oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 27. 06:47,  Időutazós ünnepek 57 komment

2016. december 27. 06:47 Határátkelő

Időutazós ünnepek

Eredetileg mára már nem karácsonyi posztot terveztem, de aztán valahol félúton az ünnepek alatt megérkezett Csodabogár írása, ami egyértelműen megérdemli, hogy önállóan jelenjen meg. Időben fél évszázad karácsonyait fogja át, térben pedig Budapestről indul, hogy eljusson Zürichbe, majd vissza a magyar fővárosba. A képet pedig nagyon szépen köszönöm neki, fantasztikus!

csodabogar_cim.jpg

„1944

Gyerekkoromban csodálatosak voltak a karácsonyok, sok vendéggel, ajándékkal és játékkal. Az volt az a nap, mikor nem kellett korán lefeküdni és velem játszottak a felnőttek.

De 1944 karácsonya nem volt valami vidám. Bútoraink beraktározva, mi pedig egy bebútorozott vadidegen lakásban laktunk a Belvárosban novembertől. Emlékszem milyen nehezen tudtunk néhány díszt venni a fára, na és a fa, az maga volt a szegényes borzalom.

Szentestére eljöttek a nagyszüleim is, valamint apám igen régi agglegény barátja. Vacsora után indultunk a másik szobába, ahol az ajándékok és játékok voltak, mikor megmozdult alattunk a ház, villany elaludt és nagy robaj volt. Nem volt akkoriban szokatlan az ilyesmi, csakhogy még légi riadó se volt.

Utólag derült ki, hogy az utca első 3 háza szőnyegbombát kapott. Levonultunk az óvóhelyre, ahonnan az oroszok bejövetele utánig maradtunk. Nagyszülők ott ragadtak nálunk, apám barátja pedig a lakás fürdőszobájában bújt meg, miután félzsidó volt.

csodabogar_teljes.jpg

1956

1956 karácsonykor még kijárási tilalom volt. Magunk és a baráti kör is igen nagy szegénységben élt. Néhány magányos barát eljött hozzánk karácsonyozni. Persze mindenki hozott, amit tudott, mert vendéglátásról szó se lehetett.

Eleinte elég nyomott volt a hangulat. Mindenki kétségbe volt esve a dolgok alakulása miatt. Zsírban pirított kenyeret ettünk fokhagymával. Bűzlött az egész lakás. Valaki talán bort is hozott, de azt a fiuk itták meg. Nálunk a családban senki nem ivott. Talán a nagypapám 1-2 pohárral, ha már volt.

Lassanként aztán oldódott a hangulat és szó szerint végig beszélgettük az éjszakát, amig haza nem tudtak menni az emberek. Csak a nagypapa feküdt le aludni, neki volt saját szobája. A maga módján igen emlékezetes karácsony éjszaka volt.

A következő években helyre rázódott az anyagi helyzetünk és megint jöttek az igazi vidám, sokvendéges karácsonyok.

1972

Disszidálásom után még 7 évig egyedül éltem és természetesen mindig volt meghívásom valahova karácsonykor. Hálából igyekeztem mindig vidám lenni, mert ki akarna karácsonykor egy búbánatos vendéget.

Aztán 1972 karácsonya előtt mentem férjhez. Belepottyantam egy új országba jóformán még a férjemet se nagyon ismertem. Mint kiderült, náluk nemigen volt nagy karácsonyozás, apósom az orosz fronton maradt, anyósom egyedül nevelte a fiát.

Albérletben laktak bizonyára nehéz körülmények közt. Én persze bevetettem magam, volt karácsonyfa, ajándék minden, csak az igazi hangulat nem akart jönni.

1973

Első haza látogatós karácsonyom 8 évvel távozásom után volt. Előbb nem kaptam vízumot. Máig szép emlék, pedig utána még sok ilyen következett.

Már a repülőtéren nagy volt a jókedv, hiszen majdnem kizárólag magyarok utaztak december 23.-án este a Swissair géppel Pestre.

Több nem zürichi ismerőssel is összefutottunk, meg ahogy az ilyenkor lenni szokott, mindenki dumált mindenkivel. El is neveztük a járatot beigli-jetnek. Akkoriban még nem preferálták a turisták Magyarországot.

1973 karácsonya volt. Pesten a repülő téren, még a régi kis vacak Ferihegy 1-en, apám várt ránk autóval. Anyám egy évvel előtte halt meg, de akkor se jöhettem haza.

Nagyon izgatott voltam. Megérkeztünk a házba, ahol öreg tacskónk nagy örömmel fogadott. Megismert-e ennyi év után, nem tudom, de nagyon örült. Mire kipakoltunk és elhelyezkedtünk, már jó késő lett.

Sokan tudták, hogy jövünk, egész este szólt a telefon. Apám gyűjtötte és koordinálta a programokat. Elsődleges kívánság volt részemről, hogy színházba akarok menni. Nos, szenteste és szilveszter kivételével volt is jegy minden napra.

Maga a szenteste kicsit szomorúra sikerült, de nem is lehetett az adott helyzetben mást várni. Aztán már vidáman és programokkal tele teltek a napok, amit nagyon élveztünk.

Majd minden délre volt meghívásunk, ahova persze apám is jött velünk. Mikor nem, akkor vendéglőbe mentünk. Akkoriban még remek volt az Apostolok, Kárpátia, Hilton és a többiek.

Életemben először apám fuvarozott minket. Színház után várt, ha egyedül voltunk színházban. Részben barátok szerezték a jegyeket, akkor ők vittek haza. Taxi akkoriban elég ritka jószág volt.

A hőn szeretett város kétségtelenül kicsit szürke és szegényes volt Zürichhez képest. De mentem az utcán és ismerősökkel találkoztam, beültünk valahova és jókat dumáltunk. Minden utcasarkon visszaköszönt valami emlék, csodálatos volt.

A színdarabok is nagyon jók voltak, kiváló színészekkel. A Kádár-rendszer alaposan szubvencionálta a színházakat. Volt persze Hofi és Vidám színpad, a Zeneakadémián Benko Dixiland. A komolyabb színházakban pedig nagyszerű drámák.

A Váci utcában az önkiszolgáló könyvesboltban tönkre vásároltuk magunkat. Csomagoló anyag nem volt, de segítettek kivinni a könyveket a nehezen megszerzett taxihoz.

Igaz, hozzám manapság is kedves mindenki, de akkoriban tényleg hihetetlen volt a segítőkészség az eladók részéről. Na persze, közértbe egyszer mentem be és elment az életkedvem, de tudtam, hogy én most csak átmenetileg vagyok itt nem itt élek. Azért a hazaiak mindent be tudtak szerezni. Privát szilveszteri bulin csak ámuldoztam a hihetetlen gazdag hideg tálakon, volt kaviár, lazac, hideg őzgerinc, ma se tudom honnan szerezték.

Volt időnként olyan érzésem, hogy mindenki lóg a munkahelyéről. Hétköznap délelőtt tele volt a Gerbeaud, a fodrászüzletek és a belvárosi utcák. Köztudott volt akkoriban, hogy a legvidámabb barakkban, nem törik magukat az emberek túlságosan a munkáért. Az eszemmel tudtam, hogy nincs ez jól így, de akkora kontraszt volt az „kinti” életemhez képest, hogy tetszett ez a könnyedség.

Férjem, aki talán ha kétszer volt életében Pesten, hihetetlenül élvezte. Mindent szeretett. A várost, a színházakat, a barátokat, egyszerűen mindent. Ezután nem volt kérdés, hogy minden karácsonyt Pesten fogunk tölteni.

Apám halála után is jöttünk mindig, amíg haza nem költöztünk. Persze akkor már igényelt némi szervezést a dolog, hogy kitakarítva és melegen várjon a lakás, ne legyen üres a jégszekrény. Legyen szép karácsonyfa is, amit aztán kettesben feldíszítettünk. Soha nem fordult meg a fejünkben, hogy máshol karácsonyozzunk.

Január 2.-án mindig nagyon bánatosan tértünk vissza Zürichbe és egyre inkább éreztük, hogy öregségünket nem ott akarjuk tölteni. Gondolom nagy szerepe volt mindebben a szerető barátoknak, Apámnak is, amíg élt.

Közben már nem a régi házban lakott, de ahol a régi bútorok álltak és a karácsonyfán a gyerekkoromból ismert díszek voltak, addig az volt az igazi otthon nekem. Férjem pedig követett ebben.

1994

1994-ben volt életem legszomorúbb és egyben a legutolsó karácsonya. Tudtuk, hogy Férjemnek már csak hetei vannak hátra. A fát szinte vakon díszítettem, mert nem láttam a könnyeimtől és feltehetően az ennivalók is a könnyektől lettek sósak. Mindegy is volt, úgyse voltunk éhesek.

Azóta nálam nincs karácsony, nincs fa, nincs semmi. Eleinte nehéz volt kivonnom magam a karácsonyi tömegpszichózisból, de aztán belejöttem. Már rég nem vagyok egyedül, de szerencsére az Ember se igen vágyik extra ünnepekre, miután nálunk már minden nap ünnep.

Akkor van különleges enni való, amikor pont kedvem van hozzá. Ez a hétvége semmiben nem különbözik nálunk a többitől. Talán már nagyon a szokásaink rabjai vagyunk, nem akarunk változtatni a megszokott életünkön. Régóta működik, jól működik, miért változtassunk.”

HÍRMONDÓ 

Élesedik a kivándorlásbomba

Míg nyugatra tízezerszámra vándorolnak a magyarok, addig helyükbe nem érkeznek külföldi munkavállalók. A nyugat-európai bérszínvonalhoz mérten alacsony keresetek kinek lennének vonzók?

A fiatalok még hisznek a nyitottságban 

Egy átfogó nemzetközi felmérés szerint a nyugati világ egyre inkább kezd kiábrándulni a globalizációból. Kivételt a fiatalok jelentenek, akik nyitottabbak, mint az idősebbek.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Magyarország Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5012073823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.27. 07:23:13

Köszönjük az emlékek felidézését.

Kivándorlásbomba: és akkor mi lenne vajon, ha a magyarok még bevállalósak is lennének.Mert hogy szerintem egyáltalán nem azok.Ezek a számok csak feltételes módban igazak általában, illetve megmaradnak ebben a síkban.Mennének... de nem mennek, mert inkább jó belekényelmesedni a pocsolyába.Kb. a gazdagok is sokan lennének szívesen kategóriája...Természetesen csak az öltözködjön, akinek inge a ruhadarab.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.27. 08:15:12

Tökéletes írás.
Remélem este találkozunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.27. 08:20:09

Minden érintettnek innen üzenem hogy a Határátkelő találkozó helye a Becketts Irish Bar & Restaurant a Liszt Ferenc téren a Menzával szemben. Ideje ma 17 óra.
Mindenkit aki jelentkezett szeretettel várjuk.
Azokat is akik nem jelentkeztek, csak kérem ma még tegyék meg hogy helyet tudjak kérni.
Köszönöm

Muscari 2016.12.27. 08:36:07

Ez olyan szomorú volt :-(

Meg az én szüleim biztos rosszul csináltak valamit mert nálunk sose volt lazac vagy kaviár. A gépsonkát, ha néha meg tudták engedni, akkor úgy ettük, mint a csemegét.

Muscari 2016.12.27. 08:36:50

@diggerdriver: érezzétek jól magatokat, üdv mindenkinek :-)

verkagrafomanka 2016.12.27. 09:06:26

Nagyon szep írás, köszönjük. @Csodabogár, ez nem kapcsolódik szorosan a poszt témájához, sem arról lehet tudni valamit, hogy annak a lakásnak a lakóival / tulajdonosaival mi lett, ahova '44-ben titeket átköltöztettek? Túlélték?

Shanarey 2016.12.27. 11:12:28

Köszönöm a történetet, érdekes volt még ha szomorú is, de legalább megtörtént események. A 70-es évek karácsonya, nekem más volt, s azt sem tudtam milyen az a kaviár és lazac mint étel. Nálunk a menü mindig ugyanaz volt de ez senkit sem zavart. S persze az akkoriban ritka dolognak számító banán narancs mandarin.

Mrs. Clayton 2016.12.27. 12:02:39

Hu, az az igazi beluga kaviar, amit az oroszoktol lehetett szerezni, anyam a szilveszteri szendvicsekre szokta tenni. Lehet volt lazac is de az nem volt olyan kulonleges talan es ezert nem emlekszem. Kaviar teljesen biztosan volt a boltban is, de az nem mindig volt olyan jo, mint a szerzett.

Csodabogár 2016.12.27. 12:08:34

@verkagrafomanka: Nem költöztettek senkit onnan el. Apám cégéhez közeli lakás volt. A férfi ott dolgozott de elvitték katonának, az asszony mikor élesedett a helyzet elment vidékre a szüleihez. Kulcsot a cégnél hagyta, hátha kell valakinek. Nagyon szerény udvari lakás volt.
Mi Szegedről jöttünk fel. Akkoriban volt valami hülye elképzelés, aminek sokan bedőltek, hogy Pestet nem fogják bombázni. Bútorok be voltak raktározva.

verkagrafomanka 2016.12.27. 12:19:10

@Csodabogár: aha, értem, köszi, azt feltételeztem, hogy zsidóké volt. És ezzel a párral mi lett, azt tudod esetleg?

P.Elliot 2016.12.27. 12:50:15

Szep visszaemlekezos poszt. Arrol a karacsonyesti bombazasrol anyam is meselt sokat hogy amikor felmentek a bunkerbol egyszeruen eltunt a lakas, ugy szedegettek ossze a romok alol azt a keveset ami maradt es az bizony nem volt sok. Ujra kellett kezdeni mindent.
A 70-es evek elejen en meg otthon voltam es Pesten laktam, en nem emlekszem hogy ne lett volna taxi, lehet hogy karacsony este ritkabb volt mert nem volt mas kozlekedesi eszkoz 6 utan amikor lealltak a villamosok de egyebkent volt, le lehetett inteni meg telefonhivasra is jottek. A taxihoz fuzodik egyebkent eletem egyik legmulatsagosabb emleke.

A kozertnek nem volt annyi aruja mint itt kinnt az igaz de ehen nem halt senki es egy nem olyan retteto regen lezajlott haboru utan amikor szetlottek Budapestet, ujja kellett epiteni a varost nem is lehetett elvarni hogy minden legyen, ezen en sosem akadtam ki. Sorba alltunk narancsert ha volt de tudtunk orulni mindennek ami pluszban akadt. Kozben epult, szepult a varos.

A kaviar sem volt ismeretlen, otthon ettem eloszor/ azota is borzadok tole/ meg a finomabb dolgokat is meg lehetett azert szerezni, penzert persze, pult alol, innen onnan, fiatal koromban buliztunk sokat, foleg hazibulik, rendezett korulmenyek kozott ahol volt etel, ital es nem vadultunk csak jot szorakoztunk, azert ott is meg volt rakva az asztal, be lehetett szerezni mindent de mint mondom egy lepusztitott orszagban nem is lehetett varni mast.
Nagyon jo poszt egyebkent, tetszett az idorendi felsorolas. Ha 72-ben mentel ferjhez akkor akkor mint en csak en nem karacsony elott hanem agusztusban akkor 18 evet eltel a ferjeddel egyutt, hat eleg szomoru hogy csak annyit, valahol azert megertem hogy beszuntetted a karacsonyozast bar a mostani paroddal is egyutt vagy mar regota, azert neki sem artana juttatni valamit az unnepekbol, masfelet persze mint a ferjeddel de valamit megis, o is hozzad tartozik mar, ha nekem egy uj tars azt mondana hogy nem karacsonyozunk tobbe mert a halott felesegemmel meghalt az unnep is, nekem mar nem lenne olyan, igencsak megsertodnek rajta. Jovore probald atgondolni es megajandekozni egy igazi karacsonnyal, picike fa, kis elokeszulet, csak neki, csak erte, holtbiztos hogy jol fog neki esni, mint irtad jo ember es meg is erdemli.

Na huzok az uszodaba mielott megtelik emberekkel, most remeli mindenki ledolgozni azt a sok ennivalot amit az unnepek alatt beszedett.

Csodabogár 2016.12.27. 13:01:35

Sajnálom ha többeknek szomorú kicsengésű volt a poszt. Gyors fejszámolást végeztem. Turatosan megélt karácsonyom, mondjuk volt 78. Ebből pocsék illetve szomorú 13. Azért 65 jó karácsony, nem annyira rossz eredmény, szerintem.
@P.Elliot: Nem kell aggódni, ő se karácsonyozott soha, talán csak kisgyerek korában. Remekül elvagyunk és quasi fotelből nézzük és olvassuk, ahogy mások tönkre dolgozzák majd eszik magukat, miközben mi csak éljük a kellemes mindennapi életünket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.27. 13:49:01

Ez a poszt is eszembe juttatta, amin szoktam néha morfondírozni, hogy mennyire durva élete lehetett eleinknek.
Mondjuk, született valaki 1900 körül, látta gyerekkorában Budapest európai városiasodását.De aztán meg jött a feketeleves, mert jött a világháború, a "dicsőséges" tanácsköztársaság, jöttek a románok egész Pestig, következett Trianon és az ország gyászba borulása.Kicsit később a világválság, sepregették a pénzt az utcán, a fizetéssel futni kellett a piacra, mert ha csak sétált valaki, már akkor is kevesebbet ért az összeg.20 év fegyverszünet után a 2. vh, a deportálások, a nácik, a nyilasok és megint a kommonisták.1956-ban a forradalom, majd újra a ruszkik, a megtorlások, a rettenetes ávh-terror.És mondjuk meghal az illető 1970 körül.Atya úr isten, micsoda életút. Hányszor kellhetett nélkülözni, éhezni, pincébe, óvóhelyre bújni, hányszor lehetett valaki életveszélyben...
Manapság (mondjuk a 80-as évektől kezdve) ehhez képest csak el kell menni a boltba, áruházba, a lexükségesebbek mindig kaphatóak(tudtommal Magyarországon 1980 után sehol sem volt pl. jegyrendszer), és ezen felül is rengeteg minden csak arra vár, hogy megvásároljuk, kinek-kinek anyagi lehetőségéhez mérten.Van relatív megfelelő egészségügy (nem marad senki az utcán egy baleset után), valamennyire működő oktatás (a gyerekek azért csak megtanulják a betűket, számokat) nagyjából közbiztonság is (a szomszéd ha átjön kirabolni, nem marad büntetés nélkül).Ez mind-mind a 20 század első 70 évében nem volt feltétlenül alapvetés.

P.Elliot 2016.12.27. 14:40:10

@Csodabogár: Na, visszaertem, icsit meg hozzaszolok mielott a dolgomra mennek.
En nem irtam hogy szomoru volt a poszt, se mmi szomoru nincs benne, ez volt, ilyen volt es lett az elet aki abban a korban elt.
A parod mint irtad csak gyerekkoraban karacsonyozott, hat ez viszont szomoru hogy kimaradt az eletebol, o tudja miert, en plane potoltatnek vele valamit belole mert a karacsony sem csak a felhajtasrol szol, nem mindenki dolgozza magat halalra, plane egy kettesben elo nyugdijas sem, meg egyebkent is, legtobb helyen, nalam is ha felhajtassal nmegy az unnep akkor is megeri, maga az unnep hangulata megfizeti..
Persze mindenki ugy el ahogy neki tetszik, kivanok meg nagyon sok szep evet nektek kettesben.

P.Elliot 2016.12.27. 14:47:07

@geegee: Jegyrendszer 80 utan? Tudtommal mar 56 korul, elotte-utana megszunt, legalabbis gyerekkoromban en nem lattam, hallottam, jegyrendszerrol sehol csak konyvekben olvastam. Ha volt is valamire szerintem 60 utan megszunt.
72-ben amikor kijottem szo sem volt rola hogy jegyre adjanak barmit, meg az eljegyzesi gyuruinket sem jegyre vettuk a boltban ha jol emlekszem, majd megkerdezem a ferjemet mert o vette es o emlekszik ra hogy kellett-e errol valami bizonylat amit az ekszeresz boltban be kellett mutatni, konyvben olvastam hogy 56 utan kellett igazolas ehhez.
A hetvenes evekben mar egeszen jol ment az orszagnak, egeszsegugy, oktatas, lakhatas, sorra epultek a szovetkezeti lakasok, allami segely is volt benne...

Főgebra 2016.12.27. 15:12:01

@P.Elliot:
" Ha volt is valamire szerintem 60 utan megszunt."

Rosszul emlékszel, mert babatej-jegy az kb a'70-es évek végéig érvényben volt!!!

DieNanny CH 2016.12.27. 15:20:59

@geegee:

Kb hasonlót élt meg nagymamám, bár ő '23-ban született, egy kis faluban. Egy szoba-konyhában éltek, öten voltak testvérek, látástól mikulásig dolgoztak. Autót a falujában vagy 15 éves koráig nem is látott. 45 évesen építettek először házat, amiben villany is volt. Már én is 10 éves voltam, mikor a víz be lett vezetve, kb akkor lett tv-jük is. Telefon '98-ban.
Aztán 2013-ban kapott egy tabletet - 90 évesen! - és úgy használta, mintha azzal nőtt volna fel.
Fantasztikus dolgok ezek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.12.27. 15:55:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ez tetszett... a tablet. Mekkora ugrások ezek egy emberélet alatt!

P.Elliot 2016.12.27. 16:07:24

@Főgebra: A babatej az nem azert volt mert nem volt tej hanem olcsobban, talan felearon vagy meg kevesebbert kaptak gyerekek 6 eves korig ha jol emlekszem fel litert. Kedvezmenyes tej volt hogy biztosan hozzajussanak a raszorulo gyerekek, tehat egeszseg vedelem volt. Nem is tudtam hogy megszuntettek. Kar mert a mostaniakra is raferne hogy olcsobban kapjak.

P.Elliot 2016.12.27. 16:08:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez igen! Mekkora fejlodes! Mi lesz majd vajon mondjuk 50 ev mulva, elkepzelni sem lehet...

Főgebra 2016.12.27. 16:22:51

@P.Elliot:
A jegyrendszerben minden jegy azért van, hogy a jogosultak biztosan hozzájussanak, míg mások ne!

gabors 2016.12.27. 17:22:55

szepen kerek mind a tortenet mind az eletut

karacsonyt mint olyat en sem unnepelek mar vagy 10 eve a regi gyerekkori emlekek megvannak de az uj hazaban mar nem alakult ki egy ujuabb hagyomany... talan mert gyerekek nincsenek

Mo-on talan egyszer voltam karacsonykor az elmult 25 evben...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.27. 17:31:40

@Csodabogár: "nálunk már minden nap ünnep" - így van ez nálunk is.
:-)

Jó szórakozást kívánok az Ír bárban Találkozóknak!
:-)

puhacica 2016.12.27. 18:00:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @kisrumpf: ezen filozok neha en is, hogy nehany idosebb ember ugy nott fel, hogy meg villany vagy viz se volt bevezetve, most meg bankautomata, fotocellas ajto, okostelefon, robotok, minden van. mennyi mindent kellett megtanulni, alkalmazkodni az ujdonsagokhoz. reg meghalt dedikek felebrednenek es korbeneznenek, ugy ereznek magukat, mint mi nemelyik jovoben jatszodo film lattan.

Shanarey 2016.12.27. 18:21:00

@Csodabogár:

Szomorú volt, mert főleg ez volt az ami dominált a posztban.
Nincs ezzel baj, mert az emberek olyanok, hogy könnyen éneklik:

"Csak a szépre emlékezem, az első boldog nyárra...."

De ez a valóságban, nem mindenkinek ilyen egyszerű.

Golf2 2016.12.27. 19:07:48

Ír söröző... legalább köbányait isztok ha már ennyit utaztatok ír felöl.

nyuszigonosz 2016.12.27. 19:15:11

@Csodabogár: Szép írás. Jó volt olvasni, még akkor is, ha benne van a szomorúság is.

SzZoole 2016.12.27. 19:24:15

meghalt Carrie Fisher:(

Herr Géza 2016.12.27. 21:38:46

@Csodabogár: Köszi a posztért! Nem, nem szomorú volt, inkább egy kicsi melankólikus... Tetszett.

gabors 2016.12.27. 22:04:29

RIP Carrie Fisher aka Liea :-(

Dikusz 2016.12.27. 22:23:18

@Főgebra: azt ugye tudod, hogy az a babatej-jegy, amiről írtál teljesen más célt szolgált, mint az '50-es évek jegyrendszere.
Így teljesen félreérthető az egész.
A tejjegy ami a gyerekek 6 éves koráig járt - egész pontosan 1984-ben szűnt meg - a 3,6 % zsírtartalmú tej vásárlását tette lehetővé. Mellette természetesen lehetett más tejet kapni bőven, de ezt a fajtát (a tasak színe is más volt) csak tejjegyre adták ki. Egyáltalán nem azért, mert csak a babák kaphattak tejet.

Dikusz 2016.12.27. 22:27:11

@P.Elliot: Most láttam, hogy te is írtad, csak annyit tennék hozzá, hogy nem csak a rászorulók, hanem kivétel nélkül minden gyerek kaphatta. Azért tudom, hogy '84-ben szűnt meg, mert a fiam 1980-ban született, és 4 éves volt, amikor megszüntették.

Csodabogár 2016.12.27. 22:46:52

Örülök mindenkinek akinek tetszett a poszt. Lehet, hogy alapból kicsit melankólikus alaptermészetem van. Tény, hogy nem vagyok egy hurrá optimista és rendszerint inkább reálisan,mint rózsaszinben látom a világot. Én nem vagyok semmire se példa, mindenki úgy boldog ahogy tud. A poszt az én karácsonyaimról szól, mint utólag írtam több volt a jó mint a rossz.

Ir kocsma, de főleg a társaság jó volt, mondhatnám, hogy a társaság magasan felűlmulta a kocsma szinvonalát. Köszönet a szervezőnek!

P.Elliot 2016.12.27. 22:54:28

@Dikusz: A raszorulast azert irtam hogy mivel olcsobb volt mint a rendes tej az is kivalthatta akinek nemigazan volt penze, valojaban azert is adtak olcson hogy hozzajussanak azok is akik egyebkent nem tudtak volna megvenni.
Igen, ez mas volt mint a normal jegyrendszer.
Kar hogy abbahagytak ezt a szokast.

Dikusz 2016.12.27. 23:22:28

@P.Elliot: Igazad van, az ára tényleg feleannyi volt, nagyon szerettem én is. Most visszagondolva azért nem értem, hogy a 3,6 %-os zsírtartalma miatt miért volt jobb, hogy ezt adták kisgyerekeknek.

P.Elliot 2016.12.27. 23:49:24

@Dikusz: Talan ugy ereztek hogy egeszsegesebb, taplalobb.
Azert regen gondolj bele nem volt ennyi beteg gyerek mint ma, megvaltozott az ivoviz, az ennivalo, a gyerekek nem a napfenyben szabadon koszalhatnak, maszhatnak a fara, rohangalhatnak mint akkoriban, ma orzik a szobat es a kompjutereket, video jatekokat.
Jo lenne visszabillenteni oket kicsit a magunk gyerekkoraba szegenyeket....

blackhairlady 2016.12.28. 03:05:56

@Csodabogár: Nagyon tetszett a posztod, en koszonom, hogy megosztottad velunk:) Lehet, hogy ha az en ferjem is itthagyna minket, foleg Karacsony elott, en sem unnepelnem tobbet.
Az a haborus idoszak felelmetes lehetett.
Budapesten egyebkent 15 evesen jartam eloszor, teljesen lenyugozott es beleszerettem.
Micsoda kulonbseg lehetett a videki falvak, vagy a tanyak ahol en nottem fel es a fovarosi emberek elete kozott.

gabors 2016.12.28. 03:19:06

@Dikusz: "hogy a 3,6 %-os zsírtartalma miatt miért volt jobb, " csak szolok 70-80-as evekben a 3.6% volt a normal standard tej zsirtartalama.... NEHA lehetett kapni magasabb vagy alacsonyabb zsirtartalmut is ... azt nem tudom hogy a babatej milyen volt DE az tutti hogya normal zacskos tej akkoriban PONTOSAAN 3.6% volt egy darabig pont tejgyarban dolgoztam abban az ido ben) ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.28. 06:13:32

A Határátkelő találkozó sikeresen lezajlott.
Mindenkinek köszönöm a részvételt.

tanato 2016.12.28. 07:39:21

20-an voltunk kb.Voltak Ausztráliából Kanadából-ból,USA-BÓl,Kínából,Izraelből,Franciaországból,Svájcból,Svédországból,Ausztriából,ANGliából,NÉmetországból meg itthonról is páran.Mellettem jobbról Kardio ült,balról Geegee,szemben az izraeli lány aki hébert tanít magyaroknak, meg a főnök Digger és Csodabogár,velük dumáltam főleg meg egy hölggyel aki 18 év svájci tartózkodás után tért haza nyugdíjasként alig egy hónapja.Jó italok voltak,kiváló ételek,jó hangulat,viszont hamar szétszéledtünk,én is siettem mert indult a vonatom.

Dikusz 2016.12.28. 08:07:13

@gabors: én úgy emlékszem, hogy legalábbis a zacskós tej idejében kék-piros felirattal lehetett kapni 2,8/3,6/és talán 1,5 %-os zsírtartalmú tejet. A jegyre kapható babatej sárga felirattal volt kapható.
Hol volt az a tejgyár? Ahol felnőttem, két házzal mellettünk volt a tejgyár (VII.Rottenbiller u.), talán ott? Gyerekkoromban (60-as évek) még lehetett kapni a boltjában kimérve kakaót, tejet:)

Golf2 2016.12.28. 09:34:28

@tanato: Még Ausztráliából is? Nem is gondoltam hogy Kardio is.

DieNanny CH 2016.12.28. 09:50:07

@gabors:

"70-80-as evekben a 3.6% volt a normal standard tej zsirtartalama...."

Ezzel vitatkoznék.
A normál, standard tej a 2,8%-os volt - ez volt a piros zacskós, a kisebb zsírtartalmú a kék - , 3,6-ossal először a '90-es években találkoztam Mo-on.

tanato 2016.12.28. 11:14:39

@Golf2: Igen, az ausztráliai srác már itthon vN ÚJRA,jó néhány év kint élet után.SZóval érdekes emberek voltak,pl, egy idős mérnök aki AFrika déli országaiban dolgozott több évet,DÉl-Afrika .Rhodésia,ANgola.Persze nem mostanában.

tanato 2016.12.28. 11:17:21

@tanato: Ja meg az izraeli lány is érdekeset mesélt, hat terror támadást élt túl,volt hogy közvetlen mellette robbant a busz.Szóvalérdemes az ilyen találkákra elmenni,sok érdekes dolgot meg lehet tudni,akit érdekel a téma.

Muscari 2016.12.28. 12:01:28

@tanato: de jó, hogy ilyen sokan elmentetek :-)

tanato 2016.12.28. 12:23:25

@Muscari: HÁLA Diggernek,sokan voltunk,nagy szervező.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.28. 12:49:47

@tanato:
Köszi.
Szerencsére jó dumás emberek jöttek össze.
Többet írok majd a posztban.

gabors 2016.12.28. 15:05:03

@Dikusz: VAC-on nem messze a busz-garazstol :-) valami olyan nevu uton amit ma mar nem lehet megnevezni :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása