oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 11. 06:30,  Rémálom Magyarországon 2017 360 komment

2017. szeptember 11. 06:30 Határátkelő

Rémálom Magyarországon 2017

Különféle adatok szerint körülbelül a határátkelők 40 százaléka dönt úgy, hogy megpróbálkozik a hazaköltözéssel, aminek persze sok oka lehet a családtól kezdve egészen addig, hogy a gyerek ismerje meg azt a kultúrát, országot, melyben egyik (vagy mindkét) szülője felnőtt. Aztán ezek a hazaköltözések hol így, hol úgy sülnek el. A mai történet leginkább azt mutatja meg, melyek a legnagyobb akadályok azelőtt, hogy a külföldön élő magyarok minél többen hazatérjenek, ha akarnak. EG írása azt bizonyítja, messze nem kormányzati programokon múlik a dolog. 

Hasonló cipőben jársz? Hazaköltöztél vagy fontolgatod a dolgot? Írd meg a történeted a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

allasinterju_foto_nextgenges_com.jpg

Több éve éltünk már külföldön, amikor a férjemmel úgy döntöttünk, Magyarországra költözünk. Több olyan dolog ért minket, ami miatt meghoztuk ezt a döntést (pl. a gazdasági helyzet romlása, szociális háló hiánya, kulturális okok, és a remény, hogy hazai pályán, nem külföldi állampolgárként más esélyeink lesznek, a gyerekeim otthon nőhetnek fel, stb), még végül márciusban összepakoltuk a legfontosabbnak ítélt dolgainkat, és Magyarországra, szüleimhez szállíttattunk 35 hatalmas dobozt. 

Mivel elég messziről költöztünk, nem volt olcsó a szállítás. A bútorokat, egyéb tárgyakat mind eladtuk vagy elajándékoztuk. 

Persze volt vészhelyzeti B terv is: ha semmi nem kerekedik ki, újra külföldre megyünk, de akkor még hittünk abban, hogy ez nem fog megtörténni. Sőt, egyszerűen azt gondoltam, ez nem történhet meg.

Férjem menedzser volt egy szabadidős központban, én pedig éveken át egy bankban dolgoztam. Felmondtunk, és nagy örömmel belevágtunk a magyarországi letelepedési projektbe.

Munkakeresési kálváriák 

Már külföldön nekiláttunk a munkakeresésnek, mire megérkeztünk volt több személyes meghallatásra időpontunk is. Az elkövetkező három hónapban kb. heti három interjúnk volt. Beutaztuk az országot Győrtől Nyíregyházáig, Kiskunhalason keresztül. 

Nincs erőm részletezni, inkább idézek az interjúkból és kommentelem:

Az angoltudása szuper!!! tízes skálán, ahol tíz pontot csak brit kaphat, az Öné legalább nyolcas

Ez az esetek többségében igazából hátrány, mert ha jobban beszélsz a főnöködnél, vagy annál, aki interjúztat, az ciki, nem fognak felvenni, még kellemetlen helyzetbe hoznád őket. Egy olyan helyen voltam ahol a csoportvezető valóban, őszintén örült ennek. 

10 év pénzügyes munka tapasztalat; önéletrajzom az asztalon, és a kérdés: ismeri ez excelt?

KOMOLYAN KÉRDEZI? A több éves munkatapasztalat nem előny, inkább hátránynak számít, hiszen a jelentkezőt konkurenciának tartják, ezért nem segítik, hanem hátráltatják. 

Ááá, a férje nem magyar származású? Honnan származik? Óóóóó, akkor biztos gazdag!

Ez annyira meglepett, hogy elakadt a szavam. Egyébként az az általános felfogás, hogy ha külföldön éltél, tele vagy pénzel. Naná! 

Gyerekek 

Mindenképp negatívum. Ha van, mennyi idős, és akkor túl kicsi vagy túl nagy, ha pedig azt mondod, nincs, vagy még szeretnél, az kész katasztrófa, vége is a meghallgatásnak. Mert tuti csak azért akarsz odamenni, hogy fizessék a gyest, micsoda parazita, bűnöző lélek!

A félmillió, ami 140 ezer 

Milliárdos magánvállalkozás, a létesítmény modern, vadi új, és üresen áll. A tulaj beszédén érezni, hogy vannak kapcsolatai. Férjemet behívják, kellene egy hozzáértő szakember, aki képes feléleszteni a helyet. Ajánlat: 500.000 bruttó.

Hmmmm, nagyon jó, Magyarországon ez szuper. Örülünk, tervezünk, ha leköltözünk ebbe vidéki városkába, én ott folytatom a munkakeresést, milyen szép hely, nagyszerű szakmai lehetőség a férjemnek. A hivatalos ajánlat emailen érkezik: nettó 140.000 Ft. Mert a félmillió bruttó az 140 nettó - állítja a levél. Hmmm... Fura…

Azt hittem maga könyvelő - mondja a hirdető, aki pénzügyi végzettséggel keres munkavállalót. Nem, nem minden pénzügyes könyvelő. Majdnem sír, amikor eljövök, kellene neki valaki az irodába, aki tud angolul.

Ül velem szemben a csoportvezető, jövendő főnöknőm (?). Csinos nyári ruha, frizura, műköröm, mosoly. Három év gyakorlata van. Hatalmas külföldi cég, támogató központ.

Az egy-másfél órásra tervezett interjú kb. 20 perc múlva kínosan lelassul. A bemutatkozásom után ez a kedves lány hirtelen elcsendesedett, és most nem tudja mit kérdezzen. 

Én próbálom előző munkaköröm feladatköreit még világosabban körül írni, ezzel csak rontok a helyzeten, még jobban zavarba jön. Végül kinyögi, nem akar velem angolul beszélni, az én angolom biztosan jobb az övénél. Minek hívtak ide be??? 

Mentem volna a Margitszigetre az állatsimogatóba a családdal. Csak a vonatjegy majd 10.000 forint volt, hogy ide utazzak. 

Kisvárosi, jól menő magánvállalkozás

Kedves rokonaim laknak arra, férjemmel tartok én is. Kisebb a cég területe, mint gondoltam. Üdvözlöm Önöket, foglaljanak helyet. Mindjárt jön a cégvezető. Isznak egy kávét? Üdítőt? (Nagyon gyanús ez a műkedvesség, itt valami nem stimmel, miért bájolog ez itt velünk ilyen hangon?) 

És akkor melyiket vinnék el? Ugye maguk vevők? (Ááá, már értem!!!) Összenézünk. Nem, mi az állásinterjúra jöttünk. Szünet. Befagy a levegő egy tizedmásodperc alatt. Érzem, hogy máris menni kéne, férjem kíváncsi természet, maradunk. Jön a vezető, vidáman üdvözöl, de máris megy, nincs ideje, az egyik alkalmazottra bízza a férjem interjúztatását. 

Kb. 22-25 (?) éves, 1-2 (?) év tapasztalattal kb. Hét perc alatt eldönti, hogy férjem majd’ 20 éves munka tapasztalata és szakmai tudása ide bizony kevés. Kikanyarodunk a főútra, és egyszerre tör ki a nevetés belőlünk, hiszen ez egy kabaré volt! 

Budapesti, kormányzati érdekeltségű iroda

Hárman ülnek egy kb. 5 nm-es ablaktalan, iratokkal zsúfolt lyukban.

Én vajon hová ülnék? - fordul meg a fejemben. Ha széttárnám a kezem, levernék valamit vagy fejbe vágnám a kollégám. Itt nem akarok eltölteni napi 8 órát.

Fejvadász cég

Egyórás beszélgetés, alaposan elmesélem, mivel töltöttem a napjaim előző munkakörömben (excel, számolás, képletek, átutalás, ellenőrzés, kimutatás, ilyesmik), mire a javaslat: a nyelvtudás miatt telefonos ügyfélszolgálat. Soha többé nem hallottam felőlük. 

Állami támogatottságú cég 

Laza, közvetlen vezető. Nagyon szép helyen van az iroda. Szükségük lenne a tapasztalatomra, tudásomra. Szimpatikus minden és mindenki, a munka jellege is érdekes. Ajánlat: 180.000 bejelentett + 50 ezer kézbe. 

Annyira tetszik a munka, hogy komolyan elgondolkozom, de végül nem tudjuk megoldani az odautazást napi szinten, az albérlet pedig horrorisztikus áron van. 

Külföldön lakott? Meg tudná nekem mondani, hogyan talált ott munkát? Én is ki szeretnék menni - naa, ezt most már értem. 

Tapasztalatlan és arrogáns HR-esek

Összegzésként elmondanám, hogy a HR-esek 99%-a éppen most jöhetett ki a felsőoktatási intézményből zéró munka- és élettapasztalattal. Tapasztalatlanságukat arroganciával és nagyképűséggel kompenzálják. Értem én, olcsó munkaerő. De könyörgöm, valóban megéri? 

A kérdéseik nem életszerűek, hanem a tankönyvekből idéznek. Összesen kettő olyan emberrel találkoztam, aki értette, tudta, hogy mit fedett le az előző munkaköröm, nem kellett fél órát magyaráznom, nem voltak megdöbbentő kérdések. 

A kellemes hangulatú interjúk, kiváló eredményű tesztek sora után pedig mindig ezzel váltunk el: jelentkezünk, maga egy potenciális jelölt. A több tucat meghallgatásból kettő (!) jelzett vissza, azzal, hogy nem vett fel. A szerencsétlen munkakereső otthon ül és vár a telefonra…

Azoktól a cégektől, akik felvettek, pedig olyan ajánlatokat kaptam, amit különböző okokból nem fogadhattam el. A kiválasztás folyamata a jobb pozíciókba megbízható cégeknél extrém hosszú, ahova áprilisban jelentkeztem júliusban vettek fel, körülbelül 8 interjú után, amikor mi már nem voltunk az országban (itt megjegyzem, hogy az ajánlat felért egy nyugat európaival, fizetés + egyéb juttatások terén).

A csilliárdos magánvállalkozók pedig éhbérért dolgoztatják munkavállalóikat, sokszor be sem jelentik őket, ami szerintem szégyen és gyalázat.

És az önkormányzat...

Végül még egy történet. Önkormányzat. Egy hivatalos papírt jöttünk kikérni. Ügyintéző: kérem jelentkezzen be, és kb. 6 hét múlva tudom fogadni. Nagyon meglep, ezt a papírt csak ki kell nyomtatni, telefonon már utánajártunk, előtte mindent elintéztünk. Ő nem ér most rá. Hmmmm…

Meglepődöm, mert rajtunk kívül senki nem várakozott a folyosón. Hívom a budapesti központot, kedvesen kikérdezik az adatokat, igen, kész a papír, ezt bármelyik önkormányzat kiadhatja. 

Erre mondom, itt nem adják ki, hiszen itt állok éppen. Központi ügyintéző: ugye Ön a XI. kerületben van? Hja, gondoooltaaaam... Menjen át a XII.-be, kérje ott! Kicsit értetlenkedem magamban, hiszen ott hogyan adják ki ha itt nem, de próba cseresznye. 

Rohanás a buszhoz, hőség, zsúfoltság, de épp ott állunk meg, az épülettel szemben. Itt bizony kismillióan vannak, ez lelomboz, mégis kb. 15 perc múlva a kezünkben a papír. Éljen a XII. kerületi önkormányzat!!!

És még sorolhatnám 

Egy hét alatt lett munkánk – külföldön...

Mindenesetre, nekünk június elején elegünk lett ebből a cirkuszból, és úgy döntöttünk, nem veszünk részt benne. Borzasztóan felőrölt bennünket a sok stressz, a várakozás, a bizonytalanság.

Azt pedig nem is akarom pontosan kiszámolni, mekkora anyagi veszteség volt ez a manőver, egyszerűen nevezzük hatalmas érvágásnak. Nem húzhattuk tovább az időt.

Hibát követtünk el, amikor meghoztuk a döntést, hogy Magyarországra költözünk. Igyekeztünk minél hamarabb kijavítani. 

Külföldön kezdtünk munkát keresni. Láss csodát: rögtön visszajeleztek, vagy elutasítottak vagy behívtak, és volt olyan is, aki már a telefonon mondta, hogy azért hív, hogy minél előbb letisztázzuk, mik a pontos követelmények, mert ő nem akar hiába várakoztatni senkit.

Bizony, ez empátia és érzelmi intelligencia kérdése. Sajnos otthon a felvételiztetők többségének érzelmi intelligenciája egyenlő a nullával.

Egy hét alatt mind a kettőnknek lett munkája! Én hétfőn elküldtem pár helyre az önéletrajzom, kedden többen felhívtak, szerdán személyesen bementem két helyre, csütörtökön ajánlatot kaptam.

Szerencsére jobb pozícióban, több fizetésért, mint előzőleg. Férjemet pedig tulajdonképp úgy keresték meg egy ajánlattal, amikor megtudták, hogy újra külföldön keres munkát.

Másrészt, valahogy az a benyomásom, hogy a külföldi hirdetések valódibbak. Valódi a keresés. Nincsenek várakozással telt hetek, döntés van. Ha megfelelsz, mehetsz dolgozni.

Magyarország szebb, mint valaha. Rengeteg cég települt oda, munkahelyeket teremtve. Azt gondolom, a lehetőség adott, de azok az erők, akik a kezükben tartják (intellektuálisan, szociálisan) az irányítást, nincsenek felkészülve sem emberileg lelki, sem szakmai szinten erre.

Sokat panaszkodtam persze minden rokonomnak, barátomnak, hogy mennyire pórul jártunk. Röviden: az otthoni munkakeresés zsákutca. Azt gondoltam, mi voltuk csak ilyen szerencsétlenek. De sajnos az én történetem nem egyedi, minden ismerősöm csak hozzá tette a saját történetét az enyémhez.

Például: három diplomával munkát kereső barátunk mesélte, hogy egy interjún szó szerint megalázó helyzetbe hozták, támadó kérdésekkel bombázták (ezért hívták be?), és mikor a türelmét vesztette, egyszerűen szólt az interjúztatónak, hogy igaz, hogy ő itt munkát keres, igaz, hogy az illető magas beosztású - de ilyen hangon vele ne beszéljen. És már nem is jár interjúkra, feladta.

Egyszerű bolti eladói munkakört kereső barátnőm esete: az elvárások szinte azonosak egy agysebész pozíciójára való jelentkezéskor, plusz mindenféle adóigazolás, mittudoménmi, ráadásul legyen topmodell kinézete. És még sok ilyen hasonló esetről hallottam… 

Hatalmas csalódással búcsúztunk, és nagyon szomorúan hagytuk ott a gyönyörű országot, aminek szeretjük a fényeit, az illatait és a hangjait, de most már legalább biztosan tudom, hogy nem fogunk soha Magyarországon lakni és a gyerekeim is külföldön fognak felnőni. És őszintén, megnyugvással tölti el lelkem a gondolat. Majd megyünk turistának.”

HÍRMONDÓ 

Németország kis Prágával megbolondítva 

Hétkezdésként elsősorban németországi munkalehetőségeket szedtünk össze (abból viszont nagyon változatosakat), de aki máshova vágyna, annak lesz hollandiai, prágai ajánlat is, sőt, akik szívesen utaznak szerte Európában, azok sem fognak csalódni. 

Fizessen-e Norvégia az elcsábított magyar orvosokért? 

Az Egészségügyi Világszervezet akkora problémának látja az orvosok elvándorlását, hogy külön javaslatcsomagot készít gondok enyhítésére. Ennek része lehet akár az is, hogy az orvosokat elszívó országok valamilyen módon kompenzációt fizetnének. 

Létezik német kultúra? 

Már csak nagyon rövid idő van hátra a németországi választásig, nem meglepő, hogy egyre feszültebb a politikai helyzet, és ilyenkor néha egészen meglepő viták is kirobbannak. Mint most arról, hogy létezik-e német kultúra vagy csak német nyelv van. 

A Brexit ellen tüntettek Londonban 

Több tízezer ember tüntetett a hétvégén Londonban a brit EU-tagság megszűnése ellen. Az egyik főszervező a Live Aiddel világhírt szerzett zenész, Sir Bob Geldof volt. 

(Fotó: nextgenges.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2512820442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.09.11. 07:00:42

Más világ.Az emberek miatt.50es évek.

Hari Seldon 2 2017.09.11. 07:12:51

A Font gyengülése miatt és a várható brexit, sokan bejárhatják ezt a vargabetűt.

kék madár 2017.09.11. 07:26:34

20 eve is ugyanez volt, rendszeresen az angol nyelvu oneletrajzomat javitgattak piros filccel, hogy ezt nem ugy kell irni a Rigo utcaban begyujtott kozep vagy felsofokujukkal de a hataron tul mar egy zsomlet se tudtak rendelni, csak otthon osztottak az eszt. Ezek (HR-esek, CEO-k, helyi kiskiralyok) mind valami kisebbsegi komplexussal kuzdenek es percenkent kompenzalni akarnak

IT Knight 2017.09.11. 07:57:03

A cikk szerintem valamelyik párhuzamos valóságban íródott. Amit én tapasztalok:

- végzettség nélkül is 1 hét alatt lehet állást találni, Aldi/Lidl havi 200-at fizet az egyszerű pénztárosnak is
- akinek szakmája van, 300-400 alatt nem ússza meg, még a bölcsészeket is felszívja valamelyik szolgáltatóközpont
- pénzügyesek: szintén SSC a legtöbb munkahely, ennyi tapasztalattal már simán el lehet kérni 6-7 kilót (feleségem is egy ilyenben dolgozik, jó fizu, kiváló körülmények, gyakori home office)
- IT: valósággal menekülni kell a fejvadászok elől. Nem vezető pozícióban vagyok, de reflexből röhögök ki mindenkit, aki havi 1M alatt akar elcsábítani. Home office alap.
- mérnökhiány, orvoshiány, tanároknak megintcsak br 2-3 kiló.

A menedzserekről nem tudok nyilatkozni, azt nem tartom szakmának. Bárki lehet menedzser, pl. humán erőforrás menedzser :o)

Buchhalter 2017.09.11. 08:05:13

Hát amit leírt a poszterina abból én is nagyon sok mindent megtapasztaltam fél év Németországi kint lét után. Nem egy "kedves " interjúztató azzal volt elfoglalva ,hogy miért mentem ki és miért jöttem vissza?! Hm,mi köze hozzá . A munkaadók részéről megy a sírás ezerrel, de még mindig az a fő célpont,hogy a legkevesebb bérért találni valami könnyen idomítható bérrabszolgát. Nekem az a kedvencem amikor állás interjú végén megígérik, hogy majd visszaszólunk bármi is legyen a döntés.Persze... Csak ma már a net világában talán nem kéne saját magukat lejáratni. Villám gyorsan terjednek a rossz hírek cégekről.És már itt is beindult a bérharc .Lásd Tesco.A MÁV ,BKV és VOLÁN főnökök is elgondolkodhatnak azon ,hogy nettó 200-t már nem fognak tömegével hozzájuk menni az emberek a legtöbb pozícióba.Amíg az EU kapui nyitva nem nekik fog állni a zászló.Ha meg véletlenül bezárulnának a határok abban sem lenne nekik köszönet.

Buchhalter 2017.09.11. 08:16:50

@IT Knight: szerintem te élsz egy másik párhuzamos dimenzióban.Számtalanszor bebizonyítottad már itt és több más fórumon ,hogy cirka egy zsákkal a fejeden élsz. Az Aldi iszonyatosan válogat,hogy kit vesz fel . Pont az Indexen volt erről egy blog,hogy ilyen kálváriát járt be 2 srác amikor elpróbáltak helyezkedni poénból a kereskedelemben.Hát a nagy multik részéről és a kis boltosok részéről is ment a kötözködés és elvárás.Az Aldis 200 nettó 2 műszak + hétvége. Szerintem te soha nem ültél pénztárban.Nem egy egyszerű munka az sem mint ahogy az olyan megmondó emberek láttatni akarják. Amit írtál az SSC-kre részben igaz,de a legtöbb szolgáltató simán megszűntet pozikat te meg mehetsz a levesbe(most Bukarest a kedvencük,olcsó) nagy kegyesen 2-3 havi kielégítéssel.Csinált mostanában ilyet a GE,Accentura és IBM is.Ja és egy tanár kap br 2-300 ezret.Abból haver élj meg te! Igaz,hogy ők tanítják meg a jövő nemzedékét és talán nem kéne kiszúrni a szemüket gombokkal.Ha nem lennének tanárok ,te se léteznél a pozidban.

DieNanny CH 2017.09.11. 08:23:33

@IT Knight:

"A cikk szerintem valamelyik párhuzamos valóságban íródott."

Te meg a miénktől eltérő párhuzamos valóságban élsz.
Én is ismerek pár ilyen embert.

Boborjnán1986 2017.09.11. 08:33:28

@kék madár: Mindig elfelejtem, angolul hogy hívják a zsemlét. Itt Hollandban eszméletlen jó a zsemle, italianse bol-ként keresd, ha erre jársz. Annyira finom, tartalmas puha és mégis ropogós, veri az emlékeimben élő zsemlét is.

poszthoz: Mon vállalkozni érdemes, márha beveszi a gyomrod a kiskapuk keresését. Öcsém pl most így ment vissza. Remélem sikerül neki (meg húgomnak).

Boborjnán1986 2017.09.11. 08:33:38

@IT Knight: Ez változó, volt olyan, amikor két állásom is volt, s volt, amikor egy sem, hónapokig. Rengeteg elküldött önéletrajz után végre egy kettő vissza jelzett, de a legtöbb csak kussol. Sokszor fordult meg a fejemben, hogy ezek nem is keresnek, csak gyűjtik az önéletrajzokat...

Tiergirl 2017.09.11. 08:34:02

@IT Knight: igen, pont ezen csodálkozom én is. Meg külföldön is megtalalnak magyar fejvadaszok. És külföldön sem gondolom hogy komoly pozíciokra egy hét alatt felvesznek valakit, a fejvadaszok meg ugyanúgy eltunnek, tisztelet a kivételnek. Sőt, nekem a hr-esekkel sem voltak kellemetlen élményeim otthon, sosem volt probléma, hogy jol tudok angolul például, vagy hogy nem érti a pozíciót. Igazából mindig egészen jó hangulatú interjúkon voltam. És igen, vannak jól fizető állások Budapesten, bőven, meg ssc sem kell hozzá, fel év alatt pedig bőven lehet találni szimpatikusat. Szerintem itt sikerült szerencsétlenül belenyulni a legrosszabbakba.

2017.09.11. 08:34:16

@IT Knight: Nahát, hogy el voltál tünve! Már hiányoltuk a napi propagandát (nem).
Különben meg, az a röhej, hogy tényleg ezt csinálják, még egy csálingeri melóra is, heteket hintáztatják a népeket, közben meg megy a sirás, hogy nincs munkaerő. Dehogynem, csak felbassza az agyát, és kihúz Ausztriába már akkor is, ha csak alapszinten beszél németül, valamennyit.

2017.09.11. 08:35:53

@Tiergirl: Mi a komoly pozició számodra? Először is ezt tisztázzuk ...

SzZoole 2017.09.11. 08:43:37

Hagyjátok már a kicsi huszárt, csak trollkodik......

A történet érdekes.

DieNanny CH 2017.09.11. 08:45:21

@Tiergirl:

"És igen, vannak jól fizető állások Budapesten, bőven,"

Az ország lakosságának 80%-a nem Budapesten él.
Nekem zavaró, hogy állandóan pesti példával jönnek az értetlenkedők.

Golf2 2017.09.11. 08:56:43

@Zoole Reloaded: messziről érdekes közelről szívás

firg_firg 2017.09.11. 09:11:08

Nalunk anno 15 eve ugy volt hogy a HR intezte az elso kort. Voltak persze buta meg hulye kerdesek valami szar HR konyvbol kiollozva. A lenyeg ha valaki egy HRes hulyesegeit nem tudja kezelni az kesobb a kollegaival is arcoskodni fog vagy epp az ugyfelek sokkal hulyebb kerdeseire meg arroganciajat se tudja majd kezelni. Türelem nyugalom.

Fejvadasztol meg HR estol az alap hogy nem varok el semmilyen visszajelzest. Sok dolguk van nekik is es nem pazroljak az idejuket a vesztesekre. Ha kellesz nekik akkor ugyis kaparnak majd utanad amugy az interview utan ket hettel felejteni kell öket. Ha visszajeleznek akkor az persze marhanagy pozitivum de nem alap elvaras.

Taxomükke (UK) 2017.09.11. 09:21:49

@firg_firg: Akkor ne mondja, hogy visszajelez? Miert kell hazudni?

Tiergirl 2017.09.11. 09:24:04

@Pink Petsch: ha jól értelmezem a cikket, a férj kozepvezeto, beosztottakkal, azoknál a pozicioknal teljesen normális a több kör. Komolyabb pozíció nálam pénzügyi területen pl a kontroller, több év tapasztalattal rendelkező elemzők, finance manager. Főleg, akiknek már beosztottak iránt is van felelossege. Ott már azért jobb, ha többen is találkoznak a leendő kollégával.

Tiergirl 2017.09.11. 09:24:14

@DieNanny CH: nem tudom mashol vannak-e, mindig Budapesten dolgoztam. De nem ott születtem, okkal költöztem oda, ahelyett, hogy nyavalyogtam volna, hogy rosszul keresek. És nem csak a pénz, a lehetőségek voltak fontosak. Egyébként én nem állítom, hogy tökéletes az élet otthon, de azért nem reménytelen.

IT Knight 2017.09.11. 09:24:29

Van egy sejtésem, hogy miért látják ezt máshogy a határátkelők. Szerintem nekik egy kicsit elszálltak az igényeik.

Ha munkaerőt keresnék, én sem szeretnék ezzel a hozzáállással találkozni: "én már 5 évet éltem külföldön, 3 év menedzseri tapasztalat (KFC), vagy éppen 5 éve buchhalter vagyok és eddig 2 ezer eurót kaptam havonta, de most 1800-zal is megelégszem, hogy lássák kivel van dolguk."

Vegyétek figyelembe a magyar árszínvonalat, olcsó az albérlet, olcsók a szolgáltatások. Ahogy már megbeszéltük, én itthon jobban élek senior developerként, mint a londoni senior developer barátaim.

Narina 2017.09.11. 09:31:52

Őszintén sajnálom!

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.09.11. 09:44:54

@Boborjnán1986: Van még egy pár zsemleféle, én ugyan ritkán eszek kenyérfélét, de ha igen, akkor meergranen bol (sokmagos zsemle), vagy pompoenbol (tökmagos zsemle) szokott lenni.

Angolul leginkább bun, vagy bread roll néven fut, de annyira nem népszerű (hacsak nem hamburgert raknak bele).

2017.09.11. 09:45:40

@Tiergirl: Akkor mesélek neked valamit. Elment a hotelből az egyik maitre d'. Egy héten belül kezdett az utódja. Azt valóban nem tudom, hogy az igazgatók hány körös inetrjún verték át a végül sikeres jelentkezőt, de a lényeg, hogy egy héten belül ott volt a poszton az új ember, és nem hintáztattak senkit hetekig. A maitre d' nálunk több mint 100 ember munkájáért felel -gondolom, ez számodra is eléggé felelősségteljes poszt, még ha nem is senior finance manager vagy developer a pozició neve... szóval, csak úgy mondom ... Igaz, persze, ezek németek, mit tudnak ők, mi?

Buchhalter 2017.09.11. 09:51:38

@IT Knight: olcsók az albérletek?Hol kisfiam? Na gyorsan húzzál fel az albérlet oldalakra és szörnyülködjél. Budapesten az átlag 110 + rezsi.,de a vidéki nagyvárosok és a pesti vonzáskörzet is 80-90 + rezsi. Keres nettó 200 k-t 150 lakás a többi meg kaja és talán ruha. Muhaha megint beégetted magad. A lakásárak meg már vicc kategória . Budapest Csepel külváros 30-40 éves panel 50m átlag ár 15-17 millió. Új építésű 20 felett indít amit még át kell íratnod és be kell bútoroznod ami újabb 2-3 milla igénytől és pénztárcától függően.Te szerintem a Holdon élhetsz.Jó lehet neked...

Narina 2017.09.11. 09:58:56

Komolyan az agyamra megy, ez a bruttó fizetés! Értse már meg a zseni felső vezető pozícióban lévő sok tuttit megmondó, hogy nem azt a fizetést visszi haza, hanem annak a felét! A kersekedelemről, meg, ha szeretnétek tapasztalatokat, két dolgot tudok javasolni. 1. Javaslom a kipróbálását, 2 évig nem mondhat fel. 2. Kérdezzen nyugodtan engem szívesen elmondom a dolgokat, de hinni úgy se fogja, mert idióta.

Buchhalter 2017.09.11. 10:12:39

@Narina: én hiszek neked ,pedig nem dolgoztam benne de látom ,hogy mennyi ember elmenekül a kereskedelemből és valószínű a Tesco dolgozói se unalomból sztrájkoltak .

adg 2017.09.11. 10:33:14

"Egyszerű bolti eladói munkakört kereső barátnőm esete: az elvárások szinte azonosak egy agysebész pozíciójára való jelentkezéskor"

Agysebesznek is jelentkezett a baratno? Vagy azokat az allasokat csak ugy hobbibol szokta nezegetni.

Narina 2017.09.11. 10:57:03

@Buchhalter: Sajnos nem! Elképesztően elkeserítő a helyzet. Kapcsolatban vagyok volt kolléganőkkel és nem rózsás a helyzet! Sokuk hiába keresnek ketten, hóvégén így is keményen sakkoznak.

Herr Géza 2017.09.11. 11:06:39

Hát.... M.o.-ról nem sok álláskereséses tapasztalatom van, de abban a kevésben megéltem pozitív és negatív meglepetést is. Már sok-sok évvel ezelőtt az akkor legnívósabb magyar fejvadász cég keresett meg egy ajánlattal. Német cég magyar leányvállalata, a paraméterek jól hangzanak, egy interjú belefér, nézzük meg. Az interjú napján kisebb katasztrófa, mivel az időpont előtt volt még egy koordinációs egyeztetés az akkor futó építkezésemen, így gondoltam, hogy azután még hazaugrok, hogy felvegyem a díszmagyart az interjúhoz. Persze az élet intézkedik: az ominózus napon szakad az eső, az építkezésen sártenger, az egyeztetés csúnyán elhúzódik, a hazaugrás/átöltözés esélytelen. Én azért továbbra is komolyan veszem az időpontot, tehát megyek, ahogy vagyok, sáros bakancsban, farmerban, esőkabátban, lesz, ami lesz. A cég előtt találkozó a fejvadásszal, meglát, és látom a szemén az őszinte döbbenetet (:D). Azt mondja, halasszuk el inkább.... Persze ilyenkor már lemondani is pofátlanság, egy életem, egy halálom, menjünk be.
A főnök igen elegáns irodában és elegáns öltönyben fogad, nem is érzem magam túl jól én sem, a fejvadász szabályosan szenved, míg elmagyarázza, hogy mi a szitu oka...
Mire a főnök széles mosolyba billen, majd azt mondja: "Na, maga az én emberem, magán legalább látszik is, hogy komolyan veszi a munkáját..." No, comment.... :D
Aztán ugyanez a főnök az előzőleg beígért x-százezer bruttót szintén elmagyarázza (x-y bruttó, az y meg némileg adóoptimalizálva borítékban, cash. Persze az y is csak akkor annyi, ha különböző feltételek teljesülnek, amiknek úgy kétharmadára alkalmazottként nekem nullkommanix befolyásom van). A poszttal járó "középkategóriás céges autó korlátlan magánhasználattal" pedig a valóságban egy fapados Skoda Fábia, amit minden este a cég parkolójában kell leállítani, "természetesen bármikor" használhatom privátban is, na persze ezt előtte három nappal írásban kérelmeznem kell....:))) Hááát, én nem jutottam el odáig sem, hogy "meggondolom és jelentkezek". :D
A németországi tapasztalataim vegyesek, de ahova behívtak interjúra, oda fel is vettek. Sőt, legtöbbször minimum azt megadva, amit kértem. Az első alkalommal rögtön belefutottam abba, hogy "sajnos nem tudunk annyit fizetni, amit a motivációs levélben megjelölt......., mert nálunk az MZ/X tarifaszerődés van érvényben, ami alapján Önnek a beosztása, tapasztalata, végzettsége alapján ennyi jár", és mondtak egy összeget, ami 10%-kal magasabb volt az általam kért sáv felső határánál.... :)))))
Svájc, első állásinterjú:
- Olvastuk a jelentkezését, az ügyfelünknek sürgős a dolog, milyen gyorsan tud jönni az interjúra?
- Háát, a holnap nem jó, de hétfőn ott tudok lenni.
- Oké, a HR-esünk mindjárt hívja az utaztatási irodánkat és keres magának repjegyet hétfőre.
- Ööö, izé, légvonalban ca. 170 km-ről beszélünk, megyek inkább autóval....
- Szó sem lehet róla, az ideutazást mi álljuk, nem akarjuk, hogy fáradt legyen az autóvezetéstől (:D), repjegy megy emailben.
Egy óra múlva repjegy kézben, kurva korareggeli indulással ugyan, de hajrá. (Autóval akkor is odaértem volna az időpontra, ha két órával később kelek....)
Aztán életemben először, előzőleg online komplett becsekkolva, a gépbe való beszállás előtt a kapunál a beszállókártyámra villogó piros lámpa és sípolás, majd udvariasan közlik, hogy a gép "overbooked", sajna engem nem tudnak elvinni. Pánik, telefon a fejvadásznak, így jártam, most mi lesz? Közben biztos voltam benne, hogy senki nem hiszi el, hogy nem elaludtam és szimplán lekéstem a gépet.....
Éppen igazolást intéztem a pultnál, amikor hív a fejvadász, hogy no problem, menjek a következő géppel, interjú áttéve délutánra, ő is átszervezte a napját, vár a reptéren.
Átbookolok, kezembe nyomnak egy feltöltős "bankkártyát", hogy ezen van 200 euró kártérítés az overbooking miatt, használjam egészséggel. :D
Onnantól minden simán megy, fejvadász autóval visz a céghez, ahol a nagyfőnök "roppantul sajnálja, hogy miattuk (WTF?) ilyen stressznek lettem kitéve", a tárgyalóban meg terített asztal fogad szendvicsekkel, üditővel, kávéval, mert "biztos éhes is vagyok a nagy kalamajka miatt"....
Interjú totál laza hangulatban (igaz két órás, mert minden leendő munkatársamnak is bemutatnak :D), majd a fejvadász visz vissza a reptérre és még minden áron meg is akar vacsoráztatni...
Közben kérdezem tőle, hogy mi legyen a kártérítéssel, hisz úgy érzem nem engem illet igazán. Felvont szemöldökkel kérdezi, hogy miért, hát ki mást illetne....
PS.: Az állás végül nem az enyém lett, de így még azt is megértem, hogy pusztán egy interjún való részvétellel pénzt kerestem. :)))))

Herr Géza 2017.09.11. 11:08:33

@Herr Géza: Most levertem karakterszámban P.Elliotot. :))))))))

Tiergirl 2017.09.11. 11:12:12

@Pink Petsch: engem csak az érdekel, hogy mivel érdemeltem ki a személyeskedő , ironikus hangnemet? Egészen más helyeken és munkakörökben dolgoztunk valószínűleg, én leírtam a saját tapasztalatomat, azokról a területekről, amit ismerek. De azt beláthatod, hogy akármilyen pozícióról beszélünk, egész más helyzet, ha azonnal kell ember, és egész más a multi, mint egy hotel, nem ugyanúgy működik. A multinál simán lehet idő rá, hogy kivárjanak heteket is ember nélkül, én se szerettem, de ott ez van. Én személy szerint nem biztos, hogy örülnék neki, ha a leendő főnökömet 10 perc alatt választaná ki egy ember egy kávé mellett.
És nem akarlak elkeseríteni, de amire Magyarországon 3-4 körös interjúk vannak, arra a németeknék is. Dehát mit tudhatok én,mi? ....

Dikusz 2017.09.11. 11:13:28

@Narina: kedves Narina, én kérdeznélek. Szívesen meghallgatom a tapasztalataidat, bár saját magam idiótának azért még nem tartom. Kereskedelmi végzettségem van nekem is, az igaz, hogy több évtizeddel ezelőtti, és nem is dolgoztam végig benne, de azért kérlek hidd el, nekem is van tapasztalatom, nem csak vásárlói oldalról.

Dikusz 2017.09.11. 11:24:16

@Herr Géza: nem is verted le (mint látássérült a poharat), mert ő folytatja is, ha nem fér bele a megadott karakterszámba:)
Viszont nem csak pénzt kerestél, hanem eszegettél is egy csöppet:)

Herr Géza 2017.09.11. 11:25:50

@Tiergirl: Igen, abban van igazság, hogy a multi képes előre is gondolkozni, na meg azt is figyelembe veszi, hogy az ő ideális jelöltje nem az utcáról fog beesni, hanem lesz neki bizony minimum 3 hónap felmondási ideje. Azaz minimum fél évvel előtte már keres.
Szemben a vendéglátóiparral, ahol mondjuk a legtöbb ember úgy távozik, hogy na akkor én holnaptól felmondtam. Így persze SOS kell is új ember.
Az én területemen viszont (mérnök-műszaki) még multinál is csak egyszer volt második köröm, de az is igaz, hogy én HR-est is csak bőszen jegyzetelni láttam interjún, magát az interjút eddig mindig a szakmai vezető tartotta/vezette. Így a döntés is megvolt vagy helyben, vagy max. egy héten belül.

2017.09.11. 11:37:24

@Tiergirl: Ja, bocs, látom, ma az érzékeny ruhádat vetted fel. Nem volt sem irónikus, sem személyeskedő, viszont akkor hadd már érzékenykedjek én is. Az "irodista" gőg faszául lejött viszont a te kommentedből. Megsúgom, a hotel, ahol én dolgozom, az is egy multi, és ahogy anno engem sem egy 10 perces kávézás után választottak ki, úgy a maitre d' (már ha tudod, mit jelent egyáltalán) pozicióra sem egy krigli sör elfogyásztása mellett keritettek embert.
De tudod, léteznek hatékony multik is, pláne a vendéglátásban, hogy amikor a nagyon-fontos-nagyon-felelősségteljes-nagyon-akármi fehérgallérod már szürkére fárad, akkor, ha elesz a fene egy wellness-hotelbe -mondjuk- kikapcsolódni pár napot, akkor a napi 200 euródért, minőségi szolgáltatást kapj. Na, ez volt irónikus és némileg személyeskedő. Csak, hogy érezd a különbséget.

2017.09.11. 11:39:11

@Herr Géza: Khm, 1 hónapos a felmondási időm .... jó,jó ... nem 3, igaz ;))))

London2009 2017.09.11. 11:42:54

@IT Knight: veled ertek egyet. Itt valami igen fontos reszlet hianyzik a tortenetbol...

LittleG (uk) 2017.09.11. 11:43:41

@Buchhalter: Pont ma reggel hallottam a buszon ket nagyon brit kiejtesu fiatalt beszelgetni: "Ja, hallottam, hogy a service centerunket atteszik Romaniaba"

Herr Géza 2017.09.11. 11:56:39

@Dikusz: :D A vacsora időhiány miatt már elmaradt, de azért volt még folytatás:
Az esti gépre becsekkoláshoz várok Zürichben, állok a kapunál, miközben mintha azt hallanám a hangosbemondóban, hogy "Kérjük a Stuttgartba utazó "Herr Gézát", jelentkezzen a Gate X személyzeténél", mielőtt felfognám,hogy bizony nekem pofáznak, már nyitják a kaput, beszállókártya lehúz, majd jön a piros-piros, beep-beep. Elme megborul, a SWISS-es hölgy biztos beszart az arckifejezésemtől, de lélekjelenlétét megőrizve bájosan kér, hogy álljak félre, mindjárt jön a kolléganője. Arcizmom durván rángatózik, kolléganő mosolyog, én már zúdítom rá, hogy "az anyátok picsája....", persze kultúrverzióban, ő meg mondja, hogy elnézést a reggeli stuttgarti bonyodalmakért, de ők most kárpótolnának és VIP kiszolgálásban lesz részem. Közben a busz megtelik, elmegy, én meg várok.... Majd jön egy fekete deluxe Merci, abba kell beszállnom (WTF?) és hallom, hogy a sofőr rádiózik, hogy "VIP utassal indulok a SWISS akárhányas járatához, várjanak a beszállítással". Enyhén szürreális a helyzet, de odaérünk a géphez, ahol busz az utastársakkal csukott ajtókkal várakozik, én kiszállok a Merciből, a fősztyuvi fogad, Herr Géza, válasszon helyet, ahogy önnek tetszik....
A lényeg: a Zürich-Stuttgart bokorugrón áttettek First Classba, ami persze a nettó 30 perc repülési időnél, és a gép méreténél annyit jelentett, hogy kb. 15 centivel több lábterem volt, mint a pórnépnek, és míg ők egy minicsokit és egy ásványvizet kaptak, addig én akárhány csokit vehettem el a tálból, sört/bort kaphattam (volna), és még egy szendvicset is hoztak.... :))))))

IT Knight 2017.09.11. 12:08:50

@Buchhalter: elobb emlittet kollegak londonisztanban 600 ezer hufnak megfelelo osszegert berelnek, nem 110ert. vajon a fizujuk is 6szor annyi, mint nekem? nem hinnem :)

Tiergirl 2017.09.11. 12:09:00

@Herr Géza: Igen, kb erre gondoltam én is, hogy munkakörtől, iparágtól, de főleg a cégtől is rengeteg függ, sokkal több,mint az országtól. Bár azért az is hozzátartozik, hogy nagyon más eddig külföldön az álláskeresés nekem, leginkább emberekkel találkozom, bemutatnak másoknak, kávézünk, beszélgetünk. Azt még nem tudom, ebből mi sül majd ki...
Egyébként jellemzően 2 körrel le szokták tudni az interjúkat az én területemen is, általában első kör a HR+közvetlen vezető, aztán megmutatnak következő körben az igazgatóknak és ők döntenek.Ahol elhúzódott a folyamat az általában azért volt, mert a felsővezetők nem értek rá, külföldről jött valaki, stb. De a legutóbbi munkahelyemen 3 nap alatt lezavarták a köröket és döntöttek is, én meg pislogtam hogy most akkor én felmondok :)

LittleG (uk) 2017.09.11. 12:10:06

@Herr Géza: nagyon erdekes volt olvasni az osszes karaktert!

firg_firg 2017.09.11. 12:10:23

@Taxomükke (UK): nem biztos hogy hazudik. Lehet csak amolyan udvariassagi formula, vagy amikor mondja akkor meg o is komolyan gondolja hogy majd visszajelez, de aztan megsem ugy lesz egyeb okok miatt. Pl mert kozben lesz tiz masik feladata amibol mindegyik fontosabb annal hogy veszett jelolteknek uzengessen. Tudom hogy szar de ez van.

London2009 2017.09.11. 12:11:34

Valami ebben a tortenetben nem kerek. Szerintem valami igen fontos reszlet hianyozhat. Nem tudom, hogy mi, de hatha meg a posztolo hozzatesz valamit. Arra gondolok, hogy esetleg nem volt penzugyi vegzettsege? Vagy nem volt manageri tapasztalata?
Ezek a tapasztalatok videken ertek? Egyaltalan minek probalkozott kicsi, maganvallalkozas, illetve magyar cegnel?
Marmint nekem eszembe nem jutna 10 ev penzugyes tapasztalattal, perfekt angol nyelvtudassal egy jelentektelen ceghez menni. Egyertelmuen valami nagy ceg, fovaros, juttatasok, poziciotol fuggoen ceges auto, bonusz stb. Na es ez a realitas, ha tenyleg ilyen kepzettsege es tapasztalata van a holgynek. Az osszes baratom, rokonom, ismerosom, volt kollegam hasonlo helyeken dolgozik. Van amelyik nagyon elegedett, van amelyik kevesbe. De fel perc alatt tudnanak munkat valtani, mert arra is volt pelda mostanaban, nem is keves.

“A kiválasztás folyamata a jobb pozíciókba megbízható cégeknél extrém hosszú, ahova áprilisban jelentkeztem júliusban vettek fel, körülbelül 8 interjú után, amikor mi már nem voltunk az országban (itt megjegyzem, hogy az ajánlat felért egy nyugat európaival, fizetés + egyéb juttatások terén).”

Errol van szo! Ezt meg kepes is volt leirni a posztolo! :DD
Meg szep, hogy a jo poziciokba es a profi cegeknel hosszu folyamat a kivalasztas. Megis mit gondolt? Pont itt van a lenyeg, hogy siman megkapja az abszolut versenykepes fizeteset, de azt nem fogjak konnyen adni.
Ezelott majdnem tiz eve jelentkeztem tobb multihoz is Magyarorszagon. Abszolut kezdo pozicioba, bar valoban tisztesseges berert es honapokba kerult, mire kezdhettem. Ez uj a posztolonak? Nem tudom hol elnek, de Londonban ez ugyanigy zajlik. Ha aprilisban jelentkezett es juliusban tudott volna egy szuper helyen kezdeni azt inkabb gyors kezdesnek neveznem.
Kicsit komolytalannak erzem az elhatarozasukat. Minimum egy evet, de legalabb fel evet kellett volna adni ennek a probalkozasnak. Illetve lehet, hogy tajekozottabban, felkeszultebben kellett volna nekivagni ennek a projektnek.
Mindenesetre szivbol kivanom, hogy a tovabbiakban alakuljon ugy az eletek, ahogy szeretnek, barhol legyenek is.

Buchhalter 2017.09.11. 12:12:01

@LittleG (uk): most cseszegetsz vagy mi? Valós dolgot írtam le pár magyarországi SSC-vel kapcsolatban.Az ő szempontjukból igazuk van : ahol a cégnek előnyösebb oda mennek.Ezen különben melyik részét nem tudtad értelmezni,vagy a sztorid ott remegett meg,hogy a villamoson beszélgető 2 srác nem angolul hanem lehet hollandul beszélt?Semmi para menj egy angol kurzusra,sosem késő.

London2009 2017.09.11. 12:12:37

@IT Knight: mennyit keresnek nagyjabol a kollegaid itt Londontownban?

LittleG (uk) 2017.09.11. 12:15:10

@Dikusz: de az o kommentjeit is megeri olvasni :) en mindig orulok, mikor hosszabb kommentet latok (amiben ertelem is van, mert van par amit alapbol atugrok, csak a ra adott valaszokbol tudom, mi volt benne)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 12:20:48

@IT Knight:
Az enyem CNC-skent kb. 4x annyi itt, mint amit Magyarorszagon kapnek.
A megelhetesi koltsegeim minimalisak (egyedul elek), a fizetesem kb. 60-70%-a megy megtakaritasi szamlara es majd lesz mibol onmegvalositani / vilagot latni / 45 evesen nyugdijba menni / ami jolesik.
(ez most olyan idoszak, amikor felhalmozok, majd lesz masmilyen is, ahogy volt korabban is)

A te fizetesed messze van egy atlagos, magyar fizetestol. Ha mindenki annyit keresne, nem sokan mennenek / vagynanak kulfoldre.

LittleG (uk) 2017.09.11. 12:24:15

@Herr Géza: hat ez nagyon jo, filmbe illo :)
azert nem hiszem, hogy surun elofordul, plane napjainkban

London2009 2017.09.11. 12:24:34

@Herr Géza: @Tiergirl: Teljesen kizartnak tartom, hogy 8 interjura hivtak be egy munka miatt. Ez egyszeruen keptelenseg, nincs az a ceg, akinek erre lenne embere meg igenye. Ugyhogy tudjuk be egy koltoi tulzasnak. :D
Nekem is hasonlo a tapasztalatom. Altalaban egy telefonos vagy szemelyes interju a HR-el. Ez nagyon rovid szokott lenni. Utana kozvetlen manager, olyan is volt mar nekem, hogy ez is telefonon tortent meg. Utana pedig altalaban meg egy interju amire kernek valami munkat. Nem is egyszeru ez az interjuzgatas. Csomo idot ra kell szanni es eredemeny van, hogy hosszu honapok utan lesz. De aki keresett mar intenziven munkat, annak gondolom ez nem ujdonsag?!

LittleG (uk) 2017.09.11. 12:29:45

@Buchhalter: Jesszus, mit ittal ma? Nyugi bitte :)

Nem cseszegettelek egyaltalan, hanem inkabb osszebologattam veled es elmeseltem amit a buszon hallottam, hogyi gen, Angliabol is Romaniaba raknak at ilyeneket, az olcsobb munkaeroert.
A bot masik felerol jottem at :) Az otthoni ceg egy kis nemet cegnek dolgozott be otthon jonak szamito fizuert, ami a nemeteknek apropenz volt. A kis nemet ceg meg egy hatalmas nemet cegnek dolgozott be, szoval szakitotta le a nagy penzeket, amibol nekunk csepegtetett. Es az elvarasok hatalmasak voltak persze. Azzal egyutt szerettem ott.

London2009 2017.09.11. 12:32:51

@Kövérmadár [swe]: Sokan elfelejtik azt, peldaul IT Knight is, hogy nem mindenki csak es kizarolag a penz miatt megy kulfoldre. Peldaul en nem elnek annyival rosszabbul Mo-on sem. Kevesebbet keresnek es kevesebb is maradna a honap vegere, biztos, hogy jobban meg kellene gondolnom az utazasokat es ugy altalaban veve a kiadasaimat is. De azert meg igy is nagyon jo dolgom lenne Mo-on is. Ettol fuggetlenul itt jobban szeretek elni. Na ezt rohadt nehez sokaknak elfogadni, hogy nem a penz az egyetlen szempont, ami miatt valaki ugy dont, hogy masik orszagot valaszt otthonaul.

LittleG (uk) 2017.09.11. 12:33:01

@London2009: ja, elozo munkahelyemen eloszor telefonon beszelgettem a fejvadasszal, majd telefonon a ceg HR-esevel, majd eloben a leendo fonokommel, majd eloben a leendo fonokom fonokevel.

Kb ket honapba telt, mig megkaptam az igen-t.

Es nem egy nagy pozicio az enyem.

London2009 2017.09.11. 12:38:57

@LittleG (uk): uh tenyleg, a fejvadaszt kihagytam. Bar en az utobbi evekben raalltam arra, hogy kozvetlenul a ceghez jelentkezem es igy kihagyom a fejvadaszt. De erre persze nem mindig van lehetoseg.

Demi78 2017.09.11. 12:40:40

Tokeletes cikk, koszonom, hogy megirtad, 100%ban tukrozi az en felfogasomat es az utolso bekezdest mintha en irtam volna.

Es ezeken kivul meg nem is beszeltunk a magyar egeszsegugyrol es az UJ oktatasi rendszerekrol. Aki kinn van, ne menjen hazza, sajnalatos a csaladoknak, de nem szabad.

P.Elliot 2017.09.11. 12:41:33

Erdekes poszt, nem valami biztato tortenet annak aki Magyarorszagon szeretne ismet dolgozni.
Itt nem tudom mostanaban hogy van de nem hallottam hogy az baj lenne ha a uj dolgozo jobban tudna egy nyelvet mint a fonoke.
Amikor meg a ferjem dolgozott es uj munkatarsat kerestek akkor mindig orultek ha az valami extra nyelvet tud meg akkor is ha nem volt kovetelmeny, minel jobban tud annal ertekesebb az illeto mert mint ahogy a fonoke mondta minden nyelv kincs mert sosem tudhatjuk hogy mikor es hol kapunk megrendelest es majd akkor azt a munkatarsat kuldjuk oda aki tud azon a nyelven/ tervezesi iroda/, meg akkor is ha a targyalas angol nyelven folyik, jol fog jonni.
A posztolo gondolom nem fog ujra kiserletezni a hazakoltozessel.

London2009 2017.09.11. 12:44:33

@firg_firg: @Taxomükke (UK): Velem ketszer tortent olyan, hogy mar a managerrel valo elso interjun is tulestem es nem hivtak vissza. Sem egy email, sem egy telefon, soha nem hallottam feloluk. Ez meglepett, mert komoly cegekrol volt szo es raadasul meg ugy ereztem, hogy az interju is jol sikerult. Szinte biztos voltam benne, hogy lesz meg masodik kor es tevedtem. Ugyhogy ilyen is van, kit erdekel. Megertem, hogy csak arra szannak idot, aki meg benne van a jatekban. Vegulis logikus. Hivjon fel 20-30 embert, ki tudja hanyat hallgatnak meg pozicionkent naponta, hogy nem sikerult?

Golf2 2017.09.11. 12:48:01

@London2009: Tipp: 10-ből 1-2 nem a pénzért megy,8 igen.

London2009 2017.09.11. 12:52:01

@Golf2: hat igen, valoszinuleg igy lehet.

Buchhalter 2017.09.11. 12:52:15

@LittleG (uk): bocs ,félre olvastam. Ne haragudj.

P.Elliot 2017.09.11. 12:53:26

@Herr Géza: Tenyleg leverted, hehehe de erdemes volt elolvasni mert jol megirt, jopofa tortenetet tartal a jonep ele, tenyleg, miert ne mehettel volna autoval, talan az odareptetes jobban hangzott nekik vagy erzekeltetni akartak hogy megbecsulnek, ne faraszd magadat.
Ez az elaludtal es azert kested le a gepet valami magyar beidegzodes lehet hogy ugy erzed hogy nem hisznek neked, miert ne hinnek el?
Eszukbe sem jut az ebresztoora vilagaban meg egy fontos interjunal hogy ebben ketelkedjenek csak a magyarok cidriznek hogy jaj hat azt hiszik hogy hazudok...

Tiergirl 2017.09.11. 12:58:56

@London2009: a 8 tényleg túlzás. De 5 körhöz már volt szerencsém, a végén már én is jót röhögtem rajta. Kb minden közép és felsővezetővel külön kellett találkozni, mert hogy akivel dolgozni fogok, azok döntsenek és persze egyszerre nem értek rá. :) De ez extrém eset, főleg pénzügyi területen és nem azért volt, mert a pozíció annyia fontos, csak biztosra akartak menni. Nekik volt emberük, szóval így érthető, de volt ahol 4 hónapig húzták,aztán az ajánlatnál jött az ötlet, hogy a 2 hónap felmondasi időmből oldjam meg hogy 1 hét legyen, mert elmegy az ember. Na azt nem fogadtam el.
Amit előbb írtál, maximálisan egyetértek vele, pénzügyi területen, nyelvtudással rengeteg a lehetőség, ezért nem értettem én sem a cikket, kiváncsi lennék, mi volt mögötte. De tény, hogy rengeteg időt rá kell szánni, jó pár hónap, mire alakul valami, fél év nekem is kevésnek tűnik.

P.Elliot 2017.09.11. 13:03:17

@Dikusz: Igen, szoktam folytatni ha nem fer bele az egesz mondanivalom. Komolyan gondolkodok hogy mivel itt nem szokas hosszabb lere ereszteni a mondanivalot hogy megis nyitok majd egy blogot magamnak ahol annyit irok amennyit akarok es itt majd rovidre veszem mert nehanyszor mar meglett ez a szokasom emlitve, amit tobbszor emlegetnek az negativ dolog csak en nem fogtam fel.
Egyebkent nem veszem rosszneven a velemenyt mert igaz, forumokban ugy irok ahogy beszelek, elejetol igy vezettem be es szoktam meg, valahogy igy ertelmeztem az elejen hogy ha tobb ember beszelget akkor ugy teszi mintha az eletben is osszeulnenek dumalni, olyan stilusban.
Valo igaz hogy roviden ugyanugy el lehet mondani a lenyeget, nem kell peldakat felhozni ami rossz szokasom sajnos.

Herr Géza 2017.09.11. 13:08:38

@LittleG (uk): A magyar sztori huszonéves, de a svájci friss. Én is úgy éltem meg, hogy ilyen nincs (és mégis van... :D). Mintha egy filmben látnám magamat. :D

Herr Géza 2017.09.11. 13:09:51

@latcho drom: Nyuszifül, az "ugrifület" felejtsd el egyszer és mindenkorra! :D

P.Elliot 2017.09.11. 13:12:52

@Pink Petsch: Baratnom ferjet vagy 4 evvel ezelott ugy vettek fel szakacsnak hogy a rovid interju utan kapott formaruhat es beloktek a konyhaba/ nagyon jo etteremrol van szo/ hogy most probafozest csinal egy fel muszaknyit, / kifizettek erte egy napot/, eletettek a rendeleseket es a tulaj mellette volt vegig, nezte hogy hogy foz, mibol, mit, milyen izu, milyen gyors, szegeny pasas, kepzelheted, de azert mint mondta egy ora mulva felemelt fejjel, csakazert is surgott, forgott a konyhaban mintha otthon lenne, minden tekintetben megfelelt, felvettek de azt mondta hogy ez volt elete legnehezebb interjuja, erre nem szamitott.
Nem, szakacsnak sem vesznek fel csak ugy akarkit...

London2009 2017.09.11. 13:13:31

@Tiergirl: Ezelott szinten kb. 10 evvel jelentkeztem egy kezdo poziciora a Citibankhoz. Ott nekem is volt legalabb 5 interjum. Ket nyelv volt az elvaras, ugyhogy kezdtem a fejvadasznal, utana volt HR, utana spanyolul interju, utana angolul interju, utana a nagyfonokkel interju, ezekre fixen emlekszem. Tehat ez idaig minimum ot. De mintha meg egyszer behivtak volna, de ebben mar nem vagyok biztos. Az egeszben a bosszanto, hogy vegul nem vettek fel. De legalabb felhivtak es mondtak, hogy nagyon sajnaljak es meg meg is indokoltak! Tul fiatal voltam es meg tanultam es ettol tartottak, ugyhogy vegulis igazuk volt, elfogadtam. Viszont raadasul az egesz decemberben zajlott, a vizsgaidoszak kozepen es allandoan ezzel foglalkoztam, ugyhogy jol elszartak a felkeszulesemet is. Utana vegul marciusban kezdtem egy masik helyen.

adg 2017.09.11. 13:16:06

@P.Elliot: ra se rants, akinek hosszu, attekeri, a tobbi meg szivesen olvassa.
Es ne aggodj, Geza a fasorban sincs, sose er utol. :D

Csodabogár 2017.09.11. 13:20:54

@Herr Géza: Zürichből Stuttgartba, szerintem, sokkal egyszerűbb és idegkímélőbb vonattal utazni. 2,5 óra a város közepétől a város közepéíg. Ha indulás előtt 5 perccel ott vagy, akkor minden remek.

Golf2 2017.09.11. 13:22:29

@Herr Géza: Filmbe könnyen bekerülhetsz. Utassal biciklizve 12 évesen az Űllői úton(Márton utcánál) tévében voltam este elrettentő példaként,sőt 50 forintért statiszta is voltam Bessenyei filmben.

Csodabogár 2017.09.11. 13:23:06

@LittleG (uk): Hosszú kommentet én alapból átgörgetem. Ha jó a story majd megírja hsz-nek.

adg 2017.09.11. 13:26:03

@London2009: jol nyomjatok ezzel az akarhany korokkel. Mondjuk nekem nem sok interjum volt eddig, de csak egyszer kellett masodjara is visszamennem, bar az nem volt interjunak nevezheto, eleve csak beszelgetni hivtak be, mert epp nem volt felvetel. Es nem en beszelgettem, hanem a leendo fonokom a hajozasi kalandjairol. Majd masnap visszahivott, bemutatott a tobbieknek es felvett.
A kovetkezo helyemen egy interju volt a fonokkel, tiz perc, 3 eve ott vagyok.
Fejvadasszal egyszer volt dolgom, de atvert. Tobbet nem alltam szoba eggyel sem. Hr-essel sem talalkoztam meg interjun.

Herr Géza 2017.09.11. 13:26:35

@Csodabogár: Nekem mondod? :D Hozzáteszem még, hogy a stuttgarti reptérre (de az állomásra is...) nekem kb. 40 km-t kell mennem a Zürich-hel ellentétes irányba.... Vonattal még tuti egy plusz átszállás is. :D

adg 2017.09.11. 13:28:37

@Herr Géza: de vonattal buktad volna a 200 eurot, ugriful. :))

Herr Géza 2017.09.11. 13:29:59

@adg: Az tuti, ezért is volt szürreál...

London2009 2017.09.11. 13:32:31

@adg: 6 eve vagyok ugyanannal a cegnel, ugyhogy kevesebb nekem is a tapasztalatom mar az interjukkal. Ez mondjuk mar a harmadik poziciom a cegnel es mindig mikor keresek cegen belul, akkor az osszehasonlitas vegett keresek cegen kivul is. A legutolso interjum az nekem is igy zajlott, hogy behivott az uj fonokom egy targyaloba, le sem ultunk es meg a villanyt sem kapcsolta fel. Ennyit mondott, hogy beszelgetett mar masokkal rolam es szerinte en jo leszek a csapatba. Nezzem meg, hogy ez a penz oke e es szoljak ha nem. Illetve meg megkert, hogy kezdjek el leulni a csapattal beszelgetni. Ennyi volt. Soha rosszabb interjum ne legyen! :DD

SzZoole 2017.09.11. 13:32:49

@Herr Géza: mameeeeg Gejjjjza, muszály neked is kisregényt írni, a félórás ebédszünetem megy rá, hogy elolvassam,és akkor meg nem is értelmeztem :)))

Latcho Rom 2017.09.11. 13:34:32

Tavassz voltunk..Cayo Coco Pullman..totál lett :((

Herr Géza 2017.09.11. 14:02:55

@London2009: Na várjál már: miért kéne neki "húsz-harminc" embert felhívnia? Egyszerü kör-email a feladat, standard szöveg 20-30 címre: "Köszönjük a belénk vetett bizalmát, de a nagy számú jelentkezés miatt az állásajánlat követelményeinek jobban megfelelő pályázókat választottunk a következő körre, sok sikert a további pályafutásához, csók, etc." Mi más lehet egy HR-es dolga, ha ez az öt perces meló nem fér bele....? :D

Herr Géza 2017.09.11. 14:04:42

@Zoole Reloaded: Lassan olvasol, nekem megírni is kevesebb volt.... :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 14:16:42

@London2009:
Tudom, de az már egy szubjektív dolog (én is osztom ezt az álláspontot), amiből anno sok "anyázás" és "hitetlenkedés" indult, ezért szándékosan nem vettem bele a kalapba.
A fizetés, legyen az 2500 font, 3000 eruo vagy mondjuk 400.000 forint, kézzel fogható, ahogyan a (szerintem igazán lényeges dolog) hó végén megmaradó, hobbyra, bármire elkölthető összeg is.

A hol jobb, mitől jobb, emberek, emberi kapcsolatok, stb mind egyénre szabott dolgok és ezekről nincs értelme "vitatkozni", mert van aki A-t szereti, van, aki B-t, egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál.

@Herr Géza:
Kávét főz a főnöknek, elviszi lemosni az autóját, kivasalja a nyakkendőjét, ilyenek.

Nekem eddig egy HR-essel volt dolgom Magyarországon, nagyon szimpatikus volt, kérdezett pár általános dolgot rólam, mondott pár szót a cégtől, aztán megérkezett a műhelyfőnök és ő vette át a szakmai részét. Ez így szerintem teljesen jó volt, olyan érzésem támadt utólag, hogy a HR-es dolga annyi volt, hogy feloldja a "vizsgadrukkot", adjon egy átfogó képet a vállalatról, aztán a szakmai részt (amihez nyilván nem érthet) már más vezényelte és akkor már nem volt feszültség. Le a kalappal.
Ja, ez Magyarországon történt.

Voltam persze olyan interjún is, ahol "vizsgabizottság vizsgáztatott", nulla empátiával, az szörnyű volt.

Egyébként nem tudom mi a HR-es feladata, sem azt, hogy milyen a jó interjú vállalati szemszögből.

IT Knight 2017.09.11. 14:27:12

@London2009: 70k es 80k kozott ha jol emlekszem. egynek ismerem reszletesen a helyzetet, o egyedul el, boven eleg neki, jol el es havi 1500 fontot felretesz (azt mondta, annyit lehet adomentesen felrerakni - nem tudom ez igaz-e)

Dikusz 2017.09.11. 14:27:48

@Herr Géza: Nem a vacsoráról beszéltem, hanem az állásinterjún a terülj-terülj asztalkámról. A VIP-utasra meg azt hittem, hogy előbb érsz Stuttgarba a géppel, mint a többiek:)

Herr Géza 2017.09.11. 14:34:59

@Kövérmadár [swe]: "Nekem eddig egy HR-essel volt dolgom Magyarországon, nagyon szimpatikus volt, kérdezett pár általános dolgot rólam, mondott pár szót a cégtől, aztán megérkezett a műhelyfőnök és ő vette át a szakmai részét. "
Ez kábé így is van rendben. Csak sajna nem mindenhol így megy. Én a HR-részt eddig leginkább már telefonon letudtam, azonban tudom azt, hogy abban, hogy a jelentkezésem egyáltalán eljut-e a szakmai fönök elé, abban nagy szerepe van a HR-esnek. Ezért aztán alkalmazkodik az ember a játékszabályokhoz: ütős CV, meg "motivációs levél".... Azaz meg kell felelni a HR-es iskolaszagú hülyeségeinek is. C'est la vie. :D

Dikusz 2017.09.11. 14:35:27

@P.Elliot: Ne vedd rövidre, meg ne is haragudj meg rám azért, amit írtam. Ha megbántottalak vele, elnézést kérek.
Többször is leírtam már, hogy kifejezetten szeretem a kommentjeidet olvasni, egyáltalán nem tartom rossz szokásnak.

De komolyan kérdezem tőled, amit hozzáfűztem @Herr Géza: hozzászólásához, miért veszed tőlem rossznéven, hiszen én is arra szerettem volna utalni, amire ő. Mi volt az a hosszászólásomban, ami bántó volt?

Herr Géza 2017.09.11. 14:37:09

@Dikusz: :))) Ha a Mercivel mentünk volna végig, össze is jöhetett volna.... :)))

Dikusz 2017.09.11. 14:39:47

@LittleG (uk): én is ezt mondom (mindig el is olvasom), szeretem a hozzászólásait, és tényleg nem értem mi volt félreérthető az én kommentemben.

London2009 2017.09.11. 14:44:19

@IT Knight: egy egyedulallonak boven eleg valoban.

London2009 2017.09.11. 14:47:32

@Herr Géza: vegyuk azt, hogy egy HR-es ala tartozik egy divizo, ahol mondjuk atlagosan van mondjuk 30 nyitott pozicio. Azert ha ez porog, akkor en elhiszem, hogy nem a koszonom, de nem kellesz emailekkel tolti az idejet. Mindenki azt hiszi, hogy a HR-es az kavet foz es csak a CV-ket szoritorozza. Holott ez sokkal osszetettebb pozicio. Marmint idealis esetben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 14:51:46

@Boborjnán1986: Roll. Kaiser roll a kaiser zsemle.
@IT Knight: azert a 150 ezres alberletet mar nem neveznem annyira olcsonak. Na meg nem mindenki akar Budapestre menni.

Kivancsi lennek , amugy en mennyit keresnek meg otthon. hat meg a ferjem, akinek nincs diplomaja, csak par ev rendszergazda, Qa analyst, meg devops tapasztalata. Viszont otthon sokkal inkabba papirt nezik.

haXXor 2017.09.11. 14:53:03

Azért ott lehet probléma ahol ilyen tapasztalattal, ilyen területeken nem tud valaki elhelyezkedni. Nem bántás, de vagy a sztori sánta (fantázia történet) vagy valamit szimplán kihagyott a levélíró. Pénzügy, IT területen orbitális pénzek vannak, de a fővárosban a nettó 200, bármilyen területen rohadt kevés pénznek számít.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 14:53:44

@London2009: Ez erdekes, mi szerintem most gyerek es remelhetoleg hamarosana teso mellett szerintem jobban elnenk otthon, a bolcsode joval olcsobb, mint itt a nanny vagy nursery. De valahogy nincs ingerenciank hazamenni.

Herr Géza 2017.09.11. 15:01:24

@P.Elliot: Köszi! :) De ebben:
"Ez az elaludtal es azert kested le a gepet valami magyar beidegzodes lehet hogy ugy erzed hogy nem hisznek neked, miert ne hinnek el?" nem igazán érzek magyar beidegződést. Én tiltakoztam élénken, hogy inkább megyek autóval, belegondolva azt is, hogy nekem úgy kényelmesebb (nem kell hajnali 4:30-kor kelnem, hogy elérjem a nagyvonalú repülős ajánlatot), aztán meg jajgatok a reptérről, hogy az online check-in és a kézben lévő Bordcard ellenére mégsem akarnak elvinni...
Ha én lettem volna a másik oldalon, biztos az lett volna nekem is az első gondolatom, hogy az illető bealudt és most nyomja a sódert... Mert olyan életszerűtlen, hogy a visszaigazolt check-in ellenében hirtelen nincs is hely a gépen. Biztos, hogy ez a gyanú csak magyar fejjel nem áll fent? Nem hinném...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 15:01:26

@Narina: en is dolgoztam kereskedelemben, 3 illetve 4 honapot. De, felmondhat.

Dikusz 2017.09.11. 15:03:26

@tildy[UK]: állami cégnél (konkrétan tudom), maximum 250000 Ft-ot kapna bruttóban...

P.Elliot 2017.09.11. 15:08:33

@Dikusz: plusz / adg, LittleG (uk) /
Hu de felreertetted!
Nem banto volt a hozzaszolasod egyaltalan es en nem is bantodtam meg csak magamba szallva kozoltem hogy mivel tobb helyrol jott mar hogy tulsagosan hosszuak a hozzaszolasaim, meg fogom fogadni a tanacsot es nem irok hosszuakat, ha valamit reszletesen akarok irni akkor majd masutt irom ahol kevesbe zavaro.
Semmi de semmi sertodes nem volt reszemrol, itt nevetgelek hogy Istenem-Istenem igy felreertettetek? Igazan olyan edesek vagytok.
El tudom en magyarazani kevesebb szoval is ha akarom csak elengedtem magamat.
Igazan aranyosak vagytok hogy aggodtok hogy megsertodtem/ itt kezdodik lam csak a baratsag/, nem, nem, szo sincs rola.
A blogot meg azert irtam hogy annyi rengeteg meselni valom van az eletben talakozott, atelt, latott dolgokkal kapcsolatban hogy le kellene irnom, meg mielott elhomalyosodik az emlekezetem pedig magam is szivesen olvasnam kesobb hogy hogy is volt, hogy is van most, affele emlek magamnak is meg a gyerekemnek is hogy igy eltunk mi. Magunk, honfitarsaink, minden ember korulottunk, egy kis visszapillantas a multba, na meg a jelen...Szoval fecsegni mert azt roviden nem lehet elmondani csak az apro de nekem lenyeges dolgokkal egyutt.

Herr Géza 2017.09.11. 15:11:47

@London2009: "Azert ha ez porog, akkor en elhiszem, hogy nem a koszonom, de nem kellesz emailekkel tolti az idejet. " Hangsúlyozom, alapszintű (pl. outlook) ismeretekkel 5 perc. A szöveg standard, csak a mailcímeket kell a címzett rovatba
bemásolni. Azokat sem kell nagyon keresgélni, mert ki pályázik manapság klasszikus postán küldött jelentkezésekkel?
"Mindenki azt hiszi, hogy a HR-es csak kávét főz, meg a CV-ket szortírozza..."
Na, pont ezért.....

London2009 2017.09.11. 15:13:16

@tildy[UK]: Az nekunk is nagy ervagas lesz, ha majd az en fizetesem kiesik es fizethetjuk raadasul a nurseryt. De azert nem felek tole, majd megoldjuk azt is. Viszont az teny, hogy ez Mo-on nem problema. Sot, szerintem bele sem gondolnak sokan abba, hogy peldaul itt ez mekkora aldozat. Nekem tobb ismerosom pont emiatt koltozott haza a gyerekkel, mert nem volt hajlando nurseryt fizetni, nannyre meg nem volt helyuk, otthon maradni meg nem akartak. Ami nekem itt viszont sokkal szimpatikusabb, hogy teljesen elfogadott, hogy a nok visszjonnek a munkaba, akar teljes, akar reszmunkaidoben. Nincs ez a kotelezoen maradj otthon 3 evig kulonben rossz anya van orulet. Illetve itt en el nem tudom kepzelni, hogy azt valaki megmerne kerdezni tolem allasinterjun, hogy van e csaladom. Egyreszt azonnal fel lenne nyomva, masreszt meg itt nem problema a cegnek, mert itt nem jelenti azt, hogy akkor minium 3, de ha ugyesen tervez az anyuka, akkor 6-7 evre eltunik a munkavallalo, a jarulekokat meg lehet fizetni utana.

London2009 2017.09.11. 15:15:21

@Herr Géza: van benne valami. Nem tudom igazan, ismerve magamat, szerintem en is megirnam gyorsan annak, aki az idejet toltotte a ceggel, mar csak az imazs miatt is. Egy ket HA kommentet felaldoznek a HR oltaran! :D

London2009 2017.09.11. 15:16:26

@P.Elliot: irj blogot! Kezdd el minel elobb! Egy olvasod mar tuti lesz! : )

Dikusz 2017.09.11. 15:16:59

@P.Elliot: húúúú de megkönnyebbültem:) Már a sarokba akartam magam térdepeltetni, de tényleg.
Egyáltalán ne fog rövidre a hozzászólásaidat, tényleg jó olvasni őket.

P.Elliot 2017.09.11. 15:17:30

@Herr Géza: Nekem eszembe se jutott volna ketelkedni es itt a kornyezetemben levo amerikaiaknak sem, ebben biztos vagyok. De magyar ismeroseim is vannak, nehany kozeli barat is, bizony azzal kezdtek volna hogy nem lehet igaz, ez valamiert hazudott. Szamtalan esetben ha valakirol beszelgettek valami problema teren akkor mindig jott a negativ meglatas az uggyel kapcsolatban, ezert irtam ezt hogy jobban pesszimistak mint optimistak.
Na mentem mert jon egy szerelo hozzam, magyar, na ez minden csak nem pesszimista es meg raadasul nagyon jol dolgozik es nem tepett meg penzileg senkit, tizen valahany eve mint feketemunkast kuldte hozzam valaki hogy adjak neki munkat mert nagyon kell neki a penz.
Adtam mert mindig van valami javitanivalo a haz korul. Mara komoly binisze van, 2 haza, egyik ki is van fizetve, zoldkartya is lett/ lotto/, amerikai illegalis sikertortenet...

2017.09.11. 15:19:13

@Tiergirl: hát... nem az első munkahelyem svájcban, előtte is multinál dolgoztam otthon, soha nem volt 3-4 körös interjúm, legkésőbb a második után ajánlatot tesznek, vagy közlik, hogy nem. lehet, tényleg nem tudsz annyit, amennyiről azt gondolod, hogy tudod? :)

2017.09.11. 15:19:45

nekem nagyon húz a szívem haza, ezért elég gyakran megyek is, de néhány nap után mindig megállapítom, hogy kirándulni jó ide, de ha tartósan vissza kellene jönnöm, bele is bolondulnék. aki élt már, akár csak 2 hónapot olyan helyen, ahol normálisan működik az állam, ahol nem csak a véredet szívják, ahol támogatók, ahol ... mindegy... szóval az tudja, hogy magyarország mennyire, mennyire, mennyire a béka segge alatt van és egyre inkább oda tart. engem minden alkalommal elszomorít amikor hazamegyek, az a mérhetetlen flusztráció amit ott találok, az embereknek se terve, se pénze, se kilátása semmire, és tömik a fejüket az irdatlan mennyiségű baromsággal.

2017.09.11. 15:19:45

@Herr Géza: ha valakinek van boarding card-ja, a legritkább esetben kapja, hgoy overbooking. az az üzenet akkor jön, amikor 350-en becsekkoltak és te vagy a 351-edik... azoknak nem adnak boarding pass-t, hanem csak egy üzenetet, hogy fáradjon oda a checkin desk-hez. persze attól még lehet, hogy megtörtént, de manapság nem így van az tuti...

bobbafet 2017.09.11. 15:19:45

@IT Knight: Nem mondom, hogy ne lehetne sok mindenben igazad, csak baromi onteltnek tunsz. Azt se artana figyelembe venni, hogy nem mindenki kap ma Magyarorszagon rohogogorcsot, ha 1 millio brutto fizetessel akarjak lehuzni. Orulok, hogy te jol valasztottal palyat, de sajnos az sem mukodne, hogy 4 millio senior IT developer legyen az orszagban. Nem lenne kit kiszolgalniuk, tudod.

Dikusz 2017.09.11. 15:21:31

@London2009: arról volt szó, hogy első jelöltként én jövök szóba bébiszitterként:)
Még a kertben is ellennék, van sátram, amit pár éve vettem, csak azt nem tudom minek...

London2009 2017.09.11. 15:27:36

@Dikusz: ez egyertelmu, ezt mar megbeszeltuk. Csak altalanossagban emlitettem meg a temat! Nem rolunk volt szo.

Gipsz Ferenc 2017.09.11. 15:32:01

@IT Knight: Nekem itt Johannesburgban 170e Ft-ert berel a ceg egy 100m2-es teljesen felszerelt, 2 furdoszobas, hatalmas erkelyes lakast orzott, 1-2 eve epult lakoparkban. A benzin literje 280 Ft. A fizu meg ~1 misi.

BobAlice 2017.09.11. 15:32:08

Magyarországon nem tudnak mit kezdeni a szakképzettséggel és a kicsit is szokatlan munkatapasztalattal. Minden szakképzett ember kiment már, a munkahelyeken kontraszelekció van, az oktatás a gyári szalagra gyárt munkásokat minimálbérrel. Ez Obán nagy gazdasági stratégiája, most beérett.

London2009 2017.09.11. 15:33:22

@Manka88: Ezzel vitatkoznek mert most ketszer is voltam ennek szemtuanuja. Az egyik egy BA jarat volt BP-rol Londonba. Nagyon sajnaltam a csajt, mert azt mondta, hogy honapokkal korabban lefoglalta a jaratot es valami fix dologra ment, arra mar nem emlekszem pontosan, hogy mire. Na es ott sirt, hogy ilyet nem lehet csinalni es mi az, hogy overbooked.
A masik pedig most junisban volt. Az pedig egy easyjet jarat volt Londonbol Farora es szinten overbooked volt. 250 eurot ajanlottak annak, aki hajlando masik geppel menni. Pont azt beszeltuk a baratnommel, hogy ha nem egy hetvegere mentunk volna csak, akkor siman bevallaltuk volna. Elmentunk volna a reggeli jarattal a delutani helyett. 500 euro zsebpenz es a vakacio fizetve is.
Ugyhogy de, sajnos nagyon is gyakori dolog ez az overbooking.

DieNanny CH 2017.09.11. 15:40:29

@tildy[UK]:

"De, felmondhat. "

Szerintem Narina úgy értette, hogy aki annyira erőlteti a kereskedelemben lévő munkahelyeket, az menjen oda dolgozni, de 2 évet minimum maradjon. (Tehát, ha már nekikezd, ne mondjon fel 2 évig, hogy kiderüljön, bírja-e addig.)
Én így értelmeztem.

2017.09.11. 15:42:18

@London2009: amugy en nem arrol beszeltem hogy foglalasa volt, hanem ha valaki mar becsekkolt es kapott boarding passt, ott nem szokott ilten meglepetes lenni. Aki az utolso pillanatban akar, azt siman visszautasitjsk es nem kap beszallokartyat

2017.09.11. 15:42:22

@London2009: biztosan igazad van en swiss-szel utazom ott nem igy van. Amikor volt idom, bevallaltam, nagyon gyakran utazom, eddig kb 5x volt hogy raertem, de legalabb masik 8-10 alkalom amikor szinten tulfoglalt volt. Nagyon ki tud szurni az emberrel egy ilyen

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 15:45:17

@London2009: En is azt hittem. aztan mikor 1500 repul ki a lakasra havonta rezsivel, meg 1400 a nanynek ( a nursery 1500 lenne), akkor azert kicsit maskepp allnak a dolgok.
Lehetett valasztani, visszamegyek dolgozni, es akkor talan nem megyunk annyira minuszba, vagy nem megyek vissza, es akkor marad kb 300-400 fontunk ferjemnek munkahelyre bejaasra, kajara, a 250 fontos egeszsegbiztositasomra, meg az egyeb felmerulo koltsegekre.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 15:48:22

@London2009: amugy oktoberben kezdek uj helyen. Miutan az elozo babo 16 hetesen itthagyott bennunket, nem tudom mikor szoljak arrol, hogy utona babo. Mikor kezdek, ha minden jol megy mar 12 hetes leszek. Szoljak elore, es kockaztassam, hogy visszamondjak, szoljak elso nap?
Mindenesetre ugy vagyok vele, ha korrektek , en is az leszek, kb 6-8 hetet szeretnek itthon lenni a gyerekkel, utanna a ferjem lenne "gyesen"

DieNanny CH 2017.09.11. 15:50:06

@London2009:

250?
Most a Swiss 6 utasa nem fért fel Miami-ban a Zürichi gépre. Fejenként 5000!!! frankot kaptak, plusz szállást egy biztonságos szállodában, és valamelyikük 2 napon belül át tudta íratni a jegyét és már hazarepült.

:-)

(Persze, a te esetedben nem volt hurrikán...)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 15:51:50

@DieNanny CH: a nanymnek juliusban valami 400 fontot ajanlottak fel ha nem megy azzal a norwegian geppel amivel. De o nagyon menni akart.

Herr Géza 2017.09.11. 15:52:01

@Manka88: Mit gondolsz, miért csodálkoztam rá ennyire a történtekre? Nem a reptéren akartam az utolsó pillanatban "beesni" a gépre, hanem egy nappal hamarabb online becsekkoltam. Amit online vissza is igazoltak. Boarding Pass a kezemben konkrét üléssel. Gondolod "csak úgy" adták a kártérítést, amit eszembe se jutott még követelni, meg a visszaút is színjáték volt? Egyébként nem én voltam az egyetlen póruljárt, egy hölgy is volt dettó ugyanebben a szituban. Neki a taxit fizették STR-ZRH viszonylatban..., mert azonnal sírógörcsös balhét csapott, mivel vmi. átszállásos sztorija volt.
Ja, nem fapad tarifa.
Ennyit a tutiról.

SzZoole 2017.09.11. 15:53:03

@Herr Géza: "Lassan olvasol, nekem megírni is kevesebb volt.... :))))"

Könnyű neked, te sztár mérnök vagy :))
Nekem meg csak 6 elemim van, azt 16 éves koromra értem el és akkor tanultuk a betűzést, de én félre értelmeztem azt is és a BETŰZÉST gyakoroltam házifeladatként, na, ezért megy lassan az olvadás. Betűzni viszont kurvagyorsan tudok :)))
Just kidding

London2009 2017.09.11. 15:53:22

@tildy[UK]: mi szerencsere egy fizetesbol is kijonnenk, ugyhogy ezert nem felek annyira tole. De akkor vegulis mit valasztottatok? Visszamentel dolgozni es igy marad a 3-400 plusz? Persze nem kell megosztanod a reszleteket, ha nem szeretned, csak mar belementel, aztan nem ertettem teljesen, hogy mit valasztottatok. De nem muszaj folytatni.
Nekunk egy evig kiegesziti az allami gyest a ceg a fizud 90%-ara. Utana viszont vagy visszajossz, vagy ennyi volt. De adnak childcare vouchert is, ami nem sok, de azert az is valami. Ettol fuggetlenul azert en nem ertem, hogy akinek ket atlagos fizetese van ezt, hogy oldja meg?!? Bar szerintem ott leginkabb otthon maradnak a nok es befejezodik a karrier, mig a gyerek nem kezdi el az iskolat.

DieNanny CH 2017.09.11. 15:55:31

@tildy[UK]:

Igen, erről olvastam pár hete egy riportot, hogy ez bevett szokás, kb 5-6 emberrel túltölteni a gépet, mert még a kártalanítás is olcsóbb, mint ha egy gép nem teljesen megtöltve repül. Mert sokkal több az olyan eset, mikor az utas nem jelenik meg, mint az, hogy mind, plusz 5 fő megjelenik.

London2009 2017.09.11. 15:56:34

@tildy[UK]: mindenkeppen mondd meg. Bar elvileg ugye nem kotelesseged es nem akarok hulyeseget mondani, de eleg sokaig. Majd mindjart kiguglizom. Pont az egyik kolleganom mondta es en ezt nem is tudtam. Viszont itt rendesek es szerintem teljesen maskent allnak egy ilyen helyzethez. Az egyik baratnom ugy allasinterjuzott, hogy mar terhez volt es meg is mondta nekik, hogy sorry, de ez van. Mire annyit mondtak neki, hogy nem gond, csak jojjon vissza asap. Igy azt hiszem osszesen olyan 3 honapot volt otthon. Ez Brusszelben tortent.
Szurkolok az uj babahoz.

Sir Galahad 2017.09.11. 15:58:42

Ja, hát aki kimegy, annak elszállnak az igényei. Le kell adni belőle, igazodni az itthoni viszonyokhoz, vagy kint maradni. Komolyan: aki kiment egyszer, az mindjárt azt gondolja, hogy a Nyugaton megszokott bér meg munkakörülmény itthon is jár neki? Miért járna? Annak se jár, aki itthon maradt...

arncht 2017.09.11. 16:02:11

Azert ennyire nem rossz a helyzet... A hazakoltozest se csinalnam mashogy mint a kikoltozest, akkor megyek, ha van munkam. Finoman szolva is elbizakodottnak tunt az iro, hogy megnyilnak a kapuk, mert o kulfoldrol jott haza. Pedig ez a magabiztos idegennyelvtudason kivul sok pluszt nem jelent.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 16:13:03

@London2009: Visszamentem, igy azert tobb maradt meg, mint 300-400 , tobbek kozt ezert is mentem vissza dolgozni. Ha nem mentem volna vissza, akkor kellett volna 300 fontbol megelnunk egy honapban a kotelezo kifizeteseink utan. Valoszinuleg akkor lemondtam volna az egeszsegbiztositast is, amit amiatt kotottem, hogy normalisan lassanak el terhesseg eseten. ( szavam nem lehet , szuper volt az ellatas a portlandben)

Amugy mindenkepp el akarom mondani, de az elmult 3 evben 1 mehenkivulivel egy 8 hetes vetelessel, es egy 16 hetes vetelessel azert meg picit varnek a bejelentessel. Kb masfel honappal a szerzodes alairasa utan tudtam meg, hogy mi a hekyzet, pont 12 hetes leszek az elso napomon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 16:15:49

@London2009: ugy oldjak meg, hogy otthon maradnak. En inkabb bevallalom a jobb munkakorulmenyeket es a valast, meg persze a jobb fizut, minthogy maradjak ahol voltam.

Ahol voltam ott 6 het jar 90%osan, ha bevallalod , hogy maternity utan 3 honapra meg visszamesz, akkor 3.5 honap jar igy. En most ettol elesem ugyan, de az uj munkahelyi kornyezet ugy nez ki karpotol majd.

Csodabogár 2017.09.11. 16:21:27

@Herr Géza: Nekem hosszú volt a hsz így csak a végét olvastam el. Manapság már útálok repülővel utazni, rövid útra a reptéri vegzálásolk miatt. Na meg 2 órával korábban ott lenni, aztán csak várni, tömeg stb. Vonat nekem kényelmesebb.

"Régi szép idők" mikor az irodából rohantam a reptérre Zürichben, csak éppenhogy beestem időre és már szálltunk is fel.

Visceroid 2017.09.11. 16:22:26

@IT Knight: Jó látni, hogy valaki beveszi és terjeszti ezt az "árufeltöltő havi nettó egymilliót keres" baromságot.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 16:22:32

Mo. a félperiféria egyik állama, nem képes magországi szintet nyújtani. A magországok extra jólétének oka, hogy tőlünk kiporszívózzák a pénzt. Mo. nem tud sehonnan se porszívózni.

Csodabogár 2017.09.11. 16:28:04

@Herr Géza: Zürichben igen gyakori a tul bookolt gép. Nem tudom miért és hogyan csinálják, de ha elég sokat ül ott az ember, akkor mást se hall, mint ajánlatokat, hogy ha hajlandó más géppel menni kap SFr 150.-et meg ilyesmi. Mikor még Amerikából jöttünk gyakran haza, mindig elég hosszan kellett Zürichben üldögélni, persze tök fáradtan. Nem volt az a pénz, amiért váltottam volna egy későbbi gépre.

London2009 2017.09.11. 16:28:05

@tildy[UK]: ertelek. Amugy sem kotelezo elmondani. A korabbi tortenesek tudataban pedig mindenkeppen erdemes varni. Tenyleg szivbol szurkolok neked, hogy minden jol alakuljon vegre!
De ha otthon maradnak, akkor meg mibol elnek? Na es akkor itt jon be az, amit en mindig mondok, hogy Londonhoz rohadt sok penz kell... : (

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 16:33:24

@London2009: Szerinted? Ha nincs mortgaguk, akkor housing meg ilyen olyan benefit.

Herr Géza 2017.09.11. 16:40:23

@Csodabogár: Hát manapság nem "kell" két órával korábban ott lenni elvileg, (pláne nem online becsekkolva), mivel azonban a biztonsági ellenőrzésnél sorban állók száma kiszámíthatatlan, így a helyzet nem igazán sokkal jobb. Na épp ezért sem jutna magamtól eszembe STR-ZRH viszonylatban a repülőt választani. Még akkor sem, ha egy ember repül - kontra autó/vonat, akár olcsóbb is lehet. Ha már olcsóság, akkor újabban ott a FlixBus. Stuttgart-Zürich 19 euróért is akár... Kényelem jobb, mint a bokorugrón, az időfaktor persze rizikós, mert az autópályán azért lehet Stau, de valamit valamiért. :D

London2009 2017.09.11. 16:41:07

@tildy[UK]: jo, de mi van azzal, aki mondjuk 40k-t keres? Mert az tuti nem kap benefitet, de az is tuti, hogy abbol egy csalad sem nagyon el meg.

Herr Géza 2017.09.11. 16:42:43

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Jawohl, abszolút igazad van, csak sztem blogot tévesztettél. :)))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 16:43:53

@London2009: na nalunk kb hasonlo helyzet, nos nekik nem jar semmi.

London2009 2017.09.11. 16:46:59

@tildy[UK]: erre gondoltam. Ettol fuggetlenul is megertem, hogy maradtok. Gondolj arra, hogy sacc per kb ot ev mulva majd jobb lesz, mert mar mindketto a suliban lesz. :D

Mester.Tamás 2017.09.11. 16:52:56

@Sir Galahad: Miért szállt volna el? Az lenne a normális, ami odakint megy. Hogy egy munkára nem 4-6 körös interjúk vannak, saját élményem, amikor egy dán, nem is IT profilú cége 1st levelre (vagyis helpdesk), 4 körös interjút akart. Akkor visszakérdeztem, mennyi is lenne az bér? Br. 210. Ott röhögtem el magam és köszöntem el tőlük. Meg amikor magyar (és itt ez most pejoratív) cégek azzal büszkélkednek, hogy juttatásként (!!!) ők teljes bérre bejelentenek. Kis kezit csókolom, nem ez lenne az evidens?

A posztolóhoz hasonlóan 2 éve én is hazajöttem, életem legrosszabb döntése volt. Az elmúlt hetekben ismét külföldön keresek. Még egyszer nekem nő nem fog ennyit érni.

Drednaught 2017.09.11. 16:53:08

Sajnos igaza van a blogposztnak, a magyar HR-esek a fehér népesség legalja. Én si sokat gondolkodtam rajta, hogy ez miért van és szinte paródiába illő minden megnyilvánulásuk. Talán munkaköri leírás része, hogy fogyatékosok legyenek?

Vidzont ha egyszer szerencséd van, akkor simán bejutsz.
Nekem az utolsó két alkalommal eltekintettek a további intrjúköröktől és az első után egyből küldték az ajánlatot.
Javaslom az SSC-ket, a szittya cégeket pedig felejtsd el.

Ember Hallgatag 2017.09.11. 16:53:44

Nem tudom hogy érdekel-e valakit, de a következő eset történt meg velem 2017. július 30-án vasárnap a délutáni órákban Siófok Kiliti városrészben a Rajcsányi Péter utcában

Lassan 30 éve élek külföldön, kettős állampolgárságom van. Nemrég vásároltam egy lepukkant kis házat Siófokon azzal a céllal, hogy kipofozom és nyugdíjas éveimet tavasztól őszig ott töltöm el. A fent megjelölt napon is ott voltam, de az egyik szomszéd rámtámadt, mert zavarta hogy nyírom a füvet. Szó szót követett, a végén már azzal vádolt hogy azért jöttem haza mert magyar nyugdíjat akarok kapni. Nem egy észlény az illető és csak olaj volt a tűzre amikor kinevettem. Az utcán üvöltözött hogy nem fog engem eltartani és menjek vissza oda ahonnan jöttem.

Nyugdíjasként egy fillérrel sem fogom terhelni a magyar államkasszát, a magyar átlagnál jóval magasabb nyugdíjamat pedig ott költöm el, tehát többet teszek a közösbe mint amennyit onnan kiveszek. Ha egy mód van rá elkerülöm a magyar egészségügyi ellátást, rosszak a tapasztalataim, de sürgős esetben igénybe kell vennem. Ezt az EU rendelkezések lehetővé teszik, tehát nem sértek meg semmilyen szabályt, a biztosítóm pedig rendezi az anyagiakat, ezért fizettem őket évtizedeken keresztül.

De a szomszédom szerint kishazánkban már én is idegen vagyok, a gyűlöletkampány az ostoba lumpenproletárból mélymagyar hazafit formált.

Nem érzem úgy hogy rosszabb magyar lennék mint bárki más, de ha tévednék, bátran jelezzétek.

Herr Géza 2017.09.11. 16:57:51

@Manka88: Na ja, "nem szokott", oszt mégis van. A legrosszabbkor. Az overbooking témát ismertem, pont ezért voltam kiakadva, hogy a teljes elővigyázatosság (érvényes Bordkarte) mellett ilyen előfordulhat. De azt is sejtem, hogy miért. Amikor ott álltam habzó szájjal, akkor a SWISS -hölgy azt is közölte, hogy ha az XY család nem fut be, akkor nincs gond. Aztán ők megjöttek, láthatólag vmi tengerentúli járatról átszállásra, gondolom az ő kártérítésük magasabb lett volna, mint a miénk. A szoftver (emberi erőforrás..:D) meg optimalizált...

Golf2 2017.09.11. 17:05:37

@Ember Hallgatag: Siófok az egyik legrosszabb hely a Balatonon.

London2009 2017.09.11. 17:09:55

@Golf2: koszi agressziv kismalac, most mar ezt is megtudtuk. :D Adja el a hazat, nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 17:15:18

@Ember Hallgatag:
Nincsenek pontos szamadatok, de:
~ 600.000 magyar szerint NEM vagy rossz ember;
~ 9.500.000 magyar szerint sajnos az vagy.

Btw en is rossz ember vagyok, aztan mi van?! Csinalj ugy mindent, ahogy neked (es / vagy a csaladodnak) jo, a tobbiek meg magasrol vannak letojva!

A szomszeddal viszont vigyazz, az irigy es ostoba emberek minden gonoszsagra kepesek.

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Ez rettenetes! Tragikus! Szornyu es borzaszto! Ja nem, csak vicceltem. :D

Mar ha igaz, mert gyanus, hogy megint a propaganda hiradot hallhattuk.

Szerintem Magyarorszag helyzeterol csak es kizarolag a meleg ateistak tehetnek, akik szovetkeztek a leggingses bekaemberekkel!

Azt hallottad, hogy a kormany megreformalja a fizika oktatast is? Jovo evtol tilos lesz tanitani a SOROS kapcsolast; parhuzamos lesz es a soros helyett orsos (hmm, ugyanazok a betuk, ebben meg a libak keze lehet, a ballibake) ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 17:16:38

@London2009:
Ha el akarja adni a hazat, akkor haza-arulo lesz?
Jajj, mindig osszezavartok!

gabors 2017.09.11. 17:18:45

@Herr Géza: "@Herr Géza: Most levertem karakterszámban P.Elliotot. :)))))))) " hanyat hagytal veszni az 5000-bol ?? )-)))

Golf2 2017.09.11. 17:23:36

@London2009: ez az agresszív kismalac mit jelentsen?

London2009 2017.09.11. 17:25:41

@Golf2: nem ismered ezeket a vicceket? Legjobbak! Beillik a kommented, hogy jajj hulye a szomszed, mit csinaljak. Erre agressziv kismalac tuti azt mondana, hogy akkor add el!!!

www.agresszivkismalac.hu/

London2009 2017.09.11. 17:28:14

@Kövérmadár [swe]: :DDD
Jajj, de jo, hogy megint itt vagy. :DDD

Sir Galahad 2017.09.11. 17:39:20

@Mester.Tamás: Lehet, hogy a nyugati bér, munkakörülmény, stb. a normális, de egy szegény kelet-európai országban nem realitás. Lehet emiatt háborogni, de akkor is ez van. Az viszont tényleg felháborító lenne, ha a Nyugatról visszatérőknek előjogaik lennének a magasabb fizetésre.

Shaktee 2017.09.11. 17:39:35

@NorthPier: Megvolt a cikk, de koszi szepen.

zserzsenne 2017.09.11. 17:39:37

@Ember Hallgatag Elítélem a szomszédod viselkedését, de vasárnap délután egyáltalán nem illik sem füvet vágni, sem hangos munkát végezni. Lehet, hogy ezt reagálta túl. Ha illedelmesen megkér, hogy fejezd be, egy szót sem szólhattál volna.
Mondjuk normális jól nevelt embernek ezt nem is kéne magyarázni, de sajnos egyre többen vannak, akik nincsennek tekintettel mások pihenésére...

Határátkelő 2017.09.11. 17:40:35

@Sir Galahad: Látom, neked sem sikerült megérteni a poszt lényegét, ami nem a magasabb fizetésről szólt. De nem baj.

Shaktee 2017.09.11. 17:48:27

@London2009: IT megvolt?

Itt mindenkinek rossz álmai voltak utana :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 17:51:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Tenyek, amiket eddig meg nem sikerult hitelt erdemloen bizonyitani.

Erzelmek, hit, osszeeskuves-elmelet, bekaemberek, ateistak, leggingses libak nelkul. Csak es kizarolag szamokat szeretnek latni.

Mennyi penzt porszivoznak ki es kik?
Hogyan (nyilvan illegalisan, kulonben nem lenne tema, mert a legalis "sumak", ugy hallottam, teljesen elfogadott Magyarorszagon)?

London2009 2017.09.11. 17:53:24

@swing gitan: nem meg! Majd talan szerdan. Viszont most nezzuk ezt a Mist nevu sorozatot, ami szerintem egy ilyen so so timewaster de az uram be van tole rosalva. :DDD Szerintem a legjobb lesz ha az IT-re massal megyek!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 17:54:48

@zserzsenne: őszintén, hát akkor mikor illik?

patkányarcúáginéni 2017.09.11. 17:57:37

Hát...ezzel a címmel a szélsőség címlapján megjelenni eléggé propagandaízű.

Nem a tartalommal vitatkozom - miért is tenném -, hanem a tálalás kissé ellenséges.

Shaktee 2017.09.11. 17:57:41

@Zoole Reloaded:olvastad is vagy csak nyekegsz? :P

graphics 2017.09.11. 17:58:23

@Kövérmadár [swe]: sőt! Horribile dictu: a laptopomban már nincs is original Soros port! Micsoda világ :D

Azt hallottad, hogy a farkas olvasni tanul? már ismeri a nagy I-t meg a piros ká-t... bocsi.

Abszurdisztáni munkakereséssel óvatos lennék, mert számos cég úgy reklámozza magát, hogy ,,ilyenmegilyen'' kollégát keresünk!
Ha a jelentkező volt olyan dinka, hogy el is ment az interjúra, akkor rendszerint vagy helyből elküldik (már van a pozira ember, sajnáljuk), fizikai meló esetén rendszerint egy próbanapot letudatnak vele, aminek végén kiderül, hogy ,,bizony ettől többet vártunk, sajnáljuk...'') és kap egy szerény borítékot a napi munkáért, bejelentve persze sehol.

Nem állítom, hogy mindenütt így történik, de nem is feltűnő, hogy xz-cég 6.-ik hónapja keres pl. maróst egy nagyvárosban, egy másik könyvelőt 5 hó óta, stb., stb.

A posztról az a véleményem, hogy nem tudhatjuk, mennyit sikerült félretenniük külföldön és ebből m mennyit emésztett fel a költözés és az álláskeresés hónapjai és milyen kilátásokkal várták a lehetséges munkákat.
Felteszem, hogy alaposan megcvsappanhatott a tőke és kilátás a pótlásra nem nagyon volt.

Nyelvtudás miatt problémáztak páran, h beképzelt és felvág rá.
Szerintem csak volt alkalma megtanulni. Spanyolul nem tudok, csak pár alap kifejezést. Ha ott élnék, pláne hosszabb ideig, akkor nem mondanám, h ,,no hablo bien Castellano!''

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 18:04:43

@tildy[UK]:
Ugy illik, hogy befizeted az utcat egy wellness hetvegere es ha mar nincsenek otthon, villamgyorsan lenyirod a fuvet, hogy a mokusokat se zavard ;)

Egyebkent munkaidoben, ki kell venni ezert szabadsagot. A nyugdijasokkal mondjuk nem tudom mi lesz, de ok mar biztosan nyirtak sokszor fuvet, megerdemlik a szenvedest :D

Egyebkent meg mondjuk 10 es 18 ora kozott, meg ha pihenni is szeretnek es megha hude zavarna is (nem zavarna), akkor sem lenne arcom szolni, mert mikor maskor nyirja? Nyilvan ejjel 11-kor goreny dolog lenne.

Sokadreszt: gyereksiras mikor engedelyezett? Engem az jobban zavar. Kutyaugatas? Az egnek dorgese?

Ez ilyen hungaricum lehetne...
Hazirend:
Kutyaugatas: minden paros heten, szombaton 14 es 16 ora kozott engedelyezett.
Furas: paros heten, hetkoznap 11 es 13 ora kozott.
Gyereksiras: paratlan heten, keddenkent 14.45 es 15.25 kozott.
Funyiras: paratlan het, hetkoznap 9 es 10.30 kozott.
Mennydorges: minden vasarnap 17.00 es 17.12 kozott.

zserzsenne 2017.09.11. 18:08:13

@tildy[UK]: Ünnep és vasárnap egyáltalán nem illik zajongani, nem tudom ezt miért kell magyarázni, egyáltalán ez hogy merül fel. Sem Ausztriában, sem máshol eszébe nem jut az embernek. Svájcról ne is beszéljünk, mert az a másik véglet...

Sir Galahad 2017.09.11. 18:08:20

@Határátkelő: Már elnézést, de honnan veszed, hogy nem értettem meg? Nyilván nem csak a fizetésekről van szó (persze arról is, több helyen említve), hanem az egyéb munkakörülményekről is. De ezek (ahogy a fizetések mértéke is) ugyancsak nagyjából adottak Magyarországon, mint a többi szegény kelet-európai országban. Értem én, hogy ez egy hazatelepülőnek nem tetszik, de tessék elhinni, nekünk se. A különbség az, hogy mi itt élünk és ha tetszik, ha nem, tisztában vagyunk a realitásokkal.

London2009 2017.09.11. 18:10:17

@Kövérmadár [swe]: nincs igazad kerlek. Mert nyugodtan levaghatta volna szombaton. Az munkanap. Vasarnap templomba kell menni es pihenni szokas.
Viccet felreteve itt paldaul vasarnap nem szabad kopacsolni es fuvet nyirni sem! Na tessek! Erre varrj gombot! Az mas kerdes, hogy kert meretetol fuggoen meddig tart egy ilyen zajos cselekedet? Fel ora? Szinte meg hozza is tartozik egy ilyen jo kis Balaton hobbihaz elmenyhez nem? Frissen vagott fu illata!
Ezt kellett volna mondania a szomszednak. Draga uram, ez csak az on boldogsagat szolgalja!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 18:10:19

@graphics:
Botrany! :D

Es melyik orszag kapta most a Soros EU elnokseget? :)

Miota nincs kotelezo katonai szolgalat, sorozas helyett Sorosozas van? ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 18:12:41

@London2009:
Nem tudom.
En szombaton bordelyba jarok, vasarnap meg dolgozni.

Nem vagyok jo kereszteny, ugy tunik :D ez az en sorosom :)

Határátkelő 2017.09.11. 18:13:01

@Sir Galahad: Akkor biztosan én értettem félre a kommented, ami egy hosszú posztból utalt egy két bekezdésnyi részre (megjegyzem az valóban elég furcsa, hogy a személyes 500 ezerből hogyan lesz nettó 140 ezer), majd odaírod, hogy "Az viszont tényleg felháborító lenne, ha a Nyugatról visszatérőknek előjogaik lennének a magasabb fizetésre." Egyetlen erre utaló mondat sem volt, senki nem várt el ilyet. A poszt 95 százaléka arról szólt, hogyan szórakoznak az emberrel, amikor munkát keres.

De te tudod.

Csodabogár 2017.09.11. 18:13:14

@zserzsenne: Svájcban ilyesmiért simán kihívják a rendőrséget. Mármint a vasárnapi csendháborítássért. De ettől függetlenül a szomszéd még lehet egy irigy, szemét alak. Volt nekem is ilyenem, elmenekültem a helyről.

London2009 2017.09.11. 18:17:34

@Kövérmadár [swe]: Botrany! Latom ma elemedben vagy, hala az egnek. Orulok, hogy jol telt a szombatod ezek szerint! Az enyem funyirassal telt termeszetesen!

Din Serpahis 2017.09.11. 18:21:23

@Csodabogár: Úgy tűnik mákom van, Zürichben még sosem szívtam meg az overbookingot - egyszer fogtuk csak ki a dolgot, Lisszabonban, a madeirai nyaralásunkról visszafelé jövet, nem emlékszem pontosan, de valami nagyon jó pénzt fizettek érte, majdnem kijött nullszaldóra a teljes repülőút :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 18:30:46

@zserzsenne: Videken nottem fel, altalaban hetvegennem dolgozika munkahelyen az ember, ergo fuvet is akkor nyir. termeszteesen a helyi csendrendelet betartasaval. Nalunk falun semmi gond a varasnapi funyirassal. ( sot a kakas torkat se vagjak el, ha reggel kukorekol, csendrendelet ide vagy oda)

Londonban ez ervenyes: www.gov.uk/guidance/noise-nuisances-how-councils-deal-with-complaints

Bromley council oldalan pedig pl ez van :

Recommended hours for noisy DIY work
If such work cannot be done during weekdays between 8am and 6pm the following:

Monday to Friday noisy work between 9am - 9pm
Saturday noisy work between 8am and 5pm
Sunday noisy work 10am and 4pm.

Szoval de, lehet vasarnap fuvet nyirni...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 18:35:12

@Kövérmadár [swe]: mint irtam, nalunk kicsit masabb, sem a faluban ahol felnottem, sem itt Londonban SOSEM volt gond a vasarnapi funyirasbol. Igaz nem reggel hatkor csinaltuk,, plusz extra halk akkus funyironk van itt.

London2009 2017.09.11. 18:35:25

@tildy[UK]: 10 elott es 4 utan... Most mar csak azt kell megtudni, hogy mikor tortent az ominozus funyiras?
Amugy en frankon sajnalom a szomszedainkat, mert mi szerintem sok zajt csapunk. De szerencsere oregek es vagy nem halljak, vagy nem erdekli oket. Mindig mondjak, hogy nyugodtan zajongjunk. Irto jofejek. : )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 18:35:30

@London2009:
Én vagyok az égnek a hala? Hujjuj!

A pokolra jutok, ez már nem kérdéses.

London2009 2017.09.11. 18:36:28

@tildy[UK]: marmint, hogy akkor nem lehet, igy ertettem.

London2009 2017.09.11. 18:37:05

@Kövérmadár [swe]: ugy ugy, na leptem. Csok a csaladnak.

kék madár 2017.09.11. 18:37:57

@Határátkelő: Azt hittem birca ki lett tiltva innen, na akkor innentol a szinvonal megint adott, omleni fog a fideszes meg melegellenes propaganda ebbol az elmebetegbol. Ne haragudj, ha tul finoman es ketertelmuen fogalmaztam: arra probalok utalni, hogy birca ahol megjelenik tonkretesz mindent a gyermeteg, fasiszta troll beszolasaival.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.09.11. 18:39:53

@London2009: igen vasanrp 10 elott nem lehet es delutan 4 utan sem lehet. Igy evidens, vasarnao is nyirunk fuvet: 10-4 kozt altalaban. De sokszor hetkoznap este 8, legalabbis nyaron :D

Sir Galahad 2017.09.11. 18:41:53

@Határátkelő: Igen. De - vegyük példának a XI. kerületi kalandot, vagy amit a szerző arról ír, hogy "akik a kezükben tartják (intellektuálisan, szociálisan) az irányítást, nincsenek felkészülve sem emberileg lelki, sem szakmai szinten" - a helyzetet, a körülményeket tudomásul kell venni. Magyarország, Kelet-Európa ilyen. Sajnos. Akkor lenne empatikusabb, gördülékenyebb, satöbbi, ha az itteni ügyintéző (Hr-es, bolti eladó, stb.) is annyit keresne, olyan körülmények között élne, mint a nyugat-európai. Ez meg, ugye, álom.

Tehát végső soron mégiscsak a jövedelmekről szól a poszt.

Latcho Rom 2017.09.11. 18:41:57

@London2009: Elég nyomasztó dolog..

Mist volt egy darabig de feladtuk

Narcost a netflixen viszont felfaltuk 2 estén :)

szÖveges professzor 2017.09.11. 18:44:23

Sajnos csak most volt idom elolvasni. Nagyon jo iras! A nyari magyarorszagi tapasztalataim alapjan kb erre szamitanek en is, ha otthon keresnek munkat. Pedig mar elgondolkoztam, hogy bele kene vagni... De megerositettel benne, hogy ezt meg jol at kell gondolni! Koszi es sok sikert ujra kulfoldon! :)

Határátkelő 2017.09.11. 18:45:58

@Sir Galahad: Szóval ugyan nem a pénzről szól, de szerinted mégis a pénzről szól. Hát jó. (Egyébként kíváncsi lennék, ha adnál az adott HR-esnek, ügyintézőnek a mostaninál háromszor nagyobb fizetést empatikusabb lenne-e. Mert szerintem nem.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 18:47:38

@tildy[UK]:
Ez igy, szerintem, boven benne kell legyen minden normalis ember ingertartomanyaban.

Az emlitett szomszed, gondolom, belekotott volna barmi masba is. Van ilyen.

kék madár 2017.09.11. 18:48:16

@Határátkelő: @Sir Galahad: a nyugatrol hazaterok szerintem is magasabb fizetest varnak el es elojogaik is vannak a magasabb fizetesre. Ami teljesen normalis, hiszen eddig kevesebb munkaval sokkal tobb penzt kerestek, magasabb eletszinvonalhoz szoktak es aldozatot hoznak azzal, hogy hazakoltoznek. Ezt kulon meg kell becsulni, es minden allampolgarnak hozza kell jarulnia, hogy a beilleszkedesuk fajdalom mentes legyen es ne eljenek at semmilyen traumat, anyagi veszteseget a korabbi fizetesuk, kornyezetukhoz kepest.

FutureFry 2017.09.11. 18:53:09

@Herr Géza: "Amit online vissza is igazoltak. Boarding Pass a kezemben konkrét üléssel."

Legalább nem kirángattak a gépről biztonságiakkal miután már elfoglaltad a helyed (ala United Airlines) :)

Egyébként amerikai átszállásoknál is gyakori, hogy akár $1000-t, vagy akár azon felül is ajánlanak (általában aukciószerűen megy fel az összeg amíg nem nem jelentkezik valaki). Viszont leggyakrabban a kompenzációt olyan formában adják, ami limitált (lejár, csak az adott legitársaságnál használható, stb.). Késésnél szoktak még olyan voucher-t is adni ami az adott reptéren költhető el ételre/italra. Mivel visszajárót nem adnak belőle, én legutóbb a sorban utánam lévőnek is kifizettem belőle a vásárlását.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 18:56:33

@Határátkelő:
Igy hirtelen nem. De a gyerekei, akik egy elhetobb (gazdagabb) kornyezetben nonek fel, majd mondjuk HResek lennenek, azok biztosan empatikusabbak lennenek.

Nem hiszem, hogy a megkeseredett magyar emberek 99%-a ugyanilyen megkeseredett es rosszindulatu lenne, ha emelnenk az eletszinvonalat / anyagi es szocialis biztonsagat mondjuk 2-3 szinttel.

Erre mondjuk csak a sajat peldamat tudom hozni, aki otthon mindig hoborgott dolgok miatt. Nem voltam rosszindulatu, de elegedetlen es ettol pesszimista nagyonis.

Most erolkodnom kellene, hogy hoboroghessek. Mindenre jut, amire akatom, hogy jusson. Amire sporolni kell, arra keszitek "akciotervet" es osszerakom. Tervezheto az eletem, stabil a munkahelyem, stb.
Urhajora nyilvan nem futja, de emiatt nem erzem, hogy bankodnom kellene.

Es csak annyi tortent, hogy nott a fizetesem 400%-kal es biztonsagerzetem meg legalabb ugyanennyivel.

kék madár 2017.09.11. 18:59:44

@FutureFry: $1200 a maximum torvenyileg, most lobbiznak erte, hogy felemeljek

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 19:08:22

@kék madár:
Ertem, amit mondani akarsz, de senki sem kerte oket, hogy hazakoltozzenek.
Az altalad vazolt "terhet" nem veheti a nyakaba az otthon maradt tarsadalom, ez nem lenne fair.

Megint az en peldam: vajon milyen lazadas lenne, ha en, mint uj dolgozo, kapnek 500e nettot, mig a 20 eve ott dolgozo csak 200e-t kap? A korkulonbsegbol adodoan 99%, hogy jobb szakember nalam. En persze mondhatom, hogy ez igy meg mindig joval kevesebb a kinti fizetesemnek es vallaljak be, azert cserebe, hogy hajlando vagyok hazakoltozni. De ez igy akkor sem korrekt veluk szemben.

Azt gondolom, ha valodi igeny merul fel bennem, hogy hazakoltozzek, akkor 200e-ert is hazamegyek. Ha keveslem ezt es egyeb elvarasaim vannak, akkor nem valodi a hazakoltozesi vagyam.

A kulfoldi munkavegzes / letelepedes, szerintem donto %-ban anyagi megfontolasbol (racionalitas) tortenik. A hazavagyodas / hazakoltozes pedig zomeben erzelmi alapu. Ezeket nem jo keverni, szerintem.

De en meg kicsi vagyok, szekre allva is... :)

inteligencs elenzeki 2017.09.11. 19:10:35

@Ember Hallgatag:

"Nem tudom hogy érdekel-e valakit, de a következő eset történt meg velem 2017. július 30-án vasárnap a délutáni órákban"

Vasárnap délután az emberek általában pihenni szoktak, van olyan hely, ahol ilyenkor tilos is a zajkeltés. Talán el kéne gondolkozni egy elektromos fűnyírón. Vagy azon mondjuk, hogy neked nyugdíjasként, nem jutna e időd mondjuk hétfőn délelőtt is a fűnyírásra. Ha jól vettem ki a kommentedből a magyar embert akartad fikázni, de pont te vagy az, akivel "gondok" vannak szerintem.
Hát igen, valószínű, hogy a nyugdíjadra való utalás, már indulatból jött, nem józan megfontolásból. Az meg hogy kiröhögted,, az adott körülmények között, veszélyes is lehet. előfordulhat, hogy olyan emberrel csinálod, aki lezavar egy sallert. Ebben az esetben nem biztos hogy veled leszek szolidáris.

SzZoole 2017.09.11. 19:11:39

@swing gitan: jaja, meg láttam is :-)
Emlékeztet is valakire a bohóc, van egy bro-m, egy 172 centis óriás, na amikor az a fejére húzott egy pussyhat-et, pont olyan bohócnak nézett ki :-)))
Just kidding

Határátkelő 2017.09.11. 19:14:12

@Kövérmadár [swe]: Szerintem ebben a posztban sem volt szó arról, hogy milyen hatalmas fizetést vártak volna el, ezt páran megpróbálták belelátni a szövegbe, de hát tényszerűen nincs benne.

Az pedig, hogy elvárják a normális, korrekt bánásmódot, nagyon helyes. Ha ők nem várják el, akkor ki fogja? És ha senki nem várja el, akkor soha nem fog megváltozni semmi.

A normális munkavégzés alapvetően nem pénzkérdés. Magyarországon is vannak nagyon normális, rendes ügyintézők, akik pontosan ugyanannyit kapnak, mint a tahók.

Jossarian 2017.09.11. 19:20:03

Ennyi... Mindent elmondott a poszter, politikamentesen (hisz ez van ott miota vilag a vilag, lasd Mikszáth) es erthetoen.

Shaktee 2017.09.11. 19:20:06

@Zoole Reloaded: túl sokat nézegeted magad a tükörben te kis alpha pussy :DD

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 19:20:46

@Kövérmadár [swe]:

Hülyeségeket írsz. Pont.

Túl sokat engesz meg magadnak. Ez nem tetszik nekem. Ezzel befejeztem veled, nem vagy képes vitára.

Határátkelő 2017.09.11. 19:21:22

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Úristen, tényeket mert kérni! Felháborító!!! :D :D

SzZoole 2017.09.11. 19:25:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: atomot nekik Max, ezek a liberosok nem értenek a szép szóból :-)))

gabors 2017.09.11. 19:26:10

@London2009: " le sem ultunk es meg a villanyt sem kapcsolta fel."

na itt kezdett izgalmas lenni...... de vegul nem lett az :-)))

kék madár 2017.09.11. 19:26:24

@Kövérmadár [swe]: csak vicceltem. De ne szepitsuk, hivjuk annak ami: trollkodtam

FutureFry 2017.09.11. 19:28:01

@kék madár: Tudtommal az az összeg (ami $1,350) - igaz, az kp-ben - az a max. amit akkor kell fizetniük ha beleegyezés nélkül raknak ki (“involuntary bump”). És az összeg attól is függ, hogy milyen más járatra tesznek át (azaz mennyit késel), vagy, hogy mennyibe került a jegyed. Persze elvileg a légitársaság ajánlhat többet is… (és elő is fordul, de az akkor nem kp. szokott lenni).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 19:33:00

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Köszönöm, nincs több kérdésem, mindenre válaszoltál! :D

@Határátkelő:
Hagyd, ilyen, amikor mattot kapnak a hozzá hasonlóan gondolkodó emberek.

SzZoole 2017.09.11. 19:35:43

@Határátkelő: "Úristen, tényeket mert kérni! Felháborító!!! :D :D"

Te meg hogy mersz felkiáltó jeleket tenni az Isten katonájának, egy alhadnagynak irt kommentedben, felháborító, borzasztó, te is atomot fogsz kapni, :-)))
Just kidding

kék madár 2017.09.11. 19:42:36

@FutureFry: kevered a licitalasos voluntary bumppal, en arrol beszeltem.

FutureFry 2017.09.11. 20:04:07

@kék madár: A liticálásos voluntary bump-nál nincsenek határok, annyit fizet a légitársaság és olyan formában ahogy akar. Persze nem éri meg nekik többet ajánlaniuk mint amennyit az involuntary bump (törvény határozta) esetében kellene fizetniük.

kék madár 2017.09.11. 20:08:06

@FutureFry: miert fizetne tobbet 1 fillerrel is, ha az involuntary maxolva van???? Semmi erdeke nem fuzi hozza

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 20:11:09

@Határátkelő:

Szívesen, de úgyis törölni fogod. mint a múltkor, szóval mnek fárasszam magamat?

thegabcsi 2017.09.11. 20:11:25

"és nagyon szomorúan hagytuk ott a gyönyörű országot, aminek szeretjük a fényeit, az illatait és a hangjait.."

Na elmész te a tudod hova. :D
Szépen felsoroltad Magyarország erényeit, kb ennyi. (most abba nem megyek bele, hogy mekkora baszom nagy, semmi közhelyek ezek).

Akkor sok sok év munka és élettapasztalata után elteheted a vitrinbe azt is, hogy fényekért, illatokért és hangokért nem érdemes egy putriba költözni.

Sir Galahad 2017.09.11. 20:11:57

@Határátkelő: Lehet, hogy nem, de anélkül biztosan nem. Szerintem a bérek nyugati szintre emelése (ez persze fikció, mert nem fog megtörténni), nem azonnal hozná meg az általad remélt eredményt, hanem hosszabb távon, mikorra stabillá vált egy elfogadható polgári életminőség. Lehet, hogy már a következő nemzedék idején.

Sir Galahad 2017.09.11. 20:12:08

@kék madár: Meg még mit nem? Nézd, hazajönni nem kötelező. Ha nem tetszenek a hazai körülmények, nem kell jönni. Szerintem semmilyen előjoga nincs a hazatelepülőknek, pláne nem azok rovására, akik a nehezebb körülmények ellenére itthon maradtak.

szcsongor 2017.09.11. 20:12:13

@IT Knight: Nem akarok nagyon demagóg lenni, meg tudom, hogy az élet alapvetően igazságtalan, de rettentő nagy arcoskodásnak érzem ezt az "1 milla alatti ajánlatra röhögőgörcsöm lesz" dumát. Örülj neki, hogy pont egy olyan szakmát választottál, ami jelenleg erősen túl van értékelve és fizetve. Még te is azt állítod, hogy egy tanárnak milyen fasza egy 2-300k-s fizu otthon, miközben te meg a haverjaid laza kódolgatással viszitek haza a milliókat. Vagy hogy személyes példát hozzak, én Svédországban dolgozó gyógyszerkutató vegyészként (PhD-val) nem viszek szerintem haza annyit mint te otthon programozóként (és az itteni élet majdnem olyan drága mint London). Az általad említett példa is a haverról, aki Londonban havi 1500 fontokat rak félre, kb elérhetetlen az emberek 99.9 %-a számára (a külföldön dolgozókat és magamat is beleértve).
Elhiszem, hogy ott fent megvan a "bejött az élet" érzés, és ilyenkor az ember hajlamos azt hinni, hogy más csak azért nem keres ennyit meg azért nincs normális munkája, mert egy lúzer.

FutureFry 2017.09.11. 20:12:38

@kék madár: Kp-ben nem szoktak, de voucherben lehet, hogy többet ajánl. Pl. a "jó hírnév" megőrzése érdekében, vagy egy törzsutas kiengeszteléséhez.

Pl.: "The airline also took a page from the playbook of rival Delta Air Lines, which earlier this month said it would offer up to $9,950 to bumped passengers. United said it would offer compensation worth as much as $10,000 to passengers who voluntarily take another flight when the airline overbooks." [1]

[1] qz.com/970285/united-airlines-ual-to-offer-up-to-10000-in-compensation-to-bumped-passengers/

kék madár 2017.09.11. 20:16:00

@Sir Galahad: szeretnem modositani amit irtam: egy atlaghataratkelonek 3-szor akkora fizeteshez van joga, mint egy otthon maradt kalandornak ugyanabban a munkakorben, nekem meg 6-szoroshoz

kék madár 2017.09.11. 20:16:55

@FutureFry: ezek a one-in-a-million esetek, nekem meg az eletben nem sikerult a max fole tornasznom a vouchert.

zoldzeller 2017.09.11. 20:28:38

@tildy[UK]: @London2009: Most mar mindket gyerekem iskolas, csak napkozit fizetunk ami havonta kb $1500 korul van. A melypont az az volt mikor mindketto ovis/bolcsis volt, havi $4500-ert.
Ennek ellenere nekunk biztosan nem erne meg Magyarorszagra/Europaba koltozni. Egyszeruen se lehetosegekben, se keresetben nincs sehol az EU (Magyarorszagrol nem is beszelve) a bay area-hoz kepest.

M. Péter 2017.09.11. 20:31:15

@FutureFry: Aki önkéntesnek jelentkezik, az örül annak, hogy kap mondjuk $500 értékű utalványt, míg az, akit akarata ellenére nem engednek utazni, esetleg mérges lesz, botrányt csap, minden lehetséges fórumon ócsárolja a légitársaságot, és soha többet az életében nem utazik azzal a céggel. Ezen kívül a légitársaságnak olcsóbb utazási utalványban fizetni, mint pénzben.

kék madár 2017.09.11. 20:35:25

@zoldzeller: "A melypont az az volt mikor mindketto ovis/bolcsis volt, havi $4500-ert."
Run! And Hide!

Taxomükke (UK) 2017.09.11. 20:37:59

@firg_firg: Nalam ez a hazugsag kategoria.
Amugy meg mibol all az elutasitott jelentkezoknek egy formalevelet irni? Ne gyere azzal, hogy nincs ra ido. az nem jo kifogas.

SzZoole 2017.09.11. 20:49:14

@puhacica: Ja tényleg, haldoklik a blog, legalább mi sutyerakok életben tartjuk :-))

Sir Galahad 2017.09.11. 20:50:43

@kék madár: Így már mindjárt más, teljes mértékben igazat adok neked, feltéve hogy én is megkapom a hatszoros zsét, a sarki csehóban meg szombatonként a kedvenc zenekarom játszik.

DieNanny CH 2017.09.11. 20:54:13

@kék madár:

Viszont, mi történik, ha senki nem akar lemaradni a gépről a maximális pénzösszegért sem? Akkor egyszerűen nem engedik fel azt a 6-ot gondolom, viszont utána valószínűleg egy nagyon lejárató perben lesz részük.
Hát, szerintem ezért éri meg inkább többet adni...

kék madár 2017.09.11. 20:56:04

@Sir Galahad: nem erted a lenyeget, a te fizetesedbol fogjak levonni azt amibol nekem kijon majd a 6-szoros szorzo. Mert megerdemlem.

kék madár 2017.09.11. 20:57:11

@DieNanny CH: le vannak vedve, benne vagy a szerzodesben, hogy mire kotelezi oket es sajnos az utas tehetetlen

IT Knight 2017.09.11. 21:03:10

@szcsongor: nem vagyok a legkellemesebb személyiség, ezt elismerem. Viszont szeretném megmutatni, hogy ez, ahol én vagyok igenis elérhető a kisembernek is.

IT Knight 2017.09.11. 21:07:19

@London2009: értem én ezt, sőt, még én is kimennék külföldre egy rövid időre tapasztalatot szerezni, érdekes munkát végezni, stb.

Csak azt nem szeretem, amikor a hozzáállás az, hogy minden, ami magyar, az rossz, minden, ami nyugati, az jó. És Gyurcsány... bocs... Orbán annyira elviselhetetlen sokaknak, hogy inkább Koppenhágában mosogatnak minimálbérért. C'mooon...

zoldzeller 2017.09.11. 21:16:59

@IT Knight: ez egy vedekezesi mechanizmus, mert te meg azt kopod az emberekre, hogy tuti londonban valami sarki kocsmaban mosogat.
Pedig baromi sokan vannak akik azert elnek kulfoldon, mert 1. kaland vagybol, 2., mert Magyarorszagon az a szakma/munka amit ok vegeznek nincs, vagy legalabbis nincs benne tul sok lehetoseg,
3. esetleg nem tudnak azonosulni a politikai szemlelettel/esetleg korrupcioval.

kék madár 2017.09.11. 21:19:14

@zoldzeller: 4. olyan meno $4500-os ovit Magyarorszagon hol talalni :)

IT Knight 2017.09.11. 21:20:37

@tildy[UK]: "Viszont otthon sokkal inkabba papirt nezik. "

Ez nem feltétlenül igaz, főleg egy bizonyos szint után. A rendszergazdákról nem tudok nyilatkozni, de a férjednek QA és devops tapasztalattal nem kellene aggódnia itthon munka miatt.

zoldzeller 2017.09.11. 21:27:46

@kék madár: es banyek legalabb ha meno lett volna. Ket ev alatti gyerek gondozasa $2600 volt (xy egyetem ovodaja.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 21:30:29

@Vánnyadt Ványadtovics:
Köszönöm! Végre valaki!

A jelentés alapján a következő, lehet, hogy hibás, megállapításokat tettem:
- a jelentésben szereplő vállalatok nem követnek el törvénysértést az adóoptimalizációjukkal;
- a jelentésben szereplő vállalatok élnek a magyar és európai törvények és szabályok adta lehetőségekkel;

Kis kitérő. Tegye mindenki a szívére a kezét: ha mi lennénk az Audi, nem tennénk pontosan ugyanezt? Dehogynem!

- a jelentésben egyetlen magyar tulajdonú vállalat sem szerepel. Hol van a magyar ipar? Hol vannak a magyar bankok? Hol vannak a magyar szolgáltatók? Hogy nincsenek ilyenek? Akkor min csodálkozunk?

Ki akarná valaki másnak a zsebét tömni?

Amilyen a nyugat / EU ellenes hangulat van mostanában, játsszunk el a gondolattal, mi lenne, ha ezek a "pénzporszívók" máról holnapra eltűnnének. Kapnánk egy halom munkanélkülit, akiknek magyar vállalatok hiányában esélyük nem lenne elhelyezkedni. A GDP jelentősen csökkenne. Zavarjuk el a Tescot és hasonlló üzletláncokat is. Mit kapunk? Nagyjából a sötét középkort.

Tényleg ez kell? Tényleg a folyamatos hőbörgés kell mindig, minden miatt? Nem tudok számokat, de úgy sejtem, hogy százezrek kerülnének az utcára.

Biztos, hogy a nyugat az, aki/ami tönkreteszi/tönkretette az országot? Nem esetleg önmagunkban (is) kellene a hibát keresni?

kék madár 2017.09.11. 21:32:15

@zoldzeller: hogy tudtak ennyit elkerni erte? Az ovono lakbere volt ilyen draga?

zoldzeller 2017.09.11. 21:37:26

@kék madár: ismereteim szerint ez nagy varosokban (ny, sf, la-ban) nem kiugroan sok. 2 eves kortol viszont mar csak $2000, de nalunk nagyon kozel vannak a gyerekek korban egymashoz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.11. 21:40:58

@IT Knight:
Azt próbáld meg belátni, hogy, olyan eset is előfordulhat, amikor az egyén valóban jobban érzi magát külföldön. Nem csak a pénz miatt, hanem mondjuk a társadalom miatt.

Mondok egy példát, bircásat :)

Szerinte Svédország egy rideg, hideg, lélektelen világ. Ebben bizonyos mértékig igaza is van. Olaszországhoz képest mindenképpen az. Egészen más az emberek hozzáállása, más a mentalitása, stb.
És az, amit ő megvet, lenéz és elutasít, számomra a kánaán. Nem (csak) a pénz miatt. Itt senki sem foglalkozik velem. Senkit sem érdekel, hogy mit csinálok, mit nem csinálok, mit miért csinálok. Senkit sem érdekel, hogy mire költöm vagy nem költöm a pénzemet.
Én a harsány, "lelkes", pörgős, Spanyolországban, valószínű gyorsan felkötném magam, mert folyamatosan stresszelnének az emberek. Itt nem stresszelnek, mert akkora ország, olyan kis lakossággal, mintha nem is lennének emberek. Nagyon élvezem!

Te Pesten élsz?
Én éltem Pesten 16 éves koromig. Pestre jártam általános, közép-, és főiskolára is. Nagyon ritkán most is járok arra és tudom, hogy nem tudnék ott élni. Félre ne érts, Stockholmban sem. New Yorkban sem. Nyilván túlzás, de lassan úgy érzem, hogy a 400 fős falu is túl sok nekem.

Nem minden rossz Magyarországon. Nem minden jó "nyugaton". De az egyén preferenciarendszere alapján lehet, hogy jobb neki külföldön (legyen az Spanyolország, Svédország vagy akár Peking), mint otthon. És van, akinek jobb otthon, mint bárhol máshol lenne.

Ha én nem zárom ki és utasítom el, hogy te ott jól érzed magad, akkor te se utasítsd el, hogy más pedig máshol érzi magát jól.

IT Knight 2017.09.11. 21:56:25

@bobbafet: egy kicsit túltolom a dolgokat valóban, biztosan önteltnek is tűnök. Azt mondják, néhányan, hogy troll vagyok. Ezekben van egy kis igazság, de én inkább azt mondanám, hogy egy radikális reakció vagyok a blog törzsközönségének a radikális világnézetére.

Ha nem lenne ennyire elvakult itt a törzsgárda, akkor én sem érezném szükségesnek ennyire provokatívnak lenni.

Akármilyen hihetetlen, nem nézek le más szakmákat (talán a HR-t egy picit), nem vagyok turbómagyar és a fideszt sem kedvelem túlzottan, csak kevésbé utálom, mint a többit...
És ami a legfontosabb: támogatom a határátkelést, de még jobban támogatnám, hogy megbízható információ jusson el a potenciális határátkelőkhöz / hazatérőkhöz és pl. ne ez alapján a poszt alapján döntsenek a költözésről.

IT Knight 2017.09.11. 21:56:32

@zoldzeller: mert a többség valóban gyárban, építkezésen vagy vendéglátásban dolgozik, esetleg bébiszitter. Megfelelően kommunikálni kell, hogy mi vár rád nyugaton, ha ilyen munkákra pályázol.

IT Knight 2017.09.11. 21:56:38

@Kövérmadár [swe]: ezzel semmi gond nincs, csak nem ezt a gondolatot közvetíti a blog.

Budapesten élek, de az embereket én is kerülöm, amennyire lehet. Svédország a leírásod alapján nem tűnik rossz helynek (bár úgy hallottam, hogy magasak az adók és sok a feminácizmus).

Antal Jozsa 2017.09.11. 21:56:45

@zoldzeller: Ne nézd le annyira Európát , ez csak Bécs....elmehettem volna Zurich-ig is
www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Austria&city1=Vienna&country2=United+States&city2=San+Francisco%2C+CA

Nem sokkal tobb a vasarloero San Francisco-ban, arrol nem beszelve hogy usa-ban alapbol nulla nap szabadsag jar, egeszsegugy oktatas fizetos stb stb. Persze konnyebb angolul megtanulni mint nemetul...mas az eleterzes csak hat messze is vagy ám..

gabors 2017.09.11. 21:57:07

@Ember Hallgatag: ha igy van akkor miert is akarsz haza koltozni ?? ez a tusko valszeg ott lesz mikor nyugdijba mesz is ...

szakasz2 2017.09.11. 22:01:47

@London2009: @Herr Géza: @Drednaught:
Hogy milyen is a korrekt interjú meg mi a HR feladata, azt kb. 10 éve tanultam meg egy nagy befektetési bank budapesti IT-központjában. Jómagam pár kollégával többször is interjúztattunk programozói pozícióba embereket, egymás után 45 perces blokkokban. Természetesen több olyan eset volt, amikor kb. 5-10 perc után tudtuk a párommal, hogy az illetőnek esélye sincs (kevés a tudása, tapasztalata), de persze fordított eset is néha előfordult. Nos, azért az esélyteleneknél is igyekeztünk minden esetben kedvesek lenni, és akár még a kérdések megválaszolásában is segítséget adni - úgyis mindegy alapon. Egyszer aztán mikor egy ilyen interjúztatós napon már egymás után a többedik "esélytelen" jelentkezővel kerültünk össze, akkor kicsit kifakadtam, hogy "akár haza is küldhetnénk, és időt spórolnánk mindenkinek". Nos erre az angol főnök kb. a következőt mondta:
- Nem. Mindenkivel kedvesek és korrektek vagyunk, és az "esélytelenekkel" is egyenlően és kedvesen bánunk, mégpedig azért, mert ha hazamegy lehet, hogy elújságolja egy barátjának, ismerősének, hogy nálunk járt, és annak ellenére, hogy nem vettük fel, mennyire korrektek voltunk és "jól érezte magát". És lehet, hogy ez az ismerős, barát pont ezért jelentkezik hozzánk, és szuperül megfelelő kollégánk lesz.

No ez (is) lenne a HR feladata, és rühellem azokat a cégeket, akik arra nem veszik a fáradságot (2 percet), hogy egy szabvány levelet küldjenek az elutasításról. Ha ez nem fér bele, akkor hogy bánnak az ott dolgozókkal? Megjegyzem már vannak programok, online szolgáltatások, amelyek igen jól automatizálják az interjúztatás/kiválasztás teljes folyamatát, és amennyiben valakit elutasítanak, akkor gombnyomásra küld ilyen levelet. Akkor miért is kéne "szegény" HR-seket sajnálni?

zoldzeller 2017.09.11. 22:21:03

@Antal Jozsa: nem nezem le Europat, soha nem tettem es nem is fogom. Buszke europai vagyok es nagyon szivesen koltoznek is pl tobbek kozott Ausztriaba. A nemetem eleg jo volt kamaszkent.

A posztom felreertetted. En health economist vagyok, a ferjem pedig data scientist. A mi (foleg az en) lehetosegeink Europaban korlatozottak, illetve a ferjem a toredeket keresne az itteni fizetesenek.
Az en fizetett szabadsagom amugy most mar 20 nap korul van, a ferjemeknel pedig nincs korlatozva.

káposzta 2017.09.11. 22:28:47

Nálunk a HR elengedte az egész felvétel dolgot, a managernek kell intéznie gyakorlatilag mindent, interjún nincs HR-es, szerencsére. Így legalább van esély arra, hogy nem egy ostoba picsa dönti el, hogy kell-e a cégnek az ember. Kötekedni mondjuk tudnak, a tök felesleges approve-jukra várva (mert annyira kurva sok dolguk van és nem érnek rá) rengetegen visszamondják a felajánlott pozit. Tényleg nem tudja senki, mit csinálnak, mert a bérszámfejtés ki van szervezve, nem vesznek részt a felvételben, és semmi látszata nincs annak, hogy bármit is csinálnának :D

zZZz 2017.09.11. 22:28:53

@Sir Galahad: A kommentjeid alapjan egyszeru szerkezet lehetsz.Mar bocs de a bicska kinyilik a zsebben..))

Drednaught 2017.09.11. 22:29:13

@szakasz2: Hogy őszinte legyek, ezeket az automatizált leveleket utálom a legjobban.
Amikor a szakmámba vágó 17db poziba jelentkeztem egy újonnal alakult SSC-be, egy nap múlva 17db sablonemail várt a mailboxomban,
Ugye elhiszed, hogy senkinek sem ajánlottam a céget?

Az a baj, hogy összesen egyetlen olyan élményem van interjúkról, ami jónak mondható, az összes többi a szar és a fos közt szóródik, pedig rohadtul nem vagyok különc semmiben.
Szinte minden helyen, minden szintű kollégákkal megtaláltam a hangot(még az indiaiakkal is nagyon jól), de a HR-es az a legalja volt minden cégnél. Már sokszor kérdeztem magamtól, hogy hogyan is lehet ez? Miért nem értenek semmihez?
PEdig nem egy nehéz feladat az.
De valamiért nem sikerül a megfelelő pozira behívniuk, csak egy másikra. Igent mondanak a fizetési igényemre, majd küldenek egy 150k-val alacsonyabbról ajánlatot.
Eléküldök hozzájuk egy zsenit interjúra, akinek adnak egy hibás új excel feladatot, amire jelézi, hogy nem lehet megoldani, erre elutasítják... ja, tényleg, ő jelezte, hogy hibás volt az excelje, de már mindegy, mert betöltöttük a pozit.
Aztán volt olyan, ahol a jelöltemnek egy héttel későbbi időpontot küldtek ki az assessment centre-re.
Volt olyan, ahol az első forduló után kijelentették, hogy megfeleltem, de volna számomra egy jóval magasabb szintű pozijuk, ahol épp hirtelen üresedés van és jöjjek vissza arra a következő héten, mert jönnek a külföldi főnökök és ők interjúztatnának. Jöttem, voltam, győztem, engem akarnak, de a felét ajánlották annak, amit az "alacsonyabb szintű" eredeti pozira kértem és amit elfogadtak. Mondtam, hogy kösz nem, maradjon a másik. Ja, az már nem érvényes, bocsi.
Még ezernyi hasonló sztorit tudnék mesélni.

zZZz 2017.09.11. 22:29:19

@Antal Jozsa: Kedves Antall Jozsa, Sokkal tobb a vasarloero San Franciscoban , sokkal tobb mint amit el tudsz kepzelni..)

kuki123 2017.09.11. 22:29:35

@IT Knight:
te tényleg valami párhuzamos valóságban élhetsz, még azt is elhiszem ,hogy pesten dobálóznak ilyen összegekkel, meg pár cég vidéken.
De Budapesttől 70-100km-erre...semmi
büdös nagy semmi.
Nagy vágyott multicégnél mérnöki 350 nettó már combos tétel
a többi jó ha 300 körül fizet extrém túlórákkal.
Ha valami csoda folytán 400-at adnak akkor tedd össze a kacsód.
Persze manager az megkapja a 500-1M-et
De őszintén szólva pesten se dobálják csak úgy a netto 400-450-et. Keményen le kell tenni azért tudásban.

szakasz2 2017.09.11. 22:31:49

@IT Knight: ja, mert otthon mindenki, de legalábbis a többség IT lovag, mi? ;) Segítek, a munkatípusok megoszlása szerintem nem tér el jelentősen az angliaihoz képest.

szakasz2 2017.09.11. 22:36:24

@Drednaught: Én is utálom az automata leveleket, de a semmilyen visszajelzésnél még az is egy-két fokkal jobb. :)
Én nekem volt jó tapasztalatom is HR-sekkel, de szerintem azokat jobban megfizették, simán elhiszem, hogy vannak ilyenek, amiket írsz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.11. 22:47:15

@Antal Jozsa: "Nem sokkal tobb a vasarloero San Francisco-ban"

Hat, ha mondjuk ha Oakland kornyeken jarsz, akkor esetleg (ez kb.mint Compton Los Angelesben, ami mondjuk a pesti VIII. ker bugyraihoz hasonlithato ) de a Szilicium-Volgy azert eleg eros vasarlo erot kepvisel, azt hiszem ;)

kuki123 2017.09.11. 22:52:33

@szakasz2:
magyaroszágon nincs vezető képzés
ilyen téren kurva messzi vagyunk a nyugattól

A magyar vezető beosztású emberek a 60-70-es években születtek és a 80-90 évekbeli lopjunk, minden a miénk, le van szarva mindenki, eltiporni a másikat, szinten szocializálódtak.
De közben a cégtulajok csinovnyik szolgái. Szó szerint farkasa a magyarnak.

Nagynevű gyártó multinál nap mint nap tapasztalom és látom.
Tanulmányt lehetne írni róla.

kuki123 2017.09.11. 22:52:53

@Buchhalter: ó ha csak 11 lenne de inkább 150 felé

Budapestől 50-70 km-erre már egy panel 13-14 misi
30 km-erre már nincs 16 millió alatt 2é ve még cask 10 volt és már azt is sokaltam.
40-60 éves panelekről beszélünk már.
Pesten 25-30 millió-ról indul az új panel
Családi házról már letettem esélytelen kategória..putri faluba meg nem megyek

Teljesen szertefoszlottak az álmaim hogy nekem magyarországon lesz saját lakásom, inkább megyek ki a picsába amit összeszedtem az jó alap lesz kint.

kék madár 2017.09.11. 23:01:49

@Zsuzsi65: Oakland mar reg felivelt, iszonyu draga az ingatlan, dzsentrifikalodott, volt munkatarsaim koltoztek oda es alig tudjak megfizetni

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.11. 23:03:31

@kék madár: na, ezt jo hallani...a dzsentrifikacio raferne par LA kornyekre is :) bar mostanaban kezdem latni nehol, ami jo jel

Herr Géza 2017.09.11. 23:08:37

@kuki123: Kispajtás, egy kicsit el vagy tévedve: számolj már, a 60-as, 70-es években születettek a 80-as, 90-es években még javában iskolába jártak, esetleg főiskolára, egyetemre, de. pl. katonák is voltak, na meg leginkább pályakezdők. De egy biztos: NEM a "lopjunk, minden a miénk, le van szarva mindenki, eltiporni a másikat, szinten szocializálódtak."

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.11. 23:08:46

@swing gitan: "16 éve"

hat igen...ma reggel vki azt mondta a radioban, ez az amerikaiak 2. Pearl Harbor-ja...es most mar valahogy jobban meg tudom erteni, mit ereztek/ereznek...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.11. 23:14:27

@Kövérmadár [swe]: "Ha el akarja adni a hazat, akkor haza-arulo lesz? "

Haha, ennek olyan Sandor Gyorgy-hangzasa van :))

Antal Jozsa 2017.09.11. 23:14:40

@zZZz: akkor hazudik az osszehasonlito oldal? Okosabb vagy?Kozolj pontosabb adatot.
Az elobbihez meg hozzatennem Ausztriaban 14szer van fizetes egy evben.

Elhiszem hogy nagyon sokan nagyon jol keresnek az USA-ban, ekozben tomegek foldonfutok,orvos ellatas nelkul, kollegam most volt harom hetet Kaliforniaban, sok volt neki is a homeless.
Joval erosebb a szocialis halo Europaban. Az USA-ban ehen doglesz senkit nem erdekel, csak magadra szamithatsz, betegsegtol meg retteghetsz es szamolgathatsz. Es ha mar gazdagsag ne csak Kaliforniat emlitsuk, vannak szegenyebb allamok is. De ha valaki orvos, IT-s, ugyved kanaan lehet....csak a melos ott is melos.
Ami viszont nagyon tetszik hogy egy nyelvet beszel 330 millio ember, nincs az a szetszabdaltsag mint Europaban, talan konnyebb is beilleszkedni oda mert bevandrolo orszag, itt meg soha nem leszel osztrak, brit vagy nemet.....

kék madár 2017.09.11. 23:15:00

@Zsuzsi65: szerintem lassan a gengszterek maguktol elhagyjak LA-t, az ingatlan mindenhol megfizethetetlenul draga :)

kék madár 2017.09.11. 23:17:30

@Antal Jozsa: " Az USA-ban ehen doglesz senkit nem erdekel, "
Ez reszben tulzas, mert a demokrata beallitottsagu allami kormanyok sokat tesznek a szegenyseg ellen, (a szovetsegitol valoban ehen dogolhet barki, Trumpek minden szocialis budgetet megvagtak) masreszt:
Magyarorszagon kit erdekel?

Csodabogár 2017.09.11. 23:28:58

@Zsuzsi65: Azt is el tudod képzelni, hogy mi itt Europában mit éreztünk, mikor 45-ben kimentünk az utcára és térdig ért a törmelék? Halott emberek és lovak heverésztek az utcán? A kiégett Corvin áruház aljában sorba voltak fektetve a hullák. Kicsit nem ártana elgondolkozni néha a saját sorsunkon is. Pesten a hivatalos felmérés szerint a házak 70%-a romos volt. Halottak számát nem tudom, de Budapest csak egy város volt a sok közül.
Nem szeretek se itt se máshol emlékeket idézni, de néha nem állom meg. Elnézést!

zoldzeller 2017.09.11. 23:36:54

nem hazudik a tablazat, viszont az atlagkereseteket nem hasonlitja, csupan azt hogy mennyi kell a megelheteshez.
4 eve mikor vegleg ide koltoztunk akkor olvastam, hogy egy csaladnak alaphangon jo ha az evi $200.000 megvan ha a city-ben akar elni.

Valoban rengeteg homeless van, de ez inkabb politikai kerdes. Berkeley-ben is rengeteg van, Beverly Hillsben viszont nem. Minel liberalisabb egy varos lakossaga es vezetese annal kevesbe fog olyan torvenyt hozni ami tiltja, hogy az utcan aludj.

kék madár 2017.09.11. 23:46:25

@Csodabogár: ertem, tehat ha 72 eve tortent valami sulyos dolog Europaban akkor illetlenseg megemlekezni valamirol ami 16 eve tortent az Egyesult Allamokban. Logikus.

boom2 2017.09.11. 23:59:43

@Boborjnán1986: "Mon vállalkozni érdemes, márha beveszi a gyomrod a kiskapuk keresését." Eltaláltad, azt aztán pláne nem szabad.
"Öcsém pl most így ment vissza." részvétem

boom2 2017.09.11. 23:59:52

@Buchhalter: "A lakásárak meg már vicc kategória "
reménykedem benne, hogy az energetikai tanúsítvány miatt, végre felnyílik az emberek szeme és helyén kezdik kezelni az árakat.
(egy 50m2 panel nem ér 5 milliónál többet, egyik se, akárhol is van)

Antal Jozsa 2017.09.12. 00:00:09

@kék madár: igazabol Ny-Europarol beszeltem, sajnos Magyarorszag szocialis biztonsag terén igen le van maradva, de remelm lesz fejlodes. Egy pozitiv pelda azert akad, aki gyereket vallal Magyarorszagon szamottevo kedvezemnyekre jogosult: plusz szabadsag, adokedvezmeny, ilyen-olyan nagycsalados kedvezmeny, gyed, full time bolcsode, ovoda..biztos lehetne meg sorolni.Amit nem ertek, hogy a munkanelkuli ellatast hogy a francba lehett igy visszafogni, en sztem nagyon sokan emiatt sem mernek hazamenni (na meg a korhazak) dolgozol eveket aztan kapsz harom honap segelyt ami a minimalber lehet maximum...ezt nem ertem hogy talaltak igy ki....Na mind1 en USA vs Ny-Europa-ra gondoltam a kommenteimben.

Antal Jozsa 2017.09.12. 00:00:20

@zoldzeller: ugy tunik ott is megvan a Varos Mindekie szervezet ottani megfeleloje, de attol hogy hagyjak a hajlektalanokat az utcan elni a problema meg megmarad. Svajcban pl nincsen csoves az utcan, nagyon ritkan latni, nem is hagyjak oket, akkor most Svajc a rendorallam vagy az USA? Vagy melyik a liberalisabb? Olyan szocialis segelyezes van (miutan lejart a masfel ill. 50en tul a ket ev munkanelkuli segely) ami gyakorlatilag korlatlanul jar, viszont ha jol tusom vissza is kell fizetni ha az ember ujra dolgozik, de nem a célbol hogy hajlektalan legyen.
Na most tenyleg az emert nem ez kell hogy vezerelje mikor kivandorol, hanem az hogy hol tud munkabol rendesen megelni.
Az USA ban epp azt nem ertem, h az egyik leggazdagabb orszag es megis ennyire sokan elnek a tarsadalom peremen, nagyon egyenlotlen a vagyon/jovedelem megoszlasa.

boom2 2017.09.12. 00:00:32

@Manka88: "aki élt már, akár csak 2 hónapot olyan helyen, ahol normálisan működik az állam, ahol nem csak a véredet szívják, ahol támogatók, ahol ... mindegy... szóval az tudja, hogy magyarország mennyire, mennyire, mennyire a béka segge alatt van és egyre inkább oda tart." +++++1 ez a realitás

Antal Jozsa 2017.09.12. 00:00:37

@zoldzeller: a tablazat aljan van az atlagkereset.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.12. 00:01:01

@Csodabogár: termeszetesen megertem, es ugyanolyan tragedia mind a ketto szamomra, mert artatlan emberek estek aldozatul itt is, es Mo-n is, vagy barhol mashol a vilagon. Koromnal fogva csak csaladi tortenetekbol emlekszem arra, ami a II. VH-ban tortent (ahogy a nagypapam egy lelott lovat vagott fel a szomszedaival, hogy legyen mit enni a csaladnak, vagy ahogy a nagymamam a sajat keresztlevelet adta oda egy rokon zsido felesegenek, hogy azt ne vigyek el koncentracios taborba, vagy amikor az 5-6 eves anyukam rettegett a pinceben, nehogy a katonak megtalaljak oket).

Az, hogy az amerikai tragediat (jobban) aterzem, azert van, mert ebben a tarsadalomban elek, es ez a tragedia alig 16 eve tortent. Felre ne erts, ez semmit nem von le a masik (az europai) tragedia sulyabol...Ahogy mondjuk talan te sem erzed akkora sulyat mondjuk a 48-as szabadsagharcnak szemelyesen, bar tudod, mennyien estek el, de szemelyesen nem voltal benne erintve, igy maskent tekintesz ra (gondolom en, de javits ki, ha nem igy van)

zoldzeller 2017.09.12. 00:30:34

@Antal Jozsa: az egyik ok a sok kozul:

www.povertyinsights.org/2013/10/14/did-reagans-crazy-mental-health-policies-cause-todays-homelessness/

Ne felejtsd el az amerikai emberek tobbsege az ongondoskodas elven szocializalodott. Egy idealis vilagban van 401K, meg Credit Union, meg eletbiztositas, es college fund a gyerekeknek.
Mig az emberek tobbsege az EU-ban jogosan szamithatnak allami tamogatasra es hogy az allam a fenekuk ala nyul.

Melyik liberalisabb? szerintem a liberalizmus mast jelent egy amerikai es egy europai szamara.:)

Hollandexxonvaldez 2017.09.12. 00:34:09

én 2008-ban mentem ki Hollandiába,aztán 2011-ben közelebb Németországba,majd le Bajorországba.Nálam a motiváció a minél többet otthon minél közelebb volt.2013-ban haza is mentem,úgy hogy a német munkáltatóm csak egy emailt kapott,hogy szevasz,a tököm tele a külfölddel.2014 nyarára sikerült magam a lélektani 500km-re verekedni(hétvégére hazajárás,ez energiában,lélekben felbecsülhetetlen hogy hazamegy az ember az idegenből).
Most 260km-nél tartok, 4,5nap Graz,2,5nap otthon.Még 50km-ert tudnék faragni(hazaútnál 20perc kb )

Hanem dolgoztam otthon,2013-ban 2015-ben és 2016-ban is.

Nem a pénzt keveseltem,hanem az otthoni munkahelyi hozzáállást( ja te vagy aki németből jöttél? itt felejtsd el hogy ott voltál...mire én: ja igy te vagy a főnök? remélem tudsz rendesen bajorul vagy semmi keresnivalód itt.3hét után ott is hagytam a céget.Veszprém Continental,mert bunkók voltak és a szünetben se szabad rágyújtani.)

Antal Jozsa 2017.09.12. 00:34:17

@Antal Jozsa: az akar "elethosszig" jaro szocialis segely 3 embertipusnak jar
Allampolgar
Letelepult
Menekult

Aki csak par eve el Svajcban az is kaphat de nagy esellyel el fogjak kuldeni az orszagbol ha nem talal munkat.

boom2 2017.09.12. 00:34:23

@London2009: "Draga uram, ez csak az on boldogsagat szolgalja!! " zseniális! Agyvérzést kapott volna, de legalább egy hülyével kevesebb..:DD

kék madár 2017.09.12. 00:34:42

@Antal Jozsa: azt nem ragoznam, hogy Amerikaban jo-e a szocialis halo: nem jo

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.12. 00:37:26

@zoldzeller: koszi, pont ezt akartam leirni :) az ongondoskodas elve melyen el az amerikai (konzervativ) gondolkodasban. A liberalis oldal viszont az allami gondoskodas hive...na most pont ebbol a ket nagyon ellentetes allaspontbol fakad a ket oldal allando huzavonaja is...

kék madár 2017.09.12. 00:38:03

@zoldzeller: az ongondoskodashoz azert nem art, ha valaki nem a gettoban vagy a trailer parkban no fel, egy single payer health care pl. hatalmasat lenditene a 99% eletszinvonalan.

zoldzeller 2017.09.12. 00:44:00

@Zsuzsi65: Na, azert meg a mi Bernie Sandersunk is csak egy kozepvonalas sved liberalisnak felel meg.

kék madár 2017.09.12. 00:45:16

@zoldzeller: szegeny Bernienek szerintem lovese se volt arrol amirol beszelt, de jol hangzott, nem sertegetnem ezzel a svedeket :)

zoldzeller 2017.09.12. 00:49:41

@kék madár: az nem is kerdes, hogy a helyzettel muszaj valamit kezdeni. Hiaba az ongondoskodas szep elve, ha az emberek egy nagyon jelentos reszenek a mindenapokhoz sincs eleg penze.

Herr Géza 2017.09.12. 00:54:19

@Hollandexxonvaldez: "2013-ban haza is mentem,úgy hogy a német munkáltatóm csak egy emailt kapott,hogy szevasz,a tököm tele a külfölddel."
Ez biza nagyon dícséretes magatartás, én is reklámoznám. Kemény gyerek vagy....
"3hét után ott is hagytam a céget.Veszprém Continental,mert bunkók voltak..... "
Ó, a fagyi visszanyalt? Van ez így.

Herr Géza 2017.09.12. 01:00:02

@boom2: Khm, csak szólok, hogy az ingatlanpiacon sokkal többet számit a "hol van", mint a "mi az". Már ha érted...

négyzet 2017.09.12. 01:00:47

Nnna, épp az volt az utolsó mondat előtti gondolatom, hogy a poszterék majd jönnek Mo-ra nyaralni, arra jó lesz. És hát tényleg.

De azért meglepnek ezek a tapasztalatok mégis. Nem nagyon durva munkaerőhiány van szinte minden területen? Vagy csak az olcsó munkaerő kell...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.12. 01:02:03

@IT Knight:
A feminacizmusrol nem nagyon tudok mit mondani. Engem nem erint a dolog, ha letezik, ha nem.

Az adok mar egy hosszabb tema.

Alkalmazottkent evi kb. 440.000 kr brutto jovedelemig ~30%. Azert circa, mert ha a havi berpapirjaimat megnezem, akkor valahol 27 es 33% kozott valtozik az adoeloleg levonasa (tuloraktol fugg).

Ha ennel tobb a jovedelmed, akkor az efolotti resz kap +20% adot.
Pl. evi 500.000 bruttora kb. 440.000x0.33 + 60.000x0.53 vagy valami ilyesmi :) van meg egy sav, nem tudom pontosan hol a hatar, afolott tovabbi +5%.
Ez a 440.000 kr brutto valahol az orszagos atlag folott van picivel, de lehet tevedek.

Ami fontos, hogy ebben a 33-53-58%-ban minden elvonas benne van, tehat itt nem ado+tb+nyugdij+akarmi %-ok vannak kulon, hanem ado es sluss.

Adokalkulatorral kiszamolva ha az itteni fizetesemet kapnam otthon, akkor kb. 60-80.000 forinttal maradna med otthon kevesebb.
Valamennyire spec. az esetem, mert se feleseg, se gyerek, igy nincs adojovairas/kedvezmeny.

www.lonestatistik.se, itt meg tudod nezni a szakmadban az atlagfizetest (bemondasra keszul a statisztika) es ki tudod szamolni, hogy abbol mennyi maradna. Ha erdekel, persze.

Herr Géza 2017.09.12. 01:22:24

@Antal Jozsa: A menekülteknek is "csak" 5-7 évig jár. Életfogytig nem.

gabors 2017.09.12. 02:05:14

@DieNanny CH: " nem engedik fel azt a 6-ot gondolom, viszont utána valószínűleg egy nagyon lejárató perben lesz részük."

perelni nem igen lehet mert a jegy megvasarlasaval belegyeztel hogy az utazas meg a jeggyel sim garantalt ... halottal mar perrol ?? az mas mikor kinai orvosnak kivertek a fogat "fradi biztonsagiak" amugy meg ezek is peren kivul megallapodtak (valszeg nem volt olcso a United-nak)

gabors 2017.09.12. 02:20:08

@Antal Jozsa: "ogy usa-ban alapbol nulla nap szabadsag jar, " ebben csak annyi igaz hogy nincs ra szovetsegi torveny ... de a legtobb professzionalis munkanal ez abszolut nem igaz ... komolyabb cegek nel a fizetett szabadsag a kompenzacio egy resze .. nalunk pl 30 nap +6 "personal day" fizetett betegnap amirol nem kell orvosi igazolas ... (barmira hasznalhato gyerek beteg masnapos vagy stb)

Ja amugy usa-ban sokkal keveebb dolog "jar" mert ez nem "France" :-)))

gabors 2017.09.12. 02:23:16

@Drednaught: " szakmámba vágó 17db poziba jelentkeztem egy újonnal alakult SSC-be," ez kb mi ?? SSC S.... Service Center mi az elso S???? es ehhez kb milyen szakma kell ? telefon operator es tudom lapozni a bindert ???

gabors 2017.09.12. 02:31:28

@Zsuzsi65: "hat igen...ma reggel vki azt mondta a radioban, ez az amerikaiak 2. Pearl Harbor-ja...es most mar valahogy jobban meg tudom erteni, mit ereztek/ereznek... " bar en mar NY-ban eltem akkor 10+ ev en rogton megertettem amikor a CNN-en eloben lattam az elso tornyot leomlani es mikor a hidrol nem latszott mar a masodik torony sem plane .....

16 ev tavlatabol pedig egyertelmu hogy valami nagyon megvaltozott (es nem a jo iranyba )

gabors 2017.09.12. 02:35:01

@Antal Jozsa: nagyon el vagy tevedve az usa-val kapcsolataban az hogy valaki akit ismersz volt az usa-ban 3 hetet (mindegy hol) attol meg lofaszt sem tud (ahogy te sem ) az usa-rol homeless mert az nincs Mo-on (amiota betiltottak ) :-))))

gabors 2017.09.12. 02:40:57

@Csodabogár: " Azt is el tudod képzelni, hogy mi itt Europában mit éreztünk, mikor 45-ben kimentünk az utcára" de eltudom kepzelni csakhogy ebben eppen a magyar vezetoseg is nyakig saros volt ahogy a nemet is ... usa is elvesztett 400=500k embert

termeszetesen nincs sok erteleme a 9/11-el hasonlitani

somlobodog 2017.09.12. 06:36:11

@zoldzeller: így van. ennyi. $1500-2000 ny is. Per gyerek per ho. Plusz az úszás és egyebek.

Antal Jozsa 2017.09.12. 07:42:54

@gabors: nezd, igen nem az usa-ban elek (egy nyarat toltottem csak el ott) , voltak amerikai munkatarsaim(per pill egy sincs), meseltek dolgokat, jot is rosszat is. Szabi tenyleg jar a profi cegeknel , de ha jol tudom nem egybol. Es aki nem profi cegnel dolgozik?

Antal Jozsa 2017.09.12. 07:42:59

@gabors: nyilvan nagyon jo helyen dolgozol ha ennyimszabi jar. De a torveny nem garantalja, ha mhelyet valtasz akkor mi van?

Antal Jozsa 2017.09.12. 07:43:02

@Herr Géza: nem tudom pontosan, de volt (ill van)ez a Hassprediger imam, az biztos hogy tobb ideig kapta..

kék madár 2017.09.12. 08:35:59

@Antal Jozsa: "De a torveny nem garantalja" a szovetsegi nem.

Void Bunkoid 2017.09.12. 09:29:41

Már biztos írták mások is, de igazából Magyarországon azért nem járt sikerrel - és azért vannak az ordenáré túldimenzionált felvételi követelmények is természetesen akár bolti eladói munkakörre is, hogy SENKI ne feleljen meg.

Kivéve persze az ISMERŐST. No ez volt itt a probléma. Hogy nem volt a kedves jelentkezőnek hátszele.

Hiába a ma már órás gyakorisággal emlegetett munkaerőhiány mindenhol (ámbár megjegyzem, inkább Nyugat-Magyarországon, ahol könnyebb áthúzni Ausztriába dolgozni...), attól még a sikeres állásszerzés legbiztosabb módja, ha rokon/ismerős/haver vagy, vagy ilyesmi ajánl téged. A pozíciók NEKIK vannak fenntartva, különösen kkv szektorban. Az idegenek max akkor jöhetnek, ha már elfogytak a haverok, vagy a számba jöhetőek baromi látványosan megbízhatatlanok/alkalmatlanok a feladatra.

Drednaught 2017.09.12. 10:06:52

@gabors: SSC - Shared Service Center Pl. az Infoparkként ismert épületcsoport az ELTE TTK déli épülete környékén.
A 17db állás elsősorban vállalatirányítási rendszerek üzemeletetéshez, controllinghoz vagy data qualityhez kapcsolódó pozik voltak.
Nem kifejezetten "szakma" kell hozzá, vagyis célirányos képzés erre ma nincs. Közgazdász és informatikus-mérnök diplomám van, de a fentiekben van szakmai tapasztalatom.

Gy.Takács 2017.09.12. 10:07:05

@Hollandexxonvaldez: ha 50 km 20 perc, akkor egy óra alatt 150 km. Repcsi vagy helikopter?

"2013-ban haza is mentem,úgy hogy a német munkáltatóm csak egy emailt kapott,hogy szevasz,a tököm tele a külfölddel."

Köszi, hogy jó hírünket terjesztetted!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.12. 10:40:37

Hahaha, ez vicces volt, üdv a való világban!
Szerinted kedves poszt-toló, mi a bánatért akar minden harmadik ember kifelé mozdulni otthonról??
Teljesen felesleges körök voltak ezek, ilyen hülyeséget, hogy hazaköltözés, egyszerűen nem
veszünk a fejünkbe.Vagy ha nagyon mégis, akkor előtte az állások és a lakás felmondása előtt
hazalátogatunk egy pár 7 erejéig, piacfelmérni, lehetőségek után kutatni.És csak is akkor szabad mozdulni,
ha aláírt szerződés van az ember kezében.Vagy még inkább akkor sem...
Aki már egyszer kijutott és meg tudott telepedni, becsülje már meg a jó sorát, bökje meg a jehova...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.12. 10:59:06

@Herr Géza: Na, de 170 km-t repülővel?Hát fel sem tud emelkedni a normál repülési magasságba, nem? :D Több idő a ki-becsekkolás, mint a repülés... Jó, értem, hogy a cég intézte. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.12. 11:13:04

@Herr Géza: Tudtommal az ilyen leveleket, ahol van százmillió címzett "undisclosed recipients" státuszban már vagy 10 éve alapból spamnak minősít egy kicsit is komolyabb levélkezelő.Már mint a fogadási oldalon.Ettől még persze eljuthat a levél a címzetthez...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.12. 11:28:08

@Kövérmadár [swe]: soros-orsos, b+ Madár, fetrengek...
:-))))))))

Ember Hallgatag 2017.09.12. 11:35:04

@gabors: Nem a tuskók miatt megyek haza, azok mindíg voltak és lesznek, de nem csak kishazánkban. Viszont vannak ismerősök akikkel szeretnék még legalább egyszer találkozni és feleleveníteni a régi emlékeket. 60 felett ezt ti is érezni fogjátok.

Taxomükke (UK) 2017.09.12. 11:41:06

@geegee: Na pont ezert nem vettek fol Herr Gezat, nem birta meggyozni a ceget, hogy folosleges a repjegy, tehat pont a meggyozesi kepesseg hianya miatt dontottek ugy, hogy Geza nem jo.
Viszont legalabb draga volt a metodus.
:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.12. 11:53:53

@geegee:
Tessék vigyázni, a birca morcolódik!

Túl sokat engedsz meg magadnak és magamnak! Ez nem fog tetszeni birkának és ránk küldi a TEKnős hátán száguldó KGB-t, utánuk a Gestapo-t (ez valami kedves, öreg bácsi lesz, szerintem és jól elver a botjával).

Ne hozd ránk a rontást!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.12. 12:00:34

@Gy.Takács: Autópálya? Nem tudom, csak egy tipp...És igen, nem szabályos, de lehetséges.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.12. 12:01:50

@Kövérmadár [swe]: Nem tudom, mi lehet vele, ennyire nem tolta durván eddig...

bpetya75 2017.09.12. 12:15:20

@Kövérmadár [swe]:

Nem tudom, milyen kalkulátort nézel, de 33,5% az elvonás Magyarországon. Vagy évi 60-80e-t írtál? Mert az 1 misis havi fizunál stimmel.

Herr Géza 2017.09.12. 12:18:12

@Taxomükke (UK): :D 1+
Különben utánam még jött egy koma, ő tök elméleti ember volt (én meg ugye a sárosbakancsos, "na fogjuk meg és csináljuk" típus), aztán (állitólag...) rettentő hezitálás után a masik mellett döntöttek. Rá három hónapra a fickót lepattintották és felhívtak, hogy mégis menjek, de akkor már késő volt. No meg van "büszkeség" is a világon... :))))))

Herr Géza 2017.09.12. 12:22:23

@geegee: Hát ne is "normál" repülőt képzelj el... Nem véletlenül írtam, hogy bokorugró :)))) Úgy indul, hogy légcsavaros. Kb. 30-50 ember fér be, de most meg nem mondom, milyen típus. Talán Bombardier? Vagy vmi. ilyesmi...

Herr Géza 2017.09.12. 12:28:08

@geegee: Ööö, egy "kicsit" túlzol azzal a százmillióval. Jó a pártucatos nagyságrend ám, sőt....
Meg ugye abból indulok ki, hogy az adott címre én küldtem el a jelentkezésemet, azaz egy közepesen értelmes levelezőprogram olyan címet nem dob spambe, akinek én küldtem már valamit, akkor sem, ha az a mail még másik 22 címre is elment. Ha meg mégis, a spamben is illik megtalálni azt, ami mégsem az... :)))))

London2009 2017.09.12. 13:17:47

@geegee: @Kövérmadár [swe]: minel tobbet foglalkoztok vele, annal jobban ide fog jarni. Nem kell reagalni a marhasagaira es majd szepen ujra lekopik. Idaig teljesen el volt tunve. Ugyhogy madar, ne hergeld!! : )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.12. 13:19:50

@bpetya75:
Igen, az évi és nem havi, rosszul emlékeztem.
Mai árfolyammal számolva havi kb. 9.000 ft a különbözet az itteni fizetésem "javára".

London2009 2017.09.12. 13:22:54

@Kövérmadár [swe]: Ez az adozas meg nem is tunik rossznak. Itt UK-ben 45k folott 40%! 150k folott pedig 45%!! Na es ahogy te irod meg ezen felul itt viszont fizetsz National Insurance-t, pension meg a tokom tudja mit. Raadasul peldaul egy csomo minden megdobhatja az adoalapot. Ami engem erint peldaul a lakaskiadas, az is income tax koteles. Vallalkozast meg irto bonyolult es azt sem eri meg csinalni ra. Ugyhogy azt hittem, hogy Mo-nal nincs nagyobb szivas, aztan kiderult, hogy tevedtem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.12. 13:24:29

@London2009:
Pedig olyan jó! :D

@geegee:
Mindenkiből a legrosszabbat hozom ki. Férfiból, nőből és még bircából is. ;)

London2009 2017.09.12. 13:27:28

@Kövérmadár [swe]: na, legyel most mar csendben es azt is halkan!!! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.12. 13:31:30

@London2009:
A vállalkózósdi itt sem egyszerű történet. A munkaadó által fizetett "járulékok" is magasak.

Saját tapasztalatom nincsen, nem is valószínű, hogy lesz. Mindig abból indulok ki, azt veszem alapértelmezettnek, hogy sima, mezei alkalmazott vagyok itt is és otthon is az lennék. Ennél fogva (hangsúlyozom, hogy számomra) pl. irreleváns a munkaadó terhe a bruttó fizetésemen felül.

Sok múlik azon is, hogy hol lakik az ember. Saját ház (ingatlanadó van) vagy bérel. Stockholm vagy vidéki nagyváros, esetleg falu.

Járásonként változik az adó mértéke egyébként, pár tized %-ot.

London2009 2017.09.12. 13:33:47

@Kövérmadár [swe]: miota egysavos rendszer van Mo-on szerintem a magasabb fizetesueknek sokkal tobb marad a zsebeben.

London2009 2017.09.12. 13:40:19

@IT Knight: Ertem amit mondasz, de azert ez egy eleg kitekert hozzaallas. Nekem ugy tunik, hogy te abbol indulsz ki, hogy Mo-on is lehet jol elni, mivel te 1 milliot keresel, akkor mas is tud. Viszont kulfoldon, az tuti fix, hogy mindenki mosogat es szarabbul el. Ez ket annyira kisarkitott pelda, hogy remelem ezt te is belatod, hogy teljesen felesleges igy hozzaallni ehhez a kerdeshez.
Kezdjuk a te kiveteles helyzeteddel. Mert nyilvan ezzel te is egyetertesz, hogy ilyen magas fizetesbol, azert nincs olyan sok. Hidd el, en is leginkabb ezt latom, hala az egnek, mert az en ismeroseim is jol elnek. De azert nem hordok szemellenzot es raadasul a csaladom egy resze videken el, ugyhogy latom, hogy eleg csak egy orat autozni Budapesttol es maris egy masik vilagban talalod magad. Videken egy 150k-es fizetes mar jonak szamit.
Na es a kerdes masik resze, hogy itt mindenki minimalberen el. Ez egyszeruen nem igaz, mert ha peldaul az en barati korombol indulok ki, egy minimalberes sincs. Na de azert ennyire nem vagyok hulye, hogy akkor ez azt jelenti, hogy nincs is beloluk egy sem. Sot, ebben egyet is ertunk, mert szerintem is a magyarok tobbsege minimalberes melokra jon ki. Meg azzal is veled ertek egyet, hogy az esetek tobbsegeben en sem ertem, hogy ebben mi a jo? Marmint arra gondolok, hogy Londonban a minimalberert dolgozni szinte ertelmetlen. Videken mas a helyzet. Ott ket minimalberbol jobban el egy csalad, mint Magyarorszagon ket atlag fizetesbol.
Ugyhogy kerlek, probalj mar meg egy kicsit mas fejevel is gondolkodni es jobban korbenezni magad korul…hatha sikerul meglatni egyebet, mint a vegleteket…

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.12. 14:00:18

@Herr Géza: Jaaaa, akkor értem. Bokorugró... :-))))
Németül grasshopper, nem? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.12. 14:44:23

@London2009:
Ezt nem vitatom.

@geegee:
Az egy caffee shop (volt) Amsterdamban :D

Mbraun 2017.09.12. 16:59:43

Végigolvasva a bejegyzést, érdekes hogy sok mindenkinek ez jön le, hogy mi a francért akarsz hazajönni, maradj már ott az anyádban külföldön ha már 5-10 éve kint élsz.
Többször nekifutottam, kinti diploma, de ohne gyakorlat nélkül keresni munkát. A nagynevű hárombetűs német vállalatirányítási rendszereket készítő cégnél. Első kérdés miért akar itthon dolgozni, és miért nem kint keres munkát. A team leader aki 150 éves néni volt, a Föld csakrát megtörte egyből ahogy belépett a tárgyalóba. Negatív chi-je volt, tudom sokan röhögnek rajta, de ha már a first impression után nem teccik a főnök, akkor azt a munkahelyet hagyni kell. A kis team leader nagyon aranyos volt, neki jobb volt a flowja valahogy. Ja és igen, az első interjú után azt mondták 2 hét belül feedback. Ez kb. 6-7 hét után történt meg, de akkor már Ausztriában voltam.
Hogy Ausztriában hogy szokott működni vendéglátásban elmondom: felhívnak, megnézik a referenciákat, és ha jó vagy mehetsz dolgozni, megmondják milyen feltételek vannak és a zs-ről is beszélnek. Itthon folyamatosan hatalmas titokba tartják, hogy minél kevesebbet lehessen ajánlani a parasztnak. Még mielőtt valaki lenézi hogy diplomával fizikai munkát végez ne tegye, mert minden helyen min. havi 1000-1200 Ojrót tudtam félretenni.

szépjuhászné 2017.09.12. 17:00:00

@kék madár: 1993, férj 40 éves (ereje teljében), szerződése lejár egy akadémiai kutatóintézetben (törvénytelen volt már a határozott idejű szerződés, de ez sima irigység). Nagyhírű fejvadász cég, püspökrózsaszín zakós, huszonéves fejvadász, szemmel láthatóan nem ért ahhoz a szakmához, amiben embert keres, fogalma sincs, hogy jó lenne-e az állásra. Az elutasítás indoka: öreg! Férj azután talál állást, szerez még egy diplomát, majd 6 év múlva egészen más területen elismert, nagy hírű szakember lesz. Pedig öreg. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.12. 18:21:14

@Mbraun:
"Még mielőtt valaki lenézi hogy diplomával fizikai munkát végez ne tegye..."

Én is pont ezt csinálom, nincsen abban semmi. Pénz beszél, nemde? Dede!

kék madár 2017.09.12. 18:43:29

@szépjuhászné: a kortol valo irtozas magyar jelenseg, egy normalis nyugati cegnel a kovetelmenyektol fuggoen akar elony is lehet

Opi87 2017.09.12. 19:01:46

Kulfoldre dolgozok IT teruleten, Pesten elek, kb. 1.5 millio netto (40 orara, ha tobb akkor tobb), tavmunka nana, kotetlen munkaido, nincs felsofoku vegzetsegem. Meg nem vagyok 30.

Kapitalizmusban csak alkalmazkodni kell tudni, en is olyat csinalok ami 5 eve meg nem letezett, es nem vagyok k*b*sz*tt zseni, meg az egyetemrol is kirugtak anno mert nem eredekelt.

Megjegyzem az is hulye, akinek fonoke van mert akkor mindig fuggeni fogsz valamitol es meg fontosabb hogy masnak keresed majd a penzt.... Olyan munkat kell talalni hogy magadnak dolgozz.

Pl. amit en csinalok az egy sima cegnel 500 ezer netto... Nem rossz de azert nezzuk meg a kulonbseged.

Minel kevesebb reteg van kozted es az ugyfel kozott akinek vegul eladod a termeked/szolgaltatasod/lelkedet annal tobbet tudsz keresni.

Szerintem netto 700 ezer alatt csak szenvedsz es ha nem probalod magad kepezni vagy jobbat keresni akkor bizony csak magadat hibaztathatod.

Vissza lehet pl. menni suliba 35 evesen is ahogy ezt kulfoldon is csinaljak, plusz folyamatosan munkahelyet keresni lenyegeben hatha jon egy sokkal jobb ajanlat. Networking ahol lehet, akar dedikaltan eljarni ilyen eventekre is stb.

gabors 2017.09.12. 19:43:57

@Antal Jozsa: " Es aki nem profi cegnel dolgozik? " allamonkent sot varosonkent is valtozo hogy mi "kotelezo" azon felul pedig egyeni (vallalati) szabalyok vannak ... tehat ugy talan igaz amit mondani akarsz hogy nincs mindenkire vonatkozo "allamilag" kotelezo szabaly ... de ez sokmindennel igy van az USA-ban ne feledd ez otven allam az allamoknak egy csomo dologban szuveren jogaik vannak, pl jogsit az allam ad nem a szovetsegi kormany

kék madár 2017.09.12. 20:03:38

@Opi87: en felhoket fenykepezek napi 15 percben, 2 eve meg nem volt erre igeny, de sikeresen networkingeltem es havi 4 milliot nettot kapok, meg szolgalati BMW-t es havi 2-szer private Jetet

M. Péter 2017.09.12. 20:07:43

@London2009: A svéd jövedelemadó lényegesen magasabb a britnél a national insurance-t is beszámítva. Az Egyesült Királyságban alkalmazottnak most évi 8260 fonting nincs se adó, se NI, 8260 és 11500 font között csak 12% NI van, 11500 és 45000 között a jövedelemadó és a NI együtt 32%, 45000-től 15000 ezerig 42%, de közben 100000 és 123000 között 62%, mert ott fokozatosan megszűnik a jövedelemadó 0%-s sávja, és 150000 fölött 47%.

Svédországban csak kb. évi 1800 fontnak megfelelő összeg adómentes, utána kb. 41400 fontig 30% körüli az adó, a pontos adókulcs helytől függ, 60200 fontig kb. 50%, majd e fölött kb. 55%.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.12. 20:28:34

@kék madár:
Mert amator vagy!
Nekem szolgalati jetet adnak, azzal jarok bevasarolni.

London2009 2017.09.12. 20:30:20

@M. Péter: de peldaul Svedorszagban ingyenes a bolcsi, ovi? Ismerem a Uk rendszert, nyilvan ezert a kritika. Mi rettenetesen sok adot fizetunk. E melle pedig meg jon az, hogy majd lehet havi tobb ezer fontot fizetni, ha lesz gyerek. Na mindegy, ettol fuggetlenul nem panaszkodom, csak mrgjegyeztem.

kék madár 2017.09.12. 20:45:18

@Kövérmadár [swe]: adj meg felevet es sajat szakacsom is lesz

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.12. 21:29:47

@kék madár:
Leborulok nagysagod elott!
Te vagy az, Looorinc? :D

ripj 2017.09.12. 21:44:04

@kék madár: Lehet vele viccelni nyilván, de egyre többen csinálják így, itthonról távmunkában, köztük én is. Külföldi bérszínvonal, itthoni árakon: a lehető legjobb felállás.

Payrollerwitch 2017.09.12. 22:07:52

Most akkor jól felvilágosítalak titeket, hogy miért nem ti lesztek felvéve, és miért nem szól vissza a HR-es "picsa".
Felmerül az igény egy jó szakemberre. A főnök kétségbe van esve, ígér fűt-fát, de neki a legjobb kell. Kimegy a hirdetés, bejönnek az önéletrajzok, lemennek az interjúk. HR-es még mindig úgy tudja, hogy mehet a fű és a fa, hiszen nekünk jó ember kell, pénz nem probléma. Főnöknek feltűnik, hogy milyen sokan jelentkeztek, akkor biztosan túl jó a pénz, amúgy meg mindenki örüljön, hogy ha ő felveszi a cégéhez dolgozni, (igazából meg van róla győződve, hogy a dolgozóknak kellene ezért fizetni, csak sajnos a törvények ezt nem engedik) de persze ha meg is jelenik az interjún, ezt nem mondja. Mosolyog, bólogat, aztán megmondja a HR-esnek az interjú után, hogy jöhet a jelölt, negyed annyi pénzért, mint amit az elején ígért.
A HR-es meg annyira nem hülye, legalábbis a többség, és egy idő után már nincs pofája felhívni a jelöltet, és virágnyelven elmondani neki, hogy ő ugyan megfelelt, csak a főni egy álomvilágban él, és egy WC-s néni bérét akarja adni.
Ennyi a titok. Ja, és a normális HR-es hazamegy, és ő is elkezd állást keresni...
A cégvezetők nagy részének ma, itthon, semmilyen gazdasági ismerete nincs, volt egy jó ötlete vagy sok pénze, sikeres lett, de saját maga gátolja a céget a növekedésben, mert nem enged az egy személyes vezetésből, a gemkapocs árát is tudni akarja, nem bízik senkiben és még mindig az van a fejében, hogy el lehet menni, 100-an várnak a helyedre, és rabszolgának tekinti a munkavállalókat.
A kivételek természetesen ne vegyék magukra, tudom, hogy léteznek.

Payrollerwitch 2017.09.12. 22:12:46

@ripj: Tök jó, én óvodát szeretnék működtetni így távmunkában. Esetleg kiszervezhetnénk az ápolást is, meg mondjuk a villanyszerelést. :)
Bocs, nem cseszegetni akarlak, csak értsük már meg, hogy nem lehet mindenki IT-s távmunkában milliókért.

kuki123 2017.09.12. 22:52:09

@Herr Géza: nos kispajtás, és melyik a legfontosabb szocializációs korszak az életben?
Rá trafáltál, pont a gyerek tanulós közép- és főiskolás kor.

Ezek az emberek mostanra kb 10-15 éve lettek managerek vagy vezető beosztásúak, meg is látszik, hogy menekülnek kifelé a késő 80-as 90-es évek szülöttei ...beosztottjai(k).

Mindig másban emberben beosztottban keresik a hibát, miközben aki csak az útjukban volt az lesöpörték. eldobható tárgy vagy nekik. De persze a manager a másik managernek nem harapja el a torkát, jó haverok ők, összekacsintanak. Saját beosztottjaikért a büdös életbe nem állnának ki. És napestig tudnám fojtatni a szociaológiai fejtegetést. ok okozati összefüggést.
A komunyizmus szülöttei.

Hidd el napi szinten látom, tankönyvi példák egytől egyig...
De elég kimenni az utcára kocsival...nah ott aztán ebből a 40-es 50-es rétegből van a legtöbb szándékos szabálysértő.
Nem a fiatal 20-25-30 éves. pedig azoknak is van bőven kocsija.

kuki123 2017.09.12. 22:52:47

@Opi87:
" Megjegyzem az is hulye, akinek fonoke van mert akkor mindig fuggeni fogsz valamitol es meg fontosabb hogy masnak keresed majd a penzt.... Olyan munkat kell talalni hogy magadnak dolgozz.

Minél kevesebb reteg van kozted es az ugyfel kozott akinek vegul eladod a termeked/szolgaltatasod/lelkedet annal tobbet tudsz keresni."

Mhh mikor elmentem dolgozni kurvára nem tetszett, hogy 6 óránál többet kell dolgozni...és pont ez volt a bajom, hogy mi a fasznak dolgozzak, hogy más levegye a sápot.
Hogy más álmát valósítsam meg...az enyém meg sehol
De még diplomával is kurva nehezen találtam állást, közel minimálbérről kezdtem. de olyan csóró családból jövök, hogy ennek is örülni kellett akkoriban válság környékén.
majdnem kimentem külföldre...
Sajnos maradtam..és a cégnél is...gondoltam jó lesz munkatapasztalatnak, meg anyagilag rendbe rakom magam...ez nagyjából be is jött...bár bármelyik másik úton indulok el, már sokkal jobban állnék szakmailag is.
Ma alap hogy 10-et dolgozok 8-as bértért. De van hogy 12 és munka tempó szerint ez még többnek is érződik.
2-3 év alatt totál kiégtem.
Jelenleg út keresés zajlik...de nem látom a fától az erdőt.
Nem akarok már elmenni másik céghez, hogy azok is lehúzzanak még egy bőrt. lehet kicsit jobb lenne, de akkor más dolog veszne el amit egyébként már kis újból megy. és totál 0-ról kéne indulni a másik cégnél.

Őszintén el se tudom képzelni mi lehet az, ami 5 éve még nem létezett, de most milliókat fizet.
Bitcoin? adat elemzés? nu skin :D?

bpetya75 2017.09.12. 23:02:49

@Kövérmadár [swe]:

Fektessé befele a svéd zöldaranyba, aztán veszed a jeteket, mint más levegőt: www.origo.hu/gazdasag/20170912-sved-erdo-fejlodes-boldog-tulajdonos.html

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.12. 23:13:33

@bpetya75:
Jol hangzik, de nem hiszem, hogy par 100.000 kr tokevel bele tudnek ugrani.

Opi87 2017.09.13. 06:49:03

@kuki123:

Figy nem annyira ritka dolog az ilyesmi, de szerintem nálunk a legnagyobb probléma a nyelvtudás katasztrófális állapota, ezért aztán a legtöbb dolgozó meg sem próbálja.

De mondjuk vegyünk egy konkrét esetet amit (szinte) bárki megkaphatna pár év tapasztalattal is akár:

weworkremotely.com/jobs/5312-junior-front-end-react-js-developer

Azt írja 70-80 ezer dollár évente. Tegyük fel proli magyarként megkapok 60 ezret.

Az havi 5000 dollár, cc 1 millió 200 ezer Ft. Na akkor én kiváltok egy KATA-s papírt szépen, ezzel a következőként adózok. Tegyük fel hogy ez most egy EU-n belüli cég, csak az ÁFA miatt.

Az 1 millió Ft-ig levő részbre befizetek 50 ezer Ft adót.

A maradék 200 ezer Ft 40%-át kénytelen vagy befizetni, tehát marad 120 ezer Ft.

Ez így összesen tehát 1 millió 70 ezer forint nettó bevétel kezdő (!!!) fizetésnek.

Szépen kvázi (felső)-középosztálybeliként éldegész havi 350-400 ezerből Budapesten, 2-3 szobás lakás, kondibérlet, mozi, színház, utazások néha mint ahogy azt bármelyik Nyugati csinálja.

Többit félrerakod, ha okos vagy befekteted, ha csak átlagos vagy akkor lakáskocsi. Pár év alatt vagy itt is megkeresed a havi 90-100 ezer dollárt vagy céget alapítasz esetleg jó referenciákkal el tudsz menni akár egy nagy céghez is és nem fognak az interjún úgy rád nézni mint egy panelprolira mert már bizonyítottál nyugati cégnél.

Én 35 EUR/órát keresek bruttó ez pedig kb. 20%-al alatta van a kinti béreknek az adott munkakörben ahová dolgozom. Ledolgozom havi 140-160 órát és így összejön, néha meg ide oda itthoni cégeknek kizárólag zsebbe mellékesként.

További bevételeim a befektetéseimből vannak, amiket az évek során vettem, van 3 dropship oldalam meg pár appom, ezek is hoznak havi kb. 100-ast aminek a fele el is megy a fenntartásukra meg a reklámra de hát több időt kell arra szánni hogy azok komoly pénzt termeljenek.

Az a baj hogy én hatalmas szakadékot látok hozzáállásban.

Nekem is volt szar melóm, dolgoztam raktárban is pl. anno mikor még diák voltam (és ahogy írtam kirúgtak az egyetemről), de mindig kerestem mivel hogyan lehet jobb, megtanultam új dolgokat mikor pl. bejöttek Magyarországra a gyors webshopok (Joomla meg hasonló alapúak) akkor azokat adogattam el, aztán képeztem magam, megtanultam közel anyanyelvi szinten angolul magamtól, ilyenek.

Nálunk rengeteg sírás van, de ilyet nem hallasz pl. románoknál, ukránoknál, oroszoknál, ők tudnak magukért tenni, mi egy más kultúra vagyunk, sok szempontból sokkal rosszabb sajna... Na mindegy, ebbe most nem megyek bele.

hummel8 2017.09.13. 08:35:31

@Opi87: Ez most igy fiatalon tenyleg jol hangzik....

Mondjuk nekem a 35 EUR netto ( ami azert beszamlazois oraberkent 160 oraban nem adja ki a 1,5 M nettot amit emlitettel), mert abbol azert kellene adoz mrg TB-t mrg nyugdijat is szamolni. Masreszt ez addig jo melo amig mag 1-2 ev tavlatban gondolkodsz elöre... egyik pillanatrol a masikra ugorhat a szerzödes, es nem biztos hogy masnap talalsz masikat... tudom, hogy minden szabaduszo azt mondja hogy igen... sokszor be is jön.. de lattam en mar meglepödött freelancert mikor a a nagy ceg felbontotta a szerzödest... egy uj fix helyre meg nem feltetlenül könnyü bekerülni... szoval ANNYIRA ez Sem rozsaszon mint amennyire ezt lefested.... raadasul ez a munkaeröpiacnak kb 0,5%, ami olyan mumka hogy full tavmunkaban bedolgozokent vegezhetö... Ha pedig neked is ott kellene lenned a munkavegzes helyen, es ezt ott leadozni, az mindjart nem olyan jo penz, söt!!

ripj 2017.09.13. 12:45:18

@Payrollerwitch: Az igaz, hogy nem lehet mindent távmunkában csinálni, viszont IT-ben más a helyzet: én mondjuk idősebb vagyok, mint Opi87, magas vezetői pozícióban, undorítóan magas fizetéssel és sok olyan 'sima' munkaerővel akik távmunkában lazán az Opi87 által leírtak körül vagy felette keresnek itthonról és nem projekt alapú szerződésekkel.

IT-ben itthon nagyon sokan nincsenek tisztában az igazi lehetőségeikkel, legyenek akár juniorok vagy seniorok ...

ripj 2017.09.13. 13:46:59

@hummel8: Már messze nem csak freelancerkedésről van szó távmunka esetében.

És köszönhetően az informatikus hiánynak (nem csak itthon, globálisan) a távmunka, mint opció, egyre gyorsabban erősödik.

Opi87 2017.09.13. 15:29:54

@hummel8:

A freelancerkedés (amikor minden munka után új ügyfelet kell keresni) és a "freelancerkedés" (amikor a jogi státuszod freelancer valójában egy helyre dolgozol) között elég nagy különbség van.

A TB-ről meg írtam hogy a KATA által rendezve van. Ahogy a többi járulék is. EU-n belül nem kell ÁFA-t fizetned ebben az esetben. Kb. ennyire jön ki a havi bevételem (írtam hogy máshonnan is jön) ha évi szinten leosztom, de nem hiszem hogy most az számít hogy éppen "csak" 1 millió 200e jött be egy hónapban.

A "bizonytalanságról" annyit hogy én már kb. 6 éve így dolgozom. Nem "bizonytalanabb" mint egy akármilyen vállalkozás.

Persze nem mindenki lehet informatikus, de nem is mindenki lesz.... Sőt szinte alig még akkor is ha ez a legnépszerűbb szak. Tudok én olyat aki újságíróból váltott webshopépítővé, összejött neki belőle nagy ház, autó meg 3 gyerek...

Haladni kell a korral meg alkalmazkodni különben eltaposnak, ez van.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása