oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 03. 06:30,  A „mi lett volna, ha” dilemmája 156 komment

2017. március 03. 06:30 Határátkelő

A „mi lett volna, ha” dilemmája

Mindannyian gondolkodtunk már el életünk során (akár többször is) egy-egy sorsforduló kapcsán, hogy „mi lett volna, ha…”. Mi lett volna, ha nem indulunk el külföldre (vagy mi lett volna, ha elindulunk), vajon boldogabbak lennénk-e, hogyan alakul az életünk. Persze azt szokták mondani, hogy ezeken nem érdemes nagyon töprengeni, de az ember eljátszadozik néha a gondolattal. A lényeg persze a boldogság, derül ki wien74 írásából.

kave_kosar_foto_pixabay_com_helencarlbom.jpg

„A kora reggeli napsütésben a teraszon merengek. A kávémat kortyolgatva, félig felébredt állapotomban is rácsodálkozom az üde tavaszi színekre, a madárcsicsergésre, a már-már giccses vasárnapi idillre. 

A helyszín egy társasház, valahol falun, kedves szomszédokkal, sok zölddel. Irigylésre méltó környék, nyugalom, gyönyörű kilátással, hársfaillattal. Óh, el nem cserélném ezt semmire! Itt vagyok otthon. 

Aztán csak bámulok a messzeségbe és nem értem mi van velem, mi hiányzik mégis? Hisz minden olyan kerek, annyira rendben van. Vagy talán mégsem? 

A boldogság mibenlétét keresem. Sokan, sokféle bölcsességet mondtak már: hogy a boldogság rajtunk múlik, meg hogy mindenki magának köszönheti a boldogulását. 

Igen ám! De hogy jut el valaki odáig, hogy valóban felismerje, mit teszi igazán boldoggá, vagy inkább mi hiányzik a boldogságához? Többnyire hosszú elemezgetés, mérlegelés után születik meg a megoldás. Jön egy nagy levegővétel. Egy lépés. Egy meghozott döntés. 

Egy újságcikk kapcsán hasít belém a felismerés, amikor az egyik ismert színésznőnk mondatát olvasom: A boldogsághoz bátorság kell. És valóban: a változáshoz, a változtatáshoz merészség kell. Meg egy jó adag elszántság és nyitottság. Nyitottnak lenni az újra, a másra, az első látásra szokatlanra. 

Aztán persze meg is kell dolgozni a boldog pillanatokért, a boldogulásért, a sikerért. A munkában, az iskolában, a mindennapokban. Sokszor viszont épp csak meg kell látni és hagyni kell, hogy átéljük. 

Mert van, amikor ott van az orrunk előtt, mégsem ismerjük fel. Egy csésze habos kávéban. Egy jóleső kocogásban. Egy kedves bókban. Mert mitől is lesz szebb és élhetőbb az életünk? Az apró rögtönzött kedvességektől. 

Nekem az utóbbi hónapokban mindkettőből kijutott. 

Mindkét fajta boldogságot tudom értékelni. Picit ritkábbak lettek ugyan a barátnős csacsogások, de talán épp ezért becsülöm meg őket még jobban. Nem tűntem el, akinek igazán fontos vagyok, továbbra is megtalál. 

Nincs már bennem hiányérzet, szerencsére nem gyötör a „mi-lett-volna-ha” dilemmája. Ez nagyon fájna. Főleg sok-sok év múlva. Hisz már tíz éve motoszkál bennem a gondolat és nem hagy nyugodni. 

Folyamatosan munkált bennem a vágy, egy nyitottabb, európaibb élet iránt. Mert szerettem volna a gyermekeimnek megmutatni, hogy van más út is. Vannak alternatívák. Hogy aztán az itt megszerzett tudással, újfajta szemlélettel felvértezve bárhol megállhassák a helyüket. Akár otthon, akár itthon. 

Szerettem volna kipróbálni valami újat, belevágni valami másba, nyughatatlan lelkem új kihívás után ácsingózott. Ennyi kellett a boldogságomhoz. Kellett a tudat, hogy nekem ez is megy, hogy nyitva áll a kapu, csak be kell rajta lépni. És ha az ember belép ebbe az új világba, pont egy lépéssel közelebb kerül a boldogságához. Érdemes kipróbálni! 

Ismét a teraszon ülök kávéval a kezemben. A helyszín szintén egy vidéki társasház, kedves szomszédokkal, sok zölddel. Irigylésre méltó környék, csend és nyugalom, gyönyörű kilátással, mókusokkal. Immáron a Lajtán túl. És a lelkemben béke van. 

Újsággal a kezemben figyelem az ébredő természetet. Újra tavasz van. A korláton felszalad egy izgága mókus, hogy elcsenjen egy diót. Aztán már iszkol is tovább a dolgára. Nézek utána és örömmel nyugtázom, hogy minden rendben. Jól érzem magam. A helyemen vagyok. Egy darabig -  biztosan.”

HÍRMONDÓ 

Reménytelen helyzetben a magyar vidék 

Hiába van a kormány szerint olyan fantasztikus helyzetben a magyar gazdaság, az adatok kissé más képet festenek. Az európai régiók versenyképességi statisztikái szerint ugyanis Magyarország (főleg a vidék) rémes helyzetben van. (Ha inkább külföldön keresnél munkát, akkor a Határátkelő oldalán válogathatsz.)

Az olcsó repjegy miatt lesznek határátkelők a fiatalok?

Az Új Nemzedék Központ kommunikációs igazgatója szerint a magyar fiatalok nagyon optimisták, akik külföldre mennek sem mindig sikeresek, az elvándorlást pedig az olcsó repülőjegyek is okozzák.

A Lordok Háza kiállt az uniós határátkelők mellett 

A Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálására szólította fel a Lordok Háza a brit kormányt. A brit törvényhozás felső kamarájának többségi döntése vereséggel ér fel a kormány számára. Kérdés, időhúzásnál többre lesz-e ez elég…

„Meglepett, hogy az orvos emberként kezelt” 

„Emlékszem, amikor először voltam itt Németországban orvosnál, az első, ami teljesen meglepett, hogy az orvos emberként kezelt, nem betegként. Bementem a rendelőbe, kezet fogott velem és bemutatkozott. Apróságnak tűnik és utólag én is nevetek magamon, de hihetetlen, mennyit számít. És ez aztán nem pénz kérdése.

(Fotó: pixabay.com/HelenCarlbom)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7212308287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2017.03.03. 16:06:24

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: haha, sok fogalmad nincs neked se magyar se kulfoldi egyetemekrol... gondolom meg a bufeig se jutottal el nem hogy egy kurzus elvegzeseig, ezert allitasz marhasagot ennyire hatarozottan

London2009 2017.03.03. 16:11:40

@Mrs. Clayton: szerintem ez a rezso, vagy nem?

London2009 2017.03.03. 16:14:19

@Mrs. Clayton: ja, amugy nekem is ugyanez jutott az eszembe, hogy tuti, hogy nem jart egyetemre sem Magyarorszagon, sem Angliaban. : )

Golf2 2017.03.03. 16:15:27

@Mrs. Clayton: Itt még 6-8 ezer fontok a 7 évesek, jó nektek kinnt olcsó, vennék én is csak rossz helyen van a kormány

P.Elliot 2017.03.03. 16:15:35

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

"Az vilag legnagyobb orszaga es egyik leg agyobb legerosebb gazdasaga egy alsokozep szintre sullyedt vissza"

A vilag egyik legnagyobb legerosebb gazdasaga voltak az oroszok?
Milyen tudtatlan vagyok, en mindig azt hallottam masoktol, oroszoktol is hogy milyen szegeny orszag az oveke es alig elnek. Most akkor kinek higgyek? Nekik vagy neked?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.03. 16:19:51

@London2009: "marmint nincs sok penzem? Ezt mibol gondolod? "
- abbol gondolom, illetve nem gondolom, hanem tudom, hogy senkinek sem eleg az, ami van, mindenki tobbet akar, mert ilyen az emberi alaptermeszet. Alapvetoen kapzsi.
Masreszt, ha valoban sok penzed lenne, nem kellene vele itt a blogon onigazolaskent dicsekedned.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.03. 16:19:56

@Mrs. Clayton: bizonyitsd be allitasodat, szamadatokkal tamaszd ervelesedet, ahogy en is.
Bar meglehet, hogy miota en diplomaztam, azota valtoztak a dolgok, szemelyesen utana nem jartam, csak az adott intezmeny honlapjarol tajekozodom, ami feltetelezem, hogy naprakesz.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.03. 16:20:01

@P.Elliot: "A vilag egyik legnagyobb legerosebb gazdasaga voltak az oroszok?"
- igen, 2 polusu vilagrend volt a kommunizmus bukasaig.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.03. 16:20:06

@London2009: @Mrs. Clayton: varom a szamadatokkal alatamasztott cafolatot.
Az eremnek mindig 2 oldala van, ha csak az egyik oldalat mutatjuk meg, az nem fair azokkal szemben akik kifele keszulodnek.

London2009 2017.03.03. 16:24:20

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Ertelek. Bar nagyon erosen el kellett gondolkoznom. Tehat, ha azt mondom, hogy tele van a zsebem, illetve otthon meg a kisparnam is penzzel van kitomve, mar nem tudok vele mit kezdeni oregem, akkor itt dicsekszem a blogon. Onigazolaskent persze.
De ha meg ez igy is lenne is mind hiaba, hiszen ugysem eleg!! Mert ugye az ember gyarlo es kapzsi. Vagasi.
Most hazamegyek es nagyon elgondolkozom az eletemen!
Ha nem te lennel draga takareklang, akkor megkerdezted volna, hogy milyen rezso, mirol beszelek? De miutan te vagy, igy nyilvan tudtad, hogy mire gondoltam.
Na errol ennyit.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.03. 16:28:23

@P.Elliot: www.bbc.co.uk/food/recipes/simnelcake_792

S ezt is nézd meg! en.m.wikipedia.org/wiki/Simnel_cake

marcipán rétegek miatt nagy kedvenc. Friss nárciszt és egyéb tavaszi virágot lehet rakni köréje dekornak, csupa tavaszi színek, csodás.

P.Elliot 2017.03.03. 16:37:07

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Ha valaki azt mondja hogy van penz annak persze nincs szerinted, eszed az nem sok van, az mar latszik.
Mit szolsz hozza, nekem is van penzem, sot tobb mint amirol beszelni szoktam igy jobb?
Miert ne lenne penzunk, megdolgoztunk erte, nem ingyen adtak de errol illik szerinted hallgatnunk illetve, illetve hazudunk, sirni illik inkabb hogy nincs vagyis letagadni.
Ennyire irigyled a kivandoroltakat hogy azok konnyebben elnek? Illetve ha most nem is olyan penzesen/ de nem kell hovegen koplalniuk/ de idovel majd az is meglesz es nem lepusztulas var rajuk?
Ha valakinek jobban megy azt meg kell hazudtolni, szerinted le kell tamadni? Mifele alak vagy te?

P.Elliot 2017.03.03. 16:38:41

@kisrumpf: Koszonom, meg fogom nezni.
Viragdiszitest csak vazaban szeretem, illetve cukorbol igen...

London2009 2017.03.03. 16:49:46

@P.Elliot: ah, hagyd. De amugy nem is irtam sehol, hogy sok penzem van. Azt irtam, hogy Mo-on mindig lenne eleg penzem, de sok nem lenne, az biztos. Erre o azt irta, hogy most sincs sok penzem. Mondom, ezt mibol gondolod? Na es akkor o megmagyarazta. Amiben persze amugy egyetertunk, hogy altalaban az ember mindig tobbet szeretne annal, mint ami van. Illetve, hogy minden relativ es ami nekem sok penz, lehet, hogy a baratunknak semmi. Na de lenyegtelen.
Kar a billentyuzetet koptatni erte.

P.Elliot 2017.03.03. 16:51:54

@London2009: Igazad van, kar ra szot pazarolni, nem vitapartner.

London2009 2017.03.03. 16:57:25

@P.Elliot: biztos vagyok benne, hogy o takareklang uj neven.

Taxomükke (UK) 2017.03.03. 16:58:50

@mojyo: Na es megtalaltad magadat??

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.03. 16:58:58

@P.Elliot: "Miert ne lenne penzunk, megdolgoztunk erte, nem ingyen adtak de errol illik szerinted hallgatnunk illetve, illetve hazudunk, sirni illik inkabb hogy nincs vagyis letagadni."
- a vilag leggazdagabb emberei is letagadjak, meg a letezesuket is. A magamutogatas kelet-eu es balkani sajatossag. Zarojelben tennem hozza hogy kb 300 gazdagabb csalad van mint Bill gates de ok megsem kerulnek fel soha a forbes listara. Pontosan azert mert rejtozkodo eletet elnek.

"Ha valakinek jobban megy azt meg kell hazudtolni, szerinted le kell tamadni?"
- idezd vissza, hogy kit tamadtam le.
A kerdes az hogy mihez kepest megy jobban. A tehetsegesek jol keresnek barhol a vilagban, a tehetsegtelenek pedig talalnak valakit, akikre rafogjak, hogy miert nem. Pl politikusokra akik nem sok vizet zavarnak zavarnak valojaban, bar a media ennek az ellenkezojet sikeresen elhiteti velunk.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.03. 16:59:08

@muzzie canuck: ejha. Pozitivan csalodtam a mazsihiszben. vajon Moricz Zsigmondrol bagy Gardonyi Gezarol is meglekeztek volna?

gabors 2017.03.03. 16:59:27

kicsit lirikus es semmi nincs magarol a hataratkelesrol csak hogy lajtan tul :-) ehhez viszont tul hosszu (OK en nem vagyok bolcsesz)

Shaktee 2017.03.03. 17:03:37

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

Nem is értem hogy miért csalódtál "pozitívan" ...

Maradjunk annyiban hogy MINDEN magyar emlékezik Arany Jánosra.

Taxomükke (UK) 2017.03.03. 17:05:37

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "Magyarorszagon biztos minden szar az elen a levaltando Orban viktorral."

Nem minden szar, de sok minden javitasra szorul. A levaltando tolvaj gazember pedig elhuzhatna vegre a picsaba Sziberiaba az osszes talpasaval, csaladtagjaval, stromanjaval meg baratjaval egyetemben. Mindjart kicsit konnyebb lenne.

Mondjuk nekem valojaban mindegy, en kivaloan elvagyok Angliaban, de a szarhaziakat egytol-egyig a francba kivanom, akar magyar gazember, akar angol idiota (pl. Farage).

gabors 2017.03.03. 17:07:33

@P.Elliot: csak 27 eve utan ugyan, de nem bantam meg egy percet sem ... es ujra megprobalnam masodszorra meg ennel is jobban sikerulne :-)

Shaktee 2017.03.03. 17:08:30

@gabors: Nu mi az amit a mai fejeddel másként csinálnál?

gabors 2017.03.03. 17:11:24

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "A gazdasag akkor onellato volt, a cegek nyeresegesek. De -az ilyen ertelemben -"

ugy tunik Te 1990 utan szulethettel :-)))))

csak annyit hogy a "rendszer" nem Gorbacsov-val omlott ossze hanem Brezsnyevvel (de arra nem emlekezel mi?)

Csodabogár 2017.03.03. 17:14:07

@P.Elliot: Nincs semmi vész. Reggeli tornának jó volt a víz felszedés. Leugrott egy amugy már 16 éve fixen felrakott kötés a csőről.

gabors 2017.03.03. 17:18:46

@muzzie canuck: nagyon sok minden ... mert eltartott egy par evig mire eligazodtam ..... foleg mert tul sok magyartol kaptam tul sok "alt facts"-ot akkoriban ...

szereznek megegy diplomat mar az USA-ban sot rogton azzal kezdenem..... mire komolyabban kezdtem gondolkozni ezen elszallt 10 ev !!!

gabors 2017.03.03. 17:23:30

@muzzie canuck: "Amerikai magyarok, ne adjátok fel a magyar útlevelet."

ezt mondtam en is tegnap ..... nem figyeltel ?

Amugy maceras mert ha lejar csak szemelyesen lehet ujitani es ha 1 evnel regebbi akkor mar nem fogadjak el hanem kell eredeti anyakonyvi kivonat es allampolgarsagi vizsgalat/bizonyitas vagy minek hivjak ... DE vizummentesen lehet vele ejuropaba utazni ...

amugy ez nagyon hulye huzas (PCskednek) mert pont az USA-bol utazik a legtobb turista az EU-ba ... ha meg vizum is kell akkor egy jo resze nem megy oszt csokolom.

Shaktee 2017.03.03. 17:25:51

@gabors: Bizi voltam tegnap.

Jobb kétszer egy ilyen info mint egyszer sem.

Hari Seldon 2 2017.03.03. 17:39:12

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
Ez a "világelsők" jó részt oroszok által generált legenda.
Ezt csinálták már a kommunizmusban. Állandóan valami szuper fejlesztést csináktak, ami aztán megépült két proto azzal villogtak.
Max a hadiiparban adnak el nagy mennyiságben dolgokat.
De ez olyan, hogy ha a BMW elad évi 1,5 millió autót, az nem ugyanaz, mintha a Dácia ad el. A darabszám megvan, a termék ára nem igazán ugyanaz.

Itt a hadiipari cégek listája:
en.wikipedia.org/wiki/Companies_by_arms_sales
Érdekes lista. Lehet szűrni total sales alapján is az még aránytalanabb)

Mrs. Clayton 2017.03.03. 17:44:33

@London2009: rezso? Gazsrezso? Mondjuk volt itt mar annyifele nick...

Mrs. Clayton 2017.03.03. 17:51:20

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Mondom en, hogy nem jartal te semmilyen egyetemre, ha ezek a fo szempontjaid egyetem valasztas eseten

Mrs. Clayton 2017.03.03. 17:57:26

@London2009: jaaaa, o volt rezso neven? Erdekes egy vilaglatasa van. Mi epp most vagyunk ott, hogy a lanyomnak egeyetemet valasstunk, 5 bejelolt helybol 4 re felvettek, igaz szempont hogy kell-e tandijat fizetni es ha igen mennyit, de alapjaiban nem ez fogja eldonteni, hogy melyiket valasztja. A helyi sor arakrol meg nem igazan erdeklodtunk. Viszont az szempont, hogy milyen esellyel es milyen jovedelemmel tud majd elhelyezkedni, ha vegez, hogy kik az oktatok, milyen szakmai multjuk van, az egyetemnek mely kulfoldi egyetemekkel van egyuttmukodesi szerzodese, illetve mely munkaadokkal mukodik egyutt magyarul hova lehet menni gyakorlatra, mennyi forrasuk van es milyen felszereltseggel mukodnek, meg meg van par szempont, de a sor ara a varosban meg csak ezek utan sem merult fel...

gabors 2017.03.03. 17:58:25

@Mrs. Clayton: Moszkvaba jart a Lomonosov-ra amikor azok mindenben vilagelsok voltak :-))

London2009 2017.03.03. 18:06:42

@Mrs. Clayton: ezt nem tudom biztosra, de az pont ilyen fafeju volt. Meg lokte a kitalalt statisztikait. "Magyarorszagon a 40 feletti nok felenek nincs gyereke." Direkt megneztem, kiderult, hogy 11% a gyermektelen nok aranya 41-45 eves nok kozott. No sebaj.
Jol teszitek, hogy igy szelektaltok. Bar a sor is fontos nyilvan. Sok sikert a lanyodnak!

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.03.03. 18:16:25

@muzzie canuck: ahogy mondani tetszik

Mrs. Clayton 2017.03.03. 18:20:15

@gabors: attol meg nem kellene butan gondolkodnia, az egyik unokatesom is oda jart

Mrs. Clayton 2017.03.03. 18:23:13

@London2009: hat meglatjuk, engem pl annyire lenyugoztek az egyik animacios szakon, hogy majdnem en is beiratkoztam, el is akart az egyik oktato vinni szobeli elbeszelgetesre de annyit tudok az animaciorol, hogy lattam par disney filmet, igy inkabb kihagytam

lilyhammer 2017.03.03. 18:36:24

@Golf2:
Ha ők kérték le akkor semmi sem tuti, el kell vinni a konkurens márkaszervizbe rádugni a gyári kódolvasót, mivel máshol is tárolja a valós km-t nem csak a műszerfalban az órában.
A csalók nem tudnak mindent "tekerni".
A vizsgakori km-t meg neked kell lekérdezni mert ők bármit mondhatnak, a márkaszerviz nem garancia a tiszta előéletű autóra.
Ha mégis minden stimmel te tudod hogy megéri-e neked.
Ha nem engednek az árból még megpróbálhatsz belealkudni pl vonóhorgot ha kell, garanciát azon felül amit adnának, hótálcát, szőnyegeket nyári gumit felnivel vagy ami nincs hozzá.
Ha semmit plusszot nem adnak ezért akkor nagyot akarnak kaszálni rajta az biztos mint amennyiért beszámolták.
Én körülnéznék helyedben más márkáknál, pláne ha még tudsz pénzt adni a 3,89 mellé ami mindenestül 4 fölött van pláne 4,5 éves használtautó hamar lesz 7éves, szerinted mennyit fog érni, egyáltalán eladható lesz-e. Gondold meg 7 körül már friss Grand Scenic is van zsír új akár 5 év garival, vagy nézz mást is én nem akarlak márkára beszélni inkább várni kicsit és új autót ha úgy érzed. Ha pedig járod a világot ne felejtsd a dízeleket vagy euor6 alattiakat nagyvárosokban ki akarják rúgni. Városban a dízel részecskeszűrő amúgy is bekormolódik.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.03. 18:49:53

@P.Elliot: Akkor rakj mellé egy csokorral, biztos vagyok benne, hogy a kertedben nő szép számmal! Ha a házi marcipánkészítés túl soknak tűnne, vegyél boltit, de valami németet ha hozzáférsz, azok jók. Van amiben igen kevés a mandula :-/

gabors 2017.03.03. 18:59:10

@Mrs. Clayton: "attol meg nem kellene butan gondolkodnia, "

nem hat csak GONDOLKODNIA kellene es nem alt-fact-okat nyomni ide

foleg azokat nem tudja ilyen baromsaggal megetetni akik meg Gorbi elott is jartak a SZu-BAN meg utanna is

sajat szememmel lattam hogy meg az akkori Mo-i szint alatt voltak 20 evvel MINDENBEN

Csodabogár 2017.03.03. 19:01:59

@gabors: Minden utlevelet csak személyesen lehet megújítani, illetve ha még nem a legújabb fajta újat kell kérni. Fénykép, ujjlenyomat, nem lehet távolból intézni. Az amerikainál is ez a helyzet.

gabors 2017.03.03. 19:12:02

@Csodabogár: " Fénykép, ujjlenyomat, nem lehet távolból intézni. Az amerikainál is ez a helyzet."

Miert kell olyat mondani amit vagy nem tudsz vagy rosszul tudsz. Az USA utlevel megujitasahoz nem kell sem ujjlenyomat se mas es levelben intezhato. SOT UJ utlevelhez sem kell ujjlenyomat es levelben intezheto ...

Most csinaltuk (en) asszonynak az usa-t nem kellett ujlenyomat csak fenykep es levelben ment a regi eppen lejar utlevel es jott vissza a regi es az uj kulon!!!

gabors 2017.03.03. 19:17:00

@Csodabogár: " Az amerikainál is ez a helyzet. "

csak hogy ne kelljen "elhinned" itt van a hivatalos valtozat

travel.state.gov/content/passports/en/passports/apply.html

jo kis keppekkel illusztralva hogy aki analfabeta az is megertse (hogyan tolti ki a kerdoivet az mar az O gondja)

Mrs. Clayton 2017.03.03. 19:48:47

@Csodabogár: a brit utlevelet is postan igenyeled ha lejar, nem mesz semmilyen hivatalba, a fotot kuldod a nyomtatvannyal egyutt

Mrs. Clayton 2017.03.03. 19:54:15

@gabors: ja, en nem olvastam el az ilyen iranyu kommentjeit

Shaktee 2017.03.03. 20:29:54

@gabors: Az esetleges jövőbeli kivándorlóknak milyen alt-bullshittekre érdemes figyelni, elkerülni?

macamuca [IHUN] 2017.03.03. 20:36:55

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
Lányom barátja itt tanul az egyetemen. Skócia. Tandíj nincs. Egyetem mellett dolgozik, ebből fenntartja magát: lakást bérelt (1 szoba+nappali, konyha, fürdőszoba), ahol egyedül élt (összeköltözésük után, immár közösen, egy nagyobb lakást béreltek). Étel, ruha, műszaki cikkek, szórakozás, stb: önfenntartó a srác, merthogy a szülei finoman szólva nem vastagbuxájúak. Pont emiatt (is) jött ide tanulni: Mo-on erre (egyetem, műszaki terület) nem lett volna esélye. Igen, az anyagiak miatt.
Ja, és nem tervez visszatérést...
Ő sem...
(a szombat esti szórakozás költségeit tekintve, nos, látszik, hogy fogalmad sincs az árakról. Aki ennyi pénzt eliszik egy este, az 1: piszok sok piát meg bír inni 2: mattrészeg lesz, az fix 3: ok, tudom, hogy vannak egynéhányan, akiknek az a szórakozás, hogy seggrészegre isszák magukat)

gabors 2017.03.03. 20:52:41

@muzzie canuck: Oroszorszagba akar kivandorolni ???

mert nem ertem hogy kapcsolodik ez ahhoz a poszthoz ...

gabors 2017.03.03. 20:53:54

@macamuca [IHUN]: " nos, látszik, hogy fogalmad sincs" ennyi eleg lett volna valasznak (tenyekkel csak megzavarod)

Shaktee 2017.03.03. 20:55:42

@gabors: Olvasd vissza hogy mit irtál nekem a te amerikai kezdeteidről.

Ha nincs kedved részletekbe menni, az se gond..

Shaktee 2017.03.03. 20:58:06

@gabors: Ja értem már hogy mi a gubanc, rosszra válaszoltam...

Talán így érted hogy nem a ruszki alt-faktokról kérdeztelek, hanem az amerikai kezdőknek adottakra.

macamuca [IHUN] 2017.03.03. 21:05:06

@gabors:
Igazad van :D
(mentségemre szóljon, hogy a "rendelkezésemre álló" konkrét és aktuális infókkal "összevetve" az általa leírt marhaságokat, nos, kissé elpukkant a zagyam... )

gabors 2017.03.03. 22:21:03

@muzzie canuck: Nehez osszehasonlitani a mostani vilagot 1990-el akkor sokkal nehezebben lehetett valos informaciokhoz jutni. Pl munkajogi szabalyok, bevandorlasi szabalyok es hasonlok. Akkor meg nagyon a kezdeten volt a hataratkeles es ha magyarokkal talalkozott az ember az vagy mar evtizedek ota kint volt vagy eppen akkor erkezett es feketezett mint Tivi. Akkoriban nagyon sok lengyel volt mar itt (szurken) KE-bol. Szoval nagyon sok mende monda keringett hogy hogyan lehet legalissa valni, sok ugyved ebbol elt evekig hitegtve embereket.

Akkoriban valoban szinte nem volt veszely hogy abbol barmi gond lehet ha nem keveredett az ember valami egyebb zurbe.

Nekem szerencsem volt mert volt rokon aki segitett anyagilag es iskolaba tudtam jarni nyelvet tanulni .. felmerult (sot fel is vettek) graduate school de egy szerencses veletlenen keresztul munkat talaltam ha nem is igazan szakman belul. Emiatt a masodik diplomabol nem lett semmi. Ezt pl mashogy csinalnam.

Azon kivul behuznek egy par strigulat amit kihagytam akkor 20-on evesen. Pl tobbszor mennek a LimeLight-ba es szivesen megneznem megint a 1990-es evekbeli 4-es utcat :-)))

Ha jelenlegi helyzetben kellene tanacsot adni (amit mar tettem) ide feketen jonni butasag. Akinek megfelelo vegzettsege van az is csak hivatalos elore lerendezett modon jojjon, mert csak seged munkat tud vallalni papirok nelkul meg egy europai,

Ami utan az egesz egy teljes zsakutca.. mint mar tobbszor elhangzott itt is, hazassagon kivul semmi "megoldas" nincs. Most Trump uj vilagaban meg a deportalas sem elkepzelhetetlen akar minden kihagas nelkul, es lehet a "hazassagi alapu" zold kartyaknal is bekemenyitenek es nem fognak minden "tundermeset" elfogadni foleg sok ev illegalis elet utan. Tegnap talkoztam az igazival es ma ossze is hazasodtunk. Holnap meg kerelmezem a zoldkartyat .....

gabors 2017.03.03. 22:24:44

helyesen persze..

1990-es evekbeli 42-es utca ja es tobbszor felmennek a World Trade Center tetejere (sajnos csak ketszer voltam)

kék madár 2017.03.03. 22:25:52

@gabors: fogadjunk, hogy a postara szemelyesen mentel be feladni a levelet! Vagy ha nem, szemelyesen toltotted ki az urlapot! Na ugye?

gabors 2017.03.03. 23:00:39

@kék madár: "ogadjunk, hogy a postara szemelyesen mentel be feladni a levelet! Vagy ha nem, szemelyesen toltotted ki az urlapot! Na ugye? "

meg ez sem igaz mert a felesegem HELYETT en toltottem ki es adtam fel (O csak alairta, az igaz hogy szemelyesen kellett elmennie fenykepet csinalni mert csak hard-copy-t lehet bekuldeni levelben) ....

Viszont az en megjegyzesem arrol szolt hogy magyar utlevelet csak szemelyesen a konzulatusokon lehet kerni megujitani MERT digitalis kepet es ujjlenyomatot csinalnak (pont ugy mint Mo-on).,

Na erre irtam hogy maceras ha valaki nem Chicago, New York, Washington DC vagy Los Angeles kozeleben el (es ez az USA-ban bizony konnyen elofordul) es meg azt is megadjak hogy melyik allamobol melyik konzulatusra kell menni a legjobb Alaska az a Los-Angeles-ihez tartozik :-))))

puhacica 2017.03.03. 23:04:35

@London2009: ugy ertem, ha minden ugyanigy tortenik velunk, ahogy tortent, ugyanaz a csaladunk, a korulmenyeink, a tanulmanyaink, munkaink, a szerelmeink, minden ugyanaz, csak a helyszin mas: magyarorszag helyett anglia. :)

kék madár 2017.03.03. 23:16:00

@gabors: en csak vicceltem, tudom, hogy erre ertetted.

Csodabogár 2017.03.03. 23:34:54

@gabors: Emlékezetem szerint az Ember itt Pesten csináltatta és kellett minden. Nagyon csodálom, hogy pont az Amerikaiak nem kérnek ilyesmit. Zöld kártyával is minden beutazásnál az összes ujlenyomatomat kérték. Mielőtt a vízumot adták akkor is. Saját polgáraik meg csak kitöltenek egy papirt? Mondjul az ottani rendre elég jellemző akkor a dolog.

Shaktee 2017.03.03. 23:35:49

@kék madár: Netflix/ Mike Birbiglia show from ny)

Funy like fuck :)))

Csodabogár 2017.03.03. 23:38:45

@Mrs. Clayton: Régebben én is minden útlevelet így intéztem. De utoljára a svédet kellett megujítanom, amit nem lehetett, hanem újat kellett csináltatni, az egész fényképezősdivel és ujlenyomattal együtt. A svájci is hasonló azzal tetézve, hogy már nincs is Pesten konzuálátus Bécsbe kellene menni. Az EU-ban már kizárólag az u.n. biometrikus utleveleket csinálják. EU-n belül persze semmilyen utlevél nem kell, de Amerikába bizony kellett. Nem tudom a brittek hogy utaznak a nem biometrikus utlevelükkel Amerikába.

kék madár 2017.03.03. 23:39:32

@Csodabogár:
Van valami elonye annak ha valaki szemelyesen visz be fenykepet es kitoltott papirt, a postazassal szemben?

es milyen az az ottani rend? :) Na jo erre ne valaszolj, mar leirtad

M. Péter 2017.03.04. 00:11:38

@Csodabogár: A brit útlevél is biometrikus, a fénykép az útlevekben elfogadott három lehetséges biometrikus azonosító egyike. Amerikai vagy német útlevélben is csak fénykép van.

gabors 2017.03.04. 01:44:46

@Csodabogár: " Zöld kártyával is minden beutazásnál az összes ujlenyomatomat kérték. Mielőtt a vízumot adták akkor is."Saját polgáraik meg csak kitöltenek egy papirt? "

Igen zoldkartyaval vagy vizummal erkezoktol vesznek ujjlenyomatot de nem olyan regen valamikor 2001 utan kezdodott talan ugy 2004/5 ...

"Saját polgáraik meg csak kitöltenek egy papirt? " Allampolgarsagot kell igazolni az elso utlevel kerelmnel utana mar az utlevel maga bizonyitja az allampolgarsagot. Es lejarat utan 5 evig elfogadjak utanna megint valami massal kell bizonyitnai (eredeti birth certificate + allami ID pl jogsi).

Bar az uj USA utlevel is chippes de egyelore nincs benne csak a fenykep (de van hely hagyva ujjlenyomatnak es irisz-scannak is kesobbre).

Shaktee 2017.03.04. 03:15:07

@gabors: Már a nyolcvanas években se maradt sok a 42-ik utcából.
A Mr Universe filmben láthatod ami még megmaradt belőle. Szomjas rendezte azt hiszem.

adg 2017.03.04. 07:16:16

@Csodabogár: @gabors: fiuk-lanyok, mindkettotoknek igaza van reszben. US utlevelet csak az usaban es kanadaban lehet levelben megujitani, azon kivul kovetsegre vagy konzulatusra kell meltoztatni elfaradni.
Valoszinuleg ezert csinalta ember is ezen a modon.

Dikusz 2017.03.04. 07:40:43

@London2009: azért lehet igazad ebben az új nickben, mert ha nem ő lenne, akkor biztos tiltakozna. Egyébként még mindig nem értem, hogy miért kell váltogatni állandóan valakinek a nickjét.

somlobodog 2017.03.04. 08:07:56

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: ja és biztos az autós, a főzős és a tékozló homár blogon sem emlékeztek meg róla. Köszönjük az infót, hasznos lény vagy. Valakinek biztosan...

somlobodog 2017.03.04. 08:09:17

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: köszönjük az újabb napi hazugsagot és ostobasagot. 1. Oroszország és a Szovjetunio nem ugyanaz. 2. A 80as évek gdp/capita adatait nézegesd. Biztos van Google-od és tudod is használni ha állítólag jártál középiskolába (az egyetem nagyon erős túlzásnak tűnik, kicsit levittem a szintet, hogy megugord). SZU : 3500usd/ev/fo kB a 80as években. Nesze irastudokam, itt az adatsor : en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_past_and_projected_GDP_(nominal)_per_capita
KB 50. a SZU.
Hazidolgozatkent pl osszehasonlithatod a 2000-2010es évekkel. Vonj le valami egyszerű konklúziót a végén és töltsd fel a malackaraj blogra, Arany János születésnapi bejegyzése mellé.

Golf2 2017.03.04. 08:36:51

@lilyhammer: Jobb vétel szerinted kerek 5ért Mitsubishi ASX új 5év gari 5év assistans? 1.6 szívóbenzines 120ló Japán gyártás.Próbáltam nem rossz de nem szerelem.

Golf2 2017.03.04. 08:52:25

@Golf2: Vagy utolsó variáció: 2éves Corolla 1.6benzin 1év gari 80at futott 3,8ért tempomat nélkül alapkivitel

lilyhammer 2017.03.04. 14:10:12

@Golf2:
Ezt nehéz megmondani hogy mi jobb, de abban biztos lehetsz hogy ha veszel egy 4,5 éves autót ilyen drágán kérdés meddig eladható ennyire magas áron, egyáltalán eladható lesz-e még a dízel használt pár év múlva, nem első tulajdonostól, mégha végig is lesz ugyanott szervizelve.
Lefogadom azt a s-maxot 3 vagy alatt számolta be a Petrányi.
Látom japánokat nézegetsz még, 6,2-től Xtrail benzin163Le 1,6-os is van. Nekem ez is bejön.
Helyedben nem gondolkodnék használton ha már van 3,8-ad inkább várnék és raknék hozzá bármi újra mert az garantáltan nem lutri, mégha alaptípus de gyári légkondival akár utólagos tempomattal akkor is.

gabors 2017.03.04. 15:48:22

@adg: ez igy igaz (amit az usa utlevel KULFOLDON) de nem ez volt igazan a vita targya hanem hogy utlevelet mindig szemelyesen kell csinalni. Igen Mo-on az ujjlenyomat es digitalis fenykep miatt (mas orszagokban is talan). Azota mar az usa-ban is csak szemelyesen lehetett megujitani (vagy ujat kerelmezni) elotte lehetett levelben is bekuldeni mindent es plusz X osszegert visszakuldtek (ez most is megvan nem kell visszamenni a kesz utlevelert).

Viszont usa-n belul nem kell szemelyesen csinalni (egyelore) mert nincs ujjlenyomat vetel.

gabors 2017.03.04. 16:02:39

@lilyhammer: @Golf2: ez at tempomat nagyon "overrated" nekem minden kocsimban volt 60,000 futas utan nem hasznaltam 5x sem ... pedig az elozo nyaron nap 200km-t ingaztam oda es vissza 2 honapig de soha semmi ertelme nem volt mert ... ja es tobbet fogyaszt a kocsi (felteszem automata)

persze ha ejjel mennek Floridaba I-95 forgalom semmi akkor talan viszont akkor meg elaszik a sofor :-(

Mo-on (sot EU-) ban meg hosszu tavol sincsenek

lilyhammer 2017.03.04. 17:04:56

@gabors:
Mi európai használatról beszélünk, főként magyarország, ráadásul vannak már távolságtartós tempomatok is.
Igaz utána már csak Európában.
Ha összesen 2-szer használnád, ahelyett hogy lezsibbadna a lábad már megérte, autóértéktartás szempontjából meg pláne jó.
Én is használtam már 20 éve is, pont akkor nincs amikor tényleg kellene.

gabors 2017.03.04. 20:15:33

@lilyhammer: "autóértéktartás szempontjából meg pláne jó." auto ertektartas ??? hogy tartja egy auto erteket a tempomat ??

egy teljesen felesleges dolog szerintem, foleg Mo-on . Mo-on keresztiul mesz 4 ora alatt azalatt meg minek?

En sokat vezetek munkaba meg vissza de eszembe sem jut bekapcsolni mert semmire sem jo. Es tobbet fogyaszt a kocsi mert fekez lejton es gazt ad emelkedoknel ahol semmi ertelme nincs stb

De jo ha van :-) Olyan mint a tetoablak nagyon fasza csak ha veletlen egyszer nyitva marad es esik akkor jo nagy szopas

P.Elliot 2017.03.04. 20:36:58

@gabors: En sosem akartam tetoablakot amiota / jo regen/ a baratnomek szinten nyitva felejtettek az egesz ejszakai eso elott, sirva fakadt amikor reggel meglatta.Remelem a mostani modelleknel jelzi a kocsi ha bezartad hogy az nyitva maradt.

gabors 2017.03.04. 21:11:32

@P.Elliot: "Remelem a mostani modelleknel jelzi a kocsi ha bezartad hogy az nyitva maradt. "

Nem tudom nekem sikerult az egyik hatso ablakot csak eppen resnyire nyitva hagyni eso utan eleg csunya lett az uleshuzat ...

Ezt pl nem jelzi semmi ... teto ablakot nem tudom mert veg veletlenul sem veszek olyat eleve magasabban lesz az auto sulypontja (nem jo borulekonyabb) es esetleges borulaskor a teto SOKKAL gyengebb (lattam egy varos terepjarot felborulni 200-300 meterrel elottem .es a tetejen megallni... (egy masikat meg a Van Wycken- az tobbet is fordult de nem alltam meg) elegge ossze tud rogyni ..

puhacica 2017.03.04. 22:40:46

@P.Elliot: ez mondjuk nem a tetoablak hibaja...

a mienk nem egy uj modell, de amikor az ajtot zarjuk, behuzza a tukroket es a tetoablakot is bezarja.

adg 2017.03.04. 22:44:57

@FutureFry: kosz, jo tudni. Mondjuk itt tok vilagosan mondja, hogy csak usaban es kanadaban lehet levelben, de nyilvan csak elfelejtettek frissiteni a fiuk.
travel.state.gov/content/passports/en/passports/applying-for-a-u-s--passport-from-outside-the-united-states.html

adg 2017.03.04. 22:48:57

@puhacica: en pl nem szeretnem, ha bezarna az ablakokat, mert szinte mindig lehuzva hagyom par centire, hogy szellozzon es ne melegedjen be annyira.
Ellenben ha lenne benne esoszenzor, ahogy sok kocsiban van mar, es arra lenne rakotve, az tokeletes lenne. Elkezd esni, felhuzza, mindenki hepi. :)

puhacica 2017.03.04. 22:59:40

@adg: mi hepik vagyunk igy is, mert be van programozva a kulcs, rovidre csak bezar, de mindent ugy hagy, ahogy hagytuk, hosszura pedig felhuz, behajt, bezar mindent. annyira azert nem okos, hogy magatol dontson pl zuhe eseten. de nincs is ra szuksegunk, ugyis mindig zarjuk, ez london, nem tunderkert. :)

lilyhammer 2017.03.05. 00:24:27

@gabors:
A tempomat nem fogysztáscsökkentésre van, de mielőtt azt hiszed európában csak magyarország van el kell hogy keserítselek, sokan járnak külföldre ausztria németország de akár skandináviába dolgozni, akár 10 órákat is pályáznak mint én is régebben.
Amúgy nem minden autótípusnál jellemző hogy többet fogyaszt tempomattal, főleg hogy nem pumpálja a gázpedált mint a láb, de ez persze sofőrfüggő is.
Én azért megnézném hogy a te lábad mennyire zsibbadna el ha állandóan a gázpedálon kellene tartanod hosszú ideig.
Amúgy meg ha jól hallottam Florida egy elavult hely ahol folyamatosan fékezgetni meg gyorsulgatni kell az autópályákon.

adg 2017.03.05. 00:37:45

@gabors: @lilyhammer: a tempomat nem a kocsi erteket, hanem a sebesseget tartja. :))
Amugy attol, hogy valaki nem szereti/hasznalja, meg nem neveznem feleslegesnek. En pl szeretem, es sokat hasznalom varoson kivul, es otthon is hasznaltam gyerebb forgalom eseten. Pl kivaloan el lehet kerulni a gyorshajtast vele, meg amugy is kenyelmesebb, foleg az asszony kocsijaban, ahol tul puha a gazpedal, nem tartja meg a labamat. Fel ora utan mar faraszto, ha nem kell mozgatni.

adg 2017.03.05. 00:39:07

@puhacica: ez egy jo koztes megoldas, lehetne kombinalni meg az esoszenzorral. Tokeletes lenne. :))

gabors 2017.03.05. 01:02:53

@lilyhammer: "ha jól hallottam Florida egy elavult hely ahol folyamatosan fékezgetni meg gyorsulgatni kell az autópályákon. "

Nem tudom Floridaban kb 15 eve voltam utoljara ... de amit irsz az minden nagyvaros kozeleben jellemzo ... amerre en jarok tempomat ertelmetlen

"nem minden autótípusnál jellemző hogy többet fogyaszt tempomattal," mondjal egyet ... ahol a tempmat jobb mint a sofor .. (az hogy kenyelmesebb igaz lehet de pont ezert veszelyesebb)

P.Elliot 2017.03.05. 02:01:54

@lilyhammer: En vezettem Floridaban orakat, 6-8 orat is attol fugg hogy hova tartottunk de meg sosem zsibbadt el a labam, kis kocsikban el tudom kepzelni hogy ugy lenne..
A Floridai autopalyak egyaltalan nem zsufoltak csak a varosokban/ mar ahol/ meg kivul is de ez termeszetes, sok a turista, van helyi lakos is eppen eleg.
A normal nagy utakon repulhetsz a kocsival.

FutureFry 2017.03.05. 05:55:53

@puhacica: @adg: Ha meg jégesőt érzékel akkor lehúzza teljesen az ablakokat, hogy ne törjön be. Vagy, ha önjáró, akkor meg magától keres egy fedett helyet :)

Herr Géza 2017.03.06. 08:19:29

@P.Elliot: Haver vadiúj Q7-essel játszotta el egy hirtelen nyári felhöszakadásnál: 6000€ volt a számla, naná, hogy a legtõbb vizet a navi-hifi kapta, az kuka is lett. Meg még pár "apróság" cseréje. És a börkárpitnak se tett jót.... Sztem utána lehegeszttette a tetöablakot. :))))

P.Elliot 2017.03.06. 12:24:57

@Herr Géza: Az ember elvarna a mai tecnikanal hogy automatikusan zarodjon be a tetoablak ha az ember elhagyta a kocsijat de legalabbis figyelmeztesse az autost, nem?. Nekem az egyszeru Ford Focusnal 10 meter utan uvolt ha pl. nem kapcsoltam be magamat a biztosagi ovvel.
A baratnom kocsija nem emlekszem hogy milyen marka volt mert nagyon regen volt ez, annal meg mondjuk nem is lehetett csodalkozni az elfelejteseken. Nem tudom mi lett utana a kocsival, igazabol a vizzel elarasztott kocsikbol van itt is, pl. a Sandy hurrikan utan NJerseyben tomegesen kerultek viz ala a veszelyes helyeken es alltak hogy napokon at, kepzeld csak hogy azok hogy neztek ki, tele piszokkal, iszappal, mehettek a bontoba.
Nyitott tetos autom meg nem volt mert mindig volt olyan tetova elkepzelesem ha szoba kerult hogy biztos lesz olyan hogy esetleg nem zarodik be es akkor mi van?
Engem kulonben sem erdekelnek a kocsimarkak, lenyeg hogy elvigyen ahova menni akarok, a marka, kinezet teljesen mindegy...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása