oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. június 27. 06:30,  A jövő megérkezett 237 komment

2017. június 27. 06:30 Határátkelő

A jövő megérkezett

Mennyire változtat meg minket a határátkelés? Mennyire látjuk másként a világot, és benne magunkat? Mennyire változnak meg a szokásaink, hogy alakít a környezet? Végül ezekre a kérdésekre fut ki Tamás az elektromos autók felől induló norvégiai posztja.

cim_28.JPG

„Megkerülhetetlen téma mind Norvégiát, mind a világot nézve. Ez a jövő, és itt északon a jövő már megérkezett. Ha röviden szeretném lezárni a dolgot, akkor annyi, hogy jó az irány, helyes a döntés, bár a szívem megszakad (benzines). Ez van...

Az elektromos autókról szeretnék egy kicsit okoskodni, hiszen egy éve ilyet (is) birtoklunk és használunk (16.000 beletett km). Miért is éri meg, miért is jó használni idefent, és miért is nincsen para vele? És tényleg ez a jövő, tényleg támogatni kell, főleg a városokban kellene minél előbb kötelezővé tenni. Hát lássuk.

Miért döntöttünk, hogy kell egy ilyen? 

Mert annyira tudatos zöldek vagyunk, vagy mert megéri? Is-is. Jó zöldnek lenni, és jó ingyen (persze nem szó szerint értve) autózni. Még nem vagyok egy sötétzöld, sőt inkább olyan halovány, de már zöld és tovább zöldülök. Ha például megütöm magam már nem is lila lesz, hanem egyből zöld. Ez már valami, nem? 

Ekkor valaki ránéz a képekre. És mit lát? Valami nagy benzinzabáló korcsságot. Megmagyarázom. Mi azt már csak kirándulásra, hosszú távokra használjuk, és ha más vette volna meg, nem kizárt, hogy több kilométert tenne bele, városban is használná. Tehát már itt is mentem a Földet. Van még kérdés, vagy mehetünk tovább? Így legalább hozzuk az átlagot kibocsájtásilag. 

De térjünk rá végre a fő témára, Norvégia áram alatt. Ráadásul még kritizálni sem lehet őket, hiszen 90% feletti a zöldenergia-előállítás. Mi is 8 km-re lakunk Norvégia második legnagyobb vízi erőműjétől. Tehát nagyjából úgy néz ki, hogy én a hegy tetején lévő tavakat autózom ki, ami lényegében hó és eső. 

Rendesen exportálják a zöld áramot, például épülnek Anglia felé is vezetékek a tenger alatt. Ebből a szempontból (is) biztosan nagyon szerencsés az ország földrajza és klímája. 

Miért éri meg? 

Fontos tudni, miért is olyan nagy az elektromos autó vásárlási kedv. Valljuk be, leginkább nem a zöldség áll a háttérben, hanem a minden egyéb más (trendi). Az, hogy jelentős az állami támogatás rajta, és sok előnnyel jár ilyennel járni. Ja, és mivel innen mindenki elrepül valahová nyaralni, arra sem kell autó, sokak nem autóznak hosszú távokat, ha pedig igen, az simán megoldható, lsd. lejjebb.

Olcsó(bb) ezt venni, mi annyiért vettük újonnan, amennyiért most itthon adják állami támogatással és kedvezménnyel. Támogatás nélkül drágább Magyarországon. Kicsit könnyebb itt kigazdálkodni. 

Mi esetünkben, egy konkrét példával élve elmesélem, mi az előny. Az úgy van szerte az országban, hogy mindig belebotlani egy útdíjba. Ez legtöbbször úgy működik, hogy csak úgy van egy fizetős kapu, kikerülni sem lehet, hiszen nincs is másik út. Tehát mindenképpen fizetsz, kivéve, ha elektromos autóval jársz. 

Esetünkben ez úgy néz ki, hogy pont kiköltözésünk hetében adták át a hidat (Hardangerbrua, 1,4 km), amivel kiváltották a kompos (elektromos autóval az is ingyenes, csak a személyekért kell fizetni) közlekedést. 

Ez azt jelenti, hogy nekünk a legközelebbi város (50 km) ezen át elérhető. Ez kérem szépen 150 kr oda-vissza, de csak azért, mert mi itt lakunk, van 50%-os kedvezményünk. Aki csak erre jár, egy átkelésre fizet 150 kr-t. A teherautóknak 600kr/átkelés. Ja, és van még egy kapu, 42kr oda-vissza (kedvezménnyel). 

Ez, kerekítsünk, 200kr. Tehát 100 km (hiszen haza is jövünk) benzinből egy átlagos autóval számolva (6 liter átlagfogyasztás, 15 kr-ás benzinár), nincs 100 kr. Nem a tankolás a drága (az sem olcsó, hiába a saját olaj), hanem az egyéb díjak. Persze ez extrém eset. 

És hogyan néz ez ki elektromosan? 0 + 0 + egy kevés (legyen 50kr). 

De nézzük meg ezt Bergenig (150 km)! 150kr + 42kr + 42kr + 25kr (ha a centrumig megyünk) = kb. 260 kr. Ezek csak az útdíjak, a benzin pedig (300 km-re) mondjuk kerekítve felfelé 300 kr. 

Lényegében még itt is fele költség az útdíj. A mi kis picikénkkel persze ez jóval több (15-16 literes átlagfogy.), de az elektromossal gyorstöltőn töltve olyan 100-150 kr, nem 600. Így, havi egy Bergen, és heti egy város, azt jelenti, hogy csak ezen mintegy 1.500 kr megspórolható. 

Szinte ingyen van! 

Mi 0% befizetéssel hoztuk el az autót, kb. 3.500 kr a havi törlesztő, biztosítással, mindennel. Aki sokat megy, sok útdíjas szakaszon átkelve, szemmel láthatóan hozza vissza az árát a villamos. 

Az egyéb előnyök, mint parkolás díjmentesség (azt hiszem lehetséges, szintén meg kell egyezni), buszsáv használat, komp nem nagyon érint. 

Esetünkben a „racionális” másikat nézve, most nagyjából úgy jövünk ki, hogy az útiköltségen megspórolt összeg az lényegében a Kia havi törlesztője. Szinte ingyen van! 

Persze egy új, modern, keveset fogyasztó autó esetében nem volna ekkora az előny, de ha mondjuk a híd túloldalán dolgoznánk, napi átkeléssel (a díj egy része persze leírható az adóból), más nem is jöhetne szóba. 

Elég megdöbbentő összegek repkednek, igaz? Már írtam, hogy szerintem így vesz vissza az állam a sok-sok „adományból” (egenmelding...). Egyébként azt hallottam, hogy legtöbbször ez a fizetős dolog addig tart, amíg vissza nem jön a beruházási költség, utána megszűnik a díj (higgyen mindenki, amit akar).

És még jó is 

Ha pedig átugorjuk a racionalitást, akkor sajnos el kell ismerni, hogy jó villanyautózni. Dízeles karakter (sőt még olyanabb), egyből húz, ellenben csendes, nem büdös. 

A Kia, mint autó is jó (már régóta mondogatják, csak hát a szokásos németautó-kedvelés - na pont az nincs most nekünk, elmúlt = hurrá!), szinte fullos (kormányfűtés - nagyon fontos -, ülésszellőzés, a szokásos dolgokon felül), bár nem rendelkezik sávtartóval, radaros tempomattal és az új ketyerékkel. 

De elmondanám, hogy Norvégia csipkés partjain, útjain ezek semmit sem érnek, viszont pont emiatt lehet nagyon jókat autózni! 

Tehát csendes, egyből adja a meleget, nem kell bemelegíteni, programozható a fűtése, rövid távos használatnál nem kínzod a belsőégésű motort, és úgy egyébként is, az alacsony súlypont miatt nem rossz vezetni. 

Jelentősen nőtt az átlagsebességünk a használata óta (jó ebben az is benne van, hogy az Avalanche nem kanyarvadász, és forszírozott tempónál az asszony nem csak a saját haját tépi, hanem az enyémet is, és az jobban fáj). 

És nem tudok hátrányt mondani. 

OK, de mi van a töltéssel? 

Na jó, a hatótáv. De para? Az nincs. Minden faluban gyorstöltő, szerintem egész Norvégiában nincs 100 km-nél nagyobb távolság két töltő között, azt pedig a legnagyobb hidegben, fűtéssel, ablaktörlővel, fényszóró használattal együtt is produkálja bármelyik elektromos zizegő. Semmivel sem parább, mint benézni a szintmérőt egy autónál. 

Az elmúlt nyáron jártunk pont így Franciaország eldugott útjain, hogy majd tankolunk a következő kúton, aztán egyszer csak nem volt több benzinkút. Nem tudom, hogyan jutottunk el a célig, de szerintem csak benzinpárával. Tehát ott is be lehet nézni. 

Egy év használat után semmi izgalom ilyen téren, hosszabb úton, amíg töltődik az autó (10-20 perc), addig pont ki lehet menni, vagy enni, vagy csak lenni és buzerálni a telefont, az már egyébként is létkérdése az emberiségnek. 

Mondanom sem kell, nem maradtunk még soha az út szélén. 10% alá is csak párszor ment a töltöttség, csak egyszer írt olyat ki, hogy megtehető távolság 10 km. No para! 

Legegyszerűbb úgy használni, hogy a bergenes példánál maradjunk, hogy az úton oda olyan 90 km-nél van egy töltő. Ha éppen nincsenek (mostanában mindig üres volt), szépen megállunk, és rátöltünk. 

Egy kis pihi nem árt (80%-ig tölt gyorsan ugye), ez 10-15 perc maximum, hiszen nem üresre töltünk rá. Onnantól pedig nem kell nézni a töltöttséget, mert tudod, hogy van elég. 

Egyszerű, semmi kellemetlenség (az csak akkor van, ha sorba kell állni a kúthoz - ritka), olcsóbb, tisztább, kényelmesebb (a zaj hiánya). 

Napi átlagos 100-150 km-es használatnál szerintem ez éri csak meg. Hétvégi kirándulásoknál meg ha nagyobb a távolság, bele kell kalkulálni mondjuk 100 km-ként plusz 15 percet, ha nincs Teslád. Az akkora áldozat? 

Norvégia tele elektromos autókkal 

Aztán van olyan is, aki kimaxolja ezt az elektromos témát, például a faluban van egy család, akik a Tesla Model S után végre megkapták pár hónapja a Model X-et is, asszony az újjal jár, a hapsi a régivel. Ez ám a kialakult márkahűség. 

Brutális mennyiségű az elektromos autók száma. Ezt kívülről belecsöppenve nehéz felfogni (de ezt el lehet mondani az amerikai autókra is, szerintem arányában csak a svédeknél lehet több Európában), de itt ez annyira természetes.

De irigylem Amerikát az olcsó benzinnel, a laza szabályokkal, a hatalmas vasakkal, és a teljes érzéketlenségükkel a Föld klímája iránt. 

Egyébként az elektromos autók nagyon demokratikus autók. Mert szépen lehet csendben is utazni, zavaró kerregés, búgás nélkül, ami 5 henger alatt adott. 

Ez akkor fontos, ha például az egyik fél rádiót hallgatna, a másik pedig agybajt kap tőle (és így haldoklik kissé) és akkor demokratikusan inkább ne szóljon semmi sem. 

Ezért a másik autónk egy amcsi V8, mert ez még egy jó megoldás az említett problémára. Azt jobb hallgatni, mint a rádiót (az Eurovíziós borzalom megint bizonyított), önkéntelenül kell gázfröccsöket adni menet közben, az zene. Az elektromos pedig egy süketszoba, tényleg elképesztő nyugalmat generál. 

Vége a vezetés élményének? 

Kimeríthetetlen téma, és még csak az elején járunk (jó, Norvégia a harmadán), és lássuk be, csak egy tollvonás lesz, amikortól nem lehet majd dízellel, aztán benzinessel közlekedni, de mindenképpen csak egy választás után. 

Mi régimódiak csak nézünk, hogy az új generáció (hol járunk? abc...yz...) már nem is értékeli a vezetést, mint élményt. Neki tök jó a zizegő. Legyen, csak maradhasson azért a büdös is. 

A belső égésű motor meddig jutott jó 100 év alatt? Az elektromos pedig pár év alatt szinte befogta. Mi lesz 100 év múlva? Egy, azt én már nem látom, kettő, nagyon szar lesz. 

Mivel kizöldült Norvégia (májusban) végre, és mi is egyre zöldebbek vagyunk, gondoltam, bizonyítom. Nem gondoltam volna pár éve, hogy így lesz, elektromos autó, lovaglás, sok-sok természetjárás, amcsi V8. Ebből csak a természetre vonatkozóan voltak reményeim. 

Hiszen nincs zöldebb, mint a víz energiáját felhasználva elmenni, és a fű energiáját Barnabás érdekében felhasználni. Sőt nekünk is remek kikapcsolódás, egy óra mindenmentes tevékenység. A gondolatok szárnyra kelnek, terápia.

lo.JPG

Én meg a ló, akinek annyi kapcsolata volt eddig vele, mint Palvin Barbarával, csak képen láttam. Most meg bevallom, volt, hogy megsimogattam a buksiját, megtapogattam mellét, belesuttogtam a fülébe, csókot adtam a homlokára, sőt, még rá is csaptam a fenekére, meghúztam a farkát. Ő meg, óóóó, beleharapott finoman a fenekembe. De tovább nem mentünk... 

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy aki látja Palvin Barbarát, mondja már meg neki, hogy kerestem, mert szívesen megsimogatnám a buksiját, meg meg... 

Sötétzöld 

Szóval hat ránk a sötétzöld észak rendesen. Engem persze ki akartak tagadni a műhelyből (távirányítós autót tilos birtokolni), de annyit jövünk-megyünk hegyen-völgyön át, úszunk, kerékpározunk és lovagolunk, hogy gyakorlatilag teljesen más dimenzióba kerültünk ilyen téren. És jó! 

Na mindegy is, kimeríthetetlen téma, és szinte még csak az elején járunk. Egy csomószor gondolkodom, hogy vajon jó korban élünk? Mert előttünk zajlik a történelem, és mivel a világ gyors lett, egyszerre több fronton. Jó ez? 

De ki cserélné ezt el, mondjuk mínusz vagy plusz 200 évvel? Én mondjuk, lennék Hitler, és még mindig csak festenék, vagy Kolombusz, aki másik irányba indult volna el... vagy nem.”

Ha tetszett a poszt, és szívesen olvasnátok még Tamástól, nézzetek be a blogjára, érdemes!

HÍRMONDÓ

A fiatal (!) fideszesek szerint nem baj, ha a fiatalok külföldre mennek

A Fidelitas (ez ugye a gyakorlatban a Fidesz ifjúsági szervezete) elnöke nyilatkozott, sok minden (számunkra nem túl érdekes dolog) mellett a fiatalok elvándorlásáról is. Mondott egy-két cifrát.

Mekkora magyar bér közelítene az uniós átlaghoz? 

Régi nagy kérdés ez, de hát számokkal könnyű dobálózni, ráadásul ez az összeg mindenkinek más és más. Egy közgazdász most adott egy hozzávetőleges összeget.

Milyen esélyed van magyarként németországi lakásra?

Tulajdonképpen van egy jó és egy rossz hírünk. A rossz az, hogy elég rossz esélyekkel vághatunk neki a német lakásbérlésnek. A jó az, hogy az esélyeink még mindig nagyobbak, mint egy arabnak vagy töröknek.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8912621069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 21:36:29

@Arthamyr: Nézd, jelenleg kúrva sok olaj van. Az olaj árának meghatárózója nem a mennyisége hanem egyrészt a birtokló országok politikai instabilitása, másrészről a finomítók kapacitása.
Szerintem csak egyedül az USA.nak több olaja van mint a közel kelet összes államának. Dél amerika még szintén kiaknázatlan. Afrika dettó.A tengerek a kanadai olajhomok óriási tartalékokat rejtenek. Persze. Drága kitermelni. MOSTMÉG.

geeeteee 2017.06.27. 21:37:04

@Imre apó: Nem elvárás a gondolkodás, az energia áru, vedd meg, fogyassz. Aki otthon ül csendben posztolgatva, az takarékos.
Nézem melóban a műszerfalon a fogyasztásmérőt, 4-500 liter per 100 km dombot mászva, 75-80 átlagban. Bármit veszel, amit közúton szállítanak, ez benne lesz az árában

geeeteee 2017.06.27. 21:37:08

@diggerdriver: Felesleges a töltési idővel foglalkozni, majd cserélik. Akár az akksit, akár az egész járművet, mint a váltott lovakat. Betétrendszerben lesz, mint a gázpalack vagy régen a szódáspatron. Simán gyorsabb lehet, mint most egy hagyományos tankolás.

Arthamyr 2017.06.27. 21:41:37

@diggerdriver: Nem mondtam, hogy az olaj drága, vagy hogy nincs elég. Sok van és olcsó. Az autók is egyre kevesebbet fogyasztanak, és az egyéb javakhoz képest (pl. akár az autó ára) az üzemanyag szinte ingyen van, kivéve, ha valaki tényleg nagyon sokat autózik. Így természetesen (piaci folyamatok által vezérelve) nem fog kifulladni a fosszilis tüzelésre épülő autók korszaka.
A gond az, hogy ha ezt a sok olajat mind elégetjük, az nem biztos, hogy jó hatással lesz a bolygóra.

Arthamyr 2017.06.27. 21:42:36

@Imre apó: Az e-autókról írtál? Vagy mindkettőről?

Imre apó 2017.06.27. 21:53:17

@geeeteee: Az milyen gép ami ennyit fogyaszt?

Shaktee 2017.06.27. 21:56:09

S itt a múlt is :)
Arab sofõr, szeretik az országot..

kepkezelo.com/viewer.php?file=1ad3jlcekmrc55xaggsi.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 21:56:53

@geeeteee:
Lófaszt. Az autó tulajdon. A TE féltve őrzött magántulajdonod.
Sem az autót sem az akkumulátort nem engedném cserélni.
Az akkumulátor nem gázpalack amit mindig korlátlanúl UGYANANNYI gázzal lehet feltölteni.

Arthamyr 2017.06.27. 22:01:14

@diggerdriver: A gázpalackban sem mindegy, milyen gáz van.

Imre apó 2017.06.27. 22:01:57

@diggerdriver: Az olaj ára: a kereslet arányában, a piac telítettsége és a kitermelő ország jelenlegi politikai helyzete.

gondolom Te is erre gondolsz?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.27. 22:03:30

@cat power: pár történelmi kérdés fogott meg, sajnos, a többi ment. De a képek is segítenek, kétlem, hogy képek lennének a vizsgán, vagy igen?

Arthamyr 2017.06.27. 22:04:15

@Imre apó: Szerintem mindenki számára nyilvánvaló, hogy eljön majd az e-autó ideje. Ha megéljük.
És mint a korábbi hozzászólásomnál írtam, az igazi az lenne, ha mondjuk az autózást csökkentenénk, mert ha a világ összes embere is átül e-autóba, semmivel sem lesz jobb a világ, az autókban nem csak a környezet pusztítása a rossz.

Imre apó 2017.06.27. 22:04:38

@diggerdriver: Tévedés.

Nem hiszem, hogy a sírba is magaddal viszed a verdád :)))))))

geeeteee 2017.06.27. 22:05:34

@diggerdriver: Kihagytad a keresletet. Úgy tudtam, az a legfontosabb.

geeeteee 2017.06.27. 22:05:35

@diggerdriver: Úgy képzeljed el, ahogy kanalat cserész. Annyi a minimális feltétel, hogy szabványosak legyenek az akkucsomagok, méret-csatlakozók. Nem tölteni fogsz félreállni, hanem cserélni, és azt automatizálni sem boszorkányság.

geeeteee 2017.06.27. 22:05:37

@Imre apó: Háromtengelyes nyergesvontató.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 22:13:44

@Arthamyr: Nem érted. A gázpalackot úratöltik minden alkalommal mondjuk 11kilogramm gázzal. Az Akkumulátort szintén csak nem mindegy hogy az a második vagy 500adik töltés.

Shaktee 2017.06.27. 22:14:22

@kisrumpf: kétlem én is..olvasás kötelezõ nemde?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 22:21:09

@geeeteee: Azért mert a kereslet az olajnál viszonylag pontosan meghatározható. Mi a tököm befolyásolná a keresletet? Holnaptól félmilliárd autót vesznek a kínaiak?
Van a világnak egy viszonylag pontosan meghatározható energiaigénye. Ennek van egy hullámzása mondjuk az évszakok változása miatt. Télen többet kell fűteni több gáz kell. Télen rövidebbek a nappalok több villany kell. Ezt kiegyenlíti globális viszonylatban hogy ha északon tél van akkor délen nyár.
A keresletet a finomítók kapacitása befolyásolja. Mi más? Hirtelen eladnak kétmilliárd elektromos autót?
Mi a faszról beszélünk?

Herr Géza 2017.06.27. 22:22:15

@diggerdriver: "Volt a VHS a Super VHS meg a BETA rendszer. " Nem: volt a VHS, a (VCR) Video2000 és a Betamax rendszer. (Az S-VHS csak a VHS továbbfejlesztése volt -jóval később- és mellesleg a Betamaxból mutált Betacam a mai napig fentmaradt a profi felhasználás néhány területén.) :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 22:24:21

@geeeteee: Az akkumulátor egy idővel változó vegyigyár. Nem kanál és nem gázpalack. Egyik akkuval elmész 500kilómétert a másik ugyanolyannal 300-at. Én két azonos méretű kanállal ugyanannyi földet szedek ki függetlenül a kanál korától.
Veszel egy Teslát. holnap lemerül. Ki akarják cserélni egy ki tudja milyenre. Te engednéd? Én nem.

Arthamyr 2017.06.27. 22:29:19

@diggerdriver: De rakhattak bele hígított gázt is. :) Értem amit mondasz, erre pl. az lehetne a megoldás, hogy az akkumulátor nyilvántartja, hányszor töltöttek bele, másrészt mondjuk x csökkenés után kivonják a forgalomból (de ha nálad vonják ki, akkor is kapsz helyette újat), és ezt is kellően lassan éri el. És pl. az akkumulátor nem az autó tartozéka lenne, hanem olyan mint most pl. az elemek a karórába vagy a zseblámpába.

Egyébként a technológia fejlődésével elképzelhető, hogy lesz nagyon lassan "kopó"/nagyon nagy energiasűrűségű akkumulátor. Pl. régen azt gondolták, hogy minden vezeték van nem elhanyagolható ellenállása, ma már nem feltétlen gondolja ezt mindenki. Ha jól tudom, már van olyan is, ahol a töltést folyadékban tárolják (ilyenkor a folyadékot kellene cserélni) stb. Egészen biztosan megoldható lenne relatív hamar, csak az olajbőség és -olcsóság miatt nincsen rá - jelenleg - piaci motiváció.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 22:41:13

@Arthamyr: Ok. Tegyük fel hogy bemész a kútra és veszel egy akkumulátor pakkot mintha elemet vásárolnál.
Ha elemet veszel mindegy hogy egyszer használatosat vagy tölthetőt MINDIG ÚJAT adnak. Akkupakknál ez megoldható?
Máshonnan közelítem meg.
Minden ember máshogy használja az autóját. Az egyik 400kilométer a másik 500at megy el egy feltöltéssel. Őrök vita meg balhék melegágya lenne hogy most az akku hibájából maradt az út szélén vagy mert kitolta a szemét a kocsinak. Ki vállalja ezt be? Ki mer garanciát vállalni egy használt akkupakkra?

Arthamyr 2017.06.27. 22:57:53

@diggerdriver: Kapsz egy akksit, ami garantáltan tartalmaz x töltést. Lehet, hogy x+20%-ot, de x van garantálva. Ha egy akksi már nem garantálhatóan tartalmaz x-et, kivonják a forgalomból.

Az, hogy ez az x mennyi idő alatt fogy el, már nem az akkuprovider felelőssége. Mint ahogy az sem a benzinkutas felelőssége, hogy te mennyit tudsz menni 50 liter benzinnel, akkor sem, ha A kút más fajta benzint ad, mint B kút.

Lehet, hogy kellene egyfajta naplózás az akkumulátorra, hogy látszódjon, ki mennyi kárt okoz benne (bár nem tudom, az akkumulátor gyengülése összefüggésben van-e a használat milyenségével, ha nincs, akkor ez nem feltétlenül szükséges), és ezt lehessen szankcionálni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 23:05:18

@Arthamyr: Kizárt dolog hogy bárki garanciát vállaljon használt akkura.

gabors 2017.06.27. 23:16:52

@adg: "Varoson kivul a hibridek sem jobbak a tisztan benzineseknel/dizeleknel." ezzel azert vitatkoznek nemi prius gyakorlattal (10+ ev) mindig gazdasagossabb mint egy hasonlo nagysagu es teljesitmenyu auto az igaz hogy varoson kivul kevesbe de attol meg gazdasagossabb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 23:24:29

@FutureFry: Itt felénk is ez van, de csak a -3. óránál kapcsol be.Illetve írtam azt is, hogy Európán kívül el tudom képzelni, hogy máshogy van.Az európai országok sajnos nem akkora tündérkertek, hogy egész éjszakára bírja az elektromos rendszer...
:-))

gabors 2017.06.27. 23:30:37

@Arthamyr: "Lehet, hogy kellene egyfajta naplózás az akkumulátorra, hogy látszódjon, ki mennyi kárt okoz benne (bár nem tudom, az akkumulátor gyengülése összefüggésben van-e a használat milyenségével, ha nincs, akkor ez nem feltétlenül szükséges), és ezt lehessen szankcionálni. " Igen a hasznalattol nagyon fugg az aksi hasznalodasa, es sok minden egyebbtol is (pl kulso homerseklet, maganak az aksinak a jo hutese) amugy ezt a hybrid autoban levo komputerek figyelik es probaljak amennyire lehet megfelelo parameterek kozott tartani.

Naplozas nem lenne egyszerumeru mert energia visszanyeres is van es megfelelo vezetestechnikaval egy adott toltessel kulonbozo tavokat lehet megtenni. Persze lehetne valami magaban az aksiban hiszen ez mar filleres dolog.

Csak hogy a legkezenfekvobbet emlitsem sebesseg (mint tudjuk kb kozepiskolas fizikabol a legellenallas a sebesseg 2dik hatvanyaval aranyos). Azonkivul nagyobb aram nagyobb veszteseggel jar (az is 2dik hatvany) vagyis eroszakos gyorsitas fekezeskor a veszteseg joval nagyobb (ho) ... lehetne sorolni.

Amugy volt mar olyan elkepzeles hogy teljes akucsomagot cserelnek..

Arthamyr 2017.06.27. 23:31:36

@diggerdriver: Amúgy mégis ezt a garanciát mégis hogy képzeled? Benzinre vállal valaki garanciát? Ha igen, olyan garanciát miért is ne lehetne vállalni az akksira? Az autóra magára igen (főleg, hogy a népek többsége koros szarokkal jár)? Egy akksi tartalmazhat egy kis számítógépet (lásd a naplózás feljebb), ami megint hasznos információkkal, akár valós idejű, távoli diagnosztikával képes szolgálni. A lehetőségek korlátlanok kb., csak akarni kell.
Nem ez a probléma, és ez csak egy a felsorolt megoldások közül, amik közül akár több is működőképessé lenne fejleszthető, ha lenne üzleti motiváció. A jelenlegi szabályozásnál és erőforrás rendelkezésre állásnál nem is lesz. Amíg a világ vezető hatalmában egy klímaváltozás-tagadó ül a trágyadomb tetején, addig így is marad.

Arthamyr 2017.06.27. 23:34:09

@gabors: Ok, de az akksi max. töltete is jobban fogy? Mert az, hogy a töltete jobban fogy, az nyilvánvaló, és a kutyát nem érdekel. A benzin is különböző mértékben fogy ezektől függően.
A naplózás bármit tud naplózni, ha szükséges, nagyon finom bontásban...

Arthamyr 2017.06.27. 23:36:15

Amúgy továbbra is abban látom a megoldást, hogy sokkal kevesebbet kell autózni, először csak anyagi motivációval leszoktatni az embereket, ha az kevés, jöhet a tiltás, pl. városok belsejével lehet kezdeni, először drága behajtás, ha ez nem segít, korlátozás/tiltás.

geeeteee 2017.06.27. 23:42:06

@diggerdriver: Nagyon feszült vagy. Szerintem egyszerűen mérhető, naplózható, szabványosítható.

geeeteee 2017.06.27. 23:42:12

@Arthamyr: Jóslásokba bocsátkozom, ha megengeded. A VR képes lesz utazásokat szimulálni. A videókonferencia-beszélgetés meg már most valóság. Stb.

Arthamyr 2017.06.27. 23:44:14

@geeeteee: Simán lehetséges, majd ellenőrizzük később. :D

geeeteee 2017.06.27. 23:44:19

@diggerdriver: A kanálcserés metaforát a gyorsaságra-egyszerűségre értettem. Az érték, töltöttség, ár pedig mérhető lesz, különben anélkül is hozna egy átlagot, hol jobban-hol rosszabbul járnál. Egységárnál például nem lenne-e mindegy? A gyakorlat hozná, hogy kifizetődőbb, gazdaságosabb.

gabors 2017.06.27. 23:47:26

@diggerdriver: /'Kizárt dolog hogy bárki garanciát vállaljon használt akkura. " pedig lehet venni bizony garanciaval "refurbished" hasznalt aksit. Es amit Arthamyr emlit marmint a "toltest" garantalnak abban semmi nehezseg nincs mar ma sem ezen alapulnak az aksi tesztelok is. Es ha ez a model terjedne el akkor valszeg attervezenik az aksikat ugy hogy egyes modulokat is konnyebben lehessen cserelni (most is lehet csinaljak is csak eleg maceras). Manapsag is altalaban csak egy ket modul megy tonkre ( 28 van egy Prius 3Gen-ben amikben 6 db 1.2V NiMh cella van kb $40 egy) ezt lehet cserelni es re-balance az egesz pakkot ... de mint irtam maceras .. (nem kimondottan csinald-magad DIY, de egy muszeresz mar elboldogulhat vele) ...

A Toyota nem igy tervezte a Prius-ba valo aksit, de nem kizart hogy egy masik kimondottan vilanyauto-t gyarto ceg ugyesebben tervezi (konnyeb lesz a karbantartas javitas vagyis olcsobb) ekkor mar minden tovabbi nelkul lehet cserelgetni az elemeket es gyorsan olcson tesztelni javitani ha kell.

gabors 2017.06.27. 23:55:52

@diggerdriver: ". Hogy ez mikor valósul meg nem tudom de az elektromos autó JELENE szerintem csőd." Ha osszehasonlitod a 10 evvel ezelotti es mostani allapotot es CSAK annyit fejlodik a kovetkezo 20 even belul szinte BIZTOS hogy dominalni fog (de ha a Moore-torvenyt merjuk alkalmazni akkor lehet hogy 10)...

Lefogadom ez volt a velemenyed a "mobil telefonrol" is 1989-89-ben :-)) a Jelene csod hiszen csak fel oraig megy 5 kilos elemrol majdnem 10,000 dollar es csak gazdag retegeknek a jateka New York-ban es hasonlo vilagvarsokban mashol nincsenek tornyok .. amig van megbizhato nyilvanos telefon minden masodik sarkon es fillerekbe kerul ennek a "mobil izenek" nulla a jovoje :-)))

gabors 2017.06.28. 00:01:11

@Imre apó: mozdony (dombon felfele )

gabors 2017.06.28. 00:04:41

@diggerdriver: "Sem az autót sem az akkumulátort nem engedném cserélni." most is csereled az olmosat azok sem egyformak ... sot olajat is cserelsz, gumit cserelsz, fekbetet, mi lenne a kulonbseg hogy HV aksit cserelsz mint "elhasznalodo" dolog ha normalis piac van akkor normalis szolgaltatast kapsz ugy tunik te tenyleg beleragadtal a mindenki okosba huz le mindenkit kadarizmusba :-))

Herr Géza 2017.06.28. 00:13:59

@Arthamyr: Na de egy tank "szar" benzin ára a kocsi értékéhez képest elenyésző (na, jó, nem mindig....:D), míg az akksipack ára az autó árának harmadát/negyedét teszi ki jelenleg.
De most is van rá modell, hogy a fenti téma ne legyen téma: a Renault Zoe-t / Twizzy-t itt úgy árulják, hogy az autót (? :D) kifizeted, az akksit meg csak béreled. De a töltést nem akksicserével oldják meg természetesen, hanem hagyományosan. Viszont ha beszarik az akksid, vagy a kapacitása 80% alá megy, akkor cserélik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.06.28. 00:18:54

@gabors: "a VW csalt nem kerdes, amugy minden kicsit is hozzaerto tudta :-)) "

Sot, a konkurencianak is muszaj csalnia, ha versenyben akar maradni ;)..a ferjem csapata most Chrysler es egyeb autokat tesztel, es bizony ott is vannak am erdekes dolgok...Multkor a Bloomberg ujsagiroja probalt valami infot kihuzni a ferjembol, de hivatalosan meg nem mondhatnak semmit az ARB mernokei, szoval en sem arulhatok el tobbet :)

Herr Géza 2017.06.28. 00:24:16

@gabors: Te is rosszul látod ám egy kicsit. Az akksicsomag az elektromos autónál fő alkatrész és igen drága. Most hülye egy példa, de a Digger által feszegetett témával az lenne szembeállítható, ha a benzintartály a motorra lenne fixen szerelve, és úgy tankolnál, hogy kikapják a motort tankostól és kapnál helyette egy másikat feltöltve. (Műszakilag ez elméletileg is baromság, tudom, de az akksicsomag-autó értékarány kb. ugyanaz!)
Másrészt a kopóalkatrész példáid sem jók, mert azok ugye elhasználódnak, kihajítják az autóból, és tesznek bele újat (nyilván új és új között is van minőségbeli különbség, de azt nagyjából tudod, hogy a kínai fékbetét nem ugyanaz lesz, mint az eredeti gyári). Na most képzeld el, ha úgy kapnál "új" gumit, hogy egy másik autón már lefutott darabot kapnál vissza újrafutózva.
Ugyanakkor mondom, a Digger szívfájdalmára most is van már megoldás, ld. az előző kommentemet.

Herr Géza 2017.06.28. 00:30:05

@gabors: ",..de nem kizart hogy egy masik kimondottan vilanyauto-t gyarto ceg ugyesebben tervezi (konnyeb lesz a karbantartas javitas vagyis olcsobb) ekkor mar minden tovabbi nelkul lehet cserelgetni az elemeket es gyorsan olcson tesztelni javitani ha kell."
De, ha az autógyártón múlik kizárt, hogy "ügyesebben" tervezze. Hol érdeke neki az olcsón javítható autó/akksicsomag?
Nézd meg a mostani autókat. Ha a gyártókon múlna semmi nem lenne cserélhető, csak a komplett autó...:D

adg 2017.06.28. 02:00:39

@gabors: hat igen. Ugye pont azt irtam, hogy varoson kivul veszti el az elonyeit. De matekozzunknegy kicisit, kineztem par adatot neked, mert nemreg vettem kocsit, es akkor elgondolkoztam a hibriden, de felretettem. Korabban a nejem autojanal is eljatszottam a gondolattal, ott kb azonos lett volna, vagy epp megerte volna. Szoval vegyunk prius helyett camryt, mert abbol van benzines is es hibrid is, raadasul kb ugyanaz a 2,5-es sor 4-es motor van bennuk.

A benzines varosi fogyasztasa hivatalosan 7,9 l/100 km, varoson kivul 6 l, az ara pedig most eppen 30.408 dollar, nalunk.

A hibrid varosi fogyasztasa hivatalosan 5,2 l/100 km, varoson kivul 4,9 l, az ara pedig most eppen 34.528 dollar.

A benzin 1,25.

Rovid matekozas utan az jon ki, hogy ha foleg varosban hasznalod, pl taxi, akkor 122.000 km kell az arkulonbseg elbenzinezesehez, vagyos ennyi utan terul meg a magasabb ara, ha pusztan a benzint nezzuk.

Na most varoson kivul, es ugye en ezt huztam ala, a foguasztasban 1,1 l a kulonbseg, vagyis 299.600 km utan terul meg.
Hat akkor mar ez lesz a legkisebb bajod a kocsival. Es ugyanaz az auto, ugyanaz a motor, valto, minden, plusz meg az elektromos resze, szoval varoson kivul a hibrid nem eri meg, sot, rosszabb, mert bonyolultabb technika, tobb meghibasodasi lehetoseggel.

Varosban oke, ha a fenti 120 ezer km osszejon par ev alatt. Ha evi par ezret mesz, akkor nem eri meg. De ez itt ervenyes. Nalatok a benzin meg olcsobb, az autok nem tudom, de lehet, hogy meg kesobb terul meg. Europaban meg hamarabb, a magasabb benzinar miatt.
Nyilvan nem szamoltam a parkolasi, behajtasi, akarmilyen kedvezmenyekkel.

@Herr Géza:
@diggerdriver: kis matek, talan titeket is erdekel.

A berbe adott akkumulatorokrol. En siman el tudnam fogadni, hogy az aksi nem tartozeka a kocsinak, es azt cserelgeted a kuton, ahol kapsz garantalt allapotu feltoltottet.
Multkor olvastam nagyon erdekes cikket, hogy a Qantas motor nelkul veszi a repuloit, a hajtomuveket pedig berli. Es ez a modell terjed, es szamos elonye van.
Szerintem egy raklap aksinal is megoldhato ez gond nelkul. A sajat akksinal senki sem garantalja a kapacitast x ev mulva, bereltnel még akar jol is jarhatsz igy.

gabors 2017.06.28. 02:59:02

@Herr Géza: "Az akksicsomag az elektromos autónál fő alkatrész és igen drága." szerintem rosszul latod ... amit irtam az egy masik modell ne a ami autokra gondolj hanem egy ujabb generacior amit eleve igy terveznek .... digger beszel mindent de gondolom uj autot nem vesz (nem tudom) itt lettem kioktatva hogy csak hulyek vesznek uj autot (en eddig CSAK uj autot vettem)

de aku berles teljesen mukodokepes lenne .. mint bicikli nem kell hogy a tied legyen ha akkor berelsz amikor akarsz nem tudom hogy BP-en bejott-e de New Yorkban mukodik nagyon sokan hasznaljak felulsz ra mesz ameddig akarsz es a legkozelebbi helyen ahol neked jo visszateszed ...

szerintem hamarabb lesz ilyen mint gondoljuk ... pont amiert a berauto (mostmar akar orakra is) ez is menni fog sot inkabb az egesz autot fogjak berelni nem csak az aksit ...

adg 2017.06.28. 03:08:49

Az uj/alig hasznalt/hasznalt auto vasarlasa megint csak tok egyeni. Ertelmetlen azon vitatkozni, hogy melyik jobb. Kinek melyik.

gabors 2017.06.28. 03:33:33

@adg: "Szoval vegyunk prius helyett camryt, mert abbol van benzines is es hibrid " ne vegyunk mert ez eleve nem JO pelda, mert a Camry-t nem hybridnek terveztek az csak egy oszver azt tenyleg nem eri meg .... jo hogy nem a ford escape hybriddel josz :-)))

"A benzin 1,25" mi font/liter ??? gallon/dollar ... mert ezzel semmelyik hybrid nem terul meg amikor a harmadik ;priust vettem itt majdnem $4/gallon volt most meg $2.35/gallon tavaly meg $2,00/gallon ala is ment...

"szoval varoson kivul a hibrid nem eri meg, " de megeri csak a Camry nem igazan hybrid csak szemfenyvesztesnek csinalta a Toyota nem is adnak el belole sokat pont amit te is kiszamoltal nem is lattam errefele hybrid camry-t ami NEM taxi ...

Megegyszer csak olyan hybrid-et erdemes venni amit ANNAK terveztek a Camry NEM ilyen a hybrid/benzin aranya nagyon nem jo .... (nincs optimalizalva fogyasztasra)

En a prius-anl azt szamoltam hogy erdemes-e plugin-t venni nem ..

amugy az en szamaim mint irtam 4.4l/100km mindennel osszesen (kicsit jobban teljesit mint a hivatalos szamok de ez vezetestol nagyon fugg) .... en kb 15,000 merfoldet megyek evente az kb 24,000 km ennek kb 1/3-a autopalya/autout.... egy atlagos hasonlo meretu (1.8L Corsa vagy Skoda Nissan hasonlo) auto fogyasztasat vegyuk 6.5l/100km-nek akkor 1.1lX240=262 liter benzin a kulonbseg evente .. mondjuk 10 evet fog menni (ennyi a a garancia itt a hybrid reszekre vagy 100,000 merfold amit en kb 8 ev alatt teszek meg) .... ez akkor 2620 liter benzin ara a kulonbseg ... ez mind nyereseg

A mostani priusomat (II-es) $27,500-ert vettem mindennel (ado/regisztracio/delivery stb) plusz kb 1800 kamat a 4 ev alatt (de ez mas autonal is igy lett volna 20%-ot tettem le )

Azert meg hozzatennem hogy a Priusban nincs kuplung/lendkerek/valto/ekszij tobbek kozott azok nem is tudnak elromlani eddig a harom priusban semmit nem kellett az idoszakos szervizelesen kivul csinalni csak ket dolgot csereltek valami visszahivas miatt de meg mielott elromlott volna (nekem) en nagyon meg vagyok elegedve meg ugy is hogy arra szamitottam hogy a benzin ara sokkal magasabb lesz (amugy aki Kaliforniaban el az minimum 2x enyitt sporolt a benzinen egy hagyomanyos autohoz kepest)

gabors 2017.06.28. 05:20:04

@Arthamyr: "Ok, de az akksi max. töltete is jobban fogy? " igen a NiMH aksinal van egy max szamu kisutes es kozben lassan de biztosan csokken a max kapacitas/toltet... egyfajta faradas. Az igazi gond hogy ezek az aksik tobb kisebb egysegbol allnak en a Prius-t ismerem jobban ott 28 sub-unit van (azok is kisebb egysegekbol) es ezek "sajnos" nem egyforman "faradnak" (leginkabb pont az egyenetlen melegedes/hutes miatt) es elernek egy pontot amikor az egyik masikban mar megfordul a polaritas es ezzel annyi is annak, de javithato csak mint irtam maceras a dolog. Viszont pont ebben lenne a poen hogy az aksit cserelgeto ceg erre fel tud keszulni plane ha erre is tervezik elore az egyseget.

Amit peldaul a Toyota csinal (mas gyartok is) hogy csak a kapacitas kozepso kb 60%-at hasznaljak. igy a fentiek lenyegesen csokkenthetok (az adott 10 even belul) amugy az aksit nem is az eltelt ido hanem az zavarja hogy hany toltesi/kisutesi cikluson ment at (es a kemia miatt megint csak a ho terheles, ami foleg attol fugg hogy mekkora aram megy at rajta vagyis egy taxizas jobban elhasznalja mint egy ur vezeto)

Most csak ennyit.. igen naplozni lehetne ha mondjuk "okos" aksikat csinalnak amugy a priusban sok mindent ki lehet olvasni a CAN-bol (OBDII) cella homerseklet aramerosseg cella feszultseg stb

adg 2017.06.28. 05:59:04

@gabors: "A benzin 1,25" mi font/liter ??? gallon/dollar ... "

Bakker, vegig dollart es liter irtam, hogy jot ide a gallon meg a font??. Nalunk, ausztraliaban amugy, ezt valoban kihagytam.

"az kb 24,000 km ennek kb 1/3-a autopalya/autout.... egy atlagos hasonlo meretu (1.8L Corsa vagy Skoda Nissan hasonlo) auto fogyasztasat vegyuk 6.5l/100km-nek akkor 1.1lX240=262 liter benzin a kulonbseg evente .. mondjuk 10 evet fog menni (ennyi a a garancia itt a hybrid reszekre vagy 100,000 merfold amit en kb 8 ev alatt teszek meg) .... ez akkor 2620 liter benzin ara a kulonbseg ... ez mind nyereseg "

A skoda az nyilvan vicc, mert az joval olcsobb a priusnal, szerintem SOHA nem terulne meg a kulonbseg, de meg a corsa is sokkal olcsobb, ezt kifelejtetted a nyeresegedbol.
Nezzunk egy corollat, az legalabb hasonlo, Itt nalunk 23450 az ara, mig a legkisebb prius 27250. AUD.
Vagyis a kulonbozet kb 140000 km-nel terul meg, ha ha a 4,4 vs 6,6 l fogyasztast nezzuk, az 1.25-os itteni benzinarral

Az, ha 24000 km-t mesz evente, akkor 5,8 ev, utana pedig sporol neked 2770 dollart mire eleri a 10 eves kort. 4.2 ev x 2.2 l x 240 x 1.25 AUD/l
Ennyi lenne a nyereseged, ha ezt itt, nalunk adnad elo. Nem fogom az usa valtozatot kiszamolgatni, elhiszem, hogy neked megeri. De tisztan autopalyas hasznalat mellett, amirol eredetileg beszeltem, a kulonbseg elhanyagolhato.

"1.1lX240=262 " Ezt amugy elszamoltad, mert a 4.4 es a 6.5 kozott 2.1 liter a kulonbseg, szoval kb felet vetted. Szoval kb 5000 liter lenne a kulonbseg, de ez nem nyereseg, mert az autok ara kozti kulonbseget le kell vonnod belole.

"a Priusban nincs kuplung/lendkerek/valto/ekszij"
A priusban egy teljesen hagyomanyos benzinmotor van, kisebb modositasokkal ugyanaz, mint pl amit a corollakba raknak. Valoszinuleg ekszij is van benne, most nem guglizom meg neked, de ha a motorrol leveszed a takarolemezt, akkor latnod kellene. Lehet, anelkul is. Keresd a generatornal, valoszinuleg balkeznel, ha szemben allsz vele. De ebben nem vagyok biztos.
Lendkerek nincs benne valoszinuleg, ez igaz.
Valto viszont van termeszetesen. Egy CVT nevu, fokozatmentes automata valtod van. A kuplung tudtommal bele van epitve, mert az is van. Sot, van egy kuplungszeru szerkezet a villanymotornal is, hogy kimelje a hajtaslancot a motor hirtelen rantasaitol.

Marha erdekes am egy hybrid, nezz utana, hogy mukodik, ha erdekel. A youtube tele van videokkal a mukodeserol.

Amugy a camry hasonlat is jo, mert a hybrid camryt hozza optimalizaltak a hybrid technikahoz, a valtojat, vezerleset, stb. Lenyegesen job hasonlat, mint a skoda-prius.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.28. 06:33:06

Jó. Meggyőztetek. Tegyük fel hogy akksicsere a jövő.
Mennyi a valószínűsége hogy az autógyártók szabványosítani fogják az akkukat? Tehát mondjuk a golf akkuja megegyezik a Focus akkujával? Mennyire érdeke ez a gyártóknak?
De tegyük fel hogy szabványos lesz. Egyforma lesz akkor minden akku? Lófaszt. A Smart-tól a Tahoe-ig lagalább 10féle méretosztály kell. Az akkumulátor csere még ha meg van könnyítve sem benzintankolás. Nem kútoszlopoknál történik. Körülbelül úgy képzelhető el mint egy autómosó. Beállsz, emberek kicserélik mész tovább. ilyen szervízállásból kell legalább 10 egy akkucserehelyen.
És még lehetne sorolni a buktatóit.

gabors 2017.06.28. 06:45:19

@adg: " 2.1 liter a kulonbseg, szoval kb felet vetted. Szoval kb 5000 liter lenne a kulonbseg, de ez nem nyereseg, mert az autok ara kozti kulonbseget le kell vonnod belole." akkor meg jobb is ...

"A priusban egy teljesen hagyomanyos benzinmotor van," nagy tevedes !!! Atkins cycle nem hagyomanyos motor innen jon a legtobb nyereseg ... ezt azet lehet beletenni MERT Hybrid nem kell alacsony RPM-nel ero mert be sem kapcsol 900 RPM alatt !!!

HUH latszik semmit nem tudsz a prius-rol csak mond ezt ...:

nincs ekszij mar a Gen2 ota ... ha hiszed ha nem .. sot "Keresd a generatorna" generator sincs !!! csak szolok mert a 12V rendszert egy AC/AC converter hajtja meg ami szinten tolti a "hagyomanyos aksit ... (bocs erdemes azt mondani neha hogy nem tudom)

"De ebben nem vagyok biztos." akkor fasznak irsz ijeneket nekem most mar 3 prius-om volt talan tudtam nelkuled is mi van a motorterben ..

"Valto viszont van termeszetesen. Egy CVT nevu, fokozatmentes automata valtod van. A kuplung tudtommal bele van epitve, mert az is van. Sot, van egy kuplungszeru szerkezet a villanymotornal is, hogy kimelje a hajtaslancot a motor hirtelen rantasaitol.
"

ez egy totalis "baromsag" jobban jartal volna ha googlizod.

Nincs valto mert hiszen nincsenek fokozatok sem, kupling sincs emiatt, semmi semmit nem emel ki a hajtaslancbol (nekem ne hidd el csak nezd meg hogy mukodik van egy csomo youtube errol )

"Marha erdekes am egy hybrid, nezz utana, hogy mukodik, ha erdekel. A youtube tele van videokkal a mukodeserol." igen erdemes megnezni akkor talan ertened is hogyis mukodik ... es nem irtad volna mindezt.... megegyszer nekem VAN ilyen kocsim...

" mert a hybrid camryt hozza optimalizaltak a hybrid technikahoz,"

igen de te pont az autopalyaval jottel ahol az optimalizalas NULLA mert a nagyobb sebessegnel a kocsi CV-je szamit amin semmit nem valtoztattak sot a motoron sem (mint a priusnal ) vagyis pont nem optimalis hybrid modra ... de hagyjuk is

gabors 2017.06.28. 06:51:48

@adg: mielott valami egyebet irsz csak szolok hogy onindito (starter) sincs a prius-ban !!! ezert is van benne egy atlag autohoz kepest meglehetosen kicsi 12V aksi (tudtad ???)

gabors 2017.06.28. 07:01:52

@diggerdriver: ez erdekes kerdes ... 5 even belul nem 10 even belul valami lesz ... 25 even belul TUTTI lasd a mai aksikat van kb 4-5 szabvanyos meret amit minden gyartotol megvehetsz...

most inkabb a toltokkel van nagy harc (dugo/amper/voltage etc)

De itt (usa) mar van olyan amit mindenki elfogadott plug-in full electric stb ... nem ez a legjobb megoldas barmelyik modelhez de mar van kozeput .. es a Tesla/Nissan/Toyota/BMW azon versenyeznek hogy az O sajat megoldasa mennyivel jobb de megint 10 ev mulva (mint cell phone) lesz olyan amivel mindegyiket lehet majd tolteni es a verseny ott lesz hogy melyik jobb gyorsabb stb..

Szerintem az akkumulatorok szabvanyositasa csak ez utan fog jonni 15 vagy inkabb 20 ev (addigra mar nem m is erdekel) ... de szerintem hasonlo lesz a gumikhoz !!!

adg 2017.06.28. 07:05:28

@gabors:

Oke, mea culpa. A motorral igazad van, a masik megzavart.

Viszont itt a valtod: www.toyota.com.au/prius-c/features/performance/continuous-variable-transmission
Ahogy irtam.

Egyezzunk ki 1-1 ben.
Viszont kar az ilyen aggressziv valaszokert...

"de te pont az autopalyaval jottel (...) vagyis pont nem optimalis hybrid modra "
Igen, pontosan ezt mondtam, erre mondtad, hogy a tied ott is takarekosabb. Kiemeltem, hogy varosban biztosan job, de autopalyan elvesz az elonye. Errol beszeltunk Diggerrel...

Na mindegy, hagyjuk, nincs kedvem ehhez a stilushoz.

meatclone 2017.06.28. 08:29:03

Lehet e igazan kornyezet vedonek nevezni Norvegiat csak azert mert 80% az elektromos aramnak vizi eromuvekbol jon, es ezalatt teljes gozzel termelik ki az olajat es aruljak a vilagpiacon. Ugy nez ki hogy a szerzo szerint az a felelos a kornyezet szennyezesert aki betolti a kocsijaba, es nem az aki kitermeli es arulja.

kék madár 2017.06.28. 08:29:59

@diggerdriver:
" Az autó tulajdon. A TE féltve őrzött magántulajdonod.
Sem az autót sem az akkumulátort nem engedném cserélni."
nekem nem az. Csak egy hasznalati targy. Tolem kicserelhetnek benne barmit. Miert zavarna?
A kilometereim 10%-at berautokkal teszem meg. Az utolso 5 autombol 3 lizingelt. Ha ellopjak, masnap szolok a biztositonak, meg a kereskedonek, hogy a 6.c pont alapjan kerek egy csereuatot. Attol, hogy elemet cserelnek benne ugyanaz a hasznalati targy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.28. 08:43:49

Ok. Rendben.
Kiszálltam a vitából.

svédnyugger 2017.06.28. 10:26:31

@diggerdriver: Az aksi csere szerintem halott dolog, hiszen a csere kb. ugyanannyi idô, mint a gyorstöltô. A gyorstöltô használata növeli az aksik élettartamát, tehát állandóan otthon tölteni sem érdemes.

gabors 2017.06.28. 16:34:29

@adg: 'Viszont itt a valtod: www.toyota.com.au/prius-c/features/performance/continuous-variable-transmission
Ahogy irtam. " irni irtad csak nem erted hogy mit, ennek csak a neve "transssmission" nem tudtak jobbat kitalalni, szoktak meg eCTV-nek is hivni, de semmi koze a "hagyomanyos" valtokhoz mindig ugyanazok a fogaskerekek kapcsolodnak ossze semmi szet vagy osszekapcsolas nem tortenik meg hatrafele menet eseten sem. Pont ezert "kuplung" sincs. Sokkal egyszerubb (mechanikailag) es konnyebb is mint egy hagyomanyos kezi vagy automata valto... (ha erdekel nezd meg hogy mukodik vannak videok ahol szepen szet is szedik es ugy demonstraljak hogy is mukodik...) A kuplung meg fokaoatok helyet persze atvette az elektronikus vezerles ezert is mondjak hogy "continuous" hiszen tenyleg fokozatmentesen valtoztathato az energia/nyomatek sot annak akar iranya. Sot ossze lehet adni a motor nyomatekat meg a villanymotor nyomatekat ha szukseg van ra ... Vagyis nyomatekokat elektromos vezerlessel allitgatjak a ket eletromos motoron .. .szinten egy erik el a fekhatas nagy reszet (amibol aztan meg vissza is taplalnak a meghajto aksiba)..

Vagyis a Prius-nal a hybrid rendszer segitsegevel magat az Atkinson-cycle-u benzin motort egy optimalisabb tartomanyban tudjak mukodtetni mint egy hagyomanyos kocsiban (hasonlot csinalnak a Chevi Volt-nal is a benzin morot a leheto legidelis tartomanyban uzemeltetik, de azt nem ismerem reszletesebben).

Abban az ertelemben lehet "transmission"-nak illetve valtonak nevezni hogy valtoztatja a nyomatek utjat a rendszeren belul de mindez elektromossan tortenik a fogaskerek rendszeren es a ket motor/generatoron keresztul, amelyik kozul az egyik visszafele is tud forogni (egy bizonyos max fordulatig) evvel megy a kocsi hatrafele es ez allitja meg es inditja a belso egesu motort. kb 42 mile-ig tud egy Gen3 Prius a "motor" nelkul menni (stealth mode) , efolott a motor is mindig forog csak nincs benzin adagolas. Elsore nehez megerteni mert elegge szokatlan megoldas de nem lehetetlen.

Megegyszer mivel sem generator nincs sot meg a A/C kompresszora is elktromos mar a Gen2 ota nincs ekszij, es onindito motor sincs annak a szerepet a masodik villany motor/generator vette at.

Nem csak a toyota reklamszovegbol tudom hogy hogyan is mukodik egy prius.

gabors 2017.06.28. 16:43:47

@svédnyugger: " Az aksi csere szerintem halott dolog, hiszen a csere kb. ugyanannyi idô, mint a gyorstöltô. " az csak tervezes kerdese. Terveztek is mar olyan villamos autot (talan Nissan) ahol az aksit hamarabb tudtak cserelni mint egy hagyomanyos autot megtankolni (50-60 literrel) persze az infrastruktura kiepitese kerdeses (szabvanyositas stb) ....

de legtobben (magam sem ezert nem vettem plug-in-t) 5 eve meg azt sem hittek el hogy tolto plane hogy gyors tolto allomasok lesznek a villanyautokhoz ... es manapsag nem meglepo hogy nyilvanos parkolokban is vannak mar ilyenek, a cegnel most adtak at 4 dbot a garazsban ahol barki tolthet (egyelore ingyen) Google- mar evekkel ezelott bevezette ezt ...

Galaxhopen [Swe] 2017.06.30. 11:18:07

@geegee: Kicsit meg vagyok késve itt az olvasással meg a reagálással, de hátha még nem teljesen...

Korábban én is gondolkodtam rajta, írjak-e bejegyzés elektromos kocsit érintően... asszem jó, hogy nem tettem. Úgy tűnik, a HÁ közönsége erre nem érett még meg túlságosan, de hát érthető is. Más világban élünk egyelőre, az ilyenek "messziről jött ember" meséinek tűnnek :-))))

A bejegyzés szerintem teljesen korrekt, nincsenek benne tódítások.

Nekünk 2 éve van elektromos autónk (Renault Zoe), brutál módon elégedettek vagyunk vele, teljesen más minőség, életérzés... Pedig ez közel sem egy Tesla, ugye. Csak egy apró, de mégis jellemző példa: menet közben, csukott ablaknál is hallod az éneklő madarakat :-) És külön funkció van, amivel zajt kapcsolhatsz be, hogy kicsit "hallhatóbb" legyen a kocsi. (Na ennyit a vak gyalogosok veszélyeztetéséről.)

"Meg mondjuk azért is okés ott a villanyautó használat, mert szinte sosem kell klímázni (hallott már valaki norvég kánikuláról?!?!), és talán fűteni sem kell extrémen (a norvég riviérát melegíti a Golf-áramlat, szinte sose fagynak be tudtommal a fjordok, kikötők)."

Gondolom, Norvégiában is süt a Nap azért, és az órákig napon álló kocsiba beülni ott sem túl kellemes... A klímát mi is gyakran használjuk a Zoe-ban, teljesen szuperül műxik - a trükk ott van, hogy hőszivattyú van a kocsiban, ami nemcsak sokkal energiahatékonyabb, mint a hagyományos, de a fűtés+hűtést is az végzi. Egyébként a házunkat is hűszivattyú fűti (plusz az csinálja a melegvizet is). Nagyon elterjedt fűtési módszer Svédországban, nem véletlenül.

"De ha már csak ide a szomszédba a svédekhez átjönnétek, bukna szinte az egész."

Szerintem te tényleg be-becsukod a szemedet az utcán, hogy ne lásd mennyi elektromos autó fut boldogan Svédországon belül is :-) Elég sok és egyre több lesz (az utóbbi 1 évben 66%-kal lett több belőlük). Pl. Teslát is sokat lehet látni.Most megnéztem a friss statisztikát: 11.000 tisztán elektromos svéd kocsi van, de a hibrideket is ideszámítjuk, akkor 33.700.

Forrás: elbilsstatistik.se

"Simán nincsenek száz km-enként gyorstöltők, de akár semmilyenek se.A városokbeli benzinktaknál akadnak, de eleve város sincs túl sok."

Hát ha bazira északon laksz, akkor megeshet, amúgy meg szimplán nem igaz. A lakosság legnagyobb része ugye az ország déli felén lakik (és még Stockholm is bőven ide tartozik), ott pedig igencsak vannak kisebb-nagyobb városok - és szerencsére töltők - is. Én Dél-Svédországban lakom, itt teljesen jó a töltöellátottság.

Akinek pedig nincs elektromos kocsija, annak mondom, hogy ha munkába járáshoz használod, napi szinten, akkor úgyis 99%-ban OTHON töltöd a kocsidat... De mi már mentünk többször is nyaralni Göteborgtól északra, a tengerpartra, ahol csak elszórtabban vannak töltők (mert innen Göteborgig szinte minden bokorban van gyorstöltő), de minimális tervezéssel ez is megoldható. Ez egy kb. 400 km-es túra volt (+400 km vissza, persze). Ott elég közel voltunk a norvég határhoz, RENGETEG norvég elektromos kocsival is találkoztunk útközben.

"És végül asszem kedvezmény se nagyon van az új vásárlásakor, de ezt nem tudom pontosan, bevallom.

Mármint ezt _sem_ tudod pontosan? :-) Amúgy VAN kedvezmény, szóval ez senkit ne tartson vissza a svédországi vásárlástól. "Supermiljöbilspremie" a neve és 40.000 kr kedvezményt jelent (hibridre 20.000 kr), részleteket ld. a Transportstyrelsen weboldalán (=svéd közlekedési hivatal).

Galaxhopen [Swe] 2017.06.30. 11:24:38

@svédnyugger: "A gyorstöltô használata növeli az aksik élettartamát, tehát állandóan otthon tölteni sem érdemes."

Növeli az élettartamát? Inkább csökkenti, nem? Tudtommal néha érdemes lassabban tölteni, pont emiatt.

Szerencsés/optimális esetben az ember otthon tud gyorsabban + lassabban is tölteni.

Galaxhopen [Swe] 2017.06.30. 11:30:07

@gabors: Az aksicserés témához csak annyit, hogy mi ugyan vettük a kocsit, de az aksit CSAK lízingelni lehet a Renault-tól. Viszont ha egy bizonyos % alá (asszem 75) megy a max. tölthetősége - persze önhibánkon kívül! -, akkor ingyen kicserélik az aksit.

(A kötelező aksilízingelés amúgy gyártótól+országtól is függő dolog, pl. azt tudom, hogy a Nissan Leaf-nél benne van a vételárban az aksi is.)

Galaxhopen [Swe] 2017.06.30. 11:37:31

@Herr Géza: Ja igen, amikor az imént az aksicseréről írtam, véletlenül sem egy gyors "kivesszük-berakjuk"-akcióra utaltam... a kocsink elektromos aksija a kocsi szinte teljes alján "végigfut", egy bzi nagy "telefonaksi", lefektetve, totál beépítve... abszolút nem hozzáférhető módon. Nem gondolom, hogy cél lenne az, hogy ezt gyakran csesztessék - ahogy ezt te is írod, hogy ez egy fő elem, a kocsi lelke -, de műszakilag nem értek hozzá...

svédnyugger 2017.06.30. 19:00:38

@Galaxhopen [Swe]: Miután a cellák rövidebb ideig vannak kitéve a felmelegedésnek, így hosszabbodik meg az élettartam.

Galaxhopen [Swe] 2017.07.01. 10:47:25

@svédnyugger: Közben én is megkérdeztem a család autószakértőjét, ő azt mondja, ez több dologtól - és nyilván autótól - is függ. Pl. a mi kocsinknál a gyorstöltővel (főleg nyáron) töltve már pár perc után eléri azt a szintet a felmelegedés, hogy - hallhatóan - bekapcsol a hűtés...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.01. 16:51:34

@Galaxhopen [Swe]: Köszönöm az írást, de egy kicsit (nagyon) felvágták a nyelvedet...
:-))
Először is, én amit írtam, azt az emlegetett norvégiai dolgokhoz hasonlítva írtam, vagyis itt a svédeknél koránt sincsen annyi minden adó és egyéb költség , amit elengednének.Gondolok itt pontosan a hidakra, kompokra, alagutakra és egyéb földrajzi viszonyokból adódó különbségekre.
A svéd városokban igen, akadnak töltők, de nem tömegesen.Például egy száz férőhelyes parkolóban van mondjuk kettő ilyen hely, erre én bizony azt mondom, hogy szinte semmi.Számold ki, kettő százalék.Molyfing.Amit egy picit is elkezd növekedni az e-autók populációja, rögtön erősen szűk lesz a mennyiség, vagy komoly fejlesztésekre lesz szükség.
És igen, északabbra is meg szoktunk fordulni, olyan helyeken is akár, ahol ember sem sok fordul elő, nem hogy e-autó töltő... :D
A kocsi klímázását, fűtését is abban az értelemben jegyeztem meg, hogy ha még erre is kell elektromos energiát használni, akkor az még jobban csökkenti a hatótávolságot és az egész használhatóságát.
Nem, nem csukom be a szemem; látok pár elektromos autót, néhány Teslát általában, de borzasztóan nem tömegesen. (Most a nagyvárosi Prius taxikat ne vegyük ide.)

Nem ezt_sem_ hanem csak ezt nem.
Azt tudtam, hogy valamennyi, de pontos összeget nem, még nagyságrendileg sem.Talán épp azért mert jelenleg nem is érdekel, nem tervezünk ilyen autót venni.

Azt egy pillanatig sem vitatom, hogy HA csak napi munkába járásra használja az ember a kocsit és HA csak otthon kell töltenie, továbbá elengednek annyi adót és illetéket, MINT Norvégiában, AKKOR kiváló megoldás a jelelegi elektromos kocsik nagy része.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.01. 16:55:12

@svédnyugger: Rövidebb ideig van töltés alatt, de a rövidebb időhöz nagyságrendileg nagyobb áramerősség kell, ami viszont erősen melegíti az akksit, illetve a rendszert.
Ez az elmélet, a gyakorlatot viszont nem ismerem első kézből, mert nincs ilyen autónk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.01. 16:56:12

@Galaxhopen [Swe]: Viszont a hőszivattyús tapasztalatokról érdekelne, ha bővebben írnál, kösz.

Galaxhopen [Swe] 2017.07.01. 23:30:53

@geegee: Először is: igen, abban egyetértünk, hogy a) adhatnának több kedvezményt a svéd hatóságok is, abszolút! b) lehetne több töltő is, sőt legyen is (én csupán azt vitattam, hogy az általad vázolt "sivatagi" helyzet egy átlag svédre igaz lenne).

Egyébként az utóbbi területen nagy, nemzetközi projektek is vannak folyamatban (=gyorstöltők építése), de ennek persze megvannak a maga költségei - de a szándék megvan, az látszik. Meglátjuk, mire lesz elég.

Akkor konkrétabban: a sambom :-) melóhelye 50 km-re van. A Zoe hatótávolsága 120-140 km. Ergo itthon feltölti (éjjel), majd a melóhelyen is tölt rá (van rá lehetőség ingyen), majd hazajön, este v. éjjel megint tölti. Ha nagy túrákat nem teszünk (=a mindennapok 99%-ban), akkor ennyi bőven elég plusz bevásárlásra, kirándulásra... gyakorlatilag szinte bármire.

Ha néha kicsit messzebb kirándulgatunk a környéken, ott is van gyorstöltő (pl. egy kisváros innen kb. 80 km-re egy ilyen hely). A töltéseket megtervezni csak ritkán kell, pl. az említett nyaralós távon. De ha valaki pl. napi szinten 200 km-eket akar menni mondjuk Kiruna környékén :-), akkor annak ez tényleg nem túl ideális... viszont az új típusú Zoe-nak nagyobb aksija van, 300 km-t simán megy egy feltöltéssel, voilá :-)))

A klíma/fűtés energiaigénye gyakorlatilag minimális, pl. egy 50 km-es szakaszon (sambo által adott adatok - imád méricskélni, számontartani) 7,5 kWh egy átlagos fogyasztás - ebből 0,2 (max. 0,3) szokott lenni a légkondi energiafogyasztása. A fűtés kb. ugyanez (minden függ ugye a hőmérséklettől, a beállítástól, stb., az összfogyasztás meg a sebességtől is, persze) 100 km-en 15 kWh, ahol 15,6 kWh-ban már benne van a klíma is. Molyfing :-)

A titok annyi, hogy a hőszivattyú hatásfoka 300-400%, vagy ahogy azt a Wikipedia írja:

"Épület fűtésére szolgáló külső levegő hőjét hasznosító hőszivattyú fajlagos fűtőteljesítménye enyhe időben 3-4 körüli értéket mutat, elektromos fűtésre ugyanez az érték 1,0. Ez körülbelül megfelel a fűtésszezon átlagos munkaarányának is, vagyis 1 joule elektromos energiát használó ellenállásfűtés (villanyradiátor, hősugárzó, hőtárolós kályha stb.) 1 joule hőt termel, míg 1 joule elektromos energiát felhasználó hőszivattyú 3-4 joule hőt termel."
hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91szivatty%C3%BA

Egyébként 4 db benzines autó áll kint az udvaron/garázsban, a Zoe-n kívül. Amióta megvan a Zoe, szegények nagyon hanyagolva vannak... De ugyanezt mondja az összes ismerős, akinek elbil-je van. Meg hogy "már nem vennék benzines kocsit". Én megértem őket :-)

Megint csak a sambo kommentje, hogy az elektromos motorok hatásfoka 90% és az újabbaknál akár 95%.

Ezzel szemben "a hagyományos belsőégésű motor hatásfoka benzinmotornál kb 33..35%, dízelnél (de csak a legnagyobbaknál) 40% körüli. Ez azt jelenti, hogy az autóban felhasznált benzin 60%-át kidobjuk, és fűtjük vele a környezetet."

És (az elektromos) sokkal tisztább, semmi motorolaj meg kipufogórendszer és egyéb nyalánkságok, Az egész kocsinak eccerűbb a szerkezete, a szervizelése is. (Elektromos kütyükkel a benzines kocsik is tele vannak pakolva amúgy...)

Egyébként - kockázatmentesen - azt tudom ajánlani, hogy pár napra bérelj ki egy ilyet, nagyon jó játék. Először para beleülni, félelmetes, hogy semmi hangja nincs és hogy fokozat nélkül gyorsul pl. :)

Ui.: Azt, hogy felvágták a nyelvemet, azt dicséretnek veszem :-) Itt így is erősen kisebbségben vagyok a véleményemmel, ezt muszáj volt valamivel ellensúlyoznom. A puszta tények - mint látható - nem sok meggyőzőerővel hatnak ebben a témában. Sőt, az ellentábor vérszemet kap tőlük :-(

Galaxhopen [Swe] 2017.07.01. 23:37:26

@geegee: Mi az, ami érdekel konkrétan? Gondolom, a házfűtés része (nem a kocsié).

Amúgy teljesen jók a tapasztalataink, főleg, hogy fatüzelésű kazánnal kezdtünk itt a házban, egy rémálom volt, nem voltunk itthon, hideg volt, későn értünk haza, nem érte már meg begyújtani, jaj :-( Aztán szerencsére beüzemeltük a (már meglévő, de nem használt) levegő-víz hőszivattyút és egy álom, hogy gyakorlatilag úgy elketyeg - fűt és vizet melegít -, hogy rá sem kell nézni. És hát ugye a fenti hatásfok téma erre is igaz (ez mondjuk régebbi típus, 300%-ra saccolok). Van olyan is, hogy bergvärme, ahhoz a földbe ásnak jóóóó mély lyukat, az nagyobb beruházás, de van, ahol az éri meg jobban (ha jól tudom, északabbra).

svédnyugger 2017.07.02. 10:34:25

@geegee: teslaclubsweden.se/
Ezen az oldalon minden infot megtalálsz az e-autokról, Te legalább tudsz svédül. Nézd át a forumot is, böngészhetsz az alcímek között is, vannak jó cikkek benne.

svédnyugger 2017.07.02. 10:52:16

@Galaxhopen [Swe]: Te is tudsz svédül, olvasgasd, sok jó tanácsot is találsz.
teslaclubsweden.se

Galaxhopen [Swe] 2017.07.02. 12:13:50

@svédnyugger: Köszi a linket, de ez kifejezetten Teslásoknak szól... izé, egyelőre még a budget ezt nem engedi nekünk, hogy ebben gondolkozzunk, meg szeretjük is a Zoe-t (Renault) :-)

Viszont az oldal linkjei között van olyan, hogy www.elbilsverige.se - ez egy független szervezet weboldala + jóval teljesebb infót ad, mindenféle elektromos kocsikról. Az újságukat, az Elbilen-t pont akartam is ajánlani - nekünk jár -, a legújabb számuk kifejezetten szuperjó, pl. benne van az összes jelenleg (Svédországban) kapható - részben vagy teljesen elektromos - kocsi listája, műszaki adatokkal, stb. Van egy nagyon jó cikk a gyorstöltők költségeiről (kiépítés-oldalról), aktuális kutatásokról/fejlesztésekről, de pl. az új Toyota Priusról (plug-in hybrid) vagy a Tesla P100D-ről is van egy-egy teszt (az utóbbi potom 2 millió korona). Na, reklám OFF :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.02. 20:11:04

@Galaxhopen [Swe]: Na, ez érdekes volt, köszi.Igen, sajnos a robbanómotoros hatásfoka nagyon gyenge az elektromoshoz képest.
Olyasmibe nem szoktatok belefutni, hogy van két el-töltő és mondjuk mind a kettő foglalt egy fél napra?És még csak ezek után következne a ti kocsitok fél napos töltése?
Én ettől b@romi ideges lennék valszeg... :D
Remélem, hogy legalább középtávon fejlődni fog a töltők mennyisége, arányosan az autók mennyiségével.Olyan 10%-os arányt várnék el legalább (összes parkoló/elektromos töltős parkoló).
A bérlés nem rossz ötlet, bár egyszerűen semmi ok nincs jelenleg, hogy bármilyen kocsira is váltsunk, a régi még nagyon szépen bazsevál.De majd lehet, körülnézek.
Amúgy én szurkolok ennek az egésznek, tuti, hogy valamikor teljesen ki tudja majd váltani a jelenlegi kőolaj-alapú közlekedést.De még kell azért idő hozzá.
A benzin meg megmarad hobbi-kategóriának, mint ahogy asszem itt is emlitette valaki a lovazást...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.02. 20:16:54

@Galaxhopen [Swe]: Na, pont ez érdekelne, hogy ha vannak esetleg számításaitok, hogy hagyományos fűtéshez képest mekkora megtakarítás, mert esetleg laktatok ilyen helyen is, meg olyan helyen is.Csak ilyen nagyjábóli értékekre gondolok, mittudomén, hogy fele vagy harmada a havi rezsi.Illetve ha van tapasztalat a kiépítési költségre, mert mondjuk ti ruháztatok be, vagy közeli ismerős, barát nemrég csinálta, stb; hogy az kb mennyibe kerülhet egy x méretű ház esetén.Köszi előre is.
Sajnos egyelőre a házvétel sem aktuális, itt ahol jó nekünk lakni, baromi áruk van a házaknak, eszetlen összegek.Kijjebb menni, ahol olcsóbb meg nem akarunk, mert ugye az ingázás, elég volt belőle.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.02. 20:18:45

@svédnyugger: Néném, köszönöm a megelőlegezett anyagi bizalmat, de egyelőre még érni kell a Teslákhoz.Bár retro, 80-as évekbeli, ugyanilyen nevű lemezjátszót végül is tudnánk venni, akár többet is...
:-))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.02. 20:22:56

@Galaxhopen [Swe]: ezt a linket viszont elrakom, érdekes lehet.Ránézek arra az újságra is.
Én most jóval szerényebb volumenben gondolkozok, elcykel vagy benzines robogó...
:-)))
Mindkettő mellett szólnak érvek, agyalok rajta már egy ideje.
Itt is az elcykel kipróbálása lesz valszeg a döntő momentum.

svédnyugger 2017.07.03. 07:54:28

@geegee: A Tesla nem lemezjátszó volt (vagy talán az is?), hanem magnó és nem a 80-as években, hanem a 60-as-ban. A többi stimmel.
Szerencséd, hogy nénémnek szólítottál :)
Az olvasás ingyen van és miután a princip ugyanaz a Teslánál, mint az egyre fejlôdô kinai e-autó és az elérhetô árú WV fejlesztésé, talán nem haszontalan nyomonkövetni a fejlôdést.

svédnyugger 2017.07.03. 07:55:49

@Galaxhopen [Swe]: nekem is jár az újság, köszi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.03. 22:03:42

@svédnyugger: Volt az ilyen is, meg olyan is, néném... :D
A 80-as években működött még sok 60-as évekbeli készülék, ha más nem... :-)
Direkt elektronikai eszközöket is gyártottak még a 90-es években is, amit a panelba kell beforrasztani.
Elon Musk még természetesen akkor kéjes sóhaj se volt...

Galaxhopen [Swe] 2017.07.04. 22:09:47

@geegee: "Olyasmibe nem szoktatok belefutni, hogy van két el-töltő és mondjuk mind a kettő foglalt egy fél napra?És még csak ezek után következne a ti kocsitok fél napos töltése?
Én ettől b@romi ideges lennék valszeg... :D"

:-)) De igen, tavaly nyáron belefutottunk egy(!) várakozós szituba, na de az közel sem olyan apokaliptikus volt, ahogy itt lefested. Először is: konkrétan 15 percet(!) kellett várnunk. Észak felé mentünk (nyaralás, tehát hosszabb táv), és az egyik benzinkútnál, ahol az elektromos töltőhely is volt, éppen egy másik Zoe-t töltöttek. Egy dán kocsi volt, a pasival tök jól eldumáltunk várakozás közben, elmesélte, hogy Dániában kevesebb kedvezményt adnak(!) elbil-re, mint a svédek, plusz adott egy nagyon hasznos tippet is (ingyen lecseréltethető a szélvédön zavaróan tükröződő nagy, világos színű műanyag panel - persze a Renault magától nem szólt volna miatta...), ilyesmik... szóval még jó is volt, hogy így összefutottunk vele, megérte a várakozást :-)

Egy-egy ilyen töltésnél 30-40 percet töltünk el (összesen), lassú töltőket nem veszünk igénybe - mert kinek van arra ideje, hogy órákat várjon útközben, a nyaralás ideje alatt? Ha meg nem nyaralunk, akkor ugye szinte csak itthon töltünk (vagy a melóhelyen) - ahol szintén gyorstöltők vannak (bár picit talán lassabb a fentinél).

Galaxhopen [Swe] 2017.07.04. 22:57:19

@geegee: Nekem nincs ilyen telepítős számításom vagy ilyesmi, de ezt a két (magyar) linket ajánlom, ezt tavaly a húgoméknak kerestem, elég jól leírják az alapokat - ők akár 50%-os megtakarításról írnak (mondjuk a gázfűtéshez képest és ugye magyar viszonyok).

www.hoszivattyugepesz.hu/szolgaltatasok/hoszivattyu
ill.
www.rifeng-hoszivattyu.hu

Eszerint a svéd teszt szerint pedig akár 60% is lehet a megtakarítás:

www.energiradgivaren.se/2011/09/luftvatten-varmepumpar-ger-energibesparing-pa-60-procent/

A lényeg: "A hőszivattyú a környezeti hőmérséklet elvonásával, azt magasabb hőmérsékleti szintre emeli és ezzel a többlet energiával fűti az ingatlant és használati melegvizet állít elő. 1 egység elektromos energiával [=te csak ezt fizeted!] és 3-4 egység környezeti energiával, 3-5 egység hőenergiát állít elő."

A kiépítés költsége meg jó sok mindentől függ - a készülékek árai is különbözőek, a kiépítés is munka- és anyagköltsége is, ház méretétől szintén függ ugye... meg hogy mennyi radiátor kell hozzá... szóval passz.

Visszatérve az elbil-kölcsönzésre: mai eszemmel még úgy is kipróbálnám, ha nem akarnék venni. Baromi nagy poén első alkalommal beleülni, kipróbálni, csodálkozni, mint egy ámuló kisgyerek :-)

Galaxhopen [Swe] 2017.07.05. 00:01:38

@geegee: Ja, és egy fontos infó lemaradt. Az egyik fajta gyorstöltőhálózathoz (ami fizetős - nem kell sokat fizetni, de baromi gyorsan tölt cserébe, 43 kWh-val) van olyan app, amin online látod, szabad-e az adott töltő. Az összes töltő meg fent van egy Google Map-szerű térképen látod a töltőket, hogy milyen típusúak, milyen gyorsan tölt, stb. (uppladdning.nu), ahol ugyan nem online látod a státuszukat, de lehet kommentet írni, hogy pl. "most voltam ott, baromira nem műxik", szóval vannak itt is hasznos, a felhasználók által szolgáltatott infók.

Ez pedig a poén kedvéért, friss adat: 7,6 kWh fogyasztás mellett 0,3 kWh-t fogyasztott a légkondi - viszont 0,6 kWh-ot töltött vissza az aksiba a fékezésből :-) Ugyanis fékezéskor visszanyeri az energiát az akkumulátor (mivel főleg a motorral fékezel, csak kismértékben a fékkel)...

Galaxhopen [Swe] 2017.07.05. 15:25:15

@geegee: "Amúgy én szurkolok ennek az egésznek, tuti, hogy valamikor teljesen ki tudja majd váltani a jelenlegi kőolaj-alapú közlekedést.De még kell azért idő hozzá."

Na, akkor EHHEZ mit szólsz?... (mai, friss hír)

"A nagy autógyártók közül elsőként a Volvo bejelentette, hogy 2019-től már csak olyan autókat gyárt, amelyekben van elektromotor. A modellpalettát úgy alakítják, hogy csak három meghajtástípust építenek az autóikba: teljesen elektromos, hibrid, mildhibrid. Hakan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatója kijelentette, a mostani bejelentés a tisztán belsőégésű motorral hajtott autók végét jelenti.

A kínai kézben lévő svéd autógyártó azt tervezi, hogy 2025-ben már éves szinten 1 millió elektromotorral szerelt autót ad el, ebben nem csak a tisztán elektromos autók, de a hibridek is benne lesznek."

Innen:
www.portfolio.hu/vallalatok/vege_a_tisztan_benzines_es_dizeles_autoknak.255649.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.07. 17:14:04

@Galaxhopen [Swe]: A hőszivattyús linkeket eltettem, kösz.
Saját házban laktok gondolom, ha az elbilt tudjátok könnyen tölteni, nem?
Mi csak társasházban, a saját parkolónk nem a ház mellett van közvetlenül, így egy kicsit nehézkes tölteni.Van ugyan motorvármáre csatlakozás, de az csak egy sima konnektor és asszem csak 2 v 3 órán át ad delejt.
1-2 éjszakára éppen oda tudunk állni a balkon alá és az első emeletről kilógatni egy hosszabbítót (próbálni a kocsit), de huzamosan ez nem egy megoldás.
Bár most jut eszembe, hogy valakinek van itt is ilyen Zoéja, megkérdezem, hogy hol tudja tölteni , de ő sem a ház parkolójában tölti...
Ránéztem erre az uppladning.nu-ra, hát vannak éppen töltők de a környékünkön csak eléggé messze.A faxom sétálgatna onnan még haza, meg reggel oda a kocsiért... :D
Ezen a térképen melyikek a gyorstöltők?Mert ezt nem vélem felfedezni a legend menüpontban.
A Zoét 30-40 perc alatt fel lehet tölteni csont üres tankról teli?
Mert az végül is télleg kibírható.És úgy mennyit lehet vele menni mondjuk egy 100-as tempóval, klíma és fűtés nélkül országúton, tehát indulás és megállások nélkül?
Az a baj, hogy ez a Zoé nekünk elég kicsike lenne, túlságosan nagydarab állat vagyok, a V70 is szűköske.De majd egyszer beleülök egy ilyenbe.Itt a város környékén járni, közelben elég volna, de mi haza is járunk Magyarországra kocsival. Egy ilyen kör 6-8 ezer km.És erősen szok kelleni a csomagtartó is.
Sok sz@rt hurcolászunk... :D
Két kocsit meg nem tudunk parkoltatni, meg fenntartani se akarnánk, szóval eggyel kell megoldani mindent.
Olyasmi okés volna, hogy egy elbil, az összes kedzezményével de legyen benne egy parányi benzinmotor, amivel legalább a semmi közepéről el lehet jutni a legközelebbi városig.És persze ne 8-10 millió legyen egy Zoé, hanem max 3-4.Így elgondolkodnék rajta biztosan.
A fizetős gyorstöltőhálózat ára mégis mennyi költséget jelent?
Villanyóra alapján megy? :D Vagy eseti összeg, netán átalány?
A energiavisszanyerés vili, anélkül semmilyen autót meg ilyesmit nem vennék.
Olyan mérés volna nekem értelmezhető, hogy menni egy "tanknyit" klímával, aztán meg vissza ugyannyit (ha bírja) klíma nélkül.És nézni a különbséget.
(A Totalcaron volt ilyen villanyautós túra, ott konkrétan vontatással is töltötték az elektromos kocsi akksiját... :D )
A Volvo-s hírt természetesen olvastam, mi is azok vagyunk, fórumozok is aktívan... :D
Azt is írták, hogy Stokiból 2020-ra ki lesznek tiltva a dízelek, illetve keményen meg lesznek pótdíjjazva.
Kemény... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.07. 17:46:57

@Galaxhopen [Swe]: Közben találtam is töltési értékeket,

www.renault.se/bilar/personbilar/nya-zoe/batteri-och-laddning.html

hááát, ha épp nem sikerül gyorstöltőt kifogni, akkor biza egy 0-100% lehet 3-4 óra is...Eléggé elkedvetlenítő, ha nem csak melóba, ingázni használná az ember fia.Viszont ingázni okés lehet simán.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.07. 18:17:44

@Galaxhopen [Swe]:
Na itt van, hátha még nem olvastad...Egyetértesz vele? :D

totalcar.hu/tesztek/2013/11/03/renault_zoe_2013_tannis/

Ránéztem az árakra is, 8-9-10 milla, úúúúhhhhhhh, egyelőre biztos nem lesz ilyenünk.Bár azt mondjuk jó volna tudni, hogy az értékvesztése hogy alakul, mennyiért lehet eladni egy ma vásároltat öt év múlva...Majd öt év múlva megtudjuk... :D

Galaxhopen [Swe] 2017.07.08. 10:28:53

@geegee: Látom, azért valamit megmozgatott benned ez az élbil-rajongásom, nagyon helyes :-)

Hát igen, házban lakunk - társasház az más tészta, hacsak nincs egy töltő a közelben (de esetleg biciklivel oda-vissza? :-) ). Hosszabbítóval nagyon nem ajánlott tölteni, biztonsági okok miatt. Mi - miután megvettük a Zoet - kivezettettük a házból a garázsba a 3 fázist, így ilyen töltőnk van (16 A). Ezzel kb. 2 óra alatt töltöd fel (majdnem) nulláról.

"A Zoét 30-40 perc alatt fel lehet tölteni csont üres tankról teli?"

Igen! Azokkal töltőkkel, amik az autópályák mentén vannak (Clever, fizetős), mivel azok 43 kWh-val töltenek (a miénk ugye csak 11-gyel). Különben tényleg csak hosszabb út közben van erre szükség - egyébként az esetek túlnyomó többségében úgyis egy helyben áll a kocsi, van ideje töltődni - szóval ez teljesen okés így. Egyetlen elbil-tulajdonost sem láttam még ilyesmi miatt sírni a FB-fórumon :-)

De a másik dolog, hogy már 20-30-40%-nál cidrizni kezdesz (pláne az elején, amikor nem hiszed el, hogy nem áll meg a kocsi a sivatag közepén mondjuk 5%-nál...), szóval olyan gyakorlatilag nincs, hogy úgy gurulsz haza, hogy 10% kakaó alatt van a mutató :-))) Vannak videók, ahol emberek direkt tesztelik, meddig megy 0%-kal a kocsi. Elég sokáig (biztonsági tartalék), de ezt nem fogod elhinni... Räckviddsångest a "betegség" neve, kutatások kimutatták, hogy, hogy jellemzően azoknak van ilyenjük, akiknek nem elektromos autójuk van :-)

planetsave.com/2017/06/05/current-electric-drivers-state-electric-car-range-requirements-cleantechnica-report/

"Ezen a térképen melyikek a gyorstöltők?"

AZ "Available plugs"-ot kell nézni, mi a "Mode 3, Type 2"-t tudjuk használni (kábellel v. anélkül), a japán kocsik a CHAdemMO-t, a németek a CCS EU-t (talán a Volvo-n is ilyen csatlakozás van, de passz). Ipari áramról is tudsz tölteni, ha veszel hozzá magadnak olyan "táskát" (töltő+átalakító), akkor a 400 V-os helyeken is tudsz tölteni. Ezek a gyorstöltős lehetőségek, tehát a kocsi típusa számít. [Na, tiszta szakértő leszek már itten...]

"És úgy mennyit lehet vele menni mondjuk egy 100-as tempóval, klíma és fűtés nélkül országúton, tehát indulás és megállások nélkül?"

A miénkkel kb. 100 km-t, az új ZOE-val 200-on felül biztos (duplaakkora az aksija). De 90 km/h fölött aránytalanul megnő a fogyasztása, ami zabálja a %-okat - tehát ha nem muszáj, nem száguldozik vele az ember, amint ezt megtapasztalja. Ugyanakkor lassabban menve kevesebbet fogyaszt, így pl. ha kevés a kakaó, lassabban biztosabban célba érsz.

"A fizetős gyorstöltőhálózat ára mégis mennyi költséget jelent?"
5 kr / kWh --- drágának tűnik, de gyakorlatilag annyira ritkán használod a való életben, hogy nem számít költségnek... Villanyóra alapján megy, igen. Részletek: www.clever.se

"A energiavisszanyerés vili, anélkül semmilyen autót meg ilyesmit nem vennék."

:-) Mármint leszámítva a meglévő kocsidat?...

Na, de éveket lehetne ezekről értekezni, plusz a jövő hónapban lehet, átírják az egész elbil-történelmet (mondjuk), szóval ha tényleg érdekel, ajánlom a szakirodalmat.

Galaxhopen [Swe] 2017.07.08. 10:42:18

@geegee: Most komolyan, te forintban kapod a fizetésedet?... Vagy mi ez az x milla kocsiár? :-) Mi 2 évesen vettük a Zoe-t 13.000 km volt benne (nem mil! :-) ), 140.000 kr-ba került akkor. (4,5 milla?...)

A totalcaros tesztet olvastam anno, meglepően korrekt (persze a régi Zoe-ról szól, azaz idejét múlt)... A hőszivattyút is jól leírja. És igen: télen előre beprogramozzuk a kocsit, hogy - a töltőre csatlakozva - melegítse fel magát, hogy indulás előttre "kész" legyen. Elég jó kényelmi funkció és gazdaságos is.

A cikk sugallatával ellentétben nekünk tökéletesen megfelel első autónak, de hát nem vagyunk egyformák. Mi nem kocsival megyünk Európa-körutazásra pl. :-) Svédországon belül viszont igen, ha úgy adódik (nemsokára pl. nyaralni).

Az akku lízingelése örök kérdés - ha behalna az aksi, nem biztos, hogy ki tudnánk pengetni egy új árát, szóval a tudat nem rossz, hogy "ingyen" kicserélnék, ha kellene.

"Hogy az akkus villanyautók jelene mennyire bizonytalan, az is jelzi, hogy az egyik, Tannishushoz közeli településen már be is zárt a Better Place állomás, "

:-))) Azért annyira nem aggódom azért a bizonytalan jelenért/jövőért, így 2017-ben :-) Amúgy Dánia nem igazán elbil-barát (amennyire én tudom), bár Mo.-hoz képest biztosan az - de hát talán nem ahhoz kellene hasonlítani. Az akkucsere meg nem tudom, mennyire volt jó koncepció, nem terjedt el azóta sem (2013-as a teszt!), szóval nem az elbillel volt a gond talán.

Galaxhopen [Swe] 2017.07.08. 10:44:02

@geegee: Ja, és én nem akarom azt a benyomást kelteni, hogy a Zoe az etalon - van jópár féle elektromos kocsi, persze nagyobbak is - lehet válogatni, mazsolázni... én csak ezt ismerem, felhasználóként, azért írok erről. (most már lassan regényeket :-) )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.12. 06:36:52

@Galaxhopen [Swe]: "De 90 km/h fölött aránytalanul megnő a fogyasztása, ami zabálja a %-okat - tehát ha nem muszáj, nem száguldozik vele az ember, amint ezt megtapasztalja. "

Igen, közben olvastam, hogy ezek ilyen 50-60 nál esznek a legjobban.Csak ezzel meg az a baj, hogy erősen balesetveszélyes szerintem, mindenki előzni akar, a kamionok is eltapossák az embert.Ez télleg városi, elővárosi ingázásra jó szinte csak...Kár.

"Mármint leszámítva a meglévő kocsidat?..."

A meglévő kocsit már megvettem... :-))
Semmilyen mozgó elektromos eszközt nem vennék energia-visszanyerés nélkül, amivel közlekedni lehet.Turmixgépet azt igen. :D

És pedig ahogy írod, nekem q nagy stressz lenne azt nézegetni, hogy most 6%-al még hazaérek, vagy sem...

Jelenleg sajnos semmilyen pénznemben nem kapok fizetést, de ez most mellékes.
Én mindent forintban IS számolok, az otthoni árakat is megnézem, mert néha eszetlen különbségek vannak árban a két ország közt.

Uuuhh, két évesen már fél áron kapható??Na ettől is tartanék, a brutális értékvesztéstől.Valahogy aszittem, jobban tartják az árukat.Vagy valami elképesztő akció volt, régóta porosodott a raktárban?

Igen, nézegettem más típusokat is (nem sokat, csak egy párat), azok is teljesen hasonlovak, árban is, méretben is, használhatóságban is.

Hát, az biztos, hogy nem mostanában fogunk ilyen elektromos kocsit venni, de még ebben az évtizedben sem.Kivéve, ha valami csoda folytán elkezdenek a 6-800 km valós hatótávú akksikkal rendelkező kocsik kijönni.
Köszönöm szépen a válaszokat, jó autózást a géphez. :-)

Galaxhopen [Swe] 2017.07.12. 07:26:36

@geegee: "Igen, közben olvastam, hogy ezek ilyen 50-60 nál esznek a legjobban.Csak ezzel meg az a baj, hogy erősen balesetveszélyes szerintem, mindenki előzni akar, a kamionok is eltapossák az embert.Ez télleg városi, elővárosi ingázásra jó szinte csak...Kár."

Mondom, olyan 90 km/h-ig teljesen o.k. a fogyasztása, autópályán mi is akörül szoktunk menni (ha kell, vagy előzünk, akkor persze gyorsabban - annyi nem számít), nem taposott el minket semmi eddig, de nem tudom, milyenek a viszonyok felétek :-) Lényeg, hogy abszolút nem 50-60-nal szoktunk menni városon kívül :-))) Ami fogyasztásokat írtam, az is ilyesmi tempóról szólt.

"És pedig ahogy írod, nekem q nagy stressz lenne azt nézegetni, hogy most 6%-al még hazaérek, vagy sem..."

Nem pont ezt írtam, hanem inkább azt, hogy _most_ ezt hiszed, hogy ez egy ilyen stresszes dolog (amíg ki nem ismered és nem látod a saját szemeddel, hogy valójában nem hagy ott sehol...).

De ezt meg úgysem hiszed el nekem. Valaki azt írta a Zoe fórumon, hogy "2 hete járok a kocsival és minden nap egy csomó előítéletet szétoszlatunk" :-)

Mo.-n tutira nem vennék kocsit, de ez egyéntől függ.

A mi kocsinkat egy repi cég tartotta céges kocsinak, de ezek szerint nem sokat használták. Nem ismerem az árképzési algoritmust, mi örültünk, hogy megvettük, nem is akarjuk eladni Zoe-t :-)

"ha valami csoda folytán elkezdenek a 6-800 km valós hatótávú akksikkal rendelkező kocsik kijönni" - én ebben biztos vagyok, hogy hamarosan kijönnek, kérdés, hogy milyen pénztárcára szabva. Legalábbis az első időkben.

Galaxhopen [Swe] 2017.07.12. 10:16:15

@geegee: "Én mindent forintban IS számolok, az otthoni árakat is megnézem, mert néha eszetlen különbségek vannak árban a két ország közt."

De arra azért számíts, hogy pl. a magyar piacra szánt kocsik korrózióvédelme nem éppen a skandináv viszonyokra lett tervezve. Ismerős malmöi pár mo.-ról "importált" Volvóján ez nagyon szépen(?) látszott egy kis idő múltán...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása