oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 21. 06:42,  Rászálltak a britek az uniós munkavállalókra 279 komment

2017. január 21. 06:42 Határátkelő

Rászálltak a britek az uniós munkavállalókra

Nagyon őszintén mondom, a Theresa May beszédével foglalkozó poszt után nem akartam megint ilyesmivel foglalkozni, de belefutottam egy cikkbe, ami arról szól, miként csuklóztatják a brit hatóságok az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárokat, így aztán mindez erősen érintheti és érdekelheti az ott élő magyarokat is. Így aztán végül arra jutottam, megosztom veletek.

bilincs_foto_flickr_com_victor.jpg

A nem kicsit elgondolkodtató alaptétel az, hogy az elmúlt bő hat évben ötszörösére emelkedett az őrizetbe vett, és a bevándorlási központokban elhelyezett uniós állampolgárok száma.

Na már most, ennek egy részét be lehetne tudni annak, hogy eleve megnőtt az Európai Unióból érkezők létszáma, ám ezt az ugrást nehéz lenne csak ezzel magyarázni. 

Különösen, hogy egészen elképesztő esetek is előfordulnak: van, akit azért vettek őrizetbe, mert elveszítette a személyi igazolványát (holott például az Egyesült Királyságban ez a dokumentum nem is létezik), mást pedig azért, mert egy parkban rendezte meg születésnapi mulatságát. 

És mielőtt félreértés lenne: nem csak a kelet-európaiakat érinti a dolog (bár őket valamiért jobban…), német tudóstól a több mint két évtizede az országban élő holland nőig sok mindenkit. 

Ötszörös növekedés 

Ami a konkrét számokat illeti: míg 2009-ben 768 uniós állampolgárt vettek őrizetbe (ez az összes őrizetes 2,7 százalékát jelentette akkor), addig 2015-ben (ez az az év, amiből teljes adatok állnak rendelkezésre) 3699 embert, ami már 11,4 százalék. A növekedés tehát ötszörös. A tendencia nem lassult tavaly sem, a harmadik negyedévben 1227 embert érintett, ami az összes őrizetbe vétel 17 százaléka. 

Miközben nyilvánvaló, hogy ezek között az esetek között rengeteg jogszerű van, sok esetben szó sincs bűnelkövetésről – mondta a Bail for Immigration Detainees (BID) azaz Óvadék a Bevándorlás Miatt Fogvatartottaknak nevű jogvédő szervezet. 

A nevükben nyilatkozó ügyvéd, Adrian Berry szerint az elveszett személyi igazolványos vagy a parkban bulizóshoz hasonló esetekben egyszerűen arról van szó, hogy a kormány kifejezetten és előre megfontolt szándékkal ellenséges a más uniós országokból érkezettekkel szemben, és a helyzet csak romlani fog, amikor az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. 

A bizonytalanság a cél? 

„A belügyminisztérium uniós polgárokkal kapcsolatos politikája akkor kezdett megváltozni, amikor Theresa May került a tárca élére, még jóval a Brexitről szóló népszavazás előtt” – hangsúlyozta az ügyvéd. 

„Jól mutatja ez az uniós polgárokhoz való hozzáállását, amit nagyon komolyan kell venni a Brexittel kapcsolatos ígéreteit hallgatva” - tette hozzá Adrian Berry. Amiben persze lehet némi elfogultság, de azért a számok önmagukért beszélnek, például az, hogy 2010 óta (ekkor lett belügyminiszter Theresa May) a kiutasított uniós polgárok aránya 256 százalékkal ugrott meg. 

„Egyes emberek eltávolítása egyben azt is üzeni a többieknek, hogy a helyzetük bizonytalan. Arra szolgál, hogy aggodalmat keltsen” – vélte a BID szakembere, aki szerint ha valaki bűncselekményt követ el, azt ki kell utasítani, és megtagadják tőle a belépés lehetőségét. 

Ugyanakkor az „adminisztratív eltávolításnak” nevezett technika esetében az ember tulajdonképpen nem követ el semmilyen bűncselekményt, sokszor csak azért büntetik, mert nincs munkahelye vagy nem tanul. 

„Ezek az emberek nem bűnözők. Senki sem érdekel egy Kensingtonban élő, nem dolgozó francia. Egyszerűen csak fogják és kikapkodják az alacsonyabb bevételből élő kelet-európaiakat” – hangsúlyozta az ügyvéd. 

Mindezt annak ellenére, hogy a Brexittel kapcsolatos terveket ismertető beszédben Theresa May kiemelte, hogy minél előbb garantálni akarja a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogait csakúgy, mint az Európa többi országában élő britekét. 

A BID egyik vezetője, John Hopgood szerint egyelőre azért elég nagy a bizonytalanság ezen a téren, sokan nem tudják, maradhatnak-e a kilépést követően, „és arra sincs garancia, hogy bármilyen biztonságérzetük lesz az uniós kilépést követően”. 

Lássunk pár példát, mert akadnak érdekesek! 

Egy lengyel férfit azért vettek őrizetbe, mert egy parkban rendezett születésnapi bulin alkoholt fogyasztott (ami figyelembe véve a hétvégi esték londoni utcaképét elég érdekes indok, teszem hozzá csendben). 

De még ez is egy dolog, viszont a férfit öt hónapig tartották bezárva, annak ellenére, hogy végzés született a kiutasítás leállításáról. „Egyre több uniós állampolgárt vesznek őrizetbe, gyakorlatilag a semmiért. Sokkal kevesebbért is utánuk nyúlnak, mint egyes, nem uniós országból érkezett bevándorlók esetében” – vélte John Hopgood. 

De nem csak kelet-európaiak kerültek hasonló helyzetbe: egy olasz állampolgárt például azért vettek őrizetbe, mert elveszítette az olasz személyijét, noha Nagy-Britanniában nincs és nem is kötelező a személyi igazolvány. Ő nyolc hónapot (!!) ült, holott együtt is működött a brit kormánnyal abban, hogy visszaküldjék Olaszországba. 

Akit negyedszázad után utasítottak ki 

Vagy ott van annak a holland nőnek az esete, aki 24 éve él az Egyesült Királyságban, két gyermeke született a brit férjétől. Mivel a tavalyi népszavazás után aggódott a továbbiak miatt, úgy döntött, felveszi a brit állampolgárságot. 

Mivel a hatályos törvények szerint a brit házastárs nem jogosít állampolgárságra, ő pedig attól tartott, a családi utakon rá majd „amerikai stílusú kétórás sorban állás vár a határon”, ezért beadta a jelentkezést. 

Az állampolgársághoz először állandó tartózkodási engedély szükséges, amihez egy szelíd 85 oldalas dokumentumot kell kitölteni. Monique Hawkins annak rendje s módja szerint írt, ikszelt, és töltött, ám az eredeti holland útlevelét nem tudta csatolni, mert az édesapja nem sokkal korábban hunyt el, neki pedig szüksége volt a papírra, hogy meglátogathassa édesanyját Hollandiában. 

Mindegy, nem szeretném ragozni a történetet, a lényeg annyi, hogy a Belügyminisztérium négy hónappal később értesítette, hogy pakoljon, mert mennie kell. Telefonon próbált érdeklődni, de azt mondták neki, hogy az ügye sem telefonon, sem emailben nem tisztázható. 

Az egyébként szoftverfejlesztőként dolgozó nő szerint soha meg nem fordult a fejében, hogy esetleg deportálhatják, de az esete jól mutatja a Belügyminisztérium ügyintézésének abszurditását. 

Sam Schwarzkopf német neurológus 1999-ben költözött az országba, hogy a Cardiffi Egyetemen tanuljon, majd miután diplomázott és a PhD-t is megszerezte 2007-ben, úgy döntött, munkavállalóként is marad. Neki brit felesége van, és a University College London munkatársa. 

Tavaly márciusban adta be a kérelmét, amit egy héttel a referendum előtt dobtak vissza, arra hivatkozva, hogy nem csatolta az útlevelét (annak egy hiteles másolatát igen). 

Az elutasító levélben pedig ott szerepelt ugyanaz a mondat, mint Monique Hawkins esetében: „készüljön fel az Egyesült Királyság elhagyására”. 

„Abban a pillanatban eléggé kiborultam, így írtam pár levelet, az egyiket az akkori belügyminiszternek, Theresa Maynek (választ nem kaptam rá). Csak hogy egyértelmű legyek: szerintem simán hiba történt a minisztériumban, ugyanazt az egyenlevelet küldik mindenkinek” - mondta. 

„Ugyanakkor ez azért felháborító, mert a hatályos törvények szerint minden uniós állampolgár öt év után automatikusan megkapja az állandó tartózkodási jogot. Az általam benyújtott dokumentumok nem megadják ezt az engedélyt, hanem csak megerősítik, hogy rendelkezem velük, hogy utána megkaphassam az állampolgárságot. Valójában tehát formalitásnak kellene lennie. Ugyanakkor úgy tűnik, a Belügyminisztérium nagyon meg akarja nehezíteni az emberek dolgát” – tette hozzá Sam Schwarzkopf

Azt az érvelést ő is elfogadta, hogy fénymásolatot (még ha színes és hitelesített is) nem tekintenek megfelelőnek, és azzal sem lett volna gondja, ha azt mondják, nyújtsa be újra a kérvényt immár az eredeti útlevéllel. Végül a helyi parlamenti képviselőt is bevonta az ügyébe, ami rendeződni látszik. 

Visszatérve az őrizetbe vételekre, Adrian Berry ügyvéd szerint egyes esetekben a Belügyminisztériumnak „hatalmas kártérítési összegeket” kellett kifizetni jogtalan fogva tartás címén. 

Az egyik ilyen esetben egy hajléktalan lengyelt vettek őrizetbe és tartottak 5 hónapig fogva, majd amikor elengedték, eltiltották a jövőbeni munkavégzés lehetőségétől. A Legfelsőbb Bíróság jogtalannak ítélte meg az eljárást és kártérítést ítélt meg a férfinak. 

A fentiekre a Belügyminisztérium a következőket reagálta: „A közvélemény komoly fellépést vár el az Egyesült Királyságra veszélyt jelentő külföldiekkel szemben – ezért deportáljuk azokat, akik bűncselekmény elkövetésével élnek vissza a vendégszeretetünkkel. Minden kiutasítás az Egyesült Királyság és az Európai Unió törvényeivel összhangban történik”. 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egy tavalyi interjúban azt ígérte: megvédik az Egyesült Királyságban élő magyarok jogait.

Ha neked is van hasonló történeted, veled is történt ilyen, írd meg! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

HÍRMONDÓ

Ezért nem jut Magyarország egyről a kettőre

Még ha van is gazdasági növekedés, mit ér, ha az emberek nem érzik? Elgondolkodtató számok Magyarország helyéről a világban.

Tarthatatlan állapotok a magyar kórházakban

Egy ápolóra 30 beteg, szakorvosi felügyelet nélkül dolgozó szakorvosjelöltek... csoda, ha az egészségügyben dolgozók inkább a külföldet választják?

Donald Trump 97 másodperce 

Az új amerikai elnök édesanyja Skóciából vándorolt be Amerikába. Egy nem akármilyen történet.

(Fotó: flickr.com/Victor)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7112141561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2017.01.21. 23:52:47

@gabors: rebel az 1/3,1/3,1/3 blood:)))
Lehet te nem fogod érteni,de ő igen:)))

gabors 2017.01.21. 23:53:51

@rebel rebel: orulok ... kutyakra azt mondjak "mutt" amit kb ugy lehet magyarra forditani hogy korcs (keverek)

de az ilyen rasszista nyelvi kornyezetben a mud-ot hasznaljak kb ugyanazt jelenti ... itt (usa NYC) nem PC de nem is rasszista de gyakran hasznalt kifejezes "mixed" race (errefele ez gyakori NC-ben ilyen valszeg nincs)

Shaktee 2017.01.21. 23:56:08

@Zoole[uk]: Ne félj bangladeshi nyíregyboj, nem lesz a teszt túl komplikált :)

Most nem akarom mert röhögnének az onokák az akszentodon ;)

Jóccak

gabors 2017.01.21. 23:57:30

@Zoole[uk]: hogyne ertenem a felesegem szerint "white supremacist" vagyok :-)

Shaktee 2017.01.21. 23:58:30

@gabors: soketnikumu kanadaiak mondják magukról
I'm a mutt

:)

SzZoole 2017.01.22. 00:02:10

@rebel rebel: rajtad meg lehet,hogy a fiam mosolyogna:)

Nekem van akcentusum,soha nem mondtam,hogy nincs.
34 évesen kezdtem az angolt tanulni,most 42 vagyok

gabors 2017.01.22. 00:16:20

@rebel rebel: akkor en is tanultam valamit :-)

Shaktee 2017.01.22. 00:29:45

@gabors: Look at that!

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142524940&t=9221959&openwith=1

Nem lesz ebből reality tv elnökség, kezd a bizodalmam visszatérni.
Ennyi ember ellen nem lehet kidobni a check and balance-t.

gabors 2017.01.22. 00:41:23

@rebel rebel: Ennyi ember ellen nem lehet kidobni a check and balance-t.

sajnos konnyen lehet :-(

hagymak tobben vannak (ha nincsenek is tobben)

Shaktee 2017.01.22. 00:54:39

Hagymák innentől nem számítanak, n'est pas?

Bicepsz Elek77 2017.01.22. 09:48:34

@M. Péter:
Az azsiaiak/afrikaiak tobb 10000 fontokat fizetnek az allamkasszanak(tartozkodasi, kamu egyetem stb.). Szoval szep bevetel a kelet-europaiakhoz kepest.
Unios polgarokat meg nem lehet csak ugy kitrnni, csak ugye egy kelet-europai nem szokta meg, hogy egybol bíróságon vesz szep elegtetelt a brit allamon, mint egy amgol....

histar007 2017.01.22. 09:48:38

Ez van, az afrikai, közel- távol-keleti és hindusztáni bevándorlók nagyobb megbecsülésnek örbendenek. Ők nem emelik a bérszintet.
Amúgy meg ha egy ország kiutasít egy egyetemi tanárt akkor magára vessen. Ha pedig az orvosokat is deportálják, az a vég jele. Magyarország egyre normálisabb helynek tűnik...

ogli dzsí 2017.01.22. 09:49:37

Rendőrállam! Britt fasizmus!

SzZoole 2017.01.22. 10:11:07

@Bicepsz Elek77: "Az azsiaiak/afrikaiak tobb 10000 fontokat fizetnek az allamkasszanak(tartozkodasi, kamu egyetem stb.). Szoval szep bevetel a kelet-europaiakhoz kepest. "

Ugye ez csak vicc.
Lehet hogy tobb 10 ezer fontot fizetnek a kamu tartozkodasert,de mennyit kapnak vissza kulombozo benefitek formajaba?
Council house/benefit,council tax benefits,child tax credit,child benefit,asszony nem dolgozhat,az ember heti max 24 orat dolgozik a benefit miatt,stb......
Ezzel szembe mi ,keleteuropaiak' 3 full time-os munka,nem minimal beres,egy part time,mert a fiam meg nincs 18 es college mellet part time dolgozik,rentet fizetek council taxot fizetek,taxot/NI-t fizetunk,havi tobb ezer fontot koltunk el egy honapban...
Akkor kikbol van nagyobb haszna az angol allamnak?

M. Péter 2017.01.22. 10:30:29

@Bicepsz Elek77: Az egyetemi tandíjat nem az államkasszának fizetik. Csak akkreditált egyetemre adnak vízumot, és arra is egyre nehezebben, az indiaiak már egyenesen arra panaszkodnak, hogy a konzulátuson szemétkednek, és megpróbálják eltanácsolni őket a brit egyetemekről. Therea May már azt is felvetette, hogy csökkentsék a diákvízumok számát, mert így lehetne néhány évig látványos csökkenést felmutatni a bevándorlásban.

Mercel 2017.01.22. 11:03:24

Úgy látom a britek nyomon követték a magyar kormány ámokfutását migráns ügyben és merítettek is belőle rendesen..

Az külön vicces, hogy szijjártó Petike mit és hogyan nyilatkozik ez ügyben.

Amúgy ajánlom mindenkinek a Brazil című filmet.
Más témában de tökéletesen bemutatja a Brit agymenést - a hatvanas években a diákok nem egy sötétségbe visszahúzódó Angliáért mentek utcára, de úgy tűnik a sötétség rohamosan terjed.:(

Netuddki. 2017.01.22. 11:05:56

Mondjuk csak rá kell nézni erre a nőre, sok jót nem ígér. Miért kellett a briteknek? Hülye angolok, angol hülyék, hova mentek? Csak hogy a klasszikust idézzem.

Netuddki. 2017.01.22. 11:06:02

"Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egy tavalyi interjúban azt ígérte: megvédik az Egyesült Királyságban élő magyarok jogait."

Szerintem nem akarod Te annyira, hogy a tolvajfidesz védje meg a jogaidat Angliában..

ogli dzsí 2017.01.22. 11:24:51

@Mercel: hát, nyilván az angolok a felelősek, hogy a multikulti nem csak játék és mese....a fehér angolok évtizedek óta menekülnek a szigetről bármilyen irányba.

Most azt mondták elég.

flydomi 2017.01.22. 11:25:51

@RoxyCRX:
Nem érted a lényeget,mert nem akarod elfogadni azt a tényt,hogy százalékban(számilag is),nőt azoknak az esetek száma,ahol"jogtalanul" basznak ki EU-s állampolgárokat egy másik EU -s országból az utóbbi években.A 4-5 millió bevándorlóhoz képest a szám szinte egyenlő a nullával,de százalékosan az elmúlt évekhez képest nőtt a "jogtalanul" kiutasítottak száma.Ez a lényeg.Az egy másik dolog,hogy a cikkben sok dolog pontatlan.A fától nem akarod látni az erdőt.A cikkíró kezdő,de a lényegi dolgon a sok mellékes dolog(nem az eredeti útlevelet csatolta,stb) nem váltóztat.

2017.01.22. 11:26:35

vege a jo vilagnak az angliai magyarok szamara
az a vicc, hogy a jamaikai, bangladesi, sri lankai, indiai, pakisztani, nigeriai tovabbra is mehet oda, mert nem unios polgar

lassan mindenhol beszukulnek a lehetosegek es ki lesznek utasitva a magyarok, lengyelek, szlovakok
Anglia elkezdi, majd Franciaorszag jon, ahol ha Le Pen nyer, akkor kidobjak a bolgar, roman, magyar, lengyel bevandorlokat, de persze a kameruni, szenegali, kongoi, marokkoi, algeriai maradhat

aztan vegul Nemetorszag is bezarja majd a kapuit a magyarok es lengyelek elott
a szir, iraki, afgan, pakisztani szivesen latott vendeg lesz ott, a magyarnak meg mennie kell

ennyi volt, Europanak nagyjabol vege, a szabad munkavallalas volt az egyetlen, ami egy kicsit is karpotolta a magyarokat, lengyeleket azert, hogy szetvertek az iparukat a rendszervaltas utan nyugati osztonzesre

flydomi 2017.01.22. 12:03:32

@Shanarey:
A lényeget te se érted.
Nem baj.

odamondó 2017.01.22. 12:03:49

A gyarmati menekült nem zavarja az angolt mert papíron agysebész valójában wc pucolónak jó és ezzel meg is elégszik.

A kelet európai papíron wc pucoló a valójában meg képzett szakember aki egy iszonyatos hajtós piacról érkezve arra törekszik, hogy szépen kitúrjon mindenkit.

Na ennyi a különbség. Angol lennék nekem is a keleteurópai bökné a szemem.

2017.01.22. 12:03:55

@ogli dzsí: az angolok pont a kulturalisan hozzajuk kozelebb allo europaiakat fogjak elkergetni Angliabol, kozben meg a pakisztani, arab, karibi, szomaliai, afrikai mehet oda
tehat nem a multikultira meg a bevandorlasra mondtak nemet, hanem kizarolag az europaiakra

ogli dzsí 2017.01.22. 12:48:18

@Colonel H. Stinkmeaner: 'az angolok pont a kulturalisan hozzajuk kozelebb allo europaiakat fogjak elkergetni Angliabol, kozben meg a pakisztani, arab, karibi, szomaliai, afrikai mehet oda'

Ez egy igaztalan kijelentés, ahogy feri mondaná. Nincs valóságtartalma.

torró 2017.01.22. 12:49:08

Ezek a történetek mindig olyanok amik továbbadással terjednek, és ezeket fenntartással kel fogadni. De! A héten beszélgettem egy fiatal emberrel, aki kőművesként dolgozik már évek óta felváltva Németország és Svájc között. Azt mondja most még marad 6 hónapot és végleg hazajön mert egyre rosszabbak a viszonyok. Valóban szigorúbban lépnek fel a rendőrök a Magyar rendszámú autósokkal szemben is. De! Azt mondja az a baj hogy rengeteg olyan (idézem) "tróger Magyar vállalkozó visz ki embereket akik felveszik a pénzt, de nem fizetik ki a dolgozóikat" Találkozott olyanokkal akik már több hónapja nem kaptak fizetést. Itthonról küldtek nekik, végül haza kellett jönniük.. Tudják ezt a Németek is, és egyre kevesebbet akarnak beengedni. Azt mondja, azok járnak jól akiket már régebb óta kint dolgozók ajánlanak be ottani
munkaadókhoz, mert azok rendesen, és jól is fizetnek. Ráadásul valóban sok a tolvaj is, és ezek miatt, meg a simlis munka szervezők miatt, egyre rosszabba hírnevünk.
Tehát nagyon sokszor bizony a kint élők maguk is tesznek azért, hogy ferde szemmel nézzenek ránk.

M. Péter 2017.01.22. 13:13:28

@Colonel H. Stinkmeaner: A volt Brit Birodalomból jövőkre ugyanúgy az általános bevándorlási szabályok vonatkoznak, mint bárki másra az EGT-n és Svájcon kívül. A szabad bevándorlás kb. 50 éve megszűnt, de ne zavarjanak a tények.

Alick 2017.01.22. 13:16:37

@ogli dzsí: Az angolok számára a Nemzetközösség az, ami benne van az identitásukban, az EU csak afféle alkudozós gengszterszindikátus. Ezért áll hozzájuk közelebb a paki, mint a lengyel kőműves.

Shanarey 2017.01.22. 13:20:48

@flydomi:

Hát persze hogy nem értem, hiszen itt élek, s ennek okán tán többet tudok arról, mi folyik itt. S nem látom hogy a rendőrök fogdosnák össze az embereket.

A te okosságodat, meg az is bizonyítja, hogy a posztban egy rohadt konkrét infó nincs ami alapján rá lehetne keresni, mi is történt hol is történt és hogyan történt valójában. A hivatalokkal sincs gondom, a rendőrséggel sem, pedig már összefutottam velük párszor. Volt szerencsém megjelenni egy bírósági tárgyaláson, mint tanú, s akit a perben pénzbüntetésre ítéltek az sem épp angol volt hanem magyar és mégsem akarta senki kiutasítani.

Shaktee 2017.01.22. 14:02:08

@Zoole[uk]: Nem mondod a hogy a kelet-európaiak nem vesznek fel komoly pénzeket lakásbérlés támogatásra, színre-etnikumra való tekintet nélkül.

Ugye nem? :)

Szerintem a cikk nem propahanta, hanem valós statisztikákat dolgoz fel.
Szvsz.

Hari Seldon 2 2017.01.22. 14:03:17

@Colonel H. Stinkmeaner:

Látom képben vagy:

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/robbantott_az_elitellenes_francia_elnokjelolt.628048.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Ez itt kéhlek Fraszhiaország, itt van még oktatás.
Másrészt Le Pen pont nem az európaiak ellen van, hanem a muzulmánok ellen.
Harmadrészt, miután kétfordulós rendszer van gyakorlatilag nulla az esélye a második fordulóban legkésőbb veszít.

SzZoole 2017.01.22. 14:05:39

@rebel rebel: nem,csak forditott az arány es ez nem mindegy

ogli dzsí 2017.01.22. 14:05:57

@Alick: A fenét áll hozzájuk közelebb.

A NEMZETKÖZÖSSÉG eleve egy erős eufémizmus, hisz semmilyen közösség nem volt semmi más nemzettek, hanem voltak az angolok + a szolgák.

Nem közel áll hozzájuk a paki, hanem az nem konkurencia. Annak jó a szolga szint, mert megszokta, nagyszerü Péntek lesz belőle a makimajmokkal együtt (már ha utóbbiak dolgoznak).

Shaktee 2017.01.22. 14:10:53

@Zoole[uk]: S ezt honnan tudjuk, a makimajmozó "urbánus legendákból" ? :)

Shaktee 2017.01.22. 14:13:29

@Hari Seldon 2: Nagy a bizalmad neked ebben a kétfordulós rendszerben, dacára minden trendnek, trumpnak, ágaskodó populista görénynek.

Bár neked lenne igazad.

Bicepsz Elek77 2017.01.22. 14:47:17

A brit hazastars nem jogosit allampolgarsagra??? Hat nem, de eleg megpalyazni, es kritériumoknak megfelelni:
If your spouse is a British citizen
If you’re married to, or the civil partner of, a British citizen, you can apply for citizenship if:

you’re 18 or over
you’re of sound mind, you’re able to think and make decisions for yourself
you’re of good character, for example you don’t have a serious or recent criminal record
you’ve met the knowledge of English and life in the UK requirements
you’ve been granted indefinite leave to stay in the UK (this means there’s no specific date that you have to leave) or permanent residence if you’re an EEA national (and you have a permanent residence card or document that shows you have permanent residence)
you meet the residency requirement
Unless your spouse or civil partner works abroad either for the UK government or for an organisation closely linked to government, you must usually also have:

lived in the UK for at least the 3 years before your application is received
spent no more than 270 days outside the UK in those 3 years
spent no more than 90 days outside the UK in the last 12 months
not broken any immigration laws while in the UK
Read the guidance notes and the requirements booklet before applying.

Bicepsz Elek77 2017.01.22. 15:04:12

@Colonel H. Stinkmeaner:
Mert a videk dont!!
Oda csak Keuropai megy!!! Es ok a nagy Brexit partiak!!
A sok benefit amnyira nem egyszerű. Hosszabb tavon sokat veszitenek a sokgyerekesekkel, de az angolok nem a hosszútávú gondolkodasrol hiresek!!

VT Man 2017.01.22. 16:27:29

Angliaban elek, es olyan, mintha scifit olvasnek.

Mit szivott a szerzo? Se a kornyekemen, se a magyar netes csoportokban nem tapasztalom azt, ami le van irva.

takarék-láng 2017.01.22. 17:49:47

@VT Man: a szerzo uszit, mert nehez beletorodnie hogy a liberalis lazalmok szertefoszlanak, es jon egy uj europa. A nemzetek europaja lesz ez.

Bambano 2017.01.22. 17:49:51

nem kell ezt agyonbonyolítani, egyszer csináljanak egy pár napos sztrájkot a bevándorlók.
majd ettől jól összeborul az egész ország, akkor majd rádöbbennek, hogy nem kéne mindenkivel kekeckedni.

2017.01.22. 17:50:14

@01234567: nem tudom. Ezt a témát már olvastam korábban, eredetiben angolul. A holland nőt nem utasították ki, hanem visszautasították....
Kíváncsi volnék, ugyan milyen indokkal, milyen jogszabályra hivatkozva utasították ki?
Szamárság. A UK még az ÈU tagja...a határon sem kérnek vízumot.
Ja, a tudós esetén pedig, az eredeti cikk szerint, a hatóság válasza az volt, hogy EU állampolgárnak nem kell permanent resident cardot igényelni, ugyanis nem vízumköteles....
Ezen a gyakorlaton pedig nem is akarnak változtatni.

2017.01.22. 18:26:32

@rebel rebel: A cikk egy angliai újság híreit dolgozta fel, kissé megkésve.
A hírérték növelése érdekében kissé félrefordították...
Ugyan, hogyan tilthatnak ki egy kétgyermekes HOLLAND anyát, akinek a férje angol? Visszautasították a kérelmét , nem kiutasították.
Például én tavaly ilyenkor kaptam meg a p r cardot.
Mintegy három hétre....

CoolKoon 2017.01.22. 19:12:16

Nos, ha tényleg ennyire utálják a bevándorlókat (és a többi huhogóval ellentétben simán elhiszem, hogy ezek ilyenek, mert őkTÉNYLEG ilyenek; nem véletlenül hasonlít az amerikai hivatali hozzáállás kísértetiesen az övékre...), akkor nyíltan ki kell mondania az EU-nak, hogy felőlünk jöhet a kemény Brexit. Határellenőrzés, vámok, minden, ami csak hátrányosan érintheti a finnyás angol cégeket (és úgy általában az elitet). Erre ácsingózik May nagysasszony? Hát kapja csak meg szépen....

CoolKoon 2017.01.22. 19:12:25

@takarék-láng: Liberális lázálmok? A liberalizmus nélkül egy szép napon simán péppé verhettek volna az Andrássy út 60-ban csak azért, mert a házmesternek nem tetszett a pofád. Ilyen rezsimet akarsz? Nosza, Putyinisztán csak rád vár!

CoolKoon 2017.01.22. 19:12:30

@Bicepsz Elek77: Ja. A folyton részeg, ostoba vidéki suttyók (angolul "chav"), akik még életükben nem dolgoztak. Ja és persze a szenilis nyugdíjasok, akik szintén azért szavaztak oda, mert az imádott The Sun-juk minden nap beléjük sulykolta, hogy ezt kell tenniük.

CoolKoon 2017.01.22. 19:12:33

@Alick: Senki nem tartott pisztolyt a fejükhöz, amikor beléptek ebbe a "gengszterszindikátusba"....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.01.22. 22:51:30

@LondonFashion: Uk-bol nem tudsz jogsival ki-be utazni, csak szolok.
Amugy a holand no ugye rendezodott.

@RoxyCRX: Mielott hulyeseget irsz, de a permanent residencyhez kell 85 oldalas papirkoteget kitolteni(www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/505032/EEA_PR__03-16.pdf) , az allampolgarsagihoz eleg csak 33-34. tudom, mert elobbit ketto, utobbit egy eve csinaltam.

"Minden hivatalos ugyintezeshez mint ilyen, kotelezo az utlevelet (eredeti nem masolat) csatolni amit majd par nap vagy 1 het utan visszakuldenek" Aha persze, permanent residencenel mi egy honap mulva kaptuk vissza, de tudok olyanrol, akik fel evet vartak ra. Addig - ha nincs szemelyijuk - kvazi be vannak zarva az orszagba.

@M. Péter: Egyik ismeros ugy jart, hogy csak szemelyije volt, elhagyta. tavaly augusztusban kert uj utlevelet a kovetsegen,a kovetseg elcseszte, azota sincs se utlevele, se szemelyije, es nem tudja elhagyni az orszagot. De azt irod, utazhat valaki a szemelyijevel, nade mi van ha valaki mondjuk 2010ben Magyarorszagon bejelentette, hogy vegelegesen letelepedik kulfoldon, szemelyijet igy elvettek, csak utlevellel jott, meglenne az 5 eve, adna be prc-re, de fel evig nem tud meglenni az utlevele nelkul?! Kvazi az orszagba van zarva.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.01.22. 23:03:58

@Könnyen elkaptuk, uram!: Akkor ha mar ismered az erdeti cikket , akkor te se forditsd felre:

www.theguardian.com/politics/2016/dec/28/dutch-woman-with-two-british-children-told-to-leave-uk-after-24-years

"“As you appear to have no alternative basis of stay in the United Kingdom you should now make arrangements to leave" Ez akkor mit jelent, elutasitast? NEm. Ez azt jelenti, hogy keszulj fel, hogy menned kell.

@Shanarey: Mi prezentaltunk mindent az allampolgarsaghoz, de azert ott volt a sejhajban a babszem, hogy valamin elcsuszunk, mert epp olyan napja van az ugyintezonek. Ugye mi ugy adtuk be, hogy az elso 3 honapban munkat kerestunk, onfentartoak voltunk, nem volt itteni exta biztositasunk ( bupa vagy hasonlo) de nem is irtak, hogy kellene, de Magyarorszgaon meg biztositva voltunk . Ebbe ha akartak volna bele tudtak volna pl kotni. ( hiaba volt bankszamlaval, allaskereso/elutasito levelekkel tele) .

A masik a wrs. Elkezdtunk ugynoksegnel dolgozni, de paromnak vegul csak 1 nap munkaja volt, nekem ketto, ezert akkor kertem ki a wrsm, mikor fix allasom lett egy honap mulva. Parom maganvallalkozo lett, igy neki nem kellett, de azert bennunk volt a felsz, mi lesz ha ebbe belekotnek. ( pedig mint irtam, teljesen leiras alapjan jartunk el)

A fiam utlevelenel hiaba volt ott az 5 ev p60, wrs, prc , tobbszorosen utanunk ellenoriztek, utanatelefonaltak a countersignaturenek, meg levelet is kapott, szoval probaltak fogast talalni, nem sikerult.

Most azzal kotekszenek, hogy a heti beveteled ha 155 fontnal kevesebb barmely idoszak alatt, akkor visszadobjaka prc-t. ( csak szolok, az smp , amit maternity alatt kapni kevesebb ennel)

Na, csak annyit mondok, ha valaki allampolgarsagira adna a fejet, egyreszt national checking servicehez vigye el a papirjait, masreszt ha ket kilo a paksameta, ket kilo, tegyen ra. Szedjen ossze minden lehetseges papirt.

A kulon vicc, egyik ismeros azert nem kapott meg egy allast, mert a home office elvesztette a szemelyijet, ezert ujrakerte a prct az utlevellel, az allas ahova ,ment volna , ott meg kertek az utlevelet, amit nem tudott felmutatni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.01.22. 23:11:21

@Shanarey: A jogsira: nem biztos , hogy van neki. Sogoromnak nincs se magyar se brit jogsija pl.

Az eredeti posztot linkeltem fentebb, amibol ez a poszt forditodott.

v2peti 2017.01.23. 00:23:20

@histar007: Éppen ez az, őket miért nem cseszegetik???

bkkzol 2017.01.23. 00:23:30

Szerintem most gyűjtik az energiát a brit civil szervezetek egy nagyszabású tüntetésre. A Strasbourgi bíróságon már biztos feldobták hazájukat. :-)

M. Péter 2017.01.23. 01:27:04

@tildy[UK]: A helyi tanácson lehet hiteles másolatot készittetni az útlevélről, és azt elfogadja Home Office az interneten beadott kérelemhez.

M. Péter 2017.01.23. 01:32:01

@Hari Seldon 2: Le Pen is mondott már olyat, hogy ki akarja léptetni Fro.-t az EU-ból, bár most inkább csak az EMU-ból akar kilépni, és saját valutát bevezetni.

2017.01.23. 06:22:48

@tildy[UK]: nem fordítom félre, de mentségemre szolgáljon, hogy emlékezetből idéztem. Azért szíves figyelmedbe ajánlanám az utolsó bekezdést. A H O szerint nem kell semmilyen engedély EU állampolgárnak.
Vesd össze azzal, hogy a permanent resident card EU-n kívülieknek szól. Ha láttál már, tudod.
Tehát a logikai menet a következő:
van egy beadvány aminek a követelményrendszere az EU-n kívüli, nem brit állampolgárokra vonatkozik
Ezeknek munkavállalói vízumot kell igényelni.
A vízum határidejének lejártakor permanent resident cardot igényelhetnek, ami határozatlan idejű munkavállalásra és tartózkodásra jogosít.

Namost: ha a vízumod lejár és bármi okból nem kapod meg a pr cardot, kiutasítanak...
de a HO szerint egy hollandnak nem kell vízum tehát pr card sem...
Ugye, nem is bonyolult, csak a nő görcsölte túl?

2017.01.23. 06:22:58

@tildy[UK]: Home Office said: “The rights of EU nationals living in the UK remain unchanged while we are a member of the European Union. EU nationals do not require any additional documents to prove their status

2017.01.23. 06:23:04

@tildy[UK]: én a pr cardot 3 hétre kaptam meg. Viszont az állampolgársági igénylésed indok nélkül visszautasíthatják, nem kell fogást keresniük...

Azanyadpicsaja · http://anyadpicsaja.hu 2017.01.23. 06:23:19

Összefoglalva: szerintem pontos utasításokat kapott mindegyik hatóság, hogy melyik nép tagjait hogyan kezeljék, (vagy ne). Nyilván a brexit után nem akarják senkivel megszerettetni az országot, először jönnek az ilyen primitív módsuerek, később a különféle hátrányos rendeletek alkotásával szépen apránként ráébresztik a külföldi migráncsokat, hogy jobb nekik otthon..

M. Péter 2017.01.23. 09:11:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ez a permanent resident card pont az uniós jog alapján az Egyesült Királyságban élőknek van. Ha valaki brit állampolgár akar lenni, akkor most már kell ez a kártya is. A legtöbben azért kérelmezik a kártyát, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben legyen valami dokumentumuk az állandó lakos státuszukról.

CoolKoon 2017.01.23. 10:02:09

@tildy[UK]: "Amugy a holand no ugye rendezodott." - Ja. Miután a brit sajtó megszellőztette, hogy mekkora rohadékok dolgoznak a belügyminisztériumban (bár melyik belügyminisztériumban nem, ugye)....

na4 2017.01.23. 12:22:15

GB az angoloké, ők döntik el ki maradhat és ki nem. Látszik, hogy elegük lett a beáramló mocsokból. Sokakat ki fognak rúgni.

CoolKoon 2017.01.23. 13:33:06

@na4: Ja. Aztán amikor a sok "mocsok" mind eltakarodik, az utolsó "paki" meg lengyel villanyszerelő is hazamegy, akkor jönnek majd rá, mekkora egy lehetetlen, tróger egy állatfaj az angol. Igaz, hogy akkor már az ország bedőlésén túl lesznek, de nem baj.

Shanarey 2017.01.23. 17:21:03

@tildy[UK]:

Köszi az eredeti cikket. Tudom én hogy az itteni hivatalok nem tökéletesek. De ott is emberek dolgoznak, s vagy tudják mit kell csinálni, vagy nem, ez itt sincs másképp.

Egy ismerősömnek, pl. a DVLA vesztette el a személyijét, és a magyar jogsiját, amikor jogsit akarta lecserélni angolra

Shanarey 2017.01.23. 17:22:41

Ja igen,a cikk alapján, a hivatal hozzáállása csak a szokásos butaság, vagyis fogalmuk sem volt arról hogy hogy Hollandia EU tag vagy sem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.01.23. 19:43:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: láttam már, nekem is van. Eu-n belulieknek ugyanis kötelező, ha állampolgárságot akarnak. Amire te gondolsz, az az ilr, indefinite leave of remain, ami az Eu-n kivulieknek van. Es tökmindegy, ha a hivatalos álláspont szerint nem kotelezo pr cardot igényelni, hogy a resident statuszod meglegyen, ha ugyanaz a home office ilyen levelet ír.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.01.23. 19:45:04

@M. Péter: internetes kérelem pár hónapja van, előtte nem volt. A meg tavaly év elején is csak papíron lehetett beadni, az eredeti utlevellel.

DieNanny CH 2017.01.23. 20:32:46

@Shanarey:

És ilyenkor mi van? Állják az újraellőállítás minden költségét?

Shanarey 2017.01.23. 20:56:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Egy fenét, letagadják, és azt mondják nem is volt benne a borítékban, amiben kapták

2017.01.23. 21:11:05

Jó 4 éve voltam Angliában. Nem túl sokáig, csak pár hónapig. Az a néhány hónap dosztig elég volt nekem, hogy meggyőződjek róla, ezt az állatfajtát nem nekem találták ki. Ezt WASP-félét. Arrogáns, sokszor bunkó, csak azért, mert véletlenül oda született. Csicskának néz mindenki mást, aki nem echte angol, akkor is ha éppen az életét menti meg orvosként, de nem a klub tagja.
Hm, na igen, eldöntöttem: szeretem Németországot. Ott csak melózni kell :)

Shaktee 2017.01.23. 21:18:52

@Pink Petsch: Mert rosszul áltál a britekhez nyuszifül, be kell dőlni nekik..ahogy azt néhány blogtársunk csinálja, s visszanézni rájuk széles mosollyal :-)

2017.01.23. 21:25:24

@rebel rebel: Meg a kisf@szom, az, nyuszifül! :DDD Mire nyaljak, amikor szakember-hiányuk van, he? Én marha! Még a Brexit árnyékában is megnéztem a commis de cuisene álláshirdetéseket a szigeten. Hűűűű, de rahedli van! Aztán eszembe jutott, hogy anno legfeljebb a lengyel szomszéd szólt hozzám normálisan ott. a legutolsó paki senkiházi majom meg azt hitte a seggéből húzott ki, mert valaha brit rabszolga volt a dédapja.

Shaktee 2017.01.23. 21:32:08

@Pink Petsch: You are tough like nails sister:-)))
de ezé szeret téged a hagyma tivi is :D

2017.01.23. 21:38:10

@rebel rebel: Hm, indeed ... oder vielleicht .. wer weiß es? :D
Ja, egyenesen imád ... imádna egy kondér olajba fojtani, ugyanis az a baja, hogy én emlékszem a lassan 10 évvel ezeőletti énjére is. És azt az énjét most rohadt kurvagyorsan szeretné letagadni :DDDD

Shaktee 2017.01.23. 21:41:31

@Pink Petsch: Mert azt hiszed csak a te puliszkás éned nem változik az idők folyamán...tivi is nőtt, pötchből debil trampliszavazó lett :DD

2017.01.23. 21:44:32

@rebel rebel: Már hogy a faszomba ne változnék, csak én nem tagadom le .. mással ellentétben, ugyebár ... :PPP

2017.01.23. 21:50:07

@rebel rebel: Ja, mellesleg, ő mindig is az volt, mármint debil trampli-szavazó.
Képzeld már el, egy olyan ember, aki képes elmenni Apeh-ellenőrnek, mint Tivike, az mégis mekkora fasz lehet?
Amíg illegalitásban volt ott, addig kussolt, meg adta a "jófej-joe-t." Amint meglett az állampolgársága, rögtön visszavedlett, egy szánalmas adókullancs-mentalitású senkiházivá.
Kár, hogy Trump nem akkor nyert, amikor ez a senkiházi idióta először az amcsi hatóságok látókörébe került. Szánalomraméltó majom az ilyen, aki -illetve ami, elfelejti honnan indult.

2017.01.23. 21:52:30

@rebel rebel: Ja, várom még az Europassomat. Magyarországra már megvan a "mesterlevelem", de a tököm akar szürkén bejelentve, havi 700 euróért 14 órákat gályázni egy konyhán. Ilyenem már holnaptól lenne ... csak a jó fele menne el a jelenlegi albim fenntartására :PPP

SzZoole 2017.01.23. 21:53:28

@rebel rebel: asszony tugya,hogy B. Pinkit fuzod:)))

Shaktee 2017.01.23. 22:05:15

@Pink Petsch: Saját helyre, étteremre nincs esély?

Bár a napi 12-14 óra ott is garantált..

2017.01.23. 22:11:36

@rebel rebel: Nem is akarok. A saját étteremben nem szakács vagy, hanem adminisztrátor. Azt meg rühellem, bár csináltam, de azért rühellem. Saját étteremhez nem szakács-képzés kell, hanem pénzügyi ;).
Hm, na, nekem meg egy normál 8 órás meló kell, ahol ha pluszban maradni kell valamiért, azt kifizetik. És igen, szakácsként kell ilyen meló.
Még soha a büdös életben nem volt normál 8 órás melóm. Most ilyet akarok!

Shaktee 2017.01.23. 22:22:46

@Pink Petsch: nyiss akkor egy blogot a Repülõ Puliszka néven, az 8 órás, a kolozsvári szalonna név már elkelt :)

Shaktee 2017.01.23. 22:24:45

@Pink Petsch: Kifõzde se nem? Hintát munkába állithatnád ;)

Shaktee 2017.01.23. 23:17:51

@Pink Petsch: mem tudom mekkora, én az illegalitásban kábelnyomvonalbejáró is voltam :))

2017.01.23. 23:24:51

@rebel rebel: Nincs türelmem bloghoz ... látd, tt is csak néhanap vagyok ... Máshol meg még kevésbé. Napi szinten tutira nem élvezném.

2017.01.23. 23:27:12

@rebel rebel: A kifőzdék kurvajók .. de azért a szakácskarrierem nem egy kifőzdében tervezem .. azt majd talán nyitok, ha nem leszek túl lusta hozzá .. úgy 65 éves korom környékén. ...
Hinta szegény meg addig agyvérzzést kap a Mekiben ;)

Shaktee 2017.01.23. 23:27:45

@Pink Petsch: majd kifundálok neked valamit :)

2017.01.23. 23:28:32

@rebel rebel: Na de, olyan mélyre azért nem süllyedtél, hogy Apeh-ellenőr légy, oder? ... Na ugye ...!

Shaktee 2017.01.23. 23:29:02

@Pink Petsch: a lakásos éttermek is jók, kipróbáltunk egyet a nyáron..yamm

Shaktee 2017.01.23. 23:31:04

@Pink Petsch: a lakásos éttermek is jók, kipróbáltunk egyet a nyáron..yamm

2017.01.23. 23:32:11

@rebel rebel: Nincs túl sok kedven a Finanzamthoz .... egyéni vállalkozóit, azaz selbstandiget kiváltani ilyen lakáséttermes izékre meg leginkább hobbiból szoktak, ugyanis Németrszágban elég rohadt komolyan veszik az adózást.

Shaktee 2017.01.23. 23:32:34

@Pink Petsch: rácpontyot, eccerű vagyok ugye..:)

2017.01.23. 23:40:26

@rebel rebel: Ja, hgy lefordítsam: ezt a lakáséttermes vendéglátást be lehet ugyan szuszakolni a legalsó adóssávba, azaz a 0 euróba, viszont ez azt jelenti, hogy 0 azaz nulla profitod van. Mindent, amit bevételezel, vissza kell forgatnod alapanyogokba és rezsibe. 1 cent profitod nem lehet. Ok, ha nagyon rafkós vagy összeszedhetsz pár száz eurót egy ilyen lakásétteremmel havonta. Ha több ilyened van, többet is. De egyrészt, mindig darelned kell a Finanzamt miatt, másrészt sok melóba kerül, ami nagyn nem éri meg azt, hogy "dörzsöltnek" érezhesd magad.
Németországban sokkal kifizetődöbb, ha becsületes az ember. Sok magyar nem is érzi jól magát itt, emiatt :P Illetve, de ... az Ossieknál :PPP

2017.01.23. 23:43:49

@rebel rebel: Biztosan, de rohadtul nem tudom hogyan készül a rácponty. Gondolom, valami rakott halétel, tipikusan magyarországi. A Gundel-halat tudom, az tejszínes spenóttal van meg sajtos beschamellal, és hercegnőburival egyben sütve.

2017.01.23. 23:46:07

@rebel rebel: Magyarországon??? A rabló-áfa országában vállalkozni??? Hülyének nézel te engem????
Otthon amúgy sem lehet csalás nélkül, én meg ahhoz túl lusta vagyok, inkább olyan országban termelek értéket, amely nem kényszerít csalásra.

Shaktee 2017.01.24. 22:19:17

@Pink Petsch: azé gyere gyakrabban mókus :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása