oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. december 17. 06:30,  Három kultúrsokk Londonból 315 komment

2017. december 17. 06:30 Határátkelő

Három kultúrsokk Londonból

Egészen változatosra sikerült az eheti válogatás, hiszen kicsit kultúrsokkoljuk majd magunkat a brit fővárosban (mondjuk van mivel), aztán belemászunk a svájci bürokrácia legmélyebb bugyraiba, végül pedig kiderül, hogy finom-e a rókahús. (Igen, a rókahús.) Vágjunk is bele!

nagy-britannia_london_belvaros_foto_pixabay_com_namiki606.jpg(Fotó: pixabay.com/namiki606)

Kezdjük akkor Londonban, ahol viszonylag gyorsan kiderül, hogy nem feltétlenl mindenki az, akinek látszik. Legalábbis erre lehet következtetni az Életem morzsái blog legutóbbi posztjából.

„Talán kezdem ott, hogy 2011-2012-ben nyelvsuliba jártam, s ott ért első körben a londoni kultúrsokk. Az egyik angol tanuló csoportban volt egy turbános, szakállas fazon, ránézésre azt mondtam volna, hogy pakisztáni. 

Kifinomultam, stílusosan öltözött és úgy tűnt márkás az órája, meg naná, hogy iPhone tulajdonosa volt. Mikor egyszer megkérdeztem tőle, hogy hova valósi, azt felelte: Németország, Hamburg. 

A szemem nem hazudik sose, gondolom látszott, hogy ledöbbentem. Magamban meg is jegyeztem, hogy te úgy vagy német, mint én angol. Semmi közöd a németekhez, csak rád kell nézni. 

Aztán persze felfogtam, hogy egykoron valakije, feltehetően a háború után bevándorolt német melósnak, s hát hogy hogy nem, ott ragadt és lett szép, népes család, aminek ő is leszármazottja. 

Ami meg nyilván fájt, hogy én, akinek az összes felmenője echte európai és itt élünk jó sok száz éve, milyen kis „csórika” ehhez a „nagy” némethez képest. Nekem még csak iPhone-ra sem tellett, plusz márkás ruhákra sem. (...) 

Második eset szintén nyelvsuliból. Kendős, visszahúzódó csajszika. Tőle is megkérdeztem hova valósi. Gondoltam valami Irak szintű ország. Hát persze, hogy nem. „Én holland vagyok” – mondta. 

Hogy a fenébe vagy te holland, magamban ezt is meg kellett emésztenem 2012-ben kétszer is. Ne már, hogy minden ilyen-olyan ember menő nyugat-európai ország állampolgára legyen? (...) 

Később találkoztam egy Facebook-csoport által egy német csajszival (aki tényleg német volt). Valahogy szóba került, hogy náluk milyen nációk és hogy élnek. Ő mesélte el, hogy bizony rengeteg a török. 

De olyan szintén élnek zárt közösségekben már, hogy németül egyetlen szót sem beszélnek iskolás korukig a gyerekek. A csaj azt nehezményezte, hogy szerinte nem is akarnak integrálódni, inkább csak elszigetelik magukat sokan a saját népükkel. (...) 

Az utolsó emlékezetes sokk az idén ért az uszodában. Nyáron én éppen befelé igyekeztem, mikor egy tetőtől talpig feketébe öltözött anyuka, fekete kendővel és a szintén feketében lévő gyerekivel meg indulni készült. 

Londonban mindenféle nép él, nem zavar, hogy kik járnak uszodába és hogyan öltöznek. Ám, mikor egymás között elkezdtek magyarul beszélni, egy pillanatra megállt bennem az ütő. Hogy mi van? A full fekete hölgy, a full feketébe öltözött gyerekeivel magyar?! Hja bizony, hogy az volt. (...) 

Utána eszembe jutott egy londoni magyar ismerősöm idei megjegyzése: „egyre több Nyugat-Európában, a nem európai kultúrkörből származó apától születő magyar gyerek, s őket hogyan fogadná majd a közvélemény, ha egyszer hazaköltöznének?” 

A teljes posztot itt találjátok

Teljes fordulatszámon a svájci bürokrácia 

Sokan sokszor panaszkodnak a magyar bürokráciára (néha okkal, néha talán ok nélkül), de azért máshol sincs kolbászból a kerítés – miként azt egy ideje már tapasztalja a Kolbászkerítésország blog szerzője is svájci állampolgársági eljárásuk kapcsán. Ami viszont jó hír, hogy a hercehurca lassan a végéhez közeledik.

burokracia_foto_flickr_com_christian_schnettelker.jpg(Fotó: flickr.com/Christian Schnettelker)

„Nem túl régen kaptunk egy levelet a naturalization-t (honosítás) intéző hivataltól, arról informáltak, hogy meg fog minket keresni egy rendkívül bonyolult nevű szervezet és kérték, hogy „múkodjunk” együtt velük. 

Úgy hívják őket, hogy Service de la Cohésion Multiculturelle és a jelekből erősen az a gyanúm, hogy hiába csak jövőre lép életbe az állampolgársági kérvények kapargatásának megszigorítása, ezek a valakik már annak szellemében masszírozzák a dossziénkat. 

Erre főleg abból következtetek, hogy „természetesen” ezek a valakik is ránk küldtek egy csinos kis listát újabb beszerzendő dokumentumokat illetően. Azt ugye mondanom se kell, hogy a már ezerszer elküldött papírokból ők is kérnek, de azért sikerült újakért is bejelentkezniük. 

Ezen felül van egy olyan gyanda sanum, hogy van némi megtervezett és svájciasan patikamérlegen gondoson kiszámolt szivatás is, hátha elmegy a kedvünk az egésztől. 

A levélben listázott és kért dokumentumok egy része ugyanis ott terem náluk, a szomszéd irodában, de olyan isten aztán nincs, hogy ezek a különféle hivatalos potentátok egymással bármiféle kommunikációba keveredjenek. (...) 

Nos, kell nekik 

- Igazolás arról, hogy senkinek se tartozunk, se madame, se monsieur. Nem nagy tétel, ha jól tévedek olyan kétszer 20 frank lesz, csak az idő tényező persze.

- Adónyilvántartási kivonat arról, hogy adóval se tartozunk. (...)

- Munkáltatói, vagy nyelvtanári igazolás a francia nyelvtudás meglétéről. Nekem már írt egyet a főnököm, asszonytárs meg ma volt a volt tanárunknál és péntekre meg lesz a manna.

- Tanulmányaink igazolása bizonyítvány másolatok által. Itt pedig azt látom, hogy lesz majd nagy meglepi, mert a mi diplománkban, érettségi-, egyéb bizonyítványunkban még nem volt angol nyelvű oldal, vagy betétlap, szal majd elzavarnak fordíttatni.

- Mindkét gyereknek szükség van iskolalátogatási igazolásra, ez nem ellenfél.

- Századszor is permit C, útlevél és egyéb másolatok.

- CV, nem csak nekem, hanem a zasszonynak is.

- Mindenféle igazolás arról, ha bármiféle szervezetnek tagjai vagyunk; nos ide beadom a Xamax meccsbérletem másolatát. 

Ezek és a személyes interjú alapján fognak egy jelentést készíteni az Office de Naturalization-nak; azt, hogy ezután lesz-e még elbeszélgetés, vagy mi a menet, még nem tudjuk. 

Mindenesetre nem aggódom, az utóbbi napokban az is kiderült, hogy hány falu alkotja a kommününket, szal szerintem irgalmatlanul felkészültek vagyunk. (...) 

December 5-én előre megfontolt szándékkal megjelentünk madame Vlora Thaci színe előtt, hogy elmondjuk milyen kívánatosak vagyunk a tücsökföldei társadalom számára. Talán a nevéből többen ráéreztek, hogy ő maga is, a nagyhatalmú hivatal képviselője is „csak” kopi svájci, albán származású a lelkem. 

Maga az interjú nekem kicsit bizarr volt, mert vártam a mindenféle nehéz kérdéseket, hogy hol folyik a Lac Leman meg ilyenek, ehhez képest olyan szinten maradt a társalgás, hogy „miért akar maga vazze svejci lenni”, meg hogy miért szeretünk itt lakni, ilyenek. 

Mikor nagyon belemelegedtem a szerepembe, még mondott is valami olyasmit (azaz ez volt az értelme), hogy „OK, ennyi elég is, én is honosított vagyok, tudom, hogy vetítesz, én is vetítettem”. 

Annyi elég volt neki például, hogy „igen, részt szoktunk venni a helyi szüreti fesztiválon”, szal gondolom ezzel társadalmi beágyazódottságunk eszméletben magasszintű voltáról tettünk tanúbizonyságot. 

Gyakorlatilag a négyoldalas, naturalizációs kérelmünkön futott végig és megkérdezte ugyanazokat a dolgokat, amik azon voltak. A dokumentum csomag meg nem nagyon érdekelte, átvette, aszt csókolom. 

A végén azért rákérdeztünk, hogy mikor lesz az „igazi”, a szivatós interjú. Aszonta nem lesz, ez volt minden a kanton részéről, most kezdődik a ping-pong a kantonális, kommunális (mint szemét J) és federális szervek között." 

Hát akkor ezzel megvolnánk, reméljük a legjobbakat – a teljes posztot pedig itt találjátok

Finom-e a rókahús? 

A kérdés elsőre (és másodikra) elég megdöbbentő, ami viszont még ennél is sokkolóbb, hogy a Tshabee in Japan blog szerzője meg is kóstolta. Hogy hogyan ízlett neki, azt most nem árulom el, hamarosan kiderül.

rokahus_japan.jpg

Az egyik dolog, ami tetszik Japánban, hogy minden évszaknak, meg országrésznek / városnak vannak jellegzetes kajái, így akárhová megy az ember, mindig lehet valami különlegeset enni. 

Kiotóban leginkább a tésztafélék hódítottak, amennyire én láttam. Egyikük az ankake udon, a vastag spagetti újabb változata. :) Egyik különlegessége, hogy rókahús van benne (jójó, ez a sima kitsune udon-ban is van, amit kb. bárhol lehet kapni). Ekkor ettem életemben először rókát, és hát nagyon finom volt! (...) 

A másik helyi finomság, amit volt szerencsém kipróbálni, a nishin-soba (vékony spagetti). Ez kb. az első tésztaféle, amiben hal van, és találkoztam is vele. A sötétbarna lé elsőre kicsit meglepett (eddig leginkább csak világos levű tésztákhoz volt szerencsém), de az ízében nem csalódtam. :) (...) 

Ezenkívül Kiotó a zöld tea egyik nagy központja, úgyhogy nagyon finom fajtákat lehet ott venni, plusz kb. minden második édesség zöld teás ízű. :D Ezek közül is a leginkább kiotói a yatsuhashi.” 

A teljes posztot képekkel itt találjátok, ne hagyjátok ki!

HÍRMONDÓ 

Szegény magyarok 

Az egy főre jutó fogyasztás terén Magyarország több mint 30 százalékkal marad el az uniós átlagtól, ezzel Lettországgal, Horvátországgal, Romániával és Bulgáriával egy csoportba került. Nem hangzik jól és nem is az. 

Egy válás költségei 

A sok huzavona után végre napirendre kerülhet sok lényegi kérdés a Brexit ügyében, legalábbis az elmúlt napok eseményei ezt mutatják. A szakértő szerint nem is elsősorban pénzkérdésről van már szó. 

Francia sulijövő: kütyütilalom és egyenruha 

Az okostelefon-mánia, a gyerekek túlterheltsége a legtöbb országban gondot okoz, nincs ez másként Franciaországban sem. Olyannyira, hogy a kormány egészen drasztikus lépésekre készül. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Svájc Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4413501479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Elliot 2017.12.17. 06:41:52

En vagyok az elso, juhuhu!
Igaz hogy nem olvastam el a posztot mert most keszulok lefekudni de majd reggel potolom, jo reggelt mindenkinek.

P.Elliot 2017.12.17. 06:43:30

Jo reggelt mindenkinek, en vagyok az elso, juhuhu. de a posztot csak reggel olvasom majd el, most keszulok lefekudni....

P.Elliot 2017.12.17. 06:44:21

@P.Elliot: Ketszer ment at, a francba, eloszor nem jelent meg a hozzaszolas azert potoltam, na mindegy....

Din Serpahis 2017.12.17. 08:09:15

Ezeket a turbános meg lelples jóembereket úgy vágnám ki Europából mint a macskát ***ni.

Érdekes egyébként, hogy amíg még az előző munkahelyemen dolgoztam, minden reggel láttam a buszmegállóban három bebugyolált kiscsajt - aztán egy időre szem elől tévesztettem őket, de tegnap reggel megint összefutottam velük az utcán, hát a kendőnek nyoma se volt, szakadt farmer, meg divatos ruci, úgy vonultak valahova. Szóval úgy tűnik, hogy legalább ezeket sikerült bedarálni,abszolút respect a svájci sulinak.

Golf2 2017.12.17. 08:19:00

Nincs elég magyar apuka jelölt,ez tény Pesten legalább 2/3 a nők túlsúlya.

kardio1 2017.12.17. 08:42:01

A francia oktatási rendszeren valóban bőven van mit javítani...

kardio1 2017.12.17. 08:43:25

Egyébként nem naturalization, hanem naturalisation...

Arthamyr 2017.12.17. 09:07:44

@kardio1: Szerintem a naturalization is helyes, már ha angol nyelven van...

zuzzer 2017.12.17. 09:28:42

@kardio1: egyébként meg mindegy, mert a saját szlengemen nyomom, mon ami ;)

DieNanny CH 2017.12.17. 09:34:08

@Din Serpahis:

"Ezeket a turbános meg leples jóembereket úgy vágnám ki Europából mint a macskát ***ni."

Hova, és miért?

kardio1 2017.12.17. 09:40:12

@Arthamyr: Neuchâtel francia nyelvű kanton.

Shanarey 2017.12.17. 09:40:58

@Din Serpahis:

A turbános emberekkel, mi a probléma ? Elismerem moziba azért nem ülnék szívesen mögöttük, :-) de ez sem ok arra hogy kidobják őket. Nem mellesleg errefelé sok helyen felmentésük van, a munkahelyi védő sapka használat alól is.

Arthamyr 2017.12.17. 09:41:49

@kardio1: Utóbb olvastam a posztot... :) Franciául meg nem tudok.

2017.12.17. 09:43:46

Azért az nem semmi, hogy már "vadhajnal" 8 körül befutott az első rasszista komment. Mintha ez eddig nem lett volna annyira divat errefelé.

kardio1 2017.12.17. 09:45:09

@zuzzer: nyomjad, nyomjad, de ez nem szleng, hanem faute d'orthographe. Igaz, a született franciák ennél sokkal nagyobb hibákat vétenek.
Et depuis quand que nous sommes devenus amis?

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.12.17. 09:46:01

Ez az idegen kérdés egy roppant nehéz kérdés, főleg, ha az ember nem éli meg személyesen és csak a tévéből fröcsögő szemetet hallja.
Egyrészt minden országnak jót tesz a "vérfrissítés", nem genetika hanem kultúra szempontjából. Gondolj bele ha Mo-on nem lenne csak echte magyar, mennyi ételünk van ami nem magyar, sőt ha belegondolunk a nagymagyar paprika, paradicsom, kukorica is ugye ... naugye. Vagy nézzük csak a gyrost vagy a sütiket az araboktól, a görög, a mexikói vagy épp a kínai kaják nélkül is szegényebb lenne az életünk.
Viszont ne feledjük, ezek az értékek úgy érkeztek európába, hogy alkalmazkodtak hozzánk, egy európában felszolgált kínai ételnek köze nincs az eredetihez. Asszimilálódott, és szerintem ez a kulcs. Ha Rómába mész élj úgy, ahogy a rómaiak - tartja a mondás.
Az, hogy valaki egy háborús övezetből elmenekül teljesen normális, én is ezt tenném, elsők között húznék a francba ha háború lenne. Viszont nem kényszeríteném rá a saját értékrendem a befogadó országba, nem követelőznék, hanem asszimilálódnék. Mert én ott vendég vagyok, akit befogadtak. Azért mentem oda, mert OTT úgy élnek ahogy nekem tetszik. Azért megyek Németországba, mert tetszik ami ott vár rám.
És én ezt hiányolom a bevándorlóknál, legyen az Török vendégmunkás a németeknél aki nem beszél németül és nem is akar, vagy akár a Szír menekült aki mecseteket követel és Saria törvényeit akarja a környezetére erőltetni.

Hozzáteszem nem feltétlenül hiszem, hogy ez az egyének hibája és nem bizonyos erők által mesterségesen generált feszültségkeltés. Nem biztos, hogy Ahmed feltétlen ragaszkodik a mecsethez. Egy biztos, Ahmed is békés életet akar és Günter is. És az, hogy miként viszonyulnak egymáshoz nem feltétlen csak Ahmed és Günter döntése. Amíg ugyanis egymással bíbelődnek nem foglalkoznak mással, és ez politikailag előnyös.

kardio1 2017.12.17. 09:50:46

@Shanarey: szerintem a probléma a beilleszkedés hiányával és a párhuzamos társadalmak kialakulásával van.

zuzzer 2017.12.17. 09:55:29

@kardio1: Aujourd'hui, après le soulèvement, quand les bonhommes de neige ont agité l'alarme. :)
Mindig meglepôdök, ha francia orthographe bajnokra bukkanok.

2017.12.17. 10:02:55

@bunny.hu: Hm, ha Magyarországon csak "echte magyar" élne, akkor a jelenlegi magyarok arra fogékony része, rögtön bősz "migráncsozásba" kezdene, mert inkább voltak barnák, mint fehérek. Ez az anropológiai része. A kulturális része meg még cifrább, amihez képest a burka már tök fasza ....

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.12.17. 10:31:31

Ezt a Tschabee posztert jól átverték, mert sose volt rókahús a kitsune udon-ban, a nevét onnan kapta, hogy a mesékben az a róka kedvenc eledele :)
Hasonlóan a tanuki (ankake) udon is csak sült tofut tartalmaz, mosómedvét nem :)

kardio1 2017.12.17. 10:32:28

@Pink Petsch: miért lettek volna barnák ?

puhacica 2017.12.17. 10:34:18

hat ez az elso poszt kritikan aluli volt.

kardio1 2017.12.17. 10:35:22

@zuzzer: a soulèvement kifejezést (reggeli) felkelés értelemben is használják felétek?

2017.12.17. 10:47:12

@kardio1: Ok, sárgás-barnák ... tudod, a turanid tipus ... de hogy nem tronderek voltak, arra mérget vehetsz, amilyet csak akarsz.

2017.12.17. 10:48:13

@libslobsi fuszal: Egen, pont az jutott eszembe, hogy nem mindenkinek való az, hogy elhagyja a fatornyos kis faluját ...

Mrs. Clayton 2017.12.17. 11:00:08

@libslobsi fuszal: a roka udonos ezerszer borzasztobb

kardio1 2017.12.17. 11:09:16

@zuzzer: mindig tudtam, hogy furcsák ezek a svájciak

Mrs. Clayton 2017.12.17. 11:17:20

@Mrs. Clayton: termeszetesen a szerzo nem evett rokahust, ugyanis ez egy sztori a teszta mogott, van az a valtozat h a japan rokak szeretik a tofut es ezert nevezik roka udonnak, a masik meg h van egy barna szin a japan nyelvben ami olyan mint a roka barna, na erre is hasonlit a szine es ezert hivjak roka udonnak, viszont rokahust termeszetesen nem esznek a japanok sem

Shanarey 2017.12.17. 11:47:38

@kardio1:

A posztban szereplő "turbános" egyéb ruházata, rendben volt, és épp angolul tanult, vagyis hol itt a be nem illeszkedés, és a párhuzamos társadalom?

kardio1 2017.12.17. 11:48:35

@Pink Petsch: az is előfordulhat, hogy valakinek ellentétes irányba változik a véleménye. Nekem az arabokról ÁLTALÁBAN pozitív volt a véleményem, akikkel Magyarországon találkoztam, nem indokoltak mást. Az itteni beilleszkedni nem akarókról már más a véleményem.

kardio1 2017.12.17. 11:50:24

@Shanarey: szerintem Din Serpahist nem ezek zavarják. De majd elmondja, ha akarja.

Bredpitt Monika 2017.12.17. 11:55:46

Eddig jutottam az olvasasban:

Hogy a fenebe vagy te holland...

A tegnapi poszt utan ezt nehezen veszi be a gyomor..

Bocs zuzzer.....hozzad mar nem jutottam el, bar a te majomketreced sem volt semmi a multkor, igaz azt megindokoltad......

Na, azert este meg elolvasom a maradekot....

Bredpitt Monika 2017.12.17. 11:59:25

Bar, olvasas helyett az is brutal lesz, ami most var ram...

Vasarlas ket kamaszlannyal az embertomegben es itt a hangsuly a tomegen van, allitolag tomve vannak az aruhazak....

2017.12.17. 12:03:05

@kardio1: Előfordulhat, persze ... de a posztoló olyan, mint a székely bácsi a 80-as években, aki rácsodálkozik a néger székely kisgyerekre. Meg mondjuk, az a sértettség, ami a posztolóból árad az irása nyomán: hogyhogy ő fehér ember létére, nem rendelkezik olyan "menő" állampolgársággal, mint a holland, az a nem fehér meg de.
Na, ez a tipikus maradt-volna-otthon-a-francban-inkább ember.

nyuszigonosz 2017.12.17. 12:04:19

Az elsö poszt randa: irigy és tudatlan.

puhacica 2017.12.17. 12:05:27

@Pink Petsch: na ja. az a baj ezekkel a kuggyukvisszaaturbanosokat gondolkodokkal, hogy nem gondolkodnak. :D

@Mrs. Clayton: azt nem olvastam, mert se japan, se a konyhamuveszet nem mozgat.

kardio1 2017.12.17. 12:08:13

@Pink Petsch: igen, az a megjegyzés érdekes volt.

Mrs. Clayton 2017.12.17. 12:16:50

@libslobsi fuszal: hat mondjuk azert logikusan barkinek feltunik, hogy Egerben sem a bikanak a veret toltik poharba, csak igy hivjak az italt h bikaver. Miert is tennenek a japanok egy “spagetti” tesztaba hust?

Arthamyr 2017.12.17. 12:17:35

Azért azt elmagyarázhatná valaki, hogy Európában miért praktikus turbánt viselni. Jól néz ki? Kényelmes?
Ha ez megvan, akkor ez az ok valóban annyira erős, hogy megéri miatta széllel szemben hugyozni? Csak azért, mert egy kicsit is tájékozott/értelmes ember tudja, hogy a turbán miatt negatív diszkriminációban részesülhet mostanában Európa legtöbb részén. Ha elköltöznék Szaud-Arábiába, és azt látnám, hogy a lakosság 90%-a kufiya-t (nem tudom, mennyi, csak példa volt) vagy mi a tökömet hord, akkor én sem farmerban sétálgatnék az utcákon.

Mrs. Clayton 2017.12.17. 12:20:45

@Bredpitt Monika: mondanam rendelj online, d tudom, hogy Magyarorszagon ez meg nincs rendesen foltalalva. En evek ota nem megyek sehova, 23-an 3.30-kor felveszem az elso adag kajat, aztan 4-kor egy masik boltban a masodik adagot, majd atugrom a szemkozti uzletbe az utolso pakkert es kesz. Az ajandekokat is neten rendeltem. Nincs az az isten, hogy ilyenkor menjek varhova is, igy kitartast kivanok neked a mai naphoz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.17. 12:25:07

@Golf2: Pesten nem 2/3-ad a nők aránya, hanem 6/11, nagyjából 6 nőre jut 5 férfi, köszönhetően a 70 feletti korosztálynak. Ha esetleg szó szerint túlsúlyra gondoltál, akkor igazad lehet, a magyar emberek többsége túlsúlyos...

@Shanarey: @DieNanny CH: A turbános emberekkel ugyanaz a gond, mint bárkivel, aki a vallási külsőségekhez ragaszkodik, legyen az fundamentalista vagy csak középkori mentalitású: nem tud beilleszkedni a társadalomba és elvárja, hogy a többség alkalmazkodjon hozzá. A "Rómában tégy úgy, mint a rómaiak" mondást érdekesen értelmezve a liberális európaiak maguk alkalmazkodnak a bevándorlókhoz és gyakran elfelejtik, hogy az integráció nélkül kialakuló elszigetelt csoportok multikulturális modellje már rég megbukott...

adg 2017.12.17. 12:29:58

@Mrs. Clayton: na jo, de a madartej az mar csak nem kamu, ugye? Meg ahogy van napraforgo- es repceolaj, ugy a babaolaj...

Mrs. Clayton 2017.12.17. 12:34:05

@adg: ne idegesits, a rohadt babaolaj kicsi babak kisajtolt olajabol van? A barbar mindenit, de ideges lettem most. Viszont, legalabb a roka udon finom. Az is valami.

DieNanny CH 2017.12.17. 12:36:36

@Bredpitt Monika:

Kíváncsi vagyok, nálam mi a helyzet. 1 óra múlva megyek a plázába vásárolni, meglátom, lesz-e tömeg.

Bredpitt Monika 2017.12.17. 12:39:16

@Mrs. Clayton: en nem fogok vasarolni, a lanyok miatt megyunk, en beulok egy kavera oda, ahol meg lesz ulohely

Bredpitt Monika 2017.12.17. 12:42:06

@DieNanny CH: sok sikert, mi is plazaba megyunk, en szeretem ezt a nyuzsgest egyebkent, mar az onmagaban bonus lesz, hogy nem kell nadragot probalnom

Bredpitt Monika 2017.12.17. 12:45:39

@Arthamyr: en szeretek szellel szembe pisilni, meg lany letemre is.....
ugy tunik a turbanosok is

Mrs. Clayton 2017.12.17. 12:45:41

@DieNanny CH: neeeee, dehogy, roka udon, bikaver, babaolaj, ez mind igaz
@Bredpitt Monika: miert nem megy a masik anyuka is? Vagy a lanyok egyedul? Hany evesek?

Bredpitt Monika 2017.12.17. 12:48:25

@Mrs. Clayton: 13 evesek, a masik kiscsaj hosszabb porazon van, mint az en lanyom,

adg 2017.12.17. 12:48:58

@Mrs. Clayton: sot, van a juhsajt, kecskesajt, birsalmasajt, disznosajt es a mackosajt. Perverz allatok, kepesek ilyet etetni velunk. Meg papsajt!!!
Beteg egy vilag ez...

Mrs. Clayton 2017.12.17. 12:56:25

@adg: papsajt? Az tenyleg a pap tejebol van? Broaf

2017.12.17. 13:00:12

@Online Távmunkás: Én liberális európainak tartom magam, bár tudom, ez egyes országokban szitokszó... nodeviszont az lenne a legutolsó dolog, hogy alkalmazkodjak bármilyen valláshoz, külsőségekben vagy gondolkodásban, még a kereszténységhez sem igazán.
Ugyanakkor viszont, nem basztatom azt, aki megteszi még ha az a vallás nem is történetesen a kerszténység. Felőlem, mindenki abban hisz és úgy öltözködik, ahogy akar. Nagyanyámat sem röhögtem ki soha, amiért egy képzeletbeli lénnyel társalgott esténként ... sőt, ő még kendőt is hordott rendszeresen. Hm, lehet ezért ma megköveznék némély "mélykeresztények", mert vannak annyira hülyék, hogy hijabnak nézzék?
Te is, mint oly sokan, az elfogadást kevered, az alkalmazkodással. Az, ugyanis, hogy elfogadod, hogy a szomszéd a mecsetet látogatja, és nem a kakasos templomot, nem jelenti azt, hogy alkalmazkodva hozzá, te is a mecsetet látogatod (bár nme tudom, mennyire vagy templomlátogató-már nem turisztikai céllal).

adg 2017.12.17. 13:00:28

@Mrs. Clayton: remelem, hogy papnok, inkabb. Valami elegge egzotikus cucc lehet. Mar a medvesajt is kelloen durva.

puhacica 2017.12.17. 13:04:32

@Mrs. Clayton: ne rajtam kerd szamon a logikat, nem en irtam, en csak nem olvastam.

Csodabogár 2017.12.17. 13:08:56

Első posztoló csodálkozását nem értem. Most volt először életében külföldön? Vannak elég sötét szinű németek is, pl. az amerikai katona apukáktól. Ott ez egyáltalán nem újdonság.
Londonban meg pláne. Az összes gyarmatokról jött akárkik angol állampolgárok lettek.

Nekem a svájci állampolgársági cirkusz sem újdonság, hallottam én ott sok mindent, sőt saját férjem storyát is jól ismertem. Már sokszor ajánlottam itt a remek "Schweizer macher" című film megtekintését. Persze nem értem, manapság miért töri magát valaki ezért a papirért. Mint úniós polgárank kár erre pénzt költeni és az idegeket tépni.

Mrs. Clayton 2017.12.17. 13:10:43

@libslobsi fuszal: nem kertem szamon, csak megjegyeztem, hogy a csabi gyerek japanban azt se tudja milyen rendezvenyen jar, igy akkora baromsagot irt, mint de Lachaza. Mondjuk, hogy a bloggazda is bedolt neki, az egy masik kerdes. Ehhez kepest a masik ketto tok rendben volt.
Mondjuk ettol, hogy ha fekete, feher, barna vagy, akkor nem lehetsz, magyar, nemet, libanoni folall a szor a hatamon. En szemely szerint utalom es ujabban vissza is szolok kemenyen, ha megkerdezik, hogy mesz haza karacsonykor? Ja megyek, Bedfordshirebe, te majom. Nem ugy, hanem ahonnan valo vagy? Erre visszakerdezek, hogy miert te is mesz Walesbe? Ja nem mi Northamptonban lakunk. Akkor miert gondolod, hogy en megyek Magyarorszagra, ha egyszer nem ott lakom. Ez olyan seggfej gondolkodas.

Csodabogár 2017.12.17. 13:12:54

@Din Serpahis: Mi a bajod velük? Téged személy szerint zavar, mint magyart Svájcban? Nincs itt valami ellentmondás?

Mrs. Clayton 2017.12.17. 13:17:52

@adg: es lattal mar macskatejet? Nalunk a pets for homesban uvegben aruljak. Ki a tokom feji a macskakat, sose ertettem? Szerintem gyerekek, mert mekkora cicije van egy macskanak, szerintem tok kicsike. Felnott kezzel biztosan nem lehet a tejet onnan kifejni.

Bredpitt Monika 2017.12.17. 13:22:43

@Mrs. Clayton: Ben Stiller fej macskat a Robert DeNiro s filmben....

kardio1 2017.12.17. 13:26:44

@Pink Petsch: én abban látom a problémát, hogy nem mindenki ugyanazon játékszabályok szerint játszik. Ha bevándorlok valahova, alapvetően nekem kell alkalmazkodni. És még ha el is várom, hogy tolerálják a másfajta szokásaimat, meggyőződésemet, nem várhatom el, hogy vegyék át az enyémeket.
A példa sántít, de Hitler is a liberális demokrácia szabályai szerint játszva, választáson került hatalomra. Aztán amikor már nem volt rá szükség, más játékszabályok szerint cselekedett.

adg 2017.12.17. 13:33:35

@Mrs. Clayton: jo, nyertel. Macskanyelvet mar lattam a boltban, de a macskatej tenyleg durva.
Igazad lehet, biztos valami gyereket alkalmaznak erre, az meg milyen buszke lehet magara, hogy “a macska milyen bonyolult allat, de en megfejtem”
Haha, na jo, mindenki menjen aludni! :)

Én és Énke 2017.12.17. 13:47:22

@libslobsi fuszal: @Pink Petsch:

Így igaz, a polkorrektséggel hadilábon álló posztíró veszélyes vizekre evezett. Az előítélettel megspékelt idézet kimeríti az emberi jogok megtiprásának fogalmát:

“volt egy turbános, szakállas fazon, ránézésre azt mondtam volna, hogy pakisztáni. … Mikor egyszer megkérdeztem tőle, hogy hova valósi, azt felelte: Németország, Hamburg…. Magamban meg is jegyeztem, hogy te úgy vagy német, mint én angol. Semmi közöd a németekhez, csak rád kell nézni.“

Hovatovább oda jutunk, hogy megkérdőjelezzük a fehér posztónadrágot, székely harisnyát, zsinórszegésű, félkemény szárú fekete csizmát és fekete kalapot viselő csíxeredai bácsi románságát!

Én nem akarok olyan világban élni! (De Énke igen!)

:-))

Mrs. Clayton 2017.12.17. 13:52:10

@Bredpitt Monika: hahaha, szoval igaz, igazi macskatej van azokban az uvegekben

Mrs. Clayton 2017.12.17. 13:53:22

@adg: bolond vagy, most keltem fel. En tudok aludni 8-10 orat, de 16 mar nem megy.

2017.12.17. 14:04:02

@kardio1: Hitler nagyon rossz példa, más körülmények, más gondolkodásmód, egyszóval más történelmi korszak, mint a mai környezet ... ne feledd, akkoriban a nők szavazati joga, például, sehol sem volt, csak a szüfrazsettek mozgalmaiban .... és ez csak egy példa, miért is nem lehet liberálisnak nevezni az akkori környezetet. Mondjuk, preliberálisnak, ha már ragaszkodsz a szóhoz, de nevezhetjük ez-van-ha-csak-a-pasik-vannak-irányitó-szerepben korszaknak is ... nem, nem vagyok feminista :DDDD
És természetesen azzal egyetértek, hogy annak kell alkalmazkodnia, aki valahova költözik. Ugyanakkor jobban szeretek olyan társadalomban élni, ami elfogadja azt, hogy a beköltözőknek másfajta szokásaik vannak, mint a többségi társadalomnak. És megint ugyankkor viszont (:DDD), hatékony eszközei vannak az olyan "vadhajtások" letörésére, amelyek a többségi társadalomra erőltetnék a környezteidegen kisebbségi "bármiket" (csak hogy ne legyen annyira tudálékos)
'Ja, mellesleg, szólj már, hogy ne nyúljak ma már a szememhez, mert éppen habanerot apritottam, és szar lenne ---- tudod, 'szőkenő' :DDD

London2009 2017.12.17. 14:07:32

@libslobsi fuszal: igen. Az egesz blog kritikan aluli. Nem is ertem HA miert idez tole rendszeresen. Raadasul ismerem a lanyt szemelyesen is. Kedves lany kulonben, csak nem egy bonyolult lelek...

Golf2 2017.12.17. 14:09:50

@Online Távmunkás: Sokkal többnek tűnnek tömegközlekedèsnèl biztos hogy több időseknèl is 2/3 nèzd meg bárhol.

2017.12.17. 14:14:29

@Én és Énke: Kurvára beletrafáltál, erdélyi vagyok, sőt mi több, félig székely is .... szóval, a többi "humorbonbonodat"tartogasd a "Párt" legközelebbi stand-up hepajára.
Itt csak beégsz velük ...

Dikusz 2017.12.17. 14:15:19

@Golf2: azért itt közrejátszhat az, hogy a nőknél magasabb az átlagéletkor, mint a férfiaknál.

Mrs. Clayton 2017.12.17. 14:17:35

@London2009: melyik reszevel van a baj, csak nem azzal h mindenki nemetbe van meg osztrakba, esetleg azzal h masok hollandba mennek? Hatalmas, en meg asszem megyek magyarba. Jovore csak.

Shanarey 2017.12.17. 14:24:39

@kardio1:

Amire én válaszoltam azt te vetetted fel, nem Din Seraphis. vagyis neked kellene válaszolni.

P.Elliot 2017.12.17. 14:25:19

@Mrs. Clayton: Ne viccelj, nem macskaktol kifejt tej az! Kiscicaknak valo tapszer akiket nem tudott szoptatni az anyjuk, ebbol-abbol tudomanyosan osszeallitva hogy hasonlitson a macska tejehez.
Itt is aruljak, cumisuveget is hozza nekik.
Hany macska kellene ahhoz hogy a boltban arult tejet forgalmazni tudjak? Ne mondjatok azt hogy ezt barki elhitte hogy igazi macskatej?

Mrs. Clayton 2017.12.17. 14:27:19

@P.Elliot: dehogynem igazi, pont mint a rokaudon meg a papsajt

adg 2017.12.17. 14:32:18

@P.Elliot: ugyan mar, biztos macskatej az, miert irnak ra, ha nem? Es mi van a macskanyelvvel? Az se igazi? Mi lenne, kutyanyelv?

adg 2017.12.17. 14:34:01

@Mrs. Clayton: meg a madartej! Enberek ma mar mindenben ketelkednek. Dobbenet.

P.Elliot 2017.12.17. 14:34:53

@Mrs. Clayton: Ertem. De papsajt az van, egy kerek levelu noveny kinnt a gazok kozott ami meg telen is vidaman hordja a leveleit a fagyban, nagyon megorultem amikot itt eloszor meglattam mert otthoni emlek, ha apam nagyon megfazott annak a leveleibol fozetett teat es igen gyorsan rendbejott tole, a leveleit sebre rakva szinten gyors gyogyulast hozott, lehet benne valami osregen ismert hatoanyag.
En a termeset szerettem ragcsalni gyerekkoromban, olyan pici, kerek furcsa izu valami, mar elfelejtettem hogy mire jo.
Hogy miert papsajt azt ki tudja. Talan a regi idokben a papnak sajt sem jutott vagy a remete papoknak az erdoben.

P.Elliot 2017.12.17. 14:37:57

@adg: Igaz, mennyi minden szot ossze lehetne szedni ebben a temaban.
De a rokahus az tetszett, hehehe, hogy felremagyaraztak....

Megcsinaltam 2 szem mangobol a lekvart es kepzeld, odaegettem mert a csomaghozo hosszas locsogasa az ajtoban elteritett a lekvartol. Majd a heten megyek vasarolni es veszek meg mangot, erdekel a lehetoseg a lekvarra.

adg 2017.12.17. 14:41:35

@P.Elliot: haha, hat sajnalom, kivancsi lettem volna pedig, hogy hogy sikerul.

P.Elliot 2017.12.17. 14:47:06

@Pink Petsch: Te szekely is vagy? Mindig ereztem valami vonzodast a szekelyek irant de meg nem tudom mondani miert, talan onyvek hatasara, talan masmiert, mar gondolkodtam hogy megcsinaltatom a DNA-t hogy lassam hogy mikbol is tevodok ossze, rendkivul elveznem ha a szekely is benne lenne, az csak azt bizonyitana hogy a vonzodas osztonos mert az is van bennem.
A lanyomnak vettem Mikulasi ajandekkent/ a felnott lanyom, legfokeppen a vejem megtarja a magyarorszagi Mikulas unnepet mert nagyon erdekes dolognak tartjak, az amerikai vejem foleg, lam csak igy szorodnak a magyar szokasok/ ilyen DNA dobozkat de meg nem csinaltak meg, marmit a vizsagalti anyagot nem koptek bele, mar rola is lesz nemi informaciom hogy honnan szarmazik de az nem az igazi nekem mert abban a ferjem is bele van keverve.
Szoval, eljenek a szekelyek, akkor is ha nem lennek az.

P.Elliot 2017.12.17. 14:48:28

@adg: Igen, volt olyan feldult hangulatom a lekvar miatt hogy meg kellene etetni a csomaghordoval? Fedex.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 14:48:41

@adg: köszönöm, rámfért már egy nevetés.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 14:50:35

@Mrs. Clayton: itt jön a képbe az általad megvetett gyerekmunka... Pedig hasznos, látod..

P.Elliot 2017.12.17. 14:51:51

@kisrumpf: Miert fert volna rad? Sokat dolgozol gondolom mostanaban. Iden mi a favorit, mibol rendelnek sokat?
Tegnap en is gyartottam 3 nagy talca kevert aprosutemenyt, mar csomagolva varja a holnapot hogy a baratokhoz jusson.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 14:53:54

@P.Elliot: jaj, azt itt is reklámozzák, give a spit for Christmas (!) alcímmel, akkorát nevettem...

Na jó, irány a konyha... gyömbérből készült emberek várnak rám...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 14:56:36

@P.Elliot: Fel kellett valami dobja ezt a szürke napot, két óra, s már sötétedik odakint. Most gb házakat készítek, de sütiből rendelnek a legtöbbet, bármi karácsonyi téma dekorált sütik terén, minden fogy. Tegnap 90 gb men volt soron. Szerdára 110 süti, plusz az ajándékok ismerősöknek, barátoknak. Még házak, mini házak, mince pie-ok végtelen sora... 24-ig nincs magánélet, csak olvasgatás néha, mert megzakkanok, ha nem tarthatok szünetet. Van egy szuper receptem számodta, majd elküldöm a linket, jó? Nagy siker volt a piacon!

P.Elliot 2017.12.17. 14:58:45

@kisrumpf: De, erdekel, meg sajat sutiknel nem dontottem hogy mi lesz. Hat igen, a cukraszt nem hagyjak henyelni unnepnapok elott de ebbol az is lejon hogy tudod a mukadat hogy hogy kell csinalni, remelem anyagilag is kifizetodik.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 15:05:46

@P.Elliot: az nem kifejezés. Ez a hónap az elmúlt évek legjobbja lesz. Recept ment!

2017.12.17. 15:16:03

@P.Elliot: Yaps, apai ágon "echte" székely, akinek ugyanaz a családneve, mint nekem, az tuti rokonom .... két nemzetség, a kovásznai és a csiki ... Oké, lehet, hogy rohadt távoli rokonom, de a rokonom :DDD
Egyébként érdekes lehet ez a játék a DNS-dobozokkal, de azért kiváncsi lennék, mire mennének velem anyai ágon, ugyanis egy "echte mischung" vagyok. Minden van a cipszertől a zsidón keresztül az "echte magyarig" :DDD És ez csak az, amiről én tudok :)))

P.Elliot 2017.12.17. 15:19:32

@kisrumpf: Koszonom, megkaptam, igen jol hangzik. Mandulam van itthon olyan hosszukasra vagott tisztitott, de talan egesz is, majd megnezem. Nagyon szepnek nez ki. Mivel ma meg beiglit akartam sutni, mindjart ki is probalom ezt is, igaz hogy csak fel adaggal, talan negyedkilo lehet a tisztitott mandulam.

Golf2 2017.12.17. 15:24:01

@Dikusz: igen időseknél még feltünőbb de középkorúaknál is sokkal többen vannak metrón villamoson reggel délután.

P.Elliot 2017.12.17. 15:36:49

@Pink Petsch: En nem tudok annal erdekesebbet mintha mindenfele nemzetbol lenne bennem, / az ugysincs sajnos/, en abban remenykedek hogy sokfajta, oriasinak tartanam ha neger is lenne, barmilyen kicsike, minden fekete es feher ismerosnek elmondanam hogy egy kicsit abbol is van bennem, az is vagyok, hehehe....Mivel Magyarorszagon sokfele ember, harci csapat atvonult a multban , minden keveredes mindenkinel elkepzelheto.
Az osok felrelepese meg plane. Erdekes olvasni a DNA netes hozzaszolasokat aki megcsinaltatta , nagy meglepetesek derultek ki hogy hogy kerult ez meg ez a csaladba, hogy az apam, nagyapam nem is az hanem masfele, pokoli mulatsagos olvasni. Mar a beirok is inkabb nevetve soroljak a dolgokat mint ellenseges erzelemmel, lehet mutogatni az osokre hogy nahat, te nyavajas!
A teveben volt musor a csaladfa visszavezeteserol, / az egy masik kutatoag, sajnos nagyon draga/ egyelore/, hires szineszek vettek bene reszt, azok akik ki mertek erre allni.
Volt egy hires szineszno aki azt mondta hogy ok nemet osokkel rendelkeznek, kiderult hogy dehogyis, orosz zsidok voltak, onnan vandoroltak Magyarorszagra, ott ismet zsidoval hazasodva Ausztriaba, onnan van a nemet legenda, gondosan titkoltak a zsido szarmazast, a szinesznonek nem is tetszett, kicsit meg is volt sertve, latszott a kepen, mast meg 4-ik/ vagy hanyadik/ Henrikig vezettek vissza, az is almelkodott hogy nem is gondolta volna az iskolaban amikor tanultak hogy ez a rokona.
Olyan is akadt akinel az os a Mayflower hajoval jott/ ezt sem tudtak mar/, es az eredeti farmot ahol letelepedtek meg mindig azok osei lakjak, volt nagy nyakbaborulas amikor a filmesek elvitte a szinesznot oda.
Szerintem nagyon erdekes dolgok ezek, legyen az negativ vagy pozitiv historia az osokrol, en tart karokkal fogadok mindenkit aki hozzam tartozik, tokmindegy kicsodak...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 15:38:30

@P.Elliot: ha magad daralod, adj hozza egy mareknyi cukrot is a recept irta adagbol. hogy ne legyen olajos a daralek...

P.Elliot 2017.12.17. 15:40:13

@kisrumpf: Koszonom, igen, magam daralom, a keszenvett daraltban nem is hiszek, van hogy avas izu.

Arthamyr 2017.12.17. 15:42:30

@Bredpitt Monika: Ettől még nem biztos, hogy az okos dolog, engem legalábbis nem győztél meg, hogy így tegyek.
Mondjuk mentségedre szól, hogy értelmesnek tűnő érv/magyarázat nem is került leírásra, biztos csak "vicc vót". :)

Shanarey 2017.12.17. 15:46:26

@Online Távmunkás:

A turbános embereket igazán definiálhatnád, mert sacc per kb nem is tudod miről beszélsz. Az Európában átlagos, sariát követelő tömegre nem épp a turbán jellemző.

Dikusz 2017.12.17. 15:54:27

@Golf2: Az idősebbekre jellemző életkori sajátosság még -bár ezt tudományos kísérletek még nem igazolták- a banyatank (véntrottyok is használják). Lehet kifejezetten a magyarokra jellemző seggédeszköz, tán az őshazából hozták magukkal.

2017.12.17. 16:12:51

@P.Elliot: Hááát bennem van ... az egyedüli, ami nincs bennem, és ez 100%, az a román. Ugyanis az apai székely vérvonal eleve kizárja (kutyabőr, basszus!, és nem viccelek, vissza van vezetve vagy 600 évre :DDD) Szóval, nemesi vér vagyok, úgy tekints ám rám :DDD). Anyai ágon meg, "ősi" erdélyi "nagypolgári" család, az egyetlen "mischung", ugye a szász-cipszer az alap, kombinálva a magyar génekkel, plusz előfordult még a családban pár "hitehagyott" zsidó is :DDD Az anyai "családnevem" egy ún. "magyar történelmi családnév" ... Persze, anno, a '80-as évek Romániájában, amikor gyerek voltam, megtanultam erről kussolni, mert már az emlitése is hátrányos helyzetbe hozott (már általában, nem engem, személy szerint, gyerekként). Bááár nem tudom, anyám mennyire járt jobban a második férjével (már ilyen szempontból), mivel annak a családneve is tipikusan magyar, sőt ismert, mint egy Balaton-környéki uradalom birtokosai.

2017.12.17. 16:18:01

@P.Elliot: Hehe, mi pont most akarunk olyan dns tetsztet az asszonnyal. En most mindig tatarnak hivom a B-s vercsoportja miatt, meg hogy nem birja a tejet, biztos berohognenk, ha kiderulne, hogy bennem tobb tatar van.

2017.12.17. 16:26:16

@LepesMez: Vércsopoooooort? Mnaaa, ez egészen úgy hangzik, mint a bulvár "Fogyj-a vércsoportod-szerint", vagy "Ezt-ne-egyél-ha-'xyzwqr'-vércsoportod van" roppantul tudományosan megalapozott clickbait posztjai ...
Ugyanis szerintem, ha az őseid nem egy kő alatt éltek évezredekig, csak egymás közt párosodva, akkor ez kb. lófasz, amit ér.

2017.12.17. 16:26:50

Egyebkent ez egy magyar dolog, hogy "turbanja van es iPhone-ja, nekem meg nincs = fajdalommal jaro igazsagtalansag"? Eddig ilyet csak magyaroktol hallottam, neha egy egy orosz kollegan atjon, hogy rasszista, de egyebkent nem.

Inkabb azon kellene elgondolkodni, hogy a valaki turbannal a fejen rasszista kocsogok kozott is vitte valamire, mekkora luzer az aki "echte europaikent" nem... :) Mondjuk felismerni ez biztos tenyleg fajdalmas, es ha igazabol erre gondolt a cikkiro, akkor bocsanatot kerek tole :)

2017.12.17. 16:29:40

@Pink Petsch: Ezzel viccelni szoktunk. Azert, mert europaban az A az elterjedt. Nyilvan igazabol a keveredes miatt nem jelent semmit, mint ahogy az sem, hogy valakinek megy a hasa a tejtol. De viccnek, piszkalni vele meg jo.

2017.12.17. 16:43:16

@LepesMez: Eddig ilyet még én is csak magyaroktól, hogy rassz alapján viszonyulnak valakihez, már alapból. És ez most tök komoly. Az egyiptomi, hót keresztény kopt maitre d'-t, a felszolgáló magyar kollégák simán lecigányozzák, vagy learabozzák. Köze nincs egyikhez sem, szerencsétlennek. Oké, persze, nem az én főnököm, és gyakorlatilag csak annyi közöm van hozzá, hogy megkérdem, akkor most 5 vagy 10 perc múlva takaritsuk-e le a büfét, mert a konyha 10-kor zár, az étterem többi részét meg leszarjuk magasról .... Persze, az elején megpróbált "irányitani", csak én meg megkérdeztem a séftől, hogy tulképp itt a maitre d'-nek, mi is a hatrásköre? Mna, hát rögtön kiderült, hogy a konyhai személyzet, az kuvára nem ... azóta faszául elvagyunk :DDD

P.Elliot 2017.12.17. 16:43:47

@LepesMez: Minden lehetseges szerintem hogy kiben mi van. Van jopar magyar ismerosom aki nem fogja ezt megcsinaltatni mert szerintuk marhasag, a valoszinubb inkabb az hogy felnek szembenezni azzal hogy kik is valojaban, felnek attol hogy mik derulnek ki.
Szerintem inkabb vicces, erdekes es jobban helyre tudja az ember tenni magat ha tudja hogy valojaban kiktol is szarmazik.
Azert ird meg hogy mi ujsag azzal a tatar szarmazassal. Szerintem oriasi ha bejon hogy az. Ha nem az akkor lehet huzni azzal ami. Trefasan ertem, kedvesen.... kirohogni az ost!

P.Elliot 2017.12.17. 16:44:27

@Pink Petsch: Na, a tied vegkepp erdekes lehet, a helyedben megcsinaltatnam...

2017.12.17. 17:04:32

@P.Elliot: Jah, még a végén kiderülne, hogy több bennem a neandervölgyi, mint a cro-magnoni ... Mnnnaaa, azt kurvára birnám :DDD Mellesleg, de, komolyan ....
Egyébként olyan sok újdonágot azért nem tudnék meg ... Mert legyünk őszinték, mi az, ami ilyen szempontból személy szerint is számit? Max. a dédszüleid ... Oké, az amcsik nemcsak emiatt hivatkoznak a Mayflowerre, hanem, mert csak azóta képesek belőni a szánalmas "történelmüket". Aranyos, amikor megpróbálnak "arisztrokatát" játszani, a jobb esetben is tele-van-a-tököm-én-elhúztam európai, leginkább a kékgalléros dédapjukra hivatkozva :DDD

P.Elliot 2017.12.17. 17:27:14

@Pink Petsch: Szo sincs rola hogy az arisztokratizmust jatszanak, annal azert jobban ismerem oket, egyszeruen az elso telepesekre hivatkoznak vele hogy a honfoglalok kozul voltunk, ez rang, nem is keves, valami 120 ember halt meg azon a hajouton, betegsegben ehsegben, nem mindenki elte tul, aki meg igen, keservesen megszenvedett amire talpra tudott allni, ez bizony batorsag, harc az elettel, az ismeretlennel, tobbet er a szememben/ barmelyik orszagot nezem mint elso telepeseket/ mint holmi arisztokrata fellengzes.
Ezek itt igazi harcosok voltak, igen, veluk kezdodott ez az orszag amit hiaba neznek le sokan, ennyi keves ido alatt meg lehet nezni hogy mire vittek.
Most nem akarok belemelyedni ebbe mert indulok a beigli sutesre meg kisrumpf sutijere meg egyebkent is nem szeretek feleslegesen vitatkozni ilyen dolgokon. En itt elek, latom a pozitivumot, a negativumot meg elegge ismerem hogy Europaban hogy vannak a dolgok ha hasonlitgatom.
Nem akarok meggyozni senkit, aki szidni akarja annak csak tessek, nem allok az utjaba, tegye csak ha ez teszi boldogga.

2017.12.17. 17:36:56

@P.Elliot: Én nem szidom. egyszerüen, csak nevetségesek a szememben az amcsik az erőltetett, európai mintájú "arisztrokáciájukkal". Szánalmasak, innen nézve, a mostani elnökötök meg még szánalmasábbá teszi ezt az egész, himlővel fertőzött takarórékét megvett "országot". Nemzetről meg talán ne beszéljünk .... Pénz van, érték kevésbé ...

SzZoole 2017.12.17. 17:55:19

@Pink Petsch: hmm, apai agon en is nemes lennek, igaz a "mi" kutyaborunk/pedigrenk "csak" az 1600-as evekig vezetheto vissza,a cimereslevel akkor keltezett, es szinten aki eme vezetek nevet viseli, az szinten rokon :-))

2017.12.17. 18:02:06

@P.Elliot: Jaaaahhh, a másik "120 ember halt meg azon a hajóúton" ... gondolom, ezt Hollywoodnak sikerült hazafias tettként beleverni mindenkibe, aki ott él (mnt a vietnámi fiaskót)... de azt tudod-e, hogy tegnap hány rohingja halt meg, amikor éppen menekült Mianmarból (leánykori nevén Burmából).
No ne értsd félre, értem én hogy a csillago-sávos lobogó, de amig azon busongsz, hogy a Mayfloweren majdnem 400 éve 120 haltak meg, azért jusson eszedbe, hogy Mianmarból naponta százak menekülnek el, sokan a biztos halálba, de még ha eljutnak is Bangladesbe .... akkor is "kurvafasza" a lét, ami vár rájuk. Népirtás folyik, ugyanis ...

skye8 2017.12.17. 18:02:34

En az ajandekokat November vegen megvettem, mult hetvegen az utolso aprosagokat is beszereztem igy ezen a heten Nem kellett rohangalni...havat takaritani azonban mar Igen.

Bevandorlo temat en mar nagyon unom, nekunk tobb miniszterunk is turbanos Fazon, na nekik biztos van iphonejuk....Es akkor mi van? Csak azert mert valaki muzulman ne legyen joga semmihez? Nem ertem ezt a gondolkodast. A befogadas is szerintem eleg komplex tema, Nem csak a befogado orszagon Hanem a bevandorlon is mulik. Az evszazados tradiciokat Meg Hogyan is varjuk el az emberektol Hogy Csak azert levetkozzek mert mas orszagba kerultek? nekem szemely szerint azzal senki semmit Nem art Hogy turbant visel, akkor Meg minek hoborognek?

gabors 2017.12.17. 18:08:44

@Din Serpahis: " Ezeket a turbános meg lelples jóembereket úgy vágnám ki Europából mint a macskát ***ni."

es kb mi alapjan ?

2017.12.17. 18:09:36

@Zoole Reloaded: Áhh, te csak valami nyirségi klón lehetsz, hogy jössz te az én szilvafáimhoz, he???? :DDDD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 18:09:54

@P.Elliot: oh, a WASP-ok, ugye? Nem. lehet semmi addig tudni a rokonokat.

Nalunk apu nyomozott az osok utan, valahol talalt is rokonokat, egy kimondhatatlan nemet faluban, el is ment papirokat egyeztetni a rokonokkal, a fel temetontele. van Rumpfokkal. Anyuban volt magyar, szlovak ver, állítólagos lengyel osok, de mire nyomozott volna, meghalt.

Tolem annyi telik hogy egyszer majd elautozunk abba a faluba... De kopni nem fogok, eleg hogy tudom, igazi 'mongrel' vagyok :-) Jo sutest!

gabors 2017.12.17. 18:12:40

@bunny.hu: "sőt ha belegondolunk a nagymagyar paprika, paradicsom, kukorica is" ja a krumplit kihagyni az echte krumplis teszte meg rakott krumpli sem lenne az perui indianok nelkul (magyar esszpresszo ???)

Golf2 2017.12.17. 18:17:08

@skye8: De miért csak az eggyik oldalnak kell alkalmazkodni?

SzZoole 2017.12.17. 18:18:18

@Pink Petsch: “hogy jössz te az én szilvafáimhoz, he?”

Nemtudom szilva, amiből a pálinkát főzik? :-))

Viccet félretéve, a vezetéknevem cseh vagy lengyel származású, édesanyám részéről vagyok szabolcsi :-))

skye8 2017.12.17. 18:25:29

@Golf2: ezt miert tolem kerdezed? En Nem vagyok sem immigracios miniszter sem szocialis munkás, nincs semmi beleszolasom abba Hogy ki hogyan alkalmazkodik a befogado orszag torvenyeihez. Te hol elsz Hogy annyira zavarnak a bevandorlok?

gabors 2017.12.17. 18:34:44

@Golf2: "@skye8: De miért csak az eggyik oldalnak kell alkalmazkodni? " abszolult nem kellene alkalmazkodni se a mohamedanokhoz se a zsidokhoz se a keresztenyekhez ... a vilagi allamnak egyiket sem kellene se segitani se hatraltani .. DE ez azzal jarna hogy semmi ado penz sem mehetne semmlyen vallasi intezmenyekhez iskolat/korhazat/oregotthont is beleertve ebbe .... szerintem mar az adomentesseg is durva most volt a hir hogy az apatsagbol hotelt csinalnak a csuhasok !!!

Bredpitt Monika 2017.12.17. 18:35:52

@Pink Petsch: "Oké, az amcsik nemcsak emiatt hivatkoznak a Mayflowerre, hanem, mert csak azóta képesek belőni a szánalmas "történelmüket".

Írj ide egy dátumot, amitől mai napig számolva egy országnak már nem szánalmas a történelme (mert én fenti mondatodból arra következtetek, hogy túl fiatalnak találod Amerikát, ahhoz, hogy ne legyen szánalmas).

Köszönöm a választ előre is.

Amúgy meg szerintem a mi történelmünk is elég szánalmas sok szempontból , csak a miénk annyiból szánalmasabb az amcsikénál, hogy mi sokkal régebb óta szívunk.

2017.12.17. 18:41:23

@gabors: No, ha már itt tartunk, az "ősi" magyar konyha sokkal inkább hajazott alapanyaiban a mai "ázsiai-gyorfsalodákra", mint bármi másra. A húsételeket tekintve, a birka, jak, marha és lóhús volt a legjellemzőbb (néha kecske ... később a baromfi is beúszott képbe,na és perze a különböző vadhúsok (de ez más tál tészta ...)
Ami a növényeket illeti .. a gabonaféleket leginkább valamilyen kása formájában lehetett megtalálni az étrendben, a legjellemezőbb füszerek meg a turbolya, a tárkony és a borsikafü voltak. Amikor sikerült kiirtani (már a teljes asszimilázicióra nem hajladóakat) a mai Pannon-nak nevezett medencéből az eredetileg itt élt népeket, és végre a belső-ázsiai törzs egy része úgy döntött, hogy letelepedik, akkor sok új növényfélével ismerkedett meg, más népek által, például a káposzta különböző változataival, a zöldborsóval, rengeteg füszefélével, ami a belső-ázsiai pusztákra nem jellemző.
Ami érdekes, hogy a szerencsendiót, vaniliát, szegfüszeget, vagy éppen fahéjat az ősmagyarok magukkal hozták a konyhájukba, de mégis a mai magyar társadalomban ezek némileg "egzotikusként" vannak elkönyvelve.

2017.12.17. 18:45:16

@Bredpitt Monika: Nos, ha Magyarország tekintetében vagy erre kiváncsi (és szerintem arra :D), akkor nincs ilyen dátum.
Mi, baszdmeg, mindig megszivtuk, de rohadtul!
Viszont Románia tekintetében mondok neked egy évszámot 1916! Le a kalappal a románok előtt, telkintve, hogy akkor alig volt fél évzázados az államuk!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.17. 18:50:13

@Golf2: Akkor Budapest valóban egy puncitőzsde?
:-)))

Arthamyr 2017.12.17. 18:50:34

@gabors: Ennyi. Mondjuk én az iskolát/kórházat/öregotthont különvenném, oda mehet pénz, pont olyan feltételekkel, mint a világi megfelelőikbe. És persze hátráltatni sem árt őket néha, ha épp a törvényekkel (vagy akár az alapvető józan ésszel) ellentétes dolgokra buzdítják követőiket.
Kiváncsi vagyok, mennyire maradna meg a vallás a fejlettebb országokban, ha a kedves híveknek kéne a zsebükbe nyúlnia. Bár nem kell őket félteni, okos emberek mindenhol vannak, a szcientológia sem véletlenül virágzik.

Bredpitt Monika 2017.12.17. 18:52:48

@Pink Petsch: általánosságban kérdezném azt, hogy mióta tekinthető egy országnak a történelme nem szánalmasnak (csak mert a Mayflower-re hivatkoztál és ahogy már idéztem "azóta képesek belőni......"

Attól, hogy nem velünk lovagoltak be a történelembe, még nem szánalmasak.....

2017.12.17. 18:59:14

@Bredpitt Monika: Ha mindig a vesztes oldalon vagy, ha mindig szopsz, ha mindig mások döntenek rólad, ahogy a magyarokról gyakorlatilag Mátyás óta, akkor bizony szánalmas vagy. Ennyit a magyarságról.
Ha meg neked nagyobb traumát jelent az, hogy az 1600-as években 120-an meghaltak egy Mayflower nevü hajón az átkelés közben, mint az, hogy mi zajlik a világban jelenleg, akkor még inkább szánalmas vagy. Valódi identitás nélküli. És valami sosem volt heroikus múltba kapaszkodsz, legyen az a Mayflower legendája, vagy az István, a király. Tökmindegy. Csak a nyelv más ...

SzZoole 2017.12.17. 19:00:02

@Pink Petsch: na a román történelemre én is kiváncsi vagyok.
Hallotam már azt is, hogy a régi római birodalom rabszolga/börtön telepe volt, és a régi rómaiak leszármazottainak tartják magukat.

Itt Angliában Európa ciganyainak tartják a románokat, aki román az mind cigány.

2017.12.17. 19:06:57

@Bredpitt Monika: Ja, és azt még nem is emlitettem, hogy a románok Mátyást is egyik nemzeti hősükként tartják számon, benne van a himnuszban közvetlen Traian mellett ... :PPP :DDD
És akkor most a himnuszokról ne is nyissunk vitát, mert a magyar, az egy kibaszott temetési menet, önmagában nézve is.

Csodabogár 2017.12.17. 19:10:58

@Dikusz: A legtöbb banyatankot, ami egyébként gyalogos vásárláshoz igen kellemes, a spanyoloknál láttam. Az üzlet előterében volt egy banyatank parkoló. Sajnos nem fényképeztem le, de láncok lógtak ki a falból és a banyatankokat le lehetett oda láncolni. Volt hozzá lakat és kulcs is. Ugyanott megörző szekrények is voltak, kisebb csomagoknak. Nekem nagyon tetszett a megoldás.

Csodabogár 2017.12.17. 19:13:16

@Pink Petsch: Biztos nagy üzlet ez most odaát. Vagy árulják felénk is? Én még nem találkoztam vele.

gabors 2017.12.17. 19:16:40

@Arthamyr: "Mondjuk én az iskolát/kórházat/öregotthont különvenném, oda mehet pénz, pont olyan feltételekkel, mint a világi megfelelőikbe." a nagy lofaszt !!! ha "fenntartani" akarnak ilyet akkor tartsak fel .. nem latod hogy pont ezeken keresztul novelik jelentosen a tarsadalmi hatalmukat ADO penzen !! Nem hallottal meg olyanrol hogy allamilag penzelt khatoholikus egyhaz altal "fenntartott" iskolaban MINDENKINEK kotelezo nem csak imara jarni de keresztenynek is lenni !!! es ez csak egy enyhe pelda volt ... Na ez a gond ezert NEM kellene allami adobol egy fillert sem adni semelyik ilyen intezmenynek ... korhaz mint egeszsegutyi szolgaltato "provider" (tudom ezt igy erted) teljesen OK magan (vagy akar allami) biztosito fizet a szolgaltatasert DE semmi "fenntartas" az allamtol (itt ilyen korhazak tiltjak az abortusz meg emliteset is !! sot az altaluk biztositott egeszsegugyi biztositas sem fizet ilyenert) .. mit gondolsz mit fognak majd a jihadista korhazak csinalni mikor majd oda ernek hogy allami penzbol "fenntartanak" neked korhazat ...

2017.12.17. 19:17:25

@Zoole Reloaded: Mna, arra sokan :DDDD
Persze, a dáko-római kontinuitás elmélet egy faszság, pont annyi a valóságtartalma, mint a turulnak és Emesének.
A mai román nemzetség történetét leginkább a svájci aromán (hivatolos nyelv ott, néha hajaz a mai román nyelvre, de meg nem értenéd ettől függetldnül, ha csak románul tudsz) populáció, avagy nemzetség adja meg. Ugyanis egy forrásból indultak anno, mégpedig nem a latin nyelvterületről. hanem .. tadddááááám!!! ... a szlávról!!!
Igen, akármennyire is akarják eladni magukat a románok latin népeknek, nem azok ... latinizálódott szlávok .. szivás, mi? ;)))

kardio1 2017.12.17. 19:18:23

@kardio1: minden hasonlat sántít, ez is. Mindenesetre Hitler a demokrácia szabályai szerint jutott a kancellári poszthoz, ha nem is volt az a mai értelemben vett demokrácia.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.17. 19:19:33

Ezzel a turbános meg teletubbi jelmezes dologgal csak annyi a baj, hogy ha egy európai akarna csak úgy átmigrálódni valamelyik arab országba, akkor már a szándék is erősen sikertelen volna, hisz mi az hogy te csak úgy ide akarsz jönni?
Illetve ha egy európai férfi mondjuk a szaudi riviérán a városból ki akarna ugrani a partra csobbanni rövidgatyában, meg ujjatlan izomtrikóban; a neje meg mondjuk bikiniben, meg kis kötényben (mert hogy esetleg 48 fok van); akkor vajon mennyire hamar bacnák be a böribe őket, hogy csak úgy a saját divatjuk, vallásuk szerint öltözködnek egy idegen országban??
De ha ők idejönnek Európába, akkor csak fogadjuk be őket milliószámra, meg el őket olyannak, amilyenek, meg vegyük le a keresztet a templomról, építsünk nekik ecsetet stb, stb...
Szóval csak ez a kettős mérce a zavaró, de az qrvára.
Amúgy bunnyi.hu kommentjével értek egyet, de vadul...

Bredpitt Monika 2017.12.17. 19:22:10

@Pink Petsch: teljesen félrebeszélsz, nem válaszoltál a kérdésemre, de lehet, hogy nem jól teszem fel a kérdést (viszont egy szóval nem utaltam arra, hogy ki halt meg a Mayfloweren, az egy másik hozzászóló volt)

még egyszer idézlek: ""Oké, az amcsik nemcsak emiatt hivatkoznak a Mayflowerre, hanem, mert csak azóta képesek belőni a szánalmas "történelmüket"."

én az idő hosszúságára vagy rövidségére utalok, hiszen te írtad oda "azóta képesek belőni".......azóta
mióta?

erre lennék kíváncsi, hogy mennyire kell, hogy idős legyen egy ország , ahhoz hogy általad ne legyen szánalmas....

elmehetnél fidesz kommunikátornak egyébként, főleg a múltkori downtown-os magyarázatoddal, azt nagyon benézted,

gabors 2017.12.17. 19:22:22

@Arthamyr: "És persze hátráltatni sem árt őket néha, ha épp a törvényekkel (vagy akár az alapvető józan ésszel) ellentétes dolgokra buzdítják követőiket." szerintem meg ez a mas kategoria en eleve ugy vettem hogy az adott orszag alkotmanyat CSAK betartva mukodhet barmelyik egyhaz es mindaddig mig igy tesz az allam hagyja bekeben oket foleg ne hatraltatja ...

Aki beszop hitgyulit vagy scientoligiat vagy a katholikus kigyo meset azzal nem lehet sokat tenni. A torvenyeknek/alkotmanynak vallasilag semlegesnek kell(ene) lenni. Se a papaval se barmelyik mas sektaval nem illene az allamnak semmilyen megallapodast kotnie .Foleg adobeli "tamogatasrol".

Arthamyr 2017.12.17. 19:22:50

@gabors: Kimaradt a "pont olyan feltételekkel, mint a világi megfelelőikbe"?

kardio1 2017.12.17. 19:23:32

@Shanarey: nem. Én csak érteni vélem, miért írta Din Serpahis azt, amit. És miután csak értelmeztem, de nem én találtam ki, csak ő tudja, így gondolja-e.

Bredpitt Monika 2017.12.17. 19:26:50

@Pink Petsch: "És akkor most a himnuszokról ne is nyissunk vitát, mert a magyar, az egy kibaszott temetési menet, önmagában nézve is. "

Szerintem az egyik legszebb himnusz a világon. De erről nem akartam volna vitát nyitni, csak te említetted meg, de hogy miért?

Ahogy swing mondta a múltkor, miután kezdtél kivetkőzni önmagadból a downtown kapcsán, inkább most elvonulok, mielőtt teljesen kivetkőzöl magadból, jó éjszakát

azért azt megnéztem volna milyen újságíró voltál, mert konkrétan néha Bayer Zsoltra hasonlítasz

Arthamyr 2017.12.17. 19:31:58

@Pink Petsch: Hajunkra kenhetjük a történelmet... Kit érdekel, hogy mi volt 1000 évvel ezelőtt?
A "szánalmas történelmükkel" a közelmúlt (a jelen és a közeljövő?) legbefolyásosabb, legmeghatározóbb, legerősebb államát hozták létre, a kultúrájuk mindenhol elterjedt, és mellesleg eléggé élhető ország is (volt?).

2017.12.17. 19:34:05

@Csodabogár: Én se nem ..úgy látszik, le vagyunk maradva, csak szexoldalak pop-upja ugrik fel néha, amikkel az Adblock sem bir.
Viszont úgy tünik, igy a jó 350 év után, hirtelen mindenkinek kurvafontos lett a gyökere, ha ezek a cuccok már pop-up-ban nyomulnak. Mindjuk, egy ilyen bohóc-elnökkel, nem is kétlem, hogy gáz lehet a "nemzeti érzelemmel", ugyanis ez a fasz Las Vegasnak nézi a teljes USA-t, és úgy is kezeli, a retardált kölykével meg a minusz IQ-s feleségével együtt.... Báááááár, ahogy elnézem, a csajba több EQ zorult, mint amennyit ez aDonald Kacsa egész eddigi életében érezhetett. És ez kurvára rémisztő ...

gabors 2017.12.17. 19:36:18

@Arthamyr: " Kimaradt a "pont olyan feltételekkel, mint a világi megfelelőikbe"? " Direkt hagytam ki MERT szerintem NEM kellene semmilyen tamogatast adni NEM VILAGI intezmenynek arrafele adnek magan egeszsegugyi intezmenyeknek allami tamogatast ??

Az en orvosom (magan orvosi prakszis 15 talan 20 kulonfele orvos) aki magan vallalkozaskent csinaljak SEMMIT nem kap az allamtol MIERT is kapna .. a biztositom es az allami biztosito is fizeti a megallapodott osszeget ... MIERT kellene barmivel segiteni ezeket ha mondjuk a helyi Baptista Templom tulajdona lenne ???

Csak kerdezem...

NEM ezek az egyhazi "fenntartasu" intezmenyek az ossze ado fizeto penzebol szponzoraljak magukat es a vallasukat !!

Gondolom maskent gondolnad (vagy fogod) mikor a "felekezeti" korhazak fele wahabista lesz ... (England kb 25 ev mulva)

2017.12.17. 19:37:02

@kardio1: Hagyjuk már a szavak kiforgatását, mi ma élünk ... 100 év múlva más lesz a rendszer, és az erkölcsi megitélés ... újfent. Természetesen. Szóval, ne hablatyolj nekem arról, hogy Hitler egy demokratikus, liberális rendszerben lett vezető, mert kurvára nem.

kardio1 2017.12.17. 19:38:23

@Arthamyr: a szcientologia nem vallás, Hubbard sem tartotta annak. Szcientologia egyház viszont létezik.

Arthamyr 2017.12.17. 19:41:43

@gabors: "Az en orvosom (magan orvosi prakszis 15 talan 20 kulonfele orvos) aki magan vallalkozaskent csinaljak SEMMIT nem kap az allamtol MIERT is kapna .. a biztositom es az allami biztosito is fizeti a megallapodott osszeget ... MIERT kellene barmivel segiteni ezeket ha mondjuk a helyi Baptista Templom tulajdona lenne ??? " - Segítek értelmezni saját szavaid, mielőtt felrobbannál itt felháborodásodban. Nem kellene, mivel a pont olyan feltételekkel azt jelenti, hogy ha a te dokid nem kap, akkor az egyházi sem kap. Ha te dokid kapna, akkor az egyházi is kapna, ha olyan feltételekkel dolgozik, mint a te dokid (és ebbe beletartozik, hogy ellátja a hitetleneket is). Ilyen egyszerű.

Arthamyr 2017.12.17. 19:43:00

@kardio1: Értelme kb. ugyanannyi, mint a vallásnak, és a többi egyháznak. Inkább káros, mint hasznos.

2017.12.17. 19:44:23

@Arthamyr: Volt ..... legutóbb talán a '90-es években, bár Obama dobott rajta valamit .....
Figyelj, ha a bolygó minden államából megkapod a legjobbat, akkor nem nagy kunszt nagyot viritani ... de már az "isteni részecske' sem az övék lett .... Amerika csak egy kontinens északi része, nem egy nemzet, a nemzettudatot sikerült a béka segge alá avanzsálni az értelmetlen háborúikkal a világ-ellen.

kardio1 2017.12.17. 19:46:32

@Pink Petsch: az arománok a Balkánon élnek, Svájcban rétorománok vagy más néven romansok vannak Graubündenben. Tudtommal a kettő nem ugyanaz. Az arománok trák eredetűek olvasmányaim szerint.
Te ezek szerint másképp tudod. Szerintem se latinok a románok.

Arthamyr 2017.12.17. 19:49:58

@Pink Petsch: Ja, Obama jól megszerelte a költségvetést, ahogy hallom... :) Maradjunk annyiban, hogy még a 2000-es években, és most is igen jelentős (kb. a legjelentősebb), pedig a 90-es évek óta már volt egy Bush is, meg most van egy Trump is, csak hogy az élvonalbeli játékosokat említsem.
A nemzet meg egy idejétmúlt, ostoba, káros koncepció, minél kisebb a nemzettudat, annál jobb egy hely.

gabors 2017.12.17. 20:06:16

@Arthamyr: Ha igy lenne akkor semmi gondom nem lenne de EU nagy reszen Mo-on meg plane nem igy van (sajnos).

Nalam ez oriasi kudot jelent hogy az USA-ban. Az allam/egyhaz "kemeny" elvalasztasa egyelore meg mukodik koszi First Ammendment !!!... de Turmpistak sajnos belekezdtek ennek a lebontasaba egyelore csak az arnyekban nyomjak de lehet par ev mulva megy ez majd nyiltan ... is egyelore csak "muslim ban" es hasonlok vannak de senki nem latja szerintem mi lehet ebbol

2017.12.17. 20:08:02

@Arthamyr: Jah, mert valami olyan modellt akart bevezetni, amitől te a norvégok esetében rögtön hasra esel, hogy milyen kurvasürü a szociális hálójuk, és húdefasza!. Persze, Obama a közelében sem volt ennek, de legalább tett egy kisérletet ... és te is meg sokan mások ilyeneken lovagolnak ... nem azon, hogy mi a faszt keresnek amcsi katonák olyan helyeken a világon, ahol kurvára nincs semmi keresnivalójuk. Az USA nm a világ a rendőrsége, vagydepláne megmentője, ellenkezőleg, gerjeszti a feszültséget olyan társadalmakban, amelyek legjobb esetben is a 17. századi Európa szintjén állnak. Nem lehet ráerőltetni a fejlődést senkire. Hagyni kell ... 300 éve a mai "müvelt" Európában ölték egymást a katolikusok és a reformátusok. Közbepofázott akkor a vallási szinten sokkal nagyobb és mélyebb gyökerekkel rendelkező Kina, vagy éppen Japán? Nem. Akkkor meg?
Ja, az a rohadt pénz ... értem én, de akkor ezt tessék mondani, nem mindenféle "erkölcsi" bullshitett piros-fehér-kékkel leöntve, csillagokkal megszórva.
Szóval, érted, legalább ne nézzenek hülyének. Ezért mentem el Magyarországról. Miért gondolod, hogy ugyanezt a hozzáállást elfogadom az USA részéről?

gabors 2017.12.17. 20:10:17

@Arthamyr: "és mellesleg eléggé élhető ország is (volt?)." elheto ... szerintem meg a legszegenyebbek is jobban elnek mintha vilag kb 90%-ban elnenek ...

Ha meg "gazdagabb" valaki lennel akkor meg plane elheto sot jobban mint szinten kb 90%-ban a vilagnak

Arthamyr 2017.12.17. 20:13:54

@Pink Petsch: Hol írtam én ilyet, hogy hasraesek a skandináv szociális hálótól, vagy akárcsak pozitívan is látom a skandináv modellt? Én erősen preferálom az angolszász modellt, ha lehet ilyet mondani (főleg ma), kisebb állami beavatkozással és kevéssé szocialista redisztribúcióval.
Azt is jópárszor leírtam, hogy mi a véleményem az "amcsi katonák" külföldi szerepvállalásairól.
Szerintem rossz embernek mondod ezeket a dolgokat.

Arthamyr 2017.12.17. 20:18:40

@gabors: Én is nagyon élhetőnek gondolom, de nem akarok erről késhegyig menő vitat folytatni senkivel (lásd amit Pink-nek írtam, én preferálom a skandináv modellel szemben az ottanit). A legszegényebbek meg nem különösebben érdekelnek, ezt az oktatásnál, gyerekkorban kell(ene) kezdeni (ott viszont nagyon keményen biztosítani az egyenlő esélyeket amennyire csak lehetséges), aztán a felnőtteknek szépen elengedni a kezét, hisz felnőttek. Max. akkor nyakonvágni őket, ha nem tartják be a játékszabályokat.

2017.12.17. 20:38:07

@Bredpitt Monika: Hm, úgy gondolod, egyetlen rendszert védek agyatlanul, tekintet nélkül a következményekre? Úgy gondolod, engem csak ezért fizetnek, hogy a Párt fő közirója legyek? Tényleg igy gondolod, hogy ilyen semmirekellő, gané ember vagyok?
Nos, figyelj, ha igy gondolkodsz velem kapcsolatban, akkor soha a büdös életben nem kell hozzám szólnod. Nyugodtan szürjél, leszarom. Azt is leszartam, amikor magamra haragitottam az RMDSZ akkori elnökét és a tótumfaktumát is, anno, megalkuvó-újságirói-létemben, bizonyos nem egészen tiszta ügyekkel kapcsolatban. Mondta már nekem Markó Béla is, hogy "Te nem is vagy magyar!" ... ettől függtlenül, rá 2 évre mély megelégedesre olvastam, hogy a kedvence, a Zsoltikája letöltendőt kapott némi korrupciógyanús ügyletekkel kapcsolatban, a DNA nyomizása során, ahol én is bejelentést tettem., Dokumentáltan, mert egyetlen lap sem volt elég tökös ahhoz anno, hogy lehozza, igy mentem az ügyészségre. Bukarestbe.
De minden bizonnyal én vagyok a Bayer Zsolt.
Te meg kapd be!

Dikusz 2017.12.17. 20:52:04

@kisrumpf: azt a sütireceptet, amit @P.Elliot:-nak küldtél én is megkaphatom?

2017.12.17. 21:02:39

@Arthamyr: Ha a legszegényebbek nem érdelnek, akkor könnyen előfordulhat, hogy belefutsz, egy rohadt nagy társadalmi maflásba. Szerencse kérdése, hogy hova születsz .... de azért tedd csak a szivedre a kezed, és valld be, ha valami nyirségi tanyára születtél volna a jelenlegi képességeiddel és kézségeiddel, ugyannnyire vitted volna, mint ahol most vagy?
(Az én tippem, kurvára nem...)

Arthamyr 2017.12.17. 21:13:56

@Pink Petsch: A társadalom ugyanolyan egy veszélyes közeg, amit célszerű valamennyire figyelemmel tartani.
Az én tippem az, hogy előbb tartanék, csak hogy jó helyen legyen az "átlagos vélemény". :) Mert a valóság valahol a kettő között van. Egyébként miből gondolod, hogy nem onnan indultam?
Ez sajnos oktatási, gyermekgondozási és születészabályozási probléma, hogy ennyivel rosszabb esélyekkel indulnak a rossz helyre születettek ugyanazon országon belül, ami sokat elmond az ország állapotáról. Viszont ezekre célvozva meg nem lehet választást nyerni, így ez meg is marad. :( A gyerekek ugye egyrészt nem szavazhatnak, másrészt a felnőtteket is megvezetik, apátiába süllyesztik stb., nyilván a gyerekekkel sem lenne másképp, sőt...

2017.12.17. 21:26:06

@Bredpitt Monika: Ja, és mindettől fügerlenül, a magyar himnusz továbbra is egy siratóének ... mondjuk, pont úgy is néz ki Magyaország, tehát passzol ...Mindettől eltekintve, azért megegyeztünk itt a magyar kollégákkal, hogy a céges évbúcsúztató bulin nem kérünk belőle, mert még azt hinnék -a többi himnusz után megdepláné, hogy valakit temetünk. Az Örömóda, az EU-himnusz tökre megfelel majd nekümk ... Tudom, hazaárulók vagyunk .... mind! Vigaszaljon, hogy a román himnusz azért eléggé fasza :PPPPP

2017.12.17. 21:37:06

@Arthamyr: A társadalom, azaz leszükitve egy ország adott népessége a legveszélyesebb közeg egy wannabe diktátor számára. Mit gondolsz, miért akarja Orbán mindenáron kinyirni azokat a fesőoktatási intézményeket, ahol társadlomtudományokra oktatnak olyanok, akik nem a "Párt" lekötelezettejei? És itt nemcsak a CEU-ra gondolok .... bár ezt kapták fel leginkább, de hónapokkal előtte már bepróbálkozott az ELTE államigazgatási szakával is. Hála Istennek egy tökös emberrel találta szembe magát, a dékán személyében aki kiverte a hisztit a sajtóban azonnal.
Most ragozzam tovább ...? Orbán nem hülye, csak egy aljas senkiházi

Bredpitt Monika 2017.12.17. 22:15:37

@Pink Petsch: Bayer stilusara gondoltam, nem nagyon valogatod meg a szavaid, nekem ez egy ujsagirotol furcsa, egyebkent meg mit kapjak be, a mellbimbodat?

Csuti Ördögüző 2017.12.17. 22:22:17

a cselédeknél ez az interracial szaporodás m indig is megvolt

a középosztályban már nem jellemző színes arisztokraták meg semmilyen országban nincsenek...

Bredpitt Monika 2017.12.17. 22:30:52

@Pink Petsch: orulok, hogy iyy kifakadtal, a Bayer talan tul eros pelda volt, bocsanat, latom ez mellbe vagott, nem akarlak szurore rakni, de azert neha visszafoghatnad magad, es meg mindig nem tudom mi a nem szanalmas tortenelmi mult idoben kifejezve

P.Elliot 2017.12.17. 22:38:13

@kisrumpf: Na, megcsinaltam a sutit es valami eszmeletlenul jo lett de csak izre. A kulalak meg sok kivannivalot hagy hatra, ugy ragadt az egesz cucc, alig tudtam a sodrofaval kinyujtani pedig porcukroztam a tetejet, aztan meg az alja nem jott fel szaggatas utan, egy tortakrem simito szeles pengeju kessel tudtam csak felszedni, azt is ugy hogy elobb megvizeztem de ugy sikerult. A maz sem akart eloszolni rendesen rajta, raadasul kicsit tulsutottem a sutoben mert nem feher lett hanem vilagos kavebarna de az ize, csodas meg igy is az, sot lehet hogy jobban megpiritva meg jobb is.
Nem hiszem hogy sokaig fog elni, kettot mar el is ropogtattam.
Nagyon koszonom a receptet...

gabors 2017.12.17. 22:47:37

@Arthamyr: eddig is veled ertettem egyet kb ilyesmiben ezert nem is ertettem egeszen miert is preferalnad a felekezeti barmit is tamogato allamot ...

szerintem is a libertarian (nem egyenlo a liberalissal) ami talan a kiut

2017.12.17. 22:58:19

@Pink Petsch: nem a jogi oktatast is megnyirbaltak par evvel ezelott? hoztak egy alacsony korlatot, hogy hany fo indulhat evente, aztan a jo reszet odaadtak annak az elcseszett katolikus egyetemnek, olyanokkal szemben mint pl a szegedi egyetem. Nem emlekszem a reszletekre, csak tudom, hogy ezen puffogtam vagy egy hetet, akkor meg magyarorszagon eltem.

es a himnusz tenyleg irdatlan rossz, szinte szegyenlem, szerencsere a magyarokon kivul nem erti senki.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 23:00:27

@P.Elliot: Jo lesz az, csak par dolgot valtoztass. Sosem cukrot szorunk a teszta ala, vagy a nyujtofara, hanem lisztet. Moha is irta, figyelni kell, hogy feher maradjon a maz, amikor sutod. Tarts egy doboz lisztet. magad mellett, s abba martogasd a tortakest a sutik felszedesehez... oldalrol, konnyu csuklomozdulattal szord a lisztet a pulton vagy ahol nyújtod a tesztat, egy vékonyka reteg eleg. Vagy 2 folpack (cling film) reteg kozott nyujtsd ha attol felsz hogy tul lisztes lesz, de nem lesz az, nagyon mandulas!

Csodabogár 2017.12.17. 23:12:53

@Pink Petsch: Arról már ne is beszéljünk, hogy a 120 emberrel szemben hány szerencsétlen bennszülött indián halt meg a nemeslelkű hóditók keze által.

somlobodog 2017.12.17. 23:17:57

@Mrs. Clayton: ne maaaaaaaaaaaaaar:))) hát egyértelmű hogy @adg viccelt :). Mi van veled??:))
Mondjuk a róka kaján én is besirtam ahogy leirtad honnan ered. Nem gyengén szimpla a posztolo ha ezt így benezte :))
Rég mulattam ennyit a hozzaszolasokon, láthatóan kellenek egy bizonyos szint alatti posztok is (svajcit kivéve az értelmes) legalább heti 1x

somlobodog 2017.12.17. 23:18:17

@Pink Petsch: aranyos ahogy megint bebizonyitod hogy semmit nem tudsz az usarol (# downtown:)) Tudatlanság vagy naivitás azt hinni hogy nincs nemzettudatuk csak azért amit te hagymavagas közben a zdf-en látsz a fasz trumprol. Ebben nagyon egységesek. Mindenki elsősorban amerikai. Aztán bármi más. És bármennyire is fáj ez neked amit 300 év alatt veghezvittek az egyedülálló. És akkora polkorrektnek mutatod magad itt közben meg nem ismered el az usa jogát arra hogy bevandorlok építettek ("osszeszedtek innen onnan"). Minden ország innen onnan szedegetett össze valamit. Nincs homogén nemzet már. A magyar zsenik ősei sem Arpaddal lovagoltak be... És ami a legszebb: azért vannak ott ahol mert az usaba mindenki azért ment mert többet akart mint otthon. Dolgozni, vállalkozni stb. És az egész ország magját ilyen emberek alkotják. (Most le ne írd hogy a feketek rabszolgakent nem választották mert ők kB a legamerikaiabbak lassan.) Szóval ne fájjon elismerni azt ami jó. Persze vannak hibák de nem több vagy kevesebb mint Németországban vagy más fejlett helyen. Még ugye terdepelsz itt a németeknek de azt elfeljted hogy az usa alapját nemcsak a brit bevandorlok adtak hanem kik is? Jaaa a németek meg a hollandok... Nahát de szánalmas hogy ezek az európaiak máshol alkottak egy államot közösen.

somlobodog 2017.12.17. 23:18:23

@Pink Petsch: "Figyelj, ha a bolygó minden államából megkapod a legjobbat, akkor nem nagy kunszt nagyot viritani ... de már az "isteni részecske' sem az övé"
Az előző hozzaszolasban erre utaltam hogy innen onnan szednek össze dolgokat csak nem idéztem pontosan. De látod ez a tojás vagy tyúk esete is lehetne. Azért megy oda a legjobb mert már jó, vagy azért lett ilyen fejlett mert sok legjobb ment oda? A válasz nem nehéz hiszen az országot 99%ban bevandorlok alkotják. Ne is haragudj de amit leirtal az ugyanaz mintha azt mondanám hogy nem kunszt neked úgy megcsinalni egy kurva jó rakott krumplit hogy előtte 3 évet jártál szakacssuliba. Azért csinálsz jót mert ebbe tettél energiát. Az usa a vállalkozásba, a szabadpiacba és az oktatásba és az önrendelkezés joga mellett az egyén szabadsagjogaiba (eredetileg...). Ezzel vonzó lett és megkapta a legjobb agyakat és innen már ongerjeszto lett az egész.

P.Elliot 2017.12.17. 23:21:11

@kisrumpf: Koszonom a tanacsot. Te meg ebren vagy? Vagy meg sutsz valamit?

kardio1 2017.12.17. 23:23:03

@Arthamyr: ebbe talán ne menjünk vele.

Csodabogár 2017.12.17. 23:23:33

@kardio1: Nem csak létezik, hanem virágzik. Hatalmas templomuk is van Floridában, pont ott voltam amikor avatták, de senki nem mehetett be, aki nem tartozott a szektához. Sajnos nagyon sokan, befolyásos emberek, politikusok, stb. tartoznak hozzájuk. Zürichben is van templomuk és minden elképzelhető dologban benne vannak.

somlobodog 2017.12.17. 23:25:22

@Pink Petsch: a himnuszban egyetértünk. Siralmas. Én sem bírom. Oromoda tényleg elvezetes. De, azért az amerikai is elég jó, nem? ;))))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 23:28:12

@Pink Petsch: zarojelben, te tulajdonképpen mi vagy? Mit valaszolsz ha megkerdezik, honnan jottel? Mert neha ugy irod le hogy "magyar", hogy szinte ugy erzem, kikopsz kozben, de nyilvan roman sem vagy... akkor mi?

Neha ugy nyilatkozol Amerikarol, mint Csodabogar. Nagy csalodas volt? Komolyan erdekel. Nem froclibol, mar regota erlelodik bennem ez a ket kerdes.

kardio1 2017.12.17. 23:29:27

@Pink Petsch: a stilus maga az ember...
A liberális szót te kevered bele folyton. A többit meg ha nem akarod érteni, akkor ne értsd.
Jó éjszakát !

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 23:30:42

@P.Elliot: Keszen lettem mindennel, most autos filmet nezunk a ferjemmel, 3 angol pasi orult dolgokat muvel szuper kocsikkal. The Grand Tour... szórakoztató!

Csodabogár 2017.12.17. 23:32:44

@Pink Petsch: Nekem az olasz himnusz a kedvencem, de az örömódát is nagyon szeretem.
Sajnos mi nem tartunk ott mint a svájciak, akik már évek óta foglalkoznak egy új himnusz gondolatával, miután az övék se egy remekmű. Nem megy gyorsan de majd csak alakul. Képzeld ha itthon felvetné valaki, hogy cseréljük le a himnuszt. Vissza építenének egy bolondházat neki.

zoldzeller 2017.12.17. 23:38:52

@somlobodog es pink: az amerikai gyerekek (meg itt a ultra liberalis sf-ben es kornyeken) minden hetfo reggel felhuzzak az amerikai zaszlot es elmondjak a pledge of allegiance-t. Mindegy hogy a Mayflower-en vagy tegnap jottek a oseid az orszagba.

kardio1 2017.12.17. 23:41:40

@Csodabogár: igen az egyház él és virul. De Hubbard akkor sem vallást alapított. Financiális okok miatt lett egyház a szcientologiából.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 23:43:40

@kardio1:... mert rajott, egy ilyesmiben mennyi penz van.

kardio1 2017.12.17. 23:48:29

A Himnusz egy romantikus korban íródott ima. Egyébként a zenéje eredetileg sokkal gyorsabb tempójú volt, ha minden igaz. A francia himnusszal nagy a kontraszt: hogy (az ellenség) tisztátalan vére öntözze földjeinket !
Nem merült fel, hogy megváltoztassák.

2017.12.17. 23:50:31

@Csodabogár: "Képzeld ha itthon felvetné valaki, hogy cseréljük le a himnuszt."

Szoktak errol beszelni, mert eleg sok ember nem szeretni, de az ilyen vitak gyorsan lezarodnak azzal, hogy ezek az emberek hazaarulok, vagy csak szimplan bunkok. most pedig, hogy ekkora nagy keresztenyek lettunk megint, es amugy mindig masok okozzak a bajunkat, valojaban nem lehetne jobb himnuszt kitalalni az orszagnak :)

2017.12.17. 23:51:35

@zoldzeller: ezen a kornyeken minden reggel elmondjak, nem csak hetfokent

kardio1 2017.12.17. 23:51:50

@kisrumpf: a nagy vallások alapítóit nem a pénz motiválta...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.17. 23:55:00

@kardio1: bocs, csak arra probaltam celozni, hogy Hubbardot igen.

2017.12.18. 00:04:21

@kardio1: new york ban is ez volt meg connecticutban is

kardio1 2017.12.18. 00:06:54

@LepesMez: akkor ott közelebb vagy a Mayflowerhez, mint a nyugati parti waspok

Arthamyr 2017.12.18. 00:13:31

Magyarországon nem a himnusz a legnagyobb probléma.

És komolyan, azért akármilyen tárgyilagosan/elnézően olvasom, úgy azért nem kéne róla megnyilatkozni, mint @Pink Petsch:

somlobodog 2017.12.18. 00:20:19

@gabors: "szerintem is a libertarian (nem egyenlo a liberalissal) ami talan a kiut"
Te demokrata ny-inak tűnsz. Ezt a libertarian dolgot ugye nem gondolod komolyan? Nézz utána kicsit a mozgalomnak és pártnak. A legrosszabb republican is jobb annál. David Koch 1980 jelolese? Pl? Csak a legszukebb nagyvállalatok érdekeit szolgálja /szolgálta. Azaz céljuk semmi szabályozás csak és kizárólag az állam szerepe kB legyen a magántulajdon védelme. Na ezzel nem soká huznank az usaban. Főleg hogy mik a nézeteik a környezetvédelmi szabalyzokrol és hasonlokrol. Remélem jól értem amit írtál (libertarian)

somlobodog 2017.12.18. 00:20:22

@zoldzeller: nekem ne írd, en is itt lakom:). Pont ezt próbáltam Pinknek leirni csak kicsit hosszabban.

somlobodog 2017.12.18. 00:20:30

@Csodabogár: ja igen, a makulátlan és vértelen német történelem. Mert ugye neked is Németország az etalon ahogy látom. El is felejtettem hirtelen a germán törzsek pusztitasat, a holokausztot, vagy az Afrikai nepirtasokat (xx.sz eleje asszem Namibia?). Nem kéne egy ilyen nepirto országba jarkalni operaba. Ki tudja mi történhet ott... Tuti rosszabb mint Florida meg a krokodilok

somlobodog 2017.12.18. 00:20:33

@kardio1: btw 2019ig felujitjak a mayflowert. 2020as 400as évfordulóra hozzák vissza. És ez nem az eredeti hajó hanem a 2. vagy 3. replika. Az eredeti visszament Angliába szét is szedték. Nyáron atmentunk cape codra pár napra és nem volt ott, azért vagyok ilyen okos most:)

P.Elliot 2017.12.18. 00:45:21

@somlobodog: En lattam a Mayflowert, voltam is rajta, aranylag kicsi hajo, betegre nevettem magamat a kapitany fulkejen ahogy az kinezett , nehezen lehetett elkepzelni hogy ez egyaltalan kepes volt embereket szallitani. Ez masolat volt, mar nem emlekszem hogy mondtak-e hogy az eredeti nagyobb volt-e vagy nem, elfelejtettem. Azt is mondtak hogy Angliaban keszult a masolat es micsoda ceco volt utjara bocsajtani, vagy 2 hajo kiserte ha baj lenne tudjon segiteni.
Az igazi drukk az volt amikor vegre feltuntek az amerikai partok, hatalmas unneplo tomeggel akik latni alartak a kikotest hogy a kapitany es a szakertok nem voltak benne biztosak hogy ki tud-e kotni majd a hajo baleset nelkul, nem-e borul fel mert a szakertok csak szakertettek de egyikuk sem, beleertve a kapitanyt ilyen hajot meg sosem navigalt a partra es senki mas, amig a nyilt tengeren vitte a vitorla oke volt de abban nem voltak biztosak hogy tudjak-e a vitorlakat ugy iranyitani hogy nyugodtan allljon le a part kozeleben es ne a fuves fovenyen landoljon netan az oldalara borulva.
Vegulis sikerult. Oriasi lehetett egy ilyen regi hajo latvanya ahogy kozeledik, mintha visszarepult volna az ember az idoben.
Plymout azert volt szamomra emlekezetes mert ott kaptam az indiantol a tollat es ram sutotte hogy nem eloszor jartam itt, hehehe....

2017.12.18. 01:27:36

@P.Elliot: azt irjak, full size replica. azok az emberek picik voltak, az ilyen erodokben a katonak agyai is nagyon picik. Voltal abban a 17 szazadi faluban is? Az jo? A hajo most nincs ott egy darabig :(

P.Elliot 2017.12.18. 03:23:55

A faluban is voltam persze. Jo kis hely volt amugy egyebkent.

DieNanny CH 2017.12.18. 08:10:57

@Bredpitt Monika:

Na, az itteni plázában olyan szokásos, erős szombati hangulat és embermennyiség volt. Mondjuk, fellépett egy slágerénekes, szerintem miatta volt ott plusz 100 ember. Szóval, nem volt vészes.

Arthamyr 2017.12.18. 08:35:07

@somlobodog: Amikor leírtad ezt: "Az usa a vállalkozásba, a szabadpiacba és az oktatásba és az önrendelkezés joga mellett az egyén szabadsagjogaiba" a könnyem majd' kicsordult a gyönyörűségtől. Na jó, azért nem nem, de ez tényleg nagyon szép, és én nagyon-nagyon egyetértek ezekkel a dolgokkal. És bizony ezek közül többnek is az egyik legfontosabb feltétele a magántulajdon védelme, amit a legtöbb helyen így-úgy igyekeznek kikezdeni (pl. a szolidaritás nevében - és ez még a jobb esetek egyike).

DieNanny CH 2017.12.18. 08:35:57

@Pink Petsch:

"Ha meg neked nagyobb traumát jelent az, hogy az 1600-as években 120-an meghaltak egy Mayflower nevü hajón az átkelés közben, mint az, hogy mi zajlik a világban jelenleg, akkor még inkább szánalmas vagy."

Milyen idővallum ez a "jelenleg"?
10 év? 20 év? 50 év?

Mert nekem a Trianonnal kapcsolatos nyavalygás számít nagyon szánalmasnak.

Arthamyr 2017.12.18. 09:01:40

@DieNanny CH: Trianon egy mocskosul pofátlan, undorító és igazságtalan dolog volt, minden azzal kapcsolatos "nyavalygás" jogos (és most finom leszek: elmehet a picsába, aki nyavalygásnak bélyegzi - no offense meant).
Az más kérdés, hogy ha Magyarország belpolitikailag tőkévé kovácsolható a szabadságharc helyett inkább felülne az "EU vonatra", jelenkori hatása és jelentősége kb. megszűnne, és valóban nem azzal kellene foglalkozni, a múlt nem korrigálható.

Bredpitt Monika 2017.12.18. 09:17:29

@DieNanny CH: végül mi is jól jártunk, teljesen elviselhető volt a tömeg, a lányok egész gyorsan végeztek,

amin én most egy kicsit elgondolkoztam, hogy az Allee-ben, Budán kutyával is lehet mászkálni, és tegnap, aki bement oda, pórázon vezetve egy kisméretű kutyát, az sem gondolta végig, milyen veszélyben vannak azok a kis állatok,

többször kaptam magam azon, hogy majdnem belerúgtam a kutyákba (nem direkt persze)

puhacica 2017.12.18. 09:52:58

@kisrumpf: jaj mi is tegnap neztuk. mar az elso 3 snittet majdnem megkonnyeztem, ahogy az forgatva es vagva van.... mestermu. na es persze ez a 3 majom, nagyon viccesek. :D

DieNanny CH 2017.12.18. 10:08:50

@Arthamyr:

Én azt számítom nyavalygásnak, amikor mindent erre fogunk. A gazdasági kudarcokat, a társadalmi kudarcokat, családi problémákat.
100 év eltelt, senki nem él közülük, ezalatt hány olyan új ország jött létre, akik előrébb vannak nálunk? Tudomásul kell venni, hogy ez történt, és hogy nem változtathatunk a múlton. De ha a kesergést - nem az információt! - adjuk át az utódoknak, azzal tönkretesszük még az unokáink jövőjét is.

Arthamyr 2017.12.18. 10:17:22

@DieNanny CH: Csak buta emberek fognak erre mindent (családi probléma <=> Trianon = wtf?). Viszont az is az, aki azt mondja, hogy nem volt óriási csapás, és nincs jelentős szerepe abban, hogy Magyarország ott tart, ahol, olyan, amilyen.
Ahogy mondod, nem kell erre fogni a dolgokat, túl kell rajta lépni, de ha felmerül, akkor ha valamit is érez egy jó érzésű, tisztességes magyar ember, az keserűség, düh, szomorúság. Emiatt azt mondom, hogy ejtsük a témát, kár volt felhozni is, semmi köze a Mayflowerhez...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.18. 10:35:34

@libslobsi fuszal: látod, sose néztem meg ki(k) a vágók, pedig szuperek, remélem, vitték magukkal a Top Gearből. Amiből 3 kedvenc pillanatom van, az egyik a svájci pottyantó tyúk a Stelvio-s résznél, aztán amikor a birka néz, az Aston Martint próbálgató Stignél Man szigetén és ami szerintem nagyon megható, amikor JC bemutatja az egyik Aston Martint, minden jellemzés-elemzés nélkül, célozva rá, hogy az ilyen autoknak már vége... semmi szó, csak zene, képek, komolyan mondom, torokszoríto. Meg is nézem, hátha fent van valahol. S a vágót ellenörizni fogom, becsszó!

puhacica 2017.12.18. 11:24:02

@kisrumpf: na majd este megnezem. bevallom, engem neha ugy elvisz a latvany, hogy azt se tudom, mirol van szo. :D

somlobodog 2017.12.18. 12:44:46

@Arthamyr: azért azt is odairtam hogy eredetileg :) sajnos nem vagyok túl nagy idealista:) de sok tekintetben még mindig az egyik legjobb rendszer. Persze az is igaz hogy szegénynek sztem rosszabb ott lenni mint Európában

Taxomükke (UK) 2017.12.18. 16:25:01

@Arthamyr: "elmehet a picsába, aki nyavalygásnak bélyegzi - no offense meant"
Ha no offense meant, akkor minek irod le?
Szived joga elkuldeni akarkit a picsaba, de akkor kuldd el rendesen, nem vagy te mesehős... kuldod is meg nem is, be is szolsz meg nem is ..

Arthamyr 2017.12.18. 16:26:04

@somlobodog: Legalább ahonnan indultak, jó volt, ez is több mint amit a legtöbben elmondhatnak magukról. És azért még mindig sikerült annyira nem eltávolodni ezen értékektől, hogy közelebb legyenek, mint a legtöbb ország. Talán az oktatást leszámítva, már ha a köz- és nem az elitoktatást nézzük.

Arthamyr 2017.12.18. 16:28:25

@Taxomükke (UK): Tahóság, így igyekeztem tompítani (és amúgy semmi bajom @DieNanny CH: -val), de kb. ezt gondoltam.

SzZoole 2017.12.18. 18:23:36

@Arthamyr: csak egy kerdes, ha nem lett volna Trianon, akkor hany millio koldus orszaga lenne Magyarorszag?
Mondjuk legalabb lenne tengerpartunk a Balatonpart mellet :-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.18. 19:56:56

@Golf2: Az autóvezetők között több a férfi, ezért a tömegközlekedők között több a nő, ezért érzékeled rosszul az arányokat. Az idősek között tényleg sokkal több a nő és ők tipikusan tömegközlekedéssel utaznak.

@Pink Petsch: Írtam, hogy minden vallás ugyanúgy problémás, ha a külsőségekhez ragaszkodnak és/vagy fanatikusok. A muszlim országokban sokan ilyenek, a papíron keresztény Európában a vallás már rég háttérbe szorult. Viszont egy hitbuzgó vallásos ember bármikor tönkre tudja tenni a munkahelyi közösséget pl. az állandó prédikálással és vasárnapi misére hívással vagy délben laptopon müezzin üvöltésére imádkozva...

SzZoole 2017.12.18. 20:22:59

@Arthamyr: mármint mi?
A több millió kódús, vagy a tengerpart? :-))

Arthamyr 2017.12.18. 20:23:56

@Zoole Reloaded: A tenger. A kódusok már megvannak így is.

SzZoole 2017.12.18. 21:18:11

@Arthamyr: igaz, sok ember a Balaton partra sem jut el, nemhogy a tengerpartra :-(

puhacica 2017.12.18. 23:47:49

@kisrumpf: hat igen. gyonyoru. es tenyleg igaz, ezek a gepek lassan kikopnak. szombat ejjel jottunk haza, egy audi s3 mac tuning ment elottunk, az uram meg akarta hallgatni, hogy szol. ugy otthagyott bennunket, mint eb a szaharat, pedig alattunk is van par paripa. csak vigyorogtunk. :)
nekem a burma special az egyik nagy kedvencem, olyan mint egy mozifilm.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.18. 23:53:30

@libslobsi fuszal: ugye, milyen szep? Az India special kivetevel mind nagyon tetszett, ott azert lementek pisi-kaki szintre.

Tiszta carsznob vagyok mar, az uram korberoh... kacagott, mikor egyszer mondtam neki, hogy 2 l alatt nem baratkozunk :-)

gabors 2017.12.19. 01:07:55

@somlobodog: " Ezt a libertarian dolgot ugye nem gondolod komolyan? " en nem a partra gondoltam hanem a politikai filozofiara az egyeni szabadsag es a korlatozott allam mint alap... es ez nem liberalizamus... ez volt az alapja az USA alkotmanyanak minnel jobban elternek ettol annal rosszabb lesz most eppen az autokratikus kormanyzas fele hajaznak Trump es kovetoi mig a tamogatok foleg feher lecsuszott kozeposztaly meg eppen az O megvedesukben hisz .. pedig mint latjuk most lesznek igazan a szopo rolleren ... szuletoben az allandosult lower class (ahol mindenki kozpeosztalynak hiszi magat) a kozep osztaly meg lassan de biztosan tunik el...

adg 2017.12.19. 08:36:41

@kisrumpf: " egyszer mondtam neki, hogy 2 l alatt nem baratkozunk :-)"

Mifelenk ugy szoktak mondani, hogy:
1-1.5l: funyiroba, fukaszaba
2 liter alatt: gyereknek
2-3 liter, 4 henger: anyanak gyerekeket osszeszedni a sulibol meg bevasarolni
3-4 liter, 6 henger: csaladi auto
4+liter. V8 apanak

Nekem meg fejlodnom kell, az enyem csak 3.5-es V6. Majd a kovetkezo. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.19. 09:21:55

@adg: na é s Holden vagy Ford-é? Úgy hallotyM,. nem. mindegy ;-)

s különben n is, ott több hely van...

Arthamyr 2017.12.19. 09:37:14

@adg: Ezek után nem gondolom, hogy sírniuk kéne az ozziknak a felettük lévő ózonlyuk miatt. :P

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.19. 09:38:31

@adg: (3 l V6, de olyan kemény volt az éves adó, hogy 5 boldog év után el kellett adni. De legalább ismerőshöz került. Megsirattam.)

adg 2017.12.19. 10:15:30

@kisrumpf: egyik se. Az egyik utolso itteni gyartasu.
Itt nincs gond az adoval, majdnem mindegy mekkora auto.

@Arthamyr: haha, jo valasz, de egyebkent nem sirnak. Amugy par aprocska dolog volna ezzel.
- nepsuruseg? 7,6 millio km2-en 23 m ember?
- mi okozza leginkabb az ozon pusztulasat? Nezz csak utana hamar! :)
- mi befolyasolja egy auto karosanyag kibocsatasat? Ez kizarolag a hengerurtartalom fuggvenye, vagy van mas is? Osszehasonlitottal minden reszletet korultekintoen? :D

Amugy a fentiekben van egy kis tulzas, sajnalatosan szaporodnak a funyiromotoros autok. Vege a szep idoknek.

adg 2017.12.19. 10:16:48

@adg: marmint Az egyik utolso itteni gyartasu toyota. :)

Arthamyr 2017.12.19. 10:26:48

@adg: Nem véresen komolyan írtam, csak nem kultiválom az ilyen autós filozófiát. Bizonyos autókat persze szeretek én is (pl. 918 Spyder, bár most nincs kedvem venni, majd jövőre :P), csak jó lenne, ha kevesebb ember engedhetné meg magának, hogy autózzon, főleg nagy és hangos autóval. :)

adg 2017.12.19. 11:00:43

@Arthamyr: gondolom lattad, hogy en sem veresen komolyan irtam. A hangos autokat es motorokat en is betiltanam, de ugye a hengerurtartalom es a hangero kozt nincs osszefugges.
Amugy nem gondolnam, hogy barmit is szamit, hogy pl a mi allamunkban sok a terepjaro es a pickup aranyaiban, hisz az ossz mennyiseg loszar. Ha el akar a vilag barmit is erni kornyezetvedelem teren, akkor a nagy szennyezokkel kell kezdeni, annak lesz eredmenye.
Es egy pillantas eleg a terkepre, hogy lassa az ember, miert is nem a 900 kobcentis kisautok a nepszeruek. :) Tobb szaz km a szomszed varosok kozt, vagy vegtelen foldutak, stb.
Es hat ide tartozik az is, hogy ha “kevesebb ember engedhetné meg magának, hogy autózzon”, akkor mi a fenet csinalnank itt a vilag vegen? Mert ez europaban meg egyszeru, de itt...

Ilyenkor eszembe szokott jutni, amikor azzal ervelnek sokan, hogy nem baj a nepessegfogyas magyarorszagon vagy europaban, hiszen amugy is tulnepesedik a vilag. Es ha a szamok moge nezunk, akkor ha a teljes europai lakossag ongyilkos lenne, a tobbi potolna a letszamot par ev alatt, es a problema ugyanugy meglenne. Viszon az europai letszamcsokkenes europanak karos, az afrikai vagy azsiai nepessegrobbanasrol meg nem pc beszelni. Ugyhogy nincs megoldas, meg hat amugy sem tudunk mit tenni. Tok mindegy. :))

Arthamyr 2017.12.19. 11:16:52

@adg: Láttam. :) És valóban, Ausztrália más világ, egy kb. Európányi területen lakik huszadannyi ember, a világ lakosságának elhanyagolható része lakik ott, szóval nem sokat számít, hogy mit csináltok ott (egyébként sem hiszem, hogy lényegesen különböző a környezetszennyezés/fő, mint mondjuk Európában vagy Észak-Amerikában). Követendő példa, csak valamiért itt a szaporodást próbálják előmozdítani, mert a követett elavult gazdasági modell csak így működik fenntarthatóan... :/
Amúgy meg ja, élvezzük az életet, amíg lehet. Így hát sokaknak jó lesz az a Mustang, ócsó, erős, nagy motor van benne. :)

DieNanny CH 2017.12.19. 12:21:07

@Taxomükke (UK):

:-)
Még jó, hogy nem tudom, mit jelent.
"no offense meant""

Felvilágosítanál?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.19. 14:06:01

@Arthamyr: 'D4 tractors' :-) amivel viszik a budos kolket iskolaba... s akkora hogy anyu panikba esik, ha parkolni kell vele, de hat KELL egy ilyen a csaladba hogy beleferjen 2 gyerek es egy kutya plusz a bevasarlas.

Arthamyr 2017.12.19. 14:12:47

@kisrumpf: 3-4 gyerek, errefelé az a standard. :)

puhacica 2017.12.19. 22:09:04

@adg: akkor nekunk csaladi autonk van. csak tudnam, hova fer bele a csalad :D

@kisrumpf: az India special nekem kimaradt, majd jovo heten bepotlom.
az elso autonk egy 1.4-es astra volt. Horvatorszagbol mentunk haza es egy alig eszlelheto emelkedo aljan dugo volt. araszolgattunk, aztan egyszercsak a "dombra fel" megindult a forgalom en meg mar kitoltam a labam a padlolemezen, nem volt mar hova visszavaltani es nem ment az a dog 40-nel tobbet :D szoval megertem a baratkozasi preferenciadat.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.19. 22:32:11

@libslobsi fuszal: jaj, annyira nem erolkodnek megnezni, nehol eleg foldszintes. A hatter miatt erdemes csak.

puhacica 2017.12.19. 23:42:51

@kisrumpf: ki tudja, hatha kozelebb hozza a szivemhez Indiat. :D

adg 2017.12.20. 02:32:14

@libslobsi fuszal: Akkor te se nyigjal, amikor kilyukad feletted az ozon. :). Amugy belefertek, nem? Meg macsak ur is elfer hatul, szoval befer az egesz csalad. :D
Mi viszont nem ferunk el, ugyhogy ha veletlenul kompletten vonulunk valahova, akkor kettovel kell menni, de ez ha evente 2-3 alkalom, akkor lehet, sokat is mondtam, szoval ennyi oke.

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 04:24:00

@Arthamyr: "Azért azt elmagyarázhatná valaki, hogy Európában miért praktikus turbánt viselni. Jól néz ki? Kényelmes?
Ha ez megvan, akkor ez az ok valóban annyira erős, hogy megéri miatta széllel szemben hugyozni?"

cseréld ki a turbánt magyar nyelvre az európát meg mondjuk a nyolcvanas évek romániájára

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 05:03:17

@Pink Petsch: "Ami érdekes, hogy a szerencsendiót, vaniliát, szegfüszeget, vagy éppen fahéjat az ősmagyarok magukkal hozták a konyhájukba"

khm...
a fahéjat nem ismerte európa a XII.századig (utána se a magyarkáktól)
szerecsendió XV-XVI.sz előtt nem volt európában
a vaniliát Cortez hozta délamerikából a XVI. sz-ban
szegfűszeg meg se él sehol ahol osmagyarkák lovacskáztak, még a környéken se. ráadásul európában nem volt a XVIII. századig. egy helyen nőtt a világon - a fűszer szigeteken

a kedves ősmagyaroknak semmi köze ezekhez a motyókhoz, pont ahogy a kukoricához, paradicsomhoz, paprikához...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 08:46:30

@pappito: off - hasonlókat olvastam, miután a vaníliánál elnyílt a szemem, de nem mertem szólni, mert a maga utánozhatatlan stílusában leszedi a fejem. Győzködni pedig nem érdemes.)

Arthamyr 2017.12.20. 09:34:13

@pappito: Azért nem ugyanaz.
1. Sokkal nehézkesebb alkalmazkodás (megtanulni románul stb.).
2. Az erdélyi magyarok nem mentek Romániába, hanem Románia egyszercsak elfoglalta és magáévá tette a területeket, ahol éltek.

Ennek ellenére, ha mondjuk 100-ból 10 ember legszívesebben pofánverne, mert megszólalok magyarul az utcán, akkor nem fogok megszólalni magyarul az utcán, és megtanulok románul, és a gyerekeimet főleg megtanítom románul, hogy minél kisebb hátrányban részesüljenek.

Golf2 2017.12.20. 10:08:38

@Arthamyr: 100-ból 10 ember legszívesebben pofánverne, mert megszólalok magyarul az utcán, akkor nem fogok megszólalni magyarul az utcán, és megtanulok románul...Én inkább elmennék abból az országból,mint ahogy rengetegen teszik is.

Arthamyr 2017.12.20. 10:16:36

@Golf2: Nyilván, de ahogy tudom, ez a 80-as években még nem igazán volt opció.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 10:19:40

@kisrumpf: @pappito: ha ti is olvasnatok tudomanyos igenyu ertekezest a temaban, akkor a fenti okossag innen van : eletmodszer.com/az-osmagyarok-konyhaja-4-resz.html
Van meg ott mas hasonlo tudomanyos teny is, mint pl: A tej savanyításával nyert kötő-, sűrítő-, vagy éppen alapanyagok közül is a magyar tejföl és túró nem csupán számos ételünk nélkülözhetetlen kelléke, hanem egyetlen más világkonyhában sem használatos.
De ez is tok jo: A magyarok által igazán ízletesnek tartott ételben a pentaton (édes, savanyú, sós, keserű, csípős) ízharmónia jelenik meg, melyből egyik íz sem „lóg ki”, nem válik dominánssá, s éppen ettől élvezetes. (például az igazi magyar húsleves ízei)
Legfinomabb ételeink egyetlen edényben készülnek, és
ezek mindig leveses, szaftos fogások, mint őseink legfőbb áldozati étele.
Hatalmas, na

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 10:43:38

@Mrs. Clayton: ah, ez sokmindent megmagyaráz :)

azért kattintani nem mertem, nehogy elromoljon a lakásban a csí

adg 2017.12.20. 10:49:10

@Mrs. Clayton: @pappito: mit fogtok ti ezert kapni, huhu...

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 10:51:28

@Arthamyr:
1. nem nehezebb. erős kulturális beágyazódás mint az anyanyelv vagy a vallási előirások miatt viselt izék, az egy hülyeség
2. nincs jelentősége

ellenben két fontos dolog is megjelent a kommentek között, az egyik a kulturális különbségek kezelésének ellehetetlenítése a párhuzamos társadalmak születésével ill. azok nem kezelésével (kardio?) a másik pedig az asszimiláció emlegetése.

Az asszimiliáció egy egyoldalú valami, a jövevény úgy dönt, hgoy feladja a saját identitását és felveszi a befogadó társadalomét - erre nincs sikeres példa sehol, az egész nézet túlhaladott sok szempontból és rengeteg sérülést okozott már eddig is mindenfelé.

A működőképes út az integráció, ami egy kétoldalú folyamat, az integrálódni akaró is meg az őt integrálni hajlandó közösség együttműködése is kell hozzá. Ennek az eredménye, hogy aztán Singh szolgálhat mondjuk a brit rendőrségben turbánban, mert a közösség elfogadja ugyanolyan rendőrnek, mint bárki mást és Singhnek nem kell lemondania a saját sikh identitásáról sem, mégis egyenértékű tagja a társadalomnak.

Lógás Hugó 2017.12.20. 11:10:27

@Pink Petsch: "ugyanis ez a fasz Las Vegasnak nézi a teljes USA-t, és úgy is kezeli, a retardált kölykével meg a minusz IQ-s feleségével együtt.... "

Egy fogyatékos gyerekről így írsz? Mi köze van az apja dolgaihoz.... Remek ember lehetsz...

Golf2 2017.12.20. 11:19:00

@Arthamyr: Én a jelenre értettem, most ennyi kb.a pofánverési esély,régen több lehetett.

Arthamyr 2017.12.20. 11:51:55

@Golf2: Ha valamihez elég a 10%, akkor a több főleg elég...

puhacica 2017.12.20. 12:08:01

@adg: megigerem, nem fogok nyigni. :D
hajjaj, bele-e? szombaton jon hugom, vasarnap pedig anyuval kiegeszulve, macskastol, bejglistol nekivagunk a pusztasagnak. mar elore rohogok. szeleburdi csalad 2017. :D

Arthamyr 2017.12.20. 12:12:17

@pappito:
1. Egy (valamilyen) nyelv - a kommunikáció alapvető eszköze: létfontosságú - fontossága és a (valamilyen) vallás általi előírások miatt viselt izék (ez nem tudom, mi miatt lenne létfontosságú) fontossága nem ugyanakkora.
2. Szerintem meg nagy jelentősége van, mert az egyik eset passzívan is bekövetkezik, a másikért aktívan tenni kell és döntést hozni.

Az asszimiláció a 100%-os integráció. :) Valóban ilyenre nincs szükség, de azért nem is az 50% a megfelelő. Én akárhol vagyok, törekszem minél nagyobbra (simán pl. különböző társaságokban is szükséges, nem is kell ehhez országot váltani!), nyilván nem jöhet össze, de sosem volt ebből gond. Pl. vannak eléggé jobboldali nézeteket képviselő magyar barátaim, meg izraeli barátaim, nem fogom reklámozni egyik társaságnak sem a másikat. Izraelben is finoman teszem csak szóvá, hogy Bibi egy fasz, és ocsmány, amit Palesztinával csinálnak (amivel egyébként a többségük egyetért, mint utóbb kiderül, de jobb az óvatosság).

Arthamyr 2017.12.20. 12:18:59

@Mrs. Clayton: "Őseink állandó szálláshelyein üstben, bográcsban és kemencékben főztek-sütöttek" - Én a kemencén elgondolkodtam. Mennyi időre kellett letáborozni, hogy kemencét építsenek? Egy hét? Egy hónap? Fél év?
Asszem inkább maradok a Modernist Cuisine-nél. :)

P.Elliot 2017.12.20. 13:01:01

@Lógás Hugó: Hat ez a retardalt kolyok elnevezes engem is sziven utott de nem akaram folytatni a vitatkozast, milyen szivtelenseg ilyet irni egy szerencsetlen fogyatekos kisgyerekrol, mindegy kihez tartozik, egy sajnalnivalo szerencsetlen kisgyerek, nomalis ember ilyet nem ir es igy nem is erez, latszik hogy neki nincs gyereke mert ilyet nem irt volna.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 15:20:26

@pappito: szerintem nalatok mar eleve rossz a csi, ha ilyen tudomanyos dolgokat mint hogy az osmagyarok hasznaltak-e vaniliat megkerdojelezel.
@Arthamyr: miert mobil kandallo mintajara nekik nem lehetett mobil kemencejuk? ne viccelj, modernis cousine? ahol akkorak az adagok, hogy egy fogadra se eleg? szerinted annyitol a szittya magyarok nem haltak volna ehen?@kisrumpf: passzatszel? en ugy tudtam, hogy mi az uranoszrol jottunk a csillagok gyermekei vagyunk es mi fingjuk a passzat szelet, van egy ilyen mondas is, szoval tutira igaz

Mrs. Clayton 2017.12.20. 15:25:37

@pappito: ne mondd hogy a kkommentet elkoveto holgy meg nem kuldott el az anyadba egyszer se? adg ugy ertette, hogy most majd fog. En meg azt mondom, hogy orulhetunk, ha csak az anyukankat fogja megemliteni es az osszes tobbi le es felmenonk nem lesz megemlitve kulonbozo tragar kifejezesek kozott.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 15:38:53

@Mrs. Clayton: olvastam egy konyvet a baszkokrol, utana meg voltam gyozodve, hogy ovek a passzatszel. Koszonom, most megnyugtattal!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 15:41:15

@Arthamyr: mi a velemenyed az izraeli kajakrol, szereted? Ugy elmennek egyszer oda, de a ferj aligha engedne/jonne.

Arthamyr 2017.12.20. 15:46:19

@Mrs. Clayton: Nincs meghatározva a könyvben, hogy mekkora egy adag, sőt, nem is elsősorban a receptekről szól. :) Lehet a nagyfogyasztásúaknak gigantikus adagokat is csinálni, nyilván otthon nehéz is reprodukálni mondjuk Ferran Adria menüit. Amúgy a sok kis adag is tud laktató lenni, de nem követelmény, hogy sok kis adag legyen.

Arthamyr 2017.12.20. 15:52:00

@kisrumpf: Nem tudom, mi az "izraeli kaja". :) Libamájat ott ettem a legfinomabbat, egy kosher étteremben. Szerintem Tel-Avivban remek éttermek vannak, de ahol voltam, arra nem feltétlen mondanám, hogy csak ott fordul elő. A kevésbé puccos kajáldáik is jók, és nem is drágák az írhez képest, de megintcsak nem olyan dolgokat ettem, amit csak és kizárólag ott lehet enni (a kosher sushi vicces :)). Igazából mindig a kollégákkal mentem el enni, szóval az ő hétköznapi helyeikre/ünnepibb helyeikre mentünk, én elégedett voltam.
A boraik is elég jók szerintem.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 15:53:40

@Arthamyr: tok mindegy, mert ha megemlited h sous vide, akkor mar eretnek vagy, meg sznob, szoval maradjunk annyiban, hogy fozni kizarolag osmagyar szokas szerint vaniliaval ustben esetleg mobil kemenceben lehet, minden mas hulyeseg.
Remelem erted az ironiat, ha nem akkor mondom, hogy ironizalok, de teszek egy kacsintos smileyt is csak neked ;-)

Arthamyr 2017.12.20. 16:03:35

@Mrs. Clayton: Sejtettem, asszem mintha írtad volna (vagy írták rólad?), hogy voltál a Fat Duck-ban is, már nem tudom, melyik témánál...

Mrs. Clayton 2017.12.20. 17:03:48

@Arthamyr: latod, milyen szepen terjed a pletyka

Arthamyr 2017.12.20. 17:17:58

@Mrs. Clayton: Hát igen, akkor vagy az értő olvasás nem ment, vagy a figyelem volt nem 100%-os, vagy csak rosszkor olvastam rossz helyen.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 17:55:24

@Arthamyr: biztosan az utobbi, rosszkor rossz helyen. Viszont tetszett a folyekony belseju tojasos recept recept amit a modernist cuisine oldalan talaltam. viszont a gravytol tosszul lettem. Azt mondja, ami igaz is h liszttel suriteni nem jo mert elviszi a gravy izet. Erre mondja h a kisult zsirt, amit o boltban vett libazsirral is helyettesithetonek mond felonti a szinten bolti alaplevel, amit lecitinnel fixal. Hat lehet h ez finom, de hogy broaful nez ki az tuti.

Arthamyr 2017.12.20. 18:06:17

@Mrs. Clayton: Vannak meredek dolgok a könyvekben is, de azért összességében hasznos és szórakoztató olvasmány (eddig, még a felét se olvastam el). :)

Arthamyr 2017.12.20. 18:09:51

@Mrs. Clayton: Egyébként a legérdekesebb és leghasznosabb szerintem a technológia, a többféle ételhez használható alaptechnikák, pici kis gyakorlati tanácsok (amiknek persze a tudományos hátterét is leírják, ami szintén érdekes és hasznos - szerintem).

Mrs. Clayton 2017.12.20. 18:11:37

@Arthamyr: en most kerestem ra es lefordultam az agyrol amikor meglattam h 500 dollar, asszem nem kerem meg karacsonyra. Mondjuk az alapotlet h lecitinnel surit az jo, csak nem ertettem h a bolti libazsir meg a bolti zacskos alaple lecitinnel hogyan lesz finomabb mint az en hazilag megsutott husombol kijott levek hazi alaplevel felntve es liszttel besuritve. Mondjuk lehet h o ugy ertette h a heston blumenthal altal lesutott es nagykereskedelmi forgalomba hozott 10000 dollar per liter le meg zsir felhasznalasaval.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 18:15:26

@Arthamyr: igen-igen nagyon tetszik, egyszer valaki mndta h ha grillezni akarok akkor 13%-os sooldattal i jekciozzam be a hust mert h az ugy lesz jo, ez ki is ment a fejembol mar szaz eve es itt az oldalukon volt egy csirkemell recept amit szinten igy keszitettek. Mondjuk ultrahangos gepet a csipszhez meg 10000 fordulatos centrifugat a husle szetvalasztasahoz ketlem hogy holnap veszek, de ma mar 100 fontert sous vide gepet lehet otthonra kapni, szoval ki tudja meg az is lehet h egyszer ilyenunk is lesz itthon

Arthamyr 2017.12.20. 18:17:51

@Mrs. Clayton: Nem mindig űrtechnika, amiről szól a könyv. Ilyen dolgok is vannak benne, hogy hogy lehet jó omlettet készíteni, milyen egy jó bbq, vagy hogy lehet időt spórolni pl. hosszabb időre eltárolható rész-/alapanyagok elkészítésével. Mi asszem valami leárazásnál vettük, és olcsóbb volt, mondjuk a szállításnál megrepedt az átlátszó doboz sarka. :(
Meg leírja a különböző eljárásokat is, és ott is a tudományos magyarázatokat hozzá (tehát a konkrét receptek maga csak kisebb részét teszi ki a könyvnek).

Arthamyr 2017.12.20. 18:28:10

@Mrs. Clayton: nem is értem, hogy miért, azt hittem, az minden konyhában alapfelszerelés, csak nekünk nincs. :)

Arthamyr 2017.12.20. 18:56:26

@kisrumpf: Általában valami doksit a munkával kapcsolatban. :/

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 19:08:16

@Arthamyr: jóvanna, nekem is kezemben meg a piping bag, de mi ez a Modernist Cuisine? Jó, tudom, megguglizom.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 19:11:36

aaa, ez ugyanaz a faszi, aki a konyves tombot irta?! Atyavilag, ez tenyleg nem nekem valo stuff.

Dikusz 2017.12.20. 19:26:07

@adg: erről a huhu-ról eszembe jutott Móricka, meg a kerekes bagoly...

Dikusz 2017.12.20. 19:29:56

@Mrs. Clayton: kerekeskútról nem ír az a könyv? Az is mobil, mert oda húzod, ahová akarod:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 19:38:28

@Arthamyr: bocs, kenyeres könyvtömb. Balkezzel nem megy a potyoges.

Arthamyr 2017.12.20. 19:41:52

@kisrumpf: A Modernist bread-et így hívják a szakmabeliek? :)

Mrs. Clayton 2017.12.20. 19:44:25

@kisrumpf: azt nem tudom hogy konyvtombot irt e, de az igaz h tobb kotetes ez a sorozat vagy hivhatod tombnek is, amennyire lattam az amazonon, mondjuk a kenyeres kotet csak onmagaban 500 dollar. En mJdnem feliratkoztam az egyik szerzo masterclassos videoira de az eves tagdij ott is vmi 170 font, ami perszehavi bontasban nem rossz, de nem tudom h megeri e tenyleg

Mrs. Clayton 2017.12.20. 19:51:31

@Arthamyr: na majd korulnezek a neten, mert 500 dollarert megtarthatjak maguknak

Dikusz 2017.12.20. 19:51:37

@kisrumpf: azt biztos tudod, hogy jónéhány zsidó étterem van Budapesten, ugye? Rosenstein - nagyon népszerű, vagy pl a Macesz bisztró (a neten láttam) a Dob utcában, tradicionális zsidó ételekkel.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 19:54:43

@Mrs. Clayton: inkabb menj el egy hands on tanfolyamra, valahol Angliaban, abbol tobbet profitalsz, szerintem.

@Arthamyr: nem tartozom a szakmabeliek koze... bar baromi jó kenyereket sutok... ott biztosan nagyobb tisztelettel emlekeznek meg rola.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 19:56:43

@Dikusz: aha, tudom, bar eddig csak a Fulemuleben voltam...

Arthamyr 2017.12.20. 20:13:47

@kisrumpf: teljesen másra való a tanfolyam. Oda el kell menni, fix időben, a könyvet meg otthon olvashatom amikor épp jól esik. Ráadásul elég tartalmas (hosszú idő elolvasni), ennyi tanfolyamidő azért nem olcsó. Amiről a tanfolyamon szó van, azt biztosan jobban megtanulod, de a könyv igazából egy áttekintés is, amiben nagyon sok dologról írnak, nem is minden fejezetétől fogsz jobban főzni.

Kicsit irigyellek a kenyérért. Azért csak kicsit, mert ritkán eszünk kenyeret, és egész vállalható kenyereket lehet venni a közeli boltban - ha épp nincs lerabolva.

Mrs. Clayton 2017.12.20. 20:17:41

@kisrumpf: oh, te elkepzelni nem tudod, hogy hany cookery school levelezolistajan vagyok fenn, mindig megfogadom h na majd jovore, de meg nem jutottam el egyre sem. Tavaly a ferj majdnem meglepett egyel, meg nem tudom den mit kapok, meg az is lehet hogy egy fozotanfolyamot

Mrs. Clayton 2017.12.20. 20:22:42

Egyebkent hogy jartam ma. Folvettem egy muszlim not, aki mondta, h ramadamkor lehet h ki kell vegyen par szabadnapot, ha majd nem birja. Erre ma kellemes karacsonyi unnepeket kivant nekem, ami tok kedves volt tole. Viszont lehet csak en vagyok bena, de hirtelen nem tudtam mit valaszoljak erre mo dtam, hogy koszi es neked is jo szunetet kvanok, mert hogy nem dologozik az iskolai szunetben. Csak nem kellett volna kellemes karacsonyt kivannom, ugye?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.20. 20:30:13

@Arthamyr: @Mrs. Clayton: most egeszen pontosan a kenyeres konyv kapcsan mertem emliteni a tanfolyamot. Amig nem lattam, csinaltam valakinek a keze alatt a dolgokat, addig pocsekok voltak a kenyereim. Ott azonnal korrigaltak hibakat, kostoltunk, magyaraztak, nem fotokat lattam, hanem csinalni kellett... utana meg a ferjem is kedvet kapott, s eljott egy frissito okitasra. Nekem ez jobban bejott, mint egy konyv. De ismetlem, ez a kenyersutesrol irtam..ettol. fuggetlenul. meg veszek kenyeres es szakacskonyveket, de egy jo tanfolyam. aranyat er, imho.

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 20:47:26

@Arthamyr:

1. Egy (valamilyen) nyelv - a kommunikáció alapvető eszköze: létfontosságú - fontossága és a (valamilyen) vallás általi előírások miatt viselt izék (ez nem tudom, mi miatt lenne létfontosságú) fontossága nem ugyanakkora.

Számodra, viszont sokak számára ugyanolyan fontos vagy akár még fontosabb is, mint a nyelv.

2. Szerintem meg nagy jelentősége van, mert az egyik eset passzívan is bekövetkezik, a másikért aktívan tenni kell és döntést hozni.

A vizsgált kérdés szempoöntjából lényegtelen, hogy az adott esemény miért közvetkezik be, csak a bekövetkezése és a rá adott rekció számít.

"Az asszimiláció a 100%-os integráció. "

Ennél nagyobb butaságot még nem olvastam itt a HÁ-n. Az asszimiláció és az integráció két egymást kizáró jelenség.

Arthamyr 2017.12.20. 20:47:33

@kisrumpf: Kétség sem férhet hozzá, hogy hatékonyságnövelésben a tanfolyam egységnyi idő alatt jobb.
Én a könyvet viszont kikapcsolódásként olvasom, meg ha elmegyek egy étterembe, legalább van valami fogalmam arról, hogy mit eszek. Simán lehet, hogy soha a büdös életben nem leszek képes elkészíteni azt az ételt, főleg nem 90%+-os sikerrátával. :)

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 20:49:35

@Mrs. Clayton: eddig nem volt szerencsém általa elküldetve lenni anyukámba... tisztában vagyok, khm, lobbanékony természetével és bájos közvetlenségével amúgy, üde színfoltnak tartom őt itten :)

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 20:55:40

@Arthamyr: de hát az már az ősmagyaroknak is volt, abban szuvidálták a vaniliát meg szegfűszeget

Arthamyr 2017.12.20. 20:57:32

@pappito: Az számomra elfogadott axióma, hogy a hatékony kommunikáció az egyik legfontosabb képességünk. Ennek segítségével tudunk információt, tudást cserélni, ezzel hackeltük meg az evolúciót és emelkedtünk ki az állatok közül. Pl. nekünk most nem megy túl olajozottan, nem győztél meg, és én sem foglak.
Szerencsére ez is olyan, mint a rajtunk kívül álló okból bekövetkező balszerencse és az egyén által hozott döntés közti különbség szerinted: lényegtelen, ezért szerintem egyikünk sem fog rosszul aludni.

Amúgy mennyi ember szűrsz, hogy nem olvastál ennél nagyobb butaságot (mert ez nem az, tovább is olvastad? a smiley megvan)? :)

Mrs. Clayton 2017.12.20. 21:45:36

@kisrumpf: azt elhiszem h ha valakitol latod az teljesen mas mint olvasni. En csomo mindenre ugy emlekszem ahogy a mamam szokta csinalni. Anyam pocsek szakacs, viszont kelt tesztaban nagyon jo, igy nekem csak azt tudta megmutatni.
Valoszinuleg starter dought is azert nem tudok kesziteni, vagyis szerintem mndig megacetonosodik, de ebben nem vagyok teljesen biztos, mert meg nem lattam senki maset.

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 22:21:25

@Arthamyr: a nyelv valóban fontos és immanens része az ember identitásának, de korántsem az egyetlen. Van akinek a "turbán" éppolyan fontos, fogadd el. Sőt olyan is van akinek fontosabb, mint az anyanyelve. (a turbit idézőjelbe tettem, oda bátran helyettesíts be bármit a a "csak katolikussal házasodás" a "halal konyha" stb- mellé.)

rajtunk kívül álló ok - saját döntés : az események követkeményére ugyanúgy reagálni kell mindegy miért következnek be. (komolyan nem értem miért csinálsz úgy, mintha ezt nem értenéd?)

meglepődnél mennyi ember véleményére nem vagyok kíváncsi itt, ezért is járok ritkán, miután me lehet "kikövetni" embereket ezért minden alkalommal amikor el szeretném olvasni azok véleményét vagy gondolatait akiket érdekesnek vagy fontosnak gondolok, tíz percig kell szűrögetni meg relódozni meg igen, akarom az összes kibaszott kommenet látni gombot pöckölgetni. macera, én bajom

pappito · http://pappito.com 2017.12.20. 22:24:12

@Arthamyr: nyereg alatt puhított lóbélben!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása