oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 17. 06:30,  Otthon kinevettek: tanulni ennyi idősen? 211 komment

2018. július 17. 06:30 Határátkelő

Otthon kinevettek: tanulni ennyi idősen?

Mária pokolban töltött két évéről és a kilábalásról már olvashattatok itt a blogon, most következzen az akkor beígért folyatás, nem kevés tanulsággal. Például arról, hogy miközben például Nagy-Britanniában kifejezetten támogatják az 50 fölöttiek tanulását, addig Magyarországon… na, rögtön kiderül!

no_laptop_2_foto_pixabay_com_startupstockphotos.jpg

„Először is köszönöm a biztató kommenteket, ami rám is fér, mert most készülök az anatómiavizsgámra.

De haladjunk sorrendben! Tehát a főnökeim elé álltam és elmondtam nekik, nővér szeretnék lenni, és a cégen belül milyen lehetőségek vannak arra, hogy megszerezzem a diplomát.

Mivel Angliában is nagy a nővérhiány, több formát is támogatnak a továbbtanuláshoz. Amit nekem ajánlottak, az az egyetemi tanulás és munka elegye.

Heti egy nap az egyetemen, négy nap munkában. A tandíjat a cég állja, és persze kapom a teljes fizetésemet. Így a szokásos 3 év helyett ugyan 4 év alatt kapom meg a diplomát, de a „főállású” tanulást nem engedhetem meg magamnak.

Itt ugyan nagyon nagyvonalú a támogatási rendszer a diákoknak, de a magas tandíjat, és a támogatást egyszer csak vissza kell fizetni.

Én is keresztül mentem a felvételi folyamaton. Angol nyelvből és matematikából kellett felvételizni. Aztán jött az egyéni elbeszélgetés, és már bent is voltam az egyetemen!

Miért Angliában?

Szívesen írok az iskoláról, a követelményekről, és hogy milyen érzés újra iskolapadban ülni, de kezdjük azzal, hogy miért Angliában és miért nem otthon szereztem meg a képesítést.

Már kb. 2 éve tudom, ahhoz, hogy előrelépjek, kell egészségügyi végzettség. Tehát logikusnak tűnt, hogy otthon szerezzem meg. (Egy kis áthidaló vizsgával elfogadják a magyar Egészségügyi Főiskola diplomáját.)

Akkor még nagyon féltem a nyelvi korlátoktól. Butaság volt, nincs komolyabb bajom a nyelvvel. Írtam a magyar főiskolákra, felnőttképzésekre, sőt telefonáltam is.

A lényeg, hogy vagy nem válaszoltak, vagy kinevettek, hogy mégis mit képzelek, ebben a korban tanulni, főiskolára járni???! Pedig fizetős diák lettem volna. De nem és nem kellettem.

Követelmények

Alapvetően egy külföldi diáknak csak annyival nehezebb az itteni egyetem, hogy legalább 3 éves életvitelszerű ittlétet követelnek meg, illetve IELTS nyelvvizsgát.

Ha ezek megvannak, akkor attól függően, hogy mostanában érettségiztél, vagy régebben két lehetőség van. Az érettségit elfogadják, bárhol érettségiztél az EU-n belül, az eredménytől függően kapod a pontokat.

Ha például emelt szintű érettségid van, az itt A-level-nek felel meg, az kapja a legtöbb pontot. A sima érettségit itt GCSE-nek mondják, és kevesebbet ér, nem is minden egyetemre lehet vele felvételizni.

Vegyük azt, aki orvos akar lenni. Annak biológiából, kémiából, matekból A -level vizsgát kell tenni. Ha ez nincs meg nem sok esélye van bejutni orvosnak. Viszont bármikor tehet emelt szintű érettségit az élete folyamán, és akkor lehet orvos belőle.

A második lépcső maga a felvételi. Nekem angol nyelvből és matematikából kellett felvételiznem.

Az angol felvételi szövegértés volt, kb. egy 16 éves született angol képességeit igényelte. A matek kb. magyar 7-ik osztályos anyagnak felelt meg.

Én nagyon készültem, mert nem tudtam milyen mélységig mennek bele a matematikába, de könnyűnek találtam végül is. Ja, számológépet használhattunk.

55 évesen elég izgalmas volt újra felvételire készülni, majdnem úgy izgultam, mint az érettségim napján. Itt nincs kötelező ruha, csak ne legyél szakadt, vagy ápolatlan.

A csapatjáték jelentősége

A szóbeli beszélgetést minden egyetemen egy csoportos feladat-megoldás előzi meg. Itt azt nézik, mennyire tud együttműködni a felvételiző a többiekkel.

Angliában nagyon nagy a hangsúly azon, mennyire vagy csapatjátékos, mennyire vagy képes elfogadni a mások véleményét, beleilleszteni a közös megoldásba.

A tanítási órák 60-120 percesek, attól függ, mit bír a társaság. Az órák interaktívak, sokat játszunk (igen, vicces feladatok is vannak). Sok csoportos feladatot oldunk meg a tanítási órákon. Az életkor ebben a csoportban 25-55 között van, itt mindenki dolgozik és tanul egyszerre.

Valószínűleg én vagyok a legidősebb, de ennek semmi jelentősége, ugyanolyan diák vagyok, mint a 25 éves.

Kimagasló körülmények

Az egész tapasztalatot mindenkinek szívből ajánlanám kipróbálásra. Hihetetlenül profik, és a rendkívül magas tandíjaknak köszönhetően nagyon jól felszereltek, nem csak technikailag, hanem a háttértámogatás is kimagasló.

Minden óra anyaga azonnal megjelenik a számítógépünkön, tehát annyiszor hallgatjuk meg, ahányszor akarjuk, az ajánlott olvasmányok online is érhetőek, nem kell a könyvtárba elmenni, ha valaki nem akar.

Ha nem boldogulsz a számítógéppel, minden emeleten egy ember ül, és arra vár, hogy milyen problémával fordulsz hozzá.

Nem anyanyelved az angol? Nem baj, van ingyenes angol tanfolyam az egyetemen belül, én is kihasználom, mivel a megkövetelt írásbeli nyelvezet nagyon eltér a köznapi használattól, így bizony nem árt egy kis tanulás.

Alice Csodaországban

Szóval úgy érzem magam egy kicsit, mint Alice Csodaországban. Kávé, tea és jó szó minden tanulónak jár a tanítási nap kezdetekor.

A tanárok mindenre felkészítenek, megtanítanak hogyan írd meg azt a típusú dolgozatot, amit ők elvárnak, és ami bizony nagyon eltér attól, amit én tapasztaltam kb. 30 egynéhány évvel ezelőtt.

Na de mit szól a munkahely?

Az igazán nagy változás a munkahelyemen történt. Eddig is megbecsültek, de amióta egyetemre is járok, még inkább érzem a támogatásukat.

Igyekeznek úgy kiosztani a munkanapjaimat, hogy minél több időm legyen az egyetem előtt tanulni, komolyabb feladatokat is kapok, mint eddig, megkérdezik, hogyan boldogulok az iskolában, kell-e segíteni valamiben.

A munkahelyemen van egy kijelölt mentorom, akihez minden gondommal fordulhatok. Tényleg azon vannak, hogy ha már elkezdtem, akkor be is fejezzem.

Nem kellett aláírnom semmit, hogy egyetem után itt kell dolgoznom. Úgy gondolják, akár maradok, akár keresek a cégen belül más helyet, mindenképpen nővérként fogok dolgozni, és ennyi elég is nekik.

Eddig tart a történetem, és ígérem, amint meglesz a diplomám megírom!”

Határátkelő lesz a Monty Python-legenda John Cleese, aki elég durván besokallt. Hogy hova megy és miért, az itt kiderül.

(Fotó: pixabay.com/StartupStockPhotos)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1114116009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sean MacTíre 2018.07.17. 08:02:34

Le a kalappal. Ez pelda nekem is, pedig teljesen mashol allunk az eletben es jomagam is folyamatosan tanulok.

Dikusz 2018.07.17. 08:02:57

Megint le a kalappal a posztoló előtt.

Jó volna, ha a a hozzászólók között is megjelenne.

Din Serpahis 2018.07.17. 08:06:24

Hat, hatalmas nagy respekt a posztolonak, tenyleg jo pelda lehet mindenkinek.

Olliék 2018.07.17. 08:29:03

Szuper vagy!!! Én decemberben végzek, de már azt lesem milyen rá épülő képzések vannak. A kor pedig nem számít. Csak az,hogy odabent mennyi vagy.

Soulimerika (törölt) 2018.07.17. 09:26:01

'Nagy-Britanniában kifejezetten támogatják az 50 fölöttiek tanulását'
Ez igy ebben a formaban nem igaz.
Barki folytathatja tanulmanyait barmikor: 14-16 / 16-19 / 19+ evesen 'college' vagy 'adult education' formaban; altalaban nem jellemzo, hogy tamogat a munkahely, mint college lecturer inkabb latom azt, hogy a 19+ evesek onmagukert teszik, gyakran 'deeply regret' hogy nem vettek komolyan a tanulast 19 ev kor alatt. Nagyon sok allas mar GCSE / HND / undergraduate kepzest igenyel. Sajnos, az elmult 10 evben iszonyuan alul tamogatott lett a felnott kepzes / 19+ ezert sokszor kell fizetni tandijat is.

Hari Seldon 2 2018.07.17. 09:28:22

Sok sikert a vizsgához!

Arthamyr 2018.07.17. 09:51:02

Csatlakozom az előttem hozzászólókhoz, gratulálok az eddig megtett lépésekhez, és sok sikert kívánok a továbbiakhoz!

Picit off: az meglepő, hogy orvosnak akárhány évesen elkezdheti az ember a képzést, azért az egy kb. egy évtizedes képzés. Ha jól tudom, Magyarországon 40 felett nem lehet elkezdeni, és csak nappali képzés van. Tényleg így van Angliában, vagy csak ebbe (és a kontextusba) láttam bele sokat: "Viszont bármikor tehet emelt szintű érettségit az élete folyamán, és akkor lehet orvos belőle."?

Csodabogár 2018.07.17. 10:40:38

Minden tiszteletem és csodálatom a posztíróé. Tényleg példa értékű amit tesz. Sok sikert a diplomához!

vándor madár 2018.07.17. 10:44:48

Gratulálok a posztírónak és további sok sikert kívánok!

A posztban azért sajnos vannak információk, amik azért nem egészen úgy vannak.

1. Ápolói tanulmányok Magyarországon...

"Írtam a magyar főiskolákra, felnőttképzésekre, sőt telefonáltam is. A lényeg, hogy vagy nem válaszoltak, vagy kinevettek, hogy mégis mit képzelek, ebben a korban tanulni, főiskolára járni???! Pedig fizetős diák lettem volna. De nem és nem kellettem."

Egyáltalán nem értem, miért kellett telefonálni bármelyik magyar főiskolára is ápoló képzés miatt? A felvételi nem úgy megy sehol, még a felnőttképzésben sem, hogy én telefonálok és akkor felvesznek.
Magyarországon is tanulhat bárki a felsőoktatásban, ha felvételizik, eléri a meghatározott felvételi pontszámot és egészségileg megfelel. Teljesen mindegy, hány éves. És itt most az államilag támogatott képzésről beszéltem. A fizetősbe sok esetben könnyebb bekerülni, mert alacsonyabb a pontszám. Az viszont benne van a pakliban, hogy az államilag támogatott képzésben alá kell írni az ún. "röghözkötési" szerződést, ami szerint a tanulmányok után, ha jól emlékszek 20 éven beül ugyan annyi ideig Mo-n kell dolgozni, mint amennyi a tanulmányok hossza volt. Ja és nyelvvizsga is kell, mert anélkül nincs diploma meg oklevél.
Az lehet, hogy "kinevettek", de én meg őrajtuk nevetnék. Magyarországon sajnos mindenkit kinevetnek, aki kb. 35 felett van és még akar valamit, miközben már régen az élethosszig tartó tanulás korszakában élünk.
Egyébként a felnőttképzésben, ami az OKJ képzés, pont hogy sok idősebb vesz részt, mert azzal el tud helyezkedni külföldön.

2. Nagy-Britannia...

Először is az angolszász országokban tényleg szó szerint veszik az élethosszig tartó tanulás elvét, másodszor ott magasabb a nyugdíjkorhatár és még azon túl is lehet befizetni a nyugdíjkasszába általában 75 éves korig, úgyhogy megéri tanulni, mert a végzettséggel emelkedik a fizetés is.
Én egyszer a vonatban találkoztam egy Kanadában élő hölggyel, aki a nyugdíjazása után kezdte el és végezte el a gyakorló ápoló képzést, hogy tudjon dolgozni. Magyarországon meg akárkivel beszélsz, azt számolja már évekkel korábban, hogy hány napja van vissza a nyugdíjig.

"Alapvetően egy külföldi diáknak csak annyival nehezebb az itteni egyetem, hogy legalább 3 éves életvitelszerű ittlétet követelnek meg, illetve IELTS nyelvvizsgát."

Nem követelnek meg egyetlen külföldi diáktól sem 3 év ottlakást Nagy-Britanniában, hanem az EU állampolgároknak is ingyenes volt 3 év ottlakás után az ápoló képzés, mint a brit diákoknak, amit az NHS fizetett, de ennek most vége.
www.gov.uk/government/publications/nhs-bursary-reform/nhs-bursary-reform
university.which.co.uk/advice/student-finance/student-finance-nhs-bursaries-and-funding-england

Ez mit jelent?: "(Egy kis áthidaló vizsgával elfogadják a magyar Egészségügyi Főiskola diplomáját.)" A hatályos EU jogszabályok szerint még az 54-es OKJ-t is elfogadják minden EU országban, ha 2004 után végezték.
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:255:0022:0142:hu:PDF

Ami pedig az orvosképzést illeti, mi értelme lenne 55 éves korban elkezdeni? Ahhoz hogy valaki szakorvos legyen, eltelik 10 év és már nyugdíjas korú lenne, mire elkezdhetné. Egyébként meg egyáltalán nem olyan könnyú bejutni ott sem.

"Nem kellett aláírnom semmit, hogy egyetem után itt kell dolgoznom. Úgy gondolják, akár maradok, akár keresek a cégen belül más helyet, mindenképpen nővérként fogok dolgozni, és ennyi elég is nekik."
A tandíj fizetés attól függ, mikor kezdte el az ember a tanulmányokat. Ha az NHS fizeti a tandíjat, akkor tényleg van nagy választék, de ha a "cég", akkor nem biztos. Sőt "nővérként" = ápolóként lehet dolgozni a magánszektorban is, úgyhogy még hátha jelentkeznek egy aláírásért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 11:18:28

Gyakorlati értelme nincs az idősen tanulásnak. de hobbinak támogatandó mindenképpen. Igencsak jó dolog az agynak és a léleknek, ha az ember igyekszik új ismeretekkel gazdagodni.

Arthamyr 2018.07.17. 11:31:30

@vándor madár: "Magyarországon meg akárkivel beszélsz, azt számolja már évekkel korábban, hogy hány napja van vissza a nyugdíjig." - Mi ezzel a gond? 45 évesen már nagy valószínűséggel "nyugdíjas" leszek, már számolgatom a napokat (meg a pénzt), max. hobbiból dolgozgatok kicsit. Sokkal kellemesebb, mint 50+ évesen tanulni, azért hogy még utána az embert alkalmazzák. :/ Természetesen minden tiszteletem azon embereké, akikben ehhez 50 évesen megvan még az erő, de nincs semmi meglepő abban, ha valakiben nincsen.
Aki mondjuk 25-35 évet végigszopott (köz)alkalmazottként valami alacsony megbecsültségű állásban, kínlódva felnevelte a gyerekeit, azt teljesen meg tudom érteni, hogy drasztikusan lecsökkent a tanulási és munkakedve, és már csak azt szeretné, ha hagynák élni békében.

P.Elliot 2018.07.17. 12:22:31

Gratulalok a posztolonak, ugyes, okos, aktiv, kovetesre erdemes a peldaja.
Nem szeretnem munkaval tolteni a nyugdijas eveket de megertem ha valaki igen, egy kedvvel csinalt munka sokszor tobbet er az embernek mint itthon lenni, foleg ha csalad sincs a kozelben, akkor mar legalabb emberek kozott van, az apoloi, orvosi munka sosem unalmas, naponta hoz erdekessegeket.

Ez a poszt elo peldaja annak hogy nem sirankozni kell azon hogy kulfoldon nem megy az elet, munka, beilleszkedes rendesen, tenni kell erte, mint ez a pelda is mutatja.
Szerencset es boldogsagot kivanok a jovoben...

vándor madár 2018.07.17. 12:26:57

@Arthamyr: "Mi ezzel a gond?" Nekem speciel az, hogy jön a lesz@rom meg nekem minden mindegy időszak és megválasztjuk, aki ígér 300 Ft nyugdíjemelést. Nyilvánvaló, kinek köszönheti az ország, amiben és amivel élni kell.

Arthamyr 2018.07.17. 13:01:25

@vándor madár: Ezt a következtetést picit nagy ugrásnak érzem. Ettől még nem feltétlen gondolom alaptalannak.
Másrészt nem értem, hogy attól, hogy valaki még 52 évesen is tanulni kényszerül, miért ne szavazna arra, aki azt mondja neki, hogy 3 évvel leviszi a nyugdíjkorhatárt? Vagy igazából bárki miért ne szavazna arra, hogy valamilyen csoport, amibe ő is tartozik, valamiféle extra erőforráshoz jusson?
Másrészt az sem rosszabb, mint az, ha valaki arra szavaz, aki 300 ft nyugdíjemelést igér, mintha arra, aki megvédi a brüsszeli eurokratáktól, vagy benyel valami egyéb baromságot.

kronikas 2018.07.17. 13:19:34

Gratulálok a posztirónak!

A tanulás folyamatos. Ugyan csak nyelveket tanulok, gyakorlok pár éve, ám nem haszontalan. S már egész könnyű is a modern appokkal.

gabors 2018.07.17. 13:46:51

@maxval balcán bircaman: miert ne lenne erteleme, meg van 10 eve es nem mindegy hogy mit es mennyiert dolgozik

nem mindenki hisz abban amiben te hogy a munkahelyen minnel kevesebbet dogozol annal jobb es annal jobban kibaszol a tokes osztallyal ....

M. Péter 2018.07.17. 13:47:52

@vándor madár: 3 évig kell az EGT-n belül vagy Svájcban lakni, hogy az ember belföldinek számítson az egyetemi tandíj szempontjából állampolgárságtól függetlenül.

gabors 2018.07.17. 13:48:56

A posztolonak csak annyit hogy hajra nagyon is megeri valtani es elobbre lepni ... azert kell hozza onbizalom nem vitas.

Mme Seldon 2018.07.17. 14:11:06

Magyarországon 35 év a korhatár az orvosegyetemre jelentkezéshez (Volt egy csoporttársam, aki még pont befért az életkori keretbe, informatikusból pszichiáter lett. Én 20 évesen nagyon csodáltam, hogy 'ilyen öregen' kezdi velünk együtt az egyetemet.)
Most Franciaországban van egy kollégám, ápolóvá képezte át magát fémipari szakmunkásból 45 felett. Egyszer csak elege lett a fém megmunkálásból, jelentkezett segédápolónak, majd elvégezte az ápolói képzést és a gyerekosztályon ő az egyetlen férfi ápoló és imádja a munkáját. (Ja és ötvenévesen nagyapa.) Magyarországon ez is nagyon valószínűtlen forgatókönyv lenne.

London2009 2018.07.17. 14:12:50

@Arthamyr: veled vagyok! Bennem meg 15 abszolut maximum 20 ev van. 50 eves koromnal tovabb nem szeretnek dolgozni. Ez a fo motivaciom jelenleg, hogy minel hamarabb kiszalljak a mokuskerekbol, pedig meg azt sem gondolom, hogy kulonosebben nehez, vagy stresszes munkam lenne. De sokkal jobb dolgok vannak az eletben es most is legszivesebben mast csinalnek, mint az irodaban ulnek. :D

sZulamith 2018.07.17. 14:31:53

Gratulálok.
Kaptunk egy életet, hasznosan kéne élni magunk és a társadalom számára akárhány évesek is vagyunk. Tudják ezt Angliában.

Latcho Rom 2018.07.17. 14:40:48

Gratula a posztolonak!

Latcho Rom 2018.07.17. 14:40:51

@maxval balcán bircaman: olvasd ujra a posztot balfék, pont a piszkos anyagiakrol szol, reszben.

London2009 2018.07.17. 14:44:44

A posztolonak termeszetesen gratulalok! Tovabbi kitartast es sok sikert, boldog eletet kivanok neki!

Pompeo 2018.07.17. 15:11:08

Szerintem minden országban azokat a kepzeseket tamogatjak,amire az adott országnak szüksege van.A többiek oldjak meg ahogy akarjak.Es 50 körül csaladdal teljes munkaidös allas mellett tanulni,szerintem nagyon nehez.Es a posztironak oriasi szerencseje,hogy a teljes fizeteset kapja,ugy hogy nem kellett igernie semmit:-) Ilyen otthon nincs ,Németországban pedig kiröhögnek .Valamilyen ehberert dolgozhatsz,elj meg ahogy tudsz belöle,ha nem megy maradsz segedapolo.

gabors 2018.07.17. 15:25:40

@Latcho Rom: Minek ???

O kb ebben el .... ezt irta nekem par tegnap

" maxval balcán bircaman · bircahang.org 2018.07.16. 05:14:44
@gabors:

Ugyanazt mondom most is. Tényeid nem cáfolják állításomat.

Könnyen kapható kólcenteres állás egyébként. De vigyázni kell: van ahol sok a munka. Tavaly majdnem rossz helyre kerültem. Amikor felmondtam a Kólánál, volt egy állás az Air France ügyféészolgálatán, látszólag minden oké, a kezdőfizetés se volt rossz, ráadásul alig kellett volna tanulni hozzá, hiszen csak jegyproblémákát kellett intézni. De azt akarták azonnal kezdjek, a régi helyen nem kitöltve a felmondást, s ezt nem akarták kifizetni. Szóval nem vállaltam, mást kerestem.

Egy ismerős ismerőse ment a helyemre. Utána mesélték: szar a munka, napi 150 telefonhívásra, ímélre kell válaszolni, az egész munkaidő munkával telik, szóval borzasztó. A zismerős ismerős fel is mondott 4 hónap után.

Viszont olyan kólcenterben is dolgoztam már, ahol napi 3-4 ímélre kellett válaszolni. Ott a 8 órából nettó 40 percet dolgoztam.

A mostani azért nem ennyire jó, de tűrhető a napi 15 ímél. A munkaidőm 75-80 %-ábna szabad vagyok.

S még valami: nem szabad olyan kólcenterbe menni, ahol kimenő hívások is vannak. Az mind szar hely. "

ehhez valoban folosleges barmit tovabb tanulni ...

London2009 2018.07.17. 15:53:12

@gabors: erdekes, hogy call centerben dolgozik kulonben. Viszont ha tenyleg 40 percet kell naponta munkaval toltenie es az agylovese a kommentiras, akkor mondjuk ez teljesen logikus munka a szamara... vagy szamodra, amennyiben itt vagy Birka es olvasod.

gabors 2018.07.17. 16:03:26

@London2009: " akkor mondjuk ez teljesen logikus munka a szamara."

ez nem logika ez balkanizmus van ennel jobb is majd lehet beteszem azt is .... szoval aki dolgozik vagy az luzer, es ha valami "jobb" munkat/foglalkozast akar az plane ... nem tudom ez olyan hintas hozzallas

De innen jott az a velemenye hogy felnott fejjel tanulni csak hobbi :-)

Bredpitt Monika 2018.07.17. 16:04:07

55 évesen!!!! Le a kalappal.

Bredpitt Monika 2018.07.17. 16:10:00

Bocs posztíró, de ezt nem bírom kihagyni....a tiszteletedre táncolnak (ha már belekevertem a kalapot.......)

www.youtube.com/watch?v=7LbHp1onxS4

Bredpitt Monika 2018.07.17. 16:15:58

De a kedvencem ez (ezt is ajánlom posztíró, látod, ők sem adják fel, hajrá!!!):

www.youtube.com/watch?v=H4wuH9pSSRo

Arthamyr 2018.07.17. 16:23:05

@London2009: "De sokkal jobb dolgok vannak az eletben es most is legszivesebben mast csinalnek, mint az irodaban ulnek. :D " - Szívemből szóltál. Én kifejezetten szeretem a munkám, de nem mindig azt van kedvem csinálni leginkább. Ha nyugdíjas leszek, akkor is fogok dolgozni emiatt, csak pl. lehet, hogy mondjuk 3-4 hétig nem nyúlok hozzá, ez most nem igazán menne még.

Mrs. Clayton 2018.07.17. 16:27:54

@M. Péter: de ez nem jelenti azt ha belfoldinek szamitasz angliaban akkor skociaban az angol tandijat kell fizetned mert ha eu-s is vagy akkor lehetsz allando uk es pl magyar lakos is egyszerre es igy jar nem csak a diakhitel , osztondij hanem lakber tamogatas is.
Ezt csak azert irom neked mert 3 eve ezek vitatkoztal velem es allitottad ha valaki angliaban allando lakos angol tandijat fizet skociaban hiaba eu-s is.

catnip cupcake 2018.07.17. 16:28:51

Gratulálok a posztolónak és sok kitartást kívánok.

Mi is kicsit hasonló helyzetben vagyunk: a párom nemrég végzett pszichiátriai nővérként, én pedg informatikát tanultam; mindketten 40 fölött vagyunk. M.o.-on valószínűleg furán néznének rám, hogy mit akarok én IT területen 40-es nőként:D

Manapság, amikor az emberek tovább élnek és a nyugdíjkorhatár is emelkedik, teljesen normális(nak kéne lennie), hogy az emberek pályát módosítanak és nem azt csinálják nyugdíjazásig, amit huszonévesen kezdtek.

London2009 2018.07.17. 16:35:15

@Arthamyr: en a korai nyugdijazasom utan kutyasetaltato leszek. Emberekkel sem kell foglalkoznom, szuper lesz! : )

Arthamyr 2018.07.17. 16:35:25

@gabors: A napi 40 perc munka kiemelkedően jó. Jelentősen ront a képen, ha be kell menni az irodába, mert akkor hiába csak 40 perc a munka, az idő mégsem használható fel teljesen szabadon, rosszabb esetben még úgy is kell csinálni, mintha dolgozna az ember és még utazásra is elvész némi idő. Egy éve 2-3 órát dolgozom (otthonról), és nagyon elégedett vagyok vele, azt gondolom ennél nekem jobb már nem fog jutni a nyugdíjig hátralevő éveimben. A napi 40 perc irreális álommeló lenne, elég durva órabér jönne ki vele... :D

Ha valaki megteheti, hogy napi 40 percet dolgozik és ezért legalább egy teljes munkaidős állás átlagfizetését elrakja, az a részemről maximális respect, semmi más (kivéve persze, ha törvényen kívül teszi). :) Az ilyen ember életvezetési döntéseit kritizálni teljesen értelmetlen...

London2009 2018.07.17. 16:36:07

@gabors: de miert? Szerintem annak, aki nem akar dolgozni, nagy igenyei nincsenek es az internetes kommentelesben eli ki magat, annak ez miert nem jo? Tokeletes.

Arthamyr 2018.07.17. 16:41:46

@London2009: Szuper dolog, ha szereted az ebeket. :) Mondjuk nekem semmilyem munka nem fog beleférni, ami napi rendszerességű kötöttséggel jár. Valami olyasmi kéne, hogy mondjuk negyedévente-félévente-évente kell teljesíteni, átlagosan napi 1-2 óra munka, de azért minden munkanapért kiszámlázok annyit, hogy legalább 3-400 euro maradjon adózás után. Ez ellen semmi kifogásom nem lenne, amúgy is szeretek dolgozni, mert frissen tartja az elmét, szórakoztató is, és jó érzés a sikerélmény amivel jár.
Csak ez a rohadt napi kötöttség ne lenne. :/

Arthamyr 2018.07.17. 16:43:27

@London2009: +1 Ha valakinek a netezés az elsődlegesen preferált tevékenysége, annak a bejárás sem gond, amit előbb írtam.

2018.07.17. 16:45:50

@Arthamyr:

"Egy éve 2-3 órát dolgozom"

Mi a munkád? (ha nem indiszkrét a kérdés)

Arthamyr 2018.07.17. 16:46:41

@London2009: Az igények alacsonysága fontos. Az igények lineáris növekedésével a kielégítésüknek költsége általában nem lineárisan nő.
Pl. ha beéred egy "szar" Porschéval, azt már utánad dobják akár 40000-50000 euroért, ha te minden áron inkább menő Pagani Huayrát szeretnél, kicsit mélyebre kell nyúlni a zsebben...

London2009 2018.07.17. 16:47:36

@Arthamyr: nem tudom, meg odebb van sajnos. Azt szeretnem ha lenne egy teljesen fix bevetel (lakas kiadasbol) es azon felul ha lenne kedvem dolgozni, az csak legyen egy kis zsebpenz. Igyekszem, dolgozom az ugyon...: )

Arthamyr 2018.07.17. 16:48:40

@Nagy kámpics: Elsősorban szoftverfejlesztő/tervező, de tartok konzultációt/tréninget, és követelmény analízissel meg szoktak keresni.

London2009 2018.07.17. 16:50:36

@Arthamyr: na mondjuk engem az autok nem erdekelnek. De a haz amiben lakom, annal inkabb. Illetve a hobbik, utazasok, szorakozas...ehhez mind penz kell.

gabors 2018.07.17. 16:59:21

@Arthamyr: " Az ilyen ember életvezetési döntéseit kritizálni teljesen értelmetlen... "

az rendben .... ha jol veszem ki te sajat magadnak dolgozol illetve szamlazol a vevidnek ...

az a kolcentereseket a te penzedbol fizetik legyen az bank Kola, Air France vagy barmi ...

ennel csak az lenne rosszabb ha valamelyik miniszteriumban csinalna ugyanezt ado penzekert :-)

en kiveszek szabadnapot ha nem akarok dolgozni (pl ma meg tegnap ) ...

amugy amit az utazasrol irtal azzal nagyon egyetertek nalam atlag 3 ora is elmegy utazasssal csak azert hogy a munkam 75-80%-a remote servereken csinaljam ... a tobbi meg ilyen olyan meetingek meg hasonlok szinte semmi olyat nem kell csinalnom amit csak ott abban az irodaban tudok megcsinalni (ja mar az sincs flex working place, laptopokkla par app van amit csak a corporate LAN-en lehet elerni de nekem az nem mindennapi dolog) ugy tunik managment hajlik 1-2 nap working from home beosztasra csak akkor meg novekszik az otthoni rezsi ( futes, hutes, telefon, viz meg ilyesmik ja a multkor volt a WC papir persze )

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 17:03:49

@gabors:

Volt egy kollégám, aki azt csinálta a munkahelyemen, amit te tartasz pozitívnak. Mondtam neki egyszer, hülyeséget csinál. Nem hitt nekem. Nálam jóval fiatalabb volt, az hitte én csak egy hülye öregember vagyok.

Képes volt napi 2-3 órát tanulni a termékekről. Mondtam neki: felesleges, mert ha ez az infó kell, megnézi, csak akkor, a hivatalos anyagban. S ha nincs ott semmi, akkor az a cég baja. Ő meg képes volt utána járni a dolgoknak, független termékértékelő fórumokat is nézve..

Aztán elkezdett panaszkodni, hogy egyes cégprocedúrák rosszak,s optimalizálni kellene. Mondtam neki, ha optimalizál, vele fognak kiszúrni, mert a kövekeztetás az lesz, túl sok az ideje, így terhelhető plusz munkával.

A gyerek 1985-ben született, nem élt felnőttként a kommunizmusban. Mondtam neki, mi volt a kommunizmusban. Ő komolyan elhite, hogy a liberális rend más, s most már értékelik a proaktív dolgozót. Hitt a hollywoodi propagandában.

Lassan a kolléga mint "probléma" lett megnevezve a főnökség által. A kisfőnökök külön megharagudtak rá, mert úgy értelmeztek, hogy a célja a valamelyikük helyére való lépés. A nagyfőnökök meg kb. "már megint problémázik" hozzáállással viszonyultak.

Már az európai központban (Manchester) is megjegyezték, mert az ottani vezetést is bombázta ötletekkel és panaszokkal. Ez plusz haragot hozott a helyi vezetés által, hogy őket semmibe véve, közvetlenül a magasabb szinttel kommunikál.

Már nem dolgozik nálunk. Felmondásra kényszerítették. S a felnondási idő alatt kiszúrtak vele folytonosan, nem kapott bónuszt.

Én meg betartom az értelmetlen szabályokat, nem szólok sose semmiről, semmit se javasolok, s majdnem minden hónapban megkapom a maximális bónuszt, hiszen elvégzem amit kell, szabályosan. Jó munkaerőnek számítok: időben jövök, nem hőzöngök, nem avatkozom bele a főnökök dolgába, csendben ülök. Ezért még plusz engedékenységet is kapok. Amikor nemrég Budapesten voltam, elromlott a kocsi karburátora, ami miatt 3 napot késtem munkából, de rögtön mondták, nem gond, a végén az lett, hogy csak 2 napot számoltak el szabadságként, s 3. napot elengedték.

S ez amerikai cég, a vezetők egy része angol itt helyben is.

Shaktee 2018.07.17. 17:04:10

@gabors: Gyerekei, családja jobban járna ha nem a neten trollkodna s tanulna ki valami szakmát, let légyen az arokasas, favagas, plaszterozas...de nem..neki igy teljes az elete. a kolcenterben.

A tegnapi dRump putin show-rol:

imadkozunk hogy nyerjenek midtermet a demokratak, s sittre vagjak ezt a mocsok hazaárulot, amerika szégyenét.

Shaktee 2018.07.17. 17:04:18

@London2009: azert mert egy tobbgyerekes apának Kell hogy legyenek igényei.
érted kicsi Kallaszom? :-)

London2009 2018.07.17. 17:08:46

@Shaktee: ugyan mar! Valoszinuleg meg igy is jobban elnek sok atlag magyar csaladnal.

gabors 2018.07.17. 17:13:05

@maxval balcán bircaman: nagyon jo lehet igy elni ...

"amit te tartasz pozitívnak." mar hogy valaki tanul es nem akar egesz eleteben egy kolcenterben ulni mint egy droid ?

ezzel mi a gond a nagy marxista mondta tanulni tanulni tanulni ...

Arthamyr 2018.07.17. 17:16:27

@Nagy kámpics: Ha már itt tartunk, te mivel foglalkozol (persze csak ha nem indiszkrét!)?

gabors 2018.07.17. 17:17:52

@Shaktee: "imadkozunk hogy nyerjenek midtermet a demokratak, s sittre vagjak ezt a mocsok hazaárulot, amerika szégyenét. "

imadkozni kar ... csak vesztegeted az oxigent ....

szavazni kell es minnel tobb amerikait meggyozni hogy szavazzanak olyan politikusra helyi vagy orszagos aki hajlando Trump ellen es a trumpian kultura ellen aktivan csinalni valamit.

Ahol en elek mar sokat nem lehet csinalni talan egy kongreszman van a kornyeken aki republikanus es vesztesre all.. hogy Upstate New York ban mi lesz nem tudni de a mostani kepviselok is trump ellen szavaztak a legtobb esetben

Arthamyr 2018.07.17. 17:19:42

@London2009: Na, engem az autók mérsékelten érdekelnek (annyira, hogy 15 éve nincs autóm), az utazás meg nem igazán - magát a folyamatot kifejezetten gyűlölöm, jó helyen lenni viszont szeretek, de általában nem bírom magam rávenni, hogy odamenjek. :D
A környezet (így a ház is), ahol élek nekem is elsődleges.

gabors 2018.07.17. 17:23:41

@Arthamyr: "az utazás meg nem igazán -"

Hm kubaba teleportoltatok ???

Arthamyr 2018.07.17. 17:29:25

@gabors: Az én pénzemből max. akkor fizetik, ha a szolgáltatásukat fogyasztom. És nincs ezzel semmi gondom, fizessék is meg őket jól! Volt idén két szopásom légitársaságokkal. Egyszer Londonban hagyott a British Airways a hó miatt, másodszor Bécsben hagyott a Ryanair, mert tönkrement a budapesti reptér. A British Airways-szel érintkezve mindenhol kedvesen bántak velem, egyáltalán nem vitatkoztak a költségtérítésen, igyekeztek a problémám megoldani, nagyon segítőkészek és korrektek voltak. A Ryanairnél patkányok voltak, először semmit sem akartak téríteni (csak pechjükre az újságban megígérték), és ezt gondolom az utasok egy semminél nagyobb része be is nyelte. :( Aztán megtérítették az extra költségeket, de kompenzációt nem voltak hajlandóak adni, most az ír felügyeletnél próbálkozunk még 2x400 eurot kirugdosni belőlük. A BA simán kifizetett kb. 800 eurot, semmit nem kellett vitatkozni, és nem nekem kellett keresni az ügyfélszolgálatost, hanem már a Heathrown vártak! Na ezért kell megfizetni az ügyféllel érintkező embert, akár a kólcenterest is.

Nem tudom, mennyivel növekszik az otthoni rezsi. Megmondom őszintén, én semmiféle emelkedést nem tapasztaltam, más kérdés, hogy a rezsi itt a megélhetés elhanyagolható része (pl. hiteltörlesztés/bérlés, fogyasztás, gyerek ovija mind sokkal több egyenként is).

Arthamyr 2018.07.17. 17:33:13

@gabors: Sajnos nem, nem is volt nagy élmény, pedig eléggé szerencsénk volt, mert 4 ülés jutott kettőnknek. Viszont azóta a legmesszebb, ahol voltam az Tel Aviv, az meg sajnos elkerülhetetlen az ügyfél miatt. És nem is tervezem, egyelőre a jobbik felem sem forszírozza a dolgot.
Jövőre visszaköltözünk a kontinensre, veszek egy autót, amit szívesen vezetek, és kocsival fogunk járni nyaralni, fasznak hiányzik ez a rohadt repülés. :)

Shaktee 2018.07.17. 17:41:19

@London2009: s mernnyivel jobban elhetnenek ha a trollkodas helyett tanulna, s komolyabb pizt csinalna..

Shaktee 2018.07.17. 17:41:19

@gabors: "trumpian kultura" a micsoda??? :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 17:41:19

@gabors:

Én egész életemben tanulok. Ha elmúlik egy nap tanulás nélkül, az elvesztett napnak számít nálam.

Mindig van könyv a táskámban. Plusz a tabletem, amire le van töltve 3-4 könyv pdf-ben. Míg más pornófilmet torrenteziik, addig én könyveket. Kb. 500 tételből álló gyűjteményem van: politológia, filozófia, nyelvészet, történelem, stb. Van továbbá egy nagyszerű orosz kalózhonlap, ahol van kb. 100 ezer tudományos könyv, 95 %-ban angol és orosz nyelven, ez sok pénzt spórol meg a tudásszomjas embernek.

S útközben meg előadásokat hallgatok. Most éppen az elméleti fizika filozófiai következményei izgatnak. Ezért éppen egy magyar csillagász-fizikus előadásait hallgatom, mindenkinek ajánlom: www.youtube.com/playlist?list=PL425D92484C2C3A68 - sőt, most elővettem egy fizika tankönyvet is, mert - hiányos fizikai ismereteim miatt - az előadások egyes részeiből egy hangot se értettem.

Viszont magamnak tanulok, nem a tőkének. Majd hülye leszek azért tanulni, hogy extraprofitot ajándékozzak bárkinek is!

Minden bérmunka droidság, csak van személyiséget jobban és kevésbé romboló.

London2009 2018.07.17. 17:41:20

@Arthamyr: nekem letelemem az utazas. Imadok jonni menni. Az mondjuk tenykerdes, hogy mar sokkal fontosabb a kenyelem, mint fiatalabb koromban. Ilyen TeePolgar fele utazast en egy bunteteskent elnem meg. Autoval is jo utazni, de nekem max ot ora amit vezetek. Annal messzebbre repulok. Sokkal kenyelmesebb. Nekem legalabbis.

vándor madár 2018.07.17. 17:43:10

@Mme Seldon: "Magyarországon 35 év a korhatár az orvosegyetemre jelentkezéshez." Ez már régen volt és minden szakra érvényes volt nappalin, nem csak az orvosira.

London2009 2018.07.17. 17:43:47

@Shaktee: biztos ott ez is eleg. Ez az o dolga szerintem.

gabors 2018.07.17. 17:44:18

@Arthamyr: "A Ryanairnél patkányok voltak, először semmit sem akartak téríteni (csak pechjükre az újságban megígérték), "

ahoz kepest hogy nem szeretsz utazni nem rossz...

DE KB mit vartal a Ryanairnel ??? eleve nem eri meg azt amit esetleg sporolsz ...

Ha nem tudok megfizetni egy normalis repjegyet akkor nem megyek a Zoldfoki Szigetekre oszt annyi ...

Bredpitt Monika 2018.07.17. 17:46:17

Hol van kék madár? Már rég láttam, a Bárányok hallgatnak c. filmet nézed? (a cím miatt választottad gondolom)

Bredpitt Monika 2018.07.17. 17:48:21

@Golf2: te kis lusta! mindjárt megszámolom hányadik voltál ma

gabors 2018.07.17. 17:49:46

@Shaktee: "@gabors: "trumpian kultura" a micsoda??? :-) "

a vo megreformalja a kormanyzast, ezenkivul kozelkeleti legfobb tanacsado, orosz hatso kapu nyitogato, borton reformer (erre lehet hamarosan szukseg lesz)

a lany tanacsado mindenben foleg divat, meg kinai bizbasz gyartas

vo csaladja gyujti a kulfoldi befektetoket beutazasi vizumoker..

latsz valami orbanit itt ???

Arthamyr 2018.07.17. 17:50:32

@London2009: A merciben krúzolva én is meg fogom szeretni. :) 5 órás vezetési távolságra szerintem nem éri meg a repülő, mert annak kb. 3 óra az overheadje, és az utazás és az overhead nagy része is szar. Nem szeretem, ha a kényelmetlenségekkel szembesülök, amiket a hétköznapi életem nagy részében már magam mögött hagytam.
Másrészt ha van egy autónk, amit élvezettel vezetek és örömmel ülök bele, miért ne mehetnék át az egész kontinensen vele? Közben megállunk tuti kis fogadókba, szállodákba, esetleg több napra is, na ez az utazási forma már egész más. :) Nyilván így nem lehet elmenni Japánba vagy Kanadába, de annyi baj legyen, felrakom őket a hosszú listára, ahova nem fogok elmenni...

London2009 2018.07.17. 17:51:50

@Arthamyr: nekem is most fizetett ki a BA egy taxit mert City helyett Southenden raktak le... Ettol fuggetlenul ok sem tokeletesek, tudnek sztorikat meselni...

Arthamyr 2018.07.17. 17:55:01

@gabors: Mi nem azért megyünk Ryanairrel, mert nem futja jobbra, hanem mert Dublin és Budapest közt nincs más közvetlen járat (vagyis van Aer Lingus, de az csak marginálisan jobb, és reggel hatkor repült). Nem fogok Londonon keresztül utazni Budapestre, és reggel hatos járattal sem...
Hidd el, ha lenne még pl. Malév, vagy akár az Aer Lingus reggel 9 és este 9 közt repülne, nem ezzel a szarral mennénk. Sajnos félreeső/lényegtelen városok között nem tolonganak a légitársaságok, hogy ők szállíthassanak...

Bredpitt Monika 2018.07.17. 17:55:12

@maxval balcán bircaman: bocs, nem bírtam kihagyni, tudom mennyire imád téged........

ha most itt lennél fordíthatnál nekem, van egy stalker em, most csengetett be tíz perce, azt hittem már értésére adtam, hogy kicsit túltolja, ez a magyarul nem beszélő nagypapa......

most minden humorérzékemre szükségem lesz.....hogy ne nyírjam ki......
miért van az, hogy a férfiak félreértik ha egy nő csak kedvesen beszélget egyet velük??????

Csodabogár 2018.07.17. 17:56:37

@gabors: Utolsó munkahelyemen addig organizáltam magam körül a munkámat, mig majdnem elfogyott. Soha a büdös életben nem szenvedtem annyit munkahelyen, mint ott. Munka alig volt, de az időt ki kellett tölteni. Miután 2 évvel a nyugdijazás előtt voltam, a változtatásnak már semmi esélye nem volt. Lehet, hogy perverz vagyok, de ha már a munkahelyen vagyok, akkor szeretem ha van mit csinálni és gyorsan telik az idő.

London2009 2018.07.17. 17:58:06

@Arthamyr: nekem errol egeszen mas a velemenyem, de mar igy is tul sok mindenben ertunk egyet, ugyhogy jo ez igy. : )
Mi hosszu utra mar evek ota csak business classon utazunk. Annyi a pontunk, hogy el sem tudjuk oket hasznalni. Ugyhogy igy nyilvan konnyu! Mondjuk engem ugy ahogy van a repules nem faraszt, hosszu utat is siman vegig ulnek economyn, de ha van ez a lehetoseh, igy nyilvan kihasznaljuk... Bar ebben egyedul vagyok mert a ferjem nem utazna mar, csak kenyelemben.
Pont Japanba vagy Kanadaba megyunk jobore sielni. Majd kuldok lapot. : )

Arthamyr 2018.07.17. 17:58:39

@London2009: Biztos nem, de amit márciusban kaptam, azt korrekt, ügyfélközpontú szolgáltatásként éltem meg (persze nem örültem neki).
A Ryanairről csak az utóbbi pár hétben több cikket olvastam, hogy elhagyták a poggyászokat, kényszerleszálltak és nem törődtek az utasokkal stb. Ezt a rohadt bandát szét kéne büntetni, hogy menjenek csődbe a picsába, majd az egész vezetőségét lesittelni. :)

London2009 2018.07.17. 18:03:36

@Arthamyr: ami a vicc, hogy mar nem is olcsok... ezer eve nem utaztam veluk, ugyhogy nem erint. Ez viszont irto gaz, hogy Dublinbol csak ok szallnak... pahhh

gabors 2018.07.17. 18:04:38

@Arthamyr: "5 órás vezetési távolságra szerintem nem éri meg a repülő, mert annak kb. 3 óra az overheadje, "

es akkor lehet hogy 20-km-re vagy mondjuk Londontol vagy akar New York-tol ... (nem is beszelve De-Gaul !!! my god ) de Ferihegy sem akarmi ...

most akkor ott berelsz egy autot hogy oda is erj ahova akarsz menni ...

akkor mar inkabb sajat auto ... en usa-ban meg DC-be so Floridaba is inkabb sajat autoval megyek pedig az joval tobb mint 5 ora

Arthamyr 2018.07.17. 18:06:35

@London2009: Nekünk sosem lesz annyi bevételünk, hogy 3-5000 euro/fő kiadását bevegye a gyomrom. Én erre kb. akkor lennék hajlandó, ha napi 10000 euro lenne a családi bevétel, nettóban, de már évekkel azelőtt abbahagynám a munkát, hogy elérnék oda, szóval ez nem fog bekövetkezni...
Lehet, hogy ti annyira jól álltok, hogy Spanyolországba is business classon repültök, de nekünk ez az nem ér 2k eurot. Másrészt Londonból összehasonlíthatatlanul nagyobb a választék, ha pl. Dublinból akarsz Budapestre repülni, amennyiben Business classal vagy csak hajlandó, akkor az átszállásos lesz. Tényleg megér plusz 3-6 órát és több ezer eurot, hogy business classon utazz? És ez a legtöbb célra elmondható, ha Dublinból utazol, pl. nem tudom, Faroba megy-e business classos járat.

Csodabogár 2018.07.17. 18:06:47

@gabors: Trump Londonban nyilatkozott, hogy készül a második 4 évre! Amilyen hülyék vannak nálatok, még meg is választják mégegyszer.:-(

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 18:07:14

@London2009:

Változó. Volt olyan munkahelyem, ahol napi 5-6 órát kellett dolgozni.

A jelenlegi helyemen ez változó. Télen megesett, hogy napi 3-4 volt a munka, de mostanában ez inkább napi másfél óra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 18:07:30

@gabors:

Itt nálunk jelenleg a kólcenteres munka kifejezetten jól fizet.

Csak pár példa fizetésekre (nettó, havi, euróban):
- nagy közértben pénztáros: 440 euró,
- gimnáziumi tanár: 350 euró,
- gyógyszerész: 520 euró,
- állami ügyintéző (nem vezető): 450 euró,
- informatikus: 1100 euró,
- McDonald`s alkalmazott: 390 euró.

Az én nettóm jelenleg 917.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 18:07:43

@London2009:

Nekem a fő szempont nem is az írás, hanem az olvasás.

Ha nem tudnék kommentelni, azt kibírnám. De ha olvasni se tudnék, azt nem, azonnal más munkahelyet keresnék.

Eleve a szabad idő átlag kb. harmadát használom írásra, s abból is csak egy rész a komment, mert a saját gobdolataimat is igyekszem leírni sokszor más formában.

Arthamyr 2018.07.17. 18:10:29

@London2009: Van Aer Lingus is (amíg fel nem vásárolja a Ryanair, bár ezt eddig elkaszálta a versenyfelügyelet), de sajnos az sem sokkal jobb (persze azért ha reális opció, azt választjuk).
A reggel 6-7-es felszállás nekünk kizáró ok, pedig kb. 40m alatt tömegközlekedéssel is kiérünk a reptérre (taxival 25 perc, de a busz a házunktól 50 méterre áll meg és a reptéren tesz le.)

London2009 2018.07.17. 18:10:58

@gabors: @Arthamyr: atgondoltam es rajottem, hogy hulyeseget irtam. Tehat Devonba gyakran megyunk es nyilvan vezetunk. De most jonnek a szuleim latogataba es elmegyunk kirandulni es igy neztem ki direkt, hogy 2-3 oranal ne kelljen tobbet vezetnem...
A noveremek minden evben levezetnek Portugaliaba. Na ilyet soha nem csinalnek. Megyek latogatoba egy baratnomhoz aki kb. 3 oranyira lakik kocsival, no oda is inkabb vonattal megyek. Nincs kedvem annyit kocsikazni.
De mentem mar Manchesterbe is repulovel. : )

vándor madár 2018.07.17. 18:11:18

@M. Péter: Az egyetemi tandíj és az ápolóképzés volt ingyenessége (NHS fizette) 2 különböző dolog. Az egyetemi tandíj szempontjából belföldinek számítunk, legalább is még.

"To be eligible to apply for an NHS bursary you must have been 
living in the UK, 
the Channel Islands or the Isle of Man for 3 years up to the start of the academic year."

www.gov.uk/nhs-bursaries/eligibility
www.gov.uk/government/publications/nhs-bursary-reform/nhs-bursary-reform

Arthamyr 2018.07.17. 18:11:36

@maxval balcán bircaman: A szabad idő harmada sem kevés azért, az napi 2 és fél óra a számok szerint.

Csodabogár 2018.07.17. 18:11:42

@London2009: Szombaton repültünk haza Kölnből. Elhatároztam, hogy a jövőben csak vonattal utazom első osztályon. Persze tengeren túlra már nem megyünk, kinőttünk belőle.
De igazad van, én is mindig utaztam amint lehetett. Most már meggondoljuk, elég fárasztóak tudnak lenni a több órás város nézések.:-(
Ha meg nem látunk semmit, akkor minek utaznánk?
Addig kell utazni, amig az ember bírja fizikummal. 80+ -ban már meggondolandó a dolog sajnos.

gabors 2018.07.17. 18:13:53

@London2009: "BA egy taxit mert City helyett Southenden raktak le... Ettol fuggetlenul ok sem tokeletesek, tudnek sztorikat meselni...
"

Ne is mond a legjobb baratom eskuvojet kestem le majdnem a BA miatt meg a 90-es evekben ... valami gaz volt meg a New York-i indulaskor (pedig direkt nem az olcsobb Malev-el mentem mert az csak aznap erkezett volna marmint az eskuvo napjan)

Mire Londonba ertunk mar az egesz terv osszemlott pedig egy napot rahagytam ... csak masnap az eskuvo napjara birtak BP-re vinni Koppenhagan keresztul ugy hogy a csomagot nem is mondtak biztosra ...

Amiben viszont segitettek SOKAT hogy a berauto ceg megvart rendesen ott voltak erkezeskor (BA vegul fizette az elso 3 napot) ... de fasza volt mert szoszerint a kezdesre ertem Egerbe ugy hogy igen nyomtam az M3-son ... ja vacsora nagyon fasza volt

Arthamyr 2018.07.17. 18:18:26

@maxval balcán bircaman: Nagyon is értékelik a proaktív dolgozót, csak nem minden cégnél, és nem mindegy, hogyan proaktív valaki. :) A seggen ülésből, kussolásból még senki sem lett sem felső vezető, sem semmiféle igazán sikeres ember. Viszont ironikus, hogy a személyiségük és mentális beállítottságuk miatt ezen emberek túlnyomó többsége nem képes kiélvezni a sikerük jutalmát. :)

gabors 2018.07.17. 18:18:53

@Arthamyr: "@gabors: Mi nem azért megyünk Ryanairrel, mert nem futja jobbra, hanem mert Dublin és Budapest közt nincs más közvetlen járat ("

OK ezt honnan tudtam volna Dublinban meg soha nem voltam Bp-en sem egy ideje ... de Ryanairrel akkor sem mennek ha at kell szalni :-)

gabors 2018.07.17. 18:20:57

@Bredpitt Monika: "@gabors: Mi nem azért megyünk Ryanairrel, mert nem futja jobbra, hanem mert Dublin és Budapest közt nincs más közvetlen járat ("

ez az irani faszi ???

hivd fel a TEK-et hogy iszlmista terroristat lattal aki be akar szervezni valamibe de nem erted hogy mibe ... lehet elviszik egy idore ...:-)

London2009 2018.07.17. 18:21:29

@Csodabogár: egyetertek. Sok minden valtozik az eletkorral. Regebben engem meg egy hajnali repulo jarat amin allni kell sem tantoritott volna el barmilyen uttol, ha en menni akartam. De ez mar regota nem igy van. Ha megyek, akkor tenyleg oda es olyan modon, ahogy az nekem tetszik.

Arthamyr 2018.07.17. 18:22:12

@Csodabogár: Én ezt agyilag nem bírom, engem irritál, hogy számomra elfogadhatatlan kényelmi szinten kell léteznem, ha nem muszáj.
Fizikailag sokkal többet is bírok, de minek szopjak egy utazással 10-15 órát, ha ezt sokkal tartalmasabban is eltölthetem? Megéri a 20-30 óra rendkívüli (és elkerülhető) kényelmetlenség azt, hogy egy valami miatt jobb helyen vagyok? Ennyi erővel miért nem megyek oda, hogy ott éljek, ha az jobb?

gabors 2018.07.17. 18:23:14

@Csodabogár: nemtudom miert irod nekem de egyetertek bar azert az sem mindegy hogy mit kell "csinalni" ....

Arthamyr 2018.07.17. 18:25:16

@gabors: Ok, akkor örülj a szerencsédnek, hogy nem itt vagy. Én azt mondom, hogy inkább repülök 3 órát Ryanairrel, mintsem átszálljak és kifizessek egy rakás pénzt azért, hogy min. 3 órával többet utazzak. Szerintem ez butaság és nagy pazarlás lenne.

Arthamyr 2018.07.17. 18:28:12

@London2009: "Ha megyek, akkor tenyleg oda es olyan modon, ahogy az nekem tetszik. " - Így vagyok ezzel én is. Leszámítva a munkát, de valamiből élni kell, és nem lehet mindenkinek zsíros, laza londoni állása. :)

gabors 2018.07.17. 18:28:31

@Csodabogár: "@gabors: Trump Londonban nyilatkozott, hogy készül a második 4 évre"

csak szolok hogy 2017 Januar 21-en regisztralt a 2020-as valasztasokra ... (csak lehet nem tudod ez egy nappal volt a beiktatasa utan)

szoval nekem nem nagyon mondasz ujat ... amugy ezt azert csinaljak mert ez fizeti azokat az orult gyuleseket amiket mar azota is tartanak azok MAR mind a 2020-as valasztasi kampany reszei mert amugy nem repulhetne ado penzbol ossze vissza az orszagban az AirForce One-al igy viszont mnden legalis ... ugyes nagyon ugyes lehet valami balkani kapcsolata :-)

gabors 2018.07.17. 18:31:33

@maxval balcán bircaman: "Az én nettóm jelenleg 917. "

Ha ez heti akkor oda be sem mennek ...

ha havi akkor inkabb megasnam a sajat siromat :-)

igenytelen vagy nem kicsit

London2009 2018.07.17. 18:38:14

@gabors: hagyjuk mar! Nezd meg az arakat Bulgariaban...
Nyilvan ez Londonban sem erne semmit, de ez sem a Balkan... na...

gabors 2018.07.17. 18:40:40

@London2009: "3 oranyira lakik kocsival, no oda is inkabb vonattal megyek. "

vonat ha valoban egyszeru akkor valoban jobb..

mikor a cegnel havonta kellett mennem DC-be en voltam az egyetlen aki a vonatot valasztotta... (kb f6-8 honap vagyis max 10x)

akkoriban meg NYC-ben laktam es subway/metro 20 perc volt az allomsig mig DC-ben gyalog tudtam elerni az irodat ... a nagy lo izeert sem mentem volna repulovel pedig akoriban szo szeerint be lehetett setalni a shuttle be semmi vizsgalat...

DE DC-ben majdnem egy ora volt Dulles-bol az iroda taxival amit nekem kellett fizetni ...

Bostonba is mentem inkabb vonattal de az usa-ba a vonat egy ket viszonlatot leszamitva nem mukodik (es lassu)

vándor madár 2018.07.17. 18:42:33

@gabors: "igenytelen vagy nem kicsit" ??? Szerintem ez Bulgáriában egy nagyon jó fizetés. Ráadásul egy bölcsész sehol nem keres annyit, mint egy műszaki szakember, orvos vagy közgazdász.

@maxval balcán bircaman: Milyen nyelvtudás kell hozzá? Kell tudni bolgárul is?

gabors 2018.07.17. 18:46:40

@London2009: havi 1000 euro netto tobb gyerekkel ?

csak kerdezem mennyivel kevesebb ott a benzin, kaja, villany, vagy egy auto ?

Ja tudom sokan elnek 1 dollar/day korul ha negyen vannak (2 gyerek meg az asszony) akkor ez mar nem is rossz 1000/4=250/30=8.33 euro naponta ...

na most akkor ki is viccel... ez mar a balkanon is igenytelen

Arthamyr 2018.07.17. 18:47:19

@gabors: Ne viccelj már! Heti nettó 917 Európa legtöbb részén nagyon is jó, főleg kvázi semmittevésért (megkockáztatom, az ide posztolók többsége szerintem ez alatt van; itt egy cikk pl.: index.hu/kulfold/szevasztok/2018/07/17/nemetorszag_munkavallalas_munkaero-kozvetito_fizetes_lakas_adozas_szakmak/). Sőt, a havi 917 sem vállalhatatlanul rossz, pl. kelet-európai országok vidéki részein teljesen korrekt életszínvonalon. Apósom/anyósom mindketten orvosok, és nyugdíj előtt nem kerestek ennyit.
Az meg, hogy valaki "igénytelen", nem tudom, miért szégyen. Akkor most nem 2 milliós mansionben lakom (ha mondjuk havi 15k nettó bevételem lenne, ilyenben laknék, és ennyi minimum kéne ahhoz, hogy ilyen vehemenciával fikázzam azt, aki a semmiért heti 900-at kap), igénytelen vagyok, esetleg kezdjem ásni a síromat? Ugyan... :) Ez is olyan, mint a Pagani, tök felesleges az élvezetes élethez. Ha most elém raknának egy papírt, amin aláírhatom, hogy a mostani heti 917-nek megfelelő garantált (reálértékben 917) lóvéért nyugdíjba mehetek, nem is gondolkodnék semmit...

Arthamyr 2018.07.17. 18:48:42

@London2009: Ha Birca Bulgáriából ír (tudtommal az EU (egyik?) legszegényebb országa), ott a 917/hó nettó bőven átlag feletti.

London2009 2018.07.17. 18:49:53

@gabors: a felesege is biztos ennyit hazavisz. Tisztaban vagy te a mo-i videki atlag fizetesekkel?

Arthamyr 2018.07.17. 18:50:02

@gabors: Amiket felsoroltál, az nem mindenkinek jelentős tétel. Nekem pl. az autó 15 éve 0, és a benzin is.

gabors 2018.07.17. 18:51:44

@maxval balcán bircaman: bocs elfelejtettem irni

nem csoda hogy onnan meg tobben mennek nyugatra epiteni a rohado kapitalizmust ...:-)

Arthamyr 2018.07.17. 18:52:33

@gabors: tradingeconomics.com/bulgaria/wages
Ez gondolom bruttó, nem tudom, mennyire pontos. Ez alapján tök átlagos/még talán jobb is a 900, bár ahogy tudom Bulgáriában elég alacsony az adó.

Arthamyr 2018.07.17. 18:54:59

@Arthamyr: @gabors: LOL. Most nézem, hogy ez nem eur, hanem bgn, szóval a 917 kb. az átlag duplája arrafelé, szuper fizetés. :)

Shaktee 2018.07.17. 18:58:23

@London2009: minek jossz allandoan a magyar videki fizetesekkel?
amugy + a birka nem videki ember.

somlobodog 2018.07.17. 18:58:31

@gabors: ez a call centeres birka a modern kor KMK-sa. Ezzel a mentalitással a szocializmus epitese alatt is seggbe rúgták volna:)). Örülhet a "ballib" vilagnak különben ehenhalna a szerencsétlen felmuvelt

gabors 2018.07.17. 18:59:38

@Arthamyr: "@gabors: Amiket felsoroltál, az nem mindenkinek jelentős tétel. Nekem pl. az autó 15 éve 0, és a benzin is. "

de azt szamolod hogy mennyit koltesz vagy taxira vagy hazhoz szallitasra ...? Lehet nagyon jo tomegkozlekedes van arrafele (azt szamold azert bele) de itt ha orvoshoz megyunk mert 50 felett azert ez mar elofordul oda vissza lenne $50 a helyi "taxi" ez csak egy pelda heti bevasarlas ... szinten ...

Az auto mint mart tobbszor is irtam itt nekem megtakaritas mert munkaba is avval jarok kiszamoltam evekkel ezelott senki nem hitte el de igy van (tudom usa tomegkozlekedes meg minden) de vagy it vagy ugy meg kell fizetni a helyi es kozeptavu kozlekedest .. van ahol a tomegkozlekedes megoldas (ott sem ingyen van az mert nemcsak a jegy hanem az adokat is nezni kell)

gabors 2018.07.17. 19:10:00

@Arthamyr: "Ne viccelj már! Heti nettó 917 Európa legtöbb részén nagyon is jó,"

ez mint heti netto itt sem rossz bar netto mint olyan baromsag mert hogy mennyi es milyen adot kell nekem fiztenem az maganugy..

de mint irtam ennyiert nem mennek be dolgozni ... hanem keresenek valami jobbat

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:19:34

@Arthamyr:

A kommentelés célja az ingyen visszacsatolás beszerzése alapvetően,

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:19:39

@Arthamyr:

S ki akarna a szó liberális értelmében sikeres ember (azaz milliárdos) lenni? Én nem. Messzemenően sikeres ember vagyok egyénként a szó más értelmében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:19:42

@gabors:

Ez havi nettó. Itt a legkisebb az egész EU-ban a havi nettó átlagbér, jelenleg kb. 410 euró.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:19:49

@London2009:

Mondjuk az árszint itt a magyar szint 80-85 %-a. Azaz a keresetem kb. mimntha Budapesten kapnék nettó havi 1100 eurót. Ez Mo-on is az átlag felett van, a magyar átlag most havi nettó 480 körül van.

Arthamyr 2018.07.17. 19:24:07

@gabors: Nagyon keveset (átlag havi tizes nagyságrendben, száznál biztos kevesebbet). Amíg dolgozni jártam, begyalogolhattam volna (kb. 2km), de arra is sajnáltam az időt, így biciklivel kényelmesen bementem (ami egyébként gyorsabb volt, mint autóval lett volna, a dugó miatt).
Amióta tavaly felmondtam, a lakás 200 méteres körzetét nem kellett elhagynom, leszámítva a külföldi utakat és a szabadidős tevékenységet, ahova legtöbbször gyalog vagy bicajjal megyünk. 200 méteres körben van minden ami kell, bolt, orvos, konditerem, posta, bank, hentes, halas, mozi, éttermek, pubok stb. A házhozszállítás sokszor ingyenes (pl. bútor, drágább elektronikai cuccok stb.), a tescoval "nagybevásárlunk" hetente, kéthetente, 2-3 euro a házhozszállítás, időponttól függően (persze van 5-7-ért is, de mivel mi itthon vagyunk, kérhetjük délelőttre is, amikor olcsó).
Itt kicsit mások a távolságok, méretek, egész Írországban laknak kb. ötödannyian, mint NY vonzáskörzetében. :D

Az, hogy kinek mire elég a havi/heti 900 euro, teljesen életvezetéstől és lakóhelytől függ. Ahogy ismerem, London2009-éknek az egy napra is csak szűkösen lenne elég, van, aki jól és elégedetten elvan belőle egy hónapig. :) Bulgáriában teljesen rendben van az, de a magyar vidéken is korrekt, mint mondtam, apósomék orvosként, több évtizedes tapasztalattal nem kerestek annyit (már ha a magánrendelést leszámítjuk). Ahol ők dolgoztak, ott a nővérek 90-150k nettót kaptak, és mégsem haltak éhen. :) Kicsit elfelejtetted a magyar/kelet-európai valóságot, ha heti 917-et kiröhögöd. Azt Magyarországon igen kevesen kapják meg, gondolom Bulgáriában még annyian sem.

Arthamyr 2018.07.17. 19:29:23

@maxval balcán bircaman: Ha te így érzed, az elég, élj vele boldogan. :)
A milliárdos racionális értelemben sikeres ember (bár nem rájuk gondoltam, ahhoz azért több dolognak kell összejönni, hogy valaki azzá váljon). Mi az, hogy "liberális értelemben" amúgy?

Arthamyr 2018.07.17. 19:36:22

@gabors: A nettó az, ami számít. Kit érdekel, ha napi 500 eurot keresel bruttóban, ha több, mint a felét megeszi az adó, sokkal jobb, ha bruttó 400, és 10% alatti adóval rendezed a kötelezettségeid. A megfelelő adózással baromi nagyot lehet szakítani, ha az ember nincs alkalmazotti létre kárhoztatva (persze annak is megvannak az előnyei).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:39:32

@vándor madár:

Itt nem-vezetői beosztásban, bérmunkásként a legjobban a programozók, építészmérnökök, közgazdászok keresnek.

A jogászok már pl. nem.

Biztosan hihetetlenül hnagzik, de egy kezdő banki jogász a FELÉT keresi, mint egy jobb kólcenterben egy kezdő.

Az én nagyobbik fiam jogász diplomával rendelkezik, s ő is egy kólventerben dolgozik, jobb helyen, mint én. 1150 eurót keres nettó, plusz bónusz, ami változó, de a havi nettó lehet akár 1400 is esetlegesen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:39:42

@vándor madár:

Angol és magyar kell az én állásomba.

Az angol minden bulgáriai kólcenterhez kell. Mert ezek szinte mind idegen cégek,s a vezetőség nem tud egy szót se bolgárul.

Ezért bolgártudás nem is kell. Voltak már magyar kollégáim, akik egy szót se tudtak bolgárul.

Pompeo 2018.07.17. 19:39:50

@Arthamyr: sz@r lehet neked:-) Egyedüli ertelme az eletnek az utazas:-) Nem mindig es allandoan,es csak olyan helyekre ahol nincs tömeg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:40:21

@gabors:

Mindenki igénytelen valamiben.

Te is biztosan.

Én pl. igénytelen vagyok a karriert illetően.

Mi ugyanis az életcélom? Az, hogy legyen sok szabadidőm, mert szeretnék mélyelemezni.

Na most, mik az opciók:
- gazember leszek, s sok pénzt összelopok - ez sértené a hitelességemet.
- tőkés leszek, s sok embert kizsákmányolok - ez is sértené a hitelességemet,
- feltalálok valamit, s szabadalmaztatöm milliókért - nem találtam fel semmit,
- szerencsejártékon nyerek nagy összeget - ebben még lehet sikerem,
- karriert építek, s főfőnök leszel valahol, magas bérrel - egyetlen embert se ismerek, aki ezek után szabadidővel tudott volna rendelkezni, soha senki se tudott visszavonulni,
- valaki megfizeti azt, ami a hobbim - nem piacképes a hobbim, plusz függnék attól aki fizet nekem,
- hatalmas vagyont öröklök - még ha minden örökséget is megkapok, ami lehetséges, ez akkor se lenne annyi,hogy meg tudjak élni belőle életem végéig.
- elmegyek dolgozni, olyan helyre, ahol hiteles tudok maradni. s marad jelentős szabadidőm - ezen vagyok most.

Hidd el, én is szeretnék multimilliomos lenni, annyi pénzzel, hogy soha ne kelljen dolgozni, de nem jött össze eddig soha.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:40:28

@gabors:

Igen, a lakosságszám 2 millióval csökkent 25 év alatt. A komunizmus bukásakor majdnem 9 millió volt, most picit 7 felett van.

Ráadásul a 90-es években itt a magyar szint 30 %-a volt, nem a 80 %-a, mint most. Mondjuk képzeld el, akkor az átlag bolgár nem engedhette meg magának, hogy bemenjen egy McDonald`sba enni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:40:41

@Arthamyr:

A fizetésem bruttó 2260 bolgár leva. Ebből lejön 11 % egészségbiztosítási és nyugdíjadó. Marad tehát 2011 leva, amiből lejön 10 % SZJA. Marad 1810 leva, ez euróban 924 leva.

Szóval akkor az elpbb rosszul számoltan, nme 917, hanem 924...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:44:29

@somlobodog:

Gondolod, egy amerikai multi nem rúgna ki, ha nem kellenék? Csak a profit számít a tőkének.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:44:34

@gabors:

"hogy mennyi es milyen adot kell nekem fiztenem az maganugy"

A proletárt csak egy összeg érdekli: mennyit utalnak a kártyájára. Az, hogy milyen bűvészkedés zajlik a bruttó és nettó közti bűvös mezőben, az a legkisebb mértékben se számít.

Arthamyr 2018.07.17. 19:45:04

@Pompeo: Sajnos ezen már nem tudok segíteni, nem tehetek róla. :) De azért nem fogok élni gabors javaslatával, és nem kezdem el ásni a síromat.

gabors 2018.07.17. 19:49:28

@Arthamyr: "@gabors: A nettó az, ami számít. Kit érdekel, ha napi 500 eurot keresel bruttóban, ha több, mint a felét megeszi az adó, sokkal jobb, ha bruttó 400, és 10% alatti adóval rendezed a kötelezettségeid. "

Ez eddig igaz, de miert erdeklene ez barkit is itt meg nem lattam olyat hogy keresunk padloburkolot NETTO heti $900 dollarert ... mert a munkaert fizetnek X osszeget hogy ezert az adott valaki milyen adoval tartozik es kinek (mert van allami es esetleg varosi ado is) a munkahoz semmi koze.

Amit a munkaltato csinal fizet barkinek pont ugyanannyit levonja az allam altal eloirt adoeloleget (de ezt lehet irasban kerni hogy ne vagy tobbet vagy kevesebbet) es ennyi ...

Most hogy ez valakinek pl az egyetlen allasa vagy a harmadik, , ... felesegevel egyutt adozik aki evi 1 milliot visz haza igy a minimalberkent fizetett $7.25 dollarjabol is kell majd adozni .. KIT ERDEKEL ...

Pl havi szinten mennyi a nettom, nem is igazan tudom (ki tudom szamolni mert minden adat rendelkzesemre all) csak megint a "netto" definiciojaval lesz gond.

Arthamyr 2018.07.17. 19:49:36

@maxval balcán bircaman: Azért nem teljesen így van ez. Nehezen kimutatható/mérhető, hogy _te_ mennyi profitot termelsz a cégnek. Te írtad le előbb a kollégád pályáját, az pontosan jelzi, hogy kurvára mindegy, itt ki mennyi profitot csinál köztetek, nem azért tartanak titeket. :)
A legtöbb ilyen multinál amúgy is istentelen pazarlás megy, mert képtelenség maximálisan hatékonyan menedzselni egy céget bizonyos méret felett. Törvényszerű, hogy sok lesz a potyautas, de elbírja a cég. És ha épp megszorulnak, akkor sem feltétlenül azt építik le, aki a legkevésbé hasznos, mivel képtelenek pontosan mérni. :)

gabors 2018.07.17. 19:52:59

@maxval balcán bircaman: "Az angol minden bulgáriai kólcenterhez kell. Mert ezek szinte mind idegen cégek,s a vezetőség nem tud egy szót se bolgárul."

ezeket szoktam letenni... eloszor azert kerem hogy tegyenek mar at az usa-ba ilyenkor jonnek valami Josh-nak hivott indiai-val :-(

Arthamyr 2018.07.17. 19:55:33

@gabors: A padlóburkolót érdekli (bircaman meg a mi esetünkben a padlóburkoló, nem az ügyfél)! Ha mondjuk valaki megteheti, hogy A munkát 10%-os adókulccsal végez el 1000 dollárért, meg B munkát 50%-os adókulccsal 1500 dollárért, akkor A munkát fogja elvégezni. Sőt, még olyan "finomságok" is bejönnek, mint a megélhetés költségei, mert hiába 600 euro a nettó bére Nyíregyházán, 1200 euro meg Londonban, nagy eséllyel Nyíregyházán jár jobban. Senkit nem érdekel, hogy a cég/ügyfél mennyit fizet, max. azért, hogy mennyit lehet kérni, de a saját szempontjából értelmes ember azt nézi, hogy neki a legtöbb maradjon meg. Tök mindegy, hogy azért marad kevés, mert keveset ad a munkáltató/ügyfél vagy azért, mert lenyeli az állam.

gabors 2018.07.17. 19:56:01

@maxval balcán bircaman: "A proletárt csak egy összeg érdekli: mennyit utalnak a kártyájára. Az, hogy milyen bűvészkedés zajlik a bruttó és nettó közti bűvös mezőben, az a legkisebb mértékben se számít. "

ezek a hulye proletarok, azert tedd hozza ...

mar leirtam hogy ez mennyire nem ilyen egy-bites ... de lehet ezert vagy proletar

Arthamyr 2018.07.17. 19:56:20

@gabors: Ez van, k. drágák vagytok. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:57:50

@Arthamyr:

Én konkrétam tudom, mert tudom, hogy a mi részleget mennyit számláz a központnak, emberenként 2400 eurót.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:57:51

@Arthamyr:

Nem, nem elég a pénz. De nincs lehetőségem többre. A jelentősen többhöz vezető út vagy a szabadidőmet venné el vagy ellenkezne elveimmel.

Igen, esetleg lehetne 10 %-kal több. Se nem oszt, se nem szoroz. Nme szeretek ugrálni amunkahelyek közt, hacsak nem nagyon szükséges.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:57:51

@Arthamyr:

Liberális értelemben az sikeres, akinek anyaglag sikeres, erre utaltam.

Shaktee 2018.07.17. 19:57:51

@maxval balcán bircaman: cserelj nikket maki, a maRxval jobban passzol :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.17. 19:57:51

@gabors:

Nem tudnak áttenni, mert egyre kevesebb az ilyen állás nyugaton.

Arthamyr 2018.07.17. 20:02:10

@gabors: Akkor én is hülye proletár vagyok, ez van. De legalább az igénytelenségemhez képest jól megfizetett hülye proletár. :D

A bűvészkedés csak is akkor számít, ha valamilyen módon befolyásolni tudom, egyébként a kutyát nem érdekel. Amikor a cégnél dolgoztam, kb. duplaennyi volt a bruttóm (és még ennél is többe kerültem a cégnek!), a nettóm most kb. 10%-kal kevesebb, és negyedannyit dolgozom, sokkal érdekesebb dolgokon. Akkor most ki is a hülye? :S

Arthamyr 2018.07.17. 20:05:34

@maxval balcán bircaman: És ez hol profit? Vagy ez egy teljesen önálló entitás, és a cég egy ügyfél? Még ha így is van, ebbe pl. annak a munkáját is bele kell számolni, aki lehetővé tette, hogy a másik cég az ügyfeletek legyen (pl. a saleses), meg még ki tudja mi más. Lehet, hogy többféle szolgáltatást nyújtotok, és egységesített árak vannak stb.

Józsi01 2018.07.17. 20:08:02

Gratula és sok sikert. :-)

Ma este Önért is elmondok egy imát. Szüksége van a világnak az ilyen elhívatott emberekre. :-)))

somlobodog 2018.07.17. 20:08:11

@maxval balcán bircaman: "Biztosan hihetetlenül hnagzik, de egy kezdő banki jogász a FELÉT keresi, mint egy jobb kólcenterben egy kezdő."

Kedves demagóg úr! 10 évvel később meg pont az 5-10xeset. Kivéve ha tokhulye, lusta, vagy esetleg két év után callcentetes lesz. Na erről ennyit. Vagy a karrier és tapasztalat c.fejezetek nem voltak fenn az ingyenes orosz nyelvű olvasnivalók közt?

gabors 2018.07.17. 20:11:46

@Arthamyr: bocs de most megforditottad amit en mondtam ... igy is lehet .. nyilvan ..

colcenteresek ber-ert dolgoznak padloburkolok is (nekik mar van valasztasuk hogy bermunkaban vagy vallalkozokent csinaljak)

Es ertem amit mondasz nekem is ajanlottak a cegnel hogy lepjek ki es csinaljam ugyanazt csak mint "contractror" es kozel %50-60-al tobb lett volna a nettom (de se magan eu sem magan nyugdij igy mar nem jart volna ... ebbe a ceg mindket esetben kb %60-ot mellem tesz !!! )

Es mint kiderult az eu biztositasra komolyan szuksegunk lett nem sokkal kesobb ...

Szoval NEM a netto nem minden ... meg rovid tavon sem biztos egybites gondolkodas.

Valoban jobban lehet "kezelni" az adot (marmint csalni) ha magan vallakozo/contractor vagy .... de a fagyi gyakran visszanyal .. Ugy tunik neked mar ott van a hatter hogy par honap ide vagy oda nem szamit de johet megint 2008/9 sot jon is jovore amikor senki nem akar majd sem neked sem masnak fizetni azert amit csinalsz foleg a requirement research (ez total nevetseges amugy hogy fizetek valakinek azert hogy megmondja nekem mi kell azt az uzletet mar regen be kellett volna szantani valami himalajai soval)

gabors 2018.07.17. 20:17:04

@somlobodog: "Vagy a karrier és tapasztalat c.fejezetek nem voltak fenn az ingyenes orosz nyelvű olvasnivalók közt? "

a Toke ala marx az alap ott vagy proli van vagy tokes

jogasz nem ertelmezheto hacsak nem a tokesnek dolgozik munkaberert ... :-) akkor megy nyilvanvalo hogy a colcenter jobb foleg ha sikerul olyat talalni ahol nem kell semmit csinalni csak lehuzni a tokest

az hogy reszvenyek is vannak es ezek altalaban a nyugdijalapoknal vannak amiket nem utolso sorban a szakszervezetek vasarolnak a proletarok nyugdijalapjaba .. .ja bocs elgurult valami ...

London2009 2018.07.17. 20:18:08

@Arthamyr: azert napi 900 eurobol London2009-ek eleg jon elnenek! Csak gondoltam szolok! : )

Bredpitt Monika 2018.07.17. 20:18:55

@gabors: "Mi nem azért megyünk Ryanairrel, mert nem futja jobbra, hanem mert Dublin és Budapest közt nincs más közvetlen járat ("
öhm, öhm, ezt nem én írtam , nem tudom miért hozzám idézted,

és ez nem az iráni, az vette a lapot,

gabors 2018.07.17. 20:21:37

@maxval balcán bircaman: "Nem tudnak áttenni, mert egyre kevesebb az ilyen állás nyugaton. "

eddig meg mindig attettek sot volt hogy elnezest is kertek ...

Sot egyre tobb olyan amerikai ceg van aki HIRDETI hogy minden colcenter az usa-ban van ettol meg nem lesznek nalad okosabbak sot tiszta hulyeket lehet kifogni ...hiaba beszel angolul meg a chartot sem tudja rendesen elolvasni ....

gabors 2018.07.17. 20:24:28

@Bredpitt Monika: bocs valoban az idezet rossz de a message amit akartam irni azert atment ...

akkor is meglehet jatszani ... TEK lehet jonni fog foleg ha hozzateszed hogy elkezdett imadkozni is kozben .... :-)

Arthamyr 2018.07.17. 20:27:21

@gabors: A nettóba nyilván bele kell számolni az összes juttatást, ami számodra használható. Pl. ha a cég beszáll a magánnyugdíjba, fizeti a kondibérletet, fogászatot stb., nyilván nem 0-t ér.

Semmiféle csalást nem végeznek a cégeim. Az adóoptimalizálás _nem_ adócsalás, minden teljesen törvényes (igen, a google is, akikhez képest én egy légyszarnyinak is kicsi vagyok). Az nehogy már az én hibám legyen, hogy az EU-n (világon?) belül nem egységesek az adózási szabályok.
Sokféle munkát el tudok végezni (pl. jó szoftverfejlesztő mindig fog kelleni, amíg én élek), nem aggódom, és pár évtizedig azért el tudnék lenni munka nélkül is, hacsak nem jön valami durva világégés, ami miatt szétesik minden jelenlegi vagyontárgy és pénz értéke, de akkor meg egy állás sem segítene rajtam, akkor beszoptam. :) De legalább nem leszek vele egyedül. :D Nem látom értelmét egy fojtogató, általam nem értékelt és nem birtokolt tulajdonságokat jutalmazó környezetben dolgozni, még akkor sem, ha az "biztonságosabb". Meg nem is biztonságosabb szerintem, dolgoztam azért pár multinál korábban...

Arthamyr 2018.07.17. 20:28:01

@London2009: Ok, én kérek elnézést. :) Én is! :D

Bredpitt Monika 2018.07.17. 20:30:56

@gabors: mindegy, remélem előbb - utóbb veszi a lapot és békén hagy, tiszta röhej az egész, jó éjt

Arthamyr 2018.07.17. 20:31:13

@somlobodog: Kérdés, hogy Bulgáriában is így van ez, vagy sem. :) A havi netto 5-10k elég jól hangzik, szerintem ott az már keményen felsővezetői kategória, az meg nem lehet mindenkiből. Amerika kicsit meritokratikusabb szerintem, mint Bulgária.

gabors 2018.07.17. 20:32:03

@Arthamyr: "@gabors: Akkor én is hülye proletár vagyok, ez van. De legalább az igénytelenségemhez képest jól megfizetett hülye proletár. :D"

valamit felre ertesz ... de latom :-D

az hogy mit utalnak a szamlara nem jelent sokat hogy mi a valodi netto mar sokkal tobbet ... tovabbra is azt mondom hogy az viszony teljesen egyeni dolog ... legalabbis itt az usa-ban senki nem foglalkozik azzal hogy nekem a vegen mennyi a "netto" senki, sem a munkado sem az adohivatal senki... ezert sem latsz olyat itt hogy "netto" ber ...

Ha igen mutass mar legalabb egyett ... met nincs praktikus erteleme. Az hogy az egyen (en/te barki mas ) ez alapjan dont egy munkarol az mar racionalis dolog. De ettol meg nem fognak tobbet vagy kevesebbet fizetni egy adott munkaert (ha van eleg taker)

Arthamyr 2018.07.17. 20:36:06

@gabors: Magyarországon - amikor még ott dolgoztam - "a valódi nettót" utalták a számlára. Abból már nem kellett adózni, is adóvisszatérítés sem volt (pl. amikor betelt a "TB cap", onnantól hirtelen megnőtt a havonta a számlára érkező pénz).
És valóban ez nem befolyásolja _közvetlenül_, hogy mennyit fizetnek egy munkáért (de közvetve bizony igen, a piac törvényei miatt), és ahogy írtad, az egyén ez alapján dönt a munkáról, ennyi a hülye proletár lét lényege.

gabors 2018.07.17. 20:48:45

@maxval balcán bircaman: "Én konkrétam tudom, mert tudom, hogy a mi részleget mennyit számláz a központnak, emberenként 2400 eurót. "

hat akkor boven tul vagy fizetve kb 1000 ejroval ... vannak ott akik takaritjak a WC-ket es a padlot utanatok kiviszik a szemetet , aramot fizetnek, internetet fizetnek, valszeg van valami biztonsagi cuccos dolog is ... nem hiszem hogy a sajat laptopodot vinned minden reggel... ja es ne is beszelve a hajcsarokrol ...

es ezutan megkapsz 1000-et a 2400 bol jobban jarsz mint prolik 905-a

gabors 2018.07.17. 21:12:15

@Arthamyr: "@gabors: A nettóba nyilván bele kell számolni az összes juttatást, ami számodra használható. Pl. ha a cég beszáll a magánnyugdíjba, fizeti a kondibérletet, fogászatot stb., nyilván nem 0-t ér."

ebben legalabb egyetetunk ezert mondom hogy netto az ami a bankba megy egy igencsak egybites megkozelites... es pont ezert is nem erdemes egy munkat masban mint bruttoban merni

"Semmiféle csalást nem végeznek a cégeim. " bocs ha igy ment at nem teteleztem fel hogy csalnal (azert ezzel egy igen kis csoportban lehetsz a vallakozok kozott :-)

"Az adóoptimalizálás _nem_ adócsalás, minden teljesen törvényes" ami torvenyes ?? en azert inkabb hiszek Buffett-nek ebben

nyilvan nem rajtad mulik hogy csalni "is" lehet ...

""a valódi nettót" utalták a számlára. " de ez szerintem egy total hungarikum .... legtobb helyen sokkal tobb valtozos a jatszma ezert is ennyire furcsa itt sokaknak engem is beleertve hogy netto-kat hasonlitnak ... de ha jol tudom ez meg Mo-on sem ennyire egyszeru mert van valamifele csaladi resze is persze a tiszta 1 kulcsos ado (bulgaria detto) adja ezt a hulyeseget ..

Arthamyr 2018.07.17. 21:31:40

@gabors: Írországban is a nettót utalták (-privát nyugdíj). Semmit sem kellett érintkezni az itteni adóhivatallal (bár elvileg valamennyit vissza lehetne igényelni az eü miatt, de nem oszt, nem szoroz). Sokkal jobb rendszer szerintem, mint szerencsétlen alkamazottnak szarakodni vele.
A nettó a munkavégző szempontjából még mindig jobb mérőszám, mint a bruttó, mert közelebb van ahhoz, amivel beljebb lesz. Bizonyos esetekben nagyon közel (lásd az ír és a magyar példámat). Nyilván ha arra vagy kiváncsi, hogy mennyit ér egy munka, illetve mennyibe kerül elvégeztetni, akkor meg a bruttó a jó mérőszám.

Szerintem manapság egy kis-/mikrovállalkozásnak sem Írországban, sem Magyarországon nem igazán éri meg csalnia (ha jól tudom, akkor Cipruson és Bulgáriában sem), elég kedvező feltételek vannak, ha valaki nem totálisan telhetetlen, és azt a kis adót is sajnálja befizetni (érdemes összehasonlítani egy jól kereső alkalmazott után befizetett adóval - ég és föld). Azt meg, hogy Buffett mit mondott, leszarom, azon a szinten már az is egy tudatosan felvállalt kockázat, hogy megbüntetik, mert mondjuk a SEC emberei nem úgy értelmezi a szabályokat, mint az ő szakemberei. Teljesen más sportág... Abban mondjuk igazad van, hogy ilyen kockázatokat a Google, Apple stb. is bevállalhat, ha a várható megtakarítás elegendő, így azoknál előfordul, hogy érzik, hogy az nem biztos, hogy rendben lesz, de azért bepróbálkoznak vele, mert nagyon nagyot lehet szakítani. :)

gabors 2018.07.17. 21:43:36

@Arthamyr: "Sokkal jobb rendszer szerintem, mint szerencsétlen alkamazottnak szarakodni vele."

Most nem azert kerdezem mert nem hiszem el amit irsz, de csak komolyan kerdezem hogy honnan tudja az A munkaltato hogy a B-nel is dolgozom es a felesegem nek is van mondjuk ket fel allasa masik C es D-nel ???

es van mondjuk 1 gyerek ... mortgage-r levonhatok kb $10k-t es mivel magan EU-van annak is kb %4-ak alapbol levonhato es meg abbol is valami amit mi fizetunk havonta ... (es en nekem semmi vallalkozasi kreditem sincs ) ja magannyugdijra is van kb $5000 eventen adomentes befizetes ha ezt megteszem ...

Ez errefele totalisan normalis eset. Nalunk nincs gyerek de van mas ...

Csodabogár 2018.07.17. 22:17:19

@gabors: Népi demokrácia idején, tényleg csak nettobér volt Magyarországon. Volt is ebből aztán zavar a fejekben a rendszerváltás után. Előzetesen minden járt ingyen, az eü, gyerekmegörzés, iskola, minden. Adót se kellett fizetni. Szóval aztán sokan elég nehezen fogták fel, hogy mi is a brutto meg a netto bér.

Arthamyr 2018.07.17. 22:19:00

"Most nem azert kerdezem mert nem hiszem el amit irsz, de csak komolyan kerdezem hogy honnan tudja az A munkaltato hogy a B-nel is dolgozom es a felesegem nek is van mondjuk ket fel allasa masik C es D-nel ???" - Ezt gondolom be kell jelenteni mind2 munkáltatónál a pénzügyön? Passz, nekem egy állás is sok volt, nemhogy kettő. Meg a szerződésünk miatt is elég nehézkes volt mást csinálni (vagy akárcsak tözsdézni is, ahhoz is külön engedély kellett - kb. tranzakciónként). Az emberek többségének nincs több állása errefelé.

"es van mondjuk 1 gyerek ... mortgage-r levonhatok kb $10k-t es mivel magan EU-van annak is kb %4-ak alapbol levonhato es meg abbol is valami amit mi fizetunk havonta ... (es en nekem semmi vallalkozasi kreditem sincs ) ja magannyugdijra is van kb $5000 eventen adomentes befizetes ha ezt megteszem ... " - Az ilyen extrákat levonják, mintha nem lennél rá jogosult, ha akarsz, kérheted a revenue-nál a visszatérítését (ez az, amit említettem a magáneüvel kapcsolatban, hogy visszaigényelhetnék, ha venném a fáradtságot). A magánnyugdíjat valamiért intézte a cég. Másrészt olyan sok speciális eset nincsen hétköznapi embereknél, pl. ha van gyereked, kapsz asszem egy fix összeget hetente (talán 140 eur/gyerek, de már nem emlékszem), azt kész, a mortgage miatt már sem kapsz tax creditet egy ideje. Ha saját céged van, azt is neked kell intézni.
A "cég intézi" csak a leggyakoribb esetekben működik: egy ember egy cégnél dolgozik, és nincs mellékese. Tehát az emberek jelentős része (többsége) a törvénytől biztonságban tud élni, anélkül, hogy ezzel foglalkozna, és kis mennyiségű pénzt bukik vele, ha valamit nem intéz el magának esetleg.

Nekünk szerencsére egyikünknek sem kellett ezzel foglalkozni, amíg alkalmazottak voltunk.

London2009 2018.07.17. 22:59:13

@Arthamyr: 100k font felett ha tetszik, ha nem, be kell nyujtani adobevallast. Kotelezo a self-assessment.

Arthamyr 2018.07.17. 23:09:20

@London2009: Az megint csak nem az adófizetők többsége, még a londoni kánaánban sem.
Írországban nincs ilyen határ, elvileg évi egymillió euronál sem kell. Bár ott már nagyon valószínűtlen, hogy csak PAYE jövedelme legyen valakinek, ha meg van más is, akkor kell, jövedelemtől függetlenül (talán 35k PAYE+5k non-PAYE a felső határ, aminél nem kell?). Pl. én azért sem vettem részt a céges részvényvásárlásban, mert akkor kellett volna self-assessment automatikusan. Persze ha tetszőlegesen sok részvény lehetett volna venni, akkor lehet, hogy inkább azt vettünk volna lakás helyett, de a jövelem tíz százalékának megfelelő részvényen elérhető profitért nem fogok a self-assessmenttel szarakodni. :)

Arthamyr 2018.07.17. 23:23:43

@London2009: Rosszul tudtam, 5k+ non-PAYE az automatikus self assessment:
www.revenue.ie/en/self-assessment-and-self-employment/guide-to-self-assessment/who-should-register-for-self-assessment.aspx
Mind1, azért elég könnyen elkerülhető egy átlagjohn számára, és ez tök jó. :)

Golf2 2018.07.18. 06:18:35

@Csodabogár: Népi demokrácia idején... ennél az is jobb lenne már rég fellógatták volna ezeket a parazitákat.

somlobodog 2018.07.18. 07:17:31

@gabors: :))) hát ez kurva jó kis levezetés

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 07:17:40

@Arthamyr:

Fene érti ezeket a multis dolgokat.

A Kólánál is ez volt, ahol 2015-2017 közt dolgoztam. Az egyes részlegek számláztak egymás közt. Azt mondták, így növelhető a hatékonyság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 07:18:00

@Arthamyr:

Alapvetően igaz.A liberalizmus eszmei alapgondolata a racionalitás. Ez jól látható a liberalizmus alapvető szerzőinél: Hobbes, Locke, Smith. Azaz az ember alapból képes felismerni az önérdekét (ez persze részben igaz is), s az ilyen emberek közössége képes működni ezen az alapon. Smith híres megállapítása, hogy nem jóakaratú pékekre van szükség, hanem önző pékekre, ugyanis a sok önző pék képes jó társadalmat teremteni. Ez persze ökörség, de ez a liberalizmus egyik alapgondolata. Tegyük hozzá az igazság kedvéért: a mai liberális társadalom nem tetszene Smithnek, semmilyen szempontból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 07:18:41

@somlobodog:

Mint írtam, nagyon nagyon kevés ember jut el olyan szintre karrierje által, hogy már annyi pénze van, hogy ne kelljen dolgozni. Azaz hiába keres többet x év múlva, az ideje nem lesz több.

Amikor a Coca-Colánál dolgoztam, nagy lehetőségem volt egyszer. 3 évente eljön a nagyfőnökség meglátogatni minden részleget.

Tudni, kell a Kólánál csak a legfontosabb egység van az USA-ban, egyébként minden regionizálva van. Athénben van a mi régiónk (Kelet-Európa, Ausztria, Svájc. Olaszország, Görögország, Ciprus, ha jól emlékszem) székhelye.

Szóval az athéni nagyfőnök végiglátogat minden országot a 28 országból, persze a legfomntosabb a 2 darab kólcenter, Oroszországban és BG-ban. BG-ból van a teljes régió legfontosabb feladataijak ellátása (kivéve az orosz ügyeket)

A nagyfőnök egy nálam 5 évvel idősebb ember. A fizetése - ez nyilvános adat - havi 80 ezer euró, plusz 100 % körüli bónusz. Kb. 120-szor többet kapott, mint én, mindent beleszámolva.

Még azt is mondhatom, emberileg szimpatikus alak.

Most megéri ez? Hiába van hatalmas fizetése, ha minden perce be van osztva.

S mit látok tavaly októberben? Ezt: www.foodbev.com/news/coca-cola-hbc-chief-executive-dimitros-lois-dies-aged-56/ - szóval megérte?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 07:19:04

@gabors:

Sok cég hazudik.

Bármit is mondasz, a nagy cégek mindent leépítenk, s főleg a kólcentereket kihelyezik, vagy Costa-Ricába, vagy a Fülöp-szigetekre, vagy Indiába, ill. 15 éve Kelet-Európába.

Ha nagyon-nagyon fontos a szuper nyelvtudás,akkor csak C2+ szintű tudással, azaz anyanyelvi szinttel vesznek fel embereket.

Van itt egy amerikai cég (másik), mely ide tette át minden európai kölcenterét, beleértve számlázást, logisztikát, stb. S csak anyanyelvi tudással vesz fel embereket.

Az egyik részlegen dolgozik az én nagyobbik fiam ott 3 ember van magyarral, az egyik színmagyar ember, a munka miatt költözött ide Bp-ről, a másik egy hozzám hasonló bolgár-magyar emberke, a harmadik a fiam.

Angollal ez még könnyebben megoldható.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 07:19:27

@Arthamyr:

BG-ban nagy az egyenlőság iránti vágy, ennek az oka történelmi, de a különbségek nagyobbak, mint Mo-on. Míg Mo-on az alső és a felső 10 % közti eltétés kb. 8-szoros (ami jobb, mint a legtöbb nyugati országban), BG-ban inkább 12-szeres,

De ami a béreket illeti, BG-ban kevesebb a nagyon magas bérű réteg, mint Mo-on.

Egy jogász, hacsak nem lesz sikeres ügyvéd. nem fog sose magas bért elérni. A nagyon vezető jogászok is kevesebbet keresnek, mint a hasonlók Mo-on.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 07:19:34

@Csodabogár:

A kisember azt nézi, mennyi pénz megy a zsebébe. A többi a nagyurak halandzsája.

Krisztian04 2018.07.18. 08:41:46

Sok sikert! En is angliaban tanultam egyetemen, nekem is voltak 50 feletti diak tarsaim, soha nem tunt furcsanak. Van aki a jobb allasert tanul akarhany evesen es valaki azert tanul mert tanulni szeretne. Az hogy a magyar ezt kineveti az a sajat primitivsegere utal.

Christian Smith 2018.07.18. 10:33:12

@maxval balcán bircaman: Atyaég. Te mit dolgozol? Segédmunkás helyettes vagy?

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.18. 11:29:33

Itt a probléma az az, hogy tanulni az ember valami cél miatt megy el.
Ez egy fiatalnak az, hogy később majd pénzt szerezzen ezzel.

De 50 fölött már elvárható lenne, hogy munkával, házzal, megtakarítással stb. rendelkezzen az ember, így mire fel pazarolna el nem kevés időt az életéből tanulásra?
Még ha szerezne valami olyan diplomát ami ér is valamit, egy kezdő fizetés kevesebb, mint amennyit egy 50 éves a jelenlegi szakmájába elért tapasztalattal megkereshet (már ha nem valami naplopóról beszélünk).

Gazdagabb ettől nem igazán lesz.
De legalább egy csomó időt elpazarolt a már amúgy is kevés hátralévő életéből (50évesen azért már kevesebb van hátra, mint amennyit eddig élt, főleg egészségesen...)

Szal igen, JOGOSAN röhögtek ki, mert gyakorlatilag elpazaroltál az életedből egy csomó időt a semmire.

Persze a sok öregben benne van még a régi begyöpösödött "a diploma na az valami, a diplomás az az igazi embör" mentalitás, így ők azt érzik, hogy hát az mekkora nagy dolog....
Miközben a valóság más... az csak egy darab papír, amit megszerezni bárki megtud aki képes beseggelni előre definiált szövegeket, épp ezért a valós értéke már jelenleg sem túl fényes, de az idő elteltével egyre csökken...

Arthamyr 2018.07.18. 11:37:21

@maxval balcán bircaman: "Mint írtam, nagyon nagyon kevés ember jut el olyan szintre karrierje által, hogy már annyi pénze van, hogy ne kelljen dolgozni. Azaz hiába keres többet x év múlva, az ideje nem lesz több." - Mi a "nagyon nagyon kevés"? Egyáltalán nem olyan nehéz ezt elérni, csak megfelelően kell tervezni, és a megfelelő dolgokról kell lemondani.

Arthamyr 2018.07.18. 11:42:10

@maxval balcán bircaman: "Smith híres megállapítása, hogy nem jóakaratú pékekre van szükség, hanem önző pékekre, ugyanis a sok önző pék képes jó társadalmat teremteni." - Ha szó szerint ezt mondta (így magában, nem pedig kontextusból kiragadva!), az valóban lehet ökörség.
Én eddig azt tudtam, hogy a liberalizmus alapgondolatai a szabadság és az egyenlőség, meg ez-az, amit ebből valamilyen formában valaki levezetett... Pl. sajtószabadság, szabad piac, vallásszabadság (ahol az állam szekuláris) és hasonló jó dolgok.

Arthamyr 2018.07.18. 11:50:25

@maxval balcán bircaman: Az egyenlőség iránti vágy leginkább az alacsonyabb rétegekben van meg, az meg mindenhol megvan. :) A mediántól lényegesen felfele max. annál, aki nem túl okos... Az egyenlőség ugyanis nem azzal fog járni, hogy mindenki úgy él, mint a felső 10%. :)
Egyébként is mind1, hogy mekkora a különbség, az számít, hogy mondjuk önerőből hova lehet jutni. Sőt, egyenesen remek, ha nagy a különbség, ha ez a különbség meritokratikusan alakul ki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 12:06:14

@Arthamyr:

Az, hogy van sok ismerősöm, s ismerősöm ismerőse, aki sokkal többet keres, mint én, de egy se tudja abbahagyni a dolgozást. Ha abbahagyná, x időn belül elfogyna a pénze,s ez az x idő a legjobb esetben se több 5 évnél.

Akár a saját apámat is hozhatnám példának.

MINDIG az átlagfizetés többszörösét kereste, leszámítva a munkába állás - 1962 - utáni első éveket persze,

1975-ben 12 ezer Ft volt a bére, ekkor az átlag 3500 volt.

1985-ben 35 ezer volt a fizetése, ekkor az átlag 6 ezer volt.

1990-ben a bruttója havi 180 ezer Ft volt, ekkor a magyar átlag 15 ezer volt. 2000-ben már havi 1,8 milliót keresett, ekkor az átlag 90 ezer volt.

Amikor 2000-ben nyugdíjazták, magas nyugdíjt kapott, 280 ezer Ft-ot, ami persze a nyugdíjasok felső 5 %-ába helyezte, de nem volt elég a szokásos életvitelhez, Plusz kapott a munkahelyétről 12 millió Ft nyugdíjazási bónuszt.

2012-re oda jutott, hogy nulla lett az öszmegtakarítása, minden pénze elfogyott addigra, pedig volt korábban készpénze, kötvényei, magánnyugdíj.megtakartíása, anyámtyúkja. stb. 2013-ban már kölcsönt kellett felvennie. 2015-ben eladta a házát 80 millióért, s kisebbet vett - nagyon nem akarta eladni, de kényszer volt, a nagy ház fenntartása túl drága volt már neki. (2016-ban meghalt, de ez most nem releváns a téma szempontjából.)

Apám jó példa volt a sikeresen karriert építő emberre. Oké, nem ért el a csúcsra, ez tény, de közel került hozzá. Amikor dolgozott, a 90-es évek végén már a felső 1 %-hoz tartozott fizetés alapon.

Nekem apám pédája sokat segített, hogy ne akarjak karriert.

Golf2 2018.07.18. 12:06:18

@Krisztian04: Az hogy a magyar...Te nem magyar vagy 007?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 12:06:21

@Arthamyr:

A liberalizmus egy bizonyos fajta szabadságértelmezés, nem általában a szabadság.

Golf2 2018.07.18. 12:09:34

@maxval balcán bircaman: Nekem apám pédája sokat segített, hogy ne akarjak karriert...Apád teljesen jól csinálta végig elég volt a pénze, mi a gond vele?

Arthamyr 2018.07.18. 12:37:14

@maxval balcán bircaman: A mondatnak, amit írtam, fontos része a megfelelő dolgokról való lemondás. Apád 80 millás házban lakott, az már az akkori árak mellett sem, sőt, még most sem alapvető szükséglet.
Ha apád beérte volna az átlagos életszínvonallal, vagy pl. nem nevelt volna fel téged, egész más lett volna a helyzet.
Ha úgy kezdenék élni, mint egy gazdag celeb, pár óra alatt elkölteném az összes felhalmozott családi vagyont. Ha beérném a zsákfaluban lakó közmunkások vagy hajléktalanok életszínvonalával, el sem tudnám költeni a pénzem az életem hátralevő részében (főleg tekintve a várható élettartamot hajléktalanként :)).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 13:03:53

@Arthamyr:

Az egyenlőtlenség minden esetben rossz, mert szétrobbantja a társadalmat.

Nyilván ez nem jelenti, hogy jó lenne a teljes egyenlőség. Ez is romboló erő. Azaz van egy bizonyos szintű egyenlőtlenség, ami még jó. Én azt hiszem, ha mondjuk 10-szeres a különbség a felső 10 % és az alsó 10 % között az még rendben van, nyilván nem helyezhető egy szintre a sebész és a takarítónő munkája.

A gond 2 dolog lehet:
- ha a társadalom alsóbb rétegei annyira szegények, hogy nem tudnak megélni normálisan,
- ha a rendszer az inproduktív és káros tevékenységet jtalmazza a legtöbb pénzzel.

A liberális redn baja éppen ez: az értelmetlen, haszontalan tevékenységet jutalmazza a legjobban, s - a magállamokon kívül - az elsó réteg túl szegény.

Önerőből oda lehet jutni, amit a rendszer enged. Meritokratizmus nincs, a rendszer a rosszat jutalmazza.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 13:03:56

@Golf2:

Utolsó éveiben szűkösen. Nyilván nem nyomorgott akkor sem, de nem úgy élt, ahogy szeretett volna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 13:04:01

@Arthamyr:

Dehát eddig arról volt, sikeres embetnek kell lenni.

Most meg az derül ki, a sikeres ember érje be átlagos életszínvonalal.

Akkor minek legyen sikeres, ha a VÉGeredmény pont ugyanaz, mintha nem lenne sikeres?

Arthamyr 2018.07.18. 13:09:18

@maxval balcán bircaman: "Mint írtam, nagyon nagyon kevés ember jut el olyan szintre karrierje által, hogy már annyi pénze van, hogy ne kelljen dolgozni." - Már egy ideje erről van szó.

Arthamyr 2018.07.18. 13:34:01

@maxval balcán bircaman:
Mit értesz "rendszer" alatt?
Mi az, hogy "normálisan" megélni, ki szerint normálisan?
Mi az, hogy "hasznos", meg "káros", ezt ki határozza meg? Én azt mondom, te káros vagy. Ez nem így megy.

Nem tudom, és nem is különösebben érdekel, hogy mi a liberális rend hibája. Annyit tudok, hogy aki nagyon szemben áll a liberálishoz általában társított eszmékkel (egyéni szabadságjogok, szabad piac, szabad vallás(talanság), szabad sajtó stb.), és a liberális demokráciákkal (vagy amit annak hívnak), ezek leépítése az elsődleges célja, az jó ember/entitás nem lehet, kerülni kell, ha lehetséges. A legjobb az lenne, ha az összes ilyen elköltözne szépen egy általa választott nem-liberális országba (pl. Törökország, Oroszország, Kína, Szaud-Arábia, ezek elég gazdag és fejlett országok is), és ott élvezné az életét, ahelyett, hogy itt szenved és a még úgy-ahogy élhető országokat próbálja leépíteni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 15:51:53

@Arthamyr:

Rendszer - társadalmi rend.

Normálisan megélni - elérni a biológiai és szociális minimumot.

Káros - ami nem segíti a közösség életét. Hasznos meg az ellenkezője.

A bolygó egy nagy egész, nem lehet a problémákat megoldani lokálisan, így éppen a magállamok rendszerét kell lerombolni .

Arthamyr 2018.07.18. 17:04:50

@maxval balcán bircaman: Na ezért vagy te káros. Kösz, de én nem kívánok a bolygón átlagos életszínvonalon élni, ami egyre csak rosszabb lesz, mert gyorsabban szaporodunk - főleg hulladék régiókban - mint amennyire a technológia fejlődik. Ha te ennek ekkora hívője vagy, akkor kezdésnek el is kezdheted, a családoddal együtt. Egyébként persze, legyen jobb a szegény szerencsétlen nyomorgó hatmilliárdnak, de ne azon az áron, hogy nekem rosszabb lesz, és kezdje ott a sorsának javítását, hogy felhagy a szaporodással. Ez a "magállamok" - ez alatt feltételezem, hogy a fejlett országokat érted, pl. Nyugat-Európa, Egyesült Államok - lerombolása egyébként folyamatos dolog, régóta próbálkoznak vele.

A minimum is olyan koncepció, mint a normális. A biológiai még csak-csak értelmezhető általánosan, mondjuk legyen az, hogy valaki az emberek többsége nem hal éhen, szomjan, és megéli átlagosan a 40 éves kort (már valószínű ezzel is túllőjük az ember természetes élettartamát). Ez nem nagyon szar helyeken teljesül is, de ezt azért elég kevesen fogadnák el. A "szociális minimum" viszont értelmezhetetlen dolog.
Az, hogy ki/mi segíti a közösség életét, és főleg mennyire, az megintcsak nem igazán definiálható, és pongyola koncepció, ki dönti el, hogy valami segíti-e vagy sem?

Jelenleg egyébként az összes ilyen megfoghatatlan koncepciód érvényesül, pl. alapvetően aki "hasznosabb", azt így vagy úgy jobban megbecsülik, jobb élete lesz. Persze nem mindig, nem feltétlenül lokálisan és vannak ordító kivételek (pl. a NER lovagok, vagy az elit bűnözők), de a tendencia mégiscsak ez.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 17:28:14

@Arthamyr:

A túlnépesedés ugyanolyan mítosz, mint az atomenergetika elleni harc vagy a globális emberokozta melegedés.

A bolygó nem népesedik túl.

Egyénileg nem lehet semmit se elkezdeni, ami rendszerszintű kérdés. Pl. abszurdum az a zöld aktvista, aki újrahasznosít otthonában heti 5 kiló anyagot, mikozben az ipar 5 milliárd kilót nem hasznosít újra.

Ami biztos: az a rendszer nem jó, ahol a leggazdagabbak a semmit se termelő, fedezet nélküli papírok cserebéjéből élő milliárdosok. Pénztermelésből nem lehet jóllakni.

A jelenlegi válság oka: elszakadt immár teljesen a pénztömeg a valóságos anyagi értékektől. Mi drukkolunk a válságnak egyébként, mert könnyebb dolgunk lesz, ha egy pusztító válság először tönkrevágja a nyugati világot.

vándor madár 2018.07.18. 17:29:16

@Berelhetoreklamfelulet: "Szal igen, JOGOSAN röhögtek ki, mert gyakorlatilag elpazaroltál az életedből egy csomó időt a semmire.

Persze a sok öregben benne van még a régi begyöpösödött "a diploma na az valami, a diplomás az az igazi embör" mentalitás, így ők azt érzik, hogy hát az mekkora nagy dolog...."

Te biztos, hogy erre a posztra válaszoltál?

1. A posztíró nem régen kezdte el a tanulmányokat, úgyhogy még nem beszélhetünk róla múlt időben.
2. Milyen időt pazarol el? Tanul mondjuk heti 1 napot. Azon az egy napon nem tud elutazni nyaralni, legfeljebb otthon takaríthat vagy moziba jár vagy mittudomén.
3. Ha jó emlékszek, volt diplomája Mo-n, de ha nem, az is mindegy.
4. Nagy-Britanniában az ápolóképzés csak a felsőoktatásban érhető el, úgyhogy nincs más választása ez esetben, csak az, hogy nem tanul.
5. Mo-n ugyan elvégezhette volna a középfokú képzést, de ahhoz ott kell neki tartózkodnia és általában valahol dolgoznia, ahonnan jó esélye van, hogy el sem engedik se az iskolába, se a szakmai gyakorlatokra, miközben kifizet egy zsák pénzt.
6. Egy 55 évesnek a helyzet mai állása szerint 67 éves koráig kell dolgozni a UK-ban, ami addigra akár 70 évre is felmehet.
7. Szerinted dolgozzon élete végéig 7 fontos minimálbérért segédápolóként, mikor dolgozhat kb. a háromszorosáért is szakképpzettként?
8. Ez a sokkal magasabb fizetés majd a nyugdíjában is meg fog mutatkozni, nem csak a munkabérében.
9. Tényleg be kell seggelni a megtanulni valót, de az a szakterület már csak olyan, ugyanis nem igazán van helye improvizálásnak.
10. Szerintem a nevezett egészségügyi szakképpzettség valós értéke éppen hogy nő, nem pedig csökken, különben nem fognák őket lasszóval egy idő óta.

Hogy lehet az, hogy ott nem röhögik ki és idegenként még támogatják is? Nem lehet, hogy esetleg Mo-n nem stimmel valami az értékrenddel, a hozzáállással és a jóakarattal?
Ja és azt olvastam a hírekben, hogy Mo-n az emberek felének nincs semmilyen megtakarítása, bármi is lenne elvárható szerinted. Szerintem meg az lenne elvárható, hogy minimum az anyagiak miatt senki ne kényszerüljön elhagyni az otthonát, családját, hazáját
www.blikk.hu/eletmod/tippek/a-hazai-lakossag-felenek-nincs-semmilyen-megtakaritasa/30kt35d

Arthamyr 2018.07.18. 17:52:02

@maxval balcán bircaman: Nem is tudtam, hogy válság van. :)

"A jelenlegi válság oka: elszakadt immár teljesen a pénztömeg a valóságos anyagi értékektől. Mi drukkolunk a válságnak egyébként, mert könnyebb dolgunk lesz, ha egy pusztító válság először tönkrevágja a nyugati világot." - Na az egy példa a mítoszra, hogy ha válság lenne, ez lenne az oka.

A bolygó valóban nem népesedik túl, ez már bekövetkezett. Nincsen szükség ennyi emberre. Persze ja, el bír tartani 10 milliárdot is, csak ez nem fog az egyének életminőségének javulásával járni.

Timi A METÁL MENYASSZONYA 2018.07.19. 07:42:21

Az előző részeket is olvastam, de ez akkora happy end, hogy ez volt a csúcs! Bárcsak ez a mentalitás lenne az általános otthon is!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása