oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. szeptember 16. 06:30,  Első hetek a világ végén 19 komment

2018. szeptember 16. 06:30 Határátkelő

Első hetek a világ végén

Földutas falu, mezítlábas, de gyönyörű sziget, a reggel 6 óra a nulla (mert sötétben nincs mit számolni, ugye) – egyszóval Zanzibár egy elhagyatott részén kezdjük vasárnapi kalandozásunkat, ahonnan aztán egy hatalmas kulturális ugrással máris Kanadában leszünk, ahol kiderül, hogy a BBQ voltaképpen egy vallás, végül kiderül, miért nem jó ötlet dühből külföldre költözni.

Mutasd be a városod - hova érdemes menni, mit nem szabad kihagyni, mennyire könnyű munkát találni a környéken... Írd meg és küldd el (lehetőleg fotókkal) a hataratkelo@hotmail.com címre! (Segítő kérdéseket a poszt végén találsz.)

zanzibar_foto_pixabay_com_caprifolium.jpg(Fotó: pixabay.com/Caprifolium

A Vaku villan blog szerzője és párja jó két hete élnek Zanzibárban és első tapasztalataik kifejezetten érdekesek.

„Milyen itt? Nos, egészen más, mint bárhol eddig. Ez persze várható volt, ugyanis egyrészt ugye mindenhol mindig más, másrészt tökre Afrikában vagyunk egy kis mezítlábas szigeten. 

A falu, amiben élünk, földutas. Viszonylag kevés az aszfaltút egyébkéntis. Tökjó hotelekhez is egyszer csak le kell térni a főútról, és zötykölődni egy negyedórát a vadonban. Ez a déli rész még csak most fejlődik fel, eddig a sziget északi felére összpontosult a turizmus. Úgyhogy pole-pole (mondják mindenre: nyugi-nyugi) majd kiépül. 

Amúgy a sziget maga egy gyönyörűséges atoll, mint a maldívok pl, szóval lapos, homokos, korallos. A házakat is korraltörmelékből (meg a jóistense érti miből) tákolgatják. Az utcácskák itt nálunk kacifántosak, összevissza épülnek, omlanak, megszűnnek házikók, zegzugos, koszos. 

Nincs szemétgazdálkodás. Mindent kihordanak valahova (nem messze a háztól) és időnként elégetik. A klasszikus helyzet: régen nem volt semmi, amit ne lehetett volna így megszüntetni. Mióta mi, fehér felvilágosult népek elhoztuk nekik a civilizációt, és a kokakólát, azóta köhöghetnek szegények a műanyagfüstben… 

A gyerekek (és általában mindenki) reggeltől estig kint van a placcon, rengeteg sok gyerek, 2-3 éves kortól együtt lógnak, jönnek-mennek, autógumikat kergetnek, dobálnak, rúgnak, felmásznak, leesnek, fehéreket látva cukorkát (néha dollárt) kuncsorognak. 

Estére mindenki hazamegy szépen, vigyáznak egymásra. Az este itt jó korán eljön. Napkelte, naplemente 6.30-kor. Az időt szuahéliül úgy számolják, hogy a reggel 6 óra a nulla, mert hát a sötét estével minek számolni? 7-kor van 1 óra, délben 6, és 12-kor (azaz este 6-kor) vége a napnak, lehet húzni vacsizni és aludni. 

Nem tudom, hogy mit esznek, de az biztos, hogy óriási a szegénység, viszont kaja az szerintem van bőven. Egyrészt nő a gyümölcs, mint a dudva, másrészt mindenhol ezer csirke, kecske és zebu szaladgál (ez egy ilyen afrikai tehénszerűség, van egy nagy púp a hátán), meg hát ugye körbe a szép sekély óceán, bőven tele hallal. Mindenki halász így vagy úgy. A helyiek tipikus afrikai alkatok, mindenki úgy néz ki, mint egy élsportoló atléta. 

Hogy mi mit eszünk? Nos, első este azt hiszem nem vacsiztunk, aztán másnap reggel mogyoróvajas zsemle, banán, napközben gyümölcsök (az a menü a hajón), hazafelé pedig bementünk Hassan büféjébe, ami a kézzel evős, főnökeink kedvenc utcai kajázója. Saslik, sültkrumpli, sali. 

Ide aztán máig többé nem mentünk, az ismert okokból, de ma kipróbáltuk újra, mert amúgy minden tök finom, és szerintem nem a hely miatt lettünk betegek, hanem csak úgy általában Afrika miatt. 

Másnap én diétáztam, következőn meg Dávid, szóval csak banán, keksz, ilyesmi, majd mire mindenki jól lett, elmentünk pizzázni. Van egy rendes olasz pizzázó! Fenséges volt. 

Utána háromszor főztünk itthon, zöldséglevest, kínai göndörtésztával, meg padlizsános paradicsomos tésztát, és másik zöldséges rántottát. Mindig veszünk avokádót és mangót, banánt, ananászt, licsit, stb. 

Hacsak lehet, isszuk a jó kókuszt, azt nem tudom megunni! Tegnap vettünk sajtot, ementálit, igaz, csak lefagyasztva lehet ilyesmit venni, ami tönkreteszi a szerkezetét, de az íze ugyanolyan jó. 

Van snickers csoki is, joghurt, meg ilyenek. Fagyasztva húsok, virsli, és még felvágottak is kaphatók. A pékáruk tök okék, van mindenféle kenyér, buci, kókuszlepény, stb. 

Úgy érzem, nem lesz itt sok barátunk, és nagyon nehéznek tűnik bármiféle beilleszkedés, teljes kulturális, életviteli és gazdasági szakadék van közöttünk a helyiekkel, a nyelviről nem is beszélve. 

Egy kőfallal elkerített, vaskapuval bezárt házban lakunk, aminek éjszakai őre és bejárónője van, aki két naponta lecseréli az ágyneműnket, és a törölközőinket… 

Luxusverdával járunk a mezítlábas kis bongyor kölkök között, és olyanokon gondolkozunk, hogy majd kivisszük egyik este a projektort a ház elé, és mesét vetítünk nekik a házfalra, hogy ne hülye cukorkát adjunk nekik (ha már van ez a nyomasztó lelkiismeretfurdalás szerű érzés, ami ilyen gyerekeket látva mindig elfogja a jóléti országok lakóit)… De persze nem barátkozni jöttünk ide, hanem dolgozni, és amennyire lehet, közben azért majd fel is fedezzük a helyet!" 

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Kanadai vallás: a BBQ 

Igazi kanadai (és amerikai, teszem hozzá csendben, de most Kanadában járunk) vallás a BBQ, azaz a barbecue. A módszer a magyar grillezésnek felel meg, de itt nem használják a grill kifejezést, úgyhogy röviden csak BBQ – írta a Juharszirup blog.

bbq.jpg

„Alapvetés, hogy minden háztulajdonos kanadainak biztosan van BBQ szettje. Esetleg kettő és még egy harmadik mobil BBQ ha kimenne valahova piknikezni. Ha kimész egy nyári napon egy random parkba, akkor tuti, hogy délben füstben úszik a park és minden asztalon megy a gázos vagy faszenes grillező. 

Mindegy, hogy az asztalnál több generációs kanadaiak vagy pakisztáni, indiai vagy más ázsiai bevándorlók ülnek, a BBQ közös szenvedély. Érhető, mert jó buli kimenni egy tó mellé a családdal vagy barátokkal, dumálni egyet, míg megsül az ebéd és utána együtt ebédelni. 

A legtöbb parkban vannak ilyen telepített BBQ station-ök, de ezek száma korlátozott, ezért a legtöbben viszik a saját cuccukat. 

Mindenkinek megvan a kedvenc és bevált módszere és kiegészítői. Jó, ha tudod, hogy ha Kanadában elhívnak valahova vendégségbe és a házigazda nyomja a BBQ-t, akkor ne tedd fel azt a kérdést, hogy miért a faszenes grillt használja a gázos helyett, mert gázzal sokkal egyszerűbb… 

Erre minimum kapsz egy rosszalló tekintetet, esetleg nem hívnak többször. Kanadában SOSE bonyolódj vitába a BBQ-val kapcsolatban, mert ez olyan, mintha valakinek a vallását kérdőjeleznéd meg. 

Az átlag kanadai munka után simán beröffenti a BBQ-t, hogy gyorsan kisüssön egy adag húst a vacsorához, esetleg megigyon mellé egy hideg sört lazításképpen. 

Munkatársaim szerint a BBQ szezon addig tart, amíg ki lehet ülni a teraszra, azaz itt kb. 15 fokig.  Ez nekem már túl hideg, de én nem is szoktam 15 fokban papucsban és rövidgatyában sétálni az utcán. 

Munkatársaim azt is mondták, hogy télre sem rakják el messzire a BBQ-t, mert ha van egy enyhébb időszak és nem kell a havat a deckről lapátolni, akkor kimennek és megsütik a hétvégi ebédhez a különféle húsokat. Gyorsan megvan és bent is meg lehet enni.” 

A teljes posztot jó pár képpel itt találjátok.

„Ne dühből költözz külföldre” 

Mezei Virág 18 éve él Hollandiában, volt karriertanácsadó, dolgozott vevőszolgálaton, stratégiai tervezésen, aztán egy idő után úgy érezte, váltania kell. Így lett coach, munkája során a külföldön élőknek nyújt segítséget. A Hollandokk oldal készített vele interjút, ebből idézek pár érdekes részt.

coach.jpg

„A célcsoport azok az ember vagy családok, akik fontosnak érzik célok kitűzését és elérését és ebben segítségre van szükségük. Egy pár konkrét példa: ha külföldre költöznél de nem tudod, hogy kezdj bele és hogyan vidd véghez terveidet félelem nélkül; ha tudod, hogy többre vagy képes, de valami visszatart; ha a partnered munkája miatt költöztetek külföldre és nem találod a helyed. (…) 

Mindenki másképp éli meg a változásokat, így nehéz összeállítani egy olyan listát, ami mindenkire egyaránt érvényes. Készítettem egy online felmérést többszáz Hollandiában élő külföldivel, amiből egyértelműen kitűnik, hogy sokan ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek: a család és régi barátok hiánya, új barátságok kötése, magány, nyelvi akadályok. 

Ezekre a kihívásokra kell megoldást találni, illetve elfogadni, hogy ez bekövetkezhet. (...) 

A Brexit hatásaként egyre többen jönnének Hollandiába. Szerintem Hollandia egy nagyon élhető ország, ahol ha szeretsz dolgozni, nyitott vagy és hajlandó vagy beilleszkedni, akkor minden esély megvan rá hogy jól érezd magad. (...)

A legfontosabb a pozitív hozzáállás, mentalitás. Ezen felül egy pár praktikus tipp: tudd, hogy mit akarsz elérni; ismerd önmagad; legyél nyitott új élményekre és új barátságokra; készülj fel arra, hogy a szürke hétköznapok minden országban megtalálnak; legyen egy B terved is, ami segít abban, hogy nyugodtabban vágj bele egy külföldi kalandba.

Azoknak, akik most gondolkodnak a határátkelésen azt tanácsolom, hogy ne dühből, vagy végső elkeseredésből költözzenek külföldre. Ideális esetben konkrét állás tudatában költözz ki, de ha ez nincs meg akkor legyen elég spórolt pénzed, amiből az első 4-6 hónapban meg tudsz élni, abban az esetben, ha nem találnál addig munkát. Az is nagyon fontos, hogy legyél felkészülve mentálisan.” 

Magát az interjút itt olvashatjátok el.

A Bemutatom a városom-sorozat sorvezetőnek szánt kérdései (tetszés szerint bővíthetők) 

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket? 

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban? 

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát? 

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét? 

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni? 

Mennyire könnyű munkát találni a környéken? 

Milyen szolgáltatások érhetők el a városban? 

Milyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt az adott város (és környéke)? 

Kinek ajánlanád a várost? 

Milyen a jövőképed az adott városban?

(Fotó: pixabay.com/ezelsoordesign)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Kanada Hollandia Zanzibár

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3714238891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2018.09.16. 06:39:30

1. Tok jo, kivancsi vagyok mit lehet igy dolgozni ott.
2. A bbq meg a grill nem ugyanaz! A bbq alacsony hofokon hosszan sut, a grill magas homersekleten roviden. Tok mas husokat erdemes igy sutni, es a vegeredmeny is mas.
3. Ennel a coachingnal nagyobb humbugot elkepzelni is nehez, meleglevego fujas az egesz, amivel csomo penz legombolhato ilyen luzerekrol....siralmas.

Golf2 2018.09.16. 06:45:58

Karriertanácsadó...

Arthamyr 2018.09.16. 09:51:57

@Din Serpahis: Nekem is ez jutott eszembe a coachingról, de miért pont a coachingnak kellene, hogy legyen értelme? :D Én a business analysistot/project managert is hasonlóan hasznosnak tartom (bár azokkal sokkal több pénzt lehet legombolni), annyival rosszabb, hogy az általában nem azt hátráltatja, aki fizet érte. Ha jól tudom, te valami ilyesmi vagy (voltál), nagyon sok pénzért, pont tudhatnád, hogy a munkának nem kell, hogy értelme legyen, a lényeg, hogy valaki (jól) megfizesse. Nekem már évtizedek óta leesett ez, nem zavar, hogy sokan értelmetlennek tartják a munkám, ha egyszer jól megfizetik, így van vele az értelmesebb coach is (hacsak nem hiszi el a saját bullshit paneljeit :)).

"Szerintem Hollandia egy nagyon élhető ország, ahol ha szeretsz dolgozni, nyitott vagy és hajlandó vagy beilleszkedni, akkor minden esély megvan rá hogy jól érezd magad." - Most ez esett ki a coaching bs-generatorból, bár van még ott, ahonnan ez jött. :D

homálykrémes kenyér 2018.09.16. 13:49:53

Elore is elnezest (nem), de a holland szoveg vegytiszta baromsag.
"Ha szeretsz dolgozni, nyitott vagy és hajlandó vagy beilleszkedni, akkor minden esély megvan rá hogy jól érezd magad"- de a helyiek eleted vegeig kivuallokent fognak kezelni (sok eves tapasztalat) es csak akkor fogod jol erezni magad, ha megtanulod a kirekesztest benyelni. A fenti megallapitas barmelyik orszagra jobban igaz a nevezetten kivul.

Szaktanár 2018.09.16. 15:14:12

@homálykrémes kenyér: mennyire vagy otthon a holland mentalitást illetően? én csak 2X jártam az országban (az elmúlt hónapokban volt mindkét alkalom), de kell együtt dolgoznom holland kollegákal, és a legtöbbjük arrogáns, nagyképű, lekezelő bunkónak tűnik (ez nem csupán az én véleményem). ez a megállapítás nagyjából megfelel a valóságnak, vagy csak rossz embereket fogtunk ki?

Vividos 2018.09.16. 17:21:23

@Szaktanár: Ezzel kapcsolatban nagyon ajánlom Erin Meyer The Culture Map c. könyvét (magyarul - azt hiszem - még nem jelent meg). Bár én még nem jártam Hollandiában, de a közeli munkatársaim között voltak hollandok, és az így szerzett tapasztalataim teljesen alátámasztják a könyvben leírtakat. A hollandok a világelsők között vannak abban a tekintetben, hogy mennyire közvetlenül, direkt módon adnak negatív visszajelzést, és a konfliktusok nyílt felvállalásában is erősek. Nekik ez az alaptermészetük, ezt találják egyenesnek és hatékonynak, viszont pont emiatt nem is veszik személyes támadásnak, ha ők kapnak negatív visszajelzést. Szemben például velünk, magyarokkal. Ezt persze a mi perspektívánkból lehet arroganciának és bunkóságnak értelmezni, de fontos tudni, hogy nem rosszindulat áll a viselkedésük mögött. Sőt, nem árt tisztában lenni azzal, hogy például a japánok szemében ugyanilyen okokból kifolyólag mi is sokszor arrogánsnak is bunkónak tűnhetünk.

tamask 2018.09.16. 17:21:37

Hollandiában sose fogadnak be, de a közönyüket sok ott élő magyar úgy veszi, hogy toleránsak.
Még így se rossz célpont Hollandia, csak túlmisztifikálni nem kellene.
Mindig nagyot mosolygok olyan coach-okon meg karriertanácsadókon, akik magukat nevezték ki annak.
Az ilyen hölgyeknek mindig van egy valós végzettséggel rendelkező pasija, aki valójában keresi a pénzt. Így ha a kócsing nem termeli ki a melegvízre valót se, akkor sincs dráma.

Szaktanár 2018.09.16. 17:52:37

@Vividos: értem. akkor ez egy ilyen kulturális dolog lehet. kösz a könyvjavaslatot, talán majd egyszer belefér az életembe :)

homálykrémes kenyér 2018.09.16. 20:00:54

@Szaktanár: Nederlands essence deluxe, kabe mindent lattal, ezek pont ennyi szot erdemelnek. Csak addig kedvesek, amig penzt latnak beloled de ha egy kicsit is kilogsz (merthogy ok ugye legendasan (nem) tolerans "nemzet"), inkabb nem is allnak szoba veled. Ismeros meselte hogy eleg sok negativ kommentet kapott, amikor egy hazibulin visszautasitotta a felkinalt ingyen kokaint. Agyonhajpolt kaloznemzet, csak mert legalisan lehet szivni meg kurvazni.

homálykrémes kenyér 2018.09.16. 20:00:57

@Vividos: Koszonom a tippet, bar nem konyvekbol szoktam benyomast kialakitani, inkabb altalaban eveket elek valahol, mielott sarkos velemenyt alakitok ki. Az arcbamondos dolog meg mar reg nem igaz, engem pont a hatbaszurkalos sunyiskodas keszitett ki az orszagban es hagytam magam mogott orokre. Tiltsak be a piroslampast meg a coffeshopokat, kivancsi lennek, hany turista maradna az evi 30 milliobol, akiket csak a Rijksmuseum, a tulipanok meg a biciklizes erdekel.

Szaktanár 2018.09.16. 20:06:17

@homálykrémes kenyér: borzasztó, h ugyanez a benyomásom nekem is róluk, szerettem volna, ha csak épp rossz embereket ismertem volna meg, de akkor ezek szerint ez a néplélek. nagy kár, mert amszterdam amúgy egy nagyon hangulatos városnak tűnt, na persze nem a belső turistanegyed, ami inkább volt félelmetes, mint csábító, hanem kijjebb, az építészet, a hangulata az egésznek.

Vividos 2018.09.16. 22:48:30

@homálykrémes kenyér: Szívesen, bár a tippet Szaktanárnak írtam. Úgy tűnik, őt - hozzám hasonlóan - érdeklik a könyvekben leírt tapasztalatok és tanácsok is. Egyébként nekem abból a szempontból is hasznos volt ez a könyv, hogy segített megérteni a háttérfolyamatokat és gondolkodásmódot olyan kultúrák kommunikációjával és viselkedésével kapcsolatban is, amelyeket amúgy már meglehetősen behatóan ismertem személyes tapasztalatok alapján. És bizony előfordult, hogy más perspektívába helyezte azokat. Én amúgy az ismerősöd történetét sem látom (amennyire egy mondat alapján meg lehet ítélni) ellentmondásosnak a fent megfogalmazottakkal: elment egy házibuliba, ahol kokainoztak (ez már azért meghatározza a szűkebb réteget, mert azt nem hiszem, hogy minden holland házibuliban kokainoznának), és amikor visszautasította a felkínálást, akkor "sok negatív kommentet kapott". Ez nem pont az a közvetlen, nyers negatív visszajelzés, amiről szó volt? Amit mi személyesnek veszünk, ők viszont nem? Amúgy eszembe jutott egy párhuzam: itthon mit kap az, aki elmegy egy házibuliba, ahol mindenki iszik, és ő visszautasítja az alkoholt? (Szerintem: nem annyira közvetlen és negatívnak ható kritikát, mint valószínűleg Hollandiában kapna, de egészen biztos, hogy jönnek a "gyerünk, csak egy pohárral", "légy férfi", "egy sör nem sör" és hasonló szintű megjegyzések, amelyek nekünk megszokottak, de egy defenzívebb kultúrából érkezőnek durvák és követelőzőek.)
A könyvben le van írva egy eset, amikor a szerző részt vett egy holland cég meetingjén. Az egyik holland menedzser előadta egy javaslatát, mire egy másik résztvevő rettentő nyers, goromba, megsemmisítő stílusban leszólta ott helyben, mindenki előtt. Ez talán az, amit hátbaszúrásnak is érezhetünk (hiszen a kolléga nem adott előre, négyszemközt visszajelzést az ötletre, hanem várt addig, amíg mindenki előtt megtehette), nem? Csakhogy ebben az esetben a megbeszélés után ebédelni mentek a résztvevő, és bár a szerző arra számítot, hogy a két menedzser szóba sem áll ezek után egymással, vagy sértetten folytatják a vitát, meglepve látta, hogy kedélyesen beszélgetnek, sőt, az első - ha jól emlékszem a leírtakra - meg is köszönte a másodiknak a kiváló visszajelzést és kritikát. Ez a példa szerintem kiválóan rávilágít arra, hogy amit mi ellenségeskedésnek és támadásnak érezhetünk, az ő szemükben egyáltalán nem az.
Egy kicsit más oldalról, más példával megközelítve: van egy ismerősöm, aki pályakezdő kora óta, legalább tíz év alatt sok (magyar és német) munkahelyen megfordult. Akárhová ment, néhány hét után mindig panaszkodni kezdett és azután ez egyre fokozódott hónapokon keresztül, amíg fel nem mondott. A panaszai többnyire ugyanarról szóltak: a kollégák áskálódnak ellene, összebeszélnek a háta mögött, a főnök hülye, nem becsülik meg, nem veszik figyelembe a véleményét stb. Na most persze előfordulhat, hogy balszerencséje volt és csupa rossz céghez került, ahol tényleg mindenki más alkalmatlan volt rajta kívül, de azért az is egy eshetőség, hogy az ő személyes kultúrája/viselkedése nem volt kompatibilis a céges környezettel. Nem érzett rá, hogyan érdemes a véleményét felhozni, reagálni mások visszajelzéseire, tárgyalni a főnökökkel, nem személyes támadásnak venni a kritikát stb. Érthető, mire akarok kilyukadni, ugye?
Az én személyes tapasztalatom egyébként azokkal a hollandokkal kapcsolatban, akikkel évekig doloztam együtt, száz százalékig az "arcbamondós dolog", viszont a sunyiság és hátbaszúrás végtelenül távol állt tőlük.

homálykrémes kenyér 2018.09.16. 23:34:25

@Vividos: Nem a ceges kulturarol beszeltem, de ezek szerint mi ket tok kulonbozo Hollandiarol beszelunk :) Mas egy munkahelyi kornyezet mint a maganelet, en csak az utobbira szoritkoznek, hiszen (jo esetben) amig szakmailag megalapozott a kritika, nem feltetlenul zavar, hogy hogyan csomagoljak be. Amennyiben meg problema van a fonokseggel es nem rendezheto, tessek mast keresni es talan sepregetni egy kicsit a sajat haz taja kornyeken is.
Meg tudnam cafolni majdnem az osszes pontodat de inkabb azt javaslom, menj ki kozejuk dolgozni par evre, es meglatod, hogy mirol beszeltem. Kulon ajanlok barmilyen (!) elektronikus zenei szorakozohelyet egy szombat este, ennyi uveges tekintetet az obudai halpiacon nem latni.
Az ismerosom egy egyszeru leanyzo, csak nem fogyaszt drogokat, ellentetben a holland fiatalok donto tobbsegevel (nem, nem a furol vagy a hasisrol beszelek), es feszelyezte, amiert ujjal mutogattak ra tobbszor is emiatt, ezaltal egy ido utan mar kerulte a helyiek tarsasagat es a hozza hasonlo helyzetben levo kulfoldiekkel jart csak ossze. Nesze neked beilleszkedes.
Mindezzel nem azt akarom mondani hogy minden holland fiatal velejeig megaltalkodott, minden nemzetnek megvannak a maga kivalo es hulladek emberei, csak az en ertekrendemmel a nevezett viselkedes tomeges elofordulasa egyszeruen nem osszeegyeztetheto.

twiga 2018.09.17. 08:57:15

"jó két hete élnek Zanzibárban" meg "Nem tudom, hogy mit esznek, de az biztos, hogy óriási a szegénység, viszont kaja az szerintem van bőven" meg "Luxusverdával járunk a mezítlábas kis bongyor kölkök között," - OMG! Azon gondolkoztam, hogy a) ez most egy aprilis 1-jei vicc (bar igy szept.-ben ez furcsa lenne), vagy ennyire nincs publikalando cikk, hogy mar a "nyaralos" cikkeket is lekozli a HA...?

Azon mar nem is rugozok, hogy "tökre Afrikában" "Tökjó hotelekhez", "jóistense érti"; bar a "tipikus afrikai alkatok"-nal mar muszaj volt hangosan felrohognom...

Latcho Rom 2018.09.17. 13:18:18

Sütünk zimankóban is, néha a garázsban, van aki kihúzza a hóba :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása