oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 02. 06:30,  Hogyan szavazzanak a külföldön élő magyarok? 143 komment

2017. október 02. 06:30 Határátkelő

Hogyan szavazzanak a külföldön élő magyarok?

Jövő tavasszal ismét parlamenti választás lesz Magyarországon, ami előtt borítékolhatóan megint felmerül majd a „miért nem szavazhatnak levélben a határátkelő magyarok?” kérdése, ami már eddig is komoly indulatokat kavart. Az egy dolog, hogy a kérdésfeltevés eleve rossz (erről majd később), ám legalább ilyen érdekes, hogy a Nemzeti Választási Iroda elnöke elismerte, a kérdés terítéken volt a közelmúltban is, de „alapvetően politikai döntés született”, amikor végül az a döntés született, hogy nem változik semmi.

szavazas_2.jpg

Mit mond a törvény?

Mivel rengeteg félreértés kering a kérdésben, ezért érdemes megnézni (ígérem, gyorsan és fájdalommentesen), hogy egészen pontosan mit is mond a vonatkozó törvény. (Minden vonatkozó szabály a valasztas.hu oldalról származik, ami a Nemzeti Választási Iroda hivatalos oldala.) 

7. A szavazás

  1. § Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós.
  2. § (1) A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár
  3. a) egy egyéni választókerületi jelöltre és
  4. b) egy pártlistára szavazhat.

(2) A magyarországi lakóhellyel rendelkező, névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgár

  1. a) egy egyéni választókerületi jelöltre és
  2. b) nemzetiségének listájára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat.

(3) A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgár egy pártlistára szavazhat.” 

Magyarul: ha valaki úgy költözött külföldre, hogy nem jelentkezett ki Magyarországról, az szavazhat egyéni választókerületi jelöltre ÉS pártlistára is, míg akinek nincsen magyarországi lakhelye (mert kijelentkezett, vagy nem is volt neki, lévén határon túli magyar) az csak pártlistára szavazhat. 

Ez az én értelmezésemben azt jelenti (bár nem vagyok választási szakértő, sem alkotmányjogász), hogy a magyarországi lakhellyel rendelkezőknek kettő, míg az azzal nem rendelkezőknek csak egy szavazatuk van (hiszen utóbbiak egyéni jelöltre nem voksolhatnak). 

Cserébe viszont akinek van magyarországi lakcíme, az „kizárólag személyesen, Magyarország külképviseletein szavazhat, levélben nem”. (Amiről kevesebb szó esik, hogy például „az európai parlamenti és a nemzetiségi választásokon csak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok vehetnek részt”, tehát a Magyarországról kijelentkezett határátkelők nem, persze ők voksolhatnak a jelenlegi lakhelyükön.) 

Mindemellé akinek van magyarországi lakcíme, az automatikusan felkerül a központi névjegyzékbe, nem kell regisztrálnia, annyit kell tennie, hogy „legkésőbb a szavazást megelőző nyolcadik napon kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől”, amit levélben, a valasztas.hu oldalon, vagy ha van ügyfélkapus regisztrációja, akkor ott is megtehet. 

Végül a törvény kimondja (és ez a leginkább vitatott pont), hogy „a külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem”. 

Igazságtalan-e? 

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mindenki nyilván élethelyzete és vérmérséklete szerint foglal állást. Szerintem a dolgot több szempontból is meg lehet közelíteni. 

Egyfelől lehet azt mondani, hogy különbséget tesz mondjuk egy erdélyi és egy londoni magyar között, hiszen míg az egyik szavazhat levélben, a másiknak be kell menni a konzulátusra. (Nyilván London még hagyján ilyen szempontból az igazi szívás mondjuk az Egyesült Államok, vagy Ausztrália, ahol rengeteget kell utazni ezért.) 

Aki ezzel érvel, az azt mondja, hogy ha egyszer lehetséges és létező forma a levélben szavazás, akkor miért szívatja őt a rendszer azzal, hogy utaznia kell. Ami jogos persze, csak azt se feledjük el, hogy neki KÉT szavazata van, szemben a levélben voksolók EGY szavazatával. Aminek persze nincs köze az ügy technikai részéhez, de fontos pont szerintem. 

Ha viszont lehetne levélben is szavazni (és miért ne, ha egyszer lehetőség van rá), akkor ezt szerintem ki kellene terjeszteni mindenkire, hiszen ha csak a külföldön élő, magyar lakcímmel rendelkezőkre terjesztik ki, akkor joggal mondhatják a Magyarországon élők, hogy ők miért nem szavazhatnak levélben, ha egyszer a törvény előtt az ő státuszuk ugyanaz, mint annak, aki ugyan Londonban él, de megtartotta a magyarországi lakcímét. 

Magyarul: a helyzet jóval bonyolultabb annál, mint amilyennek elsőre látszik, szerintem az igazi megoldás az lenne, ha BÁRKI szavazhatna levélben (mint ahogyan például ez Németországban lehetséges). 

Változik-e valami 2018-ra? 

A dolgok állása szerint az égvilágon semmi. Legalábbis ha abból indulunk ki, amit a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádióban mondott. Pálffy Ilona szerint annak ellenére nem változtak jelentősen a választási szabályok, hogy a testületnek voltak erre vonatkozó javaslatai. 

„Sajnos semmilyen változás nem történt. A választások után abban bizakodtunk, hogy sok-sok eljárási kérdésben tudunk javaslatot tenni. Volt is egy komoly javaslatcsomagunk, aztán abból lett egy kisebb, és végül abból sem lett semmi” - mondta. 

„Az idén tavasszal volt egy egyeztetés a frakcióval rendelkező parlamenti pártok képviselőivel, és ott egyöntetűen azt mondták, hogy nem tudják támogatni a javaslatainkat, mert ők csomagban gondolkodnak, és összekötötték volna a kampány, a médiakezelés vagy a külföldön dolgozók levélszavazásának kérdésével is" – tette hozzá a Nemzeti Választási Iroda elnöke. 

Pálffy Ilona mondott egy elsőre meglepőnek hangzó dolgot is, jelesül elismerte, hogy alapvetően politikai döntés született arról, hogy hogyan szavazhatnak a külföldön élő magyarok, ezért a lakcím kérdése dönti el, hogy hogyan szavazhatnak a külföldön élő magyar állampolgárok. 

„A megkülönböztetés alapvetően politikai kérdés, de van benne logika is, mert mi a különbség a külföldön dolgozó, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkező és a Magyarországon állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok között. Kint dolgozik, nem sokat tud Magyarországról, miért van több joga egyéni választókörzetben is szavazni, mint a másiknak, aki csak az országos pártlistára szavazhat. A megkülönböztetést lehet így is nézni” - mondta Pálffy Ilona. 

A Nemzeti Választási Iroda a más országokban honos rendszerekről is beszélt, elmondta, hogy vannak olyan országok, ahol a külföldön élők közül csak azok szavazhatnak, akik adót is fizetnek a hazájukban. 

Pálffy Ilona még hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság is megerősítette, hogy külföldön élő és a határon túli magyarokra nem ugyanazok a választási szabályok vonatkoznak. 

Az adózás kérdése érdekes megoldás, majd ti jól kifejtitek, mit gondoltok róla. Az az egy azonban biztos, hogy szerintem a jelenlegi helyzet elég szerencsétlen, mert rengeteg félreértésre, politikai manipulációra ad lehetőséget minden oldal részéről, talán ezért is született „politikai döntés” a fenntartásáról. A magam részéről azt gondolom, mindenkinek lehetővé kellene tenni a levélben szavazást.

HÍRMONDÓ 

Idősebbek is elkezdhetik 

A határátkelő unokák miatt tanulnak nyelvet a nagyszülők, legalábbis a szenior nyelvoktatással foglalkozó intézmények szerint ez az elsődleges motiváció az idősebbek körében. 

Az ország felbomlása sem nagy ár? 

Az Egyesült Királyság felbomlását sem tartaná túlzott árnak a Brexitért, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséért azoknak az angol választópolgároknak a nagy többsége, akik a kilépésre voksoltak az uniós tagságról rendezett tavalyi népszavazáson. 

A világ 20 legegészségtelenebb országa 

Vajon mely országokban élnek a leginkább egészségtelen életmódot az emberek? A kérdés már csak azért is érdekes, mert ugyan az ember nem ez alapján választ magának célországot, ha külföldre költözne, de nem árt tudni, hol milyen csábításoknak lehetünk kitéve.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: választás szavazás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1612916829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.10.02. 06:50:52

Marha nehéz kérdés.Szemêtség.

Bebbi 2017.10.02. 07:23:45

Tud valaki segiteni, hogy mik azok az elethelyzetek, amikor ugyan valaki kulfoldon el, de meg KELL tartania a magyar lakcimet?

Mert itt ugye leginkabb arrol van szo, hogy azokat erinti ez hatranyosan, akik allando jelleggel tartozkodnak kulfoldon es megis magyar lakcimuk van.

tegnaptuska 2017.10.02. 08:13:42

@Bebbi: Ez a törvény a magyarországi lakcímmel rendelkező kettős állampolgárokat érinti előnyösen, annak érdekében, hogy a fideszre szavazzanak. Mindenki mást hátrányosan érint.

csortu 2017.10.02. 08:13:42

Szerintem a mindenki szavazhasson levélben egy vállalható megoldás lenne, de fontosnak tartom, hogy tudatosuljon az emberekben, hogy az általános levélben szavazás gyengíti a szavazások biztonságát, ergo az eredmény legitimitását.

Láttuk például az osztrák kancellárválasztás példáján, hogy a levélbeli szavazás manipulálható, és egy ilyen lehetőséget bizony a legnagyobb technikai apparátussal rendelkező politikai erők fognak tudni kihasználni. Szerintem ezért van az, hogy jelenleg egyik ellenzéki párt sem áll ki az általános levélben szavazás célja mellett, mert tudják, hogy nekik ez csak még nagyobb vereséget hozhat.

A jelenlegi kormány szerintem a szokásos "megcsináltuk, jól van ez így" mentalitása miatt nem foglalkozik ezzel az üggyel, úgyhogy (szigorúan szerintem) a közeljövőben nem várható a rendszerben változás.

[off]Van valaki Katalóniából? Nagyon érdekelne, hogy hogyan néz ki a történet első kézből.A híroldalakon meg a Twitteren a szélsőségesen elfogult álláspontok dominálnak, pedig szerintem nagyon fontos dolgok mennek ott most, érdekelne az átlag ott élő perspektívája.[/off]

csortu 2017.10.02. 08:13:42

@Bebbi: Mi azért tartottuk meg anno, mert csak ideiglenes jelleggel jöttünk ki, egy két éves fix szerződésre. Arra meg akkor (14 éve) nyomatékosan figyelmeztettek, hogy ne csináljuk, hogy ki és bejelentkezünk a különböző rendszerekbe, mert csak magunknak csináljuk a problémát. Szóval eredetileg csak agy rövid, két éves stint volt tervben, azért nem jelentkeztünk ki sehonnan.

Aztán másként alakult az élet, én meg magamévá tettem Birca kolléga álláspontját (amit egyébként ezen a blogon olvastam, még sot blogmotorral ezelőtt), miszerint hatósággal önként nem közöl az ember információt, majd kérdeznek, ha kell nekik valami. Eddig bejött.

LKerekes 2017.10.02. 08:13:42

Már megint egy "ragozzuk a semmit" szösszenet, csakhogy valamii szörnyen felháborító rosszat mondjanak kormányról, Magyarországról. Nem unjátok még?

Határátkelő 2017.10.02. 08:14:43

@LKerekes: Én inkább azokat a kommentelőket unom, akik el sem olvassák, amire kommentelnek. Tedd már meg, hogy mutatsz ebben a posztban egyetlen mondatot, ami rosszat mond a kormányról vagy Magyarországról! Kösz.

Bebbi 2017.10.02. 08:21:28

@tegnaptuska: en nem tudom, hogy ez engem miert erint hatranyosan. Ahogy kellett, kijelentkeztunk Magyarorszagrol, amikor vilagossa valt szamunkra, hogy nem atmenetileg fogunk kulfoldon elni. Innentol kezdve mi is szavazhatunk levelben. Illetve szavazhatnank, mert ahogy egy masik poszt alatt mar irtam, nem fogunk.

Bebbi 2017.10.02. 08:22:41

@csortu: :-) Bircanak ebben igaza lehet. :-) de mi azert hasonlo kezdes utan megis kijelentkeztunk.

M. Péter 2017.10.02. 08:35:12

@Bebbi: Meg azokat, akik külföldön tanulnak, vagy a választás napján bármilyen más okból külföldön vannak, pl. nyaralnak.

Sesamelmo (Q) 2017.10.02. 08:35:31

A Magyar Nemzetben volt errol par hete egy cikk, hosszu de erdemes elolvasni:
mno.hu/velemeny/kampany-minden-hataron-tul-2413778

“...2014-ben a határon túli magyarok egyetlen mandátum sorsáról döntöttek. Feltehető így is a kérdés: sajnáljuk tőlük ezt az egy szem helyet?.....Amennyiben egy Nyugat-Európában dolgozó hazánkfia állandó lakhelyre bejelentkezik abban az országban, ahol él és dolgozik (és közben megszünteti magyar lakcímét), akkor pontosan ugyanolyan jogokkal és lehetőségekkel élhet, mint a határon túli magyarok: csak fél szavazata lesz (hiszen egyéni választókerület nincs külföldön), viszont voksolhat levélben. Ha az átjelentkezéssel járó adminisztrációt nem végzi el, akkor ideiglenes külföldön tartózkodónak számít, így vagy a követségen voksolhat (az egyéni választókerületek jelöltjeire is!), vagy jöjjön haza....”

Bebbi 2017.10.02. 08:37:47

@M. Péter: ezt ertem, de ez minden korabbi valasztasnal is igy volt. En meg tovabbra is arra keresem a valaszt, hogy van-e olyan elethelyzet, amikor meg KELL tartani a magyar lakcimet.

Mert az osszes tobbi a mi sajat dontesunk, ami jarhat pozitiv es negativ kovetkezmenyekkel is.

Ilyenekre gondolok, mint magyar lakas, amin van meg lakashitel.

Okos Tóbiás 2017.10.02. 08:40:53

Az itthon lakók levélben szavazása akkor lenne indokolható, ha mindenki pl. csak Budapesten szavazhatna(kiderülne, hogy kik az elkötelezett szavazók). Az éppen nem a lakóhelyükön szavazók problémája megoldott. Sztem.

adg 2017.10.02. 08:52:31

@tegnaptuska: Ha ez kifejtened kicsit, az lehet, hogy segitene megerteni, mire gondoltal. :)

"Ez a törvény a magyarországi lakcímmel rendelkező kettős állampolgárokat érinti előnyösen"
A magyarorszagi lakcimmel rendelkezok tudtommal nem szavazhatnak levelben. Meg a fideszre sem.

"Mindenki mást hátrányosan érint."
Miert? Ha nincs magyar cimem, szavazhatok levelben. Ha van cimem, akkor 4000 km a nagykovetseg. Melyik az elonyosebb?

tsabus UAE 2017.10.02. 09:04:28

A fenti vitaindítóban nem lett megemlítve, hogy a 2014-es választásokon 1 mandátumon múlott a fidesz kétharmada. Vagyis, ha nincsenek a levélben szavazók, akkor legalább meg lehetett volna nehezíteni a tolvajok dolgát. Pont ez csapta ki legtöbbeknél a biztosítékot és nem az, hogy mi (migránsok, vendégmunkások, miegyéb) hogyan tudunk szavazni. Ezen felül, a levélben érkezett szavazatokkal szembeni bizalmatlanság (ki és hogyan ellenőrizte, illetve technikailag lehetőség van halottak nevében szavazni).
Az, hogy nekünk megnehezítik a dolgunkat, már igazán sokadrangú kérdés.

naugyemegmondtam 2017.10.02. 09:09:44

@csortu:
Szerintem pedig aki nem él az országban az ne szavazhasson. Függetlenül, hogy ideiglenesen vagy sohasem élt itt. A levél szavazás nagyon könnyen manipulálható. Tehát szóba sem jöhetne. Van olyan ország, hogy aki szavazni akar annak haza kell menni és otthon szavazni. Szerintem elég korrekt.

Lunacica 2017.10.02. 09:27:38

@Határátkelő: egy szoval nem mondta, hogy a posztban van ilyen :)

Lunacica 2017.10.02. 09:30:21

@LKerekes: az sem volt jobb, ami csutortokon volt :) kommentekbol osszeollozott sztori csak legyen mirol beszelni :D
Ennek legalabb van valos hattere

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.02. 10:25:55

Szóltak, hogy szóba kerültem, szóval hozzászólok.

Pedig egyszerű a kérdés.

Aki kitántorgott, annak minek a mo-i lakcím? Ha aztán megint kell, 15 perc alatt lehet ismét létesíteni. Szóval mi a gond?

Ha meg valaki ragaszkodik a belföldi lakcímhez, akkor miért kiabál az ellen, hogy nem jár neki ugyanaz? Hiszen, ha belföldi lakcímhez is járna a leveles szavazás joga, az a leveles szavazás teljeskörű bevezetését jelentené, ami súlyos választási csalásokhoz vezetne. Már most is van ilyen veszély, de jelenleg a leveles szavazás csak pár mandátumot érint.

Ráadásul a kettős állampolgársághoz az egésznek SEMMI köze. A magyar jog eleve nem ismer kettős állampolgárságot: a magyar jog szempontjából irreleváns, hogy egy magyar állampolgárnak van-e más állampolgársága is.

Mítosz, hogy a rendszer a Fideszt segíti. A Fideszt csak az segíti, hogy a határontúli magyarok ellen 2004-ben a ballibek ellenséges kampányt folytattak, ami miatt ezeken a területeken csak a Fideszre és a Jobbikra szavaznak az emberek, ballib pártokra nem. Ez nem a választási rendszer hibája.

Én nem élek Mo-on pont 10 éve, 2007 augusztusában menekültem el a Gyurcsány-diktatúrából.

Nem szüntettem meg a lakcímemet, meghagytam azt eladott budapesti lakásom címén. Így a követségen tudtam szavazni. Aztán 2015-ben lejárt minden magyar okmányom, de nem siettem hosszabbítani, mert van más állampolgárságom is.

Sajnos emiatt nem is tudtam szavazni a tavalyi népszavazáson. Éppen nem volt érvényes okmányom!

2016 végén Bp-re utaztam, elmentem a kormányablakhoz, itt szembesültem azzal, hogy nincs címem se már (az eladott lakásom új tulaja kényszerkijelentett), így kaptam egy lakcím nélküli, azaz "külföld" jelzésű igazolványt. Így hirtelen leveles szavazó lettem, de én szeretnék 2 szavazatot, így másnap visszamentem a hivatalba és címet létesítettem, pont örököltem egy lakást Bp-en, annak címére jelentkeztem meg. Várakozással együtt 1 óra volt az ügyintézés.

Így most jövőre megint szavazhatok a követségen, 2 szavazattal.

Fontos, hogy aki tud menjen szavazni. Természetesen a Fideszre, most nincs más alternatíva.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.02. 10:26:02

Egyébként, ha tőlem függne, eltörölném a leveles szavazást teljesen.

Aki nem hajlandó hazautazni vagy elmenni a követségre, az ne szavazzon, pont.

A leveles szavazás hatalmas segítség minden szavazatmanipulálási tervhez.

fhdgy 2017.10.02. 10:32:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A választási csalásokat leginkább a hatalomban levőknek van módja elkövetni ill. megakadályozni, ez utóbbi kötelességük is lenne.

Szóval félsz, hogy a jelenlegi hatalom a levélben történő szavazás lehetőségét csalásra fogja használni?!

adg 2017.10.02. 10:56:06

Teljesen mindegy, hogy ki hogyan szavazhat, most olvasom, hogy a fidesz epp megnyerte a kovetkezo valasztasokat.
Johet a kovetkezo poszt, ezt le lehet venni, mert okafogyotta valt.

DieNanny CH 2017.10.02. 11:05:07

@Lunacica:

Ezt írta:
"Már megint egy "ragozzuk a semmit" szösszenet, "

Tehát a posztot kritizálta.

Golf2 2017.10.02. 11:13:14

Állítólag megint kétharmadot kap. Fogadnék.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.02. 11:23:13

@fhdgy:

A leveles szavazás mindig bizonytalansági tényező. Ezért helytelen.

Te hamisítanál választást, melyen 90 % felett nyersz? Mert jelenleg Erdélyben, ahonnan a legtöbb leveles szavazat jön, a Fidesz kb. 90 %-ra esélyes.

tegnaptuska 2017.10.02. 11:23:18

@adg: Igen, bocs, egy "nem" szócska kimaradt. Tehát a magyarországi lakcímmel NEM rendelkező kettős állampolgárokra gondoltam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.02. 11:29:31

Kivételesen Bircával értek egyet. Ilyen is ritkán van :)

Kezdem az egyszerűbb kérdéssel: nem fogok szavazni, nem élek Magyarországon, nem érzem magam feljogosítva rá (és nem is érdekel). Jogom lenne, ezt tudom, de egy dolog a jog és egy másik, hogy jogosnak érzem-e a dolgot. Ha más, külföldön élő szavazni akar, szavazzon.

Amiben egyet kell értsek Bircával: a levélben szavazás nem jó. Egyrészt különbséget tesz külföldön élők között, ami nem korrekt. Vagy szavazhasson mindenki vagy senki.

Másrészt, saját magammal szemléltetve a dolgot: az én életem sokkal egyszerűbb, könnyebb, mint a Magyarországon élők döntő többségének az élete. Nekik el kell menni a kijelölt körzetbe szavazni. A törvények alapján én, aki szavazhatnék levélben, itthon, a kényelmes fotelomban ikszelek valamit, ami hatással van az ő életére. Semmit sem tettem az ég világon, fogyott 1 mikroliter tintám és felemeltem a kezem. A Magyarországon élők pedig minden napi "harcukat" vívják (ki jobban, ki kevésbé), a saját bőrükön éreznek minden apró jó és rossz változást (hát még a nagyobbakat).

Ha már mindenáron szavazhatnékom van, akkor legalább annyival mutassak szolidaritást, hogy nem a kényelmes fotelból, hanem adott esetben 100 vagy 1.000 km-t utazva "bizonyítsam" elkötelezettségemet. Saját bőrömön akkor sem fogom érezni a szavazatom eredményét, de legalább egy gesztust tettem. A semminél (fotelból szavazás) több.

tsabus UAE 2017.10.02. 11:43:03

OFF
Ha valakit érintene, a Monarch ma kipusztult a légitársaságok sorából...
www.itv.com/news/2017-10-02/monarch-airlines-goes-into-administration-and-flights-cancelled/
ON

Muscari 2017.10.02. 11:55:38

@adg: remenytelen az egesz. En ugyan nem jelentkeztem ki, de nem fogok szavazni. Mar ugysem megyunk vissza.

Taxomükke (UK) 2017.10.02. 11:57:55

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A hatarontuli magyarok szavazzanak otthon, ne Magyarorszagon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.02. 12:01:02

@csortu:
Nekem az jott be, hogy jeleztem a hatosagoknak, hogy ennyi volt, viszlat. Azota semmi dolgunk egymassal, 99%, hogy nem is lesz. Ez igy tiszta, szerintem.
Nyilvan, ha valaki ugyeskedni akar, akkor erdekeben all nem szolni, de en a "koldokzsinor elvagasat" reszesitettem elonyben. Hatranyom nem lett belole.

adg 2017.10.02. 12:03:38

@Muscari: en kijelentkeztem vagy masfel eve a tb miatt. Szoval akar szavazhatnek is levelben, de hat minek? Majd szavaz, akit erint. Meg aki akar.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.02. 12:14:51

@Taxomükke (UK):

Pont ezt teszik. Nekik Mo. is otthon van. Azaz amikor szavaznak a magyar választásokon, akkor is otthon szavaznak.

Minden magyar állampolgár otthon van a magyar választásokon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.02. 12:27:13

Az egésznek már kb. úgy kéne mennie, mint Eszetországban.Nem tudom hány éve már teljesen papírmentes az egész kormány és államigazgatás.Talán 1 7-e linkeltem be, hogy micsoda íté-tündérkert van ott, nem hogy az összes exkeleti, de a nyugati országok jó részét is keményen előzik ebben a tekintetben.Mindent az égvilágon lehet intézni neten is, az egész kormányzat külföldre is költözhetne, meg valszeg a lakosság is, akár egy másik/harmadik országba.
Na, így kéne már legyen, nagyjából mindenhol...
Minden technhikai eszköz adott hozzá szerintem bárhol, digitális aláírás, bankID, akármi, szóval nincsen akadálya.Csak hát, csakhát...

verkagrafomanka 2017.10.02. 12:29:24

(Kivételesen) nem olvastam végig az összes kommentet, szóval nem tudom, volt-e már, de a megoldás: nem levélben kell szavazni (19. század? lovas futárral vagy postagalambbal küldjük???), hanem O-N-L-I-N-E. Helló 21. század!!!

DánBrünhilda 2017.10.02. 12:44:45

@Kövérmadár [swe]: nekünk lett. Mikor gyerekünk született, az útlevél ügyintézés több, mint fél év volt. Mert otthoni címünk nem volt, az ittenit meg nem kötöttük a Magyar Állam orrára. Ezt később kénytelenek voltunk megtenni, hogy a gyerek is kaphasson útlevelet (és a miénket is meghosszabbítsák). Azóta rendszeresen jönnek az Orbán-féle konzultációs levelek az itteni címünkre :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.02. 12:54:31

@DánBrünhilda:
Én még nem kaptam ilyen levelet, valószínű dührohamot kapnék tőle. Adják egy magyarországi nyugdíjasnak vagy egy kórháznak gumikesztyűre az idióta, parasztvakító levelük árát (papír, tinta, postaköltség, adminisztráció).

Feltételezem, hogy a gyerkőc nem lehetett azonnal dán állampolgár. Ez így persze kellemetlen, megértem.

Útlevél problémám nekem is lehet, hogy lesz, mert 16 hónapja a Migrationsverketnél van a magyar (állampolgársági kérelem miatt), 2018. fabruárjában le fog járni. Ha addig nem kapom meg a svéd állampolgárságot, akkor nem tudom, hogy mi lesz. Azt sem, hogy ha a lejárati idő után kerül sorra az igénylésem, akkor visszadobják-e, mert lejárt. Megkérdeztem őket, elvileg nem számít, de azt is tudom, hogy ahány ügyintéző, annyi szabályértelmezés.
Ha visszadobják és kérnem kell másik magyar útlevelet, akkor az macerás lehet, bár elvileg Stockholmban, a nagykövetségen kérhetek másikat. Nem tudom, meglátjuk.

@geegee:
Nektek megvan már a svéd állampolgárság, ha jól emlékszem, a fenti témáról van valami információtok?

adg 2017.10.02. 13:22:21

@Kövérmadár [swe]: Elvettek az utleveledet? Ilyet meg nem is hallottam...
Mi van, ha menned kell valahova? Nem mindenhova jo a szemelyi.

Amugy altalaban lejarat utan 1 evig el szoktak fogadni szemelyazonosito papirnak, bar egy olyan helyen, ahol elveszik masfel evre, akarmi is lehet. :)
Szerintem kivarjak, amig lejar, es visszakuldik az egesz pakkot, hogy kezdheted elolrol. Erre hejtanak. :D

Csodabogár 2017.10.02. 13:31:19

@naugyemegmondtam: Érdekes módon, Ausztriában, Svájcban de Németországban is lehet levélben szavazni. Nem foglalkoztam vele, de biztos kitalálták már a módját, amit nem lehet manipulálni.
Ausztriában az ellenzék direkt kukacoskodott az állítólagos manipuláció miatt, mert nem nyeretek. Szerencsére másodszorra se sikerült nekik, tehát feledős a probléma.
Viszont azok akik soha nem éltek Magyarországon, azoknak tényleg nem szabadna szavazniuk.

Atocha1 2017.10.02. 13:32:33

@Kövérmadár [swe]: Mi múlt héten kaptuk meg 2 hónapi várakozás után (Svédország déli része).

Atocha1 2017.10.02. 13:32:37

@adg: Vissza lehet kérni az útlevelet, szó nélkül 3 napon belül visszaküldik. Csak ellenôrzésre kell a Bevándorlási Hivatalnak.

Csodabogár 2017.10.02. 13:36:33

@verkagrafomanka: Ezt én is támogatnám. De feltehetően Mari néni Csajágaröcsögén nemigen tudna interneten szavazni. Jó lenne ha már ott tartanánk mint az észtek, de fényévekre vagyunk még tőlük.:-(

Csodabogár 2017.10.02. 13:39:09

@Kövérmadár [swe]: Nem kell dührohamot kapni. Az ember kiveszi a postaládából és ott a helyszinen bedobja a kukába, a többi reklám és egyéb papirral együtt. Ilyen egyszerü.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.02. 13:40:42

@adg:
Be kellett kuldeni, mint szemelyazonosito igazolvanyt.
Ha irok nekik es kerem, hogy kuldjek vissza, akkor visszaadjak szo nelkul es majd irnak, ha sorrakerulok es kell nekik.

Azzal mar vegkepp nem akarok machinalni, hogy visszakerem, szerzek masikat, aztan az ujat kuldom be nekik. Nehogy ezen legyen problemazas.

@Atocha1:
Akkor ugy nez ki, hogy csak tesomek (25 honap) es en (eddig 16) kerultunk a "problemas" igenylesek koze.
Södermanlandon elek, nem tudom, hogy ez szamithat-e. Szerintem ugyanarra a cimre kuldi be nekik mindenki.

verkagrafomanka 2017.10.02. 13:48:20

@Csodabogár: De akkor Mari néninek / Józsi bácsinak Csajágaröcsögén lehet segíteni, én úgy képzelem, hogy kétféleképpen lehetne megoldani, akár párhuzamosan is mehetne a két rendszer:
- lehetne gépről/telefonról szavazni otthon, a lábunkat ki sem téve, annak, akinek nincs szüksége segítségre vagy van neki segítsége a családon belül (gyerek/unoka, aki ért az informatikához ennyire)* és/vagy
- minden településen lehetne egy szavazóhelyiségnek kinevezett pl. iskolai informatikateremből szavazni - szóval olyan helyen, ahol az internethozzáférés biztosított -, akár külső, hivatalos segítséggel, ha valakinek szüksége van rá (persze azt feltételezve, hogy a segítség pártatlan)

*az első verziót még meg lehetne spékelni 0-24-es telefonos ügyfélszolgálattal, esetleg olyan segítőkkel, akik az adott településen cirkálnak kocsival és oda mennek, ahol épp szükség van rájuk

Szóval én nem nyugodnék bele abba, hogy Észtország mennyivel jobb mint Magyarország, mert ők sem úgy kezdték, hogy a honfoglalás után rögtön mindent digitálissá tettek, hanem lépésenként jutottak el idáig.

DánBrünhilda 2017.10.02. 14:13:02

@Kövérmadár [swe]: így van, Dániában 9 év után lehet állampolgárságot kérvényezni. Úgyhogy be kellett regisztrálni a gyermeket a magyar hatóságoknál. És kiderült, hogy azért tartott ennyi ideig az ügye, mert anno az apja adott meg egy itteni lakcímet, viszont nem közölte a magyar hatóságokkal, hogy közben az évek során lakhelyet változtatott Dánián belül :D Vicc ez az egész. Képzelheted, mikor kaptunk egy levelet a nemzeti konzultációról :D Kíváncsi vagyok küldenek-e még egyet a Soros-féle agymosásról

Atocha1 2017.10.02. 14:21:39

@Kövérmadár [swe]: Ha visszakered, nem kell újra elküldeni. Közben csináltathatsz másikat. Nem kell irni nekik, ha belépsz az azonositóddal amit kaptál a regisztrációkor a Migrationsverket-nél, van egy lehetôség úti okmányok visszakérésére.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.02. 14:21:55

@verkagrafomanka:

Elmondom mi lenne.

Minden nagyobb párt tablettel, okostelefonnal járná be az országot, majd adna 5 ezer Ft-ot annak aki leszavaz előtte. Azaz mindenkinek, mert a sose szavazó réteg - ez az emberek 30-40 %-a - azonnal eladná szavazatát, hiszen egyébként úgyse szavazna.

Lenne a következő választásokon 95-99 %.-os részvétel. A szavazatvásárlás olyan mértéket öltene, hogy minden eredmény csak az adott párt szervezőkészségétől függne.

Rubasov et. 2017.10.02. 14:22:05

Őszinte leszek, nem igazán értem, elnézve az otthoni politika történéseit és a felhozatalt, hogy valakit akár a határon túl akár innen, bármilyen szinten is lázba tud hozni ez az egész. Nincs pl.: miniszterelnök-jelölt, pontosabban van, de mennyi is? Úgy néz ki a helyzet, hogy vagy szavazol a fideszre, vagy hagyod a fenébe az egészet és értelmes dolgokkal foglalkozol.

Golf2 2017.10.02. 14:49:12

@Houstonvagy szavazol a fideszre, vagy hagyod a fenébe...És ezzel segítesz a fidesznek Egyik se jó.

adg 2017.10.02. 16:03:15

@Kövérmadár [swe]: @Atocha1: aha, igy azert jobban hangzik. Azt hittem elsore, hogy vegig megtartjak, ameddig le nem zajlik a folyamat.

Nalunk ugy meg, hogy eleg beszkennelni a papirokat, es a vizsgara elvinni az eredetit. Itt van “vizsga” is.
Utlevelet meg postan kell szerezni, ott az ugyintezo nezi meg a papirokat, es o masolja le, amikor atveszi a nyomtatvanyt.

Demi78 2017.10.02. 16:09:52

Sehogy, mert mire hazaer, tuti narancsos szint kap.

Demi78 2017.10.02. 16:16:18

@Muscari: de lakik otthon rokonod, akinke szamitana a te szavazatod, nem?

gabors 2017.10.02. 16:23:48

" ilyen szempontból az igazi szívás mondjuk az Egyesült Államok, vagy Ausztrália, ahol rengeteget kell utazni ezért." ez persze attol fugg hogy hol el az aki valasztani akar :-) nem orszag specifikus ez ..

adg 2017.10.02. 16:37:14

@Demi78: es ezt hogyan kellene megvalositani? Rendezzek egy eloszavazast a rokonok kozt, es akire a legtobben szavaznak, arra szavazok magam is? Vagy egyedul kivalasztom, ki lenne a jo nekik, ok meg viseljek a kovetkezmenyeket?
Es meg valami. Biztos, hogy kelloen tajekozott vagyok az otthoni esemenyekkel kapcsolatban, elegendo kiegyensulyozott informaciom van, kelloen aterzem az otthoni helyzetet ahhoz, hogy felelossegteljesen szavazzak?

gabors 2017.10.02. 16:43:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Aki nem hajlandó hazautazni vagy elmenni a követségre, az ne szavazzon, pont." ezzel az osszes kulszolgalaton levot automatikusan megfosztanal az allampolgari jogatol (masokrol nem is beszelve)

szerintem a levelben szavazas a jovo (pl Oregon-ban evek ota csak igy szavaznak) sot az interneten hamarossan. Mind a kettorre van mar modern megbizhato megoldas. Csak hogy nem erdeke az eppen hatalmon levoknek egyszerusiteni vagyis valasztok potencialis szamat novelni most pont az a jo a fidesznek hogy a kokemeny mag elmegy az eleg 35-40%-ra amivel siman akar ket harmadja lesz a parlamentben (minek valtoztani barmit is ??? foleg egy esetleges nem rajuk szavazo csoportot segiteni, ami onmagaban amugy sokat nem szamit )

A valasztasi csalaks nem fugg attol hogy "hogyan" szavaznak az csak a megszamolasnal szamit ... es igen amig maffia allam van (most eppen fideszes) addig egy valasztasi eredmenyt manipulalni egyszeru, nem fugg attol hogy hogyan is szavaznak a nepek....

Demi78 2017.10.02. 16:46:11

@adg: En kelloen tajekozott vagyok, olvasok 444et es pesti sracok-at is. Egyiktol tiszta ideg leszek (pozitivan), masiktol rosszul (negativan) :))
Viccet felreteve, nem tudom, hogyan lehetne szavazni, meg hogy van-e ertelme. Ket het mulva megyek allampolgarsagi vizsgara kulfoldon es pont a droit de vote-ot jelolom meg a fo kerelmemnek: a szavazasi jogot.
Hajlok en is afele, hogy oda szavazzon mindenki, ahol el.

Latcho Rom 2017.10.02. 16:52:07

@Golf2: Lehet orbánozni, ferizni..de a falutanács rettenetes gyülöletét látva én azt gondolom hogy nélkülük is termékeny a talaj, nem lesz változás 2018-ban

balramagyar.hu/2017/10/01/nem-akarki-fakadt-ki-orbanra-olvasd-ujra-a-bibliat-te-egy-szarember-vagy/

labirintus1 2017.10.02. 16:52:10

@Bebbi: Annak, akinek van lakáshitele általában meg kell tartania az állandó lakcímét. Konkrétan csak az OTP-ről tudok nyilatkozni, de náluk benne van a szerződésben, hogy nem szüntetheted meg az állandó lakcímed, mert az ok a szerződés felmondására és azonnal fizetheted vissza az egész kölcsönt.

Más okot én sem tudok, én meg is szüntettem a magyarországi lakcímemet.

Virago_1000 2017.10.02. 16:52:16

@Golf2: 10/11-edet kap, csakhogy ne unatkozzanak a blogolok.

gabors 2017.10.02. 16:52:25

@adg: "Amugy altalaban lejarat utan 1 evig el szoktak fogadni szemelyazonosito papirnak" ez nagyon fontos mert a kovetseg sem fogadja el utanna es NAGYON maceras, foleg kulfoldrol, bizonyitani az allampolgarsagot (hacsak nincs veled az eredeti anyakonyvi kivonat vagy hivatalos masolata ... ) ha kell utlevel akkor erdemes idoben hoszzabitani (de azt is csak szemelyesen lehet igy egy nagy orszagban az sem mindig egyszeru, lasd pl USA vagy Ausztralia vagy akar India )

labirintus1 2017.10.02. 16:52:27

Nem értem, hogy miért a levélben szavazást azonosították itt a korábbi hozzászólok mint a legvalószínűbb csalási lehetőséget.

Én sokkal nagyobb problémának látom, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező szavazókról szó szerint azt sem tudjuk, hogy élnek-e vagy halnak.

Ha valaki egyszer regisztrált a választói névjegyzékbe, akkor jó eséllyel 120 éves koráig küldi neki a rendszer automatikusan a szavazólapot, amivel simán szavazhat bárki.

Jelenleg kizárólag a kedves rokonok jóindulatán múlik, hogy értesítik-e a magyar hatóságokat, hogy a rokon elhunyt és kiszedetik-e a választói névjegyzékből.

gabors 2017.10.02. 16:55:24

@labirintus1: "Ha valaki egyszer regisztrált a választói névjegyzékbe, akkor jó eséllyel 120 éves koráig küldi neki a rendszer automatikusan a szavazólapot, amivel simán szavazhat bárki"

szavaztal te ?? mert amikor en szavaztam meg Mo-on 8 eve, kellet szemelyi vagy lakcim kartya ... (utlevel is jo talan) a konzutlatuson New Yorkban kertek MAGYAR utlevelet mas ID nem volt jo ... amit meg is ertek ...

amugy a regisztracio Mo-on automatikus nem kevered a dolgokat kicsit ????

Muscari 2017.10.02. 16:59:12

@Demi78: ugysem szamit a tobb millio, Viktorert vallasosan rajongo ember szavazata mellet.

Muscari 2017.10.02. 17:05:17

@Latcho Drom: te, az ott Goran Bregovic az avatarodon? Olyan rossz, hogy nem lehet kinagyitani, nem latom rendesen.

gabors 2017.10.02. 17:06:44

@adg: "Utlevelet meg postan kell szerezni, ott az ugyintezo nezi meg a papirokat, es o masolja le, amikor atveszi a nyomtatvanyt. "

az USA-ban az eredeti allampolgrsagi papirt (certificate of naturalization annak aki nem szuletett amerikai) csatolni kell masolat nem eleg es valoban a postan lehet intezni es szepen megjott az utlevel (hamarabb) es visszakuldtek az eredeti papiromat is ...

adg 2017.10.02. 17:10:49

@labirintus1: amikor utoljara szavaztam, mintha megneztek volna a szemelyimet. Nem igazan tudtam volna szavazni mas helyett.

@gabors: igen, valoban fontos, erdemes betartani az egy evet. Es anyakonyvi kivonatot is erdemes tartani, semmibe sem tart szerezni. Neha helyi ugyeknel is jol johet.
Megjartam canberrat egy nap alatt. Na jo, 25 ora volt, de megiscsak egy 8000 km-es tura volt, es nincs kozvetlen jarat.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.10.02. 17:13:15

@Bebbi: Leginkább a lustaság a tájékozatlanság és a megoldjuk okosba mentalitás szól amellett, hogy vki ne jelentkezzen ki otthonról. Egyébként ezzel az Uniós jogokat is sérti mert előírás,hogy egy állandó lakcíme lehet és számtalan ideiglenes ez Eu-ban.

Egyébként Ausztriában megtagadhatják a családi pótlék és a munkanélküli kifizetését is ha nem állandó lakcímed van.

gabors 2017.10.02. 17:18:15

@adg: " Es anyakonyvi kivonatot is erdemes tartani, semmibe sem tart szerezni. Neha helyi ugyeknel is jol johet. " igen kellett pl mind a zoldkartyahoz mind az allampolgarsaghoz ... amire gondoltam hogy kintrol nem egyszeru megszerezni, nekem a szuleim elkuldtek levelben az otthonit kesobb. Mivel nem terveztem hogy sokaik maradok fel sem merult hogy magammal kellett volna hozni 1990-ben :-)

gabors 2017.10.02. 17:21:06

@flash.gordon: "Egyébként Ausztriában megtagadhatják a családi pótlék és a munkanélküli kifizetését is ha nem állandó lakcímed van. " ez biztos igy van de kerdezem honnan tudjak az osztrakok hogy kijelentkezett-e valaki mondjuk Mo-on erre semmilyen igazolas nincs. Belelatnak a Mo-i lakcim nyilvantartoba mondjuk egy ausztriai hivatalban ?

Es mi van azokkal akik meg csak nem is az EU-ban laknak (hamarosan) pl Londoniak :-)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.10.02. 17:28:03

@gabors: Már vártam a kiskapukat kereső magyarok kérdéseit. :)

Hogy belelátnak-e vagy le tudják-e kérni hivatalosan azt nem tudom. Viszont jellemzően a szezonban dolgozok csinálják,hogy szezon végeztével a következő szezonig megszűnik a munkaviszonyuk és hazamennek. Most ha a hivatal azt látja, hogy neked Magyarországon van lakcímed, lakhatásod, családod élni fog a gyanúpörrel, hogy hazamész és nem fizet. Ezeket a szigorításokat a 15-ös válság hozta magával és sanszos, hogy ha Kurz nyer ez csak szigorodni fog.

Akik Londonban laknak nem (fognak) Eu-s jogokat sérteni. Csak a magyart.

gabors 2017.10.02. 17:37:46

@flash.gordon: "Már vártam a kiskapukat kereső magyarok kérdéseit. :)"

Nem keresek kiskapukat csak kerdeztem mert nem igazan ertettem hogy hogyan ellenorzik ezt hiszen nyugodtan hazamehet, a te peldad, alapjan az idenymunkas akkor is ha neki csak "ideiglenes" lakcime van Mo-on ha jol ertem amit mondtal.

Azt sem tudom peldaul hogy ahhoz hogy a gyerekre jarjon csaladi potlek a gyereknek is allando lakcime kell hogy legyen Ausztriaban ?? (talan igen, az lenne a logikus)

Peldaul azt sem tudom ha egy hazasparnak van ket lakasa es az egyikuknek az egyik az allando lakcime mig a masikban csak "ideiglenes" es forditva .. (ez lehet akar ket kulonbozo orszag is ) most akkor barmilyen szabaly megszegnek ?

Csodabogár 2017.10.02. 18:44:32

@Latcho Drom: Egyre inkább úgy látom, hogy végül is komolyan senki nem is akar változtatni semmin. Ellenzék nem akar összefogni, kis pártocskákkal meg nem megy semmi. Én persze fogok szavazni, mert ha nem szavazok, az azt jelentené, hogy nekem is jó így ahogy van. Úgy hiszem, hogy én a kisebbséghez tartozom ezzel a felfogásommal.

Csodabogár 2017.10.02. 18:47:37

@labirintus1: Nem szavazhat az aki akar. A szavazóhelyiségben igazolni kell a személyazonosságot.
Ettől függetlenül a választói névjegyzéknek up to date kellene lennie.

Shaktee 2017.10.02. 19:02:10

@gabors: gondolod a hogy a bolgár honfikbol indul ki? :p

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.02. 19:02:45

@gabors:

A számlálással nincs semmi gond, Mo-on olyan bizottságok végzik, melyekben minden párt részt vesz, plusz vannak megfigyelők is. Képtelenség az eredményt meghamisítani.

Így Mo-on a szavazás illegális befolyásolásának a fó módja más, elsősorban a szavazatvásárlás. Amit drasztikusan segítene a netes szavazás lehetősége.

Csak szólok: a "maffiaállam" szó NEM azt jelenti, hogy kedvenc pártod elvesztette a választásokat.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.02. 19:02:58

@gabors:

Mióta lenézés a ténymegállapítás?

Aki nem megy szavazni sose, márpedig Mo-on ez egy erős réteg,

Még az első szabad választásra - 1990 - is alig 65 % ment el, ami sokatmondó adat. S a legmagasabb szavazati arány - 2002-ben - is alig 71 % volt.

Továbbá a legsikeresebb népszavazásra (1989) is alig 58 % ment el. Ezen kívül meg egy népszavazás volt, melyre elment 50 %-nál több: a Gyurcsány elleni 2008-as népszavazásra. Az EU- és a NATO-népszavazáson 50 % alatti volt a részvétel!

geeeteee 2017.10.02. 19:03:05

Kezdjük ott, ha a választásról nincs közös megegyezés, konszenzus, hanem csak alkuk árán létrejött kompromisszum, vagy még az sem, hanem helyette az ami, addig minden más kérdés felesleges körülötte. Nyilvánvalóan rossz, a legitimitásáról sem kellene vitatkozni, ha létezne olyan törvény ami szerint mégis, akkor az a törvény is az.

Shaktee 2017.10.02. 19:03:10

@Csodabogár: Feladtam, annyira undor volt a falutanács..
Minden nép megérdemli a vezetoit.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.10.02. 19:06:56

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: az észtek úgy oldották meg, hogy akárhányszor szavazhatsz urnazárásig az utolsó a döntő. Így akár több párt is fizethet a szavazóknak nincs értelme vesztegetni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.10.02. 19:14:46

@gabors: Nem mehet haza. Ha munkanélkülit kap nem hagyhatja el az országot. Vagy ingázó de az másik jogi státusz.

Eddig úgy volt, hogy ha a gyerek nem élt az országban akkor is megkapta az osztrák családit: Tehát az 5 gyerekes fekete afrikai is kapott 5 gyerek után 800€-t, ami neki egy vagyon. Ha Kurz nyer ez nem lesz így hiába maradt a gyerek pl Budapesten a magyar családi pótlékot fogja megkapni az osztrák államtól.

A házasság megint egy külön státusz én nem ismerem.

Golf2 2017.10.02. 19:18:15

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem is tudtam hogy 2002ben mentek legtöbben szavazni.Akkor még sikerült ezeket a férgeket elzavarni.

gabors 2017.10.02. 19:28:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

ezekkel semmi gondom tudtam ezt nelkuled is

de miert gondolod hogy 5k-ert tomegesen eladnak a szavazataikat ... ??

Biztosan van ilyen, de ha tomegesen tortenne annak bizony nyoma lenne egy ilyen merteku "szervezest" nem lehet titokban tartani foleg manapsag okos telefon van mindenkinel. Es komoly buntetes kell csak betenni hogy sokat lehessen ezen veszteni ..... (foleg aki vasarolja a szavazatokat) az altalad is emlitett szamalalo bizottsagok mintajara minden part argus szemekkel figyelne a masikat. (vagy csak be kell igerni tobbet annak aki felnyom egy szavazat vasarlot bizonyitekkal ... mar is nem lesznek olyan sokan akik ilyenre vallalkoznak)

mint irtam es masok is ez a jovo egyre tobb helyen megoldjak ezt persze nyilvan valasztasi kultura (sima kultua) is kell hozza

Shaktee 2017.10.02. 20:09:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "A számlálással nincs semmi gond, Mo-on olyan bizottságok végzik, melyekben minden párt részt vesz, plusz vannak megfigyelők is. Képtelenség az eredményt meghamisítani.
"

Muhaha :-)))

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.02. 20:09:40

@flash.gordon:

Igen, tudom. De ez csak olyanoknál megoldás, akik jól ismerik a netet.

kék madár 2017.10.02. 20:17:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Mióta lenézés a ténymegállapítás?"
A te "tenyeid" altalaban a fantaziad szulemenyei, eddig meg semmit nem tudtal leirni aminek akar nyomokban koze lenne a valosaghoz. Kar, hogy megint itt szennyezed a blogot a hulyesegeiddel.

labirintus1 2017.10.02. 20:32:33

@adg: Félreérthető voltam. Azokról van szó, akiknek nincs mo-i lakcíme. Ők sehol nem kell, hogy személyesen megjelenjenek.

Magam pl. az ügyfélkapun kersztül intéztem a regisztrációt. Innentől benne vagyok a választói névjegyzékben és amíg nem módosítok adatot, minden szavazásnál automatikusan megkapom a szavazólapot. Nem kell alkalmanként regisztálni. Úgyhogy ha meghalok és erről nem szólnak a rokonaim a magyar államnak, akkor a szavazólapok továbbra is jönni fognak. Amivel a halálom után is simán lehet szavazni, azaz vissza lehet élni vele.

blackhairlady 2017.10.02. 21:02:55

@gabors: A mult honapban voltak itt a D.C. nagykovetsegrol 2 napig, lehetett mindenfele okmanyt intezni, a gyerekem 2014-ben lejart utlevelet szerencsere meghosszabbitottak, egyaltalan nem kekeckedtek, pedig en is azt hallottam, hogy necces az 1 evnel tobbel jejart utlevelnel. Sot, most, tobb mint 17 ev utan derult ki az is, hogy a szuletesi anyakonyvi kivonatban kihagytak egy betut a vezetek nevembol, igy nem egyezett a regi utlevellel, de megcsinalta igy is, es felajanlotta, hogy par heten belul kuld egy helyes anyakonyvit ha elkuldom neki a regit. Penteken meg is erkezett. Ilyen ugyintezes is van :)

vándor madár 2017.10.02. 21:19:24

@gabors: "Peldaul azt sem tudom ha egy hazasparnak van ket lakasa es az egyikuknek az egyik az allando lakcime mig a masikban csak "ideiglenes" es forditva .. (ez lehet akar ket kulonbozo orszag is ) most akkor barmilyen szabaly megszegnek ? "

Ez jó felvetés, de azért mára már sehol sem annyira naivak, hogy ne néznének utána a dolgoknak.

Először is, Ausztriában munkanélküli segélyt csak az kap, aki ott lakik vagy ha nem is lakik ott, de sikerült magát oda bejelenteni. Tegnapelőtt írta az utolsó osztrák poszt szerzője, hogy Bécsben havi 100 euró a tarifa, amiért van aki bejelent magához.

Egyébként adózási szempontból nem is olyan biztos, hogy az osztrák lakcím a jobb, ugyanis Mo-n 15% az adó, ott meg vagy 30. Utána kell nézni, hogy mit mond a jogszabály és ezt ki kell számolgatni, hogy mi érné meg jobban. Minden esetre sokan vannak, akik Mo-n laknak és naponta odajárnak dolgozni. Ugyan ez a helyzet Szlovákiával is. Németül őket Grenzgänger -nek hívják - határ menti ingázók. Az ő státuszukra is vannak külön jogszabályok és egyezmények az EU-ban. Sajnos az is előfordul, hogy mindkét országban adózniuk kell, persze nyilván nem egyformán. Az biztos, hogy azoktól az osztrákoktól, akik Svájcba járnak át dolgozni, Svájcban is levonnak valami adót, gondolom forrásadót.
Itt már valaki írta, hogy az EU-ban mindenki csak ott adózik, ahol lakik, hát ez úgy ahogy van, nem igaz. A határjárók fizetnek mindkét országban adót, ingatlankiadásból újabban általában ott kell adózni, ahol az ingatlan található, vannak országok, amelyek megadóztatják az általuk folyósított nyugdíjat is, sőt egyszerűen levonják belőle az adót meg még számtalan egyedi eljárás, amiről halvány fogalmam sincs.

Családi pótlékot meg alapjában minden EU tagállamban az után a gyerek után fizetnek, aki az adott országban lakik, ha meg pl. csak az egyik szülője dolgozik valahol és a gyerek mondjuk Mo-n lakik, akkor a másik állam a magyar és a nála érvényes családi pótlék közötti különbözetet fizeti ki, ha az magasabb. Ehhez kell vinni a gyerek lakhelyi szerinti országából a hivatalos igazolás az ott folyósított caládi pótlékról. Erre biztosan van EU-s jogszabály, mert más államok is így járnak el, nem csak Ausztria.

www.wko.at/service/arbeitsrecht-sozialrecht/Kinderbetreuungsgeld-und-Familienbeihilfe-fuer-EU-Buerger.html

Én nem is az osztrákokat féltem ez ügyben, hanem rájöttem, hogy a magyarok játszhatók ki, ha valaki fizeti a TB-t, legalább is addig, míg nem kell iskolalátogatási bizonyítvány, ha a család mindkét helyen be van jelentve. Mo-n nem kell más, csak a büntetőjogi felelősséget aláírni, legalább is így első látásra, de jó lenne, ha valaki érintett nyilatkozna az ügyben. De ha valaki fizeti a TB-t két főre, akkor az már magasabb, mint a családi pótlék egy gyerekre, úgyhogy nem tudom, hányan vannak, akik a magyar rendszert próbálják kijátszani pár ezer forintért.

cst.onyf.hu/attachments/article/45/K%C3%A9relem%20csal%C3%A1di%20p%C3%B3tl%C3%A9k%20meg%C3%A1llap%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1ra.pdf

Egyébként pedig Mo-ról nem kell kijelentkezni, ha az ember munkavállalási céllal megy valamelyik EU országba dolgozni. Főleg nem kell kijelentkezni annak, aki 3 hónapra elmegy valahova szezonmunkára, aztán ha hazamegy, igényelhet minden alkalommal új személyit meg végigjárhatja az egész tortúrát. Ez esetben csak a TB-hez van bejelentési kötelezettsége, hogy tudják, van-e illetve hol van egészségbiztostása, mert az az egész EU-ban kötelező.

Mo-ról kijelentkezni csak annak kell, aki letelepedési szándékkal megy másik országba, tehát eleve tudja, hogy nem akar visszamenni. Neki nem csak a TB-t, hanem az adóügyét is rendezni kell. Aki viszont ezt megteszi, az az égvilágon semmit nem tud elintézni Mo-n, mert lakcímkártya nélkül sehol nem állnak vele szóba.

www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese.html#Ki%20%C3%A9s%20hol%20k%C3%B6teles%20a%20k%C3%BClf%C3%B6ld%C3%B6n%20l%C3%A9trej%C3%B6tt/megsz%C5%B1nt%20biztos%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1t%20bejelenteni?

nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/Ideiglenesen_vagy_veg20150617.html

Shaktee 2017.10.02. 21:57:46

@kék madár: azt irtad tegnap hogy ráizgulsz a régi blogelvtársainkra..
:-)

kék madár 2017.10.02. 22:09:50

@swing gitan: kiveve az orultekre es trollokra

Latcho Rom 2017.10.02. 22:28:35

@kék madár: petty is dead...

Nyáron még itt koncertezett..

Bredpitt Monika 2017.10.02. 22:35:09

@swing gitan: most jovok a koncertrol, Snetberger trio , lemezbemutato,

MOST IRIGYKEDJ legyszi

gabors 2017.10.02. 22:45:14

@blackhairlady: ezt jo tudni (amugy hol ?) nekem a New York-i konzulatus kenyelmesen utbaesik ...

A lejart utlevelrol en is csak a weboldalrol tudtam hogy csak egy evig fogadjak el mint allampolgarsag bizonyiteka (persze lehet megvaltozott) de ha van szuletesi anyakonyvi kivonat akkor az mar jo...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.10.02. 23:24:37

@gabors: "A lejart utlevelrol en is csak a weboldalrol tudtam hogy csak egy evig fogadjak el mint allampolgarsag bizonyiteka (persze lehet megvaltozott) de ha van szuletesi anyakonyvi kivonat akkor az mar jo..."

Na, ezzel kapcsolatosan nekem volt egy jo par email valtasom, es tapasztalat szerzesem az ugyintezessel kapcsolatosan.

Ezt a levelet irtam a los angelesi konzulnak 2014-ben:

"Alulirott, ...az alábbi probléma megoldásában kérem szives segitségét.
.... nevű gyermekeim magyar útlevele 2012-ben lejárt. Ebben az évben Magyarországra szeretnénk utazni, igy új útlevél igénylésére időpontot kértem és kaptam 2013. febr.11-re.
A jelenleg hatályban levő rendelkezések alapján 1 évnél régebben lejárt útlevél esetén a magyar állampolgárságot érvényes személyi okmányokkal kell igazolni. Mivel külföldön való letelepedésünket 2011-ben bejelentettem, és az akkor hatályban levő rendelet szerint személyi okmányainkat (személyi igazolvány, lakcimkártya) Göd Város Önkormányzatán (Okmányiroda) leadtam, igy gyermekeim jelenleg - a születési anyakönyvi kivonaton kivül - nem rendelkeznek egyéb olyan személyi okmányokkal, amelyek magyar állampolgárságukat igazolnák. Új, külföldi lakcimünket feltüntető lakcimkártyát a mai napig nem kaptunk. A jelenlegi jogszabályok alapján Állampolgársági igazolás iránti kérelmet kell benyújtanom, amelynek átfutási ideje 3-6 hónap.
Hivatkozással az 1993. Évi LV. Törvény 2. § (1)-ra, és arra a tényre, hogy érvényes magyar útlevéllel rendelkező magyar állampolgár vagyok, ezáltal gyermekeim a születésük napjára visszaható hatállyal magyar állampolgárok, kérem sziveskedjenek eltekinteni a fenti Kérelem benyújtásától. Amennyiben ez nem lehetséges, kérem szives segitségét abban, hogy az útlevelük 2014. 05.15-ig elkészüljön.
Szives segitségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: "

Ezek utan ezt a valaszt kaptam:

"Tisztelt Asszonyom!

Egyeztettem Kollégáimmal és elővettem a 2011-es aktáit is, amelyek alapján a következőkről szeretném tájékoztatni.

a) Tudomásunk szerint sem az Ön, sem pedig gyermekei külföldi letelepedésének bejelentése nem zárult ez idáig eredménnyel
b) Nincs tudomásunk arról, hogy a korábbi hiánypótlási felhívásnak Ön eleget tett volna

A fentiek alapján nagy valószínűséggel mind Ön, mind pedig a lányai a személy- és lakcímnyilvántartásban úgy szerepelnek, mint belföldön élő magyar állampolgárok.
Ami az útleveleket illeti:

Ahhoz, hogy valaki magyar útlevelet kaphasson, magyar állampolgárságát igazolni kell. Erre alkalmas az érvényes személyi igazolvány, érvényes vagy éve lejárt útlevél, honosítási okirat, állampolgársági bizonyítvány az érvényességi időn belül, illetve az aktív SZL státusz. Az Önök esetében van arra esély, hogy az SZL aktív legyen, tehát állampolgárságuk ilyen módon igazolható lesz.

Az útlevélhez szükséges továbbá, hogy személyazonosságukat igazolni tudják (ez az Ön és nagykorú lánya esetében) érvényes driver license-t, vagy green cardot, amerikai útlevelet, stb.-t jelent...."

Mire en:
"Tisztelt Konzul Ur!

Koszonom a gyors valaszt. Amennyiben vissza tudok emlekezni, egyszer kaptam egy hianypotlasra felszolitast, mert a kulfoldi letelepedesrol szolo nyilatkozaton nem volt alahuzva egy sor. Ezt legjobb tudomasom szerint megtettem. Milyen egyeb hianypotlasra van szukseg? Kerem, sziveskedjenek ezt megkuldeni."

Minden jo, ha a vege jo: az utleveleket idoben sikerult megcsinaltatni :)) Kis magyar valosag Los Angelesben :)

gabors 2017.10.02. 23:39:40

@Zsuzsi65: ez fasza szoval a hivatal elbasz valamit es (marmint nem irtak ki az SZL-bol ) es pont neked volt jo :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.10.02. 23:47:32

@gabors: jaja, valahogy ugy :) utana meg volt par email valtas, miszerint ok kikuldtek a cimemre egy levelet, amiben kertek a hianypotlast. Termeszetesen ezt a levelet soha nem kaptam meg (rakerdeztem, hogy a nyilvantartasukban biztos megvan, milyen datummal kuldtek ki, es igy ra lehetne keresni a postanal. Erre persze nem reagaltak...;) Na, mindegy, szerencsere azota nem kellett semmit inteznem a konzulatuson :) legutobb, mikor az allampolgarsagi papirok intezesenel mentem ujjlenyomat vetelre, eszembe jutott egyebkent a konzulatus, ahol eleg maceras volt az ujjlenyomat vetelem, csak sokadszorra sikerult a scanneles, valoszinuleg a gep nem a legujabb model volt :) Most mar a Bevandorlasi hivatalban (is) sokkal jobbak a gepek, mint evekkel ezelott, most a regi - torolgetos - modszer helyett pont az ellenkezoje van, megnedvesitik az ujjat, hogy jobban latszodjon az ujjlenyomat. Neked is ilyen volt?

M. Péter 2017.10.03. 01:01:09

@Bebbi: Az, hogy mindig így volt, nem a legjobb ok, pl. 1918 előtt a nőknek sem volt választójoga Mo.-n. A levélben szavazás pedig határozottan újítás. Mivel 2004 óta sokkal több magyarországi magyar él külföldön, át lehetne gondolni objektíven, hogy szavazzanak-e, hogyan szavazzanak.

Szerintem nincs olyan. hogy valakinek meg kell tartani a magyar lakcímét, ha valakinek olyanja van akkor a külföldi nyaralása előtt is kijelentkezhet, majd utána bejelentkezhet ismét, hogy meggondolta magát. Az viszont nem elvárható, hogy ha pl. valaki egy szemesztert ERASMUS-szal külföldön tölt, akkor kijelentkezzen Mo.-ról.

gabors 2017.10.03. 02:24:56

@Zsuzsi65: " Most mar a Bevandorlasi hivatalban (is) sokkal jobbak a gepek, mint evekkel ezelott, most a regi - torolgetos - modszer helyett pont az ellenkezoje van, megnedvesitik az ujjat, hogy jobban latszodjon az ujjlenyomat. Neked is ilyen volt? "

arra nem emlekszem hogy nedvesitettek volna de valoban SOKKAL ujabbaknak tuntek mint 12 eve a zoldkartyanal ... de nem emlekszem sokmindenre mert a jobbkezem mutato ujjaban volt vagy 12 oltes es kibaszottul fajt ahogy ott forgattak de nem akartam elnapolni mert kb 3 honappal kesobbre lett volna a kovetkezo datum :-))

adg 2017.10.03. 03:01:03

@labirintus1: Ertem, igy mar el tudom kepzelni a szituaciot. Ez azonban nem jelentos mennyiseg, az osszes leveles szavazas sem volt egy oriasi resz, ennek is csak igen kis toredeke lehet halott, amikor szavaz.
Ennel szerintem jobb lehetosegek vannak manipulalni.
Mindenesetre inkabb ne halj meg, ezzel elkerulheted a visszaelest.

adg 2017.10.03. 03:08:59

@blackhairlady: Szerintem nagyon sokat fejlodtek a hivatalok. Legalabbis amikbe en belefutottam eddig. Alig volt kellemetlen elmenyem, az is elhanyagolhato volt, a nagykovetsegunk meg kifejezetten pozitiv volt.
Leszamitva, hogy megigertek, osszerantjak a magyarsagot itt vilagvegen, eljonnek, es meghivnak minket egy kajara mult karacsony elott. Majd amikor kiderult, hogy vagyunk vagy 25-30-an, akiket erdekelt volna a buli, akkor hirtelen meleg lett nagyon errefele, meg paras ido es esos evszek, es attettek marciusra mert ok nyamnyila canberrai magyarok, nem birjak a normalis idot. Na azota is jonnek. :)

gabors 2017.10.03. 03:27:44

@blackhairlady: "a gyerekem 2014-ben lejart utlevelet szerencsere meghosszabbitottak, "

az ilyet soha nem ertettem en regebben 6 mostanaban 3 honappal a lejarat ELOTT megyek meghosszabitani .. (most mar van agy masik utelvelem is igy mar nem annyira necces ha par honapig eppen nem jo a magyar) ... azert mert a 90es evek vegen valamikor vagy 8 honapig tartott !!! es nem akartam megegyszer 3-4 honapig ervenyes utlevel nelkul lenni .. de mindenki maskepp csinalja :-)

altalanssagban kerdezem, hogy hatha tudja valaki hogy van-e hasonlo magyar szabaly mint az USA-ban (Canada szinten) hogy allampolgaroknak ki es belepni az orszagbol csak ervenyes usa utlevellel lehet ... (valami bunti van )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.03. 03:30:45

@Kövérmadár [swe]: Igen, meg van már.Olyan másfél év lett az átfutása, ha jól emléxem.Közben vissza lehet kérni a magyart, hisz be kell lássák, hogy utazni azért kellhet közben.Szóval bátran kérdd vissza, ha kell.Ha meg hamarabb lejár, mint hogy a svédet megkapnád, és utazni kell, akkor az szopacs...Illetve EU-n belül jó a személyi is, akár a svéd is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.03. 03:37:45

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Azért ez ellen lehetne védekezni, pl. úgy, hogy csak a választás napján nyílnának meg a választási központ szerverei, illetve csak ezen a napon lennének érvényesek az azonosítók, stb, nem vagyok ítés, de azért le lehet ezt szabályozni, ha akarják...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 07:31:45

@geegee:
Igen, en is ettol tartok kicsit. Mondjuk EU-n kivulre nem valoszinu, hogy muszaj lenne utaznom addig, bar volt mar egy meghivasom az USA nyugati partjara (tesomek hivtak, hogy tartsak veluk), de az sehogyan sem jott volna ossze (fel even belul lejaro utlevel).

Sved szemelyim nincsen, a regi, sarga (bevandorlos) mar reg lejart, de azzal ugysem lehet utazni. Sved jogsim van meg, az szinten nem jo. Magyar szemelyit csinaltattam 2016 januarjaban (tudvan, hogy ugrik az utlevelem), azzal tudok kozlekedni.

Kivarom a soromat, 16 honap eltelt, most epp 19-21 honap varakozasi idot irnak a Migrationsverket oldalan, ugyhogy nem aggodom :)

Koszi a valaszt!

Liping 2017.10.03. 07:46:23

Ha már online szavazás, amit egyébként támogatok, simán lehetne kötni ügyfélkapus regisztrációhoz. A hitelesség, biztonság miatt amúgy sem árt. Ez esetben nyugodtan mehetnének tablettel szavazatot gyűjteni, az inaktív réteg nem adhatná le így a voksát, lévén ügyfélkapus regisztrációja sem lenne jó eséllyel.

A követségi szavazás viszont igenis nagy kiszúrás. Előfordulhat az az élethelyzet is, hogy valaki egyáltalán nem szándékozik felszámolni a hazai életét, s csak ideiglenesen, fél-egy évre, megbízással megy külföldre. Ha épp kevéssé szerencsés kontinensre kerül, a legközelebbi külképviselet lényegesen messzebb is lehet 1000 km-nél. az

somlobodog 2017.10.03. 09:02:09

@kék madár: ugyanezt akartam írni. Nem értem ezt a demagógot miért kellett visszaengedni. Totál propaganda. Maximum a hozzaszolasok számát gyarapítja. Ha ez a cél oké.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 09:02:09

@flash.gordon:

Minimális volt az is.

Az "elzavarás" meg azt jelentette, hogy a 2 tábor kb. egyenlő volt, s a ballibek kicsit többet kaptak.

Eddig 2 komoly kormányelzavarás volt: 1994-ben és 2010-ben.

1994-ben a korábbi kormánykoalíció alig 19 %-ot kapott, míg az új kormánykoalíció meg 49 %-ot.

2010-ben a korábbi kormánykoalíció alig 21 %-ot kapott, míg az új kormánykoalíció meg 54 %-ot.

A többi választás (leszámítva 2014-et) erősen kiegyenlített volt a 2 fő tábor között, s éppen a véletlen szava volt, hogy valaki kicsit nyert vagy kicsit vesztett.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 09:02:09

@geegee:

Akkor kicsit komolyabb szervezés kell majd a szavazatvásárláshoz, de a lényeg nem változik.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 09:02:09

@gabors:

Ha neked valami nem ér semmit, eladnád bármennyiért, nem?

Mondjuk valaki meg akarja venni tőled a postaládába bedobott reklámanyagot, amit éppen készültél kidobni 1000 Ft-ért.

Na, ugyanez a szavazás azon stabil egyharmad számára, aki sose megy szavazni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 09:02:09

@kék madár:

Csak tényeket írtam le. S látom, egyiket se cáfoltad.

Hosszászólásommal megtiszteltem a blogot.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 09:07:29

@somlobodog:

Tudtam. Foglalkoztam sokat az EU választási rendszereivel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 09:10:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Ez is jogos.

Ki ad nekem 5.000 forint orabert + a szavazara koltsegteritest (benzin, repjegy, ami epp felmerul), hogy elmenjek szavazni? :)
Arra szavaznek, amire "felbereltek", csinalok fenykepet a szavazolaprol vagy igeny szerint barmilyen modon megorokitem, mert ugy korrekt, ha tudom bizonyitani, hogy arra szavaztam, amire kellett.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 09:22:40

@somlobodog:

Én sose voltam innen kizárva, egykor még országfelelős voltam. Sőt, az egyik régebbi nickem ma is VIP-státuszú!

Azért nem szoktam itt kommenteleni, mert nem értek egyet a cenzúrával. Nyilván a blog ideológiájának is ellenfele vagyok, de ez lényegtelen, én eleve szinte csak velem ellentétes alapállású, azaz liberális médiákban szoktam hozzászólni.

Egyébként meg MINDEN propaganda.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 09:23:25

@Kövérmadár [swe]:

Ezt a módszert ritkán alkalmazzák, mert könnyű lebukni vele. Ahogy a láncszavazásos módszerrel is.

A legbiztosabb a szavazatvásárlás. A világon ez a legelterjedtebb.

Itt, a sötét Balkánon, ez a fő módszer a kezdetek óta. S mára sikerült megtalálni az ellenszert. Mert évekig az volt a módszer, hogy nyíltan üldözték, de ez abszolút hatástalan és hatékonytalan. A legújabb módszer: azt mondják az embereknek, fogadják el a pénzt, majd szavazzanak arra, akire akarnak, de ne arra, aki fizetett. Amióta ez megy, drasztikusan csökkent a szavazatvásárlás. Egyes cigányszervezetek kifejezetten ezt kampányolták (mivel a cigányok közt a legkönnyebb szavazatot vásárolni).

Manapság errefelé a fő gond, hogy erős munkaadók fenyegetik saját alkalmazottaikat, hogy kire szavazzanak. A nagyvárosokban nem, de kisebb településeken hatásos, mert ott látható az eredményből, szót fogadtak-e az emberek.

Próbálták ugyanezt a nagyvárosokban is, de ott befuccsolt. Egy itteni milliárdos tolvaj üzletember saját pártot csinált. Majd LEGÁLISAN vett szavazatokat: ennek módja, hogy választási megfigyelőnek nevez ki embereket, ami szabad pénzzel honorálni, s mivel nincs korlát, akár több tízezer megfigyelő is kinevezhető. A bukás ott jött: kevesebb ember szavazott az illető pártra, mint ahány megfigyelőjük volt, azaz az emberek felmarkolták a pénzt, majd másra szavaztak. Az én saját apósom is ezt csinálta.

Főgebra 2017.10.03. 09:28:03

@Kövérmadár [swe]:
A leszavaztatás úgy megy, hogy egy saját ember bemegy szavazni a szavazókörbe. Felveszi a szavazó lapot és a fülkében zsebreteszi.Üres borítékkal szavaz!
Elmegy a főhadiszállásra, megfelelően kitöltik a szavazólapot, és odaadják Gipsz Jakabnak, hogy azzal a lappal szavazzon. Jakab elintézi és hozza a következő üres szavazólapot, amivel bizonyítja, hogy volt a szavazóhelyiségben.
Innentől fogva viszik a kitöltöttet, hozzák az üreset!
A szavazás rendben lezajlott!
Maximum egy üres borítékot találhatnak a szavazatszámlálók.
Ennyi, tiszta udvar rendes ház!

DieNanny CH 2017.10.03. 09:50:44

@Főgebra:

Ez igen! Ilyen kacifántosra - és mégis egyszerűre - nem gondoltam.

DFK 2017.10.03. 10:09:38

@labirintus1: ha ténylegesen Magyarországon élő és ott is elhunyt személyről van szó, akkor bizony automatikusan törlik az illetőt.

DFK 2017.10.03. 10:09:40

@swing gitan: Birca-nak igazan van. Rutinos szavazatszámláló vagyok már, tudom , hogy nem elehet csalni, mert az ellenérdekelt felek figyelik a dolgokat; amint valami felmerül, jegyzőkönyveztetik.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 11:12:01

@DFK:

Én magam voltam választási megfigyelő is, civil szervezettől.

2002-ben.

Valami hatalmas ok kell, hogy a bizottság megyezzen egy csalásban, s ez a csalás is valami banalitás jellemzően.

Ahol én voltam megfigyelő, abban a szavazókörben konkrétan az volt, hogy pl. - a konkrét számokra nem emlékszem - 543 szavazat volt a dobozban, míg a jegyzék szerint csak 542 ember szavazott csak. Azaz valahogy bemnet egy + szavazatot az urnába, vagy valakit a bizottság szavazni engedett a jegyzék aláírása nélkül.

Már 4-szer lett összeszámolva minden, s még mindig 543 szavazat jött ki. Persze a két fő ellenfél, az MSZP-s bizottsági tag meg a fideszes fiatal srác bizottsági tag folyamatosan nézték, nehogy az ellenfélhez menjen az a plusz szavazat. Aztán 2 óra szenvedés után a bizottság elnöke szólt: emberek, az egyik 5 % alatti, tök esélytelen párt eredményéből vonjunk le 1 szavazatot, s menjünk haza!

Arthamyr 2017.10.03. 11:56:29

@Kövérmadár [swe]: "Kezdem az egyszerűbb kérdéssel: nem fogok szavazni, nem élek Magyarországon, nem érzem magam feljogosítva rá (és nem is érdekel)." - Ez egy korrekt hozzáállás, csak sajnos nem általános. Aki nem adózik Magyarországon, nem él ott, miért verje más faszával a csalánt?
Viszont ennek ellenére kellene e-szavazás (ha adót bevallani lehet, akkor miért ne lehetne szavazni?), mert elég kényelmetlen elmenni szavazni. Ha az előbbi a korrekt hozzáállás, miért megyek mégis szavazni? Nagyon egyszerű:
1. Adózok Magyarországon.
2. Még nem zártuk ki a hazaköltözés lehetőségét, sőt, nagyobb esélye van, mint bármi más helynek.
Szóval elmehetnek a faszba, hogy nincs e-szavazás... :/
A szavazatvásárlás meg nevetséges, mennyivel lenne rosszabb, mint a hülyítő kampányok az adófizetők pénzéből (vagy mondjuk a kamupártok)? Így is szavazatvásárlás van, csak most ingyen, a buta emberek szavazatát veszik meg, az általam befizetett adóból. Azt sem tartanám hülyeségnek, hogy valami jutalom járjon a szavazásért (pl. mindenki kapna 50-100e forintot, aki elmegy szavazni), hogy ne az választók 25%-a válassza meg a teljhatalmú vezetőket...

blackhairlady 2017.10.03. 18:55:16

@adg: Emlekszem a sztorira, eszembe is jutottal valamikor, hogy valyon jottek a fontos emberek vacsorazni veletek ?:))))

En nagyon meglepodtem a baratsagos ugyintezesen, amig e valaszolgattam a kerdesekre addig a masik ugyintezo nagyon kedvesen elcsevegett a ferjemmel a paras forro houstoni idojarason, es amikor meg az anyakonyvi kivonat helyesbiteset is felajanlotta a holgy, teljesen elkpedtem. Bar gondolatban legyintettem egyet, hogy ures igeret, de 3 het alatt visszaert az uj, javitott dokumentum. Azert ez mar valami :D

blackhairlady 2017.10.03. 19:09:36

@gabors: mivel a kiskoru gyereknel mindket szulonek ott kell lennie szemelyesen a meghosszabbitaskor, ezert nekunk maceras volt a ferjem miatt, nem jott velunk Magyarorszagra, itt pedig csak ezert nem akartunk D.C.-be repulni. Mivel 7 honapos kora ota van ervenyes amerikai utlevele, nem volt fontos, de most helybe jottek Houstonba, a ferjem is pont itthon volt abban az idopontban, ezert megcsinaltattuk.

gabors 2017.10.03. 21:42:44

@blackhairlady: nagy igy mar ertheto ... arra gondoltam hogy a tavolsag lehetett a gond ... azt nem sejtettem hogy a gyerek kiskoru .. amugy meg altalanossagban irtam az utlevelrol mert ugy tunt masnak is volt hosszabb ideig lejart utlevele...

Hernyák Rita 2017.10.24. 21:34:24

Sziasztok,
Azt olvastam, hogy magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szavazhat.De akkor nem értem,hogyan szavazhat egy Nagyvárad-i magyar, hiszen az már Romániához tartozik. Nem akarok rossz indultunak tűnni de en nem engedném,hogy szavazzanak mivel nem Magyaroszágon élnek és nem tudják mi megy ott. A másik oldal persze elfogadom,hogy egykor Magyarországhoz tartozott, de már csak annyi haszna van azoknak az emberek szavazatának,hogy növelik a létszámot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása