oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 20. 06:30,  A lehetetlen küldetés 116 komment

2017. június 20. 06:30 Határátkelő

A lehetetlen küldetés

Azt gondolom, Péterék története egyre több határátkelőnek lesz ismerős, hiszen mintha egyre többen lennének, akik az első külföldön töltött évek után hazaköltöznek Magyarországra, azt gondolva, minden szép és jó lesz. Csak hát…

Te is hazaköltöztél? Hogyan élted meg? Maradsz, vagy visszamennél megint? Jelentkezz a hataratkeloKUKAChotmail.com címen!

zsakutca_foto_pixabay_com_geralt.jpg

„Azt hiszem, megszámlálhatatlan fiatal párnak, vagy ami sokkal nehezebb, szinglinek kell külföldi munkára adnia a fejét. Szomorú, de az sem ritka, hogy középkorú, vagy még idősebb emberek válnak áldozattá a politikai és gazdasági mélypont jóvoltából a saját hazájukban. Egy vagyok én is ebből az egyre népesebb tömegből!

Először 1994-ben indultam világgá, akkor 24 éves, lelkesedéstől és energiától duzzadó fiatalként. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert egy olyan ország volt a célállomás, ahol maximális támogatásra számíthat az újonnan érkező. 

Értem ezalatt a havi anyagi támogatást, a szervezett szállást és nyelvtanulást. Soha nem éreztem „idegennek” magamat, hiszen mindenki így kezdte az 1948 óta létező országban. 

Itt az ideje, hogy megnevezzem a helyet, ahol a többi, ma divatos országhoz képest lényegesen könnyebb az újrakezdés: ez az ország Izrael. Természetesen a szinte állandó napsütés, a tenger, a pálmafák és a mediterrán életérzés mellett megannyi árnyoldala is van a Közel-Keletnek. 

Nem részletezem ezeket, hiszen aki külföldön dolgozik, annak nem ismeretlen a honvágy, az otthon maradt család és barátok, vagy a megszokott helyek, egyszóval a gyökerek utáni epekedés. Aki pedig nem kóstolt még bele ebbe az önkéntes száműzetésbe, annak hiába is mondanék bármit. 

Nyelvtanulás és munka felesben 

A kissé hosszúra nyúlt bevezető után rátérnék a konkrétabb dolgokra. Mint említettem, 1994 januárjában érkeztem meg Tel-Avivba. A repülőtéren, de már az utazás alatt is rengeteg segítséget és hasznos információt kaptam olyanoktól, akik régebben éltek már a „szentföldön”. 

A papírmunkák és a befogadás gyorsan, gördülékenyen ment. Onnan egyenesen egy kibucba szállítottak minden holmimmal együtt, ami az elkövetkező fél évben az otthonom volt. 

Minden napom abból állt, hogy napi 4 órában intenzív nyelvtanfolyamon ismerkedtem a héber nyelvvel, majd 4 óra munka következett a kibuc valamelyik részlegében. Az étkezés, a szállás és a mosoda nekünk is járt, mint más ott élőnek. 

Menet közben sikerült a Magyarországon hagyott barátnőmnek is elintézni, hogy utánam jöhessen. Ő minden nap dolgozott, esténként pedig továbbadtam neki, amit a suliban aznap tanultam. Mire végeztem az ulpánnal, ugyanannyit tudott, mint én. 

Ideálisan indult minden, de… 

Júliusban hazautaztunk összeházasodni és azután következett a 2. felvonás. Még egy haladó tanfolyam mindkettőnknek, majd az önálló élet! Találtunk albérletet, kerttel, ami fontos volt mindkettőnknek. Munkánk is volt már. 

Vettünk egy használt kisautót, szépen berendezkedtünk, volt cicánk is, szóval ideálisan indult minden. Telt múlt az idő, szépen gyűlt a pénzünk, de nagyon hiányzott, aki / ami Debrecenben maradt. 

Minden évben hazalátogattunk 1-2 alkalommal, de egyre nehezebb volt az elszakadás a visszaút előtt. Ahogy egy jóbarátom fogalmazott, minden távol töltött nap meghaltunk kicsit, akárcsak a búcsúzkodásokkor.        

Múltak az évek és egyre több jele volt annak, hogy ideje hazaköltözni. A legfontosabb az édesanyám súlyos betegsége volt. A nagyszüleimet a távollétemben temette a család és mindig utólag értesítettek bennünket, hogy ne rohanjunk haza! 

Talán jó volt így, talán nem. Senkinek nem rovom fel ezt, hiszen jót akartak. Anya betegsége viszont arra az elhatározásra juttatott bennünket, hogy ideje készülődnünk. 

Gyűltek az indokok a hazaköltözéshez 

Közben a feleségem már nagyon szeretett volna gyereket szülni, annyira, hogy elsírta magát, ha látott egy várandós kismamát. A sors iróniája, hogy ekkor már áldott állapotban volt a kislányunkkal, csak még nem tudtuk. 

Nekem megkönnyítette a döntést az is, hogy az izraeli katonaság, amit természetesen én is leszolgáltam, rövidített formában az életkorom miatt, nem múlt el nyomtalanul sem testi, sem lelki formában. 

Egy súlyos határmenti incidensnek voltam részese én is, ahol több katonatársamat is elvesztettem, én pedig mai napig hordozom az emlékét a sebesülésemnek. Gyűltek tehát az indokok a hazaköltözéshez. 

Több mint 5 év után, anyagilag megerősödve és tapasztalatokkal felvértezve megérkeztünk HAZA. Azt gondoltuk, hogy lesz házunk, mindenünk megvan, bútorok, műszaki cikkek, ruhanemű, tehát nincs más dolgunk, mint fenntartani azt, amit megszereztünk. Hátradőlhetünk, készülhetünk a babavárásra, én dolgozom és egyenesben van az életünk. 

Újabb fordulat 

Nagy tévedés volt! Itthon munkát találni, élhető fizetést keresni, lehetetlen küldetésnek számított már akkor is. Pár hónap elteltével be kellett látnunk, hogy egy megoldás van. Külföld! 

Keserves döntés ez, egy kisgyereket és a második gyermekünket váró feleséget hátrahagyva újra nekiindulni, de nem láttunk más kiutat. Édesanyámmal még együtt tölthettem pár hónapot mielőtt elhagyott bennünket, nem sokkal utána elkezdődött a következő, immár sokkal nehezebb szakasza az életünknek! Ezt majd a folytatásban, ha lesz rá igény és érdeklődés.”

HÍRMONDÓ

Öt ország, öt állás 

A változatosság gyönyörködtet alapon öt országban öt különböző állást ajánlunk ma, van ezek között pék, bolti eladó, idősgondozó, és még egy egészen szokatlanul hangzó is akad köztük.

Még több mint egymillió magyar vándorolna ki

Egy friss közvéleménykutatás szerint körülbelül 1,2 millió fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát. Ami különösen érdekes, hogy a fiatalok körében különösen magas, közel 40 százalékos ez az arány, ami mintegy 530 ezer főt jelent.

Akár az uniós munkavállalók fele is leléphet a britektől 

A képzett uniós munkavállalók több mint fele tervezi, hogy elköltözik az Egyesült Királyságból, legkésőbb amint lezárul az uniós kilépési folyamat. Ami, mondani sem kell, nagyon komoly gondokat okozhat az országnak.

Az elnök és a nők 

Abszolút többséget szerzett a francia nemzetgyűlésben a nemrégiben megválasztott elnök Emmanuel Macron centrista pártja és szövetségese. Soha ennyi nő nem volt még a francia törvényhozás alsóházában.

(Fotó: pixabay.com/geralt)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Izrael hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9912607627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2017.06.20. 08:58:41

@LittleG (uk):
Igazabol nem olyan merteku, hogy eros megszoritasoknak lehessen nevezni. Inkabb a munka torvenykonyvenek a munkaltatokat vedo szigoru rendelkezeseit akarjak fellazitani. - Na nem "vegzetes" mertekben, csak nagyjabol annyira amennyre a nemet torvenyekban van... Masreszt csokkenteni akarjak a szakszervezetek hatalmat.
Az komolyabb munkaugyi megszoritasok java mar tavaly be lett vezetve. - Foleg ezert (is) veszitettek a szocialistak.
(egyebkent az idei elso negyedevben eleg jo lett novekedes, az kerdeses, hogy ez mar a tavalyi modositasok eredmenye-e vagy nem)

LittleG (uk) 2017.06.20. 09:29:10

@Hari Seldon 2: Hm erdekes, azt gondoltam Franciaorszag a munkavallalok paradicsoma (egy rakas szabi meg allami szabadnap, ha valamit be akarnak vezetni, ami nekik nem tul jo, sztrajkolnak, es nem vezetik be...?)

Dikusz 2017.06.20. 09:46:15

@tanato: Félreértések elkerülése végett, nem valakikre gondolok ilyenkor, csak kérdésként felmerül bennem az, hogy vajon mennyien tömik magukba az ingyen ételt ezeken az ünnepségeken, akik amúgy szidják a rendezők embereit, eszméit.

Pár évvel ezelőtt Budapesten is volt ilyen utcabál a Dohány utcában, nagyon tetszett, de egyszeri alkalom volt, nem tudom miért. Mondjuk ingyen nem adtak semmit, mégis jókora tömeg volt.

Hari Seldon 2 2017.06.20. 09:46:19

@diggerdriver:
Azok repülők voltak. És a terveket lopták el.

Dikusz 2017.06.20. 09:47:26

Nekem is tetszett, tényleg hirtelen lett vége, jöhet a többi.

Én és Énke 2017.06.20. 09:54:09

@diggerdriver: Én (azaz mi) meg arra emlékszem, amikor Anvar Szadat egy teveháton ülő, lengén öltözött hölgyet ábrázoló képeslapot küldött Golda Meirnek. Cseppet sem hivatalos források szerint a félreérthetetlen üzenet - Te vén k¤¤va! - vezetett az októberi háború kirobbanásához.

:-)

Hari Seldon 2 2017.06.20. 09:54:27

@LittleG (uk):
Szerencsére sokat gyengült a CGT (ez a fél-trockista FI szövetségese)
Végülis tavaly is hiába tüntettek, be lett vezetve a törvény. Ráadásul tavaly második helyre csúszott vissza a "szakszervezeti rangsorban'.

Nálunk több nagy szakszervezeti szövetség van. A legnagyobbal már le is ült Macron tárgyalni már az elnökválasztás után, de még a parlamenti választás elött.

Ezért (is) akciózott a CGT hogy lássák hogy azért még ott vannak. (Tárgyalni meg velük értelmetlen, mert bármit mondanának azt élből elleneznék)

Csodabogár 2017.06.20. 09:58:01

@Hari Seldon 2: A szakértők szerint a baj majd a munkajogi megszorításokkal, szakszervezetekkel lesz. Várható összel néhány kemény sztrájk vagy egyéb megmozdulás. Mint az egyik kommentátor mondta, a parlamentben csinálhat Macron bármit, ezzel a többséggel, de végül az utcán fog eldőlni, hogy mi lesz.
A magam részéről őszintén izgulok neki és a pártjának, de félek az "okos" néptől.

LittleG (uk) 2017.06.20. 10:10:46

@Hari Seldon 2: kicsit utánaolvastam, miért is nem feltétlenül jó a nagy munkavállaló-védelem, talán értem...

LittleG (uk) 2017.06.20. 10:12:39

@Hari Seldon 2: hogy is van, merciket osztogatnak? :)

tanato 2017.06.20. 10:15:33

@Dikusz: Tényleg sokan ettek az ingyen ételből,de még így is sok kimaradt.Mi már elég későn értünk oda,de még így is sok volt.Jó zene volt,meg táncok,sok volt az arrajáró érdeklődő.

Hari Seldon 2 2017.06.20. 10:19:07

@Csodabogár:
Tavaly sem dolt el semmi az utcan.

AiRLAC 2017.06.20. 10:47:21

@Én és Énke: Leon Uris: Exodus c. könyvét érdemes elolvasni, nagyon részletes betekintést enged Izrael történelmébe.

M. Péter 2017.06.20. 10:50:06

@Hari Seldon 2: Miért szavazzon az ember? Pl. ezzel is jelzi, hogy a kedvenc pártjának vagy jelöltjének van támogatottsága, meg a képviselő is szorgalmasabban dolgozik, ha kisebb a többsége, es nem annyira biztos, hogy újra fogják választani. Időnként vannak meglepetések is, pl. Kensington elég biztos konzervatív választókerület volt, az előző 2 választást a konzervatívok 50% feletti eredménnyel nyerték, a Munkáspárt kb. 30%-on volt, most pedig nem egészen 40000 leadott szavazat mellett 20 szavazattal nyert a Munkáspárt. John Cleese írta twitteren, hogy nem fog elmenni szavazni, mert hogy Kensingtonban az teljesen fölösleges. :)

Hari Seldon 2 2017.06.20. 11:08:09

@diggerdriver:
Hiába, híresek a svájci hajók. Van is egy olyan mondás hogy "úgy jár mint a svájci hajó..." :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.20. 11:11:00

@Én és Énke:
Minden háborút megnyertek. Vokt hogy az egyiptomi légierőt a földön bombázták le.
Jeruzsálemet nem is akarták elfoglalni egyszerűen az ölükbe pottyant.
:))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.20. 11:14:11

@Hari Seldon 2:
A Mirage terveit lopták el.
Vitték megsemmisíteni egy kisteherautóval a moszad meg kicserélte másikra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.20. 11:17:07

@Hari Seldon 2:
A hadihajók hazavitele. Meg még De Gaulle idejében volt.
Azért mondom hogy hazavitele mert ki volt fizetve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.20. 11:20:33

@Hari Seldon 2:
Mondom én, hogy mindig a fritzekhez igazodnak.
Szopják őket ha nem akarják akkor is...
:)))))))))))))))))))))
Kollaboráns seggnyalók.
:))))))))))))))))))))

2017.06.20. 11:48:05

Reszvetem a poszternek h nem volt kepes az erzelmein utalkodni felnott ember letere. Kockaztatott es nem jott be. Komolyan felteszel egy nagyobb osszeget egy doglott lora es csodalkozol ha nem nyer? :D

A buktat hivhatod alkotmanyos koltsegnek is, vagy a honvagy aranak. Remelem megerte es tanulsz belole.

Izrael kurva jo hely es a varosok mint Haifa pezsgo ejszakai elettel bir.

Nagyjabol ott is ugyanaz a kuzdes mint mindenhol ha nem vagy kurva gazdag: lakashitel vagy elsz mint hal a vizben a kozepes fizudbol. Neha elmesz nyaralni egy evben azt ennyi. Semmiben sem kulonbozik barmely masik modern western state-tol. Mig Magyarorszag valahol eszakkorea es kongo kozt helyezkedik el, aki ezt nem latja az vagy hulye vagy fingja sincs a kulvilagrol.

Gerilgfx 2017.06.20. 11:53:24

@diggerdriver: izraeli propaganda. izrael sok háborút nyert, a kulcsfontosságú konfliktusok többségét megnyerte, de valójában elég sok háborút vesztett el emellett. mostanában zsinórban gyakorlatilag mindet.

például a hezbollah (libanon) ellen sorozatosan minden lényeges háborút elvesztettek az elmúlt 10-15 évben, az utolsó nyílt sisakos csatában az izraeli hadsereg 24 óra alatt teljesen összeomlott annak ellenére, hogy tízszeres túlerőben voltak a hezbollah ellen (persze a fordítottjára is sokszor sor került a történelemben már, tehát arra, hogy jelentős arab túlerőben szemben győzzenek - de változnak az idők).

izrael mostanában annyira képes, hogy ha valaki nem tetszik neki, azt bombázgatja egy picit, és reménykedik abban, hogy a művelet során nem indul meg egy akkora ellentámadás, ami pár kilóméterrel ismét leszűkíti izrael határait. persze hülyeség lenne izraelt leírni, de egyáltalán nem olyan erősek ma már, mint azt a propagandájukban sugalmazzák, plusz az izrael által kontrollált területek összlakossága ma már arab többségű, így lényegében a konfliktus lassan okafogyottá válik.

Hari Seldon 2 2017.06.20. 12:07:57

@LittleG (uk):
Bizony nem jo. A vallalatok munkaero felvetelt ketszer is meggondoljak, mert nehez az elbocsatas. A vallalatok ezert nem tudnak rugalmasan reagalni a piaci valtozasokra, tonkre mennek, vagy stagnalnak. Nem szivesen vesznek fel hatarozatlan ideju dolgozot.
A dolgozokat meg azzal hulyitik, hogy elveszik a jogaidat. Azt sokan nem vagjak, hogy HOSSZU tavon mindenkinek rossz. A vallalatoknak, akik rogalmatlanok lesznek es nem tudnak bovulni. A dolgozoknak mert egyre kevesebb hatarozatlan szerodest ajanlanak a cegek. Sot azt is erinti, akinek van hatarozatlan ideju szerzodese, de mondjuk a 20-on valahany eves fianak pont nem jut hely.

Persze joval komplexebb, de a lenyeg ez.

Hari Seldon 2 2017.06.20. 12:12:14

@diggerdriver:
Van egy olyan sanda gyanum, hogy most te elsosorban engem cikizel...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.20. 12:27:25

@Hari Seldon 2:
:))))))))))))))))

Méltányolom a lojalitásod.
Ha Kongóban élnél a pigmeusok lennének a világ urai.
:)))))))))

Herr Géza 2017.06.20. 12:54:06

@Csodabogár: "őszintén izgulok neki és a pártjának" A kis nyelvújító..... :))))

Latcho Rom 2017.06.20. 12:54:52

@tanato: Hát persze hogy Moszatok voltak, a Kal-tek smafu a rebbének :)) Sorosgyurit is láttad ott flódnizni? ;)

Várom a posz folytatását!

Latcho Rom 2017.06.20. 12:58:20

@zseketto: sokkal szegényebbek mint a nyugat európai országok, nem is tudom hogy mennyi most az éves átlag kereset, 20.000 $ körül?
Viszont otthon vannak - ha hagyják őket - nem kis dolog.

Latcho Rom 2017.06.20. 13:00:39

Most nincs időm kibogarászni a számot, ha valakinek van..
Please

en.m.wikipedia.org/wiki/Standard_of_living_in_Israel

skye8 2017.06.20. 13:07:52

Izraelt csak tortenetekbol ismerem, egy nagyon kozeli baratnom elt evekig tel avivban...Nem volt elragadtatva, szerinte elhetetlen varos, udvariatlanok es agresszivak az emberek (finoman fogalmaztam, Amit o mondott Nem tur nyomdafesteket). Kolozsvaron elo izraeli orvostanhallgatok meseltek A katonasagrol, allitolag Meg az egyetem megkezdese elott le kell tolteni a kotelezo szolgalatot.megdobbento volt kamasz fiukat gazmaszkkal,geppuskaval latni kepeken. Poszternek remelem rendbejott az elete,kivancsi vagyok a folytatasra.

Vadalmaaaaa 2017.06.20. 13:31:19

Poszter! Nekem is vannak ismeroseim,akik visszajottek Izraelbol, ok a heber nehezseget es az ottani zsidok kozotti osszetartas hianyat emeltek ki,ami viszont kulfoldon megvan.

Engem erdekelne,hogy hogyan zajlott a magyar munkakeresesed. Errol a kov. posztban szivesen olvasnek.jo lenne,ha kifejtened miert volt lehetetlen Magyarorszagon.

Csodabogár 2017.06.20. 13:32:00

Nekem volt egy ortodox zsidó kolleganőm, akinek a lánya oda ment férjhez. Az egész család a haját tépte. Főleg az adóról. a lehetetlen rossz pénzváltó kurzusokról meg ilyesmikről regélt, mikor kérdeztem, miért nem örül. Mindennek persze 20 éve. Nagyon vallásosak voltak, direkt a zsinagoga közelébe költöztek, hogy az öregedő férje el tudjon menni gyalog a templomba, mert másként nem szabad. Péntek délután korábban elment és az összes szabadsága az ünnepekre ment el. Ezt mind kikötötte a munka szerződésében.
Valahogy soha nem volt kedvem oda menni, még turistának sem.

tanato 2017.06.20. 13:50:48

@Latcho Drom: nem tudom kik voltak de nagyon jópofa volt ahogy négyszögletes alakzatba elrendeződve a tér négy sarkán bulldogként követték védték a vezetőket,ha előre mentek ők is ha oldalra ők is ha hátra ők is.Soros nem volt ott,de RÓna Tamást a főrabbit felismertem,meg a Feldmajer testvéreket/velük "egy faluból valók vagyunk"a Mazsihisz régebbi vezetőit.persze mi inkább a feleségem régebbim kolléganőjével beszélgettünk meg az ismerőseikkel.

Demi78 2017.06.20. 14:02:07

94 plusz 5 ev az 99. Tehat akkor jottetek haza. Utana mennyi idot maradtatok otthon? Ha jol sejtem, masodik gyerek johetett kb ket ev mulva, az 2001-2002. Es az elmult 15 ev? Vagy az lesz a folytatas?
Amugy erdekes cikk es reszvetem a vesztesegek miatt...

tanato 2017.06.20. 14:03:18

Egyébként kéte hete hogy frontális autóbalesetben elhunyt Pest alatt egy volt ifjú izraeli kollégám aki Mo.-ra nősült,dolgoztunk együtt régebben.Néhány éve írtam itt róla érdekes élete volt,orosz anyaNYELVŰ,de Izraelben katonáskodó és korában ott is dolgozó orvos volt.SokaT mesélt anno a hadseregben töltött idejéről/KÜlönleges alakulatnál szolgált,antiterroristáknál/.

Rich.mond 2017.06.20. 14:40:19

@Gerilgfx: Ez azért erős túlzás - egyébként is a zsidók aránya fokozatosan - újra !!! - növekszik, köszönhetően a bevándorlásnak, a magasabb gyerekvállalásnak, míg az araboknál csökken a TFR

London2009 2017.06.20. 15:01:25

Folytatast! Kovetelem!! : )

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.20. 15:33:14

@tanato: izrael unnepe kecskemeten?
Pedig omlik a mediabol, hogy a magyarok micsoda antiszemitak. Vagy megsem?

LittleG (uk) 2017.06.20. 15:40:13

@M. Péter: Valamelyik keruletben meg 2 szavazattal nyert valamelyik part (talan amelyikben 3-szor is ujraszamoltak?)

Demi78 2017.06.20. 16:34:53

@Hari Seldon 2: gondolom Mélenchon akkor most sziberiaiba deportalja a lovoldozo marseille-eiket:).

Hari Seldon 2 2017.06.20. 16:49:28

@Rich.mond:
Pont erről beszéltem az előbb, hogy újra fordul a "szerencsekerék" a TFR szempontjából.

Hari Seldon 2 2017.06.20. 16:54:45

@Latcho Drom:
A svédek kifejezezten várják.

Csodabogár 2017.06.20. 17:17:05

@swing gitan: Ezt most kicsit későn tudtam meg. Nem tudom hol hírdették. Kár, de ez van. Szép az idő, el lehetett volna megint üldögélni abban a kocsmában.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.20. 17:17:41

@montroyal ( CAN qc): Jezus szulofoldjet en is vegig akarom egyszer turazni.

zokogjatok 2017.06.20. 17:17:55

@zseketto: "Magyarorszag valahol eszakkorea es kongo kozt helyezkedik el"

Gondolom ezekben az országokban is egy irodából kommentelik be épp az interneten, hogy jaj de szar nekik...

hdnctrl 2017.06.20. 17:18:02

Nem értem a hazaköltözőket. Nincs internet külföldön?

Latcho Rom 2017.06.20. 17:38:16

Na mi van veled vak gejza, minden okés? :-)

Herr Géza 2017.06.20. 18:32:42

@Latcho Drom: Yes, minden oké, túlvagyok rajta, bagatell dolog volt, 10 perc maga a műtét, holnap reggel már veszik is le a kötést, aztán "meglátjuk"....:))))
Köszi a drukkot!!!

montroyal ( CAN qc) 2017.06.20. 18:47:24

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: valaki azt mondta van valami a foldben levegoben ami megfoghatatlan .. megertettem amikor ott jartam ahol jézus lépett azon a foldon ... ugy gondolom ez hittol fuggetlen ...

Muscari 2017.06.20. 18:56:49

@diggerdriver: en is szivesen olvasok rola. A munkam soran rengeteget megtudtam Izraelrol es a zsidosag tortenelmerol, szokasairol is, fajo szivvel hagyom ott az oregjeimet.

Az egyik nenimtol kaptam egy hologramos menoras kulcstartot, nagyon szep. Azt mondta, hogy hasznaljam, igy majd mindig eszembe jut "my Jewish friend". Nagyon meghatodtam.

tanato 2017.06.20. 19:03:30

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:Vannak antiszemiták persze az ország középső részin is,ugyanúgy mint cigány és arab ellenesek is,de szerencsére azért pl. Izrael államalapításának ünnepét azért még nem tudják megzavarni,annyian azért nincsenek. FŐleg hogy magyar szár
mazású volt maga az állam megálmodója is. Hertzl Tivadar személyesen a török szultánól kért engedélyt az akkor még oszmán földön lévő bibliai területek bérlésére?betelepítésére?Pontosan nem tudom,de tárgyalt a szultánnal.

tanato 2017.06.20. 19:07:50

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Én is már vagy 5 éve készülök oda,ha sikerül decemberben el is megyünk végre aVörös tenger izraeli partjára néhány napra,onnan meg egy jeruzsálemi kirándulásra.Állítólag Debrecenből van oda már közvetlen járat is.Legalább is ezt mondták ott az ünnepen az ismerősök.

Latcho Rom 2017.06.20. 19:19:28

@tanato: Ha jol tudom a torok kormannyal targyalt, szultan mar nem volt..

tanato 2017.06.20. 19:21:57

@Latcho Drom: Na ezt nem tudom pontosan,hogy mikor zavarták el az utolsó török szultánt a trónjáról.

gabors 2017.06.20. 19:44:03

@Gerilgfx: "izrael mostanában annyira képes," valamit azert elfelejtesz az USA is veluk fejlesztet egy csomo haditechnikat (sot a ruszkik is) ... ezenkivul mint a cikkben is van MINDENKI katonailag kikepzett ... csak kerdem voltal te legalabb sorkatona az atkosban ?? az meg nem kikepzes vigyazz..

ja van par atomtoltet is a kamraban

amugy melyik haborut vesztettek el mert gazaban 1 a 30-hoz volt a vesztesegi arany minden "libsi" azzal jott hogy a sok artatlan arabot olik .. (pedig erossen visszafogatak magukat)

gabors 2017.06.20. 19:46:18

@skye8: " A katonasagrol, allitolag Meg az egyetem megkezdese elott le kell tolteni a kotelezo szolgalatot.megdobbento volt kamasz fiukat " dobbenet .. ez PONT igy volt Mo-on kb 1989-ig ... eszem faszom megall !!! Hogy mik vannak ....

nyuszigonosz 2017.06.20. 19:46:29

@Latcho Drom: Nem tudod jól. :-)

Török kórmány 1923-tól volt, miután Törökország köztársaság lett. Az utolsó török szultán valamikor 1922-ben ment exilbe, még remélte, hogy visszatérhet, de abból nem lett semmi.

Mivel T. Herzl 1904-ben meghalt, és akkor még az Oszmán birodalom óriási volt, szóval csakis a szultánnal beszélhetett.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.20. 19:46:33

@Muscari: nekem is van my Jewish friend..70 éves hulladekot stb fuvarozik csak kedvtelesbol mert nyugdijas de nem akar otthon ulni
es o adta nekem ezt ... ha az asztalomon meglatjak a zsido klienseim rogton lesz egy kis elonyom :-)

www.kepmegoszto.com/201706201942/59495e876d58d-img_0214.html
www.kepmegoszto.com/201706201942/59495e87ece23-img_0215.html

Latcho Rom 2017.06.20. 19:52:43

@nyuszigonosz: Meglehet. Van egy linked ehhez?

Shanarey 2017.06.20. 19:53:18

A poszt jó volt csak rövid.

Latcho Rom 2017.06.20. 19:55:08

@nyuszigonosz:

www.gutenberg.us/articles/Theodore_Herzl

Itt nem emlitenek se torok kormanyt, se szultant..

"In 1902–03 Herzl was invited to give evidence before the British Royal Commission on Alien Immigration. His appearance brought him into close contact with members of the British government, particularly with Joseph Chamberlain, then secretary of state for the colonies, through whom he negotiated with the Egyptian government for a charter for the settlement of the Jews in Al 'Arish in the Sinai Peninsula, adjoining southern Palestine.
In 1903, Herzl attempted to obtain support for the Jewish homeland from Pope Pius X. Cardinal Rafael Merry del Val explained to him the Church's policy of non possumus on such matters, saying that as long as the Jews denied the divinity of Christ, the Church could not make a declaration in their favor.[22]
After the failure of that scheme, which took him to Cairo, he received, through L. J. Greenberg, an offer (August 1903) from the British government to facilitate a large Jewish settlement, with autonomous government and under British suzerainty, in British East Africa. At the same time, the Zionist movement was threatened by the Russian government. He accordingly visited St. Petersburg and was received by Sergei Witte, then finance minister, and Viacheslav Plehve, minister of the interior, the latter placing on record the attitude of his government toward the Zionist movement. On that occasion Herzl submitted proposals for the amelioration of the Jewish position in Russia. He published the Russian statement, and brought the British offer, commonly known as the "Uganda Project", before the Sixth Zionist Congress (Basel, August 1903), carrying the majority (295:178, 98 abstentions) with him on the question of investigating this offer, after the Russian delegation stormed out.
In 1905, after investigation, the Congress decided to decline the British offer and firmly committed itself to a Jewish homeland in Palestine."

Sexual Harassment Panda 2017.06.20. 20:00:10

A lényeg: mindenről is személyesen Orbán tehet, a posztoló nem felelős semmiért

nyuszigonosz 2017.06.20. 20:03:50

@Latcho Drom: Nos, nem tudom milyen linket szeretnél. :-)
Mivel te ezt írtad: "Ha jol tudom a torok kormannyal targyalt, szultan mar nem volt.."

És mivel T. Herzl már 1904-ben meghalt, csakis a szultánnal beszélhetett - írtam én, így, feltételes módban, mert nem tudom, beszélt-e. :-)

Sok mindenkivel tárgyalt az elképzeléséröl, de hogy ténylegesen beszélt -e valakivel az akkor még Oszmán birodalomból, na azt nem tudom. :-)

tanato 2017.06.20. 20:11:14

@nyuszigonosz: Kellett hogy tárgyaljanak,mert akkor a terület török fennhatóság alatt állt.Valakitől engedélyt kapott a betelepítésre Európából.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.20. 20:16:49

@Muscari: Nekem sincs semmi bajom velük. A színházi darabban is szinte szóról szóra benne van az a poszt amit írtam róluk. Nekem még zsidóval rossz tapasztalatom nem volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.20. 20:19:43

@gabors: Melyik háborút? A Kuruc infós háborút baszod, azt vesztették el:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2017.06.20. 20:20:07

@tanato: Sokat házalt a dologgal, maradjunk annyiban

Shaktee 2017.06.20. 20:29:44

Egy read only tirpák homályosított fel hogy ki Nem engedélyezte..

Five years later, May 17, 1901, Herzl did meet with Sultan Abdulhamid II,[31] but the Sultan refused Theodor Herzl's offer to consolidate the Ottoman debt in exchange for a charter allowing the Zionists access to Palestine.[32]

A továbbiak arra utalnak hogy egyiptom, brit, és Piusz pápa segitségével kaptak engedélyt

Herr Géza 2017.06.20. 20:31:53

@gabors: Ja, először én is akartam rá reagálni (ugyanezt), de azért
volt egy nagy különbség: mi csak bohóckatonák voltunk egy játékhadseregben, őrájuk meg lőttek bizony korábban is, meg lőnek ma is. Azért az nagy különbség.... :))))

Latcho Rom 2017.06.20. 20:45:18

@Herr Géza: no skin off my back :-)

Remelem nem olyan erzekeny a szemed mint az enyem, nekem lezereztek pici "floatereket", ket hetig se aludni se dolgozni nem tudtam utana..

Herr Géza 2017.06.20. 21:00:03

@Latcho Drom: Nem, az érzéstelenítő már kiment belőlem, de rohadtul nem fáj, szúr, viszket, stb. Lekopogom! :-)

Muscari 2017.06.20. 21:04:45

@Hari Seldon 2: ez sajnos az olaszoknal es a spanyoloknal ugyanigy van. Rendes szerzodest szinte lehetetlen kapni.

Hari Seldon 2 2017.06.20. 22:24:20

@Latcho Drom:
De volt. A szultán csak az első világháború vêgével tűnt el. Hertz meg előtte meghalt.

Hari Seldon 2 2017.06.20. 22:29:22

@Hari Seldon 2:
Ja, làtom már megbeszéltétek a kronológiát. - Így jár aki nem olvas végig mindent...

Hari Seldon 2 2017.06.20. 22:32:27

@Muscari:
És pontosan ezért (is) magas a munkanélkülisêg ott is. - de minden rosszban van valami jó. Nevezetesen az, hogy a megoldáshoz első lépés megvan, hogy felismerték a problémát.

Arthamyr 2017.06.20. 23:02:11

@Latcho Drom: Ha az amerikai dollár, és Izraelről a hely, jó lesz az 30-35k-nak is. :) A gond, hogy pl. Tel-Avivban kiröhögik az európai lakásárakat, annyira drága, így a jó helyen lévő lakás/ház nem triviális.
Amúgy nekem kicsit "zsibongó" országnak, népnek tűnt, de ezt leszámítva korrekt hely, simán fejlettebbnek tűnt jó pár európai országnál (én Izraelt nem veszem annak, még akkor is, ha fociban az európaiakkal mérik össze magukat :)). És jó idő van kb. egész évben, bár nyáron pár kolléga sír, hogy nagyon meleg van.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.20. 23:09:11

off
mivel Israelbe mar voltam... de az tarthatatlan alapot hogy Las Vegasba még nem voltam .... akkor most leszek egy hétre ... egy kis Grand Canyon,, Bryce Canyonnal fuszerezve .. muszaly volt meglépni csak ez a jegy ezen a napon volt kb félaron kis kerulot teszunk mert Vancouverbe kell atszallni de nem sietunk ..

gabors 2017.06.21. 02:48:32

@Gerilgfx: ezek kozul egyiket sem veszitettek el meg a link szerint sem (az hogy kivonultak del-libanobol az azert meg nem veszteseg hiszen a Hezbollah igen csak meggyengult es volt a lenyeg sot Syria is kenytelen volt kivonulni Lebanonbol ...

szoval akkor mi van ???

skye8 2017.06.21. 03:25:45

@gabors: kepzeld el Hogy en soha Nem eltem Mo.on, 1989ben pedig ovodas voltam. Fogd visszA magad,Nem muszaj hozzam szolnod, ha csak ilyen paraszti stilusra vagy kepes, erted-e bunkocskam?

gabors 2017.06.21. 04:46:09

@skye8: gondoltam hogy sokat nem lattal halottal meg a vilagrol hogy megdobbentett a dolog ....

" Fogd visszA magad,Nem muszaj hozzam szolnod," kosz tanacsodra nincs szuksegem.

"erted-e bunkocskam? "
kar sertegetned nem mesz semmire vele :-)))

az hogy neked vagy barkinek nem tetszik a stilusom nem nagyon erdekel (lehet te is igy leszel vele az en koromban )

skye8 2017.06.21. 05:45:40

@gabors: figyu akkor megkerlek ne szolj hozzam ok? Kibirod? Kosz.

Határátkelő 2017.06.21. 06:49:19

@gabors: @skye8: Szerintem meg ha nem vagytok képesek kulturáltan vitatkozni, akkor csak előmoderáció után engedem majd be a hozzászólásaitokat.

skye8 2017.06.21. 09:55:43

@Határátkelő: vitatkozz te kulturaltan ezzel a gyokerrel, az elomoderaciot meg legyszi vezesd be az ovodaba.

Vadalmaaaaa 2017.06.21. 11:54:32

@scuynat: en megèrtem,nekem nagyon hianyoznak a magyarorszagi ingatlanaim,az itteniek nem ismerik a preciz munkat,ergo nem tudnak olyan jol felepiteni egy ingatlant

gabors 2017.06.21. 16:02:10

@Határátkelő: Ha ???? se elso se masodik csorteben semmi szemelyeskedo dolgot nem irtam elsoben csak a mondandot kommentaltam beidezve (egy tobbszor itt is elhangzott frazissal copyright digger) , amugy hogy ismeteljem magam, elofelvetelis gyakorlat Mo mellet Romaniaban is volt arrol nem tehetek hogy a posztolo mennyi idos nyilvan ujszulottnek minden vicc uj (az a katonaskodas tenyleg vicc volt)

masodikban sem irtam semmi szemelyeskedot csak valaszoltam beidezve hogy mit irt, arra is kiterve hogy sertegethet nyugodtan rajtam nem fog ... de mivel a te blogod azt teszel amit akarsz nem tartom ovodasnak barmit dontesz.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása