oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 30. 06:30,  Valahogy túljutottam a mélyponton 44 komment

2017. április 30. 06:30 Határátkelő

Valahogy túljutottam a mélyponton

Otthon nem is gondolná senki, hogy mennyire furcsán egyedül érezhetjük magunkat egy másik országban – írja az eheti blogajánló egyik szerzője, és azzal együtt is igaza van, hogy ő nyilván most, egy év után ért el a határátkelés egyik tipikus szakaszába. Emellett tippeket kapunk a némettanuláshoz, és megtudhatjuk, mit és hogyan érdemes tennünk Olaszországban a kávétól az öltözködésig.

franciaorszag.jpg

A Fromazs blog szerzője és családja bő fél éve költözött Franciaországba, és mint a legutóbbi posztból kiderül, most éppen a helykeresés fázisában van. Érdekes elolvasni, hogyan látja a határátkelést!

„Ez az első évem Franciaországban és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy negyedévente az iskolai szüneteket otthon tudjuk tölteni. Persze ez csupán addig tart, amíg nem lesz munkám, illetve amíg be nem indítom a nemrég kitalált, mini-nyelviskolámat. 

A sok utazás egyrészt persze nagyon jó, mert így mindig feltöltődöm Magyarországon, de egyúttal rossz is amiatt, hogy sosincs elég időm valamit kitalálni és megvalósítani Franciaországban, mert szinte máris újra úton vagyunk. Lehet, hogy ez az én menekülésem a valóság elől. (...) 

A külföldi élet lelkileg könnyen megviselheti az embert. Otthon nem is gondolná senki, hogy mennyire furcsán egyedül érezhetjük magunkat egy másik országban. 

Arról nem is beszélve, hogy nem is meri az ember bevallani magának, hogy nem érzi jól magát, hiszen ő külföldön él, ahol elvileg minden jobb, mint Magyarországon. 

Ez a belső frusztráció magunkban hordozva, nem kimondva nagyon sok kárt okozhat a lélekben. Olvastam egy pszichológus írásában, hogy sokszor azok is így éreznek, akik már egy konkrét munkaajánlattal lépik át a határt. Ezen még én is meglepődtem, hiszen én is úgy hittem, hogy ha munka van akkor már minden simán megy. Nem biztos. 

Mindenesetre valahogy túljutottam a mélyponton és elengedtem azt, ahogy elképzeltem, hogy alakulni fognak a dolgaim. Nem úgy lett, ez van, de majd lesz valami más." 

A teljes posztot itt találjátok.

Így tanulj németül! 

Valahogy mindig biztos távolságból néztem a német nyelvre, soha nem éreztem hatalmas késztetést a megtanulására, és Gabuschka posztját olvasva a Frankfurti mesék blogon nem érzem úgy, hogy nagy hibát követtem volna el. Ő három év kintlét után jött rá, hogy eddig rosszul állt a német nyelv tanulásához.

nemet.jpg„A német nyelv megtanulása nem egy egyszerű feladat, hanem egy élethosszig tartó folyamatos munka, mondhatjuk egy életmű. Valami, amelyre büszke lehet az ember, valami, amellyel mindig foglalatoskodhat, kicsit mindig bütykölhet, javítgathat rajta. 

Olyan, mint egy saját ház, amely soha nem lehet elég tökéletes, ahol mindig találhatunk valamilyen hétvégi elfoglaltságot, mint például kerítésfestés, fürdőszobafelújítás vagy csak egy sima spájztakarítás. 

Soha nem dőlhetünk hátra, hogy végeztünk, mert mikor készen vagyunk a kerttel, akkor kezd el mozogni a lépcsőkorlát, vagy folyni a mosógép. A német nyelv pontosan így működik: mikor megtanuljuk a melléknevek ragozását, akkora felejtjük el a birtokos esetet. 

Vagy amikor már élő beszédben is képesek vagyunk folyékonyan használni a feltételes módot, addigra felejtjük el a passzív szerkezet ragozását múlt időben. 

De nem szabad elkeseredni, helyette érdemes úgy tekinteni erre a gyönyörű feladatra, mint egy szoborra, amelyet szabad időnkben kedvünkre farigcsálhatunk, alakíthatunk és tökéletesíthetünk. 

Tudom ajánlani mint életcél, az biztos, hogy mindig lesz hova fejlődni. Például az öcsém, aki már régen elérte a felsőfokú szintet, németül tanul és dolgozik, mesélte, hogy mostanában néhány kollégája elkezdte a kiejtését korrigálni, hogy így segítsék abban, hogy sikerüljön elhagyni a helyi, hesseni dialektust. 

Csak azért mert a nyelvtan- és a szókincsismeret felsőfok felett van, nem szabad azt hinni, hogy tudunk németül. Majd amikor az akcentust is magunk mögött hagytuk. Ha sikerül. És ha igen, akkor is talán elegendő lesz a tudás. (...) 

Sajnos valamennyi tanulást muszáj belekalkulálni a folyamatba, mert a német nyelv nem „ragad”, de vannak módszerek, amellyel kevésbé fájdalmas módon is lehet eredményeket elérni. Szerintem a B1-es szintig érdemes nyelviskolába járni, onnan már - persze a nyelvtanulás céljától függően - lehet egyedül is tovább haladni. 

Ebben az posztban összegyűjtöttem, a nekem leginkább bevált módszereket, elmesélem, hogy én hogyan gyötörtem magam keresztül a német nyelv szépségein. És teszem továbbra is. 

Társ 

Kézenfekvő megoldás, ha a párunk, feleségünk, férjünk anyanyelvi szinten beszéli a német nyelvet. Hiszen, mint ahogy azt sokan gondolják, egy anyanyelvű társ mellett egyszerű lehet megtanulni németül. 

Sajnos hiába ébredünk egy interaktív, beszélő, két lábon járó német szótár mellett, a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű. Leginkább akkor segít, ha már haladó szinten kommunikálunk a nyelven. 

Egy hely, ahol csak németül beszélnek 

Ha esetleg a végtelen türelemmel megáldott, maszekban nyelvtanár párunkra még várni kell, vagy mint az én esetemben nem szeretnénk, hogy minden egyes németül lefolytatott beszélgetés egy kioktatásba (majd veszekedésbe és sértődésbe) torkolljon, akkor keressünk az otthonunkon kívül egy olyan helyet, ahol csak németül beszélünk. (...) 

Olvasás 

Itt az a kulcs, hogy keressünk rövid, könnyen fogyasztható anyagot, amely iránt egyébként is érdeklődünk. Nos, ezzel azért nem mondtam semmi újat, ezt mindenki tudja aki nyelvet szeretne tanulni, ennek ellenére többször is belekezdtem engem egyáltalán nem érdeklő német könyvek olvasásába, majd dobtam félre, mert a téma semmilyen nyelven nem érdekelt volna. Mert éppen az volt kéznél, vagy kaptam ajándékba és rám várakozott a polcon. 

Közben elfogadtam, hogy nem szeretek németül olvasni, de gyakorolnom meg muszáj, így vagy egy magazint veszek, vagy az engem egyébként is érdeklő témákra németül is rákeresek online. (...) 

TV (Mozi/YouTube) 

A hallás utáni értést tényleg hihetetlen gyorsan fejleszti a tévézés. Pontosan emlékszem, hogy eleinte egy szót sem értettem, most meg már a legtöbb adást úgy hallgatom, mintha magyarul menne, főleg, ha nem vagyok fáradt. Olyankor azért még simán félreértek mindent. Tévé helyett lehet sorozatokat nézni, vagy német youtubereket követni. (...) 

Online és offline tanulás 

Végtelen számú online lehetőség van a gyakorlásra, én pontosan ezért nem megyek már nyelviskolába, pedig a tanulás még mindig rám fér. Mivel az alapokat már megtanultam anno a nyelvkurzus alatt, így amikor elfelejtem hogyan képezzük a Konjuktiv 2-t, akkor felfrissítem az emlékeim a szabály elolvasásával és megcsinálok néhány online gyakorlatot. 

Nem fordul elő gyakran, hogy leülök egy könyv mellé, de ha igen, akkor Maklári Tamás: Lazán németül című könyvsorozatából gyakorlok. Szeretem, mert sok benne a gyakorlat, a feladat, így szerencsére nem az fajta drága, színes-szagos nyelvkönyv, amely hemzseg a nyomi, nem életszerű dialógusoktól, meg óriási képektől rajta boldogan nevető emberekkel, hogy a valódi tudást megszerzését elősegítő gyakorlófeladatokat kiszorítsa.” 

Ebben az esetben is érdemes elolvasni az eredeti posztot!

Olasz stílusgyakorlatok 

Minden országban érdemes minél hamarabb megismerkedni a helyi szokásokkal, hogy ne tűnjünk kezdő turistának. Az Olaszmamma blog az Itáliába látogatóknak és az ott élőknek adott pár hasznos tanácsot.

olaszorszag.jpg

A kávé 

Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Cappuccino, tejeskávé, és egyéb szelídített darabok csak a reggelihez megengedhetők, ebéd után a kávé az kávé: eszpresszó, forrón, feketén, bivalyerősen. Egy olasz soha nem rendelne úgy cappuccinót, hogy a gyomrában már van egy adag paradicsomos tészta. 

Étkezés 

Míg bárhol máshol a világon egy tányér tészta elmegy egy étkezésnek, addig az olaszok egy adag carbonara után csak legyintenek, hogy jaj de jó, megvolt az első fogás, kérem a következőt. 

Az köztudott, hogy az olaszok nem leveseznek, de esznek vagy három fogást, szigorú szabályok szerint. Antipasto (előétel), primo (az első fogás, mi rendszerint tészta vagy rizs), secondo (a második fogás, általában hús vagy hal). 

Az olasz ebédszünet a munkahelyen is legalább egy órás, mert az étkezésnek meg kell adni a módját, és rendesen ki kell kapcsolni a robotból, nem csak kutyafuttában bekapni valamit két akta között. 

Borravaló

Ha már szépen megebédeltünk, kérjük a számlát. A legtöbb olasz étteremben a számlán külön pont a szervízdíj, úgyhogy borravalót adni, meg számolgatni a 10%-okat egyáltalán nem szokás. 

Intsd le a buszt 

Ha nagyvárosban jársz. és tömegközlekedni kényszerülsz, ne felejtsd el, hogy a buszmegálló az csak egy opció. Ha a busz érkezésekor nem inted azt le, nem fog megállni, és várhatod a következőt. 

Cipővel a nappaliban 

Egész nap gumicsizmában pácolódott a lábad? Kilóg a nagylábujjad a zokniból? Rá se ránts! Az olaszoknál nem szokás vendégségben levenni a cipőt, be lehet trappolni a nappali közepére az utcai tipegőnkbe, senki nem fog utánunk szaladni ikeás vendégmamuszt ránk erőltetve. 

Öltözzünk jól! 

Nincs mit tenni, az olaszoknak olyan veleszületett stílusérzéke van, amitől még a legegyszerűbb vidéki háziasszony is dívának tűnik. Nagyon jól öltözködnek, csinosak, kihúzott háttal járnak, még a sarki közértbe sem ugranak le melegítőben vagy zilált hajjal.” 

Olvasd el az eredeti posztot, itt teheted meg!

HÍRMONDÓ 

Külföldi melók Svédországtól Franciaországig 

Egy háromnapos hétvége középső napján mi mást is tehetnénk, mint hogy virtuális Európa-túrára hívunk titeket, amiben Svédországtól Németországon át Franciaországig ajánlunk munkákat.

Mit gondolnak a magyarok az EU-ról? 

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a magyarok körülbelül fele gondolja jónak azt, hogy Magyarország az unió tagja. Ezzel az uniós átlag alatt vagyunk, viszont egyre inkább az unióhoz tartozónak érezzük magukat.

A kormány szerint csökkent az orvosok elvándorlása 

A jövő évi költségvetési tervezetben 150-200 milliárd forinttal több jut az egészségügyre - mondta az egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint mind az orvosoknál, mind a szakdolgozóknál csökkent az elvándorlás.

Elképesztő vízumkálvária 

Magyar útlevéllel Vietnamba vízum kell. Ezzel kapcsolatban nincs is kérdés, csakhogy ott van a legnagyobb sziget, Phu Quoc, ami vízummentes zóna. Vagy mégsem? Vagy mégis, de nem úgy? Egy nem hétköznapi kálvária története.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Németország Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2412465375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.30. 08:56:17

Az az autó érdekelne a képen. Fél órája túrom a netet és még nem találtam meg.
Az én tippem egy átalakított FIAT V8 Abarth.

Hari Seldon 2 2017.04.30. 09:10:46

„A sok utazás egyrészt persze nagyon jó, mert így mindig feltöltődöm Magyarországon, de egyúttal rossz is amiatt, hogy sosincs elég időm valamit kitalálni és megvalósítani Franciaországban”

Érdekes, nekem pont fordítva van. Három nap után, annyira jönnék már vissza. De a gyerekeknek ilyenkor két hét leállás van, ezért nem lehet megcsinálni. Ilyenkor nagyszülőzés van.

„A külföldi élet lelkileg könnyen megviselheti az embert. Otthon nem is gondolná senki, hogy mennyire furcsán egyedül érezhetjük magunkat egy másik országban. „

Talán nem bántalak meg, ha azt mondom, már az első írásaidból érződött, hogy nálad eljön az idő, hogy így érzel.

DieNanny CH 2017.04.30. 09:25:00

A német nyelvről: ezért jó gyerekekkel kezdeni. Az első napoktól olvastam nekik meséket - és hát tudjuk, az ilyen történeteknek rendkívül egyszerű a szövege, érthető a tartalma.
Én gyakoroltam a kiejtést, megismerkedtem új szavakkal, a gyerekeket meg így mindig kordában tudtam tartani.
(Pár évvel később már gyerekjáték volt a Katedrális kb 5 cm vastag kötete, vagy Kathy Reichs bonyolult krimijei...)

Tucanus 2017.04.30. 09:29:34

A taljánok sarki közèrtbe sem ugranak le melegítőben?
Rámszóltak, ha nem ziziben voltam....

SzZoole 2017.04.30. 09:40:57

@Tucanus: mi az a ziziben voltam,zizegös adidas vagy susogos nike?:))

Beriman 2017.04.30. 09:44:29

@diggerdriver: Az nem Fiat. A President nevezetű oldik közt keress :)

SzZoole 2017.04.30. 09:45:02

Az olasz posztban egyet ertek a kavezasi szokasokkal,a kave az legyen kave,rovid meregeros 3 korty,a tobbi csak lonyal:)

tucano 2017.04.30. 09:45:09

@zoole uk: igen! MINDENKI susogósban jár. Amikor átköltöztünk Lisszabonba, az első este után soha többet. Ott nem suhogósnak hívják, hanem "igazoltató ruhának"

SzZoole 2017.04.30. 09:46:47

@Beriman: ha kellokeppen kitudod nagyitani a kepet akkor az oldalan/hatuljan lehet latni a feliratott,söt a kerek disztarcsan is rajta van a jel.

Beriman 2017.04.30. 09:47:43

@diggerdriver: Az mégiscsak egy Fiat :(...Fiat 1500 L

SzZoole 2017.04.30. 10:00:19

@tucano: marmint ugy erted,ha liszabonban treningben jarsz az utcan akkor a rendor igazoltat?Hmmm,akkor az igazi zsarumágnes viselet lehet arrafele:))

En maximum itthon vagy kutyat setaltatni veszek fel treninget,mashova soha.
4 eve amikor meg a fekete S Classom volt meg,fozes kozben valami kellet volna az etelbe ami nem volt itthon.
Ugy ahogy voltam beugrotta az autoba es elmentem az 5 percre levo uzletbe.Amig parkoltam befele addig egy jololtozott 60-as holgy elismeroen nezte az autom,a hölgynek egy szinten fekete E Class coupe-ja volt.
Kiszaltam az autobol es amikor meglatta,hogy jumper van rajtam fitymalva elhuzta a szajat es a fejet hatra csapba elvonult.
Megjegyzem,hogy a polom es a treningem Ralph Lauren volt a cipom pedig Boss Orange.
Na,azota soha tobbet nem megyek vasarolni treningben:)))

2017.04.30. 10:08:14

@zoole uk: Hát stricinek néztek, életem? :DDD

2017.04.30. 10:10:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Én a kedvenc sorozataimat, amiket már magyar szinkronnal láttam, nézem újra németül. Még nem látott filmbe is belevágtam már, de rájöttem, hogy nem okés, mert a történetszálra koncentrálok, nem a teljes szöveg megértésere.

nyuszigonosz 2017.04.30. 10:17:42

@diggerdriver: Ez egy 1965-ös Fiat 1500 Abarth.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.30. 10:20:49

@Beriman:
Én nem tudtam kinagyítani de hátul a felirat négy betű. Fölötte a korabeli V8 jelzése de ez nem biztos lehet hogy a kitárt V szárai között az Abarth címer van.. Viszont oldalt ott az Abarth logó. Hasonló a Cadillacé is de az Abarth átlósan osztott és az jól látszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.30. 10:21:33

@nyuszigonosz:
Semmit nem találtam róla csak kikövetkeztettem. Hol találtad?

NorthPier 2017.04.30. 10:23:17

@zoole uk: Te Zoli, próbáltál már fiatalabbakkal? Vagy ez a 60 körüli nő ilyen becsípődés nálad, mert akkor értem, miért frusztrált... :-)

SzZoole 2017.04.30. 10:23:41

@Pink Petsch: lehet,vagy kozep europai kikupalt migrancsnak inkabb:)))

nyuszigonosz 2017.04.30. 10:26:07

@diggerdriver: fiat abarth oldtimerokat kerestem.
Lényegében csak kétajtósat találtam ugyanilyet, így vagy megrendelésre készült négyajtósra, vagy átalákítás, ahogy te tippelted.
Itt sok mindenféle van, de pont pirosban megtalálod ezt is kétajtósan.

www.google.de/search?q=fiat+1500+abarth+1965&rlz=1C1EKKP_enDE741DE741&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiJ4snV4MvTAhWHbFAKHRzRC5cQsAQIJg&biw=1429&bih=905

SzZoole 2017.04.30. 10:27:20

@NorthPier: probalkozni,na azt nem,en soha nem probalkozom,teszem vagy nem teszem,de soha nem probalkozom:)))

Amugy igen,mindig is az ertett nok tetszettek:)))

DieNanny CH 2017.04.30. 10:40:27

@Pink Petsch:

Én a Dr House-t néztem évadokon át németül. (Amíg nem tudtam letölteni vagy online nézni.) Nahát, én olyan orvosi szakkifejezéseket tanultam, hogy ihaj. Talán még magyarul sem tudom őket...
(Meg Cold Case, Szellemekkel suttogó, Medium, Bones...)

2017.04.30. 10:55:23

@zoole uk: Akkor bizony a képeddel is kell kezdened valamit ... :)))

2017.04.30. 10:58:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Én a Bones-szal nem próbálkoztam, mert abban minden harmadik mondatban van egy többszótagú orvosi vagy egyéb szakkifejezés, amit még angolul sem mindig értek, nemhogy németül.

SzZoole 2017.04.30. 11:00:45

@Pink Petsch: miért,mi bajod a kepemel?

2017.04.30. 11:07:36

@zoole uk: Nekem az égegyadta világon semmi, hanem a te jólöltözött 60-as hölgyednek annál több :PPP

nyuszigonosz 2017.04.30. 11:25:03

@Beriman: Akkor volt négyajtós is.

Link elek 2017.04.30. 11:43:41

@nyuszigonosz:

a fiat 1971-ben vette meg az abarth-ot

nyuszigonosz 2017.04.30. 12:08:15

@Link elek: Elhiszem, nem tudom jobban, viszont a keresésre az jött ki, amit aztán belinkeltem.

Beriman 2017.04.30. 12:27:01

Amúgy a posztokra visszatérve, jók nah :)
Mi a családdal már majd három hónapja költöztünk a Bajor kisfaluba és gyűjtöm az írnivalót.

Csodabogár 2017.04.30. 12:55:03

Olaszország. Három fogásos ebédet biztos nem tudnék megenni, nem is tudtam soha. Viszont házon kívűlre én is csak rendezett külsővel megyek.
Német nyelv. Attól függ mi célból tanul valaki. Én pl. csak azt akartam, hogy tudjak folyékonyan beszélni és megértsek mindenkit.Ehhez elég volt a rengeteg német könyv amit elolvastam. A "Krimi der Woche" című remekekkel kezdtem. Nagyon hasznos volt. Mire kiolvastam kb. 100 darabot, simán átmentem az idegenvezetéshez szükséges vizsgán. Ennek közel 50 éve és mondhatom kb. 90%-ban csak németül olvasok azóta is. Nyelvtant persze nem tudom, de az magyarul se a kedvencem. Ugyanez a módszer sajnos az angolban teljes csőd nálam. Angolba komoly erőket és pénzt fektettem, mégse tudok mást mint irni és olvasni. Svéd viszont rám ragadt simán, pár hónap alatt. Szóval nagyon egyéni, hogy ki hogy tanul meg egy nyelvet. Az olvasás viszont biztos mindenhol segít.

puhacica 2017.04.30. 13:59:07

@zoole uk: en annyira leszarom, hogy ki mit gondol az oltozekem, kulsom, kocsim lattan... azt csinalom, ami nekem jo.

Csodabogár 2017.04.30. 14:07:38

@puhacica: Én se mások miatt öltözöm fel rendesen, hanem magamnak.

DieNanny CH 2017.04.30. 14:39:47

OFF

Másnak sem működik a szűrés gomb? Vagy csak nálam sztrájkol a blog.hu?

Shaktee 2017.04.30. 14:44:09

De műxik Nanny, rád is tettem ha nem baj :)

DieNanny CH 2017.04.30. 15:20:25

@swing gitan:
De ha szűrsz, akkor nem tudod olvasni a kommentjeimet. Vagyis válaszolni sem tudsz.

Shaktee 2017.04.30. 15:22:58

Az oldalsó gyors menüben látszik amit írsz. Nem ttökéletes a szűrő
Most tettem rád, az előző kommented után.

Shaktee 2017.04.30. 15:26:54

@swing gitan: értve az Utolsó komment alatt nem szűr.

puhacica 2017.04.30. 16:47:12

@Csodabogár: mindenki maskepp erzi jol magat

Shaktee 2017.04.30. 18:31:41

Ha valaki nem látta a linket tegnap:

www.gofundme.com/hagyma

kék madár 2017.05.01. 00:36:02

@swing gitan: minden nap be kene linkelni, akar az aznapi poszt vegere

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása