oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. december 24. 06:30,  Idén végre sikerül hazamennem Karácsonyra 61 komment

2017. december 24. 06:30 Határátkelő

Idén végre sikerül hazamennem Karácsonyra

Határátkelőként a Karácsony egyik legfontosabb kérdése, sikerül-e és ha igen, hol együtt ünnepelni a családdal. Sokan indulnak ilyenkor útnak, hogy aztán december 24.-én este együtt legyen a család. Immár harmadik részéhez érkezett a sorozat, melyben Ukume segítségével öt külföldön élő magyar fiatal karácsonyát mutatjuk be. Lássuk, hogyan ünnepelnek ők december 24.-én, miként befolyásolta családi hagyományaikat és szokásaikat az idegen kultúra? Közös pillanatok következnek egy pohár bor mellett, bejglivel az asztalon, porcukor nélkül. Egyúttal hadd kívánjak én is mindenkinek boldog, békés Karácsonyt - legyetek bár külföldön, vagy Magyarországon!

Immár hagyományosan minden évben megkérlek titeket, küldjetek képe(ke)t egy-egy rövid mondattal, vagy a helyszínnel a Ti Karácsonyokról. Lássuk, hogyan ünnepelnek a magyarok a nagyvilágban! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

karacsony_foto_indeedous_wikimedia_commons.jpg

Niki: Az angolok vidámabban fogják fel az ünnepet

Niki a kislánykori emlékeiből merít ihletet a családi karácsonyokhoz.

„Szeretem a karácsonyt. Mindig eszembe jutnak a karácsonyok gyerekkoromból. Imádtam! Szeretném ugyanazt átadni és megmutatni a gyermekeimnek is: a melegséget, az örömöt és boldogságot. 

Itt, Angliában a legismertebb hagyomány a Télapó (Father Christmas): ő hozza az ajándékokat a feldíszített fa alá, amit egyébként már december első napjaiban feldíszítenek. 

Mi a magyar hagyományokat részesítjük előnyben: nálunk a Jézuska, vagy az angyalkák hozzák a fát és az ajándékokat. A Télapó pedig december elején érkezik a sok csokoládéval. 

Az angolok körében szokás még a képeslap küldés, a családnak, a kollégáknak, a tanároknak, még a szomszédnak is. Én is meglepődtem egyszer, amikor a szomszédunktól kaptunk egy karácsonyi képeslapot pedig nem is ismertük. 

Jellegzetes még a karácsonyi pulyka. Az áruházak polcai tele vannak vele. Helyet kap az asztalon a mince pie (mazsolás, aszalt gyümölcsös pite) is. Először akkor találkoztam ezzel a süteménnyel, amikor egy étteremben dolgoztam, és karácsonyi céges buli volt. Nálunk természetesen a bejgli és a zserbó a nyerő. 

Nagyon szeretik a cracker-t. Ez egy nagy szaloncukorra hasonlító játék, amit két ember a két végén meghúz, majd pukkan egyet és akinél a nagyobb „csomagocska” marad, azé a benne levő kis ajándék. 

Néha elvetemültnek tűnő ötleteik vannak: karácsonyi pulcsi napot szoktak tartani a munkahelyeken, iskolákban. A fiamnál is lesz a bölcsiben. Ilyenkor karácsonyi pulcsiban lehet menni. Nem kötelező, de mókás és ki ne szeretne egy jót nevetni. 

Szerintem az angolok sokkal vidámabban fogják fel az egész ünnepet, több játékosság van benne. Legalább is én így érzem. Szeretik feldíszíteni a házukat is. Van, aki jó alaposan, minden giccset feltesz, kitesz: kis mikulást, nagy mikulást, szarvast, csillagot, harangot. 

Én személy szerint szeretem megtartani a magyar hagyományokat, úgy, mint a Télapót, aki december 5.-én este látogat el hozzánk, és a Jézuska kultuszt. Ő az angyalok segítségével hozza a karácsonyfát és az ajándékokat december 24-én. 

A férjem örülne, ha mi is előbb állítanánk fát, de én imádtam, amikor otthon már kintről lehetett látni, hogy valahova már megérkezett a Jézuska, mert világítottak a fények a fán. 

A szaloncukrot itt sajnos nem ismerik, úgyhogy azt általában otthonról küldenek nekünk. Ezeket azért tartom fontosnak, mert Anyukám mindig nagyon lelkesen készült erre az ünnepre. 

Sokat fáradozott, hogy nekünk örömöt szerezzen, figyelt minden részletre és ezen apropóból minden nagyon jól sikerült. Emlékszem, mindig nagy karácsonyfánk volt, tele színes díszekkel és szaloncukorral. Ezt a varázslatot szeretnem átélni újra, és átadni a fiaimnak. Látni a boldogságot az arcukon.” 

Ibolya: Az együtt töltött időt nem lehet megvenni 

Ibolya számára az idei karácsony más lesz, mint a többi, mert hazalátogat a családjához – idén ő lesz az ajándék a családja számára. 

„Számomra a karácsony a családot jelenti és az együtt eltöltött napokat. Sajnos az elmúlt 4 évben nem tudtam otthon lenni, de idén végre sikerül hazamennem és meglepni a szeretteimet. 

Amikor kicsi voltam, teljesen mást jelentett, mint most, amikor tudom, nem lehetek mindig azokkal, akiket szeretek. Talán ez lesz az első olyan alkalom, amikor gyermeki lelkesedéssel várom. 

Az a baj, hogy sokan elfelejtik, hogy miről is szól ez az ünnep. Szerintem nem az számít, mi kerül a fa alá, inkább annak van jelentősége, hogy kik veszik körül. Az együtt töltött időt nem lehet megvenni, át kell élni. 

Mi december 24-én díszítjük a fát és ezen a napon, szenteste ajándékozzuk meg egymást vacsora után. Viszont – a hagyományokkal ellentétben – nálunk nincs adventi koszorú és nem gyújtunk gyertyát, nem megyünk éjféli misére sem. Az ünnepi asztal viszont különböző ételeknek és italoknak ad helyet. 

Karácsony első és második napján - a család hiányában - meglátogatjuk a kint élő barátainkat és együtt ünneplünk. Valahogy számomra ez a legfontosabb, hogy tudjam, nem vagyunk egyedül és a baráti társaság ilyenkor egy picit az otthon érzését kelti bennem. 

Ezt azért is tartom kardinális kérdésnek, mert az első karácsonyomat sajnos vagy nem, egyedül töltöttem. Nem is nagyon volt időm megünnepelni. Dolgoztam és így valahogy nem is gondolkoztam azon, hogy milyen jó lenne otthon lenni.

Miután azonban eltelt a szenteste, azonnal a gép elé ültem és vártam, hogy beszélhessek az otthoniakkal. Elég magányosan teltek ezek a napok akkoriban, de a karácsonyi alkalmak évről évre mindig egyre jobban sikerültek.

Ajándékok tekintetében próbálok mindenkit valami kis személyes aprósággal meglepni, aminek tudom, hogy örül. Nem feltétlenül drága ajándékokat veszek. Finom ételeket készítek inkább, sütök és igyekszem minden díszítést harmóniába hozni egymással a terítéstől kezdve a karácsonyfáig.” 

Vani: Ez az év csúcspontja 

A fenséges illatok, a fortyogó ételek a tűzhelyen, és egy kihagyhatatlan karácsonyi film Vani receptje a számára tökéletes karácsonyhoz. 

„Számomra a karácsony a tökéletes szeretet ünnepe, ami lehet, hogy elég furán hangzik, hiszen a szeretet nem csak karácsonykor, hanem a mindennapok alkalmával is jelen van egy család és az emberek életében, nekem mégis ez az évnek a csúcspontja. Már nem csak egy ünnep, szerintem ez egy csoda. 

Az elmondottak alapján pedig nem kérdés, hogyha külföldön tartózkodom, akkor hazautazom a családomhoz. Már nagyon várom azokat fenséges ételeket, a sütemények és a fortyogó ételek illatát. 

Szerintem Németország hagyományok terén sokban hasonlít Magyarországhoz például december 6-án a német gyermekekhez is jön a Mikulás (Nikolaus). Karácsonykor néhol a Jézuska (Christkind), néhol viszont a Weihnachtsmann (Karácsonyi télapó) hozza az ajándékokat. 

A németek nem szeretik agyondíszíteni a fákat és az ajándékozás szigorú rituáléhoz kötött: csak délután, a Szent Mise után szabad bontogatni. Én a magyar hagyományok híve vagyok, így nem tartom a kintieket. 

Nálunk családi tradíciónak mondható a közös moziélmény, de csakis Kevinnel a Reszkessetek Betörők első és második részének jóvoltából. Ezen felül a húsleves rántott hús, különféle finomságok és sütik járulnak hozzá az ünnepi hangulathoz.” 

Zsófi: Megadni a gyerekeknek a varázst

Zsófin a sor a történetmesélésben: ő gyerekként minden karácsonyt egy csodának élt meg, majd, ahogy az évek teltek-múltak, úgy váltott ő is egy másik szemléletre. 

„Ma már várom a hideg téli napokat, mert ez előre jelzi a karácsonyi ünnepeket, amit izgatottan várok az otthon melegében, a szabadságom édes napjait töltve a szeretteimmel, a családommal. Kislányként minden karácsonyt egy csodának éltem meg. Szeretném ezt továbbadni a körülöttem élő gyerkőcöknek a családban. 

Mikor otthon éltem, a karácsony mozgalmasan telt: december 24-én otthon, szűk családi körben ünnepeltünk, december 25-26-án pedig a nagyszülőkkel. Mivel itt inkább a 25-ét ünneplik, így szenteste otthon vagyunk, aminek én kifejezetten örülök. A gyerekekhez pedig, ahogy említettem, 25-én érkezik a Mikulás. 

Mivel már nem a szülőkkel élek, ezért hamar váltottam át egy másfajta ünnepi szemléletre, a felnőtt kiadásra, ha úgy tetszik. Ebben sokat segített az is, hogy a családban körül vesznek a gyerkőcök. 

Most már nem érzem ugyanazt a „csodát”, amit gyerekként átéltem, de látom mi mindent tettek a szüleim annak érdekében, hogy meglegyen az ünnepi szikra, és a varázs. Jelenleg én is arra törekszem, hogy mindezt meg tudjam adni a családom tagjainak. Jelentem eddig örömmel készültem és sikerrel jártam.” 

Áron: Szeretek másoknak örömet szerezni 

Az Ausztriában élő Áron ilyenkor a nyugalomra, a családra és egy jó pohár borra esküszik. 

„A karácsony az egész év megkoronázása. Mindegy ki merre „vándorol” december végére mindannyian hazamegyünk és együtt ünneplünk a családdal, hosszasan beszélgetünk egy pohár bor kíséretében, játékokkal ütjük el az időt, főzünk. Picit mindenki lenyugszik ilyenkor. 

Mi ezt a karácsonyt általában Erdélyben töltjük a nagyszülőkkel. Nincs szebb, mint amikor több generáció csodás hagyományai találkoznak. Szerintem lenyűgöző.

A titkos recept alapján készült ropogós ételek, sütemények, az adventi koszorú, a csillagszórók mind-mind a „Weihnachten” részei. 

Nálunk az ajándékozás 24-én történik, mindig nagyon várom, mert szeretek másoknak örömet szerezni. Amikor látom, hogy sikerült, az talán nekem a legnagyobb öröm.” 

(Fotó: indeedous/Wikimedia Commons)

HÍRMONDÓ 

A munkaerőhiány mindent felborított 

Semmi sem úgy van már, mint pár évvel ezelőtt, a munkaerőhiány sok mindent megváltoztatott Magyarországon, például azt is, ahogyan a vállalatok megpróbálják megtartani a munkavállalókat, akik egyébként külföldön keresik a boldogulást.

A bevándorlók tényleg elveszik a helyiek munkáját? 

Az elmúlt közel másfél évtizedben (!) az Egyesült Államokban folyamatosan csökkentették az egy évben kiadható H1B típusú munkavállalási vízumok számát. A kérdés most már az, tényleg elveszik-e a bevándorlók a helyiek munkáját. 

Hagyományos európai karácsonyi ételek 

A karácsonyi rohanás egyik kulcskérdése, mi is kerüljön az ünnepi asztalra. Vannak, akik a hagyományos menüt követik, de akadnak, akik szívesen kísérleteznek. Például más népek hagyományos karácsonyi ételeivel. Ebben segítünk most pár tippel! 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Ausztria Németország Karácsony Svájc Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr10013519821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.12.24. 07:05:21

Nem tudom másképp írni, a megkérdezettek mindegyikén érezni lehetett, hogy várják az ünnepet. Jól is van így
Az én számomra is azt jelenti a karácsony, hogy jó együtt lenni a családdal, és jó ajándékot adni, és bizony kapni is.

Az egyik megkérdezettnél olvastam, hogy neki a karácsony a Reszkessetek betörők c. film megnézése nélkül szinte elképzelhetetlen. Ízlések és pofonok különböznek, lehet én vagyok igénytelen, de ettől a filmtől én világgá tudnék szaladni. Komolyan kérdezném: mi ennyire jó ebben a filmben, hogy enélkül elképzelhetetlen a karácsony?

Mindenkinek boldog Karácsonyi ünnepeket:)))

Golf2 2017.12.24. 08:16:51

Boldog Karácsonyt kívánok mindenhol,mindenkinek!

Taxomükke (UK) 2017.12.24. 08:42:40

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

**mimi** 2017.12.24. 10:08:01

Nagyon boldog Karácsonyt mindenkinek !

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.24. 11:28:48

Inkább pihenéssel, nyugalommal, vidámsággal teli karácsonyt kivánok. Teli asztalt, kevés égő gyomorral utána :-)

Shanarey 2017.12.24. 11:29:00

Én is haza találtam az idei karácsonyra, ráadásul az anyám nem is tudta hogy hazajövök. Óriási meglepetés lett belőle, percekig nem hitte el hogy tényleg ott vagyok. Nekem a munkám miatt úgy jött ki hogy 5 napom szabad lett, így négy napra inkább hazaugrottam, s az sem érdekelt hogy bűn drága a repülőjegy ilyenkor. Amúgy pedig azért dolgozok hogy ne kelljen azzal foglalkoznom mennyibe kerül az amire épp szükségem van.

Kellemes karácsonyi ünnepeket minden itt irdogálónak, s azoknak is akik csak olvasnak itt.

Csodabogár 2017.12.24. 11:58:36

Örülök, hogy a megkérdezettek úgy tűnik tartják a hazulról hozott szokásokat. Karácsony 24.-én van és nem december elején kezdünk dekorálni. Jó volt ezt olvasni.

Az említett filmet egyszer láttam, nem karácsonykor. lehet rajta szórakozni, de csak egyszer. Nekem legalább is.

Mindenkinek kellemes napokat kívánok!

P.Elliot 2017.12.24. 12:46:32

Kellemes karacsonyt mindenkinek, egyetek, igyatok, lazitsatok....

P.Elliot 2017.12.24. 13:08:28

@Dikusz: Nekunk is a karacsonyesti unnep befejezese egy karacsonyi filmmel vegzodik evek ota mar, jobban mondva amiota a lanyom felnott.
A Reszkessetek betorok egy erdekes es nem is olyan elkepzelhetetlen tortenet hogy a nagy rohanasban, a sok gyerekkel, a szomszed kisfiu labatlankodasa kovetkezteben rosszul van megszamolva hogy minden gyerek megvan-e es egyszeruen ottfelejtik mert nem volt szem elott a szobajaban. Ma mar ez elkepzelhetetlen lenne a repteri ellenorzesek miatt.
A tobbi hat azert annyira nem mert minden gyerek felhivja a nagymamat, rokont, baratot, akarkit hogy egyedul van a hazban dehat akkor nem lett volna a film, szerencsesen vegyiti a valos es az elkepzelt jeleneteket.
Maga a gyerekszereplo tunderi, az is elegge hiteles hogy a sokgyerekes csaladban ahol vannak nagy gyerekek is o egy kis buta, mindig bajt csinal pedig nem akarja, haragszik a csaladjara de megis imadja oket....
Szerintem nagyon jo karacsonyi film es nem is feltetlenul csak a gyerekeknek, en is szivesen megnezem ha elemkerul, van igazi karacsonyi hangulata, a kedvenc reszem a vege, az a zene, a kavargo hoeses, a templomi resz is szep, ott is a zene is, az egesz egy mesterien osszeszedett film es ami ritkasag, a masodik resze is nagyon jo. A harmadik reszt nem lattam mert azt mondtak hogy kopedelem, az uj szereplok is ratettek egy lapattal.
Tavalyelott Capoti, karacsonyi emlek cimu filmjet szurtuk ki magunknak, tavaly a Kicsi haz a prerin/ otthon valami tanya szoval forditottak, folyton elfelejtem/, elso reszet ami egy reszeben szinten karacsonyos, akkor amikor nincs mit adni a gyerekeknek ezert Mr, Edwards elgyalogol a messzi varosba hogy hozzon a gyerekeknek, az is egy nagyon szep jelenet, iden meg nem is tudom, majd a csalad utananez.
A filmek is adnak hangulatot, bekukkantani masok karacsonyi hangulataba, unnepebe, jolesik elterulni a fotelekben, gesztenyet ropogtatni, iszogatni valamit es a csemeges talon kutatgatni kozben. Egyutt nezni masok karacsonyat...
Ez is ad egy fantasztikus csaladi hangulatot. Nem is ertem hogy az aki maganyrol panaszkodik miert nem lok be a lejatszoba egy jo karacsonyos filmet vagy akar tobbet, en biztosan ugy tennem nem a levegobe bamulva siratnam hogy egyedul vagyok...

NorthPier 2017.12.24. 13:19:05

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

blackhairlady 2017.12.24. 14:37:09

@Dikusz: Nagyon jo film, en is emgnezem mindegyik reszet igy Karacsony tajan :D

blackhairlady 2017.12.24. 14:38:21

@Shanarey: Ah, el tudom kepzelni emnnyire orult anyukad! Nagyon jo otlet volt :)

blackhairlady 2017.12.24. 14:42:26

@kisrumpf: Mi pihenunk, kempingezunk meg a lakokocsinkban az ocean partjan, nem sietunk haza :)
Kesoi ebed lesz majd mert a lanyom dolgozik 4-tol, holnap meg (ami tradicio mar a csaladban) moziba megyunk delre, megnezzuk a Star warsot, aztan eszunk egy kis mexikoit :D Utana Die Hard, a legjobb karacsonyi film megtekintese :D :D

blackhairlady 2017.12.24. 14:43:31

Boldog Karacsonyt mindenkinek!

gabors 2017.12.24. 15:25:32

Nem holnap lesz karacsony ? mert akkor akar az uj evet es a husvetot is lehetne mar koszonteni ..

P.Elliot 2017.12.24. 15:57:00

@gabors: Ket lehetoseg van. Egyik hogy holnap senki nem er ra koszonteni ezert buzgolkodunk itt, masik meg hogy magyarok vagyunk nekunk a 24-e nagyon nagy unnep, nekem nagyobb a 25-nel, mindig is igy ereztem, gyerekkoromban is mert 24 volt a varva vart fenyo, az ajandek, az igazi hangulat, masnap mar csak unnepi ebed, rokonok nalunk magy mashova mentunk, nem szamitott igazan nagy unnepnek ezert, az igazit karacsony esten ellottek.
Ti hogy unnepeltek? Mi szerint? A felesegednek va valami unnepe ilyentajt? Vagy tartja az amerikait, illetve csatlakozik a magyarok szokasaihoz?

gabors 2017.12.24. 16:14:25

@P.Elliot: "Ti hogy unnepeltek? "

Mostanaban sehogyan ... nincs is igazan mit unnepelni ...a karacsonyt soha nem szerettem ... sem a "kereszteny" sem a "kommersz" reszet. Mivel gyerek nincs meg hazudozni sem kell a telaprol vagy jezuskarol sem.

Nekem az uj ev tobbet jelent mint a karacsony.

Akartam valami jot sutni de valszeg elmarad, egy jo fozeleket csinaltam tegnap oszt annyi ...

2017.12.24. 16:54:21

@Csodabogár: miota kijottunk, mi december elejen kezdunk dekoralni. Nekem tetszik, hogy egesz decemberben hozzatesz valamit a hangulathoz a fa.

2017.12.24. 16:57:14

@Dikusz: amikor eloszor lattam azt a filmet, akkor nagyon tetszett, aztan valoszinu valtozott az izlesem, mert kesobb mar bugyutanak tunt. Aztan mivel egyre tobb embertol hallottam, hogy hozzatartozik a karacsonyi szertartashoz, hogy megnezik a filmet, igazabol mar nekem is megint mosolyt csal a szamra, ha latom, hogy az megy.

nyuszigonosz 2017.12.24. 17:12:14

@Csodabogár: Szerintem meg nem attól lesz valaki magyar, ha 24-én lóhalálában dekorál, föz, készít, terít, csomagol, ja és még takarít is, mert a sietségben a fele dolog leesik, százezer darabra törik, szétmegy, kidöl.... mindezt egyszerre. :-) A végén hulla fáradtan rágja a kaját és elalszik a kimerültségtöl, mielött a karácsonyi ajándékot a kezébe vehetné. :-)

Az advent idöszaka nagyon jó arra - még akkor is, ha az ember nem vallásos - hogy szép lassan, szinte napról napra elökészítse az ünnepváró dekoraciót, ami egyben téli is.

Kellemes ünnepeket!

Csodabogár 2017.12.24. 17:20:55

@LepesMez: Nekem a "meglepetés" volt az igazi. 1 hónapig nézni valamit, nekem unalmas. Nálunk szigoruan 24.-én lett beállítva és feldíszitve a fa és január 6.-án ment is kifele. Így volt nálunk különleges és meg nem unható.

Csodabogár 2017.12.24. 17:28:17

@nyuszigonosz: A magyarsághoz nálam a karácsonyfának semmi köze. Különben németek kezdtek karácsonyfát állítani, eredetileg.
Szóval én soha nem voltam rossz állapotban 24.-én, mint ahogy anyám se. A sütés főzés előbb kezdődött. A sütés tényleg december elején már. A fa díszités nem egy akkora nagy ügy. Mindig apám rakta fel az égőket és többnyire én díszitettem. Kicsi koromban, amikor még jött a Jézuska, gondolom anyám. Engem a nagyszülők mindig eltávolítottak otthonról. Ez azt hiszem egy általános szokás volt, legalább is városban.
Persze nálunk nem volt óriási trakta, gondolom az én gyerek és ifju koromban máshol se. Töltött tojás volt és rántott hal, utána beigli. Ebbe nem kellett bele rokkanni.
Szerintem itthon még most is ez az általános szokás. Legalább is tegnap mikor az újságért mentem, a közeli karácsonyfa árusnál, még szépen volt forgalom.

gabors 2017.12.24. 18:47:29

@P.Elliot: Eppen most kitettuk a dekoraciot ...kicsit kesobb felteszek majd egy kepet ... csilli villi adventi koszoru (muanyag el lesz meg 20 evig mig elunk) ....

Udv

Shanarey 2017.12.24. 18:57:41

@blackhairlady:

Ha láttad volna az arcát, na az felejthetetlen volt, na meg a hitetlenkedés, hogy tényleg én, és itt, és most, hiszen azt sem hallotta hogy belépek a lakásba. Naná,kiskoromban Arsene Lupin szerettem volna lenni.
:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.24. 20:16:46

@blackhairlady: idén életünkben először ír módra ünneplünk, ma csendes este, hideg kaja, hot toddy-val (hukk), majd holnap lesz ünnepi ebéd, egymást keblünkre ölelése, takarítás... ma csak utolsó pillanatban vett kicsi cserepes fenyő, fényekkel... hűtő szolid feltöltése, nem kell eltúlozni...szülők felhívása telefonon, Spotify nyomja a karácsonyi zenéket... béke, 14 fok, kóbor macska megetetése, undok szomszéd gyermekeinek és pár lakótárs megajándékozása... Jó évünk volt! Remélem, Nektek is,.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.24. 20:24:08

Nagyon boldog karácsonyt mindenkinek, az íróknak és az olvasóknak is! :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.24. 20:26:33

@Shanarey: (egyszer megpróbáltam meglepni anyámékat, s ugyanígy becsengettem, erre apám ajtót nyitott, jé, itthon vagy? s már fordult is be. Na, onnan kezdve nem erőlködtem.)

Shanarey 2017.12.24. 20:53:33

@kisrumpf:

Na én nem csöngettem, hiszen kulcsom is van a lakáshoz. na meg van egy gyári hibám, úgy közlekedek akár egy szellem, a családom sokszor szidott is emiatt.
:-)

Dikusz 2017.12.24. 20:56:37

@Shanarey: Nagyon boldog karácsonyt a szomszédból.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.24. 21:12:56

@Shanarey: utallak teged is, tied a karacsonyi könnyezesem... hogy orulhetett mamad!

Shanarey 2017.12.24. 21:13:00

@Dikusz:

Köszönöm szomszéd, s viszont kívánom neked is.

Shanarey 2017.12.24. 21:17:39

@kisrumpf:

Köszönöm, jó tudni hogy Írországban is akad valaki aki nem kedvel :-)

S hogy mennyire örült, na azt inkább nem részletezem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.24. 21:23:24

@Shanarey: ah, feck off... :-) ugyanezt terveztem apu 75. szuletesnapjara, aztan ocsem szolt, hogy ne tervezzek meglepetest, sosem lehet tudni, merre jar, jelentsem be, hogy jovunk, es kesz...

El sem tudom kepzelni... egy szulo orome... Jol tetted, nagyon jol tetted.

Dikusz 2017.12.24. 21:56:14

@Shanarey: én is köszönöm neked is minden jót (írtam).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.24. 22:28:56

@libslobsi fuszal:

Egy gyönyörűség még mindig ez a cafka...

Hanem: index.hu/mindekozben/poszt/2017/12/24/mollyka_elintezte/

Mollikának a q anyját, minimum... :-)))
Az is lehet, hogy valami szomszédotok, nem?
Londonyban már úgyis mindenki magyar és mosogat...
Nálatok nem volt ilyen bulizás? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.24. 22:35:16

@libslobsi fuszal: Ja, és ha már: megörököltem megint egy jó 10 napra ezt a vén qrvát, amelyiket emlegettem korábban. Másik állatnál, de ennél is az van, hogy ha simogatom (már, ha hagyja egyáltalán, ugye...) akkor elektrosztatikusan feltöltődik a szőre, és előbb-utóbb úrrá lesz rajta a karistolhatnék. Asziszi a hülyéje, hogy én miattam van a fizika.
Olyan teljesen, mintha valami gagyi kínai játékmacska műszálas szőre volna.
Szóval mit lehet ezzel csinálni?Nálatok nincs ilyen?
Jó tudom, földeljem le, csak hát kicsit hülyén nézne ki rajta a zöld-sárga drót...Meg szerintem a macska az inkább kettős szigetelésű, azt meg tilos leföldelni.

Csodabogár 2017.12.24. 23:35:45

@kisrumpf: Anno megcsináltam apám 75. születésnapjára. Sőt megszerveztem délutánra egy "partyt" összes ismerőssel akik még éltek, kaját innivalót is rendeltem. Mire apám kiörvendezte magát és aggódni kezdett, hogy de mivel kináljuk meg őket, már hozták is a dolgokat a Mézes Mackóból. Azt hiszem nagyon jól sikerült születésnap volt.

Csodabogár 2017.12.24. 23:37:31

@geegee: Létezik valami anti szatikus spray, azzal kellene naponta egyszer lefujni.:-)

gabors 2017.12.25. 00:03:28

Na akkor a Mo-iaknak Boldog Karacsonyt !!! mert vegre ott mar Karacsony Napja van ...

Itt majd kesobb....

blackhairlady 2017.12.25. 00:12:01

@kisrumpf: Nagyon jol hangzik :)
Nekunk vegre egy nagyszeru evunk volt az elmult 5 evhez viszonyitva , csak remelni merem, hogy igy is marad :)

Neked, mint gyakorlott sutogetonek elmeselem, hogy dijnyertes hatlapost es zserbot sutottem. A zserbobol vittem a suliba is ajandekba egy kis mezeskalacs sutivel es kigyoretessel egyetemben, mindenkinek nagyon izlett, es kepzeld, voltak akik megkertek, hogy sussek nekik Karacsonyra, mert a rokonsag biztos imadni fogja annyira finom az osszes:) Szoval eletemben eloszor bizniszeltem sutivel :D Eszembe is jutottal, itt is vannak szombatonkent piacok,lehet, hogy ki kene ulnom a sutikeket arulni :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.25. 00:13:31

@Csodabogár: örülök, biztosan jól sikerült! Nekem ez nem sikerült, mert nem vagyunk olyan kapcsolatban. Pár éve beszélünk csak hosszú szünet után. Már az is eredmény, hogy beszélünk, egyáltalán. Vendéglő lefoglalva, odautazunk, majd nézek valami ajándékot is... személyre szóló sütit is csinálok... ellenben a férjem 50. születésnapjára most kitaláltam egy igen jó ajándékot, alig várom, hogy elkészüljön, kár hogy májusig kell várni bele. Egy helyi borbárt bérelünk ki, ott fogom neki átadni... végre ő is az 50 túloldalára kerül!

blackhairlady 2017.12.25. 00:13:51

@Shanarey: A lanyom ilyen, anno a munkahelyen meg otthon el is neveztek osonkanak :D A fraszt tudja ramhozni amikor egyszer csak feltunik zajtalanul.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.25. 00:21:02

@blackhairlady: le a kalappal, komolyan. Ezekkel én még sosem próbálkoztam! A piacozás pedig jo dolog, elegtetelt hoz es némi készpénzt :-) igy kezdtem en is, megkertek... aztan lasd mi lett belole! Hajrá!

Dikusz 2017.12.25. 05:26:21

@blackhairlady: :)))
Baj csak akkor van, ha az ember főnöke osonka. Az milyen frászt tud hozni az emberre. Meg az is pech, ha egész nap megszakadtál a munkában, hátradőlsz, nyújtózol végre egyet, és akkor lép be a góré...

puhacica 2017.12.25. 08:30:37

@geegee: es igy keszult :)
www.koloreditors.co.uk/single-post/2017/12/17/How-to-create-Xmas-cards

Mollyka nem jo csaladbol szarmazhat, ha ilyen cirkuszt csinal. :D Puha ur nem babralja a fat, eddig azt gondoltuk, hogy azert, mert az kicsi, de iden kozel 2 meteres fa van es hat kicsit izgultunk, de ez se birizgalja jobban a fantaziajat. :)

feltoltodes: nalunk Szentendren toltodott fel mindig, raztuk is egymast rendesen. ott ilyen olcso laminalt padlo volt, az volt a bunos. a pamut cuccok segitettek, muszalasban meg se mertuk kozeliteni. :D egymast se nagyon, nemhogy ot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.25. 17:07:04

@Csodabogár: Haha, igen?Én valami hintőporra gondoltam, de ki tudja... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.25. 17:18:04

@libslobsi fuszal: Akkor kellemes mázlitok van, Mollikához képest. :D
Puha úr ezexerint kinőtt már a játékból?Vagy focizik azért, vagy játszik bármivel?
De meghajszolnám, az anyja v@lagát neki... :D
Ennek az általam istápolt vén ribinek is vannak ilyen textil egerei, és minden alkalommal máshol találom meg, szóval néha szokott randalírozni kicsit magában is... :D
Ott a lakásban van sokféle burkolat, új laminált parkett, régi halszálka és linóleum is.A másholi helyeknél már nem emléxem erre.Illetve még a szülői háznál jó párszor az udvaron kint is elektromos volt az állat szőre néha.Ott fű, föld, járólap, beton volt a burkolat és mégis... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.25. 17:25:05

@libslobsi fuszal: Viszont idén nyáron megtudtam, hogy a kecskefalvi lakás épülete mögött lett egy kis saját kert, mármint a háztömb sajátja, és lakik ott egy közösségi, szociális macska. :D
Nem gyerek már, olyan középkorú, de jó arc, ha hívom odajön, esernyő a farka is sokszor, szóval barátságos, gyámbálható.
Majd őrá fogunk rájárni a gyerekkel, amikor csak otthon vagyunk.
Az ínség nagy úr... :D

blackhairlady 2017.12.25. 18:06:53

@Dikusz: Az ilyen osonkak mindig a fraszt hozzak az emberre, beosztastol fuggetlenul :)))

blackhairlady 2017.12.25. 18:09:59

@kisrumpf: Az a baj, hogy bar izre szinte kivetel nelkul nagyon finomak a krealmanyaim, kinezetre nem pont eladasra valok :))) Tudod, a ronda de finom kategoria :D
A masik karacsonyi bulira egy nagy tal somloi galuskat csinaltam, volt aki mar a kostolas utan azponnal csomagolt maganak egy kis adaggal elvitelre, hatha nem marad a vegere, Es milyen igaza lett, szinte ugy nyaltak ki a talat :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.25. 18:42:20

@blackhairlady: nehogy azt hidd hogy a ronda de finom kategoria nem kel el. A legosibb trukk, csinalni par extra darabot kostolasra... feldarabolni. kis darabokra aztan hadd egyek... mukodni fog!

Dikusz 2017.12.25. 21:34:31

@geegee: :))) Kétségek között hánykolódom. A vénqrva az a cicus lenne? Ha feltöltődik, akkor csinos lámpicsku lehetne.)

puhacica 2017.12.25. 22:31:12

@geegee: jaaa, jatszik ez mindennel, neha meg a sajat arnyekaval is, madzag, csokipapir, klotyopapir guriga, pinyolabda, falevel, szonyeg, zacsko, madzag... csak epp a karacsonyfara immunis. :D

hat passz, nem tudom, hogy mitol szikraznak a macskak korulotted. :D
de legalabb tesztelheted a hatasod a lakotelepi macsekon is idonkent. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.28. 04:32:01

@Dikusz: Igen, egy milf korú macskacsaj.Bár nem szívesen mondok ilyet hogy vén kurva nőnemű lényekre, emberekre; de macskáknál simán kivételt teszek...
:D
Én így imádom őket.
Ez a némber is egész jó nő lehetne még, csak kissé nagy a s3gge, de ami a nagyobb baj, hogy hülye is.
Fél tőlem, úgy általában, pedig jó párszor jártam már nála istápolandó őt.De ha nagyon éhes, akkor a kajaosztás erejéig félre tudja tenni ezt a félelmet és odajön qrválkodni, nyolcasokat csinálni a bokám körül, vagy ad abszurdum a hátára is lefexik, a lábait széjjelrakva...
Mint a legócskább útszéli cédák...
:-)))))
Szóval idáig is tud süllyedni.Aztán, ha megette, akkor újra fél tőlem, az ostobája...Most erre mit lehet mondani?
A feltöltődés nem mindig van, de jó párszor.Asszem a műanyag pvc padló lesz az oka nekije.
És más állatoknál kint, udvaron is előfordult régebben, a beton vagy a fűszál viszont tán csak nem műanyag??? :D
Szóval egy érdekes jelenség...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.28. 04:35:54

@libslobsi fuszal: Akkor viszont kérünk videókat is, praktikusan egy TeCső csanelre, ahogy püföl bármit.Különösképpen érdekelne a klozetpapír-guriga és a pinyonglabda...Ez utóbbi olyan lehet, hogy az ember sírva röhög a hülye macskán...Én meg szeretem az ilyet.
:D
Ha egyszer elkaphatnám, úgy megfociztatnám, hogy leizzadna...
:-)))
(Kutyával már sikerült ilyet, ugyan nem izzadt meg, de fél napot aludt utána... :D )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.28. 04:44:42

@Dikusz: De nem is rossz az ötleted.Ha egy izzólámpán keresztül földelném le a szőrét, akkor lehet hogy lenne valamekkora világosság...Mondjuk este sötétben akár látszódhatna is.Hmm, majd egyszer kipróbálom... :D

Dikusz 2017.12.28. 06:33:36

@geegee: :)))
"Ez a némber is egész jó nő lehetne még, csak kissé nagy a s3gge, de ami a nagyobb baj, hogy hülye is." - ez tulajdonképpen sok női hölgyre is érvényes lehetne azt hiszem:)
A vén@rvát számos esetben -tisztelet a kivételnek, és a jelenlévők mindig kivételek- a házasemberek/asszonyok jó része legközelebbi női felmenőire szokta használni, aki nem az édesanyja...
Szép is lenne a kertben szaladgáló világító macska. Pláne, ha karácsonyfaégőkkel díszítenéd fel, magyarázhatnád a kislányodnak mit jelképez ilyenkor a cicus:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.29. 05:40:24

Hahaha, igen-igen.Én mondjuk emberre nem használom, ha csak lehet... de gondolni szabad azért... :D
Egyébként megjött a vén cafka gazdaasszonya, össze is karistolta őt rendesen, hogy ne merjen még egyszer ilyen hosszan elmenni otthonról.Lehet hogy nem is a nő tartja a macskát, hanem fordítva...
:D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása