oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 26. 06:46,  Három évad külföldön Rambótól az Amerikai szépségig 248 komment

2017. január 26. 06:46 Határátkelő

Három évad külföldön Rambótól az Amerikai szépségig

Mikor érzi otthon magát az ember egy új országban? Valamelyik nap a kommentek között merült fel ez a kérdés, melyre Gábor mai posztja részben azt hiszem, választ is ad. Az apropó sajnos szomorú, mert blogja utolsókat rúgja, de a mai írást ne csak ezért ne hagyjátok ki! 

Örülnék, ha lenne kedvetek megírni, ti mikor éreztétek először úgy, hogy otthon vagytok az új helyeteken. Volt egy megfogható pillanat, és ha igen, mi volt az? A sztorikat a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom.

cim_10.jpg

„Rendezői kommentárnak valószínűleg a legjobb egy mindent összegző, nem év- hanem blogértékelő leltár illene a legjobban. Kisebbeket írtam ugyan minden évad végén, de 3 év ittlét után mégis csak illene egy tisztességes számvetést csinálni.

stressz.jpg

Persze mi sem egyszerűbb: műszaki (magyar) emberként csak bedobok ide egy Excelt 3 oszloppal – Ctrl+C/Ctrl+V-vel összemásolom a korábbi bejegyzéseket egymás mellé és Schmitt Pali módban már majdnem kész is vagyok. 

A gond ezzel csak az, hogy a végeredmény kb. úgy nézne ki, mint egy Sziget fesztivál alatt összeollózott közgáz szakdolgozat: terjedelemre sok, de legalább egy kalap szar. 

Ugyanis ha megnyirbálom az eredeti bejegyzéseket, hogy szép köntösben ideférjenek, elveszik a tartalom egy jó része, és a hangulat nagyja is, ha pedig szimplán csak az idei állapotot írom, sokaknak az lesz a benyomása, hogy külföldre költözni egy sétagalopp.

Pedig rossz hírem van: nem, nem az. 

Szóval ha emigrálásból jól akarsz végezni, mielőtt elindulsz, először kötelező irodalomként olvasd el az első Évértékelő leltárt, majd a II. Évzáró összefoglalót, hogy meglegyen a teljes kép, és el tudd dönteni, hogy még így is bevállalod-e. 

Csalni ér csak nem ajánlott, mert fals elképzelésekkel nekiindulva könnyen otthon landolsz Viktorunk droid hadseregében.

birodalom_jobban_teljesit.jpg

Nos, röviden talán annyit, hogy személyes tapasztalat alapján valahol a 2.-3. év között van a vízválasztó. Ha ezt megéred külföldön, nagyjából egy helyen, akkor kint is tudsz maradni – többnyire még vidáman is, önszántadból, nem pedig a sittes naptárat karcolgatva fogcsikorgatva a céges budi falára. :-P 

Az első év: Rambo 

Az első év kemény, de érdekes. Amolyan Rambo-széria: harc az életedért mindig más helyszínen. 

Minden új neked, a kollégák, a munkád, az „otthonod”, az egész környezet, és szinte minden nap meg kell küzdened valamiért, ami otthon természetes volt.

Az első pecód jó eséllyel olyan lesz, hogy könnybe lábad a szemed tőle - és nem az örömtől.

alberlet.jpgLehet, hogy még a második-harmadik is, úgyhogy költözöl is majd párszor, haverok nélkül, gurulós bőrönddel és Tescós szatyrokkal, esőben, anyázva, amit csak el tudsz képzelni.

És ez még csak a lakhatás volt. Szerezz internetet, oldd meg a bejárást, jelentkezz be, tudd meg mit-hol-mennyiért érdemes megvenni, és hogy mi mindent kell elintézned, mire egyszer végre üres fejjel ülhetsz le otthon a kanapédra, egy nyamvadt 50 centes Kozellel.

A mosatásról meg nem is beszélve...

Valahogy viszont, szép lassan ugyan, de mindent elintézel. Előbb utóbb lesz normális pecód, olcsó, de ehető kajád, az elején - még ha a környéken belül is - új helyeken jársz, felfedezel, és idővel lassan még félre is tudsz tenni egy keveset. 

Közben meg apró sikerélményeket gyűjtesz.

humbak.jpg

A nyelvvel is meggyűlik a bajod, mert bár induláskor azt hiszed, egész jól megy a német, vészesetben meg angolul is elnyekeregsz egy keveset, csak azt felejted el, hogy attól, mert kívülről fújod az alámondásos VHS kazin a régi Star Wars-ot, az ide igencsak kevés lesz.

speaking_german.jpg

Ott, és akkor, az első Ice Bucket Challenge szintű hidegzuhanynál valószínűleg te sem hiszed el, de mint az összes többi helyzetet, ezt is megoldod. Nem lazán és nem pofonok nélkül, de megoldod.

Akkor ugyan nem tűnik fel, de ez mind-mind egy kis kihívás, amiből végül (többnyire) csak győztesen kerülsz ki, és ezzel a „túlélésért való harccal” szépen el is telik az első éved.

A második évad: Vanília égbolt

Azt hinnéd, hogy a 2. éved könnyebb lesz, de nem. Nem könnyebb csak más. Ez a Vanília égbolt: bilibe lógó kézzel nosztalgiázol dolgokon, amiket te találsz ki. 

A normális lakhatást ugye már megoldottad, a hazajárást szintén, a hivatalos papírjaid is rendezted, már akkor mosol, amikor te akarsz, úgyhogy a stresszfaktorok nagy része relatív rövid időn belül eltűnik. 

Na, valahol itt kezdődnek a problémák. 

Mert az ember már csak olyan, hogy ha nincs baja, csinál magának. :-P 

Ott kezdődik az egész, hogy ráérsz. A napi szintű megoldandó kihívások megszűnnek, a nyelvet is megérted már annyira, hogy ne fakadj sírva, ha összetett mondatban kérdeznek tőled valamit. 

Sőt, lassan már csak a céges banzájos Activity-n tudnak megfogni, mikor a cseh akcentusúra részegedett kollégád megpróbálja körbeírni neked ezt.

nemet_szo.jpg

Ettől függetlenül viszont nyugi van. Nagyon is. Beáll egy napi ritmusod, de a hétvégéid igazi haverok híján többnyire szabadok. Mehetnél persze kirándulni, de egyrészt a rohadt eső miatt csak minden 5. héten úsznád meg szárazon, másrészt egyedül nem sokáig jó móka.

Mi marad akkor? Időd. Rengeteg időd.

Call of duty, 18+-os doktorbácsis filmek, sorozatok és minden egyéb mellett is. Ha még erre rá is tankolsz egy kicsit, annál rosszabb.

Bármit találj is ki magadnak, egyvalamire tuti több időd marad, mint kéne: agyalni. Mindenen. Az meg nem jó.

Szép lassan, szinte észrevétlenül „beleszoksz ugyanis a tutiba”, az új „hazád” nyújtotta összes előnybe és lehetőségbe. Szinte észre sem veszed, és ami korábban nagy szám vagy érdekes volt, az lassan hétköznapivá válik és elkezded nem értékleni. 

Helyette viszont hiányzik az otthon maradt család, a barátok, a túlszínezett emlékeidben lubickolva pedig túl könnyű „áttérni a sötét oldalra”, és eljátszani a gondolattal, hogy haza kéne menni... 

Ha szerencséd van, időben leesik, hogy ez kurva hülye ötlet.

magyarisztan.jpg

De még ha minderre képes is lennél legyinteni, egyvalamit elfelejtesz: azért otthon is telik az idő.

A haverok is megnősültek már, egyikőtök sem huszonéves, és jó esetben egyikük se cseréli le a nejét rád, ha hazacuccolsz. A közvetlen családodból is mindenkinek dolgoznia kell, hogy a Rogán-féle kreténeknek legyen miből helikopterezni, végül, de nem utolsó sorban: senkinek nincs túl sok ideje, még saját magára se otthon, nemhogy még rád, a régi disszidensre, aki évek után előkerül(ne) a semmiből.

Nem könnyen, de rájössz, hogy a 20-as éveid rózsaszín felhős emlékei már csak a fejedben léteznek, és meghozod a(z innen egyértelmű) döntést: dehogy megyünk haza!

A harmadik évad: Amerikai szépség

Gratulálunk: szintet léphetsz: Isten hozott a harmadik évben Európában. Ez az Amerikai szépség: ahol a gondtalan nyugalomban nekiállsz önmegvalósítani. Túl sok problémád itt már nincs, éled az amerikai álmot.

Kocsit vettél a bejáráshoz, hogy esőben is fűtött ülésbe tedd a segged, nem pedig az eső áztatta deres biciklire, 50 megabites nettel streameled a cicás videókat, miközben limitált szériás Winter Jägermeistert kortyolgatsz.

Néha kimész a domboldalba a willhabenen vett használt snowboardoddal, tanulgatsz a magad tempójában, nem hajt a tatár.

Drónt veszel, mert Magyarisztánban távirányítós autód is alig volt, most meg a magyar minimálnyugdíj árából darálod vihogva az asszony szobanövényeit.

Néha belefér 1-1 éttermi kajálás is, stresszoldó gyógyszerek helyett pedig wellnesshétvégéket keresgetsz a neten.

Az év koronájaként pedig ha egy saját szörnyet nem is, de egy piros ruhás „öreg hölgyet” betolsz a garázsba az iszákos olasz díva helyett.

motor.jpg

És bár most azt mondhatnád, hogy mérnökként „ez otthon is menne”, és ez részben igaz is, csak itt nem kell hozzá a provident. :-P Sőt, ha ésszel költekezel, még félre is tudsz tenni egy keveset. Na, ez a nem mindegy, öreg!

Ugye milyen más Európában élni?

OK, ez így visszaolvasva kicsit tényleg soknak tűnik, úgyhogy mielőtt gyorsan szummáznád fejben az egészet kb. erre:

fekvo.jpg

és csikorgó gumikkal nekiindulnál a nyárigumis Ignisszel a határnak, számoljunk egy kicsit:

1. az öreg hölgy nem új, hanem használt, és benyelte a Tuono árát, amit még otthonról hoztam.

2. nem mondok újat, csak összeszedem neked a blogban elszórtan található számokat, hogy ne kelljen keresgetned, mennyi is

„A jólét ára”

A legtöbben úgyis csak a fizetési papíron szereplő nullákat számolják, és az ugye megint csak fals képet ad az ittlét mérlegfőösszegről. Szóval:

Lakhatás: 400-1000 Eur/hó 

Az első értelemszerűen a majdnem munkásszálló szintű „Wohngemeindschaft”, ahol jobb, ha még a klotyópapírt is trezorban tartod, az utóbbi meg 2-3 szobás lakás havidíja valami olyan környéken, ahol legalább sarki trafik és tömegközlekedés is van.

Ez se kevés, de erre még rájön a Betriebskosten, Zusatzkosten, Versicherungskosten meg pár kimondhatatlan nevű egyéb Kosten, ami rossz esetben még összehoz egy -200 / -250-et.

Jobban jársz, ha nem számolod át, mert egy ezrest - mint szám - még sokk nélkül feldolgoz a kis központi processzorod. De ha belegondolsz, hogy 300-360 000 (forint) a havi lakhatásod, könnyen kipróbálhatod, hogy felismered-e az infarktust időben. :-P 

Kaja: 300-400 Eur/hó 

Egy büfés parizeres zsömi sallang nélkül 1,50. Igen, az kb. 480 Huf, és ebből megeszel vagy hármat a melóban. Ha főtt kaját is szeretnél, az 5-től fölfelé van, cégtől és cafeteriától függően. 

Persze, most mondhatod, hogy van félkilós kenyér a Lidlben, de mire megveszed a szalámit, a pálpusztait, meg a koviubit hozzá, a csomagolásról nem is beszélve, már majdnem ugyanoda jössz ki. 

OK, ha családdal jössz ki az más, mert nagyobb tételben jobban megéri otthon főzni, de ameddig egymagad vagy az elején, úgysem állsz neki. De legalább a kartonos Kozel nem sok... :-P Az is valami. 

Bejárás: 100-120Eur/hó 25km-ről számolva 

A vonat kicsit drágább, de cserébe nem kopik a kocsid, ritkábban van olajcsere, stb. Persze ha közelebb költözöl és bringával jársz, az szinte ingyen van, de járulékos költség, hogy ha mozogsz, akkor utána felzabálod a fél csokiautomatát, arról nem is beszélve, hogy elég egy fél évig kétnaponta párolt medúza állagúra áznod a 4 fokos esőben, és gyorsabban áttérsz a kocsira, mint egy hollywoodi celeb a szcientológiára. 

Ha már kocsi: a havi kötelező nagyjából egy 100-as, a motorodé még 70 és akkor még az éves szervizt, pályamatricákat, és kopó alkatrészeket még nem is számoltam. 

Egy 500+100 eurós lakással számolva, már most 1300 a havi kiadásod van, ha még 1-2 havonta haza is mész az +egy százas. 

420 000 

Mondom négyhúsz. 

És még csak most jön a fekete leves, a „sallang”. 

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, de neked ez most kurvára rosszat jelent. OK, a telefonod „csak” egy 20-as, a neted a hangulatlámpás webcubbal még 30, ÖAMTC-s tagsági havi 8-10, stb., stb., stb... 

Na és akkor most tessék meghúzni a vonalat! 

Gratulálok! 

Elérted a havi 500 000-es régi álmod, csak az a kár, hogy kiadásban. :-P 

És még nem mentél hétvégén sehova. 

Na? Még mindig elég sok a nulla a bérajánlaton? 

Valószínűleg igen, különben nem indulnál el. Ha meg már elindultál, ne fordulj vissza és ne hátrálj meg, nyugi, csak az első két év nehéz. :-) Utána meg már csak rajtad áll, hogy őrzöd a hagyományainkat.

bee_gees.jpg

...vagy kihasználod a lehetőséget, hogy itt lehetsz és elindulsz felfedezni.

És hogy hova? Olvasd el ezt a blogot az elejétől és olyan listát kapsz, amivel nemcsak hogy elleszel egy jó darabig, de garantáltan nem bánod meg! 

A többi már Csak rajtad áll ifjú padavan.”

HÍRMONDÓ

Éhbérért dolgozva a brit gyárakban

A napokban került nyilvánosságra egy leleplező riport, amelynek tanulsága szerint egyes brit gyárakban 3 fontos órabérért gályáznak a munkavállalók.

Kleinheislert hazaküldték, hogy megtanuljon németül

Alig-alig akad magyar labdarúgó a nagy európai topbajnokságokban – hát most még kevesebb lesz, ugyanis a német Werder Brementől hazaküldték a válogatott Kleinheisler Lászlót. Az indoklás felettébb érdekes.

Kajakérdések külföldön

A külföldi élet egyik sarkalatos pontja legtöbbször az étkezés. Mert lehet sok minden bármennyire jó, ha egyszer hiányzik az otthoni pogácsa, sütemény, oldalszalonna, akkor az bizony nagyon tud hiányozni.

Az ismeretlen Irán

Iránról talán az átlagosnál is több tévképzet él a nyugati lakosságban, talán azért is, mert nagyon kevéssé látunk be a perzsa ország hétköznapjaiba. Ezek a fotók most változtathatnak ezen.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1112155807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.26. 09:02:05

Nem rossz írás, jó humora van csak kivetít dolgokat mint általánosságokat.
Minden ember más minden sors más minden megélés más.

puhacica 2017.01.26. 10:03:41

@diggerdriver: +1

----

az angliai gyari korulmenyekrol. fel nem fogom, mi visz ra embereket, hogy ilyen korulmenyek kozott dolgozzanak. emlekszem ra, amikor kijottunk es meg nem volt munkank, az uram elment egy automosoba megnezni, milyen feltetelekkel lehet ott dolgozni. fel nap utan hazajott. napi 10 ora melo, napi 40 font ber. tobbsegeben magyar melosok. konyorgom, miert? alig nyelvtudassal is lehet tisztan, torvenyesen fizetett munkat talalni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.01.26. 10:27:37

(Ehhez a stílushoz már túl öreg vagyok. S hálás, hogy nem ezt az utat kellett bejárnom.)

Hari Seldon 2 2017.01.26. 10:31:39

Nem mindenkinek így van a három év. Élethelyzet válogatja.
Valakinek három év, valakinek három hét.

"A közvetlen családodból is mindenkinek dolgoznia kell, hogy a Rogán-féle kreténeknek legyen miből helikopterezni"
Ez nagyon igaz. Amikor a maffiózó él jól az adóforintokból. - ÚGY, hogy tudja, hogy megteheti, mert mindig lesz annyi szavazó, akinek ez tetszik - Ennél megalázóbb nincsen. - Mármint annak akit ez zavar.

Taxomükke (UK) 2017.01.26. 10:39:08

@puhacica: Pontosan.
Nem tudsz ugy vegigmenni egy bevasarloutcan, hogy ne lass 4-5 munkaajanlatot a kirakatokban.
Floridaban ugyanezt tapasztaltuk. Vesznek fel embert szinte minden gyorsetterembe, uzletbe stb. Nem mondom, hogy ezek hudekurvajo allasok, de megsem a legrosszabbak szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.26. 11:05:13

@Taxomükke (UK):
Nekem nyelvtudás nélkül iszonyat nehéz volt elindulni de sikerült.
Szerencsém volt.

Taxomükke (UK) 2017.01.26. 11:28:05

@diggerdriver: OK, de te ertesz valamihez.
En nem ertek semmihez, viszont tudtam angolul mar amikor kijottem.

Shaktee 2017.01.26. 11:57:09

@Hari Seldon 2:
Három hetes sikersztori nincs az én majd negyvenéves tapasztalataimban.
Végigpörgettem az emlékeimet kutyaséta közben, nem ugrik be senki aki ilyen gyorsan megcsinálta volna magát.

A Gattyán? ;)

Shaktee 2017.01.26. 11:58:06

@Taxomükke (UK): Yes but we have the music :)

Shaktee 2017.01.26. 12:00:02

Mérnök a posztoló vagy cafetária szakos? :)

puhacica 2017.01.26. 12:31:29

@Taxomükke (UK): legalabbis a fent emlitetteknel jobbak.

Shaktee 2017.01.26. 12:34:19

Naszóval..

Lenny itt eltartott kisujjakról, zenéről énekelt, emlékül Janisnek, s a többi múzsájának.

Szép napot blog.

youtu.be/lkGkLQ4ueDc

Din Serpahis 2017.01.26. 12:45:00

@rebel rebel: Nem olyan nehez pedig. Az anyagi reszet letudhatod, ha mar otthonrol megfogsz egy jol fizeto allast es arra jossz ki. Ha ez megvan, a lakaskerdes meg a kapcsolodo macera siman lerendezheto egy honap alatt (Ez sajat tapasztalat) es voila osszeallt az egziszencia.

A lelki resze az nekem nehezebb volt, de ismerek olyat aki igazabol senkihez es semmihez nem kotodik, neki olyan volt kijonni ide, mint masnak elkoltozni egy utcaval odebb.
De most mar en is ugy vagyok vele, hogy tobb haver, barat van itt Zurichben, mint otthon valaha is volt. Mondjuk ehhez azert kellett egy ket ev.

Shaktee 2017.01.26. 12:52:51

@Din Serpahis: Az én mintám elég régi..az új, kitánorgott, jobb állás megfogó embereket csak virtuálban látom a neten.

Több szír menekültet látok, mint új magyar bevándorlót...

P.Elliot 2017.01.26. 12:56:52

Kicsit furcsa es nem is feltetlenul igaz a poszt. Csak nekem persze mielott nekem estek, mert en mar idos vagyok hozzatok kepest es amikor en hataratkeltem akkor otthon is szerenyebb volt az elet, a kocsi nem volt mindennapos de meg tervben sem, meg a videkieknek sem, buszoztak, motoroztak, bicikliztek es gyalogoltak. Ha valaki osszehozott egy hazat vagy be tudott fizetni egy lakasra es torlesztgette / amit nem rott fel a sorsnak, orult hogy sajat kegli van a feneke alatt/ az mar nagyon meg volt elegedve magaval, akkor meg orom volt egy szakszervezeti udules beutalas ahol sok elmeny nem volt de gyorsan ossze lehetett baratkozni az udulotarsakkal, jo kozos beszelgetesek, csavargasok, este kimenni fagylaltozni vagy sorozni egy kerthelyisegbe vagy tancolni, nyaralas vegen pihenten tert haza mindenki, hangulatban es pihenesben volt olyan jo mint a mai kulfoldon vakaciozok mert mit szolnak az ismerosok hogy nem, hogy erre sem telik, vegigrohanva a latnivalokat, sokszor faradtabban jonni haza mint amikor elindult.
Egyszerubb volt az elet, az embereknek nem voltak nagy igenyeik, foleg nem arra hogy minden vackot beszerezzenek mert aruljak meg van a szomszednak, az emberi kapcsolatok fontosabbak voltak.
Itt a posztban kielemzi a posztolo hogy hogy el a frissen hataratkelt.
Konyorgom, otthon ha a nullarol indul valaki ugyanez a helyzet. Nem tudom vannak-e meg munkasszallas szeru intezmenyek de ott is emeletes agy jutott csak a "palyakezdonek" vagy egy koszlott kis alberlet, egy lyuk es orult ha nem kellett kolcsonkerni ho vege elott. Nem tudom most mi a helyzet de nem lehet sokkal rozsasabb egy egyszeru dolgozonak.
Kulfoldon miert gondolja hogy olebe hull minden rogton?
Szamolja ki hogy mit keres, mire kell kolteni es lesz szives fozocskezni is, joval olcsobb, jobbizu, vannak olcso programok hetvegere, fedezze fel a varost, parkokat, keresse meg a muzeumokat, ingyenes programokat, kezdjen egy olcso vagy ingyenes sportot, futas, kerekparozas, keressen ingyen nyelvtanfolyamot ahol hasonlo maganyos embereket talalhat, igy baratokat is, kezdjen beepulni a varos eletebe. Ne jajgasson hogy milyen egyedul van, toltse ki az eletet ezekkel vagy ha megorul az unalomtol meg igy is, menjen el egy extra napot dolgozni valahova,/ helyettesito munka/ ami nem faraszto, ulhet de emberek kozott van es meg penzt is kap erte amit felretehet ugy hogy nem nyul hozza evekig. Persely...
A legeslegnagyobb problemat abban latom ha valaki egyedul megy ki.
Tarssal hatalmas a kulonbseg.
Egymasba kapaszkodni, minden meg es atbeszelni, egymas tanacsat meghallgatni, alkalmazni, batoritani egymast, ket fizetes van, ebbol mar sajat kis berlet, olcsobb lesz az ennivalo mert lehet fozni, takarekoskodni.
Miert varja az illeto hogy rogton az olebe hullik minden, dolgozzon meg erte.
Ha meg otthon minden jobb volt akkor mit keres odakinnt?

London2009 2017.01.26. 12:57:49

Az elso ev az nekem is pont ilyen volt. Elso rossz alberletbol a masikba koltoztem, probaltam megtanulni a dolgokat, hogy itt mikent mennek, baratok nelkul egyedul voltam nagyon. Ha nem is csak tulelni probaltam, de valamennyire megis arrol szolt az elso idoszak.
Masodik ev egy fokkal talan konnyebb volt. Aztan a harmadik evben, a harmadik munkammal kezdodott egy sokkal jobb idoszak.
HA kerdesere valaszolva, hogy mikor ereztem igazan itthon magamat. Nekem ez egyertelmuen az a pillanat volt amikor bekoltoztunk az elso sajat otthonunkba. Valahogy en egy alberletben sosem tudtam igazan otthon erezni magam.

P.Elliot 2017.01.26. 13:10:29

@Taxomükke (UK): Ezek az amerikai gyorsettermek foleg diakoknak valok, jobbjara azok dolgoznak benne iskola utan, hetvegen, iskolai szunetben mert tudvalevoleg itt elvarjak a 16 evestol hogy keresse meg a zsebpenzet meg ha akar valamit, eletre tanitjak, akkor is ha a szulo jol all anyagilag.
Teljes 8 oras munkakorben csak a vezetok dolgoznak meg egy-ket csodabogar akinek megfelel ez is.
A kozeli McDonalnal ahol gyakran megallok kaveert ismerek egy 50 koruli amerikai pasast, sokaig azt hittem hogy manager mert hogy hetfotol pentekig mindig ott volt delelott 8 oraban, hetvegen mindig eltunt, kiszolgalt, iranyitotta a fiatal dolgozokat. Mindig nagyon kedvesen fogadott mert ugye kave ivasban torzsvendeg vagyok/ milyen furcsa hogy mas McDonaldnal mas izu a kave, vajon miert?/, neha beszelgettunk is, vegul jobban osszebaratkoztunk ugy hogy ult a mellettunk levo asztalnal es ette az ebedjet es mondta hogy o 8 oraban dolgozik itt es vagy 15-20 eve. Van haza, felesege, kutyaja, de nyaralni eleteben csak ketszer volt, nincs ra penze de egyszer jo lenne lemenni Floridaba.
Akkor csodalkoztam hogy olyan szorgalmasan dolgozik, mindig ugyel mindenre hogy miert ragadt ez meg itt egy ilyen kevesbe fizetos munkan, miert nincs igenye tobbre?
Ilyet persze illetlenseg megkerdezni de maig sem ertem, ezek szerint van akinek ez is eleg, nem mozdult tovabb, meg annyira sem hogy manager legyen...

P.Elliot 2017.01.26. 13:18:42

@diggerdriver: Neked van egy nagyon jo szakmad ahol a tudas szamit es nem a nyelv.
Fogadni mernek ha odalllitanak egy japan feliratu es tervezesu asogep melle hogy inditsd be dolgozz vele, talald ki a mukodeset japanul leirt szovegbol talald ki, akkor te csinalnal nehany kort korulotte, kielemezned a darabokat hogy mibol all, mihez kapcsolodhat es beinditanad....90%-ig hiszem hogy be tudnad inditani....
Es dolgozni is vele...

puhacica 2017.01.26. 13:47:00

@P.Elliot: igazad van, parban sokkal konnyebb. en eppen ezert vonakodnek ilyen tanacsokat adni, hogy menjen ide, menjen oda, ismerkedjen, baratkozzon... magamrol tudom, hogy ez nekem mennyire nehezen megy. es nincs is igenyem nagyon baratokra. eleg az a nehany, aki van. pedig furcsa modon amugy tudom, hogy a magany kinyirna hosszutavon. de en mar csak ilyen antiszocialis vagyok es maradok is azt hiszem.

@London2009: ez erdekes, nekem nem sajat ingatlanhoz kotodik ez az erzes. alig par honapja laktunk Londonban es egyik nap, mikor befordultam az utcankba, valahogy azt ereztem, hogy olyan az egesz, mintha vilageletemben arra jartam volna haza.

Hari Seldon 2 2017.01.26. 13:47:58

@rebel rebel:
Pontosítok. Nálunk három hét alatt minden a helyére került. (muszáj is volt, hogy minden rendben legyen, hiszen három kisgyerekkel jöttünk ki) - És egyből jól éreztük magunkat.

P.Elliot 2017.01.26. 13:58:53

@puhacica: De ha nem parban jott ki akkor csak ismerkedni kell valakivel mert megorulne egyedul, nem? Ha meg megbolondul egyedul akkor kifele a lakasbol, sport, seta, emberek lablabla...
Nem mindenki tud vagy akar egyutt kimenni, egyebkent en sem jottem volna ki egyedul pedig nem jartam volna rosszul es gyorsan talaltam volna partnert, ferjet az is biztos.
A magyar noknek nagy kelete volt itt akkoriban, sok magyar ferfi volt aki csak magyarral tudta elkepzelni az eletet es persze amerikai is akinek tetszett a kulfoldi feleseg.
Milyen igazad van hogy nekem sem lakashoz kotodik az otthon vagyok erzes hanem egy kis semmiseghez, lehet hogy megirom posztnak ha nem rohogtok ki vele de hasonlo volt mint neked....meg meg egy masik dolog de inkabb majd leirom...

LittleG (uk) 2017.01.26. 14:07:09

@London2009:
Erdekes ez az otthon erzed magad dolog.
En alberletbe szulettem, abban nottem fel, talan 18 eves lehettem, mikor a szuleim megvettek azt a lakast, amiben addig is laktunk, szoval nagy kulonbseget nem ereztem, majd alberletbe mentem ferjhez, azota is abban elek (sajnos).

En onnantol ereztem magamvitt otthon, hogy megjottek a cuccaink (az eletunk otthonrol). Itt volt a csaladom is mar, onnantol teljes volt az erzes.

P.Elliot 2017.01.26. 14:08:11

@puhacica: Ez az antiszocialis erzes amirol irsz egy igazi csemege lenne egy pszihologusnak. Nekiallna felfejteni hogy miert, hogy meg az anyamehben, a szuletes utan de a gyerekorban is mi ert amirol nem tudsz, de a kivalto szemely vagy ok sem tudta, de o igen, holott egyszeruen arrol van szo hogy van aki szeret egyedul lenni, egy masik szemellyel csak, elutasitja a tomeget...

Shaktee 2017.01.26. 14:09:54

@Hari Seldon 2: Ismerem az életed egy kicsit innen, gratulálok.

Shaktee 2017.01.26. 14:47:31

@Hari Seldon 2:

Off
Irígylem a derülátásodat Trump és a francia belpolitika ügyében - a kétfordulós választási rendszer miatt - hozzánk sajnos már begyűrüzött az intoleráns, gyűlölethullám délről..ma reggel muszlim kollégákat szétültették, más irodába rakták mert terroristázták egymást tegnap..én nem vettem észre semmit, csak ma reggel nem leltem Karim barátom/kollégám, egy emelettel feljebb dolgozik mától.
Soha nem volt ilyen nálunk.
On or Off ON

Csodabogár 2017.01.26. 15:01:58

@rebel rebel: Én egy szót sem szólok, mert vagy kiröhögnek vagy értetlenül csodálkoznak. Eldugott 100$, hivatalos 5$ megfenekledni Stockhomban 0 nyelvtudással. Ma ilyet feltehetően csak őrültek csinálnának. Nem volt egy perc időm se lelkizni, hogy most mi is van. Persze a haza menés nem volt opcio. Egyszerüen túlélésre ment a dolog. Sikerült.

Made in Austria Blog · http://gaben82.blogspot.hu/ 2017.01.26. 15:05:23

@P.Elliot: Tisztelt P. Elliott
Lehet, hogy a bejegyzés egyes részei félreérthetöek voltak.

A lakhatással kapcsolatban nem panaszkodni volt szándékom, csak mit tól-ig vázoltam a lehetöségeket itt a környéken.
Ha megtisztel annyival, hogy elolvassa az elsö 1-2 bejegyzésem is, látni fogja, hogy én is innen indultam - 10 fütetlen Nm-böl és akkor örültem neki. Nincs ezzel semmi gond, mindenki azt választ magának amit a saját- és a lakóhely lehetöségei engednek.

Ugyanez igaz a fözésre és minden másra is, aki olvasta a blogot, tudja mekkora örömmel álltam neki újra fözni, te tény ami tény, a nagyon olcsó szállásokon nincs erre lehetöség és marad a szendvics...

Szabadidös programokkal kapcsolatban pedig, mint azt ön is látja a bejegyzés végén, az egész blogommal - többek közt - az is volt a célom, hogy ráébresszem az itt élö magyarokat, mennyi lehetöségük van itt - olcsótól a drága programig - és igyekeztem rengeteg tippet is adni ehhez.

Üdvözlettel:
Made in Austria Blog

takarék-láng 2017.01.26. 15:06:25

@P.Elliot: "o 8 oraban dolgozik itt es vagy 15-20 eve. Van haza, felesege, kutyaja, de nyaralni eleteben csak ketszer volt, nincs ra penze de egyszer jo lenne lemenni Floridaba."
- a kivandorlok 60-70%-a ilyen munkakorben dolgozik, ilyen korulmenyek kozt el, sokszor felsofoku vegzettseggel (!!!) es fel evig sporol egy repulojegyre aztan tele szajjal kopkod magyarorszagra, mert meg arra is buta hogy eszrevegye hogy eletszinvonala lefele mozdult az otthonihoz kepest.

Ami a legszomorubb az egeszben hogy ilyen munkakra nem lehet egy eletet felepiteni mert ez csak a nyomorgast garantalja meg nyugaton is. Tovabbi szomorusag hogy szinte garantalhato hogy ok a nyugdijas kort nem fogjak megerni. Otthon erre lett volna eselye mert kulonb munka, jobb kozbiztonsag, jobb egeszsegugyi ellatas stb.
Hangsulyozom a kijutottak 60-70%-arol van szo.
Csodak nincsenek. Neki kell allni a nyelvnek. Vagy pedig otthon maradni mert egyre tobb a lehetoseg otthon is.
m.youtube.com/watch?v=jsMA-DXfAMw

Csodabogár 2017.01.26. 15:08:40

@puhacica: Én is csak akkor vagyok nagyon nyitott és ismerkedős, ha egyedül vagyok. Anno Stockholmban néhány hónap alatt több közeli ismerősöm és későbbi jó barátom lett, mint valaha előtte vagy utána. Zürichben már nem egyedül voltam és a kutyát se ismertem, nem volt már igényem emberekre a férjemen kívűl.

London2009 2017.01.26. 15:09:08

@puhacica: @LittleG (uk): sosem eltem alberletben a kitantorgasom elott. Rogton rossz tapasztalatokkal is inditottam. Peldaul az elsobol par honap utan koltozni kellett, mert a tulajdonos a haz eladasa mellett dontott. Emiatt es a tobbi rossz elmeny miatt nekem az alberlet osszekapcsolodott a bizonytalansag es a felesleges penzkidobas erzesevel. Addig pedig en nem tudom otthon erezni magam valahol, ahol nem erzem magam "biztonsagban". Nem tudom olyan helyen befeszkelni magam, ahonnan barmikor, ha a tulajdonosnak ugy tetszik, koltoznom kell.
Ugyhogy nekem kezdetektol az volt a celom, hogy legyen itt sajat ingatlanom. Aztan amikor ez megtortent es elkezdtunk lakberendezesi boltokba meg kerteszetekbe jarkalni utott meg eloszor az az erzes, hogy na, tessek, londoni lettem.

Shaktee 2017.01.26. 15:14:41

@Csodabogár:

Se net, semmink nem volt, de én se akarok nyervogni..ha jött otthonról egy újságcsomag nagyritkán akkor beletemetkeztem, felraktam Hobot, Syriust, ápoltam a magyar lelkem :-) Amikor Vikit
először meghallottam elfogadható angollal beszélni, valahol külföldön ..büszke voltam rá, mert a Brutyó Jánosokhoz hasonlítottam. Rég volt, de így volt..

nyígás OFF :-)

Csodabogár 2017.01.26. 15:15:57

Nagyon jó volt a poszt. Mindig jó ha valaki tudja kellő humorral venni a dolgokat. Szemlátomást minden egyre jobbra fordul. Átszámolgatni meg költségeket és egyebeket teljesen értelmetlen. Azt kell nézni, hogy ott ahol van az ember, ott meg tud-e élni úgy ahogy szeretne, nem elszakadva a valóságtól. Tehát rendes lakás, használható jármű ha kell, ruházkodás, szórakozás és utazás.

Csodabogár 2017.01.26. 15:20:35

@London2009: Nekünk volt saját ház. Éppen ezért, mikor elhagytam az országot, megfogadtam, hogy én ezentúl már kizárólag bérlakásban akarok élni. Fizetem a lakbért, a háztulajdonos meg megoldja a gondokat. Nekem nagyon bejött, a hátamra púp lenne csak egy saját ingatlan.
Sajnos Magyarországon nincs kialakult bérlakás piac, itt muszáj volt lakást venni, de már el is adtam. örökös haszonélvező vagyok, aztán sírjon a tulaj ha jönnek a bajok.

Narina 2017.01.26. 15:31:30

Nos! Talán nem meg lepő, de nekem tetszett. Én tudnám ezt színezni, a lakótársakkal. Na az egy kemény menet. Súlyos a dolog, ha még a nyelvetek is egy még sem érti amit mondasz. Nekem sose jutott eszembe vissza költözni. Az első szerződéses napomon amikor minden kolléga gratulált és a "mentorom" körbe vitt és mindenkinek elmesélte, hogy föl vettek. Még soha sem éreztem ezt. Olyan büszke "volt"rám. Ez után haza buszoztam na a buszon kapott el. Most már mi is egyenesbe vagyunk, de talán, ha tavaly előtt nyáron megkérdezik azt mondom "lehetetlen küldetés", hogy nyelv nélkül találjak munkát.

Hari Seldon 2 2017.01.26. 15:46:11

@rebel rebel:
Majd meglátjuk mi lesz. Szerintem azért nagyjából a protekcionista hozzáállással Trump azért kicsit megborítja az amerikai vállalatokat. (nem azonnal, de előbb utóbb mindenképpen)
Nálunk meg most feljött a Macron, fura lenne, ha ő lenne a nevető harmadik aki befutna a második körbe. Egyre érdekesebb itt is.

Shaktee 2017.01.26. 15:48:46

@Hari Seldon 2: Macront még nem ismerem, majd utánaolvasok..

London2009 2017.01.26. 16:04:23

@Csodabogár: kinek a pap, kinek a papne. Itt Londonban egy szoget nem lehet beverni a tulajdonos engedelye nelkul a berelt lakas falaba. Na ezt en utalom. Meg amugy is szeretem a jol felszerelt konyhat, haztartasi kutyuket. Eleve mindenem a lakberendezest. Ugyhogy imadtam, hogy ugy ujittattam fel mindket hazamat, ahogyan nekem tetszett. A kertrol meg nem is beszelve. Egy berelt ingatlannak a kertjet en biztos nem csinositgatnam. Ahhoz evek kellenek mire egy kert meghalalja a belefektetett penzt es energiat. Nem latnam egy alberletben ennek ertelmet. Ebbol kifolyolag ha van ra mod en abszolut a vasarlas partjan vagyok. Nem beszelve a hosszu tavu befektetes nyujtotta elonyokrol.

Shaktee 2017.01.26. 16:05:45

@Csodabogár: rumcájsznak is..

Amit tegnap írtál a következettségről, nyelvben ..igen.. engem is bánt hogy nem vettük komolyabban a gyerekek magyar tanulását, kis példa ma reggel..hív egy kliensem, arab keresztnév s családi név, hallva az ékes vizivárosi akcentusomat franciául(kevesebb mint az angolomban) átvált magyarra, hibátlanra, itt született montreálban.
Kislánya két éves, bánja már hogy nem kezdett rögtön magyarul beszélni hozzá, magyar meséket olvasni..

2017.01.26. 16:10:43

@rebel rebel: megtekintened legyszives az inboxodat? szakmai erdeklodes okan irtam :)

2017.01.26. 16:14:15

@rebel rebel: vegyesparosnal, mint mi is meg egy picit bonyolultabb is, mert sokat forditunk, h mind2 szulo ertse, mi zajlik. Majd a fegyelmezesnel lesz ez erdekes:D 3 szor hallja majd a gyerek, hogy nem szabad minden nyelven :D mondjuk azt is 3szor hallja mindegyik nylevne ha ugyes :D

Shaktee 2017.01.26. 16:43:50

@Mrs Rumcajsz CA: egy szavad se vész kárba, ne aggódj..mesekönyvek, csukás..etc vannak?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.01.26. 16:56:48

Nekem szerencsém volt. Első dolgom volt - a munkakereséssel párhuzamosan - felkeresni kedvenc sportjaim helyi szervezeteit. A sporton keresztül szerzett csapattársaknak/ismerősöknek köszönhetem azt, hogy egyre többet és hamarabb sikerült megértenem a társadalmi élet működéséről.

Most, hogy elgondolom, csodálatos érzés volt, amikor megszólalt a telefon, és egy ismerős hang szólt, hogy vasárnap meccsünk van a szomszéd városban. Reggel értem jön, elvisz autóval. Naná, hogy leradíroztam az ellenfél játékosait az asztalról. (Na persze, ha nem ők engem.)
:-)

skye8 2017.01.26. 17:00:25

Ma a kommentek erdekesebbek mint a poszt. Nekem az elso alberletem torontoban mindig szep emlek marad. Gyonyoru hazban laktam kozel a high parkhoz Es az ontario tohoz, 3 lakotarssal es hazinenivel. Hetvegenkent 10-15 kilometereket gyalogoltam a belvarosban,vasaroltam, kaveztam. Minden vasarnap este happy hourt tartottunk a hazinenivel es a lakotarsakkal, boroztunk, beszelgettunk,kacagtunk. Maig is tartjuk a kapcsolatot, igaz a spanyol lakotarsam azota new Yorkban szineszkedik, a roman srac osszekoltozott a baratnojevel, a hazineninek lett uj macskaja Es uj berloi.minden honapban beszelunk telefonon, O Az egyik legaranyosabb legkedvesebb ember Akit ismerek. Mikor sajat hazunk lett a significant other-ommal, par honapig kaoszban eltunk, a hazfelujitas miatt. Elkezdtunk butorokat vasarolni, egymas utan berendeztuk a szobakat, festettunk, egyre inkabb ez a haz lett az otthonunk.mindig nagy orommel jovunk haza, Megnyugtat hogy itt vannak a dolgaim, mindennek megvan a helye,ismerjuk anszomszedokat,a kornyeket,senkivel (lakotarssal) nem kell kozoskodni,udvariaskodni. Oregek vagyunk mar az alberlethez azt hiszem :))

Csodabogár 2017.01.26. 17:16:06

@London2009: Pont az hiányozna még nekem, hogy kertet is gondozzak. Itt kertész van, csinálja, ha nem jól, akkor szólok én vagy valaki más.
Kinti bérlakásainkban bármennyi szög beverhető volt. Ha át akartuk volna alakítani, az más, de nem akartuk. Soha többet nem lesz olyan klassz lakásom mint az utolsó kinti volt. Persze nálam mindenhol elsődleges szempont volt, hogy lehetőleg a város közepe közelében lakjak.

2017.01.26. 17:18:09

@rebel rebel: vizipok csodapok: abbol a kedvence a Nunuke, azon mindig rohog, meg kisvakond. Mondjuk ez utobbihoz nekem is szotar kell mert olyan szavak vannak benne, mint a gerebenel, tilol meg ilyenek:)

2017.01.26. 17:31:49

@rebel rebel: jaja meg a megyahajoadunanlemaradtakapitany:) most Varro Danielt rendelek majd neki

2017.01.26. 17:36:48

@skye8: szoktam nezegetni hazarakat mashol es Toronto meg Vancouver mindig sokkol:)

London2009 2017.01.26. 17:59:11

@Csodabogár: ezert mondom, hogy ugye mindenkit mas tesz boldogga. Imadom a kertet es olyan szep, hogy csak na! Valahogy nekem az otthonom, a varam. De ezt mar szazszor leirtam, ugyhogy nem untatok senkit. Egy alberlet, meg egy alberlet. Meg takaritani is csak annyit takaritottam, amennyit muszaj volt. Nem tudom miert van ez igy velem, de igy van. Uuuutalom az alberleteket.

P.Elliot 2017.01.26. 18:15:51

@London2009: teljesen egyetertek, a hazam a varam, a kertem meg a naponta megujulo oromom, szegenyebb lenne nelkule az eletem....a varosi eletmod fiatal koromban volt nagy dolog amikor szorakozni jartunk, igazabol most is varosban lakok ha nem is fovarosban de kozel a termeszethez.
Fak, viragok, novenyek, nincs is annal szebb."

Shanarey 2017.01.26. 18:29:49

Hmm, ez a poszt is egy magyarázat arra hogy mi várható. De aki egy év után is átszámolja forintra az aktuális fizetését és kiadásait, az hülye. Aki két év után is az idióta, mert normális ember nem matekozik ok nélkül. Aki a harmadik évben is még itt tart, az mi a francnak ment ki? Miért miért, matekozni.
:-)

Első költözésem, a saját itt vásárolt autómmal történt, s a második is.
Matekozást pedig sose csináltam, ezt meghagytam az otthon maradt családtagjaimnak.

M. Péter 2017.01.26. 18:30:31

@London2009: Ez nem londoni sajátosság. Az USA-ban is úgy volt, hogy beköltözéskor megszámolták a lyukakat, és a szerződésben benne volt, hogy kiköltözéskor minden további lyukért 20 dollárt levonnak a kaucióból.

Shanarey 2017.01.26. 18:32:51

Ja igen, ha valaki a Magyarországon rendezendő olimpia ellen szeretne aláírni, erre mostanában külföldön is akad lehetőség.

24.hu/belfold/2017/01/26/ha-az-olimpiaellenes-nepszavazas-attori-a-falat-hazakoltozom/

skye8 2017.01.26. 18:40:27

@Mrs Rumcajsz CA: mi sem torontoban vasaroltunk hazat, Hanem a GTAben, az arak azota is kusznak felfele...jo hogy nem vartunk. Torontoba havonta egyszer ha eljutunk, nem hianyzik a tomeg.

montroyal ( CAN qc) 2017.01.26. 18:53:35

@Mrs Rumcajsz CA: Vancouvevbe azonnal koltoznek .... csak a lotto fonyeremenyre varok az English Bayt neztuk ki..

Csodabogár 2017.01.26. 18:59:34

@rebel rebel: Barátom tényleg totál szigorral csinálta a dolgot. Igaz a feleségnek is meg kellett tanulni magyarul, mert az ő jelenlétében csak magyarul ment a beszéd. Ő persze tudott angolul és svédül is, de nem reagált semmire csak magyarra.

Csodabogár 2017.01.26. 19:02:13

@Shanarey: Kizárólag budapesti lakcimmel érvényes. Tegnap tettem meg.

Csodabogár 2017.01.26. 19:04:30

@skye8: Torontoban drága Emberem a Bloor és Belcher sarkánál lakott, bérlakásban vagy 40 évig. Imádtam, minden közel volt.

Shanarey 2017.01.26. 19:19:12

@Csodabogár:

Nekem is az van így majd holnap én is megyek.

Shaktee 2017.01.26. 19:26:45

@montroyal ( CAN qc): ditto, persze az egész bagázzsal, a nyufi rokonság inclus :-)

Shaktee 2017.01.26. 19:30:53

@Csodabogár: Ha működott nekik, akkor jó.
Következetesség szerintem működhet vasszigor s kényszer nélkül is..de mint írtam, én nem vagyok példaadó szittya ebben a dologban.

FutureFry 2017.01.26. 19:32:34

@P.Elliot: "Ezek az amerikai gyorsettermek foleg diakoknak valok, jobbjara azok dolgoznak benne iskola utan, hetvegen, iskolai szunetben ..."

Az amerikai gyorséttermi dolgozók átlagéletkora (pár évvel ezelőtti statisztikák szerint) kb. 29 év. 2000 körül még csak 22 év volt ez a szám.

www.nytimes.com/2013/12/01/nyregion/older-workers-are-increasingly-entering-fast-food-industry.html
“... the average age of fast-food workers is 29. Forty percent are 25 or older; 31 percent have at least attempted college; more than 26 percent are parents raising children.”

Shanarey 2017.01.26. 19:33:34

A matekozásra visszatérve. A minap kérdezte az egyik lakótársam hogy emelkedtek e a benzin árak, mert ő úgy tudja igen. É viszont nem tudtam, mert nem érdekel. Részemről ha kell akkor tankolok, s hogy mennyibe kerül az érdektelen. Ha autózni akarok akkor kell a benzin, s azért dolgozok hogy ne kelljen az árcédulát lesni, legalábbis ne minden percben.

LittleG (uk) 2017.01.26. 19:34:00

@London2009: En sem azert lakom alberletben, mert ugy tartja kedvem..

Ertelek amugy, csak szerencsere nalam nincs sajat tulajdonhoz kotve az otthonossag erzese (eletem elso 14 eveben 8 helyen laktam, aztan 10 evig ugyanott, majd ferjhez mentem es 11 ev alatt az otodik helyen lakom, ebbol 4szer mi koltoztunk, ebbol 3szor mas varosba)

Utalok koltozkodni, mert rengeteg cuccunk van..

De nem tudom, mikor lesz sajat ingstlanunk. Es foleg, hol :)

Az is erdekes, hogy londoninak erzed magad (ez csunyan hangzik, de nem ugy ertem :)
En otthob erzem magam, de nem itteninek. Ha megkerdezik, ravagom hogy "szulovarosomi" vagyok :)

gabors 2017.01.26. 19:34:57

A kepek jok ... kar hogy a sok szoveg elrontotta ... :-)

gabors 2017.01.26. 19:39:14

@P.Elliot: "Ezek az amerikai gyorsettermek foleg diakoknak valok, jobbjara azok dolgoznak benne iskola utan, hetvegen, iskolai szunetben mert tudvalevoleg itt elvarjak a 16 evestol hogy keresse meg a zsebpenzet meg ha akar valamit, eletre tanitjak, akkor is ha a szulo jol all anyagilag."

ez max 20-25 eve volt igy bar akkor sem volt igaz (csak gondoltak emberek mindezt) mert iskola idoben is mukodtek ezek a franya gyorsettermek ..... nem tudom mikor lattal utoljara 'amerikai gyorsetterm"

gabors 2017.01.26. 19:42:24

@takarék-láng: '- a kivandorlok 60-70%-a ilyen munkakorben dolgozik," ez mar csak azert sem igaz (masert sem) mert ennyi gyorsettermi allas nincs !!!

Csodabogár 2017.01.26. 19:48:09

@Shanarey: Nagyon jó hozzá állás. Mindig az az érdekes, hogy valamit meg akarok-e venni és ha igen, meg tudom-e venni.

DieNanny CH 2017.01.26. 19:49:54

Én örülök, hogy a külföldön élésem elkezdése még csak nem is hasonlított az itt leírtakhoz.

DieNanny CH 2017.01.26. 19:55:57

@P.Elliot:

"ezek szerint van akinek ez is eleg, nem mozdult tovabb, meg annyira sem hogy manager legyen..."

Ajjaj, ha a Sötétség Birodalma mesélni tudna...

(A többieknek: szóval létezik egy Hinta 2.0 is???)

DieNanny CH 2017.01.26. 19:57:49

@puhacica:

"valahogy azt ereztem, hogy olyan az egesz, mintha vilageletemben arra jartam volna haza."

Nekem pont ma este volt ilyen érzésem, mikor leszálltam a vonatról.
Vagyis, úgy bizonyos időközönként elkap ez az érzés, aztán valahogy kimegy a fejemből...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 20:01:58

tovabbra sem ertem, miert job londonban, mint pesten
/maximum a penz/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 20:02:03

@Taxomükke (UK): hat a legnagyobb szopas egy gyorsetterem pont /en nem dolgoztam ott/
de le lehet ulni 1 orara a mekiben es nezni mit csinalnak

P.Elliot 2017.01.26. 20:06:47

@gabors: Azt nem mondtam hogy csak azok dolgoznak benne de foleg azok, illetve fiatalok akik a high school utan nem tanultak tovabb, nem kerestek egyelore munkahelyet csak effele 4 oras valamit es elnek a szuleik nyakan egyelore.
8 oras dolgozot szinte nem is latni, korosabbat meg plane nem. Itt a mienkben 2 idos van, mindketto takarit, egy indiai remsegesen idos no, menni alig tud de a csalad behelyezte, a masik egy mexicoi oregember, az mar nemcsak takarit hanem ahogy elmakogta nagy buszken, mar suti a burgert is...
Vannak baratnoimnek unokai, szinte mind dolgozik iskola utan effele helyen...nyaron meg szinte naponta. Itt meg divat. Egyebkent a varosunkban levo egyetem is ideereszti a penztelenebb diakjait akik vagy a gyorsettermeknel dolgoznak nehany orat vagy a kozeli nehany restaurantban pincerkednek valtozo idopontokban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 20:06:50

@LittleG (uk): egy Magyar soha nem lehet londoni
ausztral, canadai, amerikai lehet
londoni sosem

P.Elliot 2017.01.26. 20:10:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, nem mozdult. Amerikai, dolgos es iranyitja a sok fiatalt ha nem ugy csinaljak a dolgokat meg magyaraz, muszaj is mert a kiszolgalok folyton valtoznak, evek ota nem lattam allandoan ott dolgozot kozuluk es megis megrekedt abban a vacak pozicioban, olyan csendes, rendes pasas, lehet hogy nem erzett eleg erot a valtoztatasra.
Mi is csodalkoztunk a ferjemmel hogy igy vesztegetni az eletet, bolond ez?

P.Elliot 2017.01.26. 20:15:40

@Hobbiszakács: Ez nagyon tetszett...a hozzaallasod is.

P.Elliot 2017.01.26. 20:24:10

@hagyma: Miert ne lehetne londoni? Ha ott lakik, ha a varoshoz vonzodik, odavalonak erzi magat akkor londoninak is hivhatjha magat szerintem.
Otthon hanyszor mondtuk hogy Budapestiek vagyunk ha kerdeztek.
Kivancsi lennek hogy egy itt szuletett kis kinai vagy fekete gyerek mit mondana erre hogy o hova valo? Hat nem Kina vagy Afrika mert o mar itt szuletett, magyarul beszel es a tavoli szulei orszaga nem az o orszaga mar. Lehet hogy meg tud kinaiul, afrikai valamilyen nyelven, latogatjak neha a nagyszuloket de attol o meg nem kinai vagy afrikai. Magyar. Magyar allampolgar.
A lanyom sem magyar. Itt szuletett, itt nott fel itteni kornyezetben es amerikai. Egyszeruen az. Sosem tettem volna hogy atformaljam magyarra es a fejebe verjem hogy az mert nem az. Ettol meg beszel magyarul is es tudja hogy abbol az orszagbol ered a csalad, a szulei onnan jottek. Ha otthon szuletett volna legalabb akkor mas lenne de igy nem...

blackhairlady 2017.01.26. 20:32:33

En 2 ev utan, a masodik nyaron, miutan visszajottunk Magyarorszagrol az 1 honapos nyaralasbol, hazafele autozva ereztem azt eloszor, hogy ez mar jobban az itthonom mint a magyar otthon. Erdekes erzes volt. Legutobb szeptemberben voltam otthon, akkor mar teljesen turistasan ereztem magam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 20:39:09

@P.Elliot: elmegyek londonba pestrol, mert nem tudok otthon megelni, attol nem leszek londoni
a gyereke mar lehet, de nem less, hamarabb hazamegy, mielott gyereke szuletne, mert otthon olcsobb a korhaz
fenntartom, a londni magyarok 90 %-a vendegmunkas
mint annak idejen a torokok mentek nemetorszagba
lesznek akik megragadnak, ezt nem ketlem, de a tobbseg a penzert megy, nem azert mert angol akar lenni es siman jobban erzi magat a Prater utcaban akar
mondd el nekem mitol job London mint budapest

Shanarey 2017.01.26. 20:45:14

@takarék-láng:

Mennyi hülyeséget tudsz te összehordani. mennyit aludtál, mielőtt ezt kitaláltad?

Az látszik hogy a "londoni mosogató" szlogen az nagyon beégett az agyadba.

Ha elmondanám hogy mennyit is spóroltam az első félévemben, sose hinnéd el. Nem repülőjegyre spóroltam, mert az eddigi legdrágább oda vissza utam is megvolt 500 fontból.

Shanarey 2017.01.26. 20:48:12

@hagyma:

Persze te rengetek londoni magyart ismersz. Ja mégsem.

Látom neked is megvan a kedvenc szavad amire gerjedsz: vendégmunkás

2017.01.26. 20:54:35

@montroyal ( CAN qc): hehe, volt wgy interju egy csajjal es azon panaszkodott sosem lesz haza. A condo, ahol lakik 700k-ert aruljak. Itt azert mar hazat kapsz nem is feltetlenul rosszat...

2017.01.26. 20:55:29

@rebel rebel: ezt mar akartam kerdezni mi az a nyufi?:)

Shaktee 2017.01.26. 21:00:30

@Mrs Rumcajsz CA: Newfoundlandi. Menyemék azok..

Mint az onyon a Bagamérire, olyan büszke vagyok rá hogy a szittya vérünk az anglosaxonnal keveredett :P
Unokák csudaszépek :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 21:08:34

@Shanarey: en nem gerjedek semmire/neha a nejemre/
egyaltalan nem biztos, hogy igazam van, de velemenyem van,ami
az, hogy a kulfoldon dolgozo magyarok, kulfoldre akartak menni
aki angolul beszelt londonba
aki nemetul munchenbe
semi kozuk nem volt hozza, hova mennek
nezd en pl nem kulfoldre akartam menni, hanem amerikaba
ez egy kulonbseg
en budapestrol sosem koltztem volna munchenbe, mert nemet akarok lenni
2-3 londoni magyart ismerek netrol
a penzert mentek, ha ugyanazt a penzt megkaptak volna otthon, maradnak a seggukon
/tudom, ez nem nagy merites, de Budapest sokkal szebb mint London es magyarul beszelnek, tehat nem latom az okat a koltozesnek a penzen kivul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 21:08:39

@Mrs Rumcajsz CA: 700 ezer canadai dollar?
azert itt palotat kapok
150-ert vettem a hazamat $USA

Mrs. Clayton 2017.01.26. 21:13:02

@hagyma: azert mert tobb a csillagos etterem ar-ertek aranyban olcsobb is, ugy egyebkent tobb es jobb ettermek vannak, tobb az ingyenes muzeum tekintve hogy itt az osszes ingyenes, tobb kozvetlen jarat indul a vilag osszes nagyvarosaba, tobb es jobb egyetem van, szinhaz is tobb van meg a szineszek is vilagszinvonaluak, aztan londonban van a vilag legnagyobb komolyzenei rendezvenye ahova ingyen/nagyon olcson elmehetsz, na meg ha nem mosogatonak mesz, hanem bankba, egyetemre kutatonak, meg mernoknek, vagy konyvelonek, orvosnak lista az vegtelen, termeszetesen hulyere is keresheted magad budapesthez kepest.
Ez mondjuk az en roviditett verziom ugy hogy nem londonban lakom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 21:17:52

@Shanarey: amugy szerinted az angolok minek tartjak a lengyeleket es magyarokat?

nyuszigonosz 2017.01.26. 21:22:23

@hagyma: Te annyi marhaságot összehordasz, hogy hihetetlen.
Honnan veszed, hogy te tudod, mások mikor miért és milyen célból költöznek oda, ahová? Nem tudsz te másokról semmit, örüljél ha saját magadról tudsz valamit.

Ennyire elvakultan mint te, csak a nagyon korlátolt emberek mondanak véleményt nekik ismeretlen éleltutakról.

Mrs. Clayton 2017.01.26. 21:23:40

@hagyma: azert itt pont vehetsz egy ketszobas lepukkant fost olyan gaz helyeken mint newark, leicester, liverpool vagy nottingham. Persze ott is elnek emberek, szoval annyira nem gaz, de erdo az nem lesz benne. A ferjem lanyaek kb ennyiert vettek par hete, de olyan is, a gatyajuk is ra fog menni a felujitasra vagy telen kifagynak esetleg 2kometer gazt elfutenek es meg mindig nem lesz meleg.

Shaktee 2017.01.26. 21:25:45

@Mrs. Clayton: Most miért?

A szinházi élet erős Karolinában is, fehér klepetusokban szaladgálnak a jóemberek dzsesszikém :P

Mrs. Clayton 2017.01.26. 21:33:38

@rebel rebel: ezt en ertem, de hagyma arra volt kivancsi, miert jobb london mint budapest, azt o tudja h miert jobb carolina mint budapest, nekem fogalmam nincs

SzZoole 2017.01.26. 21:35:05

@nyuszigonosz: vagy bevanallva,vagy betepve,kulomben ennyi flasht nehez osszehozni:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 21:36:34

@nyuszigonosz: en nem vagyok elvakult es nem frocsogok
mondja meg valaki , miert job lomdomban elni, mint pesten a penzen kivul
@Mrs. Clayton: lehet ezert vagyok north carolinaban?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 21:36:36

@rebel rebel: itt Ashevilleben nagyon eros a szinhaz is de foleg a kepzomuveszet
nezz utana hany galeria van

Mrs. Clayton 2017.01.26. 21:38:22

@hagyma: hat, ha neked ennyi eleg, akkor jo neked

Shaktee 2017.01.26. 21:39:19

@Mrs. Clayton:

Eszméletlenül szép helyek vannak észak és dél karolinában is, a kultúra is plenty, de nem a hagymeszek igényének vagy erszényének.
Gondolom ez is evidens mindenkinek, a rossz klepetus/kkk viccem ellenére.

Shaktee 2017.01.26. 21:39:52

@hagyma: Tudom, jártam ott eleget, illetve nem eleget.

Mrs. Clayton 2017.01.26. 21:44:54

@rebel rebel: ez vilagos, de en tovabbra sem london-carolina osszehasonlitast vegeztem, hanem london-budapestet, mondjuk engem a termeszet nem nagyon hoz lazba, jo ha van fa, fu virag, de allergias vagyok, es fuvet nyirni se szeretek, meg a kerteszkedes sem a hobbim, szoval carolina valszeg nem nekem valo amugy sem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 21:45:26

@Mrs. Clayton: gyere ki van vendegszobank/max 3 napra:)?
folyok tavak hegyek
egy csodalatos kisvaros
de duplaszoban londonban? jobb mint pesten?
sokaknak igen
a penz miatt
az en feltelezesem, es en nem vagyok az igazsagoszto, hogy mennyunk kulfoldre
akarhova

SzZoole 2017.01.26. 21:50:08

@hagyma: szerinted aki itt kommentel az mind Londoner???
Legalabb annyian irnak nem Londonbol,mint Londonbol.....

Shanarey 2017.01.26. 21:50:38

@hagyma:

Ha nem erre gerjedsz, akkor miért használod állandóan?

Furcsamód te vagy az egyetlen aki használja ezt a kifejezést, pedig nem te vagy az egyetlen aki arról a kontinensről kommentel.

Na akkor mesélj, hogyan is gondol az átlag angol ránk, hiszen te úgyis jobban tudsz mindent. Mert hogy itt az a kifejezés hogy vendégmunkás nem létezik. max migránsként gondolnak ránk, de ez attól is függ ismerőse vagyok e az illetőnek avagy nem. Az átlag angol számára mindenki aki fehérbőrű, és nem angol, az lengyel, és mindenki akinek a bőre barnább, de még nem igazán sötét az paki, aki sötétebb bőrű, az black. S azért gondolkodnak ilyen egyszerűen, amiért te is, mert nincs elegendő tudásuk az adott dolgokról.

nyuszigonosz 2017.01.26. 21:52:32

@hagyma:

Látod: te szeretsz ott élni, ahol élsz. Akkor miért feltélezed, hogy mások meg nem?
Az emberek többsége azért él ott, ahol él, mert szeret ott élni.
Van, aki Londonban szeret élni, van aki meg abban a kisvárosban, ahol te.
Mások meg egész máshol.

Budapestet meg ne keverd bele. Te sem ott élsz.

Egyszóval a kérdésed felesleges volt és a továbbiakban is az.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 21:55:31

@Mrs. Clayton: igen nekem eleg hogy gyonyoru a kornyezet, van egy hazacskam, egy fantasztikus felesegem nagy csaladdal
van munkank
van elelmunk
van sorom:)
ha venni akarok valamit megveszem
internet is van:)
a varos 15 percre
mi kellene meg?
a bulizos korszakomon tulvagyok, de hetente bemegyunk vacsorazni a nejemmel
mondjuk a borotvamat ki kellene cserelni, meg tavasszal kell egy ffunyiro
olimpiai bajnok mar nem leszek, nem akarom megdugni Madonnat
mi nem eleg?

Vibi 2017.01.26. 21:57:32

@hagyma: jol van majd egyszer lehet benezek Carolinaba, a kerdesedre a valasz az attol fugg, hogy mitol log, mert aki pesten olyan gangos berhazban lakott ahol a wc a folyoso vegen kozos a tobbi lakoval, annak lehet hogy a londoni dupla szoba tokre elore lepes
en az epp elkeszult vadonatuj hazamat hagytam otthon es most egy muemlekvedelem alatt allo, nedfedeles hazban lakom, nekem ez igy pot jo, masnak lehet nem lenne az

2017.01.26. 22:06:49

@hagyma: Nekem viszont megvan a tavalyi EB-rol az egesz lutra album teljesen, es a brazil VB-sbol is csak David Luis hianyzik, ugyhogy szerintem meg en vagyok a menobb (kiveve ha neked megvan David Luis - 2010-es Kuytot tudok adni cserebe, de cigit is tudok szerezni), ja es vigyazz mit mondasz, mert a batyam mar nyolcadikos, en nem fenyegetlek, de engem barmikor megved.

gabors 2017.01.26. 22:29:58

@Mrs Rumcajsz CA: mi az CA ott ? mar meg akartam kerdezni ...

skye8 2017.01.26. 22:37:13

@Csodabogár: hmm utananeztem a belcher utcanak de valahogy nem remlik, a terkepen sem talaltam Meg. De ha minden kozel volt akkor bloor Es spadina lehet vagy bloor Es Yonge?esetleg queen Es spadina kicsit delebbre?

Shaktee 2017.01.26. 22:37:37

@Mrs. Clayton: nem mutatnál ott rosszul ;) djessi onyon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 22:38:59

@nyuszigonosz: nem
Budapest elhetobb es szebb varos, mint London
tehat cask a penzert mennek ki
namost kisvardanal biztos erdekesebb London.
oket megertem
@Vibi: nincsenek mar olyan hazak
en nem vitatom el aki szeret nagyvarosban elni, en cask azt mondom
/eltem miamiban Tampan Budapesten stb., aki teheti huzzon ki az aglomeracioba minimum, de inkabb falura
en pestet sosem adman fel londonert, es tartom cask a penz a motivacio
de ez nem baj, cask mondjak meg penzert jottunk, penzert elunk 10en egy hazban
ez egy cel, ez ertheto
dehogy valaki angol akarjon lenni.....
hat hogy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 22:39:08

@Zoole[uk]: amirol enn beszelek, ha van celorszag, celvaros
OK
valamiert szeretni eszakirorszagban elni/azt mondjuk en sem vetnem el/
de a tobbseg az en meggyozodesem szerint/ami nem szentiras/ nem valahova akar menni, hanem ki magyarorszagrol
ennyi
@nyuszigonosz: londonban nem lehet szeretni elni, Budapest nagysagrendel job, londonban azert el egy Magyar mert penzt akar csinalni, a tobbi mellebeszeles

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 22:39:22

@Shanarey: nem ertem miert problema neked
ez serto?
nem vagy angol az angolok nem az EU tagjai
ott dolgozol
akkor ezt magyar nyelven vendegmunkasnak hivjak

gabors 2017.01.26. 22:44:08

@rebel rebel: ott csak 13 provincia van ... hogy maradhatott ki Newfoundland neki ?? kb a felet talan meg en is tudom talan voltam 3-ban ???

Shaktee 2017.01.26. 22:48:20

@gabors: ifjonc még itt, a newfie-t amúgy lehet hogy már ismerte, csak magyarított/hunglish szleng nem ment át...bár a kiejtés nagyon közeli, a w-t nemigen hallod ki.

nyuszigonosz 2017.01.26. 22:48:57

@hagyma: Látom, te bebetonoztad magad és szajkózod az ugyanazt.

Hagy már ezt a vendégmunkásozást is, mert hülyeség.

Az angolok még mindig az EU tagjai.

gabors 2017.01.26. 22:49:04

@hagyma: "....angolok nem az EU tagjai"

mara is kellet valami alternative teny koszi !!! (ezt kulonben honnan vetted Fox News Breitbart News vagy direktbe jott valami trump twitter ??)

Shaktee 2017.01.26. 22:50:25

@nyuszigonosz: Mikor is dönt az alsó-felsõ-középsõház?

gabors 2017.01.26. 22:51:26

@rebel rebel: "newfie-t" en ezt eloszor ugy 96 tajan halottam amikor kanadaiakkal dolgoztam new york-ben (nyomtak a csomo viccet "newfie" ez az stb. elsore nekem is meg kellet kerdeznem mi ez??)

Shaktee 2017.01.26. 22:53:45

@gabors: a legjobb emberek kanadában, hogy janisan fejezzem ki magam :)

skye8 2017.01.26. 22:55:23

@Mrs Rumcajsz CA: bocsi nem fejeztem en ki magam eleg vilagosan. el van szallva a piac rendesen a gtaben is, mi 2 eve vasaroltunk es mar akkor +60/70k vel az asking price felett keltek el a hazak. Ez torontotol kb 25 km, csendes kornyek, nem getto, korhaz/ uzletek/mallok/napkozi/autopalya kozel vannak (max 15-20 perc autoval). A reggeli Es delutani dugok brutalisak,napi egy/masfel ora az ut a munkahelyre Es vissza de Meg igy is jobb mint mikor torontoban laktam, akkor napi 2 ora volt az ut kisebb tavolsagon.

gabors 2017.01.26. 22:57:18

@rebel rebel: "Mikor is dönt az alsó-felsõ-középsõház? " az csak az elso lepes az Article 50 alpajan bejelentik a kilepest es ez utan meg akar 2 evig is eltarthat a vegleges kivalas ... es a vegen is kell ujra szavazni (ha igaz).

gabors 2017.01.26. 22:58:15

@rebel rebel: "a legjobb emberek kanadában" lehet korabban csak kutyafajtanak ismertem :-) azok tenyelg cukik :-)

Taxomükke (UK) 2017.01.26. 23:11:00

Nem szeretnék senkit megsérteni, de olyan hülyék vagytok, hogy az már fáj.
Hagyma ugyanazt csinálja, mint korábban Hinta, és hetek óta képesek vagytok több száz hozzászlás keretében vitatkozni vele ugyanarról a faszságról.
Digger blogján pár általam amúgy nagyrabecsült (meg néhány kicsirebecsült) hozzászóló valami ötvenezer hozzászóláson keresztül volt képes csépelni a szót a semmiről.
Tönkrebasszátok a blogot. Nem hagyma: ti, akik állandóan válaszoltok neki.
Na pá.

Shaktee 2017.01.26. 23:12:28

@gabors: addig minden londonert kimenekítünk ide :)

Shaktee 2017.01.26. 23:18:09

@gabors: Nézd gábor, a saját bevallásuk szerint ugyan - elég hárijánosok ők is - ők kefélnek a legtöbbet ebben a nagy országban, isznak, végtelenül nyíltak, baratságosak, s csodálatos a zenéjük.
Mindez jön velük ha elvándorlnak a "rockról", mert a halászatból már nem tudnak megélni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.26. 23:23:15

@FutureFry: “... the average age of fast-food workers is 29. Forty percent are 25 or older; 31 percent have at least attempted college; more than 26 percent are parents raising children.”

A statisztikakkal szembeni kisordog itt bujkal bennem :) Szerintem ebben az average age-ben MINDEN dolgozo benne van, a takarito szemelyzettol kezdve a managerig. Tehat messzemeno kovetkeztetest ovatosan kell levonni. Az, hogy valaki "attempted college", megint cask egy statisztikai adat...mondjuk egy 19 eves megprobalta a helyi community college-t, es megggondolta magat; vagy a "parents raisng children" lehet egy 20 eves, egyedulallo no...

gabors 2017.01.26. 23:25:03

@rebel rebel: azt nem felejtetted ki ebbol hogy a legokossabbak is ? en ezt is hallottam :-)

LittleG (uk) 2017.01.26. 23:25:31

@Mrs. Clayton: Na tessek, Nottingham is lepukkant? Van egyaltalab olyan hely errefele, ami nem draga (lakhatas szempontjabol), nem lepukkant es nem eszakon van?

Keresgelek, de meg nem talaltam ilyet..

LittleG (uk) 2017.01.26. 23:28:12

@Taxomükke (UK): Egyetertek. Gyere beszelgessunk masrol :)
Vagy remenykedjunk, hogy holnap nem angollal kapcsolatos poszt lesz, hatha egy kicsit elulnek a kedelyek.

FutureFry 2017.01.27. 00:09:50

@Zsuzsi65:
"On the age point, 2012 Current Population Survey data from the federal Bureau of Labor Statistics [1] show the median age of front-line (the people who take orders or cook food) workers, including those at fast-food restaurants and excluding managers, is 29.2."

[1] drive.google.com/file/d/0BzR_9M-1WtJTTF9qcG5zY1B5NXM

De az talán "mégbeszédesebb", hogy (amint írtam) 2000 környékén ez az átlag 22 volt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.27. 00:17:54

@FutureFry: "De az talán "mégbeszédesebb", hogy (amint írtam) 2000 környékén ez az átlag 22 volt"

Erre az a teoriam (persze csak az enyem:), hogy kitolodott a "sajat labra allas" idoszaka, vagyis manapsag egy idosebb (tehat 20s evei kozepen jaro) fiatal is meg "iskolas koru", az egzisztencia teremtes kesobb kezdodik. Igy ertheto, hogy ez a korosztaly meg nem feltetlenul egy "komolyabb" allast celoz meg (persze ez is egy kisse elnagyolt altalanositas, tudom, de a tendencia egyertelmu)

Csodabogár 2017.01.27. 00:25:21

@skye8: Arra emlékszem, hogy két b betüs utca volt a kereszteződés, de a Yongle is közel volt. A Bloor holt biztos, de lehet, hogy majd eszembe jut a másik is. Végül is mindegy. Mindent szeretek ami a város közepén van. Azért persze nem mentem oda élni, mert Pesten sokkal több kulturális élmény van, nekem.

FutureFry 2017.01.27. 00:27:44

@Zsuzsi65: Nekem nem ez jön le belőle, hanem az, hogy többen idősebb korukban is ilyen munkát végeznek (mint pl. a walmart dolgozók) ráadásul sokuk segéllyel kell, hogy kiegészítsék a jövedelmüket:

"The report concluded that 52 percent of the families of fast-food workers are receiving some type of public assistance."

www.politifact.com/punditfact/statements/2013/nov/04/bill-maher/bill-maher-average-fast-food-worker-29-most-are-pu/

Egyébként ez a személyes megfigyelésem is (persze az "anecdotal evidence").

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.27. 00:33:00

@FutureFry: sorry, nekem Maher nem partatlan, szoval egy unbias statisztikara lenne szukseg a partatlan itelet alkotashoz :) A problemam az, hogy manapsag mar nagyitoval kell keresni elfogulatlan statisztikat, barmirol is legyen szo.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.27. 00:34:01

@Zsuzsi65: az en "anecdotal evidence-m" szerint itt nalunk (SoCal) sok a fiatal a McDonalds'ban:)

FutureFry 2017.01.27. 00:41:58

@Zsuzsi65:
"Maher is referencing a university report funded by a group that supports increasing the minimum wage. ... On balance, we rate this claim Mostly True." [politifact.com]

Mondjuk igaz, azt nem igazán hiszem, hogy Maher gyorskajáldába járna :). Az meg, hogy a politifact "biased"-e, vagy nem az is lehet vita tárgya [1], de nekem úgy tűnik tényleg megpróbálják adatok alapján eldönteni, hogy mi igaz és mi nem.

[1] "While PolitiFact has won several awards, the site has been both praised and criticized by independent observers, conservatives and liberals alike. Both liberal and conservative bias have been alleged at different points, and criticisms have been made that PolitiFact attempts to fact-check statements that cannot be truly "fact-checked""

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.27. 00:44:08

@FutureFry: hat hajra, keep up the good work doing the fact check, Politifact, plane ebben a fake news-zal teli vilagban :)

FutureFry 2017.01.27. 00:58:34

@Zsuzsi65: Ja, és még egy: SoCal lakossága "ránézésre" fiatalabbnak tűnik az átlagnál (11 oldal):
www.census.gov/prod/cen2010/briefs/c2010br-03.pdf

2017.01.27. 01:04:16

@rebel rebel: :D kosz mindig tanul az ember lanya

2017.01.27. 01:09:14

@gabors:a CA az Kaposztasmegyer roviditese angolosan.Innen a panelbol kuldozgetem a kis kommentjeimet a gugli segitsegevel, mikozben vagyakozva nezem a felettunk elhalado repcsiket, hatha en is felulhetek egyre :D Kanada amugy ha mar ez a TLD-je de ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.27. 01:11:14

@FutureFry: koszi ezt a statisztikat, ez jopofa bongeszgetni! :) a sok sztereotipianak van ne'mi alapja:) szoval FL-ban a legoregebb a nepesseg, Utah-ban (ugye a mormonok a sok gyerekkel) pedig a legfiatalabb; Alaszkaban es North Dakotaban sokkal tobb a ferfi (melyik no akarna odakoltozni? :)

2017.01.27. 01:12:13

@gabors: mondom h Kaposztasmegyerrol irok, honnan tudjam en azt, foleg, hogy @rebel rebel: kollega csak fonetikusan tudja irni a szavakat :D nem amugy mi csak intelligens es muvelt korokben forgunk itt kint, ahol nem beszelnek szlenget :D

(mind2 vicc, de azert biztonsag kedveert meg egy szmajlit idenyomok :D )

Shaktee 2017.01.27. 01:15:48

@Mrs Rumcajsz CA: hát nem csak a gyenge csecsemősz@rban forogtok?? :)
Szmájli!

Shaktee 2017.01.27. 01:20:28

Éljen a Costco, felvettem a szemüvegem, hete tört el, garancia állta, régi keret nem volt, új ray banbe pakolták :)

Vettem ott egy zacskó sourbreadet is, na soha többé, száraz ízetlen..

Stick to the Rideau Bakery bread rumcájsz :)

2017.01.27. 01:31:41

@rebel rebel: mar nem :D elkezdtuk a szilard taplalekot :D asszem a bolg uj tortenelmi szinvonalbeli magassagot ert el a kommentjeink tarlatmat illetoen:D
ja re kenyer. costcoban ezt vetted?www.stonemillbakehouse.com/?gclid=CKS81-qI4dECFcW1wAodfpoPZw#/bread/organic-whole-wheat/

a kedvencem :D

Shaktee 2017.01.27. 01:34:14

@Mrs Rumcajsz CA: :) árgus szemek olvassák minden mondatunk, elemzik, s ledarálják a parás kobakjukban :) mókás dolgokkal állnak elő.

Shaktee 2017.01.27. 01:39:57

@Mrs Rumcajsz CA: ez az, bár az enyémen csak 2 gramm cukor van. Olcsón eladok 2 baggel, bloggeri árba :)

Volt itt már paradicsomos húsgombóc a la jani szópopera is, nem érzem magam bűnösnek :)

A mai megfigyelőnk csúcsa az volt ahol a zoleet lekeritőnőzte :))))

Nite!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.27. 01:46:15

@London2009: "Ebbol kifolyolag ha van ra mod en abszolut a vasarlas partjan vagyok. Nem beszelve a hosszu tavu befektetes nyujtotta elonyokrol."
Egyetértek, de mélységesen.Ha 20 év után kiköltözik egy ember a bérelt lakásból, egy huncut buznyák vasat sem kap vissza.Ehhez képest a hiteltörlesztéses vásárlás is nagyságrendekkel nagyobb üzlet, olyan nincs, hogy pénztelenül száll ki az ember belőle.Azért nagyjából a vételár környéke meg szokott lenni.Én is sírva fakadnék kábé, ha egy egész életen át bérelni kellene a lakást...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.27. 01:48:52

@Mrs Rumcajsz CA: Mi is vegyespáros vagyunk, nő és férfi...:-))))))))))

skye8 2017.01.27. 01:49:01

@Csodabogár: bloor Es Bathurst talan? Jo nyuzsgos varosresz az is. Ha josztok meg torontoba a bata cipomuzeumot ne hagyd
Ki, bloor Es st.george.

skye8 2017.01.27. 01:51:41

@Mrs Rumcajsz CA: mikor kezdtetek a 'solids't? :) mi masfel honapja :) mogyorovajat adtal mar Csipiszkenek?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.27. 01:59:39

@Mrs Rumcajsz CA: Nyugdíj-folyósító Intézet.A Váci úton van, a zsarupalota (halálcsillag) mögött...
:-))))))

2017.01.27. 02:19:09

@skye8: kb olyan 7 honapos kora ota adagoltuk neki, de csak nagyon keveseket, pureket, kb olyan 10-11 honapos koraban huzott bele, amikor mar kapott olyan kajat, amit maganak tud harapni (7 foggal :D ) neha elkuncsizza tolunk, amit mi eszunk, de azt a so miatt nem nagyon szeretem. Igen adok neki azt is, de mivel mi magunk sem esszuk olyan gyakran neha el is felejtkezek rola. Igazabol mez es bocitej kivetelevel mindent kapott. Most ott tartunk, hogy mar csak 250- 300 ml tapszert kap egesz nap (ebbol 180-at eszti elalvas elott) a tobbi folyadek viz a kaja meg minden, ami kell. a babycenteren fent vagy? az egy tok jo forum, feliratkozhatsz olyan csoportba, ahol ugyanabban az evben es honapban szuletettek anyukai irkalnak a tapasztalataikrol.

skye8 2017.01.27. 02:30:11

@Mrs Rumcajsz CA: igen imadom a babycentert foleg a hideg teli napokon mikor nincs kivel tarsalogni :) azert kerdeztem a mogyorovajat mert a gyerekorvos nagyon ajanlotta hogy az allergiakelto eteket (tojas,Hal,eper) minel hamarabb probaljam ki.a mogyorovajtol kicsit irtozom de remelem nem lesz semmi baj. Oszinten szolva azt se tudom hol keressem a szupermarketben mert mi soha nem vasaroltuk eddig:)

Shaktee 2017.01.27. 02:53:28

@skye8: lekvároknál találod a peanut buttert, simát, organikot.

skye8 2017.01.27. 03:05:45

@rebel rebel: koszonom!organic jo lesz,ugy tudom konnyebben kenheto.

Shaktee 2017.01.27. 03:12:57

@skye8: feltétlenül megkérdezném a dokit előbb hogy melyik fajtát ajánlja..

LittleG (uk) 2017.01.27. 07:21:04

@skye8: Ez fura, en meg ugy tudtam, hogy minel kesobb talalkozok egyek potencialid allergenekkel, annal valoszinubb, hogy nem valaszol ra allergias tunetekkel...

So No 2017.01.27. 07:23:59

Roviden elmondom, hogy zajlik ez Azsiaban.

A ceg tart karokkal var. Fizetik a repulojegyed. (Nem a legolcsobbat, hanem a legjobbat kapod: Quatar) Az elso honapra intezik az "alberleted". Ez itt azt jelenti, hogy kapsz egy ket furdoszobas 3 szobas apartmant az egyik kondominiumban. (Mi pl itt: www.propwall.my/pantai/pantai_hillpark_1 ) Portaszolgalat, konditerem, teniszpalya, uszomedence, kozert, mosoda stb. stb.
Kesobb nyugodtan tovabb berelheted, mert kb. 1400RM havonta, azaz kb. 300 Eurobol kijon. (A legdragabb is max 2500RM...)

Az etelert szinte fizetned sem kell. 20RM-bol mar egy jo etteremben megebedelsz. Ez 5 Euro sincsen. A kifozdekben, 4-5RM-bol jollaksz.
En pl. egyaltalan nem koltok hetkozben etelre, mert a ceg, ahol dolgozom mindent megad. Van egy kivansagfal, es oda felirod, mi kell jovo hetre, es azt meg is kapod. Kave, muzli, joghurt, tej, gyumolcs stb. stb. BARMI! Es ingyen. (100 ember dolgozik a cegnel, tehat nem olyan kicsike...)

A vizumot, adozast es minden egyeb papirt a ceg intezi, neked semmi dolgod vele.

Az elet baromi olcso. Ha egyesz honapban megy az aircon, a plafonventillatorok, egeted a villanyt, akkor a szamlad kb. 100RM. Vizdij kb. 10RM. Semmi mas. Ez kb. 25 Euro havonta.

A benzin 1.70, azaz boven fel Euro alatt van. Telefondij 5cent percenkent. Tehat kb. 100 percet beszelhetsz 1 Euroert...

stb. stb.

A fizetes pedig... Az alapom 10000 RM (kb. 2300 Euro) + bonusz. (Masik 2000RM) En sajna egy szimpla senior PHP fejleszto vagyok. Az elozo cegnel a ID-k, 15-18e korul kaptak minimalisan... Szoval en az "alja" retegbe tartozom az expatok kozott.
Mondjuk ide nem lehet kijonni mosogatni, komuveskedni, pincerkedni, mert torvenyileg az expatnak 5000-t legalabb kapnia kell, ami otszorose a minimalbernek...

Az ado szamitasa pedig baromi egyszeru 10%!

Ja... Es innen "fillerekbol" el lehet menni AirAsiaval "barhova".
Csak egy pelda. Angkor Vat oda-vissza ket felnottnek es egy gyereknek 250RM (kb. 50 Euro) a szallas 4 csillagos hotelben 150RM (30Euro)

....

Az eletben nem mennek dolgozni az EU-n belul.

Jo munkat, jo kuporgatast.

skye8 2017.01.27. 08:10:30

@LittleG (uk): igen emlitette az orvos hogy regebben maskepp ajanlottak de az ujabb kutatasok szerint 6 honapos kortol mar kell adni allergiakelto eteleket mert konnyebben hozzaszoknak a babak. Tobb kanadai anyukaval is beszeltem es ok is ugyanezt a tanacsot kaptak.majd ha nem felejtem el megkerdezem a kolozsvari baratnoimet is.

LittleG (uk) 2017.01.27. 09:52:55

@skye8: aztán legyen okos az ember a folyton változó ajánlások mellett :)

puhacica 2017.01.27. 10:44:02

@P.Elliot: mondjuk ha en leulnek egy pszichologussal, szerintem egy ido utan neki is pszichologus kellene. :D megvan az oka, ami miatt ilyen lettem, kesz szerencse, hogy csak ilyen es nem ilyenebb. :)

@London2009: en meg egy vandor vagyok, annyi alberletben eltem mar, neki se allok szamolni. epp ezert lenne borzaszto nehez allando otthont talalni, mert eddig mindig megvolt ez a szabadsagom, hogy ha valami nem jo vagy valtozas van az eletemben, akkor odebballok. nem is tudom, hol vennek ingatlant, hol lenne az a hely, ahol nem ereznem azt, hogy egy ido utan mennek masfele, masik videkre... mikozben amig az adott helyen vagyok, addig teljesen otthon erzem magam.

London2009 2017.01.27. 11:07:52

@LittleG (uk): szivbol utalok en is koltozni. Ebben biztos ez is benne van. 2014-ben koltoztunk be az elso hazba. Mire abbol otthon lett, az minimum egy ev volt. Ugyanezt jatszottuk most el az ujjal. Az biztos, hogy 5 evig en nem koltozom. De meg egyik szobabol a masikba sem. Kizart. A gondolattal is rosszul vagyok.
Ertelek, persze. Azert is irtam, hogy ha van ra mod. Ha nincs ra lehetoseg, akkor nyilvan az alberletbol kell kihozni a legjobbat. Azert soha ne mondd, hogy soha! Ki tudja mikent alakulnak a Brexit utan az ingatlanarak. Lehet, hogy kesobb lesz ra jobban lehetosegetek, hogy vasaroljatok.

London2009 2017.01.27. 11:27:42

@LittleG (uk): a komment masodik felere nem valaszoltam. Ha Magyarorszagon vagyok, akkor persze en is azt mondom, hogy xy helyen szulettem es nottem fel. Utana Budapesten eltem majdnem 8 evig, most pedig mar Londonban elek 8 eve. De mar egy percig nem erzem magam a szulovarosominak.

London2009 2017.01.27. 12:57:28

@nyuszigonosz: @hagyma: @Shanarey: @mojyo: @LittleG (uk): @Taxomükke (UK):
Mirol maradtam le! Csak most olvastam a tegnapi orult vita reszleteit! Micsoda izgalmak!
Az a szomoru igazsag, hogy az en szereny velemenyem szerint reszben igaza van Hagyma Urnak. Mar egy csomoszor leirtam es tobben megcafoltak, de most ettol fuggetlenl ujra leirom, miutan korulottem tenyleg ez az altalanos. Szoval egy ido utan mindenki pucol szepen vissza Magyarorszagra. Huszoneves korban London egy nagy kaland es teljesen megfelel mindenkinek a flatshare. Azutan telnek az evek es ha valaki nem tud ebbol kitorni, mar pedig nem olyan egyszeru dolog ez, az egyszeruen megunja. Ezt ha meg tetezzuk azzal, hogy ne talan tan, egyedulallo az illeto, akkor hirtelen mar semmi vonzo nincs Londonban.
Nekem sajnos most sok baratom van ebben a cipoben. Egyedul berelni nem tudnak, vagy ertheto modon nem akarnak. Igy laknak egy jo lakasban, de akkor is minimum egy lakotarssal. A munkaban elertek amit lehetett, korbeutaztak a Foldet, a bulizasbol mar kinottek. Mit tud adni meg akkor London, amit Budapest nem? Igen gyakran, semmit. Ugyhogy korulottem most pont ez zajlik. Aki megtalalta a parjat es magyar az illeto, az azert megy haza. Aki pedig egyedul van, az meg azert megy haza.
Persze en onzo modon sajnalom, hogy hazamennek. De megertem es szerintem a tobbseguk jo dontest hozott.
Ami a “vendegmunkas” titulust illeti. Nyilvan szerencsetlen a szohasznalat, de amire szerintem gondol az az, hogy nem feltetlenul letelepedesi szandekkal jon ide a tobbseg. Hanem ezzel a “majd lesz valami” hozzaallassal. Aztan altalaban az evek eltelnek, de nem nagyon lesz semmi. Na es ami megfelelt fiatalon, kesobb mar nem biztos, hogy eleg lesz. Most megint a sajat korosztalyomrol irok csak, mert ezt latom leginkabb. Az en barataim kozul most jut el mindenki lassan oda, hogy itt lenne az ideje a csaladalapitasnak. Aztan ehhez kellene egy par, egy normalis lakas, nemi megtakaritas stb. Aztan ha valami hianyzik ezekbol vagy akar minden hianyzik hozza, akkor bepanikolnak es hazamennek.
Ugyhogy emiatt kenytelen vagyok reszben egyeterteni Mr. Onionnel.
Na de olyat allitani, hogy itt mindenki vendegmunkas es a penzert van itt, egy nagy butasag. Szerencsere azert sok olyan baratom is van akik megvetettek itt a labukat. Hazat vettek, remek munkajuk van, csaladot alapitottak. Eszuk agaban nincs Mo-ra visszamenni.
Ami pedig engem illet, nekem abszolut London nyer Budapesttel szemben. Kezdjuk ott, hogy en nagyon nehezen talalnek magamnak munkat Pesten, ha egyaltalan talalnek. Az biztos, hogy olyan szintu, ami most van, nem lenne. Szimplan amiatt, mert nincs Mo-on olyan ceg, ami azzal foglalkozik, amit en csinalok. Masik kerdes, hogy el tudom e kepzelni, hogy a jelenlegi fizetesem toredeket kapjam Pesten? Nem, nem tudom elkepzelni. Ha hulye lennek kategoria. No de azert nincs igazad abban, hogy csak a penzert vagyok en peldaul itt, mert 8 ev utan tartok ott, ahol jelenleg. Viszont evekig kerestem joval kevesebbet es megis maradtam. Tehat…nem a penzert jottem. A masik amit Budapest nem tud nekem megadni, az a kertes haz. Szamomra a budapesti agglomeracio elhetetlen. Borzalmas a bejaras es autohoz vagy kotve. Emellett masokkal ellentetben en szeretem a multikulturalis kozeget, a nyelvet, London reptereit, a parkokat, a kulturalis lehetosegeket, ettermeket stb. Emellett londonikent (tetszik, vagy nem tetszik) bar igazsag szerint inkabb blackheathinek kellene mondani magamat, itt van a korusom, teniszklubom, futokorom, hazam, no meg nem utolsosorban a ferjem es a csaladja, igy nem is kerdes, hogy itt vagyok otthon.

2017.01.27. 13:39:55

@London2009: Ebbe en miert lettem megcimezve amugy? :D Nem is irtam a poszthoz semmit, nem birom ezeket a hudevicces buzzfeedes szovegeskepeket, a @hagymanak is csak egy kommentet irtam, a lutraalbum meg a nyolcadikos batyam azert lett megemlitve, mert mar tenyleg elertuk ezt az ovis szintet, hogy bebebe, en amerikai vagyok, te meg vendegmunkas, bibibi, de te illegalis voltal en meg sose, bububu, de nekem 3 autom van, bababa, de en viszont csillagos etteremben eszem bobobo.

Amugy nem erdekel az epuletes vita tovabbi resze, en csak azt hittem, hog enis hudevicces voltam. De amugy nem gyujtok lutraalbumot es nincs is batyam. :D

Shaktee 2017.01.27. 13:48:13

@London2009: @mojyo: én meg miből olvastam ki hogy férfi vagy?? :-)

2017.01.27. 14:09:45

@rebel rebel: Marmint, ez most nekem szolt vagy @London2009-nek? Rola hitted azt eddig, hogy ferfi, vagy eddig nem volt az, de most jottel ra, hogy megis?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.27. 14:15:54

@London2009: dehat en errol beszelek
aki csaladot alapit, hazat vesz / de meg az sem kell, a csaladjaval berel./ angol akar lenni, ott kar elni orokre, az kivandorlo, letelepedo, hivhatjuk akarhogy
akik meloznak kint, angolt alig beszelik, magyarokkal egyutt berelenek stb. azok vendegmunkasok
miert szerencsetlen a szohasznalat?
hat azok
egy idegen orszagban penzert dolgoznak
ezeket hivja a Magyar nyelv vendegmunkasnak
de ebben semi lekicsinylo nincs reszemrol
a vendegmunkas vendegmunkas, a turista turista
az allampolgar allampolgar

Shaktee 2017.01.27. 14:34:47

@mojyo: a londoninak, téged csak felébresztettelek :-)

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.27. 15:13:34

@skye8: aha igen, erdemesebb elkezdeni minel hamarabb az allergen cuccokat. Amugy ha ettel csonthejasakat, mikor terhes voltal elviuleg az is segit. Mogyorovajjal annyi az okossag, hogy van crunchy meg smooth. gondolom kitalaltad, melyiket kell adni a babanak;) en babakanalra tettem, hogy megkostolja, megette, de nem volt oda tole, parszor probaltam meg kenyeren es ennyi. gondolom azt tudod, h mire kell figyelni (nehezebb legzes, ajak esetleg nyelv dagadas, epernel kiutes, meg kaksinezes)

hallal kapcsolatban erdemes lazaccal kezdeni, ha nem birja elso blikkre, avocadoval kikeverve teljesen jo. Mar ha szereti az avocadot :D ha tudsz canadian wild es/vagy ocean wise minositesut. A highlinert ha tudod inkabb hagyd ki, az kinai es eleg szennyezett. Amugy elvileg minel kisebb a hal, annal kevesebb a higanymergezest halmosott fel a testeben szal elvileg jobb, szardinia meg ilyenek, elvileg konzervet is ehetnek a babak, de azert a kis gyumolcs zoldseg pures kezdo korszakban eleg hardcore egy konzerv szardinia:D :D :D

van meg egy allergen cucc a tojas: mi azzal megkuzdottunk, mert se fove, se sutve nem eszi. A befuto a bundaskenyer lett:) imadja ott tartunk, hogy mar ket szeletet is meg bir enni belole, ami nagy szam mert elotte bele sem piszkalt a tojasba. Van egy ismerosom o pl a puresitett banan es tojas kevereket suti ki palacsintaszerure, es o arra eskuszik.

Miket, mennyit eszik 'szilard' kajat a babad?

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.27. 15:14:45

@So No: jol hangzik:) ferfi vagy vagy no? :)

puhacica 2017.01.27. 15:26:01

@hagyma: ez jo, csak tudod, mi itt azt nem ertjuk, hogy miert baszod a fejunkhoz nap mint nap, hogy vendegmunkasok vagyunk, mikozben az itt kommentelok elenyeszo hanyada el osztott hazban, a tobbsegnek viszont normalis munkaja van, eli az eletet a csaladjaval, lakast, hazat berel vagy tulajdonol, blablabla. nyilvan, akinek nem inge, az nem hordja, de nem ertem, hogy mi a celod ezzel a mindennapi kinyilatkoztatassal. miert nekunk mondod?

Mrs. Clayton 2017.01.27. 15:33:11

@LittleG (uk): nottingham lepukkant e, keress ra a 10 leggazabb varos nevere, elso 5-ben benne van, ugyanugy mint corby, luton, ezek kb miskolc, ozd szintu helyek, oda se nagyon akar senki se koltozni.
Ipar elkoltozott, uj munkahelyek nem jottek igy szepen lepukkant minden.

London2009 2017.01.27. 15:39:13

@mojyo: igazabol mindenkit beleraktam aki readalt Hagymar Urra. De mar latom, hogy hiba volt. Mert neked semmi jo, csak ha a lutra albumoddal meg a batyaddal itt bullyingolhatsz minket. :D

London2009 2017.01.27. 15:40:45

@rebel rebel: kerem szepen valoszinuleg az oltozetem teveszthetett meg. Kicsit maszkulin. Majd atoltozom. : )

London2009 2017.01.27. 15:48:28

@hagyma: azert szerencsetlen a vendegmunkas szohasznalat mert enyhen szolva pejorativ toltetu. Valamint ezzel egy kalap ala veszel mindenkit. Tehat mondjuk egy professionalt, aki idejon mondjuk 10 evre dolgozni Londiba, ritkan szoktak vendegmunkasnak hivni. Inkabb expat a jellemzo. Capici?

LittleG (uk) 2017.01.27. 15:59:48

@Mrs. Clayton: vagy 4 linket néztem meg és Nottingham sehol sincs benne a 10 legrosszabban.

Ezzel nem azt mondom, hogy nem igaz, amit mondasz, mert valószínűleg az, csak ez az ilyen listákból nem derül ki, mindenütt Hull-t, Bradfordot, Devont meg egy csomó számomra ismeretlen helyet emlegetnek :)

London2009 2017.01.27. 16:05:51

@LittleG (uk): Devont? De az egy county. Vagy varos is van? Meg nem hallottam rola. Most kigugliztam, de nem talaltam Devon varost. Hmmm.

Shaktee 2017.01.27. 16:08:04

@London2009: Pénteken megengedett a laza, maszkulin hipszter szerelés, akár a molyocskának is :-)

London2009 2017.01.27. 16:13:42

@rebel rebel: az oltozetem egy dolog. De azt nem ertem kulonben, hogy, hogy a viharba sikerult anno ezt a nicket valasztanom, hogy London2009. Semmi jobb otletem nem volt? Komolyan mondom a pofam leszakad. :D

Shaktee 2017.01.27. 16:15:56

@London2009: vedd fel a Shakti nikket, hatalmas sikered lesz :-)

LittleG (uk) 2017.01.27. 16:17:53

@London2009: Ja, úgy kerestem rá, hogy 10 worst places to live, megyék is vannak benne, ami fura, mert nem hinném, hogy egy megye teljes egészében rossz vagy jó lenne ilyen szempontból

pl.

www.independent.co.uk/news/uk/top-10-worst-places-to-live-in-the-uk-a6704046.html

London2009 2017.01.27. 16:21:13

@LittleG (uk): de miert Devon? Olyan szepseges. Nem ertem.

London2009 2017.01.27. 16:22:02

@rebel rebel: nem tudom mi az. Viszont most kapasbol eszembe jutott mondjuk 3 tok jo kis nick nev. No mindegy. Keso banat. De legalabb meg at tudok oltozni, ha nagyon akarok. : )

Mrs. Clayton 2017.01.27. 16:23:48

@LittleG (uk): oke lehet h csak 15. Ott elsz vagy csak oda gondoltal koltozni? Hallottad mar oket beszelni? Szegenyek nagyon prolin nyomjak

Mrs. Clayton 2017.01.27. 16:27:13

@London2009: mert nincs semmi munka..., anno voltak arra banyak mind bezartak, azota nincs mas helyette, egyik legszegenyebb resze az orszagnak

London2009 2017.01.27. 16:34:04

@Mrs. Clayton: de legalabb szep. Meg rengeteg embernek van ott hetvegi haza vagy uzemeltet B&B-t. Bar gondolom a belfoldi turizmus sem olyan mar, mint a fapados jaratok elott. Sajnalatra melto, mert annyira szep videk. Mi kulonben gyakran megyunk Devonba szorfozni. Meglepett, hogy ennyire rosszul allnanak. No majd legkozelebb kerdezoskodom egy kicsit jobban.

LittleG (uk) 2017.01.27. 16:34:45

@London2009: köszi :)
Van aki meg azt mondja, hogy most kell venni, amíg a Brexit körüli bizonytalanság tart, mert nagyon alacsonyak a kamatok...

tanato 2017.01.27. 16:40:48

@London2009: Nem ,nem,igazad van.vendégmunkás nagy általánosságban az aki család nélkül érkezik ,leggyakrabban csapatban egy bizonyos célterületre mezőgazdaság,építőipar , nőknél idősgondozás stb.Igaz ott eltölthet hosszú éveket,de nem akar helyi állampolgárságot,meg letelepedést,sem nagyon nyelvi és kulturális beilleszkedést.Ő a megkeresett pénzt családja és maga boldogulására haza kívánja vinni.
A bevándorló az egészen más ő általában családostól vagy később a maga után víve azt hosszú távon vagy véglegesen gondolkozva le akar telepedni a célországban és beilleszkedni ott.

LittleG (uk) 2017.01.27. 16:41:22

@Mrs. Clayton: nem voltam még ott se, csak a térképet meg a netet bújom egyelőre, a nyári szabi alatt tervezünk kicsit "mászkálni".

Olyanra van tipped, ami nem olyan drága, de jó környék?

Főgebra 2017.01.27. 16:41:58

@London2009:
A nicked akkor változtatod meg amikor akarod! A hozzászólásaid megmaradnak, csak az új nickkel. Emlékezz Babettre akinek vagy 100 neve volt, a végén már naponta változtatta!

Nyisd meg a Blog.hu-s adatlapod és arra változtatsz amire akarsz + az avatarodat is megváltoztathatod!

Mrs. Clayton 2017.01.27. 16:43:17

@LittleG (uk): persze, attol fugg mit szeretnel csinalni? Kirandulni vagy varost nezni?

London2009 2017.01.27. 16:44:24

@LittleG (uk): gondoltam, hogy ezt beleirom, de inkabb csak a pozitiv dolgokra koncentraltam. :D Igen, ez sajnos igy van, hogy ennyire favorable finances, ahogy szeretik ezt mondani, mint ami most van, az nem valoszinu, hogy lesz. Ettol fuggetlenul ha most nincs ra penz, akkor hiaba jok a hitelek. Viszont bizzunk benne, hogy mire odakerultok az arak kedvezobbek lesznek. Sosem lehet tudni. Az biztos, hogy mi tavaly marciusban nagyon kozel a peakhez vettunk. Sokan okoskodtak is nekunk, hogy most nem kellene vasarolni! Ettol fuggetlenul utana meg abban az evben eladtak 5 nagyon hasonlo ingatlant az utcaban es mindet dragabban, mint a mienk volt. Persze aprilis 1-tol meg bejott az extra stamp duty, csak ezt valahogy sokan elfelejtettek, Ugyhogy a legjobb ha mindenki sutogeti a sajat kis pogacsajat es nem hallgat masokra. ; )

London2009 2017.01.27. 16:45:13

@Főgebra: Fuha! Na most kiengedted a szellemet a palackbol! Mindjart megujulok!!
Mi lett Babettel apropo?

Mrs. Clayton 2017.01.27. 16:45:22

@London2009: az, de csak nyugdijasok koltoznek oda mert munka nincs, persze biztos lehetsz pincer meg ilyenek a szezonban. Aztan a masik fele h hazat is mindenki a parton akar venni, pedig itt-ott leszakad a part meg vele egyutt a haz is...

Shaktee 2017.01.27. 16:48:03

@London2009:

Egy indiai hegedűs volt, az emlékére csinált pár csodás lemezt John McLaughlin „Mahavishnu”.

Főgebra 2017.01.27. 16:52:07

@rebel rebel:
Csak büdös ne legyen!

Babett eltűnt a balfenéken, de időnként itt-ott egy beszólás erejéig még szokott kísérteni!

Főgebra 2017.01.27. 16:53:41

@rebel rebel:
Mellé nyultam, bocs természetesen @London2009: nek írtam volna!

Shaktee 2017.01.27. 16:56:18

@Főgebra: semmi gond kedves Főzebra bá.

tanato 2017.01.27. 16:56:53

@Főgebra: Egész egyszerűen megunta a blogot Babette mint oly sokan, kezdve Kövérmadártól Mirjamon át Zöldikéig.de sorolhatnék még rengeteg nevet,Tucano, Tableno,Amarante,Turchi,Tilmir stb.

skye8 2017.01.27. 17:06:11

@Mrs Rumcajsz CA: koszi a tippeket! :) lazacot Meg nem adtam neki csak tokehal filet, megeszi de a kedvence a csirke/diszno/marhahus. En vekonyra vagott puha szeletekkel kezdtem, baby led weaning a neve a modszernek. A lenyege hogy nem en etetem kanallal hanem a szeleteket a talcajara teszem es onalloan eszik.
A tojas neki sem izlik de a bundaskenyeret ki fogom probalni. Palacsintaban,muffinban elfogadja de pl. rantotta,tukortojas no no. Reggel par szelet gyumolcsot kap, delben hust Es zoldseget.
mivel nem kanallal etetem nem is igazan merem mennyit eszik, azt pl. tudom hogy tegnap megevett majdnem egy egesz csirkelabat De nagyon pontosan nem kovetem.

Shaktee 2017.01.27. 17:07:38

@tanato: Bonyolultabb ez azért doki.

Van akinek ideje nincs, van akinek másokkal van gondja, van aki elbujdosott..kedv mindig van egy kis csettelésre magyarul, nemde?

2017.01.27. 17:09:08

@London2009: Lehet, hogy akkor nem voltal tul kreativ hangulatban, de mostmar meg ez egy ilyen trademark, amit megszoktunk, a lajharos keppel egyutt. :)

London2009 2017.01.27. 17:22:38

@mojyo: annyira tre ez a London2009. Lajharka marad, de lehet, hogy adok ra egy bluzt. :D
Trademark! Aszta! Ez mar komoly dolog!! : )

London2009 2017.01.27. 17:24:34

@tanato: kovermadarat nagyon csiptem. De nem olyan regen benezett! Ugy meg is orvendeztetett. Kivancsi vagyok mikor jon el ez a kijelentkezes nalam. De addig mig nem nezek valami komolyabb munka utan, addig nem latom eselyet. Mivel toltenem kulonben ki a munkaidot? :D

2017.01.27. 17:38:42

@London2009: Mondjuk annyiban igaz, hogy van egy masik csaj aki meg @LondonFashion, es akkor neha ossze szoktalak teged vele keverni, de a lajhar segit, ugyhogy szerintem megtarthatod a nicknevedet. :)

London2009 2017.01.27. 17:41:42

@mojyo: atversz te itt engem. Mar hogy lenne akkor ez egy trademark ha csak ugy osszekeversz hasonloan kreativ nevekkel? Shame on you. Nekem is volt Lutra albumom.

2017.01.27. 17:47:58

@London2009: De a lajharral egyutt van trademark, es csak elso blikkre szoktalak osszekeverni, utana mar tudom ki kicsoda! Es a lutraalbum az egy dolog, na de batyad is van? :D Naugye!

2017.01.27. 18:11:49

@hagyma:

Volt itt korábban egy nagy kékség nevű kommentelő, ő is nagyon repetitív volt, és abban utazott, hogy megmondja, hogyan kell viszonyulnunk a családhoz, hazához, hazaköltözéshez, buszozáshoz stb.

Kedvelt fomulája volt, hogy "én mindenkit tisztelek, és mindenki tegye, ahogy neki tetszik, de mi a feleségemmel milyen szerencsések vagyunk, hogy ezen már túl vagyunk lépve. És igazán, én mindenkit tisztelek, és tkp. be is kell látni, hogy eleve nem is lehet mindenki annyira szerencsés, mint mi, tehát persze, hogy nem jutottak, nem juthattak el oda, ahova mi. Igazából sajnálom őket, mintegy, sőt, drukkolok, hogy ők is eljussanak oda, ahova mi".

A csávó szupertroll volt, lekezelő és idegesítő.

Mármost a vendégmunkásozásod is ezért veri le (gondolom) a biztosítékot. Persze, "a vendégmunkásság természetes állapot, nem is pejoratívan használod, de azért mégsem az igazi. Nem annyira igazi, mint a te helyzeted például, bár igazán nem is magadat akarod itt fényezni, egyszerűen szerencséd volt. Megtaláltad a nagy szerelmet, az új hazát meg az észak-karolinai rókanyomokat, szóval nem is akarsz senkit megbántani, eleve nem is lehet mindenki ilyen szerencsés helyzetben."

Érthető a párhuzam, gondolom.

Szerintem a játék kedvéért csináljuk azt, hogy megpróbálsz tényleg lekezelő lenni, és aztán lássuk meg, megy-e ennél jobban.

Taxomükke (UK) 2017.01.27. 18:27:39

@Nagy kámpics: Te sem akarod eszrevenni, hogy MINDIG ti kezditek ujra ezt a faszsagot, nem hagyma.
En mar kurvara unom.
Ez persze az en bajom, nem muszaj itt olvasgatnom.

2017.01.27. 18:28:24

@Taxomükke (UK):

De, észreveszem, meg olvastam is a korábbi kommentedet, van igazságod.

London2009 2017.01.27. 18:33:06

@mojyo: unokabatyam! Sokkal nagyobb es erosebb, mint a tied az tutifix!
Na jol van, maradok igy, a vegen meg itt a Lajhar Urholgyet teljes szemelyiseg meg nemi identitaszavarba taszitom. Hogy is mondja az angol: if it ain't broke, don't fix it! ; )

London2009 2017.01.27. 18:38:29

@Nagy kámpics: Nagy kekseg! A buszvezeto!! Ahhh! Eltunt! Ahhoz kepest, hogy minden nap itt koptatom a szamat eszre sem vettem.
:D Gondolom ez amitt lehet, hogy mindig van aki helyettesiti. Birka utan kekseg, majd takareklang vilagitott utan folyt a konnyunk a hagymatol, de legalabb reg hintaztunk!

tanato 2017.01.27. 19:00:31

@rebel rebel: Persze van aki azért időnként visszajön,akár más néven is.

tanato 2017.01.27. 19:03:13

@London2009: Nagyon sokan eltűntek az indulás 2011 óta akik régebben aktívak voltak itt.

tanato 2017.01.27. 19:04:19

@Nagy kámpics: Most akar MO. meginvitálni nagy létszámú ukrán vendégmunkás populációt.

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.27. 19:38:27

@skye8: izgi ez az idoszak nagyon:) majd meselj milyen lett a peanutbutter kiserlet :)

LittleG (uk) 2017.01.27. 19:48:54

@Mrs. Clayton: Odakoltozni :) ilyen szandekkal akarunk maszkalni, megnezni magunknak helyeket, lehetoleg nem nagyok eszakon.

Szeretunk itt, csak tul draga, ha valamikor is venni szeretnenk valamit (hazat)

Mrs. Clayton 2017.01.27. 19:51:31

@LittleG (uk): hat, ha minden aron nottingham akkor nezd meg eastwoodot. Azert jellemzoen minden nagyobb varosnak lesz olyan resze, ami tok gaz, meg olyan is ami azert elheto.

Mrs. Clayton 2017.01.27. 20:01:21

@Mrs. Clayton: de azert az allaslehetosegeket is nezd meg, mert mint volt iparvaros par eve meg 30%volt a munkanelkuliek szama lakosokon bellul

LittleG (uk) 2017.01.27. 21:11:14

@Mrs. Clayton: Nem mindenaron, csak egy otlet a sok kozul. Egy masil Bristol, bar az csak egy picit olcsobb. Vagy Swindon. Csak az meg nem tetszik, igaz, hogy meg csak egyszer voltam ott.

Aztan ki tudja, lehet beut a lotto es maradunk Berkshire-ben.

LittleG (uk) 2017.01.27. 21:14:32

@Mrs. Clayton: Igen, mindig kombot probalok nezni - hazarak, mennyi van arrafele a nekunk passzolo munkakbol es azokat mennyire fizetik meg + lakossag osszetetele (ne legyen egy nepcsoport odagettosodva), bunozesi statisztikak stb.

LittleG (uk) 2017.01.27. 21:22:09

@London2009: Ja :) csak utolag sokkal konnyebb okosnak lenni, mint eloleg :P

En ovatos duhaj vagyok, inkabb kivarnam, mi lesz ennek a ceconak a vege, a ferjem meg inkabb faltoro kos :)

Mrs. Clayton 2017.01.27. 21:40:00

@LittleG (uk): hat sok sikert a keresgeleshez. Azert majd kerdezz meg brit ismerosoket arrol h mit gondolnak swindonrol, vagy bristolrol, mielott odakoltozol.

LittleG (uk) 2017.01.28. 00:36:38

@Mrs. Clayton: Kösz. Van több angol kollégám is, aki innen költözött Swindonba, kifaggattam őket, azt mondják, szeretik. Van sok tősgyökeres swindoni kollégám is, azt mondják rá, elmegy.

Bristolról semmit nem tudok.

majd megpróbálunk okosak lenni. Előbb mindenképp bérelünk valahol...

So No 2017.01.29. 12:28:52

@Mrs Rumcajsz CA:

44 eves PHP fejleszto 26 eves feleseggel es egy 4 eves fiugyermekkel. :XD

De ettol meg Azsia sokkal jobb, mint az EU-s "alom".

Es ime a kedvenc plazam...

5 emelet elektronika...

www.youtube.com/watch?v=IWJ5aXxbLnQ

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása