oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 18. 06:45,  Mikor költöznék vissza Magyarországra? 252 komment

2016. október 18. 06:45 Határátkelő

Mikor költöznék vissza Magyarországra?

Bő egy hónappal ezelőtt volt egy poszt, melyben egy hír kapcsán azt a kérdést tettem fel nektek, hogy ha az utolsó (vagy jelenlegi) magyarországi fizetéseteket megtoldanák 100 ezer forinttal, visszaköltöznétek-e (vagy maradnátok-e). A poszt kapcsán írta meg véleményét Paul, ez következik most.

Ha te visszaköltöztél, esetleg visszaköltöznél Magyarországra, és szívesen elmesélnéd a történeted, az okokat, érveket, akkor írj a hataratkeloKUKAChotmail.com címre. Ugyanitt jelentkezhetsz is, ha nem írnál, de szívesen mesélnél!

ferfi_gondolkodik_laptopon_1.jpg

„Nemrég olvastam a „százezer forintos kérdés” című cikket. Arra gondoltam reagálnék, megosztanám a véleményem.

Korábban már kétszer is írtam helyzetjelentést ide, így a történetemet csak nagyon dióhéjban említem, hogy legalább a „honnan is ír ez” kérdésre gyorsan választ adjak. 

2012 óta élek Berlinben, feleségem egy évvel később jött ki utánam Magyarországról. Mindketten dolgozunk szerencsére, nem élünk rosszul. 

A kérdésre, hogy „ha megtoldanák az utolsó magyarországi fizetésem 100.000 forinttal, akkor hazamennék-e”, a válaszom nagyon egyszerű és rövid: nem. Mondjuk, ha 200.000 forinttal toldanák meg, akkor sem. Most már, teszem hozzá, hiszen majdnem jött egy lehetőség, de ugye majdnemekre nem lehet életet építeni. 

Ahol a politika miatt veszekszik a család 

Én anno, 2012-ben, két dolog miatt jöttem el Magyarországról. 1. Senki nem akart olyan munkát, adni, ami szabályszerűen eleget fizetett volna (olyan területen dolgoztam, ahol egy minimál alapbér mellé, a jutalék adta a fizetés legnagyobb részét, de azt is szűkösen mérték), 2. A magyar mentalitás és az irány, amerre az ország elindult. 

Sajnos nem tudok politikamentes lenni, bármennyire is szeretném, hiszen a politika játszotta a legnagyobb szerepet a döntésemben. Egy olyan országban éltem, ahol apa és fia összeverekedtek, mert az egyik a narancssárga pártra szavazott, míg a másik a pirosra (nem az én családomból, hanem ismeretségi körből a történet). 

Egy olyan országban éltem, ahol csak azért, mert másképp gondolkodtam, az egyik párt (épp egy ideje kormányon vannak), megkérdőjelezte a magyarságom. Ahol bevett retorika volt, hogy aki nem velünk van, az nem magyar. 

Olyan országban éltem, ahol nagyon ritkán láttam a munkahelyen összefogást, de sz@rkeverést és egymásnak aláásást annál többet. Olyan országban éltem, ahol nincs egymás elfogadása, hanem minden apró eltérés miatt utálni kell valakit. És akkor menekültkérdésről még szó sem volt. 

Fáj, mert Magyarország gyönyörű 

Én ezekkel nem tudtam mit kezdeni. Vagyis dehogy nem, elmenekültem (na, nem olyan értelemben, mint azok, akik ellen sokan szavaztak). Az azóta eltelt 4,5 évben azok a folyamatok, amiket akkor megéltem, nem hogy csökkenni látszanának, hanem egyre csak súlyosabbak. 

Az emberek egyre elkeseredettebbek, az oktatás, egészségügy még trágyább, mint volt és a politika egy olyan torz népet nevel, amivel én azonosulni nem tudok. 

Fáj az egész egy picit, mert Magyarország gyönyörű ország, a családom még mindig ott él és a legtöbb barátom is. De ha belegondolok, hogy vissza kéne térnem abba az élettérbe, összerándul a gyomrom. 

Pont az olimpia alatt voltunk otthon nyaralni. Az az agymosás, ami ment a menekültes szavazáshoz kapcsolódóan, az hányinger. 

A berlini helyzet 

Én Berlinben élek, itt aztán vannak migránsok. Nem 1.300-an, amennyit Magyarországnak be kéne fogadnia, hanem több tízezer. Egy városban, ami 1,5-2-szer nagyobb csak Budapestnél. 

Már hallom is a hangokat, hogy de a legutóbbi berlini választásokon a nép megmutatta, mennyire nem tetszik ez nekik, mert kvázi leszavazta a mostani CDU-SPD koalíciót. Őket én most hangosan megtapsolom, és megkérem őket, hogy kapcsoljanak vissza az agymosó műsoraikra. 

Amióta itt élek, még soha nem volt bajom a menekültekkel (basszus én is valamilyen szinten bevándorló vagyok, még ha csak gazdasági is), pedig éltem én már külvárosban, belvárosban is. A legdurvább, amit megéltem (kocsifelgyújtás, randalírozás), azt is németek csinálták, szélsőségesek. 

Nálunk, Berlinben, együtt tudunk élni a helyzettel. Érdekes, hogy ebben a fővárosban nem félnek úgy az emberek egy esetleges támadástól, mint Magyarországon. Nonszensz szerintem, hogy Magyarországot bárki lehetséges célpontnak tekinti. Ennyire ne legyenek már naivak vagy önteltek. 

Nálunk az emberek nem félnek attól, hogy elkapják a nőket az utcán. Vagy, hogy elveszik a munkánkat. Vagy a fertőzések miatt. De amiatt sem, hogy átalakul a kultúra. És itt nem országos szinten 1.300 emberről beszélek, hanem csak egy városban 10-20.000-ről. 

Kormány és ellenzéke 

Persze itt sincs kolbászból a kerítés, ezt nem állítom. Itt is dolgozni kell a fizetésért és itt is vannak más nézetet vallók. De állami szintű agymosás (a la Fidesz) itt nincs, olyan szintű utálkozás sincs, mint Magyarországon. 

Van viszont normális egészségügy, meg oktatás, meg élhető világ, ahol nem arról kell, hogy szóljon az életem, hogy a frusztráltságomat a háború elől menekülőkön töltöm ki, mert mi máson is tenném. 

Nem kell minden nap a kormány mantráit hallgatnom, hogy a kerítés az jó, meg most Magyarország Európa zászlóshajója és majd mi megmutatjuk. Tele lett a hócipőm azzal, amit a mostani magyar kormány csinál. Azzal meg pláne, hogy ezt mennyien benyalják nekik. Persze egy olyan töketlen ellenzék mellett, ami most otthon van, nem csoda, hogy tudnak virgonckodni. 

Szóval, nem, nem mennék vissza, ha 150.000 (annyi volt a legutóbbi fizetésem) helyett 250.000-et kapnék, de még ha 350.000-et adnának, akkor sem. Többet jelent a lelki nyugalmam. És azért azt se felejtsem el, hogy itt nem is 350.000-et kapok. 

Jelen pillanatban csak akkor tudnám elképzelni, hogy visszaköltözzünk Magyarországra, ha a társadalmi gondolkodás, a magyar mentalitás megváltozna. 

Ha egy nyitott, befogadó, egymást segítő nemzet lenne, ahol a vezetők kevesebbet tesznek zsebre és többet adnak a népnek. Ahol nem kétszínűsködik a vezetés (hiszen az EU-s pénzek nélkül megállna az élet odahaza, de persze OV-ék szeretik Brüsszelt is elsőszámú közellenségként feltüntetni). 

Ahol az emberek el tudnák fogadni, hogy van más vélemény is. És ez alapvetően nem fizetéstől függ, hanem a fejben dől el. De én is tudom, hogy ez egy álom csupán. De ugye a remény hal meg utoljára és csak bízni tudok benne, hogy hamarosan egyre többen ismerik fel, mennyire káros a mostani rendszer és megindulnak a fejlődés útján, elhagyva a visszafejlődést.”

HÍRMONDÓ

Magyar bevándorlók az osztrákok célkeresztjében

A jelek szerint az osztrák hatóságok megelégelték a családi pótlékkal kapcsolatos kavarásokat, és alaposan nekiálltak ellenőrizni, hogy az ott dolgozó magyarok Magyarországon is felvesznek-e családi pótlékot gyermekeik után. Részletek itt.

Közösen lépnek fel a V4-ek az elvándorlás ellen

Mindegyik visegrádi országban akadnak gondok a fiatalok helyzetével, az államfők szerint meg kell állítani elvándorlásukat, egyebek között a startupok támogatásával, de segítséget kell nyújtani nekik a családalapításhoz is. Ja, és lesznek közös ösztöndíjak is. Hát nem tudom…

Kanadában már tél van

Az észak-amerikai országba (na jó, egyes részeibe) megérkezett a tél, nem is akármilyen káoszt okozva. Edmontonban például nem kevesebb, mint 142 baleset történt alig pár óra alatt.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr611816943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2016.10.18. 07:49:49

Egyebkent, azt hiszem, minden szavaval egyetertek. Hogy mi lesz itt majd a hozzaszolasokban...

Taxomükke (UK) 2016.10.18. 07:53:18

Kulonben meg van neked lelked, elveszed Golf2 kenyeret?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.18. 07:54:28

Nagyon rosszul van megírva a poszt. Értem mit akar mondani de az összes propagandaklisét felsorolja.
Bárki aki elolvassa propagandaposztnak fogja nevezni mert olyan a stílusa. Eza "nem akarok olyan országban élni" közhely vetekszik a Túró Rudival.
Nem beszélve arról hogy egy ilyen posztra az összes tzrbómagyarnak itt habzik majd a szája. Akik NEM olvassák a HA-t azok meg majd az én blogomon mondják el hogy mit NEM olvastak itt.
Ez egy TÁMADHATÓ írás ami nem lenne baj de nehezen védhető.
Ez a nagyobb baj.

DieNanny CH 2016.10.18. 07:56:32

Az osztrák kormány Mo-i vizsgálódásával meg egyetértek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.18. 07:59:53

@tsabus [UK]:
Tudjuk hogy mi lesz. HA egy rántást nem tehet fel mert odaég annyit kell neki moderálni.
IGY nem szabad írni.
Meg kell tanulni hogyan kell vitriolba mártott tollal írni. Úgy hogy ne neki fájjon hanem akinek írja annak fájjon.

Golf2 2016.10.18. 08:00:38

Mikor? Ha kiengednének a zárt osztályról.

adg 2016.10.18. 08:11:30

@diggerdriver: van benne kolbaszkerites es fejbeneldoles is, kb az osszes szokasos kozhely benne van. Nem ertem, a turorudi miert maradt ki.
Arra viszont nem jottem ra, hogy igazabol most akkor mi van. Majd ha eldolnek a dolgok a fejben, es nagy szeretet jarja at az ellensegeket, a politikusoknak nem ketto szinuk lesz, majd akkor hazajon 350-ert. Lehet, hogy kb ket kavera eleg lesz majd akkor...

33621 2016.10.18. 08:11:32

Igaz én nem mentem el ebből az országból, de +100000Ft-ér még szívesebben maradnék!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.18. 08:21:31

@33621:
Ezdejódumaaaaaa...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Buchhalter 2016.10.18. 08:36:35

Az eleje tetszett,de amikor jött a menekültekkel na az már nem annyira.Úgy látszik berlini barátunk nem néz híreket ,hogy az ellenőrizetlenül beengedett menekült tömeggel szép számmal érkeztek közönséges bűnözök,jól képzett terroristák és simán csak segély vadászok.És nem kéne összemosni a dolgozni menő Kelet-Európai bevándorlót a 3 világból érkezők gyanús tömegével.A kettő nem ugyanaz! Nagyon kevés van a 3 világból aki valamilyen szinten is képzett és esetleg akár alapfokon beszéli a kiszemelt célország nyelvét.Tőlem lehet egy Szír agysebész végzettségű ,de ha nem beszél teszem azt németül és Berlinben akar dolgozni akkor mit is lehet vele kezdeni.Ja angolul? Azon se.Sikerült kinyomoznom egy valaha ott élt magyartól ,hogy amíg béke honolt Szíriában a diplomához akkor se volt elvárt semmilyen nyelvvizsga!A Magyarországi helyzettel sajnos viszont mindenben igaza van ,napi szinten tapasztaljuk asszonnyal.Az irigy ,rosszindulatú magyar kollégáról már szerintem lassan globális legendák keringhetnek rólunk.A fizetésekkel ugyan úgy megy a szarakodás : csak a legvégső esetben emelnek a munkaadó és akkor is csak épphogy.De lassan már ezzel se lesz gond, ahogy elnézem a híreket és az pesti utcákat vásárló és szolgáltató igénybe vételének hiányában folyamatosan szűnnek meg boltok,üzletek.Most már a Fidesz legnagyobb fanatikusai is elhihetik,hogy fél millió ember lelépett és ez a szám havonta növekszik több ezerrel.Az öregek meg folyamatosan halnak ki. És mily meglepő ,de több ezer magyar gyerek már kint születik meg.

Muscari 2016.10.18. 08:39:03

Itt is mindenféle népek élnek, egyelőre még elég jól, de már vannak problémák. Ben szabad így tenni, mintha minden rózsaszín lenne.

LyukasBogrács 2016.10.18. 08:44:45

En jobb Turo Rudit csinalok, mint a bolti. Rakok a turoba reszelt citromhejat, es fahejat is. Olyan csokoladeba martom, amilyenbe csak akarom. Szoval csak emiatt sem opcio a hazakoltozes.

Dr. Lyukas Bogracs
Fasebesz foorvos

Golf2 2016.10.18. 08:49:44

Nêmetben gyerekboom van.A bevándorlók nem szaroznak már a táborokban nekiálltak...

szakasz2 2016.10.18. 08:56:45

@diggerdriver: Ja, szerinted... Mások szerint meg egy korrekt poszt. Talán nem annyira profi, mint azoké, akiknek az írásaiból már színdarab is született, de azért a kritikád nagyon nem helyénvaló. Abban, hogy a normális olvasó- és kommentelőtábor részben trollokra cserélődött, abban az ilyen normatív, "ellentmondást nem tűrő" (még csak "szerintem"-et sem tartalmazó) és bántó kommentjeid, kommentek is alaposan benne vannak.
Ha pedig valakinek az érzéseit és a tapasztalatait "közhely"-nek érzed (és nevezed), az talán azért van, mert széles tömegek érzik/látják így és szívük mélyén szomorúak emiatt (én is). Persze ez az egybites szavazótábornak és a trolloknak nem tetszik, de uram bocsáss', ez ne a posztoló hibája és felelőssége legyen már.

Több tiszteletet a posztolóknak! :)

bpetya75 2016.10.18. 09:09:22

@szakasz2:

Sokszor nem (vagy nem teljesen) értettem egyet diggerrel, de nekem nem okozott gondot véleményként kezelni a hozzászólásait, függetlenül attól, hogy szerepelt-e bennük a szerintem és társai, vagy sem. Most egyetértek vele. Ez egy trollmágnes poszt a kliséivel, meg a nyilvánvaló szemüvegcserével, amire @Muscari: is reagált.

Szerintem jogos a kritika, és még csak nem is bántó. Pláne ha azt nézzük, hogy digger milyen elvetemült is tud lenni ;-)

Cyrus Sabien 2016.10.18. 09:09:42

@Buchhalter: Persze, mert Kelet-Európából nem özönlik a gyanús tömeg, ugye? Ugyanúgy ahogy nem kellene összemosni a dolgozni akaró, tisztességes Kelet-Európaiakat az autótolvajokkal/koldusmaffiával, úgy nem kellene összemosni azokat a menekülteket sem akik azért jönnek, mert mentik az életüket.
És mielőtt valaki beleköt, nem azt mondom, hogy minden menekült egy szent. Sőt, szerintem is jobban kellene szűrni őket. De ha kerítést építünk és bezárkózunk az nem megoldás. Fordított helyzetben ugyanazt tenném. Ha az én hazámban lenne háború akkor én sem maradnék ott és világgá mennék.

szakasz2 2016.10.18. 09:42:47

@bpetya75: Nem tudom, milyen "nyilvánvaló szemüvegcseréről" beszéltek, meg rózsaszín világlátásról. Sehol sem írt ilyen módon, néha azt hiszem, hogy az értő szövegolvasás már nem csak a trolloknak probléma. De úgy tűnik, kisebbségben vagyok, megyek is el. Hadd jöjjenek a trollok...

tsabus UAE 2016.10.18. 09:51:23

Azért, a címbeli kérdés beindított valamit az agyamban (vagy csak a helyén ?). Azon gondolkodtam, hogy miért KELL egyáltalán ennek felmerülnie valakiben ? Mármint a hazaköltözésnek. Persze vannak sokan, akik nem jószántukból jöttek el, meg kényszer, meg család, stb. De ha az embernek alkalma van eljutni a világ távoli sarkaiba és látni mindazt a csodát, ami ebben a világban fellelhető, akkor hamar rájön, hogy az egész élete is kevés ahhoz, hogy mindent felfedezzen. Akkor miért ne rendezkedhetne be arra, hogy minél többet megismerjen/megtapasztaljon ebből és Magyarországot csak kiindulópontnak tekintse, ahonnan a sztori indul. Aztán csak arccal az új dolgok felé.
KELL, hogy az ember mindenképpen azon rágódjon, hogy vajon miként és milyen körülmények között térne vissza a startvonalra ?
Ha pedig valakit mégis elkeserít, hogy eljött, de valamilyen okból mégsem megy vissza, nem felesleges az álmodozás egy olyan országról, amibe szívesen visszatérne ?
Ha az ország a külföldön élő egyén számára pozitív irányba mozdulna el, akkor is túl sok idő lenne, mire megváltozna. Túl hosszú egy ember életéhez képest.
Szóval, nem felesleges gittrágás ez az egész ? Nem lenne jobb mindenkinek (de főleg azoknak, akiket ez most foglalkoztat), ha a döntésüket véglegesnek tekintenék és teljes agykapacitással a jövő tervei felé fordulnának ?
Vagy ez ugyanaz a múltbarévedés, mint az aranycsapatozás, trianonozás és társaik, amiket már rég túlhaladt az idő, de mi napi szinten előadjuk a hattyú halálát ezek apropóján ?

macamuca [IHUN] 2016.10.18. 10:34:07

A gödör mélyéről csakis felfelé vezet az út.
Jelenleg Mo. tekintetében nem az a kérdés, hogy mennyi ideig fog tartani ez az út, hanem az, hogy elérkezett-e már a gödör legaljára, vagy még dolgozik a mélyítésen.....
Szerintem.

macamuca [IHUN] 2016.10.18. 10:46:31

@Buchhalter:
Bezzeg Mo-on nyelvvizsgabizonyítványt kérnek a diploma mellé!!, az milyen tutiság már!
Hányan is kapják meg később (1, 2 évvel, vagy többel később) a diplomájukat, a hiányzó nyelvvizsgabizi miatt? És a diplomások nyelvtudása milyen szinten van? (konkrét személyt mutassak, aki a "hóvarjú" szövegre max annyit felel, hogy "na, te is a hülye herripotter filmeket nézed?", oszt középfokú C típusú angol nyelvvizsgája van. Pár éve kb 2 havi fizuba került, a mostani árak szerintem magasabbak.... Ja, és nem büfé-szak, igencsak kurrens diplomaja van...)
A lakosság (mint átlagbélák) nyelvtudása is hasonlóan színvonalas, mármint Mo-on, bizonyítvány nélkül (jut eszembe, állítólag akad néhány ember, aki zéró/minimalis idegennyelvű szókinccsel indult neki a külföldi kolbászkerítésnek...). Tehát jócskán indokolt másoktól klassz nyelvtudást elvárni, annak hiányát negatívumként felemlegetni....

tsabus UAE 2016.10.18. 10:47:55

@macamuca [IHUN]: Egy barátom szokta mondani: Ha olyan mély gödörben vagy, amiből már alig tudsz kimászni, akkor az az első dolgod, hogy abbahagyd az ásást.
Ahogy elnézem, MO.-n még ásnak keményen...

szakasz2 2016.10.18. 10:50:21

@tsabus [UK]: Végre egy érdekes komment és kiegészítés... ;)

Nos, mindannyian mások vagyunk, így nyilván csak a magam nevében tudok nyilatkozni, bár az eddigi pár évnyi HA-blogos tapasztalataim alapján - bár csak ritkán került elő a téma így, de - sokan érezhetnek hasonlóan. Szóval több mint 4 évnyi svájci élet után sem gondolom úgy, hogy örökre itt maradnék - annak ellenére, hogy egy csodálatos és gyönyörű ország, és SZINTE mindenben jobb itt, mint Mo-n. Sokat gondolkoztam az okokon, volt is már szó róla itt, leginkább talán a gyökerekről, az anyanyelvről van szó.

Felsőfokon beszélek németül, angolul, alapfokon a franciát is megértem, szóval abszolút nincsenek nyelvi nehézségeim. Mégis, a mai napig megtörténik, hogy egy intenzívebb 'idegen nyelvi' nap után estére totál lefáradok, az agyam teljesen kimerül. Sok-sok év gyakorlat és tanulás után sem tudom elérni az (igényes) anyanyelvi szintet, ahol már természetes az agynak a választékos német beszéd, ahol játszi könnyedséggel használom a helyi szólásokat és mondásokat (mostanra jutottam el odáig, hogy már megértem őket alapvetően). És minden jó, szépség és pénz ellenére ez zavar. Szeretném az anyanyelvemet használni. Szeretnék Magyarországon élni, mert egy többre érdemes ország, sok jó emberrel. Vagy legalább azt szeretném, ha nem is élünk ott, de jó irányba mennek a dolgok. És fáj a szívem, hogy ez egyre kevésbé látszik, ahogy az is, hogy a következő években haza akarnánk menni.

A "miért" az van elég jól összeszedve például ebben a már "közhelyesnek ható" posztban. Szerintem bár sokan nem írják ezt le, ez lehet az ilyen posztok mélyén (pszichológiai szempontból). Az ad komoly nyugalmat, hogy a gyerekeink - úgy tűnik - ténylegesen anyanyelvi szinten vannak/lesznek, ha a későbbiekben itt akarnának élni.

Buchhalter 2016.10.18. 10:57:59

@Cyrus Sabien: és mindig mindenhol csak menekülnél? Mikor választanád az ellenállást? Soha?! Azért örülök,hogy 56' ban volt pár ezer tökös magyar.Ugye ezt azért érted? És nem mostam össze senkit.Írtam,hogy vannak kivételek,de azt nem akartad észrevenni kedves állandóan nyúlcipőt húzó honfitársam.

Hari Seldon 2 2016.10.18. 10:58:07

„Az azóta eltelt 4,5 évben azok a folyamatok, amiket akkor megéltem, nem hogy csökkenni látszanának, hanem egyre csak súlyosabbak. „

Pontosan. Mindig jön, hogy „ezt már nem merik megcsinálni” – Nem? Dehogynem. Akármit. Szóval, amikor mi is ezt érzékeltük, azt mondtuk: „rendben, csináljanak akármit ettől kezdve, de nélkülünk”.

„Nálunk, Berlinben, együtt tudunk élni a helyzettel. Érdekes, hogy ebben a fővárosban nem félnek úgy az emberek egy esetleges támadástól, mint Magyarországon. Nonszensz szerintem, hogy Magyarországot bárki lehetséges célpontnak tekinti. Ennyire ne legyenek már naivak vagy önteltek.”

Ez egy gerjesztett félelem. Ugyanúgy, ahogy a vidéki angol szavazott a brexitre, aki valószínűleg évente háromszor találkozott lengyellel. Ugyanígy nekem is van rokonom, aki fél a repüléstől, mert mi van ha lezuhan. Ja bakker, lezuhan. Aki viszont havonta repül az fel sem méri a „kockázatot”,mert az kisebb mintha vonattal tenné meg ugyanezt az utat (autóról nem is beszélve)
Ilyen „kockázatkerülő” befelé forduló gondolkodást erősítik, ezzel lehet megkötni a lakosságot (már aki nem ment el)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.18. 11:02:34

@szakasz2:
Más a tisztelet és más a kritika. Mélységes tiszteletem a posztolónak hogy megírta a posztot. Na de ettől még nem lesz jó írás. A tartalmával, a mondanivalójával nincs baj. Semmi baj hogy ő így érzi.
A baj ott van hogy mindezt végtelenül elcsépelt klisékkel teszi.
Egyébként én az első kommentemben megvédtem a poszt íróját.

Buchhalter 2016.10.18. 11:02:51

@macamuca [IHUN]: te is csak hazafele köpködsz . Gratula. Ha ennyire bejön az ész nélküli multi-kulti ,hajrá. Különben félreértettél és nem tudom minek vontad bele a szövegembe a magyar diplomásoktól elvárt nyelvvizsgát .Bocs,de szerintem egy magyar vagy lengyel kivándorló sokkal képzettebb mint aki a 3 világból jön,de a végén még ezért leszek nálad náci,igaz?

takarék-láng 2016.10.18. 11:03:58

@Buchhalter: "És nem kéne összemosni a dolgozni menő Kelet-Európai bevándorlót a 3 világból érkezők gyanús tömegével.A kettő nem ugyanaz"

- nagyon nem. Kerdezze meg barki a nemet NEPET, az utca emberet, semennyire sem fog egyeterteni az itt leirtakkal.

Mivel ez a poszt (is) egy megrendelesre szerkesztett kamuposzt, ezert hozza fel az osszes kliset es kozhelyet. Sajnos a kamuposztok es hazugsagok tomkelege vezetett oda, hogy ennek az.oldalnak a latogatottsaga kb otodere csokkent az elmult 2 evben.

arncht 2016.10.18. 11:04:04

Nem kell politizalni... Sok birka ember. Sokuk nem az alapjan hoz dontest egy kerdesben, ami a tenyleges velemenye, hanem az alapjan hogy melyik part melyik moge allt be, es azt utalja vagy szereti. Amig ez a fajta mentalitas jellemzo, addig csak szethuzas lesz, mert nem kepesek egykent megoldani egy problemat. Sokkal fontosabb nekik, hogy a masiknak rossz legyen, mint az, hogy mindenkinek jo.

bpetya75 2016.10.18. 11:05:03

@macamuca [IHUN]:

Elég sokáig komoly gond lehetett a megfelelő színvonalú nyelvtanárok hiánya. Amikor az orosztanárok képezték át magukat angol meg némettanárokká, az nem lehetett semmi. Ráadásul aki elég jó volt egy idegen nyelvből, hogy oktassa, az gondolom nagyobb arányban húzta is fel a világjáró bakancsot. Szóval sok jó nyelvtanár nélkül csodát várni nem lehet. Kíváncsi vagyok, mennyire fog bejönni az, hogy 2020-tól az egyetemekre a beugró szint lesz legalább egy középfokú nyelvvizsga.

macamuca [IHUN] 2016.10.18. 11:05:51

@tsabus [UK]:
Hja,kérem, szorgalmas, kötelességtudó nép vagyunk....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.18. 11:06:04

@bpetya75:
Menjapicsába...
:))))))))))))))))))))))))
Ezentúl ha rosszat akarok valakinek akkor azt mondom hogy védjen meg téged a @bpetya75.
:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.18. 11:11:09

@takarék-láng:
Lófaszt. MIATTAM csökkent. Én tettem tönkre.

tsabus UAE 2016.10.18. 11:14:12

@Hari Seldon 2: Az „ezt már nem merik megcsinálni”, de megcsinálják és mégsem történik semmi jelenségéhez:

www.rawstory.com/2016/08/a-neuroscientist-explains-what-may-be-wrong-with-trump-supporters-brains/

Igaz, ez főleg Trump támogatóiról szól, de behelyettesíthető az átlag angol Brexitre szavazóval, lengyel PiS szimpatizánssal, vagy magyar fideszes/jobbikos szavazóval.

fasznyak 2016.10.18. 11:14:28

az a rossz hirem van hogy OP nem mond igazat a menekultekrol nemetorszagban. vagy liberalis mediabol tajekozodik. utobbira fogadnek amugy, Berlin a nemet liberalizmus fellegvara, a tipikus happy happy joy joy hely, de eleg csak kicsit fellibbenteni ezt a ko:dleplet es maris latszik hogy a csaszar meztelen. nemcsak en mondom ezt, fellow nemetek is.

mondom ezt ugy hogy ugyanannyi ideje elek itt mint a posztolo, es nagyon maskepp latom a helyzetet mint o. nem magyarorszaggal, hanem nemetorszaggal kapcsolatban. nemetekkel dolgozom nagyon nagy multikultiban, nincs olyan nemzet kb europabol akivel ne dolgoznek, jelentem ki ezt azelott mielott jobbosnak lennek beallitva. de akikkel en dolgozom azok nem a welfare-n (hartz 4 es egyeb segilyke) elo emberek, hanem a kemeny melosok. wedding/neukolln-tol eleg messze (halaistennek). egyebkent charlottenburg es moabit is kezd az elozo ketto baberjaira torni lassan.

azon hogy magyarban mi megy en szemely szerint mar csak nevetek, egyre kevesebb minden kot oda, a csaladon es baratokon kivul mar halistennek semmi. ez nem is fog valtozni a kozeljovoben valoszinuleg. jovore megyek a nemet allampolgarsagert, onnantol kettos allampolgarkent tervezem elni az eletem.

tanato 2016.10.18. 11:16:11

@Cyrus Sabien: @Buchhalter: Amikor földrengés van és mindenkit betemetnek az épületek, akkor nem kezdjük el tőlük kérdezgetni, hogy akkor most ő jó ember vagy nem. A börtön épülete alól ugyanúgy kihalásszuk az embereket, mint az óvoda vagy a kórház alól.

fasznyak 2016.10.18. 11:16:50

@Golf2: igy van. pont tegnap olvastam errol, a nemetek nemzete szepen meg lesz szuntetve mint 'feher' nemzet:

www.rt.com/news/363064-germany-fertility-rate-immigrants/

tanato 2016.10.18. 11:17:41

@bpetya75: Sehogy nem eletkepes elkepzeles.

szakasz2 2016.10.18. 11:18:43

@diggerdriver:
"Más a tisztelet és más a kritika."
--> Ha valakit tisztelsz, akkor a munkáját is tiszteled legalább annyira, hogy nem mondod azt, hogy "Nagyon rosszul van megírva a poszt.". Főleg mert nem igaz. Csak SZERINTED!!! Illene azt írni a "tisztelet" jegyében, hogy neked nem tetszik. És neked is leginkább azért, mert ó jaj, jönni fognak a trollok. Kérdés, hogy akkor az írás a rossz vagy a trollok. Érdekes egyébként, egyelőre még egy sem jött...

"végtelenül elcsépelt klisékkel"
--> Tehet ő róla, hogy ez a valóság??? Mit kellene tennie, virágnyelven fogalmazzon, hogy a szegény troll-lelkeket ne bántsa meg?

"Egyébként én az első kommentemben megvédtem a poszt íróját."
--> Hűha, ezt sokadik átolvasásra sem fedeztem el, lehet, hogy az én szövegértésemmel is baj van. Mondjuk én biztos nem örülnék ilyen "megvédésnek", de azért megmondanád, melyik szó vagy mondat ez, hátha átsiklottam felette?

bpetya75 2016.10.18. 11:20:15

@diggerdriver:

Nabaszki! Most belegázoltál a lelkembe ám! Egészen lézerjankói mélységekbe toltál ezzel :-P

Amúgy kétlem, hogy pont az én védelmemre szorulnál. Vagy hogy úgy egyáltalán védelemre szorulnál itt ;-)

macamuca [IHUN] 2016.10.18. 11:20:55

@Buchhalter:
A nyelvvizsgáról/nyelvtudásról írtam, annak hiányáról, nem a szakképzettségről. Amúgy valami olyasmit rebesgetnek mostanság, hogy képzett, szakmai tudással rendelkező emberekből nagy!!!! hiány van Mo-on. Te is hallottál ilyesmiről? A régi szakik zöme elhúzott, a maradék nem elég, az utánpótlás (=oktatás színvonala, jelenlegi helyzete, stb) nem biztosított. == minden adott ahhoz, hogy pár éven belül a mo-i általános tudás/ismeretanyag-birtoklás szintje felnézzen a bányászbéka popsijára.
Ez a hazaköpködős duma eléggé sablonos, bár szabvány, ha kritika hangzik el Mo-gal szemben: érvelni ugyan nem tudtál a mo-i diplomások (és nem-diplomások) nyelvtudását froclizó kommentemre, de reagáltál: jól megvédted. Hogy mit? Izé, hát konkrétan semmit, de legalább leírtad, hogy hazaköpködök. Komoly teljesítmény, gratula.
:)

tsabus UAE 2016.10.18. 11:21:05

@szakasz2: "...4 évnyi svájci élet után sem gondolom úgy, hogy örökre itt maradnék..." - Mivel ez nem jelenti egyértelműen, hogy Magyarországra mennél vissza, ezért inkább rákérdezek: továbbmentek, vagy visszamentek ?
Egyébként, a hozzászólásomban inkább azokra utaltam, akik nem fognak belátható időn belül visszamenni. Valljuk be, csoda lenne, ha a következő 2 évtizedben olyan gyökeres változások történnének, amelyek a mi fogalmaink szerint pozitívak és elégségesek lennének. Ebből kiindulva érzem úgy, hogy ez túl sok idő ahhoz, hogy egyáltalán agyaljunk a "feltételeken", meg egyebeken ezzel kapcsolatban.

Cyrus Sabien 2016.10.18. 11:25:09

@Buchhalter: Nem menekülnék mindig mindenhol, de ha választhatok, hogy a házamban ülök amikor lebombázzák vagy sem, akkor inkább nem maradnék ott. Ha 56-ban ott lettem volna, akkor valószínűleg én szöktem volna és nem ellenáltam volna. Nem az az életcélom, hogy a Terror házába mártírként kerüljek be.

Írtad, hogy vannak kivételek. Én azzal nem értek egyet, hogy szerinted kik a kivételek. Szerintem a bűnözők a kivételek a menekültek között, ugyanúgy ahogy a Kelet-Európaiak közül is a bűnözők a kivételek.

macamuca [IHUN] 2016.10.18. 11:25:14

@Buchhalter:
Szent Ferenc imája:
Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a megváltoztathatót.
Adj türelmet, hogy elviseljem a megváltoztathatatlant.
És adj bölcsességet, hogy e kettőt meg tudjam különböztetni.

Nos, aki harcban áll, az kizárólag erőt használ/erőt kér.
És Mo. évek óta harcol. Ellenség annyi van, hogy ihaj....

tsabus UAE 2016.10.18. 11:25:40

@fasznyak: Russia Today... Hahh...
Szóval, annak az országnak a hivatalos médiája mondja ezt, amelyik elsősorban és leginkább érdekelt Európa destabilizálásában, hogy kitörjön az agresszív viselkedése miatti elszigetelődésből. Akkor az úgy is van biza...

bpetya75 2016.10.18. 11:28:16

@tanato:

Miből gondolod?

Én sem tartom megalapozottnak, még ha a törekvés jó is, de érdekelne a véleményed kicsit bővebben.

fasznyak 2016.10.18. 11:29:57

@macamuca [IHUN]: amig az emberek fotelekbol kommentelnek hogy milyen szar, meg 444-et indexet es facebookot hasznalnak arra hogy megvittassak milyen szar nekik, addig aligha fog barmi is valtozni. nekem szignifikans resz ment el az eletembol arra hogy megprobaljam jobba tenni az orszagot (8 ev), azutan mondtam hogy ami nem megy azt nem kell eroltetni. hiaba, az ember fiatalon naiv.

ahol az emberek nem allnak ki a masikert (magyarorszag hiresen individualista orszag), ott nem lesz valtozas. minden nemzet olyan elitet kap amit erdemel. az egyetlen valtozast velemenyem szerint egy veres forradalom hozhatja el ... ha lesz hozza emberanyag.

azert orbanek is erzik hogy kormukre egett ez a problema, eleg csak megnezni a passziv ellenallas mukodeset, nincs munkaero az orszagban. legyen ez az o problemajuk.

fasznyak 2016.10.18. 11:30:16

@tsabus [UK]: fubaz jo a cucc amit szedsz, adjal nekem is belole :)

szoval ha RT akkor hazugsag? biztos a wikileaks is csak ugy gyartja akkor az emaileket.

de akkor linkelek meg neked par cikket csak hogy necsak a tealtalad hon utalt szajtrol legyen linkelve:
qz.com/811195/immigrants-helped-bump-germanys-fertility-rate-to-its-highest-in-33-years/
medicalxpress.com/news/2016-10-migrants-germany-fertility-year-high.html
www.foxnews.com/health/2016/10/17/migrants-push-germanys-fertility-rate-to-33-year-high.html

de ez mind hazugsag, ne is olvasd, az a lenyeg hogy ki mondja/irja, nem az hogy mit mond/ir... fogd be a szemed/fuled es ismeteld: nem igaz

tanato 2016.10.18. 11:30:20

@bpetya75: Csak annyi hogy nem tudnak a közepiskolasok úgy idegennyelveket akkora letszámban hogy bekerüljön ilyen elészűres után eleg ember a föiskolák,egyetemek felveteli kerestszámához,eleg

macamuca [IHUN] 2016.10.18. 11:31:13

@bpetya75:
Ez igaz.
Ugyanakkor volt rá kb negyedszázad (=sok idő, ha 10 évvel számolsz, az is elég lett volna...), hogy a nyelvoktatást (is...) rendbehozzák, korszerűsítsék. Tehát a 25 évvel ezelőtti állapotok emlegetése önmagában nem indokolja, hogy perpill mi a helyzet. Hogy fejlesztés helyett leépítés zajlott/zajlik, és hogy miért, az már közelebb visz a helyzet megértéséhez.
Részemről ezt is (az oktatás helyzetét, állapotát, szerepét, stb) gödör-nagyobbító eszköznek tartom. Igen hatékony eszköz....

Buchhalter 2016.10.18. 11:31:46

@tanato: ha földrengésről van szó igazad van ,de jó néhány (több tízezer ) Bangladesből,Pakisztánból,Koszovóból,vagy Ghánáról jön.Ott csak megélhetési problémák vannak illetve hülyítik őket,hogy Németországban "ingyen" van minden.Bocs,Kölnben nem is egy afrikai bevallotta ezt nekünk és rádöbbent,hogy palira vették szó szerint.Volt ,hogy magyarokat szívattak meg hasonlóképen jó egy évtizede Új-Zélandon.Kicsalták őket ,hogy a Kánaán vár rájuk csak csengessenek díjat ide meg ide azt jöhetnek.Az Új-zélandi hatóság már a reptérnél a többséget feltartoztatta és zsuppolta vissza haza.Na a segítségnyújtásról ennyit.Ja igen Haitire pár éve amikor volt a nagy földrengés kiment egy csapat magyar.Egyszer kirabolták őket.Kiderült,hogy a tippadó az egyik általuk fizetett sofőr volt!Ennyit az Önzetlen segítség nyújtásról.tanató jó fej vagy csak néha borúlátó és túl jó indulatú.

Cyrus Sabien 2016.10.18. 11:33:49

@tanato: Szerintem itt nem arról van szó, hogy ki a jó ember vagy ki a rossz. Ha ott van az épület alatt akkor ki kell húzni. De ha odafekszik és magára húzza a törmeléket azért, hogy megkapja azt az ellátást amit az igazi károsultak megkapnak azt szerintem nem kellene hagyni.
Én ezzel a liberális menekült politikával nem értek egyet, és a kerítésekkel sem. Szerintem meglehetne valósítani egy egészséges közép utat. Ahol azokat, akik nem rászorultak visszaküldik.

bpetya75 2016.10.18. 11:36:23

@tanato:

Hú Dottore! Mobilról vagy? Nehezen követlek ;-) Amúgy igazad van, bár a környéken úgy látom, hogy az angolt nagyon nyomják. Mármint nem csak az iskolák, hanem a kölkök/szülők is. Az angol két tannyelvűekbe meg az emelt szintű angol szakokra óriási a túljelentkezés. Nagylány németes, neki valószínűleg sétagalopp lesz emelt németre bejutni.

@macamuca [IHUN]:

Ez vitathatatlan. Az oktatás koncepciója nagyon rossz. Teljesen helytálló a történet a futni tanított halról és társairól. Sajnos...

Buchhalter 2016.10.18. 11:38:52

@Cyrus Sabien: a helyedben ezt nem írtam volna meg ,hogy gyáván elszaladsz a hazádból.Úgy őszintén: a gyávaság az szerinted ennyire klassz dolog?! Nyugodtan megsértődhetsz ,de szerintem nincs is szó arra ahogy hozzá állsz dolgokhoz..Tehát akik 56'-ban neki mentek a rendszernek és szó szerint hősi halált haltak és hála égnek azért pár ÁVÓS meg komcsi belehalt nem beszélve a hivatalos 922 orosz elesett katonáról azok a te gondolkodásod szerint idióták voltak?! Ha mindenki úgy gondolkodna mint te,akkor a terror és az elnyomás mindenhol tobzódhatna büntetlenül. Egy híres ember mondta : gyáva népnek nincs hazája.Bocs,de ez ide kívánkozott.

London2009 2016.10.18. 11:41:34

Most jottem haza csupan 4 nap magyarorszagi latogatas utan. Meg a szivem is megdobbant mikor meglattam, hogy UK Border. Nem tehetek rola, de egyszeruen semmi, de semmi nem tetszett ez alkalommal. Na jo, ez igy talan nem igaz, meg biztos az osz sem segitett. No mindegy is.
Ugyhogy ha engem kerdezne valaki (szerencsere nem kerdez senki) egyszeruen nincs az a penz, amiert en visszakoltoznek.
A poszt lehet, hogy klise, nem erdekel igazan, de sajnos teljesen igaza van.

Buchhalter 2016.10.18. 11:42:25

@macamuca [IHUN]: látom találtál magadnak te is ellenséget szerény személyemben.Így kell ezt.De tényleg hazaköpködtél ,nincs abban semmi.A te véleményed ,ennyi.Ha visszaolvasnád miket írtam abból nem az jön le,hogy annyira oda vagyok az itteni vicces megélhetési politikus bűnözőkért meg az őket kiszolgáló gazdasági holdudvarért.

fasznyak 2016.10.18. 11:46:11

@szakasz2: "Mégis, a mai napig megtörténik, hogy egy intenzívebb 'idegen nyelvi' nap után estére totál lefáradok, az agyam teljesen kimerül. Sok-sok év gyakorlat és tanulás után sem tudom elérni az (igényes) anyanyelvi szintet, ahol már természetes az agynak a választékos német beszéd, ahol játszi könnyedséggel használom a helyi szólásokat és mondásokat (mostanra jutottam el odáig, hogy már megértem őket alapvetően). És minden jó, szépség és pénz ellenére ez zavar."

the struggle is real, ismerem az erzest... en ugy vagyok vele hogy sajat velemenyem szerint se angolul se nemetul nem vagyok tokeletes, masok szerint viszont kivalo. en is elfaradok egy-egy atbeszelt nap utan, es azt is tudom hogy ez mindig igy lesz, de az elet harc, el kell fogadni. a magyar tudasom is itt-ott kopik mar sajna, multkori magyarba latogatasomkor volt par szo ami elsore angolul es nemetul jutott az eszembe, de ezt a csorbat par het magyarban leves plusz itteni magyar baratok gyorsan kikuszobolik azert. olyan mint a biciklizes :)

en ettol fuggetlenul, vagy epp ezert sem mennek vissza magyarba: szuksegem van a nyelvtudasom karbantartasara, meg akkor is ha k. faraszto es kinos neha.

ha az ember eler egy szintet, szerintem az orszag ahol vagy, mar masodlagos csak. a lenyeg az hogy te hogy erzed magad ott ahol vagy.

Hari Seldon 2 2016.10.18. 11:47:03

@tanato:
"A börtön épülete alól ugyanúgy kihalásszuk az embereket, mint az óvoda vagy a kórház alól. "
Lehet, de a börtön alól én jóval később halásznám ki... Előre venném az óvodát, és kórházat.

*Andi* 2016.10.18. 11:49:35

Tudom, bilibe log a kezem, de:
Nagyon nagyon szeretnek egy olyan "Miert nem koltozom haza" posztot olvasni, ami

1. nem huzza le Mo-t ugy, mintha a vilag legrosszabb helye lenne. Most komolyan, nem unjatok meg?
2. nem OV, Fidesz, Jobbik, nacik, migransok stb reklamozasaval tiltakozik
3. kezzelfoghato, valos, tovabbmegyek, ertheto ervekkel tamasztja ala a "nem-et"
4. nem politikai kommentek sorat zuditja a poszt ala.

Aztan, kisse dobbbenten olvastam arrol, hogy Berlin lenne a "peace with the migrants" fellegvara.. na ne mar.

@szakasz2: megvedenem diggert. Nem tudom miota olvasol HA-t, de ha egy ideje, akkor valoszinuleg tapasztaltad mar, hogy ha o franko kritikat fogalmaz meg, ugy "odavagom" stilusban, na az nem ilyen... Ertem, amit mondasz, hogy szerinted hianyzik a "szerintem" a kommentjeibol, dehat ugye nem vagyunk egyformak.
De tovabbmegyek, szerintem (!) nem az a valosag, amit a posztolo irt. Es igen, tudom, hogy most Londonban elek, de eltem Nemetorszagban is epp eleget ahhoz, hogy legyen valami fogalmam a dolgokrol.

A posztolonak: Mindig orulok annak, ha valaki leirja a velemenyet, erzeseit, torteneseit, es emiatt tok jo, hogy ez ma megjelent. A stilust en is finomitanam egy kicsit.

Cyrus Sabien 2016.10.18. 11:51:01

@Buchhalter: Azt nem mondtam, hogy idióták lennének. Értő olvasásod elképeszt. Azt mondtam, hogy ha választásom van akkor inkább nem kínlódom és nem emésztem magam.
Szóval szerinted csak az a fasza gyerek aki ott marad és szenved és csendben ellenáll? Aki meg nem akar ellenállni, hanem nyugodtan akarja élni az életét az meg gyáva? Akkor nyugodtan hívhatsz gyávának. Nem életcélom sem a korrupt politikusok megbüntetése, sem az, hogy golyót kapjak a fejembe.

Hari Seldon 2 2016.10.18. 11:51:27

@fasznyak:
Hát igen, a wikileaks az viszont tényleg nem elfogult az oroszok felé. Á, cseppet sem akarják Trumpot.

bpetya75 2016.10.18. 11:52:07

@Buchhalter:

A hős pont attól hős, hogy olyat csinál a saját életét kockáztatva, amit a többség nem tenne meg. Aki nem hős, az miért lenne automatikusan gyáva? Mesélhettek akármennyit azok, akik átélték, aki nem volt ott, az nem tudja elképzelni, hogy milyen lehetett a hétköznapi emberek lelkiállapota.
Lehet, hogy most sem kerülne sok fáradtságba fellobbantani a lángot, de szerintem senki nem olyan őrült, hogy kiengedje a szellemet a palackból. Ki tudja mekkora robbanás lenne belőle.

tsabus UAE 2016.10.18. 11:53:35

@fasznyak: Érdekes ! Az utolsó 3 linkedben simán leírják a számokat és elmagyarázzák mit jelent. Egyedül az RT riogat azzal, amivel te, hogy "a nemetek nemzete szepen meg lesz szuntetve mint 'feher' nemzet". Vagyis, pont olyan, mint a magyar közmédia. Belemagyaráz, riogat, hazudik. Ezért nem szoktam RT-re és magyar közmédiára odafigyelni. Nem akarom, hogy beindítsák a szememben a hipnospirált és az ő baromságaiat ismételgessem...

fasznyak 2016.10.18. 11:59:09

@Hari Seldon 2: Trump a kisebbik rossz.

szemely szerint en anarchista vagyok ebben a tekintetben, de mivel az emberek nem kepesek oket kormanyzo, felettuk allo entitasok nelkul gondolkodni, akkor mar inkabb Trump.

fasznyak 2016.10.18. 11:59:09

@tsabus [UK]: azok a szamok tendenciakat mutatnak.

ha nem vagy kepes tendenciakban gondolkodni, az a te bajod. jelenleg az a tendencia amit mondtam. a nemetek legutobb meg a japanoknal is alacsonyabb nepesedesi adatokat produkaltak.

ha nem valtozik a tendencia valaminek koszonhetoen (ezt sosem lehet pro vagy kontra tudni), akkor az irany az amit mondtam. en szemely szerint le is szarom ezt, mert valszeg nem nekem lesz emiatt szar, de a teny az hogy ha ez igy folytatodik, akkor az europai kultura mint olyan, inkabb lesz muszlim mint kereszteny. mar ha erted mire gondolok. ha van gyereked es csaladod, neked kene emiatt aggodnod es tenni ellene.

Hari Seldon 2 2016.10.18. 12:01:22

@tanato:
Ezt már nem én mondtam, hanem egy követőm az Alapítványról:

„Sohase hagyd,
hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

Szóval én így viszonyulok a menekült kérdéshez.

tsabus UAE 2016.10.18. 12:04:10

@Hari Seldon 2: Salvor Hardin az erkölcsi iránytű ! :-D

Hari Seldon 2 2016.10.18. 12:05:43

@*Andi*:
Nézd, gyakorlatilag ezeken kívül nem nagyon lehet okot mondani, hogy miért nem menne vissza valaki. - Így az ilyen posztok hogy valaki miért nem megy vissza, csak ezt a pár indokot tudja körbejárni.

Hari Seldon 2 2016.10.18. 12:08:48

@tsabus [UK]:
Igen ő az, első polgármester az Alapítványomon.
Számításaim szerint várható volt a felbukkanása az Alapítvány első idejében... :-)

*Andi* 2016.10.18. 12:10:35

@Hari Seldon 2:
Kulfoldi a parom
Azt szeretnem, ha a gyerekem ketnyelvuket, X nyelvukent none fel.
Jobb karrier lehetosegeim vannak / osztondijak,/ kutatocsoportok / szakmai fejlodesi kepessegek
Szeretem azt az X orszagot/varost ahol vagyok, ezert es ezert es ezert
ugy erzem, ha kulfoldon elek, kitarul a vilag elottem
jobb emberre/ turelmesebbe/ szebbe/ okosabba valtam
gazdagodott az erzelmi eletem ezzel es ezzel ezzel..

Mondjam meg? :)

tsabus UAE 2016.10.18. 12:13:51

@Hari Seldon 2: Akkor légyszi számítsd már ki Magyarország jövőjét is ! Vagy csak bolygó, netán galatukus léptékben működik a dolog ? Vagy forduljak a Második Alapítványhoz ? Vagy az Öszvérhez ? :-))

Herr Géza 2016.10.18. 12:36:48

@fasznyak: Barátom, a tényeket is lehet ám saját szájízünk szerint tálalni. A számok adottak, aztán mindenki azt magyaráz bele, amit tud.
Konkrétan: a születési mutatók 2009. óta (1,35-ről) folyamatosan emelkednek N.o.-ban, ill. 10-11 között minimálisan csökkent.
Hol voltak akkor még a migránsok? Az is nehezen magyarázható a migrikkel, hogy pont a néhai NDK területén magasabb a születési szám, holott náluk van a legkevesebb migráns (és eleve külföldi). Ugye-ugye....:)))

Hari Seldon 2 2016.10.18. 12:43:54

@tsabus [UK]:
Tudod, hogy maguk az érintettek sem tudhatják a pontos jövőt mert az növelné bizonytalanságot... Ezért nem mondhatok semmit erről.

tsabus UAE 2016.10.18. 12:55:49

@Hari Seldon 2: Na, erről megfeledkeztem ! Bocsi ! :-))

Herr Géza 2016.10.18. 12:59:30

@fasznyak: @Herr Géza: A legmagasabb születési mutatóval Szászország büszkélkedik, 1,59 az érték. Idén kb. 20e migránst kapott a tartományuk, 4 millió feletti lakosra (egyébként össz. 160e külföldi él a szászoknál), a német menekültelosztási tervek szerint rájuk a migránsok 5%-a jutna.
Csak visszatérve a külföldiek számához: még ha az összes külföldit is migránsnak vesszük, szerinted a tartomány 5%-át sem kitevő népcsoport születési mutatójának milyen magasnak kell lennie ahhoz, hogy a teljes 100% mutatóját érdemben befolyásolja?

DieNanny CH 2016.10.18. 13:11:14

@*Andi*:

Igen ám, csakhogy a pályázat címe ez: "Mikor költöznél vissza Mo-ra?"

Tehát a te iránymutatásaidat követve, a poszt kb így nézne ki:
"- Akkor, ha találnék többnyelvű párt.
Ha a gyererekemnek sok lehetősége lenne többnyelvűként felnőni.
Akkor, ha jó karrierlehetőségeim lennének, jók lennének az ösztöndíjlehetőségek és kutatásokra sok pénz menne.
Akkor, ha tudnám szeretni azt a várost, ahol lakom és egyben ahol dolgozom is.
Ha sok lehetőségem lenne különböző kultúrájú emberekkel, szokásokkal megismerkedni, hogy kitárulhasson előttem a világ."

Mondjam még?

:-)

Taxomükke (UK) 2016.10.18. 13:11:29

@macamuca [IHUN]: „Istenem, adj lelki békét annak elfogadására, amin változtatni nem tudok,
bátorságot, hogy változtassak azon, amin tudok,
és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.”

Én így, ebben a változatban ismerem.

*Andi* 2016.10.18. 13:32:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ertem es igen, valoban fogalmazhattam volna mashogy, de a lenyeget latom erted :D
amugy nem iranymutatas, de mar tenyleg lelekemelo lenne latni, ha valaki ezen a mezsgyen gondolkodna vegre. Valoszinuleg sokan vannak igy, csak ok sajnos nem irnak blogposztot.

takarék-láng 2016.10.18. 13:34:54

@London2009: "Nem tehetek rola, de egyszeruen semmi, de semmi nem tetszett ez alkalommal."

- mazohista vagy, hogy olyan helyekre jarkalsz ahol szarul erzed magad? Vagy csak tul sok a raero idod?
Unatkozol?
Tanulj nyelvet. Nem art meg.

*Andi* 2016.10.18. 13:43:57

@*Andi*: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: amugy meg mivel en Hari Seldonnak valaszoltam, jol fogalmaztam.. hiszen o ezt mondja:

"Nézd, gyakorlatilag ezeken kívül nem nagyon lehet okot mondani, hogy miért nem menne vissza valaki."

Erre pedig tokeletes illik a valaszom. Azert nem megyek vissza, mert:
- kulfoldi a parom
stb stb stb

tanato 2016.10.18. 13:44:23

@tanato: Érdemes nézni a rendőrségi statisztikát,napi 10 vagy napi 5 ,néha napokig senki,viszont a gyűlölet topon van.-Írták már itt /is /sokan:Az antiszemitizmushoz nem kellenek zsidók,csak propaGANDAKAMPÁNY.

tanato 2016.10.18. 13:50:54

@Hari Seldon 2: először az ovoda az biztos,ha tudod melyik épület volt az,ha nem akkor meg ami jön először.Mint pl. egy hajótörésnél.

tanato 2016.10.18. 13:54:57

@bpetya75: Nem mobilról,csak dolgoztam..SZóval jelen állapotban jórészt nem jutnának be a gyerekek ha középfokú nyelvvizsga követelmény volna.A főiskolákra jelentkezők nagy része bizonyosan nem,de az egyetemekre igyekvőkből is csak egy része.Később nyilván a több tannyelvűekből többen.

Cyrus Sabien 2016.10.18. 13:57:46

@tanato: „Ott van előtted egy ember, aki átjutott a tengeren, aki fél, aki nem igazán tudja, milyen lesz a jövője. Ettől ilyeneket nem kérdezünk. Tőle azt kérdezzük, hogy éhes-e, fázik-e.” A továbbiaknak csak az akut krízishelyzet elmúltával, az elemi emberiesség gesztusai után lehetne helye. „És néhány nap múlva, amikor lenyugodott és már nem éhes, nem fáradt, akkor elkezdhetünk beszélgetni, hogy honnan jött, mit akar és akkor szépen le kell nyomozni, erre megvannak a megfelelő eljárások, amiket eddig is alkalmaztak.”

Az első részével egyetértek. Viszont szerintem ezekkel az eljárásokkal van a probléma. Ha kiderül, hogy nem az akinek mondja magát akkor nem történik semmi. A földrengéses hasonlattal élve, a kórházban a rabot nem fogják az ágyhoz bilincselni illetve utána nem kerül vissza a börtönbe.

DieNanny CH 2016.10.18. 14:14:39

@*Andi*:

Hát, ez igaz, de alapjában véve, mégis a posztindító felhívás a lényeg!
:-)

takarék-láng 2016.10.18. 14:15:05

@Herr Géza:
"szerinted a tartomány 5%-át sem kitevő népcsoport születési mutatójának milyen magasnak kell lennie ahhoz, hogy a teljes 100% mutatóját érdemben befolyásolja?"

- elfelejtesz 2 fontos tenyt.
1. Annak az 5%-nak atalgosan 6-7 gyereke szuletik csaladonkent mig a nemeteknek 1.5.
2. Az az 5% kivetel nelkul nemzokepes korban van. Mig a nemet (egyelore) tobbseg tulnyomo resze nem, mert 40 ev folotti.

Tehat az europai kultura eltunese korantsem riogatas meg a szamok csurese csavarasa hanem nagyon is eselyes valosag, meg 3 generacio sem kell neki.

takarék-láng 2016.10.18. 14:15:14

@tanato: "Érdemes nézni a rendőrségi statisztikát,napi 10 vagy napi 5 ,néha napokig senki,"

- koszonhetoen a keritesnek ami eredetileg nem fideszes otlet. Amerika betofallal veedi a mexikoi hatart.

tanato 2016.10.18. 14:17:10

@Cyrus Sabien: Ez igaz,tényleg nagyobb az esélye a szökésre a földrengés után a gyilkosnak/Lásd.pl.Matuska Szilveszter is felszívódott a háború zűrzavarában az őrizetlenül maradt börtönből/Ennek ellenére az első fázisban menteni kell szó szerint ész nélkül az idővel harcolva akit lehet.

macamuca [IHUN] 2016.10.18. 14:22:03

@Buchhalter:
Ellenség??
Te??
Nekem??
Miért is?, ja, hogy a tiedtől eltérő vélemény, pláne annak kimondása azt jelenti számodra, hogy ama másik az ellenséged. Aha. Összetett, szinte már felnőttes álláspont.
Nyugodj meg: nem vagyok az ellenséged. Te sem az enyém. És ígérem, vitatkozni sem fogok veled: érveid nincsenek, szóval ez is pont olyan eccerű lesz, mint a világképed...

tanato 2016.10.18. 14:25:31

@takarék-láng: Ott viszont tízezrével próbálkoznak a fal ellenére is.

Felénk mostanában már Szerbia előtt elakadnak és Románia felé sem mennek pedig ők egyelőre kerítés nélküliek.Egyébként nem vagyok határvédelem ellenes,nem kellett volna szétverni hirtelenjében 10 éve a Határőrséget,igaz emlékeztetett a komm.rendszer egyik elnyomó gépezetére. 10 napja jártam Sopron környékén és Burgenlandban,az osztrákok keményítettek,minden autóba benéznek,a furgonokat félre is állítják,még a kisforgalmú ágfalvi átkelőnél is két rendőrnő posztolt és kukkolta az autókat.A kamionokat meg hőkamerával világítják át/Első ránézésre azt hittem sebességmérő készüléket tartanak a kezükben az osztrák csendőrök.

Buchhalter 2016.10.18. 14:25:53

Én eccerű és akkor te bonyolult entitás vagy?

fasznyak 2016.10.18. 14:33:25

@Herr Géza:
"születési mutatók 2009. óta (1,35-ről) folyamatosan emelkednek N.o.-ban"

a szerint a szamok:
www.google.de/search?q=german+fertility+rate
2010: 1.36
2011: 1.36
2012: 1.38
2013: 1.39 (data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?locations=DE)
2014: 1.39
2015: nem talaltam adatot
2016: ESTIMATED 1.44 (cia factbook)

nem igazan ugy tunik mintha emelkedne. a 1.8 alatt csokken a nepesseg, 1.3 alatt pedig visszafordithatatlan egy nemzet kihalasa (en.wikipedia.org/wiki/Sub-replacement_fertility, ez a magyaroknal is alatta van). mindenesetre azt remelem nem gondolod komolyan hogy 5 ev alatt 5 SZAZADOS emelkedes szamottevo, plane egy ilyen alacsony erteknel.

"A legmagasabb születési mutatóval Szászország büszkélkedik, 1,59 az érték. Idén kb. 20e migránst kapott a tartományuk, 4 millió feletti lakosra (egyébként össz. 160e külföldi él a szászoknál), a német menekültelosztási tervek szerint rájuk a migránsok 5%-a jutna."

*citation needed*

"A számok adottak, aztán mindenki azt magyaráz bele, amit tud."

azert meseld mar el nekem hogy ebben a 3 bekezdesben mi a 'belemagyarazas' szerinted:

"""
New data show that women with German citizenship had a fertility rate of 1.43, up from 1.42 in 2014.

Women with foreign citizenship had a fertility rate of 1.96 in 2015, compared with 1.86 the previous year.

The country of 80 million recorded an influx of almost 900,000 asylum seekers last year. Most were fleeing hardship in Africa, Asia and the Middle East.
"""

a 900.000 a hivatalos szam. de az is tudhato hogy a hatarokon ennel jelentosen tobb migrans ment at illegalisan, valamint hogy a beerkezettek gyakran rogton a beerkezes utan felszivodnak a hatosagok szemei elol. de biztos csak belemagyarazom.

macamuca [IHUN] 2016.10.18. 14:39:53

@*Andi*:
Sok ember valóban efféle okok miatt ment külföldre.
De.
De a többség nem. A többség bizony menekült: a xar politikai vezetésnek köszönhetően tönkrevágott gazdaság = egyre rosszabb jelenlegi körülmények (a távozás időpontjában értve a jelenlegit), valamint az esélytelennek ítélt javulás (belátható időn belül).
Aki mindennapos megélhetési gondokkal küzd éveken át, elveszti/félti a munkahelyét, fillérezni kényszerül, majd végső döntésként külföldön próbálkozik, az mit mondjon? Egyéniség/személyiség kérdése, hogy okként mit nevez meg először, majd másodszor, de olymindegy, mert negatívum lesz. Valami, ami van, rossz, sok és nagy gondot csinált az ő személyes életében = próbál elmenekülni előle. És haragszik erre a valamire.
Szóval nem meglepő, hogy nem pozitívumokkal telve vág bele a külföldi életbe, illetve nem pozitívumokat sorol, amikor a távozás okát/okait emlegeti.
Amúgy sokaknál komoly indok az, hogy a gyerekei jövője..., hogy azoknak ne kelljen megtapasztalni azt, amit az egyén erőteljesen kifogásolt/kifogásol Mo-on...., tehát a negatív és a pozitív megfogalmazás olykor ugyanazt takarja....

Buchhalter 2016.10.18. 14:45:30

@Herr Géza: Géza bá hagyd,szélsőséges a fószer Takaréklánggal együtt.Szerintük Magyarországon már minden második megszületett gyerek roma a valóság azonban az,hogy max 15%.

takarék-láng 2016.10.18. 14:55:37

@tanato: azt megfigyeltem en is, hogy megallitanak, foleg a csoro es a keletebbi autosokat. Nekem csak intettek es mosolyogtak de szerintem ez inkabb a porschemnak szolt. A svajci hataron detto ugyanez.

takarék-láng 2016.10.18. 14:55:40

@fasznyak: kb 1.5 millio migrans van nemeteknel ebbol 600.000 letezeserol sem tudni. Ebbol 63 dolgozik.

RoxyCRX 2016.10.18. 15:23:37

@Buchhalter: A magyarok kulfoldon pont olyan szemetek egymassal mint magyarorszagon.... Persze vannak tisztelnivalo kivetelek, de kevesen. Sajat tapasztalatbol mondom, nem veletlen nem baratkozunk magyarokkal.... A munkahelyen es a hetkoznapi eletben is ugyanugy viselkednek.

London2009 2016.10.18. 15:24:29

@Buchhalter: ezt te hol hallottad? Voltal te mar nogyogyaszton, csecsemo osztalyon? Javaslom ulj be egy fel orara es nezz korbe.

DieNanny CH 2016.10.18. 15:30:32

@fasznyak:

"nem gondolod komolyan hogy 5 ev alatt 5 SZAZADOS emelkedes szamottevo, plane egy ilyen alacsony erteknel."

Azért gondolj arra is, hogy manapság az emberek tovább élnek. Tehát előfordulhat olyan furcsaság is, hogy csökkenő születésszám mellett, nő a lakosság száma - még akkor is, ha mondjuk senki nem költözik be.
Egyre több idős ember lesz, így nemzethalálról nagyon nem érdemes vizionálni. Majd úgy 100 év múlva fog csökkenni az emberiség létszáma. Mikor elértük a 11 milliárdot.

London2009 2016.10.18. 15:33:56

@takarék-láng: sajnos muszaj mennem. Nyelvet pedig tanulj te. Valoszinuleg tobb nyelven beszelek, mint te.
Egyebkent meg mit keresel te itt? Nem olvastad el ez a blog mirol szol?

Buchhalter 2016.10.18. 15:53:39

@London2009: az anyósom kórházban dolgozik tökfej,de bírom a mikor egy angliában élő mondja meg ,hogy milyen mennyiségben születik roma gyerek a magyar kórházakban.Ja és mutass már nekem egy hivatalos magyarországi kórházi statisztikát amiben te és a többi rémhírterjesztő hülyeségei bizonyítottak lehetnének!

fasznyak 2016.10.18. 16:00:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
ezert is emlitettem fentebb, hogy ez nem az en problemam, hanem az utanunk jovoke. es hogy akinek van csaladja, annak kell ezzel jobban foglalkoznia es tennie ellene.

nekem nincs csaladom.

fasznyak 2016.10.18. 16:01:00

@Buchhalter: tele vagy ervelesi hibakkal, en nem egetnem magam tovabb a helyedben.

az itt felhozott ervelesi hibad pedig az egyeni tapasztalatbol altalanositas:

www.logicallyfallacious.com/tools/lp/Bo/LogicalFallacies/100/Hasty_Generalization

attol mert a te anyosod EGY korhazban dolgozik, nem jelenti azt hogy az OSSZES korhazban ez a statisztika.

*Andi* 2016.10.18. 16:07:15

@macamuca [IHUN]: Teljesen egyetertek, es nem is ezert irtam, amit irtam. Csak annak adtam hangot, hogy de jo lenne mar olyat olvasni, hogy a fent emlitett - vagy hasonlo - okok miatt ment / maradt valaki kulfoldon, es hogy en szemely szerint mar elegge unom, hogy allandoan politizalas megy. Ez az en velemenyem, de nyilvan, tisztaban vagyok vele, hogy az emberek nagyresze gazdasagi es/vagy politikai okokbol ment kulfoldre. Ettol meg k*rvara elszomorit, hogy igy van, foleg, hogy en pld par ev mulva szivesen hazamennek...

*Andi* 2016.10.18. 16:13:09

@fasznyak: marha jok ezek a linkek, nem is tudtam, hogy van ilyen :)
Kosziiiii ! :D

Csodabogár 2016.10.18. 16:27:13

@Cyrus Sabien: Azért én erre a 56-os felfogásra, annyira nem lennék büszke.
Különben pedig szeretném felhívni a figyelmét a kint élőknek, hogy él itthon még néhány millió magyar. Köztük olyanok is akik remekül boldogulnak, kormányoktól függetlenűl. Létezik ilyen is, még ha a ti látókörötökön ezek túl is esnek.
Nyelvtudás meg, ha nincs majd lesz. Persze jó ha van, de pont 56-ban rengetegen mentek el úgy, hogy semmilyen nyelven nem beszéltek vagy talán csak kicsit oroszul, ha megtanulták a kötelezőt. Ettől még sokan sikeresen élték kint az életüket.
Természetesen kellenének jó nyelvtanárok, de az a semmiség, hogy az angol nyelvü filmeket nem szinkronizálják, csodákat tudna tenni.

33621 2016.10.18. 16:36:33

@Csodabogár: Kedves Csodabogár!
Igen vannak nagyon sokan Magyarországon akik nagyon jól élnek bármilyen kormány van hatalmon! Ezek az emberek vagy nagyon jó kapcsolati tökével rendelkeznek, vagy sok pénzzel ami miatt teljesen mindegy hogy ki van hatalmon nekik mindig jó dolguk lesz!
És kik vannak többen? Szerintem azok akiknek nincs kapcsolati tőkéjük és sok pénzük sem, csak épp annyi, hogy valahogyan megéljenek fizetéstől fizetésig! Szeretnék az eső kategóriába tartozni!

fasznyak 2016.10.18. 17:13:21

@33621: ezzel vitatkoznek. vannak barataim akik berbol fizetesbol elnek magyarban. vannak kozuluk akiket bant a politika, akiken erezheto hogy a mindennapi eletuket mergezi el.

es van olyan (1 db konkretan) aki az egeszet leszarja. vallasos, plusz megbekelt a helyzetevel, ugy all hozza hogy 'itt mindig szar volt, minek idegesitsem azon hogy most szar', es eli az eletet.

en nem tudnek igy elni, de mas emberek vagyunk. neki felesege van es most szuletett a gyerekuk, decens csaladapava kezd avanzsalni, es a sajat kis dolgait tolja. lakast csinositgat, barataival elvan kecskemeten, pestre jar be dolgozni. ilyen is letezik, de szerintem nagyon kiveteles eset. irigylem is amugy amiert ennyire egyszeruen tud az eletehez hozzaallni.

PaulBerlin 2016.10.18. 17:52:45

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, vannak érdekes vélemények és vannak még érdekesebbek.

Picit megpróbálok egyikre másikra reagálni, úgy témák szerint.

Klisé/nem klisé/stílus: Ha némelyeknek klisének tűnnek az érzéseim, hát legyen. Nagyon sok emigrált magyarnak hasonló a véleménye, lehet picit más szavakkal, de a lényeg ugyan az. Persze nem mindenkinek, én csak a magam nevében beszélek, de sok ismerősöm és ismerősöm ismerőse hasonló okok miatt hagyta el az országot. Politika miatt emigrálók voltak már a balos kormányok idején is, sőt még a szoc/kommunizmus idején is. Az elmúlt években viszont nagyon megugrott a számuk. Nem hiszem, hogy csak azért lenne, mert felnőtt egy olyan generáció, aki vállalkozó kedvűbb vagy épp jobban beszél nyelveket. Én is igyekeztem melót találni otthon (az első postomban 4 éve írtam erről is) és rendben tartani az életem, de aktívan foglalkoztatott a kiköltözés. Ez lett belőle.
A stílusom megkérdőjelezhető, van akinek tetszik, van akinek nem. Ezt el kell fogadnom.

Visszatérni nem visszatérni: Igyekeztem a postom végét optimistán befejezni “a remény hal meg utoljára“, de nagy valószínűséggel a következő 20-30 évben ebből nem sok lesz. Ebből kiindulva, ha még nem rendezkedünk be valahol nagyon-nagyon a családdal, max a nyugdíjas éveimet tölthetem ismét Magyarországon. Hát erre sem látok sok esélyt. De tény, hogy ha varázsütésre megváltozna az alap magyar mentalitás (ez termeli ki a politikát is), akkor lehet elgondolkoznék egy magasabb fizu mellett, hogy hazatérek-e vagy sem. Amúgy nekem nem feltétlen Németország a végállomás. Feleségemmel folyamatosan dolgozunk azon, hogy bizonyos feltételek mellett továbbmenjünk egy másik célországba.

Politikamentes “miért nem mennék haza”: Ez szerintem nagyon nehéz. A legtöbben, akik eljöttünk, valamilyen szinten a politika miatt jöttünk el. Fizetés, megbecsülés, stb. Mondjuk a politikamentes kritériumnak talán feleségem felelhetne meg, aki engem követett Németországban. Otthon jól fizető állása volt, szerette. De ő a kisebbség. Vannak/voltak olyan posztok, amelyek pont arról szóltak, hogy a szerelem vitt el valakit más országba vagy a cége kihelyezte máshová. Sajnos nekem masszívan benne van a politikai vonal abban, hogy eljöttem, abban meg, hogy nem megyek vissza még inkább.
Ha valaki jól érzi magát egy adott országban (pl. Mo), akkor nem igazán akar elmenni onnan. Így kell legalább egy negatívum (legtöbb esetben), ami miatt az elköltözést választja.
Ha sikerül a célországba továbbköltöznünk, ígérem írni fogok olyan postokat, amik politikamentesek lesznek és arról fognak szólni, hogy a még újabb lakhely miért is olyan nagyon jó, nem leszólva se Mo-t, se a németeket.

A kedvencem – “megbízásra írtam ezt a propaganda postot”: Nagyon édes a kommentelő, jót nevettem rajta (bocsánat a tiszteletlenségemért). Valószínű valamelyik ellenzéki part bérelt fel, hogy miután röviden kritizáltam OV-t és rendszerét, utána töketlenezzem le őket. Gondolja át kérem még egyszer ezt a témát, megéri.

A német vélemény: Szintén a saját nevemben beszéltem, a saját gondolataimat és tapasztalataimat írtam le (több német ismerősöm vagy a családja él Bayernben pl.). Mivel az AfD (az itteni Jobbik) szinte az összes tartományban jelentően megerősödött, így természetesen itt is jelen van a migránsellenesség valamilyen szinten, de olyan államilag gerjesztett hangulatot nagyon nem lehet érezni, mint Mo-n. Itt is sok a kicsit butus ember, aki OV kerítésének tulajdonítja a kevesebb menekültet. Amikor meg elmondom némelyeknek, hogy az EU és Törökország kötött egy megállapodást, miszerint kevesebb menekültet engednek át és emiatt csökken a beáramlás, akkor kissé elbizonytalanodtak. Én sem vagyok azon az oldalon, hogy mindenkit azonnal be kéne engedni, de a hangulatkeltés, ami otthon megy, az kritikán aluli.

London2009 2016.10.18. 18:00:05

@Buchhalter: tokfej vagy te. :D Biztos kornyeke valogatja. Sajnos amerre en jartam, ott elkeserito volt a helyzet. Statisztikat nem tudok, de nekem eleg az, amit tapasztaltam. Egyebkent en meg azt birom, hogy azert mert valaki nem Mo-on el, akkor mar nem is szolhat? Bar vegulis lehet, hogy igazad van. Mar azzal is nyilvan a velemenyemet fejeztem ki, hogy elkoltoztem.

Na mi újság, Wágner úr? 2016.10.18. 18:08:42

@PaulBerlin: Minden szavaddal egyetértek, köszönöm, hogy vetted a fáradtságot, hogy megírd ezt a posztot. Én Angliából, még így Brexit után is ugyanezt érzem - mi szinte kizárólag a politika miatt döntöttünk úgy jó öt éve, hogy eljövünk Magyarországról, és a politika miatt nem is fogunk önszántukból visszamenni, amíg van más választásunk. Jó érzés tudni, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek.

kardio1 2016.10.18. 18:27:39

@Golf2: Ja, hogy azért eroszakolnak meg boldog - boldogtalant, hogy növeljék a német nepszaporulatot?

micsoda? 2016.10.18. 18:47:14

Szerintem a poszt nem más mint felhívás "keringőre" Jó olvasni a sokszínű érdekes (trollmentes) hozzászólásokat a hazai viszonyokra.

Egyetértek a poszt irójának minden szavával ami kishazánkat illeti, de azt hiszem Berlin nem az én esetem.Igaz, ott minden megvan ami itt nincs, de a német precizitás nekem több a kelleténél:)

Buchhalter 2016.10.18. 18:50:27

@London2009: nem kéne megsértődnöd.Sokszor más blogokon is előadtad a tutit a jól informáltat.Különben rád is jellemző hogy amit látni akarsz azaz effektíve sok a roma Magyarországon akkor azt fogod látni!Budapesten igazán csak a VIII kerben van sok ,de a legvadabb becslések is 20% -ot mondanak.Van néhány kis falu vidéken ahol a lakosság fele roma ,de egy ezer fős falunál országos viszonylatban elenyésző.Ahol lakom (Csepel XXI kerület) még 10 éve itt is 10% -ra becsülték a számukat ,de a kemény rendőri fellépés a segélyezés megnyírbálása, a köztéri kamera rendszer kiépítés és nem utolsósorban ,hogy a szociális bérlakásokat már csak egy évre kötik meg az Önkormányzatok és ha az illető család nem fizette se a lakbért se a rezsit kivágják őket.Nem én találtam ki de a hivatalos Csepel lakossága 78 000 ebből a szoc.munkások szerint max 4000 a roma Valaha Csepelen 90 000 ember lakott,igaz a rendszerváltás előtt működött a Csepel Művek gyár és 20 000 ezer embert foglalkoztattak.Örülök,hogy neked sikerült a kinti lét és hidd el nem irigykedek. Ezt a rossz emberi tulajdonságot nem preferálom.

gabors 2016.10.18. 18:56:42

@Buchhalter: azert elmondhatnad hogy Te mikor hol mikor es MINEK alltal batran ellen ??? mielott barki mast gyavanak nevezel.. nem kevesbe klisekkel vagdalkozva ...

kivancsian varjuk gondolom tobben is ... beleptel a ma mar onkentes hadseregbe es jelentkeztel bekefenntartonak ?? vagy valami hasonlo ?

gabors 2016.10.18. 19:01:56

@fasznyak: "Trump a kisebbik rossz."

remelem nincs az usa-ban szavazati jogod :-)

London2009 2016.10.18. 19:08:09

@Buchhalter: csak ezen a blogon kommentalok. Soha nem irtam meg mashova. Szerintem biztosan osszekeversz valakivel.

kardio1 2016.10.18. 19:11:49

@tsabus [UK]: illetve Clintonera, vagy itt nálunk Hollande-era :-(

Buchhalter 2016.10.18. 19:21:26

@gabors: nem vagyok rád kíváncsi.Ugye értve?! Ha gond lesz nem fogok megfutamodni,ennyi! És nem neked meg másoknak fogom bizonygatni amikor meg kell védenem teszem azt a családomat! Utcán már kiálltam barátomért amikor belénk kötött pár részeg idióta!Nem szaladtam el pedig mi ketten ők négyen.Volt adok-kapok de hála ég egy öregember leállított mindannyiunkat. Akinek ilyen nagy a szája annak miért is??

Buchhalter 2016.10.18. 19:23:18

@London2009: pedig rémlik ,hogy néha Indexes blogokra is írogatsz ,ha nem hát nem.Elnézést.

Hari Seldon 2 2016.10.18. 19:26:35

@kardio1:
Miről beszélsz? Hollandénak nincs is már szavazója (saját magán kívül), akkor kinél feltételezel "módosult tudatállapotot"? :-)

kardio1 2016.10.18. 19:47:58

@Buchhalter: anyósod melyik orszagreszben el: Borsodban, vagy Vas megyében ?
Franciaországban 8 százaléknyi muzulmán él

kardio1 2016.10.18. 19:48:54

de a fiatalok közt jóval nagyobb az arantuk

kardio1 2016.10.18. 19:51:12

Szóval, hátha most be tudom fejezni...
Az arányuk 25% a gyerekek közt Marseille környékén. Nem árt figyelembe venni a területi különbségeket Magyarországon se.

kardio1 2016.10.18. 19:52:23

@Hari Seldon 2: ez csak példa volt. Sikk Clintont támogatni Trump ellenében, de egyik kutya, másik eb.

Buchhalter 2016.10.18. 20:14:52

@kardio1: Fejér megye Székesehérvár

Shanarey 2016.10.18. 20:27:35

Miről maradtam le:-)))

Adva van egy kissé borúsabb poszt, amely szerintem rendben van, ez is egy vélemény, s sajnos egyet is értek vele.

Eme poszt miatt páran egymásnak ugrottak (szép)

Megjöttek a trollok is. Na és a legszebb amikor a Russia Today mint releváns információ forrás előkerült.
Információ forrás az igaz, ám az hogy mit mondanak és amit mondani akarnak hogyan tálalják, azt a Kreml-ben döntik el.
Be is fagyasztották a számláikat Angliában, mert az okosok szerint a Russia Today nem korrekt módon közli a híreket.

Aki elég idős, az emlékszik még a "Jereváni Rádió" viccekre.
Na a Russia Today ma ezt igaziból csinálja.

S ez működik Magyarországon is, persze itt ezen sajtóorgánumk más néven rontják a levegőt.

Itt vannak a RT vel kapcsolatos címek a hírkeresőről:

www.hirkereso.hu/search?q=Russia+Today&timelimit=72

Shanarey 2016.10.18. 20:40:35

A mai Magyar valóságról egy cikk azoknak, akik szerint a helyzet nem rossz.

hvg.hu/itthon/20161018_tarsadalmi_riport_2016_lesujto_tarki

33621 2016.10.18. 20:50:45

@fasznyak: Én értem amit írsz! 50 fölött vagyok már és megéltem egy két dolgot az életben! De te mint Erdélyi magyar, nem biztos hogy mindent úgy látsz mint mi itt!

SzZoole 2016.10.18. 20:51:21

UK.-ben miota legalis az ISIS zaszlo?
Voltam ma Edgware-ben es Queensbury-ben 3 auton es egy hazon lattam kiteve:(

Shanarey 2016.10.18. 20:59:47

@Zoole[uk]:

Szerintem nem "legális" inkább csak még nem tiltott.

Errefelé ez nem divat.

gabors 2016.10.18. 21:07:01

@Buchhalter: "nem vagyok rád kíváncsi.Ugye értve?! "

nem egyaltalan nem ertem, a kommentedre barki valaszolhat szerencsere nem te vagy itt a moderator ...

amugy ez az utcai verekedes "jo pelda" koszi kicsit arnyalja a tobbi
kommentedet (is)

foleg ez tetszik de nagyon "öregember leállított mindannyiunkat."

33621 2016.10.18. 21:07:15

@Zoole[uk]: Erdélyben be lehet tiltani a Székely zászlót, meg Romániában bármilyen külföldi zászlót!
www.erdon.ro/magyar-es-amerikai-zaszlok-kituzeseert-birsagoltak-meg-egy-cirkuszt-romaniaban/3229227
Angliában meg nem lehet az ISIS zászlaját? Micsoda országban élsz te? :-)

gabors 2016.10.18. 21:12:34

@Zoole[uk]: "UK.-ben miota legalis az ISIS zaszlo?" vannak illegalis zaszlok ??? ha igen hol lehet megnezni a listat ?? szerintem meg a nyilaskeresztes zaszlo sem illegalis (de lehet hogy igen)

mert ha nem illegalis akkor nyilvan legalis :-) a demokracia az ilyen szar dolog ...

Buchhalter 2016.10.18. 21:16:04

@gabors: nem moderáltalak ,de ha úgy érzed akkor az a te bajod.Ha sok a fölös energiád menj egyet futni.egészséges.

tanato 2016.10.18. 21:32:44

@PaulBerlin: Jó a posztod és sok kommentet generáltál.Menekültügyben megfogalmaztad azt amit én is gondolok:Minden európai államban van volt és lesz is idegengyűlölet,rasszizmus/akár cigány ,akár zsidó akár muzulmán ellenesség,vagy a szomszéd népekkel harag/de államilag gerjesztett,óriásplakátos,népszavazásos,állami médiában túlhangsúlyozott idegengyűlölet csak nálunk van immáron több mint egy bő éve.Ilyen sem a balkáni útvonal mentén fekvő hagyományosan muzulmán ellenes/ az 500 éves török-oszmán megszállás miatt/ államokban sem nyugat Európa "muzulmán" lakosságú államaiban/Svédország,Franciaország,Belgium,Németország,Anglia,Ausztria/nincs,ez hungarikum,sajnos tegyem hozzá.

tanato 2016.10.18. 21:36:48

@kardio1: @Buchhalter: @London2009: Cigányok aránya:Soha nem fog kiderülni,ez tabu,sem a létszámarányuk pl. újszülöttek között ,sem pl. börtönlakók közötti arányuk,sem iskolázottsági arányuk közlése tiltólistán van,nem is szabad még becsülni sem Másik oldala:Ki a cigány,aki annak vallja magát vagy akit környezete annak tart.?

kardio1 2016.10.18. 21:43:55

@Shanarey: azok tényleg pártosak. De sajnos a nyugati mediumoknal is érdemes azt nézni, kinek az érdekét képviselik.

kardio1 2016.10.18. 21:46:33

@FutureFry: mi van, elfelejtettel magyarul ? :-)
Nem egyenlosegrol írtam, hasonlat volt, így arra megfelelő, amit el akartam mondani vele. Amúgy meg minden hasonlat sántít.

lolligagger 2016.10.18. 21:54:55

A poszt semmivel nincs rosszabbul megirva mint az itt hajpolt ugyeletes udvoskek posztjai, akik szinten nem iro tehetsegek, es nem is lesznek soha.

Bredpitt Monika 2016.10.18. 22:06:25

@lolligagger: lol
szerintem is jo poszt volt,
Most lattam hogy irtal vasarnap, nem jott ertesites a blog.hu tol, arra majd reagalok, van egy ket elmaradasom pl egy konkret szemelynek irnom kene, aki letudatlanozott, pedig goze sincs mirol beszel , amugy nagyon talalo, amit irtal, alternativ........hat igen, mivel nem tartozom a birkak taborahoz ezert muszaj alternativ kiutakat keresni

Shanarey 2016.10.18. 22:14:42

@kardio1:

Ezzel csak az a bajom hogy Magyarország nem olyan nagy ország hogy érdemes megosztani a hírek által, mert emiatt az ország népe veszít, még ha a fidesz agy mosottak ezt nem is veszik észre.

A Russia Today máshol sem népszerű, az orosz utód államokban sem mindenhol szeretik.

SzZoole 2016.10.18. 22:17:51

@Bredpitt Monika: kik tartoznak a birkak kozze,es ki a juhasz akit a birkak kovetnek?:)

kardio1 2016.10.18. 22:19:18

@Buchhalter: ott relatíve valóban kevesebben lehetnek, mint ÉK -Magyarországon.

kardio1 2016.10.18. 22:24:33

@Shanarey: mivel van bajod ? Nem értem igazán. Csak azt mondtam, hogy gyakorlatilag nincs pártatlan médium. Némelyik erősebben, mások kevésbé. Illetve attól is függ az erre való érzékenységunk, hogy mi magunk milyen előzetes képpel a fejünkben olvassuk, hallgatjuk, vagy nézzük őket.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.18. 22:35:13

@tsabus [UK]: Rawstory: ....just sayin'...ez egy kozismerten ballib oldal:) szoval ne vard, hogy semleges, es tudomanyosan alatamasztott hireket publikaljon :) A masik (szelsojob) oldali mediak meg Hillary "halalos" betegsegeirol es hasonlokrol irnak...Szoval a media mar csak ilyen, foleg valasztasok elott ;)

wien74 2016.10.18. 22:38:46

@PaulBerlin: Teljesen értelek. Abszolúte igazad van. Hidd el, aki élt kint akár csak egy évet is, tudja miről beszélsz. Az otthoniaknak sokszor nincs viszonyítási alapuk, csak élik az otthoni életüket, mert elvannak benne. Talán jó nekik így. Talán őket nem mérgezte meg az a sok apróság, amire nincs ráhatásunk. Nekünk nem tetszett, hát változtattunk rajta. De ettől még persze hiányoznak a megszokott dolgok, helyek, barátok. Viszont ez önmagában kevés egy minőségi élethez. Főleg ha családos vagy.
Szóval hidd el a kintiek értik az üzeneted, az otthoniak pedig sosem fogják igazán érteni. De köszi hogy leírtad. A szívemből szóltál.
Sok sikert, kevés búsongást kívánok.

Hari Seldon 2 2016.10.18. 23:41:41

@kardio1:
A múltkor olvastam, hogy 3,6-4 millió között lehet leginkább a számuk reálisan. (mondjuk ez is éppen 3,6 millióval több mint optimális, lévén hogy az nem elsősorban vallás hanem egy szélsőséges ideológia) Azthiszem a Copé beszélt leginkább erről a témáról a debaton.

Hari Seldon 2 2016.10.19. 00:01:51

@kardio1:
Az egyértelmű, hogy idén mindkét párt találhatott volna jobb jelölteket. (mondjuk a GOP alulmúlta önnmagát ami nem kis szó) Annyiban nem mindegy Magyarországnak, hogy a Clintonnak már régen csípi a szemét az Orbán (ahogy gyakorlatilag az egész nyugati mainstreamnak) ezért kicsit rosszabb lesz neki. Nem csoda, hogy 2010 óta módszeresen hangolták a szavazóikat a "Klingon" ellen. De persze nekünk itt Franciaoszágban mindegy...

fasznyak 2016.10.19. 00:02:00

@gabors: de van.

ezt pedig csak neked, hogy ertsd a dolgok tetjet: www.youtube.com/watch?v=751e6GHk3Us

ha a video ervelese sem gyoz meg, akkor orulok hogy NEKED nincs szavazati jogod ott.

montroyal ( CAN qc) 2016.10.19. 00:14:51

@tanato: Ki a cigány,aki annak vallja magát vagy akit környezete annak tart.?

pl nekem csak apam anyam volt cigany en mar nem vagyok az :-)))

jo csak vicc de lehet benne valami ...:-)

montroyal ( CAN qc) 2016.10.19. 04:57:34

Pittsburgh
Penguins
(2-1-1)

0 - 4
Final
Montreal
Canadiens
(2-0-1)

Arslab01 2016.10.19. 06:06:53

Elmentem Magyarországról, mert másodrendű állampolgárnak éreztem magam. Most Németországban élek, másodrendű állampolgár, vagy az sem, csak lakos vagyok és így jól érzem magam. Frusztrációmat azzal oldom, hogy fikázom a magyar helyzetet.

jobbal 2016.10.19. 06:07:04

A címre válaszolva soha!. Nem látom azt, hogy az ország mindenkori vezetősége fejlődne. Ellenben a vallás olyan szerephez jut mint a középkorban. 27% áfa, lopott vagy sikkasztott 1000 milliárdok. Nyugdíj pénzek elrablása, gyűlöletkeltés, stb...

Szóval miért is költözne az ember vissza egy olyan helyre ahol a népet semmibeveszik és kihasználják?

mybrain 2016.10.19. 06:07:19

Én egyetemista vagyok, most külföldön tanulok, és eszem ágában sincs visszamenni Magyarországra... A magyar mentalitás sajnos létezik...itt külföldön tök fura, de nem egymást húzzák le az emberek, hanem segítenek, ha kéred, ha nem. Az oktatás pedig 1000x jobb,mint odahaza.. itt segítenek ha valami nem megy, nem megbuktatnak. Budapesten még jól is éreztem magam egy ideig, de sajnos csak azért, mert 1 fokkal jobb,mint vidéken...
Itt egyetemistaként jól keresek, oda utazom ahova akarok, és gyakorlatilag azt csinálok amit akarok. Amikor magyarországon éltem, ki kellett számolnom, hogy naponta 1000ft-t költhetek kajára, mert nincs több..

2016.10.19. 06:07:35

A posztoló a pénz miatt marad Németprszágban. Ha Magyarországon keresne annyit, mint Németországban, akkor biztosan nem zavarná, hogy nincs 1300+n számú migráns az országban.

Én még sose hallottam, hogy egy lengyel, szlovák, román a hazája politikai viszonyaival indokolta volna a kivándorlását. Ők ki merik mondani, hogy a pénz miatt dolgoznak egy angliai raktárban, egy németországi öregotthonban vagy egy olaszországi kávézóban. Ez a magunkat politikai menekültnek beállítás egy magyar betegség. 56-ban is a disszidálók 90%-a kizárólag a nyugati jólét reményében ment, volt 8-9% frissen kiszabadult köztörvényes bűnöző meg 1-2% politikai üldözött. De politikainak mondani magukat trendibb volt már akkor is.
Ha hirtelen Ausztriában hatalomra jutna a Szabadság Párt, akkor nem hiszem, hogy ott jó fizetésért dolgozó magyarok hirtelen menekülni kezdenének Ausztriából.

2016.10.19. 06:08:03

@Hari Seldon 2: Murfreesboro-ban (Tennessee állam) történt pár éve, hogy néhányan mindenáron meg akarták akadályozni egy mecset felépítését. Ez az egész „az nem elsősorban vallás hanem egy szélsőséges ideológia” érv innen indult világhódító útjára, vagy legalábbis innen lett szélesebb körben ismert, ugyanis a helyi zugügyvéd ezt az érvet vetette be. Arra számított, hogy a bíró majd precedensértékű ítéletet hoz, és így az iszlámra nem fog vonatkozni az alkotmány első kiegészítése biztosította védelem. A bíró belement a kutyakomédiába, csakhogy a végén arról adott precedens értékű ítéletet, hogy ez az érv baromság.
Az meg csak hab a tortán, hogy persze kiderült, hogy az egész per mögött az egyik helyi keresztény pásztor és támogatója a republikánus politikusi körökben kapcsolatokat fenntartó gazdag öregasszony állt. Így épül az ellenségkép, amire minden rossz politikusnak égető szüksége van...

Hari Seldon 2 2016.10.19. 06:37:53

@randomnotexists:
Az, hogy az ameriaki dél olyan mint a közel kelet keresztényben, még nem változatja meg az első állítást.

Cyberkid Gábor Katona 2016.10.19. 07:03:57

Én nem szeretném, ha Magyarország nyitott és befogadó ország lenne. Azt szeretném, ha továbbra is alapvetően zárt társadalom maradna, multikulturális helyett monokulturális. Azt szeretném, ha továbbra is a többség érdekei számítanának inkább a kisebbséggel szemben. Azt várom, hogy az országnak legyen olyan erős és határozott vezetése, akik képesek a fentieket elérni.

attila12345 2016.10.19. 07:22:46

Kicsit már unom a külföldön minden jobb dumát. Ott is megvannak a problémák, a lakásbérlés brutális és nagyon drága. Berlinben pedig jobban körül kellett volna nézni, mert csak török migránsból van 1 millió...,,....,..,.,,,,Pussz

PaulBerlin 2016.10.19. 07:45:00

@Colonel H. Stinkmeaner: Jó érzés, hogy mások ennyire tudják én mikor mit csinálnék. A fizetéseket összehasonlítani nettó badarság. Én Berlinben sima irodai munkáért többen keresek, mint magyarországi manager ismerőseim.

A másik része pedig az, hogy egy alapvetően rossz helyzeten a több pénz sem segít. A mentalitás nem fog hirtelen megváltozni csak mert sokat keresek.
Kicsit szűklátókörű amit ír.

PaulBerlin 2016.10.19. 07:48:47

@attila12345: Szerintem én is leírtam, hogy itt sincs kolbászból a kerítés.
Ön talán Berlinben él, hogy ennyire jól tudja a török számokat? Ez egy dolog, a másik meg az, hogy akármennyien is vannak itt, együtt lehet velük élni és nem itt tojják össze magukat az emberek, ha elmegy melletük egy az utcán. Nincs félelem, hanem elfogadás van (a többség részéről).

Valamint a törökök nagy része már itt született, német állampolgár. Vagy mennyi ideig számít valaki migránsnak? Mert ha sokáig, akkor mi magyarok is migránsok vagyunk a saját országunk területén.

Buchhalter 2016.10.19. 07:49:52

@attila12345: te is csak sarkítasz és légből kapott hírekkel vagdalkozol! Berlinben még elég tűrhető albérlet árak vannak.München vagy Frankfurt! Na ott lehet szívrohamot kapnál!Az egy millió meg inkább 300 ezer török! Berlin lakossága meg 3.6 millió.Ha már vagdalkozol egy kicsit járj utána.Mivel Németországban tucatnyi ismerősöm él és az egyik család pont Berlinben nekem aztán hamar van valami értelmes infóm veled ellentétben.És mit szólsz a magyarországi lakbérekhez??Budapesten az átlag 100 ezer+ rezsi, Székesfehérvár 75 ezer+rezsi,Győr 90 ezer +rezsi Kecskemét ugyanaz.Az átlag kereset a KSH szerint nettó 176 ezer.A hitelt meg hagyjuk! 2 éve megszigorították a hitel felvételt.A kiszemelt ház árának 30%-t bedobod önerőnek és a többit finanszírozza a bank.CSOK-ot a legtöbb bank nem fogad el önerőnek,mert elég lassú az elfogadása és a pénz utalása.Ja ,igen lakás árak : Pesten 30 éves panel 15 millió! Új építésű 25 milliótól! Székesfehérvár 30 éves panel 12 millió új építésű 23 milliótól indul!Persze neked könnyű ,mert alád pakolt a nagyi vagy a szülők lakást ,igaz?

Mítoszromboló 2016.10.19. 07:49:54

A megfogalmazott gondolatokkal sajnos teljesen egyet tudok érteni, vagyis inkább úgy fogalmaznék,hogy átèrzem a kommentelő érzelmeit. Valóban azt kell mondjam,hogy a hazaköltözès elsősorban NEM pénzügyi kérdés a legtöbbek számára, de hagy mondjam el, hogyan döntöttem èn évekkel ezelőtt ebben a kérdésben és aztán ebből is egyfajta gondolkodás mód levonható, remélem tanulságos lesz.

Nagyon röviden én 2007-ben mentem ki az USA-ba, hasonló gondolatokkal a fejemben. Akkor nem a fidesz, hanem az mszp volt porondon, a "nem csináltunk semmit 4 évig" és a társai folytak a csapból is. Természetesen engem is felháborította ezek az események, de a "magyar virtus" a munkahelyeken flusztralt a leginkább. Szó mi szó, hoztam egy, döntést ès Floridaban talalt magam. A részletekre nem térnèk ki,hogy mit dolgoztam, hol éltem, a lényeg,hogy volt segítsetek ès 4 (!) órás munkából fenntartották magam, miközben megtakarítások is volt. 1 év után azonban úgy döntöttem haza megyek.

A legtöbb ismerősöm rögtön úgy fogalmazott,hogy nem vagyok normális, hiszen mindenem megvolt ami egy jó élethez kell, haza pedig úgy jöttem, hogy nem tudtam hol fogok majd dolgozni ès hol fogok lakni.

Alapvetően a hazai dolgok hiányoztak nekem, persze azok, amik jó érzésekkel töltöttek el. Amerikába megtanultam fittyet hányni arra, hogy mások másként is gondolkodhatnak, öltözködnek, érezhetnek. Ott teljesen elfogadott a másként gondolkodás míg idehaza ez mèg most is nehezen megy. De arra gondoltam, megtervezem előre,hogyan tehetem saját magam élhetővé azt az országot, ahol születtem. Mostanra azt kell mondjam sikerült.

Az emberek semmit sem változtak, a munkaadók csak rosszabbak lettek, a politikai helyzetet még se említem, az is egy furcsa irányt vett. De elhatároztam,hogy nem érdekel a politika, nem foglalkozik az emberek olyan véleményével ami rossz érzéseket válthat ki belőlem ès vállalkozó lettem, elejét véve a munkaadók idiotizmusanak ès embertelenségènek. Vagyis semmi mást nem csináltam, mint kizartam az életéből a negatív dolgokat amennyire csak lehet. Persze nem járhatók én se becsukott szemmel, de nem időzök olyan problémán, amit úgysem tudok megoldani. E helyett segítek másoknak másként gondolkodni, hogy boldogulni tudjanak a mindennapokban. Rengeteg magyar szorul segítségre, aki elkeseredett, kiégett, csalódott. Az is segített, hogy magyarorszagnal sokkal rosszabb országokban is vannak akik boldogok. Arra jöttem rá, hogy a boldogság nem függ a körülményektől, ès ez az egyik legnagyobb felismeresem az életemben. Ez az első lépés ahhoz, hogy itthon is akárki boldog legyen.

Még kell tanulnunk úgy élni, mint a kisgyermekek! A gyermekek hajlamosak úgy belefeledkezni a saját kis világunkban, hogy 5x szólok neki, akkor se hallja még. Nem zavarja meg a külső körülmény a saját belső békéjét!
Ezt a világot felnőtt korban hajlamosak vagyunk "kinőni". De tudatosan vissza szerezhető. Hívhatjuk ezt vulgalisan leszarom gondolkodásnak, de èn csak úgy utálok rá, mint belső béke megőrzése. Mi kell hozzá?

A politika teljes kihagyása, tudatos erőfeszítés mások elfogadására, törődès kimutatása mások iránt, lelki bèkère való tudatos lèpèsek megtétele. Azóta is érnek rossz hatások, de nem engedem, hogy hatással legyen rám sokáig. 2008 óta újra itthon vagyok, de az egész életem megváltozott egy szabadabb gondolkodásnak köszönhetően. Itt élek, jól érzem magam, bár szegény vagyok, minden amire szükségem van valóban, az itt is megvan. Szerettem amerikaban élni, jó meleg volt de mégis csak idegen voltam, bár befogadtak. Azóta viszont rá kellett jöjjek itthon is rengeteg szép dolog vár rám, csak bizonyos dolgokat ki kell zárni ès nem hagyni, hogy a belső bekenk elillanjon mások miatt. Küzdelmes lehet olykor, de megéri. Sose voltam boldogabb, jó itthon lennem.

midnight coder 2016.10.19. 07:50:35

"Nálunk, Berlinben, együtt tudunk élni a helyzettel. Érdekes, hogy ebben a fővárosban nem félnek úgy az emberek egy esetleges támadástól, mint Magyarországon."

Nálatok van most úgy egymillió iszlamista migráns, ebből kereken 55 talált eddig melót. Az ottani cégek vezetői megmondták, hogy nem tudnak velük mihez kezdeni. Na most, amíg a migrik megkapják a kis pénzecskéjüket a hitetlenektől minden hónapban, addig nyugi lesz. És a német állam egy ideig nyilván ki fogja tudni fizetni őket hogy nyugiban legyenek.

A probléma alapvetően a következő esetekben fog bekövetkezni:
1. Ha a németek megpróbálják őket szétszórni különböző országokba. Ezek az emberek a németekhez akartak menni, ha erőszakkal el akarod őket küldeni máshová, az fájni fog. Volt már ilyen a német történelemben: eredetileg a török vendégmunkások is csak ideiglenesen jöttek volna. Csak amikor már nem volt rájuk szükség, a németek nem tudták hazaküldeni őket.
2. Ha a németek nem tudják tovább fizetni őket. Jó, ennek most nincs sok esélye, de ott ahonnan ezek az emberek jöttek, van még másik 20 millió aki jönne. Ezeket pillanatnyilag a jó Erdogan és az ő jó kis illiberális Törökországa tartja vissza, amiért cserébe nem csak olyan apróságokat kap meg, hogy a NATO oldalán népirthatja a kurdokat, de még akár a Putyinnal is haverkodhat.
És a 20 millió még mindig a kisebb probléma, a nagyobb az, hogy Afrikában is van még vagy 100 millió hasonló sorsú polgár.
3. Ha a migrik szeretnék egyenesbe hozni a sorsukat, azaz a tábor helyett szeretnének maguknak kis városkát, házacskákkal, autócskákkal, mecsetecskékkel, mindezt persze a németek pénzén. Előbb-utóbb ez is be fog következni.

midnight coder 2016.10.19. 07:59:13

@PaulBerlin: Pontosan. A lé határozza meg a tudatot. Csakhogy, a németek a globális munkaerőpiacon alaposan túl vannak fizetve. Ez viszont hosszú távon nem fog fennmaradni. És amikor a német polgár életszínvonala leesik a reális szintjére - ami kb. a kínai melós szintje alatt van - akkor az nagyon fog fájni. És akkor fog igazán fájni az a sok-sok migri aki ott dekkol, és akiket akkor is el kell tartani, amikor már már elfogy a kolbász a kerítésből.

PaulBerlin 2016.10.19. 08:03:13

@midnight coder: Jajj de szeretem amikor valaki ezzekkel a 20 meg 100 milliós számokkal jön. Mivel nem ittuk meg a pertut én maradnék a magázódásnál, Öntől is ezt kérem.

Nagyon sok ember van, akik a háborúk miatt nem élnek biztonságban, de ez a 20 milliós szám nettó hülyeség. Nem mindenki akar Nyugatra menni, mert a többség maradni akar és a saját hazájába visszatérni.

Amit Ön ír, az tökéletesen beleillik az OV-ék által súlykolt sületlenségek sorával. Van igazságalapja, mert a szám még stimmelhet is, csak az nem, hogy ezek közül mindet Erdogan tartja fel. A dolgok félremagyarázása viszi el az embereket a gyűlölet irányába. Az Ön hozzászólása tökéletes példa erre. köszönjük.

PaulBerlin 2016.10.19. 08:08:02

@midnight coder: Ebben nagyon nem értünk egyet. Nem feltétlen a gazdag ember a boldog ember, hanem a nyugodt ember. És nem, nem a pénz a legfontosabb. Nekem/nekünk nem. Itt tervezhető az élet (a nehézségek ellenére is), megengedhetünk magunknak olyan dolgokat, amiket Mo-n nem lehetne.

Ezt a reszkető teóriát meg hagyjuk, hogy majd kipukkan a német fizetéslufi akkor mi lesz. Ez már a hangulatkeltés kategóriája. Az sem biztos, hogy meg fog történni és ha igen, azt sem tudjuk mi fog történni akkor. Ilyenekkel táplálni a gyűlöletet nem épp okos dolog.

tanato 2016.10.19. 08:14:56

@montroyal ( CAN qc): Persze hogy van,nem mindig fedi egymást az hogy én minek tartom magamat/nemzetiségileg/és a környezetem minek tart.Gyakori volt pl. a VH előtt a kikeresztelkedett zsidó származású magyar vagy mostanában a magát nem cigánynak tartó a cigány közösséggel kapcsolatot nem tartó de cigány származású személy/pl. aki nem cigány nevelőszülőknél nevelkedett./

tanato 2016.10.19. 08:28:46

@midnight coder:Azt ugye tudod hogy Európa második legnagyobb muzulmán lakosságú állama Törökország után Oroszország és második legnagyobb muzulmán lakosságú városa Isztambul után Moszkva.Ezt csak arra mondom hogy az általad előre vetített jövőkép először ott fog bekövetkezni.

oroszvilag.hu/?t1=kultura_programok&hid=4239

Dikusz 2016.10.19. 08:34:52

@Mítoszromboló: ilyen nincs, te nem lehetsz igazi :)

Ám félre a tréfát: örülök neki, ha valóban így van, de kissé hihetetlen a történeted számomra. Az írásod szerint maximum 2 évig, de inkább kevesebb ideig lehettél kint. Ennyi idő alatt hogy sikerült eldöntened, hogy Amerikában nem lesz jó neked? Hacsak nem előre lefixált munkára mentél ki, akkor ott is nagyon ügyes voltál, hogy ennyi idő alatt sikerült megvetni a lábad. Ráadásul amikor hazajöttél, még ugyanaz a vezetés volt az országban, mint ami elől kimentél, és azóta nem javult a helyzet.

Az, hogy pozitívan látod az életet itthon, és a környezetedben élőknek is ezt közvetíted, dicséretes, de nehéz ügy.

kommentterasz.blog.hu 2016.10.19. 08:35:31

csak a szokásos: nem költöznék haza, mert otthon minden és mindenki szar. DE azért helyzetjelentést adok vadidegeneknek magamról, sőt panaszkodni is magyarul járok, ismeretlen magyaroknak. nyugi, 2-4év nem nagy idő, van aki már 20 éve utál mindenkit és mindent ami magyar, mégis ide jár ezt kifröccsenteni, magyarul :D

a sok dicsekvés mögött én inkább a kétkedést látom: egyedül vagyok, magányos vagyok, bevállaltam pénzért, hogy nem látom a (szülőföldem, nagyanyám, stb.), kérlek mondjátok, hogy jól tettem!..

PaulBerlin 2016.10.19. 08:45:16

@kommentterasz.blog.hu: Köszönöm a véleményt, de javaslom az írást még egyszer elolvasni.
Nem minden rossz Mo-n, de jobb az élet kinn.

Kétkedés nincs bennem, senkitől nem kérek megerősítést a döntésem helyességét illetően. Sőt magányos sem vagyok.
Dicsekvés? Hajajj, nagyon máshogy tanulhattuk a szövegértelmezést az iskolában.

kardio1 2016.10.19. 08:55:38

@PaulBerlin: ha minden annyira tökéletes lenne a törökökkel, valószínűleg Merkel se fejezte volna ki azt a jámbor óhaját, hogy ideje lenne a törököknek a német államhoz lojálisnak lenni és elsősorban németnek lenni.

kardio1 2016.10.19. 09:01:24

@tanato: ott viszont nem divat a multikulti. És ez nagy különbség.

PaulBerlin 2016.10.19. 09:03:27

@kardio1: Egy szóval sem mondtam, hogy minden tökéletes. De azt vegyük észre, hogy itt a jóval nagyobb populáció és esetleg több probléma ellenére sincs olyan közutálat, mint Mo-n a semmire.

tanato 2016.10.19. 09:03:36

@kardio1: Na ez biztos,de ha a létszámuk tovább is dinamikusan nő,azért lesz beleszólásuk az orosz politikába és a mindennapi életbe egyaránt.

tanato 2016.10.19. 09:06:40

@PaulBerlin: Ez nem közutálat,ez kormánypropaganda.A szomszédban élő szír orvos vagy algériai kebabos ellen nincs utálat a környezetebén MO.-on csak azért mert muzulmán,azt utálják akit nem ismernek,így könnyebb a lelkiismeretüknek.

Void Bunkoid 2016.10.19. 09:07:36

"Érdekes, hogy ebben a fővárosban nem félnek úgy az emberek egy esetleges támadástól, mint Magyarországon"

Kedves cikkíró, a nagyvárosokban itt is lényegesen kevesebb a xenofób népség aránya. A legnagyobb migránspara és elutasítás meglepő módon Nógrádban, Hevesben, Borsodban van, ott is a legkisebb településeken. Pont ott, ahol a kedves ijedezők maximum a tévében láttak migránst (azt is csak a királyi tévében, megfelelően ijesztő/torzított propagandaszöveg keretében).

Mítoszromboló 2016.10.19. 09:47:49

@Dikusz: Igen 1 évet voltam kint ès úgy jöttem haza, hogy már a kezemben volt a hosszabbítást biztosító papír, vagyis maradhattak volna. De, hogy fokozzam a dolgot zöld kártyát is nyertem a vízum lottón még ugyan abban az évben, sőt rokonom is él kint. Azaz semmi se gatol, hogy kint éljek, mégsem teszem. Rájöttem, hogy itt is tudok boldog lenni és nekem a nyelv rengeteget jelent. Egy jó viccet nem tudtam elmondani kint, hogy rohogjenek rajta. Hiányzott a hazai íz világ ès folyton menekülni valami rosszabb elől nem volt jó. De nyugodt voltam ott is. Amolyan leckènek éltem meg a dolgot. Még kellett tanuljam, hogy a boldogság nem lehet, hogy csak néhány kiváltságos lehetősége, akik kivandorolnak ès a többség még pusztuljon bele a rosszba. Sokak már hasonlóan gondolkodnak körülöttem, nem mondom ,hogy nekem köszönhetően, de sokat teszek érte ès megèri, mert vissza kaptam a kiégett barátaimat, újra reményt látnak a korábban öngyilkosságot fontolgató ismerősök a helyzet miatt, ami itt van. Ma már nem tud érdekelni. Olyan ez, mint a sittre vágott ember, aki ártatlanul ül. Ha megtalálja az örömét, még ez az igazságtalan helyzet se mozdítja ki ès boldog tud maradni. Nagyon jó érzés felülkerekedni a külső hatásokon!

Denise Hogyisdugják 2016.10.19. 09:48:01

hogy lehet két ember (ráadásul rokon) annyira hülye, hogy a politika miatt összeverekszik? tartok tőle, más is volt a háttérben...
amúgy meg a kedves levélírónak csak annyit tudok üzenni: te már inkább ne is gyere vissza! szeretnéd, hogy ilyen meg olyan meg amolyan legyen az ország, az emberek, a politikusok. és mindezt berlinből, ahonnan jó eséllyel úgysem tudsz rajta változtatni, sőt továbbmegyek, nem is érzékelheted az esetleges változásokat! (mert ugye az, hogy két hétig hazajössz "nyaralni", az nem itt élés).nem mondom, hogy ami most van, az jó. de ha mindenben csak a rosszat tudod felsorolni, észrevenni, akkor jobb is, ha ott maradsz, ahol vagy.

Hari Seldon 2 2016.10.19. 09:57:27

@attila12345:
Azért tudod mennyi, mert te is Berlinben élsz és utána olvastál/néztél?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2016.10.19. 10:03:12

" Azzal meg pláne, hogy ezt mennyien benyalják nekik. Persze egy olyan töketlen ellenzék mellett, ami most otthon van, nem csoda, hogy tudnak virgonckodni. "

Egész idáig egyetértettem a posttal, azon kívül, hogy kicsit zavart az, hogy nem tud a postoló helyesen, magyarul írni. Itt megakadtam, és emiatt nem osztom meg a postot.

Ez az egyik hülye felfogás, ami miatt a Fidesz még hatalmon van. Két állítás van itt:

1) A szavazók hülyék, beszopják a Fidesz agymosását.

2) Az ellenzék töketlen.

1-gyel egyetértek. 2-vel csak kicsit. Persze, az ellenzék pártjaiban sem a legintelligensebb magyar emberek ülnek, mert a pártok már csak ilyenek. De a fő ok az 1. Annak, hogy az ellenzék látszólag töketlen, az az oka, hogy amikor értelmeset mondanak, akkor sem hallja meg a hülye szavazók többsége,m mert nyakig benne vannak a kormány vagy a Jobbik bugyuta propagandájában.

Mi a fenét csinálhatna az ellenzék egy olyan országban, ahol az emberek 70-80 százaléka hülye náci?!

PaulBerlin 2016.10.19. 10:05:42

@Denise Hogyisdugják: Azt ugye Ön sem gondolja komolyan, hogy a nem ottlétem ennyire tudatlanná tenne? Az összes rokonom és a barátok nagyrésze még mindig Magyarországon él. Van aki ide szavaz, van aki oda, de egyiktől sem hallom, hogy mennyivel jobb lenne az élet amióta eljöttem. Sőt egyre többen gondolják, hogy menni kéne.

Persze biztosan vannak akiknek ez is jó. De én nem az vagyok aki a biztos, de rosszabb helyzetben is elvan, ahelyett, hogy kis kockázatot vállalva a jobbat keresse.

A kívánsága oedig, hogy ne is menjek haza, nagy valószínűséggel teljesülni is fog.

DieNanny CH 2016.10.19. 10:14:24

@PaulBerlin:

"Mivel nem ittuk meg a pertut én maradnék a magázódásnál, Öntől is ezt kérem."

Nana! Ha nem tudnád, internetes fórumokon íratlan szabály, hogy mindenki tegezhet mindenkit. Ez nem szimpátia kérdése.
Ha ezzel nem tudsz megbarátkozni, ne írj fórumokba.

Hari Seldon 2 2016.10.19. 10:15:08

@midnight coder:
Igen, lehet ezekkel a számokkal operálni, hogy 20 millió a Közel keleten, 100 millió Afrikában, stb.. Csakhogy nekik először is pénz kell az idejutáshoz. Az pedig eleve a legszegényebbeknek nincs. A tehetősek meg úgy vannak vele, mint a magyarországi jobb módúak: "már van egy kis házam, nem érdemes már egy kialakult ismerősi hálót, és színvonalat feladni". - Na ők sem jönnek.
Marad az a réteg, akik szegény család egyik férfi rokona. Neki összekaparják az útravalót. Viszont ő nő nélkül érkezik (jellemzően), így ettől sem kell félni, hogy megváltoztatják (döntően) az etnikai arányokat. (nyilván mindig lesz egykis változás, de van egy bizonyos asszimiláció.
Például nálunk kétszer annyian hagynak fel a muzulmánsággal, mint ahányan betérnek. - Csak ezt nem nagyon nyomatják a médiába. Gondolom tudod miért: Mert senkinek sem érdeke. 1. a politikusok jó kis kampányt tudnak építeni a iszlám veszedelemről. 2. a muzulmán közösség sem exponálja ezt,mert nekik az a reklám, hogy milyen"erősek" mennyire attraktívak. 3. a Médiának is a szenzáció az érdeke. Így ő is átveszi az előző kettő tematizálását.

Hari Seldon 2 2016.10.19. 10:17:47

@PaulBerlin:
"És nem, nem a pénz a legfontosabb."
Inkább a biztos kiszámítható jövő, és a biztonság. - Ezt pedig döntően a pénz által tudjuk biztosítani a családunknak. - C’est la vie

PaulBerlin 2016.10.19. 10:20:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jól megkaptam a magamét.
Lehet van egy ilyen íratlan szabály, de az alapvető illem úgy kívánná, hogy ha valaki ezt külön kéri, akkor maradunk a hivatalos formulánál.
De tetszik, hogy már ebbe is beleköt valaki :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.10.19. 10:26:04

óriási gratula a posztolónak, szóról-szóra egyetértek és nagyon szabatosan fogalmazta meg a probléma okait.
az utolsó három bekezdést pedig vitrinbe vagy falra való, annyira igaz.

DieNanny CH 2016.10.19. 10:29:44

@PaulBerlin:

Nem valaki, hanem én.
Hétköznapi, offline életben így van. A neten nem.

bpetya75 2016.10.19. 10:33:06

@PaulBerlin:

Nem kötött beléd, csak tájékoztatott valamiről, amiről ezek szerint nem volt tudomásod. Nem fog bántani senki, kijöhetnél a lövészárokból.

kardio1 2016.10.19. 10:56:31

@Hari Seldon 2: ezt hol olvastad? Csípem az optimizmusodat, még ha nem is osztom.

fasznyak 2016.10.19. 11:02:36

@PaulBerlin: bar midnightcoder nehany dolgot valoban eltuloz, az a problema hogy velemenyem szerint valamifele kodben elsz ami eltakarja eloled a valosagot.

ahhoz hogy a nemet rendszer tartja el oket, ketseg nem fer. ahhoz hogy ez egyre tobbe kerul, szinten nem:

qz.com/775763/asylum-seekers-in-germany-received-nearly-5-9-billion-in-benefits-almost-three-times-the-amount-in-2014/

bar most mi itt elo emberek meg kozvetlenul nem erezzuk ennek hatasat, abban a pillanatban hogy elkezdenek adot emelni, kezdhetsz aggodni. biztos lehetsz hogy az ennek a fentebb linkelt welfare koltesnek a hatasa.

ha pedig nem tudnak adot emelni es ezt a sok joravalo migranst itt nem tudjak kifizetni segilykevel, akkor lesznek nagy problemak. ezt kell elore latni, es ebben tudom megerteni midnightcoder tulzasba eseset is. valszeg azert teszi hogy elore felhivja a figyelmed ra.

ahogy masok is mondjak, bujj ki a loveszarokbol nem arrol szol ez itt hogy te hulye vagy, hanem arrol hogy tajekozatlan. utobbin azert lehet javitani.

itt berlinben az emberek hajlamosak ebben a rozsaszin kodben elni valamiert, az homokbadugni a fejuket a problemak elol, sot egyenesen sulyosbitani rajta a wilkommenskulturral. ez eleg nagy baj. en nem itt tervezek megoregedni, es bar nem tervezek magyarba visszakoltozni, megtanultam hogy 'soha ne mondd hogy soha'. barmi tortenhet, de amikor a szar belekerul a ventillatorba (SHTF), nem akarok mar itt lenni.

remelem 2-3 ev azert meg van addig minimum.

es amugy ne legyen, nem kivanom, de felkeszulok ra. abbol baj nem lehet.

Dikusz 2016.10.19. 11:06:49

@Mítoszromboló: örülök neki, hogy így látod még mindig, és remélem nem jön el az az idő, hogy meggondoljad magad. Soha nem találkoztam még ilyen véleménnyel, azért hat szinte meseszerűnek az egész.

Nem éltem külföldön, bár lett volna rá lehetőségem a '90-es évek elején, hogy családostul kimenjek. Elég fiatal voltam, megalapozhattam volna a kinti életünket, de mindig idegennek éreztem volna magam.

Itthon - mint láthatod - még mindig sok gond van. Azt nem lehet tagadni, hogy a politika nagyban befolyásolja az emberek hangulatát, politikusaink nagyon is sokat tesznek ezért. Családok, barátságok mennek tönkre a politikai nézetek miatt, ha teszel ezért, nagyon jó, de mint írtam, szinte hihetetlennek tűnik az eseted.

Hari Seldon 2 2016.10.19. 11:26:30

@kardio1:
Nem nagyon hozták le a nagy médiában.
www.bvoltaire.fr/christiandemoliner/enquete-sur-lislam-en-france,283218
Bár mint minden ilyen jelentést, ezt is lehet így is meg úgy is értelmezni. Én azért vagyok optimista, mert ha megnézzük az adott "emberanyagot", ez is haladás.
Másrészt, ha belegondolunk hogy a 16-ik században a protestánsok aránya 14-15% körül lehetett,és akkor azok sem voltak éppen szekularizáltak, sőt bigottságban bőven hozták a mostani muzulmány szintet, és a napkirály idejére alig maradtak, ma meg valami 1% körül lehetnek. - Szóval arra akarok kilyukadni, hogy a francia politikának jó gyakorlata van, hogy eliminálja előbb utóbb a kellemetlen kisebbségeket.

Na, jó, ma már nem leszek, sőt egy hétig nem leszek,mert megyünk "nagyszülőzni" Magyarországra.

Hari Seldon 2 2016.10.19. 11:28:40

@kardio1:
Hidd el, a világ jó felé halad... :-)
Még ha kis döccenőkkel, meg vargabetűkkel is. (ami időnként lehetnek elég nagyok is)

Herr Géza 2016.10.19. 11:31:00

@midnight coder: Ezt az "55 migráns dolgozik" sztorit láthatóan jól felkapta a média és buzgón használják is sokan érvként. A helyzet az, hogy a szám rég túlhaladott, és eleve csak a DAX-on jegyzett német nagyvállalatok adata volt (a kis- és középvállalkozásoknál ez a szám lényegesen magasabb és ők lényegesen rugalmasabbak is az új munkaerő felvételénél). Mellőle persze kimaradt az is, hogy emelett ugyanezen cégeknél már többszázan/többezren vesznek részt szakképző tanfolyamokon (ami persze még mindig piszlicsáré arány), valamint kimaradt az a puszta tény is, hogy a menekültkérelmük elbírálásáig ezek az emberek nem is dolgozHATnak, ugyanis nincs munkavállalási engedélyük. A menekültkérelmek bírálata pedig a nagy számú kérvények hirtelen rohama miatt igencsak elmaradásban van... Addig is sok helyen önkormányzati szinten próbálnak nekik legalább átmeneti jelleggel munkát adni (v.ö.: közmunka), amiért extra pénzt is kapnak.
Szóval a dolgozó migránsok száma tényleg nagyon alacsony még, a rendszer hozzáigazítása azonban folyamatban van, de az 55-ös számon csemegézni igencsak "vicces".
Még mielőtt...: kétségeim sincsenek afelől, hogy a migránsok java nem fog egy-két éven belül dolgozni (jó részük nyilván nem is akar), de az integrációs folyamat elindult, és előbb-utóbb oda is eljut, hogy ne lehessen más választásuk. A kisebb közösségekbe (falvak, kisvárosok) bekerült menekültek integrálása egyébként lényegesen előrébb jár, mint a nagyvárosi gettókba benyomottaké. Fatornyos falunkban két postáslegényt tanítanak be éppen, a környékbeli éttermekben/vendéglőkben is megjelentek már a konyhán, az önkormányzat rendszeresen foglalkoztatja a helyi menekültszálló lakóit (kb. 10-12 fő) és a falusi programokból is rendesen kiveszik részüket. Röplabda (!)- és focicsapatuk tönkreveri a környéket. Szóval ilyen is van, nem csak a hőzöngő, nőket erőszakoló, analfabéta migránsok hada....

Hari Seldon 2 2016.10.19. 11:32:35

@kardio1:
És még egy ok az optimizmusra, jövőre a környékünkre jön a Tour:
www.republicain-lorrain.fr/sports/2016/10/18/cyclisme-longwy-sur-la-carte-du-tour-de-france-2017
A befutó és a start is a környéken lesz!

firg_firg 2016.10.19. 12:33:42

Gratula, az ilyen posztoknal boritekolhato az index cimlap.

firg_firg 2016.10.19. 12:44:24

@PaulBerlin: Interneten kinérni a magázódást?????

Muhahahaha!!!!!!!!

Maga bizony nem tetszik érteni a világot!

Herr Géza 2016.10.19. 13:30:15

@firg_firg: Pedig milyen vidám lenne, ha mindenkinek a nickneve mellé be kéne szúrnia a nemét is, nehogy vki Nagyságos Asszonyomnak szólítson egy férfiembört, vagy fordítva.... :))) A berlini kolléga nagyon el van tévedve az internet világában. Arra is kíváncsi lennék, hogy vajh hány éves.....
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: 1+ :))))

Herr Géza 2016.10.19. 13:37:27

@PaulBerlin: Egy blogtársunk szavajárásával érve: "eszemfaszommegáll" :D Hol élsz te, ember?? (Mármint nem földrajzilag kérdezem...)
Apropó: kivételes méltányosságból megengedem, hogy visszategezz (az 55. évemet taposom), virtuális pertut kínálok neked. :D
Ja, ha már illem, akkor "Te" és "Neked"....

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2016.10.19. 14:08:03

Elvtársak! A szöveg írója egy kommunista libsibolsi soros fizette hazaáruló. Hazukág minden! Magyarországon szárnyalnak a bérek egyre jobban élünk, nincs álamhásztartási hijány zuhan az álamadóság nincs migráns. Köszönyük Orbán Úr!!!!!!
A kutya uggat a karaván halad!!!!!!4444

csárlszbrunzol 2016.10.19. 14:39:15

"...ahol a vezetők kevesebbet tesznek zsebre és többet adnak a népnek."

Apró, de szerintem nagyon fontos különbség: nem a vezetés adja. A nép adja magamagának. A vezető csak beszed és újraoszt. A néptől szedi, a népnek adja, a néptől. Az államnak nincs önmagától pénze, az állampolgároktól szedi be.
Ez egy kicsit még átkos-beli szemlélet, hogy a vezető ad. Frászt.

Pernilla 2016.10.19. 14:47:13

@Herr Géza: javasolnám akkor már, hogy egészítsd ki a nickedet Herr Dipl.-Ing. Gézára. Így hogy adjuk meg a kellő tiszteletet?

(Ha nem ez a pontos titulusa, mélységes alázattal kérek elnézést az Úrtól).

jomtom 2016.10.19. 14:49:30

Herr Gézának:
3 évvel verem az Ön korát :-) 58 múltam.

Biztosan vissza fogok költözni valamikor, mert számomra túl késő új életet kezdeni. Bár sok munkalehetőséget hirdetnek errefelé.
Tény, hogy 2 hetente vonatozok haza és vissza.

Otthon már rég lenne vállalkozói bankszámlám. Bemegyek bármelyik bankba, és fél-1 óra alatt aláírt szerződéssel jövök ki. Többször is végigjártam az utat, ezért pontosan tudom.

Itt a számlanyitáshoz időpontot kell kérnem, 5 munkanap múlva fogadtak. 2 hete postáztam számlanyitási kérelmemet, 1 hete érkezett emailben, hogy kérik a 6 hónapnál nem régebbi Meldebestatigung és a Gewerbe-Anmeldung másolatát. Elküldtem aznap.

Ma telefonon elmondtam a bank Neukunde ügyintézőjének, hogy péntekig tudok várni, ha nem kellek nekik, privát számlát vezető bankomnál (név szerint is említettem) nyitok számlát, mert jövő hét végére el kell küldenem a kitöltött Fragebogen nyomtatványt német adóhivatalnak, és abban meg kell adnom magán és vállalkozói számlám adatait. Azonnali ügyintézést ígértek. Kíváncsian várom.

fasznyak 2016.10.19. 15:17:01

@jomtom: ha egyeni vallalkozo vagy mint en (einzelunternehmer), akkor az addigi privat bankszamlat hasznalhatod tovabb. nekem egy sparkasses privat bankszamlabol lett vallalkozoi es privat egyben, az adohivatalnak semmi kifogasa nem volt ellene. a bank is kert utolag gewerbeanmeldungot, de a finanzamtnak pl joval azelott lett leadva a szamla informacioja mielott at lett volna alakitva.

ez persze mind az en einzelunternehmer esetem, valszeg ha komolyabban (es nem csak szabaduszokent mint en) csinalod, akkor lehet tobbminden kell.

2016.10.19. 15:21:58

@Hari Seldon 2: "az ameriaki dél olyan mint a közel kelet keresztényben" Bár alapvetően nem értek egyet vele, de az kétségtelen, hogy USAban, főleg délen, a vallásnak nagyobb szerepe van, mint Európában. Ennek ellenére, lám, a józan többség még ott is tudja, hogy ez az "érv" butaság.

2016.10.19. 15:37:39

@Mítoszromboló: Megértelek, de nem értek veled egyet. Szerintem ha mindent kizársz, ami megzavarhatja a lelki békédet, akkor álomvilágban élsz, ami nem tartható fenn a végtelenségig.

Mondok egy durva szélsőséges példát; megeshet, hogy egyszer csak ellenséggé válik mindenki, aki élt az USAban. Volt már példa ilyenre a magyar történelemben. Sőt, akkoriban az is elég volt, ha csak rokonod volt olyan, aki a kapitalista-imperialista nyugaton élt. Persze ez mint mondom egy szélsőséges példa, és nem szeretnék semmi ilyesmit Magyarországon, de a lényeg, hogy te ugyan kizárhatod a számodra rossz dolgokat, de eljöhet egy olyan pont, amikor ezt már nem tudod megtenni. Persze normális helyeken és normális időkben nem kell attól tartani, hogy ilyesmi bekövetkezhet, de sajnos Magyarország manapság minden, csak nem normális.

randomnotexists (törölt) 2016.10.19. 15:45:08

@kommentterasz.blog.hu: Vagy az is lehet, hogy nyugaton az ember hamar megtapasztalja, hogy másként is lehet intézni a dolgokat, másként is lehet is élni. És mivel szereti Magyarországot, azt gondolja, el kellene ezt mondanom; milyen jó lenne, ha otthon is így lenne!

randomnotexists (törölt) 2016.10.19. 16:01:45

@kardio1: Azért azt ne feledjük, hogy az oroszokhoz úgy kerültek muszlimok, hogy Oroszország és/vagy a SZU magához csatolta őket.

randomnotexists (törölt) 2016.10.19. 16:01:53

@Brendel Mátyás: Bocsi, nem kötözködés, de ez kihagyhatatlan: "Egész idáig egyetértettem a POSTTAL, azon kívül, hogy kicsit zavart az, hogy nem tud a POSTOLÓ helyesen, magyarul írni." (kiemelés tőlem)
:D

jomtom 2016.10.19. 16:08:04

@fasznyak:
Köszönöm, végiggondoltam, tényleg igaz. Otthon is elég volt 2. magánszámlát nyitni. Fragebogen tartalmazza, hogy privát és vállalkozói számlaadatot is kérik. dkb.de, netbank.de, illetve más bankok ingyenes vállalkozói számlát is kínálnak.
Finanzamt Laufenben van, vonattal 1 megálló, 8 perc, így ha az utolsó nap előtt nyilik meg a számla, az is jó.
Laufenből bringával jöttem visszafelé nyáron, 1,5 óra alatt értem a lakáshoz, a folyópart mellett tekerve. Húúúú, de jó volt.
Most második napja esik, csak boltba járok, és egyfolytában dolgozok. Jövő hétre 99,99%-ban elkészülök honlapommal, utána pár napot tesztelek mindent. Német, és magyar nyelvű lesz, később angol is. € és Ft fizetési lehetőséggel. Huszon... kisebb és közepes méretű céggel vagyok kapcsolatban, D, A, NL, B, UK, E, H országokban. Salzburgba bringával viszem át a rendeléseket, ha lesznek, mert lakástól az óvárosig imádom a 45 perc bringázást, közel végig a járdán levő bringás úton.

gabors 2016.10.19. 16:49:23

@fasznyak: "de van"

eggyel tobb looser ???

kar hogy a video nem elerheto ... mert lehet meg is neztem volna.

de egy olyan brillians billionaire-ra akinek sikerult kb 1 mlliard dollart vesziteni es azota sem fizet szovetsegei jovdedelem adot, vagy aki kemenyen dolgozo kisembereket semmizett ki egy kamu egyetemmel olyanra biztos nem szavazok ... az csak hab a tortan ami az NBC felvetelein hallhato..

Sajnos a masik oldalon csak Hillary Clinton-ra lehet szavazni es nem egy hitelesebb politikusra de most csak ez van.

Trump mar most tudja hogy a valasztasokat elcsaljak ... tehat nem vesziteni fog :-) Aki kicsit is ismeri hogy hogyan valasztanak az amerikaiak az csak nevetni tud ezen. Talan azonkivul hogy "believe me" mondhatna kicsit tobbet is Trump akkor lehet hogy lenne eselye.

Herr Géza 2016.10.19. 17:05:59

@Pernilla: :D
Apropó, mi megittuk a pertut? :)))))
Örök dilemmám egyébként, hogy a vén faszi vs. fiatal nő konstellációban kinek "illik" a tegeződést felajánlania?

Pernilla 2016.10.19. 17:12:23

@Herr Géza: ez nekem is dilemma, de én idősebbeknél sosem szoktam kezdeményezni a tegeződést, de vannak olyan férfiak, akik meg fordítva vannak ezzel.
Van olyan kollégám, aki 2 év után adta fel, hogy (egyedül a cégnél) magázzon, lehet, hogy már neki is röhejesnek tűnt :D

fasznyak 2016.10.19. 17:38:25

@gabors: gratulalok, az osszes hamis sztereotipiat sikerult felsorolnod Trumprol. igy jar az aki a mainstream mediabol tajekozodik.

amugy a losert egy o-val irjak, meg az egyel-t 1 g-vel, de efelett mar elsiklok.

az pedig hogy nem vagy hajlando tajekozodni, a te hibad. de orulok annak hogy TE nem szavazhatsz ott.

2016.10.19. 17:40:23

@fasznyak:

"meg az egyel-t 1 g-vel"

??

2016.10.19. 18:04:45

@fasznyak:

Az eggyel-t nem egy g-vel kell írni. Egy + -vel, nem?

Pernilla 2016.10.19. 18:16:20

@Nagy kámpics: kivéve, ha répát egyel :)

fasznyak 2016.10.19. 18:18:45

@Nagy kámpics: nocsak, 2011 ota 'eggyel'

igy jar az aki nem koveti a magyar helyesiras szabalyainak valtozasat. en meg ugy tanultam hogy 'egyel'

extensions.libreoffice.org/extension-center/magyar-mondatellenorzo/releases/1.4.2

(ettol fuggetlenul a loser meg egy o, contrary to popular belief)

DieNanny CH 2016.10.19. 18:46:38

@fasznyak:

Bemegy a hatvanéves szalagdolgozó a 30 éves cégvezetőhöz: - Kedves Richárd, én vagyok az idősebb, megengedem, hogy tegezz!

Amúgy ez nálam is dilemma, de ráhagyom az idősebbekre! (Amíg még vannak nálam idősebbek!)

Nem felejtem el, a Hegedűs a háztetőn-t néztem filmben, és ott a lány apja a vőjelöltnek: - Azt hiszem, én vagyok az idősebb, tegeződjünk!
(Aki nem ismeri: lány kb 20 éves, kérő kb 60.)

Mítoszromboló 2016.10.19. 19:55:04

@randomnotexists: Ezzel egyet értek. Teljesen kizárni most se tudok mindent, mert hazudnèk ha azt mondanám, hogy nincs rám hatással a rossz. De nem hagyom, hogy elvegye az örömömet. Ez a gondolkodás szerintem bármilyen helyzetben alkalmazható. Hacsak arra gondolok, hogy egy afrikai, akinek esélye sincs elköltözni mert nincs rá pénze vajon ez óhatatlanul azzal jár, hogy boldogtalan lesz egész életében? Aligha. A legtöbbet mosolygó gyerekek afrikai csont szegénységből származó fiatal. Hogyan képes megőrizni az örömét olyan körülmények közt? És ahogy képest magyarországi a tejjel ès mézzel folyó kánaán. Ha a szivemre teszem a kezem, akármikor tudok venni kenyeret és tejet a boltban. Tudok tiszta vízhez jutni akármikor. Viszonylagos béke van ès az egészségem is viszonylag rendben van. Nem bonyolitom az életemet, ès tökéletesen működik. Elégedett vagyok mindennel.

macamuca [IHUN] 2016.10.19. 21:40:40

@fasznyak:
Egyel: ritkít (növényt, pld cukorrépát, petrezselymet, stb)
Eggyel: egy darabbal. A -val, -vel toldalék -v hangja hasonul a toldalékolt szó utolsó mássalhangzójához, az "egy" szónál a -gy-hez, így azt hosszan ejtjük, kettőzve írjuk.

Ha már helyesírás.

macamuca [IHUN] 2016.10.19. 21:45:46

@fasznyak:
Nem tudom, te mikor tanultad, én 1980-ban kezdtem az általános iskola 5. osztályát, ahol a nyelvtan tananyag része volt a toldalékolás, hasonulás is. És az picivel 2011 előtt volt, tehát nem pár éve született ez a nyelvtani szabály.

szaza 2016.10.19. 23:40:26

Ez a tipikus eset: amikor fórumokon egy magyar a másiknak "jól megmondja", hogy őt magázni kéne mert nem ittuk meg a pertut.
A másik tipikus állás, amikor az ilyen egy-két-három éve külföldön élő arcok leírják a frankót.
Én átlag két havonta jövök ide olvasni egy kicsit és mindig pofán vág a rádöbbenés, miért is volt jó még 1998-ban megpattanni Magyarországról. (pedig de szép is volt a gyerek élet ott)

Herr Géza 2016.10.19. 23:52:48

@fasznyak: Nana, akkor a 30 éves férfinak kell a tegeződést felajánlania a 29 éves nőnek? Ugyanmár...És akkor a munkahelyi, szakmai rangsorban elfoglalt hely hatásáról még nem is beszéltünk.

fasznyak 2016.10.20. 10:45:23

@Herr Géza: nyilvan nem 1 eves korkulonbsegre gondoltam.

bst1 2016.10.20. 12:08:47

Sok igazság van benne, de elmenekülni könnyebb, mint megpróbálni javítani valamicskét.

A menekültekkel kapcsolatos hisztéria kapcsán: egy érv - sajnos - azért van a be nem fogadás mellett: ugyan milyen fogadtatásban részesülnének, ha azt nézzük, hogy a romákhoz milyen a viszonya a lakosság jelentős részének?

szabadfarkas2 2016.10.20. 16:26:23

:-) Én a posztoló helyében akkor költöznék vissza, ha sikerült kitalálnom egy valóságosabbnak/életszerűbbnek tűnő történetet arra, miért mentem el...

Dohányzó Zsiráf 2016.10.20. 19:06:42

Sok igazság van ebben az írásban, ezzel együtt eléggé demagóg, egyoldalú, és csúsztatásoktól sem mentes.
- Demagógia: "Egy olyan országban éltem, ahol apa és fia összeverekedtek, mert az egyik a narancssárga pártra szavazott, míg a másik a pirosra". Szomorú, hogy ilyen előfordulhat, de ennél kevesebbért is szokták családtagok egymást meggyilkolni a világ bármely országában. Elég demagóg, és az ilyen írások szerzőire jellemző, hogy a "feltűnő kisebbség" cselekedetei alapján ítéli meg a normális többséget. Negatív általánosítás. Két unintelligens ember unintelligensen viselkedett = "ilyen az egész ország". Kikérem magamnak és a sokmillió normális polgártársamnak. A hülyék meg verjék egymást nyugodtan, hiszen hülyék.
- Egyoldalú: "Olyan országban éltem, ahol nagyon ritkán láttam a munkahelyen összefogást, de sz@rkeverést és egymásnak aláásást annál többet." A saját munkahelye alapján ítéli meg az összes többit. Ha szar helyen dolgoztál, babám, keress jobbat. Az én munkahelyem nem ilyen, és még jónéhány (szintén Magyarországon dolgozó)ismerősömé sem. Mondjuk ha ennek a fickónak a legutolsó Mo.-i fizetése 150ezer volt, nem is lehet valami magasan képzett. Hacsak nem tanár vagy egészségügyi dolgozó.
- "Amióta itt (Berlinben) élek, még soha nem volt bajom a menekültekkel". Én 10 éve élek Budapesten, és szintén nem volt még bajom a menekültekkel/bevándorlókkal. Rendszeresen vásárolok kaját törököktől. Az, hogy neki nem volt baja menekültekkel, nem jelenti azt, hogy másoknak sem volt. Például Kölnben, ugyebár. Ez meg az előző "negatív általánosítás" demagógiájának a fordítottja. Valakik azért csak felgyújtottak párszáz menekülttábort Németország-szerte az elmúlt egy évben. Ellentétben Magyarországgal. És akkor most hadd ne legyek én is olyan demagóg, hogy felhozom Párizst, Brüsszelt, Nizzát a "nekik nem volt bajuk a menekültekkel"-re válaszul.
- Csúsztatás: "Érdekes, hogy Berlinben nem félnek úgy az emberek egy esetleges támadástól, mint Magyarországon." Budapesten sem él emiatt folyamatos rettegésben senki, itt nem nagyon kell dzsihádista terrorakciótól tartani, ahhoz nem eléggé "fontos" helyszín, ezt a legtöbben tudják is.
- "Nálunk az emberek nem félnek attól, hogy elkapják a nőket az utcán." Muhaha. Menjél Kölnbe szilveszterezni. Egyébként pedig itt, Budapesten sem mennek át a csajok a körút túloldalára, ha meglátnak szembejönni egy arab férfit. Még anyukám sem, akit egyébként 52 éves korában tizenéves arab fiúk fogdostak (anyukám elég fiatalos). Igaz, nem itt, hanem Tunéziában.
- "Van viszont normális egészségügy" - A Berlinben élő Kertész Imre erről más mondott, és inkább Budapestre jött gyógykezelésre, de az is csak egyfajta vélemény. Összességében az ottani egészségügy biztosan jobb, mint a magyarországi, bár a kettő összehasonlításába szokás szerint belejátszik a zsigeri magyar pesszimizmus, ami a valóban létező különbségeket igyekszik még jobban felnagyítani, csak hogy minél szarabbul érezhesse magát és károghasson. Józan összehasonlításra van szükség.
- Ami meg a menekültkérdést és a kormány gyűlöletkampányát illeti, az tényleg hányinger. Nekem is elegem van belőle, hogy ezzel tematizálják a közéletet és hergelik a fideszbirkákat, és még az olimpia alatt is ez ömlött a tévéből (gyorsan el is kapcsoltam minden reklámszünetben). De emiatt nem fogok megfutamodni Orbánék elől, és nem hagyom, hogy elrontsák a jókedvemet. Nem ebből áll az életünk. A szerb-magyar határon levő kerítés az egyetlen, amiben egyet tudok érteni. Az egy schengeni határ, amelynek a megvédésére nemzetközi szerződés kötelezi Magyarországot. Ha valakinek van jobb ötlete, szívesen olvasom. Ha meg tehetetlenül néznénk, hogy bárki ellenőrizetlenül beléphet ott a schengeni övezetbe, akkor az ömlene a sajtóból, hogy "a magyarok még az országhatárukat sem képesek megvédeni", aztán egyszercsak kibasznának minket Schengenből. Képmutatás LVL anyámborogass.
- Szerintem is simán el tudnánk helyezni 1300 menekültet csak Budapesten, nemhogy országosan, és amennyi pénz elment a gyűlöletkampányra, annyiból az integrációjukra/oktatásukra is jócskán futná. Nem vagyunk annyira csórók, hogy ez ne férne bele. De ez csak akkor működhet, ha tényleg tudnak integrálódni, nem pedig "párhuzamos társadalmat" hoznak létre, amiről Angela Merkel beszélt az elmúlt években többször is. Kérdés persze, hogy ez az egész kvóta-ötlet működhet-e, röghöz lehet-e kötni embereket és megszabni nekik, hogy "márpedig te Budapesten / Prágában / Nápolyban fogsz élni." Nekem életszerűtlennek tűnik, és az Unió szabad helyváltoztatásról szóló eszméjével ellentétes. Előbb-utóbb úgyis megoldaná, hogy elköltözhessen pl. Münchenbe / Madridba, akárhova.
Szerintem mindenki válasszon olyan élőhelyet, ami neki megfelel. Megértem azokat, akik gazdasági / politikai / egyéb okokból úgy döntenek, kivándorolnak. Csak azt kérem, ne nézzük alapból hülyének azt, aki inkább marad, mert itt érzi jól magát.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása