oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. december 29. 06:30,  A farm, ahol élünk 339 komment

2017. december 29. 06:30 Határátkelő

A farm, ahol élünk

Az amerikai álom messze nem csak csillogás, és Hollywood (bár mostanában ugye már az is inkább rémálom), olyannyira nem, hogy az Egyesült Államok egyes részein azért elég kemény az élet. Például Nyugat-Virginiában, ahonnan Zoli küldött egy „tetszik-nem tetszik” listát a „Tíz dolog…”-sorozat kapcsán. Következzen tehát az amerikai álom kicsit másképp. (A képeket köszönöm Zolinak.)

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Írd meg te is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_133.jpgA kép csak illusztráció (mely fedi a valóságot)

„Nem olyan régen a Határátkelő megkért, hogy írjak 10 dolgot, amiért érdemes / jó itt lakni vagy élni. Akkor én csípőből azt válaszoltam neki, hogy ilyet nem tudok írni, maximum olyat, hogy miért nem jó itt élni. Azonban - mint általában mindenhol - nem ennyire fekete vagy fehér a teljes kép. 

Ebben a posztban igyekeztem összeszedni mind a negatív, mind pedig a pozitív oldalát annak, amit eddig láttam, tapasztaltam. Hangsúlyoznám, hogy a következőkben leírtak az én személyes érzéseim, tapasztalataim, gondolataim egy része, amelyeket Morgantown és a Nyugat-Virginiában tett számtalan kirándulások hívtak elő bennem. 

Mindezeket mások másképpen láthatják vagy gondolhatják, ami egyébként ugyanannyira lehet jogos vagy kevésbé jogos, mint az általam lejegyzettek. 

Nyugat-Virginia 

Néhány szó magáról az államról, mely a 10. legkisebb területű az USÁ-ban és Kentucky, Ohio, Virginia, Pennsylvania, valamint Maryland öleli körbe. Az egész államban, melynek területe kb. kétharmada Magyarországénak, nagyjából annyian vagy kicsit még kevesebben is laknak, mint Budapesten. 

Elméletileg már Kr.e. 100 környékén is laktak itt őslakos indiánok, akik az államban található végtelen erdőségekben éltek. Itt igen jellemzőek a lankás dombok és hegyek, melyek az Appalache-hegység hírnökei az államban, s melynek köszönhetően Nyugat-Virginia gyakorlatilag egy hatalmas erdős park. 

Nekünk és mindenkinek, akik imádják a természetet ez egy igazi paradicsom. Rengeteg a kirándulási és túrázási lehetőség, gyönyörű, érintetlen erdőségek terítik be a tájat, melyeket néha megszakítanak a dombok és hegyek között megbújó apró városok és falvak.

weltcome-to-west-virginia-sign.jpg

Igaz ugyan, hogy ez az állam az egyik legnagyobb szénkitermelő vidék, de egyre több helyen próbálnak üzembe helyezni szélturbinákat is. 

Ami tetszik: a hatalmas erdőségek, dombok, hegyek; a maguk módján kedves emberek, valamint a zöld energia térnyerése. 

Nem tetszik: továbbra is rengeteg szenet pöfékelnek el és használnak erőművek üzemben tartására; nem igazán értékelik, hogy milyen szép helyen laknak; a szelektív hulladékgyűjtés totális hiánya; a mértéktelen pazarlás, stb.

A következő alpontokban - amelyekben megpróbálok kicsit jobban kifejteni egyes szegmenseket - fogok még írni pár dolgot, melyek az államra jellemzőek és lesznek nem túl szívderítő dolgok is. 

(Tömeg)közlekedés

Aki járt már az Egyesült Államokban, az tudja, hogy a tömegközlekedés, amely kicsit Mátyás királyi (van is meg nincs is), mint olyan, eléggé siralmas tud lenni. Ez alól kivételek lehetnek az igazán nagy városok, mint pl. New York vagy San Francisco. 

Morgantown-nak rengeteg buszjárata van, legfőképpen az egyetem miatt. Ezen sok járat összehangolása nem lehet túl egyszerű feladat és ennek megfelelően nem is sikerült.

Ha megfelelő távolságokra mennénk egyes járatokkal, akkor azokon ülve nyugodtan elővehetjük a Háború és békét, már amennyiben tudunk olvasni miközben a) pattogunk az ülésen vagy b) kidőlünk az ülésünkből az állandó kanyargástól.

wv_bus.jpg

Ami jó dolog, hogy a buszok relatíve kulturáltak, a sofőrök barátságosak, illetve a busz bárhol megáll, ahol jelzünk, nemcsak a kijelölt buszmegállókban. Ehhez hasonlóan bárhol le is inthetjük.

Az egyetemistáknak, valamint az összes egyetemen dolgozó embernek ingyenesek a buszok. Ez kb. 30 ezer diákot plusz néhány száz esetleg ezer további dolgozót jelent.

Aki nem buszozik, az autóval jár. Mindig és mindenhova. Ez az állam számomra a platós kisteherautók és terepjárók hazája, mert az emberek igen nagy százaléka ezekkel jár.

Ha nem busszal és nem is autóval, akkor a PRT-val (Personal Rapid Transit), amely már 1975-től üzemel teljes gőzzel (pontosabban árammal). Ez egy teljesen automatizált rendszer és a diákokat hivatott szállítani az egyetemi területek (campus) között.

prt.jpg

Mondjuk egy olyan helyen nem meglepő, ahol igen sokan a természet közelében laknak, illetve a járműveknek bírniuk kell a hullámvasútra emlékeztető utakat (igen ritka az egyenes és sík terepen szaladó aszfaltcsík). 

A közlekedési morálról. Szerintem alapvetően rendben van és viszonylag türelmesnek is mondanám a vezetők többségét. Azonban vannak olyan esetek, amikor megmozdul bennem valami és kénytelen vagyok használni a csodálatos magyar nyelv adta lehetőségeket. 

Az egyik mumus a körforgalom. Egyszerűen összezavarodnak a dologtól és ilyenkor simán előfordulhat, hogy egyszer csak szemben találjuk magunkat egy autóval, amely rossz irányban indult el a körforgalomban. Ha esetleg dudálok, akkor jobb esetben rámcsodálkozik, de rosszabb esetben fel sem fogja, hogy mi a gond és megy tovább. 

Az index igen sok embernél valami extra lehet és nincs beépítve alapból az autókba, bár ez nem országfüggő. Az alkalmazott sebességet nézve rájöttem valamire: a sebességkorlátot jelző táblák dísznek vannak az út mellett. Vagy csak egy nagyon durva iránymutatás. Mondjuk az is tény, hogy nem sok autópályarendőrt látni az utak mentén, legalábbis itt, Nyugat-Virginiában. 

Az államközi autópályán 70 mérfölddel lehet menni óránként. Mindezek után nem kell meglepődni, ha 80-nal vagy többel próbálnak minket letolni. A másik véglet, amikor mondjuk 50-es táblánál mennek 35-tel. 

Az utak minősége eléggé változó, s mindkét véglet tetten érhető: egyes utak kiválóak, míg vannak olyan részek, amelyeken a tengelytörés veszélye fennáll. 

Ami tetszik: alapvetően türelmesek (értsd, ha le is akar tolni, akkor sem villogva vagy dudálva); beengednek a sorba (ha nem is rögtön, de egy-két autó után igen); a riasztási rendszer, ha bármi komoly gond van (pl. sms-értesítés, ha köröznek egy autót, ha elrabolnak valakit, akkor milyen autóval tették és merre tart, stb.); a PRT (ha éppen működik). 

Nem tetszik: vagy letolnak az útról vagy vánszorgunk; irányjelző használatának hiánya; hónapokig tudnak dolgozni a rosszabb utakon (pár száz méterről beszélek). 

Munka 

Az állam alapvetően a szénből és annak bányászatából él(t). Rengeteg bánya zárt be (kb. 40-50%-kal esett vissza a széntermelés az utóbbi években) és emiatt sokan lettek munkanélküliek vagy álltak tovább egy másik államba.

trapper_boy.jpgNyugat-virginiai szénbányában dolgozó fiú az 1900-as évek elejéről 

Nyugat-Virginia lakossága az utóbbi években egyre fogyatkozik és ez az USA egyetlen olyan tagállama, ahol a halálozások száma meghaladja az élveszületések számát. 

Persze ebben benne van az is, hogy a fiatalok nagy hányada elvándorol és egyre nagyobb az idősebbek száma, akik már ilyen vagy olyan okok miatt nem mozdulnak. 

Morgantown-ban a legnagyobb munkáltatók között leginkább kereskedelmi és éttermi láncok vannak. Mindazonáltal, munka lenne bőven, legalábbis itt a városban. Szinte mindenhol ki van írva vagy téve egy tábla, hogy munkatársakat keresnek. 

De akkor mi a helyzet? Az, hogy nem igazán szeretnek dolgozni, legalábbis saját tapasztalat alapján. Persze ez sem helyi dolog, hiszen rengeteg hasonló gondolkodású ember van más államokban, illetve országokban is. A legtöbb helyi ember, ha fel is veszik valahová, akkor pár nap után egyszerűen nem megy be, mert unja, elege van stb. 

Továbbá a másik ok, hogy nem keresnek túl sokat és majdnem ugyanannyit megkapnak segélyként, mintha dolgoznának. Így aztán inkább elvannak otthon még ha esetleg kicsit szűkösebb is a keret. Véleményem szerint, aki akarna az tudna találni munkát.

Ugyan a városban lévő, idén 150 éves egyetem (Nyugat-Virginiai Egyetem) nagynak számít a környéken (30 ezer diákja van) és ebből kifolyólag a diákok mindenhonnan jönnek (még külföldről is), de miután végeztek a képzéssel, szinte mindenki el is megy, mert egyszerűen minimális a munkaerőpiac és a lehetőség az államban. 

Persze nehéz versenyezni olyan ipari központokkal, mint pl. a másfél órás autózásra lévő Pittsburgh, amely már a szomszédos Pennsylvania államban van. 

Ráadásul az egyetem annak idején, mint mezőgazdasági egyetem indult el, figyelembe véve az állam adottságait, azonban a képzés súlypontja hamarosan a mérnöki, orvosi irányba tolódott el, s manapság már igen kevés fiatal akar a földekkel foglalkozni. 

Kicsi, de nem elhanyagolható mellékszál: a szabadság. Nekem szerencsém van, mert van 15 fizetett napom egy évben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a főnökömön múlik, hogy ebből mennyit ad ki. 

Azonban vannak olyan szerződések (leginkább a kereskedelmi szektorban), ahol 0, azaz nulla darab fizetett szabadságot adnak az első 1 vagy 2 évben (tudom, mert a kezemben volt a szerződés). 

Ha letelik az előbb említett időszak, akkor utána kaphatsz, de akkor is csak pár napot. A betegszabadsággal teljesen hasonló a dolog. Tehát, ha betegség miatt nem tudsz menni vagy mennél valahova pár napra, akkor az kiesik a fizetésből. 

A nők szülés után a lehető leghamarabb mennek vissza dolgozni (van, aki már pár nappal szülés után), mert itt nincsen GYES és GYED (ez egyébként leginkább a munkáltatótól és az államtól függ) illetve félnek, hogy elveszítik az állásukat. 

Ami tetszik: próbálnak munkát adni embereknek, még ha csak egy rövidebb időre is; nem az számít ki vagy és honnan jöttél, hanem mennyire végzed jól a munkád; megfelelő munkavégzés esetén - ugyan csak szóban - a vezetőség elismeri a munkádat (szerintem fontos a pozitív visszajelzés a főnöktől). 

Nem tetszik: alacsony bérezés, egészséges(nek látszó) fiatal- és középkorú emberek nem szeretnek dolgozni (tisztelet a kivételnek); semmi juttatás (karácsonyi pénz, 13 havi bér, pótlékok); nagyon kevés szabadság; GYES és GYED hiánya (nem mindenhol). 

(Piszkos) anyagiak 

Ha már említettem, hogy nem valami acélos a kereset. Itt a kereskedelmi szektorban (az egyszerűség kedvéért legyen ebben mindenféle bolt és áruházlánc benne) illetve a (gyors)éttermi láncokban a kezdő kereset 9 dollár óránként. Mármint bruttó. 

A legtöbb esetben részmunkaidőben dolgoznak vagy éppen szezonálisan. Ez azt jelenti, hogy mondjuk egyes ruhaboltok karácsony környékén vesznek fel pár embert, aztán majd eldöntik, hogy mi lesz velük az ünnepek után.

De őszintén szólva, nem hiszem, hogy ebből nagy probléma lenne: addigra vagy elmennek maguktól vagy ha nem, akkor meg egyszerűen elküldik az embert. Ez alól kivétel lehet, ha valaki nagyon jól dolgozik és megtartják teljes munkaidőre.

money.jpg

Az adózott átlagkereset így nagyjából 1000-1200 dollár körül van. Jól hangzik? Ugye nem igazán? Ebből lejönnek a kötelező havi dolgok: lakás (500-700 dollár egy szoba konyha), étel, számlák, benzin és az egészségbiztosítás.

Már ha van. Hogy és miből élnek meg az emberek, főleg a városokon kívül? Nem tudom, de az a legmókásabb, hogy amikor megkérdezem az itteni amerikai embereket, akkor ők is csak a vállukat vonogatják. 

Azért néhány elszomorító dolgot nem árt tudni Nyugat-Virginiáról: egy háztartás havi bevétele a negyedik legalacsonyabb az Egyesült Államokban, míg a személyes bevételnövekedés (pl. 2013-ban) ebben az államban volt a legalacsonyabb az USÁ-n belül.

Hja, hogy ez azóta javulhatott? Az utóbbi 30 évben az összes bevételi növekedés Nyugat-Virginiában a nemzetinek csupán az egyharmada! Az összes államot tartalmazó „gazdagsági listán” Nyugat-Virginia a 48., azaz nem sok állam szegényebb.

Mi van a diplomás állásokkal? Ebből nincs túl sok. Túlnyomó többségben a kórház, az egyetem vagy valamelyik bank szippantja fel a megfelelő embereket. Az orvosokról nem tudok nyilatkozni, de alapból egy kutatónak - Ph.D.-val és nem professzori szint - olyan 2400-2500 dollár üti a markát, mínusz lakás, számlák, internet, telefon, kaja, benzin, autós és egészségügyi biztosítás stb. 

Ez már elég arra, hogy meglegyen az ember. Természetesen ez is viszonyítás kérdése, szóval most nem is írnék semmit egyik oldalra sem (tetszik vs nem tetszik), hiszen az aztán valóban teljesen szubjektív, hogy ki mennyiből van el vagy érzi jól magát. 

Egészségügy

Mint tudjuk ez az amerikai nép egyik legnagyobb problémája. Nem óhajtok politikai vitákba bocsátkozni. Én úgy gondolom, hogy alapvetően minden embernek járna egészségügyi ellátás, alanyi jogon. Ezzel lehet egyetérteni vagy nem. 

Maga a biztosítás szerintem drága. Én három különböző opció közül választhattam. Az első szinte semmit sem fedez. A második már jobb, míg a harmadik esetben mindent áll a biztosító (ez sem igaz így, de ezt most hagyjuk). 

Bármelyiket is választom, én fizetem. A középsőnél maradtam, mert szerencsére igen ritkán látunk orvost és ez „csak” 500 dollárba kerül havonta. Mondjuk az is igaz, hogy ez családi biztosítás. Ebben nincs benne a fogászati biztosítás és a szemészet.

healthcare.jpg

Ha elmegyünk az orvoshoz, akkor minden egyes alkalommal fizetni kell a 20 dolláros vizitdíjat. Ilyen árak és kondíciók mellett nem igazán csodálkozom, hogy a legtöbb ember nem fizet egészségügyi biztosítást.

Ami jó, hogy a rendelők szépek, kényelmesek. Mondjuk el is várom és számomra ez a minimum, ha már ennyit fizetek. A rendelők nincsenek zsúfolva és az időpontos dolog is működni szokott, de ez valószínűleg összefügg azzal is, hogy nincs túl sok „fizető vendég”.

Nyugat-Virginiában hatalmas probléma a drog. Rögtön azzal kezdeném, hogy minden ötödik újszülött úgy jön a világra, hogy az anyaméhben már összefutottak alkohollal vagy drogokkal (arról most nem beszélek, hogy hány évesek a leányanyák).

Azt gondolhatnánk, hogy mondjuk New York, Los Angeles, Chicago vagy esetleg Detroit egyes részei azok a területek, ahol a droghasználat a vezető halálozási ok.

Nos, pl. két éve az egyik nyugat-virginiai megyében volt a legmagasabb a kábítószerek miatt bekövetkező halálozási ráta az USA összes megyéjét (tehát nem államát) figyelembe véve. 

Még egy kis apróság: az Egyesült Államok öt megyéjéből, ahol a drogok miatti halálok vezeti a halálozási listát, négy Nyugat-Virginiában van. 

Mellékszál: egyesekben felmerülhet a gyanú a sok drog és kevésbé munkakedvelő emberek említése miatt, hogy hát ez jellemzően a feketéket érintő probléma. Nos kérem, Nyugat-Virginiában nincsenek vagy alig vannak afroamerikaiak (kb. 93% fehér és mindössze 3.5% a fekete az államban). 

Ami tetszik: a rendelők tiszták; a hálapénz fogalma ismeretlen; az időpontot nagyjából tartják. 

Nem tetszik: drága 

Emberek 

Mielőtt kiutaztunk kaptunk finom jelzéseket, hogy ebben az államban már erőteljesen jelen vannak azok, akiket rednecknek hívnak. Jellemzően nem túl hízelgő megnevezése a kevésbé iskolázott, egyszerűbb fehér emberek csoportjának, akik leginkább vidéken élnek. 

Őszintén szólva nem igazán gondoltam komolyan a dolgot. Aztán miután kiérkeztünk, megváltozott a véleményem. Valóban sok hillbilly van errefelé, akiket könnyen fel lehet ismerni: terepszínű vagy szakadt/kopott ruha és sapka, gumicsizma, szakáll, platós kisteherautó (többnyire Konföderációs és/vagy Trumpot éltető zászlókkal, matricákkal), kellemesen ízes angol, szemetelés (simán kidobja a félig teli üdítős üveget a kocsiból), puska a kocsiban vagy pisztoly az övön. 

Furcsa volt pl. látni, hogy amikor jöttünk kifelé menet a Wal-martból (amerikai áruházlánc), akkor éppen ment befelé egy jóember egy automata pisztollyal az övén. Persze, valószínűleg van rá engedélye, de miért megy valaki úgy vásárolni, hogy közben ott van az oldalán a fegyver? 

A baj az, hogy nemcsak kevésbé iskolázott emberekről van szó, hanem tanárok vagy az egyetemen tanító professzorok között is találunk ilyeneket. Nyilván mindenki úgy öltözik ahogy akar, de ez nem pusztán a ruházatról szól - szerintem. 

Úgy vélem, hogy az itt maradt vagy éppen felnövő fiatalabb generáció számára sok helyen hiányzik valamifajta példa vagy jel arra, hogy ki lehet törni a segélyből élés-lövöldözés-sörözés-horgászat-gyorskaja körforgásból. 

Félreértés ne essék: akinek tetszik és megfelel, ám legyen, csinálja. Sőt, azért mert nem iskolázottak annyira, még nem jelenti azt, hogy nem kedvesek. Eddig nem igazán volt rossz tapasztalatunk kedvesség terén.  

De ha valamelyik fiatal ki szeretne emelkedni a nagyszülei vagy a szülei által képviselt életstílusból, akkor legyen neki alternatívája. Aztán majd az élet és az idő kideríti, hogy jól döntött-e. 

Valószínűleg a felmenők nem igazán választhattak, azonban a legfrissebb generációknak már ott a lehetőség, hogy mások legyenek és mást is csinálhassanak, ha akarnak. 

De ehhez meg kell nekik mutatni, hogy tessék, ezekből lehet választani. De amíg otthon és az iskolában is hasonlót lát, addig ez a folyamat nehézkes és hosszú lehet. 

Nem azt mondom, hogy gyerünk mindenki menjen egyetemre. Nem kell. De, ha akar és megvan hozzá az esze és kitartása, akkor csinálja. 

Itt pusztán már a középiskola nagyobb arányú elvégzése is jó lenne. Mert, ha az sincs meg, akkor vagy dolgozhat a családnál valamit (esetleg, ha van földjük) vagy pedig nagyon keserves tapasztalatok várhatnak rá a munkaerőpiacon. Rosszabb esetben elkezdi kitölteni a segélyért folyamodó űrlapokat vagy megy az utcára. 

Mielőtt még. Természetesen nem csak és pusztán a fentebb leírtak a helytállóak, mert nyilván vannak eltérő (jobb) körülmények között élő emberek, még itt Nyugat-Virginiában is. De ugyanígy lehetnek még rosszabb mutatókkal rendelkező más államok/megyék is. 

Azért egy-két beszédes adat a 25 év felettiek iskolai végzettségéről a 2011-2015-ös időszakban: a középiskolai végzettség alapján Nyugat-Virginia a 42. az 50-ből. Az egyetemi alapképzést (bachelor) vagy annál magasabb fokozatot elértek (mester és doktori) száma alapján a legutolsó! 

Ami tetszik: alapvetően kedvesek és segítőkészek az emberek. 

Nem tetszik: ide sok mindent lehetne írni, amelyek teljesen szubjektívak és máshol is előfordulnak, de ettől még persze zavarnak (szemetelés, elemi illem hiánya, kis túlzással lőnek mindenre az erdőben, ami él és mozog és nem visel narancssárga mellényt (az evolúció remélem segít az őzeknek és vadász-szezonra narancssárga szőrt fognak növeszteni), stb.). 

Összefoglalva 

Nehéz objektívan összefoglalni és amúgy talán nem is akarom/tudom ezt megtenni. Mindenki a saját beállítottságának megfelelően érthet vagy nem érthet egyet azzal, amit eddig elolvasott. 

Természetesen vannak apróbb dolgok, amelyeket még odaírhattam volna a tetszik-nem tetszik sorokhoz, de ezek már nem sokat vizet zavarnak. 

Sőt, azért mert én így láttam vagy éltem meg dolgokat itt Nyugat-Virginiában, az még nem jelenti azt, hogy egy másik ember ugyanitt ugyanezeket és ugyanígy élte volna meg/át. 

Továbbá vallom, hogy minden egyes személynek, de főleg azoknak, akik kicsit mélyebbről jöttek, igenis kutya kötelességük észben tartani és nem elfelejteni, hogy honnan indultak. 

Bár Nyugat-Virginia nem a fényesebbik fele a nagy amerikai álomnak, de én mégis szerencsésnek vallom és érzem magam, hogy eljuthattam ide (és még sok másik helyre is). Örülök, hogy betekintést nyerhettem és részese lehettem a csillogó felszín alatt lévő és élő emberek egyáltalán nem könnyű életének. 

Tessék? Igen, tudom, hogy rengeteg hely van a világon, ahol ehhez hasonló vagy még ennél is sokkal rosszabb körülmények között tengődnek emberek (pl. háború sújtotta övezetek vagy akár Magyarország egyes régiói), de én most arról a helyről szerettem volna képet formálni, ahol élünk. 

Őszinte leszek: ha valaki szereti a természetet, van mondjuk egy relatíve jól fizető állásajánlata Nyugat-Virginiában és itt szeretne élni pár évet, akkor jöjjön. De készüljön fel arra, hogy ha kicsit is érzékeny szociálisan, akkor nem lesz minden móka és kacagás. Ha az előbb említett feltételekből valamelyik már hiányzik, akkor nem javaslom, hogy ideköltözzön.

Köszönöm és remélem, hogy „tetszett” a poszt.” 

A cím egy klasszikus, Amerikában a 70-es és 80-as években vetített, azonos című sorozatra utal. A családi-western-dráma az amerikai vidéken játszódott, és nyilván nem véletlenül adta a címet írásának Zoli. Akinek blogját, a Boly(on)gó életet ajánlom mindenkinek, aki jót szeretne olvasni.

HÍRMONDÓ 

Magyarország keres vagy veszít az EU-n? 

Régi nagy vitakérdés, hogy vajon Magyarország haszonélvezője, vagy befizetője az Európai Uniónak. Önmagában a kérdés persze könnyen megválaszolható, viszont több olyan tényező is van, ami érdekesebbé teszi a felvetést. 

Az ország, ahonnan minden negyedik ember külföldre ment 

Ha Magyarországról úgy érezzük, sokan mentek külföldre, akkor mit szóljanak például annak az országnak alakosai, ahonnan tíz év alatt több, mint félmillióan mentek el. Ami nem is lenne persze olyan sok, ha nem 3,7 milliós lenne az ország. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Egyesült Államok tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1113530347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.31. 03:07:28

rosszul tudtam, nem fizetik ki elore, csak 2% jutalekot kapnak megvetelnel. Szoval csak 160 forintot nyertek a fidesz haverok az utalvanyaiddal, ezert megerte kikuldeni tobbszaz forintert :)

mno.hu/gazdasag/nagyot-kaszalhat-az-erzsebet-utalvanyokat-forgalmazo-ceg-2422785

adg 2017.12.31. 03:16:51

@kék madár: van barki rokonod, ismerosod magyarorszagon, akinek jol jonne 8000 ft? Tedd egy boritekba, 1 dollarert elviszi a posta neki. Amugy miert csak 8? Nem 10 ezer jarna?

Es szivbol kivanom, hogy sose legyen nagyobb problemad az eletben, mint hogy kapsz egy utalvanyt, amit nem tudsz magad felhasznalni.

2017.12.31. 03:58:14

@adg: itt nem azon van a hangsuly, hogy szomoru, hogy nem tudja felhasznalni, hanem hogy teljesen ertelmetlen (es megelozheto) cselekedet volt elkuldni. Feleslegesen koltott ra az allam egy csomo penzt valamiert. Es az a gyanu, hogy ez a "valamiert" az az, hogy az erzsebet utalvanyforgalmazo zrt jol jarjon. Szerintem verlazito kulfoldre postazni utalvanyokat draga penzert, hogy az a ceg jol jarjon.

kivancsi vagyok west virginiaban cseszik e el a penzt ilyenekre :)

2017.12.31. 04:10:06

igazabol kicsit osszezavarodtam, most megis azt gondolom, hogy Kek Madar erzsebetutalvanya ki van fizetve az utalvanyforgalmazo zrt-nek, mivel a hirek arrol szoltak, hogy 27milliardert vette a kormany oket. Tehat akkor megis igaz, hogy ha nem valtjak vissza az utalvanyt, akkor az utalvanyforgalmazo zrt jol jar (mert nem jelennek meg nala a CBA-sok, hogy itt vannak az utalvanyok, amivel a nyugdijasok fizettek, kerjuk a zsozsot erte)

Ezek alapjan pedig tenyleg nem tudok mas okot elkepzelni arra,hogy kulfoldi orszagokba is kuldozgetnek utalvanyt, mert az nekik direkt jo, hogy bent marad a penz az erzsebet utalvanyforgalmazo zrt-ben, mivel soha nem lesznek visszavaltva.

valaki erositse mar meg aki ert hozza, hogy jo szivvel mondhassam, hogy a kurta anyjukat megint, mekkora szemetek :D

adg 2017.12.31. 04:27:09

@LepesMez: ugyan, ha az lenne a fo cel, hogy a forgalmazo jol jarjon, akkor egyszerubb lenne a jutalekot felnyomni 5 vagy 39 szazalekra. Mi akadalya lenne?

Viszont a nyugdijasok egy eleg nagy csoport, minden partnak kiemelten fontos, plane a valasztasok kozeledtevel (19000 ft, 13-14. havi nyugdij, stb, ugye?)
Es a legtobb kulfoldon elo nyugdijas nem a deli sarkon vagy uj kaledoniaban lakik, ahol abszolut semmire nem tudja hasznalni a cetliket, hanem foleg a magyarorszaghoz kozeli orszagokban, onnan jarnak haza idonkent, vagy jarnak hozzajuk ki a rokonok, esetleg ugye szavaznak is, stb.
Az a kevesebb, aki ennyire messze lakik. Es meg egy dolog, hogy lehetne kitalalni, hogy ki kapjon, ki ne? Ki mennyire el kulfoldon, mennyit jar haza, mennyit dolgozott otthon, mennyi jarulekot fizetett, mennyi a jovedelme, akarmi. Eszmeletlen bonyolult lenne, egy csomo adminisztraciova, es nem biztos, hogy olcsobb lenne, mint elkuldeni azt a szart mindenkinek, aki benne van a rendszerben.
Vihar a biliben, apropenz. Az elhasznalt e utalvanyokbol raadasul 27% afa,az elfogado adoja, ez az, rogton vissza is megy a koltsegvetesbe, szerintem lazan 40 szazalek felett.
Lassuk be, ez azert lett kiemelt politikai kerdes, mert az ellenzek ezen rugozik ujra, ami amugy tok kontraproduktiv.
Csak kepzeld el a szituaciot. Vonatkoztassunk el attol, hogy jo otlet vagy sem, csak mint politikai kerdest nezzuk. A kormany adja az utalvanyt, ami az emberek tobbsegenek jol jon, egy kis reszuknek tok mindegy. Es akkor az ellenzek kipattan, es kiabal, hogy nem kellett volna meg ez rossz es mittudomen. Mikozben nyakukon a valasztas. Es csodalkoznak, hogy nem no a nepszeruseguk. Ez megint egy olyan huzas, hogy a fidesz apropenzert vett maganak nepszeruseget a legnagyobb es legaktivabb szavazotaborban, es csak neznie kell, ahogy a teljesen ertelmetlen ellenzeke labon lovi magat ujra.

gabors 2017.12.31. 05:41:09

@erkölcsi hulla: sajnos amiket irsz "amerikarol" annak nincs koze a valosaghoz meg a felehez sem ...nincs kedvem reszletesen elmagyarazni mert ugysem hinned

csak egyet a sok kozul, NEM mindenki setal amerikaban fegyverre az oldalan (de van ahol ez legalis es ott talalkozni lehet ilyennel is ) a\

gabors 2017.12.31. 05:53:15

@Vánnyadt Ványadtovics: "Miután nem ismered ezt az országot,"

viccelodsz itt ??? Lehet tobbet eltem ott mint Te. Eletem pont felet ott toltottem, csaladom minden tagja ott el, manapsag nem is nehez akar napi kapcsolatban is lenni.. Ismerosokkel heti szinten levelezek errol arrrol... rendszeresen hazalatogatok (igaz az valoban 2-3 hetes ido ...) Kb ugyanazokat az ujsagokat tudom olvasni mint te, igaz MTV1-2-3-4-et nem nezem (lehet ez a baj mindjart mas lenne velemenyem ..)

Nem szoktam semmit irni Mo-rol ugy altalaban mint most sem tettem (ha ideztel volna lenne mit megvitatni)

Ugyanakkor te minden tapasztalat nelkul eloadtad itt hogy :
" Számomra egy élhetetlen ország, ahová nem tenném be a lábam. " gondolom a posztban talatal valamiket ami igazlolja mindezt :-)

Mint irtam az USA semmit nem veszit ha tavol tartod magad.

gabors 2017.12.31. 06:03:27

@vizsla_barat: " Milyen az az automata pisztoly? " ez valami felreertes lehet semi-automatic-nak szoktak inkabb hivni azokat. Gyakorlatilag minden modern pisztoly ami nem forgotaras ebbe a kategoriaba tartozik 1910 ota

Voltak olyan pisztolyok is amik valoban automatak voltak abban az ertelemben hogy meghuzta ravaszt es addig lott mig volt golyo. Ebbol alakult ki a "geppisztoly" vagy angolul sub-machine gun. Ami kb azt jelenti hogy pisztoly golyoval lovo gepfegyver. Talan az egyik ismertebb manapsag az UZI (nem mondom honnan) vagy a nemet MP5 vagy keletebbrol a cseh Skorpio

A posztolo nem irta hogy milyen fegyverrol volt szo, en szurtem el veletlenul a kommentben egyik helyen automatic-nak irtam sem-automatic helyett. Mas is kiszurta...

gabors 2017.12.31. 06:09:43

@Arthamyr: "@P.Elliot: Úgy látszik túl szocialista az ottani kapitalizmus is. :) "

Hat igen a gazdagabb allamok szo szerint tartjak el a szegenyebbeket beleertve a redneck-ket is nemcsak WV-ban hanem az egesz MIdwest-en hagyma irta rozsda allamoknak (akik beszavaztak a Trumpot) De rabasznak jovore a republikanusok szepen kezdik majd az amugy sem suru szocialis halot szetszedni ... ezek a szegeny feherek jarnak majd a legrosszabbul (mar most is rosszabb helyzetben vannak mint pl New York vagy Californiai tarsaik)

gabors 2017.12.31. 06:15:30

@Bellagio: " 2500$ phd-val? Ugyamma, en eddig barhonnan kaptam allasajanlatot az USA-ban sehol sem volt evi 90k-nal kevesebb, pedig nekem nincs phd-m. "

Ezt en sem egeszen ertem ... nekem sincs PhD-m es a nettom (jovedelem ado, nyugdijlevonas es egszseguyi biztositas utan) ennek tobb mint ketszerese. Valami nem egeszen kerek errefele egy sima altalanos iskolai tanar ennel tobbet kap ez evi $30k -nek felel meg. Ha netto mar az is keves

gabors 2017.12.31. 06:30:41

@Vánnyadt Ványadtovics: " Ha rosszul mennének a dolgok, nem vezetné a Fidesz a közvélemény kutatási listákat toronymagasan, "

vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon naiv .. ... de ugy tunik te is elhiszed hogy az a jo ha a focira meg 54 milliardot kell kolteni. es milyen oriasi szerencse hogy van egy zsenialis gazszerelo mert ha nem lennek akkor meg mindig az a gecizo simicskanak kellene a penzt talicskaznia ....

a FIDESZ modszeresen megszallt minden olyan intezmenyt ami egy mukodo demokracianak az alapja lenne. kezdehetjuk a mediaval minden videki lapot megvetettek meszarossal, magyar nemzeti bankot atalakitottak sajat hazipenztarnak ahol az ismerorosket tomik ki penzel (ha nem erted azok az Art ize bize lofasz alapitvanyok), birosagok, ugyeszsegek fideszesitve ... kozintezmenyekben totalis tisztogatas utan 10-15 evre bebetonoztak az emberiket. oktatas totalis kozpontositasa lasd Klikk amivel a jovo egy ket nemzedeket lehet NER-esiteni (nalad is bevalt rossz nem lehet), filmet csak Vajna csinalhat (ja gonosz amerikas ), nem sorolom

Javaslom hogy nezd meg a Tanu cimu filmet mind a kettot ...lesz benne majd olyan hogy elore megirtak az iteletet, mint nemregiben torvenyt hoztak ugye egy ugyben ami meg a birosagi szakaszban sincs (sem sugok mirol van szo) ...

Vagy a fidesz kozeli ujsag megirja kit fognak kihallgatni korabban mint az idezes megszuletett ...ugyes !!

zoldzeller 2017.12.31. 06:36:08

@gabors: egyetemi fizetesrol beszel, assistant professor-ok egy nem tul jo egyetemen nem keresnek vagyonkat.

gabors 2017.12.31. 06:44:13

@adg: "1 dollarert elviszi a posta neki " felment mar $1.15 (ma) es honaptol megint tobb lesz egy kicsivel

gabors 2017.12.31. 06:59:52

@zoldzeller: "@gabors: egyetemi fizetesrol beszel, assistant professor-ok egy nem tul jo egyetemen nem keresnek vagyonkat. "

Ezt en is tudom, mert van ismerosom a CUNY-ban tanit(ott) ...

De evi $30k az azert tul alacsonynak tunik innen... ha netto lenne meg akkor is ..

a google ezt mondja "Assistant professors, who are the lowest rank on the tenure track, averaged $66,564 annually. " szoval matematikailag beleferhet a $30k :-((( de akkor nagyon olcson "vettek meg"

2017.12.31. 07:22:04

@adg: pontosan ez tortent, amikor a tesco visszavaltja az utalvanyt penzre, akkor 6% atvaltasi dij van. ez valami juliusi szabaly. szoval az utalvanyos ceg egyszer kap 2%-ot, amikor a kormany megveszi az utalvanyokat, utana amikor azt levasaroljak, es a bolt megy bevaltani az utalvanyt, akor meg 6%, aztan amit meg nem vasarolnak le, pl kek madar, az meg ottmarad a cegnel. amikr eg magyarorszagon eltem, volt tobb iyen utalvany tipus, csak azokat a cegeket kipateroltak. most meg van ez, es hogy hogy nem ev vegen csurran egy 27milliardos uzlet 2+6 szazalekkal, plusz akulfoldre kuldott be nem valott utalvanyok

kék madár 2017.12.31. 07:29:36

@adg: nem az a bajom, hogy *kaptam* valamit *ingyen* hanem, hogy miert. Az a bajom, hogy ez a gepezet ennyire erre van kihegyezve. Nincs futes, kreta az iskolakban, gyogyszer a korhazban, de stadion meg Erzsebet utalvany 12 ezer kilometerre van. Erre mar Karinthy es Orkeny se tudna se kopni nyelni.

zoldzeller 2017.12.31. 07:30:06

@gabors: nem tudom.... fogalmam sincs a wvu-rol, abban sem vagyok biztos, hogy tudtam, hogy van ott egyetem. Eleg sok lepcso van az egyetemen belul ami nem fizet jol, ehen nem hal az ember, viszont van lehetoseg kutatani, publikalni, konferenciakra jarni es idovel rangosabb egyetemre atkerulni.
Nyilvan az se mindegy, hogy molekularis biologiabol, vagy ogorogbol van az a phd.

kék madár 2017.12.31. 07:31:28

@gabors: "on the tenure track" ha nincs tenure es kap pl. havi 20 orat, akkor szinte nincs also hatar

zoldzeller 2017.12.31. 07:44:41

@kék madár: nem, a tenure track altalaban assistant professor szint..
Tenure/Professor/Associate Professor
Tenure Track/ Assistant Professor - altalaban 7 ev, de pl gyerekenkent kapnak +1 evet,
Non-Tenure Track - Research Associate, Instructor

kék madár 2017.12.31. 07:46:43

@zoldzeller: en csak annyit mondtam, hogy tenure nelkul is lehetsz alkalmazott, egyetemi tanar, sokkal kisebb fizetesert

2017.12.31. 09:20:49

@kék madár: "Biztos nem fogod fel mekkora hulyeseget irsz", ezen talán neked is el kellene gondolkodnod. Mert amit ezután a mondat után képernyőre vetettél az tényleg hülyeség. Fogalmad nincs Magyarországról, fogalmad nincs arról, hogyan gondolkodnak a választók. Persze ez nem baj. Szerencsére nem ti, ott az USA-ban fogjátok eldönteni ki kerüljön kormányra, hanem mi itthon.
A nagyobb baj az,hogy a jelenlegi ellenzéknek sincs erről fogalma. Mármint a választók gondolkodásáról, arról, mi alapján döntik el, hová tegyék az x-et. És addig marad a Fidesz.

2017.12.31. 09:21:26

@gabors: 60 évesen már fiatalnak sem mondanám magam, naivnak meg végképpen nem. Ti viszont azok vagytok. Mert amit leírtál, az 10 emberből 8-at nem érdekel. Az emberek Magyarországon nem a demokrácia állapota alapján szavaznak, hanem a saját mikrokörnyezetük, a saját életkörülményeik mérlegelése alapján. A kutyát nem érdekli kinek a kezében van a média, mennyit költ Orbán stadionokra, mennyi közbeszerzést nyer Mészáros, ha eközben javul az életszínvonal, növekednek a jövedelmek évről-évre, csökkennek az adóterhek, támogatják a családokat, stb.
Márpedig 2010 óta erről szól a történet. És miután a választóknak van összehasonlítási alapjuk az azt megelőző liberális kormányok országromboló tevékenységéről, a Fideszre szavaznak, még ha a demokrácia, a stadionok, vagy Mészáros dolgában nem is értenek egyet Orbánnal.

Rossz helyről szereztek információkat. A királyi tv-t én sem nézem, a Tanú című filmet viszont láttam, többször is. Olyan posztokat is közölni kellene itt, amik objektívek Magyarországgal kapcsolatban.

somlobodog 2017.12.31. 09:21:34

@M. Péter: ez igaz de ez nem cáfolja azt hogy nincs határ. Se bode. Nem a külső határok közeli ellenőrzésre írtam. Ny és ct közt nem sok border control van:)

Burgermeister 2017.12.31. 09:21:39

500 usd az eü. biztosítás per hó...aaahhhhh...azbetyársok
ezért mit nyújtanak?

somlobodog 2017.12.31. 09:21:49

@Vánnyadt Ványadtovics: ez szép érvelés. Ez alapján Ha más pl gyilkos az igazolja azt is ha én olok meg valakit. Nincs több kerdesem. Hogy kicsit magyarosabb legyen a példa: az elmúlt nyooc évben loptak így mi is lophatunk

somlobodog 2017.12.31. 09:21:55

@LepesMez: :))) szó szerint ezt akartam írni még kB az idő is stimmel

midnightcoder2 2017.12.31. 09:55:50

@Arthamyr: "A bolhacirkusz legalább nem tud belegányolni az alkotmányba, és van rá esély, hogy a széthúzás miatt kevesebb káros intézkedést hoznak meg."

Ehhez képest Fletóék két ciklusa minden idők második legkártékonyabb időszaka volt az országnak. Az Antall kormányt persze nehéz überelni, de kis híján azért sikerült.

midnightcoder2 2017.12.31. 09:56:26

@gabors: "a FIDESZ modszeresen megszallt minden olyan intezmenyt ami egy mukodo demokracianak az alapja lenne. kezdehetjuk a mediaval minden videki lapot megvetettek meszarossal,"

Hagyjátok már az a szerencsétlen médiát, könyörgöm! Ki a bánat akadályozza meg, hogy kis hazánkban bárki saját lapot indítson ? Ez nem a Kádár rendszer. Amúgy anno a régi szép időkben, a 90-es években tényleg az egész média a baloldal kezében volt, azok a bizonyos vidéki lapok is, plusz az egész elektronikus média (igen, a hülye Antallék idején még a közszolgálati is), plusz az akkor még igencsak olvasott Népszabó, HVG, Hócipő, ÉS, de talán még a horgászújság is. A jobboldalnak meg volt két nyomorult, alig olvasott újságja a megszűnés határán, mert akkor még tényleg nem nagyon volt ott pénz. Ja, és akkor csak néhányunknak volt betárcsázós internetje, 14.4-es modemmel, így olyan hogy internet az átlagpolgárnak nemigen volt alternatíva, ma meg azért a legutolsó kis faluban is van net és előfizetők is. És valahogy akkor senki sem sírt, hogy jaj, nincs sajtószabadság, különösen baloldalon. Ehelyett a tenyerüket dörzsölgették, hogy a privatizéléseknek nincs sajtója.

Anno a szociknak is fel volt ajánlva a Népszabó. És ne mondja senki, hogy szegény baloldalnak a privatizélés után, plusz a két legutóbbi szoci ciklus nincs annyi pénze, hogy akár a BBC-t is felvásárolhatná... Nem, nekik igazából mondanivalójuk nincs. Viszont sokkal jobban hangzik, ha azt mondjuk hogy azért nincs mert nincs médiánk ahol elmondhatjuk.

midnightcoder2 2017.12.31. 09:56:32

@LepesMez: "es ezzel ossze is foglaltad, miert latjak sokan kilatastalannak a helyzetet, es huznak el onnan."

Szerintem nem sok olyan hely van, ahol nem lesznek nagyon nagy bajok egy-két évtizeden belül. Talán Kanada, esetleg Ausztrália. Vagy az USA redneckek lakta része. A vadonban sokáig el lehet lenni, ha van elég lőszer.

Alick 2017.12.31. 11:13:01

@kék madár: "propaganda ennyire egyoldali"

Erre anno Trump támogatói is panaszkodtak a választások előtt, de azért csak összehozták... viszont nálunk még a potenciális leváltók is az egymás közötti cicaharccal vannak elfoglalva.

Alick 2017.12.31. 11:13:03

@midnightcoder2: De lehet, hogy sehol se lesznek nagy bajok, mert a kínai helytartók mindenütt megszervezik az alapokat. :)

Arthamyr 2017.12.31. 11:55:23

@midnightcoder2: Azt hittem a bolhacirkuszt arra értetted, hogy több kis párt együtt próbál kormányozni. Az elmútnyócév alatt is viszonylagos egység volt. Másrészt hogyan jön ide fletó? Azért, mert szerinted az az etalon, amihez viszonyítani kell? Hát nem. Vagy azért, mert ő és sleppje lenne az alternatíva? Hát nem, a büdös életben nem fognak többé kormányközelbe kerülni, miattuk lett a velük összemérhető kártékonyságú (egyesek szerint kártékonyabb - erről felesleges vitatkozni) Fideszes kétharmad. Erdogan vagy Kim Dzsongun rezsimjéhez képest is szuper Orbán rezsimje, de ne ez legyen már a viszonyítási alap...

Arthamyr 2017.12.31. 12:00:28

@midnightcoder2: Egyelőre senki nem akadályozza, mert sokba kerül (mennyiből van kitömve a köztévé, a vajna tv-k, lapok stb., mind az adófizetők pénzéből, közpénzből). Ha valaki ezt átlépi ezt az akadályt, vagy valahogy megkerüli, akkor jön egy-két ügyesen testreszabott törvény, esetleg valamilyen hatóság beavatkozik.

midnightcoder2 2017.12.31. 12:14:19

@Alick: Én egyrészt az USA vs Kína konfliktustól tartok, ebből akár egy világháború is összejöhet, aztán itt a főleg high-techből és szolgáltatásokból élő Európában is lesznek gondok abból, hogy Ázsia is fog tudni high-tech-et gyártani (már most is tud), másrészt ha a gazdaság súlypontja oda kerül, akkor aligha lesz érdemes Európából szolgáltatni a világ másik felére, annál is inkább, mert ott is egyre több a képzett ember. Aztán azt se felejtsük el, hogy a demográfusok szerint Afrika létszáma úgy 2050-re duplázódni fog, és az az 1.3 milliárd kis afrikai nem biztos, hogy mind odahaza marad. Ehhez tedd még hozzá az iszlám szélsőség terjedését, a mesterséges intelligencia terjedése folytán megszűnő melóhelyeket, az Észak-Koreai Kedves Vezetőt, és hogy az USA-t sem egy Einstein irányítja. Ja, a globális felmelegedést, és a műanyag szemét terjedését és egyéb környezeti katasztrófákat nem is említettem.

Arthamyr 2017.12.31. 12:17:47

@Vánnyadt Ványadtovics: Tehát 10-ből 8 ember nem fogja fel, hogy nagyon sok pénz (simán a GDP pár százaléka, tehát az államháztartási hiánnyal vagy az EUs támogatásokkal összemérhető összeg) veszik el Orbán alatt olyan dolgokra, amit gabors is felsorolt?
10-ből 8 embert nem fogja fel, hogy az életszínvonal fenntartható javulásának és Orbán Fideszének nem sok köze van egymáshoz?
10-ből 8 ember nem fogja fel, hogy az oktatás a jövő záloga, a legfontosabb dolog, és ebben a Fidesz semmit nem tett az asztalra (sőt, erősen vitatható a legyen kevesebb diplomás koncepció is)?

Azért remélem, nem hülye _ennyire sok_ ember. Mondjuk a tapasztalat azt mutatja, hogy szerencsére 10-ből 8 nem szavaz a Fideszre, soha nem is szavazott, soha nem is fog, és azért feltételezem, hogy nem minden Fidesz szavazó hülye (főleg nem 2010-ben, akkor azért még nem sokan láthatták előre/hitték el, mi fog jönni, meg jogosan volt tele a hócipőjük fletóék dilettáns kormányzása után).

DieNanny CH 2017.12.31. 12:20:56

@Vánnyadt Ványadtovics:

"Olyan posztokat is közölni kellene itt, amik objektívek Magyarországgal kapcsolatban."

Remélem, azzal azért tisztában vagy, hogy ez a blog külföldön élők külföldi tapasztalatairól szól.
Ha Mo-ról akarsz posztokat, menj át egy másik blogra.

Arthamyr 2017.12.31. 13:07:49

@DieNanny CH: +1

Másrészt a műfaj eredendően szubjektív. :) Itt posztok vannak, sokan rögtön az elején leírják, hogy ez az ő véleményük.
"Hangsúlyoznám, hogy a következőkben leírtak az én személyes érzéseim, tapasztalataim, gondolataim egy része, amelyeket Morgantown és a Nyugat-Virginiában tett számtalan kirándulások hívtak elő bennem. "
Aki objektív elemzést vár, ne itt keresse, itt átlagemberek írják le a személyes tapasztalataikat, érzéseiket. Aki objektív elemzést szeretne olvasni Magyarországról, az meg hiába vár, ezt neki kell összerakni a különböző, más-más részrehajló forrásokból. :)

gabors 2017.12.31. 13:20:28

@kék madár: "havi 20 orat, akkor szinte nincs also hatar " oszinten ezt nem tudtam hogy tanarokat s fizetnek oraberben .... (persze hogy mondod valoban oraado tanar...) vagyis ez nem egy foallasu pozicio es igy is hirdetik meg gondolom. Ez nem derult ki a posztbol ...

gabors 2017.12.31. 13:32:02

@Burgermeister: "500 usd az eü. biztosítás per hó...aaahhhhh...azbetyársok
ezért mit nyújtanak? "

nehogy azt hidd nekunk kettonknek havi 1900 aminek kb 1/3-at fizetem ($600) en 2/3-at a munkaadom ... ez viszonlyag jonak mondhato alacsony onresz $400 dollar mindkettonknek kulon kulon utanna $20 dollar vizit dij normal orvosnal $30 specialistanal ... korhazi apolas, baleseti/surgossegi ellatas es venykoteles orvossag x% max $20 a 30 napi gyogyszerenkent es szemeszeti (ez altalaban plusz) amugy a szemeszet benne szokott lenni ha a szemeddel van gond (halyog vagy hasonlok) ami viszont nem az szemuveg es tarsai csak sokan keverik ...

Ezen kivul van fogaszat ami teljesen mas de van az is kulon de ott evi maximum van ami eleg alacsony

gabors 2017.12.31. 14:03:48

@Arthamyr: "Ha valaki ezt átlépi ezt az akadályt, vagy valahogy megkerüli, akkor jön egy-két ügyesen testreszabott törvény, esetleg valamilyen hatóság beavatkozik. " gyorsan felejtesz? ezt mar megleptek egyszer a hirdetesekre eleg testre szabott adokkal sikerult is hamar tonkretenni szinte az ossze nem fideszes mediat foleg a "kulfoldieket" amit szepen eladogattak mindenfele gazszereloknek ...

mint latjuk sokan sot egyre tobben tamogatjak ezt, de nem baj tobbek kozott ezert volt es lesz a magyar szolganep sajat hazajaban szolgalja ki az oligarchakat ....

P.Elliot 2017.12.31. 14:17:20

@gabors: Ehhez kiegeszitenem hogy mi van a nyugdijas biztositassal, van ugyebar a Medicare, az allami, ez fizeti mindennek a 80%-at, en valtok kiegeszitot ami nagjabol 300 dollar nekem is, a ferjemnek is kulon havonta, viszont vizitdij nincs, kulon beutalo sem a specialistahoz a haziorvostol sem csak egyszer/ van aminel akkor sem kell/ amikor valami bajjal bejelentkezek, aztan ok szamon tartanak, visszarendelnek ha kell, ezert azert es vizitdijat sem fizettem sehol soha, egyszer volt korhazi beavatkozas a ferjemnel, valami 150 dollart fizettunk csak mar nem emlekszem miert, talan valami reszt az altatoorvosnal, nem tudom.
Soha olyan jo biztositasom nem volt mint amiota nyugdijban vagyok ezzel a kiegeszito biztositassal kombinalva, a szemesz is jar, most megyek majd a napokban az eves ellenorzesre, szemuveg, ilyesmit nem fizet de minek is.
Fogasz nincs benne de van egy ektelenul jo es jo aru fogaszom aki azelott katonaorvos volt, leszerelt, nyitott egy kis egyszemelyes irodat hogy elfoglalja magat, amig masok a gyokerkezelesert felszamitottak vagy 1500 dollart azt ez 600-et csinalja, nagyon jol, jo fogvedelmi tanacsokkal is mindig ellat, szamonkeri hogy csinaltam-e, nem vadassza a betegeket akik mondanom sem kell sort allnak elotte csak nehogy mar nyugdijba menjen.
Ezek az egyszemelyes orvosok megfigyeltem hogy olcsobbak mert nem hajtanak ugy a penzre, az allatorvosom is ilyen olcso ember, igaz hogy neki aztan tenyleg hobbi es nehany orat rendel csak naponta mert o tanit az egyetemen, nemreg voltam a macskammal, beadta az evi oltasokat, jol atvizsgalta, es 45 dollart kert,. Baratnom masnal 145 -ot fizetett ugyanezert, itt is sorallas, vegtelenul baratsagos pasas, 60-on felul van nevetve meselte hogy a csaladja nem engedi nyugdijba menni egyelore. Istennek legyen hala meg a penzehes csaladjanak.
Uj beteget nem vallal mar de uj allatot igen ha a gazdaik a regieknek ujat szereztek be.
Nem tudom nalatok arra hogy van, tudom hogy van kutyad, egy masik ismerosom az orokolt/ hazat is hozott a kutya magaval oroksegkent/ kutyaval elment egy allatorvoshoz bejelentkezni, kivizsgalasra, 250 dollart fizetett egy 10 perces vizsgalatert, majdnem ugy kellett felmosni a foldrol, eddig nem volt allata, nem tudta mivel jar bar az orokolt hazbol kitelt persze.
Hogy toltod a szilvesztert? Mi egy baratnomhoz megyunk vacsorara de 11 utan hazajovunk mert az ujevet a csaladdal akarjuk kezdeni akik szinten baratokkal itthon toltik.

gabors 2017.12.31. 14:19:36

@Arthamyr: " EUs támogatásokkal összemérhető összeg)" pontositsuk 2011 ota a GDP kozel 3% volt minden evben az EU-bol erkezett kulonfele tamogatasok osszege. Ennek egy resze akar 10-20%-at siman elloptak a tobbibol pedig elegge megkerdojelezheto dolgokat epitettek terkoveztek, kerekparutak a semmibe (van ahol jo) es hasonlok. Es ezt eppen a MNB ismerte el nemregiben nem tudom mennyire frekventaltan ment az MTV-n a hir azt hiszem az MTI nem is kozolte.

Ugyan miert kell 10-20-30 milliardokat kozpenzbol focira kolteni (ilyen EU-ban sehol mashol nincs foleg nem ilyen leptekben) stadiont a szeretett vezer szulofalujaba melle kisvasut... most mar azon sem lehet vita hogy ez kozpenz mert meg a fideszre hajazo kuria sem merte azt titkositani .. .ja kovetkezmeny nelkuli a dolog senkit nem vontak feleloseggre.

Allami nagyvallalalatok miert adnak elkepeszto osszegeket "latvanysportokra" ? Mert ha a tomegsportot tamogatnak meg akar ertheto is lenne de nem ez tortenik. Csak kerdezem az ilyen vanyadtaktol hogy hany gyakorlo palya lesz eleg felcsuton ? Hany faluba kell meg 10,000 fos stadion ? Hany loter az idealis 1000 fore szamitva ?

Mivel hataratkelo meg megjegyeznem hogy a kulfoldrol hazautalt osszeg sem piskota es novekszik mar eleri a GDP 1/%-at .. persze van biztos kifele utalas is hiszen a Lazar fiu is a svajci szamlajaval lesz jo party majd (mondta a kerkedo apja)

Ha a fenti kettot levonnank a novekedesi szamokbol, akkor nem is allna olyan faszan ez a fidesz siker ... es az EU tamogatasok csokkeni fognak hamarosan es par ev mulva ki is fog futni akkor kb mi lesz ???

P.Elliot 2017.12.31. 14:21:28

@gabors: A Time Squere-en befagy mindenki segge az iden, nem hiszem hogy olyan sok ember lesz mint szokott.
Jo lesz kajanul nezni a meleg szobabol, maskor irigykedni szoktam inkabb.

gabors 2017.12.31. 14:50:15

@P.Elliot: "Nem tudom nalatok arra hogy van, tudom hogy van kutyad, " Ahova mi jarunk (felesegem mar regota meg mielott osszehazsodtunk voln is hozza jart) .... a vizitdij $70 dollar plusz ami a sima oltasokkal 3 evente a kotelezo ez az, amikor adoptaltuk a kutyat $150 volt kb 3 eve. Legutobb valami bor allergiaja volt amire volt valami injekcio meg orvosag 3 heten at es adott valami venyre adhato flee ellenes valamit ... a vegso szamla $250 az orvossag dragabb a kutyanak mint nekem... szerencsere evvel a kutyaval meg nem volt mas gond csak etetni kell. De egy "kis korcs" 10 kg-s ... elotte egy jol megtermett rotwilerunk volt 50 kg feletti vegso sulyal mikor 11 evesen el kellet altatni ... valami rakos daganata volt bal hatso combjan es vegen mar nem tudott szinte menni sem szegeny

gabors 2017.12.31. 14:54:25

@P.Elliot: "@gabors: A Time Squere-en befagy mindenki segge az iden, nem hiszem hogy olyan sok ember lesz mint szokott." hulyek mindig vannak es belegondolsz valaki mondjuk tavaly betervezte mondjuk spanyolbol jott hogy hires New Yorki ball drop-lot megnezze (azt ne kerdezd miert) annak a hideg nem fog szamitani ... en ketszer volta a 90-es evekben (akkor mentem amikor viszonylag enyhe ido volt kesztyu sem kellett) akkor meg pezsgozni is lehetett (sorozni is ) a rendorok felre neztek arra fel orara ... es nem kellett 10-12 oraval hamarabb odamenni meg motozason keresztul ketszer meg hasonlok...

Nekem nem tudnanak annyit fizetni hogy ott nyomoragjak ilyen hidegben 6-8-12 orat a ter kozepen ... (nem tudom pelenkaba mennek mert WC-k nincsenek)

Arthamyr 2017.12.31. 15:48:08

@gabors: "pontositsuk 2011 ota a GDP kozel 3% volt minden evben az EU-bol erkezett kulonfele tamogatasok osszege" - A gond az, hogy az állam nem csak ebből költ, így értelemszerűen csak ebből lopnak.

Arthamyr 2017.12.31. 15:50:23

@Arthamyr: *nem csak ebből lopnak.

Arthamyr 2017.12.31. 15:58:48

@gabors: Amúgy egymásnak felesleges magyarázni, szerintem egyikünk sem nagy Fidesz-rajongó... :)

Más kérdés, hogy én is bajban leszek 2018-ban. Gondoltam hazaugrok egyet szavazni a Fidesz ellen. De fogalmam sincs, kire szavazzak, minden mérhető erejű ellenzéki formáció antipatikus valamiért.
Mondjuk végülis majdnem mindegy, ki lesz ellenzékben, szóval akár kockadobással is dönthetek, vagy kinézem ki a legerősebb nem fideszes jelölt a szavazókörzetben, azt szavazok rá. :)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.31. 16:30:59

@gabors: @Bellagio: Ahogy zoldzeller le is irta, egy egyetemen belul sokfele pozicio van. Bellagio: te nem csillagasz vagy szerintem es tok jo, hogy ennyit keresel.

Akkor tegyuk tisztaba (asztrofizikusi berkekrol lesz szo): az sem mindegy, hogy Institut vagy University (altalaban az intezet tobbet fizet egy kcisit, de ez sincs kobe vesve).

A post-doc poziciok lehetnek "sima" post-doc allasok (altalaban 1+1, 2+1 vagy ritkan 4 es 5 eves szerzodessel). Lehet postdoctoral fellow, hasonlo szerzodesekkel. Itt mar elofordulhat, hogy kell tanitani, de ez sincs igy mindenhol.
Lehetsz meg scientific/technical staff is egy egyetemen vagy intezetben, laborban.
Lehetsz faculty/staff is, ami csak visiting/non-tenure track, ahol mar valoszinlueg kell tanitani is es altalaban meghatarozott idore szol.
Lehetsz faculty/staff, amely mar tenure vagy tenure-track (ezek altalaban mar professzori szintek: assistant, associate vagy full professor).
Lehet egyebkent doktori nelkul is kapni visiting, non-tenure vagy akar tenure/tenure track allasokat (pl. data scientist vagy analyst vagy siman supporter scientist-kent).

A fizetes erosen fugg az adott egyetemtol, intezettol (mennyire hires, hol van stb...).
Pelda: 10 eve (!) a baltimore-i Space Telescope Science Institute-nal (STScI) egy mezei data scientist (tehat bachelor vagy master es nem PhD) evi $40k keresett...10 eve
Nekem az evim most, 10 evvel kesobb, $50k, ami havi $4166 BRUTTO. 2 hetente van fizu, ami NETTO $1297, tehat egy honapban $2594 NETTO.
Ez egy nem tul hires egyetem, egy szegeny allamban. DE! Biztos vagyok benne, hogy az STScI-ben, az MIT-nal vagy a Caltech-nel, esetleg mas nevesebb egyetemeken/intezetekben ennel sokka tobbet fizetnek, igaz oda be is kell kerulni valahogy ;-)

Mondok meg valamit.
Nemetorszagban (mondjuk Kolnben, ahol a kolni egyetem a 10 legjobb nemet egyetemben benne van) egy doktorival rendelkezo csillagasz (aki amugy tanit is) BRUTTO 3500 eurot kap havonta, ami olyan NETTO 2200-2500 euro, attol fuggoen, hogy milyen adozasi savban van (van-e csalad, hany gyerek stb...)
Franciaorszagban sincs ez maskeppen...

De ha nagyon kell, akkor csatolom majd az egyik fizetespapirom.

Keves a fizu? Nem acelos, de az asztrofizika nem egy sima szakma vagy diploma. Ezt vagy szereted vagy nem.

Az iparban sokkal tobb a penz? Abszolut. Emiatt sok is az elvandorlas a szakmabol, hiszen vegul is fizikusi kepzettsegel rendelkezunk, tudunk programozni (altalaban tobb prog-nyelven), statisztikai ismeretek stb...sok asztrofizikust szippant fel az ipar.

De ez van. Ha nincs eppen szabad allas vagy kevesli az ember a fizut, akkor szakmat valt. Addig meg marad a csillagaszat szeretete es amugy meg - szerintem - el lehet lenni ennyi penzbol is.

midnightcoder2 2017.12.31. 16:43:25

@gabors: "Ennek egy resze akar 10-20%-at siman elloptak a tobbibol pedig elegge megkerdojelezheto dolgokat epitettek terkoveztek, kerekparutak a semmibe (van ahol jo) es hasonlok."

Sajnos, ez pontosan így van. De az igazság az, hogy EU-s pénzből eddig sem túl sok hasznos dolog épült, a szocik alatt sem. Talán csak a 4-es metró - ugyanakkor közlekedést fejlesztettek ebből Orbánék is, lásd 1-es villamos hosszabbítása és a muzeális Tátra villamosok egy részének modernebbre cserélése.

"Ugyan miert kell 10-20-30 milliardokat kozpenzbol focira kolteni (ilyen EU-ban sehol mashol nincs foleg nem ilyen leptekben) stadiont a szeretett vezer szulofalujaba melle kisvasut... most mar azon sem lehet vita hogy ez kozpenz mert meg a fideszre hajazo kuria sem merte azt titkositani"

Na, pont az ilyenek miatt van tele a töke az embernek Viktorékkal jobb oldalról is. De ha megnézed az ellenzékét, ezeknek a kezébe egy trágyásszekér vezetését nem lehetne adni, nem egy országét.
Nem mondom, amúgy a Trump sem egy piskóta, nem mintha a Klingonnével annyira jobban jártak volna, szóval ezekhez képest az Orbán vagy a Gyurcsány még nem is annyira rossz.

gabors 2017.12.31. 17:10:23

@BOLYonGOeLET: koszi a magyarazatot ... joval erthetobb igy ... es en NYC-i szemuvegen keresztul neztem mindezt.

Azert meg megkerdezem hogy a NETTO-nal mar levontak a biztositast vagy ebbol meg az is lejon (tudom reszletkerdes de kozel %20-os +/- jelent) ...

Gondolom ha itt/ott akarnal hosszabb tavon elni vagy csaladot alapitani akkor (haz/lakas gyerekneveles) $50k azert az elegge also szint lenne. ... De ha van partner/feleseg aki szinten dolgozik akkor mar jobban meg lehet elni.

Mikor a felesegem is keresett SOKKAL jobban eltunk .... azt el kell ismernem.

Arthamyr 2017.12.31. 17:19:41

@BOLYonGOeLET: Minden tiszteletem a tiéd ezért a hozzáállásért. :)

kék madár 2017.12.31. 17:26:35

@Vánnyadt Ványadtovics: en ervekkel vitatkozom, szemben veled, aki a hulyesegeidet erzelmi alapon es fogalmad sincs allitasokkal tetezed, de nem is gondoltam, hogy ebbol erzelmi vita lesz

kék madár 2017.12.31. 17:30:25

@midnightcoder2: "nem mintha a Klingonnével annyira jobban jártak volna"
de, sokkal jobban jartunk volna, minden szempontbol, ha szamba vesszuk Trump osszes donteset, aminek pont az ellenkezojet dontotte volna Hillary.

gabors 2017.12.31. 17:30:27

@midnightcoder2: " EU-s pénzből eddig sem túl sok hasznos dolog épült, a szocik alatt sem. " mert a szocik alatt egeszen 2006-ig egy nagysagrenddel kevesebb volt a tamogatas 100 milliok nem 1-2 millard evente es a Fidesz alatt tobb mint duplajara emelkedett...az elso ev mikor milliard felett volt az 2008 1.1 milliard 2009 2.17 milliard ami 2014-re 5.6milliardra emelkedett ... azota sem kevesebb

Tehat mszp alatt lenyegesen kevesebb tamogatas erkezett mint a fidesz alatt ... 3 milliarddal tobb 2009 es 2014 kozott

ezek euroban persze ..

Na a gond hogy nem igen latszik !!! Es nem csak szerintem hanem MNB szerint is

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.31. 17:38:35

@gabors: Szia. Igen, ebbol mar lejon a biztositas, a federal es state tax illetve a city tax is. Meg egy-ket aproag is lejon...

Igen felesegem is dolgozik, szoval igy azert jo. Ha egyedul kene ebbol megelnem, akkor mar nehezkesebb lenne :-)

Mondjuk gondolom ugyan sokkal tobbet keresnek NYC-ben, de abszolut ertekben annyira nem tul rozsas a helyzet, mert sokkal dragabb a megelhetes....legalabbis gondolom, de Te ezt jobban tudod szerintem.

Amugy lehet erdemes lenne irnom egy posztot, hogy mikent is zajlanak itt a dolgok (marmint csillagaszaton belul)...mennyi az annyi, a 2-3 evente valo koltozes stb....mokas lenne....

Abszolut maganvelemeny: ugy gondolom, hogy sok embernek nem lehet panasza a penzre, amit kap, plane, ha esetleg papirok nelkul van (ismerek nem egy embert, aki takaritasbol a tobbszoroset keresi, mint en).
De hat ez van, szep szakma a csillagaszat, azonban a zsebed nem tomod tele :-) Lehet lottoznom kene? :-)

gabors 2017.12.31. 17:39:50

@Arthamyr: bocs tudom csak belejottem a gepelesbe. Ugy ertettem hogy ezt meg hozzatennem a te kommentedhez amivel egyetertek (sokszor) . Igazad van jobb lett volna az eredetinek cimezni ....

Arthamyr 2017.12.31. 17:44:33

@gabors: Ja, nem azért írom, mert gond. Csak sokszor akik a kb. helyesen látják a dolgokat is átesnek a ló túloldalára, ilyenkor igyekszem korrigálni azt, amire a (Fidesz-)trollok lecsaphatnak. Többnyire kevés sikerrel. Ugyanígy én is írok téves dolgokat, nem baj, ha valaki korrigálja/finomítja/pontosítja.

kék madár 2017.12.31. 17:44:50

@BOLYonGOeLET: ha azt nezed, hogy a Caltech-en max ket es felszer annyit keresnel, de a lakber 5-szor annyi lenne, akkor szerintem teljesen korrekt.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.31. 17:45:42

@kék madár: Szia...igen..az is teny, hogy a napfenyes Kaliforniaban sem olcso az elet...

Arthamyr 2017.12.31. 17:48:37

@kék madár: Melyek a döntések? Most hirtelen csak a Jeruzsálem és a klímavédelem ugrik be, ahol ordas faszságokba állt bele keményen. Meg persze a szokásos vállalhatatlan viselkedés/idiótaság, tetszőleges témában, de abban nincs semmi meglepő.

gabors 2017.12.31. 17:48:41

@kék madár: "de, sokkal jobban jartunk volna, minden szempontbol, ha szamba vesszuk Trump osszes donteset, aminek pont az ellenkezojet dontotte volna Hillary. "

ertem mit mondasz... azert hozzatennem hogy mindez csak akkor lett volna barmivel is jobb ha a szenatust legalabb megszerzik (ha meg kepviselo hazat is akkor plane) mert ennek hianyaba ment volna tovabb a csiki-csuki mint Obama utoslo ket eve ...

De az tutti nem lett volna enyyi rasszista inkopetens federal biro egy eletre kinevezve (eddig ez a legrosszabb amit Trump csinalt ez 20-30 evet jelent) Gorsich eseten akar tobbet lasd Judge Thomas meg mindig ott van. 25+ eve

kék madár 2017.12.31. 17:54:27

@Arthamyr: minden ami atment.
az osszes deregulacio, amit Obama nem viccbol talalt ki.
az osszes kornyezetvedelmet visszafordito dontese
National Monuments
tax bill a legnagyobb persze
muslim ban
az osszes trollkodasa, NFL kneeling, Charlottsville, Sheriff Arpaio
es amit folyamatosan probal atnymoni es valoszinuleg at is fog
De ezek mind eltorpulnek a sajto es szolasszabadsag ellehetetlenitese mellett

gabors 2017.12.31. 18:02:06

@Arthamyr: Ez a ketto nem sokat zavar hosszu tavon az amerikiak eleteben mindketto inkabb nemzetkozi/diplomaciai ugyek tipikus trumpian transactional gondolkodas.

Nem tudom szeringem kek-madar inkabb belpolitikara gondolhatott mar leirtam mi tortenik a szovetsegi birosagokkal... emelett lehetne emliteni az vallalati es a legfelsobb osztaly adocsokkenteseket amik nem is onmagukban jelentosen rosszak hanem ahogy majd megfizetettik a szegenyekkel. A kovetkezo "reform" a medicare, medicade, social security lesz reform-jelentos csokkentes ami tovabb fogja novelni a tarsadalmi kulonbsegeket es szerintem legalabbis tovabb fogja szitani a tarsadalmi ellenteteket is ami megagyaz(hat) egy meg populistabb politikanak Trump utan. Remelem rosszul latom, de a szegeny fehereket egyre tovabb fogjak hergelni a kissebbsegek ellen a bevandorlok ellen. A keleti/nyugati parti liberalis (dog whistel for jews) allamokat az "igazi" amerikai midwesti/deli feherekkel allamokkal szemben. Tovabb fejlesztik a "new speaket" olyan mint Kelly az alternative valosag (alternative facts) ... es legrosszabb esetben akar haboru is lehet valaki ellen. Nem rozsas a helyzet. Itt nem csak Trump idiotizmusarol van szo hanem a leggazdagabb osztaly teljes hatalom atvetelerol kozel mint Vanderbuilt-ek, Carnegie-k, Rockefellerek idejen amikor a legfelsobb tokes osztalnyank korlatlan hatalma volt.

FutureFry 2017.12.31. 18:11:05

@BOLYonGOeLET: Lehet jelentkezni a világ legnagyobb rádióteleszkópjának az igazgatói posztjára Kínában: Állítólag évi $1.2 millió-t fizet [1] ráadásul ingyen szállást is biztosít (bár nekem úgy tűnik a hírek kicsit összemossák a fizetést az igazgató által kezelt költségvetés/kutatás-kerettel). Na meg persze igen kevés ember van a világon aki megfelel a követelményeknek.

[1] arstechnica.com/science/2017/08/china-built-the-worlds-largest-telescope-but-has-no-one-to-run-it/

Arthamyr 2017.12.31. 18:27:16

@kék madár: @gabors: Hát, most biztos köpni fogtok rám, de én amerikaiként is alapvetően helyeselném a deregulációt (nem mindent persze, pl. környezetvédelem, és a egészségbiztosítókra/egészségügyre is ráférne egy golyószorító), és támogatnám, hogy a gazdagabb osztályok kezében legyen több hatalom pl. a white trash vagy egyéb aljanép (pl. képzetlen illegalok) rovására. Alapvetően örülnék, ha az USA nem mozdulna el szocialista irányba, és megmaradna a kapitalizmus fellegvárának, már amennyire az még. Nem mondom, hogy direkt támogatni kell a zsírosakat, mint pl. a tax bill teszi, de hagyni kell természetes útján haladni a dolgokat. Engem pl. jobban megnyugtat, ha Bill Gates vagy Jeff Bezos több beleszólással rendelkezik a dolgok menetébe, mint 100k érettségi nélküli, csak azért, mert ők sokan vannak...

Kívülállóként azt szeretném, hogy az USA egy erős gazdaság maradjon, ami kiáll a klasszikus meritokratikus értékek mellett (nemrég írta somlobodog talán: vállalkozás, innováció, szabad piac stb.), mintegy követendő példával elöljárva egyéb országok felé, nem pedig megpróbálni egy skandináv szocialista utópiává alakulni.
Számomra nincs mentség a klímaszkepticizmusra a világ egyik legnagyobb szennyezőjeként. Ahogy a külpolitikai szarkavarásra sem, bár az nem Trump specifikus, már régóta ez van, de azért a Jeruzsálem durva és nagyon káros barmolás (mondom ezt úgy, hogy fő ügyfelem izraeli, vannak izraeli barátaim is, tehát alapvetően az átlagnál jobb véleményem van Izraelről) - vagyis hát nem felesleges, mert azért az bizonyos érdekkörök elég jól meg tudják majd szedni magukat a fegyverbizniszen. :/

kék madár 2017.12.31. 18:36:34

@Arthamyr: "támogatnám, hogy a gazdagabb osztályok kezében legyen több hatalom"
kimazsolaztal par ertelmesnek tuno gazdagot es ettol valamennyire jol hangzik amit irsz. Azzal ugye tisztaban vagy, hogy ennek az osztalynak a nagy resze nem adakozo, nagyszivu zsenikbol all, hanem kicsinyes, szadista, vegtelenul kapzsi elmebegetegbol, lasd Trump, Banon, Mercer, aki pl hisz abban hogy a radioaktiv sugarzasnak jotekony hatasa van az emberre. Amirol te irsz azt diktaturanak hivjak, es nem szeretnek belole, kosz

zoldzeller 2017.12.31. 18:40:19

@kék madár: A szememben a DACA felmondasa a legnagyobb bun. A parizsi egyezmeny felmondasa persze, de az egy csomo allamog es varost osszehozott.
Az emberek hitegetese hogy a banyakat ujra kell nyitni es minden ujra szep lesz. Pedig nem lesz.

kék madár 2017.12.31. 18:49:36

@zoldzeller: nem szeretnem rangsorolni a buneit, de ha kellene, a sajto elleni tamadasai, uszitasai a legveszelyesebbek es a folyamatos es utolag megmagyarazott hazudozasai es kozvetve a Fox News es Breitbart megerositese. Ezzel gyakorlatilag egy putyini, orbani propagandagepezetet epit ki.
Es a public schoolok elleni tamadasarol meg nem is beszeltunk

Arthamyr 2017.12.31. 18:53:36

@kék madár: Te meg kimazsoláztál pár faszkalapot. :) 1:1 Valahol a nagyszívű zsenik és a szadista elmebetegek közt vannak a gazdagok, kérdés, hol a medián csúszkája. :)

Egyébként én sem vagyok diktatúra párti (egyáltalán nem), de ha pl. dereguláció helyett extra regulációt rak be, növeli a redisztribúciót, azzal nem tudok egyetérteni. Amikor utoljára voltam alkalmazott, amerikai cégnél dolgoztam, és az amerikai kollégák eléggé prüszköltek Obama gazdaságpolitikájától (persze a Trump/Clinton párharcnál már köpni-nyelni nem tudtak). A demokrácia csak széles, jól tájékozott, értelmes, nehezen megvezethető középosztállyal működik, az sem árt, ha az országban a morális állapotok megfelelőek. A demokrácia terméke pl. Orbán, Trump és Erdogan is. Trumppal csak annyi szerencse van a balszerencsében, hogy az USA egész jól működő fékekkel és ellensúlyokkal van ellátva. Még.

zoldzeller 2017.12.31. 18:54:51

@kék madár: A twitter megnyilvanulasait meg mindig nem tudom hova tegyem... szanalmas, nyomorusagos vagy felhaborito?:)

kék madár 2017.12.31. 19:10:25

@Arthamyr: teljesen mindegy kit mazsolazunk ki, amiben a 0.1% egyetert az boven eleg ijeszto ahhoz, hogy uvoltve menekuljek az otletedtol :)
A felreertesek elkerulese vegett, szerintem Obama egy impotens balfek volt, 8 nagyreszt elvesztegetett evvel. Annyira ovatos volt, hogy nem okozott tul nagy karokat, de azert onmagaban ez meg nem ereny.

midnightcoder2 2017.12.31. 19:13:52

@kék madár: '"nem mintha a Klingonnével annyira jobban jártak volna"

de, sokkal jobban jartunk volna, minden szempontbol, ha szamba vesszuk Trump osszes donteset, aminek pont az ellenkezojet dontotte volna Hillary."

És azóta lángba borított volna még néhány Közel-Keleti és Kelet-Európai országot.

midnightcoder2 2017.12.31. 19:14:12

@kék madár: "nem szeretnem rangsorolni a buneit, de ha kellene, a sajto elleni tamadasai, uszitasai a legveszelyesebbek"

Most nem azért mondom, de szerintem az amcsi sajtó vörösnáci oldala olyan támadást indított anno Trump ellen, amilyet még nemigen láttam. Mondjuk az is tény, hogy Trump nem egy észlény, de ha teszem az Obama vagy Klingonné kapja ennek csak a felét, akkor az összes vörösnáci az USA-tól Európáig azért sivalkodna hogy faji illetve nemi hovatartozás miatt üldözik őket, és hogy a rasszista, szexista nácik nem fogadják el a demokratikus választások eredményét, és meg akarják dönteni az amerikai demokráciát.

A másik amit ez a kampány megmutat, hogy milyen óriási túlhatalma van a vörösnáciknak az amcsiknál Hollywoodtól a médiáig.

Arthamyr 2017.12.31. 19:18:21

@kék madár: "Annyira ovatos volt, hogy nem okozott tul nagy karokat, de azert onmagaban ez meg nem ereny." - A legtöbb ország állampolgárainak értelmesebb és sikeresebb része kibékülne azzal, hogy a vezető túl óvatos. Trumpnak is nagy előnyére válna egy kis óvatosság, dehát nem is azzal nyert.

Arthamyr 2017.12.31. 19:24:03

@midnightcoder2: Trump kis túlzással úgy viselkedik, mint egy hülye ovis, alapvetően az őt ért támadások nagy része jogos (hiába van esetleg igaza, egy ország első embere vagy aki az akar lenni ne viselkedjen így). Nem telik el hét (nap?), amikor ne nyilvánítana ki valami baromságot. Ha a bárkinek, aki Trump ellenes (nem tudom, kit értesz vörösnáci alatt) túlhatalma lenne, Trump nem nyerhetett volna.

gabors 2017.12.31. 19:28:41

@zoldzeller: egyikbe se NEM NEKED ir hanem az egybiteseknek akiknek mar 144 karakter is sokszor nehezseget okozott most hogy ilyen hosszu 288 karakteres uzeneteket kuld kezdenek lemorzsolodni .. ha 3 szonal tobb van a mondatban mar elvesznek (nevelo nem szamit bele) ezert voltak olyan hatasosak

Lock her up.

Drain the swamp

Believe me

ezekkel nem tudott versenyezni az hogy When they play low we play high ..... :-) ezt mar kozepiskolaban sem tudtak a rednecekek ertelmezni ... mi ez foci kosar vagy baseball ???

kék madár 2017.12.31. 19:31:31

@midnightcoder2: "Most nem azért mondom, de szerintem az amcsi sajtó vörösnáci oldala olyan támadást indított anno Trump ellen"
mi valami parhuzamos vilagokban elhetunk, Trumpot az altalad vorosnacinak emlegetett media tette ismertte es segitette gyozelemhez. Cenzuralatlan, napi 24 oras forumot adtak az a o es a tamogatoi nyilatkozatainak, ejjel nappal dolt a hazugsag a liberalis csatornakbol, de ez neked ugyse fog atmenni. Aki levorosnacizza a liberalis mediat, annak eleg sulyos problemai vannak egyebkent is, nem kivanok veled vitatkozni, de azert ne terjessz mar ekkora alhireket.

kék madár 2017.12.31. 19:35:15

@midnightcoder2: "És azóta lángba borított volna még néhány Közel-Keleti és Kelet-Európai országot."
ez megint egy alaptalan vagdalkozas, en az ilyen elmebeteg kommentjeidet a moderator helyeben kivettem volna. Kb annyi erteke van egy ilyen kommentednek, mint pl, hogy Hillary a pedofil pornoihoz rabol el republikanus szavazok gyerekeit es ha tehetne begyujtene a vedtelen nyugdijasok onvedelmi fegyvereit.

gabors 2017.12.31. 19:37:44

@Arthamyr: Ezt igy te sem hiszem hogy elhiszed ez pont ahhoz vezet ami 1929-30 ban tortent es majdnem megint 2008-ban ...

vagy korabban a 1890-es evek amikbol lett kommunizmus keleten es orasi elnyomas nyugaton majd haboru ... (usa szerencses volt mindkettobol jobban jott ki mint a tobbi nagyhatalaom ugy altalaban)

A szerencse forgando bizony nem lehetetlen egy kinai hatalomatvetel (oroszok idiotak) vagy iszlam tomeges terjedese a totalis szegenysegbe kerulo eloszor Eu de kesobb USA feher emberei kozott (bar EU-ban mar csak par generacio van nekik).

Nekem egyik variaco sem jonne jol .. (bar nem elem meg es mivel gyerekem sincs nem is nagyon erdekel)

zoldzeller 2017.12.31. 19:38:47

@gabors: ezt ugy mondjak szepen hogy linguistically challanged:))

zoldzeller 2017.12.31. 19:40:22

@gabors: ezt ugy mondjak szepen hogy linguistically challanged:)

Arthamyr 2017.12.31. 19:43:50

@gabors: Nem vágom mit mondtam, ami valamihez vezetett 2008-ban... Ami 1929-30-ban is volt? Válság? Ha igen, a kettő között jelentős különbségek voltak, és semmi, amit mondtam, nem vezet válsághoz... Szóval nem vágom.

gabors 2017.12.31. 19:48:00

@zoldzeller: "@gabors: ezt ugy mondjak szepen hogy linguistically challanged:) "

ha meg csak linguistically lenne lofaszt egyszeruen heavly challanged nepreteg van es mivel minden ellenseget szepen felsorolt trump es minden bajukra gyogyirt igert (egyiket sem ertettek igazan de le a feketekkel (obama) le a bevandorlokkal, nyissuk ki a banyakat acel uzemeket, "manufacturinget stb, es MAGA sapkat is adtak) igy elmentek szavazni nagyban sajat maguk ellen ...

Arthamyr 2017.12.31. 19:55:33

@kék madár: Elnézést, hogy szóváteszem, de akkor mint épp hivalban lévő amerikai külügyminiszter, neki semmi köze nincs a véletlenül épp akkor megtörtént arab tavaszhoz és a következményeihez? Vagy az óvatos Obama eredménye? Esetleg az ártatlan ameriakaiaknak semmi köze hozzá, és csak a buta EU borította magára a szaros vödröt önként?

gabors 2017.12.31. 20:03:33

@Arthamyr: "Nem vágom mit mondtam, ami valamihez vezetett 2008-ban.." semmi mas mint a bank szektor deregulacio (vagy regulacio teljes hianya) ala Clinton hogy lehetett ismet szabadon (vagy legalabbis sokkal szabadabban) spekulalni a bankoknak CDO ha mond valamit (barki lehet hulye szabaly) ... ennek volt egy jo elojele az ENRON botrany de nem csinaltak semmit....

Mindket valsag a legfelso penzugyi osztaly megfekezhetetlen profit ehsege miatt keletkezett ..

Most eppen megint bontjak le a regulaciokat amit a 2008 utan mindket part egyetertesevel vezettek be mert hogy lassitja az innovaciot ... fasza megint egy csomo kozeposztalybeli fogja elvesziteni a hazat es nyugdijmegtakaritasat ... mint 10 eve a leggazdagabbak valahogy ebbol is mindig jobban jonnek ki mint "nep"

Arthamyr 2017.12.31. 20:20:35

@gabors: Pénzügyi szektorban dolgozom már jó ideje, így valami alapfogalmam van a dologról, pl. tudom mi a CDO, meg majdnem be is dőlt a cégem (akkoriban épp a Morgan Stanleynél dolgoztam - rezgett a léc).
A CDO elsődleges fogyasztói/biztosítói nem a legfelső pénzügyi osztály voltak, hanem profitéhes, de tájékozatlan emberek vagy olyanok, akik hamis biztonságérzettel mentek a csordaszellemmel (too big to fail, úgyis kimentenek és hasonló finomságok). Ahogy a rossz hiteleket sem ők helyezték ki/vették fel, amiknek egy részét pl. becsomagoltak CDO-ba... A legfelsőbb pénzügyi osztály amúgy semmivel sem profitéhesebb, mint a WV-ban lakó segélyen élő redneck, de egy fokkal talán értelmesebb.
Másrészt a "legfelsőbb pénzügyi osztály" érinthetetlen. Nekik nem tudsz "ártani" jogállami kereteken belül, úgy egész biztosan nem, hogy a felső 20-40% ne szívja meg még jobban (bár szerintem úgy sem nagyon). Az erőforrásaik diverzifikáltan szét vannak terítve a világban, a kedvezőtlen lokális változásokat simán kikerülik.

Tristee 2017.12.31. 21:53:00

@adg:
"Korrekt leirasnak tunik,"

Valóban az, és teljesen jogos a Country roads dalszövegének idézése. Ez az, ami egy mondatot talán megérdemelt volna a blogban. Ugyanis Nyugat-Virginiával John Denver, avagy Ray Charles előadásában rengeteg hazai zenekedvelő magyar "találkozott" már évtizedekkel ezelőtt. És persze formálta is mindenki tudatát a dal bevezető sora:

Almost heaven, West Virginia...

Ezért is érdemes összevetni a szerző tapasztalatait a "szinte mennyország"-ként rögzült képpel.

midnightcoder2 2017.12.31. 22:23:19

@kék madár: Ez nem liberális, hanem szoclib. A kettő nem ugyanaz, kb. annyi a hasonlóság mint Jézus és az inkvizítorok között. Az amerikai baloldal - ahogy minden baloldal - alapvetően mélyen antiliberális, és nekem pont ez a bajom vele. A baloldal lényege a szabadság sárba tiprása, és az hogy ez csak némi cenzúra vagy az észak-koreaihoz hasonló koncentrációs táborok építésében manifesztálódik csak annak a függvénye, hogy mennyi hatalomra sikerül szert tenniük.

Amiről pedig én beszélek, az az össztűz ami Trump-ra irányul. Aminek egy része valóban jogos (Pl. klima) más része viszont finoman szólva nem annyira az, lásd Pl. a Fehér Ház karácsonyi díszletével kapcsolatos hajcihő. Ha ezt nem Melania Trump, hanem Michelle Obama csinálja, akkor mindenki seggre esik hogy milyen szép, de ha nem akkor is max. mély kuss van.

"ez megint egy alaptalan vagdalkozas"
Ja. Pl. a szír helyzet kialakulásához nyilván semmi köze az amcsiknak, ahogy az IS létrejöttéhez sem. Még csak véletlenül sem ők szállták meg Irakot a nem létező vegyifegyverek miatt, és az IS ideológiáját sem a derék Szaud-Arábiai szövetségeseik szalafizmusa adja.

FutureFry 2018.01.01. 00:16:35

@Arthamyr:
“Valahol a nagyszívű zsenik és a szadista elmebetegek közt vannak a gazdagok, kérdés, hol a medián csúszkája. :)”

Egyes felmérések szerint a CEO az a foglalkozás ahol a pszichopaták előfordulása a legnagyobb [1]. Más tanulmányok szerint pedig a sikeres üzletemberek között a pszichopaták gyakorisága hasonló lehet a börtönpopulációéhoz [2].

[1] Kevin Dutton: “The Wisdom of Psychopaths” (p. 162)
[2] www.psychology.org.au/news/media_releases/13September2016/Brooks/

Arthamyr 2018.01.01. 00:28:55

@FutureFry: És ahogy olvastam, sok rendelkezik közülük nárcisztikus személyiségzavarral is.

"Mr Brooks says the term ‘successful psychopath’, which describes high-flyers with psychopathic traits such as insincerity, a lack of empathy or remorse, egocentric, charming and superficial, has emerged in the wake of the 2008 Global Financial Crisis, prompting a range of new studies." - Érdekes dolog, hogy ebből ha mind megvan, sem biztos, hogy mentális betegnek minősülsz (persze lehet, hogy a mentális betegek közül soknak van - minden alma gyümölcs, de nem minden gyümölcs alma esete), de ezt mondjuk egy pszichiáter tudná megmondani, lehet, hogy rosszul gondolom.

“We hope to implement our screening tool in businesses so that there’s an adequate assessment to hopefully identify this problem - to stop people sneaking through into positions in the business that can become very costly,” Mr Brooks says. - Ez is érdekes. Én már a HR-nek is nagy ellensége vagyok (vagy nekem nagy ellenségem a HR?), na ez meg még annál is elvontabb dolog. Kiváncsi vagyok, ezt hogy bizonyították, hogy adták el a részvényeseknek, hogy figyeljetek, van egy szűrési módszerünk, sokkal jobban jártok, ha ezt használjátok az új CEO-k előszűrésére.

Na megyek, kódolok kicsit beborozva, mert holnapra még valamit meg kell csinálnom, így lesz a legjobb. :)

Boldog új évet mindenkinek! :)

kék madár 2018.01.01. 01:38:14

@Arthamyr: ez az arab tavasz hogy jon ide? Egyebkent meg termeszetesen minden a Hillary hibaja, a megromlott tej a hutoben is. De szerinted ha Hillarynak ekkora befolyasa van mindenre, akkor hogy kapott ki ettol az ertelmi fogyatekostol?

kék madár 2018.01.01. 01:40:18

@midnightcoder2: ne haragudj egy szot sem ertek abbol amit irsz, a tenyek alapjan amiket en itt latok semmit nem ertek az allitasaidbol, pl. nincs Trumpra zudulo ossztuz

kék madár 2018.01.01. 01:41:56

@FutureFry: a Freakonomics I. is megirta, hogy a felsovezetok kozott tobb a csalo, hazudozo tolvaj, mint az atlagemberek kozott.

Arthamyr 2018.01.01. 08:19:38

@kék madár: "Egyebkent meg termeszetesen minden a Hillary hibaja, a megromlott tej a hutoben is." - Én ugyan ilyet nem írtam, de ha te tényleg komolyan így gondolod, nem tudom, mi bajod van. :)
Hogy hogy jön ide az arab tavasz? Hát csak arra próbáltam rávilágítani, hogy @midnightcoder2: állítása esetleg elmegy vagdalkozásnak, de azért nem teljesen légből kapott, és egyáltalán nem éreztem kimoderálandó elmebeteg kommentnek (és az admin sem egyelőre, de persze jelentheted - szerintem inkább a te elmebeteg kommentnek való minősítést tartalmazó kommented szorul moderálásra, csak gondolom te whitelistes vagy).

Egyes támogatóinak a vitákhoz való ilyen hozzáállása:
"Egyebkent meg termeszetesen minden a Hillary hibaja, a megromlott tej a hutoben is"
"Kb annyi erteke van egy ilyen kommentednek, mint pl, hogy Hillary a pedofil pornoihoz rabol el republikanus szavazok gyerekeit es ha tehetne begyujtene a vedtelen nyugdijasok onvedelmi fegyvereit. "
is többek között hozzájárult ahhoz, hogy kikapjon "egy ilyen fogyatékostól".

kék madár 2018.01.02. 02:47:06

@Arthamyr: te halal komolyan irod azt, hogy midnightcoder2 allitasa, hogy "És azóta lángba borított volna még néhány Közel-Keleti és Kelet-Európai országot."
az osszemerheto az arab tavasszal? Hogyan? Elkezdjuk tenyleg logikailag kielemezni, hogy mekkora baromsag ez az allitas?
Az arab tavasz es Hillary kapcsolatat kivetiteni ERRE, oszinten kb annyira hasznos, mintha azt mondanank, hogy Hillarynek unokaja van, tehat ovodat akar nyitni ahol majd pedofil pornot forgat.
Arra pedig, hogy mi bajom van - szinte semmi - veled - csak egyszeruen nem ertunk egyet szinte semmiben es szeretnem ezt ugy megoldani, hogy nem fogok reagalni a hozzaszolasaidra. Ugy erzem te kotozkodsz velem, de lehet, hogy tevedek. Minden esetre BUEK neked is

Arthamyr 2018.01.02. 10:26:06

@kék madár: Nem kötözködök, csak amint már korábban leírtam, igyekszem csökkenteni a támadási felületeket.
Pl. Trump egy kártékony faszkalap, ezen nem lehet vitatkozni, ez egy nagyon helyes meglátás. De ettől még nem kell átesni a ló másik oldalára. Sajnálom, hogy te nem látod a különbséget az "arab tavasz" és "a lángba borult Közel-Kelet" valamint a "pedofil ovi" és "unokája van" állításpárok kapcsolatai között. A lángba borított Közel-Kelet amúgy kb. természetes amerikai tevékénység mostanában, Bush alatt is megvolt, Obama alatt is megvolt, és Trump is nekiállt becsülettel. Másrészt nem is kell annyira sokat tenni ehhez, ott mindig robbanásig feszült helyzet van. Nem tudom, mit kell ezen így kiakadni, nem életszerű, hogy H.Clinton alatt más lett volna, simán le lehetett volna annyival szerelni a dolgot, hogy "mert Trump mit csinál?", esetleg kicsit jobban kifejtve a gyengébbek kedvéért.
Majd igyekszem kevesebbet reagálni a hozzászólásaidra...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása