsanak.
Hosszabban kifejtve nagyjából erre gondoltam az imént.

Sean MacTíre 2018.11.01. 18:41:27

@kardio1: A Biblia resze az Oszovetseg is, tehat benne van a Bibliaban, csak ennyit mondtam... Meg csak Jezust sem emlitettem.

Amugy Jezus tortenete erosen hajaz Mitraszra, Mexikoban pedig a Halottak napja aztek eredetu, mint ahogy Iroszagban a Halloweennek kelta gyokere van, de egyebkent a szo a Mindenszentek elotti estet jelenti ha jol emlekszem. Halottak Napja az itt Irorszagban is Halottak Napja imported from Roma. A katolikus halottak napja alig tobb mint 1000 eves. Es eleg valoszinu, hogy mar meglevo hagyomanyt akartak kitakarni vele. Nyilvan nem az aztekot. :)

Es mind a kelta, mind az aztek megkozelites abbol ered (meg meg sok mas a vilagban), hogy elvekonyodik a fal a valosag es a tulvilag kozott, es a holtak kozelebb kerulnek hozzank. Csak a mexikoiak ennek orulnek, a keltak meg annyira nem, de maga a Halloween szinten egy jo hangulatu buliva valt az idok folyaman.

Ismerve az egyhaz tortenetet valoszinu, hogy a Halottak Napjaval is csak ratromfolni akartak a meglevo dolgokra, mert Jezus idejeben errol szo se volt, igeny se volt ra. Boldogasszony meg csak utana jott...

kardio1 2018.11.01. 19:13:08

@Sean MacTíre: a Bibliáról: olvasni és az olvasottakat értelmezni tudni kell. Ez egy üdvtörténet, nem moralitásgyűjtemény vagy történelemkönyv.
Mithrasz-kultusz a zsidók körében nem volt. A rokonítás utólagos belemagyarázás.
A mexikói ünnep két hagyomány egybeolvadása természetesen, pl. nem november elsején és másodikán volt az egészen másról szóló indián hagyomány.

blackhairlady 2018.11.01. 21:01:18

@Zsuzsi65: @gabors: Ertem, koszi, ezt nem ismertem :)

blackhairlady 2018.11.01. 21:01:58

@Zsuzsi65: Az esku majd decemberben vagy januarban lesz :)

gabors 2018.11.02. 18:35:36

@blackhairlady: "@Zsuzsi65: Az esku majd decemberben vagy januarban lesz :)"

itt New York kornyeken 1 honap korul volt persze az meg a Trump idoszak elott. Es egy hosszu unalmas sok varakozassal teli fel nap (volt nekem legalabis) maga az esku par perc de egyenkent ketszer mindenkit kihivtak es voltunk 200+ -an ...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása