oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2018. augusztus 28. 06:30,  Keresztül Amerikán: a Vadnyugat 55 komment

2018. augusztus 28. 06:30 Határátkelő

Keresztül Amerikán: a Vadnyugat

Keresztülvágni Amerikán sokak vágya (jelen...), ugyanakkor viszonylag keveseknek adatik meg. Zoliék nem kevés tervezgetés után idén nyáron megtették, és ígérete szerint be is számol erről a nem akármilyen kalandról itt, a Határátkelőn. A tervekről itt olvashattatok, az indulásról pedig itt – most pedig vágjunk neki Arizonának, ahol nem akármilyen szépségek vártak hőseinkre. 

cim_172.jpg

”Nyári hó

Jó volt elindulni. Nem a szállás miatt. Izgatott voltam, mert most már tényleg itt vagyunk és elindul a móka. Alamogordóból a 70-es úton lehet megközelíteni az igazán érdekes White Sand természetvédelmi területet, melynek fehér - hóra emlékeztető - homokbuckái hirtelen bukkantak fel a melegtől remegő levegőben, mintha csak egy vízió vagy álom lenne.

white_sand_1.jpg

Érdemes már reggel odaérni két ok miatt is. Habár mi május közepe táján jártunk erre, de már ekkor olyan meleg lehet napközben a hatalmas dűnék között, mintha egy légkeveréses sütőben lennénk.

A másik indok pedig egész egyszerűen az, hogy később buszokkal hozzák be a távoli egzotikus országok turistáit, akik sokszor nem tisztelnek sem embert, sem természetet, pláne nem a homokbuckákat.

Ugyan a látogatóközpont reggel még zárva lehet, de a parkba be tudunk menni. Amennyiben nincs nálunk elegendő víz és nem tervezzük, hogy a családi program részeként szomjan halunk, akkor az előbb említett látogatóközpontnál vannak kutak, ahol megtölthetjük az üvegeinket.

white_sand_2.jpg

Mielőtt rátérnék arra, hogy miért olyan furcsa a fehér homok jelenléte a sivatag közepén, egy apró, de fontos kitérő azoknak, akik tervezik a hely meglátogatását.

A 70-es autóút és a park is zárva lehet időnként, mert a szomszédos katonai létesítmény rakétákat lövöldöz mindenfelé és bár biztos érdekes lehet egy fotó, amelyen egy rakéta elrepül a homokdűne felett, de ezek leginkább kísérletezgetések, szóval nem biztos, hogy oda csapódik be a vas, ahová kellene.

Érdemes telefonon érdeklődni vagy a neten utánanézni, hogy mikor akarják az indítókulcsot háromra elfordítani.

Miből áll és mit keres itt ez a sok fehér homok?

Teljesen jogos a kérdés. Egy röpke, majd' 300 millió éves ugrást kell csak tennünk visszafelé, amikor a mai USA dél-nyugati területe víz alatt volt. Ebben az időben rakódtak le az ásványi- és gipszrétegek. Idővel egy halom réteg alakult ki, majd ezek a rétegek elkezdtek emelkedni a kéreglemezek mozgásai miatt.

white_sand_3.jpg

A rétegek aztán nem nagyon bírták a ”gyűrődést" (én kérek elnézést a földrajzosoktól) és szétcsúsztak, ezzel pedig felszínre kerültek a méltatlanul elfeledett gipszrétegek. Azért közben volt még jégkorszak, aztán felmelgedés és egyéb dolgok.

Ez azonban még nem feltétlenül indokolja a dűnék jelenlétét. Ehhez kell a szomszédos hegylánc, ahonnan a vízben feloldódó gipsz lerohan a völgybe az esőzések alkalmával, s mivel a völgy zárt, ezért a víz elpárolgása után a gipsz ott marad.

Az előbb leírtak együttes hatása miatt látogathatjuk ma a világ legnagyobb, gyakorlatilag tisztán (98%) gipszből álló homokdűne területét. Persze valaki mondhatja, hogy hát kérem egy csomó tengerparton van fehér homok. Az talán smafu? Nem, az nem smafu, hanem szar. Mármint szó szerint.

white_sand_4.jpg

A White Sand dűnéivel szemben - amelyek ugyan nem szilícium alapúak, de ásványi homokszemcsékből állnak - a főleg trópusi tájakon fellelhető fehér homokos strandok - melyen rengeteg ember boldogan tapicskol, fetreng vagy csak simán élvezi a tájat - mondjuk úgy, hogy szerves eredetűek. A környezettudatosabbak mondhatják biomasszának is.

Jó, jó, de milyen volt a park?

Mókásan surrogott, mormogott és nyikorgott a több millió éves homok az autónk kereke alatt. Azt hiszem, ilyen lehet a nyári hó. Hihetetlenül vakított a Nap és a homok. Ekkor kezdtem megérteni, hogy mire gondolhatott a szerző, amikor papírra vetette a "méltán klasszikus" dalszöveget, miszerint: "Álmodd velem, hogy vakít a fény, Tombol a nyár e földtekén, Ne érdekeljen, ha esik a hó ...".

white_sand_5.jpg

Rendkívül kontrasztos a táj: az ég kékje és fodrozódó fehér homokhullámok. A fehérséget csak néha töri meg hívogatóan egy-egy apró cserje, virág vagy éppen egy yucca. Érdemes engednünk a hívószónak és kicsit merészkedjünk be a dombok közé.

Szerintem nem érdemes több órás túrákban gondolkodni az agyvíz felforrásának elkerülése végett sem. Másrészt pedig - őszintén szólva - a harmadik vagy negyedik fehér homokbucka után könnyen dèjá vu érzésünk lehet.

white_sand_6.jpg

Amit tudok javasolni az az, hogy menjünk el autóval az úgynevezett amfiteátrumig, ahol kicsit érdemes besétálni az "Alkali Flat" nevű túraútvonalra. Én levettem a papucsom és mezítláb eggyé váltam a csenddel, melyet vágni lehetett. Egyedül a talpam alatt ropogó-nyikorgó hideg homok hangját hallottam. Nem kell újraolvasni, valóban azt írtam, hogy hideg.

terkep_13.jpg

Miért? Mert a szilikátokkal ellentétben a gipsz nem nyeli el a hőt, így nem ég a lábunk alatt a talaj. Mindenképpen javasolnám a jelzések követését, mert hamar megzavarhat minket a rengeteg bucka. Mennyire rengeteg?

Hát amikor elkezdjük érzékelni, hogy körbevesz minket a majd' 5 milliárd tonna (!) hullámzó homoktenger, akkor azért megszeppenhetünk. Amikor mi is felértünk egy-egy nagyobb bucka tetejére, láttuk, hogy néha fel- majd eltűntek emberek, mintha csak az ősóceán köpné ki magából őket, hogy aztán újra elnyelje az idetévedt idegeneket.

white_sand_7.jpgFelbukkantak párszor mások is a buckákon, de hamar el is vesztek

Nagy vadmozgásra nem kell számítani a dűnék között annak ellenére, hogy egy kelet-afrikai antilopfajtát betelepítettek még a 70-es években. Apró, ámde sokszor színes kis gyíkok menekülhetnek a lábunk alól, esetleg egy-két rágcsáló vagy kígyó is lehet, de nem viszik túlzásba az emberekkel való kommunikációt.

Ami mókásabb, hogy relatíve sok felnőttet és gyereket láthatunk, amint boldog mosollyal az arcukon - fenekük alatt műanyag lavorral - siklanak lefelé a több millió éves gipszdombokon. Nekik valóban ez a nyári hó.

white_sand_8.jpg

A vadnyugat szimbólumai között

Búcsút intettünk a furcsa képződményeknek és a buszokkal érkező turistáknak, hogy aztán Tucson felé folytassuk kalandunkat. A 70-es útról rácsatlakoztunk a 10-es államközi autópályára, amely egyébként egészen az angyalok városáig elvisz.

Ütközben megálltunk a Las Cruces városkában lévő Giro's mexikói étterembe, rögtön a 70-es út mellett. Teljesen jó és olcsó, valamint abszolút autentikus.

vadnyugat_1.jpg

Utunkat, mint oly sokszor, a semmiből előtűnő, majd az ég felé nyújtózó, vidáman pörgő porördögök kísérték. A mini-tornádók csodálása mellett nem árt még valamire figyelni ezen az úton.

A 10-es út mentén simán belefuthatunk egy határellenőrzésbe. Ilyenkor az útról leterelik a forgalmat és a legszebb orwelli álmokat idéző kamera- és megfigyelőrendszerek kereszttüzében szépen behajtunk a gépfegyveres határőrök társaságába, szóval papírok mindig legyenek nálunk. 

Most jövök harmadszor Tucsonba, de mindig örömmel teszem be a lábam ide, mert egy jóbarátom itt lakik, aki felelőtlenül kijelentette, hogy náluk lehetünk pár napot. Tényleg baromi jól éreztük magunkat és leírom, mert tudom, hogy hallani szeretné a házigazda: igen, finom volt a hamburger, amit csináltál (meg a többi is jó volt)!

hold.jpgEsti kísérőnk Tucsonból egy távcső "szemén" keresztül

A város és tágabb környezete rengeteg látnivalót kínál a természet kedvelőinek. Mi összesen három dolgot vettünk célba: a Saguaro nemzeti parkot, a Mt. Lemmon hegyet és a kissé távolabb elhelyezkedő Chiricahua természetvédelmi területet.

Ennél persze sokkal több van a környéken (pl. Sabino-kanyon, Desert-múzeum vagy akár Tombstone), de mi most szerettünk volna olyan helyekre menni, ahol még nem voltunk. Nyilván ízlések és pofonok, mert a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

A Saguaro nemzeti park

Amit rögtön érdemes megjegyezni, hogy kettő darab park van: az egyik a város keleti, míg a másik a nyugati oldalán található. A saját véleményem szerint a nyugati park szebb, mert több benne a kaktusz illetve van ott valami, ami a keleti oldalon nincsen. Az, hogy mi, egy kicsit később.

saguaro_1.jpg

A kandelláber vagy, ha úgy jobban tetszik, akkor saguaró kaktuszok amerika legnagyobbjai a maguk nemében és nem mellesleg a vadnyugat szimbólumai is egyben. Ha valaki azt gondolná, hogy hát nem olyan nagyok, akkor ki kell, hogy ábrándítsam.

saguaro_2.jpg

Egy kifejlett példány akár 6 tonnát is nyomhat a benne elraktározott víznek köszönhetően. Ami viszont még érdekesebb, hogy a fejlődésük első 8 évében csupán 2.5-3 centit nőnek. Nem kapkodják el, na. Ellenben általában egy másik fa tövénél kezdenek el nőni. Miért?

Legfőképpen azért, mert a felcseperedő kaktuszoknak kell valami innivaló meg ásványi anyag. Ennek a "nevelőfa" issza meg a levét (pontosabban pont nem ő, de mindegy), ezért ezek fák egy idő után elpusztulhatnak.

saguaro_3.jpg

Aki látott már kandelláber kaktuszt, az tudja, hogy egy magára valamit adó példány rendelkezik ágakkal. Ahhoz viszont, hogy megjelenjen az első oldalág legalább 60 évnek el kell telnie, bár kevesebb csapadék esetén ez lehet akár 100 év is!

A törzsük illetve a törzsből néha groteszk módon kinövő "karok" végén fürtökben nyílnak a hatalmas és szép, ámde illattalan, sárgás-fehéres virágok. Szerencsénkre éppen virágzás idején voltunk ott.

saguaro_4.jpg

Egy felnőtt saguaró nagyjából 125 éves és az okos emberek szerint kb. 170 évig vagy tovább is elélnek. Az biztos, hogy amikor egy példány mellé állunk, akkor picit összehúzza magát az ember.

Aki nem szereti a sivatagi, kaktuszokkal és pozsgásokkal teli élőhelyeket annak nem biztos, hogy ez lesz a kedvenc térsége. Van más is itt? Persze. Még több kaktusz (25 faj). Na, meg szép kilátás, sziklák, homok és cserjék. Természetesen számtalan turistaút és ösvény vezet beljebb ebbe a szúrós, de szép világba.

saguaro_5.jpg

Említettem, hogy van valami a nyugati részben, ami nincs a keletiben. A szúrós növények mellett bizony emberek is éltek errefelé, kiknek nem csak móka és szórakozás lehetett az élete. Viszont, amikor igen, akkor a Hohokam törzs tagjai szabadjára engedték művészi hajlamaikat, s a mai napig megcsodálhatjuk egyes remekműveiket.

saguaro_6.jpg

Azért érdemes a keleti parkba is átmenni. Ott sokkal foghíjasabban helyezkednek el a saguarók, viszont magasabbak a hegyek. A naplemente megnézése kötelező program innen. Furcsa pillanat ez. Valamilyen ősi és mélyen a génjeinkbe rejtőző szentimentalizmus ez, amint az ember megigézve nézi, ahogy a horizonton alábukik éltető csillagunk.

A kalandvágyóbbak a naplemente után még megállhatnak egy erre kijelölt helyen és egy piknik keretében elfogyaszthatják a vacsorát. Ha nem okoz gondot az egyre sűrűbben megrezzenő bokor mögöttünk, vagy más, apró neszek a folyamatosan sötétebbé váló sivatagban.

saguaro_7.jpg

Hegyi levegő a sivatagban

Bizony, ráadásul friss, fenyőillattal átitatott levegő. Furcsa lehet, de ez is a sivatagban van méghozzá rögtön Tucson mellett, nagyjából észak - észak-keleti irányba. Ha rajta vagyunk a keleti Catalina országúton, akkor jó helyen vagyunk, mert az már belecsatlakozik a Mt. Lemmon útba, amely felvisz minket a kb. 2800 méteres Mt. Lemmonra.

lemmon_1.jpg

Szerintem az út hozzávetőleg háromnegyed óra a városból, de ez nyilván lehet több is attól függően, hogy mennyiszer állunk meg közben nézelődni. A csúcsra vezető szerpentinen sok helyen van lehetőségünk megállni és rácsodálkozni az alattunk vagy előttünk elterülő látványra.

lemmon_2.jpg

Ha felértünk, akkor egy teljesen másik világba csöppenünk, legalábbis a száraz, meleg és poros sivataghoz képest mindenképpen. Sudár, lelket nyugtató fenyők között sétálhatunk, piknikezhetünk, de komolyabb túrák is beiktathatóak a napi programba attól függően, hogy mennyi időnk és elszántságunk van éppen.

lemmon_3.jpg

Érdemes időben feljönni a hegyre, mert a parkolóhelyek eléggé limitáltak. Ez igaz az út menti parkolásra is. A hegyen lévő Summerhaven nevű kis városka próbál némi hegyi falu érzést belecsempészni az ide tévedők hétköznapjaiba, de azért ne várjunk tiroli gästehausokat vagy népviseletbe öltözött jódlizó asszonyokat.

lemmon_4.jpg

De a sivataghoz képest mindenképpen felüdülés és erősen ajánlott! Egy egész napra (vagy még többre is) simán ki lehet szakadni a sivatagi környezetből. Arra figyeljünk azonban, hogy a már említett Catalina út - alapesetben - fizetős. Gyakorlatban csak akkor kell fizetni, ha sátrazunk.

Nem mellesleg a hegyen található pár csillagászati kupola, amelyek bizony ma is működő távcsöveket rejtenek.

27 millió éves kőoszlopok között

Talán egy kissé elhanyagolt, ámde nagyon érdekes és szép hely a 10-es autópályától nem messze található Chiricahua természetvédelmi terület. Mi a Wilcox nevű porfészeknél hajtottunk le a 10-es útról, hogy utána a 186-os úton magányosan haladjunk a Tucsontól nagyjából két órányi autóútra lévő célpont felé.

chiricahua_1.jpg

Aki szereti a világvége hangulatú, sárga színű legelőkkel tarkított, teljesen elhagyatott vidéken való autózást, azoknak nyugodt szívvel ajánlom ezt a mellékutat. Szerintem nagyon hangulatos.

A mai Chiricahua területén egy hatalmas, 27 millió évvel ezelőtt bekövetkezett vulkánkitörés gondoskodott arról, hogy ma legyen miről írnom. A kitörés után egy vastag riolit-tufa réteg alakult ki, amely aztán az esőzések és a szél miatt erodálódott, így kialakítva a ma látható riolit-oszlopokat.

chiricahua_2.jpg

Az ezen a területen látható képződmények az apacs indiánokat szintén elbűvölték, s el is nevezték "Az álló sziklák földjének". Az itt élő indiánok az ún. Chiricahua apacsokhoz tartoztak, de a Chiricahua név önmagában több apacs törzset foglalt magába, bár állítólag maga a név egy hegység nevéből eredeztethető.

A természetvédelmi terület teljesen ingyen látogatható. Egy jó állapotban lévő úton tudunk bemenni a parkba. Eltévedni itt sem igazán lehet, legalábbis autóval nem, hiszen egy út megy be és ki. Relatíve sok lehetőségünk van a túrázásra a park területén található nagyszámú túraösvénynek köszönhetően.

chiricahua_3.jpg

Mi egészen az út végéig elmentünk, nevezetesen a 2100 méteren lévő Massai Pointhoz. Innen több lehetőségünk is van, hogy merre induljunk.

Tudom ajánlani a következő kört: a parkolóból rálépünk a Massai Nature Trailre, majd onnan lemegyünk és belecsatlakozunk az Echo Canyon Trailbe. Ez a rész egészen hihetetlen a mellettünk magasodó sziklaoszlopok valamint az eldugott kis barlangok és sziklajáratok jelenléte miatt.

chiricahua_4.jpg

Az egyes oszlopok tetején egyensúlyozó sziklák elbűvölőek és csak remélni tudjuk, hogy nem akkor billenek le, amikor ott járunk.

A völgy egészen kísérteties a rengeteg kiégett és elpusztult fával. A halott világot a felettünk lassan köröző keselyűk vigyázzák. Azonban az erdőknek szükségük van a tűzre, hogy meg tudjanak újulni és ennek jeleként a friss és üde facsemeték már elkezdték megmutatni magukat.

chiricahua_5.jpg

Az út élesen visszafordul a Hailstone Trailre. Itt, az éles fordulónál érdemes egy kicsit megállni, mert remek bepillantást nyerhetünk a Riolit-kanyonba. Erről az útról balra tartva rákerülünk az Ed Riggs Trailre, amely gyakorlatilag lassan visszavisz minket a kiindulási pont felé. Ez a rész már kicsit több árnyékkal renelkezik, szóval itt többször tudunk hűsölni.

chiricahua_6.jpg

Úgy gondolom, hogy ez a kis kör elegendő arra, hogy kicsit belekóstoljunk a 27 millió éves, kézzel tapintható történelembe, de mégse érezzük azt, hogy egy túlélőverseny résztvevői vagyunk. Emellett marad idő arra is, hogy visszafelé megálljunk egy-egy helyen.

chiricahua_7.jpg

Kis kitérő.

Nekem egyébként furcsa gondolatok jutottak eszembe, amikor megláttam ezeket a hatalmas sziklákat és oszlopokat. Nem tudom ki látta a Galaxy Quest című filmet (Sigourney Weaver, Alan Rickman, Sam Rockwell stb.), amely ugyan nem egy mai darab, de szerintem nagyon jó.

A filmben volt egy jelenet, amikor az űrhajó kapitányának meg kell küzdenie egy lénnyel: egy sziklákból összeálló óriással. Az óriás úgy kel életre, hogy a környező sziklák összegurulnak, majd összetapadnak.

Nos, amikor megláttam a Chiricahua sziklaoszlopait és szikláit, akkor egyből az ugrott be, hogy mindjárt itt is összeáll egy ilyen szörny. Lehet kevesebb filmet kell nézzek? Vagy több vízet kell igyak a túra során?

chiricahua_8.jpg

Amikor visszaértünk a túráról, akkor megpihentünk a parkolóban. Ettünk és hallgattuk a csendet, ugyanis alig voltak emberek. Ellenben körülöttünk garázdálkodtak a szajkók, akik megpróbáltak csapatmunkával kikészíteni minket és elcsórni némi eledelt.

chiricahua_9.jpg

Nem sikerült, de az érdekes volt, hogy amint az egyikük talált valamit azonnal megpróbálta elrejteni a többi elöl. Mármint szó szerint: megvárta, amíg a többi madár elment, majd utána a talált zsákmányt letette valahova és utána vagy követ vagy pedig fenyőágat húzott rá. Okos, na!

A következő posztban még maradunk majd Arizonában. De, hogy pontosan hova is mentünk hamarosan kiderül.”

Szóval hamarosan jön a folytatás, addig se hagyjátok ki Zoli blogját, a Boly(on)gó életet!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9014205169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2018.08.28. 06:56:57

A Saguaro Nemzeti Parkból sajnos lopják a kaktuszokat, mert állítólag lábanként akár $100-t is el lehet kérni érük. Ezért most mikrocsippel látják el egy kis részüket (a kb.1.9 millióból úgy ezret, főleg az útmentieket):
www.npr.org/2018/04/30/607191000/how-saguaro-national-park-hopes-to-catch-prickly-cacti-thieves

Golf2 2018.08.28. 07:12:06

Biztos hogy nem Mexikóban volt? Csupa Los,meg Las.

kék madár 2018.08.28. 07:23:49

Sedona majd legkozelebb?

FutureFry 2018.08.28. 07:25:51

"A 10-es út mentén simán belefuthatunk egy határellenőrzésbe"

Elvileg nem kell válaszolni az ilyen “belső határ”-nál feltett kérdésekre (pl. “Are you a U.S. citizen?”), és van aki ebből elvi kérdést csinál [1]. Igaz (tapasztalatom szerint) a legtöbb autót csak “ránézésre” továbbintik minden kérdés nélkül.

www.thisamericanlife.org/540/a-front/act-two-0

kék madár 2018.08.28. 07:34:36

@FutureFry: elvileg nem, de ha nem valaszolsz, 3-4 orara leparkoltatnak es varatnak pusztan nevelo celzattal. De chicano borszinnel azonnal le is csuknak.

Orochimaru 2018.08.28. 07:46:06

Miért menne bárki is oda? Megtudok nézni Goggle Earth-on bármit.

FutureFry 2018.08.28. 08:00:35

@kék madár: Persze, fehér bőrrel nagyobb az esély, hogy csak továbbintegetnek. Ezért van az az “elvi harcosok” között olyan is aki direkt sötétbőrűeket ültet be maga mellé a kocsiba (jobb Youtube videókat tud úgy készíteni a konfrontációkról)

Hari Seldon 2 2018.08.28. 08:01:07

De jó. - Pont a tegnap mondtam, hogy lassan jöhetnének az újabb beszámolók.

FutureFry 2018.08.28. 08:02:11

“szóval nem biztos, hogy oda csapódik be a vas, ahová kellene.”

1954-ben egy "eltévedt" rakéta egy piknikező asztalt, padokat és menedéket rombolt le. Egy másik esetben a robbanófej esett le a rakétáról a park látogatóközpontjának a közelében.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.08.28. 08:10:53

@Hari Seldon 2: Helló. Minden kívánságod így teljesüljön :-)

M. Péter 2018.08.28. 09:10:54

@kék madár: Vagy esetleg hónapokra, és utana deportálnak.

Csodabogár 2018.08.28. 09:14:49

Zoli jó posztokat ír és szép képeket csinál. Kedvencem a "ragyás bőrü" hold.

Arthamyr 2018.08.28. 10:30:21

Jó képek/beszámoló, azt is látom belőlük, hogy az én ízlésemnek ezen vidékek többsége túlságosan kopár.

Taxomükke (UK) 2018.08.28. 10:36:56

Jo lett volna az elejen tisztazni, hogy New Mexicoban jarunk (nem pedig Arizonaban).
Amugy nagyon klassz. :)

Olliék 2018.08.28. 10:38:57

Iszonyù jò képek!!!! Köszönöm.

Taxomükke (UK) 2018.08.28. 10:43:00

@Taxomükke (UK): Marmint a White Sands az NM, Saguaro pedig AZ...

Dikusz 2018.08.28. 11:23:48

Zoli, megint nagyon jó posztot írtál.:)

P.Elliot 2018.08.28. 13:07:19

Zolinak minden posztja elmeny, rettento jol tudja leirni es irto jo kepeket is csinal hozza. Meg kedvet.
A kedvet annyira hogy mikor vagy 3 hete koszalni indultunk a deli allamokban de az iszonyatos, sosem tapasztalt meleg meg a viharos esok hazainditottak joval elobb mint elkepzeltuk volna, azert azt nem hagytuk ki hogy a West Virginiai csillagvizsgalohoz ne menjunk fel amirol itt posztot irt pedig vagy feloras viharos esoben araszoltam a ket es fel oras uton Stautonbol felfele azon a szuk kiallni sem tudok szinte sehol uton..
Zolikam, csak annyit tudok mondani hogy koszonom, megerte...Posztjaidat ezutan is ugy fogom olvasni hogy kiszedegetem belole azt amit erdemes megnezni es hasznositani fogom, pl. ezt is.
Imadom az autos turakat, jovore megprobalok batorsagot gyujteni hogy egy ilyen hasonlora elinduljak, a batorsag a nem tul jo egeszsegi allapottal rendelkezo ferj miatt kell, mar ketszer jottunk vissza az ut harmadatol miatta, de majd atgondoljuk hogy hogy lenne a legjobb.
Koszonjuk a posztot, a tiednel kenyelmesen kaveval ulok ide, fokozva az elvezeteket. Varjuk a kovetkezot is minel hamarabb.

Golf2 2018.08.28. 13:26:18

@P.Elliot: mar ketszer jottunk vissza az ut harmadatol miatta...
Akkor legközelebb a végén kezdjétek,utána pedig a közepén és akkor meglesz hiánytalanul.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.08.28. 14:17:55

@Csodabogár: Szia. Köszi..valóban baromi jó így látni a Holdat.. :-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.08.28. 14:20:03

@Taxomükke (UK): Szia. Jogos, valóban kimaradt, hogy a White Sand az Új-Mexikó, míg a többi már Arizona. Köszi az észrevételt...

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.08.28. 14:21:41

@Dikusz: Köszönöm és örülök, hogy tetszett. Remélem majd a többi is tetszeni fog...lesz egy pár poszt, ahogy most látom :-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.08.28. 14:25:40

@P.Elliot: Szia. Nagyon köszönöm! Annak meg kifejezetten örülök, hogy sikerült eljutnotok a teleszkóphoz! Rááadásul teszett is, ami még jobb.
Hát remélem, hogy sikerül azért majd valamiféle utazást véghezvinnetek. Ha szereted az autózást és utazást, akkor szerintem bakancslistás a dolog. Drukkolok, hogy sikerüljön!
Remélem ízlett a kávé is :-)

P.Elliot 2018.08.28. 14:37:23

@BOLYonGOeLET: A teleszkoptol kedvet kapva/ lancreakcio/ mivel a ferj kifejezett keresere a jovo heten lemegyunk Floridaba, megnezem a Kennedy Space Centert is amire eddig kulonosebben nem voltam kivancsi, a teleszkop felkeltette ezirant is az erdeklodesemet, tehat meglatogatjuk.

En egyebkent az autos utazasok szerelmese vagyok, nincs annal fantasztikusabb mint vezetgetni, bamulni a tajat, beszelgretni errol vagy masrol, vegignevetgelni az utat es ami nekem a leglenyegesebb hogy ott allhatok meg ahol akarok, nem hajt senki, a turavezetoket csak rovid tavon tudom elviselni, bar kifejezetten szeretem az eloadasaikat, csoportos utazasoktol a hideg kilel, /voltam mar/.
Igen, nagyon remelem hogy jovore egy hosszu 1-2 honapos utazast veghez tudunk vinni, ilyesformat mint a tied tehat figyelmesen olvaslak...

P.Elliot 2018.08.28. 14:38:46

@Golf2: Valami hasonlot tervezek bar lehet hogy megis az elejerol indulunk.

blackhairlady 2018.08.28. 16:49:30

@BOLYonGOeLET: Orultem amikor reggel meglattam, hogy a te posztod jon. Kivancsi leszek merre jartatok meg, a White Sands volt az elso megallonk nekunk is amikor tavaly a nagy turankra idultunk:) Bar mi Houstonbol kezdtuk az utunkat. Nekem nagyon tetszett, bar tenyleg rohadt meleg volt, de annyira erdekes kepzodmenye ez a termeszetnek, hogy csak tatottam a szam. Barmikor visszamennek ismet, engem sem ember sem meleg nem riaszt vissza :D
Remelem nem kell sokat varnia kovetkezo reszre, Hataratkelo rovid idon belul tervezi a asorozatod leadast.
Ja, es meg annyi, hogy nagyon klasszul leirod az erdekessegeket, tortenelmet a kialakulasuknak, nem csak erdekes de informativ is a posztod.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.28. 22:03:15

Vegre! :) mar vartam a beszamolot! :) Na akkor most nekilatok elolvasni. Szuperek a kepek, mint mindig! Koszi, Zoli! :)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.08.28. 22:16:18

@P.Elliot: Volt szerencsem Floridaban is lenni. Nagyon nagy elmeny volt, raadasul egy buszos touron is voltunk, amely egesz kozel vitt a kilovoallomasokhoz. Akkor az egyiken rajta volt egy ursiklo, amelyet nem sokkal kesobb fellottek.
Remelem, hogy osszejon az ut jovore vagy utana es ha majd barmi kerdes van vagy tudok segiteni esetleg plusz infokkal, akkor majd szoljal.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.08.28. 22:17:45

@blackhairlady: Nagyon koszonom es igyekszem majd hasznosnak velt infokat csepegtetni a kovetkezo posztokban is....

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.08.28. 22:18:27

@Zsuzsi65: En koszonom es remelem, hogy a kovetkezok is tetszeni fognak :-)

gabors 2018.08.28. 22:18:55

hogy miket lehet itt tanulni ... gipsz sivatag raadasul nem is forro a talaj, meg hogy a kaktusz fagyilkos ... eszem megall

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.28. 22:22:06

@P.Elliot: "Imadom az autos turakat, jovore megprobalok batorsagot gyujteni hogy egy ilyen hasonlora elinduljak,"

Detto! Bar orakon/napokon keresztul autozni (mar a vezetes resze) faraszto tud lenni, de ezt ellensulyozza az elmeny, ahogy az ember testkozelbol latja, ahogy valtozik a taj...es vegulis barmikor meg lehet allni egy kis pihenore :) Minden eddigi turankat angyon elveztem!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.28. 22:24:37

@BOLYonGOeLET: biztos vagyok benne! A posztjaidat olvasva mindig elojonnek a sajat elmenyeink/emlekeink (mar amelyik helyen mi is voltunk :) Arizonaba csak "belekostoltunk", amikor Grand Canyonhoz mentunk, es szamomra nagy elmeny volt! New Mexico meg varat magara, de ami kesik, nem mulik :)

gabors 2018.08.28. 22:32:05

@FutureFry: "Elvileg nem kell válaszolni az ilyen “belső határ”-nál feltett kérdésekre (pl. “Are you a U.S. citizen?”)"

Persze Alkotmany 5 kiegeszitese, semmilyen kerdesre nem kell valaszolni, A rendornek viszont joga van azt ellenorizni hogy ki vagy szoval minimum egy szerinte is elfogadhato igazolvanyra szukseg lesz, mert ha az nincs akkor mar joga van orizetbe venni. Ami egyszer lehet jo buli de ha rabositanak is mondjuk pentek este egy kisebb varosban ahol a biro hetfoig nem er ra ... az mar priceless.

Az meg hogy akar le is lohetnek menekules kozben majd itt az usa szakertok megmondjak ... de ez feher europaiakkal ritkan fordul elo.

Mostanaban sajnos, ahogy a posztolo is irja erdemes nem viccelni ezzel. Par eve eszembe sem jutott utlevelet magammal vinni barhova az USA-n belul pedig vizummal voltam itt sokaig. NY allami jogsi annal tobbre nem volt szuksegem soha.

gabors 2018.08.28. 22:45:44

@M. Péter: "@kék madár: Vagy esetleg hónapokra, és utana deportálnak. "

ja ha illegalis vagy akkor igen most eppen ez a program amugy ezt mar boven csinaltak Obama alatt is sot talan mar elotte is.... eddig boven Obama deportalta a legtobb illegalist de ott mas volt a hangsuly bortonviseltekre mentek nem a menedekkerokre kisgyerekekkel ...

gabors 2018.08.28. 22:52:03

@P.Elliot: " megnezem a Kennedy Space Centert is amire eddig kulonosebben nem voltam kivancsi, a teleszkop felkeltette ezirant is az erdeklodesemet, tehat meglatogatjuk."

Nagyon erdemes megnezni ha meg nem lattal ilyesmit mert a meretek amugy elkepzelhetetlenek ... Mi Tampabol mentunk egynapos turara de nagyon megerte, tudtuk persze hogy a shuttle eppen mar kint all !!!

Egyik baratom meg fellovesen is volt amikor meg volt shuttle (igaz a Nasa-val dolgozott egyutt mindenfele satellites dolgokon igy volt hivatalos egyszer) ...

M. Péter 2018.08.29. 01:37:43

@gabors: Amerikai állampolgárokat is deportáltak már.

gabors 2018.08.29. 03:05:57

@M. Péter: "@gabors: Amerikai állampolgárokat is deportáltak már. "

Persze hogy tudom...

igen a haboru utan volt egy nagy mexicoi kitakaritas 1954-es Wetback policy tobb mint 1 millio embert "kuldtek" vissza Mexicoba ezek kozott volt nem keves foleg fiatalkoru usa allampolgar is ..

De ez mostanaban nem jellemzo bar voltak esetek amikor az itt szuletett gyerekek mi mast tehettek volna minthogy mentek az illegalis szuleikkel ...

kék madár 2018.08.29. 06:14:05

@BOLYonGOeLET: par keped nagyon jo. Par meg nagyon szoros, a keret meg elvesz belole.
A szaraz tel miatt New Mexicotol Californiaig kicsit koparabb a taj mint maskor de azert Arizona sokszinusege jol atjott.
Megint sok ujat tanultam, nem lettem ugyan kaktusz szakerto, de 2-300%-al novelted az ismereteimet.

M. Péter 2018.08.29. 11:27:43

@gabors: Évi több száz vagy akár ezer esetről van szó. Jellemzően olyanok, akik külföldön születtek amerikai állampolgár gyerekeként vagy gyerekként lettek honosítva valamelyik szülőjükkel együtt, ezért nincs saját aktájuk a bevándorlási hivatalnál. Ha valaki hihető történetet ad elő arról, hogy ő amerikai állampolgár, akkor ICE-nek el kellene engednie, de az a hozzáállásuk, hogy a letartóztatott csak hazudik. Mivel nem bűnügyről van szó, a letartóztatottnak nincs alkotmányos joga ügyvédhez.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.29. 15:59:47

@M. Péter: csak egy kis pontositas: aki gyerekkent kap allampolgarsagot szulo jogan, annak vannak papirjai a Bevandorlasnal. En pont ebben a folyamatban vagyok a 16 eves gyerekem eseten. Eleg szep hosszu nyomtatvanyt kell kitolteni, es lesz neki biometrics es interju is, de annyi a kulonbseg, hogy nem kell neki vizsgat tenni. Penzt viszont itt is kell perkalni szepen. Mi csak azert csinaltatjuk meg neki most, hogy velunk egyutt neki is legyen US utlevele, igy egyszerubb utaznunk egyutt.

kék madár 2018.08.29. 16:42:47

@M. Péter: @Zsuzsi65:
" ezért nincs saját aktájuk a bevándorlási hivatalnál."
szertintem mindenkinek van sajat aktaja, meg a tijuanai macskamnak is.

M. Péter 2018.08.29. 20:06:57

@Zsuzsi65: Ha a szülő amerikai állampolgár, akkor a vele élő, zöld kártyával rendelkező 18 év alatti gyereke automatikusan szintén amerikai állampolgár lesz, nem kell semmilyen kérelmet beadni. (Child citizenship act (2000): "A child born outside of the United States automatically becomes a citizen of the United States when all of the following conditions have been fulfilled:
(1) At least one parent of the child is a citizen of the United States, whether by birth or naturalization.
(2) The child is under the age of eighteen years.
(3) The child is residing in the United States in the legal and physical custody of the citizen parent pursuant to a lawful admission for permanent residence.")

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.29. 20:50:35

@M. Péter: igen, allampolgar lesz, de papir es kb $1,000 nelkul nem ussza meg az ember ;) Kell egy Certificate of Citizenship, es ehhez kell kitolteni az N600 form-ot, es leperkalni a penzt...

To apply for a Certificate of Citizenship under INA 320, please see our Form N-600 page and read the instructions carefully to ensure that you qualify....
Form N-600, Application for Certificate of Citizenship, is filed to obtain a Certificate of Citizenship which serves as evidence of your or your child’s U.S. citizenship. You may file Form N-600 if you were born abroad and are claiming U.S. citizenship at birth through your parents. You may also file Form N-600 to obtain evidence of citizenship if you automatically became a U.S. citizen by operation of law after your birth but before you turned 18 years of age. A parent or guardian may also file Form N-600 on behalf of a minor child.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.29. 20:54:32

@M. Péter: haha, szoval nem ugy van am az, hogy csak odamegy a 16 eves a passport office-ba, hogy ker egy utlevelet, mert o automatikusan allampolgar a szulei miatt. Kell neki egy proof, es akkor mar miert ne gomboljon le az allam meg egy kis penzt rolunk ;) na, de legalabb csak egyszer kell elintezni ezt, es letudtuk a papirmunkat egy eletre :)

2018.08.30. 01:36:15

@Zsuzsi65: nem ugy van, hogy egyutt kell beadni a csaladnak? Valamiert en ugy emlekszem. Megpedig azert emlekszem ugy, mert nalunk egy viszonylag szuk ablak van a zoldkartya 5 eves evforduloja es a lanyom 18-ik szulinapja kozott (kb 4 honap), viszont ha beadjuk a papirokat, akkor o akkor is megkapja (altalam) az allampolgarsagot, ha kozben elmult 18, es meg nem ert veget a folyamat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.30. 02:52:56

@LepesMez: arrol, hogy egyszerre kell beadni, nem hallottam, USCIS sem ir rola, de a 18 ev alatti korhatar valoban fontos. En is ezert intezem most a lanyomnak, o 16 es fel.

kék madár 2018.08.30. 05:49:37

@Zsuzsi65: "Over the last nearly 30 years, revoking an American of citizenship has been exceedingly rare, occurring in only several hundred instances. That appears set to change and a Washington Post report Wednesday found the government’s program of invalidating what appears to be almost exclusively Hispanic Americans’ citizenship, by revoking passports of Americans born along the southern border, is not a limited piecemeal effort. It’s an active, if discreet American policy that’s being carried out against card-carrying citizens."

Bredpitt Monika 2018.09.01. 18:38:21

@BOLYonGOeLET: nagyon jók a képek, illetve mondhatjuk, hogy fantasztikusak, jó kis utazás, én imádtam Amerikában autóba ülni és menni, az egyik ilyen autós utam New Jersey Newport (Rhode Island) volt, egy nap alatt csináltam meg,

hiba volt, ide egy éjszakára be kellett volna fizetni....

na de a lényeg a ti utatok, mi éltünk volna Arizonában, de én öt hét után feladtam, nem embernek való az a hőség, de gyönyörű állam.....
várom a következő cikket, jó utat

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.09.02. 14:55:26

@Bredpitt Monika: Szia. Koszonom es orulok, hogy tetszenek a fotok is. Az biztos, hogy Arizona, Kalifornia deli resze, Uj-Mexiko stb. elegge meleg es szaraz tud lenni. Masfelol viszont gyonyoru, ahogy irtad....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása