oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. május 06. 06:30,  Hátrasorolt magyarok 203 komment

2018. május 06. 06:30 Határátkelő

Hátrasorolt magyarok

Gyakorlatilag egy hónap eltelt a magyar parlamenti választás óta, zajlik a történtek feldolgozása mind a pártok, mind a szavazók között. A történtekre reflektál az egyik mai ajánlott írás, hogy aztán minden halogatás nélkül ellátogassunk Dániába, végül együtt örüljünk az angliai carbooty-szezon kezdetének.

budapest_1.jpg(Fotó: instagram.com/eletemmorzsai_blog)

Kezdjük akkor az április 8-i választás utózöngéivel, amiről az Életem morzsái blog szerzője írta le érzéseit.

„Én némán csak hallgattam és diplomatikus voltam minden ismerősömmel, sőt volt olyan helyzet Húsvét előtt, hogy én érezhettem magam cikin, mert véleményt mertem fogalmazni. Nem egy olyan országban élünk még, ahol a szabad véleménykinyilvánítás az jogom?! 

Angliai ismerőseim tekintetében abszolút semmi nézeteltérés nem akadt. Az, hogy lehet, hogy Londonban az emberek 80% egyetért ugyanazzal, amit én is gondolok. Miután már le lettem butázva a Facebookon. 

Megkérdezem, az Angliában élő magyarok, akik egyetértenek velem, ők is buták akkor? Milyen jó, hogy bután itt egy idegen anyanyelvű környezetben mellesleg meg tudunk élni és kaptunk munkát, kialakítottuk az életünket. (...) 

Az eredmény ledöbbentett estére. Ahogy meg napok teltek, egyre inkább kezdtem azt érezni, hogy harmadrangú állampolgára lettem Magyarországnak. 

Először csak másodrangúnak éreztem magam, mert külföldön élőknek (akik ténylegesen otthonról vándoroltak ki) nehezebb eleve szavaznia. Az online regisztráció még hagyján, de aki messze lakik, bizony több száz (akár ezer) kilométert is kell utaznia a szavazata miatt. Szerintem több százezer szavazat emiatt veszett el. 

A szavazási rendszerben én nem vagyok egyenértékű állampolgár más állampolgárokkal. Különös tekintettel azokra, akik sohasem éltek, dolgoztak a jelenlegi magyar közigazgatási területen belül, mert ők levélben is szavazhatnak. Én nem. (...) 

Nem érzem kicsit sem rosszul magam, ááá. A kormánynak olyan emberek kellenek most (mármint a szavazatuk), akik vagy ingyenélők, vagy nem is otthon adózó polgárok (de így is támogatást kapó emberek). 

Ezek után mondja nekem egy ismerősöm, hogy én károsítom meg Magyarországot, mert Angliában adózom. Igen, itt adózom, de legalább nem élősködöm ingyen a magyar államon. 

Sőt, mikor otthon járok (évente többször) csak úgy költöm a száz fontokat, szóval még pénzt viszek haza, mint hoznék el onnan. Ezek után nem is értem, melyik állampolgár is károsítja meg jobban a hazát? Mert én nem, az tuti. 

Mindent latba vetve, soha nem éreztem magam ennyire hátrasorolt „kivetett” magyarnak. Nem titok, hogy célom az, a következő választásokra már mindenképp kettős állampolgár legyek: magyar – brit. Csak, hogy megnyugtassam magamat vele…” 

A teljes posztot itt találjátok.

2018 nem a halogatás éve 

Ej, ráérünk arra még – szól a klasszikus idézet, ám Balázs, a Balázs in the World blog szerzője Dániában kicsit másképp áll hozzá idén a dolgokhoz, így több, eddig halogatott dologba is beleállt.

dania_2.jpg

„Végre elmúlt a közel 7-8 hónapig tartó sötét, depressziós, ködös, szürke időszak Dániában és átvette a helyét a hosszú és napsütéses, néha már 15 fok fölé kúszó időjárás. 

Akik nem éltek valaha Északon, azoknak nehéz a napsütés jelentőségét (!) szavakba önteni, de nálunk, ahol szinte csak két évszak van (sötét és világos) ez hatalmas változást jelent. (...) 

Elkezdtem, így közel a 25. életévem betöltéséhez közeledtével a jogosítvány megszerzését. (...) Itt egyszerre megy nagyjából a KRESZ oktatás és a gyakorlati, vagyis a vezetés. 

Első hétvégén indult az elméleti anyag, szombatonként 4 óra. Ma pedig vasárnap voltam életemben először, egyedül autót vezetni egy rutinpályán. 

Őszintén, tartottam tőle, hogy hogy fogom kezelni a kuplungot, parkolásról nem is beszélve, de boii, wrong was I! Olyan érzésem volt, mintha erre születtem volna, első nekiindulásból 5/5-ször ment a párhuzamos parkolás, nem hogy 12 centire, de sokkal inkább 5-10 centi között. Lefulladni is talán ha 1-2x sikerült 4 óra vezetés alatt. Teljesen meglepő volt, de nagyon élveztem az egészet. 

Ezentúl még 2 hónapig lesznek szombatonként elméleti órák, mellette pedig hétköznap kell vezetnem forgalomban 16 órát. Lesz még 4 óra ilyen csúszós pályán. Tehát a maival együtt összesen 24 órát kell vezetnünk. Az ár itt elég egységes, mindenhol 14.000 DKK-t kérnek, ez magyar forintba 560.000. (...) 

Egyébként angolul megy az oktatás, egy félig amerikai, félig dán fickó tartja az órákat. (Egész pontosan, a magyarázat angolul van, de az órai anyagok, táblák, jelzések, mind dánul. De minimális nyelvtudással szerintem sokan át tudnak vergődni, ha pedig valaki már legalább közép szinten beszél dánul, akkor semmi probléma nem lehet.) 

Nagyon sok személyes történetet mesél, ami például tegnap, éhgyomorra, enyhén másnaposan nem volt a legélvezetesebb, de elképesztően tanulságos. Szerencsére, vagy nem, de volt része balesetben és látott is személyesen párat a karrierje során és ezeket mind elmesélte. 

Nekem így sokkal könnyebb megjegyeznem az apró részleteket, szabályokat, ha ezt valaki egy történet formájában tanítja. Persze van, akinek nem jön be, tegnap egy portugál srác felállt egy óra KRESZ után és visszakérte a pénzét, hogy ő szabályokat akar tanulni, nem valami öreg fickó elbeszéléseit hallgatni, majd kifáradt. 

Ilyen is van, nem mondom, hogy tökéletes a tanár, de nekem a legideálisabb, úgyhogy nagyon becsülöm. Sokszor szerintem pont ezek a történetek adják a komolyságát a vezetésnek és annak, hogy milyen súlyos, halálos balesetet lehet okozni, ha figyelmetlenek vagyunk. (...) 

Ezen kívül pedig munka terén is vannak kisebb, nagyobb változások. Nem szoktam a karrierrel kapcsolatos témákról túl részletesen írni, de a lényeg, hogy több cég is nyitott volt arra, hogy felvegyen, de végül a megérzéseim azt súgták, hogy maradjak a jelenlegi munkahelyemen. 

S így közel másfél évvel a kezdésem után, kaptam is egy új pozíciót. Továbbra is értékesítés, de most már egy három fős csapattal fogok együtt dolgozni, mint vezető. 

Ez jövő hónaptól indul, úgyhogy még tapasztalatokat nem tudok megosztani, de nagyon kíváncsian várom és nagyon boldog vagyok, hogy megbecsülnek és adnak egy ilyen lehetőséget. 

Egyébként, abszolút úgy látom, hogy remek helyen vagyok, egyre több új kolléga van, tényleg a Föld minden részéről és a növekedés ellenére nagyon jó kultúra van a munkatársak között. 

Közös reggeli szinte minden nap, munka után csocsózások és rengeteg különböző rendezvény. Jövő héten megyünk egy egész éjszakás LAN partyra nagyjából 10-en, az ügyvezetővel együtt. 

Lesz sörkóstoló este is, részt veszünk az aarhusi csocsóversenyen is párosban (én leszek az egyik versenyző, ki gondolta volna) és ezen felül szinte minden pénteken közösen vacsizunk a városi Street Foodnál. Igazából, tényleg nem is lehetne jobb egy munkahely az én szemszögömből." 

A teljes posztot itt találjátok, nem érdemes halogatni a kattintást! ;) 

Egy magyar vajling Angliában 

A carbooty (azaz kb. bolhapiac magyarul) egy elég speciális angol (vagy brit, ha úgy jobban tetszik) műfaj, amiért sokan rajonganak a szigetországban. Köztük van Christine is, aki jártában-keltében beszerzett pár izgalmas darabot.

vajling.JPG

„Ténylegesen beindult a carbooty szezon. Azért ténylegesen mert az előzőeket elmosta a jóféle időjárás. De végre beindult a szezon. 

Íme, az angliai carbooty-n egy magyar ipari remekmű, piros vajling formájában. :) Még a madzag is rajta van, amivel fel lehet akasztani. Az aljára rá volt stemplizve az ára, 75 forintba került a gyártása idején. 

Kár, hogy nem tud mesélni, hogy került ide a hagyatékis árushoz, milyen tekervényes utat járt be mire eljutott Bonyhádról erre a Chorleywood melletti mezőre. Bennem rengeteg emléket felidéz mindenesetre. Szívesen elhoztam volna, de nem tudnám hova tenni. (...) 

Az idei szezonnak nem kedvez az időjárás, de azért amikor csak lehet, megyünk. Főleg, hogy idén is van pár új helyünk. Muszáj felfedezni őket. :) A pöttyös kerámiák a gyengéim vagy 30 éve, ezt tudja a férjem is. (...) 

Két pár só-bors szóró is hazajött velem. Igazából lett volna több is, de válogatós lettem. Az eladó úr mesélte, hogy az anyukája gyűjtötte őket és volt neki vagy 1500 pár, az egész lakás minden fala kis polcokkal volt teli rakva. Nem semmi látvány lehetett. 

Mivel sajnos meghalt az anyuka, így a fia apránként felszámolja a gyűjteményét. Emlegetett valami árverést is, hogy az nem sikerült, de nem értettem miért.” 

A posztokat rengeteg képpel itt és itt találjátok.

A nap híre

Az államtitkárság számára kiemelt fontosságú a magyar identitás megóvása Nyugat-Európában is, de a legnagyobb feladat hazacsalogatni egyre nagyobb számban a hazai felsőoktatásba, munkaerőpiacra a külföldön élő magyar fiatalokat, elérni, hogy Magyarországon alapítsanak családot. Bővebben itt olvashatsz róla.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Dánia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4613893320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2018.05.06. 06:34:16

Boldog Anyak Napjat !!!

gabors 2018.05.06. 06:46:09

Boldog Anyak Napjat !!!

Taxomükke (UK) 2018.05.06. 07:36:39

Masnaposan megy vezetni tanulni.
Hat..... gratulalok.

geeeteee 2018.05.06. 08:47:49

Ugyan, magyar, mit számít? Le se lehet vakarni, olyan mint a hajad vagy a szemed színe, hagyjuk a szócséplést. Önmeghatározás, értékrend? Húzzad a hasznát és viseljed a terheit, nekem is ennyi jutott. :D

A kis tanulóvezetőnek kéz és lábtörést a vizsgákhoz, utána pedig balesetmentes vezetést. Nagyon tetszik a hozzáállása. A lefulladás pedig csak akkor probléma, ha akadályozza vele a forgalmat, vezetéstechnikailag közelebb van az optimálishoz, mint a kuplungszag.

geeeteee 2018.05.06. 08:47:56

@Taxomükke (UK): A vezetéshez ritmusérzék kell, aki jól táncol, az jól is vezet. Másnaposan lassúzni kell, nem feltétlen öregesen, lehet azt is jól csinálni, annak is van dinamikája. :D

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.06. 08:47:58

Megint a lejárt lemez.

Megszünteted mo-i címedet és szavazhatsz levélben. Mi a gond?

szÖveges professzor 2018.05.06. 09:36:11

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Szerintem sokaknak nem csak ennyi a problémája, hogy esetleg utazniuk kell. Hanem az, hogy érezhetö az a szándékos megkülönböztetés, amivel a legtöbben hátrányban érzik magukat. Én pl. szabályszerüen ki akartam jelentkezni anno, de a hivatalban ülö hölgy mondta, hogy meg ne próbáljam, mert utána sokkal nehezebb lesz ügyeket intéznem Mo-n. Ezért nekem is megmaradt a magyar lakcímem.

geeeteee 2018.05.06. 09:38:58

Ha megjöttetek a miséről itt egy szám ebéd előttre:
youtu.be/1MoHgT8y98Q
Ian Anderson - Budapest (Jethro Tull feat Frankfurt Neue Philarmonie orchestra).mpg
A másik számot a babona szerint meg az orromra fogják húzni, szóval majd csak megcsinálom. :D

geeeteee 2018.05.06. 09:39:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Biztos vagyok benne, hogy te jobban tudod, mint aki kampányol érte. Sad.

Balazs in the world · http://balazsintheworld.com 2018.05.06. 09:39:46

@Taxomükke (UK): Nem egeszen pontos, KRESZ-t tanulni mentem, nem volan mogott ultem. Az vesse ram az elso kovet aki egyetem alatt egyszer se volt masnapos. :)

geeeteee 2018.05.06. 10:21:32

Utamba sodort a sors egy színésznőt.

youtu.be/GTxIG3nbINw
Moondance - Van Morrison

88-ban Skottorpban laktam, akkor manökenem volt, egyérintős 69 atombomba, harminc év után is libabőrös lettem. Onnan van a fiam.

Legyen izgalom.

Taxomükke (UK) 2018.05.06. 11:31:06

@geeeteee: Forditva szerintem nem ervenyes. En azt gondolom eleg jol vezetek, de csapnivaloan tancolok.

Sean MacTíre 2018.05.06. 11:44:58

A *kivandoroltak* szavazhatnak levelben.

Shanarey 2018.05.06. 12:19:01

Az első poszthoz:

Lépj tovább, a választás megvolt, ha a magyaroknak kleptokrácia kell, némi keleti beütéssel, akkor megkapták az ő Orbán basijukat, s az ő baráti körét, a több mint negyven rablót.

A másodikhoz, sok sikert, s kevés balesetet.

arncht 2018.05.06. 12:45:29

Most komolyan a politika az emberek legnagyobb problemaja? Egy allampolgarnak vannak lehetosegei a politikai velemeny-nyilvanitasara, de hogy a hetkoznapokban ilyenen lovalgoljon vki? En ezt mar komolyan szanalmasnak erzem a magyaroknal.

Nehanyan kepesek ket lepesbol barmilyen temabol politikai kerdest varazsolni. Nem volt jo az esti film? Biztos xy miatt van, es ha nem neked mas velemenyed van rola, akkor a masik oldallal szimpatizalsz... kb itt tartunk.

Taxomükke (UK) 2018.05.06. 12:52:13

@arncht: Sajnos igy van, elegge szomoru.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.06. 13:10:05

@szÖveges professzor:

Ez mindenkinek az egyéni döntése.

Ha levélben akar szavazni, csak 1 szavazata van, de könnyebb a szavazás.

Ha viszont teljesjogú szavazó akar maradni 2 szavazattal, akkor utazni kell.

Mi a gond ezzel?

geeeteee 2018.05.06. 13:10:16

@Taxomükke (UK): Ne add fel, jó leszel a parketten is. A másik verzió szerint vezetni se megy jól. :D

nyuszigonosz 2018.05.06. 13:18:30

Az elsö poszt: hihetetlen, hogy valakinek a mindennapjait ennyire a politika befolyásolja - felesleges ez, ha valaki nem politikai elemzö, van a világon sok más érdekes dolog.

@idealnewgenerat!on: Azért annyira nem észak az a Dánia, hiszen csak Dél-Svédország magasságában van. :-)
Lassan ott lesz a kellemesebb nyár. :-) Interkontinentális ország, szóval normális idöjárással. Igaz, ha te Grönlandon vagy Färö-n laksz, akkor nem szóltam. Hát sok sikert a jogosítvány megszerzéséhez.

geeeteee 2018.05.06. 13:43:33

@arncht: Késő bánat, nem szabadott volna hagyni eddig fajulni. Itt nagyon rossz szó a szimpatizál. Olyan éles az ellentét.

Vannak itt köztünk olyanok, akik még disszidáltak. Most csak annyival jobb, hogy nem kell engedély eljönni onnan.

2018.05.06. 16:14:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Megszünteted mo-i címedet és szavazhatsz levélben. Mi a gond?"

az, hogy ugy adjak fel a levelet, hogy legyen 4 napunk visszakuldeni az usa-bol...

2018.05.06. 16:16:57

@szÖveges professzor: "mert utána sokkal nehezebb lesz ügyeket intéznem Mo-n"

szerencsere mi eldontottuk, hogy leszarjuk a magyar ugyeket, es ugy is teszunk. ha akarnak valamit, akkor az ugyis kb az, ami nekik jo (pl fizessunk), ha nem teszik konnyebbe, ha igy jartak.

persze tudom, hogy ez nem mindenkinek jarhato ut, mi azt is eldontottunk, hogy a kovetkezo 5-10 evben ugysem megyunk mo-ra, szoval nem kapcsolnak le a repteren, mert valami eszkalalodott :D

IT Knight 2018.05.06. 16:50:15

Látom sokaknak még mindig nem sikerült elfogadni a választás végeredményét.

Semmit baj nincs ezzel, 2002-ben a nemzeti oldal is nehezen nyelte le a narancsbuktát.

Csak annyi a különbség, hogy akkor kétesélyes volt a verseny, most pedig labdába sem rúgtatok. A pálya közelében sem voltatok.

IT Knight 2018.05.06. 16:50:33

"szerencsere mi eldontottuk, hogy leszarjuk a magyar ugyeket, es ugy is teszunk"

ez szerintem butaság, mert így tényleg csak annak hagysz esélyt, hogy valami eszkalálódjon.

Láttam már egy pár ilyet és a legtöbb teljesen elkerülhető lett volna. Kicsi tartozások (pl. elfelejtett 2 havi közös költség) nőttek meg 6-7 számjegyűre. A vicces az, hogy az egyik, haver, akivel ez történt, pont az USÁ-ból pattogott, hogy őt aztán nem érdekli, nem akar hazaköltözni egyhamar. Aztán amikor meghalt anyukája, a hagyatéki tárgyalásra bejelentkezett a behajtó cég. :(
Végül kifizetett kb 200 rugót a 20 ezres tartozására. (hogy mentse az örökséget)

IT Knight 2018.05.06. 18:27:39

@latcho drom: ja, a huff post ezt írta Trump megválasztása után is, hogy majd mindenki jól elmenekül az USÁ-ból. :D

a tüntetők majd szépen megunják és hazamennek.

az igazán radikálisok persze elmenekülhetnek, majd visszajönnek, ha megint gyurcsány lesz a miniszterelnök. a múltkor is olyan jól vezette az országot :D

Csodabogár 2018.05.06. 18:36:19

@IT Knight: Nem tudom hogy jön ehhez most Gyurcsány. Szóba se került a kampány alatt, hogy ő lehetne bármi. Szerintem megszokásból csinálja. Nagy előnye volt, hogy már mikor uralomra került is volt pénze és nem akkor akart meggazdagodni. Ha rajtam múlna kizárólag gazdagokat választanék meg és fizetés nélkülivé tenném a posztot. Mindjárt tisztulna a terep nem lenne olyan kívánatos vezetőnek lenni. :-)

Latcho Rom 2018.05.06. 18:41:36

@IT Knight: quebec már alig bírja az usából menekülőket fogadni.

Latcho Rom 2018.05.06. 18:49:55

@Csodabogár: volt már ilyen, 1 forintért, gazdag is...a Bajnai

A Feri a mumus az agymosott fidesztrolloknak. Leállhatna végre, inkább a Klári nejét szeretném ha politizálna..

gabors 2018.05.06. 20:46:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Megint a lejárt lemez.

Megszünteted mo-i címedet és szavazhatsz levélben. Mi a gond? "

fasza vagy nyalod is !!!!

TE sem igy csinaltad mint TUDJUK PONT AZert amit itt is lattunk hogy CSALNAK a FIUK !!!

Mrs. Clayton 2018.05.06. 20:49:31

@Csodabogár: ja, donald trump is tiszta passziobol csinalja...

Csodabogár 2018.05.06. 23:08:06

@Mrs. Clayton: Ő nárcizmusból csinálja, kellett ez is az egojának és volt olyan nép aki bevette a dumát.

élhetetlen 2018.05.07. 00:11:33

@arncht: Nem értheted, ha nem itt élsz. Meghírdetnek egy előadást, elfogytak a jegyek, és egyszerűen a városvezetés lemondja az előadást, mert úgy döntöttek, hogy Alföldi Róbert nem kívánatos, mint művész a városban. Ilyen szitukban nehéz nem politikai kérdést látni. És nem a színházba menni szándékozó csinál politikai kérdést egy előadásból.

élhetetlen 2018.05.07. 00:11:40

@Taxomükke (UK): Van rosszabb is. 36 éves voltam, nem is akartam jogsit, csak az egyik kolléganőm beszélt rá, hogy ne egyedül menjen a tanfolyamra. Én a vezetés vizsga előtt voltam úgy betojva, hogy előtte este nyugtatás képpen túltöltöttem. Vizsgázni mentem másnaposan. Átmentem.

élhetetlen 2018.05.07. 06:27:13

@IT Knight: „Semmit baj nincs ezzel, 2002-ben a nemzeti oldal is nehezen nyelte le a narancsbuktát.”. Milyen alapon nevezed nemzeti oldalnak a narancsoldalt? Miért gondolod, hogy csak ti vagytok magyarok?

zokogjatok 2018.05.07. 06:27:20

"A Feri a mumus az agymosott fidesztrolloknak."
+
"fasza vagy nyalod is !!!!"

Király hogy van előmodera, csak minek. Én is beszélhetek így a retardált vonyító ellenzékiekről, vagy azt nem szabad?

zokogjatok 2018.05.07. 06:27:32

@latcho drom:

"Ennyi volt? - Kidurrant a magyar választás utáni "kivándorlási lufi""

www.portfolio.hu/gazdasag/ennyi-volt-kidurrant-a-magyar-valasztas-utani-kivandorlasi-lufi.282784.html

"Csökkent a kivándorlók száma tavaly az előző évhez képest. "

www.portfolio.hu/gazdasag/kiderult-hogy-mennyien-vandoroltak-ki-magyarorszagrol-itt-a-hatalmas-meglepetes.283118.html

+ ugyanebben a cikkben írják amit én már évek óta mondok, hogy MO-ra több a bevándorló, mint a ki.

kronikas 2018.05.07. 06:27:44

@IT Knight: nem igazán tudom választásnak nevezni, ha a lakosság jó részét direkt nyomorban, kiszolgáltatott és megvásárolható helyzetben tartják. Információt máshonnan mint a goebbelsi propagandagépezet, nem kaphatnak, mindenhonnan ugyanazt a hazugságot zúditják rájuk.

Orbán az a sportember aki csak úgy lép pályára ha a pálya az ellenfél felé lejt, neki 16 játékosa van az ellenfélnek 8 s kapusuk se lehet, se cseréjük s a biró az ő embere aki minden támadást ellenük lefúj s büntetőt ítél érte. Kapus akkor sem lehet az ellenfélnél. Ráadásul Orbánék kapuja 2x1 méteres, az ellenfélé 15x5. Sportszerűnek nem nevezném.

kronikas 2018.05.07. 06:27:49

@LepesMez: Én is végleg kijelentkeztem, engem többet ez a primitív banda nem lop meg, esélye nincs így rá :-) Pár év múlva remélem másik ország állampolgára leszek.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 06:49:20

@gabors:

Azért nem csináltam, mert 2 szavazatot akartam magamnak.

Plusz, eleve ellenzem a leveles szavazást.

De hol itt a csalás?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2018.05.07. 07:01:16

@gabors: Pedig tényleg így működik.

Posztoló is azt kérdezi miért kell vkinek több 100 km-t utazni. A válasz: Mert az illető b@szott rá 4 évig elintézni hivatalosan.

tanato 2018.05.07. 08:56:09

@zokogjatok: Ebben egyetértünk,én is azt szeretném ha Mo.-re több bevándorló érkezne a kivándorlóknál.De a15-ös gyűlöletkampány után ez,illetve ennek sikere erősen megkérdőjelezhető

Garp 2018.05.07. 09:33:31

Car boot sale: Bolhapiac
Car booty: Valaki aki azert van joban egy masik emberrel, mert annak autoja van. Kb "benzintyuk". Legalabb is ahol en eltem ez volt a kulonbseg. :))

Alick 2018.05.07. 09:33:31

@kronikas: Az első 1-2 ciklus alatt el is tűnt a sportszerűség, amit ma látunk, az már csak okozat. De kezdhetnénk azzal is, hogy az EKA sem volt jobb egyfajta posztkádárista gengszterszindikátusnál - aki korrekt módon állt hozzá, az ott is hagyta a politikát.

VT Man 2018.05.07. 09:33:31

@nyuszigonosz:
"Az elsö poszt: hihetetlen, hogy valakinek a mindennapjait ennyire a politika befolyásolja "

Szerintem is. Még a külföldiek se foglalkoznak ennyit a saját politikai rendszerükkel...

A következõ posztja arról fog szólni, hogy mekkora szemétség a 27% AFA, igaz, hogy õt nem érinti teljesen, mert külföldön él, de azért turistaként néha mégis.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 09:33:31

@IT Knight:

Szerintem semmi gond, hogy egy vesztes párt híve tünet. Ez jól levezeti a bánatot.

Holnapra is várható egy párezres tünti, a legkitartóbb ballib ultrák szervezik. Semmi gond ezzel: kimennek, pár órát gágognak, majd hazamennek.

A demokrácia és a köztársaság erős, kibírnáénak ennél sokkal komolyabb tüntetést is.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 09:33:31

@kronikas:

Korábban 90 %-ban liberális kézben voltak a magyar médiák, Most ez az arány csak 50 %.

Furcsa, hogy ezt diktatúrának élitek meg.

Visceroid 2018.05.07. 09:33:31

"Miért érzik "kivetettnek" magukat sokan a határátkelő magyarok közül?"

Azért, mert hálátlan hazaárulók! Már Potápi elftárs NYEOMSZSZába sem hajlandóak belépni! Mert hazaárulók! Az igazi magyar itthon marad és szenved! Jóban, (de inkább rosszban), csak a hazáért!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 09:33:31

@LepesMez:

Ez tipikus technikai hiba.

Ezért is kell megszüntetni a teljesen értelmetlen leveles szavazást.

A leveles szavazók csak 1 szavazatot adhatnak le, csak listára, s pont a lista a kisebb jelentőségű a magyar választási rendszerben,

kommentes nikk 2018.05.07. 09:33:31

Annyira unalmas már ez a nyígás, hogy hihetetlen. Különben is, önsorsrontó idióta, aki az egész életét a politikai hisztériára állítja be, dolgozz, szórakozz, legyél a családoddal, a többit meg szard le.

neratyiskoggy 2018.05.07. 09:33:31

"Először csak másodrangúnak éreztem magam, mert külföldön élőknek (akik ténylegesen otthonról vándoroltak ki) nehezebb eleve szavaznia. Az online regisztráció még hagyján, de aki messze lakik, bizony több száz (akár ezer) kilométert is kell utaznia a szavazata miatt. Szerintem több százezer szavazat emiatt veszett el. "

Ez nem igaz, csak gondolom ellentétben az EU szabályaival, nem jelentkeztetek ki rendesen az otthon lakcímetekről. Aki betartja a szabályokat és megszüntette az otthon lakcímét (hogy csak egy országban legyen) az szavazhatott levélben.

A pofátlanság maximuma, hogy ezt a hazugságot terjesztik, emiatt nyígnak, amikor ők a szabálytalanok. Az EUban ugyanis csak egy országban lehet regisztrált lakcíme az embernek.

És a magyar választási törvény NYILVÁNVALÓAN nem azt írja, hogy Erdélyből szabad levélben szavazni, Koppenhágából meg nem. Azt írja, hogy akinek nincs magyarországi lakcíme, az szavazhat levélben.

Timi A METÁL MENYASSZONYA 2018.05.07. 09:33:31

Azért ez marha érdekes, hogy egyesek szavazhattak levélben. (Például mi), mások meg nem. Tekintve, hogy mi is ugyanolyan kivándoroltak vagyunk, mint a posztoló, azzal a különbséggel, hogy nem Angliában, hanem Ausztriában. Ez országonként eltérő lenne? Vagy őt tájékoztatták félre? Mindenesetre a levélszavazat leadása pofonegyszerű volt.

2018.05.07. 10:16:04

Meneküljön, aki tud. Itt élek, itt születtem, itt dolgozom, de másodrendű állampolgár vagyok a határontúli magyarokhoz képest. Nem kötelező magyarként itthon leélni az életed. Nem kötelező kiszolgálni a rendszert és szenvedni. Nyugodtan menjen mindenki külföldre, éljen boldogan ott. Ezért ne legyen senkinek lelkiismeret furdalása, ne hallgasson senki a hazaárulózó fideszesekre, akik sírnak, mert kevesebb embertől kevesebbet tudnak lopni és kevesebb alattvaló élteti a suttyót. Akkor is magyar vagy, ha soha többet nem lépsz az ország területére. Ezt nem veheti el tőled egyetlen fideszes sem, bármennyire is szeretnék.

2018.05.07. 10:16:04

Aki elment innen az miért is akar belepofázni az itteni dolgokba?!

Igazából köze hozzá? ... élvezze az új hazáját.

HA MAJD vissza jön akkor megint lesz joga beleszólni.

Szóval: én semmilyen szavazati jogot nem adnék annak aki lelépett innen.
Mindaddig AMÍG nem jön vissza.

Totál fölösleges az külföldön élek, de mégis szavazok játék.

Aki szavazni akar az éljen itt! szerintem.

nemecsekerno_007 2018.05.07. 10:16:04

Nem kéne lelkizni, inkább azzal a kb. évi 1000 Mrd Ft-ról kéne beszélni ami a külföldön dolgozók kieső befizetései miatt kiesik a közös költségekből.

Mert pl. a felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer olyan, hogy a mostani járulékokból a mostani nyugdíjakat fizetik.

De én sajnos kicsi esélyt látok arra, hogy erről normálisan beszéljünk. Persze azért megpróbálhatjuk :)

aaaaaaaaaaaaaaaa 2018.05.07. 10:16:04

@szÖveges professzor: engem is riogattak először, majd idén végre ügyfélkapun kijelentkeztem, a lakcímkártyámat anyukámnak postázták (mert külföldre nem küldik). majd 4 év múlva kiderül, szavazhatok-e levélben :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 10:16:04

@neratyiskoggy:

Tegyük hozzá: NEM szabálysértés meghagyni a magyar címet.

A hatályos magyar szabályozás mindenkire rábízza, hogy döntsön: ő most kitántorgó vagy csak ideiglenesen külföldön tartózkodó. Utóbbi esetben teljesen szabályos megtartani a magyar címet.

A korábbi szabály, hogy 90 napon túl be kell jelenti a külföldi tartózkodást hatályon kívül lett helyezve 2014-ben.

Arcade Macho 2018.05.07. 10:16:04

ez a poszt a levelrol szavazasrol szolt csak???????

lehetett volna ERTELMESEBB is a tema, pl. a kitantorgo a sajat nyuggeret itthonhagyja es elvarja hogy masok toljak be a lovet helyette az oregnek
vagy az hogy havi 7e -et kap TBt, hatha valami totenik alapon

Nati Walter 2018.05.07. 10:16:28

@Shanarey: miért te mit ajánlanál?Vonát, Ferkot,a szakállas Momentumos fickot? :-)

2018.05.07. 10:56:27

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Ez a "kint is vagyok, bent is vagyok" esete, ami nem túl szerencsés.

Annak kéne legyen szavazati joga aki állampolgár ÉS "életvitel szerűen" itthon él.
Mert őt érintik az itteni ügyek-állapotok...

Ez ugye nem zárja ki az átmeneti külföldi melót, létet.

Aki viszont törölte a magyar lakóhely (állandó) címét
(vagy nem is volt neki soha), az essen ki a szavazásra jogosultak közül is

Hisz ő "már/még nem itt él életvitel szerűen".

Akkor miért is akar beleszólni az itteni dolgokba...?!

kronikas 2018.05.07. 10:56:27

@Alick: Könnyen lehet igazad van... Valami már az elejénél eltört. Már akkor kezdett eltűnni a szolidaritás az emberek között.

kronikas 2018.05.07. 10:56:27

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Hálisten láttam Ceaucescut is mikor utolérte a vég, szóval Románia sokkal előrébb van, leszámolt Zsarnokával már rég... I

kronikas 2018.05.07. 10:56:27

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Jól felmondod az agit prop anyagot minden esetben - ez a vallásod már? Mert szentirásnak veszel mindent szinte... Amikor a falvakban csak egy vélemény jelenik meg több helyről, lehet más mint amikor a helyiek több tv csatornát, eltérő véleményeket láthattak.

Messze nincs 50 50 %.

Bambano 2018.05.07. 10:56:27

"Ezek után mondja nekem egy ismerősöm, hogy én károsítom meg Magyarországot, mert Angliában adózom. Igen, itt adózom, de legalább nem élősködöm ingyen a magyar államon. ": ez teljesen igaz. viszont minek is foglalkoznál vele?

ha téged elzavart az ország külföldre, akkor magasról tenni kell arra, hogy az országot ezzel kár érte.

kronikas 2018.05.07. 10:56:27

@kommentes nikk: Na igen, ha nem bocsátanának el ha kinyitod a szád vagy családtagjaid, ha nem tiltanának le Tb ellátásról, lépésről lépésre - persze csak a bátrakkal teszik ezt meg, akik beállnak engedelmesen az ostorszóra rögtön ahová akarják, azokkal rendesebb a hatalom mindig....

Herr Géza 2018.05.07. 11:17:10

@nonolet: Jaja, akár még igazad is lehetne... De akkor mi van azokkal, akik nem is éltek soha M.o.-on, egy fillért nem tettek soha a magyar kasszába, (de pl. állampolgárságuk jogán még nyugdíjat is kapnak) és simán szavazhatnak, akár levélben is? Mert nincs magyar lakcímük, de soha nem is volt?

Herr Géza 2018.05.07. 11:21:13

@neratyiskoggy: “Az EUban ugyanis csak egy országban lehet regisztrált lakcíme az embernek. ” Mesélj még, hol szerepel ez bármely (EU-s) jogszabályban?

2018.05.07. 11:35:35

@kronikas:

Hazudsz krónikás... hiteltelen a krónikád.

kommentes nikk 2018.05.07. 11:54:22

@kronikas: ne politizálj melóban, ne politizálj fészbúkon, ennyi. Vagy csinálj egy kamu fb profilt, aztán azzal nyomathatsz bármit. Beszarok tényleg, hogy ez first world problem, hogy ha a munkahelyen agitálsz, akkor megbüntiznek, hát dolgozz, azért melóhely.

chrisred 2018.05.07. 11:54:24

@Herr Géza: Valószínűleg a regisztrációs igazolással keverheti, de persze arra sem igaz.

Arcade Macho 2018.05.07. 12:06:07

@Herr Géza: "de pl. állampolgárságuk jogán még nyugdíjat is kapnak"

nem kell keverni a dolgokat
az ukran turisztnyugger az egy kulon kategoria, az ellen minden eszkozzel fel kellene lepni, pl. bevagni böribe apro szabalyszegesert lehetoleg a nyugati hatar kozeleben

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 12:06:16

@nonolet:

Szerintem nem.

A parlamenti választás politikai esemény, így az egész politikai közösség joga részt venni benne. S a politikia közösség nem azonos az ország lakosságával: hiszen hiába élsz Mo-on, mégse szavazhatsz, ha nem vagy állampolgár.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 12:06:20

@kronikas:

Ott is voltak annak idején szabad, demokratikus választások?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 12:06:31

@kronikas:

A médiapluralizmus Mo-on szimpla tény.

Nézd meg a tévéket, újságokat. Gyakorlatilag 50 % körüli a fideszes rész, egyes területeken, pl. hetilapok, a fideszes arány kisebb ennél.

A két legnézettebb tv-csatorna ingyenesen eljut minden háztartásbam s az egyik ballib.

Mindenki hozzájut mindenhez, főleg ma, hogy az internet már a legkisebb falvakban is jelen van.

chrisred 2018.05.07. 12:20:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Csak az, aki be tud kapcsolni egy számítógépet vagy egy okostelefont.

adg 2018.05.07. 12:30:34

@Arcade Macho: nezd a jo oldalat! A te gyerekednek mar nem kell az en nyugdijamat fizetnie. Na mit szolsz?

De amugy meg:
- nyugdijas 1. Nincs gyereke. Mi van a nyugdijaval, az ovet fizeted?
- nyugdijas 2. Van egy gyereke, minimalberert turot mer a tejgyarban. O gondolom oke, otthon van, jarulekot fizet, stb.
- nyugdijas 3. Van 8 gyereke, 1 kulfoldon a tobbi ilyen olyan allasokban. Ezek joval tobb jarulekot fizetnek, viszont egy kulfoldon van! Az otthoniak toljak bele a penzt a “nyuggerbe”. Aljassag!
- nyugdijas 4. Meghal nyugdijbalepeskor, a gyerekei potyara fizetik a jarulekot.

Na, szeretnek latni egy kis vazlatos esszet, hogy hogyan hangolnad ossze ezeket, hogy gondolod igazsagosan. Ezt korabban talan a nemecsekernotol is kerdeztem mar, de soha semmi erdemleges valasz nem volt. Hatha most majd te megmutatod a megoldast. Koszi!

2018.05.07. 12:44:15

@nonolet: "Miert is akar beleszolni az itteni dolgokba?"

pl mar befizetett egy rahedli adot mielott elmenekult, es alig kapott cserebe fel-semmit? vagy mert politikai okok miatt ment el, es egy pozitiv iranyba torteno valtozas eseten merlegelne, hogy egyszer visszakoltozzon?

Timi A METÁL MENYASSZONYA 2018.05.07. 12:46:30

Már megint ez a vita, hogy szavazzunk-e, vagy nem? Magyar állampolgárra a magyar törvények vonatkoznak, és mint ilyen, kurvára hadd szóljak már bele, hogy épp mivel akarnak megszopatni. Köszi

2018.05.07. 12:46:33

@Herr Géza: ohh ha 10ft is jar majd ha odajutok, tuti megigenylem, minden lehettseges forintot ki akarok szipkazni abbol az orszagbol :)

Bobby Newmark 2018.05.07. 13:21:19

@adg: Ne is várj tőlük választ, önálló gondolkodásra képtelenek, csak tolják azt, amit kiadtak nekik a tartótisztjeik. Egyszerű agitprop ügynökök ezek, agy és csatlakozó gerinc nélkül.

]{udarauszkasz 2018.05.07. 13:21:19

@nonolet: talan,mert lehet, hogy valamikor kesobb vissza akar jonni. Esetleg a rokonai itt elnek,es egy jobb politikai rendszerre szeretne szavazni.

Herr Géza 2018.05.07. 13:41:57

@Arcade Macho: Az ukrán “turisztnyugger”, akármit is értesz ez alatt, a jelenleg érvényes törvények/jogszabályok alapján jogosult a nyugdíjra és a levélszavazásra. És ezt nem a gyurcsányferkó meg az “elmúlnyócév”, hanem ez elmúlt nyolc év tette lehetővé. Már ha érted a “szójátékot”.

Olliék 2018.05.07. 13:42:46

@Herr Géza: Minket ki se engedtek jelentkezni a gyerekek miatt. A lakcímkártyánkban a következő szerepel:
Lakóhely külföldi cím
Tartózkodási hely meg a magyar lakcíműnk.
Amit simán nem értek,hiszen nem is ott tartózkodom.

Herr Géza 2018.05.07. 13:43:58

@LepesMez: Akkor tuti brüsszeli vagy.... :)))

Herr Géza 2018.05.07. 13:52:31

@Olliék: Lakóhely: a korábbi terminológiában “állandó lakcím”. Tartózkodási hely: “ideiglenes lakcím”. A hivatalos levelek (bíróság, hatóság, bank, stb.) esetében a lakóhely a releváns. Ha az nincs (ill. külföld), akkor te kvázi “kijelentkeztél”. Magyarul a lakcímkártyád sz@rt sem ér a hivatali, banki, stb. otthoni ügyintézéseknél.

adg 2018.05.07. 13:54:06

@Olliék: tehat ki vagy jelentkezve. Szerintem ezt jelenti a kulfoldi cim. Az enyemen is ez szerepel.

adg 2018.05.07. 13:57:15

@Bobby Newmark: ugyan, biztos van valami jol atgondolt koncepcioja, varjuk csak ki amig jelentkezik. En kivancsi vagyok. :)

Olliék 2018.05.07. 14:50:00

@Herr Géza: @adg:
Köszönöm. Tavaly ősszel tanuként beidéztek bíróságra, a bíró elkérte a német lakcímbejelentőm, de nem írta be a jegyzőkönyvbe a kinti címem.
Nekem oly mindegy mi van a lakcímkártyában, csak a gyámügy ne csesztessen.

2018.05.07. 15:11:44

@adg:

Egyszerű: mindenki a SAJÁT nyugdíját rakja össze...
Aztán annyi lesz neki, amennyit összerakott magának.

Az állam/közös pedig max a konkrét éhenhalástól mentse meg.
Mai áron ez ~25 eFt/hó ugyebár.

De akkor jön a sápítozás, hogy az a szegény egész életében tücsök módra élő, hogy járt már.

Aztán jön az is, hogy jajjjjdehát önhibáján kívül is lehet kevés nyugdíja.

De akkor mennyit és kinek adjon az állam/közös?!
Nehéz kérdés... és politikai kérdés is.
Jó megoldás nincs.

Elfogadható talán a kombinált rendszer lenne.

- kötelező járulék egy minimum nyugdíjért
- a többi önkéntes alapon rakható össze
- kötelező biztosítás, arra az esetre, ha önhibán kívül nem tud nyugdíj járulékot fizetni

Csakhogy a magyar embernél ez kiverné a politikai biztosítékot!
Mert önmagáról kéne gondoskodnia 40-50 évre előre.
Nem tenné, elsunnyogná.... aztán panaszkodna.

Mint azok, akik zsebbe kapták a fizetésük jelentős részét.
De most azért jár a pofájuk, hogy kevés nyögdíjuk!
Talán tetszett volna félrerakni a zsebbe kapott pénzből.

2018.05.07. 15:11:53

@Olliék:

A kártyán az van: amit TE BEJELENTETTÉL! tényként.

Ha MÁR nem az a tény, akkor jelentsd be, ennyi.

2018.05.07. 15:12:02

@]{udarauszkasz:

Ne akarjon... én se akarok ott szavazni, ahol ő él ahová elment.

Ha kiléptél a golfklubból. több nem szólhatsz bele a dolgaiba.
Aki életvitelszerűen elment, az kilépett.

2018.05.07. 15:12:20

Egy embernek kétféle lakcíme lehet... az EU-BAN, ezért itthon is.
De egy minimum van!

Kivéve: a hajléktalant, akinek csak települési címe van.

-

Az egyik a Lakóhely (régebben állandó cím).
Ez az ahol életvitelszerűen élsz-laksz.
HA csak EGY címed van, akkor az a Lakóhely lesz !
Akár saját tulajdonú, akár bérelt!!!

-

A másik a Tartózkodási hely (régebben ideiglenes cím)
Ez az ahol csak ÁTMENETILEG laksz.
Ahonnét HAZA jársz néha a "Lakóhely"-edre
vagy
ahonnét majd egyszer haza költözöl a "Lakóhely"-edre

(kollégium, munkásszállás, lakás bérlet máshol
mint az éppen aktuális "Lakóhely"-ed)

Ilyen címed csak akkor lehet második címként,
ha már van első címed, ami a "Lakóhely"-ed.

----

Aki KÜLFÖLDRE megy ÉLETVITELSZERŰEN élni-lakni.
ÉS!!! ezt itthon bejelenti, akkor annak nem lesz már magyar "Lakóhelye" , hisz külföldi lett helyette.
Elköltözött Magyarországról.
Ezért írják rá a lakcím kártyájára a Lakóhelyhez, hogy: " Külföldi cím" , azaz elhagyta az országot egyelőre a visszatérés szándéka nélkül, a bejelentése szerint.

Kiiratkozott az itt élők klubjából!

****

Ettől még megeshet, hogy bizonyos okokból itthon TARTÓZKODIK egyfolytában 90 napnál többet.
(tanulás, munka, csakúgy)

Akkor azt is bejelenti, hogy hol tölti az ilyen időt.
Ez lesz a Tartózkodási (ideiglenes) címe.
Ahonnét
- vagy visszatér a külföldi Lakóhelyére idővel
- vagy hazaköltözik és lesz újra magyar Lakóhelye
Beiratkozik az itt élők klubjába ismét!

Herr Géza 2018.05.07. 15:46:11

@nonolet: Naccerű eszmefuttatás volt. Csak azt nem magyarázza meg egy szóval sem, hogy mennyiben vannak “magasabb rendű” jogai annak, akinek egy percig sem volt magyar akármilyen bejelentett lakcíme, de nyugdíjat pl. kap, holott egy kanyi vasat sem fizetett életében a magyar nyugdíjalapba. Kap persze még EU-s útlevelet is, naná, hogy kire szavaz.... Nem ez dönti el a magyar választást, ez tiszta, de azért a szavazatvásárlás fogalmát rendesen kimeríti. Sokkal inkább, mint a zsák krumpliért jobbra vagy balra szavazó vidéki “kisebbség” témája.
Nekem 3 “állandó” lakcímem van, de csak egy állampolgárságom. Magyar. Ha a szavazás állampolgári jog, akkor annak mi köze is lenne az aktuális lakcímhez? Ha nincs, akkor én miért is szavazhatok más technikai feltételek mellett, mint az a magyar állampolgár, aki nota bene még a lábát sem tette be Magyarországra?

Hozzászólok 2018.05.07. 15:46:40

Részemről aki nem lakik Magyarországon életvitelszerűen, ÉS nem fizet adót, nem baj ha nem szól bele.
Végülis milyen alapon: nem érinti közvetlenül az életét, hiszen nincs itt, és nem is tett be a kalapba amit elosztanak a költségvetés során.

Továbbá, minden kivándorlóval kifizettetném a diplomájának a költségeit.

De ha nagyon szenya akarnék lenni, abban is találni rációt, ha a 18 éven át tartó ingyen egészségügyet és oktatást is ki kéne fizetnie.

chrisred 2018.05.07. 15:46:46

@nonolet: Abban az országban létezik valakinek lakcíme, ahol a belső jogrend ismeri ezt a jogintézményt.

Bobby Newmark 2018.05.07. 15:46:57

@nonolet: Az nem tűnt fel, hogy pont ezt az "önmagáról gondoskodás" rendszert verte tönkre és szántotta be a Fidesz a manyupok lenyúlásával?
Igen, az pont erre lett volna jó, hogy kötelezően mindenki magának félretesz a nyugdíjára.
Csak kellett volna egy generációnyi átállási idő, hogy levegye a terhet az államról.
Azt meg már meg sem említem, hogy szemérmetlenül hazudsz, hogy ez kiverné a magyar embernél a biztosítékot, semmilyen biztosítékot nem vert ki a manyup másfél évtizeden keresztül.

Egyébként kívánok az édesanyádnak 25ezer forintos nyugdíjat, mert miért nem takarékoskodott, amikor még garantált volt, hogy az államtól fog kapni nyugdíjat egész élete munkája után?

Bobby Newmark 2018.05.07. 15:47:07

@nonolet: Semmi gond, ha ezzel párhuzamosan eltöröljük azt a kitételt, hogy külföldön vonatkozó magyar állampolgárra vonatkoznak Magyarország törvényei.

Ha viszont vonatkoznak, akkor a külföldön élő magyar állampolgárnak NYILVÁNVALÓ joga ezekbe a törvényekbe való beleszólás választott képviselő útján.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 15:47:13

@nonolet:

Életvitelszerűséget csak az adóhatóság néz, a lakcímnyilvántartás nem.

Nekem nagykorúságom - 1985 - óta a 2012-2015 közti időszakot leszámítva MINDIG volt bejelentett mo-i címem, viszont ténylegesen csak 1986-ban pár hónapot, 1991-1992 között, s 1997-2007 között éltem életvitelszerűen Mo-on.

A lakcímnyilvántratás azt írja, amit az egyén bemond: ha azt mondja, hogy belföldön él. akkor azt, ha meg azt, hogy kitántorgott, akkor azt. Ez utóbbit automatikusan sose állapítja meg. Ha valakinek megszűnik a mo-i lakcíme, akkor lakcím nélküli belföldi lakosnak számít, település szintű bejegyzéssel. Nekem is ez volt 2012-2015 között.

Immár 11 éve nem élek Mo-on, s van mo-i címem. Ezért is szavazhattam áprilisban duplán.

Herr Géza 2018.05.07. 16:01:29

@nonolet: “Ne akarjon... én se akarok ott szavazni, ahol ő él ahová elment.” Nagyon vicces. Miért is akarnál te Bantuföldön szavazni, pláne ha még nem is jártál ott? A (parlamenti) szavazási jog jellemzően állampolgársághoz kötött. Hiába élek én 30 éve Bantuföldön, ha nem vagyok bantu állampolgár, nem szavazhatok. Tök logikus. Ellenben magyar vagyok, ergó a magyar alkotmány/alaptörvény szerint megillet a magyar szavazati jog. Pont. És akkor elvárom, hogy ezen jogom gyakorlása ne legyen technikailag korlátozva, pláne nem olyanokhoz képest, akik bár magyar állampolgárok lettek egy politikai döntés következtében, de még akár a lábukat sem tették be az országba.

Herr Géza 2018.05.07. 16:14:32

@Hozzászólok: Ó, hogyne, fasza ötlet. Toljuk körbe a szögesdrótot a határon, oszt aki kifelé akar menni, attól kérjük a sárga csekk feladóvevényét. Ha nincs, lőjjük le. Szebb jövőt, előre! Aki meg befelé jönne (tömegesen ugye nyugatról, mert hamarosan elözönlik M.o.-t a migráncsvilág elől menekülők...LOL), azoknak az MNB automatikusan utalja a diplomájuk, oktatásuk, eü ellátásuk költségét az adott államnak. Eszemfaszommegáll....

Bobby Newmark 2018.05.07. 16:23:33

@Hozzászólok: Oké, ez sem egy rossz felvetés, ezzel elveszed az összes politikus, közalkalmazott(beleértve az aktatologatókon túl az állami orvosokat, rendőröket, katonákat és tűzoltókat), közmunkás és segélyes szavazati jogát. Nem rossz, nem rossz!

Mert ugye aki állami pénzből él, az nem fizet adót, az KAPJA a mások által befizetett adót, akármit is varázsolnak könyvelési szinten a nettókkal meg bruttókkal.

Ezt még lehet, hogy támogatni is tudnám, annak ellenére, hogy "enyhén" felrúgja a demokrácia általános választójog elvét. Lehet, hogy nem lenne olyan nagy baj.

GyMasa 2018.05.07. 16:48:38

@Herr Géza:
...Ellenben magyar vagyok, ergó a magyar alkotmány/alaptörvény szerint megillet a magyar szavazati jog. Pont...
Igen, mint MINDEN magyar allampolgart.
...És akkor elvárom, hogy ezen jogom gyakorlása ne legyen technikailag korlátozva, pláne nem olyanokhoz képest, akik bár magyar állampolgárok lettek egy politikai döntés következtében, de még akár a lábukat sem tették be az országba...
Akkor meg egyszer:
- Aki nem Magyarorszagon el, azaz nincs neki bejelentett magyar lakcime, annak lehetseges levelben szavaznia,
DE!
Csak listara szavazhat, egyeni jeloltre nem. (Ami nem tulsagosan meglepo, hiszen akinek nincs magyar lakcime, az melyik valasztokeruletben szavazzon?)
- Aki megtartja a magyar lakcimet, annak 2 db szavazata lesz:
* 1 listas szavazat
* 1 a lakohelye szerinti kepviselojeloltre leadott szavazat.
Szavazhat annak az orszagnak a kepviseleten, ahol el, vagy hazautazhat Magyarorszagra es szavazhat a lakohelye szerinti valasztokeruletben.
Olyan opcio nincs, ami miatt megy itt a fesztival, miszerint egy Ukrajnai magyarnak 2 szavazata van, amit kenyelmesen elkuldhet, levelben!

Amugy komolyan nem ertem, hogy te, es a hozzad hasonlo velemennyel rendelkezok tenyleg nem ertik, hogy mukodik a rendszer, vagy csak trollkodtok?
Az elso eset szomoru a masodik meg unalmas.

Hozzászólok 2018.05.07. 16:48:46

@Bobby Newmark:
mondjuk én nem teljesen így gondoltam. Szerintem pl nyugdíjas is "fizet" adót, mert elszámolás kérdése, hogy adómentesnek nevezzük, vagy adóköteles és többet kap. A lényeg hogy egy korábban befizetett "befektetése" (nyugdíjjárulék) ellenértékét kapja meg.

Az állam által finanszírozott foglalkozások köre szintén adó "fizető", bár értem, amit mondasz, de mégis egy szolgáltatást nyújt, amit a közösség megfizet. A fodrász is szolgáltatást nyújt, de csak te fizetsz érte - ha meg vacsorázni mentek a társasággal, közösen fizettek érte. Az orvos a tűzoltó olyan szolgáltatást nyújt amit mindenki igénybe vesz.
Persze a forrása a befizetett adó.
Lehet tényleg, hogy másképp kéne megfogalmazni, azt, hogy a jelen közösségben tevőlegesen, termelő vagy a közösség érdekében szolgáltatást nyújtóként közreműködő állampolgárok szavazhassanak.
Nem szavaznak pl a gyerekek, értelmi képesség, és közösséghez hozzáadott érték hiányában. De szavaz a nyugdíjas, aki a korábbi hozzáadására tekintettel kap jövedelmet. Szavazna mondjuk a logikám szerint a gyesen lévő, a táppénzen lévő, sőt bizonyos határig az éppen munkanélküli is. De aki mondjuk nem beteg, nem öreg, képességei birtokában van, de semmilyen tevőleges hozzájárárulást nem tett évek óta a közösségért - az nem szavaz.
Ilyne módon a közmunka szavazatra jogosító jövedelemmé avanzsálna.
Kidolgozást igényel mondjuk, hogy az ingatlan bérbeadók, a kamatjövedelemből élők stb, azok értelemszerűen a jvedelmük után fizetett adóval szereznek jogot. stb.

VT Man 2018.05.07. 17:15:18

@Hozzászólok:
"De ha nagyon szenya akarnék lenni, abban is találni rációt, ha a 18 éven át tartó ingyen egészségügyet és oktatást is ki kéne fizetnie."

Aki meg bevándorló (pl. Erdélybõl), az kapjon meg ugyanannyi pénzt, mint amibe az oktatása került volna, ha itthon jár iskolába??

VT Man 2018.05.07. 17:39:19

@Bobby Newmark:
"Csak kellett volna egy generációnyi átállási idő, hogy levegye a terhet az államról."

A manyup megtakarítások nagy része magyar állampapír.

Amit visszafizetni szintén az "állam terhe".

2018.05.07. 18:36:22

@Hozzászólok: Ohhh szivesen kifizetnem en azt, ha utana kifizetnek nekem a befizetett adom nem ram forditott reszet :)

2018.05.07. 18:42:59

@Olliék: Hogy hogy ki sem engedtek jelentkezni a gyerekek miatt? Mi siman kijelentkeztunk gyerekekkel, nincs sem ideiglenes, sem semmilyen cimunk. Ha mar nem lesz unios tag magyarorszag, mire allampolgarsagot kapunk, akkor a magyar allampolgarsagot is dobjuk a picsaba, ugy sem er unio nelkul sokat :) Onnan legalabb a valasztas sem lesz majd kerdes :D

Herr Géza 2018.05.07. 19:15:23

@GyMasa: Nem pajtás, te nem érted. Én nem akarok, csak egy (listás) szavazatot. És ahhoz miért is kelljen nekem elutaznom 200-500-5000 km-re, majd uram bocsá még sorba is állnom órákat akár, miközben Pisti Ungvárról, vagy Szatmárnémetiből mindezt levélben is megteheti? Holott teszem azt életében nem járt M.o.-on? Ne gyere azzal, hogy ez a “szabály”, mert pont ezt támadom...

Herr Géza 2018.05.07. 19:19:03

@GyMasa: “Amugy komolyan nem ertem, hogy te, es a hozzad hasonlo velemennyel rendelkezok tenyleg nem ertik, hogy mukodik a rendszer, ...” De, nagyon is értjük. Csak egyetlen kérdésünk van, miért?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.07. 19:22:14

@LepesMez: "Ha mar nem lesz unios tag magyarorszag, mire allampolgarsagot kapunk, akkor a magyar allampolgarsagot is dobjuk a picsaba, ugy sem er unio nelkul sokat :) Onnan legalabb a valasztas sem lesz majd kerdes :D"

Epp ezen gondolkodtunk tegnap a lanyommal, ui. mindketten a napokban tesszuk le az allampolgarsagi vizsgat, ergo lesz/lehet amerikai utlevelunk a magyar mellett. Na most elvileg a hatosagok nem szeretik, ha 2 kulonbozo utlevellel utazgat az ember. Igy, miutan amerikai allampolgarok leszunk, evidens, hogy az USAbol/-ba az amerikai utlevellel fogunk utazni. Mo-ra/rol viszont eppen ezokbol nem lehet majd magyar utlevellel belepni/kilepni. Eu-n beluli utazashoz az USA utlevel tokeletes 90 napig...Ergo, a magyar utlevelnek ezutan nem igazan lesz semmi elonye...(kiveve, ha barmikor a jovoben a magyar allampolgarsagunkat kell bizonyitani, bar azt szul.anyakonyvi kivonattal is lehet)

2018.05.07. 19:40:26

@Herr Géza:

"Nekem 3 “állandó” lakcímem van,"

EZ KIZÁRT!!! fogalmilag lehetetlen.
Hiszen CSAK egy helyen lakhatsz egyszerre...

2018.05.07. 19:40:32

@chrisred:

Mindenhol ismeri! a fejlett világban.

Legfeljebb nem tartja kötelezőnek a bejelentését az államnak.

Hozzászólok 2018.05.07. 19:41:02

@LepesMez: :-)
ez nagyon jogos...
hát kéne valami igazságosabb rendszer, az biztos!

Hozzászólok 2018.05.07. 19:41:24

@VT Man: "evándorló (pl. Erdélybõl), az kapjon meg ugyanannyi pénzt, mint amibe az oktatása került volna, ha itthon jár iskolába?? "

hát ezt a logikát nem értem, be kell valljam.

Talán az zavar téged, hogy valójában korlátozná a munkaerő "szabad" áramlását az hogy aki eljön valahonnan (ahol költöttek az ő felnevelésére), anélkül, hogy kifizetné azt amibe ott ő került, akkor már mindjárt nem tudna olcsóért dolgozni külföldön, hiszen kéne pénz a megélhetésére, meg az adósságának a törlesztésére.
(lehet hogy nem is lenne baj - kicsit fenntarthatóbb helyzet lenne, mint ez a jelenlegi naaagy világkörüli pilótajáték).

Hozzászólok 2018.05.07. 19:41:44

@Herr Géza: Jogos a felvetésed. Tulajdonképpen egyikőtöknek se járna semmilyen szavazat.

Mégis azonban van egy érzelmi rész, hogy azok akiket a Trianoni döntés szakított el, és tett külföldi állampolgárrá, a komcsik és a híres naaaaagy nyugati demokratikus politika miatt soha nem kaptam semmilyen kárpótlást.
Ezt próbálták az állampolgársággal orvosolni. És ezért kedvezőbb az ő helyzetük mint a tied, aki elhagytad hazádat egy jobb bérért cserébe.

DE valóban a szavazati jog számomra is kérdéses - mindkettő féle külföldön élő állampolgár esetében.

zoldzeller 2018.05.07. 19:46:08

@Zsuzsi65: Nekem kb 2 eve lejart a magyar utlevelem, es nem is tervezem meghosszabbitani. Egy lakcim kartyam van, amin annyi all, hogy kulfoldon tartozkodok, vagy valami ilyesmi, jogositvanyom azt hiszem 6 eve jart le. A gyerekeknek van magyar szuletesi anyakonyvi kivonata, de utlevelet sose kertunk hozza.
Van a ferjemmel egy-egy lakasunk, amit a szuleim kezelnek, ezeknek a berleti dija az o szamlajukra erkezik, (es ezt ok gondosan teszik felre az unokaknak). Mi mindent lezartunk otthon, hogy ne kelljen Magyaroszagon barmilyen ugyet inteznunk. Ha veletlenul arra jarunk (ahogy mondjuk 4 eve nem tettuk) akkor tenyleg mint turistak megyunk es ez igy pont jo.

Mondjuk szavazni se szavazunk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.07. 19:57:58

@zoldzeller: en sem szavazok, a kulfoldi cimes lakcimkartyamat viszont muszaj leszek megcsinaltatni valamikor (anno, amikor kijelentkeztem a rendszerbol, meg nem volt ilyen lakcimkartya), mert ugyintezesnel nem eleg mar a magyar utlevel (nekem meg van ervenyes utlevelem). Bankszamla megszuntetest nem tudtam intezni nelkule tavaly es - remelhetoleg utobb, mint elobb - haz orokles intezeshez is biztos, hogy szukseg lesz ra...

zoldzeller 2018.05.07. 20:02:48

@Zsuzsi65: szerintem az amerikai utlevel (mint hivatalos szerv altal kibocsatott fenykepes dokumentum) + lakcim kartya eleg kell hogy legyen. Van az ugyfelkapu website azon keresztul nem lehet lakcimkartyat igenyelni?
Mikor lesz az allampolgarsagi vizsgad?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.07. 20:08:26

@zoldzeller: sajnos az ugyfelkapuhoz is - ha jol tudom, bar lehet, hogy valtozott a helyzet - Mo-i okmanyirodai regisztracio kell (vagy nem??), nekem nincs hozzaferesem. Arrol nincs infom, hogy lehet-e lakcimkartyat csinaltatni azon keresztul...Azt esetleg vki tudja, hogy konzulatuson lehet-e ilyen kulfoldi cimu lakcimkartyat igenyelni? Nekem az lenne a legegyszerubb, az LA konzulatus nincs tolunk messze.
A vizsgam maj. 16-an lesz. Reggel 7-kor (!)...hallottal mar ilyet?? :)) azt hiszem, viszek egy kavet magamnak meg a vizsgaztatonak is :))

zoldzeller 2018.05.07. 20:12:52

@Zsuzsi65: hivd fel a konzulatust, velem mindig kedvesek voltak.

Hu az mindjart itt van! Izgulsz? A downtown-ban lesz?

Olliék 2018.05.07. 20:28:03

@LepesMez: Én a gyámügyre mentem be megkérdezni a menetet. Én csak utasításokat követtem.:)
Mi is az állampolgárságra hajtunk, mert mi sem látjuk a hosszú távú magyar Eu tagságot.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.07. 20:32:22

@zoldzeller: az immigracios iroda Chatsworth-ben van szerencsere, ami kb. 25-30 perc tolunk (nem downtown szerencsere). Nem igazan izgulok, talan majd csak akkor kicsit, mielott bemegyek a vizsgara :)

Olliék 2018.05.07. 20:42:11

@Hozzászólok:
"Mégis azonban van egy érzelmi rész, hogy azok akiket a Trianoni döntés szakított el, és tett külföldi állampolgárrá, a komcsik és a híres naaaaagy nyugati demokratikus politika miatt soha nem kaptam semmilyen kárpótlást.
Ezt próbálták az állampolgársággal orvosolni. "
Hány éves vagy? Csakkérdem.
Az a sok magyar útlevéllel kárpótolt magyar felmenőkkel rendelkező külföldi állampolgár annyira megköszönte a lehetőséget,hogy rögvest dobbantott is a papírjaival nyugatra.
Magyar vagyok, magyarországi születésű. Attól,hogy a dédszüleim még a Monarchiához tartoztak, még kiröhögnének az osztrákok, ha állampolgársági vagy ingyenes juttatásokért ( eü) állnék sorba.
Tr azért fizetsz adót, hogy a kűlhoni magyarok nyugdíjat kapjanak, CSOK ot, meg egy rakat új templomot,és iskolát.
Váljék egészségedre.

2018.05.07. 20:53:42

@Zsuzsi65: Mi a konzulatuson keresztul kezdtuk a kijelentkezest, aztan talan ok tovabbitottak a papirokat az akkori magyar lakcim szerinti onkormanyzathoz, a lenyeg, hogy par honap utan megjottek a "lakcimkartyak"

2018.05.07. 20:59:13

@Olliék: Jaaa. Mi nem bonyolitottuk tul, magantanuloi statuszba tettuk a kolkoket, hogy az iskolaban ne izguljanak miert nem jarnak, aztan ennyi :) Elvileg most kozepiskola elott intezni kellene valamit, de ha az tobb lesz ket levelnel es ket telefonnal, akkor annyiban marad.

gabors 2018.05.07. 20:59:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"De hol itt a csalás? " csalas ott volt hogy valahogy nagyon sokan keson vagy soha nem kaptak meg a valasztas csomagot "nyugaton".... en sem biztam ebben ezert is mentem szemelyesen szavazni es mindenkinek az ajanlottam ha megteheti csinalja igy mert igy a legkisebb az eselye hogy manipulaljak ...

ha megnezed azert tulzas hogy csak 1/3-a level szavazatok erkezettvissza idoben es azok kozul is rendkivul magas volt az ervenytelen ... mivel lehet tudni HONNAN jon tul egyszeru manipulalni akar az elott is hogy "hivatalasan" beerkezene.

Nagyon sokan soha meg sem kaptak a csomagot ami nem lehet veletlen...

Nem tudom a levelben szavazas sok orszagban mar regota teljesen jol mukodik... persze lehet erdemes lenne atugrani es pl az Eszt modellt kovetni ... ha

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.07. 21:01:24

@LepesMez: nalunk is valahogy igy kezdodott a dolog 2011-ben. Kaptam itt egy felszolitast, hogy "rendezzem" a statuszom. Akkor - egy meghatalmazassal - anyukam otthon leadta az igazolvanyaimat, en meg itt kitoltottem a rozsaszin papirt, hogy itt elek stb. stb. Akkor meg nem letezett ez a kulfoldi lakcimkartya. Szoval annak tudataban voltam, hogy minden rendben, otthon "kiirtak" a rendszerbol. Utana jott a hideg zuhany, mikor meg akartuk ujitani az utleveleinket, es kiderult, meg "rendezetlen" a statuszunk a magyar rendszerben (jo 1 evvel azutan, hogy leadtuk minen papirunkat)... volt is egy jopar email valtasom az itteni konzullal (talan 2012-ben).
Az uj lakcimkartyat eloszor - ha jol tudom - csak Okmanyirodan keresztul lehetett intezni, szoval nekunk innen nem sikerult. Aztan evekig nem is mentunk Mo-ra, csak tavaly...akkor botlottam mindenfele problemakba a hianyzo lakcimkartyam miatt :((

gabors 2018.05.07. 21:01:38

@flash.gordon: "@gabors: Pedig tényleg így működik.

Posztoló is azt kérdezi miért kell vkinek több 100 km-t utazni. A válasz: Mert az illető b@szott rá 4 évig elintézni hivatalosan. "

Normal esetben tenyleg igy mokodne .... csak ahogy az idei pelda mutatja sokan meg sem kaptak a level csomagot sokan pedig tul keson ahhoz hogy vissza is tudjak kuldeni .....

zoldzeller 2018.05.07. 21:01:41

@LepesMez: @Olliék: miert a gyamugynek mi a reakcioja arra, ha te azt mondod, hogy kulfoldon eltek?

Olliék 2018.05.07. 21:10:23

@zoldzeller: Igazoló papírt kellett leadnom,hogy iskolába járnak, van itt biztosításuk, és itteni bejelentett lakcímük.

zoldzeller 2018.05.07. 21:16:11

@Olliék: ertem. Lenyugozo, hogy a magyar allam mennyire gyerekkent tekint az allampolgaraira.

Olliék 2018.05.07. 21:20:23

@zoldzeller: 14 éven aluliak voltak, szerintem ez valami új szabály lehet,mert sehol nem olvastam hasonlót. Mindegy, amúgy is hazamentem volna tavaly szeptemberben, mert lefoglalt helyünk volt a csajokkal egy kétnapos mindenmentes hétvégére. :)))))))

Herr Géza 2018.05.07. 23:18:31

@nonolet: De jó, hogy ilyen okos vagy. Nemzeti szinten kezelik az (állandó) lakcím kérdését, tehát akár az összes uniós országban is lehet lakcímem. Tudtommal általános jogi/közigazgatási szinten sehol sem követelik meg, hogy igazold, vagy akár csak nyilatkozz róla, hogy nincs máshol lakcímed. Amennyiben azonban adózási, bírósági, vagy más hasonló ügyben az illetékesség a kérdéses, azt a bejelentett lakcímeidtől függetlenül úgyis az ”életközpont” elv alapján fogják meghatározni.
Arról nem is beszélve, hogy pl. Németországban tuti nem tudsz csak tartózkodási (ideiglenes) címet bejelenti “állandó” lakcím nélkül. És ez szerintem otthon is így van, meg még jónéhány országban, gyanúm szerint a komplett EU-ban.

Herr Géza 2018.05.07. 23:36:37

@nonolet: Sose fogod érteni, ugye? Nem baj, próbáld meg újra és újra elolvasni, hogy miről pofázok.
Nem, nem adom fel a magyar lakcímemet, mert vannak továbbra is magyar “ügyeim”. Amikhez a jó magyar törvények alapján kell a lakcímkártya, de amiben az áll, hogy “külföldi cím”, az olyan, mintha nem is lenne. Ugyanakkor az “ügyeim után otthon adózok is még mindig, szemben azokkal, akiknek nincs magyar címük, ám (ismételten jelezném) egy kanyi vasat nem tettek be a nagy fazékba (és hagyjuk már itt 2018.-ban a Trianont, ha kérhetem...). De ha az állampolgári jogomat gyakorolni akarom, akkor én szívok, pontosabban szívtam eddig. (Idén már csak 2x35 km-t kellett leküzdenem, de korábban ez minimum 2x200 volt. Ami mind bakfitty, egy mondjuk USA-ban, vagy Ausztráliában élő magyar tortúrájához képest.)
@Hozzászólok: jaja, nekem nem jár, mert elmentem. Aki meg oda sem jött, annak miért is járna? Hol a két státusz között a különbség?

Herr Géza 2018.05.07. 23:54:00

Még egy: Svájcban, Ausztriában és Németországban a levélben való szavazás régóta alapjognak számít (a többi EU-s, nem EU-s országnál nem tudom). Akkor is szavazhatsz levélben, ha a választási helyiség fölött laksz, csak nincs kedved vasárnap leballagni a földszintre. Egy előzetes regisztráció, küldik a pakkot, határidőre le kell adni, és kész. A fenti három ország egyetlen nyomoronc polgárának nem kell 1 km-t sem utaznia, ha a választójogát gyakorolni akarja. És tökmindegy, hogy bel-, vagy külföldön él-e, van-e ilyen-olyan címe, vagy nincs. Ezt lenne olyan nehéz megugrani? Hát hacsak nem is akarjuk....

adg 2018.05.08. 00:17:14

@Herr Géza: haha, ha akarnek szavazni, es nem tehetnem levelben, akkor az nekem ugye ugye 8000 (gy.k. nyolc ezer) km-es kirandulas lenne. :)

adg 2018.05.08. 00:23:42

@Zsuzsi65: semmi gond a tobbfele utlevellel utazassal, neked pl az a szabaly, hogy az usa hatart amerikaival kell atlepned, ha van. Nekem is ez van. Ha us/au allampolgar lennel, akkor konkretan nem hasznalhatnad ugyanazt az utlevelet, ha idejonnel. Kellene mindketto. Sot, aki bizonyos orszagokba jar, neha van egy masodik utlevele, ketto ugyanabbol az orszagbol, hogy pl a kozelkeleten elkeruljon kellemetlen helyzeteket. Pl izraeli pecset ne legyen abban az utlevelben, ami el iranba utazik. Csak egy pl, nem biztos hogy stimmel, de ilyen szituaciokra legalisan lehet masodik utlevelet kerni.
Szoval nyugodtan hasznalhatod a magyart akarhol, akkor is, ha amerikaival leptel ki az usabol.

Herr Géza 2018.05.08. 00:55:19

@adg: No meg fejjel lefelé, ugyebár. Neked még szarabb, ezért is bátorkodtalak “kiemelni”.... Lehet az én 2x35 km-es turnémom röhögni, de az elv ugyebár..... :D

GyMasa 2018.05.08. 06:54:41

@Herr Géza:
...Nem pajtás, te nem érted...
Nem, te nem érted, még mindig nem.
...Én nem akarok, csak egy (listás) szavazatot....
Akkor két leheőséged van:
- A bejegyzett lakcímed választókerületében szavazol
- Regisztrálod magad, és másik kerületben szavazol.
...És ahhoz miért is kelljen nekem elutaznom 200-500-5000 km-re,...
Mondjuk, azért az 5000km nekem egy barokkos túlzásnak tűnik...
... majd uram bocsá még sorba is állnom órákat akár,...
Miért, azt hiszed, hogy PL. Budapesten nem kellett órákat sorban állnia sokaknak?
... miközben Pisti Ungvárról, vagy Szatmárnémetiből mindezt levélben is megteheti? Holott teszem azt életében nem járt M.o.-on?...
Ha kijelentkezel, akkor erre az egészre nincs szükséged, mert pontosan ugyanúgy szavazhatsz levélben, mint bármelyik, általad alsóbbrendűnek tartott, határon túli magyar. (Ők, ugyanolyan magyar állampolgárok, mint te vagy. Arról pont nem tehetnek, hogy a történelem csúnyán elbánt velük!)
Elutaznod csak akkor kell bárhová is, ha NEM jelentkeztél ki a Magyarországi lakcímedről (amúgy szabálytalanul), és szeretnéd MINDKÉT szavazatodat használni.
Csak rajtad múlik, hogy melyiket választod, de MINDKETTŐT nem tudod választani, érted?
...Ne gyere azzal, hogy ez a “szabály”, mert pont ezt támadom...
Pedig, bizony ez a szabály!
Az, hogy neked nem tetszik, azzal nincs semmi baj, de nem hiszem, hogy ez a fajta viselkedés meg fog oldani bármit is.

GyMasa 2018.05.08. 06:55:03

@Herr Géza:
...De, nagyon is értjük. Csak egyetlen kérdésünk van, miért? ...
Nem, nem érted.
Ha értenéd, akkor képes lennél konzisztensen érvelni a témában, de ez nem sikerült eddig különösebben.

GyMasa 2018.05.08. 06:55:11

@gabors:
... sokan pedig tul keson ahhoz hogy vissza is tudjak kuldeni...
Már jó ideje vannak gyorsposták, amelyikek akár 24 órán belül is kiszállítanak egy levelet a világ szinte bármenyik pontjára.

GyMasa 2018.05.08. 06:55:28

@Olliék:
... Igazoló papírt kellett leadnom,hogy iskolába járnak, van itt biztosításuk, és itteni bejelentett lakcímük...
Nekem elég volt írni egy kérelmet az iskolájuknak, hoyg kint élünk, és nem tervezünk hazatérni, és ezzel el is volt intézve a dolog.
Nem kellett semmi igazolás.
(Mondjuk, előtte 3 félévig cseszegettek, hogy adjam le a gyerekek féléves, meg évvégi bizonyítványainak a lefordított ásolatait, de ezt igen hamar meguntam, és megkérdeztem a medvét, hogy le lehetne-e húzni a navünket a halállistáról, azt' le lehetett)

Bobby Newmark 2018.05.08. 06:55:38

@VT Man: Vagy nem, attól függ, milyen portfóliót választottál/választasz.

Mondjuk az tény, hogy a kockázatosabb, értékpapíros konstrukciókkal lehetett bukni is a számlával.

Bobby Newmark 2018.05.08. 06:56:29

@nonolet: Ja, hát a Fidesz az tényleg nem akarta. De egyébként '98tól működött, addig minden kormány hajlandó volt ezt a költséget benyelni, még a Fidesz is. Csak aztán 2010ben eldöntötték, hogy inkább a saját zsebük az igazán fontos, nem az ország, meg az így 100% bedőlő nyugdíjrendszer.

De sebaj, megoldották a problémát, kivették az alkotmányból a nyugdíjhoz való jogot. Ügyes, mondhatni.

És ne hazudj a pofámba, nem a válság vitte el a dolgot, hanem a Fidesz. Bajnai konszolidálta a válságot megszorításokkal, erre a Fidesz a biztonság kedvéért még ráemelt egy kis adót, és amikor egészen biztonságban volt már a "normál" nyugdíj, akkor ellopta a manyup vagyont.
Orbán már nem fog élni, amikor ez az egész összeomlik, ő kihúzza a "normál" nyugdíj végéig. Nem őt fogják már lámpavasra húzni érte.

kronikas 2018.05.08. 06:56:48

@nonolet: személyes tapasztalat, gyermekeimé is. És kollégáimé. Örök emlék, feledhetetlen:-)

kronikas 2018.05.08. 06:57:06

@kommentes nikk: nem munkahelyen, a vallásszabadság melletti tüntetésen voltunk, s fotózni kezdtek...maradtunk, majd jöttek az érdekes dolgok.

Akkor egyikünk se tervezte a lelépést de kiszoritottak hazánkból lépésről lépésre. Ma már ennek nagyon örülök! Ennél jobb kevés történhetett!

kronikas 2018.05.08. 06:57:19

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: miért, orbanisztánban vannak? Majd 20 év múlv kb kiderül mi volt most, egy ujabb Tanu filmben s a fiatalok nem értik majd, hogy lehetett mindez...vagy marad orvanistán s afféle skanzenként mutogatják a turistáknak, igy jár az az ország mely hagyja korrupciót. Europa Venezuelája, de olaj nélkül....

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.08. 06:57:28

@gabors:

Még ha mindez valóban csalás is lett volna, kb. 150 ezer szavazat semmin se változtat.

A leveles szavazásnál mindig megvan az a kockázat, hogy nem ér oda időben. S bonyolultabbak az érvényességi szabályok.

A baj az egésszel: könnyen manipulálható. Ezért is kellene beszüntetni teljesen.

Golf2 2018.05.08. 08:20:30

@Herr Géza: Örűlj hogy szavazhatsz hisz azt mondtad kiiratkoztál magyarból.

Herr Géza 2018.05.08. 08:54:22

@nonolet: Nem, nem hazudom magamat “itthon/otthon élőnek”. Minden létező hivatalnak annak rendje-módja szerint bejelentettem, hogy külföldön élek. Nem véletlen, hogy a korábbi “állandó lakcím” titulusból kikerült az “állandó” jelző. Szerinted miért?

Herr Géza 2018.05.08. 09:20:35

@GyMasa: Édes istenem.... Ha én azt mondom, hogy szar a szabály, akkor szerinted arra az a jó válasz, hogy “de hát ez a szabály”???
“....megkérdeztem a medvét, hogy le lehetne-e húzni a navünket a halállistáról, azt' le lehetett)”
Ja, és ha azt kapod válaszul, hogy nem lehet, mert ez a szabály? :D
Az 5000 km barokkos túlzás? Ld. pl. @adg: esetét.... Nyilván nem ez a jellemző, de biza van ilyen is. Azért képzeld már el hányan szavaznának akár Zalaszentgróton is, ha csak Budapesten lenne rá lehetőségük? Vagy ha az ungvári magyarnak Kijevbe kéne hozzá utaznia?
“....általad alsóbbrendűnek tartott, határon túli magyar. (Ők, ugyanolyan magyar állampolgárok, mint te vagy. ”
Rohadtul nem tartom őket alsóbbrendűnek, de felsőbbrendűnek sem.
“ha NEM jelentkeztél ki a Magyarországi lakcímedről (amúgy szabálytalanul), és szeretnéd MINDKÉT szavazatodat használni.”
Mi az, hogy “szabálytalanul” ? A jelenleg érvényes szabályok alapján rám van bízva, hogy véglegesen kitelepedettnek nyilvánítom-e magamat, vagy sem. Akkor hol itt a szabálytalanság? Azt meg írtam korábban is, hogy nem is akarok a lakcímem szerinti választási körzet egyéni jelöltjeire szavazni. Mit nem lehet ezen nem érteni?

Herr Géza 2018.05.08. 09:25:52

@GyMasa: “Miért, azt hiszed, hogy PL. Budapesten nem kellett órákat sorban állnia sokaknak?”
Elég nevetséges is volt, hogy vasárnap este még senki nem tudta, mikor is lehet a szavazást lezárni. Nyilván ez egy jól működő, jól szervezett választás ismérve. :D

GyMasa 2018.05.08. 09:56:53

@Herr Géza:
Akkor most utoljara:
...Édes istenem...
Pontosan!
...Ha én azt mondom, hogy szar a szabály, akkor szerinted arra az a jó válasz, hogy “de hát ez a szabály”???...
Miert, nem ez a szabaly?
De, ha mar ennyire elegedetlen vagy, sorold mar fel, kerlek, hogy mit TETTEL annak erdekeben, hogy ez a szar szabaly megvaltozzon?
- Elmentel az orszaggyulesi kepviselod fogadoorajara, es megbeszelted ezt vele?
- Elmentel ellenzeki partokhoz, es beszeltel ezekrol veluk, hogy megis mit lehet tenni az ugy erdekeben?
- Szerveztel alairasgyujtest, hogy nepszavazas legyen ebben a kerdesben, es kideruljon mit akar az orszag nepe ebben a temaban? Hiszen vegulis pont ez lenne a legdemokratikusabb megoldasa a dolognak!
- Szerveztel tuntetest ez ellen az "igazsagtalansag" ellen? Ugye, emlekszel ra, hogy a kormany siman meghatralt a vasarnapi boltzar es a netado, meg az olimpia kapcsan is, amikor lattak, hogy tomegesen elegedetlenek az emberek a dontesukkel.
Szoval, ha ezek kozul SEMMIT nem csinaltal meg eddig, azon kivul, hogy telerinyalod a netet az elegedetlensegeddel, az bizony eleg szanalmas.
...Ja, és ha azt kapod válaszul, hogy nem lehet, mert ez a szabály? :D...
AKkor kuldom tovabbra is a leforditott bizonyitvanyokat az iskolanak, mert ugyan nem tartom jonak a szabalyt, de ettol fuggetlenul be fogom tartani, es nem arra pazarolni az energiamat, hogy telerinyaljam a netet a problemaval.
...Az 5000 km barokkos túlzás? Ld. pl. @adg: esetét...
Nem azt mondtam, hogy lehetetlen, de legyunk mar oszintek!
Szerinted hany embert erint ez a problema, mert abban teljesen biztos vagyok, hogy egy kicsit sem tomeges az eset.
Tudod, MINDIG lesz majd ilyen extrem pelda, mindenre, de tomeges egeszen biztosan nem lezs.
(mennyien lehetnek az egesz vilagon? 50-100-an? AZ mennyiben befolyasolja a valasztas eredmenyet? Plusz nekik is lehet lemondaniuk a magyar lakcimuket, es akkor szavazhatnak majd levelben!)
... Nyilván nem ez a jellemző, de biza van ilyen is. Azért képzeld már el hányan szavaznának akár Zalaszentgróton is, ha csak Budapesten lenne rá lehetőségük?....
De, nekik nem kell Budapestre menniuk mert van a faluban is urna.
Meg, lehet am mozgo urnat is kerni!
...Vagy ha az ungvári magyarnak Kijevbe kéne hozzá utaznia? ..
Neki lehet levelben szavaznia.
“....általad alsóbbrendűnek tartott, határon túli magyar. (Ők, ugyanolyan magyar állampolgárok, mint te vagy. ”
Rohadtul nem tartom őket alsóbbrendűnek, de felsőbbrendűnek sem...
Pedig ehhez kepest tul sokat hozod fel ellenpeldanak, hogy "bezzeg nekik lehet levelben szavazniuk, pedig soha nem eltek Magyarorszagon!".
...“ha NEM jelentkeztél ki a Magyarországi lakcímedről (amúgy szabálytalanul), és szeretnéd MINDKÉT szavazatodat használni.”
Mi az, hogy “szabálytalanul” ? A jelenleg érvényes szabályok alapján rám van bízva, hogy véglegesen kitelepedettnek nyilvánítom-e magamat, vagy sem...
Valoban, de pl. ha ahol a kikoltozesed elott laktal, az alberlet volt, vagy sajat tulajdonu lakas, amit azota eladtal, akkor amiatt ki KELL jelentkezned onnan.
Abban az esetben persze nem, ha a lakhely jelenleg is a te tulajdonodban all.
...Akkor hol itt a szabálytalanság? Azt meg írtam korábban is, hogy nem is akarok a lakcímem szerinti választási körzet egyéni jelöltjeire szavazni...
Akkor mit rugozol itt azon, hog ymennyit kell utaznod?
Jelentkezz ki a lakcimedrol, es akkor jogosult leszel levelben szavazni egy db listas jeloltre.
...Mit nem lehet ezen nem érteni?...
Azt, hogy egy virtualis probleman rugozol mar itt egyfolytaban.
En megertem, hogy nem tetszik a rendszer, de akkor javaslom a fentebb emlitett akciokat, mert azokkal esetleg el is tudod erni, hogy neked tetszo legyen a rendszer. Ellenben itt, a netes forumokon valo anyazassal csak sajat magadrol allitasz ki szegenysegi bizonyitvanyt.

GyMasa 2018.05.08. 10:07:53

@Herr Géza:
...Elég nevetséges is volt, hogy vasárnap este még senki nem tudta, mikor is lehet a szavazást lezárni. Nyilván ez egy jól működő, jól szervezett választás ismérve. :D...
A valasztas elotti penteken 1700-ig lehetett atjelentkezni orszagoin belul.
Szerinted a pentek 1700 es vasarnap reggel kozott mekkora esellyel lehetett felkeszulni egy akkora rohamra?
Ja, es kulonben is, ez volt 1 valasztokorzet a kb 10 000 kozul.
Szoval, ez sem egy tul nagy problema.

Herr Géza 2018.05.08. 10:24:26

@GyMasa: Értem. Minden fasza, minden jó. Hajrá tovább.....

Nem, nem rinyálom tele a netet a “problémáimmal”, pusztán arra akartam reagálni, hogy “jelentkezz ki, és akkor minden fasza lesz”, meg arra, hogy “te úgysem itt élsz, adót sem itt fizetsz, mi a farokért is akarsz szavazni”.
A lényeget te sem kaptad el. Nem baj. :D Dehogynem. De ez már nem az én bajom.

Herr Géza 2018.05.08. 10:28:46

@GyMasa: “Ja, es kulonben is, ez volt 1 valasztokorzet a kb 10 000 kozul.”
Mondjuk nem én hoztam fel érvként, hogy “Miért, azt hiszed, hogy PL. Budapesten nem kellett órákat sorban állnia sokaknak?”
Öngól.

Herr Géza 2018.05.08. 10:41:30

@GyMasa: “Szerinted a pentek 1700 es vasarnap reggel kozott mekkora esellyel lehetett felkeszulni egy akkora rohamra?”
Azért 37 óra alatt egy megfelelő “projektmenedzsment” mellett sokkal nagyobb kihívásokat is meg lehet oldani. Pláne, ha azt is tudjuk, hogy az ominózus választókörzetben 4 éve is felmerült hasonló probléma.
De persze mennyivel jobb már a PR, ha azt toljuk orrba-szájba, hogy a katasztrófavédelem ásványvizet oszt a sorban állóknak.... :D

Golf2 2018.05.08. 10:53:33

@Herr Géza: Jól belenyúltál a szarkupacba.Beileid!

FPéter 2018.05.08. 10:56:06

Uraim, én valamit nem értek ezzel a "külföldön élek, nem hagynak levélben szavazni" történettel. Legjobb tudásom szerint megpróbálom tisztába tenni a dolgokat, kérlek javítsatok ki, ha valamit rosszul tudok.
Tehát. Az EU-s állampolgárnak az EU területén pontosan egy hivatalos, bejelentett, állandó tartózkodási helye lehet. Ez elméletileg ott kell, hogy legyen, ahol hosszú távon, életvitelszerűen élsz. Például pár hónapos külföldi nyári munka esetén nem, ha több, mint fél évet töltesz egy év során külföldön, akkor ott kell(ene) bejelentkezned. Az EU-s jog csak az állandó tartózkodási hely fogalmát ismeri, de ezt az országok különféleképpen kezelik. Például Olaszországban a TB ellátás de akár a devizabelföldiként történő számlanyitást is a bejelentett olasz állandó tartózkodási helyhez kötik ("residenza").
A magyar jog ezt megkavarta az "ideiglenes külföldön tartózkodás" fogalmával, valamint azzal, hogy küldő országként nem követeli meg a kijelentkezést. További zavar az erőben, hogy egy EU-s ország hivatalosan "nem tudhatja", hogy te egy másik országban be vagy-e jelentve. Így rengeteg kitelepült magyar meghagyta a magyar lakcímét is (lásd a lakcímkártyádat), "ideiglenes külföldön tartózkodás" jogviszonyban van a Magyar Állammal azután, hogy minden valószínűség szerint külföldön is bejelentkezett. Tisztázzuk, hogy ez az EU-s joggal ellentétes, de senki se nem ellenőrzi, se nem szankcionálja.
Tehát, kedves levélben-szavazni-nem-tudó-és-ezért-rinyáló külföldi honfitársaim: jogellenesen nem jelentkeztetek ki a magyar lakcímnyilvántartásból ("végleges külföldre távozás letelepedés céljából"), és ki kellett volna cseréltetni a lakcímkártyát "külföldi cím" feliratúra. Ha mindezt megteszitek, varázslat módjára négy év múlva megkapjátok a levélben szavazós pakkot (tapasztalatból mondom).
Egyébként ez a jogviszony a nevével ellentétben nem végleges, ha haza akartok térni, egyszerűen bejelentkezel a magyar lakcímnyilvántartásba. És az 6-8 évvel ezelőtti kavarás után, néhány éve már a személyit sem veszik el.
Ha tévedtem, javítsatok ki.

GyMasa 2018.05.08. 10:56:23

@Herr Géza:
...A lényeget te sem kaptad el...
Akkor elkepzelheto, hogy ideje lenne elgondolkoznnod, hogy vajon erthetoen irtad-e le a problemadat, nem gondolod?
..Nem baj...
De baj. Ha nem tudod magad masok szamara is erthetoen kifejezni, az bizony problema.
...Dehogynem.De ez már nem az én bajom...
Nem egeszen. mindenki masnak is a problemaja.
...Mondjuk nem én hoztam fel érvként, hogy “Miért, azt hiszed, hogy PL. Budapesten nem kellett órákat sorban állnia sokaknak?”
Öngól...
Akkor most valasszuk szet azt a ket dolgot, amirol szo volt:
En azt emlitettem, hogy nemcsak a kulkepviseleteken kellett sokaknak sokat sorban allni, hanem Magyarorszagon belul is.
Te erre azt emlitetted meg, hogy a tulzott sorbanallas miatt nem tudtuk meg az eredmenyt idoben. Ami egyreszt igaz, azonban te ertetted alapvetoen felre, amit en irtam.
Mert varakozni nap kozben kellett sok helyen, de en csak egy helyrol tudok, ahol nagyon megcsusztak a sorbanallassal.
Egeszen pontosan ezt irtad:
"Herr Géza 2018.05.08. 09:25:52
@GyMasa: “Miért, azt hiszed, hogy PL. Budapesten nem kellett órákat sorban állnia sokaknak?”
Elég nevetséges is volt, hogy vasárnap este még senki nem tudta, mikor is lehet a szavazást lezárni. Nyilván ez egy jól működő, jól szervezett választás ismérve. :D"
Szoval, az ongol a te reszedrol volt.

Herr Géza 2018.05.08. 10:57:34

@Golf2: Tudom, én vagyok a helikopter. Mert a “szabály az szabály”. Pont.

puhacica 2018.05.08. 11:11:22

@nonolet: @Herr Géza: mindamellett nem vagy koteles kijelentkezni, csak es kizarolag akkor, ha veglegesen koltoztel kulfoldre. ideiglenes kulfoldon tartozkodas eseten nem kell ezzel baszkodni, es mivel ennek hossza nincs megfeleloen szabalyozva, igy lehet 1 ev es 40 is. tehat nincs itt semmi latnivalo.
szoval amig a magyar torvenyek biztositjak ama bizonyos kiskaput, addig kar a masikat lehazugozni.

adg 2018.05.08. 11:33:25

Szerintem amugy tok logikus, hogy aki kulfoldon el, annak egy szavazata legyen, megis miert szavazna valamelyik korzetben a helyi kepviselore? Ha Debrecenbol Szegedre koltozom, akkor sem szavazhatok tovabb debrecenben, akkor sem, ha ott a rokonsag, ingatlan, akarmi. Még a listas szavazat elfogadhato szerintem, es ezt a leveles szavazas megkonnyiti. Felolem lehetne akar mindenkinek levelben szavazni, nem latom kulonosebb problemanak, siman mukodhetne is akar, mint ahogy sok orszagban mukodik is. Az, hogy konnyu vele csalni, az marhasag, ha akarnak, megoldjak level nelkul is.

Ha mar igy peldakent felmerultem, :), en nem varnam el, hogy hozzam igazitsak a valsztasi rendszert, azert viszonylag kevesen laknak 4000 km-re a nagykovetseguktol, ha emiatt esne ki a szavazatom, elfogadnam. Amugy en kijelentkeztem, szavazhatnek levelben, de tobb okbol sem ereztem szuksegesseget.

Herr Géza 2018.05.08. 15:03:33

@GyMasa: Nyuszikaaaa... Arra, hogy nem akarok órákat sorban állni egy nagykövetségen (ld. London, 2018), te azt válaszolod, hogy dehát bezzeg Budapesten is sokaknak sorbanállás volt. Majd, amikor megjegyzem, hogy azért az is nevetséges, akkor jössz azzal, hogy de hát az csak egy körzet volt a 10.000-ből. “Szoval, ez sem egy tul nagy problema.” Akkor hol az öngól?
Mellesleg nem egy körzet volt, hanem kettő. És meg is akasztották a választás “rendjét”, nem kicsit....

Herr Géza 2018.05.08. 15:13:30

@FPéter: “Tehát. Az EU-s állampolgárnak az EU területén pontosan egy hivatalos, bejelentett, állandó tartózkodási helye lehet.”
Vazze, idézzen már valaki egy EU-s jogszabályt, amiben ez benne foglaltatik.... Eleve nincs ilyen, hogy “állandó” tartózkodási hely.

Herr Géza 2018.05.08. 15:15:56

@FPéter: “Tehát, kedves levélben-szavazni-nem-tudó-és-ezért-rinyáló külföldi honfitársaim: jogellenesen nem jelentkeztetek ki a magyar lakcímnyilvántartásból ("végleges külföldre távozás letelepedés céljából"), és ki kellett volna cseréltetni a lakcímkártyát "külföldi cím"
Le vagy maradva pár évvel.... :D

London2009 2018.05.08. 15:27:20

@Herr Géza: ez jo. Kijelentkeztem, pont emiatt mert nem szerettem volna egy napot erre az egeszra aldozni a kovetseg elott acsorogva az esoben es lass csodat, nem kaptam szavazolapot. Ugyhogy errol ennyit. Mindenesetre szerintem van abban valami, hogy akinek mar bejelentett lakcime sincs, adot sem fizet, az megis minek szavazna a valasztasokon? Ebben en sem vagyok biztos, hogy egyaltalan kellett volna e szavaznom, hiszen nem jarulok mar semmivel sem hozza a magyar koltsegveteshez. De van ott csaladom, ingatlanom, tehat akar emiatt erdekelt is lehetnek, meg miutan nem adofizeteshez kotik igy nem a gyakorlati lehetoseget vitatom, csak ugy altalaban nem vagyok biztos benne, hogy ennek meg lenne barmi ertelme...

London2009 2018.05.08. 15:53:22

@FPéter: ki vagyok jelentkezve, nincs allando lakcimem, regisztraltam es hupp, hupp, hupp, barbatrukk, nem kaptam szavazolapot. Tobb levelet is kuldtem a szavazoirodanak, amiben annyit irtak, hogy ok elkuldtek. Kertem errol valami tertivevenyt vagy barmit, olyat nem tudnak adni mert egyszerre adtak fel szavazolapokat. Ezt magam sem ertem, a lenyeg, hogy van errol egy levelem, hogy ok azt semmivel sem tudjak biztonyitani, hogy ez a csomag elindult. Lehetne persze ezt a hercehurcat folytatni, de mar nem erdekel. Ez csak meg egy emlekezteto arra, hogy miert is elek mashol...

Herr Géza 2018.05.08. 16:05:31

@London2009: Azt azért tedd hozzá, hogy a Tündérkertországban az emberfia ceruzával húzza be az ikszet a szavazólapra, a nevét/címét bemondásra fogadják el és máris kardjukba dőlnek itt páran... Aztán jön a komment-cunami, hogy az kizárt. :))))

adg 2018.05.08. 16:20:09

@Herr Géza: szoval igy csalnak a valasztasokon, igy tud mar hatvan eve ugyanaz a csaj nyerni a kiralynovalasztason, ceruzaval. Rohej. Majd biztos lebombazza oket az EU meg az enyhen ittas Juncker, ha megtudja.
Mondjuk a bbc ugyis elhallgatja majd...

London2009 2018.05.08. 16:41:40

@Herr Géza: ha ezt nem is, de azt hozza tudom tenni, hogy Tunderkertorszagban nem neznek automatikusan mindenkit potencialis csalonak vagy analfabetanak, idiotanak... Valoban elso korben azt feltetelezik, hogy tudod a sajat lakcimedet, be tudsz huzni egy x-et es azon vannak, hogy minel inkabb megkonnyitsek a dolgokat nem pedig megnehezitsek azokat.
Unnepelyesen megfogadtam peldaul, hogy a londoni magyar nagykovetsegre a budos eletben be nem teszem tobbe a labam. Egyszeruen felhaborito, hogy egy nagy rakas penzbol nem, hogy segitenenek, hanem hatraltatnak. Elloptak ugye az utlevelem es igy gondoltam naivan, hogy bejelentem es csinaltatok egy masikat.
"Amennyiben magyar okmányát ellopták, vagy elvesztette, ennek tényét be kell jelentenie a magyar hatóságok felé.A bejelentést az erre szolgáló formanyomtatványon kell megtenni,amely a lap alján letölthető. A bejelentést a konzulátuson a délelőtti ügyfélfogadási időben személyesen lehet megtenni."

Ez meg semmi, most jon a kedvencem!

"Amennyiben a személyes bejelentés aránytalan nehézséget okozna, a jegyzőkönyvet postán is be lehet küldeni, ez esetben azonban azt tiszteletbeli konzul előtt kell aláírni, vagy az aláírást közjegyzővel kell hitelesíttetni. Felhívjuk a figyelmet, hogy csak olyan közjegyző hitelesítését fogadjuk el, akinek a neve szerepel a honlapunkon a közjegyzők listáján. A tiszteletbeli konzulok elérhetőségét a honlapon a „Tiszteletbeli konzulok, közjegyzők, fordítók, ügyvédek" címszó alatt találja meg.
A nem személyesen tett bejelentést csak postai úton, levélben lehet beküldeni, faxon vagy beszkennelve nem fogadjuk el.
A bejelentésért nem kell fizetni, de a közjegyző az aláírás hitelesítésért díjat számít fel."

Na es ez komoly, ez nem holmi moka! A jo edes anyjukat, pedig nem szokasom a tragar beszed, de ezt hogy gondoljak? Utlevel csinaltatasra idopontot szeptemberre kaptam! 4 honap a varakozasi ido. Meg szerencse, hogy nincs ra szuksegem, de ha lenne, akkor irany Magyarorszag. Reszemrol be is zarhatjak ezt a kocerajt, mert nem jok semmire. Folosleges uzemeltetni az adofizetok penzebol. Az csak hab a tortan, hogy elkepesztoen udvariatlanok a dolgozok, de ez ugye nem is kellene, hogy meglepetes legyen...

GyMasa 2018.05.08. 23:17:24

@Herr Géza:
...Arra, hogy nem akarok órákat sorban állni egy nagykövetségen (ld. London, 2018), te azt válaszolod, hogy dehát bezzeg Budapesten is sokaknak sorbanállás volt...
Igen, azt válaszoltam.
..Majd, amikor megjegyzem, hogy azért az is nevetséges, akkor jössz azzal, hogy de hát az csak egy körzet volt a 10.000-ből....
Ham, te azt jegyezted meg erre, hogy a budapesti várakozás miatt nem tudhattuk meg az eredményt, csak órák múlva.
Amiben teljesen igazad van, csak én nem erről beszéltem.
És, én erre válaszoltam azt, hogy az a körzet, amimiatt várni kellett az eredményekre, az csak 1 volt a 10000-ből.
...“Szoval, ez sem egy tul nagy problema.” Akkor hol az öngól?...
Na, pont ez a kérdés!
Ezt szerintem itt kellene, úriemberhez méltóan elengedned ;-)
...Mellesleg nem egy körzet volt, hanem kettő. És meg is akasztották a választás “rendjét”, nem kicsit....
2 a 10000-ből, érted?
Ki tudod azt százalékban fejezni?

Herr Géza 2018.05.08. 23:39:00

@GyMasa: “2 a 10000-ből, érted?
Ki tudod azt százalékban fejezni?”
Ki tudom, de minek. Ott állt az ország a tv előtt, és nem volt (rész)eredmény jó ideig.
De ez amúgy tökmindegy.
Te akartál überelni, hogy de Pesten is sorban állt a nép, majd villámgyorsan kihátráltál az érvedből, miszerint csak egy körzetben volt ez így a 10.000-ből...
Na ezt neveztem én öngólnak.
Hagyjuk, te nem értesz engem, én meg ugyan értelek téged, de a véleményem nagyon fájna...

Herr Géza 2018.05.09. 00:16:33

@London2009: Ez amúgy kb. minden konzuli hivatalra igaz. Csak a szarlapátolás megy a ventilátorba. De azt legalább sok pénzért... :D
Amíg pl. egy Csiszár Jenő a milánói főkonzul, addíg miről is beszélünk?

GyMasa 2018.05.09. 09:48:32

@Herr Géza:
...ott állt az ország a tv előtt, és nem volt (rész)eredmény jó ideig...
Ez valoban problemas volt, ebben egyet is erthetunk. Ne nem ismerem a valasztasi torvenyt, igy azt sem tudom, jogosan nem tettek-e kozze az eredmenyt 7 utan.
...De ez amúgy tökmindegy...
Nem tokmindegy, hanem nem ide tartozik.
...Te akartál überelni, hogy de Pesten is sorban állt a nép,...
Nap kozben, mint szinte mindegyik valasztasi korzetben.
..majd villámgyorsan kihátráltál az érvedből, miszerint csak egy körzetben volt ez így a 10.000-ből...
Nem.
Te az en ervemre elohoztad, hogy:
"Herr Géza 2018.05.08. 09:25:52
@GyMasa: “Miért, azt hiszed, hogy PL. Budapesten nem kellett órákat sorban állnia sokaknak?”
Elég nevetséges is volt, hogy vasárnap este még senki nem tudta, mikor is lehet a szavazást lezárni. Nyilván ez egy jól működő, jól szervezett választás ismérve. :D"
Tehat, arra a kijelentesemre, hogy nem csak Londonban (vagy tetszoleges kulkepviseleten) kellett sokat sorbanallni, hanme Budapesti valasztokorzetekben is, te azt valaszoltad, hogy amiatt nem tudtuk meg az eredmenyt.
Erre valaszoltam azt, hogy az egy valasztokorzet volt a 10000-bol.
Az a baj, hogy ossze-vissza beszelsz, aztan, amikor mar te sem tudod kovetni, hogy kinek-mire valaszolsz, akkor elkezdesz ujabb hulyesegeket beszelni.
Mondtam mar: Itt az ideje elengedni ezt!
...Na ezt neveztem én öngólnak...
Ahogy gondolod, de aki itt nem vagja, mirol van szo, az eppen te vagy.
...Hagyjuk, te nem értesz engem, én meg ugyan értelek téged, de a véleményem nagyon fájna...
En pontosan ertelek teged, te nem koveted, hogy mirol beszeltunk.
Olvasd vissza, amit irtam, ha kell tobbszor (en is azt csinalom, ha elbizonytalanodok. Ezt a szalat is mar legalabb 3x visszaolvastam az elejeig, es nekem mindig ugyanaz jott le belole.)

Herr Géza 2018.05.09. 10:24:37

@GyMasa: Hmmm, nem egy nyelvet beszélünk, az tuti. Az egész téma abból indult, hogy miért is nem lehet (akár minden feltétel nélkül) levélben, vagy urambocsá’ akár online szavazni. Miért is számít, hogy van-e az embernek akármilyen szintű/rendű lakcíme akárhol is. Ha meg számít (“mert ez a szabály”), akkor miért is vagyok én hátrányban (költség/idő/tortúra) a magyar címemmel azokhoz képest, akiknek nincs, ÉS soha nem is volt magyar lakcíme.
Na erre nem igazán tudtál semmi elfogadható érvet mondani. Ennyi.

GyMasa 2018.05.09. 11:24:44

@Herr Géza:
...Hmmm, nem egy nyelvet beszélünk, az tuti...
Jo lenne, ha te is figyelnel arra, amit masok mondanak!
...Az egész téma abból indult, hogy miért is nem lehet (akár minden feltétel nélkül) levélben, vagy urambocsá’ akár online szavazni...
Ennek tobb oka is van:
- Jogi okok, azaz a mai valasztasi torveny ezt nem teszi lehetove. Ezen viszonylag konnyu lenne valtoztatni, ha lenne ra politikai akarat.
- A felteteleket viszont egyertelmuen tisztazni kellene elobb.
...Miért is számít, hogy van-e az embernek akármilyen szintű/rendű lakcíme akárhol is...
Most, komolyan nem erted meg mindig?
- ha van magyar lakcimed, akkor 2 db szavazat leadasara vagy jogosult!
* 1 db listas szavazatra, amikoris egy adott partra szavazol
* 1 db jeloltre, aki a lakohelyed szerinti valasztokeruletet fogja kepviselni a parlamentben.
- Ha nincs magyar lakcimed, akkor csak az 1 lehetoseg all a rendelkezesedre es nem ketto. Tehat, akkor csak listara tudsz szavazni.
Tehat, igenis nem egyenranguak a magyar lakcimmel rendelkezo illetve azzal nem rendelkezo allampolgarok.
...Ha meg számít (“mert ez a szabály”),...
Nem azert szamit, mert “mert ez a szabály”, hanem mert magyar lakcim nelkul ertelmezhetetlen a jeloltre szavazas!
...akkor miért is vagyok én hátrányban (költség/idő/tortúra) a magyar címemmel azokhoz képest, akiknek nincs, ÉS soha nem is volt magyar lakcíme....
Nagyon leegyszerusitve a masodik szavazatod miatt, amivel az altalad emlitett masik csoportnak.
...Na erre nem igazán tudtál semmi elfogadható érvet mondani...
Hogyne tudtam volan mondani! ezt pofazom mar a legelejetol fogva, csak eppen te nem erted meg.
Az, meg hogy szamodra egy erv nem elfogadhato, az kizarolag a sajat problemad, nem az enyem. Attol a fentebb emlitett tenyek, tenyek maradnak, fuggetlenul az elfogadasodtol.

adg 2018.05.09. 12:24:18

@GyMasa: na futok egy kort en is.

“...akkor miért is vagyok én hátrányban (költség/idő/tortúra) a magyar címemmel azokhoz képest, akiknek nincs, ÉS soha nem is volt magyar lakcíme....
Nagyon leegyszerusitve a masodik szavazatod miatt, amivel az altalad emlitett masik csoportnak.”

Na figyelj, az a baja a gezanak, hogy o nem szavazhat levelben. Es hogy miert nem szavazhat mindenki levelben? Oke?

Erre nem valasz az, hogy mert az egyiknek egy, a masiknak ketto szavazata van, es plane nem, hogy miert van igy. Ezeket tudja.
Inkabb koltoi a kerdes. Es lassuk be, az, hogy a lakcimesek nem szavazhatnak levelben, mig a lakcimtelenek meg igen, ez csak egy dontes eredmenye. Ugyanigy akar szavazhatna mindenki levelben, vagy senki, vagy csak a lakcimesek, csak az euban elok, vagy csak az azon kivuliek, stb. Vagyis lehetett volna ugy donteni, hogy mindket csoport levelezhet, es kesz. Mindenki boldog, geza sem haborog. Nem lenne megoldhatatlan, ahogy szamos orszagban meg is oldjak. Ugyanugy ossze lehet szamolni az egyeni kepviselokre leadott szavazatot, a nyilvantartasban benne van, ki hova tartozik, es amikor jelentkezep szavazni, akkor olyan lapot kuldenek neked, azt jonapot.

Ennyi a geza gondja.

London2009 2018.05.09. 13:02:42

@Herr Géza: szerintem felhaborito az egesz koceraj es nevetseges, hogy mennyire el vannak maradva. Ezzel a sajat es persze az erintettek dolgait nehezitik meg. Miert lehet csak szemelyesen leadni csak ezt a vacak papirt, ja es delelott! Miert delelott? Online sem, csak postan es kozjegyzo altal hitelesitett biz basz tokom tudja milyen modon. Miert??? Irtam volna egy emailt arra rairom a rendorsegi ugy szamat es kesz, ennyi. Miert kell ehhez kozjegyzo, ezek normalisak konyorgom? Ja, azert mert ez Magyarorszag. Az egesz orszag ossze van ezzel az esettel foglalva. Na jo, befejeztem a puffogast.

Herr Géza 2018.05.09. 15:04:22

@adg: @GyMasa: Ó, bassza meg, sosem hittem volna, hogy magyar-magyar tolmácsra lesz valaha is szükségem.... :D Thx
@adg: ! Akkor talán mégsem én vagyok az az ominózus helikopter. :-p

Herr Géza 2018.05.09. 15:10:35

@GyMasa: Neked meg még egy grammarnáci apróság, a renomémon már úgysem rontok: ha idézel valakit, akkor arra találták ki az IDÉZŐjelet. Kicsit egyszerűsítené a kommentjeid olvasását....

adg 2018.05.09. 15:49:15

@London2009: lehet, kimaradtam egy-ket korbol. Az utlevelkero lapot kell kozjegyzo alatt eloirnod?

GyMasa 2018.05.09. 16:07:38

@adg:
"Na figyelj, az a baja a gezanak, hogy o nem szavazhat levelben."
Miert ne szavazhatna levelben?
Aki kijelentkezik a magyar lakcimerol, az ma is szavazhat levelben!
Most tekintsunk el attol, hogy hogyan mukodik a rendszer, mert az fuggetlen a lehetosegtol.
"Es hogy miert nem szavazhat mindenki levelben? "
Nos, ha azon ennyire ki volt akadva, hogy 2 szavazokorzet miatt varnia kellett par orat a vegleges eredmenyre, akkor mi lenne itt, ha egy teljes hetet kellene varnia a sok level szavazo miatt?
"Oke?"
Oke, en ertem, de akkor azt kell mondania, es nem kellene folyton peldanak felhoznia a "Magyarorszagon soha nem elt" embereket, mert ez a ket dolog teljesen fuggetlen egymastol.
"Erre nem valasz az, hogy mert az egyiknek egy, a masiknak ketto szavazata van, es plane nem, hogy miert van igy."
Tudom, erre az volt a valasz, hogy ilyen a mai rendszer.
Ha ez neki nem tetszik, az az o baja.
Tessek elmenni az parlamenti kepviselojenek a fogado orajara, vagy nepszavazast kezdemenyezni (alairast gyujteni), vagy barmi mast tenni, aminek egyaltalan lehet elvi kovetkezmenye, hogy a helyzet megvaltozik.
Nem itt a forumon kell "öngol"-ozni, csak attol soha nem lesz olyan a helyzet, mint amilyet szeretne.
"Ezeket tudja."
Az jo, de ahogy latom, azt viszont nem tudta(ja), hogy hogyan lehetne ezen valtoztatni!
Ezt is leirtam mar!
"Inkabb koltoi a kerdes. Es lassuk be, az, hogy a lakcimesek nem szavazhatnak levelben, mig a lakcimtelenek meg igen, ez csak egy dontes eredmenye."
Igy van, es ha ez a dontes nem tetszik, akkor az ellen lehet tenni is. Meg lehet nyavajogni is, ahogy geza teszi.
Dontsd el, melyik a felnottebb viselkedes!
...Ugyanigy akar szavazhatna mindenki levelben, vagy senki, vagy csak a lakcimesek, csak az euban elok, vagy csak az azon kivuliek, stb. Vagyis lehetett volna ugy donteni, hogy mindket csoport levelezhet, es kesz...
AZ a baj, hogy megint csak onmagamat tudom ismetelni, Ha nem tetszik, akkor tessek rajta valtoztatni!
...Mindenki boldog, geza sem haborog...
Na, ez az, amiben 100%-osan biztos vagyok, hogy MINDENKI SOHA nem lesz boldog.
Mert,ha meg is valosul ez a rendszer, akkor jon majd a nyavajgas, hogy:
- Miert kell 1 hetet varni az eredmenyre?
- Miert szavazhatnak a hataron tul elok, ha egy percet sem eltek Magyarorszagon?
- Miert nincs a teljes rednszer elektronikusan megvalositva.
Egyszeruen nem tehetsz jot mindig, mindenkivel.
Geza pedig nem kiraly, hogy az o lelki nyugalma legyen az elsodleges szempont egy egesz orszagnak.
"Nem lenne megoldhatatlan, ahogy szamos orszagban meg is oldjak."
Es, Magyarorszag, jelenleg NEM ilyen orszag.
Szerinted (es, most bocs az ismetlesert) mi valtoztathat ezen jobban:
- Egy nepszavazas,/egyeb aktivizmus
- Vagy a veled egyet nem ertok lehulyezese egy internetes forumon?
...Ugyanugy ossze lehet szamolni az egyeni kepviselokre leadott szavazatot, a nyilvantartasban benne van, ki hova tartozik, es amikor jelentkezep szavazni, akkor olyan lapot kuldenek neked, azt jonapot...
Ezeknek a "kuldos" rendszereknek az a baja, hogy rohadtul nem megbizhatoak, azaz a csalas melegagyai lehetnek!
Mit csinalsz akkor, ha a te nevedben valaki leszavaz egy neked nem tetszo kepviselore mondjuk 12 peldanyban?
"Ennyi a geza gondja."
Ertem en ezt is, csak nem a megfelelo eszkozoket hasznalja a gondjainak a kifejezesere illetve a megoldasra.
Erted, mi az en gondom?

GyMasa 2018.05.09. 16:07:55

@Herr Géza:
Lasd valaszomat @adg-nek!
"a renomémon már úgysem rontok"
OK,ahogy akarod!
Remelem, igy mar attekinthetobb!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.09. 17:58:07

@nonolet: Cimbora, ezt nem te fogod eldönteni.Lehet, hogy csak időlegesen dolgozik külföldön, lehet, öregkorára hazatér és visszalép.Vagy ezeknek bármilyen kombinációja...Attól még ugyanolyan magyar állapolgár, vili?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.09. 18:10:59

@Zsuzsi65: Kutyát nem érdekli, hogy a hivatal mit szeret vagy nem.Egy dolog számít, (a te példádat említve), hogy lehet-e az usák mellett magyar állampolgárság vagy nem.Vagyis hogy a törvény pontosan mit mond.Ha lehet, akkor mindenkinek pofa súlyba, ha te meg akarod tartani a magyart, senki nem ugathat bele.Kész.
Vannak olyan országok, ahol tiltott a második, harmadik állampolgárság fenntartása, akár még bűncselekmény is, az más tészta.

London2009 2018.05.09. 18:22:30

@adg: nem. Be kellene jelentenem, hogy elloptak az utlevelemet. Ezt vagy szemelyesen tehetem meg delelott (delutan mar nem lehet) a kovetsegen, vagy postai level utjan (fax, email nem jo) amit hitelessitetni kell. Na es nem vicc! :D

"Amennyiben a személyes bejelentés aránytalan nehézséget okozna, a jegyzőkönyvet postán is be lehet küldeni, ez esetben azonban azt tiszteletbeli konzul előtt kell aláírni, vagy az aláírást közjegyzővel kell hitelesíttetni. Felhívjuk a figyelmet, hogy csak olyan közjegyző hitelesítését fogadjuk el, akinek a neve szerepel a honlapunkon a közjegyzők listáján. A tiszteletbeli konzulok elérhetőségét a honlapon a „Tiszteletbeli konzulok, közjegyzők, fordítók, ügyvédek" címszó alatt találja meg.
A nem személyesen tett bejelentést csak postai úton, levélben lehet beküldeni, faxon vagy beszkennelve nem fogadjuk el.
A bejelentésért nem kell fizetni, de a közjegyző az aláírás hitelesítésért díjat számít fel."

Golf2 2018.05.09. 18:41:40

@Herr Géza: Kár a tolmácsért,a mosodában csak 1 nyelvet értenek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.09. 18:45:45

@geegee: igen, bizonyos orszagok engedik, masok nem a kettos allampolgarsagot. Nekem is igy lesz most 2 :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.09. 19:24:43

@Zsuzsi65: Használd bátran, (szerintem) ne dobd el a magyart se, ki tudja még mikor jöhet jól... :-)

adg 2018.05.09. 23:36:30

@London2009: aha, szoval a bejelenteshez kell kozjegyzo! :D Klassz. Nem semmi.

@geegee: igy van, ahogy fentebb irtam is, teljesen oke ket utlevellel utazni, teljesen szokasos dolog ez.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.10. 20:38:01

@adg: Nejemnek van már három is, lassan be tud állni pókerezni is velük...
:D

kardio1 2018.05.10. 21:02:13

@Herr Géza: megleptél. Azt hittem, német állampolgár (is) vagy.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása