oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 17. 06:30,  Magyarország külföldi szemmel 316 komment

2018. január 17. 06:30 Határátkelő

Magyarország külföldi szemmel

Magyarként aligha tudjuk (még sok-sok külföldön töltött év után sem) külső szemlélőként nézni Magyarországot és/vagy Budapestet, hiszen valamilyen emlék mindenkit köt az országhoz. Ezért érdekes kérdés, hogy vajon milyennek látnak minket a külföldiek, éljenek akár mondjuk Budapesten, vagy legyenek csupán látogatók. Ebből szedtem össze mára egy kis válogatást. Vegyesfelvágott lesz, amennyiben próbáltam pozitív és negatív véleményeket is összeszedni (forrása a Quora több threadje), aztán majd el lehet vitatkozni arról, kinek van igaza.

magyarorszag_budapest_duna_foto_pixabay_com_artbejo.jpg

Kevin, francia

A francia Kevin rögtön az elején leszögezte, hogy miként a legtöbb országban, nem mindegy, hogy valaki Budapestről vagy vidékről beszél, hiszen más az élet a fővárosban, mint akár Egerben vagy Győrött. 

Másrészt ami az egyik embernek kellemetlen (az eredeti kérdés úgy hangzott, melyek Magyarország hátrányai), az a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy az. Miként az sem mindegy, honnan érkezik az ember, más elvárásai és tapasztalatai vannak mondjuk egy brazilnak és más egy németnek. 

Ezzel együtt ő a következőket szedte össze: 

Fizetés 

A fizetések általában alacsonyabbak, mint az európaiak, inkább a lista végén találhatók az Európai Unión belül. Ezzel együtt érdemes megjegyezni, hogy a megélhetés Budapesten olcsóbb, mint a legtöbb európai fővárosban. 

Nyelv 

A magyar elismerten a világ egyik legnehezebb nyelve, logikájában és szókincsében nagyon kevéssé kapcsolódik bármely más nyelvhez. 

Korrupció 

A kormányzati korrupció létezik, köztudott, mégis nagyon keveset tesznek ellene. 

Ugyanakkor rengeteg vonzó dolog is van a magyarországi életben – jegyezte meg Kevin. 

Tyler, amerikai 

A kaliforniai Tyler szerint a magyarok barátságosak, viccesek, büszkék, és intelligensek. Az első dolog, amit megtudott az országról, hogy milyen sok mindent találtak fel a magyarok. Elismerte, hogy nem tudott túl sokat (jó, szinte semmit) az országról a látogatása előtt. 

Két hetet töltött Budapesten egyedül, jókat beszélgetett a helyiekkel, és még akik nem beszélték a nyelvet, azok is próbálkoztak legalább egy helló erejéig. „A nyomasztó (de gyönyörű) építészet ellenére a magyarok boldognak és energikusnak tűntek” – írta

A budapesti közlekedés szerinte egyszerű, szinte minden elérhető gyalog, a város biztonságos nappal és éjszaka is. Minden ajtó mögött ott lapul a történelem, és nem drága (amerikai pénztárcával persze), a kaja pedig nagyszerű, különösen a gulyás és a finom sütemények. 

Összességében rengeteg paprika, sok találmány, jórészt barátságos és büszke emberek, gyönyörű építészet, nagyszerű éjszakai élet, jó kaja, történelem, és nagyon nehéz és egyedülálló nyelv jellemzi Tyler szerint a magyarokat és Budapestet. 

Olev 

A korábban több évig Magyarországon élő Olev elsősorban a hátrányokról szóló kérdéshez szólt hozzá. Ellentétben Tylerrel, ő úgy látta, Magyarország legnagyobb hátránya, hogy nincsen olyan, széles körben elterjedt szokás, ami boldoggá tenné az embereket. 

Míg Skandináviában vagy a balti államokban ott a szaunakultúra, a síelés, mint nemzeti sport, vagy a dalfesztivál, és még lehetne hosszan sorolni, szerinte Magyarországon nem nagyon van ilyesmi. 

Emellett az emberek nagy része messze él a természettől, így például Budapesten simán előfordulhat, hogy egy átlag munkanapja úgy telik el valakinek, hogy nem lát növényt. (Budapest belvárosa gyakorlatilag famentes – jegyezte meg.) Márpedig ez mentálisan stresszes a tudósok szerint. 

Talán ezért, talán nem, de Olev úgy tapasztalta, hogy ha az ember hétvégén elmenne túrázni vagy kirándulni, nagyon nehezen talál hozzá partnert, mert az emberek nem szokták meg az ilyen típusú testmozgást. A magyarok általában véve sem túl aktívak. 

A Balaton és pár északi és budai hegy ellenére Magyarország szerinte földrajzilag unalmas. 

Szerinte probléma, hogy a magyarok azért élnek, hogy dolgozzanak, a móka és kacagás a nyaralásra marad, a fizetés viszont nem túl versenyképes, így arra nem is jut túl nagy összeg. 

Szubjektív dolog, de Olev úgy vélte, hogy a budapestiek nem szeretik annyira a nyarukat, mert túl meleg van, viszont kevés a természetes víz, ami hétvégente enyhet adna. 

„A szegénység még az anyagilag biztosabb lábon állók számára is zavaró. Rengeteg a hajléktalan és mentálisan beteg ember az utcákon. Budapesten nem állhatsz három percig zavartalanul az utcán a barátodra várva, mert biztos, hogy jön valaki, aki pénzt vagy valamilyen szívességet kér” – írta Olev. 

Janelle, amerikai 

Az amerikai lány egy hetet töltött Magyarországon, és elég érdekes tapasztalatokat szerzett ezen idő alatt. 

Nyelv 

Janelle tapasztalata szerint nagyon kevés magyar beszél angolul, és a nagyobb cégek, bankok és turisztikai látványosságok környékét kivéve a közterületeken elég kevés dolog van lefordítva angolra. 

A magyar nyelv rendkívül összetett és idegen egy külföldi számára, szóval könnyű eltévedni. Könnyen adottnak veszi az ember, hogy Európa legtöbb részén mindig van valaki, aki beszél angolul. 

Segítség a külföldieknek 

„Nem vagyok egy különösebben félelmetes ember, mi több, az emberek általában úgy vélik, nem vagyok túl agresszív. Ugyanakkor Magyarországon már-már egészségtelen mértékű bizalmatlanságot tapasztaltam a külföldiekkel szemben. 

Nem gondolnám, hogy ez rasszista dolog lenne, inkább általában véve xenofób és félelmen alapuló. El tudom képzelni, hogy ha valaki külföldiként oda költözik, akkor ez zavaró lehet a hétköznapokban” - írta. 

A termékek elérhetősége és változatossága 

Az üzletek 8-9 körül nyitnak és délután 6 magasságában zárnak. „Kaliforniaiként szeretek éjfélkor lemenni a sarki boltba, vagy kora reggel inni egy kávét az éjjel-nappal nyitva tartó gyorséttermek valamelyikében. Egyik sem túl egészséges, de jó, hogy legalább a lehetőség megvan rá. 

Az utolsó budapesti napjaim egyikén influenzás lettem és gyógyszerre volt szükségem késő este. Egyetlen közért sem volt nyitva, a helyi gyógyszertár pedig nem nyitott ki másnap 11 előtt. 

Egy másik helyen azt mondták, hogy különleges gyógyszert kell rendelni, amire egy-két napot várni kell. Amerikában az ilyen típusú gyógyszerek bármikor elérhetők minden különösebb rendelés nélkül” - mesélte. 

Munka, fizetés, árak 

Az étel olcsó, a lakbér is az európai átlag alatt van. Az összes többi nagy része viszonylag drága európai mércével mérve is. Egy közepes pénztárca Spanyolországban, Franciaországban vagy Olaszországban 25-60 euró, Magyarországon ugyanaz kb. 70-120. Kaliforniában egy jobb minőségű kávé 3-5 dollár, Magyarországon ugyanaz 6-8 dollár. 

A megélhetési költségek nem magasak, ha az ember hajlandó elfogadni, hogy ugyanazokat a termékeket veszi nap nap után. A tanárok, professzorok fizetése a töredéke annak, amit Amerikában lehet keresni. 

Szegénység, pesszimizmus 

A lakosság arányához képest Budapesten sokkal több a hajléktalan, mint San Franciscóban, ami kemény. Az emberek pesszimistának tűnnek a jövővel kapcsolatban, csak feltételezni tudom, hogy a történelmük miatt. 

Angelo, olasz 

A Budapesten élő Angelo szerint Budapest csodálatos európai főváros, olyan, mint Bécs vagy Párizs a brutális árak nélkül. Budapest ugyanolyan szép, mint ezek, és sokkal olcsóbb. 

Emellett meglepően kicsinek is tűnik, a tömegközlekedés szuper, nagyon gyorsan el lehet jutni bárhova a városban. 

„A város egyik feléből a másikra fél óra alatt el tudok jutni tömegközlekedéssel, ami Londonban vagy Párizsban elképzelhetetlen. Minden megvan itt, amit az ember egy fővárostól elvár, a nagyszerű parkoktól a múzeumokig és még sorolhatnám” – írta Angelo

Az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti a többi európai nagyvárostól, hogy az emberek nem túl barátságosak az idegenekkel. „A belvárosban ez nem olyan nagy gond, de amint kijjebb mész, megnő az esélye annak, hogy barátságtalan emberbe botlasz. Ilyen problémát egyetlen más európai fővárosban sem tapasztaltam” – tette hozzá. 

Összességében nagyon szép főváros, nem a legjobb, és bizonyos részein kifejezetten lelakott, de máshol fantasztikusan gyönyörű. 

Alexander, amerikai 

Alexander szerint Magyarország legnagyobb hátránya a sokszor beszűkült átlagmagyar, aki nem nagyon veszi észre a lehetőségeket, és azt, hogy miként kellene élni. 

Alexander hátránynak tartja, hogy nincs Wal-Mart, és noha sok mindent meg lehet találni a házak aljaiban lévő boltokban, de különösen az elektronikai eszközök esetében jóval nagyobb üzletekbe kell menni, ha az ember meg szeretné találni, amit keres, és még akkor sem biztos, hogy lesz. 

Mármint Budapesten, mert vidéken ennél is rosszabb a helyzet, ott már annak is örülni kell, ha egy hét után megérkezik a megrendelt holmi, vagy el kell érte menni Budapestre. 

„A tél rémes, van, hogy 6-7 napig nem süt a nap. Hideg van, szürkeség és sötét. Mindehhez add hozzá a sok szegény embert, az alkoholista hajléktalanokat és az építkezésen dolgozókat” – írta Alexander. 

Megjegyezte azt is, hogy az autók drágábbak, mint Amerikában, és messze nem olyan kényelmes vezetni, mint mondjuk Texasban. 

„A legtöbb nagyvárosnak szép a belvárosi része az öreg épületekkel, de a külvárosok tele vannak repedezett, málló festékű panelházakkal, nem nyírt fűvel, melyek az aszfalt repedéseiben is nőnek” – láttatta Alexander.

HÍRMONDÓ

Német melók az asztalostól a beteggondozóig 

Németország az Németország, nem nagyon kell ajánlgatni, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy ma öt álláslehetőséget vadásztunk le nektek a magyarok egyik kedvenc célországából. 

Tízből négy leendő orvos elhúzna 

Noha a kormány állítása szerint minden megtesz az orvosok elvándorlásának megakadályozása érdekében, egy friss felmérés szerint az orvostanhallgatók igen jelentős részét ez nem nagyon hatja meg. 

Egyre több a külföldi Magyarországon – de kik? 

Érdekes változások zajlanak a Magyarországon élő külföldiek számában, hiszen miközben az elmúlt években alaposan megugrott az érkező és letelepedő ázsiaiak száma, addig erősen csökkent az európai országokból érkezőké. Mindkettőre van magyarázat. 

Hol voksolhatsz a magyar választáson külföldön? 

Azt már tudjuk, hogy április 8-án tartják a magyar országgyűlési választásokat. Az akkor külföldön élő / tartózkodó, de állandó magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok nem szavazhatnak levélben, csak személyesen. De hol? 

(Fotó: pixabay.com/artbejo)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr513581329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.01.17. 06:40:04

Nyomasztó építészet mondja az amcsi!Famentes Budapest! OMG. Nincs Wal-Mart! Rémes.Nyafogógépek.

adg 2018.01.17. 07:10:26

"Alexander hátránynak tartja, hogy nincs Wal-Mart'
Viszont van kultura, baszod, azt nem vetted eszre? Wal-Mart... Amerikaban biztos van CBA. Majd ha elmegyek Chicagoba, azon fogok kiakadni, hogy nincsenek a parkokban galleros gyikok.

"Hideg van, szürkeség és sötét. Mindehhez add hozzá a sok szegény embert, az alkoholista hajléktalanokat és az építkezésen dolgozókat”
Az építkezésen dolgozókat??? Meg a sajtkeszitoket. Lassuk be, Sanyi egy idiota.

A tobbi is egy szep nagy kerek nulla. Par nap utan a professzorok fizetesetol a magyarok lelkivilagan keresztul a nyelv bonyolultsagaig mindent.

Olyat kellett volna keresni, aki egy ideje ott el mar...

Határátkelő 2018.01.17. 07:12:47

@adg: Angelo, Olev, Kevin - mind éltek Budapesten.

Egyébként meg lehet őket hülyézni (nagyjából erre is számítok), de ettől még ezt a képet látják / látták rólunk, ami mindenképpen érdekes, akkor is, ha szerintünk hülyeség.

Sesamelmo (Q) 2018.01.17. 07:17:28

Koszi HA hogy összegyûjtötted.
Èrdekes (nekem), ahogy többen is 1-2 hetes mo-i tartkozkodas utan irnak az emberekrol, lakberrol, szokasokrol.
Kulfoldi munkatarsaim tobbsege mind imadott Budapesten elni. (2010-11 korul)

Határátkelő 2018.01.17. 07:19:51

@Sesamelmo (Q): Én nagyon érdekesnek tartom egyébként azt is, hogy mik az első időszak benyomásai. Szerintem rengeteget elárul egy országról, hogy milyen képet fest magáról. Ugyanilyen érdekes az is persze, amikor valaki akár éveket él Magyarországon és utána mit gondol.

Hari Seldon 2 2018.01.17. 07:33:38

Talán Olev véleménye áll legközelebb a valósághoz. És megkockáztatom a magyarok többségének véleményéhez.
(például valóban feltünő, hogy Budapesten alig van fa. - Állítólag józsef nádor mondta azt a reformkorban, hogy nem kell a sok fa, nem szeretnék a dzsungelben élni....)

SzZoole 2018.01.17. 08:02:53

Atyauristen...... mindezt 1-2 hét után?
Egy kicsit sem lehet a lenezest észrevenni a véleményekből...

Az ismeretségi korombol voltak már páran Mo-on, nem ez volt a véleményük......
Na mindegy

adg 2018.01.17. 08:11:23

@Határátkelő: Csak a Sanyit idiotaztam le, de szerintem ez egy eleg korrekt jelzo.

"de ettől még ezt a képet látják / látták rólunk, ami mindenképpen érdekes"
Igen, erdekes. Csak megfelelo kivalasztas kerdese, hogy ez legyen az eredmeny, vagy az ellenkezoje.
Ez statisztika, ha akarom megcafolok valamit, ha akarom, alatamasztom.

Emlekszel a tavalyi posztra, mely szerint a magyarok 50-szeresen tulertekeltek a muszlimok szamat? Ha nem, szivesen elmeselem a tudomanyt, ami megbujik a hatterben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.17. 08:20:00

Elég nagy az eltérés a vélemények között, szerintem nem sok értelme van a turisták első benyomásait az évek óta itt élőkkel keverni.

Csodabogár 2018.01.17. 08:39:02

A francia tárgyilagos.
Olev tipikus skandináv. Az élet sója a szauna meg az erdei túrázás. Nálunk más az élt szerencsére mint Skandináviában.
Janelle tipikus amerikai. Ahova ő meg legyen minden angolul kiirva és az üzletek is legyenek éjjel nappal nyitva. És jééé... közértben nem árulnak gyógyszert. Nahát!
Angelo, nyilván barátságos olasz. Nem tudom kikkel találkozott. Nyilván nem vagyunk olyan nyitottak mint az olaszok. Megjegyzem ott is vagy 5 embert kell megkérdezni mire valaki ért angolul, de ezt ő nem mondta. Talán a nyelv nem tudása miatt voltak vele barátságtalanok. Persze ez tény, hogy nem tudunk nyelveket és ez komoly baj.
Alexandra, megint amerikai. Nincs Wal-Mart!!! Viszont van tél, ez borzalom. Csak szólok, hogy Amerikában is van tél és ott se mindenki lakik Californiában vagy Floridában.

Csodabogár 2018.01.17. 08:41:54

@Hari Seldon 2: Más külföldi nagyvároshoz képest, szerintem, nem állunk rosszul failag. Azt meg nem hiszem, hogy a magyarok nagy része hiányolja a szaunát meg az hétvégi túrákat. Akinek erre van igénye, bőven talál magának túra helyeket.

wien74 2018.01.17. 08:44:01

@Online Távmunkás:
Csatlakozom hozzád.
Ha eltekintünk az 1-2 hetet itt töltő külföldiektől (kvázi nyaralók), akkor nem túl rózsás a kép. Sztem egész jól látják a többiek: sokszor beszűkült, bizalmatlan és kedvetlen az átlag magyar és szürke az ország.
Más kérdés h talán Berlin, London de lehet h Bécs egyes kerületei sem szerepelnének túl jól...
Én személy szerint azzal építem az országimázst, h segítőkészen állok a külföldiekhez. Itthon is, otthon is.

SzZoole 2018.01.17. 09:12:10

@adg: neked érteni kell a statisztikához, elvégre statisztikus vagy nem?
Ja meg Pernicica is az :)))

A kávé meg drágább Mo-on mint feletek, ez hogy lehet? :-))

Hari Seldon 2 2018.01.17. 09:18:38

@Zoole Reloaded:
Miér?
Ahhoz képest, hogy valaki (aki mondjuk a Mariahilferen túl nem jutott, és azt az is 89-benvolt), a Duna partról a fotelből tudja, hogy nálatok (meg nálunk is) napi szinten erőszakolnak meg téged a migráncsok.
- Szóval ahhoz képest a két hét utáni vélemény már egész jónak számít.
Másrészt komolyra fordítva, szerintem azok akik kicsit többet voltak ott, azok jobban eltalálták.

tanato 2018.01.17. 09:35:56

teszek még a psozthoz:Etióp sebész a híres énekes BEbe aPJA:60-AS évek vége.AZ első hetekben késő őszi időben érkeztünk,mindenki szürke ballonkabátban járt,azt hittük ez valami kötelező egyenruha,mi is a barátommal/ketten jöttünk ismrősök/ vettünk gyorsan kettőt.Magyar nyelv:nagyon nehezen indult,de már itt lévő etiópok mondták hogy ne az angolból próbáljunk indulni hanem az oromo nyelvből/második legnagyobb nyelv ott/mert hasonlo a ragozása és a logikája.
Jordániai orvostanhallgató 70-es évek vége.Biztosan nagyon diszkriminatívan viselkedtek a cigányokkal mert sokan vannak,orvostanhallgató mégsincs cigány..Biztosan nem veszitek fel őket az orvosi egyetemi felvételi vizsgán.
Jemeni hallgató 80-as évek eleje:De jó neketek mennyi zöldterületetek van.
Etióp hallgató 70.es évek vége:Azt mondták otthon MO.-on az angol második nyelv mindenki beszéli,azért adtam be ide a pályázatomat.Azután nagyot csalódtam ebben.
Bangladeshi hallgató.A magyar cigányok állandóan cigányul beszéltek hozzám,azt hitték közülük való vagyok,a rendőrök meg sorozatosan igazoltattak a városban/SZeged/
Szíriai hallgató 70-es évek vége.:De furcsa nekem hogy ti a levelket/hol volt még akkor a net.meg a mobil/anyukátoknak írjátok,nálunk ez nem így van, az apa a családfő abszolút értelemben.,ő dönt,neki címezzük a leveleket.
Jemeni hallgató 80-as évek eleje:De jó hogy nektek nincs kiadva kit kell kötelezően gyűlölni/hol volt akkor még a gyűlöletkampány/,nagyon jól elbeszélgettem barátkozom itt szegedi zsidó fiatalokkal,otthon megölnének ennek még a gondolatáért is.
SOkan mondták,nagyon barátságosak segítőkészek vagyunk/hol volt akkor még a színesbőrűeket és arabokat feljelentgető lakosság/,sokszor meghívnak magyar családokhoz hosszabb rövidebb időre minket, amagyar lányokkkal is jó a viszony,nem idegenkednek tőlünk.

adg 2018.01.17. 09:49:49

@Zoole Reloaded: Nem tudom, atlag 25-40 dollar a kave kiloja, vagyis kb 5-8000 ft, szerintem otthon olcsobb volt annak idejen, most nem tudom. Majd valaki otthoni megmondja esetleg.:)

Virago_1000 2018.01.17. 10:02:15

"látványosságok környékét kivéve a közterületeken elég kevés dolog van lefordítva angolra. "
- kicsivel megis tobb, mint kaliforniaban a magyar felirat.
Alexander idiotasagait pedig kommentalni sem lehet.

puhacica 2018.01.17. 10:14:02

hat ez igen egyszerure sikeredett

Virago_1000 2018.01.17. 10:15:44

@Határátkelő: "Szerintem rengeteget elárul egy országról, hogy milyen képet fest magáról. "
- nem az orszagrol arul el rossz kepet, hanem az idiota kriktizalokrol, amikir ilyeneket irnak hogy: nincs walmart, no a fu a repedesekben, nem lehet a sarki boltban lapostvt kapni, nincs ejjelnappal minden nyitva, keves az angol felirat, tul sok a munkas.
Abszolut rohely kategoria, az a magyar a hulye aki ezeket komolyan veszi.

bpetya75 2018.01.17. 10:21:00

@adg:

Attól függ, milyet iszol. Asszony kávézik, annak 2500-3000 kilója.

Határátkelő 2018.01.17. 10:22:08

Nagyon érdekes olvasni a véleményeket. Nyilván vannak finoman szólva is furcsa megjegyzések Magyarországról és Budapestről, de nekem ezek is nagyon érdekesek. (Sőt.)

Vajon mi, magyarok, hányszor ítélkezünk mondjuk egy 10 napos külföldi út után? Vajon amikor mi nettó lehülyézzük az amerikaiakat (egy 320 milliós országot), vagy azt mondjuk az olaszokra / franciákra / angolokra / németekre, hogy ilyenek meg olyanok, az mennyivel más? Az mindig megalapozott?

Ezek az emberek egy Magyarországtól teljesen független oldalon leírták a tapasztalataikat, ami függetlenül attól, hogy szerintünk hülyeség vagy sem, mégis csak egy általuk Magyarországról alkotott kép, és mint ilyen szerintem nagyon érdekes.

Éppen azért próbáltam úgy válogatni, hogy legyen benne kb. fele-fele negatív és pozitív, olyan is, aki élt Magyarországon és olyan is, aki csak látogatóban volt ott, mert így még érdekesebb a kép.

adg 2018.01.17. 10:35:24

@bpetya75: Nem igazan vannak itt olyan kavek, mint otthon, nem tudom osszehasonlitani. Talan a fekete lavazza az egyetlen, amire otthonrol emlekszem, az olyan 30 dollar korul szokott lenni, 6000 ft. Amit mi iszunk, olyat nem lattam otthon.

soad1221 2018.01.17. 10:39:06

@adg: :)
én mondjuk még azt is elég érdekesnek tartom, hogy a bp-en a boltok 8-9 körül nyitnak és 6-kor zárnak. meg a gyógyszertár 11-kor nyit. Lehet, hogy másik bp-en élek, de könnyen találok 7-22-ig nyitva tartó boltot, meg éjjelnappalit, meg 7-21-ig, vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárat, meg 0-24 gyors éttermet. Mondjuk wal-mart tényleg nincs, ez igaz :)

Golf2 2018.01.17. 10:46:03

@bpetya75: Én annyiért még nem láttam. 20dkg Nescafe akciósan 1400ft.Jobb márka 2-3000ft/20dkg.

Határátkelő 2018.01.17. 10:46:42

@soad1221: Szerintem ott üzletről volt szó (tehát nem élelmiszerboltról), a gyógyszertár meg gyanítom hétvégén lehetett.

bpetya75 2018.01.17. 10:58:12

@Golf2:

Ezek szerint a feleségem nem jobb márkát iszik. ;-) Tchibo Family

@soad1221:

Ilyenek még Kaposváron is vannak, szóval valami fura helyen járhatott szegény.

@adg:

Te csak ne szóld le a magyarországi kávékínálatot! Te kis kiiratkozott! A biztonság kedvéért: :-P

Gedeon Vinklmann 2018.01.17. 11:06:21

Olev büszke a "szauna kultúrájukra", meg hogy lehet síelni, és ugye ott vannak a dalfesztiválok.....ezért ezek nem semmi dolgok.

Szabinho 2018.01.17. 11:06:25

néhány állítás megmosolyogtató, különösen Janelle, amerikai aki egy hét alatt szedte össze ezt a rengeteg információt és amiben saját magának is ellentmond. viszont vannak nagyon jó és érdekes vélemények is!

bpetya75 2018.01.17. 11:11:42

@tanato:

Tudok írni hasonlót fordított alapállásból ;-)

Sógor a karácsonyi időszakban Pesten, valahol a Váci utca végén (talán a Fővám téren) árulta húgom kézműves ékszereit. Kérdeztem tőle, hogy a különböző nációkkal kapcsolatban mik voltak a tapasztalatai. Azt mondta, hogy a legjobb fejek az amerikaiak voltak és (számomra meglepő módon) a törökök. A franciák nagyon értékelték az ékszerek egyediségét és művészeti értékét. A mediterránokról azt mondta, hogy ég és föld volt a különbség a spanyolok és az olaszok között, előbbiek javára.

Golf2 2018.01.17. 11:15:50

@bpetya75: Pedig az jó márka. Akkor úgy látszik a Nescafe drága.

Pernilla 2018.01.17. 11:22:35

@soad1221: haha, igen. Nem tudom Janelle Magyarország melyik szegletében járt, de Budapesten az élelmiszerboltok jó része 7-22-ig van nyitva, a plázák meg este 9-ig. Ja, az utóbbiak csak 10-kor nyitnak, skandallum!

Amúgy én értem, hogy @Határátkelő: direkt egy vélemény-vegyesfelvágottat akart összeválogatni. Azért a turisták és a rövid ideig itt élők véleményét szerintem így is jobb lett volna szétválasztani, akár a poszton belül csak.

Pernilla 2018.01.17. 11:24:46

@Határátkelő: az se stimmel, mert a "sima" üzletek meg inkább csak 10-kor nyitnak. És szerintem ritka már a 6-kor zárás, de ebben megcáfolhattok.

vándor madár 2018.01.17. 11:28:48

@Határátkelő: "Az üzletek 8-9 körül nyitnak és délután 6 magasságában zárnak. „Kaliforniaiként szeretek éjfélkor lemenni a sarki boltba, vagy kora reggel inni egy kávét az éjjel-nappal nyitva tartó gyorséttermek valamelyikében."

Az igaz, hogy a szövegben "üzlet" áll vagy annak lett fordítva, de nem tudom elképzelni, hogy nem boltról lett volna szó, ahova csak úgy le- vagy beugrik. Biztosan nem tv-t akart venni a pár napos itt tartózkodása alkalmával. Szerintem meg Mo-n a városokban nagyon sok bolt nyitva van korán reggeltől késő estig és Bp.-en vannnak éjjel is nyitvatartó boltok, csak ő nem tudja. Kávét meg most már lehet venni vagyis inni a falusi zöldségesben is, még meg is lepődtem.
Most csak úgy kapásból megnéztem 2 McDonalds mint gyorsétterem nyitvatartását, Nyugati és József Krt. mindkettő nyitva van éjfélig vagy éjjel 1-ig hétvégén pedig 2-ig, lehet inni kávét még gyorsétteremben is.

Ami pedig a gyógyszertárakat illeti, ott hétvégén ügyeleti rend van, egy gyógyszertár sem nyit ki 11-kor, sőt nincs is nyitva, csak egy ablak van, de ezt biztosan nem tudja egy külföldi. Lehet, hogy nem ártana egy weboldal, ahol az ilyen dolgok le vannak írva külföldiül. De ha én a világ másik végére utazok, meg még ha közelebbre is, akkor viszek magammal alapgyógyszereket, mert azt nem lehet sehol elvárni, hogy éppen akkor, éppen ott, aholmajd terülj asztalkám vár rám főleg gyógyszerekből.

Az amerikai csaj egy azaz 1 hetet töltött Mo-n és tudja, sőt tapasztalta, hogy "A tanárok, professzorok fizetése a töredéke annak, amit Amerikában lehet keresni."

Engem pl. az is felettébb érdekelt volna, hogy ezek a nyilatkozók hány évesek, de gyanítom, hogy fiatalok, úgyhogy ez az egész számomra ez nemhogy nem igazán reprezentatív, hanem sokkal inkább mondvacsinált.

soad1221 2018.01.17. 11:34:12

@Határátkelő: nem állítom, hogy nem igaz, és lehet, hogy pont olyan helyen próbálkozott, ahol így van, de bp-en bőven találsz bármilyen fajta üzletet, ahol nem így van :)
A gyógyszertár meg sokkal inkább 12-14:00-ig van nyitva hétvégente és nem 11-től nyit, ha egyáltalán nyitva van, de erre a viszonylag egyszerű megoldásnak tűnik, hogy bemegy a nem kevés nagyobb bevásárlóközpont egyikébe, ahol általában vasárnap is estig nyitva vannak.
Én legalábbis biztos ezt tenném, egy külföldi fővárosban hétvégén :)

soad1221 2018.01.17. 11:36:33

@Golf2: a nescafé nem kávé. :)

soad1221 2018.01.17. 11:42:23

@bpetya75: @Pernilla: igen, írhattam volna pár vidéki várost is saját tapasztalattal, de az igaz, hogy vidéken a nyilvánvalóan kisebb kereslet miatt rövidebbek a nyitva tartások (már ha nem egy lidl-aldi fajta láncról van szó).
De Bp-en a noname kisbolt is nyitva van 6-nál tovább, el nem tudom képzelni, hogy milyen üzlet lehet. Esetleg vmi gyógyászati segédeszközöket forgalmazó kis bolt. Vagy híradástechnikai alkatrészeket forgalmazó vagy egyéb szűk réteget kiszolgáló speciális üzlet...
végül is nem tudhatjuk, hogy miért volt itt egy hetet :)

adg 2018.01.17. 11:48:23

@soad1221: igy van, a nescafe az ugy kave, ahogy a loncshus belszin. :)

@bpetya75: haha, ez olyan hintas szovegertelmezesi gyakorlat volt reszedrol, de azer bocsanatot kivanok, csak megallapitottam, hogy kb nulla az atfedes a kavekinalatban. :)

soad1221 2018.01.17. 11:58:14

@adg: bizony :)

egyébként itthon a "normál" kávé 2000-3000 ft/kg, ahogy bpetya is írta, a jobb 5-8000. A luxus meg a csillagos, mint ahogy bárhol máshol is. meglepő módon :)

adg 2018.01.17. 12:07:03

@soad1221: hat akkor ezt is tudjuk, ma sem eltunk hiaba, es ezen izgalmas nap soran kiderult, hogy olcsobb a kave Magyarorszagon, mint nalunk. Fantasztikus. :-)

(Raneztem a fentebb emlitett fekete Lavazzara, mint egyetlen kavera, ami itt is van, es otthonrol is emlekszem ra, es 5900-6500 kozt lattam, ami kb annyi, mint itt.)

Megyunk hazafele nemsokara, es 30 kg a feladhato limit, szoval visszafele a sajat szarjaink mellett is marad majd kb 150 kilo hely, szerintem par dologbol kozel leszunk a behozatali hatarhoz. Plusz meg a kezicsomagok. :)

Golf2 2018.01.17. 12:23:32

@soad1221: Ihatsz puccosabb kávét is Pesten Kopi Luwak 130000ft/kg (600$)

Herr Géza 2018.01.17. 12:27:26

Ugye-ugye, ilyen az, amikor szembesülünk annak reciprokával, hogy Kovács XVI. Béla már x hónapja x-országban élve simán leírja, hogy az x-nép milyen hülye, lusta, kirekesztő, szar a kajájuk, nem tudnak vezetni, építkezni pláne nem, kultúra sincs feléjük, no meg a villanykapcsoló is fordítva működik, a migráncsok meg nyakló nélkül erőszakolják meg a nőnek látszó (amúgy nagyon randa) egyedeket. Oszt még éjjel-nappal nyitvatartó cipész sincs, pedig neki hajnali háromkor lyukadt ki az egyetlen cipője Bivalybasznád-Alsón.
Hogy mik vannak.... :))))))

soad1221 2018.01.17. 12:28:33

@adg: tündérkert :) szóval átálltok a kávécsempészetre? :D

@Golf2: márhogy a nescafe-nál puccosabb? nem kell egyébként puccos, én tök egyszerű tucat kávét iszom a mindennapokban, de a nescafe, akkor sem kávé. lehet annál jóval olcsóbban kávét is inni. _Ö

puhacica 2018.01.17. 12:32:19

megvilagosodtam! ez a poszt nem magyarorszagrol szol, hanem a nyilatkozok igenyeirol. :)

tanato 2018.01.17. 12:44:13

@bpetya75: Igen ez is megérne egy posztot amit írsz:Hogyan látjuk mi ,a hazánkban tartózkodó külföldieket.

Din Serpahis 2018.01.17. 12:53:43

Az a baj, hogy ezek szerintem zommel Budapesten jartak, na az a varos valami borzalmas, nekem is egy kinszenvedes volt amikor par honapot ott laktam....

P.Elliot 2018.01.17. 12:54:42

En nem latom olyan egbekialtonak hogy hianyolt egy Walmart szeru nagy uzletet ahol az egvilagon mindent arulnak, / a gyogyszertol kezdve az elelmiszereken at, haztartasi dolgokat, ruhakat, szerszamot, az egvilagon mindent. Nagyon sok orszagban van ilyen csak maskeppen hivjak. Nem kell olyan lenezo kritikanak venni ha egy kulfoldi valamit kifogasol hiszen csak meg kell nezni itt a posztokat ahol a magyarok festik le a kulfoldi orszagokat hogy mi nem tetszik nekik.
Igen, 1-2 hetes itt tartozkodas utan csak feluletes velemeny van, ez termesztes is.
Azt sem kell tragikusan venni ha ezek a kulfoldiek eszreveszik a hajlektalanokat, a koldusokat hiszen egyebrol sem folyik itt a szo magyarok kozott hogy tele veluk a varos, alkoholistakkal is.
Ez van, olyan orszag szerintem nincs hogy ne lenne, igazan nem art ha tudjuk hogy masok hogy latnak minket igy lehet ezen-azon javitgatni amin tudunk es amit eszszerunek itelunk.

tanato 2018.01.17. 12:56:25

@Határátkelő: Nagyon jó az összeállítás,viszont azt diszkriminatívnak tartom hogy csak nyugatiakat kérdeztél illetve hiányolom hogy kelet európai vagy harmadik világból jött itt lakó vagy itt tanuló személy véleményét nem kérdezted meg hazánkról.Ezt légyszi pótold egy másik posztban.
Részben ezért is tettem be a szösszenetemet,igaz ezek már 30-40 évvel ezelőttiek.

bpetya75 2018.01.17. 13:05:28

@adg:

Ez a "haha" nagyon ijesztő. Ha már hahaha lenne, az vidámságot sugározna, de így olyan Keresztapás. "Haha. Vicces fiú. Golyót neki!"

P.Elliot 2018.01.17. 13:06:53

@adg: Egy doboz Lavazza itt nalunk 5 dollar korul van, learazasnal 4 vagy 3 alatt, sulyara nem emlekszem de egy honapig is eleg vagy tovabb es ez nem az olcso kave kategoria, van ennel joval olcsobb is, vagyis az otthon fozott kave nincs tobb 15-20 centnel.
Egy ebbol fozott kaveert elkernek 1.75,- 2 dollart. Van rajta profit rendesen, sot szerintem kavekon van a legtobb.
A kavezok meg 3 dollar folott is meg 5 vagy tobb, attol fugg hogy meg mit raktak bele vagy milyen keverekbol keszult.

adg 2018.01.17. 13:09:59

@soad1221: igen, ez a terv. Megveszem 3000-ert, eladom 6000-ert, 150 kilonal az 450ezer, ket jegy ki is jon. Ha fordulok haromszor, meg is van az egesz. :)

@bpetya75: haha, erre nem is gondoltam. :)

Herr Géza 2018.01.17. 13:15:24

@P.Elliot: “En nem latom olyan egbekialtonak hogy hianyolt egy Walmart szeru nagy uzletet ahol az egvilagon mindent arulnak, / a gyogyszertol kezdve az elelmiszereken at, haztartasi dolgokat, ruhakat, szerszamot, az egvilagon mindent. Nagyon sok orszagban van ilyen csak maskeppen hivjak.”
Hát épp az a gond, hogy otthon is van ilyen. Csak másképp hívják. :D Pl. Tesco, Auchan, Interspar, stb. Csak ugye az egyszeri turista nem botlik ilyenbe, mert ezek jellemzően nem a belvárosban találhatók. Gondolom pl. NYC-ben sem... Akkor viszont nem kéne ilyen baromságokat leírnia.

adg 2018.01.17. 13:16:22

@P.Elliot: ez ennyi nalunk is. Janelle nem tudom, hol iszik 8 dollaros kavet pesten, de szerintem nem sokat kellene keresgelnie olcsobb kaveert.

vándor madár 2018.01.17. 13:20:31

@libslobsi fuszal: "ez a poszt nem magyarorszagrol szol, hanem a nyilatkozok igenyeirol. :)"

Jó meglátás. Azért nem minden álhír, amiket elmondtak, főleg nem azoknak, akik évek vagy évtizedek óta külföldön élnek és van összehasonlítási alapjuk, de tud ez az összeállítás a meglepetés erejével hatni. Egy turista azt látja, hogy létezik kormányzati korrupció meg keveset keresnek a professzorok. Mingyá el is hiszem.

Most kiemelném pl. a hajléktalanokat, mivel ők meg lettek említve. Nem tudom, hogy hány hajléktalan kéreget Pestlőrincen, de sejtem, hogy nem sok, ellenben a belváros tele van velük. Vajon miért? Mert ott sok a járókelő meg a külföldi és nagyobb eséllyel jön össze a napi norma.
Nem kell úgy tenni, mintha nem léteznek, de az ellen lehet tenni, hogy ne ők reprezentálják Magyarországot. Svájcban pl. kitiltották őket Zürichben és más városban is a központból. Egyszer szerintem Mo-n is meg akarta szüntetni az állam, hogy az aluljárókban ágyazzanak meg, stb, de a civil szervezetek annyira fel voltak háborodva, hogy visszakoztak. Remélem azt sem hiszi el senki, hogy a Krisnások azért osztanak egy évben egyszer egy tál levest a Blahán, mert a szegényeken akarnak segíteni!

P.Elliot 2018.01.17. 13:23:39

@Herr Géza: Istenem, nem tudta, mi sem tudunk dolgokat mielott egy masik orszagba mennenk hogy mi hol van.
Mivel emlitette hogy milyen Texasban autot vezetni, abbol gondolom hogy nem New York Citybol jott, valoszinu hogy ott naluk van bennt a varos kozepen is.

P.Elliot 2018.01.17. 13:28:25

@adg: Hat gondolom beult az elso kavezoba valami turista kozpontban aztan majd leult az aratol, kifogta a dragat.
Mar jartam en is igy ha nem is a kaveval.

Hari Seldon 2 2018.01.17. 13:33:37

@Herr Géza:
Ja, ja. Ezt mondtam én is, hogy a fotelhuszárok a Duna mentén is pontosan így tudják hogy nekünk lassan Rambó módra kell átmenni az úton is, nehogy egy migráncs elkapjon.

Mrs. Clayton 2018.01.17. 13:34:13

@adg: ne ma hogy olyan draga egy jegy, en most nezegetek sydnybe de nem fogok tobbet fizetni 500 fontnal, remelem meg egy kicsivel ez alatt is meguszom

adg 2018.01.17. 13:35:59

@P.Elliot: nem igazan.
Ezt irja: “Kaliforniában egy jobb minőségű kávé 3-5 dollár, Magyarországon ugyanaz 6-8 dollár. ”

Ez egy megallapitas, Magyarorszagon ennyi egy jobb minosegu, mig Kaliforniaban olcsobb. Ez nem egy egyszeri kavezas utani meglepodes.

Pernilla 2018.01.17. 13:39:00

@adg: egy Starbucksban simán. És nem hiszem, hogy Zsani bárhová máshova be mert ülni :)

adg 2018.01.17. 13:41:59

@Mrs. Clayton: ja, sydneybe. Adj meg hozza egy belfoldi utat is. Innen egyel tobb atszallas van europa fele. Vagy belfoldon, vagy szingapurban. Szoval nekunk perth-doha-budapest es vissza az 660 font volt atszamolva.

adg 2018.01.17. 13:46:02

@Pernilla: wow, hat akkor jo. Orulok neki. Sose jartam starbucksban. Igy visszaemlekezve szerintem 5-600 forintnal tobbet sose fizettem kaveert otthon, de az mar regen volt.

Sesamelmo (Q) 2018.01.17. 13:52:57

@adg: sokhelyen. Starbucks, costa... kavezok az Andrassy uton.

Sesamelmo (Q) 2018.01.17. 13:56:54

Decemberben neztuk a New York kavehaz menujet. Nem tul szeles kavevalasztek 6-10€ kozt van, a tobbseg 7-8.

Mrs. Clayton 2018.01.17. 13:57:27

@adg: hat ugy mar nem hangzik azert rosszul, en london/doha/singapur/kitudja/sydney utvonalra nezek

Golf2 2018.01.17. 14:02:28

A Frei kávézókban 100 fajta finom kávé van 5-600 forintért,megéri.Állítólag 1 csomó országban van már.

Herr Géza 2018.01.17. 14:16:30

@P.Elliot: Na de kedvesem, ha én nem tudom, hogy van-e Walmart (ill. hasonló műintézmény) M.o.-on, akkor nem írom le, hogy nincs. Ilyen alapon a “Texas Big Burger”-t is hiányolhatná, de azt már New Yorkban is akár...
De én is leírhatom, hogy snassz az USA, mert nincs a városotokban Stefansbäck pékség, sőt tuti nincs MOL benzinkút sem. :)))))

adg 2018.01.17. 14:17:32

@Mrs. Clayton: ennyit irtam elotte is. Az volt a lenyeg nalunk, hogy normalis legitarsasag legyen, es ne kelljen utkozben csomagokkal szorakozni vagy tul sokat varakozni. Ugyhogy elkezdtem a Q betusoknel, Qantast es Qatart neztem eloszor, a Qatareknal epp eleg jo aron volt, meg is vettem gyorsan. Par honappal korabban majdnem a duplajart lett volna. Mondjuk visszafele lesz egz 14 oras varakozas Perthben, de nem gond, az mar hazai fold, majd varosnezunk egyet.

Herr Géza 2018.01.17. 14:19:01

@Herr Géza: Ja, fogadjunk, hogy pacalpörköltöt sem kapni felétek... Irgumburgum, milyen ország már az? :D

Hari Seldon 2 2018.01.17. 14:19:48

@P.Elliot:
Texasban a városokon belül mindenki autóval jár. (Tessék, most én is általánosíttam) Ott akkora területűek a városok hogy ott lehetséges, hogy a belvárosi részeken is van W-M.

Pernilla 2018.01.17. 14:20:47

@Golf2: +1. Tényleg nagyon jó a Frei. Ha csomó országban nem is, de pár európai országban + Szaudiban és UAE-ben jelen van.

P.Elliot 2018.01.17. 14:26:48

@Herr Géza: Hat ami azt illeti a magyarok is leirtak nemegyszer hogy milyen snassz hogy itt es itt nincs csak ilyen olyan kenyer, ezert szar az egesz kulfold holott van az csak eppen nem botlott bele illetve nem nezett utana.
Nem ertem miert kell visszautasitani azonnal egy kulfoldi, jojjon az barmilyen orszagbol velemenyet meg ha kisse hianyos is hogy hogy latja a dolgokat....

Na mentem sutit sutni/ Sacher torta, valaki szuletesnapjara, sosem probaltam, kepzelem hogy milyen lesz es mennyit kell mentegetoznom miatta, hehehe, de ez volt a szive vagya, akkor egye.
Majd meg jovok....

P.Elliot 2018.01.17. 14:29:46

@Hari Seldon 2: Nem tudom de valoszinu hogy van. Hu, azok a szeles Texasi utak, ne is mond...Jol megereszteni, akkor is ha elkap egy rendor/ egy baratunk mondta, tette, elkapodott de nem banta, hehehe....
Na tenyleg muszaj mennem hatha ugy eltolom azt a tortat hogy ujra kell csinalnom...

Mrs. Clayton 2018.01.17. 14:41:44

@adg: akkor en ertettem felre vagy szamoltam at rosszul. En talaltam olyan jegyet, ami azt hisem etihad tartalmaz egy ejszaka szallast singapurban, ott talan tobb latnivalo van mint perthben, nem? Nekem kicsit gazos mert du este kifut a hajo, szoval reggel del kozott oda kell erjek, kulonben uszhatok fel Brisbanbe

Herr Géza 2018.01.17. 14:45:21

@P.Elliot: Hát látod pont azért, mert ha “nem botlott bele valamibe”, vagy “nem nézett utána”, akkor inkább maradjon csöndben az adott témában. Volt itt már épp elég anyázás az “amerikaiak síkhülyék, mert ....” témában, akkor emlékeim szerint te sem hagytad szó nélkül a dolgokat.
Más: ugyanez a fazon írja azt is, hogy “messze nem olyan kényelmes vezetni, mint mondjuk Texasban”. Hát vazze, akkor miért nem maradtál otthon?
Érted?

Herr Géza 2018.01.17. 14:49:26

@Mrs. Clayton: “...kulonben uszhatok fel Brisbanbe”
:D Tuti gyorsan felérsz, pláne, ha a mögötted pedálozó cápákra gondolsz.... :))))

Mrs. Clayton 2018.01.17. 15:12:08

@Herr Géza: azt nem tudom milyen 25 kg-os borondel meg kezitaskakkal az oceanban uszni capakkal a nyakamon es ha lehet nem is probalnam ki :-D

igy meg nem terveztem egy utazast sem, sok legitarsasag +2 napos elteressel erkezik, tekintve hogy a repulesi ido 25 ora, plusz figyelembe kell vennem h a hajo mikor megy el, egyszerubb par nappal elobb odaernem, de meg igy is gyozom kikalkulalni, hogy akkor mikor is kell elindulni meg hany ejszakara kell szallas, ha szerencsem lesz akkor a hajon is kapok egy ideiglenes szobat, mert az mar egy nappal korabban a mi indulasunk elott ott lesz

Herr Géza 2018.01.17. 15:52:57

@Mrs. Clayton: :) Na de minek bőrönd Ausztráliába? Strandpapucs, bikini, short, két póló oszt máris bennszülött vagy... Ja, meg a MasterCard. :D

Golf2 2018.01.17. 15:56:19

@Mrs. Clayton: milyen úszni 25kg-os börönddel...Tuti Guinness rekord.Halhatatlan lennél ha a cápák is úgy akarják.

Csodabogár 2018.01.17. 17:32:28

@adg: Állítólag a NewYork kávéházban van valami rettenetesen drága kávé, de nem tudom az árát. Az az a kávéház Pesten, amit úgy megleptek a külföldi turisták, hogy csak előre rendelésre lehet bemenni. Nekem ez egy kávéház esetében nevetséges. Bármikor jártam arra, sor állt kint.
Lehet, hogy Janella oda ment be.

Csodabogár 2018.01.17. 17:34:24

@Herr Géza: Én kifejezetten örülök, hogy nincs Wall Mart Pesten, mert egy floridai Wall Marthoz képest a budaörsi Tesco egy luxus áruház.:-)

Mrs. Clayton 2018.01.17. 17:54:50

@Herr Géza: ja de utana megyunk japanba meg hong kongba, ott marcius elejen befagy a valagam, plus mi a nagyon british p&o-val hajozunk es naluk minden harmadik este formal night ami azt jelenti h elvaras a tuxedo ferfiaknak noknek estelyi, de oltony kosztum a minimum igy 19 ejszakara kell nemi ruha

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.17. 18:04:07

@P.Elliot: off - jelentek! Tegnap ettünk Sacher tortát Bécsben kérlek, muszáj volt ugye. Hát.... kicsit nekem száraz volt, több lekvárt raktam volna bele, ráadásul a hűtőből rakták elénk, kissé hidegecske volt, de megettük, s hozzá egy fekete... Adtunk a közhelyeknek. Sőt, beszereztem egy rém ronda kitchen towelt, tortarecepttel. Ami Bécsben (sok szépség és egyéb mellett) érdekes volt, az a sok kupi, vagy "studio", nem várt helyeken is, csak néztem a fejemből kifelé, mikor egy bácsika előttünk becsengetett egy ilyenbe a banyatankjával, s egy aprócska thai nő nyitott neki ajtót, lengében... on)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.17. 18:06:20

@Mrs. Clayton: a tervezést rá szoktam hagyni az uramra, a logisztikát oldja meg ő, cserébe elmesélem neki, mit látunk a meglátogatott helyen, s hová menjünk enni. Nálatok te vagy a szervező?

Mrs. Clayton 2018.01.17. 18:18:02

@kisrumpf: nalunk ez forditott. A ferj adja az otletet, hogy ide kellene menni ezt kellene csinalni en meg szervezzem le. Aztan ha ugy jarunk mint iden, hogy o rosszul emlekezett a tura indulasi idejere es lekestuk en oldjam meg. De legalabb felhanytorgathatom jo sokaig, hogy ezt bizony o cseszte el

tulapruton 2018.01.17. 18:18:38

Dél-amerikai couchsurf-öseim szerint:
- Kiváló a közbiztonság. Ezt főleg akkor emelik ki, ha először vannak Európában, és még szokatlan, hogy sötétedés után is lehet az utcán lófrálni.
- Jók a kaják (ezt közös főzésekkel igyekszem is propagálni), de csak mérsékelten jók a borok. Itt megfigyeltem egy olyat, hogy argentinok szerint az argentin bor a legjobb a chilei csak második, mi max. bronzérmesek lehetünk. Chileiek szerint viszont a chilei bor a legjobb, az argentin a második, de a magyar továbbra is bronzérmes :-)
- A gyógyfürdők (főleg télen) és Bp. építészete kivétel nélkül mindenkinek tetszik. A tömegközlekedés is jó, a kisföldalattit is szokták értékelni.
- A Parlamentről azt hiszik, hogy eredetileg királyi palota volt. Ilyenkor el kell magyarázni a fél magyar történelmet.
- Szomorúak, és zárkózottak a magyarok. És ahogyan valamelyik cikkben szereplő is említette, nálunk nincs olyan össznépi fiesta, mint pl. a riói karnevál, ahol úgy igazából ki lehetne engedni magunkat.
- Nem lehet rendes avokádót venni. Nem tudom, mit kellene érteni rendes avokádó alatt :-) , de egyszer amiatt hiúsult meg egy kolumbiai kaja-főzés, mert a tescó-s avokádó nem olyan volt, mint amilyennek lenni kellene egy tisztességes avokádónak. Ezen kívül a magyar kukoricalisztből nem lehet egy valamirevaló arepát (venezuelai-kolumbiai kaja) sem készíteni.

Mrs. Clayton 2018.01.17. 18:20:22

@kisrumpf: azt hiszem rick stein ment el becsbe tobbek kozott rakott kaposztat rantott hust meg sacher tortat enni, hat amit ele raktak allitolag az eredeti recept alapjan az eredeti helyen keszult, de szerintem Magyarorszagon barmikor jobbat adnak annal mint amit o kapott

Mrs. Clayton 2018.01.17. 18:28:42

@tulapruton: az en mult heti benyomasom alapjan ma mar nem nagyon van olyan nacio, aki nem tudja hol van magyar orszag, akcentus alspjan viszont szazbol egy ir csaj vagta ra rogton, hogy magyar vagyok, kulonban az atlag olasznak hisz, de volt aki szerint holland?? akcentussal beszelek, senki nem emlitette Puskast, de Budapestet igen, az amerikaik a miniszterelnokunkel is tisztaban voltak, konkretan crazy guykent hivatkoztak ra, de mondtam nekik, hogy nektek kuss, a tietek meg amellett hogy mad meg infantilis debil is, az angolok kozul mindenki jart mar legalabb budapesten, sokuknak meg haza is van az orszagban, egyedul egy idosebb no emlitette h soha tobbet nem jon vissza mert senki nem beszel magyarul es amikor a 80 eves baratnoje elesett es beverte a fejet a kossuth teren nem tudtak segitseget se kerni, mert nem ertettek mit akar, viszont a legtobben azt mondtak h a magyarok kedvesek az orszag meg szep, de a balatonrol csak ketten hallottak

Mrs. Clayton 2018.01.17. 18:30:40

@Mrs. Clayton: marmint senki nem beszel Mo-n angolul

SzZoole 2018.01.17. 18:32:16

@kisrumpf: ha erre jársz kaphatsz belőle, nem száraz a piskóta és lekvár is van benne, nem csak mutatóban :))
Ja és kosher :)

p.coldline.hu/2018/01/17/2743609-20180117-oY2g3u.jpg

Dikusz 2018.01.17. 18:38:45

@Zoole Reloaded: a kérdőjelet elfelejtettem a kapok után:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.17. 18:43:07

@Zoole Reloaded: nájsz! Amúgy kóser étteremben ettünk tegnap, mit mondjak, élmény volt. Magyar pincérnő, kedvesen segített a német étlap megfejtésében, mert tele volt érdekességekkel. Nagyon jóllaktunk!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.17. 18:45:01

@Mrs. Clayton: hm, erre válaszoltam, de mintha eltűnt volna...

SzZoole 2018.01.17. 18:47:57

@kisrumpf: nekem nyugodtan írhatod, nice, fogom érteni :-))

A kosher ennivalók/alapanyagok nem rosszak, nekünk egész jól bejáratott kapcsolataink vannak :)
Ajánlani tudom a füstölt libacombbol készült sóletet :)

Mrs. Clayton 2018.01.17. 18:54:30

@kisrumpf: hat ha gondolod ird le megegyszer

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.17. 18:59:25

@Zoole Reloaded: így jött ki az ujjaim alól, ne köss már bele ebbe ...

@Mrs. Clayton: csak azt írtam, hogy a Sacher hotel kávézója, a Mozart felújítás alatt volt, máshol kellett ennünk tortát,ha már ír barátoknak megígértük hogy megkóstoljuk a legendás süteményt.

Bredpitt Monika 2018.01.17. 19:27:06

Janelle szerintem eltevedt a terkepen.
mar reg hallottam ennyi baromsagot egy rakason kis hazankkal kapcsolatban

Dikusz 2018.01.17. 19:28:24

@Zoole Reloaded: csak így virtuálisan? :)))

Bredpitt Monika 2018.01.17. 19:44:30

Alexander nagyon cuki vagy.
nincs Wal-Mart, viszont ahogy irod van fu, igaz hogy a repedesekben, de legalabb van, annak orulhetnel.
azert gyere maskor is, lefogadom mire ujra jossz lesz Wal-Mart is....

Ja, amugy meg ma kenyszerbol valakinek az autojaban a Kossuth radiot hallgathattam....
milyen happy itt nalunk minden, ha nem itt elnek meg azt hinnem, hogy ez egy tok szuper hely......
Magyarorszag jobban teljesit, jobban es jobban...a Kossuth radio szerint....

2018.01.17. 19:53:05

@Herr Géza: Pontosan, de egészen pontosan ez jutott eszembe :DDD Persze, tudom, én nem vagyok "igazmagyar", bármit is jelentsen ez :DDD

SzZoole 2018.01.17. 20:02:24

@Dikusz: tőlem lehet orálisan is :-))

Dikusz 2018.01.17. 20:07:37

@Zoole Reloaded: ezt megérdemeltem, azt hiszem:)

SzZoole 2018.01.17. 20:14:44

@Dikusz: ha egyszer magad labdákat adogatsz :))

adg 2018.01.17. 20:47:21

@Mrs. Clayton: szingapur meger egy kulon utat, ha azt meg akarod nezni, egy tizenoras atszallas molyfing. Plane, hogy ott kulfoldi vagy, kijutni a repterrol, idoben visszajutni, stb, nem sok ido marad.

Perth nem rossz hely amugy, van ott mit latni, par hetet is el lehetne lenni a kornyeken.

star70 2018.01.17. 20:59:42

Janelle jo is hogy hazamész Amerikaba:-) Ha Budapesten nem talaltal ejjel nappal nyitvatarto patikát egyet sem,akkor nagyon hülye vagy.Es minden Gyogyszertar 8-kor nyit legkesöbb.Lehet hogy nem is Budapesten voltal söt nem is Magyarorszagon:-D

star70 2018.01.17. 20:59:51

@Határátkelő: a nemetekröl anelkül is meg lehet allapitani hogy tök hülyek ,hogy közöttük elne az ember.De igy hogy sajnos itt elek,meg nap mint nap szembesülök vele.Igen is lehet altalanositani,ugyan ugy ránk magyarokra is mondanak sok rossz negativ dolgot,es az igaz is.

Mrs. Clayton 2018.01.17. 21:00:11

@adg: ebben igazad van, de valoszinu h singapuron keresztul fogunk menni ezert ha mar ott vagyunk egy extra napot mar berakok, egyebkent sydneyre, brisbanere cairnsre is csak egy napunk lesz, ha azember hajoval utazik marcsak ilyen, gyorsan beugrik ide meg megnezi ezt meg aztaztan huz is tovabb. Egyebkent ez eddig nem jott elo beszelgetesekben de amikor megemlitettem valaki angolnak a hajon h legkozelebb hozzatok megyunk rogton azzal jottek, hogy ur isten, minek akartok ti a 70-es evek rasszista britjeivel talalkozni? Mire mondtam, h ezt nem ertem. Valasz: az osszes ossie olyan rasszista mint a britek voltak a 70-es evekben, kiabranditoak

2018.01.17. 21:05:24

@adg: Bármelyik belvárosi-turista-csapda helyen ... persze, nem egy sima preszzót, hanem valami latte-machiatto-pumpkin-szerű förmedvényt. Tény, hogy a 8 dodó még ezért is lehúzás, viszont normális, kávénak nevezhető italt 2 euró/dodó alatt azért nem nagyon kapsz otthon sem. És akkor az egy sima preszzó a Mexikói úti kisföldalatti végállomásánál. Ott van egy fasza kis kávézó, ÍNagyon kirí a környezetéből, mert a minőségre repültek rá. Amikor úgy egy jó éve megnyitottak, nem hittem, hogy ott ezzel az árral kihúzzák sokáig, a 80-100 forintos lónyálas kávénak csúfolt környezetben, de szerencsére, sikerült nekik! :)

2018.01.17. 21:09:10

@star70: Azt ugye, tudod, hogy nem kötelező ám itt élni, ha nem tetszik. És nem, a pénz nem elég indok, mivel Svájcban vagy éppen a skandinávoknál többet lehet keresni nominálisan ....

adg 2018.01.17. 21:52:22

@Mrs. Clayton: szingapur jo valasztas, nem fogod megbanni. :) A hajo meg tenyleg ilyen, mikor jott a kanadai szekcio hozzank, alig tudtuk valahova elvinni oket, volt vagy fel orajuk.

A rasszista szoveget meg tedd oda a mindenkit megol a kigyo es a capa es a pok es a meduza es a stb melle a polcra. Pont akkora baromsag. :)

@Pink Petsch: gyanitom, hogy felkapott turistahelyeken kaliforniaban sem kap 3 dollarert kavet, igy az osszehasonlitasa nem fair. Markint hogy naluk a kave 3-5, ugyanaz pesten 6-8.azt siman gondoltam, hogy lehuzos helyeken lehet ennyiert, de nem gondoltam, es most sem, hogy 2000 egy kave kb barhol.
A starbucks mondjuk keglepett, sose voltam es ugy gondoltam, az egy ilyen meki szeru szar sznob kivitelben. :)

somlobodog 2018.01.17. 22:03:46

Itt most mindenki milyen felháborodott. Ez pont akkor marhaság mint mikor mi magyarok mondjuk hogy az amerikaiak hülyék a fordított kapcsolokkal, Londonban mindenki mosogat, LA szar mert a földrengések, és Ausztrália is szar mert a pókok.
Na ha ezek a vélemények faszsagok akkor már remélem a maga véleményét is így kezeli mindenki mikor más országról von le nagyon okos következteteseket és hangoztatja cafolhatatlan igazsagkent.

somlobodog 2018.01.17. 22:03:50

Alexander turorudija a Walmart

Mrs. Clayton 2018.01.17. 22:04:19

@adg: hat jol van, majd az ott eltoltott 3 nap ertsd 18 ora korberohangalasa utan levonom a kovetkeztetest es beszamook mire jutottam. Mondjuk Sydneyre lesz kicsit tobb odonk, mint a masik kettore. Igazibol Papua New Guinea ami igazan lazban tart.

2018.01.17. 22:19:52

@adg: Szerintem, simán több ilyen helyeken (valami-malibui-procc-helyen, pölö), de majd az amcsi-blogtársak helyretesznek, ha mégsem :)))
Egyébként kávészempontból az a legnagyobb gond otthon, hogy nincs kávékultúra. Vagy a lónyálas nescafé szar 80-100 forintért automatából, vagy a starbuckos parasztvakitás (ami kurva messze áll a jó kávétól). Általában szólva. Ja, plusz meg a gyorsétteremláncok barna löttyei, kávénak eladva.
Hogy is mondjam csak. Bemész egy német pékségbe, és 1,80-ért olyan 2,5 deci cafe cremet kapsz, amit csak egy K&U olasz presszógépe ki tud préselni magából. No nem, egy kávé-sommelier (ne röhögj, van ilyen ... bár elsőre én is röhögtem :DDD), átlagosan közepesnek értékelné, de viszont faszául kellemes arabica kávét nyomnak, mérsékelten pörkölten.
Nem nincs különösebb bajom a robusta kávéfajtával sem, csak akkor, ha át akarnak verni, és keverik az arabicával, ez utóbbinak eladva (Megtörtént eset a Fővám téri francia kávézós-reggelizős helyen).

Bredpitt Monika 2018.01.17. 22:22:18

Koszonjuk a posztot.
En ma jol szorakoztam, mind a poszt olvasasa kozben, mind a hozzaszolasokon.
Senki sem tokeletes.
A Wal-Mart meg sokkal jobb, mint az Auchan vagy a Tesco Es kesz.

2018.01.17. 22:28:29

@Bredpitt Monika: Hjahhh... a Wal-Martos linkem neked is cimezve :DDD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.17. 22:28:40

@adg: "Olyat kellett volna keresni, aki egy ideje ott el mar.."

A valaszok teljesen olyanok, mint amikor egy magyar (turista) 2-3 hetes kulfodli tartozkodas utan hasonlo velemenyt mond a meglatogatott orszagrol ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.17. 22:30:35

@Bredpitt Monika: En is jokat mosoloygtam a mai poszton, annyira tipikusak voltak az amerikai (hja, kaliforniai meg texasi a napsutest hianyolja telen :) velemenyek :)) Na, en a Wal-martot biztos nem hianyolnam, itt sem jarok oda :)

zoldzeller 2018.01.17. 22:36:36

@Pink Petsch: azert vannak jo kavek. Van persze a barna lotyi amit kar kavenak csufolni... De azert akadnak jo kavek is. :) En sose szerettem igazan pl a Starbucks-ot se a Peets Coffeet, mert tul porkolik.
De amugy ez is olyan, hogy regen mindenki sirt, mert az amerikai sorok szarok. Es tenyleg azok voltak. Most meg mar minden sarkon (legalabbis itt a bay area-ban) sorfozde van es valogathatsz a savanyu sorbol, a hoppybol es az IPA-bol.
Na ugyanez van kavebol, milyen porkolesu,szarmazasi orszag eszpresszo, atfolyos, vagy cold brew, nitro coffee. A pod szar, mert az nem eleg oko-friendly es en csak egy atlag kave fogyaszto vagyok.:))

adg 2018.01.17. 22:37:35

@Zsuzsi65: nagyjabol, de azok is meg szoktak kapni a maguket rendesen. :) Itt is voltak ilyen posztok, 3 hete elek Jenaban, a nemetek ilyenek, az idojaras meg olyan.

Amugy nekem igazabol csak a sanyival volt am bajom, ot emeltem ki, akinek az a baja, hogy sok az elitoipari munkas, az egy hulye.

A tobbi inkabb csak cimszavas, semmitmondo volt, foleg az elsok.

zoldzeller 2018.01.17. 22:37:41

@Bredpitt Monika: banyek 17 eve itt elek, es meg sose voltam WalMart-ban:)) Rendes varosok nem is engedik be.

adg 2018.01.17. 22:38:52

@Zsuzsi65: ja, tenyleg, jo hogy itt vagy. :) Mennyi egy jo kave valami felkapott turistasos johelyen nalatok?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.17. 22:40:22

@Határátkelő: "Vajon mi, magyarok, hányszor ítélkezünk mondjuk egy 10 napos külföldi út után?"

Pontosan:) ugyanez jutott eszembe, lsd. a fenti kommentem :)

2018.01.17. 22:47:12

@zoldzeller: Persze, biztosan vannak ... Budapesten is vannak jó kávézók, ha keresed. De az átlag, a lakosság minimum 70-ának a hozzáférése ezekhez erősen korlátozott. Bocs, bizos Győrött, Debrecenben, Szegeden és Sopronban is meg tud nevezni bárki helyismeretes legalább 4-5 jó kávézót.
Csakhogy!!!
Csakhogy nem ez a lényeg. Hanem az, hogy ha kimegyek az ottani főpályaudvarra hajnali 5-kor hót kómásan, akkor az ottani pékség-kávézó egységben kapok-e olyan kávét, ami rúg rajtam akkorát eszpresszó cimszó alatt, hogy megtaláljam a vonat lépcsőit a felszálláshoz? És hogy ez tök normális, átlagos legyen, érted, mint egy otthoni kotyogós, csak ennyi ... semmi különösebb elvárás -egy állomási büfétől? ... na hallod! :DDD (Na, de ez rendszerint nem jön összer a Keletiben sem ... szar barna lötty ... az, nem kávé...).

zoldzeller 2018.01.17. 22:53:46

@Pink Petsch: ja, nem nem hiszem, hogy hajnalban kapnal normalis kavet;)) Borzalmas dolgokat arulnak kave-nak nevezve.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.17. 22:56:30

@adg: "janelle nem tudom, hol iszik 8 dollaros kavet pesten, de szerintem nem sokat kellene keresgelnie olcsobb kaveert."

Szerintem a New York Cafe-ban volt :) Most decemberben mi is beultunk. A betero vendeget alapbol kulfoldi turistanak nezik:) A hostess-nek ezert mi is angolul valaszoltunk. A pincer viszont mar 2 nyelven (angolul es magyarul) koszon, amikor az asztalhoz jon, es leteszteli, tudsz-e magyarul :)
Egyebkent a lanyaim szerint a forro csokijuk eddig kenterben vert mindent, meg a San Francisco-i Ghirardelli csokigyar forro csokijat is! :) A somloijuk is nagyon finom volt! Persze az arak is turista penztarcahoz vannak szabva, meg hat ugye a latvanyert is fizetni kell :) De gondoltuk, nem sokat szoktunk kirugni a hambol, most megtesszuk! :) 16.000 Ft-ot hagytunk ott :)
www.newyorkcafe.hu/menu.html

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.17. 22:58:19

@Csodabogár: na, a New York Kavehazzal kapcsoaltban megeloztel, most latom :)

2018.01.17. 23:01:16

@zoldzeller: Ezt sajnos, kénytelen vagyok aláirni, és erre mondtam, hogy otthon nincs már kávékultúra. Ami pedig nem ott kezdődik, hogy van egy 2 millás városban, mint Budapest 200 jó kávés heyl, hanem ott, hogy az állomási pékség is legalább otthoni, kotyogós minőséget hoz. Na, ettől még kurva messze állnak!

puhacica 2018.01.17. 23:02:20

@Mrs. Clayton: azt hittem neked nyug az utazas es minden viz ugyanolyan. a folddarabok ezek szerint kulonboznek? :D

Mrs. Clayton 2018.01.17. 23:07:21

@libslobsi fuszal: nem mondtam h nyug, de abban biztos vagyok, h a fu is meg az ocean is ugyanolyan lesz mint mashol. Mondjuk a nagy korralzatony remelem nem, ha igen akkor csalodott leszek. Egyebkent eddig a legszebbet st vincenten lattam, ahol a karib tenger kalozainak az elso reszet forgattak. De annal kicsit jobbra szamitok ott delen.
Meg mondtam is multkor, hogy nincs uj a nap alatt de azert lefoglalom ezt az utat, kampics lajkolta is ezt a megjegyzesemet. Mert ez igy van. Nem kell annak irigykednie aki csak a balcsira jut el mert nem sokban kulonbozik papua ujgineatol, van viz, sut a nap, az arusok lehuznak, de te akkor is jol erzed magad. Ilyen ez.

2018.01.17. 23:08:59

@Zsuzsi65: Oh, sosem gondoltam volna, hogy éppen ezen a blogon látom emliteni a NY Kávéházat ... Az egyetlen magyar szakács még a jelenlegi melóhelyemről, onnan igazolt ide. 4 órára volt bejelentve, mint chef de partie ... igaz, ez lassan már ötödik éve volt (azóta dolgozik itt kint).

adg 2018.01.17. 23:40:28

@Mrs. Clayton: a fu nem ugyanolyan, mint otthon, mert itt nem vagyok ra allargias.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.17. 23:43:12

@adg: "Mennyi egy jo kave valami felkapott turistasos johelyen nalatok?"
hat, oszinten, fogalmam sincs, mert turistas helyen nem igazan veszek kavet. Starbucks kb. 4-5$

2018.01.17. 23:44:45

@adg: Hja, nem ugyanaz a permetező-szer. Az otthonira allergiás lehettél ;))))

2018.01.17. 23:47:05

@Zsuzsi65: Oké, de a sima presszó ennyi, vagy a feldobott kávéturmix?

Herr Géza 2018.01.17. 23:54:39

@Pink Petsch: “...még a jelenlegi melóhelyemről” Na mizujs, merre tovább? Van már valami konkrétum is?

Herr Géza 2018.01.17. 23:56:14

@Zsuzsi65: Azt a rablómindenüket.... :D

Herr Géza 2018.01.17. 23:58:00

@Pink Petsch: Hagyd szegényt, egy újabb Wurzel... :)

London2009 2018.01.18. 00:03:15

@Mrs. Clayton: biztos, hogy nem lesz olyan szep a Nagy Korallzatony, mint amilyenre szamitasz sajnos. Foleg St. Vincent utan. : ( Nagynak valoban nagy, de ennyi. A legszebb amit idaig eletemben lattam az talan Dahabban volt. Majd pls mindenkeppen szamolj be! Kivancsi vagyok neked, hogy fog tetszeni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.18. 00:11:15

@Pink Petsch:"simán több ilyen helyeken (valami-malibui-procc-helyen, pölö), de majd az amcsi-blogtársak helyretesznek, ha mégsem :))) "

Amerika nem olyan kaveivo nemzet, mint mondjuk Fr v. Olaszo. itt a kave az bogreben mert, reggeli ital nagy altalanossagban, es puccos ettermekben max. ebed/vacsora utani capucchino, amit el tudok kepzelni mint "puccos" dolgot. Kivancsisagbol ra is kerestem, es a fine dining kategoriaba sorolt ettermek etlapjan nincs is feltuntetve kave :) max olyan, ami "desszert" menu alatt keverve vodkaval/whiskeyvel stb...
A Perch-be egyszer beultunk a lanyom szulinapjan, ez egy szuper francia etterem, es a kilatasert is fizetsz :) (Downtown LA)
perchla.com/index.html

perchla.com/gallery.html

2018.01.18. 00:22:11

@Herr Géza: Imádom, hogy ennyire ismersz! :DDD Persze, természetesen lesz tovább. Nem is tudom, hogy a faszomba gondolták, hogy egy szakács -még egy kezdő is, mint én, kibirja hosszabb rávon a Garde Mangert??? Ide nem szakácsok kellenek, hanem küchenhilfék ,meg kellnerin-enek.... na, ez utóbbiak meg tutira nem vagyok.
Viszont vagyok egy tisztességes idióta baromállat, de tök komolyan! 1 évre irtam alá azt a baszottul nyomorult szerződést! Június 30.-án jár le. A teljes júniust kiveszem szabadságnak. Nincs az az Isten, hogy már június első hetében ne találjak a Schwarzwald-régión belül, számomra jobbat!
Ich bin Koch! - basszamegmár! :DDDDD

2018.01.18. 00:45:18

@Zsuzsi65: Sorolhatod az osztrákokat és a néneteket is szerintem, mivel eléggé komoly a kávéházi kultúra mindkét országban. És nem, nem a 70-es években behozott török vendégmunkási, hanem a sima osztrák-német. A szelet édessüti plusz valamilyen kávé élvezete, nyugiban, bármikor, a legalapabb pékségben is.

Herr Géza 2018.01.18. 01:13:36

@Pink Petsch: :)))) Hajrá tovább! Referencia immár lesz, el leszel kapkodva. És máris tuningolhatod a fizetési igényt. Tudod: merj nagyot álmodni....

2018.01.18. 01:19:20

@star70: hat azert eleg rutinosnak kell lenni, hogy az ember megtalalja az ugyeletes gyogyszertarat ejszaka. egyszer az agglomeraciobol kellett bemennem a deli palyaudvarhoz valami vacakert, es en tudok magyarul, ismerem pestet, es tudom hogy az ugyeletben szivesen bujnak meg hatul, szoval szorgalmasan kell kopogni az ablakon, hogy elomasszanak.

na most aki ahhoz szokott, hogy elindul random iranyba, es ott lesz egy 0-24 cvs, vagy ha nem, akkor a bevasarlokoszpontokban is lehet egy csomo gyogyszer kapni, annak elhiszem, hogy ugy tunik, hogy pesten nem lehet ejszaka gyogyszerhez jutni...

2018.01.18. 01:21:55

egyebkent szerintem magyarorszag (pontosabban budapest) turistakent vagy valami roved 1-2 honapos projektre eleg jo hely. de azt, hogy sok a buval belelt ember, meg a paraszt, azt mar tobbszor hallottam vissza, es mondjuk eleg ciki, hogy ez igy feltunik...

2018.01.18. 01:25:31

@P.Elliot: "milyen snassz hogy itt es itt nincs csak ilyen olyan kenyer"

ezen mi is sirunk, meg az osszes keleteuropai kollegam :D mi vegul a bagettre szoktunk ra, az egesz hasonlo izu.

2018.01.18. 01:26:13

ra kell jonnom, hogy rossz idozonaban lakom, mindenki elhuz mire megjovok melobol...

2018.01.18. 01:26:22

@Herr Géza: Muszáj tovább, de kibirom, és amilyen marha vagyok, még igy is rá fogom rakni, pluszban a melómat, mert nem birom ki, hogy ne legyen tökéletes a posztom. Mna., a mai, és a honapi szabdnap után ezért megyek majd be pénteken reggel 9,30 helyett, már reggel 8-ra, hogy amikor ott vagyok, akkor nekem az a kibaszott 3 büfékocsi már 10-re perfekt legyen.
Ha majd lelépek, júliustól a bolgár meg a görög kiscsaj elbulizhatnak egymás közt. Leszarom. De amig az igazgató velem pofázik a poszttal kapcsolatban ....

Herr Géza 2018.01.18. 01:31:17

@Pink Petsch: Különben asszonypajtás felmondott a szuper-állami munkahelyén, febr. 1.-től végre az eredeti szakmájában fog dolgozni. A pénze kb. marad, de azt fogja csinálni, amihez ért, s amit szeret.
Viszont el kell ismerni, a tartományi parlament überkorrekt munkaadó volt, már a felmondás után két nappal jött a levél, amiben visszaigazolták a felmondás tényét/jogszerűségét (fristgerechte Kündigung), a maradék szabiját és a túlóráit percre pontosan levezették és igazolták, stb. Szóval, ha nyugis/nyugdíjas állásra vágysz, csak szólj. Igaz a meló nem volt túl kreatív, Küchenhilfe a szó szoros értelmében... :))))

Herr Géza 2018.01.18. 01:46:46

@Herr Géza: Bár megdöbbentő volt, hogy egy állami vendégház menzáján minden hand-made készült. A Spätzle nem a zacsiból ugrott a vízbe, hanem kézzel “gyúrták” és szaggatták, a pommes sem mirelit volt, hanem biokrumplit hámoztak, szabdaltak hasábra és az iskolás csoportoknak a pizzatésztát is ők gyúrták, sk. gyártott paradicsomszósszal, stb. Szinte nulla konzerv és fagyasztott/előregyártott alapanyag. Alle Achtung.... :D

2018.01.18. 01:50:05

@Herr Géza: Gratula neki! :DDD
A munkaadók egyébként itt szerintem eléggé korrektek ahhoz, hogy ha visszadumálsz, hogy ez-vagy-az baszottul törvényellenes, amit éppen terveznek, és vagy "krank" leszek napokra (a körzeti doki roppant megértő ...), vagy arbeitskammer, oszt boxolják le velük, hogy miért nem tudják betartani a 11 órás intervallumot ...
Persze, gáz, hogy zsarolni kell, de legalább reagálnak rá. Persze, az lenne, az igazi, ha ilyen szarságok miatt rúgnák ki az embert ... Mennyit lehetne utólag, kaszálni! :DDDDDD

2018.01.18. 01:54:45

@Herr Géza: Mna, az az igazi szopás a szakmai minimálbérért ...de Mert ha havi 2600 euró a nettóm, mint küchenhilfe, akkor annyi kézzel sodort spatzle-t kapnak, amennyi csak beléjük fér. De ha ez a bruttó, akkor szopják le magukat tövig! Meg a faszom nem kéne még?

blackhairlady 2018.01.18. 02:45:19

@LepesMez: De hisz a legkisebb grocery storeban is van reggel frissen sutott kenyer, legalabb 10 fele.Csak enm a polcon hanem a bakery reszen, ahol a sutiket is aruljak, Veheted szeletelve, egeszben, feher, barna, izesitett, olyan sok fajta van. Nem emlekszem pontosan hol elsz, de a nyaron 11 allamon keresztul vezettunk, szinte mindegyikben megalltunk vasarolni kulonbozo boltokban, mindn egyes helyen tudtunk venni friss finom "europai" kenyeret.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.18. 03:36:09

@blackhairlady: igen, azokban az uzletekben, ahol van bakery reszleg, tenyleg finom frissen sult pekaru van. A,lenyeg, hogy ezeket a helyeket kell keresni:) (szerintem a legtobb kozepes nagysagu supermarketben van ilyen)

gabors 2018.01.18. 03:42:20

@Bredpitt Monika: "A Wal-Mart meg sokkal jobb, mint az Auchan vagy a Tesco Es kesz. "

na ja ott mar tokelesitettek a kizsakmanyolast ... most emletek fel eppen az orabiert $10 -ra !!!! fasza egy vallalat .. (legnagyobb munkaltato az USA-ban sajnos)

kék madár 2018.01.18. 05:18:16

@zoldzeller: messze jobb a kave itt mint Europaban.
Ez egy nagyon meresz kijelentes volt, de minden napomat egy eszpresszoval kezdem es akarhol jarok, rakeresek a legjobbra. Regen valoban pocsek volt a kave itt, a Starbucks meg mindig az.
Ahogy a sorrel is, ezzel is elhuztak, a sok nerd addig kiserletezett amig ra nem jottek, hogy kell kavet csinalni

skye8 2018.01.18. 05:20:56

Walmartot es starbucksot is szeretem, walmartba heti, starbucksba napi szinten jarok ...fujj most el kene bujnom egy Sotet lyukba hogy az amerika ellenes sznobokat ne haragitsam magamra :)))

kék madár 2018.01.18. 05:24:03

@Zsuzsi65: egy dupla eszpresszo a Starbucksban $2.50.
A tobbi mind szirupos hulyeseg

kék madár 2018.01.18. 05:30:49

@skye8: a Walmartra mi vesz ra? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.18. 06:06:39

@kék madár: igen, a feti linkben lattam a sima espresso kb ennyi. En egyiket sem iszom (csak egy hosszu kavet reggelire otthon). A chai latte-ra nagy ritkan elcsabulok (anyosom raszokott, es miutan egyszer megkostoltam, nekem is izlett). De a legtobb kavejuk tenyleg tul edes nekem is...A teaik kozott van par finom, de mindegyik tularazott, az tuti.

zoldzeller 2018.01.18. 06:20:36

@kék madár: Szerintem is teljesen rendben van a kave kinalat, mind a bolti, mind a kavezoi:)
Nagyon fura, hogy mikor ide jottem ez a kave es sor mania sehol sem volt. Most meg mar mindenkinek sajat kave fozesi technikaja van es emberek arrol beszelgetnek, hogy melyik helyi sorfozde organic es melyiknek van jobb hoppy vagy IPA sore. Pedig 2001 ben meg a Miller Genuine volt a legjobb sor amit ez az orszag fel tudott mutatni.

kék madár 2018.01.18. 06:36:45

@zoldzeller: szerintem a jolettel jar, ha meg tudjak fizetni, kialakul a verseny es javul a minoseg.
De egy normalis cukraszdat meg nem lattam, szerintem edessegben meg nagyon messze vannak Europatol. Amig a 85 fok tarol, az azsiai edesseg a csucs, meg a Vons caket nyomjak minden szuletesnapon, addig messze meg az csokialagut vege :)

kék madár 2018.01.18. 06:39:55

@Zsuzsi65: az a baj, hogy az edes iz amellett, hogy hizlal elnyomja a kozepes/gyenge kave izet

zoldzeller 2018.01.18. 06:44:41

@kék madár: szivembol szoltal kedves Madar. Peksutemeny es sutemeny teren messze vagyunk meg Europatol.
A Ralphs/Vons/Pavillion/Safeway tortak miatt szerintem buntetes jarna. Azok a szinek, edes istenem azok a rettenetes szinek amikkel ezeket a szerencsetlen, tul cukrozott, soha meg nem romlo szivacsokat bevonjak!
De izre nem jobbak dragan arult teljes kiorlesu/gluten free/dairy free/vegan tortak sem, ugyhogy igen, messze meg a feny az alagut vegen. Szerencsetlen gyerekeimnek fogalmuk sincs milyen egy igazan finom Eszterhazy torta. :(
Viszont fagylaltbol mar vannak jok, megtorni latszik a Ben & Jerry's egyeduralma.

kék madár 2018.01.18. 06:49:39

@zoldzeller: allandoan cukraszdat akarok nyitni es allandoan lebeszelnek rola :)

zoldzeller 2018.01.18. 06:51:34

@kék madár: nekem egyszer valaki azt mondta, hogy az amerikaiknak egesz egyszeruen nem eleg edessek a mi sutemenyeink, ezert nem elne meg egy autentikus magyar cukraszda:(

kék madár 2018.01.18. 06:55:09

@zoldzeller: igen amig a frosting a standard meg a fel kilo cukor egy szelet tortaban, addig az izlessel is baj van. Azert az biztato, hogy barmikor ha sutok es megkinalok vele valakit, azert ertekelik

star70 2018.01.18. 07:56:05

@Pink Petsch: valoban nem kötelezö de van olyan amikor igy döntesz es nem a penz miatt.Tudod nem mindenki el egyedül vannak csaladok is:-)
A többi hszböl ugy latom te is azon a környeken elsz ahol en.Sok szerencset egy jo allashoz,en nem nagyon merek etterembe ülni itt .Egyszer sikerült egy jot kifogni de azert az nagyon kiveteles eset volt.

star70 2018.01.18. 07:56:08

@LepesMez: ezert is irtam hogy jobb ha hazamegy:-) Amugy ha mas bem de az eszebe juthatott volna higy megkerdezi..

Dikusz 2018.01.18. 08:25:54

@Zsuzsi65: Készülsz posztot írni a budapesti látogatásotokról? Nagyon érdekelne merre jártatok, és mi a véleményetek.

A kávékról - teljesen lutri, hogy hol lehet jó kávét kapni. Ittam gyenge kávét menő cukrászdában, és nagyon jót benzinkútnál is. Az esély a jobb kávéra ott van, ahol kávéfőző-gép van, de azért ez sem biztos.
Pár éve lehetett kapni szemes-kávét forgalmasabb helyeken, nagyobb üzletekben, ott általában lehetett is kapni főzött kávét. Amikor a Campona-Tesco nyitott, akkor nekik is volt ilyen kávézójuk. Mindenféle pörkölt-kávét lehetett kapni, és abból főzték az eszpresszó-kávét is. Kicsi csészében adták, méregerős volt, majd' fejreálltam tőle. Azóta eltűntek az üzletekből a szemeskávés dobozok, nemigen lehet kapni kávét.

A cukrászdákról: Nagy csalódás volt nekem a Gerbaud-cukrászda. Nyolc éve hívtak meg a kollégák minket nők-napja alkalmából egy szelet tortára. Szeretek kockáztatni, egy szelet Sacher-tortát rendeltem. Nem tudom milyen az eredeti, de ez olyan édes volt, hogy alig lehetett megenni. Barckpálinkával ízesített, baracklekvárral megkent sütemény volt, brrrr...
Viszont az Auguszt-cukrászdák minőségiek. Talán ismered a gyulai Százéves-cukrászdát. Az is nagy csalódás volt, viszont a másik gyulai cukrászda a Kézműves sütijei első osztályúak.

Dikusz 2018.01.18. 09:16:38

@LepesMez: Régebben (Budapestről van szó) minden kerületben volt ügyeletes gyógyszertár. Egy ideig nagyon kevés lehetett nyitva, most néztem, tizenhét kerületben van megint, a Déli pu-i pont bezárt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.18. 09:52:15

@zoldzeller: mi a velemenyed a cold brew-rol? Amikor ittam, neztem, ez most komoly, de aztan nagyon negszerettem.

@Határátkelő: errol az egeszrol egy sztori jut eszembe. Tobb mint 30 eve egy kanadai fazon, mar nem ifju legeny, tavoli magyar osokkel eljott angolt tanitani varoskamba, s ott ragadt, megfogta maganak egy tanarno. Most mar tul van a 70-en. Elso idokben tolmacskodtam neki. Ahogy dolgoztunk egyutt, soha nem kritizalta a magyarokat, egyedul egyet emlegetett fel mindig: a not my job jelenseget. Nem magyar talalmany ez sem, de a pasi, Richard, ezt mindig kiszurta. Hogy a magyar mindig arra vár, majd valaki mas lep. Egyszer fel kellett mennem vele az egyetemi konyvtar igazgatójához, akinek felajanlotta, hogy megpucolja a könyvtár ablakait belulrol, ahol felgyult s por. Ha mar mast nem zavar, pl. a takaritonot... vagy a szelfutta szemetet nem szedi fel senki... ilyenek. Mindennel massal megerto volt, ezzel nem.

kék madár 2018.01.18. 09:57:27

@Dikusz: nekem a Frei kavezorol omleng mindenki, de jo presszokavet ott meg nem kaptam

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.18. 09:57:37

@Pink Petsch: ja, csak a tulaj nem aldoz egy jol belött gepre és egy foleg nem egy jol betanitott kezelore. S aztan a reggeli komas utazo kivarja-e, mig kifolyik a szent le? Mert van, akinek ehhez sincs turelme.

Mar annak is orultem volna, ha a penztarat nyitva talalom vasarnap a soproni allomason. Kavezo az volt...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.18. 10:00:06

@kék madár: (itt Dublinban kiszorultak valami városszéli bevásárloközpontba, s az elsö lendület után szépen lecsökkent a menüjük is, s hozzáidomultak az ir izléshez. Sosem voltam, szolidaritásbol sem, de tényleg sokan dicsérik itt is. Mivel a ficko nem szimpatikus, a kavejat sem kostoltam.)

Dikusz 2018.01.18. 10:59:07

@kék madár: nincs ezzel gond, csak azt nem tudom a Frei-kávé mitől jobb, nem fogok elmenni oda azért, hogy kipróbálhassam. Nem is kritizálom őket, de ittam már faluvégi kiskocsmában (oda azért gyakrabban keveredek, mint Frei T.kávézójába) atomerős kávét is. Abszolút nem érdekelt, hogy milyen kávéból csinálták, finom volt.

kék madár 2018.01.18. 11:04:52

@kisrumpf: @Dikusz: abszolut lehet bena kavefozon, kozepes kavebol jot kavet csinalni es ennek a forditottja is igaz.
De azert amikor eletem ket legjobb kavejat ittam, akkor egy szimfonikus zenekar jatszott az izlelobimboimon

MRN 2018.01.18. 11:16:45

Felületes vélemények, pont, ahogy írjátok, mint némely magyar turista véleménye külföldön.
Inkább megmosolyogtatott némelyik, mint bosszantott volna.

"Alexander szerint Magyarország legnagyobb hátránya a sokszor beszűkült átlagmagyar, aki nem nagyon veszi észre a lehetőségeket, és azt, hogy miként kellene élni. "

Szerintem sok átlagmagyar tudná, miént kellene élni, csak nincsen pénze hozzá.

skye8 2018.01.18. 11:22:41

@kék madár: olcso a pelenka, a jatekok, a szemeteszacsik stb :) starbucksban a lattet veszem, 2 eszpresszo adag van benne+tej, semmi szirup. 4.92 cad.

Dikusz 2018.01.18. 11:34:50

@kék madár: az nem mindegy, hogy milyen zenét játszott az a szimfonikus zenekar. Mert ugye más egy Wagner-trilógiát, más egy Bartók zeneművet, más egy könnyedebb zenét az ízlelőbimbóidon játszó zenekar.

Bartók zenéjéről jut eszembe egy kedves ismerősöm esete. Katonabajtársának mondta annak idején (aki amatőr kórustagként profi szinten énekel), kedveli Bartók zenéjét, hogy a művei olyan érzetet keltenek benne, mint amikor kinyitja a konyhaszekrényt, és egy halom fedő kiborul a szekrényből.
Mivel én is hasonló véleményen vagyok, úgy éreztem, hogy ennek hangot is kell adnom. Szerencsére még időben figyelmeztettek, hogy moderáljam magam, mert akinek ezt megemlíteni szándékoztam, az kedveli Bartókot, a zeneoktatásban igencsak magas színvonalon tanít is, nem biztos hogy értékelné a véleményem, így megúsztam egy kellemetlen szituációt:)))

puhacica 2018.01.18. 11:38:51

@Mrs. Clayton: nyugodjal meg, csak szivom a vered! :D
amugy meg nyilvan nem olyan a balaton mint az ocean, te is lattad az eddigi legszebbet, meg amugy is a balcsira mennel, ha ugyanolyan lenne a tobbi viz is, mert minek fizetni egy csomot meg bohockodni 40 boronddel es estelyivel, szoval szerintem te ezt baromira elvezed igazabol. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.18. 11:46:07

@Dikusz: öööö, Bartók, egyetértek... de pszt.

@kék madár és Dikusz: a kávézóban ahol dolgoztam, egy bolgár fiatal nő jött mindig, állítani a gépen, ő volt a kávépörkölő tulajának go-to embere, ment mindenhová, ahol a pasi kávéját főzték. Mindig nézte, hogyan csinálják a baristák a kávét, kijavította őket, lemérte, mennyi pörkölt kávé, mennyi víz megy át a gépen, egy csoda volt a nő. No, ő főzött nekem egyet, és az zenélt, Mozartot. Finom volt, sosem sikerült olyat főznöm, általában elég bénákat főztem, valamit mindig rosszul csináltam reggelente magamnak, nyitás előtt. Marad itthon az imádott Bialetti, lefőzöm, kész. De szerintem ehhez is tehetség kell. Ja és az ír barista versenyen többször is magyarok lettek első- második helyezettek. Egyszer külön elautóztunk egy töltőállomásra, ahol egy első helyet nyert leány főzte a kávét (nagy hely volt, bolttal, beülős kajáldákkal amúgy, nem egy falusi kicsike.) Élmény volt az is. Fura, mert eddig a legjobb kávét a bolgár hölgy alkotásán kívül egy ír AppleGreen töltőállomáson ittam... rendes lefőzött volt az is.

P.Elliot 2018.01.18. 13:46:20

@kisrumpf: Nekem van 3 darab espresso fozom, egy olyan kotyogos szeru, a masik ketto nagyon komoly keszulek / nem en vettem, ajandek volt/,de szinte kizarolag csak vendegnek fozok rajta, mint a normal amerikai kavefozomon is. En magam a torokos kavek szerelmese vagyok, a magam modjan fozom, 1 bogre felforralt viz, a tejjel egyutt, jo hosszu lere eresztve, bele az espresso tipusu kavet, egy evokanallal, mar zarom is el alatta a langot, egy percet hagyom azni aztan leszurom, pontosan 3 darab omlos enyhen edes konnyu keksszel, maga a menyorszag olyan ize van. Egyutt a ketto, cukor nem kell bele, ki is nyitja a szememet rogton.
A tegnapi sacher tortahoz csak annyit hogy jobbra sikerult mint kepzeltem de magamnak nem fogok csinalni. Pokolian edes volt, vagy az itteni cukor miatt/ nadcukor, a cukor repas talan nem ennyire edes/, valahogy emelygos, majdnem azt mondtam hogy a helyi egyszeru tortak az uzletben jobb izuek voltak, mivel a baratnomnek igy is nagyon izlett azert megismetlem meg, joval kevesebb cukorral mert amugy a tesztaja nagyon szep es konnyu lett, a csokiburkolat olyan konnyu, kicsit repedezett a teteje de nem is azzal volt a baj hanem az edes izevel.
Mivel a baratnom masokat is meg akar vele kinalni, tanacsoltam neki hogy ne jarassa le a tortat azzal hogy megmondja hogy mi a neve, fogja ra hogy brownie recept kicsit maskeppen de szerintem meg az sem ennyire edes, majd legkozelebb ha jobban sikerul akkor terjessze az igazi nevet.

P.Elliot 2018.01.18. 13:51:18

@libslobsi fuszal: Szerintem is elvezi de miert is ne elvezne ha tetszik neki, kicsit kilepve a hetkoznapokbol egy masfele eletet el.40 borond? Hehehe, na annyi azert nincsen, meg a fele sem de elviszi a gep meg a hajo, benne van az arban.
Azert olvasnek tole egy posztot hogy milyen volt...

P.Elliot 2018.01.18. 14:00:47

@zoldzeller: Igy szoktak meg az amerikaiak egy-ketszaz eve hogy nagyon edes minden sutemenyuk, gondolom meg az elejetol amikor a reggeli pancaket amit napi szinten ettek ontottek le sajat termesu juharfa sziruppal, kellett az ero a napi mezogazdasagi munkahoz, aztan megszoktak hogy minden tulsagosan edes legyen bar ezt pitekre nem mondanam, az normal.
En az indiai sutemenyektol vagyok kiakadva, legalabbis amit eddig ettem es az nem volt sok de emelyitoen edes, undorito.

puhacica 2018.01.18. 14:51:00

@P.Elliot: masfelet? dehat minden hely ugyanolyan, sut a nap, zold a fu, a viz is mindenhol viz... :D de viccet felreteve en nem mondtam, hogy ne elvezhetne, elvezze, utazzon csak, amennyit teheti, annal ugysincs sok jobb dolog a vilagon. :)

P.Elliot 2018.01.18. 14:57:34

@libslobsi fuszal: Tudom hogy nem mondtad es valoban a legjobb dolog a vilagon utazni, mindig mast latni, megallni nezelodni, ez a rohadt tel, ugy mennek mar valamerre de az meg odebb lesz.

puhacica 2018.01.18. 15:59:44

@P.Elliot: hajj ne is mondd, mi is be vagyunk vackolva mint a medvek, ugy mennek mar, de olyan piszok hideg van :(

kék madár 2018.01.18. 17:30:46

@kisrumpf: en egy idoben probaltam otthon jo kavet csinalni, de rajottem, hogy feleslegesen erolkodom.
A patikai modszer eleg jo, de az se 100%-os. Amikor eletem legjobb kavejat ittam, 4-szer visszamentem ugyanarra a helyre utana es sosem volt ugyanolyan (jo) a kave

gabors 2018.01.18. 17:46:10

@skye8: "walmartba heti," minek ? a legrosszabb az ilyen "big Box" boltok kozott van minden csak minden gagyi minosegben mert csak igy tudjak az arakat alacsonyan tartani ... minden megkpasz kb ugyanannyiert mashol foleg ha odafigyelsz mikor van "sale" mindig van egy ket dolog ami szuper olcso de atlag nem foleg mert mindenbol a kinai szemetet aruljak ..

blackhairlady 2018.01.18. 17:49:34

@zoldzeller: A Whole Foodsban nem vettel meg sutit? Nagyon finomak :)
A Fiestaban (nemzetkozi bolt) 2 orakent teszik ki a frissen sult zsomlet (bolillo), finomabb mint az otthoni zsomle, bar nem kerek hanem ovalis. A fonott kalacsuk szinten dijnyertes nalam. Szombat rggelente szoktam venni idonkent, friss hazi kakaoval, megvajazva a meg meleg kalacsot, isteni.
Szerintem vannak itt is nagyon finom dolgok csak ido kerdese, hogy megtalalja az ember.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.18. 17:53:03

@zoldzeller: "A Ralphs/Vons/Pavillion/Safeway tortak miatt szerintem buntetes jarna"
igen, az etelfestekkel telenyomott, egyen-edes tortakat en sem szeretem. Van nalatok Porto's? Talan csak SoCal-ban vannak, de az o tortaik isteniek! Mindig sor all ott, es sok az elorendeles naluk.
www.portosbakery.com/
Amikor anyosomekhoz megyunk, tudod mit szoktunk sokat venni? Portugal peksegben sweet bread, ami kb. ugyanaz mint egy nagyon finom mazsolas kalacs. Ha van a kozeletekben, probald ki!

blackhairlady 2018.01.18. 18:00:22

@gabors: Ez nem igaz. Ugyanazok a markak megtalalhatoak mint masik boltokban is, pl. tisztitoszer, higeniai dolgok, tisztalkodo szerek, kjakaban is (nem friss hus termekrol beszelek, csomagolt dolgok), es szinte minden olcsobb mint mashol.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.18. 18:01:20

Atya Isten, ilyen sok külföldit lefizetett Zorbán közpénzből?

Gandosz 2018.01.18. 18:01:32

"A kormányzati korrupció létezik, köztudott, mégis nagyon keveset tesznek ellene." 

Franciaországban nagyobb a korrupció, csak legfeljebb nem annak hívják. Kapcsolati tőkének.

+A lakosság arányához képest Budapesten sokkal több a hajléktalan, mint San Franciscóban"

Nem hinném, hogy ez igaz. San Franciscoban az egész város tele van hajléktalanokkal és koldusokkal, és vannak olyan környékek, ahol nappal sem ajánlatos sétálni.

Kniight 2018.01.18. 18:01:44

@Bredpitt Monika:
Biztos stukkert akart venni, a Tecsoban meg nem tartanak, de sz*r hely. Bezzeg a walmart :)

Mikkamak 2018.01.18. 18:01:55

@Virago_1000: Kaliforniában vizsgázhatsz kresszből magyar nyelven.

Semmi kis nemzeti parkocska (Point Lobos, a kedvencem) bejáratánál megkérdezték akcentussal beszélő páromat, hogy honnan jött, és amikor mondta, hogy magyar, azonnal magyar nyelvű útmutatót nyomtak a kezébe. Pedig a magyar nem világnyelv és az európai származású nyelveket beszélők számára tényleg nagyon nehéz megtanulni.

Mikkamak 2018.01.18. 18:02:04

@gabors: Azért sok helyen, főleg az USA középső részén csak az van, tehát a Walmart a "bolt" ami mindent árul.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.18. 18:07:55

@Dikusz: "Készülsz posztot írni a budapesti látogatásotokról? Nagyon érdekelne merre jártatok, és mi a véleményetek."

Hat, oszinten szolva vacillalok, mert amikor az embernek vegyes elmenyei vannak, akkor nagyon nehez ugy fogalmazni, hogy ne tiporjak bele valaki lelkebe :) Az is lehet, hogy reszben a tel nyomta nyomta ra a belyeget a hangulatomra kicsit (irtam mar, mennyire lehangoloak nekem az otthoni telek), hiszen eddig mindig nyaron voltunk otthon, es akkor az egesz milio es hangulat mas...De amikor par napra kisutott a nap, es turistaskodtunk a varosban, azt elveztuk:)
10 ev utan most jott el az ido, amikor ugy tunik, vegleg el kellett/el tudtam vagni az erzelmi koldokzsinort, es rajottem, hogy ha turista szemmel nezem a dolgokat, sokkal egyszerubb, es meg elvezni is tudtam (voltunk a MUPA-ban, a Nemzeti Galeriaban, a belvarosban is setaltunk, a Bazilika elotti karacsonyi vasar es "fenyfestes" szuper volt; Obudan, a Szentlelek teri kis korcsolyapalyan korcsolyaztunk. New York Cafe-ban (ahogy irtam) szuper volt, koszonhetoen a finomsagoknak :)

Alick 2018.01.18. 18:30:49

Wasteland country - mondta Donald Trumpli.
:)

pkovaks 2018.01.18. 18:30:58

@Pink Petsch: Azert ennyi es ilyen elmebetegeket ritkan latni a magyar uzletekben es akkor mennyien lehetnek meg ott az utcakon... nesze neked kulturalt öltözködes...

zoldzeller 2018.01.18. 18:43:15

. @blackhairlady: @Zsuzsi65: mi az utobbi idoben ha tortat veszunk, akkor altalaban japan peksegben vesszuk meg. Azok egyszeruen kevesbe edesek.
Itt nalunk az Acme kenyer eleg jo, sok fele aruljak es sok fajta van, a ferjem azt szokta venni, (en irgalmatlanul rossz evo vagyok, az elmult 3 evben nem ettem se kenyer felet, se tej termeket, szoval nem tudom, hogy nekem izlene-e.)

De pl par eve jottem ra, hogy a Pick Teliszalami nekem ehetetlenul sos, pedig regen szerettem. Szoval lehet, hogy a baj velem van:)

zoldzeller 2018.01.18. 18:48:19

@blackhairlady: ebben Gabors-nak igazat adok, a WallMartot en is bojkottalom.Costco sajat termekei szerintem tok jok, mi ha valamibol nagyobb mennyiseg kell, vagy olyan amit lehet tarolni akkor ott szoktuk megvenni.

Éhesló 2018.01.18. 18:53:14

A leírt vélemények a posztba illesztő szerkesztőt jellemzik leginkább, másodjára pedig a véleményalkotókat (ahol pl. Olegről nem tudhatjuk meg, melyik skandináv paradicsom no-go zónájából szalajtották ide) nem a hazámat.

A mélypont a WalMArt és a "köztudottan nagy korrupció".
Mindezt az usa-ból szalajtottak szájára adva.

Bagoly mondja.

bontottcsirke 2018.01.18. 19:21:58

Tökéletesen igazuk van, ez egy unalmas, letargikus, pesszimista és mélyen lehangoló ország.

Én még az igénytelenséget is megemlíteném, de azért azt is, hogy Bécs még így is egy putri Budapesthez képest.

bontottcsirke 2018.01.18. 19:22:01

@Éhesló: Szeretnél te olyan no-go zónákban élni.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2018.01.18. 19:29:31

Egyikük meglátásait sem tartom sértőnek. Megyeszékhelyen élve én is úgy látom, hogy eléggé kopott Budapest. Hiányolom belőle a 21. századi városközpontot. Ettől még világváros, de lecsúszóban van az országgal együtt. Tényleg nincs közös szórakozási lehetőség. Számomra a kajás-piás fesztiválok nyomasztóak. Egyiket sem látogatom. Pedig helyben van évente az egyik legnagyobb.
A természetjárás valóban nem jellemző tömeges mértékben, de a városban van több turista egyesület, és én magam is többször járok át a Szigethegységbe túrázni vagy csak helyben sétálok, mert a mozgás létszükséglet.
A depresszió népbetegség. Szerintem a magyarok tömegesen veszítették el a gerincüket és a hitüket.
Annak jó, akinek van a globális térben értékesíthető tudása, mert ennek folyományaként van rá módja, hogy olyan jelentéktelen dologról töprengjen mint az iható kávé.

I.D. 2018.01.18. 19:29:42

@Pink Petsch: az elmult evekben, evtizedekben elkezdodott egy kaveforradalom (Third Wave Coffee - google it). Budapest elegge elen jar ebben, szerencsere, persze meg van hova fejlodni. En Svajcban elek es itt sokkal nehezebb ilyen kavezot talalni.

Ime egy terkep ahol ilyen kavet talalsz Pesten, sehol nem dragabb 500-nal az espresso, es 800-nal a flat white (ami ugye dupla). Es elkepesztoen jo minoseguek es finomak, mindig kepzett barista csinalja, na de ez az uj hullam lenyege.

www.google.com/maps/d/viewer?mid=1ryJ07RkbND-EASyLaI_0nrM4f3c&hl=en_US&ll=14.55984747243756%2C-68.97219674999997&z=2

axolotl77 2018.01.18. 19:54:37

Nem a tükröt kell utálni.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.18. 19:54:37

"Alexander hátránynak tartja, hogy nincs Wal-Mart," ... " Mindehhez add hozzá a sok szegény embert, az alkoholista hajléktalanokat és az építkezésen dolgozókat”

Hát nem kapok levegőt így hirtelenjéban!

Nincs wakmatyi, és ráadásul még ott vannak építkezéseken dolgozók

2018.01.18. 19:54:45

Ha valaki egy hetet tölt el egy országban, akkor roppant átfogó képet tud alkotni róla...
Nem.

Nagyon kamuszagú ez a poszt.

Határátkelő 2018.01.18. 19:55:57

@Dr. Trejo: "Ezért érdekes kérdés, hogy vajon milyennek látnak minket a külföldiek, éljenek akár mondjuk Budapesten, vagy legyenek csupán látogatók." Igaz, ez már a poszt harmadik mondata volt, és igazán nem lehet elvárni, hogy ilyen sokáig olvassa az ember.

Határátkelő 2018.01.18. 19:57:26

@Zsuzsi65: Én örülnék a posztnak. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.18. 20:07:05

@Határátkelő: ok, eloveszem a diplomaciai erzekem, es megprobalok osszehozni valamit :)

Dikusz 2018.01.18. 20:14:04

@Zsuzsi65: Azt gondolom, hogy írd le, amit tapasztaltál, pozitívat, és negatívat is. Nem hinném, hogy beletiporsz bárkinek is a lelkébe, az enyémbe biztos nem. Nem gondolom, hogy az én véleményem bárkinek is fontos lenne, de az biztos, ha leírod a tapasztalataidat, és remélhetőleg válaszolsz is a majdani posztod alatt, én elmondom azt, ahogy én látom Budapestet.:)

Éhesló 2018.01.18. 20:56:51

@bontottcsirke: te tudod honnan érkezett?
Mert én nem olvastam sehol.

FutureFry 2018.01.18. 21:15:18

@blackhairlady: @skye8: @zoldzeller:
Én is szoktam a Walmart-ban vásárlolni, mert nem vagyok a pénztárcám ellensége. Főleg mert gyakran ugyan azokat a minőségi (pl. bio gyümölcs) árukat is olcsóbban meg lehet venni mint máshol (pláne ha nincs szükség valamire Costco-méretű kiszerelésben). Egyébként egész tűrhető a császárzsömléjük is -
legalább is ízre (állagra kicsit szivacsos). Szóval jobb minőségű kenyérféleségekért azért máshova kell menni.

Mrs. Clayton 2018.01.18. 21:16:41

@libslobsi fuszal: persze hogy elvezem, most jottem vissza egy hete es allitom stresszesebb vagyok mint voltam, ezert csak azon agyalok, h mi a szent szart lehet csinalni guadalupen amibol meg megelni is meglehet, mert hazat venni nem tetel, olcsobb sokkal mint itt emigralni konnyu, mert eu, nap sut, hurrikan nem bagyon van, mi kell meg?

zoldzeller 2018.01.18. 21:19:57

@Mrs. Clayton: Guadalupen nyiss egy bed and breakfast-et a tengerparton, mondjuk a belso szigeten ami kevesbe latogatott, vegyel egy kis hajot amin elfer par turista es vidd ki oket snorkolni:) valami ilyesmi.

Mrs. Clayton 2018.01.18. 21:26:18

@libslobsi fuszal: egyebkent az egyik legkarosabb dolog a vilagon, kornyezet szennyezo, termeszetkarosito, penzpazarli sorolhatnam. Mindig mondom, h a ferjem gyerekkori baratja Aberdeen mellett egy farmot vezet, soha meg csak el se hagyta Skociat, vagyis egyszer a naszutjan eljutott Yorkig. Na o nem stresszes, nem kell neki sehova semenjem, hogy kikapcsolodjon. O feszt kint van a termeszetben, kulonosebben gondja semmire nincs, van szolgalati haza a farmon, keres kb 40-et abbol kajat meg max egy kis benzint vesz a tobbit el se tudja kolteni, mert mire, meg minek? Na en ot irigylem. Ha ugy elhetnek mint o eszemben nem lenne sehova se menni, meg a boltig se mennek. Ez a nagy mehetnek a hulye frusztralt fogyasztoi tarsadalom “vivmanya”. Szar igy ahogy van.

Mrs. Clayton 2018.01.18. 21:26:56

@zoldzeller: es szerinted ezt nem csinaljak ott masik 5000-en?

Mrs. Clayton 2018.01.18. 21:31:19

@zoldzeller: plusz napi 2-3 cruise ship kot ki, azok a snorkelezo ugyfelek kb felet el is szivjak, a maradekon versenyez a bejaratott helyi, meg az odatelepult francia. Van egy olyan erzesem, hogy mivel franciaul nem beszelek szanaszet szivatnanak az elso harom evben, raadasul katamarant se tudok vezetni, szoval szerintem valami jobbat kellene kitalalnom

zoldzeller 2018.01.18. 21:31:37

@Mrs. Clayton: nahat adom itt neked az otleteket, te meg lefitymalod? Egyebkent szerintem Guadalupe meg igy is az ismeretlenebb szigetekhez tartozik, kevesebben mennek oda mint a szomszedos szigetekre. Pedig nagyon szep kis sziget, az kulonosen erdekes, hogy a ket szigetresz mennyire kulonbozo.

puhacica 2018.01.18. 21:32:11

@Mrs. Clayton: az egész élet káros, húst enni is baromi káros például, ez van. hogy a mehetnék minek a vívmánya, azt nem tudom, csak azt, hogy én miért megyek. a társadalomnak például nem sok köze van hozzá. :D és ja, ha valami napfényes, csendes kis faluban élnék, pláne falunk kívül, távol mindenkitől, na onnan én is kevesebbet mennék szerintem, de biztos, hogy akkor se lehetne megkötni végleg.

puhacica 2018.01.18. 21:33:08

@zoldzeller: @Mrs. Clayton: esküvői videos/fotos vállalkozást kell csinálni :)

zoldzeller 2018.01.18. 21:35:12

@Mrs. Clayton: destination weddingekek szervezese?

Mrs. Clayton 2018.01.18. 21:44:49

@libslobsi fuszal: latod? Mondom en h a stressz miatt akar utazni mindenki, lofaszt a korall meg a teknos meg a szavanna latvanya miatt
A ket het alatt volt vagy 5 eskuvo a hajon meg egy bacsi meghalt, a fotosok meg o,yan szarok voltak, hogy meg olyan kepet is el akartak adni, amin be van csukva a szemem. Mondtam neki hogy ezert megis hany fontot ker, mert h en ezert tole kerek penzt az egyszer biztos. Viszont emlekszel, en nem szeretek fenykepezni, szoval jossz nekem egyel mert adtam egy tippet

Mrs. Clayton 2018.01.18. 21:46:16

@zoldzeller: latod ez mar jobb, de mivel tobbnyire francia sziget ezert gondolom jobbara ok jonnenek, szoval meg kellene tanulni franciaul, az ember makog egy kicsit, el nem adjak, majd mondom neki

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.18. 21:52:50

@zoldzeller: hu, az jo buli, csak stresszes, kifog egy bridezillát, s kész a hangulat...

agarik 2018.01.18. 22:01:30

Mit kezdjek az olyan kijelentésekkel, mint "Az étel olcsó, a lakbér is az európai átlag alatt van."?
Értelmezhetetlen, hamis alap. Vagy a saját (pl. USA) fizetéséhez, vagy a többi európai ország hasonló költségeihez hasonlítja. Amit kellene, az az itteni fizetésekhez képest.
Akkor látszik hogy a létminimum talán fele a minimálbérnek, és azt se kapja meg a munkás, mert 50K-s segélyért végez teljes értékű munkát.

Nem hiszed? Nos, ma jött ki - szintén index címoldal -, hogy a minimális lakbér + rezsi az 100K. Akkor még nem ettől, ruházkodtál, tisztálkodtál, tettél félre váratlan kiadásra, randira/gyerekre/nyaralásra.
Mennyi is a minimálbér? 91,770 HUF. Azaz egyetlen hónapot se tudsz belőle lakni. Enni az talán, de meddig alkalmaznak a cégek egy HAJLÉKTALANT?

Persze lehet mondani hogy vegyél lakást, mert hogy úgy kisebb a megélhetési költség. MIBŐL? És elegendően kevesebb lenne úgy a költség, hogy kijöjjek a nettó 50K segélyből (a "dolgozók" 25%-a van közmunkán, azaz segélyen lévő munkanélküli)?

puhacica 2018.01.18. 22:02:11

@Mrs. Clayton: jo, majd lefenykepezlek. megigerem, meg a szemed is kinyithatod rajta :D

Mrs. Clayton 2018.01.18. 22:20:26

@libslobsi fuszal: na az jo mert a karacsonyi cruiseos kepek iszonyat szarok lettek, komolyan a kutyam jobbat fenykepezett volna

Bolshevik 2018.01.18. 22:56:57

@bontottcsirke: "Tökéletesen igazuk van, ez egy unalmas, letargikus, pesszimista és mélyen lehangoló ország. "

A poszt kb. fele negatív, a másik fele meg tök pozitív. Inkább szerintem te lehetsz letargikus és pesszimista, hogy csak az egyik felét veszed észre.

Gandosz 2018.01.18. 22:56:58

@agarik: "Nos, ma jött ki - szintén index címoldal -, hogy a minimális lakbér + rezsi az 100K."
De nem ez jött ki. A hivatkozott cikkben világosan leírják (nem az index, hanem az a cikk, amire az index hivatkozik), hogy a kínált lakások 2%-ának 50 ezer forintnál kevesebb a havi bérleti díja.
Akinek meg van lakása, annak 0 Ft a bérleti díja, vagy ha úgy jobban tetszik, magának fizeti.

Bolshevik 2018.01.18. 22:56:58

" Kaliforniában egy jobb minőségű kávé 3-5 dollár, Magyarországon ugyanaz 6-8 dollár. "

Magyarországon 2400 ft egy kávé? ...mert hol itta, a Kempinskyben?

Bolshevik 2018.01.18. 22:56:58

@agarik: "hogy a minimális lakbér + rezsi az 100K. Akkor még nem ettől, ruházkodtál, tisztálkodtál, tettél félre váratlan kiadásra, randira/gyerekre/nyaralásra.
Mennyi is a minimálbér? "

Usában mennyi is? ~7 usd óránként? Napi 8 óra, havi 20 nap, az 1400 usd.

Cost of living az mennyi?
transferwise.com/us/blog/cost-of-living-in-the-usa
Single person, per month $1,100

ebben a rent nincs benne.

Minimálbérből szerintem ott se nagyon ugrálsz.

adg 2018.01.18. 22:58:47

@libslobsi fuszal: guglin van sztritju, ott mindent latsz, meg leiras is van egy csomo mindenrol. Baromsag kimozdulni a kenyelmes kanalebol, meg vizholyag no a labujjamra, borzalom. Es meg olcsobb is.

zoldzeller 2018.01.18. 23:09:40

@Bolshevik: Allamonkent es varosonkent is valtozik. SF-ben, iden $14-rol fog $15-re faltozni. Ebbol mondjuk itt eleg nehez megelni.

blackhairlady 2018.01.19. 01:41:03

@zoldzeller: En is sokat valtoztam izlesileg, szerintem ez korral is jar :)))

blackhairlady 2018.01.19. 01:44:16

@zoldzeller: De miert bolykottalod? Nem gond, csak nem ertem. Persze keveset keresnek a dolgozok, de ha nem vasarolok ott akkor is annyit kapnak. Azt meg foleg nem tudom, hogy a tobbi uzletben milyenek az oraberek, azt tudom, hogy a legtobb helyen csak part timeban foglalkoztatjak oket.
Es ha mar a dolgozok, akkor ruhat sem nagyon kene vennynk szinte sehol mert a nagy tobbseg valahol Azsiaban keszul, az ottani orabereket meg ugye tudjuk.

skye8 2018.01.19. 02:05:31

@gabors: hmm a walmartban is mindig vannak learazasok, es altalaban ok a legolcsobbak-kozmetikai cikkek, tisztitoszerek, babaholmikrol beszelek. Azert megyek hetente mert a mellette Levo boltbol veszem a friss zoldseget stb Es ha valami tul draga akkor a walmart mindig opcio.

blackhairlady 2018.01.19. 02:13:47

@FutureFry: Igen, en is igy gondolom. Az meg nem erdekel kik jarnak oda, nem kell veluk erintkeznem. Merthogy sokszor ez is kifogas a Walmart ellen.
Mi a Sam's clubba jartunk egy ideig, alkalmankent, de rajottunk, hogy az 50$-os clubtagsagot nem igen vasaroljuk le, a wc pairon es a papirtorlon kivul meg nincs szuksegunk olyan nagy kiszerelesu cuccokra.

blackhairlady 2018.01.19. 02:19:44

@Mrs. Clayton: Nem tudom lattal-e mar kepeket Puhacicctol, de szerintem nem csalodnal ha vele keszittetned a csaladi fotokat. Szerintem az "unokadrol" is olyanokat csinalna, hogy csodajara jarnanak az angol ismerosok :)

zoldzeller 2018.01.19. 04:43:51

@blackhairlady: Egyreszt SF-ben nincsen Walmart.
Masreszt nem csak azert nem vasarolok ott mert keveset keresnek az alkalmazottak, bar de egy picit azert is. Mert pl a Costco es a Trader Joe's kepes normalisan megfizetni az embereit es a TJ meg a part time alkalmazottainak is kinal biztositast.

Masreszt azert is mert igyekszem helyi tejtermeket, es zoldseget/gyumolcsot vasarolni.

A tartos arut: teszta, olaj, es a husokat a Costcoban veszem, ezeket raadasul hazhoz is hozzak.

A friss arut pedig az ugynevezett Rainbow Groceryben veszem, ami egy co-op. Plusz Trader Joe's. ;)

Bolshevik 2018.01.19. 06:30:36

@zoldzeller: Passz, csak rágúgliztam és ez jött ki. Sejtettem hogy pár helyen magasabb mert poénkodtak rajta páran hogy (vélhetően az emelés következtében) hirtelen automaták kerültek a mcdonaldsba eladók helyett :)

De a lényeg az, hogy megy itt a sírás, hogy Magyarországon nem lehet kijönni minimálbérből, de hát sehol nem lehet, nem is arra van hogy abból középosztálybeli szinten éljen valaki.

Bolshevik 2018.01.19. 06:30:57

@zoldzeller: És még valami, hogy ezt a Cost of Livinges oldalt olvasgatva azért elég durva árak vannak olyan dolgokhoz, amik Magyarországon ingyenesek kb. Ezért is fals az ilyen "nem lehet kijönni a minimálbérből" sírás, hát szerencsére a továbbképző tanfolyamok meg az iskola is ingyen van, nem kell minimálbérezni örökre :D Sőt a netről is lehet tanulni, az meg mindenkinek van aki blogokon sír.

No de az oldalról ez ütötte meg a szemem:

Preschool / kindergarten (monthly fee) $1,875

Hánebassz :D Ez tényleg ennyi? A legolcsóbb állami is? Jó oké értem hogy a fizu sokkal több és abból kijön, de ez brutális (ha igaz).

agarik 2018.01.19. 06:31:08

@Bolshevik: Ajj, nem tetszik tudniangolul, látom.

A linken azt írja "átlagos megélhetési költség New Yorkban: 1,100$".
Namost ha 1,400$-t keres mint minimálbér, akkor a minimálbérből tudátlagosan élni ÉS azon felül spórolni 300$-t. Per hó.

Ezzel állítjuk szembe azt, hogy errefelé a LÉTMINIMUM, ami ugye messze az átlagos költségek alatt van, a létminimum ugyanis a MINIMÁLIS KÖLTSÉG, az nemhogy fedezve lenne a minimálbérből, de kb.a fele jön ki belőle. Mondjuk ebből lejön hogy nálam 40K van félretéve, ami 250 HUF-os árfolyamon számolva 160$, tehát a megélhetési költség (ami kevesebb mint a létminimum) olyan 130K nettó.

Ha vesszük ezeket, akkor az átlagos megélhetési költséghez képest a minimálbér nálunk annak alig kétharmada.
Ehhez jön hogy én az itteni létminimumhoz alig az ottani, minimálbérből átlagos megélhetés mellett a FELÉT számoltam a létfenntartást biztosító megtakarításnak, ott meg a minimálbérből a duplája jön ki - ismétlem: átlagos megélhetési körülmények mellett. Itt pedig messze nem élünk az ottani átlagos körülmények között.

swfla 2018.01.19. 06:31:38

@Határátkelő: huh, hat eleg rendesen a labara tapostal nemelyik embernek itt :-)

Nekem ez az iras tetszett eddig messze a legjobban. Nem is elsosorban amiatt, hogy masok hogy latnak minket, hanem a gorbe tukor effekt miatt, ami egybol mutatta hogy nemelyik forumozonak mennyire nullahoz kozelit az empatiaj, vagy hogy mennyire nem kepes tullepni az elet semmisegein:

Lehetett volna legyinteni is az egeszre, hiszen elvileg szubjektiv velemenyek, ki a francot erdekel...? Vagy meginkabb: magunkba szallni hogy hatha nem zorog a haraszt, de azt mar nem! Nekunk meg kell mutatni, hogy csakazert is az idelatogato nem jol latja, kozbe meg luktet a fo nyaki veroer, csip a pisi rendesen.

Abban azert erzek valami ironiat, mikor felemlegetik nekunk a hajlektalanok tomegeit, plane amerikaiak, ahol tudvalevoleg nincs szamottevo szocialis halo. Na ezen (is) kellett volna megakadni a figyelemnek, nem azon, hogy kifogasoljak hogy nincs CVS, ahol ejjel 1-kor lehet gyogyszert venni.

zoldzeller 2018.01.19. 06:37:06

@Bolshevik: nincs allami preschool. Igen a nagyvarosokban ennyi (new york, la, sf) vagy tobb. De pont ebben a 3 varosban az arak szerintem nem tukrozik realisan az USA tobbi reszet, viszont en csak ezekhez tudok hozza szolni.

kék madár 2018.01.19. 07:10:23

@Bolshevik:
Amerikaban nagyon jol lehet elni ha van elfogadhato vagy jo allasod. Ha nincs, akkor a Walmartba jarsz ,meg kuponokat vagdosol. Ahhoz, hogy jo allasod legyen nem kell tul sokat tenni, de egy kis esz es sok szorgalom segit.
Ez egy ilyen egyenlet, ha keveset keresel, nehezen boldogulsz, ha jol keresel, minden nap etteremben eszel es olyan kocsit veszel amilyet akarsz. Amerika a lehetosegben jo, nem a szocialis haloban es a raszorultak tamogatasaban. Jo ez? Nem. Jobb a skandinav model? Persze. De meg mindig ott van, hogy: ha fizetokepes a tudasod, akkor sokkal jobban elsz mint Europaban.

puhacica 2018.01.19. 08:06:46

@adg: es milyen igaz :D

@blackhairlady: o, most meghatodtam. :) koszi az ajanlast.

Golf2 2018.01.19. 08:23:35

@kék madár: Mesélhetsz neki, nem lát ki a mosodából.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.01.19. 08:24:36

@Zsuzsi65: nekem Amerikában (NY, Boston , Washington DC) , az volt a bajom , hogyha normális élelmiszerboltot kerestél az városon kívül , autóval megközelíthető helyen volt. DC-Ben volt egy olyan elmenyunk, oh végre kisbolt , megkérdeztük , hogy gyümölcs van? Ja az nincs, az élelmiszer meg kb sósmogyorót és chipset jelentett.

Nzoltan 2018.01.19. 08:36:32

@agarik: Közmunkára csak az azt megérdemlők mennek. Aki jól dolgozik, azt szinte mindenhol megbecsülik.

Nzoltan 2018.01.19. 08:36:41

@agarik: Kishazánkban vidéken is össze lehet kaparni 200K-t.
Tegnap esti hirdetés egy lépcsőház ajtajára ragasztva: 200k plusz 25 prémium havonta (ez nincs kifejtve mit takar), plusz kaja. És ez netto, napi 9 órára. A munkakör meg valami betanított...

soad1221 2018.01.19. 09:15:25

@swfla: vicces, ahogy lehúzod "némelyik" emberek kommentjét, hogy nem tud túllépni az élet semmiségein, majd az utolsó bekezdésben pont ugyanúgy fennakadsz egy olyan "semmiségen", aminek egyébként elég egyszerű magyarázata van.. mármint, hogy itthon miért botlik bele egy külföldi a számára nem megszokott mennyiségben hajléktalanokba...

mindemellett valóban érdekesek a ezek a (finoman szólva is erősen szelektív) vélemények, de végül is szerintem erre van a kommentelés lehetőség, hogy elmondja mindenki a véleményét. Jelen esetben az, hogy miért is zavar bárkit az építőipari munkás jelenléte egy városban, miért nem talál egy fővárosban bármilyen üzletet, ami nem 9-18:00-ig van nyitva, satöbbi... Lehet ezt görbetükörnek nevezni, meg lehet felhozni, hogy bezzeg mi magyarok milyen véleményeket fogalmazunk meg 1 hét vagy 1 év külföldi tartózkodás után, de van egy olyan gyanúm hogy akik a fentieket kiemelték, azok pont nem azok az emberek, akik lehúznak egy országot, hogy milyen hülyék, mert náluk nincs túró rudi. Sőt, valószínű pont ezek az emberek szólnak, hogy talán nem kellene fennakadni a túrórudin Zambiában járva... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.01.19. 09:28:07

@Nzoltan: dehogyis. Próbálj informatikus kent vidéken munkát találni... ( pl mert nem tudsz anyagilag előteremteni x hó albérletet a fővárosban), húgomnak is pl közmunkát ajánlottak csak fel vidéken, maláj volt, hogy el tudott költözni

Nincs közöttünk csicska 2018.01.19. 09:45:57

@tildy[UK]: informatikuskent teljesen mindegy h 1 barlangban vagy vagy az irodaban pesten, mar ha van interneted.

A hugod komoly tehetseg lehet ha a munkaugyi kozponthoz fordult informatikuskent 2017ben.

Dr. Bélus___ 2018.01.19. 10:02:09

6-8 dolcsis kávé??? ~1500-2000Ft? Mi van? ~500-ból már olyan kávét kapsz ami beszél-táncol-énekel (Science park büfé, Petőfi-hídnál: az egyikben 320, másikban 400), az meg 2 dolcsi sincs. Valami nagyon menő helyre járt, aztán meglepődött, h drágább, mint a Starbucks otthon.

Dr. Bélus___ 2018.01.19. 10:34:00

@tildy[UK]: Az én időmben a kaució 2 havi volt, plusz lerax még egy havi bért. Ha nem viszed a dolgot túlzásba, akkor egy kis szobát simán kapsz ma is 100KHUF ért (és szerintem erősen túlbecsültem), azaz ez 300KHUF. Mondjuk kell 1 hónap munkát találni, azaz 2 hónap, hogy legyen pénzed, legyen a vége ~400KHUF. Ennyi személyi kölcsönt bármikor kap a húgod, és ha nem mondjuk könyvtár-informatika szakos tanár, hanem tud is valamit, akkor ezt röhögve ki kell tudni termelni pár hónap alatt, ha se család, se kutya, se macska. Ha meg van már kutya-macska-család, akkor informatikusként ennyi megtakarításod legyen már. :)

Steppenwolf 2018.01.19. 10:34:17

"amint kijjebb mész, megnő az esélye annak, hogy barátságtalan emberbe botlasz. Ilyen problémát egyetlen más európai fővárosban sem tapasztaltam”

Valóban, London, Brüsszel, Párizs vagy Stockholm külvárosaiban tökéletes angollal, barátságos légkörben, szeretettel fogadják az oda tévedőt Mohamedék...

Na elmentek a radai rossebbe.

erkölcsi hulla 2018.01.19. 11:13:15

Ezt olvasva nem szerettem meg jobban a külföldieket.

Nem értem hogy mit ért az alatt az amcsi, hogy itt nem lehet mindent kapni...mintha még mindig a szociban lennénk basszus.
Mit nem lehet kapni itthon? Luxusárura gondolt?

röf 2018.01.19. 14:31:54

Ez óriási:
"az autók drágábbak, mint Amerikában, és messze nem olyan kényelmes vezetni, mint mondjuk Texasban"
Miért ilyen ökröket kérdeznek....?

kék madár 2018.01.19. 17:11:01

@Nincs közöttünk csicska: "A hugod komoly tehetseg lehet ha a munkaugyi kozponthoz fordult informatikuskent 2017ben."
ha valahol nincs allas, akkor valoban ezzel leplezted le, hogy a tudasaval volt a baj, te solid genius.

blackhairlady 2018.01.19. 17:20:42

@zoldzeller: En is vasarolok Trader's Joesban is, de en most leginkabb a nem kaja dolgokra gondoltam. En egyertelmuen arra jutottam, hogy a costco es Sam's Club tagsagi dijai kozel sem terulnek meg egy ev alatt, nem olcsobbak a dolgok. Errol egyebkent olvastam is, az igazi profitjuk az uzletlancnak az eves dijakbol van.
A reszmunkaidosoknek mashol is kinlanak egeszsegbiztositast, viszont annyira draga nekik, hogy jobban megeri a piacrol vasarolni egyet. A lanyom a fosuli mellett parttimeban dolgozik, neki is jar egeszsegbiztositas, de megfizethetetlen a reszmunkaidos fizetesbol.

kék madár 2018.01.19. 17:48:19

@blackhairlady: en soha nem fogtam fel, hogy egy discount nagyaruhazba minek eves tagsagi dij. Azzal kezdem a sporolast, hogy fizetek?

swfla 2018.01.19. 17:53:39

@soad1221: igazad van, atfogalmazom, eleg zavaros volt az elozo hozzaszolasom: ha egy amerikai, akinek nincs/minimalis a szocialis halo felemlegeti, hogy sok a hajlektalan Magyarorszagon ahol (elvileg) kene lennie szocialis halonak, akkor Magyarorszagnak el kene gondolkodni rajta, hogy bakker... valami nagyon nincs rendben velunk.

Na igy mar vili?

Az, hogy este 10-kor nem tud venni kalmopyrint a Walgreens-ben, vagy az altalad emlitett turorudit, valoben mellekes, szoval az ilyen eszreveteleket akar nyugodtan figyelmen kivul lehetne hagyni a t. kommenteloknek, es nem reflexbol irogatni, hogy a nyaki veroere majd szet robban (meg belekotni a blog uzemeltetobe, ami plane kulonosen vicces, mivel ezek nem az o eszrevetelei).

Magyaran a piszlicsare dolgokat kiszurjak/lereagaljak, de a lenyeg mar nemigazan jon at.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.19. 18:04:50

@tildy[UK]: "nekem Amerikában (NY, Boston , Washington DC) , az volt a bajom , hogyha normális élelmiszerboltot kerestél az városon kívül , autóval megközelíthető helyen volt."

Ez logikus kovetkezmenye az amerikai eletmodnak, es a(keleti parti) varos szerkezetnek. 1. mivel az atlag amerikai nem ajr 1-2 naponta vasarolni, hanem kevesebbszer, de nagyobb mennyiseget vasarol, igy logikus, hogy a kisboltokban ezt nincs igazan lehetosege megtenni. 2. A keleti parti varosok tobbsege egyreszt olyan kornyezetben es akkor epult, ahol es amikor emg nem volt lehetseg/igeny a szeles utakra, nagy terekre. Ebbol kovetkezoen ezekben a varosokban a nagy szupermarketek/bevasarlo kozpontok helyhiany miatt a varosokon kivul voltak kenytelenek epulni.
A nyugati parton viszont mas a helyzet, itt a varos szerkezetek a legtobb helyen masok, a nagy szabad terek es kiterjedes lehetove teszi, hogy varoson belul is epuljenek nagyobb bevasarlo kozpontok. Meg a mi kisvarosunkban is van 2-3 szupermarket, ami kocsival kb. 5-10 percen belul elerheto.

kék madár 2018.01.19. 18:16:00

@Zsuzsi65: ez mind nagyon igaz, de azert elelmiszer bolt minden belvarosban van, megha kicsik is. Es Boston pl. tele van nagyobb supermarketekkel a varoson belul. 10 perces setan belul van Trader Joes Whole Foods vagy Star Market

blackhairlady 2018.01.19. 18:51:38

@soad1221: Erdekes ez az "epitomunkasokba botlunk mindenhol" dolog. Houston belvarosaban pl. engem is ez zavar a legjobban, az elmult 7 evben amiota itt lakunk, folayamtosak az utlezarasok az epitkezesek, epulet es ut felujitasok miatt, es nagyon zavaro tud lenni akar gyalogos vagy vagy autos. Egyreszt megzavarja a szep kornyezetet, masreszt mindenhol, jardan, uttesten fennakadast okoz.
Persze tudom en, hogy szukseges, sot egyet is ertek vele, hogy szepitsuk, fejlesszuk a varost, csak olyan jo lenne legalabb egyszer magas daruk es felturt uttestek nelkul latni a belvarost :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.19. 18:53:26

@kék madár: valoszinuleg Tildynek nem volt helyismerete, mint turistanak :) Tudod, itt is mennyi magyar keresi a turorudit, meg a teliszalamit, es nem talalja ;) A titok, hogy tudni kell, hol keressuk! :)

blackhairlady 2018.01.19. 18:55:06

@kék madár: En sem. Aztan olvastam egy cikket egy ott dolgozo menedzsertol,o irta, hogy tulajdonkeppen ebbol van a profit.
Mult heti hir volt, hogy a Sam's club bezart asszem 12 aruhazat itt Texasban. A dolgozok akkor ertesultek rola amikor reggel nem tudtak bemenni a munkahelyukre es par perccel kesobb ,egkaptak az e-mailt. Annyibol rendesek voltak, hogy 60 napi fizetesuket megkapjak.

kék madár 2018.01.19. 19:05:54

@blackhairlady: nekem a fo bajom a Costcoval, hogy nem tudom mit akarok enni holnaputan meg jovo heten. Marpedig azt az 50 kilos csirkemell csomagot ami a legkisebb gyorsan meg kell enni
:)

blackhairlady 2018.01.19. 19:12:02

@kék madár: Nekem is tobbek kozott. Nem akarok annyi mindent tarolni otthon, sem elelmiszert sem egyeb termeket. En egyebkent meg szokatam nezni a unit priceot, es nagyon sok esetben nem olcsobb mintha egy masik uzletben vennem meg.

zoldzeller 2018.01.19. 19:13:47

@blackhairlady:
Sam's club-ot nem ismerem, a Costco sajat markaja a Kirland kifejezetten jo minusegu, es nagyjabol lefedi az en igenyeimet, azzal, hogy van a papirtorlotol kezdve az oliva olajon keresztul a tisztitoszerekig minden, illetve megtudok mindent rendelni online, es masnapra szepen a kuszobomre teszik a dolgokat (ingyen). Azt hogy bulk-ban van, kulon jo, van hol tarolnom, es kb 2 honapon at elvagyunk latva, nem kell hetente rohangalnom wc papirt venni. ;)
Szoval ha csak ennyit nyujt nekem mar megerte az az evi $55.

zoldzeller 2018.01.19. 19:20:23

@kék madár: a hus talan nem jo pelda, de a teszta siman el all az en polcomon is, nem zavar az ott senkit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.01.19. 19:26:16

@Nincs közöttünk csicska: csak pályakezdő . Amúgy nem ma volt, hanem minimum 3 -4 éve .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.01.19. 19:29:21

@Zsuzsi65: én csak egy Tesco local/ Sainsburys local avagy éjjel-nappali jellegű kisboltra gondoltam . Amik voltak helyek majdnem mind cukrostaknyokat áruló kisbolt volt. Én meg cukorbeteg vagyok.

kék madár 2018.01.19. 19:45:38

@zoldzeller: nekem ne alldogaljon ott 10 csomag Penne a polcon, kell a hely hely a bornak! :)

zoldzeller 2018.01.19. 19:53:30

@kék madár: na jo ezek mar egyeni prioritasok, hogy mi alldogaljon a polcon:))

FutureFry 2018.01.19. 20:01:29

@zoldzeller: @kék madár: @blackhairlady:
Nem üzleti céllal a Sam’s club (ami a Walmart-hoz tartozik) és Costco klubtagság díja (most ment fel $60-ra) igazán tényleg csak akkor éri meg ha az embernek nagy tételben kellenek dolgok (pl. nagy a család): még a koporsókat is árultak (árulnak?) - nem tudom hogy nagy kiszerelésben kell-e azt is megvenni, mondjuk családi tragédia esetére?
Esetleg még autóval kapcsolatos dolgoknál érheti meg (pl. olcsóbb üzemanyag, persze csak ha ott tankol az ember rendszeresen/sokat és nincs klubtagság nélküli olcsóbb változat - bár ha néha van, az cash only price szokott lenni, és a kártyával való fizetésnél lehet, hogy a cash back miatt elveszik az “előny”)

zoldzeller 2018.01.19. 20:30:08

@FutureFry: szerintem vehetsz koporsot egyesevel is;))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.19. 21:02:10

@zoldzeller: "szerintem vehetsz koporsot egyesevel is;))"

Rohogni fogtok (nekem kicsit morbid volt, de a ferjem tipikus amerikai), amikor aposom meghalt, anyosom femkoporsot akart neki, es a ferjem online "shoppingolt", osszehasonlitva az arakat :))

FutureFry 2018.01.20. 00:07:22

@zoldzeller: Persze a multi-pack koporsót én sem gondoltam azért komolyan (anno Jay Leno is humorizált egyébként ezen). Van ugyebár jópár dolog amit egyesével is lehet vásárolni a Costco-ban és még csak nem is feltétlenül nagy kiszerelésben (pl. bor - ha a helyi törvények engedik - hamár @kék madár: említette).

adg 2018.01.20. 02:08:18

Ha jol le van akciozva, akkor erdemes tobb koporsot venni, elfogy elobb-utobb sajnos. Addig meg elall a garazsban. Morbid...

Itt most volt egy botrany, hogy valami temetkezesi vallalkozo sokezer dollarert eladott valakinek egy remek tolgyfa koporsot, es amikor betoltak a halottat a krematoriumba, akkor mar egy egyszeru fenyo “dobozban” fekudt. Az ozvegy kicsit kiakadt, hogy ujrahasznositja a vallalkozo a koporsot. Vegul a rendorok nem tudtak mit kezdeni, tobb tanu nem volt, a vallalkozo szerint a tolgyet egettek el, ugyhogy nem lett belole semmi. Gondolom szetszortak addigra, vagy nem akartak a hamvakat vizsgalgatni, biztos meg lehetett volna allapitani belole.

Poppadom 2018.01.20. 06:54:01

@kék madár: Nekem nagy gondot okozott a jo kave amikor Szingapurbol atkoltoztem ide Phuketre. Jelenleg egy helyi haverom one man shop kavezoja az egyetlen ami meguti a mercet itt. Porkolestol a cseszeig mindent o csinal, pont mint en itthon. Kellett ket-harom honap es par kilo kave (na meg elektromos homerok, valos ideju porkolesi grafikonnal) amig az otthoni porkoles beallt, de megeri ha valaki egyszer rakapott az igazan jo kavera. (Ami valljuk be nem nehez) Havi 3x porkolok kb 400 gramot, abbol lesz netto 350-360 korul ami olyan 9 napig eleg is. Igy egy 18 gramm orolt kavegol keszult presszo itthon kb 120 forintba jon ki - es ez specialty grade single origin. Pl ethiopiai Yirgacheffe Aricha.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.20. 13:30:44

Még ez az Alexander, mekkora gyökér, atyavilág...
Nincs Walmart, hát bzmg, mi kérünk elnézést...
Az meg hogy az építkezésen dolgozók is összemosódnak a szegény emberekkel, meg az alkesz hajlékonyakkal, már csak hab a tortán.Az usákoknál a házak biztosan maguk nőnek ki a födből, csak öntözni kell őket eléxer.Isten b@rma...
A többi az csak szimplán vicces, pl, hogy Pesten gyalog bárhová, meg hogy a városban nem látni növényt, vagy hogy a magyarok nem szokták meg a testmozgást...
:D
Na mindegy, jól megkaptuk a magunkét, viszont vissza lehet vágni a tripadvisor oldalon nekik is! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.20. 14:04:34

@P.Elliot: Miért rohadt a tél?Hát mennyire q szép tud lenni a sok havas fenyőfa, vagy egy befagyott tó jegén a korizás, a sok jégvirág, a havas hegycsúcsok, síelés stb...Nem értem, nyilván más, mint a nyár, de ezért rohadtnak nevezni... :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.20. 14:05:29

@tanato: Doki, kösz ezeket, hatalmasakat röhögtem, a fekáknak is van humoruk... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.20. 14:07:27

@Mikkamak: Hehh, mi az hogy nem világnyelv, dehonnem; erre pont ez a blog a legjobb példa.Az utolsó feka-afrikai faluban is magyar a misszionárius...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.20. 14:08:20

@Alick: nekem a shithole teszett a legjobban... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.20. 14:14:40

@adg: jaja, guglimapsz a legjobb utazási iroda, ingyenes, azonnali és még a gurulós székből se kell felkelni.Imádom én is! :D

P.Elliot 2018.01.20. 14:15:59

@geegee: Teljes joggal nevezem rohadtak mert becsapott.
Se igazi ho, se behavazott fenyok, jeg az van de nem jegcsapos hanem veszelyes utak, volt az elmult hetekben 12-13 celsius minuszban is, ez bizony rohadt tel iden. Vedd ehhez meg a szelet is extraban.
Az amirol irsz az gyonyoru es en is szeretem csakhogy ez nem olyan. A ho is ami esett ketszer olyan semmirekello ho volt, inkabb jegnek neveznem nem igazi ho...
Szivesen neked adom...

P.Elliot 2018.01.20. 14:24:09

@geegee: Azert nem hittem am el ezt az Alexander dolgot mert epitkezesen dolgo embereket itt nem szokas fikazni/ otthon viszont eleg gyakran futok bele.
Itt az epitkezesen dolgozo nem egy lenezett munkakor/ kiveve ha a feketemunkasokrol irt akik illegalisok es aszerint fizetik oket bar azok sem keresnek rosszul/. Mind jol all anyagilag ha nem hordta kaszinoba vagy loversenyre a penzet. Az egesz jellemzes valahogy magyaros, amerikai nem igy gondolkozik, 45 eve elek itt, hidd el, tudom.
Nem tudom ki irta vagy allitotta ossze ezeket a megkerdezzuk a turistat de eleg rosszul szedte ossze.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.20. 14:30:01

Na, a kommentek végére érve örömmel nyugtázom, hogy ez a sok hülyeség ismét összehozta a kommentelőket, nagyjából egységes a vélemény...Ezt is megértük...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.20. 14:33:54

@P.Elliot: Jaaa, hogy nem olyan.Az más.Ha nem olyan,azt én se komálom, lassan itt nálunk nyár után már tél sincs.Úgy tervezzük, hogy felmegyünk kicsit északra a gyerek síszünetében, hogy lássunk valami telet.Annyira fel kell menni, hogy északabbra leszünk mint Izland, meg mint Alaszka 80%-a...Ez a durva, baxxa meg.
Európában már annyira nincs tél, hogy el se lehet mondani.Esetleg kétezer km tengerszint felett, talán...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.20. 14:36:16

@P.Elliot: Lehet, akkor Alexander tényleg Sanyi volt csak simán, ahogy Adégé is nevezte... :D
Szerintem semmilyen melót nem illdomos lefikázni, aki hajlandó dolgozni (főleg mondjuk segély helyett), azt már inkább becsülni kellene...

P.Elliot 2018.01.20. 14:38:19

@geegee: De pont ez az. Nem a kulfoldi/ nem letezo/ fikazta hanem aki kitalalta a sztorit. Magyar a magyart, nem szep dolog...

P.Elliot 2018.01.20. 14:40:38

@geegee: Ugy erted hogy lassan az lesz a divat hogy telelni utazunk el nem nyaralni ha latni akarjuk, hehehe....
Meg kiderulhet.

Iván Gyeprefos 2018.01.20. 18:49:24

@geegee: Nem a', koma! Nálunk több mint 110 centi hó van,a dombteton meg 2 méter felett. a Golf áramlat teszi tönkre Skandinavia klímájat, nézz klímatérképet, Budapest klímája hidegebb mint Stockholme, nincs ebben meglepetés.

kék madár 2018.01.20. 21:25:45

@Poppadom: Phuketen sincs ezek szerint Kopi Luwakbol a kerites!

Bolshevik 2018.01.21. 00:56:02

@agarik: "Ajj, nem tetszik tudniangolul, látom.
A linken azt írja "átlagos megélhetési költség New Yorkban: 1,100$".
Namost ha 1,400$-t keres mint minimálbér, akkor a minimálbérből tudátlagosan élni ÉS azon felül spórolni 300$-t. Per hó."

A linkemen meglehetősen világosan oda van írva, hogy az ott feltüntetett átlagos megélhetési költség a lakhatást _NEM_ tartalmazza. Fentiek tükrében várom szíves bocsánatkérését, valamint a jövőben a lekezelő hangnem óvatosabb alkalmazását.

Bolshevik 2018.01.21. 01:24:10

@zoldzeller: "nincs allami preschool"

Bocs hogy téged kérdezgetlek, de autentikus forrásnak tűnsz, de akkor hova teszik a nők a gyerekeket mikor visszamennek dolgozni? (ha még nem iskolások).

zoldzeller 2018.01.21. 03:57:48

@Bolshevik: ovoda es bolcsode van, csak fizetni kell erte es az arak nagyon valtozok tipustol, varostol, allamtol fuggoen ( amennyit mi fizettunk a gyerekeink utan az ovodart abbol egy szegenyebb allamban csaladok megelnek).
5 eves kortol kezdik a gyerekek a kindergarten ami mar az iskola resze es ingyenes (de csak felnap es a napkoziert megint csak kell fizetni).

zoldzeller 2018.01.21. 04:02:26

@zoldzeller: telefonrol potyogok ezert hianyoznak helyenkent a betuk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.21. 07:37:36

@Iván Gyeprefos: Nem tudom, messze van ide a Golf, még van itt útban egy q nagy hegygerinc is.Pár éve még azért volt itt hó a térségben...

Dikusz 2018.01.21. 09:37:19

@geegee: Míg vissza nem olvastam, hogy milyen kommentre válaszoltad ezt, addig azt hittem @Golf2-re gondoltál. Már épp akartam írni, hogy ő azért nincs ollan messze:))) (viccvót)

Iván Gyeprefos 2018.01.21. 13:10:17

@geegee: www.diercke.com/kartenansicht.xtp?artId=978-3-14-100790-9&seite=44&id=17488&kartennr=1

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Europe_map_of_Köppen_climate_classification.svg/1200px-Europe_map_of_Köppen_climate_classification.svg.png

Nincs olyan messze tőletek a Golf. Nézd még a fenti térképeket, mennyire nem kelet-nyugati irányúak az izotermák.

Ahogy a magyar klímát is befolyásolják a "közeli" tengerek. Azért az ország északkeleti csücske a hideg sarok, mert ott érvényesül ez a hatás legkevésbé (ott a legerősebb a kontinentális hatás).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása