oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. szeptember 22. 06:30,  Miért jöttél haza? 222 komment

2017. szeptember 22. 06:30 Határátkelő

Miért jöttél haza?

A kérdést sokaknak felteszik, akik hazaköltöztek, a válaszok persze különbözőek, de általában érzelmi alapúak, a családról, gyökerekről szólnak. Balázs 11 év Kanada után költözött vissza Magyarországra. Hogy miért? Erről szól a mai poszt.

Te is hazaköltöztél? Szívesen mesélnél róla? Írj a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

kanada_victoria_foto_pixabay_com_montsesb.jpg

„Ugyanazon a helyen ülök a kocsmában, mint 11 éve, mielőtt elindultam. Eltelt 11 év és visszajöttem. És most már nem akarok elmenni innen. Elég volt az utazásból. 

Ülök és nézek ki a fejemből, bámulok mindenre, mintha először látnám. Gyalogolok az utcán, mindenkire ráköszönök és vigyorgok. Mintha 11 év börtön után szabadultam volna. Soha nem éreztem magam még ilyen jól… 

Az ezredfordulótól kezdődően 11 évet éltem Kanadában. Amikor ez beszélgetések során előjön, az első kérdés, amit ismerős és ismeretlen feltesz, hogy „Miért jöttél haza?”. 

Először csak gondolkodtam hosszú ideig, hogy mit mondjak, mert ez nem egy egyszerű és rövid idő alatt meghozott döntés volt, hogy hazaköltözök. Később azt vettem észre, hogy erre a kérdésre minden beszélgetésnél egy újabb ok és történet jutott eszembe, hogy mi játszott szerepet a döntésemben. Ezeket nem lehetett néhány mondatban elmondani és az érzéseket visszaadni. 

Mindenkinek, aki kérdezett, azt mondtam, erről könyvet lehetne írni – ahol elmondom, hogy miért akartam nekiindulni a világnak, miért volt jó, hogy így tettem, meddig jutottam és miért jó, hogy hazajöttem. Olyan sokszor kérdeztek, hogy elkezdtem listát írni mindenről, amin átmentem és a végén egy kisregény lett belőle. 

Ennyi az élet? 

2001-ben, amikor elindultam, 25 évesen, az járt a fejemben, hogy elegem van a kisvárosi életből. Minden nap ugyanolyan volt, reggel korán kelés, munka, délután haza és nem történt semmi. Ijesztően hangzott, hogy ennyi volt az élet, hogy most már nyugdíjas koromig ez fog menni. 

Az Egyesült Államokba már akkor is közel lehetetlen volt hivatalosan bejutni. A kanadai pontrendszer viszont elég jól hangzott, láttam esélyt arra, hogy letelepedési engedélyt kapjak. 

Ez sem volt egyszerű – sokféle dokumentumot kellett összeszedni, ezeket hivatalosan lefordíttatni – állampolgársági bizonyítvány, erkölcsi bizonyítvány, nyelvvizsga bizonyítvány, diploma, orvosi igazolás, hogy nincsenek fertőző betegségeim, mint TBC vagy AIDS. 

Kellett egy önéletrajz és egy kísérőlevél is, hogy miért akarok Kanadába menni. Miután ezek megvoltak, Ausztriában, a bécsi kanadai követségen kellett beadni a kérvényt. Ekkor elindult az elbírálási folyamat, ami általában másfél évig tartott akkoriban. 

Érzelmi hullámvasúton 

Amikor megérkeztem Kanadába, egyből három csapdába léptem – nem volt még hivatalos lakcímem, így nem tudták hová kiküldeni a Social Security kártyám, ami az egészségbiztosításhoz kellett. 

Mivel még munkám sem volt, így nem akartak lakást kiadni nekem, mert attól féltek, hogy majd nem fizetem – így persze hogy legyen hivatalos lakcímem. 

Elmentem egy bankba, hogy számlát akarok nyitni, ahová majd átutalom a maradék pénzem otthonról, valamint majd ide jön a fizetésem, amint munkát találok – ott azt mondták, mivel nincs munkám és semmilyen kredit történetem, nem nyitnak nekem számlát. Érzelmi hullámvasút volt az első néhány hét. 

A kinti öregek azt mondják, hogy az első öt év elveszik az ember életéből. Gyorsan telik az idő, mire az ember talál egy jó munkát, lakást, autót vesz és elér egy olyan szintre, ahol azt mondja, hogy most már minden rendben van. 

A legnagyobb gond az volt, hogy a magyar diplomát nem fogadták el. Honosíttatni kellett, ami azt jelentette, hogy kaptam egy papírt, ami azt mondta, hogy az én négy év főiskolám megfelel ottani négy év egyetemi tanulmánynak. Ami igaziból semmit sem ért, mert a magyar diplomán hiába volt rajta a mérnök szó, én azt kint nem használhattam. 

Bementem az irodába, ahol ezt intézik. Behívott egy tag, elkérte a papírokat. Egy idősebb, fekete hajú, barna hapsi volt, és erős akcentussal beszélte az angolt. 

Elmondtam neki mi a helyzet – négy év főiskola, informatikus mérnök, de itt ezt nem fogadják el, kellene egy papír, hogy ez itt minek felel meg. Nézegette a papírokat, majd megszólalt: 

- Magyar vagy?

- Igen.

- Á, az nagyszerű, milyen jó csapatotok volt régen, Puskás, nagy játékos volt. 

Nabasszameg gondoltam, még jó, hogy utálom a focit és semmit nem tudok róla, most mi a fenét mondjak? Stooges – Iggy Pop, Ron és Scott Asheton, Dave Alexander. Motörhead – Lemmy, Philty Animal Taylor, Fast Eddie. 

- Igen, megverték Angliát 6:3-ra – jutott eszembe. 

Két választásom volt. Vagy hagyom az egészet a fenébe és technikusi melót vállalok, vagy megszerzek egy diplomát egy kanadai egyetemen, amit elfogadnak, amiről tudják mi az és így lesz esélyem jobb munkát találni. 

Az utóbbi mellett döntöttem. Beiratkoztam egy kétéves másoddiploma képzésre. Ez sokat segített, miután végeztem, nem sokkal később egyenesben voltam. 

Nem érdekelt, mi történik itthon 

Az első öt évben nem is látogattam haza. Tényleg gyorsan eltelt az idő és nem is érdekelt, mi történik itthon. Házat vettem, berendeztem, megvolt minden. Rengeteget utaztam munkával kapcsolatban. Nem hiányzott semmi. 

A német henteshez jártam füstölt kolbászért, kenőmájasért és volt a hurkához hasonló ízesítésű hajdinás kolbászuk. A lengyelek jó savanyúkáposztát csináltak és azért csak volt elég magyar a városban ahhoz, hogy pirosaranyat, pirospaprikát, magyar konzerveket és tésztákat is áruljanak. 

A magyar fajta TV paprikát nem ismerték. Azt megpróbáltam én termeszteni, de néhány év kísérletezés után el kellett fogadnom, hogy nem az északi éghajlathoz vannak nemesítve. 

Éltem az életem, utaztam, tanultam, jól éreztem magam. Az első nyolc-kilenc évben eszembe sem jutott, hogy milyen lenne hazaköltözni. De közben történtek dolgok, amik lassan kezdtek összeadódni, anélkül, hogy észrevettem volna. 

Kinyitottam a csapot és hideg vizet locsoltam az arcomba. Jól esett a nagy melegben és a hosszú utazás után. Aztán felnéztem, a tükörben megláttam az arcom és valamiért azt kérdeztem magamtól: Mi a fenét keresek én itt? 

Nem volt kedvem visszamenni 

Próbáltam nem észrevenni a jeleket. Aztán 2011 nyarán kiborultak az összeadódott dolgok. Amikor itthon voltam a szokásos néhány hetes nyaralásomon, már nem volt kedvem visszamenni. 

Amikor visszamentem, azon gondolkodtam, hogy haza kellene költözni. De mi lesz akkor a 11 év munkájával, amit elértem? Milyen munkám lesz otthon, hol fogok lakni, miből élek, hogy fogok élni? 

Hozzá voltam ragadva az anyagi dolgokhoz. Anyagi dolgokon gondolkodtam ahelyett, hogy magamra gondoltam volna és arra, hogy mit szeretnék, mi lenne jó, mi tenne boldoggá. Ez ment néhány hónapig. 

Egyik este feküdtem az ágyon és megint az járt a fejemben, hogy mit csinálnék otthon, miből élnék, aztán egyszer csak valahogy azt gondoltam: „Inkább legyek szegény, de boldog.” 

Ekkor tudtam elengedni mindent. Amíg lesz hol lakni és van mit enni, rendben leszek. Más nem számít. Ekkor döntöttem el, hogy hazajövök.

Nem bántam meg, hogy annak idején elindultam. Éppen ellenkezőleg. Azt gondolom, hogy az iskola elvégzése után, aki teheti, menjen külföldre néhány évre, tanuljon meg jól egy nyelvet, szakmailag fejlődjön, tanuljon és kinyílik előtte az egész világ. 

Megéri-e maradni? 

Aztán gondolkodjon el azon, hogy megéri-e számára idegenben maradni. A szülők, a család és a régi barátok nélkül. Néhány dolgot végig kell gondolni. Nem leszel ott nekik, amikor ott kellene, hogy legyél. 

Gyerekek születnek, nőnek fel és a hosszú távollétek miatt megszűnnek a családi, baráti kapcsolatok. A nagyszülők, szülők, rokonok megöregednek – kórház, betegség, temetés. Messziről nem tudsz segíteni nekik, nem tudsz elbúcsúzni. 

Ha segítségre lesz szükséged, ha bármilyen probléma adódik, egyedül vagy. Munkahelyi haverok gyorsan lesznek, de azok is maradnak. Munkán kívül nem fognak veled lógni. Nem fogják meghívni a bevándorlót ebédre vagy a hétvégi bulira. Nem fognak barátkozni. 

Akárhány évet éltél kint, mindig is idegen leszel. Hacsak nem sikerül anyanyelvi szinten megtanulnod beszélni, mindig hallatszani fog honnan jöttél. Nem fogod tudni kifejezni magad úgy, mint magyarul és ez egy idő után nagyon fog zavarni. 

Végül elkezd szétesni minden 

Nagyon gyorsan telik az idő. Az elején belevágod magát az életbe, dolgozol, mész előre. Azon fogsz dolgozni éjjel, nappal, túlórában, hogy meglegyen ez is, meglegyen az is, meg még nyáron majd a hazalátogatásra is legyen és melletted is elmegy az idő. 

Ahogy öregszel, az is elindít dolgokat a fejedben – honnan jössz, merre haladsz, előjönnek régi emlékek – itt jártál iskolába, itt buliztál, itt nőttél fel. Jó lenne látni a Balatont, a Bükköt, a Mátrát. 

Végül elkezd szétesni minden. Nem boldogít többé az anyagi biztonság. Egy ideig hazudsz magadnak, vagy kényelemből nem akarod felrúgni az egészet. Bármennyire kemény csávó vagy, akkor majd pofán vágnak ezek a dolgok. 

Egyetlen dolog azonban közös volt mindenkiben. Nem találkoztam olyan öreggel, aki ne azt mondta volna, hogy szeretne hazaköltözni. Mindenki Magyarországon akart megöregedni és meghalni. Az emigráció csak egy rossz álom volt, vissza akart menni mindenki. Nem tudtak idegen országban gyökeret ereszteni. 

De azt sem bántam meg, hogy hazajöttem. Igen, nem könnyű, sok dolgot kell elviselni. Mégis itt érzem magam otthon. Mert otthon az, ahol felnőttem, ahol a család és a barátaim vannak. 

Nevetségessé teszi a mocskot 

Az pedig, hogy láttam más kultúrákat és azt, hogy ezek az emberek érdeklődnek egymás iránt és barátságosak, nevetségessé teszi azt a mocskot, ami a politikusokból és azokból a tanulatlan, buta emberekből jön, akik még a szomszéd faluból áttévedő embert is megverik a kocsmában, merthogy az idegen. 

Megtanultam vidámnak lenni, mosolyogni és nevetni azokon a dolgokon, amiken addig mérgelődtem. Attól, hogy valami nem működik, vagy másnak rossz a kedve, nem jelenti azt, hogy nekem is olyannak kell lennem. 

Van, ami ugyanúgy működik mindenhol. A politika és a vallás mindenütt a hülyeség forrása. Azt hiszem, Lemmy mondta azt, hogy a hülyeség nemzetközi. Igaz. Mindenhol ugyanaz megy. 

Nem értem, mi ez a jobboldal meg baloldal, teljesen mindegy, emberek millióit gyilkolják meg – néhány elmebeteg, hataloméhes politikus jobb esetben csak ellop mindent, rosszabb esetben háborúba küldi az embereket, akiknek semmi közük az egészhez és nem akarnak sem gyilkolni, sem meghalni. 

Mi lenne, ha nem jobb- meg baloldaliak, hanem emberek lennénk? Mindannyian ugyanazt akarjuk – legyen hol lakni, legyen mit enni, ugyanazok az érzéseink vannak, miért kell ide politika meg vallási alapon igazolt háború? Kellene egy egyezség. Aki azt mondja, hogy emberek, háború van, menjetek gyilkolni, azt jól fel kéne pofozni és elküldeni kapálni.” 

A dőlt betűs részek Balázs könyvéből származnak.

HÍRMONDÓ

Ki viszi ki a netes rendeléseket?

Nyilván, hogy a futár. Pontosabban csak vinné, ha lenne, de nincs, pontosabban van, de nagyon kevés, egy jelentés szerint ugyanis az egész logisztikai szektor munkaerőhiánnyal küzd.

Menekülnek az egészségügyből

Egyetlen hónap alatt több mint 5000 dolgozó lépett le a magyar egészségügyből, ami sokszorosa a legtöbb területen tapasztalható átlagnak. Általában véve is a gazdasági válság legdurvább időszaka óta nem volt ilyen rossz a helyzet.

Nyílik a brit pénztárca

Pénteken Firenzében beszél kormánya kilépési stratégiájáról a brit miniszterelnök, aki sajtóértesülések szerint 20 milliárd eurós végső uniós befizetés felajánlását tervezi.

(Fotó: pixabay.com/MontseSB)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4912884588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geeeteee 2017.09.22. 18:57:02

@Csodabogár: Szerintem még ez is langyos. Amikor igazán boldog vagy, az olyan határozottan jó érzés, hogy azt szeretnéd, hogy mindenki tudja, hogy milyen jó, és neked most olyan jó, sőt még annál is jobb. Mert ha nem érzi, akkor nem is tudja felfogni, hogy milyen jó. És a legigazabb akkor, ha van rá tanúd. Amikor az exeimmel nosztalgiázunk, már legalább ketten vagyunk, akik ugyanúgy érezték, bármilyen kétely nélkül, magabiztosan, akkor és aztóta is, hogy az biztos az volt.

zoldzeller 2017.09.22. 19:18:01

@Hari Seldon 2: nekem errol a par sorrol az jutott eszembe, hogy akkor megsem tavolodott el igazan Magyarorszagtol.
Ismerek par csaladot akik pont ugy elik itt az usa-ban az eletuket mintha Magyarorszagon lennek. Nemet hentes, orosz bolt, magyar TV paprika. Hetvegen pedig husleves szilvasgomboccal.
A legidegesitobb amikor meg szidjak is, hogy mert az amerikai tejfol az milyen szar, mert az igazi az otthoni;))

Sütemény1975 2017.09.22. 19:18:27

@Hari Seldon 2: Tuti. Hiszen itthon másképp nem is lehet.

Der Piefke 2017.09.22. 19:24:43

Két lehetőség van:
- emberünk vagy elmebeteg,
- vagy hazudik.

Esetleg a kettő kombinációja!:-)

zoldzeller 2017.09.22. 19:25:21

@kék madár: szivesen megcafolnalak, de nem megy. A ferjem a legjobb baratom, rajta kivul egyszerm baratom van, de o a keleti parton lakok es megis folyamatosan kommunikalunk (emailben) o meg egyetemi baratsag.

Regi magyarorszagi barataim megvannak, de mostanra mar csak ismeretsegge szelidultek. Isten eltessen es Gratulalok az uj gyerekhez uzenetekre:))

Van egy csomo "baratom", kollegak akikkel neha beulunk happy hour-ra, vagy a fiuk baratainak szulei akikkel neha egyutt toltunk egy-egy potluck vacsarot, esetleg egyutt turazunk, kempingezunk. De mivel a ferjemmel mindketten introvertalt tipusok vagyunk ezert neha meg ez is tul sok:))

Latcho Rom 2017.09.22. 19:33:51

@Nagy kámpics: tejfel nélkül, csuszamentesen már jobban értem a depid, lefejezõs videók nézését

How can u live?? :)

DieNanny CH 2017.09.22. 19:37:56

@swing gitan:

Nem, nem erről a Pöttyös-sorozatról van szó. A Móra könyvkiadónál jelezték így - általában lányoknak szóló könyveknél -, hogy melyik korosztálynak szánják.
A Pöttyös Panni cím csak véletlen egybeesés.

Dikusz 2017.09.22. 19:39:57

@swing gitan: emlékszem, annyira, hogy itt is van előttem:)
Meg ami vele jött:
Katajev: Hétszínvirág (1955) ezt biztos nem ismered:)
Heinberg: Csitri közbelép (1943)
Szántó Gy: Három vaskorona-népmondák
Cooper: Bőrharisnya (1962)
Van még több is, Öreg néne őzikéje, Grimm mesék, + a fiam mesekönyvei, már azok is régiek:)))

DieNanny CH 2017.09.22. 19:40:27

@Visceroid:

Szerintem, egy blog nyitásához több elszántság kell. Egy blogot az tart életben, ha a tulajdonosa minimum hetente egyszer ír bele. Gyakrabban még jobb, ritkábban a blog halála.
Akinek csak 1-2-3 története van, annak érdemes ezt a lehetőséget kihasználni. Csak ezért blogot nyitni felesleges.

geeeteee 2017.09.22. 19:49:26

@Der Piefke: Wegen Gegenbrummen. Schweinehund.

geeeteee 2017.09.22. 19:49:30

@Visceroid: Meg kell tapasztalni. Hidd el, nem a pénzen múlik. Amellett, hogy biztonságot ad, feszültségeket is ébreszt, akár párkapcsolat, akár barátság. A szegénységgel ellentétben még lustává, motiválatlanná is tesz, tehet. Elhiszem, hogy hülyén hangzik és irritáló. Senki sem akar szegény lenni, vagy annak maradni, de a boldogságot nem pénzért adják, nem azon múlik.

Dikusz 2017.09.22. 20:02:31

@HantaMisi: de csak innen, nekem az eredeti van meg, és a szüleim olvasták fel, nem pdf-ről olvasva:)))

Dikusz 2017.09.22. 20:09:19

@Manka88: Ha a születési éved az a '88, akkor még nagyon fiatal vagy. Honnan tudhatod azt ennyivel előre, hogy haza akarsz-e jönni meghalni, netán a nyugdíjas éveidből néhányat itt tölteni?

Arthamyr 2017.09.22. 20:17:00

@Nagy kámpics: Ebben vannak meglepő dolgok, de azért az összkép nem az, és ellátás szempontjából nem feltétlenül pozitív. Ennek ellenére biztos ellensúlyozza más dolog (nem kell hozzá nagy képzelőerő), hisz egyébként nem lennél ott. :)
Mi is meg fogjuk fontolni, bár azért valószinű, hogy inkább valami a nagy szigeten (pl. Portugália, vagy neadjisten Magyariország) fog győzni.

Arthamyr 2017.09.22. 20:19:37

@Csodabogár: A boldogság egy túlértékelt dolog. Nem tudom, miért kell kergetni, elég csak elkerülni a szívást. :D Ma pl. azzal kerültem el, hogy néztem szép felhőket, beszélgettem a feleségemmel, miközben szivaroztam és finom whiskeyt ittam, és nagyon jó volt, akár még boldogságnak is lehet nevezni.

Arthamyr 2017.09.22. 20:27:08

@Dikusz: Azért a 88-as évjárat már nem "nagyon fiatal"... Az alatt a majdnem 30 év alatt rengeteget meg lehet élni, van, aki többet él 30 év alatt, mint más az egész életében.

ogli dzsí 2017.09.22. 20:27:58

A boldogság belülről jön, és nem mindenkinek ugyanazt jelenti.

A boldogság az elvárásaink és a valóságunk különbözete. Én ismerek nagyon alacsony elvárású nagyon boldog embereket, ilyen volt a nagyanyám is, aki a minimálnyugdíjából még félre is tett, soha nem panaszkodott mindig jó kedve volt.

Általában elmondható, hogy azok az emberek hajlamosak a boldogtalanságra, akiknek egyáltalán van idejük azon gondolkodni, hogy boldogok-e vagy nem. Akik mindig elfoglaltak -nem feltétlen munkával-, azok derüsebbek.
A pénz sem hoz megváltást, persze a szegénység se. Nekem pont a leggazdagabb ismerősöm a legboldogtalanabb, legnegatívabb ember akit ismerek.

A környezet sokat számít, a legtöbb negativitás pedig a médiából jön, amivel a magyarok jóval a világátlag fölött, állítólag napi átlag 4-5 órát eltöltenek. Már azzal sokat tesz az ember a boldogságáért, ha nem olvas híreket, nem néz TV-t, és a felszabaduló időt valódi emberekkel vagy a hobbijávl tölti /ez a socialmediara s igaz/.

Az is adhat boldogságot, ha valakinek van konkrét célja az életével, de ez csak a nyugati kultúrákban van így - a cigányok és az afrikaiak akkor is nagyon boldogok tudnak lenni ha semmit sem csinálnak

Shaktee 2017.09.22. 20:28:24

@Dikusz: Nővéreimnek megvolt, olvasták nekem is :-) meg sok mást is..

Shaktee 2017.09.22. 20:28:24

@DieNanny CH: Megint kitaláltad hogy mire gondolok :-)

geeeteee 2017.09.22. 20:28:24

@HantaMisi: Hazudsz, vagy mi ez a Münchausenes metamorfózis? Nem te voltál Ságvári is? Kicsit zavaró, nem értem az okát, lehet lemaradtam valamiről, mi ez a partizánkodás?

ogli dzsí 2017.09.22. 20:28:24

@Dikusz: Hát a legtöbb kivándorlóból nem lesz valami big shot külföldön. Így racionális oka is van hogy hazajönnek meghalni. Olcsó orvos olcsó temetés olcsó minden a külföldi kisnyugdíjából.

Mrs. Clayton 2017.09.22. 20:30:48

@Dikusz: azt nem tudom honnan jon hogy francia rakottburgonya, gondolom onnet mint a francia salata, a potato dauphinoise gyakorlatilag krumpli, fokhagyma, kakukkfu, tejszin, vaj meg sajt
@Nagy kámpics:
En nem ajultam el a sajtoktol, mondjuk lehet nekunk csak a gagyit adtak a helyi tesco sajatmarkas termekeibol. Meg ugy az egesz szigetet megutaltam a rohadt nagy kod miatt, az orrunkig se lehetett latni, szerintem az a hely csak horrorfilm forgatasra jo. Mondjuk az Izauramentaz egyik krimo tv-jen. Nagyban felkialtok nezd Lucelia Santos az Izaurabol. Ferj tok hulyen nez ram, hogy mi van, sose latta, hallotta.

Dikusz 2017.09.22. 20:32:10

@Arthamyr: nekem már igen...
Viszonz nem is azt állítottam, hogy nincs tapasztalata, hanem azt mondtam, hogy 29 évesen még nem tudhatja mit hoz az élet, haza tud/akar-e jönni idős korában.

Dikusz 2017.09.22. 20:37:42

@Latcho Drom: még jó, hogy nem a magyarok bejövetelét linkeled be nekem, hogy ott voltam-e...:))))

kék madár 2017.09.22. 20:44:05

re: felnott-kori baratsagok:
vannak fellangolasaim, amikor azt hiszem, hogy megtalaltam az "igazit" :) es van is egy majdnem kivetel az eletemben. Amitol megis mas ez a baratom az az, hogy sokkal erzekenyebben reagalok az eltavolodasokra, nehezebben rugozunk vissza az eredeti barati allapotba egy hosszabb kihagyas vagy felreertes utan.
De allitolag ennek - jobb szo hijan - elettani okai vannak, ugyanugy, ahogy az ember izuletei is valtoznak a korral. Nem vagyunk azon a szinten nyitottak, mint fiatalon es nem tudunk olyan gyermeki modon feltetel nelkul elfogadni masokat, egy burok alakul ki korulottunk.

Na ez eleg Nok Lapja szintu altudomanyos okoskodas volt. Inkabb idezem ezzel kapcsolatos kedvenc mondatomat:
“I never had any friends later on like the ones I had when I was 12. Jesus, does anyone?”
www.imdb.com/title/tt0092005/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.22. 20:48:23

@skye8:" Wow. Ez a mindig bevandorlo maradsz Duma egy nagy lapossag es nem is igaz"

Ez biztos egyeni megtapasztalas kerdese (es talan szemelyes kisebbsegi erzes lapul mogotte), de mindig azt hangoztatjak sokan, kanadaban elok, hogy ott mennyire nyitott es befogado a tarsadalom, annak kontrasztjakent, hogy Amerikaban mennyivel rasszistabb a tarsadalom...hat, most akkor nem tudom, mi a helyzet :)

kék madár 2017.09.22. 20:50:18

@Zsuzsi65: szeritem nem annyira orszag, mint varos es regio fuggo. De Kanadarol eddig en is ugy tudtam, hogy megbuntet a rendor, ha nem mosolyogsz az utcan.

kaqxar007 2017.09.22. 21:04:24

Wow , 20 ev Canada itt, es amit leirtal az rossz propaganda.
Lehet ha nem maradtal volna a "hozzuk magunkal a kisfalunkat" magyar bevandorlo szinten akkor neked is bejott volan. Egyebkent meg eljel boldogan ott. :o)) Gondolom a kanadai utleveled es a nyugdijjad majd ott is jol jon majd.

pokolmegjoszandek 2017.09.22. 21:04:24

Lassan 9 ev kulfoldi elet utan imadom ezt az irast. Tokeletes.

Shaktee 2017.09.22. 21:04:24

@Zsuzsi65: @kék madár: mindig a kisebbet bántják, hiába na..nekünk nincs egy Botardunk :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.22. 21:04:55

@zoldzeller: "A legidegesitobb amikor meg szidjak is, hogy mert az amerikai tejfol az milyen szar, mert az igazi az otthoni;))"

Pedig a Knudsen es a Daisy is detto ugyanolyan jo (mar amennyire visszaemlekszem a magyar tejfolokre 10 ev tavlatabol:)

kék madár 2017.09.22. 21:05:22

@somlobodog: "bármikor haza lehet menni pár napra ha belefer."
bar ugy lenne, hogy barmikor

kék madár 2017.09.22. 21:09:42

@Zsuzsi65: en csak biotejfolt veszek a Farmerst Marketen, miutan megbizonyosodtam rola, hogy a tehennek nem volt sanyaru gyerekkora es szereti a komolyzenet.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.09.22. 21:10:34

@kék madár:

"“I never had any friends later on like the ones I had when I was 12. Jesus, does anyone?”"

Yo, big like az idézetre!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.22. 21:14:42

@ogli dzsí: "Általában elmondható, hogy azok az emberek hajlamosak a boldogtalanságra, akiknek egyáltalán van idejük azon gondolkodni, hogy boldogok-e vagy nem. Akik mindig elfoglaltak -nem feltétlen munkával-, azok derüsebbek.
A pénz sem hoz megváltást, persze a szegénység se. Nekem pont a leggazdagabb ismerősöm a legboldogtalanabb, legnegatívabb ember akit ismerek."

Ezt en is hasonloan latom...anyosom (80 felett) mar semmit nem csinal, es 24/7 panaszkodik mindenre...Anyukam, szinten 80 felett, nagyon aktiv, es - szvsz - megelegedett ember...Tenyleg belulrol jon ez az erzes, es az kell hozza, hogy az ember a mindennapokban a kis dolgokat is tudja ertekelni...Ez a "boldogsag" olyan nagy szo, es szinte megfoghatatlan.

zoldzeller 2017.09.22. 21:17:16

@kék madár: en tejtermekbol altalaban clover/straus-t veszek. Ezek helyi nor-cal teheneszetek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.22. 21:20:29

@kék madár: "en csak biotejfolt veszek a Farmerst Marketen, miutan megbizonyosodtam rola, hogy a tehennek nem volt sanyaru gyerekkora es szereti a komolyzenet."

jaja, pontosan! Es termeszetesen cage free csirke, cage free lazac, cage free diszno :)))))

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.09.22. 21:27:16

@geeeteee:

"A sziget épp az elszigeteltsége okán luxus, akinek csak épp telik rá, vagy még az sem, annak pedig nyomor. Ez nem csak földrajzilag igaz."

Ezt nem biztos, hogy teljesen értem -- mármint az utolsó mondatot. Mi van földrajzilag? :)

Ami pedig a szigeteket illeti, egyrészt beillesztem a mindig biztonságos sablon-közhely választ, hogy valószínűleg szigete válogatja, másrészt az egy dolog, hogy boltba járni drágább (pl. dettó ugyanaz a klozettpapír, ami a kontinensen 6 euró, itt 11,5, úh mondtam is a mademoiselle-nek, hogy már csak kettőt kakálunk karácsonyig), de hát lakni meg olcsóbb.

Több sziget is felmerült már, hogy hova kéne menni héderelni (kanári, zöld-foki, a görög marhaságok), és az európai (meg általában) nyugati nagyvárosokhoz képest szerény összegek. De amerikai meg svéd szemmel nézve még óceánia is teljesen baráti (gondolom). (Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül érdemes odamenni, de nem luxus.) (Na jó, de, feltétlenül azt jelenti. Fogalmam sincs, ki akar San Franciscóban meg Tokióban meg Londonban meg Berlinben lakni, ha egyszer lehet bárhol máshol is. Nagyvárosi olvasóinktól természetesen elnézést kérek, ignoráns vagyok, ennyi az egész. :)

ogli dzsí 2017.09.22. 21:29:44

@Zsuzsi65: Az én nagyszüleim is mindig csináltak valamit és sosem hallottam panaszkodni őket.

Az a generáció emlékezett a háborúra és a legvadabb kommunizmusra és nem voltak nagy elvárásai, tudták értékelni azt is hogy csak béke van és van mit enni.

De a keresztanyukám sajna nagyon negatív, pedig max. heti 20 órát dolgozik fogorvosként és 1 misit keres havonta csak feketén, zsebbe. Úgyhogy rengeteg ideje van pletykálni ls panaszkodni.

Pesti 2017.09.22. 21:29:56

@P.Elliot: költöztek, néhány hazament, a többi velem egy idős. Azok akik hazamentek vissza-vissza térnek azokra a beszélgetésekre amint a Skypon találkozom velük, s amit elutazásuk előtt folytattunk. Hová mész és miért? Többet láttál a világból mint az otthoniak, legyen az barát, vagy hozzátartozó. Miről akarsz velük beszélgetni, ismereteiddel miként fogsz beilleszkedni?Ti nem tartoztok azokhoz, akik teszem azt Túró-Rudival álmodnak Norvégiában, itt az élet átformált benneteket, világ polgárai vagytok, de a hazai élet egy béklyó lesz valamilyen formában, nem fogsz tudni veled egy értékitéletű embert találni.Olyan emberi viselkedések is kifogtok akadni, mint aki váltig állítja, hogy Magyarországon igen keményen kell dolgozni.
Aztán dől belőlük a panasz, bólogatnak. A politika megosztás nem is igen érdekli őket, de a tapasztalatok hiánya, a szűk világnézet igen csak ingerli őket.
Két barátomról írok. Az egyik hazament a felségével, ami a második házassága volt. Az itt született lánygyermek, aki négy nyelven beszél, köztük igen jól magyarul is, Németországban tanult cserediákként, magyar útlevéllel, férjhez ment és Freiburgban él. Időnként meglátogatja Magyarországon élő apját, aki csak három lépés távolságú viszonyt tudott első házasságából született két gyermekével elérni, a hazalátogató lánya szintén, hiszen az otthon születettek számon szeretik kérni magyarságát, ami csak egy töredék elem életében. A második felsége elhunyt, ma egyedül él egy kis falú szélén, még talán szerencséje, hogy magányra hajlamos egyéniségű ember lett belőle, néha elszomszédol szőlőtermelő szomszédaival. A nyugdíja távol tartja őt a panaszkodóktól.
A másik barátom igen tehetős ember, vagyonából két életre is bőven jutna, de nincs kivel megosztania élmény világát, talán még csak dél Amerikában nem járt, de kéthavonta a nyakába veszi a világot. A hazai viszonyok, ami a politikai megosztottság, részben a nagy anyagi és kulturális különbségek miatt. Minek örülsz otthon kérdezem tőle a legkülönbözőbb formában. Nézd, azért szereztem barátokat, tudom, hogy jövedelmükből mire futja, de én nem bánom, ha nálam többet időznek el mint én náluk. Lassan alakul, ha megcsömörlök a hazai életviteltől ami körülvesz elutazom valahová. Megismerkedtem jómódú, utazni akaró emberekkel velük könnyebb, bírják az iramot. Sokszor visszatér ezekre a témákra, példákat is felhoz, kérdezi, hogy ehhez mit szólsz. Mit szeretsz otthon? Az ennivalót, ezt gyakran emlegeti, ehhez képest Kanadában pocsék az étel íze. Igaz kocsiba ül. elmegy szülőföldjére Erdélybe ennivalót venni, – barátom, olyan birkát te még itt sem eszel- emlegeti, majd vidéki piacokon is bevásárol, ha az országot járja.
Felemás helyzetbe kerültek. A nyelv persze megy, de a kimondott szavak mögötti tartalomban más emberi ismeret lapul, mint a válasszal bólogató beszélgető társé, van egy hiányérzet. Átnéznek emberi panaszaikon, őket nem érinti, nem csak anyagiak, leginkább tapasztalati okok miatt

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.09.22. 21:50:19

@ogli dzsí: @Zsuzsi65:

"Általában elmondható, hogy azok az emberek hajlamosak a boldogtalanságra, akiknek egyáltalán van idejük azon gondolkodni, hogy boldogok-e vagy nem"

Ez érdekes téma.

Az ember is csak pont olyan biológiai alkotmány, ugye, mint az állatok, és nagyon érdekes, hogy ma már felismerjük, hogy ha egy állatot kiragadunk a közegéből, bezárunk valahova, rosszul etetünk satöbbi, akkor az az állat nyomorult lesz. Ma már mindannyiunknak triviális ez: le a cirkuszokkal, és le azokkal, akik kikötik a kutyájukat. Világos ügy.

Ezzel szemben a kortárs ember (azaz mi, meg a szerencsétlen kölkeink) lakunk a kis lakásban, átszállunk a kocsiba, be a melóhelyre/suliba satöbbi, ismeritek a rutint, állandóan pici térben, mesterséges fényben, mesterséges kajákat eszünk, és a legnagyobb mozgás az, amikor az ember hétvégén tescóba megy.

Persze, hogy az ember nyomorult, a család kutyája meg egy tetszőleges ló meg medve is nyomorult lenne így, és meg is döglenének hamar.

És van mindig ez a toposz, hogy persze, jódolgunkban vagyunk depisek, meg lám, a nagymamáink kapáltak és mégse volt idejük rá, de éppenséggel fordítva. Mama, te kint voltál a szabad levegőn, a rendes fényben, volt rendes alvási ciklusod, igazi dolgokat ettél, mozogtál. Csináljuk azt, hogy nem vádaskodol meg szipirtyóskodol itt nekem.

Ugyanis.

Ugyanis mondom a komisz dolgot, ami egyben sajnos igaz is, nem arról van szó, hogy a nagymamáink/nagypapáink akkora jellemóriások ám (csak mi valahogy elpuncultunk), és ezt onnan lehet tudni, hogy amikor tökugyanazt a szerencsétlen nagypapát/nagymamát beteszik a meghaló intézménybe (vagyis a mesterséges fény, mesterséges étel, mozgáshiány satöbbi közé), ők is pont olyan nyomorultak lesznek mint a cirkuszi állatok, meg mint én vagy bárki más.

Nem voltak keményebbek, szerencsésebbek voltak. (És most már nemsokára túlvannak rajta, baromi nagy mázli.)
Q.E.D.

(A bennem élő utópista lázadó és örök optimista még hozzátenné: ne járassátok iskolába a kölykeiteket, mert az pont olyan, mint az állatkínzás.)

Csodabogár 2017.09.22. 21:53:26

@geeeteee: Én már nem merem mondani, mert amikor mondtam és hirdettem, akkor csapot rám a sors a legnagyobbat. Azóta csak szépen csendben magamban maradok az érzéssel.

ogli dzsí 2017.09.22. 22:01:11

@Nagy kámpics: Ami még sokat számít, az a médiafogyasztás.

Aki nem tud a világ híreiről, -mert a média csak a negatív híreket közli- az egyből boldogabb. És ez nem strucc-politika hiszen senki nem lesz értékesebb attól ha tudja hogy lezuhant egy repülőgép Izlandon vagy járvány tört ki Ugandában.

A való életben sokkal kevesebb negatív inger éri az embert mint a napi médiában.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.22. 22:06:18

@Nagy kámpics: Hej, Téhá gyereke, ezeket nem ismered véletlenül? :D

Bolshevik 2017.09.22. 22:27:39

@Visceroid: "Egyébként ezeket a posztokat kötelező elhinni?"

Ez tudod úgy van hogy a "de szar Magyarországon, ezért elköltöztem Ausztriába és azóta boldog vagyok", azt kötelező elhinni, a cikk alatt meg aktuálpolitizálni, akkor is ha a posztból kiderül hogy mondjuk 10 éve történt.

Ellenben ahol Magyarország valamiféle pozitív kontextusban kerül megemlítésre, ott kötelező fanyalogni, kétségbe vonni, és természetesen aktuálpolitizálni is, bár extra pontok járnak azért, ha megemlíted, hogy külföldön azért jobbak az emberek mert nem politizálnak folyton, és csak utána kezdesz politizálni.

Manka88 (törölt) 2017.09.22. 22:27:52

@Dikusz: nehezen megy a matek... a poszter most is fiatalabb mint en voltam amikor kulfoldre mentem. Ebbol hogy jon hogy 88-as vagyok?

FutureFry 2017.09.22. 22:33:00

@Zsuzsi65: @kék madár: @zoldzeller:
Lehet, nem vagyok egy tejföl-connoisseur, de az Organic Valley - természetesen nem “reduced fat” - sour cream [1] az szerintem az kiváló. Kefirből viszont még nem láttam olyat amit igazán “kanalazni” lehetne, amit árulnak az folyékony. Mint azt egyszer már itt régen írtam: néha FOS-sal :) [2]

[1] www.organicvalley.coop/products/sour-cream/sour-cream/sour-cream-16-oz/
[2] ww2.publix.com/products/910000/914688-600x600-A.jpg

FutureFry 2017.09.22. 22:41:17

@Zsuzsi65: @kék madár:
Ismétlem magam: én az is szeretem tudni, hogy mi volt a felszolgált állat neve, és fényképet is kérek róla, ha lehet:
youtu.be/ErRHJlE4PGI

zoldzeller 2017.09.22. 22:41:35

@FutureFry: ezt a markat ismerem. Eloszor ok kezdtek el non-homogenized tejet arulni (azota van mar strauss is).
Eddig egyetlen tejfol volt amit meg en se tudtam megenni (nancy's organic sour cream). Pedig en gyakorlatilag barmit megeszek.

Ja, igen meg sose lattam kanalazhato kefirt. Amit itt arulnak az gyakorlatilag ivos joghurt, (na jo kisse talan savanykasabb).

FutureFry 2017.09.22. 22:48:55

@zoldzeller: Igen. “Portland: Where young people go to retire”. Elgépeltem “Potlandnak”, úgy mégjobb :)

Folytatás: youtu.be/If41cZMBgqA

Dikusz 2017.09.22. 22:48:59

@Manka88: a nikkedből gondoltam, hogy 1988-ban születtél. Azon meg, hogy már az első mondatodban leírtad, a posztoló most sincs annyi idős, mint te, amikor külföldre mentél, nagyvonalúan átléptem, mit számít nekem az... A hozzádszólásomnak így már semmi értelme, amúgy sem volt sok.

Most már akkor teljesen bizonytalan vagyok abban (vagy mégsem?), hogy az a 88 a nikkedben mit is jelenthet. Azt, hogy akkor mentél ki külföldre, vagy mit? :)))

Hogy a matek nem megy azt sosem tagadtam, nehezen is lehetne. Nagyon szégyenlem magam érte, de az általános iskolában vélhetően én is hozzájárultam ahhoz, hogy a tanárnő elüldöződött az iskolából, ahol lehetett, ott bosszantottuk. Nem szerettem, nem ment a matek.

A hozzászólásom végére: *önirónia szmájli*

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.22. 22:49:38

@Nagy kámpics: Jééé, levágta valaki/valami a linket. A Haligalisokat.

haligali.blog.hu/

zoldzeller 2017.09.22. 22:54:06

@FutureFry: Nagyon szeretem az USA-nak azt a reszet (Oregon-Washington). Es Portland tenyleg ilyen picit;))

zoldzeller 2017.09.22. 23:05:47

@kék madár: felszines. Par szamot ismerek tole.

tnt 2017.09.22. 23:09:22

teréz apa írása a szeretetről, honvágyról, hazafiságról és bölcsességről ...

Latcho Rom 2017.09.22. 23:13:40

Két részt láttam eddig az Ken Burns vietnami dokumentumfilmjéből..ez is nagyszerű munka mint az előzők.

Itt egy ellenvélemény:

vietnamfulldisclosure.org/index.php/ken-burnss-vietnam-documentary-promotes-misleading-history/

Amerikások vagy sem, akik láttátok, mit gondoltok?

Manka88 (törölt) 2017.09.22. 23:13:46

@Dikusz: 8.-an van a szulinapom. Meg a nevnapom is. Amugy meg a 8-as egy jo szam...;)
Ugy latszik elonyben vagyok, nalunk hemzsegnek a csaladban a matematika tanárok...;) es ez még csak nem is onironia.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.09.22. 23:22:54

@geegee:

Nem ismerem őket.
A kisbarátnőm olvasta/idézte néhány posztjukat, de személyesen nem ismerjük őket.

Arthamyr 2017.09.22. 23:27:34

@Dikusz: Ugyanannyira tudhatja, hogy 5 év múlva mennyire akar hazamenni és mit szeretne 15 év múlva, mint egy 69 éves, csak nagyobb esélye van rá, hogy meg is éli. :) 29 éves korától már nem lesz törvényszerűen okosabb (jobb döntéshozó) az ember az idő múlásával.

Arthamyr 2017.09.22. 23:41:43

@Nagy kámpics: Elolvastam, csak egy kósza gondolat: biztos, hogy nem azért érzik magukat a meghaló intézetben, ment indokkal kerültek oda? :)
Amúgy mit fogyasztottál, kérek belőle én is! :D

Arthamyr 2017.09.22. 23:44:34

@Arthamyr: *érzik magukat rosszul. Nem úgy mint én most, úgyhogy inkább el is dőlök, mint a rohadt nád...

kék madár 2017.09.22. 23:53:17

@zoldzeller: hat sok mindent ra lehet fogni, de a felszines nem jutna eszembe. A Transistor Radio szerintem a legjobb lemeze. Azert kerdeztem, mert tiszta Portland.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.22. 23:54:12

@Nagy kámpics: Közben olvastam, ahogy írtad, hogy egész sokan laknak arrafelé.Aszittem, csak ilyen 1-2 ezren...Egyszer jó volna eljutni, biztos q szép helyek lehetnek ott.

zoldzeller 2017.09.23. 00:00:16

@kék madár: ja nem, en ismerem felszinesen:))

kék madár 2017.09.23. 00:04:49

@zoldzeller: o, ja. San Franciscotol ugy tunik fel de azert egy 70 merfoldes korzetben megfordul.
mwardmusic.com/tour

NorthPier 2017.09.23. 01:39:38

@DieNanny CH: Ezek a pöttyök...
Az Ifjúsági KK (1950) '57-től Móra KK néven .működik.
Szepes Mária első Pöttyös Panni könyvét 1953-ban jelentette meg ia kiadó. Az elhallgattatás idején -hiszen Szepes nem ifjúsági író volt- sorra születtek a történetek Pöttyös Panniról, akkora népszerűséggel, hogy kipattant az ötlet: legyen sorozat, bevonva más szerzőket is a népszerűség ernyője alá.
Hogy megtartsák az olvasótábort, a kicsivel idősebbek számára indult később a csíkos sorozat, ami így szerintem amilyen egyszerű, akkora nagy marketing húzás volt.
Nem sokra rá, azt hiszem először a delfin, majd a sirály sorozat következett, más tematikus sorozatok mellett.
Szóval, SzM Pöttyös Pannija tkp a keresztszülője a Móra pöttyös könyveinek.

swfla 2017.09.23. 08:10:26

"a parkapcsolat hiamya, a maganyossag jatszott nagy szerepet a hazakoltozesben"

Bingo. Ez a parttalan sodrodas az elettel, egyertelmuen ramutat. Ha csalad van, orulsz, hogy luk van a seggeden, nincs ido darazni azon, hogy mi lenne ha.

Valaki magyarazza mar el, hogy mit ez a hiszti a magyar baratok korul, mer nem vagom: egyszer regen kivettem 2 honap szabit, hogy elugorjak puccba vagni a pesti lakasom. A 8 hetbol, amit otthon toltottem, egyetlen egyszer mentunk el szorakozni, mint a regi szep idokben. Pedig az egyetemi evek alig 3 evre voltak akkor.

Ahogy telik az ido, mindenki az egzisztenciajan kezd dolgozni, utana meg a csaladon. Utana meg hogy ne legyen valas a vege. Felevente valtunk egy emailt, vagy ha belebotlunk a masikba, akkor skype. Ennyi.

Biztosan vannak kivetelek, de nincs ez a barat tema egy kicsit tuldimenzionalva?

Remeljuk az allampolgarsag megvan, mert szar lesz hamarosan arra ebredni, hogy Magyarorszag, ahogy az ember abban felnott, visszavonhatatlanul elmult, es "mit keresek en itt?!?"

somlobodog 2017.09.23. 08:10:35

@kék madár: nyilván a realitás talaján maradva, egyéni lehetőségeink szt. Mi évente 2x megyünk pl. Nyár, tél. A tél ki fog most már esni a suli miatt. Nyár marad. Munkám nagyon rugalmas, így viszonylag nagy a szabadság ebben. Szóval ha van dolgom vagy kedvem, akkor visszamegyek 3-4 napra. Idén mondjuk nem volt:). Igazából így értettem a barmikort

swfla 2017.09.23. 08:10:52

"Gondolom a kanadai utleveled es a nyugdijjad majd ott is jol jon majd. "

mondjuk ezt azert nem kellett volna. Ott kolti el a nyugdijat, ahol akarja. Az o penze, o kereste. Meg az utlevelert is szivattak rendesen, ugyhogy szerintem tok OK, hogy oda megy vele, ahova jolesik.

Az a resz megvan, mikor szivattak, hogy ezt csinalja a magyar papirjaival meg azt csinalja? vagy most menjunk bele olyan reszletekbe, hogy mi a rossebnek cihelik oda a kulfoldieket, hogy ha minden munkahelyen azzal kezdik, ha nincs kanadai munkatapasztalatod, akkor menj a francba?

Nehozd fel, hogy nalad nem igy volt, mert biztos van kivetel. De vegignezel egy kanadai expat forumot, ez a tema azert elegge prominens!

geeeteee 2017.09.23. 08:11:00

@Nagy kámpics: A sziget szó szerint az a földdarab, amit víz vesz körül. Last Vegas meg sziget a sivatagban, a posh burbök szigetek a nagyvárosban, ezek földrajzilag szigetek. De helytől független, a társadalmon belül is létezik rengeteg sziget, valaki születése okán kerül oda, más saját választásából. Mindenféle szubkultúra, szekták, törpe vallások, klubbok, extrém sportok, stb, ilyesmire értettem. A különállás sokszor pénzbe, időbe, lemondásba kerül, egyik többe, másik kevésbé többe, ki-ki eldönti maga, hogy megéri-e. Igen, "szigete" válogatja.

kolompa lole 1111 2017.09.23. 08:11:22

Igazából minden hazaköltöző árt a hazának, mert elhiteti ezekkel a kommunista tolvajokkal hogy nincs olyan nagy baj itthon, majd hazajön minden tékozló fiatal, közben meg faszt.

kék madár 2017.09.23. 09:21:31

@somlobodog: ne szerenykedj, az a jo, ha kicsik a tavolsagok.
Amig Bostonban laktam volt, hogy egy hetvegere is hazamentem.
Most Californiabol, ha hetvegere haza akarnek menni, mar indulaskor 1 nap kesesben lennek.

takineni 2017.09.23. 09:27:05

Aki nem a meló miatt megy ki, az nem találja a meg helyét kint sem. Szerintem ott valami más van a háttérben.

Valamint úgy gondolom, hogy szüleidnek tartozol annyival, hogy segítesz nekik, hisz ő nélkülük senki és semmi nem lennél, szó szerint és átvitt értelemben sem.
Ha nem tudsz róluk gondoskodni, és tőlük elköszönni, életed végéig bánni fogod, legyen akármennyi gyereked is, nem fogja pótolni azt a hiányt.

Sajnos a világ szürke, se nem fehér, se nem fekete, nem könnyű választani, amíg nem ismered meg saját önmagad.

takineni 2017.09.23. 09:27:18

@kolompa lole 1111: pont nem a komcsik vannak hatalmon, plusz, a generációd választotta meg a jelenlegi kormányt is, indirekt ne okolj mást a hibátokért, szánalmas pöttyet.

Dikusz 2017.09.23. 09:40:01

@Manka88: Akkor gratulálok születés-, és névnapod alkalmából.
Az igaz, hogy nincs, de legalább 8-a se, és abban biztos vagyok, hogy nem 08.08-án van a névnapod:)))

Remélem, hogy nem a családod idősebb tagjai között van az a matematika-tanárnő, akinek az életét megkeserítettük:)

Dikusz 2017.09.23. 09:44:22

@Arthamyr: Azt szerettem volna leírni csak, hogy egy harminc év körüli fiatal nem állíthatja annyira biztosan, hogy haza akar-e jönni idős korában,

Arthamyr 2017.09.23. 10:06:58

@Dikusz: Hát igen, 30+ évre nehezebb előretervezni, mint 3 évre.

Manka88 (törölt) 2017.09.23. 11:12:31

@Dikusz: megneztem milyen napok vannak augusztus 8.-an... hat a Domonkos egy jo nev, de nem az vagyok.
Anyukam is matematika-fizika szakos..;)

DieNanny CH 2017.09.23. 11:13:20

@NorthPier:

Köszi, ez új nekem, hiszen '74-es születésű vagyok.

Szabinho 2017.09.23. 11:30:29

amikor az élet szétesését írja az olvasó nevében, azt inkább egyes szám első személyben kellett volna. valószínűleg azért nem tudott beilleszkedni Kanadában, mert nem tudta elsajátítani a helyi gondolkodásmódot és kultúrát. az sem mindegy hol lakik az ember, kik veszik körül. de ebből ne vonja már le azt a következtetést, hogy mindenki mindenhol rosszul érzi magát! végtelen számú ellenpélda van! nekem csak ez volt a bajom a cikkel. én is külföldön élek és érdekel, hogy mások más országokban hogy élnek mit tapasztalnak. erről szól ez a blog, nem arról, hogy ő azért mert 11 évig kint volt Kanadában megmagyarázza nekem hogy én hogy érzem magam és hogy nekem nincs egy helyi barátom sem és nem tudom elviselni a falum nélkül. a világ változik, már rég nem az mint 11 éve, hiába megy vissza az ember, semmi sem olyan mint régen

KissGecihuszár 2017.09.23. 12:56:32

Sajnos nekem még nem volt szerencsém Kanadához, de élnek ott ismik, akiknek vhogy eszük ágában sincs visszatérni orbán-abszurdisztáni k.oszlandbe és mit is tagadjam, én is karcérkodom a gondolattal, hogy amennyiben jövő tavasszal a kb 1.5-2 millió fidesz droid szavazata elég lesz egy újabb 4 éves GECIfidesz ámokfutásra, nos ez esetben hagyom a picsába ezt a jelenlegi se az NSZK-ban, se Magyarországon nem élős, rohangászós cigó életet és én is Kanada felé veszem az irányt, azaz ha úgy tetszik; "disszidálok". Infóim szerint az ottani Magyar közösség igen erős támogatást nyújt az ott élni és hasznosan melózni szándékozó, legalább Angolul normálisan beszélni tudó anyaországiak számára, miáltal azért nyilván sokkal könnyebb kijutni, megfelelő lakhatást szerezni, egyáltalán belevágni a nagybetűsbe. Abban nyilvánvalóan igaza van a szerzőnek, hogy egy ilyen távolság sajnos rombolólag hat a családi, baráti, ismi kapcsolatokra (nekem már a mindössze 800-1000Km-s NSZK beli lét is számos nehézséget okozott, pedig mindössze kb. 2.5 éve vagyok kint), de mert a zembernek 1 élete van, melyet csak a Jóisten tudja, hogy meddig élhet amúgy ember módjára, tehát aránylag stabil EÜ és mentális állapotban, ezért bizonyos kor felett célszerű átmenni egoistába és hedonistába és amennyiben a jó életvitelhez szeretett Hazánkban annyi esélye van a delikvensnek, mint Stewie Wondernek a céllövöldében, nos ez esetben 1 percig se hezitáljék, húzzon a halál f@szába, akár Kanadába, horribile dictu; Ausztráliába, sőt inkább Új Zélandba! Oszt legfeljebb ha 5-8-10 év kintlét után besokall és mindenképp haza óhajt térni, nos akkor ezt már egy kellemesebb anyagi backgrounddal teheti meg, bár a Hazánkra sajnos egy inkább jellemző gyűlölködős, egymást 1 kanál vízben megfojtogatós, mószerolós, felnyomós, alávágós attitűdöket ugyanúgy ismételten el kell viselje, sőt némileg be kell álljék ebbe a sorba...

NorthPier 2017.09.23. 14:40:21

@DieNanny CH: Te kis csitri:-))))
Na jól van, én sem a korom miatt tudom, csak van Szepesnek A vörös oroszlán c. könyve, elég nagy hatással volt rám annak idején, rettentően érdekelt az író személye, személyisége, ezért olvastam/olvasok el vele kapcsolatos infókat, uh innen tudom.

London2009 2017.09.23. 19:58:11

@Dikusz: @Arthamyr: most olvastam csak el a valaszokat.
Egy kicsit felreertettuk egymast. Nem arra gondoltam, hogy valaki az edzocuccaban utazik, vagy egy regebbi inget visel, de kivasalva, vagy egy elhordott cipo, de ki van tisztitva... Hanem szimplan az igenytelensegre, izlestelensegre, koszos, szakadt emberekre. De ugye mint irtam, szakadt az eso, nagyon szurke nap volt, lehet, hogy mindenki csak eppen borig azott. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.23. 20:35:57

@Szabinho:
Pedig ha tudnád, hogy hányan biztosak benne, hogy szenved minden külföldön élő magyar... és mosogat... és 6-an laknak egy 2 szobás albérletben a gettóban.

Ne foglalkozz vele!

@swfla:
Ezt én sem értem.
Egyrészt, aki 11 év alatt nem tud helyi barátokat szerezni, az vagy nem is akart soha, vagy nem oda való a mentalitásával.

Sokszor hallottuk már ezeket az érveket (család, barátok) és mindig arra jutok, hogy milyen szerencsém van, hogy egyik sincsen már igazából és talán soha nem is volt. Így mi hiányozhatna? Enyém a világ! :D

Dikusz 2017.09.23. 20:43:19

@London2009: Akkor nem az emberek szakadtak, hanem az eső, de az nagyon:)))

Matula néne 2017.09.23. 21:48:35

@KissGecihuszár: ez az egyik legjobb hozzászólás, amit valaha olvastam.... bár szomorú hogy igaz, de attól minden szava az.... és szégyellem magam, de a könnyem kicsordult, annyira nevettem. köszi!

KissGecihuszár 2017.09.24. 10:04:09

@Matula néne: Köszi, kedves vagy! Sajnos, ezeken a dolgokon ha és amennyiben bárki is 1 csöppöt elmereng, 2 dolgot tehet: egyrészt sírva fakad a szomorúságtól, másrészt potyognak majd a könnyei a röhögéstől, de az tuti, hogy mindkét esetben a PéZsé gyártók pénztárcáját tömi a temérdek PéZsével ,melyet elhasznál. Viccet féretéve; ha és amennyiben tényleg "disszidálnom" kell, nos az azért 1 megrendítő feeling lesz számomra, mert én tényleg szeretem a Hazám, másrészről viszont egyszer s mindenkorra tudomásul kell vennem ,hogy otthon (nekem) game over...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása