oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 29. 06:30,  A bűn csodálatos városa 66 komment

2018. március 29. 06:30 Határátkelő

A bűn csodálatos városa

A mai posztban Franciaországba látogatunk, azon belül is a második legnagyobb városba. Itt játszódtak a Taxi című filmek és ugyan nem a legjobb a híre, de Zoli írását olvasva erős kedvem támadt ellátogatni ide.

1_173.jpg

„A mostani posztban - amely egy dél-franciaországi régióról szóló posztsorozat kezdő nyitánya - egy olyan városról fogok írni, ahol volt szerencsénk két évet lakni. Szeretnék a városban és közvetlen környékén látható szépségekről - hasznosnak vélt információkkal megspékelve - kicsit bővebben szólni a teljesség igénye nélkül.

Hja, hogy még nem említettem melyik városról lesz szó. Oh, pardon! Franciaországban járunk, s annak is a második legnagyobb városában, melyet nagyjából Krisztus előtt 600 évvel alapítottak az ókori görögök, de később a rómaiak is jól ismerték.

Híres futballklubjukat csak kékeknek nevezik és nem is olyan régen a magyar szurkolóktól volt hangos a belváros, amint a híres és immár felújított stadion (Stade Vélodrome) felé vonultak.

Nyáron gyakran hűsít, de télen már nem szívesen látott vendég: ez nem más, mint a híres Misztrál (Le Mistral), amely sokszor oly könnyedén szalad le a Rhône-völgyén egészen a Földközi-tengerig és sűvít keresztül a városon, mintha az nem lenne más, csak egy rozoga lécekből összetákolt, foghíjas öreg pajta.

Még egy kis segítség. 2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa címmel büszkélkedhetett, továbbá itt forgatták és játszódtak a Taxi című francia filmek, s itt van If vára. Neves festők (pl. Renoir, Cézanne vagy Signac) rendszeresen látogatták, valamint a francia nemzeti himnusz szülőhelye.

2_138.jpgSignac festménye a város ikonikus pontját ábrázolja

A város említése sokaknál egybeforrhat a bűnözéssel és a Rejtő-regények rosszarcú figuráival - hozzáteszem, hogy nem is annyira alaptalanul -, azonban ez ne szegje kedvünket abban, hogy ellátogassunk ebbe a színes, egzotikus nemzetek szülötteinek olvasztótégelyeként szolgáló és rengeteg szépséget rejtő dél-francia nagyvárosba, Európa déli kapujába, Marseille-be!

Mesdames et Messieurs! Bon voyage!

Közlekedés

Marseille hatalmas kikötővel rendelkezik azonban a legtöbb turista jellemzően nem hajóval érkezik a városba. Ugyan vannak rendszeres kompjáratok pl. Algériába, valamint hatalmas óceánjárók is gyakran teszik itt tiszteletüket, de legtöbben repülővel próbálják meg bevenni a Provance-Alpes-Côte d'Azur (PACA) régió legnagyobb városát.

A reptérről többféleképpen bejuthatunk a városba. Valószínűleg a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás, ha  buszra szállunk. A terminálból kijövet jobbra fordulva eljutunk a buszmegállóba, ahonnan nem csak Marseille-be, de Aix-en-Provence-ba is indulnak járatok.

3_124.jpgEzzel hamar bejuthatunk a városba (kép innen)

Nagyjából 15 percenként indulnak a buszok és fél órányi út, valamint 8.30€ (oda-vissza 13.40€) leperkálása után Marseille központi vasút- és buszállomásán (Gare Saint Charles) találjuk magunkat. Ha valaki vasúttal jön - nem meglepő módon -  szintén ide érkezik meg.

A vasútállomás érdekessége - eltekintve a csarnokban lévő élő fáktól, a zongorától, melyet bárki ingyen használhat és a gépfegyveres francia katonáktól -, hogy egy dombon helyezkedik el a város szívében, s a csarnok kapuján kilépve elénk tárul a nyüzsgő város sík látképe, melyet a város keleti oldalát határoló Les Calanques nemzeti park mészkőhegyeinek vonulata, valamint a város talán leghíresebb templomának (Notre-Dame de la Garde) sziluettje tör meg.

4_89.jpgAz állomás teraszáról kilépve ez fogad bennünket

A csarnokból egy hosszú mozgólépcső segítségével juthatunk le a metróállomásig, ahol a város két metróvonala (kék (M1) és piros (M2)) találkozik. A metrók sűrűn közlekednek és a leggyorsabb módja annak, hogy relatíve nagy távolságokat tegyünk meg. A földfelszíni közlekedés szerves része a három villamosvonal (T1, T2 és T3) valamint a rengeteg, egész Marseille-t behálózó buszjáratok.

Az öreg kikö(Vieux Port)

Ha valaki Marseille-be utazik, akkor szinte biztos, hogy az első helyek egyike, amelyet meg fog látogatni az az öreg kikötő (Vieux Port) lesz. Ez a város kiindulópontja, találkozók helyszíne és innen futnak ki a nyílt vízre a hajók, melyekkel eljuthatunk pl. az If várához is.

5_65.jpgAz öreg kiköa halpiaccal

A kék metró (M1) áll meg itt, s amint kilépünk a metrószerelvényekből azonnal megbizonyosodhatunk arról, hogy jó helyen szálltunk le. Honnan?

Egyrészről a kocsikból kiáradó és magával ragadó tömeg jelenlétéből, másfelől pedig az orrunkat azonnal megcsapó, mással nehezen összetéveszthető tömény halszagból, mely a tenger sós, párás levegőjével elegyedve a kikötővárosok elengedhetetlen kelléke.

Nem, nem árulnak halat a metróban. Arról van szó, hogy minden hajnalban/reggel a tengerről befutó apró halászbárkák itt szabadulnak meg némán tátogó terheiktől egy apró halpiac keretein belül. A frissen kihalászott tengeri herkentyűk széles választéka várja a környező éttermek séfjeit és a halételek kedvelőit.

6_47.jpg

Érdemes megtekinteni, mert olyan teremtményeket pillanthatunk meg testközelből, amelyek láttán talán maga David Attenborough is elismerően csettintene egyet.

Az öreg kikötő körül számtalan étterem, bár és kávézó várja, hogy a mediterrán napsütéstől és sós levegőtől "megcsapott" turisták megpihenjenek. A kikötőt kényelmesen körbe lehet sétálni, s érdemes erre időt szánni.

Az U-alakú kikötő mindkét végében egy-egy XIV. Lajos által építtetett erőd található: a Fort Saint-Nicolas (keleti oldal) és a Fort Saint-Jean (nyugati oldal).

7_39.jpgA Saint-Nicolas erőd

Az erődök építésének célja nem a város védelme volt, hanem az, hogy féken tartsák a helyi rebelliseket. Ennél fogva az ágyúk nem a tenger felé fordultak, hanem a város felé. A két erődítményt annak idején egy híd kötötte össze, azonban erről ma már csak emléktáblák adnak tanúbizonyságot.

8_36.jpgA Saint-Jean erőd

A nyugati oldalon fekvő Saint-Jean erődben több érdekesség is található és teljesen ingyenes be lehet menni. Arra készüljünk, hogy a bejáratnál meg kell mutatni a táskánkat és amit veszélyesnek gondolnak azt elveszik, de kifelé menet visszakapjuk.

Az erőd belsejét érdemes körbejárni, mert a mediterrán fűszereket és virágokat bemutató konyhakertek, a napozóágyak és a történelem lenyomatát őrző falak és folyosók közötti séták igazán különlegessé tehetik napunkat.

9_28.jpg

Az már csak hab a tortán, hogy hihetetlen szép kilátásban lehet részünk: az egyik oldalon az azúrkék Földközi-tenger hullámait figyelhetjük meg és a közöttük lavírozó hajókat, míg a másik oldalon az öreg kikötőre pillanthatunk vissza, s megdöbbenve láthatjuk miként nyújt menedéket ez az apró öböl több száz vitorlásnak.

10_25.jpgVisszapillantás az öreg kiköre a Saint-Jean erődből 

A citadellából egy rövid hídon átsétálva az Európai és Mediterrán Népek Múzeumába juthatunk (a múzeum maga már nem ingyenes), melynek legfelső szintjén nyugágyak és székek várják a semmittevést választó embereket. A múzeum külső burkolata talán egy tengeri szivacsra emlékeztető betonszerkezet, amely a napfényt és szelet beengedi a belsőbb terekbe.

11_21.jpgA múzeum és a Saint-Jean erőd (háttérben a katedrális)

Les Palais du Pharo. Természetesen nem csak az öreg kikötud érdekességekkel szolgálni, hanem a környező részek is. Ilyen például az egyszerűen csak Le Pharónak hívott hely, amelyet a Saint-Nicolas erődtől nem messze lehet megtalálni. Megpróbálhatunk busszal jönni (82, 82S, 83), de sokszor úgy be van dugulva az út, hogy lehet gyalogosan hamarabb ott vagyunk, mint a busz.

12_21.jpg

Ez egy kisebb park, amelyben több egyetemi illetve egy konferencia helyszínéül szolgáló hatalmas épület van. Érdemes körbesétálni az épületet, mert csodálatos panorámában lehet részünk: az öreg kikötőtől kezdve a szemben lévő másik erődön át, egészen a nyílt tengerig kedvünkre nézelődhetünk. 

A Szent-Vikor apátság (Abbay Saint Victor de Marseille)

Még mindig ugyanazon az oldalon maradva - egy utcával beljebb és párhuzamosan a régi kikötővel - szerintem az egyik legérdekesebb és (Európában az egyik) legöregebb katolikus vallási helyszínre juthatunk. Kívülről nézve egy masszív, homokszínű erődnek tűnik, s a nyers erőt sugárzó puritánsága a meglepően langyos levegőjű bensőjében sem kopik el.

13_18.jpgEz nem erőd, hanem egy apátság

Az oltár felőli oldalt érdemes kicsit jobban szemügyre venni, hiszen az oltár mindkét oldalán - üvegvitrinek mögött - régi szentek és magasrangú egyházi vezetők csont- és koponyadarabjai tekinthetőek meg, jó pár aranyékszer kíséretében.

A templomi részben a mai napig tartanak esküvőket és istentiszteleteket. A templom alatt húzódó kripta szerintem kihagyhatatlan. A mindössze 2 eurónyi díj ellenében olyan hihetetlen régi időkről ránk maradt dolgokat nézhetünk és tapinthatunk meg, amelyek valóban ritkaságszámba mennek.

14_17.jpgPuritán, román-stílusú belső

A II.-III. századi, meglepően kidolgozott márványszarkofágok; a kripta közepén lévő sír, melynek súlyos betonlapja alatt két mártír földi maradványai vannak; a Szt. Lazarus apró kápolnája, s annak falában a korabeli munkások vésőjének lenyomata; a Szt. András kápolna, amelyben az apostol keresztrefeszítését ábrázoló kép emlékeztet minket az András-kereszt eredetére, mind-mind hatalmas élményekkel gazdagíthatják bensőnk tárházát.

Az apátságból kilépve - egy nagy kontrasztot teremtve - újra a meleg, napsütötte mediterrán levegőn találjuk magunkat, s a város zúgása talán most egy kicsit jobban feltűnik.

Az óros (Le Panier)

Visszatérve az öreg kikötő másik oldalára, a XVII. században épült barokk stílusú városháza (Hôtel de Ville) és különös szobrok mellett elhaladva, a víztől eltávolodva egyre közelebb jutunk a marseille-i óvároshoz.

15_17.jpgA marseille-i városháza

Az Eglise des Accoules tornyát természetes iránytűként használva biztosak lehetünk benne, hogy nem tévesztjük el az óvárosba vezető, a házak közöt szégyenlősen megbújó lépcsők egyikét.

16_13.jpgAz iránytűként szolgáló templomtorony

A templom mellett elhaladva rögtön egy apró, autentikus szappanboltban találjuk magunkat, ahol a kézzel készített illatos szappanok (a környék híres a szappangyártásról) mellett a marseille-i sör (La Cagole) is kapható. Természetesen rengeteg irányban el lehet indulni az apró, már-már síkátorszerű utcákban.

Érdemes a lépcső folytatásaként funkcionáló Montée des Accoules utcában tovább sétálni, majd az első adandó alkalommal élesen, kissé visszakanyarodva jobbra fordulni, hogy rátérjünk a Malmok utcájára (Rue des Moulins), amely az apró Malmok-terére (Place des Moulins) segíti utunkat.

17_13.jpgA baloldali lépcsősor vezet a Malmok-terére

A malmok közül mára csupán egy-kettő maradt fent, sőt eme építményeknek is csupán a torzója. Azonban ettől függetlenül érdemes bekukkantanunk erre a kis térre, mert a mediterrán színekben pompázó, zsalus és virágládás házak látványa kárpotólhat minket a malmok hiányáért.

A térről kivezető, turisták által fényesre és igen csúszósra koptatott lépcsők egyenesen a Rue de Panier-re visznek. Az utcácska az óváros ütőere, ahol a rengeteg apró vendéglő, bolt és miniatűr művészeti telephelyek sokszínűsége keveredik az ódon falak történelmi bájával.

18_13.jpgTipikus óvárosi utcakép

Érdemes itt elidőznünk és a jobbra-balra nyíló mellékutcácskákba benéznünk. A Rue de Panier elhagyása után engedjük, hogy a Rue de l'Évêché és a Rue Four du Chapitre utcák kivezessenek minket egy térre, ahol megpillanthatjuk Marseille katedrálisát.

A Cathédrale Saint-Marie-Majeure de Marseille-t (vagy rövidebben Cathédral de la Major) a IV. században alapították, majd a XI-XII. században kibővítették, s végül a XIX. század második felében teljesen újjáépítették. A katedrális mellett még fellelhető az eredeti épület egy darabja.

19_13.jpg

Kis kitérő. Marseille legöregebb, épségben fennmaradt háza nincs messze az óvárostól. A Hôtel de Cabre a II. kerületben, a Grand Rue és Rue Bonneterie utcák találkozásánál van. A XVI. századi ház érdekessége, hogy amikor a negyedet felújították, akkor az egész házat felemelték és 90 fokkal elfordították, hogy a tervezett városképhez idomuljon.

20_10.jpgMarseille legöregebb háza (kép innen)

A Notre-Dame de la Garde bazilika

A város ikonikus pontja - amely egy 150 méter magas mészkődombon fekszik, s egy ókori erőd alapjaira lett felépítve - Marseille talán legtöbbet látogatott része. Az öreg kikötőtől a 60-as busszal vagy a városnéző kisvonattal (Le petit train de Marseille) juthatunk fel, de a sportosabbak gyalog is nekivághatnak a VI. és VII. kerület határán nyugvó domb meghódításának.

21_10.jpg

A bazilika két fő részre bontható: az alsó, román-stílusú részen kripták helyezkednek el, míg feljebb a neo-bizánci stílusban épült templom található. A felső rész belsejét érdekes mozaik-képek díszítik, azonban láthatunk nem szokványos elemeket is.

Ilyenek a templom két oldalsó falán függő festmények, melyek leginkább hajókat ábrázolnak, vagy a katonai háborús kitüntetések. Azonban számomra a legfurcsább dolgokért felfelé kellett néznem. A mennyezetről ugyanis különböző osztálybesorolású hajók és repülők makettjei lógnak lefelé.

22_9.jpgMakettek és mozaikok

A bazilika mellett találhatunk - természetesen - egy ajándékboltot, ahol vallással összefüggő relikviákat vásárolhatunk - Isten fizesse meg. Ebben az épületben működik egy francia-földön híres étterem, amelyet apácák üzemeltetnek. Az ár és a fogadtatás barátságos, készüljünk arra, hogy nehéz lesz szabad asztalt találni.

23_10.jpg

Az egész bazilikát körbe lehet sétálni, amely amúgy erősen javallott. Innen fentről ugyanis teljes körpanorámát élvezhetünk.

Egyik oldalon az alattunk zúgó és lüktető város a déli vidékekre jellemző lustasággal teríti be a környező hegyek által határolt sík földet, s hagyja, hogy a másik oldalon a csillogó Földközi-tenger időtlen ostroma alakítsa partvonalát, miközben a tenger sós levegője betelepszik a városba egészen addig, amíg az Alpok masszív tömbjén gellert kapó Misztrál ki nem söpri onnan.

24_8.jpgMarseille jelképe

Kultúra

Akik inkább a művelődést választják, azoknak sem kell aggódniuk, hiszen van miből válogatni.

Palais Longchamp. Máris kezdeném Marseille egyik szintén meghatározó épületével, amely rögtön kettő múzeumot is magába kebelezett. A tágas Longchamp parkban (Parc Longchamp) megbújó Palais Longchamp XIX. századi épülete a marseille-i csatornarendszer építésének állít emléket.

Az épület három fő részre bontható: a víz kastélya (Château d'eau), valamint a keleti- és nyugati szárnyak, amelyek a Szépművészeti (Musée de Beaux-Arts) illeve a Természettudományi Múzeumnak (Musée d'Histoire Naturelle) adnak otthont.

25_10.jpg

Megközelítése többféle módon lehetséges: a T2-es villamossal, a kék (M1) metróval vagy buszokkal (42, 42T, 81). Amennyiban metróval érkezünk, akkor a föld alól előbukkanva, a park egyik bejáratánal rögtön be is tévedünk az állatkertbe (Jardin Zoologique). Itt az állatok szabadon vannak, bárki közel merészkedhet hozzájuk, de etetni nem érdemes őket.

Nem kell attól tartani, hogy megtámadnának bárkit is az itt lévő állatok. Az ok roppant egyszerű: nem sok olyan esetről van tudomásunk, ahol műanyagból készült kettő- vagy négylábúak nekirontanának a közönségnek. A plasztik emlősök, madarak és hűllők pusztán emléket állítanak az 1987-ben pénzügyi okok miatt bezárt állatkertnek.

26_10.jpg

A szelíd, fröccsöntött pillanatba zárt állatok mellett elhaladva, egy kis lépcsőzés után a Palais Longchamp "mögött" találjuk magunkat, ahol egy virágokból és növényekből kialakított allé vezet minket az épülethez.

Apró kis mellékszál: a park tőszomszédságában található a régi marseille-i obszervatórium (Observatoire de Marseille), ahol napjainkban is tartanak ismeretterjesztő előadásokat.

A Longchamp "elölről" nézve igen impozáns látványt nyújt: az épület előtti szökőkútrendszer a különböző színekben pompázó virágok és nővények széles ölelésében hálás fotóstéma és a lelkünk egészségének sem tesz rosszat.

27_10.jpg

Musée d'Histoire de Marseille. A Marseille történelmét bemutató múzeumba és annak szerves részét képező kertbe (Jardin des Vestiges) nem egyértelmű a bejutás. Az ókori görög és római korok ránk maradt hírvivőihez ugyanis egy bevásárlóközponton át vezet az út, amely az öreg kikötőtől nem messze található.

A központ alapjának ásásakor kerültek napvilágra a letűnt korok maradványai. A múzeum talán legnagyobb becsben tartott darabja egy II. századi hajó törzse, amely a világ legjobb állapotában ránk maradt ilyen jellegű darabja.

28_9.jpg

Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée. Az egyszer már említett Európai és Mediterrán Népek Múzeuma a Saint-Jean erőd mellett található. A hatalmas (három szintes) és modern épület a modern kori Marseille egyik meghatározó pontja.

A múzeum egy kocka a kockában: a külső, szivacs-szerű betonburkolat mögött folyosók ölelik körbe a zárt, üvegből és acélból álló belső teret.

29_8.jpgKocka a kockában

Természetesen rengeteg más múzeum található még Marseille-ben, melyek közül kedvünkre és ízlésünknek megfelelően válogathatunk. Ezek az épületek a művelődésen túl kellemes hűsölőként szolgálhatnak a forró nyári napokon.

További lehetőség a közérzetünk javítására a városban fellelhető kisebb-nagyobb parkok. Eme zöld szigetek közül kiemelném a Borély-parkot (Parc Borély), amely magában rejt egy botanikus kertet és a ma már múzeumként üzemelő Borély-kastélyt (Château Borély), vagy éppen a fentebb említett Longchamp parkot.

A marseille-i operaház (L'Opéra de Marseille). A legkönnyebben gyalogosan tudjuk megközelíteni az öreg kikötőtől. Az eredeti, egykoron teniszpályára épült operaház a XVII. század második felében a bordeaux-i után a második volt Franciaországban.

A jelenlegi épület már a XX. század szülötte és olyan híres énekesek léptek fel - Franciaországban elsőként -, mint pl.  Plácido Domingo.

30_8.jpgAz operaház főbejárata (kép innen)

Az énekesek mellett voltak olyan híres darabok is, amelyeknek franciaországi ősbemutatójára itt került sor: ilyen a Hamlet vagy például az Aida.

Vallon de Auffes

Ha szeretnénk egy kicsit távolabbra menni a központi részektől, akkor tudom javasolni ezt a kis tradicionális halászöblöt, amelyet legkönnyebben a 83-as busszal tudunk megközelíteni. A buszról leszállva egy lépcsőn tudunk lemenni az apró színes halászházakhoz és a csónakokhoz.

31_10.jpg

A kis öböl egy viadukttal van elkülönítve a nyílt tengertől, s e védett zúgban elfogyaszthatunk egy kellemes ebédet vagy vacsorát az itt található éttermek egyikében. Eme kis gyöngyszem bájosságát azonban - sajnos - kissé elcsúfítják a háttérben kiemelkedő panelépületek. 

Strandok (Plages)

Ha Marseille és mediterrán klíma, akkor természetesen nem szabad elfeledkeznünk a strandokról sem. A városban és környékén rengeteg helyen merülhetünk bele a valószínűtlenül tiszta, azúrkék hűs habokba. Most csak a legnépszerűbb városi helyeket említem meg; a távolabbiakról vagy városon kívüliekről a következő posztban lesz szó.

Plage des Catalans. Ha az öreg kikötőtől délnek indulunk követve az utat, amely a tengerpart vonalát utánozva kanyarog, akkor ez a legelső és talán legkisebb homokos talajú strand. Ide a 81, 82 és 82S buszokkal tudunk eljutni, de arra számítsunk, hogy nem leszünk egyedül.

Mivel ez a legközelebbi strand a Vieaux Porthoz, ezért a napozó emberek négyzetméterenkénti száma elég nagy. Természetesen alapszabály, hogy nem visszük ki a legújabb laptopunkat és odafigyelünk a cuccainkra.

Plage du Prado. Talán a legnagyobb kiterjedésű strand Marseille-ben. Ide többféleképpen eljuthatunk: 83-as busszal az öreg kikötőtől vagy elmegyünk a piros metróval (M2) a Rond-Point du Prado megállóig (idáig kell jönni, ha a stadionba akarunk menni), majd onnan a 19-es és 83-as buszokat használhatjuk.

Bár itt is rengetegen vannak, a terület nagysága miatt a felületi sűrűség már nem olyan vészes. Itt vannak öltözőkabinok illetve zuhanyzók, továbbá életmentők is. A strand néha homokos néha pedig nagyon apró kavicsos. A strand mellett közvetlenül egy park található, amely meglehetősen felkapott a helyiek körében.

Ha városi strand, akkor ezt javasolnám, mert nagy, nincs olyan messze a várostól és rendelkezik az előbb említett létesítményekkel.

Plage de Bonneveine. Ez a Pradótól még kijjebb esik, s a 19-es és 47-es buszokkal juthatunk a közelébe.  Relatíve nagy és homokos tengerpart jellemzi, de ez már picit távolabb van a városközponttól.

Plage de la Point Rouge. Most már még jobban eltávolodtunk a várostól. Pici, ám közkedvelt strand. Kedveltsége talán abból (is) fakadhat, hogy a 19-es busz mellett, akár hajóval is megközelíthetjük, ráadásul ha van bérletünk, akkor az jó az idejövő hajóra. A hajó az öreg kikötőből indul kb. fél óránként és nagyjából 5 euró a jegy (ha nincs bérletünk).

Plage les Goudes és Callelongue. Ezek aztán annyira kiesnek, hogy turisták nem is igazán járnak ide (maximum a nagyon elszántak). A Marseille melletti Les Calanques nemzeti park szélénél vannak ezek a strandok. Az elsőhöz (les Goudes) még indulnak hajók az öreg kikötőből (kb. 8 euró a jegy), de a másodikhoz már nem.

Mindkettő megközelíthető busszal is: a 19-es busszal kell menni a végállomásig, majd ott át kell szállni a 20-as buszra. A Callelongue a 20-as busz végállomásánál található. Innen már egyébként kellemes kis túrákat eszközölhetünk a Les Calanques nemzeti parkba."

Ha szívesen olvasnátok még Zolitól, látogassatok el a blogjára! Hamarosan pedig jön a kifejezetten ínycsiklandó folytatás!

HÍRMONDÓ 

Ausztriai munkák a megújulás jegyében 

A Húsvét a megújulás időszaka, és mi más lehetne nagyobb megújulás, mint a külföldi munka? Ráadásul ma a lehető legközelebbi megoldást ajánljuk, hiszen ausztriai állások között keresgéltünk nektek. 

Na mi lesz pont egy év múlva? 

OK, egy év múlva pontosan 2019. március 29-e lesz. És minek a napja lesz az? A megoldás nem olyan bonyolult, pláne, ha eláruljuk, hogy rengeteg magyart érint így vagy úgy.

A munkanélküli magyar fiatalok harmada lelépne 

Egy nagy európai felmérés szerint tízből három munkanélküli magyar fiatal elmenne külföldre dolgozni, minden tizedik ráadásul akár Európán kívül is szívesen próbálkozna. 

 

Amerikába mennél tanulni? Itt egy szuper ösztöndíj! 

Sokan szeretnének az Egyesült Államokban tanulni, és erre elég jó esélyt kínál a Fulbright Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíj, amire május végéig lehet jelentkezni, szóval még senki nem maradt le semmiről.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Marseille Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8813785828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.03.29. 06:33:11

Szuper képek,jó hely.

Dikusz 2018.03.29. 06:54:20

Nagyon jó volt olvasni, egy remek útleírás, klassz fotókkal:)))

Könyvben kéne kiadni az írásait a posztolónak.

Hari Seldon 2 2018.03.29. 07:21:49

Nagyon jó részletes írás. A Longchamp állatkert jó geg. Sajnos, pont If váráról nincsenek képek, pedig az is hangulatos.

Azonban egy közismert félreértést kijavítanék. A himnusz nem Marseille-ben született, hanem úgy 1000 km-el (!) távolabb, Strasbourg-ban:

fr.m.wikipedia.org/wiki/La_Marseillaise

Hari Seldon 2 2018.03.29. 07:26:36

@Hari Seldon 2:
Itt az Angol link is:
en.m.wikipedia.org/wiki/La_Marseillaise

Az viszont igaz, hogy az itteni önkéntesek tették ismertté / népszerūvé Párizsban.

sörm 2018.03.29. 09:28:57

Jaj de jó volt, köszönjük!

puhacica 2018.03.29. 10:22:01

nahat, nem is tudtam, hogy Marseille ilyen szeretheto varos!

azt a hazelforditast megneztem volna.

Csodabogár 2018.03.29. 10:35:20

Remek poszt, ha nem lennék ilyen öreg, ellátogatnék még egyszer oda.

Emlékeimben él egy nagyszerü Corbusier épület, persze lehet, hogy csak rosszul emlékszem. Mintha a tengerparti útról láttam volna.
Itt a képen láttam az óriás kereket, természetesen a víz parton. Csak a mi városvezetésünk olyan balfácán, hogy egy ilyet a város közepén egy térre állít fel, a házak közé. A teret pedig tönkre teszi.

Csodabogár 2018.03.29. 10:39:13

@libslobsi fuszal: Zürichben egy hétig toltak egy nagyon öreg házat, az utca egyik oldaláról a másikra. Nagy bank akart építkezni az eredeti helyén. Ők fizették az áthelyezést.
De Pesten a Fő utcában a görög keleti templomot is odébb tolták, de az nagyon régen volt.

Dikusz 2018.03.29. 11:14:07

@Csodabogár: Ezt nem tudtam. Utánakerestem, mert én az Erzsébet-híd építésénél emlékeztem arra, hogy eltolták a Belvárosi-templomot. Nem jól tudtam, csak tervezték, szerencsére. Azért belinkelem a cikket, érdemes elolvasni, szó van benne arról a templomról is, amit említesz.

ludbriko.hu/%E2%80%9Etemplomtologatos-hany-templomot-toltak-el-budapesten/

adg 2018.03.29. 12:34:32

Magyarorszagnak, Budapestnek, vagy akarmelyik telepulesnek, csoportnak, cegnek barminek kizarolag hulye vezetoi vannak, barmikor, barmilyen szinuek is legyenek. De ez igaz minden egyes emberre is, kulon-kulon. Barki barmit csinal az szar, meg hulyeseg. Ha a kerek a teren van, akkor miert nincs a parton, tonkreteszi a teret. Ha a parton lenne, akkor azt tenne tonkre. Ha a pusztan lenne, akkor az lenne a baj. Uj epulet? Ronda, miert ide, tonkretesz, miert nem oda, miert ekkora. Stb. Miert nincs szeleromu? Van, de miert ott, tonkreteszi a panoramat. Miert a varosban van a futoverseny, miert erre megy a metro, miert ilyen szinu, soha semmi sem jo.

Virago_1000 2018.03.29. 13:24:30

tetszett az iras. Jo hely lenne, csak a biztonsagerzetem lenne melyponton, sok a migrans.

puhacica 2018.03.29. 13:30:37

@Csodabogár: volt regebben ezekrol az epuletmozgatasokrol egy sorozat, erdekes volt. de a legtobb hazat szetszedtek es mashol ujra osszeraktak, persze ezeket tobbszaz kilometerekre vittek.

Csodabogár 2018.03.29. 14:21:50

@adg: Nem kellene ahhoz okosnak lenni, csak praktikusnak. Az, hogy a Duna partjáról jobb a kilátás, mint egy teljesen zárt térről, ez elég evidens vagy neked nem?

Herr Géza 2018.03.29. 14:57:22

@Virago_1000: Hú b+, tudsz ám alakítani.... Ezzel most mit akartál mondani? Hogy Budapest biztonságosabb hely, mint Marseille? Tök meglepődtünk.
Mellesleg a Numbeo egy vicc, de ez téged ne zavarjon össze. Semmilyen “tudományos kutatás” nincs mögötte, szimplán egy senki által nem ellenőrzött önkéntes kérdőívkitöltés az alap. Budapest esetében ez 288 (!) fő! Ha én most genya akarok lenni, akkor 10 percen belül Bp. a világ legkriminálisabb városa lesz. Kb. 30-40 kérdőívkitöltés kell hozzá. Fogadjunk?

Herr Géza 2018.03.29. 15:07:01

@Herr Géza: Bocs, az a 288 valójában 280, nem mintha számítana... Oszt olvassuk már el a Budapestről szóló külföldi kommenteket is alatta. Nem lennék rá büszke. Még akkor sem, ha Marseille-hez képest jobban teljesítünk.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.03.29. 15:16:48

@Hari Seldon 2: Szia. Igen, félreérthetően fogalmaztam (újra). De köszönöm, hogy leírtad.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.03.29. 15:17:42

Örülök, hogy tetszett a poszt. Ha minden igaz, akkor hétfőn jön a következő poszt, amelyben még mindig Marseille-ben leszünk...

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.03.29. 15:19:57

@Hari Seldon 2: Szia. Ez egy déf-franciaországi poszt-sorozat első darabja volt. A következő poszt végén látni fogod, hogy mi mindenről fogok még írni. De annyit elmondhatok, hogy nem fogom kihagyni If várát :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.03.29. 15:39:39

@BOLYonGOeLET: "mi mindenről fogok még írni". Akkor jó, mert épp hiányoltam Marseille - és az írói képzelet - híres szülöttei közül Edmond Dantést. Hanem aki tényleg ott született és élt, az Napóleon menyasszonya, Désirée Clary, a későbbi svéd királyné.

Hari Seldon 2 2018.03.29. 15:43:02

@Herr Géza:
Hát a Hős utca környékére nem mernék bemenni, Marseille-ban meg vígan járkáltunk az 1.- 2. kerületben is. (Johanna akkor volt 2 éves)

adg 2018.03.29. 15:44:33

@Csodabogár: de, evidens. Es hova tenned, ahol van eleg hely, konnyen es biztonsagosan megkozelitheto, normalis kornyezetben lenne, ahol lehet varni, amig sorra kerulsz, nem egy betonplacc a Duna partjan, van parkolasi lehetoseg es tomegkozlekedes is, es a kilatas is jo, lehet latni a lenyeget rola? Legyen a kozelben azert mas is, pl meg lehessen inni egy sort, vagy valami, amig varsz, kis arnyek sem lenne rossz, ilyesmi.

Amugy a kerekrol latszik az osszes turistaslatvanyossag, a hidak, az orszaghaz, a var, stb.

Herr Géza 2018.03.29. 16:05:14

@Virago_1000: Ja, mivel Marseille értékelése 65 önkéntes kitöltésen alapul, még kisebb ráfordítással csinálom meg belőle a világ legbiztonságosabb városát. Hajrá Numbeo! :D

nyuszigonosz 2018.03.29. 16:08:18

A mai poszt nagyon jó és Jean-Claude Izzo Marseille trilógiáját juttatta az eszembe. :-) Jó, persze az azért egész más, és mégis nem annyira.

puhacica 2018.03.29. 16:08:34

@adg: dehogyis, a kerekrol csak a ter latszik, de legalabb arrol nem ronda, mert magat a kereket nem latod, ami elcsufitja :D

adg 2018.03.29. 16:15:23

@libslobsi fuszal: igy van, de ez legalabb forog, nem ugy, mint az idokerek. Tenyleg, az megvan meg? :D

Herr Géza 2018.03.29. 16:17:44

@Hari Seldon 2: Hááát, a Hős utca környékével önmagában nincs semmi gond... Az más kérdés, hogy “pénzespostásként” bizonyos házakba én is csak talpig fegyverben mernék bemenni. :D De különben csak egy iszonyúan lepukkant gettó az a pár háztömb. Még csak azt sem mondanám, hogy no-go zóna. Részemről max. annyi, hogy nem parkolnám le az autómat arrafelé éjszakára.... :D

puhacica 2018.03.29. 16:17:51

@adg: a homokoras? gondolom meg. na latod, az jo helyen van, a kutya se veszi eszre. :D

puhacica 2018.03.29. 16:19:24

@adg: es meg a felvonulasi ter is milyen szep, vetek lett volna elcsufitani :D

Herr Géza 2018.03.29. 16:29:59

@adg: Apropó, annak a keréknek is a Skoda gyártotta a tengelyét, merthogy a magyarok (is) síkhülyék hozzá? :)))
Majd Virgó úr megmondja.......

Latcho Rom 2018.03.29. 16:35:32

@Virago_1000: Ha megbukik gorbán mennek haza a magyar migrik..
Jo lesz kis virág?

Latcho Rom 2018.03.29. 16:35:35

Csudiszép képek, irás, koszonet!

Shanarey 2018.03.29. 16:52:46

@Herr Géza:

Ha van eszed, akkor nappal sem hagyod ott az autót.

Persze akad még pár hasonló hely Budapesten, de mennyivel jobb az ha a magyar sajtó bunkóbb (kormány propaganda) része külföldi városok és események okán migránsozhat. Épp tegnap olvastam egy olyant hogy vérbe borult Németország, mert hogy a migránsok késelik az embereket. Jót vigyorogtam rajta hogy bezzeg magyar honban echte magyarok teszik ugyanezt esténként, de az nem zavar senkit.

Demi78 2018.03.29. 17:31:43

Bocsanat, pontositok: a francia himnuszt, a La Marseillaise-t, Strasbourg-ban 1792-ben irta es szavalta el eloszor Robert de Lisle. Szoval nem Marseille-ben tortent.
Mielott tul strebernek kialtanatok ki, az allampolgarsagi vizsgara kellett megtanulnom. Persze a kerdezobiztosnak errol fogalma se volt, en vilagositottam fel errol, le is esett az alla.

Herr Géza 2018.03.29. 17:52:57

@Shanarey: Hát, jártam oda egy idöben, mert pont a Hös utcával szemben van egy jó reform-nagyker (asszonypajtás éppen ilyen reform/feng-shui/vega tripen volt :D), de egy pillanatig nem éreztem magam, vagy az autót „fenyegetve“, legalábbis nappal. Az az ominózus három (?) háztömb tényleg nagyon gáz, de maga a környezet semmivel nem különbözik Pest más hasonszörü környékétöl. Söt, a Százados úti (légvonalban mondjuk 500 m) lakótelep meg kimondottan amolyan szolíd kispolgári feeling.... :D
Jaja, azt tudjuk mind, hogy Merkel migránsai tisztafajú árják véréböl készült koktéllal indítják a napot. Ez a migráncskakaó. :)))))

Hari Seldon 2 2018.03.29. 18:04:09

@Demi78:
Igen, már írtam.
Furcsa, hogy az ország tök másik végében írták, és majdnem mindenki azt gondolja hogy marseille-i.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.03.29. 18:05:20

@Demi78: Szia. Igen koszi, mar fentebb irtam, hogy nem fogalmaztam pontosan. De koszi az eszrevetelt...

Hari Seldon 2 2018.03.29. 18:07:46

@Demi78:
Egyébként, hogy ment a vizsga? Nehéz kérdések voltak?

Golf2 2018.03.29. 18:46:19

@BOLYonGOeLET: Azért a plastik állatkert elég lehangoló lehet szerintem egyedülálló a világban.Miért nem hoznak állatokat?

Shanarey 2018.03.29. 18:56:31

@Golf2:

Talán azért, mert az állatkert, csak a látogatóknak pozitív élmény, az állatoknak nem igazán.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.03.29. 19:22:40

@Golf2: Hat jo kerdes. Azon az alapvetesen tul, hogy az allatkert onmagaban nem egy tul vidam hely az allatok szempontjabol, szerintem egyszeruen az erdeklodes hianya lehetett a gond.
Lehet a klima sem optimalis egyes peldanyoknak es egyszeruen tul koltseges es idoigenyes volt a fenntartasuk, illetve nem lehetett sok latogato.
Mondjuk egy mediterran varosban elsore elegge elkepzelhetonek tartom, hogy a turistak java resze inkabb a tengerpartert es strandokert megy.
A hely lakosok meg egyszeruen meguntak/kiszerettek belole...nem tudom. Egy ideig probaltak penzt belepumpalni, de aztan abbahagytak...

LiBerti 2018.03.29. 22:15:14

Van egy francia vicc, egy marseille-i lánytól hallottam:
- Mi Afrika legészakibb városa?
- Hát Marseille!
Sajnos a vicc nem alaptalan. A régi kikötő közvetlen környéke szép, de azon kívül szinte minden lepukkant és/vagy koszos. Ez valakinek talán vadromatikus ("ódon falak történelmi bája"), rám viszont nem tett túl jó benyomást. Dél-Franciaországban számtalan szebb hely van, pl. nem messze ott van mindjárt Cassis.

Kis ember 2018.03.29. 22:31:10

"A sportosabbak gyalog is nekivághatnak"
Hehehe, én biciklivel tettem:
vizizene.blog.hu/2017/06/05/2017_05_21_marseille

adg 2018.03.29. 22:45:23

@Csodabogár: nahat, ohne valasz? Pedig azt hittem csipobol mondod majd az evidens helyet a Dunaparton, amire ezek a butak nem jottek ra. (Illetve nem igaz, teljesen biztos voltam, hogy nem fogsz valaszolni.)

Errol beszeltek amugy, a legtobb ember sokkal okosabb es sokkal jobban tud mindent, mint azok, akik csinalnak is valamit. Es siman azt hiszik, hogy azok csak ugy veletlenszeruen, minden merlegeles nelkul csufitjak el a teret a kerekkel, pedig mennyivel jobb lenne akarhol mashol, bezzeg az angolok meg a franciak, ok bezzeg.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.03.29. 22:59:05

@LiBerti: Szia. Nyilvan teljesen szubjektiv, hogy kinek melyik resz vagy varos tetszik, illetve ki es milyen benyomasok alapjan itel meg varosokat.
Egyetertek, hogy Cassis gyonyoru. Amugy lesz rola posztom..pontosabban nem csak rola, de benne lesz Cassis is.

Hari Seldon 2 2018.03.30. 00:16:02

@BOLYonGOeLET:
Mondjuk Marseille nagy elõnye, hogy közlekedésileg jó helyen van. A francia tengerparti vidékekhez jó kiindulópont. TGV-vel Párizs csak 3 óra, és ott autót bérelve, könnyen el lehet menni sok helyre.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.30. 00:31:46

@Herr Géza: haha, kivancsisagkeppen en is megneztem ezt a Numbeo-t, hat tenyleg nem igazan egy reprezentativ felmeresnek mondhato :))) LA-re azt irja, "Safety walking alone during night": moderate...na most eloszor is, LA melyik reszerol van szo? mert mondjuk Skid Row-n meg nappal is eleg meresz dolog setalgatni, nemhogy sotetedes utan ;)

www.youtube.com/watch?v=98Wh1K1pT9Y

adg 2018.03.30. 01:32:08

@Zsuzsi65: szoval valojaban ez LA, valahogy a posztjaidban mindig rozsaszinre fested. :)

@Herr Géza: igy van, az egyetlen alkatresze, ami jo valamire. Bar gondolom, az is kicsit kisebb, vagy nagyobb, mint kellene lennie, nem eleg ilyen, meg tul olyan, szoval barki tudna jobbat esztergalni, csak epp nincs kedve. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.30. 03:49:38

@adg: "szoval valojaban ez LA, valahogy a posztjaidban mindig rozsaszinre fested. :)"

Haha hat azert az kicsit tulzas, hogy EZ (marmint Skid Row) = LA...ez kb. olyan lenne, mint azt mondani, hogy nyocker v. Kobanya Kispest sotet bugyrai = Budapest :)

Ugy mondanam, ez IS LA, mint ahogy minden nagyvarosnak vannak ilyen szegyenfoltjai..De teny, hogy a hajlektalanok egyre nagyobb problema LA-ben...most ide-oda megy a pingpongozas, hogy hova telepitsenek par 100 embert, akiket Santa Ana kornyekerol (ahol mar komoly egeszsegugyi problemat jelentettek ( pl. Hepatitis es hasonlok) pateroltak ki, miutan az ott lakok komoly presszurat fejtettek ki a varosvezetesre a lehetetlen allapotok miatt. Azt nem ertem viszont, miert nem lehet mondjuk egy kevesbe lakot teruleten egy jo nagy satortabort v. mobiparkot felallitani nekik...

adg 2018.03.30. 04:28:47

@Zsuzsi65: Nem, nem, mostmar lattuk a youtubon, hogy ilyen LA, pont. Ez van. :D

Komolyra fodiva, azert nem lehet kipaterolni oket valahova, mert ha csak egy nem kaukazusi, kereszteny heteroszexualis is van koztuk, akkor az sulyos kirekesztes lenne. Na jo, ez sem annyira komoly, de valamennyire.

Mondok egy peldat, en eldobtam a hajam tole. Remote aboriginal communityk. Epit a kormany hazakat a termeszeti nepeknek, mert az jar. Nehany evente ujra kell epiteni oket, mert nem lakhatnak olyan korulmenyek kozt, ahogy, hiszen az rasszizmus. Kepzeld el, mennyibe kerul hazakat epiteni olyan helyen, ahova ut sem megy, neha semmilyen ut, foldut sem. A multkor abbol volt botrany, hogy az egyik vallalkozo, aki rendszeresen konyhat epit nekik, amit igen hamar lepusztitanak, kitalalta, hogy rozsdamentes acelbol is meg tudja csinalni, mint az ettermekben, es az ugyan kicsit dragabb, de sokkal tartosabb, nehezebb szetverni, felgyujtani, stb. (Ezek borzaszto draga dolgok, mar csak a tavolsag miatt is.) Rabolintott a kormany, majd igen gyorsan marha nagy botrany lett, jottek a jogvedok, hogy ok is emberek haho, epitsenek nekik normalis konyhat. Vegul nem tudom, mi lett belole...

Na mindegy, kis kitero.

Nalatok olyan volt, talan nevadaban, arizonaban, nem emlekszem, valami sivatagos helyen, hogy a sheriff satortaborba rakta az elitelteket, es ebbol lett botrany, hogy hat ez embertelen. Hiaba vedekezett, hogy ugyanolyan tabor, mint amiben a katonak is laknak, az oke, de a bunozokkel szemben viszont ez embertelen banasmod.

gabors 2018.03.30. 04:46:28

@adg: "Nalatok olyan volt, talan nevadaban, arizonaban, nem emlekszem, valami sivatagos helyen, hogy a sheriff satortaborba rakta az elitelteket, es ebbol lett botrany, hogy hat ez embertelen. Hiaba vedekezett, hogy ugyanolyan tabor, mint amiben a katonak is laknak, az oke, de a bunozokkel szemben viszont ez embertelen banasmod. "

Arizona

annyira volt szabalytalan sok minden amit a sheriff Arpaio csinalt hogy el is iteltek letoltendore (nem csak sator tabor volt)... csak az elnok kegyelmet adott neki most meg indul szenatornak azt hiszem a Flake helyen (valszeg McCaine helye is hamarosan ures lesz ott)

csak szolok hogy a katonak bar satorban laktak pl Iraq-ban is DE LEGKONDIS (clima)-ak azok

Demi78 2018.03.30. 09:43:32

@Hari Seldon 2: allampolgarsagi vizsgahoz bemasolom, amit megosztottam az FB csoportban:
"Allampolgarsagi vizsga
Sziasztok, ha erdekel valakit, tegnap voltam az entretien de naturalisation-on. Kb egy ora elbeszelgetes. Nalunk, a Niort-i plateforme-on, a neten olvasott verengzos jury helyett egy baromi kedves 55 koruli no fogadott es vele kellett beszelgetni a tarsadalmi integralodasunkrol.
Volt kb 30 alapkerdes: milyen szinu a zaszlo, mi az allamforma, ki a miniszterelnok, milyen nagy varosokat ismerek, milyen francia kiralyt ismerek, hanyadik alkotmany van es miota, mikor volt az elso/masodik vilaghaboru, mi a himnusz, hogyan epul fel a parlament, tenyleg rettento alap volt. Sokkal durvabbra szamitottam, a livret citoyen-t ket hete magolom, elmondtam neki, hogy a zaszlonak miert ezek a szinei, az osszes république-ot idorendben, az elso 10 legnagyobb francia varost, a himnusz elso versszakat is tudtam, illetve azt is, hogy ki es mikor es hol irta es szavalta eloszor:))). Kicsit lehidalt:). Egy kerdes volt, ami kiment a fejembol, nemzeti unnep, a 11 novembre, I vh vege. 14-et mondtam. merde.
Volt kerdes arrol is, hogy magyarokkal tartjuk-e kapcsolatot (egy kivetelevel nem), nezunk-e magyar musorokat (nem) es milyen associationokban, klubokban vagyunk (4-ben).
A "miert akarok allampolgar lenni" kerdesre azt valaszoltam, hogy reszt akarok venni a szavazasban, illetve szeretnem, ha a gyerekeim 10 ev mulva ne kulfoldi migranskent legyenek elkonyvelve, hanem francianak, merthogy ki tudja, mit hoz a jovo, latva, hogy a jobboldal erosen teret nyer EUban, itt is lehet, hogy a 4/9/14 ev mulva a front national kirakja az osszes nem franciat az orszagbol.
Egy eve raktam ossze a dossziet es adtam le ez ev februarjaban. Most volt a "vizsga", innen ket niveaux felulvizsgalat es igen vagy nem, max 18 honap mulva vegleges dontes."

Demi78 2018.03.30. 09:44:53

Posztironak: jo let a cikk, a leiras hangulatos, egyszer en is elmennek oda, de addig keresnem kell valahol a neten egy AK47-et, hogy ne logjak majd ki nagyon a marseille-i ejszakai eletbol....

M. Péter 2018.03.30. 10:18:03

@adg: @gabors: Azért is vesztett pert, mert nem volt megfelelő orvosi ellátás a táborban, volt több contempt of court ügye is, amíg a a sötétebb bőrűek üldözésével volt elfoglalva, komoly bűncselekményekben egyáltalán nem nyomoztak. Annyi pénzt kellett kártérítésre és büntetésre kifizetni, hogy a végén már a megye adófizetőinek is elege lett belőle.

Hari Seldon 2 2018.03.30. 11:12:28

@Demi78:
Köszönöm. Ja, hogy te FB -on már írtad.
Pont a múltkor volt téma a FB, én meg nem vagyok fent.

nyuszigonosz 2018.03.30. 11:22:36

@Demi78: Ezt jó, hogy leírtad, mert szerintem ez egy érdekes dolog megtudni, hol miképp van az állampolgárság kérése-elérése.

gabors 2018.03.30. 16:04:00

@Demi78: "Egy eve raktam ossze a dossziet es adtam le ez ev februarjaban. Most volt a "vizsga", innen ket niveaux felulvizsgalat es igen vagy nem, max 18 honap mulva vegleges dontes."

En meg azt hittem hogy az amerikai ugymenet milyen kibaszott lassu ... itt mindennel egyutt volt par nappal rovidebb mint egy ev de meg Trump elott kezdtem es tegnap egy eve volt az esku tetelem.

gabors 2018.03.30. 16:08:44

@M. Péter: igen bar messze van innen de kb kovettem ja es bortont is kapott szovetsegi szinten, amit Trump elengedett (presidental pardon) ... talan allami szinten kellett volna elitelni mert azt az elnok nem tudja lenullazni.

kardio1 2018.03.30. 21:19:07

A poszthoz néhány helyesbítés:
-ProvEnce-Alpes-Côte-d'Azur
-Zongora a legtöbb város pályaudvarán van.
-AbbayE Saint-Victor
-a képen (kora) gótikus templombelső látható
-Szent Lázár magyarul (franciául sem Lazarus)
-A château d'eau kifejezés víztornyot jelent és nem vízikastélyt.

Egyébként jó a poszt, élvezetes stílusú leírás.

Ami a biztonságot illeti, Budapest valószínűleg jobb helyen áll, mint Marseille. Az északi negyedek igen rossz hírűek. Egyébként egy nagy kikötővárosban általában a bűnözés hagyományosan elég jelentős.

kardio1 2018.03.30. 21:31:41

@Demi78:
Meglepő, hogy egy ennyire centralizált országban ilyen jelentős eltérések legyenek. Először nem értettem, milyen állampolgársági vizsgára gondolsz. Aztán rájöttem, hogy a prefektúrai elbeszélgetésre gondolsz. Nekem ez egy szimpla, kedélyes társalgás volt. Csak arról volt szó, miért jöttem az országba, mit dolgozom, van-e családom. Amiket az országról kérdeztek tőled, amúgy is tudtam, nem készültem rá különösebben.
A dossziét valóban a prefektus (6 hónapon belül), majd a belügyminiszter (egy éve van rá) véleményezi. Ha à prefektúra nem küldi vissza a dossziédat 6 hónapon belül, jó eséllyel megkapod az állampolgárságot.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.03.30. 22:15:31

@kardio1: Szia. Koszi az eszreveteleket. Bar a zongora nem helyesbitesre valo, hiszen nem az irtam, hogy itt van egyedul zongora. Azert mert van egy csomo palyaudvaron, attol meg lehet erdekes...szerintem.

kardio1 2018.03.30. 22:44:35

@BOLYonGOeLET:
Köszi, hogy nem sértődtél meg az észrevételeim miatt. A zongora tényleg jó ötlet a pályaudvarokon.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2018.03.30. 23:43:26

@kardio1: Nyilvan nem sertodom meg, ha ertelmesen hangnemben irodik a kritika, illetve ha jogos. Most mindketto igaz volt, szoval nem volt okom megsertodni....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása