oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 09. 06:30,  Kártyavár, avagy Washington titkai 88 komment

2017. szeptember 09. 06:30 Határátkelő

Kártyavár, avagy Washington titkai

Az amerikai főváros minden kétséget kizáróan a világpolitika legfontosabb színtere(inek egyike), szerintem nem nagyon van olyan ember a nyugati kultúrkörben, akinek ne lenne ismerős a Fehér Ház vagy a Capitolium épülete. De azt tudtátok-e, milyen föld alatti folyosó visz utóbbiba? Erről is olvashattok (és láthattok képet) Susan mai posztjában, ami kicsit megmutatja a filmekből, sorozatokból (például a House of Cards-ból) ismert helyszíneket.

cim_feher_haz.jpg

„Idei nyaralásunk célpontja New York és Washington D.C. volt, és mivel az átlagember az amerikai fővárosról, mint turista célpontról talán kevesebbet hall/olvas, mint New Yorkról, így az úti beszámolómat Washingtonnal kezdem (NYC majd talán egy későbbi posztban). 

Régóta tervezgetjük a családdal, hogy „átruccanunk” a keleti partra, ahol összeköthetjük a már egy ideje esedékes rokonlátogatást egy Washington-Baltimore-New York mini túrával. 

Június elején aztán repülőre ültünk, hogy átkelve a kontinensnyi ország másik oldalára, egy bő hetet eltölthessünk felfedezve a főváros és a Nagy Alma általunk legérdekesebbnek tartott látnivalóit.

Mindig szerettem a repülős utazásokat, nem csak a fel- és leszállás izgalma miatt, hanem azért, mert felülről egészen más perspektívában látja az ember az alatta elterülő, és folyamatosan változó tájat (már amikor nincs alattunk vastag felhőtakaró). 

Ezúttal szerencsénk volt, és élvezettel figyeltem, ahogy Nevada és Arizona sivatagja, majd Colorado hófödte csúcsai után a préri államok felülről sakktáblára emlékeztető farmjai, a Nagy Tavak környékének kék foltjai, végül pedig a keleti partra annyira jellemző hatalmas kiterjedesű, üde zöld (legalábbis kora nyáron) erdőségek tűntek fel alattunk.

Murphy törvénye szerint az alaposan megtervezett, és napi szintre lebontott útitervünkön természetesen módosítani kellett az indulásunk előtt alig pár nappal, ugyanis a Capitoliumba és a Fehér Házba fix időpontra szóló látogatás visszaigazolását csak akkor kaptuk meg.

A bejutás nehézségei

Ahogy sejthető, ezekre a helyszínekre nem lehet csak úgy, mezei turistaként besétálni. 

Helyesebben lehet, de 

  1. előzetesen kell helyet foglalni (okos dolog jó előre tervezni, mert a látogatók napi száma limitált, igy akár hetekkel vagy hónapokkal előre kell bejelentkezni) 
  1. jegyet USA állampolgárok a kongresszusi képviselőjükön/szenátoron keresztül, külföldiek pedig a nagykövetségükön keresztül igényelhetnek. 
  1. Aznapra szóló jegyek nagyon korlátozott számban elérhetők, ahogy a weboldal írja, de erre akár órákat kell várni, szóval nem igazán a legjobb megoldás. 

Ahogy olvastam itt külföldiként is írhatsz egy kongresszusi képviselőnek, és ha szerencséd van, hamarosan kapsz egy visszaigazolást. 

A mi esetünkben a kaliforniai képviselőnk (titkársága, mivel eléggé evidens, hogy nem ő személy szerint foglalkozik vele) visszaigazolása közel 2 hónap (!) múlva érkezett meg. 

A jegyigénylés részeként ki kell tölteni egy nyomtatványt pontos személyi adatokkal, amit aztán leellenőriznek (nehogy valami feketelistán levő terrorista próbáljon bejutni…). 

A visszaigazolásban kapott instrukció alapján először felkerestük a képviselőnk irodáját. A bejáratnál levő repülőtéri rendszerű biztonsági ellenőrzést letudva hamarosan megtaláltuk az irodát, amelyet el sem lehetett téveszteni, hiszen egy nagy kaliforniai zászló állt előtte. Egyből „otthon” éreztük magunkat. :)

kepviselo_irodaja.jpg

Az alagút 

A gyakornok, egy fiatal lány (akiről később kiderült, ez volt a harmadik munkanapja a képviselő irodájában, szóval még neki is elég új volt minden) átkísért minket és még pár kaliforniai honfitársunkat a Capitolium látogatói központjába. 

Érdekesség, hogy az irodaépületet, ahol a képviselők, szenátorok dolgoznak, egy föld alatti alagútrendszer köti össze a Capitoliummal, így – jól jön a téli hidegben vagy a nyári, párás melegben – az utcára sem kell kilépniük, ha át akarnak menni egyik épületből a másikba.

alagut.jpg

Aki kedvet érez egy capitoliumi látogatásra, itt talál bővebb információt róla angolul:

A Látogatói Központban a turista először egy időpontra szóló, öntapadós látogatói jegyet (matricát) kap, amit a ruhára kell feltűzni.  Nem tudom, hogy a sok látogatónak, vagy a számunkra kicsit dilettánsnak tűnő szervezésnek köszönhetően, de elég sokat kellett várnunk a belépőre. Miután megkaptuk, a gyakornok lány idegenvezetésével nyerhettünk egy kis betekintést a Capitolium ill. Washington D.C. múltjába és jelenébe. 

Washington múltja 

Washington D.C. nem mindig volt az USA fővárosa. Az 1790-es alapítását megelőzően már néhány város, többek között Philadelphia, Baltimore es New York is viselte ezt a címet. 

Az Alkotmány ratifikálása után a honatyák kompromisszumos megoldásra jutottak, amely keretében a déli, rabszolgatartás-párti államok egy mezőgazdasági termelésre alkalmas területet kerestek, míg az északiak olyan helyet, amely a függetlenségi háborús adósságok rendezéséhez nyújtott segítséget. 

George Washington, az Államok első elnöke választotta ki a helyszínt a Potomac folyó partján. Az ambiciózus terv – Oroszországot leszámítva sehol máshol nem épült főváros a „semmiből” – kivitelezésében nagy szerepet kaptak a rabszolgák. 

A sors iróniája, hogy a szabadság szimbólumaiként szolgáló Capitolium és Fehér Ház az ő kezük alatt született. Érdekesség, hogy a politikai csatározásokban elhíresült mondás, „lecsapoljuk a mocsarat” eredetileg szó szerint értendő, hiszen Washington mocsaras vidékének lecsapolása fontos volt a maláriát terjesztő szúnyogok távoltartása érdekében. 

Washington megbízásából egy francia építesz, L’Enfant készített grandiózus terveket. A széles sugárutak, monumentális emlékművek és modern épületek egyértelműen a párizsi hatást tükrözték. Amikor a kormányzati negyedben sétáltunk, kicsit olyan érzésünk volt, mintha mondjuk az Andrássy út palotáit láttuk volna viszont.

kormanyzati_negyed.jpg

Az 1812-es, angolokkal folytatott háború során a főváros nagy része porig égett, beleértve az újonnan épült Fehér Házat. Csak a Polgárháború után kezdett dinamikusan fejlődni, és mára - bár lakossága alig haladja meg az 1 milliót az elővárosait beleértve - kormányzati központtá vált. 

Ez a funkciója magyarázza egyébként azt, amit a Los Angelesben felnőtt gyakornok lány úgy jellemzett, hogy „unalmas”. :) 

Ugyanis neki, aki a nagyvárosi lüktető élethez, késő estig nyitva tartó éttermekhez, változatos szórakozási lehetőségekhez volt szokva, Washington (pontosabban a „Hill”, a kormányzati negyed) egy hivatalnokváros, ahova az emberek gyakorlatilag csak dolgozni járnak. Nincs az a pezsgő esti élet, amire egy fiatal vágyik (ez volt a mi benyomásunk is).                                  

A Capitolium 

De térjünk még egy kicsit vissza a Capitoliumra. A turisták leginkább a kupolaterem impozáns méreteit, festményeit, és az egyes államokból származó vagy azt alapító személyek szobrait csodálják meg. 

Ronald Reagan Kaliforniát képviselő szobra azért is nevezetes, mert a berlini falból származó köveket helyeztek a talapzatba. Emellett megnézhetjük, milyen volt a régi Szenátus vagy Legfelsőbb Bíróság ülésterme.

 

A Capitolium látogatására a Kongresszusi Könyvtárban tett séta teszi fel a koronát. 3 épülete közül turisták által leglátogatottabb a Thomas Jefferson könyvtár, amelynek klasszicista stílusú, gyönyörűen díszített belső terekkel rendelkező épülete még mozifilmekből is ismerős lehet. 

Itt forgatták pl. a National Treasure 2 pár jelenetét, amelyben Nicholas Cage próbál rátalálni egy különlegesen értékes könyvre.

Mount Vernon, azaz Washington egykori birtoka 

A film egy másik jelenete már a következő turista célpontunkhoz vezet minket. Mount Vernon, George Washington egykori birtoka, helyesebben az ott levő titkos alagút (ami a valóságban egyébként nem létezik :)) ugyanis láncreakció-szerű események elindítója. 

Na de lássuk, miről is nevezetes ez a birtok? A Potomac folyó partján, festői környezetben elterülő ültetvény és ház a Washington család birtokában volt a már az 1600-as évek végétől kezdve. 

Mint ahogy az akkor megszokott volt mindenhol Virginiában, az ültetvényen rabszolgák dolgoztak. Az 1700-as évek közepére, amikor George és Martha Washington vette át az irányítást, a munkaigényes dohánytermesztés jelentősége csökkent, ami azt jelentette, hogy az ültetvényen élő rabszolgák egy részére már nem volt szükség. 

Washington nemcsak szakmunkára képeztette ki többüket, hanem végrendeletében a felszabadításukról is gondoskodott.  Sajnálatos módon azok a rabszolgák, amelyekről Martha Washington első férje, végrendelet hiányában nem rendelkezett, halála után a hatályos törvények szerint nem voltak felszabadíthatók. 

Végül Martha Washingtonnak sikerült egy olyan megállapodást kötnie, amelynek eredményeként ezek a rabszolgák végül 1800-ban kapták vissza a szabadságukat. 

Mount Vernon ma nagyon népszerű turistacélpont. Az iskolák rendszeresen szerveznek ide osztálykirándulásokat, hiszen az amerikai történelmi alapismereteik része az államalapító lakhelyének meglátogatása.

washington_otthona.jpgGeorge Washington birtoka, háttérben a Potomac-folyó

washington_muzeum.jpgA múzeumban a Washington család fogad mindenkit

Állítólag Churchillnek tulajdonítható az a mondás, miszerint annak a népnek van jövője, amelyik nem felejti el a múltját. Az USA-ról elmondható, hogy nagy becsben tartja történelmi emlékhelyeit, és aki az amerikai fővárosban jár, ezt első kézből tapasztalhatja. 

A National Mall környékén sétálva a múlt kiemelkedő alakjainak ill. eseményeinek megindító vagy éppen lenyűgöző emlékművei még talán arra is hatással vannak, aki nem mélyedt el nagyon az amerikai történelemben.            

A Lincoln-emlékmű 

A Jefferson- és Lincoln-emlékmű egy-egy római vagy görög templomra emlékeztetnek hatalmas oszlopcsarnokukkal, amelybe belépve a két egykori elnök szobra néz le ránk, a falakon pedig történelemformáló gondolataikat olvashatjuk.

jefferson_memorial_1.jpg

jefferson_memorial_2.jpg

A Lincoln Emlékmű roppant népszerű és hálás fotótéma, na meg találkozóhely nemcsak a turisták, hanem a helyiek körében is. Ottjártunkkor éppen középiskolás ballagó diákok csoportjai özönlötték el az emlékmű előtti Reflection Pool parját, hogy prom (kb. ballagás) képeket készítsenek, sőt még egy frissen házasodott pár is ott fényképezkedett.

A kis mesterséges tó másik oldalán magasodó Washington Monument és a Capitolium fehér kupolája remek háttérnek bizonyul még egy amatőr fotós képein is.

A Fehér Ház

A Capitolium mellett talán a Fehér Ház a másik olyan turista célpont, amit aki teheti, ne hagyjon ki a washingtoni látnivalók közül. Hiába láttuk számtalanszor ezt az épületet, személyesen megtapasztalni, végigsétálni azokon a folyosókon, és helyiségekben, ahol történelmi jelentőségű döntések születtek, nem mindennapi élmény.

Mint ahogy a capitoliumi látogatás esetén, itt is előre igényelt és meghatározott időpontra szóló jeggyel lehet csak belépni, miután átestünk a szigorú biztonsági ellenőrzéseken.

Mielőtt az ember elindul, érdemes tanulmányozni, mit nem szabad magunkkal vinni: videokamera, cserélhető lencsével felszerelt fényképezőgép, tablet, iPad, bármilyen táska, vagy hátizsák, szúró-és vágóeszközök, fegyver, étel, ital mind a tiltólistán szerepel.

A Fehér Házban dolgozó biztonságiak talán még a capitoliumi kollégáiknál is szigorúbbnak tűnnek. Az egyik komoly tekintetű izomkolosszus kicsit türelmetlenül, de azért egy félmosollyal bátorított, hogy ne álljak meg a fémdetektoros kapuban, hanem lépjek tovább.

1_144.jpg

Akaratlanul is arra vártam, hogy jóváhagyólag intsen, mint a reptéren szokás. Meg is jegyezte, hogy nem érti, miért áll meg mindenki középen, és nem lép tovább. Szerintem mindenki attól tart, ha túl gyorsan megy keresztül a kapun, még gyanússá válik, és ott helyben bilincsbe verve viszik el a Titkosszolgálat emberei. :)

Ha túléltük az izgalmakat, végre beléphetünk a történelmi falak közé, és bár természetesen a Fehér Háznak csak bizonyos részei látogathatók, ez is ad egy kis ízelítőt arról, hol és hogyan éltek-élnek az amerikai elnökök és családjuk. 

A Fehér Ház 1800 óta ad otthont az USA mindenkori elnökének. A több mint 2 évszázad során az épület kibővült a nyugati és keleti szárnnyal, a félköríves északi és déli erkéllyel, egy iroda épülettel és vendégházzal. 

biztonsagi_or.jpgSietős biztonsági őr

Az egész ingatlan a nemzeti örökség része, és 2007-ben 2. helyen állt egy építészek által összeállított listán, amely Amerika kedvenc épületeit sorolja fel (Wikipedia). 

A neoklasszikus stílusban épült ház, és belső elrendezése engem kicsit a klasszikus palotákra emlékeztetett. A hosszú folyosókról nyíló kisebb helyiségek berendezését, dekorációját elnézve időnként úgy éreztem, mintha a bécsi Hofburgban vagy a londoni Buckingham Palace szerényebb kivitelezésű kistestvérében járnék. :) 

A kordonok, és a turisták kíváncsi kérdéseire türelmesen és készségesen válaszoló dolgozók egy múzeum benyomását keltik a látogatóban, de ahogy megtudtuk, ezek a helyiségek manapság is használatosak. 

Amikor szükség van rájuk egy-egy protokolláris esemény kapcsán (pl. egy elnöki vacsora vagy bankett), a kordonokat eltávolítják, a felcsavart szőnyegeket helyreigazítják, és voila, máris kész a helyiség az illusztris vendégek fogadására.

A Potomac folyó 

A főváros történelmi emlékeinek meglátogatását egy kis hajókirándulással zártuk. A Potomac folyó, amelynek különböző szakaszaira az algonkin indiánok olyan neveket adtak, mint pl. Hattyúk Folyója vagy Gágogó Libák, nem hosszú, mindössze 652 km. 3 állam – Maryland, West Virginia, Virginia - és Washington D.C. osztozik rajta. 

A széles mederben hömpölygő vizet, a parton zöldellő fákat látva egy kis nosztalgiával gondoltunk a mi Dunánkra, mert a látvány valahogy arra emlékeztetett minket. 

A turisták körében nagyon kedvelt hajókirándulás kiváló alkalom arra, hogy Washington nevezetes emlékműveit egy másik perspektívából láthassuk, vagy éppen megcsodáljuk a fejünk felett elhúzó, landoláshoz készülő repülőgépeket, amelyek a folyó partján levő Dulles repülőtér felé tartanak. 

A kishajók egy nagy kört tesznek Washington Georgetown nevű régi városnegyede, és a másik parton levő Alexandria nevű kisváros között. Érdemes kiszállni, és végigsétálni akár az egyik, akár a másik kikötőben. 

Történelmi hangulatot árasztó szűk utcák, öreg házak, vagy éppen a kikötő remek, és a helyiek által is nagyon kedvelt kis éttermei minket is arra csábítottak, hogy a sűrű programunk mellett erre is szakítsunk egy kis időt.

A Washingtonban eltöltött négy napunk után megállapítottuk, hogy ennyi idő arra volt csak elég, hogy egy kis kóstolót kapjunk. Sok minden kimaradt, na de majd legközelebb! 

Remélem, hogy sikerült kedvet csinálnom azoknak, akik legközelebbi „kiruccanásukat” az USA fővárosába tervezik, és szeretnének kicsit megismerkedni Washington múltjával és jelenével.”

HÍRMONDÓ 

A határátkelés érzelmi ára 

A honvágy mindenkiben más erősségű, ezért nagyon fontos a tudatos felkészülés, azaz nem szabad természetesnek venni azt, hogy megérkezünk egy új országba, és automatikusan minden hiba meg problémamentes lesz. 

1,3 millió magyar szívesen menne külföldre 

Érdekes projektbe fogott a Dreamjo.bs állásközvetítő oldal, amely azt szeretné bebizonyítani, hogy nem kell külföldre menni a jó munkahelyért. Az általuk végzett kutatásból azért az derült ki, hogy mintegy 1,3 millió magyar azért csak kipróbálná a határátkelést. 

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni? 

Feltételezzük ott, ahol az ember annyi nyugdíjat kap, amiből kényelmesen meg tud élni. Egy 43 országot rangsoroló lista most választ ad erre a kérdésre, no meg arra is, hogy Magyarország ott van-e az első tíz között. 

Határozott lengyel álláspont az EU-tagságról 

Meglehetősen rezeg a léc mostanában Lengyelország és az Európai Unió viszonyában, olyannyira, hogy elég heves szóváltások is elhangzottak. Most a lengyel miniszterelnök tiszta vizet öntött a pohárba.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Washington

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8812813012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2017.09.09. 07:58:20

@Golf2: jaja, a helyek/képek szépek, de a posztot érdemes elolvasni? :-)))
Just kidding

Hari Seldon 2 2017.09.09. 08:35:47

Nagyon tetszett az írás.
Épp talán Washington az, ami hangulatában kicsit európai (érsd: kontinentáslis európai) hangulatot tükröz.
NY mellett én is erre a városra vagyok leginkább kíváncsi az USA-ban.

--

"A Fehér Házban dolgozó biztonságiak talán még a capitoliumi kollégáiknál is szigorúbbnak tűnnek. Az egyik komoly tekintetű izomkolosszus kicsit türelmetlenül, de azért egy félmosollyal bátorított, hogy ne álljak meg a fémdetektoros kapuban, hanem lépjek tovább. Akaratlanul is arra vártam, hogy jóváhagyólag intsen, mint a reptéren szokás. Meg is jegyezte, hogy nem érti, miért áll meg mindenki középen, és nem lép tovább."

Nem tudom, de itt Európában senki nem téblábol a repülőtéri kapuknál. - Legalábbis ahol mi járunk ott ez nem jellemző, még a gyerekek is simán séteálgetnek át átlagos tempóban. - Úgy vagyok vele, majd úgyis szónak, ha valami nem jó.

Hari Seldon 2 2017.09.09. 08:41:26

"Határozott lengyel álláspont az EU-tagságról "

Ez csak az újracsomagolt eurpskepticizmus, ahogy az UK-s Tory-k is csinálták. Jó az EU, de... - de legyen nagyobb nemzeti parlamenti szerep... bla bla bla... azaz, semmi újat nem mondott, csak a de utáni részt becsomagolta egy új szövegbe.
A lengyeleknél inkább úgy kéz ki, hogy a Andrzej Duda féle vonal lesz az, ami mögé beáll az EU, és előbb utóbb felőrlik a Kacsinszki féle bagázst.

Herr Géza 2017.09.09. 09:21:52

Csak egy apróság: "Az ambiciózus terv – Oroszországot leszámítva sehol máshol nem épült főváros a „semmiből”..."
Dehogynem, közelebb is van: Brazíliaváros. :D

adg 2017.09.09. 10:02:38

@Herr Géza: Sot. Sydney es Melbourne nem birt mgegyezni, melyikuk legyen a fovaros, igy letrehoztak a semmibol a ketto kozott feluton Canberrat. Kulon kis territoriumot is kialakitottak neki, hogy se Victoriahoz, se Uj-Del-Waleshez ne tartozzon teruletileg. Kicsit mint D.C.

adg 2017.09.09. 10:03:54

Remelem Zsuzsiek sok helyre mennek meg kirandulni, szeretem olvasni a leirasait.

Hari Seldon 2 2017.09.09. 10:10:58

@Herr Géza:
Szerintem úgy értette, hogy ADDIG nem volt ilyen léptékű főváros áttelepítés.
UTÁNNA már több is volt, ahogy mondod, pl Brasiliaváros, meg egy rakás főváros Afrikában, de Ázsiában is.

Latcho Rom 2017.09.09. 12:38:22

Arlington? Smithsonian? Vietnami wall?

:) Szépen irtad, megilletődött, magasztos..gyönyörű város ahogy mondod.

Csodabogár 2017.09.09. 13:07:42

Elgondolkoztam kb 40 éve voltunk ott. New Yorkba repültünk és város néztünk, no meg MET és a muzeumok. Aztán ott befizettünk egy 3 napos Washingtonra. Minden előrendelés nélkül bemehettünk a csoporttal mindenhova. Hátiszákon kívűl, mindent bevihettünk. Már csak halványan emlékszem, nagyon nagy megilletődés részünkről nem volt. Kemény europaiak vagyunk. Bent laktunk a város közepén egy szállodában és tényleg halál unalom uralkodott este a környéken.
Ami a mostani leíráshoz képest pozitiv volt, hogy semmi előrendelés meg ilyesmi nem kellett, nyilván az utazási irodának, aki árulta a kirándulást, volt egy kontingense.
A leírás jó, aki még nem volt nézze meg. Egyszer muszáj.

Mrs. Clayton 2017.09.09. 13:21:58

Azert azt hogy Washington DC egyes reszei meglehetosen veszelyesek azt igazan megerosithetne vagy cafolhatna az amerikas szekcio. En meg sosem voltam de a ferjem ezt allitja es a bunozesi statisztika is azt irja hogy az 5. helyen van Washingon, DC, Baltomore city meg a hatmadik.

DieNanny CH 2017.09.09. 14:09:31

@Csodabogár:

40 éve gondolom még kevesebb volt a terrorista.

Latcho Rom 2017.09.09. 14:20:10

@Csodabogár: 5ször voltunk dc-ben, de a tizedét se láttuk a smithsonian múzeumnak..októberben arra megyünk le pár napra, remélem megállunk megint..

Latcho Rom 2017.09.09. 14:20:15

@Mrs. Clayton:
megerősitem, igaz a kanadai szekcióból,
ha betévedsz a fehér ház mögé, vége a flancos, franciás épületeknek, s bent is vagy a lepukkant gettóban..

Latcho Rom 2017.09.09. 14:50:34

Al drains the swamp - strong language!

youtu.be/D4NUhgxn_SY

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.09. 16:01:29

@latcho drom: igen, sajnos sok minden, pl.Smithsonian sem fert bele a programba...na, majd legkozelebb...:)

gabors 2017.09.09. 17:22:30

nagyon JO koszi !!! a kepek is alig varom New York-i reszt

"Oroszországot leszámítva sehol máshol nem épült főváros a „semmiből” – kivitelezésében nagy szerepet kaptak a rabszolgák. "

legalabbis addig nem volt ra pelda de azota vannak kimondhatatlan, Burma, vagy Barzilia, Brazil (lehet van ilyen Afrikaban is )

gabors 2017.09.09. 17:29:18

En meg akkor voltam parszor DC-ben 1994 1996 1998 amikor meg siman be lehetett menni a Capitoliumba egy kis varakozas utan voltam bent 3x !!

Feher hazban elore kellett mar akkor is jegy de a Pennsylvania sugaruton autok jart es oda lehetett mennie egeszen a keritesig sok minden valtozott legutobb 2010 vagy 2011-ben voltam a "biztonsagi" pontok es szabalyok orjitoek ...

gabors 2017.09.09. 17:32:32

@latcho drom: " Arlington? Smithsonian? Vietnami wall?"

Hmm nekem is pont ez hianyzott ... ezek nelkul nem teljes DC !!!!

erdekes ... a fallnal jo sok magyar nevet is lehet latni eddig soha nem alltam meg konnyezes nelkul ... minden eseteben elmegyek oda ha a Hill-en vagyok ... (kosz a Szevasvadaszert .. !!)

Csodabogár 2017.09.09. 17:45:02

@latcho drom: Előtte New Yorkban már elegünk volt a múzeumokból, bár Washingtonban is betévedtünk, vagy vittek, valami műszaki múzeumba, ami főként a férjemet tudta megfogni.

Shanarey 2017.09.09. 17:49:41

Érdekes poszt, köszi.

A "reptéri" kapunál mindegy milyen sebességgel haladsz át, az csak egy fém érzékelő, semmi ok nincs arra hogy megálljon az ember a kapuban.

gabors 2017.09.09. 17:55:44

@Shanarey: "A "reptéri" kapunál mindegy milyen sebességgel haladsz át, az csak egy fém érzékelő, semmi ok nincs arra hogy megálljon az ember a kapuban. " nem mindegy, sot a regebbieknel pont ugy lehetett becsapni hogy lassan mentel at rajta (fizika) ismeros bemutatta hogy lehet toltott fegyvert is atvinni (nagyon lassan) de ez 20+ eve volt az ujjabb technikak mar lehet jobbak

Shanarey 2017.09.09. 18:23:31

@gabors:

Mint írtad, 20+ éve.

Nem beszélve arról az apróságról, hogy a mai "rohanó" világban mennyire életszerűtlen ha valaki nagyon lassan haladna át a kapun.

S igen a technológia ez ügyben sokat fejlődött, de nem csak azért mert a technológia fejlődik, hanem azért a bizonyos 2001.09.11- miatt is.

gabors 2017.09.09. 18:42:37

@Shanarey: "hanem azért a bizonyos 2001.09.11- miatt is. "

Ne is mond hetfon lesz az ikertornyok lerombolasanak az evforduloja .. es itt NYC-ben ez mindig eleg dramai .... azota sem tudtam erot venni megamon hogy oda menjek pedig 1990 oktobereben voltam ott eloszor es 2000 Novembereben utoljara kozotte jo sokszor mert "uzeleti" ugyben a 90-es evek vegen szinte hetente volt ott "meetingezes" ... amugy a teton is voltam 3szor lehet 4szer

Mrs. Clayton 2017.09.09. 18:57:56

@latcho drom: kb a ferjem is igy tudja, mi majdnem vagyis o minden evben elhatarozza, hogy megyunk, new york, washington, uj anglia, los angeles turara, de en mindig nemet mondok

Shanarey 2017.09.09. 18:58:39

@gabors:

Ez a dátum, egy sarok kő a reptéri biztonságtechnológiában. Ettől kezdve szigorodott a reptéri beléptetés, és az a bizonyos átvilágítás is (test szkenner)

DieNanny CH 2017.09.09. 19:03:49

@latcho drom:

Olvasd el a kommentet, amire válaszoltam.

Latcho Rom 2017.09.09. 19:33:18

@DieNanny CH:

Értelmetlen amit írtál, hiszen azért kérdeztem rá hogy jött ide washingtonról a terrorista dolog. Vagy akár ny-ról.

Lapoztam kedves nenni.

Latcho Rom 2017.09.09. 19:33:28

@Mrs. Clayton: itt irta egy jóember pár napja hogy már nincs amerikai lélek, az a bizonyos..

Ha mégis engedsz az unszolásnak, s eljutsz majd ide(oda) ne a walmartban keresd majd az amerikaiak lelkét, de Arlingtonban, a Vietnami emlékműnél, ahol sok embert látsz majd siratni a Kennedy családot, a katonákat. Döbbenetes.
Trump nem amerika, nem volt, s nem is lesz soha. Csak egy beteg képződménye napjainknak.

Gyertek csak, nem bánjátok meg...

DieNanny CH 2017.09.09. 19:45:50

@latcho drom:

Csodabogár azt írta, hogy 40 éve milyen könnyű volt bejutni NY-ban, meg DC-ben bárhova, nem kellett előtte ennyit jelentkezni, meg tervezni.

Erre írtam, hogy mivel 40 éve még kevesebb volt a terrorista, ezért nem kellett mindent az utolsó szögig átvizsgálni, vagy a személyeket huszonhat hatóságnál lellenőrizni.
Érted?

Bredpitt Monika 2017.09.09. 19:53:39

Washington az egyik nagy kedvencem.

Én nagyon szeretek egyedül utazni és menni az orrom után. Soha nem veszek elő egy útleírást sem. San Francisco-ban például úgy találtam meg a Lombard street-et (az a kanyargós utca), hogy nem is tudtam a létezéséről.

Ha az ember bóklászik egy városban, akkor megtalál sok mindent.
Washingtonban az egyik első élményem, ahogy odajön hozzám egy fekete férfi, aki udvarolni próbált.

Engem mindig lenyűgözött Amerikában, hogy a férfiak, akik megkörnyékeztek megkérdezték, hogy férjnél vagyok e. Ha azt mondtam igen, békén hagytak.
Itthon ez nem így működik. Itt senkit nem érdekel a családi állapot, itthon inkább a hormonok diktálnak, legalábbis ez a tapasztalat.

Vissza Washingtonhoz: a Fehér Házat sajnálom, hogy nem láttam belülről. Viszont a Capitoliumba valami csoda folytán bejutottam, már nem emlékszem, hogy sikerült, de nekem nem kellett előre időpont. Ez már régen volt mondjuk, 1997-ben jártam ott először.

Latcho Rom 2017.09.09. 19:54:20

@DieNanny CH:

Ő nem hasonlította össze, csak te cibáltad elő a terroristákat.

De valóban keményebben megnéznek mindenkit, a belföldi s külföldi elmebeteg miatt - mindehol..ez egy közhely.

Bredpitt Monika 2017.09.09. 19:57:08

Ja, és amikor a férjemmel vagyok valahol, egészen más dolgokat találok. Washingtonban például az ESPN Zone volt, ahová beültünk, és amiről előtte még soha nem hallottam.

Nagyon szuper hely. Ez egy étterem óriás vetítővásznakkal, ahol az aktuális sporteseményeket lehet nézni, minden a sörről és a sportról szól. Lehet kosárlabdázni, hokizni meg ki tudja még mit, már nem emlékszem, de nagyon tetszett.

Nagy játszótér főleg férfiaknak.

Bredpitt Monika 2017.09.09. 19:59:48

@Shanarey: köszi, hogy ezt belinkelted, ezért is érdemes volt ma benézni,

gabors 2017.09.09. 20:02:47

@latcho drom: " hogy már nincs amerikai lélek"

csak keredezem mi fasz az hogy "amerikai lélek" (vagy mi volt ??)

Latcho Rom 2017.09.09. 20:09:47

@gabors: bredpitt egy jó amerikai lélek, csak épp csepelen? nyomul ;)

Latcho Rom 2017.09.09. 20:09:53

@gabors: olvass vissza, 2-3 napja irta egy ismeretlen fazon..jó írás, amerikából..

Latcho Rom 2017.09.09. 20:09:58

@Bredpitt Monika: s a kinti magyar környékezőket érdekli-e hogy férjnél vagy?
:))

gabors 2017.09.09. 20:12:34

@Bredpitt Monika: "hogy sikerült, de nekem nem kellett előre időpont. Ez már régen volt mondjuk, 1997-ben jártam ott először. "

akkoriban nem kellett semmi elore.. az "orszaghazba" csak sorba kellett allni (nem sokat) ... amugy a tobbi muzeummal egyutt DC-ben MINDEN igyen van ... Simthsonian is Kennedy Center is (mint latogato)

sot a Feher Hazba is be lehetett jutni ha bealltal a sorba reggel 8-9 korul (akkor is mar volt elore jegy) nagy esellyed kaptal jegyet arra a napra ... en is sajnalom hogy nem vartuk ki de voltam Arlington ban tobbszor mint valaki irta az "ethernal flame" es a sirok egy igen mely erzest keltettek (nem tudtam akkor hogy allampolgar is leszek 20 evvel kesobb) a "fal" vagy Lincoln memorial a "pool" a kozepen mindig a hires filmekre emlekeztem Hair/Dear Hunter/Born on 4th of July/Apocalips Now/Platoon stb

gabors 2017.09.09. 20:17:55

@latcho drom: "jó írás, amerikából.. "

legalabb valam smile-t tehetnel mert nem "erzem" mi a vicc

dakotakrol irt ??? :-)

gabors 2017.09.09. 20:23:04

@Bredpitt Monika: "Nagyon szuper hely. Ez egy étterem óriás vetítővásznakkal, ahol az aktuális sporteseményeket lehet nézni, minden a sörről és a sportról szól. Lehet kosárlabdázni, hokizni meg ki tudja még mit, már nem emlékszem, de nagyon tetszett. "

Ilyen tucatjaval van ugy hivjak "sport bar" mar kb 15 eve sokfele NYC-ben is min 20-30 de hogy eben mi a szuper mar akkor sem ertettem ... :-(((

szar kaja (dragan) ehhez szar sor (dragan) iszonyatos hangzavar (ez persze ingyen ) ... ... persze egyszerre akar 4-5 kulonbozo sport megy ..

Latcho Rom 2017.09.09. 20:27:05

@gabors: DEERhunter for chrissakes :)))

gabors 2017.09.09. 20:30:48

@latcho drom: " @gabors: DEERhunter for chrissakes :))) " of course auto-fucking-correction ... :-(((

de azert volt mar aki levadaszta a "daer"-t is (nem egy ritka eset)

DieNanny CH 2017.09.09. 20:49:53

@latcho drom:

De összehasonlította:
"Előrendelés nélkül bemehettünk (A posztban megkívánták az előrendelést)
"Hátizsákon kívül mindent bevihettünk (Posztban: ilyen-olyan kamera nem, tablet, anyámtyúkja NEM)
"A poszthoz képest jó volt 40 éve, hogy...stb, stb."

Alaposabban kellett volna a kommentet olvasnod.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.09. 20:50:20

@latcho drom:
"Ha mégis engedsz az unszolásnak, s eljutsz majd ide(oda) ne a walmartban keresd majd az amerikaiak lelkét, de Arlingtonban, a Vietnami emlékműnél, ahol sok embert látsz majd siratni a Kennedy családot, a katonákat. Döbbenetes. "

Ez igy van...ezt tenyleg csak akkor erti meg az ember, amikor testkozelbol, es nem a median keresztul tapasztal meg dolgokat...pl. nekem, pedig nem is voltam anno ott, az ikertornyok helyen epult emlekmu nagyon megindito volt...ha osszejon a new yorki posztom, majd errol is irok. Ahogy latod a sok-sok neve a kobe vesve, 1-1 tetejen egy szal viraggal...ilyenkor az ember szemesul azzal, hogy politika ide vagy oda, itt emberek haltak meg, mindegyik egy sors, ami itt vegzodott...Mindegyiknek volta csaladja, hozzatartozoja. Felfoghatatlan, es tragikus...Az emlekmunel erzi azt az ember, milyen is az igazi amerikai lelek (vagy inkabb emberi lelek): a tragedia eltorli a rasszizmust, a partoskodast. Ott csak emberek vannak, akik aztan a romokon is tudnak uj eletet kezdeni, mert ez van belenk kodolva.

DieNanny CH 2017.09.09. 20:52:19

@gabors:

Ilyen van itt nálam is, pár háznyira a lakásomtól.
Itt is sportbár a neve.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.09. 20:58:40

@adg: "Remelem Zsuzsiek sok helyre mennek meg kirandulni, szeretem olvasni a leirasait."

Haha, ha mindenrol irnek egy posztot (es HA mindegyiket ki is rakna), atalakulnank travel blogga :))) de valamire mar nagyon fenem a fogam: a kisebbik lanyom erettsegi ajandeka (ha megerjuk, es nem jon a vilagvege :), egy Uj-Zeland-Fiji ut lesz (Uj-Zelandban lakik egy unokatestverem, akivel mar "leszerveztunk" egy kolcsonos latogatast). Fiji meg"utba" esik, raadasul a rep.jegy es utazasi ido sem tobb, mintha Mo-ra mennenk. Szoval 2020-ra mar megvan a progamunk :)

Bredpitt Monika 2017.09.09. 21:02:50

@latcho drom: jó kérdés, téged érdekelne e, vagy csak mennél a hormonjaid után?

FutureFry 2017.09.09. 21:05:34

@Zsuzsi65: Hajótúrával Mount Vernon-t is érdermes meglátogatni, pláne ha nem bérel az ember autót (mert pl. tömegközlekedést használ).

Ahogy írod a fehérházi túráknál "földi haladók" csak a keleti szárnyat tudják látogatni (előzetes regisztráció után), a nyugati rész (aka West Wing), ahol az aktív munka folyik (már amikor) az nem része ennek (oda külön személyes meghívás kell). Viszont évente kétszer megszokták nyitni a Fehér Ház kertjét a publikumnak, ahova nem kell semmiféle regisztráció (csak - az egyébként szintén ingyenes - jegyért kell aznap sorba állni) és ilyenkor még az Oval Office-be is belátni az ablakon keresztül.

Bredpitt Monika 2017.09.09. 21:06:37

@gabors: nekem azért tetszett a hely, mert itthon ilyet soha nem láttam, talán a méretei miatt, pedig még csak nem is vagyok a nagy amerikai sportok rajongója, a futballt nem értem, a baseball elég unalmas, a kosárlabdát szeretem,

kinek ez, kinek az jön be,

by the way, ki Uruguay vezető politikusa? (ne csalj, fejből kérem, elvégre te olvasol újságot)

DieNanny CH 2017.09.09. 21:07:19

@Bredpitt Monika:

Tőlem már kérdezte itt Bp-en egy srác:
- Van férjed?
- Nincs.
- Vőlegényed?
- Nincs
- Barátod?
- Nincs.
Na, ekkor maradt mellettem, és sétáltunk tovább együtt.

:-D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.09. 21:07:37

@Bredpitt Monika: "Én nagyon szeretek egyedül utazni és menni az orrom után. Soha nem veszek elő egy útleírást sem. San Francisco-ban például úgy találtam meg a Lombard street-et (az a kanyargós utca), hogy nem is tudtam a létezéséről."

Na, en meg pont az ellenkezoje vagyok :) Szeretek elore tajekozodnni, hogy mit "erdemes" megnezni (persze ez mindig szubjektiv, de egy jo kiindulo pont), es megkonnyiti az utvonal tervezest. Annal is inkabb, mert a ferjem az a tipus, aki szeretne annyi mindent megnezni, amennyit csak lehet :) E aztan gondos utvonal es ido tervezest igenyel. Aztan ahogy mondjak, ember tervez, Isten vegez :) Most is benne volt a tervben Smithsonian, Arlington, de a hosszu holt ido a Kapitoliumban atrendezte a szepen eltervezett programunkat. Masreszt sokszor van ugy, hogy hiaba tervezed el elore, hogy x helyen y idot toltesz, lehet, hogy ugy megragad a hely, hogy sokkal tobb lesz belole. Nekunk ez volt pl. a Mall kornyeken, a Lincoln emlekmunel, ahol a naplementet vegigneztuk, vagy Georgetown-ban, ahol bementunk a varos legoregebb hazaba (jelenleg muzem - ez ugy latom, nem kerult be a posztba), vagy Mt. Vermont-ban, ahol szinten orakat lehet eltolteni...

Latcho Rom 2017.09.09. 21:11:12

@DieNanny CH: passz, legyen igazad nénike :)

gabors 2017.09.09. 21:12:35

@Zsuzsi65: "Ahogy latod a sok-sok neve a kobe vesve, 1-1 tetejen egy szal viraggal...ilyenkor az ember szemesul azzal, hogy politika ide vagy oda, itt emberek haltak meg, mindegyik egy sors, ami itt vegzodott."

ezert is nem tudtam meg oda menni ... min 1 de lehet 2 embert is szemelyesen is ismertem aki ott halt meg .. van egy aki "eppen hogy" megmenekult szerencseje volt ha jol emlekszem "csak" a 65-ik emeleten dolgozott es lejutott ...

Bredpitt Monika 2017.09.09. 21:15:43

@DieNanny CH: akkor te kifogtál valami erkölcs rendészt

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.09. 21:19:31

@FutureFry: mi kocsit bereltunk, es ugy mentunk Mt. Vernon-ba...de azert a hajokirandulas is megvolt a Potomac-on :)

gabors 2017.09.09. 21:19:45

@Bredpitt Monika: "by the way, ki Uruguay vezető politikusa? (ne csalj, fejből kérem, elvégre te olvasol újságot) "

ezt most nem tudom de korabban valami hobo volt ott a fonok ... aki legalizalta a fuvet ha ujra valasztottak sok sikert ... (neveket nem tudok megjegyezni konnyen ) es Uruguay nem sok vizet zavar most eppen mit csinaltak ott ... mert nem igazan ugrik be hogy ott tortent volna barmi az elmult egy ket napban ... de venezuelat tudom fejbol Maduro .. :-))))

gabors 2017.09.09. 21:21:13

@DieNanny CH: "Tőlem már kérdezte itt Bp-en egy srác:
- Van férjed?
- Nincs.
- Vőlegényed?
- Nincs
- Barátod?
- Nincs.
Na, ekkor maradt mellettem, és sétáltunk tovább együtt.
"
valszeg nem akarta megveretni magat :-)))))

Latcho Rom 2017.09.09. 21:26:15

@latcho drom: ...süvít embertelenül...

Bredpitt Monika 2017.09.09. 21:26:17

@Zsuzsi65: Londonban az egyik kedvenc pillanatom az volt, amikor hajléktalanokkal kezdtem el beszélgetni, valami színház mellett tanyáztak, még fotóm is van róluk,

ott például a nagy csalódás nekem a British Museum volt, talán azért , mert nem volt elég időm arra, hogy végigjárjam, ilyen helyekre szerintem hülyeség bemenni, ha kevés ideje van az embernek egy városra,

egy hely lelkét csak akkor lehet megismerni, ha az orrunk után megyünk, és sokat vagyunk kint az emberek között,

New Yorkban soha nem láttam a Szabadság szobrot belülről, akárhányszor odatévedtem mindig annyian álltak sorba, hogy azt éreztem az élet olyan rövid, hogy sorban állással töltsem, sokkal izgalmasabbnak találtam Manhattan utcáin csatangolni és figyelni az embereket,

a másik nagy baklövésem a New York-i Metropolitan Múzeum volt, egy órával a zárás előtt mentem be, amiből negyed órát egy festmény előtt töltöttem, amin egy fokhagymafüzér volt, a nagyanyám kamrájába vitt vissza a látvány, egyszerűen nem bírtam elmozdulni a festmény elől, oda még vissza akarok menni,

ja, és Georgetown-ról sem tudtam, oda úgy jutottam el, hogy a metron utaztam és egy lánnyal kezdtem el beszélgetni, arra panaszkodtam neki, hogy nem tudom mit kellene még megnézni (ez nem az első utazásom volt D.C-be), ő javasolta, hogy menjek el, nagyon jó ötlet volt

Latcho Rom 2017.09.09. 21:26:24

@Bredpitt Monika: egy széparcú önkéntes rendőrt ;)

Bredpitt Monika 2017.09.09. 21:34:47

@gabors: én kettőt tudok fejből, Viktor és Trump, őket valahogy nem bírom kiverni a fejemből,

na de csak vicceltem,

Bredpitt Monika 2017.09.09. 21:36:05

@latcho drom: ma valahogy nem bírlak követni

Latcho Rom 2017.09.09. 21:58:20

@Bredpitt Monika: hasonlóképpen, alig tudom magam utólérni :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.09. 21:59:59

@Bredpitt Monika: "a, és Georgetown-ról sem tudtam, oda úgy jutottam el, hogy a metron utaztam és egy lánnyal kezdtem el beszélgetni, arra panaszkodtam neki, hogy nem tudom mit kellene még megnézni (ez nem az első utazásom volt D.C-be), ő javasolta, hogy menjek el, nagyon jó ötlet volt"

Na, en pont ezert szoktam elore keresgetni a neten ilyen "gyongyszemek" utan..mi is ugy vagyunk vele, hogy a kvazi "klise" (erts. minden turista oda megy) helyek helyett probalunk kevesbe zsufolt helyeket is felfedezni...Ok, vannak kihagyhatatlan dolgok, mint pl. NY-ban a Time square, de pl. ott is a Rockefeller Center teteje helyett az uj Freedom Towert valasztottuk...v pl. Washington-ban is Georgetown es Alexandria oreg, hangulatos utcait es varosreszeit akartuk megnezni.

keptarhely.eu/view.php?file=20170909v00mnw7e8.jpeg
keptarhely.eu/view.php?file=20170909v00m2uwwa.jpeg

Virago_1000 2017.09.09. 23:28:11

@Zsuzsi65: az iszlamnak 3 millio aldozata volt csak Magyarorszagon. Vilagszerte az 1400 elmult evben 270 millio aldozat.
Csak azert emlitem meg, mert nincs rasszizmus, csak embereletek, aldozatok.

gabors 2017.09.10. 05:24:55

@Virago_1000: "@Zsuzsi65: az iszlamnak 3 millio aldozata volt csak Magyarorszagon. Vilagszerte az 1400 elmult evben 270 millio aldozat.
Csak azert emlitem meg, mert nincs rasszizmus, csak embereletek, aldozatok. "

Meg nincs vege SOT, most kezdtek el ujra igazabol ... a kulonbseg hogy azt a 270 milliot lohaton es karddokkal sikerult elerniuk most meg min AK-47-juk meg Toyota pickup-jaik vannak sot HQ Khannak koszonthetoen meg atombombajuk is ... szar vilag jon (ja nem rasszizmus ez mert mindenhova bekoltozott mar ez a metely imperialista arab vallas)

gabors 2017.09.10. 06:08:19

@latcho drom: "@gabors: saját video, idén május végén készült.." ugy tunik faszbuk account kell hozza nekem olyan nincs amugy biztos jo .. mi van rajta mohamedanok ???

kék madár 2017.09.10. 08:54:19

@Herr Géza: Az ambiciózus terv – Oroszországot leszámítva sehol máshol nem épült főváros a „semmiből”.
es Madrid

Főgebra 2017.09.10. 11:44:03

@kék madár:
A Géza nem állította, hanem idézte az állítást!

P.Elliot 2017.09.10. 12:37:10

@Zsuzsi65: Nagyon jo volt a posztod, tegnap nem volt idom a net elott lenni, / altalaban mostanaban foglaltabb vagyok/, En is voltam Washington DC-ben tobbszor is de mindig utazas vegen neztunk csak be oda istenverte rovid idore, tervben van hogy elmegyunk a kozeljovoben egy hetre csak oda, en is szeretnem latni ugy egeszeben ahogy van...
Irjal minel hamarabb a tobbi utazas elmenyekrol.....koszi szepen ezt is...

blackhairlady 2017.09.10. 16:17:07

@Zsuzsi65: Nagyon vartam mar a posztodat es nem csalodtam :) A kepekert kulon koszonet. Remelem egyszer en is megtapasztalhatom ezt az amerikai erzest , mar allampolgarkent :D
Varom a NY citys posztot is mar nagyon :)

Gandosz 2017.10.17. 06:39:28

"Oroszországot leszámítva sehol máshol nem épült főváros a „semmiből”

Nagyon sok példa van semmiből épült fővárosokra. Nagyon sok. Néhány közismert:
Canberra, Gaborone, Yamossukru, Islamabad, Új Delhi, Nairobi, Lusaka, Dodoma, Abuja, Astana.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása