oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 18. 06:30,  Keresztül Amerikán: ahol már Bruce Willis is tehetetlen 53 komment

2018. október 18. 06:30 Határátkelő

Keresztül Amerikán: ahol már Bruce Willis is tehetetlen

Nyomulunk tovább keresztül Amerikán Zoli segítségével. Az elindulást követően megjártuk már a Vadnyugatot, az előző rész Arizonában ért véget. Most innen folytatjuk és csak az biztos, hogy nem akármilyen helyeket kalandozunk be.

cim_183.jpg

„Az előző részben kicsit már belekóstoltunk Arizonába. Most pedig - az államot nem elhagyva - folytassuk a barangolást.

Reggel fájó szívvel hagytuk ott Tucsont, hogy előbb a 10-es államközi autópályán haladjunk észak felé, majd Phoenix után ráforduljunk a 17-es sztrádára.

hegy_1.jpg

Vérvörös homokkő, pólók, Kokopelli

Az aznapi nyughelyünket, amely egy Holbrook nevezetű kisváros volt, egy vargabetűs kitérő után értük el. A 17-es autópályáról a 298-as kijáratnál tértünk le, hogy aztán rákanyarodjunk a 179-es útra. Ez az út visz Sedonába, amely utána belecsatlakozik a 89A jelzésű útba.

ut_3.jpg

Ezzel gyakorlatilag egészen Flagstaffig eljuthatunk. Sedona közvetlen közelében található a Red Rock állami park, amelybe érdemes benézni, ha van időnk. A relatíve fiatal parkba (1991-ben nyílt meg), mint a legtöbb állami parkba, fizetni kell (itt 7 dollár per fő), tehát a nemzeti parkos kártya nem használható.

park_1_1.jpg

Ha nem szeretnénk fizetni, de teljesen hasonló élményt és látványt szeretnénk kapni, akkor Sedona előtt és után érdemes az autós pihenőhelyeken egy kis időt eltölteni. Az egész környéket egy szín uralja: a vörös és annak árnyalatai.

park_2_1.jpg

Egyébként, ha még nem voltunk, akkor érdemes ebben a kisvárosban kicsit megállni. Sedona nem meglepően leginkább a turizmusból nyeri a betevő falatra valót, s bár amerikai viszonylatban apró város, de már 10 ezer évvel időszámításunk előtt is laktak errefelé.

A környéken lévő valóban hihetetlenül élénk narancs-vöröses homokkő felhasználása egészen egyedi: a homokot pólófestésre használják. Annak idején én is vettem ilyen pólót és állíthatom, hogy - mosópor ide, fehér óriás oda - nem igazán fakult ki. Egyébként a pólókon a környékbeli indiánok motívumai is fellelhetőek, mint pl. a közkedvelt Kokopelli.

kokopelli.jpgKokopelli egy sziklába vésve

Ki az a Kokopelli? Hát kérem ez egy univerzális istenség. A hopi indiánok számára legfőképpen termékenységi isten, de jó hasznát vették a mezőgazdaságban is, főleg, ha esőre volt szükség vagy esetleg el kellett űzni a telet.

Egyúttal a zenei lélek megtestesítője. Ezért ábrázolják úgy, hogy kissé meggörnyedve játszik egy furulyán, mert amikor előcsalta a dallamokat a hangszerből, akkor bizony mindenféle csuda dolgok történtek.

park_3_1.jpg

Nagyon nagy "elismertségnek" és tiszteletnek örvend Kokopelli, szóval, ha mást nem is, de Őt biztosan viszontlátjuk majd ékszerek formájában, agyagedények díszítőelemeként vagy éppen a vörös homokkal festett pólókra nyomtatva.

A várost követően az út egy fenyőkkel és fölénk magasodó, vöröslő sziklafalakkal övezett kanyonban kanyargott. Ahogy haladtunk északnak, úgy egyre feljebb és feljebb kapaszkodtunk, majd egy rövid, éles fordulókkal tarkított szakasz után visszapillanthattunk a mély sebhelyre, melynek alján sebesen rohant a Tölgy-folyó.

park_4_1.jpg

Ezek után kellemes, fenyőkkel borított fennsíkon robogtunk Flagstaff felé, hogy aztán célba vegyük a keleti 40-es államközi autópályát (ezen a szakaszon a 40-es út nagyjából egybeesik a híres 66-os úttal). Mindezt tettük azzal a megfontolással, hogy eljussunk a környék valószínűleg leghatalmasabb és a Föld egyik legnagyobb kataklizmájának lenyomatához.

park_5_1.jpg

Az arizonai meteorkráter

Bármi is volt a környéken nagyjából 50 ezer évvel ezelőtt, nem volt jó napja. Ez volt az az időszak, amikor a homo sapiens a késői paleolit korszakban elkezdte a modernkori viselkedés jeleit mutatni, azaz absztrakt módon tudott gondolkodni (pl. próbálta rajzokban kifejezni a gondolatait), játszani és zenélni kezdett, valamint próbált mélyebb összefüggéseket keresni a dolgok között/mögött.

krater_1.jpg

Ebbe a már-már idilli képbe tolakodott be dühösen egy messzi vándor. Ha éltek volna már az észak-amerikai kontinensen, akkor lehet azon méláztak volna, hogy miért nincs legalább három dolog, ami megmenthetné őket a világégéstől: lobogó zászló (szigorúan lassítva), az Aerosmith csöpögős (ohh, pardon: lírai) dallamai, valamint Bruce Willis és csapata.

Ezek hiányában a messzi és fagyos űrből érkező hírnök zavartalanul lépett be a Föld légkörébe. Nem kell ezen csodálkozni: ebben az időszakban még eléggé kaotikus volt a Naprendszer és különösebb következmények nélkül repülhettek mindenféle objektumok.

krater_2.jpg

Így tehát, a nagyjából 50 méter átmérőjű és 11-13 km/s-os sebességgel érkező vas-nikkel meteorit ellenállás nélkül száguldott keresztül a földi légkörön, hogy aztán irtózatos erővel csapódjon a földfelszínbe. BUMM!

A becsapódás ereje megfelelt kb. 20 millió tonna TNT robbanóerejének. Összehasonlításképpen: a hiroshimai és nagaszaki atombombák 15 illetve 20 kilotonnányi TNT robbanóerejével rendelkeztek.

A keletkezett kráter nagyjából 1.2 kilométer átmérőjű és kb. 170 méter mély, míg a kráter pereme 45 méterrel emelkedik a környék fölé. Nem lettem volna a környékbeli mamutok helyében, akik a keletkező "menetszélben" úgy repülhettek tova atomjaikra hullva, mint valami kis tollpihe.

krater_3.jpg

A területhez, amely jelenleg a Barringer-család kezében van (a krátert hívják egyébként Barringer-kráternek is), a - ki nem találnánk - Meteor Crater úton juthatunk el. Ehhez a 40-es államközi autópályáról a 233-as lejárónál forduljunk le és kövessük a táblákat.

A terület magánkézben van, szóval nem kell meglepődni, hogy van belépő. Aki közelebbről szeretné látni az iszonyatos találkozás ránk maradt lenyomatát, annak 18 dollárt kell befizetnie (gyerekeknek olcsóbb).

Mit kapunk a pénzünkért? A látogatóközpontban profi és látványos módon tálalják elénk a becsapódást és annak következményeit. Ha a látottak miatt feszültekké válnánk, akkor két kataklizma között levezethetjük a dolgot evéssel az épületben található (gyors-)étteremben.

krater_4.jpg

Odakint, összesen három kilátóhelyre juthatunk el gyalogosan, ahol kisebb távcsövek vannak elhelyezve. Ezeken át rácsodálkozhatunk a kráter alján lévő kis házikóra, amit szabad szemmel kissé bajos észrevenni. Ami sokkal mókásabb, hogy szintén el van helyezve egy életnagyságú űrhajós bábu, amelyet biztos, hogy nem látunk szabad szemmel.

Ekkor döbbenhetünk rá, hogy valójában mekkora is az előttünk feltáruló becsapódási nyom. Nehéz érzékelni a teret, a mélységet és távolságot, mert nincs nagyon mihez viszonyítani. De, ha meglátjuk a távcsövön keresztül a lenti kis bábut, akkor kaphatunk némi fogalmat mindezekről.

Ha már űrhajós bábu. A NASA Apolló-missziójára gyakorló űrhajósok rendszeres vendégei voltak a helynek még az 1960-as és 70-es években.

Megkövesedett ősfák

Az aszteroida lenyomatát lassan ott kellett hagyni, hiszen haladni kell. Utunkat tovább folytattuk kelet felé, egészen Holbrookig, ahol egy - mondjuk úgy - rusztikus kempingben aludtunk. Másnap reggel beugrottunk egy boltba egy kis betevő falatért. De nem ez az érdekes, sőt még nem is a boltból lélekszakadva kirohanó tolvaj, s az utána szaladó eladó.

wigwam_motel.jpg

Hanem a bolttal szemben lévő Wigwam nevű motel, amely nagyon autentikus és jópofa. Az indiánok tipijeit imitáló lakórészek nem túl tágasak, de az amerikai alapfelszereltség megtalálható bennük. A "sátrak" előtt idejemúlt, öreg autómobilok láthatóak, melyek próbálják megidézni a megboldogult 50-es és 60-as éveket.

Az aznapra tervezett első cél a Petrified Forest nemzeti park volt, amelyet két helyről is megközelíthetünk, ha Holbrook felől érkezünk. Az egyik megoldás a 40-es autópályáról történő letérés (311-es kijárat), a másik pedig a 180-as út használata, amellyel a park déli kapujához jutunk. Ekkor "lentről-felfelé" járjuk be a parkot.

terkep_16.jpg

Mi ez utóbbit választottuk és nem bántuk meg. Sokkal kevesebben vannak a déli bejáratnál. Azt azért vegyük számításba, hogy reggel 9 után nyílnak a kapuk. Kicsit nekünk is várni kellett, de a bejáratnál lévő boltok picit előbb nyitnak, szóval el lehet nézelődni.

petrified_forest_1.jpg

A park egyik nagy előnye, hogy amolyan kettő az egyben: a Petrified Forest mellett meg tudjuk nézni a Painted Desertet is, amely egyébként a nevével ellentétben nem sivatag, hanem füves préri. A másik, hogy egy út vezet keresztül a parkon, tehát szinte minden arra érdemes helyet meg tudunk nézni és simán beleférhet az időnkbe pár kisebb túra is.

petrified_forest_2.jpg

Az út mentén több lehetőségünk is van arra, hogy egy kicsit sétáljunk a több száz millió éves megkövült folyami ősfák között. Folyami fák? Annak idején, mondjuk röpke 225 millió éve, ez a terület az egyenlítőhöz közel esett és meleg, párás, szub-trópusi éghajlat uralkodott.

petrified_forest_3.jpg

A folyók mentén álló fák pusztultak, kidőltek, majd szépen egyre több rétegnyi föld/vulkáni hamu alá kerültek. Később (cirka 60 millió éve), a tektonikus mozgások kicsit megbolygatták a kontinenseket, amelynek következtében a colorádói plató elkezdett emelkedni, s ebből kifolyólag a víz és szél elkezdte pusztítani.

Ennek következtében a fákra rakódott rétegek elkezdtek "lekopni", s voilà! Előkerültek az organikus anyagok megkristályosodott formái.

fa_1.jpg

A déli bejárattól nem messze, a látogatóközpont környékén máris tudunk kisebb túrákat tenni. Ahogy egyre beljebb haladunk a nemzeti parkban további alkalmak nyílnak arra, hogy ne csak a kocsiban üljünk. Jó szívvel tudom ajánlani pl. a "Kristály Erdőt" (Crystal Forest).

kristaly_erdo.jpgMindenfelé hevernek a megkövesedett fák darabjai

Ez a könnyű másfél km-es ösvény szerintem a legjobb helye annak, hogy testközelből, valóban az annak idején kidőlt és megkövesedett fák között sétáljunk és rácsodálkozzunk, hogy a természet milyen jópofa dolgokat képes létrehozni. Rengeteg, kristályos formává lett fát tapinthatunk meg, amelyek már-már gyanúsan szabályos módon darabolódtak fel.

kristaly_erdo_2.jpg

A Blue Mesa (Kék Plató/Fennsík) nevezetű formációt is szinte "kötelező" megtekinteni. Talán itt érhető tetten a legjobban, hogy milyen szép és érdekes táj a Painted Desert. Az erózió által pusztított színes rétegű dombok és a több millió éves megkövesedett fák kombinációja teszi ezt a helyet igazán különlegessé.

A lenti fotón is látható színes rétegek mindegyike a triászi földtörténeti kor egyes epizódjaiba engednek bepillantást. Az alapvetően agyag- és homokkő (valamint mészkő) rétegek körbevezetnek minket a nagyjából 220-225 (kékes-zöldes-szürkés), a 216 (kékes-szürkés-lilás), a 213 (vöröses-barnás) és a 205 (narancs-rózsaszín) millió éves talajrétegek tárlatán.

kek_plato.jpg

Jó, de miért színesek? A kulcsszó: ásványok. A vöröses és zöldes rétegek sok vasat és mangánt tartalmaznak, de az igazán fontos az volt, hogy hol volt annak idején a talajvízes réteg. Ennek a helyzetétől függően kapott a vasérc zöldes-kékes vagy vöröses (helló rozsdásodás) árnyalatot.

Ahogy haladunk észak felé, mindenképpen érdemes megállnunk az "Újság Szikla" (Newspaper Rock) nevezetű sziklaformációnál. De miért ez a neve? Azért, mert a szikla oldalában 600-nál is több, ún. petroglifa található. Ezek a sziklákba vésett, apró "képregények" egy nagyon régen letűnt kor lenyomatai.

ujsag_szikla.jpg

Annak idején, szinte minden erre járó népcsoport vagy törzs hozzátett valamit a kezdeti rajzokhoz, így az eredeti történet (ha volt egyáltalán) a sziklafalon bábeli zűrzavarrá nőtte ki magát. Olyannyira, hogy a jelen kor okos emberei sem igazán tudják visszafejteni, hogy a vésetek miket és kiket ábrázolnak.

Eme látványosság után következik a Puerco Pueblo, amely egy 1200-1300 környékén létrehozott, akkori viszonyatban hatalmas kommuna volt. Az itt élő nagyjából 200 ember folyamatosan vándorolt, mindig új lakhely után kutatva, így 1400 táján már el is hagyták az itt felépített lakhelyet.

puerco_pueblo.jpg

Ahogy áthaladunk a 40-es államközi autópálya felett, lassan ki is érünk a parkból. Előtte van lehetőség egy csomó helyen megállni és élvezni a dombok vízszintesen változó, jól elkülönülő színvilágát. Tarthatunk egy rövid kis pikniket, ahogy mi is tettük, hogy aztán egy nagyot sóhajtva kihajtsunk az "északi" bejáraton, s a 311-es kijáratnál ráhajtsunk a 40-es autópályára.

piknik.jpg

Egy apró, ámde fontos megjegyzés. Ugyan az ember érezhet valamiféle bizsergést a kezében, amikor a megkövesedett és kristályosodott ősfák közelében jár, de nagyon kell vigyázni. A kijáratnál szúrópróbaszerűen ellenőrizhetnek minket és az autónkat is. Ha valakinél "véletlenül" találnak darabokat, akkor az kellemetlen helyzetbe kerülhet!

utolso_1.jpg

A 311-es kijáratnál rácsatlakoztunk a 40-es autópályára, hogy keletnek vegyük az irányt. Hamarosan ráfordultunk az északi 190-es útra, hogy - a hopi indiánok után - a navajo törzs rezervátumának egyik, ha nem a legszebb részét megnézzük. De, hogy ez melyik és utána merre mentünk tovább a következő részből kiderül.”

Hamarosan jön a folytatás, addig se hagyjátok ki Zoli blogját, a Boly(on)gó életet!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7314307187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.10.18. 07:41:32

Zoli, megint nagyon jó posztot írtál!:)))
Élvezet minden sorodat olvasni, az ember úgy érzi, veled utazik együtt, olyan szemléletesen írsz. Komolyan mondom, tényleg érdemes lenne könyvet írnod.

Mint mindig, a fotóid is nagyon jók. Ahogy öregszem, egyre több hasonlóságot vélek felfedezni (vagy a nyilvánvalót sem ismerem fel:) itthoni-, és más földrészbeli tájak között, még ha köszönőviszonyban sincsenek egymással, akkor is...

A harmadik képről a következő -teljesen tudománytalan- kérdés jutott eszembe: hogy applikáltad rá Somlóhegyet a Margit-szigeti futópályára?:)

Megkövesedett ősfák, Kristályerdő: ha az én Zoli fiam arrafelé jár, képes lett volna (persze tudja, hogy nem lehet) a hátán hazahozni egy darabot az ősfákból. Megint csak itthoni saját élmény: ősfák - nekem Ipolytarnóc. Akkor voltunk ott először, amikor megtalálták a fák (nem fonetikusan írtam) maradványait. Nyilván másnak nem fontos, de nekünk élmény volt látni.:)

kék madár 2018.10.18. 07:59:42

nekem egy indian azt meselte Cameronban, hogy a Kokopelli eredetileg egy valos szemely, kicsi púpos - tehat nem gornyedt - zenesz (valamilyen szinten: udvari bolond) volt csak nyilvan spiritualisabb, bolcsebb, karizmatikusabb - aki arataskor jarta a torzseket es szerencset hozott nekik.Kesobb alakult ki, hogy szimbolikus valt es a termemenyseg es a zene istene lett.

re: Sedona - szerintem a vilag egyik legszebb helye, Van egy ut a 17-es es a varos kozott, felmegy a volgybol a hegyre, a sziklak kozott olyan fenykepeket csinaltam ott, amiket mas el se hisz, Masreszt egy hiking paradise, tele van jobbnal jobb utvonalakkal.

puhacica 2018.10.18. 09:29:20

ki, mikor es miert epitett hazat a krater kozepere?

@Dikusz: miert nyilvanvalo, hogy masnak nem fontos?

Hari Seldon 2 2018.10.18. 09:33:04

"Nem kell ezen csodálkozni: ebben az időszakban még eléggé kaotikus volt a Naprendszer és különösebb következmények nélkül repülhettek mindenféle objektumok."

50 000 év azért csillagászati értelembe nem lehet túl nagy változás.

(Azt ne mondd, hogy pont az utolsó 50 000 évben lett szép nyugodt a naprendszer, hogy az emberiség szépen be tudja népesítei a bolygót... :-) )

Szóval miért mondtad hogy 50 000 éve kaotikus volt a napredszer? A 4-5 milliárd (sőt jóval több) évhez képest ez semmi. Érdekelne.

Dikusz 2018.10.18. 09:43:10

@puhacica: mert az én itthoni túratapasztalataim valószínűleg rajtam kívül senkit nem érdekelnek.

adg 2018.10.18. 09:57:13

@Dikusz: Igy van, minket egyetlen dolog erdekel, IT Night fizetese!

puhacica 2018.10.18. 10:02:07

@Dikusz: ne haragudj meg azert, amit mondok, tenyleg nem bantasibol irom.
ha valoban igy gondolod, akkor minek irod le egyaltalan?
ha nem igy gondolod, akkor minek ez az extra megjegyzes?
minden alkalommal eljatszuk ezt. gondoltam irok egy posztot, de ugyse erdekel senkit - de erdekel minket - aaa, ugyse - de, de, legyszi ird meg...
a multkori posztod szerintem senki nem huzta le, nem vagta oda, hogy na ezt minek, jo is volt, raadasul en mindig mindenkinek azt mondom, hogy menjen magyarorszagra, mert egy szep es erdekes helyet fedezhet fel. nyilvan nem olyan, mint arizona, a gorog szigetvilag vagy a francia riviera. mas, de nem kevesebb, es azert a dunakanyar, a matra, vagy a szivemcsucske alfold is ott van, ha a termeszet szepsegeirol kell peldat hozni. szoval abszolut nem ertem a kishitusegedet. ha te az ipolytarnoci fakrol akarsz irni, akkor csapjal a klaviaturara es csinald. az ugyanis sokkal erdekesebb, mint ez az ugyseerdekelsenkit hozzaallas.

Olliék 2018.10.18. 11:08:52

Ez óriàsi!!!! Elképesztő helyekre " tévedsz". @Dikusz: a mùltkorit én imàdtam. Kevesen tudjàk ùgy àtadni az élményeket,hogy az ember olvasàs közben tényleg ott érezze magàt. Neked és a mai posztolónak ez sikerült. ;)

P.Elliot 2018.10.18. 12:50:43

Fantasztikus olvasmanyos poszt, tele jo informaciokkal, majd jol megjegyzem magamnak, a posztolo irasai mindig mely nyomot hagynak bennem,/ latnom kell erzest/.
Utikonyv irasra szuletett, / tobbek kozott/...
Azt az ujsag sziklat is nagyon el tudnam nezegetni, keprol kepre, akar orakon at es meg is vitatni, talalgatni hogy mit abrazol, mit akar elmeselni.
Kicsit tobb , hosszabb leirast kerunk es tovabbi kellemes, szerencses utat. Erdekelne meg az is hogy hogy allnak az idovel, az utra szant penzzel hogy ki lehet-e jonni mindkettobol ugy ahogy az eredeti terv szolt, mi itt mindannyian szinte arra saccoltunk hogy nem lesz eleg az egy honap mindent bejarni ahogy akartak. Errol is szeretnek olvasni hogy ilyen teren mi van, foleg az idorol, meg lehet-e nezni annyi ido alatt mindent amit elterveztek....

P.Elliot 2018.10.18. 12:56:31

@puhacica: Az a haz a krater kozepen valoszinu hogy a felugyelo szemely haza, tanacsos is hogy valaki orizze, vigyazzon ra mert a turista, tisztelet a kivetelnek affele tul kivancsi allatfajta es minden keritesen atmaszik ha tudja hogy nincs aki utjat allja, mit tagadjam, en magam is begyalogolnek ha lehetne, pont a kozepere es megpordulnek nehanyszor magam korul arcomat es eg fele tartva hogy lalala, itt vagyok! A kozepen, hehehe...
Gyerekes dolog, tudom de jo erzes...

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.18. 12:59:23

Ki szponzorálja az utadat ?
Önerőből mész távoli helyekre, miért nem elég neked Somogy megye ? :))
Nem vagy igazi magyar hogy külföldön nézelődöl :P
Hazaárulóóóóóóóóóóó !

kardio1 2018.10.18. 14:11:54

@Hari Seldon 2: nekem is pont ez a kérdés jutott eszembe. A Nagy Bombázás időszaka jóval korábban volt.
Egyébként Arizona gyönyörű, szépek a fényképek.

Dikusz 2018.10.18. 14:22:49

@puhacica: Nem haragszom, csak a hatás kedvéért írtam, meg titkon erre vágytam, hogy ezt írod: "de, de, legyszi ird meg...", hogy valaki simogassa a nemlétező önbizalmamat :)))

Igazad van egyébként, tényleg nem szólta le senki a posztjaimat, de mintha lett volna olyan hozzászólás az egyiknél (mérget nem vennék azért rá), hogy ez a blog nem az itthoni élményekről szól.
Mondjuk ha ez valóban gond lenne, akkor H.Á.-ék nem adták volna le.:)

Dikusz 2018.10.18. 14:28:33

@adg: engemisengemis igen érdekel, valószínűleg legalább annyira, mint titeket...
Bár nyílt titok, mert leírta. Istenáldotta tehetség lehet, ha annyit kap, amennyit írt.

Dikusz 2018.10.18. 14:42:43

@Olliék: Most is ilyen helyre tévedek, ugyanis holnap indulunk Kék-túrázni, Sümegen lesz a szállásunk. Nem tudom jártatok-e arra, igen szép kis város. Elég gyakran megfordulok arrafelé, mindig megcsodálom a várat. Mintha azt a dombot (jó meredek) direkt a vár kedvéért hordták volna oda:)

Aztán elkolbászolunk a sztúpához, a Rezi várba, és a Tátikára. Jó túraidőnk lesz, nem túl meleg, és ha szerencsénk is van, akkor az eső sem esik.
Az viszont már nagyobb baj, hogy én a gép előtt inzultálom a rezet, és nem a túrával foglalkozom.:)))

Hari Seldon 2 2018.10.18. 14:45:58

@LepesMez:
OK. iróniának elfogadom...
Csak anyira konkréan írta az évet, hogy azt hittem, komolyan gondolja.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.18. 15:51:08

@Dikusz: Szia. Köszi, de azért Te sem panaszkodhatsz :-) Amúgy photoshop (vicc volt mielőtt még bárki belémköt :-))

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.18. 16:08:50

@Hari Seldon 2: Szia. Részben már válaszoltak. A Naprendszer, ahogy írtad, réges-régóta kaotikus. Azonban ez nem állt meg akkor, amikor a Naprendszer kialakult, hanem tovább folytatódott.
De amúgy igen, 50 ezer év az nulla a csillagászatban....
Szerencsésebb lett volna úgy írnm, hogy "..ebben az időszakban IS eléggé ...."

Sőt, a mai napig tart, csak egy kicsit szabályozottabb a káosz. Szóval, számomra a Naprendszer és környezete továbbra is kaotikus, csak egy kicsit rendezettebb.

Gondolj csak a két fő kisbolygóövezetre illetve az Oort-felhőre. Ezekről a helyekről (vagy távolabról is) továbbra is bármikor betévedhet egy-egy krumpli egy másik test zavaró hatása miatt.

Azért gondolom nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ugyan persze most már sokkal fejlettebb eszközeink vannak a kisebb égi véndorok detektálására, de azért igen sok múlik a szerencsén.
Vannak persze automata távcsövek, amelyek folyamatosan pásztázzák az eget, de ha egy gyors és kis albedójú objektum közelít vagy egy fényesebb, de olyan helyről, amelyet pont nem (vagy még nem) pásztáznak a robottávcsövek, akkor max akkor vesszük észre a veszélyt, ha már elment mellettünk.

Nyilván ma már azért közel sem olyan rossz a helyzet, mint évmilliókkal vagy százezer évekekkel ezelőtt....

Amúgy @LepesMez: a technika megvan, csak a kapacitással vannak gondok :-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.18. 16:13:15

@P.Elliot: Szia. Köszönöm és örülök, hogy tetszenek az írások. Amit kérdeztél (idő, pénz stb.), lesz arról is szó, bár csak a végső posztban terveztem leírni.
Annyit elöljáróban elmondhatok, hogy időben nagyon jók voltunk: simán belefért minden, amit elterveztünk úgy, hogy túráztunk is egy csomó helyen...nem csak odamentünk fotózni aztán menni tovább.

Szívesen írnék hosszabbat posztokat is, mert amúgy valóban elég sok poszt lesz így, csak félek, hogy sokan bealudnak rajta vagy szimplán nincs idejük elolvasni.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.18. 16:16:03

@kardio1: Szia. Az 50 ezer év a becsapódás miatt lényeg nem a Naprendszer kaotikussága miatt. Bár még akkor is az volt és ahogy írtam - szerintem - még ma is az a kis égi vándorok szempontjából...

kék madár 2018.10.18. 16:17:44

@Dikusz: igy van, engem se erdekelsz. Nem is kerdeztem ra a pilisi emlekeidre, annyira nem akartam hallani. Es most se veled foglalkozunk :)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.18. 16:18:31

@P.Elliot: Szia. Lehet, hogy van ilyen funkciója is, de ha jól tudom, akkor a lényeg az volt, hogy megpróbálták megtalálni a meteor darabjait. Ezért apró vájatokat is fúrtak és a ház gyakorlatilag emiatt épült oda. Ha belenézünk valamelyik távcsőbe, akkor látszik is, hogy ráccsal le van fedve a kráter közepén egy vájat...

puhacica 2018.10.18. 17:28:33

@P.Elliot: ohhh, azt hittem, hogy kalandosabb sztorija van, peldaul egy csalad lakott ott es nem szivtak el a bekepipat a helyi indianokkal, akik bosszubol lenyilaztak oket, a hazuk pedig megmaradt szomoru emleknek... vagy ilyesmi. :D
tul sok indianregenyt olvastam gyerekkoromban azt hiszem.

@Dikusz: tudtam, hogy ez van a hatterben! :)

Csodabogár 2018.10.18. 17:35:22

@BOLYonGOeLET: Szerinted mitől lett ma rendezettebb a naprendszer? Egyáltalán van módszer egy becsapódás elhárítására? Engem csak elvben érdekel a dolog, mert egyébként nagyon fatalista vagyok és szerintem aminek meg kell történnie az meg is fog és kész.

blackhairlady 2018.10.18. 17:41:55

@BOLYonGOeLET: "Szívesen írnék hosszabbat posztokat is, mert amúgy valóban elég sok poszt lesz így, csak félek, hogy sokan bealudnak rajta vagy szimplán nincs idejük elolvasni."

Az legyen az o bajuk, te irjal nekunk akik szivesen olvassuk :D

En kulonosen nagyon varom mindegyik posztodat, kivancsi vagyok te mit emeltel ki es milyen kepeket csinaltal azokrol a helyekrol ahol mar en is jartam es imadtam minden pillanatat :)
Azt azert megallapitottam, hogy nehany kep ikertestveret iderakhatnam :)))

Treff Bubi 2018.10.18. 17:51:22

Jól látom a párizsis zsömlét az utolsó előtti képen? Állat:)

gigabursch 2018.10.18. 17:51:38

Azért azok a rajzok-vésetek biztos, hogy sokkal többet jelentenek, csak értő szem kell hozzá.
No, nem az enyém.
Esetleg egy Pap Gábor képességű ember alighanem sokkal többet találna bennük, mint az elsőre látszik.

Legyen további szép utad!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.18. 18:12:00

Szuper volt! Mindig elvezettel olvasom Zoli utibeszamoloit (es a fotoknak is nagy kudos Instagramon), es eszembe jutnak a sajat elmenyeink :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.18. 18:16:51

@kék madár: Cameronrol jutott eszembe (ott szalltunk meg az Indian Trading Post moteljeben Grand Canyonba jovet-menet - szuper volt), hogy ott ettem eloszor fried bread-et, es megjegyeztem, hogy je, az indianok is langost esznek, csak sokkal tobb minden joval meg van pakolva :))))

kék madár 2018.10.18. 18:41:46

@Zsuzsi65: mi is ott szalltunk meg. Akartam egy sort inni, aztan nem ittam, csak lassan jottem ra, hogy miert.

Olliék 2018.10.18. 18:50:53

@Dikusz: jaj de jó! A Kék tùràt én kötelezővé tenném. Mi osztàlykiràndulàson voltunk, hàrom naposra mentünk. A vàrosi gyerekek.... Egy csoda volt. A következő héten érettségi. Kipucolta az ember agyàt. Vàrom az élménybeszàmolót.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.18. 19:11:32

@Treff Bubi: Simán! :-) Amúgy baromi jó volt a szendvics meg a többi :-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.18. 19:15:02

@blackhairlady: Hát elhiszem... :-) Amúgy az valóban érdekes dolog, hogy ugyanazt a helyszínt ki és hogyan látja, mi marad meg neki stb. Ennek a lenyomatai a fotók is, szóval tényleg mókás lehet nézni olyan fotókat másoktól, amelyeket Te is megcsináltál.

Hozzátéve, hogy erősen limitált a fotó mennyiség, amelyet feltöltök...csak a töredéke azoknak, amelyek csináltam :-)

blackhairlady 2018.10.18. 19:24:23

@BOLYonGOeLET: Ezt sejtettem :) Meg szerencse, hogy mar nem filmre fenykepezunk, a gatyank ramenne az elohivasra

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.18. 19:37:39

@blackhairlady: Na az biztos :-) Bár az is tény, hogy a filmes időkben nagyon meggondolta az ember, hogy mit örökít meg :-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.18. 19:39:31

@gigabursch: Egyetértek. Szerintem is ki lehet hámozni valamit ezekből a jelekből. Ha más nem, akkor azért látszik, hogy visszatérnek bizonyos elemek (pl. spirálok), illetve az is valószínű, hogy vannak elkepzeléseik, csak nem tudják alátámasztani...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.18. 19:56:54

@BOLYonGOeLET: "Amúgy az valóban érdekes dolog, hogy ugyanazt a helyszínt ki és hogyan látja, mi marad meg neki stb. "

igen, en is ezert szeretem mindig olvasni masok beszamoloit azokrol a helyekrol, ahol en is jartam.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.18. 20:05:40

@Csodabogár: Önmagában a Naprendszer nagyobb égitestjei szépen beálltak a megfelelő pályákra. A kegtöbb kisbolygó is megtalálta a helyét (pl. Trójai kisbolygók). Az izgalmas dolgok szerintem a Neptunuszon túl kezdődnek és ki tudja, hol végződnek.

Rengeteg olyan apró, de nagy sebességű objektum száguldozik a csillagközi és bolygóközi térben, amelyek bármikor megzavarhatják a kis nyugalmunkat.

Az, hogy mennyi az esélyünk egy ilyen jövevény kivésédésre az főleg attól függ, hogy milyen hamar vesszük észre. Ha már háromszor sikerül észlelni, akkor egész jól ki lehet számolni a pályaelemeket. Ezeket a pályaelemeket aztán folyamatosan (újabb észlelésekkel) frissíteni lehet/kell, mivel a kis objektum simán elhaladhat egy nagyobb mellett, amely jelentősen megváltoztathatja a kis száguldó pályáját (a gravitáció csodákra képes :-)).

Ha ismerjük a pályát, lehet valósznínűséget számolni, hogy nekünk jön vagy sem...egyáltalán metszi-e a Föld pályáját.
Ha nem, akkor kein Problem, ahogy a tanult maszáj törzsfőnök mondaná.
Ha igen, akkor passz. Őszintén szólva nem vagyok benne biztos, hogy, ha jönne a dolog, akkor tudnánk valami értelmeset csinálni.

De mindez a jobbik forgatókönyv. Ugye úgy kezdtem, hogy ha észrevesszük :-)
Azért a legtöbb ilyen repkedő krumpli nem túl nagy (de azért elég nagy, hogy komoly gondot okozzon), ellenben gyors. Ha nem jó irányba nézegetünk a távcsöveinkkel, akkor sokat nem tehetünk.

Statisztikai módszerekkel meg lehet becsülni a repkedő krumplik méret-eloszlását vagy egyáltalán, hogy mennyi van belőlük. Sokszor azonban akkor vesszük észre, ha már túl küzel van vagy éppen elhaladt mellettünk.

Azért tegyük hozzá: iszonyatosan "üres", mind a csillagközi, mind pedig a bolygóközi tér (természetesen most nem atomi vagy molekuláris szintről beszélek).
Ahhoz, hogy egy repülő kis valami pont elkapjon minket nem olyan nagy a valószínűsége. De nem nulla, mint tudjuk :-)

Dr.Démonmac1 2018.10.18. 21:00:29

köszi a bejegyzést, élmény volt olvasni

Hari Seldon 2 2018.10.18. 22:04:58

@BOLYonGOeLET:
OK. Értem.
Egyébként ha már úgyis itt vagy, nem haragszol, ha kicsit OFF-olok, és szóba hozom a BepiColombo-t?
Most lesz a kilövése szombaton. Te mennyire figyeled az ESA szondáját. És csillagászként mit vársz tőle?
(Itt most sok cikk van már most, de csak a sablonokat mondják, hogy két nap múlva indul és egy jelentős küldetés, de bővebbet nem írnak, de ezt viszont százszor elmondják.)

Csodabogár 2018.10.18. 22:05:58

@BOLYonGOeLET: Köszönöm ez tanulságos volt.

kék madár 2018.10.18. 22:38:27

@zoldzeller: alkohol mentes volt az egesz rezervatum, a legkozelebbi italbolt meg 40 merfoldre.

FutureFry 2018.10.19. 01:30:27

@BOLYonGOeLET: Érdekes a Barringer meteorit becsült méretének összehasonlítása a cseljabinszki meteorral (ami ugyan jóval kisebb volt, de nagyot szólt (~200+ kilotonna), és nem tudták előrejelezni) és a legnagyobb földön egyben talált meteorittal (Hoba). Nomeg az arányok ézrékeltetéséhez egy Boeing 747-essel is:
en.wikipedia.org/wiki/Chelyabinsk_meteorite#/media/File:Chelyabinsk_meteor_size_comparison.svg

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.10.19. 10:25:27

@Hari Seldon 2: Szia, bocsi a kesoi valaszert. Hat oszinte leszek hozzad. En annyira ezt a missziot eppen nem figyelem argus szemekkel. Ellenben itt van egy link, ahonnan le tudsz tolteni egy 14MB-os pdf-fajlt, amiben egeszen jol le van irva, hogy mi a cel, egyebek:
sci.esa.int/bepicolombo/60754-bepicolombo-launch-media-kit/

En letoltottem es egeszen jol leirja a dolgokat. Gondolom itt nem tudok pdf-et csatolni a kommentemhez...de ha, adsz egy emil cimet, akkor elkuldom. A bolyongoelet@gmail.com cimre tudsz irni....

Hari Seldon 2 2018.10.19. 14:36:16

@BOLYonGOeLET:
Köszönöm a választ. Nem szükséges küldeni. Sikerült letölteni. További jó utat!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása