oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 11. 06:30,  Norvégia máshonnan és fentről 19 komment

2018. augusztus 11. 06:30 Határátkelő

Norvégia máshonnan és fentről

Ha Norvégia, akkor fjordok, sarki fény és leginkább hideg (na jó, hűvös) idő jut a legtöbb ember eszébe, és míg ebben van is némi igazság, azért az északi ország ennél sokkal több. Például nagyon jókat lehet nyáron strandolni fantasztikusnál fantasztikusabb helyeken. Tamás posztjából és főleg a képekből egy másfajta Norvégia képe bontakozik ki.

cim_170.jpg

„Legutóbb kaptam leginkább hideget, így most egy mainstream írás következik, de érdekes témával. Próbálom is türtőztetni magam, nem is a szövegen lesz a lényeg sokkal inkább a képeken. 

Szárnyaljon a képzeletünk Norvégiába, de nem abba a Norvégiába, amire mindenki egyből gondol, nem lesznek fjordok, vízesések, sarki fény, hó és hideg, hiszen nyár van. Bár igaz, hogy leginkább ezek azok a látnivalók, amik ide vonzzák a turistákat, de van itt azért más is. 

Több oka is van, hogy megszületett ez az írás, például nem oly régen volt itt a határátkelőn egy angolos vidék bemutató, vagy, mert kijött a 2018-as kutatás, hol a legboldogabbak az emberek (finn, norvég, dán dobogóval -  a pénz nem boldogít?, egyébként egyszerűen kifejezve, a stresszmentes élet - jó sok képpel megtámogatva), és mert nézegetjük az eladó házakat, és ezáltal felfedeztük a környéket, leginkább virtuálisan, hiszen repülni még nem tudunk. 

Micsoda világ! 

Norvégia partja rendesen ki van csipkézve szigetekkel, nem is unalmas ezáltal. Hogy mindenhol így hívják-e azt nem tudom, de itt Dél-Norvégia partvidéke a skjærgård, ami a nagyon fantáziadús nevet kapta, partmenti szigetvilág. De micsoda világ!!! 

Erről lesz leginkább szó, mennyire más ez, mint a hegyek, fjordok, mégis annyira norvég. Itt kevés a turista, ami van az leginkább norvég az ország más területeiről, hiszen itt tud lenni nyár is. A külföldiek északnak állnak, itt nincs semmi dráma. Itt csak élni érdemes...? 

A képek szinte mind eladó házakról, illetve azok környezetéről készültek, hála a magasságosnak és az ingatlanközvetítőknek (drónok használata - nem oly régi hír, hogy le kellett zárni Oslóban a repteret egy fél órára, mert valami berepült a radarképbe, kiderült, egy ingatlanos drónozta az egyik eladó házat), sokkal könnyebben bejárható és elképzelhető így ezen szigetek által képzett labirintus. Itt így élnek és nyaralnak... a „szerencsésebbek”. 

 A „lapos” Norvégia 

Dél-Norvégia lapos, persze csak norvég mércével, mert azért itt is minden sziklákra telepszik, itt is vannak 300-400 méteres „kiszögelések” a megyék északi részén pedig már 1000 méter fölötti hegyek. 

A tengerpartot elhagyva számomra egyébként még érdekesebb a világ, a „végtelen” erdőkkel, amiket csak a tavak, folyók ezrei törnek meg, meg néhány település, és az elszórt házak. 

Pont olvastam egy kvízt (nrk-n), mit tudsz a norvég hegyekről, nem sokat, viszont ezáltal okosabb is lettem. Szóval. Norvégia 37%-a erdő (mivel Norvégia kb. 3,5-szer nagyobb Magyarországnál, így egy magyarországnyi erdőség van - nem rossz), 38%-a kopár/sziklás fennsík, hegyek gyér vegetációval (észak ugye és például a Hardangervidda), hegyek és sziklás részek vegetáció nélkül 7%, termőföld csak 4% (ezért olyan unalmas Magyarország például) és 2% az utak és a lakott területek aránya. A maradék minden bizonnyal vízfelület, 12% kb. 

Vagy, hogy hol van a földön a legészakibb aktív vulkán? Jan Mayen szigeten, Beerenberg, utoljára 1985 "tört" ki. 

Így élnek a „szegény” norvégok 

De térjünk vissza a partra, hiszen nyár van, ilyenkor a tenger a valami... (miért?)

Nem kerestem konkrétan ezekre a képekre, egyszerűen csak belefutottam, de így könnyű kalandozni Norvégia szerte. 

Jó képet (szó szerinti és átvitt értelemben is) ad arról, hogy élnek a „szegény”, sötétségben tengődő norvégok. Szerintem ez így ebben a formában eléggé párját ritkítja, főleg a zöld szigetek által (nem pálmafától zöld, fenyőtől). 

Bár az is igaz, nincs egy talpalatnyi szikla sem már lassan, nehéz privát partszakaszt találni, csónak, hajó nélkül főleg. 

Itt lehet keresni, www.finn.no ha valaki kalandozni szeretne. Eiendom, azon belül bolig til salgs (eladó házak) vagy fritidsbolig til salgs (nyaralók). Nagyon jó egyébként a finn.no kialakítása, itt tényleg minden van. 

A szakszerűen hirdetett házak pedig csodásan is vannak fényképezve. De majd a képek mesélnek. A parttal rendelkező ingatlanok olyan 7.000.000-30.000.000 korona között kelletik magukat általában. 

A norvég „kocka” 

Ha már házak. Ez itt a norvég „kocka”. Az 50-60-as évektől azt hiszem ez a típusú ház mindenhol megtalálható. Az alsó szint (pince) beton, de a mennyezet már fagerendás. 

Vannak is gondok az áthallással, nem vagyok nagy rajongója ennek a megoldásnak, de Norvégiában ez elkerülhetetlen. Itt 99%-ban könnyűszerkezetes faházak vannak. Időjárás független kivitelezés miatt, és mert fa az van/volt bőven. Az alsó szint gyakran külön van választva, és kiadják. Ilyenben laktunk már csak alul, és teljes egészében is.

3_129.jpgRégen minden jobb volt... a csodás retró, gondolom a nagyszülők kihalásával válnak eladóvá, van munka velük, és annyira nem olcsók, hogy megérje így megvenni

4_95.jpgViszont a régi, akár 100 éves házak szuperek, egyszerűségükben nagyszerűek

6_50.jpgAz én kedvenceim a belsőbb területek gazdaságai. Egy ház gazdasági épülettel mindent visz

7_43.jpgSzomszéd csak elvétve, tökéletes

Nyár márpedig van 

Gondolom néhányan legyintenek, okés, néha süt a nap, akkor szép lehet, de nehogy már... ez az év rekord telet hozott Dél-Norvégiába például, a szokásos hó 3-4-szerese hullott. 

A tavasz majdnem teljesen el is maradt, de... április vége óta mostanáig lényegében itt délen nem volt csapadék (nem csak délen, szinte egész Norvégiában szép idő volt/van - itt egy kézen megszámolható az esős napok száma, és a felhős napokból sem volt sok), 70 éves szárazsági rekord dőlt meg. 

Sok helyen a víztározók szintje a szokásos harmada (ha így megy tovább, és nem lesz eső, korlátozások sincsenek kizárva néhol), oka leginkább a tavaszi gyors olvadás és így a hóolvadék elpárolgása, valamint a csapadék hiánya mostanság. A gazdák kétségbe vannak esve, nincs elég fű, mit esznek az állatok? 

Hogy mennyire érdekes és „mediterrán” itt Norvégia, talán jelzi, hogy a levendula szabadon megél (képek a kertből), öntözni kell a földeket. Szerintem áprilistól Európa egyik legnaposabb helye volt itt.

levendula.JPGLevendula szabadon...

levendula_2.JPG...és szabadságától megfosztva

Rekordmeleg 

A hőmérséklet májusban rekordokat döntött, 30 fok felett is volt, egyébként 20-25 fok. Nem kell több, ez a pont jó. Ebben lehet kerékpározni, túrázni, fürdeni is. Most, amikor írom ezen sorokat 27-28-on áll a hőmérő higanyszála. 

Fürdeni? Igen, mert majd három hónapja zavartalan a napsütés, eső nincs (nem tudnak visszahűlni sehogyan sem a tavak, a tenger), viszont a nap melegít. A vizek átlépték a 20 fokos hőmérsékletet, olykor melegebb a víz, mint a levegő. 

Azért hozzá kell tenni, hogy ez nem jellemző, a helyiek is hitetlenkednek, bár itt akkor is a 20-25-fok az átlagos hőmérséklet, csak több csapadékkal és erősebb széllel (bár így is fúj szinte mindig, de jól esik). 

Ez a pár kép a most felfedezett kedvenc strandolós helyünkön készült (bizonyításként). Én nem szeretem a nagyobb strandokat (miért jó a zsúfoltság? - talán csak a csajok miatt) és nem kell a pici víz (Barnaby akkor nem hajlandó úszni), és az sem baj, ha lényegében csak mi vagyunk ott az adott időben. 

A képek mutatják, elég kacifántos a part, így mindig lehet találni valami érdekes helyet, és a belsőbb területek tavait még ki sem próbáltuk. Nem is kell ezek után. Azért a tenger az tenger... vagy mégsem. 

Itt Norvégiában a labirintusok miatt ha biztosra akar menni az ember, nem árt mintát venni (megkóstol) a vízből. Sós-e vagy sem. Na kérem szépen ez a hely nem sós, ez itt nem a tenger. Pedig mindkét irányban egy öböllel odébb már az. 

Itt valahogy elszigetelődött ez a „tavacska” (37 méter mély), és ezek szerint van édesvíz táplálása valahol, amiért mozog és cserélődik a víz, így tenger tisztaságú marad (a Balaton is ivóvíz tisztaságú legbelül az mondják, ha nem iszapos lenne az alja, hanem sziklás/köves, akkor szerintem ilyen lenne - sokkal szebb), és finom, nem sós. Fürdés után nincs strand illata az embernek, nem is értem. Ez a VÍZ!

El sem árulom, hogy hol van...

1_181.jpg

strand_2_1.jpg

2_141.JPGA kép egy vasárnap délelőtt készült. A levegő 22-23 fokos volt, a víz olyan 20-22. Nem is kell több, ha süt a nap.

3_124.JPG

4_100.JPG

5_78.JPGKilátás az albiból, a kép ugye csal, a tenger kb. 400-500m légvonalban

6_58.JPGEz a strand kb. 1 kilométerre van tőlünk, de nem ide járunk, ld. feljebb

7_36.JPGEz nem messze van a kedvenc helyünktől, ez itt sós, de jó kis hely, ha vannak is, tömeg nincs - sehol sincs igazából

8_26.JPGEz már nem a tengerpart. A belsőbb területek egyik tava, konkrétan Grimstad északi részén. Sokan fürdenek itt is, bár a tábla szerint nem szabad - az ivóvíz innen érkezik a háztartásokba

Az egy lényeges dolog, hogy az ember megtalálja a neki megfelelő környezetet, ahol tényleg jó élni. Összetett dolog ez, mindig más tud fontos lenni az életben, de ez most betalált. 

Olyannyira, hogy ha ilyen nyarak lesznek errefelé, egyszerűen nincs is miért elmenni innen nyaralás okán. Hova jobbat? Talán csak az autós utazásért (úgy élvezem), de nem a végcél miatt. Most leginkább a kerékpározás a fő tevékenység, a többi jön, szépen, sorban. 

A déli partvidék 

Ennyit a strandokról, most már tényleg rátérek a lényegre, a déli partvidékre. Öveket becsatolni, mert repülünk... 

Elsőnek fentről indulunk, majd a végén jön néhány hangulatkép is. Jó szórakozást!

Nyaraló vagy lakóház?

Végszóként, a rengeteg képhez némi segítség. Hogy nyaraló vagy lakóház-e a képen szereplő, az leginkább attól függ, hogy az anyaföldhöz tartozik-e. Ahová el lehet jutni autóval az inkább lakóház, ami szigetre vagy nagyon eldugott helyre épült az nyaraló. 

A tengert elhagyva a belső területeket az erdők tavak folyók uralják. Itt a jávorszarvas a hiúz is megél. Farkas és medve csak a svéd határ mentén esélyes, erre nem. 

Ezeknek a tavaknak a színe rozsdás árnyalatú, érdekes, tiszta, de mégis fura. Ilyen táj uralja a fjord és hegy mentes belső területeket is. Tehát a nyugati partvidéken és az északi területeken kívül (ahol már a fa sem nő) ez Norvégia. 

Erdők és erdők, tavak és tavak, hegyek, itt-ott legelők. Nagy ország, kicsi népsűrűség, sok-sok természet. Én imádom, ennél már csak Kanada lehet csodásabb a vadsága miatt. És a dobogó mindig befigyel...” 

Ha szívesen olvasnál még Tamástól, látogass el az oldalára!

Mennyire drága Norvégia? Attól függ, mihez képest...

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6514174049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tűzcsucsu 2018.08.11. 08:33:40

Üdv.
Helyszűke miatt lemaradt sok-sok kép, ami a mondanivaló egyik lényege. Aki akar kalandozni dél-norvégia partjainál eladó házakon keresztül az nézze meg ezeket a képeket is.
norvegeletunk.blogspot.com/2018/08/fentrol-del.html?zx=ec1d684edad48e30

Csodabogár 2018.08.11. 09:48:17

Szép táj jó képek, érthető a lelkesedés, mikor 260 év után egyszer tényleg nyár lett Skandináviában. Én akkor se tudom elfelejteni a rendkívűl hosszú sötét telet. Hideg nem számít, de a sötétség az lélekromboló, legalább is nekem.

Olliék 2018.08.11. 10:45:57

Istenkém! Ide akarom tervezni a jövő évi hímzőtáborunkat!!!!!

nyuszigonosz 2018.08.11. 13:32:21

@Olliék: Norvégmintás pulcsik kötésére szervezzél egy hosszú hétvégét ott. :-)

négyzet 2018.08.11. 15:49:56

Gyönyörű.

Viszont, ha ilyenek lesznek a nyarak, akkor nem lesz olyan jó világ, és hamar ki fognak ütközni a hátrányai. Például, hogy nem lesz takarmány, sokkal drágább lesz a hús, tejtermék, kiszáradt területek, erdőtüzek. Azért valószínűleg nem lesz minden év ilyen - egyelőre. De egyre többször lehetséges, hogy ilyen meleg lesz. Kellemes egy időre, de a hónapokon át tartó szárazság szerintem inkább rémisztő.

Én mondjuk épp a hűvösebb idő miatt készülök Svédországba, francnak se hiányzott, hogy ott is 30 fok legyen. Már nincs is, persze, inkább 20 fok, szerencsére. De szárazság van továbbra is.

Shaktee 2018.08.11. 16:02:36

Hol vagy pinki?

Respect a román határátkelőknek, az itt nyammogó emberkék példát vehetnének róluk. Nem fognak tudom..

Csodabogár 2018.08.11. 17:10:48

@Shaktee: Ki nyammog és miről kellene példát vennünk?

Olliék 2018.08.11. 21:58:21

@nyuszigonosz: Ez csak a fedősztori. Valójában 3 napig iszunk a csajokkal.
A fiúk pecáznak csali és bot nélkül, mi meg iszunk stb.... Utána 3 napig húslevesen élünk :))))

Shanarey 2018.08.11. 23:26:27

Az a sárga konyha, na azért lehet ölni tudnék, mármint azt aki ilyennek álmodta meg.
:-)))

Reggel Anglia 10 fok, Budapest délután 28 fok, jókor utaztam haza.

montroyal ( CAN qc) 2018.08.11. 23:52:08

Norvégia ... bakancslista ...

blackhairlady 2018.08.12. 05:21:41

@tűzcsucsu: Ez gyonyoruseges, egy ilyen szep napos meleg hetvegen megneznem en is :)

meggyespiskotamagnelkul 2018.08.13. 20:46:51

pontosan így néz ki a svéd szigetvilág is, csak svédül skärgårdennek írják, bár ez elsődlegesen a Stockholm környéki szigeteket jelenti. az idei év időjárása meg minden volt, csak normális nem.. áprilisban még -10 volt, májusban meg már +20 (Stockholmban).. midsommar óta alig esett az eső, a végén már olyan volt, mintha ősz lenne a sok kiszáradt bokor meg fa miatt.. nagyon nem ez a normális itt.. ettől függetlenül Norvégia tényleg jó hely :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.26. 15:27:55

@tűzcsucsu: Hehe, üdv a szomszédból a svédektől.Ugyanez van itt is , csak pepitában.Én is szoktam nyáladzani a 30 millió koronás ingatlanokra, mikor valami "szerencsétlen" árulgatja a "vityillovát"...
:D
A tavak nálunk is q jók voltak idén, május közepén már csobbanni jártunk.A júliusra konkrétan azt írták, hogy 260 éve nem volt ilyen meleg...Akkor még viking idők voltak, bakker. :-o
Nekem a 18 fok feletti már fürdővíz és a gyereklánynak is egyre inkább.Sikerült vízfüggővé nevelnem, és nem volt nehéz...
:D
Egyszerre kéne vízparti ház, meg olyan is, aminek van valami telke is.Ehh, nem egyszerű ez.
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.26. 15:28:51

@Csodabogár: Jajj, már, néném, rettenetesen negatív vagy.Azért többet érdemel ez a táj ennél.
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.26. 15:30:11

@Csodabogár: Ha sötét van, felkapcsolod a lámpát, oszt jónapot.
És kb 2 hónap van, ami valamivel sötétebb, mint Magyarországon.Cserében nyáron meg le se megy a nap.
Ez bőven elég ellentételezésnek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása