oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. május 23. 06:30,  Milyen messzire érdemes kergetni az álmokat? 322 komment

2017. május 23. 06:30 Határátkelő

Milyen messzire érdemes kergetni az álmokat?

Valami azt súgja, a mai poszt szerzője, TheGee és férje nagyon nincsenek egyedül dilemmájukkal, ami röviden úgy foglalható össze, hogy a Brexit óta Nagy-Britannia már nem az a hely, mint volt előtte, viszont merre lehet onnan továbblépni? Érdemes-e kockára tenni az eddig a szigetországban felépített életet például egy bizonytalanabb kimenetelű kanadai kalanddal, ami ha nem sikerül, akkor merre tovább? Megannyi kérdés, amire a szerző után ti válaszolhattok.

new_life_old_life.jpg

„Alaphelyzet

Adott egy 30 év körüli gyermektelen határátkelő házaspár, 4 éve költöztünk ki Magyarországról Angliába. Amikor kijöttünk 2013-ban, nem ismertünk itt senkit, mindketten relatíve biztos munkahelyet hagytunk hátra; félretett pénzünkön és középfokú angol nyelvtudásunkon kívül csak nagy reményeket csomagoltunk a bőröndbe. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, voltak is nagyon nehéz pillanatok az első évben, jópárszor elgondolkodtunk azon, hogy jó döntést hoztunk-e. 

A szerencsénk az volt, hogy én egy hónapon belül találtam munkát ügyfélszolgálati munkakörben, amiben szerintem nagy szerepet játszott a korábbi multis munkatapasztalatom. Ez elég volt arra, hogy hónapról hónapra éljünk, de az előrejutáshoz kevés volt. 

A fordulat akkor következett be, mikor kb. 1 év után a férjemnek is sikerült a szakmájában elhelyezkednie. Innentől kezdve már meg tudtuk engedni magunknak, hogy társbérlet helyett önálló albérletbe költözzünk, autót vegyünk stb. 

Rá egy évre összegyűlt az önerő a saját lakáshoz, ami a következő hatalmas lépcsőfoka volt az itteni életünk alakításának. Természetesen van lakáshitelünk, amit 1-2 éven belül tudunk teljesen letörleszteni. Itt azért nem sokszázezer fontos lakásra/házra kell gondolni, sikerült egy élhető kisvárosban találni ingatlant jó áron. 

Brexit és egyéb bonyodalmak 

Közben sajnos a férjem munkahelye megszűnt. Ahol most dolgozik, ott egy borzasztóan nárcisztikus főnök meglehetősen megkeseríti az ő és munkatársai életét. Már többen felmondtak miatta, állítólag volt, aki pert nyert vele szemben méltánytalan bánásmód miatt. 

Mivel azonban a felmutatott eredményei jók, bebetonozott helye van a menedzsmentben, így reálisan az egyetlen megoldás a problémára az, ha a férjem munkahelyet vált. 

Időközben a britek megszavazták a Brexitet és azóta úgy tűnik, az európai munkavállalók számára a munkakeresés itt nehezebbé vált. Ez nem csak a mi véleményünk, portugál ismerősünk is ugyanezt mondja, holott neki is már több éves angol szakmai tapasztalata van. 

Ő is váltani próbál ugyanezen okból és míg őt be sem hívják állásinterjúra, ugyanezekre a helyekre, ahova ő is jelentkezett, kevésbé kompetens brit munkatársait időközben már simán átvették. 

A Brexit óta úgy érezzük, egyre ellenségesebbé válik Nagy-Britannia hozzáállása a magunkfajtákkal szemben, miközben meglehetősen ingatag lábakon áll az ország gazdasága, így nagyon elbizonytalanodtunk abban, hogy itt van-e továbbra is a helyünk. 

Alapvetően a magyar bizonytalanság miatt dobbantottunk Angliába és jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy cseberből vederbe kerültünk. Itt szolgáltatás alapú gazdaság van, és a pénzügyi, illetve biztosítási szektorból, amelyek jelentős részét adják a GDP-nek, már többen nyilatkozták, hogy vannak kidolgozott terveik egyéb EU-s országokba való áttelepülésre amennyiben az EU-s piachoz való hozzáférés, illetve ún. passporting right megszűnik Londonban. 

A méltán híres angol kutatás-fejlesztés szektor már most megszenvedi a Brexitet, humánerőforrás és anyagi támogatásbeli problémák miatt. 

Nem beszélve az egészségügyi rendszerről, ami a Brexittől függetlenül is fenntarthatatlan a jelenlegi formájában. És nem, a brit közvélekedéssel ellentétben erről nem a bevándorlók tehetnek, a kórházi ágyak nagyrészét nyugdíjas britek foglalják el. Erről belsős információink vannak. 

Rengeteg brit jelenleg nem dolgozik, hanem szociális juttatások által tartja el magát, ami hatalmas kiadást jelent az államháztartásnak. Aki kapott arról levelet, hogy az adója mire ment el, az biztosan emlékszik arra, amire én: a szociális segélyek fölényesen vezetik a listát. 

(Miközben az EU tagsággal kapcsolatos költségek pedig valahol a sor hátulján kullognak, így számunkra érthetetlen, hogy miért az EU tagság költségeit hibáztatták a kampány során például azért, hogy nem jut elég pénz az egészségügyre). 

Mi nem látjuk azt, hogy ez a hatalmas segélyes tömeg majd feláll a kanapéról a sör és füves cigi mellől és elmegy dolgozni, hogy átvegye a kieső bevándorlók helyét a munkapiacon. És akkor még a font romlásáról, az ebből következő inflációról nem is beszéltünk. Szóval röviden ezek miatt a dolgok miatt érezzük egyre inkább azt, hogy szorít minket itt a cipő. 

Hogy bonyolítsuk a dolgokat, mindeközben az én karrierem itt felfelé ível, már nem ügyfélszolgálaton dolgozom, hanem IT területen és a főnököm kilátásba helyezett számomra egy pozíciót, ami hatalmas előrelépés lenne szakmailag. 

Egyébként nincs IT végzettségem, mindent, amit megtanultam, azt a főnökömnek köszönhetek, aki nagyon nyitott és meglátta bennem a potenciált. Igaz, ő nem brit, hanem amerikai, aki már tizenéve itt él. 

Tehát adott a férjem számára nem túl jó kilátásokkal míg számomra jó karrierlehetőséggel kecsegtető szituáció Nagy-Britanniában, ahol jelenleg élünk. 

B terv 

Illetve adott egy vállalkozás ötlete, amit már jó ideje dédelgetünk a férjemmel. Részt is vettünk itt a megyénkben egy vállalkozni vágyók számára elérhető mentorprogramban (amit mellesleg az EU finanszírozott), ahol rengeteg hasznos dolgot tanultunk az elinduláshoz, ám sajnos mint kiderült, nem tudjuk elindítani itt a vállalkozást, mert az egyik alapanyagunk nincs még használatban az EU-ban, ezért engedélyeztetni kell, ami a szakértő becslése szerint 200,000 fontra (kb. 80 millió forint) rúghat. 

Ez a helyzet a Brexit után sem fog valószínűleg változni, mert úgy néz ki, Nagy-Britannia copy-paste elv alapján átveszi az EU szabályrendszer zömét a kilépés után. 

Ezt leszámítva ez egy relatíve alacsony befektetéssel elindítható vállalkozás lenne, jó növekedési lehetőségekkel, van is rá anyagi tőkénk, hogy elindítsuk. Csak hát az a fránya engedélyeztetés, ami horribilis összeg, ugye.

Itt jön a képbe a Start-Up Visa program Kanadában, amiről hivatalos infó itt található, ezt pár napja fedeztük fel. Röviden arról szól, hogy ha sikerül Kanadában befektetőt találni egy megadott listából, aki hajlandó befektetni a vállalkozásunkba vagy felvételt nyerünk egy ún. Business Incubator (elnézést, nem tudom mi ennek a magyar megfelelője) programjába szintén egy megadott listából, akkor jelentkezhetünk erre a vízumra, ami egyúttal permanent resident státuszt is biztosít. 

Persze vannak egyéb feltételek pl. 12,300 kanadai dollár megtakarítás fejenként a kezdeti megélhetési költségek fedezésére és angol nyelvtudás, ezek szerencsére nálunk nem jelentenek már problémát. 

Jelenleg ezt a lehetőséget próbáljuk feltérképezni, az első és legfontosabb dolog, hogy találjunk egy kanadai szakértőt, aki meg tudja mondani, van-e ennek a vállalkozásnak bármi akadálya Kanadában. 

Az infók alapján, amiket eddig találtunk hivatalos kormányzati oldalakon, úgy tűnik, nincs, de az ördög ugye mindig a részletekben rejlik. Amint ez megvan, következik a részletes utánajárás kanadai áraknak, beszállítóknak, vállalkozásokra vonatkozó törvényeknek, piackutatás, hogy az információk segítségével átírjuk a már meglévő üzleti tervünket és el tudjunk kezdeni „házalni” a befektetőknél, Business Incubatoroknál abban a reményben, hogy találunk valakit, aki lát benne elég fantáziát ahhoz, hogy támogatását adja és ezzel elindítsuk a jelentkezésünket a vízumra. 

Dilemma 

Persze rengeteg kérdés és kétely van bennünk. Érdemes mindent ismét hátrahagyva szedni a sátorfánkat és továbbállni, ráadásul egy másik kontinensre? 

Mi lesz a családdal? Ha ezt sikerül meglépnünk, akkor jó ideig biztosan nem fogunk visszalátogatni a családhoz, barátokhoz. Mi van, ha családi vészhelyzet adódik? Angliából nem nagy kunszt elrepülni Budapestre, de Kanada esetében ez már jóval drágább és több szervezést igényel. 

Ha Angliában maradunk, akkor jövőre itt is be tudnánk adni a letelepedési kérelmet, bár egyre kevésbé érezzük magunkat „itthon” a jelenlegi közhangulatban. 

Ha most borítunk mindent, akkor később, a Brexit után jó eséllyel nem tudunk már visszajönni ide, ha mégsem sikerül megalapozni az életünket Kanadában. Márpedig ha Magyarország és Nagy-Britannia között kellene választanunk, akkor egyelőre még a fentebb vázolt problémák ellenére is úgy érezzük, szívesebben élnénk Nagy-Britanniában. 

Várjunk még 2 évet mire megszerezhetjük a brit állampolgárságot és akkor borítsunk? Semmi garancia nincs rá, hogy a Start-up Visa program 2 év múlva is elérhető lesz... 

Biztosan kapok majd hideget-meleget, de ezzel együtt is nagyon érdekelne kívülállók véleménye, illetve tapasztalatok ezzel a fajta vízummal, illetve Nagy-Britanniából Kanadába költözéssel kapcsolatban. 

Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta. 

TheGee”

HÍRMONDÓ

Ha nem félsz a munkától, akkor ez mind rád vár

Ma inkább azoknak kedvezünk, akik szívesen megfogják a munka végét, legyen az szobalányi munka, asztalos, vagy gyári meló. Van még más is a tarsolyban.

Ki süti nyáron a balatoni lángost?

Lassan az az ember benyomása, hogy mindenki külföldre megy dolgozni, legalább is úgy tűnik, lángossütőből sincs elég a Balatonnál.

Tovább fogy a magyar 

Tulajdonképpen nehéz eldönteni, hogy meglepetés-e vagy sem, ám mindössze öt olyan járás van az egész országban, ahol többen születnek, mint ahányan a körzetben meghalnak. És akkor a kivándorlásról még nem beszéltünk.

Meglepő, melyik a világ legegészségesebb országa 

Ha azt írjuk, hogy Olaszországgal mostanában (?) akadnak problémák, akkor jóformán nem írtunk semmit. A gazdaság évek óta egyetlen hajszálon függ, a fiatalok 40 százalékának nincs munkája, szóval a kilátások nem túl jók. Vagy mégis?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1012532095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thegee 2017.05.23. 19:58:10

@P.Elliot: Nagyon köszönöm a biztató sorokat, ez most nagyon-nagyon jól esett. Ha jól sejtem, szép élettapasztalat van mögötted :)
Durva amit az ismerős ismerősének a vállalkozásáról mesélsz, el is hiszem, hogy van ilyen. Sajnos sokan nem gondolják át, hogy mit csinálnak és kire bízzák a pénzüket.

kék madár 2017.05.23. 20:01:59

@Soros Putin Csarli: ket dolog miatt managelte magat erre az anyagi szintre: dusgazdagon indult, es mindenben gatlastalanabb es konyortelenebb volt mint a konkurenciaja, csak a szerencsejen mult, hogy nem csuktak le ado es egyeb csalasok miatt. Most nem lesz.
De ha barmilyen szinten elismered a munkassagat, azzal magadrol mondasz velemenyt (sokak szemeben elismeresre meltot, tele van a vilag szexista, gatlastalan, rasszista csokevenyekkel) de en errol nem szeretnek tobbet veled tarsalogni.

Vibi 2017.05.23. 20:03:53

@thegee: el szabad/tudod arulni hogy mi kerul 200 k-ba barmilyen bevizsgalason? En max gyogyszeriparban tudok ekkora penzt elkepzelni, de mondjuk en meg nem is vizsgaltattam be semmit @Soros Putin Csarli: en meg azt olvasom hogy a brexit ellenzoi fogynak rohamosan, amit meg is ertek, hiszen pszichesen mindenki a nyertes taborhoz akar tartozni, aminek most leginkabb a toryk tunnek.
A ferjem mondogatja, hogy ez a sztori lefutott mar egyszer. Akkor is a munkaspart leirta magat, aminek kovetkezteben mindenki a torykra szavazott, majd felemeltek az adokat, eltuntettek a gyarakat es lam eljutottunk ide, mert a hatalomra kerult labour meg beengedte a bevandorlokat. A tortenelem mindig ismetli onmagat.

kék madár 2017.05.23. 20:06:28

@swing gitan: egy maffiozo szinten managelte a bizniszeit, csak az ugyvedei tudtak arrol is meggyozni, hogy nem kene a vele kritikus ujsagirokat kinyiratnia, mert rosszul sulhet el (ora nezve is)

Shaktee 2017.05.23. 20:08:17

@kék madár:

off

Nezted..vagy nezte valaki az uj Bernie Madoff filmet a hetvegen?

on

nyuszigonosz 2017.05.23. 20:10:39

@Soros Putin Csarli: Nincs a világon semmi gond egy hitelezett ház eladásával. Mert nincs, úgy van ahogy írod.
De pont mire azt kifizetik, meglehet az ottani állampolgárságuk is.
Ha esetleg vissza akarnának majd térni Angliaba, akkor az jól jöhet.

Az viszont lehet, hogy a házuk két év múlva jóval kevesebbet fog érni - esetleg - mint most.

2017.05.23. 20:14:14

@Vibi: hat a gyarak egy jo resze mar Thatcher alatt eltuntek (nem feltetlen miatt, de kb az eraban akkor tuntek el). Felnott mar egy teljes generacio csak benefiten, akik soha nem lattak a szuleiket dolgozni menni.
Az megint mas kerdes, hogy igen gyatra a rendszer, nem osztokel munkara, atkepzes igen gyenge a UKben

Szerintem, amennyire en latom, az van, hogy elfogadtak, hogy lesz Brexit. Mert az ugye megsem lehet, hogy "bocsi, meggondoltuk magunkat, megsem".
Namost, ebbol kellene a legjobbat kihozni.
Merkel (mert ugy gyakorlatilag o diktal), most kicsit busy a sajat valasztasaival, meg a gorogokkel megint nincs deal, penzt kellene nekik adni a feneketlen perselybe, hogy az eurot ne huzza le. A nemet valasztas elott, nem fog adni

A nemet valasztas meg a gorogokre rakenyszeritett ujabb ertelmetlen deal utan majd jobban raernek Brexittelni az EUban is.

Shaktee 2017.05.23. 20:15:03

@kék madár: vadiuj, premier volt.

Dreyfuss meggyozobb volt mint Robert de Niro - nekem, arnyaltabb, hihetobb. Michelle Pfeifer es Hank Azaria embertelen jok az uj verzioban, s Bernia fiai is..

2017.05.23. 20:17:20

@kék madár: kerdesed respektalva van

gabors 2017.05.23. 20:23:16

@swing gitan: lattam !!! mult het hetvegen volt (talan) jo hosszu ket reszben

Vibi 2017.05.23. 20:25:22

@Soros Putin Csarli: ezzel kb egyet is ertek. Amit en latok, hogy itt mindenki berendezkedett mar arra, hogy nem lesz semmilyen deal az eu-val. Valoszinuleg a valas arat kifizetik, addig a tamogatasokat behuzzak, aztan majd 5 ev mulva lesz valami. Epp csoda is tortenhet, mondjuk az Eu szetesik, vagy megindul a ketsebesseg fele es akkor meg az is lehet, hogy a britek megusszak. Ha abbol indulok, ki hogy az eu zsarolasabol mindig jol jottek ki, akkor ez most is igy lesz. Uzleti szinten mi azt tapasztaljuk, hogy azok a belfoldi beruhazok, akik eddig probaltak kulfoldi partnert talalni, inkabb orszagon belul koltenek. Eddig mi nem panaszkodunk. Bar az teny, hogy rendes dolgozot talalni szinte lehetetlen.

Shaktee 2017.05.23. 20:26:18

@gabors: felét lattam csak Mariottban - Glenpoint in Jersey, a hokimeccs kozben..majd itthon nekilatok.

Ember, minden respektusom neked. azzal az embertelen forgalommal csatazni minden nap!!!!! atyavilag..4 eve voltunk, sokkal kemenyebb most...

nyuszigonosz 2017.05.23. 20:30:34

@Soros Putin Csarli: Igen, még a Vaslady idejében zártak a gyárak de a sok sok bánya is - mert felújításra szorultak volna, na az nem lett, zárás lett és óriási tömeg lett munkanélküli.

Aztán már 2004-ben az angolok felrúgták azt az EU megállapodást, hogy az akkor EU-hoz csatlakozó országok ( Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország ) állampolgárai 7 évig nem telepedhetnek le szabadon más EU országokban , csak abban az esetben, ha kimondottan munkaszerzödéssel mennek oda, vagy szezonmunkára, de csak arra és utána megint hazamennek.

Szóval nem átképezték a munkanélküli réteget, hanem azok szépen elültek a segélyen és a tényleges munkákra mentek mások.

gabors 2017.05.23. 20:32:19

@Soros Putin Csarli: ": a sajat kis birodalmat teljesen jol elmanagelte" itt melyik billiardos csodre gondolsz ???

sajnos az USA-gazdasagi berendezkedese nagyon lejt a csalo gazdagonak ... ha olyan jo lenne az managelve nem kellene mindent titkolni ...

thegee 2017.05.23. 20:34:29

@Vibi: mi is nagyot néztünk, mikor megtudtuk, nem kell olyan különleges iparágra gondolni mint a gyógyszeripar, de erről többet most nem szeretnék mondani. Más országokban régóta használják, nem egy kockázatos dologról van szó, de Európában új. Azért ránézünk időnként, hátha ez változik.

Vibi 2017.05.23. 20:45:42

@thegee: ha igy all a helyzet, az mas. Viszont akkor azt mondod, hogy Amerikaban es Kanadaban eladhato, vagy hasznalhato a termek, szolgaltatas akarmi. Ebben az esetben en elinditanam innen a kanadai vallalkozast. Nyilvan egyikotoknek van ebben tapasztalata szoval, hivast intezni innen is lehet, partnereket talalni innet is lehet. De lehet hogy ezt rosszul itelem meg, mert nem tudom, hogyy mi az amiben uzleti fantaziat lattok. En maradnek itt es epitenem innen a vallalkozast. Aztan ha mozdul valamerre, akkor ha megeri koltozni is lehet.

Vadalmaaaaa 2017.05.23. 20:46:59

@thegee: a profeta szoljon beloled! Talan csillapodott a kozhangulat a lengyelek halalra verese òta.

Sok angol,csaladdal talalkoztunk tavaly ,miutan calais- n at jottunk adodott a bevandorlas kerdese es sajnos a lengyeleket,magyarokat nagy gyulolettel emlegettek minden csaladban mar a szavazas elott,illetve

,odaleptek hozzam vadidegenek hogy honnan jottem,miert. A ferjem jelenleteben abbamaradtak ezek a kerdesek vagy oda sem mertek jonni,nem mertek zaklatni.

Visszagondolva,talan az idegen rendszam es szo valtotta ki a nem kivant figyelmet . A rendszam miatt celtabla lehetek megint.

Vadalmaaaaa 2017.05.23. 20:47:36

The gee: kanadai ismeroseim kozul nagyon sokan dicserik az orszagot , a lehetosegeket

Egy IT- s ismerosom hivott is,student visa- val kezdte,emlitette,hogy nagyon olcso foldet venni ,letelepedett

Aki hazassagot kotott panaszkodik arra,hogy ot evig nem johet haza,csak csaladi halaleset okan,ami be is kovetkezett,ket heten belul visszament.

Mindenki azt meseli,hogy a helyiek nagyon kedvesek,konnyen megy a beilleszkedes.

Gondolom nincs olyan gyulolethullam,mint UK- ban

A hideg viszont egy mas kerdes,az aruvalasztek is szerenyebb,viszont az egeszsegugy jobb GB- hez kepest is.

A csalad latogatasa miatt nagyon megertem a dilemmad.
A csaladnal nincs fontosabb.

Herr Géza 2017.05.23. 21:26:50

@macamuca [IHUN]: Hát a hamut szórom rendesen a fejemre! Lehet, hogy a "britt divatdáma" ennyire kiakasztott? Lehet. :))))

Shaktee 2017.05.23. 21:26:53

@vöribaba: Nem értem, hogy tudták a férjed kinézete miatt "nem zaklatni" a magyar rendszámmal? Férj nem europai szarmazasu?

Herr Géza 2017.05.23. 21:36:59

@Arthamyr: Oké! De ez "bútor" ? Biztos vén vagyok, de nálam a bútor minimum egy szekrényt, fotelt, önálló polcot, stb. jelent. Naná, hogy kapsz az IKEÁ-ban fürdőszobatükröt (is) három sör áráért, de az még nem "bútor". Csak fogalmi zavarok tisztázása ügyében szólnék vala.... :)))

Herr Géza 2017.05.23. 21:42:22

@Arthamyr: Jajj. Ikea bútort bármikor, bekötött szemmel is semmi oerc alatt rakok össze. Csak egy komoly doboznyi maradék alkatrészem van ikeás cuccokból. Ááa, én utálom az Ikeát. Olyan snassz! :)))))))))))

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.05.23. 21:49:27

@London2009: a mienk mar tobbszor is kiallta a probat. pedig ugye hazasok se vagyunk. ;)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.23. 21:53:09

@London2009: mrs. clayton dö szekönd, magyar változatban

Herr Géza 2017.05.23. 21:53:20

@thegee: Megkaptad te is az okosságot a "mindenki által ismert multinál felelős pozícióban dolgozó" trollunktól. :) Nyugi! Van nála rosszabb is! :))))))

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.05.23. 22:06:33

@Csodabogár: ezt nem oszintesegnek hivjak. teljesen mas szo passzol ra.
en is oszinte vagyok, sokan "utalnak" is erte gondolom, de talan nem gondolnak olyannak, mint onagysagat. :)

2017.05.23. 22:08:52

@Herr Géza: en biciklit szereltem szet es aztan ossze meg gyerekkorban ugy, hogy az osszeszereles utan maradt egy rakas alkatresz

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.05.23. 22:09:14

@Golf2: az jo lenne, egy macskafarm!!! :D

M. Péter 2017.05.23. 22:10:37

@nyuszigonosz: Nem volt ilyne megállapodás, hanem minden ország korlátozhatta 7 évig az keleti tagállámok polgárainak szabad munkavállalását. 3 ország nem korlátozta, az Egyesült Királyság, Írország és Svédország. A svédek korlátozni akarták, csak koalíciós kormány volt, és nem tudtak megegyezni.

thegee 2017.05.23. 22:11:42

@Vibi: ezen még lehet, hogy egyszer elgondolkodunk.

M. Péter 2017.05.23. 22:12:17

@swing gitan: Több cége ment csődbe, összesen több milliárd dollár adóssággal.

Shaktee 2017.05.23. 22:18:56

@M. Péter: Ha csõdbe viszi amerikát akkor mi is pórul járunk.

Arthamyr 2017.05.23. 22:21:25

@Herr Géza: Egyezzünk ki "használati tárgyakban" (mi a tököm a tükör, valóban decoration alatt van az oldalon, de az elég jóindulatú?). Az ágy melletti szekrényeink sem voltak drágák (bár azok már egy üveg jobb bor árába is fájnak). A lényeg, hogy ár-érték arányban elég jó, és van mindenhol. A feleségem szokott venni mindenféle biszbaszt is időnként, de azt még az én fogalmatlanságommal sem lehet bútornak nevezni.

Herr Géza 2017.05.23. 22:27:43

@Soros Putin Csarli: Azt meghiszem. Csak nekem nem azért van egy cipősdoboznyi Ikea-bizbaszom, mert "kimaradt", hanem biza az Ikea nem az a fajta cég, hogy ha a polchoz 4 pöcök kell, akkor tuti 4 lesz a csomagban (esetleg 3 :D), hanem inkább egyel több. Ez itt (nem) a reklám helye... Anyáztam én már eleget az Ikeára (leginkább az "azonnal elvihető", de mégsincs és nem is tudni mikor lesz témakörben), de egyet be kell ismernem: a cuccok alkatrészei mindig ott voltak a csomagban hiánytalanul, ha valamit én eltörtem/elhagytam/akármi, akkor az ügyfélszolgálaton mindig ingyen kaptam alkatrészt, még csak blokk sem kellett, hogy ott/mikor vettem a bútort. Ezért igenis emelem a kalapom előttük. 9

Arthamyr 2017.05.23. 22:33:19

@Herr Géza: Én is megküzdenék vele, de legutóbb magyar srác jött, itthonról dolgoztam épp, töltöttem egy whiskey-t, aztán jól elbeszélgettünk. Lebeszéltük, hogy a nappaliba is rakja össze a nem-ikeás bútorokat is.
Az íróasztalokat összeraktuk mi is, de mivel a rendelt dolog árának bizonyos százalékáért rakják össze, kiszámoltam, hogy fél nap legózás helyett inkább kifizetem a szakembert, jobban járok. Az ágyakkal a bácsi is elidőzött kicsit, pedig nem először csinálta.
Legutóbb meg falat kellett fúrni, és fúrónk sincsen. Kb. precíziós csavarhúzókészletem van, számítógép és bicikli buzeráláshoz, azt annyi. :) Meg kalapács, mert az mindig jól jön (mint a szekerce, bár azt gondoltam ide a műfüves kertbe felesleges). :D

Herr Géza 2017.05.23. 22:36:23

@Arthamyr: Mint látod semmi gondom az Ikeával, sőt... Csak a "két-három sör áráért bútort veszünk" kitétel volt nekem erős, mert annyira azért nem is olcsóak...:))))
Mondjuk a feleségem "ugorjunk be az Ikeába pár percre" ötletétől a világból is képes vagyok kiszaladni. Inkább addig "beugrok" a közeli fehérneműboltba, az tuti izgalmasabb! :)))))

Arthamyr 2017.05.23. 22:42:31

@Herr Géza: Én kizárólag élelmiszerboltba (hentes, halas, italos, zöldséges, sajtos stb. is beleértve) megyek örömmel.
A többit rábízom a szakemberre (a feleségem), ha lehet. A bútorválasztáshoz kimentem, de az nem rendszeres program.

nyuszigonosz 2017.05.23. 22:44:48

@M. Péter: De, volt megállapodás, söt az akkor EU-ba belépett országok belépési szerzödéseiben is benne volt ez a kitétel.
Ausztria és Németország kezdeményezte/ kérte ezt és 15 akkori EU tagország csatlakozott ehhez a megállapodáshoz. Igaz, a "kisbetüs részletekröl" hogyan-hány évig tart a korlátozás meg ilyenek, minden ország saját maga dönthetett.

Az Egyesült Királyság, Írország és Svédország nem korlátozta, ez igaz, de sem Írország sem Svédország nem panaszkodott emiatt azóta sem sehol.
Az Egyesült Királyság meg ugye igen.
És ez már ezért sem szép, mert nem az EU, Brüsszel, Merkel meg tudomisénki döntött helyettük akkor, hanem ök saját maguk.

Arthamyr 2017.05.23. 22:46:24

@tanato: Takaros munka. :/ Pedig nem is tűnik annyira prosztó környéknek, ha a képen az van, ahol történt.

Arthamyr 2017.05.23. 22:50:47

@puhacica: A macska hogyan hasznosítható? Vagy magát a farmon tenyésztett jószágot kellene árulni?

2017.05.23. 22:51:16

@Herr Géza: hat, mert te a nemeteknel vagy
Nalam allandoan hianyzott csavar, de meg ilyennel is, hogy hintalo. Vissza nem megyek az Ikeaba a hintalo hianyzo csavarjaert!
Ugyhogy, faragasztot hasznaltam

2017.05.23. 22:53:04

@nyuszigonosz: emlekeim szerint, akkor Blair a UKben borzasztoan alabecsulte majd a bejovendo lengyeleket (lengyel gyujtonev kelet-europaira)

nyuszigonosz 2017.05.23. 22:56:57

@M. Péter: Amúgy még hozzátenném, hogy 2004, szóval az EU-s csatlakozás elött is nagyon sok -sok mindenki dolgozott az EU területén az akkor még nem tagállamokból .
Nemcsak mezögazdasági idénymunkások, hanem építkezéseken alvállalkozó magyar-cseh-szlovák-lengyel vagy más vállalatok munkásai, de különbözö hiányszakmákban is, és sok sok magasan képzett mérnök, orvos, kutató, fejlesztö is. Csak az olyan jellegü letelepedés volt korlátozva 2004-töl, ha valaki nem konkrét munkára jött volna pl. Németországba.

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.05.23. 22:58:45

@Arthamyr: hintaszarvas, de hogy nez mar ki leirva???
m.ikea.com/us/en/catalog/products/art/50060713/

Csodabogár 2017.05.23. 22:59:15

@Herr Géza: Szerintem az ikea rengeteget romlott. Mostanában már nem is megyek oda semmiért, Pesten elviselhetetlen, mert gyerekes anyukáknak az a program, hogy megyünk az ikeába.
Viszont még mindig vannak Billy polcaim tele könyvvel és a konyhám is ikea, már 20 éves és semmi baja. Amerikában cuppogtak a vevők az ikea konyhánktól, mikor árultuk a lakást, igaz szebb és modernebb volt mint az itthoni. Mindent magunk raktunk össze, semmi ördöngősség nincs benne.

Arthamyr 2017.05.23. 22:59:43

@Soros Putin Csarli: Eléggé felülreprezentáltak a lengyelek, szóval van benne valami.

nyuszigonosz 2017.05.23. 23:00:16

@Soros Putin Csarli: Szerintem is így volt.

Tény, hogy 2005-ben Németországban szinte összeomlott a spárgaszedés( mezögazdasági idénymunkák elsö szezonmelója), mert az addig évekig itt spárgát szedö lengyelek nem jöttek.
Nem, mert helyette az Egyesült Királyságba mentek, de oda családostól, mert mehettek és mentek és maradtak is.
Ide ugye csak a meló idejére az jöhetett, aki tényleg dolgozott és a meló elvégzése után haza, aztán az eperre vissza... meg így.

Arthamyr 2017.05.23. 23:03:12

@Csodabogár: Pár billy polc nekünk is van az otthoni házba, félig fa-, félig üvegajtókkal, hogy ne porosodjanak a könyvek, valóban jó vétel volt. Azokat még én raktam össze, de itt szolgáltatásokon alapuló gazdaság van, hát élünk vele. :)

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.05.23. 23:06:16

@Arthamyr: meg kell oket fejni. aztan a macskatej dragaert eladhato, mert koztudott teny, hogy a cicak gyomra nem birja a masfele tejet. bomba uzlet! :D

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.05.23. 23:06:38

@nyuszigonosz: igy van, UK hozza nem korlatozta a benefit hozzaferest, mig a nemeteknel semmi sem jart nekik. A UKban meg igen.
Pl Akkor is adtak gyerekre segelyt, ha a lengyelek hazakuldtek a gyereket - tomeges jelenseg volt.

nyuszigonosz 2017.05.23. 23:12:01

@Soros Putin Csarli: Pedig ez rajtuk állt, korlátozhatták volna, de nem tették. Most meg panaszkodnak. Mire is?

FutureFry 2017.05.23. 23:12:33

@M. Péter: A Simpsons egy 17 évvel ezelőtti jelenete nem csak azt jósolta meg, hogy Trump elnök lesz, hanem azt is, hogy csődbe viszi Amerikát:
youtu.be/ZtparSnQhFc?t=29

Arthamyr 2017.05.23. 23:12:47

@Soros Putin Csarli: Remek termék, mindenre gondolnak!

Arthamyr 2017.05.23. 23:13:59

@puhacica: Na erre az üzleti modellre sosem gondoltam volna. Ezért nem leszek sose sikeres vállalkozó.

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.05.23. 23:16:47

@nyuszigonosz: nos, en ugy emlekszem, hogy amikor elkezdtek szovatenni a benefit korlatozast, epp a nemetek jajongtak, hogy nem lehet
Aztan a nemet modellrol lemasoltak, hogy csak X ido UK tartozkodas utan lehet igenyelni benefitet
Hogy a valosagban ezt hogy kiviteleztek, azt nem tudom

gabors 2017.05.23. 23:27:06

@swing gitan: " azzal az embertelen forgalommal csatazni minden nap!!!!! atyavilag..4 eve voltunk, sokkal kemenyebb most... "

merre voltatok mert en NJ evenkent ha egyszer elkerulok akkor is csak Turnpike (20 eve meg voltak ismerosok) szerencsere Manhattanben csak egy nagyon rovid szakasz van kb tudod honnan vagy a hidig vagy a Midtown-tunnelig ami az esetek kb 1/3-ban dugo a tobbi nem veszes

amugy a forgalom nagyon napszak fuggo (es az is szamit hogy melyik nap) amugy a tomegkozlekedessel sem sokkal konyebb meg akkor sem ha csupan egy atszallassal el tudsz jutni valahova ... idealis eset ha subwaya-l plusz gyalog megvagy .. mert ha barmi felszini kozlekedes is van benne akkor mar inkabb kocsi

nyuszigonosz 2017.05.23. 23:33:08

@Soros Putin Csarli: A segély - benefit korlátozás.
Na az már van.
Nem volt mindjárt itt sem, mert: volt valamilyen egyezmény, miszerint az EU tagállamok állampolgárainak ugyanazon jogai vannak abban az EU országban amelyikben él. ( választójogon kívül, az csak a kommunális választásokra van, bejelentett lakhely szerint)
Mármint segélyt igényelni -kapni.

Csakhogy egy rakat nép ezt ténylegesen nagyon kihasználta/kihasználja és van rá azóta korlátozás. Szóval már nem lehet megtenni azt, hogy egy nap idejövök és másik nap már a szociális hálóban hintázok és kész. Eleve egy segélyturizmus alakult ki. Volt olyan népcsoport, akik minimum 2 országban éltek segélyekböl. Na ezt lassan sikerül rendezni.

M. Péter 2017.05.23. 23:39:11

@Soros Putin Csarli: @nyuszigonosz: Nem olyan egyszerű a dolog, a brit kormány próbálta korlátozni a segélyeket, több ügy is az Európai Bíróságig ment, volt, amit megnyertek, volt, amit elbuktak, ez utóbbiak persze nagyobb nyilvánosságot kaptak a bulvársajtóban. Nem sokkal a referendum előtt pont nyert a brit kormány egy pert az Európai Bizottság ellen, de ez már késő volt.

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.05.23. 23:43:12

@Arthamyr: csak hulyulok, hat mit lehetne csinalni veluk? tenyeszteni es eladni a kismicokat. de ez csak egy tipp volt golftol, aki tudja, hogy igazi macskabuzi vagyok. nem gondolkodom macskafarm alapitasban. egyelore. :)

pappito · http://pappito.com 2017.05.24. 00:17:35

@M. Péter: ne zavarj össze senkit tényekkel. a white trash sörözve-füvezve ül otthon a kanapén és punktum

Shaktee 2017.05.24. 00:18:47

@gabors: glenpoint, a lincolnon be a szigetre, meg vasarnap reggel is araszolva az alagútba..
Egyszer mentünk haza brodaway után port authority busszal, huh de le van pukkanva az egész..

pappito · http://pappito.com 2017.05.24. 00:19:30

@szÖveges professzor:

"@Horthy Miklós cselédje: Látom Te is az orbáni propagandagép csöcsén hizlalod magad. "

valamit félreértesz, ez a troll maga az orbáni propagandagép, az a dolga amit itt csinál. "grazból"... ahha.

Herr Géza 2017.05.24. 00:32:09

Ee@Soros Putin Csarli: Én 3 országban tapasztaltam Ikeát (DE, HU, AUT). Soha nem hiányzott semmi. Igaz, hintalovat nem vettem/raktam össze sosem. :D

gabors 2017.05.24. 02:20:41

@swing gitan: "@gabors: glenpoint, a lincolnon be a szigetre, meg vasarnap reggel is araszolva az alagútba.."

Arrafele nem jartam mar 20 eve (egyik tunnelen sem mentem NJ-be) Nekem ha arrafele van dolgom akkor inkabb Verrzano (ha meg eszakra akkor GW hid) mert igy Manhatten't teljesen elkerulhetem.

"Egyszer mentünk haza brodaway után port authority busszal, huh de le van pukkanva az egész.. " Mar megvan a terv ha igaz az uj terminalra ... amugy az mar akkor lepukkant volt Europai szemmel mikor kijottem 90-ben parszor jartam ott valami ismeros jott ment (akkoriban a busz sokkal olcsobb volt) sot akkoriban a kornyek kimondottan veszelyes volt most legalabb mar azt megoldottak de mar evtizedek ota 150%os kapacitason megy nem csoda hogy nagyon rossz allapotban van

gabors 2017.05.24. 02:29:26

@Soros Putin Csarli: ", hogy hintalo. Vissza nem megyek az Ikeaba a hintalo hianyzo csavarjaert!
Ugyhogy, faragasztot hasznaltam " pedig erdemes mert csavart es hasonlo aprosagokat bemondasra ingyen adnak ... kint van a falon onkiszolgalo modon min 100 fele kulonbozo bizbasz ... de ugyesek mert a csavarok csapok meg akarmik szinte semm masra nem jok mint IKEA-t osszerakni .... ha meg tudod mondani mit akarsz osszerakni adnak ami hianyzik... nekem eddig IKEA bejott (persze azt kap az ember amire szamit ... (nem high-end hand-made custom)

P.Elliot 2017.05.24. 02:59:34

@puhacica: ne is gondolkodj macskafarmban mert van mar egy magyar no aki foglalkozik ezzel Londonban.
Perzsamacskakat tenyeszt, 750-1000 font az aruk nem igazi tenyeszto de nagyon ert hozza, jobban mint a profik, nem tenyeszti oket tul hanem pont arra megy hogy egeszseges macskakat adjon el, bejon neki hirnevben, vevokorben.
Persze sokat kolt rajuk mert a legjobb minosegu husok, allatorvos, oltasok es a hazban egy percig nem maradhatnak a macskak magukra, eleg rabszolga biznisz viszont hazat vettek a macskakbol.

P.Elliot 2017.05.24. 03:15:17

@gabors: En szeretem az Ikeat, regen jobb minosegu volt, ezt abbol mondom hogy 25 ev koruli a haloszobam onnan es kifogastalan, kenyelmes, imadjuk, egyedul matrac csere volt toluk, olyan nem volt persze amilyen regen, jo kemeny, drot volt benne, ezt az uj puhat utalom, ki is fogom cserelni de nem toluk, majd valami abszolut minosegit valahol, jo kemenyet ami jo a hatnak..
Ugyanilyen koru Billy polcaim vannak a konyvtarszobaban, kutya baja, jo sok konyv elfer rajta, a konyham is onnan van, gyonyoru szep, most lehet 6 eves kifogastalan, nincs minden szobaban Ikea butor, a nappaliban semmi, mashol vettem mert azt nem szeretem toluk, mostanaban nem jok de nagyon szeretem ezt a modern, konnyu, vidam feher szinu cuccaikat, meg a kedvem is mas ha belepek a hazba, utalom a sotet butorokat, lehangol.
Igen, adnak potcsavart akarmennyit de minden kis csomagocskaban tobb van mint kellene, nem takarekoskodnak vele. En szeretek ott csavarogni, nezelodni, az uj dolgokon amuldozni hogy milyen praktikus, evente 3x biztos hogy el szoktam menni, utoljara beleszerettem egy edes kis bebi agyba amin a macskaim kitunoen elhevereszhettek volna es felszabadult volna a fotelem amit mindig elfoglalnak a nyavajasok, halalosan komolyan mondtam a ferjemnek/nem vette eszre hogy csak huzom, szorakozok/ hogy megveszem es a konyvtarszobaban fogom felallitani a ket fotelunk kozott, majdnem elajult, mert kinezte belolem hogy ha valamit a fejembe veszek....., azota is azzal huzom ha az Ikeaban jarunk hogy megveszem azt a tunderi kis agyat. Sot, kettot mert kozos agyban osszeverekednenek....

skye8 2017.05.24. 03:43:02

En nem szornam a nehezen megkeresett penzemet startup vizumra. Nem tudom mi az uzleti tervetek de gondolom Nem lesz belole Nagy profit az elso evben Es addig valamibol Meg kell elnetek. express entryvel Szerintem hamarabb es kevesebb koltseggel megkapnatok a letelepedesit, Es onnantol szabadon eldonthetitek Hogy vallakozni akartok vagy alkalmazottkent dolgozni. A dragons den Es shark tank kedvenc musoraim. az amerikaiak (shark tank) sokkal jobban el tudjak magukat adni mint a kanadaiak. azt megfigyeltem mindket musorban Hogy barmilyen jo lenne az uzleti terv, ha a piacot a Nagy retailerek uraljak, nagyon koltseges, szinten lehetetlen betorni es ezt senki Nem akarja finanszirozni. Mindenesetre sok sikert kivanok, en imadom kanadat :)

gabors 2017.05.24. 03:59:18

@P.Elliot: "haloszobam onnan es kifogastalan, kenyelmes, imadjuk, egyedul matrac csere volt toluk, olyan nem volt persze amilyen regen, "

en is szeretem az IKEA-t de valoban csokkent a minoseg (mert arakat kellett alacsonyan tartani)

na ez erdekes ... most mindket haloszobaban IKEA agy van DE mar elore tudtuk hogy a matrac nem kosher (es mivel IKEA nem kell megvenni) es mivel standard megvettuk a "boxspring"-et es a matracot mashol TOKELETES igy ... butort mostanaban ritkabban veszunk ott de egyebb haztartasni cuccokat igen, pl fuggony karnish, a konyhaban megcsinaltam a szekrenyala epitett ledes villagitast (remote minden) ... furdoszoba ;polc (ja nekunk is a konyvepolc IKEA de nem tudom mi a neve) ... amugy egyebb konyhai cuccokat is vettunk onnan tobbek kozott az elszivot it (bar ahhoz kellett egy handy-man aki beszerelte nem mert nekem nincsenek megfelelo szerszamaim egy tetobe vezetett elszivot berakni)

gabors 2017.05.24. 04:04:51

@P.Elliot: " macskaim kitunoen elhevereszhettek volna es felszabadult volna a fotelem amit mindig elfoglalnak a nyavajasok, " a mi macskaink is IKEA-bol valo "dobozban" alszanak nem kis agy hanem valami egesz masra valo doboz felesegem kinezte es tenyleg mukodik igy nem vesznek ossze ki hol alszik ... mondjuk nap kozben igy is a vagy a fotelben vagy a kanapen vannak de ejszakara a sajat dobozukba mennek (van 4)

P.Elliot 2017.05.24. 05:29:22

@gabors: A konyhai elszivot en is naluk vettem, na, az rohadt draga volt de mashol is biztosan sok, a matracban mar eleve nem biztam de nem volt kedvem utanajarni hogy melyik a jobb meg a ferjem is szerette az Ikeasat, mar neki is rossz velemenye van rola, majd nezunk jobbat., konyhai cuccokat is szoktam venni en is, fiatal korom ota imadom a modern butorokat, ebbol nem tud kizokkenteni semmifele divat. Vannak persze szep regi stilusu butorok, most keszitett minosegi masolatok, sotetek de nekem nem kellene.
Ami az igazi antik butorokat illeti, egyszer voltam valamiert egy gazdag Princetoni hazban valami ugyben beszelni a haziasszonnyal, / valaki kuldott nekik valamit, azt vittem el/, oreg roskatag venasszony, 80-on tul, simara operalt arccal/ vagy 20 eve lehetett/, a nyaka istenverte rancos, az egesz no szegeny rettentoen nezett ki de kioltozve volt, frizura, smink, magassarku cipoben, a ferje egy baratsagos, kellemes ember, szinten 90 korul, oltonyben es nyakkendoben ult a teve elott, ok kotelezoen feloltoztek gondolom minden nap igy es odahaza, alig tudtam elfojtani a nevetest, az igazi gazdagok vilaga egy kulon vilag,....a masik dolog a butor volt, mar nem is emlekszem hogy milyen volt a nappali de normal, hanem az ebedlo, amire a neni felhivta a figyelmemet, 17-ik szazadbeli hatalmas asztal, magas, tornyos szekekkel, talaloval, nem volt befestve vagy lakkozva. talan ugy veszitett volna az ertekebol gondolom, ugy festett az egesz mint amit most astak ki a sirbol, kicsit olyan szurkesbarna kifakult, kopott, hanyingert kelto. Hazagondoltam az Ikea ebedlomre, az asztalt lehet latni a karacsonyi, husveti posztjaimban meg most 25 ev utan is ugyanaz, hogy mennyivel hangulatosabb, tisztabb, vidamitobb mint az a 17-ik szarazbeli remes micsoda.....

P.Elliot 2017.05.24. 05:33:45

@gabors: A macskaimnak vannak agyaik de azt nem szeretik, ok a foteleket foglaljak el. Az egyik szereti a dobozokat, a masik nem, ott akarnak ulni ahol mi. Most ugy oldottam meg hogy behoztam ket kerti szeket ami bo es kenyelmes csak mi botladoztunk benne, arra aktam Ikeas takarokat osszehajtva es oda parancsoltam oket, neha alszanak ott ha nem vagyok hajlando atengedni a foteleket mert nekunk is kell. A bebiagyat csak humorosan emlegettem a ferjemnek, en lennek a legjobban felhaborodva ha mar ott tartanank hogy ilyen agyat veszunk a macskanak 120 dollarert...

Arthamyr 2017.05.24. 07:19:51

@puhacica: Sose esett volna le a nevedből és a profilképedből. :)

LittleG (uk) 2017.05.24. 07:52:56

@Soros Putin Csarli: Mar masodjata mondod Corbynt. De miert lenne olyan rossz? Teresa jobb?

Es Swindon mitol a pokol bugyra? :)

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.05.24. 09:18:06

@P.Elliot: mondjuk ha komolyan szeretnek "macskafarmot" nyitni, tutira nem allitana meg, hogy van mar egy magyar no londonban, aki ezzel foglalkozik. szerinted hany tenyeszto es hany macskafajta van itt? peldaul a ragamuffinokat csak 13 tenyeszto tartja az egesz uk-ben.

a macskaagy: azt en is kineztem, de az uram megvetozta az otletet. es en is belattam, hogy felesleges lenne, ugyis velunk alszik. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.24. 10:25:28

@puhacica: ne is tartson. Remélem, Elliott nem abba az őrült nőbe akadt bele, aki egy véresszájú angolgyűlölő, folyton összeesküvés eméleteket liheg és meg van győzödve, hogy a világ összeesküdött ellene. Rém unszimpatikus alak, egyszer próbáltam kedves lenni hozzá a beteg macskája miatt, hát soha többet. Bár talán nem is Londonban él, már nem emlékszem...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.24. 10:30:20

@puhacica: na ez nagyon off de nekem a Katkabin nagyon tetszett anno, amikor még volt félig kóbor macsek a ház körül, és hozzánk szokott, de nekem is megvétózta az uram, hogy minek a kóbor macskának. Állítólag magyar a kitalálója.

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.05.24. 10:38:03

@kisrumpf: fogalmam sincs kirol lehet szo. hazudnek, ha azt mondanam, hogy nem jatszottam mar el a gondolattal: cicacskakkal korulvenni magam, otthon lenni veluk... majd talan egyszer, amikor mar nem londonban elunk es egyebkent is otthonrol dolgozom/dolgozunk. :D
katkabin: hat ez de jo! nem is hallottam meg rola. puhacica a hordozojaba szokott felrevonulni, ha mar nagyon elege van belolunk. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.24. 10:45:33

@puhacica: nekem nem lenne szívem megválni a csemetéktől :-)

(Végül egy kenyeres dobozt kapott meg a macsek, benne a volt indiai lakótárs kissé nőies parfümmel átitatott párnájával... szegény macsek, hetekig Impulse illatú volt, addig nem babusgattuk :-D

P.Elliot 2017.05.24. 12:21:37

@puhacica: Az mindig attol fugg hogy mekkora kereslet van egy-egy cicatipusra ugy eri meg, en mar csak szeretem a macskakat de az biztos hogy nem tenyesztenem, orult sok munka, a levego tele macskaszorrel es nincs egy perc idod magadra, meg az is csak bebiszitteressel oldhato meg hogy elmenj vasarolni, ha a macska beteg, pl megy a hasa folyton furdetsze, ezek a tenyesztett allatok nagyon kenyesek, hamar van jarvany koztuk, egyaltalan, alig van csaladi elet, folyton figyelni rajuk, tele van veluk a haz. Azonkivul nagyon nagy gyakorlattal es tudassal kell rendelkezni, kulonfele nem egyszeru engedelyekkel amit csak ugy nem adnak meg, hidd el nem egyszeru dolog az ilyesmi. Semmi penzert nem csinalnam.

P.Elliot 2017.05.24. 12:31:03

@kisrumpf: De, rola van szo de nem akarok belekotni, amit csinal jol csinalja, pozitiv visszajelzesei vannak a vasarloktol, erti a dolgat, igen, ez az osszeeskuvo elmelet ferkozott az agyaba, ott is feketet lat ahol feher van bar az osszeeskuvo elmeletben is van am valami, nem is kicsi de ezt gondolom mindenki tudja vagy rajon idovel.
En is beszelgettem a novel, nem unszimpatikus ha elnezel afolott hogy veres szajjal szid mindent es mindenkit aki nem ert vele egyet. Korlatolt mindossze.
En sosem vennek tenyesztett macskat, nekem mindig olyan volt aki kobor volt es a hazhoz jott magatol vagy eppen felszedtem az utcan, nalam 1 kivetelevel aki meghalt szivrohamban 18 eveket elnek a macskaim, egeszsegesen kinti macskaknak tartva, ritkan betegek, megkapjak az evi vedoltasukat es kesz, meg is bolondulnek egy erzekeny, beteges benti macskaval, egyebkent is hiszem hogy kell nekik a szabadsag is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.24. 12:45:15

@P.Elliot: Ah, kicsi a világ. Igen, korlátolt és hálátlan személy, de ez egy másik sztori.Tenyésztettet én sem vennék, inkább menhelyről. De a sütés miatt nem lehet. Maradnak a kerten átvonuló vendégek. Most van is egy barátságosabb a telepen, a gyerekek gegyülgetik. Elég jámbornak tűnik, tűri:-)

Dikusz 2017.05.24. 12:51:56

@puhacica: barátaimnál töltöttem a hétvégét. Befogadtak ideiglenesen egy apró, fekete cicácskát.
Három macskájuk (+ egy garázsban tartott) van, mind mentett cicák, plusz a panelház környékére vetődő cicákat is etetik, ha meg tudják őket fogni, azokat is ivartalanítják, barterben. Ők etetik a cicákat, az állatorvos esetenként ingyen ivartalanítja az állatkákat. Persze fizetnek is az orvosnak, nem várják el ingyen.

Na ez a kis kandúrka (3 hetes) gazdára talált, csak a barátaim pár napig gondoskodtak róla, mert a gazdi nem tudta elvinni. Alig akarták hétfőn elengedni, úgy megszerették. Volt vele gond a picisége miatt, de túlélte. A kis csepp kergette volna a nagyobbakat, csak időnként a négy pálcika lába négyfelé szaladt:)))
Annak ellenére, hogy gyenge, elhagyott cica volt, hihetetlen bújós is. Szétsimiztem a pihés, kopasz búráját. A tenyerembe elfért:)))

P.Elliot 2017.05.24. 13:15:55

@kisrumpf: Nem voltam kozeli kapcsolatban azzal a novel csak annyit amennyit valaha meg fenykoraban azon a topikon beszelgettem vele, azota eltunt, nagyon ideges teremtesnel latszott, a macskak nem tudtak lehiggasztani, illetve talan felhuztak, a korulottuk levo gondok.
Igen, nagyon korlatolt volt de ugy beszelt a politikarol mintha egy vilagszakerto lenne, persze az o szajize szerint, van egy masik no egy masik blogon az meg szinte frocsog ha ilyesmirol van szo es ha lehet meg korlatoltabb, jaj de farasztoak tudnak lenni ezek az emberek...

P.Elliot 2017.05.24. 13:17:25

@Dikusz: Azert volt bujos a cica mert elvesztette a mamajat de valaki kellett aki potolja azt a szeretetet neki es azt keresgette a te szemelyedben is.....tunderkek...

Dikusz 2017.05.24. 13:45:00

@P.Elliot: talált az a kis görcs az ártatlan szemével három mamát. Szétnyalta, meg harapdálta az ujjamat, aztán harapdálás közben elaludt:)
A vendéglátóim házaspár. A férfi tag nem apró, de vajszívű ember, ingét-gatyáját odaadja a barátainak, csak politikázni ne kelljen vele, mert akkor leordítja a hajat a fejemről, utána mintha semmi sem történt volna. A párja meg egy tündér, nagyon melegszívű, kedves ő is. Hétfőn vitte el a cicust az új gazdi (interneten rendelt cumisüvegtől, macskakajától kezdve mindent), de ők csak még félórát, húszpercet, tízpercet kunyeráltak még, hogy dajkálhassák. Nevet is azért nem adtak neki, mert úgy nehezebb elengedni:)

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.05.24. 14:29:32

@kisrumpf: @Dikusz: igen, azert amikor oda kellene adni, akkor megszakadna a szivem. minden alkalommal. :(
@P.Elliot: amiket irtal, egyetlen macskanal is elofordulnak. betegseg, szor mindenfele, macskaszitter... ez ezzel jar. az, hogy a tenyesztett macskak betegesek, butasag. vannak erzekeny fajtak. es vannak olyanok, amik pont annyi torodest igenyelnek, mint egy hazimacska. fajtafuggo. a szabadsag kerdese. az a baj, hogy amikor megmergezetten, megcsonkoltan hazavergodnek vagy epp a haz elott vasalja ki egy kocsi oket, akkor a szabadsag a legutolso, ami eszembe jut.

gabors 2017.05.24. 15:59:15

micsoda kepek vannak a Pesti viharrol dobbenet :-)))

Arthamyr 2017.06.01. 12:18:44

@puhacica: @Dikusz: @P.Elliot: @kisrumpf: Bocs a nekróért, de ez nagyon idekívánkozik: határátkelés is, meg macskaszeretés is:
www.justcats.ie/careers
Cat cuddler needed. Hihetetlen...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 12:38:45

@Arthamyr: Na de azt is láttad hogy kell némi ápolói végzettség, ugye? S már lezárták a jelentkezést... :-/

Nézd, stresszelő állatnak is sokat segít az érintés. Egyszer egy éjjelen át voltam egy beteg macskával, félóránkénti rohamok, fogni simogatni kellett hogy jobb legyen s ne verje össze magát. Én nem aludtam, de neki jobb volt. Kis szaros, ha feleszmélt nekem dőlt. Biztos mulatságos első olvasatra de alkalmasint hasznos.

Arthamyr 2017.06.01. 12:47:52

@kisrumpf: Neked úgyis messze lett volna. :) Én nem vagyok macskakedvelő (nem tiszteli a birtokomat, űzi/pusztítja a "madaraimat"), de amíg azt látom, hogy ilyen állások vannak, addig úgy gondolom, ez egy jó ország. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 12:59:07

@Arthamyr: :-) van egy fazon az angol tv-ben, Supervet a sorozat címe, ír állatorvos, eszméletlen. Az a szeretet, szimpátia amivel az állatokat (és a gazdáikat) kezeli, az csodás.

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.06.02. 13:25:48

@Arthamyr: dreamjob <3
@kisrumpf: egyetertek, nagyon jo, hogy vannak ilyen munkak is. es az meg jobb, hogy meg is lehet beloluk elni. annyira elkeserito olvasni az olyan hozzaszolasokat, mint a mai poszt alatti, hogy egy szocialis munkas vagy egy amerikanisztika szakos haszontalan. szerencsere itt nem az ilyen begyopesedett alakok dontenek szakmak hasznossagarol/haszontalansagarol.
@P.Elliot: -ot is idelinkelem, ezt a videot latnotok kell!

youtu.be/psGDf2VrvK8

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.