oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. december 17. 06:30,  Három kultúrsokk Londonból 315 komment

2017. december 17. 06:30 Határátkelő

Három kultúrsokk Londonból

Egészen változatosra sikerült az eheti válogatás, hiszen kicsit kultúrsokkoljuk majd magunkat a brit fővárosban (mondjuk van mivel), aztán belemászunk a svájci bürokrácia legmélyebb bugyraiba, végül pedig kiderül, hogy finom-e a rókahús. (Igen, a rókahús.) Vágjunk is bele!

nagy-britannia_london_belvaros_foto_pixabay_com_namiki606.jpg(Fotó: pixabay.com/namiki606)

Kezdjük akkor Londonban, ahol viszonylag gyorsan kiderül, hogy nem feltétlenl mindenki az, akinek látszik. Legalábbis erre lehet következtetni az Életem morzsái blog legutóbbi posztjából.

„Talán kezdem ott, hogy 2011-2012-ben nyelvsuliba jártam, s ott ért első körben a londoni kultúrsokk. Az egyik angol tanuló csoportban volt egy turbános, szakállas fazon, ránézésre azt mondtam volna, hogy pakisztáni. 

Kifinomultam, stílusosan öltözött és úgy tűnt márkás az órája, meg naná, hogy iPhone tulajdonosa volt. Mikor egyszer megkérdeztem tőle, hogy hova valósi, azt felelte: Németország, Hamburg. 

A szemem nem hazudik sose, gondolom látszott, hogy ledöbbentem. Magamban meg is jegyeztem, hogy te úgy vagy német, mint én angol. Semmi közöd a németekhez, csak rád kell nézni. 

Aztán persze felfogtam, hogy egykoron valakije, feltehetően a háború után bevándorolt német melósnak, s hát hogy hogy nem, ott ragadt és lett szép, népes család, aminek ő is leszármazottja. 

Ami meg nyilván fájt, hogy én, akinek az összes felmenője echte európai és itt élünk jó sok száz éve, milyen kis „csórika” ehhez a „nagy” némethez képest. Nekem még csak iPhone-ra sem tellett, plusz márkás ruhákra sem. (...) 

Második eset szintén nyelvsuliból. Kendős, visszahúzódó csajszika. Tőle is megkérdeztem hova valósi. Gondoltam valami Irak szintű ország. Hát persze, hogy nem. „Én holland vagyok” – mondta. 

Hogy a fenébe vagy te holland, magamban ezt is meg kellett emésztenem 2012-ben kétszer is. Ne már, hogy minden ilyen-olyan ember menő nyugat-európai ország állampolgára legyen? (...) 

Később találkoztam egy Facebook-csoport által egy német csajszival (aki tényleg német volt). Valahogy szóba került, hogy náluk milyen nációk és hogy élnek. Ő mesélte el, hogy bizony rengeteg a török. 

De olyan szintén élnek zárt közösségekben már, hogy németül egyetlen szót sem beszélnek iskolás korukig a gyerekek. A csaj azt nehezményezte, hogy szerinte nem is akarnak integrálódni, inkább csak elszigetelik magukat sokan a saját népükkel. (...) 

Az utolsó emlékezetes sokk az idén ért az uszodában. Nyáron én éppen befelé igyekeztem, mikor egy tetőtől talpig feketébe öltözött anyuka, fekete kendővel és a szintén feketében lévő gyerekivel meg indulni készült. 

Londonban mindenféle nép él, nem zavar, hogy kik járnak uszodába és hogyan öltöznek. Ám, mikor egymás között elkezdtek magyarul beszélni, egy pillanatra megállt bennem az ütő. Hogy mi van? A full fekete hölgy, a full feketébe öltözött gyerekeivel magyar?! Hja bizony, hogy az volt. (...) 

Utána eszembe jutott egy londoni magyar ismerősöm idei megjegyzése: „egyre több Nyugat-Európában, a nem európai kultúrkörből származó apától születő magyar gyerek, s őket hogyan fogadná majd a közvélemény, ha egyszer hazaköltöznének?” 

A teljes posztot itt találjátok

Teljes fordulatszámon a svájci bürokrácia 

Sokan sokszor panaszkodnak a magyar bürokráciára (néha okkal, néha talán ok nélkül), de azért máshol sincs kolbászból a kerítés – miként azt egy ideje már tapasztalja a Kolbászkerítésország blog szerzője is svájci állampolgársági eljárásuk kapcsán. Ami viszont jó hír, hogy a hercehurca lassan a végéhez közeledik.

burokracia_foto_flickr_com_christian_schnettelker.jpg(Fotó: flickr.com/Christian Schnettelker)

„Nem túl régen kaptunk egy levelet a naturalization-t (honosítás) intéző hivataltól, arról informáltak, hogy meg fog minket keresni egy rendkívül bonyolult nevű szervezet és kérték, hogy „múkodjunk” együtt velük. 

Úgy hívják őket, hogy Service de la Cohésion Multiculturelle és a jelekből erősen az a gyanúm, hogy hiába csak jövőre lép életbe az állampolgársági kérvények kapargatásának megszigorítása, ezek a valakik már annak szellemében masszírozzák a dossziénkat. 

Erre főleg abból következtetek, hogy „természetesen” ezek a valakik is ránk küldtek egy csinos kis listát újabb beszerzendő dokumentumokat illetően. Azt ugye mondanom se kell, hogy a már ezerszer elküldött papírokból ők is kérnek, de azért sikerült újakért is bejelentkezniük. 

Ezen felül van egy olyan gyanda sanum, hogy van némi megtervezett és svájciasan patikamérlegen gondoson kiszámolt szivatás is, hátha elmegy a kedvünk az egésztől. 

A levélben listázott és kért dokumentumok egy része ugyanis ott terem náluk, a szomszéd irodában, de olyan isten aztán nincs, hogy ezek a különféle hivatalos potentátok egymással bármiféle kommunikációba keveredjenek. (...) 

Nos, kell nekik 

- Igazolás arról, hogy senkinek se tartozunk, se madame, se monsieur. Nem nagy tétel, ha jól tévedek olyan kétszer 20 frank lesz, csak az idő tényező persze.

- Adónyilvántartási kivonat arról, hogy adóval se tartozunk. (...)

- Munkáltatói, vagy nyelvtanári igazolás a francia nyelvtudás meglétéről. Nekem már írt egyet a főnököm, asszonytárs meg ma volt a volt tanárunknál és péntekre meg lesz a manna.

- Tanulmányaink igazolása bizonyítvány másolatok által. Itt pedig azt látom, hogy lesz majd nagy meglepi, mert a mi diplománkban, érettségi-, egyéb bizonyítványunkban még nem volt angol nyelvű oldal, vagy betétlap, szal majd elzavarnak fordíttatni.

- Mindkét gyereknek szükség van iskolalátogatási igazolásra, ez nem ellenfél.

- Századszor is permit C, útlevél és egyéb másolatok.

- CV, nem csak nekem, hanem a zasszonynak is.

- Mindenféle igazolás arról, ha bármiféle szervezetnek tagjai vagyunk; nos ide beadom a Xamax meccsbérletem másolatát. 

Ezek és a személyes interjú alapján fognak egy jelentést készíteni az Office de Naturalization-nak; azt, hogy ezután lesz-e még elbeszélgetés, vagy mi a menet, még nem tudjuk. 

Mindenesetre nem aggódom, az utóbbi napokban az is kiderült, hogy hány falu alkotja a kommününket, szal szerintem irgalmatlanul felkészültek vagyunk. (...) 

December 5-én előre megfontolt szándékkal megjelentünk madame Vlora Thaci színe előtt, hogy elmondjuk milyen kívánatosak vagyunk a tücsökföldei társadalom számára. Talán a nevéből többen ráéreztek, hogy ő maga is, a nagyhatalmú hivatal képviselője is „csak” kopi svájci, albán származású a lelkem. 

Maga az interjú nekem kicsit bizarr volt, mert vártam a mindenféle nehéz kérdéseket, hogy hol folyik a Lac Leman meg ilyenek, ehhez képest olyan szinten maradt a társalgás, hogy „miért akar maga vazze svejci lenni”, meg hogy miért szeretünk itt lakni, ilyenek. 

Mikor nagyon belemelegedtem a szerepembe, még mondott is valami olyasmit (azaz ez volt az értelme), hogy „OK, ennyi elég is, én is honosított vagyok, tudom, hogy vetítesz, én is vetítettem”. 

Annyi elég volt neki például, hogy „igen, részt szoktunk venni a helyi szüreti fesztiválon”, szal gondolom ezzel társadalmi beágyazódottságunk eszméletben magasszintű voltáról tettünk tanúbizonyságot. 

Gyakorlatilag a négyoldalas, naturalizációs kérelmünkön futott végig és megkérdezte ugyanazokat a dolgokat, amik azon voltak. A dokumentum csomag meg nem nagyon érdekelte, átvette, aszt csókolom. 

A végén azért rákérdeztünk, hogy mikor lesz az „igazi”, a szivatós interjú. Aszonta nem lesz, ez volt minden a kanton részéről, most kezdődik a ping-pong a kantonális, kommunális (mint szemét J) és federális szervek között." 

Hát akkor ezzel megvolnánk, reméljük a legjobbakat – a teljes posztot pedig itt találjátok

Finom-e a rókahús? 

A kérdés elsőre (és másodikra) elég megdöbbentő, ami viszont még ennél is sokkolóbb, hogy a Tshabee in Japan blog szerzője meg is kóstolta. Hogy hogyan ízlett neki, azt most nem árulom el, hamarosan kiderül.

rokahus_japan.jpg

Az egyik dolog, ami tetszik Japánban, hogy minden évszaknak, meg országrésznek / városnak vannak jellegzetes kajái, így akárhová megy az ember, mindig lehet valami különlegeset enni. 

Kiotóban leginkább a tésztafélék hódítottak, amennyire én láttam. Egyikük az ankake udon, a vastag spagetti újabb változata. :) Egyik különlegessége, hogy rókahús van benne (jójó, ez a sima kitsune udon-ban is van, amit kb. bárhol lehet kapni). Ekkor ettem életemben először rókát, és hát nagyon finom volt! (...) 

A másik helyi finomság, amit volt szerencsém kipróbálni, a nishin-soba (vékony spagetti). Ez kb. az első tésztaféle, amiben hal van, és találkoztam is vele. A sötétbarna lé elsőre kicsit meglepett (eddig leginkább csak világos levű tésztákhoz volt szerencsém), de az ízében nem csalódtam. :) (...) 

Ezenkívül Kiotó a zöld tea egyik nagy központja, úgyhogy nagyon finom fajtákat lehet ott venni, plusz kb. minden második édesség zöld teás ízű. :D Ezek közül is a leginkább kiotói a yatsuhashi.” 

A teljes posztot képekkel itt találjátok, ne hagyjátok ki!

HÍRMONDÓ 

Szegény magyarok 

Az egy főre jutó fogyasztás terén Magyarország több mint 30 százalékkal marad el az uniós átlagtól, ezzel Lettországgal, Horvátországgal, Romániával és Bulgáriával egy csoportba került. Nem hangzik jól és nem is az. 

Egy válás költségei 

A sok huzavona után végre napirendre kerülhet sok lényegi kérdés a Brexit ügyében, legalábbis az elmúlt napok eseményei ezt mutatják. A szakértő szerint nem is elsősorban pénzkérdésről van már szó. 

Francia sulijövő: kütyütilalom és egyenruha 

Az okostelefon-mánia, a gyerekek túlterheltsége a legtöbb országban gondot okoz, nincs ez másként Franciaországban sem. Olyannyira, hogy a kormány egészen drasztikus lépésekre készül. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Svájc Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9213501479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2017.12.18. 10:08:50

@Arthamyr:

Én azt számítom nyavalygásnak, amikor mindent erre fogunk. A gazdasági kudarcokat, a társadalmi kudarcokat, családi problémákat.
100 év eltelt, senki nem él közülük, ezalatt hány olyan új ország jött létre, akik előrébb vannak nálunk? Tudomásul kell venni, hogy ez történt, és hogy nem változtathatunk a múlton. De ha a kesergést - nem az információt! - adjuk át az utódoknak, azzal tönkretesszük még az unokáink jövőjét is.

Arthamyr 2017.12.18. 10:17:22

@DieNanny CH: Csak buta emberek fognak erre mindent (családi probléma <=> Trianon = wtf?). Viszont az is az, aki azt mondja, hogy nem volt óriási csapás, és nincs jelentős szerepe abban, hogy Magyarország ott tart, ahol, olyan, amilyen.
Ahogy mondod, nem kell erre fogni a dolgokat, túl kell rajta lépni, de ha felmerül, akkor ha valamit is érez egy jó érzésű, tisztességes magyar ember, az keserűség, düh, szomorúság. Emiatt azt mondom, hogy ejtsük a témát, kár volt felhozni is, semmi köze a Mayflowerhez...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.18. 10:35:34

@libslobsi fuszal: látod, sose néztem meg ki(k) a vágók, pedig szuperek, remélem, vitték magukkal a Top Gearből. Amiből 3 kedvenc pillanatom van, az egyik a svájci pottyantó tyúk a Stelvio-s résznél, aztán amikor a birka néz, az Aston Martint próbálgató Stignél Man szigetén és ami szerintem nagyon megható, amikor JC bemutatja az egyik Aston Martint, minden jellemzés-elemzés nélkül, célozva rá, hogy az ilyen autoknak már vége... semmi szó, csak zene, képek, komolyan mondom, torokszoríto. Meg is nézem, hátha fent van valahol. S a vágót ellenörizni fogom, becsszó!

puhacica 2017.12.18. 11:24:02

@kisrumpf: na majd este megnezem. bevallom, engem neha ugy elvisz a latvany, hogy azt se tudom, mirol van szo. :D

somlobodog 2017.12.18. 12:44:46

@Arthamyr: azért azt is odairtam hogy eredetileg :) sajnos nem vagyok túl nagy idealista:) de sok tekintetben még mindig az egyik legjobb rendszer. Persze az is igaz hogy szegénynek sztem rosszabb ott lenni mint Európában

Taxomükke (UK) 2017.12.18. 16:25:01

@Arthamyr: "elmehet a picsába, aki nyavalygásnak bélyegzi - no offense meant"
Ha no offense meant, akkor minek irod le?
Szived joga elkuldeni akarkit a picsaba, de akkor kuldd el rendesen, nem vagy te mesehős... kuldod is meg nem is, be is szolsz meg nem is ..

Arthamyr 2017.12.18. 16:26:04

@somlobodog: Legalább ahonnan indultak, jó volt, ez is több mint amit a legtöbben elmondhatnak magukról. És azért még mindig sikerült annyira nem eltávolodni ezen értékektől, hogy közelebb legyenek, mint a legtöbb ország. Talán az oktatást leszámítva, már ha a köz- és nem az elitoktatást nézzük.

Arthamyr 2017.12.18. 16:28:25

@Taxomükke (UK): Tahóság, így igyekeztem tompítani (és amúgy semmi bajom @DieNanny CH: -val), de kb. ezt gondoltam.

SzZoole 2017.12.18. 18:23:36

@Arthamyr: csak egy kerdes, ha nem lett volna Trianon, akkor hany millio koldus orszaga lenne Magyarorszag?
Mondjuk legalabb lenne tengerpartunk a Balatonpart mellet :-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.18. 19:56:56

@Golf2: Az autóvezetők között több a férfi, ezért a tömegközlekedők között több a nő, ezért érzékeled rosszul az arányokat. Az idősek között tényleg sokkal több a nő és ők tipikusan tömegközlekedéssel utaznak.

@Pink Petsch: Írtam, hogy minden vallás ugyanúgy problémás, ha a külsőségekhez ragaszkodnak és/vagy fanatikusok. A muszlim országokban sokan ilyenek, a papíron keresztény Európában a vallás már rég háttérbe szorult. Viszont egy hitbuzgó vallásos ember bármikor tönkre tudja tenni a munkahelyi közösséget pl. az állandó prédikálással és vasárnapi misére hívással vagy délben laptopon müezzin üvöltésére imádkozva...

SzZoole 2017.12.18. 20:22:59

@Arthamyr: mármint mi?
A több millió kódús, vagy a tengerpart? :-))

Arthamyr 2017.12.18. 20:23:56

@Zoole Reloaded: A tenger. A kódusok már megvannak így is.

SzZoole 2017.12.18. 21:18:11

@Arthamyr: igaz, sok ember a Balaton partra sem jut el, nemhogy a tengerpartra :-(

puhacica 2017.12.18. 23:47:49

@kisrumpf: hat igen. gyonyoru. es tenyleg igaz, ezek a gepek lassan kikopnak. szombat ejjel jottunk haza, egy audi s3 mac tuning ment elottunk, az uram meg akarta hallgatni, hogy szol. ugy otthagyott bennunket, mint eb a szaharat, pedig alattunk is van par paripa. csak vigyorogtunk. :)
nekem a burma special az egyik nagy kedvencem, olyan mint egy mozifilm.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.18. 23:53:30

@libslobsi fuszal: ugye, milyen szep? Az India special kivetevel mind nagyon tetszett, ott azert lementek pisi-kaki szintre.

Tiszta carsznob vagyok mar, az uram korberoh... kacagott, mikor egyszer mondtam neki, hogy 2 l alatt nem baratkozunk :-)

gabors 2017.12.19. 01:07:55

@somlobodog: " Ezt a libertarian dolgot ugye nem gondolod komolyan? " en nem a partra gondoltam hanem a politikai filozofiara az egyeni szabadsag es a korlatozott allam mint alap... es ez nem liberalizamus... ez volt az alapja az USA alkotmanyanak minnel jobban elternek ettol annal rosszabb lesz most eppen az autokratikus kormanyzas fele hajaznak Trump es kovetoi mig a tamogatok foleg feher lecsuszott kozeposztaly meg eppen az O megvedesukben hisz .. pedig mint latjuk most lesznek igazan a szopo rolleren ... szuletoben az allandosult lower class (ahol mindenki kozpeosztalynak hiszi magat) a kozep osztaly meg lassan de biztosan tunik el...

adg 2017.12.19. 08:36:41

@kisrumpf: " egyszer mondtam neki, hogy 2 l alatt nem baratkozunk :-)"

Mifelenk ugy szoktak mondani, hogy:
1-1.5l: funyiroba, fukaszaba
2 liter alatt: gyereknek
2-3 liter, 4 henger: anyanak gyerekeket osszeszedni a sulibol meg bevasarolni
3-4 liter, 6 henger: csaladi auto
4+liter. V8 apanak

Nekem meg fejlodnom kell, az enyem csak 3.5-es V6. Majd a kovetkezo. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.19. 09:21:55

@adg: na é s Holden vagy Ford-é? Úgy hallotyM,. nem. mindegy ;-)

s különben n is, ott több hely van...

Arthamyr 2017.12.19. 09:37:14

@adg: Ezek után nem gondolom, hogy sírniuk kéne az ozziknak a felettük lévő ózonlyuk miatt. :P

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.19. 09:38:31

@adg: (3 l V6, de olyan kemény volt az éves adó, hogy 5 boldog év után el kellett adni. De legalább ismerőshöz került. Megsirattam.)

adg 2017.12.19. 10:15:30

@kisrumpf: egyik se. Az egyik utolso itteni gyartasu.
Itt nincs gond az adoval, majdnem mindegy mekkora auto.

@Arthamyr: haha, jo valasz, de egyebkent nem sirnak. Amugy par aprocska dolog volna ezzel.
- nepsuruseg? 7,6 millio km2-en 23 m ember?
- mi okozza leginkabb az ozon pusztulasat? Nezz csak utana hamar! :)
- mi befolyasolja egy auto karosanyag kibocsatasat? Ez kizarolag a hengerurtartalom fuggvenye, vagy van mas is? Osszehasonlitottal minden reszletet korultekintoen? :D

Amugy a fentiekben van egy kis tulzas, sajnalatosan szaporodnak a funyiromotoros autok. Vege a szep idoknek.

adg 2017.12.19. 10:16:48

@adg: marmint Az egyik utolso itteni gyartasu toyota. :)

Arthamyr 2017.12.19. 10:26:48

@adg: Nem véresen komolyan írtam, csak nem kultiválom az ilyen autós filozófiát. Bizonyos autókat persze szeretek én is (pl. 918 Spyder, bár most nincs kedvem venni, majd jövőre :P), csak jó lenne, ha kevesebb ember engedhetné meg magának, hogy autózzon, főleg nagy és hangos autóval. :)

adg 2017.12.19. 11:00:43

@Arthamyr: gondolom lattad, hogy en sem veresen komolyan irtam. A hangos autokat es motorokat en is betiltanam, de ugye a hengerurtartalom es a hangero kozt nincs osszefugges.
Amugy nem gondolnam, hogy barmit is szamit, hogy pl a mi allamunkban sok a terepjaro es a pickup aranyaiban, hisz az ossz mennyiseg loszar. Ha el akar a vilag barmit is erni kornyezetvedelem teren, akkor a nagy szennyezokkel kell kezdeni, annak lesz eredmenye.
Es egy pillantas eleg a terkepre, hogy lassa az ember, miert is nem a 900 kobcentis kisautok a nepszeruek. :) Tobb szaz km a szomszed varosok kozt, vagy vegtelen foldutak, stb.
Es hat ide tartozik az is, hogy ha “kevesebb ember engedhetné meg magának, hogy autózzon”, akkor mi a fenet csinalnank itt a vilag vegen? Mert ez europaban meg egyszeru, de itt...

Ilyenkor eszembe szokott jutni, amikor azzal ervelnek sokan, hogy nem baj a nepessegfogyas magyarorszagon vagy europaban, hiszen amugy is tulnepesedik a vilag. Es ha a szamok moge nezunk, akkor ha a teljes europai lakossag ongyilkos lenne, a tobbi potolna a letszamot par ev alatt, es a problema ugyanugy meglenne. Viszon az europai letszamcsokkenes europanak karos, az afrikai vagy azsiai nepessegrobbanasrol meg nem pc beszelni. Ugyhogy nincs megoldas, meg hat amugy sem tudunk mit tenni. Tok mindegy. :))

Arthamyr 2017.12.19. 11:16:52

@adg: Láttam. :) És valóban, Ausztrália más világ, egy kb. Európányi területen lakik huszadannyi ember, a világ lakosságának elhanyagolható része lakik ott, szóval nem sokat számít, hogy mit csináltok ott (egyébként sem hiszem, hogy lényegesen különböző a környezetszennyezés/fő, mint mondjuk Európában vagy Észak-Amerikában). Követendő példa, csak valamiért itt a szaporodást próbálják előmozdítani, mert a követett elavult gazdasági modell csak így működik fenntarthatóan... :/
Amúgy meg ja, élvezzük az életet, amíg lehet. Így hát sokaknak jó lesz az a Mustang, ócsó, erős, nagy motor van benne. :)

DieNanny CH 2017.12.19. 12:21:07

@Taxomükke (UK):

:-)
Még jó, hogy nem tudom, mit jelent.
"no offense meant""

Felvilágosítanál?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.19. 14:06:01

@Arthamyr: 'D4 tractors' :-) amivel viszik a budos kolket iskolaba... s akkora hogy anyu panikba esik, ha parkolni kell vele, de hat KELL egy ilyen a csaladba hogy beleferjen 2 gyerek es egy kutya plusz a bevasarlas.

Arthamyr 2017.12.19. 14:12:47

@kisrumpf: 3-4 gyerek, errefelé az a standard. :)

puhacica 2017.12.19. 22:09:04

@adg: akkor nekunk csaladi autonk van. csak tudnam, hova fer bele a csalad :D

@kisrumpf: az India special nekem kimaradt, majd jovo heten bepotlom.
az elso autonk egy 1.4-es astra volt. Horvatorszagbol mentunk haza es egy alig eszlelheto emelkedo aljan dugo volt. araszolgattunk, aztan egyszercsak a "dombra fel" megindult a forgalom en meg mar kitoltam a labam a padlolemezen, nem volt mar hova visszavaltani es nem ment az a dog 40-nel tobbet :D szoval megertem a baratkozasi preferenciadat.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.19. 22:32:11

@libslobsi fuszal: jaj, annyira nem erolkodnek megnezni, nehol eleg foldszintes. A hatter miatt erdemes csak.

puhacica 2017.12.19. 23:42:51

@kisrumpf: ki tudja, hatha kozelebb hozza a szivemhez Indiat. :D

adg 2017.12.20. 02:32:14

@libslobsi fuszal: Akkor te se nyigjal, amikor kilyukad feletted az ozon. :). Amugy belefertek, nem? Meg macsak ur is elfer hatul, szoval befer az egesz csalad. :D
Mi viszont nem ferunk el, ugyhogy ha veletlenul kompletten vonulunk valahova, akkor kettovel kell menni, de ez ha evente 2-3 alkalom, akkor lehet, sokat is mondtam, szoval ennyi oke.

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 04:24:00

@Arthamyr: "Azért azt elmagyarázhatná valaki, hogy Európában miért praktikus turbánt viselni. Jól néz ki? Kényelmes?
Ha ez megvan, akkor ez az ok valóban annyira erős, hogy megéri miatta széllel szemben hugyozni?"

cseréld ki a turbánt magyar nyelvre az európát meg mondjuk a nyolcvanas évek romániájára

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 05:03:17

@Pink Petsch: "Ami érdekes, hogy a szerencsendiót, vaniliát, szegfüszeget, vagy éppen fahéjat az ősmagyarok magukkal hozták a konyhájukba"

khm...
a fahéjat nem ismerte európa a XII.századig (utána se a magyarkáktól)
szerecsendió XV-XVI.sz előtt nem volt európában
a vaniliát Cortez hozta délamerikából a XVI. sz-ban
szegfűszeg meg se él sehol ahol osmagyarkák lovacskáztak, még a környéken se. ráadásul európában nem volt a XVIII. századig. egy helyen nőtt a világon - a fűszer szigeteken

a kedves ősmagyaroknak semmi köze ezekhez a motyókhoz, pont ahogy a kukoricához, paradicsomhoz, paprikához...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 08:46:30

@pappito: off - hasonlókat olvastam, miután a vaníliánál elnyílt a szemem, de nem mertem szólni, mert a maga utánozhatatlan stílusában leszedi a fejem. Győzködni pedig nem érdemes.)

Arthamyr 2017.12.20. 09:34:13

@pappito: Azért nem ugyanaz.
1. Sokkal nehézkesebb alkalmazkodás (megtanulni románul stb.).
2. Az erdélyi magyarok nem mentek Romániába, hanem Románia egyszercsak elfoglalta és magáévá tette a területeket, ahol éltek.

Ennek ellenére, ha mondjuk 100-ból 10 ember legszívesebben pofánverne, mert megszólalok magyarul az utcán, akkor nem fogok megszólalni magyarul az utcán, és megtanulok románul, és a gyerekeimet főleg megtanítom románul, hogy minél kisebb hátrányban részesüljenek.

Golf2 2017.12.20. 10:08:38

@Arthamyr: 100-ból 10 ember legszívesebben pofánverne, mert megszólalok magyarul az utcán, akkor nem fogok megszólalni magyarul az utcán, és megtanulok románul...Én inkább elmennék abból az országból,mint ahogy rengetegen teszik is.

Arthamyr 2017.12.20. 10:16:36

@Golf2: Nyilván, de ahogy tudom, ez a 80-as években még nem igazán volt opció.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 10:19:40

@kisrumpf: @pappito: ha ti is olvasnatok tudomanyos igenyu ertekezest a temaban, akkor a fenti okossag innen van : eletmodszer.com/az-osmagyarok-konyhaja-4-resz.html
Van meg ott mas hasonlo tudomanyos teny is, mint pl: A tej savanyításával nyert kötő-, sűrítő-, vagy éppen alapanyagok közül is a magyar tejföl és túró nem csupán számos ételünk nélkülözhetetlen kelléke, hanem egyetlen más világkonyhában sem használatos.
De ez is tok jo: A magyarok által igazán ízletesnek tartott ételben a pentaton (édes, savanyú, sós, keserű, csípős) ízharmónia jelenik meg, melyből egyik íz sem „lóg ki”, nem válik dominánssá, s éppen ettől élvezetes. (például az igazi magyar húsleves ízei)
Legfinomabb ételeink egyetlen edényben készülnek, és
ezek mindig leveses, szaftos fogások, mint őseink legfőbb áldozati étele.
Hatalmas, na

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 10:43:38

@Mrs. Clayton: ah, ez sokmindent megmagyaráz :)

azért kattintani nem mertem, nehogy elromoljon a lakásban a csí

adg 2017.12.20. 10:49:10

@Mrs. Clayton: @pappito: mit fogtok ti ezert kapni, huhu...

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 10:51:28

@Arthamyr:
1. nem nehezebb. erős kulturális beágyazódás mint az anyanyelv vagy a vallási előirások miatt viselt izék, az egy hülyeség
2. nincs jelentősége

ellenben két fontos dolog is megjelent a kommentek között, az egyik a kulturális különbségek kezelésének ellehetetlenítése a párhuzamos társadalmak születésével ill. azok nem kezelésével (kardio?) a másik pedig az asszimiláció emlegetése.

Az asszimiliáció egy egyoldalú valami, a jövevény úgy dönt, hgoy feladja a saját identitását és felveszi a befogadó társadalomét - erre nincs sikeres példa sehol, az egész nézet túlhaladott sok szempontból és rengeteg sérülést okozott már eddig is mindenfelé.

A működőképes út az integráció, ami egy kétoldalú folyamat, az integrálódni akaró is meg az őt integrálni hajlandó közösség együttműködése is kell hozzá. Ennek az eredménye, hogy aztán Singh szolgálhat mondjuk a brit rendőrségben turbánban, mert a közösség elfogadja ugyanolyan rendőrnek, mint bárki mást és Singhnek nem kell lemondania a saját sikh identitásáról sem, mégis egyenértékű tagja a társadalomnak.

Lógás Hugó 2017.12.20. 11:10:27

@Pink Petsch: "ugyanis ez a fasz Las Vegasnak nézi a teljes USA-t, és úgy is kezeli, a retardált kölykével meg a minusz IQ-s feleségével együtt.... "

Egy fogyatékos gyerekről így írsz? Mi köze van az apja dolgaihoz.... Remek ember lehetsz...

Golf2 2017.12.20. 11:19:00

@Arthamyr: Én a jelenre értettem, most ennyi kb.a pofánverési esély,régen több lehetett.

Arthamyr 2017.12.20. 11:51:55

@Golf2: Ha valamihez elég a 10%, akkor a több főleg elég...

puhacica 2017.12.20. 12:08:01

@adg: megigerem, nem fogok nyigni. :D
hajjaj, bele-e? szombaton jon hugom, vasarnap pedig anyuval kiegeszulve, macskastol, bejglistol nekivagunk a pusztasagnak. mar elore rohogok. szeleburdi csalad 2017. :D

Arthamyr 2017.12.20. 12:12:17

@pappito:
1. Egy (valamilyen) nyelv - a kommunikáció alapvető eszköze: létfontosságú - fontossága és a (valamilyen) vallás általi előírások miatt viselt izék (ez nem tudom, mi miatt lenne létfontosságú) fontossága nem ugyanakkora.
2. Szerintem meg nagy jelentősége van, mert az egyik eset passzívan is bekövetkezik, a másikért aktívan tenni kell és döntést hozni.

Az asszimiláció a 100%-os integráció. :) Valóban ilyenre nincs szükség, de azért nem is az 50% a megfelelő. Én akárhol vagyok, törekszem minél nagyobbra (simán pl. különböző társaságokban is szükséges, nem is kell ehhez országot váltani!), nyilván nem jöhet össze, de sosem volt ebből gond. Pl. vannak eléggé jobboldali nézeteket képviselő magyar barátaim, meg izraeli barátaim, nem fogom reklámozni egyik társaságnak sem a másikat. Izraelben is finoman teszem csak szóvá, hogy Bibi egy fasz, és ocsmány, amit Palesztinával csinálnak (amivel egyébként a többségük egyetért, mint utóbb kiderül, de jobb az óvatosság).

Arthamyr 2017.12.20. 12:18:59

@Mrs. Clayton: "Őseink állandó szálláshelyein üstben, bográcsban és kemencékben főztek-sütöttek" - Én a kemencén elgondolkodtam. Mennyi időre kellett letáborozni, hogy kemencét építsenek? Egy hét? Egy hónap? Fél év?
Asszem inkább maradok a Modernist Cuisine-nél. :)

P.Elliot 2017.12.20. 13:01:01

@Lógás Hugó: Hat ez a retardalt kolyok elnevezes engem is sziven utott de nem akaram folytatni a vitatkozast, milyen szivtelenseg ilyet irni egy szerencsetlen fogyatekos kisgyerekrol, mindegy kihez tartozik, egy sajnalnivalo szerencsetlen kisgyerek, nomalis ember ilyet nem ir es igy nem is erez, latszik hogy neki nincs gyereke mert ilyet nem irt volna.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 15:20:26

@pappito: szerintem nalatok mar eleve rossz a csi, ha ilyen tudomanyos dolgokat mint hogy az osmagyarok hasznaltak-e vaniliat megkerdojelezel.
@Arthamyr: miert mobil kandallo mintajara nekik nem lehetett mobil kemencejuk? ne viccelj, modernis cousine? ahol akkorak az adagok, hogy egy fogadra se eleg? szerinted annyitol a szittya magyarok nem haltak volna ehen?@kisrumpf: passzatszel? en ugy tudtam, hogy mi az uranoszrol jottunk a csillagok gyermekei vagyunk es mi fingjuk a passzat szelet, van egy ilyen mondas is, szoval tutira igaz

Mrs. Clayton 2017.12.20. 15:25:37

@pappito: ne mondd hogy a kkommentet elkoveto holgy meg nem kuldott el az anyadba egyszer se? adg ugy ertette, hogy most majd fog. En meg azt mondom, hogy orulhetunk, ha csak az anyukankat fogja megemliteni es az osszes tobbi le es felmenonk nem lesz megemlitve kulonbozo tragar kifejezesek kozott.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 15:38:53

@Mrs. Clayton: olvastam egy konyvet a baszkokrol, utana meg voltam gyozodve, hogy ovek a passzatszel. Koszonom, most megnyugtattal!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 15:41:15

@Arthamyr: mi a velemenyed az izraeli kajakrol, szereted? Ugy elmennek egyszer oda, de a ferj aligha engedne/jonne.

Arthamyr 2017.12.20. 15:46:19

@Mrs. Clayton: Nincs meghatározva a könyvben, hogy mekkora egy adag, sőt, nem is elsősorban a receptekről szól. :) Lehet a nagyfogyasztásúaknak gigantikus adagokat is csinálni, nyilván otthon nehéz is reprodukálni mondjuk Ferran Adria menüit. Amúgy a sok kis adag is tud laktató lenni, de nem követelmény, hogy sok kis adag legyen.

Arthamyr 2017.12.20. 15:52:00

@kisrumpf: Nem tudom, mi az "izraeli kaja". :) Libamájat ott ettem a legfinomabbat, egy kosher étteremben. Szerintem Tel-Avivban remek éttermek vannak, de ahol voltam, arra nem feltétlen mondanám, hogy csak ott fordul elő. A kevésbé puccos kajáldáik is jók, és nem is drágák az írhez képest, de megintcsak nem olyan dolgokat ettem, amit csak és kizárólag ott lehet enni (a kosher sushi vicces :)). Igazából mindig a kollégákkal mentem el enni, szóval az ő hétköznapi helyeikre/ünnepibb helyeikre mentünk, én elégedett voltam.
A boraik is elég jók szerintem.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 15:53:40

@Arthamyr: tok mindegy, mert ha megemlited h sous vide, akkor mar eretnek vagy, meg sznob, szoval maradjunk annyiban, hogy fozni kizarolag osmagyar szokas szerint vaniliaval ustben esetleg mobil kemenceben lehet, minden mas hulyeseg.
Remelem erted az ironiat, ha nem akkor mondom, hogy ironizalok, de teszek egy kacsintos smileyt is csak neked ;-)

Arthamyr 2017.12.20. 16:03:35

@Mrs. Clayton: Sejtettem, asszem mintha írtad volna (vagy írták rólad?), hogy voltál a Fat Duck-ban is, már nem tudom, melyik témánál...

Mrs. Clayton 2017.12.20. 17:03:48

@Arthamyr: latod, milyen szepen terjed a pletyka

Arthamyr 2017.12.20. 17:17:58

@Mrs. Clayton: Hát igen, akkor vagy az értő olvasás nem ment, vagy a figyelem volt nem 100%-os, vagy csak rosszkor olvastam rossz helyen.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 17:55:24

@Arthamyr: biztosan az utobbi, rosszkor rossz helyen. Viszont tetszett a folyekony belseju tojasos recept recept amit a modernist cuisine oldalan talaltam. viszont a gravytol tosszul lettem. Azt mondja, ami igaz is h liszttel suriteni nem jo mert elviszi a gravy izet. Erre mondja h a kisult zsirt, amit o boltban vett libazsirral is helyettesithetonek mond felonti a szinten bolti alaplevel, amit lecitinnel fixal. Hat lehet h ez finom, de hogy broaful nez ki az tuti.

Arthamyr 2017.12.20. 18:06:17

@Mrs. Clayton: Vannak meredek dolgok a könyvekben is, de azért összességében hasznos és szórakoztató olvasmány (eddig, még a felét se olvastam el). :)

Arthamyr 2017.12.20. 18:09:51

@Mrs. Clayton: Egyébként a legérdekesebb és leghasznosabb szerintem a technológia, a többféle ételhez használható alaptechnikák, pici kis gyakorlati tanácsok (amiknek persze a tudományos hátterét is leírják, ami szintén érdekes és hasznos - szerintem).

Mrs. Clayton 2017.12.20. 18:11:37

@Arthamyr: en most kerestem ra es lefordultam az agyrol amikor meglattam h 500 dollar, asszem nem kerem meg karacsonyra. Mondjuk az alapotlet h lecitinnel surit az jo, csak nem ertettem h a bolti libazsir meg a bolti zacskos alaple lecitinnel hogyan lesz finomabb mint az en hazilag megsutott husombol kijott levek hazi alaplevel felntve es liszttel besuritve. Mondjuk lehet h o ugy ertette h a heston blumenthal altal lesutott es nagykereskedelmi forgalomba hozott 10000 dollar per liter le meg zsir felhasznalasaval.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 18:15:26

@Arthamyr: igen-igen nagyon tetszik, egyszer valaki mndta h ha grillezni akarok akkor 13%-os sooldattal i jekciozzam be a hust mert h az ugy lesz jo, ez ki is ment a fejembol mar szaz eve es itt az oldalukon volt egy csirkemell recept amit szinten igy keszitettek. Mondjuk ultrahangos gepet a csipszhez meg 10000 fordulatos centrifugat a husle szetvalasztasahoz ketlem hogy holnap veszek, de ma mar 100 fontert sous vide gepet lehet otthonra kapni, szoval ki tudja meg az is lehet h egyszer ilyenunk is lesz itthon

Arthamyr 2017.12.20. 18:17:51

@Mrs. Clayton: Nem mindig űrtechnika, amiről szól a könyv. Ilyen dolgok is vannak benne, hogy hogy lehet jó omlettet készíteni, milyen egy jó bbq, vagy hogy lehet időt spórolni pl. hosszabb időre eltárolható rész-/alapanyagok elkészítésével. Mi asszem valami leárazásnál vettük, és olcsóbb volt, mondjuk a szállításnál megrepedt az átlátszó doboz sarka. :(
Meg leírja a különböző eljárásokat is, és ott is a tudományos magyarázatokat hozzá (tehát a konkrét receptek maga csak kisebb részét teszi ki a könyvnek).

Arthamyr 2017.12.20. 18:28:10

@Mrs. Clayton: nem is értem, hogy miért, azt hittem, az minden konyhában alapfelszerelés, csak nekünk nincs. :)

Arthamyr 2017.12.20. 18:56:26

@kisrumpf: Általában valami doksit a munkával kapcsolatban. :/

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 19:08:16

@Arthamyr: jóvanna, nekem is kezemben meg a piping bag, de mi ez a Modernist Cuisine? Jó, tudom, megguglizom.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 19:11:36

aaa, ez ugyanaz a faszi, aki a konyves tombot irta?! Atyavilag, ez tenyleg nem nekem valo stuff.

Dikusz 2017.12.20. 19:26:07

@adg: erről a huhu-ról eszembe jutott Móricka, meg a kerekes bagoly...

Dikusz 2017.12.20. 19:29:56

@Mrs. Clayton: kerekeskútról nem ír az a könyv? Az is mobil, mert oda húzod, ahová akarod:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 19:38:28

@Arthamyr: bocs, kenyeres könyvtömb. Balkezzel nem megy a potyoges.

Arthamyr 2017.12.20. 19:41:52

@kisrumpf: A Modernist bread-et így hívják a szakmabeliek? :)

Mrs. Clayton 2017.12.20. 19:44:25

@kisrumpf: azt nem tudom hogy konyvtombot irt e, de az igaz h tobb kotetes ez a sorozat vagy hivhatod tombnek is, amennyire lattam az amazonon, mondjuk a kenyeres kotet csak onmagaban 500 dollar. En mJdnem feliratkoztam az egyik szerzo masterclassos videoira de az eves tagdij ott is vmi 170 font, ami perszehavi bontasban nem rossz, de nem tudom h megeri e tenyleg

Mrs. Clayton 2017.12.20. 19:51:31

@Arthamyr: na majd korulnezek a neten, mert 500 dollarert megtarthatjak maguknak

Dikusz 2017.12.20. 19:51:37

@kisrumpf: azt biztos tudod, hogy jónéhány zsidó étterem van Budapesten, ugye? Rosenstein - nagyon népszerű, vagy pl a Macesz bisztró (a neten láttam) a Dob utcában, tradicionális zsidó ételekkel.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 19:54:43

@Mrs. Clayton: inkabb menj el egy hands on tanfolyamra, valahol Angliaban, abbol tobbet profitalsz, szerintem.

@Arthamyr: nem tartozom a szakmabeliek koze... bar baromi jó kenyereket sutok... ott biztosan nagyobb tisztelettel emlekeznek meg rola.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 19:56:43

@Dikusz: aha, tudom, bar eddig csak a Fulemuleben voltam...

Arthamyr 2017.12.20. 20:13:47

@kisrumpf: teljesen másra való a tanfolyam. Oda el kell menni, fix időben, a könyvet meg otthon olvashatom amikor épp jól esik. Ráadásul elég tartalmas (hosszú idő elolvasni), ennyi tanfolyamidő azért nem olcsó. Amiről a tanfolyamon szó van, azt biztosan jobban megtanulod, de a könyv igazából egy áttekintés is, amiben nagyon sok dologról írnak, nem is minden fejezetétől fogsz jobban főzni.

Kicsit irigyellek a kenyérért. Azért csak kicsit, mert ritkán eszünk kenyeret, és egész vállalható kenyereket lehet venni a közeli boltban - ha épp nincs lerabolva.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 20:17:41

@kisrumpf: oh, te elkepzelni nem tudod, hogy hany cookery school levelezolistajan vagyok fenn, mindig megfogadom h na majd jovore, de meg nem jutottam el egyre sem. Tavaly a ferj majdnem meglepett egyel, meg nem tudom den mit kapok, meg az is lehet hogy egy fozotanfolyamot

Mrs. Clayton 2017.12.20. 20:22:42

Egyebkent hogy jartam ma. Folvettem egy muszlim not, aki mondta, h ramadamkor lehet h ki kell vegyen par szabadnapot, ha majd nem birja. Erre ma kellemes karacsonyi unnepeket kivant nekem, ami tok kedves volt tole. Viszont lehet csak en vagyok bena, de hirtelen nem tudtam mit valaszoljak erre mo dtam, hogy koszi es neked is jo szunetet kvanok, mert hogy nem dologozik az iskolai szunetben. Csak nem kellett volna kellemes karacsonyt kivannom, ugye?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 20:30:13

@Arthamyr: @Mrs. Clayton: most egeszen pontosan a kenyeres konyv kapcsan mertem emliteni a tanfolyamot. Amig nem lattam, csinaltam valakinek a keze alatt a dolgokat, addig pocsekok voltak a kenyereim. Ott azonnal korrigaltak hibakat, kostoltunk, magyaraztak, nem fotokat lattam, hanem csinalni kellett... utana meg a ferjem is kedvet kapott, s eljott egy frissito okitasra. Nekem ez jobban bejott, mint egy konyv. De ismetlem, ez a kenyersutesrol irtam..ettol. fuggetlenul. meg veszek kenyeres es szakacskonyveket, de egy jo tanfolyam. aranyat er, imho.

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 20:47:26

@Arthamyr:

1. Egy (valamilyen) nyelv - a kommunikáció alapvető eszköze: létfontosságú - fontossága és a (valamilyen) vallás általi előírások miatt viselt izék (ez nem tudom, mi miatt lenne létfontosságú) fontossága nem ugyanakkora.

Számodra, viszont sokak számára ugyanolyan fontos vagy akár még fontosabb is, mint a nyelv.

2. Szerintem meg nagy jelentősége van, mert az egyik eset passzívan is bekövetkezik, a másikért aktívan tenni kell és döntést hozni.

A vizsgált kérdés szempoöntjából lényegtelen, hogy az adott esemény miért közvetkezik be, csak a bekövetkezése és a rá adott rekció számít.

"Az asszimiláció a 100%-os integráció. "

Ennél nagyobb butaságot még nem olvastam itt a HÁ-n. Az asszimiláció és az integráció két egymást kizáró jelenség.

Arthamyr 2017.12.20. 20:47:33

@kisrumpf: Kétség sem férhet hozzá, hogy hatékonyságnövelésben a tanfolyam egységnyi idő alatt jobb.
Én a könyvet viszont kikapcsolódásként olvasom, meg ha elmegyek egy étterembe, legalább van valami fogalmam arról, hogy mit eszek. Simán lehet, hogy soha a büdös életben nem leszek képes elkészíteni azt az ételt, főleg nem 90%+-os sikerrátával. :)

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 20:49:35

@Mrs. Clayton: eddig nem volt szerencsém általa elküldetve lenni anyukámba... tisztában vagyok, khm, lobbanékony természetével és bájos közvetlenségével amúgy, üde színfoltnak tartom őt itten :)

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 20:55:40

@Arthamyr: de hát az már az ősmagyaroknak is volt, abban szuvidálták a vaniliát meg szegfűszeget

Arthamyr 2017.12.20. 20:57:32

@pappito: Az számomra elfogadott axióma, hogy a hatékony kommunikáció az egyik legfontosabb képességünk. Ennek segítségével tudunk információt, tudást cserélni, ezzel hackeltük meg az evolúciót és emelkedtünk ki az állatok közül. Pl. nekünk most nem megy túl olajozottan, nem győztél meg, és én sem foglak.
Szerencsére ez is olyan, mint a rajtunk kívül álló okból bekövetkező balszerencse és az egyén által hozott döntés közti különbség szerinted: lényegtelen, ezért szerintem egyikünk sem fog rosszul aludni.

Amúgy mennyi ember szűrsz, hogy nem olvastál ennél nagyobb butaságot (mert ez nem az, tovább is olvastad? a smiley megvan)? :)

Mrs. Clayton 2017.12.20. 21:45:36

@kisrumpf: azt elhiszem h ha valakitol latod az teljesen mas mint olvasni. En csomo mindenre ugy emlekszem ahogy a mamam szokta csinalni. Anyam pocsek szakacs, viszont kelt tesztaban nagyon jo, igy nekem csak azt tudta megmutatni.
Valoszinuleg starter dought is azert nem tudok kesziteni, vagyis szerintem mndig megacetonosodik, de ebben nem vagyok teljesen biztos, mert meg nem lattam senki maset.

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 22:21:25

@Arthamyr: a nyelv valóban fontos és immanens része az ember identitásának, de korántsem az egyetlen. Van akinek a "turbán" éppolyan fontos, fogadd el. Sőt olyan is van akinek fontosabb, mint az anyanyelve. (a turbit idézőjelbe tettem, oda bátran helyettesíts be bármit a a "csak katolikussal házasodás" a "halal konyha" stb- mellé.)

rajtunk kívül álló ok - saját döntés : az események követkeményére ugyanúgy reagálni kell mindegy miért következnek be. (komolyan nem értem miért csinálsz úgy, mintha ezt nem értenéd?)

meglepődnél mennyi ember véleményére nem vagyok kíváncsi itt, ezért is járok ritkán, miután me lehet "kikövetni" embereket ezért minden alkalommal amikor el szeretném olvasni azok véleményét vagy gondolatait akiket érdekesnek vagy fontosnak gondolok, tíz percig kell szűrögetni meg relódozni meg igen, akarom az összes kibaszott kommenet látni gombot pöckölgetni. macera, én bajom

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 22:24:12

@Arthamyr: nyereg alatt puhított lóbélben!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása