oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. május 26. 06:30,  Az angol bolhapiacok világa 42 komment

2018. május 26. 06:30 Határátkelő

Az angol bolhapiacok világa

Ha azt írom, car boot sale, akkor az Angliában élők rögtön tudják, mire gondolok. Akik nem, azoknak röviden csak annyit, hogy egy elég speciális bolhapiacról van szó, ahol azonban bőven több minden lehet csinálni a nézelődésnél és vásárolgatásnál. De át is adom a szót egy nálam autentikusabbnak, méghozzá Christine-nek, aki az ilyen bolhapiacok lelkes híve és nagy tudora.

cim_39.JPG

„Vasárnap reggel 7:30 

Menetkészre felöltözve ülök az ágy szélén és bámulok az ablakon kifelé. Várom a férjem, hogy hazaérjen az éjszakai műszakból, aztán megyünk egyből tovább, hisz vasárnap van. Ha pedig vasárnap, akkor car boot sale. 

Amíg várok, nézelődöm. Szeretem a vasárnap reggelnek ezeket a nyugodt perceit. Az ablakon hűvös levegő jön be, a város még alszik, minden csendes. Halk madárcsicsergés, szarkák csettegő csevegése hallatszik. 

Messziről hallom, hogy a városon átmenő főúton már elhúz egy-egy autó, de itt, a mellékutcákban még nem jár semmi, embert se látni. Csak az alvó város és a nyugalom. Aztán begördül az autó, én felállok, intek neki, majd veszem a kabátom. Vár a vizes füvű mező és a kincskeresők világa. 

A carbooty számomra egy semmihez sem fogható komplex élményt nyújt. Attól kezdve, hogy kiszáll az ember az autóból és arcon legyinti a természet illata, a friss még harmatos fű, a föld, az avar.

Ahogy sétálunk és nincs csukva a szemünk, az élmények csak jönnek. A kerítésen túl lehet lovak legelnek, kíváncsian pillantgatva feléd, vagy épp harangvirág nyílik a túloldalon. 

De azért is érdemes nyitott szemmel járni, mert az autórajongók érdekes csemegéket láthatnak. És még ki se jutottunk a parkolóból.

Mikor eljutunk végre az árusokig, kezdődik a vadászat. A car boot sale olyan, mintha ötvöznénk a múzeumlátogatást egy erdei/mezei sétával, a bámészkodás élményét a kincskeresés izgalmával. 

Mert van itt kérem minden, amit csak az ember megalkotott. Régi és új, hasznos és haszontalan, érdekes és hétköznapi. Mert ami az egyiknek szemét, az a másiknak érték, ugye. 

Kinek-kinek kedve szerint könyvek, filmek, hanglemezek bakeliten és CD-n, ruhák, cipők, gyerekjátékok, porcelán és üveg, ékszerek, fegyverek, régiségek és gyűjtői darabok - szóval tényleg minden, amit csak az ember el tud képzelni. 

Türelemmel, tudással és rendszeres látogatással jó kis gyűjteményeket lehet itt összeszedni fillérekért. Az ember boltkóros énje kielégülhet anélkül, hogy ezzel nagyobb pénzügyi katasztrófát okozna, és ha hinni lehet az újságoknak, néha tényleg vagyont érő darabokra is bukkanhatunk egy-két fontos áron.

Sok gyerek is már egész piciként itt kezd megismerkedni a pénz kezelésével. Anyuka a csemete kezébe nyom 1-2 fontot 5-10 penny-s érmékben és a kicsi már indulhat is vadászni, hisz az apróbb gyerekjátékok 5 penny-től kezdődnek. 

A felnőtteknek meg tényleg csak a pénztárcájuk szab határt. Mondjuk én amúgy sem szoktam elszállni, vannak bizonyos szabályaim pl. bármiért, amit a polcra feltennék dísznek, nem adok 1-2 fontnál többet, ékszerek szintén, a babákért max. 5 fontot adtam a legnagyobbért is, blu-ray filmekért maximum 2 fontot. 

Persze ha az ember zsákkal vagy egész dobozzal vesz a jóból, akkor az ár még drasztikusabban csökken. Egyszer pl. 12 darab porcelán babát vettem egy fontért darabját. Az eladó szabadulni akart tőlük bármi áron.

Vagy nemrég egy doboznyi hidden object PC game-t találtunk, ami önmagában is fura, mert ritkán kerülnek ki. 40 darab volt benne 15 fontért. Nagy dobozos PC játékokért is ritkán adunk 2-3 fontnál többet. Bár ez inkább a fiam szakterülete. 

Mindenesetre az évek során rengeteg olyan dologhoz jutottunk hozzá, amit boltból egyébként soha nem vennénk meg, mert annyit kérnek érte, amennyit nem vagyok hajlandó kifizetni. És persze rengeteg olyasmihez is, amit egyébként már semmiféle boltban nem kapni.

Ha esetleg valaki szereti megfigyelni az embereket, az sem fog itt unatkozni, mert mindenféle náció megtalálható és mindegyik carbooty-nak megvannak a maga jellegzetes figurái. 

A talpig selyemruhában, napernyővel óvatosan tipegő ázsiai hölgytől a bőrből készült skót szoknyát viselő motorosig, a szalmakalapos nagyhangú hagyatékistól, a barátságosan rád köszönő és veled beszélgetni akaró nyugdíjasig, a magyar rétesárustól az amerikai cowboyig mindenféle figura van itt. 

A lényeg, hogy aki szeret a mezőn, jó levegőn, harmatos fűben sétálva érdekességeket bogarászni, annak ez egy jó hétvégi szórakozás.” 

Ha szívesen nézegetnél még képeket vagy olvasnál többet Christine-től, látogass el a blogjára!

Tíz dolog, amiért jó a vidéki Angliában élni!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölés

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia car boot sale

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6914002980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.05.26. 07:26:17

De elmennék egy ilyenre:)))

Olliék 2018.05.26. 09:11:23

Az a ló!!!! Modellt állt? Azok a szemek:)))))))
Köszi Christinek, gyönyörűséges kincseket fotóztál. Azok a babák.....
Mi is megyünk júliusban Flohmarkt-ba, ez lesz az elsö.

Határátkelő 2018.05.26. 09:18:22

@Olliék: Nekem is a ló a kedvencem!! :) Zseniális kép!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.05.26. 09:21:16

@Olliék: Köszi! Igen, szó szerint modellt állt nekem, nagyon bírtam. :)) Hű, első car boot sale? Remélem tetszik majd! De miért csak júliusban?

Golf2 2018.05.26. 10:20:59

Milyen ló,jaguár!

tanato 2018.05.26. 10:21:36

velvet.hu/elet/2018/05/21/a_bbc_csinalt_egy_videot_egy_tulsulyos_no_boncolasarol/
Némi angol off egy kis eü és életmódi téma,bár lehet inkább a szexista posztra kellett volna beküldenem ott volt szó a kövér nőkről.

Olliék 2018.05.26. 11:27:26

@ChristineK: Mert akkor kivételesen mindannyian szabadok leszünk. Megyünk kutyástól,gyerekestől mindenestől.

gabors 2018.05.26. 11:40:07

Jo kis poszt a kepekkel ....

Errefele Yard Sale-nek hivjak de ilyen kozossegit meg nem lattam it az usa-ban de lehet hogy van ...

Latom jo sok giccset arulnak ...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.05.26. 12:14:22

@Olliék: Vigyetek sok aprót. :)

@gabors: Vagy garage sale igaz? Azok is jók, szerettem anno nagyon, bár macerásabb abból a szempontból, hogy nem egy helyen vannak az árusok, hanem szerteszét a városban. Mondjuk felétek a thrift store-ok is jó vadászterületek. :)

IT Knight 2018.05.26. 13:04:05

Nagyon jó a poszt, végre nem az Magyarország gyalázása megy a blogon.

Jó kis poszt Angliáról, ahol az anglomán kitántorgók veregethetik egymás vállát: csak így tovább!

Csodabogár 2018.05.26. 13:11:06

@Dikusz: Van Pesten is. Ismerőseim rendszeres látogatók, sok érdekes és értékes kacatot vetek már. Persze értenek hozzá, amit rólam nem lehet elmondani.

gabors 2018.05.26. 13:28:35

@ChristineK: " garage sale igaz"

ez gondolom attol fugg hogy van-e garage ... a kornyeken de valoban a ket dolog felcserelheto ...

gabors 2018.05.26. 13:33:03

@IT Knight: why don't you just fuck off from here, eh ?

Anna Kisfaludiné Baán 2018.05.26. 13:43:28

voltam! Imádtam! Imádom most is!

IT Knight 2018.05.26. 14:20:53

@gabors: az ehhez hasonló blogokon is lennie kell ellenzéknek, nem szabad hagyni, hogy a szélsőséges ballib, genderista, globalista hangok domináljanak.

gabors 2018.05.26. 15:25:53

Na vegre Monaco Grand Prix . ...!!!!

gabors 2018.05.26. 15:30:38

@IT Knight: "hogy a szélsőséges ballib, genderista, globalista hangok domináljanak. "

hol van ilyen itt ???

miert nem mesz mar "haza" ha az a fasza ... ott ezeket mar "sikeresen" eltuntettek ... so mar az ujsagirokat be sem engedik kormanyzati (ertsd kozpenzbol fizetett) konferenciakra .. nagyon jol erezned magad ...

IT Knight 2018.05.26. 16:23:15

@gabors: "hol van ilyen itt ??? "

mindenhol, ez a gond. A csapból is az folyik, fúj magyar, konzervatív, nagycsaládos, ellenben éljenek a kisebbségek, bevándorlók, kivándorlók.

Most, hogy a magyar média 90%-a helyett már csak 60%-a ballib, megy az ajvékolás...

Én itthon vagyok és jól érzem magam. Építem a jövőmet és a hazámat. Ha nem csak panaszkodsz, hanem tanulsz, hajtasz, dolgozol, akkor kiváló életed lehet itt is. Sőt, sokkal jobb, mint londonisztánban vagy a fritzeknél.

gabors 2018.05.26. 16:31:25

@IT Knight: "
mindenhol, ez a gond. A csapból is az folyik"

zard el a csapot!! legyel eros ! semmi mast nem kerunk toled kapcsold le azt a csatornat!! ezt sem tudod megtenni ???

nezd amit te szeretsz ... mi a nehez ebben ... es igy mindenki aki pokolra akar kerulni had menjen

epitsd a TE hazadat a TE jovodet mindenki mast pedig ha lehet hagyjal beken hogy OK es tegyek ugyanazt ...

ez nehez ? neked ?

geeeteee 2018.05.26. 17:37:33

Ezért a posztért jobbra húználak a tinderen. :D U fckn soulmate. Nem szándékosan, de mostanában mindent feketére festek. Egyszerű a klimaxra fogni. Akkor lett trust-om, mikor autómentőzni kezdtem, tíz-tizenegyéve lehetett, a szír koma, akinek az anyukájának a kocsijáért mentünk egy ilyen piacra, na ő könyvelő volt. Pár évvel később meg magára gyújtotta az egész bizniszt. Egybe volt a ház meg az iroda, elment mind, Eddie is. Anyukája meg még mindig árul, cserepes virágokat, kaktuszokat. Azok az alapító papírok meg úgy néznek ki, mint valami régészeti lelet Pompei-ből. És kellettek, amikor az adóhivatal megbüntetett az áfabevallás elmaradásáért.
Sam, a másik, nem tudom él-e még.Ő meg a kutyánknak hordta szinte ingyen a halal hentestől kilószámra a nyesedéket. Elment biztos, annyira hangos volt, hallanám, ha élne. Libanoni volt. Mindig szóltak a szomszédok, hogy csendesedjünk le. Hozta azokat a nehéz hideg nejlonzsákokat és legkevesebb egy óráig zajongott nálunk. Hrabal Pepinjét szorozzad meg hárommal. És azok a sztorik, a bársonyos bőrű dél-kelet ázsiai tinilányokról, minden héten újabb és újabb. A kutya meg próbált nála hangosabban ugatni és akkor mindig közbeszúrta halkabban, hogy neki örül, mert jött. Mekkora boldogság.
Ilyeneket boltban nem árulnak.

geeeteee 2018.05.26. 17:37:41

@IT Knight: Igazad van, én még kötelezővé is tenném. Hová lenne a világ elrettentő példa nélkül?

geeeteee 2018.05.26. 17:58:50

@gabors: Itt a napról van elnevezve, arról amelyikre esik, heti rendszerességgel vannak. Valami névleges helypénzt fizetnek, a háttérben meg komoly bizniszek is mennek. Nem csak offline Alibaba.

Shanarey 2018.05.26. 19:45:40

@IT Knight:

Na ha van ballib, akkor mesélj most a jobblibről is, mert ha nincs jobb akkor a bal mint olyan hülyeség. Persze erre a Birca se tudott válaszolni.

IT Knight 2018.05.26. 21:40:28

@Shanarey: a ballib egy külön kategória Magyarországon, nem feltétlenül klasszikus liberális, és főleg nem baloldali a klasszikus értelemben.

Leginkább az MSZP-SZDSZ koalíció által meghatározott értékrendet jelenti:

Nyugatimádat

Egyén fontosabb, mint a közösség

Nemzeti öntudat rossz, aki büszke rá, hogy magyar, az náci

Nők építsenek csak karriert, ne szüljenek itt össze vissza, az csak az elnyomást erősítené

Ha ez népességfogyást eredményez, akkor importáljunk idegen kultúrájú embereket Afrikából

A melegek is el vannak nyomva, ez ellen csak úgy harcolhatnak, ha részegen félpucéranül vonaglanak az Andrássy úton

savanya jóska 2018.05.26. 23:28:27

@IT Knight: európai értékrend az, s arra szavaztak a magyarok, emlékszel kedves bornírt barátom?

Nincs a fityesznek mandátuma a huxitra.

Tke 2018.05.26. 23:29:08

Volt szerencsém egy ilyen piachoz Londonban. Mindenféle szempontból élmény, ha kint élnék, legalább évszakonként program lenne. Jó a poszt, külön örültem a kisgyerekes példának - magam is hasonlóként műveltem a gyerekek pénzügyi nevelését.

Violet Taylor 2018.05.26. 23:29:13

@IT Knight: Hallottal mar a szajko nevu madarrol?Nahat te szepen atvetted,es szajkozod a Fidesz propagandat.De ne aggodj,nem vagy egyedul!

gabors 2018.05.27. 02:29:12

@IT Knight: erre nem lehet sokat mondani

ha valami sajat gondolatod is lenne akkor talan meg vitatkozni is lehetne de igy ?

erdmesebb a bolhapiaccal foglalkozni ...

de azert irj mindig mert nem lehet a .... xxx ....et csak ugy szo nelkul magara hagyni barmi legyen is az ..

Shanarey 2018.05.27. 02:41:00

@IT Knight:

Van bal, s ennek ez ellenpárja a jobb, egyik a másik nélkül értelmetlen meghatározás, mert ha nincs jobb akkor a bal, mihez képest bal a bal, vagyis megint mellébeszélsz. Számomra csak liberalizmus van, s nem bal, hiszen ha szerinted nincs jobb akkor az hogy bal, értelmetlen.

midnightcoder2 2018.05.27. 15:53:57

@Shanarey: A baloldal nem egy relatív fogalom. Sztálin, Lenin, Mao, Pol Pot elvtárs nem Hitlerhez képest végeztette ki azt a pár tízmillió embert.

Az, amit ballibnek hívunk, valójában a nyugati baloldal zsákutcája. Miután a globalizált gazdaságban, legalábbis Európában a baloldal mozgástere és közönsége igazából 0 körülire zsugorodott, keresniük kellett egy csapatot akinek az érdekeit majd jól megvédik. Így a munkásság helyett találtak egy csomó olyan kisebbséget akikért a legtöbb ember nem annyira nagyon rajong, és elkezdték az ő érdekeiket védeni de nagyon.

Arthamyr 2018.05.27. 16:45:26

@gabors: Kár, hogy ilyen szar idő van az év nagy részében, meg minden ilyen drága (vagy mi keresünk keveset), mert a pl. "társadalmi klímát" tekintve (is) egy remek hely lenne.
Kicsit félreérthető a linkelt index cikk, még így is elég szigorú szabályozás maradt.

nyuszigonosz 2018.05.27. 16:48:16

@midnightcoder2: Most tényleg abból indulsz ki, hogy Sztálin, Lenin, Mao és Pol Pot baloldaliak, söt baloldali liberálisok voltak? A te ( és királyi többesed) szavaival: ballibek?
Mármint mihez képest? ugyanis te csupa diktátort soroltál fel.
Tömeggyilkos diktátort.
Olyanokat, akik elég karizmatikusak voltak ahhoz, hogy becsapják a tömeget hamis igéretekkel, majd megragadják a hatalmat és föleg elég hataloméhesek ahhoz, hogy minden másképp gondolkodót kiirtsanak.

Aztán meg ki állapítja meg, hol is van a "nyugati baloldal zsákutcája" ? Hol azok a nyugati "ballibek" akikröl beszélsz? Kik konkrétan?

nyuszigonosz 2018.05.27. 17:14:12

@midnightcoder2: Meg azthiszem, felejtsük is el a kérdöjeleket az írásom végén: ez így, hogy ballib - ez így nagyon nincs jelen Magyarországon kívül máshol.
Meg úgy tünik, amúgy is egy kényelmes és elég gumi kifejezés, amit mindenkire rá lehet mondani, aki mást mond, mint amit tudomisén kik hallani szeretnének éppen.

midnightcoder2 2018.05.27. 18:10:38

Amúgy én is szerettem anno az efféle bolhapiacokat, Pápán lehetett régebben sok érdekes cuccot látni ilyen piacon. Igazából a nosztalgia faktor miatt érte meg oda járni, sok olyan cuccot láttam ami gyerekkoromban nagyon cool dolognak számított.

Mikkamak 2018.05.27. 18:48:24

@gabors: Van, olyan helyen, ahol community-k vannak és a HOA nem tiltja.

Ezen felül szerveznek ilyet templomokban és iskolákban is.

Van garage sale, flea market és swap shop (ilyen helyekre valamiért ritkán megyek), és kedvenceim a thrift store-ok, ahol általában ruhát veszek (bár már kezdi azokat is elönteni a H&M és Forever 21 kacat).

Legutóbbi utamon a legjobb vétel egy steamer trunk - olyan utazó/tároló láda - volt kemény 25 dollárért. A boltban 125, a gyereknek viszont kell az egyetemi kolesz szobájába.

De találtam már Hermes selyemkendőt is, 1 dollárért...

zokogjatok 2018.05.28. 06:19:45

@gabors: Jah ha valaki kifejezi azon örömét hogy nem Magyarország gyalázása folyik (ami lássuk be nem egyszer fordult már elő a blogban), azt nyilván el kell küldeni a faszba, ez a fejlett haladó nyugati tempó.

zokogjatok 2018.05.28. 06:19:53

@nyuszigonosz: "ez így, hogy ballib - ez így nagyon nincs jelen Magyarországon kívül máshol. "

Ballib valóban, a liberal left azért előfordul.

www.dictionary.com/e/leftright/

thewire.in/politics/liberal-left-lost-way

zokogjatok 2018.05.28. 06:20:09

@gabors: "epitsd a TE hazadat a TE jovodet mindenki mast pedig ha lehet hagyjal beken hogy OK es tegyek ugyanazt ...

ez nehez ? neked ? "

Ez zseniális, hogy azt javaslod hogy hagyjon békén másokat, mondd csak, a saját tanácsodat miért nem fogadod meg és hagyod őt békén? Miért kell abba belekötnöd, hogy annak örül, hogy nem MO gyalázása a téma?

midnightcoder2 2018.05.28. 07:04:32

@nyuszigonosz: A baloldal mindenképpen antiliberális és diktatórikus. A lényege az, hogy elveszünk a társadalom egyes csoportjaitól, és odaadjuk a társadalom más csoportjainak. Ezt persze tehetjük egészen puha módon, egyszerűen úgy hogy jól megadóztatjuk a sokat keresőket, vagy tehetjük "picit" közvetlenebb formában, mint Leninék. Ahol a baloldal teljhatalmat szerez, ott általában ez utóbbi történik, elindul a társadalom erőszakos egalizálása aminek nagy nyomor és sok ezer áldozat a vége. Ahol nincs ilyen teljhatalom, ott az egalizáció lájtosabb formája következik be. Hosszabb távon ennek a túltolása sem annyira jó, bár a társadalmi békét kétségkívül elhozza, legalábbis amíg van miből finanszírozni.

Arthamyr 2018.05.28. 09:52:35

@midnightcoder2: Definíció kérdése, hogy mi a "baloldal"... Pl. az USA-ban a demokraták inkább számítanak annak, bár az is igaz, hogy a puha mód azért ott is megvan, de hol nincs? Másrészt a "jobboldal" is ugyanezeket a dolgokat meghúzza, van, hogy puhábban, van hogy keményebben, mint Hitlerék. Az, hogy valami mekkora szabadságot ad a polgárainak, nem elsősorban attól függ, hogy bal- vagy jobboldali ideológiával hülyíti az arra vevő embereket. Ahol minden a legnagyobb rendben van, általában mind a jobb, mind a baloldal háttérbe szorul, a problémák erősítik fel a szélsőségeket. Az meg ritkán sül el jól, ha valamilyen csoport nagy hatalmat szerez (nem is kell teljhatalom).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása