oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 25. 06:30,  Szegény magyarok 276 komment

2018. április 25. 06:30 Határátkelő

Szegény magyarok

Ha azt mondom, hogy tavaly 33 millió ember élt súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban, akkor az elég durván hangzik. És az is. Pedig ez már egy sokkal jobb szám, mint a korábbi években. Mi a helyzet a magyarokkal? A kérdés már csak azért is érdekes, mert nyilván a magyarok anyagi helyzetének nem kis hatása van a határátkelésre.

szegenyseg_foto_gyea_hu.jpg

Kezdjük mindenekelőtt Európával, aztán majd jöhet Magyarország. Szóval az Eurostat legfrissebb (és még csak előzetes) becslése szerint 2017-ben több, mint három magyarországnyi ember (33 millió) élt súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban.

Na most ahhoz képest, hogy Európa (és azon belül különösen az Unió) sokak számára az álmok netovábbja, azért ez elég durva szám, úgy meg különösen, hogy az előző évekhez képest még elég komoly javulás is.

atfogo_1.jpg

Árnyalja a képet, ha hozzátesszük, hogy a 33 millió ember az össznépesség 6,7 százaléka, meg azt is, hogy ez 0,8 százalékpontos csökkenés 2016-hoz képest. Árnyalja, de azért sokkal szebbé nem teszi. 

33 millió ember. 

Ki él súlyos anyagi nélkülözésben? 

Mielőtt egy kicsit közelebbről megnéznénk a magyar helyzetet, nem érdektelen azért tisztázni, mi számít ma Európában súlyos anyagi nélkülözésnek, annál inkább, mert feltételezem egy pakisztáni, szír, vagy bármelyik kevésbé fejlett országban élőnek kicsit mások lehetnek a fogalmai erről. 

Szóval az Eurostat azt veszi súlyos anyagi nélkülözésben élőnek, aki a következő 9 dologból legalább négy esetében súlyos nehézségekkel szembesül, vagy egyenesen nem engedheti meg magának. 

Számlák kifizetése (ide tartozik a lakhatás, hitel törlesztése is), a váratlanul felmerülő kiadások fedezése, rendszeres (másnaponkénti) hús- vagy halfogyasztás, az otthon fűtése, évente legalább egy egyhetes nyaralás (ha valaki ezt a saját lakásában tölti el, az nem ér). 

Emellett ide tartozik a személygépkocsi (ami mondjuk a nagyvárosokban élők esetében szerintem minimum kérdőjeles, hiszen sok embernek nem azért nincs, mert nem engedhetné meg magának, hanem mert nincs értelme), a mosógép, a színes TV és a (mobil)telefon. Mondjuk manapság szerintem az autó és a tv erős határeset, hiszen simán lehet csak egyéni döntés kérdése, de hagyjuk. 

Éllovasok és lecsúszottak 

Aligha lep meg bárkit is a lista két vége. Az egyiken Bulgária, Görögország és Románia szerepel, míg a másikon Svédország, Luxemburg, Finnország és Hollandia. Ennek nyilván történelmi okai (is) vannak, melyekre most nem térnék ki külön. 

Ami érdekes, hogy két ország van, ahol nem csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élő száma: Hollandia és Dánia. Speciel abból a helyzetből, ahol ezek az országok vannak, nehezebb is feljebb lépni. 

Ugyanez igaz a fordítottjára, azaz az sem különösebben meglepő, hogy a legnagyobb javulás jellemzően a lista végén található országokban volt. Itt Románia áll az élen (-4,4 százalékpont), majd talán némi meglepetésre Olaszország (-2,9) következett, megelőzve Horvátországot (-2,2) és Bulgáriát (-1,9). 

Ezzel együtt sincs túl sok dicsekedni való a sereghajtók között, hiszen Bulgáriában minden harmadik, Görögországban és Romániában minden ötödik ember súlyos nélkülözésben él. 

Ehhez képest Svédországban, Luxemburgban, Finnországban és Hollandiában simán 3 százalék alatt van az ennyire rossz helyzetben lévők aránya, ami azért elég kemény különbség a lista két vége között.

orszagok_szerint.jpgMi a helyzet Magyarországgal? 

A fentiekben szándékosan nem említettem Magyarországot, mert érdemes rá külön kitérni. A klasszikus vicc szerint elindulhatnánk úgy, hogy megkérdezem, a jó vagy a rossz hírt mondjam előbb. 

Nos, a rossz hír az, hogy Magyarország nagyon a lista végén található, egészen konkrétan hátulról a negyedik helyen, csak a már emlegetett bolgár-görög-román triót megelőzve. 

Erre még mindig lehet azt mondani, hogy hát történelmileg így alakult, de érdemes megnézni például Szlovákia helyezését. A szlovákok bőven a középmezőnyben helyezkednek el, és akkor szándékosan nem említettem a 9. cseheket, vagy az EU-átlagot szinte pontosan hozó lengyeleket. 

Innen nézve a helyzet elég szomorú, hiszen azt jelenti, hogy Magyarország a régió, a V4 országaitól is elmarad, amit már nehezebb a történelemre vagy a földrajzi elhelyezkedésre fogni. 

Magyarországon minden hetedik ember (14,5 százalék) súlyos anyagi nélkülözésben él. A jó hír az, hogy az ország legalább próbál felzárkózni, azt, hogy a tavaly óta felmutatott 1,7 százalékpont mennyire sok vagy kevés, mindenki döntse el maga. 

Pénztárca és határátkelés 

Azt persze nehéz előre megmondani, merre visz majd tovább ez az év, de ha hinni lehet a szakembereknek, akkor kétszámjegyű béremelkedés várható. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője mellett 10 százalékos bérnövekedést vár Horváth András, a Takarékbank elemzője is (például a munkaerőhiány és a bérminimum-emelkedés miatt), és hasonlóképpen vélekedik Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője (bár reálbéren ő 8 százalékos növekedésre számít). 

A béremelkedés egy dolog, a másik a már említett szegénységi helyzet, utóbbi alapján azt gondolná az ember, hogy egyre többen fontolgatják a határátkelést, azonban egy friss statisztika szerint ez nem így van. 

(Más kérdés, hogy pontosan nem lehet megmondani, mennyien mennek el, azt meg pláne nem, hogy mennyien jönnek vissza, de azért időről időre akadnak mindenféle adatok.) 

Szóval egy friss (magyar) adatsor szerint az utóbbi években megtorpant a külföldi munkavállalás iránti érdeklődés. Ez azt jelenti, hogy tavaly 25 100 magyar állampolgár távozott külföldre, ami 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. 

A határátkelők 32 százaléka Németországot, 27 százaléka Ausztriát és 17 százaléka az Egyesült Királyságot választotta új otthonának – írta az MTI. 

Külföldre túlnyomó részt a fiatal korosztályok tagjai vándorolnak: a kivándorlók 43 százaléka 30 év alatti, 72 százaléka pedig még nem érte el a 40 éves kort. Ezek az arányok jelentősen eltérnek a magyarországi lakónépesség kormegoszlásától (32 és 46 százalék). A kivándorlók 54 százaléka férfi, túlnyomó részük nőtlen, hajadon (64 százalék). 

Tavaly 18 500 korábban kivándorolt magyar állampolgár vándorolt vissza. A külföldről visszavándorló magyar állampolgárok száma 2014-től folyamatosan növekszik, 2017-ben közel 9 százalékkal többen jöttek vissza, mint 2016-ban. 

A visszavándorló magyarok 30 százaléka Németországból, közel 29 százaléka Ausztriából és további 20 százaléka az Egyesült Királyságból tért vissza Magyarországra. 

Jöhetnek a megfejtések!

A nap idézete

„Ott van az a típus is, akinek derogál itthon elmenni „trógermunkára”, mert mit szólnak a haverok, ciki, égő, viszont ugyanaz Manchesterben már nem lesz az, mert nem látják Totyáék, és még jobban meg is él belőle, mint itthon. Lelke rajta, bármennyire is valid indíték! De ez sem a szultáni berendezkedésű állam hibája, hanem leginkább önbizalmi- és/vagy lustasági kérdés az egyén esetében.” A teljes írást itt olvashatod el, érdemes…

(Nyitókép: gyea.hu)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9413867976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.04.25. 06:52:32

Kedves HA!
Ne kötözködni akarok, mert nem a Te hibád, de minden ilyen kutatásból kifelejtik (?) azt, hogy ennek a szegénységi mutatónak a 99%)a dolgozói szegénységben él. Ami azt jelenti, hogy munkahely és fizetés mellett nem nem engedhet meg magának olyan luxust, hogy minden nap egyen.
A lakhatás megint más téma, mert akit nem tudnak támogatni a szülei egy kezdő összeggel, ilyen albérletárak mellett esélye sincs egy önerőt összeszedni.
A másik súlyos hiba,amibe jómagam is belemásztam, hogy hittem a törvényekben. Elhittem, hogy az a hitelkonstrukció amit adtak ( azt az egyet!!!) az szabályozva van, mert hát az nem létezik, hogy állambácsi hagyja,hogy kifosszanak, és utcára tegyenek. Pedig de. És most jönnek a nagycsaládos Csok-os hitelesek, akiknek 1% kamatemelés a végét fogja jelenteni.

Golf2 2018.04.25. 06:58:48

És milyen jól állhatnánk ha a vezetés nem lopna annyit.

sörm 2018.04.25. 07:53:40

@Olliék: Bizony... Nagy a különbség aközött hogy szegény vagy munkanélküliség, drog- és alkoholproblémák miatt, úgy mentél nyugdíjba hogy összesen 10 évet dolgoztál életedben stb. Ezek a problémák mindig jelen lesznek egy társadalomban, de az arányuk olyan alacsony, hogy elbírja a háló. Amikor rendes munkából nem lehet megélni az nem egyének valamilyen okból félrecsúszott élete, hanem alapvető hiba a társadalmi struktúrában.

Soulimerika (törölt) 2018.04.25. 08:13:50

@Olliék: 'A másik súlyos hiba,amibe jómagam is belemásztam, hogy hittem a törvényekben' - vissza nezve az eddigi eletemre, ez a legnagyobb hibam, sulyosan befolyasolta az eletem torteneseit. (beleertve a hitelkonstrukció ugyet, valast), mint tanar -now Applied Linguistics specialist English lecturer - lassan de kezdem erteni a betuk jelenteset, pl. IGAZ-sag / GAZ-sag, csak EGY betu! ok, egy angol pl. IN-visible / visible, IN-curable/curable, IN-belulrol, csak belso megerzes alapjan, 'jozan paraszti esszel' donteni, ma mar csak ebben hiszek, kormanyoknak, tarsadalmi formatumoknak, torvenyekben, embereknek mar nem, legyen az magyar v angol, egy 'kutya'

Elizabeth72 2018.04.25. 08:35:19

Mi ugye Angliában élünk, de időnként nekem is gondjaim vannak a szamlak fizetesevel sőt nyaralni sem tudunk elmenni. Az igaz, hogy 4 kolcsonom van amiből egynek remélhetőleg vege lesz a nyáron de attol annyival.ugrunk előrébb, hogy be tudom fizetni a számlákat. Úgyhogy nyaralás? Asom a kertet, füvet ultetek es esetleg kimegyek s tengerpartra. (A nyaralás hianya miatt is költöztünk tenger mellé )

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 08:43:04

Alapvetően ez bűvészkedés a számokkal.

Mo-on a szegények aránya 0 % vagy 60 % is lehet, a módszertől függően.

Olliék 2018.04.25. 08:48:08

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
És milyen jó,hogy a mutatókat nem a kormányok állapítják meg. Máskülönben Magyarország lenne a legjobban teljesítő ország a kontinensen.
5 perc M1 híradót kell csak hozzá nézni.

Csodabogár 2018.04.25. 09:18:18

Nekem a szegénységi kritériumok elég lazák. Szerintem nem kell ahhoz szegénynek lenni, hogy valaki ne utazzon el egy hétre minden évben. Először is van akinek igénye sincs rá, remekül érzi magát otthon is. Továbbá a tv és az autó se olyan életfontosságu hogy ne lehessen nélküle élni, a mobil meg pláne nem.
Szerintem az alapvető a rezsi fizetése és az evés. Sajnos vannak biztos olyanok, akiknek ez is gond.

Tegnap este hallottam a hírekben, hogy Románia mennyire megugrott gazdaságilag. Talán majd egyszer a román bérkoldusok is haza mennek.:-)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 09:30:04

@Olliék:

Ezek a mutatók éppen a nemzeti statisztikai adatok alapján vannak, azaz ezt benézted. S éppen ez a baja az ilyen statisztikáknak.

Annak idején spanyol ismerősöm azt mondta, most már szegény lett. Kiderült: ez azt jelenti, nem tud menni hetente többször étterembe enni. Persze lehet így is meghatározni a szegénységet, csak ennek semmi értelme.

Egy nyugati szegény Mo-on alsóközéposztálybeli, Afrikában meg módos ember.

A kitántorgás oka tehát nem a szegénység, hanem a relatív állapot.

Ha x országban az életszínvonal 1, y országban meg 3-4, s semmi jogi akadálya az áttelepülésnek, akkor abban is az esetben is lesz kitántorgás, ha egyébként ez 1-es szintű életszínvonal NEM szegénység.

Mo. nemzetközi összehasonlításban szerényen módos ország, messze a szegénységtől, míg a nyugati államok szupergazdagak. Ez a szinteltérés a kitántorgás egyetlen oka.

A magyar fideszes médiák meg sose állítottják, hogy Mo-on nyugati életszínvonal lenne, szóval ebben is tévedsz.

Virago_1000 2018.04.25. 09:36:41

. @Olliék: "Ami azt jelenti, hogy munkahely és fizetés mellett nem nem engedhet meg magának olyan luxust, hogy minden nap egyen. "
- ilyen szituacio europaban marpedog nem letezik. Pont.

tnt 2018.04.25. 09:36:45

@Golf2: +1 valóban .... ez jelenleg a kardinális probléma e tekintetben ... az csak hab a tortán, hogy a KSH inkább megszünteti ezt a hazai statisztikát így nincs szegénység ... :-)

kék madár 2018.04.25. 09:36:58

" – írta az MTI" az az objektiv hirforras...

Olliék 2018.04.25. 09:37:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Ah. Érc. Jobban utäna kell néznem az Eurostat- nak.

Virago_1000 2018.04.25. 09:52:42

@Olliék: 5 perc m1 hirado?
Es mi a helyzet az rtl, atv, hirtv stb hiradokkal?
Nincs fuggetlen media, ugye?
Lol

Virago_1000 2018.04.25. 09:52:42

@Csodabogár: "Szerintem az alapvető a rezsi fizetése és az evés. Sajnos vannak biztos olyanok, akiknek ez is gond."
- dolgozo becsuletes emberek kozt nincs

puszt 2018.04.25. 09:53:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igaz, csak a bírkák számát ismerjük... 49 és valamennyi %

Olliék 2018.04.25. 09:56:07

@Virago_1000:
Ha néztek volna a népek az említett csatornák közül egyet is,nem ez lett volna az április 8. Eredmény.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 09:57:21

@Virago_1000:

Így igaz.

Európa legszegényebb országai Moldávia és Örményország.

Ha a világot beosztjuk 5 csoportba életszínvonal szerint, Mo. valahol a kettes csoport alsó felében van, de még Moldávia és Örményország is a négyes csoport felső felében vannak. Egyszerűen ötös csoporthoz tartozó ország NINCS Európában. Míg pl. az afrikai országok 80 %-a ötös csoport

Márpedig éhezés nincs az 1-4. csoportban.

Golf2 2018.04.25. 10:59:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Állandóan Afrikával jössz hogy ott rosszabb.Persze mit ugat a nép,lehetne rosszabb is sőt lesz is ha a kormánynak nevezett élősködőkön múlik.Őket kéne oda szállítani életfogytig.

DieNanny CH 2018.04.25. 11:10:58

De hiszen Magyarország jobban teljesít!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 11:11:21

@Taxomükke (UK):

Nem, mert nem Mo-on lakom. Hanem Mo-nál szegényebb országban.

De elmondhatom, személyesen eleve sose voltam szegény, a szó semmilyen értelmében. Gyerekként alsóközéposztálybeliből felsőközéposztálybelivé lett kommunista-technokrata család sarja voltam, majd önállósítva magamat 19 éves koromban szinte mindig szerencsém volt, így - bár sose építettem karriert, sose kerestem zsíros állást - sose estem be a szegények közé, meg persze mindig számíthattam szülői támogatásra is.

S bár szürke proletárként dolgozom, s nyugati szemmel szegény vagyok, a helyi viszonyokat tekintve ma is inkább alsóközéposztálybeli a gazdasági-társadalmi státuszom.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 11:11:21

@Golf2:

Reálisan kell nézni a világot.

Mo.életszínvonala jóval a világátlag felett van. Persze lehet ezt összevetni a leggazdagabb országok szintjével összevetni, de sok értelme ennek nincs.

Mit szólnál, ha én a 8 éves, kiváló állapotú Volvo V50-es kocsimmal azt üvölteném, hogy nincstelen vagyok, csak mert a haveromnak féléves Mercedes E300-asa van?

Elizabeth72 2018.04.25. 11:11:21

@Csodabogár: videken kell az autó ha az ember normálisan akar élni

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 11:11:21

@Golf2:

A kormányzat köszöni jól van, s talán a legjobb kormány 1990 óta most van: felismerte helyesen az alapproblémákat, s valamit tenni is próbál ellenük.

szÖveges professzor 2018.04.25. 11:26:24

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

" felismerte helyesen az alapproblémákat, s valamit tenni is próbál ellenük"

Ennek egyik oldala a gazdasági problémák megoldása, amit - le a kalappal - jól menedzsel az eddigi kormányokhoz képest.

Én személy szerint az alapproblémát a magyar gondolkodásmódban látom, amin nemhogy nem változtatott pozitívan a kormány, hanem még tovább erösített/rontott. És ezt nem akarjátok megérteni, hogy nem mindenki anyagi megfontolásból, hanem pont ilyen "egyéb" okokból költözött el máshova. (És nem tántorogtam, józan voltam, kösz.)

2018.04.25. 11:29:17

Tetszik, hogy a poszt is kiemeli, hogy az "anyagi nélkülözés"-t definiálni kell, és hogy a definíció tkp. önkényes, és ez esetben az eu-beli életre van szabva.

Ez szuper.

Ugyanakkor innentől fogva nincs itten egy logikai hiba?

Ha a szegénység mindig a (viszonylag közvetlen) környezetünkhöz van viszonyítva, akkor a "szegénység", így idézőjelben, nem kiirtható dolog (hacsak nem kommunista utópiával).

Alsó 5-10%-a mindig minden társadalomnak lesz, mindig mindenféle szempontból. Mondok példát: ismert például, hogy az emberek átlag testmagassága a közelmúltban nagyot nőtt. Ettől még most is vannak "alacsony"-nak számító emberek, mégpedig pont ugyanannyian, mint 150 éve. Ha még 50 centit nő az átlagmagasság, "alacsony" emberek ugyanúgy lesznek, és akkor is pont ugyanannyian. Értjük ezt?

Az "alacsonyság" nem megy sehova. A "szegénység" sem. Éppen ezért azon megriadni, hogy az eu 6,7%-a az épp aktuális, frissen igazított definíció szerint "szegény"... nos, ez minden szempontból korszakalkotó felismerés, lúdbőrzöm tőle tulajdonképpen.

Meh.

Csodabogár 2018.04.25. 12:09:36

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem is tudtam, hogy az alap probléma nem a kórházak és iskolák hiánya, hanem a stadionok meg a felcsuti vasut voltak. Már nem is beszélve a milliárdos vizes világbajnokságról.

2018.04.25. 12:38:19

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: igen, ha a vilag egeszet nezzuk, magyarorszag nagyon franko, de ha a regiot, akkor mar nem annyira, de meg mindig nem ez a fajo pont, hamem az, hogy a lehetosegeihez kepest mekkora szar, es a kilatasai a jelenlegi helyzet miatt megszarabb.

ha eroszakoljak a nodet biztos nem azzal vigasztalod magad meg ot, hogy egy indiai faluban 15-en is atmennenek rajta, es meg utana o lenne a hibas, itt meg legalabb nem.... ja de, ha jol emlekszem magyarorszagon is a no hibas....

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.25. 12:45:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Csodálkoztam volna ha te másképpen értelmezted volna

Virago_1000 2018.04.25. 12:45:34

"Tavaly 18 500 korábban kivándorolt magyar állampolgár vándorolt vissza. A külföldről visszavándorló magyar állampolgárok száma 2014-től folyamatosan növekszik, 2017-ben közel 9 százalékkal többen jöttek vissza, mint 2016-ban. "

- nekem ugy tunik, egyre kevesebben dolnek be a liberalis, kormanyellenes uszitasnak, es hallgatnak a szivukre, eszukre egyarant.

Virago_1000 2018.04.25. 12:45:34

@Olliék: "Ha néztek volna a népek az említett csatornák közül egyet is,nem ez lett volna az április 8. Eredmény."

- tevedni meltoztatol. mivel az emlitett csatornak minden haztartasban rendelkezesre allnak, ezert az emberek nezik is. Pl apam ezeket nezi, m1et soha, megis a fideszre szavazott.

Teged meg ne erdekeljen az eredmeny ha nem ajarsz hazamenni, ha kulfoldon elsz. De en elore latom, hogy haza fogsz.

Virago_1000 2018.04.25. 12:45:34

@szÖveges professzor: "Én személy szerint az alapproblémát a magyar gondolkodásmódban látom, amin nemhogy nem változtatott pozitívan a kormány, hanem még tovább erösített/rontott"

- mit es hogyan rontott rajta?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 12:45:34

@Csodabogár:

Mind kórház, mind iskola ügyben pont ugyanolyan a helyzet, mint Gyurcsány alatt.

Palazeti 2018.04.25. 12:56:29

Mo. esetében érdemes megjegyezni, hogy a jelentős számú roma kisebbség (kb. 800 000 alsó hangon) mérhetően rontja a statisztikát, a többi V4 országban azért ennél jóval alacsonyabb az arányuk...Romániában és Bulgáriában pedig magasabb...

Olliék 2018.04.25. 13:08:30

@Virago_1000: Miröl jutottál arra a következtetésre,hogy visszamegyünk?
Amúgy nem.

szÖveges professzor 2018.04.25. 13:26:17

@Virago_1000:
Gondolom bármit is írok megcáfolod vagy legalábbis nem fogadod el, de azért megpróbálom komolyan venni a kérdésed.

Mivel ezt számtalan ponton tetten lehet érni, csak egy példát emelek ki. Amikor volt Mo-n magánnyugdíj, akkor úgy éreztem, hogy elindultak az emberek egy olyan irányba, hogy felelösen gondolnak a saját jövöjükre, nyugdíjukra ahelyett, hogy az államtól várják a megoldást. Szerintem a m.nyugdíj jó ötlet volt, arról nem is beszélve, hogy igazságosabb, hiszen mindenki láthatta, hogy mennyit tett félre magának. Most ez az öngondoskodás visszalépett arra a szintre, hogy majd az állam levonja, majd az állam intézi, te ne törödj vele. Csak arra egyáltalán nincs garancia, hogy ez úgy is lesz X év múlva, ahogy ma megígérik.

Amit ezzel mondani akartam, hogy én örültem volna egy gondolkodó, felelös társadalom kialakításának, aki pl. átlátja és dönteni tud a saját pénzügyeiröl. Most forrást nem tudok idézni, de azt hiszem több cikk is volt erröl, hogy ilyen téren a magyarok az egyik legfelkészületlenebbek Európában. Szerintem ezen sokat lehetett volna javítani.

Nem akarok Svédországgal példálózni, mert itt is vannak problémák (csak más jellegüek persze), de pl. az általános iskolákban olyan dolgokat oktatnak, amikkel otthon én egyetemei tanulmányaim alatt is alig találkoztam. Sokkal jobban az életre, gyakorlati dolgokra nevelik öket. És itt is vannak buta emberek, söööt, de ebben sokkal elörébb tartanak úgy érzem.

Golf2 2018.04.25. 13:52:18

@Olliék: Csak szeretné,kéne az adód fideszzsebbe.Ezért erőltetik a népesedést is.A bátor lesipuskás s.zs.most azon agyal hogy ha kevés a gyereke valakinek kevesebb nyugdíjat fog kapni.Megcsinálják.

Arthamyr 2018.04.25. 14:03:19

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: @Nagy kámpics:
Lehet, hogy én voltam figyelmetlen, de az eurostat szerint országfüggetlen a definíció, és akár teljesen fel is számolható a szegénység. Ha az a 9 dolog mindenkinek rendelkezésére áll, akkor ebben statisztikában megszűnnek a szegények. És akár egy ország lakosságának 40% is élhet nélkülözésben eszerint, ha pl. nincs autója és mosógépe.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 14:07:53

@kublerek:

Hogyan másképp kellene ezt látni?

A ballib narratíva abszurd, e szerint UGYANAZ a gazdasági adat totális romlás, ha nem ők vannak kormányon, s biztató fejlődés, ha ők kormányoznak.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 14:07:55

@LepesMez:

A régión belül Mo. helyzete átlagos.

Ezen picit lehetne rontani, picit javítani, de az alaphelyzet ugyanaz.

Határátkelő 2018.04.25. 14:09:21

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Azért van a V4 minden egyes országa Magyarország előtt. (Lsd. az Eurostat adatait, persze azok biztosan hazudnak.)

Mindegy...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 14:11:33

@Arthamyr:

Az adatokat mindig az adott ország statisztikájából veszik azonban.

Továbbá, az egész számításnak semmi értelme.

Ami tény: Kelet-Európa átlagban a Nyugat-Európa átlagának 40 %-án van. S ez az EU bűne.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 14:19:12

@Határátkelő:

A különbségek minimálisak. Egyszer az egyik ország jobb adatokat mutat, majd a másik. De egyik se szakadt el, egyik se mutatott eddig soha drasztikus fejlődést.

Arthamyr 2018.04.25. 14:21:15

On: tényleg annyira "határátkelős" téma ez?

Arthamyr 2018.04.25. 14:26:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Az adatokat mindig az adott ország statisztikájából veszik azonban.

Továbbá, az egész számításnak semmi értelme." - Ebben kb. igazad van, bár nem tudom, mivel lehetne egyszerűen mérni, hogy kit tekintsenek szegénynek.

Azt viszont erősen kétlem, hogy az EU-n kívül Kelet-Európa jobban állna, ha most 40%, akkor meg lehetne mondjuk 30%.

Palazeti 2018.04.25. 14:34:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Hülyeséget írsz, Csehország, Szlovénia, Lengyelország és Szlovákia is közeledett az EU-s átlaghoz, ezek szerint ez is az EU bűne. Ők jól csinálnak valamit, mi pedig a többi dél-kelet európai országgal egyetemben valamit nem..Az EU-t hibáztatni könnyű, de az EU előtt sem volt jobb a helyzetünk. Valaki tud élni a lehetőséggel, valaki nem. Mo. relatív kudarca a V4-ekhez képet egyébként is kódolva volt, de ennek semmi köze az EU-hoz. Ahhoz sokkal inkább, hogy Mo-n nincs igazán hagyománya a nyugat-európai típusú piacgazdaságnak, sokkal inkább a feltétlen lojalitáson és háttéralkukon alapuló, erősen paternalista felfogású, uram-bátyám típusú, szívesség-motivált, opportunista-lerabló, kiskapukat kereső kapitalizmusnak, ahol, ha valami nem működik inkább kifelé mutogatunk (lásd csúnya EU, migránsok, Soros, korábban zsidók majd imperialisták és hasonlók) ahelyett, hogy magunkban keresnénk a hibát..És az a legnagyobb tragédia, hogy ezt a fajta gondolkodásmódot még 2018-ban sem sikerült levetkőznünk: itt vagy pl. Te, az egyik legékesebb példának

Határátkelő 2018.04.25. 14:34:58

@zalap: +1000 csak lusta voltam mindezt így leírni.

Határátkelő 2018.04.25. 14:36:44

@Arthamyr: Szerintem nagyon is, mert ha elfogadjuk, hogy az emberek nagy része anyagi okokból megy külföldre (ugye a mantra az, hogy a politikai hangulatnak semmi köze hozzá), akkor nagyon nem mindegy, milyen a gazdasági környezet. Szerintem ez az egyik legfontosabb határátkelős téma.

Olliék 2018.04.25. 14:40:40

@zalap: Minden szavaddal egyetértek!.
Most kérek egy pénzügyest, aki leírja,hogy meddig matadna talpon az ország az Eu nélkül.

werecke 2018.04.25. 14:41:42

@Olliék: Az a csöves aki az aluljáróban dekkol és naponta összetarhál 10 000 Ft-ot az mélyszegénynek számít ?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 14:42:00

@Arthamyr:

Jobban állna, mert több profit maradna nálunk.

Ez alapvető gazdasági szabály: ha az egy terület által megtermelt profitot elvonják, s azt más területre költik (ez a gyarmatosítás röviden), akkor az előbbi terület legfeljebb csak járulékosan fejlődik, de sose zárkózik fel.

Mo. története 1990 után ezt maximálisan igazolja. Az elején gyiors fejlődés, mert gyarmatosítóink kénytelenek voltak kiépíteni azt, ami szükséges volt kizsákmányolásunkhoz, majd gyakorlatilag stagnálás. Még a kikényszerített, nem túl nagy béremelések ellen is mekkora volt a nyugati, liberális propaganda! Ez egy zsákutca, melyből most esélyünk van kitörni. A nyugat inog, a keleti népek meg egyre erősebbek.

Olliék 2018.04.25. 14:46:23

@werecke: Az a fekete gazdaság. Annak ehhez nem sok köze van.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 14:47:57

@zalap:

Nme közeledtek jelentősen. Ahogy közeledtek, úgy Mo. is. Egyetlen kelet-európai ország se zárkózott fel, nem furcsa?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 14:47:57

@zalap:

A nyugat-európai típusú piacgazdaság eleve abszurd cél, mert nekünk nincs esélyünk mást gyarmatosítani, kiszipolyozni.

Olliék 2018.04.25. 14:49:56

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Ne csak a csúnya multikat hibáztasd. Nézd meg a politikusain vagyonbevallását. Mind olyan szegény mint a templom egere. Semmilyen vagyonuk nincs. ( Magyarországon, forintban) még ók is mentik ki,mert a forint nem egy életbiztosítás.

2018.04.25. 14:52:37

@Arthamyr:

"az eurostat szerint országfüggetlen a definíció, és akár teljesen fel is számolható a szegénység"

Nagyon szépen kérlek, hogy ne keseríts el.

Használjuk kicsit az értelmünket. Olyan dolgok szerepelnek a statisztikában, mint személygépkocsi, mosógép, tv, telefon birtoklása, nyaralni járás. Nagyon könnyen belátható, hogy a jelen kor és földrajzi hely igen-igen szűk kontextusában értelmezhető csak a statisztika.

Például 1950-ben Mo-on az emberek 100% akadt volna fenn a szűrőn, ettől még nincs értelme azt mondani, hogy akkor az emberek 100%-s súlyosan nélkülözött.

Ugyanígy kultúrafüggő is, például Thaiföldön nem divat a mosógépvásárlás (közösségi mosógépek vannak helyette), így aztán ott ezt nem volna értelme mérni.

Ezek a definíciók és ezek a statisztikák az "európa 2020" nevű eu-stratégiához készültek. Nem a 2010-eshez, nem a 2030-ashoz, hanem a 2020-ashoz. Nem az usá-ban, nem peruban, nem botswanában, hanem az eu-ban. Nem kiragadható a kontextusából.

Szerintem ez nagyon könnyen belátható, léci nyugtass meg, hogy érted, amit mondok.

De a kedvedért tessék:
Itt a története a dolognak, igen, expliciten az európai unióra vonatkozik, ráadásul bővíteni is kellett az új tagok miatt:
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:EU_statistics_on_income_and_living_conditions_(EU-SILC)

Illetve az első sor itt:
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:At-risk-of-poverty_rate

A definíció szerint az van kitéve a szegénység veszélyének, akinek a bevétele a nemzeti medián 60%-a alatt van.

Először is vegyük észre a nemzeti szót benne, másrészt a 60%-ot. Amíg nem lesz kommunizmus, addig mindig lesznek emberek a 60% alatt, ergo a szegénység definíció szerint nem számolható fel. Igen, el lehet oda jutni, hogy mindenkinek legyen mosógépe, de akkor majd mást írnak be helyette.
Ez. Benne. A. Lényeg.

Arthamyr 2018.04.25. 14:57:05

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Kevesebb profit termelődne, annak bizonyára nagyobb része maradna az országban, viszont ez erősen kétlem, hogy több lenne, ami az országban marad. Még erősebben kétlem, hogy a "nép fiainál" több maradna belőle. Azt meg leszarom, hogy az új nemzeti arisztokráciánál vagy a német/amerikai stb. gyarmatosítóknál köt ki a pénz, a lényeg, hogy nekem, mint egyszerű dolgozó embernek meg a hasonló ismerőseimnek mennyi maradna meg. Sőt az előbbiek hoznak valamit (pl. autógyárat, bank kutatórészlegét), míg az utóbbiak nem nagyon csinálnak semmit.

Arthamyr 2018.04.25. 15:00:30

@Nagy kámpics: Aszerint a definíció szerint valóban nem, de nem is kell (kösz, nem kérem a kommunista utópiát, ahol mindenki egyenlő :)). Egy folyamatosan növekvő célt meg nyilván nehéz/lehetetlen elérni.

Arthamyr 2018.04.25. 15:03:07

@Határátkelő: Az, hogy hányan élnek egy definíció szerint súlyos anyagi depriváltságban, inkább politikai hangulatról szól, mert nem azok képzik a határátkelők többségét, akik ilyen helyzetben vannak, vagy fenyegeti őket...

DieNanny CH 2018.04.25. 15:09:11

@Arthamyr:

Szerintem, úgy 10 év múlva a definíció fog megváltozni, ezért van igaza Kámpicsnak.
Úgy értem, 20 évvel ezelőtt még nem számított szegénynek az, akinek nem volt autója, vagy automata mosógépe, vagy színes tv-je.
10 év múlva a 9 dolog közé be fogja ékelni magát az okostelefon, tablet, számítógép, évi 2 hetes nyaralás. És így újra meglesz az a 6-10 %, aki emiatt majd szegénynek számít.

Arthamyr 2018.04.25. 15:09:23

@zalap: Ez a v4 többi tagjához való hasonlítás értelmetlen. Lengyelország egy nagy és majdnemhogy jelentős gazdaság, a csehek mindig is fejlettebbek voltak. Gyanítom, hogy az államadósságának költsége is alacsonyabb volt a másik három országnak, aminek a fenntartása a növekedéssel összemérhető kamatterhet jelent. A szlovákoknál évek óta euro van, így pl. nem tud egy házi pénztáros a nemzeti bankban százmilliárdos nyereségeket elkönyvelni, ami különböző trükköknek köszönhetően elveszíti közpénz jellegét, ahelyett, hogy visszakerülne a költségvetésbe.

Arthamyr 2018.04.25. 15:10:40

@DieNanny CH: Igen, mint írtam, mozgó célpontra nehezebb lőni. Ha gyorsabban mozog, mint a lövedéked, és tőled távolodik, akkor meg egyenesen lehetetlen...

DieNanny CH 2018.04.25. 15:17:14

@Arthamyr:

"(kösz, nem kérem a kommunista utópiát, ahol mindenki egyenlő :))."

1992-ben a családommal beköltöztünk egy új, társasházi lakásba, 70 m2-be, semmi luxus, kerítés, meg őrök - sima kisváros. A 6 lakásos házban szomszédunk volt a művház igazgatója, a polgármester és a jegyző. Szóval, nem tudom, ez utópia volt-e, vagy egyenlőség, de számomra annak idején ez volt a normális.

Arthamyr 2018.04.25. 15:20:37

@DieNanny CH: Ennek ma sincsen akadálya, bár jó eséllyel ebből a csoportból mindenkinek több és szebb jutna az akkori 70m2-nél, szóval mindenkinek jobb lett. Szóval ma mindenki a kertes családi házába lakna, és ott lehetnétek szomszédok. :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 15:22:58

@Olliék:

Értem, a milliókat ne nézzük, de a filléreket számoljuk el szigorúan...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 15:22:58

@Arthamyr:

Az egyszerű embereknél nem fog több maradni, míg a gyarmatosítóink porszívózzák a profitot.

Palazeti 2018.04.25. 15:22:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ez persze nem igaz, nézz szét csak a fent említett országokban, két éve voltam Poznanban, Gdanskban, Varsóban, Csehországot és Szlovákiát nagyon jól ismerem. Rengeteget fejlődtek, Poznan vagy Gdanks pl. sok tekintetben hozza egy kevésbé jómódú német város szintjét, Csehországban 850 Eur az átlagbér, a szlovák bérszint lehagyta a magyart, Szlovákia nyugati része egyre jobban hasonlít Ausztriára, Lengyelországban hipergyors vonatok közlekednek, szinte az összes vasútállomás felújítva. Gdansk-Sopot-Gdynia körzetet körbekerekeztem, nem láttam szegénység jelét, minden felújítva (utak, épületek stb.) alig néhány romos épület és látszik, hogy minden fejlődött az elmúlt 25 évben, ahhoz képest ahonnan ők indultak és ahhoz képest ahonnan mi, zavarba ejtő volt a különbség

Palazeti 2018.04.25. 15:22:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ez sem teljesen igaz, persze a gyarmati birodalom hozzájárult, de nem hiszem, hogy a skandinávok pl. a nem létező gyarmatbirodalmuknak köszönhetnék a jólétet vagy pl. a csehek/szlovénok relatív jóléte is ennek lenne köszönhető

Palazeti 2018.04.25. 15:22:58

@Arthamyr: Én csak arra akartam rávilágítani, hogy teljesen értelmetlen az EU-t hibáztatni, mikor látható, hogy sok hasonló helyzetű ország nagyon is jól jár az EU-val. Az, hogy mi mondjuk kevésbé, azt kizárólag magunknak köszönhetjük, felesleges hárítani. Megjegyzem azért, hogy az EU-nak így is rengeteget köszönhetünk pl. a gazdasági fejlődésünk egy részét, valamint azt hogy egyelőre nincs teljes autokrácia.

Golf2 2018.04.25. 15:31:33

@zalap: Már rég autokrácia van.a kormány békés, civilizált procedúrával nem váltható le,
csak formálisan léteznek, vagy gyengék azok az intézmények, amelyek együttesen garantálnák a leválthatóságot,
van legális parlamenti ellenzék; a választásokon több párt indul és
nincs terror, de szórványosan felhasználnak különböző eszközöket a politikai ellenfelekkel szemben

gabors 2018.04.25. 15:52:24

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "elismerte helyesen az alapproblémákat, s valamit tenni is próbál ellenük.
"

igen feljesszuk egy kicsit a latvanysportokat Stadionokat mindenhova (tornatermekre egyelore nem jut de 10 futott gyakorlo palyat kellett epiteni az urkikoto melle) ...

Vizes VB ami 1200 milliard forintba fajt csak kb ennyi lesz a Puskas stadion is a vegere (amit fenn is kell majd tartani minden evben sok milliardert jo kis zsiros bevetel valamelyik gazszerelonek) es SOHA meg nem terul Meg szerencse hogy az olimpiatol visszaleptunk (mert nem mert FIDESZ beleallni egy nepszavazasba) Mitol feltek ? 10-20 milliardert minden falusit meg lehetett volna etetni ezzel is mint a sorosssal ... Ne engdjuk hogy Soros elvegye az Olimpiankat !!!

Alapproblema volt az oktatas a jo megoldas kozpontositsuk az egeszet igy joval tobb penzt lehet elkoleteni kevesebbre de lett ujabb tobbezer klikkes fidesz szolga (tudom mert ismerek ilyet) . A kozepiskolak bezarasa is jo otlet mert fasznak kell arra kolteni ehelyett sok EZER millliraddal tomik az egyhazakat, hogy mint regen "hiveket" es nem gondolkodo embereket termeljenek ...

Ja es felismertek Mo legnagyobb problemajat Soros es a migransok ... amire szijjartoek es baratai 10,000+ bevandorlot csinaltak koztuk korozott maffiozokat .. .ami raadasul a magyar allamnak fog penzbe kerulni hiszen kamatot (piacinal tobbet) fizet a letelepedesi kotvenyekert haszon persze ment a petike baratainak ... (ugyes)

milyen mas alapproblemat felejtettem el ja igen a trafikok es a foldek "rossz" kezekben voltak megoldva ... nem volt eleg feny egy csomo varosba az elso-vej megoldotta (OLAF ugyan turkal a szarban de nem szamit penz mar biztos helyen van Rahel sajat laban all rajta)

birka biztos kifelejtettem sok mindent orosz barataid is nagyon jol jartak mert az alapproblemat a Pakssal is megoldottak a kovetkezo 250 evre lesz mit fizetni az orosz pajtasoknak (lehet elengedik mikor ujra csatlakozik magyarorszag a barati nepkozossegbe)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 16:14:41

@zalap:

Ezzel engem erősítesz meg: senki se emlekedett ki a régióból, nincs sehol felzárkózás keleten.

Shaktee 2018.04.25. 16:14:45

@Golf2: vigyázo szemetek az Ormenyekre vessétek.

Virago_1000 2018.04.25. 16:58:34

@zalap: "Mo-n nincs igazán hagyománya a nyugat-európai típusú piacgazdaságnak, sokkal inkább a feltétlen lojalitáson és háttéralkukon alapuló, erősen paternalista felfogású, uram-bátyám típusú"
- az uzletek nyugaton is szemelyes kapcsolatok alapjan kottetnek kivetel nelkul, hivhatod ezt urambatyam viszonynak vagy ahogy akarod ,persze ha te nem mozogsz uzleti kornyezetben, errol nem tudsz, nem hibaztatlak.
A helyzet az, hogy nem ignoralhatod a human factort. Es ez nagyon szamit.

Virago_1000 2018.04.25. 16:58:35

@Olliék: "Miröl jutottál arra a következtetésre,hogy visszamegyünk? 
Amúgy nem."
- de igen.
Csak ido kerdese, ha nyugdijasok lesztek.

Virago_1000 2018.04.25. 16:58:35

@szÖveges professzor: "Most forrást nem tudok idézni, de azt hiszem több cikk is volt erröl, hogy ilyen téren a magyarok az egyik legfelkészületlenebbek Európában. "
- most nem kritizalom a forrast.

A magannyugdij penztar legnagyobb hibaja, a neveben van, magan. A maganceg maganerdeket szolgal, az allam kozerdeket. A maganceg profitorientalt. Az allam nem.
A maganceg barmikor csodot (kamu v. Nem kamu) jelenthet es lephet a penzeddel. Az allami eseteben ez valoszinutlen.

Tehat az allami nyugdijpenztar szuksegszeruen jobb a magannal.

Virago_1000 2018.04.25. 16:58:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "S ez az EU bűne."

- mivel a kapitalista gazdasagpolitika a folytonos novekedesen alapszik, ezert kellettunk mi nekik. Mi ujabb piacokat jelentunk. Es a leendo csatlakozok is. Mert az gazdasagpolitikai kenyszeruseg hogy bovuljon az eu. Torokoszag is csatlakozni fog de en mar hallottam tuneziarol is.
Hiszen uj piacok nyilnanak meg.

Ezert dontottek be kozos megegyezessel a kommunizmust is. Mert az akkor allamilag csodbe kenyszeritett valojaban mukodo cegeket be lehetett zarni, es ez ujabb businesst jelentett a nyugati cegeknek.
Mert a novekedes leterdek.
Csakhogy a novekedes mindig az elozo evihez kepest van szamolva.
Ami valojaban logaritmikus novekedest jelent. Ami egy veges bolygon fenntarthatatlan.

Virago_1000 2018.04.25. 17:23:33

@Olliék: "Nézd meg a politikusain vagyonbevallását. Mind olyan szegény mint a templom egere. "
- ez a baj veletek atlagemberekkel. Mindenben a politikusokat hibaztatod es nem gondolsz arra hogy egy atlag politikus nem el jobban mint egy kozepvezeto egy multinal.
Csak ez utobbiak nincsenek szem elott es fokent, senki sem valsztotta demokratikusan. Viszont a hatasuk a gazdasagra nagyobb.

Palazeti 2018.04.25. 17:23:43

@Virago_1000: én elsősorban a köz és a magánszféra közti üzleti kapcsolatokra gondolok, egy egészséges piacgazdaságban nem a politikai hovatartozás, haveri viszonyok, illetve lekötelezettség alapján kap valaki állami megrendelést, ha mégis akkor az jó minőségben történik. Az a baj, hogy Mo-n haverok kapnak állami, önk-i megrendeléseket, amit aztán alacsony színvonalon teljesítenek, illetve nem fizetnek adót, nem jelentenek be munkavállalót, minimálbért fizetnek, szóval ez mind nem segíti az előrelépést..

Arthamyr 2018.04.25. 17:30:08

@zalap: Én nem vitatom az EU hasznát, csak feleslegesnek tartom a v4-es összehasonlítást, ennyi erővel Ausztriához is mérhetnénk magunkat, az közelebb is van, mint Lengyelország. :D

Arthamyr 2018.04.25. 17:43:12

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Még mindig jobb annál, hogy a hűbérurak porszívózzák a kisebb profit nagyobb részét.

Másrészt abba is bele kellene gondolni, hogy mondjuk egy Audi vagy egy Morgan Stanley esetén (helyettesíts be tetszőleges multit, ami magyarországon kutat/gyárt) ugyan valóban az anyacégnél csapódik le a haszon nagy része, mivel az a befektető, és az árusítja a végterméket is, az alternatíva viszont az, hogy kb. nincs semmi helyette (mert nem lesz hirtelen világszinten is jelentős autógyár vagy pénzügyi cég magyar gyökerekkel). Cserébe ezek a cégek az alkalmazottaikon keresztül elég sok adót fizetnek, tőkét fektetnek be, és minőségi, jól fizető állásokat hoznak az országba, alvállalkozói környezetet teremtenek, ami megint csak egy csomó jó állás. Azért meg, mert úgy fektetnek be, hogy egy ingatagabb alapokon álló jogállamban is (az önkényesen kivetett szektorális különadókat, erőszakos államosításokat nem felejtik el gyorsan) megérje nekik, nem hibáztathatóak. Nagyobb kockázatnál vagy több biztosíték, vagy nagyobb haszon, vagy a gyorsabb megtérülés az elvárt.

Arthamyr 2018.04.25. 17:47:30

@Virago_1000: És ezzel mi a gond? Ha így is lesz, nem azért mennek majd vissza, mert megbánták a rossz döntést, hanem azért, hogy kiélvezzék az évtizedekkel korábban meghozott jó döntés hasznát.

Olliék 2018.04.25. 17:48:26

@Virago_1000:
Mire nyugdijas leszek nem marad tartos kapvsolatom. Addig eltelik 30 év, ide fognak kötni a gyetekeim, a barätaim. A tesomék oszträliäban, a viläg mäsik végén. Mi maradunk.

Olliék 2018.04.25. 17:52:45

@Virago_1000: A multis mokusokat akkor fizetem,ha megveszek egy szolgältatäst. De a politikusok parazitäk, minden szempontbol rajtunk élösködnek.

Arthamyr 2018.04.25. 17:57:22

@Virago_1000: Az a jó, hogy profitorientált, ugyanis érdekeltek abban, hogy minél több nyugdíjam legyen. Másrészt az általam befizetett pénzt én kapom vissza (- amit levesznek belőle a kezelésért + amit nyernek a befektetéssel - ami veszteséget termel), nem más nyugdíját finanszírozzák belőle, és egy ígéretet kapok cserébe. Sokkal jobb. Egyébként ilyen feltételekkel akár lehetne állami is a nyugdíjbiztosító, miért is ne? Még az is lehet, hogy azt választanám, ha az ő feltételeik jobbak. Nem az állami rendszer a fő gond, hanem a felosztó-kirovó rendszer.

Arthamyr 2018.04.25. 17:59:16

@zalap: És akkor arról még nem is írtál, hogy csak azért írnak ki egy pályázatot, hogy valakihez pénzt tudjanak csatornázni, amúgy teljesen szükségtelen dolgokra (pl. stadionok).

Arthamyr 2018.04.25. 18:01:39

@Virago_1000: Egy multis középvezetőnek nincs nagyobb hatása a gazdaságra, mint egy politikusnak, esetleg a multis középvezetők összességének van nagyobb hatása, mint a politikusok összességének.

Morgo1229 2018.04.25. 18:05:14

Sajnos jo sokan nyomorban elnek Magyarorszagon. Miert nem fogadunk be egy par szazezer migranst. Akkor biztos jobb lesz.

Arthamyr 2018.04.25. 18:05:20

@Virago_1000: Ezzel egyet kell, hogy értsek, de sajnos ez a "növekedjünk-szaporodjunk az idők végezetéig" gazdasági modell még az általánosan elfogadott, nem biztos, hogy a közeljövőben lesz más elfogadott alternatíva.
Ma majdnem mindenki sopánkodik, ha egy ország népessége fogy, nincs meg a kívánt infláció, nem növekszik a GDP, pedig ez egyáltalán nem kellene, hogy rossz dolog legyen.

DieNanny CH 2018.04.25. 18:06:12

@Arthamyr:

"feleslegesnek tartom a v4-es összehasonlítást, ennyi erővel Ausztriához is mérhetnénk magunkat,"

Azért nem, mert erre legtöbbször az a válasz: A nyugat kizsákmányol minket, a mi zsírunkon hízik."
Namost, ezért kell volt szocialista, szovjet hatás alól velünk együtt kikerült országot példaként hozni, mert így lehet igazán látni, ogy ők valamit jól csinálnak, mi meg nem.
Sajnos, Szlovákia sem jó példa, mert rögtön az a válasz, hogy hát őnáluk milyen sok magyar terület van. Úgyhogy, emiatt Lengyelország, Szlovénia a jó választás összehasonlítás szempontjából.

Arthamyr 2018.04.25. 18:08:10

@DieNanny CH: Miért nem pont Románia vagy Ukrajna?

Morgo1229 2018.04.25. 18:09:24

Ja, jo sokan nyomorognak Magyarorszagon. Jaj, vegyuk el az EU Kohezios Alap penzeket. Kohezio ?! Az EUs vezetok csodot mondtak. Kimarkoltak a hasznot, ami nekik kellett abbol, hogy mi csatlakoztunk. Mire kelletunk mi az EU-nak. Ugyanugy a lista vegen vagyunk, mint mikor csatlakoztunk. Tok mindegy, hogy Orban vagy nem. Az osszes ex keleti blokkos nyomorog.

Morgo1229 2018.04.25. 18:11:48

@DieNanny CH: Szia DieNanny ! Bocs de Szlovenia nem jo pelda. Zalai/somogyi reven mar sokat jartam arra gyerekkoromban is. Es az jo par evtizede volt. Ne feledd Tito orszaga mar akkor nagyon fejlett volt. NYUGAT !!

Morgo1229 2018.04.25. 18:13:31

Holland teveben volt musor a Magyar hajlektalonkrol, meg a kilakoltatasokrol. Wow, hat nem volt szep.

Palazeti 2018.04.25. 18:17:11

@Arthamyr: Ausztria elmúlt 100 éve kicsit másképp alakult mint a miénk, szemben a lengyel történelemmel, amely rengeteg hasonlóságot mutat a magyarral (idegen megszállás, világháborús pusztítás, kommunizmus, rendszerváltás, erős állami befolyás stb.) arról nem is beszélve, hogy az országok gazdasági fejlettsége is közel hasonló (volt), ez Ausztriára nem igaz, de remélem ezzel nem mondtam újat..

zokogjatok 2018.04.25. 18:17:22

@Olliék: "Ami azt jelenti, hogy munkahely és fizetés mellett nem nem engedhet meg magának olyan luxust, hogy minden nap egyen. "

Hogy minden nap EGYEN? Baszki itt Budapest közepén van egy kínai étterem 600 forintos menüvel. Ennyi pénze sincs? Mit dolgozik? Hadd ne higgyem már el :D

VT Man 2018.04.25. 18:17:31

@Golf2:
'Állandóan Afrikával jössz hogy ott rosszabb."

Persze, hogy rosszabb.
Nigeria lakossaga az utobbi 10 evben 3.5 magyarorszagnyi emberrel nott. Es ez csak EGY Afrikai orszag, van meg tobb masik, ami tulnepesedik.

zokogjatok 2018.04.25. 18:17:37

Mindenesetre üdvözlöm, hogy korrektebben foglalkozik a blog azzal, hogy elég jelentős a visszavándorlás is, valamint hogy relatíve alacsony a kivándorlás MO-ról más országokhoz képest.

zokogjatok 2018.04.25. 18:17:48

@gabors: "mert az alapproblemat a Pakssal is megoldottak a kovetkezo 250 evre lesz mit fizetni az orosz pajtasoknak"

Csak úgy viszonyításképpen Paks fele annyiba kerül, mint az IMF hitel, amit a szocik rossz kormányzása miatt kellett felvenni, és Orbánék fizették vissza.

Jó nagy demagóg baromság ez a sok száz évig kell fizetni mantra, hasonlóan a "több fokkal emelkedik a Duna hőmérséklete ha oda engedik a hűtővizet" meg "minek Gripen, meg se tud fordulni az ország felett" bődületes aránytévesztéseihez.

Morgo1229 2018.04.25. 18:19:50

Az Irekkel megtortent a csoda, mert ok tenyleg nyomorgtak.Van kollegam, aki mondta, hogy konkretan kaja nem volt gyerekkoraban. Aztan ugye jott az Ir bomba. Tok jol ment nekik. Most lecsengett. Szerintem a mi eletunkben csak lassu epitkezes lesz. Nem lesz csoda. Evszazados nyomorusagot nem lehet helyrehozni. Na meg az 50 ev kommunizmus, ami a legnagyobb kart okozta az emberek fejeben.

ati27 2018.04.25. 18:20:03

@zalap:
Pontosan. 4-5 éve voltam a szlovákoknál melo ügyben. Roppant meglepö volt látni mennyit fejlödtek. Pedig 15-20 éve hogy lesajnáltuk öket. Bizony eggyértelmüen a magyarok elött járnak. Pedig a genszterváltáskor elég nagy elönnyel indult az ország. Lassan akkora hátrányban lesz... Ès bizony a szembenézés, mindig elmarad. Mindig más a hibás. Ès erre még rá is tettek egy lapáttal, vagyis nyomtak egy kövér gázt. Én nem is nagyon látom, hogy ez a trend megfordulna.

Morgo1229 2018.04.25. 18:25:17

@ati27: Szolvakiaban, nos ott most is gengszterek vannak. Olvastal ujsagot mostanaban ?

Morgo1229 2018.04.25. 18:29:12

@zalap: Tok szep ez a vasut fejlesztgetes meg minden. Na peldaul most felujitjak Magyarorszag egyik legelmaradottabb regiojanak vasutvonalat Kaposvar - Fonyod. Oh MYGOD. Ki volt irva asszem hogy 40 milliard. Elkepzeltem hany evszazad mulva jon be az ara. Szoval kabe Osztopanbol bemegyunk Kaposba a korhazba. Ki utazik es hova ? Nem azt mondom, hogy jo a piroskan utazni de kinek, hova, minek ?

Arthamyr 2018.04.25. 18:30:51

@zalap: Gazdaságilag az is teljesen más helyzetben van, és egy sokkal nagyobb országról beszélünk, sokkal nagyobb gazdasággal. Nem tudom, melyik a jó összehasonlítási alap, és megmondom őszintén, nem is látom sok értelmét az ilyen összehasonlításoknak. Ha a V4 többi tagja mindent sokkal szarabbul csinálna, mi meg ugyanígy, akkor most azt mondhatnánk, hogy hű, mekkora királyok vagyunk?

Olliék 2018.04.25. 18:36:50

@zokogjatok:
Wow. 600/fo. Egy 4 tabu csalad eseten 2400/nap az 30-31* annyi mint 74 ezer?
Na adjuk még hozzä egy tök ätlagos lakäs rezsijét cc 35 ezer és opcionälis hogy albi,vagy hitel, de legyen a közepe mondjuk 80 ezer,ha mär Pesten järunk.
Adjuk a gyerekre ruhät, ha jot akarunk 1500/h-tol indulnak a különoräk, vegyünk bérleteket is, és ne csak napi 1* együnk kinait.

Arthamyr 2018.04.25. 18:38:27

@Morgo1229: Ezt a lecsengést azért még nem látom annyira. Idénre pl. 10% ingatlanáremelkedést jósolnak Dublinban, az álláspiac is eléggé pörög, ezek azért nem a lecsengés jelei szoktak lenni. Másrészt a magyar emberek szerintem kibékülnének az itteni bérekkel, akkor is, ha lecsengett a növekedés időszaka.

Csodabogár 2018.04.25. 18:44:28

@DieNanny CH: Állítólag jelenleg a románok messze elhúznak a többi keleti ország előtt. Nem tudom mitől van náluk ez a nagy siker, de erről szólnak mostanában a nyugati hírek.

Virago_1000 2018.04.25. 18:49:26

@Arthamyr: a feloszto-kirovo rendszer valoban rossz, en sem ertek egyet vele.
"Az a jó, hogy profitorientált, ugyanis érdekeltek abban, hogy minél több nyugdíjam legyen. "
- nem, eppen az ellenkezojeben erdekeltek. Ha.tobbet adnak neked, kevesebb marad nekik. Tovabba, az aprobetust is el kell olvasni. Semmi sem garantalja hogy nem mennek csodbe. (En teszem hozza hogy keszakarva tehat lepnek le a befektetett penzeddel. Es nekik nincs hatar, tehat adoparadicsomba tunnek el).
Valamint nem vallalnak felwlosseget a penzugyi kornyezet (jelentsen ez barmit) semmifele valtozasaert. En elolvastam a 70 oldalas Prudential terms &conditions-t es a fenti 2 mondattal lehet osszefoglalni 70 oldal jogi nyelven irt halandzsat. Eppen ezen oknal fogva en nem vagyok tagja egy maganyugdijpenztarnak sem. Az allami gyer lesz ha lesz egyaltalan, de akkor majd megyek koldulni a downing streetre a lepcsore.

Virago_1000 2018.04.25. 18:49:36

@Arthamyr: a stadion egyaltalan nem szuksegtelen dolog. A sport egeszseges, ep testben ep lelek. Raadasul munkahelyet teremt az epiteskor, a fenntartaskor. A ballib oldal baja csak es kizarolag az hogy a tendereket magyar cegek nyerik es nem kulfoldi nemzetkozi, idegen multik.

Virago_1000 2018.04.25. 18:49:41

@Arthamyr: "esetleg a multis középvezetők összességének van nagyobb hatása, mint a politikusok összességének."
- pontosan ezt allitottam.

Gonda István 2018.04.25. 18:49:49

Tehát ha nincs TV-m, autóm, telefonom és mosógépem, akkor súlyosan anyagi nélkülözésben élek? Pedig lehet, hogy épp csak nagyon trendi kőgazdag vagyok, és vígan élem a világomat. Ekkora melléfogás egy statisztikában!

Virago_1000 2018.04.25. 18:50:02

@Olliék: "De a politikusok parazitäk, minden szempontbol rajtunk élösködnek."
- a poltikusok "adnak" az adofizetok penzebol infrastrukturakat, iskolakat, egeszsegugyet, csaladtamogatast stb stb.
A senki altal demokratikusan meg nem valasztott multi a profitjabol semmi ilyet nem ad, pedig telne ra, de neked megis ok a jok.
Mondom en, brutalisan el vagy tajolodva.

Virago_1000 2018.04.25. 18:50:09

@Olliék: "Mi maradunk"
- semmi sem allando csak a valtozas. Beleertve a velemenyedet is.

okostojas007 (törölt) 2018.04.25. 18:50:22

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: te még mindig teljesen hülye vagy, de olyan aranyosan reklámozod.
Mivel orbanisztán még eu tag, ezért nincs importvám, ezért magyarország exportjának 85%-a az eu-ba irányul és kevesebb, mint 10%-a a hőn szeretedd szovjetuniódba. kapálózhatsz itt, amint kilépünk az euból a forint 1 fabatkát se fog érni. Az angolok megúszták eddig 30%-os leértékeléssel úgy, hogy még ki sem léptek. Itthon a 300% is optimista lenne.

Hari Seldon 2 2018.04.25. 18:59:34

@gabors:
Így kerek. Mindegy, én eddig is próbáltam minél kevésbé figyelni ezeket. Most már úgy vagyok vele, ha ezt akarják, megkapják. Még fut a szekér, jönnek még a pénzek. (Majd amikor az EU ügyésséghez kapcsolják a források kifizetését, beindul a károgás.)

Olliék 2018.04.25. 19:08:12

@Virago_1000: He?
Az eü minuszos, az iskoläkat a szülök meg az unios forräsok ujitjäk. Egy multinäl egy takarito jobban keres, mint egy tanär. Infrastruktura? Az mi? Ami nem dölt még össze,az is az eutol kapott pénz miatt äll.ha az Audi,Mercedes, Hankook, vagy egy Isd egyszercsak kivinulna az laza 20-30ezer ember munkanélküliségét ( hozzäjäruläsänak) hiänyät jelenzené,plusz a beszällitok is tönkremennének,de minimum lecsökkenne a tärsasägi ado stb....
Na ök befizetök. Lehet öket szidni, de jobban fäjna,ha elmennének.

Hari Seldon 2 2018.04.25. 19:08:57

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Ezzel engem erősítesz meg: senki se emlekedett ki a régióból, nincs sehol felzárkózás keleten."

1. Akkor mit handabandázol itt, hogy a nyugat haldoklik?
(Már vagy 60 éve ez a baromság megy arrafelé)
2. Meg a másik szöveged, hogy a keleti államok meg erősödnek, meg lerázzák a nyugati igát...

DieNanny CH 2018.04.25. 19:10:03

@Morgo1229:

"Ne feledd Tito orszaga mar akkor nagyon fejlett volt."

Oké, ezt nem tudtam, Sosem jártam arra. Az hittem, Jugoszlávia ugyanolyan kommunizmusban élt, mint mi.

DieNanny CH 2018.04.25. 19:12:42

@zokogjatok:

"Baszki itt Budapest közepén van egy kínai étterem 600 forintos menüvel. Ennyi pénze sincs?"

Szerinted miért néptelenednek el a falvak? És miért mennek a koldusok vidékről a fővárosba? Mert ott több az ember és koldulásból megél.
Ezzel azt akarom mondani, hogy aki vidéken él nyomorban, éhezve, az hogy jut fel Pestre abba a kínai étterembe?

Shanarey 2018.04.25. 19:12:42

Jó téma, csak az önjelölt "szakértők ( Birca Virág elvtárs) szokás szerint hülyeséget beszél.

Birca, almát az almával, vagyis ebben a témában, Afrika az nem játszik.

Virago? A magánnyugdíj pénztárt üzemeltető cégnek mióta érdeke csődbe menni? Értem én hogy lehet olyan pénzügyi összeomlás, amelynek ez lehet a következménye, de a jelenlegi magyar nyugdíj, 30 év múlva csak egy szép mese lesz, mert ha minden így marad, akkor pénz az már nem lesz benne. S ehhez nem kell semmiféle pénzügyi összeomlás.

Szegénység, az egy relatív fogalom, de szerintem az a szegény akinek a munka mellett, nincs félretett pénze, s fizetéstől fizetésig él vagyis amit keres az el is fogy. Ha ennél rosszabb az már a mélyszegénység, s ebben a kategóriában sokan élnek Magyarországon, ám az a Rózsadomb környékéről, nem igazán látható.

A kivándorlás megtorpanásának oka, pedig nem egy Magyarország által elkövetett gazdasági fellendülés, hanem azok a fránya számok. Nincs olyan hogy egy adott ország kivándorlási mutatója ugyanolyan magas, mert a lakosság száma, nem végtelen, s a reprodukció ( gyerekszülés ) nem elég hatékony, mert az minimum 20-25 év mire hasznos felnőtt lesz valakiből. S nem mellékesen eme eddig kivándorolt személyeknek köszönhetően, emelkednek a bérek, mert fogyóban a megfelelő melós.

DieNanny CH 2018.04.25. 19:18:28

@Virago_1000:

"A maganceg profitorientalt. Az allam nem.
A maganceg barmikor csodot (kamu v. Nem kamu) jelenthet es lephet a penzeddel. Az allami eseteben ez valoszinutlen.

Tehat az allami nyugdijpenztar szuksegszeruen jobb a magannal."

Erre csak ezt tudom mondani: Semmi sem allando csak a valtozas. Beleertve a velemenyedet is. Szívesen megvitatom ezt veled úgy 10-15 év múlva.

Olliék 2018.04.25. 19:18:55

@DieNanny CH: Inkäbb menjen be egy vidéki kinaiba,aztän ne pisligjon ha ugyan azt csak 800-ért kapja meg. Pesten egymäs nyakän vannak a gyorskajäldäk,muszäj sokat adniuk olcson,hogy életben matadjanak. Vidéken meg van kettö, az egyik adja 750-ért,a mäsik 780-ért, de ingyen villäval.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2018.04.25. 19:19:11

@Gonda István: Épp most olvasom a metodikát, külön kezelik, ha azért nincs, mert nem futja rá, és azt, ha más okból nincs.

circabc.europa.eu/sd/a/e9a5d1ad-f5c7-4b80-bdc9-1ce34ec828eb/DOCSILC065%20operation%202018.pdf
kb. a 190 oldaltól kezdve.

DieNanny CH 2018.04.25. 19:21:40

@Olliék:

Az ingyen villával meggyőztél.

Shanarey 2018.04.25. 19:22:19

@Virago_1000:

Csak az megy vissza nyugdíjasként, akinek nem lesz elég munkával eltöltött éve az adott országban, ami szükséges a megfelelő mértékű nyugdíjhoz. Eddig úgy néz ki emiatt én is majd vissza megyek. De aki sokkal fiatalabban indult ennek neki, annak ugyan mi oka lenne erre? Akinek a családja ( gyerekei, netán szülők) is kinn vannak, annak mi oka lenne erre?

Shanarey 2018.04.25. 19:24:44

@Virago_1000:

Magyarországon, a politikusok, főleg stadionokat és sport eseményeket adnak, nem pedig iskolákat és egészségügyi intézményeket.

Olliék 2018.04.25. 19:40:01

@Shanarey: Mennyi év kéne a minimumhoz?

Arthamyr 2018.04.25. 19:41:40

@Virago_1000: Én, és még sok millió magyar nem a "ballib" oldal vagyok, és leszarom, hogy annak mi a baja, de a stadion felesleges. Tudom, hogy a sport egészséges, mivel heti 15-20 órát sportolok, viszont ehhez nincs szükség közpénzből épített stadionokra. Ennyierővel csinálhatnának állami pénzből luxusszállodát, ahol én ingyen lakom, az is teremt munkahelyeket. Amúgy te azt tényleg komolyan gondolod, hogy elfogadható az, hogy odabasznak a mezőre egy stadiont, és még jó is, mert a fenntartása munkahelyeket biztosít?

Arthamyr 2018.04.25. 19:42:35

@Virago_1000: És ez így helyes, csak a legsötétebb diktatúrákban van másképp.

NorthPier 2018.04.25. 19:45:13

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Hub+, léccilécci mondd már meg mit szedsz, néha szükségem lenne rá!!!

Arthamyr 2018.04.25. 19:45:46

@Shanarey: Mert 4-5x annyit ér ott a nyugdíja? Ez olyan, mint amikor elmész Kubába vagy Thaiföldre, csak még a helyiek nyelvén is beszélsz, minusz a tenger. :)

Shanarey 2018.04.25. 19:46:53

@Arthamyr:

Akkor inkább Cuba, a spanyol nyelv, mindig is érdekelt.
:-)

Shanarey 2018.04.25. 19:47:33

@Olliék:

Ha jól emlékszem, 30 év munkaviszony kell hozzá.

Arthamyr 2018.04.25. 19:49:10

@Shanarey: De a magyart már most is beszéled. Kubát persze csak javasolni tudom, lakni ugyan nem tudom milyen lenne ott, de amúgy az egyik kedvencem. Mondjuk a Karib-tengeri résszel nehéz melléfogni. :)

Shanarey 2018.04.25. 19:50:41

@Arthamyr:

Én is így gondolom, na meg talán addigra Cuba is normalizálódik, s a Castro örökség eltűnik az életükből.

Arthamyr 2018.04.25. 19:55:35

@Shanarey: A "Castro örökség" épp hogy kedvező. Már nekünk, látogatóknak, nem a Kubaiaknak (bár ők sem omlanak össze azért a depressziótól). :) Addig lesz jó Kuba, amíg ilyen, amíg be nem engedik az amerikaiakat en masse, ők nagyon meg fogják növelni az embersűrűséget és az árakat is (Kanadából is kb. ingyen lehet odamenni, rengeteg a kanadai, az USA még rosszabb ilyen szempontból).

Shanarey 2018.04.25. 19:56:33

@Olliék:

Ha rajtam múlik, akkor meglesz a 30 év, de ebbe, van némi beleszólása az egészségi állapotomnak is.

Momentán nincs semmi gondom, gyógyszert sem szedek, s a tavaly az ex feleségem kapacitálására elkövetett vérteszt szerint is dög egészséges vagyok.Sajnos, ő ezt nem mondhatja el magáról.

Shanarey 2018.04.25. 19:58:22

@Arthamyr:

Én meglennék az amerikaiak nélkül, de az infrastruktúrát nem ártana fejleszteni, mert bizonyos területeken,még mindig az 50-es években járnak.

Olliék 2018.04.25. 20:09:14

@Shanarey: Sajnälom. Az egészség oriäsi kincs!!!
Az én uram is a hajät tépi,merz szegénynek évente el kell velem jönnie laborba meg tüdöszürésre. De valahogy le kell csekkolnom hogy hogy szivodik fel az arzén:))))

Arthamyr 2018.04.25. 20:09:50

@Shanarey: Szerintem ennek is megvan a bája. :) Amikor először voltunk, jópofa volt 40-50 éves autókkal menni, az épületek is tetszettek, meg az egész országnak valahogy jó hangulata volt, és ennek valahogy részei voltak az elmaradott dolgok is. Nyilván ha minden nap használnod kell, akkor nem túl jó.

gabors 2018.04.25. 20:10:17

@zokogjatok: "
Csak úgy viszonyításképpen Paks fele annyiba kerül, mint az IMF hitel, amit a szocik rossz kormányzása miatt kellett felvenni, és Orbánék fizették vissza. "

ez jol hangzik CSAK NEM igaz de nem baj ....

Arthamyr 2018.04.25. 20:12:42

@Shanarey: Szerintem ennek is megvan a bája. :) Amikor először voltunk, jópofa volt 40-50 éves autókkal menni, az épületek is tetszettek, meg az egész országnak valahogy jó hangulata volt, és ennek valahogy részei voltak az elmaradott dolgok is. Nyilván ha minden nap használnod kell, akkor nem túl jó.

Shanarey 2018.04.25. 20:13:31

@Olliék:

Nekem nem nagyon akad tépni való a fejemen.
:-)

Igen, ez egy kincs, s hogy hogyan érdemeltem ki azt nem tudom.
49 évesen, még a munka végén sem érzem magam annyinak.

S miért is adsz a férjednek arzént? Anno Napóleonnak sem használt.
:-)

Shanarey 2018.04.25. 20:16:47

@Arthamyr:

Nem érdekelnek annyira az autók, s az épületek sem, de netán legyen Internet, normális sebességgel, normális boltokkal, amelyekben minden kapható, amire szükségem lehet.

Autót majd építek magamnak, elektromosat. Ha már elektromos ember vagyok, legyen annak valami haszna is, s Kubában rengeteg a napenergia, csak legyen mivel össze gyüjteni.
:-)

nyuszigonosz 2018.04.25. 20:17:16

@Olliék: Ùgy tudom ti Németországban éltek; és ha dolgoztok mindketten, mindketten fizettek nyugdíjbiztosítást is. Idöröl idöre kap az ember a nyugdíjbiztosítótól egy kimutatást arról, hogyan is áll éppen a nyugdíjjal. Ha neked és férjednek vannak nyugdíjbiztosított ledolgozott éveitek más EU-s országban, akkor a német nyugdíjbiztosító majd egyszer megkérdi hol pontosan és hány év, és "összeszedi" azokat az éveket is.
Mivel itt a nyugdíjkorhatár elég magas, szerintem megvan minden lehetöségetek arra, hogy rendes itteni nyugdíj legyen idös korotokra.

tanato 2018.04.25. 20:17:49

Rendkívül jó poszt,én még hozzátenném amit régebben is írtam,szegény gazdag ország különbsége:Ahonnan mennek,baby sitternek,idősgondozónak,háztartási alkalmazottnak főleg nők,az szegény ahol alkalmazzák őket az gazdag állam.Ha 10-20 év múlva innen aSzlovákiba menek ilyen munkákra akkor elhúztak mellettünk,ha fordítva akkor mi húztunk el melletüük.

Virago_1000 2018.04.25. 20:20:12

@zalap: "a lengyel történelemmel, amely rengeteg hasonlóságot mutat a magyarral (idegen megszállás, világháborús pusztítás, kommunizmus, rendszerváltás, erős állami befolyás stb.) arról nem is beszélve, hogy az országok gazdasági fejlettsége is közel haso"
- egy valamiben mutat eles ellentetet a 2 orszag: ott nem kotyavetyeltek el a nemzeti vagyont privatizalas cimen valamint, az allamadossag megfizeteset is megtagadtak, mondvan a kapitalista rendszer nem jogofolytonos a kommunizmussal. Ezzel szemben nekunk volt egy hazaarulo antall jozsefunk.

ati27 2018.04.25. 20:20:23

@Morgo1229:
Aham. Akkor mészárost és tsait minek neveznéd? Vannak ismeröseim, vállalkozok, nem is nagy léptékben. Nem is államközeli beruházásokban. De bizony ott is keményen jattolni kell, kellett a politikusoknak. És bizony ebben vastagon benne vannak a mostani "jófijuk" is (habony, rogán, lézer.. de megvoltak a szoci megfelelöik is) de hamár itt tartunk, mintha fico lemondott volna. Magyarországon mi történik? Dehát a másikak is loptak! Meg a korrupcio az, amiböl engem kihagynak. Nyugodj le, az országból nem lesz semmi, csak egy vegatáló banánköztársaság. És hidd el bünbak akkor is lesz ha már a románok is lehagynak. ( persze a románoknak könnyü, mert nagyobb ország. Meg ott van erdély. A szlovákoknak könnyü mert kissebb ország, blabla.) Ja és azt nem mondtam, hogy amikor mentem szlovákba melo ügyben (nem magyarországról) Akkor a narancslén nevelt apósom, aki a narancsmédián nevelkedett ezerrel aggódot: nehogy megszólalj magyarul, nehogy megtudják magyar vagy, mert köcsögök ezek a szlovákok! Blabla. Mondjuk nem tudom hogy gondolta, mert ugye az Attila nem egy svéd hangzásu név... szal belépek a gyárba, az egyik szlovák srác egy bazi nagy jónapottal, meg kézfogással köszönt. Mondom is neki nem is mondtad tudsz magyarul. Erre röhög, àà csak ennyit, meg azt hogy b+! Ès mivel a gyár nyitra mellett van, találkoztam jópár magyar melossal is. Kérdeztem az egyiktöl, hogy "hogyisvan ez, megy ez a hátrányos megkülönböztetès?" Most már unom a pötyögèstde röviden bullshit, meg hogy hülye prinko emberek mindenhol vannak. Szal kb ennyi a valóságalapja a "közmédiából" jövö propagandának. Élvezzétek! Amugy vityáék ugyanazzal szopatnak benneteket, mint anno kádárék (biza még emlékszem) deha nektek ez kell... akkor hajrá!

Virago_1000 2018.04.25. 20:20:40

@swing gitan: az nem volt ezeknek az eu politikusoknak diktatorikus ugye, mikor gyurcsany a tomegbe lovetett? Es neked?
Akkor bar szegyen volt magyarnak lenni, valahogy megse nem erodalodtak az emberi jogok?
Hogy van ez? Varom valaszod.

szepipiktor 2018.04.25. 20:20:51

Sajnálom, hogy egy ilyen fontos dolog esetében, egy még értelmes írás közlése csak ócska cenzúrázással vagytok hajlandóak megjelentetni.
Antidemokratikus, a régi komcsi besúgóvilágot idézitek.

xporolyke 2018.04.25. 20:21:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Az hogy lehet, hogy egyszer leirod, hogy a jelenlegi hatalom felismerte az alap gondokat es sok mindent tett, hogy ezek megoldodjanak, aztan leirod, hogy gyurcsany alatt az egeszsegugy es oktatas helyzete ugyanolyan, mint most. Ez igen csak uti egymast, raadasul, ha eddig ketszer 2/3-al es most a 3.-al annyit sikerult elerni, hogy ugyanott vannak az alap rendszereink, intezmenyeink, ahol 2000-ben voltak, az mar eleve kurvara szar, de sajnos hidd el, hogy annal sokkal melyebben vagyunk, mint 2000-ben, mondom ugy, hogy sose voltam gyurcsany hivo. Az irasodbol valahogy az jon le, hogy te azert veded az Orbanekat, mert lehetne meg ennel sokkal rosszabb is nekunk, ami igen szar, de elgondolkodtal-e, hogy akar sokkal jobb is? Miert mindig a szarbol a kevesbe szarabbat kell kivalasztani egy kover "reset" helyett? Egy politikai megtisztulas raferne az egesz parlamentre, uj arcokkal, mindket oldalon. Ha leirod, hogy Magyaorszagnal szegenyebb orszagban elsz, akkor azert erdekelne, honnan is ismered annyira akar a korhazi, akar az iskolai allapotokat az elmult 16evbol...

ati27 2018.04.25. 20:21:12

@DieNanny CH:
Ime egy ékes bizonyítéka, hogy a komeinizmus még elevenen él! :D Hajaj, virul! :D

ati27 2018.04.25. 20:21:18

@Virago_1000:
Olvasom a hozzászólásaid, de ez ami lebuktatott. Te csak sima, egyszerű troll vagy! :D De marha jól csinálod... :) Pssz, nem árulom el senkinek! :D

Shaktee 2018.04.25. 20:21:23

@Shanarey: Sok Csodabogarszeru nyugger megy haza, fullos nyugdijjal, kulonosen ha gyerektelenek.

Gonda István 2018.04.25. 20:21:29

@Gerusz: Értem. És ha nem futja rá, akkor az súlyos anyagi nehézség. Én eddig azt hittem az a súlyos, ha nincs mit enni, nincs hol lakni, nem az, ha nincs kocsim.

Arthamyr 2018.04.25. 20:24:00

@Shanarey: Engem nem mozgatott az internet, amikor ott voltam. Persze ez is kellene, ha oda akarnék költözni, ahogy a boltok is. Nyaralni teljesen jó így is, akkor nem érdekelnek sem a boltok, sem az internet. És sajnos olyan helyet, ahol frankó az infrastruktúra, és nincs nagy népsűrűség, a magamfajta ember sosem engedhet meg magának, így valahol kompromisszumot kell kötni.

montroyal ( CAN qc) 2018.04.25. 20:26:10

@Golf2: És milyen jól állhatnánk ha a vezetés nem lopna annyit.

valami olyan szam forog fogy a nemzeti adossag 2.5x kivitték (kiloptak )az orszagbol

Shanarey 2018.04.25. 20:28:56

@swing gitan:

Persze,így jön ki az a sok hazatérő. a szokásosan nem túl igaz Magyarországi statisztikában.

montroyal ( CAN qc) 2018.04.25. 20:30:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Alapvetően ez bűvészkedés a számokkal.

na ez torténhetett a valasztasnal is a 18h30 as 24%os fideszbol az atprogramozassal lett 68%...

Shanarey 2018.04.25. 20:34:49

@xporolyke:

Bircával feleslegesen vitatkozol, ő egy hívő, akinek a tények nem számítanak, plusz a Magyarországi tapasztalatai finoman szólva elavultak. Ő egy fotel tudós, s amit mond ahhoz a tényeket saját maga gyártja.

Olliék 2018.04.25. 20:35:22

@Shanarey: Amikor friss häzasok voltunk, tesomtol kaptam egy kis dekäs pälinkäz,amire räirta,hogy arzen. Azt mindta opcionälis. Ha meguntam igyam meg én,ha megéri,akkor meg a férjemmel itassam meg. :))) azota azon röhögünk,hogy megéri vele megitatni, igy én fiatal vigözvegy leszek.
Ja,haja mär neki dr sok van. Szoktam neki ajälani a gyantacsikom, de nem kell neki:))))

Shanarey 2018.04.25. 20:38:55

@Olliék:

Nekem már a ti korotokban sem volt hajam, de sebaj, ez is jó valamire. Például sok sok évvel ezelőtt a barátaim pici fia szerette tépkedni az autóban előtte ülők haját. láttad volna a fejét, mikor rájött hogy az én 3-5 milliméteres hajamat hiába markolássza.

Olliék 2018.04.25. 20:43:26

@nyuszigonosz: Plusz egy rakäs dolgot az idösellätäsban a biztosito fizet.
Na. Holnap lenyomok egy B1-es nyelvizsgät, aztän a munkältatom küld toväbb Dienstleistung képzésre. Na akkor majd kiokosodok a Versicherung témäban.

Shanarey 2018.04.25. 20:44:34

@Arthamyr:

Engem igen, mert szeretek filmeket letölteni, na meg híreket olvasni. Egyfajta betűfalási mániám van, muszáj olvasnom valamit.

Olliék 2018.04.25. 20:46:14

@Shanarey: Maradjon köztünk, de nekem bejönnek a férfias férfiak. Akik pl nem hordanak pepit,hogy hajuk legyen.
Az elsö igaz szerelmem Gusztäv volt. A kopaszodo agglegény a poliészter öltönyben..... :D

Arthamyr 2018.04.25. 20:49:15

@Shanarey: Az elavult könyv meglepően jó élményt tud adni. :) Sőt, a modern változata, az e-könyv is, és sokszor komolyabb, érdekesebb gondolatokat lehet benne találni, mint a hírek között. A filmekről nem tudok nyilatkozni, már iszonyatrég nem töltöttem le (ha a netflix, sky q meg hasonló nem számít). Meg egy 2-4 hetes nyaralás alatt simán megvagyok számítógép stb. nélkül. Ha függő vagy, akkor persze nehezebb. :)

gabors 2018.04.25. 20:51:42

@Shanarey: "Én meglennék az amerikaiak nélkül, de az infrastruktúrát nem ártana fejleszteni, mert bizonyos területeken,még mindig az 50-es években járnak. "

nem tudom amikor en voltam akkor MINDEN teruleten az 50-es evekben jartak (talan a katonai az a 70-esben) lo vontatotta kocsik meg havannaban sem volt kulonleges videken mert volt szerencsem arra is jarni meg szinte mas sem volt.

Egyedul a nyugati turistaknak fenntartott szallodakban volt akkor 20dik szazad az pedig az orszag par szazaleka volt

Shanarey 2018.04.25. 20:51:53

@Virago_1000:

Tömegbe lövetett, s azt a sok békésen mászkáló "túristát, s egyéb "vétlen" arra járót talált el. Na persze, mert a 2006-os tüntetések fasza gyerekeinek nem volt annyi vér a pucájában hogy felvállalja, -igen én voltam. Amint nekik rontottak a rendőrök, hirtelen egy sem volt tüntető sőt épp ellenkezőleg. Mellesleg mit vártak, előtte ők szívatták a rendőröket, s a rendőr is ember, még akkor is ha nem kedveljük őket, vagyis vannak érzelmei, és volt lehetősége hogy megszívassa az "okosokat"

Shanarey 2018.04.25. 20:54:49

@Arthamyr:

A könyv, nálam nem avult el, csak hely hiánnyal küzdök. Emiatt lett egy Kindle olvasóm. S igen, enyhén net függő vagyok. Ami annyit jelent hogy telefonon csak szükség esetén megyek fel a netre.

Shanarey 2018.04.25. 20:57:04

@Olliék:

Öltöny, brrr, csak ha temetés avagy esküvő. Úgy nézek ki benne, mint egy biztonsági őr.

Olliék 2018.04.25. 20:58:03

@Shanarey: Banyek! Csak a korod nem stimmel. Pont mint a zuram.

Sean MacTíre 2018.04.25. 21:01:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: iskola ugyben egyertelmuen rontott. Minden felmeres szerint is, plusz objektiv merce es a mindennapi tapasztalatok alapjan is. Azt nem igazan latom pozitivumnak ha Gyurcsany alatt sem volt jobb, de raadasul jobb is volt, szoval romlott.

Sean MacTíre 2018.04.25. 21:01:26

@Virago_1000: most csak szimplan hazudsz. A tomegbe lovetes etc negativ visszhangot valtott ki. Emlekszem ra, mert Gyurcsanyelleneskent orultem neki.

Sean MacTíre 2018.04.25. 21:01:37

@szepipiktor: nem, a cenzura azert van, hogy a trollok ne tudjak szetszedni az egyebkent normalis beszelgetest. Persze a trollok akik egyebkent leszarjak a demokraciat, ezen problemaznak de a nem trollokat nem zavarja.

Shaktee 2018.04.25. 21:01:41

@Shanarey: nem tudom, ez csak saját statisztika

Sean MacTíre 2018.04.25. 21:01:57

@Virago_1000: nincs ballib oldal. Fideszes van es fideszellenes. Utobbi a tobbseg, ha egyelore csak kicsi tobbseg. Es a baj az, hogy az egeszsegugy es az oktatas ami fontosabb mint a stadion meg mindig ugyanolyan mint Gyurcsany alatt, 2 db 2/3 utan is, ahogy azt birca volt szives kifejteni. (Nem ugyanaz, rosszabb, de adjuk meg az ugyanazt, ezzel se sikerult pozitivumnak beallitani).

ati27 2018.04.25. 21:02:46

@Shanarey:
Ne is mond, Tavaly nyűron, épp magyarország felé tartottunk, amikor jött a hír aposomat bevitték a korházba. Fasza. Bent volt 1 hétig, megérkeztünk, első nap irány a korház. Vidéki, dunántúli megyeszékhely korháza. Basszus, nyár, meleg stb. Beérünk, megtaláljuk talán "E" épület. Frankó, rámérett a pössentés. No wc kitáblázva benyitok: a következő látvány: ablaktalan helyiség, előtér 3 ezeréves mosdóval. A csaptelepek, minimum 20 évesek, egyiknek sincs meg a gombja. Természetesen csak hideg víz van. Az egyik cspból állandóan folyik vékony sugárban a víz. A másik teljesen beszorult. 3. úgy ahogy működik, de gomb nélkül elég nehézkes... Mint irtam ablaktalan helységből (mosdó) nyillott 3 budi. Nomost a világítást egy ezer éves "meztelen" talán 15 wattos égő szolgáltatta, és a budikban természetesen már nem volt saját világítás. Mivel egyedül voltam bent, bizony hangosan megjegyeztem "hú b+!" Örültem, hogy nem "nagydolgom" van. :) Budipapir nincs. Szappan, b+! Szappan egy korházban! NINCS! Felmegyünk a kórterembe, bazijó! Van kézfertőtlenítő! Ilyen nincs! Erre melléragasztva: tikszóval egy á4es papper, nagy piros bötükkel? "A KÉZFERTŐTLENÍTŐT CSAK A SZEMÉLYZET HASZNÁLHATTYA!" Szal egész eddig fenntartásokkal kezetem az ilyen korházi mendemondákat, de ezt a saját szememmel láttam! Ja az elsőn volt a korterem, megyünk fel a lépcsőn a korlátról mállik le a festék, és vazz, legalább 3 rétegben.. Szal vissza lehet következtetni, mint az évgyűrűkből, hogy milyen színe volt a korlátnak az előző évtizedekben! Ez a kemény! :D

DieNanny CH 2018.04.25. 21:04:56

@xporolyke:

Birca Bulgáriában él. De persze azért mindent jobban tud...

Shanarey 2018.04.25. 21:05:43

@Olliék:

Akkor csak rendes fickó lehet :-)

gabors 2018.04.25. 21:06:21

@Virago_1000: "gyurcsany a tomegbe lovetett? Es neked?
Akkor bar szegyen volt magyarnak lenni, valahogy megse nem erodalodtak az emberi jogok?"

arra a tomegre gondolsz akik kocskat gyujtott fel a TV szekhazat torte ossze es gyujtotta fel ?? Mert ha arra akokr arra a tomegre bizony MINDENHOL loni szoktak mert loni is kell !! szerinted mit kellet volna a rendoroknek tenni ? mosolyogva atadni a fegyvereiket es arccal a fal fele terdelve varni a sortuzet a baratsagos kopaszoktol ??

Amugy ezek pont azok a bunozok voltak nagyjabol akik a FIDESZ szekhazat "vedtek" meg ... par evvel kesobb. Vagy eppen nem volt mashol dolguk mint eppen a valasztasi hivatalban veletlenul osszegyulni ... Kubatov part miliciaja ...

Olliék 2018.04.25. 21:09:41

@ati27: Amikor a nagylänyt szültem,anyu jött be velem. Kukerekedett szemekkel momdta,hogy 40 éve ugyan itt szült engem,ugyan ebben a székben vizsgältäk stb... Bababarät.... Az.

Shaktee 2018.04.25. 21:27:16

@ati27: mert a fityesz jobban teljesit.

zokogjatok 2018.04.25. 21:27:31

@gabors: "arra a tomegre gondolsz akik kocskat gyujtott fel a TV szekhazat torte ossze es gyujtotta fel ??"

Nem, az a tömeg a tévészékháznál volt, viszont nem azt lőtték szét mert azt nem tudták/merték, hanem egy normális tüntetést 3 nappal később. Elég sok kártérítést fizetett aztán a rendőrség, mert az "eltörögetjük a megbilincselt emberek ujjait meg összerugdossuk a földön fekvőket" nehezen magyarázható bármivel.

index.hu/belfold/rebisz7339/

"Már egy ideje hason, megbilincselve feküdt az aszfalton, amikor az egyik rendőr felhúzta a fejét és lendületből fejberúgta, mondván hogy ezt a negyvennyolc órás szolgálat miatt kapja. "Ezután egyesével kaphattam tőlük, de az első rúgás után már nem láttam semmit." "
+
"Az áldozatról azóta bebizonyosodott, hogy nem vett részt a zavargásokban, csak rosszkor volt rossz helyen. "

Naphosszat idézhetném ezeket az eseteket. Persze neked nem fájnak, mert "csak" fideszeseket meg egyéb jobbosokat vertek. Szóval akkor demokrácia volt, most meg hogy a tüntetőknek a hajuk szála sem görbül, kurva nagy a diktatúra, ez köztudott.

Shanarey 2018.04.25. 21:40:13

@zokogjatok:

Mint már leírtam az igazi tüntetők és hőbörgő bagázs sosem vállalta fel saját magát, s a tetteit. Ha megtették volna akkor nem a rendőröknek kellett volna kitalálni ki az és ki a ténylegesen ártatlan járókelő. A túlkapásokat én is elítélem, de ennek a történetnek az elején van a lényeg, ki hívta azokat a balhéra vágyó Fradi B közép jellegű bunkókat, s ki irányította őket. A régi HÍR TV-s felvételeken jól látszik hogy PMR rádión, és mobilon keresztül kommunikáltak a szervezők, de sosem derült ki kik voltak, s hogy hová lettek. Majd eltelt pár év s újra megjelentek fideSS székházat védeni, na meg a választási hivatalnál a népszavazást megakadályozni.

Hajuk szála sem görbül, csak a rendőrség küld nekik egy csekket.

www.atv.hu/belfold/20180323-otvenezres-birsag-a-diakoknak-van-aki-inkabb-bortonbe-vonulna

montroyal ( CAN qc) 2018.04.25. 22:01:24

@Határátkelő: most muszaly ezt a fidess szocso troll Virago_1000: erre az oldalra jo nem olvasom mert hanyok tole ( igaz biztos jol megfizetik ) de nagyon undorito ez az émelygése a fidesses ideologiak védésevel .. le tilthatom de akkor a tobbiek hozzaszolasa is értelmetlen lesz mert legtobben vele vitatkoznak .... mindenesetre most tiltom talan nem kellene reagalni ra mert akkor nagyon benarancskodositi az oldalt ..

Dikusz 2018.04.25. 22:20:31

@Olliék: és Mézga Géza az smafu? :)))

zokogjatok 2018.04.25. 22:34:33

Vagy pl.:

index.hu/belfold/mendoza5678/

"A 2006. őszi tüntetés-, és zavargássorozat idején a bevetésről visszatérő rohamrendőrök megbilincselt őrizeteseket vertek a kőbányai rendőrkapitányság aulájában, egy perui férfinak orra tört. "

Akkor mondjuk virágzott a demokrácia, mert Gyurcsika behajolt a nyugatnak, nem kokettált az oroszokkal, tehát olyankor nyugodtan szarrá veretheti az ellene tüntetőket és a bámészkodókat vegyesen, a nyugat, akár a katalánoknál, le se szarja mi történik. Csak legyen ott egy helytartója, amelyik képviseli a multikat, a többi nem érdekli.

De ha mondjuk valaki a Roszatommal kezd el közösködni az Alstrom helyett, hirtelen egyből veszélybe kerül az a szuper liberális demokrácia, indul a bégetés hogy diktatúra van kéremalássan.

gabors 2018.04.25. 22:58:53

@zokogjatok:"Szóval akkor demokrácia volt, "

Igen ... ezert:
"A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős ítéletében az elsőfokú bíróság ítéletét súlyosbítva letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt a rebiszes zászlóst szerdán, aki társaival megvert és összerugdosott egy megbilincselt, földön fekvő őrizetest, csigolyatörést és nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozva neki 2006 őszén. "

ezt a reszet nem idezed ugy allitod be mintha kovetkezmenyek nelkul maradtak volna az ilyen esetek ... meg ugy allitod be mintha a "gyucsany" parancsara vagy barmelyik forendronek a parancsara (azok ugyanugy szolgaljak most a fideszt amugy) holott szo nem volt errol ... igen a TV nel sokkal nagyobb erovel kellett volna fellepni ... lehet mar ott kellett volna loni es akkor a kesobb mar nem kellett volna

gabors 2018.04.25. 23:03:27

@Shanarey: "Értelmes dolgokra nincs pénz, de erre van:

24.hu/belfold/2018/04/25/felmilliardos-focicsarnokot-kap-az-ezerfos-telepules/"

mint birka irta felismertek a legfontossabb problemakat is tesznek is valamit. Kerdezd meg magadtol volt focicsarnok ? Nem. A focicsarnok hiany egy fontos problema .. most van focicsarnok egy problemaval kevesebb (10 % meg jol jott ot valakinek nem?)

neked semmi sem jo? egy uj focicsarnok sem kell egy magyar ellenes soros berence lehetsz csak :-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.25. 23:09:27

Remélem, most már Hinta is érti, amikor aszontam korábban párszor, hogy én bizony még nem láttam svéd szegény embert...
És ezt tartom azóta is!
Most a saját erőből hülyéket, akik elb@$$zák a meglévő vagyonukat, fizetésüket is (alkoholista, drogos, szerencsejátékfüggő, stb) nyilván nem idevéve.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.25. 23:10:42

@geegee: Ezzel persze nem aszondom, hogy kizárt dolog a létezésük, csak én még nem láttam őket.

gabors 2018.04.25. 23:17:08

@zokogjatok: amugy csak feltunt hogy mik meg nem jelentek a "balliberos" online lapokban akkoriban NA EZERT is volt AKKOR demokracia ...

most MTV1/2/3/4/5/6/7/8-ban vagy az online fideszes mediakban se korrupcio se meszaros se szegenyseg, semmi az EU vagy oktatas problemairol, stb. stb. stb ... valami parhuzamos valosagot nyomtak csak hamis migransok, soros terv, menjen haza az ENSZ es hasonlok

Kozteveben 5 egesz percet kaptak az ellenzeki partok holott KOZ- nem Fidesz-TV-k

kék madár 2018.04.25. 23:21:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Márpedig éhezés nincs az 1-4. csoportban."
ugye azert nincs mert te azt mondtad. Ha a tenyek szerint van (tudod, az amiket kitalalni szoktal) az se jelent semmit, mert szerinted nincs????

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.25. 23:41:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Birka mester, már én se állom meg.Mi az hogy profit-kiposzívózás?Ha neked lenne egy multi cégláncod, mittudomén, áruházak, vagy ilyesmi egy másik országban, nem ott ahol élsz; akkor, ha nyereséges volna a dolog, te is kivinnéd az országból a profitot, és nem osztanád szét a munkásaid közt, ugye?Ne mondd hogy de igen, mert úgyse hinné el senki.Ez alapvető emberi tulajdonság, én is kivinném.Talán csak Teréz anyának hinném el az ellenkezőjét.
Vagy ha mégis ott helyben forgatnád vissza, akkor azt is csakis a te saját érdekeid szerint tennéd.Szóval nincs ebben semmi meglepő.
Illetve még annyit visszakérdeznék, hogy szerinted mit kéne csinálnia a rohadék multinak, hogy az ne legyen profit-kiporszívózás?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.26. 00:01:16

@DieNanny CH: Azért ne higyj el neki mindent.A jugók jobb helyzetben voltak talán, valamivel, de azért ott is államszocializmus volt.Csak talán lazább volt a gyeplő kicsivel...Tito kevésbé volt szovjetbarát, pedig láncos kutyának csúfolták.

Morgo1229 2018.04.26. 07:13:04

@ati27: mi narancsosok sose mondtuk, hogy a Meszaros Lorinc fele jelenseg rendben van. Ez egy szukseges rossz. A gazdasagi hatalom megszerzese a cel az elcseszett privatizacio utan. Gazdasagi hatalom nelkul nem lehet kormanyozni. Viktornak van ideologiaja van jovo kepe. Masik oldalnak semmi ilyesmije nincs. Kabe annyi hogy Orban egy geci. Erre nem szavazott senki mar ne haragudj. Megertem a tuntetoket, hogy utcara mennek. Ho az ido meg minden de nincs egy ertelmes mondat egy karizmatikus vezetojuk csak tancikaltak technora. Jaj tok cool.

Morgo1229 2018.04.26. 07:29:45

@montroyal ( CAN qc): jesus. Most elmentel a fonokhoz arulkodni mert nem tetszik egy fideszes hozzaszolo ? Ez a blog miota letezik szoci volt. Szoval hidd el jot tesz a latokep szelesites. Es akkor nem eltek parhuzamos univerzumban es er benneteket shokkent, hogy a fidesz szetnyerte magat.

Morgo1229 2018.04.26. 07:32:13

@geegee: miert ne higyjen nekem? Yugoban tele voltak a boltok polcai. Es az edzocipok ?! Oh mily gyonyoruseg.

Morgo1229 2018.04.26. 07:38:28

@swing gitan: montrealos csavoval egyutt allitsatok a libia partokhoz egy par tucat hajot aztan vigyetek a raszorulokat. Aztan ne aggodjatok a magyar demokraciaert.

Morgo1229 2018.04.26. 07:42:27

@swing gitan: utanna meg menjetek el tuntetni, hogy miert tart eveken at a menekultstatusz elbiralasa evekig, amikor egy tenyleg szegeny roma csalad le akar telepedni Kanadaban. Persze az rendben volt, hogy szegeny migransok a magyar hataron kovekkel dobaltak a magyar rendoroket, mert le mertek zarni. Csunya Fidesz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 07:42:41

@Arthamyr:

Liberális mítoszokat ismételgetsz.

Ha igaz lenne, hogy nem számít, hogy kié a profit, az USA-ban nem számítana gondnak a japán és a kínai tulajdon.

Az USA vezetői ezek szerint hülyék?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 07:42:56

@Hari Seldon 2:

Fejlődésünk lassússágának egyetlen oka: a nyugat kiporszívózza a profitot a régióból.

Sose képes egy gyarmat felzárkózni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 07:43:01

@montroyal ( CAN qc):

Ilyen minden választási rendszer, ahol vannak egyéni mandátumok is.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 07:43:10

@kék madár:

Mert tényszerűen nincs.

Mutass éhezőt Mo-on! De akár a sokkal szegényebb Ukrajnában is! Nem tudsz, mert nincs ilyen.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 07:43:18

@geegee:

Ha egy ország gazdaságát dominálja az idegen tőke, akkor az ország által megtermelt profit NEM az országot gazdagítja. Ugye ezt te se tagadod?

Nem a multinak kell bármit is tennie, hanem a rendszerszinten kell változtatni.

Arthamyr 2018.04.26. 09:44:51

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Liberális mítoszokat ismételgetsz." - Nem ismételgetek semmit, mítoszokat meg főleg nem, az ilyesmi a te sajátosságod... Azt meg nem tudom, hogy ez egy liberális gondolat-e, egyszerűen magamtól kikövetkeztettem.
Az USA "vezetői", akárkiket is értesz alatta, meg valószínűleg nem hülyék, ahogy pl. Orbán Viktor vagy Mészáros Lőrinc sem, csak nem feltétlenül a lakosság érdekeit nézik.

Nem látom, hogy képes lennél bizonyítani, hogy jobb lenne, ha mondjuk az Audi elhúz Magyarországról, és csökken a külföldi tulajdon. Azt sem, hogy képes lennél bizonyítani, hogy jó, ha x kormányközeli (üzlet)ember (a hűbérurak, ha nem esett volna le eddig) még több dologra teszi rá a kezét... Szóval egyelőre ott tartunk, amit mondtam, és az a helyzet megfelelő megítélése. Akkor is, ha véletlen az egybeesne valami liberális dologgal.

Egyébként persze, hogy számít, kié a profit. Az a jó, ha az enyém, esetleg valami rokonomé, barátomé, de a biztos az, ha az enyém. :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 10:09:41

@Arthamyr:

A külföldi tőke olyan, mint a bor. KIcsiben hasznos, nagyban romba dönt.

Nem konkrét egy adott befektetővel van gond, hanm azzal, hogy az idegen tulajdon aránya döntő a magyar gazdaságban.

Mészáros és társai hasznosak, mert növelik a belföldi tőkearányt.

A lakosság érdeke az, hogy jobban éljen.

Arthamyr 2018.04.26. 10:52:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Azt el tudom fogadni, hogy hasznos a hazai tőkearány, nyilván vannak előnyei.

Azt viszont nem, hogy Mészáros és társai hasznosak. Ők ugyanis nem befektetők, ideiglenesen sem hoznak semmit (extra tőkét, ügyfeleket, tudást stb.), pláne nem hosszútávon, egyszerűen csak kivesznek a közösből. Ez vagy csak sima pazarlás, vagy lopás. Kevés kártékonyabb entitás van a fajtájuknál. A lakosság nekik köszönhetően nem él jobban, sőt, a kártékony hatásuk (közös erőforrás pazarlás, kontraszelekció, etikai szint letolása stb.) miatt ha nem is közvetlenül, de miattuk él rosszabbul.

Olliék 2018.04.26. 11:10:15

@Arthamyr: Räadäsul mindent tulärazva végeznek. Lörinc is eldnä az ördögöt két fillérért. És el is fogja. Ha nem kell majd neki egy üzleze, nem fogja fillérekért mäsodik vejnek eladni 1 forintért, ha 3-at is adna érte egy külföldi.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 11:14:26

@Arthamyr:

Orbán a koreai-japán modellt próbálja: az állam felhízlal helyi vállakozókat, majd azok termelni kezdenek. Erről szól a Mészáros és társai ügy.

A terv hosszú, Koreában is kellett hozzá 20-30 év.

Arthamyr 2018.04.26. 11:44:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A Mészáros-stratégia valóban arról szól, hogy a kormány (az állam erőforrásaival) felhízlal helyi vállalkozókat, akik egyébként egy kalap szart sem érnének, mert értelmetlen/versenyképtelen termékeik, szolgáltatásaik vannak, vagy nincs semmijük, de valahogy mégis milliárdossá kéne őket tenni.
Arról viszont nem szól, hogy azok termelni kezdenek. Másrészt ha el is kezdenek termelni 20-30 év múlva (nem fognak), akkor sem éri meg őket emiatt 20-30 évig hízlalni a társadalom kárára.

Virago_1000 2018.04.26. 12:32:13

@Shanarey: "szerintem az a szegény akinek a munka mellett, nincs félretett pénze, s fizetéstől fizetésig él vagyis amit keres az el is fogy. "

- nyugaton a tobbseg ebben a helyzetben van. Amerikaban is. Es elterjedtebb a hitelkartya is mint otthon.

Virago_1000 2018.04.26. 12:32:28

@Olliék: "Az eü minuszos, az iskoläkat a szülök meg az unios forräsok ujitjäk. Egy multinäl egy takarito jobban keres, mint egy tanär. Infrastruktura? Az mi? Ami nem dölt még össze,az is az eutol kapott pénz miatt äll."

- verd ki a fejedbol ezt a baromsagot, hogy az unio "ad".
Soha nem adott semmit csak elvett.
Mi befizetunk irdatlan penzt, es elesunk a vambevetelektol ami a koltswgvetes 1/3-t tette ki. Az unio csak visszaoszt a befizetett penzbol, de ez a visszaosztott penz is ki van talicskazva az orszagbol a kulfoldi cegeken keresztul.
Az unio nem jotekonysagi intezmeny, akkor sem ha a libtard media ezt sugallja.
Az egeszsegugy pedig nyugaton sem profittermelo agazat.

A hozzaszolasod tobbi reszevel egyetertek. Ha bedol a nemet gazdasag, dolunk mi is. Ez a cel, amerikai cegek novekedni akarnak.

Virago_1000 2018.04.26. 12:50:15

@Shanarey: "De aki sokkal fiatalabban indult ennek neki, annak ugyan mi oka lenne erre? "
- a kinti nyugdij otthon tobbet er.

"Magyarországon, a politikusok, főleg stadionokat és sport eseményeket adnak, nem pedig iskolákat és egészségügyi intézményeket."

- nem unod meg ismetelgetni ujra meg ujra ugyanazt? Van onallo gondolatod is, vagy csak a lib. mediaban tolt dolgokat tudod mantrazni?

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2018.04.26. 12:55:25

@Gonda István: A cikket és a linkelt metodikát együtt értelmezve szerintem egyértelmű, hogy mik a követelmények. A következő tíz változót veszik figyelembe (korábban kilenc volt, a post is ezt veszi alapul valamiért):
- Lakhatás (beleértve: lakbér / törlesztőrészlet, rezsi)
- Másnaponkénti hús / hal / vegetáriánus ekvivalens (tojás, sajt, tofu, stb...) fogyasztása
- Fűtés megfelelő hőmérsékletre
- Egyhetes nyaralás az otthontól távol
- Mosógép
- TV
- Telefon
- Számítógép
- Autó
- Váratlan kiadások fedezete

Ezeknek egy részéhez (pl. TV, telefon, autó) egyetlen kérdés tartozik, más részeihez (pl. lakhatás, váratlan kiadások) több.

Némelyik esetben az, hogy súlyos anyagi nehézséget okoz-e valami több kérdésből adódik. Pl. lakhatás esetén azt kérdezik meg, hogy volt-e az illetőnek lakbér/törlesztőrészlet, vagy rezsihátraléka az elmúlt 12 hónapban (lehetséges válaszok: nem, egyszer, többször is), illetve direktbe rákérdeznek arra is, hogy mekkora terhet okoz (súlyos, könnyebb, egyáltalán nem okoz gondot).

Nyaralás esetén a kérdés nem az, hogy voltak-e valahol az utóbbi évben, hanem hogy megengedhetik-e maguknak. A nagymamánál nyaralás is ér! Szintúgy a másnaponkénti proteinfogyasztás esetén.

Váratlan kiadás esetén az összeget is meghatározzák: az adózás utáni medián havi jövedelem 60%-a, a tárgyévnél két évvel korábban. Tehát ha Magyarországon idén megkérdezik, az 420€ lesz (130e forintra fogják kerekíteni). Folyószámla-hitelkeret, vagy hitelkártya is számít.

Mosógép, TV, telefon, számítógép és autó esetén a lehetséges válaszok száma három: Van, nincs mert nem kell, és nincs, mert kéne, de nem tudom kifizetni.

Tehát ha valaki csak autót nem tud magának megengedni, az NEM él súlyos szegénységben.

Olliék 2018.04.26. 13:13:14

@Virago_1000: Erre a legjobb példa a Csänyi. Befészkelte magät a szomszédos orszägokba. És talicskäzza haza a pénzt. Mindenki azt csinälja,ami megéri neki. A forint pedig tul ingatag ahhoz,hogy nagyobb összeget bele lehessen fektetni. Anyunak is van megtakritäsa,euroban. Aposéknak is,euroban.
Ha Europa,és az äzsiai térség összefog,z USA-t megveszik kilora,hisz nem marad szövetséges,mert minden maradék hrlyen häboruzik. Puytin is az Eu felé venné az iränyt.

Shaktee 2018.04.26. 13:27:58

@Morgo1229: Monti most indul friss menekültekért, mert kell nekünk az ember, nicht beszarren tesó :)

Virago_1000 2018.04.26. 16:19:32

@Sean MacTíre: "Fideszes van es fideszellenes"
- ideznem az akasztofaszokevenyt, a peldakepedet: ha barmi nem tetszik, el lehet huzni a csikot.

Virago_1000 2018.04.26. 16:37:07

@Olliék: "Puytin is az Eu felé venné az iränyt."
- ez igy igaz.Es ezt a legyarmatositott Usa probalja megakadalyozni kezzelllabbal. Pl TTIP(ami mogul kihatralt trump ezert is kegyvesztett) dizelbotrany, szervezett migracio, stb stb Ez ugyanis a hegemoniajanak veget jelentene.

kék madár 2018.04.26. 19:55:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: RENGETEG ehezo van Magyarorszagon, meg a sajat csaladomban is. Kuldjek nevet es cimet? (Kovetkeztetes: TEHAT VAN ILYEN)
Egyebkent "megtisztel", hogy kihagytad a jelzot amit a digger blogon hasznaltal ram ("szarhazi"), nem erzed itt olyan nagyfiunak magad es csak ott mersz sertegetni?

Latcho Rom 2018.04.26. 23:59:56

Az igazság órája

Megtörtént a bejelentés, május 8-án, az új országgyűlés megalakulásának napján reggel hattól délután kettőig kordonnal lesz lezárva a Kossuth tér.
Az ellenzéki pártok ebben a helyzetben két dolgot tehetnek, amennyiben nem értenek egyet azzal, hogy a kormány akár átmenetileg is korlátozza a nép tüntetéshez való jogát.
1/ Elbontják a kordont, és őrzik az átjárókat, hogy a tömeg szabadon tüntethessen. (Emlékszünk, volt már ilyen.)
2/ Vagy bejelentik, hogy a kordonok miatt nem vesznek részt az alakuló ülésen, és virággal kimennek a tüntetők közé.
Amennyiben egyiket se tennék, azzal egyértelműen kinyilvánítanák, hogy valójában inkább vállalnak közösséget a nemzet ellen fordult hatalommal és a nagyrészt funkcióját vesztett álparlamenttel, mint a demokráciáért tüntető tömegekkel.
Nem lehet újabb négy évig eljátszani ezt a demokrácia színjátékot, ezért az ellenzéki pártok bármennyire is szeretnék megúszni, hogy színt kelljen vallaniuk, sorsdöntő „vagy-vagy” választás elé kerülnek május 8-án: vagy mi, a nép, vagy Orbán és a diktatúra.

Bruck András

Latcho Rom 2018.04.27. 00:00:24

Magyarország kormánya, miniszterelnöke, a Fidesz - KDNP pártszövetség politikusai nyegle, pökhendi, cinikus megnyilvánulásaikkal szégyent hoznak Magyarországra és minden polgárára. Ma is ez történt. Saját pártcsaládjuk, az Európai Néppárt képviselői is mélyen megdöbbentek Szijjártó arcátlanságán.
"Orbán állandóan Sorosról beszél. Ez nem idegen nekünk, de ez egyszerűen egy antiszemita retorika. És a zsidó közösséghez tartozó sok magyart egyszerűen ez zavar, de nem csak Magyarországon, hanem más országokban is - véli
Heinz K. Becker. /Európai Néppárt/
hirtv.hu/hirtvkulfold/kiakadtak-szijjarton-az-europai-neppart-kepviseloi-2460269

:(

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 06:27:57

@kék madár:

Mi a konkrét kérdésed?

Én lennék a hibás, hogy itt fontos hozzászólásokat töröl a moderátor? Meg fox lepődni: nem én vagyok a moderátor...

kék madár 2018.04.27. 07:44:41

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Ja ertem, akkor itt is ugyanolyan alpari modon szoktal rolam irni, mint a digger blogon csak itt nem engedik be?
A valaszom lenyege az volt, hogy megint hulyesegeket irsz, hogy Magyarorszagon nem ehezik senki. Ez szimplan hazugsag

DieNanny CH 2018.04.27. 08:34:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Mészáros és társai hasznosak, mert növelik a belföldi tőkearányt.

A lakosság érdeke az, hogy jobban éljen."

Na, látod, itt van a bibi. Ha Mo-on minden, de minden! 100%-ban magyar kézben lenne, a lakosság 90%-a ettől még nem élne jobban. Mert a magyar oligarchák a profitjukat szintén nem az országba tartják, fejlesztésre, hanem luxus-táskát vásárolnak vagy külföldi offshore-számlára megy a pénzük.
Érted?

Herr Géza 2018.04.27. 08:41:17

@Virago_1000: Ennek a két mondatnak fussál neki még egyszer pajtás. De előtte vedd be a gyógyszereidet.

Herr Géza 2018.04.27. 08:45:26

@Herr Géza: Na jó, legyen 4 mondat... :D

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 09:27:45

@DieNanny CH:

Így igaz. ÖNMAGÁBAN nem elegendő a hazai tulajdon, de nélküle meg eleve leheteten a cél elérése.

kék madár 2018.04.27. 10:07:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: te mondd, el tudsz olvasni es ertelmezni egy mondatot? Mind a 10 milliio emberrel talalkoztal?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 10:49:04

@kék madár:

S te hány éhezővel találkoztál? Ezek hol, mikor, miért éheztek?

Olliék 2018.04.27. 12:11:47

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Javaslom egy tetszőleges településen felkeresni a család segítő központot. Ott pontos számot fogsz kapni,a helyi szegénységről,és hogy ki milyen segítségre szorul.
És ha azt mondod ez még akkor is hazugság, szólok hogy 7 évig voltam szociális segítő, és erősen ajánlott túlóraként a szoc. munkás asszisztense is.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 14:39:45

@Olliék:

S ki beszélt szegénységről? Senki. Éhezőkről beszéltünk.

Olliék 2018.04.27. 17:38:57

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Jaaa! Akik krízisben élnek. Értem. Akkor annak a lakosságra vetített százalékát kérd ki. Mert van. Ha nem hiszed,zacskóban élsz.

tanato 2018.04.27. 19:20:16

@Olliék: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Erről itt már évekkel ezelőtt sokat beszélgettünk.Létezik bizony éhezés nálunk,csak szerencsére nem afrikai típusú totális éhezés hanem minőségi:Csak tészta,zsír,szalonna,krumpli.Hús ..tejtermék,tojás,zöldség,gyümölcs,süti csoki nuku.Főleg tanulatlan nagycsaládosoknál ott is főleg a gyerekeknél.

kék madár 2018.04.27. 20:19:44

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: el tudtad olvasni azt a mondatomat, hogy a rokonaim kozul is vannak akik eheznek?

2018.04.27. 20:54:47

@kék madár:

"a rokonaim kozul is vannak akik eheznek?"

Definiálnád, hogy szerinted mit jelent az, ha valaki éhezik?

kék madár 2018.04.27. 21:59:03

az@Nagy kámpics: azt, hogy ehes mert nincs mit ennie.
Gyakran

2018.04.27. 22:37:06

@kék madár:

"azt, hogy ehes mert nincs mit ennie."

Nem kötözködni akarok, de tudnál kicsit pontosabb lenni?

Hogyan kell ezt elképzelni? Lesoványodott, beesett arcú, vitaminhiányos emberekről beszélünk? Ha igen, akkor (és elnézést, nem leegyszerűsíteni akarom a kérdést) miért nem veszel nekik enni te?

A ksh egyébként számol ilyen létminimum-követelményeket, ugye, most egy 2014-es adatot találtam, azt mondja:

"A létminimum élelmiszerkosarának tartalma közepes fizikai igénybevétel mellett fedezi a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet, 2400 kcal optimális kalóriaérték mellett.

2014-ben egy főre havi 23 954 forint volt az élelmiszerkosár értéke (azaz napi szűk 800 forint)"

Azt állítod, hogy a rokonaid körében ennél kevesebbet tudnak élelemre költeni (sőt, ha nem is csak ritkán éhesek, hanem gyakran, akkor ennél lényegesen kevesebbet)?

kék madár 2018.04.28. 05:33:56

@Nagy kámpics:
1) amikor tudom, hogy eheznek, termeszetesen tamogatom oket.
De szegyellik es letagadjak, es ezert nem olyan egyszeru megtudnom, tobbnyire lebuknak. Sokszor a villanyszamlara kernek penzt, onnan tudom, hogy akkor mar ennivalora sincs. Ha nem baj, nem szeretnem leirni a kulsejuket, dehat persze hogy sovanyak.
2) Egy szocilogus jobban hozza tud ehhez szolni, de aki havi 120 ezerbol tart el 2-3-4 gyereket, rezsit, munkabajaras koltsegeit, amellett nem fog eleg maradni ennivalora a honap utolso heteben. Egy baratom az Oltalomnal dolgozik, o is tud horrorsztorikat.
3) Foleg a videken, nagyon jellemzo a nyomor, nem kell Pesttol messzire menni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.28. 07:51:55

@tanato:

Azaz nem éhezés, hanem rossz minőségű táplálkozás. Aminek az aránya viszont SOKKAL nagyobb, mint amit az Eurostat állít.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.28. 08:16:51

@fanyűvő flúg misu:

Brüsszel retteg. A kelet-európai tagállamok tömbje immár sziklaszilárd fal a brüsszeli plutokrácia számára. Plusz, sikerült a nyugatot megosztanunk.

2018.04.28. 13:26:21

@kék madár:

Nézd, nem akartam érzéketlen lenni.

Nagyon szkeptikus vagyok mindig, amikor a mo-i éhezés előjön, mert sokszor alapoznak olyan cikkekre, amelyek szerint mo-on minden negyedik ember éhezik (az usában meg mittomén, minden hatodik). Akik ezeket a cikkeket írják, azok vagy nem értik a szót, vagy a kutatást, amit összefoglalni próbálnak, vagy (sokkal inkább) szándékosan hamisítanak.

Horrorsztorik _nyilván_ vannak, és sajnálom, ha a te rokonaid pont érintettek.

Ezzel együtt az a típusú nyomor, hogy nincs mit enni, azért egyáltalán nem jellemző mo-on.

Vannak egyébként élelmiszersegélyező szervezetek, gondolom, már tájékozottak vagytok az ügyben, de ha mégsem, akkor érdemes.

Ja, bircával meg ne foglalkozz, semmiféle hozadéka nincsen.

DieNanny CH 2018.04.28. 13:47:05

@Nagy kámpics:

De, ahogy kékmadár is írta, aki valóban rászorul az szégyell kérni. Mikor anyukám a bölcsiben dolgozott, ő is tudott olyanról, akire rá kellett tukmálni a segélyt.

2018.04.28. 13:57:26

@DieNanny CH:

Igen, ez a jelenség biztosan létezik. :-/

kék madár 2018.04.28. 17:21:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
a kerdesed vicces vagy komoly akart lenni? Azt nem kerdezem meg, hogy aljas-e, mert mashogy nem lehet ertelmezni. Ha valaki remdszeresen ehezik, mert nincs penze, az nem FOGYOKURAZIK

kék madár 2018.04.28. 17:29:29

@Nagy kámpics: megertem, nem is azt allitom, hogy ehenhalas szelen allnak, inkabb nyomorognak, ami nagyobb meretu jelenseg.
Egyebkent amikor gyerek voltam en is sokszor maradtam ehes, Nem neveznem ehezesnek, de a napi ketszeri eves nem volt idealis.
Birca a digger blogon egeszen mas hangot ut meg, erdekes "jelenseg". A kiposztolt fotoi alapjan ertheto, hogy fogalma sincs az ehezesrol, de azert ennel tobb emberseg szorulhatna bele.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.28. 18:27:40

@kék madár:

Mivel tisztáztuk, hogy Mo-on nincsenek éhezők, így aki mégis éhezik, az bizonyára fogyókúrázik.

kék madár 2018.04.28. 19:52:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: 'tisztaztuk"?
soha sem tisztaztuk, pont az ellenkezojet bizonyitottuk be. Rohamosan romlik az allapotod.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.29. 09:17:09

@kék madár:

Vicces vagy, Miután kiderült, hogt nincs igazad, elkezdesz csúsztatni. Náalm ez nem fog működni...

kék madár 2018.04.29. 20:16:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
1. hol derult ki? Pont az ellenkezoje derult ki. A te logikad egy 4 eves gyerek szintjen van.
2. hol csusztattam?
Nem gondolom, hogy valaszolni fogsz, sose szoktal, amikor tenyekrol van szo, csak gyavan eltunsz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 08:19:15

@kék madár:

Lásd: "éhező" és "szegény" keverése, majd "nem is azt allitom, hogy ehenhalas szelen allna", stb. Azaz a végén ugyanazt mondtad, amit én a legelején, de mégis kötekedsz.

kék madár 2018.04.30. 18:46:11

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Megint csusztatsz, nem kevertem semmit
ezt irtad:
maxval bircaman szeredőci szürke proletár · www.bircahang.org 2018.04.25. 09:57:21
"Márpedig éhezés nincs az 1-4. csoportban."
Mire en leirtam, hogy van ehezes, onnan tudom, hogy ismerek embereket akik gyakrak eheznek.
Te SEM azt irtad, hogy
"Márpedig EHENHALAS nincs az 1-4. csoportban"
es en sem azt bizonyitottam, hogy van, hanem EHEZESrol beszeltem. Kovetkezetesen, veled ellentetben.
Be tudod bizonyitani, hogy NINCS ehezes Magyarorszagon? Pl. hogy az en ismeroseim, rokonaim nem eheznek, csak fogyokuraznak.
??????
Probalj meg arra hivatkozni, amit leirtam, bar ahogy latom, azt se hasznalod fel korrekten, hanem csusztatsz vele. Talan sikerulni fog.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 21:32:36

@kék madár:

Leírtam: Mo-on van sok szegény, sőt mélyszegény is, ezek együtt a lakosság TÖBB MINT felét teszik ki, azonban éhező nincs.

Aki azt állítja, hogy éhezik, az vagy önhibájából éhezik (pl. drogos) vagy hazudik.

kék madár 2018.04.30. 23:02:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
ertem, tehat en es a rokonaim es ismeroseim hazudnak, es te jobban tudod, hogy ok eheznek-e vagy nem, hazudnak, drogoznak vagy nem????
Plusz kerdes: ha szemelyesen talalkoznal velem, akkor is olyan bator lennel, hogy "szarhazi"-nak hivnal engem ahogy a digger blogon tetted? Oszinten kivancsi vagyok.

Olliék 2018.05.01. 07:42:09

@tanato: Pontosan. Minden ország és régió másként definiálja az éhezést.
Amikor beütött nálunk is a szar (2009-deviza) mi is ezeket az alap éleliszereket tudtuk megvenni. Hogy szegények voltunk? Nem. Az élezkörülményeink változtak, és vele mi is. Irány a maszek világ.
De egy eleve szegény család,ahol generációs betegség a napról napra élés lásd krumpli,t3szta stb..., jön egy tartós betegség,halál, na ők mit tegyenek?
Senki nem lehet hibás,mert a társadalom peremére születik. De hagyni,hogy ott is maradjon? Most lehet durva lesz amit írok, de ezeket az embereket szocializálni kell, megtanítani őket az életre. Hiszen sosem volt előttük egyetlen pozitív,követni való példa sem.
Kampányok idején is tésztát ( na nem durumot ám) lisztet ( na nem teljes kiőrlésűt) visznek, hanem pont azt,ami a legolcsóbb.
A Nav is olyan hülye,hogy mutogatni kell. A hamis ruhákat cipőket bedarálja, pedig lenne helye.
És most a tényleg szegényekről beszélek, akik ugyan ezt az életet fogják örökíteni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 07:48:47

@kék madár:

Személyesen találkozni egy anoním nikkel képtelenség... ezt te is tudod.

Én mindig mindenhol bátor vagyok, sehol se mondok mást.

A valós életben a legritkábbb esetben szoktam embereket szidni. Tudod, a valós ember mindig más, mint az anoním nikk. Sok esetben eleve nem is az van a nikk mögött, aminek az magát állítja,

Állítólagos rokonaid mit mondanak és mit hisznek, ez mind csupa lényegtelen és bizonyíthatatlan kérdés. Ha azt mondják, hogy önhibájukon kívül éheznek, akkor szimplán hazudnak.

kék madár 2018.05.01. 08:15:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Személyesen találkozni egy anoním nikkel képtelenség... ezt te is tudod."
Igen a hataratkelos talalkozok, amikre az itt kommentelok szoktak elmenni sorozni nem is tortentek meg, a digger se volt ott, csak elkepzelte es a beszamoloi a talalkozokrol is tomeny hazugsag volt. Az ott keszult kepek is hamisitvanyok, hiszen mint tudjuk anonim nikkel talalkozni akkora keptelenseg mint megelozni a fenyt. $%^&^& (itt most uvoltottem, es majdnem megutott a guta, es Tolgy komanak ettol majdnem mosoly fakad az arcara).

De a lenyeg, hogy akkor csak igy nevtelenul mersz leszarhazizni masokat, meg ketsegbe vonod, hogy mi van a nikk mogott, en pl lehet, hogy kondenzcsik vagyok.

"Állítólagos rokonaid mit mondanak és mit hisznek, ez mind csupa lényegtelen és bizonyíthatatlan kérdés. Ha azt mondják, hogy önhibájukon kívül éheznek, akkor szimplán hazudnak."

Nem, nem bizonyithatatlan, mivel leteznek, Az az allitasod, hgy hazudak meg egyenesen rohej, azonkivul, hogy suttyu parasztsag, hat honnan a fraszbol tudhatnad, hogy hazudnak.

A "bizonyitasi eljarasaid" es logikad (hianyaba) egy papucsallatka es elvorosodne, egyetlen szavad mogott sincs semmi tartalom, eszerv, csak a tokeletesen zagyva "okfejtesed" vagy kepes ismetelgetni, hogy Magyarorszagon nincs ehezes, mert aki azt allitja az hazudik. Lehetett volna par epkezlab es vitathato erved is, de arra nem voltal kepes, a vita (bizonyitas, erveles, cafolat, indukcio, dedukcio, dialogus, kommunikacio) alapveto elemirol sincs fogalmad, amikor veled "vitatkozom", mindig ketsegeim tamadnak, hogy ha az emberiseg teged ki tudott termelni, van-e meg remeny. Na mehetsz csamcsogni a diggerblogra, en ezzel a temaval nem foglakozom tovabb

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 08:51:09

@kék madár:

Aki anoním nikkel kommentel, az lehet bárki.

Szóval a lényeg: tisztáztuk, hogy szerinted sincs Mo-on éhezés.

tanato 2018.05.01. 11:20:53

@Olliék: Jogos, a NAV tényleg hülye a megsemmisítéssel.Meg a másik is hogy ételosztáskor az olcsót osztjákGondolom úgy vannak vele nekik az is jó.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása