oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 24. 06:30,  A határátkelés következményei 133 komment

2018. március 24. 06:30 Határátkelő

A határátkelés következményei

Most nem a személyes következményeiről lesz szó, hanem arról, mit jelent Magyarország számára a kivándorlás. Vajon annak mértéke tényleg békeidőben példátlan mértékű és mennyiben van hatással a magyar gazdaságra?

magyarorszag_hegyeshalom_tabla.jpg

A minap rendeztek egy elég nagy konferenciát a témában, amin elég sokan felszólaltak. Speciel politikusok is, de engem ez a része kevéssé érdekel. Az viszont, amit a téma magyarországi szakértői mondtak, kifejezetten érdekes. 

Az alapmegállapítás az volt, hogy a magyarországi elvándorlás mértéke a régiót nézve nem kiugró, ugyanakkor vannak olyan tényezők, melyek akár aggasztók is lehetnek, ezért fontos beszélni a témáról. 

Már csak azért is, mert a határátkeléssel párhuzamosan csökken a születések száma, aminek azonnali következményeit nem csak a számokban lehet érezni, de bárki megtapasztalhatja, aki ma Magyarországon minőségi szakembert keres. 

Békeidőben példátlan elvándorlás 

A Millenium Intézet rendezte konferencián az is elhangzott, hogy egyfelől ugyan a kivándorlás természetes folyamat, Magyarország békeidőben még nem tapasztalt olyan mértékű elvándorlást, mint az elmúlt években, ezért valahol természetes, hogy ez hatással van a társadalomra is. 

A 2004-es uniós csatlakozás még nem hozott olyan kiugró számokat, elsősorban azért, mert a három legfontosabb elszívó piac (Nagy-Britannia, Németország és Ausztria) közül az utóbbi kettő ekkor még nem engedte be olyan könnyen az újonnan csatlakozott országok munkavállalóit. 

A folyamat éppen ezért csak 2010-2014 között ugrott meg, amikor ezek a piacok is megnyíltak (és ilyen értelemben ez a jelenlegi kormánypártok pechje is, hiszen így tudat alatt is összekapcsolódhat velük az elvándorlás felgyorsulása). 

Mindenesetre a Kopint-Tárki Zrt. főmunkatársa, Hárs Ágnes szerint a magyar elvándorlás mintázata és mértéke 2010 körül vált a környező országokéhoz hasonlóvá, mostanában pedig nagyjából ott tartunk, mint a lengyelek. 

Szintén Hárs Ágnes mondta azt (a napi.hu beszámolója szerint), hogy a kivándorlás megugrása a fent említetteken kívül a gazdasági válságnak és bizonyos politikai döntéseknek köszönhető. Utóbbi esetében olyasmire kell gondolni, mint a korengedményes nyugdíj megszüntetése, vagy a munkanélküli segély szűkítése. 

Lenyomja a politikai aktivitást 

A határátkelésnek ráadásul egyfelől van társadalmi következménye, hiszen jellemzően a fiatalok és a képzettebbek mennek el, de legalább ilyen érdekes, hogy a hazai munkaerőpiac sem (vagy csak nagyon lassan) képes alkalmazkodni a kialakult helyzethez. 

Hárs Ágnes szerint mára kialakult a kivándorlás kultúrája is (miután nagyon sok embernek van ismerősen, rokona, barátja külföldön, nem feltétlenül a semmibe kell elindulni, másrészt megvannak a bejáratott utak), ráadásul a külföldi munkavállalás most már teljesen egyértelműen a magyar munkaerőpiachoz való alkalmazkodás alternatívája. (Ha nem tetszik, elmennek…) 

Érdekes mondat volt az, mely szerint az elvándorlás lehetősége lenyomja a politikai aktivitást, ami nyilván a mindenkori hatalomnak kedvez, hiszen aki elégedetlen, az előtt nyitva áll a távozás lehetősége. 

Van persze egy visszafelé irányuló határátkelés is, de ha azt sem tudjuk pontosan, mennyien mennek el, akkor pláne nem tudjuk, mennyien térnek vissza. (Erről már többször volt szó itt, a blogon.) 

A különböző kutatások azt mutatják, hogy a határátkelők nagyjából fele haza is tér, az már megint egy másik kérdés, hogy a hazatértek mekkora része veszi egy idő után ismét a kalapját. 

25 millió ember útra kelt 

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Melegh Attila kicsit szélesebb perspektívából indult, és arról beszélt, hogy világszerte „nyitási ciklus” van az elvándorlás terén, hiszen míg a világ népessége 1990 óta 38, addig a kivándorlóké 59 százalékkal nőtt. 

Ráadásul Európában, és így Magyarországon is (legalábbis ha jól értem), akkor egyszerre csökken a népesség, miközben jelentősen emelkedik az elvándorlás. Ezzel együtt is a magyar helyzet nem a legrosszabb még a régióban sem, a románok és a bolgárok sokkal nehezebb helyzetben vannak. Mondjuk azzal, hogy mi inkább az európai trendekhez közelítünk, még nem vagyunk beljebb, kőműves, asztalos és vízvezetékszerelő attól még nem lesz (teszem hozzá én). 

Csak egy érdekes (vagy sokkoló, kinek hogy tetszik) adat: a közép-kelet-európai régióból (vagy ha úgy jobb: a volt szocialista országokból) 25 millió ember ment külföldre, ami azért elég elképesztő szám. Eközben a „bevándorlási állomány” csupán 10 millió, szóval elég nagy a szakadék. 

Merre tovább? 

Arra egyik szakember sem számít, hogy a helyzet rövid távon változna (pláne nem fog javulni), hiszen a mozgás szabadsága megmarad, és sajnos arra sem lehet számítani, hogy a jövedelmi különbségek csökkennének. Magyarán amíg lehet menni és nagyságrendileg több pénzt keresni külföldön, addig az emberek menni is fognak. 

Szóval nagy valószínűséggel a jövőben is azt látjuk majd, amit most: az első nagy hullám (ez az én észrevételem, nem a szakemberek mondták) levonulásával a határátkelés beállt egy szintre, és hacsak nem történik valami váratlan, ez jó ideig nem is változik majd. 

Hogy akkor miért tűnik olyan élesnek a vita? Nos, egyrészt ennek nyilván politikai okai vannak, másrészt az a fentebb már említett tendencia, hogy a kivándorlással párhuzamosan a születések száma is csökken, ami felerősíti a hatást.

HÍRMONDÓ 

Így csalnak kelet-európaiak a német segéllyel 

Ausztria és Németország is régóta egyre komolyabban fontolgatja a fellépést a meglehetősen nagyvonalú szociális rendszert kihasználó, jellemzően kelet-európai magánszemélyek és bandákkal szemben. Most plusz muníciót kaptak egy hatalmas csalássorozat leleplezésével. 

Nem lesz érdemes Ausztráliába menni? 

Ausztrália ugyan messze van Európától, mégis sok magyar álmodozik arról, hogy a Föld másik felén folytatja az életét. Nos, nekik elég rossz hír, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint kétszer is érdemes megfontolni, belevágjon-e az ember a kalandba.

Hova tűnnek a budapestiek? 

Miközben Európa nagyvárosaiban általános trend a lakosság növekedése, akad néhány kivétel. Az egyik ilyen Budapest, mi több, a lakosság arányához viszonyított népességcsökkenés éppen a magyar fővárosban az egyik legnagyobb.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1113775260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2018.03.24. 07:39:11

erdekes ..... 'a volt szocialista országokból) 25 millió ember ment külföldre, "

amugy meg elso

Golf2 2018.03.24. 08:10:45

Kelet Európai bűnbandák...(segélyre,is) Fogadni mernék hogy a még kisebbség csinálja, tipikus.

Shanarey 2018.03.24. 08:34:17

A téma, nem rossz, de a szakértők megint mellé lőttek, avagy nem mernek konkrétabban fogalmazni. Kezdjük a mértékkel, amely szerintük nem nagy. Nos Magyarország az az ország amely sosem arról volt híres hogy rendszeresen nagy tömeg indulnak el onnan világgá, sőt épp ellenkezőleg. A másik dolog, hogy 2010 előtt amennyire én tudom, nem volt egyszerű munkát vállalni. A másik dolog, a kivándorlók 50 %-a hazatér. Ezt nem tudom hogy számolták ki, már csak azért sem, mert sok embernek, ahogy nekem is, még létezik a Magyarországi lakcíme. S hiába tudja az egészségbiztosító, és az adóhivatal hogy külföldön élek, az önkormányzat, avagy egyéb hivatalos szervek erről semmit sem tudnak. Nem beszélve arról az apróságról hogy akik ezzel foglalkoznak, azok sem tudják, valójában mennyi ember lépett le Magyarországról, az utóbbi 8-10 évben. Nos akkor hogy jön ki ez az 50 %-os adat? A saját rokonságomat megnézve, ez az 50% egyenlőre zéró, s amennyire én látom, esély max 30%, velem együtt :-) 2010-ben két dolog történt amely felturbózta a külföldre távozók számát. Az egyik ez a bizonyos EU nyitás, amely során Németország, és Ausztria is egyszerűen elérhetővé vállt a tömegeknek, a másik az a 2010-es kormányváltás.Persze erre lehet azt mondani hogy nem igaz, de akkor, a kormány, miért nem könnyíti meg a szavazáson való részvételt azoknak akik külföldre mentek? A másik, ez ügyben érdekes adat, az az idei évben jelentkező tömeg, amely külföldön akar szavazni. Ez is egy érdekes dolog, hogy kinek lesz ez jó avagy rossz.

tanato 2018.03.24. 08:42:24

@Golf2: Egyértelmű,de erről nyíltan beszélni nem lehet.Így marad a bolgár,román,magyar bűnbandák kifejezés.

tanato 2018.03.24. 08:44:34

@Shanarey: A cikk írja egyértelműen mindig az aktuális hatalomnak jó a kivándorlás,mivel ha pl. 56.-ban lett volna kivándorlás szabadon,illetve előtte pontosabban,nincs lázadás,mivel az elégedetlen vagy lázad vagy ha van lehetősége békésen eltávozik családostul.

Shanarey 2018.03.24. 08:55:54

@tanato:

Az aktuális hatalomnak, nem jó a munkaerőhiány. Már pedig momentán ez a helyzet. Erre persze rövidtávon jó megoldás, Ukrajnából importálni a melósokat, de, előbb utóbb abból is baj lesz.

tanato 2018.03.24. 09:17:44

@Shanarey: Jobb mint a lázadás,egy szegényebb országból importált dolgozó sosem fog lázadni,ő teljesen tisztában van mondjuk egy európai /szegényebb európai/országban elérhető életszínvonal,meg mondjuk egy marokkói,kazah vagy kelet ukrán faluban elérhető életszínvonal különbségével.

Arthamyr 2018.03.24. 10:41:55

"Már csak azért is, mert a határátkeléssel párhuzamosan csökken a születések száma, aminek azonnali következményeit nem csak a számokban lehet érezni, de bárki megtapasztalhatja, aki ma Magyarországon minőségi szakembert keres. " - Attól, hogy kevesebb a születés most, miért lenne kevesebb minőségi szakember most. Az, hogy mennyi minőségi szakember van most, inkább a 20-30 évvel ezelőtti születésszámtól függ, ha most alacsony a születésszám, az 20-30 év múlva lesz negatív hatással.

Arthamyr 2018.03.24. 10:58:29

"külföldi munkavállalás most már teljesen egyértelműen a magyar munkaerőpiachoz való alkalmazkodás alternatívája" - Nem értem, hogyan lehetne a magyar munkaerőpiachoz (bármilyen munkaerőpiachoz) alkalmazkodni, már az egyén szemszögéből nézve. Elmegyek nem túl vonzó munkát végezni alacsony bérért, kellemetlen munkakörnyezetbe, elfogadva a munkáltató indokolatlan feltételeit? Ez nem úgy megy, hogy látom, milyen jól keresnek az orvosok és az építészmérnökök, akkor váltok, és elmegyek orvosnak vagy építészmérnöknek, ha eddig bolti eladó voltam.

Azt sem értem, minek ezzel ennyit foglalkozni. Elvándorlás volt, van, és lesz is, amíg van rá lehetőség, határátkelőként miért kellene, hogy érdekeljen, hogy milyen hatása van ennek az elhagyott országra (vagy akár a célországra)?

Shanarey 2018.03.24. 11:05:22

@tanato:

Az "aktuális" hatalomnak, nem volt semmiféle demokratikus eszköz a kezében, amivel ezt meggátolhatta volna, s nem mellékesen, senkire sincs ráírva, miért lép le, ám az már egy igen beszédes adat, hogy a külföldre ment emberekből most éppen milyen sokan akarnak szavazni. Na meg az is hogy akik külföldre mentek, de évekkel később visszatérnek, mivel is találják magukat szembe, amikor a hivatalt kell meglátogatniuk, s hogyan is megy az ügyintézés.

Arthamyr 2018.03.24. 11:05:32

@Shanarey: "Persze erre lehet azt mondani hogy nem igaz, de akkor, a kormány, miért nem könnyíti meg a szavazáson való részvételt azoknak akik külföldre mentek" - Nem tudom, hogy egy nem ott élő, nem ott adózó embernek miért kellene Magyarországon szavaznia (és ezt a határon túliak szavazati joga sem igazolja, annak sem kellene léteznie).
Nyilvánvalóan azért nem, mert a kivándoroltak nagy része kritikusabb, nem véletlen mentek el, nehezebb őket megvezetni demagóg hülyeségekkel.

Shanarey 2018.03.24. 11:14:20

@Arthamyr:

Akik nem ott élnek, mert elköltöztek, azoknak azért többnyire marad családtagja Magyarországon, vagyis emiatt azért még lehet jog alap a szavazásra. Engem konkrétan nem zavarna ha eltörölnék a szavazási lehetőséget azoktól akik nem Magyarországon élnek, de akkor ez vonatkozzon azokra is akik a Magyarországon élők ***szával verik a csalánt azzal hogy szavaznak, hiszen az ő életükre nem sok befolyása van, hiába is kapnak egy rakás pénzt, az ott is a fő emberek zsebében landol, nem pedig az átlag határon túli magyaroknál.

Arthamyr 2018.03.24. 11:20:06

@Shanarey: A családtag tud szavazni, az pont elég. Nem fogják eltörölni sajnos, mert botrány lenne belőle és politikai öngyilkosság.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 11:23:30

@Arthamyr: mondjuk nem tudom mit szolnal, ha egszer a fidesz kitalalna h aki kulfoldon el annak szepen elveszik az allampolgarsagat mert minek nekik, aztan elj hontalanul ha tudsz, vagy ha kitalalna h a kulfoldi jovedelmedre fizess 50%adot, aztan ha rajtad nem tudjak behajtani, majd behajtjak az otthoni rokonaidon, a listat folytathatnam estig. En nem szavazok ugyan, de ettol fuggetlenul nem latom miert ne szavazhatnek ha akarnek. Ez ugy lenne fair, ha nem szavazhatok ne is dontsenek rolam. Pl nem tisztesseges h mi mashogy szavazhatunk mint mondjuk a romaniai magyarok. Ha igazsagosak akarunk lenni, akkor legyunk mindket iranyba azok.

Arthamyr 2018.03.24. 11:33:46

@Mrs. Clayton: Mint mondtam, a romániai magyaroknak sem jó, hogy van szavazati joga. Ha jól tudom, akkor a lakcímmel nem rendelkező kivándorolt is ugyanúgy szavazhat, mint egy erdélyi magyar. A külföldi jövedelemre meg nem azért nem vetettek ki adót eddig, mert féltek a külföldi szavazók haragjától. És a jövőben sem ez lesz ennek az akadálya. Ennyi erővel miért ne vessenek ki adót a németek jövedelmére, nem sokkal van kevesebb jogalapja, és mekkorát lehetne kaszálni. :)

Szerintem nem jó dolog, hogy a külföldiek szavazhatnak (mondom úgy, hogy magam is külföldön élek vagyok, ráadásul Magyarországon is adózom), ez a más faszával verni a csalánt esete, nem tudsz olyan példát hozni, amivel megváltoztatod ezt a véleményem. Ami irreleváns vélemény, mivel előbb írtam, hogy ez miért nem fog megváltozni. Ha valaki megváltoztatja, az max. könnyebbé fogja tenni, politikai okok miatt, úgyhogy örülhetsz.

Arthamyr 2018.03.24. 11:35:41

@Shanarey: A 42k nagyon kevés, a külföldön élőknek is csak kis része.

lilyhammer 2018.03.24. 12:57:11

@Arthamyr: Szerintem nincs igazad abban hogy a külföldön élő magyar ne szavazhasson. Tudod miért? mert lehet hogy pont az aktuális hatalom üldözte el.
Az viszont hogy trianon utáni külföldi magyar ne szavazhasson aki nem a mai magyarországon él az már más téma, ő szavazzon abban az országban ahol él most az aktuális politikáról, és ezt nem bántásként mondom a határon túli magyaroknak akik nem csak magyarok. Aki minden nap a bőrén tapasztalta az élet viszontagságait magyarországon annak legyen szavazati joga, úgy ahogy az angoloknál németeknél osztrákoknál legtöbben élő magyarok is, persze a többi országban élő is. Én például utoljára szavazok magyarországon valósznű hogy egy fel nem soroltban fogok a jövőben és azt hogy utoljára azért mondom mert nem hiszek a magyar választások hatásának jelentős változásában bármi is történik.

Latcho Rom 2018.03.24. 12:57:11

@Arthamyr: mert csak itt pampogtok, azé.

Te fogsz szavazni?

2018.03.24. 13:19:20

@lilyhammer: "Szerintem nincs igazad abban hogy a külföldön élő magyar ne szavazhasson. Tudod miért? mert lehet hogy pont az aktuális hatalom üldözte el."

teljesen egyetertek. plusz bar realitasa szinte zero, a gyerekek szamara meg mindig egy lehettseges alternativa, hogy a 15-20 ev muva majd viragzo (Haahh-hahah-haha-ha) magyarorszagra visszaternek anyanyelvi angollal, normalis oktatasi hatterrel, es a szavazatommal ezt (elvekben) tudom befolyasolni

Arthamyr 2018.03.24. 13:25:55

@Latcho Drom: Az eddigi hozzászólásaimból azért látható lehet, hogy nem...

Arthamyr 2018.03.24. 13:33:55

@lilyhammer: Ez az én lényegtelen véleményem, leírtam, hogy mi lesz ezzel szemben, nem kell aggódni a szavazati jog miatt, meg fog maradni, és amint lesz egy olyan kormány, amely elegendő politikai profitot fog látni a kivándorolt szavazókban, meg fogja könnyíteni a dolgukat még jobban.

2018.03.24. 13:42:33

@Latcho Drom: en fogok. alig varom, hogy rairhassam a lapra, hogy "orban egy f@sz"

lilyhammer 2018.03.24. 14:01:20

@Arthamyr: egyáltalán nem lényegtelen a véleményed pont hogy a tiéd fontos mint nem itt élő és az indokaiddal együtt. Még nem jöttek rá a politikusok hogy egyszer mikor vesztenek elszámoltathatják őket és milyen fontos minden egyes szemlélet pláne olyanoké akik tettek vagy tudtak tenni azért hogy lelépjenek ez elől @LepesMez:
Ahogy mondtam én a politikai változásban nem hiszek mert az csak akkor valósulna meg ha európai bérek lennének amik a közel távoljövőben is szinte lehetetlenek ilyen politikai hozzáállással.
Te csak a lapra írnád Orbán nevét és a többiekét talán én nem csak oda:)

Mrs. Clayton 2018.03.24. 14:16:04

@Arthamyr: ez nem orom vagy banat kerdese, semmilyen jogkorlatozast nem tartok jonak, ennyirol van szo. Senkinek nem kotelezo szavazni, ha otthon ha mashol el, igy ha te nem tartod helyesnek h szavazhass ne menj el, viszont azert mert te nem akarsz donteni valamirol mastol elvenni a jogot teljesen hibas gondolkodas. Azt meg kategorikusan kijelenteni hogy ilyen ugyse soha nem lesz nelkuloz barmilyen logikat. Mi vagy te jovobe lato?

gabors 2018.03.24. 14:18:16

@Shanarey: "de akkor, a kormány, miért nem könnyíti meg a szavazáson való részvételt azoknak akik külföldre mentek?"

a tobbivel egyetertek, de a romanok bevonasakor gyakorlatilag megkonnyitettek a valasztasokon valos reszvetelt minden mas kulfoldoni elonek. Nem is kicsit ... 2014 elott NAGYON nehez volt kulfoldon elokent szavazni (majdnem lehetetlen). Ugyanis ha nem volt allando lakcim egyeszeruen NEM lehetett egyaltalan resztvenni a szavazason , ha pedg volt akkor CSAK szemelyesen lehetett kulfoldre jelentkezni. Ezt tudom mert 94 ota probaltam .. es csak azert tudtam szavazni mert husvet korul (passover) jartam haza azoknban az evekben mikor orszaggyulesi valasztasok voltak.

Abban igazad van hogy ennel is tovabb lehetne egyszerusiteni.

Amugy ismerek olyat aki 86 ban lepett le probalt regisztralni de nem tudott mert semmilyen listan nincs mar rajata szulei meghalltak stb ...

gabors 2018.03.24. 14:49:18

@Arthamyr: " @Shanarey: A családtag tud szavazni, az pont elég. Nem fogják eltörölni sajnos, mert botrány lenne belőle és politikai öngyilkosság.
"

egyelore a szavazati jog Mo-n allampolgari alapjog (nagyon helyesen)

mert konnyen lesznek ujabb a fasz vs. csalan indokok legkozelebb adofizetesre allna, utanna, ingatlan tulajdonhoz kotnek, utanna 10,000 hold minimum osi magyar fold, .. es a vegen akinek nincs fasza az csalant sem kap hogy verhesse ... (aka vissza a jovobe es majd a nemes foldesurak valasztanak)

Arthamyr 2018.03.24. 14:54:37

@Mrs. Clayton: "Azt meg kategorikusan kijelenteni hogy ilyen ugyse soha nem lesz nelkuloz barmilyen logikat." - Hol mondtam ilyet? Próbáld meg újra elolvasni, csak azt mondtam, hogy ha nem lesz, nem emiatt nem lesz.
Ennyi erővel miért ne szavazzon az összes európai, hogy ki vezesse Magyarországot, minek ez a jogkorlátozás?

gabors 2018.03.24. 14:59:30

@Mrs. Clayton: "nem tisztesseges h mi mashogy szavazhatunk mint mondjuk a romaniai magyarok."

rosszul latod pontosan ugyanugy szavazhatsz mint barki mas fuggetlenul hogy hol elsz. attol fugg hogy van-e bejelentett lakcimed magyarorszagon. Ja hogy a legtobb romaniai szavazonak nincs, de neked van ...? Ez nem ugyanaz...

Pontosan ugy szavazhatsz mint en vagy a fiad (ha jol emlekszem) semmi nem akadalyoz meg hogy akar levelben is szavazz ha arra vagy jogosult.

Azt en is tamogatnam hogy BARKI szavazhasson levelben aki regisztralt szavazni barmilyen modon, vagyis akar otthon el akar mashol Ez mukodik nagyon sok helyen, persze csak ott ahol az emberek biznak (valamennyire) a vezetoikben illetve az allamban. De ez most eppen nem all fenn Mo-n meg a postaban sem lehet megbizni hogy egy mezei csomag megerkezik.

Nemregen volt eppen Pennsylvaniaban ahol gyakorlatilag az elore levelben szavazok is szamitottak igy nem volt vegeredmeny a valasztas napjan.

neurotikus bunkocska 2018.03.24. 15:01:27

@Arthamyr: Nem tudom, hany eves, es on pl. miota kulfoldi magyar, de nem csak "disszidensek" meg emigransok elnek mar kulfoldon, EU-tagok vagyunk, egy rakas magyar nem orokre tavozott, hanem egyszeruen csak kulfoldon dolgozik, ideiglenesen, vagy akar szezonalisan.

Aki mindezt magyar utlevellel teszi, az magyarnak szamit, akarhol is el, es a magyar diplomaciahoz kell fordulnia segitsegert, ha bajba kerul. Eppen ezert teljesen jogos, hogy ezek az emberek a magyarorszagi torvenyhozas osszetetelet megvalaszthatjak: a magyarorszagi torvenyek, Magyarorszag kulpolitikai dontesei, megitelese es nemzetkozi helyzete az o eletuket is befolyasolja.

Arthamyr 2018.03.24. 15:02:14

@lilyhammer: A véleményem szinte semmit sem számít, mivel nem vagyok jelentős ember, és senki sem hallgat rám. Annak a véleménye számít, akire sokan hallgatnak, vagy akinek van önmagában is van ereje befolyásolni/kikényszeríteni dolgokat.

A "politikai változáshoz" nem sok köze van béreknek. A több pénz csak annyit jelentene, hogy kicsit jobban élnek az emberek, meg még nagyobb lesz a korrupció, ettől hirtelen nem válna becsületesebbé az összes magyar ember, főleg nem a politikusok. :) Lett több pénz az "elmútnyócévben", azt a helyzet mégis inkább romlott, mint javult.

gabors 2018.03.24. 15:03:29

@Arthamyr: "Ennyi erővel miért ne szavazzon az összes európai, hogy ki vezesse Magyarországot, minek ez a jogkorlátozás? "

Lesz ilyen is az Ummaban :-) ha megeljuk ... bar akkor biztos meg latogatoba sem megyek arra

Arthamyr 2018.03.24. 15:09:40

@neurotikus bunkocska: Ebben van igazság, viszont egy Magyarországon élő, ott dolgozó ember életére sokkal nagyobb hatással van a magyar politika, mint egy külföldön élő ember életére.

És hagy hangsúlyozzam ismételten: amit mondtam, az mindössze az én véleményem. Kár győzködni, mert a véleményemnek nincsen jelentősége.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 15:14:53

@Arthamyr: hat de hiszen epp az elozo hosszaszolasodban mondtad h nem a kulfoldiek haragja miatt nem volt es ezutan sem emiatt nem lesz. Kit erdekel h mi miatt, ha egyszer allitod h nem lesz. En meg kerdezem hogy honnan tudod? Ehhez latnod kellene a jovot, hogy kijelentsd nem lesz.
Nem tudjuk mi lesz, es en emiatt sem tartom helyesnek masok joganak korlatozasat. Az meg total abszurd, hogy idekevered a nemeteket. Egyfelol a nemeteknek miert akarna barki is magyarorszagi szavazatot adni? Ennek semmi koze nincs ahhoz, hogy magyar allampolgarok miert ne szavazhatnanak a sajat allampolgarsaguk szerinti orszag kerdeseiben.
Ugyanakkor azert nwm vetettel fel akkora baromsagot, de hogy lasd mennyire nem all tavol magyarorszagtol az h a vilag barmelyik polgarara nezve jogot alkosson olvasd el a btk hatalyat es meglepodve fogod olvasni h bizony az kiterjed minden magyar es nem magyar allampolgar barhol elkovetett olyan cselekmenyere amely a magyar torvenyek szerint buncselekmeny. Szoval ado kerdesben lehet a nemeteket is egyszer meg fogjuk adoztatni.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 15:16:38

@gabors: nem, nem szavazhatok ugyanugy, en nem tudok levelben szavazni csak mert van magyarorszagi lakcimem. Persze ertem en jelentkezzek ki, de en nem akarok. Ertem en h akkor megszivtam, de ettol meg en nem szavazhatok akor sem ugyanugy.

gabors 2018.03.24. 15:17:05

@mesüge misi: ugyan mar a Mo-on elok tobbsege sem szavazott az elmult 2-3 valasztason a kerdes pont az MOST hogy mennyien mennek el ... a kulfoldon elok szavazati (a romanokon kivul) fontos de nem lesz donto csak szimbolikus jelentosege van. Nem ettol nem fognak megroggyani es elszaladni a NER katonak ...

Mrs. Clayton 2018.03.24. 15:22:51

@Arthamyr: de epp ezt mondom h az nem igaz, h az en eletemre kisebb hatassal van az ami otthon tortenik. Nekem ingatlanjaim vannak ott, nekem csaladom van ott, nekem ugyeim vannak ott, kurva hatassal van minden egyes dontes ram is fuggetlenul attol hogy hol elek.
Tortenetesen a megvaltoztatott csjt miatt nem tudtam x szemely ellen feljelentest tenni, holott korabban megtehettem volna. Elegge merges is voltam miatta. Es az egesz azert mert a jelenlegi kormany csaladpolitikaja szemben all az en nezeteimmel.

Latcho Rom 2018.03.24. 15:28:42

@Arthamyr: legyen akármilyen morális magyarázatod arra hogy miért nem szavazol - ha van magyar ãllampolgárságod s valamilyen formában adózol oda is - a NEM szavazat az a fidesz szavata.

It misa est.

gabors 2018.03.24. 15:30:16

@Mrs. Clayton: "de ettol meg en nem szavazhatok akor sem ugyanugy. "

Ma ket kategoria van valasztasi reszvetel szerint, kulfoldon elo magyar allampolgarok kozott, es ez most a Mo-i lakcim. (Az hogy ez miert is van igy azert eleg logikus nem ?)

Ugyanugy szavazhatsz mint barki mas akinek van Mo- lakcime ...

Nyilvan nem szavazhatsz ugyanugy mint akinek nincs Mo lakcime. Azt hogy melyik kategoriaba akarsz tartozni toled fugg.

Azt is ertem hogy kenyelmesebb lenne ha szavazhatnal levelben, de igy is tul sok kiskapu van beepitve a Mo valasztasi rendszerbe, igy az hogy barki szavazhasson levelben abbol csak olyan Iraqi, vagy Orosz valasztas lenne ... lasd mit csinaltak a kerdoivekkel .... most levelben szaznak kb 200-330k max ezt lehet igy vagy ugy manipulalni ... ha barki szavazhatna levelben ahogy te szeretned, akkor ez nyilvan a Mo-on elokre is igaz lenne mert kulonben te lennel jobb helyzetbe hozva... akkor a csalast nem lehetne kizarni (most sem lehet de azert papirt lezart urnaba kell tenni es egyelore minden part ott ulhet elejetol a vegeig ami azert, ismetlem egyelore valami garancia, persze putyinisztanban mint lattuk meg a kamera elott is csaltak)

gabors 2018.03.24. 15:32:06

@Mrs. Clayton: "de epp ezt mondom h az nem igaz, h az en eletemre kisebb hatassal van az ami otthon tortenik. Nekem ingatlanjaim vannak ott, nekem csaladom van ott, nekem ugyeim vannak ott, kurva hatassal van minden egyes dontes ram is fuggetlenul attol hogy hol elek. " es megsem szavazol :-(((

Mrs. Clayton 2018.03.24. 15:37:33

@gabors: nem, pedig leviszem a fiamat a kovetsegre. Egyebkent azert nem szavazok, mert egyik ellenzeki part sem tetszik mint ahogy a kormanyzo parttal sem szimpatizalok. Az uj otlettel kifejezetten nem ertek egyet, hogy mindenki szavazzon a legerosebb jeloltre. Ez ugyanis oda vezet hogy mondjuk 3-4-5 ellenzeki partnak kell kormanyt alakitania, akik gyakorlatilag egy dologban ertenek csak egyet, megpedig h le kell valtani a fideszt. Kerdezem en, hogy igy megis hogyan kormanyoznak majd? Kb harom honap utan fel fogjak oszlatni magukat. Ennek semmi ertelme.

gabors 2018.03.24. 15:37:40

@mesüge misi: ahogy a vak is mondja brother

Mrs. Clayton 2018.03.24. 15:39:43

@gabors: ertem en a rendszer lenyeget, de ha figyeltel nekem az nem tetszik h megkulonboztetunk magyar allampolgarokat olyan alapon h ki hol lakik. Ezt en nem tartom helyesnek. Ha van o,yan h levelben szavazas szavazhasson mindenki levelben vagy ne legyen olyan h levelben szavazas csak x csoportnak.

gabors 2018.03.24. 15:43:56

@Mrs. Clayton: "Egyebkent azert nem szavazok, mert egyik ellenzeki part sem tetszik mint ahogy a kormanyzo parttal sem szimpatizalok."

Na ez azert egeszen mas erv mint hogy azert nem "mert nem szavazhatok ugyanugy"..... Ez teljesen elfogadhato . Bar nehezen ertem meg hogy szerinted nincs jobb a mai fidesznel PONT erre jatszik az egesz propagandajuk ...

amugy szerintem az nem is kerdes hogy a FIDESZ nyer vagy nem a kerdes kb annyi hogy 2/3 vagy csak eppen tobbseg. Erre pont jo az hogy a legerossebb jeloltre erdemes szavazni (szerintem) De ez csak az egyeni keruletekben tema ahol levelben amugy sem lehet szavazni ...

Arthamyr 2018.03.24. 15:48:46

@Mrs. Clayton: Azt írtam, hogy _ha_ nem lesz, nem emiatt nem lesz, nem írtam, hogy nem lesz.
Nekem egyébként nem sok gondom lenne, hogy egy Magyarországon befektető és ott jelentősen adózó német is szavazhasson. Bár azzal sincs gondom, hogy nem szavazhat, ha nem tetszik neki a rendszer, nem kell odamennie...

kék madár 2018.03.24. 15:51:16

@Mrs. Clayton: ha 50 ellenezeki part kormanyozni az is 50-szer jobb lenne mint a Fidesz. Soroljam, miert?

Mrs. Clayton 2018.03.24. 15:51:25

@Arthamyr: akkor viszont miert szeretned elvenni az en meg a agad jogat h szavazhass, ha mar egyszer donthetsz ugy h nem fogsz? Nem latom a logikat benne.

Arthamyr 2018.03.24. 15:51:39

@gabors: "Bar nehezen ertem meg hogy szerinted nincs jobb a mai fidesznel PONT erre jatszik az egesz propagandajuk ..." - Az összes mérhető támogatottságú ellenzéki párt a fidesztől "balra" van, és pl. a progresszív adózás híve.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 15:52:35

@kék madár: de epp ez a lenyeg h mar ket part is nehezen egyezik meg barmiben is, hat meg 3-4, az nem kormanyzas ha azon veszekednek h mit is csinaljanak

Mrs. Clayton 2018.03.24. 15:57:27

@gabors: felreertettel, az h nem szavazhatok ugyanugy az csak nem tetszik, es azert nem szavazok, mint amit leirtam. Azt is leirtam, h miert gondolom ugy h a legerosebb jelolt tamogatasa csak kaoszt hozna. Oszinten, meg arrol sem tudtak egegyezni, hogy kikkel is kellene megegyezniuk. Tiszta vicc. Persze azt el tudom kepzelni, h ha igy alakul, akkor mint anno a fidesz elintezte a kisgazdakat mdfet a kdmpt meg egy ilyen kamupartkent magahozcsapta. Csak egyenlore az nem vilagos h mondjuk ezt a jobbik hogyan valositana meg, ugyanis az lmp, egyutt, mszp olyan tavol allnak egymastol mint amennyire a fenti kdnp, mdf, kisgazdak sosem voltak

Arthamyr 2018.03.24. 15:57:39

@Mrs. Clayton: Nem szeretem, hogy mások beleszólnak az életembe, és sajnos, mivel magyarországi adózó is vagyok, a magyar kormányra szavazók beleszólnak. Amivel nincs nagy gondom addig, amíg önmaguk sorsára is szavaznak és ők is raknak a közösbe (tehát az ő pénzüket is pazarolja/lopja a kormány), de nem örülök neki, ha valaki teljesen "tét nélkül" beleszól, pl. érzelmi alapon.

Latcho Rom 2018.03.24. 15:58:55

@Arthamyr: Ha nem szavazol akkor valóban nincs jelentősége.

neurotikus bunkocska 2018.03.24. 15:58:55

@Arthamyr: Ez nem merheto, hogy kinek mekkora hatassal van az orszaganak a politikaja az eletere. Egy nyugdijas nenit peldaul egy sor munkavallalasra, vallalkozasra, gyerekvallalasra vonatkozo torveny szinten nem erint, pedig lehet, hogy egesz eleteben ki sem tette a labat Magyarorszagrol, mig egy jelenlegg kulfoldi egyetemen tanulo diakot, aki adott esetben visszaterne Magyarorszagra dolgozni, vallalkozni, gyereket vallalni, stb, azt peldaul igen, de az on logikaja szerint a nyugdijas neni szavazhasson a magyarorszagi valasztasokon, a kulfoldon tanulo diak viszont ne. Ugye erzi, hogy ez nem egeszen fair?

Jelenleg mindkettejuknek egyforma szavazat jar, es ez nem kellene, hogy problema legyen.

Nem gyozkodni akarom, csak megmagyarazom, hogy miert nem ertek egyet.

Latcho Rom 2018.03.24. 15:58:55

@Mrs. Clayton: vote for the change.

Ha nem teszed akkor marad a fityesz.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 16:00:56

@Arthamyr: akkor a logikad szerint ne szavazzon senki, mert az a te eletedbe beleeszolas. Jo reggelt kvanok! A tarsadalmi egyutteles szabalyait bizony ugy lehet kialakitani, ha kimondjuk, hogy hogyan akarunk egyuttelni. Ez azzal jar h sokszor masok dontik el, hogy mi legyen. Viszont az miert nem zavar hogy ahol most elsz az irek dontik el h mi legyen?

Arthamyr 2018.03.24. 16:03:30

@Mrs. Clayton: "Amivel nincs nagy gondom addig, amíg önmaguk sorsára is szavaznak és ők is raknak a közösbe (tehát az ő pénzüket is pazarolja/lopja a kormány)"

Mrs. Clayton 2018.03.24. 16:04:49

@mesüge misi: most hogy igy gondolkodom a kerdesen, egyre inkabb az a velemenyem, h hosszutavon ez hozza el a jot. Ugyanis ezzel sajat magukat fogjak kinyirni. Marmint a fidesz. Es majd ha a szocialista part is meg a fidesz is eltakarodik, na akkor lehet majd tiszta lappal elkezdeni letenni egy erett demokracia alapjait.
Anno Orban Viktor mondta egy fideszes rendezvenyen h majd a szocik eltunnek a sullyesztoben ugyis. Ez akkor szamomra lehetetlensegnek hangzott. Most ugyanolyan lehetetlensegnek hangzik az h Orban el fog tunni, pedig elfog. Tudjak ezt ok is, azert kell meg egy kicsit lopni, meg azert hajolgat le a meszaros lany a ket millioert. Az az ove lesz a milliard meg az orbane.

Arthamyr 2018.03.24. 16:06:33

@neurotikus bunkocska: Nem kell egyetérteni, nincs azzal semmi gond. Egyébként bizonyos országokban pl. a nyugdíj is adóköteles, és emiatt a nyugdíjas is adózó.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 16:07:45

@Arthamyr: ezt bocs de nem vagom, az irek eldontik h te mennyi adot fizess irorszagban az oke, de te nem akarod eldonteni hogy mennyi adot kellejen fizetned magyarorszagon csak azert mert irorszagban laksz. Ebben hol a logika?

Arthamyr 2018.03.24. 16:08:07

@Mrs. Clayton: Kérdés, hogy mi marad utánuk. Van olyan kórokózó, ami elpusztítja a gazdaszervezetet...

Latcho Rom 2018.03.24. 16:08:53

@Mrs. Clayton: soha a büdös életben nem lesz se érett, se éretlen demokrácia magyarországon.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 16:09:18

@Arthamyr: az a jo sok stadion elegge masszivnak tunik

Mrs. Clayton 2018.03.24. 16:10:05

@mesüge misi: ezzel nem eratek egyet, a folyamatok igenis ez iranyba haladnak.

Arthamyr 2018.03.24. 16:10:58

@Mrs. Clayton: Hát, azt is a cimbik építik, olyan is a minőségük, én azért nem fogadnék rá, hogy költséges fenntartás nélkül is megmaradnak.

Arthamyr 2018.03.24. 16:12:14

@Mrs. Clayton: Mármint milyen időtávban? Mert az utóbbi jópár évben azért sikerült a másik irányba haladnia a folyamatoknak.

Arthamyr 2018.03.24. 16:14:40

@Mrs. Clayton: Engem annyira nem érdekel, hogy hol mennyi adót fizetek. Ez is csak egy megoldandó probléma, ha sokallom, majd elmegyek máshova, ahol kevesebb. Vagy ha ilyen nincs, akkor olyan helyre, ahol az én értékrendem szerint hasznosabban használják fel. :)

Latcho Rom 2018.03.24. 16:17:49

@Mrs. Clayton: Bruck András írta a minap hogy majd sírvafakad amikor a balatonnál megy a vonat, majd az egész a g-i villanyszerelője kezében van.

SZAVAZZATOK MIGRIK :)

szép napot, hétvégét.

kék madár 2018.03.24. 16:19:51

@Mrs. Clayton: soroljam? Nem szellemeskedni meg vagdalkozni probalok, tenyleg.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 16:25:28

@Arthamyr: jo ezt ertem, h te majd megoldod magadnak, es ezert nem szavazol, de mas jogat tovabbra sem ertem h miert akarod elvenni csak azon az alapon h az illeto nem magyarorszagon lakik?@kék madár: felolem sorolhatod, csakhogy az h a kormanyzasuk attol a nem mellekes felteteltol fugg, hogy tudnak-e. Es erre a kerdesre a valaszra egy egyszeru nem. Innen meg nincs ertelme azon elmelkedni, hogy jobb lenne e. Mert ami nincs arrol nem lehet igy nyilatkozni.
Persze ha ugy alakul h sok part kormanyt alakit es majd tenyleg feloszlatjak magukat akkor meglehet annak az eselye h az emberek vegul tenyleg kivalasztanak egy vagy ket ellenzeki partot akik mar kepesek lesznek tenyleges megegyezesre es igy kormanyzasra is.
Erdeklodve figyelem.

kék madár 2018.03.24. 16:30:52

@Mrs. Clayton: a Fidesz felszamolta a szolas es sajtoszabadsagot, es egy iranyitott/korlatozott/latszat sajtoszabadagot tart fenn. Ennek a visszaforditasa MINDEN ellenzeki part egyik legfontosabb programpontja. Sajtoszabadsag nelkul nincs fuggetlen tajekoztatas, nincsenek tenyek, nincs elszamoltatas, felelosseg, csak a szemed kilopasa van es a Soros propaganda, csillogo stadionok, lepukkant kulvarosok es korhazak es tudatmodositott szavazok.

Arthamyr 2018.03.24. 16:32:55

@Mrs. Clayton: Én nem fogom senki jogát elvenni. A véleményemmel meg nem tudom, minek vitatkozol. Nekem az a véleményem, hogy nincsen rendben az, hogy valaki, aki nem velem egy hajóban evez, lyukakat fúrjon a hajóba (sőt az sincs rendben, ha átfesti és nem tetszik a színe). Pont.

És nem ezért nem szavazok, annak sok más oka van.

Arthamyr 2018.03.24. 16:40:01

@kék madár: Ezt úgy mondod, mintha a Fidesz előtt lett volna elszámoltatás, felelősség, és nem lett volna lopás. :) Tény, hogy tök jó lenne, ha lenne független sajtó (legalább az, ami az adófizetők pénzéből megy), de hiú ábránd, hogy ettől lesz felelősségre vonás (és főleg felelősségvállalás), az soha nem volt, manapság nem divat, főleg nem a Balkán északi részén.
Bár szívesen megnézném Orbánékat egy túlzsúfolt börtönben, de ennek a realitása 0.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 16:42:40

@Arthamyr: vitatkozom? Kerdeseket tettem fel! Akkor legyen ez az utolso. Azt mondod h a kulfoldrol szavazok lyukakat furnak. Mar miert tennek? Miert gondolod, hogy ok ellentetesen szavaznak az otthon elokkel? Ez teljesen logikatlan feltetelezes szerintem, es semmi nem tamasztja ala hogy igy lenne.@kék madár: es szerinted ha ezeknek a partoknak meg kellene abban egyezzenek hogy hogyan modositsak a valasztasi torvenyt, a sajtoszabadsagot befolyasolo kerdeseket stb azt hogyan tennek meg? Mert ugy tunik hogy ok ezekben mar annyira nem ertenek egyet.
Egyebkent az h nincs sajtoszabadsag, meg h egyoldalu a valasztasi rendszer ez azert igy nem igaz. Pl Angliaban meg sokkal igazsagtalanabb a rendszer es meg inkabb pl legutobb a toryk malmara hajtotta a szelet, megsem mondja senki h az egyesult kiralysagban diktatura van. Meg a sajtora se mondja senki h cenzura van, amikor a csapbol is a murdock fele agymosas folyik.

Latcho Rom 2018.03.24. 16:45:34

@mesüge misi:

Magyarország nem vánszoroghat tovább kórházi folyosóról kórházi folyosóra, Erzsébet-utalványtól Erzsébet-utalványig.

Nem lehet egy olyan országban élni, ahol Siófoknál kinézel a vonatablakon, és onnan Keszthelyig minden a miniszterelnök legidősebb lányáé.

Nem élhet úgy egy ország, hogy az egyik fele szorong, fél a jövőtől, a másik fele pedig azt üvölti, hogy takarodjatok innen.

Bruck András

Arthamyr 2018.03.24. 16:56:43

@Mrs. Clayton: Mi volt a kérdéseid célja? Nem értetted, amit mondtam?

Mrs. Clayton 2018.03.24. 17:29:51

@Arthamyr: pontosan, nem ertettem az indokaidat es kivancsi voltam miert gondolod azt, amit.

kék madár 2018.03.24. 17:31:42

@Arthamyr: szo szerint nem azt mondtam, hogy a Fidesz elott nem loptak. Viszont volt fuggetlen media, checks and balances to SOME extent. Az SEM igaz, hogy nem volt elszamoltatas. Emlekszel Benedek Fulopre, Hagyó Miklósra, Hunvaldra, Zuschlag Janosra?
Mind bortonben ultek. Az oszodi beszed utani botranyra? A backlashre a vizit dij miatt? Mondj egy elitelt, meghurcolt fideszes politikust az utobbi evtizedbol, egy nagyobb botrany ami utan bocsanatot kertek. Az olimpiaval kapcsolatos nepszavazas ugye?
Es az alsobb szinten meg felhaboritobbak a botranyok, az MSZP (amit szivembol utaltam) osztalyvezetoi poziciokba NEM tett politikusokat, meghagyta a szakembereket, a Fidesz az utolso kozep managerig mindenkit lecserelt dilettansokra a legtobb allami szervezetben.

neurotikus bunkocska 2018.03.24. 17:36:15

@Arthamyr: Nem beszeltem az adozasrol,nem ertem, hogy jon ide? A munkavallalasra, gyerekvallalasra, vallalkozasra vonatkozo torvenyekrol beszeltem, hogy peldaul ilyesmik nincsenek egy idos nyugdijas neninek az eletere kozvetlenul tul sok hatassal, megis van beleszolasa ezekbe a dolgokba a szavazatan keresztul - akkor ugye a kulfoldon elo magyarnak miert ne lehetne? Ez volt a mondandom lenyege, semmi koze nem volt az adozashoz, boven nem csak azok szavazhatnak akik fizetnek adot (pl. a nagykoru, full-time egyetemi hallgatok), de az o jovojukrol is szo van a valasztasokon.

lilyhammer 2018.03.24. 17:36:16

@Arthamyr: Nem szeretem, hogy mások beleszólnak az életembe, és sajnos, mivel magyarországi adózó is vagyok, a magyar kormányra szavazók beleszólnak. Amivel nincs nagy gondom addig, amíg önmaguk sorsára is szavaznak és ők is raknak a közösbe (tehát az ő pénzüket is pazarolja/lopja a kormány), de nem örülök neki, ha valaki teljesen "tét nélkül" beleszól, pl. érzelmi alapon.
Pont erről beszéltem én is.
Ebben abszolút egyetértek, de szerintem te azt nem veszed figyelembe hogy jó részük azoknak akik külföldre menekültek dolgozni azok jó része haza akar menni ha meg tudna élni otthon pont hogy nekik jár a szavazat, de ezen kívül egyet értünk, nem kell a tét nélküli vagy az érzelmi szavazó csak az aki magyarországon képzeli jövőjét ha későbbiekben is.

Arthamyr 2018.03.24. 17:36:23

@Mrs. Clayton: Ok, és most már érted? :)

Arthamyr 2018.03.24. 17:41:48

@kék madár: Nekem nem kell bizonygatnod, én utálom és megvetem a Fideszt. De a bukásuk után sem várom a kánaánt, sajnos a Fidesz ugyanúgy egy társadalmi tünet is, mint ok.

A (valódi) felelősségvállalás meg sajnos a mai világban ritka dolog, nem csak Magyarországon, és nem csak a politikában. Vagy én éltem és dolgoztam kirívóan rossz helyeken, de én pl. amerikai cégeknél/nyugat-európai cégeknél sem tapasztaltam a hatalmas felelősségvállalást, amikor szar került a paliba.

Arthamyr 2018.03.24. 17:53:32

@neurotikus bunkocska: Az nyugdíjas nénik többsége végigszopta az életét ott, húzta már az igát elég hosszan. Én örülnék, ha ők is éreznék pl. az adózást, és nem olyan nyugdíjrendszer lenne, amilyen van, így nekik is érdekükben lenne az alacsonyabb adó, de ennek ellenére is úgy gondolom, hogy ők már "megdolgoztak" a szavazatukért és a következményeit is nyögik, még ha nem is feltétlenül szimpatizálok a motivációikkal.
Egy külföldön élő, amíg nem megy haza, se nem fizet be a közösbe, se nem érzi a saját bőrén a következményeket.

Arthamyr 2018.03.24. 18:19:30

@Mrs. Clayton: Ez van, de talán jobb is így?

Csodabogár 2018.03.24. 18:22:52

@Arthamyr: Az egyetlen értelmes adózás a progressziv. Ezt tudják az egész világon, csak mi vagyunk ilyen okosok az egykulcsos adózással. Szerinted az normális, hogy a minimálbéres is 16%-ot fizet és a havi 2milliót kereső IT-s is?
Én azt hiszem nagyon is középen vagyok de semmi esetre se balra.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 18:40:35

@Arthamyr: osszessegeben az most a legfobb problemam h mi a szent szarert kell egy mosogepre varni egy hetet h kihozzak, boltban felvenni nem lehet...

neurotikus bunkocska 2018.03.24. 18:41:17

@Arthamyr: De ezt mar irtam, hogy egy kulfoldon elo is erezni fogja a kovetkezmenyeket, egyreszt, ha hazater, hiszen sokan egyszeruen csak tobb penzt keresni mentek ki hosszabb-rovidebb idore, masreszt pedig magyarnak szamit a kulfoldi orszag szamara is, ezert Magyarorszag tortenesei kozvetlenul befolyasolhatjak a helyzetetet, akar gazdasagi dontesek is (pl. kivonul a ceg Magyarorszagrol aki eredetileg kikuldte, vagy allamositjak azt a szektort, amibe visszatert volna, stb stb), de akar diplomaciai "valaszlepeseknek" is eshetnek aldozatul siman.

Dikusz 2018.03.24. 18:45:33

@kék madár: "az MSZP (amit szivembol utaltam) osztalyvezetoi poziciokba NEM tett politikusokat, meghagyta a szakembereket, a Fidesz az utolso kozep managerig mindenkit lecserelt dilettansokra a legtobb allami szervezetben."

Ebben a mondatodban minden szó igaz!

kék madár 2018.03.24. 18:49:26

@Arthamyr: " De a bukásuk után sem várom a kánaánt"
en sem. De ez egy diktatura, amit a Fidesz demokracianak hiv. Semmit sem utalok jobban az ilyen aljas hazugsagoknal.

gabors 2018.03.24. 19:08:56

@Mrs. Clayton: "Ha van o,yan h levelben szavazas szavazhasson mindenki levelben vagy ne legyen olyan h levelben szavazas csak x csoportnak."

Mint mar irtam ezzel elmeletben teljesen egyetertek csak nem tartom jelenleg megbizhatonak mar a mostani rendszerben ahol 90%+ szemelyesen szavaz tul konnyu csalni ... egyszeruen nem lehet megbizni a rendszerben.

En inkabb annak orulnek ha biztonsagos digitalis rendszert alakitananak ki es online lehetne szavazni minnel hamarabb. Lasd balitc pelda. (de ebben is van mitol felni )

gabors 2018.03.24. 19:17:40

@Arthamyr: " és pl. a progresszív adózás híve. " teljesen jogosan minden "fejlett" "modern" orszagban igy van mert ez a tarsadalmilag igazsagos dolog amit fidesz csinalt az egy oriasi vagyon transzferalas volt a leggazdabbak fele es tovabbra is ez megy .. igy lesz agy senki gazszerelobol akinek alig jutott egy hasznalt autore 8 eve az orszag legbriliansabb vallakozoja dollarmilliardos ... a 27%-os afat mar meg sem emlitem ami a fogyasztokat sujtja

es azt sem emlitem meg hogy meg kiserlet sem volt az ingatlan ado es egyebb vagyonok nevesitesere ...

gabors 2018.03.24. 19:24:51

@mesüge misi: "@gabors: Nagy a tömeg, innen is buszoztak le emberek.."

nezem most ertunk haza a fogyasztoi tarsadalmi munkankbol :-)

Latcho Rom 2018.03.24. 19:29:30

@gabors: Sir Paul is ott menetel ny-ban.

Mrs. Clayton 2018.03.24. 19:30:25

@gabors: ha a bizalom a bajod, akkor tok mindegy hogy level, online kezfeltartasos mert mindben lehet csalni

Arthamyr 2018.03.24. 21:01:22

@Csodabogár: "Az egyetlen értelmes adózás a progressziv." - Nem, az egy pofátlan szocialista lehúzás. Az ilyen szavazók miatt nem szeretem, hogy az szavaz, nem a fasz rossz végén van, de sajnos ez van, és ez csak rosszabb lesz.

"Szerinted az normális, hogy a minimálbéres is 16%-ot fizet és a havi 2milliót kereső IT-s is?" - Nem, igazságtalannak érzem, hogy valaki 32k-t fizet havonta, van aki meg 320k-t, és semmiféle pozitív diszkriminációt nem kap, ugyanarra a várolistára kerül stb. De azt mondom, ennyi igazságtalanság még belefér a szolidaritás kedvéért, sőt, ha nagyon progresszív adózást akar valaki, még az is beleférhet, hogy mondjuk 200k-ig nincs adó, 1m-ig mondjuk 8%, felette meg 16% (20% alatt elfér).
Ami pofátlanság, az az, ami pl. Írországban van, hogy a kb. évi 35k euro feletti jövedelemre kb. 50% adót fizetsz, a 100k felettire meg több, mint 50%-ot. Na ez nem elfogadható, semmilyen körülmények között.
A magyar rendszerrel meg az a gond, hogy az SZJA csak az elvonás kis része, mellé még mindenféle címen levonnak pénzt, amit a munkáltató kifizet, annak kb. a fele jut el a melóshoz.

Ja, ha tudsz havi 2m-ért IT állást Magyarországon, dobd már át privátban, jópár haverom érdekelné...

Arthamyr 2018.03.24. 21:10:53

@gabors: Ne fárasszál, Lőrinc, Simicska stb. nem az egykulcsos adó miatt zsírosodott meg, hanem a lenyúlt adófizetői/EU-s pénzekből.
Az meg, hogy sok országban szocializmus van, nem jelenti azt, hogy az a jó. Egyébként mint már előbb említettem, @Csodabogár:-nak válaszolva, nem feltétlen vagyok a progresszív adó ellen, amíg az összelvonás jóval kevesebb, mint ami megmarad, tetszőlegesen magas jövedelem esetén. Ez már most sem igaz a Fidesz féle egykulcsos adóval, és az ellenzéki pártok tudtommal bizonyos, nem túl magas jövedelem felett már büntetnének. Az egyiknek sem fordul meg a fejében, hogy kevesebbet kellene költeni. :(

Az ÁFÁ-t meg nem tartom rossz dolognak, mert a fogyasztást terheli, így nehéz kibújni alóla (és kisebb fogyasztás => takarékosság felé terel), és egyszerű is. Az mondjuk nem jó, hogy rengeteg kivétel van, inkább egy sima 20%-os, mindenre vonatkozó kulcs kellene, kivételek nélkül.

Arthamyr 2018.03.24. 21:13:04

@kék madár: Ez nem diktatúra, ez haveri kapitalizmus. :) Diktatúra még Törökországban sincsen, és hol van attól Magyarország?

Latcho Rom 2018.03.24. 21:31:23

@Arthamyr: tudod hogy hány politikai fogoly van erdogánnál? Kínozva, ugyved nelkul?

Fogalmad sincs miről hablatyolsz..

Csodabogár 2018.03.24. 22:18:00

@Arthamyr: Akkor miért maradsz ott? Én pl. anno nagyon régen a svéd adó miatt is hagytam ott az országot. Persze volt más ok is, de az adó is bőven benne volt a nemszeretem dologban.

Az IT fizetést csak úgy írtam. Gondolom, az az IT-s aki jó 10 éve 1,2 milliót keresett, az ma már kettőnél tart.

trabant 2018.03.24. 22:22:56

A határátkelés egyik hozadéka a külföldön szavazás:

"Eddig kétszer annyian jelezték, hogy külföldön szavaznának, mint négy éve
Még egy hétig, március 31-ig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon. Eddig több mint 42 ezren jelentkeztek, kétszer annyian, mint négy éve.

Azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint 2014-ben, 15 nappal a választást megelőzően 20 ezren szerepeltek a névjegyzékben."
Tovább:
444.hu/2018/03/24/eddig-ketszer-annyian-jeleztek-hogy-kulfoldon-szavaznanak-mint-negy-eve

Aki teheti, valamilyen formában éljen választási jogával. Akár egy húisvéti családlátogatással egybekötve, akár a követségeken.

Arthamyr 2018.03.24. 22:50:48

@Csodabogár: Nem maradok itt. :) Másrészt ez csak az alkalmazottakra vonatkozik, így engem már nem büntet, de azért csípte a szememet, hogy évekig havi átlag havi 4-5k-t kikukáztam, a semmiért. Aztán ha megfogtam az orvos kilincsét, 60 euro bánta, míg mások ingyé mennek többek között az én adómból. Nyugdíjat meg kaphatok majd mondjuk 75 évesen.
Egyébként teljesen más helyzet, hogy én idejöttem, én már annak örülök, jöhettem. Nincs jogom/okom panaszkodni, senki sem kötelezett rá, hogy idejöjjek. Ezenkívül az írek azért jobban vezetik az országukat, legalábbis az én szempontjaim szerint, itt nem a kormánypárt kádere van minden létező pozícióban.

Azt szintén nagy problémának érzem, hogy az alkalmazottakat büntetik szét adókkal, ha valaki ugyanazt vállalkozóként tudja végezni, teljesen elfogadható, már-már barátságos adókulcsokat tud elérni, mind Írországban, mind Magyarországon, kivételes esetekben meg röhejes adókulcsokat fizetnek. A komolyabb cégek meg röhejes adókulcsokkal megússzák, szintén mindkét országban (bár ők sok munkahelyet adnak/sok adót fizetnek így is, és ezért sajnos versenyeznek az országok). Ezekkel az adóztatási stratégiákkal azt érik el, hogy egyszerű emberként, "becsületes munkából" nagyon nehezen elérhető a minőségi élet, a jómódú élet meg szinte kizárt. A normális az lenne, hogy a vállalkozó, alkalmazott és a cégtulajdonos is ugyanúgy tejelne a bevétele után.

Arthamyr 2018.03.24. 23:04:43

@mesüge misi: Ez megvan a demokrácia fellegvárának tartott Egyesült Államokban is, (sőt, valószínűsítem, hogy bármilyen, komolyabb titkosszolgálattal rendelkező országban is).
Egy viszonylag nagy támogatottságú, autoriter vezető ellen puccsot kísérelnek meg, nem sikerül, mit lehet ilyenkor várni? Ráadásul milyen kultúrával és vérmérséklettel rendelkezik rengeteg török? Az is csoda, hogy a lincselésekbe nem haltak meg sokkal többen.

Mielőtt még elkezdesz hülyeségeket hablatyolni, és valamit a számba adni, nem, nem kedvelem Erdogant, és nem helyeslem ami Törökországban történik, már jó 10 éve, de az események kibontakozásában nincs semmi meglepő (bár a puccskísérlet maga az volt, a rá való reakció már egyáltalán nem).

Latcho Rom 2018.03.24. 23:28:24

@Arthamyr: Passz kedves birka light.

gabors 2018.03.25. 01:04:47

@Arthamyr: " Ez megvan a demokrácia fellegvárának tartott Egyesült Államokban is, " gondolom a CIA -ra gondolsz es arra a par iszlam terroristara ott valahol azsiaban ... tobbseguk ha nem mindegyikuk meg is erdemelte sot tobbet is mint amit kaptak

torokokbnel 150000 nel tobbet (szazotvenezer !!!!) embert tartoztattak le es 30,000-40,000 kozalkalmazottat rugtak ki ez meg torokorszagban is eleg nagy szam a lakossag kozel 2%-a..

ha ennyien benne lettek volna abban a valamiben nem vita hogy mas lett volna a vege (az egesz tulsagosan amatornek tunt mar akkor is nem csodalkoznek ha nem eppen erdogan maga szervezte de mar nem elem mire kiderul mi is volt) semmi mas mint politikai tisztogatas de nyilvan ez csak az en velemenyem de torokorszag bizony egy diktatura megpedig egy iszlamista diktatura ..

gabors 2018.03.25. 06:33:20

@montroyal ( CAN qc): koszi a linkert, jo, csak nagyon bulvaros es akit kicsit is erdekelt a kozelet ezt (de inkabb tobbet) maga is tudott mondjuk az plusz hogy idorendbe tette ....

igaz azoknak akart irni akik nem jarnak valasztani ...

Latcho Rom 2018.03.25. 08:56:26

@gabors: bizonyított hogy erdogán szelfpuccsolt, ahogy orbán is mozgatta a kopaszait a parlamentnél...

Hagyd, csak maszatol ez a jóember.

somlobodog 2018.03.25. 08:56:59

@Csodabogár: az egykulcsossal a minimaberes mondjuk befizet havi 1600 Ft-ot, az it-s meg 160000 Ft-ot. De a kozszolgaltatasok azonos mértékben illetik őket. Akkor miért fizessen az it-s 350000 Ft-ot a progressiv adózással ha egyszer ugyanúgy csak egy lámpa ég a haza előtt és ugyanúgy katyus az út és a gyereke ugyanabba az általános iskolába jár? Ez sem túl igazságos. Főleg hogy a közvetett fogyasztást terhelő adokkal sokkal többet fizet be mint egy minimaberes. Ráadásul az adoelkerules melegágya a progresszív ado. Illetve az adokedvezmenyeke amit a magas keresetuek használnak ki a legjobban (ld usa pl az ezer féle deductionnel). Szvsz a progresszív adózás káros mert a csalasra és a kivetelek kiveteleinek az alkalmazasara ösztönöz. Akkor korrektebb lenne ha a több adoert több szolgáltatást vagy elsőbbségi jogokat kapna a többet fizető. De ez még nyilván nem járható emberileg -de főleg politikailag -egy normalis országban sem. A jovedelemado btw persze eredetileg a felső 0.1% megadoztatasa miatt alakult ki, csak pár évtized alatt lett altalanos...

Arthamyr 2018.03.25. 16:52:57

@montroyal ( CAN qc): Ez nekem szólt, vagy csak rám reagáltál? Mindenesetre ebéd után elolvastam, nem volt benne új info, de legalább szépen összeszedett sok dolgot, így egybeöntve talán hatásosabb. Mondjuk nem győzött meg arról, hogy nekem szavaznom kéne. Nem kell bizonygatnia senkinek, hogy a Fidesz milyen szar, ez triviális tény.

Nem válaszol a legfontosabb kérdésre, hogy az ellenzéki erők közül melyik az, amelyikkel azonosulni tudnék, vagy ha az nem is jön össze, a legalapvetőbb dolgot teljesítené: nem hálálná meg extra pár millió adóval a szavazatomat...

Menjek el szavazni, ami nekem energiabefektetés (gondolom el kéne caplatnom a konzulátusra, meg előtte még regisztrálnom is kellene, lehet, hogy azt is személyesen kell), hogy _esetleg_ kormányra segítsek valami erőt a jelentős 2 db szavazatommal (vagy 4, ha a feleségem is ráveszem), ami megpróbálja visszacsinálni a Fidesz szemétségeinek őt zavaró részét, és mellesleg jó eséllyel megkínálja a cégeimet pár millió extra adóval? Ezt nehezen fogom megérteni, hogy nekem miért lenne jó. Annál optimálisabban, hogy nálam marad, és én döntöm el, mire költhetem, nem lehetséges felhasználni a pénzt. :) Nekem kb. mindegy, hogy Mészáros/Vajna/Habony stb. ellopja, a cigányok felzárkóztatására vagy a szírek integrálására fordítják, ha már egyszer tőlem elvették.
Ha arra látnék egy őszinte, határozott szándékot, hogy az adóterheimet nem fogják növelni számomra elfogadhatatlan mértékben és ennek lenne mérhető támogatottsága Magyarországon, egyből lelkesebben állnék ehhez a szavazás dologhoz, és rászánnám az extra energiát.

Latcho Rom 2018.03.25. 16:53:57

Ezek édesapám bizony ugyanazok...

Ady döbbenetes gondolatai 116 évvel ezelőtt

"Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit aki különb mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen mintha itt sem lettünk volna.

Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.

Menjünk vissza, szeretett úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal, és ősökkel! Menjünk vissza Ázsiába!."

Ady Endre
Nagyváradi Napló - 1902. január 31.

montroyal ( CAN qc) 2018.03.25. 17:05:09

@Arthamyr: csak altalaban .... egy jol osszeszedett iras miert kell szavazni ... én sokat foglalkozok ezzel de csak ugy hogy mindenre racsodalkozok bosszankodok hogy - ilyen a vilagon nincs mint orbanisztanban ..mivel 30 éve jottem el nem érint amugy ...

Arthamyr 2018.03.25. 17:08:19

@montroyal ( CAN qc): Sajnos nem elég jó, nem hinném, hogy ez bárkinek az álláspontján is változtatna, aki nem egy kő alatt élt az elmúlt 8 év alatt.

Arthamyr 2018.03.25. 18:36:47

@mesüge misi: Majdnem leírtam, hogy ki maszatolt, de azóta eltöltöttem némi időt munkával, így elmaradt a csattanós válasz. Amúgy sem emelte volna az itteni tartalom szintjét, és attól, hogy más primitív troll, nekem miért kéne annak lennem? Vagy ha az is vagyok, akkor is felesleges igyekeznem túltenni mindenki tahóságán, azon a versenyen nem én fogok nyerni...

kék madár 2018.03.25. 19:50:43

@Arthamyr: ha megnezed mitol diktatura egy diktatura, akkor ez az, de ilyen szemantikai kerdesen nem akarok rugozni

Arthamyr 2018.03.25. 20:52:29

@kék madár: "ilyen szemantikai kerdesen nem akarok rugozni" - pont ez jutott eszembe nekem is. :) Egyébként megnéztem azóta, és valóban van olyan kategorizálás, ami szerint az.

kék madár 2018.03.25. 22:37:28

@Arthamyr: egyebkent meg nem ertek hozza, a Zorban a szakerto neki van rola konytara, hogy hogy kell felepiteni :)

Arthamyr 2018.03.26. 19:48:04

Valamelyest off, de érdekes:
index.hu/tudomany/2018/03/26/az_orban-rendszer_mukodese_kovach_imre_interju/
És benne van, hogy ha a fő problémaként felvázolt dolgot valaki , szinte az ismerősöm/családtagom rosszul jönne belőle ki.
Érdekes lesz nézni, hogy ebből mi jön majd ki, akkor is, ha marad a NER, és azután is, amikor bukik.
Az is érdekes, hogy miért ne lehetne továbbra is hasonlóan pacifikálni az aljanépet, de mellé a NER-t eltörölni a faszba. Csak langyos szociáldemokrácia és a klientúrás maffiaállam a két verzió? Ezek elég szar kilátások.

juletræ 2018.03.27. 10:48:52

@Csodabogár:
Ugye, most viccelsz?
Azt én belátom, hogy aki kevesebbet keres, annak jobb, ha a többet keresötöl elvesszük és neki odaadjuk. Ez nem "igazságosság", hanem proletáririgység.

A többet keresö viszont legalább duplán szív:
1. Ugye, elveszik töle a pénzt
2. És ezt a pénzt a szegényebbnek adják, amivel a szegényebb keresletet teremt, ami felnyomja az árakat.

Tehát a jobban keresö a jól megvámolt nettójából kevesebbet tud venni, a felnyomott árak miatt.

Tudod, milyen szívás az, hogy legalább középvezetönek kell lenned ahhoz ( amihez semmi kedvem nincs), hogy jelentösen jobban élj, mint a szegényebbek? Mert hiába tartozol a "legfelsö 10%-ba" a bruttó kereset alapján, a nettód kb ugyanott van, mint a szegényeké.

És ehhez még hozzájön az, ha nem veszik figyelembe az eltartottakat ( mint p.l. NL-ben), vagyis nincs családi adózás. Vagyis két szegény több nettót keres, mint te a "gazdag", akinek a felesége nem dolgozik.

A legnagyobb féreg ( NyEuban) a Dansk Folkeparti, akinek a gazdaságpolitikája baloldali, az ideológiája meg jobboldali. Na, ök az igazi kártékonyak ( meg a PVV Hollandiában, ugyanezen okok miatt). A Folkeparti sikeresen megfúrt egy nagyobb adócsökkentést, a kisebb adócsökkentést meg részben a Dániában dolgozó expatokkal fizetteti meg, úgy, hogy a szociális juttatásaikat megnyirbálja ( de ugyanannyi adót kell fizetniük, mint akikét nem nyirbalja meg). Ez az igazi féregség.

De féregségben a "liberális" VVD és Mark Rutte ( Hollandia) sem marad el: a VVD kormányok alatt a 90 ezer EUR-s bruttó ma 2500 EUR-ral kevesebb nettót ér, mint 2010-ben, amikor elkezdte a kormányzást. A haverjainak, a multiknak viszont most kiosztott egy 1.5 milliárd/év es adócsökkentést ( ami nem is állt a választási programjában), úgy hogy az ingatlanadót meg megemelte ( Wet Hillen eltörlése).

Nos, Orbán is egy randa féreg, az igaz. De az anyagi gyarapodás szerintem sokaknak a legfontosabb, és az egykulcsos, családbarát adózás pont öket, a tanult, jobban keresö középosztályt segíti. Az összes többi, az merö ideológia ( veszélyes, az igaz, de akkor is). Ugyan elgondolkodnék rajta 2X is ( az oroszbarátsága, meg az EU ellenessége miatt), de vlsz mégiscsak a fideszre szavaznék, ha lenne M.o-n választójogom.

Viszont ha elkezd M.o-n középosztályt adóztatni ( és közben meg a haverjai tovább lopkodnak), akkor vége lesz mint a botnak. CSak idö kérdése ;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása