oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 29. 06:30,  Angol iskola egy magyar tanár szemével 256 komment

2017. szeptember 29. 06:30 Határátkelő

Angol iskola egy magyar tanár szemével

Judit egy liverpooli állami középiskolában dolgozik, így aztán belülről látja a magyartól (tagolásban és elvárásokban is) meglehetősen eltérő rendszert. Kérésemre megírta tapasztalatait, és pár tanáccsal is tud szolgálni azoknak, akik esetleg iskolás korú gyerekkel fontolgatják a költözést.

nagy-britannia_diakok_foto_itsliverpool_com.jpg

„Bizonyára sok szülő morfondírozik azon, hogy költözzön-e, mikor költözzön külföldre vagy haza, ha azt szeretné, hogy gyermeke(i) a lehető legzökkenőmentesebben tudjanak beilleszkedni a másik ország oktatási rendszerébe. Zökkenők mindig lesznek, de egy-két öngólt elkerülhetünk, ha utánanézünk az alapvető különbségeknek indulás előtt. 

Angliában a következőképpen tagolódik a közoktatás: 

Általános iskola (4-11 éves kor) 

Ebben a korban járnak a gyerekek általános iskolába: ez egy év pre-school és 6 év iskola (1-6. osztály), ami a magyar rendszerben kb. az óvodának és az általános iskola alsó tagozatának felel meg. 

A gyerekek többnyire egy pedagógussal vannak egész nap (értsd: eggyel délelőtt, egy másikkal délután), csak speciális tantárgyakhoz (pl. kínai nyelv) van szakos tanár, a többi „tantárgyat” (írás, olvasás, számolás, készségfejlesztés) az osztályfőnök tanítja. 

Középiskola (11-16 éves kor) 

Ezután következik a középiskola, 11-16 évesek járnak ide (7-11. osztály). Ebben a szakaszban kezdődik a tantárgyfelosztás, itt már minden tantárgyat más tanít (hasonlóan a magyar ált. isk. felső tagozatához ill. a középiskolához). 

Jellemzően képességeiknek megfelelő csoportokban tanulnak a gyerekek, tehát nem osztályban, hanem évfolyamban gondolkodnak az iskolák a tanulócsoportok szervezésénél. Ez elvileg kedvez az átlagnál jobb és az átlagnál gyengébb tanulóknak is. 

Nagyon fontos különbség, hogy itt a gyerekeket saját magukhoz hasonlítják, azt nézik, hogy magukhoz képest fejlődtek-e; kérésre persze elmondják a fogadóórán, hogy a többi tanulóhoz vagy akár az országos átlaghoz képest hogyan szerepelnek. 

Ezt érdemes is megkérdezni, hogy elkerüljük a meglepetéseket: például hogy minden évben agyondicsérik a gyereket, de aztán megbukik minden tárgyból az érettségin... 

Kiemelten fontos tantárgyak az angol, matek és tudomány (biológia, kémia és fizika egyben), ezekből mindenkinek kell „érettségiznie” (a tudományokból elég kettőt választani), kötelező továbbá a testnevelés, vallástudomány/etika; további tantárgyak a technika, idegennyelv (többnyire spanyol, francia vagy esetleg német), számítástechnika, történelem, földrajz, dráma, rajz, ének-zene. 

Az utolsó 2-3 évben a kötelezők mellett „szabadon” választható tárgyakkal egészül ki az órarend, ezek között találunk szaktantárgyakat, a választék iskolától függ, nálunk pl. van építkezés, fodrászat, vendéglátás, pszichológia, business... ilyesmik. 

College / Sixth Form (16-18 éves kor) 

A 16-18 évesek Sixth Formba vagy College-ba járnak, illetve aki nem óhajt tovább tanulni, annak kötelező gyakornokként elhelyezkednie valahol, ahol szakmát fog tanulni, de már pénzt is keres. 

Sixth Form nem minden középiskolában van, a college pedig külön intézmény. Egyik esetben sem főiskoláról van szó, inkább gimnázium/szakközépiskolák ezek. 

Ebben a két évben lehet vagy szakmát tanulni vagy felkészülni az ún. A-level vizsgákra, ami az egyetemi felvételhez kell (nevezzük emelt szintű érettséginek). 

Aki nem ér el legalább 4-est (9-es skálán, ahol a 7-es a magyar 5-ösnek megfelelő, a 8-9 a csillagos ötös) matekból és angolból, annak továbbra is kell angolt és matekot tanulnia. 

18 éves kor fölött is ingyenesen oktatják ezt a két tárgyat annak, akinek nincs meg ez a minimális végzettsége (kb. mint nálunk a nyolc általános). College-ba tehát járhat bárki 18 felett is és jár is, ha (új) szakmát vagy akár nyelvet akar tanulni. 

Külsőségek és költségek 

A gyerekeknek kötelező egyenruhát viselniük. A pedagógusok ennek megfelelően dress code alapján öltözködnek, pl. nem járhatnak farmerben, tornacipőben... 

Az egyenruhát a szülőknek kell megvásárolniuk, de ezzel nagyjából ki is merült a kötelezően beszerzendő felszerelések listája, hiszen az iskola biztosítja a tankönyveket, füzeteket, mappákat, sok esetben az írószereket is. 

Ennek következtében a gyerekek nem vihetik / nem viszik haza a felszerelést, a tanulás elsősorban az iskolában történik. Van házifeladat, de nem olyan gyakorló / ismétlő / magoló jellegű, mint Magyarországon. Hisz felelés vagy röpdolgozat sincsen, mert jegyek sincsenek. 

Osztályzatot csak a GCSE nevű vizsgára kapnak (nevezzük érettséginek, kb. a középszintű érettségivel egyenértékű vizsga ez) a tanulók a 11. tanév végén (16 évesen), amikor befejezik középiskolai tanulmányaikat. Ennek megfelelően megbukni sem lehet, mindenki halad tovább a következő évre akkor is, ha nem tudja teljesíteni a korának megfelelő minimumot. 

Vannak magániskolák, ahova gazdag szülők jó képességű gyerekei járnak (ide van felvételi és tandíj), elit iskolák, ahova a nagyon jó képességű gyerekek járnak (ide csak felvételi van), ezekből az iskolákból mennek a gyerekek a legjobb egyetemekre. Ezek az iskolák nagyjából úgy működnek, mint otthon az elit gimnáziumok, nehéz iskolatáska, sok tanulás. 

Aztán vannak azok az iskolák, ahova mindenkit fel kell venni. Ezek nagyon vegyes színvonalúak annak megfelelően, hogy milyen a vezetés és a tanári kar, ill. hogy milyen képességűek és viselkedések a tanulók, akik épp oda járnak. 

Az állami iskolákat minden évben rangsorolják az eredményeik alapján, ezekből a listákból kb. látszik, hogy átlagosan milyen képességűek gyerekek járnak oda. 

Ez alapján érdemes iskolát választani, és a választott iskolához képest érdemes lakhelyet keresni, mert Angliában is előny, ha közel lakunk az iskolához, ahova járni szeretnénk. 

Mikor költözzünk? 

Ha muszáj, akkor most. 

Ha nem muszáj, akkor nyelvi szempontból azt tartsuk szem előtt, hogy minél előbb, annál jobb: 4 éves kor előtt a legjobb költözni, ekkor lesz gyermekünknek esélye a teljes beilleszkedésre. A gyerek 12 éves koráig nem vagyunk elkésve, így is minden esélye meglesz, hogy az anyanyelviekkel azonos szinten teljesítse a vizsgáit. 

A 13-16 évesekkel nagyon ki tudunk szúrni, ha országot váltunk, hacsak nem beszélnek erős középfokon angolul már otthon, hiszen akkor minden további nélkül be fognak tudni illeszkedni. Máskülönben viszont lehetetlen helyzetbe hozzuk őket: otthon már, Angliában még nem fognak tudni a képességeiknek megfelelően teljesíteni. 

És ha már 16, akkor hadd fejezze be a középiskolát otthon és majd jöjjön ki egyetemre vagy dolgozni, ha akar, mert akkor lesz egy biztos, a képességeinek megfelelő végzettsége, amire építheti a jövőjét. 

A fentieket legjobb tudásom és saját tapasztalataim alapján írtam: egy angol állami középiskolában dolgozom Liverpoolban. Szívesen fogadok hozzászólásokat, kiegészítéseket, szülők, diákok tapasztalatait. Ha konkrét kérdésed van, azt is kommentben tedd fel, igyekezni fogok válaszolni.”

HÍRMONDÓ 

Irány a zöld Írország! 

Ők biztosan maradnak az Európai Unió tagjai, és állítólag (…) angolul beszélnek, szóval akit ezek a paraméterek vonzanak, az ki ne hagyja a posztot. Emellett azért találtunk svédországi munkát (nem is akármilyet), és Németországba is elviszünk virtuálisan.

Hol tanul külföldön a legtöbb magyar diák? 

Az elmúlt években többszörösére emelkedett a külföldön tanuló magyar diákok száma. De vajon mennyien tanulnak Ausztriában, Németországban? 

A magyarok egészségi állapota Európa alján 

Olyan komoly problémák vannak a magyar egészségüggyel, hogy azokban a halálokokban rosszak az adatok, melyekre jelentős hatással van az egészségügyi rendszer működése – derül ki egy tanulmányból. 

Új népszavazást tartana a Brexitről a londoni polgármester 

Sadiq Khan már hónapok óta emlegeti, hogy vissza lehetne fordítani a britek kilépését az Európai Unióból, de eddig a saját pártján belül sem sikerült átvinni az újabb népszavazás ötletét. De a londoni polgármester a jelek szerint nem adja fel. 

(Fotó: itsliverpool.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6612910176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.09.29. 06:42:40

Megbukni se lehet, mindenki halad tovább...Na ne.

SzZoole 2017.09.29. 07:42:28

A pre-school az nem az óvodai szintnek felel meg, hanem az iskolai előkészítőinek.
A nursery felel meg ovinak/bolcsinek, szerintem.

Muscari 2017.09.29. 08:31:55

Akkor vitatkoznék. Szerintem a GCSE sokkal alacsonyabb követelményeket támaszt, mint az érettségi otthon. Volt szerencsém végig gyakorolni a matekot a lányommal, simán nyolcadikos tudásszint kell hozzá.

Szintén saját példa, plusz egy ismerősé is, hogy a gyerek egy alapfokú kezdeti tudással is eljut akár az egyetemig is, akkor is, ha 14-15 évesen jön ki.

Mrs. Clayton 2017.09.29. 08:58:13

Mar egy ideje a maganiskolakba sem csak a gazdagok gyerekei jarhatnak, mert kotelezoen kell biztositsanak helyet szegenyebb csaladok gyerekeinek is, akik osztondijat kapnak, igy a szuloknek nem kell tandijat fizetnie.

Mrs. Clayton 2017.09.29. 08:59:21

@Muscari: persze, de sokkal nagyobb szivas, mintha korabban koltozik ki

SzZoole 2017.09.29. 09:00:57

De ki lehet egészíteni az LLDT class-al, ahova a csökkent érzelműek járnak, hogy a tanulásban ne tartsak vissza a jó kepeségueket, olyan mint otthon a “nyugdíjas” osztály, ahol 16 évesen meg a 6.-ik osztályt járjak :-)

Virago_1000 2017.09.29. 11:08:34

"hanem évfolyamban gondolkodnak az iskolák a tanulócsoportok szervezésénél. Ez elvileg kedvez az átlagnál jobb és az átlagnál gyengébb tanulóknak is. "
- nem ezt hivjak szegregacionak?
ami egyebkent jo dolog, mert a gyengebb kepessegu nem erzi magat folyamatos kudarcban a tobbihez kepest az erosebb pedig nem unatkozik oran.

Határátkelő 2017.09.29. 11:08:53

@Virago_1000: Nem ezt hívják szegregációnak.

London2009 2017.09.29. 11:09:43

@Muscari: Jajj, de nagyon jol ellennek en egesz eletemben az altalanos iskolai matek tudasommal! Mert, hogy sem abrazolo geometriara, sem masodfoku egyenletekre, sem logaritmusra, vektorfuggvenyekre nem volt szuksegem SOHA a budos eletben meg idaig. Igazabol engem rettenetesen bosszant, hogy en eletemben iskolaban legtobbet a matematikat tanultam es azota nem volt szuksegem ra miota leerettsegiztem belole. Inkabb helyette sportoltam volna, vagy megtanultam volna meg egy nyelvet vagy esetleg nulladik ora helyett kialudtam volna magamat.

Demi78 2017.09.29. 11:33:22

Jo cikk lett (valasztekos, helyesirasilag is rendben van, latszik, hogy tanar irta:)) ), amugy valaki megirhatna pl a francia tapasztalatokat is hasonlo temaban. Erdekelne egy osszehasonlitas.

Mas: Virago es IT Knight szerintem ugyanaz a szemely;

Demi78 2017.09.29. 11:36:14

@London2009: multkor ki kellett szamolnom egy kerites legnagyobb maximalis meretet egy adott telken es derivaltam. Elso alkalom 15 eve, hogy hasznaltam. Utolso is.

fhdgy 2017.09.29. 11:39:46

@London2009: Jó, ne legyen matamatika az iskolában, de akkor ne legyen nyelvtanítás se! Minek?

Lehet, hogy németet tanultál az iskolában, most meg Angliában vagy, akkor a német nem volt felesleges? Vagy fordítva, valaki angolul tanult, most meg német nyelvterületen van.

Különben is, minek iskolában nyelvet tanulni? Ha mégis kimegy felnőttként egy idegen országba, majd megtanul ott!

Demi78 2017.09.29. 11:42:13

@London2009: Amugy nulladik ora es sok oraval kapcsolatban eszembe jutott, hogy multkor egy gimis lany irt egy nyilt levelet az oktatasugynek. Leirta, hogy sok az ora, nulladik, 7., 8., egesz delutan benn vannak a suliban.
En reggel 8ra jartam kisiskolaskent es delutan 4-5ig maradtam napkoziben.
Most reggel 6kor kelek, 8kor indulok dolgozni es fel hetre erek haza
Baromi jo lenne, ha kora delutan hazaeshetnek csak ugy vagy eleg lenne 7 korul ebrednem. Welcome to the real life.

Le Orme 2 2017.09.29. 11:50:31

@London2009: Lehet, hogy konkrétan soha nem használtad a másdofokú egyenleteket stb. De a matematika tanulása logikus gondolkodásra IS tanít, amit nem árt használni, mert ezáltal lehet felismerni az ok-okozati összefüggéseket.
Más. A magolásnak eléggé becsmérlő mellékzöngéje van, pedig tényeknek az agyban történő felhalmozása nélkül nincs gondolkodás.

Virago_1000 2017.09.29. 12:11:31

@London2009: "A matematika az a faklya, amely nelkul mas tudomanyokban eligazodni nem lehet."
/Einstein/

Virago_1000 2017.09.29. 12:12:14

@Határátkelő: hanem a tulkoros verekedos tilosleirni milyen mas kulturaju gyerekek elvalasztasat a tanulni vagyoktol, hogy a tanarok tanitassal foglalkozhassanak, ne csak fegyelmezessel?

London2009 2017.09.29. 12:12:39

@fhdgy: Szerintem az a hulyeseg, hogy Mo-on minden gyereknek ugyanazt kell tanulnia, teljesen mindegy, hogy milyen kepessegei vannak. Nalunk a gimnaziumban volt persze angol halado, matek emelt szintu, biologia emelt szintu meg par fakt, amit fel lehetett venni delutani foglalkozaskent. De sajnos a gyakorlatban ez nem mukodott igazan jol, mert meg aki az alapszintu matekot, biologiat, kemiat tanulta is kokemenyen megszenvedett vele.
Nekem szimpatikusabb lenne az, hogy mondjuk 14 vagy 16 evesen a gyerek eldonti, hogy milyen targyakat vesz fel pluszban illetve ad le. Amikben pedig jo, akkor azokra fokuszalna teljes gozzel.
Pont tegnap kerdezte a fonokom, hogy beszelek e nemetul. Mondtam neki, hogy annyit tudok nemetul, hogy gemusesuppe. Mondta, hogy ez nem lesz eleg sajnos. Miutan en imadom a nyelveket en barmilyen nyelvet szivesen tanultam volna a real targyak helyett.

Határátkelő 2017.09.29. 12:15:01

@Virago_1000: Hát ha te eddig jutottál az értelmezésben, a te bajod.

Például milyen jó lett volna anno, ha a matekból gyengébbeket (jelen) hozzájuk hasonló képességűekkel járatják matekra, és ugyanígy mondjuk a humán tárgyakból - évfolyami szinten és nem egyetlen osztály van, ami mindegy, milyen áron, de X évig együtt jár minden órára.

De ha neked kényelmesebb minden mögé ugyanazt látni, az a te bajod.

fhdgy 2017.09.29. 12:17:53

@London2009: Nem kell minden gyereknek ugyanazt tanulni.

Az első nyolc év után jön egy erős szelekció, ott már lehet választani!

Ha pl. valaki gimnáziumot választ, akkor négy év után megint jön egy erős szelekció, egyetem vagy főiskola vagy ott a vége fuss el véle.

Akinek magas a másodfokú egyenlet megoldóképlete, az ne menjen gimnáziumba vagy hagyja ott és a probléma megoldva.

London2009 2017.09.29. 12:21:51

@Le Orme 2: Ez 14 eves korig oke. Elhiszem, hogy addig jo a logika fejleszteseben. Ja es ne erts felre en meg a magam modjan szerettem is a matematikat, jo is voltam belole, csak rengeteg idomet elvette. Annyi peldat, szamolast kellett megoldani, hogy 60-70%-ban arra koncentraltam mas helyett. Pedig egyertelmu volt mar kicsi koromtol, hogy en 100% human beallitottsagu vagyok. Szerintem a matematika tanulasat sok mitosz ovezi. Peldaul ez, hogy mennyire fejleszti a gyerek gondolkodasat. Lari fari. Egyszeruen Magyarorszagon felul van ertekelve. Illetve a mi iskolankban, altalanosban meg gimiben is ez volt a helyzet. Egy jo matekos ki volt kialtva zseninek. Az mas kerdes, hogy mondjuk egy fogalmazast nem tudott megirni, vagy nem tudott rajzolni, enekelni, szepen felolvasni. Nekem az a velemenyem, hogy az egyik gyerek ebben tehetseges, a masik meg valami egeszen masban. Nekem az szimpatikus, hogy viszonylag fiatalon el tudjak donteni, hogy mire szeretnenek jobban koncentralni, a tobbi targyat pedig alacsonyabb szinten tanuljak. Aki pedig tovabb szeretne tanulni, az majd a felsooktatasban megtanulja amire szuksege van.
A magolasrol meg annyit, hogy en jogi egyetemre jartam es mar pedig a magolas az ertelmetlen. A tenyek ismeretere persze, hogy szukseg van, de attol, hogy tele van az agyad adatokkal meg nem fogsz tudni gondolkodni is.

fhdgy 2017.09.29. 12:27:57

@London2009: De fordított esetben sem tudsz gondolkodni, akkor ha az agyad üres.

Persze, tudom, hogy erre azt szokták válaszolni, hogy minek mindent megtanulni, ott a google!

A hetedik napon, mielőtt az úr végképp megpihent, láta, hogy szellemi sötétség vala! Legyen google! És lőn google vele a szellemi világosság!

Szerinted így volt?

London2009 2017.09.29. 12:31:02

@fhdgy: Azert ez nem teljesen igy van. Legalabbis ahol en felnottem, ott a gimnaziumba mentek az ugyesebb diakok. Azon kivul vagy szakkozepiskolaba vagy szakmunkaskepzobe lehetett menni. Tehat aki tovabb szeretett volna tanulni, annak muszaj volt gimnaziumba mennie.
Senkinek nem volt magas a masodfoku egyenlet, nekem nagyon jo osztalyom volt. Szinte mindenki tovabb tanult. Ettol fuggetlenul en feleslegesnek tartom, hogy mindenkinek tanulnia kell mindent. Sokkal jobb lenne ha ennyi idosen mar el lehetne donteni, hogy amire a jovoben szuksegem van, azt tanulom. Peldaul nyugodtan lehetne mar gimnaziumban penzugyi ismereteket, jogi alapismereteket, kozgazdasagtant, programozas alapjait, barmi egyebet tanitani, amire a jovoben szuksege lesz a diaknak. Peldaul en mi a fenenek tanultam kemiat, fizikat 8 even at? Mar akkor tudtam, hogy soha az eletben nem fogom hasznalni. Mennyivel hasznosabb lett volna nyelvet tanulni, sportolni vagy az egyetemi tanulmanyokra elokeszulni.

fhdgy 2017.09.29. 12:39:38

@London2009: Jó, beszéljünk akkor csak a gimnáziumról!

Akkor én is megkérdezhetném, hogy miért kellett nekem németül tanulni, amikor úgy utáltam mint a bűnt? Én programozó lettem, tökéletesen jó lett volna angolul tanulni, azt bezzeg nem lehetett. Mi az ördögért idegesítettek a der, die, das-szal? Meg tudod mondani?

Ja, hogy felnőttként Németországba mentem dolgozni, és azóta is áldom Frau Antalt, hogy akaratom ellenére is gyötört és nem hagyta, hogy hülyeségnek tekintve ne tanuljak németül?

London2009 2017.09.29. 12:44:16

@fhdgy: pont ezt mondtam, hogy nyelvet mindig erdemes tanulni. Mondjuk ezt a problemat nem erzem at, mert en mindig is imadtam a nyelvorakat es sosem kellett rajuk tanulnom. Tehat peldaul en biztos, hogy egy jo kis fizika vagy kemia ora helyett inkabb tanultam volna a der, die, dast.

fhdgy 2017.09.29. 12:48:38

@London2009: Pont ezt mondom én is, matematikát mindig érdemes tanulni. Mondjuk ezt a problémát nem érzem át, mert én mindig imádtam a matematika órákat és soha nem kellett rájuk tanulnom. Tehát például én biztos, hogy egy jó kis der, die, das óra helyett inkább tanultam volna a másodfoku egyenlet megoldóképletét (, még magasabb fokon is).

London2009 2017.09.29. 12:51:36

@fhdgy: A helyzet az, hogy tetszik vagy nem tetszik de igen, ott a google. Eltelt kozben 20-30-40 ev es amig mas oktatasi rendszerek haladtak a korral, addig a magyar nem. Ki sokat markol, keveset fog. Most errol ez jutott az eszembe. A magyar rendszer, legalabbis en igy eltem meg, aztan mas javitson ki ha nem igy gondolja, de mindent meg akar tanitani. Azt teljesen figyelmen kivul hagyja, hogy erre a gyerekek hany %-a kepes. A helyett, hogy megtanitana egy minimumot, de azt mindenkinek. Na es ma megint masra van mar szukseg, mint ezelott 50 evvel. Ma egy atlag vagy atlag alatti kepessegu gyereknek, tenyleg annyi kellene, hogy irjon, olvasson, matek alaptudas, szamitogep hasznalata es alapfoku angol. Ha ez megvan, akkor tanuljon mast, tobbet, jobban, melyebben. Szakosodjon, ha valamiben tehetseges, akkor csinalja azt es kozben ne nyomoritsak meg. Nekem azok az oktatasi rendszerek tetszenek, ahol ugyanugy gondozzak a tehetseget, mint a gyengebb kepessegut. Akinek pluszra van igenye es tehetseges, az megkapja, aki viszont nem vagyik tobb tudasra, azt beken hagyjak.

Csodabogár 2017.09.29. 12:56:41

@London2009: Mi még differenciál számítást is tanultunk, ma sem tudom minek, pedig humán osztályba jártam. Nekünk is taníthattak volna okosabb és hasznosabb dolgokat. Nekem a legtöbbet számtanból az érte, amit az első 4, akkor még elemiben, megtanultam.

DieNanny CH 2017.09.29. 12:59:55

@fhdgy:

"Akinek magas a másodfokú egyenlet megoldóképlete, az ne menjen gimnáziumba vagy hagyja ott és a probléma megoldva. "

Pontosan. A baj ott van, hogy sokan azon hőbörögnek, miért akarnak gimnáziumokat megszüntetni.
Vagy a szülő hőbörög, miért nem akarják a gyerekét felvenni. Hát, kérem, ott kezdődik a dolog, hogy 4,5-es átlag alatt nem szabadna gimibe felvenni senkit. Persze, legyen egy felvételi is.
Mert arra nem lehet fogni, hogy de hát felvételikor leblokkolt, mert vizsgadrukkja volt.
Akinek előtte ez nem volt évekig, annak felvételikor sem lesz.

A másik gond, hogy maguk a gimik is alacsonyra teszik a mércét, mert ők fejpénzt kapnak a felvett diákok után. Ahova kevesen jelentkeznek, ott felveszik sima négyessel is a nyolcadikast.
Hát, ne.

Virago_1000 2017.09.29. 13:00:16

@Demi78:tevedsz. Ha tanultal volna matekot, irhatnal algoritmust ami rakeres es.behatarol hogy melyikunk honnan kommentel.
@Le Orme 2: az al- liberalisok nyilvan le akarjak bontani az oktatast hiszen a kevesebb tudasu, kevesebb tennyel rendelkezo nem latja at a dolgokat es nem tud kovetkezteteseket levonni, ezert nagy(obb) esellyel fog begetni mint a tobbi birka.

London2009 2017.09.29. 13:00:21

@fhdgy: na latod ezt nem hiszem el! Mert a matematikanak van egy olyan szintje, amire meg a hiper szuper matekos fiuk is tanultak es feltek a szamonkerestol.
Egyebkent erdekes, hogy mennyire nem lett semmi kesobb azokbol a zseni sracokbol. Az egyik fizika szakra ment az egyetemen, aztan rajott, hogy ez ertelmetlen, igy otthagyta. Majd gepeszmernoki karra ment, amit nem fejezett be es remetekent el a Zalaban. A masik fiu pedig szeszcsempesz lett az ukran hatarnal. A harmadik mondjuk orvos lett.

London2009 2017.09.29. 13:01:52

@DieNanny CH: nalunk volt felveteli. 4 osztaly volt es ebbol 3 gyengebb volt es egy kivalo. Ettol fuggetlenul mindent megtanultunk, csak azt nem amire kesobb a felsooktatasban hasznat vehettuk volna.

DieNanny CH 2017.09.29. 13:03:00

@London2009:

"Peldaul en mi a fenenek tanultam kemiat, fizikat 8 even at? Mar akkor tudtam, hogy soha az eletben nem fogom hasznalni. "

Gondolj bele, tesóm az egészségügyi szakközépben fizikát is tanult, sőt, érettségiznie is kellett belőle. Egy ápolónőnek.

fhdgy 2017.09.29. 13:04:39

@London2009: Nézd, én a végzettségemet tekintve matematikus vagyok és világéletemben programozóként dolgoztam. Sokak szemében szakbarbár, ja ma inkább kockának mondják, voltam.

Ha hagyták volna, hogy csak matematikát tanuljak, akkor tényleg az lettem volna, az lennék. De nem hagyták, szerencsére.

Még a jól tanuló gyerekek hány százaléka tanulna annyit, amennyit, ha nem lenne nagyobb az elvárás, mint amit a gyerek szeretne?

Igen is, meg kell próbálni a gyerekből kihozni a maximumot, amit értelmesen ki lehet belőle hozni.

A túl nagy elvárás tönkre teszi, a túl alacsony elvárás lealacsonyítja.

Az én időmben a gimnázium az az iskola volt, ahol egy értelmes gyereknek meg kellett tudnia tanulnia a dolgokat. Ha nem, nem volt oda való!

London2009 2017.09.29. 13:06:26

@Virago_1000: mert te aztan ugy atlatod a dolgokat, hogy ihajjj!

"hanem a tulkoros verekedos tilosleirni milyen mas kulturaju gyerekek elvalasztasat a tanulni vagyoktol, hogy a tanarok tanitassal foglalkozhassanak, ne csak fegyelmezessel?"

Tehat az osszes feher, kereszteny katolikus gyerek jol tanul, nem verekszik, fegyelmezni meg veletlenul sem kell oket es csak ugy csillog a kek szemuk, a szoke hajuk oldalra fesulve es mald szetveti oket a tudasvagy!

adg 2017.09.29. 13:12:19

@DieNanny CH: “Hát, kérem, ott kezdődik a dolog, hogy 4,5-es átlag alatt nem szabadna gimibe felvenni senkit. ”

Hat ezt jo alaposan megszivtam volna. Semmit nem jelent egy atlag, de meg egy felveteli sem feltetlenul, inakbb azt mutatja, honnan jossz, nem azt, hogy mire vagy kepes. Mondjuk nem gimibe jartam, hanem szakkozepbe, szoval hatareset. Jarhattam volna gimibe is eppen. Van egy csomo keson ero gyerek. En nagyon gyatra voltam altalanosban, kozepiskola vegere valamivel jobban mentek a dolgok, az egyetemet meg idore elvegeztem, pedig nem sokan csinaltak ilyet nalunk. Mondjuk rekord keves ponttal jutottam be, csak azert vettek fel, mert megnyertem egy tanulmanyi versenyt, ahova el sem akartam menni.
Az atlag semmit sem jelent.

@London2009: “Egyebkent erdekes, hogy mennyire nem lett semmi kesobb azokbol a zseni sracokbol.”

Huha, pedig azokat a zseni sracokat felvettek. Némi ellentmondas feszul koztetek. :))

London2009 2017.09.29. 13:12:36

@fhdgy: na jo mondjuk matematikussal vitatkozni a matematika fontossagarol...hmmm. :D
Ha nekem lehetett volna valasztani, akkor en biztos, hogy egeszen mast tanultam volna es ezt most igy utolag sem bannam egy percig sem. Azt en tartom es nem tudsz meggyozni, hogy tok foloslegesen toltottem orakat szamtalan matek, fizika pelda megoldasaval. Semmi hasznomra nem valt, persze karomra sem. Igy utolag vegulis nyilvan teljesen mindegy, csak ha valaszthatnek ujra, akkor egy csomo mindent maskent csinalnek.

2017.09.29. 13:15:31

Gyűlölöm az iskolát. (és a tanárokat. és a szülőket. és a hasmenést is.)

Az ablakunkból most egy platánfára látok rá. Tudom, hogy platánfa, de ezt nem az iskolában tanultam.
Tegnap fasírtot gyúrtam vacsorára. Nem az iskolában tanultam.
Számítógép előtt ülve dolgozom, de még az ehhez kellő dolgokat sem az iskolában tanultam.

Az szvsz egy közkeletű tévedés, hogy az ember az iskolából hozza azokat a dolgokat, amiket később tud.

Amit meg ott tanítanak, az teljesen önkényes alapon lett kiválasztva. Lehet érvelni egyes részei ellen meg mellett (hogy most akkor a matek jó vagy a nyelvek), de igazából önkényes, véletlenszerű választás, a mindenkori közízlés meg illem leképezése. Nincsen neki értelme. Egy jó nagy fos így is, úgy is.

@Virago_1000:

"az al- liberalisok nyilvan le akarjak bontani az oktatast hiszen a kevesebb tudasu, kevesebb tennyel rendelkezo nem latja at a dolgokat es nem tud kovetkezteteseket levonni, ezert nagy(obb) esellyel fog begetni mint a tobbi birka."

Ez meg micsoda oktondi észrevétel, már ne haragudj.
Aki szívvel-lélekkel végigcsinálja az oktatást, és felveszi az ottani egyen-skilleket, egyen-tudást és egyen-véleményt, nyilvánvalólag éppen az lesz a legnagyobb birka. Szükségképpen, kikerülhetetlenül.

Hogy a liberálisokat miért keverted bele, és hogy ez mit jelent(ene), azt nem tudom, és nem is érdekel.

fhdgy 2017.09.29. 13:17:21

@London2009: Még egyszer kérdezem, a google-t az isten teremtette?

Szerintem nem!

Azok az emberek "teremtették", akik okosabbak voltak azoknál, akik csak használni tudják!!!

De kik tanították ezeket az embereket, mitől lettek okosabbak, mitől tudtak többet a középszerű átlagnál?

Ja, persze, a google-tól!

Hivatkoztál arra, hogy más ma a világ, mint 20-30-40 éve. Ez igaz.

De a világ megint más lesz 20-30-40 év múlva. Azt a világot nem azok a középszerű emberek fogják megteremteni, akik ma csak a google-t tudják kezelni.

Azokat az embereket már ma el kell kezdeni tanítani, felkészíteni, hogy többek, jobbak, okosabbak legyenek és szlárd meggyőződésem, hogy nem a google-ból fognak tanulni.

London2009 2017.09.29. 13:18:29

@DieNanny CH: meg veletlenul sem azt mondtam, hogy ne tanitsanak fizikat. Hanem csak azt, hogy peldaul legyen valasztasi lehetosege a diaknak. Masreszt pedig en gyakran ereztem ugy, hogy annyit probalnak megtanitani, hogy kozben pont a lenyeget nem sikerul atadni.

fhdgy 2017.09.29. 13:24:51

@London2009: "na jo mondjuk matematikussal vitatkozni a matematika fontossagarol...hmmm.", ezzel fején találtad a szöget, csak a matematikus helyébe rakj ének, rajz, tesi, magyar, történelem, stb, stb. tanárt.

Csodálkozol, hogy mindegyik a saját tantárgyát tartotta legfontosabbnak és a lehető legjobbat akarta neked, hogy a világ legfontosabb dolgát megtanuld és rendes ember legyél?

DieNanny CH 2017.09.29. 13:26:28

@adg:

"Hat ezt jo alaposan megszivtam volna. "

Pont nem, hiszen, mint írtad, nem gimibe jártál.

" Van egy csomo keson ero gyerek. "

Igen. Az ilyen, ha 4,4-del csak szakközépbe jut be, de első osztály első félévében megtáltosodik, akkor viszont lehetősége van gimibe jelentkezni - akár úgy, hogy kezdi az első osztállyal.
Ha olyan későn érik be, hogy negyedikben táltosodik, akkor meg nyitva áll előtte a főiskola kapuja.

Akit felvesznek gimibe manapság, és csak éppen annyira tanul, hogy ne tűnjön fel, főiskolára viszont semmi esélye - az ott áll 18-19 évesen egy gimis érettségivel, szakma nélkül és munka nélkül.

London2009 2017.09.29. 13:30:57

@fhdgy: De ezzel en hol vitatkoztam? Sehol! Pont azt irtam, hogy ki kell emelni a tehetsegeket es a gyenge kepessegueket az atlagbol. Mindenki tanuljon a sajat szintjen es szerintem ami a legfontosabb, hogy legyen valasztasi lehetosege. Nem kell mindent tanulni es mindenben jo lenni. Itt latom a magyar rendszernek az egyik legnagyobb hianyossagat. Na es leginkabb magam ellen beszelek persze mert kitunore erettsegiztem, tehat ez alapjan mondhatom, hogy en mindenben jo voltam. De ez nem igaz. Nekem sokkal jobb lett volna, ha azt tanulhattam volna teljes lelkesedessel, ami erdekelt. Valamint azt se felejtsd el, hogy miota te erettsegiztel mar eltelt vagy minimum 40-50 ev ha jol tudom. Ez is sokat szamit am.

DieNanny CH 2017.09.29. 13:33:09

@fhdgy:

"Azokat az embereket már ma el kell kezdeni tanítani, "

Szerintem @London arra gondol, hogy 14 éves korig kellene nagyon erős alapot létrehozni, aztán egy jó alappal rendelkező gyerek már tudja kb, hogy mire van szüksége - ezért kellenének már 14 évesen szabadon választható tárgyak az 5-6 kötelező tárgyon felül.

Szerintem erre gondolt.

London2009 2017.09.29. 13:35:55

@DieNanny CH: igen, koszonom, erre gondoltam.

Turchi 2017.09.29. 13:36:37

@DieNanny CH: "4,5-es átlag alatt nem szabadna gimibe felvenni senkit. ”
Pont ettől rossz az oktatás...Hogy Ilyen szempont létezik.
@London2009: Mindennel egyetértek amit írtál.

fhdgy 2017.09.29. 13:41:10

@London2009: Nem vitatkoztál sehol, de a lelked mélyén mégis.

Induljunk újra abból, hogy a gimi azért az átlagnál jobb képességűeknek való. Akkor igen is, legyen elvárható, hogy aki odamegy, az teljesítse az elvárásokat.

Én ma már úgy fogom fel, hogy az iskola, amellett, hogy tanít, egyben intelligencia teszt is! Plusz teljesítőképesség teszt is.

Ott és akkor kell kiszűrni azokat az embereket, akik felkészíthetők a majdani, 20-30-40 év múlva bekövetkező feladatok megoldására.

És ne prüszkölj! A matek tanulásnak is sokat köszönhetsz! Megtanított arra, hogy neked az nem pálya!

Nem árt tudni az embernek, hogy mire lesz jó, de azzal is tisztában kell(ene) lennie, hogy mire nem!

2017.09.29. 13:51:46

@fhdgy:

"Nem árt tudni az embernek, hogy mire lesz jó, de azzal is tisztában kell(ene) lennie, hogy mire nem!"

De ez az iskolában nem derül ki.

Hogy az ember milyen környezetben fog jól/rosszul teljesíteni, az olyasmiktől függ, hogy milyen a viszonya az autoritással, mennyire tűri/igényli a monotóniát, mennyire kompetitív, mennyire kreatív és-a-többi.

Ezek pont nem jönnek felszínre az iskolában, és ebből a szempontból a konkrét matek dolgok tudása vagy nem tudása teljesen irreleváns. Ezzel egyet tudsz érteni, nem?

fhdgy 2017.09.29. 13:51:53

@DieNanny CH: @London2009: 14 éves gyerek mit tud az életről? Szerintem nem sokat, így dönteni sem nagyon tud.

Én pl. negyedik gimiben félévkor (!!!) még nem tudtam, hogy matematikus akarok lenni! Azt meg pláne nem, hogy programozást is fognak ott tanítani!

Negyedik gimi évvégén (!!!), ez 1971-ben volt, sem tudtam, hogy nekem a németet rendesen kellene tanulnom, mert 2001-től ( Óh csak harminc év ) Németországban akarok és fogok dolgozni.

Akkor a slusszpoén: ma azt mondják, hogy életfogytiglani tanulás, mert, mert ...

Honnét tudod, hogy holnap mit kell majd tanulnod, hol, az élet melyik területén kell, tudsz boldogulni?

Lehet, hogy holnap Te, én, mi fogunk a legjobban szentségelni, hogy milyen hülyék voltunk, hogy ezt akkor és ott nem tanultuk meg, mert most mennyivel könnyebb lenne ...

London2009 2017.09.29. 13:55:18

@fhdgy: ja, hat varj. A sors fintora, hogy vegul penzugyi teruleten kotottem ki. Ne kerdezd, mert ezt en sem ertem!
Nem pruszkolok, bar amugy pont most tusszentettem. Nekem szerencsem volt mert nagyon szerettem a gimis osztalyomat, meg a tanarok tobbseget is. De peldaul amit tudok es milyen jo, hogy itt van @Nagy kámpics: azt nem az iskolaban tanultam. De jo, hogy ezt leirtad, mert ha igazan belegondolok akkor amit hasznalok a munkamhoz es a mindennapi elethez, azt nem az iskolaban tanultam. Meg irni, olvasni sem, mert mar megtanultam mire iskolaba mentem. Meg is nyugodtam. :DD

fhdgy 2017.09.29. 13:56:10

@Nagy kámpics: Csak részben!

Az, hogy egy csomó dolog nem derül ki, igaz.

De egy nagyon fontos dolog kiderül: tanítható, nevelhető, uram bocsá' idomítható!

Ha nem, akkor nem ő lesz az, aki felkészíthető a 20-30-40 év múlva megoldandó problémákra!

adg 2017.09.29. 13:57:14

@DieNanny CH: de, mert azt irtam, hogy volna. Ha gimibe akartam volna menni, megszivtam volna egy ilyen 4,5-esrendszert. Es valoszinuleg a bivalybasznadi sulibol meg bejutott volna valaki, a magasabb jegyek miatt. Ahogy egyebkent a mi idonben is ment a felsooktatasban. Kiskunmocsoladi gimibol konnyebb volt a szukseges pontot osszerakni, mint a benceseknel, a tudasuk kozt megis szakadek tatongott. Most nem tudom, hogy van, de en eltoroltem volna az egesz pontozos felvetelt, es csak felvetelivel lehettett volna bejutni, ami esetleg valami beszelgetos reszt is tartalmazott volna.

A tobbi resszel sajnos nem ertek egyet, de ez az en gondom. A magam reszerol mindenkit felvennek, akinek az ertelmi szintje, kepessegei, akarmi (nem az atlaga) nem irrealisan alacsony az adott iskolahoz, szakhoz, es megadnam a lehetoseget, hogy kibontakozzon. :) Ki lehet rugni kesobb, ha nem tartja az utemet.
Ez lehet, hogy kicsit tobbe kerulne, de nem sikkadnanak el sokan azert, mert gyengebb az atlaguk pl, mig bejutnak olyanok, akiknek jo volt az atlaguk, de aztan gyorsan megfeneklenek.

Egyetemen pl sokan voltak marha jo atlagokkal gimikbol, es eleg hamar kiderult, hogy a magolas nem mukodik mar, es lenyegesen rosszabbul futottak utana, mint a kevesebb pontal, am muszaki szakkozepbol erkezok. Mert nekik jobban raallt az agyuk a temara.

Na mindegy, en igy gondolom. Dontenem nem kell rola szerencsere. :)

Amugy némi fizika akar fontos is lehet egy apolononek is.

DieNanny CH 2017.09.29. 14:01:48

@Turchi:

"Pont ettől rossz az oktatás...Hogy Ilyen szempont létezik. "

Én úgy képzelem, hogy aki eléri a 4,5-es átlagot, az jobban bírja a gimis terhelést, órán többet el tud raktározni, így délutánonként nem kell órákat készülni a másnapra.
Mert akik jelenleg panaszkodnak a rengeteg házira, azok szerintem alacsonyabb nyolcadikos jegyekkel kerültek be.
(Lehet, nem így van.)

fhdgy 2017.09.29. 14:02:17

@London2009: Van egy mondás ( igaz egyetemre, de én általánosítom minden iskola típusra ), hogy az egyetem csak egy dologra tanít meg: tanulni!

Ha egyszer már megtanultál tanulni, akkor ne kérdezd, hogy az iskolában tanultál-e egy konkrét dolgot vagy sem.

Azért tudtad az iskolán kívül, az életben megtanulni, mert az iskolában már megtanultál tanulni.

A másik, minél többet tud egy ember, annál könnyebb vele újabb és újabb dolgokat megtanítani. Sőt, ő maga is képes lesz, saját magától tanulni!

London2009 2017.09.29. 14:02:59

@Nagy kámpics: “Hogy az ember milyen környezetben fog jól/rosszul teljesíteni, az olyasmiktől függ, hogy milyen a viszonya az autoritással, mennyire tűri/igényli a monotóniát, mennyire kompetitív, mennyire kreatív és-a-többi.”

Ezzel latod nem ertek egyet. Ez mind kiderul a suliban. Miert gondolod azt, hogy pont ez nem derulne ki?
Ezek a kvalitasok mar altalanosban egyertelmuen kiderulnek.

Az valoban nem derul ki az iskolaban, hogy a kepessegeitol fuggetlenul mire jut a nebulo.
10 eves osztalytalalkozonkon tudtam meg, hogy mint emlitettem az egyik srac szeszcsempesz lett! Persze szarra rohogtuk magunkat, amikor ezt eloadta de azota is ezt csinalja. Pedig o volt az egyik olyan srac, hogy ranezett az adott matekpeldara es ket perc alatt mondta, hogy ez lesz a vege. Aztan meg ott ultunk mellette orakig, hogy akkor most ezt magyarazza el. Elkezdett gimi utan valami egyetemet, talan a kozgazt, mar nem emlekszem, majd otthagyta, hogy ez egy rakas fos, ebbol soha nem lesz penzem. Azota szerintem tuti o lett a leggazdagabb ember az egesz osztalybol. Elvett valami kis csajt, van egy szakajtonyi gyerekuk, csinalja a kis okossagait es el boldogan.

DieNanny CH 2017.09.29. 14:05:23

@adg:

"Ki lehet rugni kesobb, ha nem tartja az utemet. "

Hát, igen, de pont a fejpénz miatt inkább kettessel tovább engedik.

London2009 2017.09.29. 14:06:43

@fhdgy: ezzel a mondassal nagyon egyetertek, kiveve, hogy az egyetemen tanul meg az ember tanulni. Az egyetemre mar ugy kell menni, hogy tudsz tanulni.

London2009 2017.09.29. 14:08:19

@DieNanny CH: az a baj, hogy a 4,5-os egy szam, ami nem jelent semmit. Ugyis lehet valaki 4,5, hogy kirazza az egeszet a kisujjabol de mivel nem erdekli igy becsuszik egy par rosszabb jegy. Illetve ugyis lehet valaki 4,5, hogy ejt nappala teve tanul es neki ez a maximum.
Viszont nyilvan valamivel merni kell a diakokat es egyelore meg ennel jobbat nem talaltak ki.

adg 2017.09.29. 14:10:23

@DieNanny CH: hat akkor nem kell fejpenz. Ez egyszeru, lehet maskepp is finanszirozni egy iskolat, biztos ki lehetne talalni mas modszert.
Jobban jarna mindenki, mint azzal, hogy minden kepessegtol es adottsagtol fuggetlenul huzunk egy vonalat, 4,5-nel, es nem veszunk fel alatta senkit. Mi lesz egyebkent ebben az esetben a fejpenzzel, ha nem jon ossze eleg gyerek 4,5 felett?

fhdgy 2017.09.29. 14:13:38

@London2009: Az egyetem előtt igazából csak arról tettél tanubizonyságot, hogy tanítható vagy, mert pl. gimiben igazából a tanár tanított téged, és nem Te tanultál.

Az egyetemen meg már jön elő valamilyen szinten, hogy ezt meg azt kellene tudnod, akkor rajta, tanuld meg. Megmondják, hogy hol találod, miképp kezdj hozzá, stb.

Az élet meg már csak adja a feladatot, aztán ha olyan dologgal találod magad szemben, amit nem tanítottak sehol, nem tanultál eddig sehol, akkor lesz szép az élet.

fhdgy 2017.09.29. 14:15:39

@adg: van sokkal rosszabb dolog is. A fejpénz "hülyeképzővé" alacsonyítja az iskolát, mert kell a fejpénz!

És indul egy ördögi kör!

adg 2017.09.29. 14:20:33

@fhdgy: ez is igaz, meg egy ok, hogy nem kell fejpenz.

Mrs. Clayton 2017.09.29. 14:22:26

@Nagy kámpics: tokeletesen egyetertek veled, a mai iskolarendszer kivalo munkast temelt az ipari forradalom soran letrejott tomegtermelo vallalatok szamara, ma mar ilyenre semmi szukseg, legalabbis a fejlett vilagban, az oktatasnak is igazodnia kellene ehhez. Sokkal nagyobb hangsulyt kellene fektetni a kreativitas fejlesztesere, mint sem arra, hogy mikor volt a masodik vilaghaboru pontosan, meg melyek az evelo novenyek es hasonlok

fhdgy 2017.09.29. 14:25:36

@adg: A hatvanas-hetvenes években nem volt fejpénz, hanem keretek voltak. Ennyi pénz van, ennyit lehet képezni.

Ennek következménye volt a nyugat által ( Szabad Európa, Amerika Hangja stb. ) véres szájjal kritizált numerus clausus, magyarul a felvételi rendszer. Nem az ment egyetemre, aki akart, hanem csak az, akit fel is vettek.

Ez sem volt jó!

Mondj egy harmadikat!

fhdgy 2017.09.29. 14:27:57

@Mrs. Clayton: Aki ezeket nem tudja megtanulni, fiatalon, amikor még a legfogékonyabb az agya, abból kétlem, hogy valaha is lesz kreatív ember.

Elinor 2017.09.29. 14:31:01

Erdekes cikk volt, koszonom a tapasztalatok megosztasat!

Par dolgot hozzatennek szuloi szemmel.

Az en gyerekeim tavaly szeptemberben kezdtek az angol kozepiskolat 14 es 12 evesen, 10. es 8. evfolyamon. Bar direkt a kivalasztott kozepiskola kozelebe koltoztunk, oda sajnos nem volt hely, de utolag nem is baj. A mostaninak 2-es (jo) a minositese, kulon van felzarkoztato angol targyuk a kulfoldi diakoknak. Bar valoban nincs osztalyzas, nem csak onmagukhoz kepest nezik oket, hanem irattak veluk egy tesztet (CATs), valamint evkozben a teljesitmenyuk alapjan kerultek feljebb angol v. matek csoportokban (a tobbiben, ha jol tudom, nincs differencialas). A nagyobbikom tavaly evvegen irt proba GCSE-t (mint minden 10-es), ami alapjan megtudtuk, hogy az adott targyakbol hogy all, hol kell erositeni, stb (a maga es a tanarok altal allitott celokat szinte mindenhol elerte. Iden, 11-ben lesz a GCSE, elotte irnak proba vizsgat novemberben, masikat februarban. Majus 14-en kezdodik az irasbeli, augusztusban pedig lesz az eredmenyhirdetes... (zabszempozitiv... :) )

A magyar es az angol iskolakat osszehasonlitva eg es fold a kulonbseg. A gyerekeim idekint meg a nyelvi korlatok ellenere is felszabadultak, nevetgelve mennek be es ki, nincsenek agyonhajszolva, de segitik, tamogatjak oket. Az odahaza gyulolt es rettegett matekbol idekint a pozitiv erosites hatasara az egyik legkedveltebb targy lett. Nem erzem kitolasnak, hogy most kerultek csak ki, mert van osszehasonlitasi alapjuk es fel tudjak merni a kulonbsegeket. Az itteni gyerekek nagyon lazan kezelik a sulit, nem nagyon motivaltak, a jelenen kivul nem igazan foglalkoztatja oket mas.

Turchi 2017.09.29. 14:31:05

@DieNanny CH: Igen, mármint lehet hogy nem úgy van DD

Virago_1000 2017.09.29. 14:31:23

@London2009: "Tehat az osszes feher, kereszteny katolikus gyerek jol tanul, nem verekszik, fegyelmezni meg veletlenul sem kell oket es csak ugy csillog a kek szemuk, a szoke hajuk oldalra fesulve es mald szetveti oket a tudasvagy!"

- ezt egy szoval sem mondtam. Csak az aranyok. Engem vertek a ciganygyerekek altalanosban, mert mindig lebultak hozzank es erosebbek voltak. Ha el lettek volna kulonitve ez nem tortent volna meg.
Angliaban sincs sokkal maskepp, csak annyiban, hogy sok szinesboru eljut az egyetemre, sot tovabb, ellenben a ciganyokkal.
De az egyetemi oktatok, professzorok kozt angliaban (is) tulsulyban vannak a feherek.

Mrs. Clayton 2017.09.29. 14:37:44

@fhdgy: az emlitettek megtanulasaban semennyi kreativitas nincs es annak kifejlestesehez nem is jarul hozza
ma mar teljesen masfajta ismeretre van szukseg, mert nem gyari munkasokat, meg vajarokat kepzunk, akik csak arra kellenek, hogy egyszeru utasitasokat megjegyezzenek es az alapjan elvegezzek a munkat. Akik egy tabla elott ulve gyerekekkel adatokat magoltatnak, azok gyari munkast kepeznek az iphone gyarba. De szerintem egyonk sem szanja oda a gyereket, ahnem iphonet szeretne veluk fejlesztetni, ahhoz meg nem ilyesfele tudasra van szukseg

London2009 2017.09.29. 14:40:05

@Virago_1000: ez igy van. De ezen meg kar is gondolkozni mert ugysem lehet valtoztatni rajta.

fhdgy 2017.09.29. 14:45:02

@Mrs. Clayton: Nagyon nem értek egyet!

Ahhoz, hogy iphone fejlesztő legyen valaki, kismillió dolgot kell megtanulnia, észben tartania, megjegyeznie, nagyságrendekkel többet, mint amit egy gimisnek összesen meg kell tanulnia.

Ha azt a kevés dolgot nem tudta meg tanulni, megjegyezni, bevésni, akkor a többszörösét majd megtudja?

Igaz, nem vagyok iphone fejlesztő.

"Csak" Androidra, PC-re fejlesztek, saját rendszereket.

Arthamyr 2017.09.29. 14:45:55

@London2009: Pénzügyi ismeretek, programozás, közgazdaságtan nincsenek matematika nélkül. Ezeknek az értékelhető szinten való elsajátításához kell annyi matematika, ami egy érettségihez kell.

2017.09.29. 14:47:10

@Mrs. Clayton:

Igen, így gondolom én is.

Taxomükke (UK) 2017.09.29. 14:48:28

Nem tudom, Liverpoolban mi az altalanos, de itt Surreyben nagyon sok osztalyban - elsosorban az alsobb osztalyokra gondolok - tanari asszisztens is van. Neha nem is csak egy, ha specialis igenyu gyerekek is vannak az osztalyban (szellemi es/vagy testi fogyatekos, angolul nem vagy alig beszelo, autista stb.).

adg 2017.09.29. 14:49:55

@fhdgy: abban az idoben voltak a felviteliknel olyan szokasok is, nyilvan tudod te is, amit joggal kritizalt barki. Ha eleg tavol volt.

Amugy ettol fuggetlenul lehetne iskolat finanszirozni maskepp, meg talan penz is volna ra. En biztos talalnek a koltcsegvetesben egy kicsit erre is. Csak meg nem kerestek meg vele valahogy.

Arthamyr 2017.09.29. 14:50:55

@London2009: @fhdgy: Mindkettőt fontos tanulni (bár a matematikát fontosabb, mint _akármelyik nyelvet_, de nem feltétlenül fontosabb, mint _valamilyen nyelvet_).
A 14 éves gyerek meg minél kevesebb olyan dologról dönthet, ami a jövőjét meghatározza, annál jobb. Az emberek többsége 18 évesen sem tud jó döntéseket hozni, így azt sem fogja tudni eldönteni értelemszerűen, hogy milyen tudásra lesz szüksége az életében.

fhdgy 2017.09.29. 14:51:01

@adg: Itt az alkalom, add elő!

Igérem, nem nyulom le!

2017.09.29. 14:52:53

@London2009:

"Ezzel latod nem ertek egyet. Ez mind kiderul a suliban. Miert gondolod azt, hogy pont ez nem derulne ki? "

Hát, szerintem azért nem derül ki, mert az iskola végig változatlanul egyforma. Nincsenek benne különböző helyzetek, ugyanaz van végig.

Nem emlékszem rá, hogy _bármi_ kreativitásra szükség lett volna. Sosem leszel alá-/fölérendeltje senkinek (kivéve a tanárt), soha nem kell senkinek a munkáját megszervezned, de a tiedet sem szervezi meg senki.

A számonkérési forma végig ugyanaz, nincs határidő, nincs projekt, nincs csoportmunka.

A számonkérésben ráadásul ösztönözve vagy, hogy csaljál.

Nincs rugalmas munkabeosztás, nincs önállóság, nincsenek gondolatok.

Szóval ugyanaz az élethelyzet ismétlődik végig, és persze van, aki ebben megtalálja magát, és úgy érzi, hű de szuper, ebből még többet (ezek mennek aztán maguk is tanárnak meg egyetemi óraadónak), de ha pont hozzád nem klappol, akkor A) nem fogod benne jól érezni magad, és B) nem fejleszt a világon semmit. Az iskolában töltött idő elpazarolt idő.

Arthamyr 2017.09.29. 14:54:46

@London2009: A középiskolai matek (és a főiskolai/egyetemi is, kivéve, ha mondjuk alkalmazott matematikusnak vagy valami hasonlónak mész) nem nehéz, egy tehetséges gyerek minimális tanulással 90%+-ra teljesíti.

London2009 2017.09.29. 14:58:38

@fhdgy: @Mrs. Clayton: Ez igy van. Igy latom en is. Egeszen mast kellene mar tanitani az iskolaban, mint azelott.
Peldaul amirol korabban beszelgettunk, hogy mire lett volna szuksegem a jo sok matematika ora helyett. Peldakent, emlithetnem, hogy a munkahelyemen nagyon sok amerikaival dolgozom egyutt. Valami elkepeszto, hogy mennyire jo szonokok. Na es nem csak ugy szimplan igy szuletnek, hanem igy oktatjak oket. Retorika ora, toastmaster ora, mindent prezentalni kell es kicsi koruktol ebbe szoknak bele stb. Na es hiaba tud valaki valamit szuperul, ha nem tudja azt megfeleloen eloadni. Ugyanez igaz ugye a nyelvoktatasra, hiaba megy a nyelvtan, ha nem tud a diak megszolalni stb. Ugyhogy peldaul en ezt baromira irigylem toluk.

London2009 2017.09.29. 14:59:40

@Arthamyr: haha. Mondod ezt te IT-skent. Na es mi van a nem tehetseges gyerekkel?

Arthamyr 2017.09.29. 15:02:08

@Nagy kámpics: "Hogy az ember milyen környezetben fog jól/rosszul teljesíteni, az olyasmiktől függ, hogy milyen a viszonya az autoritással, mennyire tűri/igényli a monotóniát, mennyire kompetitív, mennyire kreatív és-a-többi." - Az iskola ezért (is) hasznos, mert egy lightos verziója az életnek, ezekből a dolgokból mind ad egy kisebb-nagyobb ízelítőt. Ott nehézségekkel kerül szembe a gyerek, és nyomás alá helyezik, először ott érzi meg egy fiatal ember, hogy az élet nem csak játék és mese.

adg 2017.09.29. 15:03:53

@fhdgy: mit adjak elo? Az iskola egy epulet, fenn kell tartani, annak vannak koltsegei. Az ott dolgozoknak is vannak koltsegei, aztan mindenfele felszereles, tovvabkepzes, akarmi, azokat potolni, karbantartani, szervezni, ilyesmi. Ehhez meg lehet allapitani, hogy mennyi penz kell. Es nem olyan sok hatassal van ra, hogy most eppen 350 gyerek van, vagy 330, esetleg 370. Majdem mindegy. A fejpenzes rendszerben ha husszal kevesebb gyerek van, az nagy ervagas.
Pl ha van egy konyvtar, ott sem fogjak a finanszirozast az eppen beeso latogatok szama alapjan utalni. Ha jol sejtem.

Es akkor vannak ugye modszerek, amivel lehet merni az iskolai munka eredmenyesseget. Ahol jobban csinaljak, ott lehet valamivel tovabb biztatni oket, de anelkul is mindenki hepi, ahol meg gond van, ott ki kell talalni, hogyan lehet javitani rajta, vagy mi van a hatterben.

Es hidd el nekem, hogy talalnek ra forrast.

De bizonyara vannak, akik ertenek is ehhez, nem mint en, csak nem engedik oket kozel a dontesekhez.

Arthamyr 2017.09.29. 15:06:50

@London2009: Én csak arra mondtam, amikor mondtad, hogy még a tehetséges gyerekeknek is kellett tanulni matekból. Hát én a saját bőrömön tudom, hogy semennyit sem kellett tanulnom matekból, főiskolán még előadásra sem nagyon jártam be, mégsem volt vele gondom.

De lehet, hogy ezt félreértettem: "Mert a matematikanak van egy olyan szintje, amire meg a hiper szuper matekos fiuk is tanultak es feltek a szamonkerestol." Persze, hogy van ilyen szintje, de azt átlagember képtelen teljesíteni, akármennyi időt is szán rá, ezzel nem is kell szembekerülnie, és nem hinném, hogy ilyesmi volt nektek középiskolában (vagy nem voltak hiper szuper matekosok :)).

fhdgy 2017.09.29. 15:11:05

@adg: Mi alapján adnál több vagy kevesebb pénzt az egyik iskolának, mint a másiknak?

Milyen elvek szerint vennéd fel az egyik gyereket és utasítanád el a másikat?

Arthamyr 2017.09.29. 15:15:18

@Nagy kámpics: Azért kell kreativitás is, pl. amikor írni kellett ilyen-olyan fogalmazást, vagy rajzolni kellett. Persze kellhetne több is. Mondjuk szerintem a kreativitás nem fejleszthető nagymértékben, de én nem értek a gyerekneveléshez, szóval simán lehet, hogy fejleszthető még középiskolás korban is. :)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.09.29. 15:15:45

@Demi78: #1, a nulladik óra a legtöbb iskolában 7 körül kezdődik. Az egy tizenévesnek enyhén szólva is kínzás. (Más dolog, hogy nekem most is az lenne, de tizenévesen az emberek túlnyomó többsége valamennyire bagoly. Én csak azután is úgy maradtam.)

#2: Ha az első óra 8-kor kezdődik, akkor a 8. órának 4 körül van vége. És ebben a házi feladat még nincs benne, amit jellemzően minden tanár úgy ad fel, mintha csak az ő tárgyát tanítanák az iskolában. És emellett azért még ott van némi házimunka is a legtöbb esetben.

Rengeteg a tananyag, sok belőle felesleges, és ezt most tetézik mindennapi testneveléssel, meg esetleg énekkel. És akkor ez után délután - persze miután kész van minden házi feladat - járjon külön nyelvórára, vagy legalábbis tanuljon önállóan valami nyelvet (mert nem lehet normálisan megtanulni egy nyelvet az iskolai nyelvórákon, egy-két iskolát kivéve), járjon sportolni, járjon zeneiskolába, ja, és emellett még legyen némi társasági élete.

Nem csodálom, hogy panaszkodik.

(Én 10 éve érettségiztem, akkor még a 0. óra max. akkor volt, ha a fakultációt nem tudták máshova tenni, 8. órám szerintem soha nem volt, 7. szintén csak fakultáció egyszer-egyszer. Házi feladatot csak olyan órákra csináltam, ahol a tanár beszedte, akkor is jellemzően előtte a szünetben. De ez azért atipikus volt; az osztálytársaim többségének otthon 1-2 órába telt. A diákok terhelése az utóbbi 10 évben egyértelműen romlott.)

Arthamyr 2017.09.29. 15:17:19

@London2009: Az valóban hasznos lenne, hogy valaki ne roskadjon össze, ha ki kell állnia párszáz ember elé, és akár előzetes felkészülés nélkül is tudjon beszélni valami olyasmiről, amihez amúgy ért.

London2009 2017.09.29. 15:17:34

@Nagy kámpics: Ez erdekes. Mai napig emlekszem, hogy ki volt az osztalyunkban, aki szepen rajzolt, kepregenyt keszitett odafigyeles helyett, gitarozott szunetekben. Aztan voltak a “matekosok”. Voltak a kezis csajok, na ok voltak a rettento eroszakos, kompetitiv banda. Aztan voltak a muveszlelkek, a kockak, a magolosak stb. Ezekbol szerintem rogton latni lehet, hogy ki mire lesz alkalmas. Az autoritashoz valo viszony pedig mar a tanarral valo viszonybol is leszurheto. A mi osztalyunk peldaul gimi elsoben levaltatta az osztalyfonoket. :D Annyira ki nem allhattuk szegeny not, aki akkor fiatalabb volt, mint en most, na ez a szomoru. :D Tehat mi ot nem fogadtuk el es amugy sem voltunk konnyu eset, mert siman visszapofaztunk, meg mindent jobban tudtunk. Csak mivel mindenki nagyon jol tanult, igy beken hagytak minket es meg uj osztalyfonokot is valaszthattunk. :D
Van egy baratnom aki eloszor szinesznonek keszult, majd vegul bolcseszkarra jart. A mai napig allitja, hogy ha nem kellett volna iskolaba jarnia, akkor o mar reg milliardos lenne. Az iskola pedig semmire nem jo, csak melegedni. Egyebkent hosteleket uzemeltet es nagyon jol elboldogul a vilagban.

London2009 2017.09.29. 15:20:00

@Arthamyr: az elet nem csak jatek es mese! Hallottal mar a gonoszrol? A csuf, kopasz, Hokusz Pokrol!!! :D

adg 2017.09.29. 15:20:27

@fhdgy: Nem tudom, fel oraja foglalkozom a temaval, de ugye nem akarsz tolem komplett oktatasi strategiat varni csak azert, mert a jelenlegit nem tartom a leheto legjobbnak?

De nyilvan meg lehet nezni, hogy az adott iskolanak milyen anyagi forras kell eppen, milyen fejlesztesekre lenne szuksege, hogy egy elvarhato szintre emelkedjen a szinvonala, stb. Hogy mi alapjan vennek fel gyerekeket, arrol mar fentebb irtam Nannynek.

London2009 2017.09.29. 15:27:08

@Arthamyr: ki tudja. Vegulis lehet, hogy inkabb ezert lett beloluk szeszcsempesz, remete stb. :D

puhacica 2017.09.29. 15:33:35

@fhdgy: azert ez igy eleg eros, nem? en tokhulye voltam matekbol, de akartam gimnaziumba menni, mert foiskolan szerettem volna tanulni azt, ami erdekelt. szoval vegigkinlodtam a 4 evet a gimiben, de legalabb utana azzal foglalkozhattam, ami erdekelt, amit szerettem. most annyit tudok matekbol, hogy tudom a szorzotablat es tudok papiron osszeadni, kivonni, szorozni. osztani mar nem biztos. ja es szazalekot szamolni.
de igazad van, mentem volna szakmunkaskepzobe, ahol ugyanugy tanulni kellett volna matekot, cserebe meg lehettem volna fodrasz vagy szakacs.

puhacica 2017.09.29. 15:47:38

@DieNanny CH: toled is megkerdezem: mindig 5osre teljesitettem mindenbol, 2 nyelvbol erettsegiztem, human vonalon akartam tanulni, de matekbol, kemiabol, fizikabol mindig csak 2-es, 3-as kornyeken evickeltem, akkor nem kellett volna gimnaziumba mennem, mert nem oda valo lettem volna? hany ilyen gyerek van, akinek igy az egesz elete el lenne cseszve, mert elhajtanak acsnak, autoszerelonek, fodrasznak, varrononek, csak azert, mert nem tud masodfoku egyenletet megoldani, mikozben kiteljesedhetne ujsagirokent, torteneszkent, operatorkent... es rohadtul nem is lenne szuksege egyenletekre, kepletekre...

P.Elliot 2017.09.29. 15:51:07

@London2009:
Ez az amerikaiak tudnak szonokolni abbol alakul ki hogy mar ovodaban de foleg elso osztalytol kinyomjak a kolkot a tobbiek ele eloadni.
Pl. van olyan elsos program de meg sok osztalyon at csak nem emlekszem mar ra hogy hogy is volt, hogy szolt a tanarno hogy holnap lesz magyarul mondva "mutasd meg es beszelj rola" ora, / minden heten van egyszer/, minden gyerek azt visz be amit akar, jatekot, targyat, novenyt, sokszor allatot de nem kutyat-macskat/ tul nagyok/, valamit, lehet egy fadarab is es elmeseli hogy ez itt mi, mindent amit tud rola, hozzafuzi amit meg elkepzel vagy barmit. A kozonseg, vagyis az osztalytarsak kerdeznek, az "eloado" valaszol, mogotte a tanar aki kisegiti illetve ha valamelyik kerdes kozrohejt valt ki, marmint humoros hogy kozbelepjen, elsimitsa vagy eppen az eloado elonyere valtoztassa, es maga is kerdez.
Mivel elo szemelyrol nem szoktak ilyen eloadast tartani nagy derultseget keltett amikor az egyik gyerek az apjat invitalta meg, az gyanutlanul bement amin a tanarno szeme fenntakadt de ha mar ott van,engedte, na a gyerek bemutatta az apjat, rengeteg jo tulajdonsagat, es utana meg arra is kitert hogy mi az ami nem, mindenki dolt a nevetestol mert olyan dolgokat is mondott, vegul a tanarno aki maga is fojtottan pukkadozott, leallitotta az eloadot...
Ezek az orak lassan meg a felszeg gyerekeket is leszoktatjak arrol hogy ne merjenek beszelni, belenonek hogy ez egy termeszetes valami.
A lanyom a felszegebb tipusok koze tartozott de egyszer eloadott nekem egy ropke kis eloadast egy dinoszauruszrol 6 eves koraban, iskola utan ahogy hazafele mentunk, tizedet nem tudtam az allatrol amit o igen de nem ez volt benne a nagy szam hanem ahogy eloadta. Teljesen atszellemulten, magat beleelve meselt, tisztara mint egy szinesz, valahogy ugy hogy amikor valami olyamit mondott hogy erintsem meg a dinoszauruszt, kepzeletben persze, / o a fajtat mondta de nem emlekszem ra/ a hatat, hogy erzzem a boret, istenbizony mondom annyira a hatasa ala kerultem a magaval ragado eloadasnak hogy egy toredek masodpercre ereztem a bor alatti izmokat, testet a tenyerem alatt, ennyi rengeteg ido utan is erzem az akkori hangulatot, a maga keltette erzest amit at tudott adni.
Mivel az iskolaban ugyanezt adta elo es felszeg volt szerintem akkor is, messze nem sikerult ugy a bemutatas mint ahogy nekem eloadta, ebben biztos vagyok.
Szoval jok ezek az orak, valoban megtanuljak hogyhogy kell kiallni emberek ele es fesztelenul beszelni, targyalni, termeszetesen.
Igazan nem kerul penzbe, bevezethetne minden iskola.

Le Orme 2 2017.09.29. 15:55:50

A google annak jó, akinek van már egy alaptudása, ami alapján az újabb információt értelmezhetővé tudja tenni és el tudja helyezni az ismeretek komplex rendszerében.
Pl. egy nem ismert angol szót megnézve, ha nem tudja a szövegkörnyezet szavait sem, akkor eléggé nehézkessé válik és még megtévesztő is lehet a google alapján a jelentést megnézni. Vagy pl. a zentai csata 1697-ben volt, és ez az évszám semmit nem jelent annak, aki nem tud a történelmi előzményekről, következményekről, földrajzról. Vagy egy élelmiszer kalóriatartalma üres információ annak, aki semmit nem tud a kalóriaigényről. Minél többet tud valaki, vagyis minél többet raktároz el saját memóriájában és nem külső tárolóegységekben, annál könnyebben boldogul, és annál élvezetesebb lesz számára az élet.

élhetetlen 2017.09.29. 15:56:16

@London2009: „Mert, hogy sem abrazolo geometriara, sem masodfoku egyenletekre, sem logaritmusra, vektorfuggvenyekre nem volt szuksegem SOHA”. De alakulhatott volna úgy, hogy szükséged lehetett volna rá. Pl. az ábrázoló geometria sokat segített abban, hogy szabásminta nélkül is megvarrtam az unokatesóm menyasszonyi ruháját. Persze, hogy szidtuk a matektanárt, mert az ikoszaédert meg is kellett ragasztanunk papírból, hogy a testátlókat könnyebben érzékeljük, de feleslegesnek nem mondanám.
„Szerintem az a hulyeseg, hogy Mo-on minden gyereknek ugyanazt kell tanulnia, teljesen mindegy, hogy milyen kepessegei vannak.”. Nem hülyeség. A gyerekek többsége nincs tisztában sem a képességeivel, sem a lehetőségeivel. Ezért jó a gimi, mert egy egységes alapról indulva eldöntheti, hogy tovább tanul, vagy szakmát választ, és azt tanulja. Ezért pánikolnak most itthon a szülők, mert a kormány tervei szerint visszaszorítanák a gimiket, ami csak egy dolog, de a 14 éves fejjel választott szakiskolában is az lenne, hogy csak azokat az alaptárgyakat tanítanák, ami ahhoz a szakmához kellenek (itt fizika, ott kémia, stb.), tehát még szakmát váltani sem tud. Ha mellényúlt, az csőd, vagy végig szenvedi az életét, vagy előről kell kezdeni. Magánéleti adalék. Én is 14 évesen választottam szakmát, csak akkor még létezett az „ipari technikum”, ami azt jelentette, hogy, ha négy év alatt rájövök, hogy mégsem villamos mérnök akarok lenni, akkor mehettem volna bölcsésznek is, mert a teljes gimis anyagot vettük. Nem tartom jónak, hogy 14 évesen elkötelezze magát valaki egy életre. Persze, vannak kivételek, az öcsém négy éves korában megmondta a konyhában a hangjáról, hogy milyen kocsi megy el az utcán, karosszéria lakatos lett, most kamionozik, és megőrül, ha nincs a segge alatt az az x kerék. A barátnőm lánya meg 8 éves korától felkelt hajnali négykor, hogy ötkor már egy istállót takarítson, hogy délután „ingyen” lovagolhasson, most lovakat tart, és lovagoltat, de ez a ritkább. Bocs, ez hosszú lett.

Virago_1000 2017.09.29. 15:56:32

@fhdgy: a mai nap minden szavaddal egyetertek, ilyen sem volt meg.

élhetetlen 2017.09.29. 15:56:42

@DieNanny CH: „4,5-es átlag alatt nem szabadna gimibe felvenni senkit.”. Istenem. Te nem láttál még gyereket, aki vacak suliba járt, nem volt eléggé motívált, és csak négyes átlaga volt az általánosban (ami azt jelenti, hogy jó)? Kaparjuk el tizennégy évesen jó mélyre, ne adjunk semmi esélyt arra, hogy elkapja a jó szél, és esetleg szárnyaljon? Csak azért, mert kilenc évesen még nem tudta, hogy mit akar, és mit kell ezért tenni?

Virago_1000 2017.09.29. 15:57:38

@London2009: "De ezen meg kar is gondolkozni mert ugysem lehet valtoztatni rajta."
- aki azt mondja nem lehet valtoztatni rajta, az tetlen. A tetlenseg eredmenye: halott artatlan aldozatok ezrei.

London2009 2017.09.29. 16:02:00

@Virago_1000: jolvan ocsem, ha te mondod. :D

DieNanny CH 2017.09.29. 16:16:42

@adg:

"Mi lesz egyebkent ebben az esetben a fejpenzzel, ha nem jon ossze eleg gyerek 4,5 felett?"

Ezt is írtam, lejjebb szállítják a sávot, tehát a fellebbezéssel élők közül vesznek fel alacsonyabb jegyet elérőket.

élhetetlen 2017.09.29. 16:22:58

@Nagy kámpics: „véletlenszerű választás, a mindenkori közízlés meg illem leképezése”. Hogyne. A „közízlés” legfeljebb a hittanórákra vonatkozik. „és felveszi az ottani egyen-skilleket, egyen-tudást és egyen-véleményt, nyilvánvalólag éppen az lesz a legnagyobb birka.”. Hát igen, aki felveszi az egyentudást matekból, fizikából, azzal együtt, hogy a jelenlegi tudásunk szerint, az lesz a legnagyobb birka. Aki ezt nem szedi fel, az viszont igazi szabadgondolkozó, ül a földön, és megállapítja, hogy a föld mégiscsak lapos.

Virago_1000 2017.09.29. 16:23:03

@London2009: "Na es nem csak ugy szimplan igy szuletnek, hanem igy oktatjak oket. "
- a vilaghaboruban nyertes nepek gyermekeibe belenevelik az onbizalmat, a vesztesekbe pedig a buntudatot. A nemetek messze nem olyan jo szonokok mint az amerikaiak, pedig van mire buszkenek lenniuk. De a holokauszttal dresszirozzak oket, holott mit tehet arrol egy mai gyerek, hogy mit tettek bizonyos politikusok 70-80 eve?

élhetetlen 2017.09.29. 16:23:13

@London2009: „Ezek a kvalitasok mar altalanosban egyertelmuen kiderulnek.”. (Csak hogy ráismerj, mire írok). Nagyon nem biztos. Képzelj el egy kis falut, ahol a családodat valamiért lenézik, így téged is (mert a nagyapád valami olyat csinált). Hiába vannak jó képességeid, lenyomnak. Elkerülsz máshova, ahol erről nem tudnak, és rájössz, hogy itt nem nyomnak le, ha megszólalsz. Érvényesülhetsz. El tudod képzelni?

2017.09.29. 16:27:46

@Arthamyr:

"Az iskola ezért (is) hasznos, mert egy lightos verziója az életnek, ezekből a dolgokból mind ad egy kisebb-nagyobb ízelítőt."

Szerintem ez nincs így. Feljebb Londonkának kifejtettem, itt: @Nagy kámpics: .

@London2009:

"Mai napig emlekszem, hogy ki volt az osztalyunkban, aki szepen rajzolt, kepregenyt keszitett odafigyeles helyett, gitarozott szunetekben. Aztan voltak a “matekosok”. Voltak a kezis csajok,"

Na de vigyázz, ezek pont iskolán kívüli tevékenységek. :)

DieNanny CH 2017.09.29. 16:30:40

@puhacica:

De hát azt is írtam, hogy aki megtáltosodik a szakközép 4. évfolyamára, az azért mehet főiskolára/egyetemre. Ha ennyire belejön a tanulásba, akkor elmegy felvételi előkészítőre abból a tárgyból, amit szakközépben nem, viszont gimiben tanítanak, így mehet tovább fősulira, egyetemre.

London2009 2017.09.29. 16:33:11

@élhetetlen: Ezt a reszt nem igazan ertem.

“Ezért jó a gimi, mert egy egységes alapról indulva eldöntheti, hogy tovább tanul, vagy szakmát választ, és azt tanulja.”

Aki gimnaziumba megy az mar eldontotte, hogy nem szakmat tanul, hanem keszul a felsooktatasba. Legalabbis amikor en jartam iskolaba a mi varosunkban 4 kozepiskola volt. A gimnaziumba kerultek a legjobb tanulok. A gimnaziumon belul is volt 8 vagy 4 osztalyos kepzes. Ezen kivul volt tobb differencialt osztaly is. A gimin kivul volt meg ketto szakkozepiskola es egy szakmunkaskepzo. Az egyik szakkozepiskolanak volt egy specialis kozgaz jellegu osztalya, igy oda is sok jo kepessegu diak kerult. Viszont a tobbiben eleg gyenge volt a szinvonal.

Biztos gyereke valogatja, de nekem mar 14 evesen is eleg jo elkepzelesem volt ha masrol nem is de legalabb arrol, hogy mit nem szeretnek csinalni. :D

DieNanny CH 2017.09.29. 16:33:20

@puhacica:

"de matekbol, kemiabol, fizikabol mindig csak 2-es, 3-as kornyeken evickeltem"

Ezt az általános iskolára gondolod, ugye?
Már elfelejtettem, hogy számolják a nyolcadikos átlagot - nem az összes tantárgyat veszik figyelembe? Mert ha minden másból kitűnő vagy, akkor azért összejön a 4,5, nem?

London2009 2017.09.29. 16:36:09

@élhetetlen: nagyon is el tudom kepzelni, de mondjuk ilyen peldara pont nem gondoltam. Nem falun nevelkedtem, bar nem is nagyvarosban szerencsere.

London2009 2017.09.29. 16:36:54

@Nagy kámpics: de ok ezt mind az iskolaban muveltek! : )

DieNanny CH 2017.09.29. 16:38:48

@élhetetlen:

"Ezért jó a gimi, mert egy egységes alapról indulva eldöntheti, hogy tovább tanul, vagy szakmát választ, és azt tanulja. "

Na, igen, de 18 évesen leérettségizve hova tud menni szakmát tanulni? Van erre lehetőség? (Tényleg nem tudom.)
Vajon a szülei bírják még az eltartását? (Családi pótlék még van, amíg nappalin tanul.)

London2009 2017.09.29. 16:42:43

@DieNanny CH: feltetelezem, hogy ilyen OKJ-s kepzesekre mehet ha van ra penze.

2017.09.29. 16:44:16

@élhetetlen:

"Hogyne. A „közízlés” legfeljebb a hittanórákra vonatkozik"

Kifejtem kicsit jobban, hátha közeledik az álláspontunk.

Az világos, hogy az iskola ici-pici szeletet tud csak adni a világból (sőt, tulajdonképpen a teljes életünk során csak egy pici szeletet lehet megismerni, mert a világ túl nagy), és ennek a pici szeletnek az összeállítása mindig valamilyen irányelvek mentén történik, többnyire a közízlés mentén (bár, hogy melyik alakítja jobban a másikat, azt nem tudom).

Mondok 2 példát:
A nyugati világ divatos, ezért sok olyan diákkal találkozni, aki megtanulja az 50 tagállamot. Szerintem a legtöbb magyar ember ugyanakkor csak nehezen tudna összeszedni 10 ukrán várost (ha egyáltalán, pedig ott még magyar kisebbség is van, ugye), és nem tudná felsorolni Kína régióit.

A két adathalmaz hasznossága között nincs különbség, csak a divat, a közízlés.

Ugyanígy, kezd mostanában felmerülni, hogy a továbbiakban nincs értelme folyóírást oktatni a gyerekeknek, és könnyű belátni, hogy tényleg nincs. Mégis, feltételezhetően a dolog még egy ideig maradni fog, éppen a közízlés miatt.

Ez így érthető?

"Hát igen, aki felveszi az egyentudást matekból, fizikából, azzal együtt, hogy a jelenlegi tudásunk szerint, az lesz a legnagyobb birka. Aki ezt nem szedi fel, az viszont igazi szabadgondolkozó, ül a földön, és megállapítja, hogy a föld mégiscsak lapos."

Nézd, egyrészt ez nem kétállású kapcsoló, másrészt kiforgatod, amit mondok.

Egyébként pont a matek meg a fizika felhozatalát nem szoktam szeretni, mert a valóság az, hogy a magyar lakosság félelmetesen alulművelt ezekben. Ha egy random emberhez odamész, valószínűleg nem fogja tudni, hogy működik a mikró vagy a telefon, vagy hogy miért van az, hogy a vízen egy darabig átmegy a fény, de a falon meg nem, a rádió viszont pont fordítva, és nem érti a kamatos kamatot, a végtelen sorozatokat, és nem tudná bebizonyítani, hogy a gyökkettő irracionális.

NEM IGAZ, hogy az ember használható matek- és fizikai tudással jön el az iskolából -- csak szeretnénk úgy hinni magunkról, mert hohó, közízlés.

Ugyanakkor ha valaki szépen, lelkiismeretesen megtanulja az iskolai tananyagot, pont azt, pont úgy, pont annyira, akkor máris ezt az előírt közízlést, ezt az műveltségi közepet sikerül elsajátítania, és közben szépen ki is jelöli a saját gondolkodásának, érdeklődésének határait.

P.Elliot 2017.09.29. 16:44:42

@London2009: Viszont a kepregeny keszito es a gitarozo affele muveszlelek lehetett akinek valamilyen muveszeti uton lett volna jo tovabbmenni valamilyen iranyban, ott kellett volna a fejlesztes valami magasabb szinten, legalabbis az iskola tantargyai mellett pluszban....valami olyasmikre volt szuletett kepessege, tehetsege meg erdeklodese...

2017.09.29. 16:45:13

@Nagy kámpics:

"aki megtanulja az 50 tagállamot"

USA-tagállamot, mármint.

DieNanny CH 2017.09.29. 16:46:00

@élhetetlen:

"Kaparjuk el tizennégy évesen jó mélyre, "

Ja, hogy te szégyenteljes dolognak tartod, ha egy 14 éves elmegy szakmát tanulni? Mert én nem.

Amikor az itteni újságban bemutatnak 17-18 éves fiatalokat, akik a hentespult mögött állnak, vagy vért vesznek, és ez a fiatal büszkén mondja, hogy már 2-3 éve dolgozik, na ezt gondolom én értékes dolognak.
(Ilyen volt Mo-on is a szakmunkásképzők idején. Heti 2 nap iskola, 3 nap munka.)

Szerintem semmi baj nincs azzal, aki 14 évesen tanul egy szakmát. Ha intelligens, és még jobban megjön az esze, akkor 19-20 évesen még mindig jelentkezhet egyetemre, főiskolára.
Ez mennyivel rosszabb, mint az, aki gimi után rögtön megy fősulira, aztán azt 6-7 éven keresztül tanulgatja...?

London2009 2017.09.29. 16:48:59

@Virago_1000: Probaltam felidezni nemet kollega eloadasat, de nem igazan ugrott be senki. Ugyhogy ebben nem tudok nyilatkozni. Nem tudom, hogy a vilaghaborukhoz mi koze van, lehet, hogy nem hulyeseg, de az teny, hogy sokkal egeszsegesebb onbizalmuk van a te altalad lenezett nyugati nepeknek. Az elethez pedig ez nelkulozhetetlen. A magyar oktatas ebben is kivaloan teljesit. Remekul le tudja torni a diakok szarvait. Kiveve persze ha tokeletesen be tudsz illeszkedni a rendszerbe. Az mas kerdes, hogy az eletben ettol meg lehet, hogy semmire sem jutsz, de jo diak leszel es ez a lenyeg.

London2009 2017.09.29. 16:49:01

@Virago_1000: Probaltam felidezni nemet kollega eloadasat, de nem igazan ugrott be senki. Ugyhogy ebben nem tudok nyilatkozni. Nem tudom, hogy a vilaghaborukhoz mi koze van, lehet, hogy nem hulyeseg, de az teny, hogy sokkal egeszsegesebb onbizalmuk van a te altalad lenezett nyugati nepeknek. Az elethez pedig ez nelkulozhetetlen. A magyar oktatas ebben is kivaloan teljesit. Remekul le tudja torni a diakok szarvait. Kiveve persze ha tokeletesen be tudsz illeszkedni a rendszerbe. Az mas kerdes, hogy az eletben ettol meg lehet, hogy semmire sem jutsz, de jo diak leszel es ez a lenyeg.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.09.29. 16:50:15

@Arthamyr: A szövegalkotás speciel tanítható. Nyilván nem lehet mindenkiből József Attila, vagy Tolkien, ahhoz fantázia kell, és olyan aktív szókincs, amit főleg olvasással lehet elsajátítani. De azt mindenki meg tudja tanulni, hogyan kell tisztán, érthetően, világosan megfogalmazni valamit.

(Hozzátenném még az asszertív kommunikációt is. Valamiért a magyarok nagy része azt hiszi, hogy minél kevésbé asszertív, annál udvariasabb. Ebből lesznek az olyanok az expat Facebook csoportokban, hogy "Sziasztok, csak annyit kérdeznék, ha lehetne egy kérdésem, hogy meg tudnátok-e esetleg mondani, hogy hogy mondják hollandul az élesztőt? Mert sehol nem találok!" (Többnyire rosszabb nyelvtannal, de azt nem vagyok hajlandó emulálni.) Mire eljutok a kérdésig, már elvesztettem a fonalat. Nem lenne egyszerűbb: "Sziasztok! Mi az élesztő hollandul? Előre is köszönöm!"? (A megfejtés: gist, ha valaki esetleg errefelé lakik és sütni akarna.))

A rajz és az ének-zene viszont nagyrészt készségtárgyak, aki kitalálta, hogy azokat osztályozzák, azt a saját belére kéne fellógatni. Nyilván azoknak is vannak tanítható-osztályozható részei (ábrázolható geometria, kottaolvasás), de szubjektíven, a tanár ízlése alapján osztályozni a diákok munkáját legjobb esetben is csak az amúgy is kóros megfelelési kényszert erősíti.

DieNanny CH 2017.09.29. 16:51:25

@London2009:

"feltetelezem, hogy ilyen OKJ-s kepzesekre mehet ha van ra penze."

Na igen, az egyik gond: ha van rá pénze. Miből? Hiszen csupán gimnáziumi érettségivel hová veszik fel dolgozni?

A másik gond: Én személy szerint nem hiszem, hogy az OKJ-s képzés egyenértékű egy szakközépiskolai szakmai képzéssel. (De meggyőzhető vagyok.)

puhacica 2017.09.29. 16:52:29

@DieNanny CH: lehet, hogy ma mar masok a gyerekek, de lassan 20 eve, hogy erettsegiztem es akkoriban nem volt gyakori az intezmenyek kozotti valtogatas.
altalanosban a matek volt szivas, gimiben mar szinte minden real targy. utaltam, nem ertettem, aztan bioszbol is bejott az oroklestan es ott vegkepp elment a kedvem mindentol. fizikabol peldaul arra emlekszem a legjobban, hogy az alufoliat a matt felevel kifele kell hasznalni, mert ugy "mukodik", de ezt sokan nem tudjak es az anyukak csomagoljak a gyerekeknek a szep fenyes kis szendvicskeket nap mint nap... :D

London2009 2017.09.29. 17:08:55

@DieNanny CH: Sehonnan. Irto dragak ezek az OKJ-s kepzesek mar. Tobb szazezer forintba kerulnek, hogy utana lehessen az ember hivatasos apolo minimalberert. Egyetertek arrol is, amit a szakmakrol irtal. Itt Angliaban is sokkal nagyobb a szakmunkanak becsulete. Irto jol is keresnek a mesteremberek.
Az en uram peldaul mielott elment volna a felsooktatasba tanulni ket evet dolgozott egy autoszalonban. Az osszegyujtott penzebol pedig egy evig utazgatott a nagy vilagban. Az utazgatasai soran volt lollypop man a sivatagban, illetve asott medenceket. Majd hazajott es rajott, hogy vegulis megis csak jobb lenne tovabbtanulni. :D

London2009 2017.09.29. 17:16:46

@puhacica: na...ommm...ize...ez ki kellett gugliznom es ezt talaltam.

"Ez az egyszerű "probléma" annyira megosztja az embereket, hogy különböző fórumokon, például a Gyakorikérdéseken is újra és újra felbukkan.
Először is érdemes tudni, hogyan készül az alufólia, mert a válasz abban rejlik. A háztartási alufóliákat alumíniumötvözetből, hengereléssel készítik, vagyis gyakorlatilag hajszálvékonyra "nyújtják". Ez persze a leegyszerűsített magyarázat.

Először az alumíniumötvözetet megolvasztják, lapokat formáznak belőle. Ezután hengerek között préselik egyre vékonyabbra, feszültség és hő segítségével.

Amikor egy bizonyos vékonyságú lesz az alumínium, a fóliát duplán teszik be a görgők közé, hogy megakadályozzák a fólia szakadását, és az eljárás során a görgőkkel préselt oldal fényes, míg a lap másik oldal matt lesz.

Bár nekünk annak idején szakács magyarázta, hogy fordítsuk sütéskor az alufólia fényes oldalát az étel felé, és így használjuk, valójában TELJESEN MINDEGY, melyik oldala van kívül, és melyik belül.

Kizárólag a fólia készítéséhez használt eljárás miatt lesz matt az egyik, fényes a másik oldala, konyhai felhasználásnál ennek semmilyen jelentősége nincsen.

Egyedül arra ügyelj, hogy az erősen sós és a savanyú élelmiszereket ne csomagolj alufóliába, mert ezek a fóliával való érintkezéskor a fólia felületén oxidációs folyamatokat indítanak be, ennek során az anyagból egyes összetevők kiválnak, és az élelmiszerre kerülhetnek."

Csodabogár 2017.09.29. 17:22:41

@Nagy kámpics: Ezzel az iskola és tanár gyűlölettel teljesen együttérzek veled. A 12 évből amit jártam, kb. 4 volt hasznos. Akkor tanultam meg írni, olvasni és számolni, plusz egy kis irodalom meg az akkor érvényes történelem és földrajz. Ezek később többször változtak, főleg a történelem. De ezek fontosak voltak. Amit később tudtam és tudok, kizárólag a környezetemnek és az olvasmányaimnak köszönhettem. Minden más kényszerpálya volt, se nem érdekelt se nem szerettem. Minden tekintetben pocsék volt, Rákosi, Ratkó, stb.
Tanárok szerintem elve szadisták, akik örültek ha kinozhattak. Kizárólag a 3 év az apácákkal volt kellemes, annak ellenére, hogy az egyetlen református tanuló voltam az egész iskolában.

élhetetlen 2017.09.29. 17:34:01

@DieNanny CH: Lemaradtál egy körrel az új oktatási refommal kacsolatban. Megbocsátható, nem élsz itthon. „hogy negyedikben táltosodik, akkor meg nyitva áll előtte a főiskola kapuja.”. Nem, nem áll nyitva. Ez a probléma. Bizonyos alaptárgyakat nem tanul, mert ahhoz a szakmához a vezetés szerint azok nem szükségesek. Tehát, aki szakács iskolába megy, az akárhogy megtáltosodhat, de az életben nem tud felvételezni egy műszaki főiskolára, mert alaptantárgyak kimaradnak. Hiába jön rá, hogy utál főzni, legfeljebb a vendéglátó ipari főiskola jöhet, nem tud 18 évesen váltani. Míg egy gimi után, felvételt nyerve egy főiskolára (bár ez már nincs, tehát egyetemre), ha rájön, hogy rossz szakot választott, válthat, mert a gimiben ahhoz is megkapta az alapot.

élhetetlen 2017.09.29. 17:34:18

@Virago_1000: Na, most kezdem falra hányni a borsót (mármint a szemeset, mert a megemésztett az már fennragad). Csak annyi kéne, már nem tudom hány tíz éve, hogy a hátrányos helyzetűeknek adjuk meg, amit a család nem tud/nem akar. Az általános első két-három évében a személyes segítést, korrepetálást, motivációt. Tudom, ez pénz, de annyi mindenre jut! Ha csak a gyerekek felénél bejön, már tiszta haszon lenne. Ugyanis, ha a gyerek a második év végére már leszakad, és ötödikben nem ért semmit, akkor persze, hogy rendetlenkedik.

élhetetlen 2017.09.29. 17:34:25

@London2009: „Aki gimnaziumba megy az mar eldontotte, hogy nem szakmat tanul, hanem keszul a felsooktatasba.” Nem, nem így van, csak 14 évesen még nem tudta, hogy mit akar, ami normális. Érettségivel is elmehet porcelánfestőnek, aminek elmehetett volna 14 évesen is, csak annyi a különbség, hogy, ha érettségivel választja ezt, és nem jön be, akkor válthat, ha 14 éves tanulja ezt, akkor beragadt.

London2009 2017.09.29. 17:39:07

@élhetetlen: ez erdekes. Nalunk mondjuk tobbnyire igy volt, hogy a jobb tanulok mentek a gimnaziumba mar tovabbtanulasi szandekkal es kevesen voltak akik nem folytattak a tanulmanyaikat a gimi utan. De azert vegul akadt jo par erdekes eletut, ami nem a papirformat kovette. De pocelanfesto nem lett senki sem. : )

London2009 2017.09.29. 17:47:35

@élhetetlen: ez egy szep gondolat, csak nem lehet egy gyereknek megadni azt, amit otthon nem kap meg. Az en anyukam tanitott frissen a foiskola elvegzese utan ciganyosztalyt. Nem tudom szebben mondani, mert igy hivtak ok sajat magukat is. De ezt azt hiszem mar meseltem itt korabban. A gyerekek a het napjait, a honapokat, a lakcimuket sem tudtak megtanulni. Amit a het folyaman megtanultak, a hetvege alatt elfelejtettek. Penteken mar senki sem jart iskolaba, mert akkor mar piac volt. Viszont azt mondta anyukam, hogy gyonyoruen tudtak enekelni. Ugyhogy amikor mar jol belefaradt a munkaba, akkor megkerte oket, hogy enekeljenek valami szepet. Mindennapos dolog volt a gyerekek furdetese, mert olyan koszosak voltak. Ez egy tobb, mint 45 eves tortenet, ugyhogy azota lehet, hogy valtoztak mar ezek a dolgok is. Sot, biztos is, kerdes, hogy milyen iranyba.

puhacica 2017.09.29. 17:49:35

@London2009: na, hat akkor meg ez a "tudas" is haszontalan... ennyit a fizika tanulmanyaimrol :D

Csodabogár 2017.09.29. 17:50:51

@DieNanny CH: Amit leírsz a svájci módszer. Nekem nagyon tetszett. Lehet 14 évesen és 16 évesen is menni szakmát tanulni. 16 évesen már inkább a bank és egyéb szakmák szokásosak, pl. laboratorium meg ilyesmi. Ebben ott semmi szégyen nincs. Egyetlen főnököm nem volt aki érettségizett volna. Mind "kaufmännische Lehre-t" csinált, aztán amelyikből kórház igazgató lett, még képezte tovább is magát. Kis cég igen ügyes és sikeres vezetője pl. a csupasz 3 év tanulással lett az aki. De az ottani magyarok nyomták a gyerekeiket, fizették a külön órákat meg minden. hogy egyetemre járjon a gyerek, mert minden más, az nem ér semmit.

London2009 2017.09.29. 18:03:16

@puhacica: hahaha. Akkor szerintem megtalaltuk vegre kettonk kozott a kapcsolodasi pontot.
A gimis fizika orarol arra emlekszem, hogy kihivtak felelni es nem tudtam semmit. Egyes, uljon le. Egy felevben altalaban egyszer feleltunk, gondoltam le van tudva ez is, majd a dogakra eleg lesz tanulni, de legalabb mar az orakra nem kell rendszeresen keszulni. Kovetkezo oran megint kihivtak felelni. Javitani!! Szegeny fizika tanarnom gondolta, hogy mennyire szeretnem a rossz jegyet kijavitani, igy megadta nekem a lehetoseget. Tovabbra sem tudtam semmit. Egyes, leulhet. :D Na innentol kezdve fel evig minden oran en feleltem. :DDD
Altalanos iskolabol meg annyira emlekszem, hogy kiserletet csinaltunk a parolgas sebessegerol. Mikor nagyobb a parolgas sebessege, mikor kisebb. Bevizezett egy csomo papirlapot es felragasztotta oket a tablara. Az egyiken tobb papirlapot helyezet egymasra, a masikon kevesebbet, a harmadikon pedig hajszaritoval fujta oket. Az egeszbol az lett, hogy az egesz osztalyteremben szalltak a papirlapok, a tanarunk belelepett a vodor vizbe es elesett, az egesz osztaly uszott a vizben. :DD
Ezek lettek a fizikai tanulmanyaim alapjai.
Ezen kivul emlekszem Ohm, Pascal, Newton elso, masodik es harmadik, valamint Archimedes torvenyere csak nem tudom, hogy mirol szoltak. :DD

DieNanny CH 2017.09.29. 18:04:41

@élhetetlen:

"nem így van, csak 14 évesen még nem tudta, hogy mit akar, ami normális. Érettségivel is elmehet porcelánfestőnek, "

Áldom a szüleim eszét, hogy nem engedték, hogy gimibe menjek. (Pedig mehettem volna.) Nem tudtam mi akarok lenni, az intarziakészítő, varrónő, óvónő közötti választás sem volt könnyű.
Sajnos, intarziakészítő szakközép csak kétévente indult, az én évemben csak szakmunkásképző - ezt szüleim nem akarták -, így maradt a másik kettő.
Egyikre sem vettek fel, aztán az óvónőibe fellebbezéssel.

Mit kezdtem volna magammal 18 évesen, szakma nélkül, átlagos tanulóként? Főiskolához nem éreztem magam elég motiváltnak, ezt 22 évesen kezdtem el. Hátrányom nem származott belőle, és munkám is volt közben, középfokú szakmai érettségivel.

vándor madár 2017.09.29. 18:08:53

@DieNanny CH: "Na, igen, de 18 évesen leérettségizve hova tud menni szakmát tanulni? Van erre lehetőség? (Tényleg nem tudom.)"

Lehet szakmát tanulni ingyenesen. Eddig is lehetett nappalin érettségi után fiataloknak, de most öregeknek is. Szerintem pont azt akarja elérni vele a kormány, hogy ne mindenki a felsőoktatásba akarjon menni, hanem legyen, aki dolgozik is.

eduline.hu/felnottkepzes/2017/9/21/ket_szakma_megszerzese_ingyen_kerdes_X14EON

élhetetlen 2017.09.29. 18:24:26

@Nagy kámpics: Igen, vétettem. Nem írtam a közízlés kategóriában az 50 tagállamról, meg Ukrajna városairól. Csak arról írtam, hogy, ha a matek, és fizika alapjait megtanítják az embereknek, attól nem lesznek birkák. Vagy nem attól lesznek birkák. „Ha egy random emberhez odamész, valószínűleg nem fogja tudni, hogy működik a mikró vagy a telefon”. Most képzeld el, hogy bár nem érti, de soha nem is hallott volna az iskolában az elektromos áramról, akkor a villanyt sem merné felkapcsolni, nemhogy a mikrót használni. Legalább azt tudja, hogy van valaki, aki tudja, hogyan működik, és elhiszi, hogy működik, mert ahhoz megvan az alapja. „ezt az műveltségi közepet sikerül elsajátítania”. Mekkora baj. Sokkal jobb az az ember, csoporttársam volt angolon, aki a z A.D.-vel kapcsolatban (anno domini), a saját agyával kitalálta, hogy ez az anno death rövidítése, mert mi az a 33 kimaradt év. Igen, biztosan nem kell az általános műveltség. Csak cafrang, amit a iskolákban ragasztanak ránk. Éljenek az ismeret nélküli gondolkodók, ne vegyenek tudomást arról, hogy már feltalálták a kereket, találják fel újra. Ja, még a folyóírás. Lényegesen gyorsabb, mint a külön betűk által történő. Sőt, egyáltalán az írás. Minek? Digitalizálunk. Csak, tudod, ha nem égett le a helyi templom, akkor az ötszáz éves keresztelő levél is ott van, míg, nem mondom, hogy nézd meg, mert nem lehet, mi lesz itt ötszáz év múlva, ha leszünk, a szuper nyilvántartásunkból. De 100 év múlva sem lesz semmi. Digitális fotózás? A nagyapámról volt egy 5x5 cm-es analóg kép, ami tetszőleges nagyságra nagyítható. A digitálison legfeljebb kockákat kapsz, ilyen nagyításnál. És mielőtt úgy döntenél, hogy nem értem a mai világot, számítástechnikusként éltem le az életemet, tehát én értem is, tudom is, miről beszélek.

élhetetlen 2017.09.29. 18:24:30

@DieNanny CH: „Vajon a szülei bírják még az eltartását?”. Anyagilag mi a különbség egy egyetemista, vagy egy szakmát tanuló eltartása között?

élhetetlen 2017.09.29. 18:24:45

@DieNanny CH: „Ja, hogy te szégyenteljes dolognak tartod, ha egy 14 éves elmegy szakmát tanulni?”. Nem. Én is 14 évesen választottam szakmát, és csak véletlen hogy egy életen keresztül élveztem is. De aki rosszul választott, az bent ragad. Aki a hentespult mögött büszkén áll, az az egyik eset, aki ugyanazt a sulit végezte, de rájött, hogy nem akar egy életen keresztül állatokat bontani, annak hol van a kiút? Erről beszélek. Csak nem akarod érteni, hogy mit jelent 14 évesen eldönteni, hogy mi lesz az életem.

vándor madár 2017.09.29. 18:27:21

Erről a gimnáziumi szakosodásról szóló kb. száz kommentes témáról az jutott eszembe, de lehet, hogy már elavultak az ismereteim, hogy a gimnázium az nem szakosító oktatási intézmény, hanem elsődlegesen az általános műveltséget alapozza meg illetve azt ad. Ha ebből kihagyjuk legalább a felét, mert valakit csak két tantárgy érdekel akkor az egész elvesztette a jelentőségét.
Azt azért manapság már bele kellene kalkulálni, hogy a mai élet mást követel meg, mint amiket manapság a gimnáziumban tanítanak és valószínű nem kellene több témába olyan mélységig belemerülni.
Azon kívül Mo-n arról is le kellene már végre szokni, hogy minden oktatási intézményben előlről kezdik ugyan azt a témát az 5. osztályban, a gimnázium 1. osztályában, aztán meg a felsőfokú oktatásban. Egymásra épülőnek kellene lenni a rendszernek és ami már egyszer volt, azt befejezettnek kell tekinteni, nem pedig négyévenként előlről kezdeni, majd akkor nem hárulna ekkora teher a diákokra és lenne kapacitás a mai kor igényeinek megfelelő ismeretek tanítására.

élhetetlen 2017.09.29. 19:14:00

@London2009: Hát, most határpontra futottunk. Nem tudok tovább vitatkozni. Igaz, hogy egy országos lefedettségű cégnél dolgoztam ahol a csoportvezetőm, később az igazgatóm, majd később az EU-ban lett szakértő cigány volt, és a mostani számlázási igazgató is az, de biztosan a lakcímüket sem tudták megtanulni, mert cigányok. Feladtam. Nem, nem változtak a dolgok, csak a hozzáállás rosszabbodott. Ha már a 45 éves történet, a falunk körüli tanyákról ötödiktől behozták hétfőn a gyerekeket, és csak pénteken mentek haza, mert a falusi suliban volt kémia, fizika, nyelvi labor, stb. Én, mivel helyben laktam, még segítettem otthon valamit, elfutottam a boltba, szedtem zöldet a kacsáknak, ezek a gyerekek otthon semmit, de valamit, valamiért. Hol van ez már? Középiskolás voltam, mikor az egyik diáktársam öngyilkossággal próbálkozott, mert megbukott oroszból, mert az ő általánosában nem volt orosz tanítás. Ebből azt a következtetést kell levonni, hogy ő butább volt a többinél?

élhetetlen 2017.09.29. 19:14:17

@DieNanny CH: Hát ez komoly. De jó neked, hogy, hogy elvileg két szakma közül is választhattál, és végül egy harmadikat csíptél meg fellebbezéssel. Képzeld el, hogy egy gimi után hány szakmát, vagy egyetemet választhatsz! Ne, ezt aztán ne adjuk meg a gyerekeknek! Elképzelni is borzasztó, hogy nem óvónő lesz valaki, hanem pl. orvos. Vagy az óvónőképzőből is jelentkezhettél volna az orvosira, ha rájössz, hogy az a hivatásod?
„Mit kezdtem volna magammal 18 évesen, szakma nélkül, átlagos tanulóként?”. Na, most, ha utálod, ami a nyakadba szakadt, és utálod a szaros gyerekeket, és ezt a gyerekek is megérzik, akkor jaj, de jó, hogy tizennégy évesen ezt a szakmát sikerült begyűjteni? Erről beszélek a 14 évesen döntsd el, mit csinálsz egy életen keresztül kérdéssel kapcsolatban.

zoldzeller 2017.09.29. 19:32:49

Vegig olvastam a kommenteket es nem ertem mirol beszeltek.... azt hittem a vilag mar meghaladta azt a felfogast, hogy magolni jo. Nem nem jo. A gyerekek egy csomo mindent megtudnak tanulni eszrevetlenul csak azert mert erdekli oket es mert van egy jo tanar aki jol tudja eloadni a tananyagot. 100x tobbet meg lehetne nekik tanitani, ha nem a frontalis, magoltatos oktatas lenne meg mindig az alap sok orszagban.

zoldzeller 2017.09.29. 19:41:17

@DieNanny CH: En 38 eves vagyok. Kozgaz phd-m van. Es nem tudom hogy mi akarok lenni ha nagy leszek. Neha teljesen elbizonytalandom. A ferjem data science-el es machine learninggel foglalakozik. De neki ez a hobbija is.
Es neha megis arra gondolunk, hogy kecske es/vagy avokado farm uzmeltetese lenne a legjobb. A gyerekeinket homeschooloznank.

Hat itt tartunk 44 es lassan 39 evesen. 14 evesen nem tudtam mi akarok lenni, de meg 18 evesen sem, kozgaz lett, mert felvettek pontok alapjan.

DieNanny CH 2017.09.29. 20:18:50

@élhetetlen:

"Csak nem akarod érteni, hogy mit jelent 14 évesen eldönteni, hogy mi lesz az életem."

De szerintem pont ez az, hogy nem ragad meg benne az ember. Ha tényleg lehet érettségi után ingyenesen szakmát tanulni, akkor miért baj, hogy 20-21 évesen már 2 szakmája van az embernek? Vagy mi az akadálya, hogy 5 évenként újat tanuljon?
Én azért ragaszkodnék a szakmát adó középiskolához, hogy legyen állása a 18 évesnek is.
Még egyszer: nem ragadna bele a 14 évesen választott szakmába!

DieNanny CH 2017.09.29. 20:23:34

@élhetetlen:

"Vagy az óvónőképzőből is jelentkezhettél volna az orvosira, ha rájössz, hogy az a hivatásod? "

Természetesen. Persze, kellett volna előkészítőre járnom, hogy meglegyenek a megfelelő érettségi tárgyaim. Mert mi még matekból sem érettségiztünk.
Mondjuk, elhelyezkedtem volna óvodában, lett volna keresetem, mellette tanulok a matek-fizika-kémia érettségire, 19 évesen leteszem, és olyan jó vagyok, hogy felvesznek az orvosira. Mi az, amit vesztettem volna?

DieNanny CH 2017.09.29. 20:27:12

@élhetetlen:

"Na, most, ha utálod, ami a nyakadba szakadt, és utálod a szaros gyerekeket"

Volt ilyen osztálytársam, aki ezáltal utálta meg a szakmát.
Miért van hátrébb, mint az, aki gimibe járt? Milyen hátrány érte? Hiszen, a megszerzett érettségijével szintén bármilyen más szakmát tanulhat. És legalább rájött, mi az egyik olyan szakma, amiben sosem akar dolgozni.

zoldzeller 2017.09.29. 20:35:00

@DieNanny CH: egesz egyszeruen munka mellett nem lehet, vagy nagyon nehez az orvosi egyetemre felkeszelni. Megtanulni a hianyzo matekot, fizikat, kemiat es biologiat es minimum ket nyelvbol minimum kozepfoku nyelvizzsgat tenni.

Nyilvan lehet, de a valosag az, hogy ha valaki 14 evesen a szakmunkas mellett dont abbol nagyon keves evesellyel lesz kesobb orvos.

ÁcsKalapÁcs 2017.09.29. 20:57:06

Sziasztok,

Én is megosztanám a saját tapasztaltakat.

Nálunk is úgy ment 8.-ban a suli választás, hogy
- 4,5 felett gimnázium
- 3,5-4,5 között szakközép, szakmunkás
- 3,5 alatt szakmunkás
És ebből a tanárok NEM is engedtek, 4,4-el NEM engedték a gyerekeket gimnáziumba jelentkezni. Sajnos ebben a szülök is beleegyeztek és nem is ellenkeztek a tanári karral. 1990-ben ez így ment.

14 évesen pályaválasztás
Abban az időben is nehéz volt pályát választani ennyi idősen, de most is rettentő nehéz.
Szerintem, most (főleg az elmúlt 15 évben) a felsőoktatásba menekülnek a diákok és ebben a 2000-05 évek kormányai is ludasak. Nem igazán tudtak munkát adni, jobb volt nekik, ha a diákok a szülök, gondjai maradnak jó pár évre. Szinte, senki nem akart szakmát tanulni. Több diplomást ismerek, aki nem tudtak elhelyezkedni, most van, aki a diplomáját letagadva (mert nem vették volna fel, mert túlképzett) dolgozik esetenként több műszakba.
Volt olyan osztálytársam is aki, gimnázium helyett, (pedig az osztályfőnök is küldte volna) a szakmát választotta. Ács-nak tanult, mert az már akkor is jól fizető megbecsült szakma volt.

+ A szakmunkások leértékelése.
Jöttek a multik.......
- Nem kellet a bolti eladó szakmunkásvizsga. (Műszaki, vegyi áru, ruházati, stb…)
A hentes pultban lehettet akár kőműves, vagy festő is. Meg is szűnt sok szakma képzése.
Betanított munkára fokozták le a melóhelyeket.

Van ismerősöm, aki 7.-ben 3-ból bukott, mert „link” volt, összeszedte magát, majd asztalosnak tanult. Utána elment és leérettségizett, majd a felsőoktatásban is megállta a helyét. Most, sikeres és boldog ember.

Szerintem, jobb lenne, ha mindenki a tanköteles koráig (16év) kapna egy erős alapképzést, ami után lehetne egy úgynevezett kis érettségi.
Aztán, ez alapján 16 évesen lehetne felvételizni az erősebb 2 éves érettségire, ami jó alap lenne a felsőoktatásra.
A maradék mehetne szakközépbe 2+1 évre, érettségi egy jó szakmával, esetleg technikummal.
Aki pedig szakmát tanulna az meg mehetne, 2év szakmunkásba ahol már nem tanítanának humánt, CSAK A SZAKMÁT.

És a végén még valami, azt nem értem, hogy miért nem CÉL, hogy érettségire minden diáknak legyen 1db nyelvvizsgája?
Miért nem tanítják nagyobb óraszámba a gyerekeket, hogy legyen nyelvvizsgája?

Csak nem azért, hogy a magánórákon szedjék meg magukat délutánonként.

élhetetlen 2017.09.29. 21:10:14

@DieNanny CH: Ha nem akarod érteni, akkor nem érted. „Hiszen, a megszerzett érettségijével szintén bármilyen más szakmát tanulhat.”. Ezt akarják megszüntetni, hogy általános érettségit kapjon, aki szakmát válasz 14 évesen, és nem mehet akármilyen irányba. A szuper utad, hogy majd meló mellett menjen érettségizni a hiányzó tantárgyakból, és előkészítőre, ha bírja, ez aztán a lehetőség, míg az a szar eset, hogy van egy érettségije, amivel bármilyen irányba indulhat, hát az tényleg szar.
„Mondjuk, elhelyezkedtem volna óvodában, lett volna keresetem, mellette tanulok a matek-fizika-kémia érettségire, 19 évesen leteszem, és olyan jó vagyok, hogy felvesznek az orvosira. Mi az, amit vesztettem volna?”, Vagy te, vagy a gyerekek azt a pár évet, amíg ezt, mint szuper elhivatott csaj, végig csinálod, úgy hogy a munkahelyeden is, és az érettségire, felvételire is maximálisan odateszed magad. És semmi gond, szerinted.

Jakab.gipsz 2017.09.29. 21:10:26

Most hogy gyakorló szakmabélitől értesülhettünk az angol iskola rendszerről elmondhatjuk, hogy létezik iskolai társadalmi szegregáció.

És ez az amit ne akarjuk hazánkba megvalósítani.

Tökéletes rabszolga képző, az angol iskola rendszer.

2017.09.29. 21:26:26

@élhetetlen:

??

"Most képzeld el, hogy bár nem érti, de soha nem is hallott volna az iskolában az elektromos áramról, akkor a villanyt sem merné felkapcsolni, nemhogy a mikrót használni."

Fentebb már írtam, hogy a dolgok nagy részét, amiket használunk nap mint nap, nem az iskolában tanuljuk.

Példa: mint írod, számítástechnikusként élted le az életed, holott arról garantáltan nem tanultál az iskolában.

NEM IGAZ, hogy ha az ember valamiről nem hall az iskolában, akkor arról már nem is fog. Ez az iskolának egy mítosza, de tévedés. Te magad is telepakoltad azóta az életed, amikkel nem ott találkoztál.

"Éljenek az ismeret nélküli gondolkodók, ne vegyenek tudomást arról, hogy már feltalálták a kereket, találják fel újra."

Ez nem tudom, hogy jön ide. Attól, hogy marhaságnak és önkényesnek tartom az iskolai tananyagot (azt is leírtam, hogy miért), nem következik (és nem is igaz), hogy akkor szerintem mindenkinek nulla ismerettel kellene rendelkeznie. Ráadásul (mint ezt is írtam), nem igaz, hogy az ember iskola után már nem szerez ismereted. Amit írsz, az a szalmabáb érvelés.

"Sőt, egyáltalán az írás. Minek?"

Nézd, azt, hogy a folyóírás tanítása a 21. században esetleg felesleges, nem én találom ki. A finn iskolák kísérleteznek vele (igen, azok a finnek, akiknél elég menő az oktatás).

A kézírás egy mai gyereknek várhatóan tökéletesen felesleges. Az, ahogy reagálsz rá, pont aláhúzza, amit az iskolai tananyagról mondtam. Te megszoktad, ergo igényled, hogy legyen továbbra is. Ugyanígy nehezen változik a matektananyag is, mert ahhoz is ragaszkodnak emberek. Nem elsősorban racionális érvek mentén alakul. Ez ilyen. Mint mondtam, a tananyag és a közízlés nehezen választható el. Hát tessék, most bizonyítod.

2017.09.29. 21:29:15

@zoldzeller:

"Es nem tudom hogy mi akarok lenni ha nagy leszek."

Haha, +1.

Mrs. Clayton 2017.09.29. 21:43:50

@Nagy kámpics: egyes angliai egyetemeken teljesen be akarjak vezetni a kezirasos irasbeli vizsgakat, mert a diakok nem is tudnak kezzel irni, es vagy a tanarok nem tudjak elolvasni, ezert sokszor be kell hivni a diakot a javitasra hogy olvassa fel.

Csodabogár 2017.09.29. 22:00:27

@Nagy kámpics: Az kézírás fontos a kognitiv képességek fejlődése szempontjából. Bár én lassan már elfelejtek kézzel írni, illetve nem valami olvasható a kézírásom, de ez már 50 évvel ezelőtt is így volt.:-(

zoldzeller 2017.09.29. 22:05:20

@Nagy kámpics: nekem nem tunik logikusnak a kezirasa feleslegesse valasa.
A folyoiras felesleges valoban, engem pl a sirba vitt, hogy mindig eleg csunyan irtam es soha nem kaptam jo jegyet kulalakra. Pedig a tartalom es a helyesiras az 5-os volt.
Most azon gondolkozom, hogy pl megtudtam volna-e tanulni gepelni, ha nem tudok elotte irni?

2017.09.29. 22:14:00

@Csodabogár: @zoldzeller:

Igen, ezek fontos szempontok.

A motorikus készségek meg a satöbbi az nyilván létfontosságú, de én csak példaként hoztam fel az egészet, a finnek, gondolom, biztos vizsgálták, hogy a billentyűn prüntyögés vagy bármi más elégséges-e.

A pontosság kedvéért azért annyit még hozzáteszek, hogy ha jól értem, a csak a folyóírást nem kívánják tanítani többet (azt a kacifántos, betűösszekötős dolgot), maga az írás és a betűk megformálása maradna. Ha jól értem.

Csodabogár 2017.09.29. 22:17:07

Majd akkor ők is nyomtatott betűkkel fognak mindig írni, mint a tengerentúliak általában.

fhdgy 2017.09.29. 22:18:25

@puhacica: És mi van akkor, ha nem voltál tök hülye, hanem csak utáltad és mentőövként hallgattál azokra, akik fennen hangoztatták, hogy a matekot érteni kell, nem lehet tanulni.

Én azt állíttom, hogy igen is lehet tanulni, és aki nem tudja kirázni a kisujjából annak kell is. Az is igaz, hogy hogy ehhezz több energia kell!

Csodabogár 2017.09.29. 22:20:01

Nem tudom most hogy van, de Svájcban az én időmben, 25-30 éve, munka keresésnél mindig kértek kézírással írt motivációs levelet, vagy életrajzot.

zoldzeller 2017.09.29. 22:23:41

@Nagy kámpics: az en gyerekeim se tanulnak mar folyoirast. Pedig nem finnek:)
Nyomtatott kisbetukkel irnak.

zoldzeller 2017.09.29. 22:28:06

@fhdgy: en barmit kepes voltam bemagolni. Feleles utan kb 5 percel mar nem tudtam volna felidezni. De volt olyan is, hogy kemiabol ugy feleltem, hogy fogalmam se volt mirol beszelek.

Na, ennek mi ertelme?

puhacica 2017.09.29. 23:00:31

@fhdgy: trust me, tok hulye voltam :D
@London2009: jo kis felev lehetett. :) o, ezekre a torvenyekre en is emlekszem, marmint a nevukre... :D

erdekes egyebkent, hogy amikor elkezdtunk szamitastechnikat tanulni, semmit nem ertettem belole. 90-es evek eleje, dos, commodore64, nagy elmeny volt... el is dontottem, hogy en az eletben nem fogok szamitogeppel dolgozni. aztan tessek, csak napi 8-12 orakat ultem/ulok a gep elott. :D szoval ki tudja, mibol lesz a cserebogar. igaz, azt hozza kell tennem, hogy nem az iskolaban tanultam meg szamitogepet hasznalni.

zoldzeller 2017.09.29. 23:10:36

@puhacica: a szomoru az, hogy Magyarorszagon meg ma is vannak iskolak ahol ugyan azt tanitjak mint a 90es evekben vagy esetleg piros kockas fuzetbe irjak amit a tanar diktal, mert nincs szamitogep a suliban.

puhacica 2017.09.29. 23:19:15

@zoldzeller: nincs gond a fuzettel, HA van melle szamitogep is... en egyetlen videki ovoda mukodesebe latok bele, tudnek meselni... :(

élhetetlen 2017.09.29. 23:32:20

@Nagy kámpics: Nem, a mindennapi dolgainkat nem az iskolában tanuljuk, de azt az alapot, ami alapján megérthetjük, azt igen. „: mint írod, számítástechnikusként élted le az életed, holott arról garantáltan nem tanultál az iskolában.„. De a Kandón végeztem számítástechnika szakon. Nem a mai technikát, de az alapokat az iskolában tanultam. „NEM IGAZ, hogy ha az ember valamiről nem hall az iskolában, akkor arról már nem is fog.”. Ez igaz, de az is igaz, hogy amiről már hallott, tud, annak akár részletesebben is utána nézhet, míg, amiről nem hallott, tanult, az csak véletlen szerűen kerül az útjába, vagy nem. Csak nagyon hülye példa. Ha nem tanultál Picassóról, akkor nem nézel utána, hogy Moszkvában van a Kék Harlekin, eszel egy fagyit az utcán, és nem mész be a Puskin múzeumba. Pedig életem egyik legnagyobb élménye volt. Ja, ez mindenki másnak csak úgy szembe jön, hozza az élet.
„ Attól, hogy marhaságnak és önkényesnek tartom az iskolai tananyagot (azt is leírtam, hogy miért), nem következik (és nem is igaz), hogy akkor szerintem mindenkinek nulla ismerettel kellene rendelkeznie.” Hanem? Az egyik írni, olvasni tanul meg, a másik csak rajzolni, a harmadik csak fuvolázni? És akkor már nem nulla ismeret van. Ezt nem tudom, hogyan képzeled.
Kézírás. „A finn iskolák kísérleteznek vele (igen, azok a finnek, akiknél elég menő az oktatás).” Én nem gondolom, hogy a finnek az új istenek, és tudják a tutit. Ezt már kifejtettem az előzőkben, a kőtáblák is fennmaradtak, a kódexek is zömmel, a digitális anyagunkból semmi nem marad fenn több ezer évre.
„A kézírás egy mai gyereknek várhatóan tökéletesen felesleges.”. Ezt nem ragozom tovább, maradj így!
A matekkal nem az a baj, hogy nem változik a matekanyag, (mire kéne változtatni), csak felejtenek az emberek. A kamatos kamatot tanulta mindenki, aki emlékszik legalább a szóra, az utánanéz. A többi, az sipákol, hogy felvettem öt millát 25 évre, már visszafizettem hatot, és még mindig tartozom. Erről nem a matematika tehet, és a matek alapjai sajnos függetlenek a közízléstől.

M. Péter 2017.09.29. 23:41:21

@Mrs. Clayton: Cambridge-ben. de csak a bölcsészkaron. Tudományos szöveget nem olyan egyszerű gépelni,

Arthamyr 2017.09.30. 00:17:24

@London2009: Nem írtam oda, pedig én is ezt gondoltam, érdekelt, hogy ki folytatja... :)

Arthamyr 2017.09.30. 00:20:55

@puhacica: A probléma ott (is) van, hogy van, aki azt gondolja, hogy a történész meg az újságíró több/jobb, mint az ács meg a varrónő.

2017.09.30. 00:23:56

@élhetetlen:

Tendeciózusan nem igazán arra reagálsz, amit írok.

"De a Kandón végeztem számítástechnika szakon"

Az alapfokú meg középfokú oktatásról volt szó javarészt. Az egy ismert tény, hogy az utóbbi 1-2 generáció tudja használni a számítógépet, mégpedig annak ellenére, hogy nem része a tananyagnak. A 12 éves gyerekek is tudják használni. Valahol tanulják, és az nem az iskola. De számos más példát is lehetne találni.

Ez ismert jelenség, nem én találom ki. Hogy milyen következtetést vonunk le belőle, arról lehetne vitatkozni, de léci ne söpörd le egy kézmozdulattal, mert nem az én fantazmagóriám. Adok linkeket, ha akarod.

"amiről nem hallott, tanult, az csak véletlen szerűen kerül az útjába, vagy nem."

Ezt nem gondolhatod komolyan. Az én életem sokkal gazdagabb, színesebb annál, mint ahogy a közoktatásból kijöttem. Feltételezem, hogy a tied is. Ha az emberben van nyíltság, kíváncsiság, egy csomó gyökeresen új dologgal találkozik, sőt, aktívan keresi is őket. Az egy nagyon szomorú világkép lenne, ha feltételeznénk, hogy amiről nem hallunk 18 éves korunkig, az onnantól fogva számunkra nem is létezik. Én személyesen nem ilyen vagyok, de szerintem te sem, mások sem, ezt nem akarom elfogadni.

"Hanem? Az egyik írni, olvasni tanul meg, a másik csak rajzolni, a harmadik csak fuvolázni? És akkor már nem nulla ismeret van. Ezt nem tudom, hogyan képzeled. "

Én sem tudom, pontosan hogyan képzelem. Csak azért mert a mostani oktatási rendszer (az, amit átéltem belőle, amire emlékszem) nem tetszik, még nincs a fejemben konkrét oktatási terv.

Ettől még a mostani oktatási renddel vannak bajok, gondolom, te is hallasz erről. Vannak hozzáártő emberek, utána lehet olvasni, hogy kihez mi áll közelebb.

Az pedig, hogy a tananyag önkényes, viszonylag triviálisan belátható, hiszen A) ha nem volna önkényes, hanem volna valami objektív nagy igazság, akkor minden országban pont ugyanazt tanítanák, ugyanúgy, és B) nem változna idővel. Márpedig változik, meglepetés, még a matekoktatás is. Hogy pontosan hogyan/mennyit tanulják az alapműveleteket, például, az folyamatosan változik Magyarországon is. Adok linket, ha szeretnéd.

A finneket azért hoztam fel, hogy jelezzem, nem az én privát agymenésemről van szó. Lehet, hogy te személyesen nem értesz egyet vele, meg lehet, hogy nem vagy elájulva a finnektől, de attól még egy értelmes, megvitatható feltevés. Ha egy kézmozdulattal lesöpröd, sőt, nem csak egy kézmozdulattal, hanem személyeskedően (mint írod: "Ezt nem ragozom tovább, maradj így!"), az kapufa, ha hasonló lekezelő szellemben szeretnék válaszolni, annyit mondanék: olvass róla többet.

De ez a fajta "vita" nem visz sehova. A véleményem tartom, senkivel összeveszni rajta nem kívánok, veled sem. Peace. :)

Arthamyr 2017.09.30. 00:27:11

@Nagy kámpics: Ezért írtam, hogy kisebb-nagyobb. Persze van ahol a kisebb közel van a semmihez.

Arthamyr 2017.09.30. 00:37:04

@Nagy kámpics: "Mondok 2 példát:
A nyugati világ divatos, ezért sok olyan diákkal találkozni, aki megtanulja az 50 tagállamot. Szerintem a legtöbb magyar ember ugyanakkor csak nehezen tudna összeszedni 10 ukrán várost (ha egyáltalán, pedig ott még magyar kisebbség is van, ugye), és nem tudná felsorolni Kína régióit.

A két adathalmaz hasznossága között nincs különbség, csak a divat, a közízlés." - A hasznosság közötti különbséget a környezet adja, aminek része a "közízlés". Nagy eséllyel Kínában tudják Kína régióit, mert ott inkább az a közízlés része, és hasznosabb is (nem csak a közízlés miatt).

"Ugyanakkor ha valaki szépen, lelkiismeretesen megtanulja az iskolai tananyagot, pont azt, pont úgy, pont annyira, akkor máris ezt az előírt közízlést, ezt az műveltségi közepet sikerül elsajátítania, és közben szépen ki is jelöli a saját gondolkodásának, érdeklődésének határait. " - Én alapvetően jó a gondolkodás és érdeklődés behatárolását, "egységesítését". Jó dolognak tartom a diverzitás csökkentését, mert könnyebb együttműködést tesz lehetővé, ha kisebb a különbség az egyedek közt. Ha valaki ki akar törni, más akar lenni, ki tud, csak nagyobb a költsége.

Arthamyr 2017.09.30. 00:43:00

@Gerusz: Hát, én szívből utáltam a készségtárgyakat (a tesin kívül), de utólag visszagondolva nem volt feltétlenül káros. És nem ártott meg, hogy szívtam, és kudarc ért, mert ez is felkészített az életre. Eltörpül a kudarcokhoz képest, amik később értek az életben. Kicsit szado-mazon hangzik, de úgy gondolom, hogy ez edzi a lelket. :)

A fogalmazásnál (és rajznál is), amikor nem volt megszabva téma, csak kellett valamit csinálni, szerintem ott pl. kellett (volna) kreativitás.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.09.30. 00:50:59

@Arthamyr: Nem azt mondtam, hogy ne legyenek, hanem hogy ne osztályozzák (vagy max. olyan mélységben, hogy megcsinálta-e a feladatot, vagy sem).

2017.09.30. 00:53:16

@Arthamyr:

"A hasznosság közötti különbséget a környezet adja, aminek része a "közízlés""

Igen, nagyjából ezt próbáltam mondani én is.

"Én alapvetően jó a gondolkodás és érdeklődés behatárolását, "egységesítését""

Noooooo. :)
Biztos ismered az ilyen karikatúrákat:
1.bp.blogspot.com/-FmggmlLeLs4/UErDfkz1ZrI/AAAAAAAALy0/PgSnxP-gYJg/s1600/402323_494812543863106_1418437488_n.jpg

Igen, biztosan könnyebbé teszi az együttműködést, ebben nyilván igazad van, és vannak, akiknek tényleg pont illik a személyiségükhöz, és azok szárnyalnak (és aztán a későbbi életükben nem értik, a többiek mit panaszkodnak), de mindenki mást konkrétan megnyomorít szerintem a mai iskolarendszer.

"Ha valaki ki akar törni, más akar lenni, ki tud, csak nagyobb a költsége."

Persze, jogos és igaz... ugyanakkor tökéletesen empátia- és érzelemmentes. Nem tetszik. :)

Arthamyr 2017.09.30. 00:54:29

@Gerusz: Passz, lehet, hogy igazad van. Mindenesetre ha nálam nem osztályozták volna, és nem kaptam volna kettest rajzból általános iskolában, lehet ennél is nagyobb arcom lenne... :) És utólag visszagondolva, lehet, hogy azért nem tudtam rajzolni, mert buta voltam. Ha a mai agyammal kéne visszamennem rajzolni, általános iskolába, valószínű, hogy sokkal jobban menne, már akkor, ha nem szarnék bele, mert szükségtelennek ítélem.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.09.30. 00:55:09

@M. Péter: LaTeX. Amíg még egyetemre jártam, kb. kézíráshoz hasonló sebességgel tudtam TeX-ben legépelni a képleteket. Annyi előnnyel, hogy ha elcsesztem egy emeletes törtet, akkor nem kellett az egészet áthúzni.

meatclone 2017.09.30. 01:00:25

@Nagy kámpics: Jo volt olvasni az erveid. Vegre valaki aki gondokodik is es nem csak a nagy ego=nagy velemeny szinten mozog, mint aki/akik vitaztak veled,es ervkent az extremet hozak fel vagy nem az ervelest tamadjak hanem az ervelot. Azt is birtam hogy ha nem tudtal valamit azt is nyugodtan megmontad,szoval nem az egodat probaltad maszirozni.(mint masok)
Csak a te hozzaszolasaid miatt erdemes volt vegigolvasni az osszes commentet.
Koszi.
(Te uj lehetsz mert nem emlekszem rad regebrol)

Arthamyr 2017.09.30. 01:02:14

@Nagy kámpics: Nem ismertem a karikatúrát, de jó. :)

Nem mondom, hogy jó, amit mondok. Csak ilyen vetülete is van a dolognak. És egyébként nem is kell, hogy "another brick in the wall" legyen. A kérdés az, hogy mi az a "szélsőség", amit már meg kell szüntetni, le kell törni, akár erőszakkal is (pl. aki annyira non-konformista, hogy egy pszichopata gyilkos, azt biztos. vagy biztos?). Aztán a másik dolog, hogy hogyan kezeljük ezt, úgy, hogy a többit meg nem sodorjuk egy irányba, mert a diverzitásnak vannak előnyei is.
Nem mondom, hogy az oktatás jó, csak arra akartam/próbáltam rávilágítani, hogy látszólag értelmetlen/kontraproduktív/kellemetlen dolgoknak is lehet értelme esetleg.
Magam is anti-iskola ember vagyok, de nem szeretném látni magam körül, hogy mi lenne nélküle.

Arthamyr 2017.09.30. 01:16:22

@Nagy kámpics: Ez egy érdekes dolog, hogy a finneknél menő az oktatás. Ezen mindig gondolkodtam, hogy gyakorlatban mennyivel lehet jobb, mint pl. a szar magyar. Nem vagyok benne biztos, hogy jelentősen - ezért biztos sokan kiröhögnek.

2017.09.30. 01:39:39

@Arthamyr:

"A kérdés az, hogy mi az a "szélsőség", amit már meg kell szüntetni, le kell törni, akár erőszakkal is (pl. aki annyira non-konformista, hogy egy pszichopata gyilkos, azt biztos. vagy biztos?). Aztán a másik dolog, hogy hogyan kezeljük ezt, úgy, hogy a többit meg nem sodorjuk egy irányba, mert a diverzitásnak vannak előnyei is."

Igen-igen, egyetértek.

"Ezen mindig gondolkodtam, hogy gyakorlatban mennyivel lehet jobb, mint pl. a szar magyar."

Erről nekem nincs igazán véleményem. Szoktak lenni ezek a felmérések, és el szoktam hinni, hogy az adott szempontrendszer szerint ez vagy az módszer jobban teljesít.

Ugyanakkor készséggel elhiszem, hogy a magyar oktatási rendszernek vannak eredményei, legalábbis szokták mondani, hogy aki eljut addig, hogy magyar orvos legyen, az már szuper orvos, aki eljut addig, hogy magyar mérnök legyen, az már szuper mérnök. (Ezt sem tudom megítélni, hogy igaz-e, de oké, most fogadjuk el.)

De erről a fehér tenyér című film jut eszembe, talán ismered. Ami ugye kábé arról szól, hogy a keleti blokkban mindig nagyszerű sporteredmények voltak, csak azon az áron, hogy kínozták a gyerekeket.

Lehet, hogy a magyar oktatási rendszer szuper eredményeket ad (vannak ettől elfele mutató jelek, de tegyük fel), de még ha így is van, _szerintem_ nem éri meg.

Nincsenek gyerekeim, de ha lennének, mindent megtennék, hogy ne kelljen a magyar (-hoz hasonló) közoktatásba járniuk. Ez nyilván totálisan szubjektív, én így látom.

2017.09.30. 01:42:15

@meatclone:

Nahát, köszi!
:pirul:

"Te uj lehetsz mert nem emlekszem rad regebrol"

Nem, elég régi motoros vagyok itt (talán 2012 óta? fene sem emlészik), de maradnak ki néha hosszabb időszakok, simán lehet, hogy eddig elkerültük egymást. (Egyébként én emlékezni vélek a nikkedre, annak ellenére, hogy nem te vagy a blog.hu legaktívabb hozzászólója). :)

adg 2017.09.30. 02:45:03

@DieNanny CH: “lejjebb szállítják a sávot, tehát a fellebbezéssel élők közül vesznek fel alacsonyabb jegyet elérőket.”

Es vissza is jutottunk a problemahoz. A minoseget alarendeltuk a fejlenznek. Az elobb az volt a gondod az en otletemmel, hogy a fejpenz elvesztese miatt nem fogjak kivagni a nem teljesito diakot. Akkor most hogy is?

Es nezd csak, itt van amire gondoltam, direkt nem nevvel idezem, nem az a lenyeg:
“en barmit kepes voltam bemagolni. Feleles utan kb 5 percel mar nem tudtam volna felidezni. De volt olyan is, hogy kemiabol ugy feleltem, hogy fogalmam se volt mirol beszelek.

Na, ennek mi ertelme?”

Es valoban. Tokeletes pelda. De megvan a magolas kepessege, es jo jegyet kap ra, VALODI TUDAS NELKUL. Eleri a 4,5-et a te rendszered szerint, mehet tovabb tanulni. Kozben a masik nem jut be, mert csak negyesre volt kepes, nem tud magolni, viszont ERTI, tudja az anyagot. De o nem jut be. Pont ez latszott nagyon szepen az egyetemen, amit fentebb irtam. A 120 pontos gimisek gyors hanyatlasba kezdtek, mert nem volt meg a valodi tudas a pontjaik mogott. Nyilvan nem csak gimisek magolnak, de ott talan jellemzobb, mint mas iskolakban. Ez egy komoly gond az oktatasban, es a tanarnak eszre kellene venni, hogy a gyerek kemiabol verset mond. Es bele kellene kerdeznie, hogy mi tortenik ha ez vagy az igy vagy ugy.

Elarulok egy titkot magamrol. Soha nem tudtam egyetlen verset sem megtanulni. Tudtam, mirol szol. Egyetlen kepletet sem, pedig a munkamhoz is hasznalok jo nehanyat. Vagy tudom a hatteret es le tudom magamnak vezetni, vagy megnezem. Nem tudom megjegyezni a napi szinten hasznalt anyagjellemzoket, mereteket. Mindet mindig kinezem a tablazatbol. Es! Nem tudom a szorzotablat. Na ezt add ossze. Ki tudom szamolni, es a negyzetszamokat tudom. Mashogy osztok-szorzok, mint az iskolaban, es matek-fizika a munkam! Makom volt, olyan tanarokkal kerultem ossze, akik ezt elfogadtak. Nagyjabol.

adg 2017.09.30. 04:03:10

@zoldzeller: dehogyis, egyaltalan nem. Orulok, hogy megfogalmaztad.
Valahol mindig csodaltam azokat, akik meg tudnak jegyezni dolgokat szo szerint pl, mint verset. Sajnos ennek megvan a hatranya is, erre akartam ravilagitani.
En soha nem tudtam, es amugy is eleg szetszort vagyok. Vannak ismeroseim, akik igy ezer ev utan is felmondjak, hogy mikor volt a muhi csata, mi a kovalens kotes es a szinusz tetel.
En annyit tudok, hogy vannak ilyenek. A szinusz tetelt pedig lehet, hogy hasznalom is, csak nem tudom, hogy az az.

Na mindegy, bocs, ha ugy erezted, egyaltalan nem astad el magad, valoszinuleg a human teruletek vonzanak jobban. Csak amit irtal, pont kapora jott alatamasztani, hogy a “4,5 atlag alatt ne menjen senki gimibe” elmelet miert hibas szerintem. Plane felsooktatasban.

gabors 2017.09.30. 04:31:42

@adg: "Es! Nem tudom a szorzotablat."

nem is kell hiszen ket szamot osszeszorozni nem mas osszadni az elsot onmagaval mint amennyivel szorozni akarjuk ... :-)

gabors 2017.09.30. 05:29:21

@gabors: " az elsot onmagaval mint amennyivel szorozni akarjuk ... :-) "

az elsot onmagaval annyiszor amivel szorozni akarjuk ..es kezi gyartasu szorzo tablank van

FutureFry 2017.09.30. 05:40:39

@zoldzeller:
Kíváncsi vagyok milyen lesz azon gyerekek aláírása akik nem tanulnak folyóírást?

Remélem jobb mint Jack Lew volt pénzügyminiszternek, ami kb. úgy néz(ett) ki mintha valaki egy kiszáradt tollat próbálgatna [1], még Obama is azzal viccelt, hogy emiatt visszavonja a kinevezését [2]. Szerencsére “megemberelte magát”, hogy a dollár bankjegyekre azért ne ez kerüljön [3].
Egyébként érdekes, hogy a folyóírás térvesztése ellenére továbbra is az aláírást használja sok helyen az itteni pénzügy rendszer (pl. hitelkártyás vásárlásnál, PIN helyett). Egyes bankfiókvezetők tapasztalata szerint pedig egész gyakori, hogy az önállósodás útjára lépő, főiskolát/egyetemet kezdő diákoknak nincs (megfelelő) aláírásuk a számlanyitáshoz [4].

[1] economix.blogs.nytimes.com/2013/01/09/a-new-scribble-on-your-dollar-bill/
[2] youtu.be/2w53crPh5oc
[3] www.treasury.gov/connect/blog/Pages/Secretary-Lew-Provides-His-Signature-For-Printing-on-U.S.-Currency.aspx
[4] www.pbs.org/newshour/updates/long-held-tradition-cursive-handwriting-slowly-dying-america/ :
“One of the bank managers recently I spoke with said there is an appalling number of high school students transitioning to college (and) they come in to open a bank account and they don’t have a signature,”

zoldzeller 2017.09.30. 07:17:05

@FutureFry: muszaj javitanom a hozzaszolasomon.
Tanulnak folyoirast (3rd grade-ben). Megtanulnak kis nyomtatott betukkel irni es aztan kesobb tanulnak folyoirast.

Pont a hitelkartyas alairas szerintem nem jo pelda, mert a gep nekem siman elfogadja ha csak egy hullamvonalat huzok.... Csekk alairasnal viszont mindig figyelek.
Ez egy jo kis cikk, eleg hosszu de kave mellett erdekes.

www.washingtonpost.com/local/education/once-all-but-left-for-dead-is-cursive-handwriting-making-a-comeback/2016/07/26/24e59d34-4489-11e6-bc99-7d269f8719b1_story.html?utm_term=.f7e54bac157f

FutureFry 2017.09.30. 07:31:38

@zoldzeller: Hitelkártyavásárlásnál a gép/bank nem ellenőrzi az aláírást, csak elraktrározza (reklamáció esetére). Volt egy fazon (most nem találom a sztorit, már régebben egyszer belinkeltem) aki abból csinált hobbit, hogy kottát rajzolt a képernyőre aláírás helyett (a mögötte sorban állók nagy örömére).
Egyszer egyébként véletlenül elcseréltem a kártyámat (nem vettem észre több mint egy hétig) és nemhogy csak az aláírás de elég nyilvánvalóan a nem sem stimmelt, és senki nem szólt egy szót sem.
Csekket 20+ évvel ezelőtt még gyakrabban használtak, én mostanában ha évente 2-3-at írok, max.

Arthamyr 2017.09.30. 08:02:58

@Nagy kámpics: Én sem vitatom a felmérések eredményét, tehát azt, hogy jobban teljesítenek. A kérdés az, hogy mennyivel, tehát hogy számszerűsítve egy átlagos magyar gyerek 100%-osan teljesít, egy finn meg 110%-osan, vagy 250%-osan, mert az első esetben nincs jelentős gond, a másodikban meg van.

Nekem sincsen gyerekem, így én más szemüvegen keresztül látom, mint egy szülő. Viszont én is voltam gyerek, így vannak emlékeim. Ezenkívül más gyereke is alakítja a környezetet, amiben élek/élni fogok, ezért nagyon nem mindegy, hogy mi kerül ki egy oktatási rendszerből. Én azt szeretném, ha közösségi életre alkalmas, önmagukat ellátni képes, értelmes fiatal felnőttek kerülnének ki (kb. ez a fontossági sorrendem is). Nekem úgy tűnik, hogy mindhárom téren romló tendencia van (nem csak Magyarországon), de az is lehet, hogy csak én öregszem, és vagyok kevésbé toleráns. Ha ehhez annyi kínzás kell, amennyit a magyar oktatás az én időmben adott, hát legyen. Nem mondom, hogy ez szükséges, vagy hogy a magyar oktatás jó, de számomra ez 3 szempont mindent visz, szóval szerintem ilyen irányban kellene változtatni az oktatás, nem pedig úgy, hogy a gyerekek jobban érezzék magukat (persze egyáltalán nem kizárt, hogy mindkettő egyszerre megvalósítható).

Arthamyr 2017.09.30. 08:08:18

@adg: Hasonló volt a helyzet nálam is, bár én meg tudtam tanulni a dolgokat, de bűn lusta voltam, és nem szerettem.
A szorzótáblás dolog ment azzal, hogy összeadtam a számokat gyorsan, de azért ez nem ment egyből, viszont sosem hibáztam (aztán annyit használtam ugye, hogy ma már csak megy fejből is). A képleteket levezettem, de pl. a verstanulásnál ez nem ment...

Amúgy egyetértek a határok meghúzásával, de az x-es átlagot hülyeségnek tartom, amíg nem egységes a felmérés szintje.

meatclone 2017.09.30. 08:15:07

@Nagy kámpics: Szivesen.
Szeretem az ervekkel es nem erzelmekkel zajlo vitakat.
Mostanaban fedeztem fel Ben Shapiro-t (youtube), es szerintem te is elvezned a stilusat. Egy a ba,j hogy o klasszisokkal magasabban van a vita partnereinel es inkabb meszarlasnak tunnek a vitai mint harcnak.

puhacica 2017.09.30. 08:44:59

@Arthamyr: ezt irtam volna?
szerintem nem en szoktam itt vendegmunkasozni, mosogatozni es olyanokat irni eves 5000 euro megtakaritasra, hogy a "te szinteden" biztos az is valami.

puhacica 2017.09.30. 08:58:06

@adg: "Valahol mindig csodaltam azokat, akik meg tudnak jegyezni dolgokat szo szerint pl, mint verset. Sajnos ennek megvan a hatranya is, erre akartam ravilagitani.
En soha nem tudtam, es amugy is eleg szetszort vagyok. Vannak ismeroseim, akik igy ezer ev utan is felmondjak, hogy mikor volt a muhi csata, mi a kovalens kotes es a szinusz tetel.
En annyit tudok, hogy vannak ilyenek."
- dragajoistenkem, vegre valaki! :D azt hittem, csak en vagyok ilyen gyari hibas.

glorianna 2017.09.30. 09:31:43

@DieNanny CH: Persze. Sőt, van egy sereg szakma, amit csak érettségi után lehet tanulni. Ún. OKJ-s képzések, 1-2-3 év, szakmától függően.

glorianna 2017.09.30. 09:39:44

@Arthamyr: "közösségi életre alkalmas, önmagukat ellátni képes, értelmes fiatal felnőttek" a mai magyar iskolarendszer jóvoltából nem képződnek, max. a család kompenzálja az iskolai károkozást; másrészt nem teljesül "Ha ehhez annyi kínzás kell, amennyit a magyar oktatás az én időmben adott" ez sem, ui. manapság a "kínzás" többszöröse a kilencvenes évek eleji "kínzásoknak".

Arthamyr 2017.09.30. 09:45:42

@puhacica: "hany ilyen gyerek van, akinek igy az egesz elete el lenne cseszve, mert elhajtanak acsnak, autoszerelonek, fodrasznak, varrononek, csak azert, mert nem tud masodfoku egyenletet megoldani, mikozben kiteljesedhetne ujsagirokent, torteneszkent, operatorkent..." - csak ezt értelmeztem - ezek szerint helytelenül.
Érdekes dolog, mert azt gondolják (nem állítom, hogy alaptalanul, de ezt is lehet újraértékelni), hogy egy történésznek több általános tudásra van szüksége, mint egy ácsnak. Miért nincsen történész szakmunkásképző? Vagy ács egyetem (amúgy ilyen lehet, hogy van, csak nem így hívják)?

Arthamyr 2017.09.30. 09:59:41

@glorianna: Hát, erről nem tudok, mert én a 80-90-es években jártam iskolába. Nehezen hiszem, hogy olyan sokkal keményebbek lennének a követelmények (az érettségi/felvételi nem lett nagyságrendekkel nehezebb). Persze biztos, hogy ma az a tudás már még kevésbé aktuális, és a gyerekek is mások.
Azon az életünk végéig lehet egyébként vitatkozni, hogy mi a jó oktatás, arról viszont senki nem fog meggyőzni, hogy az oktatás nettó károkozás (még a "szar magyar" sem). 2 előnye biztos van: egyrészt megvédi a fiatalokat az élettől, kicsit több időt ad nekik felnőni (milyen lenne mondjuk 14 évesen vagy hamarabb bekerülni a felnőttek világába?), másrészt összezárja a gyerekeket, így az átlagos/annál rosszabb gyereket "javítja" (a kimagaslóak lehet, hogy többet veszítenek, mint kapnak). Egy csomó olyan szociális problémával szembesíti őket, ami az életben is előfordulnak (versengés, együttműködés, konfliktuskezelés, alkalmazkodás, elfogadás, kellemetlen egyének kezelése stb.), fokozatosan emelkedő tétekkel, változó játszótársakkal (nyilván már oviban is elkezdjük ezt, de azért ott másképp megy, mint felnőtten - már akinek :)).

adg 2017.09.30. 09:59:46

@puhacica: haha, biztosan nem egyedul vagy. :)
Emlekszem, meg szaros altalanos iskolas voltam, unokatesoim eszmeletlen jo tanulok voltak, az abszolut peldakepek. Es akkor nagyanyamnal osszeult a teljes csalad, 5000 ember, es szepen kerdezgettek a gyerekeket, hogy hat milyen lett a bizi. Es akkor ezek ilyen szemlesutve mondtak, hogy hat sajnos lett egy negyesuk, es mindenki sajnalkozott kemenyen. Amikor ramkerult a sor, hat hazudni nem akartam, elmondtam, hogy nekem ket negyesem is lett. Nagyon megertok voltak es egyutt ereztek velem, biztattak, hogy majd jovore sikerul kijavitanom oket. Anyamek meg kis hijan megfulladtak a visszatartott rohogestol, mert ugyan valoban lett ket negyesem, de a tobbi az kettes-harmas volt. :))

Altalaban bioszbol meg kornyezetismeretbol kaptam jobb jegyeket. Bioszbol egyszer kaptam egy hatost, mert tobbet tudtam a folyami rakokrol, mint a tanar. Be volt irva a naploba. Az ilyenek mentek, egy halom novenynek meg rovarnak tudtam a latin nevetol kezdve minden adatat. Ezeket messze jobban tudtam, mint a tanarok. :D
Csak sajnos mas targyak is voltak. Kozepiskolatol rendezodott a dolog, a szakmai targyak egesz jol mentek mar.
Nanmy modszerevel szakmunkasba se jutottam volna be.

adg 2017.09.30. 10:05:13

@Arthamyr: igen, a tortenesznek szelesebb altalanos tudasra lehet szuksege. De nem feltetlenul matematikabol vagy enekbol, tornabol vagy ilyesmi.
De ha nem lehet tortenesz, mert ugyetlen tornabol, fahangja es bot fule van valamint nem megy a matek tul jol es igy gyengebb lesz az atlaga, akkor lehet, hogy veszitunk egy amugy lelkes torteneszt, aki tenyleg az szeretne lenni, es nyerunk egy szar acsot, aki utalja a munkajat.

adg 2017.09.30. 10:09:15

@FutureFry: “Egyszer egyébként véletlenül elcseréltem a kártyámat (nem vettem észre több mint egy hétig) és nemhogy csak az aláírás de elég nyilvánvalóan a nem sem stimmelt, és senki nem szólt egy szót sem.”

az en kartyamat a nejem hasznalja evek ota, a nevemnel ott a mr is. Soha nem volt vele gond. Mondjuk itt nem kell odaadni, magadnak fizetsz. Miota meg inkabb telefonnal fizetunk, mar kartya sincs fizikai valojaban, se nev, se semmi.

Csekket nem hasznalunk, itt kiment a divatbol, 4 eve lattam az utolsot, akkor kaptam egyet. Azota sem.

Arthamyr 2017.09.30. 10:15:23

@adg: Akkor kellene valami történész szakmunkásképző, ahol akkor nem terhelik matekkal meg énekkel, és valahogy el kéne érni, hogy a presztizse is megegyezzen az ács szakmunkásképzőével. :) Az átlagról meg már írtam mi a véleményem, és akkor még diplomatikus voltam (próbáltam lenni)...

puhacica 2017.09.30. 10:19:38

@Arthamyr: arra gondoltam, hogy mondjuk pistike lehetne oscar dijas operator, de mivel hulye a matekhoz es egyeb real targyakhoz es meg tesibol is bena, az atlaga alapjan csak szakmunkaskepzobe mehetne, ahol faragnanak belole egy kozepesen szar szakacsot. nem degradalas ez, szuper, ha valaki epp szakacs akar lenni, na de ha nem... szoval szerintem ez a bibi a magyar rendszerrel, hogy nem a gyerek kepessegeit nezi es segiti, hogy azokban kiteljesedhessen, hanem mindenkit ugyanolyanra akar formalni. tudod, van az a kep, hogy all a majom, az elefant es az aranyhal a kis gombakvariumaban a katedra elott es mindannyiuknak ugyanaz a feladat az igazsagossag es egyenloseg jegyeben. fel kell maszniuk a fara.

@adg: jo sztorik :D
hat en magolos voltam, ugyhogy rossz jegyeim tenyleg csak azokbol a targyakbol voltak, amiket erteni kellett. szeretem a nyelvtant, az irodalmat, de keptelen vagyok elmondani a himnuszt peldaul. vagy akarmilyen verset. viszont sokat olvasok. es erettsegin kijavitottam a nyelvtan tanart, igy kaptam vegul 5-ost, mert kiderult, hogy nekem van igazam. a foldrajz is jol ment, meg a biosz, amig be nem jottek a genek es mutaciok. az nem erdekelt. a foiskola kesz felszabadulas volt, muveszet, tortenelem, kommunikacio, sajtotortenet... erdekes volt es bar total nem maradnak meg a fejemben evszamok, szabalyok, tetelek, valahogy megis tudok csomo mindent. es kozben minel tobbet tudok, annal inkabb ugy erzem, hogy vegeredmenyben semmit se tudok. :)

puhacica 2017.09.30. 10:21:34

@adg: na, szo szerint erre gondoltam.

Arthamyr 2017.09.30. 10:30:42

@puhacica: Erre ugyanazt írom, mint @adg: -nek: operátor szakmunkásképzőre van szükség. :) Amúgy én írtam valahol, hogy egyetértek az átlag használatával bármiféle szelekcióra?

puhacica 2017.09.30. 11:28:06

@Arthamyr: marmint operatőr. :)
Amúgy én írtam valahol, hogy egyetértesz az átlag használatával bármiféle szelekcióra?
szerintem hagyjuk, total elbeszelunk egymas mellett. vagy en nem irok erthetoen, vagy te ertelmezed erdekesen, amit irok.

gabors 2017.09.30. 12:15:47

@Arthamyr: "Vagy ács egyetem" Makovec ott tanult :-)

gabors 2017.09.30. 12:26:42

@Arthamyr: "n a 80-90-es években jártam iskolába." " Persze biztos, hogy ma az a tudás már még kevésbé aktuális, és a gyerekek is mások."

az ilyeneket nem ertem ....

semmi nem valtozott foleg a real targyak teren ... kb mi kevesebe aktualis amit erettsegiig tanultal mondjuk matek, fizika, kemia, biologia, foldrajz, enek, rajz ??

fizikabol OK most mar bizonyitottak a gravitacios hullamokat :-) vagy biologia teren tobben NEM HISZNEK az evolucioban de a tudomany nem valtozott...

vagy magyar nyelv es irodalom mi valtozot? (napi politikat leszamitva) a magyaroknal Mikszath .. jo most tanitanak naci irokrol is meg van Maria (ami igen szar ) ...

vilag irodalom Shakespeare, Voltaira HOmer ??? most mar esetleg 1984-t is lehet tanitani (de az sem valtozott csak vegul is)

melyik nyelv avult el (azonkivul hogy az orosz-t nem politikai nyomas miatt tanuljak ma mar )

fhdgy 2017.09.30. 12:29:31

Ha nézzük az alap- és középfokú oktatást, akkor nem csak azt kell nézni, hogy milyen ismereteket tanítanak.

Nem kellene elfeledkezni arról sem, hogy az iskola a társadalom létének alapjait is lerakja, jól vagy rosszul.

Itt arról is szó van, hogy kinek a feladata nevelés, az iskoláé vagy a családé. Én azt látom, hogy az iskola ennek egyre kevésbé tud megfelelni, a család pedig nagyon sok esetben nem is törődik vele.

Én ennek tudom be, hogy egyre több antiszociális, depressziós fiatal felnőtt van.

Várta, hogy vége legyen az iskolának, ( itt is írtatok olyat ) szabaduljon meg a szadista tanároktól, az állandó kínzásoktól, meg attól a qrva nehéz feladattól, hogy tanulni is kell(ene). Bizalommal tölti el, hogy még egy-két év és mindettől megszabadul.

Aztán kiszabadul a való életbe, ahol mégtöbb szadizmus van, még több kínzás van és még nehezebb qrva feladatokat vár el tőle mindenki.

Aztán, rádöbben, hogy ennek soha nem lesz vége, az egész élete reménytelen lesz, csak a halál tudná ettől megmenteni.

Ehhez képest sokadrangú kérdés, hogy mit tanít az iskola. A fő kérdés, hogy mire nevel vagy egyszerűen nevel-e valamire.

Arthamyr 2017.09.30. 12:34:24

@gabors: Nem a tantárgyankénti tudásra gondoltam, hanem az egész tudásanyagra, amihez egy átlagos iskolás mondjuk az általános iskola végéig eljut. Persze akár még tudományos tantárgyakban (fizika, biológia stb.) is lehet, hogy van valami új felfedezés, amit érdemesebb berakni a tananyagba valami helyére. A lényeg, hogy megváltozott az élet, és emiatt kicsit más tudásra van szükség (sokak szerint nagyon más tudásra).

Arthamyr 2017.09.30. 12:37:43

@puhacica: Én is arra gondoltam, annyira nem tűnt fel, hogy át is vettem... :)
De igazad van, hagyjuk, nincs jelentősége.

2017.09.30. 14:05:29

@FutureFry:

"Egyes bankfiókvezetők tapasztalata szerint pedig egész gyakori, hogy az önállósodás útjára lépő, főiskolát/egyetemet kezdő diákoknak nincs (megfelelő) aláírásuk a számlanyitáshoz"

Igen, én is mindig küzdök vele.
Azon túl, hogy tényleg nem tudok olvashatóan írni (meg rajzolni sem), bosszantó, pozőr büdösgyökérségnek tartottam mindig az aláírást mint olyat.

"Nézzétek, milyen kacifántos, nézzétek, milyen menő vagyok..." -- pfej. :)

@meatclone:

"Mostanaban fedeztem fel Ben Shapiro-t"

Igen, ismerem én is, szoktam hallgatni. Mindig fel kell tennem hozzá a fülest, mondjuk, mert a barátnőm már a hangjától arcrángást kap. :)

2017.09.30. 14:06:39

@fhdgy:

"Nem kellene elfeledkezni arról sem, hogy az iskola a társadalom létének alapjait is lerakja, jól vagy rosszul.
[..]
Ehhez képest sokadrangú kérdés, hogy mit tanít az iskola. A fő kérdés, hogy mire nevel vagy egyszerűen nevel-e valamire"

Igen, azt hiszem, ez az én véleményem röviden összefoglalva.

2017.09.30. 14:15:34

@zoldzeller: @puhacica: @adg:

Ami a magolást illeti, eszembe jutott egy talán sci-fi történet, amit olvastam vagy láttam valamikor, hátha valamelyikőtök ráismer.

Szóval, a fickónak az a szuperképessége, hogy mindent megjegyez, nem tud ellene tenni semmit. Az ellenségei elfogják, és azzal kínozzák, hogy felolvassák neki a telefonkönyvet. A faszi szenved, könyörög, és mire a K betűhöz érnek, szétdurran az agya, és meghal.

Nem vagyok benne biztos, hogy jól emlékszem a történetre, nektek ismerős esetleg?

--

Azt hiszem, nekem jó memóriám van (vagy lehetett korábban, legalábbis), nincsenek emlékeim róla, hogy általános vagy középiskolában valaha magolnom kellett volna, valahogy megmaradtak maguktól a dolgok, viszont mióta van önálló személyiségem (mikortól van az? 10 év? 12? 14?), állandó motivációs gondokkal küzdöttem, és szenvedtem vele a fickó a sci-fi történetben.

Hogy nem akarom hallani, mikor volt a muhi csata, nem akarom tudni, ne beszélj róla, nem akarom elolvasni, szálljatok le rólam.

Különösen, amikor látod, hogy az adott tanár boldogtalan, te magad is boldogtalan vagy, a családodban mindenki boldogtalan, sőt, nyilván az egész lakótelepen mindenki boldogtalan (mert a lakótelepek már csak ilyenek), és akkor jön nekem a mittomén mivel.

Kedves tanár néni/bácsi, a te életeden láthatóan nem segített ez a konkrét adat, és a sokféle iskoláztatásod sem, nyilvánvalóan az enyémen sem fog, kérlek szépen, hagyj békén. Ezt szoktam érezni én. :)

fhdgy 2017.09.30. 14:31:24

@Nagy kámpics: Jó, de akkor szerinted milyen lenne a jó iskola?

puhacica 2017.09.30. 14:43:36

@Nagy kámpics: "Szóval, a fickónak az a szuperképessége, hogy mindent megjegyez, nem tud ellene tenni semmit. Az ellenségei elfogják, és azzal kínozzák, hogy felolvassák neki a telefonkönyvet. A faszi szenved, könyörög, és mire a K betűhöz érnek, szétdurran az agya, és meghal." - na jó, most kiböffent belőlem a röhögés. :D

2017.09.30. 15:08:47

@fhdgy:

"Jó, de akkor szerinted milyen lenne a jó iskola?"

Nem tudom, fogalmam sincs.

Lehet, hogy egyszerűen csak pechem volt, mert ez, amikor elkezdett személyiségem lenni, pont a 90-es évek elejére esett, amikor volt jó nagy infláció meg munkanélküliség meg létbizonytalanság, és azt hiszem, az emberek _tényleg_ boldogtalanok voltak amerre csak néztem.

Mindenesetre első lépésként el kellene kezdeni tolni a pénzt a tanárokba, mert olyan kis lúzerek és elhasználtak szegények, és boldogtalan meg reménytelen embereket nem volna szabad gyerekek közelébe engedni, mert észreveszik. Legalábbis én észrevettem, és gyilkolja a motivációt.

A tanárok maguk, meg az életük is szuper lehangoló, ami oké, mert gondolom a bányászoké meg a kiskereskedelmi eladóké is az, de azokra nincsenek gyerekek bízva.

Pszichológust nekik, nagy valag pénzt, antidepresszánst, meg bérletet a szoláriumba. Én biztos ezzel kezdeném.

fhdgy 2017.09.30. 15:21:05

@Nagy kámpics: Kiindulásnak nem rossz.

Szeretném folytatni a kommentemet, de ahhoz tudnom kellene, hogy a rendszerváltáskori boldogtalan emberek, szerinted, ma még mindig kb. olyanok vagy azóta mát tudnak okkal mosolyogni is?

M. Péter 2017.09.30. 16:45:18

@Gerusz: Hát akkor rendkívüli tehetség vagy. Ábrákkal mit csináltál?

2017.09.30. 17:08:05

"Jó, de akkor szerinted milyen lenne a jó iskola?"

Azt nem tudom mi a jo iskola, de azt el tudom mondani, hogy az itteni (USA) iskolaban mi tetszik jobban a magyarnal:

- A gyerekeknek sok projekt munkajuk van, nekik kell informaciot gyujteni, azt feldolgozni, strukturalni, megirni a dolgozatot/eloadast tervezni, videora felvenni

- Ezek a projekt munkak gyakran 2-3-4 fos csoportokban vannak, ami nagyban segiti az egyuttmukodesi keszseg fejlodeset.

- Osztonzik oket, hogy javito jellegu kritikat mondjanak. Pl dolgozatokban egymas dolgozatat olvassak beadas elott, es ahhoz megjegyzeseket irnak (elektronikusan, amikor kis buborekban latod a megjegyzest) Arra is osztonzik oket, hogy ha valami kulonosen tetsztik, akkor azt is megfogalmazzak.

- projekt munkara par pelda: social studies-bol egy darabig "Risk"-et jatszottak az osztalyok egymas ellen, ora elejen a kovetkezo lepest meg az altalanos strategiat kellett megbeszelni. Itt megint az egyuttmukodesi keszseg volt a lenyeg. Maskor egyiptombol terveztek egy kiallitast, papirbol csinaltak "leleteket" kifestve, nagyon jo minosegu lett amugy. Ezutan a gyerekek a szuloket vegigvezettek a tarlaton, egyiptomi kiseloadast tartva. Volt, hogy egy gorog szindarabot keszitettek.

- enek-zenebol pl egyszer beatbox-ot kellett beadni, telefonnal lehetett felvenni

- soha nem lattam a gyereket evszamokat magolni. Ohh hazudok, a fuggetlensegi nyilatkozatot meg masik 2 fontosat meg kellett tanulniuk.

- soha nem lattam a gyereket verset vagy valami lexikalis baromsagot magolni. Persze fogalmakat kell neki (pl a sejt alkotoelemei)

- altalanos iskolaban osszefogo tantargyak vannak (science, social studies) ami szerintem jobban erthetove/magyarazhatova teszi a termeszettudomanyokat/human dolgokat

- 6-ik osztalytol itt kredit rendszer van, azaz nem mindenkinek kotelezo minden tantargy, vannak valaszthatoak (csak meg kell lenni bizonyos szamu oranak) A tantargyak tobbsebessegesek, tehat akit pl a matek erdekel, az advanced matekra megy. Abban 8-ik vegere kivegzik a kozepiskolas anyag felet, kozepiskola masodik reszeben pedig college szintu matek van) Aki nem jo matekban, az nem megy advanced matekra.. Igy a gyerekeknek nem kell a lassuakra varni, a lassuak meg nem erzik benanak magukat a jobbak mellett.

- vannak 2-3 honapos tantargyak, (ezek ev kozben vegeternek, aztan jon az uj), ilyenek, mint fozes, egeszsegugyi dolgok, egyeb haztartasi dolgok

- a gyerekek kapnak laptopot (hazahozhatost), szoval a szamitogep senkinek sem gond (mondjuk internetet itthonra nem adnak :)

- az termeszetes, hogy a konyvek/fuzetek ingyen vannak. A ceruzat nekunk kell megvenni.

- nincs evnyito/evzaro.

- ezen a kornyeken nem toljak az ember arcaba a vallast. Igazabol nagyon vigyaznak, hogy elkeruljek ezt a temat.

élhetetlen 2017.09.30. 17:09:06

@Nagy kámpics: A Kandóért bocs, nekem az is iskola volt. „„A kézírás egy mai gyereknek várhatóan tökéletesen felesleges.”. Ezt nem ragozom tovább, maradj így!„ Ezt meg nem lekezelésnek szántam, csak nem akartam még fél oldalt írni arról, hogy miért tartom kockázatosnak, ha már írni sem tudunk. Számolni sem. Ahhoz is szakemberek kellettek, hogy ne kelljen bemagolni a szorzótáblát, aztán, ha lemerül az okosteló, akkor a 10 dgk felvágott árából már nem tudja a páciens, hogy mennyibe kerülhet a 35 dkg. De nem a matek változott, csak az oktatási módszer, és a prioritás. Most mesélek, ha megengeded. Hidd el, tudom, mire jó a számítástechnika. De azt is tudom, mire nem. Az unokatesóm védőnő. Kartonrendszer, születési év szerint tárolva. Az önkormányzat vezetője kitalálta, hogy digitalizálni, és a papírokat megsemmisíteni, mert sok helyet foglalnak. Bemegy a leendő kismama, megkérdezni, hogy kapott-e anno védőoltást rózsahimlő ellen. Karton elő, válasz megvan. Ugyanez digitálisan, mondjuk szalagra archíválnak, és akinél pl. három évig nincs mozgás, azt törlik az élő rendszerből, mert kell a hely. Visszatöltik az egész évet? De azt nem tehetik, mert a mai adatok még nincsenek mentve, nem írhatják felül. Külön gép az ilyen esetekre, stb.? De most mindenki digitális nyilvántartást akar. Csak nekem tényleg van egy kósza aggályom. Ha egy falusi templom nem égett le, akkor ott megtalálod a kétszáz éves keresztlevelet. A csak digitálisan nyilvántartott születési anyakönyvit hol fogod megtalálni 200 év múlva? Persze, mentenek, öt évente más típusra telepítenek száz éveken keresztül. És csak a hétköznapok. Az új körzeti orvosomat úgy ismertem meg, hogy telefonál valakinek, mert betelt a PC discje, és nem tudja a többi beteget fogadni. Az orvosírnok a régi volt, emlékezett rám, nem tudok valamit csinálni? Van egy floppyja? Van. Leszedtem a gyárilag telepített játékokat, azt a napot kihúzták. Most képzeld el, hogy összeomlik a központi nyilvántartási rendszer adatvesztéssel, és kiesel a rendszerből. Valaki a múltkor azt írta, hogy olyan NINCS. Aztán két hét múlva bedőlt a British A.
Visszatérve a témánkhoz. „"amiről nem hallott, tanult, az csak véletlen szerűen kerül az útjába, vagy nem." Ezt nem gondolhatod komolyan.”. De, komolyan gondolom. Akkora az ismerethalmaz, hogy ha nincsen egy, az iskolában átadott közös rész, akkor két ember ismerethalmaza lehet teljesen különböző. Megint egy hülye példa. Csontváry kiállítás, egy 50-es nő magyaráz egy 20-asnak. Aztán nem jutott eszébe az Akropolisz név. Odafordul hozzám, és megkérdezi. Mert joggal tételezi fel, hogy én is felismerem az épületet. Mert, ha csak a bogarak érdekelnének, és ezért csak biológiát akartam volna tanulni, akkor miért tudnám, soha rá sem néztem volna. Vagy kíváncsiságból, „véletlen szerűen”. Remélem, megértesz, én sem összeveszni akartam. Na, ez megint hosszú lett, bocs.

élhetetlen 2017.09.30. 17:09:11

@Gerusz: „(vagy max. olyan mélységben, hogy megcsinálta-e a feladatot, vagy sem).” Azt hiszem, ez mindig is így volt, kivéve a rajz egy képzőművészeti középiskolában. Mert olyat még nem hallottam, (persze, ettől még lehet, hogy van ilyen), hogy valaki általánosban osztályt ismételt, mert megbukott rajzból, vagy énekből. Sőt, az átlagát sem húzták le, ha megtanulta elmutogatni a doremifát. Legfeljebb nem lett énekkaros.

élhetetlen 2017.09.30. 17:42:25

@Arthamyr: Nem tudom, pontosan mire írtad, ha mellé megyek, akkor bocs. „A probléma ott (is) van, hogy van, aki azt gondolja, hogy a történész meg az újságíró több/jobb, mint az ács meg a varrónő.”. Nem tudom, hányan gondolják így, én csak azt tudom, hogy én mit gondolok. Én azt gondolom, hogy egy érettségizett varrónő lehet jobb, mint aki csak a szakmát tanulta. Akkor kezdtem el varrni magamnak, mikor egy varrónő a fenékben bevágó nadrágot, mikor szóltam, hogy hogyan néz már ki, elkezdte bevagdosni ollóval az ívnél, mert fogalma sem volt, hogy hol kell elvenni a nadrágból, hogy ne vágjon be. Ábrázoló geometria. Másik példa, főiskolát végzett ember végül a falujában vízszerelő. Ez a hajlékony tömlő, felrakja, folyik. Lekapja, felrakja fordítva, most a másik vége folyik. Selejt a tömlő. Egy „rendes szaki” még fél óráig tekerte volna a kócot, aztán megvakarja a fejét, hogy nem érti. Ne mondd azt, hogy egy gimi, vagy egy főiskola nem tesz hozzá semmit az ember gondolkodásmódjához. Miért ne lehetne valaki varrónő, vagy ács érettségi után, miért 14 évesen kell eldöntenie, hogy mivel, és hogyan tölti majd az életét.

élhetetlen 2017.09.30. 17:43:41

@adg: „a tanarnak eszre kellene venni, hogy a gyerek kemiabol verset mond.” Közjáték, csak eszembe jutott egyik nagyon kedves vizsga szitum az ELTE matek szakon. Tételt húztunk, kidolgozhattuk, a tanár bámul ki az ablakon, akár puskázhatsz is. Aztán a táblához. Elmondom, amit akarok, a tanár azt mondja, elmondaná mégegyszer? Jó, akkor kicsit más szavakkal másképp. Elmosolyodik, elmondaná harmadszor is? Nem értem, kicsit kínos, de mit tehetek, elmondom. Mosoly marad, na, azt hiszem, érti, mondja. Ez meló mellett volt hat év (az estisek kaptak egy külön évet a diplomamunkára), és kocsmázás helyett jártam, oda, de minden percét élveztem.

fhdgy 2017.09.30. 17:52:24

Találtam egy érdekes dolgot ( www.rovart.com/hu/klebelsberg-kuno-2-resz_1425 ), ebből ragadok ki egy részt:

Néhány értelmiségi pálya havi fizetése pengõben (1929)

Egyetemi tanár…………………….…....…898
Bíró, ügyész………………………...…....…712
Fõvárosi fogalmazó………………...….…623
Minisztériumi fogalmazó…………..…..598
Középiskolai tanár (állami)……..…...454
Diplomás MÁV-tisztviselõ………….....424
Polgári iskolai tanár………………..…..…340
Fõvárosi elemi iskolai tanító…........340
Fõvárosi óvónõ……………………...…......290
Állami elemi iskolai tanító……….......278
Egyetemi adjunktus, tanársegéd.....268
Állami óvónõ………………………...….......246
Kezdõ köztisztviselõ……………....…....199

Ehhez én teszem hozzá, hogy a háború előtt egy kaszás napszám ( ez egyik legnehezebb mezőgazdasági munka ) 1 pengő 20 fillér volt.

Így egy elemi iskolai tanító havi fizetése egy falusi ember számára horribilis összeg volt, így érthető, hogy azt mondták a gyereknek, hogy tanulj fiam!

élhetetlen 2017.09.30. 18:42:10

@adg: Hát, komoly ügy az emberi agy. Az utolsó húsz évemet programozóként töltöttem, egy programban az ötven, száz változó neve az megvan. De mindig mellettem volt egy kockás füzet, amire írnom kellett, mert sem a négy számjegyű termékkódot, sem a kilenc számjegyű ügyfélazonosítót nem tudtam megjegyezni addig, amíg képernyőt váltottam egy alt-tab-bal. És az ad hoc programok nevét is ide írtam, még a dán kolléga is ragyogóan kezelte a kockás füzeteimet. Viszont negyven év után is megvan, hogy „mert miénk a gépek gépe, cifra pitykés, átviteles, mindenképpen tökéletes”, és egy ismerősöm szerint az a legundorítóbb tulajdonságom, hogy adott mondatokra negyven év után is emlékszem. De töriből bármikor tévedek pár száz évet. (A szorzótáblát félig tudom, azaz néha meg kell cserélnem a két számot, hogy tudjam az eredményt). Nehéz.

FutureFry 2017.09.30. 18:49:12

@Nagy kámpics: “Szóval, a fickónak az a szuperképessége, hogy mindent megjegyez, nem tud ellene tenni semmit”

Hyperthymesia
www.theguardian.com/science/2017/feb/08/total-recall-the-people-who-never-forget

FutureFry 2017.09.30. 18:55:26

@élhetetlen: “A csak digitálisan nyilvántartott születési anyakönyvit hol fogod megtalálni 200 év múlva?”

Az orosz hackereknél?

zoldzeller 2017.09.30. 19:01:09

@Nagy kámpics: nincs igazan osszehasonlitasi alapom a magyar iskolakkal, es csak megerositeni tudom, amit Lepesmez is irt az amerikai iskolakrol.
En alapvetoen nagyon nagyon ellene vagyok az adatok tanitasanak. A tortenelem tanitasnak nem a muhi a csata es az evszam kene hogy legyen a legfontosabb pontja, Hanem mondjuk ismerkedes a reneszanszal: irodalom, varosok, kultura, zene ruhazkodas, etkezes es politika.
Az ugynevezett frontalis oktatas ami meg mindig ervenyben van Magyarorszagon elveszi a gyerekek kedvet a tanulastol. Nem arra epit, hogy a gyerek egy osztonosen kivancsi leny aki kerdez es igenis akar tanulni. Vannak temak amik erdeklik oket: a kisebbik fiam megorul a dinoszauruszokert es a bolygokert. 4.5 eves kora ota olvas. A nagyobbik fiam 8 eves es kisrobotokat programoz es 4 eves kora ota minecraftot jatszik. Igy is lehet matekot tanulni, nem csak ugy, hogy akkor holnapra kerem a 4-es szorzotablat.
Az iskolai teszteket masodiktol laptopokon irjak. Az internet fontos kellek a tanulashoz.

Turchi 2017.09.30. 22:12:02

@LepesMez: Igen, mi is ezt tapasztaltuk az amerikai iskolában és nagyon tetszett. Persze ott is voltak hibák de alapvetően a srácok nem utálták úgy mint itthon.

adg 2017.09.30. 23:53:48

@élhetetlen: “Mert olyat még nem hallottam, (persze, ettől még lehet, hogy van ilyen), hogy valaki általánosban osztályt ismételt, mert megbukott rajzból, vagy énekből. Sőt, az átlagát sem húzták le, ha megtanulta elmutogatni a doremifát. Legfeljebb nem lett énekkaros.”

Hat pedig ilyen volt. Amikor szepen feleltunk enekbol, es bizony volt, akinek szep hangja es jo erzeke volt hozza, aztan kapott otost az amuri partizanokra, en meg kaptam kettest.
Meg aki megcsinalta a husz fekvotamaszt es eldobta a labdat 30 meterre, az otos, akinek csak 10 ment es 15 meter, az kettes, es ha nem megfelelo volt a felszerelesed, akkor egyes. Ex has szamok.
Es ugyanugy lett belole ev vegen jegy, es az atlagba is beleszamoltak.
Kiveve felvetelinel, mert ott az oda szukseges targyak atlaga szamitott emlekeim szerint, ami azert lenyegesen jobb modszer, kevesbe rontja a leendo matematikus lehetosegeit, ha csak 1300 m-t fut cooperen vagy hamisan enekel.

A masikra. Kb erre gondoltam. Nekunk volt olyan tanarunk, aki feleleskor nezett ki mereven a fejebol, majd mikor abbahagytad, akkor beirt egy szamot a naploba, ami pontosan megegyezett a tobbi jegyed atlagaval. Fuggetlenul az eloadasodtol. Basszus, az ilyet az iskolaudvaron kellene egy bbq kereteben karoba huzni.
En ellene vagyok ma mar az iskolai felelseknek, de ha mar van, akkor inkabb beszelgetos jellegunek kellene lenni. Atbeszelni az adott temat a gyerekkel, abbol latszik, hogy erti-e. Es a tobbiek is tanulnanak belole.
Nalunk nincs feleles es szerintem ez jobb a gyereknek. Kicsit hasonlit az itteni modszer a fentebb irt amerikaira.

DieNanny CH 2017.10.01. 11:20:33

@élhetetlen:

"meló mellett menjen érettségizni a hiányzó tantárgyakból, és előkészítőre, ha bírja, "

Te, várjál. Ha valaki annyira intelligens, hogy csupán az egyetemhez nem tanult tárgyakból van hiánya, de az összes többiből kitűnő - mert az nem árt, ha egyszer orvosira akar menni -, akkor szerintem ahhoz is elég intelligens, hogy a középsulis éveit nem keseríti meg magának, vagy az iskolának.

Pl unokatesóm 1986-ban érettségizett óvónőképzőben. Olyan jó tanuló volt - és annyira nem akarta ezt a szakmát -, hogy jelentkezett az államigazgatási fősulira, ahova fel is vették. Elvégezte, majd rá 2 évre jelentkezett a jogi egyetemre, ahova szintén felvették. Ezt munka mellett végezte.
Semmilyen hátránya nem származott abból, hogy óvónőképzőben érettségizett.
És szerintem a régi sulija/tanárai/osztálytársainak sem.

DieNanny CH 2017.10.01. 11:29:38

@adg:

"Az elobb az volt a gondod az en otletemmel, hogy a fejpenz elvesztese miatt nem fogjak kivagni a nem teljesito diakot. Akkor most hogy is? "

Ja, ez nem az én megoldásom lenne, hanem ez a jelenlegi megoldás.
:-)
Azt hittem, azt kérdezed.

Az, hogy milyen alapon történne a sulik finanszírozása, azt még nem tudom. Csak azt tudom, ahogy most történik, az nem viszi előrébb a diákokat.

DieNanny CH 2017.10.01. 11:36:04

@adg:

"Eleri a 4,5-et a te rendszered szerint, mehet tovabb tanulni. Kozben a masik nem jut be, mert csak negyesre volt kepes, "

Ebben igazad van, emiatt is nehéz kitalálni a módszert.

(Általánosban volt 2 oszt.társam, két lány, a két legjobb tanuló. Rivalizáltak egymással, de mindig egyformán jó jegyeket kaptak.
Egyikük magolt, órákon keresztül, és emiatt volt kitűnő. A másik azt raktározta el, amit órán hallott, otthon átolvasta egyszer az anyagot, majd órákat csavargott a kutyájával.
Ha csak az eredményt nézzük, nem tudhatjuk, hogyan jutott el az illető odáig. Szóval, igen, nehéz a megfelelő módszer megtalálása.)
Mindketten egyetemre mentek, mindketten nagy koponyák.

DieNanny CH 2017.10.01. 11:47:50

@FutureFry:

Szerintem a nyomtatott betűs írás is személyenként különböző.
Pl itt első osztályban nyomtatott betűt tanulnak a gyerekek, így első év végére hatalmas sikerélményük van, hogy tudnak írni. Aztán 2. folyamán kezdenek folyóírást tanulni, akkor már nem kell magát a hangzót is értelmezni, csupán az új jelet hozzá tanulni.
Talán így könnyebb is.

DieNanny CH 2017.10.01. 12:06:30

@Arthamyr:

"kellene valami történész szakmunkásképző, ahol akkor nem terhelik matekkal meg énekkel, "

Csakhogy éneken zeneszerzők életét is tanuljuk, és lehet, az egyik ilyen szerző írt egy forradalmi dalt, vagy kavart egy énekesnővel, aki a király ágyasa volt, és ezért az egyik hercegség megtámadta a másikat... Az meg már történelem!
:-)))

DieNanny CH 2017.10.01. 12:08:44

@gabors:

"semmi nem valtozott foleg a real targyak teren ... "

És ezt te honnan tudod???

Turchi 2017.10.01. 12:10:58

@DieNanny CH: Nanny, Nanny, olyanokat írsz hogy komolyan vissza kell fognom magam hogy ne menjek bele értelmetlen vitákba, hiszen mindenki a saját véleményében hisz, hiába erőlködnék... na majd a másik oldalunkon DD

DieNanny CH 2017.10.01. 15:26:43

@Turchi:

Nyugi, én pont azért óvónő vagyok és nem szakértő, hogy ne nekem kelljen megrendszereznem az oktatást.
Én nem értek hozzá, elismerem.
Tényleg csak a véleményemet írtam le, hál' istennek a többiek is, legalább rávilágítottak jó pár dologra, amit én rosszul láttam, vagy rosszul gondoltam.
Hát, ezért tart ott az oktatás, ahol, mert nem a hozzáértők döntenek felőle...

István123 2017.10.01. 15:35:22

Kedves Judit!

Én is tanárként dolgozom. Korábban gondolkodtam azon, hogy Angliába megyek dolgozni és még a mai napig sem zártam ki teljesen. Mivel azt írtad, hogy kommentben lehet kérdezni,
íme néhány dolog, amire kíváncsi lennék (ha nem gond, nem csoportosítom a kérdéseket, csak leírom, ahogy eszembe jutnak):

- Mennyi a teljes munkaidőben foglalkoztatott tanárok kötelező heti óraszáma? (középiskolában / Sixth Formban / College-ben)

- Gondolom először még határozott idejű szerződést kap az ember. Mennyi idő után vesznek át határozatlan idejűre?

- Milyen eloszlásban vannak a tanárok órái (délelőtt / délután)? Gyakoriak a lyukasórák?

- Hány órája vagy egy diáknak hetente középiskolában és a Sixth Formban / College-ben, és milyen eloszlásban? (délelőtt / délután)? (tudom, ez egyénenkén változó, de mégis érdekelne, csak úgy nagyjából: mekkora a terhelés éri a diákokat Angliában?)

- Mekkorák a tanulócsoportok?

- Kell ebédfelügyeletet / folyosóügyeletet / napközit vagy valami hasonlót vállalni?

- Hogy oldják meg a helyettesítéseket, ha lebetegszik valaki? Betesznek valakit a kollégák közül vagy hívnak helyettesítő tanárt?

- Mennyire nehéz évközben szabadságot kivenni?

- Úgy tudom, hogy ott nem az osztályoknak / tanulócsoportoknak, hanem a tanároknak vannak termeik és egy adott tanár majdnem minden óráját ugyanott tartja. Igaz ez?

- Azt írod, hogy nincs felelés, se röpdolgozat, és nincsenek jegyek. Előre bejelentett dolgozatok sincsenek? Van valamilyen év végi tantárgyi értékelés (írásos vagy számszerű), legalább tájékoztató jelleggel?

- Mennyire felszereltek a tantermek? (wlan / számítógép / projektor / interaktív tábla)

Tudom, ez így sok egyszerre, de azért örülnék, ha legalább néhány kérdést meg tudnál válaszolni.

Előre is köszönöm.

gabors 2017.10.01. 15:40:59

@DieNanny CH: mar bocs halottal valamirol amit az erettsegi szintig a tudomany meghaladt mondjuk 1975 ota ??

akkor mar volt tranzisztor !!! csak szolok

igen ugy tudom hogy semmi nem avult el abbol amit kb erettsegieg real targyakbol tanultunk (most mar eggyel tobb bizonyitek is van hogy Einstein-nak igaza volt lsd gravitacios hullamok na jo errol csak fizika fakt-on hallott barki is)

élhetetlen 2017.10.01. 23:20:35

@DieNanny CH: Na jó, várok, játsszuk végig. Leírtad az unokatesód pályáját. Most képzeld el, hogy elvégez egy gimit, és vagy felvételizik, vagy szakmát tanul fél évig, de rájön, hogy nem szereti, vált. Mert általános érettségije van, ami mindenhova jó. Hú, mekkora kitolás lett volna. Egyébként az államigazgatási, utána a jog, az nem az, mint az orvosira bekerülni, ezt azért remélem, tudod. Nekem csak tisztább, hogy érettségi után megpróbál valaki valamit, minthogy eltölt 3 évet valamivel, amit nem szeret, kimarad pár tantárgy, és amig azokat behozza érettségi, vagy emelt szintű érettségi szintre, addig felejti amiből két éve még kitűnő volt, aztán mehet felvételizni. Nem azt mondom, hogy nem lehet megcsinálni, de minek?

Mrs. Clayton 2017.10.01. 23:54:16

@István123: en nem tanitok, de iskolakkal dolgozom, jellemzoen egy igazgato 8, fel nyolc korul megy be, a tanarok kicsit kesobb, a gyerekek fel kilencre es altalaban 5-6 fele mennek haza a tanarok/igazgato, viszont van sok reszmunkaidos assistens aki napi par orat dolgozik csak, reggel vagy este.
Nem olyan tanrend van foleg altalanosban mint otthon, hogy 45 perc magyar, 15 perc szunet, 45 perc matek, hanem blokkok vannak, foleg alsoban van a gyulekezo, aztan beszelnek errol arrol, aztan tanulnak errol arrol, ebed, megint tanulnak kicsit meg megbeszelnek ezt azt, es fel negykor mindenki hazamegy.
Egy osztalyba 20-25 gyerekek jar.
Nincs szabadsag iskolaidoben, arra ott a hat hetente esedekes szunet, de a szunetek vegen vannak un teacher training dayek. Kis iskolakban senki nincs bent, nagyban mindenki, felkeszulnek az uj half termre.
Van szamonkeres kb hasonlo rendben mint otthon, iskolakezdes utan kicsivel meg hat het mulva stb viszont az ertekeles eltero, az altalanos iskolat nem tudom, de felsobb szinten collegeban pass , merit, distinction es annak van a csillagos, ketcsillagos fokozata. Ott van lehetoseg javitani is, ha a beadandod nem volt igazan jo. Beadhatod megegyszer, igy kijavitva a rosszabb jegyet.
Az altalad irta eszkozok mind vannak a legkisebb falusi iskolaban is. Az osszes fuzetet, tollat mindent az iskola biztositja, a szulok csak az egyenruhat es a kis taskat veszik, collegeban nincs egyenruha. Altalanosban igen szigoruan veszik az egyenruhat, hajviseletet, ekszereket, sminket. Ha nem megfelelo hazakuldik a gyereket. Szigoruan veszik a viselkedest is, ha valakinek nem megy figyelmezteti a tanar, az osztalyfonok, vegul az igazgato aztan mehet kulon tanterembe vegul ha nevelhetetlen, mehet specialis iskolaba. Mondjuk ilyen kizaro osztalyokat kizarolag rossz kornyeku academykben latni, altalanosban meg egyet sem lattam. A specialis iskola kulon fogalom, mert ott le vannak meg az asztalok is csavarozva.

Turchi 2017.10.02. 06:19:44

@DieNanny CH: Nem csak megfelelő szakértőkre van szükség hanem olyan gondolkodású emberekre is akik igénylik a változást. Amúgy nyugi van DD. Az átlagszámítást ha kicsit is megnézed, 2-3 hármas, esetleg egy négyes és már nincs meg az általad leírt átlag, pedig a többi jegye mondjuk ötös. Mi a bánatnak kellenek a kitűnő tanulók? Ők lesznek azok akik mindenhez értenek valamennyit de semmiben nem emelkednek ki. És valamilyen szakmát végezzenek el a biztonság kedvéért? Mégis mit? Amihez semmi közük?
"Ha valaki annyira intelligens, hogy csupán az egyetemhez nem tanult tárgyakból van hiánya, de az összes többiből kitűnő - mert az nem árt, ha egyszer orvosira akar menni -, akkor szerintem ahhoz is elég intelligens, hogy a középsulis éveit nem keseríti meg magának, vagy az iskolának."
Az intelligencia és a kitűnőség nem egymás feltétele. Az orvosira felvételihez mi a búbánatnak kell kitűnőnek lenni olyan tantárgyakból amire nincs szüksége? Nem elég egy négyes pl.? Na jó, befejeztem, ilyenkor érzem hogy a változtatás szükséges, csak pont azok gátolják akiknek csinálják. Felejtsétek már el az átlagokat, a kitűnőket, nem ők a legjobbak. A kitűnőség jó nagy segget jelent, észt nem. Persze vannak ritka kivételek ahol ez a kettő párosul. Amúgy a jó módszereket külföldön már évek óta használják, nem itt kell feltalálni.

DieNanny CH 2017.10.02. 11:21:33

@élhetetlen:

Igen, ebben a formában is van valami.

Én csupán olyan tapasztalatokra támaszkodom - vagy mendemondákra, nem is tudom, hogy jellemezzem -, hogy az a gyerek, amelyik a 8 általánost 4,5 alatt végezte el, abból nagyon-nagyon ritkán lesz orvos. Ha mégis ez a gyerekkori álma - anélkül, hogy különösebben megerőltetné magát a tanulással -, még mindig ott van az egészségügyi szakközépiskola, ahol minden olyan tárgyat tanul, ami - ha megembereli magát és 3.-ban úgy dönt, mégiscsak orvosira menne - nagyon jól jön az egyetemi felvételihez.

Szóval, én csupán emiatt vagyok a 14 éves kori szeletálás mellett.

DieNanny CH 2017.10.02. 11:28:05

@Turchi:

"A kitűnőség jó nagy segget jelent, észt nem. "

Ez is igaz.
Hm. Akkor, kezdjük inább a pedagógusok megnevelésével? Hiszen rajtuk áll, hogy észreveszik-e, egy diák miben kiemelkedő és miben béna. És ez alapján irányítják a megfelelő szakma felé, nem?

Turchi 2017.10.02. 13:46:57

@DieNanny CH: Én már sokszor, sok helyen leírtam mit, hogyan kellene csinálni. Hogy a túróba tudnak mások mobilról írni? Alig látok valamit...
"amelyik a 8 általánost 4,5 alatt végezte el, abból nagyon-nagyon ritkán lesz orvos"
Ez azért van mert nagy a túljelentkezés és átlag alapján válogatnak. Ilyen egyszerű. A 4,3 átlagot elérő semmivel sem kevesebb. Ez a 4,5 egy értelmetlen szűrő.

London2009 2017.10.02. 17:55:41

@élhetetlen: ezzel ne is vitatkozz, mert ez teny. Javaslom, hogy allj be akkor valami faluba tanitani par evre egy hatranyos helyzetu osztalyt, aztan majd szolj hany igazgatot sikerul onnan kinevelned. De igazabol ha mar az erettsegiig, vagy varj, inkabb ha mar a nyolcadik osztalyig eljutnak azt is eredmenynek veszem. Ez a valosag. Szomoru, de igy van.

juditradnoti 2017.10.03. 20:33:58

@István123: Kedves István!

Igyekszem megválaszolni a kérdéseid.
A kötelező óraszám a mi iskolánkban 21 az összesen 25-ből (napi ötx60 perc tanóra). Van, ahol napi 6x50 percet tanítnaka, ott magasabb az óraszám). Ezen felül van regisztráció minden reggel, majdnem minden tanárnak jut csoport, ez hasonlyt az osztályfőnöki órához, 15-30 perc átlagosan. Ügyelet is van, ez heti egy ebédszünet, ill periodikusan reggeli/délutáni ügyeletet is el kell látni, ezek hossza az iskola csengetési rendjétől is függ.
Középiskolákban a gyerekeknek nincs lyukas órájuk, csak specilis esetben (pl. ha később érkeznek az iskolába és nem tudnak bekapcsolódni az idegennyelv tanulásba, mert előtte más nyelvet tanultak...). A tanároknak se nagyon van lyukasórájuk, max napi egy. A tanítás többnyire 8-15:30 között zajlik. Általában 3 tanóra ebéd előtt, 2 utána. A legtöbb iskolában van egy 10-20 perces szünet az első vagy a második óra után, ill. ebédszünet (30-6 perc) a harmadik után jellemző. A tanítási órákon felül illik heti egy klubot tartani, ami lehet reggel, ebédszünetben vagy tanítás után.
A szerződés attól függ, hogy mit hirdetnek. Rengetek határozott idejű szerződés van, többnyire gyesen lévő kollégák pótlására. A határozatlan idejű szerződések 6 hónap próbaidővel kezdődnek.
Hiányzás esetén jön helyettesítő tanár, aki megtartja az előzetesen megtervezett órát.
Évközben csak rendkívüli szabadságot lehet kivenni, az igazgató hatásköre elbírálni a kérelmet. Állásinterjúra köteles elengedni, esküvőre, temetésre, ilyesmikre is elengedik az embert. Kb. hat hetente van szünet: oktüberben, februárban és májusban egy-egy hét, karácsonykor és húsvétkor 2 hét, nyáron 5 hét (július vége és augusztus).
Max. 30 fős tanulócsoportok vannak, ennél kevesebb tanuló jut a több tanári segítséget igénylő diákoknál (akár 10 alatti létszám is előfordul).
Rendszeresen mérik a tanulók teljesítményét és osztályozzák őket a várható érettségi eredménynek megfelelően. Tehát pl. a hetedikes gyereknek a kettes jó jegy, mert még van öt éve, hogy hetesre megtanulja az anyagot. Ezeket a felméréseket arra használják, hogy monitorozzák, fejlődik-e a gyerek magához képest, ill. ezek apaján sorolják a diákokat tanulócsoportokba. A vizsgák 95%-a írásbeli. Csak idegennyelvből van szóbeli vizsga.
Többnyire minden tanárnak van terme és a gyerekek jönnek oda.
Minden teremben van interaktív tábla, projektor, filces tábla. A gyerekeknek az iskola biztosít felszerelést (tankönyv, füzet, vonalzó, körző stb.). Minden tanárnak van számítógépe vagy laptopja. Lehet laptopot vagy iPadet kérni a gyerekeknek is (nálunk kb. 30 db van, előre kell foglalni).
A fizetés évi 22 ezer fontról indul és teljesítményarányosan emelkedik kb. 35 ezerig (min hat év alatt), aztán tovább lehet lépni a magasabb fokozatba, és ott asszem 45-50 ezerig is el lehet jutni. Londonban kicsivel magasabbak a bérek, sokkal magasabbak az ingatlanárak.
Most mennem kell, de ha kifelejtettem vmit vagy eszedbejut még kérdés, írj nyugodtan.

Ginix 2017.10.08. 16:22:50

@Nagy kámpics: ezt én is olvastam, persze nem emlékszem a novellája én sem, de nekem úgy rémlik, h iskolás gyerekekről szólt, szóval egy jól tanuló srác így ölte meg a riválisát (bocs, csak most olvastam a posztot, kicsit le vok maradva)

zisz 2018.02.11. 08:44:45

Szia! Üdvözöllek!
Közeli rokonom került Angliába. Autószerelő ként dolgozik, de itthon autótechnikus volt, amit az ottani műhelyfőnök " level 4" besorolásnak tekintett. A munkájával igen megvannak elégedve
és megfelelően értékelik. De nyelvileg szeretne fejlődni. Ilyen téren
milyen lehetőségek lennének Angliában, ha heti 50 órában dolgozik?
(hétköznap 9-18, szombat 9-14-ig.)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása