oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 05. 06:30,  Kalandok a világ legkülönlegesebb országában 145 komment

2017. március 05. 06:30 Határátkelő

Kalandok a világ legkülönlegesebb országában

Igazán változatosra sikerült reményeim szerint az eheti ajánló, hiszen ellátogatunk a világ egyik legkülönlegesebb országába, aztán részt veszünk egy sokkal kevésbé kellemes kalandon is, melynek végén injekció formájában vesszük be a leszarom tablettát, majd egy nagyon megható részlettel zárunk, amiről most nem is árulnék el többet.

tonga.jpg

Kincs, ami van

Van a Csendes-óceánban, a semmi kellős közepén egy ország, ami akár a földi paradicsom is lehetne, de azért ennyire nem egyszerű a helyzet, mert ők is rengeteg problémával küzdenek. A Mindjárt jövünk blog szerzője járt Tongán.

„Magától értetődő volt számomra, hogy ha elutazok Új-Zélandra, akkor egy másik országot is megnézek a közelben. Valami teljesen szokatlan környezetbe szerettem volna belecsöppenni, ezért nem választottam Ausztráliát. Igen, tudom, ott is tapasztalhat sok újat az ember, de a szélsőséges jellemem valami egészen más irányba terelt. (...) 

Végül úgy esett Tongára a választásom, hogy Új-Zélandon volt szerencsém tongaiakkal találkozni. Mivel esetükben nagyon mélyen hívő népről van szó, minden vasárnap találkozhatott velük az ember misén, melyen a népviseletükben jelentek meg. 

Nem tudom, miért, mindig előreengedtek mindenkit, ők pedig leghátul álltak a templomban. Akivel pedig sikerült beszélgetnem, az nagyon barátságos volt. És még a takarékoskodó énemet is megnyugtatta, hogy kb. 70 ezer forintba kerül a menettérti repjegy. 

Tonga egy pici ország, ami 176 szigetből áll, de ennek csupán szűk harmada lakott. Összterülete kicsit kisebb Budapest és Miskolc együttes területének. Annyian lakják, mint Székesfehérvárt, vagy Újpestet: nagyjából 100 ezer fő. Én csak a főszigetet terveztem megnézni, mer bizonytalan a közlekedés a többi szigetre, mivel az időjárás könnyen változhat. 

Én januárban voltam ott, ami a nyár közepe, tehát a legmelegebb hónap. Az átlagos hőmérséklet 28 fok és este se nagyon megy 22 fok alá. A tél, átlagban 3 fokkal „hűvösebb”. 32 foknál melegebbet, 10 foknál hidegebbet még sosem mértek az országban, ami első ránézésre nagyon vonzó. 

Itt azonban egy nagy DE! következik: de a levegő átlagos páratartalma olyan magas, hogy az ember egész erejét leszívja. Főleg, ha az ember olyan északi típusú, mint én. 

A gyakorlatban egy úgy nézett ki, hogy az első zuhanyzás után használt törölközőm nem száradt meg, és naponta többször kellett az elázott ruhámat cserélnem. 

Jogos a kérdés, hogy miért nem mostam? Pár ezer forintot kellett volna fizetnem a hostelben egy (1!) adag ruha mosásáért és szárításáért. No, azért azt mégsem. Kicsinyesség? Lehet. Spóroltam? Igen. (...) 

A fősziget neve Tongatapu, ahol a lakosság 70 százaléka él, a főváros a 24 ezres lakosú Nuku’alofa. A Nuku’alofa név jelentése egyébként a „szeretet lakhelye.” 

Általánosan jellemző a térségbeli országokra túlsúlyos lakosság nagy aránya. Ennek történelmi okai vannak: a szigetek a klímájának köszönhetően kevés lakost tudnak ellátni, őket viszont egészséges gyümölcsökkel és tengeri halakkal. 

A modernizációval együtt járó népességrobbanás miatt magas kalóriatartalmú élelmiszereket kénytelenek importálni. Ennek „köszönhetően” a fő táplálékforrások mára nem a hagyományos, egészséges étkek maradtak. Az eredmény döbbenetes: a felnőtt lakosság 90 százaléka minősül túlsúlyosnak. (...) 

Az általam eddig látott legkisebb reptér előtt zenélő lakosok vártak minket, no meg Tony, az idős angol úr a minibuszával, akinek a hostelében eltöltöttem a nyaralásomat. 

Hazafelé az úton szólt, hogy mivel másnap vasárnap lesz, ami Tongán szigorúan munkaszüneti nap, a bevásárlást még most este kell elintéznem. És ne számítsak arra, hogy másnap bármi is nyitva lesz: se bolt, se étterem, se tömegközlekedés, semmi. (...) 

Mivel a főváros kb. akkora, mint Siófok, éjszakai élete viszont két szomszédos kocsmára korlátozódik, nem gondoltuk, hogy nagy „arconpörgés” van kilátásban. Én a biztonság kedvéért magamra raktam az új-zélandi hotelban kapott „Mate” feliratú kitűzőmet – abból nem lehet baj, legalább elősegíti a szocializációt. 

Csak mi öten voltunk fehérek a pubban, ahol meglepően jó zene szólt. A helyiek kezdetben csak sanda pillantásokkal hozták tudtunkra, hogy ritka látványnak minősülünk. 

Aztán ahogy egyre oldottabb lett mindenki, már jöttek hozzánk beszélgetni, szelfizgetni. És igen, jó ötlet volt a Mate feliratot magamon viselni. Ki ne akarna ugyanis a halállal szelfizni? (ti. a Mate helyi nyelven halált jelent – HÁ) 

Sőt az éjszaka előrehaladott állapotában, amikor már senki nem félt leszólítani minket, volt egy olyan pillanat is, amikor egy helyi srác megkocogtatta a vállamat. Megfordultam, és csak annyit mondott nekem: „Hé, itt van két lány. Tetszel nekik. Válassz egyet.” Első hallásra el se hittem, de egyből rámutatott a két hölgyre, akik csak a válaszomra vártak. 

Nos… Nehéz elhinni, hogy egy ilyen kulturális háttérrel bíró országban pont én, 74 kilósan ennyire tetszek olyan lányoknak, aki jócskán túlhaladják a helyi szépségideáltól elvártat. Mindenesetre nagyon tisztelettudóan visszautasítottam a vissza nem térő ajánlatot. (...) 

Este két új lakótársat kaptam – mit ad Isten, németeket. Ők mondták, ne aggódjak, két nap alatt körbe fogjuk járni a szigetet, és azt is, hogy simán lehet Tongán stoppolni. 

Nem csak a helyiek álltak meg szívesen, de a tömegközlekedést jelentő magán minibuszok is. Több országból is ismerősek lehetnek a sokat utazó embereknek: ezek elejére csak annyi volt kiírva, merre mennek, te felszállsz, leülsz, szólsz, mikor le akarsz szállni, adsz 0,5-1 panga’at (60-120 forint), de meg se nézik, mennyit adtál, és leszállsz. Utána persze várhatsz a következő ilyen buszra, volt, hogy csak egy óra múlva jött megint, volt, hogy fél perccel később. 

Egyszer egy szolgálatban lévő rendőr vett fel, aki épp csak hazaugrott ebédelni. Még meg is álltunk egy fiatalember mellett, akivel kedélyesen beszélgettek pár percet – persze tongaiul – aztán mikor elbúcsúztak, fordított a sofőrünk: „Ő csak az egyik gyanúsítottam egy ügyben. Szóltam neki, ne tűnjön el, mert nemsokára megint kihallgatásra kell jönnie.” Külső szemlélőként mi azt hittük épp csak egy haverjával dumált egy kicsit. 

Igaz, hogy szegény ország Tonga, de számomra az tűnt fel, hogy elégedettek és általánosan jókedvűek. Lehet, hogy nem telesen fedi ez a valóságot, de sokat mond, hogy én ilyennek láttam őket." 

A teljes posztot itt találjátok, jó pár képpel is, szóval érdemes átnézni.

Leszarom tabletta angol módra 

Egy kellemetlen vizsgálatnak is lehetnek kellemes (de legalább testen kívüli) következményei, az angoloknál ugyanis injekció formájában ugyan, de létezik a leszarom tabletta - derül ki Christine blogjáról.

„Egy kolonoszkópiás vizsgálatra magyarán vastagbéltükrözésre lettem beutalva hogy kizárjuk a vastagbélrák lehetőségét. (...) Férjem is behívták és neki is át kellett olvasni, illetve végig kellett hallgatni a tájékoztatót. 

Majd elkérték a telefonszámát, hogy értesíthessék, mikor jöhet értem. Onnan ugyanis nem lehet csak úgy kisétálni. Sőt. Egyedül ki se engedik az embert. Mindkettőnknek többször is szánkba rágták, hogy olyan gyógyszert fognak bekötni nekem, ami után lényegében beszámíthatatlan vagy, nem lehetsz egyedül és hivatalos ügyeket sem szabad intézni ez után. 

A férjem ezután kiült a kocsiba várakozni, engem pedig leültettek, míg berakták a branült és az első injekciók után infúzióra kötve betoltak a dokihoz. Emlékszem, nagyon fáztam, illetve mivel a branült nem a kézfejembe tették, hanem a könyökhajlatba, így elég kényelmetlen volt oldalfekvésben. De mást lényegében nem is éreztem. 

Nézhettem a monitort, a dolog nem tartott tíz percig se, átnézték a bélésemet, mintákat vettek. Majd kitoltak a kórteremrészbe, ahol egy ideig hagytak feküdni, majd leszedtek rólam mindent és végre felöltözhettem, mert továbbra is meg akartam fagyni. 

Ezután lehetett kiülni a várósarokba, míg a férjem értem nem jött. (…) Mikor megjött, újból gondosan elmondták neki hogy aznap már ne tévesszen szem elől és ne akarjunk semmi hivatalos dolgot intézni, mert kis túlzással, de a józan eszem épp házon kívül van. Aztán elindultunk. 

Ekkor már 24 órája nem ettem és több mint 12 órája nem is ittam semmit. Vittem vizet is, meg csokit is, hogy mikor kijövök, legyen gyorsan valami. De eszembe sem jutott. 

Már félúton voltunk, mikor szóltam, hogy elfelejtettem enni-inni. Kérdezte, álljon-e félre, amíg magamhoz veszek némi muníciót, de mondtam, hogy nem érdekes, nem számít. Semmi sem számít. 

És ez az érzés végigkísérte az egész estét. Hogy nem számít, nem érdekes. Hogy kiállnék a vonat elé és nézném, hogy jön, és nem jutna eszembe, hogy félre kell állni. Mert nem számít. Jöjjön. Majd elmegy. Ég a ház? Égjen. Kit érdekel? 

Nehéz igazán megfogalmazni, mi van ilyenkor az ember fejében, de számomra olyan volt, mintha kívülről, mármint magamon kívülről szemlélnék mindent. Közömbösen és érdektelenül. Hogy mindegy mi lesz egyszerűen nem érdekes. Én csak nézek ki a fejemből és pont leszarom." 

A teljes posztot itt találjátok.

Nincs hová bújni a szeretet elől 

A Szerelem Salvadorban az egyik legkülönlegesebb hangulatú blog, amit ismerek. Legutóbbi írása egyszerre szólt a beilleszkedésről, elfogadásról, és a távolságról.

brazilia.jpg

„Huszonhét éves vagyok, már olyan régen elfelejtettem, milyen az anyai szeretet, mégis ebben a pár perces rutin hajfonásban ott van Rita minden odaadása. 

Megelevenedik bennem a rég magam mögött hagyott kis Léna, a masnis-copfos négyéves, megelevenedik a mama érintése. Régvolt szeretetének emléke van velünk a szép, fényes nagyszobában. 

Annyi ilyen pillanatot kapok tőle, az én anyósomtól, pedig azzal az elhatározással érkeztem ebbe a családba, hogy semmi áron nem engedem közel magamhoz őket, hogy ne sérülhessek, hogy nekem csak a férjem, és senki más, hogy a szívem helyén kő van, ehhez tartsd magad, Léna. 

Közben valami egészen más történt, nem tudom hogyan, pedig én annyira próbáltam vigyázni a határokra, de elvesztettem a kontrollt a szeretet felett. 

Hétvégenként lekvárt főzünk, pulykát töltünk magyar módra, megtanultunk együtt rétest nyújtani, és vannak olyan késő délutánok, amikor azon kapom magam, hogy arra kérem a férjem, menjünk át uzsonnára a szülői házba, hogy ott ülhessek a gőzölgő bahiai kávé fölött és beszélgessek Ritával, játsszak a sógornőimmel, hogy beszívjam a pórusaimba az otthon és a család hangulatát, ami már az enyém is, aminek a részévé szelídültem. 

Micsoda trópusi gyermekkor, magamra sem ismerek. Hol vannak a hétvégi hajnalig tartó mulatságok, hol van a száz fokon égő nagy kozmopolita élet, a káosz, a hetedik kerületi csöndes késő délutáni magány. Mind ott hagytam az én szerelmetes Budapestemen. 

Itt a világ végén utólag ajándékba kapom a gyermekkort, a játékot, a nevetést, azt, hogy gondoskodnak rólam. Olvadozom a trópusi hőségben, olvadoznak a jeges, hűs elképzeléseim a zord életről és világról is. 

Rita szeretetnyelve az ajándékozás. Nem ismeri a majomszeretetet, az ölelgetést, a míves szépszavakat, csak adni tud, könyvet, ruhákat, utazást, ez az egy módja, hogy tudassa velünk, a családdal, hogy fontosak vagyunk. 

A múlt héten volt, hogy először beszélt az én szép, szeplős nővéremmel. Mind a ketten érett asszonyok, mégis, mind a ketten egy kicsit zavarban voltak a videóbeszélgetés kezdetekor. 

Hétvége volt, tehát főztünk, az egyik gázon a szilvalekvár rotyogott, a másikon a bab,a sütőben szépen barnult a korianderes csirke és Rita mind végigmutatta Zsófiának, végtelenül büszkén és vidáman. 

A két nő csak mosolygott a kamerán keresztül egymásra, én voltam a kommunikációs kapocs, mert nincs egy közös nyelv, amelyet mindketten beszélnének. 

Sosem láttam a nővéremet kicsit is tétovának, de akkor szinte kisgyermekekre jellemző sutasággal kezdte olvasni az előre megírt üzenetét, és kért meg, hogy szóról szóra fordítsam. Egy egyszerű köszönet volt, amiért vigyáznak rám itt, tőle értelmezhetetlen messzeségben. Mégis, elsírta magát a felolvasás közben. (...) 

Még váltottak pár jelentéktelen szót, aztán már csak én folytattam a beszélgetést, amikor egyszer csak odalépett hozzám Rita és most ő kérte, hogy szóról szóra fordítsam a mondandóját. 

Amikor a fiam külföldre költözött, – itt szünetet tartott, és várta, hogy mondjam a nővéremnek - arra kértem a Jó Istent, hogy csak jó emberekkel találkozzon. Az Isten azonban túllépte az elvárásaimat. Nem csak, hogy jó emberekkel találkozott az én fiam. De hazahozta a negyedik gyermekem. A harmadik lányomat. 

Ezzel sarkon fordult, és visszament a konyhába folytatni a főzést. Zsófia egy pillanatra csendben volt, mintha elgondolkozott volna Rita súlyos mondatain. Én csak most, napokkal később értettem meg, amit beszélt, hiába tudtam a szavakat tökéletesen lefordítani, az üzenet a képzelt jégpáncél burkolatú szívemet finoman olvasztotta fel. Azt hiszem, nincs hová bújni a szeretet elől." 

Mondanom sem kell, olvassátok el a teljes bejegyzést, őszintén mondom, érdemes!

HÍRMONDÓ

Miért lépnek le külföldre a fiatalok?

Egy nagy nemzetközi kutatásban próbálják felmérni a fiatalok (köztük a magyarok) nemzetközi vándorlását. A projektet az Európai Unió finanszírozza. További részleteket itt találsz.

Ha követnéd a fiatalokat, de nincs állásajánlatod, akkor keresgélj a Határátkelő nemrég indult állásportálján!

Bevándorló orvosok nélkül összeomolhat a magyar egészségügy 

Az már egy ideje nyilvánvaló, hogy különböző okok (így az elvándorlás) miatt a magyar egészségügyben egyszerűen nem maradt annyi szakember, aki biztonságosan el tudná látni a feladatokat, arról nem is beszélve, hogy a következő években a helyzet valószínűleg csak romlik majd. A megoldás elvileg kézenfekvő.

Rohamosan fiatalodnak a brüsszeliek

Lakosságszámának stabil növekedése mellett Brüsszel egyre fiatalabb, lakosságának átlagéletkora 37,35 év. Az eredmény több tényezőnek köszönhető és ezek közül csak az egyik a bevándorlás.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Brazília Nagy-Britannia Tonga

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3112310435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2017.03.05. 13:07:56

@muzzie canuck: nem is akartam,kenyes tema ez.....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 13:08:59

@muzzie canuck: indeed. Ez is egy trauma. Fő hogy élsz, Zolee!

Shaktee 2017.03.05. 13:11:29

@Zoole[uk]: nuff said, say no more: errefelé inkább hangulati jelentéssel bír, kb hogy nemcsak értem, de érzem is amit mondtál, tehát ne cifrázzuk tovább.

Ugye hogy milyen csuda az inglis nyelv? ;)

Csodabogár 2017.03.05. 13:12:00

@P.Elliot: Én meg úgy gondoltam, hogy nem iszom meg. Sajnos az embereimnél többször végig asszisztáltam az ivós részt, nem az én esetem. Tudom, hogy nem fáj, nekik is mindig altatásban csinálták és semmi utóhatás nem volt. Úgy döntöttem, hogy nekem nem kell.

P.Elliot 2017.03.05. 13:12:36

Hogy a poszthoz is szoljak, ez a tongai tulsulyossag abbol van hogy meleg van, nincs akkora mozgas mint 4 evszakos orszagokban, jobban esik uldogelni igy aztan megy a suly felfele, a gyumolcs is hizlal, pl, a banan, foleg ha sokat esznek belole, a kokuszdio is meg ha van kenyergyumolcs az is, akkor van az a batata vagy mi, illetve a foldi zoldsegek, a hal sem eppen fogyokuras ha zsirosabb fajta es sokat eszik az illeto belole, ezeken a szigeteken divat a disznohus. Arrol most nem is beszelek hogy a szigeti ferfiak, nok testalkata koverkes, a noknel szinte csak fiatal korban van szep alak, utana elhiznak, a pasasok mar akkor is zomokek, nekem pl. rondak...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 13:13:02

@P.Elliot: értem én, hogy nem szabadna egy dísznek tartott erkélyen tucatnyian mulatni, de akkor is. Az sem ér, hogy elrohad az erkély, legalább szóljanak, hogy bocs, de az csak dísz. A férjed pedig igazi pasiból van, az enyém is nyafog hogy ezt nem akar, azt nem akar, ezek a harcok még előttem vannak, mert majd rá kell kényszerítenem bizonyos vizsgálatokra, akár tetszik, akár nem!

P.Elliot 2017.03.05. 13:13:40

@Csodabogár: Hat igen, tekintelyes mennyiseg az biztos...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.03.05. 13:16:49

@Csodabogár: Azért nem szóltam, mert ugye ahogy fentebb is taglalva van a szer hatása miatt az ember ilyenkor konstatálja ugyan a dolgokat, de le is szarja egyben. :)

@Zoole[uk]: Pontosan. Nekem is eddig csak jó tapasztalataim voltak, főleg kórházi ellátásnál. A GP az más lapra tatozik ott ki lehet fogni fura hozzá állású dokikat.

P.Elliot 2017.03.05. 13:16:51

@kisrumpf: Az ilyen erkelyeket felul kell vizsgaltatni minden evben szerintem.
Nalunk itt a szomszednak van, jokora nagy mert ott szeretnek hust sutni, lopni az idot , evek ota nem volt felulvizsgalva hat nem tudom, nem szivesen tartozkodnek rajta. Fabol van. Nem disz, itt disznek nemigazan csinalnak ilyet, ha van akkor hasznaljak.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.03.05. 13:21:04

@P.Elliot: Az a szmötyi amit nekem meg kellet inni előtte max rémálmaimban jön elő. Borzalmas íze volt, lényegében öklendezve nyomtam magamba vagy két litert. Aztán a harmadikat már csak félig sikerült, de szerencsére elég volt így is.

Shaktee 2017.03.05. 13:21:46

Off

Király Pista beszállt a tweeter harcokba a tramplival :D

bipartisanreport.com/2017/03/04/stephen-king-enters-saturday-twitter-war-with-trump-it-is-fantastic/

ON :) (ma nem sütünk főzünk semmitse? ;) )
ON!

Shanarey 2017.03.05. 13:36:29

@P.Elliot:

A levegő hűtése a bacik miatt van,

P.Elliot 2017.03.05. 13:37:49

@Shanarey: Nem tudtam, koszi az informaciot...

SzZoole 2017.03.05. 14:02:05

@P.Elliot: abba a lakasba amikor bekoltoztunk,elotte volt fel ujitva.
Konkretan a hatso tuzlepcso korlatja tort ki es ugy zuhantam le.
A ruzlepcsorol "szakertoi" bizonylat volt kiallitva,hogy biztonsagos es hasznalhato.
A tuzoltoi vizsgalat es szakvelemeny pedig azt irta,hogy nem volt az.

P.Elliot 2017.03.05. 14:12:21

@Zoole[uk]: Ocska megbizhatatlan szakertok voltak, meg jo hogy tulelted.

Dikusz 2017.03.05. 14:16:25

@Zoole[uk]: jááááááájjjjj...:))))) Legalább leszoktál a dohányzásról?

SzZoole 2017.03.05. 14:19:56

@P.Elliot: fiktiv szakertoi velemeny volt.
A landlord torok volt,a "szakerto" is,aki kiadta a velemenyt......

Golf2 2017.03.05. 14:21:05

@ChristineK: Pesten érzéstelenítés nélkül is csinálják azt mondják jobb mert a kanyarban nem lukasztanak ki ha nagyon nyög a páciens,volt szerencsém nem győztem nyögni...

SzZoole 2017.03.05. 14:21:09

@Dikusz: dehogy szoktam,ugy vagyok vele,hogy ami nem tudott megolni Az csak erosit:)))

2017.03.05. 14:22:57

@Csodabogár: "Nekem a salvadori dolog túl érzelgős, de én egy férfi lelkületü nő vagyok."

Enis, de Salvador messze van es egzotikus, a szappanoperak jutnak rola az eszembe, ezert errol a helyrol olvasva nem idegesit ez a stilus. :)

@P.Elliot: "egeszsegugyi teren rendkivul beszari tipus." Enis az vagyok, de rettentoen! :D Szerintem reszben amiatt is van, hogy en egy igazi "control freak" vagyok, nem birom a kiszolgatatottsagot, hogy nem en iranyitok valamit, ami velem kapcsolatos, keptelen vagyok elviselni.

@Galaxhopen [Swe]: Aha, hat ezt nem tudtam, de ertheto, kosz szepen a magyarazatot. Fogaszatot tovabbra se hagynam mondjuk, csakis es kizarolag a helyi erzestelenites johetne szoba.

@Zoole[uk]: Tenyleg szerencsed van, a szerencsetlensegeddel egyutt is, remelem mar leszoktal a cigirol :)

Golf2 2017.03.05. 14:35:17

@Shanarey: Csóró lepukkant országba 50000 a vízum...Ehhez van eszük.

SzZoole 2017.03.05. 14:37:56

@Golf2: Fetörték a csokigyárat neked is,akkorl Te sem vagy mar szüz hátulrol:)))

Dikusz 2017.03.05. 14:42:11

@ChristineK: most olvastam több hírportálon, hogy Magyarországon már az idén ősszel három vidéki egyetemen is elindítják az un. non doktori képzést, aminek elvégzése után a nővérek (főiskola után + másfél éves képzést jelent) átvehetik a háziorvosi teendőket.

Dikusz 2017.03.05. 14:49:36

@Shanarey: januárban jártam magammal itthon műtőben. Nem mertem megkérdezni, hogy miért van hűvös, mert féltem, hogy azt mondják ez nem is a műtő.... (viccvót, és a magam rovására).

tanato 2017.03.05. 14:52:25

@Dikusz: A dolog létezik pl. Oroszoroszág vagy Törökország vidéki elhagyatott részein is ahová nem szívesen megy orvos ezért nincs is sok/pl. sarkkörön túli vagy kurd vidék/ 3 éves eü. főiskolát végzett felcserek látnak el orvosi feladatokat.
Itthon ez újszerű lesz,meglátjuk majd hogy viszonyul hozzá a lakosság./Kismértékben a védőnői rendszer is hasonló/

adg 2017.03.05. 14:55:12

Sose tamaszkodjatok korlatnak, vagy hajoljatok at rajta.

(Ez egy altalanos szakertoi velemeny.)

Dikusz 2017.03.05. 15:03:13

@tanato: lehet nem jól tudom, de az ország azon területein, ahol nincs háziorvos nem véletlenül nincs, nagy valószínűséggel a nővéreknél se lesz túljelentkezés ezekre a helyekre.
Ráadásul ha elvégzik ezt a képzést, nem is választhatnak, hova szeretnének menni dolgozni.
Írják, hogy az SBO-ra is mehetnének, ott nem sózzák ezt a triage-nővérek nyakába?

©________ 2017.03.05. 15:07:58

@Dikusz:

Dormicum a neve es csuda egy dolog

Tanato tud rola reszletesebben beszelni

Amikor en kaptam, meg delutan is hallucinaltam tole

Dikusz 2017.03.05. 15:08:31

@Shanarey: látom a mosolygós szmájlit kitetted:)))
Hatásvadász cím, és nem igaz. A fillérekből megélést az jelenti, hogy néhány fityinggel olcsóbb a sör. Montenegróban három éve jártam, nem olcsóbb semmivel.

Bolíviában meg személyesen Evo Morales elnök fogja fogadni az odalátogató turistát, csak mondani kell neki, hogy Magyarországról jöttem:)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.03.05. 15:22:22

@Dikusz: Itt az angoloknál már most is a nővérek végzik a háziorvosi meló felét. Olyanokat is pl. mint rákszűrés. De Kanadában is így van ez, vagy még jobban, mert ott a három év alatt orvost nem láttam a rendelőben, pedig sokat jártunk a gyerekkel.

SzZoole 2017.03.05. 15:22:27

@mojyo: sajnos arrol nem,minden egyebb karos dologrol mint az alkohol,drog,kurvak igen,de a cigirol nem:))
Csak vicc volt.

P.Elliot 2017.03.05. 15:33:13

@Dikusz: Nem is hiszed hogy milyen sokara esett le hogy mit akartal mondani azzal hogy ez lehet nem is muto, hehehe....

2017.03.05. 15:35:18

@Zoole[uk]: Kar, pedig ezek kozul pont a cigi a legertelmetlenebb, nem? :D Marmint, hogy az alkohol, drog, meg a kurvak ugymond "rendes" elvezeti ertekkel is birnak, de pont a cigi viszont csak egy budos szokas, en tuti forditva csinalnam, dehat en nem elek semmi ilyesmivel, ugyhogy mindegy. :D

Dikusz 2017.03.05. 15:43:13

@P.Elliot: nem mertem leírni, mert van amikor a viccnek szánt gondolat nem jól jön ki:)
Még jó, hogy az altatóorvos nem úgy mutatkozott be: jónapot kívánok kedves beteg, én Szent Péter vagyok. Ott helyben fordultam volna le a tilitoliról. Nekem a kézfejembe adták volna be az altatót, de oda nem sikerült, próbálkoztak vele egy darabig, azt hiszem át is szúrták az eret, végül az alkarom külső oldalán sikerült nagy nehezen. Még szipuztattak egyet, utána snitt, csak a kórteremben ébredtem fel.

Dikusz 2017.03.05. 15:45:20

@ChristineK: hivatkozik is cikk arra, hogy Angliában régóta így van. A Magyar Idők meg úgy írja meg, hogy milyen jó lesz, mert a betegek hamarabb juthatnak ellátáshoz.

SzZoole 2017.03.05. 15:50:44

@mojyo: nem vagyok lancdohanyos.Napi 12-15 szal,modjuk ez sem tul egeszseges es olcso:(
A piat megtudom allni,nagy ritkan barati tarsasagban 1-2 hazi es 3-4 cider,ennyi,ez meg talan egeszseges is.
A nok?
Pont eleg 2 no igenyet kielegiteni,a nejemet es a 20 eves lanyomet,persze mindket not maskep:)))
Drogok?
Nem jok,talan a kokó:)))
Kurvak?
Tripper kanko egyutt frankó,mondta is nejem;
Tripper kankó szifilisz,ez a Zoole mindent haza visz:)))
Ez is csak vicc volt.

szalka240 2017.03.05. 16:05:05

Nekem eddig 3 béltükrözésem volt. Az első kettő Magyarországon, az utolsó Németországban. Az első alkalommal csak félig tudták megnézni, mert nem volt tökéletes előtte a hashajtás. A második alkalommal, amikor tényleg beteg voltam, minden simán ment. Gyakorlatilag fájdalommentes volt mindkét alkalom. Nagyon meglepődtem, amikor Németországban megkérdezte az orvos, hogy altatást kérek-e. Majdnem kiröhögtem, hogy mégis minek, Magyarországon ez föl sem merült. Mondta, hogy itt szinte mindenki kéri. Én nem kértem, meg egyébként is sokalltam volna, ha utána 40km-t taxiznom kellett volna hazáig. Semmi panaszom nem volt, csak kontrollvizsgálat volt. Mégis eléggé fájdalmas volt. Kérdés csak az, hogy miért. Talán azért, mert mivel sokan kérik az altatást, az orvos nem vigyáz annyira? Komolyan nem tudom.
Gyomortükrözésnél viszont biztos kérném, mert azt nem bírnám ki nélküle.

Golf2 2017.03.05. 16:11:18

@szalka240: Pedig a gyomor nem fáj abszolút,csak rossz érzés.

SzZoole 2017.03.05. 16:22:57

@Golf2: neked nem fajt?
Engem 4x gyomortukroztek es egyszer szovetmintat is vettek,a szovetmintavetel utan osszegornyedve fekudtem a fajdalomtol orakig,pedig nekem magas a fajdalomkuszobom.

Golf2 2017.03.05. 16:28:27

@Zoole[uk]: nem fájt csak öklendezési kényszer volt állítólag nincs ideg arra

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.05. 16:54:16

@Zoole[uk]:
Úgy ahogy mondod. Háromszor voltam gyomortükrözésen, először, utoljára és soha többé.
Egy tetvedék sintér orvos csinálta amikor megakadt a cső még lábbal is tuszkolta a barom. Azt hittem ott halok meg.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 16:54:27

@Zoole[uk]: vazz, majdnem rákérdeztem, hogy ír szakértő volt-e... azok ilyen slendriánok, ha házról, lakásról van szó....

SzZoole 2017.03.05. 16:57:39

@Golf2: maga a tukrozes tenyleg csak kellemetlen,na de a szovetmintavetel amikor a kis 3 águ csipeszel kitepnek egy darabot a gyomorfalbol,na az faj de nagyon....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 17:04:00

@Dikusz: aaa, kézfejbe... de nagyon fájt az nekem... abból indultam ki, hogy nem kellene ennyire fájjon, ott sziszegtem a dokira, hogy fáj, fáj, le se tojta dög. Aztán nekem is snitt, utána már nem érdekelt. Mondjuk, én boldogan kielemzek minden kis sebet, szúrást, merengek vérvétel helye felett, tapogatom, a férjem pedig zöldül. Nem is tudom az ilyen élményeimet vele megosztani, amikor kötést cseréltem a pocakomon, még az ajtót is becsultam, nehogy véletlenül meglásson szegény. Amikor mutattam neki, hogy szerintem a doki átszabta a köldököm, leüvöltötte a fejem, hogy azt akarom, rosszul legyen?! Pasik!

szalka240 2017.03.05. 17:11:12

@Golf2: Az lehet, hogy nem fáj, de a rossz érzés nekem már sok lenne. Egyszer gyomorszondát lenyelették velem, de szerencsére félúton föladták, mert már a legkisebb mozdulatra is olyan öklendezés jött rám, hogy majd megfulladtam.

Shanarey 2017.03.05. 17:23:40

Na, ma akkor műtős-tükrözős nap van
:-)

Dikusz 2017.03.05. 17:25:21

@Zoole[uk]: egyszer is sok, de 4...., ez itthon volt, még mit nem csináltak veled az orvosok?
Van-e egyáltalán olyan nyílás rajtad, ahol nem toltak le-fel -kizárólag orvosi műszerre gondolok- valamit kényszerűségből (viccvóóóót/bocsi/neharagudj)

Shanarey 2017.03.05. 17:27:56

@Golf2:

Ez így nem igaz, mondjuk úgy hogy kevesebb a fájdalom érző ideg arrafelé, ám ha a szonda el akad a kanyarban, na az nem kellemes. A szövetmintavétel az fáj, mert az élő szövetből vesznek ki egy pici darabot.

Dikusz 2017.03.05. 17:32:21

@Golf2: nagy szerencséd volt, jó volt az orvosod.
Édesapámnak gyomor/nyombél-fekélye volt 20 éves korától fogva.
Sokszor tükrözték, volt olyan, hogy átlyukasztották a gyomrát. Nem volt panaszkodós, de azt azért nem mondta, hogy nem fájt.
Mi újság amúgy?

Dikusz 2017.03.05. 17:35:02

@diggerdriver: itthon volt még?
Én is nehezen tudom elképzelni, hogy nem fáj.

Shanarey 2017.03.05. 17:39:38

@kisrumpf:

Altatót, azért a kézfejbe adják, ha lehet, mert a véna az kell arra az esetre ha valami probléma miatt, mást is kell adni a betegnek.
A kéz amúgy macerás dolog, mert érzékeny terület, s az hogy látható e az az ér (véna) ahová szúrják az függ attól is hogy kinek mennyi a testsúlya a magasságához képest, na meg mennyire használja fizikailag a kezeit az illető.

Az én karjaim olyanok mint egy térkép, főleg meló után. nálam ezzel még sose volt gond. Nemrég voltam vért adni, s ott a helyi NHS asszisztens is hű de boldog volt , mikor meglátta a karjaimat.

SzZoole 2017.03.05. 17:41:44

@Dikusz: ja 4x,a sorozas miatt.
5x voltam sorozason.Elotte valo 1-2 nap jo kis fuszeres/csipos kajakat ettem,ez csinalt jo sok gyomorsavat,azt 2-3x meghanyattam magam.
A sorozason az orvos adta a soronkivuli beutalot a belgyogyaszatra,ahol mindig megtukroztek.Az eredmeny ugyanaz,gyomorsav tultenges es nyombelhurut.
4 sorozason I betut adtak,ideiglenesen alkalmatlan.
Az 5.-en E betut,egeszsegugyileg alkalmatlan.
A doki mondta is,hogy Elmebeteg,en meg ugy ertettem,hogy,Elmehetek:)))

Vicc.
Az ujmagyart sorozasra hivjak.
Bemegy a dokihoz,aki mondja neki;
Tolja le a nadragjat es hajoljon elore,vegbel vizsgalatra.
Az ujmagyar megteszi.
A doki benez a füstösbe es mondja,hogy alkalmatlan.
A cigo felhuzta a gatyajat es kerdezte a dokit.
Na de doktor ur ,ezt a szemembe nem tudta volna mondani?:)))

Dikusz 2017.03.05. 17:52:34

@kisrumpf:
Lehet nehezen talált eret. Nálam is az volt a baj, akkor jöttem rá, hogy valami gond van, amikor éreztem, csorog valami lefelé a kezemen. Vagy tíz percig keresgélt az orvos mire talált olyan helyet ahol be tudta helyezni a branült.

Nem bujkál néha benned a kisördög, hogy cukkoljad ilyesmivel? Na persze, egy bizonyos jóleső határig (mármint neked), és úgy, hogy ő ne legyen rosszul?

Dikusz 2017.03.05. 18:00:16

@Zoole[uk]: :))))
Akkor megúsztad a katonaságot alapból. Tudtad hova mentél volna?
Sokan megpróbálkoztak mindenfélével, hogy ne kerüljenek be. Kolléganőm mesélte, hogy amikor a fia osztályában volt sorozás, marha nagy balhé lett, mert az egyik srác valami okból kicserélte az SZTK-ban a vizeletmintát. Amikor az eredményért ment, kiderült, hogy terhes:)))

SzZoole 2017.03.05. 18:05:45

@Dikusz: meghat:))
Valoszinu,hogy muhelybe vagy sofornek.

Csodabogár 2017.03.05. 18:06:54

@©________: Dormicum egy közönséges altató. Mostanában talán már kiment a divatból, de úgy jó 20 éve, simán felirta a háziorvos ha valaki nem tudott aludni.

Taxomükke (UK) 2017.03.05. 18:11:55

@Shanarey: Jo nagy marhasag, hatas- es kattintasvadasz cikk.

Csodabogár 2017.03.05. 18:13:00

Na ennél az elfajult tükrözéseknél, még a sütés főzés is jobb volt tegnap.:-)

tanato 2017.03.05. 18:28:17

@Dikusz: @ChristineK: Itt nem erről van szó hogy orvos mellett,hanem hogy helyett,nem nyugati módon hanem török vagy orosz módon.SBO,Háziorvosi ügyelet,alapelletás ,betöltetlen praxis.
Ha a lakosság elfogadja ám legyen,hogy nem orvos dönt a további sorsáról hanem felcser,mivel ettől nem lesz több orvos az említett kritikus helyeken.
Na meg más részről a felcsernek ugyanolyan felelősséggel kell tartoznia a döntéséről/kit küld tovább,kit lát el maga/mint ma egy orvosnak,beleértve a büntetőjogi,kártérítési felelősséget is.
Pl. hasfájós gyerek ellátja görcsoldó injektióval és hazaengedi vagy továbbküldi vakbélgyanúval kórházba.vagy fejfájós lázAS FIATAL LÁNYT injectióval gyógyszerrel ellátva HAZAENGEDI vagy beküldi kórházba agyhártyagyulladás gyanúval?
ha rossz döntése eredményeképpen haláleset lesz vállalni kell a pert esetleg börtönt,meg többmillás kártérítést is.
Mondom itt nem emelt szintű nővérekről hanem majdnem orvosokról van lesz szó.

Golf2 2017.03.05. 18:28:45

@Dikusz: Köszi megvan 2 ápoló a macskás meg a falubélije nem találtam másokat.Gyámságot most intézem Markó utca...

tanato 2017.03.05. 18:30:41

@Csodabogár: A Dormicum félig kábszer,tudom én is kaptam urológiai beavatkozás előtt,feneketlen jókedvem és hallucinációim voltak tőle,igaz én injectióban kaptam.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 18:45:15

@Dikusz: A bal kézfejemen, ahol megszúrt, most hogy nézem, elég halvány. Pár évvel korábban ugyanilyen behelyezés nem járt fájdalommal, ezért is voltam dühös a dokira. Istenem, biztos nem ment neki, volt már dolgom olyan nővérrel, aki egy másiknak udvarolt, hogy kériszépen, vegyen tőlem vért helyette. Mindketten jól jártunk.

Dehogynem cukkolom! Időnként "ártatlanul" leellenőrzöm a sebeimet a szeme láttára, hogy mennyire látszanak még. Most már halványak, mégis ideges lesz tőle, hehehe. Továbbra is perverznek tart emiatt, s bármilyen, Vészhelyzet-szerű műsort szigorúan egyedül nézek :-)

2017.03.05. 18:58:25

@kisrumpf: En is ugyanilyen vagyok, marmint nem mint te, hanem mint a ferfid. :D Az emberek undoritoak, fuj, aki ezen elvezkedik es meg sajat magaban is kepes turkalni, az szerintem is perverz, viszont valoszinuleg tovabb el, ugyhogy emiatt egy kicsit irigylem is az ilyen perverzeket.

Golf2 2017.03.05. 19:05:38

Végül is nem maradnánk szégyenben a hadirokkantak.hu oldalon se.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 19:26:10

@mojyo: nem tudom, perverzió-e ez... érdekel, hogyan működöm, és mindig megdöbbent, higy javítható az emberi test, hogy fúrható, vágható, öngyógyít, s így tovább. Magic!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 19:28:04

Na jó, vár egy baszk módra készült disznószelet... valakinek vacsorát is kell csinálnia, jó estét

Shanarey 2017.03.05. 19:37:05

@kisrumpf:

Szegény pasas, nem elég hogy fél ezektől a dolgoktól, még húzod is vele.
:-)

Volt egy iskolatársam, aki afféle i'm the tough guy nak álcázta magát állandóan. Ám amikor egyszer el kellett menni orvosi vizsgálatra (már nem emlékszem miért) s ott vért is vettek tőlünk, na oda már úgy ment be mint akit megvertek, s úgy jött ki, mint aki meg is halt, csak nem engedték hogy összeessen.
:-)

Dikusz 2017.03.05. 19:40:39

@Golf2: ez már tiszta Ötye-klub férfiakkal kiegészítve:)))

Dikusz 2017.03.05. 19:43:14

@kisrumpf: ne részletezd neki, hogy milyen módon múlt ki szegény malacka:)
De arra vigyázz, hogy azt viszont ő ne tudja meg, te mitől majrézol:)))

Dikusz 2017.03.05. 20:01:40

@tanato: azt a cikket én is olvastam, hogy orvos helyett lenne a nővér, egyedül. Talán nem csak az oroszoknál, törököknél, de a világ más országaiban, ahol nagy területeken kevés ember él is így van.
Azt nehezen tudom elképzelni, hogy az országnak azokra a területeire, ahol a legszegényebbek élnek, ezzel a képzéssel sikerül megoldást találni hosszú időre. Feltétele lesz a képzésnek gondolom, hogy bizonyos ideig az adott megyében/kisvárosban/faluban kell dolgozni.

tanato 2017.03.05. 20:10:51

@Dikusz: Ez nem megoldás ez fából vaskarika,de kétségkívül olcsóbb az orvosképzésnél és normális orvosi béreknél.Szegény ember vízzel főz.

Shanarey 2017.03.05. 20:31:11

@tanato:

Na majd ott is jön az ami itt divat.

Akinek fáj valamije, az elmegy ehhez a majdnem dokihoz, s az majd ad ibuprophent, avagy paracetamolt, s jöjjön vissza két hét múlva (már ha a beteg él még), ha a probléma nem szűnik meg.

Shanarey 2017.03.05. 20:33:03

@tanato:

Szegény ember vízzel... ez jól hangzik, de az első műhibaperek után ez is elmúlik ahogy a dokik elfogytak. Na ami utána lesz, az lesz az igazi szegény ember vízzel főzz.

blackhairlady 2017.03.05. 21:02:21

Bevallom becsulettel, en elbogtem magam a salvadori poszt reszlet olvasasa kozben.

blackhairlady 2017.03.05. 21:43:48

Na ugy tunik ma ilyen orvosi mutos nap van, ilyen sztorijaim szerencsere nekem nincsenek, a szulesen kivul nem voltam meg korhazban, mammografon es rontgenen kivul mas vizsgalatom sem nagyon volt ami komolyabb. A vastagbel vizsgalatra nekem is megvan a beutalom amr masfel eve, de meg nem mertem raszanni magam , az en fajdalom kuszobom below zero. A felevenkenti fogkotisztitasoknal is dupla helyierzestelenitot kerek :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 21:50:24

@blackhairlady: (az előzmények... na az csak a bőgésre gerjesztő. Szegény nő.)

@Dikusz: van sejtése róla! Amúgy nagyon rendesek vagyunk egymással, egymást húzzuk a félelmeinkkel, puszta szeretetből.

blackhairlady 2017.03.05. 22:15:26

@kisrumpf: meg nem olvastam bele a blogba, de el fogom olvasni.

blackhairlady 2017.03.05. 22:18:50

Salvadorrol jut eszembe,
@Hataratklo, Agi nem kuldott be mostanaban jo kis uti beszamolot Del-Amerikabol?

Csodabogár 2017.03.05. 23:14:56

@tanato: Nagyon rendes, sőt szerintem tól lelkiismeretes háziorvosom van. De, ahhoz hogy 2 havonta odamenjek és ő megmérje a vérnyomásom, majd kiirja az aszisztens a receptet, amit ő aláír, nem feltétlenül kell orvosi végzettség. Ha valami komolyabb problémám lenne, ugyis szakorvoshoz mennék.
Persze ezeknek a felcsereknek kellene majd lenni annyi itélőképességüknek, hogy eldönthessék, hogy köptetőre van szükség, vagy tüdőgyógyászra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.05. 23:32:19

@Dikusz: a férfiak az Öfe-klubot adják ki... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.05. 23:35:26

Nem lehetne-e-é a paradicsom szó feleslegesen túlhájpolt pozitív diszkrimináns jelentését egy kicsikét elhagyni?Mi a bánattal érdemelte ki ez a gyümölcs ezt?
Mától legyen az édenkert szinonímája a paprika!
Értsd: micsoda földi paprika ez a hely...
:-)))))))
Legalább a sok hunglish nyelvet beszélő 6árátkelő se mondana olyanokat, hogy
what a tomato...

:-))))))))

**
Hát, ennek a Tongának a klímája nem fehér embernek való:persze lehet, hogy nem is azok élnek ott...Nagy duzzogva biztos ellenék pár hétig, vagy hónapig, ha nem kéne semmit se csinálni, csak a medencében tespedni.De ha ilyen helyen dolgozni is kell, akkor menekülés részemről...

Dikusz 2017.03.05. 23:47:21

@Csodabogár: egyenlőre úgy van, ha szakorvoshoz szeretne menni az ember, van ahova csak háziorvosi beutalóval mehet az ember, elég sok.

Dikusz 2017.03.05. 23:49:53

@geegee: :))) már kerestem a férfi megfelelőjét az Ötye-klubnak, de ezt még nem hallottam.
Az Ökörkör (Flinston-család) már inkább eszembe jutott:D

skye8 2017.03.06. 01:18:44

@ChristineK: Laborvizsgalatokra vagy specialistahoz
Pl. ki adott kuldopapirt kanadaban ha nem a haziorvos?
Nekem Eddig 2 fogadott haziorvosom volt, veluk beszeltem Meg minden egeszsegugyi problemamat, a noverek beadnak egy injekciot de annal tobbet nem csinalnak. Emlekszem az elejen Meg levelet is kaptam az ohip-tol tel.szamokkal,websiteokkal ahol erdeklodhetek haziorvosok utan akik fogadnak uj pacienseket. Nekem kicsit fura amit irtal.

tanato 2017.03.06. 07:25:41

@Csodabogár: Így van,nagyon sok munkát le tud venni egy nővér ha jól dolgozik és talpraesett,akár ho. rendelésen akár ügyeletben.
Két dolog kell az új rendszerhez majd hozzá.Egy:A beteg elfogadja hogy egy torokfájás vagy hasi görcsök esetén,vagy láz esetén,ne lássa orvos hanem egy magasan képzett nővér/Felcser,vagy szanitéc,akiket képeznek most orvospótlónak/ lássa el és döntsön a további sorsáról receptet írva injekciózva vagy továbbküldve kórházba.
Kettő:A magasan képzett nővérnek/felcsernek,szanitécnek/kell hogy legyen kártérítési és büntetőjogi felelőssége ha rosszul dönt és a beteg állapota romlik vagy meghal.
jelenleg ez egyik sincs,mert a beteg pl. rendelőben vagy ügyeletben követelheti hogy orvos lássa,második pont,a nővérnek nincs büntetőjogi és kártérítési felelőssége,mert az orvos felel érte aki a főnöke,ő visz el a balhét ha a nővér túl sok szabad kezet kap és emiatt mondjuk haláleset lesz.
Namár most elvileg az újonnan képzett felcserek nem az orvos mellett hanem helyett fognak dolgozni így elfedve a szakemberhiányt.oLYAN helyeken ahol nincs mert nem kapnak orvost

tanato 2017.03.06. 07:28:53

@skye8: Ez a bevezetendő Mo.-rendszer nem a nyugati gazdag államokkal fog korrelálni hanem a szegény, /orvosban is/szűkölködő államokéval.Mint írtam pl. törökországi kurd vidék.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.03.06. 08:04:14

@skye8: Kanadában a laborvizsgálatokat elvégezték helyben a rendelőben, a specialistához meg mikor vinni kellet a fiam akkor egyszerűen felhívott a rendelőből a recepciós hogy ekkor és ekkor menjünk az adott helyre. Itt angoléknál pedig számítógépen rögzítik az igényt aztán postán jön a levél hogy mikor és hova, melyik kórházba kell menni. Ennyi.

tanato 2017.03.06. 09:09:10

@ChristineK: Ez nagyon jó,ez az adminisztrációs terhek orvosról való levétele,ez helyes.Az meg hogy panasz esetén orvos helyett felcser néz meg vagy szanitéc az már nem biztos hogy annyira helyes,viszont a büdzsének mindenképpen spórolás.

DieNanny CH 2017.03.06. 10:05:37

@blackhairlady:

Van FB oldala is, én gyakran olvasom.
:-)

skye8 2017.03.06. 11:25:10

@ChristineK: ok Es a vizsgalatok eredmenyeit kivel beszeltetek meg?varj kerdezzem maskepp-te most walk in klinikarol beszelsz vagy fogadott haziorvosrol?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.03.06. 15:10:20

@skye8: Az angolszász rendszerben alapból nincs "választott" orvos. Betelefonálsz és akihez kapsz időpontot ahhoz kerülsz. Ha már ismered névről az orvosokat akkor kérheted úgy az időpontodat hogy te XY-hoz szeretnél menni, de ilyenkor előfordul hogy csak 2-4 héttel későbbre kapsz időpontot. A laborvizsgálatok eredménye miatt be kell telefonálni és telefonon elmondják mi a helyzet. A specialisták pedig legtöbbször egyből a vizsgálat után tájékoztatnak az eredményről. Walk in clinic itt a közelünkben nincs és Kanadában se volt ott ahol éltünk.

skye8 2017.03.06. 15:40:50

@ChristineK: amit angliarol irsz ahhoz nem tudom hozzaszolni, de hogy kanadaban ne lenne szokas valasztott orvoshoz menni, ezt cafolnam. Sot a haziorvos buntetest is kaphat ha pl. oltas vagy egyeb, haziorvosra tartozo szolgaltatas miatt walk in klinikahoz messz. Telefonon velem soha senki nem kozolt vizsgalati eredmenyeket Es jartam en is eleget tesztelni, foleg terhesgondozas Alatt. A haziorvos uzent online a klinika oldalarol de soha nem recepciosok vagy noverek.
Laborban ki volt irva hogy infokat a laborosok csak a haziorvosnak adnak a magzat fejlodeserol. Mikot mellrakszuresre jartam, mindig volt egy follow up a sebesszel akivel Meg tudtam beszelni az eredmenyeket. Tavaly haziorvost valtottam Es az uj orvossal elso korben volt egy meet and greet talalkozasom mikor reszletesen kikerdezett Es rogzitette az adataimat, orvosi jellegu Infokat. Ja Es mikor idopontot kerek, termeszetesen hozza kerem nem az xedik orvoshoz a rendelobol akit nem is ismerek.
Osszegezve, szerintem kanadaban a kep joval arnyaltabb mint ahogy te itt lefestetted, csak ezt szerettem volna arnyalni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.03.06. 17:57:59

@skye8: Oké. Ahogy egyik megjegyzésben már mondtam is, mi elég rég éltünk ott. Akkoriban még nem igazán volt online oldala a rendelőknek. :) Plusz tapasztalatból tudom hogy tartományonként is lehetnek különbségek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása