oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 27. 06:30,  „Itt látogatónak tartanak, a hazám pedig már idegen” 121 komment

2018. október 27. 06:30 Határátkelő

„Itt látogatónak tartanak, a hazám pedig már idegen”

Miközben a Brexit kapcsán egyre többet emlegetik a „Brexodust”, gyakran nem veszik figyelembe, hogy a szigetországban élő uniós polgárok közül nagyon sokan már az otthonuknak tekintik az Egyesült Királyságot, ahonnan nem olyan könnyű csak eljönni. Pláne, hogy nem is biztos, hogy otthon jobb.

Magyarország kívülről – új sorozat a Határátkelőn! Milyennek látod Magyarországot egy másik országban élve, mennyit változott az elmúlt években és miben? Írd meg a véleményed a hataratkelo@hotmail.com címre!

brexit_13.jpg

Gyakorlatilag napok maradtak arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság megállapodjon utóbbi kilépésének feltételeiről, és bár a brit kormányfő szerint a Brexit 95 százalékos készültségben van, a helyzet egyelőre inkább azt sejteti, hogy a maradék 5 százalék (főleg az ír-észak-ír határ kérdése) jelent szinte megoldhatatlan problémát. 

Ezzel párhuzamosan folyamatosan jönnek az adatok az Európai Unióból érkező bevándorlás csökkenéséről, a brit statisztikai hivatal is kiadta hosszútávú előrejelzését – és persze a területtel foglalkozó szakemberek és tudósok is előszeretettel osztják meg véleményüket. 

Ezen vélemények között sokszor felbukkan a Brexodus kifejezés, ami a szigetországban élő mintegy 3 millió uniós állampolgár távozását van hivatott jelezni. 

Csakhogy a vita sokszor akadémikus és a becslések ritkán veszik figyelembe az egyes embert, valamint azt, hogy sok évnyi szigetországi életet azért nem olyan könnyű felrúgni - magyarul az Egyesült Királyságban élő, ott otthonra lelt uniós állampolgárok talán nem annyira mobilak, mint azt róluk feltételezik. 

Annak ellenére sem, hogy megállapodás hiányában egyelőre inkább a bizonytalanság érzése az uralkodó, és annak ellenére sem, hogy egy nemrégiben közreadott tanulmány szerint azzal lehet számolni, hogy a népszavazást követően fellángolt idegengyűlölet ismét erőre kaphat a kilépés jövő márciusi időpontjának közeledtével. 

Van-e Brexodus? 

Csakhogy a Brexodus (azaz az uniós állampolgárok exodusa az Egyesült Királyságból) narratíváját a számok nem támasztják alá. A bevándorlás persze – mint az várható volt – beborult, a legfrissebb adat szerint a megelőző egy évben 87 ezer EU-állampolgár érkezett az országba, ami 2012 óta a legalacsonyabb szám, másrészt messze elmarad a 2016 júniusával záródó évben mért 189 ezres csúcstól. 

Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy nagyon megugrott volna a visszafelé irányuló mozgás. A 2018 márciusában felvett adat szerint az azt megelőző évben 138 ezer uniós állampolgár hagyta el a szigetországot. 

Ez a brit statisztikai hivatal (ONS) szerint is stabilan ennyi a korábbi megugrást követően, magyarul hiába közeledik rohamléptekkel a kilépés ideje, Brexodusról nehéz beszélni. Többen mennek el, mint amennyien érkeznek, de a távozók száma nem emelkedik. 

Mi a helyzet a magyarokkal? 

Különösen érdekes a helyzet, ha megvizsgáljuk, kik milyen arányban hagyják el a szigetországot. Ugyanis az adatokból kiderül, nagyon nem mindegy a távozás esetében sem, hogy ki honnan érkezett. 

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 2017 és 2018 márciusa között egy év alatt 21 százalékkal nőtt a távozók aránya azon országok állampolgárai között, akik már a 2004-es bővítés előtt is uniós tagállamok voltak (tehát pl. a németek, spanyolok, franciák, stb.)

Ennél valamivel kevesebben (19 százalék) döntöttek a távozás mellett a legutoljára csatlakozott két ország, Románia és Bulgária állampolgárai közül, feltételezem azért, mert ők még nem éltek annyi időt az Egyesült Királyságban, hogy ott komoly gyökereik alakuljanak ki. 

Ami viszont magyar szempontból igazán érdekes, az a 2004-ben csatlakozott tagállamok állampolgárainak helyzete. Ide tartozik ugye Magyarország is (meg persze a lengyelek), márpedig köztük az Egyesült Királyságból távozók aránya alig 4 százalékos emelkedést mutatott az elmúlt egy évben, ami nem sokkal több, mint a statisztikai hibahatár.

Sokan maradnának 

A kilépéssel kapcsolatos bizonytalanságot egyre többen a brit állampolgárság megszerzésével próbálják meg kiküszöbölni. Ez jól tetten érhető a beadott kérelmek számának emelkedésén. 

Az idei első két negyedévben több mint 11-11 ezer kérelmet nyújtottak be, ami messze a valaha mért legmagasabb érték; 2000-el több, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban. 

Érdekes tehát, hogy hiába feltételezik sokan, hogy az unión belüli határátkelés egyfajta állandó mozgást jelent, ez nem feltétlenül van így, az pedig pláne nem igaz, hogy az emberek a körülmények változására gyorsan reagálnak és már költöznek is. 

„Mint egy sodródó fadarab” 

A The Conversation által készített kutatás azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós bevándorlók egyáltalán nem annyira mobilak, mint azt feltételezik róluk, és a Brexit jelentette személyes és családi bizonytalanság ellenére sem szükségszerűen opció a költözés. 

Egy tavaly novemberben Sheffieldben szervezett találkozón kérdezték a résztvevőket az érzéseikről és terveikről. A megjelentek közül 14 országból töltöttek ki kérdőíveket (nem kell több százas nagyságrendre gondolni, azaz nem reprezentatív felmérésről van szó). 

Arra a kérdésre, hogy mitől tart leginkább a Brexitet követő időszakban az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárként, érdekes és elgondolkodtató válaszok érkeztek. 

„Visszaköltözni az embernek a szülőhazájába egyáltalán nem egyszerű. Ott van a lakhatás kérdése, a megfelelő munka megtalálása, az egészségbiztosítás, a megtakarítások hazautalása a kettős adózás elkerülésével. Miközben maradni sem egyszerű – szóval most két szék között próbálunk nem a pad alá esni” - írta például egy német résztvevő. 

„Az Egyesült Királyságban úgy kezelnek, mintha látogató lennék, ugyanakkor már olyan régen itt élek, hogy a szülőhazám idegenné vált” – fogalmazta meg nem egyszerű helyzetét egy másik.

„Olyan, mintha egy sodródó fadarab lennék az óceán közepén” – ez már egy harmadik résztvevő meglátása volt.

A helyzet tehát sokkal összetettebb annál, minthogy egy „Brexodus” felkiáltással el lehessen intézni, hiszen emberekről van szó, amit persze a politikai döntéshozatalban nem mindig vesznek figyelembe (mert nagy tömegben nem is olyan könnyű). 

Csakhogy minden egyéni döntést rengeteg anyagi, politikai, személyes tényező határoz meg, ezért nem is lehet olyan egyszerűen kimondani azt sem, hogy márpedig az uniós állampolgárok hatalmas tömegekben indulnak majd haza (vagy másik EU-országba) a következő hónapokban és a Brexitet követő átmeneti időszak alatt és után.

Közben meg ott tartunk, hogy a brit ellenzék szerint titokban már a kormány is egy második Brexit-népszavazásra készül...

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3414323735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.10.27. 06:49:39

"Sodrodó fadarabok"...Eszük ágában sincs "haza"jönni.

svajcineger 2018.10.27. 07:42:40

Nem is értem a problémát. Van egyáltalán? Tudtommal a már ott élőket semmiben nem érinti a Brexit. Maradhatnak, vagy mehetnek szabad akaratuk szerint. Gond akkor lehetne, ha el kéne hagyniuk az országot. Szerintem.

IT Knight 2018.10.27. 08:38:22

Én sem értem, hogy mi a gond.
Settled és pre-settled státuszt kap mindenki.
Még benefitre is jogosultak maradtok.
5+1 év után citizenship.

Egy dolog van veszélyben: a csiki-csuki.
"Pár évig UK, pár évig haza, pár évre kimegyek Németbe', megint vissza UK"

A gyengébb fonton kívül szerintem gazdasági hatás sincs egyelőre. Sőt, a kevesebb ember miatt emelkednek a bérek.

IT Knight 2018.10.27. 09:09:21

De most komolyan, itt a blogon sok UK-ba betántorgó van.
Hányan vannak közületek, akik a Brexit miatt akarnak lelépni?

IT Knight 2018.10.27. 09:10:46

Most látom csak, hogy gyakorlatilag tükörfordítottad az angol cikket. Ezért nem klikkelt néhány dolog. Releváns infó például, hogy a megszólalók véletlenül éppen németek, nem pedig K-Európaiak.

Határátkelő 2018.10.27. 09:12:08

@IT Knight: Az a releváns infó ott van a posztban. Csak ha már kötözködni akarsz. Igen, ez a poszt egy fordítás, tudod, szokott rendszeresen lenni a blogon.

Neked is kellemes hétvégét!

tanato 2018.10.27. 09:50:22

@svajcineger: Várdi ki a végét,a beélesítést,akkor dől el ki mennyi tartózkodás után lesz jogosult az ottmaradásra.Az is maradhat aki 2019 márciusában fog landolni mondjuk Lutonban vagy csak az aki x éve ott él?

tanato 2018.10.27. 09:52:53

Ennek a cikknek igazán akkor lesz értelme ha már beélesítették a Brexitet,mondjuk egy év múlva már biztosan látszódni fognak a k-európaiak esélyei.
Addig sajnos csak találgatások vannak.Én ugyan személyemben nem vagyok érintve ,de egy rahedli főleg fiatal a környezetemben igen.

Határátkelő 2018.10.27. 10:01:33

@svajcineger: @tanato: Szerintem a jogi rész, meg az ígéretek egy dolog, de azért ennek az egésznek van egy ezen túlmutató vetülete is, éppen ezt próbálja meg ez a poszt is kapargatni. Hogy nem csak a számok, meg a jog van, hanem rengeteg ember, akik közül sokan otthonuknak tekintik az országot, ahonnan nem olyan egyszerű lelépni. És ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy valaki német vagy magyar.

Ami még érdekes szerintem, hogy pont azok a közép-kelet-európaiak ragaszkodnak inkább a maradáshoz (legalábbis a statisztika szerint), akik már évek óta ott élnek. A románok-bolgárok könnyebben mozdulnak és a jelek szerint a nyugat-európaiak is.

tanato 2018.10.27. 10:05:05

@Határátkelő: Persze a románok,bulgárok alapból sokkal mobilisabbak,a régi nem volt kommunista államokból érkezők meg eleve jobban tudnak majd mozogni az Anglia nélküli EU-ban is,már jobb nyelvtudásuk okán is,egy olasz vagy spanyol könnyebben fogja érten a franciát is pl. mint egy magyar vagy cseh.

tanato 2018.10.27. 10:30:10

@tanato: Ezáltal jobban el tudja magát "adni" mondjuk Svájcban,Belgiumban,Franciaországban mint egy iskolában csak angolt,mást nem tanult lengyel vagy magyar.

Taxomükke (UK) 2018.10.27. 10:31:02

Mi elorefele "menekultunk", megszereztuk a brit allampolgarsagot. Farage meg a tobbi idiota tehet egy szivesseget.

Doromby 2018.10.27. 10:33:59

@IT Knight: Aki mar angliaba "betantorgott" (micsoda idiota szo!) az ha megy is nem magyarorszag a fo celpont. A megszerzett (nyugati szintu) szaktudasat MO-n sem elismerni sem megfizetni nem fogja senki sem. Inkabb mas nyugati orszagok, ha anglia a kerdes akkor az angol anyanyelvuek vannak elonyben mint pl: USA, Ausztralia masodsorban az europai es az angolt elfogado orszagok mint nemetorszag, eszaki orszagok. Jelenleg nincs napi szinten a kerdes, a brexit hatasai meg nem jelentkeznek, vagy ha igen akkor abban hogy a cegek nehezebben talalnak munkaerot igy aki van jobban megbecsulik. A szokasos atlagnal nem hiszem tobben terveznek az UK elhagyasat.

Csodabogár 2018.10.27. 10:37:53

Nemrég olvastam, hogy Németországban megugrott a német állampolgárságért folyamodó britek száma. Ezek már régóta ott élők, akik most úgy gondolják jobb lenne egy uniós útlevél, mint egy brexites.
Ahogy az angolok elnyammogtak az egész kilépés megszervezésével, szerintem nem fog semmi történni a jövőben sem, a már ott élőkkel. Akik meg ezután akarnak menni, majd mennek más EU országba. Van választék bőven.

Határátkelő 2018.10.27. 10:55:45

@Csodabogár: Ugyanez van a francia állampolgársággal is. Nyilván mindenki próbálja bebiztosítani magát.

Egyébként jogilag szerintem sem lesz semmi az ott élőkkel, simán maradhatnak, más kérdés, hogy mekkora káosz lesz majd a lepapírozáskor, de az majd elmúlik. Ami érdekes lesz még, az a hangulat a kilépést követően.

Arra is kíváncsi leszek, lesz-e még egy népszavazás a helyzet ismeretében.

Arthamyr 2018.10.27. 11:02:41

„Visszaköltözni az embernek a szülőhazájába egyáltalán nem egyszerű. Ott van a lakhatás kérdése, a megfelelő munka megtalálása, az egészségbiztosítás, a megtakarítások hazautalása a kettős adózás elkerülésével. Miközben maradni sem egyszerű – szóval most két szék között próbálunk nem a pad alá esni” - A lakhatás egyszerűbb (olcsóbb) mint Angliában. A megtakarítás hazautalását nem adóztatják (ok, biztos van valami kis tranzakciós adó). Az egészségbiztosítás a legtöbb EU-s országban automatikus és elkerülhetetlen, ha az embernek van munkája. Marad a munka, ami szintén nem annyira húzós, ha valaki hajlandó az adott ország bérszintjén jutó bevételért dolgozni.

Arthamyr 2018.10.27. 11:06:21

@Csodabogár: Írországban is megugrott, szigorítottak is picit a feltételeken, és lassabb is lett a folyamat.
A probléma a másik EU-s országgal, hogy elég kevés országban hivatalos nyelv az angol, és elég kevés országban olyan jó a bevétel/kiadás különbözet, mint Angliában volt a "boldog békeidőkben" (de még akár most is).

Arthamyr 2018.10.27. 11:11:50

@Doromby: Mi az, hogy "nyugati szintű szaktudás", biztos, hogy az ott élők többsége szerzett ilyet? A tippem: nem. Az EU-n kívüli országokba meg nem lehet olyan egyszerűen kijutni, az nem úgy megy, hogy én akkor eldöntöm, hogy kimegyek a USA-ba, és akkor kezdhetek is készülődni.

svajcineger 2018.10.27. 11:12:37

@Határátkelő:
Sajátjuknak tekintik az országot, ahonnan nem olyan könnyű lelépni. Miért kellene lelépni? Én nem nagyon hallottam még olyan forgatókönyvről, hogy kiraknák őket az országból.

Határátkelő 2018.10.27. 11:16:35

@svajcineger: Pont ezt próbáltam írni, hogy egy dolog a jog, a másik meg adott esetben a hangulat. Azért a népszavazás után is történtek csúnya dolgok.

Nyilván nincs ilyen forgatókönyv, sőt, szerintem valósabb egy olyan forgatókönyv, ahol gyorsan ki fog derülni, hogy rengeteg területre muszáj lesz továbbra is beengedni az uniós munkavállalókat, mert nem lesz ember, aki megcsinálja.

Ettől még nyilván sok emberben felmerül, hogy mi lesz vele, nem is jövőre, hanem majd az átmeneti időszak végeztével (amiről ugye egyelőre az égvilágon senki nem tudja, mikor lesz...).

Platonica 2018.10.27. 11:51:13

Szerintem ha a mediat kivesszuk a kepbol, akkor nemigazan van Brexit eleterzes, marmint a mi hetkoznapjainkban. A szavazas utan voltak kimondottan pozitiv elmenyeim, a gyerek zongoratanara ugy jott be az ajton, hogy "elnezest szeretnek kerni az angolok neveben":-D Me'g en vigasztalgattam, o jobban fel volt haborodva, mint mi. Vagyis mi nem is voltunk, inkabb csak sztoikus erdeklodessel figyeltuk a torteneseket, ...mint azota is:-)

Doromby 2018.10.27. 12:08:40

@Arthamyr: A nyugati szintu szaktudas egyetlen dolgot jelent, azt hogy dolgoztal nyugati cegnek abban az orszagban. Ez nem jelent magasabb szintet vagy mast mint az MO-n vegzett munka, egyszeruen az erdekli oket hogy van-e ott tapasztalatod.
El kell keseritsek minden magyar fanyalgot aki szerint a nyugaton dolgozok mosogatnak vagy takaritanak, tomegszallason nyomorognak 20 masik migranssal meg effajta baromsagok. Persze vannak ilyenek es onigazolaskent felkapja oket a magyar/fideszes media de akinek csak egy KIS szaktudasa van az mar tud boldogulni. A kis szaktudas mar akar egy jogositvany vagy targonca vezetoi engedely, konyhai tapasztalat vagy BARMI amit hasznositani lehet. Ezekkel mar kereshet annyit hogy nincs gondja sem a szallassal sem a megelhetessel. USA-ba vagy ausztraliaba pl. angliabol konnyebb kijutni mint azt sokan gondolnak persze ha VAN VALAMILYEN szakmaja amit ott is lehet hasznositani. Akinek magyarorszagon sincs semmije es ugy megy kulfodre az nagyot fog csalodni.

Csodabogár 2018.10.27. 12:47:49

@Arthamyr: Szörnyű dolog, de meg kell tanulni még egy nyelvet.:-)

fhdgy 2018.10.27. 13:01:52

@Csodabogár: Az a plusz egy nyelv pl. a német lesz?

fhdgy 2018.10.27. 13:15:12

A brexit körül csak egy dolog a biztos: minden rettenetesen bizonytalan!

Milyen lesz pl. belépni a szigetekre? Visszajön a cuculizmus nagy réme, hogy órákig, félnapokig tartott belépni egy-egy baráti országból a másik baráthoz?

Visszajön a határátlépési gyomorgörcs, amit a fiatalok már nem is érthetnek?

A "szervek" minden praktikát bevetnek ( törvényes vagy nem, egyre megy ), hogy elvegyék a zemberek érthetetlen mozgás igényét, hogy csak úgy ide-oda mászkáljanak?

Az itthon ragad család támogathatósága is ki tudja milyen lesz?

Jó, nem lesz kettős adóztatás, mert arra olyan egyezmények is vannak, lehetnek, amelyeknek nem feltétele az eu-s tagság.

Ha elképzelem, hogy a magyar hatalom már azon is agyalt, hogy hogyan lehetne megadóztatni a külföldön dolgozókat itthon is, akkor félek a kreativitásuktól.

Pl. utalás után extra átutalási illeték. Készpénzre kikiáltani, hogy deviza bűncselekmény, akkor azt keményen lehet büntetni, ami nemzeti szuverénitás kérdése.

adg 2018.10.27. 13:35:39

@Doromby: “ausztraliaba pl. angliabol konnyebb kijutni mint azt sokan gondolnak”

Miert?

svajcineger 2018.10.27. 13:59:25

@fhdgy:
Azért túlzásokba ne essünk! :)
Brexittől függetlenül Schengen még maradhat.
A bankszámlára való utalást megadóztatni???

svajcineger 2018.10.27. 14:00:28

@Doromby:
Kb. annyira nehéz / könnyű, mint pl. Magyarországról.

Platonica 2018.10.27. 14:07:51

@svajcineger: Ez igy van. Ha a foglalkozasa listas (es mar beszel angolul), akkor igazabol annyi elonye van, hogy konnyebb itt megkeresni a repjegyre, tartalekra, egyebre valot...

fhdgy 2018.10.27. 14:14:25

@Platonica: Miért, már most is nem adóztatják meg még a belföldi forint utalást is orbanisztánban??? Csak illetéknek hívják. A bankautomatából felvett pénz után is fizetsz itt a banknak, az pedig illetéket továbbítja állambácsinak. Hol is élsz Te?

Innét már csak egy kis ugrás, hogy az is fizessen illetéket, aki utal és az is, aki kap.

Még egy kis ugrás, aki külföldről kap, az mondjuk 40%.

Ezektől minden kitelik, nem tudtad?

M. Péter 2018.10.27. 14:21:43

@svajcineger: Ezt ígérgeti a kormány, de törvényt még nem hoztak róla.

svajcineger 2018.10.27. 14:41:56

@fhdgy:
Az utalásért fizetsz. De a jóváírásért nem.
Azt, hogy minden kitelik tőlük, azt aláírom. :)

fhdgy 2018.10.27. 14:48:03

@svajcineger: Jó, ha aláírod, akkor Te is elhiszed és nincs is miről vitatkoznunk.

Vagyis fenntartod még, hogy túlzásba estem?

Egyébként meg: múltkor kaptam egy számla alapján másik EU- országból vállalkozói díjat. Hát azt hiszed, hogy megkaptam a teljes összeget? A frászt! Én voltam a kedvezményezett, de már eleve 25 EUR-ral kevesebb összeget írt nekem jóvá a bank!

Akkor most a jóváírásért is fizetek, meg az utalásét is fizet valaki?

Platonica 2018.10.27. 14:54:19

@fhdgy: Hm? Min huztad fol ennyire magad? Bocsi, tenyleg nem latom, mi volt a hozzaszolasomban, amire igy vetodni kellett:-x

M. Péter 2018.10.27. 15:00:00

@svajcineger: Arról, hogy az uniós állampolgárok maradhassanak az Egyesült Királyságban.

adg 2018.10.27. 15:07:35

@fhdgy: a kuldo nem vallalta a tranzakcios koltsegeket.

Ha innen kuldok, akkor abbol valaszthatok, hogy x osszeget kuldok el, es marad, ami marad, vagy hogy x osszeg erkezzen meg, es akkor a sarcot raterhelik a szamlamra.

Le is szoktam kurvagyorsan a penzkuldozgetesrol, egy vagyonba kerul bankon keresztul.

adg 2018.10.27. 15:10:30

@svajcineger: @Platonica:

Ha mar van angol utlevele, akkor nem kell nyelvvizsgaznia, felteve, hogy a 6-os ielts eleg. Ritkan eleg ma mar.

2018.10.27. 15:16:28

par tucat ember politikai haszonszerzesbol hogy beszopatott sokmilliot.

2018.10.27. 15:19:06

le sem tudom festeni milyen depresszioba esnek, ha valamiert vissza kellene menni magyarorszagra. azt utolso par heten is mar mentalis betegsegek tuneteit veltem felfedezni, mielott eljottem.

Platonica 2018.10.27. 15:21:23

@adg: angol utlevelrol nem szolt a poszt, csak arrol, hogy innen konnyebb dobbantani. Ez igy szerintem nem teljesen igaz.

adg 2018.10.27. 15:28:50

@Platonica: tudom, hogy nem szolt a komment rola. De ennyi az ossz elonye egy angolnak pl. amugy pont az volnatkozik rajuk is.

Meg annyi meg, hogy az angol vegzettsegeket konnyebb neha elismertetni, ha megfelelo egyetemen szereztek, mert vannak kolcsonos egyezmenyek erre, mig magyar egyetemekkel nincsenek.

Platonica 2018.10.27. 15:48:02

@adg: angolszasz felsofoku vegzettseg mindenkepp elony. Vagy pl ha szakmai tarsasagnak tagja valaki itt. Ferjemet rendszeresen keresik fejvadaszok, de mi mar nem(igen) megyunk vissza, hiaba vannak nyitva a kapuk.

Zoltan Hazafi 2018.10.27. 15:56:28

@Csodabogár: Állítólag 95%-nál tartanak az elnyammogással, már "csak" az ír-északír határkérdés nem megoldott.

2018.10.27. 15:59:53

@Platonica: nekem is mindig nyomulnak a linked in-en magyar fejvadaszok (IT solutions architect), en meg mindig az gondolom, hogy de hat megis mire szamitasz??

Mondjuk konkretan a meloban jobban ereztem magam magyarorszagon (az anyanyelv miatt)

Platonica 2018.10.27. 16:15:43

@LepesMez: Ja, en nem magyar fejvadaszokra gondoltam, hanem ausztralokra.
A kerdest, hogy mire szamitok, nem ertem, bocs...?

Platonica 2018.10.27. 16:19:45

@LepesMez: Jah, hogy a fejvadaszoknak szol a kerdes..., ugye? Leesett:-D

2018.10.27. 16:20:11

@Platonica: ja bocs, akkor elvesztettem a kontextust (azt hittem meg a hazakoltozesrol volt szo, arra meg magyarorszag ugrott be)

kulfoldi fejvadaszbol nekem meg csak indiai volt indiaba - biztos azt gondolta, hogy majd rohanok a lehetosegert :)))

svajcineger 2018.10.27. 16:23:52

@LepesMez:
Engem még egy szerencsétlen indiai fejvadász se talált meg soha. :)

Arthamyr 2018.10.27. 18:35:31

@Csodabogár: Hát igen, csak egy ilyen több éves projektet a legtöbb ember az ellenségének sem kívánna. Kis adalék, hogy akik valamilyen okból (úgy érzik, hogy) távozni kényszerülnek, sanszos, hogy nem a legtanultabb, nyelvek iránt legfogékonyabb rétegből fognak kikerülni, akik lehet, hogy az angolt sem beszélik épp anyanyelvi szinten... Ráadásul míg az angol elég hasznos nemzetközi környezetben, sok (tudomány)területen szinte lingua franca, a többi nyelv csak "célszerszám" az adott országban való könnyebb boldoguláshoz. Megér annyit egy ország? Nem irigylem azokat, akik ebben a cipőben járnak, rajtuk kívül álló okok miatt.

Csodabogár 2018.10.27. 18:35:48

@fhdgy: Bármi lehet, ahová az illető vágyik. Mondjuk a német nem ártalmas, ott van jelenleg a legnagyobb potencia munkailag.

A Lonley Planet szerint meg Sri Lanka után a második legvágyottabb nyaralóhely. Ezen kicsit elcsodálkoztam még ha én mindig szivesen járok is oda, akkor is.

Csodabogár 2018.10.27. 18:39:54

@adg: @Arthamyr: Akkor hogy küldöd. Várom az ötleteket!

Csodabogár 2018.10.27. 18:42:19

@Zoltan Hazafi: Ez a Theresa May változat, de nem vagyok biztos benne, hogy tényleg így van.

Arthamyr 2018.10.27. 18:45:34

@Doromby: Azért ez a targoncakezeléssel és hasonlókkal jól meg lehet élni nekem kissé fejvakarós, és nem irigylem a helyzetüket (persze valóban sokkal jobb helyzet, mint az, ha valaki aki totál képzetlen).
Én szoftvermérnökként is azt gondolom, hogy macerás, pedig az elvileg valamennyire keresettnek számít ott is tudtommal. Ennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy csak úgy oda tudnék menni, és ha igen, az is sok hónapos szervezés, készülődés lenne... Ausztrália dettó. Azt sem értem, hogy egy (nem angol, hanem mondjuk magyar, de) Angliában élő embernek miért lenne könnyebb?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.10.27. 19:01:47

@Arthamyr: Mit szigorítottak? Pár napja méztem a listát, nem láttam ujdonságot. Mi változott?

Arthamyr 2018.10.27. 19:06:22

@Csodabogár: Nem tudom, miért nekem válaszoltál. :) Egyébként tudtommal a nemzetközi swift utalásnak 3 fajtája van:
OUR: ilyen esetben aki utal az fizet mindent
SHA: ilyen esetben aki utal, az fizeti a saját bankköltségét, aki kapja pénzt, az fizeti a köztes banki költséget (a bankok nem mindig tudnak egymásnak közvetlenül utalni, ilyenkor kell a köztes bank)
BEN: aki kapja, az fizet mindent

Tavaly én is beszívtam kicsit, mert az egyik EU-n kívüli ügyfél SHA-t jelölt meg, és a banközi díjat levonták az utalásnál. Ez ráadásul - megintcsak tudtommal - fix összeg, tehát akkor is lekapnak pár tíz euronyi összeget, ha csak pár száz eurot utalsz, nem finom.

Arthamyr 2018.10.27. 19:07:18

@kisrumpf: Ami biztos, és most eszembe jut, hogy most már 3 ír referencia kell, pár éve még kettő is elég volt.

Arthamyr 2018.10.27. 19:07:58

@kisrumpf: Meg más időket adnak meg, hogy mi várható, mi már 6-9 hónappal számolhatunk siker esetén is.

gabors 2018.10.27. 19:50:16

A felesegem meg minden aron oda akar koltozni mert a huga eppen ott el valahol londonisztan es glasgow kozott ... marmint nyugdijaskent ... az istennek sem birom lebeszelni errol. Hiaba mondom hogy meg legalis problemak is lesznek

En meg valami olcsobb helyre mennek szivesen, meg ahol normalis idojaras van

Bredpitt Monika 2018.10.27. 21:16:17

@gabors: mi van veled, mostanában alig látlak, remélem nem untál rá az oldalra?

Doromby 2018.10.27. 21:39:52

@Arthamyr: Nalunk egy targonca kezelo 1400-1600 fontot keres havonta. Lakhatasra, kajara, mindenre lemegy kb. 900 font a tobbi zsebben marad. Minden honapban, kiszamithatoan. Peldakent ausztralia elismeri az angol teruleten letett vizsgakat. Ha mondjuk sofor valaki ott is balos a kozlekedes mint angliaban. Elismerik az angliai tapasztalatokat es alapkent kezelik hogy beszel angolul. Most olyannal nem foglalkozom hogy valaki angliaban fusizik nyelvtudas nelkul mert az eleve eselytelen barmire.

gabors 2018.10.27. 21:45:59

@Bredpitt Monika: kosz hogy aggodsz .....

tobbet dolgozom ... es napkozben nem erek ra semmire .. aztan otthon mar tul keson van ..

azert szinte midennap elolvasom hogy mi van itt kommentekre mar gyakran nem marad idom ..

igy csak hetvegen .. irogatok ...

remelem sikerul be-csusznod a hatarzar ellenere :-)

de jon a valasztas .. REMELEM a ferjed MEGY !!! az sem erdekel nagyon hogy kire/mire DE azert szavazzon 6.dikan !!!

gabors 2018.10.27. 21:49:19

@Bredpitt Monika: ezen kivul felesegem most eppen Londonban van 4 hetre igy itthon (NEReseknek otthon) is valamivel tobbet kell produkalnom a macskak es a kutya fronton .. meg bevasarlas fozes egyebek ...

nem nagyon marad ido hetkozben .... most eppen raerek .... bar eppen fozok estere meg holnapra ...

udv

gabors 2018.10.27. 21:54:14

Ma van az ENSZ "World Day of Audiovisual Heritage" ha mast is erdekel ...rovid youtube ... foleg a castro-t szereto marx-os osknak

(van azert mas is benne) a hatter zene nem akarmi ...

www.youtube.com/watch?v=C0Yz8AaWVPU

Shaktee 2018.10.27. 22:01:35

@Bredpitt Monika: engem már nem is hiányolsz? ;)

gabors 2018.10.27. 22:14:35

Pittsburgh ....

Tree of Life zsinagoga ... 11 halott (RIP) 4 sebesult ezenkivul, lehet nem mind eli tul

white old eruopian man !!

gabors 2018.10.27. 22:15:39

@Shaktee: miert te hol voltal ???

Bredpitt Monika 2018.10.27. 22:34:02

@Shaktee: de, téged is hiányollak, miért tüntetek el (Zolival együtt)?

Dammiel 2018.10.27. 22:38:04

@fhdgy: erre van a transferwise pl...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.10.27. 22:42:29

@Arthamyr: oké, eddig is háromrol tudtam. A várakozás pedig... az eredeti 24 honaphoz képest ez a 6-9 mondhatni nudli (*bizakodva néz a jövöbe*)

Bredpitt Monika 2018.10.27. 22:43:10

@gabors: épp most beszéltem férjemmel és mondtam neki, hogy néha azért a CNN t bekapcsolom, és láttam mi történt Pittsburgben (ráadásul lányom unokatesója ott él)

mondtam neki, hogy volt egy jó mondata egy férfinak (nem tudom a nevét): azt mondta, hogy most már bizony, ha egy Hálaadás napi vacsoránál az őrült nagybácsink gyűlöletbeszédbe kezd, akkor le kell állítani, ez az emberek felelőssége is...

erre mesélte férjem, hogy pont ma John haverjával (aki a New Jersey posztban John bácsiként szerepel) bementek egy New Jersey-i Wawa-ba , ahol egy pasi elkezdett hangosan óbégatni a mexikói munkások ellen, John (nagy Trump rajongó) és férjem (Trump ellenes) egymásra néztek és szinte egyszerre azt mondták a kiabáló férfinak: shut the fuck up......

erre tényleg befogta és kiment az üzletből........

szavazni menni fog, de azért külön rákérdezek

itthon volt most , bent álltunk a Belvárosban, vártuk lányunkat, aki vásárolt, az egyik ELECT A CLOWN, EXPECT A CIRCUS pólójában volt, odalépett hozzá egy idős úriember és azt mondta neki angolul (amerikai volt valószínűleg): tetszik a pólód, biztos amerikai vagy........

meg vannak őrülve az emberek

shakti rom 2018.10.27. 22:48:34

@Bredpitt Monika: zolit nem tudom miért nem ír, elunta?

én másutt trollkodtam

Bredpitt Monika 2018.10.27. 22:50:19

@gabors: még annyit, hogy sikerül e becsúsznom, hát nem tudom mi lesz,, azt gondolom, hogy ha nagyon akarok menni, sikerülni fog, majd lobbyzok magamnak,

már csomagolok szép lassan, de nagyon nehéz a gondolat, hogy eladjam a lakást, most láttam egy műsort a hajléktalan helyzetről, tavaly a karácsonyi poszt alatt sokan akartak lebeszélni arról, hogy ne adjam oda idegennek a lakást, de most megint azon gondolkozom, hogy nekem jobb érzés lenne, ha a lakás megmaradna, hasznot nem akarok belőle, adót nem akarok fizetni ennek a rohadt bandának,

lehet, hogy megkeresek valakit, akinek van egy pártfogoltja és azt mondom, hogy egy embert ki lehet emelni az utcáról, hogy legyen esélye, legalább legyen hol laknia, ha már úgyis itt állna üresen a lakás,
legalább teszek valami jót is, mert ugye könnyű elvonulni és hazaköpködni, majd meglátom mire jutok

Csodabogár 2018.10.28. 00:01:16

@Bredpitt Monika: A rezsit ki fogja fizetni? Nem jó ám egy lakás párszázezer forint rezsi tartozással. Ezt meg kellene gondolni!

2018.10.28. 00:34:51

@Bredpitt Monika: ezen a hajlektalannak adod a kecot temat nem nyomtuk mar egyszer vegig itt a forumon 1-2 eve?

es nem mondta mindenki, hogy ne tedd mert a nagy lelkeddel durvan megszivod?

2018.10.28. 00:35:24

@Csodabogár: ja, pont ezt mondtad 1-2 eve is :))

Dikusz 2018.10.28. 00:56:41

@gabors: "En meg valami olcsobb helyre mennek szivesen, meg ahol normalis idojaras van"

Gyere haza fiatal... :))) Ha tudnád, hogy itt milyen jó idő van...

Arthamyr 2018.10.28. 01:47:54

@kisrumpf: A lengyel barátunknak pár éve kevesebb, mint fél év volt, és két ember elég volt (akiket nem is kerestek meg). Nem tudom, mikor volt 24 hónap, a hivatalos oldalon még mindig 6 hónappal fenyegetnek, bár ezt csak egyértelmű kérvényekre, általánosságban írják. És ha el is bírálják, meg kell várni a ceremóniát is.

Arthamyr 2018.10.28. 01:50:41

@Csodabogár: Egy amerikainak pár 100k HUF komolytalan, ők ezt pár nap (pár óra?) alatt megkeresik. Legalábbis az ideírtak alapján. Ha már jótékonykodás, legyen kövér. :)

adg 2018.10.28. 02:04:19

@Csodabogár: Mostanaban a transferwise-t szoktak ajanlani sokan, eleg egyszeru, elore megmondja a teljes koltseget, nincs rejtett dij, gyors es sokkal olcsobb. Siman bankszamladrol utalsz, es a cimzett a sajat szamlajara kapja, nem kell semmi hozza.
En amugy leszoktam az utalgatasrol, mert mar nem kell. ha kulfoldrol veszek valamit, vagy kulfoldon fizetek (pl legutobb otthon) akkor meg kartyaval, vagy neten paypallal/kartyaval.
Vittunk penzt, hogy valtunk ha kell, de erintetlenul visszahoztuk.

gabors 2018.10.28. 02:42:03

@Dikusz: "Gyere haza fiatal... :))) "

hat igen ha fiatal lennek akkor esetleg meg is probalnam de nem nekem valo mar az akadaly futas es hasonlok ... meg a felesegemet sem akarnam ki tenni a mindennapos lemigracsozasnak .. ha torpe/napoleon utan valami jobb lesz (van meg idom nyugdijjig) akkor meglatjuk

gabors 2018.10.28. 02:43:56

@shakti rom: es eddig meg az ISIS sem vallalta fel ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.28. 02:46:38

@Arthamyr: "A megtakarítás hazautalását nem adóztatják (ok, biztos van valami kis tranzakciós adó)"
Igen, ez elméletileg így kéne menjen, de én egy pillanatig sem bíznék meg a hazai politikában ez ügyben...
Még egy krokodilban, cápában is hamarabb megbíznék, mint a jelenlegi magyar politikai elitben.
Elnézést...
:D

gabors 2018.10.28. 02:47:54

@Bredpitt Monika: "lehet, hogy megkeresek valakit, akinek van egy pártfogoltja és azt mondom, hogy egy embert ki lehet emelni az utcáról, hogy legyen esélye, legalább legyen hol laknia, ha már úgyis itt állna üresen a lakás, "

ezt azert gondold ujra szerintem Mo-on meg nem all ugy a jogrendszer hogy ne Te szivd ezt meg sokezerrel ... add el vagy zard le ha nem vagy biztos benne hogy nem mesz vissza ... szerintem meg kiadni is nagy riziko ha nem vagy ott (lehet hogy mar ott is vannak cegek akik kiadast inteznek de hogy megbizhatok-e mondjuk hosszu tavra nem tudni) es inkabba add a bevetelt valamelyik soros intezmenynek :-)

2018.10.28. 02:53:24

@gabors: miert, a feleseged milyen nemzetisagu,raszt?

gabors 2018.10.28. 02:54:57

@Arthamyr: 100kHuf kb 300 dollar most ez tenyleg nem osszeg,

de havi szinten ennyi extra azert mar nem mindenkinek fer bele .. foleg ha minimal beres mosogato valaki :-)))

persze nem tudom mire gondoltal foleg ha a "parszazezer" az 4-5-6 ig is felmegy

2018.10.28. 02:56:11

@gabors: szerintem adja el. most jo aron kellnek a kecok, szerintem most kb erdemes kiugrani belole. mondjuk a forint/dollar arfolyam meg nem annyira meno.

plusz nem tudom elengedni a gondolatot, hogy fontos gazdasagi adatokat kozmetikazgatnak a fiuk, es egyszer egyik pillanatrol a masikra fog bedolni valami. en nem mernek erteket magyarorszagon tartani

gabors 2018.10.28. 04:23:41

@LepesMez: "@gabors: miert, a feleseged milyen nemzetisagu,raszt? "

nem mindegy az mostanaban ?

eleve nem tud magyarul es nem kek szemu szoke feher boru :-))

gabors 2018.10.28. 04:29:49

@LepesMez: "plusz nem tudom elengedni a gondolatot, hogy fontos gazdasagi adatokat kozmetikazgatnak a fiuk, es egyszer egyik pillanatrol a masikra fog bedolni valami."

mar hivatalosan is nagyobb a hiany mint amit mondtak el sem tudom kepzelni mennyi lehet valojaban ... de a stadionok epulnek .. jok lesznek majd "koncentracios" taboroknak mint chilleben vagy afganisztanban ott nyilvanos kivegzeseket is tartottak a masra mar nem hasznalt fasza focipalyakon

"en nem mernek erteket magyarorszagon tartani " tobb ismerosom otthon is mar valutaban tartja az ertekeit sot tobben kulfoldon ez nem tudom mennyire szabalyos de vegul is maga a lezer jani aki annyit er hencegett a svajci bankszamlaval ..

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.28. 08:10:13

@Arthamyr:
Még egyszer, mert elszállt a rohadék:

"A megtakarítás hazautalását nem adóztatják (ok, biztos van valami kis tranzakciós adó)"
Igen, ez elméletileg így kellene működjön.
De én egy pillanatig sem bíznám rá a megtakarított gempámat a hazai politikai elitre.
Gyakorlatilag egy cápában, krokodilban is hamarabb megbíznék, mint bennük...
Elnézést.
:D

megamedve 2018.10.28. 08:10:20

@geegee: hát igen, ez a kormány nagyon megfontolt és kiszámítható.
Ma eszembe jut (jé, a zemberek egy csomó zsét fizetnek valahová, DE NEKEM NINCS HOZZÁ KÖZÖM, A SÁPOT NEM ÉN NYÚLOM LE UTÁNA!), holnap megszavazom, holnapután hatályba lép.
Jó lesz ez.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.10.28. 09:25:53

@Arthamyr: nem vagy itt elég régóta :-) amikor elöször felmerült a dolog nálunk, még annyit kellett rá várni, néztünk is, mi tartana addig, mert nem volt akkora érdeklödés az állampolgárságért. Perui barátnöm több mint egy évet várt rá, az amerikainak megvolt 9 honap alatt, ennek ugy 7-8 éve. Aztán kezdtek gyorsulni a dolgok. Gondolom, felvettek több embert erre a munkára.

Arthamyr 2018.10.28. 09:28:27

@gabors: Itt olyanokat olvasok néha, hogy a napi 800 GBP átlagos/kiröhögős, vagy mondjuk havi 8-10k USD netto simán megvan. Lehet, hogy ezt csak trolletetésnek írogatják, de ha csak a fele is igaz, nem lehet gond évek alatt pár ezer dollár jótékonyságból felhalmozódott extra költség...

Arthamyr 2018.10.28. 09:39:42

@geegee.: @geegee: Az első is átjött, amit a másik profillal küldtél. Én emiatt nem aggódnék, mert ezt gyakorlatban nem lehet megadóztatni, max. ha lezárják fizikailag a határokat, lecsatolják az országot az internetről és a nemzetközi bankrendszerről.
Az más kérdés, hogy ha már HUF-ban van a pénz egy magyar bankban, sokkal kevésbé van biztonságban a "politikai elittől", de ez nem a hazautalás problémája. Az nincs és nem is lesz adóztatva, ha valaki valami p2p rendszerrel csinálja, akkor simán lehet, hogy kb. középárfolyamon tud váltani, és elenyésző költsége lesz. Sőt, ha simán banki átutalást végez, akkor sem lesz annyira drága, bár az a pár százalékos átváltási rés, pár tranzakciós díj (ha van) sok pénznél sok tud lenni, de ennek semmi köze a "kettős adóztatáshoz", az itt nem játszik. Ez egyébként sem Magyarországról szólt a posztban (ha jól emlékszem), de még ha igen, attól nagyon messze van a magyarországi helyzet, hogy emiatt kelljen aggódni. Más miatt lehet persze. :)

Line 2018.10.28. 10:17:21

@svajcineger: UK nincs benne Schengen-ben

gabors 2018.10.28. 13:24:03

@Arthamyr: ", vagy mondjuk havi 8-10k USD netto simán megvan"

nem mondom hogy nincs ilyen de ez szoftware fejlesztok kozott sem altalanos ... ez mar a nagyon felso echelone foleg ha "netto"

ilyesmiket irnak egyeni vallakozokent dolgozo konzultansok ... akiknek mint cegnek fizetnek de ebbol mindjart az van hogy NEM NETTO az mert 0 benefit ...

es igy mar 8-10k netto (amibol csak a vallalkozoi adot fizettek meg) nem is olyan nagyon fasza ha fizet maganak eu biztositast, nyugdijat, es jovedelem adot is .. (ezt el szoktak mammogni azok akik ilyen szamokat mondanak de persze nem tudom)

gabors 2018.10.28. 14:35:19

@LepesMez: mert te is a felso echelon vagy (a te szerencsedre)

100k INCOME (egyeni) meg 2017-ben is a legfelso 10%-ot jelenti az usa-ban csak viszonyitas keppen.

nalunk 100-120k korul vannak a fejlesztok de mi nem vagyunk IT persze plusz benefit ami egy 4 tagu csaladnal az eu/nyugdijjal egyutt lehet felmegy 200k-re egyenileg... nalunk foleg luzerek dolgoznak :-)

mint irtam a konzultansok ennel joval tobbet keresenek itt is de mint irtam nem "dolgozok"

Arthamyr 2018.10.28. 19:33:57

@LepesMez: Ezt az "átlagost" részletezd már, mert nekem hihetetlenül jónak hangzik. Mik között átlagos? Az összes fejlesztőre nézve, amibe benne van az egyetemet frissen végzett is, meg a principal dev is? Akkor iszonyat durva, főleg azt nézve, hogy piramisszerű eloszlás van.
Vagy mondjuk csak seniortól felfele nézve? Akkor is nagyon sok, de akkor nem többszöröse, mint kb. bárhol európában (- Svájc talán?).

Hari Seldon 2 2018.10.28. 19:44:35

@fhdgy:
Na, pont most értünk haza Angilából. Jelentem: Baromi nehéz feljutni a kompra... Francia határőr és vámos (vagy valami ilyesmi féle hivatalnok féle, egyenruhában) 15 perc. Angol vámos 45 perc plusz. Vacakolnak, megnéznek mindent a kocsiban. Hosszú sorok. (Ez volt most csütörtökön. - Visszafelé 10 perc összesen)

fhdgy 2018.10.28. 19:59:00

@Hari Seldon 2: Szép új világ!

Kell ez nekünk?

Arthamyr 2018.10.28. 20:23:16

@LepesMez: Na az egész más, így két eléggé emelő kritériumot dobtál hozzá. Bár a 150k úgy is nagyon-nagyon penge átlagnak, de akkor már nem földöntúlian jó.

Arthamyr 2018.10.28. 23:53:43

@LepesMez: 150k alapfizetés, de finance-ben én még életemben nem láttam olyat, hogy ne lett volna éves bónusz. De mindenféle egyéb juttatás is gyakori: pl. ilyen-olyan biztosítás, nyugdíjkiegészítés, céges étterem, céges gym és hasonlók - volt, hogy a lakásbérlésen kívül kb. semmire nem kellett költenem, sőt, olyan is, hogy még azt is kifizették, bár sajnos azt csak 1-2 hónapig, ez felétek nem divat? Ha el is kell, hogy költs 3-4k-t albira, még mindig marad kb. ugyanannyi, ami több, mint amit sok más, kevésbé szerencsés helyen/szektorban megkeresel összesen, szóval az igenis jó. :) Ha DINC pár vagytok, akkor meg főleg brutál tud lenni, még akkor is, ha az egyikőtök csak felét/harmadát keresi.

VT Man 2018.10.29. 00:01:08

Se füle se farka cikk, konkrétum a brexit részleteivel kapcsolatban természetesen nulla... Gondolom pörgetni kell a blogot, ha nincs rendes tartalom.

VT Man 2018.10.29. 00:01:21

@Bredpitt Monika:
"nekem jobb érzés lenne, ha a lakás megmaradna, hasznot nem akarok belőle, adót nem akarok fizetni ennek a rohadt bandának, "

Jelzem, hogy eközben a lakásokat (ha csak egy vagy kettõ van) Magyarországon legálisan kiadni annyira alacsony adózású, hogy csak a hülye adja ki feketén.

Kb. 10-15% az adóteher most, ez 5-10-15 éve 30-45% volt.

Golf2 2018.10.29. 05:49:00

@VT Man: . 10-15% az adóteher most...Szerintem 16% mert patkányék nagy kegyesen elengedték az egészségügyi hozzájárulás nevű 14% sarcot. 30 volt.

élhetetlen 2018.10.29. 06:45:35

@Határátkelő: Az angolok sem tudják, hogy mi lesz. Az unokahúgom 10 éve van kint, ott végzett, most egy állami cégnél dolgozik. Nevetve mesélte, hogy minden fizetési papírja mellé kap egy dicsérő levelet, mondták, hogy gyűjtse, mert még jól jöhet. Azért ez már viccnek is durva.

Void Bunkoid 2018.10.29. 08:15:43

@fhdgy: "Készpénzre kikiáltani, hogy deviza bűncselekmény, "

Kemény lesz, majd megint jön a lódenkabátos ávós dugdosott dollár után szaglászni a lakásban? :)

Hari Seldon 2 2018.10.29. 09:18:38

@fhdgy:
Nektek? Már most az van felétek. Ha Hegyeshalom felől mész Ausztriába ott is sor van.- és: Köszönhetően a "2015-ös buszoztatásnak" már Passaunál is ha Ausztria felől mész. Nekem itt Fr - Lux - Belgium viszonylatban továbbra is az van hogy 90-re kell lassítanom. (illetve, most hogy a belgák bővítenek az autópályán, most dugó van Belgium felől)

DFK 2018.10.29. 10:08:12

@fhdgy: a kintiek megadóztatási terve egy rémhír, helyesebben mondva hazugság volt. Még mielőtt valaki újra elkezdené terjeszteni.

]{udarauszkasz 2018.10.29. 12:49:10

@Hari Seldon 2: Ausztria is lezarja a hatarokat. Keszulnek a Huxitre.

VT Man 2018.10.29. 13:12:36

@Golf2:
"Szerintem 16% mert patkányék nagy kegyesen elengedték az egészségügyi hozzájárulás nevű 14% sarcot. 30 volt."

16% a berleti dij minusz koltsegek minusz ertekcsokkenesre, ezek ugyanis levonhatok az ado szamitasa elott.

Az ertekcsokkenes tipusfuggo, de altalaban 2% evente, azaz 20 millios lakasnal havi kb. 33 ezer Forint.

Ha 133 ezer Forintert adod ki a lakast, akkor csak 100 ezer Forintra kell fizetni a 16% adot, ami 16 ezer Ft.
Azaz effektiv 12%-os adokulcs ebben a peldaban.

Golf2 2018.10.29. 14:12:21

@VT Man: De ki mondja meg hogy mennyit ér az ingatlan? Ha 35-öt é s 140ért van kiadva,akkor csak kb.85 után kell adózni? Túl szépnek tűnik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása