oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 28. 06:30,  Hullámvasút és hitegetés 42 komment

2017. április 28. 06:30 Határátkelő

Hullámvasút és hitegetés

Folytatjuk Mick kalandjait Angliában, aki ugye olyannyira 50 fölött kezdte építeni az angol jövőt, hogy konkrétan ma 52 éves, szóval mindenekelőtt boldog születésnapot! (Ha már az első posztja ezzel ért véget, egyébként itt olvashatja, aki kihagyta). Most pedig vegyük fel a történet legutóbb elhagyott fonalát! (A képeket ezúttal is köszönöm!)

Hogyan alakult ki az ismerősi köröd külföldön? Nehéz volt új ismeretségeket kötni? Miben más ismerkedni, mint Magyarországon? Írd meg! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com

8_korbe-korbe.jpgKörbe-körbe 

Az első önálló lépések

Tehát szűk 2 hónapnyi napelem farm „építési” tapasztalatot szerezve kikristályosodott számomra, hogy én bizony Site Manager leszek, legalábbis akkor így gondoltam. Március elején elvégzem az SMSTS tanfolyamot, és Határátkelős posztokból erőt merítve küldöm a jelentkezéseket az összes szembejövő álláshirdetésre.

Akkor még nem sejtettem, hogy békaemberekkel fogok találkozni. (Elnézést kérek, ez még mindig A tanú című filmből volt.) Akkor még nem sejtettem, hogy mondjuk a Thames Water-hez, a Scottish and Southern Energy-hez vagy autópálya építésre nem nagyon kellene jelentkeznem, mert ezeknél egészen mást jelent a Site Manager munkakör. Persze ilyen alapon sehova nem kellett volna jelentkeznem, mert annyi közöm volt az egészhez, mint a harangöntéshez.

vegtelen_solar_mezok.jpgVégtelen solar mezők 

Utólag az is világos, hogy a tanfolyam elején miért volt tapintható a csend rövid bemutatkozásomat követően (a többiek nagyrészt évek óta az építőiparban dolgozó festők, tetőfedők, épületasztalosok, kőművesek voltak, akiket a cégük iskolázott be a tanfolyamra). 

Én elmondtam, hogy hol dolgoztam január óta, most itt vagyok, és Site Manager leszek. A legendás angol hidegvér és udvariasság számlájára írható, hogy nem röhögtek fel hangosan. 

Természetesen becsülettel kivettem a részem a közösen kidolgozandó feladatok megoldásánál, a tesztet pedig majdnem hibátlanra írtam, mert „csak” meg kellett jegyezni a dolgokat. 

Segítségemre volt, hogy a CSCS (Construction Skills Certificate Scheme) kártya megszerzéséhez vettem egy könyvet, amely tartalmazta az összes kérdést, amely előfordulhat a teszten, és voltak átfedések a teszt és a tanfolyam tudásanyagában. 

Elég sok változás volt a szabályozásban mostanában, de úgy érzem még képben vagyok, ha valakinek segítségre van szüksége ezzel kapcsolatban, akkor írjon privátban, nem akarom a posztot elvinni ebbe az irányba.

A kiindulási helyzet ekkor: kifizettem a tanfolyam díját, még nálam volt a cég által bérelt autó, amit le kellett adnom Southamptonban, a felszereléseket el kellett juttatnom Tiborhoz (azt se tudom már, hogy hova, csak kaptam egy címet és mentem), és hétfőn reggel meg kellett jelennem a szállodában, ahol a tanfolyamot tartották. 

Szállás még nincs. Az összes csomag nálam. Pénz, aminek elégnek kell lennie szállásra, kajára, és ki kell tartania addig, amíg megkapom az első fizetést. Persze az első 5 napon egész nap oktatás, tehát az kiesik. 

Ha akkor valamilyen csoda folytán felvettek volna olyan helyre, ahol havi bért fizetnek, garantáltan elfogyott volna a pénzem jóval az első fizetés előtt. Feleségem otthon a három gyerekkel óvónőként, szóval nem ő lesz az, aki nagyobb összeggel kisegít. Azóta sem tudom hogyan csinálta, de küldött mégis majd 100 GBP-t zsebpénznek. 

Számlát még Isle of Wight-on nyitottam oly módon, hogy akkori munkáltatóm, a magyar cég igazolta céges levélben, amit ők küldtek közvetlenül a banknak, hogy márpedig nekem ez és ez a magyar lakcímem. 

Erre a megoldásra úgy nyílt mód, hogy az ügyintéző két héttel korábban érkezett vissza egy budapesti hétvégéről és valóban segíteni akart. Megkérdezte: a magyar munkáltató egy jól ismert cég Magyarországon?, én pókerarccal: egyike a legismertebbeknek a maga kategóriájában. Emellé még National Insurance számot kellett szereznem, ami már gyerekjáték volt.

a_teljes_kep.jpgA teljes kép 

Vasárnap érkeztem Tiborhoz, átadtam neki a céges dolgokat, mondom neki a terveket. Kérdezi, hogy ma hol alszol? Azt még nem tudom, mert próbáltam abban a szállodában, ahol a tanfolyam van, de drágának találtam, és mivel mindjárt leadom az autót is, olyan hely kellene, ami közel van. 

Ebben nem tud segíteni, de aznap éjszaka alhatok az ő szállásukon, csak megkérdezi Sándort, hogy neki sincs-e kifogása. Nem volt, így odaautóztunk, természetesen éppen az ellenkező irányba volt Southampton-hoz képest, így hajnalban kelve vezettem vissza a repülőtérhez, ahol leadtam a kocsit, és az összes cuccommal a „hátamon” elbuszoztam a tanfolyam helyszínére. 

Akkoriban egy Samsung Galaxy 1 telefont használtam, amit a legnagyobb jóindulattal sem lehetett korszerűnek nevezni, ennek ellenére sikerült a szálloda halljában lévő WiFi-t használva lefoglalnom egy Bed & Breakfast szobát a következő napokra.

A hullámvasúton 

Pénteken levizsgáztam, önéletrajz frissítés ezerrel, további jelentkezések elküldése. Visszajelzés zéró. Jártamban keltemben találtam egy bolt ablakában egy telefonszámot, hogy a környéken keresnek embert irodatakarításra. 

Nem válogatunk, elmentem beszélgetni, másnap már porszívóztam a közeli irodában. Kb. háromszor voltam itt, aztán elszólított a sors, így a bálnamercis, de elől hiányos fogú vállalkozó beljebb van a ki nem fizetett gyakorlásommal. 

Közben a különböző weboldalakra feltöltött önéletrajzomnak köszönhetően volt pár telefonhívásom jellemzően ügynökségektől, akik érdeklődtek a jelenlegi helyzetemről. 

Gyorsan megtanultam egy fontos dolgot. Néha elég egy Yes vagy No is. A beszélgetés egy pontján elhangzott a kérdés: Do you drive? Én pedig roppant készségesen elmagyaráztam, hogy természetesen van jogosítványom, de jelenleg nincs autóm. Thank you, we will get back to you. 

Hamar leesett, hogy nem ezt a választ várták, így amikor a swindoni HAYS irodából hívtak, hogy tudnék-e másnap vagy következő hétfőn kezdeni Lyneham-ben, az akkori legnagyobb napelem farm építésén, ami a Royal Air Force egyik repülőterén valósult meg, azonnal mondtam, hogy semmi akadálya, hova menjek? Mikorra? 

Aztán főhetett a fejem, amikor letettük. Hogy jutok el oda? Hol fogok ott lakni? A térkép azt mondta, hogy Eastleigh-ből nem lesz jó Lyneham-be járni dolgozni. 

Március 20-a volt, 3-4 hónap munkát emlegetett. Még a 3-4 hét is hazugság lett volna, de akkor persze sejtésem sem volt erről, így hétfő reggel megérkeztem Swindonba a HAYS irodájába, ahol adatokat egyeztettünk, tervekről csevegtünk és Site Supervisor munkakörről egyeztettünk 17,50 GBP órabérrel. 

Hétvégén bejártam az utat a már általam bérelt autóval, hogy ne hétfőn bolyongjak, ami hasznosnak bizonyult, mert első körben rossz post code-ot kaptam, így teljesen máshol kötöttem volna ki, ha hétfőn az alapján megyek. 

Az irodából ki a területre, név és telefonszám, akit keresni kell. Katonai bázis, a kapuban gurkák az őrök. Akkora a hely, hogy gyalog bejárni esélytelen, az elektromos hálózat kiépítésért felelős cégnek külön Site Manager-e van, aki alatt dolgozik számos Supervisor. 

Egészen más lépték, szűk két hónapot solarkodtam, itt annak a site-nak legalább tízszerese. Megijedünk ettől? Meg hát, de nem mutatjuk. Bemegyek, ott egy még nagyobb főnök kérdezi, hogy milyen elektromos tapasztalatom van. Mondom, hogy semmilyen, de az önéletrajzom sem állított ilyet. 

Beszélek-e bolgárul? Sajnos nem, de angolul, németül és magyarul igen. Azért kérdezi, mert ők német céggel dolgoznak ugyan együtt, de mint kiderült nem németek jöttek, hanem bolgárok. Bocs, akkor sem. 

Jó, menjek ki Natannel a terepre. Natan fiatal jamaicai arc, csomó aranyfoggal és mindenkinek bemutat, hogy itt van az új Supervisor, ebből úgy gondolom, hogy sínen vagyok, így visszatérve az irodába meglep, hogy a főnök azt mondja, köszöni szépen. Mit köszön? Akkor miért hordtak itt körbe, mint a véres kardot? Közben találkoztam pár magyar villanyszerelővel, akik a fővállalkozónak dolgoztak. Reménysugár, hátha miattuk szükség lesz rám. 

Hívom az ügynököt, hogy ez most mi? Mit köszönnek? Azt mondja, hogy várjak a kocsiban. Üldögélek vagy másfél órát, visszahív, hogy 17,50 helyett csak 14,50-et tudnak fizetni, ha érdekel, menjek be. 

Bemegyek: ma délután és holnap próbanap, utána meglátjuk. Elkezdem csinálni, amit kérnek. Összesíteni kell, hogy mely sorokban mi készült el az inverterek bekötésénél, majd átmenni a fővállalkozó irodájába és ott lejelenteni az eredményeket. (Ennek később lesz jelentősége.) 

Visszatérő elem a korábbi posztokban, hogy ügynökséggel kezdtek, majd felvillantva elkötelezettségüket, elképesztő munkakedvüket, munkabírásukat, legendás magyar megbízhatóságukat rövid időn belül állandó állásajánlatot kaptak. 

Na most napelemnél ilyen nincs, mert projektek vannak, de sok építőipari munka esetén sem jellemző. Persze én ezt akkor nem is sejtettem, és apait-anyait beleadva dolgoztam. 

A cégről, ami az elektromos munkát végezte hamar kiderült, hogy ők alapvetően más elektromos munkákkal foglalkoznak, ez az első napelemes munka, amit elnyertek. (Érdekes, hogy éppen egy ekkorát. Nálunk tuti Pénztáros Lölő vitte volna ezt is.) 

Tehát nagy valószínűséggel nem pont rám vágynak hosszútávon. Eljött a kedd este, letelt a próbanap, érdeklődöm a hogyan továbbról. Válasz: mondta valaki, hogy ne gyere holnap? Nem. Akkor gyere. Hullámvasút fel! Hurrá, van angol munkám!

9_uton_az_eg_fele.jpgÚton az ég felé 

Ezt a két hetet úgy kell elképzelni, hogy napi 10-12-15 óra munka. Ma jött 100 új lengyel modulokat rakni, holnap jön 50 bolgár összekötni a modulokat, és olyan 20-30 román. Nem hittem a szememnek, amikor a szájt közepén megláttam a lengyel rendszámú panorámabuszt, amivel a melósokat hozták.  

Mellette magyar villanyszerelők, akikre a magyar munkaerő közvetítő cég még rálőcsölt 6-8 roma segédmunkást. Ilyet se láttam addig: az egyik arc egy az egyben úgy nézett ki, mint akik régen a használt autó piacon nepperkedtek a Zsigulikkal. 

Műbőr kabát, szövetnadrág és ott áll a mező közepén: főnök úr olyan sárga bélelt kabátot nem tud nekünk szerezni, mert fázunk. Mellettünk pár méterrel a lengyel pólóban, őrült tempóban rakta a modulokat, így majdnem javasoltam, hogy esetleg el kellene kezdeni dolgozni, máris helyreállna a hőháztartás. 

A villanyászok, akik korrekt szakemberek voltak, ezzel járó tudással, felszereléssel, munkaruhával, nem is értették, hogy mit vétettek, amiért ezzel a csapattal kellett jönniük. 

Már a belépéskor majdnem visszafordították őket, mert az egyik komának darabokban volt a személyi igazolványa. Beköltöztették őket egy Holiday Inn-be, ahol persze a tiltás ellenére cigiztek a szobában, volt is zűr a büntetés miatt. 

Csütörtök reggel aztán megemlíti a Site Manager, hogy tudom-e, hogy holnap van az utolsó napom? Hogy micsodám? Ők mondták az ügynökségnek előre. Az ügynök: nem erről volt szó. Bassza meg, nincs angol munkám! Hullámvasút le! 

Napközben Natan átvisz a fővállalkozó irodájába, hogy itt ez a jóember, holnap van nálunk utoljára, de igyekszik… nálatok mi a helyzet? Ott ülnek benn, éppen ebédelnek, meglátnak, ja ő szokta lejelenteni az elvégzett munkákat, persze szombattól kezdhetsz nálunk. 

Melyik ügynökség? HAYS, akkor jó, mi is velük dolgozunk. Hullámvasút fel! Ismét van angol munkám! Persze közben az ügynök azért felhív, hogy ez más cég és munkakör, ezért 10 GBP az órabér. Megfelel? Erre mit lehet mondani? 

Ez egy nagy angol solar cég, továbbra is bedobok mindent, olyan karriert csinálok náluk, hogy a fal adja a másikat. (A pénzzel kapcsolatban itt lesz egy csavar.)

10_tuleltek.jpgTúlélték

Hátország

Elsősorban természetesen a család, de itt vannak olyan fejlemények, amiket csak később lehet elmondani, mert mit kezdjenek az előbbi hullámvasutazással? Vagy azzal, hogy a totális bizonytalanság miatt nem intéztem csak bizonyos időre a szállást, és amikor szóltam, hogy maradnék, akkor tudtam meg, hogy egy nappal későbbtől rendben, de aznap sajnos teltház van. Így aludtam egy éjszakát tábori ágyon Daviddel, a gurkával egy szobában. 

A fentiek miatt gyakran előfordult, hogy amikor Édesanyámmal vagy Feleségemmel beszéltem, akkor leginkább a jól vagyok, minden rendben részre szorítkoztam. Miért aggódjanak olyan dolog miatt, amin még én sem tudok változtatni, nemhogy ők? 

Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy van egy olyan barátom, aki gimnáziumi osztálytársam és esküvői tanúm volt, és ebben az időszakban is bármikor számíthattam rá, amikor megrogyva, elbizonytalanodva felhívtam. 

Sokszor próbált tanácsot adni, hogy induljak el a vendéglátós vonalon, és az ottani ismeretségeket felhasználva majd tovább lépek, ezt nem akaródzott megfogadnom, de a legfőbb erőssége a kapcsolatunknak, a legnagyobb segítség, amit kaptam tőle, hogy mindig fenntartás nélkül végighallgatott. Köszönöm, Andi! 

Ezen kívül Tiborral alakult még ki bizalmi, egymást erősítő kapcsolat, akinek be tudtam számolni a munkakeresésről és időnként találásról. Ő megosztotta velem a híreket a magyar napelemes céggel kapcsolatban, ami időközben gyakorlatilag megszűnt, később pedig mesélt svájci kalandjairól.

Az angol adózási év 

Március vége közeledett, már kemény két hete termeltem az angol imperialista világbirodalomnak a GDP-t, és fizettem az egészségbiztosítást. Miért érdekes a tax year? Pontosan azért, mert áprilistól tart márciusig. 

Nekem 2014/15-ben nem volt korábbi angol jövedelmem, az órabér viszonylag magas volt, így utazási költséget, szállást és étkezést is el tudtam számolni az akkori szabályozásnak megfelelően, ami időközben sajnos megváltozott. 

A pontos részleteket persze nem tudtam, amikor megérkezett számlámra az első heti 663 GBP, majd egy hét múlva 792 GBP. Ez igen! Itt megéri dolgozni. 

Szombattól péntekig tartják nyilván a munkahetet, és következő pénteken kerül a számlára a pénz. Payslip még nem érkezett, így nem láttam a részletezést, csak örültem, mint majom a nemi szervének. 

Ugyanakkor ismét a hullámvasút alja felé vettem az irányt, mert hiába építettem volna fel egyedül az egész solar farmot, akkor sem akart volna felvenni / megtartani senki, mert éppen azért volt az őrületes pörgés, hogy az adóév vége előtt a mező minél nagyobb része legyen rákötve a hálózatra, mert az alapján számol el a beruházó az állammal. Utána már tényleg csak a cég alap emberei maradtak.

5_last_man_standing.jpgLast Man Standing

Volt is felháborodás, amikor egyik reggel a bolgároknak szóltak, hogy köszönik, de már nincs szükség rájuk, a megérkező románok úgy tudták, hogy rájuk még igen, de hamar elmagyarázták nekik, hogy tévedtek, rájuk sem. 

Nekem az átigazoláskor azt mondták, hogy a következő hét próbaidőnek tekinthető, aztán meglátjuk. A következő hét elején pedig már kész tényként közölték, hogy csütörtök az utolsó napom, ahogy megbeszéltük, mert Nagypénteken nem dolgozunk, utána meg már nem is kell fáradnom egyáltalán. 

Két hét múlva, amikor meglátogattam David-et, akkor már egy szinte üres szájtot őriztek. Egy kis bónusz azért felmerült ezzel a munkával kapcsolatban, ami később derült ki a payslip-ről, a korábban megbeszéltekkel ellentétben 14.50-es órabérrel fizették ki mindkét hetemet.

Modulházak 

Ez az egész hullámvasutasdi persze csak az én elmémben játszódott le, mert azzal az irreális elvárással indultam neki, hogy én szinte azonnal állandó, alkalmazotti munkahelyet találok. Ugyanakkor a legerősebb motiváció, hogy pontosan tudja az ember, hogy csak akkor fog jövő pénteken fizetést kapni, ha ezen a héten dolgozik. 

Digger szakavatott gépkezelő, aki bármikor talál újabb munkát valamelyik ügynökségnél. Van kellő tudása, tapasztalata ehhez. Nekem nincs megfelelő építőipari tapasztalatom, elvileg megszerezhetem hosszabb-rövidebb megbízásos munkákkal is, de ezekre éppen a tapasztalat hiánya miatt nincs túl nagy esélyem. A kiszámíthatóság, a kalkulálható bevétel miatt én „normális” alkalmazotti munkaviszonyra vágytam. 

Elmondtam „igényemet” a HAYS munkatársának, aki mellesleg a temporary to permanent állásokkal foglalkozott, de nála jelen pillanatban nincs semmi, de kolléganője tud egy munkát, ami szeptemberig tart és csak a mező másik oldalára kell átfáradnom, ahol Ministry Of Defence építtet a kadétok számára szálláshelyeket. Annyit még hozzátettek, hogy 9.00 az órabér, mert ez segédmunka. 

Itt az április-szeptember időszak és a közelség felülírta az összes egyéb részletet (nem supervisor munka, alacsony órabér), és a belső párbeszéd úgy módosult, hogy majd ennél a modulházakat építő cégnél mutatom meg igazán, hogy mi a magyarok istene, ha munkáról van szó, és úgy kiemelnek, hogy légszomjam lesz a hirtelen emelkedéstől. 

Amit ekkor ugyancsak nem tudtam, hogy eltérő megállapodás hiányában a cégnek súlyos összeget kell fizetnie az ügynökség felé, ha a szerződéssel oda küldött dolgozónak állandó, alkalmazotti munkakört ajánlanak fel. Még mindig várhatnám, hogy átvegyenek… 

Ez a hely még katonaiabb volt, így szükség volt egy Disclosure Scotland igazolásra (hogy büntetlen előéletű vagyok) és ki kellett tölteni egy Baseline Personnel Security Standard nyomtatványt is. 

Ez a Defense Insfrastructure Organisation által kért adatlap, ami nem minősül biztonsági átvilágításnak (ez később igencsak hasznos lett volna, ha rendes átvilágításon estem volna át, például buktam el munkát, amiatt, hogy csak olyat tudtak/akartak felvenni, akinek volt security clearance papírja). 

Éppen csak a szemfenék vizsgálatot nem tartalmazta, viszont kellett ajánló, aki válaszolt ehhez hasonló kérdésekre: Do you believe the subject to be strictly honest, conscientious and discreet? 

Külön öröm, hogy nem 1983. január 1. után születtem, mert így megúsztam a mátrix kitöltését, amelyben a szülők édes/mostoha és partner/házastárs szüleinek jelenlegi és születéskori állampolgársága és születési helye, ideje lett volna kitöltendő. 

Egy konkrét és vicces haszna volt annak, hogy az egész procedúra végén kaptam egy belépőkártyát, amelyen szerepelt, hogy a Hercules Project-en Lyneham-ben dolgozom. 

Ahogy jöttem vissza egyszer Magyarországról az angol vámtiszt oldalra hívott és érdeklődött, hogy mi járatban, honnan jövök, mit fogok csinálni… Ahogy elő akartam venni az útlevelet kicsúszott ez a kártya, mondtam, hogy itt dolgozom, rögtön megköszönte, és nem is volt kíváncsi a továbbiakra. 

A hétvégén még online el kellett végezni egy Asbestos Awareness tanfolyamot, és minden papírral felfegyverkezve megjelenni. A CSCS kártya még nem volt a kezemben fizikailag, csak a vizsgát igazoló papír, amit nem fogadtak el, mert legalább a kártya igénylésekor befizetendő összegről szóló igazolás kellett, így félórás telefonálás, igazolás kérése, amit továbbküldök a beléptetést intézőnek, hogy beférjek az aznapi induction-re. 

Erről az első munkavédelmi eligazításról olvashattunk Digger bejegyzéseiben, itt is kb. délig tartott, de mégsem vettem sikeresen az akadályt, mert ezen a szájton nem fogadták el a rigger boot-ot, és a nadrág sem lehetett akármilyen.

A láthatósági mellény mellett a nadrágnak is HighVis-nek kellett lennie, csak hosszú ujjú felsőben, munkavédelmi kesztyűben és szemüvegben lehetett dolgozni, akkor is, ha semmi nem indokolta, hogy kesztyűben és szemüvegben legyünk. Délután bevásárlás és másnap kezdhettem is.

3_munkavedelmi_szemuveg_tisztito_allomas.jpgMunkavédelmi szemüveg tisztító állomás 

Értelemszerűen erről a szájtról csak belső képet mellékelek, de volt egy-két érdekesség. A 3-4 szintes épületek modulokban érkeztek a gyárból, majd a daruzást követően kerültek a helyükre, ezután az összes létező irányban csavarokkal rögzítették őket egymáshoz, többek között azért, hogy akkor se dőljenek össze, ha valamelyik diák úgy döntene, hogy mégis inkább Allah dicsősége fontosabb a számára. Más megoldások azt biztosították, hogy egy esetleges robbanás csak az adott szobában legyen végzetes, a mellette lévőkben túlélhető legyen.

4_csavaros_rogzitesek.jpgCsavaros rögzítések

A hitegető 

A korábbi két hét őrülete után itt egy kicsit belepunnyadtam a helyzetbe, bár ismét minden nulláról indult. Új emberek, akik érdeklődve hallgatják terveimet, kihasználják naiv tenni akarásomat, esetleges közös munkát emlegetnek. 

Miután április végén, 4 hónapot követően hazalátogattam Magyarországra a családhoz, és visszajöttem, azt tapasztalom, hogy a szép közös jövőt vizionáló ember már ott sincs. De lesz még ennél durvább is. 

Persze a panzióból beköltözöm az első szobába, ahol a házat két igazi angol osztja meg velem. Az egyikük egy volt katonából lett villanyszerelő, a landlord sofőrködik, és mivel éppen a fűtési szezon vége van, nem derül ki, hogy mennyire kis takarékos, a drága.

6_5_tanners_close.jpg5 Tanners Close

Május végén kijön hozzám a fiam pár napra: London Eye, nagyon kicsi tengerpart, Thorpe Park, szóval úgy tűnik jó irányban haladunk, hogy ezek is beleférnek. A bérelt autót gazdasági okokból már régen lecseréltem egy Peugeot 206-ra, egy nővérke újított a 2002 évjáratú kékvillám helyett, kért is érte 280 GBP-t, amit lealkudtam 250-re. 

Közben az egyik alvállalkozó főnöke felfigyel arra, hogy míg a legtöbben különböző indokokkal szinte menekülnek a munka elől, én mindig a tűzvonalban vagyok, szombaton és vasárnap is összefutunk. 

Rákérdezek: úgy hallottam keres megbízható embereket. Mondja, hogy így van, hozzak önéletrajzot. Kinyomtatom és viszem. Leülünk, nézegeti, tényleg van SMSTS-em? Tényleg? Németül is beszélek? Igen. I am really impressed. 

Hamarosan indul egy kisebb londoni és egy nagy munkájuk Basingstoke-ban, ahol szükségük van valakire az én kvalitásaimmal, és még hozzáteszi, hogy én el sem tudom képzelni, hogy milyen értékes lehetek a cége számára. Hát valóban nem! 

Később kiderült, hogy ő sem, mert az egészből nem lett semmi. Csak azt nem értem azóta sem, hogy miért nem mondta egyszerűen, hogy elküldöm a központba és megbeszéljük, és utána szólok, ha aktuális.

7_eloterben_shed_alapanyag.jpgElőtérben shed alapanyag

Ehhez képest hónapokig hitegetett, és szóban minden részletet beígért, fizetés és kocsi, a kezdés pontos időpontja, a helyszín London vagy Basingstoke és oda-vissza. 

Minden esetben ő kérte, hogy keressem, kérdezzek rá, hogy áll az ügy, majd egyik este, amikor az aktuális munka miatt valami zűr volt, de ismét mentem érdeklődni, hogy átjött-e a központból az írásos ajánlat, akkor közölte, hogy You start to annoy me, mire én, hogy ő is engem, mert hónapok óta ígérget, akkor egy Fuck Off-fal búcsúzott tőlem. 

Én abban a lelkiállapotban voltam, hogy a pozitív és negatív visszajelzéseket is felnagyítottam magamban, de ezt azóta sem értem, hogy mire volt jó.

Site Supervisor 10 hétre 

A nyarat végigdolgozom, nem jelentkezem szinte sehova, mert a fenti hitegető eltérített, sajnos van az a rossz tulajdonságom, hogy nem mindig tudok egyszerre több vasat a tűzbe tartani. Közeledve szeptemberhez elkezdenek hívni solar ügyben és más munkákkal kapcsolatban is. Persze az interjúk időpontja egybeesik, választani kell. 

Az eddigi tapasztalatok alapján megtanultam, hogy az időtartam csak akkor hihető, ha a munkáltató mondja és nem az ügynök, most azt is megtanulom, hogy ha már az interjún elhangzanak a szerződés utánra vonatkozó hosszabb távú tervek, akkor azok kizárólag a szerződés elfogadását célozzák. 

A folytatásban még több munkakör, még több kaland, és számos mellékvágány. Továbbá bevezetés a Child Benefit, Child Tax Credit és a Self Assessment rejtelmeibe, rövid önéletrajz írási tréning ill. egy kis körkép „Élet a festői Swindon Felsőn, különös tekintettel a bevételek vs. árak párharcára.”

HÍRMONDÓ 

Nyelvtudás: szégyenpadon Magyarország

Érdekes és szomorú statisztikát tett közzé az Európai Bizottság az Eurostat adataira alapozva. Eszerint az egész Európai Unióban a magyarok közül beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet.

A kormány nem érti, miért nem beszélnek nyelveket a fiatalok

Nem nagyon érti a magyar kormány, mi a probléma az iskolai nyelvoktatással, éppen ezért kutatást indítanak – olvasható Palkovics László oktatási államtitkár kulturális bizottsági beszámolójában. (Pedig akinek járt gyereke magyar iskolába, az pontosan tudja, mi a baj, de biztos muszáj megint kutatni, meg majd bizottságokat alakítani.)

Véget érhet a norvég álom

Meglepően kevesen akarnak Norvégiába költözni, miközben egyre nagyobb méreteket ölt az elvándorlás az északi országból. Az okot a benzinkutaknál kell keresni. 

Ingyen pénzt osztogatnak Kanadában

Nem vicc, három éven át kap ingyen juttatást Ontario tartomány 4000 kiválasztott lakója, méghozzá az „alapfizetésről” szóló kísérlet keretében. Nem Kanada lesz az első, a finneknél már működik ilyen program, és Hollandia is tervezi a lépést. 

A világ legkirályabb óvodája 

Képzeljünk el egy 30 ezres futballstadiont, melynek egy része óvodaként működik, méghozzá egy olyan alapítványi intézményként, ahová bárki beírathatja a gyerekét. Ha pedig hét közben meccs van, akkor az ovi erkélyéről az egész találkozót végignézhetjük. Menő, nem?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1312459835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2017.04.28. 07:24:34

Le a kalappal, jól csináltad!
Köszi.

Golf2 2017.04.28. 07:57:12

Nem egyszerű,de mi az. Boldog szülinapot!

Taxomükke (UK) 2017.04.28. 08:17:58

Nagyon jo iras, mikent az elozo is. Tovabbi sok sikert!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.28. 11:03:35

Hinnye de ismerős minden amiről írsz. Megerősíthetem minden tipikus és jellemző dolgot tapasztaltál ami előfordul ebben a műfajban.

London2009 2017.04.28. 11:39:27

@diggerdriver: pont ez jutott eszembe, hogy o biztos kisoccse lesz! :D

firg_firg 2017.04.28. 12:16:27

Ez marha jo es tanulsagos is volt.

firg_firg 2017.04.28. 12:28:05

Fuck offos angolra meg: hagyni kell a picsaba, parszor rakerdezel, ha nincs semmit csak igeret akkor felejtos. Ha kellesz akkor ugyis szolnak.

2017.04.28. 12:30:05

Jó ez a sorozat, de csak attól, hogy olvasom, elmegy az életkedvem is. Fogalmam sincs, az ilyen életet hogy lehet kibírni (már ha beleragad az ember hosszabb távra, de tudom, hogy a szerző nem ragadt bele).

London2009 2017.04.28. 12:35:25

@Nagy kámpics: haha. Marmint melyik reszevel van gondod?

2017.04.28. 12:47:35

@London2009:

Hát, én ezzel a fajta sodródással csak diákmunkáknál találkoztam, ami nyilván sokkal-sokkal könnyebb ennél, mert nincs igazi tétje, de:

Ott is ügynökség van, a beígért munka vagy olyan, amit mondanak, vagy nem, meg van, hogy odamész habókra, és kiderül, hogy aznap nem is kellesz, vagy épp ellenkezőleg: csak hat diák érkezik a beígért nyolc helyett, és meg kell szakadnod.

És a munka többnyire szar, mert rendes munkát nem bíznak rád, az állandó munkatársak nem örülnek neked, mert nincs kedvük a betanításoddal bajlódni, hiszen csak rövid ideig leszel ott, mindig figyelmeztetnek, hogy figyelj a cuccodra, mert a diákok lopnak, és aztán figyelmeztetnek, hogy legalább te magad ne lopj.

Soha sehol nem ismersz senkit, mert akivel összespannolsz kedden vagy szerdán, az csütörtökön már nem jön, pénteken meg te nem mész.

Ha az egyik helyen mégis sikerül kicsit beilleszkedni, és megígérik, hogy amikor legközelebb szabadságolások lesznek, rád telefonálnak, akkor persze nem hívnak, pedig neked számítana az az ötszáz forint.

Szóval végtelenül lehangoló, stresszes, magányos, semmirekellő érzés, olyasmi mint szakítás után állni a buszmegállóban a csepegő januári ónosesőben: éppenséggel ki lehet bírni, csak szar, és tudom, hogy vannak emberek, akik ebbe az életbe évekre-évtizedekre beleragadnak, de fogalmam sincs, hogy bírják. Szerintem ennél minden jobb, még az is, ha az ember beugrik a metró elé.

Na így.:)

London2009 2017.04.28. 13:10:02

@Nagy kámpics: Ahhh! Hogy lehet ilyet irni?! Take is easy kampics!
Teljesen mas az ha az embernek van csaladja. Megis mi valasztasa van? Gyerekek, sziasztok, apa inkabb a metro ala ugrik, mert azt, hogy nem tudok spanolni a munkahelyen es minden nap mashova kuldozgetnek mar nem lehet birni. Ennyi volt, it was a pleasure, bye!
Ugyhogy remelem ezt te sem gondoltad komolyan.
Nekem ami elkepzelhetetlen, hogy volt egy sajat sikeres vallalkozasa, lakasa, helikoptere, mittomen mije es 50 evesen ulhetett vissza az iskolapadba. Hobbibol meg meg WC-t is pucolt. Mert muszaj volt. Ezt hogyan tudta feldolgozni? Hatalmas tisztelet a szerzonek, en biztos, hogy teljesen osszetortem volna.
Na de a szerzo feldolgozta, talpraallt, mondhatjuk, hogy “megcsinalta”. Ehhez kepest szerinted ot erdekli, hogy minden folyamatosan valtozik korulotte es semmi sem allando? Szerintem orul, hogy van munkaja, vegre megint elfogadhato penzt keres es ket hosszu ev utan itt van a csaladja vele. Legkisebb gondja is nagyobb annal, hogy epp reggel hova kuldik dolgozni.

2017.04.28. 13:17:45

@London2009:

Hát, ennyi pozitívságot én nem tudok felmutatni, de nyilván neked/nektek van igazatok. :)

szakasz2 2017.04.28. 13:44:09

Először is minden elismerésem a posztolónak a kitartásáért.

Másodszor is hirtelen eszembe jutott az egy héttel ezelőtti "Rabszolga-e vagy?" poszt, illetve amit Lázár mondott. Hát a leírtak alapján azért nagyon úgy fest, hogy vannak esetek, amikor nagyjából igaz, amit Lézer Jani mondott, persze remélhetőleg csak átmenetileg (1-2 évig), de hogy az otthoni állapotoknál egy ideig rosszabb a helyzet, az elég valószínű. Mielőtt megköveznétek, jelzem, hogy általánosságban és általánosítva nem értek egyet vele, de úgy tűnik vannak kivételek.

Mick Richards (UK) 2017.04.28. 13:51:59

@firg_firg:

Mar en is tudom, de akkor mindent maskepp eltem meg, masreszt korabban igyekeztem ugy felvenni/elkuldeni dolgozokat, hogy mindenki elegedett legyen. Kb. 95%-os sikerrel.

Mick Richards (UK) 2017.04.28. 13:58:38

@Nagy kámpics:

A multkori filozofalos nemet szocialis munkas bejegyzesnel lathattuk, hogy az eletkedved elmehetett mar korabban.
:-)))))))

A legNAGYobban elKAMPICSorodni tudo ember. ;-))

Utolag persze konnyu mondani, de tudtam, hogy nem ragadhatok bele, azert sem irtam menetkozben, mert ha akkor biztatnak arra, hogy inkabb ugorjak a Temzebe, meg a vegen elgondolkodtam volna. Ha-ha.

Mick Richards (UK) 2017.04.28. 14:09:03

@London2009:

Valahogy igy. Mondjak a nok empatikusabbak.

Teny, hogy a csaladdal, gyerekekkel eleg jol tudtam spannolni magam. Nem engedtem magamnak elkepzelni a szitut, hogy elejuk allok es azt mondom, hogy
a) ez sajnos nem sikerult, megyek haza
b) Apa mostmar mindig WC-t pucol ( nem azert, mert lenezem, hanem mert tobb van bennem).

Mondjuk a WC pucolas mar akkor jott be, amikor mar kezdtem latni a fenyt az alagut vegen. Ha az elejen kinalnak meg vele, talan jobban megviselt volna.

2017.04.28. 14:16:20

@Mick Richards (UK):

"lathattuk, hogy az eletkedved elmehetett mar korabban."

Haha, tru dat! :)

Mick Richards (UK) 2017.04.28. 14:18:26

Egy "fontos" momentumot kifelejtettem a tanfolyammal kapcsolatban.

Ott lattam eloszor olyan kepeket, amelyen lathatosagi mellenyes, munkavedelmi sisakos emberek feher ingben es nyakkendoben tekintenek a tavolba, nezegetnek tervrajzokat.

Meg voltam gyozodve, hogy ez mind illusztracio. Volt meglepetes, amikor eloszor lattam igy oltozott embert az epitkezesen.

Mostanra pedig odaig jutottam, hogy sotet nadrag, feher ing, nyakkendo, plusz munkavedelmi cuccokban nyomom en is nap mint nap.

P.Elliot 2017.04.28. 14:36:17

Dobjatok ram kovet de egyetertek ugy nagyjabol Nagykampiccsal.
En nem birnam ki hosszu tavon ezt az ide-oda hajigalast, kuldozgeest, atverest hogy nem ennyi am most az orabered hanem csak ennyi es neked nincs modod belevagni a pofajaba hanem megkoszonod hogy meg ez is van mert valahol laknod kell es enni kell, az jutott eszembe annal a busznal ami kiontotte magabol a lengyeleket hogy a rohadt eletbe, erre kellett Az EU hogy minel olcsobban termelje ki a penzt a gazdagoknak, majd jonnek a szegenyebb orszagbol otthoni munka hijan, / tonkre kellett tenni eloszor a munkahelyeket hogy ne legyen lehetosege otthon dolgozni, muszaj legyen elfogadni az ilyet kinnt es meg meg is koszonni.
Nagyon jol kidolgoztak a terveket hogy segites urugyen kihasznaljanak mindenkit.
Igen, egyelore csak a melosokat de en nem latom messze azt az idot amikor majd igy lesz az irodakban is es mindenfele munkahelyen.
Egyre jobban igy lesz.
`Itt is vannak effele ideiglenes munkak, egyre tobb amint hallom de azert lehet allando munkahelyet talalni.
Meg lehet, ki tudja kesobb lehet-e?
Gazdagek nagyon gyorsan atveszik az otleteket ha penzrol van szo.
Szo szerint elszomorodtam ezek a poszton, azon is hogy ezek a lengyelek, bolgarok, romanok es a tobbiek, beleertve a magyarokat hogy ki vannak hajtva apropenzert es muszaj nekik dolgozni mert az EU eltuntette az otthoni munkahelyeket.
Nyugodtan mondjatok hogy rosszul latom, hogy nem olyan fekete ez az egesz mert en akkor sem latom maskeppen mint amit latok es hallok.
Kivanom hogy mindenki orizze meg az allando munkajat es sose kelljen szembenezni az ilyen ideiglenes munkakkal.
A gyerekeiteket meg iskolaztassatok, nyomjatok feljebb mert maskeppen ki fog kotni egyre nagyobb esellyel a munkabuszok egyiken...
A posztolonak sok szerencset, kivanok neki egy allando normalis munkat, megerdemelne....
Sajnalom hogy en maskeppen latom es gondolom ezt a munkabuszos es masfajta ideiglenes munkakat de ez borzasztonak nez ki.
Beszelgetek neha egy novel aki magyar, ferje arab/ semmi raismerot nem akarok irni roluk/, kinnt laknak egy olyan allamban ahol maguk is vendegmunkasok, a ferfi mernok, alulfizetett a sajat fajtaja kozott, reggeltol estig dolgozik mint a marha hogy fennt tudja tartani a lakast, eltartani az 5 tagu csaladot, hihetetlenul kihasznaljak, ott abban az orszagban mar az irodakban is az megy.
Szabadsagra akkor mehet ha engedik, van hogy egyszeruen nem, utazasra nincs penzuk, egyaltalan, eppen csak megvannak...
Na, ez lesz majd mindenutt....

Mick Richards (UK) 2017.04.28. 15:03:07

@P.Elliot:

A lengyel, bolgar, roman resz valoban elindithat ilyen gondolatokat. Az epitoiparra a helyi munkaero vonatkozasaban is megfigyelheto a magyarorszaginal nagyonb mobilitas.

A szajtokon altalaban minden szakma kepviseloje alvallalkozo. Van egy allando groundworker gang, ha tobb ember kell kuldenek az adott cegtol. Az allvanyozok, komuvesek is nagyjabol allando brigadokkal dolgoznak, ha allvanyt kell bontani hoznak tobb embert, hogy haladjanak.

Epuletasztalosok (acs), tetofedok, festok, burkolok, villanyszerelok, vizvezetekszerelok altalaban szajtrol szajtra mennek, ma nalunk csinaljak meg az adott fazist, holnap a cegunk masik epitkezesen a masikat, jovo heten jonnek vissza folytatni. Jellemzoen egyeni vallalkozok, teljesitmeny berben: pl. adott haz festese x font. Nincs direkt informaciom, de aki heti 1000 fontnal kevesebbet keres az rosszul csinal valamit. Ok altalaban angolok, de van ir, walesi es skot is.

Az eleg durva, amikor High Wycombbol jonnek konyhabutort beepiteni Marchambe, vagy Lutonbol jon targoncas helyettesiteni Swindonba.

P.Elliot 2017.04.28. 15:57:07

@Mick Richards (UK): Tudod egeszen mas az amikor valaki allando segitoje valakinek, illetve dolgozoja de nem kikozvetitett, hol itt, hol ott dolgozoja aki sosem biztos benne hogy masnap lesz-e hova mennie.
Digger maga dolgozik maganak az mas, o vallalkozo es nem dolgozo, viszont ezt nem sokan tudjak megtenni a legtobb marad kulimunkas.
Szerintem ez az egesz itt nagyon borzasztoan nez ki foleg a jovore nezve.
Gazdagek kidolgoztak hogy hogy kell mondern kori rabszolgakat tartani ugy hogy maskeppen hivjak oket de igazabol azok lesznek.
Azt is felhaboritonak tartottam amit irtal hogy azt mondtak hogy ennyit es ennyit tudnak fizetni es amikor odamentel mar le is szallitottak, tudtak hogy nem lesz lehetoseged visszautasitani.
Itt a mexicoi illegalis munkasokkal csinaljak ezt a munkastilust a vallalkozok de ilyen meg itt sincs hogy leszallitsak a bert amit megigertek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.28. 16:20:33

@P.Elliot:
Sajnálom, nem jól látod de csak este tudok reagálni.

2017.04.28. 16:57:37

@P.Elliot: Az EU nem tüntette el a munkahelxeket. Ugyanis a kelet-európai országok gazdasága minden volt, csak nem piacképes. Elavult technológiákkal gyártott, csak a KGST piacon elfogadható minőségü termékekkel a nyugati piacokra esélytelen volt eleve a betörés.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.28. 17:37:21

ezt az ide-oda csapodast allando munka keresese bizonytalansagot , ez én vagyok a legjobb - razom a bokrot fonok stb , akartam elkerulni es kivaltottm egy 30$-os vallalkozasi engedelyt egy adoszamot , béreltem egy muhelyt ( elso honap ingyen ) es elkezdtem magamnak dolgozni .. igy is nehez volt el kellet adni a reszletre vett automat amit tovabb fizttem a banknak es abbol a penzbol kezdtem .. de megérte , nem konyorgok a munkaert hozzam jonnek megkernek ra es fizetnek ..
mindig masra szamitani konyorogni bizonyitani a munkaert .. nem tudom de nekem ugy tunik ez inkabb az iroasztalhoz jutasnal kell ..

tudom a postolo vallalkozott elotte de sajnos Mo-on

Neoprimitív 2017.04.28. 18:02:41

@P.Elliot: Nagyon sok szempontból nincs igazad - gyakorlatilag egyikben sincs.

- az EU szüntette meg az otthoni munkahelyeket. Lószart. Ami megszűnt, az részben versenyképtelen volt, részben a hazai kapzsiság tolta le. Az építőiparnál meg éppen szó sem lehetett erről. Ráadásul most már lasszóval fognák az embereket, mégsem akaródzik hazajönni.
- alkudozás a bérrel. Egyetértünk, szemétség. De ha azt hiszed, ez valami angol helyiérdekű lenézés, akkor még nem dolgoztál magyar vállalkozónál alvállalkozóként vagy pláne idénymunkásként. (Olyant meg végképp nem találsz, hogy a végén többet fizessen, mint amit mondott, ld. a posztoló első tapasztalatát)
- ahogy digger posztjaiból kivettem ő sem vállalkozó, hanem ügynökségen keresztül kiközvetített szakmunkás. Ahhoz, hogy mostanra beálljon a "gazdasági helyzete" neki is sok, ide-oda ugrálós, nem is mindig jól bejövő munka kellett, amivel bizonyította, hogy "megéri a pénzét".
- bizonytalanság. Ha valakinek az állandó spanja vagy, akkor sem tudod, hogy az kap-e a következő hétre, hónapra munkát, csak várod a sültgalambot. A blogon szereplő posztokból és a saját családi tapasztalatból is az jött eddig le, hogy bár szarháziak a világon mindenhol, így Angliában is vannak, de ha teszel érte sokkal nagyobb eséllyel kapsz átlátható, tiszta feltételekkel munkát, függetlenül a nacionálédtól, mint itthon.

szalka240 2017.04.28. 18:12:14

Én annak idején ezt szerettem volna elkerülni, hogy bizonytalanra menjek ki. Több mint 3 évig próbálkoztam, mire sikerült. Ilyen rögös karriert befutni, mint amit a posztoló csinált, nekem nem ment volna.

Eleinte nagy lelkesedéssel küldtem a jelentkezéseket, de be kellett látnom, hogy semmi esélyem munkahelyi tapasztalat nélkül állást találni. Ekkor elkezdtem magyar állásokra is jelentkezni, de itt is be kellett látni, hogy munkahelyi tapasztalat nélkül szinte lehetetlen állást kapni. Amikor már kezdtem feladni és a pályamódosítást fontolgatni, sikerült egy projektmunkát megcsípni. 5 hónapig tartott, de legalább volt egy kis bevételem és végre volt valami az önéletrajzomban. Ez mindössze annyit változtatott a helyzeten, hogy ezek után már kaptam elutasító válaszokat a jelentkezéseimre. Amikor már megint ott tartottam, hogy feladom, összejött az első multis állás. A munka eléggé a szakma alja volt, a fizetés pedig csak a vegetálásra elég, de legalább gyűltek a hónapok az önéletrajzban, másra nagyon nem volt jó. 2 év további próbálkozás után sikerült végre Németországban állást találni, csak azután költöztem, hogy megkaptam a munkaszerződésemet. Ez volt 2011-ben. Azóta mindössze egyszer váltottam munkahelyet.

DieNanny CH 2017.04.28. 18:31:35

@Neoprimitív:

OFF
Te ugyanaz vagy, aki riportot készített Stana-val?
:-)

Din Serpahis 2017.04.28. 19:37:06

@szalka240: Hát ezt az utat általában mindenkinek be kell járnia. Van pár mákos arc, akik egyből belecsapnak valami jó kis multis lecsóba, de mondjuk ha valaki vidékről indul ez már sokkal nehezebb. Nekem is egy önkormányzati cég volt az első munkahelyem, ahol a mostani fizum kb egy harmincadát kerestem... ez van.

De ahogy Orbán Vekker mondta egyszer (és ebben kivételesen egyetértek vele), aki mindig a csúcson állt nem ismeri a feljutás örömét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.28. 20:10:46

@Mick Richards (UK):
Így van ahogy mondod. A mobilitás a leglényegesebb.
Arról van szó hogy itt nincs üresjárat.Elkezdünk építeni egy házat.
Kiszedjük az alapot és az első szint fogadószintjéig a mienk a meló. Utána jönnek a kőművesek akik addig húzzák a falat amíg elérik. Akkor jönnek az állványozók akik felállványozzák hogy a kőművesek tovább tudjanak dolgozni. Aztán az ácsok, tetőfedők belső munkások.
Nyilvánvaló hogy ezeket folyamatos munkára nem lehet összehangolni. Például ha a kőművesek végeztek egy házzal de az állványozóknak van még egy-két napjuk a felállványozáshoz akkor a kőműveseket nem pihentetik várva az állványra hanem viszik máshova. Ez minden munkafolyamatra igaz. Nincs beton? Állj neki járólapot rakni. Közben megjött a beton folytasd a szegélykövet. Minden munkafolyamat apránként halad előre aztán összeáll egy egészé.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.28. 20:12:33

@Neoprimitív: Igazad van kivéve hogy én ügynökség által kiközvetített vállalkozó vagyok.
Egyébként minden stimmel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.28. 20:19:06

@P.Elliot:
Arra lennék kíváncsi hogy mit jelent az hogy modern kori rabszolga?
Mindenkinek saját döntése hogy milyen utat jár be és mit vállal, csak az érdekelne hogyha OTTHON maradunk akkor mennyivel vagyunk KEVÉSBÉ rabszolgák?
Lehetek én öntudatos szabad magyar ember ha kilóg a seggem a gatyából és minden nap a pofámba vágják OTTHON hogy el lehet menni jönnek helyetted százan.
Szóval akkor HOL vagyok rabszolga?
A mexikói munkást senki nem kényszeríti hogy az USA-ba menjen. VALAMIÉRT mégis odamegy. Ha OTTHON jó lenne neki akkor nem menne.
Fogok erről írni egy posztot.

szalka240 2017.04.28. 20:58:39

@Din Serpahis: Nekem az első munkám is multicéghez köthető volt, a második pedig teljesen. Mindkettő Magyarországon. De mivel nem volt előrelépési lehetőség, igyekeztem minél előbb továbblépni. Az is sokat számított, hogy vidékiként lakást kellett bérelni Budapesten, így a fizetésemből nem futotta gyakorlatilag semmire. Innen váltottam német kis céghez, jelenleg pedig hivatalban dolgozok. Ami kimaradt az életemből, az a közvetítős munka (majdnem azzal kezdtem a karrieremet) és a saját vállalkozás. Az előbbihez nincs kedvem, az utóbbira pedig szerintem alkalmatlan vagyok.

Shaktee 2017.04.28. 22:55:40

@montroyal ( CAN qc): már megint az a fránya iróasztalvágyad :)

Beszóltak a piacon ny-i hokitúristák a sens trikóm látva, hogy potyagól volt a Karrlsoné :)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.29. 05:00:45

@swing gitan: es miert nem védte ki a kapus .. lehetetlen szog volt az a szepsege

montroyal ( CAN qc) 2017.04.29. 05:05:27

@swing gitan: fránya iróasztalvágyad :)
van nekem is.. raadasul nem kell ugy szerveznem a folytonos semmittevést, hogy az lazas tevékenységnek latszék , de semmiképp ne fajuljon munkava .... én egyszeruen nem csinalok semmit ,,,ugy szervezem hogy mas is hozzaférjen a munkahoz és a végén én nem férek hozza ..

Neoprimitív 2017.04.29. 07:58:30

@diggerdriver: Akkor félreértettem az írásokból, bennem csak az maradt meg, hogy most már fixen egy ügynökségen keresztül dolgozol - gondolom a vállalkozói lét inkább elszámolási, adózási szempontból számít, technikai kérdés.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: mikre nem emlékeznek egyesek :) igen, ugyan az vagyok.

DieNanny CH 2017.04.29. 08:16:06

@Neoprimitív:

Hát, azért az nagy dolog volt! Köszi.
:-)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.29. 16:47:29

ja de ez biztos a fizeton lesz en ha fontos jo mecs van a Cage - ba megyek nem rendelek fizeto sport musort mert azert a penzert eszek-iszok is a sportbarba

.. a Sens nezem GO GO ...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása