oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 22. 06:30,  Debrecen és Szeged külföldre menne 279 komment

2017. május 22. 06:30 Határátkelő

Debrecen és Szeged külföldre menne

Elgondolkodtató adatok jelentek meg a napokban arról, mennyien tervezgetik a határátkelést Magyarországon. Sokan közülük ráadásul nem csak a szavak szintjén, hanem komolyan foglalkoznak az elvándorlás gondolatával.

repuloter_7_foto_pixabay_com_rainerprang.jpg

Nem árt szétválasztani a két csoportot (mármint a határátkelést komolyan fontolgatókét és azokat, akik csak álmodoznak a lépésről), hiszen a két hozzáállás nagyon nem ugyanaz.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) friss elemzése szerint mindkét csoportban több százezer ember található, és ami külön érdekes (vagy Magyarország szempontjából sajnálatos), hogy jelentős részük fiatal és középkorú, azaz pont az a réteg, melynek működtetnie kellene a gazdaságot és az országot.

A Gödri Irén tudományos főmunkatárs által jegyzett tanulmányban 1500 embert kérdeztek meg, ám a kutatás reprezentatív, azaz le lehet vonni belőle komolyabb következtetéseket is.

A felmérés annak próbált meg utánajárni, kik és mért akarnak ideiglenesen vagy végleg elvándorolni Magyarországról, tehát nem azokról szól, akik már elmentek, hanem azokról, akik (komolyan vagy kevésbé komolyan) fontolgatják a külföldi munkavállalást. (Amihez egyébként segítséget például konkrét állásajánlatok formájában a Határátkelőn találhattok, egy kattintás az egész.)

Akik már tervezik és akik álmodoznak 

Kezdjük azokkal, akik már túlléptek a „de jó lenne külföldre menni” fázisán, és már a többé-kevésbé konkrét terveknél tartanak. Ők nem kevesen, 370 ezren vannak, ami hatalmas szám, de talán még jobban felfogható, ha úgy gondolunk rá, mintha Debrecen és Szeged (azaz a Budapest utáni két legnépesebb magyar város) teljes lakossága fogná magát és külföldre költözne. 

Van ennél is keményebb: ennek a csoportnak közel fele (48 százalék) azt mondta, mindenképpen menni akar, 52 százalék pedig olyannyira komolyan gondolja, hogy már jelentkezett is valamilyen állásra – számolt be a Magyar Nemzet.

Sokan vannak közülük túl a tájékozódás szakaszán: 86 százalék a külföldön tartózkodás, 87 százalék pedig a munkavállalás feltételeinek nézett utána, és a megkérdezettek több mint fele (54 százalék) egy éven belül költözne is. 

Persze erre még mind lehet azt mondani, hogy a neten utánanézegetni dolgoknak egy dolog, ám sokan vannak, akik ennél is tovább mentek és befektettek (például egy nyelvtanfolyamba) a cél érdekében. 

A tanulmány mindemellett megjegyzi, a sok szempontból legfontosabb 18–40 éves korosztályban nagyjából minden kilencedik ember (11 százalék) nagy valószínűséggel tényleg határátkelő lesz. 

A másik ilyenkor gyakran felmerülő kérdés az, hogy mennyi időre megy el az, aki elmegy. Itt még érdekesebb a kép, sokan vannak azok, akik csak ideiglenesen, akár szezonmunkára mennének (ez pár héttől pár hónapig terjedő időszak, bár hogy pár hét alatt mit lehet kezdeni, az számomra kicsit furcsa) – ebbe a kategóriába tartozik a megkérdezettek negyede (27 százalék). 

Nagyjából a megkérdezettek másik negyede (28 százalék) az, aki úgy tervezi, 3-5 évre menne el, és van egy 6 százalékos réteg, aki azt mondta, ha ő egyszer kiteszi a lábát Magyarországról, soha nem költözik vissza. 

Ezek persze csak tervek (és nagy szavak), a beilleszkedés során felmerülő kérdések, a külföldi munkavállalás realitása azért sokat alakíthatnak rajtuk (mindkét irányban), de az azért jól látszik, hogy a többség nem végleg menne el. 

A másik csoport azoké, akik ilyen messze még nem jutottak el, ők leginkább csak álmodoznak a kivándorlásról – viszont rengetegen vannak. Csak a már említett 18–40-es korosztályban 680 ezren (!), azaz minden harmadik ember. 

Mi a helyzet a fiatalokkal? 

Ha a fenti csoportból kifejezetten a fiatalokat nézzük (ez a 18-24 éves korosztályt takarja), akkor azt kapjuk, hogy nagyjából a felük menne külföldre, a még iskolapadban ülők esetében ez az arány 53 százalék. 

Ez azért annyira nem kell, hogy meglepő legyen, teljesen természetes és rendben van, hogy ebben a korban az ember kalandokra vágyik (nem beszélve például az Erasmushoz hasonló programok nyújtotta lehetőségekről), a nagy kérdés ebben az esetben az, hogy mit tud kínálni Magyarország, amiért érdemes visszatérni.

Abban a pillanatban ugyanis, ahogyan beüt egy külföldi szerelem, esetleg gyerek is születik (főleg, ha vegyes nemzetiségű kapcsolatban), már nagyon nehéz alternatívát felmutatni. 

Talán emlékeztek még rá, hogy pár hónapja az ellenzéki LMP által kikért adatokból kiderült, hogy 2010 óta 78 ezer gyerek született határátkelő, illetve állampolgárságot kapott szülőtől (ami nem sokkal kevesebb, mint ahány gyerek egy év alatt születik Magyarországon).

Nyilván az anyagi biztonsággal és a perspektívával függ össze az is, hogy a külföldön élő magyarok szívesebben vállalnak több gyereket, mint magyarországi társaik. 

Igaz, kicsit régi felmérés, de egy 2011-es brit kutatás szerint az Angliában és Walesben élő magyarok termékenységi arányszáma magasabb (1,63) volt, mint a magyarországi (1,3). 

Kik mennének el? 

Láttuk tehát, kik azok, akik konkrétan, vagy csak az álmodozás szintjén foglalkoznak a határátkelés gondolatával. A korosztályos megoszlás mellett legalább olyan érdekes az is, hogy végzettség szerint kik azok, akik külföldön folytatnák. 

A KSH tanulmánya szerint mind az egyetemet végzettek, mind a szakmunkások között nagyjából egyenlő arányban vannak a külföldre vágyók, előbbiek 33, utóbbiak 34 százaléka. Az idegen nyelvet jól beszélők között 35 százalék az, aki hosszabb-rövidebb időre fontolgatja a költözést. 

Ez azt jelenti, hogy éppen az a réteg menne leginkább el, amelyikből már most is munkaerőhiány van Magyarországon: a szakmunkások (lásd építőipar), illetve a képzett, nyelveket beszélő szakemberek. 

Miért mennének el? 

Nyilván legalább ennyire érdekes kérdés a „miért?”. Nos, a tanulmány szerint nem meglepő módon a legfontosabb ok az elégedetlenség, a határátkelést fontolgatók legtöbbje a munkájával, illetve a szakmai perspektívával elégedetlen.

Ha konkrét adat is érdekel: a kivándorlást tervezők 43 százaléka menne azért külföldre, mert nem a tervei szerint alakult az élete az elmúlt években. „Azok körében, akik úgy vélték, hogy Magyarország helyzete az elmúlt három évben sokkal rosszabb lett, 41 százalék a migrációs potenciál” – olvasható a tanulmányban.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk el, a 18-40 éves generáció jó része egyáltalán nem zárja ki a külföldi munkavállalást (csak minden ötödik megkérdezett mondta azt, hogy egyáltalán nem foglalkoztatja a gondolat). 

Olyannyira így van ez, hogy amikor rákérdeztek, még azok harmada sem zárkózott el a határátkeléstől, akik egyébként még álmodozás szintjén sem foglalkoznak jelenleg vele. 

Akiket viszont valamennyire is foglalkoztat a kérdés, azok közül 35 százaléknak kifejezetten komolyan a szándékai, 19 százalék (azaz minden ötödik) pedig azt mondta, már döntött. 

És megy.

HÍRMONDÓ

Szívesen dolgoznál folyami luxushajón?

Ha igen, akkor biztosan érdekelni fog egy jó kis hétkezdő ajánlat. Ha nem, akkor sincs gond, mert ahogyan a legendás mondásból közismert: van máááásik. Sőt, esetünkben több másik.

Legálisan streamelheted a magyar csatornákat külföldről

Egyhangú többséggel szavazta meg az Európai Parlament az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló elérhetőségét. Azért van egy kis probléma is.

Minden hatodik órában lelép egy orvos – ez vár Magyarországra is? 

A román rendszerben, csakúgy, mint a magyarban, nagyon kevés fiatal orvos marad, legtöbben amint tehetik, lelépnek Romániából. Aki tud, a nyugat-európai országok egyikében próbál szerencsét, jórészt sikeresen.

Miért jobb a finn iskola, mint a magyar? 

Az egyik legfontosabb, hogy a tanárokat nagyra tartják Finnországban. Hosszú képzés és szigorú követelményrendszer teljesítése után kezdhetik meg a tanítást. További érdekességekért ide kattints!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

(Fotó: pixabay.com/RainerPrang)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2612530785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnt 2017.05.22. 06:44:08

le ez még így se .... aktuális regnáló kleptokráciát ez amúgy hidegen hagyja ...

Golf2 2017.05.22. 06:56:32

Épűlnek a munkásjobbágyszállók, hoznak kinntről 6 csillagos szállodàt építeni felcsúton

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.22. 07:03:09

Van az a hülyegyerek akinek színdarabot csináltak a blogjából.
Na abban hangzik el hogy a "kacérkodom a gondolattal, az még messze van a nemi aktustól".
Meg mond még olyan hülyeségeket is hogy nem szabad megvárni míg odáig szegényedik az ember hogy már menekülni sem tud.

Határátkelő 2017.05.22. 07:16:17

@diggerdriver: Szerintem az az érdekes szám, hogy a 370 ezer ember fele már pályázott meg külföldi állást.

Buchhalter 2017.05.22. 07:48:25

A számokon nem csodálkozom-A KHS legutolsó hivatalos jelentése alapján 410 ezer magyar munkavállaló dolgozik külföldön .Ha ehhez hozzáveszem ,hogy sokan a családjukkal vannak ez a szám már felkúszik a tartós fél milliós szintre.Ennyi ember kiesése a magyar fogyasztásból bárki bármit okoskodik szerintem súlyos érvágás a magyar GDP-nek. A Fidesz egyik mellétrafált ötlete a CSOK volt.Ahelyett hogy országosan több ezer bérlakást húzott volna fel dolgozó,egy-két gyerekes családoknak nagy sajtó orgánummal bejelentette a CSOK-ot ami csak a lakásárak további emelkedésére volt jó.Vicc,hogy egy pesti átlag albérlet,rezsivel vetekszik egy nyugat-európai külvárosi albérlet árával,de a fizetések továbbra sincsenek köszönő viszonyban egymással.Jelenlegi munkahelyemen már nem csak a fizikai állományt nem sikerül feltölteni féléve ,hanem az irodai állományt se.Pesten a multik is hosszabb távon csak nettó 300 vagy afelett tudják megtartani az embereiket.Hiába azok az átkozott lakásárak...Emellett jöhetnek nekem a kormány részéről.hogy milyen alacsony az infláció amikor hónapról hónapra szép sunyin kúsznak fel az élelmiszer és szolgáltatási árak.Ha az ember már dolgozik vágyik egy autóra is : használt 10 éves autók 1-1,5 millió .Úja autók 4-5 millió.A hiteltől meg az átlag magyarnak szerintem hosszú évekre elment a kedve.Ennyi negatív dolog után nem kell csodálkozni,hogy a minőségi munkaerő szép lassan nyugatra ,vagy a világ jobban fizető tájai felé vándorol tőlünk is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.22. 08:27:17

@Határátkelő:
Na ez a baj. Akik külföldi állást megpályáznak azok nem diggerdriverek. Azok magasan iskolázott emberek.

szszg 2017.05.22. 09:07:25

Engem is elvesztettek. És velem együtt az asszonyt, a két gyereket. Sőt, ha az exfeleségem is úgy döntene egyszer, hogy a fia után megy, az már öt fő.
Érdekes, hogy mitől és hogy fordul át az ember álmodozásból cselekvésbe. Húsz éves korom óta bennem van ez az elmenés, de soha eszembe sem jutott, hogy ez egy megvalósítható dolog. Most meg elmúltam negyven, és épp eladjuk a lakást, hogy legyen zsé kint új életet kezdeni. Ráadásul nem is főleg az anyagiak miatt, mert húsz év alatt csak összedolgoztunk ezt-azt, inkább az általános állapotok teszik be a kiskaput. A parkban motorozgató suhancok, a kutyaszaros fű, a lerohadó oktatás, a deprimált közhangulat.
És a következő választásokat sem szeretnénk megvárni. Addig megyünk, amíg lehet. Amíg be nem vezetik újra a piros és kék útlevelet...

szÖveges professzor 2017.05.22. 09:09:56

@Határátkelő: @diggerdriver:

A pályázattól még hosszú az út odáig, hogy valaki kiköltözzön és elkezdjen dolgozni, illetve letelepedjen.

sellőlány 2017.05.22. 09:13:47

Sokakat ismerek, akik "kacérkodnak". Nem anyagi okok miatt mennének, hanem a lehetőségek, szakmai perspektívák miatt. Közülük már jónéhánynak van külföldi cége/ ingatlana/bankszámlája, esetleg projektszerűen dolgozik több külföldi országban. Még itt itthon élnek, de sok minden adott a váltáshoz. Hogy mikor jön el a pillanat, már csak idő kérdése. A melósokat illetően, akikkel 10 éve dolgoztam egy csapatban, a fővállalkozón kívül mindenki külföldön van már.

szÖveges professzor 2017.05.22. 09:17:08

@Buchhalter:

Ha 410 ezret ismer el a KSH, akkor a valóságban meg lehet azt szorozni kettövel is nyugodtan.

A CSOK egy szánalom... Persze, lehet mondani, hogy nincs még egy ilyen nagylelkü kormány Európában, de szerintem inkább arra kéne törekedni, hogy olyan irányba menjen a gazdaság, hogy állami támogatás nélkül se legyen gond ingatlant venni egy normálisan dolgozó családnak. Ez egy parasztvakítás, ami leginkább a spekulánsoknak volt jó és jól felnyomta az árakat.

Számomra döbbenet, hogy mostanában egyre kisebb árkülönbséget érzek Svédország és Magyarország között. 3-4 éve még örültünk, hogy milyen olcsó hazamenni Magyarországra és ott megvenni dolgokat, de ez sajnos már a múlté. Alig érzékelek különbséget az otthoni árakban.

szÖveges professzor 2017.05.22. 09:19:39

@tnt: Még örülnek is neki, hogy elmennek az ellenzöik, mivel szerintem külföldröl kevesebben szavaznak ellenük. Nekünk kb. 10-15 ezer forint plusz költséget jelentett volna, ha elmegyünk szavazni a követségre 2014-ben. Úgyhogy azt mondtuk köszi, nem éri meg azt a pénzt kidobni az ablakon.

diveway 2017.05.22. 09:42:06

A legszomorúbb nem az, hogy ennyien akarnak kivándorolni, illetve ez is nagyon szomorú, hanem az, amit mi csinálok a párommal. "Külföldnek" neveljük a gyerekeinket vagyis óvoda óta nyelvet tanulnak kettőt is és folyamatosan neveljük beléjük, hogy el innen, mert itt nincs jövőjük. Persze ha mi nem jutunk ki hamarabb családostul.

diveway 2017.05.22. 09:42:10

@Buchhalter:
Kb. egy éve volt a rádióban egy beszélgetés valami gazdasági szakértővel vagy bankárral és azt mondta, hogy a CSOK nagyobb szívatás lesz mint a devizahitel volt.

Dikusz 2017.05.22. 09:44:27

@Határátkelő: nem kellett volna ezt a címet adnod a posztnak:)))
Már a frászt kaptam (de tényleg), hova megy külföldre Szeged.

Tegnap jöttem haza, a barátaimnál töltöttem a hétvégét, és semmi jelét nem láttam a hurcolkodásnak. Sőt, a kedvenc városaim közé tartozik (nem tudom van-e itt valaki, aki onnan származik).
Szeged napja volt, + hídivásár is. Nem láttam még ilyen (nem jelenti azt, hogy nincs is) színvonalas rendezvénysorozatot, mint ami ez volt. Nem lehetett kapni -legalábbis a hídivásáron- gagyi terméket, csak kézműves árukat jó nagy területen, több helyszínen. Kár lenne érte, ha külföldre költöznének.

Dikusz 2017.05.22. 09:57:09

Amúgy lehet, nem jól látom, ilyen kimutatásra addig nem adnék, amíg nincs "befejezve". Mert kérdezhetek itt akár a ház előtt elhaladó fiatalokat is, nem egy része, hanem nagyjából mindenki külföldre akar menni.
Való igaz, hogy jobban lehet boldogulni országon kívül, de a tanulmány akkor lenne kerek egész, ha azt is leírná (nem lehet, tudom), hogy a megkérdezettekből mennyien hagyták el valóban az országot. Így bárki írhat ilyet, a ház előtti kérdezősködésem nyomán én is.

A posztban említett 370 ezer ember többé-kevésbé tart konkrét terveknél tart. Ez, ha megkérdezhetem valakitől, mit is jelent úgy konkrétan? Mert ha azt jelenti, mondjuk példának okáért az útrakelő kimondja akár konkrétan is, hogy én Angliában szeretnék dolgozni, akkor az még semmit nem jelent, és nem is tett érte semmit.
Az meg, hogy nyelviskolában kezd valaki tanulni egy nyelvet azért, mert valamikor (de mikor?) kimenne külföldre dolgozni, szintén nem jelent sokat. A csak nyelviskolában tanultakból meg nem lehet megélni nemhogy külföldön, de itthon sem.

szÖveges professzor 2017.05.22. 10:08:32

@Dikusz:

Elnézést, hogy beleszólok, de szerintem már eleve az is sokat elárul, amikor valaki már gondolkozik rajta. Így ebböl a szempontból a felmérés elég reprezentatív, hiszen megmutatja, hogy ezeknek az embereknek egy jelentös része elégedetlen valamiért. Ha jól értelmeztem a cikket, akkor arra igyekszik reflektálni, hogy valami nem jól müködik az országban, valamiért sokan elégedetlenek. Tehát ennek a cikknek most nem az a lényege, hogy hányan dolgoznak / élnek külföldön, hanem egyfajta elégedetlenségi mutató akar lenni.

Gregory House MD 2017.05.22. 10:30:40

@Buchhalter: Mi dettó. Megyünk négyen, és mindenkit támogatunk a rokonságból, aki követni akarja a példánkat. A barátaink már itt-ott szétszórva kinn vannak.

Csodabogár 2017.05.22. 10:33:18

@Dikusz: Nem vagyok szegedi, de gyerekkoromban 8 évet ott laktunk, a Szechenyi téren. Pont a mai általános iskolának megfelelő időszakot. Szeged valóban szép és kellemes város. Kellemesen lapos, akkoriban konflison kívűl leginkább biciklivel vagy gyalog közlekedtünk. Nyáron lehetett a Tiszában fürödni és a Tiszán evezni. A csónakházakban még később is, amikor ott töltöttem a nyári szabadságom, nagy élet volt. Mostanában kicsit unalmasnak találtam, igaz már vagy 6 éve nem voltam ott, barátok, ismerősök kihaltak.:-(

A poszthoz szólva, kiváncsi lennék, hogy a megkérdezettek közül, mondjuk egy év múlva hányan vannak valóban külföldön. Plusz azt is szeretném tudni, hogy mit jelent a külföldre menés. Magam is sok fiatalt ismerek, akik iskola vagy egyetem után 1-2 évet kint töltöttek, de ma itthon vannak. Vagy kimennek mezőgazdasági munkára szezonban 1-2 hónapra. Ez még nem jelenti a külföldre költözést.
Végül, hogy ismert pesszimizmusom se maradjon el. Nem biztos, hogy aki itthon elégedetlen, kint elégedett és boldog lesz.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.22. 10:40:11

@sellőlány: meséltem már, a kistestvérem, aki nem volt fényes tanuló annak idején, negyvenéves fejjel nekiült keményen, megtanult németül, s azóta is tanul, s sikerrel szerzett állást külföldön, miután húsz évig dolgozott vállalkozóként. Most napi 8-9 órás munkából él kis túlzással, mint Marci Hevesen, hozzá napi egyórás bejárással, a határ túloldalára. Kiköltözni nem akarnak, a család többi tagjai nem beszélnek (még) más nyelvet, s ott a ház is, amit lassanként szépítgetnek. De ki tudja...

2017.05.22. 10:40:34

@Dikusz: Ha már állást pályáz meg valaki, az szerintem eléggé konkrét terv, nemcsak amolyan szeretnék-németbe-dolgozni fantáziálás.

sellőlány 2017.05.22. 10:58:41

@kisrumpf: Igen, sok ilyen felszín alatt fejlődő projekt van, és a döntést sok apró és nagyobb aktuális tényező befolyásolja. Az öcséd helyzete még a szerencsésebbik a "kecskel jól lakik, a káposzta is megmarad" eseteke. Aki meg tudja oldani, hogy a külföldre járással ne őrölje fel a hétköznapokat, illetve ne áldozza be a munka-család közötti egyensúlyt, az nem fogja feladni az itthon kényelmét és az ezzel járó pozitívumokat. A "mi itt akarunk élni" sztájkolók léte viszont azt mutatja, hogy van egy réteg, aki megtehetné, hogy elmenjen, de inkább küzd azért (ki tudja meddig), hogy maradhasson.

Irbisz 2017.05.22. 11:01:27

@Dikusz:
Mivel mar eddig kiment külföldre vagy felmillio munkavallalo (plusz ahol van, a csaladtagok), a 370 000 komolyan tervezöböl ahhoz mar eleg komoly szazaleknak sikerülni fog, hogy az barkiben aggodalmat keltsen, akit erdekel tenyleg (nem csak patoszos szavakban meg melldöngetö almagyarkodasban a TV-ben es plakatokon) a nemzet sorsa.
Ugyanis aki kimegy, az dolgozo, dolgozni vagyo, a GDP-t eddig növelö emberke, aki hianyozni fog az elöregedes es az aranytartalek szamanak növekedese miatt egyre növekvö inaktiv reteg eltartasahoz (a semmilyen erteket nem termelö közmunnkat hagyjuk ki a szamitasbol)

tanato 2017.05.22. 11:01:57

@Dikusz: Mi is ott voltunk tegnap megnéztük a hídi vásárt is.Abban igazad van azért nincs menekülős hangulat az országban/Szerencsére nem Szíriában vagyunk/de tény,minden családban és egyre többen mennek ki dolgozni, sokan ingázva feleséget,férjet gyerekeket ideiglenesen itthon hagyva,vagy teljes kitelepüléssel.

tanato 2017.05.22. 11:03:42

@szszg: Ez a komment nagyon tetszik,addig menjen aki akar amíg lehet.A probléma ugyan nem ott lesz hogy kifelé nem lehet majd menni ,hanem a nyugati államok fogadókészségével,aminek első dominója a BRexit/meg kis részben Svájc/

2017.05.22. 11:19:43

@tanato: Hm, attól, hogy az angolok tökönszúrták magukat a Brexittel, továbbra sem telitődik a munkeerő-piac, ugyanis a white trash rétegüket a Brexit után sem fogják tudni munkára fogni.
Svájc alatt meg nem tudom egészen pontosan, mit értesz? Kissé komplikáltab, mivel nem EU-tag, de ez nem újkeletü dolog.

Demi78 2017.05.22. 11:22:29

Addig, amig 1.000.000 embert meg nem kerdeznek, addig nekem ne csinaljanak statisztikakat es ne vetitsenek ki 1.500 kapott velemenyt egy teljes orszag populaciojara. Az osszes ilyen kerdezgetos kamu. Dolgoztam hasonloknal jo 15 eve, haverokkal egymasnak hoztuk a penzt azzal, hogy papiron hol ketgyerekes apuka voltam Hatvanbol, hol fiatal egyetemista Szegeden, hol nyugdijas bacsi a budai hegyekbol. Szoval nagysagrendileg se kozelitik meg a valos eletet ezek a felmeresek.

"Gondolkozdtal mar azon, hogy kimesz kulfoldre? Igen" - almodozo
"Tudsz mondani egy-ket EU orszagot? Anglia, Nemet, Francia" - tenyleg ki akar menni (sic)

En is heti szinten nezegetem a tengeri horgaszhajokat, mar a jogositvanyos ceggel is felvettem a kapcsolatot, illetve az udvarban is elhelyeztem kepzeletben az utanfutot, de mindannyian tudjuk (legalabbis a parom:) ), hogy soha nem lesz hajonk. De a felmeres szerint akkor en most mar oreg tengeri medve vagyok?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.22. 11:25:51

@szszg:
Minden történet minden indíttatás más. 45éves koromig eszembe se jutott volna kijönni.
Egyszer sem fordult meg a fejemben, soha nem gondoltam rá.
Aztán törzé t valami ami megadta a lökést és onnan kezdve nem volt visszaút.
Nem volt megingás nem volt hezitálás.
Egyszer eldöntöttük és onnan tudatosan törtünk a cél felé.

2017.05.22. 11:26:39

@Demi78: Khm, láthatóan nem ismered a statisztika tudományát. 1500 fő felülreprezentált, a teljes populációra nézve kb. 1000 már reprezentativ.
Az meg, hogy ti a haverjaiddal csaltatok, és hamisitottatok, az titeket jellemez. Meg a morálotokat. Szégyellheted magad, hogy más munkáját le sem szartad, semmibe vetted, és még ma is vigyorogva emlegeted milyen fasza csávók voltatok, mert átvertétek a mocskot, aki fizetett nektek. A semmiért ezek szerint.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.05.22. 11:32:16

Ara kíváncsi vagyok hány embert kérdeztek meg, amiből ezeket a számokat extrapolálták.

tanato 2017.05.22. 11:36:34

@Pink Petsch: Svájc arról jutott eszembe hogy a Digger blogon egyszer üzente Csárli Hintának,hogy oda nyelvtudás nélkül mosogatni meg utána segélyre menni az nem lehetséges, úgy mint Grazban.

2017.05.22. 11:37:02

@onlajnok: 1500-at. Szerepel a posztban, csak ugye el is kellene olvasni, nemcsak a cimre reagálni ...

London2009 2017.05.22. 11:37:57

Mar millioszor leirtam, de leirom ujbol, hatha nem unjatok meg elegge. Nekem minden ismerosom pucol haza. A magyar csajok altalaban magyar hapsikkal allnak ossze es amint szoba kerul a csaladalapitas mennek is vissza Mo-ra. De ez ugye London es egy bizonyos reteg es korosztaly. Tehat ebbol aztan igazan nem lehet semmilyen kovetkeztetest levonni. Illetve vannak meg az egyedulallo lanyok, akik szinten visszakoltoznek. Meguntak, kiutaztak, kibuliztak magukat, parjuk nincs, akkor meg minek legyenek itt. Korulottem ez a trend az elmult par evben.
Akik maradnak hosszu tavon azok altalaban a vegyes parosok. Azok akik itt telepednek le, vasarolnak ingatlant, alapitanak csaladot illetve keresnek eleg penzt ahhoz, hogy megerje itt maradni stb.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.05.22. 11:40:31

@Pink Petsch: na, minek olvassam el, ha te megmondod a választ. Nem reagáltam semmire, csak egy kérdést tettem fel.

Demi78 2017.05.22. 11:43:43

@Pink Petsch: De ismerem, volt szerencsem eleget foglalkozni vele. De akkor is, amig 1000 kerdesbol 1000 valasz nincs elottem, addig ott van a hiba lehetosege. Egyszeru muszaki ember vagyok, amit latok, az letezik. De ez most mellekes, nem nekem kell elhinnem.
Az meg, hogy csaltunk diakmunkaskent, tisztelt PinkPetsch, a Tisztasag es Ereny foldi helytartoja, max a 20 evvel ezelotti enemet jellemezte. Szerencsere csak azokat a kozvetitio cegeket roviditettuk meg, akik lehuztak masokat, azaz minket. De jelentem, nem loptam, nem oltem, nem voltam se moho, se irigy, so onzo (talan legutobbi), igy van eselyem itt a tovabbiakban hozzaszolni?

2017.05.22. 11:43:55

@onlajnok: Hm, minek is, minek is ...? Ja, hogy ne tünj hülyének? Igen, már csak azért is érdemes lett volna legalább az elejét elolvasnod. No, most már mindegy, majd legközelebb esetleg ...

2017.05.22. 11:54:44

@Demi78: Ja, kérdezőbiztosként teljesen átláttad azt, hogyan épül fel egy felmérés .. no meg úgy is, mint müszaki ember. Igazi reneszánsz arc lehetsz... :P
Akkor csaltál, most meg a csalásodra hivatkozva "nem hiszzed el" ... Látod az iróniát?
Rohadtul tévedsz a megröviditéssel kapcsolatban. Persze ti, "kizsákmányolt" egyetemisták (mehettél volna árut is feltölteni, csak ott nehezebb csalni, mi? ), "csak" a közvetitőt vágtátok át. Ő viszont, a szar, semmit sem érő munkátok miatt helytelen adatokat szolgáltatott a megbizónak, aki valótlan vagy csak részben valós eredményeket kapott, és igy téves kövekeztetésekre jutott.
Ja, idáig már képtelen vagy átgondolni, de te aztán ismered a dörgést, mi? Na, elmész te a fenébe kispofám! Rohadt dühös vagyok a hozzád hasonló senkiháziakra! Én is voltam kérdezőbiztos, Szatmárnémetitől Brassóig jártam az országot, és becsülettel elvégeztem a munkát, amiért megfizettek. Igaz, hogy nekem van lelkiismeretem.

London2009 2017.05.22. 12:01:07

@Csodabogár: engem meg az erdekelne, hogy azok kozul aki valoban kikoltozik, hany lesz meg ott tiz ev mulva is... Nekem az a tapasztalatom, hogy egy ido utan szepen hazamegy a tobbseg.

2017.05.22. 12:06:15

@London2009: Hm, ott, ahova 10 évvel azelőtt kiment, vagy magában az országban? ;)
Szerintem, a te ismerősi köröd elsősorban a 30 alattiakból kerül ki? Tévedek?

London2009 2017.05.22. 12:10:08

@Pink Petsch: Csak szimplan kulfoldon.
Valtozo. Ismerek 30 alattit is meg 60 folottit is. De az en korosztalyom az az early thirties. Ez nagyjabol a gyerekvallalos kor mostansag. Na es ilyenkor altalaban rajonnek, hogy ehhez Londonban rohadt sok penz kell es egyszeruen nem eri meg maradni. Kiveve ha tenyleg jol keresnek. Illetve mondom vannak az egyedulallok, akik meg szimplan megunjak a londoni eletet.

szÖveges professzor 2017.05.22. 12:10:22

@London2009:
Határátkelö és határátkelö között hatalmas a különbség. Aki nagyon fiatalon, kalandvágyból kimegy Londonba, az valószinüleg nagyobb eséllyel költözik haza, mint aki 30-40 évesen komoly szakmai háttérrel jött pl ide Svédországba. Én azt tapasztalom itt, hogy nagyon-nagyon kevesen mennek vissza.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.05.22. 12:16:03

@Pink Petsch: neked most mi bajod? Úgy csinálsz, mint ha én lennék az első a történelemben, aki olyat kérdez, ami kiderül a cikkből. Megkérdeztem, te válaszoltál és mindenki mehetne a dolgára, ha nem állnál le kötözködni.

szszg 2017.05.22. 12:16:07

@tanato: attól nem annyira félek, hogy ne lenne hova menni. Inkább az aggaszt, hogy a '18-as választás utáni ciklusban kiviszik az országot az EU-ból. Persze lehet, hogy túlizgulom, de inkább kívülről nézném végig, hogy hogyan alakul.

2017.05.22. 12:18:01

@London2009: Igen, erre tippeltem, márhogy 30 körül, vagy éppen alatta. Ilyen korban még mászkál az ember pár évig, ha éppen olyanja van. (Én is mászkáltam). És aztán elkezd számolni, hogy van még olyan 25 éve a nyugdijig, ami nem ártana, ha lenne, de "X" országban minimum "Y" évet kell dolgozni, hogy jogosult lehessen rá. Na, akkor megül a seggén általában egy országban, nach wahl ;)))

2017.05.22. 12:19:41

@onlajnok: Semmi, csak néha felhúzom magam, amikor a nyilvánvalót kérdezik.

London2009 2017.05.22. 12:19:56

@szÖveges professzor: Igen, ez biztos igy van. Csak arra reagaltam, hogy itt pont nem ez a jellemzo, hogy szazezrevel telepednenek le a magyarok Londonban. Nagyon ritka az aki ingatlant vasarol es itt kepzeli el az eletet hosszu tavon. Csak ehhez kell egy par ev, mire az ember vegiggondolja realisan a lehetosegeit. De mint irtam ez egy bizonyos reteg, korosztaly stb. fuggo. Ettol fuggetlenul nekem vannak velem egykoru es hasonlo munkakban dolgozo barataim szerte Europaban. Brusszel, Arhus, Becs, Pau, Parizs, Amszterdam stb. es ha hiszed ha nem, amint megszuletik az elso gyerek, azonnal elkezdodik az agyalas azon, hogy milyen jo lenne Magyarorszagon elni. Kulonben en ezt meg is ertem.

2017.05.22. 12:22:17

@szÖveges professzor:

"Így ebböl a szempontból a felmérés elég reprezentatív, hiszen megmutatja, hogy ezeknek az embereknek egy jelentös része elégedetlen valamiért."

Olvastam egy interjút a múltkor Michael Caine-nel, akinek az eredeti neve elég komikusan az, hogy Maurice Joseph Micklewhite, és munkáscsaládból jön.

Most már persze Sir Michael Caine egy ideje, és nem is munkás már, és amikor hazalátogat a szűkebb szülőhelyére, kérdezgetik tőle a fiatalok, hogy úristen, hogy lehet onnan kijutni. (Ő meg azt mondja, hogy neki a hadsereg tette rendbe az életét, szolgált Koreában.)

Ez az érzés, hogy t.i. "úristen, hogy lehet innen kijutni", tök általános, mind találkozunk vele, ott van mindegyik lakótelepen, és mindegyik szülői házban, és mindegyik rohadt, mocsok iskolában, ahova bezárják az embert.

Lehet persze ezt kevesebb indulattal is mondani, mint ahogy most én mondom, például a svéd gyermekversben:

Ingrid Sjöstrand: Délután néha

Délután néha a háztetõ
velünk szemben
olyan furcsa színû lesz.
Süt a nap
és az ég se kékebb, mint máskor,
de a tetõ nem vörös,
nem barna,
nem is lila,
hanem messzeség-színû.
Ki kellene repülni az ablakon.
Át, oda, messze.

Szóval messzeség-színű. Azaz el innen, bárhova. Az élet szar, és üres, és különösen a fiataloké az, mert ők még nem törődtek bele, és emiatt van az, hogy budapesten is belebotlik az emberr új-zélandról odaköltözött fiatalokba, akik halálra unták magukat ott a szigeten, míg a travel blogok meg mind tele vannak azzal, hogy kövesd az álmaidat (hova máshova?) új-zélandra. És ezért van tele minden amerikaiakkal, meg kínaiakkal, meg britekkel meg írekkel meg szerencsétlen lengyelekkel. Meg lassan velünk is.

Az élet rideg és szürke és üres, és bármi és bárhol más mindig csak jobb lehet.

Ez a magyarázat. Nem a patásorbán van mögötte, és szvsz nem is a kutyaszar. Most Portugáliában élek, baromira szeretek itt lenni, de minden tele van kutyaszarral. Portugálok, bzmeg.

Na így. Elvágyódás.

Egyébként persze máshol sem jobb, ezt egészen biztosan tudni lehet. Ezért vannak harmadik generációs terroristák, meg ezért költöznek haza sokan vénkorukra.

Nincs kiút, nincs menekvés, nincs boldogság.
Szorongás van, üresség meg kedélyjavító orvosságok. Meg hétfő. Az a k.rva hétfő mindig.

London2009 2017.05.22. 12:25:29

@Pink Petsch: 30 folott! Sot, inkabb jobban folotte! Semmikeppen sem alatta. Ah, dehogy, nem a nyugdij itt a fo gond. Senki nem gondol meg ra. Azt ugyis az embernek sajat maganak kell megoldani valahogy, ahogy itt elnezem a dolgok menetet. Mint irtam, a csalad a nagy vonzero. A nagyszulok, Balaton, meleg nyar, Budapest, magyar nyelv. Nem viccelek, ezekkel magyarazzak a dontest.
Csomoan utaljak vagy idokozben megutaljak Londont. Pont arrol van szo, hogy mar nem annyira fiatalok, megszuletnek a gyerekek es hirtelen mar egy haz kell, nyugalmas elet stb. Na es aki ezt megtudja teremteni Magyarorszagon konnyeden, az szerintem is jobban jar ha visszakoltozik.

szÖveges professzor 2017.05.22. 12:28:03

@London2009:

Nálunk is nemrég született az elsö gyerek és pont ez erösitette meg bennünk, hogy még 10-15 évig nem megyünk haza.

Persze mi jól élünk itt, van saját ingatlanunk stb. Llátom otthon azt a katasztrófális állapotot, amit én még csak el tudnék viselni, de nem akarom, hogy a gyerekemnek ugyanezt kelljen végig szenvednie. Iszonyatos különbségek vannak Svédország javára. Nem tudom máshol milyen az élet kisgyerekkel, de nem értem, hogy valaki hogy viheti haza a gyerekét abba a fosba, ami elöl még nemrég ö is elmenekült.

2017.05.22. 12:29:18

@Nagy kámpics: Úb+, még jó, hogy nem Svédországban élsz, már rég alkoholista és gyógyszerfüggő lennél, vagy öngyilkos ;))).
Hm, szerintem az élet ahhoz mindenképpen túl rövid, hogy tartósan szarul érezd magad, és csak a kutyaszart vedd észre, bár figyelni rá tényleg nem árt ;)))).

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.05.22. 12:33:04

@London2009: hat nalunk van 4 gyerek es marhara orulunk, amikor valamelyik nagymama (igen, akar a harpia anyosom) lerepul tobb ezek km-t es levalt minket az allandosult zombie allapotbol. Volt/van nanny-nk, de az teljesen mas, mint amikor a csaladtag van a gyerekekkel.

Naszoval, teljesen megertem, aki hazakoltozik, mert ott van 2 nagyszulo paros segiteni
Ha van, akinek az anyanyelv fontos, azt is megertem.
Es azert Magyarorszag nem Djibouti, lehet ott jol elni. A szuleim pl szeretnek ott elni, bar neha megy a dramazas.

2017.05.22. 12:34:41

@London2009: Ok. Még nem gondol a nyugdijra, perszehogy, arra majd 40 körül és felette fog.
Ja, hogy a nosztalgia ... abból 1 év alatt kigyógyit Magyarország.
Persze, ok, Londonból állitólag a bennszülött angoloknak is elegük lesz pár év alatt.

szÖveges professzor 2017.05.22. 12:35:05

@Nagy kámpics:

Egyet értek. A svédek is menekülnek innen, mert kibaszott unalmas egy országuk van.

Nekem azért mégsem kell itt amiatt aggódni, hogy hülyét nevelnek a gyerekemböl, vagy hogy a kormány egy vágással megváltoztatja az életem egyik napról a másikra (ld. magánnyugdij).

Azt se felejtsük el, hogy elég nagy a szórás korosztályonként. Vagyis mig a fiatalabbak nagy része talán kalandvágyból vagy zsebpénz keresés miatt megy el, addig sok idösebb (értsd 30 körüli / feletti) inkább a létbiztonság, kiszámithatóság miatt.

London2009 2017.05.22. 12:38:59

@szÖveges professzor: Oszinten szolva en sem ertem. Nem is mondok mar ra semmit csak hummogni szoktam, hogy aha, oke, sok sikert “otthon”. Sokakban szerintem van egy fajta nosztalgia. Legalabbis en ezt latom. Elkepzelik, hogy majd minden hetvegen nyomas le a Balcsira, sut a nap, jonnek a nagyszulok, de kiraly lesz. Aztan, hogy ilyen lesz e a valosag vagy sem, no ezt dontsek el ok maguk.
Mondjuk en meg azt gondolom, hogy total magukkal szurnak ki, mert ahogy itt valaki irta fentebb, majd lehet a gyerekeket a kulfoldi eletre nevelni kicsi koruktol. Akkor meg ennek megis mi ertelme?
Bar gondolom en szerencses vagyok mert bennem nincs semmi honvagy, sosem volt. Ha Mo-on vagyok akkor neha persze elnosztalgiazom a dolgokon, de altalaban 3 nap van bennem es mar jonnek is vissza. De gondolom ez egy eleg szelsoseges eset, mivel en osszehasonlithatatlanul jobban szeretek itt elni.

London2009 2017.05.22. 12:42:11

@Soros Putin Csarli: Megertem en is kulonben. Szerintem is, hogy ha megvannak az anyagi feltetelek, akkor total jol el lehet elni Mo-on. Ettol fuggetlenul engem akkor sem vonzana, ha ketszer annyit keresnek Mo-on, mint itt. Az megint mas kerdes, hogy mi lesz akkor ha a gyerekek kirepulnek.

szÖveges professzor 2017.05.22. 12:45:59

@London2009:

Teljesen egyet értek Veled, már megint.

Sajnos könnyen felejtenek az emberek. Én is többnyire csak a jó dolgokra emlékszem, szoktam nosztalgiázni, örülnék ha pl a gyerekeim élnének majd egy ideig Mo-n, de nem szabad beleesni ebbe a csapdába. Olvasni kell a magyar hireket, és hazamenni néha látni a magyar valóságot. Sok pénzzel még csak csak elviselhetö lenne, de van, amin az sem javit. Ki kell józanodni és mérlegelni. Nálam is voltak krizisek, hogy nem találtam itt a helyem, de ezeken túl kell jutni.

A jó dolgok hiányoznak persze, nem is kicsit. Félek azonban, hogy a rossz dolgok miatt ez már nem lenne ugyanolyan élvezet, mint huszonévesen.

szÖveges professzor 2017.05.22. 12:48:27

@London2009:

Vén majom koromra lehet, hogy hazamennék a Balatonhoz, de csak akkor, ha lenne fasza svéd nyugdijam, amiböl végig bringázhatom és ihatom a borospincéket! :D

2017.05.22. 12:50:21

@szÖveges professzor: A kettő együtt veszélyes lehet ;)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 12:55:42

Na, éppen ezt a cikket akartam linkelni, erre erről szól az egész poszt...
:D
Hát igen, az ország egyre jobban teljesít...ja, mégsem.

Hazai adások külföldön neten keresztül: nem értem a szolgáltatók eddigi ostoba földrajzi korlátozását, nem mindegy, hogy valaki Kiskundorozsmáról, vagy Ouagadougouból nézi az adást??Dehogynem! Az internetnek tök mindegy, hogy honnan jön-megy az adatcsomag, egyik sem terheli jobban a rendszert, mint a másik.
Ezért az egyért respektálom a kokeró arabokat: a hazájuk ezerrel nyomja kifelé a tartalmat a neten, a külföldre szakadtak meg vesznek egy digit beltérit aminek van netcsatlakozása, meg kimenete a tv felé és jóccakát, nézhetnek százszámra hazai műsorokat, ha akarnak.És lehet, hogy még havidíja sincs.
:-O

Meg itt egy másik érdekes:

index.hu/tudomany/2017/05/20/juranyi_zsofia_antarktisz/

A női hölgy a komplett emberi civilizációnak lépte át a határát.
Az mondjuk erősen WTF számomra, hogy a sarki fény (nem a keresztutcai villanypóznára gondolok...) "nem néz ki elég jól" élőben szerinte; de hát nem vagyunk egyformák...
:D

London2009 2017.05.22. 12:56:44

@szÖveges professzor: haha. Rendben. Szolj hova koltozol, legalabb egy szomszedot mar ismerni fogok! Mondjuk en csak a nyarat toltenem a Balatonon. A teli honapokban a tobbi nyuggerrel fogok hajokazni a Karib-tengeren. Jot fog tenni a sos, paras levego a reumamnak. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 13:00:22

@szÖveges professzor: "A CSOK egy szánalom"
Nem csók az, max egy nyelves puszi, esetleg egy smaci...
:D

Irbisz 2017.05.22. 13:03:39

@London2009:
"Ettol fuggetlenul nekem vannak velem egykoru es hasonlo munkakban dolgozo barataim szerte Europaban. Brusszel, Arhus, Becs, Pau, Parizs, Amszterdam stb. es ha hiszed ha nem, amint megszuletik az elso gyerek, azonnal elkezdodik az agyalas azon, hogy milyen jo lenne Magyarorszagon elni. Kulonben en ezt meg is ertem."

Hm, nem tudom milyen az a hasonlo munka amit barataid vegeznek, de az en ismerettsegi körömben a nemeteknel akinek gyereke születik, vagy epp gyerekkel jön mar ki, nos azoknak veletlenül sincs eszebe hazamenni (reszben a gyerekek erdekeben). mindegy hogy fodrasz, jolfizetett szakertö, netan közepvezetö. Söt külföldre vetödött mindenfele ismeröseim közül aki mar erre szanta magat, az ha mennie kell, akkor sem hazafele veszi az iranyt, hanem az EU-n belül, de nem otthon kepzeli a jövöjet.

London2009 2017.05.22. 13:06:09

@szÖveges professzor: Nekem nem hianyzik semmi. Ahhoz tul gyakran megyek, hogy barmi is hianyozni tudjon. Nekem is voltak bizonytalanabb meg nehezebb idoszakaim, de szerencsere (le is kopogom) most ennyi ev utan ezt mar magam mogott hagytam. Persze ha meg mindig csak keresnem itt a helyemet es bizonytalan lennek a jovot illetoen, akkor szerintem is talan erdemes atgondolni, hogy megeri e itt maradni. Ugyhogy ezert is irtam, hogy en teljesen megertem azt, aki hazamegy. Attol fuggetlenul, hogy ez bennem soha nem merul fel, meg gondolat szintjen sem.

Irbisz 2017.05.22. 13:06:50

@szÖveges professzor:
"Iszonyatos különbségek vannak Svédország javára. Nem tudom máshol milyen az élet kisgyerekkel, de nem értem, hogy valaki hogy viheti haza a gyerekét abba a fosba, ami elöl még nemrég ö is elmenekült. "

Na pont erröl irtam en is az elöbb, hogy miert pont agyermekesek nem kivanjak csemeteiknek azt ami otthon van, föleg ha mar eltek x evet Nemetorszagban/Svedorszagban, plane ha jartak ott iskolaba.

szÖveges professzor 2017.05.22. 13:08:07

@London2009:

Jó lenne, mindenképp! :) Még nem tudom, hogy hol kötök ki, de kell egy kikötö a közelbe. És lehetöleg minél kevesebb sznob, türhö gyökér...

London2009 2017.05.22. 13:14:25

@Irbisz: Valoszinuleg ebben London mas lehet. Ugye en azt latom, masra nincs ralatasom. Itt olyan brutal nursery dijak vannak, hogy azt nagyon sokan nem tudjak vagy nem akarjak kifizetni. Valamint a magyarok szidjak az angol rendszert es dicsoitik a poroszos oktatast. Nekem ebben meg nincs tapasztalatom, ugyhogy nem tudok ra mit mondani. Egyedul a magyar oktatast tapasztaltam, en utaltam, noverem gyerekei utaljak, ugyhogy en csak orulok, hogy megszabadultam tole.
Londont megertem, de, hogy mas varosokbol miert vagynak vissza? Na errol halvany fogalmam sincs.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 13:14:29

@London2009: Nézd, hát simán lehet, hogy Anglia nem a kizsgyerekesek Mekkája...És is azt olvasom, hallom jórészt az ottani kintiektől, hogy q nehéz a munkavállalás-bölcsöde-óvoda-bébisintér-egészségügy-lakáshelyzet problematikája, ez meg nagyon nem kedvez annak, hogy valaki ott külföldiként gyereket vállaljon...
Ha ez igaz (márpedig minek hazudna ennyi ember), akkor azon nem csodálkozom egy pillanatig sem,hogy el akarják hagyni Angliát, csak azon, hogy haza költöznek...

London2009 2017.05.22. 13:19:08

@geegee: Ez igy van. Nincs itt semmivel sem gond, ha van ra penzed. No es ezt pont akkor kezdik atgondolni az emberek, amikor csaladjuk lesz. Itt szerintem kulonben szegenynek jo lenni, vagy gazdagnak nyilvan. A kozepretegnek azert irtozatos kiadasai vannak, mortgage, nursery stb. De azert azt gondolom, hogy meg igy is eleg jol eleldegelunk itt London townban.

Dikusz 2017.05.22. 13:22:19

@szÖveges professzor: azt szerettem volna elbrekegni az hozzászólásomban, hogy számomra nem kerek a tanulmány, úgy látszik nem egészen sikerült.
Egyáltalán nem veszem rossz néven, ha valaki kijavít, vagy megmagyarázza a dolgokat.

Azért fura ez a tanulmányelemzés, mert -nem kötözködni akarok-, de nem adatokra alapul, hanem feltételezésekre. Még csak a reprezentatív mivoltát sem kérdőjelezem meg, ha az 1500 fő már az, akkor az. Bár szerintem az is fontos, hol kérdezik. Ha lemennek mondjuk egy olyan részére az országnak, ahol a lakosság igen magas százaléka munkanélküli, alacsony képzettséggel, lehet 90% fogja az mondani, hogy külföldre menne. Nem vagyok biztos benne, hogy hol kutattak, nem mindegy, hogy kit kérdeztek.

Arthamyr 2017.05.22. 13:31:03

@szÖveges professzor: "@tnt: Még örülnek is neki, hogy elmennek az ellenzöik, mivel szerintem külföldröl kevesebben szavaznak ellenük. Nekünk kb. 10-15 ezer forint plusz költséget jelentett volna, ha elmegyünk szavazni a követségre 2014-ben. Úgyhogy azt mondtuk köszi, nem éri meg azt a pénzt kidobni az ablakon. " - Gyurcsányból kiszaladt, hogy el lehet menni, a Fidesz optimalizálta és megvalósította. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 13:32:42

@szÖveges professzor: "A svédek is menekülnek innen, mert kibaszott unalmas egy országuk van."
Ezt nem értem, hol nem unalmas egy idő után?Mi tud izgalmas lenni bárhol másutt, mondjuk 5 év után?Semmi.
Inkább úgy fejezném ki magam, hogy megszokja az ember, ami teljesen természetes dolog.
Nekem ez a nyugodt békesség, ami itt van, inkább előnyt jelent bármiféle purpárlé-rajcsúrhoz képest.Valszeg kezdek öregedni, ami igaz is... :D
A svédek meg, akik menekülnek, inkább a migripolitika miatt teszik, szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 13:39:35

@London2009: Jajj, tegyük már ezt tisztába, mi a lószerszám is az a mortgage?
Azt tudom, hogy ingatlanvásárlásnál/hitelnél van, de kamat, értékcsökkenés, vagy micsoda, pontosan?

tanato 2017.05.22. 13:39:56

@szszg: A kettő egyugyanaz,ha kiléptetnek,akkor teljes kapuzárás,annyival rosszabb lesz.

Arthamyr 2017.05.22. 14:12:47

Én 370k "érdeklődőt" nem fognám fel tragédiaként. Egyrészt, még ha valakinek konkrét ajánlata van, sem biztos, hogy elindul. Nyelvtanfolyam, külföldi állásra jelentkezés? Most komolyan? Ebből mennyi fog kijutni? A nyelvtudás amúgy is kellene, elég szomorú, ha csak akkor tanulunk nyelvet, ha le akarunk lépni...
Az EU, aminek tagjai vagyunk, arról (is) szól, hogy munkát vállal(hat)unk másik országban. Milyen az aránya az "érdeklődőknek" egy "mobil kultúrával rendelkező" (bizonyos népek jobban szeretnek a seggükön ülni), de jól működő országban?
Nem a külföldi munka a gond, ez érték is lehetne, ha ezek az emberek hazatérnének. Egyrészt külföldi kapcsolatokat építenek, terjesztik hazánk jó hírét, neadjisten hazahozzák a businesst. Másrészt tanulnak, és hazahozzák a tudást.
A baj az, hogy jelenleg joggal lehet tőle tartani, hogy aki kimegy, nem megy haza. Az, hogy nyitottak vagyunk és sokan szerencsét próbálnak külföldön/világot látnak, nem baj, és nem is igazán elkerülhető.

Csodabogár 2017.05.22. 14:15:12

@Nagy kámpics: Ez nagyon úgy van ahogy leírod. Az ember fiatalon könnyen elhiszi, hogy majd máshol jobb lesz. Aztán oda megy és ott is van x dolog ami zavarja és nem jó. Aztán lassan rájön, hogy sehol se lesz semmi tökéletes. Persze ha van lehetőség nem árt körülnézni, hogy a legkevesebb a "kutyaszar". Nekem pl. Svédország hosszú távra elviselhetetlen volt és jobbra váltottam. Mindezek után most itthon a legjobb, de csak nyugdíjasként, azt hiszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.22. 14:15:58

@geegee:
Hátnemtudom én még 6 év után nem unom sem Londont sem ínglendet.

Arthamyr 2017.05.22. 14:36:00

@Csodabogár: Te külföldi, az átlagos magyar nyugdíjnál jóval nagyobb vásárlóerejű nyugdíjból élsz Magyarországon, nem?

London2009 2017.05.22. 14:40:21

@geegee: Elnezest, irhattam volna magyarul is. Tehat a mortgage az szimplan jelzalogkolcsont vagy lakashitelt jelent. A kamat az interest.

London2009 2017.05.22. 14:41:04

@diggerdriver: en sem! :D Tegnap is egy hiperszuper helyet fedeztunk fel. Ajanlom a figyelmedbe, ha meg nem ismered.

www.bewlwater.co.uk/

Dikusz 2017.05.22. 14:41:08

@Csodabogár: Szegedet nem lehet nem szeretni. Az is igaz viszont, ha turistaként látom csak a várost, biztos nem így állok hozzá. Megnézem a nevezetességeket, sétálok, és ennyi.

Viszont ha barátok élnek ott, akikkel évente 3-4 alkalommal találkozol is, jobban megismerheted a várost az ő szemükkel is látva, nemcsak kívülállóként. Olyan helyeken jártam, olyan élményekkel gazdagodtam, amit másképp nem tapasztalhatok meg. Megismertem az ő társaságukat, járhattam a halászléfőző versenyükön, ahol az ú csapatuk is főzött. Most pénteken közös névnapozást (Ivó napja) is tartottunk.

Amit viszont nem tudtam (nem emlékszem rá, hogy a barátok említették): tegnap a buszon utazva egy idősebb férfi kérdezte tőlem, tudom-e, hogy a városban miért van több olyan út, körút, sugárút elnevezve különböző országok fővárosairól. Nem tudtam, erre mondta, hogy az 1879-es nagy árvíz pusztítása után sok helyről érkezett segítség a város újjáépítésére. a legtöbbet segítő (a teljesség igénye nélkül) ország fővárosairól nevezték él a főútjaikat.

Dikusz 2017.05.22. 14:42:16

@Pink Petsch: beszélgethetünk úgy, hogy nem hammhamm le a fejem, ha megírom a véleményem (viccvót).

Dikusz 2017.05.22. 14:45:51

@Irbisz: tökéletesen igazad van, leírtam már többször, a többé-kevésbé komoly, az számomra nem a konkrétum kategóriába esik, hanem inkább a talán-majd-egyszer, ha megtanulok idegen nyelven beszélni kategóriába.

Dikusz 2017.05.22. 14:49:18

@tanato: Na és hogy tetszett a vásár? Több ilyen rendezvényen jártam már Budapesten, de ilyen nívós rendezvényt még nem láttam.

Dikusz 2017.05.22. 14:51:54

@onlajnok: Viszont tökéletesen igaza van.
Ha elolvastad volna, ezt a kérdést valószínűleg nem teszed fel, hanem biztosan reagálsz érdemben a posztra.
Ha mást nem, akkor azt, hogy bocs, igazad van, ezt nem vettem észre.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.05.22. 14:55:08

@Dikusz: semmi más reakcióm nem volt. Valóban nem olvastam el alaposan, csak átfutottam, feltettem a kérdést és ennyi. Se több, se kevesebb. Nem is akartam hozzászólni a válasz ismeretében sem a dologhoz, csak érdekelt.

Lőtéri Kutya 2017.05.22. 14:55:20

@London2009: Lehet nem csak a London, Budapest, Balaton csoda háromszögben kellene gondolkodni.
Amúgy a nagyszülők közelségének előnyeit megértem. Budapest, Balaton, a meleg nyár erősen szubjektív. A magyar nyelv mint kommunikációs eszköz inkább csak hobbinyelv, inkább hátrány az ismerete, mivel elég nehéz magyarról bármilyen más európai nyelvet megtanulni, legalábbis ha magamból indulok ki. Bár elég rossz nyelvtanuló voltam/vagyok.

Dikusz 2017.05.22. 14:55:44

@Demi78: Szerinted ez így tisztességes, hogy kamu adatokat írtatok be a kérdőívre? Nem vagyok biztos, hogy ezt beírtam volna a helyedben.
Minden ember (vagy legalábbis a többség) igen ki tud kelni magából, ha a politikusokat szidja valaki, hogy mennyit lopnak, a saját érdeküket képviselik. Holott a maga területén/munkahelyén majd' mindenki ezt csinálja.

Dikusz 2017.05.22. 14:57:09

@onlajnok: semmi baj nincs ezzel, én is vagyok így, sőt még úgy is, hogy mire sokadiknak írom a hozzászólást, már elfelejtem miről is szól a poszt, mihez akartam hozzászólni:)

Dikusz 2017.05.22. 15:03:45

@Demi78: Még mielőtt tőlem is megkérdeznéd, hogy van-e jogod itt hozzászólni, én írom le előbb, hogy persze, miért ne lenne? De neked is azt tudom mondani, hogy igaza volt, nem tisztességes. Nyilván követ el az ember fiatalkorában olyat, amit idősebben már nem tenne meg. De az nem igazán jó érv (szerintem), hogy a cég rabló, másokat lehúz, így nem hibáztam. Viszont amire felkértek, nem végeztétek el, tíz-húsz haverral le lehetett rendezni a dolgot. Kicsit olyan számomra ez, mint a politikában (kommentekben a hozzászolók írják is): a jelenlegi párt (bárhol a világon) miért ne dolgozzon zsebre, hiszen az előzőek is ugyanezt csinálták.

2017.05.22. 15:15:54

@Dikusz: Országos felmérésről lévén szó, az ország minden megyéjében kellett zajlania a felmérésnek, azon belül is lebontva közigazgatási egységekre. Természetesen, a megyék nem egyenlő számú mintával vettek részt, hanem a populációjuk arányában. Az egyes populáción belül is követniük kellett a mintavétel kidolgozása közben a nemi, életkori, végzettségi, családi állapot, foglalkozási arányokat (ezek általában minden egyes kérdőivben szerepelnek mindegy, hogy pártpreferenciát kérdeznek vagy csokivásárlási szokásokat).
Nem kis meló egy országos szintü kérdőiv összeállitása, az adatok bevitele, kiértékelése, elemzése és az eredmények "leforditása" ember által is érthető nyelvre ;). Ezért is kaptam fel úgy a vizet, amikor a kommentelőtárs itt adta a bankot, hogy milyen faszául átvágták anno a közvetitőcéget. Ja, jól sikerült kiszúrás volt, csak nem a közvetitővel, hanem a megrendelővel.

London2009 2017.05.22. 15:18:09

@Lőtéri Kutya: igy latom en is. Ezert irtam korabban, hogy csak mindenkinek sok sikert tudok kivanni. Ez a Balaton szerintem olyan dolog, hogy mig Mo-on laktam sem jutottam le minden hetvegen a Balcsira. Sot, szerintem siman volt olyan ev, hogy nem is mentunk egyaltalan. Ugyhogy ez nekem aztan nem lenne ok a hazakoltozesre. A kanikulat meg kifejezetten utalom. :D Ugyhogy mondom, sok szerencset minden hazakoltozonek! : )

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.22. 15:23:01

@geegee: jaj, ne bántsd már... van, amikor fényképezőgéppel jobban kijönnek a dolgok, mint szabad szemmel. Így érthette.

Dikusz 2017.05.22. 15:23:21

@London2009: @szÖveges professzor: szóljatok merrefelé mentek, nehogy lemaradjak szomszédilag valamiről. Csak ne nyugdíjas korotokban, mert addigra valószínű én már alulról fogom szagolni az ibolyát:)))

Dikusz 2017.05.22. 15:26:15

@Demi78: így van, áme, meg snapszer, negyvenszáz ulti, csapdlecsacsi, huszonegy, stb-stb. :)

2017.05.22. 15:27:13

@Arthamyr: Jajjj, tegyük már tisztába ezt a sokszor idézett és a szövegkörnyeztből kiragadott, igy teljesen más értelmezést kapott mondatot. Legalább itt.
Gyurcsány ezt egy érdekegyeztető tanácsi ülésen mondta, amikor a munkaadók szakszervezete nyigott. 2006-ban!
Itt a teljes szöveg. Ugye, mennyire másként hangzik?
„Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!”

Arthamyr 2017.05.22. 15:35:16

@Pink Petsch: Félig viccnek szántam, de mondd, hogy nincs benne igazság. :)

Golf2 2017.05.22. 15:45:21

@Dikusz: Szeged nem fideszes tehát nagyon rossz nem lehet.Nyírják is rendesen.

montroyal ( CAN qc) 2017.05.22. 15:48:24

a politikai elit es holdudvara magasan sz@.ja le es mikozben tomik a zsebuket a milliardokkal, még egy vallranditasra sem erdemesitik az ilyen hireket, csak abban érintheti oket, hogy még tobbet még gyorsabban kell lopni, amig lehet,amig van mit .. es ez visszafordithatatlan :-(

Payrollerwitch 2017.05.22. 15:51:18

@London2009: Én ezt nem értem meg, itthon is pont ilyen nehéz, csak még a fizetések is rosszabbak. Van az ismeretségi körben olyan, aki szintén ezen elvek mentén hazajött, aztán mikor a gyerek ment volna bölcsibe, szépen visszamentek. Mert nincs bölcsőde, óvoda, az egészségügyet hagyjuk, a nagyik még dolgoznak, lakást meg hiába vett, nem tudja fenntartani. A Balatonra meg pont annyiszor jutottak el, mint mikor Angliában éltek.
Természetesen nem mondom, hogy ez az általános, de elég sokszor koppanás a hazajövetel vége, és jön a mégis jobb volt kint...

Payrollerwitch 2017.05.22. 15:53:32

@London2009: Balaton. Lefelé 3 óra a dugóban, visszafelé szintén. Frenetikus lehet mondjuk két kisgyerekkel. A parton tömegek és drágaság. Biztos jó lehet és megéri ezért hazajönni. Én itthonról sem értem, hogy mi ebben a jó.

fhdgy 2017.05.22. 15:54:17

Azt hiszem, hogy még egy hozzászólásom előtt sem gondolkodtam annyit, mint most. Próbáltam letisztázni a mondanivalómat, de nem vagyok benne biztos, hogy sikerült is.

Egy ilyen felmérést nem lenne szabad túlmisztifikálni. Sem elbagatellizálni, sem véresen komolyan venni. Mint minden ilyen jellegű felmérés, bizonyára hibával terhelt.

Én azt mondanám, hogy olyan mint egy hőemelkedés. Még nem betegség, de már sok minden rossznak lehet az előjele is.

Jó lenne tudni ( pár év múlva ), hogy egy ilyen "elvágyódási index" milyen korrelációt mutat a következő időszak tényleges "kitántorgási indexével".

A növekvő "elvágyódási index" szerintem növekvő elégedetlenséget jelent. Ezt nem lenne szabad elintézni azzal, hogy aki kitántorgott, majd úgy is hazatántorog. Az az idő, amíg kint dolgozott, Mo. számára szinte teljesen elveszett, még ha haza is jön egy vagy két év után, az idő és annak gyümölcse nagy részt veszendőbe ment.

Egy másik dologgal se áltassuk magunkat: sokan azt mondják, hogy de milyen jó, ha valaki hazajön és hazahozza magával a kinti tudást. Saját példámmal is bizonyíthatom, hogy az ilyen tudásra itt, Csák Máté földjén, semmi szükség sincs. Az első és még viszonylag kedves reakció az, hogy "ne okoskodj!". Aztán, ha nem hagyod abba, egyre durvább lesz a hangnem.

Csodabogár 2017.05.22. 15:56:29

@Arthamyr: Szerintem már vannak magyarok, akik messze magasabb nyugdíjból élnek, mint én. De nyilván nem magyar kisnyugdíjból élek. Én élvezem Pestet, a lehetőséget, sok szinház, hangverseny, kiállítások, szóval kultúra. Nem mondom, hogy ez máshol nincs meg, de nem tudnám megfizetni.
A puszta megélhetésem nem luxus szintű, sokan nálam lényegesen költségesebben élnek.

Payrollerwitch 2017.05.22. 15:58:51

@geegee: És amikor behozták, és meg mertél szólalni, hogy mekkora átverés lesz, és ki fog megfelelni a feltételeknek, akkor a többség leugatott, hogy semminek nem tudsz örülni... Eddig konkrétan egy olyanról tudok, aki megkapta a csok-ot, de az is egy év szívás után. Nem egy sikertörténet.

Csodabogár 2017.05.22. 16:02:47

@Dikusz: Na látod ezt már 7 éves koromban tudtam.:-))))
Akkoriban volt igazán nagy élet Szegeden. Volt szinház inkl. operaház. Igen sok neves szinész és énekes kezdte ott a karrierjét. A már talán romos Tisza szálló nagytermében hangversenyek voltak. Sok Pesten vendégszereplő külföldi is lejött. Bálok is voltak, de ezt csak a szüleim élvezték. Feltehetően a régi Hungária szállót se voltak még képesek üzembe helyezni, pont úgy mint a patinás Hági sörözőt vagy a többszörösen bezárt Virág cukrászdát. De aki nem ismerte a régi, az lelkesedik az újért. Tényleg szép, a Szechenyi tér példásan karban van tartva a házak is.

Golf2 2017.05.22. 16:08:05

@Csodabogár: Azt pont a háború körül volt időben?

fhdgy 2017.05.22. 16:09:33

@Csodabogár: Én szögedi diák voltam a hetvenes évek közepe táján. Nekem az általad leírt dolgok még mondanak valamit.

Úristen, még pár hónap és már negyven éve volt! -:(

Dikusz 2017.05.22. 16:16:04

@Golf2: Csongrád megyén kívül, csak Nógrádban van MSZP-s (több párt által támogatva) megyeszékhely.
Vendéglátó házaspár egyik tagja szerint a polgármester egy gyilkos, akasztani való gazember, aki elüldözte az ipart a magas adóival Szegedről. Nem tudok (mert nem lehet), nem is szeretnék vitatkozni vele erről, mert fontosabb a barátságunk számomra.
Viszont Szegeden is épül sportcsarnok.

London2009 2017.05.22. 16:19:09

@Payrollerwitch: Miota itt elek Angliaban, azota minden evben megyunk a Balatonra. Ez szerintem eleg vicces. Az uram imadja valami miatt. Ugyhogy minden evben menni kell vitorlazni. Kb. egy ev maradt ki idaig, mar nem is tudom mi miatt. Mindig ugyanarra a szallasra megyunk, ugyanott kajalunk, meg vegigisszuk a borfesztivalt. Persze ez altalaban egy hosszu hetvege, de mar szinte tradicio.
Amit en latok sokszor az az, hogy sokan hiaba elnek itt akar 10 eve, egyszeruen nem tudnak beilleszkedni 100%-osan. Megmarad ez a tipikus gondolkozas, hogy az angolok ilyenek, meg az idojaras, meg a kaja, meg a mittomen. Minden unnepet otthon toltenek, megmarad hosszu eveken at ez a ketlakisag. Nagyon ritka az olyan, mint Digger, aki csak szimplan jol erzi magat es elfogadja a dolgokat ugy ahogy vannak. Aztan, hogy ha emelle meg egy magyar part talalnak, akkor szinte garantalt, hogy egy ido utan visszakoltoznek. A ferfiaknak hianyoznak a haverok, sokkal nehezebben haverkodnak itt. Az teljesen kizart, hogy a barati kor ne csak magyarokbol alljon. Persze biztos vannak kivetelek, de ez a nagy atlag. Aztan elkezdodik az agyalas az ingatlanon. Kevesen vagnak bele. Vagy ugy vannak vele, hogy ami itt csak egy kezdotokere lenne eleg, abbol Mo-on egy hazat vesznek. Utana jon a nagyszulok, magyar nyelv stb. problemakor es mar mennek is vissza. De mint irtam ez korosztaly meg reteg fuggo. Altalaban ez azokra jellemzo, akiknek otthon nem kell berelniuk ingatlant es jol keresnek. Nekik lehet, hogy tenyleg jobb is otthon vagy ugyanolyan, mint itt. Miert is ne. Ok tudjak!

Arthamyr 2017.05.22. 16:20:57

@Csodabogár: Nem akartam a zsebedben turkálni, csak arra rámutatni, hogy te kivételes helyzetben vagy (top 1% nyugdíjas, de lehet top 1‰). Így nagyon is jó döntés tud lenni Budapest, mivel az átlagos emberek számára húsbavágó problémák téged nem érintenek. Te csak kihasználod és élvezed az olcsóságot, ráadásul a nyelvvel sincs gondod. :) Nem érint a nyugdíjkassza fenntarthatatlansága, az adózási szabályok, az oktatás stb., azok a dolgok, amik finoman szólva nem a legoptimálisabban működnek magyarországon. Sőt, még profitálsz is pl. a csoróságból, mert rengeteg szolgáltatás (pl. a hangversenyek) emiatt olcsóbb.

Dikusz 2017.05.22. 16:23:36

@fhdgy: hadd kérdezzem tőled kíváncsiságból, amit az egyik kommentemben írtam. Te tudtad, hogy miért neveztek el Ausztria, Dánia, Németország, Olaszország fővárosáról a főbb utakat Szegeden?

Dikusz 2017.05.22. 16:42:49

@Arthamyr: remélem, nem haragszol meg, ha leírom a véleményémet ezzel a hozzászólásoddal kapcsolatban.
Kicsit azt gondolom, hogy tényleg nem akartál (összeg szerint) Csodabogár zsebében turkálni, de azért leírod, hogy ne szóljon semmit, mert ő a külföldön megkeresett jövedelméből él jól Magyarországon. Nem mondhatom ki, mert abban is biztos vagyok, hogy nem irigységből írtad azt, amit, de tényleg nem?
Arról a német, holland, bármilyen nyugdíjasról, aki idejön azért, mert itt milyen "olcsóság" van, miért nincs ilyen negatív véleményünk?
Tudok (ismerem is őket) olyan német házaspárról, aki felszámolva mindent Németországban, leköltözött Veszprém megyébe egy kis községbe, mert itt olyan olcsó, és szép minden. Az tény azonban, hogy igen szimpatikus módon tesznek is azért (tanulnak magyarul), hogy beilleszkedjenek ide.

tanato 2017.05.22. 16:43:10

@Dikusz: Tetszett,én majdnem mindegyiket megnézem,feleségem szegedi lévén,magam meg ott végeztem.Így gyakran ott vagyok a városban.Tegnap pl. apósomat költöztettük be a szoc. otthonba,nem tudja már magát ellátni és lift nélküli 3.emeleti lakásban lakott.Utána meg megnéztük a vásárt is.

tanato 2017.05.22. 16:44:39

@fhdgy: Szintén zenész:77-től 83 ig jártam Szegeden Egyetemre.Szeptemberben lesz éppen 40 éve hogy kezdtem.

fhdgy 2017.05.22. 16:50:24

@Dikusz: Igen, természetesen!

És volt Moszkvai körút is, és az is azért.

Az Odesszai krt., ha jól emlékszem, nem esett ebbe a körbe.

Arthamyr 2017.05.22. 16:53:29

@Dikusz: Nincs róla negatív véleményem (sőt, inkább elismerem azért, amilyen élethelyzetbe navigálta magát, nekem is ez a tervem, csak mondjuk 20-25 évvel fiatalabban :)), és nem is mondtam, hogy ne szóljon semmit.
Ha önzően és objektívan nézném Csodabogár és a külföldi nyugdíjasok sokkal "kevésbé károsak", mint pl. anyám, vagy anyósom. <= Feltételes mód!!

Dikusz 2017.05.22. 17:00:39

@fhdgy: annyira szívesen hallgatom az ilyen történeteket, ezért is mondom azt, az ember szívét megmelengeti, hogy ezért a városért szó szerint a fél világ megmozdult.
A kedves mama (ahogy Hofi mondta), és édesanyád (én is nyugger vagyok 4 éve) miért károsabbak, akár feltételesen is, mint a nyugatiak?:) (viccvót)

fhdgy 2017.05.22. 17:03:06

@Dikusz: Az első fele rendben, amit írtál!

A második felét nem nekem címezted, ugye? Mert én ilyet nem mondtam és nem is mondanék, még viccből sem, mert még viccnek is durva lenne!

szakasz2 2017.05.22. 17:04:56

@Pink Petsch: Egyfelől jogos a felháborodásod, bár azért talán kultúráltabban is lehetne. :)
Másfelől a kolléga csak arra akart rávilágítani szerintem, hogy ha sokan így csinálják, mint ő (márpedig én is hallottam már ilyenről a környezetemben), akkor a statisztika szart sem ér, vagyis legalábbis nem sokkal többet, mint ha én vagy te hasunkra ütünk és becslünk egyet.

Talán már meséltem, kb. 15 éve dolgoztam a KSH-nak egy IT projekten, ahol az adatgyűjtéseket "elektronizáltuk", például a GDP-számításhoz szükséges "Mennyi téglát, kenyeret, akármit termelt" a kedves cég típusú kérdéseket. Ezek összesítéséből jön aztán ki a GDP-adat. Nos egyszer rákérdeztem a KSH hozzáértő kollégáinál, hogy mi van ha az X vagy Y (esetleg nagyobb) cég az adott negyedévre nem küld adatokat, mert nincs kedve vagy ideje, vagy elfelejti. Erre azt mondták, hogy persze próbálják megkérni őket, hogy mégis, de semilyen szankciót nem tudnak alkalmazni.
És akkor hogy lesznek meg a növekedési és hasonló adatok ilyen esetben? Erre a válasz: akkor elővesszük az előző időszaki beérkezett adatokat és beírjuk nagyjából ugyanazokat vagy kicsit magasabb számokat.
Nos, erre mondta Churchill (?) ugye, hogy "csak azt a statisztikát hiszem el, amit magam hamisítottam". Teljesen jogos, mindkét fenti esetben erős fenntartásokkal kezelni mindenféle ilyen részben kétes "eredetű" statisztikai eredményt.

fhdgy 2017.05.22. 17:10:11

@Dikusz: Az újjáépítéshez tényleg sok város nyújtott segítséget.

Csak egy kis laza kapcsolat: Mikor először mentem Szögedébe, az utcán kérdeztem egy öregurat, hogy hol találom a Lenin Krt.-at. Nem tudta! Aztán kiderült, hogy ott állunk, de ő azt mondta, hogy ez nem Lenin krt., hanem Tisza krt.

Tudom, hogy ez a Tisza ( mármint Tisza Lajos ) nem az a Tisza, amelyik hozzájárult Szeged újjáépítéshez. Ui. a Tisza ( a folyó ) azzal járult hozzá Szöged mai arculatához, hogy előbb rombolt, hogy "szépen" újjá lehessen építeni!

Dikusz 2017.05.22. 17:28:09

@fhdgy: mostmár én se értem, hogy keveredtem bele:) @Arthamyr: -nak szántam a második felét, úgy látszik lejjebb gördülte magát a poszt. Bocs érte:)

Dikusz 2017.05.22. 17:31:09

@Arthamyr: légyszíves válaszolj az anyósos hozzászólásomra, mert véletlenül fhdgy:-nek küldtem el.
Lehet az ő anyósa (ha van) a világ legaranyosabbja:)
@fhdgy: elnézést a kedves mamától :)))

puhacica 2017.05.22. 17:31:39

@tanato: @fhdgy: @Dikusz: en is tanultam 2 evig Szegeden (2000-2002), nagyon szerettem, az egyik legszuperebb magyar varos. :)

Arthamyr 2017.05.22. 17:34:36

@Dikusz: Nagyon egyszerű: a nyugatiak külföldről kapják a pénzt, így nem terhelik a költségvetést, sőt, a fogyasztásukkal bevételt generálnak (más kérdés, hogy az árakat meg felhajtják). De hangsúlyozom, nem így gondolom, ezzel csak illusztrálom, ha bárkivel is bajom kellene, hogy legyen, az nem a haza-/betelepült nyugdíjas lenne.

Arthamyr 2017.05.22. 17:35:34

@Dikusz: Az én anyósom is nagyon aranyos, kb. második anyukám, sosem értettem a sok anyósos viccet...

LyukasBogrács 2017.05.22. 17:36:38

@szÖveges professzor:
"A pályázattól még hosszú az út odáig, hogy valaki kiköltözzön és elkezdjen dolgozni, illetve letelepedjen."

Igen, de már rövidebb, mint a kacérkodástól.

2017.05.22. 17:40:45

@szakasz2: Ok, akkor kulturáltabban: "B+!" :))) De most komolyan, az ilyen fasz viselkedésre, mit lehet irni? Azért csalt és hamisitott, mert szerinte a közvetitő cég nem fizette meg eléggé. Kényszeritette valaki, hogy elvállalja azt a melót? Nem. De ami a legfaszább, hogy még ma is teljesen jogosnak érzi az akkori viselkedését. Ez dettó olyan, hogy nem veszek jegyet/bérletet, mert szar a BKV.
(A kérdezőbiztosokat egyébként ellenőrizni szokták, szúrópróa jellegü telefonhivásokkal. Persze, a csalók lebbukása nem garantált, de olyan is fordult már elő).
Egyébként 3%-os hibahatárral szoktak általában számolni az ilyen felméréseknél. És persze, nem szentirás, de a jelenséget, illetve a nagyságát, nagyon nehéz lenne tagadni.
Mellesleg, Churchill mondása UL.

London2009 2017.05.22. 17:44:01

@Dikusz: szerintem csak arra gondol, hogy miutan Csodabogar kulfoldrol kapja a nyugdijat igy nem teher az allamnak. Sot kifejezetten jo, hiszen mashonnan jovo bevetelet Mo-on kolti el.

London2009 2017.05.22. 17:46:08

@Dikusz: na megelozott, de bingo.

M. Péter 2017.05.22. 17:51:24

@Csodabogár: A Virág tavaly ismét kinyitott hosszú zárvatartás után. A kávéfőzőgépet nagyon érdemes megnézni.

London2009 2017.05.22. 17:51:30

@Pink Petsch: Ah ugyan, hagyd... Amugy meg fiatalsag, bolondsag. Mikor en gyakornok voltam, akkor osszeszovetkezunk a tobbi gyakornokkal es kiosztottuk a munkat egymas kozt. Igy mindig kb. egy valaki dolgozott felvaltva. Addig mi meg egesz napokat ultunk a taxisok presszojaban a Cegbirosag mellett a Kossuth teren. Azok voltak a szep idok! Amugy nem. Kemeny 20k HUF volt a fizetesem. Kb. pont annyit kaveztam el egy honapban a taxis presszoban. Baromira megerte dolgoznom! Hahaaa!
Az mondjuk tenyleg gaz, hogy a mai napig ugy gondolja, hogy ez rendben volt.

2017.05.22. 18:10:58

@London2009: A gondolkodásmód boritott ki, amit nevezhetünk akár tipikusan magyarnak is, tudod az "ennyiért?-ezeknek?-lófaszt!" Akkor nem kell csinálni, kéremszépen. Ennyi. És aztán meglepődnek, ha a minimálbéres eladó undok, és már azzal kiutálja őket az üzletből, ahogy rájuk néz - a mentalitás ugyanaz.
Hát, a CV-ben jól jött, gondolom, no meg a munkát rendesen csak elvégezte az éppen soros gyakornok (Mondjuk, jó kérdés, hogy minek vett fel annyi gyakornokot egy cég, amikor egy ember is simán megcsinálhatta a rájuk bizott feladatokat - gondolom, megerőltetés nélkül)

London2009 2017.05.22. 18:13:59

@Pink Petsch: Ja, nem! Ki volt ez talalva kerem. Kulonbozo irodakbol verodtunk ossze. Egyebkent ez egy jo kis csapat volt. Az egyetemrol ismertuk egymast, aztan osszedolgoztunk. Igen, kb. annyira volt jo, hogy adott nemi munkatapasztalatot.
No igen, ebben tokeletesen igazad van. Igen tipikus. Khm, khm…

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.22. 18:31:33

@London2009: kicsit off de Németh-pince borait esetleg ismered-e? Badacsony. Római út. Valami eszméletlenül finomak. No nekünk az a program, ha autóval megyünk, ott bevásárolni. Az, és kompozni egyet, ujjat megmártani a vízben, s ennyi elég is legközelebbig :-)

M. Péter 2017.05.22. 18:34:23

@London2009: Az átlagos magyar akkor sem tud Londonban ingatlant venni, ha akar.

2017.05.22. 18:35:39

@London2009: Ja, igy már érteeeem ... És soha nem keresték a Mancikát "X" irodában, hogy hova a francba tünt már megint? ;)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 19:06:02

@diggerdriver: Hej, Digger, szakmai továbbképzés, ha netán aszfatbetyárnak, kubikosnak állnál... :D

www.youtube.com/watch?v=mScLqrk-U8A

Itt van a dicső svédeknél, a csávó erősen a zsenialitást súrolja, mint a takarítónő az őrületet...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 19:17:10

@diggerdriver: Én sem unom Svédországot, nem azért mondom, de egy idő után megszokik az ember mindenhol.
Sőt, így 40 felett már inkább a nyugalmasat értékelem.Örexem...
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 19:18:25

@London2009: Köszönöm.Akkor valamit félreértettem valami cikkben.Nem elég jó az angolom... :-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 19:28:42

@kisrumpf: Nem bántom... :-)
Elmennék én is valami ilyen vaddisznó jeges hejre helyre, de azért nem hónapokra, csak max pár napra, esetleg 1 7re.
De ez az áttelelés két hónap világosság nélkül elég zorkó lehet.
Mondjuk a Spitzbergák itt közelebb lenne, hát majd talán egyszer.
És ráadásul a spitzéknél magyarok foglalhatnak földterületet a trianoni egyezmény szerint...Trutykó meg Sváby annó voltak is, persze sokat nem időztek, ki tudja, miért... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 19:29:28

@kisrumpf: Nem bántom... :-)
Elmennék én is valami ilyen vaddisznó jeges hejre helyre, de azért nem hónapokra, csak max pár napra, esetleg 1 7re.
De ez az áttelelés két hónap világosság nélkül elég zorkó lehet.
Mondjuk a Spitzbergák itt közelebb lenne, hát majd talán egyszer.
És ráadásul a spitzéknél magyarok foglalhatnak földterületet a trianoni egyezmény szerint...Trutykó meg Sváby annó voltak is, persze sokat nem időztek, ki tudja, miért... :D

gabors 2017.05.22. 19:29:47

@geegee: " Jajj, tegyük már ezt tisztába, mi a lószerszám is az a mortgage?" egy ingatlannal fedezett kolcsont szoktak mortgage-nak hivni angolul semmi semmi kulonos. Haz/lakas vasarlaskor szokas ilyenbe belefutni, amikor maga a megvasarolando ingatlan a fedezete a kolcsonnek, is nem fizetes eseten a kocsonado (mondjuk egy bank) viszi a hazat (foreclose). Mint minden mas kolcsonnel van kamat az USA-ban jellemzoen van allando kamat vagy 3-4-5 evenkent valtozo kamat. mindettonek van elonye hatranya.

Es gyakran hasznaljak ugy hogy lakastorlesztes=mortgage (havonta fizetendo reszletek)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 19:33:33

@gabors: Kösz.Valamiért úgy hittem, hogy a törlesztésnek egy valamilyen speciális része.
De eztán inkább a templomban hiszek.Mások meg a sörivásban...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 19:37:30

@Payrollerwitch: Elhiszem.Nekem is eléggé ködös volt az egész feltételrendszer, de az is igaz, hogy nem merültem el benne, csak felszínesen, mert nem érint.De valahogy cikkekben sem nagyon dicsőítik mostanság, nem sok ilyesmi hírt látok...

svédnyugger 2017.05.22. 19:48:50

Már többször írtam, hogy nekem Svédország nagyon bejött. Sokban már elözôleg is hasonló felfogásom volt, mint az átlag svédnek. A legfontosabb a gyerek lehetôsége volt. M.o-on kicsit jobb, mint közepes tanuló (általános 6. osztály), itt volt lehetôsége az egyetemre, jó munkái voltak eddig, (nekem is) jól megfizetve (az enyém annyira nem). Úgy az ô érdeklôdése, mint az én hobbym itt teljesedett ki. Jól érzem magam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 19:49:50

@Dikusz: Én meg azt kérdezném (nem feltétlenül tőled, bárkitől) hogy Budapest rakpartjait miért nevezték át mindenféle gyüttment, sosehallott-látott emberekről egy pár éve??
Olyan nevek, hogy életemben nem hallottam, olvastam róluk, vagy hogy bármi közük lenne Pesthez...Pedig ott éltem 35 évet, ott jártam az iskoláimat.Fura.
Na, de ránéztem konkrétan:

Angelo Rotta
Slachta Margit
Ángel Sanz Bríz
Carl Lutz
Jane Haining
Szehlo Gábor
Salkaházi Sára
Valdemar és Nina Langlet

Ki a jóistenek voltak ezek?!
Oké, persze, a gugli biztos dob valamit, de akkor se értem, hogy miért kell tök ismeretlen emberekről ilyen fajsúlyú "köztereket" elnevezni.

2017.05.22. 20:13:18

@geegee: Slachta Margit neve rémlik még az egyetemről, ő volt az első női képviselő Magyarországon. A többi nekem is passz.

fhdgy 2017.05.22. 20:15:49

@geegee: @Pink Petsch: végig néztem a listát:

Vagy valláshoz köthető személyek voltak és/vagy zsidó mentők.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.22. 20:20:02

@fhdgy: Jaaa, akkor már sejtem, hogy miért is, meg honnan is fúj az egész szellő...Kösz.

Peccs, én meg átnézem az összeset most már muszáj, guglival, wikivel... :D
Ha más nem azért, hogy még nagyobbat anyázkodhassak... :D
De azt már csak magamban.

fhdgy 2017.05.22. 20:26:33

@geegee: Ne tartsd magadban!

Mentesen minden rosszindulattól, nekem csak egy költői kérdésem lenne:

Nem adtam össze a számokat, de úgy gondolom, hogy ezek az emberek együtt több tízezer zsidó ember életét mentették meg. Lett-e, van-e ezen megmentett emberek vagy leszármazottaik között olyan, aki/akik szintén mentettetek/mentették nem zsidó, de üldözött emberek életét?

2017.05.22. 20:26:58

@fhdgy: @geegee: Akkor Slachta kilóg, vagy nem? Én úgy emlékszem, hogy a 20-as években volt képviselő.

tnt 2017.05.22. 20:32:58

@Arthamyr: így igaz nagyon egyet tudnak érteni akár narancs akár piros színűek a pártok ha lopni kell ... vagy Grippen-t venni, 4-es metrót építeni és körülötte mindent ellopni .... és hosszasan lehetne még sorolni ... legyen akár rogán tóni, szájtátó petya vagy zuschlag jankó ... a háttérben ... bár ők még tanulók pénztáros orbán lőrinchez képest ...

fhdgy 2017.05.22. 20:37:13

@Pink Petsch: Amit írsz, igaz, de ő is mentett zsidókat, pl. Heltai Jenőt és Radnóti Miklós feleségét is, lásd Wikipedia!

nemecsekerno_007 2017.05.22. 20:40:15

Asszem nem ártana a szociális ügyeket is Eu-s szinten kezelni, mert az azért elég érdekes, hogy:

- az adófizetők pénzéből kiképzünk embereket, akik aztán nálunk jóval gazdagabb országokban dolgoznak.
- az itthon maradt hozzátartozójuknak meg az itthon dolgozók járulékából fizetjük a szociális ellátást (nyugdíjat pl.)

Értem én az egyéni szempontokat, de nekem is van olyan.
A nagy európai szolidaritást a pénzügyekre is ki kéne terjeszteni, mert így elég képmutató a dolog.

sunabajnok 2017.05.22. 20:40:24

Nyáron mi is megyünk a párom után a gyerkőcökkel. 34 éves vagyok,a gazdám 37. Az ok: Mindkét gyerekem jó agyú, de egy egyetemet és a járulékos költségeiket nem tudnám kitermelni. Ha az egyik Szegedre megy a másk Pestre az két albérlet,két konyhapénz stb...

Le Orme 2 2017.05.22. 20:40:30

Semmi újat nem mondott ez a felmérés. Nyilvánvaló tényeket közölt. A jövedelemkülönbségek nagyok, nyilván vonzó a nyugati bérszínvonal.

fhdgy 2017.05.22. 20:46:36

@nemecsekerno_007: Oh, ez ellen egyszerűen lehetne harcolni!

Fizessünk többet a kiképzett embereknek, mint a hanyatló nyugaton, akkor nem hogy nem mennének el, hanem még a hanyatló nyugatról is ide áramlanának a magasan képzett koponyák!

Ez lenne az igaz agylopás!

2017.05.22. 20:47:23

@fhdgy: Akkor mégsem lóg ki ... Tényleg csak annyira emlékeztem vele kapcsolatban, hogy az első női képviselő volt. Ezt is csak érdekességképpen emlitette a prof. Jellemző, hogy ez megmaradt ;)))

fhdgy 2017.05.22. 20:49:19

@Pink Petsch: Elsőre állítólag az emberek a dolgok 20-25 %-át jegyzik meg. Neked az volt a lényeg, azt jegyezted meg. Teljesen normális.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.22. 20:56:16

@fhdgy:
Nebazmeg.
Ha kimentek valakit a vízből akkor neki is ki kell?
Kimentem mert tudok úszni. Ő nem tud.
Megmentettek embereket mert lehetőségük volt rá és üldözték őket.
A megmentetteknek hova kellett volna költözni, Ruandába vagy Kambodzsába?

sellőlány 2017.05.22. 20:58:58

@geegee: Amikor először láttam Jane Haining rakpart nevét kiírva, ráadásul ráfordítva merőlegesen egy póznán a forgalomra, azt hittem először, hogy valami filmforgatás volt vagy valakik vandálkodtak. :-) Pedig már azt hittem, nagyjából képben voltam a holokauszt körüli itthoni szereplőkkel, ezek szerint nem.

fhdgy 2017.05.22. 20:59:43

@diggerdriver: Túl egyszerűen gondolkozol!

A megmentett zsidók vagy leszármazottaik nagy része Izraelbe költözött. A sivatagban nem kellett volna tudniuk úszni, hogy üldözött embereket mentsenek. Te másképp látod?

M. Péter 2017.05.22. 21:07:37

@Pink Petsch: Ő is mentett üldözötteket.

Matula néne 2017.05.22. 21:12:44

@nemecsekerno_007: "az itthon maradt hozzátartozójuknak meg az itthon dolgozók járulékából fizetjük a szociális ellátást (nyugdíjat pl.)"

Az én Anyám 41 év munkaviszony után jött el nyugdíjba, egész életében fizette a fizetése x %-át..... nem fizetsz te utána semmit. Várom nagyon amikor majd ezzel a kedves fenti véleménnyel rendelkezők egy szép napon nyugdíjasok lesznek, és úgy kezeli őket is majd a kedves szeretetreméltó magyar társadalom, mint valami utolsó munkakerülő semmirekellő eltartandó szemetet.

Én magam 20 évet dolgoztam le Magyarországon, a bruttó fizetésem 10 %-át levonták, nyugdíjra Magyarországon esélyem sincs.... akkor most mi van?

Ha Anyámnak egy összegben kifizetnék mai értéken, amit egész életében vontak tőle, simán megélne belőle. Ja, hogy eltapsolták a nyugdíjvagyont? Erről talán nem a nyugdíjasok tehetnek!

Shanarey 2017.05.22. 21:15:26

Statisztika?
:-)
Marhaság.

Akik azt mondják ők biztosan lelépnek, azok kb 40%- le is lép, hamarosan. a többi nem, avagy kis százalékuk majd jó pár évvel később.
Szavak szintjén mindenki nagyra tör, de az a fránya valóság egy picit más.

Látom alakul a jövőbéli határátkelős nyugdíjas klub.
Egye fenyő jelentkezek :-)
Persze addig életben is kell maradni:-)
Na ez ügyben én eddig, a koromhoz képest jól állok.

Herr Géza 2017.05.22. 21:17:11

@nemecsekerno_007: "- az itthon maradt hozzátartozójuknak meg az itthon dolgozók járulékából fizetjük a szociális ellátást (nyugdíjat pl.)"
Aztán azzal mit kezdesz, hogy ezek az itthon maradt hozzátartozók aktív korukban a te szüleid nyugdíját fizették, na meg a te taníttatásodat (már ha volt olyan ugyebár....)

DieNanny CH 2017.05.22. 21:18:52

@London2009:

"Nekem minden ismerosom pucol haza. A magyar csajok altalaban magyar hapsikkal allnak ossze es amint szoba kerul a csaladalapitas mennek is vissza Mo-ra. "

Én azért megkérdezném tőlük, hogy miért mentek ki? Miért gondolják, hogy azok az okok, amik külföldre hajtották őket, most eltűntek, és minden jobb lett? Ha ők nem érezték jól magukat Mo-on, akkor ugyanezt a rossz érzést kívánják a saját gyerekeiknek? Hát, szégyelljék magukat!

2017.05.22. 21:20:43

@M. Péter: Igen, most már tudom.

2017.05.22. 21:23:22

@Herr Géza: Hagyd már, trollololo .. a következő kommentjében, ha átjut a szürőn, akkor elkezdi feszegetni, hogy aki elmegy, fizesse ki a tanittatását ...

fhdgy 2017.05.22. 21:25:38

@Matula néne: +1

Nemcsak azért, mert ma már nyugdíjas vagyok, hanem általában is!

Nyugdíjas létem előtt is, kb. 15 évvel, a saját lányommal is komoly vitába keveredtem, amikor kb. 1-2 év munkaviszonya után azt mondta, hogy azt a nyugdíjast is ő tarja el!

Azt mondtam neki, hogy lóf.szt kislányom, én már 30+ éve dolgozom, de még nem biztos, hogy törlesztettem azt, amit a nagyapáidtól, a nagyanyáidtól kaptam, te pedig még sehol sem vagy!

Megpróbáltam neki elmagyarázni, hogy a szüleink a romokból építették újra az országot ( hogy miért, az egy másik kérdés, nem az ő bűnük ) és maximum alamizsnát kaptak érte, hogy nekem, neked jobb legyen, tehát jobb lenne, ha kussolsz!

Shanarey 2017.05.22. 21:26:44

@London2009:

Balaton ügyben, hogy miért is lehet azt szeretni.
Hány olyan nagy tó létezik ebben a csodálatos "napsütötte" Angliában ahol úszni is lehet, gyerekkel pancsolni,és hajózni is, továbbá az angol árakhoz képest dög olcsó.

Netán egyszer vidd el Hévízre, de ne nyáron, hanem tavasszal vagy ősszel. Akkor kevesebb a turista, s a víz az idő tájt sokkal szebb, na meg négy öt méterig átlátszó, ami a nyári időszakban nem jellemző, mert a sok ember felkavarja a tőzeges trutyit a tó fenékről. Ez miatt mondjuk a téli időszak a legjobb, de azt nem ajánlom, mert nem tudom mennyire bírjátok a hideget, a víz télen kint a szabadban, 27-29 fokos, a fedett részen 32-34.
Én télen is szívesen megyek oda.

Herr Géza 2017.05.22. 21:27:09

@Pink Petsch: :D Imádok trollokat megf..gatni. Ha gondolkozni kell, elakadnak. :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.22. 21:31:55

@fhdgy:
Igen.
Az hogy kit mentenek meg semmi köze ahhoz hogy ő kit ment meg.
Az két külön dolog.
Volt egyszer egy Meghökkentő mesék sorozat.
Az egyik epizód egy vasutas gyerekének a megszületéséről szólt.
Az asszony ott vajúdott az ágyon és ahogy haladt az idő kiderült hogy elvetélt már sokszor meg halva is született gyerek de most minden remény megvan hogy megszülessen az utód. Az egész film arra volt kihegyezve hogy drukkolj a gyerek megszületésének.
A végén megszületett az egészséges gyerek és az orvos kérdi az apát hogy mi legyen a neve.
Adolf. Adolf Hitler.

Dikusz 2017.05.22. 21:34:41

@London2009: teljesen véletlenül került hozzám egy könyv, véradáson kaptam. Ez akkor volt, amikor az ilyen jellegű adományokat adókat még nem adóztatták meg. Elolvastam az ajánlóját, már az is nagyon tetszett, ezért választottam ki a többi közül. Egy fiatal jogász hölgy írta, aki ha jól emlékszem, bíróságon gyakornokoskodott. Eszméletlen jó dumák voltak benne. Inkább az emberi oldalát mutatta meg, igen jó humorral önkritikával is.
Abban a könyvben írt azt hiszem erről a helyről.
Noha a szakmai részét nem értettem a könyvnek, de 29 évet dolgoztam le állami hivatalokban, az ügyintézés módjáról volt sejtésem.
Amikor a jogász kollégáknak elmondtam, hogy megvan ez a könyv, az egyikük el szerette volna kérni kölcsönbe. Egy ebédszünetben -a hivatalnak saját ebédlője van- emlegették ezt a könyvet, akkor szóltam nekik, hogy ez a kötet megvan nekem.

DieNanny CH 2017.05.22. 21:35:57

@Dikusz:

Ajánlhatok még egy nívós rendezvényt augusztusra?
summerfestbatta.hu/

2017.05.22. 21:36:06

@diggerdriver: Ja, ez akkor olyan lehetett, mint az alap etika-vizsgakérdés: Megmentenéd-e a haláltól a gyerek Adolf Hitlert?

2017.05.22. 21:36:56

@Herr Géza: Oké, ha még visszatér, a tiéd lehet ... :)))))

szakasz2 2017.05.22. 21:41:05

@Pink Petsch: Mi az az UL?

Egyébként, hogy Demi78 esetében hogy és mint volt pontosan nem tudom, előfordulhat, hogy őket verte át először a munkaközvetítő cég (van ilyen Magyarországon). Én ennyi év távlatából és egy elejtett mondat alapján nem ítélkezek ilyen hevesen, de nyilván ha te becsülettel csináltál ilyen munkát, akkor félig-meddig érthető a felháborodás. :)

Amit én hallottam az olyan volt (ha jól emlékszem), hogy ki volt adva az egyetemista lánynak, hogy milyen címen illetve kit keressen és kérdezzen, de többször volt olyan, hogy nem voltak otthon, vagy egyszerűen nem akartak válaszolni. Asszem ilyenkor talán volt tartalékember/cím, de előfordult, hogy az is befuccsolt. Nos, ilyenkor vagy behasalt valamit vagy megkérdezte a feleségemet (akkor még barátnőmet), és így lett kitöltve a kérdőív. És ha már 20% körüli ilyen van, már akkor erősen torzulhat az eredmény, és teljesen lényegtelen, hogy jogos, érthető vagy szemét okból csinálta ezt a kérdezőbiztos. A lényeg, hogy a végeredmény torz képet fog adni - ezért (is) kell vigyázni a statisztikai eredményekkel.

macamuca [IHUN] 2017.05.22. 21:42:22

@Nagy kámpics:
Extrabiglájk :))))))
(+azonnal valld be, hogy moyjo hatással volt rád!!!!! És a gyócceredet se vetted be. Szerencsénkre.

fhdgy 2017.05.22. 21:42:56

@diggerdriver: Én nem az egyes embert állítottam pellengérre!

Én azon gondolkodtam, hogy a sok megmentett zsidó között mennyi volt, mennyi lehetett, aki átélve az embertelenséget, maga is szembehelyezkedett az embertelenséggel.

Ha érted jó, ha nem, úgy is jó!

Dikusz 2017.05.22. 21:47:29

@London2009: akkor félreértettem @Arthamyr:-t.
Viszont akkor megint én maradtam hoppon, hogy én vagyok az ingyenélő:)

A múltkori posztban beszéltünk már róla (olyan a téma, ami újra, meg újra előjön). Viszont arra úgy emlékszem, ott sem kaptam választ, hogy nekem/nekünk mit kellene tennem emiatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.22. 21:52:17

@fhdgy: Valószínűleg bennem van a hiba mert nem értem az összefüggést.
A megmentett embereknek mi közük ahhoz hogy milyen életet élnek utána?
Van egy alaphelyzet. Valakit megmenthetek. Megmentem. Finish.
Az hogy aztán a megmentett emberek a későbbi életükben mit csinálnak az teljesen érdektelen az alapkérdéshez.
Ha egy embert megmenthetek akkor mérlegelés nélkül mentem meg.
Mit változtat ezen ha a megmentettek később ugyanolyan embertelenek lesznek?
Vagy emberségesek.
Nem látunk a jövőbe, nem mérlegelünk. Mentünk mert az a kötelességünk.

2017.05.22. 21:52:56

@szakasz2: Bocs, Urban Legend.

Ha átver a cég, akkor nem végzem el a munkát. Na mindegy, én ilyet nem csinálnék, pénzt fogadni el, olyasmiért, amit nemhogy nem, de direkt szarul végeztem el. Nah mindegy.

Hm, konkrét személyt tuti nem adtak meg. Valahogy igy müködik: van mondjuk, egy városban egy 100-as mintád, megadva hány nő, hány férfi, milyen korosztályokból legyenek (stb.), és egy olyan városrészed (is), ahol 10 emeletes panelek vannak. No, ilyenkor hoz ki olyan érdekességeket a mintavételi eljárás, hogy egy adott tömbházban megkapod az emelet, de még a lakásajtó számot is. Ha ott nem lakik megfelelő alany, vagy nem válaszolnak, akkor lakásonként mehetsz minden irányba (le-fel-jobbra-balra) a háztömbben. Ilyenkor viszont külön fel kell jegyezned, hogy az eredetileg megadott helyen nem tudtad a lekérdezést megcsinálni, ahelyett itt meg itt tetted meg.
Persze, tele lehet a tököd az egésszel, és megkérdezhetsz egy ismerőst, illetve beirhatsz kamuból egy másik cimet, csakhogy ellenőrzéskor leginkább ezeket az alternativ cimeket szeretik felhivni, és érdeklődni, hogy valóan járt-e náluk egy kérdezőbiztos.

Dikusz 2017.05.22. 21:54:26

@London2009: Valami lemaradt, leírom most, mert öt perc múlva már nem fogok emlékezni rá, mit is akartam.:))
Biztos tudjátok, hogy az itthon ledolgozott éveitek után is jár nyugdíj, sőt beleszámít a munkával töltött évekbe is (javítsatok ki, kérlek, ha nem így van).

fhdgy 2017.05.22. 21:58:57

@diggerdriver: Ha velem emberségesek voltak az embertelenségben ( mert ne legyenek illúzióink, a nácik, a nyilasok azok voltak ), akkor talán nekem is illene emberségesnek lennem egy másik embertelenségben ( mert ne legyenek illúzióink, a cionizmus sem az emberségéről híres ).

Érthető? Nem?

DieNanny CH 2017.05.22. 22:09:07

@fhdgy:

Szerintem ott gondolod másként, hogy azt szeretnéd, hogy a megmentett ember személyisége hirtelen megváltozzon (persze, lehet, eleve egy tök rendes, világot segítő ember volt.)
De, ha nem, akkor döbbenjen arra rá, hogy hú, de jó, engem megmentettek, most én is megmentő leszek.

Ez az eufória - ha megtörténik -, akkor van, akinél rövid idő után kihuny, van,akinél hosszú idő után, van, akinél fennmarad.
Hacsak nem kérdezted meg a megmentés után, hogy hogy hívják, később nem fogod megtalálni, hogy leellenőrizd az életét, vajon édemes volt-e megmenteni...

Én így gondolom.

Golf2 2017.05.22. 22:10:15

"a gazdám! 37 éves" írja 1 nő! O.M.G

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.22. 22:10:33

@fhdgy:
Én értem mit akarsz mondani csak másképp közelítjük meg a kérdést.
Nekem nincs HA. Nekem nincs olyan hogy HA velem....
Alapból minden HA nélkül emberségesnek kell lenni az embertelenségben. Ha az történetesen a cionizmus akkor ott. Bár nem tudok sokat a cionizmusról, nem tudom hogy az mennyire embertelen vagy hogy az-e egyáltalán.
Nem, nem kérek linket.

fhdgy 2017.05.22. 22:17:49

@DieNanny CH: Jó, de ha több tízezerből, esetleg százezerből nincs vagy alig van, aki átéli a katarzist, akkor könyveljük el, hogy nincs megmentésre érdemes ember?

Nekem az b.ssza a csőröm, hogy a cionisták pont olyan embertelen módszereket alkalmaznak, mint a nácik, a nyilasok!

Félreértés ne essék, én nem teszek egyenlőségjelet a nácik és a németek vagy a cionisták és a zsidók között.

Nekem egy cselekedet nem attól bűn vagy dicsőség, hogy ki követi el, hanem attól, hogy a tett maga bűn vagy tiszteletre méltó!

Az elkövető személye nem emel semmit a tett megítélésén, de nem is csökkent.

Buchhalter 2017.05.22. 22:21:22

@London2009: nekem pár ismerősöm ill rokonom aki kint él elgondolkozott a hazajövetelen,de amikor meglátják az itthoni folyamatosan emelkedő ingatlan árakat néznek mint boci a kapura és csak tátognak . Volt aki azt mondta: na jó ,még egy pár évig gyűjtögetni kell. Élhető helyeken ahol elérhető közelségben van orvos,kórház ,üzletek,iskolák nagyon elszálltak az árak.Pesten 4 főnek egy tré panel már 15-17 milába kerül az új építésűek meg 25-40 millió körül vannak . A bérek meg még mindig messze az élhető szinttől, magyarán ne csak hónap végéig tartson ki hanem talán tudjon a mezei por félre is tenni belőle kocsira ,lakásra.Na az a magyar fizukból elég nehéz továbbra is.

Dikusz 2017.05.22. 22:23:29

@Matula néne: +1 neked.
Én is ledolgoztam 41+3 évet. Az egyik kommentelő pár poszttal ezelőtt azt írta ne negyvenévezzünk, mert a mi megkeresett jövedelmünk az akkori nyugdíjasokra ment el, még mindig várom (bárkitől) azt az ötletet, hogy nekünk akkor mit kellene csinálnunk.

Az itthoni 20 ledolgozott éved után, ha tudod igazolni a munkaviszonyodat, jár nyugdíj.

Minden rossz szándék nélkül kérdezném tőled: az az egy összegben kifizetett nyugdíj hány évre lenne elég?

Dikusz 2017.05.22. 22:32:23

@DieNanny CH: ajánlhatsz, jól néz ki, és közel is van:)
Te odavaló vagy?
Kollégáim laknak ott, lehet találkozok is velük, ha ellátogatok a városba.

fhdgy 2017.05.22. 22:36:18

@diggerdriver: Nézd, az apám harcolt a keleti fronton, ha úgy tetszik a Don kanyarban. Magyar huszár volt.

Nekik olyan parancsnokuk volt, aki nem tűrte a becstelenséget.

Pl.: a visszavonuláskor a tábori csendőrök összeszedték a "csellengőket" és annak az alakulatnak a legénységéből szervezték a kivégzőosztagokat a "felkoncolásra", ahol elfogták őket.

És bármi meglepő is, mindig volt önként jelentkező!

Apám századparancsnoka ezen a végletekig felháborodott. Azt mondta, hogy nem tűrheti, hogy egy magyar huszár a saját bajtársai vérével beszennyezze a kezét. Ő ezeket az embereket megmenteni nem tudja, de nem engedi, hogy egy magyar huszár így lealjasodjon. Csinálják azok a pribékek ( tábori csendőrök ), de ehhez egy magyar huszárnak nem lehet köze.

Apám, anyanyelvi horvát tudással, elég gyorsan megtanult ukránul. Így fültanúja volt, amikor az ukrán asszonyok arról pusmogtak, hogy a férfiak rejtőznek a házban, ahol apámék beszállásolva voltak. Amikor apámék tovább mentek, a nők legnagyobb meglepetésére ukránul mondta nekik, hogy ne pusmogjanak össze-vissza, mert nem tudhatják, hogy ki ért vagy sem ukránul. Nem árulta el őket, mert mindenkit felkoncoltak volna.

Emberséges volt? Lepaktált az ellenséggel?

Ő csak annyit mondott nekem később, hogy nem gyilkolászunk védtelen embereket.

Hadifogságba is úgy esett, hogy egy sebesült huszártársát igyekezett menteni.

Én soha nem szerettem volna apámra szégyent hozni. Ha a jó példa nem ragadós, akkor megette a rosseb!

Embernek maradni az embertelenségben, no az már valami!

macamuca [IHUN] 2017.05.22. 22:47:56

@fhdgy:
1: lehetetlenseg tudni (az érintettek létszáma miatt, plusz lakhelyuk szetszortsaga miatt)
2: miért kellene tudni?? Toluk "elvarhatobb" az emberség, emberseges cselekvés szukseg/lehetoseg eseten?
...

Herr Géza 2017.05.22. 22:49:12

@Pink Petsch: Nem jön vissza. Az ilyen nem. :))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.22. 22:49:46

@fhdgy: Ez egy nagyon szép történet és le a kalappal...
Viszont tökéletesen ellentmond a kiinduló kérdésnek miszerint HA megmentünk valakit az ....

2017.05.22. 22:57:18

@Herr Géza: Lemaradtál egy jó kis vadászatról :)))

fhdgy 2017.05.22. 23:09:32

@macamuca [IHUN]: 2.-ra: igen, elvárható!

Erre egy másik történet, már a kilencvenes évek eleje, a rendszer- vagy gengszterváltás után:

megismertem egy embert, egy volt tüzér zászlóst, akit Horthy személyesen léptett elő tüzér hadnaggyá, a vérrel-bátorsággal szerezve azt.

Ez az ember sok kegyetlenségen, szenvedésen ment át a visszavonulás során. Ez mélyen beivódott a lelkébe és egy rendkívül emberséges ember lett. 56-ban, amikor a lincselések "normális" dolognak számítottak, embereket mentett meg, de egyben megválasztották munkástanács elnökének is. Ez utóbbit a későbbi hatalom nem tudta lenyelni, de mert embereket ( pl. párttitkárt ) mentett meg a lincseléstől, csak "kicsinyes" bosszút álltak rajta, ami azt jelenti, hogy lefokozták honvéddá, egy hadnagyot, aki vérrel és bátorsággal lett hadnagy. Ez őt még több mint harminc év után is nagyon bántotta.

Én, mint volt katonatiszt, meghallgatván a történetét, megszerezve a katonai adatait, levelet írtam az akkori honvédelmi miniszternek ( Für Lajos ), hogy adják vissza ennek az embernek a rendfokozatát. Megjött a parancs, személyesen vittem és úgy, ahogy kell "Fel! Vigyázz! Kivonat a honvédelmi miniszter parancsából, a személyi állományra vonatkozólag!" ( aki volt katona, érti ), pezsgővel, csillagokkal visszakapta a rendfokozatát.

Az élet furcsa esete volt, hogy éppen ott volt nála egy volt háborús bajtársa! Láttátok volna egy bátor hadnagy könnyeit!

Ezzel csak azt akartam elmesélni, hogy egy embertelen háború egy emberből csinálhat állatot is, de olyan valakit is, aki ember tud maradni az embertelenségben.

Dikusz 2017.05.22. 23:10:52

@geegee: nem tudok rá válaszolni, én sem értem.
Ahogy azt sem, hogy ezt a Szegeden elnevezett sugárutakról, körutakról írt hozzászólásom miatt kérdezted-e.
Ha igen, akkor én teljesen jogosnak tartom, hogy a segítő országok fővárosainak nevét adták.

Azt meg elfelejtettem, hogy a Sztehlo rakpart előző neve mi volt.

fhdgy 2017.05.22. 23:12:00

@diggerdriver: Nem mond ellent semminek!

Aki valaki emberségének köszönheti az életét, sokkal inkább köteles másokkal is emberségesen viselkedni.

Ha nem tanul az emberségből, akkor megette a rosseb!

somlobodog 2017.05.23. 00:15:56

@Pink Petsch: igazad van. De te egész életedben minden adót befizettel? Mindig kértél és adtál számlát? Sose kaptál zsebbe fizut? Borravalót bevallottad? Az összes szabályt 100% betartottad? Ha igen ok. Ha csak egyre is nem a válasz bármilyen kis mértékben is (indok lényegtelen) akkor sztem kicsit vissza lehet venni a hipokrita stilusbol mert nem tartozik a bloghoz. Egyikünknek sem hiszem hogy népneveles kellene főleg nem egy nagyhangu ismeretlentol. Írj neki privátban ha gondolod de a 10. duhongesed a témában több mint fárasztó. Köszönöm.

2017.05.23. 00:17:51

@macamuca [IHUN]:

"azonnal valld be, hogy moyjo hatással volt rád"

LOLka, tegye fel a kezét, akire moyjóka nem volt hatással. :)

Herr Géza 2017.05.23. 00:29:17

@somlobodog: Miért eme vehemencia? Attól, hogy én teszem azt kaptam borítékban svarcban fizut (igen), adtam hálapénzt (nem), nem kértem számlát akárktől is (igen), soha többé nem lehet erkölcsi alapom mindezt kritizálnom? Miért? Nem jöhetek rá, hogy miért "ördögtől való" mindez?

macamuca [IHUN] 2017.05.23. 00:36:21

@fhdgy:
"Illene" embersegesnek lenni???, mondod ezt annak, aki ép ésszel felfoghatatlan embertelenseget élt túl, merthogy valaki(k) emberseges(ek) volt(ak) és megmentették.
Megmentés alatt a test ertve, az élet, a létezés. De hogy a lelke/mentalitasa mennyire sérült, netán torzult, arról nem esik szó..., csak arról, hogy ha emberseges emberek megmentették a puszta életét, akkor tőle/leszarmazottaitol elvarhato (!!!...) az embersrges viselkedés (pld mások megmentése).
Torzult személyiség, bosszúvágy, ilyesmi fel sem merül.
Elethosszig tartó, sőt, nemzedekeken ativelo hálaérzet ÉS erre alapozott felfogas, életmód, mindez elvárásként: ez viszont felmerül, depláne mint magától értetődő valami.

Mondd, tényleg nem érted, nem érzed, hogy miért viszolyogtató ez a felfogás??
Az atyák, szülők sorsa, élete, amint heted-/sokadíziglen ratelepszik az utódokra, merthat lám, akad, aki szerint ez a magától értetődő....

macamuca [IHUN] 2017.05.23. 00:39:05

@Golf2:
Látom, más is kiakadt ettől...
Szerintem sem humoros szöveg, sőt...

Herr Géza 2017.05.23. 00:44:37

@macamuca [IHUN]: Én meg azt hittem (akartam hinni), hogy ez csak poén. Hmmmm....

gabors 2017.05.23. 02:44:55

bombing in Manchester !!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.23. 04:31:38

@fhdgy: Csak egy gondolat és asszem le is zárom a dolgot részemről: ha ezek az emberek télleg valami nagyon fontosat tettek le az asztalra, akkor mééér' nem hallottunk soha róluk, se iskolában, se hírekben, se egy szobor, vagy emlékmű, netán egy bármilyen cikk, stb...Ezt nem értem csak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.23. 04:43:06

@diggerdriver: Jaaajj, az de megvan nekem is a mai napig...Elképesztően gondolatébresztő volt.
Tuti kis sorozat volt az egész, vajon fenn van-e a Tecsövön?
Gondolom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.23. 04:51:03

@Dikusz: Semmi extra, csak úgy eszembe jutott a dolog a kommentedről.Ez egy nem régen történt változás és szerintem nagyon nincs benne a köztudatban a miértje.Ezen akadtam ki egy kicsit... :D

pappito · http://pappito.com 2017.05.23. 05:28:26

@fhdgy: dehogynem. úgy tűnik te nem tudod mi a a cionizmus. ami persze megmagyarázza a kérdéseidet amire pedig digger megadta a teljesen egyértelmű, egyetlen választ ami adható.

pappito · http://pappito.com 2017.05.23. 05:29:43

@fhdgy: "Nekem az b.ssza a csőröm, hogy a cionisták pont olyan embertelen módszereket alkalmaznak, mint a nácik, a nyilasok!

Félreértés ne essék, én nem teszek egyenlőségjelet a nácik és a németek vagy a cionisták és a zsidók között."

bocs, ezt csak most olvastam. na menj szépen a picsába

tanato 2017.05.23. 05:38:02

@diggerdriver: Én is láttam Hitleres meghökkentő meséket,tényleg szédületes volt.

2017.05.23. 06:13:51

@somlobodog: A borravalóval megfogtál, a többire igen a válasz, illetve egy nem, mert fizut zsebbe nem kaptam legjobb tudomásom szerint (hogy a válallkozó mit vallott be, és mit nem az adóhatóság felé, azt persze nem tudhatom). Tudatosan szabályt sem szegtem meg (Még amikor nagyon le voltam égve, de közlekednem csak kellett Budapesten, akkor is vettem bérletet. Igen, én ilyen hülye vagyok).
Mit gondolsz, miért sikeredett olyan rövidre az én magyarországi "vendégszereplésem"? Ja, mert vagy belemész a játékba, vagy árokba rúgnak. A játék meg nem tetszik.
Mit gondolsz, miért pont Németországban érzem jól magam? (Holott az a nyelv!) Igen, a sztereotipia találó: ha látsz hajnali 3-kor, nulla forgalom mellett, egy alakot a zebránál, aki a zöldre vár, biztosra veheted, hogy német.
Egyébként, mégis hogy gondolod? Ha minden egyes kérdésedre ellenkező értelmü lenne a válaszom, akkor ha esetleg egy bolti tolvajt látok, ne szóljak a biztonságiaknak?

somlobodog 2017.05.23. 07:35:20

@Herr Géza: nem. Kritizalhatsz természetesen. Csak ne lovagoljon már rajta ennyi kommenten keresztül. Látod, én egyet írtam és az szted máris vehemencia. A sok körön keresztüli becsmerlese valakinek akkor mi? Utálom a képmutatást. Erre írtam egy db kommentet hogy ne csináljon már a sracbol tömeggyilkost azért mert 20 évesen egy szar statisztikaban adott meg kamu adatot. Nyilvan ő is csinált egyet egyet azokból amit írtam megkarositva mást (az állam is más, ugye..). Természetesen én is megtettem az összeset mint minden magyar (ez a rendszerbe van kódolva) , de nem oktatok ki más felnőtteket kéretlenul habzó szájjal sokszor egymás után. Egyszer elmondja oké. Válaszol oké. De sokadszorra már unalmas és offenziv. Főleg ebben a "majd én megmondom mert baromi okos vagyok" stílusban. Csak ennyi. Ennél a kepmutatos beszologatasnal még maga a statisztikai adatos poszt is jobb volt.

fhdgy 2017.05.23. 07:35:58

@macamuca [IHUN]: Nekem hét rokonomat, azon felül még ismerőseimet is, megöltek az 1991-ben kezdődött balkáni háborúban. Az a háború egy kvázi polgárháború volt. Korábbi barátok, szomszédok, testvérek, házastársak ölték egymást.

Nem egyszerűen harcoltak egymás ellen, hanem rengeteg szadizmussal.

Voltak, akik egyre nagyobb kéjjel öltek, sokszor csak az ölés kedvéért. Aztán voltak, akik megcsömörlöttek a felfoghatatlan kegyetlenkedésektől.

Még nem ért véget teljesen a háború Eszék környékén, amikor jó pár emberrel beszélgettem ( akár napokon keresztül is ), akik benne voltak a dolgok sűrűjében. Olyanokkal, akiknek a gyerekét megölték, olyanokkal, akiknek a férjét és így tovább. Olyanokkal is, akik maguk is öltek.

Vannak, akikkel ma is kapcsolatban vagyok. Látom/láttam, hogy 1998-től hogyan változtak a dolgok. Vannak, akikkel az első szóra újra lehetne kezdeni a mészárlást, vannak, akik azt mondják, hogy soha többet!

Akik állatok voltak, nagy részt azok is maradtak. Akikben pislákolt egy kis emberség, azok mára nagyrészt jobb emberek lettek.

A háború ilyen, kihozza a szélsőségeket.

fhdgy 2017.05.23. 07:46:19

@pappito: Nem értem, hogy mi a problémád. Kifejtenéd?

Az, hogy nem tartok minden németet született gyilkosnak, nácinak?

Vagy az, hogy nem tartok minden zsidót a cionista terroristának ( mint pl. Ben Gurion )?

Herr Géza 2017.05.23. 08:55:57

@somlobodog: Emlékeztetőül: ".....Ha csak egyre is nem a válasz bármilyen kis mértékben is (indok lényegtelen) akkor sztem kicsit vissza lehet venni a hipokrita stilusbol mert nem tartozik a bloghoz. Egyikünknek sem hiszem hogy népneveles kellene főleg nem egy nagyhangu ismeretlentol. Írj neki privátban ha gondolod de a 10. duhongesed a témában több mint fárasztó. Köszönöm."
Erre mondtam én, hogy vehemens vagy. Pont annyira, mint Pink Petsch. :D

Arthamyr 2017.05.23. 10:32:27

@Dikusz: Miért kellene bármit is tenned? Én biztos nem céloztam ilyesmire, aki meg igen, azt hagyd figyelmen kívül. Nem a mostani nyugdíjasok fogják megváltani a világot, aki tőlük várja, nem túl okos. Aki őket hibáztatja, az sem.

Arthamyr 2017.05.23. 10:35:18

@Herr Géza: Meg kellene már törni az ördögi kört... Ez működött a 19-20. század szaporulatával, átlagéletkorával és átlagos fogyasztásával, a mostanival nem fenntartható.

Főgebra 2017.05.23. 11:12:44

@Arthamyr:
Ebben semmi új nincs. A nagy felfedezés - mármint, hogy változtatni kell/ene -, úgy itthon, mint külföldön azon bukik meg, hogy van minimum egy generáció, akikkel kéne valamit csinálni. Ők ugye az új rendszerhez nem tudnak érdemben csatlakozni, a régit pedig nem lehet alkalmazni.

Ez az egyetlen nem elhanyagolható kérdés, hogy velük, kinek, mit kéne tenni!

2017.05.23. 11:21:38

@somlobodog: Hm, ls nem nekem direktben válaszolni, hanem másnak nyigni rólam, az mégis mi? Ja, én sunyiságnak nevezném, de akkor biztos megsértődsz, mert ez is kódolva van a magyar rendszerben, ugye? :PPP

London2009 2017.05.23. 11:24:09

@kisrumpf: nem! De felirtam magamnak! Koszi a tippet! : )

London2009 2017.05.23. 11:26:32

@M. Péter: Kerdes, hogy milyen az atlagos magyar. Ha minimalberen tengodo, nyelvet nem beszelo, akkor jah, nem fog ingatlant venni valoszinuleg.

London2009 2017.05.23. 11:36:47

@DieNanny CH: Van olyan akinek egyszeruen nem sikerult itt part talalnia es nem szeretne itt eldegelni es egyedul megoregedni. Akkor inkabb mar Magyarorszagon lesz a csaladja meg a baratai mellett, ha mar parja nincs. Ilyen esetbol is tudok tobbet. Aztan van olyan aki kijott egyedul es magyar ferjet talalt, a hapsi meg hazavagyik. Ebbol is van tobb. Akkor olyat is ismerek tobbet, aki eleve csak penzt gyujteni jott ki. Penz osszegyult, sipirc haza.
Ugyhogy van mindenfele tortenet.

London2009 2017.05.23. 11:42:30

@Shanarey: pont a hetvegen voltunk egy tonal ahol mindent lehet csinalni. Hajozni, kajakozni, korbebiciklizni stb.
No de nyilvan a Balaton az mas. Engem meglepett, hogy igy megszerette, mert nem tudom, hogy en mennyire lennek erte oda ha nem kotnenek oda a gyerekkori emlekek.
Hevizen jartunk mar. Nem tetszett neki annyira. Szerinte meg tul fiatalok vagyunk Hevizhez. Meg adok magunknak egy 30-40 evet. Aztan majd ott logunk a csoveken a tobbi nyuggerrel. :D

London2009 2017.05.23. 11:49:09

@Buchhalter: Megis van egy reteg aki meg tudja fizetni oket. Legalabbis nagyon ugy tunik. Amugy ez inkabb egy jo dolog, hogy az ingatlanarak elkezdtek emelkedni. No persze nyilvan nem a fiatalnak, aki most szeretne megvenni elete elso otthonat…
Fentebb utaltam ra, hogy volt olyan ismerosom aki atgondolta, hogy itt vagjon e bele egy ingatlanba vagy Mo-on. Itt a 100k-ja egy depositra lett volna eleg, mig otthon ebbol hitel nelkul vett egy hazat Dunakeszin. No ok emiatt koltoztek haza. Azota is elnek, mint Marci Hevesen.

nemecsekerno_007 2017.05.23. 11:49:35

@fhdgy:

Én inkább azt mondom, hogy aki nem ott dolgozik ahol született az fizessen nyugdíjjárulékot egy közös Eu-s alapba is, amiből az anyaország nyugdíjait lehet fizetni.

Meg persze fizessen ott is járulékot ahol dolgozik, mer' ugye ott is vannak nyuggerek, meg szociálisan rászorulók.
Egyből kisebb lenne a kinti és az itthoni fizetés közötti különbség.

Nagy szépek az európai eszmék, de nem ártana precízebb elszámolás. Mert ez így nagyon álszent történet. Jogállamra meg demokratikus szabadságjogokra hivatkoznak, közben meg én fizetek mindent amit azok a nagyon demokratikus erupeer ürgék megittak. Én kérek elnézést.

nemecsekerno_007 2017.05.23. 11:50:10

@Matula néne:

Igen, ez a szokásos mantra. X évig fizetett járulékot, arról nem ők tehetnek, hogy eltüntették a nyugdíjvagyont etc....

Egyszerűen fogalmazva az a helyzet a nyugdíjjal, hogy járni jár, csak nem jut. De itt leírom, hogy mi ezzel a gond:

- a mostani nyugdíj kb. 60-70%-át a mostani járulékokból fizetik.
- nyílván amit X év alatt befizettek, abból szintén az akkori nyugdíjat fizették.
- a nyugdíjrendszer egy kockázati közösség lenne, csak nem társadalmi megegyezés alapján jött létre hanem csak "így alakult"
- aki ebből a kockázati közösségből kilép - értsd. pl. külföldön dolgozik - azt nem szankcionálja a rendszer. (ha piaci biztosítónál csinálod ezt, akkor szerződést szegsz)
- a nyugdíj egy szerzett jog, de a mögötte álló finanszírozási rendszer nem fenntartható. (ezért kellettek hitelk az elmúlt 30-40 évben)
- szerzett jogokat demokráciában elég nehéz elvenni.
- MANYUP: az egy kísérlet volt ami nem sikerült. Ez is a szokásos mantra, hogy ellopták. 3500 Mrd Ft volt a teljes MANYUP vagyon. Szociális kiadásra évente (!) 5000 Mrd Ft megy el. Évente, nem egyszer!

Abban ne legyél biztos, hogy anyád megélne abból amit befizetet. Infláció, megemelkedett létfenntartási költsége etc...
Lehet, hogy megélne. Mondjuk egy tanyán v. egy lerobbant lakásban ahol nincs gázfűtés. De ez egyébként is értelmetlen felvetés, mert az a pénz már sehol sincs.

nemecsekerno_007 2017.05.23. 11:50:26

@Herr Géza: "Aztán azzal mit kezdesz, hogy ezek az itthon maradt hozzátartozók aktív korukban a te szüleid nyugdíját fizették, na meg a te taníttatásodat..."

1. Az én szüleim most nyugdíjasok, vagyis a tesóm és az én befizetéseimből kapják. (nekik pl. nem kell mástól kapni)
2. A taníttatásomat a szüleim finanszírozták. (nem hivatali alkalmazottak voltak, munka mellett még dolgoztak)
3. Pont az a gond, hogy akkor se, meg most se tisztázott, hogy kik finanszíroroznak és kik azok akiket finanszírozunk. Ezért magas még mindig az újraelosztási ráta. Vagy szerinted mi történne ha eltörölnék a 27%-os ÁFÁ-t? Az a legnagyobb bevétel a költségvetésnek. Egyből kiderülne, hogy ki él az államból, és ki a piacról.

De mindegy is, ez tök mindegy. Amit az elmúlt 30-40 évben bárki is befizetette a Nagy Közösbe az már sehol sincs. És nem azért mert ellopták, hanem azért mert a társadalom másik része felélte.

Arthamyr 2017.05.23. 11:57:54

@Főgebra: Jelenleg mi folyik: fújódik a nyugdíjlufi. Előbb-utóbb kipukkad. Aki elég értelmes, és emellett van rá módja, az erre készül most is. Annyi lenne a különbség, hogy meg lenne mondva, mikor fogják kiszúrni. Minél tovább fújjuk, annál rosszabb lesz, amikor kipukkad. Persze lehet imádkozni is, hogy utánunk pukkadjon, de egy mostani fiatalnak nem adnék nagy esélyeket.
Egyébként korábban írtam, hogy én önként vállaltam volna, hogy én azon generáció része legyek, aki fizet nyugdíjat (persze egyre kevesebbet, ahogy fogynak a nyugdíjasok), de nem kapja vissza. Mondjuk kimondatlanul valószínűleg így is része leszek, nem is építek arra, hogy nyugdíjat fogok kapni. Ez nem mazochizmus, egyszerűen belátom, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik, és minél később, annál durvább hatásai lesznek. Az lesz, hogy jár nyugdíj, de nem jut, a kérdés a mikor.

Arthamyr 2017.05.23. 12:05:51

@nemecsekerno_007: Szóval te szimplán megpróbálnád elvágni a szívás elől való menekülés lehetőségét. Nem tudom, mit tennék, ha mondjuk a te rendszered szerint a jövedelmem 70%-át (kb. 45-öt itt, 25-öt meg otthon) be kéne dobni a közösbe. Lehet meg sem állnék Amerikáig, Ausztráliáig. Nem szívesen küzdök egy fenntarthatlan, igazságtalan rendszer életben tartásáért. A szocialista blokkból is kiszöktek az emberek, pedig nem volt sem könnyű, sem veszélytelen.

London2009 2017.05.23. 12:11:54

@Dikusz: Latom ezt jol a szivedre vetter mult heten. Nem vedeni akarom, de nem mondta o, hogy ingyen elo lennel. Csak leirta a rendszer lenyeget meg azt, hogy ez mar fenntarthatatlan es a mi generacionknak mar nem lesz nyugdija.
Azt a konyvet en is ugy elolvasnam!!! : )

Arthamyr 2017.05.23. 12:15:48

@nemecsekerno_007: Sajnos ez így van, bár én a nyugdíjat nem venném szociális juttatásnak.
Kérdés, hogy a 3500mrd mennyi emberé volt. Tőlem konkrétan kb. 2 év szerény megélhetés (feltéve, hogy van jó állapotú saját ingatlan lakni, és nincs adósság) pénzét akarták beolvasztani, ami kb. 4 év alatt jött össze. Lehet, hogy nem lett volna elég amikor nyugdíjba megyek, de vállaltam volna a kockázatot. Másrészt azóta a nem lenyúlt rész igencsak jól szaporodott, pedig egy fillért nem tettem hozzá a minimális előírt költségen kívül (12k évente, ebből ma már több mint a felét lenyúlják "működési támogatás" címen), szóval lenne ok optimizmusra.

2017.05.23. 12:20:02

@nemecsekerno_007: Tehát a te megoldásod az, hogy addig üsd a dolgozó lovat, amig meg nem döglik ...Büntetnéd azokat, aki nem szivnak veled együtt otthon. Ez zsigeri hülyéségből jön nálad, vagy szimpla irigység? Még jó, hogy nincs közös EU-s nyugdijalap, vagy mifenét haluzol itt össze.
Mellesleg, ha annyira a sziveden viseled Magyarország sorsát, akkor ne azokat a magyarokat akard megsarcolni, akik elköltöztek az országból, hanem tegyél te és az ottmaradottak otthon rendet. Ja, csak ahhoz nem trollolonak kellene lenned, ugye ....

2017.05.23. 12:26:16

Nyugdíjtémakörbe csak óvatosan szólok bele, mert érzékeny ügy meg minden, és engem különösebben nem is érint vagy érdekel, de:

Abból a 2 dologból, hogy egyfelől nem születik elég gyerek, így a korfa eltolódik az öregek felé, és másfelől hogy demokráciában élünk, következik, hogy _mindig_ lesz nyugdíj. Lehet, hogy az iskolákat be kell zárni, vagy az utakat már nem lehet fenntartani stb., de nyugdíj meg gyógyszertámogatás mindig lesz.

Egy dologra kell csak figyelnünk: ne csináljunk túl sok gyereket, hogy a korfa visszabillenésével az öregek leszavazhatóak legyenek.

Mivel azonban mo-n jelenleg valami 1,2 gyermek készül méhenként, ezzel kapcsolatos aggódnivaló nincsen. A nyögdíj marad, és történjék bármi, őrizni/növelni fogja a reálértékét.

Úh a képlet szuper egyszerű: aki akar magának nyugdíjat, az nem csinál gyereket. Ne szülj rabot te szűz anya, ne szoptass csecsemőt. Ennyi.

nemecsekerno_007 2017.05.23. 12:49:13

@Pink Petsch: "Tehát a te megoldásod az, hogy addig üsd a dolgozó lovat, amig meg nem döglik ...Büntetnéd azokat, aki nem szivnak veled együtt otthon...."

Nézd ez engem nem érdekel, csak szeretnék tiszta viszonyokat. Mert addig nagyon fasza európa, amíg ide-oda utazgatsz, meg nyithatsz cukrászdát bécsben. Attól kezdve, hogy kiderül ennek az egésznek a finanszírozási háttere, mindjárt más a helyzet.

Hasonló a szitu a mama hotelben lakó huszonéves helyzetéhez.

Egyébként meg nem büntetném, csak nem adnék nyugdíjat az itthon maradt hozzátartozójának. (meg egyéb szociális juttatást se) Oda megy ahová akar, de ezt kalkulája be.

Ezek olyan torzulások amiről senki se beszél, csak jön a szokásos bullshit: emberi szabadságjogok, ha kapnék európai fizetést akkor maradnék... etc....

Én csak tiszta finanszírozási viszonyokat. Nem csak ebben hanem minden másban is. Egészségügy, közszféra pl.

2017.05.23. 12:56:16

@nemecsekerno_007: Tiszta finanszirozási viszonyokról beszélsz azon a Magyarországon, ahol közpénzek milliárdjai válnak magánvagyonokká? Vicces fiú vagy te ....
És ugye tudod, hogy Mutyiországan ezt milyen egyszerü kijátszani? Simán nem jelentkezel ki a magyarországi cimedről. Ennyi. És hacsak nem akarsz Kádár, vagy még inkább Ceausescu-féle rendszert bevezetni, máris kijátszva a-nem-adok-anyádnak-nyugdijat hülyeséged.
Mellesleg, kár izgulni. Ha a demográfiai mutatók nem változnak pozitiv irányba, akkor a 2000. államalapitási ünnepségeket már nem lesz, aki megtartsa.

London2009 2017.05.23. 12:56:35

@Nagy kámpics: ne haragudj, de en ezt nem ertem! "a korfa visszabillenesevel" Hova billenne vissza korfa? Ha minel tobb gyerek lenne, pont akkor razodna helyre, vagy sem?
Ezt magyarazd mar el legyszives a gyengebbek kedveert, mint jomagam.

London2009 2017.05.23. 13:00:40

@nemecsekerno_007: ha jol ertem akkor azert mert en Londonban elek a szuleimnek nem jarna a nyugdij? Ez most komoly?
No es akkor mi van a masik gyerekukkel, aki viszont otthon adozik? :D

2017.05.23. 13:02:29

@London2009:

Asszem, hogy pont úgy értettem, ahogy te. Tehát hogy most, amikor kevés a gyerek, el van borulva az a korfa, és akkor billenne vissza normálisba, ha megint sok gyerek születne.

Illetve áfogalmazva ez lenne a mondat:
"ne csináljunk túl sok gyereket, NEHOGY a korfa visszabillenésével az öregek leszavazhatóak legyenek."

nemecsekerno_007 2017.05.23. 13:03:42

@Arthamyr: A nyugdíj a szociális kiadásokba tartozik a költségvetés szerint.

Ez a költségvetés 1/3-a, ami nagyon kemény.

De itt egy kis segítség a nagyságrendek megértése miatt:

www.amipenzunk.hu/#/~/koltsegvetesi-kiadasok

nemecsekerno_007 2017.05.23. 13:03:46

@Arthamyr: "Szóval te szimplán megpróbálnád elvágni a szívás elől való menekülés lehetőségét..."

Dehogy vágnám, mindenki oda megy ahová akar. Miután kicsengette a képzésének a teljes költségét.

Ha láttad a Miért éppen Alaszka? című filmet akkor értheted.

Az se volt kötelező. Oda mehetett volna ahová akar, miután kicsengette a 150 000 dolláros tandíjat amibe a képzése került.

:)

London2009 2017.05.23. 13:06:38

@Nagy kámpics: meg igy is kicsit felrevezeto, de ok, akkor leforditva, te is azt gondolod, hogy csak a gyerekcsinalassal lenne megoldhato a problema. I see!
Neked hany gyereked van? Illetve mennyit tervezel? :D

2017.05.23. 13:07:42

@nemecsekerno_007: Basszus, ezt már tegnap este megjósoltam Herr Gézának, aki fente már rá a fogát, hogy trollolo-vadásszon egyet!. :DDD
Igen, pontosan azt mondtam, hogy ha visszadugod ide a képed, a következő hatalmas ötleted az lesz, hogy kifizettesd mindenkivel a tanittatását!
Igy üssem meg a főnyereményt a lottón! :DDD
-Te, annyira sablonos már ez az idióta troll-duma. Évek óta nyomjátok, pedig Vitya alaposan befürdött vele, amikor jobbágyositani akart. Ő kénytelen volt túllépni rajta, Tedd te is azt.

Arthamyr 2017.05.23. 13:08:03

@nemecsekerno_007: A képzésem költségét nagyon szívesen kifizetem, az azért köszönőviszonyban sincs azzal, amit adóba be kellene fizetni...

2017.05.23. 13:09:39

@London2009:

Uh-oh, lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett most... de nem fontos.:)

"Neked hany gyereked van? Illetve mennyit tervezel?"

Egyelőre nincs egy sem, és szerintem nem is akarom, hogy legyen. (Nincs kizárva azért, csak jelenleg nem arra mutatnak a dolgok.)

London2009 2017.05.23. 13:13:04

@Nagy kámpics: akkor te is csak tovabb rohasztod a rendszert! :DD
Szerintem rosszul fogalmaztad meg a mondandod es nem lehetett ertelmezni. De azt hiszem mar igy ertem.

Arthamyr 2017.05.23. 13:13:28

@nemecsekerno_007: Ok, és annak adnál, aki havi 150-ért dolgozik? Mire fel? Aki 500-ér', az sokkal többet fizet, mekkora mocsokság már?

Arthamyr 2017.05.23. 13:15:59

@London2009: Fele nyugdíj. Ha meg az eü-ben felkerülnek a várólistára, amikor előrelépnének egyet, akkor dobnak egy kockával, ha páros, akkor előreléphetnek, ha nem, akkor a következő soron következő (vagy az is dob a kockával). :)

Arthamyr 2017.05.23. 13:17:59

@Arthamyr: Amúgy pl. erre lenne megoldás a tandíj, megfelelő, lehetőleg állami (a piaci hitel vagy nincs, vagy drága) diákhitellel szponzorálva.

nemecsekerno_007 2017.05.23. 13:49:12

@Pink Petsch: "Tiszta finanszirozási viszonyokról beszélsz azon a Magyarországon, ahol közpénzek milliárdjai válnak magánvagyonokká?..."

Pontosan. A kettő nem választható el egymástól, mert ugye könnyű szidni a tolvajfideszrogánantalt. Csak az olyan apró finanszírozási anomáliákat felejtik el sokan amiről írtam és ami így felhúzott.
Mert szép dolog a változás csak nem ér semmit ha úgy indul, hogy "kezdje más" v. "kezdjék a politikusok."

1. Elfogadnád-e azt, hogy kíméletlenül fellépnék a közpénzek szétlopása ellen?
2. Párhuzamosan ezzel, bevezetném a "családi" nyugdíjat, ami azt jelentené, hogy egy család vagyoni, bevételi helyzetének megfelelően számítanánk ki, hogy mennyi nyugdíj jut a család nyugdíjas tagjainak. (ebbe számítana bele a külföldön dolgozó, a termőföld v. az ingatlan vagyon)

Na, ebben az esetben szavaznál rám? A kettő csak együtt képzelhető el, mert pont azt szeretnénk elkerülni, hogy páran kimazsolázzák a közösből azt ami nekik tetszik.

nemecsekerno_007 2017.05.23. 13:59:17

@London2009: "ha jol ertem akkor azert mert en Londonban elek a szuleimnek nem jarna a nyugdij? Ez most komoly?..."

Csak annyi amennyit az itthon maradott tesód járulékából futja.
Vagy a tiédből amit a kinti fizud után itthon fizetsz.

Többször leírtam, hogy a probléma az, hogy járni jár, csak nem jut. Illetve nem jutna ha a mögötte lévő valódi finanszírozási konstrukciót nézzük.

Persze lehet hisztizni, de az nem sokra vezet. Ezt tapaszltuk az elmúlt 27 évben.

nemecsekerno_007 2017.05.23. 13:59:32

@Pink Petsch: "Vitya alaposan befürdött vele, amikor jobbágyositani akart. Ő kénytelen volt túllépni rajta, Tedd te is azt..."

Az nem Vitya döntésének, hanem pénz kérdése.

Jobbágyosítás???!!!! Jajj, mi ez a melodráma.

Biztos emlékszel a Miért éppen Alaszka? című filmre. Ott is előadott egy melodrámát a csávó, hogy mér' kell neki ott dolgoznia.
Mondták neki, hogy dehogy kell. Oda megy ahová akar, csak előbb le kell csengetni a 150 ezer dollárt, utána oda megy ahova akar.

Mondom, tolhatod itt a drámát, de attól nem lesz finanszírozhatóbb a nyugdíjrendszer v. az eü.

somlobodog 2017.05.23. 13:59:38

@Pink Petsch: kérdezett, én válaszoltam. A sunyi az lett volna ha privátban írom neki, nem? Így te is olvastad. Ügyes ez a nyilvános felület:)

nemecsekerno_007 2017.05.23. 13:59:44

@Arthamyr: "A képzésem költségét nagyon szívesen kifizetem, az azért köszönőviszonyban sincs azzal, amit adóba be kellene fizetni..."

Az azért van, mert a képzésed költségét nem a valódi piaci viszonyok szerint állapították meg.
Nézd meg mennyit fizetnek a külföldi hallgatók. Ha annak mondjuk csak a felét elkérnék a magyar hallgatóktól is, mindját más lenne a helyzet. :)

London2009 2017.05.23. 14:07:31

@nemecsekerno_007: reg hallottam ekkora hulyeseget. No de nem szeretnek en is trollkodni.

Arthamyr 2017.05.23. 14:12:23

@nemecsekerno_007: Hidd el, még azt is nagyon szívesen fizetném, ha választani kellene, hogy mondjuk csak 10%-ot adózzak Magyarországra is.
Amúgy nem szívesen fizetek semmit a magyar költségvetésbe, amíg szégyentelen rablóbandák élősködnek rajta.

Én amúgy nagyon erősen hiszek az ingyenes oktatásban, mert úgy gondolom, egy ország jó működéséhez szükséges a tanult lakosság . Ennek ellenére egyetértek, hogy igazságtalan, hogy az ott képzettek lelépnek, erre lenne jó pl. valamiféle diákhitel konstrukció (akár olyan is, ami mondjuk 10, szakmában adózott év után megszűnik).

Arthamyr 2017.05.23. 14:15:15

@nemecsekerno_007: Ha 2018-ban elhiszem, hogy szavaznak rád még legalább egymillióan, akkor szavazok rád én is. Hajrá, a Fidesznél rosszabb nem lehetsz! :)

Arthamyr 2017.05.23. 14:19:30

@nemecsekerno_007: Már miért csak a kettő együtt képzelhető el? Egy nagy büdös lófaszt! Az, hogy szétlopják a költségvetést, a megmaradó részt meg elpazarolják, teljesen független dolog attól, hogy valaki a saját sorsát a kezébe véve lelép (és sokkal-sokkal nagyobb baj). Egyébként is, sokkal kevesebb ember lépne le (és sok menne haza), ha nem lenne ennyire nyilvánvaló a lopás és a pazarlás. Persze aki már eddig szétlopta magát meg pazarol, az már nem teheti jóvá bűneit, az már eljátszotta a gazdasági menekültek bizalmát. Hiába hagyná abba a Fidesz a lopást, aki ezért haragszik rá, nem fog megbocsátani.

somlobodog 2017.05.23. 14:46:57

@Pink Petsch: :)))) na ez viszont tényleg vicces. Szó szerint az történik amit leirtal tegnap:)))

gabors 2017.05.23. 15:53:41

@nemecsekerno_007: "Egyébként meg nem büntetném, csak nem adnék nyugdíjat az itthon maradt hozzátartozójának. (meg egyéb szociális juttatást se) Oda megy ahová akar, de ezt kalkulája be."

ez azzal mit csinalsz akinek elutotte a gyereket valamelyik kigyurt maffias a mercivel ?? annak sincs nyugdij. ?? vagy a meddo noket mikor tulleptek egy korhatart dunaba lokod ? (ferfi az OK mert azok ugysem tudnak szulni) ....

Ja lasd meg Handsmaid cimu film azt pont ilyenekrol mintaztak

Shanarey 2017.05.23. 18:09:25

@London2009:

Túl fiatalok vagytok, ezért is írtam, ne nyáron menjetek. Nem a csövön kell lógni, hanem körbeúszni a tavat. Én legalábbis ezt csinálom.

M. Péter 2017.05.23. 19:18:31

@nemecsekerno_007: De akkor fordítva is így legyen, akinek a szülei már nem élnek vagy nem Mo.-n élnek, annak ne kelljen nyugdíjjárulékot fizetni.

nemecsekerno_007 2017.05.24. 11:06:58

@M. Péter:

Na végre valaki aki már kezdi érteni. Na ilyesmi tiszta helyzetet kéne teremteni.

nemecsekerno_007 2017.05.24. 11:07:13

@gabors: "ez azzal mit csinalsz akinek elutotte a gyereket valamelyik kigyurt maffias a mercivel ??"

Szerencsére a kigyúrt maffiás elüti a gyereked azért elég ritka, az egész rendszert nem erre kell optimalizálni. Egyébként meg fizetne a maffiás mercis mint a katonatiszt.

Nyílván a saját nyugdíjbiztosításából, eü. biztosításából. Mindjárt más lenne itt a közlekedési morál, mert az emberek a pénzből értenek. Másból nem nagyon. Akinek meg semmi sincs a nevén, nem lehet rajta behajtani semmit, az meg megy a sittre.

Na ilyen lenne egy tiszta helyzet.

adg 2017.05.25. 11:00:24

>>"ha jol ertem akkor azert mert en Londonban elek a szuleimnek nem jarna a nyugdij? Ez most komoly?..."

Csak annyi amennyit az itthon maradott tesód járulékából futja.<<

Hat ez igazan nagyszeru. Mennyi nyugdijjarulekot kell fizetnie a gyereknek, hogy kijojjon belole valami epkezlab nyugdij a szuloknek?
Mi van, ha anyu tuleli a fiat?
Mi van, ha haragban vannak, es leszarja a gyerek a szuleit?

Ekkora baromsagot regen hallottam, pedig meg Hintat is szoktam olvasni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása