oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 28. 06:30,  A magyar, aki várat épít Spanyolországban 33 komment

2018. július 28. 06:30 Határátkelő

A magyar, aki várat épít Spanyolországban

A 44 éves Otott Attila gondolt egy nagyot és feladva gyakorlatilag mindent egy spanyolországi faluba költözött, ahol a helyi várromból akar valami egészen nagyszerűt varázsolni. Történetét a spanyol sajtó is felkapta, úgyhogy itt is megérdemel egy posztot.

cim_167.jpg

Attila boldogtalan volt. Még 2005-ben végezte el az egyetemet, aztán hajón dolgozott, majd egy brüsszeli hotelben dolgozott, de volt taxis is. Viszont meglehetősen unta a (szerinte túlzottan) kiszámítható életet, nem találta a helyét. 

Őt évvel ezelőtt úgy döntött, sok más emberhez hasonlóan ő is a Camino de Santiago legyaloglása alatt próbálja meg újragondolni az életét és kitűzni új célokat. 

Az El Camino alatt ért el a leóni Vega de Valcarce nevű faluba. A településen mindössze 621 ember él, viszont itt található a Sarracín kastély (inkább vár), pontosabban annak a romjai.

terkep_12.jpg

Az épület alapjait még a X. században rakták le, aztán a XIV. században építették rá a várat, amiből mára nem sok maradt (csakúgy, mint az azt használó templomosokból). 

Amikor Attila meglátta, rögtön tudta, hogy megtalálta a célját, ami nem más, mint a vár helyrehozatala, hogy az aztán menedékként és spirituális központként szolgáljon a hozzá hasonló zarándokoknak. 

"A falusiak összeismertettek Fidel Ramón Pérez építésszel, aki a faluban született, és ugyanúgy odavan a várért, mint ahogy én. A Fidellel való találkozás úgy történt, hogy telefonon nagy nehezen elértem a polgármesteri hivatalt, ahol megdöbbenésemre közölték, hogy már van itt valaki, aki a vár megszállottja” – mesélte még bő két éve a Magyar Nemzetnek

„Egy tolmáccsal való rövid beszélgetés után és egy levélváltást követően azonnal repülőjegyet vettem. Anélkül, hogy egyetlen szót is tudtunk volna mondani a másik nyelvén, rögtön éreztük, hogy testvérek lettünk Fidellel és ez az erős kapocs ma is megvan. Több nyelvből összekombinált mondatokkal, mutogatással tökéletesen értjük egymást” – tette hozzá Attila.

Persze a dolog nem ment olyan könnyen, mint azt esetleg képzelhetjük, hiszen csak tavaly szánta rá magát, hogy végleg feladjon mindent, eladja a budapesti lakását és minden erejét és idejét a zarándokúttól 800 méterre fekvő vár felújításának szentelje.

kastely_1.jpg

„A várakból általában múzeumok lesznek, az én célom az, hogy életre keltsem” – nyilatkozta az El País című lapnak Attila. Célja az, hogy az erődítményt ne csak belülről, de kívülről is átformálja.

A vár egyik oldalán kis ökofalut építene, kőből és fából készült házakkal, melyek megújuló energiából (napelemekből, szél- és vízturbinákból) nyernék az áramot. 

Ha már a házaknál tartunk, nem csak a házak esetében használna hagyományos, természetes anyagokat, azokat a klasszikus foglalkozások még a környéken élő művelőivel építené meg: kovácsokkal, ácsokkal – de olyanokat is vár, akik nem a arrafelé élnek, de szívesen segítenének.

Mindez persze nem kevés pénz, visszafogott becslések szerint is több millió euró, így aztán Attila létrehozott egy nonprofit szervezetet, hogy megpróbálja összeszedni a szükséges összeget elsősorban különböző szervezetek és persze a zarándokok támogatására számítva.

„Egyszer éppen nagyon el voltam keseredve, és úgy láttam, hiába ígérgették sokan, mégsem segítenek. Pár nap elteltével jött egy e-mail, amelyben arról értesített egy jótevő, hogy ezer eurót küld a célra. Hálálkodó levelemre pár nap múlva tízezer eurót küldött. Az illető merő véletlenségből magyar, de kilétét nem szeretné nyilvánosságra hozni” – adott egy példát a támogatásra a már említett Magyar Nemzet-interjúban.

taj_3.jpgA környék sem rossz

A helyi polgármester is üdvözli a kezdeményezést, elsősorban azért, mert azt reméli, hogy az minél több embert vonz majd a folyamatosan csökkenő lélekszámú településre. 

„Aki elhatározza, hogy végigjárja az El Caminot, arra nagyon nagy hatással van az út, én is tele voltam energiával, ezért is sikerült belevágnom ebbe az egészbe. A vár energiát ad, és hozzánk csak az a zarándok fog feljönni, aki igazán komolyan gondolja, aki a nap végén fáradtan még belead egy kis energiát, és felmászik a meredek lejtőn” – mondta Attila. 

A helyzetet bonyolítja némileg, hogy a vár 1949 óta műemléki védelem alatt áll, tehát mindent engedélyeztetni kell a megfelelő hivatallal. Ugyanakkor a vár restaurációját vezető régész, Miguel Ángel López Marcos szerint minden kezdeményezés támogatandó, ami új életet lehelhet az építménybe. 

„Tiszteletben kell tartani az eredeti építészeti megoldásokat. A vár lábánál lehetne legjobban kialakítani a tervezett falut, én újraalkotnám a középkori települést, ami mára elveszett, mert az gazdagítaná az örökséget és jobban érthetővé tenné az egészet” – hangsúlyozta Miguel Ángel López Marcos.

1_178.jpg

A szakember szerint egyébként elég komoly gondok vannak az építménnyel, decemberben például a falak megerősítésén dolgoztak, ám a Castilla y León-i örökségvédelmi hivatal által adott 50 ezer euró nem volt elég arra, ami a legfontosabb lett volna: a süllyedő ciszterna újraépítésére. 

A várat igazán a templomosok kezdték anno megerősíteni, és Attila vállalkozása is erre épül (olyannyira, hogy a templomos zászló kint van a várfalon). Egykoron a templomosok feladata volt a zarándokút felügyelete, a zarándokok védelme. A vár 500 évig működött, ezen idő alatt több átalakításon is átesett. 

Több száz év után most jöhet a következő, egy elszánt magyar segítségével.

Szamárháton az El Caminón - kalandok Budaörstől Spanyolországig

(Fotó: facebook.com/caminocastle)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország El Camino

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr314134341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsi01 2018.07.28. 10:40:50

Isten adjon erőt és kitartást e nemes feladathoz. :-)))

Csodabogár 2018.07.28. 10:52:14

Elég zavaros gondolatok vannak az amúgy ügyes elképzelés mögött. Majd ha tényleg sikerül odacsábítani a turista hadakat, szépen megutálják a várépítőt a helyiek, de ez nem holnap lesz.

Orochimaru 2018.07.28. 12:07:05

Kíváncsi vagyok, Kámpics betéved-e, és leírja-e, hogy mit gondol az El Káminyóról.. :D

gabors 2018.07.28. 13:03:11

valami lehet ebben az El Camino-ban de az lehet hogy a helyiek jo anyagot arulnak a hulye turistaknak

ez mi ? es mi lesz ha a szaracenok visszaternek ?

cak azon gondolkodom hogy milyen egyetem lehetett az amivel csak taxizni tudott

gabors 2018.07.28. 13:04:01

na mindegy most megnezem

az El Formula 1-eg Mogyrorodrol (persze itt Budapestet irnak de az csak vicc)

P.Elliot 2018.07.28. 13:18:24

Nekem tetszik az otlet, valamit csinal nem csak zarandokol viszont megelni kozben nem lehet belole tahat valoban gyujteni kell a penzt masoktol. Maga az otelet nagyon jo, miert is ne lehetne ott valami. A turistakat meg jo ha valami fel tudna szallitani azon a meredek micsodan mert sokakat, peldaul engem is megijesztene a meredek ut, mar fiatal koromban sem szerettem az ilyesmit.
Igen, osszegyujteni az informaciot a helyrol, a varrol, valamit kinevezni vagy egy mondat ugy iranyitani hogy abbol az jojjon ki hogy a turista ha megerint egy kovet, egy regi teglakupacot, netan egy regi targyat vagy szobrocskat akkor az atsugaroz ra valamit. Erot, egeszseget, szerencset/ igy tesz

P.Elliot 2018.07.28. 13:19:50

@P.Elliot: Miert ment el befejezetlenul magatol a hozzaszolasom? Semmifele elkuld billentyure nem utottem ra?
Na, probalom folytatni de utalom ha a gep megzavar.

P.Elliot 2018.07.28. 13:23:41

@P.Elliot: Szoval kiranyitott kivanatos kis helyet kell belole csinalni, ha erdekes akkor nemcsak a zarandok fog ott megallni.
A lehetosegek nagyok csak jol ki kell dolgozni, sok szerencset kivanok a posztolonak.

2018.07.28. 13:25:18

@Orochimaru:

"Kíváncsi vagyok, Kámpics betéved-e, és leírja-e, hogy mit gondol az El Káminyóról"

Inkább nem. :D

P.Elliot 2018.07.28. 13:25:27

@Csodabogár: Szerintem meg nem fogjak megutalni a varoska lakoi a turistahadat hanem ugyesen megprobalnak megelni beloluk...

Arthamyr 2018.07.28. 13:37:46

@P.Elliot: Szerintem kifejezett előny, ha nem szállítja az embereket semmi, ezzel mérsékelhető a tömeg. Ennek ellenére sajnos ha valaminek nagy a vonzereje, megtalálják a módját, hogy túl sokan menjenek oda, és tönkretegyék.

sörm 2018.07.28. 14:05:45

Még több képet az ilyen posztokhoz, hajrá, szurkolok hogy elkészüljön!

Golf2 2018.07.28. 14:09:30

Attila boldogtalan volt...Lehet nő kell,nem vár (a nő se).

P.Elliot 2018.07.28. 14:20:51

@Arthamyr: En nem hiszem hogy a tomeg miatt kellene aggodniuk, egyelore legalabbis. A varoska kihaloban van, azt fel kell fejleszteni turistakkal maskeppen nem fog menni ez a var biznisz egyaltalan. A zarandokok sem tolonganak az biztos, abbol, csak abbol nem lerhet fennttartani, megelni meg plane nem. Aztan szamitasba kell venni hogy annak is lecsenghet a divatja, valami mas kell az embereknek.
Most kell megragadni mindent a felfuttatasra amig lehet.

Arthamyr 2018.07.28. 14:41:13

@P.Elliot: Én mindig örülök, ha van valami "fejletlen" hely, ahol még megvan a természet nyers szépsége, és kevés ember van. :) Számomra megvan a varázsa annak, ha valahova még muszáj gyalog menned, természetközeli, és nem autóval, busszal, felvonóval stb. viszik az embereket.
Rengeteg turistalátványosság élvezhetetlenné vált manapság, annyira elözönlötték az emberek. Már a Mt. Everest is tele van szeméttel a sok turista miatt, pedig oda se nem olcsó, se rövid felmenni.
Az El Camino de Santiago-t sem motorizálva tették meg eredetileg, hanem pl. gyalog.

P.Elliot 2018.07.28. 14:52:55

@Arthamyr: Igen de gondolj az idosebb turistakra akikbol van azert szepszammal, nekik a meredek mar nem jo, igazad van hogy termeszeti szepseget feladni kar egy felvonoert de megis valami megoldast talalni kell.
Egy ilyen kicsi hely nem fog felfutni annyira hogy aggodalom legyen a jovoeert.
De a pasas otlete jo csak lassan, nehezen kivitelezheto penz hijan, utana meg megtartani kello szamu turistak nelkul.

Arthamyr 2018.07.28. 15:16:45

@P.Elliot: "Igen de gondolj az idosebb turistakra akikbol van azert szepszammal" - Igen, gondoltam rájuk, és tudom, hogy szép számmal vannak. :D
Egyébként felőlem aztán azt csinál amit akar (már amíg a hatása lokalizált), én nem fogom ott rontani a levegőt/környezetet...

Latcho Rom 2018.07.28. 15:30:52

@Nagy kámpics: ha a sheen családnak elég jó a Camino akkor ti mit nyekeregtek a gyíkocskával? :)

www.imdb.com/title/tt1441912/

Latcho Rom 2018.07.28. 15:30:55

Sok szerencsét poszter, több képet szerettem volna látni a projetról..

Latcho Rom 2018.07.28. 15:31:12

@P.Elliot: kellő számu?? 80 méterre a Camino út..tízezrek mennek arra..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.28. 15:31:40

Ez amolyan modern, liberális várnak tűnik.

Szerintem nagy sikere lesz a sznobok és a gagyira szomjazó turisták kőrében.

A nagyobb látogatottság érdekében javaslok egy műanyag szfinxet és gumiból a Szabadság-szobrot a vár mellé.

Szóval szerintem pénzügyileg sikeres lesz.

Csodabogár 2018.07.28. 18:19:24

@P.Elliot: Te nem tudod mi van sok helyen erre felé. Velence, Palma de Mallorka, Barcelona és még sok más hely is fulladozik a turistáktól. Többnyire tilos már szállodát építeni vagy lakást kiadni.
Több német város is tiltja már a lakáskiadást turistáknak. Teljesen tönkre teszik a helyiek életét és élhetetlen lesz a város, ha minden helyi üzlet helyén vackokat árulnak, mondjuk élelmiszer helyett. .

Csodabogár 2018.07.28. 18:22:46

@Arthamyr: Így van sajnos. Az én kedvenc üdülőhelyem is úgy elturistásodott már, hogy évek óta nem megyünk oda. Pedig az eredetileg is nyaralóhely volt, de a tömegturizmust már nem viselte el a város, élhetetlen lett.

Arthamyr 2018.07.28. 18:45:40

@Csodabogár: Ez leginkább az utazás nagyon olcsóvá válásának és a szokások megváltozásának köszönhető. Ma már kb. hiányt szenved/szegénynek számít az, aki nem tud évente egyszer külföldre utazni, és még a szegények is tudnak belföldön utazni (tudtommal ez is az anyagi nélkülözés kritériumainak egyike).

Csodabogár 2018.07.28. 19:43:53

@Latcho Rom: Szerintem nem is az El Caminoval van a baj, hanem a várépítő kissé zűrös gondolataival, elképzeléseivel, hogy pl. erőt ad a kő, amit megérint valaki meg hasonlók.

Csodabogár 2018.07.28. 19:47:51

@Arthamyr: Nem mindenki szeret utazni, attól még nem lesz szegény. Van aki fél a repülőtől meg ilyesmik. Tény, hogy mindenütt iszonyatos tömegek mozognak és ma már (nekem) nem egy akkora öröm az utazás mint volt régen és nem a korom miatt, hanem mert utálom a tömeget.
Ma pl. gutaütést kaptam volna, ha Münchenből akartam volna a hivatalos iskolaszünet első napján repülni. 5 órán át le volt zárva az egyik terminál egy hülyeség miatt.:-(

Arthamyr 2018.07.29. 09:58:01

@Csodabogár: Valóban nem. Csak ma már aki nem engedheti meg magának, szegénynek számít, talán itt is volt róla cikk.

P.Elliot 2018.07.29. 13:00:59

@Csodabogár: Ezt en meg is ertem amit irtal csakhogy ha kihaloban van az a videk es van egy ilyen ajanlat hogy valaki felfuttatja, megakadalyozza hogy a lakosai varosokba koltozve meg zsufoltabba tegyek azt akkor azt el kell fogadni legfeljebb korlatozni hogy mit epithetnek, mennyi turistat fogadhatnak hogy az egyensuly megmaradjon. Az manapsag a problema hogy egy kicsit szerintem mindenkinek jobban megy ha utazgatnak nyaralgatnak.
A Dirty dancing cimu filmben is azt mondta a hoteltulajdonos hogy a mai fiatalok mar nem mennek csaladi udulokbe nyaralni hanem 5 nap alatt 3 orszag/ vagy ilyesmit mondott/ Europaban vagy mashol, mennek mint akit kergetnek a vakacio nem feltetlenul pihenesrol, egy helyen szol tobbe mint valaha.
Szo ami szo az ilyen csaladi udulok a pihenesrol, es mas szorakozasokrol szoltak, ezt most a cruise-ok vettek at, ott is egyhelyben vagy es szorakoztatnak.
Egyebkent nem fog ez a var ujraepito hely olyan gyorsan letrejonni, az epito mar nem fiatal ember ehhez, orulhet ha valoban meg tudja csinalni. Kivanom neki hogy csinalja meg...

P.Elliot 2018.07.29. 13:11:17

@Arthamyr: Szerintem meg kar atvenni azt a szemleletet hogy aki nem megy nyaralni az szegeny. Van akinek van penze ra de nem is akar. Csak itt az utcankban van 4 csalad is akik sosem mennek sehova, ketto kozuluk minden percet az 1 oranyira levo tavon toltik, horgasznak, furdoni atjarnak egy masik tohoz mert ez ivoviz to es nem szabad, vitorlas hajocskajuk van, a ket csalad egyutt tolt minden vakaciot helyben es elvezik pedig jol vannak elengedve anyagilag de nem erdekli oket mas csak ez. Nekik ez a pihenes.
A masik ketto, hat az egyik folyton autot szerel, regi antik roncsokbol kreal masikat, nem lat, nem hall csak ez eleti, sajat nem autos biznisze van es igy penze is, a negyedik csalad meg kinnt van egesz nyaron a kertben, / szinten irodajuk van/, ott vacakoljak at a nyarat meg lejarnak a tengerre, szorakozni, ez-az, miert is kellene nekik nyaralni menni ha itt erzik es igy jol magukat? Mert a tomeg azt sugallja? Tojnak a tomegre. Egyebkent engem sem erdekel hogy mas hogy vakaciozik meg mi a divatos, en magam is oda es ugy megyek ami erdekel, ahol a legjobban erzem magamat. Ha majd egyszer itthon akkor itthon....

Arthamyr 2018.07.29. 13:22:27

@P.Elliot: "Szerintem meg kar atvenni azt a szemleletet hogy aki nem megy nyaralni az szegeny. Van akinek van penze ra de nem is akar." - Látom nem sikerült értelmezni, amit írtam. :/

kiskutyauto 2018.07.30. 20:27:30

Túl sokat játszott az Assassins Creed-el és belehibbant kicsit a pali... :D

tucano 2018.07.31. 14:40:17

adtam el ennél szebb várat, 120k euró volt az ára és mórok építették, meg egyben kiásták mellette a gyönyörű vízelosztót, illetve falu közepén van és eleve jönnek a turisták maguktól.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása