oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. november 15. 06:44,  Kettészakadva otthon és itthon között 150 komment

2016. november 15. 06:44 Határátkelő

Kettészakadva otthon és itthon között

A határátkelés nem feltétlenül egyirányú folyamat, és hogy egy-egy döntés mennyire nem végleges, azt jól mutatja Norbert története is, aki nem is egyszer költözött már Angliába ki, majd Magyarországra vissza. Története szerintem nagyon érdekes és nem tanulságok nélkül való, remélem, nektek is tetszik majd. Jó hosszú a sztori, ezért úgy gondoltam, mint egy háromfelvonásos dráma jelenik majd meg itt a blogon – ma az első felvonást olvashatjátok.

Ha te is jártál már vagy jársz hasonló cipőben, költöztél már haza, vagy csak tervezed, esetleg többször is nekivágtál, írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre, vagy ha csak beszélnél róla, akkor jelentkezz ugyanott!

repuloter_2_foto_pixabay_com_abendani.jpg

„Ahogyan az utóbbi időben egyre több és több ember hagyja el az országot különböző okokból, úgy lehet egyre több és több cikket olvasni a kinti életről, tapasztalatokról.

Olvasva ezeket a cikkeket, mindig is az volt az első gondolatom, hogy még az ugyanazon helyen élő emberek is mennyire másképpen látják, érzékelik a körülöttük lévő új életet, világot.

Egyesek tényszerű, míg mások főként érzelmileg átitatott véleményeket továbbítanak az otthon maradt magyaroknak, vagy épp a szintén kint élő honfitársaiknak!

Pont ez, a tapasztalatok és vélemények sokszínűsége adta nekem is a kedvet arra, hogy leírjam a saját tapasztalatimat, amiket összesen több mint négy és fél év alatt szereztem, három „felvonásban”. 

A helyzetem érettségi után hamar eldőlt, hisz édesanyám már a felvételi beadásakor előre jelezte, hogy nem fogjuk tudni megoldani a továbbtanulást anyagilag, semmilyen formában. (Azt hiszem, ez eléggé tipikus gond sokak számára.)

A legtöbb barátom elment egyetemre, főiskolára, én otthon maradtam. Azon kívül, hogy szerettem a filmeket, és fiatalkori álmom volt, hogy filmrendezőnek tanulhassak, nem sok elképzelésem volt a jövőről.

(Voltak konkrét célok még az érettségi előtti időszakban, de azokat a továbbtanulás esélyének nullára redukálása után el is temettem jó mélyre magamban.)

A karácsonyi fordulópont

Mindig is nálam 5-6 évvel idősebb barátaim voltak, kettő közülük már az EU-csatlakozás évében kiment Angliába. Ezek még azok az idők voltak, amikor a londoni „agency-k” azt sem tudták, mi az a Hungarian, vagy hogy honnan is jön egy olyan ember. (Aztán egész hamar elterjedtünk, többé nem kérdezik „hol van Hungary?”)

A lényeg a lényeg, hogy két nagyon jó barátom épp otthon volt Karácsonyt ünnepelni Londonból. Találkoztunk, meséltek, nekem kilátástalan volt otthon minden, így hát ki lehet találni, hogy egy nem túl hosszú beszélgetés után el is határoztam 19 évesen, hogy kiköltözöm én is. (Náluk pont volt egy kis pici szoba szabadon North-Harrow-ban.)

Hazamentem aznap éjjel, anyumat felkeltettem és mondtam neki, hogy 4 nap múlva megyek Londonba a barátaimmal. Sírt kicsit, aztán összeszedtük a kis családi közöst (300 angol fontot tudtam vinni), hogy azért valami pénzem legyen ott kint, és indulás.

Nagyon sokat szenvedtem a nyelvvel

Kínkeserves volt a helyzet, angolul alig tudtam, azt a keveset, amit a suliban lehetett volna magamra szedni, én azt sem tettem meg, nagyon utáltam az angolt annak idején. Persze mikor kikerültem a szerintem koszos, bűzös és csúnya Londonba, szidtam magam a régi lustaságért! Jól jött volna egy nagyon alap angol.

Komolyan vettem kint a dolgokat, nagyon sokat szenvedtem a nyelvvel, naponta 50-60 szavas listákat írtam, amiket meg is tanultam. Amikor csak lehetet, beszélgettem angolul spontán szituációkban!

A barátaimnak köszönhetően a lakhatás nem volt probléma (ami azért hatalmas segítség volt, ez az egyik legnyűgösebb és legdrágább része a kiköltözésnek, főleg nyelvtudás nélkül).

Úgy éreztem, nekem a legeslegjobb az egész világon!

Erről az időszakról bevallom, annyira túl sok részletes emlékem már nincsen! Nagyon naiv, de lendületes, akaratos, céltudatos voltam, és nem restelltem angolul tanulni, így hát 2-3 hónap alatt egy boldogulásra alkalmas tudással rendelkeztem.

Voltak ügynökséges munkáim, amiknek oly nagyon örültem, hogy úgy éreztem nekem a legeslegjobb az egész világon! (ugye milyen szép, amikor az ember még a kicsit is nagyon nagyra tudja értékelni!)

Volt olyan is, hogy nem fizettek ki a „pakik”, pedig hetekig jártam dolgozni napi 4 óra utazással valahová a déli partokra egy gyárba, ahova minden reggel kocsival vittek.

Ott volt egy érdekes élményem, egy Samara (vagy valami hasonló) nevű indiai nőnek segítettem munka közben a nehéz dobozokat az munkaasztalunkra pakolni.

Ezt a pakisztáni férfiak nem nézték jó szemmel (akkor még nem értettem mi lehet ezzel a baj), be-beszólogattak, majd meg is fenyegettek, de nem nagyon értettem miről volt szó.

Pár nappal később, kora reggel, a dinamikusabb fajta londoni esőben ázva várta a banda a fuvart a munkahelyre. Egy alak kiintett nekem egy, a közelben parkoló kocsiból, odamentem, egy indiai férfi volt az, mellette a hölgy ült, akinek segíttettem a dobozokat pakolni. A férfi (a nő férje) behívott a kocsiba, hogy ne ázzak. Jól esett a gesztus. Aztán többet nem hívott a pakisztáni főnök dolgozni. 

Mostanában, ahogy hallom, már nem nagy kunszt az Ni-számot megszerezni, illetve eljutni egy interjúra, azonban 9-10 évvel ezelőtt kicsit máshogy mentek a dolgok.

Tudni kellett angolul az interjú teljesítéséhez, illetve rengeteget kellet ré várni (én 2 hónapra kaptam Ni-interjú időpontot). Bankszámlát ebben a „felvonásban” nem csináltattam, a cégek kézbe adták a fizetésem hetente.

Filmgyár helyett festékgyár

Közel fél év telt el az ügynökséges munkákkal, rengeteg nyelvtanulással, spórolással (hisz amint tudtam, elkezdtem beszállni a részemmel az albérleti díjba és a rezsibe), terveim szövögetésével, ami az volt, hogy összeszedek egy jobb kamerára való pénzt (amivel tudok filmeket csinálni) és egy kis tartalékot, amiből legalább meg tudok indulni Pesten az egyetemi életben. Szóval eléggé hamar láttam, hogy otthon akarom folytatni az életet, tanulni szeretnék mindenképpen, méghozzá filmkészítést.

Kiköltözésem után fél évvel, júniusban felvettek egy uxbridge-i festékgyárba, ahol két lakótársam is dolgozott. Ez volt életem első bejelentett munkahelye. Természetesen a barátaim protezsáltak be, a főnökkel való interjún az angollal már semmi baj nem volt, szépen ment minden.

Nagy mázlimra angolokkal dolgoztam, a magyar munkatársak másik épületekben dolgoztak. Itt nagyon sokat fejlődött az angolom egy év alatt. Fiatalkori naivság és tapasztalatlanság számlájára írom, hogy nem mindig vettem észre a direkt külföldi munkatársak irányába történő megjegyzéseket, szapulásokat. Meg nem is érdekelt.

Peter és Gary, állandó munkatársaim nagyon szerettek, jóban voltam velük, a magyarok között pedig egy nagyon szép összetartás volt. Ennek az is lehetett az oka, hogy tanult, intelligens társaság gyűlt ott össze (javarészt) a magyarokból, akiknek kivétel nélkül egy ugródeszka volt ez a munkahely, nem egy nyugdíjas állás. Tartalmasakat beszélgettünk, nem fújtunk senkire, inkább pozitívan álltunk hozzá mindenhez és mindenkihez. Jó időszak volt.

Az első hazalátogatás

Kiöltözésem óta 13 hónap telt el, amikor is először hazalátogattam (2008 februárjában). Egyedülálló édesanyám egy megroskadt, az életébe belefáradt nő személyében jött ki elém a buszhoz. Alig ismertem meg!

Amíg kint voltam, a dolgaimra koncentráltam, és fiatalkori önzőségem is a saját életem alakulásával, kovácsolásával foglalt el (kizárólag azzal), addig otthon ellenkező irányba indultak meg a folyamatok.

Az otthoniak nem panaszkodtak soha, amikor telefonon beszélgettünk. De nem is kérdeztem kifejezetten, hogy a nyugtató szavak mögött milyen rétegek lehetnek még. Nem érzékeltem semmit, a jelekre nem figyeltem, mert magammal voltam elfoglalva.

Nagyon megütött, ami otthon várt rám a rövid látogatásom alatt. A családom más lett, az épületek csúnyábbnak tűntek, amikor leszálltam Budapesten a repülőről, ugyanazt éreztem, mit egy évvel azelőtt, amikor az idegen Lutonban szálltam le a gépről. Az időjárás szokatlan volt, a saját szobám már nem az enyém volt többé, a haverok már rég lekoptak, a barátokkal meg nem nagyon találtam a szót eleinte.

A régi és az új otthon

Tizenhárom hónapnyi külföldi élet nem látható nyomait egy otthon eltöltött két hetes szabadság azonnal láthatóvá tette. Nagy volt a kontraszt a régi, és az „új otthon” között. Megváltoztam. Nagyon. Köztem és az „új énem” között még nagyobb volt a kontraszt.

Azóta, hogy ezt a látogatást megtettem haza, 9 év telt el. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy ezt magamban helyre tudjam tenni. Nyilván mindenkire másképpen hat egy ilyen élmény, rám így hatott. Sokáig éreztem kivert kutyának magam. Sokat változtam azóta is, a következő részek - ahogy közeledünk időrendben a jelenhez - talán ezekre a változásokra, másként érzésekre is rá fognak világítani.

A dolgok ezután felgyorsultak, a rövid, de „hatásos” hazalátogatás után visszarepültem Londonba, az áhított kamerát sikerült megvennem, felvételiztem is közben egy magyar főiskolára. Felvettek. Kérdés se volt, költöztem haza nyár végén!”

(Folyt.köv.)

HÍRMONDÓ

Orbán: mi jó európaiak vagyunk

A magyar miniszterelnök szerint Magyarország az unió egyik leginkább EU-párti nemzete. Orbán Viktor a Brexit kapcsán kijelentette: van élet az Európai Unión kívül is.

Trump 3 millió embert toloncolna ki

A megválasztott amerikai elnök szerint a papírok nélkül az országban tartózkodó bevándorlóról a mexikói határra tervezett fal megépülése után döntenek.

Tíz ország, ahol szuper az élet

Ha már indulsz, akkor olyan helyre menj, ahol tényleg jó az élet, nem? Tíz ország a legjobbak közül.

Szellemváros vagy épülő csoda?

Az egyik fél szerint egy város, ahol a tervezett lakosság 10 százaléka él, nem nagy sikersztori. A másik fél szerint még csak most jön a java. Addig is nézegessetek nem akármilyen képeket!

(Fotó: pixabay.com/abendani)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3911961373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2016.11.15. 14:01:11

@adg: Egyben! Brexites statisztika... :))))

SzZoole 2016.11.15. 14:03:51

@adg: @Herr Géza: Szerintem meg legyen Digger poszt az angol epiteszetrol:)))

SzZoole 2016.11.15. 14:05:03

@ChristineK: Na,oda menjen az akinek az anyjaneve Kolompar volt:)))

SzZoole 2016.11.15. 14:06:33

@Herr Géza: "Ja, hogy ilyen modernek vagyunk."
A liberalizmus utat tör......:)))

Golf2 2016.11.15. 14:07:24

@Zoole[uk]: Rászoktatok a kóserre?

SzZoole 2016.11.15. 14:09:59

@Golf2: jaja,a kosherbutcher-nel olyan szep màrvànyos diszno tarjat lehet venni,hogy megszolal:)))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.11.15. 14:10:38

@Zoole[uk]: Az erős pista, meg a piros arany attól még ugyanaz hogy náluk kapható.

SzZoole 2016.11.15. 14:12:30

@ChristineK: nem hasznalunk ilyen dolgokat

Shanarey 2016.11.15. 14:19:02

@Zoole[uk]:

Ezt benézted, én nem erről beszéltem, és a poszt irója sem. Az odahaza egymást gyűlölő két nemzet fiai, elmennek a világ túloldalára, és még ott is ezt csinálják, vagyis gyűlölik egymást.

Azért nem hivta a Pakisztáni főnök többet, mert segitett az Indiai csajnak a pakolásban, vagyis a srácnak az volt a bűne, hogy a főnök által utált nemzet egy képviselőjének segitett.

SzZoole 2016.11.15. 14:23:51

@Shanarey: ertettem en elsore is,teged is meg a posztirot is.
En csak tovabb vittem a gondolatot

geeeteee 2016.11.15. 14:25:35

@Herr Géza: Jó lehet, csak arra a fekete ecetes-sós kenyérre emlékszem. Máig megveszem, dzsörmenráj :D

geeeteee 2016.11.15. 14:25:38

@adg: Káposztástészta, jó borsosan, megcukrozva, mégegyszer rátekerni a borsot kóstolás előtt. :D

geeeteee 2016.11.15. 14:25:43

@Zoole[uk]: Igen, ez itt is van. Csak érteni kell hozzá.. Vietnámos biznisz. Nem is törődök a certifikátokkal a falon. Pork liver? Yes sir, halal.

firg_firg 2016.11.15. 14:30:21

Vagy egy jo kis recept.

Határátkelő 2016.11.15. 14:33:03

@Herr Géza: OK. Akkor hagyjuk a szavazást, holnap brexites statisztika lesz. Kész. :D :D

SzZoole 2016.11.15. 14:36:58

@Határátkelő: oh no,please!!!
Itthon fetrengek betegen,ne nyomorisd meg a holnapi napom még jobban

SzZoole 2016.11.15. 14:40:23

@geeeteee: najo,tuloztam,kosher butcher-nel nem,de torokboltban tenyleg jo kis disznosagokat tudok venni,pl. csikokra vagott fustolt disznofulet.
Nem vicc.

Határátkelő 2016.11.15. 14:41:18

@Zoole[uk]: Éééén?? @Herr Géza: tehet róla! Nekem eszembe sem jutott volna, de most, hogy mondta... ;)

SzZoole 2016.11.15. 14:44:06

@Határátkelő: ertem,szoval viccelsz.
Nyugodtan ki irhatod,hogy csak vicc volt.
Engedelyeztem a hasznalatat barki szamara:)))

SzZoole 2016.11.15. 14:46:16

@Herr Géza: Gejzam,Te meg fogd be a lepenylesodet,mert radszabaditom a graci 2 meteres oriast:)))
Vicc volt.

2016.11.15. 14:48:55

@Shanarey: Mo.-n mindenki gyűlöl mindenkit, és ez jól is van így. Akinek meg nem tetszik, az húzzon el!

Pernilla 2016.11.15. 15:06:41

@Határátkelő: de meg az is legyen benne, hogy a digger mit evett ma :)

Határátkelő 2016.11.15. 15:15:27

Mindenki nyugoggggyon le, vicc vót! :)

geeeteee 2016.11.15. 15:16:43

@Shanarey: Nem nemzeteznek ezek, ott kasztok vannak. Én sziktől hallottam, meg a GP-m is az, de nem tőle. Sofőrkollégám volt, turbánnal, szakállal. Aztán valaki miatt megborotválkozott, kérlek a koma úgy nézett ki, mint Freddie Mercury, de a fogai még fehérebbek is voltak. A többi stimmel. Volt egy másik koma is, neki nagyobb fuvarozó cége volt Indiában, mint akinél együtt dolgoztunk. 600-as Volvókból volt neki háromszázötven. Mindent ingatlanba tett, nem vagyok benne biztos, hogy jól csinálta. Ezek ketten angolul beszéltek egymással. Dehogy angolul, valami idegesítő pidzsinül. És jobban értettem, mint amikor angolul próbáltak.

adg 2016.11.15. 15:19:46

@geeeteee: sok bors mehet. Cukor nem kell.
Utana desszertnek egy pirosra sult fustolt csulok, hatso, egeszben. Cukor nelkul. Inkabb torma. Majd brexit.

P.Elliot 2016.11.15. 15:20:10

@Shanarey: Itt ilyet meg sosem lattam hogy ne lehessen segiteni egy indiai nonek mert a pakisztani megjegyzi vagy gyuloli miatta. De komolyan, egy harmadik orszagban elnek, segitenek egymasnak, valahogy eszukbe sem jut ilyesmi hogy ne tegyek.
Egyetlen esetet sem lattam, attol persze meg lehet valahol de nekem inkabb az a meglatasom hogy itt igencsak el van felejtve atlagban hogy otthon utaltak egymast. Dolgoztam pakisztanival erdekes alakok voltak olyan szempontbol hogy az egyik gyilkosan gyujtotte a penzt hogy hazamegy, viszi a csaladjat es farmot vesz mert neki az volt az alma, a masik szinten penzt gyujtott de nem akart hazamenni csak idonkent es felvagni hogy milyen jol all anyagilag/ azok is tudjak am irigyeltetni magukat odahaza/, mindketto igen joba volt az indiaiakkal, hosszas rohigcseltek, beszelgettek egymassal, nok, ferfiak is, a ferfiak kozosen autot szereltek odahaza, ossze is jart egymassal egyik masik.
Erdekeset csak egy dolgot lattam.
Az indiai mindig felesegestol dolgozott ha nem ott, akkor masutt de nem ult a feneken otthon a no.
A pakisztani egyedul dolgozott, oda nem hozta magaval a feleseget aki gyakran masutt sem dolgozott, otthon ult es a ferjnek volt ket munkahelye is bar az volt az indiainak is.
Anyagilag valoszinu hogy emiatt az indiai allt jobban de most ha belegondolok a pakisztani jobban hozta az itthoni szokasokat azzal hogy nem engedte vagy nem kenyszeritette a feleseget dolgozni...De nem neztek le egymast emiatt.

a poszt nagyon jo csak rettento rovid, egybe kellett volna foglalni mind a harom reszt legfeljebb nem hozni uj posztot masnap hanem folytatni ezt....

P.Elliot 2016.11.15. 15:25:51

@Lunacica: En nem kerulom el a magyar boltokat itt de en is azt mondom hogy mar nem feltetlenul izlik annyira a magyar kolbasz aru, foleg hogy messze elmarad a regi megszokottol.
Az a chorizo nagyon finom, az olasz kolbasz is izlik meg a szalamik, nem is annyira sos, nem is annyira nehez.

P.Elliot 2016.11.15. 15:26:40

@adg: Fustolt csulok, az igen!

geeeteee 2016.11.15. 15:38:23

@Zoole[uk]: Semmi gond, aláírom. Bekerültem a Yelpesek közé, olaszoknál ettem végig tíz fogást, a többiek, a régiek meg az etiópot adták elő. Mutattak képen mindent.

Demi78 2016.11.15. 15:58:28

hat igen, latva az oregedest a hazamentelek kozott, az nem konnyu...

geeeteee 2016.11.15. 16:07:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Azon csodálkozom, hogy ez még nem evidencia. Hallottam, rámszóltak, Védhető. mint a cölibátus.

Herr Géza 2016.11.15. 16:21:28

@Zoole[uk]: Akkor összeállt: "Liberalista statisztikai prognózis az angol építőiparról a Brexit utáni időszakra"
Vagy valami ilyesmi.... :)))))

2016.11.15. 16:21:31

@geeeteee: Mo.-n mindenki tud boldogulni, csak akarni kell. Esetleg elmenni BKV buszsofőrnek v. olajmérnöknek fúrótoronyhoz Norvégiába.

Határátkelő 2016.11.15. 16:54:03

@Herr Géza: "...különös tekintettel a kolbászra"

SzZoole 2016.11.15. 17:25:31

@Herr Géza: a feminicicakat kihagytad....

SzZoole 2016.11.15. 17:27:34

@Határátkelő: mi baj van az angol kolbasszal,neked nem izlik?

geeeteee 2016.11.15. 17:29:36

Tegnap vagy ma kettesekből lett pókerem. All in voltam, valami mást akartam csinálni, nem szoktam befizetni, freerollozok, jól megy. Turn, river. Full house-t ütöttem. :D

Dikusz 2016.11.15. 20:20:13

@Zoole[uk]: nem azért érezted úgy, hogy sót nyalogattál, mert tényleg sót nyalogattál? :)))
Ahhoz, hogy a sót megnyaljad, pedig még fiatal vagy.:)

Viccvót

Dikusz 2016.11.15. 20:22:21

@Herr Géza: akkor Germániában Pick kolbászból van a kerítés?:D
Nem vagyok benne biztos, hogy a gyár itthon hazai tulajdonban van-e.

SzZoole 2016.11.15. 20:28:48

@Dikusz: az itteni kolbaszok másak,7 ev alatt tobbet ettem az angol kolbaszbol,mint a magyarbol.
Eleinte azt mondtam,hogy az angol izetlen,de kozben rajottem,hogy a 96% hustartalom mellet nehezen fer meg a sok adalekanyag,na meg nem fuszerezik agyon,a magyaral ellentetben ami 48% hustartalom,a tobbi mi?

42 es 6 eves multam

macamuca [IHUN] 2016.11.15. 20:32:38

@Határátkelő:
A szavazás jelenlegi állását tekintve (64 a holnapi, 3 a jövő heti folytatás mellett) mi az álláspontod?
:))))

Dikusz 2016.11.15. 20:34:27

@geeeteee: jááájjj milyen az már:) én jól megpirítva szeretem a káposztát, borsot tudom sokan szeretik, de a cukor pluszba már nem tennék a tésztára.

A grízes tésztát meg lekvárral szeretem, van aki sósan eszi azt is.

Lunacica 2016.11.15. 20:40:23

@P.Elliot: az egyetlen ok ami miatt nem jarunk magyarboltba szimplan anyagi. Semmi ertelme megvenni pl kacsazsirt £5.00 folott ha megvehetem £2.50-ert, vagy a sima zsir 250g £0.45 barmelyik supermarketben, minek vegyem £4.00-ert. A kulonbseg a horror aron kivul a magyarzaszlos cimke ;p
Na de nekik is elni kell valamibol- nem belolunk.

Dikusz 2016.11.15. 20:43:05

@adg: @P.Elliot: füstölt csülök főzve (fűszerezve), úgy, hogy lejöjjön a csontról egyben, a bőre, meg alatta a zsírosabb rész remeg, olyan puha:)

Lunacica 2016.11.15. 20:44:05

@Herr Géza: haha!! En is nezegettem mar hasonlo keritesleceket a multkor a Homebase-ben csak egyedul nem tudtam eldonteni, hogy a fustoltet vagy a naturt vegyem. :D

P.Elliot 2016.11.15. 20:51:28

@Dikusz: Mit izgatod itt az embert feleslegesen, ..mindjart agyonvaglak.
Nalunk olyan fustolt csulkot arulnak hogy kifordulna a szadbol.

P.Elliot 2016.11.15. 20:56:08

@Lunacica: Kornyekunkon mar nincs magyar bolt ahol arulnanak de amikor volt akkor sem magyar arut, mar sok eve nem. Itteni Boda vagy mi a neve annak az alaknak aki keszit az otthonihoz csak hasonlo pl. csupa so, csupa paprika gyulait ami felhaboritoan rossz. Paprikat arul a rendes uzlet is, barna szinu, magyar import, tulajdonkeppen csili paprikat hasznalok paprikanak vagy brazilt ami szinen mas izu. Nemzetkozi boltban lehet kapni magyaros ezt-azt, nagyon keves import van, a java itt keszul...
Igy mennek semmibe a regi jo magyaros izek.

Dikusz 2016.11.15. 20:56:34

@Zoole[uk]: azt jobb, ha nem tudjuk, hogy az 52% mi.
Egyébként annyiféle szalámit csinálnak már a nagy cégek, hogy egyszerűen nem lehet tudni melyik az igazi.
A klasszikus szaláminak meg 6.000 Ft körül van a kilónkénti ára. Persze előrecsomagolva (10 dkg) az jóval több.

Volt olyan német ismerős, aki meg nem ette meg a magyar kolbászt a paprika miatt (vörös szín), mindig a már itt is kapható német kolbászt ette.

Dikusz 2016.11.15. 21:02:15

@P.Elliot: Most haragszol rám? *sírós szmájli*nem viccvót?
Pedig le akartam írni, hogy régebben a csopaki Linci-pincében olyan füstölt csülköt adtak, hogy csak na! Nem árulták el a fűszerezését (kömény, bors, babérlevél lehetett benne).

De ha feleslegesen izgatlak, pláne, ha agy(helyen) vágsz, inkább nem is írom le.

SzZoole 2016.11.15. 21:24:08

@Dikusz: amit itt szoktam venni sokszor az a rakott diszno nyelv fel vagott:))

P.Elliot 2016.11.15. 21:25:07

Ird csak le, majd a betuket eszem.....
A csulkot meg tudnam enni naponta, de csak fustolve.
De igenis haragszom, / hehehe/, ilyesmit irkalni, nahat!
A mai vacsora olasz ravioli lesz es minestroni, hol van ez a csuloktol?

SzZoole 2016.11.15. 21:25:50

@P.Elliot: Mar itt is bezart,erdeklodes hianyaban

SzZoole 2016.11.15. 21:29:58

@P.Elliot: holnap tudod mit fozok?
Keremperkelt :)))
A nejem vett meg egy nagy zacsko disznofulet,kocsonyat csinal:))
Van itt a villageben egy nagyon rendes butcher,szinte mindent tudunk tole venni.Most leadtuk a rendelest disznoagyvelore,nyami:)))

Csodabogár 2016.11.15. 22:25:01

@P.Elliot: Ez így igaz. Mi egyszer vettünk és ki is dobtuk anno...
De nem csak a csülök finom ilyenkor, hanem a hurka kolbász sütve is. No meg remek házi készítésü kolbászok léteznek, a nagyüzemit mi se esszük meg. A házitól Bende cég elszégyelné magát. Szalámit viszont csak az olaszt szeretem.

LondonFashion 2016.11.15. 22:51:27

@Herr Géza: @Pernilla:
meg nem olvastam vegig az osszes kommentet, csak addig jutottam, hogy "az hulyeseg, hogy a danok sosem tuloraznak". Itt UK-ban most nagyon felkapott lett a dan eletvitelt dicsoiteni, 2-3 konyv is most jelent meg a "hygge"-rol, amire nincs igazan pontos forditas, de kb annyit tesz hogy otthon melegben gyertyafenyben egyutt dogleni a csaladdal es egymasra koncentralni, no telefon, no tv. Meg az ujsagok is tele vannak kikoltozott angolok tapasztalataival es mindnek az a lenyege, hogy a danok TENYLEG NEM tuloraznak. Teged neznek gaznak, ha megteszed es semmit nem ersz el vele, nem fognak ezert elobb eloleptetni. Sot, ugy itelik meg, hogy akinek szuksege van tulorara, ott rossz a time management. Fontos szamukra a work-life balance, mindenki befejezi a munkat 4-5-kor...

P.Elliot 2016.11.15. 23:04:04

@Zoole[uk]: Nem birom megenni a kocsonyat, felkavarodik tole a gyomrom, a koromporkoltet megennem de annyira zsiros hogy az sem menne mar.
Az agyvelot csak a ferjem szereti, en kifutok tole a vilagbol meg csak latni is.
Pacalt sem szeretem, a majat igen de nem a libamajat, attol is menekulok. A kedvencem igazabol a toportyu es a fustolt csulok meg a fustolt oldalas es a hurka...Tudod itt mennyi a hentesnel 1 font toportyu? 10 dollar.....mindennel dragabb.

P.Elliot 2016.11.15. 23:05:05

@Csodabogár: Igen, valoban Bende a neve... En is az olasz szalamit szeretem.

SzZoole 2016.11.15. 23:10:43

@P.Elliot: itt ha jó füstölt csülköt akarok venni akkor a lengyel vagy ír hentesnel tudok,feletek nincsenek ilyen boltok?

NorthPier 2016.11.15. 23:42:22

Isteni szerencsem hogy most ettem meg egy tisztes darab disznosajtot... Maskulonben mar literszamra folyna a nyalam attol, amiket itt soroltok...

P.Elliot 2016.11.16. 00:12:45

@Zoole[uk]: Ir bolt az nincs de van lengyel. Meg fogom nezni a lengyelnel. Egyszer valaki lengyel ismerosom kuldott lengyel kolbaszt affele lecsokolbasz, o csinalta es meg is fustolte maga.
Rettentoen rossz volt, izetlen, barna, semmi paprika benne szerintem, nem volt az izlesem. Disznosajtot viszont a rendes szupermarketben vettem olyan hogy olyan finomat meg otthon sem ettem. Sajnos hogy mara mar az is rosszabb izu lett.

P.Elliot 2016.11.16. 00:13:48

@NorthPier: Kepzelj el engemet akit csulokkel izgat ez a lelketlen...
Holnap megyek a lengyel boltba.

geeeteee 2016.11.16. 00:57:52

Van valahol egy partícióm, ahonnan már legalább három olyan filmet láttam, aminek nem lett vége. 20-30 perc legalább hiányzik, ép, működő fájlok. Azt hinnétek, hogy frusztáló, pedig nem.

Dikusz 2016.11.16. 01:00:06

@P.Elliot: azért olyan jóízű tuggyukmit itthon sem lehet kapni akárhol. A nagyobb üzletekben, élelmiszerboltokban szinte csak úgymond gyorspácoltakat lehet kapni. Meg ha úgy hirdeti az említett szalámigyártó cég, hogy "békebeli", ez a három nap alatt pácolódott csoda mindegyik.
A jó minőségű füstöltakármi legalább a duplájába kerül.

geeeteee 2016.11.16. 06:58:07

A belsőségek meglepően olcsóak külföldön, majdnem ingyen mennek, de nincs mindig. Borjúmáj 2.95

geeeteee 2016.11.16. 06:58:12

Mondjuk 5-6 dollár az egész kacsa kilója is szpesölön.

geeeteee 2016.11.16. 06:58:24

Még tizenhatévesen eltöltöttem egy hónapot vágóhídon. Igen, még a kommunisták alatt. De nem fogalmatlanul, nem böllérkedtem, de sokszor böktem háznál. Szóval az a hónap végig tor volt. Nyáron. Már meguntuk az oldalast, aztán a vért hordtuk haza. Ukrajnán diszperzitesvödörben, celofánnal lefedve.

geeeteee 2016.11.16. 06:58:47

@Dikusz: Ez mindig véletlen, elég hektikusan követik, követték a technológiát. Számolhatod a napokat, és a pácsó hogy sikerült? A háziba meg beleesik a cigarettahamu. Ki nem találod mitől finom. Csillát meg itt is- ott is hanyatt vágják, ilyenek a hentesek. :D

Pernilla 2016.11.16. 08:15:51

@LondonFashion: na, ez jó, köszi, hogy megírtad! :)
Mondjuk én se feltétlen arra gondoltam, hogy a dánok egyáltalán nem túlóráznak, de ez a 66% (lehetne akárhány) mindenképp azt akarta közölni, hogy a dánok nem a munkájuknak élnek.
Aztán, hogy ebben mennyi az igazság, azt nem tudhatom, de ha a munkaadó és a munkavállaló is inkább a jó időbeosztásra törekszik a túlóra helyett, az mindenképp szimpatikus hozzáállás.

Én nem a UK-ban élek, de ezt már hallottam máshol is, hogy népszerű Dánia ott, ill. a tévében is mennyien nézik a dán sorozatokat (azok alapján nekem is nagyon szimpatikus hely, a valóság megint kérdéses :))

SzZoole 2016.11.16. 09:11:49

@Dikusz: hehehe,gyors pácolt,az milyen?:)))

Nyíregyháza környéke tele van tanyavilágal,olyan perzselt(nem forrazott) 14 napig sóban forgatott és füstölőben fustult disznóságokat tudok venni....

2016.11.16. 10:11:22

@geeeteee: Nem tudom, ahhoz még nem tettél le eleget az asztalra. :P

Herr Géza 2016.11.16. 11:44:44

@Pernilla: Hehe, belebotlottam éppen ebbe:
tablet.hvg.hu/vallalat_vezeto/20161115_munkakultura_dania_hatekonysag_tulora
Szóval jó irányba tapogatóztunk, csak abban a "statisztikában" ezt azért értelmesebben is le lehetett volna írni....:))))

Ginix 2016.11.16. 12:00:15

@P.Elliot: jézusom, az év biznisze!

hát azt a legkönnyebb csinálni pedig, csak kisütöd a bőrét! na átgondolom az életemet és ebből fogok ott meggazdagodni:)

P.Elliot 2016.11.16. 12:19:48

@Ginix: Nem arulnak zsirszalonnat az uzletekben nyugi, nincs mibol csinalni, illetve szoktam latni egy helyen egy-egy talcacska innen-onnan levagott zsiros nyesedeket amit nem is tudom kinek arulnak, egyszer egy kinait lattam hogy elvitte mindet, nem tudom mit gyartott belole.
A toportyut amerikai nem eszi meg tehat csak magyarok veszik a magyar boltokbol ahol van. De nyugi, ok is pofatlanul draganak tartjak.

P.Elliot 2016.11.16. 12:23:53

@geeeteee: Itt is. Regen! Mert manapsag a maj is draga, a veloscsont ami regen egy zacsko 1 dollar volt vagy ingyen kiteve hogy viheted, ma egy talca amin 2 darab van, olyan 5 es 10 centis kozott 6 dollar korul van. Lassan mar mindenre kitalaljak hogy van kozonsege, meg kell kerni az arat.

Pernilla 2016.11.16. 13:08:11

@Herr Géza: Dánia! Ahol be van tiltva a túlóra!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.11.16. 13:39:14

Hogyaszondja: "Magyarország az unió egyik leginkább EU-párti nemzete. "

Haha, és vajon miért?Mert csakis az eu-s pénzek működtetik már otthon a gazdaságot, azért.Még jó, hogy EU-pártiak.Bár tény, hogy pár évvel ezelőtt még nem volt ilyen sz@r a helyzet otthon, akkor még sokat prüszköltek ellene...

Országok listája: tessék, itt egy másik

hvg.hu/gazdasag/20161114_ezekben_az_orszagokban_elnenek_legszivesebben_a_fiatalok

Itt meg pont a tündérkert lett az első.Lehet, a 134-es számú barátunk szerkesztette...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.11.16. 13:52:22

@Pernilla: A dán takkerek is röhögnek a német mérnökökön!
:D

Lőtéri Kutya 2016.11.16. 13:52:59

@Ginix: Pont azért drága, mert még plusz munka van vele és könnyen el lehet rontani. Illetve nem könnyű egyenletes minőségűt gyártani belőle. Illetve mivel nincs rá akkora kereslet ott, gondolom még az is nyomja fel az árat.
Egyébként például Miskolcon is 2200Ft/kg áron van a normális, jónak mondható tepertő. Persze én is tudom, hogy régen nem nézték sokba, csak amolyan maradékból gyártott szegények étele volt, de már változott a dolog. Sokszor nem is hagynak már disznóölésnél töpörtyűnek valót, felhasználják másra, vagy eleve olyan fajta a disznó, hogy nincs sok zsírja. Amúgy például a liba/kacsaháj sem olcsó.

SzZoole 2016.11.16. 15:13:25

@P.Elliot: velos csontot a mi hentesunk £2-ert ad egy taskaval kb. 6-7 kilo es annyi hus van meg rajta,hogy egy jo porkoltre valo kijon belole:)

P.Elliot 2016.11.16. 15:17:56

@Zoole[uk]: Itt is ez volt regen. Hat hasznald csak ki mielott a hentes "megokosodik"...

SzZoole 2016.11.16. 15:37:17

@P.Elliot: Mar tobb mint 3 eve hozza jarunk.
Nagyon regi igazi angol hentes dinasztria,
ha mi nem kernenk tole ilyesmit akkor kidobna,mert mas nem viszi,szoval Ö is jol jar,meg mi is:)

Dikusz 2016.11.16. 16:18:34

@P.Elliot: azt gondolhatta a kínai: na ebből lesz a jó halászlé!

P.Elliot 2016.11.16. 16:20:40

@Dikusz: Mivel hus is volt rajta szerintem ebbol gyartotta a panirozott vagy beburkolt kajait...

Dikusz 2016.11.16. 16:36:04

@Zoole[uk]:
A húsba páclét juttatnak (jó sokat). Néhány napig érlelik csak. 1 kg hús a víztartalma miatt majd 40%-al több lesz a súlya.

SzZoole 2016.11.16. 16:41:10

@Dikusz: tudom miaz,pácsó:)
Az ilyen csulkot en sem szeretem,nem is csodalkozom,hogy @P.Elliot: szajabol ki fordul az ilyen mü csulok:(
Azert irtam,hogy ott a tanyavilagban meg regi igazi jo fustolt csulkot tudok venni:))

Dikusz 2016.11.16. 19:18:15

@Zoole[uk]: brühühűűű, de engem legonoszozott, hogy emlegettem a füstölt ....-t. Pedig a legjobb szándékkal voltam (meg vagyok) irányába, és már verekedik is, pedig nem is vagyok irigy, ésadtam volna neki a füstölt nemmeremkimondanianevétből, meg a hurkából is, amit a most szombati ÖTYE-találkozon remélek beszerezni.
@P.Elliot: Ha jössz haza, istókuccse megígérem szerzek ezekből, vagy meghívlak rá:)

Dikusz 2016.11.16. 19:19:53

@Zoole[uk]: amúgy amikor először olvastam a "pácsó"-t, azt hittem, hogy valami mexicói étel:)

SzZoole 2016.11.16. 19:28:03

@Dikusz: nem gondolta Ö komolyan ebben biztos vagyok:)
O egy nagyon jolelku/joindulatu szemely:)

Pedig igy irjak helyesen,pácsó,tudtommal,mondjuk nem eroseggem a helyesiras:(

Dikusz 2016.11.16. 20:41:05

@Zoole[uk]: nem írtam oda a hozzászólásom végére, hogy "viccvót":))

Nekem meg szinte csak a helyesírás az erősségem, a pácsó a helyes, azt is tudom, mégis zavar hogy így írják (szerintem jobb lenne a pác-só). Mint ahogy itt a fájdalommentes "füllyukasztást" reklámozzák.

SzZoole 2016.11.16. 20:46:57

@Dikusz: na,ha a helyesiras az erosseged,akkor az en kommentjeimtol sirni fogsz:)))

P.Elliot 2016.11.17. 00:20:36

@Dikusz: Szavadon foglak, egyszer igenybe is fogom venni, nagyon koszonom.
Elkepzelem a vamos pofajat amikor kibontatja a borondomet Magyarorszagon vett csodalatos finomsagokkal amiket tilos behozni. Azonnal a szemetesbe urittetne amit szerintem mihely eltuntem mar vinnenek is befele szetosztani...Nehogy mar elhiggyem hogy a szemetbe dobnak mindent amit elkoboznak. Egy ismerosom libamajat hozott meg valaha zsirjaban, kozoltek vele hogy nem hozhatja be, azt mondta hogy akkor megeszi. Felreult a majjal es majdnem sikerult letolni az egeszet kenyer nelkul, nagyon regi tortenet ez, nem tudom hogy hogy sikerult hazaig jutni hasmenes nelkul, en nem mertem volna megenni....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása