oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. augusztus 24. 06:30,  Magyarország kilökött magából 202 komment

2017. augusztus 24. 06:30 Határátkelő

Magyarország kilökött magából

Zoltán története bizonyos mértékig tipikus: adott egy agyonhajszolt, kifacsart ember, aki emiatt elveszíti a munkáját, és mivel már közelebb van a hatvanhoz, mint az ötvenhez, nem is talál másikat. A már egy ideje Ausztriában élő család régóta hívja, így úgy dönt: belevág. A történet viszont innen már talán kevéssé tipikus, viszont elgondolkodtató – én remélem, jön a folytatás.

Te is hasonló cipőben jársz, 50 fölött lettél határátkelő? Oszd meg a történeted velünk, jelentkezz a hataratkeloKUKAChotmail.com címen!

idosebb_ferfi_foto_pixabay_com.jpg

„Sokáig gondolkoztam, hogy írjak-e Önnek. Kit érdekelnek ma otthon egy „nyugger” sirámai? Nem állt szándékomban az országot elhagyni, a gyerekeim többszöri kérésére sem, akik már régen kint élnek. Itt a házam, a feleségem a 92 éves édesanyjával.

Volt jól fizető állásom, amiből hárman szépen megéltünk. És pont az állásom lett a vesztem, 24 órás ügyeletben voltam egyedül 2,5 éven át, ami végül is az egészségem rovására ment. 

Kifacsarva és bizonyos intrikák miatt egyenesen vezetett az út az utcára 57 évesen. Orvosomnak már előtte egy évvel jeleztem a problémáimat, fáradékonyságomat. Az összes, amit fel tudott mutatni, hogy vérszegény vagyok, és szedjek vastablettát. 

Rosszul lettem a nyelvtanfolyamon 

Elnézést, de ennél rövidebben ezt nem tudom leírni. Két hónap hiába való álláskeresés után, engedve nekik, kimentem én is Ausztriába szerencsét próbálni, ahol a 43,5 év munka viszonyom, és a jövedelmem után 850 eurós munkanélküli segélyt állapítottak meg egy évre. 

Beiratkoztam német nyelvtanfolyamra, ahol rosszul lettem, hiába mondtam, hogy otthon is többször előfordult, azt mondták, kötelességük kivizsgálni, a vashiánynak oka van. 

Így kerültem Grazba kórházba, ahol megállapították, hogy érszűkületem van és bypass műtétet hajtottak végre rajtam. Beadtuk a leszázalékolási kérelmet, aztán több mint 1 évig nem történt semmi. 

Majd hoztak első fokon egy határozatot 42%-ról, és mivel egy évig nem volt Magyarországon jövedelmem, 37 700 forint járadékot állapítottak meg (előtte 399 000 volt az igazolt bruttó fizetésem). 

A hivatali packázás 

Fellebbezés után egy hónapon belül lezavarták a másodfokot is, ismét a jelenlétem nélkül. Az Osztrák AMS kérvényezte, mivel életvitelszerűen ott élek, adják meg az osztrák nyugdíjminimumot, de ilyen egyezmény nincs a két ország között. 

Jelenleg 6 hónapja fellebbeztem a Munkaügyi Bíróságon, válaszra sem méltatnak. A hivatali packázásról egy kisregényre való történetem van, ha érdekes lehet, bővebben írhatok róla. 

Ilyen előzmények után az AMS figyelembe véve az otthoni eltartottakat 620-650 euro „nostand hilfét” állapított meg nekem, amit azóta is rendszeresen megkapok, most is további 1 évre hosszabbították. 

Horror, amit az állásinterjúkon kapok 

Egészségemet helyrehozták, jelenleg minden kontrollvizsgálaton sikeresen szerepeltem. Munkát folyamatosan keresek, de most leszek 60 éves és a nyelvvel is hadilábon állok. 

Sok mindent megértek, csak megszólalni nem tudok, hát nem kapkodnak értem. Horror, amit az itthoni állásinterjúimon kapok a fejemhez, ha meghallják, hogy „Ausztria”, meg hogy „leszázalékolt”. Tehát tele vagyok történetekkel. 

Én szégyellem magam Magyarország miatt 

A két ország között ingázom. Ami oda köt, az unokám, gyerekeim, a betegbiztosításom és a megélhetésem. A csend, a nyugalom, hogy nem kell félni a holnaptól. 

Itthon két ember, a házam, a nekem kedves tárgyak, de 2-3 hét után már megyek vissza. Tehát nem én hagytam el az országot hanem az lökött ki engem. Állítólag 80 000 forintba kerül egy menekült, én meg annyit sem érdemeltem meg a havonta 150-170 000 adómból, hogy a napi háromszori kerítésen átdobott szendvics kijöjjön belőle. 

Ausztria úgy segít rajtam, hogy ez ideig egy cent adót sem tudtam befizetni.

Sok minden kavarog a fejemben, és én szégyellem magam a saját országom miatt.”

HÍRMONDÓ 

Legyél recepciós a Mikulásnál! 

Aláírjuk, hogy augusztus végén ez elég furcsán hangzik, de tényleg kettőt pislantunk és itt a december, de aki nem akar addig várni, az már most belevághat egy finnországi, lappföldi kalandba

Az olcsó húsért is sokat kell dolgozni Magyarországon 

Régóta tudjuk, hogy nem az számít, mennyibe kerül mondjuk egy kiló hús valahol, hanem az, hogy mennyit kell érte dolgozni (és fordítva, a fizetésnek is csak úgy van értelme, ha tudjuk mellé a megélhetési költségeket). Így aztán nem meglepő, hogy hiába Svájcban a legdrágább a hús 52 ország közül, ha egyszer minden különösebb gond nélkül megveszik. Eközben Magyarországon… 

Ennyit keres az átlagmagyar 

Idén júniusban a bruttó átlagkereset 297 300 forint volt, ez 14,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ez 12,5 százalékos növekedés (a bruttó és a nettó esetében is) az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Kérdés, ebből mennyit lehet érezni a hétköznapokban. 

Hol a legveszélyesebb a világon fiatalnak lenni? 

Egyre nagyobb a szakadék a fejlett és a fejlődő világ között a fiatalok halálozási számait tekintve is. Hol a legrosszabb a helyzet és hol áll Magyarország? 

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6012775318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2017.08.24. 17:50:09

@Pink Petsch: miért, te már a menopause korszakban jársz :-)

blackhairlady 2017.08.24. 17:51:41

@LKerekes: Szoktal olvasni mindenfele nemzetisegu blogokat, lengyeleket, romanokat,olaszokat, stb...? Csak mert olyan hatarozottan allitod, hogy csak a magyarok pocskondiazzak a sajat hazajukat. Szerintem ez nem nemzeti hanem emberi tulajdonsag.

London2009 2017.08.24. 17:52:35

@blackhairlady: nincs!! Nekem mar a T online sincs meg. Meg a Westel 900 GSM-nel tartok. :DD
Leragadtam a kata vagyok, van egy pepsidnel. :D

London2009 2017.08.24. 18:04:32

@blackhairlady: beugrott!! A legviccesebb, hogy gyongyosi vagyok. :DDD

2017.08.24. 18:06:27

@blackhairlady: Románokat tutira nem, ugyanis tele szájjal szidják a saját országukat, ha éppen úgy adódik. Persze, azt meg kell hagyni, hogy jobban összezárnak ... ismét, ha éppen úgy adódik.
Ezért szoktam nagyon vigyorogni, amikor az ilyen "szidja a saját országát" kizárólag magyar jelenségnek tüntetik fel rendszerint azok, akik a magyar nyelvü médián kivül mást nem igazán ismernek.

blackhairlady 2017.08.24. 18:07:18

@London2009: Naugye:) kb abban az idoben koltoztel, nem?
(Btw. hogy tetszett anyoseknak Magyarorszag?)

London2009 2017.08.24. 18:13:08

@blackhairlady: lehet, mar nem emlekszem. De lattam ezt a reklamot anno. Legalabbis valami beugrott!

Nagyon tetszett nekik! Irto jol ereztuk magunkat, tenyleg szuperul sikerult minden. Viszont engem ugy kifarasztott ez az inteziv par nap, hogy utana agynak estem. Ugyhogy egy ideig nem hozom oket, az tuti. :D
Viccet felreteve, azota mar hazat akarnak venni a Balatonon velunk. Legalabb nem fogok unatkozni. :D

SzZoole 2017.08.24. 18:19:07

@Pink Petsch: hogy van az ujjad, pulzál még? :-)

gabors 2017.08.24. 18:35:49

@LKerekes: "Olyan nincs, hogy Ausztria próbálja elintézni a magyarországi nyugdíjat, még szívességből sem, de jogilag lehetetlen."

en ugy tudom hogy a nyugdijat mas orszagban is adjak a magyar jogosultsag alapjan (illetve beszamit szolgalati ido pl leszazalekolas eseten ...) eleg sok orszaggal van ilyen megallapodas

2017.08.24. 18:40:32

@Dszentlemen szoszidzsiz: Nem, már átléptem a gyógyulási szakaszba, csak sima kötés van rajta, már nem az a speckó fólia. Persze, ahogy elnéztem a sebet, még kb. 1 hét, mire normálisan tudom használni. Ez eléggé kellemetlen a mindennapokban, mert ugye, viz ezt sem érheti....

2017.08.24. 18:44:52

@gabors: Perszehogy, az EU területén (plusz a szerződött államok) beszámit a nyugdijba (vagy akár teljes egészében, ha már nyugdijasként telepedik le ott az ember) a pl. magyarországi munkában eltöltött évek is. Majd ha elérem a nyugdijkorhatárt, nekem is utána kell járnom a Romániában ledolgozott éveimnek, hogy számitson az itteni nyugdijnál. (már ha feltételezzük, hogy Németországban érem meg a nyugdijkorhatárt ;) ).

LittleG (uk) 2017.08.24. 19:01:54

@Pink Petsch: De "rendes" magyar helyeken kerti szerszamokat meg ilyeneket tartanak benne, nem?

Hat, a fiatalabbik gyujtogeto egyszer elkoltozik, a nagyobbik remelem marad :)

Megvan, akkor mas a megoldas: Meg kisebb lakasba kell koltozni! Mikor nagyobbol ebbe jottunk, egy csomo cucctol megszabadultunk.

DFK 2017.08.24. 19:03:02

Az, hogy ausztriában sem kapott munkát, csakis azért van, mert a gonosz patás Orbán elintézte, hogy ott se kapjon munkát. De szerencsére a nagy európéer Ausztria mindenféle jogelőzmény nélkül ad munkanélküli segélyt.

Aha. Meg a fityfenét. Mondjuk esti mesének elmegy...

Persze a poszt lényege, hogy de milyen szar Magyaroroszág.

LKerekes 2017.08.24. 19:03:06

@Pink Petsch:
Nem.
Maga az alaptörténet bűzlik a magyarellenességtől.

LKerekes 2017.08.24. 19:03:11

@blackhairlady:
Igen, de szar emberi tulajdonság.
Amúgy dolgoztam sokféle nációval együtt életemben. Saját tapasztalat.

skye8 2017.08.24. 19:07:16

szerintem a posztolo jol dontott. Becsuletesen dolgozott 40+ even keresztul, adot fizetett, tobb segitseg, megbecsules jart volna ezert. Megertem hogy kiabrandult a hazajabol. Orommel olvastam hogy az egeszsege helyrejott. A munkahely vagy kialakul vagy nem, remelhetoleg a gyerekek is be fognak segiteni. Nem kell lekiismereti problemat csinalni abbol hogy milyen orszagbol kapja a nyugdijat/segelyt. En Ezt nem neveznem eloskodesnek. Biztos vagyok benne hogy rengetegen hasznaljak ki a szocialis ellato rendszert ausztriaban, csak orulni tudok hogy a sok parazita mellett a posztolonak is jutott segitseg.

Csodabogár 2017.08.24. 19:13:47

@vándor madár: A házi orvos azt se tudja, hogy van külföldi biztosításom. Mielőtt felháborodsz, hogy igénybe veszem az SZTK-t, kizárólag a 40 éve szedett gyógszerem feliratása miatt megyek a házihoz. Különben több ismerősöm, szomszédom is oda jár. Mindenkit állandóan küldeni akar.

vándor madár 2017.08.24. 19:17:34

@gabors: "en ugy tudom hogy a nyugdijat mas orszagban is adjak a magyar jogosultsag alapjan (illetve beszamit szolgalati ido pl leszazalekolas eseten ...) eleg sok orszaggal van ilyen megallapodas "

Amit te monasz és amire LKerekes utal, az két különböző dolog.

Ő erre reagált a posztból: "Az Osztrák AMS kérvényezte, mivel életvitelszerűen ott élek, adják meg az osztrák nyugdíjminimumot, de ilyen egyezmény nincs a két ország között."
Egyik ország sem tudja "elintézni" a nyugdíjat másik országból, de amire az osztrákok gondoltak, az minden bizonnyal a méltányosság elve, ami náluk (még) működik.
Egyébként pedig Ausztriában nincs is törvényes nyugdíjminimum.
Amiről szó lehetett, az a havi 889,84 EUR legkisebb jövedelem 2017-ben (minden évben emelkedik), ami mellett a nyudíjra jogosultak még segélyt is kapnak. Ha erről volt szó, akkor ez Magyarországról nézve olyan gigantikus összeg, hogy nem csodálom, ha ennek a megadása szóba sem jött a magyar Nyugdíjfolyósító részéről, hisz valószínű a posztíró öregségi nyugdíja sem fogja ezt az összeget elérni és ez rendkívüli kivételezés lenne a MO-n élő nyugdíjasokkal szemben.

www.pensionsversicherung.at/portal27/pvaportal/content?contentid=10007.707597&viewmode=content
www.arbeiterkammer.at/beratung/arbeitundrecht/pension/pensionshoehe/Mindestpension.html

Amiről meg te beszélsz, az a biztosítási idők összeszámítása a jogosultság megállapításához, de ettől függetlenül nem jár semmi ellátás a másik országból vitt biztosítási időre.
Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy pl. a rokkantsági nyugdíjhoz valahol szükséges 5 év biztosítási idő, de a migráns munkavállalónak abban az országban csak mondjuk 3 van, tehát nem járna neki rokkantsági nyugdíj, ezért hozzászámolják a más EU országban szerzett biztosítási időt a jogosultság megállapításához, de nyugdíjat akkor is csak az ottani 3 évre fog kapni.
Vagy majd a sok-sok kivándorlónak a magyar öregségi nyugdíja úgy fog kinézni, hogy ugye a helyzet jelenlegi állása szerint minimum 20 év biztosítási időre lenne szükség az öregségi nyugdíj megállapításához. Ez nagyon sok mindenkinek nem lesz meg, ezért majd a magyar biztosítási időhöz hozzáadják az EU-ban szerzett biztosítási időt és akkor kap a polgár annyi évre, ahány éve volt Mo-n pár ezer forint nyugdíjat, mondjuk 6 évre évre 13 ezer forintot.

2017.08.24. 19:19:41

@LittleG (uk): Meg a nagyi leszuperált cuccait ;)
Ja, persze, kisebb lakásba ... mondod ezt te, aki érzelmi alapon vásárol meg egy trifle tál-családot :DDD

2017.08.24. 19:21:53

@LKerekes: Pedig komolyan nem ártana. Már hülyén érzened magad, mert okod lenne rá. Vagy szerinted Orbán egyenlő a magyarsággal, és aki őt vagy a rendszerét szidja, az magyarellenes?

Csodabogár 2017.08.24. 19:25:06

@Pink Petsch: A külföldi svájciak is szidják a kormányt, mikor a bankok piszkolódnak velünk. Pl. felemelik a költségeket csak nekünk és már a kreditkártyát is megvonták. Ezek után volt ám szidalom az illetékes svájci forumon. Én se maradtam ki belőle.

vándor madár 2017.08.24. 19:25:42

@Csodabogár: "Mielőtt felháborodsz, hogy igénybe veszem az SZTK-t"

Én nem háborodok fel és nem is háborodtam fel ezen. Mindenki vegye igénybe ami jár neki. Én igenis meg vagyok arról győződve, hogy mindenkinek jár az, amire szerződött vagy amik az adott ország törvényei alapján járnak az állampolgároknak.
Nekem csak az nem tetszik, ha valaki a sajátságos, esetleg kivételes egyedi szituációja alapján ítélkezik a mások helyzetéről.
Én személy szerint örülök neki, hogy neked ilyen (jó) háziorvosod van, de hidd el hogy az ország nagy részében a dolgok nem úgy működnek, ahogy nálad. Sőt annak az orvosnak előbb vagy utóbb, de az OEP a körmére fog koppintani, ha mindenkit kivizsgálásokra küldözget.

Csodabogár 2017.08.24. 19:28:18

@gabors: Nyugdíjnál össze számolják az éveket és beszámít a külföldön unióban és Svájcban ledolgozott idő. Pénzt ezért nem adnak, de nekem pl. így lett meg a 15 évem, ami a nyugdíjhoz kell.

2017.08.24. 19:38:49

@Csodabogár: Na ládd :DDD Német fórumokon is szidják az éppen aktuális vezetést (és most a tök normális fórumokra gondolok, nem valamelyik politikai szélsőségre). Ez szerintem normális és természetes. Nincs olyan kormánya a világ bármely országának, amely minden ott élőnek megfelelne. Egyik vagy másik intézkedése, tuti kiveri valakinél a biztositékot. De nem ez a lényeges, ezt mondanom sem kellene, ugye ;)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.08.24. 19:43:40

@LittleG (uk): Nahát, ez ott is van? Aszittem svéd folklór. :D
Mentségemre szolgáljon hogy nem érint még (egyelőre...) szerencsére semmilyen szemüvegprobléma, így totál párhuzamos vagyok a témához.

2017.08.24. 19:45:44

@vándor madár: A sok-sok magyar kivándorlónak nem lesz magyar öregségi nyugdija, hanem olyanja lesz, amilyen országba nyugdijba megy az EU-n belül (plusz szerződött országok). Az otthon ledolgozott évek, meg mennyiségileg számitanak bele az egészbe.

vándor madár 2017.08.24. 20:29:03

@Pink Petsch: "Az otthon ledolgozott évek, meg mennyiségileg számitanak bele az egészbe."

Hogy mi lesz, azt nem tudom, de a helyzet jelenlegi állása szerint nem úgy van, mint amit írtál. Most ha valaki mondjuk 5 országban dolgozott legalább 1 évet országonként, akkor mind az 5-ből kap valamicske nyugdíjat.
Nekem már most is van ismerősöm, akit agyműtét miatt lerokkantosítottak és kap Mo-ról 12 ezer "ellátást".
Van arra valami új törvénytervezet, amit írtál?

erkölcsi hulla 2017.08.24. 20:33:46

Ha magyar vagy, és férfi, az a cél, hogy lehetőleg még nyugdíj előtt beledögölj a munkába. Az egészségügy szétvágása is ezt a célt szolgálja.

Jakab.gipsz 2017.08.24. 20:33:59

Magyarország kilökött magából !

Nyafi-nyafi süket , sablonos semmit mondó duma..

Nem tetszik a kialakult helyzet, (nekem se) tetszik.
Tessenek azoknál a politikusainknál reklamálni, akik bezúzták és felszámolták az iparunkat valamint a jól megszervezett mezőgazdaságunkat.
Mantra szerűen ismételgették a következő szlogent, "mert az állam rossz gazda majd a piac megoldja", köszönjük meg a tisztelet liberális értelmiségünknek.
A felelősök pedig élvezik a kiemelt nyugdíjukat és a hülyeség mentelmi jogaikat, ez pedig egy jog-államban természetes.
Ez van: ennyi.

gaston 2017.08.24. 20:34:14

Jaj, de szar cikk! Kár volt elolvasni!!

vándor madár 2017.08.24. 20:37:37

@Csodabogár: "A külföldi svájciak is szidják a kormányt, mikor a bankok piszkolódnak velünk. Pl. felemelik a költségeket csak nekünk és már a kreditkártyát is megvonták."

Ezen mondjuk nem csodálkozok. Svájcban már évek óta emelik a bankköltségeket, de a külföldön élőktől brutális összegeket szednek be. Amiről én tudok, ott 40 CHF volt a "külföldi" alapdíj havonta plusz a rendes belföldi bankköltség plussz a tranzakciók díja úgy, hogy semmi kamat nincs és ez még egy olcsó bank, nem a Crédit Suisse vagy az UBS. Kártyadíj is van, de azt el szokták engedni, ha az embernek szerintük elég nagy összeg van a számláján.

2017.08.24. 20:51:42

@vándor madár: Én megmondom őszintén, nem túrtam fel a netet a német szabályozás után, csak a céges személyzetis csajszival beszélgetve, irtam azt, amit. Azaz, ő úgy mondta nekem, hogy majd az öregségi nyugdijnál, a német rendszer beleszámitja azokat az éveket is, amelyeket a munkavállaló egy EU-s (vagy szerződött) országban dolgozott, ahogy @Csodabogár: is irta, például, hogy neki a beleszámitott évekkel jött össze végül a nyugdijhoz szükséges minimum.
Ha ő tévedett, akkor én is.

2017.08.24. 21:00:03

@Jakab.gipsz: Khm, az általad emlegetett "liberális értelmiség", aki szerinted felelős az ipar és a mezőgazdaság bezúzásáért Magyarországon, azok a másod- vagy harmadvonalbeli őskomcsi vezetők, tisztségviselők. Őket megtalálod most is, a mai magyar kormányban. Amit megválasztottatok magatoknak.

vándor madár 2017.08.24. 21:12:20

@Pink Petsch: "Majd ha elérem a nyugdijkorhatárt, nekem is utána kell járnom a Romániában ledolgozott éveimnek, hogy számitson az itteni nyugdijnál."

A helyzet jelenlegi állása szerint nem számítanak a romániai évek a német nyugdíjnál, ha ott lesz 5 év biztosítási időd, de te biztosan tudsz valamit, amit mi nem, ha ezt mondod.
Ha akkor kezdesz majd el utána járni a dolgoknak, elképzelhető, hogy pórul jársz. Lehet, hogy Romániában jobb a helyzet, de Mo-n sokan ráfaragtak, ugyanis a rendszerváltás után a munkahelyek nagy része megszünt és a jogutód, de akár a munkahely is nem jártak el kellő gondossággal az iratok megőrzésében és sok mindenkinek eltűntek az iratai vagy eláztak a vizes pincében, ahol az iratokat tárolták, így nem igazolható a munkaviszonyuk vagy a keresetük. Ezt a helyzetet kihasználván most benne van a nyugdíjtörvényben, hogy csak dokumentált adatok fogadhatók el a nyugdíjhoz. Nem is olyan régen (már a rendszerváltás után) még a munkatársak tanuskodását is elfogadták. Anyámnak is így sikerült néhány évre szert tenni, amiről a munkáltató eltüntette a dokumentációt.
Állítólag amióta elektronikusan dokumentálnak mindent, azóta ilyen probléma nincs. Viszont itt meg már rengeteg embernél derült ki, hogy be sem voltak jelentve a munkáltató által a Nyugdíjbiztosítóba, úgyhogy érdemes minél előbb utána járni a dolgoknak, hogy ha probléma van, akkor esetleg lehessen valamit lépni, mert 20-30 év múlva bottal már ütheted a nyomát.

2017.08.24. 21:30:17

@vándor madár: Nem, Németországban kell az itteni minimum biztositási idő, hogy öregségi nyugdijat kaphass, ha jól tudom. (Csodabogár esete Svájcban, lehet, sőt biztos más) Ezen felül beszélhetünk még egy EU-s államban ledolgozott munkaidőről.
Romániában megyénkénti Munkaügyi Hivatalok vannak, a megyeszékhely városban leginkább, ahol már, amikor én dolgoztam otthon-otthon a 90-es években és a 2000-es évek elején, számitógépes (igaz, persze, visszanézve, nagyon kezdetleges) nyilvántartás volt. Amikor megszünt a romániai mindenféle munkaviszonyom, a munkakönyvem visszakerült az illetékes megyei Munkaügyi Hivatalhoz. Úgyhogy majd lesz egy köröm velük úgy kb. 25 év múlva ;))) Már ha, rászánom az időt és energiát :DDD

vándor madár 2017.08.24. 21:33:54

@Pink Petsch: "is irta, például, hogy neki a beleszámitott évekkel jött össze végül a nyugdijhoz szükséges minimum."

A német személyzetis csaj hülyeségeket beszél. A külföldi éveket csak abban az esetben számítják bele valamelyik országban a jogosultság megállapításához, ha az adott országban nincs meg a szükséges biztosítási idő, egyébként nem. Meg még van 1-2 trükk a számítással. Amit Csodabogár mondott az nyilván úgy is van, de az ő esetére vonatkozott, amikor 15 év biztosítási időre volt szüksége. Ez nem tudom melyik országban lehetett, tán Svédországban (nem néztem utána a társadalombiztosításuknak) vagy esetleg Magyarországon a résznyugdíjhoz. Nem tudom.
Mondogatom, hogy nem lehet xy egyedi esetét mindenkire érvényesnek tekinteni.
Németországban 5 év biztosítási idő szükséges az öregségi nyugdíjjogosultsághoz. Ami nyugdíj arra jár, azzal persze nem lehet elmenni az első sarokik, de ma már annyira levitték ott a nyugdíjat, hogy szakmunkások 40 év munkaviszony után 8-900 EUR nyugdíjat kapnak vagy még annyit sem. Nem csoda, hogy annyira népszerű lett a körükben a kivándorlás a szegény Kelet-Európába.
Az inkább elő fog fordulni, ha ottmaradsz, hogy a német idődet számítják be Romániában és Magyarországon.

vándor madár 2017.08.24. 21:40:17

@Pink Petsch: "Már ha, rászánom az időt és energiát :DDD"

Van egy rossz hírem. A német Nyugdíjbiztosító meg fogja keresni őket hivatalból. Ezen az oldalon van jó pár rémtörténet a német Nyb-ról: www.siebenbuerger.de/forum/

2017.08.24. 22:03:56

@vándor madár: Lehet, bár neki ez a szakmája ....
Egyébként nem tervezek a további életemben egyetlen másodpercet sem Romániában, vagydepláne Magyarországon dolgozni. Úgyhogy nekem nyugdijat tuti nem a román nyugdijbiztositó fog folyositani. A magyar meg még úgysem. Ha ittmaradok még negyedszázadot, akkor a német lesz az.
Egyébként meg, csak úgy érdekességképpen irom, havi 196,56 euro a nyugdij-hozzájárulásom. ;))))

2017.08.24. 22:09:35

@vándor madár: Ez miért lenne rossz hir? Megkeresi őket hivatalból, ők kiadják a szükséges cuccokat, nem nekem kell személyesen utánamásznom. Ok, tuti, biztos hónapokba telik majd, de kit érdekel, ha megkimél a hivataloktól?

vándor madár 2017.08.24. 22:33:57

@Pink Petsch: "Úgyhogy nekem nyugdijat tuti nem a román nyugdijbiztositó fog folyositani."

Értsd már meg lécci, hogy te valamit nagyon félreértettél! De igen, a román Nyugdíjbiztosító fog neked arra az időre nyugdíjat folyósítani, amennyi biztosítási időt ott szereztél és a magyar is, meg az osztrák is meg a német is, ha ezekben vagy még másik országokban is szereztél legalább 1 év biztosítási időt. Nem összesen, hanem mindegyikben külön-külön. Ha csak addig össze nem omlik az EU, mire te nyugdíjba kerülsz. Arra az esetre momentán nincs ötletem.

Az EU jogszabályok alapján még a romániai német származású Aussiedlereknek (Siebenbürger Sachsen & Banater Schwaben) is folyósít Románia az EU belépése óta nyugdíjat, pedig az ő romániai biztosítási idejük el volt már régen ismerve vagyis beszámítva Németországban és a romániai biztosítási időre is kaptak illetve ma is kapnak Németországban nyugdíjat. Mivel az idevágó hatályos német törvény szerint ez jár nekik, úgy oldotta meg a német Nyugdíjbiztosító a helyzetet, hogy a Romániából folyósított nyugdíjukat levonja a németből kifizetés előtt. Az emberek meg jól ráfaragnak, mert Románia meg adót von belőle, miközben a németek a bruttót vonják le. De veled nem ez fog történni, mert feltételezem, hogy nincs Aussiedler státuszod.

A személyzetisnek meg egyáltalán nem a nyugdíjbiztosítás a szakmája. Németországban a munkáltatónak csak annyi a dolga, hogy lejelenti az adatokat a Nyugdíjbiztosító felé. Amit a nő neked mondott, azt gyakorlatilag ma már mindenki tudja az EU-ban, de ezek szerint nem elég jól.

2017.08.24. 22:49:33

@vándor madár: Nem, nincs Aussiedler státuszom ;)
Nézd, én nem akarok vitatkozni veled, mert teljesen feleslegs, pláne egy olyan dologról, ami az én életemben negyed század múlva lesz esedékes. Addig pont 666-szor változhat a német nyugdijrendszer. Nekem a személyzites ezt mondta, én ezt irtam a témában. Mondjuk, ő talán egy árnyalatnyit többet ért hozzá, mint egy átlag német-személyzetis, ugyanis rengeteg-féle náció dolgozik a cégnél EU-n belüli és kivüli országokból, nyugdij-korhatár közelen is, mint az a magyar karbantartó csávó, akinek már csak 2 éve van hátra. Amint eléri a német nyugdijkorhatárt, húz haza, a német nyugdijjal. Akkor lesz Németországban ledolgozott 23 éve, összesen.

laci_52 2017.08.24. 23:09:09

Nem értem a poszt íróját. Engem 59 évesen rúgtak ki a munkahelyemről, ahol sok évig dolgoztam. Háromgyerekes családapaként fel sem merült bennem, hogy külföldre menjek.Új állast kerestem a szokásos módon(önéletrajz küldése a neten), de emellett alkalmi munkákat is kerestem és találtam. Miután kiderült, hogy fix állást már nem fogok kapni, az alkalmi munkákból kihúztam a nyugdíjig. Miután megállapították a - nem túl magas, de azért a megélhetéshez elegendő - nyugdíjamat, ami mellett alkalmi munkát időnként továbbra is végzek és elvagyok.

A Szózat második versszaka:

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely,
Áldjon vagy verjen sors keze,
Itt élded, halnod kell.

2017.08.24. 23:32:13

@laci_52: Te megúsztad az egészaségügyi problémákat, amik a posztolónál felléptek. Az meg, hogy 59 évesen nem akarnak már alkalmazni, amikor még lenne olyan 7 éved (már ha rád a 65 éves nyugdijkjorhatár vonatkozik), átadni a minden bizonnyal nem kevés tapasztalataidat a szakterületeden, az szüklátókörüségre, és lépcsőház-mentalitásra vall. Sajnálatos módon, ez jellemzi a a magyar munkaadók 99,9%-át. De a pofájuk azért nagy, amikor sirni kell, hogy nincs szakképzett munkaerő ... persze, 25 éves, 10 év releváns munkatapasztalattal :PPP
De hogy ezt az állapotot te természetesesnek gondolod, az semmiképpen sem normális, Te szerencsésen kihúztad alkalmi akármikkel a nyugdijkorhatárig. De aki nem nem mehet el hajnalonként rakodni a Vásárcsarnokba, például, mert gerincsérve van, az nem lesz beljebb az értetlenkedésedtől.
Szóval, azt akratam ebből kihozni, hogy ne az egyént támadd, ha már támadhatnékod van, hanem a rendszert, ami az egyént ilyen szar helyzetbe hozta.

blackhairlady 2017.08.24. 23:35:50

@London2009: Belebetegedtel a megfelelnivagyasba (van ilyen szo? :D) ? :)))))))
En nem csodalkozom, hogy tetszett nekik, szerintem minden kulfoldi (es en!) imadja :)

vándor madár 2017.08.24. 23:35:53

@Pink Petsch: "Nézd, én nem akarok vitatkozni veled"

Én nem érzem úgy, hogy vitatkoznánk. Mindenki mondja a magáét. Nekem már annyi baromságot mondtak hivatalos helyeken, hogy én SOHA nem hagyatkozok arra, ki mit mondott. Ha fontos, akkor mindig elolvasom az odavágó törvényeket meg amit még találok és írásban állásfoglalást kérek a hivatalos helytől. Ez persze még mindig nem jelenti azt, hogy korrekt választ is kapok, de legább rájuk tudom bizonyítani a hülyeségüket.
Nézegesd át a linkeket és meglátod, hogy úgy van, ahogy mondtam, ott van minden nyelven. Ha nem tudnám, nem szóltam volna hozzá a témához. Sokan szerintem a számítási módokról olvastak valamit és azt tévesztik össze az idők összeszámításával vagy a nyugdíjjogosultsággal.

europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_de.htm
europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hu.htm

2017.08.24. 23:39:40

@laci_52: Ja, a másik meg .. ez az "élned-halnod kell" duma nagyon jól hangzik ... egy általános iskolai március 15-.ei előadáson, 10 éves gyerekektől. A gyakorlatban meg viszont azt jelenti, hogy ha mondjuk 57, vagy 59 évesen az utcára kerülsz nagyhirtelen, akkor a nagybetüs hazádtól, ott dögölhetsz meg a Blaha aluljárójában.

vispisti 2017.08.24. 23:39:57

@LKerekes:

Orbán nem csak
ezért,hanem még ezer más népnyomorításáért a sátán.

Jakab.gipsz 2017.08.24. 23:40:05

@Pink Petsch:
Egy frászt választottuk, nem ilyen lovat akartunk és főleg nem azt a részét amit kaptunk.

Erről a neoliberális globalista agendáról, fogalmunk sem volt. Gyanítom neked sincs az orrodra kötve, talán akik kiagyalták sem gondolták át mi lesz belőle.

2017.08.24. 23:47:26

@vándor madár: Őszintén megvallva, én a jelenlegi német nyugdij-jogosultságnak egyáltalán nem néztem utána, ugyanis, mint emlitettem az nálam negyed század múlva lesz esedékes kb. Akkor meg úgysem fog számitani, hogy mi volt a törvény erre vonatkozóan 2017-ben.
Ez az egész beszélgetés a személyzetis csajjal a nyugdijról tkp. pont a magyar nyugdijközeli fazon kapcsán jött szóba, és nem az én személyes érdeklődésem miatt. Például, jelenleg valóban 5 év a minimum biztositási idő az öregségi nyugdij kapcsán ... mondom, jelenleg. Aztán előfordulhat, hogy 14 év múlva már 8 év lesz, vagy 12, vagy 3, vagy ki a tök tudja azt előre? És minek idegesiteni magad azzal, hogy a mostani szabályozásba mélyedsz el, amikor nem a szakmád? ;))))

2017.08.24. 23:52:53

@Jakab.gipsz: Pedig az a ló 1998 és 2002 között már kimutatta a foga fehérjét, Mégis, mit vártatok tőle, pláne a második megválasztásakor? Hogy kiherélte időközben önmagát? Na ja, azt a részét, végülis megkaptátok ...

mojoking77 2017.08.25. 00:04:07

@Pink Petsch: Oooooo..... Fu de utalok beleszolni, de tisztaban vagy a Brexi egyik legfontosabb kivalto okaval?
Csak mert pontosan az volt, aminek a lete ellen te annyira agalsz.
Nem ismerlek, regota nem jarok ide, ezert felve kerdem, te melyik orszagbol is irsz?

2017.08.25. 00:10:20

@mojoking77: Már az idült hülyeségen kivül? ;)))
Különben mivel nem kattintható a válaszod, nem igazán tudom, mire reagáltál egészen pontosan.
Németországból, de miért kérded félve?

vándor madár 2017.08.25. 00:10:45

@Pink Petsch: Szerintem sincs értelme az embernek ilyen távlatokban idegesíteni magát. Én eredendően azt mondtam, hogy a helyedben utána járnék a romániai biztosítási időnek még idejében, nem majd 25 év múlva. És mindenkinek ezt tudom tanácsolni, aki már "leszámolt" egy adott országgal.

M. Péter 2017.08.25. 00:14:17

@vándor madár: Ha Németországban él, akkor a német nyugdíjbiztosító fogja fizetni a teljes nyugdíjat, és beszedi a romántól a megfelelő összeget.

2017.08.25. 00:18:16

@vándor madár: De azt is minek? Ha most mondjuk utánajárok a szatmári Munkaügyi Hivatalban a cuccoknak, és azt mondják, minden oké, minden rendben, nyilván van tartva a 11 éves romániai munkaviszonyod, plusz az egyetemi évek (igen, ott azok is belszámitanak, bár ha jól emlékszem még, csak az aktuális minimálbér szintjén). Aztán amikor esedékes lesz számomra, az a hivatali Gizike, aki nekem most a minden-oké infót adja már rég nyugdijas, vagy halott lesz, akkor szerinted a 20-on éves hivatali alteregójával, mire megyek majd 2041-ben? :DDD

2017.08.25. 00:20:14

@M. Péter: Egen, nekem is pont ezt mondták ...

medium size devil 2017.08.25. 00:22:58

@Jakab.gipsz: Senki se zuzta be az ipart, a szovjetek altal kitalalt es megkrealt csicska fasszopo tarsadalom korrupt es elavult gyarmati gazdasagat maga ala temette a gazda teteme ennyi tortent. De haritani azt tudunk, mindenki felelos csak mi nem.

repuloske 2017.08.25. 00:23:01

@Jakab.gipsz: Jól megszervezett mezőgazdaság, meg ipar....;D nagyon fiatal lehetsz.

2017.08.25. 00:34:34

@blackhairlady: nem igaz, a ferjem egy eve hozta ide az anyjat, 3 honap mulva kapta meg a zoldkartyajat.
A csaladegyesites egyenesagi kozvetlen leszarmazottak es kozvetlen felmenok kozott nagyon gyors, par honap. Testverek, nagyszulok, unokak eseten lehet akar 10 evnel is tobb.

2017.08.25. 01:08:46

@seven gypsy nights: Amiről a csávó beszél, az nagyjából nyilt titokként van kezelve Magyarországon. A legelvakultabb fidesz-troll is tisztában van vele, hogy a jelenlegi magyar kormány a velejéig korrupt, csaló, tolvaj, hazug senkiháziakból áll. Azért is van munkája. Az ún. bizonyitékok erre, lényegében már senkit sem érdekelnek, ugyanis az ügyészséget a fidesz-báb Petike irányitja, a magyar biróság meg leginkábbb a rossz favicc a kategória.
Ellenzéki erőknek, tökmindegy mi a nevük, azért is kevés az esélyük jövőre megverniük a fideszes senkiházi magyarság-árulókat, mert a behülyitett birkák 32%-a rájuk szavaz, mert "rezsi-csökkentés-meg-nem-engedi-bé-a-migráncsokat-az-ősi-turul-földre". Függetlenül attól, hogy szétlopják az országot a szeme a előtt, mert már amúgy is rég vak.
A nem-tudom, nem-szavazok kb, 20%nyi magyar választópolgár mellett, marad jó 40%-nyi ún. ellenzeéki, aki ugyan el fog menni szavazni, és tuti nem a fideszre, de a szavazataik nem lesznek egységek, egyetlen pártra irányulóak. Megoszlanak majd a Jobbik, LMP, Momentum és az MSZP illetve utódpártjai között.
Ezt nem tudták megtanulni soha a magyarországi magyarok! És ezért fognak még legalább 4 évig szivni a rablónaranccsal. Néha, össze kell fogni, koalicióra lépni olyanokkal is, akikkel kevésbé szertnénk.
Érdekes, a mélyen lenézett, "szőröstalpú" románok ezt azért mindig felismerték, amikor például arról volt szó, hogy egy Trump-szerü idióta akár az ország elnöke is lehet (egy fél-elnöki parlamentéris rendszerben, mint a román, ez azért komoly veszélyforrás). Olyan politikai alakulatok fogtak össze akkor, hogy ez ne történjen meg, amelyek akkor és most is, egymás ellenlábasai egyébként a Képviselőházban és a Szenátusban.
De persze, tudom, a magyar derék, ami nem hajjlik ... akkor törjön, b+, ha ilyen vaskalapos marhák! Törjön, és tünjön el!

vándor madár 2017.08.25. 01:09:31

@Pink Petsch: Adjanak róla igazolást, ennyi.

vándor madár 2017.08.25. 01:10:50

@M. Péter: "Ha Németországban él, akkor a német nyugdíjbiztosító fogja fizetni a teljes nyugdíjat, és beszedi a romántól a megfelelő összeget."

Ezt nem tudom honnan vetted, de már megszoktam a hozzászólásaidat.

pappito · http://pappito.com 2017.08.25. 01:15:05

"Maga az alaptörténet bűzlik a magyarellenességtől."

jézusom, már itt is ezt a balfaszságot kell olvasni ? :(((

2017.08.25. 01:15:32

@vándor madár: Hm, miből gondolod, hogy egy 2017-ben kiállitott igazolás érvényes lesz még 2041-ben, ha a vonatkozó törvények megváltoznak? És tuti, hogy megváltoznak.
Érted, ugye .. nem jövő hónapra kell ;)))

2017.08.25. 01:19:47

@vándor madár: Ahogy már M. Péternek is jeleztem, lényegében, nekem is ezt mondták, amikor arról volt szó, hogy a romániai munkaidőmet beleszámitják majd az öregségi nyugdijba. Hogy ezt hogyan bokszolják le a romániai nyugdijbiztositóval, megint más kérdés, de nem kétlem, hogy megvannak erre már most a protokollok, nemhogy mire én oda kerülök, hogy aktuális legyen. Legfeljebb némi időbe telik, de nyugdijasként majd, ki a faszt fog érdekelni!?;))))

pappito · http://pappito.com 2017.08.25. 01:20:07

@Jakab.gipsz: "Tessenek azoknál a politikusainknál reklamálni, akik bezúzták és felszámolták az iparunkat valamint a jól megszervezett mezőgazdaságunkat. "

a harminc éves lemaradásban levő ipart és a szociális foglalkoztatóként üzemeltetett, szintén évtizedes lemaradásban levő mezőgazdaságot a valóság számolta fel. a fent említett remek dolgok ugyanis csak a kgst-n belüli szocialista cserekereskedelemben voltak működtethetőek, ahogy az megszűnt, a valóság beárazta a magyar lemaradást

ha mindenáron reklamálni akarsz, akkor arra tessék nézelődni ahol elvesztek az eu-s strukturális fejlesztési pénzek. azok elkúrása a hazaárulás minősített esete az én szememben, a modern Magyarország történelmi esélyének elkótyavetyélése

2017.08.25. 01:21:57

@pappito: Nem kell, eltévedt az Origoról, szegény. nyugodtan ugord át, legfelje a következő cimlapos posztnál látod újra, de akkor már tudod, hogy ignorálni kell ;)))

blackhairlady 2017.08.25. 01:28:57

@vanvelemenyem: Hat nem tudom. Az en gyerekemnek meg van 5 ev varakozasi ideje , 7 volt tavaly, az iden kicsit felgyorsult. Ezek szerint van kulonbseg gyermek es szulo kozott? Bar mindegyik egyenesagi leszarmoazott szerintem.

vándor madár 2017.08.25. 01:36:12

@Pink Petsch: "És ezért fognak még legalább 4 évig szivni a rablónaranccsal"

Nem még legalább 4 évig, hanem a totális diktatúráig, oszt majd lesz megint egy nagy durranás, ha még marad valaki arra képes az országban. Csak az a baj, hogy nincs alternatíva. A többiek sem összefogni nem képesek, sem normálisan kormányozni, ha odakerülnének. Már voltak ők is ott és meg merném kockáztatni, hogy nagyrészt miattuk alakult ki a jelenlegi helyzet. Amíg a szavazóbázis gerince 3 millió nyugdíjasból áll ki, akiknek jobb a rossz status quo, mint bárminemű esetleges változás, lásd pl. vizitdíj és akiket választás előtt novemberben meg januárban is sikerül 1-2 ezer vagy inkább pár száz forinttal lekenyerezni, addig ne várjunk csodát.

vándor madár 2017.08.25. 01:42:29

@Pink Petsch: A biztosítási idő mindig érvényes lesz, legfeljebb pl. az egyetemet, gyermekkondozást, katonaságot nem számítják majd bele. Azon idő, amikor az ember effektiv dolgozott és járulékot fizetett, az mindig bele fog számítani. Az egyetemet pl. Mo-n is kivették 1998-tól.

2017.08.25. 01:46:23

@vándor madár: Hm, nézd a lingvisztikusok szerint a magyar nyelv és nemzet, a többi kis, 10 millió alatti nemzethez hasonlóan amúgy is felszámolódik önmagatól 500 éven belül. Ez nem azt jelenti, hogy 500 év múlva nem lesz esetleg olyan ember, aki tudna magyarul, hanem azt, hogy nemzetként már nem létező lesz, kb. a rezervátumbeli indiánok szintjén, az USA hőskorából.
Figyelembe véve az ország elkeseritően szar gazdasági helyzetét, az úrhatnám despotáit, a korrupciót, az elvándorlást, és a csökkenő demográfiai mutatókat, azt kell mondanom, hogy személyes véleményem szerint, nem lesz, aki a 2000.-ik éves államalapitási ünnepségeket megtartsa.
Akkor meg nem mindegy?

2017.08.25. 01:49:15

@vándor madár: Az egyetemi évek Romániában még most is beleszámitanak ... ezt csak úgy mondom, mint országspecifikus érdekességet.

gabors 2017.08.25. 02:17:35

@vándor madár: "Amiről meg te beszélsz, az a biztosítási idők összeszámítása a jogosultság megállapításához, de ettől függetlenül nem jár semmi ellátás a másik országból vitt biztosítási időre. " igy ertettem en is a nyugdijnal beszamitjak a masik orszagban megszerzet jogosultsagot es nekem ugy tunt hogy az osztrakoknal belepett valahogy a rendszerbe mint munkavallalo es UTANNA jot a leszazalekolas ami a "nyugdij" rendszerbe jelentkezik ... az hogy miert es hogyan lattak el az egeszsegugyi gondjat mas dolog (amit meg plane nem ertek munka nelkuli segelyt mire adtak??)

gabors 2017.08.25. 02:23:53

@Jakab.gipsz: "Tessenek azoknál a politikusainknál reklamálni, akik bezúzták és felszámolták az iparunkat valamint a jól megszervezett mezőgazdaságunkat.
Mantra szerűen ismételgették a következő szlogent, "mert az állam rossz gazda majd a piac megoldja", köszönjük meg a tisztelet liberális értelmiségünknek."

eltel mar akkor vagy oviba jartal mert amirol irsz azt Antall (nem liberalis) Jozsefnek lehet megkoszonni mert AKKOR adtak el azokat !!!! kar hogy Te nem emlekszel hanem benyalod a mostani FIDESZ propagandat ... amirol beszel az 1990-1994 korul tortent ... van akinek a "tortenelem meg elo"

pappito · http://pappito.com 2017.08.25. 02:56:35

@medium size devil: kemény szavak de nem nagyon lehet velük vitatkozni

2017.08.25. 07:19:53

@Pink Petsch: nem igaz, mert az eletvitelszeruen megdogleni a Blaha aluljaroban tiltott, szoval nem csak kizavarnak, hogy dogolj meg mashol, hanem meg meg is buntetnek 50ezerre.
Szoval elned lehet, egye fene, de amennyiben halnod kell, vegyel egy asot, menj ki valahova ahol senki sem lat, es asd el magad.

2017.08.25. 07:19:59

@blackhairlady: melyik allam?
Mi L.A., CA
Lehet, hogy allamonkent elter...

mojoking77 2017.08.25. 08:44:14

@Pink Petsch: Nem olvastam vegig a beszelgetest, regen sem tettem, mert mindig annyira belterjesse valt egy ido utan, hogy azt kivulallo amugy sem lett volna kepes ertelmezni, nem hogy elvezni:)
Az elso par hozzaszolasodban gyakorlatilag lehazugoztad a postolot, mivel olyan NEM LETEZIK, legalabb is szerinted, hogy valaki EU-s allampolgarkent atmegy egy masik EU tagallamba ,es ott rogton (munkanelkuli)segelyt kap. Nos, Angilaban egesz pontsan ez volt a helyzet. Valoszinusitem hogy Ausztriaban szinten.

Mr. Waszabi 2017.08.25. 08:47:50

Ideje volna az átlagbér fogalma helyett valami kifinomultabb kimutatást rendszeresíteni. A legtöbb munkavállaló ugyanis nem főnök, tehát a bére sem ugorja meg a havi félmilliós szintet. Egyik szférában sem, jelzem.
Az is nagyon szembetűnő, hogy míg tudhatóan a versenyszférában magasabb a fizetési színvonal, még is a KSH/NGM által kimutatott piaci és az állami átlagbér szinte fej-fej mellett mutatkozik. Ez már hosszú évek óta így van. Ami persze csak úgy lehetséges, ha az állami szférában a vezető beosztásúak egyrészt túl sokan vannak, másrészt túl sokat keresnek, amit felfelé húzza az állami alkalmazottak átlagát.
Nyilván, a legtöbb munkavállaló alulról szagolja a hivatalosan kimutatott átlagbért.

M. Péter 2017.08.25. 09:10:30

@blackhairlady: Amerikai állampolgár vagy már? Hány éves a gyerek és házas-e? Amerikai állampolgár 21 év alatti, nem házas gyerekére nincs kvóta, hanem csak arra kell várni, hogy feldolgozzák a kérelmet.
A többi esetben van kategóriánként kvóta és országonként évi 50000-es maximum, ez utóbbi Kínánál, Indiánál, Mexikónál és a Fülöp-szigeteknél számít. Amerikai állampolgár Fülöp-szigeteken született testvére esetében az 1994-ben beadott kérelmeken dolgoznak most.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.25. 10:53:16

@vándor madár: Íreknél 6 év munkaviszony kell, hogy valami nyugdíjat kapj később.

London2009 2017.08.25. 11:12:21

@blackhairlady: meg az is lehet! : ) Igazabol csak nagyon intenziv volt. Elotte valo heten dolgoztam, eskuvon is voltunk, rohangaltam ossze vissza, mint a mergezett eger. Utana meg 10 embert terelgetni, koztuk ket gyerekkel nem mindis egyszeru. De a lenyeg, hogy jol sikerult! Meg itt a Bank Holiday, ugyhogy vegre elmegyunk nyaralni, ami piehens lesz! : )
Kulonben meglepoen tetszett nekik. Szerintem masra szamitottak es nagyon kellemesen csalodtak. Persze nyilvan mindenbol a legjobbat mutattuk meg, de ezt nekik nem kell tudni. :P

zokogjatok 2017.08.25. 11:18:35

@Pink Petsch: "De persze, tudom, a magyar derék, ami nem hajjlik ... akkor törjön, b+, ha ilyen vaskalapos marhák! Törjön, és tünjön el! "

Ezt varázslatos módon a magyarokkal kapcsolatban lehet mondani, de random más népcsoportokkal mondani meg rasszizmus meg idegengyűlölet és erről a fórumról azonnali bant eredményezne.

"Ezért szoktam nagyon vigyorogni, amikor az ilyen "szidja a saját országát" kizárólag magyar jelenségnek tüntetik fel rendszerint azok, akik a magyar nyelvü médián kivül mást nem igazán ismernek."

De aztán olyan példákat hozol, ahol a német, stb. _kormányt_ szidják. Te meg az egész magyar népet szeretnéd eltüntetni, és ezen örömködsz, hogy ez vélhetően így lesz. Azért ha erre akarnék példát hozni pl. egy amcsi vagy német fórumról, pláne egy moderált fórumról, eléggé meg kéne erőltetnem magam.

zokogjatok 2017.08.25. 11:18:45

@vándor madár: ""És ezért fognak még legalább 4 évig szivni a rablónaranccsal"
Nem még legalább 4 évig, hanem a totális diktatúráig,""

Jó lassan jön ez a totális diktatúra, 8 éve van már Orbán és mindjárt választás, 8 év alatt ha nem lett diktatúra akkor miért pont most lenne? Egyik diktátornak se tartott 12 évig diktatúrát építenie, 2-3-5 év volt a max. Nem érzitek gáznak ezt a diktatúrázást?

zokogjatok 2017.08.25. 11:18:53

@Pink Petsch: "Vagy szerinted Orbán egyenlő a magyarsággal, és aki őt vagy a rendszerét szidja, az magyarellenes? "

Te nem "orbán rendszerét szidtad", hanem azon óhajodat fejezted ki, hogy a magyarok úgy en bloc pusztuljanak ki.

"De persze, tudom, a magyar derék, ami nem hajjlik ... akkor törjön, b+, ha ilyen vaskalapos marhák! Törjön, és tünjön el! "

vándor madár 2017.08.25. 15:38:59

@zokogjatok: "Nem érzitek gáznak ezt a diktatúrázást?"

Én nem, különben nem írtam volna oda. Ez most nem megy olyan gyorsan és főleg nyíltan, mint régen, mivel az EU félig-meddig rájuk koppint. Most már ott tartunk, hogy több saját emberük is kilép a sorból, mert már túl sok az, amit művelnek. Minden valamire való posztról kidobták az embereket és mindenhol az ő lekötelezettjeik ülnek. Azt soha nem mondtam, hogy nem volt néhány jó intézkedés gazdasági és nemzetközi politikai vonalon, de a belföldet illetően az ország alá van aknázva.
A demokráciának nem az a fő jellemzője, hogy a választáson választhatok két párt között és elmehet a fél ország külföldre dolgozni, hanem az, hogy a 3 hatalmi ág, a legislatív, a judikativ és az executív egymástól FÜGGETLEN. Kíváncsi lennék, hogy ezt Mo-n tanítják-e az iskolában? Én minden esetre tanultam ezt Németországban, úgyhogy nem az én kitalációm. Magyarországon ezek nem egymástól függetlenek, hanem mindenhol az ő embereik ülnek, akik bábként működnek. Nincs transzparencia, az emberek gyakorlatilag nem szólhatnak bele semmibe sem. De választást nyerni kellett pl. kiprovokálni a népszavazást a nevetséges vizitdíjról. Egyedül a legislatív (parlament) nincs még totálisan bedarálva, de a nem az ő körükbe tartozóknak legfeljebb a szája jár, mivel labdába nem rúghatnak a hatalmon lévők többsége miatt. Ezt Németországban úgy hívják, hogy Gleichschaltung, ez egy nemzeti szocialista terminológia és lépés, amivel kezdetét vette a fasiszta diktatúra. Itt most már csak az a kérdés, hogy mi jön még? Az már régen megvalósult, hogy állandóan háborús retorikát használunk, ugyanis ők tényleg hadban állnak jóformán mindenkivel. Mindenkit, aki nem velünk van, kirúgunk és vegzálunk, aki útunkban áll, beperelünk mindenféle mondvacsinált hülyeségekért és adóellenőrzés alá vonunk, mindenkit megfélemlítünk, a sajtót elhallgattatjuk, nekünk nem tetsző médiát ellehetetlenítjük, bezárjuk, megvonjuk a koncessziót, sőt még a jó helyen lévő dohányboltokba is, ami nem egy büdös lyuk, hanem egyenesen "nemzeti", a mi embereinket ültetjük úgy, hogy annak aki 20 évig ot dolgozott, elvesszük az exisztenciáját, stb. De pl. egy tollvonással elvették az országban az összes fordítóiroda exisztenciáját és kinevezték az Országos Fordítóirodát az egyetlen elfogadható saját monopóliumuknak, miközben az árakat kb háromszorosára növelték. Ezt még külföldön is terjesztik, mert én már láttam más ország dokumentációját, miszerint kizárólag az ő fordításuk fogadható el. Azért hogy adjunk is valamit ennek a birka népnek, megengednénk, hogy olcsón főzethesse ki a pálinkáját, hisz az a lényeg, hogy a delíriumtól ne lásson át a szitán, de ez a megátallkodott EU nem engedi.
A legközelebbi lépés az lesz, hogy mindenkinek az egészségügyi dokumentációját betesszük a rendszerbe, így gyakorlatilag minden eü. intézményben, sőt még a mucsapusztai rendelőben is hozzáfér minden eü. dolgozó, akik a nagy titoktartásról híresek, minden polgár adatához. Más országokban az orvos max. bírósági végzésre köteles kiadni az egészségügyi dokumentációt.
Azt is meg lehet vizsgálni, hogy ez minden hogyan csapódik le Mo-n az emberi kapcsolatokban. Akik itt írtak, azoknak a nagy része azt írta, hogy azért ment el, mert már nem bírja elviselni, ami az országban megy. Sokszor még én is azt gondoltam, hogy van benne jó adag túlzás, de ma már azt mondom, hogy sokan még alá is becsülték a helyzetet. Csak azokat a posztokat nem tudtam soha támogatni, amik arról szóltak, hogy ott kint minden milyen szép, Mo-n meg minden milyen sz@r, mert én is éltem több helyen és messze nincs sehol kolbászból a kerítés sehol egy gyüttmentnek. Az valószínű, hogy az otthoni fő sérelmek kint eltüntek és más dimenziók vették át a helyüket, de idővel majd leüllepszik minden és más szemszögből értékel az ember.
Végezetül már ne is beszéljünk arról, hogy mire folynak el a milliárdok, mennyit kell leperkálni annak, aki megnyer valamilyen pályázati kiírást és hogy hogy Mo-n minden beruházás sok-sok milliárddal drágább mint máshol, sőt még a Nyugathoz képest is, ahol ha más nem is, de a munkaerő minimum 3x drágább és akkor még szerény voltam.
Egy kis aktuális izelító a sajátos demokráciából:
magyarhirlap.hu/cikk/96272/Szijjarto_Peter_Megszakitjuk_a_nagykoveti_szintu_diplomaciai_kapcsolatot_Hollandiaval
propeller.hu/itthon/3301719-rogan-miniszteriuma-penzt-ker-nemzeti-konzultacio-adataiert?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral
sztarklikk.hu/kozelet/csiszar-mellett-ujabb-nyolcvan-huberesnek-csinal-konzuli-allast-a-kormany/327989/
propeller.hu/itthon/3301515-igy-nez-ki-belulrol-orban-rendszere-kitalalt-egy?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral
helyivalasz.hu/orszagos-hirek/koztisztviselk-szallitottak-a-nyugdijaslistat-a-fidesznek
sztarklikk.hu/kozelet/egy-volt-hivatalvezeto-leplezi-le-orban-viktor-mocskos-rendszeret/327967/

blackhairlady 2017.08.25. 19:55:07

@London2009: Ismerem az erzest, en is jartam mar igy, de a lenyeg, hogy mindenki jol erezte magat es kellemes elmenyekkel tavozott :D

Dikusz 2017.08.25. 21:19:39

@London2009: Merre vitted őket, csak a Balcsin voltatok, vagy másfelé is jártatok?

laci_52 2017.08.25. 22:40:14

"Orvosomnak már előtte egy évvel jeleztem a problémáimat, fáradékonyságomat"

Másik orvoshoz is el kellett volna menni és kiharcolni a leszázalékolást addig, amí ki nem rúgtak. Akkor sokkal többet állapítottak volna meg.

laci_52 2017.08.25. 22:40:21

@Pink Petsch: 2017.08.24. 23:35:53

Nem azt írtam, hogy a rendszer jó(nem az!), hanem azt, hogy alkalmazkodni kell hozzá, meg kell találni a lehetőségeket és nem szabad feladni. Egyébként nekem szerencsém volt, mert már elég öreg vagyok(ingyen utazom!), 62 és fél éves koromban nyugdíjba mehettem, ezért csak 3 és fél évet kellett kihúznom, miután elvesztettem a munkámat.

De azért sokkal magasabb lenne a nyugdíjam, ha megmaradhattam volna a munkahelyemen, úgyhogy jó nagyot buktam én is azzal, hogy kirúgtak...

LittleG (uk) 2017.08.26. 10:17:57

@Pink Petsch: egy fél percig se gondoltam komolyan a kisebb lakást :)

London2009 2017.08.29. 18:19:29

@Dikusz: kis Budapest es Balaton eszaki part. : )

fasor6 2017.09.02. 10:27:53

@vándor madár: UK-ben az iden egy tesztre/vizsgalatra 8 honpaot vartam, es egy kisebb mutetre1,5 evet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása