oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 27. 06:47,  Gyáva népnek nincs hazája? 262 komment

2016. szeptember 27. 06:47 Határátkelő

Gyáva népnek nincs hazája?

"A bőrünk alatt is hazugság is van, tudat alatt is úgy készítjük fel a gyerekeinket a jövőre itthon, hogy a hazugság része kell legyen az életünknek" - írja a mai poszt szerzője, Móni a Magyarország 2.0 pályázatra küldött posztjában, amivel persze lehet egyetérteni és egyet nem érteni, de azért elgondolkodtató. Sajnos a szerző csak délután tud majd bekapcsolódni a beszélgetésbe, de ti addig se fogjátok vissza magatokat. :) És természetesen szavazzatok is szokás szerint a poszt végén és a Facebookon! (A pályázatra eddig megjelent posztokat itt olvashatjátok.)

magyarorszag_budapest_busz_foto_maximix90_1.jpg

„I. csoport - Birkák kontra Forradalmárok (a birkák fölényes túlerőben)

Állok a buszon. Megy a légkondi, de nem igazán érezni, mert nyitva vannak az ablakok. Nézem az utasokat és arra gondolok: „Valaki, álljon már fel és csukja be az ablakot. Vagy maradjon ülve, mint Rosa Parks, vagy csináljon már valaki valamit!"

Elkezdem becsukni az ablakokat, de tudom, hogy nem lehet egyedül megcsinálni, ahhoz mindenkin át kéne gázolni. Reménykedem, hogy ha én becsukok egyet, majd valaki csatlakozik. De nem. Úgy érzem magam, mint egy forradalmár.

II. csoport - Óvoda kontra szülők

Valamikor 2009-ben az óvodavezető odajön hozzám és azt mondja: „Azt az információt kaptam, hogy ön egész nyárra kérte az ügyeletet a gyerekének. Hozzon a munkáltatójától egy igazolást, hogy nem adják ki magának a szabadságot."

Se köpni, se nyelni nem tudok először. Ez jön ki belőlem: „Ki volt az az óvónő, aki ilyet mondott?” Na, erre nem kaptam választ. Folytattam: „Először is egy héten át se Önök, sem a tagóvoda nem lesz nyitva, tehát nekem az öt nap szabadság. Ezen kívül, igenis megyünk nyaralni egy hétre, tehát ez egy újabb öt nap szabadság, tehát máris tíz napnál tartunk. Ön, mint munkáltató tudja a legjobban, hogy én nem rendelkezem az összes szabadságommal. Miről beszélgetünk?”

Látom, hogy erre nincs mit mondania, de azért kertelni kezd: „Ő nem tudja kiadni az óvónők szabadságát, mert olyan sok van nekik, hogy meg kell oldania valahogy.”

Erre én azt mondom neki, hogy ez nem az én problémám, ne rám terhelje a feladatot, én is dolgozom, nem azért jön a gyerekem oviba, mert én otthon akarok unatkozni.

Erre jön a következő maszlag (elképesztő): „A szülők nincsenek eleget a gyerekekkel…”. Ezt már nem hallgatom végig, elköszönök és otthagyom. Az egekben volt a vérnyomásom (a munkáltatóm meg mellesleg azt mondta, ő nem köteles kiadni ilyen igazolást).

III. csoport - Hajléktalanok kontra hajlékkal rendelkező „tisztes” állampolgárok

Valamikor szintén 2009-ben este kilenc előtt sétáltunk férjemmel és lányommal, itt Pesterzsébeten. Egy játszótér mellett haladtunk el, ahol egy hajléktalan a játszótéri padon vígan maszturbált.

2006-ban a floridai Sarasota városa megkapja a megtisztelő címet: A legkegyetlenebb város a hajléktalanokkal szemben. Egy adalék a sztorihoz: egy hajléktalant megbüntetnek azért, mert a mobilját egy nyilvános helyen feltölti. A város azt reklamálja, hogy ellopta a tőlük az áramot.

IV. csoport - Bliccelők kontra bérlettel vagy érvényes jeggyel rendelkezők

Állok a 23E megállójában valamikor 2012-ben. Ki van számolva minden percem, mert lányom már 6.38-kor a suliban van, nekem 7.40-re kell beérnem Újpalotára. Nem férek fel a buszra és nagyon mérges vagyok, mert tudom, hány bliccelő van rajta, akik bezzeg felfértek, én meg, akinek bérlete van, elkésik a munkából.

V. csoport - Utasok kontra kalauzok illetve ellenőrök

Utazom a HÉV-en. Dunaharasztin szeretnék egyet gyalogolni, de mivel csak egy megállót kell mennem a közigazgatási határon túl, úgy gondolom nem lesz drága a kiegészítő jegy.

Jön a kalauz és kérdezem tőle, hogy mennyibe kerülne, ha mennék még egy megállót: 250 forint. Akkor oda-vissza 500, az túl sok, ezért azt mondom neki, hogy inkább leszállok és gyalogolok akkor Soroksáron. Látom, furcsán néz rám.

Elindul a többi utas felé, de nem bírja ki szó nélkül. Visszanéz és utánam kiabál: „Ha nem száll le, 6000 forint lesz a büntetés.” Nem szólok semmit, pedig ordítani tudnék vele: nincs joga ahhoz, hogy mindenki előtt azt feltételezze rólam, épp most hazudtam egy jó nagyot.

VI. csoport - Biciklisek kontra autósok, gyalogosok, busz, taxi…

Állok a buszon és nem halad a busz, hiába a buszsáv, mert előttünk egy fiatalember vígan biciklizik. Csak annyit kéne tennie, hiszen hallja, hogy a busz mögötte nem tud előzni, mert a többi sávban dugó van, hogy felmegy a járdára és hagyja elmenni a buszt, de nem teszi.

Gyalogosként megyek a járdán, hallom hátulról a kiabálást, elnézést, elnézést. Két fiatal srác jön ezerrel, bicajjal. A járdán. A házunk előtt át kell mennem egy bicikliúton, hogy a buszmegállóba jussak. A bicajosok anyáznak, ha áthaladunk rajta, pedig én úgy tudtam, hogy a gyalogosnak mindig elsőbbsége van.

VII. csoport - Magyar vállalkozók kontra nem magyarok (?)

Próbanapon vagyok egy albán pékségben. A mindösszesen egy óra alatt, amit ott töltöttem, az online pénztárgépet addig használja a kedves főnök feleség, amíg nekem megmutatja mit, hogy kell beütni.

Amikor jönnek a vevők és használni akarom, azt mondja: „nem kell!” Majdnem felkiáltok: „de kell, ezt kívánja a becsület!”. Egy idő után ő veszi át a pénztárat és senki nem kap számlát, kivéve egy jól öltözött úriembert (aki egyébként BKK-s egyenruhában volt és nyilván a főnöknő nem tudja, hogy az ellenőrök nem öltönyben fognak jönni, hanem egy gördeszkával a karjukon).

Beszélgetek egy magyar vállalkozóval a kedvenc kávézómban, ami a IX. kerületben van. Elpanaszolom neki, milyen sanyarú a sorsa egy magyarnak, aki kisvállalkozónál dolgozik. Neki már nincs alkalmazottja, mert nem tudja megfizetni őket a járulékok miatt.

Azt meséli, hogy amikor megnyitott a NAV-tól az ÁNTSZ-ig jöttek az ellenőrzések, bezzeg a mellette levő vietnami éttermet soha nem ellenőrzik. Azt is elmeséli, hogy volt egy üzlete az Ázsia Centerben, és ha megneszelték a NAV ellenőrzést a kínaiak, egyből bezártak és elhagyták az üzletet.

A VIII. csoport egy fogalom lenne részemről: a becstelenség, a hazugság

Ha jól emlékszem, a Horn-kormány óta él a szerencsétlen helyzet az egészségügyben, miszerint az OEP egy pontrendszer alapján fizet az egészségügyi intézményeknek. Lássunk egy vizsgálati lapot, amit ugye velünk, páciensekkel aláíratnak (fülészet):

Kontrollvizsgálat, konzílium: 354 pont

Fülvizsgálat, pneumatikus fültölcsérrel: 80 pont

Váladék leszívása orrból, fülből: 38 pont (nem történt meg)

Én is aláírom a lapot, akkor is, ha az van rajta, hogy a lányomnál teljes fülmosást végeztek, pedig nem igaz. Tudom, hogy kényszer az egész, és hogy így funkcionál az egész rendszer.

A bőrünk alatt is hazugság is van, tudat alatt is úgy készítjük fel a gyerekeinket a jövőre itthon, hogy a hazugság része kell legyen az életünknek.

Az egészségügyet azonnal meg kell szabadítani ettől a rossz rendszertől. De mivel ma Magyarországon a multi cégek tartják el az egészségügyet, ezért az első és legfontosabb dolog, amiről már sokszor volt szó itt, hogy ki kell lépni ebből az ördögi körből.

Munkaadókat és munkavállalókat le kell ültetni egymással szembe és rávilágítani a lényegre. Addig, amíg ezt a lehetetlen dumát lökik az embereknek, amiben a multik ellenségként vannak feltüntetve miközben a kisvállalkozók zsákmányolják ki leginkább az embereket, addig nincs miről beszélni.

Azok a kis cégek, akik feketén dolgoztatnak, vagy négy órában, minimálbéren jelentik be az embereket ellopják a pénzt az egészségügytől.

Az, amit a NAV csinál a havi 7050 forintos hozzájárulással, megint zsákutca, egyrészt a kis összeg miatt, másrészt pedig azért, ahogy ennek a behajtása folyik (ezt a saját példámon a hozzászólásokban folytatnám).

Olyan rendszert kell kitalálni, ami, be kell, hogy valljam, hasonlít a vizitdíjrendszerhez, de kevésbé bürokratikus úton kell befizetni a pénzt.

Minden társadalom legértékesebb tagjai a gyerekek, mert őket lehet a leginkább formálni, pozitív értelemben befolyásolni. Az iskolákból eltüntetném az erkölcstan és hittan órákat, helyükbe olyan órákat iktatnék, amiben a gyerekeket lehet tanítani arra, hogy bele tudják élni magukat a másik oldal helyébe, mert e nélkül nem tud egy társadalom funkcionálni.

Itthon az emberek annyira elfelejtették megbecsülni egymást, hogy napi szinten idegesítjük fel magunkat olyan dolgok miatt, ami miatt más országokban az emberek egy másodperc alatt tovább lépnek.

Hogyan lehet ezt kivitelezni? Nem könnyű. Meg kell szervezni azt, hogy elmehessenek és időt tölthessenek a pult mögött, látva egy panaszkodó vásárlót, aki az öklét veri az asztalon.

Lássák azt, milyen az, amikor valaki hajnal négykor kel, egy forró pékségben dolgozik heti hat órát és megértsék, hogy amikor már ledolgozott nyolc órát hajnal négy óta, akkor nagyon fáradt, és még ha mosolyogva is szeretne kiszolgálni, már nagyon nehezére esik elfogadni egy olyan vevőt, akinek az a legnagyobb problémája, hogy az eladó elszámolta magát és ötven forinttal kevesebbet adott vissza.

Lássák, azt milyen a munkája egy ellenőrnek, aki nap, mint nap ki van téve agresszív, káromkodó emberek kénye kedvének.

Egy tanár ne mondja azt egy gyereknek, hogy ne tanuljatok tovább, mert aztán mehettek a Tescoba árut pakolni. Mondja csak azt, hogy tanuljanak, amíg lehet, mert a tudást nem veszi el senki és magyarázzák el, hogy milyen fontos az árufeltöltő munkája.

Leadtam egy levelet egy bizonyos embernek egy hírcsatornánál. Nem hívott fel, nem keresett meg. Segítséget kértem valamihez. Nagyon kitartó vagyok, nem adom fel, azt az elképzelést, hogy egy kis ember eljuthat a politikusokhoz olyan módon, hogy fel tudja tárni a problémákat és rá tud világítani arra, hogy az emberek fontos részei a politikának.

Az emberekhez annyit szeretnék szólni, hogy nem olyan ördöngösség az, amit csinálni kell, csak fel kellene ébredni. Pici dolgokat kell csinálni a sok kicsi sokra megy elv alapján. Még civil szervezetek sem kellenek.  Rosa Parks 1955-ben egyszerűen nem állt fel egy fehér nőnek a buszon. Kellenek Jim White-ok, Ritók Nórák, akik a mindennapi életben a saját munkájukkal váltják meg a világot.

Lányom osztályfőnöke egy nagyon karakán, fiatal testnevelő tanár. Nagyon helyes módon rázza gatyába a gyerekeket, imádják őt a tanulói. Arra készülök, hogy megkérjem arra, egy külön szülői értekezleten fogjunk össze mi szülők és állítsunk fel ennek az osztálynak egy közös szabályrendszert az okostelefon használattal kapcsolatban (ennek előzménye van már, ezt szintén a hozzászólásokban folytatnám).

Nagyon fontos dolog, hogy a saját kis közösségünket mi építsük, és el tudjuk fogadni az elvet miszerint a környezetünket mi alakítjuk és nem a környezetünk alakít minket.

Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnék a környezet védelemre. Döbbenettel látom, hogy mennyire nem becsülik a gyerekek a vizet. Szeptember elején, május végén, júniusban, amikor még vagy már nagyon meleg van az óra végén, amikor már szomjasak a gyerekek, várnék egy kicsit a csengetés után, és abban a szomjas öt percben elmagyaráznám milyen érzés, mikor gyerekek a világ más tájain ezt érzik egész nap.Érezzék, hogy mit veszítenek, ha nincs ivóvíz. Sajnos azt láttam az Egyesült Államokban is és itthon is, hogy a víznek nincs értéke.

A környezetvédelemről még szeretnék beszélni a hozzászólásokban. Ki mit tesz azért, hogy megvédjük a bolygónkat? A környezet órákon sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a gyerekek megtanulják becsülni a környezetüket. Ők azok, akik a szüleiket is tudják okítani otthon.

Sajnos azt látom, hogy alapvető dolgokat kell elmagyarázni. Hogyan mossunk kezet, hogyan mossunk fogat, anélkül, hogy egy nagy csomó vizet elpazarolnánk.

A gyerekeknek közlekedési órát is tartanék, amiben elmagyaráznám, hogy a gyalogosnak is vannak kötelezettségei. Elképesztő, hogy a gyalogosok mennyire nem látják át a forgalmat sokszor, talán azért, mert nincs jogosítványuk és nem ismerik a KRESZ-t.

Le kell tisztázni, mi a feladata a rendőröknek és a Közterület-felügyelet által foglalkoztatottnak. Ugyanis hiába van meghozva a törvény, miszerint nem lehet buszmegállóban dohányozni, ha a dohányosok három méterrel arrébb dobálják el a csikkeket és senki az égvilágon nem bünteti meg őket.

A középiskolákban kötelező olvasmánnyá tenném Andre Schwarz-Bart Igazak ivadéka c. könyvét, amiből kiderül, hogy az emberi mocsokság nem Hitlerrel kezdődött.

(Kötelezővé vagy legalábbis nagyon ajánlottá tenném a Sex Ed c. film akár osztályban, akár otthon szülővel történő megnézését - a korhatárban megegyezünk együtt. Döbbenetes, hogy itthon is és az Egyesült Államokban is milyen hiányosságokat tapasztaltam szex terén, valóban kényes, de NAGYON FONTOS TÉMA.)

Tudom, hogy HA azt kérte ne legyen Orbánozás és Gyurcsányozás, de bármilyen ötletet leírhatunk most ide, ha ez a kormány marad, nagyon kicsi esély van arra például, hogy nem lesz hittan és erkölcstan az iskolákban… sorolhatnánk a többit.

A hozzászólásokban én szeretnék feltenni egy pár kérdést a politikával kapcsolatban. Sajnos ezt nem lehet kihagyni a pályázati anyagból.

Mostanában sokat hallani ezt az idézetet, amit Orbán Viktortól én is hallottam egy rádióbeszéde végén: „Gyáva népnek nincs hazája!” 

Igaza van Miniszterelnök úr. Tényleg nincs.

Még egy idézet: „Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.”

HÍRMONDÓ

Törvénymódosítás segíthetné a hazavágyó fiatalokat

Az LMP szerint az egyre erősödő elvándorlás mellett is akadnak olyanok, akik a hazatérést választják. Annak ellenére, hogy nincsenek sokan, nem kapnak megfelelő segítséget a kormánytól – állítja az ellenzéki párt, amely ezért törvénymódosítást sürget. Hogy ebben mi lenne, azt itt olvashatod el.

Southamptont is kiborította a magyar kormány

Az angliai város vezetőségét alaposan felháborította a magyar kormány népszavazási szórólapja, melyben egyebek mellett az az állítás is szerepel, hogy Southamptonban vannak úgynevezett no-go zónák. A város ezt súlyosan félrevezetőnek tartja és nyilvános bocsánatkérést vár. Mondtak a képviselők ennél keményebbeket is.

„Ennyiből nem lehet eltartani egy családot”

Orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók ezrei vonultak fel tiltakozva Varsóban, több pénzt követelve az egészségügy működésére. A végzett, fiatal orvosok közül minden tizedik már külföldön dolgozik.

“Bizalmatlanság és egoizmus jellemzi Európát”

Sandro Gozi olasz uniós államtitkár szerint Európa „nagy” válságát a kölcsönös bizalmatlanság és a rövidlátó egoizmus okozza, és Olaszországra vár az Európai Unió újraindításának feladata. Ez azért érdekes lesz.

(Fotó: Maximix90)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7011745253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2016.09.28. 08:22:11

@Bredpitt Monika: erre mit mondjak.Keresztényként számtalanszor megtapasztaltam,hogy milyen sok biblia félre magyarázó ember van.Dől belőlük a sötétség.Volt keresztény elöljáró akit ezért félre vonva egy négyszemközti beszélgetésre sérelmeztem is.Még ő volt megsértődve ,hogy miért merészelem őt kioktatni.Sajnos sokan a vallásból akarnak jól megélni akár keresztény akár muzulmán , vagy bármi más egyéb.És olyanokat engednek fel a szószékre hirdetni akik egyáltalán nincsenek képben sem a biblia szövegértelmezéssel sem azzal,hogy mit is kéne tanítani egy gyülekezetnek.

Shanarey 2016.09.28. 08:37:20

@Bredpitt Monika:

Na mesélj, hol írtam bármit is arról az ominózus levélről?

A tudatlanságodat pedig mi sem bizonyítja jobban hogy a malacokat siratod a McDonalds hamburger okán amelynek a húspogácsája marhahúsból készül.

Mint írtam, egy veréb nem csinál nyarat, vagyis ha annyira akarsz változtatni indíts egy mozgalmat és akkor lesz rá esély. Ám ez az egyszemélyes "kommandó" amit te csinálsz, ez tényleg szélmalomharc.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.28. 09:00:10

@Bredpitt Monika:
Móni, ne mondd senkinek de nekem mindig hüvelyi orgazmusom van. Kivéve mikor nem...
:))))))))))))))))))))

Hosztoló 2016.09.28. 09:03:54

Az ügy, amiről a cikk szól nagyon jó!
Kár, hogy a posztoló a végén elárulja azzal, hogy belekeveri a napi politikát, mert a számára az fontosabb.
Olyan az íve, hogy fokozatosan kialakítja az egyetértés hangulatát, amit a végén a politikai orientálás aprópénzére próbál átváltani.

És még jobb lenne egy olyan szavazás, hogy pl. hány %-ban értek egyet. A világ nem fehér és fekete. (Így nem tudtam szavazni.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.28. 09:45:05

@tsabus [UK]: Grand Designs ahhh.... máig emlegetjük, mikor a németek csavarra pontosan összerakták a Huf-házat.... ahhh....

SzZoole 2016.09.28. 09:46:44

Baxameg,mar megint eltunt a kommentem 90%-a.

@kisrumpf: nem csak az a ket szot irtam neked,hanem legalabb 5 sort.
Neked megvan az egesz?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.28. 09:57:47

@Zoole[uk]: korábban nekem is eltűnt pár sor egy kevésbé fontos hozzászólásomból...

Ne aggódj, emailben megkaptam

SzZoole 2016.09.28. 10:02:59

@kisrumpf: de ami az enyembol eltűnt,az volt a komment pikantériája

Payrollerwitch 2016.09.28. 10:27:52

@Wise Lady:
Azért legyünk már kicsit észnél. Óvónőből nem egy, nem kettő van egy óvodában. A vezető dolga, hogy beossza, mikor ki mehet szabadságra, és nyáron esetleg összevont csoportokat csináljon.
Egyébként leírta, hogy "vesz ki hozzá" szabadságot. Miért kell olyanért bántani, amit nem is csinált?

Payrollerwitch 2016.09.28. 10:27:54

@diggerdriver: Most takaríthatom a kávét az asztalomról. De legalább feldobtad a reggelemet. :) :D

tsabus UAE 2016.09.28. 10:29:32

@diggerdriver: A szomszédom szerint, azért kell kandalló a házba, mert az a "focal point". Meg, nem az a lényeg, hogy praktikus legyen a ház, hanem hogy legyen karaktere...
Furán nézett, mikor mondtam neki, hogy számomra ott van a "focal point", ahol mi vagyunk - legyen az nappali, vagy fürdőszoba éppen. Nehogy már a tervező határozza meg !
Karakterem meg nekem is van - a ház ne versenyezzen velem. (Úgyis veszít)

tsabus UAE 2016.09.28. 10:32:04

@kisrumpf: Óhhh, emlékszem ! Az egyetlen rész volt, ahol határidőn és költségkereten belül elkészült a ház. Ha jól emlékszem, a betonalaptól a beköltözésig 6 hét volt talán...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.28. 10:37:49

@Zoole[uk]: Tanultak volna a népek, azért sajnálod

DieNanny CH 2016.09.28. 10:42:31

@Wise Lady:

" De leszólni az óvónőket, akik egész évben NEM mehetnek szabadságra, csak nyáron. "

Dehogyisnem mehettünk... Ha végigsöpört pl egy járvány, és a csoportszobák csak félig voltak, óvodavezető kapcsolt, és aki kérte, annak máris tudott 1-2 napot adni.
Karácsonyi szünet is majdnem 10 munkanap szabi.
Van, ahol húsvét környékén - nem kimondva - de összevont csoportok vannak.
Volt, hogy nálunk nyáron 22 gyerekre volt 5 óvónő...

SzZoole 2016.09.28. 10:55:43

@kisrumpf: hat igen,a tapasztalat:)))
Es akkor egy nagyon kenyes temarol az anusrol nem is beszeltunk,ott is tobb millio erzo idegsejt van,ami rendkivuli erzest tud nyujtani,persze aki ert hozza

Herr Géza 2016.09.28. 10:58:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Akkor ez is olyan, hogy intézménye válogatja. Nálunk annak idején két hétre teljesen bezárt a komplett óvoda (aki nem tudta máshogy megoldani, az másik intézménybe vihette a gyereket erre az időre) és még két hétig csak "ügyelet" volt, csökkentett üzemmódban, összevont csoportokkal. E lehetőségek igénybevételéhez nekünk is kellett "igazolás", de csak azt kellett "bizonyítani", hogy mindkét szülő dolgozik, azaz van állása. Persze ez nem valami hivatalos pecsétes papír volt a munkáltatótól, az óvónők pontosan tudták, hogy ki dolgozik és ki nem. Az viszont soha nem volt téma, hogy miért nem akkor veszel ki szabit...

tsabus UAE 2016.09.28. 11:10:44

@geegee: .
"- Olyan jó itt Matula bácsi !
- Jó... Annak aki szereti, jó..."

2016.09.28. 11:45:24

@tsabus [UK]: "számomra ott van a "focal point", ahol mi vagyunk - legyen az nappali, vagy fürdőszoba éppen. Nehogy már a tervező határozza meg !" - egy nagyon erdekes gondolat, nem akartam ehhez a topikhoz hozzaszolni, de atfutottam a kommenteket, es megakadt a szemem azon, hogy Grand Designs - ezt a musort en is ismerem, magyarul is adtak regebben a TV-ben valamelyik kabeladon, es nagyon szerettem, ausztral valtozat is volt egy idoben, ha jol emlekszem.

Ez amugy szerintem is igy van, hogy ott legyen a lenyeg a hazban, ahol a lakoi vannak, meg erdekes ez a karakter-dolog is. Amugy az nem baj, ha a haznak vagy akar az egesz kornyeknek van sajat arca, szemelyisege, ami adott esetben szebb, mint az enyem :D, de ez valoban nem kandallo-fuggo, viszont erdekes, hogy ezek szerint az angoloknak meg igen, illetve, valoszinuleg ez egy ilyen elvaras.

Ez az elvarasoknak megfeleles, meg az izles, az egy erdekes kerdes kulonben, nem tudom, erdekel-e ez teged, de egyszer vetitettek nekunk egy masik angol musorbol (vagy lehet, hogy azt is lattad) Grayson Perry kepzomuvesz jarta a tarsadalom kulonbozo retegeit, hogy meseljenek az izlesukrol, meg mutassak meg neki, hol laknak, egy ilyen triptichon szeru falikarpit munkajahoz (marmint, hogy "working class", "middle class", "upper class", vagy valami ilyesmik, harom kulonbozo mu volt es ezek alkottak az egeszet), ehhez vegezte ez az antropologiai modszerrel a kutatasat, en csak abbol a reszbol lattam kb tiz percet, amikor a "middle class"-nal volt, de en amugy teljesen kiborultam tole. :D Egy ilyen kifesult kertvarosi kornyeken volt, es nekik tenyleg nem volt sajat szemelyiseguk, nem viccelek, a no azt meselte a videoban, hogy o konkretan az elore berendezett "showroom"-ba vagy mibe koltozott be, mert, hogy azzal nem lehet hibazni. Tehat megegyszer: az angol tarsadalomnak van egy ilyen szeglete, akiknek nincs sajat izlesuk, hanem az azzal szemben tamasztott elvarasoknak akarnak megfelelni. Marmint otthon, a negy fal kozott is, nem ugy, hogy megvan a terepjaro meg a draga oltony, es csak kifele mutatom de otthon azert leereszthetek vagy lehet modellvasutam is vagy mittudomen, hanem, hogy otthon, a hetkoznapokban, amikor senki se latja oket, akkor is ezt az eletet elik. Nekem ez egy traumatikus elmeny volt, pedig egy oras volt a musor, biztos vetitettek masrol is, mas emberekrol, de nekem ebbol honapokig tartott kigyogyulni (es nem, nem a Kertvaros Gyulolo Klubban volt a vetites. :D).

Na, most akkor ezek utan csodalkozol-e a kandallon-e meg, vagy sem. :D

tsabus UAE 2016.09.28. 12:02:36

@mojyo: Érdekes, hogy említetted ezt a showroom dolgot. Az itteni lakóparkban is volt valaki, aki mindenképpen azt akarta megvenni. Meg is szerezte, jókora ráfizetéssel.
Ez az egész egy hatalmas méretű topic lenne. Napestig sorolhatnám a nekem egyáltalán nem életszerű dolgaikat. Csak pár példa:
- A jó kis padlólapokat felszedik beköltözéskor és PVC-t tesznek a helyére.
- A ház tip-top, de külön mennek nyaralni a házastársak. Meg egyébként is szörnyű dolgokat mondanak egymásra...
- A legalább "middle class" hölgyike szakadt, koszos, büdös ruhában járkál hetekig-hónapokig, míg a táskájában 2 kg smink van, mert "szeret jól kinézni" !!!! Közben egy autó árát elkölti ünnepi ruhára, a karácsonyi bulira készülve.
- Miközben gyakran lesajnálóan tekintenek a K-Európaiakra, az angolok többet isznak, mint az oroszok. Legalábbis, nekem úgy tűnik.
És még lenne...

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.09.28. 12:03:26

@skye8: Hollandiában két szabály van:

1. A biciklisnek mindent szabad.
2. Ha szerinted mégsem, ld. 1. szabály

Én azért próbálok viszonylag szabályosan közlekedni, de ez kb. abban merül ki, hogy nem tekerek forgalommal szemben, ha valahol explicite elsőbbséget kell adnom, azt megadom, és csak akkor megyek át piroson, ha a párhuzamos gyalogátkelőnek zöldje van. Sok helybéli még ennyire se próbálkozik.

Az ellenőr viszont mindenkinek csekkolja a "jegyét" (elektronikus kártya van). Fehér, marokkói, török, szurinami, zöldfoki, kínai, tökmindegy. Nagyobb vasútállomásokra, ill. a metróra be se tudsz menni érvényes jegy nélkül.

Az adórendszer világosabb, őszintén szólva a holland nyelvű adóbevallási űrlap kérdéseit jobban értettem, mint a magyarországi magyar nyelvűt, még akkor is, amikor alig beszéltem hollandul. Vállalkozni viszonylag könnyű. Sajnos a TB-rendszer recseg az öregedő társadalom miatt, pedig a családbarát politikának köszönhetően sok gyerek születik.

2016.09.28. 12:38:17

@Bredpitt Monika:

"Szóval, fiúk, nem a nő a hibás , ha nem tud kielégülni, hanem ti vagytok azok. Szép jó éjszakát !"

Hrmpf, meh.

Én nem akarom megszakérteni senki nemi életét, még a magamét sem, másokét meg aztán főleg nem, de ez mondat egy kicsit hogyismondjam.

Föltételezhetjük, hogy amikor épp nem vagyok totál magam alatt, és legalább egy kicsit is érdekel, hogy mi zajlik körülöttem, akkor nagyjából hasonló színvonalú szexuális szolgáltást nyújtok. Ingadozhat, persze, mint ma délelőtt ez a krva wifi-jel, de értjük, az 5 megabites alapcsomagra elő van fizetve (ami nem gyors, de nyünnyögni elég). Mármost ha az egész rajtam múlik, következik-e ebből, hogy a különböző szexuális ismeretségeim pont ugyanannyira élvezik vagy nem élvezik? Következik-e továbbá, hogy ha hosszabb ideig együtt vagyok valakivel, akkor a kapcsolat rózsaszín kezdetén pont ugyanannyira talál kielégítőnek, mint a végén? Következnie kéne, ugyebár, de éppenséggel nem ez a helyzet.

És oké, itt meg is állhatnánk, végülis maga a komment, amiből idéztem, árnyaltabb volt, mint ez a mondat, most már rámutattam, hogy ez így csacskaság, el lehetne engedni a dolgot, mehetnénk virágot szedni, meg a fonott kis kosarunkat lóbálni. Csakhogy én már csak olyan vagyok, hogy kész vagyok bepöccenni ilyen apróságokon is, és mint a múltkor a csajommal megállapítottuk, elképzelhető, hogy anger management issue-im is lappanganak, és Móni, az indulat egyáltalán nem neked szól.

Hanem ez az attitűd, hogy t.i. ha a szex jó, az azért van, mert a nő awesome, ha meg rossz, az a férfi hibája, mindig belecsomagolva ebbe a kissé leereszkedő anatómiai kioktatásba, és hogy a legfőbb cél a szexben természetesen a női orgazmus (tehát nem valami közös dolog, vagy is-is, hanem kizárólag a nőé), amiért csakis a férfi lehet a felelős, na hát nekem ettől ledobja az agyam a szíjat.

Szóval azt gondolod, bébi, hogy a létem értelme, hogy a te g pontodat hajkurásszam? Ágybareggeli, bohócsipka legyen mellé? Tigrisbukfenc? Hát not today, b.tch. Csináljuk inkább azt, hogy kitakarodsz a konyhába, csinálsz nekem szemmicset, aztán elvonulsz egy üveg borral meg egy vibrátorral, és ha azzal is megvagy, akkor elhúzol a büdös francba, és nem is jössz többé vissza. Ez az egyetlen tevékenység, amit végezni akarok veled.

És nem, nem kéne ilyen apró igazságtalanságokon felmimózáskodni magam, nem kéne, nem kéne, de azt hiszem, lehet, hogy nem vagyok teljesen normális.

Ehh. Nem valók nekem a nők, és én sem vagyok a nőknek való, és ez tök oké így. De ettől az idézett mondat még csacskaság.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.28. 12:45:51

@mojyo: ez egy réteg. Ez a réteg mondja nekem ,hogy nem érdekli, milyen ízű a gyereke tortája, csak jól mutasson a fotókon. Látszatlények.

tsabus UAE 2016.09.28. 12:50:23

@kisrumpf: "Látszatlények" - Ez mekkora telitalálat ! Már lopom is ! :-)

2016.09.28. 12:55:49

@tsabus [UK]: Ilyet mar en is ismertem, hogy valaki az unnepi ruhara kolt, a hetkoznap neki egyszeruen nem ertek. Nem tudom, ez honnan eredhet, de tenyleg vannak ilyenek, akik az unnepek kozott csak leteznek, de a hetkoznapjaikat nem igazan elik at. Szerintem arrol van szol, hogy annyira az elvarasok szamianak, hogy ennyire felnagyitjak a tarsadalmi esemenyek jelentoseget, hogy egyszeruen nincsenek is tisztaban vele, hogy az eletuk nagy resze a hetkoznapokban zajlik es igy az nem is erdekli oket, azt hiszik, hogy csak unnepkor, meg hetvegen kell elni. Szerintem amugy ez felelmetesen, depressziosan, tenyleg halalosan betegesen ures, eltelik igy az elet, hogy nem is vett benne reszt, csak meghivoval. Elkepeszto, komolyan, en nem is tudom, hogy ilyet hogyan lehet, szamomra ez egyszeruen felfoghatatlan.

@kisrumpf: Paff. Es ezzel mit szoktal amugy kezdeni? :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.28. 13:03:09

@mojyo: olyan kibaszottul finom tortát készítek annak a kisgyereknek, hogy még egy évvel később is emlékezik rá...

2016.09.28. 13:08:04

@kisrumpf: Ja OK, akkor az nagyszeru. :D

SzZoole 2016.09.28. 13:39:52

@kisrumpf: ilyen ez a popszakma.
A nejem bevezette a shop-ba a flodnit,viszik mint a cukrot,mert zsido suti.
Megcsinalta a mezeskremes kosher valtozatat,kostolo ki a boltba,mindenkinek izlik,megcsinalt egy lemezel,alig viszik,nem zsido suti.
Bezzeg azt az igenytelen 10 centi vastag toltetlen piskotat viszik.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.28. 14:06:04

@Zoole[uk]: Ismerős. Szilvás sütivel jártam meg. De azért a citromos, narancsos sütikből nem tudok eleget csinálni, nem annyira ellenállók az ízek ellen. Nálatok van Boyajian citrom/narancs stb. olaj, a valódi gyümölcs mellé egy kis pluszként pár csepp, s máris rajonganak érte. Nekem bejön!

Az itteni magyaroknak pedig süt az otthon képzett cukrász, mert se Dobos tortát, se Esterházy szeletet nem tudok

tsabus UAE 2016.09.28. 14:06:27

@Zoole[uk]: Asszony vitt be Feketeerdő tortát a melóhelyre. Az angolok le akarták önteni tejszínnel, mert tortára az kell. OMFG...
Nem is tudom, mihez kezdenének egy átlag magyar cukrászdában.

SzZoole 2016.09.28. 14:17:13

@kisrumpf: kerjel tanacsot a nejemtol,online gyorskurzust tart neked:)))
Nem vicc.

SzZoole 2016.09.28. 14:18:41

@tsabus [UK]: dehat a fekete erdo alapbol tejszines,minek meg ra tobb?
Persze mindent a kedves vendegert......

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.28. 14:26:01

@Nagy kámpics:
Kemény vagy Csoki...
Jó duma, neki is annyi ideje van rá mint nekem.
:)))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.28. 14:27:31

@Zoole[uk]:
Ne viccelj, a sós csipsz is sós mégis kell rá só.
:))))))))))))))))))))))))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.28. 15:03:38

@Zoole[uk]: Köszönöm, kedves tőle, de nem szükséges, ilyet alapból nem vállalok.Mármint magyaros tortát.

Evain 2016.09.28. 15:13:14

@mojyo: no ez a middle class elég nagy réteg hollandiában is, pont erről pampogtam, hogy kötelező a trendet követni (steril fehér csempés fürdőszoba, korábban fehér falak és szürke bútor, színes kiegészítőkkel. Most látszik változni a featured wall és a színes bútorok irányába.
Jah, és a házvásárlós műsorok azért fulladtak itt unalomba, mert csak az ár meg a város volt eltérő a műsorokban, illetve annyi, hogy két vagy három szintes volt a ház. Minden más tök egyforma volt :D
A burkolat meg lehet klinkertégla, vagy klinkertégla, de lehet még klinkertégla is, vagy ha agyon erősködsz, akkor talán még a klinkertégla belefér. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.28. 15:18:43

@Vityo641(AT): Bróhaha, lehet, valami ilyesmi...
:D

Apropó, nyáron egy vasárnapi napon jártunk Graz mellett, gondoltam is rá, hogy megkereslek... (húha, ez elég fenyegetően hangzik...), de még fiatal volt az idő ebédhez. :D
És ráadásul aznap volt, amikor a foci-EB-döntő; úgyhogy nyargalni kellett haza Köcskefalváig.
De legközelebb lehet, hogy már nem úszod meg.Kivéve ha 7vg-n nem is árulsz döglött csirkéket...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.28. 15:22:59

@tsabus [UK]: Aham, köszi.
Aszittem, hogy esetleg az "Űűű dóóga."
De az túl rövid lett volna... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.28. 15:30:01

@tsabus [UK]: Nyáron meg ide visszafelé végül a osztrák-németeknél jöttem, épp csak a határ túloldalán, Berlint keletről kerülve és épp csak Szczecinnél mentem át a polákokhoz.Volt némi autópálya, ment bennem a hezita, kell-e fizetni, vagy nem; ha igen, hogyan...De semmi nem volt kiírva nemzetközi nyelven, csak polákul.Kicsit tartottam tőle, hogy elindulok minden nélkül, oszt jön valami bírság utánam, vagy ilyen ellenőrző kocsi, oszt bevágnak a böribe.De eddig még nem derült ki semmi.Azért Magyarországon kiírják, hogy toll/maut vagy akármi, matrica/vinette, stb...De ott náluk semmi.Érdekes egy ország, na... :-)
Kántornak hívják a pénzváltót. :D

Csak hogy ez a téma is le legyen zárva... :D

2016.09.28. 15:45:26

@Evain: Amugy en elfogadom a "middle class" izlest, onmagaban nem az a ledobbento, ha valakinek ilyen izlese van, hanem, hogy valakinek *nincsen* izlese, ugy ertem, engem ledobbentett, hogy bekoltozott abba a bemutato hazba amiben tok alap dolgokkal volt kidekoralva, mert, hogy azzal "nem lohet melle". Ennyi volt a velemenye, nem az volt, hogy ez tetszik neki, hanem, hogy azzal ne hibazzon. Ez, ez ez, en ettol kesz voltam, de amugy ertekeltem az oszinteseget. :D

A trendek, meg az esztetikai hagyomanyok okkal letezo, hasznos dolgok azoknak, akik nem feltetlenul tudjak, mit akarnak, es a tervezoknek, akik valamihez viszonyitani akarjak a sajat marketingstrategiajukat. De azt hinne az ember, hogy a legtobbunket azert meg kell kicsit dolgozni, hogy elhiggyuk, hogy ami meno az bizony tetszetos is, illetve szeretunk is valogatni a trend altal felajanlott dolgok kozul, hogy azt higgyuk, a vegso dontes a mi kezunkben van, es hizelegve erezzuk magunkat, hogy marpedig nekunk igenis autentikusan trendi, meno izlesunk van, de de de de ez a no akit en a filmben lattam, o egyszeruen oszinten bevallotta, hogy konkretan semmit nem tudott a sajat izleserol, egyszeruen nem volt elkepzelese se arrol, hogy mi tetszik neki, es egyszeruen lemondott a vegso dontesrol a sajat eletenek a vizualis kornyezetevel kapcsolatban. Sose fogom elfelejteni, ez engem annyira foldhoz vagott, hogy nagyon.

Azota aztan mast is gyanusan figyelek, peldaul a politikat, hiszen kiderult szamomra, hogy mennyire keplekenyek az emberek, akkor most kepzeld el, ha azt se tudja eldonteni, melyik szinu kisparna tetszik neki, szerinted mennyire van sajat velemenye a nyugdijrendszerrol? :D

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.28. 15:53:55

@geegee: Vasárnap ne gyere....csirkét enni ne gyere...hozzám jöhetsz...ebédre, vacsorára...kávéra...de csirkét ...otthon nálam nem kapsz...:)))

Golf2 2016.09.28. 15:55:07

@Zoole[uk]: Itt mindenki cukrász? Ês ki mosogat?

nyuszigonosz 2016.09.28. 15:57:25

@geegee: Amerre te mentél - mint írod Szczeczinnél, ott még nem kell fizetni a lengyel pályahasználatot, de amúgy jó sok helyen ott is fizetös.
Ahol fizetös szakaszok vannak, ott azthiszem ki van írva, vagy eleve jön a cetlihúzás.
Van, ahol úgy , mint Franciországban: - ez a zárt pályahasznalat - itt a megtett kilométerek után, ( cetlit húzni, máshol kifizetni )
Aztán van ahol a nyitott pályahasználat van, ott 29,90 Zloty személykocsira ( utánfutó nélkül).

Én és Énke 2016.09.28. 16:21:38

"tévhit, hogy egy nő a férfi farok méretét tartja a legfontosabbnak"

Ha nagy akkor tényleg nem az a legfontosabb, ámde a kicsinység már nem jó ómen. (És az sem jó, ha talicskán tolja a farkát a férfi. Valahol határt kell szabni, nemde?)

Két nőcsábászt ismertem, az egyik meg tudta nyalni a szemöldökét, a másikról meg az a hír járta, hogy a fülén keresztül is tud levegőt venni.

;-)

SzZoole 2016.09.28. 16:25:11

@Golf2: miért,ki mosogat?
Akiket én ismerek az egysem

P.Elliot 2016.09.28. 16:25:14

@mojyo: Varjal csak, egyszer lattam a teveben az hazelado musorban egy muveszhazaspar otthonat, egy New Yorki ocska teglaval burkolt raktarhelyiseget rendeztek be, alakitottak at hogy majd elajultam hogy van ilyen, hogy ide vele, lehet hogy az o izlesuk de utolso szogevel is egyetertek es igy vennem at ahogy van.
Nagyon modern volt, egy hosszu keskeny nappali, a no egyik oldali falfestesevel volt dekoralva, oriasi arc, egy noi, modern de megis regies, kicsit elszuszva szinte uszott a falon meg mas kiegeszitessel, nem vad volt vagy izlestelen egyszeruen elallt a lelegzetem holott nem vagyok nagy hive a fresko feleknek de dobbenetes volt, igen, mindig ilyesmit kepzeltem az otthonomba csakhogy nekem nincs ilyen izlesem, sot igen keveseknek van mert vagy baromi ronda, neha ijesztoen gusztustalan de nem ez.
Azota is az eszembe jar, nevet vagy cimet, /hehehe/ nem mondtak hogy utana nezhettek volna hogy kicsodak, hol allitanak ki. A berendezes is illett hozza, nagyon tudtak hogy kell.
Hazunkat sajat izles szerint rendeztem be, egyszeru, modern, feher szinu szinte mindehol mert ezt a szint szeretem lakberendezesben is, nemi mas szin kiegeszitessel, ez a stilusom de az nem jelenti azt hogy ha latok egy mas ember izleset akkor ne fogadnam el akar az utolso szogig ha az olyan.

P.Elliot 2016.09.28. 16:25:58

@Zoole[uk]: En szivesen mosogatok a cukrasznak ha csereben megtanit mestersege fogasaira.

SzZoole 2016.09.28. 16:27:20

@P.Elliot: deal:)
A kérdés az,hogy te josz ide,vagy mi hozzatok

P.Elliot 2016.09.28. 16:28:00

@P.Elliot: Mar megint nem olvastam at es a billentyuk nincsenek velem joba, sok hibat ejtettem...Esetleg egy kave kellene...

*Andi* 2016.09.28. 16:28:10

@takarék-láng:

"Szoljanak bele, tegyenek konstruktiv javaslatokat az uj valasztott hazajukban.
Ja, hogy ott kutyaba sem vennek oket, hiszen meg precizen kozerthetoen osszerakni sem tudjak idegen nyelven a mondanivalojukat?"

Azért az utolso mondatodat kikérném magamnak jopár ember nevében...

P.Elliot 2016.09.28. 16:28:53

@Zoole[uk]: Mivel a ferjem beteges most egyik sem johet szoba de majd egyszer, miert ne?

P.Elliot 2016.09.28. 16:30:40

@*Andi*: Bizony igen rosszul hangzik annal is inkabb mert takareklang nem ismeri az embereket vagy csak rosszul ismeri, esetleg magarol itel...

2016.09.28. 16:37:06

@P.Elliot: De az, hogy neked az tetszett, az a te dontesed volt. Azert fogadnad el azt az utolso szogig, mert *neked az tetszik*, es nem azert, mert *ezzel nem lehet hibazni*, erted a kulonbseged?

Te latsz valamit a szemeddel, es az agyadban ezutan lefut egy folyamat, es akkor annak az az eredmenye, hogy az a valami, amit lattal, szamodra az tetszetos, megjelenik a kispipa a negyzetben, vagy a csillagos otos vagy mittudomen. Ez az ember, aki egy futoszalagon gyartott kertvarosi lakoparknak a bemutato hazaba koltozott be, o nem latott semmit a szemevel, vagy legalabbis az agyaban nem jatszodott le *semmi*, ot nem erdekelte, hogy neki az tetszik vagy sem, nem volt kispipa a negyzetben, hanem csak a nagy uresseg, az volt a lenyeg, hogy *ne hibazzon* vele, mintha az ember otthona egy ilyen versenyzes, vagy legalabbis elvarasok targya lenne, amelyekkel o nem szerepelhet alul. Ezert valasztotta azt az abszolut steril, szemelytelen teret, amit marketing szempontok alapjan meghatarozott vevokornek rendeztek be a lakopark eladoi, es eredetileg arra szolgalt, hogy mintaul szolgaljon sok-sok leendo vevonek, hogy segitsen *elkepzelni*, hogy milyen egy ilyen hazban lakni, azt o az otthonaul valasztotta, elkepzelesek nelkul, egy az egyben. Erted mar, hogy mi volt a dobbenetem targya? :D

takarék-láng 2016.09.28. 17:21:43

@fhdgy: " Magyarországon az egy főre eső hülyék száma kettő."
- hofi geza "humorat" nem minositenem mert nem ide tartozik. Ha ennyire hulyek a magyarok, keruld el oket messzire, jot tesz a szemelyisegednek. Igen, ugy ertem, hogu keruld oket, ne gyere ide a forumra sem.

@Bredpitt Monika: irtal a kornyezetvedelemrol. Sok a behozni valo de magyarorszag egy lepessel ebben is megelozi Angliat.

blackhairlady 2016.09.28. 17:47:43

@mojyo: En jartam itt nagyon sok bemutato hazban, olyan szuperul voltak berendezve, hogy tenyleg abban a pillanatban ott is maradtam volna , mindent magam mogott hagyva Ami ebben erdekes, hogy voltak teljesen ellentetes stlusuak is koztuk.
Ez most nem erv semmi mellett vagy ellen, csak ugy eszebe juttott a temarol :)

P.Elliot 2016.09.28. 18:16:02

@mojyo: Tudod ez a hibazas ahogy hivjatok hogy azert valasztotta a minta berendezest ez azert is van mert sok embernek nincs semmi izlese lakberendezes teren es nem akar szegyenkezni. Mar aki tudja magarol, van aki nem, az el ahogy esik ugy puffan modon. Egy baratnom is a nemertekhozza kategoria, csak latnad peldaul a nappalijat, van egy kanape valami borzalmas, olyan hasmenes szinu, hozza tobbfele szinu, formaju nagysagu parnak amiket csak a joisten tudja hogy honnan szedett ossze, az ablaknal van egy feher gyerekszobai polcos, fiokos szekreny, van egy kavezo asztalka, na ez mondjuk elmegy, alatta egy ektelenul rikito zold faleveleket abrazolo szonyeg, van egy fem teve allvany vagy 30 eves, egy nagy labtartos fotel ami le van takarva egy indian takaroval es elfoglalja a szoba negyed reszet es van egy racsos kisagy ami az unokak kinott jatekaival van tele ha jonnenek jatszani, a legkisebb is elmult 13 eves, el lehet kepzelni.6 szobas hazban laknak, a tobbi szoba is hasonlo.
Mikor megpenditem neki hogy ujra kellene berendezni ezt a szobat/ barmifele kiallitott berendezes csodalatos lenne ezek utan azt mondja hogy minek, jo ez neki, o ugysem ert hozza meg nem is szamit.
A ferje szinten nem, neki is jo de nagyon szemszuro idegeneknek es ezt tudjak ok is. .
Penzuk van, tudnanak venni masikat, viszont az oltozkodesukbe nem lehet belekotni, nagyon ertenek hozza...
Ahany ember annyifele....

2016.09.28. 18:40:42

@P.Elliot: Te meg mindig nem erted. Nem az a baj, ha valakinek a csunya tetszik. Akirol te meselsz, o is valahonnan osszeszedte azokat a parnakat, valami miatt kivalasztotta azt a csunya kanapet, valami beleszolasa volt a dologba, meg akkor is, ha nem tartja magat hozzaertonek, vagy nincsen erzeke hozza, van izlese, olyan, amilyen, de az ove a dontes abban, hogy ezeket a dolgokat megszerezze. Lehet, hogy csak az a problemaja, hogy nem latja egeszben a dolgokat, az egyes targyak tetszenek neki, de azt nem erzekeli, hogy nem illenek egymashoz, hanem mindig csak arra az egy dologra koncentral. Es eppenseggel az, hogy o azt mondja neked, hogy neki jo igy, arrol tanuskodik, hogy vannak szemelyes preferenciai. Ha nagyon csunyanak tartana o is, de tanacstalan, hogy hogy fogjon hozza, akkor lakberendezohoz kell fordulni, aki profin meg tudja csinalni a szemelyisege figyelembevetevel. Ez egyaltalan nem ugyanaz, mintha a bemutato terembe koltozott volna.

Akit en lattam, annak nincsenek ilyenjei. Nem akart meg energiat se belefektetni abba, hogy a sajat szemelyisegehez igazitsa az otthonat. Semennyit, csak elfogadta lakni azt, amit utbaigazitasnak adtak neki, es a hozza hasonlo embereknek.

Valamennyire mindenkit lehet tipizalni, nekem is tetszenek a nekem szant dolgok, nyilvan nem vagyok egy kulonleges eset es sok hozzam hasonlo ember van, hasonlo eletkorban, hasonlo kulturkorben, de ez tobbnyire forditva mukodik: amit nekem szantak, az tobbnyire, es nem minden esetben, azert tetszik, mert akik terveztek, hosszas munkaval energiat fektettek abba, hogy nekem, es a hozzam hasonloknak tetsszen, kikutattak az izlesemet, es emiatt van ra esely, ezutan fogom ra mondani, hogy tenyleg nem rossz (ez azonban nem jelenti, hogy gondolkodas nelkul el is fogadnam, csak egyszeruen nagyobb valoszinuseget jelent).

Ez az ember, ez nem igy csinalta, hanem a masik iranybol: ez a dolog nekem van szanva, tehat el *kell* fogadni, mert nyilvan igaz. A tervezok azt gondoljak rolam, hogy nekem ennek kellene tetszenie, akkor nyilvan igazuk van, tehat jobb lesz elfogadni. Erted a kulonbseget?

Van egy tabletunk a fiummal, nekem is van rajta profilom, alapertelmezett a hatterkep, ez kb ugyanez a helyzet, csakhogy en havonta egyszer hasznalom, max 10 percre, nem pedig benne elek. :D Erted?

Shanarey 2016.09.28. 18:42:40

@takarék-láng:

Környezetvédelem???

Tudod egyáltalán miről beszélsz?

Mesélj akkor, miért is nem lehet szélerőműveket építeni jelenleg Magyarországon? Merthogy UK elég rendesen el van látva velük.

Golf2 2016.09.28. 18:49:53

@Zoole[uk]: Hát nem azt híresztelték hogy sokan mosogatnak kinn? Szerintem max.otthon.

DieNanny CH 2016.09.28. 19:01:10

@Herr Géza:

Nálunk is volt 1-2 hét teljes bezárás, de akkor a város egy másik óvodájába lehetett vinni.
Amúgy összevont csoport jún. 1-től, aug. 31-ig volt.

Persze, ott van a nagy gond, ahol egyetlen egy óvoda működik, egyetlen egy csoporttal.
De erről van egy kb 35 éves mesekönyvem. A címe: Gyere velem labdázni, apu!
Arról szól, hogy mivel be van zárva az ovi, egy gyesen lévő anyukánál van kb 4-5 gyerek, és az ottlakó nagymama főz rájuk.
Pénzről nincs szó, ez az egész a gyerek szemszögéből van írva.

DieNanny CH 2016.09.28. 19:18:34

@takarék-láng:

Nem értem, miért jössz mindig Angliával.

P.Elliot 2016.09.28. 19:22:38

@mojyo: Ertelek, tokeletesen ertem amit mondasz. Igazad van...

DieNanny CH 2016.09.28. 19:26:10

@blackhairlady:

Én Ausztriában jártam rendszeresen egy készház-parkba - Wiener Neudorf -, kb 100 van ott, imádtam menni, nagyon tetszett mindegyik berendezése - de persze én mindegyiket egy kicsit másképp rendeztem volna be... :-)

SzZoole 2016.09.28. 19:38:24

@P.Elliot: pedig fiada fogadhatnal:)))

SzZoole 2016.09.28. 19:39:37

@Golf2: én sose mondtam ilyet

SzZoole 2016.09.28. 19:41:04

Takarék-lang=virago 1000 alias virág doktor

skye8 2016.09.28. 19:49:39

@Gerusz: itt a buszsofortol lehet jegyet vasarolni vagy elore megvett un. Tokent bedobni a perselybe.jegy nelkul utazni lehetetlen mert felszallni csak elol lehet.ezzel szemben kolozsvaron a jegyet elore meg kell venni majd a buszon lyukasztani, ami akadalyozza a tobbi utas felszallasat. Sokkal jobban tetszik a kanadai kozlekedes, kevesebb az idopazarlas.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.09.28. 19:53:34

@Evain: Nappali ablakában meg ott figyel a delfti mintás virágcserép (virág az nincs benne), meg a HEMA-ból vásárolt fehér műanyag házikók. :D

NorthPier 2016.09.28. 21:11:28

@*Andi*: Ugyan, hagyd, van aki a sajat anyanyelven sem tud...

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.29. 05:50:16

@Zoole[uk]: Off. Kérdezni szeretnek Tőled...tudsz adni email cimet...szep napot...

Evain 2016.09.29. 08:21:39

@diggerdriver: mármint a klinkertéglás burkolat? Hollandiában. A kultúrális örökség része. Nagyon ritkán vakolnak. Gondolom az időjárás is oka lehet, mert iszonyat hamar tönkremegy, és karbantartani sokkal nehezebb.

@Gerusz: ha csak az lenne. Tőlünk kábé 100 méterre van egy sorház, ahol a lakók kirakatot csináltak a nappaliból. Teli üvegfala van, és ősszel annyi világító csecse és becse van szétszórva a nappaliban, hogy bármilyen boltnak dicsére válna. :) Eskü idén csinálok róla fotót. :) Ennyi ledes világítást még sehol nem láttam. :)

Evain 2016.09.29. 08:47:10

@diggerdriver: mohosodni kezd, vagy lepereg. Azt a keveset, amit láttam, ez jellemezte. Ugyanaz a zöld mohos réteg lepi be, mint a fát is. Fogalmam sincs, milyen alapanyagot használnak hozzá, tehát ne is kérdezd, én csak a végeredményt láttam eddig. Sokba kerül karbantartani, pedig nyilván lenne már rá technológia.

Nekünk az alig 2 éves fa dekket is évente le kell csapatni nagynyomású spricnivel, mert olyan szinten zöldül, és ha ráesik egy kis eső, csúszik is mint állat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.09.29. 08:47:21

Nem egészen értem, miért kéne a gyalogosnak elsőbbséget kapnia a bicikliúton. Akkor mi különböztetné meg azt a járdától?
A sokadik ilyen "nem értem mit akar ezzel mondani" érzés után inkább legörgettem, bocsi.

Evain 2016.09.29. 08:52:40

@diggerdriver: nézd ezt meg, a településünkön az új lakópark látványterve: www.ringoevers.nl/documents/deelplan2/Visuals-deelplan2.pdf
Ezt a kultúrális örökség dolgot elég komolyan veszik.
Vagy itt egy másik, tőlünk 20 percnyire (minden reggel erre járok)
www.tudorpark.nl/brochure/
Amit itt fehéret látsz, ott a téglás burkolatot festették le, az sem vakolat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.29. 09:00:40

@Evain:
Arra vagyok kíváncsi hogy ez valóban klinker vagy kisméretű tégla. Ugyanilyen házak vannak itt is de azok kisméretű téglából és a legtartósabb falat adja. Nem mohásodik.

nyuszigonosz 2016.09.29. 09:20:50

@diggerdriver: Szinte egész Észak Németországban is a a legtöbb ház kivülröl klinkerrel vanm de nemcsak ott.

Az eredeti klinker az tégla, magasabb höfokon égetve, így nemcsak izolál, de nem teszi tönkre az idö, tengerközelben a sós, vizes levegö.

Kérdezted, téglák vagy nem : nos itt mindig téglák, söt járdakövek is vannak ilyenek, azok is téglák, de vannak vékony klinker kövek - inkább csíkok - is.
Amit most belinkelek, ott az elsö képen vannak a tradicionális klinker téglák. A másodikon a "csíkok", amit sokan mint díszítö elemet vesznek házra, garázsra, valamire, a harmadik az járdának jó.

www.klinker.de/

Evain 2016.09.29. 09:21:57

@diggerdriver: hát amennyire az építkezéseket látom, az úgy zajlik, hogy a leggyakrabban használt szabvány, hogy felhúzzák a betonfalat, és arra felhúznak még egy szigetelő réteget, és arra teszik pluszba fel a kisméretű téglát, tehát abszolút dekoratív funkciója van. Elvétve látok csak nem beton alapú házat. Pl a második linken, amit adtam, hogy a most épülő házak közül egyet látok csak, ami nem beton alapra készült, de a külső burkolat ott is ez a kisméretű tégla.

Ezeket meg úgy tartják karban, hogy x évente "fugát" cserélnek rajta, ha megeszi az időjárás. Akkor felállványozzák az egész sorházat, jön a szaki, napokig vési a cuccot, aztán felkeni az újat, és az egészet lekenik valami időjárásálló átlátszó folyadékkal.
Bocs a slendrián fogalmazásért, nagyon nem vagyok otthon az építkezési terminusz teknikuszban.

Karma17 2016.09.29. 09:37:40

@takarék-láng: Kornyezetvedelem Anglia vs. Magyarorszag.

Hany ingyenes a helyi kozosseg altal hasnzalhato szelektiv szemetlerako telepet tudsz nekem Budapesten mutatni? Mert itt a kornyekunkon (ertsd: 5 merfoldes korzet) van 3. Ide elviheted a levelet, agat, papirt, foldet, muanyagot, hasznalt suto es faradt- olajat, elektronikai hulladekot, es olomakkut INGYEN.

Kulturalt, rendezett, ha nem tudod mit hova tegyel, segit az ott levo alkalmazott. Mondjuk pont Budapesten mar van szelektiv hulladekgyujtes a tarsashazakban, csak sokan arra is szarnak, inkabb bedobjak a mua palackot szettaposas (osszenyomas) nelkul a normal szemetbe, de meg a kupakot is ratekerik, nehogy veletlen tomoriteni lehessen :)

Nekunk vannak recycling dobozaink, amibe kartont es PET muanyagot lehet gyujteni, amit elvisznek hetente, van egy landfill kuka es egy zoldhulladek kuka.

Legutobbi infomracioim szerint (MO 3 reszebol valoak) semmi ilyesmi nincs Magyarorszagon, es a hulladekudvarok fizetosek, ha le akarsz rakni. A tevedes jogat termeszetesen fenntartom.

Kerdes: Van meg tamogatas a napelem/napkollektor szerelesre? Mert Angliaban van.

Karma17 2016.09.29. 09:41:25

@diggerdriver: A haz, amiben lakunk kismeretu teglabol van falazva, szerintem legres es egyeb szigeteles nelkul, ugyhogy eleg gyorsan hul. Kivulrol nem mohasodik, pedig saccra lehet vagy 40-50 eves, a legnagyobb gond, hogy a teto egyik sarkat keptelenek megcsinalni, hogy ne azzon be, ezert ha nagyon nagy eso van, akkor a haloszobank bal felso sarka azik. Mar kijott Bill (nem Bob) the Builder 3-szor megcsinalni, de sajnos nem sikerult tokeletesen :(

Karma17 2016.09.29. 09:44:43

@diggerdriver: A haz, amiben lakunk kismeretu teglabol van falazva, szerintem legres es egyeb szigeteles nelkul, ugyhogy eleg gyorsan hul. Kivulrol nem mohasodik, pedig saccra lehet vagy 40-50 eves, a legnagyobb gond, hogy a teto egyik sarkat keptelenek megcsinalni, hogy ne azzon be, ezert ha nagyon nagy eso van, akkor a haloszobank bal felso sarka azik. Mar kijott Bill (nem Bob) the Builder 3-szor megcsinalni, de sajnos nem sikerult tokeletesen :(

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.29. 09:59:20

@Karma17: itt is ez van szerencsére. Épp pár hete cseréltem meg a benti szemeteseket: nagyobbik lett a műanyagos reciklálós, a kisebbik a szemetes. Papír papírzacskóba megy. A komposztedény pedig a kertben. Alig van szemetünk. Ellenben a rohadt sok műanyag csomagolásra már nagyon ki vagyok akadva. De láttam egy boltot lent a város túlsó részén, ahol mintha lehetne zöldséget kapni csomagolás nélkül, majd megnézem alaposabban...

Evain 2016.09.29. 10:09:37

@diggerdriver: ja, nem a (falra hányt) tégla mohásodik, hanem a vakolat meg a faburkolat. :)

Buchhalter 2016.09.29. 14:48:29

@adg: kis sértődős , utána néztél már, hogy működik itthon a hazai hajléktalan ellátás ? Veled ellentétben egy hajléktalan szállón dolgoztam 2 évet. Te meddig bírtad volna havi 110 ezer forintért?Bűz ,összekapó,verekedő emberek,határozottan felszólítani őket,hogy tartsák be a házi szabályokat és mégis méltatlankodnak.Pedig ingyen fürödhetnek,naponta egy meleg és 2 hideg étkezés este 7-től - reggel 7-ig bent lehetnek,de józanon és lefürödve. Képzeld a nagy része még erre se hajlandó!Erre varrjál már gombot mielőtt beszólsz! Ja és ruhát is kapnak meg cipőt! Ami nem szakadt ,sőt némelyik vadonat új! Ha kéri kap orvosi kivizsgálást is! De nem ! A legtöbb Öntörvényű és szarik bele mindenbe és a te pofádba is.Ő inni akar ott ahol csak lehet meg cigizni és csinálni a nagy büdös semmit és szidni az olyanokat mint te meg én akik dolgozunk.Na ennyit a nagy hajléktalan sajnálatodról.

P.Elliot 2016.09.29. 14:57:37

@Buchhalter: Tudod ezek az emberek mar leirtak magukat azert ilyenek. Van egy pont ahonnan szinte nem lehet oket visszaforditani. Amit megprobalni lehet az hogy valoban megkovetelni a tisztalkodast, zuhanyzast a nem reszegeskedest hogy ne fertozzek a tobbit se egeszsegileg, se lelkileg ne adjanak a meg normalisabbnak olyan sugallatot hogy nincs miert kapalozni, nincs hogy es miert felkapaszkodni.
Igenis be kell veluk tartatni a kozossegi szabalyt....

adg 2016.09.29. 15:49:38

@Buchhalter: Nem tudom, honnan vetted, hogy megsertodtem. Kellett volna? Az volt a szandekod?

Ugy latszik, hogy nem sikerult felfognod, hogy az altalanositasodra reagaltam mindossze. Hogy minden hajlektalan olyan lenne, azt tovabbra is tulzasnak erzem. Nyilvan, jo reszukkel nem lehet mit kezdeni, es sose mondtam, hogy minden hajlektalan egy kis tundi-bundi unikornis. Azonban feltetelezeseid ellenere ismerek olyan hajlektalant, aki tiszta, normalis es igyekszik visszakerulni a normalis kerekvagasba, lehet, hogy azota meg is tortent, evek ota nem lattam. Es sajnos nehany olyan embert is ismerek, szerencsere nem sokat, akik hajlektalanok voltak egy ideig, foleg csaladi problemakbol fakadoan, es itt-ott elcsoveztek, amig lett valami.

Az az erdekes amugy, hogy amit irtam, azt nem sikerult ertelmezned, lasd pl az idezett mondatot kicsit lentebb. Viszont kitalalsz rolam egy csomo mindent, feltetelezel dolgokat, holott fingod sincs ki vagyok, mit gondolok, stb. Te kitalalod, majd az alapjan ilyen egeszen egyszeru szemelyeskedo stilusban ugrasz.

Ezt kerdezed: "Meg primitív én?" Hol irtam, hogy primitiv vagy? Idezd mar be. Habar eleg egyszeru valasz lett volna, hogy "a kommented alapjan igen", egyaltalan nem gondolom, hogy te primitiv vagy. A szemelyeskedo ervelesed volt a primitiv, ezt irtam. Erzed a kulonbseget?
Az ervelesed csak egy hajszallal van felette a sima anyazasnak. Olvasd vissza! Ezert nem akartam valaszolni, nem azert, mert sikerult nagy igyekezettel megsertened.

Azt erzem, hogy egy nagy adag frusztracio halmozodott fel benned, es sajnalom, hogy nem tudod az eletkorodnak megfeleloen kezelni, levezetni.

Es akkor szerintem tultargyaltuk, megigerem, hogy elozetes engedely nelkul nem szolok hozzad tobbet, elvegre nem ittunk pertut, es nehezen viseled az ilyesmit. Igy jo?

Na még add ki magadbol, amit ki kell, aztan annyi.

- FIN -

Herr Géza 2016.09.29. 15:53:29

@Karma17: Igen stimmt a magyar hulladékudvar. Nagytétényben pl. csináltak egy csilivilit, a házunk felszámolásakor jártam ott sokszor. Ha jól rémlik csak a papír/karton leadásáért nem kellett fizetni, minden másért durván. E-cucc, akksi, autógumi, festék/vegyszermaradékok kimondottan húzós tételek. És: főnök, helyettes plusz egy-két alkalmazott nyitástól zárásig. Kipakolni az autóból nem segítenek, csak mutatják mit hova és jegyzetelnek bőszen, miből mennyi van. Kb. ötször fordultam, soha nem volt ott más kuncsaft, de van 3-4 alkalmazott. Így könnyen alacsony a munkanélküliség, cserébe gondolom mllyenek a bérek....

montroyal ( CAN qc) 2016.09.29. 20:21:26

@Herr Géza: fizeto hulladek gyujto ???szerintem minden normalis orszagban igyenes.. nalunk csak azt kell bizonyitanod hogy a varosban ,keruletben laksz kapsz egy kartyat es barmikor mehetsz vihetsz akarmit ki van irva vilagosan mit, hova de meg is mutatjak ... az elekto ,computes , tv stb begyujteset province szinten megszerveztek ingyenes De bevezettek az uj keszulekekre valami ecologie dijat , par $.. es ebbol is finanszirozzak a telepek fentartasat .

DieNanny CH 2016.09.29. 21:17:48

@kisrumpf:

Itt is lehet külön gyűjteni az öblítős flakonokat, házt.gépek csomagolásából a hungarocell táblákat vagy -kukacokat, fénycsövet, papírt, 3 féle üveg, konzervdoboz, pet-palack, konyhai maradék-olaj, komposztálni való kajamaradék, alumínium, cd-k, kazetták, elromlott gépek (porszívó, mikró,) háztartási törött üveg, tükör, cserép, rossz hűtő - ezek mind ingyenesen leadhatók!!! Ami pénzes - kb fél frank/kiló - azt le sem írtam...
Ja, és használt ruha, cipő, táska, szintén.

Nem csoda, hogy nekem kb kéthetente sem telik meg a 17 literes szemetesem...

macamuca [IHUN] 2016.09.29. 21:45:55

@Golf2:
@Zoole[uk]:
A londoni magyarok.
Of course.
Hogymégeztsetuggyátok,ennyiidőutánse...., olvassátokfigyelmesebbenablogot!!!!

SzZoole 2016.09.30. 16:42:28

@P.Elliot: édesanyám húsvét hétfőn halt meg:(
Édesapám februárban lesz 78 éves:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.01. 02:40:21

@Vityo641(AT): :-))))))

@nyuszigonosz: Köszi az infót. Mondjuk nem is volt sok autópálya végül.
Majd talán jövőre kipróbáljuk hosszabban is, valamelyik irányban. Addig is hadd építsék, bővítgessék tovább... :-)
A közlekedők erősen magyaroschan türelmetlenkedős, idegeskedős stílusban nyomták. Persze az is igaz, ők valszeg nem hálidéjeztek ráérősen, mint én.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása