oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. december 29. 06:30,  A farm, ahol élünk 339 komment

2017. december 29. 06:30 Határátkelő

A farm, ahol élünk

Az amerikai álom messze nem csak csillogás, és Hollywood (bár mostanában ugye már az is inkább rémálom), olyannyira nem, hogy az Egyesült Államok egyes részein azért elég kemény az élet. Például Nyugat-Virginiában, ahonnan Zoli küldött egy „tetszik-nem tetszik” listát a „Tíz dolog…”-sorozat kapcsán. Következzen tehát az amerikai álom kicsit másképp. (A képeket köszönöm Zolinak.)

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Írd meg te is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_133.jpgA kép csak illusztráció (mely fedi a valóságot)

„Nem olyan régen a Határátkelő megkért, hogy írjak 10 dolgot, amiért érdemes / jó itt lakni vagy élni. Akkor én csípőből azt válaszoltam neki, hogy ilyet nem tudok írni, maximum olyat, hogy miért nem jó itt élni. Azonban - mint általában mindenhol - nem ennyire fekete vagy fehér a teljes kép. 

Ebben a posztban igyekeztem összeszedni mind a negatív, mind pedig a pozitív oldalát annak, amit eddig láttam, tapasztaltam. Hangsúlyoznám, hogy a következőkben leírtak az én személyes érzéseim, tapasztalataim, gondolataim egy része, amelyeket Morgantown és a Nyugat-Virginiában tett számtalan kirándulások hívtak elő bennem. 

Mindezeket mások másképpen láthatják vagy gondolhatják, ami egyébként ugyanannyira lehet jogos vagy kevésbé jogos, mint az általam lejegyzettek. 

Nyugat-Virginia 

Néhány szó magáról az államról, mely a 10. legkisebb területű az USÁ-ban és Kentucky, Ohio, Virginia, Pennsylvania, valamint Maryland öleli körbe. Az egész államban, melynek területe kb. kétharmada Magyarországénak, nagyjából annyian vagy kicsit még kevesebben is laknak, mint Budapesten. 

Elméletileg már Kr.e. 100 környékén is laktak itt őslakos indiánok, akik az államban található végtelen erdőségekben éltek. Itt igen jellemzőek a lankás dombok és hegyek, melyek az Appalache-hegység hírnökei az államban, s melynek köszönhetően Nyugat-Virginia gyakorlatilag egy hatalmas erdős park. 

Nekünk és mindenkinek, akik imádják a természetet ez egy igazi paradicsom. Rengeteg a kirándulási és túrázási lehetőség, gyönyörű, érintetlen erdőségek terítik be a tájat, melyeket néha megszakítanak a dombok és hegyek között megbújó apró városok és falvak.

weltcome-to-west-virginia-sign.jpg

Igaz ugyan, hogy ez az állam az egyik legnagyobb szénkitermelő vidék, de egyre több helyen próbálnak üzembe helyezni szélturbinákat is. 

Ami tetszik: a hatalmas erdőségek, dombok, hegyek; a maguk módján kedves emberek, valamint a zöld energia térnyerése. 

Nem tetszik: továbbra is rengeteg szenet pöfékelnek el és használnak erőművek üzemben tartására; nem igazán értékelik, hogy milyen szép helyen laknak; a szelektív hulladékgyűjtés totális hiánya; a mértéktelen pazarlás, stb.

A következő alpontokban - amelyekben megpróbálok kicsit jobban kifejteni egyes szegmenseket - fogok még írni pár dolgot, melyek az államra jellemzőek és lesznek nem túl szívderítő dolgok is. 

(Tömeg)közlekedés

Aki járt már az Egyesült Államokban, az tudja, hogy a tömegközlekedés, amely kicsit Mátyás királyi (van is meg nincs is), mint olyan, eléggé siralmas tud lenni. Ez alól kivételek lehetnek az igazán nagy városok, mint pl. New York vagy San Francisco. 

Morgantown-nak rengeteg buszjárata van, legfőképpen az egyetem miatt. Ezen sok járat összehangolása nem lehet túl egyszerű feladat és ennek megfelelően nem is sikerült.

Ha megfelelő távolságokra mennénk egyes járatokkal, akkor azokon ülve nyugodtan elővehetjük a Háború és békét, már amennyiben tudunk olvasni miközben a) pattogunk az ülésen vagy b) kidőlünk az ülésünkből az állandó kanyargástól.

wv_bus.jpg

Ami jó dolog, hogy a buszok relatíve kulturáltak, a sofőrök barátságosak, illetve a busz bárhol megáll, ahol jelzünk, nemcsak a kijelölt buszmegállókban. Ehhez hasonlóan bárhol le is inthetjük.

Az egyetemistáknak, valamint az összes egyetemen dolgozó embernek ingyenesek a buszok. Ez kb. 30 ezer diákot plusz néhány száz esetleg ezer további dolgozót jelent.

Aki nem buszozik, az autóval jár. Mindig és mindenhova. Ez az állam számomra a platós kisteherautók és terepjárók hazája, mert az emberek igen nagy százaléka ezekkel jár.

Ha nem busszal és nem is autóval, akkor a PRT-val (Personal Rapid Transit), amely már 1975-től üzemel teljes gőzzel (pontosabban árammal). Ez egy teljesen automatizált rendszer és a diákokat hivatott szállítani az egyetemi területek (campus) között.

prt.jpg

Mondjuk egy olyan helyen nem meglepő, ahol igen sokan a természet közelében laknak, illetve a járműveknek bírniuk kell a hullámvasútra emlékeztető utakat (igen ritka az egyenes és sík terepen szaladó aszfaltcsík). 

A közlekedési morálról. Szerintem alapvetően rendben van és viszonylag türelmesnek is mondanám a vezetők többségét. Azonban vannak olyan esetek, amikor megmozdul bennem valami és kénytelen vagyok használni a csodálatos magyar nyelv adta lehetőségeket. 

Az egyik mumus a körforgalom. Egyszerűen összezavarodnak a dologtól és ilyenkor simán előfordulhat, hogy egyszer csak szemben találjuk magunkat egy autóval, amely rossz irányban indult el a körforgalomban. Ha esetleg dudálok, akkor jobb esetben rámcsodálkozik, de rosszabb esetben fel sem fogja, hogy mi a gond és megy tovább. 

Az index igen sok embernél valami extra lehet és nincs beépítve alapból az autókba, bár ez nem országfüggő. Az alkalmazott sebességet nézve rájöttem valamire: a sebességkorlátot jelző táblák dísznek vannak az út mellett. Vagy csak egy nagyon durva iránymutatás. Mondjuk az is tény, hogy nem sok autópályarendőrt látni az utak mentén, legalábbis itt, Nyugat-Virginiában. 

Az államközi autópályán 70 mérfölddel lehet menni óránként. Mindezek után nem kell meglepődni, ha 80-nal vagy többel próbálnak minket letolni. A másik véglet, amikor mondjuk 50-es táblánál mennek 35-tel. 

Az utak minősége eléggé változó, s mindkét véglet tetten érhető: egyes utak kiválóak, míg vannak olyan részek, amelyeken a tengelytörés veszélye fennáll. 

Ami tetszik: alapvetően türelmesek (értsd, ha le is akar tolni, akkor sem villogva vagy dudálva); beengednek a sorba (ha nem is rögtön, de egy-két autó után igen); a riasztási rendszer, ha bármi komoly gond van (pl. sms-értesítés, ha köröznek egy autót, ha elrabolnak valakit, akkor milyen autóval tették és merre tart, stb.); a PRT (ha éppen működik). 

Nem tetszik: vagy letolnak az útról vagy vánszorgunk; irányjelző használatának hiánya; hónapokig tudnak dolgozni a rosszabb utakon (pár száz méterről beszélek). 

Munka 

Az állam alapvetően a szénből és annak bányászatából él(t). Rengeteg bánya zárt be (kb. 40-50%-kal esett vissza a széntermelés az utóbbi években) és emiatt sokan lettek munkanélküliek vagy álltak tovább egy másik államba.

trapper_boy.jpgNyugat-virginiai szénbányában dolgozó fiú az 1900-as évek elejéről 

Nyugat-Virginia lakossága az utóbbi években egyre fogyatkozik és ez az USA egyetlen olyan tagállama, ahol a halálozások száma meghaladja az élveszületések számát. 

Persze ebben benne van az is, hogy a fiatalok nagy hányada elvándorol és egyre nagyobb az idősebbek száma, akik már ilyen vagy olyan okok miatt nem mozdulnak. 

Morgantown-ban a legnagyobb munkáltatók között leginkább kereskedelmi és éttermi láncok vannak. Mindazonáltal, munka lenne bőven, legalábbis itt a városban. Szinte mindenhol ki van írva vagy téve egy tábla, hogy munkatársakat keresnek. 

De akkor mi a helyzet? Az, hogy nem igazán szeretnek dolgozni, legalábbis saját tapasztalat alapján. Persze ez sem helyi dolog, hiszen rengeteg hasonló gondolkodású ember van más államokban, illetve országokban is. A legtöbb helyi ember, ha fel is veszik valahová, akkor pár nap után egyszerűen nem megy be, mert unja, elege van stb. 

Továbbá a másik ok, hogy nem keresnek túl sokat és majdnem ugyanannyit megkapnak segélyként, mintha dolgoznának. Így aztán inkább elvannak otthon még ha esetleg kicsit szűkösebb is a keret. Véleményem szerint, aki akarna az tudna találni munkát.

Ugyan a városban lévő, idén 150 éves egyetem (Nyugat-Virginiai Egyetem) nagynak számít a környéken (30 ezer diákja van) és ebből kifolyólag a diákok mindenhonnan jönnek (még külföldről is), de miután végeztek a képzéssel, szinte mindenki el is megy, mert egyszerűen minimális a munkaerőpiac és a lehetőség az államban. 

Persze nehéz versenyezni olyan ipari központokkal, mint pl. a másfél órás autózásra lévő Pittsburgh, amely már a szomszédos Pennsylvania államban van. 

Ráadásul az egyetem annak idején, mint mezőgazdasági egyetem indult el, figyelembe véve az állam adottságait, azonban a képzés súlypontja hamarosan a mérnöki, orvosi irányba tolódott el, s manapság már igen kevés fiatal akar a földekkel foglalkozni. 

Kicsi, de nem elhanyagolható mellékszál: a szabadság. Nekem szerencsém van, mert van 15 fizetett napom egy évben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a főnökömön múlik, hogy ebből mennyit ad ki. 

Azonban vannak olyan szerződések (leginkább a kereskedelmi szektorban), ahol 0, azaz nulla darab fizetett szabadságot adnak az első 1 vagy 2 évben (tudom, mert a kezemben volt a szerződés). 

Ha letelik az előbb említett időszak, akkor utána kaphatsz, de akkor is csak pár napot. A betegszabadsággal teljesen hasonló a dolog. Tehát, ha betegség miatt nem tudsz menni vagy mennél valahova pár napra, akkor az kiesik a fizetésből. 

A nők szülés után a lehető leghamarabb mennek vissza dolgozni (van, aki már pár nappal szülés után), mert itt nincsen GYES és GYED (ez egyébként leginkább a munkáltatótól és az államtól függ) illetve félnek, hogy elveszítik az állásukat. 

Ami tetszik: próbálnak munkát adni embereknek, még ha csak egy rövidebb időre is; nem az számít ki vagy és honnan jöttél, hanem mennyire végzed jól a munkád; megfelelő munkavégzés esetén - ugyan csak szóban - a vezetőség elismeri a munkádat (szerintem fontos a pozitív visszajelzés a főnöktől). 

Nem tetszik: alacsony bérezés, egészséges(nek látszó) fiatal- és középkorú emberek nem szeretnek dolgozni (tisztelet a kivételnek); semmi juttatás (karácsonyi pénz, 13 havi bér, pótlékok); nagyon kevés szabadság; GYES és GYED hiánya (nem mindenhol). 

(Piszkos) anyagiak 

Ha már említettem, hogy nem valami acélos a kereset. Itt a kereskedelmi szektorban (az egyszerűség kedvéért legyen ebben mindenféle bolt és áruházlánc benne) illetve a (gyors)éttermi láncokban a kezdő kereset 9 dollár óránként. Mármint bruttó. 

A legtöbb esetben részmunkaidőben dolgoznak vagy éppen szezonálisan. Ez azt jelenti, hogy mondjuk egyes ruhaboltok karácsony környékén vesznek fel pár embert, aztán majd eldöntik, hogy mi lesz velük az ünnepek után.

De őszintén szólva, nem hiszem, hogy ebből nagy probléma lenne: addigra vagy elmennek maguktól vagy ha nem, akkor meg egyszerűen elküldik az embert. Ez alól kivétel lehet, ha valaki nagyon jól dolgozik és megtartják teljes munkaidőre.

money.jpg

Az adózott átlagkereset így nagyjából 1000-1200 dollár körül van. Jól hangzik? Ugye nem igazán? Ebből lejönnek a kötelező havi dolgok: lakás (500-700 dollár egy szoba konyha), étel, számlák, benzin és az egészségbiztosítás.

Már ha van. Hogy és miből élnek meg az emberek, főleg a városokon kívül? Nem tudom, de az a legmókásabb, hogy amikor megkérdezem az itteni amerikai embereket, akkor ők is csak a vállukat vonogatják. 

Azért néhány elszomorító dolgot nem árt tudni Nyugat-Virginiáról: egy háztartás havi bevétele a negyedik legalacsonyabb az Egyesült Államokban, míg a személyes bevételnövekedés (pl. 2013-ban) ebben az államban volt a legalacsonyabb az USÁ-n belül.

Hja, hogy ez azóta javulhatott? Az utóbbi 30 évben az összes bevételi növekedés Nyugat-Virginiában a nemzetinek csupán az egyharmada! Az összes államot tartalmazó „gazdagsági listán” Nyugat-Virginia a 48., azaz nem sok állam szegényebb.

Mi van a diplomás állásokkal? Ebből nincs túl sok. Túlnyomó többségben a kórház, az egyetem vagy valamelyik bank szippantja fel a megfelelő embereket. Az orvosokról nem tudok nyilatkozni, de alapból egy kutatónak - Ph.D.-val és nem professzori szint - olyan 2400-2500 dollár üti a markát, mínusz lakás, számlák, internet, telefon, kaja, benzin, autós és egészségügyi biztosítás stb. 

Ez már elég arra, hogy meglegyen az ember. Természetesen ez is viszonyítás kérdése, szóval most nem is írnék semmit egyik oldalra sem (tetszik vs nem tetszik), hiszen az aztán valóban teljesen szubjektív, hogy ki mennyiből van el vagy érzi jól magát. 

Egészségügy

Mint tudjuk ez az amerikai nép egyik legnagyobb problémája. Nem óhajtok politikai vitákba bocsátkozni. Én úgy gondolom, hogy alapvetően minden embernek járna egészségügyi ellátás, alanyi jogon. Ezzel lehet egyetérteni vagy nem. 

Maga a biztosítás szerintem drága. Én három különböző opció közül választhattam. Az első szinte semmit sem fedez. A második már jobb, míg a harmadik esetben mindent áll a biztosító (ez sem igaz így, de ezt most hagyjuk). 

Bármelyiket is választom, én fizetem. A középsőnél maradtam, mert szerencsére igen ritkán látunk orvost és ez „csak” 500 dollárba kerül havonta. Mondjuk az is igaz, hogy ez családi biztosítás. Ebben nincs benne a fogászati biztosítás és a szemészet.

healthcare.jpg

Ha elmegyünk az orvoshoz, akkor minden egyes alkalommal fizetni kell a 20 dolláros vizitdíjat. Ilyen árak és kondíciók mellett nem igazán csodálkozom, hogy a legtöbb ember nem fizet egészségügyi biztosítást.

Ami jó, hogy a rendelők szépek, kényelmesek. Mondjuk el is várom és számomra ez a minimum, ha már ennyit fizetek. A rendelők nincsenek zsúfolva és az időpontos dolog is működni szokott, de ez valószínűleg összefügg azzal is, hogy nincs túl sok „fizető vendég”.

Nyugat-Virginiában hatalmas probléma a drog. Rögtön azzal kezdeném, hogy minden ötödik újszülött úgy jön a világra, hogy az anyaméhben már összefutottak alkohollal vagy drogokkal (arról most nem beszélek, hogy hány évesek a leányanyák).

Azt gondolhatnánk, hogy mondjuk New York, Los Angeles, Chicago vagy esetleg Detroit egyes részei azok a területek, ahol a droghasználat a vezető halálozási ok.

Nos, pl. két éve az egyik nyugat-virginiai megyében volt a legmagasabb a kábítószerek miatt bekövetkező halálozási ráta az USA összes megyéjét (tehát nem államát) figyelembe véve. 

Még egy kis apróság: az Egyesült Államok öt megyéjéből, ahol a drogok miatti halálok vezeti a halálozási listát, négy Nyugat-Virginiában van. 

Mellékszál: egyesekben felmerülhet a gyanú a sok drog és kevésbé munkakedvelő emberek említése miatt, hogy hát ez jellemzően a feketéket érintő probléma. Nos kérem, Nyugat-Virginiában nincsenek vagy alig vannak afroamerikaiak (kb. 93% fehér és mindössze 3.5% a fekete az államban). 

Ami tetszik: a rendelők tiszták; a hálapénz fogalma ismeretlen; az időpontot nagyjából tartják. 

Nem tetszik: drága 

Emberek 

Mielőtt kiutaztunk kaptunk finom jelzéseket, hogy ebben az államban már erőteljesen jelen vannak azok, akiket rednecknek hívnak. Jellemzően nem túl hízelgő megnevezése a kevésbé iskolázott, egyszerűbb fehér emberek csoportjának, akik leginkább vidéken élnek. 

Őszintén szólva nem igazán gondoltam komolyan a dolgot. Aztán miután kiérkeztünk, megváltozott a véleményem. Valóban sok hillbilly van errefelé, akiket könnyen fel lehet ismerni: terepszínű vagy szakadt/kopott ruha és sapka, gumicsizma, szakáll, platós kisteherautó (többnyire Konföderációs és/vagy Trumpot éltető zászlókkal, matricákkal), kellemesen ízes angol, szemetelés (simán kidobja a félig teli üdítős üveget a kocsiból), puska a kocsiban vagy pisztoly az övön. 

Furcsa volt pl. látni, hogy amikor jöttünk kifelé menet a Wal-martból (amerikai áruházlánc), akkor éppen ment befelé egy jóember egy automata pisztollyal az övén. Persze, valószínűleg van rá engedélye, de miért megy valaki úgy vásárolni, hogy közben ott van az oldalán a fegyver? 

A baj az, hogy nemcsak kevésbé iskolázott emberekről van szó, hanem tanárok vagy az egyetemen tanító professzorok között is találunk ilyeneket. Nyilván mindenki úgy öltözik ahogy akar, de ez nem pusztán a ruházatról szól - szerintem. 

Úgy vélem, hogy az itt maradt vagy éppen felnövő fiatalabb generáció számára sok helyen hiányzik valamifajta példa vagy jel arra, hogy ki lehet törni a segélyből élés-lövöldözés-sörözés-horgászat-gyorskaja körforgásból. 

Félreértés ne essék: akinek tetszik és megfelel, ám legyen, csinálja. Sőt, azért mert nem iskolázottak annyira, még nem jelenti azt, hogy nem kedvesek. Eddig nem igazán volt rossz tapasztalatunk kedvesség terén.  

De ha valamelyik fiatal ki szeretne emelkedni a nagyszülei vagy a szülei által képviselt életstílusból, akkor legyen neki alternatívája. Aztán majd az élet és az idő kideríti, hogy jól döntött-e. 

Valószínűleg a felmenők nem igazán választhattak, azonban a legfrissebb generációknak már ott a lehetőség, hogy mások legyenek és mást is csinálhassanak, ha akarnak. 

De ehhez meg kell nekik mutatni, hogy tessék, ezekből lehet választani. De amíg otthon és az iskolában is hasonlót lát, addig ez a folyamat nehézkes és hosszú lehet. 

Nem azt mondom, hogy gyerünk mindenki menjen egyetemre. Nem kell. De, ha akar és megvan hozzá az esze és kitartása, akkor csinálja. 

Itt pusztán már a középiskola nagyobb arányú elvégzése is jó lenne. Mert, ha az sincs meg, akkor vagy dolgozhat a családnál valamit (esetleg, ha van földjük) vagy pedig nagyon keserves tapasztalatok várhatnak rá a munkaerőpiacon. Rosszabb esetben elkezdi kitölteni a segélyért folyamodó űrlapokat vagy megy az utcára. 

Mielőtt még. Természetesen nem csak és pusztán a fentebb leírtak a helytállóak, mert nyilván vannak eltérő (jobb) körülmények között élő emberek, még itt Nyugat-Virginiában is. De ugyanígy lehetnek még rosszabb mutatókkal rendelkező más államok/megyék is. 

Azért egy-két beszédes adat a 25 év felettiek iskolai végzettségéről a 2011-2015-ös időszakban: a középiskolai végzettség alapján Nyugat-Virginia a 42. az 50-ből. Az egyetemi alapképzést (bachelor) vagy annál magasabb fokozatot elértek (mester és doktori) száma alapján a legutolsó! 

Ami tetszik: alapvetően kedvesek és segítőkészek az emberek. 

Nem tetszik: ide sok mindent lehetne írni, amelyek teljesen szubjektívak és máshol is előfordulnak, de ettől még persze zavarnak (szemetelés, elemi illem hiánya, kis túlzással lőnek mindenre az erdőben, ami él és mozog és nem visel narancssárga mellényt (az evolúció remélem segít az őzeknek és vadász-szezonra narancssárga szőrt fognak növeszteni), stb.). 

Összefoglalva 

Nehéz objektívan összefoglalni és amúgy talán nem is akarom/tudom ezt megtenni. Mindenki a saját beállítottságának megfelelően érthet vagy nem érthet egyet azzal, amit eddig elolvasott. 

Természetesen vannak apróbb dolgok, amelyeket még odaírhattam volna a tetszik-nem tetszik sorokhoz, de ezek már nem sokat vizet zavarnak. 

Sőt, azért mert én így láttam vagy éltem meg dolgokat itt Nyugat-Virginiában, az még nem jelenti azt, hogy egy másik ember ugyanitt ugyanezeket és ugyanígy élte volna meg/át. 

Továbbá vallom, hogy minden egyes személynek, de főleg azoknak, akik kicsit mélyebbről jöttek, igenis kutya kötelességük észben tartani és nem elfelejteni, hogy honnan indultak. 

Bár Nyugat-Virginia nem a fényesebbik fele a nagy amerikai álomnak, de én mégis szerencsésnek vallom és érzem magam, hogy eljuthattam ide (és még sok másik helyre is). Örülök, hogy betekintést nyerhettem és részese lehettem a csillogó felszín alatt lévő és élő emberek egyáltalán nem könnyű életének. 

Tessék? Igen, tudom, hogy rengeteg hely van a világon, ahol ehhez hasonló vagy még ennél is sokkal rosszabb körülmények között tengődnek emberek (pl. háború sújtotta övezetek vagy akár Magyarország egyes régiói), de én most arról a helyről szerettem volna képet formálni, ahol élünk. 

Őszinte leszek: ha valaki szereti a természetet, van mondjuk egy relatíve jól fizető állásajánlata Nyugat-Virginiában és itt szeretne élni pár évet, akkor jöjjön. De készüljön fel arra, hogy ha kicsit is érzékeny szociálisan, akkor nem lesz minden móka és kacagás. Ha az előbb említett feltételekből valamelyik már hiányzik, akkor nem javaslom, hogy ideköltözzön.

Köszönöm és remélem, hogy „tetszett” a poszt.” 

A cím egy klasszikus, Amerikában a 70-es és 80-as években vetített, azonos című sorozatra utal. A családi-western-dráma az amerikai vidéken játszódott, és nyilván nem véletlenül adta a címet írásának Zoli. Akinek blogját, a Boly(on)gó életet ajánlom mindenkinek, aki jót szeretne olvasni.

HÍRMONDÓ 

Magyarország keres vagy veszít az EU-n? 

Régi nagy vitakérdés, hogy vajon Magyarország haszonélvezője, vagy befizetője az Európai Uniónak. Önmagában a kérdés persze könnyen megválaszolható, viszont több olyan tényező is van, ami érdekesebbé teszi a felvetést. 

Az ország, ahonnan minden negyedik ember külföldre ment 

Ha Magyarországról úgy érezzük, sokan mentek külföldre, akkor mit szóljanak például annak az országnak alakosai, ahonnan tíz év alatt több, mint félmillióan mentek el. Ami nem is lenne persze olyan sok, ha nem 3,7 milliós lenne az ország. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Egyesült Államok tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7713530347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoldzeller 2017.12.29. 06:57:55

Egy allam ahol nincs semmi... A drogokkal kapcsolatban szerintem erdemes pontositani, hogy itt nem a klasszikus filmekbol ismert heroin fuggokrol van szo, hanem opiat tartalmu fajdalomcsillapitokrol, amit mint a cukorkat irtak/irjak fel az orvosok. Mert a fajdalom az tunet es muszaj azonnal kezelni.

adg 2017.12.29. 07:13:24

Korrekt leirasnak tunik, nehez lesz rahuzni a “mindent csopogosen rozsaszinnek fest”, vagy ellenkezoleg, “ha minden szar, miert nem megy haza” sablonokat. Bar egy kicsit inkabb negativnak tunik.

Amugy meg:
Country roads, take me home
To the place I belong
West Virginia
Mountain mamma, take me home
Country roads

Golf2 2017.12.29. 07:25:45

Ott se könnyű,de szép hely lehet,igazi Amerika.

2017.12.29. 08:00:43

Mindig élhetetlen országnak tartottam az USA-t, ez a poszt csak megerősített ebben.

Taxomükke (UK) 2017.12.29. 08:10:17

Kiegyensulyozott, jo iras, koszonjuk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.12.29. 08:15:38

@adg: haha, olvasva a Country roads szoveget, itt a fulemben a dallama :)
...es yay, koran kommentelek, mert mo-i idoben keltem:) meg 3 nap es ujra otthon leszunk (azert mar hianyzik kicsit a kaliforniai levego:))

kék madár 2017.12.29. 08:20:35

azert tegyuk hozza, hogy Amerikara ebbol a leirasbol nehez messzemeno kovetkezteteseket levonni, West Virginia nagyon nem az atlag, az egyik legszegenyebb allam, ami mindig a politikai igergetesek es atveresek celpontja. Pont JFK ota, aki hirhedt modon ezzel az allammal es a szakszervezetek maffiajanak lefizetesevel huzta be a gyozelmet. Ami nem tetszik az irasban az "nem igazán szeretnek dolgozni" ismetelgetese, szerintem ha lenne normalis, stabil munka, ez fel sem merulne. Erdekes film a Logan Lucky ami pont errol az allamrol szol, de leginkabb a McFarland USA-t ajanlanam: ebbol a filmbol az orszag legfontosabb problemait erthetjuk meg es a telhetetlen feher emberek cinizmusat es kegyetlenseget, ami Trumpot is az elnoki szekbe emelte.
Amit "szabad szemmel" nem latni, de a fiatalok egyetlen kitoresi lehetosege az a hadsereg, innen es hasonloan szegeny allambol toborozzak a legtobb sorkatonat, akik vagy hazaternek Afganisztanbol vagy nem, utana a stresszre vagy ramennek vagy nem, a legtobbjuk hasonloan rosszul vegzi mint az itthon maradottak.

kék madár 2017.12.29. 08:23:50

@zoldzeller: igen pont itt vannak azok a hires gyogyszertarak ahol egy parezer fos varosban millio szamra adnak el opioidokat, teritve es tonkrevagva egesz Appalachiat.

Határátkelő 2017.12.29. 08:24:42

@kék madár: Szerintem még nem született (és valószínűleg nem is fog) olyan írás születni, ami egész Amerikára érvényes lenne. Nekem az tetszett benne a legjobban, hogy elég jól felfesti annak az Amerikának a képét, amin keresztül érthető lesz, miként lehetett Trump elnök, és mekkora különbség van a partmenti nagyvárosok és az ország többi része között. (Bár nyilván előbbiekről is lehetne durva dolgokat írni.)

adg 2017.12.29. 08:31:59

@Zsuzsi65: amikor olvastam, hogy honnan jott a mai iras, azonnal befeszkelte magat a fulembe. :)
Jo utat haza!

kék madár 2017.12.29. 08:37:59

@Határátkelő: en ezeket nem olvastam ki belole, pl.a partmenti varosokkal valo osszehasonlitast, De nagyon jo iras, mint a tobbi is, nem is abba kotottem bele, hogy nem egesz Amerikara ervenyes mert olyan valoban keves szuletik, hanem abba, hogy Amerikara ez kb annyira jellemzo, mint egy turkevei leiras Magyarorszagra. Egy nagyon elhanyagolt es kisemmizett regio kihozza a rendszer hibait, de a legtobben megse ugy elnek mint ott.

De ez a disclaimer a Zoli bevezeteseben is benne volt.

Nem tudom elkerulhetok-e az ilyen szintu idetlen hozzaszolasok ("Mindig élhetetlen országnak tartottam az USA-t, ez a poszt csak megerősített ebben.")
talan nem....

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.12.29. 08:39:54

Ez korrekt volt. Jó is rossz is, így kerek. Köszönet érte.

Határátkelő 2017.12.29. 09:00:25

@kék madár: Nem is mondtam, hogy benne van az összehasonlítás, csak a legtöbb amerikai posztnál megfogalmazódik, hogy nem lehet az egész országra érvényes állításokat tenni. Erre írtam.

Az "idétlen hozzászólásokat" meg a helyükön kell kezelni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.12.29. 09:03:21

@adg: nekem meg az ugrott be (amit a posztolo is megjegyzett), hogy WV redneck land:)

Dikusz 2017.12.29. 10:02:07

@kék madár: Kifejezetten kiemelte, rögtön a bevezetőben leírta a posztoló, hogy amit leírt, az az ő véleménye, meglátása.

"Hangsúlyoznám, hogy a következőkben leírtak az én személyes érzéseim, tapasztalataim, gondolataim egy része, amelyeket Morgantown és a Nyugat-Virginiában tett számtalan kirándulások hívtak elő bennem.

Mindezeket mások másképpen láthatják vagy gondolhatják, ami egyébként ugyanannyira lehet jogos vagy kevésbé jogos, mint az általam lejegyzettek."

Ne haragudj, ha megkérdezem: ettől jobban hogy kellet volna leírnia, hogy ez kizárólag az ő véleménye, nem általánosítás?

M. Péter 2017.12.29. 10:26:00

A konföderációs zászlós tehereautó hogy jön ide? Nyugat-Virginia pont úgy jött létre, hogy az uniót támogató megyék elszakadtak a Konföderációhoz csatlakozó Virginiától. Délen még mindig vannak olyanok, akik ezt az árulást nem bocsájtották meg.

Csodabogár 2017.12.29. 10:32:37

Mindig tudtuk, hogy New York nem Amerika. Sajnos elég kevés hozzá hasonlóan élhető hely van az Államokban. Az egészségbiztosítás egész Amerikában egyformán rossz, vagy nincs, vagy drága. Szabadság talán szintén. Engem nagyon régen Pittsburghba csábított egy rokonom. Kérdeztem, mennyi szabadságom lesz ha dolgozom. Válasz: a 2. évtől 2 hét, de nem illik kivenni. Nos akkor nekem Svédországban mint kezdőnek is volt 5 hetem.
Nekem örvendetes, hogy végre egy ott élő is leírja konkrétan a hibákat és nem fog rám fujjogni mindenki, hogy hogy, merem nem szeretni Amerikát.
Köszönöm kedves Posztoló! Arra azért kiváncsi lennék, hogy minek marad mégis ott? Miért nem jön vissza Europában, ahol sokkal normálisabb és sok szempontból kellemesebb az élet.

adg 2017.12.29. 10:51:51

... es ugye kultura sincs.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.29. 11:09:31

Tetszett. Jo kis iras. A sok kirandulasi lehetosegert irigylem.

Nem tudom, volt-e szerencseje a The Winter's Bone c. filmhez, konyvhoz, Jennifer Lawrence-szal (amikor meg nem volt sztar, de. mar lehetett sejteni, hogy nem. akarmilyen szineszno), nagyon jo kis film, hasonlo környezetből. S meg regen az Indexen irt egy orvos tanacsokat a noknek, Mr Spock neven, az egyik Virginiaban dolgozott, no o meselt borzalmakat a sok, mar mehben kabszerfuggove valt kisbabakrol.

Bredpitt Monika 2017.12.29. 11:10:21

@M. Péter: "A konföderációs zászlós tehereautó hogy jön ide?"

Nekem is pont ez tűnt fel. Még nem olvastam a posztot, de az egyik kedvenc poszt íróm Zoli, so meglesz a dolog.

Nekünk volt egy szomszédunk New Jerseyben, aki árulta a házát. Ott lobogott a házon a konföderációs zászló, egy ingatlanos azt tanácsolta neki, ha nem akarja nagyon alacsony áron eladni a házat vegye le a zászlót.

Bredpitt Monika 2017.12.29. 11:22:14

"Nem tetszik: továbbra is rengeteg szenet pöfékelnek el és használnak erőművek üzemben tartására; nem igazán értékelik, hogy milyen szép helyen laknak; a szelektív hulladékgyűjtés totális hiánya; a mértéktelen pazarlás, stb."

Ajánlom Zolinak a könyvet, igaz , a helyszín Virginia, de nagyon passzol a fenti mondathoz. A könyv meg nagyon jó, mint Grisham összes regénye.

www.jgrisham.com/books/gray-mountain/

Golf2 2017.12.29. 11:22:17

@Bredpitt Monika: Képzeld ha itt kitůznénk 1 Soros zászlót... Úgy járnánk mint a sorosmalac.

Bredpitt Monika 2017.12.29. 11:25:31

@Csodabogár: "ahol sokkal normálisabb és sok szempontból kellemesebb az élet. "

minden nézőpont kérdése, szerintem a posztolót a munkája köti oda, ahol van

egyébként meg Amerikában a nagyon fantasztikus dolog, hogy beülsz az autóba és napokat utazol, nincsenek határok, szabadnak érzed magad , mint egy kék madár.....

Bredpitt Monika 2017.12.29. 11:26:25

@Golf2: szoktam értékelni a humorod, de ez a malacozás inkább visszataszító.......

Palazeti 2017.12.29. 11:42:27

@Bredpitt Monika: Ez már Európára is igaz, illetve azon belül Schengenre, Magyarországról elindulva Portugáliáig lehet autózni anélkül, hogy bárhol is megállítanának a határőrök

Arthamyr 2017.12.29. 11:50:53

Jó poszt, jó olvasni néha az USA kevésbé prominens államairól is.

Engem eléggé irritálna a sok fegyveres ember.

Taxomükke (UK) 2017.12.29. 12:00:40

@Golf2: Inkabb arpadsavos zaszlot, az a tuti, meg rovasirassal az utcanevtablat.
Mindjart lehessen tudni, merre hany ora.

Taxomükke (UK) 2017.12.29. 12:01:43

@Taxomükke (UK): Akarom mondani: na es az osztrak hatar?

Bredpitt Monika 2017.12.29. 12:08:51

@zalap: azért ez nem igaz, kérdezd a barátnőmet, aki Bécsbe jár dolgozni,

ezen kívül Svájc is megállít,

amióta elkezdődött a menekültválság a határokon is történtek változások, de valóban igazad van, elviekben itt is lehet útlevél nélkül közlekedni

Golf2 2017.12.29. 12:10:19

@Bredpitt Monika: nekem is az dehát ezt csinálták nem?

Bredpitt Monika 2017.12.29. 12:14:51

@Taxomükke (UK): @Golf2: ha már viccelődés akkor a Bagi Nacsa játszotta el ezt a poént, amikor kezdtek megjelenni a Nemzeti Dohányboltok:

A Margit szigeten egy férfi egy nő elé áll és széthúzza a kabátját, a hasára rovás írással ez van írva: Nemzeti Szatír

Bredpitt Monika 2017.12.29. 12:24:24

Na, látjátok, jótett helyében jót várj. Ezt most kaptam egy török úriembertől, aki Budapesten járt egy pár idős, nagyon kedves hölggyel. Ez talán másfél éve volt, hogy a Boráros téren nem kaptak jegyet az automatából, és elkísértem őket a Corvin negyed metró állomásra, ahol tudtak venni napijegyet, amiről nem is tudtak.

Hálából most van egy helyem Törökországban, ha oda akarok menni nyaralni (csak hogy nehogy ő is kinyissa a kabátját).

Mik vannak!

"Dear Monika; We have never forget you! You are a helpful and good example of human being. Be sure that you have a home in Turkey whenever you intend to visit.
A lot of hugs and kisses from us to your family.
Take care!!"

Bredpitt Monika 2017.12.29. 12:25:59

Bocs, hogy eltértem témától, de hát Törökország is határátkelés lesz. Zoli, köszi a posztot, megint érdekes volt.

A könyvet meg nagyon ajánlom tényleg. Érdekes, amit a szénbányászatról ír.

P.Elliot 2017.12.29. 13:00:54

Hat West Virginiarol a leheto lerosszabbakat lehet hallani, amerikai ismeroseim szerint az orszag legszakadtabb helye, tele segelyen elo emberekkel, rossz kozbiztonsaggal, talan ezert sem voltam ra kivancsi soha, mindig csak atutaztam rajta de nyaron meg fogok allni, csillagasz posztolonk hatasara.

Az utcankban volt egy csalad akinek a fia redneck lanyt vett el, valami motoros kirandulaskor szedte fel es hozta haza onnan, idekoltoztek a szulokhoz mert a nem redneck motoros srac a szulei nagy banatara soha a budos eletben nem dolgozott 1 honapnal tobbet osszesen, a redneck feleseg vallalt reszmunkaidot a 3 gyerek mellett hogy segelyt kapjanak, utobb a hivatalos szervek mint ahogy a nagymama meselte elkezdtek nagyon kellemetlenkedni hogy miert nem dolgoznak 3 iskolas koru gyerekuk mellett, erre a fiatal csalad West Virginiaba koltozott a lany apjahoz kozel mert ott kerdezes nelkul is eltartja oket az allam, a gyerekek, 3 szep egeszseges es nagyon jo tanulo gyerek el fog sullyedni ott a szegenysegben, a szulok altal mutatott henye eletmodban sajnos, milyen kar ertuk.
A nagyszulok felneveltek volna a 3 unokat de a rendneck menyuk vilagosan megmondta hogy gyerek nelkul ott sem jar segely tehat viszik...
Olyat is ismertem aki onnan jott, egy fiatal feher lany akinek keresztapja lakott New Jerseyben, rossz nyelvek, a hasonlosag es a tulzott torodes miatt valosagos apjanak velt ferfi iskolaba kuldte, nala lakott es a lany nem is akart hazakoltozni soha, nagyon szeretett itt elni, azota mar az egyetem utan dolgozik is,
gyogyszeresz.
A poszt tetszett mert igaz, olyan lehet arrafele az elet, sosem ertettem hogy miert ne lehetne felfuttatni valahogy, munkahelyeket vinni oda es dolgozni kuldeni az embereket, masfajta eletformat kialakitani, maga a kornyezet ahogy atutaztunk rajta valoban szep.
A rendorokkel a leheto legjobb a tapasztalat, a ferjem 70-miles-os sebesseggel ment az 50-es utszakaszon, / regesregen amikor meg ennyi volt a hivatalos/, leallitottak persze, jol megneztek, meg akartak buntetni de aztan a rendor legyintett egyet nevetve hogy menjen csak, meg integetett is utana, / most gondolom nem igy lenne mint a regi "bekeidokben".
Soha nem elnek abban az allamban mert mas rosszat is hallottam, jot is persze, a redneckek nem emberevok, ha leall az utszelen a kocsid valamiert nem kell felned toluk, nagyon gyorsan megallnak neked segiteni, felnyitjak a motortetot es ha tudjak rendbehozzak a bajt, kicserelik a gumit ha nem tudod mindenfajta fizetseg nelkul....
Elhiszem amit posztolo irt, minden sorat, ilyen, ez egy ilyen elmaradott allam es meg jodarabig az is lesz. Epeszu ember nem lakik ilyen helyen vajon a posztolo miert lakik ott, miert nem cserel?

Csodabogár 2017.12.29. 13:30:01

@Bredpitt Monika: Engem egy cseppet sem vonz a napokig autóban ülés, nincs annál unalmasabb, ráadásul Europában is abszolute szabadnak érzem magam, mióta nincsenek határok.

Csodabogár 2017.12.29. 13:32:39

@Bredpitt Monika: Nem rég voltunk vonattal Bécsben. Semmi extra megállás nem volt. Már nem szeretek autózni, túl sok őrült jár az utakon, na meg a dugók. Vonat kényelmes kellemes. Hosszabb utakra meg repülő.

szalka240 2017.12.29. 14:55:04

@P.Elliot: "Epeszu ember nem lakik ilyen helyen vajon a posztolo miert lakik ott, miert nem cserel? "
Én csak arra tudok gondolni, hogy itt kapott állást. Én is kis szakmában dolgozok, ha nem is olyan kicsiben, mint a posztoló, de ha elkezdek állást keresni, én sem tudhatom előre, hogy mikor és hova kerülök. Oda kell menni, ahol az ember állást kap. A legutóbbi álláskeresésem például másfél évig tartott, ezalatt mindössze 16 helyre jelentkeztem (ebből lett 2 intrejú és 2 állásajánlat), pedig a célterületem egész Németország és Ausztria volt. Tömegszakmában dolgozók nyugodtan ledöbbenhetnek. Feltételezem, hogy csillagászként még szűkebbek a lehetőségek, de ezt majd a posztoló megerősíti, ha így van.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 15:08:06

@adg: hello, koszi. Amugy nagyon szeretem ezt aszamot :-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 15:09:27

@kék madár: Szia. Termeszetesen nem lehet altalanos kovetkezteteseket levonni, de nem is ez volt a celom.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 15:13:55

@M. Péter: Szia. Igen ugy van, ahogy leirtad. De az regen volt (relative). A konfoderacios zaszlo pedig ugy kerult bele a posztba, hogy itt rengeteg truck rohangal az utakon ezzel a jelkeppel. Vagy ki van tuzve rajuk a zaszlo vagy pedig matrica formajaban.
De tovabbmegyek, amint elhagyjuk a varost, a videki teruleteken minden harmadik hazon ott lengedezik a Konfoderacios zaszlo...
Sajnos ez van....

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 15:15:15

@Csodabogár: Szia. A munkaszerzodesem 2 evre szol, ami amugy elmeletileg meg lehetett volna hosszabbitani, de nem tettem :-)
Szoval a kovetkezo evben mar jon a jo oreg kontinens :-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 15:16:30

@kisrumpf: Hello. Orulok, hogy tetszett. Oszinten szolva meg nem hallottam rola, de utana fogok nezni....

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 15:19:14

@Arthamyr: Hello, koszi! Hat engem is elegge zavarnak...de nem szolok, mert en huznam a rovidebbet :-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 15:23:47

@P.Elliot: Szia. Koszi es orulok, hogy tetszett. Igen, ahogy irtam is, kdevessegben nekunk sem volt hiany es igen meg tudom erositeni, hogy ha le vagy robbanva, akkor keres nelkul megallnak es segitenek, ha tudnak.
A munka miatt vagyok itt. De hamarosan lejar az ido es utana megyunk vissza Europaba.
De mindazok ellenere nem banm, hogy itt vagyunk, mert "jo latni" Amerikanak ezt a reszet is...
Amugy tovabbra is tartom, hogy ha jovo nyaron errefele jarsz, akor erdemes azert benezni ebbe az allamba, mert gyonyoru termeszeti adottsagai vannak...

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 15:27:31

@szalka240: Hello, Teljesen jol mondod. Raadasul a csillagaszaton belul is rengeteg alterulet van. Szoval elegge specifikus a dolog es bizony nincs sok lehetoseg. Ami van, azt meg kell ragadni...
Itt siman elofordul, hogy ha mar van kb. 2-3 allasajanlat egy evben egy adott teruletre, akkor az jo....es el lehet kepzelni mekkora jelentkezes van egy-egy ilyen posztra a vilag minden tajarol...szo szerint...
Szoval nem egyszeru, de ez van....

adg 2017.12.29. 15:31:59

@BOLYonGOeLET: en is. Amugy nekem tetszenek az ilyen lelassult videkek (nyilvan nem ismerem wv-t), de nalunk azt tapasztalom, es otthon is ugye, hogy sokkal kozvetlenebbek, baratsagosabbak az emberek, mas hangulata van. Ott elni nyilvan mas, de ahol en elek, az is kicsit vilagvege, kicsit minden egyszerubb, mint mondjuk Sydneyben lenne. Mindegy, ilyesmire gondoltam, keso van mar, nem tudom kifejezni magam rendesen. :)

Amugy a leirasodrol a Country roads utan rogton a Hazzard megye lordjai sorozat jutott eszembe, Dukes of hazzard talan, meg most is jo megnezni egy-egy reszletet belole. Tudom, hogy az Georgiaban jatszodik, mielott valaki kiguglizza nekem. :) Amugy oda meg Savannah miatt akarok elmenni, ugy erzem tetszene. Majdnem a szomszedban, Floridaban kotottunk ki, bar azota tudom, hogy az minden letezo vilagok legborzalmasabbja, de mindegy, na majd egyszer. Kene meg vagy 200 evet elni...

gabors 2017.12.29. 15:36:57

"Furcsa volt pl. látni, hogy amikor jöttünk kifelé menet a Wal-martból (amerikai áruházlánc), akkor éppen ment befelé egy jóember egy automata pisztollyal az övén. Persze, valószínűleg van rá engedélye, de miért megy valaki úgy vásárolni, hogy közben ott van az oldalán a fegyver? "

nem tudom mennyi ideje elsz ott ... es ha mar a fegyverekrol ennyit irsz akkor igazan azt is tudhatnad hogy West-Virginia egy open-carry allam vagyis NEM KELL engedely sem a vasarlashoz sem ahhoz hogy valaki az oven hordozzon egy pisztolyt vagy hogy a pick-up ban ott legyen barmikor .. 18 ev felett .. 21 felett mar "concelead" is legalis ..

meg a tamado fel-automata fegyverekre sincs SEMMILYEN szabalyozas. Ha mar van zoldkartyad te is vehetsz es tarthatsz mindenfele engedely nelkul lofegyvert (hacsak valamilyen szovetsegi korlatozas ala nem esel...)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 15:40:37

@adg: Azt hiszem sejtem, hogy mit szeretnel mondani :-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 15:42:39

@gabors: Szia. Nem elek itt hosszu ideje. Nem hinnem, hogy sokat irtam volna a fegyverekrol es amugy nem tudtam ezeket a szabalyozasokat. De most mar tudom ;-)

gabors 2017.12.29. 15:52:52

@Csodabogár: " Engem nagyon régen Pittsburghba csábított egy rokonom. Kérdeztem, mennyi szabadságom lesz ha dolgozom. Válasz: a 2. évtől 2 hét, de nem illik kivenni. "

Tudom sokszor volt mar de a szabadsag csak es kizarolag a munkaadotol fugg. Nekem 30 nap fizetett szabadsagom van a 10 allami unnepen kivul, (+7 igazolatlan beteg nap amit bemondasra kivehetek) es az usa-ban dolgozom .. ennyi volt az elso evben is es most is 25 ev utan.

De tudom hogy ugyanitt sokaknak nincs (nem jar:-)) fizetett szabadsag plane nem fizetett beteg szabadsag. Foleg akik nem teljes allasban vannak foglalkoztatva mint a tobbeseg az emlitett Walmart-ban ... es ez eleg sok dolgozo ha jol emlekszem a legnagyobb magan tulajdonban levo munkado kb 1.3millioan dolgoznak ott csak az USA-ban. Igy konnyu hasznot termelni...

Arthamyr 2017.12.29. 15:56:50

@BOLYonGOeLET: Én sem keresném a bajt, de lehet, hogy engem megfutamodásra késztetne. :)

Arthamyr 2017.12.29. 16:04:35

@szalka240: @BOLYonGOeLET: Mint tömegszakmában dolgozó, nem tudom megerősíteni. Az előző váltásnál én is 1-1.5 évig keresgéltem (mondjuk nem teljes aktivitással), a mostani helyzetre meg kb. amióta felfogtam, hogy mik a kilátásaim, vártam (simán 10+ év). Szóval csak addig igaz, amíg az ember _valamilyen_ munkát szeretne, onnantól kezdve, hogy jót, vagy különlegesen jót, nem lesz egyszerű a dolog, és aki másfél év alatt talál ilyet, simán szerencsésnek mondhatja magát. A tömegszakmák által elérhető pozíciók többség nem olyan szuper ám, semmilyen szempontból.

Arthamyr 2017.12.29. 16:08:05

@gabors: Azért gondolom az az automata nem automata volt, az automata a géppisztoly, amit bizonyos rendvédelmi/katonai szervek használnak. Vagy van ahol legális az full automata fegyver is?

gabors 2017.12.29. 16:11:41

@BOLYonGOeLET: Bocs azt hittem ez azert koztudott dolog ... foleg ha mar 2 eve ott laksz.

Amugy ha mar fegyverek .. ami erdekes hogy azok nem is olyan olcso dolgok .. menj be barmelyik boltba es csodalkozni fogsz hogy egy jobb kezifegyver tobb szaz dollar azok a felautomata puskak (AR-15 tipus) $600-$2000 dollar kozott vannak minoseg es egyebb extraktol fuggoen.. hogy a redneck mibol veszi nem tudom, de egy jobb felautomata 9mm is $4-500 korul van.

En magam csak atutazoban erintettem WV-t 2-3x es meg az utrol is feltunt hogy mekkora erintetlen erdosegek vannak arrafele. Majd lehet egyszer utba esik megint akkor megalok legalabb egy benzinkuton :-)

Arthamyr 2017.12.29. 16:15:53

@Csodabogár: @gabors: Nem feltétlenül fontos a fizetett szabadság... Ha elég jó az alap fizetés/bevétel, és fizetetlen szabadságra el lehet menni. Európában vagyok, és 0 nap fizetett szabadságom/betegszabadságom van, és mégis nagyon elégedett vagyok a mostani "munkámmal". Cserébe persze ha akarom, évi 60 napot is lehetek "szabadságon", szerintem ez egy korrekt helyzet.
Európában is elterjedhet, ha túlszabályozzák a hagyományos munkaviszonyt, a cégek vonakodni fognak felvenni embereket, inkább nem alkalmazottként fogják használni őket.

gabors 2017.12.29. 16:25:06

@Arthamyr: "@gabors: Azért gondolom az az automata nem automata volt, az automata a géppisztoly, amit bizonyos rendvédelmi/katonai szervek használnak.

Jogos semi-automatic-ra gondoltam kesobb irtam is fel-automata. Mint a legtobb modern nem forgotaras kizifegyver (pisztoly). Termeszetesen a "geppisztoly" az mas kategoria.

"Vagy van ahol legális az full automata fegyver is? "

Ez komplikalt ujat nem lehet mar vasarolni de akinek volt meg annak idejen engdellyel tartott 1986 elott az megtarthatta de kell szovetsegi engedely ami evi $300 (ha jol tudom). Ezeket ha igaz meg mindig lehet adni venni igy a tobbsegg gazdagabb gyujtoknel van (meg persze a csibeszeknel, maffia es hasonlok).

Es mint irtad temeszetesen rendorseg meg hasonlok.

gabors 2017.12.29. 16:31:56

@Arthamyr: Itt a fizetett szabasag a kompenzacio resze... sokszor (de nem mindig) "targyalni" lehet rola. Es vannak (foleg) high-tech cegek ahol mint irod akkor es annyi szabadsagot vehet ki a dolgozo amennyit akar csak teljesiteni kell. Ezt csak hirekbol tudom ilyen helyen nem voltam.

Gondolom Te nem hagyomanyos alkalmazotti viszonyban dolgozhatsz az errefele is gyakori. Csak az usa-ban szivesen alkalmazzak ezt a legalacsonyabb munkaknal is ami EU-ban nem volt jellemzo regebben, a multik ugy hallom ott is kezdik bevezetni hogy kiszervezik pl a biztonsagi oroket, vagy takaritokat stb.

Arthamyr 2017.12.29. 16:32:05

@gabors: Azért az elég durva... Minek? A redneck bemegy az erdőbe, meglátja a szarvascsordát, majd kiüríti rá a tárat? :D

Herr Géza 2017.12.29. 16:39:34

@gabors: “...a multik ugy hallom ott is kezdik bevezetni hogy kiszervezik pl a biztonsagi oroket, vagy takaritokat stb.” Kezdik? Jó rég óta így van errefelé, és nem csak a multiknál. Sőt: a külsős cégek által végzett könyvelés/bérelszámolás mára normális jelenség a minivállalkozóknál is.

szalka240 2017.12.29. 16:41:58

@Arthamyr: Természetesen ha az embernek idővel emelkednek az igényei, akkor ezzel szűkülnek a lehetőségek. Én viszont már csak ilyen lusta dög vagyok (nem szeretek költözni), hogy csak akkor keresek állást, ha már nem bírom elviselni a helyzetemet. Azért lassan nálam is emelkednek az igények, a minimális cél mindig az, hogy az új helyen jobb legyen az anyagi helyzet, mint a régi helyen. Ezért legutóbb már nem is kerestem Magyarországon. És egyelőre valószínű, nem is fogok máshol sem keresgélni, hiszen a versenyszférában nem nagyon fizetnének annyit, mint amennyit most keresek, ha pedig mégis, ott minimum 2-3-szoros lenne a lakhatási költség. Szóval próbálok inkább házon belül előrébb lépni, ha adódik rá lehetőség.

Arthamyr 2017.12.29. 16:42:09

@gabors: Mindent ki fognak szervezni, ha túl nagy az alkalmazott foglalkoztatásának a költsége/kockázata. Nem mindegy, hogy egy cégnek szervezik ki, aki alkalmazza az embereket, vagy az embereknek maguknak. Első esetben +1 middlemen, így kevesebb pénz jut a melósnak, talán jobb érdekérvényesítő képesség (ha nem volt előtte erős szakszervezet - de az azért a kiszervezést is gáncsolta volna, így valószínűtlen), nincs nagy változás, második esetben meg simán csak átterhelik a kockázatokat a dolgozókra, talán picit több pénz, de azért inkább benyelik a megspórolt pénzt, főleg csereszabatos dolgozóknál. Érdekes kérdés, hogy mi lenne erre a "megoldás", már ha ezt problémának kell venni. Bár szerintem az kissé utopisztikus, hogy az alacsonyan képzett munkásnak is jó sora legyen...

Arthamyr 2017.12.29. 16:49:36

@Herr Géza: +1 A könyvelést _nagyon_ megéri kiszervezni, még akkor is, ha viszonylag egyszerű (és komolyabb cégeknél nagyon nem az). A könyvelőcégnek van biztosítása pl., ha megbüntetnének, de normál ügymenet esetén is simán tudnak sokkal több hasznot hozni, mint a költségük, mivel naprakészek a szabályozásból (ami azért nem egyszerű), és meg tudják mondani, milyen cégstruktúra, adózási stratégia stb. a legkedvezőbb.
De a takarítást is simán megéri, mert egy kis cégnek nincsen szüksége az eszközökre, míg egy takarítócég jobban kihasználja őket.

Arthamyr 2017.12.29. 16:53:40

@szalka240: Házon belül mindig a legjobb előrelépni, viszont a legtöbb cégnél ez nem megy (egyszerűen), és sokszor inkább vezető kvalitásokhoz/soft skillekhez van kötve, nem szakmai tudáshoz.

Géza néni 2017.12.29. 16:56:53

Nagyon erdekes volt,jo volt olvasni,a kommenteket is.
Kerdes egyedul vagy csaladdal vagy ott? Mert gondolom nem mindegy! A zaszlorol: valamiert kiteszik,vagy csak az most trendi?
Vagy aki kiteszi meg mindig "déli" modon gondolkodik?
Aztan: tudom hülye kerdes: a Konfoderacios volt allamok vagy egyreszuk nem kezdhet nepszavazast?
Persze ugyanakkora baj lenne mint Katalonia....

gabors 2017.12.29. 16:57:53

@Arthamyr: "@gabors: Azért az elég durva... Minek? A redneck bemegy az erdőbe, meglátja a szarvascsordát, majd kiüríti rá a tárat? :D "

Nem tudom itt most teljesen automata fegyverekre gondolsz? Mert az nem nagyon van legalissan legalabbis redneckeknel

KB igen ... egy veleszuletett jognak tartjak hogy felautomata puskakkal lehessen vadaszni ... amugy nem nagy a kulonbseg a teljsene vagy csak felig automata fegyverek tuzereje kozott. (van persze). Minden ravasz huzasra megy a golyo atlagos redneck kb 2loves/sec-et el tud erni. Ekkor persze nem valami pontos de ha szarvascsordarol van szo (vagy vegasi koncertezokrol) akkor nem is igen kell annyira pontosan celozni valamit csak eltalal ....:-)

gabors 2017.12.29. 16:59:46

@Herr Géza: "Kezdik? Jó rég óta így van errefelé" persze ez relative ...(errefele nem tudom mit jelent) de multik max 30 eve vannak "csak" Mo-n :-)))

Herr Géza 2017.12.29. 17:01:42

@Herr Géza: Ill. mondjuk úgy, hogy a könyvelés a multiknál házon belül marad (:D), de a bérelszámolást jellemzően külső cég csinálja. Biztonsági őr ritka mifelénk (tök szimpla multicégnél, pl. portaszolgálat nincs is, a céges kártya/kulcs nyitja az ajtót 0/24-ben...), de a cég által alkalmazott takarítót sem láttam régóta.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 17:02:48

@Géza néni: Szia es koszi. Hal' Istennek csaladdal vagyok kint. Egyedul nehezebb lenne, bar szerintem ez igaz szinte mindenhova.
Nem tudom, hogy trend-e vagy valoban van mogottes tartalma...bar azt hiszem egyik sem tul jo...legalabbis szamomra....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.12.29. 17:14:00

@kék madár: McFarland Kaliforniaban, a kozepso farm videken jatszodik...szeretem azt a filmet (gyerekeim cross country kozepiskolas elmenyei utan:)

gabors 2017.12.29. 17:14:36

@Herr Géza: persze nem mindig emleszem a nic=orszag kepletre bar a tied majdnem magaert beszel...

Arthamyr 2017.12.29. 17:16:34

@gabors: A vegasi csávó hekkelt puskákkal lövöldözött (tehát kvázi automatizálta a félautomatáit), nem?

Bredpitt Monika 2017.12.29. 17:17:17

Mi van a kanadai zenészünkkel, nagyon eltűnt?

Hiányzik Snétberger.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.12.29. 17:24:23

@Bredpitt Monika: a Nemzeti Dohanybolthoz:)
3 eve voltunk otthon utoljara, es most szembesultunk eloszor a piros korben 18-as felirattal. Kicsit mar turista szemmel nezve a varost (es ezeket a feliratokat), az elso reakcionk: mi tortent, ennyi szex-shop nyilt a varoaban? Mindenhol a "csak 18 even felulieknek" jel...Ugyebar aki nem ert magyarul, az csak ezeket a pieos karikas 18-s jelzeseket latja (es erti, mert ez elegge nemzetkozi jel:)))

gabors 2017.12.29. 17:31:35

@Géza néni: "Persze ugyanakkora baj lenne mint Katalonia.... "

KB mert az USA alkotmanya sem tartalmaz semmilyen szabalyt arra hogy hogy lehetne kilepni (belepesre igen, sot uj allam letrehozasara is pl Eszak Kalifornia-ban van is erre mar mozgalom :-)

Es miutan a yenkik gyoztek a legfelsobb birosag ugy hatarozott hogy a kilepes semmis volt, vagyis ez az allaspont a mai napig.

De hem hiszem hogy West-Virgina kilepese egy valos lehetoseg .. kontinens kozepe. Persze egy Republic of Kalifornia (vagy New York) mar lehet eletkepes lenne :-)))

gabors 2017.12.29. 17:42:13

@Arthamyr: "@gabors: A vegasi csávó hekkelt puskákkal lövöldözött (tehát kvázi automatizálta a félautomatáit), nem? "

Igen de nem egeszen ... tobb megoldas is van erre, amit hasznalt az akkor legalis volt. Nem vagyok fegyverszakerto csak a fake mediabol tudom hogy csak az szamit illegalis atalakitasnak ami a fegyer mechanizmusat hackkeli (hogy ne kelljen a ravaszt ujra meghuzni, ilyet is konnyu csinalni de az egyetelmuen illegalis lenne) ez a bump-stock viszont nem ezt csinalja ezert volt legalis

Gyakorlatilag a puska a ravasszal eggyutt mozog elore hatra annyit hogy az uj mozgatasa nelkul a ravasz meghuzodik ujra es ujra a visszarugo erot kihasznalva.

Most eppen ujra nezegeti az ATF hogy be lehet a tiltani a mostani szabalyok alapjan vagy a Kongresszusnak uj torveny kell hoznia

Bredpitt Monika 2017.12.29. 17:51:49

@gabors: "De hem hiszem hogy West-Virgina kilepese egy valos lehetoseg .. kontinens kozepe. Persze egy Republic of Kalifornia (vagy New York) mar lehet eletkepes lenne :-))) "

vagy egy Colorado, ahol ha jól tudom virágzik a gazdaság, amióta legális a devil's lettuce

Bredpitt Monika 2017.12.29. 17:55:58

@Zsuzsi65: óriási baromságnak tartom, főleg amikor a szülő bemegy és egy kicsi gyerek egyedül álldogál a szülőre várva mondjuk egy jó kis forgalmas út mentén,

pont most láttunk egy ilyet, vagy este egy jó kis késdobálós helyen, a sötétben, nem beszélve arról, hogy nem lehet belátni, és akik bent dolgoznak, és mondjuk inzultálja őket egy barom, teljesen egyedül marad, még csak be sem lehet látni az utcáról, és van olyan nő ismerősöm, aki mesélte, hogy milyen inzultusoknak van kitéve (illetve volt, mert otthagyta a fenébe)

de hát mit lehet erre mondani, templomba járó keresztény kormányunk vigyáz a látszatra, nehogy lásson egy cigarettás dobozt a gyerek, otthon úgyis eldugják előle

Csodabogár 2017.12.29. 18:07:59

@BOLYonGOeLET: Kösz. Menetközben világosodtam meg, hogy te vagy a csillagász. Ez a zászló rettenetes, nem lehet majd csodálkozni a következő választáson.

kék madár 2017.12.29. 18:11:25

@Dikusz: @BOLYonGOeLET: mar sokszor leirtam, hiaba szemelyes velemenykent hangzik el valami, ha nincs meg a megfelelo kontextus, az olvasok benyaljak es felreertik. Attol, hogy leirod, hogy ez a te velemenyed, nem valtozik az olvasok hozzaallasa. De ez nem vadaskodas a reszemrol, csak megjegyzes, hogy ez egy ilyen mufaj. En az allamokra es regioira ugy tekintek, mint ahogy mas Europaban az orszagokra, egy nemetorszagi leirasbol senki nem von le kovetkezteteseket Albaniara.

kék madár 2017.12.29. 18:13:06

@Csodabogár: "Ez a zászló rettenetes"
ha a zaszlobol lehetne kovetkeztetni a valasztasokra szep is lenne, egyre tobb allamban tiltjak be. Sajnos nem lehet.

szalka240 2017.12.29. 18:22:24

@Arthamyr: Hamarosan lehet lenne esélyem 2 szinntel feljebb kerülni házon belül, de pont ezért számomra nem jöhet szóba a dolog. Viszont ha a közvetlen főnököm pályázna arra a helyre, akkor az ő pozícióját elfogadnám, az még elég szakmai lenne a számomra. És ott már a pénz is annyi lenne, hogy a versenyszférát "örökre" el is felejthetem (ha a dolgok nem állnak a teljesen a feje tetejére).

Csodabogár 2017.12.29. 18:27:22

@gabors: Egyszer, csak írásban, szóba elegyedtem egy magyar honfitárssal. Akkoriban Floridában élt, mint mondta. Valami luxus gated communityben laktak. Jó ott, mert már megszokták, hogy ő a poolhoz is csak fegyverrel megy. Valamint elsorolta, hogy hány féle fegyvere van. Úgy tünt gazdagon házasodott. Részemről gyorsan leépítettem a kapcsolatot. Floridában nemigen láttam fegyverrel rohangászó embereket, de lehet, hogy neki volt engedélye.

2017.12.29. 18:36:35

"Furcsa volt pl. látni, hogy amikor jöttünk kifelé menet a Wal-martból (amerikai áruházlánc), akkor éppen ment befelé egy jóember egy automata pisztollyal az övén. Persze, valószínűleg van rá engedélye, de miért megy valaki úgy vásárolni, hogy közben ott van az oldalán a fegyver?"

Az automata fegyverek nem tiltott az USA-ban?

2017.12.29. 18:44:48

"A baj az, hogy nemcsak kevésbé iskolázott emberekről van szó, hanem tanárok vagy az egyetemen tanító professzorok között is találunk ilyeneket. Nyilván mindenki úgy öltözik ahogy akar, de ez nem pusztán a ruházatról szól - szerintem."

Vajon ha egy indian harcidiszben oltozve, tomahawk-al az oldalan es arrow-al a hatan, be megy a Wal-mart-ba, akkor egy automata fegyveres redneck nem akarja leloni?

gabors 2017.12.29. 19:20:59

@kék madár: ' egyre tobb allamban tiltjak be. "

Biztos vagy ebben ??? melyik allamban van betiltva ? az hogy nem huzzak mar fel egyik allam parlamentje fole az kozel sem betiltast jelent !!!!

Eppen Nicky Halley tette ezt South Carolina-ban de ez nem betiltas. Sot az sem hogy Amazon vagy eBay vagy Walmart ugy dont hogy nem aruljak... (NASCAR szinten).

Itt meg van 1st amendment, a horogkeresztes zaszlo sincs betiltve es a mi kis magyar nacink glasszlahatott a nyilaskeresztes jelvenyevel TV-ben (bocs Fox) mindig viselte ..

Ez pont olyan mint a zaszlo egetes ami egeszen a legfelsobb birosagig jutott ami SZERENCSERE kimondta hogy ez nem mas mint szolasszabadsag gyakorlasa ... ha jol emlekszem Scallia mondta hogy ocsmany de nem torvenytelen ...

gabors 2017.12.29. 19:24:53

@lumperstilskin: " Az automata fegyverek nem tiltott az USA-ban? " roviden: de igen lasd feljebb kicsit reszletesebben.

2017.12.29. 19:30:17

gabors
En is igy tudom, azert kerdezem.
Az automata fegyvereket csak a special force es az army hasznalja.
Amit a posztiro lathatott az felautomata fegyver lehetet, szerintem.

Arthamyr 2017.12.29. 19:38:13

@szalka240: Sok szerencsét! Sajnos nekem nincs esélyem az ilyen versenyszféra elfelejtős melókra, szerintem a 200k+-os állásokat csak nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezők kapják meg nem piaci alapon. Te mit dolgozol, hogy az állami szférában így kitömik az embereket, lehet pályát kéne váltanom (ha nem vagyok öreg hozzá)? :)

szalka240 2017.12.29. 20:09:24

@Arthamyr: Szerintem ne kapkodd el a pályamódosítást, én más szinten játszok. Én örülhetek, ha a versenyszférában 30ezret kapok. Közalkalmazottként jelenleg 36-ot kapok. A főnököm pozíciója nem tudom, hogy milyen kategóriában van, de gondolom, olyan 45-50 környékén lehet a fizetése. Ennyit a versenyszférában lehet hogy Londonban vagy valamelyik nagyobb svájci városban kaphatnék, csak itt a német vidéken a lakhatási költségek nagyjából budapesti színvonalon vannak (vagy már lehet, hogy el sem érik).

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 20:34:04

@Csodabogár: hehe...igen en vagyok a csillagasz...legalabbis egy a sok kozul :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.29. 20:47:12

Nagyon jó kis összefoglaló, talán az egyik legjobb az utóbbi időben.Az eü biztosításnál nem értem, hogy a szem és a fog miért nem fér bele a keretbe?(Tudom, sok más helyen, Európában is kimarad, azt sem értem...) Illetve miért pont ezek maradnak ki, miért nem a bal lábfej, és a jobb tenyér...?
A szabadságolás nem létezése is durván népnyúzó dolog.Miért hagyják ezt, nincs szaxervezet?Vagy sz@rnak bele?Érthetetlen.Európában tudtommal a legtöbb helyen jár az, ami Magyarországon is, hogy pl egy 40-45 éves embernek simán lehet 30 vagy több munkanapnyi szabadsága.Az összesen másfél hónap, ha egyben veszi ki az ember.Ehhez képest a 0 vagy egypár nap, a rabszolgaság korát idézi...
Meg ez a fegyvertartás is erősen apszurd nekem, hogy sima kétfülű senkik automata fegyverrel mászkálnak.Durva biztonsági kockázatnak találom.Lehet, ő nem hülye valóban, de mi van, ha valaki kikapja onnan és elkezdi víszintesen felezni a pláza népét...?
Én nem mernék ilyen helyen lakni...

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 20:48:58

@kék madár: szerintem itt megfelelo a kontextus, ennek ellenere nehany olvaso felreerti ;-)
A masik: elhiszem, hogy nem tetszik, amikor leirtam azt, hogy nem szeretnek dolgozni, de itt ebben az allamban ez van (minden nap talalkozunk ezzel).
Ez megint csak nem jelenti azt, hogy amugy mashol is igy van.
Te mit nevezel rendes munkanak? Mert szamomra egy bolti allas is rendes allas. Nem kell elhinni, eleg ha idejossz lakni egy kicsit :-)
A munkahelyi stabilitas pedig nagyon ritka szerintem es nem vegzettsegtol fugg. Pl nekem is volt olyan idoszakom, amikor 3 honapra kaptam szerzodest es aztan mindig megujitottak.
De alapbol is max 2-3 ev nalunk egy szerzodes, ahol egy ev utan mar lehet uj lehetosegek utan nezni, hogy mire kifut az adott munkaszerzodes legyen hova menni. Termeszetesen ez azt jelenti, hogy 2-3 evente ket boronddel ujra kell kezdeni mas orszagokban, foldreszen stb...
Na de ez mar egy masik tortenet :-)

DieNanny CH 2017.12.29. 20:53:26

@BOLYonGOeLET:

Nagyon tetszett a posztod, köszi.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 20:55:02

@geegee: hello. orulok, hogy tetszett. Hat vannak dolgok, amelyeket en sem fogok, de hat kicsik vagyunk mi ehhez :-)
Amugy nekem is ez a legnagyobb problemam a fegyvertartassal, foleg itt: azert eleg sok olyan embernel lehet itt fegyver, akiknek viszonylag egyszeru a vilagkepuk.
De persze nem azt mondom, hogy mindenki ilyen (mielott meg valaki felreertene :-) )

Arthamyr 2017.12.29. 21:01:53

@szalka240: Hmm, kár, azt hittem nálad van a bölcsek köve. :) Reálisan nézve persze tudom, hogy én már sosem fogok mást csinálni, így jártam, ez már nem javítható. Valamennyire szeretem is (már amennyire a munkát lehet szeretni), és túl kevés idő van hátra az opcionális nyugdíjig ahhoz, hogy megérje belevágni, szerintem egy új szakma magas szintű elsajátítása legalább 5-10 év (vagy még több), amiből jelentős mennyiséget akár iskolában kell tölteni, ami nemcsak jövedelemkiesés, de pénzbe is kerül...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.29. 21:13:19

@geegee: Oké, közben olvastam is, hogy automata fegyver elvileg nem lehet...de akkor is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.29. 21:15:17

@BOLYonGOeLET: Gondolom, soha senki sem fogja mexűntetni ezt a fegyveresdit, mert erősen népszerűségvesztő hatása lehet...Mármint mondjuk egy választáskor.

Arthamyr 2017.12.29. 21:56:31

@geegee: Egy sima piszkos harrys pisztoly sem sokkal jobb. Valakivel összeszólalkozok az utcán, azt lelő, mint a kutyát...

kék madár 2017.12.29. 21:57:58

@BOLYonGOeLET:
mondok egy peldat, nekem 2 evig elrettento velemenyem volt az USA-rol. Ez volt az elso 2 evem itt. Ha barmit leirok akkoriban igazsagtalan es megalapozatlan lett volna. Amit te leirsz, az egy (tobbnyire) kivulallo szemevel egy velemeny. Attol, hogy ezt leirjuk, meg nem lesz hasznalhatobb, csak korrektebb megvilagitasba kerul.
Szerintem tul mely szocialis elemzesbe mentel bele a rendelkezesre allo informacioid alapjan. Nem elhamarkodottan es felelotlenul, azt tegyuk hozza, nagyon muvelt vagy, nagyon sok adatot hasznaltal fel, a legnagyobb joindulattal, nekem megis hianyzik az empatia belole, amit nehez kutatassal es olvasassal potolni. En sokat eltem egy hasonlo kornyeken a helyi benszulottek kozott, a kivulallo szemevel rajuk lehetett volna fogni hogy nem szeretnek dolgozni, de az hasonlo lenne mintha azt mondanank, hogy a feketek szivesebben tornek fel autokat, mint dolgoznanak. De nem vitatkozni akarok, csak arnyalni a kerdest.

kék madár 2017.12.29. 21:59:42

@geegee: Trump sok minden egyeb mellett azzal nyert, hogy elhitette a szavazoival, hogy Hillary el fogja venni a fegyveruket. De ez nem Trump hibaja, sokkal inkabb a szavazok naivitasa

Csodabogár 2017.12.29. 22:00:03

@geegee: A svédeknél már benne van a fog? Mert régen nem volt és csillagászati összegeket kértek a fogorvosok.:-(

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 22:38:04

@kék madár: mondok en is egy peldat. amikor az elso 2 evemet itt toltottem az USA-ban en teljesen jol ereztem magam. Most mar kozel sem. Miert? Mert lattam es tapasztaltam egy csomo dolgot a vilag kulonbozo helyein, van osszehasonlitasi alapom.

Persze, kivulallo vagyok, mivel nem elek itt 10 eve. Ettol fuggetlenul lehet szemelyes velemenyem, amit a mindennapok soran tapasztaltam itt, ezen a helyen. Ahogy le is irtam, masok maskeppen lathatjak, de nem hiszem, hogy mi dontjuk el, hogy melyik a jogos es melyik a nem jogos eszrevetel, velemeny.

Szerintem tovabbra is az altalanositason ulsz rajta, holott, tobbszor es vilagosan is leirtam, hogy amit lejegyzek az egy dolog. Nem biztos, hogy igy van...de az is lehet, hogy itt igen. Ki tudja? Esetleg a vegzett szociologus, aki itt szuletett vagy aki mar 20 eve tanulmanyozza a kornyeket.

En tudom? Nem hinnem. Te tudod? Nem hinnem. Esetleg jobban tudod arnyalni a kerdest :-)

Empatia...hmmm...mivel probaltam mindket oldalt leirni, igy ezert lehet ez az erzesed.
Maradjunk annyiban, hogy nem ismersz elegge ahhoz, hogy eldontsd kell-e meg empatiat szereznem valahonnan (termeszetesen nem konyvekbol es kutatasokbol :-) ).

Annyiban egyetertunk, hogy ritkan fekete vagy feher a vilagegyetem...meg szerencse...

kék madár 2017.12.29. 22:49:11

@BOLYonGOeLET: szerintem kicsit objektivebb kerdesek ezek, eltekintve attol, hogy velemenyekkel nem erdemes vitatkozni.
Trump ota nem erzek sok kesztetest arra, hogy Amerikat vedjem, egyedul a "nem szeretnek dolgozni" megallapitas az ami miatt belekezdtem. De lezarhatjuk azzal, hogy we agree to disagree :)

somlobodog 2017.12.29. 23:02:01

@Vánnyadt Ványadtovics: "az usa elhetetlen"
te ez pont akkora faszsag mintha azt irnad hogy a magyarok előítéletes tudatlan negatív népség. Hamis általánosítás. A helyes az hogy west Virginia nem túl vonzó hely élni illetve hogy te is értsd pl: egy v.v nick roviditesu magyar kommentelo előítéletes tudatlan és negatív. Latod? Ilyen ez...

somlobodog 2017.12.29. 23:02:06

@Csodabogár: te és a posztolo közt azért van ám különbség. O reális és korrekt leírást ad WEST VIRGINIArol (nem az EGÉSZ amerikarol ahogy te szoktál) és ír valós konkrétumot (nem pedig a fordított zarakat es kapcsolokat nyomatja meg hasonló lazalmokat)

somlobodog 2017.12.29. 23:02:14

@zalap: álmaiban . Most megint van hatarellenorzes sok helyen pl osztrák határ... Ja és az usaban nem láttam a kis hatarellenor bodekat sem sehol. Magyarországon a hatarokon 13 éve sem sikerült lebontani. A különbség az: usaban nincs és nem is volt határ, EU-ban van de most éppen nem hasznaljak

Arthamyr 2017.12.29. 23:06:51

@kék madár: Pedig az pont egy elég jogos általánosítás. Az emberek többsége nem szeret dolgozni, csak sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy ne dolgozzanak/megéri dolgozniuk. :)
Valószínűleg a munka az életminőséghez való hozzájárulása kisebb, mint amit a munkavégzés maga rontana, nem ez lenne az egyetlen ilyen hely a világon.

Én nem vagyok fekete, de szívesebben törnék fel havonta pár autót, mintsem dolgozzak, de sajnos túl kockázatosnak tartom, és etikai kétségeim is vannak az autólopással kapcsolatban.

Arthamyr 2017.12.29. 23:14:18

@somlobodog: Az USA sok külső határa víz, északra cimbik vannak, délen meg rendesen védik a határt. Az EU-ra ez nem jellemző sajnos. Egyébként volt egy pár éves időszak, a migránscirkusz előtt, amikor simán lehetett autózgatni Európán belül is. Most nyáron simán átmentünk Ausztriába is, mert Soprontól Kőszegig így volt gyorsabb, nem is nagyon tűnt fel, hogy átmentünk. Szóval van rá remény, hogy visszatér majd a határellenőrzés nélküli boldog békeidő.

Csodabogár 2017.12.29. 23:29:40

@somlobodog: Én azt írtam amit én tapasztaltam, neked meg nagyon a bögyödben van a dolog. Ezzel leszek itt a blogon halhatatlan, hogy leírtam, hogy a zárak fordítva vannak. A kulcsot "tollal" felfelé kell a zárba dugni felénk meg lefele. Ezen kívúl már annyi mindent írtam Amerikáról és másról is, de látom ezt a kulcs dolgot nem tudod megemészteni.:-(

kék madár 2017.12.29. 23:30:02

@Arthamyr: az emberek nem azert koverek, drogfuggok, alkoholistak es szegenyek West Virginiaban mert nem szeretnek dolgozni, szemben pl. San Franciscoban ahol szeretnek, aminek az az eredmenye, hogy ok gazdagok, fittek es egeszsegesek.
Az egesznek foldrajzi okai vannak, es nem szeretem, ha bizonyos tulajdonsagokkal ruhazunk fel bizonyos regiokat, ahelyett, hogy az okokat is vizsgalnank.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.29. 23:31:51

@kék madár: Szerintem lehet ertelmesen vitatkozni, ahogy mi is megtettuk. Ugyan nincs (meg)egyezes, de ez nem baj, hiszen kulonbozek vagyunk :-)

kék madár 2017.12.29. 23:40:35

@BOLYonGOeLET: szerintem is lehet! Sot erdekes kerdesek ezek, es reszben ez a "szakteruletem" pont annyira, hogy tudom, hogy mennyire keveset ertek belole es ezert nem merek nagyon belemellyedni.
Robert Kaplan irt nehany nagy jo konyvet Amerika problemairol, es a foldrajz szereperol, o a nagy kedvencem a temaban.
Szemely szerint engem nagyon zavar a videk szegenysege es kilatastalansaga, es ez nagyon lassan es nemi szerencsevel tud csak majd valtozni. Egeszen elkepeszto, hogy Amerika legszebb tajai ilyen lepukkantak trailer parkokkal, rohado autoroncsokkal es fogatlan tinedzserekkel, talan ezert is ugrottam fejest ebbe a vitaba. Mindenesetre te az utazasaiddal es utleirasaiddal kozvetve sokat teszel azert, hogy ez valtozzon!

Arthamyr 2017.12.29. 23:47:38

@kék madár: Szerintem a többség San Franciscoban sem szeret dolgozni (és ugyanúgy szeret drogozni, csak pl. futja nekik drága alkoholos italokra is, amit nem vesznek drognak, vagy menő partidrogokra), viszont az ott elérhető munkákat már jobban megéri csinálni, illetve sokkal drágább is az élet, nehezebb csak úgy "ellenni". Nagyobb a kényszer, több a lehetőség, kevesebb ember fog a poszter által leírt, kicsit túlzóan általánosító segélyből élés-lövöldözés-sörözés-horgászat-gyorskaja életmodellből. Ami alapvetően nem is rossz, ha működik. És azért sokat finomít is a nem szeretnek dolgozni dolgon, ha ennyit és így nem lehet sértés nélkül kimondani, akkor nem tudom, mit lehet.

Abban persze igazad van, hogy nem lustábbak lényegesebben (ha egyáltalán lustábbak), ezt ő is írja, de az vitathatatlan, hogy lusták, mivel mindenki az, ez a normális.

Arthamyr 2017.12.29. 23:53:53

@Arthamyr: *fog beragadni a ... életmodellbe

gabors 2017.12.29. 23:56:47

@geegee: "automata fegyverrel mászkálnak"

ilyet nem irt veletlenul en irtam csak semi-automatic helyett ... ugyhogy megegyszer NEM JARKALNAK automata fegyverekkel ...

Viszont az igaz hogy teljesen legalis sot engedely sem kell nyilt fegyverviseleshez abban az allamban...

gabors 2017.12.30. 00:01:30

@Arthamyr: "Valakivel összeszólalkozok az utcán, azt lelő, mint a kutyát... " ezert is viselik az ovokon hogy mindenfel jott ment "barmok" ne kossenek mar belejuk :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.30. 00:06:32

@Csodabogár: Nincs.Most is q drága... :D

De valaki elárulhatná azért, hogy ez miért van...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.30. 00:07:38

@Arthamyr: Jaja, agybaj az egész.

@kék madár: Elhiszem, hogy sok a megvezethető ember.

Arthamyr 2017.12.30. 00:08:29

@gabors: És mi van, ha két ilyen övön viselős ember veszik össze? Lejátsszák vadnyugati módon?
Kiváncsi lennék, hogy mennyire fokozza a tahóságot a fegyverviselés által megnövekedett bátorság, ha egy fegyvertelennel kerül szembe. Ahogy arra is, mennyire mérsékli, ha két fegyveres találkozik.
Mindenesetre örülök, hogy itt még a rendőrök sem viselnek fegyvert az átlagos hétköznapokon.

Arthamyr 2017.12.30. 00:11:17

@geegee: Hát, én metálosnak vallom magam, de akkor sem nevezném a gyerekem lemminek. :D Nem akarnám ezzel semmire sem predesztinálni. :D

Másrészt a Motörhead nem is metál, felétek vannak sokkal finomabb zenék is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.30. 00:17:24

@gabors: Jó,oké, közben én is tovább olvastam.De a félautomata sem boldogítana nagyon...
Nem beszélve, hogy akinek van valamilyen engedélye, az már valszeg meg tudja oldani, hogy véletlenül akár automata fegyvere is lehessen, illegalitás ide vagy oda...

Meg sosem értettem a filmeket, hogy bemegy az ipse az usákoknál a fegyverboltba, kér egy mordályt, meg néhány skulót, oszt fizetés helyett miért nem lövi le egyszerűen az eladót, nem? :D
(Azért van ez nálam, mert összekapcsolódik a kettő, aki fegyvert vesz, az előbb-utóbb ölni akar/fog...)
De persze vili, hogy az csak film.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.30. 00:20:20

@Arthamyr: Hahaha... :D
Én csak akkor nevezném, ha fiú sikeredett volna.De nem...
:D
És hát igen, az itteni rövid téli éjszakákon (pl november 25-ről február 13-ra virradóan...) meg tudnak foganni szépséges dallamok...
:-)))))
Kár hogy már nem nagyon érint, mert oda a fülem nagyrészt.

gabors 2017.12.30. 00:23:34

@Arthamyr: "@gabors: És mi van, ha két ilyen övön viselős ember veszik össze? Lejátsszák vadnyugati módon?"

Nem tudom nem eltem ilyen allamban de ez nem lehet gyakori talan zoli tudja .. de ha nap mint napos eset lenne azert lehetne tudni

a masik oldalat is szokas felhozni hogy pont azert mert komoly esely van hogy a kirabolando is "packing" es vissza lo, az eroszakos cselekmenyek alacsonyabbak (nem vagyok meggyozodve erol sem) De peldaul a legutobbi templomi lovoldozest eppen egy fegyveres szomszed alitotta meg megsebesitve a lovoldozot aki inkabb elhajtott pedig mindenkit meg akart olni (legalabbis a szemtanuk ezt mondtak) .. mig Newtown-ban erre meg esely sem volt mert ott senki nem viselhet gyakorlailag fegyvert ...

az hogy a rendornel nincs fegyver azt nagy naivitasnak tartom milyen jo hogy volt London-ban es a keseloket siman agyonlottek ("teminate with extreme prejudice") es nem csak gumibotokkal rohangasztak utanuk ...

gabors 2017.12.30. 00:29:03

@geegee: "Nem beszélve, hogy akinek van valamilyen engedélye, az már valszeg meg tudja oldani, hogy véletlenül akár automata fegyvere is lehessen, illegalitás ide vagy oda..." ezt nem ertem ...

aki automata fegyvert akar az nem szarakodik engedelyekkel (plane mert valszeg meg sem kapna ) es persze illegalissan barmit meg lehet szerezni de itt nem errol volt szo.

Mint irtam New York (foleg New York cityben) csak a bunozok hordanak fegyvert kiveve a rendoroket (meg nagyon nagyon kivetelesen civilek, estleg aktiv katonak civilben). Volt is nehany eset miota itt vagyok hogy rendor rendort lott le (aki civilben volt es segiteni probalt) mert fegyveres az bunozo azt alapbol le lehet lonni ....

M. Péter 2017.12.30. 00:36:17

@somlobodog: Az USA-ban az országon belül is van ellenőrzés, a határtól 100 mérföldre bárkit ellenőrizhet a Border Patrol. Vannak olyan helyek, ahol a Mexikó felől jövő forgalmat leterelik az útról, és mindekit igazoltatnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.30. 00:37:50

Népnyúzó usák túlszámlázás, na, szépen vagyunk...

index.hu/mindekozben/poszt/2017/12/28/alaposan_elkerekedett_a_szeme_amikor_kijott_a_284_milliard_dollaros_karacsonyi_villanyszamla/

Oké, hogy arrébb ment a decimális pont, na de ennyivel?!?!
:D

M. Péter 2017.12.30. 00:39:09

@gabors: A gyilkossági ráta az USA-ban sokkal magasabb, mint Kanadában vagy Nyugat-Európában.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.30. 00:46:04

@gabors: Aham. Akkor NY-ban megnyugtatóbb a helyzet...

Amúgy marokfegyvert én még a katonaságban se láttam.Vagy talán láttam, de csak messziről, a tiszt kezéből.Ha adnának egyet, meg egy teli tárat, nem biztos, hogy meg tudnám védeni vele magam...
F@$za magyar hadsereg...
:D
A "puskát" (AK-t) szétszedették, meg elmosogattatták velünk naponta tízszer, amikor ilyen fegyverészkedés volt, arra szerintem ma is emlékeznék.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.30. 00:55:10

Még ez is:

index.hu/tech/2017/12/29/oriasi_verengzes_jon_india_it-iparaban/

Itt olvastam nem egyszer, meg nem kétszer, hogy a brittektől a callcenterek hívásait ilyen indiai jóemberek veszik fel, és hogy mennyi baj van velük.
Nem tudnak beszélni, nem ismerik a nyelvet, a szakmát, stb és a cégek is kezdenek leállni erről az üzleti modellről.
Úgy látszik, tényleg hullik a férgese...

gabors 2017.12.30. 01:30:33

@M. Péter: "@gabors: A gyilkossági ráta az USA-ban sokkal magasabb, mint Kanadában vagy Nyugat-Európában. "

ezt tudom de ez mindig is igy volt akkor is amikor meg nem volt fegyvertilalom arrafele sem ...

egyertelmuen kapcsolat van a fegyvertartas es a gyilkossagi rata kozott de evvel nem fogsz tul sok amerikait meggyozni hogy a 2nd amendmentet adjak fel (fegyvertartasi jog) ... ez nem fog addig megvaltozni amig valakinek sikerul a demokraciat teljesen lebontani es egy putyinisztant kiepiteni ... es eroszakkal elvenni ezeket a fegyvereket (ja bocs pont ezert hisznek itt nagyon komolyan a fegyvertartasi joghoz ... )

szelmalomharc ez ellen "agitalni" foleg amerikaiakat ...

gabors 2017.12.30. 01:33:54

@geegee: "@gabors: Aham. Akkor NY-ban megnyugtatóbb a helyzet..." ez megint csak nezopont kerdese ... :-)

ez mindaddig OK amig ossze nem omlik a tarsadalmi rend akkor majd sokan maskepp latjak mindezt ...

nalatok (lehet nem jo orszag) mikor az eroszakhoz szokott (es ebben hivo) arab muszlimok kerulnek egy kicsit tobbsegbe kivancsi leszek az ilyen pacifistakra .. :-))

kék madár 2017.12.30. 02:11:21

@Arthamyr: en nem egeszen ertem ezt a mindenki alapvetoen lusta koncepciot. A civilizacio resze, hogy az emberek onertekeleset es leginkabb a munkajuk es az azzal elert statusz hatarozza meg, alapvetoen szerintem a nyugati tarsadalmakban az emberek nem lustak, sot problema is, hogy nem tudnak kiengedni.
Ha arra gondolsz, hogy mint ragadozo emlosok alapvetoen lustak vagyunk, azzal egyetertek

gabors 2017.12.30. 02:56:21

@kék madár: "hogy az emberek onertekeleset es leginkabb a munkajuk es az azzal elert statusz hatarozza meg,"

Na ne izelj mar a munkak joval tobb mint fele (75%) nem ilyen !!! annak van nem kis szerencseje aki ilyen helyzetben van.

hogy a poszthoz is legyen koze ha "csillagasz" mondjuk a szerencses akkor nem sok lusta van kozottuk .. de pl az arufeltoltok a Walmartban mar kozel sem ugy fogjak gondolni hogy a munkajuk hatarozna meg az onertekelesuket (what a fuck this means anyway) sot tarsadalmi statuszukat sem ... pedig igen de emiatt nem fognak kitoro boldogsagukban 1 pillanattal is tobbet tenni ...

Bocs de te hol elsz a Mason ?? mar marx elvtars is megmondta a let hatarozza meg a tudatot nem forditva ... :-)

kék madár 2017.12.30. 07:09:16

@gabors: ahol en elek ott ez vesz korul

FutureFry 2017.12.30. 07:27:22

@M. Péter: @Arthamyr: @somlobodog:

Az amerikai “belső” határellenőrző pontoknak még külön wiki oldala is van [1]. És léteznek belső mezőgazdasági ellenőrzőpontok is (általában az állam határán, ahol átnézhetik az autót, pl. Kaliforniában [2]).

[1] en.wikipedia.org/wiki/United_States_Border_Patrol_interior_checkpoints
[2] www.cdfa.ca.gov/plant/pe/ExteriorExclusion/borders_faq.html

2017.12.30. 08:36:51

@somlobodog: Tőlem úgy imádod az USA-t, ahogy akarod. Számomra egy élhetetlen ország, ahová nem tenném be a lábam.
Ami meg az előítéletet illeti, az semmiben nem különbözik attól, ahogy itt sokan Magyarországról nyilatkoznak.

2017.12.30. 08:37:03

A kábítószer nem csak a feketéket érintő probléma. A redneck államokban a crystal meth durván jelen van.
Az open carry, azaz amikor a polgár az övén hordja a pisztolyt, az teljesen alkotmányos, elvileg engedély se kell ehhez. A rejtett fegyverviselésre lehet engedélykötelezettséget bevezetni, ahogy ez a concealed carry a legtöbb államban engedélyköteles is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.12.30. 10:28:20

@Vánnyadt Ványadtovics: "Tőlem úgy imádod az USA-t, ahogy akarod. Számomra egy élhetetlen ország, ahová nem tenném be a lábam. "
Bar a velemenyedhez teljes jogod van, azert ugye azzal tisztaban vagy, hogy a kijelentesed kb. azzal egyenerteku, mintha azt mondanad: Europa egy elhetetlen kontinens, be nem tennem oda a labam (csak a dimenziokat illetoen - mar annyiszor leirtuk, hogy Amerikat nem lehet egyseges orszagkent elkepzelni, hanem leinkabb ugy, mint egy hatalmas "Europat", 50 kulonbozo etnikumu, szokasu, kulturaju allammal)

Arthamyr 2017.12.30. 10:41:56

@geegee: Vicces, hogy az adatfelvitelt végzőkre "alacsonyan képzett informatikusként" hivatkozik (bár nem egy mondatban). :) A mosogató akkor alacsonyan képzett mesterszakács? :D

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2017.12.30. 10:43:26

Érdekes látni ahogy szocialista ember találkozik a valódi kapitalizmussal :) Talán másik országot kellett volna választania..

midnightcoder2 2017.12.30. 10:43:59

@gabors: "egyertelmuen kapcsolat van a fegyvertartas es a gyilkossagi rata kozott"

Ez azért nem annyira egyszerű. Az öléshez nem annyira fegyver kell, hanem szándék. Ha én meg akarnálak ölni, simán meg tudnám tenni ezt egy egyszerű konyhakéssel, baltával vagy baseball ütővel is. Ahogy kis hazánkban is elég gyakran megteszik.

A különbséget szerintem sokkal inkább az jelenti, hogy mennyire éri meg neked ezt tenni. Az egyik oldalon van a dolog költség vonzata - mennyire valószínű hogy elkapnak, és mit kapsz ha igen - a másik oldalon pedig az, hogy mit nyersz vele.

Nálunk a költség vonzata a dolognak közepes: szinte biztos, hogy elkapnak, viszont nincsenek igazán kemény büntetések. A másik oldalon viszont nem is nyersz vele túl sokat - az átlagpolgár nem annyira gazdag, hogy megérje kirabolni, aki meg igen, azt őrzik.

Az amcsiknál sokkal nagyobbak a jövedelmi különbségek, ha csóró vagy akkor ott a 3000 dolláros órabér, de az átlagpolgár és főleg felette, azért fényévekkel keres jobban mint Európában. Az amcsiknál vagy a pokolban vagy vagy a mennyországban, itt Európában pedig az átlagpolgár ellubickol a posványban - már amíg ki nem szárad a mocsár, ami azért már zajlik.

Másrészt, azért itt annyira nem probléma a drog mint az USA-ban.

szopoklész 2017.12.30. 10:44:01

Akkor vajon miért él ott Zoli...

Arthamyr 2017.12.30. 10:48:20

@kék madár: Ahol én élek, ott meg nem sok ilyet látni. Ha bármelyik ismerősöm nyerne 5 millió eurot, a büdös életben nem dolgozna többet. Néhány esetleg csinálna valamit önmegvalósítás jelleggel, az unalom ellen, de azt nem feltétlen nevezném munkának...
Ahol eddig megfordultam, az emberek azért dolgoztak, mert bevételre volt szükségük, és a munka volt a leghatékonyabb módjuk ehhez.

Tamáspatrik 2017.12.30. 11:02:05

Nagyon jól kiegyensúlyozott poszt, emellett szemléletesen mutatja be az ottani életet.

lost hope 2017.12.30. 11:02:09

@geegee: A fegyverboltban minden elado nyiltan viseli a sajat fegyveret, es jo esellyel gyakorlottabb es felkeszultebb az atlagos vasarlonal. Nem szoktak belejuk kotni...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.30. 11:18:06

@Arthamyr: mintegy mellekesen, ti melyik kisvarosbol jottetek? En soproni vagyok, eredetileg. Mar a pek/feldiszno kapcsan felmerult, de most igy a hatar kapcsan megint eszembe jutott. Amugy biztos hulyeseg, de a soproni hataratkelonel nekem mindig osszeugrik a gyomrom, akar be-, akar kifele tartunk rajta.

Arthamyr 2017.12.30. 11:19:21

@kisrumpf: Nem soproniak vagyunk. Megírom emailben. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.30. 11:27:27

@Arthamyr: jaj de bunko vagyok, bocs, aztan eszembe is jutott... koszi

Arthamyr 2017.12.30. 11:28:21

@kisrumpf: Már mi? Régebben már írtam?

masada 2017.12.30. 11:33:35

Amerika = teljes kulturális és anyagi szegenység...az emberek fele középkorban él

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.30. 11:38:04

@Arthamyr: neeeem... az hogy ne itt kerdezzem meg, hanem mailben, nyilvan nem akarsz nyilvanoskodni, bocsanat.

inteligencs elenzeki 2017.12.30. 12:37:40

A provinciális státusz. Ez az ami keleteurópát is azzá teszi ami.

(alacsony jövedelemszint, és az ezzel együtt járó életmód)

Az egyesült államoknak is vannak "hátsó udvarai".
Ami nekem nem tetszik Amerikában az a nyomorúságos faházas építkezés, persze annak a lepusztultabb formája.
Szörnyű, hogy milyen deprimálóan szar környezetben laknak ott is sokan.

Jossarian 2017.12.30. 12:37:46

Gratulalok, ritkan olvasni ilyen jol megirt, osszeszedett es objektiv posztot! Szamomra vonzo allamnak tunik, ha valaha az a perverz vagyam tamadna, hogy az usa ba koltoznek akkor ide mennek. Jo hely lehet :)

erkölcsi hulla 2017.12.30. 12:38:51

A cikkedből az jött le, hogy amerikában, a legtöbb fehér az itteni cigányok szociális színvonalán van, a feketékről meg írni sem nagyon mertél. :D
Azaz egy prosztó paraszt az összes. A nagy alma. Sosem vágytam amcsiba, a sok hollywoodi fényezés ellenére durvább a szegénység és a kilátástalanság a lakosság nagyobb körében, mint itthon.
Európa még mindig a krém az életszínvonalban.

gépeklázadása3 2017.12.30. 12:57:12

@erkölcsi hulla: Ez a cikk mondhatni az USA alsó 10%-áról szólt, nem az egész országról.

gabors 2017.12.30. 14:10:43

@Vánnyadt Ványadtovics: "Ami meg az előítéletet illeti, az semmiben nem különbözik attól, ahogy itt sokan Magyarországról nyilatkoznak. "

De igen mert veled ellentetben megtapasztaltuk es latogataskor es a csaladon keresztul tovabbra is tapasztaljuk hogy mi van ott (es mondjuk a hataronkivul)

Amugy amerika nem veszit semmit azzal hogy te be sem teszed a labad ide :-))))

Kivancsi lennek melyik masik orszag amirol semmit fogalmad nincs elhetetlen ??? Ghana-val Elefantcsont parttal vagy
Venezuelaval hogy allsz??

gabors 2017.12.30. 14:14:33

@Colonel H. Stinkmeaner: "A redneck államokban a crystal meth durván jelen van." az igazi problema az elmult 10 evben mar az opiodok oxycodon tramadol es hasonlok millio es millio tablettakat adtak el arrafele ez foleg a feher szegeny videkiek kozott arat .. ma mar tobben halnak meg opiod tuladagolasban mint kozuti balesetben tobb mint 40,000 evente mar a lofegyvertol meghalltakat is joval meghaladja... ilyen nem volt a meth-tol soha

gabors 2017.12.30. 14:37:37

@lost hope: "@geegee: A fegyverboltban minden elado nyiltan viseli a sajat fegyveret, es jo esellyel gyakorlottabb es felkeszultebb az atlagos vasarlonal. Nem szoktak belejuk kotni... "

Ezenkivul, biztonsagi kamera is van (gondolom tavolrol zarhato ajto stb, ) amugy aki mar latott fegyverboltot az tudja hogy amit a kezebe adnak azon altalaban ketto biztonsagi kutyu is van ravasz-retesz meg cso=akarmi. kezifegyvereknel ... tar sincs bennuk stb .. .hasonloan puskaknal is en csak ilyen boltokat lattam

es betarazani a golyokat "eszrevetlenul" sem egyszeru ..

(biztos van olyan bolt hogy hatul a hazmogott feszerben aruljak a cuccost)

Alick 2017.12.30. 14:39:03

@Comte de Gippaud: Faház: gyors és viszonylag olcsó építkezés és nincs akkora ragaszkodás a házhoz, ha költözni kell.
Hátrányok: könnyen leég, megeszik a termeszek és ledönti a tornádó. :)

Mikkamak 2017.12.30. 14:39:10

@zoldzeller: Az opiát tartalmú fájdalomcsillapítóktól egyenes út vezet a heroinhoz. Ezek ugyanis nagyon gyorsan függést okoznak. Ha pedig nem talál az illető olyan orvost, aki hajlandó folyamatosan felírni neki ezeket (vagy az orvos éppen a szövetségi állam "vendégszeretetét" élvezi), akkor bizony szembesül vele, hogy $50-100 per pirula feketepiacon és őneki naponta több tucat is kellene. A heroin viszont olcsó és ugyanaz a "hatóanyaga". Tehát itt köt ki.

A legtöbb opiát tartalmú fájdalomcsillapítót egyébként Floridában írják fel és váltják ki, messziről járnak oda a drogtúristák.

Úgy tudom, West Virginia eredetileg a kristály meth-ről híres.

midnightcoder2 2017.12.30. 14:39:46

@erkölcsi hulla: Az amcsiknál választhatsz, hogy elmész New York-ba dolgozni, ahol sokat kereshetsz, cserébe leélheted az életed egy ocsmány városban zajban, benzingőzben, vagy elmész egy ilyen helyre, ahol 10 kilométerre van a legközelebbi szomszéd.
Itt viszont van az ocsmány város (Budapest) ahol ha sokat nem is, de az életben maradáshoz eleget keresel, vagy egy tanya a semmi közepén, ahol max 2-3 akácfa tengődik és az első arra járó hátrányos helyzetű simán agyonverhet, mert fegyvert tartani nincs jogod.

Mikkamak 2017.12.30. 14:39:59

@Határátkelő: Mert nincs "Amerika"? Minden része (egyes államokon belül is) nagyon-nagyon más. Mint ahogy minden ország egyes részei között is nagy különbségek vannak. És az USA nagyon nagy ország.

De azért nagyon érdekes volt végre hallani egy beszámolót, amely nem pár hetes New Yorkban vagy Los Angelesben eltöltött idő után "Amerikáról" szól.

Határátkelő 2017.12.30. 14:40:46

@Mikkamak: Pontosan ezt írtam én is. Szerintem félreértetted.

gabors 2017.12.30. 14:45:55

@erkölcsi hulla: " A cikkedből az jött le, hogy amerikában, a legtöbb fehér az itteni cigányok szociális színvonalán van, a feketékről meg írni sem nagyon mertél. :"

olvasd mar el megegyszer kimondottan Wes-Virginarol van szo az egyik legszegenyebb allam. Feketek alig elnek ott (lasd a cikket) nagy valoszinuseggel az utcan sem sokat latni.

Az latszik hogy fogalmad sincs az USA-rol ami nem gond belefersz mondjuk a 4.49 millard emberbe akinek hasonloan nincs rola fogalma..

Csak mondom de ugysem hiszed el hogy ezek a "szegeny" feherek donto tobbsege fenyevekkel felette vannak eletszinvonalban, az ottani ciganyok tobbsegenel.

Amerikaban oriasi tarsadalmi kulonbsegek vannak az EU-hoz kepest de inkabb lennek szegeny az USA-ban mint barhol mashol (talan eszaki allamokat kiveve) de se Mo-on se a tobbi balkani orszagban biztos nem

erkölcsi hulla 2017.12.30. 15:19:17

@gabors: Tényleg nem sok fogalmam van, azért írtam, hogy a 'cikked alapján'. De taszít sok dolog usaval kapcscolatban, pl. hogy mindenkinek lehet fegyvere, hordhatja nyíltan...el sem tudom képzelni, hogy pl. itt mi történne, minden ideggyenge, vagy magát maffiózónak képzelő gyökérnek és kisebbésgi embernek lenne fegyvere. Arányaiban usaban történik a legtöbb gyilkosság emiatt is,. Vagy hogy az egyetem ingyenes helyett 20-200 millióba kerüljön, ilyen ár mellett az esély a jobb életre kb. a társadalom nagy részének 0 körül lenne. Vagy a sokmilliós városok/városrészek tele fekete nyomornegyeddel, ott tényleg olyan, (ezt mesélték, talán harlem), hogy fehér ha jót akar oda se tegye a lábát, ismerősömet rendőrök kisérték vissza mert eltévedtek. Orvosi ellátás ugyanúgy 'liberális", ha nincs pénzed a drága ellátásra, akkor dögölj meg, ez sem tetszik annyira.
Ha választanom kéne, itt lennék szegény, mint usaban, bár csak ennyi a viszonyítási alapom. Plusz a politikája nagy vonalakban, olajháborúk, fegyverimádat, ugyanolyam mocskos a szememben mint oroszország, vagy legalábbis közelít. EU a krém a szememben, ha nagyon választanom kéne, kimennék németországba, de inkább itt maradok.

erkölcsi hulla 2017.12.30. 15:19:42

@midnightcoder2: Nem értem miért fikázza mindenki pestet, az ocsmány jelződdel nagyon nem értek egyet, Budapest az egyik legszebb város a világon, gyönyörű klasszikus építészete van, az elhelyezkedés is festői, nincs szemetelés, ( többi nagyvároshoz képest) kertvárosok köpésre, mivel töredék akkora mind pl Nw York. Tömegközlekedés is a topban van a világon. Fizetések, és mo. gazdasági elhelyezkedése persze más téma, de kezdő mérnökként hazaviszek 3 kilót, abból meg lehet lenni még albi mellett is. Szakmunkások szerintem kétszer annyit is összeszednek. Mi magyarok minig a rosszat látjuk.

Amcsiban is ugyanúgy kimész tanyára, és annyi a különbség hogy a hátrányos helyzetűek nem agyonvernek, hanem agyonlőnek, ha akarnak.

P.Elliot 2017.12.30. 15:45:15

@midnightcoder2: Te teljesen hulye vagy "erkolcsi hullaval" egyutt.
Egyszerun karogtok bele a levegobe, azt sem tudjatpok mirol beszeltek csak szajkozzatok amit itt-ott hallottatok aminek a fele sem igaz.
Ez hogy elj New Yorkban es dogolj meg a benzingozben hogy megelj vagy hogy kimenj egy pusztai helyre, ezt honnan szedted? Mas varosok nincsenek? kisebbek? Vagy kicsik? Ahol a jo levegon, bekes emberek kozott/ igenis azok kozott elek en is es nem falun/ jo keresettel, mar igazan jo nyugdijjal, sajat hazzal meg mas ingatlannal, penzzel a bankban holott 2 boronddel jottunk egyetlen filler nelkul es kolcsonbol kezdtuk az eletet.
Jo, regen volt konnyebb volt de ma, egy magyar ismerosom akit pont a neten ismertem meg mert tanacsot kert valamiben az kijott illegalisan vagy 5-6 eve, takaritott vegig, most vegzett el egy gyorstalpalo iskolat hogy beteget is tudjon gondozni, azonkivul hogy a takaritos keresetebol fizette ki az otthoni haz kolcsonet meg 20 ezer dollart felre is tudott tenni hogy hazassagot talaljon a zoldkartyaert, jonnek ki a gyerekei folyton latogatoba amit o fizet, azt mondta hogy inkabb ongyilkos lenne mint hazamenjen. Nem is kell megvan a zoldkartyaja. New Yorkban is elt, kisvarosban is elt, elerte azt amit otthon nem tudott anyagilag, itt a veszelyes "rothado kapitalizmusban".....
Akkora okorseget tudtok irni hogy az embernek fenntakad a szeme.
Aki dolgozni akar az itt meg is el, joval jobban mint masutt.
Ha meg illegalis es csak penzt keresni jott az is szepen visz haza ha gyujtget...

Jossarian 2017.12.30. 15:57:25

@erkölcsi hulla: az olaj es a fegyverek = civilizacio. Az, amiben pl. te is elsz (ha rajtam mulna mar reg olaj es fegyvermentes kornyezetben elnel te es a hozzad hasonlok is, nagyva gyanum, nem sokaig). budapest meg sajnos egy pocegodor, remelem soha nem leszek rakenyszeritve, hogy odalatogassak.

2017.12.30. 15:57:32

@Zsuzsi65: Alapvetően tévedsz. Európa számtalan nemzetből áll, amelyek teljesen önállóak minden téren.
Ezzel szemben az USA egy ország, függetlenül attól, hány állam, hány etnikum alkotja.
Számomra maga az ország elfogadhatatlan. És nem a polgárai miatt, hanem a politikája miatt.

2017.12.30. 15:57:39

@gabors: Mennyi időt is töltöttél mondjuk az elmúlt 10 évben Magyarországon? Ha jól emlékszem semmit. Ennek ellenére te vagy az egyik ezen a blogon, aki megmásíthatatlan véleményt alkot Magyarországról, ami arról szól, hogy ez egy szar ország. Miután nem ismered ezt az országot, mint ahogy én sem ismerem az USA-t, ha az én véleményem komolytalan, akkor a tiéd is az.

erkölcsi hulla 2017.12.30. 16:53:49

@Jossarian: Te is ugyanúgy végletekben általánosítasz. Pedig a kedvenc könyvem a 22-es csapdája.

kewcheg 2017.12.30. 16:53:54

"I wish I was in the Land of cotton
Old times there are not forgotten..."
Mi itt a probléma a konföderációs zászlóval????

vizsla_barat 2017.12.30. 16:53:56

Milyen az az automata pisztoly?

2017.12.30. 16:55:57

@Vánnyadt Ványadtovics: nos, en az elmult 10 evben 6.5 evet eltem magyarorszagon, 3.5 evet az usaban, es meg tudom erositeni, hogy magyarorszag egy szar orszag. Es nem a polgarai miatt, hanem a politikaja miatt. Ha magyarorszag akkora erovel birna, mint az usa, kb 10-szer annyira gennylada lenne mint az usa.

jewel79bp 2017.12.30. 16:59:59

Érdekes dolog ez. Olvastam valahol, amikor haláluk előtt álló embereket megkérdeztek, hogy mit csinálnának másképp az életben, sokan azt mondták: otthagyták volna azt a bizonyos rossz állást és/vagy kevesebbet dolgoztak volna... Van egy ismerősöm New Yorkban. Gazdag, menő lakása van: reggel 6-ra jár dolgozni, és este 7-8 körül esik haza. Szabadság ott is alig van. Elemző egy nagy brókercégnél... ott a szuper lakása, és szó szerint abból áll az élete, hogy vagy dolgozik, vagy alszik. Hétvége szabad. Ezzel szemben ott egy "redneck", horgászik, vadászik, sörözik, elvan a maga világában... szép a természet, valahol a hobbijának él, hát nem tudom, tényleg nem tudom, hogy melyik a jobb Nyilván, valahol a kettő között housewife-ként vagy soccer momként San Fransisco környékén, na de az nem mindenkinek adatik meg.

P.Elliot 2017.12.30. 17:49:43

@jewel79bp: Hat igen, az az ismerosod reggeltol estig dolgozik hogy tobbek kozott eltartsa azt a rednecket aki horgaszik, vadaszik, sorozik es nem dolgozik...
Ilyen az elet....

Arthamyr 2017.12.30. 18:05:35

@P.Elliot: Úgy látszik túl szocialista az ottani kapitalizmus is. :)

2017.12.30. 18:07:27

@LepesMez: Kinek a politikája szar? Csak Orbáné, vagy az előtte hatalmon levő miniszterelnököké is? Ha csak az Orbáné szar, és az előtte levőké nem, akkor miért fog Orbán harmadszor is elsöprő többséggel választást nyerni? Ha eddig mindenkié szar volt, akkor az Orbáné a legkevésbé szar, mert a választók folyamatosan neki szavaznak bizalmat. Valahogy nem jön ki a matekod.
Örülök neki, hogy jól érzed ott magad, remélem életre szóló döntés volt az új haza választása.

midnightcoder2 2017.12.30. 18:07:44

@P.Elliot: Attól függ, milyen szakmában. Vízvezetékszerelőként vidéken is megélsz itt is, szoftverfejlesztőként pedig éhen halsz egy kisvárosban. Legalábbis idehaza biztosan, ezt tapasztalatból tudom, nem véletlenül vagyok Pesten. De az amcsiknál megvan az a lehetőséged, hogy ha megszedted magad a városban, akkor fogod magad és kiköltözöl egy olyan helyre, ahol 10 kilométeren belül csak erdő van, és mert szabad a fegyverviselés, nem kell attól tartanod hogy jön pár hátrányos helyzetű, fa testápolóval felszerelve és nekiáll "öregezni". Ott legalábbis megvan ennek a tevékenységnek a kockázata.

midnightcoder2 2017.12.30. 18:08:14

@erkölcsi hulla: "Nem értem miért fikázza mindenki pestet, az ocsmány jelződdel nagyon nem értek egyet, Budapest az egyik legszebb város a világon, gyönyörű klasszikus építészete van, az elhelyezkedés is festői, nincs szemetelés"

Alapvetően minden nagyváros ocsmány, de Pest az amit igazán jól ismerek. Az épületek valóban szépek, már amelyiket felújították az elmúlt 50 évben, és nincsenek rajta még II világháborús vagy 56-os golyónyomok. Igen, lehetne belőle egy olyan hely, mint mondjuk Bécs, csak ahhoz "picit" költeni kellene a homlokzatok karbantartására, esetleg megoldani valahogy hogy a százmilliókért felújított vadiúj közterületek ne legyenek tele maguk alá csináló hajléktalannal, ne bűzölögjön nyáron minden utcasarok a kutyapisitől, és ne legyen tele minden közterület kutyagumival. És akkor már csak a levegő lenne szar. Jó, tudom, úgy 30 év múlva már lesznek elektromos autók, csak addig kell túlélni a dízeleket. Ja, és persze nincs szemét. A belvárosban. De Pl. ahol én lakom, ami szintén kertváros, de nem annyira előkelő - igaz, legalább cserébe viszonylag közel van a belvároshoz - bizony bőszen szemetelnek a népek. Volt Pl. egy polgártársnő (én legalábbis egyet láttam), aki rendszeresen a közeli buszmegállóba vitte éjszakánként a szemetét, minden héten egyet. Aztán amikor jól megtelt a buszmegálló, akkor a köztisztaságiak elvitték az egészet. Aztán kezdődött előlről... Tényleg gyönyörű hely.

midnightcoder2 2017.12.30. 18:08:23

@erkölcsi hulla: "Amcsiban is ugyanúgy kimész tanyára, és annyi a különbség hogy a hátrányos helyzetűek nem agyonvernek, hanem agyonlőnek, ha akarnak."

Csak tudod annak van kockázata, mert az áldozat is visszalőhet. Ezzel szemben ha ketten-hárman jönnek fa testápolóval, te pedig nem vagy Chuck Norris vagy az asszony nem Linda, akkor nincs sok esélyed.

midnightcoder2 2017.12.30. 18:08:28

@vizsla_barat: Olyan, amit nem kell felhúzni minden lövésnél, és akár sorozatot is lőhet.

Bellagio 2017.12.30. 18:08:37

2500$ phd-val? Ugyamma, en eddig barhonnan kaptam allasajanlatot az USA-ban sehol sem volt evi 90k-nal kevesebb, pedig nekem nincs phd-m.

P.Elliot 2017.12.30. 18:21:40

@Arthamyr: Igen, jol bele kellene rugni a vadaszo-halaszo-sorozo ingyenelo redneck fenekebe es dolgozni iranyitani.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.30. 18:24:08

@lost hope: Aham, kösz. A filmekben ezt nem részletezik ennyire...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.30. 18:26:51

@erkölcsi hulla: Nem, nem.Rosszul tudod.Ausztrália a tündérkert, ott a tőkések szétosztják a hasznot a munkások között... :D
Ehhez képest Európa jó néhány országa nem hogy nem krém, hanem max csak kenőcs... :D

zoldzeller 2017.12.30. 18:38:09

@jewel79bp: szivesen lennel soccer mom? Komolyan kerdezem, mert a barataim kozott senkit nem ismerek aki soccer mom akart volna lenni a x ev egyetem, es mondjuk phd-vel a zsebeben.

2017.12.30. 18:43:58

@Vánnyadt Ványadtovics: mind rossz volt, csak maskeppen. az mszp toketlen volt, orbanra pedig nem is tudom milyen jelzo illene, de abban a rendszerben, aminek a kiepitese folyik, nem tudom miert szeretnek elni emberek. szoval a kerdesedre: fogalmam sincs, hogy hogy lehet, hogy emberek erre szavaznak. Illetve hat tudom, sajnos a haranggorbenek van egy also 25%-a is...
Akarhogy is, nagyon-nagyon sajnalom, hogy igy alakul annak az orszagnak a sorsa, 10 eve meg elkepzelhetetlennek tartottam, hogy kulfoldre mennek, szerettem ott elni meg a benasagok mellett is. orban miatt meg foleg szomoru vagyok, mert benne tenyleg meg volt az a kepesseg, hogy jo iranyba vigye a dolgokat. ugy laszik a szandek nem volt meg benne, es ezt sokan meg most sem latjak.

midnightcoder2 2017.12.30. 19:06:33

@LepesMez: Ha az MSZP töketlenkedett, akkor az a 8 kicsi ellenzéki párt szerinted mit csinálna kormányon ? Orbán sem egy matyóhímzés, de még mindig jobb mint az a bolhacirkusz.

Arthamyr 2017.12.30. 19:07:53

@LepesMez: Orbán szerint ez a jó irány, vagy ha nem is, erre van szükség ahhoz, hogy a szerinte megfelelő irányba haladjon az ország. Az is fontos megtarthassa a kontrollt, hogy továbbra is biztosítva legyen, hogy a szerinte megfelelő irányba halad.

@Vánnyadt Ványadtovics: Az One Directiont többen szeretik, mint Beethovent. Akkor most azt kéne mondani, hogy Beethoven szar zenét írt, az One Direction munkássága meg a zeneművészet csúcsa?

Arthamyr 2017.12.30. 19:11:26

@midnightcoder2: A bolhacirkusz legalább nem tud belegányolni az alkotmányba, és van rá esély, hogy a széthúzás miatt kevesebb káros intézkedést hoznak meg.

jewel79bp 2017.12.30. 19:16:58

@zoldzeller: hm, azt hiszem, szívesen lennék soccer mom. Nincs phd-m, főiskolát ugyan végeztem, de a mostani munkám helyett szívesebben lennék olyan igazi kertvárosi háztartásbeli. Ez bűn? :) Nem vagyunk egyformák, mindenki másra vágyik, szerintem.

zoldzeller 2017.12.30. 19:22:00

@jewel79bp: nem, dehogy csak kivancsi voltam. A soccer mom-saggal nekem az lenne a felelmem, hogy a gyerekek egysZercsak felnonek es mar nincs ram szukseg.

Arthamyr 2017.12.30. 19:36:37

@zoldzeller: Az a legjobb az egészben, hogy onnantól azt csinálsz, amit akarsz. Én szívesen lennék soccer dad. :)

jewel79bp 2017.12.30. 19:37:07

@zoldzeller: van ezer meg egy alapítvány, szervezet, ahol lehet önkénteskedni. Meg különben is, Martha Stewart sem mai csirke, mégis jól érzi magát. Én most is önkénteskedem, munka mellett, de sokkal jobb lenne, ha több időm jutna rá.

2017.12.30. 19:42:58

@Arthamyr: A One Directiont-re ki fog emlékezni 100 év múlva?

2017.12.30. 19:43:08

@LepesMez: Nem igazán értem ezt a rossz irányt. Ha rosszul mennének a dolgok, nem vezetné a Fidesz a közvélemény kutatási listákat toronymagasan, nem lenne esélye harmadszor is abszolút többségre. Valamit szerintem nagyon félreértetek, vagy nem értetek.
Lehetne erről vitázni, de sajna nincs arra fölös időm, hogy várjam mikor jelenik meg a kommentem.

zoldzeller 2017.12.30. 19:48:52

@Vánnyadt Ványadtovics: irj a blog gazdajanak egy emailt es kerd meg hogy engedje at a leveleid ellenorzes nelkul. Ha normalisan irsz akkor meg fogja engedni.

zoldzeller 2017.12.30. 19:50:01

@Arthamyr: ahhoz kell megnyugatato bevetel a masik oldalrol:)

Arthamyr 2017.12.30. 19:50:43

@Vánnyadt Ványadtovics: @Arthamyr: A Beethovenes hasonlattal azt próbáltam illusztrálni, hogy attól, hogy valami sok embernek tetszik, még nem feltétlenül jó.
Orbán Fidesze is ilyesmi, attól, hogy simán behúzzák a következő választást, még károsak és rosszak. A számukra optimalizált környezetben még a választók többségét sem kell megnyerniük maguknak ehhez.

Arthamyr 2017.12.30. 19:52:22

@zoldzeller: Igen, vagy megnyugtató vagyon. Ezért nem leszek soccer dad (max. félállású :)), pedig tényleg nem zavarna.

zoldzeller 2017.12.30. 19:59:00

@jewel79bp: Matha Stewart sok minden csak nem housewife. Egy rendkivul ertekes brand tulajdonosa es managere.

De amugy ertem, es nem ellenkezek. Az onkenteskedes pedig szerintem az USA-ban nagyszeruen mukodik teljesen valos lehetoseg hogy az ember ertekes tevekenyseget vegezzen.

Nekem (es ez az en aggodos es eleg anyagias oldalam) az okozna problemat, hogy mi van ha a ferjem meghal (oke van eletbiztositasunk), vagy ne adj isten lelep egy nagymellu szokevel, akkor mi tortenik? Ha tisztan az anyagi oldalat neznem maradhatnek itthon es a hetkoznapjainkat nem befolyasolna, de mondjuk akkor biztos nem lenne pofam $400 -t a futo dzsekimre kolteni.

2017.12.30. 20:09:17

@midnightcoder2: es ezzel ossze is foglaltad, miert latjak sokan kilatastalannak a helyzetet, es huznak el onnan.

Le Orme 2 2017.12.30. 20:12:33

Dögivel vannak olyan filmek, amik Amerikának ezt az arcát mutatják. Nyugat Virginia amúgy jó hely.

2017.12.30. 20:12:41

@zoldzeller: Ezt nem mondod komolyan. Egy olyan blogon ami az orbáni diktatúra ellen küzd, ahol naponta tesznek hitet a szólás és véleménynyilvánítás szabadsága mellett, kérelmezni kell, hogy szabadon elmondhassam a véleményem? Soha.

2017.12.30. 20:18:01

@Vánnyadt Ványadtovics: felesleges is errol vitazni, mert nem hiszem, hogy kozeledik majd az allaspontunk. egyebkent a sajat velemenyem, hogy szimplan azert szavaz rajuk 20-25-30%, mert az emberek 20-25-30% hulye + informalatlan, nyilvan ezt te is tapasztalod, csak lehet te masik 30% ot neveznel meg a hulyek taboranak A maradek 70-80%, akik meg nem rajuk szavaznak,azok meg szetforgacsolodnak a tobbi bena part kozott. Nem veletlen a hatalmas bizonytalan tabor, ha jol emlekszem siman verik a fidesz szavazokat szamban. Szoval a tobbseg szerint azert nem mennek jol a dolgok...

wolves84lb 2017.12.30. 20:24:17

@Vánnyadt Ványadtovics: hát neked van bajod, haver...egy WV-ról szóló posztba csak belekeverted a magyar politikát, és azt a retek orbánt is.

Arthamyr 2017.12.30. 20:40:21

@Vánnyadt Ványadtovics: Nem feltétlenül kell ám kérelmezni, én pl. sosem kérelmeztem. Egy idő után megunja az admin, ha jóvá kell hagynia, és beenged. Persze akkor, ha az első 100 hozzászólásodból 20-at ki kell moderálni, nem fogja, max. ha kérelmezed, és megígéred, hogy viselkedsz...

zoldzeller 2017.12.30. 20:42:07

@Vánnyadt Ványadtovics: nem. Azt kered, hogy azonnal megjelenjen, mert civilizalt megjegyzest fogsz irni. Most is at jott minden amit irtal, nem?

kék madár 2017.12.30. 21:45:29

@Vánnyadt Ványadtovics: "Nem igazán értem ezt a rossz irányt. Ha rosszul mennének a dolgok, nem vezetné a Fidesz a közvélemény kutatási listákat toronymagasan, nem lenne esélye harmadszor is abszolút többségre"
Biztos nem fogod fel mekkora hulyeseget irsz, mert akkor a leirasaig mar nem jutnal el.
Putyin meg Duterte is vezeti a nepszerusegi listat, azert mert kiepitett a patas egy propagandagepezetet a haverjai kezebe jatszva a media 95%-at, meg nem jelenti azt, hogy egy demokraciaban is nepszeru lenne. Attol a hazugsagozontol amit a valasztokra zudit sajnos egy ilyen gyermeteg agyu nepnek nem sikerul atlatnia, es meg ehezes es nyomorgas kozepette is jobban rettegnek a Soros mumustol minthogy levaltsak.

Zsíros Bödön 2017.12.30. 21:59:20

A platós kiateherautó, a.k.a. pickup-állam az kimondottan Georgia amúgy, már ha a sztereotípiákat akarjuk nézni.

Jossarian 2017.12.30. 21:59:23

@erkölcsi hulla: azt tennem? hat gondolkodj el hol lennel most olaj es fegyverek nelkul? meg a dedszuleid sem szulettek volna meg, nemhogy te. de vedd csak a beket es legy tolerans, ez is a termeszetes kivalasztodas egyik formaja :)

Jossarian 2017.12.30. 21:59:29

@jewel79bp: +1 :)
penzt barmikor lehet keresni, meg is teszem konnyeden, de a tegnapomat visszaadna valaki? jol megfizetem, van amibol... leszarni mindent, heti egy nap munka eleg, sokszor meg sok is

Arthamyr 2017.12.30. 22:13:27

@kék madár: Demokráciában nyer. Egy tájékozott, értelmes emberek által lakott Magyarországon nem nyerne (és persze értelmes alternatíva se ártana).

kék madár 2017.12.30. 23:15:57

most vettem ki a postaladabol 8000 ftnyi Erzsebet utalvanyt a magyar kormanytol. Expressz kuldtek, az is tobb ezer ft volt. Ezek hulyek.

kék madár 2017.12.30. 23:34:18

@Arthamyr: az alternativat is ok gyartjak, ugyhogy az is csak kamu

averageuser 2017.12.30. 23:41:29

Akkor ez kb Amerika BAZ-megyéje... Lájk!

Alick 2017.12.30. 23:41:33

@kék madár: A választási rendszer a meggyőzhetőségen és nem az értelmen alapul. A fidesz propagandája csupán ennek hideg fejjel felhasznált következménye.

Arthamyr 2017.12.31. 00:27:36

@kék madár: Ezt is túlzásnak érzem. Nem gyártanak ők alternatívát, ömlik a szar magától, legtöbbször csak mosolyogva hátradőlnek, és a problémájuk megoldódik, mielőtt komolyan foglalkozni kellene vele.
Ha pedig "korrekcióra" van szükség, miután sok fontos erőforrást átcsatornáztak magukhoz, általában sikeresen "menedzselik" a túlságosan megerősödő/meggyengülő ellenzéki szereplőket, hogy egyik se válhasson dominánssá és ezáltal komoly kihívóvá. De eddig nem is volt igazán szükség komoly beavatkozásra.
index.hu/gazdasag/2017/12/30/ev_chartja_grafikon_2017_valogatas_legjobb_kozgazdasz_elemzo/
A 11. pontot érdemes nézni. Ezek után elég halott ötletnek tűnik az ellenzék részéről, hogy pl. igazságos közteherviselést (többsávos adót stb.) emlegetnek, ettől a legtöbb ember megijed, még akkor is, ha egyébként hányingere van a Fidesztől.

adg 2017.12.31. 01:41:19

O enberek, ez most komoly? Ebben a nagy diktaturaban a fidesznek a vilagon semmit sem kell(ene) tennie vagy mondania az “ellenzekkel” szemben, csak hatradolni, es nezni az eloadast. A ketharmad nem a hulye valasztoknak meg a birkaknak koszonheto, hanem az ellenzek hianyanak. Ami van a fidesszel szemben, az a hatszaz kis szar es eletkeptelen, egymassal hadakozo csoportosulas, na az minden, csak nem ellenzek. Legfontosabb problemajuk, hogy egymasnak keresztbe tegyenek. Amig ez nem valtozik, addig a fidesz fog gyozni.
Valahogy a sok birkazos kritika kozott meg sosem olvastam, hogy mi lenne az ertelmes valasztas, amit a gondolkodo nembirka enberek valasztananak.

En mondjuk kiiratkoztam, szoval csak mukedvelokent, nosztalgikus erzesekkel figyelem az esemenyeket. Nekem konnyu.

kék madár 2017.12.31. 02:11:31

@Alick: ez nem egy demokratikus valasztasi rendszer, ahol a propaganda ennyire egyoldali es minden valosagalapot nelkuloz. Ez egy totalitatarianus rendszer, ahol a Fidesz a ketharmadjat arra hasznalta fel, hogy lebontsa a fekeket es egyensulyokat es kiiktasson minden ellenorzest es megcinkezze a fuggetlen intezmenyeket. A demokracia legnagyobb hibaja, hogy eleg demokratikus ahhoz, hogy egy diktatort is meg lehessen valasztani, aki aztan lebontja a demokraciat.

2017.12.31. 02:55:00

@adg: "Valahogy a sok birkazos kritika kozott meg sosem olvastam, hogy mi lenne az ertelmes valasztas, amit a gondolkodo nembirka enberek valasztananak. "

Elhuzni kulfoldre? :)

2017.12.31. 02:59:59

@kék madár: "nem mergezo a fustje?"

mondjuk lehet. mindegy, vigasztaljon a dolog, hogy a 8ezer forintot mar ugyis kifizettek az utalvanyt gyarto cegnek, ha nem hasznalod fel, maximum naluk marad a penz, szoval nem veszik el az, es jo helyen van.. :D (es biztos vagyok benne, hogy nem ezert kuldik ki kulfoldre is, hogy bent maradjon a penz annal a cegnel)

2017.12.31. 03:07:28

rosszul tudtam, nem fizetik ki elore, csak 2% jutalekot kapnak megvetelnel. Szoval csak 160 forintot nyertek a fidesz haverok az utalvanyaiddal, ezert megerte kikuldeni tobbszaz forintert :)

mno.hu/gazdasag/nagyot-kaszalhat-az-erzsebet-utalvanyokat-forgalmazo-ceg-2422785

adg 2017.12.31. 03:16:51

@kék madár: van barki rokonod, ismerosod magyarorszagon, akinek jol jonne 8000 ft? Tedd egy boritekba, 1 dollarert elviszi a posta neki. Amugy miert csak 8? Nem 10 ezer jarna?

Es szivbol kivanom, hogy sose legyen nagyobb problemad az eletben, mint hogy kapsz egy utalvanyt, amit nem tudsz magad felhasznalni.

2017.12.31. 03:58:14

@adg: itt nem azon van a hangsuly, hogy szomoru, hogy nem tudja felhasznalni, hanem hogy teljesen ertelmetlen (es megelozheto) cselekedet volt elkuldni. Feleslegesen koltott ra az allam egy csomo penzt valamiert. Es az a gyanu, hogy ez a "valamiert" az az, hogy az erzsebet utalvanyforgalmazo zrt jol jarjon. Szerintem verlazito kulfoldre postazni utalvanyokat draga penzert, hogy az a ceg jol jarjon.

kivancsi vagyok west virginiaban cseszik e el a penzt ilyenekre :)

2017.12.31. 04:10:06

igazabol kicsit osszezavarodtam, most megis azt gondolom, hogy Kek Madar erzsebetutalvanya ki van fizetve az utalvanyforgalmazo zrt-nek, mivel a hirek arrol szoltak, hogy 27milliardert vette a kormany oket. Tehat akkor megis igaz, hogy ha nem valtjak vissza az utalvanyt, akkor az utalvanyforgalmazo zrt jol jar (mert nem jelennek meg nala a CBA-sok, hogy itt vannak az utalvanyok, amivel a nyugdijasok fizettek, kerjuk a zsozsot erte)

Ezek alapjan pedig tenyleg nem tudok mas okot elkepzelni arra,hogy kulfoldi orszagokba is kuldozgetnek utalvanyt, mert az nekik direkt jo, hogy bent marad a penz az erzsebet utalvanyforgalmazo zrt-ben, mivel soha nem lesznek visszavaltva.

valaki erositse mar meg aki ert hozza, hogy jo szivvel mondhassam, hogy a kurta anyjukat megint, mekkora szemetek :D

adg 2017.12.31. 04:27:09

@LepesMez: ugyan, ha az lenne a fo cel, hogy a forgalmazo jol jarjon, akkor egyszerubb lenne a jutalekot felnyomni 5 vagy 39 szazalekra. Mi akadalya lenne?

Viszont a nyugdijasok egy eleg nagy csoport, minden partnak kiemelten fontos, plane a valasztasok kozeledtevel (19000 ft, 13-14. havi nyugdij, stb, ugye?)
Es a legtobb kulfoldon elo nyugdijas nem a deli sarkon vagy uj kaledoniaban lakik, ahol abszolut semmire nem tudja hasznalni a cetliket, hanem foleg a magyarorszaghoz kozeli orszagokban, onnan jarnak haza idonkent, vagy jarnak hozzajuk ki a rokonok, esetleg ugye szavaznak is, stb.
Az a kevesebb, aki ennyire messze lakik. Es meg egy dolog, hogy lehetne kitalalni, hogy ki kapjon, ki ne? Ki mennyire el kulfoldon, mennyit jar haza, mennyit dolgozott otthon, mennyi jarulekot fizetett, mennyi a jovedelme, akarmi. Eszmeletlen bonyolult lenne, egy csomo adminisztraciova, es nem biztos, hogy olcsobb lenne, mint elkuldeni azt a szart mindenkinek, aki benne van a rendszerben.
Vihar a biliben, apropenz. Az elhasznalt e utalvanyokbol raadasul 27% afa,az elfogado adoja, ez az, rogton vissza is megy a koltsegvetesbe, szerintem lazan 40 szazalek felett.
Lassuk be, ez azert lett kiemelt politikai kerdes, mert az ellenzek ezen rugozik ujra, ami amugy tok kontraproduktiv.
Csak kepzeld el a szituaciot. Vonatkoztassunk el attol, hogy jo otlet vagy sem, csak mint politikai kerdest nezzuk. A kormany adja az utalvanyt, ami az emberek tobbsegenek jol jon, egy kis reszuknek tok mindegy. Es akkor az ellenzek kipattan, es kiabal, hogy nem kellett volna meg ez rossz es mittudomen. Mikozben nyakukon a valasztas. Es csodalkoznak, hogy nem no a nepszeruseguk. Ez megint egy olyan huzas, hogy a fidesz apropenzert vett maganak nepszeruseget a legnagyobb es legaktivabb szavazotaborban, es csak neznie kell, ahogy a teljesen ertelmetlen ellenzeke labon lovi magat ujra.

gabors 2017.12.31. 05:41:09

@erkölcsi hulla: sajnos amiket irsz "amerikarol" annak nincs koze a valosaghoz meg a felehez sem ...nincs kedvem reszletesen elmagyarazni mert ugysem hinned

csak egyet a sok kozul, NEM mindenki setal amerikaban fegyverre az oldalan (de van ahol ez legalis es ott talalkozni lehet ilyennel is ) a\

gabors 2017.12.31. 05:53:15

@Vánnyadt Ványadtovics: "Miután nem ismered ezt az országot,"

viccelodsz itt ??? Lehet tobbet eltem ott mint Te. Eletem pont felet ott toltottem, csaladom minden tagja ott el, manapsag nem is nehez akar napi kapcsolatban is lenni.. Ismerosokkel heti szinten levelezek errol arrrol... rendszeresen hazalatogatok (igaz az valoban 2-3 hetes ido ...) Kb ugyanazokat az ujsagokat tudom olvasni mint te, igaz MTV1-2-3-4-et nem nezem (lehet ez a baj mindjart mas lenne velemenyem ..)

Nem szoktam semmit irni Mo-rol ugy altalaban mint most sem tettem (ha ideztel volna lenne mit megvitatni)

Ugyanakkor te minden tapasztalat nelkul eloadtad itt hogy :
" Számomra egy élhetetlen ország, ahová nem tenném be a lábam. " gondolom a posztban talatal valamiket ami igazlolja mindezt :-)

Mint irtam az USA semmit nem veszit ha tavol tartod magad.

gabors 2017.12.31. 06:03:27

@vizsla_barat: " Milyen az az automata pisztoly? " ez valami felreertes lehet semi-automatic-nak szoktak inkabb hivni azokat. Gyakorlatilag minden modern pisztoly ami nem forgotaras ebbe a kategoriaba tartozik 1910 ota

Voltak olyan pisztolyok is amik valoban automatak voltak abban az ertelemben hogy meghuzta ravaszt es addig lott mig volt golyo. Ebbol alakult ki a "geppisztoly" vagy angolul sub-machine gun. Ami kb azt jelenti hogy pisztoly golyoval lovo gepfegyver. Talan az egyik ismertebb manapsag az UZI (nem mondom honnan) vagy a nemet MP5 vagy keletebbrol a cseh Skorpio

A posztolo nem irta hogy milyen fegyverrol volt szo, en szurtem el veletlenul a kommentben egyik helyen automatic-nak irtam sem-automatic helyett. Mas is kiszurta...

gabors 2017.12.31. 06:09:43

@Arthamyr: "@P.Elliot: Úgy látszik túl szocialista az ottani kapitalizmus is. :) "

Hat igen a gazdagabb allamok szo szerint tartjak el a szegenyebbeket beleertve a redneck-ket is nemcsak WV-ban hanem az egesz MIdwest-en hagyma irta rozsda allamoknak (akik beszavaztak a Trumpot) De rabasznak jovore a republikanusok szepen kezdik majd az amugy sem suru szocialis halot szetszedni ... ezek a szegeny feherek jarnak majd a legrosszabbul (mar most is rosszabb helyzetben vannak mint pl New York vagy Californiai tarsaik)

gabors 2017.12.31. 06:15:30

@Bellagio: " 2500$ phd-val? Ugyamma, en eddig barhonnan kaptam allasajanlatot az USA-ban sehol sem volt evi 90k-nal kevesebb, pedig nekem nincs phd-m. "

Ezt en sem egeszen ertem ... nekem sincs PhD-m es a nettom (jovedelem ado, nyugdijlevonas es egszseguyi biztositas utan) ennek tobb mint ketszerese. Valami nem egeszen kerek errefele egy sima altalanos iskolai tanar ennel tobbet kap ez evi $30k -nek felel meg. Ha netto mar az is keves

gabors 2017.12.31. 06:30:41

@Vánnyadt Ványadtovics: " Ha rosszul mennének a dolgok, nem vezetné a Fidesz a közvélemény kutatási listákat toronymagasan, "

vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon naiv .. ... de ugy tunik te is elhiszed hogy az a jo ha a focira meg 54 milliardot kell kolteni. es milyen oriasi szerencse hogy van egy zsenialis gazszerelo mert ha nem lennek akkor meg mindig az a gecizo simicskanak kellene a penzt talicskaznia ....

a FIDESZ modszeresen megszallt minden olyan intezmenyt ami egy mukodo demokracianak az alapja lenne. kezdehetjuk a mediaval minden videki lapot megvetettek meszarossal, magyar nemzeti bankot atalakitottak sajat hazipenztarnak ahol az ismerorosket tomik ki penzel (ha nem erted azok az Art ize bize lofasz alapitvanyok), birosagok, ugyeszsegek fideszesitve ... kozintezmenyekben totalis tisztogatas utan 10-15 evre bebetonoztak az emberiket. oktatas totalis kozpontositasa lasd Klikk amivel a jovo egy ket nemzedeket lehet NER-esiteni (nalad is bevalt rossz nem lehet), filmet csak Vajna csinalhat (ja gonosz amerikas ), nem sorolom

Javaslom hogy nezd meg a Tanu cimu filmet mind a kettot ...lesz benne majd olyan hogy elore megirtak az iteletet, mint nemregiben torvenyt hoztak ugye egy ugyben ami meg a birosagi szakaszban sincs (sem sugok mirol van szo) ...

Vagy a fidesz kozeli ujsag megirja kit fognak kihallgatni korabban mint az idezes megszuletett ...ugyes !!

zoldzeller 2017.12.31. 06:36:08

@gabors: egyetemi fizetesrol beszel, assistant professor-ok egy nem tul jo egyetemen nem keresnek vagyonkat.

gabors 2017.12.31. 06:44:13

@adg: "1 dollarert elviszi a posta neki " felment mar $1.15 (ma) es honaptol megint tobb lesz egy kicsivel

gabors 2017.12.31. 06:59:52

@zoldzeller: "@gabors: egyetemi fizetesrol beszel, assistant professor-ok egy nem tul jo egyetemen nem keresnek vagyonkat. "

Ezt en is tudom, mert van ismerosom a CUNY-ban tanit(ott) ...

De evi $30k az azert tul alacsonynak tunik innen... ha netto lenne meg akkor is ..

a google ezt mondja "Assistant professors, who are the lowest rank on the tenure track, averaged $66,564 annually. " szoval matematikailag beleferhet a $30k :-((( de akkor nagyon olcson "vettek meg"

2017.12.31. 07:22:04

@adg: pontosan ez tortent, amikor a tesco visszavaltja az utalvanyt penzre, akkor 6% atvaltasi dij van. ez valami juliusi szabaly. szoval az utalvanyos ceg egyszer kap 2%-ot, amikor a kormany megveszi az utalvanyokat, utana amikor azt levasaroljak, es a bolt megy bevaltani az utalvanyt, akor meg 6%, aztan amit meg nem vasarolnak le, pl kek madar, az meg ottmarad a cegnel. amikr eg magyarorszagon eltem, volt tobb iyen utalvany tipus, csak azokat a cegeket kipateroltak. most meg van ez, es hogy hogy nem ev vegen csurran egy 27milliardos uzlet 2+6 szazalekkal, plusz akulfoldre kuldott be nem valott utalvanyok

kék madár 2017.12.31. 07:29:36

@adg: nem az a bajom, hogy *kaptam* valamit *ingyen* hanem, hogy miert. Az a bajom, hogy ez a gepezet ennyire erre van kihegyezve. Nincs futes, kreta az iskolakban, gyogyszer a korhazban, de stadion meg Erzsebet utalvany 12 ezer kilometerre van. Erre mar Karinthy es Orkeny se tudna se kopni nyelni.

zoldzeller 2017.12.31. 07:30:06

@gabors: nem tudom.... fogalmam sincs a wvu-rol, abban sem vagyok biztos, hogy tudtam, hogy van ott egyetem. Eleg sok lepcso van az egyetemen belul ami nem fizet jol, ehen nem hal az ember, viszont van lehetoseg kutatani, publikalni, konferenciakra jarni es idovel rangosabb egyetemre atkerulni.
Nyilvan az se mindegy, hogy molekularis biologiabol, vagy ogorogbol van az a phd.

kék madár 2017.12.31. 07:31:28

@gabors: "on the tenure track" ha nincs tenure es kap pl. havi 20 orat, akkor szinte nincs also hatar

zoldzeller 2017.12.31. 07:44:41

@kék madár: nem, a tenure track altalaban assistant professor szint..
Tenure/Professor/Associate Professor
Tenure Track/ Assistant Professor - altalaban 7 ev, de pl gyerekenkent kapnak +1 evet,
Non-Tenure Track - Research Associate, Instructor

kék madár 2017.12.31. 07:46:43

@zoldzeller: en csak annyit mondtam, hogy tenure nelkul is lehetsz alkalmazott, egyetemi tanar, sokkal kisebb fizetesert

2017.12.31. 09:20:49

@kék madár: "Biztos nem fogod fel mekkora hulyeseget irsz", ezen talán neked is el kellene gondolkodnod. Mert amit ezután a mondat után képernyőre vetettél az tényleg hülyeség. Fogalmad nincs Magyarországról, fogalmad nincs arról, hogyan gondolkodnak a választók. Persze ez nem baj. Szerencsére nem ti, ott az USA-ban fogjátok eldönteni ki kerüljön kormányra, hanem mi itthon.
A nagyobb baj az,hogy a jelenlegi ellenzéknek sincs erről fogalma. Mármint a választók gondolkodásáról, arról, mi alapján döntik el, hová tegyék az x-et. És addig marad a Fidesz.

2017.12.31. 09:21:26

@gabors: 60 évesen már fiatalnak sem mondanám magam, naivnak meg végképpen nem. Ti viszont azok vagytok. Mert amit leírtál, az 10 emberből 8-at nem érdekel. Az emberek Magyarországon nem a demokrácia állapota alapján szavaznak, hanem a saját mikrokörnyezetük, a saját életkörülményeik mérlegelése alapján. A kutyát nem érdekli kinek a kezében van a média, mennyit költ Orbán stadionokra, mennyi közbeszerzést nyer Mészáros, ha eközben javul az életszínvonal, növekednek a jövedelmek évről-évre, csökkennek az adóterhek, támogatják a családokat, stb.
Márpedig 2010 óta erről szól a történet. És miután a választóknak van összehasonlítási alapjuk az azt megelőző liberális kormányok országromboló tevékenységéről, a Fideszre szavaznak, még ha a demokrácia, a stadionok, vagy Mészáros dolgában nem is értenek egyet Orbánnal.

Rossz helyről szereztek információkat. A királyi tv-t én sem nézem, a Tanú című filmet viszont láttam, többször is. Olyan posztokat is közölni kellene itt, amik objektívek Magyarországgal kapcsolatban.

somlobodog 2017.12.31. 09:21:34

@M. Péter: ez igaz de ez nem cáfolja azt hogy nincs határ. Se bode. Nem a külső határok közeli ellenőrzésre írtam. Ny és ct közt nem sok border control van:)

Burgermeister 2017.12.31. 09:21:39

500 usd az eü. biztosítás per hó...aaahhhhh...azbetyársok
ezért mit nyújtanak?

somlobodog 2017.12.31. 09:21:49

@Vánnyadt Ványadtovics: ez szép érvelés. Ez alapján Ha más pl gyilkos az igazolja azt is ha én olok meg valakit. Nincs több kerdesem. Hogy kicsit magyarosabb legyen a példa: az elmúlt nyooc évben loptak így mi is lophatunk

somlobodog 2017.12.31. 09:21:55

@LepesMez: :))) szó szerint ezt akartam írni még kB az idő is stimmel

midnightcoder2 2017.12.31. 09:55:50

@Arthamyr: "A bolhacirkusz legalább nem tud belegányolni az alkotmányba, és van rá esély, hogy a széthúzás miatt kevesebb káros intézkedést hoznak meg."

Ehhez képest Fletóék két ciklusa minden idők második legkártékonyabb időszaka volt az országnak. Az Antall kormányt persze nehéz überelni, de kis híján azért sikerült.

midnightcoder2 2017.12.31. 09:56:26

@gabors: "a FIDESZ modszeresen megszallt minden olyan intezmenyt ami egy mukodo demokracianak az alapja lenne. kezdehetjuk a mediaval minden videki lapot megvetettek meszarossal,"

Hagyjátok már az a szerencsétlen médiát, könyörgöm! Ki a bánat akadályozza meg, hogy kis hazánkban bárki saját lapot indítson ? Ez nem a Kádár rendszer. Amúgy anno a régi szép időkben, a 90-es években tényleg az egész média a baloldal kezében volt, azok a bizonyos vidéki lapok is, plusz az egész elektronikus média (igen, a hülye Antallék idején még a közszolgálati is), plusz az akkor még igencsak olvasott Népszabó, HVG, Hócipő, ÉS, de talán még a horgászújság is. A jobboldalnak meg volt két nyomorult, alig olvasott újságja a megszűnés határán, mert akkor még tényleg nem nagyon volt ott pénz. Ja, és akkor csak néhányunknak volt betárcsázós internetje, 14.4-es modemmel, így olyan hogy internet az átlagpolgárnak nemigen volt alternatíva, ma meg azért a legutolsó kis faluban is van net és előfizetők is. És valahogy akkor senki sem sírt, hogy jaj, nincs sajtószabadság, különösen baloldalon. Ehelyett a tenyerüket dörzsölgették, hogy a privatizéléseknek nincs sajtója.

Anno a szociknak is fel volt ajánlva a Népszabó. És ne mondja senki, hogy szegény baloldalnak a privatizélés után, plusz a két legutóbbi szoci ciklus nincs annyi pénze, hogy akár a BBC-t is felvásárolhatná... Nem, nekik igazából mondanivalójuk nincs. Viszont sokkal jobban hangzik, ha azt mondjuk hogy azért nincs mert nincs médiánk ahol elmondhatjuk.

midnightcoder2 2017.12.31. 09:56:32

@LepesMez: "es ezzel ossze is foglaltad, miert latjak sokan kilatastalannak a helyzetet, es huznak el onnan."

Szerintem nem sok olyan hely van, ahol nem lesznek nagyon nagy bajok egy-két évtizeden belül. Talán Kanada, esetleg Ausztrália. Vagy az USA redneckek lakta része. A vadonban sokáig el lehet lenni, ha van elég lőszer.

Alick 2017.12.31. 11:13:01

@kék madár: "propaganda ennyire egyoldali"

Erre anno Trump támogatói is panaszkodtak a választások előtt, de azért csak összehozták... viszont nálunk még a potenciális leváltók is az egymás közötti cicaharccal vannak elfoglalva.

Alick 2017.12.31. 11:13:03

@midnightcoder2: De lehet, hogy sehol se lesznek nagy bajok, mert a kínai helytartók mindenütt megszervezik az alapokat. :)

Arthamyr 2017.12.31. 11:55:23

@midnightcoder2: Azt hittem a bolhacirkuszt arra értetted, hogy több kis párt együtt próbál kormányozni. Az elmútnyócév alatt is viszonylagos egység volt. Másrészt hogyan jön ide fletó? Azért, mert szerinted az az etalon, amihez viszonyítani kell? Hát nem. Vagy azért, mert ő és sleppje lenne az alternatíva? Hát nem, a büdös életben nem fognak többé kormányközelbe kerülni, miattuk lett a velük összemérhető kártékonyságú (egyesek szerint kártékonyabb - erről felesleges vitatkozni) Fideszes kétharmad. Erdogan vagy Kim Dzsongun rezsimjéhez képest is szuper Orbán rezsimje, de ne ez legyen már a viszonyítási alap...

Arthamyr 2017.12.31. 12:00:28

@midnightcoder2: Egyelőre senki nem akadályozza, mert sokba kerül (mennyiből van kitömve a köztévé, a vajna tv-k, lapok stb., mind az adófizetők pénzéből, közpénzből). Ha valaki ezt átlépi ezt az akadályt, vagy valahogy megkerüli, akkor jön egy-két ügyesen testreszabott törvény, esetleg valamilyen hatóság beavatkozik.

midnightcoder2 2017.12.31. 12:14:19

@Alick: Én egyrészt az USA vs Kína konfliktustól tartok, ebből akár egy világháború is összejöhet, aztán itt a főleg high-techből és szolgáltatásokból élő Európában is lesznek gondok abból, hogy Ázsia is fog tudni high-tech-et gyártani (már most is tud), másrészt ha a gazdaság súlypontja oda kerül, akkor aligha lesz érdemes Európából szolgáltatni a világ másik felére, annál is inkább, mert ott is egyre több a képzett ember. Aztán azt se felejtsük el, hogy a demográfusok szerint Afrika létszáma úgy 2050-re duplázódni fog, és az az 1.3 milliárd kis afrikai nem biztos, hogy mind odahaza marad. Ehhez tedd még hozzá az iszlám szélsőség terjedését, a mesterséges intelligencia terjedése folytán megszűnő melóhelyeket, az Észak-Koreai Kedves Vezetőt, és hogy az USA-t sem egy Einstein irányítja. Ja, a globális felmelegedést, és a műanyag szemét terjedését és egyéb környezeti katasztrófákat nem is említettem.

Arthamyr 2017.12.31. 12:17:47

@Vánnyadt Ványadtovics: Tehát 10-ből 8 ember nem fogja fel, hogy nagyon sok pénz (simán a GDP pár százaléka, tehát az államháztartási hiánnyal vagy az EUs támogatásokkal összemérhető összeg) veszik el Orbán alatt olyan dolgokra, amit gabors is felsorolt?
10-ből 8 embert nem fogja fel, hogy az életszínvonal fenntartható javulásának és Orbán Fideszének nem sok köze van egymáshoz?
10-ből 8 ember nem fogja fel, hogy az oktatás a jövő záloga, a legfontosabb dolog, és ebben a Fidesz semmit nem tett az asztalra (sőt, erősen vitatható a legyen kevesebb diplomás koncepció is)?

Azért remélem, nem hülye _ennyire sok_ ember. Mondjuk a tapasztalat azt mutatja, hogy szerencsére 10-ből 8 nem szavaz a Fideszre, soha nem is szavazott, soha nem is fog, és azért feltételezem, hogy nem minden Fidesz szavazó hülye (főleg nem 2010-ben, akkor azért még nem sokan láthatták előre/hitték el, mi fog jönni, meg jogosan volt tele a hócipőjük fletóék dilettáns kormányzása után).

DieNanny CH 2017.12.31. 12:20:56

@Vánnyadt Ványadtovics:

"Olyan posztokat is közölni kellene itt, amik objektívek Magyarországgal kapcsolatban."

Remélem, azzal azért tisztában vagy, hogy ez a blog külföldön élők külföldi tapasztalatairól szól.
Ha Mo-ról akarsz posztokat, menj át egy másik blogra.

Arthamyr 2017.12.31. 13:07:49

@DieNanny CH: +1

Másrészt a műfaj eredendően szubjektív. :) Itt posztok vannak, sokan rögtön az elején leírják, hogy ez az ő véleményük.
"Hangsúlyoznám, hogy a következőkben leírtak az én személyes érzéseim, tapasztalataim, gondolataim egy része, amelyeket Morgantown és a Nyugat-Virginiában tett számtalan kirándulások hívtak elő bennem. "
Aki objektív elemzést vár, ne itt keresse, itt átlagemberek írják le a személyes tapasztalataikat, érzéseiket. Aki objektív elemzést szeretne olvasni Magyarországról, az meg hiába vár, ezt neki kell összerakni a különböző, más-más részrehajló forrásokból. :)

gabors 2017.12.31. 13:20:28

@kék madár: "havi 20 orat, akkor szinte nincs also hatar " oszinten ezt nem tudtam hogy tanarokat s fizetnek oraberben .... (persze hogy mondod valoban oraado tanar...) vagyis ez nem egy foallasu pozicio es igy is hirdetik meg gondolom. Ez nem derult ki a posztbol ...

gabors 2017.12.31. 13:32:02

@Burgermeister: "500 usd az eü. biztosítás per hó...aaahhhhh...azbetyársok
ezért mit nyújtanak? "

nehogy azt hidd nekunk kettonknek havi 1900 aminek kb 1/3-at fizetem ($600) en 2/3-at a munkaadom ... ez viszonlyag jonak mondhato alacsony onresz $400 dollar mindkettonknek kulon kulon utanna $20 dollar vizit dij normal orvosnal $30 specialistanal ... korhazi apolas, baleseti/surgossegi ellatas es venykoteles orvossag x% max $20 a 30 napi gyogyszerenkent es szemeszeti (ez altalaban plusz) amugy a szemeszet benne szokott lenni ha a szemeddel van gond (halyog vagy hasonlok) ami viszont nem az szemuveg es tarsai csak sokan keverik ...

Ezen kivul van fogaszat ami teljesen mas de van az is kulon de ott evi maximum van ami eleg alacsony

gabors 2017.12.31. 14:03:48

@Arthamyr: "Ha valaki ezt átlépi ezt az akadályt, vagy valahogy megkerüli, akkor jön egy-két ügyesen testreszabott törvény, esetleg valamilyen hatóság beavatkozik. " gyorsan felejtesz? ezt mar megleptek egyszer a hirdetesekre eleg testre szabott adokkal sikerult is hamar tonkretenni szinte az ossze nem fideszes mediat foleg a "kulfoldieket" amit szepen eladogattak mindenfele gazszereloknek ...

mint latjuk sokan sot egyre tobben tamogatjak ezt, de nem baj tobbek kozott ezert volt es lesz a magyar szolganep sajat hazajaban szolgalja ki az oligarchakat ....

P.Elliot 2017.12.31. 14:17:20

@gabors: Ehhez kiegeszitenem hogy mi van a nyugdijas biztositassal, van ugyebar a Medicare, az allami, ez fizeti mindennek a 80%-at, en valtok kiegeszitot ami nagjabol 300 dollar nekem is, a ferjemnek is kulon havonta, viszont vizitdij nincs, kulon beutalo sem a specialistahoz a haziorvostol sem csak egyszer/ van aminel akkor sem kell/ amikor valami bajjal bejelentkezek, aztan ok szamon tartanak, visszarendelnek ha kell, ezert azert es vizitdijat sem fizettem sehol soha, egyszer volt korhazi beavatkozas a ferjemnel, valami 150 dollart fizettunk csak mar nem emlekszem miert, talan valami reszt az altatoorvosnal, nem tudom.
Soha olyan jo biztositasom nem volt mint amiota nyugdijban vagyok ezzel a kiegeszito biztositassal kombinalva, a szemesz is jar, most megyek majd a napokban az eves ellenorzesre, szemuveg, ilyesmit nem fizet de minek is.
Fogasz nincs benne de van egy ektelenul jo es jo aru fogaszom aki azelott katonaorvos volt, leszerelt, nyitott egy kis egyszemelyes irodat hogy elfoglalja magat, amig masok a gyokerkezelesert felszamitottak vagy 1500 dollart azt ez 600-et csinalja, nagyon jol, jo fogvedelmi tanacsokkal is mindig ellat, szamonkeri hogy csinaltam-e, nem vadassza a betegeket akik mondanom sem kell sort allnak elotte csak nehogy mar nyugdijba menjen.
Ezek az egyszemelyes orvosok megfigyeltem hogy olcsobbak mert nem hajtanak ugy a penzre, az allatorvosom is ilyen olcso ember, igaz hogy neki aztan tenyleg hobbi es nehany orat rendel csak naponta mert o tanit az egyetemen, nemreg voltam a macskammal, beadta az evi oltasokat, jol atvizsgalta, es 45 dollart kert,. Baratnom masnal 145 -ot fizetett ugyanezert, itt is sorallas, vegtelenul baratsagos pasas, 60-on felul van nevetve meselte hogy a csaladja nem engedi nyugdijba menni egyelore. Istennek legyen hala meg a penzehes csaladjanak.
Uj beteget nem vallal mar de uj allatot igen ha a gazdaik a regieknek ujat szereztek be.
Nem tudom nalatok arra hogy van, tudom hogy van kutyad, egy masik ismerosom az orokolt/ hazat is hozott a kutya magaval oroksegkent/ kutyaval elment egy allatorvoshoz bejelentkezni, kivizsgalasra, 250 dollart fizetett egy 10 perces vizsgalatert, majdnem ugy kellett felmosni a foldrol, eddig nem volt allata, nem tudta mivel jar bar az orokolt hazbol kitelt persze.
Hogy toltod a szilvesztert? Mi egy baratnomhoz megyunk vacsorara de 11 utan hazajovunk mert az ujevet a csaladdal akarjuk kezdeni akik szinten baratokkal itthon toltik.

gabors 2017.12.31. 14:19:36

@Arthamyr: " EUs támogatásokkal összemérhető összeg)" pontositsuk 2011 ota a GDP kozel 3% volt minden evben az EU-bol erkezett kulonfele tamogatasok osszege. Ennek egy resze akar 10-20%-at siman elloptak a tobbibol pedig elegge megkerdojelezheto dolgokat epitettek terkoveztek, kerekparutak a semmibe (van ahol jo) es hasonlok. Es ezt eppen a MNB ismerte el nemregiben nem tudom mennyire frekventaltan ment az MTV-n a hir azt hiszem az MTI nem is kozolte.

Ugyan miert kell 10-20-30 milliardokat kozpenzbol focira kolteni (ilyen EU-ban sehol mashol nincs foleg nem ilyen leptekben) stadiont a szeretett vezer szulofalujaba melle kisvasut... most mar azon sem lehet vita hogy ez kozpenz mert meg a fideszre hajazo kuria sem merte azt titkositani .. .ja kovetkezmeny nelkuli a dolog senkit nem vontak feleloseggre.

Allami nagyvallalalatok miert adnak elkepeszto osszegeket "latvanysportokra" ? Mert ha a tomegsportot tamogatnak meg akar ertheto is lenne de nem ez tortenik. Csak kerdezem az ilyen vanyadtaktol hogy hany gyakorlo palya lesz eleg felcsuton ? Hany faluba kell meg 10,000 fos stadion ? Hany loter az idealis 1000 fore szamitva ?

Mivel hataratkelo meg megjegyeznem hogy a kulfoldrol hazautalt osszeg sem piskota es novekszik mar eleri a GDP 1/%-at .. persze van biztos kifele utalas is hiszen a Lazar fiu is a svajci szamlajaval lesz jo party majd (mondta a kerkedo apja)

Ha a fenti kettot levonnank a novekedesi szamokbol, akkor nem is allna olyan faszan ez a fidesz siker ... es az EU tamogatasok csokkeni fognak hamarosan es par ev mulva ki is fog futni akkor kb mi lesz ???

P.Elliot 2017.12.31. 14:21:28

@gabors: A Time Squere-en befagy mindenki segge az iden, nem hiszem hogy olyan sok ember lesz mint szokott.
Jo lesz kajanul nezni a meleg szobabol, maskor irigykedni szoktam inkabb.

gabors 2017.12.31. 14:50:15

@P.Elliot: "Nem tudom nalatok arra hogy van, tudom hogy van kutyad, " Ahova mi jarunk (felesegem mar regota meg mielott osszehazsodtunk voln is hozza jart) .... a vizitdij $70 dollar plusz ami a sima oltasokkal 3 evente a kotelezo ez az, amikor adoptaltuk a kutyat $150 volt kb 3 eve. Legutobb valami bor allergiaja volt amire volt valami injekcio meg orvosag 3 heten at es adott valami venyre adhato flee ellenes valamit ... a vegso szamla $250 az orvossag dragabb a kutyanak mint nekem... szerencsere evvel a kutyaval meg nem volt mas gond csak etetni kell. De egy "kis korcs" 10 kg-s ... elotte egy jol megtermett rotwilerunk volt 50 kg feletti vegso sulyal mikor 11 evesen el kellet altatni ... valami rakos daganata volt bal hatso combjan es vegen mar nem tudott szinte menni sem szegeny

gabors 2017.12.31. 14:54:25

@P.Elliot: "@gabors: A Time Squere-en befagy mindenki segge az iden, nem hiszem hogy olyan sok ember lesz mint szokott." hulyek mindig vannak es belegondolsz valaki mondjuk tavaly betervezte mondjuk spanyolbol jott hogy hires New Yorki ball drop-lot megnezze (azt ne kerdezd miert) annak a hideg nem fog szamitani ... en ketszer volta a 90-es evekben (akkor mentem amikor viszonylag enyhe ido volt kesztyu sem kellett) akkor meg pezsgozni is lehetett (sorozni is ) a rendorok felre neztek arra fel orara ... es nem kellett 10-12 oraval hamarabb odamenni meg motozason keresztul ketszer meg hasonlok...

Nekem nem tudnanak annyit fizetni hogy ott nyomoragjak ilyen hidegben 6-8-12 orat a ter kozepen ... (nem tudom pelenkaba mennek mert WC-k nincsenek)

Arthamyr 2017.12.31. 15:48:08

@gabors: "pontositsuk 2011 ota a GDP kozel 3% volt minden evben az EU-bol erkezett kulonfele tamogatasok osszege" - A gond az, hogy az állam nem csak ebből költ, így értelemszerűen csak ebből lopnak.

Arthamyr 2017.12.31. 15:50:23

@Arthamyr: *nem csak ebből lopnak.

Arthamyr 2017.12.31. 15:58:48

@gabors: Amúgy egymásnak felesleges magyarázni, szerintem egyikünk sem nagy Fidesz-rajongó... :)

Más kérdés, hogy én is bajban leszek 2018-ban. Gondoltam hazaugrok egyet szavazni a Fidesz ellen. De fogalmam sincs, kire szavazzak, minden mérhető erejű ellenzéki formáció antipatikus valamiért.
Mondjuk végülis majdnem mindegy, ki lesz ellenzékben, szóval akár kockadobással is dönthetek, vagy kinézem ki a legerősebb nem fideszes jelölt a szavazókörzetben, azt szavazok rá. :)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.31. 16:30:59

@gabors: @Bellagio: Ahogy zoldzeller le is irta, egy egyetemen belul sokfele pozicio van. Bellagio: te nem csillagasz vagy szerintem es tok jo, hogy ennyit keresel.

Akkor tegyuk tisztaba (asztrofizikusi berkekrol lesz szo): az sem mindegy, hogy Institut vagy University (altalaban az intezet tobbet fizet egy kcisit, de ez sincs kobe vesve).

A post-doc poziciok lehetnek "sima" post-doc allasok (altalaban 1+1, 2+1 vagy ritkan 4 es 5 eves szerzodessel). Lehet postdoctoral fellow, hasonlo szerzodesekkel. Itt mar elofordulhat, hogy kell tanitani, de ez sincs igy mindenhol.
Lehetsz meg scientific/technical staff is egy egyetemen vagy intezetben, laborban.
Lehetsz faculty/staff is, ami csak visiting/non-tenure track, ahol mar valoszinlueg kell tanitani is es altalaban meghatarozott idore szol.
Lehetsz faculty/staff, amely mar tenure vagy tenure-track (ezek altalaban mar professzori szintek: assistant, associate vagy full professor).
Lehet egyebkent doktori nelkul is kapni visiting, non-tenure vagy akar tenure/tenure track allasokat (pl. data scientist vagy analyst vagy siman supporter scientist-kent).

A fizetes erosen fugg az adott egyetemtol, intezettol (mennyire hires, hol van stb...).
Pelda: 10 eve (!) a baltimore-i Space Telescope Science Institute-nal (STScI) egy mezei data scientist (tehat bachelor vagy master es nem PhD) evi $40k keresett...10 eve
Nekem az evim most, 10 evvel kesobb, $50k, ami havi $4166 BRUTTO. 2 hetente van fizu, ami NETTO $1297, tehat egy honapban $2594 NETTO.
Ez egy nem tul hires egyetem, egy szegeny allamban. DE! Biztos vagyok benne, hogy az STScI-ben, az MIT-nal vagy a Caltech-nel, esetleg mas nevesebb egyetemeken/intezetekben ennel sokka tobbet fizetnek, igaz oda be is kell kerulni valahogy ;-)

Mondok meg valamit.
Nemetorszagban (mondjuk Kolnben, ahol a kolni egyetem a 10 legjobb nemet egyetemben benne van) egy doktorival rendelkezo csillagasz (aki amugy tanit is) BRUTTO 3500 eurot kap havonta, ami olyan NETTO 2200-2500 euro, attol fuggoen, hogy milyen adozasi savban van (van-e csalad, hany gyerek stb...)
Franciaorszagban sincs ez maskeppen...

De ha nagyon kell, akkor csatolom majd az egyik fizetespapirom.

Keves a fizu? Nem acelos, de az asztrofizika nem egy sima szakma vagy diploma. Ezt vagy szereted vagy nem.

Az iparban sokkal tobb a penz? Abszolut. Emiatt sok is az elvandorlas a szakmabol, hiszen vegul is fizikusi kepzettsegel rendelkezunk, tudunk programozni (altalaban tobb prog-nyelven), statisztikai ismeretek stb...sok asztrofizikust szippant fel az ipar.

De ez van. Ha nincs eppen szabad allas vagy kevesli az ember a fizut, akkor szakmat valt. Addig meg marad a csillagaszat szeretete es amugy meg - szerintem - el lehet lenni ennyi penzbol is.

midnightcoder2 2017.12.31. 16:43:25

@gabors: "Ennek egy resze akar 10-20%-at siman elloptak a tobbibol pedig elegge megkerdojelezheto dolgokat epitettek terkoveztek, kerekparutak a semmibe (van ahol jo) es hasonlok."

Sajnos, ez pontosan így van. De az igazság az, hogy EU-s pénzből eddig sem túl sok hasznos dolog épült, a szocik alatt sem. Talán csak a 4-es metró - ugyanakkor közlekedést fejlesztettek ebből Orbánék is, lásd 1-es villamos hosszabbítása és a muzeális Tátra villamosok egy részének modernebbre cserélése.

"Ugyan miert kell 10-20-30 milliardokat kozpenzbol focira kolteni (ilyen EU-ban sehol mashol nincs foleg nem ilyen leptekben) stadiont a szeretett vezer szulofalujaba melle kisvasut... most mar azon sem lehet vita hogy ez kozpenz mert meg a fideszre hajazo kuria sem merte azt titkositani"

Na, pont az ilyenek miatt van tele a töke az embernek Viktorékkal jobb oldalról is. De ha megnézed az ellenzékét, ezeknek a kezébe egy trágyásszekér vezetését nem lehetne adni, nem egy országét.
Nem mondom, amúgy a Trump sem egy piskóta, nem mintha a Klingonnével annyira jobban jártak volna, szóval ezekhez képest az Orbán vagy a Gyurcsány még nem is annyira rossz.

gabors 2017.12.31. 17:10:23

@BOLYonGOeLET: koszi a magyarazatot ... joval erthetobb igy ... es en NYC-i szemuvegen keresztul neztem mindezt.

Azert meg megkerdezem hogy a NETTO-nal mar levontak a biztositast vagy ebbol meg az is lejon (tudom reszletkerdes de kozel %20-os +/- jelent) ...

Gondolom ha itt/ott akarnal hosszabb tavon elni vagy csaladot alapitani akkor (haz/lakas gyerekneveles) $50k azert az elegge also szint lenne. ... De ha van partner/feleseg aki szinten dolgozik akkor mar jobban meg lehet elni.

Mikor a felesegem is keresett SOKKAL jobban eltunk .... azt el kell ismernem.

Arthamyr 2017.12.31. 17:19:41

@BOLYonGOeLET: Minden tiszteletem a tiéd ezért a hozzáállásért. :)

kék madár 2017.12.31. 17:26:35

@Vánnyadt Ványadtovics: en ervekkel vitatkozom, szemben veled, aki a hulyesegeidet erzelmi alapon es fogalmad sincs allitasokkal tetezed, de nem is gondoltam, hogy ebbol erzelmi vita lesz

kék madár 2017.12.31. 17:30:25

@midnightcoder2: "nem mintha a Klingonnével annyira jobban jártak volna"
de, sokkal jobban jartunk volna, minden szempontbol, ha szamba vesszuk Trump osszes donteset, aminek pont az ellenkezojet dontotte volna Hillary.

gabors 2017.12.31. 17:30:27

@midnightcoder2: " EU-s pénzből eddig sem túl sok hasznos dolog épült, a szocik alatt sem. " mert a szocik alatt egeszen 2006-ig egy nagysagrenddel kevesebb volt a tamogatas 100 milliok nem 1-2 millard evente es a Fidesz alatt tobb mint duplajara emelkedett...az elso ev mikor milliard felett volt az 2008 1.1 milliard 2009 2.17 milliard ami 2014-re 5.6milliardra emelkedett ... azota sem kevesebb

Tehat mszp alatt lenyegesen kevesebb tamogatas erkezett mint a fidesz alatt ... 3 milliarddal tobb 2009 es 2014 kozott

ezek euroban persze ..

Na a gond hogy nem igen latszik !!! Es nem csak szerintem hanem MNB szerint is

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.31. 17:38:35

@gabors: Szia. Igen, ebbol mar lejon a biztositas, a federal es state tax illetve a city tax is. Meg egy-ket aproag is lejon...

Igen felesegem is dolgozik, szoval igy azert jo. Ha egyedul kene ebbol megelnem, akkor mar nehezkesebb lenne :-)

Mondjuk gondolom ugyan sokkal tobbet keresnek NYC-ben, de abszolut ertekben annyira nem tul rozsas a helyzet, mert sokkal dragabb a megelhetes....legalabbis gondolom, de Te ezt jobban tudod szerintem.

Amugy lehet erdemes lenne irnom egy posztot, hogy mikent is zajlanak itt a dolgok (marmint csillagaszaton belul)...mennyi az annyi, a 2-3 evente valo koltozes stb....mokas lenne....

Abszolut maganvelemeny: ugy gondolom, hogy sok embernek nem lehet panasza a penzre, amit kap, plane, ha esetleg papirok nelkul van (ismerek nem egy embert, aki takaritasbol a tobbszoroset keresi, mint en).
De hat ez van, szep szakma a csillagaszat, azonban a zsebed nem tomod tele :-) Lehet lottoznom kene? :-)

gabors 2017.12.31. 17:39:50

@Arthamyr: bocs tudom csak belejottem a gepelesbe. Ugy ertettem hogy ezt meg hozzatennem a te kommentedhez amivel egyetertek (sokszor) . Igazad van jobb lett volna az eredetinek cimezni ....

Arthamyr 2017.12.31. 17:44:33

@gabors: Ja, nem azért írom, mert gond. Csak sokszor akik a kb. helyesen látják a dolgokat is átesnek a ló túloldalára, ilyenkor igyekszem korrigálni azt, amire a (Fidesz-)trollok lecsaphatnak. Többnyire kevés sikerrel. Ugyanígy én is írok téves dolgokat, nem baj, ha valaki korrigálja/finomítja/pontosítja.

kék madár 2017.12.31. 17:44:50

@BOLYonGOeLET: ha azt nezed, hogy a Caltech-en max ket es felszer annyit keresnel, de a lakber 5-szor annyi lenne, akkor szerintem teljesen korrekt.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.12.31. 17:45:42

@kék madár: Szia...igen..az is teny, hogy a napfenyes Kaliforniaban sem olcso az elet...

Arthamyr 2017.12.31. 17:48:37

@kék madár: Melyek a döntések? Most hirtelen csak a Jeruzsálem és a klímavédelem ugrik be, ahol ordas faszságokba állt bele keményen. Meg persze a szokásos vállalhatatlan viselkedés/idiótaság, tetszőleges témában, de abban nincs semmi meglepő.

gabors 2017.12.31. 17:48:41

@kék madár: "de, sokkal jobban jartunk volna, minden szempontbol, ha szamba vesszuk Trump osszes donteset, aminek pont az ellenkezojet dontotte volna Hillary. "

ertem mit mondasz... azert hozzatennem hogy mindez csak akkor lett volna barmivel is jobb ha a szenatust legalabb megszerzik (ha meg kepviselo hazat is akkor plane) mert ennek hianyaba ment volna tovabb a csiki-csuki mint Obama utoslo ket eve ...

De az tutti nem lett volna enyyi rasszista inkopetens federal biro egy eletre kinevezve (eddig ez a legrosszabb amit Trump csinalt ez 20-30 evet jelent) Gorsich eseten akar tobbet lasd Judge Thomas meg mindig ott van. 25+ eve

kék madár 2017.12.31. 17:54:27

@Arthamyr: minden ami atment.
az osszes deregulacio, amit Obama nem viccbol talalt ki.
az osszes kornyezetvedelmet visszafordito dontese
National Monuments
tax bill a legnagyobb persze
muslim ban
az osszes trollkodasa, NFL kneeling, Charlottsville, Sheriff Arpaio
es amit folyamatosan probal atnymoni es valoszinuleg at is fog
De ezek mind eltorpulnek a sajto es szolasszabadsag ellehetetlenitese mellett

gabors 2017.12.31. 18:02:06

@Arthamyr: Ez a ketto nem sokat zavar hosszu tavon az amerikiak eleteben mindketto inkabb nemzetkozi/diplomaciai ugyek tipikus trumpian transactional gondolkodas.

Nem tudom szeringem kek-madar inkabb belpolitikara gondolhatott mar leirtam mi tortenik a szovetsegi birosagokkal... emelett lehetne emliteni az vallalati es a legfelsobb osztaly adocsokkenteseket amik nem is onmagukban jelentosen rosszak hanem ahogy majd megfizetettik a szegenyekkel. A kovetkezo "reform" a medicare, medicade, social security lesz reform-jelentos csokkentes ami tovabb fogja novelni a tarsadalmi kulonbsegeket es szerintem legalabbis tovabb fogja szitani a tarsadalmi ellenteteket is ami megagyaz(hat) egy meg populistabb politikanak Trump utan. Remelem rosszul latom, de a szegeny fehereket egyre tovabb fogjak hergelni a kissebbsegek ellen a bevandorlok ellen. A keleti/nyugati parti liberalis (dog whistel for jews) allamokat az "igazi" amerikai midwesti/deli feherekkel allamokkal szemben. Tovabb fejlesztik a "new speaket" olyan mint Kelly az alternative valosag (alternative facts) ... es legrosszabb esetben akar haboru is lehet valaki ellen. Nem rozsas a helyzet. Itt nem csak Trump idiotizmusarol van szo hanem a leggazdagabb osztaly teljes hatalom atvetelerol kozel mint Vanderbuilt-ek, Carnegie-k, Rockefellerek idejen amikor a legfelsobb tokes osztalnyank korlatlan hatalma volt.

FutureFry 2017.12.31. 18:11:05

@BOLYonGOeLET: Lehet jelentkezni a világ legnagyobb rádióteleszkópjának az igazgatói posztjára Kínában: Állítólag évi $1.2 millió-t fizet [1] ráadásul ingyen szállást is biztosít (bár nekem úgy tűnik a hírek kicsit összemossák a fizetést az igazgató által kezelt költségvetés/kutatás-kerettel). Na meg persze igen kevés ember van a világon aki megfelel a követelményeknek.

[1] arstechnica.com/science/2017/08/china-built-the-worlds-largest-telescope-but-has-no-one-to-run-it/

Arthamyr 2017.12.31. 18:27:16

@kék madár: @gabors: Hát, most biztos köpni fogtok rám, de én amerikaiként is alapvetően helyeselném a deregulációt (nem mindent persze, pl. környezetvédelem, és a egészségbiztosítókra/egészségügyre is ráférne egy golyószorító), és támogatnám, hogy a gazdagabb osztályok kezében legyen több hatalom pl. a white trash vagy egyéb aljanép (pl. képzetlen illegalok) rovására. Alapvetően örülnék, ha az USA nem mozdulna el szocialista irányba, és megmaradna a kapitalizmus fellegvárának, már amennyire az még. Nem mondom, hogy direkt támogatni kell a zsírosakat, mint pl. a tax bill teszi, de hagyni kell természetes útján haladni a dolgokat. Engem pl. jobban megnyugtat, ha Bill Gates vagy Jeff Bezos több beleszólással rendelkezik a dolgok menetébe, mint 100k érettségi nélküli, csak azért, mert ők sokan vannak...

Kívülállóként azt szeretném, hogy az USA egy erős gazdaság maradjon, ami kiáll a klasszikus meritokratikus értékek mellett (nemrég írta somlobodog talán: vállalkozás, innováció, szabad piac stb.), mintegy követendő példával elöljárva egyéb országok felé, nem pedig megpróbálni egy skandináv szocialista utópiává alakulni.
Számomra nincs mentség a klímaszkepticizmusra a világ egyik legnagyobb szennyezőjeként. Ahogy a külpolitikai szarkavarásra sem, bár az nem Trump specifikus, már régóta ez van, de azért a Jeruzsálem durva és nagyon káros barmolás (mondom ezt úgy, hogy fő ügyfelem izraeli, vannak izraeli barátaim is, tehát alapvetően az átlagnál jobb véleményem van Izraelről) - vagyis hát nem felesleges, mert azért az bizonyos érdekkörök elég jól meg tudják majd szedni magukat a fegyverbizniszen. :/

kék madár 2017.12.31. 18:36:34

@Arthamyr: "támogatnám, hogy a gazdagabb osztályok kezében legyen több hatalom"
kimazsolaztal par ertelmesnek tuno gazdagot es ettol valamennyire jol hangzik amit irsz. Azzal ugye tisztaban vagy, hogy ennek az osztalynak a nagy resze nem adakozo, nagyszivu zsenikbol all, hanem kicsinyes, szadista, vegtelenul kapzsi elmebegetegbol, lasd Trump, Banon, Mercer, aki pl hisz abban hogy a radioaktiv sugarzasnak jotekony hatasa van az emberre. Amirol te irsz azt diktaturanak hivjak, es nem szeretnek belole, kosz

zoldzeller 2017.12.31. 18:40:19

@kék madár: A szememben a DACA felmondasa a legnagyobb bun. A parizsi egyezmeny felmondasa persze, de az egy csomo allamog es varost osszehozott.
Az emberek hitegetese hogy a banyakat ujra kell nyitni es minden ujra szep lesz. Pedig nem lesz.

kék madár 2017.12.31. 18:49:36

@zoldzeller: nem szeretnem rangsorolni a buneit, de ha kellene, a sajto elleni tamadasai, uszitasai a legveszelyesebbek es a folyamatos es utolag megmagyarazott hazudozasai es kozvetve a Fox News es Breitbart megerositese. Ezzel gyakorlatilag egy putyini, orbani propagandagepezetet epit ki.
Es a public schoolok elleni tamadasarol meg nem is beszeltunk

Arthamyr 2017.12.31. 18:53:36

@kék madár: Te meg kimazsoláztál pár faszkalapot. :) 1:1 Valahol a nagyszívű zsenik és a szadista elmebetegek közt vannak a gazdagok, kérdés, hol a medián csúszkája. :)

Egyébként én sem vagyok diktatúra párti (egyáltalán nem), de ha pl. dereguláció helyett extra regulációt rak be, növeli a redisztribúciót, azzal nem tudok egyetérteni. Amikor utoljára voltam alkalmazott, amerikai cégnél dolgoztam, és az amerikai kollégák eléggé prüszköltek Obama gazdaságpolitikájától (persze a Trump/Clinton párharcnál már köpni-nyelni nem tudtak). A demokrácia csak széles, jól tájékozott, értelmes, nehezen megvezethető középosztállyal működik, az sem árt, ha az országban a morális állapotok megfelelőek. A demokrácia terméke pl. Orbán, Trump és Erdogan is. Trumppal csak annyi szerencse van a balszerencsében, hogy az USA egész jól működő fékekkel és ellensúlyokkal van ellátva. Még.

zoldzeller 2017.12.31. 18:54:51

@kék madár: A twitter megnyilvanulasait meg mindig nem tudom hova tegyem... szanalmas, nyomorusagos vagy felhaborito?:)

kék madár 2017.12.31. 19:10:25

@Arthamyr: teljesen mindegy kit mazsolazunk ki, amiben a 0.1% egyetert az boven eleg ijeszto ahhoz, hogy uvoltve menekuljek az otletedtol :)
A felreertesek elkerulese vegett, szerintem Obama egy impotens balfek volt, 8 nagyreszt elvesztegetett evvel. Annyira ovatos volt, hogy nem okozott tul nagy karokat, de azert onmagaban ez meg nem ereny.

midnightcoder2 2017.12.31. 19:13:52

@kék madár: '"nem mintha a Klingonnével annyira jobban jártak volna"

de, sokkal jobban jartunk volna, minden szempontbol, ha szamba vesszuk Trump osszes donteset, aminek pont az ellenkezojet dontotte volna Hillary."

És azóta lángba borított volna még néhány Közel-Keleti és Kelet-Európai országot.

midnightcoder2 2017.12.31. 19:14:12

@kék madár: "nem szeretnem rangsorolni a buneit, de ha kellene, a sajto elleni tamadasai, uszitasai a legveszelyesebbek"

Most nem azért mondom, de szerintem az amcsi sajtó vörösnáci oldala olyan támadást indított anno Trump ellen, amilyet még nemigen láttam. Mondjuk az is tény, hogy Trump nem egy észlény, de ha teszem az Obama vagy Klingonné kapja ennek csak a felét, akkor az összes vörösnáci az USA-tól Európáig azért sivalkodna hogy faji illetve nemi hovatartozás miatt üldözik őket, és hogy a rasszista, szexista nácik nem fogadják el a demokratikus választások eredményét, és meg akarják dönteni az amerikai demokráciát.

A másik amit ez a kampány megmutat, hogy milyen óriási túlhatalma van a vörösnáciknak az amcsiknál Hollywoodtól a médiáig.

Arthamyr 2017.12.31. 19:18:21

@kék madár: "Annyira ovatos volt, hogy nem okozott tul nagy karokat, de azert onmagaban ez meg nem ereny." - A legtöbb ország állampolgárainak értelmesebb és sikeresebb része kibékülne azzal, hogy a vezető túl óvatos. Trumpnak is nagy előnyére válna egy kis óvatosság, dehát nem is azzal nyert.

Arthamyr 2017.12.31. 19:24:03

@midnightcoder2: Trump kis túlzással úgy viselkedik, mint egy hülye ovis, alapvetően az őt ért támadások nagy része jogos (hiába van esetleg igaza, egy ország első embere vagy aki az akar lenni ne viselkedjen így). Nem telik el hét (nap?), amikor ne nyilvánítana ki valami baromságot. Ha a bárkinek, aki Trump ellenes (nem tudom, kit értesz vörösnáci alatt) túlhatalma lenne, Trump nem nyerhetett volna.

gabors 2017.12.31. 19:28:41

@zoldzeller: egyikbe se NEM NEKED ir hanem az egybiteseknek akiknek mar 144 karakter is sokszor nehezseget okozott most hogy ilyen hosszu 288 karakteres uzeneteket kuld kezdenek lemorzsolodni .. ha 3 szonal tobb van a mondatban mar elvesznek (nevelo nem szamit bele) ezert voltak olyan hatasosak

Lock her up.

Drain the swamp

Believe me

ezekkel nem tudott versenyezni az hogy When they play low we play high ..... :-) ezt mar kozepiskolaban sem tudtak a rednecekek ertelmezni ... mi ez foci kosar vagy baseball ???

kék madár 2017.12.31. 19:31:31

@midnightcoder2: "Most nem azért mondom, de szerintem az amcsi sajtó vörösnáci oldala olyan támadást indított anno Trump ellen"
mi valami parhuzamos vilagokban elhetunk, Trumpot az altalad vorosnacinak emlegetett media tette ismertte es segitette gyozelemhez. Cenzuralatlan, napi 24 oras forumot adtak az a o es a tamogatoi nyilatkozatainak, ejjel nappal dolt a hazugsag a liberalis csatornakbol, de ez neked ugyse fog atmenni. Aki levorosnacizza a liberalis mediat, annak eleg sulyos problemai vannak egyebkent is, nem kivanok veled vitatkozni, de azert ne terjessz mar ekkora alhireket.

kék madár 2017.12.31. 19:35:15

@midnightcoder2: "És azóta lángba borított volna még néhány Közel-Keleti és Kelet-Európai országot."
ez megint egy alaptalan vagdalkozas, en az ilyen elmebeteg kommentjeidet a moderator helyeben kivettem volna. Kb annyi erteke van egy ilyen kommentednek, mint pl, hogy Hillary a pedofil pornoihoz rabol el republikanus szavazok gyerekeit es ha tehetne begyujtene a vedtelen nyugdijasok onvedelmi fegyvereit.

gabors 2017.12.31. 19:37:44

@Arthamyr: Ezt igy te sem hiszem hogy elhiszed ez pont ahhoz vezet ami 1929-30 ban tortent es majdnem megint 2008-ban ...

vagy korabban a 1890-es evek amikbol lett kommunizmus keleten es orasi elnyomas nyugaton majd haboru ... (usa szerencses volt mindkettobol jobban jott ki mint a tobbi nagyhatalaom ugy altalaban)

A szerencse forgando bizony nem lehetetlen egy kinai hatalomatvetel (oroszok idiotak) vagy iszlam tomeges terjedese a totalis szegenysegbe kerulo eloszor Eu de kesobb USA feher emberei kozott (bar EU-ban mar csak par generacio van nekik).

Nekem egyik variaco sem jonne jol .. (bar nem elem meg es mivel gyerekem sincs nem is nagyon erdekel)

zoldzeller 2017.12.31. 19:38:47

@gabors: ezt ugy mondjak szepen hogy linguistically challanged:))

zoldzeller 2017.12.31. 19:40:22

@gabors: ezt ugy mondjak szepen hogy linguistically challanged:)

Arthamyr 2017.12.31. 19:43:50

@gabors: Nem vágom mit mondtam, ami valamihez vezetett 2008-ban... Ami 1929-30-ban is volt? Válság? Ha igen, a kettő között jelentős különbségek voltak, és semmi, amit mondtam, nem vezet válsághoz... Szóval nem vágom.

gabors 2017.12.31. 19:48:00

@zoldzeller: "@gabors: ezt ugy mondjak szepen hogy linguistically challanged:) "

ha meg csak linguistically lenne lofaszt egyszeruen heavly challanged nepreteg van es mivel minden ellenseget szepen felsorolt trump es minden bajukra gyogyirt igert (egyiket sem ertettek igazan de le a feketekkel (obama) le a bevandorlokkal, nyissuk ki a banyakat acel uzemeket, "manufacturinget stb, es MAGA sapkat is adtak) igy elmentek szavazni nagyban sajat maguk ellen ...

Arthamyr 2017.12.31. 19:55:33

@kék madár: Elnézést, hogy szóváteszem, de akkor mint épp hivalban lévő amerikai külügyminiszter, neki semmi köze nincs a véletlenül épp akkor megtörtént arab tavaszhoz és a következményeihez? Vagy az óvatos Obama eredménye? Esetleg az ártatlan ameriakaiaknak semmi köze hozzá, és csak a buta EU borította magára a szaros vödröt önként?

gabors 2017.12.31. 20:03:33

@Arthamyr: "Nem vágom mit mondtam, ami valamihez vezetett 2008-ban.." semmi mas mint a bank szektor deregulacio (vagy regulacio teljes hianya) ala Clinton hogy lehetett ismet szabadon (vagy legalabbis sokkal szabadabban) spekulalni a bankoknak CDO ha mond valamit (barki lehet hulye szabaly) ... ennek volt egy jo elojele az ENRON botrany de nem csinaltak semmit....

Mindket valsag a legfelso penzugyi osztaly megfekezhetetlen profit ehsege miatt keletkezett ..

Most eppen megint bontjak le a regulaciokat amit a 2008 utan mindket part egyetertesevel vezettek be mert hogy lassitja az innovaciot ... fasza megint egy csomo kozeposztalybeli fogja elvesziteni a hazat es nyugdijmegtakaritasat ... mint 10 eve a leggazdagabbak valahogy ebbol is mindig jobban jonnek ki mint "nep"

Arthamyr 2017.12.31. 20:20:35

@gabors: Pénzügyi szektorban dolgozom már jó ideje, így valami alapfogalmam van a dologról, pl. tudom mi a CDO, meg majdnem be is dőlt a cégem (akkoriban épp a Morgan Stanleynél dolgoztam - rezgett a léc).
A CDO elsődleges fogyasztói/biztosítói nem a legfelső pénzügyi osztály voltak, hanem profitéhes, de tájékozatlan emberek vagy olyanok, akik hamis biztonságérzettel mentek a csordaszellemmel (too big to fail, úgyis kimentenek és hasonló finomságok). Ahogy a rossz hiteleket sem ők helyezték ki/vették fel, amiknek egy részét pl. becsomagoltak CDO-ba... A legfelsőbb pénzügyi osztály amúgy semmivel sem profitéhesebb, mint a WV-ban lakó segélyen élő redneck, de egy fokkal talán értelmesebb.
Másrészt a "legfelsőbb pénzügyi osztály" érinthetetlen. Nekik nem tudsz "ártani" jogállami kereteken belül, úgy egész biztosan nem, hogy a felső 20-40% ne szívja meg még jobban (bár szerintem úgy sem nagyon). Az erőforrásaik diverzifikáltan szét vannak terítve a világban, a kedvezőtlen lokális változásokat simán kikerülik.

Tristee 2017.12.31. 21:53:00

@adg:
"Korrekt leirasnak tunik,"

Valóban az, és teljesen jogos a Country roads dalszövegének idézése. Ez az, ami egy mondatot talán megérdemelt volna a blogban. Ugyanis Nyugat-Virginiával John Denver, avagy Ray Charles előadásában rengeteg hazai zenekedvelő magyar "találkozott" már évtizedekkel ezelőtt. És persze formálta is mindenki tudatát a dal bevezető sora:

Almost heaven, West Virginia...

Ezért is érdemes összevetni a szerző tapasztalatait a "szinte mennyország"-ként rögzült képpel.

midnightcoder2 2017.12.31. 22:23:19

@kék madár: Ez nem liberális, hanem szoclib. A kettő nem ugyanaz, kb. annyi a hasonlóság mint Jézus és az inkvizítorok között. Az amerikai baloldal - ahogy minden baloldal - alapvetően mélyen antiliberális, és nekem pont ez a bajom vele. A baloldal lényege a szabadság sárba tiprása, és az hogy ez csak némi cenzúra vagy az észak-koreaihoz hasonló koncentrációs táborok építésében manifesztálódik csak annak a függvénye, hogy mennyi hatalomra sikerül szert tenniük.

Amiről pedig én beszélek, az az össztűz ami Trump-ra irányul. Aminek egy része valóban jogos (Pl. klima) más része viszont finoman szólva nem annyira az, lásd Pl. a Fehér Ház karácsonyi díszletével kapcsolatos hajcihő. Ha ezt nem Melania Trump, hanem Michelle Obama csinálja, akkor mindenki seggre esik hogy milyen szép, de ha nem akkor is max. mély kuss van.

"ez megint egy alaptalan vagdalkozas"
Ja. Pl. a szír helyzet kialakulásához nyilván semmi köze az amcsiknak, ahogy az IS létrejöttéhez sem. Még csak véletlenül sem ők szállták meg Irakot a nem létező vegyifegyverek miatt, és az IS ideológiáját sem a derék Szaud-Arábiai szövetségeseik szalafizmusa adja.

FutureFry 2018.01.01. 00:16:35

@Arthamyr:
“Valahol a nagyszívű zsenik és a szadista elmebetegek közt vannak a gazdagok, kérdés, hol a medián csúszkája. :)”

Egyes felmérések szerint a CEO az a foglalkozás ahol a pszichopaták előfordulása a legnagyobb [1]. Más tanulmányok szerint pedig a sikeres üzletemberek között a pszichopaták gyakorisága hasonló lehet a börtönpopulációéhoz [2].

[1] Kevin Dutton: “The Wisdom of Psychopaths” (p. 162)
[2] www.psychology.org.au/news/media_releases/13September2016/Brooks/

Arthamyr 2018.01.01. 00:28:55

@FutureFry: És ahogy olvastam, sok rendelkezik közülük nárcisztikus személyiségzavarral is.

"Mr Brooks says the term ‘successful psychopath’, which describes high-flyers with psychopathic traits such as insincerity, a lack of empathy or remorse, egocentric, charming and superficial, has emerged in the wake of the 2008 Global Financial Crisis, prompting a range of new studies." - Érdekes dolog, hogy ebből ha mind megvan, sem biztos, hogy mentális betegnek minősülsz (persze lehet, hogy a mentális betegek közül soknak van - minden alma gyümölcs, de nem minden gyümölcs alma esete), de ezt mondjuk egy pszichiáter tudná megmondani, lehet, hogy rosszul gondolom.

“We hope to implement our screening tool in businesses so that there’s an adequate assessment to hopefully identify this problem - to stop people sneaking through into positions in the business that can become very costly,” Mr Brooks says. - Ez is érdekes. Én már a HR-nek is nagy ellensége vagyok (vagy nekem nagy ellenségem a HR?), na ez meg még annál is elvontabb dolog. Kiváncsi vagyok, ezt hogy bizonyították, hogy adták el a részvényeseknek, hogy figyeljetek, van egy szűrési módszerünk, sokkal jobban jártok, ha ezt használjátok az új CEO-k előszűrésére.

Na megyek, kódolok kicsit beborozva, mert holnapra még valamit meg kell csinálnom, így lesz a legjobb. :)

Boldog új évet mindenkinek! :)

kék madár 2018.01.01. 01:38:14

@Arthamyr: ez az arab tavasz hogy jon ide? Egyebkent meg termeszetesen minden a Hillary hibaja, a megromlott tej a hutoben is. De szerinted ha Hillarynak ekkora befolyasa van mindenre, akkor hogy kapott ki ettol az ertelmi fogyatekostol?

kék madár 2018.01.01. 01:40:18

@midnightcoder2: ne haragudj egy szot sem ertek abbol amit irsz, a tenyek alapjan amiket en itt latok semmit nem ertek az allitasaidbol, pl. nincs Trumpra zudulo ossztuz

kék madár 2018.01.01. 01:41:56

@FutureFry: a Freakonomics I. is megirta, hogy a felsovezetok kozott tobb a csalo, hazudozo tolvaj, mint az atlagemberek kozott.

Arthamyr 2018.01.01. 08:19:38

@kék madár: "Egyebkent meg termeszetesen minden a Hillary hibaja, a megromlott tej a hutoben is." - Én ugyan ilyet nem írtam, de ha te tényleg komolyan így gondolod, nem tudom, mi bajod van. :)
Hogy hogy jön ide az arab tavasz? Hát csak arra próbáltam rávilágítani, hogy @midnightcoder2: állítása esetleg elmegy vagdalkozásnak, de azért nem teljesen légből kapott, és egyáltalán nem éreztem kimoderálandó elmebeteg kommentnek (és az admin sem egyelőre, de persze jelentheted - szerintem inkább a te elmebeteg kommentnek való minősítést tartalmazó kommented szorul moderálásra, csak gondolom te whitelistes vagy).

Egyes támogatóinak a vitákhoz való ilyen hozzáállása:
"Egyebkent meg termeszetesen minden a Hillary hibaja, a megromlott tej a hutoben is"
"Kb annyi erteke van egy ilyen kommentednek, mint pl, hogy Hillary a pedofil pornoihoz rabol el republikanus szavazok gyerekeit es ha tehetne begyujtene a vedtelen nyugdijasok onvedelmi fegyvereit. "
is többek között hozzájárult ahhoz, hogy kikapjon "egy ilyen fogyatékostól".

kék madár 2018.01.02. 02:47:06

@Arthamyr: te halal komolyan irod azt, hogy midnightcoder2 allitasa, hogy "És azóta lángba borított volna még néhány Közel-Keleti és Kelet-Európai országot."
az osszemerheto az arab tavasszal? Hogyan? Elkezdjuk tenyleg logikailag kielemezni, hogy mekkora baromsag ez az allitas?
Az arab tavasz es Hillary kapcsolatat kivetiteni ERRE, oszinten kb annyira hasznos, mintha azt mondanank, hogy Hillarynek unokaja van, tehat ovodat akar nyitni ahol majd pedofil pornot forgat.
Arra pedig, hogy mi bajom van - szinte semmi - veled - csak egyszeruen nem ertunk egyet szinte semmiben es szeretnem ezt ugy megoldani, hogy nem fogok reagalni a hozzaszolasaidra. Ugy erzem te kotozkodsz velem, de lehet, hogy tevedek. Minden esetre BUEK neked is

Arthamyr 2018.01.02. 10:26:06

@kék madár: Nem kötözködök, csak amint már korábban leírtam, igyekszem csökkenteni a támadási felületeket.
Pl. Trump egy kártékony faszkalap, ezen nem lehet vitatkozni, ez egy nagyon helyes meglátás. De ettől még nem kell átesni a ló másik oldalára. Sajnálom, hogy te nem látod a különbséget az "arab tavasz" és "a lángba borult Közel-Kelet" valamint a "pedofil ovi" és "unokája van" állításpárok kapcsolatai között. A lángba borított Közel-Kelet amúgy kb. természetes amerikai tevékénység mostanában, Bush alatt is megvolt, Obama alatt is megvolt, és Trump is nekiállt becsülettel. Másrészt nem is kell annyira sokat tenni ehhez, ott mindig robbanásig feszült helyzet van. Nem tudom, mit kell ezen így kiakadni, nem életszerű, hogy H.Clinton alatt más lett volna, simán le lehetett volna annyival szerelni a dolgot, hogy "mert Trump mit csinál?", esetleg kicsit jobban kifejtve a gyengébbek kedvéért.
Majd igyekszem kevesebbet reagálni a hozzászólásaidra...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása