oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2018. január 03. 06:30,  Kivándorlás és kormány: sötét kép rózsaszínre festve 209 komment

2018. január 03. 06:30 Határátkelő

Kivándorlás és kormány: sötét kép rózsaszínre festve

Minden kormány a maga módján próbálja meg feldolgozni és kommunikálni a kivándorlás generálta helyzetet. Tulajdonképpen teljesen érhető, hogy mindenki olyan magyarázatot ad, ami számára a legkedvezőbb, a legtöbb politikai hasznot hozza, még akkor is, ha ehhez „kreatívan kell értelmezni” bizonyos jelenségeket. Bevallom, több okból is nagyon kíváncsi vagyok, milyen reakciók születnek* a mai posztra.

kivandorlas_foto_pixabay_com_2742255.jpg

„Érdekes váltás következett be a kormány hivatalos kommunikációjában: az ország vezetése elkezdte lekicsinyelni az elvándorlás mértékét, miközben megpróbál eladni egy nem létező visszaköltözési hullámot. 

A tíz évvel ezelőtti gazdasági válság és az azt követő megszorítások több százezer embert késztettek a kivándorlásra. A pontos számot persze nagyon nehéz megsaccolni is, ami jól jött a kormánynak, mert így a maga szája íze szerint alakíthatta az adatokat, és üzenhetett az elvándorlás mértékéről, az „amit nem látunk, az nincs is” alapon. 

Megváltozott kormányzati kommunikáció 

A közelmúltban azonban új kommunikáció kezdődött, aminek középpontjában a gazdasági fejlődés, az ország erősödése áll. A kormány most már nem is azt mondja, hogy egyre kevesebb a kivándorló, hanem egyenesen azt állítja, hogy rengetegen költöznek haza (érdekes módon azok, akik az elmúlt években, az akkori kommunikáció szerint el sem mentek). 

Így fordulhatott elő, hogy a munkaügyekért felelős miniszter előszeretettel lobogtatja a visszatérőkről szóló 2016-os számokat, miközben elfelejtkezik a sokkal több elvándorlóról ugyanabból az évből. 

Így hangozhat el az, hogy 190 ezerrel többen tértek haza, mint ahányan elmentek, miközben a valódi nettó adat mínusz 169 ezer, azaz ennyivel többen mentek el, mint ahányan visszatértek. 

A média nagy része pedig előszeretettel visszhangozza a kormány adatait, a visszatéréseket és a gazdaság erősödését ünnepelve: a makrogazdaság fejlődik, egyre kevesebb a munkanélküli, a határátkelők pedig hazatérnek. 

Az üzenet egyszerű: a kivándorlás már a múlté, nem is nagyon érdemes azokról beszélni, akik a mai napig elhagyják a hazájukat, vagy akik hazatérnének, de nem mernek belevágni az otthon tapasztalt bizonytalan helyzet miatt. 

A „kalandvágyó, tehetséges fiatal” képe 

Mindemellé a kivándorlásról szóló diskurzusra ráépítettek egy személyes sikerekre összpontosító ideológiát, a „kalandvágyó”, a „komfortzónát elhagyó”, az önmagát foglalkoztató (vállalkozó szellemű) határátkelőt központba helyező képet. 

Egy ideje ebben a kommunikációban a határátkelők leginkább „fiatalok”, „vállalkozók”, „kalandvágyók”, mindezzel azt sugallva, hogy a kivándorlás szabad és személyes döntés, melyben külső tényezők nem játszanak szerepet. 

Mindez nem veszi figyelembe a társadalmi kirekesztés és a határátkelés kapcsolatát, és egyszerűen törli a vitából azokat, akik nem férnek bele a „magasan képzett fiatal győztesek” kategóriájába, nagyvonalúan eltekintve attól, hogy mindenféle életkorú emberek és teljes családok is külföldön keresik a boldogulást. 

A politikai üzenet egyértelmű: tagadni mindent, ami nem fér bele a „fiatal, külföldi kalandokra és sikerekre szomjas határátkelő” profiljába. Ezt a vállalkozói képet erősíti a média egy része is, előszeretettel mutatva be a külföldön sikert elért (fiatal…) üzletembereket, reklámozzák a „vállalkozó szellemű hazatérőknek” szánt anyagi és egyéb segítségeket és programokat. 

Mindemellé társul a közszolgálat fokozatos leépülése, ami nagy részben felelős a jelenlegi és közelmúltbeli kivándorlásért, hiszen sokan hagyták és hagyják el az országot olyanok, akik korábban például az egészségügyben dolgoztak. 

A kivándorlás új hullámáról szóló vita és a lehetőségek hiánya több helyi és regionális önkormányzatot is arra késztetett, hogy saját maga lépjen és próbáljon meg munkalehetőségeket létrehozni, nem ritkán a „stratégiainak” nevezett szektorokban (mint amilyen a kutatás). Más kérdés, és elég sajnálatos, hogy ezek az elképzelések is elsősorban a „fiatal tehetségekre” koncentrálnak. 

Mit lehet tenni? 

Márpedig a hazatérést mindenki számára lehetővé kellene tenni és segíteni kellene, korra, nemre és önéletrajzra való tekintet nélkül. Ezek az elképzelések viszont meglehetősen szelektívek és elsősorban a „tehetségeket” akarják hazavonzani, azokat, akik hasznot hajtanak és termelékenységet hoznak bizonyos iparágakban. 

Így aztán a hazatérés megszűnik jognak lenni, és miután sokan azért kényszerültek elmenni, hogy ne szaporítsák a munkanélküliek listáját, most megint csak a piacra hivatkozva nem tudnak visszatérni.

Arról már nem is beszélve, hogy ez a kommunikáció megpróbálja eladni a gazdasági fellendülést, azt a hamis képzetet keltve a külföldön élőkben, hogy a helyzet jobb lett.” 

*= Említettem a bevezetőben, hogy több okból is kíváncsi vagyok a mai reakciókra. Mindenekelőtt elárulom, hogy a poszt Spanyolországról és a madridi kormányról szól, a Marea Granate oldalon jelent meg nem olyan régen. 

Az egyik ok tehát természetesen a néhol egészen fantasztikus egyezés a spanyol és a magyar kormány kommunikációja között. 

A másik ok ennél egy fokkal önzőbb. Különösebben nem lepett meg, de a Tíz dolog-sorozat kapcsán a napnál világosabbá vált, hogy akadnak (elsősorban innen-onnan idetévedt, vagy más okokból több-kevesebb rendszerességgel itt felbukkanó, nem törzs-)kommentelők, akik egyszerűen vagy nem olvassák el a posztokat, csak rögtön szórják az igét, vagy elolvassák, de nem tudják, vagy nem akarják megérteni, hogy az miről szól. 

A mai poszt tehát voltaképpen teszt is, méghozzá annak a tesztje, hogy aki beleáll az adott napi szerzőbe (vagy éppenséggel az egész Határátkelőbe, úgy ahogy van), az vajon el is olvassa azt, amiről kommentel, vagy csak gondol valamit és már kezdi is. A kérdés nyilván költői…

HÍRMONDÓ

Kezdd az évet külföldi állással

Ebben próbálunk meg segíteni neked nem csak változatos álláslehetőségekkel (ápoló, hegesztő, pultos, felszolgáló), de több országba is eljuthatsz. Csak választanod kell.

Tényleg olcsóbb Berlinben a lakás, mint Budapesten? 

A kérdés elsőre nyilván nem kérdés, hiszen a magyar főváros még mindig olcsóbb, mint a német. De mi a helyzet, ha hozzáadjuk a képlethez a jövedelmeket is?

Átrajzolt határ Nyugat-Európában 

Ritkán, de előfordul, hogy békés körülmények között, megegyezéses alapon is változhatnak egy ország határai. Egészen pontosan ez történt január elsejével két nyugat-európai ország között. 

Átlagmagyar vagy? 

Nagyon nehéz persze meghatározni, milyen is az átlagmagyar, még talán akkor a legkönnyebb, ha a számok felől közelítjük meg a kérdést. Lássuk, vajon te átlagmagyarnak számítasz-e! 

(Fotó: pixabay.com/2742255)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6813544101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2018.01.03. 07:14:38

"A pontos számot persze nagyon nehéz megsaccolni is, ami jól jött a kormánynak, mert így a maga szája íze szerint alakíthatta az adatokat"

vs

"Így hangozhat el az, hogy 190 ezerrel többen tértek haza, mint ahányan elmentek, miközben a valódi nettó adat mínusz 169 ezer"

Es akkor ez most igy hogyan? Nehez megsaccolni, a kormanynak nyilvan nem is sikerult, de a VALODI adat ennyi...

Hari Seldon 2 2018.01.03. 07:42:11

Aki most végigolvassa, rájön, hogy miről szól. (legalábbis feltételezem) Szerintem elég lett volna a linket kitenni. Az legalább egy kis munkát ad a publikumnak.

bpetya75 2018.01.03. 07:55:13

Sajnos nem hagyott nyugodni a csillag, ezért először a végét olvastam el. Így most kicsit nehezebb megítélnem a dolgot, de szerintem feltűnt volna, hogy nem a magyar helyzetről van szó, mert túl visszafogott a kritika. Itthon sajnos egyik oldalra sem jellemző a fröcsögésmentesség.

@adg:

Na igen. Jogos a felvetésed.

Golf2 2018.01.03. 07:58:18

Sokan mennek,mennének,kevesen jönnek vissza.

Határátkelő 2018.01.03. 08:02:30

@Hari Seldon 2: Na majd csak figyeld meg, hogy mennyien nem fogják így sem végigolvasni. :)

Golf2 2018.01.03. 08:36:18

A tényleg olcsóbb Berlin cikkben a magyar lakásárak rosszak duplája van írva.

Golf2 2018.01.03. 08:46:56

Az átlagmagyar cikk szintén furcsa kajára napi 700ft.

bpetya75 2018.01.03. 08:55:48

@Golf2:

Duplája? Felénk 250-300e/m2 áron lehet építkezni.

tanato 2018.01.03. 09:03:10

@bpetya75: OFF:A tegnapi kommentedre:El kell menni szavazni mindenkinek akinek nem tetszik a mostani állapot,annak biztos tudatában is hogy a jelenlegi vezetés marad hatalmon.Nagyon nem mindegy ugyanis hogy a győzelem 85 százalékos vagy mondjuk 53 százalékos lesz.Az előbbi esetben el fog szaladni a ló és rövid időn belül családi birtok lesz Magyarország.

bpetya75 2018.01.03. 09:10:19

@tanato:

Egyetértünk. Hozzáteszem, hogy a mostani felhozatalból jobb is, ha nem veszi át egyik se ma kormányrudat, mert nem visz előre, ha méltatlanokat alkalmatlanokra cserélünk.

tanato 2018.01.03. 09:24:35

@bpetya75: Átvételről szó nincs,csak egy ütőképesebb nagyobb százalékú ellenzéket tartalmazó parlamentről.

Arthamyr 2018.01.03. 09:25:15

@bpetya75: A számok is sántítana, meg kommunikáció fő iránya is, ha Magyarországról lenne szó.

Arthamyr 2018.01.03. 09:26:14

@Határátkelő: A * azért túl nagy segítség. Meg a kommentek is, akkor lett volna jó, ha az első kommentet mindenki "vakon" írja. :)

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2018.01.03. 09:26:29

@bpetya75: ez az a komment, ami a legfőbb érv bárki számára a hazaköltözés ellen. tényleg úgy fest, Puzsér Róbertnek igaza van és Orbán Viktor nyerte meg a '89 utáni politikai celebshowt és folytatja Horthy és Kádár örökségét.
ugyan élhetnél akár ember módjára is, de nem, inkább jobb vakondként. gratulálok!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 09:42:54

Kevesen mennek el, Mo. az utolsó helyeken van Kelet-Európában a kitántorgást illetően.

Aki elmegy, azok harmad végleg hazatér aztán. Másik harmadik meg ingázik. Nagyjából csak a kitántorgók egyharmada marad kint tartósan.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 09:43:17

Gazdasági fellendülés nincs, de nem is kell ez kampányszempotból.

A ballib 8 év olyan rossz gazdasági eredményt hozott, hogy hozzá képeset a stagnálás is eredmény. Ráadásul 2012 óta enyhe emelkedés van, nem stagnálás.

bpetya75 2018.01.03. 09:47:12

@adamskij:

"Itthon sajnos egyik oldalra sem jellemző a fröcsögésmentesség."

Kösz, hogy ilyen gyorsan igazolod, amit reggel írtam. :-P

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 10:17:57

@adamskij:

Mind Horthy, mind Kádár szembement a liberális értékrenddel, de mindketten egyoldalúan, ráadásul mindkettőjük kudarccal végezte.

Ráadásul mind Horthy, mind Kádár gyáva, túl óvatos személyiségek voltak. Orbán karakánabb, nyíltabb jellem.

Orbán igyekszik kiegyensúlyozottabban antiliberális lenni, ma is alapjában a liberális renden belül mozogva. A kiugrást pedig jobban meg kell tervezve, nem elkövetve Horthy hibáját.

A kulcs most a regionális együttműködés, mert így hatalmas erőt jelenyünk.

verkagrafomanka 2018.01.03. 11:06:43

@bpetya75: én is! _mindig_ azonnal megnézem a lábjegyzetet :D

Virago_1000 2018.01.03. 12:01:10

@tanato: es ha a jelenlegi vezetes lelesz valtva, mi jon utana? Fejtsd ki kerlek.

Virago_1000 2018.01.03. 12:01:16

@adg: ""A pontos számot persze nagyon nehéz megsaccolni is, ami jól jött a kormánynak, mert így a maga szája íze szerint alakíthatta az adatokat"

- ezen a blogon meglehetosen okafogyott is. Nem mindegy mik az adatok? ugysem otthon elsz.

London2009 2018.01.03. 12:14:29

Mindig leirom, de vegulis raerek, hogy nagyon keves az a kivandorlo magyar, aki igazan meg tudja vetni a labat kulfoldon es vegleg letelepszik. Nekem csak Angliara van ralatasom, azon belul is ugye leginkabb Londonra es elenyeszo szamban talalkozom olyan magyarokkal akik itt tervezik leelni az eletuket. Ugyhogy a magyar kormany helyeben kulonosebben nem aggodnek. Illetve leginkabb amiatt aggodnek, hogy majd lehet fizetni a nyugdijt, korhazi ellatast, jarulekokat a hazateroknek. De nem fog kiurulni az orszag, semmi panik!

tanato 2018.01.03. 12:20:13

@Virago_1000: Nem lesz leváltva egy jó ideig még,de ha valamikor le lesz akkor talán kevesebb lesz a luxusköltés,stadionok,kisvonat,lőterek,haverok stb.

virgo 2018.01.03. 12:21:00

Ameddig ekkora a bérkülönbség kelet és nyugat között, addig sokan fognak elmenni. Amiről a szerző egy szót sem ejtett: ez a bérkülönbség a nyugatiak érdeke elsősorban. Nekem ne mondja senki, hogy mondjuk egy Tescoban dolgozó árúfeltöltő mást csinál Düsseldorfban, mint mondjuk Miskolcon. Ugyanazt csinálják, csak a magyar harmadáért vagy negyedéért. Márpedig ameddig ez a bérkülönbség fennáll, addig lehet a nyugati munkavállalót zsarolni az olcsóbb (és kevesebbet hőbörgő), de viszonylag képzett kelet-európai munkaerővel. Ha ez megszűnne, az alja munkát senki nem csinálná meg ott.

Határátkelő 2018.01.03. 12:22:16

@virgo: Ejnye, ez a szerző, hogy nem beszél a keleti fizetésekről...

Arthamyr 2018.01.03. 12:22:23

@London2009: És vajon a spanyolokra is igaz? Vagy te sem olvastad el a posztot? Vagy csak ignoráltad? :)

Golf2 2018.01.03. 12:32:39

@tanato: És talán párat le is sittelnek,remélem...De ez még vagy 8 év.

London2009 2018.01.03. 12:34:02

@Arthamyr: hehe. De elolvastam. A spanyolokra akar meg igazabb is lehet. Mikor kikoltoztem, akkor egy honapig spanyolokkal laktam. Egy arva szot nem beszeltek angolul. Itt ott dolgozgattak, mar egyikuk sincs itt a regi bandabol. Nagyon rovid ideig maradtak egyebkent is. Az irodaban van par spnayol ficko, majd kikerdezem oket. :D

Arthamyr 2018.01.03. 12:42:08

@London2009: Amúgy ez a megvetni a lábát érdekes dolog. Mi az, hogy meg tudja vetni a lábát?

adg 2018.01.03. 12:48:39

@Virago_1000: mire is tetszik gondolni? Nem ment at, miert allitottam szembe e ket mondatot, ugye?

Hazavato megvolt?

London2009 2018.01.03. 12:59:44

@Arthamyr: Igen, ez lehet, hogy mindenkinek mast jelent. Az en olvasatomban mondjuk ez szakmai elegedettseget es erzelmi es penzugyi stabilitast jelent leginkabb.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2018.01.03. 13:02:50

@bpetya75: kérlek, mutasd meg, hol fröccsent rád bármi. vagy ha szóba kerülnek az összedőlő kórházak, az egyre silányabb oktatás, illetve felvetődik a nyugdíjrendszer hosszútávú finanszírozásának látható problémája az már fröcsögés?
szerintem a megalkuvás és félrenézés komolyabb gondokat szül.

Arthamyr 2018.01.03. 13:07:29

@London2009: Ebben nem feltétlenül segít a határátkelés, az érzelmi stabilitásnál inkább minusz. Nem nehéz elérni, de mivel ez bárhol elérhető, nem köt helyhez senkit.

bpetya75 2018.01.03. 13:08:29

@adamskij:

Lelkesen gratuláltál hozzá, hogy ember helyett vakondként élek. Ezt az én érzékeny kis lelkem fröcsögésként értékeli.

Nem az én megalkuvásom eredménye az, hogy jelenleg sajnos nincs alternatívája a fidesznek, hanem az ellenzéké.

Golf2 2018.01.03. 13:10:02

@Arthamyr: Van aki megveti,van aki szétveti...De legalább nem kell hazamenni perepócsra.

virgo 2018.01.03. 13:12:48

@Határátkelő: Nem arról, hanem hogy kinek az érdeke itt alacsonyan tartani a béreket. A multik pl. megtehetnék, hogy itt is annyit fizetnek, mint ott, valamiért mégse teszik.

Határátkelő 2018.01.03. 13:13:41

@virgo: Mi lenne, ha elolvasnád a posztot? Végig...

London2009 2018.01.03. 13:13:51

@Arthamyr: Pont errol van szo. Nagyon keves kivandorlot latok, akik erzelmileg, anyagilag es szakmailag is kiegyensulyozott lenne. Altalaban jo ha ebbol egy osszejon. Na es emiatt is erzem azt, hogy hosszu tavon ez nem mukodik es elobb utobb a tobbseg visszamegy. Az erzelmi oldala talan az egyik legnehezebb. Az anyagi sem olyan egyszeru mondjuk, peldaul en rengeteg rossz peldat latok arra, akik csak kuszkodnek. Na ezek lesznek altalaban azok, akik belatjak, hogy hosszu tavon ez ertelmetlen. Na es inkabb ilyen 10+ evekre gondolok, nem egy par eves probalkozasra.

London2009 2018.01.03. 13:14:55

@Golf2: az osszes noi hataratkelo neveben, koszonjuk a bizalmat! :D

Arthamyr 2018.01.03. 13:17:37

@London2009: Passz, én a környezetemben inkább azt látom, akiknek összejött. Nekünk is összejött (legalábbis nem valószínű, hogy az otthonmaradásból jobban jöttünk volna ki bármelyik szempontból a három közül), de ettől még nem fogunk itt maradni. Jöttünk, láttunk, győztünk, és megyünk máshova. :D

Arthamyr 2018.01.03. 13:20:36

@London2009: 10+ évekre meg sehova nem mennék. Mivel az első kb. 10 évre a munka miatt megy az ember, utána meg inkább élvezi a munkája gyümölcsét. Ahol megfelelően fizető munkák vannak, az általában drága hely, a legtöbb ember nem engedheti meg magának, hogy ott éljen, ahol a megtakarításait szerezte.

London2009 2018.01.03. 13:24:49

@Arthamyr: Ezt mondom pont. Ti is arra vagytok akkor vegulis peldak, hogy nem maradtok. Kulonben nem azt mondtam en sem, hogy nem jott nekik ossze, hanem azt, hogy ennek ellenere sem maradnak hosszu tavon. Na es en peldaul csak ilyeneket latok. Hosszu tavon nem maradnak, egyszeruen valami elkezd hianyozni egy ido utan. Megunjak, mennek vissza es meg egy olyat sem tudok aki meggondolta volna magat.
Nem tudom, en viszont azt utalnam, ha koltozgetni kellene 5-10 evente. Bar engem az elet Del-Spanyolorszagban meg ilyen digitalis nomad eletmod legkevesbe sem vonz. Szeretem a fix pontokat az eletemben.

Arthamyr 2018.01.03. 13:34:19

@London2009: Nem kell 10 évente költözni... Csak egész egyszerűen ha Londonban szeretnél mondjuk 40 évesen nyugdíjba menni, akkor kell hozzá 2-3 millió. Ha beéred Sevillával, akkor elég 1 is. Ha mondjuk a magyar vidékkel, akkor 500k is. Az első nem reális egy munkásembernek, a harmadik elérhető. Egyszerűen gazdaságilag nincs értelme ugyanott élni, ahol feltankolsz. Aztán ha elköltöztél a helyre, amit megengedhetsz magadnak, már nem kell költözni többet. :)

London2009 2018.01.03. 13:44:40

@Arthamyr: De en nem szeretnek 40 evesen nyugdijba menni… Tenyleg nem! Mondjuk egy sajat vallalkozasban szivesebben dolgoznek, mint egy multinal, de egyelore ez van.
Jo, de mi van ha nem szeretnek sem Sevillaban, sem a magyar videken elni? Az angol videken mondjuk el tudom kepzelni az eletet es valoszinu, hogy majd az lesz a kovetkezo es egyben vegso allomas. Viszont nekunk az sem lenne olcsobb elet, de akkor meg ingazhatnank is. Ugyhogy ez igy most jelenleg szuper es nem is tervezunk valtoztatni rajta. De majd kerdezz meg ha 40 leszek! : )

Virago_1000 2018.01.03. 13:56:39

@tanato: tudtam elore, hogy nem fejted ki. A.fidesz kormanynak sok lehet a rovasan, de jelenleg nincs mas part, amely akar csak megkozelitoleg is tudna kepviselni a magyarsag erdekeit.

glorianna 2018.01.03. 14:00:07

Szeretem a költői kérdéseket, leginkább azért, mert nem kell rájuk válaszolni :)
A számoknál kezdtem gyanakodni, hogy mégsem a magyar helyzetről olvasok.

Itt kívánok Mindnyájatoknak jó egészséget és sok örömöt 2018-ra. Továbbra is rendszeresen olvasok és nagyon ritkán írok.

Arthamyr 2018.01.03. 14:13:15

@London2009: Csak példa volt, lényeg, hogy Londonban vagy akár Dublinban stb. nagyon drága élni, cserébe, ha kivesszük a karrierlehetőségeket az egyenletből, nem nyújtanak semmit, amit más hely nem tud, jobban és/vagy olcsóbban.

tanato 2018.01.03. 14:19:19

@Virago_1000: NIncs mit jobban kifejteni,össze kell hasonlítani a velünk egy pontról induló egykori SZOC. szomszéd államok mutatóit=egy főre jutó jövedelem,eü mutatók,betegségek halálozások,lakásállomány várható élettartam stb= velünk,mindjárt kisebb lesz a mellény.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.03. 14:23:32

@London2009: @Arthamyr: csatlakozom. Bejött, maradunk (jo darabig még, aztán ki tudja, de a visszaköltözés az utolso a tervek sorában.) Akiket én ismertem, barati, haveri, ismerosi kor, abbol két pár illetve család költözött haza, a többiek vagy továbbmentek, vagy itt telepedtek le. Pl. a férjem régi cégénél rajta kivül mindenki közelebb mozdult a tüzhöz s ment a cég amerikai központjába, s azota allampolgárként élnek ott, gyerekeik születtek stb. A többiek Ausztrália, Kanada, Ausztria... mind elköltöztek, s ott telepedtek le.

Biztos van az a réteg, amelyik pár év után visszaköltözik, de mivel itt is van egyfajta klikkesedés, ezt a réteget nem ismerem (jujj).

soad1221 2018.01.03. 14:24:24

@Határátkelő: szerintem annyira azért nem meglepő, hogy a párhuzamot többen is végigviszik és magyarok lévén a magyar helyzetről beszélnek, nem a spanyolról.

idézek is egyet:
"Az egyik ok tehát természetesen a néhol egészen fantasztikus egyezés a spanyol és a magyar kormány kommunikációja között. "

nem ismerős? Csak azért kérdem, mert akkor miért várod el, hogy ezt a párhuzamot ne a magyar vonalon folytassák a kommentelők? MIért folyna diskurzus a spanyol helyzetről, mikor már Te is azzal indítod, hogy ez mennyire hasonlít a magyarra?

bpetya75 2018.01.03. 14:28:44

@soad1221:

Látom tartottál te is egy kis szünetet a kommentelgetésben. Hogy s mint? Boldog buékot!

Golf2 2018.01.03. 14:31:28

@London2009: Azt írtam van aki,nem az összes.Akinek nem inge,nem veszi magára.

London2009 2018.01.03. 14:39:54

@Arthamyr: Attol fugg mit keres valaki. Azert azt nem mondanam, hogy nem nyujtanak ezeket a varosok semmit, illetve a karrierlehetosegeket meg nem lehet kivenni a kepbol. Londonban a lakhatas meg a gyerekneveles a draga. Ha valaki tud venni ingatlant, mint ahogy ti is tettetek, akkor hirtelen sokkal jobb lesz a keplet. A 21. sz. gyereke meg ugyis a kutya, ugyhogy problema megoldva. :D

London2009 2018.01.03. 14:42:21

@kisrumpf: ez erdekes. Jo, hogy leirtad ezt is, mert tenyleg igy van, hogy gyakran csak hasonlo helyzetbol jovo emberekkel erintkezunk leginkabb. No en meg olyanokkal nem talalkoztam az elmult evek soran akik maradtak. Illetve mondjuk 10-bol egyel. Ja es nem a par ev utan hazakoltozokre gondoltam, hanem az olyanokra, akik hosszu evek utan dontenek ugy, hogy megsem ezt az eletet valasztjak.

soad1221 2018.01.03. 14:43:55

@bpetya75: először is buék :) minden ok, nyugodtan telnek a szürke hétköznapok.. mondhatni megalkuvóan :)
igen, jót tesz néha egy kis komment megvonás..
remélem Ti is megvagytok :)

Arthamyr 2018.01.03. 14:46:00

@London2009: De ha elmegyünk és kiadjuk a lakást havi 3k-ért, akkor még nagyobbat javul a helyzet. :) És nem mondtam, hogy nem nyújt mást, csak ez az a dolog, amiben kiemelkedő, pár szakmában. A legtöbb plusz máshol is elérhető, és ahogy mondod, attól függ, kinek mire van szüksége.

London2009 2018.01.03. 15:01:53

@Arthamyr: Kerdes, hogy mennyi van meg a mortgage-bol (ha van rajta persze). Nekunk jelenleg meg 13.5 ev… De mondjuk itt talan annyi a lenyeg, hogy en veled ellentetben nem vagyodom el innen. Sot, igazabol meg a videkre koltozes gondolata sem hoz lazba kulonosebben, bar nyilvan latom az elonyeit is, de a hatranyait is. Egy szo mint szaz, mi itt tok jol erezzuk itt magunkat es jelenleg ez a legfontosabb.

bpetya75 2018.01.03. 15:10:08

@soad1221:

Meg vagyunk. A két nagy durvára kapcsolat a serdülésben, úgyhogy egyre gyakrabban vagyunk hülyék és szemetek, de hát úgy szép az élet, ha zajlik ;-)

Arthamyr 2018.01.03. 15:15:56

@London2009: Nekünk még 28 év van, mivel nemrég vettük, de sokkal alacsonyabb a törlesztő, mint amennyiért ki lehet adni. Persze az adózás, a törlesztő meg a közös költség után nem marad ám olyan hú, de sok, de azért pl. a magyarországi házba költözve nem túl nagy lábon meg lehetne belőle élni.
És mások az igényeink, lehetőségeink. Lehet, hogy ti sokkal többet kerestek így nem London is olcsó, nem zavar a nagy számú ember, a munkátok annyira szeretitek, hogy ingyen is csinálnátok. Ráadásul a férjed angol, nem? Na így mi is maradnánk. :)

London2009 2018.01.03. 15:29:51

@Arthamyr: Eredetileg 25 evre vettuk fel mi is, de az elso remortgagenal lenyomtuk 15 evre, amig ilyen jo alacsony az alapkamat, ez belefer, hadd porogjon. Kettonk kozul en jobban szeretek itt elni, mint o, ugyhogy ez mindegy. Kint lakunk a varosbol, ugyhogy emberbol sincs sok. Ingyen azert nem dolgoznek. :D De Mo. nekunk tenyleg nem opcio, bar ott eleldegelnenk mi is, akar munka nelkul is. Vegulis jobban belegondolva, ha lesz egy mid-life krizisem, meg lehet, hogy meggondolom magam errol. Hmmm... :D

Taxomükke (UK) 2018.01.03. 15:58:44

@London2009: En viszont speciel pont olyanokat ismerek foleg, akik hosszu tavra terveznek, allampolgarsagert folyamodnak vagy mar meg is van nekik, lakast vagy hazat vesznek...

London2009 2018.01.03. 16:02:53

@Taxomükke (UK): biztos korosztaly fuggo is es nem csak a korulmenyeken mulik. Jo lenne errol egy megbizhato statisztika, engem tenyleg borzasztoan erdekelne. Nekem az a tapasztalatom, hogy akik a huszas eveikben jottek, azok a 40-es eveik elott legkesobb hazakoltoztek.

Wien72 2018.01.03. 16:07:08

Èn sokkal inkább bízom az osztrák államban,ezèrt nem tervezek hazaköltözni. Viszont elöbb utóbb kell majd egy másik bünbak MO.-n. Lehet,hogy ezek,majd mi, határátkelök leszünk? Nekem már nincs ingatlanom MO.n, jobb a bèke...

Virago_1000 2018.01.03. 16:07:55

@London2009: 2016/17es adatok.
London "jobban" teljesit, novekedtek a kovetkezok:
- gyilkossagok 27.1%
- rablasok 33.4%
- fiatalkoruak altal elkovetett emberoles 70%

London2009 2018.01.03. 16:14:50

@Virago_1000: teljesen elborzasztanak ezek az adatok. Felelem es retteges Londonban.
Te is egy igazi hos vagy, hogy minden jozan esszel dacolva ennek ellenere ezt az orszagot valasztottad egy ilyen veszelyes fovarossal!
Boldog Uj Evet neked! Teljen sok oromod az uj hazadban! De mind e mellett, minel tobb magyarorszagi latogatast kivanok neked erre az evre is!

Arthamyr 2018.01.03. 16:49:05

@London2009: Hát, amíg alacsony a kamat, addig "ingyen" van a hitel, nem sürgős törleszteni. Amúgy is ingyen lehet előtörleszteni, és választható, hogy a törlesztőrészlet vagy a futamidő csökkenjen, mi eddig mindig az előbbit választottuk.
Ha ugyanannyit keresnél bárhol máshol, és ugyanolyan munkád lenne, akkor is maradnál?

London2009 2018.01.03. 17:08:45

@Arthamyr: Ez erdekes mivel en pont forditva gondolkodom. Most tudunk sokkal konnyebben es gyorsabban torleszteni, mivel ugye valoban “ingyen” van. Majd ha felviszik megint az alapkamatot, lehet, hogy megint kinyujtjuk a futamidot. Bar remelem addigra mar nem sok marad belole es erre nem lesz szukseg. A teljes hitel osszegenek 10%-at tudunk elotorleszteni egy evben max. De ez az a haz, ahol lakunk. Amit kiadok, azt en is hagyom, hadd kegyegjen magatol. Abba nem rakok egy fillert sem.
Igen, en nagyon szeretek itt elni. Ahol szivesebben elnek, mint itt (San Francisco/Sydney), az tul messze van Europatol. Igy mas opcion en nem is gondolkozom jelenleg. De ugye meg barmit hozhat a jovo. A munka aspektust pedig hiaba akarom, nem tudom kivenni a kepbol.

Arthamyr 2018.01.03. 17:12:08

@London2009: Nem értem, hogy gondolhatod fordítva... Ha előtörlesztesz, akkor azzal annyit nyersz, amennyi kamatot lespórolsz. Most a kamat alacsony, nem sokat spórolsz vele. Ha magas a kamat, sokat spórolsz.
Én a munkát kivettem a képből, azért kérdeztem. Ennyire nincs fantáziád, hogy nem tudod elképzelni? :)

London2009 2018.01.03. 17:22:23

@Arthamyr: Azert nem egeszen. Ez nyilvan attol fugg, hogy mennyi a hiteled. Nagyobb hitelnel ez jelentos kulonbseg. Szamold ki, ha csak 500 font havonta a kamat az egy evben 6k, 10 ev alatt 60k…
Hogy vegyem ki a munkat? Ilyen opcio egyelore nincs. Na de jo, oke, vegyuk ki a munkat. Tengerentulra ugye nem mehetek. Europan belul viszont mashova nem vagyom. Ha tenyleg nem dolgoznek, akkor mondjuk baromi szivesen elnek Devonban. De kb. ennyi.

puhacica 2018.01.03. 17:24:38

@adg: :D nem hiszem. te mutogatnal egy szanalmasan ocska hazat? foleg magyaroknak, akik _tudjak_, mi a minoseg? na ugye hogy nem. :D

London2009 2018.01.03. 17:26:49

@libslobsi fuszal: szanalmasan nyomorek! Meg ha ocska lenne... :D

Arthamyr 2018.01.03. 17:31:39

@London2009: Ez nem függ attól, hogy mennyi a hiteled, ez attól függ, hogy mekkora a hiteled kamata, illetve hogy mekkora hozamot tudsz szerezni a pénzed befektetésével. Ha az utóbbi nagyobb, nem éri meg előtörleszteni, ha kisebb, akkor meg igen. Szélsőséges esetben, ha 0% a kamat, felesleges előtörleszteni.

London2009 2018.01.03. 17:46:43

@Arthamyr: de nyilvan ha nagyobb hitelrol van szo, akkor ez meg jobban szamit? Legyen itt egy pelda: Ha veszunk mondjuk egy 200k-es hitelt, 4,5% kamatra es 25 eves futamidot, a teljes visszafizetendo osszeg a 25 ev vegere havi 1110 torlesztovel szamolva 334,500. Ha csak 5 evvel csokkented a futamidot, a teljes visszafizetendo osszeg 304,700 lesz. A torleszto pedig havi 1,265-re megy fel. 155 font kulonbseg, ha ketten vagytok 77,5 font fejenkent...
Szerintem pl. szazszor jobb mortgagebe fizetni, mint mondjuk egy magan nyugdijpenztarba. De ha valaki inkabb forgatna a penzt, tegye. A legjobb egyszerre mindet csinalni. : )
Mindenesetre mi le akarjuk nyomni ezt a hitelt asap. Alig varom, hogy 1 szamjegyu evek szama maradjon. Ez biztos az egeszseges kelet europai neveltetesem hozadeka. :D

gabors 2018.01.03. 18:06:08

@Arthamyr: "Nem értem, hogy gondolhatod fordítva....."

Bocs hogy beleszolok maskepp van a mortgage ott mint az usa-ban ?...

Mert itt vegul is mindegy a kamat mindenkeppen az elejen erdemes(ebb sokkal) elotorleszteni mint kesobb. Ha elotorlesztek monduk 2000 az elso evben arra kovetkezo akar 29 evben mar nem szamolnak kamatatot mar 3%-os kamatnal is kb duplaztad az elotorlesztest (ebbe egy kicsit belekavarhat az adozas mert a kamatokat viszont adomentes penzbol lehet fizetni). Vagyis egy korabbi elotorlesztesnek nagyobb az 'erteke' a hitel teljes idejere. Ha minden mas ugyanaz persze, mert ha felporog az inflacio akkor nyilvan ez a szamitas mar nem all meg.

Arthamyr 2018.01.03. 18:07:42

@London2009: Viszont a te példádnál maradva, ha havi 155 fontot be tudsz fektetni el tudsz rakni 5%-os kamatra, akkor jobban jársz. Legalábbis a hitel végén több pénzed lesz.

Vagy ha úgy nézzük, akkor a 30k különbség 300 hónapra lebontva 100 font havonta (tehát havi 23-t kell kitermelni), de ugye nyilván mást ér most 100 font, meg 10 év múlva...

Vagy bármikor előtörleszthetsz akkor is, ha csak 1110 törlesztőd van. Pl. egyből előtörlesztesz 30k-t, és akkor még kevesebb lesz a végösszeg. Csak így nem vagy rá kötelezve, több a mozgástered. Ha úgy gondolod, megéri előtörlesztened, így teszel, ha nem, vagy valamiért kell a pénz, akkor nem.

Egyébként nem mondom, hogy előtörleszteni hülyeség. Csak azt, hogy jó, ha ez opcionális.

Arthamyr 2018.01.03. 18:12:58

@gabors: Ha jól értem amit írsz, akkor ez itt is így van. Amikor előtörlesztesz, tőkét törlesztesz, így nyilván nem számolnak rá kamatot. Tehát valóban, kamatos kamatot nyersz rajta.
Cserében viszont ugyanúgy kamatos kamatot buksz, mivel nem tudtad befektetni ezt a pénzt. Szélsőséges esetben, ha a hitelkamat 0%, felesleges előtörleszteni, kivéve persze, ha költséges a pénzt birtokolni. :)

Itt most az adózást nem vettem figyelembe, ha a befektetésedből adót kell fizetned, vagy pl. a hitel támogatott, ezt is figyelembe kell venni.

London2009 2018.01.03. 18:18:13

@Arthamyr: igen, de nem kell elkotelezned magad, hanem lehet csak szimplan overpaymenteket is fizetgetni, ha az szimpatikusabb. Az overpayment viszont nem haladhatja meg a teljes hitel 10%-at egy evben. A mi szerzodesunk igy van legalabbis. Nekem az itt baromira tetszik, hogy lehet valtoztatgatni es bizonyos kereteken belul total flexibilis az egesz rendszer. Ha tudsz ennel jobb befektetest, akkor persze, csinald azt. Mindenesetre en azt gondolom, hogy a main residencet erdemes kifizetni asap, ha van ra mod.
Na leptem mara! Ciao! : )

Arthamyr 2018.01.03. 18:19:52

@London2009: Nálunk nincs ilyen limit, ha akarom, kifizethetem holnap az egészet. De nem akarom... Majd jövőre. :)

szakasz2 2018.01.03. 18:24:12

@bpetya75: Ezt nem értem, pontosabb értem, csak nagyon szomorú ez a gondolkodás...
Szeretett pártunk és vezérünk nem csak hogy súlyosan meglopják az országot, hanem egyúttal totálisan alkalmatlanok is. Soroljam csak címszavakban, miért? Paks2, Bp.-Belgrád vasútvonal, foci és látványsportok esztelen és eszetlen támogatása, közoktatás további szétbarmolása,... és az első 3 ügy nem csak azért mert a 20-50%-át ellopják, hanem mert önmagában is totális pénzkidobás. Ja igen, arról nem is szóltam, hogy mentálisan évtizedekkel vetették vissza a magyar gondolkodásmódot a feudalizmus irányába!!!
Megbocsáss, de szerintem ennél bármelyik - még korábban nem kormányzó - ellenzéki párt sem tudna rosszabb lenni, ha csak annyit megtesznek, hogy nem a saját zsebük megtömését és a hatalom megtartását tartják elsődlegesnek.

gabors 2018.01.03. 18:29:28

@London2009: "A torleszto pedig havi 1,265-re megy fel. 155 font kulonbseg,"

De ezt megteheted annelkul is hogy csokkentened a futamidot (foleg ha az koltseggel jar, es plane ha meg no a kamat is) nem ??.

A "futamido" automatikusan rovidul hiszen ha fizetsz allando- torleszto+155-ot akkor hamarabb torleszted akar tobb evvel.

Nem tudom ezt hogyan kezelik UK-ban itt ez a "normalis". Automatikusan a bankom a plusz penzzel csokkenti hitel alapjat.

En magam is igy csinalom ha van extra az adott honapban akkor tobb penzt teszek a mortgageszamlara. Kamatos kamat sokat szamit (foleg ha kamat is viszonylag magas).

Arthamyr 2018.01.03. 19:07:45

@gabors: Itt az alapértelmezett az előtörlesztésnél, hogy a futamidő marad, a törlesztő csökken (persze kérheted fordítva is, de ha nem kéred külön, akkor ez lesz).

P.Elliot 2018.01.03. 19:18:49

@gabors: Mi 30 evre kertuk a hazkolcsont mert sosem tudhatni mit hoz az elet es ezt a torlesztest mindig ki tudtuk volna fizetni ellenben mindig tettunk hozza minden honapban ami csak penz akadt extraban igy 16 es fel ev alatt fizettuk ki. Nyugodtan es kenyelmesen.
El lehet kepzelni hogy mennyi megtakaritas az hogy 13 es fel evet nem fizettunk kesobb, marmint a kamatokat.
Nagy hive vagyok annak hogy mindent kifizetni amit lehet, ne legyen semmifele kolcson, be nem fizetett szamla es csak annyit koltsunk hogy beleferjen a koltsegvetesbe de felre is legyen teve egy bizonyos osszeg.
Oreg amerikai baratnom egyedulallo szemely volt, se ferj, se csalad es egy kis cafeteriaban dolgozott egesz eleteben apropenzert de megis, vett idovel egy kicsi/ 2 halos, ebedlos, nappalis, 2 furdoszobas hazacskat kozel a munkahelyehez, meselte hogy a hazacska szinte lakhatatlan volt olyan romos de o megvette, vagy 40 evvel ezelott, 8 ezer dollarert aztan szobarol szobara ment, ahogy volt egy kis penze rendbehozatott rajta valamit. Mikor csodalkoztam hogy hogy tudta ilyen jol beosztani a penzet akkor azt mondta hogy olyan nincs hogy valamit ne lehessen felretenni minden honapban, ha csak egy dollar van akkor azt. Tulorazott is persze meg a cafeteriaban ingyen volt az etel, tudott volna jobb helyre menni de itt jo volt, szerettek, idovel a tulaj helyettese lett, meg volt elegedve a helyzetevel...

gabors 2018.01.03. 19:27:24

@Arthamyr: "@gabors: Itt az alapértelmezett az előtörlesztésnél, hogy a futamidő marad, a törlesztő csökken "

Ez akkor kulonbseg... it forditva van.torleszto csak akkor csokken (vagy novekszik) ha "re-finance" az eredeti hitelt (mas bank vagy ugyanaz mindegy) de ez nincs ingyen es gyakorlatilag egy uj hitelt kell lepapirozni ... jovedelem igazoiassal, haz papirjai, stb

Viszont a torleszto a hitel futamidejere allando. Epp multheten agyaltam ezen es arra jutottam (havi kamatos kamattal szamolva) +$200a-l tulfizetve eppen 2.5 evvel hamarabb futna ki a hitel meg eppen nyugdij elott (nekem ez a szempont hogy addigra ki legyen fizetve ha meg mindig ott akarunk elni vagy ha el kell adni). Most 0.3%-ot kapnek ha megtakaritasi szamlara fizetnem be ezt az apro osszeget... igy ez tunik a legjobb "befektetesnek". Es ami talan meg fontosabb hogy ha valtozik a helyzet akkor kevesebbet vagy tobbet is fizethetek elore, ha ujra kotnem a hitelt akkor kevesebbet mar semmikeppen nem tudnek fizetni.

Amugy ez praktikusan hogy van? Evente ujra szamioljak? Vagy barmikor ha befizetsz mondjuk 100 vagy 1000 plusz penzt automatikusan mas lesz a torleszto kovetkezo honapban ?

Itt ujra szamoljak a havi osszeget bar a hiteltorlesztes maga marad, mert a biztositasokat es az adokat amit egy hazra fizetni kell a bank fizeti. (escrow-bol) Ez meg ugye valtozik (csak nem lefele)

gabors 2018.01.03. 19:38:16

@P.Elliot: "Mi 30 evre kertuk a hazkolcsont mert sosem tudhatni mit hoz az elet es ezt a torlesztest mindig ki tudtuk volna fizetni ellenben mindig tettunk hozza minden honapban ami csak penz akadt extraban igy 16 es fel ev alatt fizettuk ki. Nyugodtan es kenyelmesen. " nem tudom ez mikor volt csak saccolni tudom hogy ez benne volt a szuperinflacios idoszakban a 1970 tol -80-ig terjedo idoszak amikor az inflacio tobbszor is meghaladta az eves %10-ot az nagyon tudta olvasztani a tartozasokat !!! Foleg ha a kereset lepest tartott ezzel es jobb allasoknal azert ez volt a helyzet.

Hasonloan 90-es evek kozepe mikor 10% felett volt CD-m (sajnos csak 2 evre mert ugye mehet az feljebb is). Mikor a hazat vettuk arra szamitottam hogy az inflacio emelkedni fog a sok eve stagnalas utan de nem jott be, foleg 2008 ota a nulla koruli.

Arthamyr 2018.01.03. 19:53:15

@gabors: Folyamatosan újraszámolják, lehet, hogy akár napon belül is (ez nem biztos, de naponta igen). Ha befizetsz mondjuk ma 10000 eurot az jobban csökkenti, mintha csak holnap, mert akkor még a mai napra szóló kamatot ki kell fizetni, persze azért olyan óriási különbség nem lesz.
Itt sajnos nincsen olyan hitel, aminek állandó marad a törlesztője, általában valamilyen referenciakamathoz van kötve a kamat, így ha az növekszik a törlesztő is növekedni fog (vagy ha van is, akkor az nagyon drága, de még nem láttam ilyet).

gabors 2018.01.03. 20:08:26

@Arthamyr: "tt sajnos nincsen olyan hitel, aminek állandó marad a törlesztője, általában valamilyen referenciakamathoz van kötve a kamat," Ilyen van itt is, hogy X evenkent ujra szamoljak uj kamattal (van ugyan plafon aminel tobbel nem novekszik).

De en inkabb a fix 30 eveset valasztottam mert mint irtam akkor arra szamitottam hogy a kamatok felfele fognak menni ... sokat ugyan nem vesztettem de valamivel jobban jartam volna a valtozoval (legalabbis eddig de megint azt gondolom hogy kamat ennel lejjebb mar nem tud menni).

Szoval egy ilyen hitelnek itt nem valtozik sem a kamata sem a havi hiteltorlesztoje. Gyakorlatilag egy uj hitellel lehet kivaltani de az 1%-os koltseg rosszabb esetben akar %2 is lehet (a tokere szamolva) vagyis ezt is jol at kell szamolni.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2018.01.03. 20:20:04

@szakasz2: örülök, hogy másnak is feltűnt és mer kérdezni az indítékokról. pontosan ilyen milliók működtetik ezt a rendszert, mint ahogy az összes hasonló megfigyelő & korrupt hatalmat (pl irán, töröko., oroszo.).

Arthamyr 2018.01.03. 20:21:28

@gabors: Dollárban könnyebben adnak ilyen hiteleket, mivel az egy speciális valuta, így ahhoz képest mozog minden. Most nem tudom, hogy euroban egyáltalán opció-e. Persze biztos, de lehet, hogy 15%-20% kamatot fizetsz mondjuk a 2-3% helyett. :) A standard csomagokban nem ajánlanak ilyet a bankok.

FutureFry 2018.01.03. 20:48:41

@Arthamyr: @London2009:
Én arra lennék kíváncsi, hogy kb. mennyi az éves (azaz rendszeresen kivetett) ingatlan-, önkormányzati-, telek-, építmény- és egyéb adók összege (az ingatlan árához képest, százalékban kifejezve (nem mezőgazdasági vagy befektetési jellegű ingatlan esetében: magyarul ház vagy lakás esetében, amiben a tulaj lakik)). Az amerikai adatokat ismerem valamennyire (kb. 0.3% és 3% közötti, de ezt pontosítani lehet megyénként [1]).

Igaz, lehet, sok más országban nem lehet ilyen statisztikát készíteni mert pl. a tulaj körülménye/jövedeleme nagyon is számít (és nem csak az ingatlan értéke), vagy az adó-formula bonyolult. (Persze az USA-ban is sok helyen lehetnek egyéni körülmények/elbírálás ami változtathat az ingatlanadó összegén).

[1] money.cnn.com/interactive/real-estate/property-tax/

Arthamyr 2018.01.03. 21:27:06

@FutureFry: Van még közös költség is, amibe bele van építve pl. biztosítás, ilyen-olyan karbantartási szolgáltatás (pl. takarítás, liftüzemeltetés), ez a mi házunknál kb. 2100-3300/év, lakásmérettől függően. Viszont van, ami ebből is törvényileg előírt költség (pl. tűzriasztók, biztosítás), ezek is összemérhetőek az adóval, ami 573-726 a revenue oldala szerint, csak nincs kiemelve (az AGM-en persze mindig be kell róla számolni).

Buchhalter 2018.01.03. 21:38:17

Nekem és a párom legtöbb rokon ,barát nem óhajt hazaköltözni.A többség marad még évekig ,Valaki már szerzett állampolgárságot is.Ami itthon iszonyú tré az az egészségügy. Volt többször is ,hogy a párommal 5-6 órákat vártunk dokira.úgy,hogy már hetekkel elpre bejelentkeztünk.Jött a duma,hogy kilépett a doki nincs asszisztens stb. Az állami szektorokban ,ahol dolgozni is ( BKV,MÁV,VOLÁN,EÜ) már régóta megy a morgás és nem csoda,hogy mindegyik cégnél 1000-res számban hiányoznak a fizikai dolgozók és főleg a nagy városokból.Valószínű összefügg az egyre drágább megélhetési költségekkel. A szakmunkásokat meg továbbra se fizetik meg ,kivétel egy-két nagyobb cég.Nálink is a szerelők Budapesten nettó 250 körül kapnak.Átmegy Ausztriába simán kap 1600-1800 nettót + 13-14 havi fizetés. A lakás árak meg már nagyon hasonlók.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.03. 21:44:26

@Arthamyr: holy mother of god, 3300 a kozos koltség?! Mekkorák azok a lakások, ha megkérdezhetem, amennyire ennyit szabnak ki? Itt a telepen bö egyhavi lakbér, szemételvitel, füvágás ilyenek... wow

Arthamyr 2018.01.03. 21:49:46

@kisrumpf: kb. 75-115nm, kivéve az egy darab egy szobást. Majd gyertek át látogatni, azt megnézitek. ;)

London2009 2018.01.03. 22:13:16

@FutureFry: itt bandekbe soroljak az ingatlanokat es az alapjan van meghatarozva a Council Tax. Ez sok mindentol fugg. Vannk olcsobb meg dragabb councilok. A haz nagysagatol is fugg, illetve, hogy van e garazsa, vagy extensionje, hanyan laknak benne stb. Mi olyan 1500-1700 font korul fizetunk evente. De ebben szemetszallitas, csatornadij meg minden egyeb benne van. Ezen felul mas adot az ingatlan utan nem fizetunk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.03. 22:19:15

@Arthamyr: wow... ez 75, plusz a "kert" mar ha ezt annak lehet nevezni. + 2 parkolohely, de nem kijelolt, hanem aki kapja, marja alapon. A telepi tobbszintesek kicsivel többet fizetnek azert, de ez hu de sok. Bar, ugye, elegge belvaros, ha jol emlekszem. Parkolo van? Pusztan kivancsisag, mar ha megfeszulok sem kapok itt morgacsot :-) hogy bekoltozzek.

London2009 2018.01.03. 22:23:34

@Arthamyr: neked akkor variable ratetel van a hiteled?
Felenk ket fele mortgage tipus van. Repayment vagy Interest only. A kamat pedig lehet fixed rate vagy variable rate.
@gabors: ez erdekes. Itt a remortgage-nak alig van koltsege. Altalaban ingyenes, vagy felszamolnak egy par szaz fontos egyszeri koltseget. Minden remortgageolasnal szamot vesznek, hogy mennyi a fennmarado hitel es mennyi az ingatlan erteke. Ebbol meghatarozzak az LTV-t, azaz a Loan To Valuet. Minel kisebb a loan erteke az ingatlanehoz kepest, annal jobb hiteleket adnak. Mar csak ezert sem hulyeseg penzt rakni bele. Illetve az is segit, ha kozben elszallnak az ingatlan arak. :P Ez a remortgage rendszer azert is jo, mert igy a bankok allando versenyben vannak. A hiteledet pedig ahhoz a bankhoz viheted, ahova szeretned illetve nyilvan ahhoz fogod vinni, aki a legjobb dealt ajanlja.

London2009 2018.01.03. 22:28:34

@Arthamyr: itt is kifizethetem holnap az egeszet az ERP (Early Repayment fee) elleneben. Ami egyebkent nem olyan veszes. 1% talan, de minel kozelebb van a mortgage a lejarathoz, annal kevesebb. Variable rates mortgage-nal ugy tudom nincs ERP. Illetve nyilvan attol fugg, hogy milyen kontraktot kotsz. Na majd ha nyerek a lotton, akkor nagy duzzogva kifizetem az ERP-t is. Egyelore most maradok az overpaymenteknel meg a minel rovidebb futamidonel. : )

Arthamyr 2018.01.03. 22:34:35

@London2009: Nem, most fixed rate van nyár óta, mert sokkal alacsonyabb a kamata, de ezt is lehet előtörleszteni közel ingyen (pl. ősszel 20k-t lehetett törleszteni 7 euroért - az 3.5 bp - fingom sincs, hogy hozták ki :D), mondjuk mindig a törlesztés előtt kell megkérdezni, mennyi. A variable előtörlesztése viszont ténylegesen ingyenes.

Arthamyr 2018.01.03. 22:38:29

@kisrumpf: Sajnos se garázs, se dedikált parkoló nincs. Páran azt csinálták, hogy a közelben béreltek vagy vettek garázst, de nem tudom, kinek van kocsija, itt a belvárosban annyira nem kell, lehet, hogy a lakók felének sincsen. Engem is csak azért zavar, hogy nincs garázs, mert kicsit elvesz a lakás értékéből, itt egyébként nem tartanék fenn autót. Van, hogy nem hagyjuk el a lakás fél km-es körzetét egy hétig...

Arthamyr 2018.01.03. 22:42:05

@London2009: Itt is bandek vannak, és council függő. :) Nekünk a szemétszállítás, csatorna viszont a közös költségbe kerül bele, az adó csak adó, nem kapsz érte közvetlenül semmit.

gabors 2018.01.03. 22:43:56

@FutureFry: " Az amerikai adatokat ismerem valamennyire (kb. 0.3% és 3% közötti, de ezt pontosítani lehet megyénként"

ezt a school tax-el egyutt erted ? mert akkor az enyem azt is beleertve itt egy kicsit magasabb mint 3% (tudom Nassau County a legmagasabbak kozott van) es persze az sem mindegy hogy ebben az "adoban" mi minden van benne, mert ez is nagyon valtozo tud lenni.

London2009 2018.01.03. 22:51:04

@Arthamyr: aha, akkor hasonlo ez is. Itt meg annyi van, hogy az ingatlan lehet freehold vagy leasehold. Ha lease hold akkor fizetni kell Service Feet, ami lenyegeben kozos koltsegnek felel meg. A hazon vegzett munkakat, biztositast meg ilyesmiket kell fizetni azzal. De aranyaiban az joval kevesebb, mint a Council Tax.

London2009 2018.01.03. 22:55:08

@Arthamyr: itt a 10%-ig teljesen ingyenes az elotorlesztes, mint ahogy irtam. Na es az azert nem is keves osszeg. Annal tobbet tenyleg csak a nyertes lottoszelvenyemmel tudnek tobbet elotorleszteni. Akkor meg kifizetnem a 0,5-1 % ERP-t. Ha annyira felvet majd a penz, az mar akkor sokat nem szamitana. De egyelore el kellene kezdenem lottozni...:D

Arthamyr 2018.01.03. 22:56:26

@London2009: Igen, nekünk is ez a service fee, viszont nekünk sokkal több, mint a tax. Mondjuk itt a 0.2% sincs (kivéve ha nagyon drága ingatlanod van, de ez a veszély minket nem fenyeget).

Arthamyr 2018.01.03. 22:57:45

@London2009: Nekem meg egy lottót üzemeltetni. Pl. szívesen üzemeltetném az euromillionst. :P

gabors 2018.01.03. 23:01:07

@London2009: " Interest only. " az ilyennek soha nem lesz vege ... ez miert jo? (mar hogy a banknak miert azt ertem) ..

"Minden remortgageolasnal szamot vesznek, hogy mennyi a fennmarado hitel es mennyi az ingatlan erteke. Ebbol meghatarozzak az LTV-t, azaz a Loan To Valuet." ezt ertem (ja elfelejtettem hogy itt felertekelest is fizetni kell ez is resze a "closing cost"-nak.) Az LTV az ugy megy hogy van minimum 5-10% downpayment es utanna amig az LTV el nem er egy bizonyos erteket ugynevezett Mortgage Insurance-t kovetel meg a bank ami csokken evente. Az utolso evben volt kb $100/ho extra koltseg.

A hitel kamata leginkabb a "credit history"-tol fugg es minimalis kulonbsegek voltak a bankok kozott akkor mikor en vettem fel hitelt meg valsag elott. Nalam pont a "closing cost" volt a donto hogy hany "point" (azt hiszem az tized szazalekot jelentett) is lesz az. Mert az ugyvedi koltseg title insurance, inspection repoort stb az gyakorlatilag ugyanaz mindenhol. Valtozo kamatozast nem mertem bevallalni inkabb egy kicsit magasabb de legyen fix.

Doromby 2018.01.03. 23:06:21

En kb. 80-100 magyarral tartom a kapcsolatot angliaban es elmondhatom hogy:
-paran mindig vissza akarnak menni magyarorszagra mert "ott minden sokkal szebb"
-akik visszamennek azok amint elfogy a penzuk vagy visszajonnek angliaba vagy valamelyik kozelebbi europai orszagba (ausztria, nemetorszag...) de SENKI SEM akar kozuluk ujra magyarorszagra menni, max. latogatoba
-aki itt van angliaban azok nagy resze jol erzi magat es egyre kevesbe erdeklik a magyar kozugyek

London2009 2018.01.03. 23:30:43

@gabors: az interest only mortgage egy jo dolog es pont, hogy a bankok nem szeretik igazan es mar nem is konnyu kapni.
Nem primary residence-re kell gondolni, hanem egy befektetesi celra vett ingatlanra. Vegyuk azt, hogy veszel 200k-ert egy lakast. 20k depositot leraksz, felveszel 180k hitelt amire csak az interestet fizetet, ami durvan olyan 400 font per ho. A lakast kiadod mondjuk 1000 fontert. Ez 6% gross annual rental yield! Ha tegyuk fel ot eve vetted azt a lakast, az most minimum 300k-et er. Vegyuk azt, holnap eladod. Tehat akkor 5 ev rental income-ja plusz meg a 100k, amit kerestel rajta az eladassal az ingatlan megnovekedett ertekebol fakadoan... Persze lesz koltseged is meg a nyereseget is le kell adozni, de eleg barati a szabalyozas. Ugyhogy a 20k befektetett penzed ilyen modon igen jol megfialtattad az 5 ev alatt! Well done Gabors! : )

gabors 2018.01.03. 23:55:15

@London2009: aztan ha meg eppen lement a lakas ara mint floridatol new yorkig sok millio embernek es meg eladni sem tudod annyiert amennyivel tartozol mondjuk 5 ev utan akkor kb mi van ? a lakas/haz arak joval tobb mint 10% is mentek le voltak helyek ahol felere. Szepen lassan megy mar felfele de meg mindig nem erte el a 2005/2006 csucsot

Persze tudom ilyen Londonban nem tortenhet meg :-)

Es azert avval is szamolni kell hogy kiadni nem egy biztos dolog konnyen kiesik egy ket honap van am ebben komoly riziko (szerintem) persze a bank penzet jobb kockaztatni mint a sajatodat.... es gondolom mindezt csak addig csinaljak a bankok amig nincs valami "jobb" nekik ... amin tobb mint 2.5% a hasznuk (ja jol szamolom a peldabol). Ilyen alacsony mortgage nem nagyon volt errefele.

Nekem az elso 20k-vel lenne a gondom mert az csak olyan penz lehet ami nem fajna nagyon ha elveszene ... (en $1-t sem dobok ki csak ugy lottora fizessek a szegenyek az onkentes adot)

London2009 2018.01.04. 00:01:07

@gabors: na epp ezert nem a bankok kedvencei... Ha leesik az ingatlan erteke akkor ezekbol lesznek a bank reposession lakasok... Egyebkent meg mas dologra is hasznaljak oket, de mar itt fellottek a pizsamat... Jo ejt!

gabors 2018.01.04. 00:07:03

New York kornyekere iteletidot josolnok en meg meg keletebbre is vagyok .... megyek is haza (remelem holnap hoszunet lesz ...)

Most mar majdnem 2 hete nem ment fagypont fole a homerseklet ami eleg szokatlan errefele.

Udv

Csak hogy cikkhez is egy gondolat ... bar nem sok magyart ismerek szemelyesen de senkirol nem halottam hogy visszakoltozott volna az USA-bol (tutti van ilyen Monikan kivul is) ..
Csak erdekelne peldaul hogy van a osszefugges a tavolsag es a visszateres kozott. Pontosabban arra gondolok hogy USA vagy Ausztralia Uj-Zealand vagy eppen Kanada es mas tavolabbi helyek novelik-e vagy csokkentik-e a visszaterest?

Gondolom a hazautazas altalaban nehezebb/dragabb joval hoszzabb stb ami esetleg gyorsithatja az otthoni kapcsolatok felszamolodasat. Foleg a skype/internet elotti idokben lehetett ez foleg igy, emlekszem eleinte max havonta egyszer hivtam a szuleimet es az "emil" elott valodi airmail/legipostas leveleket is kuldozgettunk .. manapsag mar kepeslapot sem nagyon ... nekem van egy olyan erzesem hogy ez is szamit nem is keveset.

FutureFry 2018.01.04. 03:25:20

@London2009: @Arthamyr:
Köszönöm az információt/linkeket, bár nem könnyű a hasonlítás, nekem úgy tűnik, hogy az ingatlan értékének százalékában úgy általában alacsonyabb az ingatlanadó mint Amerika legtöbb részén. Persze - ahogy írtátok - a (kötelező?) közös költség, miegymás még hozzáadódik (úgy látom akár nem éppen kis mennyiségben is), és ugye az is számít milyen gyakran mérik fel az ingatlan árát adószempontból.

@gabors: A linkelt térképadatok elég régiek (2011) és nem írják mi van pontosan benne.

gabors 2018.01.04. 04:45:08

@FutureFry: " @gabors: A linkelt térképadatok elég régiek (2011) és nem írják mi van pontosan benne. "

eloszedtem a legujabb tax papirokat annelkul hogy ideirnam az abszolult osszeget

School tax 2.4% ebben van a helyi varosi konyvtar
Haz ado mindne masra: 1.1%

ebbol kapok 0.4% kedvezmenyt mert ott lakom szoval 3.1% !!

Ezek a 2017-es adok es land&property assesment alapjan

Nem tudom hogy ez kb amit kerdeztel ... ha reszeletesebben erdekel szivesen megirok tobbet is maganban

gabors 2018.01.04. 04:49:12

@FutureFry: @gabors:

Itt az ingatlan erteket a jaras hatarozza meg ami kozel sem mindig a valos piaci ertek .. most szerintem meg mindig tul ertekeli a jaras mert ez nekik jo ... amire "assesed" annyiert nem tudom eladni pont most ...

FutureFry 2018.01.04. 05:48:41

@gabors: Én inkább az Amerikán kívüli ingatlanadó-helyzetre vagyok/voltam kíváncsi, az itteni adó százalékos mértékét az a térkép azért elég pontosan megadja megyei szintre lebontva (ahhoz, hogy összehasonlítási alapnak jó legyen). Az lenne a jó, ha hasonló térkép létezne több országra is.

morph on deer 2018.01.04. 06:25:09

Az ugye megvan, hogy mi lett az év madara?

A VÁNDORsólyom!

Nzoltan 2018.01.04. 06:25:28

Sok megkeseredett baloldali szavazó ment külföldre érzelmektől vezérelve. A környezetemben többen voltak, akik az orbándiktatúra elöl menekült külföldre plusz 10-20 százalék netto fizetésért. Kurcsány alatt biztos jobb volt. LOL.

Nzoltan 2018.01.04. 06:25:33

@tanato: Ne röhögtess már ezek aprópénzek.

Nzoltan 2018.01.04. 06:25:59

@tanato: Na ezért nem szabad leváltani a jelenlegi kormányt. A hanyatlás többnyire baloldali vívmány. Elég a statisztikákra nézni.
Az mszp-szdsz időkben szitok szó volt a "magyar". Mindent külföldi kézbe adtak ha kellett, ha nem. Emlékezzünk csak hogy is járt a piacvezető magasan nyereséges Győri keksz. Vagy a Máv-Cargo. Meg úgy általában a cukorgyáraink, vagy a konzervipar.
Közben sikk lett külföldi cégnek dolgozni, mert a hazai büdös. Sokszor ugyanakkora bérért. Mert az trendibb.
A ballibeknek sikerült átállítani valamit a fejekben. Szlovákoknál, Cseheknél, Lengyeleknél nem lett így. Sikeresebbek is nálunk.

tanato 2018.01.04. 07:38:31

@Nzoltan: Érdekes okfejtés,azért vagyunk lemaradva most 8 év után a szomszédoktól mert azelőtt 8 évig rosszul mentek a dolgok.
Egyébként tényleg rosszul mentek akkor is.De ez nem mentség a mindig hatalmon lévőknek,a visszamutogatás,Valameddig persze el lehet evickélni vele,de előbb utóbb várja a lakosság az eredményeket az életszínvonalában,különben még a szomszédokhoz is elmennek a nyugat mellett.A másik:Még ha aprópénzek is/de nem azok/rendkívül irritálóak az átlag lakosságnak.

tanato 2018.01.04. 07:39:24

@Nzoltan: Egyébként váltásról nincs szó,de egy kissé kiegyensúlyozottab parlament jó volna.

bpetya75 2018.01.04. 08:47:24

@szakasz2:

"ha csak annyit megtesznek, hogy nem a saját zsebük megtömését és a hatalom megtartását tartják elsődlegesnek."

Hol van ilyen csoport az ellenzéki oldalon? Talán az LMP, nekik viszont még populistábbá kell válniuk, hogy labdába tudjanak rúgni. Az úgynevezett baloldalon foggal-körömmel harcolnak azért, hogy kik legyenek azok, akik elérhetik a parlamenti küszöböt. Ezek ne lopnának, ha a hatalom az ölükbe pottyanna? Vonáéktól az öreg gecizőssel a hátuk mögött mit lehetne várni? Már az is csak egy vágyálom, hogy koalícióra kényszerüljenek. Szóval töketlenek gyülekezete az opció. Szerintem.

Arthamyr 2018.01.04. 09:04:23

@tanato: "de előbb utóbb várja a lakosság az eredményeket az életszínvonalában" - Na ez a mentalitás hatalmas baj, ha így van. Az életszínvonalat elsősorban mindenki magának kellene, hogy megteremtse, a kormány persze tudna ehhez kedvező feltételeket (pl. kisebb korrupció, több kiszámíthatóság) teremteni, de ha a lakos nem változtat az életén, nagy javulást nem várhat a legbecsületesebb, legrátermettebb kormánytól sem. Már elmúlt a "gondoskodó" kommunizmus ideje, amikor mindenki megélt tehetségétől, szorgalmától függetlenül.

soad1221 2018.01.04. 09:47:35

@szakasz2: "mentálisan évtizedekkel vetették vissza a magyar gondolkodásmódot a feudalizmus irányába!!!"

ez úgy egyébként mit jelent? sokszor hallom, de valami konkrét dolgot is takar, vagy csak jól hangzik?

soad1221 2018.01.04. 09:55:06

@Vánnyadt Ványadtovics: azt én értem, hogy csapda akart lenni, ami nem csak az első 5 komment után vesztette értelmét, hanem az ő második mondata után, amikor is beleesett a saját csapdájába.

Szóval amit rohadtul nem értek, hogy miután leírja, hogy "a sok hülye majd beleesik a csapdába, hogy párhuzamot von, és a magyar helyzetről fognak beszélni a spanyol helyett", meghúzza a párhuzamot, hogy mennyire megdöbbentően hasonlít a magyar helyzetre...

Oké, akkor legyen csapda, bele is estek páran, de elsőként ő.
Ha meg túllépünk a csapda kérdésen, miután már nem is volt sok értelme, akkor miért akkora probléma, hogy vki kifejti a véleményét a magyar helyzetről, és okokról? Amiket egyébként egészen nyugodtan rá lehet húzni a spanyolra is.
Nem értem. Meg úgy egyébként akkor most mi van? sikerült a csapda? Bebizonyosodott valami? Ha igen, akkor mi?

na mindegy, gondolom ezt már nem fogjuk megtudni :)

tanato 2018.01.04. 10:09:29

@Arthamyr: Hogy teremti megt magának pl. egy ált.iskolai rajztanár?Vagy egy okmányirodai ügyintéző?Vagy egy szalag melletti dolgozó?
Egy módon:Elmegy nyugatra dolgozni.Vagy ha elhúznak,elhúznának mellettünk a néhai szoc. szomszédaink,akkor oda is.

Arthamyr 2018.01.04. 10:53:17

@tanato: Csak úgy, hogy munkát vált (vagy ahogy írtad, elmegy egy gazdagabb országba). Nagyon sok dolognak kellene javulnia ahhoz, hogy a (rajz)tanárokat, eü dolgozókat stb. rendesen megfizessék. Mivel ők olyan "szolgáltatást" nyújtanak, ami mindenkinek jár (amíg jut), automatikusan lesz az "ügyfeleik" közt a legkevésbé fizetőképesek közül is, és annak köszönhetően, hogy nincs differenciált szolgáltatás (hivatalosan), nyomott áron kell szolgáltatniuk. Persze kis százalékuk el tud helyezkedni differenciált szolgáltatást nyújtó privát intézményben, de azért nem ez a többség. Így csak akkor javulhat a helyzetük, ha az egész társadalom helyzete javul vagy szűkítik a körét az ellátottaknak vagy növelik az ő specifikus tortaszeletüket (pl. többet raknak egészségügybe, de cserébe kevesebbet adnak a rendőröknek).
A szalag mellett dolgozó meg ne is reménykedjen, már annak örülhet, ha nem automatizálják a munkáját vagy viszik el a világ olcsóbb részébe (ugye senki sem akar ki dolgozik olcsóbbant játszani mondjuk vidéki indiaiakkal?). Onnan sürgősen váltania kellene.
Az okmányirodai dolgozó valahol a kettő közt van, egyrészt örülhet, hogy van munkája (bőven van tér itt egyszerűsítésre, ami ugye munkahely megszűnéssel járhat, illetve automatizációra, ami szintén), másrészt ugyanúgy nem biztosíthat differenciált szolgáltatást, és mindenkinek szolgáltat.
Az sem segít rajtuk, hogy egy szuper jó rajztanár és egy épp megfelelő ugyanannyi fizetést fog kapni.

Az államnak nagy a tehetetlensége, lassan fog mozdulni, nem lesz hirtelen felvirágzás, még akkor sem, ha nagyon jól végzi a munkáját a kormány.
Amúgy pont a Fidesz eszközölt jópár életszínvonal növelő osztogatást, mondjuk ehhez el kellett érni egy bizonyos szintet, hogy valaki részesüljön belőle (pl. a CSOK igen masszív, ha valaki igénybe tudja venni, és az egykulcsos adó is, ha az ember jövedelme mondjuk a nettó 250k felett volt a bevezetése előtt).

midnight coder 2018.01.04. 11:23:56

@tanato: "NIncs mit jobban kifejteni,össze kell hasonlítani a velünk egy pontról induló egykori SZOC. szomszéd államok mutatóit=egy főre jutó jövedelem,eü mutatók,betegségek halálozások,lakásállomány várható élettartam stb= velünk,mindjárt kisebb lesz a mellény"

Ja. Kérdés, hogy az egy pont ahol indultunk 1989, 2002 vagy 2010 ?

szakasz2 2018.01.04. 11:31:12

@bpetya75: Talán emlékszel, de ha nem keress utána, hogy az "öreg gecizős" a 2015 előtti 20-25 évben Orbán legbelsőbb köréhez tartozott és a leghűbb barátja volt ha lehet ilyet mondani. Az Apeh főnökeként is elvégezte a rábízott piszkos munkát és persze jól meggazdagodott. És 2015-ben már neki is vállalhatatlan lett a Vezér, ráadásul úgy szakított a Főnökkel hogy tudhatta hogy tízmilliárdokat fog bukni. Megbocsáss de így ő legalább a gerincesség némi maradványát megmutatta ellentétben a Gecivel. Az LMP ezeknél ezerszer jobb lenne, de asszem már a Jobbik is lazán überelné ezt a teljesítményt és színvonalat.

szakasz2 2018.01.04. 11:37:10

@soad1221: pár konkrétum címszavakban: állam bácsi mindent megold, öngondoskodni nem kell sőt nem is szabad, államosítások, ha ellenvéleményed van elvesszük a munkád/megélhetésed, a vezér mindent tud és tévedhetetlen... Az ötéves tervekig még nem jutottunk el.

tanato 2018.01.04. 11:54:16

@midnight coder: SZámoljuk mondjuk a KÁdár rendszertől.KOldusszegény éhező Románia,Törülközőkkel házaló lengyelek,talán még a szlovákok voltak azok akik nem alattunk voltak színvonalban,de felettünk sem.

tanato 2018.01.04. 11:56:46

@Arthamyr: Rövid távon nincs más megoldás:KInti munka van csak,ha fejlödni ,tollasodni szeretne a polgár .

Arthamyr 2018.01.04. 12:07:38

@szakasz2: Most komolyan, akkor milliárdossá bűnözöm fel magam (fehérgallérosan, vér nem tapad a kezemhez), aztán beállok valaki mögé, akkor nem őt sározom be, hanem én leszek tiszta? Ugyan már... Ne a vezér és a sleppje legyen már az etikai nívó, amihez hasonlítunk. Ennyi erővel kb. senkivel szemben sem lehet etikai kétséget felhozni, indulhatunk lopni a boltba. A jobbiknak szépen udvariasan vissza kellett volna utasítania Simicskát. És nem tudom, mire számítanak a múltjukkal, keménymag örökre megmarad, olyan ez, mint az MSZP-nél Gyurcsány meg az MSZMP, ezt sosem mossák le magukról.
Az LMP még viszonylag tiszta (bár mintha lenne a soraiban ex fideszes - pl. Hadházy? - de lehet, hogy rosszul emlékszem), viszont alapvetően "idealista-szocialista" párt, nem hinném hogy rájuk van szükség az ország felemelésére.

Magyarországon mennyi hátszél nélkül sikeres cégvezető/tulajdonos van? Mennyi ezek közül szociális érzékenységgel is megáldott (megátkozott?), elkötelezett lokálpatrióta, aki fontosnak tartja, hogy a közvetlen élőhelyét javítsa, és ezért feladja a karrierjét is? Most egy sem jut eszembe, és ebből kellene legalább annyi, amennyivel a parlamentet fel lehet tölteni...

Arthamyr 2018.01.04. 12:09:55

@tanato: Vagy munkát vált, olyan munkára, ami független az államtól, rendesen megfizetik. Nem tudom, a szalag melletti melós hova mehetne, ahol megtollasodik szalag melletti munkából... :)

soad1221 2018.01.04. 12:21:56

@szakasz2: és szerinted a magyar emberek többsége most tényleg így él?

soad1221 2018.01.04. 12:24:48

@szakasz2: nana, azért mert a geciző átállt máshova, az miért jelenti neked azt, hogy több gerince van, mint a gecinek?
Nem lehet, hogy csak épp az aktuális érdekei kívánták így és nem a magyar nép iránti alázata vezette?
Miért bízzak benne meg jobban most, mint 20 éve? Csak mert, hátha? Ez kevés... :)

tireless treehugger 2018.01.04. 12:27:11

A kivándorlásban nem a magas számok az igazán borzsztóak hanem az emberanyag minősége.

Nem ma kezdődött, már a 70-es években évi 10e felett volt, aztán 80-ra duplája, és az egyébként nagyon pörgős 83-87 években már 40ezer. Kicsit elfedte a határon túliak beköltözése, jobbára tanult művelt emberek érkeztek.

De 40 év agyelszívás rettenetes állapotot hozott létre amit már újratermelni sem lehet, mára már sem genetikai sem képzési/kinevelési háttér sincs már meg.

Olyan kiáramlásra ami a válság miatt volt, amikor még a tanulatlanok és képzetlenek is mentek már nem kell számítani. De a kiemelkedő képességűek továbbra is le fognak lépni. Én ebben gyorsuló folyamatot látok, már nemcsak iskolázott fiatalok hanem tinik és gyerekek távoznak egy jobb oktatás és a későbbi könnyebb beilleszkedés reményében.

London2009 2018.01.04. 12:32:45

@FutureFry: kozos koltseg csak akkor van ha kozos tulajdonrol, tarsashazrol van szo. Free holdnal nincs ilyen. A Council Tax pedig az ingatlan ertekehez viszonyitva minimalis. A besorolas pedig nem valtozik attol fuggoen, hogy valtozik e az ingatlan erteke. Oda egyszer besorolnak es akkor ott maradsz. Kiveve ha valami korulmeny megvaltozik. Nekunk van extensionunk igy amikor az kesz lett, peldaul mi magasabb bandbe kerultunk, mint a szomszedunk. De ugy latom akkor titeket a USA-ban eleg rendesen megfizettetnek. Nem szep dolog toluk. : )

London2009 2018.01.04. 12:39:55

@tireless treehugger: Csak, hogy egy kicsit arnyaljam a kepet…a kepzettek kozul sokan visszamennek am. Osszeszednek nemi penzt, tapasztalatot es most mar Budapesten is vannak kiemelkedoen jo allasok, IT es penzugyi tereleten. Pont a magasan kepzetteknek nem eri meg sokszor annyival a kulfoldi munka, hogy hosszu tavon kint tartsa oket. Ahogy a tavmunka is egyre inkabb el fog terjedni az elkovetkezo evtiezedekben meg az is elkepzelheto, hogy ez meg inkabb igy lesz.

Arthamyr 2018.01.04. 12:50:22

@London2009: :) Csak, hogy egy kicsit árnyaljam a képet. IT és pénzügyi területen éri is ugyanúgy megéri, csak abból otthon sem halsz éhen, így van döntési szabadságod. Szakmailag és anyagilag is nagyon kevés a jó állás otthon (ami meg mind2, ahhoz sok szerencsét), persze nem az átlaghoz, hanem a pénzügyi/IT hubokban elérhetőhöz képest.
Másrészt az IT-s és a pénzügyi területen dolgozó kb. ugyanolyan melós, mint bárki más, nem sokkal nagyobb ám itt sem a "kiemelkedő képességűek" aránya, csak szerencsés szakmánk van, ami most épp jól megy.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2018.01.04. 13:05:37

@tanato: De sajnos teljesen mindegy, hogy a szavazatok 53, vagy 85 százalékát kapják. Kétharmadnál csak mennyiségileg van nagyobb többség, nem minőségileg, azt pedig 45%-os relatív többséggel is megszerzik az általuk kialakított rendszerben. Nagyjából 41-42%-on van a kétharmad határesete, bár ez még azon is múlik, hogy végül indulhat-e a jobbik, illetve hogy milyen ellenzéki összefogás lesz, ha lesz egyáltalán bármilyen.

London2009 2018.01.04. 13:17:08

@Arthamyr: Na majd mindjart megkapod IT Tavmunkastol, hogy mirol beszelsz, amikor videken netto 1 milliot keres egy kezdo IT-s jomunkas ember!
Voltam par hete egy londoni magyar allasborzen kivancsisagbol. Citi, Morgan Stanley, Blackrock voltak jelen. Lehet, hogy mas is, de rajuk emlekszem. Na es tok erdekes volt, sokat beszelgettem mindenkivel. Az volt a benyomasom, hogy sok munka van, viszonylag jo fizetesert egy bizonyos szintig. Sok kezdo es kozepszintu allas olyan 5-600k brutto fizetesert. A problema szerintem ott kezdodik ha mar van mondjuk 15+ ev tapasztalatod. Azok az allasok mar nem Mo-on lesznek.

szakasz2 2018.01.04. 13:18:15

@soad1221: @Arthamyr: Én egy szóval nem mondtam hogy a Jobbik jó lenne. Csak annyit, hogy jó eséllyel jobb mint a Vezér és pártja és ez igazából annyit jelent, hogy ez utóbbi a legrosszabb ami lehet az MSZP és a DK kivételével. Ti. onnan indult bpetya hogy akármennyire szar, de a Fidesznél nincs jobb...

2018.01.04. 13:43:55

@tanato:

"ha fejlödni ,tollasodni szeretne a polgár ."

Akkor Magyarország ideális hely a számára!

Rengeteg kielégítetlen kereslet van.
Miközben alig van verseny :-)
És még adóparadicsom is ...

Sajnos munkaerőhiány van :-(
Normális alkalmazott jó pénzért se nagyon akad.

Csak a nyugatot már megjártak között.
Azok között, akik ott kint jobb híján megtanultak viselkedni!
Mert onnan már nem volt hová tovább menni-menekülni a munka elől.

Aki a nyugati "önmagamért felelős vagyok"
szemlétet megértve-átvéve itthon akar boldogulni...
Annak sokkal jobbak a lehetőségei itthon, mint nyugaton.

Aki csak ellébecol nyugaton a kinti alja melókkal az más eset.
Azonban ők vannak jelentős többségben a határátlépők között..

Akik a rabszolga melót végzik nyugaton, de itthon a rózsaszín ködöt nyomatják róla.
Miközben az életben soha nem fognak előrébb lépni nyugaton sem az alja népség szintjéről...

Mert nem csak itthon alkalmatlanok rá, hanem kint is!

Nyugaton is az csak boldogul, aki itthon is boldogulna.
HA! itt is úgy állna hozzá a dolgokhoz, ahogy kint kénytelen!
Mert onnan már nincs hová tovább menni... menekülni.

---

Más kérdés a politikai hiszti, amit sokan beszopnak magyarok közül.

Miközben 120+ éve nem volt ennyire szabad a magyar polgár politikai téren.
Utoljára a boldog ferencjóskai időkben szólt bele ilyen kevéssé a politika az emberek életébe :-)

Aranykorban élünk!
Az egyéni feltörekvés könnyű, sőt elvárt és a gazdasági keretei is jók.

A bénáknak-életképteleneknek persze semmi sem OKÉ :-(
Mondjuk ők a híres nyugaton sem boldogulnak végül...

2018.01.04. 13:44:08

@Gerusz:

Bármelyik erőnek szabad mindössze 45%-al 2/3-ot szerezenie...

Jahogy ehhez kell 45% szavazat a szájkarate helyett....
Hát az pech.

Pedig nem is igazán komoly kihívás, ha van értelmes, a népnek is tetsző ajánlat, dehát nincs! és ez a gáz.

Mert ebből következik, hogy: a legjobb ajánlat bizony a mostaniaké!

Növekvő életszínvonal, javuló körülmények, jó kilátások.
Ezt kéne überelni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.04. 14:04:10

Most Simicska egykori feladatát a valószínűleg megbízhatóbb (na meg jóval butább) stróman, Mészáros látja el.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.04. 14:04:29

Annyiszor leírták már, hogy:

1) Azért a Fidesz-kormány alatt nőtt meg a kivándorlás, mert 2010-ben szűnt meg a munkavállalási moratórium a legtöbb EU-államban.

2) Szlovákiából ugyanannyian, Lengyelországból, Romániából, Bulgáriából népességraányosan még többen mennek el, mint tőlünk. Biztos onnan is Orbán meg a Fidesz miatt.

3) Az is érdekes, hogy Szlovákiából ugyanannyi százalék megy el, mint tőlünk. Pedig ott nincs se Orbán, se diktatúra, se nácifasizmus, se inkompetens, országrontó Fidesz.-kormányzás, se Mészáros és Rogán.

Ettől függetlenül, a tények ellenére meg ya köpködés. Ha a tények nem támasztják alá a balliberális ellenzéket, annál rosszabb a tényeknek. :D

Ballib vagyok rettegek 2018.01.04. 14:04:37

@szakasz2:

Maradjunk annyiban, hogy a Jobbikról nem tudjuk milyen lenne.
Ahogy az LMP-ről Momentumról se.

Az MSZP-ről DK-ról és ballib csatlósairól tudjuk hogy sokkal szarabbak, hisz bizonyították.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.04. 14:05:00

@szakasz2:

"És 2015-ben már neki is vállalhatatlan lett a Vezér, ráadásul úgy szakított a Főnökkel hogy tudhatta hogy tízmilliárdokat fog bukni."

Nem. Épp azért szakított, mert a reklámadó miatt MÁR elbukta a milliárdokat. Nem volt vesztenivalója, sőt.

Simicska párton belüli fő feladata a pártfinanszírozás volt. Ezért engedték meg neki, hogy enyire meggazdagodjék, de azzal a feltétellel, hogy ha kell, ebből finanszírozza - persze törvénytelenül - a pártot. A szakítás után nyilván ez a kötelessége is megszűnt, vagyis ténylegesen erősen gazdagodott, a nemhivatalos pártvagyon is a saját vagyonűvű vált.

"Megbocsáss de így ő legalább a gerincesség némi maradványát megmutatta"

Ennek egy másik olvasata az, hogy aki elárulja a 25 éves társait, az még simábban fogja adott esetben elárulni a pár éves barátait.

gabors 2018.01.04. 14:40:00

@London2009: "De ugy latom akkor titeket a USA-ban eleg rendesen megfizettetnek. Nem szep dolog toluk. : ) "

DE ne feledd hogy az iskolakat, rendorseget, tuzoltosag, szemetgyujtest, szennyviz, ut karbantartast, parkolok. egyebb kozossegi letesitmenyek, konyvtar "stadion", kutyafutatto, stb mind a helyi ado fedezi .... vagyis tobb helyi ado tobb jobb (sokkal jobb) szolgaltatasokat jelent ... ebbol fakadnak a LEGNAGYOBB tarsadalmi kulonbsegek is persze .. es ez ongerjeszto mert kb ugyanaz a haz egy "jobb" kornyeken tobbet er amiert tobb adot fizetek de pont ezert jobb a kornyek es egyre inkab nem "akarki" tud odakoltozni ... gondolom erted. Forditva is igy van kialkulnak egyre szegenyebb varosok. Ez csak egy peldaja hogy itt helyi alapon szervezodik minden.. Ettol vannak sokkal szegenyebb allamok is (multokori poszt) mert a szovetsegi allam nem finansziroz helyi dolgokat ... nincs "allami oktatas" az ugynevezett "public school" ban a "public" a helyi kozosseget jelenti nem allam bacsit...

vándor madár 2018.01.04. 15:03:06

@soad1221: "nana, azért mert a geciző átállt máshova, az miért jelenti neked azt, hogy több gerince van, mint a gecinek?
Nem lehet, hogy csak épp az aktuális érdekei kívánták így és nem a magyar nép iránti alázata vezette?"

b1.blog.hu/2017/12/11/azt_suttogjak_simicska_nem_is_veszett_ossze_orbannal_es_bedaralja_a_jobbikot

www.napi.hu/magyar_vallalatok/megegyezett_simicska_a_kormannyal.653031.html

www.sztarklikk.hu/kozelet/a-fidesz-a-simicska-tervet-valositja-meg/331991/

tireless treehugger 2018.01.04. 15:07:32

@Arthamyr:

Félreértettél.

Kiemelkedő képességű nemcsak IT-ben van hanem az élet megannyi területén, 100x annyi emberről beszélek. Hogy hazamennének azt én nem látom, viszont jönnek folyamatosan.

Semmi sem változott, most vagyok szabadságon otthon2 és élesben tapasztalom meg hogy színtiszta kamu az egész sikerpropaganda. Kosz piszok lepukkantság pénztelenség depresszió kilátástalanság nemtőrödömség.

Nem fizetés téma, én a kiemelkedőkről beszélek és ott teljesen más push-pull faktorok vannak jelen, életminőség, választási lehetőségek, környezet, távoli jövő ....

Andy73 2018.01.04. 15:07:32

Ez egy összetett probléma, nem fekete-fehér. Nyilvánvaló, hogy aki elmegy, és nem jön vissza, az veszteség az országnak, különösen ebben a súlyos demográfiai helyzetben. Aki viszont csak egy időre megy el, és utána visszajön, az nyereség, a tapasztalatával vagy például a kinn félretett és onnan hazahozott pénzével is. Mindkettőre van példa. És aki csak egy időre megy ki, azok között is van, aki kényszerből, mert pl. nem tudja törleszteni a hiteleit, vagy anélkül, ha úgy tetszik,"kalandvágyból".

A blogger is írja, hogy nem ez alatt a kormány alatt kezdődött a kivándorlás, de még csak nem is a válság kirobbanásakor, az csak felerősítette a folyamatot. A devizahiteleket is az előző kormány idején vették fel az emberek.

Az nyilvánvaló, hogy itt nem lesz egyhamar nyugati életszínvonal, ezért mindenki mérlegelheti, hogy mi a fontosabb neki, a magasabb fizetés, vagy az, hogy a szülőhazájában élhessen a rokonai és barátai közelében. De az is nyilvánvaló, hogy a magasabb nyugaton a fizetések mellett a megélhetési költségek is magasabbak.

soad1221 2018.01.04. 15:09:09

@szakasz2: nem, azt mondta, hogy nincs alkalmasabb. ez azért nagy különbség. Fontos, hogy lássuk a realitásokat, a simicska semmivel nem lett gerincesebb, mint volt, az érdekei miatt hátrált ki orbán mögül. orbán az érdekei miatt akart megszabadolni simicskától, őt értelemszerűen nem tudja irányítani, a mostani egy igazi stróman, személyének semmi jelentősége. simicska nem ilyen volt, ő határozott és gondolkodó személy, ami persze pozitív tulajdonságok, de nem lesz tőle gerinces egy percig sem.

2018-ban nincs kérdés, a jelenlegi helyzet szerint senki nem fog tudni nyerni a fideszen kívül.
Jelen pillanatban 3 párt van, akinek a jövőben még oszthatnak lapot: lmp, momentum, jobbik.
lmp: elkezdték, de még nagyon sok demagógia kell, ahhoz, hogy tömegek számára is érthető és eladható párt (ha jobban tetszik márkanév) legyen. Emellett kell még dolgozni a társadalmi beágyazottságon. Ez néhány hónap alatt nem fog menni.
momentum: a demagógia megvan, az idő nagyon kevés. Nekik kell még 4-8 év arra, hogy hátországot építsenek, legyen társadalmi beágyazottság. És nem szabad hibázniuk, hogy ledarálják őket, meglátjuk mennyire rutinosak...
jobbik: ők protest szavazatokra tudnak utazni, mint annak idején 2010-ben a fidesz. Ehhez viszont a fidesznek elég botrányt kell még produkálnia... ennyire meg nem tűnnek amatőrnek...

és akkor az mszp/dk kérdés: na hát szerintem az mszp szépen megy majd az szdsz, fkgp és mdf sorsára, mennyire vehető komolyan egy olyan párt ami 12 évnyi kormányzás után 10 éve képtelen egy olyan miniszterelnököt kiállítani, aki választásokon komolyan vehető eredményt is hozna.. pedig casting volt rendesen :)
és a dk: hát, amíg gyurcsány ott van, addig kormányzás nem lesz ebből. Ez ilyen, ez van.
Na most, akkor aki a fidesz ellen szavazna vagy elmegy a fenti 3-ra szavazni abban a tudatban, hogy ők sem különösebben jók, és nyerni biztos nem fognak, vagy eltölt egy kellemes vasárnap délutánt/estét bárhol máshol, csak nem egy szavazó fülkében.

látsz másik opciót? :)

London2009 2018.01.04. 15:16:49

@gabors: szerintem itt is a helyi adobol abbol fizethetik a hasonlo dolgokat. Bar oszinten szolva ennek meg nem jartam utana. Na es ez is hasonlo keppen van, minel dragabb kornyek, annal magasabb council tax...

Arthamyr 2018.01.04. 15:19:10

@tireless treehugger: Én sem ezt mondtam @London2009: -nak, hanem pont azt, hogy az IT-ben sem nagyobb az arányuk, mint más területen...

Éhesló 2018.01.04. 15:22:45

Akinek mennie kell, menjen.
Akinek nem, maradjon.
Aki elment és jönne vissza, jöjjön.

Szabadság van, ezért harcoltunk évtizedekig.

Arthamyr 2018.01.04. 15:33:41

@London2009: "A problema szerintem ott kezdodik ha mar van mondjuk 15+ ev tapasztalatod." - Ez a lényeg, de nem kell 15+ év. Elég lehet már 8-10 év is. Magyarországon nagyon szűk azon helyek listája, ahol 10+ év (hasznos) szakmai tapasztalatra van szükség, ha az ember nem vezető akar lenni. 15+ év ugye már kb. második szint (pl. finance cégeknél executive director/director, esetleg vp, de inkább az előbbi), ez otthon szinte kizárólag vezetői pozíciót jelent, ahol ugyanúgy szart kell túrni, csak te felügyelheted mondjuk 30 szartúrását, és magyarázhatod nekik, hogy milyen szép is szart túrni.
Kerestem ligthosan munkát otthon pár éve (elmentem pár interjúra, ha már arra jártam), de mindnél azt láttam, hogy már kb. 5 év megfelelő szakmai tapasztalat bőven elég lenne, és legszívesebben aszerint adnák a fizetést is. Ami magyar viszonylatban nem vészes (600-800k nettó, lehet már több, mert ez 3 éve volt), de azért még mindig egy vicc az ittenihez képest, és mellé szakmai visszalépést is kap az ember, ezen munkákban egy jó szakember nem tudja "kiélni magát". Vagy adnak kicsit több fizetést (mondjuk +100-150k), de akkor meg team lead a minimum.

gabors 2018.01.04. 15:46:49

@Andy73: "A blogger is írja, hogy nem ez alatt a kormány alatt kezdődött a kivándorlás, " mar tobb mint egy napja van fent a poszt es nem vetted eszre hogy NEM MAGYARORSZAGROL irt a posztolo ... NO COMMENT

a kommentek tobbsege persze ...

London2009 2018.01.04. 15:49:32

@Arthamyr: Koszi, jo ezt hallani, hogy valaki egyetert. Tolem gyakran megkerdezik, hogy nem gondolkozunk e azon, hogy Magyarorszagon eljunk. Mert akkor lehetne hitelmentes ingatlanunk, biztos mind a kettonknek lenne jo munkaja es akkor utana bamulnak ram en meg bamulok vissza, mert fogalmam sincs, hogy erre, hogyan illik szepen valaszolni. Mert ha azt mondom nekik, hogy nekem az nem eleg, hogy “biztos lenne jo munkank”, mar ezt sem tudjak ertelmezni. Masreszt pedig azt sem hiszi el senki, hogy ez nem is igaz, mert nem lenne. Szerintem en kulonben azert talalnek valamit konnyen, amivel en ki tudnek egyezni, de a ferjem semmit. Na itt szoktak kinevetni, hogy miert gondolom ezt? Mar hogyne talalna! Az o tapasztalataval!?! Nem ertik, hogy pont ez lenne az egyik legnagyobb gond… Vegkovetkezteteskent pedig megkapjuk, hogy akkor fizessuk a hitelt eletunk vegeig ha nem akarjuk elhinni, hogy pedig aranyeletunk lenne Mo-on. Oke… : )

Arthamyr 2018.01.04. 16:13:50

@London2009: Nem tudom, hogy gondolják... Onnantól kezdve, hogy nem magyar a férjed, ez nem lehet reális cél, ő nagy handicappel indulna itt, és nem valószínű, hogy jól érezné magát. Volt ismerős, hasonló angol srác/magyar csaj felállásban (+1 baba), a srácnak megvolt kintről a vállalkozása, tehát még a munka problémával sem szembesült (persze nyilván rosszabb távmenedzselni a dolgokat) 330k-ért béreltek medencés házat (mert milyen olcsó, hát persze, Angliához képest az), mégis visszamentek kevesebb, mint egy év után (mondjuk nem tudom, miért, azt már nem hallottam).
Ez kizárólag akkor opció, ha leszarjátok a szakmai karriereteket, és csak "megpihenni" mentek haza, vagy valami olyan céget tudtok hazavinni, amire nem teheti rá a ragacsos kezét senki, esetleg jó kapcsolataitok vannak, de az ilyen meg minek ment volna ki?

Andy73 2018.01.04. 16:24:22

@gabors: OK, a végére tényleg odaírja. Lehet, hogy elsőre nem olvastam végig, hogy ez itt egy beugratós teszt akar lenni.
Nos, akkor ebből is látszik, hogy nem csak Magyarországot érinti a kivándorlásl problámája, hanem olyan nyugati országokat is, amelyek sokkal régebb óta tagjai az uniónak. Egyébként az okok azért valószínűleg mások: ott ugyan még magasabbak a bérek, de jóval nagyobb a munkanélküliség. A hasonlóság, hogy mindkét ország az EU perifériáján van, és nyilván nagy lemaradásban a németekhez vagy a skandinávokhoz képest - az angolokhoz képest is, de ott a brexit miatt már csökkenőben van az életszinvonal.

London2009 2018.01.04. 17:43:50

@Arthamyr: Ja, ja, nyilvan. De Magyarorszag amugy sem lenne soha cel. Ha megpihenni szeretnenk sem Magyarorszagot valasztanank erre. Nem az orszag hiabajabol, csak egyszeruen szemelyes preferenciak miatt. Akkor olyan helyre mennenk ahol van vagy tenger, vagy hegy, idealis esetben mindketto. : )
Kar, kivancsi lettem volna miert mentek vegul vissza. Nem tudom kulonben miert kerdezgetnek ilyenekrol igy majdnem tiz ev utan. Biztos van benne egy bizonyos foku kivancsisag, lovesem sincs. Kulonben ezen az allasborzen is erdekes volt. Voltak olyan sracok is ott, akiket ismertem Londonbol mielott hazakoltoztek. Csevegtunk, hogy mi ujsag, milyen otthon stb. Azok is egytol egyik arrol probaltak meggyozni, hogy sokkal jobb otthon es ha masra nem, legalabb gondoljak az ingatlanokra! Itt Londonban remenytelen a helyzet. Csendben maradtam. :D (attol fuggetlenul, hogy tenyleg eleg remenytelen itt az ingatlan helyzet :DD)

Bolshevik 2018.01.04. 18:04:20

"igy hangozhat el az, hogy 190 ezerrel többen tértek haza, mint ahányan elmentek, miközben a valódi nettó adat mínusz 169 ezer, azaz ennyivel többen mentek el, mint ahányan visszatértek. "

Olyan aprócska, senkit sem érdeklő cégek szerint is, mint pl. a CIA vagy az ENSZ, nagyobb a Magyarországra vándorlás, mint az innen kivándorlás. De nyilván a poszter jobban tudja.

www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate

esa.un.org/miggmgprofiles/indicators/files/Hungary.pdf

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2112.html

Bolshevik 2018.01.04. 18:04:23

"Említettem a bevezetőben, hogy több okból is kíváncsi vagyok a mai reakciókra. Mindenekelőtt elárulom, hogy a poszt Spanyolországról és a madridi kormányról szól,"

Hohó, oké, előbb írtam aztán olvastam. Mindegy, a magyarországi linkek akkor is érdekesek, mert szerintem sokan pont az ellenkezőjét hiszik.

midnightcoder2 2018.01.04. 18:49:21

@tanato: Ja. Csak ha jól megnézed Pl. a GDP adatokat, akkor azt látod, hogy 2002 és 2010 között kerültünk a csapat aljára.

Mondjuk eleve voltak akik a térségben jobban indultak, Pl. a csehek, szlovénok, de Pl. a szlovákok 2002-ben húztak el mellettünk. 2003 környékén Megyó még 2006-os magyar eurót emlegetett, 2010-re a szlovákoknak lett eurójuk, nekünk pedig már céldátumunk sem, annyira rosszak voltak a makrogazdasági adataink.

tanato 2018.01.04. 19:16:18

@midnightcoder2: Így van,nem volt szerencsés a 2002-es választás,ha akkor marad a FIDESZ ma egy demokratikusabb politikai váltógazdálkodáson alapuló kiegyenlített parlamenti erőviszonyok között lévő ország volnánk.
De sajnos akkor a Kádár rendszer iránt érzett nosztalgia visszatapsolta a volt MSZMP-seket.AMinek egyenes következménye lett GYF feltűnése,az azt követő zűrzavar, meg a mostani 2/3-os túlhatalom.

szalka240 2018.01.04. 19:16:32

@tamarisk:
"Nyugaton is az csak boldogul, aki itthon is boldogulna.
HA! itt is úgy állna hozzá a dolgokhoz, ahogy kint kénytelen!
Mert onnan már nincs hová tovább menni... menekülni."

Ezt a saját példámon keresztül cáfolom. Én mindig ugyanúgy állok a dolgokhoz, már az egyetem óta. Ezt szóban mindenhol elismerték, Magyarországon is és Németországban is. Anyagilag viszont sehol sem, mivel sehol sem kerestem többet a kollégáimnál. Az egyetlen különbség, amiért Magyarországon nem tudtam megélni, Németországban pedig igen, az az általános bérszínvonal, aminek köszönhetően hasonló munkával sokkal jobb az anyagi helyzetem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.04. 20:58:09

"A mai poszt tehát voltaképpen teszt is, méghozzá annak a tesztje, hogy aki beleáll az adott napi szerzőbe (vagy éppenséggel az egész Határátkelőbe, úgy ahogy van), az vajon el is olvassa azt, amiről kommentel, vagy csak gondol valamit és már kezdi is. A kérdés nyilván költői…"

Természetesen teszt. Annak a tesztje, mennyire lehet komolyan venni azokat, akik az Orbán-kormányt okolják a magyarországi kivándorlásért. Mert hát lám, a nálunk azért csak fejlettebb, demokratikusabb, nácifasiszta Orbán-mentes Spanyolországból is kivándorolnak az emberek. Vajon miért? Két lehetséges választ látok itthoni szemmel:

1) Orbán diktatúrájának keze már Spanyolországba is betette a mocskos lábát, ezért a spanyolok a saját hazájukból is Orbán elől menekülnek.

2) Hazugok azok a vádak, amelyek szerint Orbán és a Fidesz politikája miatt "menekülnek" az emberek Magyarországról.

Lehet választani. :DDD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.04. 20:58:13

Szóval ez a "teszt" egy hatalmas öngól, kedves posztoló.

2018.01.04. 20:58:23

@szalka240:

"Anyagilag viszont sehol sem, mivel sehol sem kerestem többet a kollégáimnál."

Tehát: te sem boldogultál jobban nyugaton, mint itthon...
Ugyanúgy a szürke átlag-senki vagy ott is, mint itt.

szalka240 2018.01.04. 22:06:54

@tamarisk: Látom nem nagyon megy a szövegértés. Távolról nézve lehet, hogy szürke átlag senki vagyok, viszont a munkahelyemen nem, egyik munkahelyemen sem voltam az. A különbség csak ott van, hogy Magyarországon így sem tudtam megélni a fizetésemből, Németországban pedig igen.

zoldzeller 2018.01.04. 22:38:51

@tamarisk: miert Te Magyarorszagon ki vagy? az emberek nagy tobbsege egy atlag senki(???), aki elmegy dolgozni es eli az eletet, fontos a csaladjanak, baratainka, de a nagy egeszet tekintve akkor is csak egy atlag ember.
Ha te Nobel dijas kutato vagy akkor szivbol gratulalok, de ha nem akkor te is csak atlag senki vagy, akit holnap lecserelhetnek, mert mindenki potolhato.

2018.01.04. 22:41:48

@szalka240:

Más (reális) olvasatban:

Mindenhol vannak gyenge munkahelyek,
ahol
már az átlag ember is jobb a többieknél...

A valóban jók viszont többek között arról ismerhetők fel,
hogy
nem annyit keresnek, mint a többiek, pláne "nyugaton" nem.

Tűnődj el ezen...

2018.01.04. 23:04:15

@zoldzeller:

Kétlem, hogy lecserélném magam:-)

Tudod, nem mások munkavállaló kapcarongy-szolgája vagyok...
Aki izgul az állása miatt.
(immár lassan 30 éve)

zoldzeller 2018.01.04. 23:09:11

@tamarisk: Te az alkalmazottaidat kapcarongy-szolgalokent kezeled?

2018.01.05. 06:41:47

@zoldzeller:

Miből gondolod, hogy vannak?
Kell a francnak az ideg miattuk...
Nélkülük is lehet keresni itthon 6-8000 EUR/hó szinten.

szalka240 2018.01.05. 06:58:13

@tamarisk: Eltűnődtem.....és beláttam.....hogy nem fogunk egyetérteni.

zoldzeller 2018.01.05. 07:15:19

@tamarisk: mert nem ertettem miert irtad a kapcarongy szolgalot. Biztos hogy vannak szar fonokok/tulajdonosok nem vonom ketsegbe, sok rem tortenetet lehet olvasni akar ezen a blogon is. Engem szemely szerint meg soha senki nem kezelt szolgalokent - ha van is vkivel problemam neha akkor az szakmai jellegu.

Made in Austria Blog · http://gaben82.blogspot.hu/ 2018.01.05. 07:25:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, kedves Józsefné, ez nem öngól.
Messze nem.
Ez a posz jót részben egy kedvesen megfogalmazott kritika az okoskodó, mindent jobban tudó, Bábolna alsóról soha ki nem mozdult- de mégis észt osztó kommentereknek.
A poszter le is írja, röviden, tömören, de sokaknak még így sem megy át, mint ahogy önnek sem...

2018.01.05. 09:09:24

@zoldzeller:

1.
Örülj, hogy abba a vékonyka rétegbe tartozol, aki úgy érzi jó helye van.

2.
Ez bármikor elmúlhat, nem rajtad múlik...
Hanem a gazdádon, aki a kenyered adja.
Akitől függ az életed anyagi része és
aki megszabja, hogy az életed felét neki szenteld.

Én épp ezért, semmi pénzért nem lennék más alkalmazottja...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.05. 09:39:56

@Made in Austria Blog:

Nem, kedves Blog, nem az én hibám, ha nem érted, nem látod az öngólhoz vezető csabart a történetben. :)

Elismerem, ügyes húzás volt a posztolótól, én sem magára a posztra kommenteltem, hanem mások hozzászólásaira, így nekem is később esett le. Ez azonban mit sem változtat azon, amit az előbb írtam:

"...mennyire lehet komolyan venni azokat, akik az Orbán-kormányt okolják a magyarországi kivándorlásért. Mert hát lám, a nálunk azért csak fejlettebb, demokratikusabb, nácifasiszta Orbán-mentes Spanyolországból is kivándorolnak az emberek. Vajon miért? Két lehetséges választ látok itthoni szemmel:

1) Orbán diktatúrájának keze már Spanyolországba is betette a mocskos lábát, ezért a spanyolok a saját hazájukból is Orbán elől menekülnek.

2) Hazugok azok a vádak, amelyek szerint Orbán és a Fidesz politikája miatt "menekülnek" az emberek Magyarországról."

"A poszter le is írja, röviden, tömören, de sokaknak még így sem megy át, mint ahogy önnek sem..."

Ne gondold, hogy mindenki hülye, aki nem ért egyet veled. A csavar a posztoló szándéka ellenére került bele, egyfajta "collateral damage". :)

És még valami. Lehet kifigurázni azokat, akik a posztot Magyarországra vonatkoztatták. Csak egy dolgot ne feledj: A net tele van a kivándorlásért a jelen kormányt fikázó írásokkal. Mind ugyanarra a kaptafára íródik. Az ember gyakran nem olvassa végig őket, mert minek? Minek elolvasni harmincadszor ugyanazt a gondolatmenetet?

Határátkelő 2018.01.05. 09:41:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem add fel, ezt benézted és kész. :D

"Lehet kifigurázni azokat, akik a posztot Magyarországra vonatkoztatták. Csak egy dolgot ne feledj: A net tele van a kivándorlásért a jelen kormányt fikázó írásokkal. Mind ugyanarra a kaptafára íródik. Az ember gyakran nem olvassa végig őket, mert minek? Minek elolvasni harmincadszor ugyanazt a gondolatmenetet?" - talán hogy ne kommenteljen ilyeneket?

Mindenesetre tökéletesen igazoltad az előfeltevést, amiért hála és köszönet.

soad1221 2018.01.05. 09:52:58

@Határátkelő: én továbbra sem értem, hogy miért probléma, ha vki a spanyol helyzetről szóló cikk kapcsán párhuzamot von a magyarral.
Főleg úgy, hogy ezt a párhuzamot elsőként Te hoztad fel.

Értem, hogy "csapda" akart lenni, hogy biztos lesz aki végig sem olvassa, és úgy kommentel (minő meglepetés!), de mint látható rengetegen vannak akik végig olvasták, felfogták, hogy csapda, és vannak olyanok akik el is ismerik, hogy nem olvasták végig. Meglepődhetünk ezen, bár nem tudom minek, de továbbra is áll a kérdés, hogy miután párhuzamot vonsz a magyar és spanyol helyzet között, miért kéred számon, ha ezt egy kommentelő is megteszi? Még enélkül sem érteném a problémád, de így meg különösen pikáns.. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.05. 09:57:54

@Határátkelő:

"Szerintem add fel, ezt benézted és kész. :D"

Persze, hogy én is benéztem, hiszen írtam is fentebb:

"én sem magára a posztra kommenteltem, hanem mások hozzászólásaira, így nekem is később esett le."

Baromi nagy győzelmet könyvelhetsz el azzal, hogy rám olvasod azt, azt, amit az előbb épp én magam ismertem el. :D E logika alapján azért a nyertes lottószelvényedet ne a húzás után küldd be. :)

"talán hogy ne kommenteljen ilyeneket?"

Talán hogy ne írjanak nagytucatnyi egy kaptafára készült hazug posztot a magyar kivándorlásról?

"Mindenesetre tökéletesen igazoltad az előfeltevést, amiért hála és köszönet."

Te is az enyémet, amiért téged is köszönet illet.

Határátkelő 2018.01.05. 09:58:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én nem olvasok rád semmit, te izmozol itt. De akkor végül mindenki boldog és elégedett, ez a lényeg. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.05. 11:31:44

@Határátkelő:

" te izmozol itt"

Bocs, de te szóltál le engem, nem én téged:

"Szerintem add fel, ezt benézted és kész. :D ... Mindenesetre tökéletesen igazoltad az előfeltevést, amiért hála és köszönet."

Nem tehetek arról, hogy a megalázási próbálkozásod visszafelé sült el.

Nem mellesleg jól írja @soad1221: , hiszen a párhuzamot eleve te mutattad meg a poszt megírásával. Akkor miért ítéled meg azokat, akik hozzád hasonlóan szintén látnak párhuzamot? Máskor is hátba szoktad szúrni a veled egyetértőket? :D Avagy annyira lebecsülöd magad, hogy csak lenézni tudod azokat, akik veled egy véleményen vannak? :D

A kommentelők, köztük én is nem azért vonunk párhuzamot, mert te olyan szuper ravaszul beugrattál bennünket, hanem azért, mert a párhuzam valóban fennáll. Ne a tükröt hibáztasd, ha nerm tetszik, amit látsz benne.

Ja, arra azért nem reagáltál, miképpen lehet, hogy Spanyolországból is húznak el az emberek, pedig ott se Orbán, se orbáni diktatúra nincs:

1) Orbán keze odáig elér, a spanyolok is Orbán elől menekülnek (még azok is, akiknek a szülei Francót valahogy elviselték, de Orbán rajta is túltesz),

2) Hazudnak, akik Orbánt teszik felelőssé a magyar kivándorlásért.

Ha ilyen nagy benned a hepinisz, akkor tégy boldoggá, légy szíves, erre válaszolj.

Határátkelő 2018.01.05. 11:35:17

@soad1221: Nem az a baj, ha párhuzamot von, hanem az, ha úgy mond véleményt valamiről, hogy bevallottan nem tartja méltónak arra, hogy elolvassa. Szerintem ez szánalmas hozzáállás.

Határátkelő 2018.01.05. 11:43:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ne haragudj, de most mit reagáljak az Orbánnal kapcsolatos felvetésedre, amikor egyetlen szó sem esett róla a posztban?

Idejössz azzal, hogy már megint a kormányt gyalázzák. Amikor kiderül, hogy erről szó sincs, akkor jössz azzal, hogy döntsek két olyan opció közül, amelyek mindegyike finoman szólva csúsztatás és / vagy csak a te fejedben létezik.

Döntő részben nyilvánvalóan a mindenkori gazdasági helyzet tehető felelősség az elvándorlásért (még akkor is, ha igen, vannak olyanok, akik az országban uralkodó hangulat miatt mennek külföldre).

A magyar kormány lassan 8 éve lesz hatalmon. Innentől kezdve mindenki eldöntheti, hogy mennyiben végez jó vagy rossz munkát.

A te általad képviselt fekete-fehér világképpel én nem tudok (és nem is akarok) mit kezdeni.

Nem, a magyar kormány nem felelős az elvándorlásért, amennyiben annak nagy részét a nyugat és kelet között meglévő gazdasági különbség generálja.

Igen, a magyar kormány felelős az elvándorlásért, amennyiben 8 év alatt nem tudta elérni, hogy nagyobb rend és kiszámíthatóbb életpálya legyen az egészségügyben és még számos területen. (Programok vannak, hogy mennyire sikeresek, azt ítélje meg mindenki, ha bekerül egy kórházba.)

A magam részéről befejeztem a beszélgetést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.05. 13:06:06

@Határátkelő:

"mit reagáljak az Orbánnal kapcsolatos felvetésedre, amikor egyetlen szó sem esett róla a posztban?"

Esetleg válaszolhatsz érdemben. Nehéz?

Sok mindenről nem esett szó a posztban, mégis beszélünk róla. De úgy látom, nagyon azon lovagolsz, ahogy amiről a posztban nem esett szó, arról hjozzászólni sem szabad. Vicces.

"Idejössz azzal, hogy már megint a kormányt gyalázzák."

Miért, nem ez történik? Azt meg nem írtam, hogy a posztban vagy a kommentekben gyalázzák, már csak azért is irreleváns az előbbi panaszod. Vagy ha igen, mutasd meg, hol írtam, hogy te gyalázod a posztban. :)

"amelyek mindegyike finoman szólva csúsztatás és / vagy csak a te fejedben létezik."

Nalátod, hát épp ezért kérdezem tőled a véleményedet. Hátha majd te megmondod a nagy IGAZSÁGOT. :)

"A te általad képviselt fekete-fehér világképpel én nem tudok (és nem is akarok) mit kezdeni."

Már megint engem minősítgetsz. Szerinted fekete-fehér, szerintem reális. Na és? A te álláspontod nyilván reálisabb, színesebb-szagosabb, akkor írd le.

"A magam részéről befejeztem a beszélgetést."

El sem kezdted. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.05. 13:06:08

@Határátkelő:

Egy kommentre adandó válaszhoz miért is kellene elolvasni a posztot?

Határátkelő 2018.01.05. 13:08:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igaz, a kommentem érdemi részére nem reagáltál, de nem baj. Üdv.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.05. 13:52:24

@Határátkelő:

Ahogy te sem az enyémre.

Nem azt írtad, hogy befejezted a beszélgetést? :P Vagy ez már az utójáték?

soad1221 2018.01.05. 14:01:30

@Határátkelő: nem, én most nem erre kérdeztem rá. Persze, jobb olyannal beszélgetni, aki olvassa is a posztot, és tök jó, ha a posztban szereplő témáról folyik a beszélgetés, de nem tudom mi a meglepő, ha nem így van, pár éve csinálod ezt a blogot, és még a blog.hu-s időszak előtt is volt olyan, hogy a kommentfolyam egészen más lett, mint a poszt témája...

Amit én említettem az így néz:
- írsz egy posztot (a spanyol kivándorlásról, de a posztban ezt nem említve)
- a poszt végén megjegyzed, hogy mennyire hasonló a magyar helyzet
- majd leírod, hogy figyeljük csak, hány embernek nem fog feltűnni, hogy nem is a magyar helyzetről szól a poszt.
- majd a kommentfolyamban néhány kommentre reagálsz, hogy nem is a magyar helyzetről volt szó, lám-lám igazad volt...

Én mindössze erre kérdeztem rá, hogy ennek úgy egyébként mi értelme? meg miért is baj? és egyébként mit sikerült ezzel elérni?

Én azok között voltam akik a lábjegyzetet előbb olvasták el, mint a posztot, mert nekem így logikus olvasni bármit, ha látom, hogy van lábjegyzet, akkor előbb az jön, hogy értsem miről szól majd a folytatás. De ez lényegtelen is, annyira adja magát a téma, hogy ezt rögtön a magyar helyzetre vetítse vki, hogy nem értem a problémát. Ha a konkrét adatot vitatja vki, hogy de hát nem is ennyi ment el mo-ról, még azt mondom, hogy igazad van, de nem ez történt...

Nzoltan 2018.01.06. 09:20:48

@tanato: Vannak eredmények. Csak csodák nincsenek. Aki csodát vár, annak tökmindegy hova sodorja az élet, csalódni fog. Újabban az elvárások nagyon elrugaszkodnak a realitás talajától. A fokozoatosságra már igény sincs, minden azonnal KELL. Mert az sokak szerint jár.

Golf2 2018.01.06. 09:23:30

@Nzoltan: minden azonnal kell...Igen a hatalomnak.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2018.01.12. 21:03:08

@tamarisk: Egyrészt szerinted az rendben van, hogy egy kisebbség teljhatalmat szerezhet? Mert szerintem kurvára nem. Már az se volt oké, hogy az első kétharmadot egyszerű többséggel megszerezték, mert a demokrácia nem a többség diktatúrája.

Másrészt ezzel tulajdonképp annak szurkolsz, hogy amerikai stílusú kétpárti demokrácia jöjjön létre, ami szintén nem egy egészséges rendszer. Egy ilyen rendszerben a pártok kb. három szavazótípusra építenek: a fanatikusra (akinek mindegy, hogy mit csinál a választott pártja, mert vallásos hévvel gyűlöli a másikat), az együgyűre (és itt most nem feltétlen pejoratív értelemben mondom, hanem olyanokra, akik képesek egyetlen téma miatt olyanra szavazni, akikkel egyébként teljesen ellenkezik a véleményük, pl. az abortusz ügyében), és az identitás-alapú szavazóra (fehér vs. színesbőrű, férfi vs. nő és minden egyéb, hetero vs. homo a három fő tengely Amerikában). Egy ilyen rendszerben a pártoknak nem kell különösebben a túlélésért küzdeniük, kb. azt csinálnak, amit akarnak.

Harmadrészt a jelenlegi rendszerben az is a fideszt erősíti, aki nem a fideszre, vagy a kerületben legnépszerűbb nem-fideszes jelöltre szavaz. Az, hogy egy szavazónak nem csak azt kell figyelembe vennie, hogy ő kire akar szavazni, hanem azt is, hogy a körzet többi szavazója kire fog szavazni (röviden: a taktikai szavazás) eleve rossz.

Negyedrészt az egyik párt számolatlanul szórja a közpénzt kampányra, míg a többit egy hatóságon keresztül lehetetleníti el. Michael Phelps se tudná leúszni Eric "Az Angolna" Moussambanit, ha összeláncolják a karjait és a lábait.

2018.01.13. 12:03:18

Nos,
ugyanaz a választási törvény érvényes a többi pártra is..

Bármelyik szerezhet 2/3-ot amennyiben elegen szavaznak rá!

A 2/3 megakadályozásához pedig nem i s kell különösebb teljesítmény.

Csakhát a mai ellenzéknek nincs érdemi mondandója, így nincs elég szavazója sem.

Az külön pech, hogy ráadásul a szavazók zöme az elmúlt években gyarapodott, előre lépett, hisz nem az elkúrók kormányoznak.

Az idén is jó sok párt van a palettán abból vagy féltucat indul is a választáson.

SEMMI nem gátolja egyiket sem, abban, hogy listán összeszedjen 2,5 miliió szavazatot, ami csak cirka 31% ám
Ami bakfitty... még 1/3 sincs.

CSAK az az apróság, hogy NINCS!!!! olyan ajánlatuk, amire ennyien szavaznának.

Abban se gátolja semmi őket, hogy egyéniben nyerjenek.
Csak a hitles emberek hiánya!!!
Sajnos a kínálat zöme csak a múlt elkúrói és jelen szürreális ifjai.
Ezekre a selejtes árukra azonban kevesen fognak szavazni.

Avagy,
a fő baj az ellenzékkel az, hogy: szar a kínálata!
Programban és emberben is.
De erről nem a fidesz tehet.

Az, hogy a fidesz kormányzás a szavazók szempontjából ismét sikeres volt, szemben az ellenzékkel csak apró nehezítés.

Láthatjuk Európában, hogy pártok és emberek nagyon gyorsan tudnak a semmiből feljönni és eltűnni is.

Ma az internet és facebook korában, akár órák-napok alatt
és nagyon olcsón !!! lehet a jó kínálat mögé több milliós hátteret teremteni!!!!

Még van 3 hónap a választásig...
Ennyi bőven elég még most is egy jó program sikerre vitelére.
Hát rajta...

----

Azonban: azért a fideszt okolni, hogy béna az ellenzéke ...
Viccesen buta álláspont.
Hisz nem fidesz irányítja az ellenzéket, ugye?

----

Az, hogy valamelyik beleszalad egy 600 milliós büntibe is.
Csak azt mutatja, hogy ALKALMATLAN a kormányzásra, ha még ezt sem veszik észre az ember döntenek...

Megjegyzem a kormányzat halasztja fizetési határidő, hogy tudjanak indulni mégis... ez ám a diktatúra :-)

Az, hogy nincs a támogatóktól még ennyi pénzük se.
Az viszont jól mutatja valódi esélyüket és támogatottságukat.

Ami közel a nulla a jelek szerint, hisz nem akarnak befektetni ez ilyen bénákba a támogatók, szavazók sem.
Pech.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.