oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. szeptember 19. 06:30,  Mennyit tesznek a határátkelők a britek zsebébe? 199 komment

2018. szeptember 19. 06:30 Határátkelő

Mennyit tesznek a határátkelők a britek zsebébe?

Meglehetősen érdekes adatokkal állt elő egy friss brit tanulmány, mely azt vizsgálta, miként járulnak hozzá (vagy vesznek el) a brit költségvetésből a szigetországban élő uniós határátkelők. A végeredmény elgondolkodtató.

Mutasd be a városod - hova érdemes menni, mit nem szabad kihagyni, mennyire könnyű munkát találni a környéken... Írd meg és küldd el (lehetőleg fotókkal) a hataratkelo@hotmail.com címre! (Segítő kérdéseket a poszt végén találsz.)

nagy-britannia_font_3_foto_pixabay_com_stux.jpg

Nem akarom sokat húzni az időt, úgyhogy rögtön az elején a közepébe vágva: az Oxford Economics a brit kormány számára készült és most megjelent tanulmánya szerint az Európai Unióból érkezett munkavállalók évente 2300 fonttal több adót fizetnek be az államkincstárba, mint az átlag. 

Éves szinten ezt azt jelenti, hogy az EU-n kívülről érkezettek az átlagnál 800 fonttal kevesebbet adóznak, és még az Egyesült Királyságban születettek is az átlag alatt vannak, igaz, csak 70 fonttal. 

Gyakorlatilag a munkával eltöltött aktív évekre vetítve egy Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgár 78 ezer fonttal többet fizet a brit államnak, mint amennyit különböző juttatások formájában kivesz belőle. 

Csak a tisztánlátás végett, ugyanez a szám a bennszülött britek esetében nulla, azaz pontosan ugyanannyival járulnak hozzá a költségvetéshez, mint amennyit kivesznek belőle. (Gondolom ez például az oktatás igénybevételének köszönhető.) 

Mi lenne, ha nem lennének? 

A tanulmány szerint mindebből az következik, hogy az ott dolgozó uniós állampolgárok értéke annyi, mint a jövedelemadó 5 százaléka, vagy ha megfordítom, ennyivel kellene emelni az szja-t, hogy pótolják a határátkelők befizetésének kiesését a Brexit esetén. 

„Az államháztartás esetében az európai uniós bevándorlók jelentősen többel járulnak hozzá, mint amennyibe kerülnek, azaz voltaképpen könnyítenek a többiekre nehezedő adónyomáson” - mondta az Independentnek Ian Mulheirn vezető kutató. 

„Mi több, ez az erősen pozitív hozzájárulás egész életen át kitart: a legtöbb határátkelő tanulmányai végeztével érkezik, és a legtöbben azelőtt elköltöznek, hogy a nyugdíjba vonulásuk pénzbe kezdene kerülni a költségvetésnek” - tette hozzá a közgazdász. 

„Ha az Egyesült Királyság majdani uniós viszonyrendszerének része lesz a csökkenő bevándorlás, akkor az elemzés szerint ez az országban élők számára plusz adóterhet jelenthet majd” - hívta fel a figyelmet Ian Mulheirn. 

Első a maga nemében 

A brit kormány tagjai nemrégiben kapták meg az uniós bevándorlás hatásait elemző jelentést. A Migration Advisory Committee (MAC) nevű testületet kérték fel arra, hogy tegye mérlegre a határátkelők befizetéseit és az általuk igénybe vett állami támogatásokat, aminek alapján a Brexitet követő migrációs politikáról is dönthetnek. 

Annál is inkább, mert Theresa Mayt elég sok kritika érte és éri amiatt, hogy a népszavazás óta eltelt két évben sem terjesztett elő új bevándorlási politikát, noha ez a Brüsszellel folytatott kilépési tárgyalások egyik fontos témája. 

Ian Mulheirn szerint a MAC által megrendelt és most nyilvánosságra került jelentés az első a maga nemében, amely összegzi a határátkelőktől érkező bevételeket és a rájuk szánt kiadásokat. 

Érdekes lehet még, hogy ugyan az Európai Unión kívülről érkező bevándorlók hozzájárulása is pozitív előjelű, de szemben a 78 ezer fonttal „csak” 28 ezer font egy teljes aktív életpályára számolva. 

Másik megközelítésben a brit költségvetésnek a 2016-ban az országban élő bevándorlók 26,9 milliárd fontos plusz bevételt jelentettek, ebből 19,3 milliárdot az uniós határátkelők, míg 7,5 milliárdot az unión kívülről érkezettek fizették be. 

Komolyabban kellene vennie a határátkelőknek a Brexitet 

Részben ide tartozik egy másik cikk, melyet a Financial Times szakírója jegyez (egyébként maga is Londonban élő külföldi), és melyben azt írja, hogy szerinte a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok a kelleténél lazábban veszik azt a lehetőséget, hogy a szigetország esetleg megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, aminek viszont mindenféle ronda következményei lehetnek. 

Wolgang Münchau szerint persze nem csak a legrosszabb, de a legjobb forgatókönyvre sincsenek felkészülve a nagy-britanniai határátkelők. Persze nem attól tart ő sem, hogy egyszer csak kizsuppolják őket a szigetországból, hanem attól, hogy diszkrimináció éri őket. 

A Bemutatom a városom-sorozat sorvezetőnek szánt kérdései (tetszés szerint bővíthetők) 

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket? 

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban? 

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát? 

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét? 

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni? 

Mennyire könnyű munkát találni a környéken? 

Milyen szolgáltatások érhetők el a városban? 

Milyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt az adott város (és környéke)? 

Kinek ajánlanád a várost? 

Milyen a jövőképed az adott városban?

(Fotó: pixabay.com/stux)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5914248435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2018.09.19. 07:29:28

„Mi több, ez az erősen pozitív hozzájárulás egész életen át kitart: a legtöbb határátkelő tanulmányai végeztével érkezik, és a legtöbben azelőtt elköltöznek, hogy a nyugdíjba vonulásuk pénzbe kezdene kerülni a költségvetésnek” - tette hozzá a közgazdász."

Azt értem, hogy megspórolják a tanulmányok költségét, de miért lenne spórolás a nyugdíj? - Azt előbb utóbb ki kell fizetni, akkor is ha másik országba költözik nyugdíjas éveire. Ahogy mondjuk a brit nyugdíjasok is Valenciában veszik fel a nyugdíjukat.

Golf2 2018.09.19. 08:04:43

az EU-n kívülről érkezettek az átlagnál 800 fonttal kevesebbet adóznak...erre van eszük.

kék madár 2018.09.19. 08:09:08

@Hari Seldon 2: sot, ha elkoltozik es mashol kolti el a nyugdijat, az a penz elvesz a gazdasagbol, nem forog vissza.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.09.19. 08:34:46

Az Európai Unióból érkezett munkavállalókat a brit munkavállalókkal vagy a teljes brit lakossággal hasonlították össze? Figyelembe vették azt is, hogy melyik csoportban mekkora a nem dolgozók (gyerek, nyugdíjas, munkanélküli, stb.) aránya? Miért érzem úgy, hogy például az infrastruktúrára költött állami pénzeket csak a britekre fordított kiadásként számolták?

M. Péter 2018.09.19. 08:35:47

@Hari Seldon 2: De ha külföldre költözik a nyugdíjas, akkor megspórolják az orvosi és szociális ellátás költségeit, az utóbbi a tanácsok legnagyobb kiadási tétele.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.19. 08:40:08

A munkavállalási célú betántorgás általában hasznos a fogadó országnak anyagi szempontból.

IT Knight 2018.09.19. 08:40:22

Lázadoznak az adómentes minimálbéren lévő takarítók, konyhai kisegítők és pincérek.

Azt az országot is a mérnökök tartják el, a többiek csak vesznek ki a közösből kb.

Nagyon remélem, hogy hard brexit lesz. Ha az EUSSR nem hajlandó kompromisszumot kötni, akkor faképnél kell őket hagyni.

Csak nehogy Sargentini asszony írjon egy elmarasztaló jelentést a UK-ről is :D Nincs demokrácia, mivel a brexitre szavaztak :D

Golf2 2018.09.19. 09:11:20

Na most már "betántorgás" is van nemcsak "kitántorgás"...max szerint.:)

Golf2 2018.09.19. 09:14:45

"Csak nehogy Sargentini asszony"...Bár 1000 lenne belőle,O-ból meg -20.Annyian vannak már biztos.

Hari Seldon 2 2018.09.19. 09:18:16

@M. Péter:
De ahogy kékmadár írta, kissebb a fogyasztása is. (többek között gyógyszerfogyasztását is külföldön intézi)
Szóval szerntem ez így még mindig minuszos lehet.

Arthamyr 2018.09.19. 09:41:37

@M. Péter: Biztos ez? Én azt gondolnám, ezeket az az ország fedezi, ahonnan a nyugdíját is kapja, ezt tartanám logikusnak. Nyilván ha valamiért a célországból is kap nyugdíjat (lehet, hogy van erre szabály), akkor más a helyzet.

kék madár 2018.09.19. 09:42:53

@IT Knight: tehat oda koltozol, ahonnan eppen kitiltanad magad. Ertem

takarék-láng 2018.09.19. 10:04:47

@Hari Seldon 2: mert oregkorban semmi szolgaltatast nem vesz igenybe az anyaorszagban. A legnagyszajubb orban viktor fobiasok is hazakoltoznek nyugdijas korukra.

M. Péter 2018.09.19. 10:07:59

@Arthamyr: Ezt írja az EU:
Ha Ön nyugdíjat kap abban az országban, ahol él: Ön hozzátartozóival együtt az adott ország egészségbiztosítási rendszerébe tartozik – akkor is, ha Ön más országoktól is kap nyugdíjat.
Ha Ön nem kap nyugdíjat vagy bármilyen más jövedelmet a lakóhelye szerinti országban: Ön és családja akkor részesülhet orvosi ellátásban a lakóhely szerinti országban, ha Ön jogosult lenne orvosi ellátásra a nyugdíjat folyósító országban.

takarék-láng 2018.09.19. 10:13:34

"Érdekes lehet még, hogy ugyan az Európai Unión kívülről érkező bevándorlók hozzájárulása is pozitív előjelű, de szemben a 78 ezer fonttal „csak” 28 ezer font egy teljes aktív életpályára számolva"

Vs

"Éves szinten ezt azt jelenti, hogy az EU-n kívülről érkezettek az átlagnál 800 fonttal kevesebbet adóznak"

- ennyit a "tanulmany" komolysagarol.
Az iroja jobban tette volna, ha ment volna szemetet szedni. Mert abbol nagyon sok van meg a feherek lakta kornyeken is.

takarék-láng 2018.09.19. 10:37:19

@IT Knight: nem lesz semmilyen gazdasagi osszeomlas meg a tobbi egyeb hulyites. Az ingatlan arak sem mentek le londonban (sajnos). Pedig ezzel is ijesztgettek.

A boltban minden sokkal dragabb, de otthon es az unioban is.

A diszkriminacio - na hagyjuk. Ez mindig is a legjobb kifogas. Rasszizmusra, diszkriminaciora csak azok hivatkoznak, akik maskepp, egyeni kepessegeikre alapozva nem tudnak elobbre jutni.

Nekik uzenem, miert mazochistak, miert buntetik magukat, hogy olyan helyen elnek, ahol nem szeretik oket? Menjenek haza!!

adg 2018.09.19. 10:47:32

@takarék-láng: kevesebbet vesz ki, mint a bennszulott.

London2009 2018.09.19. 10:55:32

@takarék-láng: A tanulmany megalapozottsagaban en is ketelkedem. De ilyenek ezek a “brit szakemberek kimutattak”…:D
Londonban mar estek/stagnalnak az ingatlanarak. A berleti dijak pedig estek. Ezt sajnos a sajat tapasztalataimmal is csak megerositeni tudom.

Arthamyr 2018.09.19. 10:59:20

@M. Péter: "Ha Ön nem kap nyugdíjat vagy bármilyen más jövedelmet a lakóhelye szerinti országban: Ön és családja akkor részesülhet orvosi ellátásban a lakóhely szerinti országban, ha Ön jogosult lenne orvosi ellátásra a nyugdíjat folyósító országban. " - Ez érdekes, mert azt nem írja, hogy ki finanszírozza. Gondolom a brit nyugdíjasok nem spanyol nyugdíjból élnek ott délen.

adg 2018.09.19. 11:02:27

“évente 2300 fonttal több adót fizetnek be az államkincstárba, mint az átlag. ”

Ah, ki az atlag? Mindenki, vagy csak a munkavallalok?
Elolvasta valaki a forrast es magat a felmerest?

Mert ha az atlag az osszes enbert jelenti, gyerekkel es nyugdijassal, munkanelkuliekkel, akkor az egesz loszart sem er. Semmit sem ero politikai felmeres. A bevandorlok dolgozni mennek foleg, munkakepes koruak, stb. Az egyebben meg minden benne van.

Arthamyr 2018.09.19. 11:03:22

@adg: "Gyakorlatilag a munkával eltöltött aktív évekre vetítve egy Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgár 78 ezer fonttal többet fizet a brit államnak, mint amennyit különböző juttatások formájában kivesz belőle.

Csak a tisztánlátás végett, ugyanez a szám a bennszülött britek esetében nulla, azaz pontosan ugyanannyival járulnak hozzá a költségvetéshez, mint amennyit kivesznek belőle. (Gondolom ez például az oktatás igénybevételének köszönhető.) "
Ez is érdekes. Ha az eu polgár többet rak be, a brit 0-t, akkor vagy a maradék kivesz, vagy nagy többlet van, nem? Van többlet? Tudtommal nincsen, nem arról szoktak szólni a hírek, hogy pl. hogy pörög az NHS vagy hogy duzzad a brit költségvetés, nincs hová tenni a lóvét.

Arthamyr 2018.09.19. 11:05:44

@adg: "az egesz loszart sem er. Semmit sem ero politikai felmeres." - Látatlanban ez a legvalószínűbb, a gyakorlatban a legtöbb ilyen felmérés semmit sem érő, politikai fajtájú. :)

adg 2018.09.19. 11:16:26

@Arthamyr: ezt a reszt ugy ertem, hogy magara veszi ki a koltsegvetesbol. Oktatasra, egeszsegugyre, segelyre, tanacsi lakasra ilyesmi.
A kitantorgo dolgozik, nem jar iskolaba, fiatal es nem sokat beteg. Az o bennmaradt adoja megy a kalapba az osszes tobbihez, es lesz belole uj traktor a kiralyneninek, meg uthalozat, bbc, stb.

Ettol meg loszar a felmeres szerintem, mint a legtobb, ahogy irod. :)

London2009 2018.09.19. 11:23:38

@adg: de varj mar, a kitantorgok nem mind mosogatnak? Mert a minimalber meg szinte ingyenes. Akkor az, hogy lehet, hogy megis tobbet tesznek bele a kasszaba? A felmeres szerintem is loszar. Ezt egyszeruen lehetetlenseg kiszamolni. Idaig nem ugy volt, hogy nyilvantartas sincs a kitantorgottak pontos szamarol?

takarék-láng 2018.09.19. 11:23:44

@London2009: hat mar lehet hogy nem eri meg atalakitani a garazst szobava, vagy felhuzni egy feszert a hatso kertben, illegalisan, illegalis bevandorloknak, menekulteknek, bar egyetemek kornyeken talan meg igen.

Auralianus 2018.09.19. 11:23:59

@Arthamyr: Azért a trendeket jelzik... esetleg a nagyságrendek is érzékelhetőek belőlük. Policy-t meg ugye ilyesmiből gyárt az (épeszű) ember....

... BorisJohnson-ok meg ugye a közvéleményből...

...amúgy ott ahol a 4 alapszabadság dúl... nem sok értelmét látom a XXI. sz.-ban "nemzeti statisztikákat" vezetni.

Ott, ahol "2-3 év alatt ki bír ürülni egy ország" olyan módon, hogy MÁSHOL történik valami... ott kb zéró értelme van a XX. sz-ban kiérlelt statisztikai elemzésekre alapozni NEMZETI stratégiát.

London2009 2018.09.19. 11:30:51

@takarék-láng: szerintem azt meg pont megeri csinalni annak, aki ilyenben van. Na jo, meg nem drasztikusan estek a berleti dijak, de mar erezheto a kulonbseg a par evvel ezelotti helyzethez kepest.

Arthamyr 2018.09.19. 11:32:02

@adg: Szerintem ettől pont nem lószar mondjuk, de ettől még jó sansszal az, amivel valaki ki akar mutatni valamit. :)
"A kitantorgo dolgozik, nem jar iskolaba, fiatal es nem sokat beteg." - Ez az optimális állampolgár, ilyenből köll sok. :) Vagy legalább a iskolába ne járjon, ne legyen beteg, és adózzon. A költségvetés szempontjából tökmind1, hogy valaki azért pluszos, mert nem öreg, vagy azért, mert öregsége ellenére az utolsó pár évében 100x annyi adót fizetett, mint az átlagjohn. Szóval ha a statisztika nem is választja le azt, hogy a bevándorlók azért fizetnek többet, mert dolgozni mennek, a tény megmarad, hogy többet fizetnek, és ez fontosabb, mint az, hogy miért. Persze az is érdekes, hogy a bevándorlók gyerekeit minek veszik, mert ők már nem dolgozni mennek.
És itt vissza is értünk oda, hogy semmit érő a felmérés, ahogy egy újabb kör után is simán. :D

takarék-láng 2018.09.19. 11:39:18

@London2009: mi tortent veled, mostanaban kezded realistan latni a dolgokat.
Egyre kevesbe erzem ezen a blogon, hogy egyedul lennek a velemenyemmel.

takarék-láng 2018.09.19. 11:39:26

@Arthamyr: "Látatlanban ez a legvalószínűbb, a gyakorlatban a legtöbb ilyen felmérés semmit sem érő, politikai fajtájú. :)"
- az egyik oldal megrendelesere keszitve a celbol, hogy a kritikus velemenyeket elhallgattassak. Pedig nem kell nagyon okosnak lenni, hogy belassuk, csusztatason alapul ez a tanulmany (is).

Határátkelő 2018.09.19. 11:40:48

@adg: Az egész cikk és tanulmány a munkaképes korú lakosságról szól. Mondjuk a posztban is párszor szerepel, de úgy látszik, nem lehet elégszer.

London2009 2018.09.19. 11:41:04

@takarék-láng: ne remenykedj! Nem hiszem, hogy sokaig tartana olyan temat talalni, amiben egyaltalan nem ertenenk egyet.

2018.09.19. 11:45:46

@takarék-láng:

"nem kell nagyon okosnak lenni, hogy belassuk, csusztatason alapul "

Erről jut eszembe, a múltkor nem fejezted be a gondolatmenetet, hogy egy darab tehén hogyan tart el egy 6 tagú családot. Továbbra is érdeklődve várom pedig.

Arthamyr 2018.09.19. 11:48:12

@Auralianus: Milyen _releváns_ trendeket jelez? Ki tudja ezt hasznosítani?
Valaki meg akarta mutatni, hogy nem is rosszak az eu-s bevándorlók? Vagy valami mást? Minek?

A brit kormánynak inkább a brexittel mikéntjével kéne foglalkoznia, hogy minél jobban jöjjön ki belőle az országuk és az emberek, akiket képviselnek, ahelyett, hogy a brexit utáni migrációs politikán agyalnak. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. :)

Arthamyr 2018.09.19. 11:52:17

@Nagy kámpics: Látod, én gyors vagyok, te meg nem felejtesz. :)

@takarék-láng: +1, ha a jó memóriájú kámpics így felhozta.

Arthamyr 2018.09.19. 11:55:58

@takarék-láng: Mindig volt a véleményednek olyan pici része, amivel nem vagy egyedül. Rajtad múlik, hogy arról írsz, vagy mondjuk a háttérhatalomról. Az utóbbival esélyesen szkepticizmussal fogsz találkozni, és egyedül maradsz, hacsak nem jár erre valami egyéb hozzád hasonlóan megvilágosodott elme.

adg 2018.09.19. 11:56:08

" Az egész cikk és tanulmány a munkaképes korú lakosságról szól. Mondjuk a posztban is párszor szerepel"

Mint irtam, a cikket es a tanulmanyt nem neztem meg, mert a posztra tamaszkodtam.
A postban a munka szo ketszer szerepel:

"Unióból érkezett munkavállalók évente 2300 fonttal több adót fizetnek be az államkincstárba, mint az átlag. "

Ez ugye homalyos, mert mi az atlag? Errol beszelunk eppen.

"Gyakorlatilag a munkával eltöltött aktív évekre vetítve egy Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgár 78 ezer fonttal többet fizet a brit államnak, mint amennyit különböző juttatások formájában kivesz belőle.

Csak a tisztánlátás végett, ugyanez a szám a bennszülött britek esetében nulla, azaz pontosan ugyanannyival járulnak hozzá a költségvetéshez, mint amennyit kivesznek belőle. (Gondolom ez például az oktatás igénybevételének köszönhető.) "

Erre ra lehetne fogni, hogy az aktiv munkaval toltott evekre vonatkozik, de aki aktivan dolgozik, az ugye kevesse veszi igenybe az allamilag finanszirozott oktatast.

"de úgy látszik, nem lehet elégszer."
Hat ez meg egy kicsit olyan ize...

adg 2018.09.19. 11:57:31

@Határátkelő: Ja, elozo neked, a hatterhatalom kiszedte a linket.

adg 2018.09.19. 11:58:39

@London2009: "de varj mar, a kitantorgok nem mind mosogatnak?"
Csak akik szar kornyeken laknak. :D

Auralianus 2018.09.19. 12:10:43

@Arthamyr:

Ha szerinted nem (lett volna) releváns a Brexit kapcsán ez a információ... akkor nemszóltam. Ezerféle módon lehet választ adni egy jogosan feltett kérdésre. Realisztikusan nagyobb eséllyel sikerül a kívánt eredményhaz vezető policy-t gyártani, hogyha tisztában vagyunk a tényekkel....

... mintha nem... és helyettük mondjuk a "megérzéseinkre" hagyatkozunk.

Részemről az egyik legnagyobb gondnak tartom manapság, hogy már társadalmi szinten szoktak rá a népek arra, hogy nem a realitásokhoz igazítjuk a stratégiáikat adott cél elérésének érdekében, hanem prekoncepcióikhoz és a vágyálmaik keverékéhez....

... ezekhez ráadásul ragaszkodnak is, majd a jól megérdemelt (és kb előrelátható) kudarc esetén nem a stratégiájukat változtatjuk meg, hanem a realitásokhoz való viszonyukat.

Az álmoskönyv szerint ez a magatartás egy pont után kellemetlen meglepetések sorát szokta okozni.

Csodabogár 2018.09.19. 12:13:00

@Arthamyr: Tapasztalat szerint így van. Ha az ember elköltözik egy országból, megszűnik a betegbiztosítás meg minden. EU tagoknak van áthidalás, EU országban lehet kötni biztosítást, amit persze ott fizet ahová költözik. Megoldás lehet, megtartani egy bejelentett lakást az eredeti országban, de akkor ott is kell adózni.
Nekem volt egy privát nemzetközi biztosításom, amig még sokat voltam minden felé, de már felmondtam. Olyan beteg én már nem lehetek, hogy megérné. Iszonyat összegbe került.

Csodabogár 2018.09.19. 12:17:01

@M. Péter: Azért azt megnézném, hogy hogy fizetné ki a magyar EÜ a külföldön elkövetett műtéteket, rehabot, kórházat stb. Szvsz. max azt fizeti, amibe a dolog itthon kerül, a különbözetet meg fizesse a paciens.
Ez csak egy feltételezés részemről, nem vagyok jogász és utálom a paragrafusokat.

Arthamyr 2018.09.19. 12:17:51

@Auralianus: A stratégiát nem igazán a népek alkotják, hacsak a népek alatt nem embereket értesz, a stratégiák alatt meg az ő életükben használt stratégiáit.
A brexit folyamatában az eus migránsokkal izoláltan nem célszerű (nem lehetséges?) foglalkozniuk, ezt más dolgokkal össze kell kötni. Ráadásul a brexit nem csak a pénzről szól, legalábbis nem csak a brit állam és nép pénzéről.

Arthamyr 2018.09.19. 12:20:28

@Csodabogár: Tehát te úgy kapsz magyar tb ellátást, hogy svájci (vagy mittudoménmilyen) nyugdíjad van, és életedben nem fizettél tb-t Magyarországon? És ezért a magyar tb nem tudja benyújtani a számlát annak az országnak, ahonnan a nyugdíjad van?

Auralianus 2018.09.19. 12:44:19

@Arthamyr:

válasszuk két részre:

Ha valaki a saját magánéletében megszokta, hogy elrugaszkodik a tényektől (pl nem hajlandó elmerengeni rajta, hogy mitől kövér, állástalan, alkoholista segélyen élő, elvált, gazdag, szegény, boldogtalan stb.) akkor hajlamos lesz erre egyéb téren is. Tehát az emberek igenis a magánéletben megszokott döntési/gondolkodási sémájukhoz hasonló politikai irányzatokat keresnek.

Aki szerint ő tévedhetetlen és tuti jobban látja, az sokkal hajlamosabb lesz rá, hogy egy ilyen politikai erőt támogasson. Olyat, amelyik nem a tényekre és a valóságra, hanem a saját világképébe illő dolgokra alapozva az ő következtetéseihez hasonuló policy bevezetését ígéri.

Tehát az a pógár, aki szerint ő pl eleve jobbnak/okosabbnak/rátermettebbnek/szorgalmasabbnak született és ezért lett sikeres VAGY azért sikertelen, mert a "valakik" ellopták a lehetőségeit... az majd pont ilyen pártokat fog támogatni. stb. stb.

Eléggé ritka az, aki pl, vállaltan meleg, leszbikus kapcsolatban él, adózási szempontok miatt nem a hazájában, hanem egy szomszédos államban élve illegális bevándorlót alkalmaz bejárőnőnek.... és emellett jelölteti magát egy szélsőjobbololdali redpárti formációban, ami nyíltan melegellenes, keresztényi erkölcsöket propagál, családbarát érdekeket hangoztat és bevándorlásellenes politikát folytat....

...persze nem lehetetlen, mert pl az AfD egyik csúcsjelöltje is ilyen volt... de ugye ez a kivétel...

*****

Másrészt szerintem azért ne siessük el azt a kijelentést, hogy nem lehet bármiféle módon is megkülönböztetni az EU-n belüli és kívüli migrációt (már a Brexit előtt is szigorúan elkülönült) ...

****

... és igen, pont erről beszéltem... ha nem a valóságra alapozzuk a nemzeti stratégiánkat (pl arra, hogy fogyóban a népesség és túl sok a benefites állampolgár, miközben nincs elég szakképzett munkaerő)... hanem a problémákkal való szembenézés helyett szépen rátoljuk az egészet a migrációra (miattuknemjut/nincs/túlolcsó/túldrága stb.)... majd egy kalap alá is veszünk azt egyszerűség kedvéért MINDEN migránst...

... akkor pont oda jutunk, hogy a Brexit az egyetlen üdvözítő megoldás MINDEN problémára.

A(z egyre) keresű(bb) igazság pedig az, hogy a pudding próbája az evés... ma már senki sem hiheti el komolyan, hogy nem lőtték magukat eléggé durván lábon.... persze ezt még mindig lehet fokozni... eléggé találékonynak tartom őket hozzá, hogy képesek legyenek tovább rontani a saját sorsukon.

Arthamyr 2018.09.19. 12:54:05

@Auralianus: Ha mindig mindent több részre választunk, viszonylag hamar nyakonvág az 5000 karakteres limit. Ugyanez történik, ha lazán kapcsolódó témák hullámain teljesen más vizekre evezünk.

"Másrészt szerintem azért ne siessük el azt a kijelentést, hogy nem lehet bármiféle módon is megkülönböztetni az EU-n belüli és kívüli migrációt (már a Brexit előtt is szigorúan elkülönült) ..." - én ilyesmiről pl. nem beszéltem, bár lehet valami nem volt elég tiszta, és félreértetted.

Inkább el se kezdjük ezt, a múltkori már elég volt erre az évre.

Auralianus 2018.09.19. 13:01:06

@Arthamyr: a stratégiákat mindig is a választók igényeihez alakították (amennyiben nem, akkor bukták a szavazásokat)

...a Brexit a róka fogta csuka esete... nem volt épeszű ember, aki elhitte, hogy ennyire elrugaszkodott a realitásoktól a nép...

...pedig de.

Visszatértek a realitások talajára?

Kétlem.

Dikusz 2018.09.19. 13:07:11

@Arthamyr: Én úgy gondolom, hogy @Csodabogár: -nak magánbiztosítása van.

De hadd írjam le amit én tudok (tudni vélek), közeli ismerősről:
Van egy barátom, '56 óta él Angliában. A magyar állampolgárságát mindvégig megtartotta, soha nem mondott le róla. Egy évben kb. három hónapot tölt itthon. Vett egy kis nyaralót, Budapesten lakást, de életvitelszerűen Angliában él, hiszen a gyerekei ott élnek.

Mivel a budapesti lakás nem az állandó tartózkodási helye, nem kaphat TB-kártyát/adókártyát, így a havi kb 8000 Ft-os hozzájárulást sem tudja fizetni.
Ha szüksége lenne TB ellátásra megkapná, a kezelés díját meg az angliai biztosítása alapján térítenék meg az OEP-nek, vagy mi van helyette.

Arthamyr 2018.09.19. 13:11:18

@Auralianus:

"a stratégiákat mindig is a választók igényeihez alakították (amennyiben nem, akkor bukták a szavazásokat)" - Ez fekete-fehéren így nem igaz, te magad is pontosan tisztában vagy vele.

"...a Brexit a róka fogta csuka esete... nem volt épeszű ember, aki elhitte, hogy ennyire elrugaszkodott a realitásoktól a nép..." - Hogyne lett volna.

"Visszatértek a realitások talajára? " - Ezzel nincsenek egyedül. Bár kérdés, ki mit tekint a "realitások talajának".

Arthamyr 2018.09.19. 13:16:38

@Dikusz: Én is erre gondoltam, főleg olyan brit nyugdíjasoknál akik életükben először nyugdíjasként költöznek oda.
Viszont az 56-os más, egyrészt lehet, hogy egy időben menekültnek számított, állampolgársága is van, és Angliában él. Ez inkább olyan, mint amikor mi egy eus nyaralás alatt ellátásra szorulunk.

vándor madár 2018.09.19. 13:44:50

@adg: "Ah, ki az atlag? Mindenki, vagy csak a munkavallalok?
Elolvasta valaki a forrast es magat a felmerest?"

www.oxfordeconomics.com/recent-releases/8747673d-3b26-439b-9693-0e250df6dbba

vándor madár 2018.09.19. 13:50:57

@Dikusz: "Ha szüksége lenne TB ellátásra megkapná, a kezelés díját meg az angliai biztosítása alapján térítenék meg az OEP-nek, vagy mi van helyette."

Igen, de az ismerősöd Mo-n és bárhol máshol Nagy-Britannián kivül csak sürgősségi ellátásra jogosult, nem általánosan TB ellátásra.

P.Elliot 2018.09.19. 14:00:17

A mai poszt nem a nemetekrol szol de valahova ezt tettek be valaszul valakinek, gondoltam bekopirozom.
Ha nem lehet athozni mas beirast akkor kedves HA csak nyugodtan torold.

"

21 éve élek Németországban , soha nem bántottak azért , mert magyar vagyok vagy nő.
Az elmúlt két évben bizony lassan már oda jutunk , hogy a hozzám közeli kis városba nem megyek be délután , mert csak arabok uralják. Amíg én dolgozom, addig ők ülnek a kávézókban és miközben ezt a faszom baszom láncot morzsolgatják. Hangosan ordítozva beszélnek , miközben a a feleségeik , terhesen , fejenként 3-4-5 kölyökkel két asztallal odébb hangosan osztják az észt. Tiszteletlenek, tudatlanok, büdösek , koszosak, undorítóak.

Féltem a keresztlányaimat, a kisfiamat, hozzuk, visszük őket, csak busszal ne....

Nem is szeretek bemenni , ha lehet kerülöm. Meg baromi bosszantó , hogy ahol azelőtt éjszaka lehetett sétálni tök nyugodtan ott már nappal is tele van a tér ezzel a sok mocsokkal. Gyakorlatilag mivel nem dolgoznak ott élik az életüket.
Pont múlt heten voltam valamit vennem kellett és egy olyan parkolóban parkoltam ami nyitott egy kis fás terület , de eléggé eldugott. S ahogy mentem az autóm felé látom egy idős német néni áll egy autónak tamaszkodva. Kérdeztem , segíthetek - e valamiben. Meglepődve nézett rám és mondta , hogy jaj de jó , hogy megkérdeztem , mert ő is ott parkol de nem igen mer arra menni , mert fél ezektől a fiatal emberketől...
Persze vele mentem , s megvártam míg beül es elindul az autóval .

Saarbrücken pedig brutális . A fiam akarna mindig bemenni a haverokkal , vonattal.. amit azelőtt simán megtehetett a nagy fiam. Nem engedem. Inkább beviszem. Ez olyan mintha Kecskemétre nem engedhetném be.

És tudod mit kivétel nélkül !!!!!minden! német ismerősöm gratulál az Orbánhoz. Eddig csak a magyarságomról a paprika, kolbász meg a gulyás, Balaton jutott eszükbe . Most meg ilyenféléket mondanak, hogy bátorság, jellem, meg hogy micsoda csodálatos nép ez a magyar.

Egyébként itt totális a cenzúra. A fő hírekben egy mondatban elmondják , hogy mi a libsi szitu aztán ilyen témákat boncolgatnak, hogy melyik a legjobb curry wurst.
Persze most Chemnitz miatt náciznak , mint az állat az persze hú ki van tárgyalva.
De az átlag német látja és átlátja a szituációt es a tökük tele van ezekkel a mocskokkal.
Én úgy hiszem Németország elveszett. Nem integrálódnak. Ha iskolába küldik őket , direkt megbuknak , mert akkor újra kell járniuk .

....ezért nem is értem miért tépik ezek itt magukat. Nem tudja aki nem él a közelükben , hogy milyenek ezek.

Lehet hogy ez a kormány nem tökéletes , sőt egész biztos , hogy nem az, de az én hazám meg lett védve , valami egészen rossz dologtól.
Valamiről , amit az otthon élők mostmár csak a hírekből ismernek. Viszont itt ez a valóság.

És azt mondhatom hogy én szégyenlem magam azok miatt a hazaárulók miatt akik igennel szavaztak .

Van nekem egy ilyen bérház félém a közeli kisvárosban. Pont a város közepén . Nem olyan régen szabad lett egy lakás . Feladtam hirdetést , hogy kiadnám.
Csörgött a telefon veszettül . Hívott Ali baba és szerintem a 40 rabló is. Kérdeztem őket és hát ti mit dolgoztok? Felháborodva mondták jaj áá hát mi nem dolgozunk Jesszus dehogy.. a hivatal fizeti . Mondtam hát jaj már ki van adva. Pedig nem volt. Aztán hívtak különböző szervezetektől akik ezeket kézenfogva vezetik át a kánaánba. A lové munka nélkül laza kis világába. Tök intelligenis kis beszédű német hivatalnokok. Felveszem bemutatkoznak s mondják jaj hát ők nem maguknak keresnek hanem hát egy szegény menekültnek . Az az igazság hogy egy idő után meguntam, hogy kedvesen küldjem el őket a büdös francba. És megpróbáljam elmagyarázni hogy én nem szertnék illegális migránsokat a házamba.
És már csak annyit szoktam mondani , hogy magyar vagyok mondd ez önnek valamit? Kerítés, kereszténység, Orbán Viktor. Tehát nem és nem . Van olyan aki azt mondja halkan suttogva , hogy megérti es ő is pontosan így érez. Aztán vannak a vér libsik akik lerasszistáznak. Mondjuk nekik meg pont azt szoktam mondani , hogy az adómat azt rájuk költitek , bár nem kérdeztétek akarom - e vagy sem,de azért azt még én mondom meg kit engedek a házamba oszt jóvan. De amíg én élek oda biztos hogy egy sem teszi be a lábát ezek közül .
Es ennyi.

És nem vagyok rasszista azt hozzá tenném , hiszen itt én is bevándorló vagyok , bár nem gazdasági. De ez egy másik téma . Majd amikor nekem mondjuk Szaúd Arábiában szabad lesz fej kendő nélkül végig sétálni az utcán s a frissen épült keresztény templomban imadkoznom, akkor isten bizony elgondolkodom majd , hogy talán tévedtem.

Dikusz 2018.09.19. 14:23:18

@vándor madár: Köszi a választ.

Amikor vette a lakást, próbáltuk megkérni az adószámot, TB kártyát (akkoriban több időt töltött itthon).
Mindkettőre azt mondták ahhoz, hogy megkaphassa, állandóra kell bejelentkeznie a budapesti lakásba.
Így valóban csak a sürgősségi ellátás jár, a többi költséget ki kell fizetni, amit majd megtérít az otthoni "TB". Jól tudom?

Auralianus 2018.09.19. 14:39:52

@Wilhelmus80:

Ezt hívják a valóságtól való elrugaszkodásnak... ha a közös piac része szeretne maradni Nagy-Britannia, akkor ezt ugye konkrétan nem teheti meg.

Nem azért,mert "fúj ronda EU" hanem azért, mert Svájc és Norvégia sem teheti meg... ugyanis a közös-piaci tagság feltételei közé tartozik a 4 alapszabadság elfogadása.

takarék-láng 2018.09.19. 14:41:27

@Nagy kámpics: a tehen el tud tartani egy csaladot, ha nem a sult galambot lesve arra var a csalad a tv elott, facebookozva hogy a dolgok el legyenek vegezve. Aztan a maradek tejet el lwhet adni. De mondhatnek tyukokat is. Ha napi 100 tojast kivisz a piacra valaki, abbol mar boven megvan a napi betevo.
Megis mit latunk? Kilometeres gaz az udvarokon, segelyert konyorges de italra, dohanyra, sot ma mar herbalra mindig futja.

takarék-láng 2018.09.19. 14:42:14

@Arthamyr: mivel ezen a blogon es egyeb libsi blogokon a predikaciojukkal ellentetben a velemeny szabadsaga nem szent, ezert kimoderalas (ma is volt ra pelda pedig semmi olyat nem irtam ami a blog szabalyzata kizar) elhallgatas, egyedul maradok a velemennyemmel.
Amelyet cafolni meg senkinek sem sikerult erdemben.
Az igazsagnak egy olyan termeszete van, hogy elobb-utobb napvilagra tor. Es be fogja ragyogni a te elmedet is :)

Határátkelő 2018.09.19. 14:47:31

@takarék-láng: A háttérhatalmas baromságokkal máshol próbálkozz. Kösz. (Egyébként meg annyit kommentelsz ide, mintha fizetnének érte, de azért persze cenzúra van.)

vándor madár 2018.09.19. 14:47:41

@Dikusz: "Így valóban csak a sürgősségi ellátás jár, a többi költséget ki kell fizetni, amit majd megtérít az otthoni "TB". Jól tudom?"

A sürgősségi ellátást megtéríti Mo-nak az az angol TB, ha az nem került többe, mint Nagy-Britanniában került volna.

Ha egyéb eü. ellátást vesz igénybe az ismerősöd Mo-n, azt nem téríti meg neki az angol TB, mert az nincs benne az EU egyezményben.

Ha van neki magán egészségbiztosítása vagy utazási biztosítása, akkor azok esetleg megtérítik, ha kiterjednek az igyénybe vett szolgáltatásra. Ezeket a biztosítókat általában fel kell hívni a kezelés előtt és kikérni az engedélyüket, különben nem fizetnek egy petákot sem. Az ilyen dolgokkal nem árt tisztában lenni, mert sokba tudnak kerülni.

2018.09.19. 14:50:02

@takarék-láng:

"a tehen el tud tartani egy csaladot"

Számokat kérnék. Mit gondolsz, mennyi bevételt termel egy darab tehén?

takarék-láng 2018.09.19. 14:53:20

@Auralianus: "már senki sem hiheti el komolyan, hogy nem lőtték magukat eléggé durván lábon...."
- milyen szempontbol? Mert a gazdasag viragzik van munka es kenyer. Elotte is volt.

Dikusz 2018.09.19. 14:53:40

@vándor madár: De akkor mi az igazság abban, hogy sokan mondják, hogy a nyugdíjas éveiket itt töltő emberek ingyen veszik igénybe a magyar egészségügyi ellátást?

Arthamyr 2018.09.19. 14:55:03

@takarék-láng: Valószínűtlen, én nem vagyok rendszeres fogyasztója a pszichoaktív drogoknak. Bár ehhez lehet, hogy még az sem lenne elég.

Arthamyr 2018.09.19. 15:01:35

@takarék-láng: @Nagy kámpics: A költsége is érdekelne. Az egyik barátunknak északon farmja van, 80-100 marhával, ebből mondjuk nem mind tehén. A takarékláng-elmélet szerint igen gazdagnak kellene lenniük. Ehhez képest az ember hétköznap a farmon dolgozik, az unokaöccsével együtt, hétvégén villanyt szerel. Az asszony napi 4 óra közlekedéssel jár át ide dolgozni. Szóval érdekelne a levezetése annak, hogy 1 tehén hogyan és milyen tart el egy családot.

takarék-láng 2018.09.19. 15:06:11

@Auralianus: "Olyat, amelyik nem a tényekre és a valóságra, hanem a saját világképébe illő dolgokra alapozva az ő következtetéseihez hasonuló policy bevezetését ígéri."

- tipikusan a magyar baloldal megszunofelben levo partjai. Miattuk lett Viktor a nemzetkozi politikai palettan sokkal jelentosebb tenyezo mint az az orszag merete, gazdasagi ereje indokolna.

Arthamyr 2018.09.19. 15:06:26

@Wilhelmus80: Azért jó, hogy már a cím és az első mondat is kissé mást jelent:
"Kiszorítaná a kelet-európaiakat a brit munkaerőpiacról a brit kormány migrációs tanácsadótestülete" - "A brit kormány Migrációs Tanácsadótestülete (MAC) szerint korlátozni kéne az alacsony képzettségű munkaerő bevándorlását és Nagy-Britannia EU-s kilépése után fel kéne számolni az Európai Gazdasági Övezetből (EEA, ez az EU, Norvégia, Izland és Lichtenstein) érkezők bevándorlási előjogait."
Egyébként ebben semmi új nincs, ez mindig is célja volt a brexitpártiaknak. A kérdés, hogy hajlandóak-e érte kifizetni, amibe kerül (meg picit az, hogy mennyibe kerül, de azért ez már elég jól megbecsülhető). Vagyis pontosabban az, hogy az ország aktuális vezetői hajlandóak lesznek-e kifizettetni a lakossággal. :)

London2009 2018.09.19. 15:10:50

@takarék-láng: @Nagy kámpics: Jajj mar! Mar ki lett elemezve azok altal akik ertenek hozza, hogy egy tehen nem tart el egy csaladot. Tyukbol meg jo sok kellene, ha szaz tojast szeretnenk naponta eladni. Azt gondolom, hogy jelkepesen kell ertelmezni ezt a tehendolgot! Az alapkoncepcioval kulonben en egyetertek. Peldat is hozok. Abban a kisvarosban, (egyebkent falu, csak valami miatt megkapta a varosi rangot) regebben minden csaladnak volt par allata, vetemenyese, gyumolcsose stb. Teljesen termeszetes dolog volt, hogy a kert meg volt muvelve, be volt vetve mindenfelevel es a csaladot egy kert joforman eltartotta. Hatalmas kertek tartoznak a hazakhoz, egy tipikus magyar telepules a Jaszsagban. Ehhez kepest most mi van? Eljarnak az emberek a kornyekbeli gyarakba dolgozni gombokert vagy segelyen/kozmunkan tengodnek. A kerteket nem muvelik, teleultettek oket disznovennyel, allatot mar senki sem tart, de panaszkodnak, hogy keves a penz. Az tenykerdes, hogy rengeteg munka van egy kerttel, meg az allatokkal, de az biztos, hogy en szazszor inkabb igy probalnek boldogulni, mint a gyartosoron allni harom muszakban vagy kozmunkaskent kapirgalni. A varosrol meg annyit, hogy a leghiresebb szulottje, Csanyi Sandor! :D

Arthamyr 2018.09.19. 15:13:38

@Auralianus: Az önmagában nem elrugaszkodás a valóságtól, ha ki akarják paterolni a kelet-európaiakat vagy akárkit akit csak szeretnének. Csak akkor az, ha ezt számukra káros következmények nélkül szeretnék, pl. emellett szeretnék megtartani a passportingot. :)

Golf2 2018.09.19. 15:24:44

@P.Elliot: Nem semmi cikk! Pedig Saarbrücken az eggyik legszebb rész,kár érte.

Dikusz 2018.09.19. 15:25:18

@Arthamyr: Egy tehénről volt szó, nem 80-100 marháról (ebből már kitelne egy fél országgyűlés), ami ráadásul nem is mind tehenke. Az már nem ér, az már ráfizetés...:)

Wilhelmus80 2018.09.19. 15:41:57

@Auralianus:
A szavazás óta elég sokszor kiderült, hogy a britek úgy gondolták a Brexitet, hogy megtartanák a közös piac előnyeit, és megszabadulnának az EU tagság "hátrányaitól".
Az nem derült ki a cikkből, hogy az ötlet a tanulmány elkészülte előtt született-e. Átfutottam a tanulmányt, és a számokból azért látszik, hogy a régi EU tagállamokból érkező bevándorlók 3x annyival járultak hozzá a büdzséhez a vizsgált 2016/17-es években, mint az új (2004-ben csatlakozott) tagállamokból érkezők. Ami alátámasztani látszik azt a feltételezést, hogy a kelet-európai bevándorlók többsége nem a legjobban fizető állásokban helyezkedik el.
@Arthamyr: Persze, ez már korábban is kiderült. De ez a MAC ugyanaz a MAC, amelyik a tanulmányt megrendelte. :)

Auralianus 2018.09.19. 15:45:49

@Arthamyr:

"Ezt hívják a valóságtól való elrugaszkodásnak... ha a közös piac része szeretne maradni Nagy-Britannia, akkor ezt ugye konkrétan nem teheti meg. "

Ezt igen nehéz többféleképpen értelmezni. A Brexit költségeit a lakosság mindenképpen meg fogja fizetni, akkor is, ha egyhangűlag naponta kétszer megszavazzák, hogy "NEM FIZETÜNK".

Auralianus 2018.09.19. 15:51:04

@Arthamyr:

+1 a passportingot már bukták... max még nem merték nyíltan megmondani az embereknek

Arthamyr 2018.09.19. 15:51:15

@Auralianus: Hát igen, van sok olyan dolog, ami - szerencsére - nem szavazás kérdése, pl. az általad említett valóság is hajlamos figyelmen kívül hagyni egy-egy szavazás eredményét. :)
A költség az, hogy nem lesz közös piac, vagy valami olyat ajánlanak érte az EU-nak, ami miatt mégis lesz. Ez borítékolhatóan sokkal drágább lesz, mint normál ár (a ke. migránsok beengedése).

Auralianus 2018.09.19. 15:54:23

@Wilhelmus80:

Igen, ez a populizmus nagy csapdája. A világ képtelen "nem logikusan" működni. Hacsak valaki nem képes puszta akaraterővel teret görbíteni és anyagot teremteni, akkor rá is vonatkoznak a törvényszerűségek.

Tökmindegy, hogy a fizika, a közgazdaságtan vagy egyéb tudományos diszciplinák törvényeit akarjuk figyelmen kívül hagyni... igen ritkán szokott sikerülni következmények nélkül.

2018.09.19. 16:04:53

@London2009:

"Azt gondolom, hogy jelkepesen kell ertelmezni ezt a tehendolgot! "

@takarék-láng: nem jelképesen írta.
És hogy például miért érzi magát egyedül a véleményével, annak ez az egyik oka. Hogy ír valami földtől elrugaszkodott marhaságot, és aztán eltűnik.

Meg hogy ebben _is_ bort iszik és vizet prédikál.

"de az biztos, hogy en szazszor inkabb igy probalnek boldogulni, mint a gyartosoron allni harom muszakban vagy kozmunkaskent kapirgalni."

Nem tudom.
Van ez az urbanizáció meg iparosodás nevű jelenség, és kultúrákon és országokon, és most már generációkon átívelő jelenség, hogy az emberk tíz- meg százmilliói inkább beköltöznek a városba és mennek el robotolni, mint hogy tehenet tartsanak meg 10 csirkét.

És 3 műszakban szalagmunkát csinálni még mindig sokkal jobb, mint bányába menni meg kubikolni, és azt _is_ inkább választották. Valószínűleg nem a saját ellenségeik pedig.

Szerintem ez a tehenezés egyfelől romanticizálása a nyomornak meg az éhezésnek, másfelől kicsit almát körtével.

Gondolom, te sem úgy képzeled el, hogy napszámba mennél el hagymát szedni (ami a gyári robot megfelelője), hanem hogy van földje is mindjárt az embernek, meg traktorai meg kezdő befektetése, hogy csináltassa a kézműves meg organikus dolgait. Ez utóbbi tényleg sokkal jobb, mint városban élni, abszolút egyetértek.

Egy tehénnel bűvészkedni egy 6 tagú családot viszont.... meh, nem annyira. Se jelképesen, se igaziból. :)

vándor madár 2018.09.19. 16:09:49

@Dikusz: "De akkor mi az igazság abban, hogy sokan mondják, hogy a nyugdíjas éveiket itt töltő emberek ingyen veszik igénybe a magyar egészségügyi ellátást?"

Részigazság.

Aki kap Mo-ról is nyugdíjat, az ugyan úgy biztosított, mint aki csak Mo-ról kap nyugdíjat.
Aki meg EU jog alá tartozik, de nem kap Mo-ról nyugdíjat, annak kötelező magával hozni otthonról a betegbiztosítását, különben nem kap tartózkodási engedélyt.
Mindkettő EU-előírás.
Ha egyik sem, akkor fizet TB-t, de ennek az összege csak bizonyos feltételek mellett kedvezményes - 2018-ban havi 7.320 HUF.
Egészségbiztosítás nélkül nincs egyetlen EU szociális jog alá tartozó országban sem tartózkodási engedély, sem aktívkorúak, sem nyugdíjasok részére.
Mo-n sem ingyenes a TB, csak bizonyos társadalmi csoportok helyett az állam fizeti meg (vagyis minden adófizető). Valamiért csak ki kell fizetni a 20% körüli "szochó"-t! Ellenben nincs vagyonadó, nyugdíjadó, ingatlanadó (csak szórványosan) és a jövedelem + kamatadó sem 35 -50%, mint jobb helyeken, hanem csak 15%. Legalább is egyenlőre.

www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=46&Itemid=365&lang=hu#

Lásd "Kötelező mellékletek" címszó.

europa.eu/youreurope/citizens/health/when-living-abroad/health-insurance-cover/index_hu.htm

www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/az_egsszsegbiztositas_szolgaltatasaira_jogosultak/megallapodason_alapulo_jogosultsag

vándor madár 2018.09.19. 16:18:48

@Wilhelmus80: "Átfutottam a tanulmányt, és a számokból azért látszik, hogy a régi EU tagállamokból érkező bevándorlók 3x annyival járultak hozzá a büdzséhez a vizsgált 2016/17-es években, mint az új (2004-ben csatlakozott) tagállamokból érkezők. Ami alátámasztani látszik azt a feltételezést, hogy a kelet-európai bevándorlók többsége nem a legjobban fizető állásokban helyezkedik el."

Majd ha a Kelet-európait is a végzettsége és a képességei szerinti munkakörökbe vennék fel és nem diszkriminativ okokból segédmunkákra, akkor ők is többet tudtak volna letenni az asztalra.

vándor madár 2018.09.19. 16:22:26

@London2009: Az egy gazdag település. Tőlem egyszer odavalósiak megvettek kp.-ben egy pesti lakást. De a kertet, a földet és az állatokat nem a 3 műszak helyett művelték és tartották, hanem mellette, mert egyébként a nagyrész a hűtőgépgyárban dolgozott.

Hari Seldon 2 2018.09.19. 16:23:57

@Auralianus:
Passporting nélkül az UK lehúzhatja a rollót. A GDp-jének jelentős százaléka származik a pénzügyi szolgálatásokból. -> csökkenő magasan fizetett ember -> csökkenő kereslet -> csökken a munkaerő igény az egyéb szolgálatásokban (vengéglátás stb)

Miután sok jól kereső áttelepül, csökkennek a bérleti díjak, lakásárak.
-> bankok fedezet kiegészítést kérnek sok hitelre vásárolt lakásra...
Szóval lesznek még érdekes dolgok.
Még nincs bexit, de a növekedés már csak 1,3% pedig pár éve még bezzegország volt. Nem vették figyelembe, hogy az egész gazdaság egy felfújt pénzügyi lufi.

Auralianus 2018.09.19. 16:26:12

@Nagy kámpics:

Aki tartott már tehenet, az tudja, hogy mikor megy a paraszt szabadságra...

...soha... az állatokat minden nap kell gondozni... nincs szabadság, nincs szünet, nincs hétvége, nincs betegállomány.

Aki állatot tart, az röghöz kötötté válik a szó szoros értelmében.

A három műszakos munkavégzés előnye, hogy van a munkaidőnek eleje meg vége, van szabadság és lehetsz beteg is.

Auralianus 2018.09.19. 16:29:33

@Hari Seldon 2:

Nyugodtan tedd mellé az árfolyamveszteséget. Ha 70K körül keresel (magasan képzetteknél nem ritka gondolom) akkor az elmúlt két évben az infláción 10K eurot buktál anélkül, hogy csökkent volna a fizetésed.

Ki az a hülye, aki ilyen feltételek mellettbevállal még ugyanennyi buktát? Ha a font europaritásra kerül (ez szerintem sanszos két éven belül), akkor senkinek nem kell azon törnie a fejét miként korlátozzon bárkit is a munkaerőpiachoz való hozzáférésben...

... még a mosogatók is eljönnek majd...

2018.09.19. 16:32:47

@Auralianus:

"A három műszakos munkavégzés előnye, hogy van a munkaidőnek eleje meg vége, van szabadság és lehetsz beteg is."

Igen, meg a kiszámíthatóság is.

A gyártósor nem kap száj- és körömfájást meg peronoszpórát, meg nem fagy el, vagy ha mégis, jön valaki, aki megjavítja, és te ugyanúgy megkapod a havi fizetésed.
És ha meg a gyár bezár, nem éhezni kezd a családod, hanem elmész a másik gyárba.

London2009 2018.09.19. 16:33:30

@vándor madár: Ah, dehogy, nem gazdag. Nincs ott az egvilagon semmi mar. Igen, az lehet, hogy sokan mellette dolgoztak is.
Azert irto jo ez a 7320 HUF-os egeszsegugyi hozzajarulas es akkor ebbol kellene csodat muvelni Mo-on. Direkt megneztem es az elozo honapban egesz pontosan 433.50 GBP-t vontak le tolem az NI-ra plusz e melle meg ugye a private medical meg dental insurancem is fizetve van. Most ez kisse elkeseritett… :S

London2009 2018.09.19. 16:43:07

@Nagy kámpics: Latod, en ilyen joindulato vagyok ma es azt felteteleztem, hogy ezt jelkepesen ertette, mert ekkora baromsagot csak nem akart irni. Ezt mar ugysem tudjuk meg soha. (az eltunes ilyen esetekben garantalt)
Tobb peldat is tudok az urbanizacio ellenpeldajakent felhozni. Ilyen szempontbol nagyon jo Angliaban elni, mert ha Magyarorszagon azt mondod, hogy videki vagyok, videken nottem fel, az ritkan jelent pozitivumot. Ez itt viszont egyaltalan nem igy van. Peldaul a ferjem gyerekkori baratai nem koltoztek be a varosba, hanem maradtak a szulovarosukban, illetve tobben inkabb kikoltoztek onnan es a kornyezo falvakban vettek hatalmas telkeken, szebbnel szebb hazakat. Na es mivel foglalkoznak? Favagok! Tree sergeant ceget alapitottak egesz pontosan. Beteg fakat kivagnak, gyogyitanak, metszenek, telepitenek, elszallitanak stb. Eredeti foglalkozasa a sracnak a tengerbiologus. :D Na es itt ebbol fenyesen meg lehet tobb alkalmozattat eltartva elni. Egy masik baratja pedig mehesz lett. Eredetileg dramat tanult az egyetemen, aztan lett belole mehesz. (ez amugy szerintem Mo-on is egyre jobban megy)
Nem a kubikolasra, banyamunkara vagy a hagymaszedesre gondoltam. Hanem arra, hogy ha valakinek van kertje, azt miert nem hasznalja ki? Nekunk a kert vegeben es a kornyezo parkokban annyi szeder terem minden evben, hogy lekvart is csinalok belole illetve dobozokban lefagyasztjuk es egesz evben azt esszuk. Ez egy csomo melo. Le kell szedni, ossze vissza szurkal, raadasul szeret csalan mellett noni, utana meg a melo a berakassal stb. Tok folosleges? Lehet, hogy az, mivel 2 fontert meg tudnam venni a fagyasztottat, de nem veszem. Illetve meseltem a mini vetemenyesunkrol is, ami nyilvan leginkabb egy jatek volt, de mellekesen azert egesz nyaron termelte az organikus kis zoldsegeinket.
Igazabol csak szerettem volna a mellett kampanyolni, hogy a videknek nem kellene feltetlenul a szegenyseggel meg a gyari munkakkal egyenlonek lennie. Pedig Mo-n nagy gond a videki munkanelkuliseg es az alacsony berek. Ossze sem lehet hasonlitani az angol videkkel, ahol van penz es az emberek feltalaltak magukat es megelnek a tradicionalisan videkhez kotodo foglalkozasokbol, illetve ujra megtalaltak azokat.

_z_ 2018.09.19. 16:47:33

@Nagy kámpics: Sajnos nem @takarék-láng: az egyetlen. Nem szeretem beskatulyazni az embereket,de egyre elesebben kirajozolodik elöttem egy olyan csoport, akiknek a kommentjei altalaban epeszü magyarazat nelküli igazsagkinyilatkoztatasbol allnak. Az a hülye, aki leall velük vitatkozni... (Te is, en is, mas is)
Szerintem ennek a mezögazdasagi munkanak az eltetese is amolyan "regen minden jobb volt" nosztalgia. En nem ertek ehhez, de valaki leirhatna, hogy mondjuk egy 4 tagu csaladot hany hektar buza, vagy hany darab diszno (csak, hogy valami egyszerübben szamolhato legyen) tart el, mennyi munkaval, milyen költsegekkel, es mennyi bevetellel. Meg hogy ehhez mekkora kezdö töke kell (mondjuk föld ar, traktor, vetömag/takarmany, minttudomen). Tartok töle, hogy nem olyan vidam a merleg, mint ahogy sokan elkepzelik. Amit konkretan tudok, hogy a volt föberlöink disznotenyesztesböl eltek, egy viszonylag önellato es komolyan gepesitett gazdasagban 441 diszno kellett... Nem eltek rosszul, meg nyilvan Ausztriaban sem minden gazdasag ilyen, de 441 diszno szerintem sehogy sem 1 tehen (es nem hatan voltak). De meg ez a jol jövedelmezö, jol müködö es nagyertekü gazdasag se volt nekem olyan rettenetesen vonzo...
A masik szempont meg ugye az, hogy a gyarban robotolas mellet van szabadidö, mezögazdasag mellett meg nem nagyon (na jo, a növenyeknel telen gondolom nyugi van).

London2009 2018.09.19. 16:47:55

@Nagy kámpics: @Auralianus: Gyartosoron kapsz 3 muszakban dolgozva 140k HUF nettot. Ezt onnan tudom ilyen pontosan mert a szomszedunk fia egy gyarban dolgozik. Most honapok ota otthon van mert teljesen kicsinalta a 3 muszak es magas vernyomasa lett. Meg nincs 40 eves.
Keptelen lennek gyarban dolgozni es vedofelszerelesben beoltozve egy kis kuckoban mondjuk telefon alkatreszeket hegeszteni. Megorulnek tole, de tenyleg. Szazszor inkabb probalnek megelni valami masbol. Inkabb lennek a helyi boller, csak azt ne.

London2009 2018.09.19. 16:56:45

@_z_: Na ennek utana fogok jarni! Van egy szomszedunk es ok generaciokra visszamenolegesen a mezogazdasagban dolgoznak. Persze mindig panaszkodnak es minden evben rossz a termes, de baromi jol elnek. E mellett ne felejtsd el, hogy iszonyatos EU-s mezogazdasagi tamogatasokat vettek fel Mo-n az elmult evekben. Van egy masik baratom es o traktorokkal kereskedik. Mar nem tud mit kezdeni a penzevel, annyi van. Mezogazdasagi gepekre konnyen adtak EU-s penzeket es veszik a gazdak a traktort. Ami allitolag egy vicc, hiszen regen meg a TSZ-es idokben volt par traktor, azt hasznalta mindenki megosztva. Most mindenkinek van sajatja. Azt meselte nekem, hogy olyan teljesitmenyu traktorokat (amugy lehet, hogy nem a traktor a legjobb szo, hanem arato, rotalo mittomen milyen gepek vannak) vettek, hogy teljesen keptelenseg azokat kihasznalni. De ugye erre kaptak penzt, ezeket vettek meg. Legkozelebb folytatom majd a videki diskurzusaimat es beszamolok a kutatasom eredmenyeirol!

2018.09.19. 17:08:05

@London2009:

"Lehet, hogy az, mivel 2 fontert meg tudnam venni a fagyasztottat, de nem veszem."

De akkor ez neked tkp. egy hobbi/rekreáció, ha jól értem.
Ez így teljesen érthető.

Érdekes egyébként, amit az angol vidékről írsz. Itt, Portugáliában is sokkal élőbb a vidéki háztáji műfaj, mint Mo-on (az azori-szigeteken meg végképp). Biztos, hogy kell lennie valami adózási/szabályozási okának is.

Auralianus 2018.09.19. 17:09:14

@London2009:

Maradjunk annyiban, hogy eléggé romantikus elképzeléseid vannak a mezőgazdaságról :) És a gyártósorok életéről sincs elsőkézből származó információd....

...ehhez képest határtalan önbizalommal alkotsz véleményt mindkettőről és szilárdan hiszed, hogy jól ítéled meg a két élethelyzet közötti különbségeket...

...erremit?

Irígylem az önbizalmad és a bátorságod ;)

Arthamyr 2018.09.19. 17:09:49

@_z_: Én sem értek hozzá, de meglepődnék, ha nem érné meg a specializáció (pl. kizárólag disznót tartani vagy almát termeszteni). Azon még inkább, ha (anyagilag) megérné az teljesen önellátó gazdaság.

London2009 2018.09.19. 17:16:01

@Nagy kámpics: Persze, nyilvan csak szorakozas. De mondjuk szomoru volt most latni Balatonon, hogy a szilva a foldre potyogott mert senkit nem erdekelt, hogy leszedje. Minden reggel szedtunk friss szilvat meg szolot, de direkt kulonbozo helyekrol, hogy nehogy eszrevegyek. A kutyanak nem kellett, csak nekunk. :D Ezek lehetnek veletlenek meg en nem is szeretnek meg veletlenul sem messzemeno kovetkezteteseket levonni, de ezek a tapasztalataim.
Itt Angliaban delen a videk nagyon porog. Feltetelezem, hogy az orszag egeszere ez azert nem vonatkozik, kulonos tekintettel eszakra. Nekunk az a terv hosszutavon, hogy majd ott kossunk ki elobb utobb. : )

Arthamyr 2018.09.19. 17:19:51

@Nagy kámpics: Egy szigetre nehezebb is bevinni a dolgokat, valamilyen szintű izolációt automatikusan biztosít. Így van ez Írországban is, ami sokkal nagyobb sziget, de azért az ellátási szint bizonyos termékcsoportokban nem éri el a magyart sem. Meg ez tradíciók kérdése is, pl. a barátaink, akiket fentebb említettem, nem azért csinálják, mert ez akkora nagy biznisz, hanem örökölték a farmot, és majd tovább fogják örökíteni. Egyfajta kötelességnek fogják fel a farm továbbvitelét. Magyarországon a háztáji gazdaságokat tudtommal eléggé tönkretette a '45 utáni időszak, államosítások, tsz-ek stb. Egész más mentalitással dolgozik egy ember más gazdaságába (nem is beszélve ugye a tsz-ről, abban az időben a lopás nemzeti sport volt), mint a sajátjába. Akik igazán nagyok és sikeresek voltak, azok beszívták a kulákságot, így egyfajta kontraszelekció is zajlott.
Ilyen Angliában, Írországban nem volt (vagy legalábbis régebben volt), és lehet, hogy az Azori-szigeteken sem.

vándor madár 2018.09.19. 17:29:06

@London2009: Ne keserítsen el. A 7320 Ft-ot nem az fizeti, aki dolgozik, hanem az, aki sehol nem biztosított. Nézz meg egy kereseti kalkulátort, mennyit fizet az, aki munkaviszonyban áll.

Egyébként tényleg traktor meg más gépek is. Nálunk is vannak mg. vállalkozók, 100+ milliós gépparkjuk van. Mo-n csak akkor tudsz megélni a mezőgazdaságból, ha nagyban csinálod és van tartalékod. Képzeld el, hogy van 100 leadandó disznód és előtte 2 héttel beüt a pestis valahol és nem veszik át őket. Mit csinálsz velük? Miből eteted őket és hogyan éled túl anyagilag ezt a helyzetet? Mo-n nagyon magasak a takarmány árak és túl alacsonyak a felvásárlási árak, sőt az is bizonytalan, hogy felvásárolják a terményt, állatot, stb..Kíváncsi leszek, mit csinálnak a mg. vállalkozók, ha majd nem lesz vagy sokkal alacsonyabb EU támogatás lesz.

N. Barbie 2018.09.19. 17:30:40

@IT Knight: Na a szokasos nagykepu bohoc is megerkezett.

"Lázadoznak az adómentes minimálbéren lévő takarítók, konyhai kisegítők és pincérek."

Igen, ismerjuk a kicsinyes, irigy, otthon elok ezen dumajat, aki kulfoldon dolgozik, az csak mosogathat meg takarithat. Hidd ezt, ha neked jol esik, csak attol meg ez nem lesz igaz.

"Azt az országot is a mérnökök tartják el, a többiek csak vesznek ki a közösből kb."

Hadd tippeljek, mernok vagy. Es nyilvan csak a mernok keres jol egy orszagban, ja varjunk, nem.

"Nagyon remélem, hogy hard brexit lesz. Ha az EUSSR nem hajlandó kompromisszumot kötni, akkor faképnél kell őket hagyni. "

A tipikus brexit analfabeta hozzaszolas, ami keveri a szezont a fazonnal. Kicsit felvilagositalak: Anglianak sokkal nagyobb szuksege van az EU-ra, mint az EU-nak Angliara. Reszletesebben felesleges kifejtenem, ha valaki magatol nem tudja, akkor gazdasagi analfabeta is.

"Csak nehogy Sargentini asszony írjon egy elmarasztaló jelentést a UK-ről is :D Nincs demokrácia, mivel a brexitre szavaztak :D "

Jaa, hogy egy NER lovag vagy, azt hiszem, nincs is tobb keredesem :)

Arthamyr 2018.09.19. 17:30:53

@Auralianus: Neked melyikről van, és mi?

Én dolgoztam már gyárban, de mivel technikus voltam (azt viszont 3 műszakban), és nem a szalag mellett dolgoztam, nincs információm elsőkézből. Ugyanígy dolgoztam a kertben, szüreteltem, ástam, metszettem, permeteztem, gyomláltam stb., de nyilván sosem volt ez a megélhetésem forrása. Akkor most nem lehet róla véleményt nyilvánítani? Fogalmam sincs róla, hogy az általános jellemzői milyenek lehetnek a mezőgazdasági munkának, vagy egy gyárnak?

Egyébként ha választani kellene a kettő közül, jó eséllyel a gyárat választanám, persze ha van nagy föld (több ha, nem párszáz nm), az más, de azért nem azok szoktak elmenni gyárba dolgozni, akiknek hatalmas földjeik vannak...

N. Barbie 2018.09.19. 17:31:02

@London2009: "Direkt megneztem es az elozo honapban egesz pontosan 433.50 GBP-t vontak le tolem az NI"

£79k-s eves fizu? Nem rossz. :)

takarék-láng 2018.09.19. 17:31:13

@vándor madár: "Majd ha a Kelet-európait is a végzettsége és a képességei szerinti munkakörökbe vennék fel és nem diszkriminativ okokból segédmunkákra, akkor ők is többet tudtak volna letenni az asztalra."

- ilyen diszkriminacio csak a fejedben letezik. Mar ha keleteuroparol beszelsz, mert nem sok orosz, ukran mosogato van Britanniaban, azt lefogadom.

N. Barbie 2018.09.19. 17:31:43

@London2009: "a videknek nem kellene feltetlenul a szegenyseggel meg a gyari munkakkal egyenlonek lennie. Pedig Mo-n nagy gond a videki munkanelkuliseg es az alacsony berek. Ossze sem lehet hasonlitani az angol videkkel, ahol van penz es az emberek feltalaltak magukat es megelnek a tradicionalisan videkhez kotodo foglalkozasokbol, illetve ujra megtalaltak azokat"

Mondjuk ezzel vitatkoznek. Talan helyesebb ugy fogalmazni, hogy az otthonihoz kepest magasabb aranyban elnek meg/elnek jol videken, de Angliaban is sokkal szegenyebb a videk ugy nagy altalanossagban, mint a fovaros vagy mas nagyvarosok.

7 evet eltem Londonban, 1 eve videki kisvarosban. Oriasi a kulonbseg. Londonban egy angol nem megy el karbantartonak, hotelbe takaritani vagy hasonlok, csak a legritkabb esetben. Videken meg rendszeresen latom.
De akar a sajat munkamat is mondhatnam. A videki fizetes csak valamivel tobb, mint a fele a londoni-nak, ami azert egy vicc.

London2009 2018.09.19. 17:39:57

@N. Barbie: jo, de es a kiadasok tekinteteben mikent alltok? Az mennyivel lett kevesebb?

Auralianus 2018.09.19. 17:44:32

@Arthamyr: A nővéremék gazdákodók... anno zsenge ifjúkoromban segítettem beindítani a gazdaságot [nem mellesleg rájöttem, hogy az nem nekem való élet]... ma már hét család tagjainak adnak megélhetést magukon kívül...

...szóval nem ijedek meg semmiféle mezőgazdasági munkától, akármikor beülök egy traktorba, vagy targoncára pattanok.... de a tevékenységek egyiket sem nevezném kedvencemnek, vagy kikapcsolódást nyújtónak ;)

... anno dolgoztam folyamatos műszakban gyárban is... mivel volt némi romantikus elképzelésem arról, hogy én majd megmutatom...

...egyébként meg is mutattam... csak aztán mindenféle kitérők és kísérletezések, meg világcsavargás után rájöttem, hogy van kényelmesebb és hatékonyabb módja is a megélhetés megteremtésének...

... meg arra is, hogy nem kell másoknak semmit sem bizonygatnom... de hát ugye fiatalság bolondság :)

****

+1 bárkinek joga van bármiféle - akár a valóságtól totálisan elrugaszkodott - véleményéhez... attól kerek a világ, hogy nem egyformán látjuk.

London2009 2018.09.19. 17:47:06

@vándor madár: megneztem. 800k-es brutto berbol 56k forint az EU jarulek, azaz 7%. Az nagyon barati meg igy is.
Minden vallalkozasnak megvan a rizikoja. Ettol fuggetlenul szomoru, hogy igy el van valahogy ez is rontva es ez sem mukodik normalisan Mo-n. Oh, well…

Arthamyr 2018.09.19. 17:57:19

@Auralianus: Joga van hozzá, de azért leoltjuk érte... :)

Auralianus 2018.09.19. 18:09:21

@Arthamyr:

Ami szerinted "leoltás" az sem más, mint egy vélemény...

Szerintem ;)

Arthamyr 2018.09.19. 18:11:11

@Auralianus: Ez így van szerintem is.

Arthamyr 2018.09.19. 18:13:49

@London2009: Nem vagyok benne biztos, hogy azonos jövedelmi decilisben az angol átlag több lenne, mint 7%. A 7% minden, csak nem kevés, főleg az átlagbér kétszerese esetén.

vándor madár 2018.09.19. 18:15:07

@takarék-láng: "- ilyen diszkriminacio csak a fejedben letezik. Mar ha keleteuroparol beszelsz, mert nem sok orosz, ukran mosogato van Britanniaban, azt lefogadom."

Ezek szerint csak a magyarok meg a többi nem orosz és ukrán Kelet-európaiak NEM tartják magukat Kelet-európainak, más mindenki annak tartja őket. Itt nem az egzakt földrajzi koordinátákról van szó, ezt mindenki tudja.

Csodabogár 2018.09.19. 18:24:25

@Arthamyr: Magyar tb-t azért kapok, mert magyar nyugdíjam is van, dolgoztam itthon 12 évet mielőtt elmentem, + beszámították a svéd éveket is, miután az is EU. Természetesen ott is fizettem anno, de ellátás csak itt járna ha kellene.
Voltak Spanyolországban élő angol ismerőseim, meg norvégok is. Valahogy az eü ellátásuk nem volt biztosítva. Mindnek privát biztosítása volt, vagy haza utaztak ha valami baj volt. Ennek már kb. 10 éve, azóta már mind meghaltak, utána kérdezni már nincs kitől.:-(

Csodabogár 2018.09.19. 18:29:08

@P.Elliot: Remélem jelentkeznek a németországi magyarok, mert ez így nem igaz. A hölgy enyhén, vagy talán nem is enyhén paraoniás, jó lenne ha mielőbb haza jönne és OV keblére borulna.

vándor madár 2018.09.19. 18:31:49

@London2009: "megneztem. 800k-es brutto berbol 56k forint az EU jarulek, azaz 7%. Az nagyon barati meg igy is."

Igen, de a munkáltató is fizet 19,5%-ot, ami a fizetésemelés fő kerékkötője.
Meg aki akár 1 tehenet is tart, annak be kell jelenteni magát őstermelőnek is és neki is ki kell fizetni ezt a horribilis összeget a semmiből, mert az elején ritkán van bevétel. Többek között ezért is nem akar foglalkozni senki semmivel, inkább nyakig ér a gaz, meg ott rohad a termés a fán, mert ha nem tudod mind megenni és eladnád, akkor halálra adóztatnak kis halként. Mo-n nincs adómentes jövedelemhatár, mint Nyugaton 9-12.000 ojróig, de még bevétel sem, hanem már 1 ft is adóköteles. Ja és az adminisztráció is akkora, hogy belerokkansz, még könyvelőt is kell fogadnod és őt is fizetned a nevetséges bevételdből. Ezért ez csak a nagy halaknak éri meg.

www.rsm.hu/kisokos/szocialis-hozzajarulasi-ado

Csodabogár 2018.09.19. 18:35:54

@London2009: Tudod min tudtam dühöngeni? Télen egyszer nagy hó volt és akkor a honvédségnek kellett falura vinni a kenyeret. Eszem megáll! Én igazán pesti vagyok, de ha nincs nyitva az üzlet mert sok hó esett, nekiállok kenyeret sütni. 1 kiló liszt csak akad minden háztartásban, nem?
Szerintem a szocializmus szoktatta le a vidékieket a háztáji munkáról.

Auralianus 2018.09.19. 18:44:10

@Csodabogár: Vannak dolgok amikre tökéletesen fölösleges reagálni...

... akik itt élnek tudják mi merre hány lépés... akiket pedig ez képes visszatartani, azok jobb, ha el sem indulnak ;)

kronikas 2018.09.19. 18:45:44

@IT Knight: Te tényleg ennyire sötét vagy? És ekkorka agyal IT? Jó nagy szar lehet már ott akkor.

Arthamyr 2018.09.19. 18:53:32

@Csodabogár: Akkor végülis jogosan voltak kétségeim affelől, hogy ha külföldre költözik a nyugdíjas, akkor le lehet spórolni az eü költségeit, úgy tűnik te is ezt mondod, leszámítva a speciális esetet, amikor az új országban is jogosult nyugdíjra az illető. :)

Arthamyr 2018.09.19. 18:58:39

@vándor madár: Az ilyet nem lehetne KATA-s, EVA-s vagy valamilyen hasonló konstrukcióban csinálni?

vándor madár 2018.09.19. 19:00:34

@Csodabogár: "Szerintem a szocializmus szoktatta le a vidékieket a háztáji munkáról."

Ezt sajnos nem jól tudod. Akkor mindenki gürizett munka után a háztájiban, amennyit csak bírt, mert megérte. Ma ez anyagilag ráfizetéses és ők is kényelmesen akarnak élni és nézni Isaurát meg Sulejmánt, nem csak a városiak.

Arthamyr 2018.09.19. 19:03:04

@Arthamyr: Vagy feketén. Vidéken sokan csinálják feketén az ilyesmit. Disznótartás és feldolgozás, pálinka, stb. Nem véletlen lehet kapni szuper kolbászokat, pálinkát a bolti ár töredékéért. :)

flydomi 2018.09.19. 19:04:43

@Arthamyr: Csodabogár: Tehát te úgy kapsz magyar tb ellátást, hogy svájci (vagy mittudoménmilyen) nyugdíjad van, és életedben nem fizettél tb-t Magyarországon? És ezért a magyar tb nem tudja benyújtani a számlát annak az országnak, ahonnan a nyugdíjad van?

Az unios jogszabály meghatározza,h ilyen esetben mi a helyzett.Mint tudjuk,a nyugdijasnak nem kell tb-t fizetni,meg akkor sem,ha az egész életét más országban dolgozta le,és más országnak fizetett tb-t,de viszont a nyugdijas éveit otthon tölti le teljes egészében.Csak be kell jelentkeznie az adott ország rendszerébe.Ha egy nem eus országrol van szo,ahol dolgozott,akkor mas a helyzett.Ott a kétoldalu szerződes lép életbe.

flydomi 2018.09.19. 19:04:50

Csodabogár: Tehát te úgy kapsz magyar tb ellátást, hogy svájci (vagy mittudoménmilyen) nyugdíjad van, és életedben nem fizettél tb-t Magyarországon? És ezért a magyar tb nem tudja benyújtani a számlát annak az országnak, ahonnan a nyugdíjad van?

Az unios jogszabály sokmindent meghatározz.Lehetséges az,h a magyar tb nem tudja benyujtani a számlát.Talán a kettős adozasi rendszer miatt.

N. Barbie 2018.09.19. 19:04:55

@London2009: Szerencsere engem nem erint ez a nagy kulonbseg a fizetesben, mert cegen belul jottem, megtartottam a londoni fizetest, csak szetneztem, hogyha valtani akarnek akkor mi a felhozatal.
A kiadas persze joval kevesebb, de azert nem a fele a londoninak, mint a fizetes.

N. Barbie 2018.09.19. 19:05:14

@London2009: "megneztem. 800k-es brutto berbol 56k forint az EU jarulek, azaz 7%. Az nagyon barati meg igy is."

Te 6.6%-ot fizetsz ugyanarra, majdnem ugyanannyi.

Viszont ha olyan megkozelitesbol nezzuk, hogy itt ebbol a 6.6%-bol kizarolag kivalo allapotba levo korhazak, kivalo felszereltseggel, elsoosztalyu ellatassal, etkezesekkel vannak, otthon meg a 7%-bol romhalmazokat neveznek korhaznak, gephiany van, WC papirra nem telik, egy szelet vajas kenyer egy reggeli pl. stb. Hat nem tudom, hogy lehet ekkora kulonbseg. Mondjuk tippem van :)

Etniez 2018.09.19. 19:05:16

@takarék-láng: Hol lesz már akkor Orbán?
De addig, foglalkozz a saját dolgoddal!

vándor madár 2018.09.19. 19:07:41

@Arthamyr: Nem hiszem, bár ebben nem vagyok járatos. Az a durva benne, hogy az elején, mikor nincs semmi bevételed, csak komoly kiadásaid, hülyére adóztatnak. Utána már enyhül, de addig is túl kell élni. Arra is van megkötés, hol adhatod el a termékeidet, asszem 40 km-es körzetben, ahol jószerivel nincs is fizetőképes kereslet. Azt is lehet csinálni vállalkozóként is, de ott is fizetni kell és miből, ha nincs bevételed?

Arthamyr 2018.09.19. 19:13:38

@vándor madár: Ha nincs bevételed akkor minden szívás. Igazából havi tudtommal 150-200k nincs jó vállalkozási forma (bár nem ismerem, de tekintve, hogy pl. tőlem a könyvelő is levesz tízezreket havonta, nehéz elképzelni), és ugye kell a háztartásnak némi sokktűrés is, mert gondolom az ilyen tevékenységből nincs állandó bevétel, hanem csak akkor, ha az ember elad valamit, és élni addig is kell valamiből. Bár biztos lehet trükközni vállalkozás szüneteltetéssel és hasonlóakkal, de mint írtam, annyira nem ismerem.

vándor madár 2018.09.19. 19:13:39

@flydomi: "Tehát te úgy kapsz magyar tb ellátást, hogy svájci (vagy mittudoménmilyen) nyugdíjad van, és életedben nem fizettél tb-t Magyarországon?"

Te milyen hülyeségeket írkálsz itt? Senki nem kap úgy magyar TB-t a menekülteken meg néhány kivételen kívül. Pár sorral feljebb írta, hogy 12 évet dolgozott Mo-n. És ha úgy is kapna TB-t Mo-n, akkor is az jogszabály alapján lenne, nem pedig a személyének szólna.

Arthamyr 2018.09.19. 19:14:35

@N. Barbie: A papír meg a gép nem x%-ba kerül, hanem y fontba/forintba. :)

vándor madár 2018.09.19. 19:28:08

@Arthamyr: Igen, azért mondtam, hogy ezt manapság kicsiben nem lehet csinálni, ezért is megy tönkre olyan sok minden vidéken.

Sean MacTíre 2018.09.19. 19:36:28

Olvasva a tehenes hozzaszolasokat, rajottem mi az egyik jelentos ok, hogy nem mennek haza... mert akkor is adot kell fizetnem (fixet) ha abban a honapban nem volt bevetelem. Total nonszensz, sose ertettem. Az EU jarulek resz OK, azt furcsalom is, hogy itt nem kell valami fix minimum osszeget tolni.

kék madár 2018.09.19. 19:37:36

osszefoglalnam:
ugyanaz mint tegnap (meg tegnapelott, meg azelott)
Soros-Migrancs-Arab-London-Eljen Fidesz-Rohadtlipsik-Brexit-Eljen Orban
Van aki mar meghulyult es van aki csak ezutan fog.

Willkommenskultur 2018.09.19. 20:00:44

@vándor madár: keleteuropanak sokkal kisebb a nepessege, osszesen nincs 80 millio az egesz EU meg 500 millio, azaz ez is oka lehet annak hogy kevesebbet fizetnek be - raadasul a tipikus lengyel foglalkozas a komuves, plumber, villanyasz meg ilyenek freelancer munkak ahol minimalizalhato az ado, cserebe nyugdij sem lesz.

Willkommenskultur 2018.09.19. 20:00:51

@N. Barbie: hat en nem sok dicseretet hallottam az angol egeszsegugyi rendszerrol

DE: nyilvanvalo hogy az angol ber 6%-abol ujabb gepeket lehet vennni mint a magyar ber 7%-abol, mert ezek mindenhol ugyanannyiba kerulnek.

Willkommenskultur 2018.09.19. 20:00:58

@Csodabogár: az olcso supermarket es az emelkedo jovedelem szoktatta le a zembereket a haztajizasrol, befozes sincs mar igazan, sot sok helyen mar otthon fozes se. De teny hogy a szocializmusban is probaltak mar leszoktatni a parasztokat a hazi cuccokrol.

Bar kezd ujra divatba jonni, mert az egyforma izeket megunjak a nepek.

Willkommenskultur 2018.09.19. 20:01:15

@N. Barbie: Van azert erre mod Magyarorszagon is, csak jo szakma kell hozza.

Tesom pl. informatikus, de sok konyvelo, jogasz is igy el, videken, akar vmi tanyan. Hetente, 2hetente felmegy a fovarosba egy meetingre azt csa, minden mas megoldhato telefonon, interneten.

Es tuti hogy a UKben is csomoan elnek igy, mert volt olyan melom Pragaban amikor otthonrol dolgozo angolokat segitettunk, rakapcsolodtunk a gepukre azt segitettunk beuzemelni vmi softwaret vagy epp a nyomtatojukat. Es a vicc az hogy a videki angliaban szarabb az internetkapcsolat sok helyen mint Magyarorszagon, gondolom a terep miatt vagy nemtom, jo nagy retek kapcsolata volt sok kliensunknek.

Willkommenskultur 2018.09.19. 20:01:18

@vándor madár: magyarorszagon nincs adomentes ber, van viszont beremeles, ami meg nyugaton nincs

Willkommenskultur 2018.09.19. 20:01:27

@Sean MacTíre: Nem kell, hanem lehet fix adot fizetni, ami evi 12 millioig minimalisan 600ezer forint evente.

Vagy lehet a rendes jovedelemadot fizetni, ami 15%, es az adoalap akkor csokkentheto a ktgekkel, de akkor ugye kell konyvelo meg szamlakkal vacakolas.

Willkommenskultur 2018.09.19. 20:01:30

@vándor madár: a szochonak koze nincs az egeszsegugyhoz

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.19. 20:16:03

@P.Elliot: Néném, plusz százezer a németországi ismerősödnek!
(Add át neki, pántlikában becsomagolva.)
Csak hát ez itt nem valami népszerű téma...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.19. 20:17:08

@P.Elliot: Jaa, nem is ismerősöd, mindegy, igaza van az illetőnek.

Arthamyr 2018.09.19. 20:20:30

@Willkommenskultur: A magyarországi internet nem annyira rossz, elég sok helyen van annál rosszabb, ráadásul jóval drágábban Európában.

vándor madár 2018.09.19. 20:29:22

@Willkommenskultur: "keleteuropanak sokkal kisebb a nepessege, osszesen nincs 80 millio az egesz EU meg 500 millio, azaz ez is oka lehet annak hogy kevesebbet fizetnek be - "

Nem a Kelet-európaiak otthoni befizetéséről van szó a cikkben, hanem azok befizetéseiről Nagy-Britanniában a többi EU-s migráns munkavállalóval szemben.

Az tény, hogy Nyugaton nem gyakori a béremelés, de szerintem Mo-n is kellene lenni adómentes jövedelemhatárnak olyan magas megélhetési költségek mellett! A jelen állpotok szerint, ha valaki eladja a használt szobabútort, amit a leadózott jövedelméből vett, akkor adóköteles jövedelme keletkezett. Tiszta agyrém!

vándor madár 2018.09.19. 20:35:40

@Willkommenskultur: "a szochonak koze nincs az egeszsegugyhoz"

"2012. január 1-jétől ennek az alapelvnek megfelelően a 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot felváltja az ugyancsak 27 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adó.
A szociális hozzájárulási adó (továbbiakban: szocho.) a szociális biztonsághoz, valamint a testi és lelki egészséghez való jog érvényesítését szolgáló egyes szociális ellátásokhoz, az egyes állami nyugdíjrendszer fenntartásához szükséges államháztartási források biztosításához nyújt fedezetet.
Az ebből az adóból befolyó államháztartási bevétel
megoszlik a tb. egyes pénzügyi alapjai (Egészségbiztosítási, Nyugdíjbiztosítási Alap) és a törvényben meghatározott elkülönített állami pénzalap között, (a központi költségvetésről szóló törvényen meghatározott arányok szerint)."

www.kormanyhivatal.hu/download/8/14/30000/T%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3szochozado.pdf

P.Elliot 2018.09.19. 20:45:42

@geegee: En is csak olvastam ezt a nemetorszagi tapasztalatok beirasast, allitolag a facebookon jelent meg, valaki bemasolta oda ahol beszelgetni szoktam, igencsak meghokkentett mert nem tudtam hogy ilyen komoly a helyzet a nagyobb varosokban.
Hat nem is tudom mit mondjak, kisse ijeszto. Nem ertem miert nem krealnak nekik munkat, barmit, meg mindig jobb mint raszoktatni oket az ingyen penzre mert kesobb meg pont az lesz a baj ha beszuntetik.

P.Elliot 2018.09.19. 20:47:45

@vándor madár: Tenyleg be kell vallani azt ha valami sajat szemelyi dolgot mint peldaul a szobabutor amit emlitettel ha eladtad es adozni kell utana?
Na, ne! Megall asz eszem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.19. 20:49:22

@Willkommenskultur: " videki angliaban szarabb az internetkapcsolat sok helyen mint Magyarorszagon,"
A magyar net nagy része alig 6-8-10 éves, mármint a hardver és a hálózat kiépítési ideje.Vagyis sokkal modernebb tud lenni, mint a 15-20 évvel ezelőtti vagy még régebbi nyugati technika.Vicces, de ez lehet a háttérben.
Persze nyugaton is nyilván cserélik, de nem hanyatt-homlok, amíg működik a régi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.19. 20:52:08

@P.Elliot: Durva tud lenni, sajnos.Itt a svédeknél is van ez a probléma, nem mindenhol, ahogy a Zorigó szereti beállítani a röhejes cikkeivel, de nem ismeretlen a jelenség.Akkor a németeknél is nyilván "előfordul".

P.Elliot 2018.09.19. 20:57:46

@geegee: Eleg szomoru. Olyan ize van a dolognak mintha / most nagyon durvan fogalmazok/ at akarnak adni Europat a muszlimoknak, ez csak a kezdet. Mintha a vilag ujrafelosztasra kerulne hogy mi, kie.

Willkommenskultur 2018.09.19. 21:12:17

@vándor madár: igy van, ez regi neven a nyugdijjarulek

Etniez 2018.09.19. 21:12:27

@Willkommenskultur: Az, hogy te mit hallottál, meg amit mi tapasztaltunk, az két külön dolog.

Fejezd be légyszíves a propagandát, nem a Gyere haza, fiatalon! vagyunk, hogy hülyének nézz minket.

Én konkrétan az NHS-ben dolgozom, inkább itt legyél beteg, mint otthon, ennyit kívánok neked!

Willkommenskultur 2018.09.19. 21:12:51

@vándor madár: elmeletben jol hangzik, de ki volt mar probalva - ha adomentes lenne a minimalber, akkor 1,5 millio minimalberes lenne, aki zsebbe kapna a tobbit

ma meg van 3-400.000 minimalberes

Es ezt pont az atlagember szivna meg, tehat a kozalkalmazott, multirabszolga, mert o nem tudja eldugni a jovedelmet, kapna magasabb kulcsot.

Borogy 2018.09.19. 21:12:55

@IT Knight: 52% nem a tobbseg. Min 2/3-os szabaly kellett volna ilyen esetben.

Willkommenskultur 2018.09.19. 21:13:13

@P.Elliot: a szocsegely nem mindenkinek buko, csak az adozo kozepretegnek

gondolj bele, a nemet varosokban felment a lakber, a lakaskiadok jol jartak garantalt allami jovedelemtranszfert kapnak a maradekot meg helyben elkoltik a migrik cukorkara plusz rakas ngo alakult nemettanitasra stb. ok is az allami csecsen lognak, igazi gond az lenne ha ezt a penzt hazakuldenek a teveszaros falujukba vagy atutalnak az isisnek

Willkommenskultur 2018.09.19. 21:13:43

@P.Elliot: a gyakorlatban el nem tudom kepzelni hogy barki adozna magyarorszagon a hasznalt ingosag eladasa utan, ez marhasag.

Ha eladod a kocsidat nem adozol utana, a vevonek vannak sarcai a nevre vetellel de az mindig is volt.

M. Péter 2018.09.19. 21:33:43

@vándor madár: Szokás szerint elfeledkezel arról, hogy másutt általában van 0%-os sáv is, mint ahogy Mo.-n is volt. Néhány éve egyszer kiszámoltam, hogy kb. évi 42000 fontos fizetésig a brit adórendszerrel jobban jár az ember, mint a magyar egykulcsossal pedig az már 40%-os sávban volt.

Hari Seldon 2 2018.09.19. 21:44:00

@kronikas:
Azért mert tudja az x programot kezelni, mit tudom én mit csinál. Kb mindegy is, attól még lehet máshoz tök fogalmatlan (hogy ne mondjak erősebb jelzőt).
-> A múltkor azt elemezte ki, hogy nem baj, ha romlik a Font (az Eurohoz Dollárhoz, úgy kb majdnem minden fontos valutához képest), úgyis Forintba váltja be, ahhoz képest meg nem gyengült... Áh, nincs ehhez mit hozzáfűzni. Minek?

Wilhelmus80 2018.09.19. 21:48:52

@vándor madár: Nem ismerem annyira a brit munkaerőpiacot, hogy megtudjam ítélni, hogy ebben mekkora szerepet játszik a diszkrimináció. Itt a blogon is megjelent pár történet, és jópáran saját döntésként írtak arról, hogy megfelelő nyelvtudás híján inkább nem a szakterületükön próbálkoztak.
Az mindenesetre biztos, hogy az "idejönnek, és elveszik a munkánkat ÉS segélyen élnek" mantrát a számok bőven megcáfolják.
Nem ismerem egyébként ennek a területnek a kutatásmódszertanát, úgyhogy nem tudom, mennyire elfogadható, hogy egyetlen év adataiból (ráadásul az 1. évből) kalkulálnak hosszú távra. Mi pl. év elején érkeztünk egy másik uniós országba és több mint 1 évig tartott, amíg az alanyi jogon járó és az igényelhető támogatások végigfutottak az adminisztráción. (Kifizetés csak a következő év májusában volt.)
Arra, hogy ki marad az országban csak becsléseket használnak, és az is vitathatónak tűnik nekem, hogy a bevándorlók Angliában született gyerekeivel a hosszú távú modellben úgy kalkulálnak, hogy azok biztosan maradnak, és a született angolokhoz hasonló utat járnak be (0 szaldósak lesznek).

London2009 2018.09.19. 21:51:32

@N. Barbie: igy a legjobb menni! Grat!
Teljesen beneztem es a nettohoz viszonyitgattam. Mea Culpa. Igy is rohadt sok penz azert...

Csodabogár 2018.09.19. 21:52:23

@flydomi: Akinek nincs meg a 15 év EU munkaviszonya az Magyarországon csak akkor kaphat ellátást, ha mint önkéntes bejelentkezik a magyar eü rendszerbe + itthon van az állandó lakhelye. Természetesen fizetni kell havi díjat, ami nem tudom mennyi, mert soha nem érdekelt. Svájc nem EU tag, így a Svájcban dolgozott évek nem számítanak be a 15 évbe.
Mindezekkel már elég régen foglalkoztam, részben a saját, később más haza települtek miatt. Lehet, hogy közben már valami új szabályozás van, de nem hinném, hogy külföldi állampolgároknak bármi is ingyen lenne itt.

Willkommenskultur 2018.09.19. 21:59:11

@Etniez: Erdekes minden vendegmunkas hazajar egeszsegugyi kezelesre, fogaszhoz vagy akar egy szemuvegert

Willkommenskultur 2018.09.19. 21:59:20

@M. Péter: az adomentes minimalber ki volt probalva, jo nagy szar volt, ha most is az lenne 3x ennyi kitanntorgo lenne raadasul a hasznalhato, normalisan dolgozo, normalisan kereso retegbol

Ehelyett a mai rendszer azt tamogatja aki tanul es dolgozik, aki meg minimalberes az menjen is angliaba, vagy ahova akar, ne eloskodjon a nepeken.

London2009 2018.09.19. 22:00:49

@Willkommenskultur: jelentem nem mindegyik! Itt persze magamra gondolok. : )

London2009 2018.09.19. 22:02:47

@Csodabogár: ez egy valoban szep tortenet... : )

vándor madár 2018.09.19. 22:04:40

@M. Péter: "Szokás szerint elfeledkezel arról, hogy másutt általában van 0%-os sáv is, mint ahogy Mo.-n is volt."

??? Miről is feledkezek el szokás szerint? Feljebb pont azt írtam, hogy Nyugaton több helyen kb. 9-12.000 ojróig adómentes a jövedelem, míg Mo-n nincs adómentes jövedelemhatár. Vagy nem értem, mire akarsz kilyukadni?
Mo-n ma 33,5% (15 adó, 10 nyd, 7 eb, 1,5 munkanélküli) az elvonás egy munkavállalótól és azt hiszem mindegy, hogy minimálbéren van vagy egymillát keres.

M. Péter 2018.09.19. 22:14:44

@Csodabogár: Az EU és Svájc között is van szerződés a társadalombiztosítás koordinálásáról.

vándor madár 2018.09.19. 22:14:57

@Csodabogár: "Svájc nem EU tag, így a Svájcban dolgozott évek nem számítanak be a 15 évbe."

Svájc nem EU tag, de 2002 óta benne van az EU szociális egyezményben, úgyhogy beleszámít. Nálad nyilván azért nem számított bele, mert te az előtt lettél nyugdíjas.

vándor madár 2018.09.19. 23:01:35

@Wilhelmus80: "Nem ismerem annyira a brit munkaerőpiacot ..."

A 60 oldalas eredeti tanulmányban le van írva, hogyan jártak el és miért úgy jártak el. A diszkriminációról meg majd egyszer beszámolnak azok, akiket érintett, mint már vannak ilyen fórumok és megnyilvánulások is, ahol nem veszik mindjárt a fejüket.
A tanulmányban egyébként szó van róla, hogy a Kelet-európai migráns munkavállalók kevesebbet keresnek, mint a britek, miközben magasabb szakképzettséggel rendelkeznek. Ez is diszkrimináció, nem csak az, ha valaki főiskolai végzettséggel mosogat. Ezt a szerzők egyszerűen azzal magyarázzák, hogy a gyüttmentek fiatalabbak.

Herr Géza 2018.09.20. 00:06:05

@Golf2: Te (és persze Elliott) meg be is dőlsz minden szar kamunak. Standard panelek halmozása. Onnantól hiteltelen az egész, amikor jön a “faszom, baszom láncot morzsolgatják” duma. IQ a pincében?
A többiről nem is szólnék. Felesleges. Pedig mondatról mondatra ízekre lehetne szedni a hülyeségeket.

Willkommenskultur 2018.09.20. 00:16:31

@vándor madár: hat az is egy magyarazat lehet hogy fiatalabbak, de mi az hogy magasabb szakkepzettseg? ha egy vegzett roman jogasz mondjuk pultoskent melozik Londonban, akkor nyilvan magasabb szakkepzettsegu mint a helyi lofaszjoska aki a pozira odament, de lehet hogy kisebb oraberrel is beeri, ez vegul is megegyezes targya...a munkaadot gondolom nem erdekli a szakkepzettseg ilyen esetben

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.20. 01:18:00

@P.Elliot: Ha nem is átadni, de felhigítani a népességet, hogy egy "hazátlan" homogén massza legyen az egész, akiket aztán könnyű irányítani, mert nincs igazi nemzettudata.Vagy csak túl sok összeesküvéselméletet olvasok...
:-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.20. 01:25:19

@Willkommenskultur: Azér' ez nem ilyen egyszerű.Aki Magyarországon rezidens, az nyilván hazajár, mert különben hová is menjen?Magyarországon ingyenes neki, a kinti országában nincs tébéje.Ha meg van tébéje, mert ott rezidens akkor ott ingyenes neki és Magyarországon meg nem.Ami megzavarhat még az az, hogy sok kintélő bevállalja a magyarországi fizetős egészségügyet (magánkórházat) mert esetleg ott nincs várólista és ki is tudja fizetni.De ahhoz meg ne legyen már köze senkinek.Magyarországon élve is elmehet bárki magánkórházba, attól még mindenki másnak pof@ súlyba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.20. 01:29:48

@geegee: Aki meg kint élőként fizeti a magyat tébé díjat, ezt a 7000 valami forintot, hogy két helyen is legyen tébéje, az sima szabálysértés (adócsalás?), akár még meg is bukhat rajta...Nem tudom persze, hogy törődik-e ezzel bárki hatóság, de még akár ki is derülhet.Én nem csinálnék ilyet.

tanato 2018.09.20. 07:39:54

@geegee: Sokan csinálják hogy itt is ott is feizetnek.

fhdgy 2018.09.20. 08:32:08

@_z_: Az én esetem nem egészen tökéletes a kérdésed megválaszolására, de valami támpontot azért nyújt.

Van földem Somogyban. 35 hektárt kiadok bérbe, azzal semmi gond, semmi kockázat. Kb. egy hónap múlva megkapom az éves apanázst, ami valamivel nagyobb, mint a nyugdíjam egy évre vetítve.

Kb. 15 hektárt magam csinálok. Ebben az évben hét hektáron volt búzám, 26.5 tonna termet, ami a sokévi átlagtermés alatt volt, de nemcsak nálam. Ezért kaptam nem egészen 1.2 millió forintot.

A maradék terület rét, azon volt 81 nagy körbála szénám, ez kifejezetten jó termés volt. Ennek az értéke összesen kb. 400 ezer forint.

Gépeim, eszközeim nincsenek, így mindent bérmunkában csináltatok. Az éves költség kb. annyi, mint a búza ára + a széna értéke. Tehát, kb. nullszaldós a buli. Tavaly viszont kb. félmillió veszteségem volt, mert olyan év volt.

Plusz csináltattam a földön egy kis talajjavító munkát, ami 600 ezerbe fájt.

Akkor miért csinálom?

Mert kapok évi kb. 1 millió forint földalapú támogatást, ami 2020-tól várhatólag csökkenni fog.

Így tavaly, még a támogatással együtt is egy kicsit veszteséges voltam, ami elviselhető volt.

Idén, ha megkapom a támogatást, akkor lesz egy kis nyereség.

Itt is van egy kis gond: a támogatás kifizetésével trükköznek. Mivel tavasszal választás volt, a támogatás döntő részét még karácsony előtt kifizették. Idén arra számolok, hogy a támogatás max. 60-70 százaléka lesz kifizetve, a többi átcsúszik tavaszra. Az idén kifizetett támogatás is későn fog érkezni, mert az őszi munkákat nem sokára el kell kezdeni és be is fejezni. Tehát a támogatás később fog érkezni, mint ahogy a költségek jelentkeznek.

_z_ 2018.09.20. 09:28:03

@fhdgy: Köszi! Szoval akkor 35ha-t egy nyugdijnyiert ki lehet adni, tehat gondolom, hogy aki megmüveli az ennel joval több nyereseget tud realizalni rajta. A 15ha sajat müveles gondolom a kiadott bermunka miatt nem nyereseges. Ezt a ket adatot kombinalva sacc/kb-re lehet mondani, hogy egy ember eltartasahoz kell mondjuk 20ha? Tamogatas nelkül persze (az a kb. 1millio egyebkent a sajat 15-re jar, vagy az teljes 50-re, mar persze csak ha publikus az adat?). Azert ez nem egyhatod tehen...

Mrs. Clayton 2018.09.20. 09:41:33

@geegee: en mar csak azt nem ertem h ennek mi az ertelme? En pl juliusban kenytelen voltam felkeresni az orvost magyarorszagon. Ugyan van eus eu kartyam de van magyar lakcimem is. A rendszerben raadasul piros vagyok mert nem jelentkeztem ki a tbbol. A sztori hosszu. Szoval bementem az ugyeletre es a magyar cimem alapjan siman ingyen ellattak, egyedul a gyogyszerem volt 650 forint 510 helyett, mert piros vagyok. Persze itt kint 8,60 lett volna raadasul egy evig eleg szoval ha ugy jon ki, akkor ott iratom fel megint. Magyarul miert is fizet kulfoldon elve barki magyar tb-t ha enelkul sem kell fizetni az ellatasert csak kicsit tobbe kerul a gyogyszer?

fhdgy 2018.09.20. 09:56:42

@_z_: Akinek kiadtam, az egy több ezer hektáron (!!!) gazdálkodó valaki.

Olyan gépesítettségi szinttel, ihaj tyuhaj ripityom.

Ha nem bérmunkában műveltetném, akkor kellene a gépparkra több tízmilliós beruházás, nem tudom, hogy mikor térülne meg, talán soha.

A támogatás annak jár, aki a föld használója.

A 35 hektáré a bérlő, a 15 hektáré én.

Egy fő eltartásához 20 hektár kérdésére, mindjárt folytatom.

fhdgy 2018.09.20. 10:14:15

@_z_: Szóval, akkor a 20 hektár per fő kérdésére:

Hogy legyen kiindulási alap: ma Magyarországon tömegek élnek 100-150 ezer forintos nyugdíjból. Gondolom még többen vannak akiknek a 100-at sem éri el a nyugdíja. Hogy tudnak belőle megélni, fogalmam sincs.

A 100-150 ezer az egy évre 1.2-1.8 millió.

Kecskemét környékén beszélgettem egy családdal, akik pár hektáron bodzával foglalkoznak. Ők a következőt mesélték:

Egy hektár bodzából 1-1.2-1.3 millió ft árbevételük van, időjárástól, felvásárlási áraktól függően.

Ez hektáronkénti évi 600-700 ezer forint jövedelmet jelent nekik.

Ha így nézzük, akkor egy ember 2-3 hektár bodzából meg tud élni.

Viszont ez olyan hozzáállást kíván munkában, amire az emberek nagyon nagy része a mai világban nem képes.

A sima szántóföldi termelés az átlag méretű magyar gazdának csak vegetálás.

Én azért tudok "szórakozni" a földdel, mert van nyugdíjam, van a bérleti díj, nyugdíj mellett a kis vállalkozásocskámból is folyik be valamennyi pénz.

Így van egy kis "feleslegem", amit nem az örömlányokra b.szom el, hanem a földre, meg a kecskékre.

Csak egy érdekes dolog: Ha pár százezer forinttért vennék egy fűkaszáló szerkezetet, akkor azt a 15 hektárt utána kb. évi százezer forint költséggel egyszer lekaszálnám, a gazt, füvet ott hagynám, már teljesítettem a művelési kötelezettséget, járna a kb. egy milla támogatás, lenne kb. 900 ezer ft nettó hasznom, mert a támogatás adómentes. Nem lenne benne semmi rizikó, ha esik, ha fúj, ha fagy, semmi gond.

Mégsem ezt teszem! Miért? Meg az a rengeteg ember, aki gürcöl a földdel, miért nem?

Ezt válaszolja meg valaki!

_z_ 2018.09.20. 10:31:02

@fhdgy: A bodzahoz bodzas kell, bar gondolom, hogy nem kell neki 10+ ev, mint a gyümölcsfaknak (egyebkent mennyi melo, milyen költseg van mondjuk 1ha bodzaval egy ev alatt?). Inkabb olyanra lennek kivancsi, ami az üres földröl indulva 1 even belül mar lehet nyereseget kivenni (buza, kukorica, repce, tudomisen).
Ez a tamogatas erdekes, vajon hanyan csinaljak ezt megis, es ezzel gyakorlatilag pazaroljak a földet?

fhdgy 2018.09.20. 11:22:19

@_z_: Ugye írtam, hogy az árbevétel 1-1.3 milla, a nyereség 600-700 ezer, így a költség 400-600 ezer per év.

Azt is mondták, hogy egy hektár bodza leszedése kb. 18-20 napszám.

Ők azt mondták, hogy már három éves korától el kezd teremni, persze akkor még csökkentett üzemmódban.

Szokásos szántóföldi kultúrákkal nyereséget elérni, főleg az első évben, nem lehetetlen, de nem is lehet számottevő haszonra számítani.

Nagyon kézi munka igényes dolgok jöhetnek szerintem csak számításba. Pl. valami egy nyári gyógynövény.

Idénymunkásokat, állítólag, egyre nehezebb kapni, így a magad uram, ha szolgád nincsen, megoldás jöhet számításba.

Én kb. kettő évvel ezelőtt sokat keresgéltem a neten, hogy mit érdemes termelni. Sok ötlet, vélemény volt, de okosabb nem lettem.

Voltak ötletek: homoktövis, császárfa, szarvasgomba, bodza stb.

Ezek mind beruházás igényesek, utána pár év helybenjárás, csak munka, meg költség, amikor elkezd teremni. Utána elég sok munkáskézre lesz szükség.

Száz szónak is egy a vége: kevés fizikai munkával, kis kockázattal a mezőgazdaság nem kecsegtet jövedelemmel.

_z_ 2018.09.20. 13:35:08

@fhdgy: Ebböl is latszik, hogy munka közben nem tudok annyira figyelni az olvasasra :).
Anno en is utana olvasgattam ennek. Amit gyors, es relativ jo bevetelünek mondtak, az egy kesz, termö gyümölcsöst venni (ha le nem lopjak rola ugye...). De ennek gondolom az ara is megvan.
"kevés fizikai munkával, kis kockázattal a mezőgazdaság nem kecsegtet jövedelemmel." Mert amugy van barmi ilyen :)?

fhdgy 2018.09.20. 13:53:12

@_z_: "Mert amugy van barmi ilyen"

Hogyne lenne! Légy orbán veje, barátja stb. -:)

A kész gyümölcsös is érdekes dolog. Ha megveszed, gondozni, permetezni kell, amit könnyű elrontani, tehát nagy a kockázat.

Ha nem lopják el, akkor vagy magad szeded le, ekkor nem lehet nagy darab, vagy sok ember kéz kell, ami, hála az EU-nak, egyre drágább és bizonytalanabb dolog.

Én nem ágálok az EU ellen, mert egy csomó szegény embernek lehetőséget ad, hogy ne csak üveggyöngyökért dolgozhasson, az összes nehézsége ellenére sem.

Nem gondolom, hogy megfogtam az isten lábát, de tavaly ültettem 198 darab császárfát. Döbbenetes, hogy milyen ütemben nőnek.

Ültetés után nincs sok gond velük, de az öntözést meg kell tudni oldani. Aztán a lényegét tekintve ölbe tett kézzel várni kell, hogy mi lesz nyolc év múlva. De ki tudja, hogy mi lesz nyolc év múlva, hisz az nagy idő, addig sok minden a feje tetejére állhat.

Lesz rá kereslet, nem lesz rá? Ki tudja?

Bár tegnap lehidaltam: az Obi-ban 51.990 Ft volt egy erdei köbméter ( 1m X 1m X 1.7m ) tűzifa. Állítólag egy császárfa 8 éves korára 0.8-1 köbméter rönköt produkál. Igaz? Nem igaz? Még nem tudom, majd nyolc év múlva tudnék válaszolni, de azt meg is kell érni!!!

vándor madár 2018.09.20. 17:42:04

@fhdgy: @_z_: Akkor olvasátok el ezeket a bodzáról.

www.agroinform.hu/forum?function=felhasznalo&act=reszletek&uid=71419

www.agroinform.hu/forum/Bodza-ara/t1771

Egy kész termő gyümölcsös nagyon drága. Ki munkálja meg és főleg ki szedi le az egyszerre érő és gyorsan romló termést, de szerintem ami a legnagyobb probléma Mo-n, hogy kinek adod el? Nagyban csak bagóért veszik meg, ha egyáltalán átveszi valaki, akinek majd haszna lesz helyetted, kicsiben meg lehetetlen eladni tonnaszámra. Ez az egész egy circulus vitiosus.

@fhdgy: El tudod adni a szénát?, mert annyit az a pár kecske biztosan nem eszik meg.

Az is nagy marha, aki az Obiban veszi meg a tűzifát 52 ezerért, főleg ha azt nem az Alföldön láttad, hanem Kaposváron, mert Belső-Somogyban még van fa, de ez már mutatja a tendenciát, mire lehet számítani.

fhdgy 2018.09.20. 18:02:08

@vándor madár: Nekem az az illető, akivel beszélgettem, azt mondta, hogy 100-130 forint kilójáért veszik meg, ez évente változik.

ebből jön ki a 1-1.3 milla hektáronként. Mivel elmondta, hogy ez mennyi emberi munkát kíván, így csak megjegyeztem a dolgokat, de tovább nem érdekelt igazából.

Azért írtam, hogy a széna értéke, mert 5 ezer forintot számoltam bálájáért, de még nem is akarom eladni, talán majd tavasszal.

Tavaszra várhatólag már 30+ kecském lesz és még nem is tudom, hogy mennyi széna kell nekik igazán.

Így nem sürgős a dolog, hogy eladjam.

A tűzifát Fehérváron láttam.

Itt Somogyban kb. féláron megy, igaz ez nincs felhasogatva, mint az Obi-ban, ott amit láttam tüzelésre kész állapotban volt.

vándor madár 2018.09.20. 18:14:52

@fhdgy: OK, de tavaly is volt szénád vagy tévedek? Máshol is 5000 körül megy a nagybálás széna. Igazad van, a tél végén szokott lenni rá nagyobb kereslet.
A tűzifát általában olyan méretben szállítják le, ahogy kéred. Persze van, aki nem vágja fel, hanem csak méterfában adja, de akkor az olcsóbb. Minden esetre semmi sem indolja a horribilis Obi árat!
Óh, ezek szerint nagyon szapoodik a kecskeállomány!

fhdgy 2018.09.20. 20:44:03

@vándor madár: Tavaly még nem volt szénám. Kecskéim is csak idén február eleje óta vannak, így nincs tapasztalatom. Majd most!

Alpesi kecskéim vannak. Ezeknél a szaporulat átlagban 1.8. Most 11 lesz fedeztetve, így a statisztikai várható szaporulat 19.8, cirka 20.

Ha a húszból 17 összejön, akkor meglesz a 30+, mert most összesen 14 van. Én csak tervezek, számolok, majd a kecskék eldöntik!

Wilhelmus80 2018.09.21. 09:25:18

@vándor madár: Izé, ettől nem lettem okosabb. Nyugodtan írd le, hogy te sem tudod.
Pont azzal a módszertannal van gondom, amit leírtak. Kiválasztották a 2016-os évet. (Sehol sem magyarázzák meg, hogy miért pont azt.) A hosszú távú modellben a várható elvándorlást a történelmi adatok (2005-2016 közötti évek) alapján becsülték meg. Miközben már a szavazás óta tartó bizonytalanságnak is lehet jókora hatása, nem beszélve a kilépés utáni változásokról. Utóbbiakat kimondottan nem vették figyelembe.
"Furthermore, our approach assumed that the structure of the migrant population would remain similar in the future. While we can account for changes in the age distribution, the contribution of migrants who arrived 10 years ago may not be a wholly accurate reflection of what the 2016 arrivals contribute in 10 years’ time, due to changes in other characteristics, such as skill level. Therefore policy changes which affect the composition of the migrant inflow are not captured in this approach."
A jövendő változások bizonytalansága a bevándorlók nettó hozzájárulásának számítása esetén is problémás szerintem, mert még nem tudni, hogyan terítik majd a Brexit "árát" az adófizetőkre.
A dinamikus modellt bevallottan nem a leggyakrabban alkalmazott módszer szerint építették fel.
Hiába idéznek egy csomó tanulmányt, én azokat nem olvastam, és nem is fogom, így viszont nehéz megítélnem, hogy a módszerükben mennyi torzítást lehet, de soknak tűnik.

Etniez 2018.09.21. 10:17:20

@Willkommenskultur: azért járnak haza, mert nem tudják elmondani a bajukat angolul, vagy magánorvosi ellátást szeretnének, ami otthon olcsóbb.
Ez igaz a szemüvegre és a fogászatra is.
Az emberek nem "hazajárnak", csupán megcsináltattják, ha már úgy is otthon vannak. Én is otthon járok magán fogorvoshoz, mert itt egy gyökérkezelés 300 Font (NHS), 550 Font (magán). Otthon még kb. 35.000 Forint.

De ezek otthon sem az eü ellátás részei, direkt kevered a kettőt.
Minden hozzászólásodból süt a tájékozatlanság és fidesz propganda.
Kereshetnél magadnak egy másik blogot, pl 888.

Etniez 2018.09.21. 10:17:22

@Mrs. Clayton: max sürgősségin látnak el, a többit kiszámlázzák a Navon keresztül. Szerintem jelentkezz ki, mert a NAV visszamenőleg kiszámlázza a havi 7000-ot, kamatokkal.

vándor madár 2018.09.21. 12:58:15

@Wilhelmus80: "Izé, ettől nem lettem okosabb. Nyugodtan írd le, hogy te sem tudod."

Mit kellene bevallanom és mit kellene tudnom? Én legalább vettem magamnak a fáradtságot és kikerestem a netről + belinkeltem az eredeti tanulmányt, amit mindenki megtehetett volna. Ha valakinek van kedve és ideje 60 oldalt angolul kivesézni a semmiért, tegye nyugodtan. Engem személy szerint nem érdekel és nem is érint. Én a tanulmányról olvastam már egyébként a HÁ-n való megjelenése előtt, úgyhogy nem okozott itt meglepetést.

Én kizárólag erre az egy mondatodra reagáltam: "Ami alátámasztani látszik azt a feltételezést, hogy a kelet-európai bevándorlók többsége nem a legjobban fizető állásokban helyezkedik el." Ezt eltekintve néhány manapság keresett szakmától ill. foglalkozástól, tényként és nem feltételezésként kell(ene) kezelni azzal a kitétellel, hogy a Kelet-európaiak nem azért helyezkednek el a nem a legjobban fizető állásokba, mert oda akarnak elhelyezkedni, hanem azért, mert csak olyanokba veszik fel őket. Ahogy elnézem, már ebből a blogból is kikoptak az ilyen posztírók és kommentelők, amin nem is csodálkozok, mert kapnak apait - anyait.

Ami pedig a tanulmányt illető "problémáidat" illeti. Mint mondottam, én azokkal nem foglalkoztam, de ha már így felveted őket, akkor van egy-két ötletem. Pl. miért a 2016-os év? Nem a 2016-os év, hanem a 2016/2017-es fiskális év, ami a UK-ban nem januártól decemberberig tart, hanem áprilistól áprilisig, ha jól emlékszek. Gondolom azért, mert ez az időszak pont a Brexit után volt, volt bő 10 év, amiben már a Kelet-európaiak is reprezentatívan benne voltak és a Brexit hatására még nem indult meg az exodus.
Nyilván azért becsülték meg az adatokat a 2005-2016 intervallum alapján, mert a Kelet-európaiak adatai csak arra az időre voltak egyáltalán benne. Szerinted hogy becsülhették volna meg, mennyi EU-s állampolgár fog elmenni a Brexit hatására- "nem beszélve a kilépés utáni változásokról. Utóbbiakat kimondottan nem vették figyelembe.", ha még ma sem tudja senki, mi lesz?
Én azt tanultam az egyetemen, hogy csak annak a statisztikának higgyek, amit én hamisítottam. Biztosan van ebben is torzítás, de ehhez miért nekem kellene tényfeltáró oknyomozást folytatnom? Nincs ott a UK-ban senki, aki talált volna valaki Brexit-párti újságírót vagy szervezetet, amelyik felháborodott volna ezen a statisztikán?, ugyanis ez végre valami, ami nem (csak) negatív fényben tünteti fel a Kelet-európai munkavállalókat, akik miatt most a UK kilép az EU-ból.

Wilhelmus80 2018.09.21. 13:42:04

@vándor madár: Nem is látjuk annyira másképpen a kérdést. Szerintem a tanulmány rossz válasz egy rosszul feltett kérdésre. Az, hogy mit kezdenek vele az angolok, már nem nagyon érdekel.

vándor madár 2018.09.21. 14:42:33

@Wilhelmus80: Szerintem ezzel a tanulmánnyal már nem sok mindent kezdenek az angolok, hacsak nem lesz még egy szavazás. Ennek a szavazás előtt lett volna értelme, feltéve, ha eljut a tömegekhez az eredmény, nem csak a propaganda.
Valószínű, hogy ez a tanulmány most már csak nekünk egy igazolás, amivel semmit sem lehet kezdeni. Legfeljebb annyit, hogy elővenni, ha más országokban komolyabban elkezdenek ágálni a Kelet-európai munkaerő ellen. Ezt már elkezdte Németország és Ausztria is, pl. mindkettő meg akarja kurtítani a családi pótlékot.
A britek meg már tervezik a jövőt nélkülünk, lásd ezt: 444.hu/2018/09/19/kiszoritana-a-kelet-europaiakat-a-brit-munkaeropiacrol-a-brit-kormany-migracios-tanacsadotestulete
hirtv.hu/hirtvkulfold/kiszoritanak-a-kelet-europaiakat-a-brit-munkaeropiacrol-2468054?utm_source=feed&utm_medium=rss

Lebarmozott vidéki 2018.09.24. 09:20:30

@Willkommenskultur:
"el nem tudom kepzelni hogy barki adozna magyarorszagon a hasznalt ingosag eladasa utan, ez marhasag"
Persze, hogy az, soha nem volt ilyen kötelezettség, legalábbis nem így, ahogy az agyilag hátrányos helyzetűek előadják.
Egy rövid példa a valós helyzetre:
szamvitelsuli.com/adozas-2018/ingo-vagyon-adozasa
A lényeg: szabad szemmel jól látható *nyereségnek* kell lennie az üzleten, hogy egyáltalán szóba kerüljön a tranzakció *bevallása*, de még ez sem jelent rögtön *adófizetési* kötelezettséget.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása