2017. július 21. 06:30,  Milyennek látom Amerikát egy év után? 156 komment

2017. július 21. 06:30 Határátkelő

Milyennek látom Amerikát egy év után?

A megérkezés első napjai mindig egyfajta kábultban telnek, különösen igaz ez, amikor az ember egy olyan más (és nagy…) országba érkezik, amint az Egyesült Államok. Ezért is érdekes Panni mai posztja, hiszen ebben egy év elteltével reflektál az első benyomásokra – kicsit már más szemmel.

img_2889.JPG

„Inkább kicsit az első benyomásokra szeretnék visszatekinteni ebben a mai posztban és kiegészíteni azzal, amit út közben tapasztaltunk. Nézzük! 

Így visszanézve az első benyomásaimra, azt tudom mondani, hogy mind helytálló volt. Vegyük őket sorba! 

Mindenki nagyon kedves 

Ezt továbbra sem tudom megcáfolni, még mindig meg tudok lepődni milyen jól esik, amikor emberek csak úgy leállnak veled beszélgetni amíg várakoztok valamire (és milyen jó, hogy ez sem csak a gondok felsorolásából és panaszkodásból áll) vagy hogy segítenek megkeresni a sampont a boltban, amit nem találsz, mert miért ne. 

Persze emellett látom a másik oldalt is, igazi, mély kapcsolatot kialakítani nagyon nehéz, tehát amellett, hogy nagyon nyitottak, nagyon zárkózottak is itt az emberek, közel engednek, de csak egy bizonyos szintig. 

Szerintem mi otthon inkább nehezebben nyitunk, de onnan hogy is fogalmazzam meg... egy szép ívben nyílunk tovább. Ők valahogy nyitnak egy nagyobbat az elején, de szeretnek ott meg is állni. Szóljatok, ha ez furán hangzik... :D 

Amúgy összességében azt látom, hogy (akármilyen is a politikai helyzet) az emberek továbbra is nagyon nyitottak a külföldiek iránt, legalábbis itt felénk, ami szerintem annak köszönhető, hogy mindenki, ha visszanéz, nagyszülei, dédszülei még bevándorlók voltak. 

Sokan nagyon büszkék is ezekre a gyökerekre. Például szeretik hangoztatni, hogy én olasz vagyok, vagy német, vagy ilyesmi, aztán persze kiderül, hogy ez azt jelenti, hogy egyik dédszülője 12 évesen ideköltözött. Ennek ellenére ezt a nyitottságot az idegenek iránt nagyon szeretem bennük.

Ebben a városban amúgy két nagy multi is van, a GE és a P&G is nagyon sok külföldinek ad munkát itt, szóval valószínűleg ez is segít. Nem mondom persze, hogy nincsenek olyanok, akik minden külföldit egyszerűen csak hülyének néznek, de szerencsére ilyen körökben nem mozgunk (nyilván nem véletlenül). 

Minden óriási, minden „más” 

Ezt a két meglátásomat most egy kalap alá veszem, mert ez mindkettő igazából csak megszokás kérdése volt. Már nem látom olyan nagynak a mosógépet vagy a tűzhelyet, meg a villanykapcsolókon sem akadok már fent többet. 

Persze első benyomásnak nagyon szembetűnőek voltak. Kíváncsian várom, ezek után mikor hazalátogatunk mindent kicsinek fogok-e látni otthon.

dscn8932.JPG

Ami amúgy nagyon szembetűnő így egy év után, hogy nagyon szeretik a kényelmet. Például inkább nem mennek el valahova, ha nem lehet kocsival rendesen megközelíteni vagy neadjisten parkolni. A túraútvonalak egy része a nemzeti parkban le van betonozva, és egész a bejáratig el lehet menni kocsival. 

Mindent lehet telefonon intézni a buszjegy vásárlástól a kávérendelésig, de még az étteremben is sms-t küldenek, ha kész az asztalod. Persze a légkondit is telóról irányítják és szerencsére a bevásárlást is könnyű elintézni és aztán másnapra ki is hozzák az ajtódig. Lehet ezek mind otthon is léteznek, de itt úgy érzem ezek tényleg a mindennapok szerves részét képezik. 

Amúgy az egyik ilyen kedvenc történetem, ami ezt a kényelmességet (vagy ebben az esetben akár biztonsági kérdés is lehetne, de annak is vicces) írja le, télen történt. 

Ugye az átlag amerikai, főleg ha családos, szeret ilyen óriási SUV-okkal (kb. terepjáró kocsikkal) járni, ezt csak így megjegyzem elöljáróban. Nos, leesett körülbelül 5-10 cm hó éjszaka. 

Erre persze fel voltak készülve, mindenhol hókotrók voltak készenlétben, reggelre minden utca, a legkisebb is (ami kb. a miénk, 10 ház és mindkét vége zsákutca) le volt takarítva teljesen tisztára, és fel volt sózva kb. négyzetméterenként egy tonna sóval. Ennek ellenére az iskolák fele a snow emergency (hó vészhelyzet kb.) miatt bezárt. 

Itt venném újra elő azt a gondolatot, hogy olyan kocsikkal járnak, amiknek a fele az Északi-sarkon is elmenne, és mi 10 centi hóról beszélünk. A tévében csak a vészhíradó ment, meg a bezárt iskolák felsorolása és amikor kinéztem az ablakon, nem láttam havat az utcákon. 

Persze lehet mondani, hogy ez nem a kényelemről, hanem a biztonságól szól, de na. Láttam azt az emergencyt...

17990991_10212521370527064_8608006778078361799_n.jpg

Amiket imádnak 

Utolsó meglátásom az első hét végén az volt, hogy vannak dolgok, amiket különösen imádnak: 

- a hideget

- a kávét

- Amerikát 

Hát mit is mondhatnék. Ezt az elképesztően párás meleget én is csak a jó kis légkondis szobákból szeretem, szóval nem tudom őket elítélni miatta. 

Persze néha még most is túlzásnak látom, hogy a kinti és benti hőmérséklet között vagy 20 fok különbség, és nyitva hagyják az ajtókat a légkondis szobákon, de nyilván a spórolás vagy a környezettudatosság nem az erősségük. 

Amúgy látok törekvéseket, pl. több hibrid vagy elektromos autó rohangál a városban, vagy minden háznak van szelektív kukája, de sajnos ez nem tud segíteni azon az iszonyatos mennyiségű megtermelt szemeten, amit minden egyes nap kidobnak. 

Ha csak egy reggelit nézek, amit mondjuk a héten ettem: egy kávé papírpohárban, a tetejével meg azzal az átmelegedés elleni bigyóval együtt, egy szendvics, becsomagolva és belerakva még egy zacsiba, ez mind szemét! 

Persze ez mind papír, de úgyis kidobod az első kukába, mert nem fogom hazahozni a szelektívbe.... és én még legalább próbálkozom, például nem kérek zacskót. 

De ha elmegyünk bevásárolni, akkor a pénztáros 3-4 dolognál többet nem tesz a szatyorba és minden nehezebb dolgot, mint mondjuk egy gallon tej (aminek amúgy van fogantyúja) kettő zacskóba raknak, nehogy elszakadjon, amíg a kosárban eltolod a kocsidig. És ezeket a műanyag szatyrokat valamiért nem lehet a szelektívbe dobni. 

Ez csak egy kis betekintés abba az irtózatos pazarlásba és szemetelésbe, amit amúgy mi is csinálunk itt nap mint nap (persze nem olyan szinten, mint ők azért). Úgy érzem Európa ebben sokkal előrébb tart. 

Nos, így változtak/nem változtak ez első heti benyomásaim egy év alatt. Persze rengeteget lehetne elmélkedni ezekről a dolgokról még, nagyon sok minden árnyalja a képet, nem csak ezt a 3-4 dolgot éltük meg egy év alatt, de gondoltam érdekes lenne visszanézni az első heti élményekre egy év távlatából.

img_0687.JPG

Nagyon megérte a váltás 

Komolyabbra fordítva a szót, összességében amúgy úgy érzem jó kis évünk volt, megvoltak a nehézségei és a szépségei is bőven. Azt látom, hogy az én szempontomból például az ország- (sőt kontinens)váltás nagyon megérte. 

Az otthoni közoktatásban eltöltött két évem nagyon keményen igénybe vette a lelkesedésem a választott szakmám/hivatásom felé, pedig aki ismer tudja, hogy tele lelkesedéssel, tenni akarással és energiával kerültem ki az egyetemről. 

Két év alatt nem egyszer jöttem el sírva a munkahelyemről és éreztem úgy, hogy nem tudok másnap bemenni és ugyanezt csinálni még körülbelül 30 évig... (persze minden munkának megvannak a nehézségei, de itt konkrétan az első hónapjaimról beszélek). 

Akkor azt még nem is említettem, hogy ezt mennyi fizetésért csináltam, mert aki benne van, az pontosan tudja, aki meg nincs, az is el tudja talán képzelni. Nem mondom, hogy a tanárfizetés itt a legjobbak közé tartozna, de elég jó váltás volt. 

Annak ellenére, hogy sokkal többet dolgozom (óraszámban legalábbis) mint otthon, a környezet sok mindenért kárpótol. A kollegák, a szülők, a vezetőség, az állam hozzáállása mind sokkal pozitívabb és egy segítő, pozitív környezetben dolgozni, nagyon sokat számít. Sokkal könnyebb a mindennapos problémákkal úgy megküzdeni, hogy társaknak tekintheted azokat, akikkel osztozol rajtuk.

13962747_10210003330537638_3666407890829833399_n.jpg

Persze nem fenékig tejfel az élet itt sem, megvannak a saját problémáink itt is, de összességében azért pozitívan élem meg a váltást. Zoli nevében nem beszélhetek, az ő munkája teljesen más nehézségeket, pozitívumokat, kihívásokat hozott, különbözőképpen éltünk meg sok dolgot, de mindent közösen éltünk át és egy elég jó kis 3 fős családdá kovácsolódtunk így Spinkssel. (Neki is megvoltak a maga hullámvölgyei és hegyei, lehet, egyszer kap egy saját bejegyzést, megérne egy misét...) 

Ha most megkérdezné a tavalyi önmagam, hogy belevágjunk-e, csak azt tudom, mondani, hogy IGEN! Egy jó adag kalandvággyal és egy jó társsal (mindkettő pipa) nem lehet sokat bukni. 

Ha meg nem jön be, akkor, hogy Zolit idézzem „hazaköltözünk egy év múlva, de legalább részt vettünk egy jó kis nyelvtanfolyamon”. Van még mit tanulnunk, egyelőre nem költözünk.”

Ha tetszett a poszt, látogasd meg Panni blogját, itt érheted el!

HÍRMONDÓ 

Szakács melók Ausztriától Amerikáig 

Szakácsként (vagy cukrászként) dolgozni kemény meló, ezt alighanem az is elismeri, aki sosem csinálta. Viszont nagy előnye, hogy a világon sok helyen el lehet vele helyezkedni, miként ezt mai válogatásunk is bizonyítja. 

Jó hír a Németországba vágyóknak 

Úgy tűnik, egyre nagyobb igény van a szervezett, intézményi jellegű idősápolásra Németországban. Nehéz lenne mással magyarázni azt a döntést, hogy a kormány jelentősen megemeli a szakmai minimálbért. 

Horrortörténetek a svájci állampolgárságról 

Volt olyan koszovói család, akik azért nem kaptak állampolgárságot, mert melegítőben mentek az utcára. Vagy ott van annak a holland nőnek az ügye, akinek azért dobták vissza a kérelmét, mert korábban felszólalt a szerinte túl hangos tehénkolompok ellen. 

Özönlenek külföldre az erdélyi magyarok 

Folyamatos az erdélyi magyarság kivándorlása, és bár hosszú évekig elsősorban Magyarország volt a célpont, ám ez az uniós csatlakozás óta alaposan megváltozott. 

Külföldi munkások lephetik el Magyarországot 

Külföldi társaságok enyhítik a munkaerőhiányt a magyar építőiparban, amelyből tízezernél is több szakmunkás hiányzik - mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8212677717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.07.21. 07:01:12

Merkel jelentősen megemeli...Szaros 1 euróval.Kenje a hajára.

puhacica 2017.07.21. 07:09:15

"Ezt továbbra sem tudom megcáfolni, még mindig meg tudok lepődni milyen jól esik, amikor emberek csak úgy leállnak veled beszélgetni amíg várakoztok valamire (és milyen jó, hogy ez sem csak a gondok felsorolásából és panaszkodásból áll) vagy hogy segítenek megkeresni a sampont a boltban, amit nem találsz, mert miért ne.

Persze emellett látom a másik oldalt is, igazi, mély kapcsolatot kialakítani nagyon nehéz, tehát amellett, hogy nagyon nyitottak, nagyon zárkózottak is itt az emberek, közel engednek, de csak egy bizonyos szintig."

nekem ez sokkal jobban fekszik. nem vagyok egy baratkozos tipus, viszont elvarom, hogy udvariasa, kedvesek legyenek a nepek azokban a szituaciokban, amikor 40 masodpercre osszefuj bennunket a szel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.21. 07:09:24

Érdekes hogy szinte szóról szóra megegyeznek a tapasztalatai az én angliai tapasztalataimmal kivéve a gigantomániát.
Jó írás volt de nekem egy kicsit rövid.

Taxomükke (UK) 2017.07.21. 07:49:16

@diggerdriver: Igy van, csak itt valamivel kevesebb szemetet termelunk (nem sokkal).

doktornoo 2017.07.21. 08:10:57

"Persze emellett látom a másik oldalt is, igazi, mély kapcsolatot kialakítani nagyon nehéz, tehát amellett, hogy nagyon nyitottak, nagyon zárkózottak is itt az emberek, közel engednek, de csak egy bizonyos szintig.

Szerintem mi otthon inkább nehezebben nyitunk, de onnan hogy is fogalmazzam meg... egy szép ívben nyílunk tovább. Ők valahogy nyitnak egy nagyobbat az elején, de szeretnek ott meg is állni. Szóljatok, ha ez furán hangzik... :D "

Nem, a baratnom pont ugyanezeket meseli, pedig o sokkal regebben lakik ott.

LittleG (uk) 2017.07.21. 08:17:24

@diggerdriver: Ja, Angliaban babahaz-szindroma van :P

LittleG (uk) 2017.07.21. 08:18:24

A masodik kep mit abrazol? Es milyenek ott a villanykapcsolok?

DieNanny CH 2017.07.21. 09:16:23

@LittleG (uk):

Szerintem akkorák, mint egy emberi tenyér... Kényelemből...

(Viccvót)

arncht 2017.07.21. 09:46:52

Pont jo korban, jo helyen... Szvsz nem fogsz visszajonni.

Csodabogár 2017.07.21. 10:25:42

@LittleG (uk): Villanykapcsolók emlékezetem szerint fordítva működnek. A kulcsot is fordítva kell a zárba dugni, de ezeket a dolgokat gyorsan meg lehet szokni szerintem.
Engem sokkal jobban zavart, mikor vadidegen emberek akartak bájologni velem, minek? Eleinte azt hittem kérdezni akar valamit, de nem. Akkor meg hagyjon békén. Szóval nekem ez a betanult kedvesség nem volt szimpatikus.
Mi ugye mindig Floridában voltunk és megőrültem a klímáktól. Kint 35 fok, bent 18. Hivatalban, orvosi rendelőben mindenütt. Volt olyan vendéglő ahova azért nem mentünk, mert extrém hideg volt. Nem vagyok egy vad klímavédő, de ezen mindig kiakadtam.
Mint a posztoló is írja minden nagy. Mosógép kb. egy kis elefántnak felel meg nagyságilag, tűzhely meg minden túlméretezett. Nekem ez is mindig az oktalan pazarlás jelképe volt, na meg az autók.
Örülök, hogy a posztolónak ilyen jól bejött Amerika, persze aki fiatal és dolgozik az teljesen más. Ha a célok közt nincs más, mint a pénz, ház, autó, akkor Amerika a legjobb hely a világon.

Azért valami vonzó csak lehet ebben az öreg Europában, különben nem jöttek volna olyan sokan vissza nyugdíjas korukban ide Europába.

London2009 2017.07.21. 11:21:17

Szivesen olvastam meg a posztot.
Nagyon erdekes, hogy micsoda valtozast hozott miota bevezettek itt a UK-ben, hogy 5p-t kell fizetni egy nejlon zacskoert. Azota mindenki tud hozni magaval vaszonszatyrot... Nem ertem, hogy ez miert nem lehet igy csinalni az egesz vilagon. Bar nyilvan ez is egy hatalmas uzlet. Biztos nem erne meg sok mindenkinek.
Irjon meg a posztolo!

Dikusz 2017.07.21. 11:52:42

@LittleG (uk): én se tudom, nem lehet, hogy nagyméretű villanykapcsoló? (viccvót)

Amúgy csodálatos természeti környezetben egy park, kisasztal-szék-szökőkút.

A másik képen meg azt hittem hirtelenjében, hogy a Lánchíd. Aztán kevésbé hirtelen nézve rájöttem, hogy ugyanaz, csak egészen más:)

Latcho Rom 2017.07.21. 12:11:59

@Dikusz: Lánchíd nagyon szép, a Brooklin Bridge brutálisan gyönyörű.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.07.21. 12:15:42

A SUV-ok többsége az max. úgy néz ki, mintha elmenne a sarkkörön túl is, a valóságban egy nagyobb fekvőrendőrön is fennakadnak.

skye8 2017.07.21. 12:19:24

Kanadaban is kedvesek am az emberek! :) szerintem ez a helyes hozzaallas nem ami romaniaban is megy, eloszor mogorvak az emberek, aztan Meg minden bajukat radzuditjak, csak gyozd hallgatni. szerintem nem zarkozottak az eszak-amerikaiak de teljesen maskepp, pragmatikusabban allnak hozza az elethez Es nem mindenbol csinalnak problemat. Take responsibility for your life lenne erre egy jo kifejezes.
Miert baj hogy telefonrol lehet iranyitani a legkondit? :) nalunk is igy van, jo kis program az ecobee :)
Nem ertem ezt a szornyulkodest hogy Jaj mekkora bazi nagy kocsi vagy mosogep stb. Rengeteg szomszedunknak van dodge Es ford truck-ja, ok altalaban epitkezesben vagy mesteremberkent dolgoznak es a kocsiban szallitjak a szerszamokat, festeket stb. Persze a kocsi statusszimbolum is nem tagadom de nem
Latok semmi kivetnivalot Abban hogy valaki a tetszese szerinti autoval kozlekedjen. En legszivesebben lincoln-al jarnek de erre sajnos nincs budget :)
Milyen aruhazban vasarol a posztolo???? Nalunk mar a walmart sem ad (ingyen)zacsikat, No frills -Ben pedig kedvezmenyt kapsz ha sajat zacsiba csomagolsz.

LittleG (uk) 2017.07.21. 12:48:27

@Dikusz: ja tényleg (a kép) , reggel telefonról néztem, ott még annyira se látszott :) bár nem tudom mi ez, google szatellit felvétel? vagy csak simán egy grafika..

Régebben nagyon az állásponton voltam, hogy Amerikába soha. Még lelő valaki :P

Most sem szeretnék ott élni, de elmennék megnézni, bár pár hét alatt nem sokra futná. És jó drága is lenne :)

London2009 2017.07.21. 12:54:36

@LittleG (uk): de miert? Foleg ugy, hogy meg nem is jartal ott. Nekem nagyon bejon a nyugati part. Barmikor atkoltoznek.

P.Elliot 2017.07.21. 12:57:45

@skye8: Kitunoen irtad le, igy van, nem borulnak senki nyakaba az elso alkalommal de kedvesek, baratsagosak, segitokeszseguek es kesobb bizony tartos mely baratsag alakulhat ki koztetek veluk csak nem szabad magyar modra rajuk szallni az elejen es mindent rajukzuditani.
Pelda erre en vagyok , pont ma kis konnyu ebedre varok 7 embert, 6 no egy ferj is jon mert nem volt hova tenni, hehehe, nyugdijas, a tobbbi ferfi dolgozik meg, mind amerikai baratnok mar nagyon regota, az egy nagy tevedes hogy nem lehet amerikai baratot szerezni csak ugy kell hozzaallni, idomulni a szokasaikhoz. En mar annyira megszoktam ezt es helyesnek tartom hogy nekem sem szimpatikus az hogy a frissen megismert ember reszt kerjen az eletembol azonnal amikor azt sem tudom igazabol hogy kicsoda. Ido kell mire elfogadom.
A nagy mosogep meg miert baj? Hamarabb kimosom mert nem kell ujra es ujra feltolteni, idosporolas.
A legkondicionalo meg egy nagyon szukseges dolog, sot egyre eletmentobb miota ilyen borzalmas melegek vannak. Igen, sokszor tul van hutve a helyiseg de ez altalaban azert van mert ra van programozva egy homersekletre aztan ugy marad, senki sem keresi meg hogy ki felelos erte, ki veszi lejjebb igy aztan marad.
Igen, a zacsko ingyen van az uzletekben, a viz is a restaurantokban, a youuben olvastam a cserediakoknal hogy ez mekkora meglepetes volt az europaiak reszerol, hogy ingyen kihozzak, meg citromszelet is ul benne, azonkivul a wc-k is ingyenesek mindenhol/ nagyon keves fizetos van, en eddig csak egyszer talalkoztam ilyennel, hogy ujratoltik a kavet ingyen meg az uditoitalt, van tobb kellemes meglepetes a turistaknak.
A nagy autok? Hat igen, nagy utak, nagy kocsik, kenyelmesebb es bovebb ules mert itt minden messze van, fontos hogy ne erzzen az ember lab benulast egy kicsit is hosszabb uton.
Itt sem tokeletes minden de nagyon jo. Van ter es levego... Szeretek itt elni, sosem koltoznek mashova.

P.Elliot 2017.07.21. 12:58:43

@skye8: Ja meg annyit hogy tenyleg, Kanadaban is nagyon kedvesek az emberek, igazabol nem talaltam kulonbseget az amerikai es kanadai kozott...

Latcho Rom 2017.07.21. 14:04:44

@skye8:

Sokan nem értik meg hogy mások erre a léptékek, távolságok.
Tér élni, ahogy irod Elliot.

Csodabogár 2017.07.21. 14:14:08

@skye8: A kanadaiak barátságosak és udvariasak, de nem olyan nyálas és esztelen módon mint az amerikaiak. Sose felejtem el az olyan eseteket mint pl. állok, biztos bambán mert rendszerint jár a fejemben valami, az autó mellett egy benzinkútnál és várom az Embert, aki bement fizetni. Jön ki egy nő, már messziről bazsalyog rám, azt hittem valami ismerős. De nem lelkesen érdekődik, hogy hogy vagyok és megy tovább. Ezek az esetek már arra késztettek, hogy ha egyedül voltam, mereven magam elé néztem, mert nem szeretem ha vegzálnak.

Latcho Rom 2017.07.21. 14:18:05

@P.Elliot:

Nemigen lehet egyik országról se kvázi kijelenteni hogy milyenek a lakosai, annyira változó itt is..ott is
.
A new yorkerek feisty(van rá magyat szó? :-) gáborunk is ilyen kicsit, kalifornia laza, lásd zsuzsi, kék madár(hova tünt?) ontario szarkasztikus, mint én is, quebec city arrogáns, intoleráns, a keleti partunk Nagyon barátságos.., a nyugati western provinciák igen hasonlóak az amerikai mid-westtel, életmódban, kulturában.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.21. 14:18:53

@Dikusz:
Figyu Magdi, emlékszel a Játék és muzsika 10 percben című műsorra?

Latcho Rom 2017.07.21. 14:20:26

@Csodabogár: Te nagyon NEM akarod szeretni az amerikakat :-)

Nem érzem oket nyálasnak, s megint..annyira nem egyformak.
Te a floridai feelt ismered..

FutureFry 2017.07.21. 14:28:06

@P.Elliot: @skye8: @London2009:
Kalifornia sok részén már pár éve tilos áruházakban nem-komposztálható egyszerhasználatos nejlonzacskót adni, és amit adhatnak az is 10¢-be kerül.
A nejlonzacskó-tilalmat tavaly népszavazáson erősítették a polgárok, úgyhogy most az egész államra érvényes.
Egyébként városi szinten sok helyen van Amerikában hasonló szabályozás (pl. Seattle). És ahol nincs, ott a nagyobb áruházakban (pl. Walmart) szokott lenni egy gyüjtődoboz ahova be lehet dobni a - tiszta, bárhonnan való - nejlonzacskókat.

LittleG (uk) 2017.07.21. 15:01:46

@London2009: Csak felig volt vicc, tenyleg tartok attol, hogy barkinel barmikor lehet beelesitett fegyver..

Nincs olyan szakmam, amivel annyit keresnek,'hogy ne erdekeljen az allami egeszsegugy hianya, ez a masik.

A harmadik meg a nagyon rovid eves szabadsag.

De latogatoba mostmar mennek :)

LittleG (uk) 2017.07.21. 15:04:08

@P.Elliot: Na igen, a ferosseget irigylem, foleg hazak teren :)

London2009 2017.07.21. 15:13:05

@LittleG (uk): igen, a nagyon rovid eves szabadsag nekem sem szimpatikus. Ha mennenk, csak expatkent UK contracttel. De latogatoba szerintem muszaj menni!

Latcho Rom 2017.07.21. 15:14:01

@London2009: ovatos duhaj vagy multi szoprán sexfej :-)

London2009 2017.07.21. 15:20:32

@Foxy Canuck: foxikam mar megint uj neved van? Akarsz beszelni rola?

P.Elliot 2017.07.21. 15:22:24

@Foxy Canuck: A floridai sem olyan, egyszeruen arrol van szo hogy ha valaki nem akar szeretni valamit akkor abbol nem zokkeneted ki semmivel ezert nem is erdemes bizonygatni.

P.Elliot 2017.07.21. 15:24:15

@FutureFry: Itt ingyen van a zacsko de van begyujto doboz ahova visszateheted a hasznaltat amikor ujra vasarolni mesz es osszegyulik.

Latcho Rom 2017.07.21. 15:29:36

@P.Elliot:

Tegnap olvastam egyt polémiát a facebookon, otthoni magyarok kommentálták hogy milyen bunkó dolog az Obama üzenete McCainhez a rák miatt: „Give it hell, John.”

egyszerűen nem értik hogy ebben(amerika/kanadai/ausztrália s talán a brit is) a társadalomban nem a sajnálkozás a módi, hanem a pozitivizmus, az ad erőt a kűzdelemhez..

Azt mondom én is: Give it hell, John!

P.Elliot 2017.07.21. 15:31:41

@Foxy Canuck: Pontosan.
En lubickolok ezekben az egymasra mosolygasban ugyanis semmi sem all tavolabb tolem mint hogy morc ellenseges vagy kozonyos pofakat lassak magam korul aki ha felbukik bennem akkor sem ker se elnezest, semmit, sot tudomasul sem vesz, ...
Jaj de nem szeretnek elni ilyen kornyzetben.
Lenne errol mit mondanom de rovidesen vendegeim jonnek es a vizet a szomszedban epitkezesnel folyo csatornacserelok varatlanul lezartak, se kezet mosni, se wc-t lehuzni nem lehet, van ugyan nehany gallon viz tartalekban mindig itthon de igen kellemetlen hogy pont most, szoval nem erek ra netezni, talan delutan visszanezek...

P.Elliot 2017.07.21. 15:33:17

@Foxy Canuck: Igen, a biztatas hogy de tudod, menni fog, valaki vagy, ertekes ember vagy, lablabla...Biztatas megy nem lehuzas.
De most tenyleg megyek mar...

Latcho Rom 2017.07.21. 15:33:36

@Foxy Canuck: Megnéztem, bár nem adja vissza teljesen..

feisty = heves, tüzes

Nekem a harcos rimmel jobben :-)

London2009 2017.07.21. 15:50:36

@Foxy Canuck: @P.Elliot: Ez egy erdekes dolog mert ugye annyiszor a fejunkhoz vagjak, hogy masik orszagban sosem leszel otthon! Na most ehhez kepest tolem olyan tavol all a magyar hozzaallas, hogy en Magyarorszagon ha megszakadnek sem lennek otthon. Mikor ott eltem szerintem akkor is kilogtam a sorbol, most meg aztan plane. Sokkal kozelebb allnak hozzam a kozvetlenebb, mosolygosabb, pozitivabb emberek. Ki nem allom ahogy a magyarok imadnak belemaszni a masik eletebe, penztarcajaba, majd pont ahogy valaki fentebb irta, imadjak a sajat szarukat is rad zuditani, mert te ugye a baratjuk vagy es az igazan jo barat, a bajban is barat. Utalom ahogy irigykednek arra, akinek jobban megy es ha valami baj tortenik akkor gyulnek, mint a keselyuk a fejed fole, hogy sajnalkozzanak. Annal nincs is izgalmasabb, mint amikor valaki szarban van es lehet sajnalni. Ugyhogy en ezzel mar evek ota nem ertek egyet, hogy az igazan jo barat a bajban mutatkozik meg. Szerintem meg az igazan jo barat a bajban is meg a joban is osztozik. Ha az egyiknek eppen jobban megy a sora akkor is ott van es szurkol neki, vele egyutt orul. Nekem rengeteg rossz tapasztalatom van itt kinti magyarokkal is. Mindig probalkozom, aztan rajovok, hogy teljesen felesleges. Ugyhogy mar en is beleptem azoknak a soraba, akik kerulok a magyarokat. Kell a fenenek ez. Inkabb legyen jo sok feluletes ismeretsegem, tokeletesen eleg mindenre.

London2009 2017.07.21. 15:52:51

@P.Elliot: na basszus, good luck, remelem gyorsan visszajon a viz!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.21. 15:54:06

@P.Elliot: +1 nagyon hasonloan latod a dolgokat, mint en:)

Latcho Rom 2017.07.21. 16:01:40

@London2009:

Fura dolog ez ...nekem is idegen már a magyar mentalitás, de neha igen jo otthon egy hajnalig tarto kocsmazas, lelkizes, az a magyaros arcbamaszas.

Latcho Rom 2017.07.21. 16:02:27

@Zsuzsi65: Téged is csak emliteni kell La Woman :P

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.21. 16:03:15

@FutureFry: nalunk CA-ban mar nincs ingyen a szatyor vagy 2 eve (10 cent/db a nejlon es 99c/db a "vaszon" szatyor). Egyre tobben szokjak meg, hogy vasarlashoz vigyek magukkal. Mondjuk nem vagyok benne biztos, hogy ez mekkora csepp a kornyezetszennyezes tengereben ;) Sok minden van CA-ban, ami latszatmegoldas, es csak J.Brown legacy-jat hivatott szolgalni ;)

London2009 2017.07.21. 16:05:55

@Foxy Canuck: Nekem nem hianyzik. Annyira leszivja az energiamat az ilyen. De most amugy is ilyen korszakom van. Aposom ujevi fogadalma az volt, hogy ebben az evben vegre I will tell more people to fcuk off. Na es rajottem, hogy baromira igaza van. Annyira nincs semmi energiam arra, hogy hallgassam mas szarat, hogy ezt el sem tudom mondani neked. Parszor meghallgatom, nyilvan nem errol van szo, de amikor csak ez van evek ota, na az engem mar nem erdekel. Ha meg elmondom mit gondolok, vagy tanacsot adok, akkor meg mondj igazat, betorik a fejed tortenik. Ugyhogy nem. I will just simply tell more people to fcuk off! :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.21. 16:07:58

@Foxy Canuck: LOL. A reggelim melle HA-t szoktam olvasni...es persze h nem allom meg a kommentelest, ha kozelebbrol erint a tema:)

gabors 2017.07.21. 16:08:13

Erdekes cikk azert jobb lett volna ha az allamot es varost is megemliteni a posztolo mert azert tudjuk hogy amerika igen nagy es mas az eletszemlelet sot eletvitel mondjuk Hamufalu North Carolina-ban vagy New York City (Ny)-ban vagy LA-ban vagy Palm Beachen. az hogy GE es P&G van az lehet eleg korul iras de erdemes lenne bele irni hogy

Masik ami tetszett hogy ugy ir hogy az usa-kok mit csinalnak igy meg ugy mintha a posztolo nem ugyanott ugyanugy elne legalabbis nem emliti hogy nem SUV-t vezetne sot arrol is ir hogy O is szereti az aircondit .. kicsit furcsa

Amugy dupla zacskozas meg hasonlok megint attol fugg hol is el a szomszedos jarasban mar 2 eve betiltottak ez eldobhato muanyag zacskokat a supermarketekben NYC is valami hasonlora kerull es nem panaszkodni kell hanem vinni a sajat ujra hasznalhato taskat mint regen az ABC-be !!! en peldaul heti bevasarlaskor mar regen igy csinalom (persze hybrid autot vezetek 2006 ota :-)

Latcho Rom 2017.07.21. 16:09:23

@Zsuzsi65: :-) korán kelsz, HA-t lelsz.

gabors 2017.07.21. 16:13:25

@LittleG (uk): az egy szokokut egy nagy "park" kozepen

a villanykapcsolos kerdest nem ertem nalam mind feher es kbe2cmx5cm es konnyu le fel kapcsolni ... :-)))) de komolyan mit is akartal a villanykapcsolokrol ???

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.21. 16:14:29

@Foxy Canuck: igy van :) most megyek kicsit dolgozni, es harcolok a globalis felmelegedes ellen, hogy Jerry Brown oruljon ;) Az allami cegek itt sem a nagy hatekonysagrol hiresek (na jo, a VW leleplezest a javunkra irom, bar abbol a penzbol, ami a buntetesbol befolyt, az ARB szerintem nem sokat lat majd ;)

Csodabogár 2017.07.21. 16:32:51

@gabors: A légkondicionálást én is szeretem, de normálisan használva. Most pl, nálunk 30 fok van kint, nálam 25 fokra van állítva a légkondi. Ez jó, de ugyanilyen külső hőmérsékletnél Floridában 18 fok van bent. De nem csak Floridában. A MET-ben pl. mindig rohadt hideg van. Első alkalommal majdnem megfagytunk és utólag örültünk, hogy nem találtuk meg a ruhatárat. Később voltunk megint, akkor egy szervezett uton, az idegenvezető előre szólt, hogy mindenki jól öltözzön fel. Carnegie Hallban nem volt hideg, bár lehet, hogy csak azért, mert fent egy páholyban ültünk.

Latcho Rom 2017.07.21. 16:33:49

@Zsuzsi65: Jol is teszed, mert sokba fog kerulni nektek a jo kis kanadai viz :-)

Latcho Rom 2017.07.21. 16:35:20

@Csodabogár: Itt 23 fokon van.
Kulonben megpistulnánk, en utalom ha nincs friss levego, de ez van

Shanarey 2017.07.21. 17:44:52

Vicces ez a rácsodálkozás a nyilvánvaló dolgokra.

Nagy ország nagy autók, mi ezzel a probléma? Netán mert ez az az ország ahol napokig lehet autózni úgy hogy nem hagyja el az illető az országot.
Nagy lakások házak, nagy belső berendezés, netán mert van hely....

Ja, és mindeközben Magyarországon:

444.hu/2017/07/21/hihetetlenul-jo-hangulatu-kommentek-porognek-a-t-systems-facebook-oldalan-erdemes-odanezni

Dikusz 2017.07.21. 17:56:10

@diggerdriver: igen, miért? Valamit rosszul csináltam?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.21. 17:59:55

@Dikusz: Nem. de most galád módon kihasznállak és felhasznállak.
KI VOLT A MŰSORVEZETŐ???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.21. 18:04:37

@Shanarey:
Köszönöm.
MOST is...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

LittleG (uk) 2017.07.21. 18:10:03

@London2009: Ki tudja, az meg osszejohet :)

LittleG (uk) 2017.07.21. 18:18:06

@gabors: Elsore nem volt egyertelmu a kep, plane meg felig beragadt szemmel, reggel a telon :)

Hat a posztolo emlegette a villanykapcsolokat, hogy egy ev utan mar nem akaf ki rajtuk, azert kerdeztem, hogy mitol masak ott feletek.

Aztan valaki irta, hogy forditva kapcsolodnak.

skye8 2017.07.21. 18:26:38

@P.Elliot: engem pl. a nagy mosogep sem zavar, a pinceben van a szaritoval egyutt, nem is latom csak ha eppen bedobok egy adag szennyest. Nekem is SUV-m van igaz crossover tipusu, nagyon kenyelmes, ahogy te is emlitetted van hely kinyujtani benne a labam, Nem kell osszegornyedni mint a kisebb autokban.
most az jutott eszembe hogy Fura lenne ha pl. a napkoziben mogorvan neznek a tobbi szulore vagy nem koszonnek mikor minden nap latom oket. Persze vannak olyanok akiknek az arcarol leri hogy nem akarnak Meg egy hellot sem hallani, azokat beken hagyom, nem kell mindenkinek kedveskedni.

Latcho Rom 2017.07.21. 18:43:22

@Shanarey:

Miközben Lengyelországban:

www.theguardian.com/world/2017/jul/19/poland-may-lose-eu-voting-rights-over-judicial-independence

Kár hogy a Tákolmányt hagyták a brüsszeli sorosbérenc libnácik..

Mehet majd varsóba a viki, bajszi dittó, zsíros állásokba, zlotyiért.

Dikusz 2017.07.21. 18:51:26

@diggerdriver: nem néztem istenbizony utána, de úgy emlékszem Czigány György. A Déli krónika után volt, és az Astoria-szállóból közvetítették. Mondjuk a komolyzenéhez nem értek, de hallgattam.

Latcho Rom 2017.07.21. 18:53:19

@Dikusz: Sediánszky János is csinálta néha, ot is nagyon szerettem..

gabors 2017.07.21. 19:04:48

@Csodabogár: "Villanykapcsolók emlékezetem szerint fordítva működnek. " akkor rosszul volt beteve :-) Nalam mind ugy mukodik hogy pont mint MO-on fel nyomom felkapcsol lenyomom lekapcsol ) ilyen billeni izek:

---/ lekapcsolt allapot

megnyoom a felso reszt

---\ felkapcsolt allapot

menyomom also reszt

---/ lekapcsolt

Latcho Rom 2017.07.21. 19:06:21

Ha már ilyen játék és muzsikás hangulat lengi be a blogot, szoljon hát egy kis zene, aláfestésnek :-)

www.youtube.com/watch?v=uBGRBnxMbZ4

gabors 2017.07.21. 19:10:15

@Csodabogár: " de nem olyan nyálas és esztelen módon mint az amerikaiakc" te Floridabn eltel ez tok mas ha pl apalache-ba mentel volna vagy valahova ahol mondjuk nem feher nyugdijasok elnek foleg a keleti partrol usa az kb 10-15 orszag egy hataron belul ilyen alltalanositasok (mint a posztba is vannak teljesen ertelmetlenek annelkul hogy helyszint (sot varosreszt is irsz) ...

na aggodj ha a foleg kinaik altlal lakott Jackson Hights (queens) ben aldoglasz nem fognak meg hozzad sem szolni pedig 3-5 generacios amerikaik mar !!!

zokogjatok 2017.07.21. 19:16:42

Tök jó, hogy minden magyar itt leírja, hogy az amcsik azért jók, mert nem panaszkodnak, aztán minden magyar panaszkodik egy sort, hogy nálunk az a baj, hogy panaszkodnak.

Mikkamak 2017.07.21. 19:17:50

Gonosz leszek: megint egy "Amerikában az élet". Nem, ez Amerika egyik államában az élet. Hatalmas különbségek vannak a különböző Államok között.

Kaliforniában pl. évek óta nem adnak zacsit semmihez a környezetvédelem miatt.

Sehol, senki nem akadályoz meg abban, hogy ne kérj felesleges csomagolóanyagot ill. hogy saját szatyrot vigyél. Én is ezt teszem.

A légkondi pedig nem csak hűt, hanem párát is csökkent. Enélkül a déli Államokban, pl. Floridában minden megpenészedne (néha még így is, ha nincs elég hidegre téve).

Nagy kocsik meg azért és akkor vannak mert és amikor olcsó a benzin. Ha felmegy a benzin ára, megnő az igény kicsi és elektromos vagy hibrid autókra. Mellesleg még a "felment" benzinár is kb fele-harmada az európainak.

Sequoyah 2017.07.21. 19:18:00

Sokan mondjak hogy nehez mely kapcsolatokat ott kialakitani, ami szerintem hulyeseg. Mindenhol nehez mely kapcsolatokat kialakitani ami nem az otthonod, es nem az anyanyelved. A legtobb mely kapcsolat a fiatalkorbol szarmazik, es a koltozeskor elveszitjuk ezt a fiatalkori barati kort, es elolrol kell kezdeni. Ez minden orszagra igaz.
Amerikaban ez egy cseppet sem nehezebb ennel, sot...

Budapest a kutyaszar városa 2017.07.21. 19:30:32

Megfogta az isten lábát, aki ott élhet.

nyuszigonosz 2017.07.21. 19:31:02

Amerika: ha ott élnék, akkor valamilyen nagy pick up truck-om lenne, mert ott elférne az utakon és föleg a parkolókban.

Dikusz 2017.07.21. 19:33:12

@Foxy Canuck: dehát ez te vagy! (viccvót)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.21. 19:34:06

@nyuszigonosz: haha, LA-ben jobb, ha kisebb kocsid van, ha nem akatsz problemat parkolassal. En meg beferek a kis Corollaval a compact car helyre, ahova a nagy kocsik mar nem:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.21. 19:35:55

@Mikkamak: igy van, mindig erdemes hozzatenni, melyik allamrol van szo.

Latcho Rom 2017.07.21. 19:36:56

@Dikusz: ez vagyok én, a helyi nótafa
;)

Dikusz 2017.07.21. 19:39:42

@diggerdriver: De nem az Astoriában. Ha a szálloda előtt megy el a busz, akkor mindig eszembe jut a "Ki nyer ma". Nagyon régóta nem onnan közvetítik. Mivel -ha most is van a műsor- a Kossuthon nincs, azt hittem végleg megszűnt a műsor. A Kossuth műsorainak nagy részét meg elvihetné akár a mai vihar is jó messzire...

nyuszigonosz 2017.07.21. 19:47:39

@Zsuzsi65: Na, ezért nincs most ilyenem. :-) Na de akkor az USA-ban sem mindenhol jó. :-)

gabors 2017.07.21. 19:47:43

@Mikkamak: "Gonosz leszek: megint egy "Amerikában az élet". Nem, ez Amerika egyik államában az élet. Hatalmas különbségek vannak a különböző Államok között."

Igy van !!!! ezt mar tobben is jeleztuk :-)))

Dikusz 2017.07.21. 19:47:55

@Foxy Canuck: és ha most azt mondom, hogy az október 2-i lemezbemutató koncertjére a Zeneakadémián van még jegy, és biztos tudok szerezni magamnak, akkor esetleg irigykedés esete forogna fenn nálad:)))

petrespanni 2017.07.21. 19:51:52

Sziasztok, en irtam a posztot ugyhogy válaszolok par dologra. Cincinnati, Ohio a helyszin. Itt mindenhol ingyenes a zacsi a boltban, egyetlen kivétel az Aldi.

petrespanni 2017.07.21. 19:53:27

@petrespanni: bocs jo sok elgepeles is lett benne.

Latcho Rom 2017.07.21. 19:56:41

@Dikusz: :-)

Ha mész majd mesélsz rola nekunk, sokan imádják ot..

En ide megyek a hetvegen: www.kemptvillelivemusicfestival.com/2017-artists

Sajnos a David Wilcoxrol lemaradta, az tegnap volt, Liona Boyd(klasszikus gitar) es Gordon Lightfoot miatt www.kemptvillelivemusicfestival.com/gordon-lightfoot

Gordon nem annyira ismert europaban, ez o - meg fiatalon

www.youtube.com/watch?v=DK--A-IaZnA

sziv szakad meg olyan szep ez a nota...

DieNanny CH 2017.07.21. 20:03:13

@diggerdriver:

Jajj, én értem. És nem röhögök a szóviccen. :-(

2017.07.21. 20:04:16

@petrespanni: jol olvastam az usa-ban is van aldi?
Azt a szemetet mindenhova odafujja a szel,aszt hittem a wallmartol ott nincs lejjebb :-)

DieNanny CH 2017.07.21. 20:05:04

@Dikusz:

Én is mindig hallgattam, már gyerekként is, és büszke voltam, ha eltaláltam. Persze, inkább csak az alkotót, mint a művet.

2017.07.21. 20:08:02

@petrespanni: lidl nincs,attol lejjebb nem nagyon van:-)

gabors 2017.07.21. 20:09:50

@TheDesperateBadger: "jol olvastam az usa-ban is van aldi?" van probalnak a walmart-tal versenyezni a legalso szegmensben szerintem nem nagyon fog menni :-(

a usa home page-uk eleg gagyi pl store locator nemetul ???

a NYC-ben van harom uzlet is

Latcho Rom 2017.07.21. 20:09:59

@petrespanni: ", itt van Cincinnatiben de a Brooklyn Bridge-nek ez volt a prototípusa." Nem tudtam :-)

gabors 2017.07.21. 20:14:01

@Foxy Canuck: " ", itt van Cincinnatiben de a Brooklyn Bridge-nek ez volt a prototípusa." Nem tudtam :-) "

nem vagy egyedul!! valszeg Cincinattiban van par szaz ember Panni kivul aki meg tudja aztan annyi :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.21. 20:17:49

@gabors: CA-ban is probalkoznak...tegnap a lanyom elment egy Aldiba, ami itt nyilt nem messze, es azt mondta, "nincs akkora valasztek, mint amihez hozza vagyunk szokva"...mi itt tenyleg el vagyunk kenyeztetve ilyen teren, es az europai tipusu uzletek mar igy tunnek, hogy nincs bennuk eleg valasztek:)

2017.07.21. 20:32:59

@gabors: ott is kapni igenyes 50 centes meatball in tomatosauce:-)

Latcho Rom 2017.07.21. 20:34:42

@TheDesperateBadger: 1 dollár lesz az, bár esik a font..:-)

LittleG (uk) 2017.07.21. 20:39:35

@gabors: Hehe, na most megneztem es nalunk pont forditva vannak

gabors 2017.07.21. 20:44:06

@TheDesperateBadger: "@gabors: ott is kapni igenyes 50 centes meatball in tomatosauce:-) " honan tudnam?? azt nem mondtam hogy betettem a labam (vagy valaha is fogom) egy ilyen helyre !!

Walmart-ba sem jarok pedig olcsobb mint a tobbi csak nem szeretek amogatni olyan ceget aki azt tanacsolja a dolgozoinak hogy kerelmezzenek food-stampet ahelyett hogy normails orabert es teljes munkaidot adna nekik !! tiltjak a szakszervezetet stb, ezzel lenyomjak a kornyeken a fizeteseket a minimumra mivel a Home Depot -mellett van (az egyik kepen a truckjuk) ezert van mikor csak egy "mall"-ba megyek inkabb mint kettobe de ez evente max 2x fordul elo

Dikusz 2017.07.21. 20:47:14

@DieNanny CH: nagyra tartom Czigány Györgyöt, a tudását, mindent, de hogy őszinte legyek mégsem szerettem őt hallgatni (a hangja, és bár sokat tud, de nekem tudálékosnak tűnt). A műsorban szereplők meg gyakran ismétlődtek.

gabors 2017.07.21. 20:47:53

@LittleG (uk): biztos ugy is jo ...

nalam ez van es teljesen logikusnak tuni felfele nyomom felkapcsol he fent van lefele nyomom es lekapcsol ...

aki forditva szereti ezeket a kapcsolokat ugy is be lehet tenni :-))

LittleG (uk) 2017.07.21. 20:48:00

@petrespanni: Aldi Amerikaban?? Nahat, nem gondoltam :)

Latcho Rom 2017.07.21. 20:51:12

@Dikusz: muterral egyutt jatszottunk vele..:-)

2017.07.21. 20:52:20

@gabors: ne is tedd be,oda csak a lower class cheap johnnyk jarnak:-)

nyuszigonosz 2017.07.21. 20:57:30

@LittleG (uk): Múlt hónap közepen nyílt az USA-ban 900 Aldi üzlet.
Szóval még az elején van az Aldi ott.

Én szeretek itt az Aldiban is vásárolni. Az utóbbi jópár évben óriásit változott a valamikori "olcsó üzlet"-ként sok esetben lenézett Aldi. Óriási áruválaszték van, nagyon sok márkás cuccot gyártó cég is szeret az Aldinak gyártani, és föképp zöldség-gyümölcs regionális, itteni, nem a világ végéröl hurcolódik ide, hanem pl. hajnalban szedik le és nyitásra frissen itt van.

LittleG (uk) 2017.07.21. 20:58:19

@gabors: Igazabol azon lepodtem meg, hogy mind az 5 kapcsolo, amit hirtelen lecsekkoltam (az emeletre lusta voltam felmenni) egyforman van felrakva... (itt, Mekkelekiaban...)

2017.07.21. 20:58:21

@LittleG (uk): mert olcso igenytelen szemetet arulnak

LittleG (uk) 2017.07.21. 21:04:08

@nyuszigonosz: En itt az Aldit annyira nem szeretem, de a Lidl-t igen. Lehet inkabb megszokas kerdese. Markas cucc itt keves van mindkettoben, ha hianyzik, azt megveszem mashol.

nyuszigonosz 2017.07.21. 21:14:57

@LittleG (uk): Lidlben is vásárolok, mikor hol, meg más üzletláncokban is. Az Aldiban lévö márkás cuccok: általában "fedönév" alatt vannak. :-) Könyv is jelent meg már párszor, melyik gyártó milyen más néven található meg az Aldiban. :-) , ugyanazzal az áruval csak más néven olcsóbban. :-)
De ma már a neten megtalálhatóak a gyártók.

Herr Géza 2017.07.21. 21:16:11

@petrespanni: Cincinnati, Ohio? Rulez! Ha állatorvosra van szükségetek nézzetek be a Paw Print Animal Hospitalba és adjátok át Zsuzsi üdvözletét from Germany (a nejem gyerekkori legjobb barátnője és férje a tulaj). :)))))

Latcho Rom 2017.07.21. 21:23:54

@TheDesperateBadger: olyan igényes kis borz vagy :-)

gabors 2017.07.21. 21:26:57

@TheDesperateBadger: " lower class" mint tudjuk az USA-ban nincsenek osztalyok mindenki kozeposztaly (akkor is ha eppen munkanelkuli )

gabors 2017.07.21. 21:32:52

@LittleG (uk): "Igazabol azon lepodtem meg, hogy mind az 5 kapcsolo, egyforman van felrakva. " nalam az osszes egyforman van igaz 2 eve lett felujitva a haz volt/van egy ami kivetel a lepcso folotti az olyan valtott kapcsolo (volt) amit alul is es a lepcso felso reszen is lehetett kapcsolni. Ugy hogy ha egett lekapcsolt ha nem egett akkor meg fel a kapcsolo atkapcsolasaval. Na ezt szegeny mexicoi sub-contractornak nem sikerult osszehozni .. nekem meg annyira nem kell hogy megjavitsam. Gondolom megzavarta az extra vezetek ....

gabors 2017.07.21. 21:38:03

@TheDesperateBadger: "lidl nincs,attol lejjebb nem nagyon van:-) "

de VAN Lidl is az usa-ba par honapja kezdtek 20 uzlettel

"The first 20 stores will start opening June 15 in North Carolina, South Carolina, and Virginia, the company said " latszik redneck contry-ba mar ott vannak

2017.07.21. 21:38:20

@gabors: I see,like Trumpet :-)

másik nick 2017.07.21. 21:39:50

Sosem értettem, hogy működik az, hogy valaki gondol egyet, és kiköltözik az USA-ba.
Honnan szerez vízumot? Azt nem adnak szinte senkinek, kivéve ha rokona él kint.

Vagy esetleg illegálisan tartózkodik ott?

somlobodog 2017.07.21. 21:40:06

@Csodabogár: fordítva működik a kulcs meg villanykapcsolo? Ne már. Lehet utálni Amerikát de legalább ne írj ekkora kapitális allatsagot. A kulcs akkor megy fordítva, ha fordítva szerelik be. A kapcsoló szintén. Én kB 300 házban biztos voltam eddig és soha nem volt fordítva semmi. Illetve a kulcs pont annyiszor ahányszor más országokban. Biztos van ahol a kapcsoló fordítva van de nem az usaban. Szzem hasznos ha az ember olyat állít ami kB koszoviszonyban van a valosaggal.

somlobodog 2017.07.21. 21:40:10

@Csodabogár: na ez a legkondis dolog végre helytálló. Tényleg így van.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.21. 22:05:45

@másik nick: ugy mukodhet a koltozes, ha pl.a munkahelyednek van USA-ban telephelye, es athelyeznek...ez egy megoldas tobb lehetoseg kozul...

gabors 2017.07.21. 23:22:30

@másik nick: "Sosem értettem, hogy működik az, hogy valaki gondol egyet, és kiköltözik az USA-ba.
Honnan szerez vízumot?" nem tudom az o esetukben hogy volt de, azert vannak megoldasok munkadon keresztul, megnyertek a viza lottot ...

de valoban nem sok legalis megoldas van "csak ugy kikoltozni"

Csodabogár 2017.07.21. 23:28:42

@Mikkamak: Ettől a "zacsitól" lassan már kiütést kapok. Mennyivel nehezebb leírni, hogy zacskó?

Csak a primitiv öreg légkondicionálót kell hidegre állítani párátlanitás okán. Egy normális modern készülék remekül párátlanít akkor is ha 25 fokra állítod.
Utolsó floridai éjszakánkat szállodában töltöttük, mert a lakásunkat már átadtuk az uj tulajdonosnak. Bementünk a szobába és épp csak, hogy a leheletünk nem látszott meg, olyen hideg volt. Gyorsan átállítottam normálisabb hőmérsékletre és elmentünk még elbucsuzni ismerőstől meg vacsorázni. MIre vissza értünk a szobába, már nem volt hideg, de szinte tapintható volt a pára. Párában aludtunk, még az is jobb volt mint a jéghideg. A szálloda nem tünt rossznak, de a felszerelése az volt.

Latcho Rom 2017.07.21. 23:39:21

@Dikusz: jaaa, most látom csak hogy ezt mire irtad..

Gondolod hogy ilyen seggel ide irkálnék? :)

Csodabogár 2017.07.21. 23:40:19

@somlobodog: Akkor pontosítok, a kulcsot Floridában mindenütt fordítva kell a zárba dugni. Ha még pontosabban akarod akkor Clearwatherben. Menj el próbáld ki, mielőtt azzal vádolsz valakit, hogy hazudik.
Persze lehet, hogy már olyan régóta élsz ott, hogy neked a mi fordítottunk a természetes. Mikor haza jöttünk sokszor akartuk itt is fordítva használni a kulcsot, mert ott megszoktuk.

LittleG (uk) 2017.07.22. 00:22:01

@gabors: közben voltam az emeleten is és ott is ugyanúgy vannak felrakva, ami persze, hogy "természetes" - kéne legyen.

Nálunk is olyan a lépcső, sőt még az előszobai mini-folyosó is, hogy mindkét végén van kapcsoló (egy égőhöz)

ott a fürdőszobákban van rendes kapcsoló?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.22. 01:01:56

@gabors: "na aggodj ha a foleg kinaik altlal lakott Jackson Hights (queens) ben aldoglasz nem fognak meg hozzad sem szolni pedig 3-5 generacios amerikaik mar !!! "

Haha, anyosom pont errol panaszkodik evek ota! :) Cupertino, CA-ban lakik, Silicium volgy kellos kozepe...a regi szomszedai lecserelodtek kinai/indiai (neki csak "Orientals" ;) lakokra, akik tuti, hogy nem kezdenek vele csevereszni...es persze o sem...:)) na most ezek utan ez sakk-matt, mert senki nem kezdemenyez, igy marad anyos panaszkodasa/nosztaligazasa, hogy "bezzeg regen, a szep idokben meg apricot orchard volt a szomszedban, es nem a Google epitkezett mindenhol, meg nem volt ennyi azsiai, es voltak "normalis" uzletek, ahol amerikai dolgokat lehetett kapni :)))

Latcho Rom 2017.07.22. 02:22:25

@Zsuzsi65: mondjad neki hogy a szőnyegek orientals not humans :)

Muscari 2017.07.22. 03:01:14

@London2009: én főleg az eü biztosítás miatt nem szeretnék ott élni, de túristaként el tudnék tölteni azért egy hosszabb időszakot.

gabors 2017.07.22. 03:04:39

@LittleG (uk): "ott a fürdőszobákban van rendes kapcsoló? "

mi az hogy rendes ??? mert most akkor fogalmam sincs hogy nalad "forditva van" vagy ugyanugy :-))

nalam ket kapcsolo van "BENT" az egyik a tukor feletti lampakat oltjfa fel he FELFELE nyomom a masik a menyezeten levo lampa/elszivot kapcsolja ... DE sok helyen lattam olyat hogy a villany kapcsolo az furdoszoba ajton KIVUL van (de ilyen pl apameknak orbanisztanban a panel) ...

szoval mi a rendes .. ??

ha jol tudom a code/szabaly nem tiltja hogy bent legyen (lehet foldeltnek kell lennie de mivel minden uj ez megvan)

gabors 2017.07.22. 03:08:52

@Csodabogár: "a kulcsot Floridában mindenütt fordítva kell a zárba dugni. " milhez kepest van forditva ??? nalam a kis hegyes felevel elore .. a fogak felvele allnak (az elzett szeru hordos zarrol van szo) de megin a zarat fejjel lefele is be lehet tenni ha valaki ugy akarj mert ugy szokta meg ...

gabors 2017.07.22. 03:13:07

@Csodabogár: "Csak a primitiv öreg légkondicionálót kell hidegre állítani párátlanitás okán. Egy normális modern készülék remekül párátlanít akkor is ha 25 fokra állítod. " ez azert attol is fugg hogy megfeleloen nagy -e ...

en vettem egy de-humidifire-t igy par fokkal magasabban is jol erezzuk magunkat es a par elvonas is megvan volt este hogy 6-8 liter viz jott ossze egy nem nagy lakasban. Telen meg humidifiret hasznalunk pont azert hogy 2-3 fokkal alacsonyabban is jo legyen a kozerzet .. szoval vannak megoldasok

Alamedan 2017.07.22. 08:25:31

A Trader Joe's is reszben Aldi tulajdon ha jol tudom.

Alamedan 2017.07.22. 08:25:39

@Zsuzsi65:
Ez az azsiai invazio felelmetes. Reszemrol tomegkozlekedek, es a buszon szinte mindenki sarga, en vagyok feher a sofor meg fekete. :-)

never again 2017.07.22. 08:27:04

@London2009: +1 minden szavát akár én is írhattam volna, de te jobban megfogalmaztad :)

petrespanni 2017.07.22. 08:32:21

@másik nick: hat mondjuk hogy nem csak gondolsz egyet es kikoltozol. Az en ferjemnek pl nagyon sok munkája van ebben a koltozesben.

petrespanni 2017.07.22. 08:35:29

@másik nick: es legalisan tartózkodunk itt.

Behajtó70 2017.07.22. 09:40:56

Ilyennek látod AMERIKÁÁÁÁT? Láttál belőle egy porszemnyit, azt is olyan helyen ahol fokozott a külföldi vendégmunkások száma.

gabors 2017.07.22. 13:25:06

@Alamedan: "A Trader Joe's is reszben Aldi tulajdon ha jol tudom. " nem egeszen annyi igaz hogy azonos csalad "Albrecth" az alapito/tulajdonosa mindkettonek bar azt hiszem ok mar meghaltak ... a Trader Joe's egy magan tulajdonu ceg vagyis nincs a tozsden ezert nem igazan lehet "hivatalosan" tudni hogy ki es mennyiben a tulajdonos Walmart hasonlo..

registerz 2017.07.22. 15:33:13

@London2009: Én meg azt nem értem, miért nem lehet egyszerűen betiltani a nejlonzacsikat.

DieNanny CH 2017.07.22. 16:19:12

@Behajtó70:

Szerintem a címet HÁ adta.
(De nem biztos.)

DieNanny CH 2017.07.22. 16:22:49

@gabors:

Nálam meg mágneszár van (asszem, így hívják), és mivel hosszában szimmetrikus, így totál mindegy, hogy milyen irányban tolom a lyukba, mert az oldalai egyformák.
És itt még az is tetszik, hogy egy kulccsal akár 10 különböző zárat is nyithatok, akár még egy lakat is hozzárendelhető.
Nem tudom, ez létezik-e Mo-on.

Alamedan 2017.07.22. 22:40:01

@gabors: Walmart mar nem a Waltonoke?

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2017.07.23. 12:40:08

Nincs nagy rálátásom a dolgokra, mivel csak egyszer voltam az USA-ban, egész pontosan Dallasban töltöttem el egy teljes napot. Nem tudom hol vannak azok a nagyon kedves amerikaiak akikről itt mindenki ír: olyan ritka köcsögök voltak, hogy ilyet tán nem is láttam sehol másutt. HA útbaigazítást mertem kérni, egyszerűen keresztülnéztek rajtam és elmentek mellettem mintha ott sem lettem volna és azon vettem észre magam, hogy már a levegőnek beszélek. Kb 5x próbálkoztam, aztán feladtam Sikerült egy hatalmasat tanyálnom és kifordítottam a bokámat. Szó szerint csak úgy tudtam járni, hogy két kézzel támaszkodtam amire csak tudtam. Egyedül utaztam, így senki nem segithetett. Szóval fel voltam cuccolva mint egy karácsonyfa és át kellett kelnem egy kb 20 méteres placcon a reptéren a kapumig. Ott semmibe sem tudtam kapaszkodni. Na úgy vánszorogtam mint egy elaggott teknősbéka, a könnyem csorgott a fájdalomtól. Kb 20 percembe telt átvonszolni magamat 1o méteren és ezt velem szemben premier plánban végignézte vagy 50"elbűvölően kedves" amerikai(akik döglöttek a székeken), és egynek nem tellett arra, hogy attól az ötszörösre dagadt bokáju nőtől elvegye legalább pár cuccát és elhozza 3-4 méteren. Ami nekem lejött Dallasban: hihetetlen köcsögök az emberek...:)

Alamedan 2017.07.26. 07:18:30

@Catgirl:
Egy nap alatt nehez megitelni oket. Miert csak annyi volt?

LittleG (uk) 2017.07.29. 04:28:46

@gabors: :))

hát a rendes alatt most egyszerűen azt kell érteni, hogy van. Merthogy itt - az általam eddig látott fürdőszobákban - nincs, csak egy a palfonból lelódó madzag, amit meg kell rántani, hogy felkapcsolódjon a fény.

De akkor meg is válaszoltad a kérdésem, nálatok van kapcsoló, olyan "rendes" :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása