oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. június 01. 06:30,  Magyar teniszezőként Amerikában 29 komment

2018. június 01. 06:30 Határátkelő

Magyar teniszezőként Amerikában

Sokak álma egy amerikai egyetem elvégzése, aminek több útja van. Tóth Bence Gyuláé aligha az egyszerűbbek közül való. Teniszezőként a juniorok között nyolcaddöntős volt a Roland Garroson, ami felkeltette több amerikai egyetem érdeklődését is, kapta is az ösztöndíj-ajánlatokat. Végül Alabama mellett döntött. Az alábbi beszélgetésben szó esik a beilleszkedésről, egy profi sportoló egyetemi hétköznapjairól és persze a jövőről is. (A képeket köszönöm neki.)

cim_153.jpg

Mesélj kicsit a teniszkarrieredről, melyek voltak a legnagyobb sikereid? (Találtam egy cikket arról, amikor a Roland Garroson a juniorok között a nyolcaddöntőbe jutottál.) 

A szüleim mai napig aktívan sportolnak. Édesapám teniszedző, úgyhogy beleszülettem a tenisz világába. Csecsemőkoromtól a teniszpályán voltam. Nagyon korán, már 7 évesen versenyszerűen játszottam. 

A 12-18 évesek között minden korosztályban nyertem magyar bajnokságokat, összesen 12 magyar bajnoki címem van. Nemzetközi szinten is már 12 éves koromtól elég szépen helytálltam a különféle rangos tornákon. 

Voltam Európa 20 legjobb játékosa között és a nemzetközi junior 18 éves világranglistán is a 66. helyen álltam. Amire nagyon büszke vagyok, hogy a junior Roland Garroson a legjobb 16 közé jutottam, négyből négy Grand Slam-versenyre sikerült kijutnom, és a 12 magyar bajnoki cím mellett háromszor nyertem Szuperligát az MTK csapatával. 

Többek szerint a 89-es korosztály legjobb magyarja voltál, szerinted sikerült elérned azt, amit szerettél volna? 

Sikerült végig a legjobbnak maradnom itthon a saját korosztályomban, ezt a 12 magyar bajnoki cím is alátámasztja. Több egyéni és csapat Európa-bajnokságon is részt vettem, olyan játékosokkal versenyeztem a világ különböző pontjain, mint Grigor Dimitrov, Lucas Pouille, Alexander Dolgopolov vagy Kei Nishikori, Bedene Aljaz, de az itthoni nagy 88-as vezető és jelenleg TOP 200 ATP-s Balázs Attilával is szoros volt a versengés, akivel kicsi korunk óta kiváló baráti viszonyt ápolunk. 

Hogyan telnek egy profi teniszező napjai, hetei? Voltaképpen rengeteget utazni is egyfajta határátkelés… 

tenisz_kozben.JPGNagyon sok edzéssel és különféle kiegészítő dolgokkal jár, amikor itthon van az ember és készül a versenyekre. Egy profi teniszező 6-8 órát is edzhet egy nap, ami elengedhetetlen, ha a topjátékosok között akarsz maradni. 

Az utazások is nagyon megterhelők tudnak lenni, hiszen a teniszben soha nincs megállás, hétről-hétre utazol a versenyekre. Ez egy hihetetlenül izgalmas, de borzalmasan nehéz életforma is, amit tényleg cask a legjobbak tudnak kezelni.

Én mindig szerettem ezt az életformát, új helyeken lenni és versenyezni, de emellett azért sokszor jutott idő a városok felfedezésére, a különböző kultúrák megismerésére is. 

2010-ben kerültél az Egyesült Államokba egyetemre, mi volt ennek a menete? 

Nagyon sikeres éveim voltak 17-18 évesen. A Grand Slam versenyekre való kijutás jelenthetett egy plusz lökést, az eredményeim alapján kerestek meg amerikai edzők nagyon kecsegtető ösztöndíjakkal (Ohio State, Alabama, Virginia). 

Végül az Auburn University Montgomeryre mentem, ahol nagyon erős csapatba csöppentem. Rögtön az első évemben megnyertük csapatban az amerikai bajnokságot, és a következő években is a legjobb három csapat között voltunk. 

Azt kaptad, amit előzetesen vártál? 

Igen. Óriási lehetőség volt ez nekem, hogy ösztöndíjjal tudjak egy fantasztikusan jó teniszcsapatban teljesíteni 4 éven keresztül. Hihetetlenül nagy élmény volt megismerni különféle nemzetiségű csapattársakat, akikkel együtt játszottam és közben persze végeztük a sulit. Örök nagy barátságok születtek és a mai napig szuper a kapcsolat mindenkivel. 

Azt tudjuk, hogy az Egyesült Államokban nagyon fontos az egyetemi sport. Miben nyilvánult ez meg? 

kicsi.PNGÖt évet éltem Alabamában, ahol kifejezetten hatalmas népszerűséget élvez az egyetemi amerikai foci. Két nagy csapatuk van, az Alabama és az Auburn. Közel 80-90 ezres stadionokat töltenek meg a szurkolók egy-egy meccsen. 

Minden egyetemi sportot imádnak, a csapatsportok nagyon népszerűek, és a tenisz is nagyon erős az egyetemeken. Ezért is döntöttem úgy, hogy nem otthon, hanem az Egyesült Államokban, az amerikai teniszbajnokságokon szerepeljek, és közben persze kijárjam az egyetemet. Végül Sport Management szakon végeztem. 

Mi volt a legnagyobb kultúrsokk Amerikában? 

Nagyon sok a túlsúlyos ember, ami annak is köszönhető, hogy iszonyú nagy a kajadömping és mindenki szeret enni. Egészségtudatosabb életre sarkallnám őket. :) 

A kiírt árak mindig nettóban értendők, azaz még hozzá kell adni az áfát, amit szintén meg kellett szokni. Ugyanakkor nagyon tetszik az erős nemzeti öntudat és hazafiság. 

Hogyan sikerült beilleszkedni? Melyek voltak a legnehezebb pillanatok? 

Szerencsére a beilleszkedéssel nem volt komolyabb problémám, hamar megszoktam a légkört és a csapattársakat. Ezen kívül az egyetemen is nagyon hamar új barátokat szereztem, akikkel a mai napig jó a viszony és tartjuk a kapcsolatot. 

A legnehezebb időszakom az első félévben volt, meg kellett szokni, hogy angolul kell tanulni és át kellett venni az itteni ritmust. Teljesen magabiztosság úgy egy év után váltam. 

Az elején semmi sem könnyű, de ha az ember törekszik arra, hogy rendben menjenek a dolgok, akkor átjut a nehéz időszakokon. Nekem is volt pár ilyen, de ezt mind meg kell az embernek a saját bőrén tapasztalnia. 

Mennyire változtatott meg Amerika gondolkodásban, világlátásban? 

Húszévesen kerültem ki Amerikába, nagyon hamar észrevettem, hogy az egész világ kinyílt előttem. Próbáltam átgondolni, mit is szeretnék az egyetemi évektől, próbáltam a legjobbat nyújtani a suliban, illetve a teniszben is. 

Közben szép lassan kiépültek lehetőségek, egyre több embert ismertem meg, bővült a kapcsolatrendszerem. Tudtam jól, hogy a sport és a tenisz területén szeretnék dolgozni, nagyon profi emberek segítették az előrejutásom, és sok mentor is segített a helyes út megtalálásában. 

Most az edzői karriered építed, mivel jár mindez? 

Hivatalosan 2014-től edzősködöm, előtte nagyon sok helyen megfordultam Amerikában is és nagyon sok mindent megtanultam és tapasztaltam edzőktől. Nagy lehetőség volt számomra, hogy 2015-ben bekerültem egy hatalmas michigani teniszközpontba (Greater Midland Tennis Center), ahol nagyon profi stábbal dolgoztam több, mint két éven át. Nagyon sok edzői képzés tartott az USTA (az Amerikai Teniszszövetség – HÁ) és a PTR (Profi Teniszoktatók és Edzők Szervezete – HÁ) is.

edzo_csapat.jpg

Felmerült benned, hogy az egyetem végeztével visszaköltözöl Magyarországra, vagy mindig úgy tervezted, hogy Amerikában maradsz? 

Az első évem nehézségekkel teli volt, de nagyon megszerettem a környezetet, az embereket, a munkámat. A kislányom is itt született az Egyesült Államokban. A hosszú távú célom az, hogy itt élhessek a családommal, emellett nagy vágyam segíteni a versenyteniszt, minél több fiatal tehetséggel foglalkozva.

A nap idézete

„Hogy sokan kimennek, az nagyszerű, de az volna az igazán jó, ha vissza is jönnének. Nem erről van szó, mert akik ma elmennek, azok elmenekülnek Magyarországról, mert egyre inkább élhetetlenné válik az ország. Ez katasztrófa.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sport Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5214014530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2018.06.01. 07:49:42

Na ez az a sport, amely sosem tudott lázba hozni. Számomra ez olyan mint a Forma 1. Ha érdekelne, csak kapkodhatnám a fejem, ahogy a labda megy.

A posztolónak sok sikert.

Golf2 2018.06.01. 07:57:17

25 évesen edző,na ilyet se hallottam még...

Arthamyr 2018.06.01. 08:52:38

@Golf2: Mi ebben a furcsa? A konditerembe, ahova járok, van két edző, aki nincs 25, de egy harmadik is tudom, hogy 23 évesen kezdte, most 27. Szerintem az összes recepciós/edző fiatalabb 35-nél.

Csodabogár 2018.06.01. 09:06:57

@Golf2: Amerika a korlátlan lehetőségek hazája.:-)

Golf2 2018.06.01. 09:15:32

@Arthamyr: Ennyire értesz a teniszhez? Te is Boris,és Steffi óta nézed?

Arthamyr 2018.06.01. 09:20:04

@Golf2: Nézegetem (amúgy pont akkoriban kezdtem, azóta on-off nézem), de nem értek hozzá egyáltalán.

Azt viszont továbbra sem nem értem, hogy miért ne lehetne valaki egyből a tanulmányai után edző?

Golf2 2018.06.01. 09:59:40

@Arthamyr: Mert gyakorlat is kell,a nagy nevű teniszezők még 30 évesen is teniszeznek.

2018.06.01. 10:09:19

@Arthamyr: @Golf2:

Nem tudom, pont ez az úr kiket edz, de a teniszedzők nagyobbik része nyilván 6 éves hobbista gyerekekkel foglalkozik, meg 52 éves nénikkel, akik szeretnének újra elkezdeni mozogni. Rettenetes nagy élettapasztalat valószínűleg nem kell hozzá.

Teniszedzőnek lenni egyébként szerintem a világ legnagyobb cheat code-ja. Kellemes környezetben melózól, jó levegőn, kevés stressz, mozgáska.

Ó, mamám, mit mondanék a 12 éves önmagamnak: 'teniszedző, kámpicska, teniszedző. kakáljál bele szépen minden másba'

Istenverte szuper élet lehet.

Arthamyr 2018.06.01. 10:18:35

@Nagy kámpics: Így van.

@Golf2: Sőt, Federer még 36 évesen is egész tisztességes szinten játszik. De ahogy Kámpics is írta, a teniszedzők 99.9%-a amatőrökkel/gyerekekkel dolgozik, ott nem az a legfontosabb, hogy mennyire tud(ott) teniszezni.

Főgebra 2018.06.01. 10:28:24

@Arthamyr:
A képhez hozzátartozik az is, hogy a tenisz egy olyan sport, ahol az edzők, edzők, a játékosok pedig sportolók.
Abban egészen biztosak lehetünk, hogy a Federer vagy Novak Đoković vagy Rafael Nadal amikor befejezi a versenysportot, akkor elmegy edzőnek.
Kivéve azt az extrém esetet, hogy teljesen elmegy közben az eszük!

Főgebra 2018.06.01. 10:30:32

@Főgebra:
Error!
"amikor befejezi a versenysportot, akkor elmegy edzőnek."
Helyett:
amikor befejezi a versenysportot, akkor nem megy el edzőnek.

Arthamyr 2018.06.01. 10:37:38

@Főgebra: "Abban egészen biztosak lehetünk, hogy a Federer vagy Novak Đoković vagy Rafael Nadal amikor befejezi a versenysportot, akkor elmegy edzőnek. "
Miért? Eddig a jó teniszezők mindegyike elment edzőnek? Vagy csak nekik ilyen a személyiségük? Azt, hogy Đoković felkéri Agassit, hogy dolgozzanak együtt, úgy veszed, hogy Agassi elment edzőnek? :)

Arthamyr 2018.06.01. 10:39:09

@Főgebra: Na, ezzel már kevésbé vitatkoznék, bár nem zárom ki 100%-ban, főleg az Agassi-Djokovic jellegű dolgot, igaz, én azt nem is tekintem úgy, hogy Agassi edző. :)

London2009 2018.06.01. 11:25:52

@Nagy kámpics: bar nem a kepessegeidet szeretnem megkerdojelezni, de azt ugye tudod, hogy ez nem igy megy, hogy valaki kitalaljta 12 evesen, hogy o teniszedzo lesz. : )
Illetve edzove kikepezheti magat elvileg, de, hogy munkat fognak e adni neki, az azert nem olyan biztos...
Nem olyan egyszeru szakma es munka ez, mint ahogy ez kivulrol latszik...
Jol valalsztottal te szerintem szakmat, nyugi... : )

Golf2 2018.06.01. 11:29:18

@Nagy kámpics: én a kissebbik részre (profi szint) gondoltam akik profikat edzenek.A könnyebb rész eszembe se jutott,csak a profi tenisz érdekelt 30 évig.(Sampras-ig)

Csodabogár 2018.06.01. 11:33:03

@Golf2: Képzeld én még Björn Borgal kezdtem a nézést, de mostanában már ritkán nézem, csak ha valami extra van.

Golf2 2018.06.01. 12:16:41

@Csodabogár: Őket Connors,Borg itthon még nem adták 70es évek.Élvezetes teniszt számomra mc enroe-tól Samprasig játszottak ill.Sabatinitól Hingis-ig. Williams-eknél Djokovicsnál már nyomtam is el.

Virago_1000 2018.06.01. 13:19:51

"Nem erről van szó, mert akik ma elmennek, azok elmenekülnek Magyarországról, mert egyre inkább élhetetlenné válik az ország. Ez katasztrófa.”

- Magyarorszag mar olyan elhetetlen, hogy menekulni kell. Talan sved, vagy nemetorszag befogad, mert ott minden jo.
Gondolom, 10eve egesz elheto orszag volt de minden tonkrement.

Ven vekerdi mar megint jatssza a megmondoembert.

2018.06.01. 13:35:29

@Virago_1000: "egyre inkább élhetetlenné válik" vs "mar olyan elhetetlen". a szovegertelmezesi kepessegeiden meg kicsit csiszolni kellene....

2018.06.01. 14:03:16

@London2009:

"de azt ugye tudod, hogy ez nem igy megy, hogy valaki kitalaljta 12 evesen, hogy o teniszedzo lesz."

Ne viccelj, tényleg?

Azt tudni vélem, hogy 12 évesen belekezdve az ember már nem lesz menő teniszező, de hogy nem lehetne vele néniket oktatni sem... hát, ha ez így van, akkor szomorú vagyok. :)

savanya jóska 2018.06.01. 15:02:46

@Virago_1000: figyelhetnél a "vén vekerdire" te orbitalis troll.

Herr Géza 2018.06.01. 16:50:16

@Virago_1000: A “vén Vekerdy” egy kicsit jobban áll IQ szinten, mint te pajtás. Meg úgy többet is tett le az asztalra. Ja, és nem is Angliában mosogat, szóval azt se lehet beleugatni az éterbe, hogy hazaáruló lenne.

London2009 2018.06.01. 16:57:12

@Nagy kámpics: ize...most erre mit mondjak...szerintem jo, hogy nem edzo lett beloled!
Kulonben meg egy teniszedzo 25 fontba kerul orankent egy akupunktura kezeles meg 75-be. Ugyhogy ha en ujrakezdenem, tuti, hogy kinai orvoslast tanulnek!

Roan 2018.06.01. 17:30:14

@Golf2: "Mert gyakorlat is kell,a nagy nevű teniszezők még 30 évesen is teniszeznek." - attól még lehet gyakorlata, főleg, ha 7 éves korában kezdte. Ráadásul, ha valaki jó játékos, nem biztos, hogy jó edző lesz, és fordítva.

Olliék 2018.06.01. 18:07:39

Egyszer elhívtak egy tenisz meccsre (amatőr ) ahol utána adtak egy ismertető leckét,ha valaki kedvet kapna.
Hát.... Minden tiszteletem a sportolóké. Dög nehéz. Én mondjuk akkoriban már 10 éve úsztam, karom is volt hozzá, de olyan erőm nem volt,hogy faszán megküldjem a labdát. :D

wadri 2018.06.01. 22:30:26

Le a kalappal az ilyen edzok elott akik reggeltol-estig a palyan vannak a tuzo napon. Szivuket-lelkuket, minden tapasztalatukat, tudasukat atadjak a fiatal tehetseges sportoloknak. Akik ezaltal nap mint nap fejlodnek.

Shanarey 2018.06.01. 23:17:13

@Virago_1000:

Tán pont azért mert "vén" , veled ellentétben tudja miről beszél.

Itt a lehetőség hogy cáfold meg például ezt:

vastagbor.atlatszo.hu/2018/06/01/letminimum-alatt-az-orszag-harmada-de-az-allam-a-leggazdagabbakat-tamogatja/

Avagy ezt, ha már emiatt kaptam hideget, meleget, a másik oldalról.

www.atv.hu/belfold/20180601-miert-nem-szuletik-tobb-gyerek-magyarorszagon

somlobodog 2018.06.02. 07:09:06

@Virago_1000: szar a harag hatalom nélkül mi? Szánalmas.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása