oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. május 30. 06:30,  A hátizsákos utazás keservei 101 komment

2018. május 30. 06:30 Határátkelő

A hátizsákos utazás keservei

Általában amikor a hátizsákos utazókról (angolul backpackers) olvas az ember, akkor az életmód pozitív oldalával találkozik. Kétségtelenül izgalmas dolog nekivágni a nagyvilágnak, vadul szelfizni gyönyörű helyeken, rengeteg ismeretséget kötni. Csakhogy mindennek van árnyoldala is, néha egészen sötét sarkokkal. Ma ez utóbbiakról lesz szó. Nem azért, mintha bárkit le szeretnék beszélni az ilyen kalandozásról, inkább azért, hogy senki ne vágjon bele felelőtlenül.

Backpacker vagy, esetleg voltál? Mik a tapasztalataid? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre! 

backpacker_2_foto_pixabay_com_matiasarg.jpg

Pénz 

Nyilván aki hátizsákkal vág neki a nagyvilágnak alighanem anyagi megfontolásokból tesz így és ezzel nincs semmi baj. Ám egy dolog ezt elképzelni, és egy másik átélni a mindennapokban. Néha persze kicsit ki lehet rúgni a hámból, ám alapvetően azért nagyon szoros költségvetéshez kell alkalmazkodni. 

Mindezt abban a reményben, hogy az ember kicsit tovább és messzebb utazhasson. Matt (akinek tapasztalatain részben ez a poszt is alapul) például arról ír, hogy amikor vissza kellett vinnie egy autót a repülőtérre, onnan vissza a városba inkább stoppolt, minthogy kifizesse a 10 dollárnyi buszjegyet. 

Hasonló tapasztalatai vannak egy másik Mattnek is, aki szerint komoly dilemma mondjuk Spanyolországban, hogy ha az ember egyszer már elutazott oda, biztosan nem akarja-e megkóstolni a (nem túl olcsó) paellát? Vagy ha Japánba megy, akkor ne egyen sushit? Vagy az Alpokban ne síeljen a sílift horrorisztikus árai miatt? Márpedig ezek olyan kérdések, amiket időről időre fel kell tennie minden hátizsákos utazónak. 

Szállás 

Ha az ember hosszú ideig van úton, akkor nem nagyon engedheti meg magának egy szálloda (vagy akár egy motel) luxusát. A logikus megoldás ilyenkor egy hostel. 

A hostelek szuper helyek arra, hogy az ember más, hasonló utazókkal találkozzon, és általában nincs is velük (a maguk kategóriájában) semmi baj – leszámítva, hogy az éjszakát mégiscsak 3, 4, 8 (vagy még több) ember társaságában vagyunk kénytelenek eltölteni. Akik között lesz, aki horkol, nem tud (vagy akar) aludni, az ágy kényelmetlen… 

Ráadásul ilyen helyeken esélyed sincs nem ismerkedni, hiszen össze vagy zárva egy csomó emberrel. Ami persze nem rossz, kivéve, ha éppen nincs kedved órákat dumálni. 

Ha már ismerkedés: egy gyors bekezdés erejéig érdemes megemlékezni azokról is, akik egészen közeli kapcsolatba kerülnek egymással egy (vagy több) éjszakára, ami lássuk be, nem feltétlenül kellene, hogy a szoba többi lakójára tartozzon. Pedig előfordul, hogy egy-egy szoba nem csak a horkolástól zajos. 

Ha már a szállásnál tartunk, nem lehet kihagyni a konyha kérdését, annál inkább, mert ugyan mindenhol ki van írva, hogy rakj rendet magad után, ezt nem mindenki teszi meg, abból kiindulva, hogy más majd úgyis elmosogat. 

És tényleg, de azért elég utálatos dolog mások mosatlanjai között turkálni és összedobni magadnak valami kaját. 

Személyes kapcsolatok 

Ha megérkezel valahova, szinte mindig ugyanazokat a kérdéseket kapod: Honnan való vagy? Hova tartasz? Hol jártál már? Mióta utazol? Meddig leszel itt? Ez az első pár alkalommal rendben van, de aki mondjuk hónapokat (vagy éveket) tölt utazgatással, egy idő után baromi unalmasnak tartja ugyanazokat a köröket megfutni. 

Pedig ez kikerülhetetlen, hiszen túl azon, hogy természetes emberi kíváncsiságról van szó, mi mást is kérdeznél vadidegenektől? 

A backpacker lét egyik alaptétele, hogy találkozol emberekkel, majd elválsz tőlük. Mire megkedvelnél valakit, valamelyikőtök már jó eséllyel tovább is áll, ami (ha jobban belegondol az ember) elég szomorú. Így elég nehéz hosszútávú, mély kapcsolatot kialakítani. 

Az utazás tehát rövid, felszínes ismeretségek sorozatává válik, aminek előnye, hogy egy csomó embert megismersz, a hátránya viszont, hogy mégis egyedül vagy. Ami egy idő után elég fárasztóvá válik. „Néha jó lenne az állandóság és az öt percnél hosszabb barátság” – írta Matt. 

Túl sok buli 

Az életforma jellegéből adódik, hogy mindig van valaki, aki éppen érkezik vagy búcsúzik, márpedig ezeket az élethelyzeteket illik bulival ünnepelni. Ami általában együtt jár a heveny alkoholfogyasztással. 

Ez pár hétig (hónapig) szuper program, jó ismerkedési lehetőség, de egy idő után unalmas és fárasztó lesz. Nem lehet állandóan bulizni, mintha másból sem állna az élet, és pláne nem lehet egyfolytában inni. Van mozi, bowling, vagy koncert is a világon. 

Ad absurdum olyan is előfordulhat, hogy az ember magányra vágyik, nem akar beszélni senkivel, csak olvasni egy könyvet, nézni a sorozatát. Ezt nem olyan egyszerű egy olyan környezetben, ahol illik jókedvűnek és feldobottnak lenni. Ami egy idő után fárasztó. 

A horda mentalitás 

Ez elég vicces vetülete a hátizsákos életmódnak, aminek a legtöbben azért vágnak neki, hogy kalandokat keressenek és olyan helyekre jussanak el, ahová a környezetükből kevesen. 

Legalábbis ez az elmélet. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a hátizsákosok is hajlamosak ugyanazokat az utakat bejárni, mint már több ezren előttük. Egyszerűen követik a hordát. 

Nyilván a népszerű helyek népszerűségének megvan a maga oka, és nem kell kihagyni Thaiföldet, Costa Ricát vagy mondjuk Dél-Spanyolországot csak azért, mert más már járt ott, de azért egy csomó olyan félreeső, de szép hely van, amit érdemes lenne megnézni. Vagy csak ötletszerűen letérni a kijelölt útról. 

Nyelvi korlátok 

Az ember nem vág bele egy hátizsákos kalandba anélkül, hogy legalább angolul ne beszélne. Csakhogy ez nem mindig elég, különösen, ha olyan helyre vágyik az ember, ami nem hemzseg a turistáktól. 

Márpedig egyedül ülni valami helyi bárban és egyetlen szót sem érteni abból, amit körülötted beszélnek nem a legvidámabb dolgok egyike. 

A család és a barátok hiánya 

Ha az embernek szerencséje van, akkor nem egyedül utazik, ám ezzel együtt sem könnyű távol lenni a családtól és a barátoktól. Persze időről időre össze lehet ismerkedni nagyszerű emberekkel, de (mint fent is írtam) ezek legtöbbször átmeneti kapcsolatok. 

Nyilván ott a Skype, a Facebook, a Viber, azaz a kapcsolattartás nem lehetetlen és nem is túl drága. De az otthoniak dolgoznak, élik az életüket, te is így teszel – azaz hiába az olcsóság, a kapcsolatot fenntartani mégsem olyan egyszerű. 

Munka 

A legtöbben a szabadság miatt választják az utazásnak (és az életnek) ezt a módját. Ugyanakkor aki a working holiday mellett dönt, annak bizony időnként dolgoznia is kell – és ezek a legritkább esetben lélekemelő munkák. 

„Írországban rengeteget álltam a hideg, szeles, nedves utcákon, megpróbálva rábeszélni a helyieket arra, hogy adakozzanak jótékony célokra. Edinburgh-ban két hétig mosogattam egy irodaház éttermében. Új-Zélandon egy kis hotelben takarítottam” – emlékezett vissza Mat. 

A cél persze az, hogy ha már dolgozni kell útközben, az ember olyan munkát találjon, ami nagyjából megfelel ennek az életformának. A valóság viszont az, hogy előbb-utóbb muszáj lesz olyan melót elvállalni, ami nem feltétlenül az álmaidnak (vagy a végzettségednek) megfelelő. 

Az ausztrál dráma 

Itt kénytelen vagyok tenni egy kis kitérőt Ausztrália felé. Ahol nagy divat a working holiday vízum, aminek keretében (ha az ember egy évnél tovább maradna) egy évben legkevesebb 88 napot dolgozni kell valamilyen farmon gyümölcsöt szedve, vagy a leszedett gyümölcsöket csomagolva, de lehet munkát vállalni a bányászatban és építkezéseken is. 

Ami nem lenne baj (sok hátizsákos szerint ez plusz élményt jelent), csakhogy sokan az utolsó pillanatra hagyják a 88 nap ledolgozását, és ezzel kiszolgáltatottá teszik magukat. 

A brit Guardian szerint ezt az ausztrál farmerek maximálisan kihasználják. Ráadásul nem csak arról van szó, hogy kizsákmányolják a kényszerhelyzetbe került utazókat, de sokszor borzalmas körülmények között szállásolják el őket, megszegik az összes létező munkahelyi biztonsági előírást, megerőszakolják, szexuálisan kizsákmányolják őket, sőt, több haláleset is előfordult már. 

A vidéki falvakban ez nyílt titok, miként ez egy brit utazó, Katherine Stoner dokumentumfilmjéből is kiderül. A mezőgazdasági dolgozók helyi szakszervezete is felhívta már a figyelmet arra, mennyire kiszolgáltatottak a hátizsákos utazók. 

„Mivel az elsődleges céljuk az, hogy aláírassák a szükséges munka elvégzését tanúsító papírokat, belemennek a törvénytelenül alacsony fizetésekbe és a borzalmas körülményekbe is” – mondta a brit lapnak a szakszervezet egyik munkatársa, Shane Roulstone. 

Váratlan helyzetek 

Visszatérve Ausztráliából, van még egy olyan része a hátizsákos életmódnak, amiről érdemes beszélni: ez pedig a váratlan helyzetek megoldása. Ezzel nyilván nincsenek egyedül, mindannyiunk életében előfordul ilyesmi, de a körülmények nem mindegy, milyenek. 

Más dolog egy betegséggel ágynak dőlni otthon, ahol tudjuk, hol van az orvos, mit kell neki mondani, mi a protokoll, mint a világ másik végén végigélni ugyanezt. A váratlan helyzetek épp elég stresszt jelentenek önmagukban is, de képzeljük el mindezt a komfortzónánkon kívül! 

Ezzel a poszttal természetesen nem az volt a célom, hogy bárkit is lebeszéljek a bacpacker életmódról vagy a kalandozásról, de azt gondolom, fontos látni, hogy az Instagramra és a Facebookra feltöltött képek mögött van egy másfajta valóság is. 

(Fotó: pixabay.com/matiasarg)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: utazás backpacker

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr214010374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2018.05.30. 06:37:12

erdekes ...

voltam hostelban NYC-ben pl ahol volt kb 12 ember (mo ezt ha jol emlekszem turistahaznak hivtak ott is kb igy volt) ...

en NEM ismerkedtem meg senkivel persze nem is akartam ....

Olliék 2018.05.30. 07:01:49

Barátnőm és a férje két hónapig túráztak Észak Amerikában. Ők a mókuskerékből akartak valami újat,valami mást.
Pozitív hatással volt rájuk, hogy kiléptek a komfortónájukból, és hogy igazán váratlan helyzetekben is megállták a helyüket. Hazatértek, és új életet kezdtek. Öröm volt rájuk nézni. Ez 15 éve volt, de még mindig irigy vagyok ha eszembe jut.

adg 2018.05.30. 07:13:33

“a working holiday vízum, aminek keretében egy évben legkevesebb 88 napot dolgozni kell”

Hat ezt meg honnan szoptak ki? :)

“This visa allows you to:

- stay in Australia for up to 12 months
- work in Australia, generally for up to six months with each employer
- study for up to four months
- leave and re-enter Australia any number of times while the visa is valid.”

Aztan:
“If you hold a Working Holiday (subclass 417) or Work and Holiday (subclass 462) visa, the main purpose of your visit must be for an extended holiday. You can do any kind of work over the course of your 12 month stay in Australia, however the conditions of your visa limit you to a maximum period of six months work with any one employer, unless you’ve been given permission by us to work longer.”

Ha nem akarsz, egy percet sem kell dolgozni.

Mondjuk mindegy, a pok ugyis kinyir azonnal, kiveve, ha a kigyok gyorsabbak.

Határátkelő 2018.05.30. 07:28:58

@adg: "Designed to provide seasonal workers for farmers, the 88-day rule requires that backpackers spend their time in regional areas in specific jobs such as fruit picking and packing, trimming vines, working in tree farming, or working in mining or construction."

adg 2018.05.30. 07:51:14

@Határátkelő: Mar bocsanat, de ezt irtad fent: "Itt kénytelen vagyok tenni egy kis kitérőt Ausztrália felé. Ahol nagy divat a working holiday vízum, aminek keretében egy évben legkevesebb 88 napot dolgozni kell valamilyen farmon gyümölcsöt szedve, vagy a leszedett gyümölcsöket csomagolva, de lehet munkát vállalni a bányászatban és építkezéseken is. "

Szoval a working holiday vízum keretében egy évben legkevesebb 88 napot dolgozni kell valamilyen farmon gyümölcsöt szedve stb.

Ez konkretan nem igaz, egy percet sem kell dolgoznod, ha nem akarsz.

Amit a szabaly mond, az ez: "This visa allows you to: (...)apply for a second Work and Holiday visa if you have worked for three months in northern Australia in tourism and hospitality or agriculture, forestry and fishing."

Vagyis, ha maradni akarsz meg egy evet, akkor jelentkezhetsz uj vizumra, amennyiben dolgoztal 3 honapot az evbol. A banyaszatot meg az epitoipart nem latom a listan.

Ugye a vizum cime _WORK_ and holiday.
Amugy nem muszaj gyumolcsot szedni, lehet pincerkedni is, vagy mosogatni, mintha csak Londonban lenne az illeto. :)

En tobb enbert is ismerek, akik igy jartak be az orszagot, meg NZ-t is, de egyik sem arrol beszelt, hogy rabszolgakent hajtottak oket a tuzo napon allandoan. Nyilvan lehet egy-ket allat, aki kihasznalja azt, aki hagyja, de hogy az ausztral farmerek megeroszakoljak a WH vizumosokat, akik esnek osszefele a tuzo napon, az azert kicsit tulzas.

Határátkelő 2018.05.30. 08:19:03

@adg: A félreértés ott lehet (és akkor ezt javítom), hogy a 88 nap akkor kell, ha a második évre is szeretnél maradni.

"Many backpackers in Australia want to do the three months or “88 days” of rural work in order to get their second year Working Holiday Visa. There are some rules concerning the work that is eligible the 88 days that seem to raise a lot of questions among backpackers."

www.helenatravels.com/88-days-frequently-asked-questions/

Golf2 2018.05.30. 09:25:46

Akit nem esz meg a krokodil azt meg eröszakolják..

puhacica 2018.05.30. 09:51:42

elegge maganyos mufajnak tunik

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.05.30. 10:50:43

Ez egy sajátos hobbi, kb. mint az, hogy gyufából megépítjük a Parlament makettjét.

Önmagában persze ártalmatlan hobbi, tegyük hozzá, elsősorban unatkozó felsőközéposztálybeli gyerekek csinálják, aki beleuntak a gazdagságba, s szeretnének pár hónapot szenvedni, mielőtt hazamennek és elfoglalják jól fizető állásukat egy felhőkarcolóban.

A hobbi csak más dolgokkal keverve válik károssa, pl. ha összekötik drogozással. Ebben az esetben ugyanis a hátizsákos túlkoros milliomoscsemeték elkezdik zavarni a közúti forgalmat, komoly balesetveszélyt okozva.

London2009 2018.05.30. 10:56:41

@adg: ja, ja, nekem a ferjem igy utazta vegig Ausztraliat meg NZ-ot meg az egyetemi evei elott. Eleg valtozatos munkai voltak, de az abszolut kedvencem a lollypop man a sivatagban. Volt egy kis lakokocsija meg radioja. A radion beszoltak, ha jott egy teherauto. Ilyenkor ki kellett allnia az utra es felmutatnia egy stop tablat. Elhalado teheratutobol volt kb. napi ketto. A maradek idoben pedig foglalja el magat a kedves jomunkasember. Egy teljes honapig birta! Respect! : )

adg 2018.05.30. 11:14:00

@London2009: De allandoan megeroszakolták, ugye? :D

London2009 2018.05.30. 11:17:59

@adg: a kigyok! Minden ejjel!

puhacica 2018.05.30. 11:18:45

@adg: ha allandoan nem is, de naponta 2x biztosan :D

2018.05.30. 12:17:52

Nahát, ebben a posztban csupa negatívum volt.
Tetszik!

adg 2018.05.30. 12:23:14

@libslobsi fuszal: 5-szor harom ora. Azt irta az ismert szemelyiseg, hogy egeszseges enber ennyi idot tolt intenziven ezzel az elfoglaltsaggal. :)

@London2009: hat biztos jobb a semminel. :)

2018.05.30. 12:40:25

Érdekes statisztika a témában:

Az utazó emberek nagyobbik része nő.
A nők sokkal gyakrabban is utaznak egyedül, mint a férfiak.
Az egyedül utazók nagyobbik része legalább középkorú.

Éppenséggel az egyedül backpackelés is inkább női műfaj.

Érdekes módon az átlagos kalandturista nem egy 28 éves férfi, hanem egy 47 éves nő. (Aki 12-es méretű ruhát hord -- teszik hozzá, bár nekem fogalmam sincs, az mekkora.)

gutsytraveler.com/women-travel-statistics-women-travel-trends/

Hogy aztán ezek a 47 éves nők a pár hónap szenvedés (és az obligát nemi erőszak) után visszamennek-e a felhőkarcolókba drogozni, azt nem tudjuk.

London2009 2018.05.30. 12:52:22

@Nagy kámpics: a 12-es ruhameret az europai 40-es. Kulonben ezt ugy szamoljak, hogy ez 12-szer egy stone, azaz 6kg. Tehat aki 12-es ruhat hord az nagyjabol 72-kg.
Errol most az Eat, Pray, Love cimu borzalom jutott eszembe. A vilagbol ki lehet kergetni azzal a konyvvel. Grrr.

2018.05.30. 12:54:03

Megnéztem, a 12-es ruhaméret az EU-ban 42-es, ami L-es.
Most már ezt is tudjuk, mégsincs este.

2018.05.30. 12:55:11

@London2009:

Ááá, gyorsabb voltál, köszönjük. :)

London2009 2018.05.30. 12:57:01

@Nagy kámpics: 40-es szerintem. De lenyegtelen. Mint a villam olyan gyors vagyok! : )

Olliék 2018.05.30. 13:10:21

@London2009: Lényegtelen?
A 42-es méretből 40-este fogyni kész pokol. :D na ugye,hogy nem mindegy. :)))))

Taxomükke (UK) 2018.05.30. 13:28:12

@Nagy kámpics: "Hogy aztán ezek a 47 éves nők a pár hónap szenvedés (és az obligát nemi erőszak) után visszamennek-e a felhőkarcolókba drogozni, azt nem tudjuk."

Te tiszta hulye vagy. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2018.05.30. 13:33:49

@maxval balcán bircaman: Ebben igazat adok.Hátizsákos kalandtúrára tényleg a nyugati pénzes fiatalok járnak a 3.-ik világ gyönyörű trmészeti helyeire,nem fordítva

puhacica 2018.05.30. 13:36:34

@adg: akkor is, ha ez az elfoglaltsag nem onkentes? :O

2018.05.30. 14:02:29

@tanato:

"Hátizsákos kalandtúrára tényleg a nyugati pénzes fiatalok járnak a 3.-ik világ gyönyörű trmészeti helyeire"

Neked is javaslom frissíteni a prekoncepciókat. :)

A legnagyobb korcsoport az 50 felettieké, és a legnépszerűbb desztináció Európa. A többi stimmel. :)

tanato 2018.05.30. 14:10:11

@Nagy kámpics: Akkor nem egy dologról beszélünk,de az általad említett esetben is a gazdag országbéli hátizsákos megy a szegényebb országba.Mivel (sajnos) fordítva nem megy,ott 50 felett sem tud tartósan rendszeres havi munka és pénzkeresés nélkül létezni.

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.05.30. 15:06:23

De milyen jó ellehet fáradni az ilyen utazásban

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.30. 16:03:54

Errol az amerikat atgyaloglo magyar srac jutott eszembe...biztos hallottatok rola. Mar jo 2 hete uton van, most eppen Pittsburg, PA kozeleben
www.youtube.com/watch?v=RXhZYXXgn-A

Golf2 2018.05.30. 16:12:22

Biztos a hőségtől túlfűtöttek az ausztrál farmerek azé zsákmányolnak kekszuálisan 12-eseket.

London2009 2018.05.30. 16:38:30

@Olliék: haha. Most, hogy mondod valoban nem mindegy! Bar 40 vagy 42, az mar nem olyan nagy kulonbseg, vagy megis? : )

London2009 2018.05.30. 16:47:34

@Nagy kámpics: @tanato: statisztika ide vagy oda, szerintem mindket tipusu backpacker kepviselve van. Amit Kampics ir az az Eat, Pray, Love tipikus esete. Amikor a 40-es no elvalik, mert boldogtalan es kitalalja, hogy bejarja a vilagot es megtalalja onmagat. A tanato esete meg a "nyugati" gyerek jo dolgaban mar nem tudja mit csinaljon es nekivag a vilagot vegigpialni par haverjaval, ami orult nagy kaland lesz, de azert persze nala van a szulok hitelkartyaja nagy baj esetere, de nyilvan az egy ev utazas megvaltoztatja a szemleletet elete vegeig es ezert ha nem backpackeltel, akkor nem is tudod mi az elet.

Olliék 2018.05.30. 17:05:31

@London2009: Az utolsó 3 kilómmal vergődök fél éve. Mondjuk a kilót épp lesz@rom, csak azt a néhány centit nem. Ha az pár centi eltűnik, kapok levegőt a 20 évvel ezelőtti farmeremben

London2009 2018.05.30. 17:07:02

@Olliék: ugyes vagy! 3 kg az mar semmi! : )

Olliék 2018.05.30. 17:09:24

@latcho rom: Nem ismerem a portált. Ez ugye csak vicc?

Olliék 2018.05.30. 17:10:53

@London2009: A zuram mindig mondja, ne vegyél levegőt,mert a 20éves anyag tüsszentésre szakad:)))))
Abunkója!

Csodabogár 2018.05.30. 17:24:09

@Nagy kámpics: 12-es méretü ruha, karcsú nőt rejt.

Csodabogár 2018.05.30. 17:26:46

@London2009: Valami nem stimmel! Az európai 40-es ruha, max. 60 kilós nőkre jó. Az amerikai 12-es is ugyanez. Ez az én méretem is, gyakorlatból beszélek.

savanya jóska 2018.05.30. 17:31:05

@Olliék: 20 éves jeans?? :-) Trapper márka? :-)

Csodabogár 2018.05.30. 17:31:14

@tanato: Ezek a fiatalok nem pénzesek. Leérettségiznek és fura módon nem tudják mit akarnak tanulni. Elmennek Ausztáliába kalandtúrára. Esetleg a repülőjegyet kapják a szülőktől de ez se biztos, sokan azt is különböző munkákkal össze gyűjtik maguknak.
A multkor kérdeztek egy frissen érettségizőt egy német gimnáziumban, hogy mit fog csinálni most. A válasz az volt, hogy az egész osztály Ausztráliába megy, aztán majd meglátja. Ez a trend. Ezek különben fiuk voltak.

gabors 2018.05.30. 18:03:11

@Golf2: "Akit nem esz meg a krokodil azt meg eröszakolják.. " az afrikai kannibalok :-)

ehelyett jobb lenne ha a Karpat Medence nepesitenek be...

Shanarey 2018.05.30. 18:43:13

@gabors:

Magyarországra, azért nem kellenek a migránsok, mert elvennék a munkáját azon magyaroknak akik nőket erőszakolnak meg, avagy azok munkáját akik gyereket, öreget, bárkit megölnek, mert csak, mert részeg volt, avagy nyereségvágyból stb.

tanato 2018.05.30. 19:04:37

@Csodabogár: No,akkor állna helyre az egyensúly ha ugyanezt magyar vagy egyéb k-európai érettségizők is meg tudnák tenni.Sztem az akaratuk nem hiányzik hozzá.+.ik világbéli érettségizőkről már nem is beszélek.

tanato 2018.05.30. 19:06:15

Most kapcsolja bne mindenki az RTL-klubot aki tudja.nemsokára benne lesz Digger a néhai vezérszónokunk az angliai kivándorlókról szóló blogban a FÓkuszban.Megyek is és nézem.

savanya jóska 2018.05.30. 19:18:12

@tanato: urgetraqppban megy a blog kozonsege doki :P

tanato 2018.05.30. 19:34:53

@latcho rom: Most gratuláltam a túloldali blogon Diggernek,Jó volt a vele készült riport.Most ért véget a Fókusz műsora.

Bredpitt Monika 2018.05.30. 19:37:18

@tanato: basszus, pont lemaradtam rola, koszi, hogy szoltal, gondolom fent lesz a neten is, de szerintem en fel tudom utolag is venni az archiv adasokbol, kivancsi vagyok ra, udvozlom, ha meg kapcsolatban vagy vele....

tanato 2018.05.30. 19:39:58

@Bredpitt Monika: Fent lesz sztem egy két óra múlva Rtl.most.hu-n

Bredpitt Monika 2018.05.30. 19:44:12

A poszthoz, A vadon c film is jo Reese Witherspoon nal.

Ha mar filmekrol is szo van es latom a menekult tema es a rasszizmus ujra es ujra szoba kerul.
Most nezem a Langolo Mississippi c filmet.
Gene Hackman egyebkent is nagy kedvencem.
Amikor a ferjem megszuletett Amerikaban meg javaban feketeket gyilkoltak , dobbenetes.
nagyon jo a film, angolul ha jol emlekszem Mississippi burning a cime.

zoldzeller 2018.05.30. 19:54:46

@Csodabogár:@London2009: , en ameriaki meretbol 4 vagy 6-ost hordok (markatol fuggoen) es 50 kg korul vagyok.
Az usa 12-es az az europai 44-es.
www.wooks.it/size-chart/

Bredpitt Monika 2018.05.30. 20:02:44

@tanato: koszi szepen,
digger, csok a markologep kozepere

zoldzeller 2018.05.30. 20:06:25

Erdekes modon en mindig jobban szerettem 1 honapig, hatizsakkal maszkalni a vilagban, mint elmenni pl Hurghadaba/Korfura/Thaifoldre all inclusive ellatassal. Voltunk parszor resort-ban nyaralni (mindketszer eskuvo miatt mentunk) es nem a mi vilagunk.
De egyszer sem csamborogtunk reszegen, bedrogozva az ut menten, akadalyozva a forgalmat. Ezt nem is ertem... az hogy hatizsakkal nyaralunk, nem azt jelenti, hogy vandortaborozunk, hanem a helyi tomegkozlekedest vesszuk igenybe.

tanato 2018.05.30. 20:06:54

@Bredpitt Monika: Ez csak egy rövidített,a hosszabb változat még nincs rajta a neten.

puhacica 2018.05.30. 20:24:13

@London2009: @Nagy kámpics: @Csodabogár: @Olliék: csak hogy tudjatok, mert lenyegesebb tema ma mar ugyse lesz :D
38-40/uk10-12/M-L a meretem. a 38/uk10/M az olyan 62-64kg, a 40/uk12/L 66-67kg korul van a 165 centis magassagomhoz. 67rol lemenni 62re gyotrelem es szenvedes, csak mondom.

savanya jóska 2018.05.30. 20:32:15

@tanato: nezem a cserbenhagyott egyszerut :P

zoldzeller 2018.05.30. 20:56:24

@libslobsi fuszal: keves ennel bonyolulabb dolog van:)))

gabors 2018.05.30. 20:59:34

@Bredpitt Monika: "Amikor a ferjem megszuletett Amerikaban meg javaban feketeket gyilkoltak "

miert mikor szuletett a ferjed tegnap ?????

gabors 2018.05.30. 21:01:35

@zoldzeller: "Amikor a ferjem megszuletett Amerikaban meg javaban feketeket gyilkoltak " amerikaban par evente ujra szanozzak a noi ruhakot lelki okokbol :-)

Bredpitt Monika 2018.05.30. 21:06:53

@gabors: Hahaha, Ms Cannabisnek felreutottel valamit....

zoldzeller 2018.05.30. 21:08:32

@gabors: ezt nem tudtam.:) azt tudom, hogy az egyik markabol a 4-est kell keresnem, a masikbol a 6-ost. Es vannak rendes markak, ahol direkt van petit.

gabors 2018.05.30. 21:41:50

@gabors: ooops a CTRL-V-ben a tied maradt de igy is ertheto meg vicces is :-)

percekig gondolkodtam viszont a "Ms. Cannabis" -en :-)

gabors 2018.05.30. 21:45:41

@zoldzeller: OK en nem vagyok ruhasz/szabasz de a ferfi ingek/gatyak es egyebek itt szepen inch (zoll) ban vannak nem is valtoztak pl 32-30 farmer az most is pont olyan mint 30 eve ingek detto ott van nyak boseg meg talan az uj hossza ...

na most lehetne a noi ruhakat is igy szamozni hogy mellboseg/derekboseg/hossz DE ez ossznepi depi-hez vezetett volna ... ehelyett siman valtoztatjak hogy pl 16-os merethez milyen valos meretek tartoznak (fogalma sincs csak azt tudom hogy kb ketszer akkor ma mint 30 eve)

Csodabogár 2018.05.30. 21:52:18

@tanato: Ezt ma már mindenki meg tudja tenni ha akarja. Persze sokszor kényelmetlen és esetleg sokat kell közben dolgozni. Ilyesmit meg nemigen szeretik erre fele. Pedig milyen jót tenne nekik a való világ megismerése.

zoldzeller 2018.05.30. 21:58:37

@gabors: erdekes, hogy Queen Latifah merete ugyan akkora mint Christina Hendricks-e.
Errol a temarol szinte semmit nem tudok. Ruhaim tobbseget 3 marka adja, itt tudom, hogy melyikben mi a meretem.

gabors 2018.05.30. 22:00:19

@tanato: na ezt a libsi propagandat :-))))) mit fog ehhez szolni a birka :-) meg virag meg IT ....

digger hazudja maganak hogy jobban el holott csak nyomorog mint az emlitett 250 ezer en nem ez hangzott el ...

zoldzeller 2018.05.30. 22:08:50

@gabors: most azon gondolkozom, hogy 50 eve milyen meretet hordtam volna?

tanato 2018.05.30. 22:11:31

@Csodabogár: Elsősorban pénz kell hozzá meg nyelvtudás,azért majdnem üres zsebbel és alig nyelvtudással nehezen menne.De bízzunk benne hogy lassan majd felnövünk ehhez is.

tanato 2018.05.30. 22:13:16

@gabors: Majd meg magyarázzák,mindenre van válasz.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.05.30. 22:40:51

Fiatalabb koromban többször autóstoppal és hátizsákkal utaztam végig Európát – akár egészen Észak-Afrikáig. Mindig élveztem, mert a lényeg a szabadság volt. Persze, vannak hátulütői, de pont ez a szép és izgalmas benne: a Kaland. Szervezett utazással sosem utazom most sem. Unalmas.

bzsoa 2018.05.30. 23:00:05

Elolvasva a fenti kommenteket kiderült hogy az átlagutazó többnyire gazdag szülők unatkozó gyermeke, átlag 47 éves és 72 kg súlyú nő aki állandó pénzzavarban van és Ausztráliában a perverz farmerok visszaélve helyzetükkel 88 napon keresztül rendszeresen megerőszakolják őket. Végül is gusztus dolga

2018.05.31. 00:46:28

@bzsoa: a kecskek utan igy is kesz feludules lehet

2018.05.31. 01:01:53

@latcho rom: "Példátlan aljasság"

egy pelda marol-tegnaprol:
index.hu/belfold/2018/05/30/kozigazgatasi_birosag_atalakitas/

minden hetre 5-10 ilyen aljassag jut, csak mar fel sem tunik legtobb...

Olliék 2018.05.31. 06:09:42

@latcho rom: Ne haragudj, de annyi új portál jelent meg, hogy már n tudom melyik valós,melyik kattintásvadász.
Tragikus,hogy ezek szerint elég egy haragos szomszéd,aki bosszúból jelenti,hogy allah akbart kiváltottame, és le is csuknak. Ennél még az is jobb volt,ha adóellenőrt küldtek az emberre. Hát kíváncsi leszek a következményekre.
A farmerek meg sima Lewis.

Olliék 2018.05.31. 06:19:13

@libslobsi fuszal: Gyötrelem? Nem voltam kövér,még csak husis se. Szülések után maradt úszógumim. Borzasztóan zavart, gondoltam diétázok. Két hét diéta alatt bíztam 6 kilót, és ödémás lettem. Kihajtották belólem a vizet, dietetikus megnézte az étrendem, azt mondta semmi gond nincs vele. Na azóta nem vagyok hajlandó diétázni. Oda figyelek, szart,E-betűt amennyire lehet kerülöm, oszt ennyi.

Taxomükke (UK) 2018.05.31. 08:00:06

@zoldzeller: "erdekes, hogy Queen Latifah merete ugyan akkora mint Christina Hendricks-e."

Ja, en is ket hete ezen tunodom, ejszakankent almatlanul hanykolodom, mert nem tudok rajonni az okara, ez hogy lehet........

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.05.31. 08:12:25

Bocs az ontopik hozzászólásért, de bennem felmerült pár kérdés:
- Ha valaki rosszul tűri a magányt, miért egyedül indul neki? Vagy ha már, akkor miért nem társul egy másikkal menet közben?
- Ha elmegyek külföldre, akkor tuti azt eszem, amit a helyiek, rántott húsért eleg anyámhoz átmenni békávéval. Olyan nincs, hogy valami olyan drága, hogy inkább zsömlét eszem zacskós tejjel (aki Norvégiába megy backpackernek, az meg is érdemli), legfeljebb a turista töketlen, és nem találja meg az olcsó helyeket.
- Ha nem valami hideg, vagy esős helyen vagy, bárhol lehet aludni, egy olcsó hálózsák 4000 Ft, és 15 fokig kényelmes. Aztán egy pályaudvaron befizetsz egy zuhanyra, mosásra. Vagy kimész a tenger-, folyó-, tópartra ingyé’. De egyetemistaként még Skóciát is végignyomtuk várromok kandallóiban és pincéiben bivakolva, autóutak melletti mosdókban fürödve, még kagylót is szedtünk vacsorára a tengerparton.
De aki otthon hülye, az külföldön is az lesz.

puhacica 2018.05.31. 08:17:55

@Olliék: haha, dieta, az nekem se valo, nagyon szeretek enni. :D

LebensraumamOsten 2018.05.31. 09:11:50

@maxval balcán bircaman: Irigykedsz, mert te csak képekről láthatod az ilyen távoli országokat? Látod a főnöködnek van pénze de mégis Ibizára utazik legszívesebben. Az a varázslatos fehér por!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.05.31. 10:36:18

@LebensraumamOsten:

Főnököm Törökországban szokott nyaralni, mert ott született.

Drog meg manapság bárhol kapható.

Miért kellene pont nekem irigykednem, aki éltem 4 országban, s jártam még 30-ban?

Bár az tény, hogy szeretnék elmenni még más országokba, de majd erre is időt kerítek.

London2009 2018.05.31. 11:54:13

@tanato: @gabors: Ha o ugy erzi, hogy jobban el, akkor ez a lenyeg. Az en velemenyem szerint ha valaki egy kertes csaladi hazat egy garzon lakasra cserel le es egy rezson kesziti a vacsorajat, az nem el jobban. De mindenkinek masok a prioritasai. Az is erdekes kerdes, hogy o itt nagyon messze kerult a hivjuk kozeposztalybeli elettol, de hivhatjuk egy atlagos jomodnak is. Furcsa, hogy ettol fuggetlenul o ugy erzi, hogy itt megis jobban el, mint Magyarorszagon. Itt arra gondolok, hogy ha megnez egy atlagos csaladot es jobban megvizsgalja a sajat helyzetet, akkor azert ez a felallas nem tul rozsas. Nem beszelve arrol, hogy a fianak sem lesz konnyu megalapoznia az eletet ilyen hatterbol. Biztos, hogy ez Magyarorszagon rosszabb lett volna? Nem beszelve arrol, hogy ha az egyetlen kereso esetleg kiesne a munkabol, akkor mit csinal a csalad? Bar azert itt eleg jo a szocialis halo, de ezek sem a legjobb kilatasok.
Ettol fuggetlenul en egyszer megkerdeztem Diggert, hogy jobb e neki itt egy ocska berelt lyukban, mint otthon a sajat kezevel epitett csaladi hazban. Jobb e neki itt ugy, hogy szinte suket nemakent el itt a nyelvet nem beszelve, na es ettol fuggetlenul a valasz erre az volt, hogy igen, jobb. Ha o ezt tenyleg igy eli meg, akkor nincs mirol beszelni.

tanato 2018.05.31. 12:30:15

@London2009: Az út visszafelé bárkinek,Diggernek is nyitva van.Haza is kíván jönni./nyugdíjasnak,angol ellátással/

London2009 2018.05.31. 13:10:58

@tanato: nem igazan ertem, hogy mire gondolsz. Milyen angol ellatassal? Az allami angol nyigdija az itt ledolgozott evek alapjan minimalis lesz. Ki lehet szamolni, hogy pontosan mennyi, de abbol a haza rezsije fog kb. kijonni.
Ha haza kivan jonni, akkor azert annyira csak nem elhet jobban.

satie · http://321.hu/sas 2018.05.31. 16:12:32

Én Európában kolbászoltam pár hónapig egy kis hátizsákkal sokszor erdőkben aludva.

Így tapasztalatom szerint az egyetlen dolog, amire figyelni kell, az az:

EGÉSZSÉG

Értsd:

Megfelelő öltözet: rétegesség lehetősége, egy bélelt esőkabát pedig az egyik legpraktikusabb dolog, sapka, orr takarása és más nagy hőleadóközpontok, comb, csukló, boka stb. védelme

Megfelelő étkezés, az erőnlét ellenőrzése (200 gramm filléres tejcsoki, keményítő, vitaminok, sok víz fogyasztása)

Megfelelő tisztálkodás, ruhák mosása időnként automata mosodában praktikus.

Egészségügyi problémák esetén haladék nélküli kezelés elég alvással:

például: a napi terv felénél váratlan lábpara? Állj meg, kezeld, aludj, majd másnap, gyógyultabban behozod, ha tudod.

Az időbeosztásodban, mindig legyen legalább 20% tartalék, mindig tudd, hogy a közeli nagyvárosban hol van ügyeletes kórház.

gabors 2018.05.31. 16:43:33

@London2009: nezd en csak ideztem amit mondott nem akartam elbiralni semmi modon de megnezed a blogjan irokat mindenki azt harsogja hogy a magyarok londonban rosszabul elnek mint Mo-on (biztos van ilyen is )

az igaz lemaradt a smiley a mondat vegerol szoval ha digger azt mondja jobban el ott akkor miert ne hinnem el

persze amit te mondasz abban is sok igazsag van mert en sem tudom hogyan eltem volna ha Mo-on maradok vannak evfolyam tarsaim akik nagyon jol elnek vannak akik bar nem nyomorognak, de honaprol honapra elnek...

En mindig ugy gondoltam hogy altalaban a mereszebbek, vallalkozo kedvubbek, es talan okosabbak mentek el foleg az EU elott mint magam is 90-ben (itt most nem az 56-os tomeges szokesrol van szo) es ezek kozul sokan az uj hazajukban igenis jol megeltek es talan jobban is mint ha Mo-on maradtak volna. Ez azert nyilvan valtozott amikor a kozos munkaero piac megnyilt.

zoldzeller 2018.05.31. 16:54:24

@Taxomükke (UK): nyugtalan is volt az ejszakam.

London2009 2018.05.31. 17:56:34

@gabors: Nem olvasom a blogjat, ugyhogy nem tudom, hogy mit irnak ott.
Ezt kivulallokent nehez megitelni, hogy ki hogyan el, illetve jobban el e, mint Magyarorszagon. Ha Digger ugy erzi, hogy o jobban el, en elhiszem neki. Velemenyem persze lehet, meg mas ertekrendem is. Nyilvan csak ebbol a nezopontbol tudom megitelni mas helyzetet is. Nagyon sok szempont befolyasolja azt, hogy ki mikent iteli meg a sajat helyzetet. Kor, lehetoseg, beallitottsag kerdese. Na de, hogy ne masrol, akkor igy inkabb magamrol nyilatkozom, mert magamrol legalabb tenyleg meg tudom allapitani, hogy jobban elek e, vagy legalabbis megprobalom. : )
Az biztos, hogy az itt eltoltott 9 evbol, addig amig alberletben laktam, a korulmenyeimet tekintve rosszabbul eltem. Pedig egyedul laktam, nem kellett osztoznom senkivel. A karrier lehetosegeim szempontjabol viszont kezdetektol fogva jobb helyzetben voltam. Mire az anyagi lehetosegek is beertek, az legalabb 3 ev volt. Tehat most igy 9 ev tavlatabol azt tudom mondani, hogy megerte. Az en egyetemi tarsaim kozul is nagyon sokan eljottek es valo igaz, hogy talan a vallalkozo szellemubbekre, talpraesettebbekre volt ez jellemzo.
Abban en biztos vagyok, hogy Mo-on is jo sorom lett volna. Nekem szerencsere a barataim, a csaladom tobbsege, ha csak az anyagiakat vizsgaljuk jol el. Otthon maradva viszont nem lett volna ennyi lehetosegem a munkamban, nem lenne ennyi szabadidom, nem jartam volna be az egesz vilagot (kis tulzassal) stb. stb. De ezek az en szempontjaim, mindenkinek masok, amik itt tartjak. Az biztos, hogy ha nem tudtam volna az alberletbol kivergodni, illetve a munkamban nem lettek volna jo lehetosegeim en visszakoltoztem volna. Persze bonyolitja az en helyzetemet a maganelet, de most ezt kihagytam az eszmefuttatasbol es csak szimplan a megerte-e, jobb-e itt kerdeskorre fokuszaltam.

gabors 2018.05.31. 18:19:45

@London2009: "Persze bonyolitja az en helyzetemet a maganelet, de most ezt kihagytam az eszmefuttatasbol "

Hmmm pedig gyakran ez az egyik legnehezebb elem mindket iranyban ... egyedulallokent gyerek nelkul egeszen mas donteni mint csaladdal (gyerekkel vagy anelkul) mert tobb valtozossa valik a helyzet.

Mint itt is felmerul nem egyszer hogy sokan a gyerekuk jovojet fontosnak sot fontosabbnak tartjak mint a sajat karrieruket vagy akar eletuket is. Ez persze az otthon maradatottaknal is szempont. De tobbszor hallottuk itt is meg mas blogokon is milyen fontos szempont volt a gyerekek jovoje/biztonsag stb mintha Digger is emlitette volna ezt ....

Na megyek megnezem a mai posztot .. elbaszotunk egy jo masfel orat a staff meetingen de a fonok szeret sokat beszelni mi meg ugye mast nem tehetunk ...

London2009 2018.05.31. 19:38:46

@gabors: a ferjemre gondoltam itt es arra, hogy nyilvan nekunk soha fel nem merult meg ez az opcio, hogy Magyarorszagra menjunk. Szemelyes es karrier szempontok miatt.
No de mig elmentem edzeni vegig azon gondolkodtam, hogy vajon a gyerekek jovoje miatt megeri e. No de nem jutottam semmire. Igazabol itt is annak a fiatalnak jo, akit a szulei egy kicsit legalabb tudnak segiteni. No leptem. Ciao!

tanato 2018.05.31. 19:53:32

@London2009: Ehhez nem értek,mármint a nyugdíjszámításhoz.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.03. 08:16:04

A hátizsákos utazás az elmúlt kb 8 évben kifejezetten trend lett a nyugati kultutkőrben a 18-25 éves korosztályban. Ilyen olcsó sosem volt utazni a világban. Egy átlagos heti(!!!!) fizetésből egy nyugati fiatal szinte bármelyik kontinensre tud jegyet venni. (15 éve Magyarországon 2 hónapot kellett dolgozni egy londoni repülőjegyért, ma két napot) Ez a fiatal Gap Yeares korosztály kb a fele a hátizyákosoknak. Akik ugyanazt preferálják, mint mindenki a világban ebben a korban: testnedvek minden mennyiségben. Ezért felesleges pálcát tőrni a fejük felett. 33-35 éves korukig általában tolnak még 2 másik komolyabb utat (minimum, de inkább egy évest) már sokkal éretteben, mint tien és alig huszonévesen. Utánna kezdenek el karriert és családot építeni. Nálunk harminc felett adnak fel mindent, amit addig felépítettek. Pl ezért is vagyunk fejben lemaradva a világtól. Amúgy meg olyan pillanatokat élünk át közösen, amit az otthonmaradottakkal sosem. És bizony az ilyen pillanatok miatt, egy két napos közös utazás után, bizony vannak olyan ismerőseim a Facebookon, akikkel még évek múltán is barátnak szólítunk, mert úgy tekintünk rájuk. Mat egy balfasz volt, a nagyszámok törvénye szerint van ilyen. Senkinek ne vegye el a kedvét a szerencsétlenek megkeseredése. A független hátizsákos utazás a világ megismerésének és megtapasztalásának a legjobb módja! Aminek az első szabálya: fele annyi cuccot pakolj, és napi plusz(!) 10 dollárral legyen nagyobb a költségvetésed. Kalandra fel!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása