oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 12. 06:45,  Ki-bevándorló 177 komment

2016. szeptember 12. 06:45 Határátkelő

Ki-bevándorló

Öt év egyfelől gyorsan eltelik, másfelől viszont ennyi idő alatt óhatatlanul sok minden meg is változik egy ember életében. Dani éppen öt éve ült fel egy repülőre és vágott neki Londonnak, most pedig összegzésre szánta el magát, összefoglalva, mit tanult ezen idő alatt, miben változott ő, és hogyan alakultak a családi kapcsolatai.

cim.jpeg

„Most van öt éve, hogy reggel hatkor felültem egy WizzAir gépre Budapesten és örökre megváltoztattam az életemet azzal, hogy kiköltöztem Londonba. A szeptember 11.-ei terrortámadások 10. évfordulóján repültem, így elég olcsó volt a jegy. Nem voltak túl sokan a gépen.

Öt év alatt sok minden történt. Elvégeztünk egy mesterképzést, éltünk Brüsszelben egy évet, majd visszaköltöztünk Londonba. Három évvel és nem kevés munkával töltött óra után pedig hamarosan befejezem a PhD-m és épp munkát keresek.

Ez az öt év megváltoztatott minket; de engem biztosan. Mindenki változik ennyi idő alatt, de ha országot/kultúrát vált az ember akkor ez hatványozottan igaz, különösen, ha fiatalon teszi ezt, amikor a személyisége, világlátása plasztikus még és kialakulóban van.

A következő három mini-fejezetben megpróbálom összefoglalni a fő tanulságait ennek az öt évnek abban a reményben, hogy esetleg hasznos lehet mások számára is.

lufi.jpeg

A tudás egy lufi

Végtelenül szerencsés vagyok, hogy ennyit tanulhattam és főleg, hogy egy ilyen elképesztő helyen. Csomó félelmetesen okos és céltudatos emberrel volt szerencsém megismerkedni az elmúlt években. A velük való közös munka és egészséges rivalizálás pedig folyton arra sarkalt, hogy az abszolút maximumot hozzam ki magamból.

Van egy ilyen közhely, hogy ha te vagy a legokosabb ember egy szobában, akkor rossz szobában vagy. Ezzel megtanultam 100%-ig egyetérteni az elmúlt években és amolyan mantrámmá vált: igyekszem olyan lehetőségeket teremteni magamnak, ahol nálam jóval okosabb emberekkel vagyok körülvéve.

Ijesztő és nagyon megterhelő tud lenni egy ilyen környezet, de elképesztő energiákat és fejlődési potenciált tud előhívni bennünk, ezért nagyon kifizetődő hosszútávon. Egy másik klasszikus közhellyel élve: no pain, no gain.

Például lehet, hogy valamit nem értettél a meetingen és csak mosolyogva bólogattál (hogy ne tűnj teljesen kétségbeesettnek), de utána hazamész és szét-guglizod a témát, amíg meg nem érted. Persze rájössz, hogy mint minden tudás ez a téma is egy hagymához hasonlít, és a meetingen a legkülső héjáról volt szó.

Így reggel három lesz, mire több tucat Wikipedia és szakcikken átrágva magad, a hagyma belsejétől kiérsz a héjáig és megérted miről is volt szó. Az is lehet, hogy csak egy hét vagy hónap múlva jutsz el ide.

De a lényeg, hogy mikor elérsz a hagyma héjához, két fontos dolog történik:

- Úrrá lesz rajtad egyfajta mély és szétáradó öröm, mivel legyőztél egy nehézséget, megdolgoztattad az agyad és tanultál valami újat és ezáltal a tudásod a világról egy picivel több lett. Mint mikor egy lufiba belefújunk és az nagyobbra tágul.

- Azután rájössz, hogy ha a lufi a tudásod és a körülötte lévő levegő az ismeretlen, akkor azzal, hogy belefújtál a lufiba, nem csak a térfogatát (tudásod) növelted, de az ismeretlennel érintkező felületét is, vagyis rádöbbensz, milyen keveset tudsz.

Ha eleget csinálod ezt és rászoksz, hogy akár minden nap tanulj valami újat, hogy minden nap kicsit tornáztasd az eszed, nem félve a kudarctól, a nehézségtől, akkor az agyad egy ún. growth mindset-be kerül, aminek hihetetlenül pozitív hatásai vannak a mentális egészségedre. Ha érdekel ennek a háttere, nézd meg az alábbi videót Carol Dweck stanfordi pszichológus professzornővel.

Szerencsénkre borzasztó könnyű minden nap tanulni valami izgalmasat manapság, mikor a Harvardtól kezdve a Stanfordon át az MIT-ig több tucatnyi egyetem teszi közzé teljesen ingyenesen a kurzusait.

Egyébként nem fontos, hogy technikai, tudományos, vagy szakmádhoz kötődő dolog legyen, amit tanulsz, a lényeg hogy egyfajta mentális tornát végezzen az agyad.

Számos tanulmány vizsgálta a mentális erőfeszítés és az időskori demencia és Alzheimer-kór közti összefüggést és egy nem rég megjelent meta-study (sok tanulmány adatait összefésülő kutatási módszer) biztató összefüggést talált ezek közt. Itt egy összefoglaló és itt az eredeti publikáció.

A fenti pozitívumokon túl még azért fantasztikus a folytonos tanulás, mert kordában tartja az egód. Mikor minden nap szembesülsz azzal, hogy ezt sem és még azt sem tudod/érted, akkor ez elkerülhetetlenül önmérsékletre és szerénységre tanít. Bőségesen van mit fejlődnöm még ezen a téren, de legalább úgy érzem, találtam egy módszert, ami megbízhatóan ebbe az irányba visz.

Tehát az egyik dolog, amiben megváltoztam, hogy megszerettem tanulni, és életcélommá vált, hogy kíváncsi maradjak és minél több időt töltsek growth mindset-ben.

hegyek.jpeg

Országhatárok csak a fejünkben léteznek

Olyan félévente megnézem ezt a videót és minden alkalommal (függetlenül attól, hogy már vagy negyvenszer láttam) libabőrös leszek tőle.

Van valami egészen ironikus és komikus abban, ahogy az emberiség évezredek alatt és elképesztő vérontás árán, határokkal felszabdalta maga között ezt a bolygót, majd a 21. századra rádöbbent, hogy az összes komoly, fennmaradásunkat fenyegető probléma (globális felmelegedés, antibiotikum rezisztencia, terrorizmus, stb.) határokon átívelő és csak kooperációban megoldható. Ha tetszik, ha nem, közösen ülünk ebben a hajóban és a kapitány most szólt le, hogy egy jéghegy felé tartunk, úgyhogy ideje elkezdeni együttműködni.

Számomra az egyik legmeghatározóbb része a kinti életünknek a más országokból és kultúrákból való emberek megismerése volt. Az évek alatt lettek görög, török, angol, belga, holland, izraeli, olasz, spanyol, svéd, német, francia, amerikai, szaúdi, thaiföldi, ghánai, chilei, karibi, ausztrál és még ki tudja milyen ismerőseink és büszkén mondhatom barátaink is.

Rengeteg utálatos tulajdonságuk van a London méretű megapoliszoknak (sokkal élhetőbb egy Budapest méretű város), de ha valamit nagyon megszerettem itt, akkor az az elképesztő palettája az embereknek, akikbe belebotlunk az évek során.

Egészen más Lonely Planet könyvet olvasva és Travel Channel-t nézve tanulni a világról és elutazni is utazni oda és beszélgetni egy helybélivel. És egészen más beszélni egy helybélivel és ténylegesen ismerni valakit egy adott országból és a barátodnak tudni, hagyni, hogy megnyíljon és olyan kényes vagy meghitt politikai, történelmi és kulturális ügyekről beszéljen, amikről másképp szinte sose hallana az ember.

Persze egy mérés nem mérés és attól, hogy ismerek egy chilei-t és beszélgettünk 10 órát még nem leszek Chile szakértő. Ahogy attól, hogy ismerek 5–6 görögöt még nem tudnék Wikipedia szócikket írni Görögországról.

De jóval többet tudok ezekről a helyekről, népekről és kultúrákról mint mielőtt megismertem ezeket az embereket, és ami még fontosabb, hogy ezek kapcsolatok nagyobbra fújták a lufimat. A nagyobb lufiról meg tudjuk, hogy hova vezet.

A legérdekesebb mindebben az volt számomra, hogy minél több, teljesen más háttérrel rendelkező embert ismertem meg annál tisztábban láttam, hogy alapvetően szinte mindannyian ugyanarra vágyunk.

Egy szabad országban szeretnénk élni, békében, ahol közösen, demokratikusan rendelkezünk a sorsunkról, mi választjuk az elszámoltatható vezetőinket, és transzparens erős intézmények vigyázzák és szolgálják az állampolgárokat.

Az emberek elsöprő többsége egy fair társadalomban szeretne élni, ahol az így vagy úgy perifériára sodródottak hóna alá nyúl az állam és esélyt biztosít számukra, legyen szó oktatásról, egészségügyről vagy munkaügyről.

Mindannyian egy egészségesebb és tisztább bolygót szeretnénk hátrahagyni a gyermekeinknek, ahol kevesebb az éhínség, szenvedés és több az egyenlőség. A számos, felszíni különbségeinken túl, ezek az egyszerű, de őszinte vágyak összekötnek minket mind. Ha ilyen szemmel nézünk a világra, egy picivel kevésbé tűnnek megoldhatatlannak a problémáink.

Az elefánt ormánya

Persze, aki azt mondja, hogy a multi-kulti hibátlanul virágzik a Londonhoz hasonló városokban, az vagy hibbant, vagy hazudik. Aki élt már ilyen helyen az tudja, hogy a számtalan pozitív hozadék mellett rengeteg problémát és feszültséget is szül a különböző kultúrák együttélése. Nyilvánvaló, hogy még nagyon sokat kell tanulnunk egymásról és ez a folyamat sokáig, akár évszázadokig is eltarthat.

Bevallom, mostanában elég ijesztőnek és kilátástalannak tűnik ez a folyamat mikor a Brexitre, Trumpra, Le Penre és a szélsőjobb erősödésére gondolok. Az alábbi elefántra hasonlító ábra talán segíthet megmagyarázni ezeket az első ránézésre semmilyen összefüggést nem mutató eseményeket. Azt ábrázolja, hogyan változott a reálértéken vett jövedelme (függőleges tengely) a különböző társadalmi rétegeknek (vízszintes tengely) az elmúlt húsz évben.

global_growth.jpg

Az ábra jobb része (az ormány csúcsa) azt mutatja, hogy a felső 1%, tehát a bolygó leggazdagabbjai 60%-al növelték a vagyonukat. Az igen! Jó nekik. A baloldalon (elefánt teste) azt látjuk, hogy a bolygó legszegényebbjei szépen gazdagodtak (persze mindig könnyebb egyről kettőre jutni, mint 50-ről 100-ra). Ezt többek közt, az ENSZ millenniumi fejlesztési céljainak határidő előtti elérése is szépen alátámasztja.

Persze nem dőlhetünk hátra, bőven van még mit tenni, de azért ez egy elképesztő sikertörténete a 20. és korai 21. századnak.

Az igazi probléma az ormánnyal, a vízszintes tengely 75% és 85% közti szakaszával van. Ezek a gazdag országok középosztályai. Annak is gerincét alkotó alsó középosztály.

Ahogy látjuk, az elmúlt 20 év nekik nem volt túl rózsás. Néhol nem hogy nem léptek előre, de egyenesen szegényebbek lettek, mint 20 éve voltak. Ez teljesen érthetően, erős feszültséget és társadalmi elégedetlenséget szül, főleg a felső 1% rongyrázását, irreális bónuszait és a 2008-as válság utáni felelősségre vonás teljes elmaradását látva. Ehhez jön hozzá a keletről érkező menekült áradat, ami olcsó munkaerőként megint csak az alsó és alsó középosztályt fogja leginkább veszélyeztetni.

Érthető tehát az feszült ellenállás és úgy gondolom, hogy a nyugati társadalmak egyik legnagyobb politikai feladata a egyenlőtlenségek csökkentése kell hogy legyen az elkövetkező évtizedekben. De fontos hangsúlyozni, hogy nincs nagyon alternatívája az egyre szorosabbra szőtt globális világgazdaságnak.

Ha szerinted van, akkor javaslom, nézd meg, hány ezer alkatrészből és milyen elképesztően bonyolult beszállítói láncon keresztül állt össze az a telefon vagy számítógép amin most ezt a cikket olvasod.

Nekem úgy tűnik, hogy olyan szintű egymásrautaltságot és összefonódást ért el a globális gazdaság, hogy egyszerűen nem tudunk előre lépni, fejleszteni, gyártani, csak ha együttműködünk.

Ami viszont sokkal fontosabb a telefonoknál és laptoknál, az például a globális felmelegedés vagy az antibiotikum rezisztencia, amik simán ki tudnak minket pusztítani akár 100 éven belül, és amiket egyáltalán nem érdekel, hogy milyen határok, meg kulturális különbségek vannak köztünk.

Mindent összevetve tehát egész pontosan látható, hogy a fajunk fejlődése és túlélése szempontjából létfontosságú a globalizált, szorosan integrált gazdasági és kormányzati kooperáció. Ez elkerülhetetlenül munkaerő vándorlással és kultúrák keveredésével jár.

Így a londoni olvasztótégelyben eltöltött évek után, nekem úgy tűnik, hogy nem csak pozitív és lélekmelengető élmény megismerni máshonnan származó embereket, de muszáj is így tennünk és nyitottnak maradnunk egymásra, mert a problémáink közösek, és egy hajóba zárnak minket.

life_calendar.jpeg

Mindennek ára van

Az elmúlt öt évben mindkét nagymamám és több rokonunk elment. Szerencsére mind szép kort éltek meg és nem szenvedtek sokat. Ettől még borzasztó szívszorító temetésekre hazaröpködni és szembesülni az idő visszafordíthatatlan múlásával és azzal, hogy összesen egy vagy két napod van együtt gyászolni a családoddal.

Szinte kivétel nélkül minden egyes barátunk Magyarországon maradt és él, így a kiköltözés előtti heti rendszerességű sörözések, összejövetelek, moziba-parkba-kirándulni járások lecsökkentek évi 3–4 alkalomra. Az igazán jó barátságok persze kibírják ezt, de kétségkívül megsínylik.

Fájón, de megtanulod elfogadni, hogy mivel nem vagy már része a társaságnak így ritkábban érdeklődnek felőled, vagy ha beszéltek is Skype-on az szinte semennyire sem képes helyettesíteni a valódi együttlétet.

Ugyanezt éled át a családoddal is. Gyerekek születnek és cseperednek fel, házasságok köttetnek, hétvégi ebédek és programok telnek el nélküled, és csak a Facebookról látod, hogy épp megint miből maradtál ki.

Nem mondom, hogy elviselhetetlen vagy kibírhatatlan ez a helyzet, de szerintem túl keveset beszélünk Magyarországon arról, hogy milyen elképesztő pszichés terhelést jelent kivándorolni egy teljesen új kultúrába, ahol legtöbbször senkid nincs és sokszor senki vagy.

A külföldön élők általában nem is nagyon mernek erről panaszkodni az otthoniaknak, hiszen magas a fizetés, minden szép és jó, nem szeretnének visszatetszést kiváltani a nyavalygással. Ettől a hosszan tartó lefojtástól viszont egy idő után egy kicsit megkeményedik az ember.

Számomra, az egyedüli pozitív hozománya ennek az volt, hogy ráeszméltem, ha csinálok valamit, akkor azt jobb, ha 110%-osan teszem, mert minden perc, amit itt töltök, azt nem a családommal és barátaimmal töltöm otthon. Ebből fakadóan (legtöbbször) nincs henyélés meg mellébeszélés. Munka van. Bizonyára vannak hosszútávon lelkileg kevésbé megterhelő módjai az ön-motivációnak, de az biztos, hogy ez elég hatásos.

tengerpart.jpeg

Öt éve és egy napja

Az azt megelőző nap, hogy felültem arra a bizonyos repülőre öt évvel ezelőtt, egy esküvőn voltunk. Ez volt nekem az utolsó magyarországi élményem. Bár világ életemben élveztem a szüleim támogatását a külföldi tanulásommal kapcsolatban, emlékszem, anyukám nagyon elérzékenyült aznap este.

Szomorúan bevallotta, hogy nem attól tart, hogy nem térek soha vissza, hanem, hogy annyira megváltozom, hogy már nem fogjuk egymást megérteni. Én váltig állítottam, hogy ez butaság, és hogy ez elképzelhetetlen.

Ahogy az lenni szokott, egyikünknek sem lett igaza és végül valahol a két véglet között kötöttünk ki. Kétségtelenül változtam (ahogy változott anyukám is) és talán pár dologban már máshogy látjuk a világot. Őszintén szólva furcsa lenne, ha egy 29 és egy 58 éves ember mindenben egyetértene, úgy hogy talán jól is van ez így…

De természetesen mint olyan sokszor, most is jó volt anyukám megérzése. Minden és mindenki változik körülöttünk örökösen és egyfolytában. Hazudik (de legalább is füllent) aki azt mondja, hogy ez nem ijesztő. A szeretteinken és barátainkon túl, nekem az tud mostanában irányt mutatni ebben a kavalkádban, hogy megpróbálok minden nap valami újat tanulni, kíváncsi és nyitott maradni másokra és kitartóan dolgozni a céljaimért.

Ha esetleg időnként még boldog is leszek mindettől az csak hab a tortán.”

Akit érdekel Dani írása, esetleg további posztjai, az ide kattintson.

HÍRMONDÓ

Orbán: „az Európai Unió mellett fogok érvelni”

A magyar kormányfő mindezt Kötcsén, a Polgári Piknik elnevezésű rendezvény előtt mondta. Orbán Viktor szerint jó, hogy Magyarország az Európai Unióhoz tartozik. Ha érdekel esetleg ennél több is, azt itt olvashatod el.

Nehezebb lehet belépni Európába

Ha már Európa és Európai Unió, alaposan megnehezítené az Európai Unió területére történő belépést az Európai Bizottság. Nem csak nehéz lesz, de fizetni is kell majd érte a harmadik országból érkezőknek. További részletek itt.

Jöjjenek a bevándorlók, mert túl sok a drogos

Egészen sajátos kifakadásra ragadtatta magát az új-zélandi miniszterelnök, amikor amellett érvelt, hogy miért lenne szükség több bevándorlóra országában. „Bevándorlókat kell beengedni, mert honfitársaim egy része lusta vagy drogos” – mondta John Key. Ha kíváncsi vagy a reakciókra is, akkor ide kattints!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8311695705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.09.12. 07:00:54

Akkor most az elefánt melyik végén vagyunk!?

firg_firg 2016.09.12. 07:15:50

Ez jo, de tul lett magyarazva.

verkagrafomanka 2016.09.12. 07:23:02

Bocs, de én a plasztikuson besírtam! Most olvasom tovább.

Der echte Weihnachtsmann 2016.09.12. 07:56:15

Ich hetfö reggelre eleg tömör anyag. Nem derült ki hogy miböl tartja fenn magat a viz felszinen. Dolgozik vagy tisztan szülöi segitseg.
Egyebkent egyet ertek ami tanulast illeti.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.12. 08:40:21

Igazából nem írt hülyeségeket de olyan dagályosan és szárazon írta hogy embertpróbáló volt olvasni.

2016.09.12. 08:43:08

Utóbbi idők egyik legjobb írása (a másik az iráni volt). Kár, hogy hazudik, mert nem is mosogatott vagy takarított, mielőtt karriert csinált, ráadásul a szülei tartják el és még nem is hordja a Londonban kötelező rózsaszín szemüveget... :)

Nade viccet félretéve, nagyon jól összeszedett, lényegre fókuszáló, objektív írás, több ilyen kellene a takarítóból lett topmenedzseres érzelgős ömlengések helyett... Szerintem...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.12. 08:43:36

@Zoole[uk]:
Röviden, tanulj tinó ökör lesz belőled.
Másképpen, jó pap is holtig tanul de nem baszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.12. 08:45:08

Ha valami, akkor ez egy érzelgős ömlengés volt.

2016.09.12. 09:18:03

Kedves fickó.

---

Az megvan, hogy amikor az emberrel történik valami rossz az életben, és utána megkérdezik, hogy szeretné-e, ha ez a rossz dolog sohasem történt volna meg vele, a standard/elvárt válasz az, hogy éppenséggel örülök, hogy megtörtént, mert ez tett azzá, aki ma vagyok?

Van ebben valami alig leplezett, émelyítő önszeretet, hogy t.i. én akkora kincs, és annyira értékes vagyok a mostani állapotomban, hogy minden, ami ide vezetett, szükséges és klassz dolog volt, nem?

Ez a fenti growth mindset is kicsit ilyen. Minden nap tanulok, fejlődök, sőt, mit fejlődök, növekszem, bzmeg, hát nem vagyok fantasztikus?

Akármennyi szóval mondja is, ez a rosszul leplezett, pihepuha, teddy macit ölelgető önszeretet van mögötte. Nézzétek, ma még kúlabb vagyok, mint tegnap voltam, de csak várd ki, milyen kúl leszek holnap. Önnön f.szunknak a kis szopkodása.

Egyébként is, tök szeretnék látni egyszer egy tételes listát. Október 29, kedd, ma ezt meg ezt tanultam. Október 30, szerda, ma ezt.

És nem valami bullshit listát ám, hogy ma megtanultam szeretni magam, holnap meg megtanulok mosolyogni... én földhözragadt vagyok, igényelem a konkrétumokat.

Eddig azt hittem egyébként, hogy ezt a gejl marhaságot csak az amerikaiak tolják, de úgy tűnik, a britek is elestek. Grumpy cat is not amused.

---

Más kérdés, hogy a világért sem szeretném a saját kis depressziómmal megfertőzni a mindsetjét. Vagy bárki másét. Isten őrizz. Mondom, kedves fickó, valószínűleg kedvelhetőbb ember és több hasznára lesz a világnak, mint én, talán még a pénisze is nagyobb. De ha nem is nagyobb, biztos, hogy szebb, ebben legalább megállapodhatunk.

Tulajdonképpen érthető is, hogy ennyire szereti magát, én is biztosan szeretném, sok sikert kívánok neki az életben.

DieNanny CH 2016.09.12. 09:45:40

Hű, de jó!
Rajong a tanulásért. És még jól le is írta!
Tetszett, köszi!

DieNanny CH 2016.09.12. 09:47:46

Ja, és a videónak van magyar felirata!!!

SzZoole 2016.09.12. 10:15:40

@diggerdriver: értettem en,de minek ezt igy körbe irni....?

puhacica 2016.09.12. 10:31:06

honnan vannak a kepek?

Pernilla 2016.09.12. 10:44:19

@Der echte Weihnachtsmann: phd hallgato. ezert normalis helyeken jar fizetes, nem is keves. bar nem tudok erröl a posztolo neveben nyilatkozni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.09.12. 10:58:36

Általában szeretem a picit bővebbre eresztet írásokat. Na ez nem volt az.

Hari Seldon 2 2016.09.12. 11:00:23

„Rengeteg utálatos tulajdonságuk van a London méretű megapoliszoknak (sokkal élhetőbb egy Budapest méretű város)”

Szerintem meg sokkal élhetőbb egy Metz méretű város, vagy még inkább Luxembourg méretű…

„Érthető tehát az feszült ellenállás és úgy gondolom, hogy a nyugati társadalmak egyik legnagyobb politikai feladata a egyenlőtlenségek csökkentése kell hogy legyen az elkövetkező évtizedekben.”

Ha innen nézzük, csökkennek az egyenlőtlenségek. A korábbi nagy jólétbeli különbség csökkent…

„Szinte kivétel nélkül minden egyes barátunk Magyarországon maradt és él, így a kiköltözés előtti heti rendszerességű sörözések, összejövetelek, moziba-parkba-kirándulni járások lecsökkentek évi 3–4 alkalomra. Az igazán jó barátságok persze kibírják ezt, de kétségkívül megsínylik.”

Van, aki igényli ezt az évi 3-4 alkalmat, van aki nem. Ez személyiség függő.

„Ugyanezt éled át a családoddal is. Gyerekek születnek és cseperednek fel, házasságok köttetnek, hétvégi ebédek és programok telnek el nélküled, és csak a Facebookról látod, hogy épp megint miből maradtál ki.”

És közbe mit élsz meg TE... (a félig üres félig teli pohár esete)
Szerintem meg fantasztikus, hogy egy életet élhetünk, de aki kiköltözik, gyakorlatilag kétszer játszik…
Kicsit olyan, mintha „egyet fizet kettőt kap akcióban”

Herr Géza 2016.09.12. 11:01:08

@Nagy kámpics: :D Ez jobb, mint a poszt...... 1+
BTW, új nick, vagy másik??? :)

Ginix 2016.09.12. 11:02:35

@Nagy kámpics: +1, bár én nem mertem volna ilyen sítlusban:)

2016.09.12. 11:06:46

@Herr Géza:

Módosítottam a nickemet, mert valószínűleg jobban illik az általános hangulatomhoz meg a virágzó kis személyiségemhez. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.12. 11:06:54

@Zoole[uk]:
Ez a magas művészet teeeee...
Oda fel kell nőni.
:))))))))))))))))))

2016.09.12. 11:09:08

Azért van abban valami végtelenül ironikus (és némiképp fájdalmas is), amikor az árokásógép-kezelő azt írja a PhD hallgató írására, hogy "Igazából nem írt hülyeségeket "... :)))

Ginix 2016.09.12. 11:11:14

@Nagy kámpics: amúgy, h a "rossz dolog rám építőleg hat" sztem nem önszeretet, hn inkább amolyan önigazolás, nem? mármint lehet, h önszeretet (kinél, mi), csak nekem elsőre nem ez ugrik be, hn szar volt, sikerült kb jól kijönnöm belőle, akkor próbálok előnyt kovácsolni belőle legalább magamnak és mondhatom akkor mindenkinek, h ettől lettem fasza, amolyan kognitív disszonanciát feloldandó. most nem vitatkozom, inkább megosztottam, ami erről eszembe jutott.

Ginix 2016.09.12. 11:13:47

@Ödenburger [Hu/At]: ezt most nem gondolod komolyan...!?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.12. 11:25:12

Elnézést kérek hogy árokásógép kezelő létemre véleményt mertem formálni. Nem tudtam hogy ezt csak informatikusok tehetik meg.
Egy ilyen büdösbunkó árokásógépkezelő hogy is érhetne fel a tanult IT szakemberekhez?
IT-ben az igazság IT-ben a vigasz az én véleményem sehol nem lehet egy három nyelven beszélő kiművelt IT-s emberfőhöz képest.
Már a szakmám általa gyakorolt megnevezése is cizellált kifinomultságról tanúskodik, ami magasfokú intelligenciát feltételez.
Én kérek elnézést hogy elő merek itt fordulni földhözragadt paraszt módjára, pláne hogy merészeltem ellentmondani a tudás és műveltség szuperlatívuszának.

Herr Géza 2016.09.12. 11:26:40

@diggerdriver: Azt hiszed most beugrik? De meglesz..... :))))))))

Herr Géza 2016.09.12. 11:30:28

@diggerdriver: Nyugi, sztem "vicc vót" (legalábbis remélem), még ha egy kicsit necces is....

puhacica 2016.09.12. 11:36:57

@Herr Géza: @diggerdriver: th's child :D

@Ödenburger [Hu/At]: Azért van abban valami végtelenül ironikus (és némiképp fájdalmas is), amikor embereket a szakmajuk alapjan itelunk meg es kategorizalunk be.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.12. 11:47:49

"lehet, hogy valamit nem értettél a meetingen és csak mosolyogva bólogattál"

A "meetingeken" tisztán látszik az, hogy ki az, aki érti a csíziót, és ki az aki sumákol. Sajnos az egyetemi kultúra jobban értékeli a hallgatást, mondjon a professzor akkora hülyeséget, amekkorát csak tud. A kérdezőről ugyanis előbb utóbb kiderül, hogy értelmi szintje meghaladja az átlagot, és potenciális veszélyt jelent az "establishment"-re.

A köznyelv az tartja, hogy az a buta, aki nem mer kérdezni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ha nem kérdezel, akkor a buták sorát gyarapítod. Legfeljebb azt, hogy tovább viszed a középiskolai hagyományokat, amelyek az órák menetét megszakító tudálékos kérdések elkerülésére alakult ki. (Ennél rövidebben - és modorosabban - nem volt időm megfogalmazni).

Ginix 2016.09.12. 11:58:19

@Hobbiszakács: meg az is teljesen olyan, mint suliban, h vki szart sem tud, de még az elején feltesz 1-2 , a legtöbbek számára triviális kérdést v hozzáfűz vmi érdemi megjegyzést, ezzel bevágódik az előadónál, hiszen ő az érdeklődő, konstruktív tagja a csoportnak és onnantól kb fél évig nem kell semmit csinálnia, mert ezt az első benyomást dédelgeti a tanár/ új főnök, stb:)

2016.09.12. 12:41:55

@Herr Géza:

Viccnek azért durva lett volna... ;)

Csak én még emlékszem az inkriminált blogtárs nehány korábbi közgazdasági és társadalomtudományi érintettségű hozzászólásához... Suszter maradjon a kaptafánál, szerintem...

2016.09.12. 12:43:41

Egyébként meg csak forgalmat generálok, letöltések, komment szám, stb... ;)

Herr Géza 2016.09.12. 12:48:29

@puhacica: Yes! Köszi, az úristennek se ugrott be onnantól, hogy Diggi rákérdezett....

*Andi* 2016.09.12. 12:49:46

@@Ödenburger [Hu/At]: Megkerdezhetem, mivel foglalkozol, milyen iskolai hatterrel rendelkezel?

Herr Géza 2016.09.12. 12:50:43

@Ödenburger [Hu/At]: Ja, értem. Akkor te meg hogy??? PhD zsebben figyel, vagy mi a szösz?

Herr Géza 2016.09.12. 12:51:44

@*Andi*: Ne kérdezd meg, mert meg fogsz lepődni... :))))

2016.09.12. 13:01:05

@Herr Géza:

Ha már átmentél az ördög (önkéntes) ügyvédjébe: konkrétan arról az esetről beszélek, amikor a védenced kb konkrétan a komplet közgazdaság-tudományt művelő társadalmat nyilvánította hülyének. Az ez volt: nekem akkor sem tudjátok elmagyarázni, szóval hülyeség... Nem fogom visszakeresni, de talán többen emlékeztek rá, több napon keresztül ment a vita. Sajnos azt hiszem már senki nincs itt azok közül, akik akkor próbáltak érvelni neki... Lehet, hogy nem véletlenül...

De nyugi én is csak azért trollkodom, mert semmi kedvem dolgozni, és baromira unom magam, és ilyen elég ritkán van. ;) Szóval léptem is, további szép napot! :)

joskapista43 2016.09.12. 13:02:54

"De fontos hangsúlyozni, hogy nincs nagyon alternatívája az egyre szorosabbra szőtt globális világgazdaságnak."

Na ja. A baj csak az, hogy az EU az utóbbi időben nem a globális világgazdasággal, meg a saját állampolgáraival törődik, hanem azzal, hogy a már meglévő vagyontárgyak értékeit megtartsa bármi áron.

Pl. akinek már van egy rakat ingatlanja, jellemzően az előző generáció, az nagyon jól jár a magas ingatlanárakkal, de a fiatalok számára elérhetetlen, így a gyerekvállalás ideje kitolódik, csökken a természetes népszaporulat.

Innen két út van, lenyomhatom az ingatlan értékét a töredékére, hogy húszévesen elkezdhessenek nyugiban gyereket gyártani a mostani fiatalok is, ahogy mi is tettük, csak akkor ugye az én vagyonkám is kevesebbet érne, mert nem lehete 1 millió egy Londoni lakás és az átmenet 1 millióból százezerre elég nagy vagyonok eltűnésével járna, ezt - amikor a vagyonosok pénzt vesztenek - hívják recessziónak és állítólag ez egy nagyon rossz dolog.

A másik út meg az, hogy inkább maradjon meg a vagyonom, a hülye fiatal majd szenvedjen, felveszi a hitelt, a saját meg nem született gyerekeimet meg bevándorlókkal helyettesítem. Számra meglesz.

Nyugat európában sajnos ma ez történik. Ezért van az EU gyors ütemű keleti bővítése minden feltétel nélkül, Merkel is ezért ácsingózik a menekültek után, senki nem akarja, hogy alatta dőljön össze a kártyavár.

Ebben a nyugati átlagember persze többszörösen ellenérdekelt, mivel többszörös erőfeszítést kell tennie bármiért, mint az előző generációnak, bevándorlók helyén meg inkább a saját gyerekét tudná elképzelni.

Na ezért lett a brexit szavazás eredménye az, ami. Egy gazdasági unióban minden további nélkül bennmaradna bárki, de a feni folyamatot nem nagyon lehet tovább ráerőltetni az egyszerű emberre.

"Bevallom, mostanában elég ijesztőnek és kilátástalannak tűnik ez a folyamat mikor a Brexitre, Trumpra, Le Penre és a szélsőjobb erősödésére gondolok."

A Brexit miatt ne fájjon a fejed, inkább arra gondolj, hogy amíg Franciaorszában meg Belgiumban milyen könnyen van táptalaja a terrorizmusnak, addig Anglia eddig megúszta az egészet, pedig szeretnének ám ide is jönni a terroristák. Nem olyan nagy baj az, hogy ebből most kimarad az ország. Abban az országban vagy, ami előszőr eszmélt Európában, hogy ez az egész így nem lesz jó, inkább örülni kéne ennek.

A többiek is követni fognak elég gyorsan, merkelt most szívatták meg a lokál választásokon, hollandiában a szavazások előtt az EU kilépéspártiak vezetnek akik sokkal radikálisabbak mint a brexitpártiak. Nem sokáig lesz anglia egyedül.

"a fajunk fejlődése és túlélése szempontjából létfontosságú a globalizált, szorosan integrált gazdasági és kormányzati kooperáció. Ez elkerülhetetlenül munkaerő vándorlással és kultúrák keveredésével jár."

Na ja, csak a globalizáció nem azt jelenti, hogy tök más kultúrájú embereket kiszakítasz a környezetükből a saját érdekeid miatt és ráerőlteted őket a nyugat európára. Ezt erőszakos áttelepítésnek hívják, nem globalizációnak. Ezzel pont hogy ellene dolgozol az amúgy természetesen - jóval lassabban és máshogy - végbemenő globalizációnak.

Sajnos mivel a politika és a gazdaság érdekeivel pont egybeesik a globalizáció, a nyugati országok elkezdték abuzálni ezt az amúgy magától is végbemenő folyamatot, teljesen eltorzították és a saját céljaikra használják, aminek nyilván nem lesz jó vége.

Emiatt nem a brexiteseket, meg a szélsőjobboskat kell szidni, hanem a jelenlegi vezetőket.

*Andi* 2016.09.12. 13:11:49

@Herr Géza: ahogy elnezem, nem is fogok ra valaszt kapni. De tenyleg erdekelt (volna,.) es az hogy, ignoralva vagyok nem epp intelligenciarol arulkodik. Hat ez van :D

Herr Géza 2016.09.12. 13:18:20

@Ödenburger [Hu/At]: Volt neki (is) ilyen nagy mondása, csak én nem nagyon látom a párhuzamot a mostani kommentje és az akkori elmélete között.
Azzal nem is lenne semmi gond, ha azt mondod, hogy Digger, te olyan hülye vagy, mint a ...., de finoman szólva is snassz mindezt az ő iskolai hátterébe, szakmájába csomagolni. Ragozzam még?
Nem ügyvédkedni akarok, csak szemet szúr az alpári prosztóság.
Sorry.

jewel79bp 2016.09.12. 13:18:43

Annyira szeretném megérteni, hogy a kivándorlók többsége miért képtelen beilleszkedni a helyi közösségbe? Ha olyan ír, aki pár hónapja van kint, nem beszéli a nyelvet, megértem. De ez a srác is öt éve van kint, PhD-zik, nyilvánvalóan tökéletesen beszél angolul, akkor miért nem lehet helyi barátokat keresni, a helyi közösség része lenni?
Miért hiányoznak mindenkinek a magyar haverok, miért nincsenek helyi haverok? Ha van barátod a szomszéd utcában, máris kevésbé fontos, hogy az öt éve nem látott magyar haverral mi van...
Nem azt mondom, hogy fel kell égetni mindent magunk mögött, de nem ártana az új hazánkban helyet találni magunknak, az biztos. Ti hogy vagytok ezzel?

2016.09.12. 13:19:10

@*Andi*:

Hát, nem vagyok egy inteligencica... :D

(De mostmár tényleg abbahagyom az ámokfutást, cserkészbecsszó, mert lassan már én is kitiltanám magamat, még jó, hogy HA szabadságon van ma... Bocs HA, tényleg ennyi volt, vége... )

Herr Géza 2016.09.12. 13:19:26

@Ödenburger [Hu/At]: Ja, és nem hiszem, hogy nekem tartoztál volna válasszal...

2016.09.12. 13:24:21

@Herr Géza:

Majd akkor is szúrjon szemet, ha ő az alpári prosztó... Mert szerintem gyakrabban van olyan, mint amikor az én gyógyszerem gurul el... Mégsem láttalak gyakran az áldozatok védelmében vehemensen kardoskodni... De biztosan csak pont akkor nem olvastam a kommenteket... Szóval ne legyen már megint kettős mérce. Prosztó voltam? Az. Szándékosan? Igen. Prosztóbb, mint ő úgy általában? Nem. Szerintem ennyi...

2016.09.12. 13:29:36

"azért fantasztikus a folytonos tanulás, mert kordában tartja az egód. (...) Bőségesen van mit fejlődnöm még ezen a téren"

Dicseretes felismeres, az LSD-vel viszont le kene allni, illetve hat nem muszaj, de szerintem szinezni ilyen felnott kifestoket lehet, hogy nagyobb elmeny, mint posztot irni, nekunk biztosan.

*Andi* 2016.09.12. 13:32:43

@Ödenburger [Hu/At]: az a baj ezzel, hogy meg csak eszre sem veszed, hogy nem kotozkodni akartam, nem szoktam surun hozza szolni a dolgokhoz, tehat ha megteszem, okkal teszem. A nem tul galans hozzaallasoddal semmit nem ertel el.

Wilhelmus80 2016.09.12. 13:43:01

Az elefántormányos ábrát az kutató is elemzi, aki pl. ebben a cikkben nyilatkozott:
index.hu/gazdasag/2016/08/30/branko_milanovic_interju_egyenlotlenseg_populizmus_brexit_vagyon/
Ami érdekes, hogy abba a 70-80%-ba tartozik a posztszocialista országok teljes népessége is! (Ezt Dani valamiért nem említette).
A cikket ezen túl is érdemes elolvasni, mert a kutató sok más érdekességet is említ a populizmussal és a migrációval kapcsolatban (pl. állampolgársági járadék).

Golf2 2016.09.12. 13:43:12

"Az igazi probléma az ormánnyal van".Meg a kormánnyal.Meg a nettel hogy nem felejt...Épp most zárattak elmegyógyintézetbe 2 fehérvárit,mert chatelni mertek az IS-ről!Vagy ki tudja kiről chateltek...

Golf2 2016.09.12. 13:54:13

@Wilhelmus80:" A külső ellenség előszedése nagyon jellemző azokra a rezsimekre, amik nem biztosak a hatalmukban." Ismerős...

szakasz2 2016.09.12. 14:03:35

Na, látom a kommentekben az izgalmak kezdenek a tetőfokukra hágni. Ödenburgernek igaza van Digger korábbi közgazdasági megnyilvánulásával kapcsolatban (én is emlékszem rá), de a mai hozzászólása kapcsán nincs - kár volt összemosni a kettőt.

A poszthoz, illetve konkrétan ehhez szólnék hozzá: "Egy szabad országban szeretnénk élni, békében,...
Az emberek elsöprő többsége egy fair társadalomban szeretne élni,...
Mindannyian egy egészségesebb és tisztább bolygót szeretnénk hátrahagyni a gyermekeinknek,..."

Ha már úgyis tanulni szeretnél, kedves Dani, itt a mai "lecke". Amiről te itt úgy írsz, hogy ezt szeretné az "emberek elsöprő többsége", azt a környezetedből szűrted le és általánosítottad. Az írásod alapján gyanítom, hogy környezetedben erős túlsúlyban vannak az egyetemet végzett emberek, vagyis mindaz amit írtál, az ő elsöprő többségükre igaz - ez kb. a fejlett országok népességének 25-30%-a lehet, az összes embernek pedig talán 10-20%-a. A maradék 80-90%-ból még asszem keveset láttál, azt hiszem, nekik nagyon nem az a legfontosabb, amit te annak gondolsz. Többek között ezért is halad arra a világ és a politika, amerre, mert a választási győzelemhez a demokráciában a kevésbé képzett 80% többsége kell elsősorban, és nem azoké akik mindennap tanulni szeretnének és tanulnak is valami újat. Sajnos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.12. 14:09:04

@szakasz2:
Homályosítsál már fel engemet is légyszives. Annyiszor voltam prosztó hogy a konkrét esetre nem emlékszem.

Herr Géza 2016.09.12. 14:12:10

@Ödenburger [Hu/At]: Nem értelek. Nem szokásom senkit védelmezgetni, most sem Digger miatt szólaltam meg. Prosztóságra prosztósággal válaszolni nem prosztó. De hol volt itt ilyesmiröl szó??? Még ha fikázta volna a posztot vagy a poszt íróját....
Az meg tényleg vicces, hogy Digger mondott valami szarságot hónapokkal ezelőtt, erre te most rárúgod az ajtót és nyakonborítod egy vödör szarral.
De biztos én vagyok a helikopter....

Pernilla 2016.09.12. 14:13:33

@jewel79bp: " "De ez a srác is öt éve van kint, PhD-zik, nyilvánvalóan tökéletesen beszél angolul, akkor miért nem lehet helyi barátokat keresni, a helyi közösség része lenni?"

Ezzel csak felig ertek egyet, szerintem ennek nincs annyira köze a vegzettsegehez/munkakörehez. Sokan vannak, akik tök mindegy hany eve elnek külföldön, gondolatban meg mindig otthon elnek. Ök mennek a legtöbbször haza. Nincs ezzel semmi gond, csak ezt be kene latni, es nem "normalisnak" veve ilyeneken sirankozni, hogy "hétvégi ebédek és programok telnek el nélküled, és csak a Facebookról látod, hogy épp megint miből maradtál ki.”
Nekem is vannak otthoni, nagyon közeli barataim, es az egesz csaladom, megse latom ezt ilyen egyoldaluan. Az en szemszögemböl ök ugyanannyira kimaradnak az en itteni eletemböl :)

Herr Géza 2016.09.12. 14:31:31

@diggerdriver: Szarságot? Volt rá azért precedens, mondjuk a "minden közgaszdász hülye" nekem is megvan....:)))))

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.09.12. 15:42:42

@Pernilla: nagyon szépen fogalmaztad meg, ugyanígy látom jómagam is. fejben természetesen nehéz ezeket a meccseket lejátszani, de ha nem játsza le, mindig üres lesz a pohár fele.

Taxomükke (UK) 2016.09.12. 15:46:33

@Ödenburger [Hu/At]: "Nem fogom visszakeresni, de talán többen emlékeztek rá, több napon keresztül ment a vita. Sajnos azt hiszem már senki nincs itt azok közül, akik akkor próbáltak érvelni neki... Lehet, hogy nem véletlenül..."

Ásott nekik egy kurva nagy gödröt, belelökte őket, oszt rájuk hordott egy kis földet.
Szóval csak óvatosan. Mondhatnám: you'd better thread lightly.

montroyal ( CAN qc) 2016.09.12. 18:33:58

nekem ez magas mint disznonak a stelazsi

de az iro biztos valami Vilagmegvalto PhD re jelentkezet ... akkora ures duma (luf DE ha ebbol fog megelni nagyon ugyes mert legalabb dolgoznia nem kell

OK a jo pap is holtig tanul .. mégis hulyen hal meg . ha okos lenne nem halna meg mert az nem nagy okossag ..

montroyal ( CAN qc) 2016.09.12. 18:40:52

@Nagy kámpics: Október 29, kedd, ma ezt meg ezt tanultam. Október 30, szerda, ma ezt.

na akkor figyelek es en is tanulok ha oktober 29 kedd akkor 30 szerda

hoppa valami nem jo mert alapos kutatasokat végeztem es oktober 29 az szombat ... akkor 30 nem lehet szerda ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.12. 19:15:16

@szakasz2: Aha szóval arról van szó. Mi történt ott? Volt egy poszt amire minden közgazdász azt mondta hogy hülyeség. Nem mondtak ennél többet és én mertem ezt észrevételezni. Azt mondták hogy könyvet kéne írniuk hogy cáfolni tudják. Igen most is vállalom hogy ott akkor minden hozzászóló közgazdász hülyét csinált magából.
Ha egy posztot tételesen nem tudnak cáfolni csak mellébeszéléssel(könyvet kéne írni) akkor mi alapján hülyézik le az íróját. Ilyen alapon én is mondhatom minden közgazdászra hogy hülye vagy bazmeg, aztán ha megkérdik miért akkor azt mondom Jaa arról könyvet lehetne írni.
Azért üthetett az a poszt hogy Ödipussy-ban nem fordult meg a méreg:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.09.12. 19:55:03

@Taxomükke (UK):
"Ásott nekik egy kurva nagy gödröt, belelökte őket, oszt rájuk hordott egy kis földet.
Szóval csak óvatosan. Mondhatnám: you'd better thread lightly."

En ugy tanultam altalanos iskolaba,hogy olyan szo nincs hogy"oszt":)
Bar en is csak egy aluliskolazott 6 elemis troger vagyok,es az is lehet,hogy rosszul emlekszem a zagymutetem miatt

2016.09.12. 20:13:16

@Sweetshark: Szerintem az elethosszig tanulas nem feltetlenul csak a karrierrel kapcsolatos tovabbkepzeseket jelenti, hanem, hogy idonkent - a csaladoddal, barataiddal toltott ido mellett - megtanulsz uj dolgokat, egy uj nyelvet, vagy barkacsolni, vagy ilyesmi, szoval barmit ami az eletedben hasznos, vagy csak erdekel. Ez igy egyaltalan nem hulyeseg, es valoszinuleg neked sincsen okod aggodalomra, hiszen meg a magukat kozepszerunek vallo emberek is gyakran csinaljak, mivel a technologiai fejlodes, a folyamatos informacios bombazas arra kenyszeriti a legtobb embert, hogy uj eszkozoket tanuljanak meg hasznalni, vagy, hogy ujabb dolgoknak nezzenek utana. Ez termeszetesen hasznos az ember egesz testi-lelki egeszsegenek, de, hogy valaki szamara ez egy olyan egetrengeto ujdonsag legyen, hogy errol igy kelljen mindenkinek ujsagolni, egy ilyen posztban, az engem egy kicsit megijeszt oszinten szolva. :D

P.Elliot 2016.09.12. 21:19:46

@jewel79bp: Teljesen egyetertek amit irtal es en sem ertem. Talan valami onbizalomhiany hogy ha mas orszagbol jott valaki, foleg a regi kommunista blokkbol akkor o nem er annyit mint a nyugati orszagok polgarai. Hogy otet lenezik....
Nem nezik le, azokat nezik le akik bardolatlanul viselkenek, akik nem tudnak, foleg nem akarnak beilleszkedni, akik orokke kritizalnak hogy az orszag ahol jelenleg laknak mennyire szar. Es masok a szokasok, ezek nem tudjak . hogy hogy kell enni pl.
Volt itt egy poszt, nem volt idom hozzaszolni csak beneztem olvasni, valaki azon frocsogott hogy az amerikaiak nem tudnak enni, felapritjak a hust es villaval eszik ugy hogy leteszik a kest.
Ez nem europa, itt ez a szokas, orszagosan, ugyanugy mint a kinaiaknal meg az hogy ket fadarabbal,/palcikaval/ meg egy zajos/ folyton a csesze oldalahoz koccano kanallal meregetik a levest. Ez nem furcsa?
Senki sem mondta hogy minden szokast Europahoz kell hasonlitani semmiben. Minden orszagnak megvannak a szokasai mindenben.
Tehat ha a bevandorlo froclizni kezd, mindent kritizal, akkor persze hogy elmennek mellette, egy baromnak tartjak ha nem is mondjak aki maga kepere kivanja atformalni az orszagot ahelyett hogy velemenyet megtartana maganak es legfokeppen beilleszkedni probalna hogy jobban erezze magat ha mar azt az orszagot valasztotta maganak.

szakasz2 2016.09.12. 21:55:39

@diggerdriver: Úgy látszik egy év sem volt elég, hogy megértsd, mennyire nincs igazad és nem érted a témát - és sajnos ezt továbbra is 'nagy hangerővel' akarod kompenzálni, hátha attól igazad lesz. A lényeg, hogy az említett bejegyzés annyi sületlenséggel volt tele, hogy tudományos körökben jártasabbak nem is állnak neki megcáfolni, elég csak arra a gyöngyszemre gondolni, hogy "ha az egyes államok feloldanák a migráció előtti korlátokat, akkor csupán ettől az egyetlen tényezőtől duplázódhatna a globális GDP, annyival hatékonyabb lenne a világgazdaság működése." - ezt vesd össze az azóta tetőzött migránsválsággal és kvótás népszavazással. No comment.

Mindezek ellenére a kommentekben én is (mint informatikus) és feleségem is (mint matematikus) tételesen megcáfoltunk eléggé hamar 2 butaságot, én tényszerű adatokkal/linkkel, ő matematikailag. Te csak annyit reagáltál, hogy "Mellébeszélsz."

Néha tudnod kéne a nagy hangodból és arcodból visszavenni, főleg ha valamihez nem értesz, talán többeknek lennél szimpatikusabb. Hozzáteszem, alapvetően az vagy, de néha csúnyán elveted a sulykot és még csak észre sem veszed magad.

blackhairlady 2016.09.12. 21:56:39

Wow, ez egy nagyon klassz poszt volt, koszi Dani! Tovabbi sok sikert neked!:)

blackhairlady 2016.09.12. 21:59:30

@Zoole[uk]: Azert, mert igy lesz belole egy poszt. Persze irhatna azt is, hogy tanulni jo, meg mindannyian valtozunk, de akkor meg az elnne a baj, hogy rovid:)))))

blackhairlady 2016.09.12. 22:08:31

@jewel79bp: Szerintem ha ha csak haver,a kkor hamar elfelejtodik, de a baratok igenis hianyoznak, evekig. Ettol volt baratsag az a kapcsolat. Ez szerintem nem azt jelenti, hogy nincsenek kinti haverok, de a baratokat nem tudja (es nem akarja) az ember csak ugy lecserelni mint egy alsonemut.

blackhairlady 2016.09.12. 22:11:09

@mojyo: ha nekem tetszett akkor en is kifestokonyvet lapozgassak?:))))))))

blackhairlady 2016.09.12. 22:17:45

@Zoole[uk]: Dehogynincs:) Nem emlekszel az "oszt jonapot" kifejezesre? ha az illeto azt mondta, akkor az van, akkor is ha nincs:)))))))

Csodabogár 2016.09.12. 22:31:59

@jewel79bp: Szerintem egy magyarral az ember félszavakból is érti egymást. Egy külföldinek mindent el kell magyarázni, amint nem szakmárol vagy az idöjárásrol beszélget az ember. Persze felületes "baratsagot" lehet találni de az nem az igazi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.12. 22:49:37

@szakasz2:
Na hallod ez brilliáns volt. Idézel a posztból és az AZÓTA eltelt idő történésével cáfolod. Eszemfaszom megáll. Ti tényleg ennyire hülyének nézitek az embert?
"A lényeg, hogy az említett bejegyzés annyi sületlenséggel volt tele, hogy tudományos körökben jártasabbak nem is állnak neki megcáfolni, elég csak arra a gyöngyszemre gondolni, hogy "ha az egyes államok feloldanák a migráció előtti korlátokat, akkor csupán ettől az egyetlen tényezőtől duplázódhatna a globális GDP, annyival hatékonyabb lenne a világgazdaság működése." - ezt vesd össze az azóta tetőzött migránsválsággal és kvótás népszavazással"
Ezt a mondatodat tanítani kéne. Komolyan nem hiszem el hogy egy tanult ember ilyet képes elkövetni. Erre csak ezt tudom válaszolni.
kepkezelo.com/images/u5tu59nd4mxatllil2gy.jpg

szakasz2 2016.09.12. 22:55:29

@diggerdriver: Úgy látszik olvasási/szövegértelmezési nehézségeid vannak. Szerintem nem kéne tovább égetned magad...

Taxomükke (UK) 2016.09.12. 23:37:26

@Zoole[uk]: Te azzal a hat elemivel mar tulkepzett vagy.
Habar... mintha azt is irtad volna egyszer, hogy haromszor jartad az elsot, haromszor a masodikat?
:))

2016.09.13. 00:08:22

@Nagy kámpics: Ez is egy erdekes komment, ketsegkivul depressziv a hangveteled, de ezzel egyutt is rendkivul joindulatunak tunik, hogy milyen sokmindent latsz ebbe a "growth mindset"-be :D Szerintem ennel uresebb dologrol van szo, nekem a "design thinking" jutott rola eszembe, ami egy ilyen hasonlo ujracsomagolt kerekfeltalalas, az ember evezredes problemamegoldo gondolkodasat, meg ilyen "jozan paraszti eszt" meg ilyen dolgokat szoktak ez alatt erteni meg eladni (szerintem amugy ez a szokas azert ered az angol-szasz orszagokbol, mert az egy kulonosen verbalis kultura, es az ilyen osztonos dolgokat is szeretik megmagyarazkodni, hogy az ugy nem jo, hogy csak van, hanem legyen neki "hivatalos" terminologiaja meg modszertana, lehetoleg rolam elnevezve, es akkor lehet rola agyalogni sokaig, hogy mi is tartozik pontosan ide meg ugye el lehet adni sok penzert az okos konyveket. :D). Amugy van ennek a "growth mindsetnek" is magyar valtozata, "jo pap holtig tanul" cimszo alatt ismert, alapvetoen amugy egy teljesen megkerdojelezhetetlenul hasznos dolog, bar ez a modern amerikas modszer valoban egy cseppet narcisztikusabb ujracsomagolasa a dolgoknak, de ez csak az egyik elrettento dolog, vegulis maga az ujracsomagolas az meginkabb az, nem? Hogy hat itt vagyunk, haladni kene a dolgokkal, es akkor a jovo vezetoinek mar az egyszeru problemamegoldo gondolkodas, meg a kivancsisag es a folytonos tanulas elmenye is maga a fantasztikum, ne haragudjatok, de en ettol keszen vagyok.

BayesLaw 2016.09.13. 06:35:25

Hahó én írtam a cikket medium-on, gondoltam válaszolok pár dologra.

1. imádunk mi magyarok egymás zsebében turkálni (itt se kellett erre sokat várni), de ha már szóbajött, a mester képzésemet a BBSRC finanszírozta, a PhD-mat meg a Wellcome Trust. természetesen a mester képzésem alatt kaptam jelentős anyagi segítséget a szüleimtől amiért nyilvánvalóan borzasztó hálás vagyok (igyekeztem is rászolgálni erre az eredményeimmel).

2. sajnálom, ha nem jött be stílus, nem szoktam írni (magyarul meg sajnos még ritkábban).. mivel 5 évig nem igen gondolkodtam ezeket a dolgokon csak a dolgaimra fókuszáltam, lehet hogy most hogy ennyi idő után egyszerre megrohantak a gondolatok és érzések itt ott érzelmesebbre sikerült mint egyesek szeretnék.

3. aki a saját faszom szopkodásán és a "józan paraszti ész" újra cimkézésén rugózik, annak javasolnám, hogy esetleg szájkarate meg okoskodás helyett nézze meg a professzornő videóját, olvassa el a cikkeit. nincs benne semmi nárcisztikus, semmi józan paraszti ész, egy kísérletekkel kimért és igazolt módszertanról van szó, ami pl a legszegényebb harlemi iskolák leszakadt fekete és latino gyerekeit 1 év alatt a megye legjobb tanulóivá varázsolta.

4. ahogy írtam is a cikkben, vannak barátaink kint (és rengeteg haverunk), de én másra használom a barát és a haver szót. barátomból van mondjuk 5 és ezek olyan emberek, akikért bármikor, bárhova most megveszek egy repjegyet és odarepülök azonnal ha erre kér. ha valakinek egyszer lesz egy ilyen erős kapcsolata vkivel, azt nem szívesen adja csak úgy fel azzal hogy elköltözik. egy ilyen mély kapcsolat sorvadásán sopánkodni pedig szerintem teljesen normális és emberi.. ahogy azon meghatódni hogy elveszted egy hozzátartozód úgy hogy tudtál ott lenni vele szintén elég emberi szerintem.. nem teljesen értem ezt a zömök, morcona hozzáállást.. ez semennyire nem predesztinál minket arra, hogy hamarabb hazaköltözzünk, egyszerű (és azt hittem érthető) emberi érzések ezek, amiket jól esett megfogalmazni, főleg mert a 3. fő pontomhoz vezettek..

5. volt egy pár hozzászólás amiből többszöri olvasás után sem tudtam kihámozni semmilyen értelmezhető mondanivalót.. ezekre inkább nem reagálok, mert valószínűleg másra reflektálnék mint amit az író mondani szeretett volna.

Összességében a 87 kommentből talán 5 volt pozitív, azok is 2-3 embertől származnak. Nincs ezzel semmi baj, nem tetszhet minden mindenkinek, de meglepett, hogy egy teljesen politika mentes és alapvetően pozitív írás is ilyen negatív hullámokat kelt..

Sebaj, kösz, hogy elolvastátok, szép estét!

BayesLaw 2016.09.13. 06:35:44

Majd elfelejtettem, csak mert vki kérdezte, hogy milyen bullshit dolgokat tanulok:

Péntek: Derivation of backpropagation
theclevermachine.wordpress.com/2014/09/06/derivation-error-backpropagation-gradient-descent-for-neural-networks/

Szombat: 3-4 blog poszt convolutional deep neural

Vasárnap: nem tanultam

Ma approximate bayesian computation-ről olvastam és befejeztem egy word2vec cikket: www.wikiwand.com/en/Approximate_Bayesian_computation
www-personal.umich.edu/~ronxin/pdf/w2vexp.pdf

Ezen túl minden nap próbálok egy 20 percet nézni ebből a kurzusból:
www.youtube.com/watch?v=d_sJFslHQsg

Illetve minden nap haladok ezzel a kurzussal:
www.udacity.com/course/deep-learning--ud730

kronikas 2016.09.13. 07:07:40

@BayesLaw: Szia! Ne törödj a kritikákkal, a te életed! S te vagy a kormányosa!

Mikor informatikusként fiatalként azt mondtam, a windows önálló oprendszer lesz, idősebb s tapasztalt kollégáim s barátaim mind kinevettek. 3 év múlva windowsra fejlesztettek, win95-re... Mikor azt mondtam, a java nyelv nagy jövő előtt áll, ismét kinevettek. S mikor azt mondtam, 1990-ben, a mesterséges intelligencia hatslmas változást hoz majd, ismét kinevettek. A mi hazánk már csak ilyen. Máshol, lehet kapsz lehetőséget , vagy fontos ha évekre, évtizedekre előre látod, merre az irány...
Szóval jó szelet az életben! S ne nézz hátra, akik tartják veled a lépést, ők azok, akikre a kalandok során számithatsz. Már 50 körül jérok, most épp 5 nyelvet tanulok, nem informatikait. Kilecet tűztem ki célnak. Programnyelveket gxorsabban tanultam, az igaz. Vitorlát bonts!

jewel79bp 2016.09.13. 07:45:04

@blackhairlady: mondjuk ez nekem nem magyar-függő, hanem ember-függő. Életreszóló barátom talán 2 van. A többi mindig függ az aktuális hobbimtól, érdeklődési körömtől, és én pl időnként szívfájdalom nélkül tartok "nagytakarítást" a barátok közt. Azért, mert valakivel 15 éve jókat buliztam az egyetemen, nem fogok ma is jópofizni, ha teljesen más irányba ment az életünk. Én szeretek új embereket megismerni, és ez bizony azzal jár, hogy másokkal meg nem találkozom többet. Annyi idő a világon nincs, hogy életünk minden fontos kapcsolatát élethosszig ápoljuk, szerintem.

jewel79bp 2016.09.13. 07:47:26

@Csodabogár: fura, ez nálam nem így van. Talán mert nincsenek magyar-specifikus szokásaim? Pedig biztos vannak... A legjobb középiskolai barátom francia volt, az egyetemen egy szerb lány... igazi ősmagyar barátom nincs is. Most egy szlovákiai magyar lány és pár holland a legjobb barátaim.

Taxomükke (UK) 2016.09.13. 07:56:15

@mojyo: +1
Es akkor meg visszafogott voltam.

Taxomükke (UK) 2016.09.13. 07:59:12

@kronikas: Hogy lehet egyszerre 5 nyelvet tanulni??
Nem beszolok, erdeklodom.

Nzoltan 2016.09.13. 08:26:59

Nekem Londonból elég volt egy nap.
Soha többet...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.13. 08:55:30

@BayesLaw: "Számos tanulmány vizsgálta a mentális erőfeszítés és az időskori demencia és Alzheimer-kór közti összefüggést és egy nem rég megjelent meta-study (sok tanulmány adatait összefésülő kutatási módszer) biztató összefüggést talált ezek közt. Itt egy összefoglaló és itt az eredeti publikáció."

Ha jól emlékszem, még a dokim is emlegette, hogy a sudoku pl. jó kis agytorna az idősödő elmének.

Bal 2016.09.13. 09:56:26

@BayesLaw: sejtettem, hogy ez valami humán PhD lesz. Backpropot nem blogból szoktak IT-sek megtanulni, legalábbis tizenhat éve még a bsc-s alapozó része volt, Budapesten is.

Ez nem leszólás, nem könnyű témádon kívüli dolgokba nulláról belejönni. Na meg erősíti a tételem, hogy lényegében minden magas szintű szellemi munka programozás jellegű lesz. Elképesztő, hogy közgazdász, vegyész, biológus, pszichológus, mérnök ismerőseim mindegyike lényegében ezzel keresi a kenyerét, persze a saját kis business céljára írt környezetben és eszközökkel.

Durva, hogy a számítógépek protézisfunkciója ekkora hatással lett. A kódolás lassan a matekkal ekvivalens alaptantárgy kéne legyen.

Bal 2016.09.13. 10:09:09

@BayesLaw: látom imperial, én is eltöltöttem ott pár évet posztdokként. A lokáció nagyon gáz volt mondjuk. Bár a phd-sek, nem tudom hogy csinálták, de mindig találtak szobát hatszázért egy olyan környéken, ahol heti ezer font alatt csak patkánylyukak vannak.

Ha adhatok egy bölcsességet, az annyi, hogy hamarosan rá fogsz jönni szerintem te is, hogy az akadémia langyos állóvíz a munkához képest, és a legokosabb emberek nem ott vannak. Bár munkahelye válogatja.

BayesLaw 2016.09.13. 10:39:16

@Bal: aranyos vagy, hogy aggódsz, de messze van a humántól. www.wikiwand.com/en/Bioinformatics

mit csináltál az imperialon egyb? informatikus posztdok az valóban mindennek a legalja.. mármint, hogy full értelmetlen azt csinálni nyilván, megértem hogy dobbantottál egy céghez.

Muscari 2016.09.13. 10:47:40

@Ödenburger [Hu/At]: nekem is tetszett, foleg az, amit a tanulasrol ir, azt en is most tapasztalom a munkahelyen.

Narina 2016.09.13. 11:22:18

@Herr Géza: Halkan szeretnem megkerdezni, hogy en mint egyszeru kis bolti eladoi vegzetseggel rendelkezo ember merhetek-e velemenyt formalni vagy esetleg soroljam be magam a "maradj, csondben foiskolai vegzetseg nelkul" aktaba?! (igazabol Odenburger-tol kerdeztem volna, de meglepet) Magaval meg jobban vagyok csak nem rak a turmixba.

kardio1 2016.09.13. 11:29:38

@Narina: Odenburger nem altalossagban beszélt a véleménynyilvánításrol.

Bal 2016.09.13. 11:51:59

@BayesLaw: aggódom ... ? Valamit félreolvastál.

Kicsit fura akkor hogy ann, deep learning meg nlp témákról utána kell olvasnod, de mindegy. Vagy akkor csak a PhD lényegét adó forráskutatásról beszélsz.

Már miért lenne az IT-s posztdok "mindennek a legalja"? Ez így baromira derigáló, pedig nagyon szép témák vannak benne, pont mint a többiben. Csak sajnos pont úgy nehezen lehet megélni belőle, mint a többiből.

Én amúgy machine learning témában voltam ott, egy ideje pedig quant finance. Dolgozik nálunk pár ex-bioinformatikus, ki tudja, még lehet hogy összefutunk majd egy interjún ;)

Narina 2016.09.13. 12:00:41

@kardio1: Azt levettem, de a megszolalasabol erosen hangsulyosan kitunt szamomra, hogy nem ertekeli tulzottan, ha valakinek nem olyan a szakmaja, mint amit a cikk temaja megkovetel, esetleg az iskolai vegzetsege marad el az elvarttol! Felre ne erts. Tudom jol, hogy celszeru tajekozodni egy temaba mielott velemenyt formalunk, ezt nem mindenki teszi meg.

kardio1 2016.09.13. 12:08:56

@Narina: szerintem kifejezetten diggernek szólt a kommentje.

2016.09.13. 12:25:06

@Ginix:

"amolyan kognitív disszonanciát feloldandó."

Igen, igen, ezt gondolom én is.:)

jewel79bp 2016.09.13. 12:31:06

@Narina: ez nem így van, hidd el. Csak a kinyilatkoztató-megmondó embereket nem szereti...

2016.09.13. 13:00:58

@BayesLaw:

"annak javasolnám, hogy esetleg szájkarate meg okoskodás helyett nézze meg a professzornő videóját, olvassa el a cikkeit. nincs benne semmi nárcisztikus, [..] egy kísérletekkel kimért és igazolt módszertanról van szó"

No jó, de ezt úgy mondod, mintha a kettő kizárná egymást.

Hogy mondjak még további példákat, hogy mire gondoltam, biztosan ismert az az embertípus, aki jótékonykodik, de azért (is) csinálja, mert magát ebben a fényben akarja látni.

Vagy azok a facebook-posztok, ahol mondjuk az illető összegzi, hogy mit csinált abban az évben ("olvastam 50 könyvet, fantasztikus emberekkel ismerkedtem, sokat tanultam, remek életem van"), és ezek gyakran a tényközlésen kívül jó adag önfényezést is tartalmaznak.

Vagy feljebb kronikas kolléga válasza neked, aki persze, biztosított téged a támogatásáról, tehát volt hasznos közlendő a kommentben, de mintegy mellékesen azt is leírta, micsoda remek ember ő maga. Amit egyébként elhiszek neki, nem is ezzel van a gond, sőt, semmivel sincs gond, csak jó példának gondolom a hozzászólását.

Ez az a jelenség, ami eszembe jutott arról, ahogy írtál. Nem is kapcsolódik szorosan a témához, nem is tettem kritikai megjegyzést a tartalommal vagy a konkrét ted-előadással kapcsolatban, és hogy ez a konkrét néni vagy te személyes szerint mennyire vagy narcisztikus, az tkp. ebből a szempontból részletkérdés.

Apropó, ted-előadások. Nem vagyok nagy rajongója a műfajnak, ezért csak kábé másfél-két tucatnyit láthattam, de nekem úgy tűnt, a túlzott drámaiság meg önszeretet sokszor a csomag részét képezi. Például ez a kép mindjárt: en.wikipedia.org/wiki/TED_(conference)#/media/File:Jimbo_at_Fosdem_cropped.jpg .

Ez a saját kreatívságának és értékességének teljes tudatában lévő ember visionary-póza.

Ez a póz, attitűd és beszédmód jutott eszembe, és a "saját f.szunk szopkodása" kép (bár szerintem pontos) kicsit erős volt talán, elnézést, nem akartam bántó lenni, sőt, eleve nem is konkrétan rád akartam kihegyezni, egyetlen poszt alapján nem is lehetne.

Azt is tegyük hozzá, hogy ez a póz teljesen független a valós érdemektől, például ha valaki ingyenkonyhán önkénteskedik, az jobbá teszi a világot, függetlenül attól, hogy közben mit gondol saját magáról. Ezért is írtam (és nem pedig gúnyból), hogy te valószínűleg hasznosabb leszel a világ szempontjából, mint én, és hogy hajrá.

"mert vki kérdezte, hogy milyen bullshit dolgokat tanulok"

Az is én voltam, bár pontatlan az idézet. Nem az volt a lényeg, hogy biztosan bullshit dolgokat tanulsz, hanem hogy amikor a listát írod, ne bullshitet írj, azaz ne süketelj. Nem is tetted, köszi és kudo.

"Nincs ezzel semmi baj, nem tetszhet minden mindenkinek, de meglepett, hogy egy teljesen politika mentes és alapvetően pozitív írás is ilyen negatív hullámokat kelt"

Szerintem ne szívd ezt mellre, nem olvastam el minden egyes hozzászólást, de nem láttam, hogy nagyon belekötöttünk volna a tartalomba. Stílusbeli dolgokon vekengtünk, meg csak úgy általában. Kár volna ezt ilyen kudarcként megélned.

(Nem tudom, ez már tartalmi kritika-e, de: hogy lehet-e, van-e értelme például egyszerre 5 nyelvet tanulni, és a végén 9-en beszélni. Nyilvánvalóan kicsi az esélye, de még ha sikerülne is, az egész egy öncélú, értelmetlen dolog, nyilván semmi hozadéka nincs az ember életében azon kívül, hogy saját magát szeretné ebben a pózban látni. Pótcselekvés. Igen, azt hiszem, tartom: ilyesmi célokat kitűzni, és főleg így beszélni róluk a nárcizmus netovábbja.)

2016.09.13. 14:00:32

@BayesLaw: En ertem, hogy ez egy tudomanyos modszer, en csak az ujdonsag mivoltat kerdojeleztem meg, hiszen csak abban kulonbozik az osztonos kivancsisagbol, tanulasi modszerektol, hogy ez le van irva, illetve, hogy most lett leirva azokkal ellentetben pl akik ezt mar az okori romaban vagy kinaban leirtak. :D Amitol amugy narcisztikusnak tunik az a "growth" szo, hiszen vegulis nem a magad noveszteseert kene tanulnod, hanem mert a vilag erdekes, nem? Szoval, meg ha negativnak is tunik, engedd meg, hogy ne kelljen elajulni role, jo? :D Na mindegy neked is szep napot.

Narina 2016.09.13. 15:58:27

@jewel79bp: Ertem! Koszonom! Akkor figyelni fogok jobban!
@kardio1: En maskor is lattam tole erdekes megnyilvanulasokat! Termeszetesen ertem amit mondasz! Nem mintha Digger koma neha nem szolgalna ra, csak azt akartam mondani, hogy kicsit lenezo volt a hangsuly masokkal is. Bar az is elofordul, hogy rossz napja van az embernek.

Kifejezetten nem a ket kolleganak szol a kovetkezo! Nekem nincs felsofokum. Okai vannak, ennek ellenere sok terulet van amirol igen is sokat tudok diploma nelkul is. Sajnalatos tapasztalatom az, hogy sok magasan kepzett emberbe (nem mindbe, mert azert volt jo par kellemes csalodasom), beleragadt, hogy csak a vele egy kepzetsegi szinten levo erti amit mond. Igy a tobbit enyhe lenezessel kezeli. A kozgazdasagban jartas kollegak annyit azert megtehettek volna, hogy halvanyan kifejtik, mert tartjak butasagnak a leirtakat, de ok csak lenezoen legyintettek. Nos azt hiszem ez nem korrekt. Tudsz valamit amit a masik nem. Nem latja ugyan azokat osszefuggeseket mint te, akkor talan szepen leteheti a feneket az illeto es elmondhatna, hogy hol a baki. Nem meggyozni kell a masikat, mert az neha csak idegese tesz, hanem megprobalni levezetni, ha ezt a masik nem erti(pedig emberi nyelven erthetoen van eloadva), az viszont mar az O baja.(ez csak az en szemelyes meglatasom es nem azt kerem, hogy mindenki alljon le ertekezeseket irni, de ne alljon meg az informacio aramlas, mert ezaltal minosegbeli valtozasok is beallhatnak a gondolkozasukba) Tudom Digger is megeri a penzet ezt elismerem, neha erosen ugy tunik szamomra, hogy oda is csap ahova nem is akart. Odenburgerrel is hasonlo erzesem van, de Ovele meg nem futottam ossze tul gyakran. Szerintem sok a hasonlosag (most leszek megkovezve) koztuk, meg ha mas szintrol is megy az emberek oltasa. Jo igen most en is olyannak tunhetek, de en nem megmondani akarom milyen legyen az ember, csak siman elmondom en milyennek latom. Nem vagyok mentes az iteletektol (lasd eleg keves diplomas tur meg) azonban fejlodo kepesnek gondolom magam es kepes vagyok tullepni a sajat eloiteleteimen, ha az akivel szemben allok egyenlo banasmodba reszesit. En egyet ertek azzal, hogy az ember folyamatosan tanuljon, kepezze magat, frissitse az ismereteit es szerintem ne csak a sajat teruleten, hanem minden olyan dologba ami egy kicsit is erdekli. Segitsuk, egymast azzal, hogy elmagyarazzuk (megprobaljuk, mert van akinek nem lehet, de a kiserlet azert az embert minositi pozitivra) a szamunkra evidens dolgokat a masiknak. Lehet nem ott es akkor lesz foganatja, de szerintem megeri. Persze, csak akkor, ha a masikon legalabb az erdeklodes szikrajat latjuk. Ej de filozofikus es utopisztikkus lettem. (valszeg megartott a fejfajas) :D No befejeztem a musort. :)
Ui: Nem harapni, mert a hulyegyereknek(En) csak elgurult a pirula.

BayesLaw 2016.09.13. 16:04:06

@Bal: jó tanács az élethez.. ha vmihez nyilvánvalóan nem értesz, ne beszélj róla úgy mintha te szartad volna a spanyol viaszt.. bocs, hogy kicsit karcosabban fogalmazok, de egyértelműen fogalmad nincs amiről beszélsz.. bioinformatikában senki nem használ nlp-t, kb 1 cikkről tudok eddig ahol word2vec használva volt szekvencia analízisre. deep learning-el ugyanez a helyzet mivel nagyságrendekkel vagyunk attól hogy elég adatunk legyen hozzá.. azért tanulok ezekről mert érdekelnek, és mert izgalmasnak találom őket.. ha szigorúan a szakmámmal foglalkoznék egy rakat más sokkal hasznosabb dolgot tanulhatnék (pl a statisztikai modelleket a metagenomok összerakására, vagy az említett approximate Bayesian computing-ot, stb, stb)..

a "nincs aljább"-at anyagilag értetettem, főleg beleszámítva az ezen a területen mérhető különbséget az iparban és akadémiában megkapható fizetések közt.. természetesen, rengeteg elképesztő fasza téma van főleg machine learning-ben amiből szuper lehet PhD-zni és akár még posztdokolni is, erről kérdés sem lehet, de azért az jelez vmit, hogy kevés nagyágyú maradt az akadémiában (Bengio-n kívül nem nagyon jut most más eszembe).. Hinton, Murphy, Jordan, Ng és még százan mind beálltak az F, G, A, M, B vmelyike mögé..

mivel szerencsére csomó olyan helyen tudok dolgozni a képesítésemmel amivel a hasznára tudok lenni a társadalomnak, így meg sem fordul a fejemben hogy vmi fis-fos fintech cégnél faszakodjak és csiszoljam az algokat.. de mindenkinek mástól áll fel, neked úgy tűnik ettől.. egészségedre. ha egyszer úgy döntesz vmi értelmes és produktív dologra kívánod használni az eszed szólj lehet tudok majd segíteni :)

kronikas 2016.09.13. 16:04:15

@Nagy kámpics: Fiatal koromban rengeteg biztatást kaptam, elindulhassak. Számitógépkezelő voltam, s a programozók, rendszertervezők tudása lenyűgözött. Főnököm fogadásokat kötött velem, sörökbe, nem tudnék megirni egy hét alatt programot erre, vagy arra... egy egyszerű puzzle kirakóval kezdődött, majd raktárkészlet-gazdálkodó alkalmazás lett a feladat... megnyertem, megnyerette, megnyerették velem a fogadásokat, igy lettem programozáshoz is értő. S kaptam gépidőt, műszakon kivül. Voltak hibáim is, ajaj, bőven... ha elrontottam a mentést, kézzel kellett kigyüjtenem minden adatot, az egész műszak munkái alapján, addig nem engedtek haza. De utána soha többé nem vágták a hibát a fejemhez. Nagyon sokat tanultam, szakmailag, emberileg, nem néztek le se engem, se mást. Ilyen remek oktatóim, kollégáim voltak. Ha bármikor,a tanulás folyamán vagy elképzeléseimért kritikát kapok, letámadnak, feladtam volna valószinű. Első munkahelyemen a régiek barátsággal fogadtak, már első hónapban közösen mentünk moziba, emlékszem mai napig, ahogy a NAGYOKKAL együtt mehettem, s arra is emlékszem, Indiana Jones s a frigyláda volt a film... S utána beültünk együtt egy sörre. Tüskés voltam, érzékeny, s ott feloldottam, egyre jobban. A főnököm az ideális főnök volt: Dicséret nyilvánosan, leszúrás kizárólag négyszemközt az irodájában, s halkan. Volt igy kezdte: "tisztelt úr, gyere be kicsit az irodámba, hadd bas..lak le - de akkor se volt ott senki, ahol ezt mondta. S más nem szólhatott a beosztottaira rá, mindenkit megvédett, felettesekkel szemben is, majd megkérdezte mi történt valójában, s úgy kezelte a helyzetet. Mindenki azt mondta, ami s ahogy volt, mindig.

Lényeg, szerintem ma már a fiatalok nem biztos, megkapják ugyanazt, amit mi annak idején - biztatást, türelmet, épitő-jobbitó közösséget.

Narina 2016.09.13. 16:14:41

@kronikas: Jo az embernek ilyen helyen dolgozni! :D Mazlista.

Narina 2016.09.13. 16:20:10

@BayesLaw: Mit takar a bioinformatika?(tudom baratom a google, de attol nem tudok kerdezni)

Bal 2016.09.13. 17:12:10

@BayesLaw: hoppá, ettől kicsit lehidaltam. Ellenséges lettem volna? Nem hiszem.

Annyit akartam érzékeltetni, hogy vannak azért itt is olyanok, akik nem esnek hasra a linkjeidtől, de láthatóan ezt támadásnak fogtad fel.

Kár, értelmes srácnak tűntél.

kardio1 2016.09.13. 17:36:01

@Narina: Köszi, hogy leirtad. Egyetértek veled. Engem sokszor nem a diplomàs-nem diplmoàs kérdéskör zavar, mert az önmagàban màsodlagos kérdés, hanem egy olyan dolog, ami mindkettônél elôfurdulhat, és nem egyszer tapasztalni az életben: hogy valaki, aki tehetséges egy vagy több téren, mindentudonak, akàr tökéletesnek akarja magàt làttatni, és emiatt az ember azt se értékeli bennük, amiben egyébként kivàloak. Most is van ilyen munkatàrsam.

BayesLaw 2016.09.13. 18:00:35

@Bal: semmilyen hasraesést nem vártam (ez a feltevésed vmi betegesen gyermeteg hozzáállást feltételez rólad, főleg az előző "vagizós infós Pisitike" típisú válaszaid fényében)..

annyi történt, hogy vki kérdezte h van-e tételes listám h melyik nap mit tanultam, ezért válaszoltam, h igen van, hogy mutassam nem csak vizet prédikálok (a cikkben), azt is iszom és tényleg igyekszem minden nap tanulni vmit. pontosan az a lényege annak amit írtam a cikkben, h tök mind1 mit tanulsz, csak tanulj vmit minden nap. ha két hónapja kérdeztek volna, egészen mást írtam volna (lehet modális skálákról, vagy világtörténelemről linkeltem volna be cikkeket). de én mostanában pont ezekről olvastam így ezeket tudtam belinkelni, semmilyen felvágás nem volt ebben.

anélkül hogy bármit tudnál a phd-mról lebölcsészezted minősítő hangnemben, majd mikor megtudtad a tudományágat, elkezdtél orbitális baromságokat beszélni a bioinformatikáról mintha értenél hozzá.. mindezt egy nevenincs online nicktől hallgatni aki a Kovács Pisti is lehet Rákospalota külsőn.. ne haragudj de itt elfogyott a türelmem..

kronikas 2016.09.13. 18:00:45

@Taxomükke (UK): ma már könnyű, androidos alkalmazásokat használok. Teljes kifejezéseket tanitókat, s mindig ismétlés is... van egy nyelv, amit intenziven tanulok épp, kettő már "csak" szintentartáson van. S kettő még napi kb. 30-30 perc. Sok ismétlés, szótanitó alkalmazások, s érdekes is legyen...kb igy.

BayesLaw 2016.09.13. 18:31:20

@Narina: röviden a biológia eredetű adatok számítógépes és statisztikai analízisét foglalja magába. tehát fogsz egy biokémikust, egy statisztikust, egy programozót és összegyúrod őket egy kutatóvá és megtanítod őt úgy gondolkodni hogy mély és érdekes biológiai kérdéseket kémcsövek helyett statisztikai és matematikai módszerekkel próbáljon megválaszolni.

pl. mitől függ, hogy ki kap vastagbél rákot? függ az életmódtól? függ a bél baktériumflórájától? függ a veleszületett genetikai állományunktól? függ az évek alatt felhalmozott epigenetikai módosulatoktól? vagy függ mindezektől együttesen? ha igen, hogyan és milyen módon használható ez terápiák és gyógymódok fejlesztésére?

vagy pl. hogyan tudunk vmi prediktívet mondani arról a 2 kg baciról aki mindannyiunk belében velünk együtt él és akik számszerűen 100x többen vannak mint ahány sejtből mi magunk állunk? lehetséges hogy ők okozzák az elhízást? vagy hozzájárulnak? lehetséges hogy közük van az autizmushoz? lehetséges hogy közük van autoimmun betegségekhez? ha igen, pontosan hogyan és mit tehetünk hogy ezeket megváltoztassuk?

ez mind mind olyan kérdés aminek a megválaszolása során muszáj bioinformatikát használnod. de ez tényleg csak a felszín karcolása volt, itt egy viszonylag jó szócikk: www.wikiwand.com/en/Bioinformatics

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.13. 20:49:16

Miután mindenki elolvasta Ödipussy-nak ezt @Ödenburger [Hu/At]: a kommentjét érdemes elgondolkodni azon hogy hol a kettősmérce és hogy hogy is van az hogy nekem mindent szabad. Itt ezen a poszton volt egy büdösbunkó beszólása egy büdösbunkónak és tíz nap múlva mindenki úgy emlékezik hogy Digger szólt be és bezzeg őt nem moderálták neki mindent szabad.
Szóval így megy ez.

Bredpitt Monika 2016.09.13. 21:12:03

Koszi Dani, nagyon jo kis poszt volt.
Sok sikert kivanok!

Határátkelő 2016.09.13. 21:47:27

@Ödenburger [Hu/At]: Hát most nem azért a kétfillérért, de elolvastam a kommenteket újra, és nekem nagyon úgy tűnik, hogy te rúgtad az elsőt.

"Én is már csak unalmas napjaimon jövök trollkodni, sajnos, másnak itt már nagyon értelme nincsen..." Most erre mit mondjak? Inkább semmit. Kicsit ugyan rosszul esik, de hát ez van.

Csak ironikusnak érzem, hogy te hiányolod az igazi, értelmes beszélgetéseket, amikor most éppenséggel te kezdtél el személyeskedni. Nem értem, ennek most mi értelme volt.

Narina 2016.09.13. 22:54:38

@BayesLaw: Nagyon szepen koszonom a valaszt! Erdekes kerdeseket vetettel fol. Kulonleges terulet ez. :)

Narina 2016.09.13. 23:03:18

@Ödenburger [Hu/At]: Ertem! A meglatasaidat nem tudom sem cafolni sem igazolni. Ahhoz utana kene melyebben nezni es atragni az osszes kommenten ami igen sok idot felemesztene. Tudom nem kene beleartanom magam, de esetleg nem lenne celra vezetobb, ha ignoralnad? Azt irtad, hogy ertelmes vitakat szeretnel, nos szivesen allok rendelkezesre, mert en szeretem a szinvonalas utkozteteseket, de a mai kicsit eros volt. Ez nem melto egy ertelmes emberhez sem. Toled is sokban fugg a blog szinvonala, ahogy minden itt kommentelotol. Rajtunk mulik, hogy mit adunk hozza. Kemeny kotekedest es tragarsagokkal sertegetesekkel teli okolharc, vagy ertelmes es normalis emberi hangon lefolytatott vitakat. Tudom az utobbi nehez, de talan erdemes megprobalni. Koszonom a valaszod. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.09.13. 23:11:45

"Számomra, az egyedüli pozitív hozománya ennek az volt, hogy ráeszméltem, ha csinálok valamit, akkor azt jobb, ha 110%-osan teszem, mert minden perc, amit itt töltök, azt nem a családommal és barátaimmal töltöm otthon. "

En is probalok 110%-on teljesiteni, de nekem a csalad is, es a baratokis itt vannak. Marmint a szuleim, anyosom, aposom nem, de most mar sajat csaladom van, es ok itt vannak velem.

Narina 2016.09.13. 23:12:02

@Ödenburger [Hu/At]: Na kerem egy ember alapjan leirni a tobbit. Ott van szakasz2 kollega, vagy Bredpitt Monika, PElliot, Mojyo es meg sorolhatnam azokat akikkel erdemes beszelgetni. Tudom, nem igy ertette, de sajnos irasban nem az igazi. Beszelgessen veluk, velunk. Sok igen inteligens es ertelmes ember latogatja a blogot, biztos van olyan akivel szot ertene csak adjon eselyt.

Narina 2016.09.13. 23:16:38

@diggerdriver: Nono kerem ennek egy leheletnyit hiszti szaga van. Maskor nem veszi ezeket ugy a szivere most is engedje el. (ajaj ma megin beleugatok olyanba amihez semmi kozom, de remelem, most nem kapok a buramra) Engem erdekel, ez a blog, de a veszekedest nem szeretem, gondolom nem vagyok vele egyedul. :)

Bal 2016.09.14. 00:54:40

@BayesLaw:

Nem vagyok infós. Valamikor szőrmentén még én is boncoltam patkányt az eltén.

A bölcsésznél még nem dobtam be a neved egy keresőbe, csak tippeltem az addigiak alapján. A honlapodon aztán fenn volt a PhD témád és iskoláid. Nekem amúgy abszolúte semmi bajom a bölcsész PhD-kel, sőt, ha olyan háttérrel olvasgatnád ilyesmit, nagyobb elismerés járna. Itt csakis és kizárólag te minősítetted őket.

Szerintem a korábbi, milyen átlagnak-érthetetlen-dolgot-csináltam a hét napjain kommented be lehetne ragasztani a "vagizás" címszó mellé a lexikonba, de ezt ezek után nyilván nem fogod elismerni. Nekem ez kicsit kinyitotta a bicskámat, ez van.

Sok sikert a társadalmilag hasznos álláskereséshez. Majd írj posztot egyszer hogy mit találtál.

kronikas 2016.09.14. 06:56:14

@Narina: az "átkosban" ilyenek voltak még... azt hittük, még jobb lesz. Az a főnököm ma biztonsági őr. A legjobb programozó közmunkás. Matolcsynak irt levele óta fekete listán van ő is. Ja, s persze informatikus hiány van...de hát, a hatalom bosszúja fontosabb....

sellőlány 2016.09.14. 07:08:25

@BayesLaw: Engem azért érdekelne, hogy ebből tudományos buborék közegben szerzett konklúzió mikor jutnak el az NHS (meg alapvetően úgy általánosan a gyakorlati eü szintjére úgy globálisan), és egy IBS-t vagy akár rák előtti vastagbél gyulladást a helyén tudjon kezelni az orvos vagy akár a rendszer? Miért veszik el a beteg már egy vérvizsgálat során, amit jó esetben maximum a GP-vel se tud kielemezteni (majd értesítjük LEVÉLben, ha valami eltérést látunk), nemhogy egy kompetens belgyógyász proffal. aztán miért jut el egy hasi UH-ra hónapok várakozása után, és GP által indokoltnak tartott esetben vastagbél tükrözésre, miközben fogalmuk nincs arról, milyen az ember genomja, hajlamosító tényezői, milyen stresszhatások érték az embert az elmúlt években, hogy miképp táplálkozik. Nem is kérdezik egyébként. Felírnak valamit, ami többnyire nem segít, diagnózist maximum már csak kiterjedt rák esetén állítanak, jön a drasztikus műtét és jó esetben életmódváltás. Kábé gyereket a fürdővízzel. Míg a Te szinteden lehet, hogy egy másfél oldalas derivációval kiderülhetne, hogy a két hónapja tartó fosás, baloldali hasi nyomásérzékenységgel pusztán a szigmabél irritáltságát jelenti, oka a visszavezethető a kazeinszármazékok felszívódásához, és hathavi diétával a probléma kiküszöbölhető. Ehelyett a világmegváltás a célod, amivel semmi probléma, de a világmegváltás sokszor máshol kezdődik. Ennek felismerése egyén/kor/függő, és nem is vitatom el a tudomány haladásának köszönhető világrengető téziseket, csak megjegyzem, hogy minimális hatással vannak a jelenkor generációra, életkörülmények javítására. A vastagbél rákba jelenleg minden második vagy harmadik ember belehal (ország, eü-függően), noha korai diagnózissal abszolút gyógyítható lehetne az esetek többsége. Itt kellene többet tenni, és bízom benne, hogy léteznek olyanok, akik ezen dolgoznak.

szakasz2 2016.09.14. 10:01:18

@Narina: +1 :)
@sellőlány: Egyetértek! Annyival kiegészíteném, ha már a 'rák' téma szóba került, hogy az a szomorú helyzet, hogy valószínűleg többen élnek a rákból, mint ahányan belehalnak. Ezt nem én találtam ki, hanem "A világ rák nélkül" (Edward G. Griffin) című könyvben olvastam, amit mindenkinek ajánlok - akit érdekel a rák már évtizedekkel ezelőtt megfejtett hatásmechanizmusa, gyógymódja, és az hogy ez miért nem terjedt még el a világban (pl. azért mert akkor bioinformatikára is kevesebb szükség lenne... ;)).

sellőlány 2016.09.14. 11:27:41

@szakasz2: Azért azt tegyük hozzá, hogy a másik meggazdagodó réteg meg azzal keresi magát agyon, hogy azt mondja, szedd ezt a port, végezd el ezt és ezt a tanfolyamot, vedd meg ezt a készüléket, fizess ennek és annak az áltudományos kóklernek a gyógymódjaiért. Gyakorlatilag csodálom, hogy még nem pusztult ki önmagától az emberiség, de ami késik, nem múlik. El fog jönni az is egy napon. Na, a doktor úr meg jól eltűnt, remélem előkerül majd.

szakasz2 2016.09.14. 12:00:17

@sellőlány: Ne ítélj látatlanul, itt nem erről van szó! Semmi por, tanfolyam, készülék vagy ilyesmi. B17 vitamin, vagy barackmag a kulcs. De a többit olvasd el a könyvben. ;)

Főgebra 2016.09.14. 12:16:06

@szakasz2:
"...barackmag a kulcs."

Így van! Az használt a Bajor Iminek is!

kardio1 2016.09.14. 12:16:58

@szakasz2: ezt használta Bajor Imre is az agydaganata kezelésere. Azóta is él és virul...
Nem kéne minden humbugnak felulni, nagy divat ez manapság.

kardio1 2016.09.14. 12:18:05

@Főgebra: megeloztel...
A b17 vitamin egy cianszarmazek egyébként.

Főgebra 2016.09.14. 12:40:23

@kardio1:
Egyébként olyan nagy a kereslet iránta, hogy ebbe ment tönkre az L. Simon László (néhai kultusz áll. titkár) és családjának a barackmag vállalkozása is!

Ez azért lehet, mert buták a népek és nem olvasnak "szakirodalmat"!

szakasz2 2016.09.14. 13:06:30

@kardio1: @Főgebra: Akárcsak a B12, az is egy ciánszármazék, ugyebár... És egyébként pont ebben rejlik a kulcsa. Mellesleg konkrét tudományos kutatások alapján készült a könyv és ezeket be is hivatkozza.

Ja még valami: hányan haltak bele kemo- és sugárterápiába? Asszem sok-sok nagyságrenddel többen, mint az alternatív módszerekbe. Arról nem is beszélve, hogy ez utóbbiakat a legtöbben (Bajor Imre is?) csak akkor kezdi el, mikor a 'modern' orvoslás már menthetetlenként írja le az embert. És még így is jó páran meggyógyulnak pl. barackmaggal vagy Gerson-diétával.

Tényleg nem kéne minden "humbug"-ot elhinni, ezért is kell megkérdőjelezni a 'modern' orvostudomány állításait, amikről már sokszor derült ki, hogy minimum elferdítették őket, de inkább hazudtak. De még ha igazat is mondanak, akkor sem látják a fától az erdőt.

kardio1 2016.09.14. 13:54:19

@szakasz2: a b17-tel soha nem készült randomizált kettős vak vizsgálat.

kardio1 2016.09.14. 13:58:59

@szakasz2: és nem a kemoterápiaba, vagy a sugarterapiaba haltak meg ezek a betegek, hanem annak ellenére. Nagyon jól hangzanak az ilyen állítások, mint hogy már régen ismert a rák mechanizmusa meg gyógymódja, de ezek mögött legalább annyira üzleti érdekek állnak, mint a sokat karhoztatott gyógyszeripar esetében.

BayesLaw 2016.09.14. 14:05:10

hát akkor végül is minden jó, hisz ti már birtokában vagytok a nagy titoknak. lelepleztétek a világraszóló tudós összeesküvést, szóval nincs miért aggódnotok a barackmag majd megvéd mindentől. egyb a globális felmelegedés is csak kacsa és a chemtrail is igaz, meg az ufók már rég leszálltak pomázon csak titkolják, mert a gyíkemberek irányítják a világot. ez utóbbi a legdurvább! gyíkember érted és ott van mindenhol.

ja meg azt hallottad, hogy a migránsok terjesztik az AIDS-et? frankón. mondjuk ez lehet hogy összefügg a chemtrail-el meg a tudjuk-kikkel.. meg tudtátok, hogy ha leírjátok egy papírra, hogy 1523156762 az olyan energiákat ad ki magába ami harmonizál a lelketekkel és emiatt meggyógyultok mindenből? ezt is titokba tartja a rohadt tudós társadalom évtizedek óta, de ilyen egyszerű, hidd el. csak írd le, tedd a párna alá és alukálj rajta, néha kapj be egy barackmagot, és mondj el egy imát és nincs rák, nincs betegség. ennyike.

Pernilla 2016.09.14. 14:09:23

@BayesLaw: egyvalaki bedobta ezt a barackmagos baromsagot, de azert @sellőlány: kerdesenek van alapja, örülnek, ha erre valaszolnal.
Nem szamonkeres ez (szerintem reszeröl se), egyszerü kivancsisag.

BayesLaw 2016.09.14. 14:54:33

@sellőlány: jók a kérdéseid, bocs az előző vitriolos válaszomat nem neked szenteltem..

amikkel a bioinformatika foglalkozik az nagyon nagy részt alapkutatás, tehát potenciálisan hatalmas kérdéseket oldhat meg hosszútávon: pl pontosan mitől öregszünk és egyáltalán szükségszerű-e hogy öregszünk vagy ki lehet-e kapcsolni?

ebből fakadóan hosszú hosszú évekbe kerül míg vmi lecsepeg ebből a hétköznapi orvoslásba. itt van pl egy klasszikus bioinformatikai cikk:
bioinformatics.oxfordjournals.org/content/26/22/2849.full

arról szól, hogyan kéne elemeznünk az adatokat amik az egyik új típusú techológiáról (epigenomika) származnak. ettől nem lesz jobban Pista bácsi, de az ilyen cikkek nélkül nem tudnánk értelmezni és lefolytatni az ehhez hasonló, elképesztően híres és biológia könyveket alapjaiban átíró tanulmányokat:
www.wikiwand.com/en/%C3%96verkalix_study

A fenti tanulmánytól még mindig nem lesz jobban Pista bácsi, de megtanultuk belőle azt, hogy milyen hatása lehet a te egészségedre az, hogy a nagymamád alultáplált volt. ha 10 éve megkérdezel egy biológust azt mondta volna h természetesen semmilyen. ha ma megkérdezel egy orvost ugyanezt fogja mondani (mivel az orvosok a rengeteg munkájuk mentén nyilván lassabban tudnak csak lépést tartani a legfrissebb eredményekkel).. de kiderült h ez nem így van, és van egy eddig senki által nem vizsgált és borzasztóan bonyolult újabb szabályzási rétege a biokémiánknak ami hatással van az egészségünkre és így potenciálisan gyógyszerek célpontjai lehetnek.

ez csak egy icipici példa arra, hogyan épül fel a tudomány, hogyan állunk egymás vállaira (kutatási eredményeire) hogy végül messzebb lássunk és többet értsünk meg a természetből. ez végül persze gyógyszerekhez, terápiákhoz vezet de ez lassan megy mivel elképesztő bonyolult az ember és borzasztóan erősen szabályzott a gyógyszerfejlesztés.

kicsit visszakanyarodva a belekre: bélbacikkal eddig az egyedüli átütő siker a halálos kórházi clostridium fertőzések megállítása volt. ha egy ilyet beszedsz, gyakran szó szerint átfosod magad a túlvilágra és semmit se tudunk tenni hogy megmentsünk, de pár éve rájöttek, hogy ha egy egészséges ember flóráját transzplantáljuk (akár mint egy másik szervet) a betegbe akkor napok alatt rendbe jön. elég gusztustalan gondolat de ha az életem múlna rajta én nem sokat haboznék. ehhez az ötlethet nem kell bioinformatika de ahhoz, hogy nyomon kövesd hogy ez miért működik és miért nem őrültség, ahhoz nagyon is.

végül itt egy ingyenesen elérhető, elég új cikk a bélbacik és a vastagbél rák kapcsolatáról:
journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0155362
mint látható csak sejtünk még és gyűlnek gyűlnek az eredmények, tények, de messze vagyunk attól, hogy olyan részleteiben megértsük a rendszert, hogy közbe tudjunk avatkozni egy gyógyszerrel vagy terápiával. 10-20 éven belül ez simán valóság lesz, de addig még rengeteg munkára van szükség.

végszó: alapkutatás nélkül nincs jobb orvoslás, nincs technológiai fejlődés, nincsen tisztább energia, nincs előrelépés semmiben. lehet h egzotikusnak és értelmetlennek tűnik sok kutatónak a munkája, de biztosíthatlak, hogy elképesztően okos és dedikált emberek dolgoznak sokszorosan az átlag feletti munkaórában, hihetetlenül
alulfizetve azért mert hajtja őket a megismerés vágya és mert jobbá szeretnék tenni ezt a sárgolyót.. több időt kell szentelnie a tudós társadalomnak az eredményeik elmagyarázására, de ugyanúgy a többségi társadalomnak is nagyobb nyitottságot és érdeklődést kéne tanúsítania..

kardio1 2016.09.14. 15:10:55

@BayesLaw: teljesen igazad van az alakulata fontosságát illetően. Ugyanakkor a Clostridium ellen a metronidazol is megteszi alapesetben, nem kell rögtön a széklettranszplantációra gondolni.

szakasz2 2016.09.14. 15:14:59

@kardio1: Valóban, csak a nagyságrend nem mindegy. A gyógyszeripar ezerszeres vagy milliószoros nagyságrendű pénzről szól a másik oldalhoz képest. A barackmagon például konkrétan minimális haszon van egy rákgyógyszerhez képest. Ez meglátszik abban is, hogy mi a mainstream ideológia/reklám, meg abban is, hogy hányan (magukat értelmesnek gondoló/mondó emberek) kezdenek el itt a blogon perceken belül viccet csinálni, gúnyt űzni valamiből, amiről fogalmuk sincs. Vagy valaki már olvasta itt a könyvet rajtam kívül?

Ha nem, kéretik nem fikázni és leszállni a téma (és közvetve a személyem) szapulásáról. Na, csá.

kardio1 2016.09.14. 15:35:41

@szakasz2: én utánanéztem ennek a dolognak (nem az elmúlt öt percben a Wikipédián), ezért az a véleményem róla, ami.
Másfelől pedig nem tartom fair versenynek osszehasonlitani a gyógyszeripart, ahol kb. minden 25000.-ik vizsgált molekulabol lesz gyógyszer, az olyan gyógyhatású készítmény, vagy szimplán vitaminok, etrendkiegeszitok forgalmazását, ahol kb. csak gyártási meg reklámköltség van. Azzal együtt, hogy a gyógyszeripar sem szőke herceg egy fehér lovon.
Az alternatív gyógyászat kb abból él, hogy a nyugati orvoslást és gyógyszereket szapulja.

Főgebra 2016.09.14. 15:51:42

Van egy nagyon gyakorlatias kérdésem. Különböző képalktó vizsgálatok után, szakorvosok azt javasolják nekem, hogy kezdjek el barátkozni a tüdőrákos életpálya modellel.

Biopszia és pathológia után mit választanátok? A megfelelő terápiát vállalnátok fel, vagy elküldenétek a nyerészkedni vágyó szakorvosokat meg a gyógyszermaffia tagjait a búbánatba és boldogan, bízva a szebb jövőben barackmagot és Varga gombát majszolnátok?

Mert ez itt a kérdés!!!!

szakasz2 2016.09.14. 15:53:39

@kardio1: A könyv szerint (olvastad?) az említett rákkutatások a 1960-as, 70-es években voltak Amerikában, a modern orvostudomány elveinek és gyakorlatainak megfelelőn, szóval egyáltalán nem alternatívan. Az, hogy az eredményeket hogy hamisították meg utólag, és tiltották be pl. a B17 vitamint, az mind benne van a könyvben (olvastad?). Ezek alapján nemhogy "szőke herceg fehér lovon", hanem az "egészségügy diktatúrája" megy az USA-ban és a fejlett világban. Ez is szépen ki van fejtve a könyv második részében. Olvastad?

szakasz2 2016.09.14. 15:54:52

@Főgebra: Olvasd el az említett könyvet, aztán döntsd el magad.

kardio1 2016.09.14. 16:03:18

@szakasz2: igen. A gyogyszervizsgalatok sokat változtak az idők során. Lenkei is írt egy könyvet arról,hogy a gyogyszerlobbi elnyomja a vitaminos ötletei miatt. Arról nem beszél, mekkora haszna van az alternatív termekein... Annak is utánanéztem, hol lehet a b17-tel beszerezni. Es ellenőrizhetetlen internetes forrásokon kívül mást nem találtam. Arról sem találtam infót, milyen eredménye van neki nagy, néhány ezres vagy tízezres mintán.

Főgebra 2016.09.14. 16:05:05

@szakasz2:
Nem érted a helyzetet!
Én nem vagyok sem gyógyszerész, sem vegyész, sem onkológus, így aztán, nem értek hozzá és nem is fogok véleményt mondani róla, mert egy rákos folyamat nem tart olyan sokáig és ha egyszer elvaxolták a dolgot, onnantól kezdve késő bánat.

Megnyugtattál, hogy te, biztos barackmagot majszolnál!

szakasz2 2016.09.14. 16:44:38

@kardio1: Lassan annyi időt töltesz azzal, hogy egyéb forrásokból/internetről tájékozódj a könyv általad vélelmezett/feltételezett tartalmáról, hogy egyszerűbb és kevesebb idő lenne elolvasni azt. :)
Mindamellett, hogy te mindig korrektül és személyeskedés nélkül válaszoltál, és ezt köszönöm, én nem látom értelmét egy olyan vitának, ahol te vakon "lövöldözöl" mindenféle irányba egy könyvet cáfolandó, amit nem is olvastál. Ha elolvasnád, nagyon érdekelne a véleményed, mint orvos, különösen az első feléről illetve a benne levő konkrétumokról, de így nem, ne haragudj. Minden Jót!

szakasz2 2016.09.14. 16:46:02

@szakasz2: természetesen a "vakon lövöldözöl" van idézőjelben, és csak arra vonatkozik, hogy nem olvastad a könyvet, így azt sem tudod, mit kéne megcáfolnod.

tanato 2016.09.14. 17:33:04

@szakasz2: Beleolvastam a vitába egy kissé.természetesen Kardióval értek egyet mint nyugati orvoslást tanult ember.Neki adok igazat, a sugár és kemo nem megöli a rákos beteget,hanem meghosszabbítja az életét,néha évekkel is.RÁkos beteget meggyógyítani viszont csak a sebész tud ha idejében észreveszik a "magot" és rövid időn belül eltávolítják.
A szélhámos alternatív gyógyászoknak/fülöp szigeteki "sebészek",Barackmag,orosz és kínai egyetemet sosem látott csodadoktorok Celladam,Béres dr./aki először szintén a rák csodadoktorának mondta magát,később szelíditett és "csak"immunerősítővé változtatta a a rák csodagyógyszerét.Lenkey a vitaminkirály.Ők mind-mind milliárdosokká váltak a beteg emberek hiszékenységét és szalmaszálba való kapaszkodását kihasználva./Ami egy etikátlan aljas dolog/

tanato 2016.09.14. 17:43:19

Ha valaki tényleg "feltalálná" a rák csodagyógyszerét legyen akár orvos akár nem bizonyosan ingyen tenné,nem akarna ebből milliárdossá válni,ez különbözteti meg szerintem az elkötelezett embert a szélhámostól.Egyébiránt a rák sok faktorú betegség,nem hiszem hogy egy masszív dohányos tüdőrákos ha bekapna egy "csodapirulát" pl. celladamost vagy vitaminost azután nem 2 pakli hanem 4 pakli cigit szívhatna el,büntetlenül.Vagy egy túlzabáló vastagbélrákos ha bekapná a csodapirulát,utána büntetlenül dupláját zabálhatná az addigiaknak.

szakasz2 2016.09.14. 17:47:32

@Főgebra: Azért valamennyire értem a helyzetet, csak azt nem tudtam, hogy elsőre komolyan írod-e vagy nem.
Ha komoly volt a kérdésed, akkor hadd mondjam el, hogy mind a két szülőmnél rákot diagnosztizáltak sok éve. Anyukám mellrákos volt: megműtötték, kemozták, ezzel egyidejűleg (rokkant)nyugdíjba ment (ma már rendes nyugdíjas), felszabadult a napi stresszből (nem szerette a munkáját), komolyan látszott rajta a lelki változás, és immáron sok éve tünetmentes, bízunk benne, gyógyult is. Kiegészítőként ő is evett barackmagot, de igazán a látványos lelki változás miatt gyógyult meg.
Apukám más eset volt. Több, mint 10 éve először vastagbélrákot mutattak ki nála, szokásos kezelési protokoll, majd egy éven belül májáttét. Ez a hivatalos orvosi vélemények szerint is tudtommal minimális esélyt jelent a gyógyulásra. A májáttétet megműtötték (nem is tudom meg merjem-e említeni, mennyit segített itt a homeopátiás Arnica Montana, hogy ne vérezzen el a műtét közben), utána jött a kemoterápia. Hosszas unszolásra és "A világ rák nélkül" hatására hajlandó volt a terápia első felében kiszállni a terápiából, megmondta az orvosnak, hogy nem jön többet, és adott neki egy példányt a könyvből. Azután barackmagot fogyasztott. (Az anyagiakról: összesen szerintem max. 10-20 ezer forintot költött barackmagra, a kemóból egyetlen kezelés volt 100 ezer Ft, persze azt a TB fizeti, de akkor is). Nos, még ő is köztünk van, immáron 10 éve (reméljük) gyógyultan.

A mondanivalóm lényege, hogy a döntést ő hozta meg. Én persze sokszor győzködtem (ahogy persze másik irányból az orvosok/egészségügy is, néha elég csúnya módszerekkel), de az ő életéről/egészségéről csak ő dönthetett. Ez egy nagyon nehéz dolog. Ha odakerülnék, nekem sem biztos, hogy egyszerű lenne. De még egy fontos dolgot figyelembe kell venni: annak az orvosnak akik kezel, műt, stb... te csak egy beteg vagy a sok közül, és persze szeretne segíteni, de már annyi embert látott meghalni és annyira le van terhelve, hogy jó eséllyel már esetleg nem is embert/beteget lát benned, hanem csak a futószalagot illetve a halálozási/túlélési statisztikát. Ha még egy betege meghal vagy sokat szenved azért, mert esetleg mégsem helyesek a megkérdőjelezhetetlen orvosi protokollok vagy gyógyszerek, az neki már nem fog fájni. Neked igen.
Jó/Jobb Egészséget és bölcs/helyes döntést kívánok.

szakasz2 2016.09.14. 17:52:05

@tanato: Mert a gyógyszeriparból senki sem lett még milliárdos, hahó???? Pár éve a Novartis vezérigazgatója csak lelépési pénzként 72 millió CHF-t kapott!!! Az 20 MILLIÁRD FORINT! A gyógyszeripar a világ egyik legjövedelmezőbb iparága, ez az emberiség egyik legnagyobb szégyene.

kardio1 2016.09.14. 17:56:24

@szakasz2: tévedsz. En enek évekkel ezelôtt néztem utàna személyes érintettség okàn.

szakasz2 2016.09.14. 18:02:32

@kardio1: Szóval olvastad a könyvet? Tudod, hogy ki végezte a kutatásokat? Ha igen, mi nem stimmel benne, például a rák hatásmechanizmusa kapcsán? Érdekelne konkrétan, tényleg. Odavetni egy 'tévedsz'-et a legegyszerűbb, azt én is tudom.
Tévedsz.

kardio1 2016.09.14. 18:02:39

@szakasz2: Örülök neki, hogy szüleid rendben vannak! Ennek ellenére nem egyértelmû, hogy a barackmag bàrmit is segitett az ô esetükben. Edesapàdnàl a màjàttét idején kiùjult a a béldaganat is, vagy az màr nem "ött" vissza?
Azzal viszont maximàlisan egyetértek, hogy a lelki tényezôk sokat szàmitanak.

kardio1 2016.09.14. 18:13:00

@szakasz2: a tévedsszel arra utaltam, hogy nem most gugliztam ennek utàna.
Nem gondolom, hogy a ràk egy szimpla "hiànybetegség" lenne. Szerintem ez ennél joval komplexebb dolog.
Mindegy, nem fogjuk meggyôzni egymàst.

sellőlány 2016.09.14. 18:21:32

@BayesLaw: Köszönöm a biológia 7. osztályos levezetésedet a bacikról és a nagyon okos tudós bácsik világmegmentő tevékenységéről, de azt hiszem ennél jobban foglalkoztat a probléma, nem hiába ástam bele magam a kompkementer medicina bizonyos ágaiba pár éve. Ezért most ne is menjünk bele a barackmagba, meg a vitaminokba, ebben kábé hasonló az álláspontunk. Viszont ami a valóság, és amit te is írsz, hogy a gyakorlati orvoslás messze nem tart ott, ahol a kísérleti biológia, és amivel te most foglalkozol, valószínűleg az unokáink korában sem lesz életszerű valóság. Miért? A tb rendszere a jelenlegi szocpol viszonylatban sosem lesz képes kitermelni azt a forrást, ami lehetővé teszi minden orvos számára azt az alapvető gyorsdiagnisztikai képességet és gyakorlati tudást, amivel biztosan még tudná határozni a probléma gyökerét (és nem biztosítja az ehhez szükséges időt a betegnek sem, hogy ennyi időt eltölthessen az orvosával). Az orvosok többsége a specializációjuknak köszönhetően a szakterületüket lehet, hogy jól ismerik, de képtelenek átlátni és összekötni néhány lehetséges összefüggést más részeivel az orvostudománynak, vagy magának a test működésével. Aztán ott az iszonyatosan kemény gyógyszerlobbi, hogy milyen ország, milyen forrásból, mit és mennyiért enged be az eü-be, ezért a gyartó milyen benefiteket kap az államtól és mennyit ad vissza a dokinak. A beteg kábé semmi tájékoztatást nem kapva az állapotáról a gyógyulás reményében kiváltja és szedi, és ha az állapota nem javul, akkor kap egy másikat, amitől kiütései lesznek vagy kettős látása, esetleg vagy tönkrevágja a máját. Sehol senki nem fogja felcsapni az internetet, hogy jé, múlt hónapban/évben volt valami kongresszus arról, hogyha én most infúzióval adnám be ezt és ezt az anyagot kálcium hozzáadásával, akkor hatékonyabb lenne a felszívódás és a hatás, mint gyomron keresztül. Az egyének egy betegség kategóriába és a problematika gyógyszerfajták szerinti megoldásába vetett hit ugyanolyan messze van a valós megoldástól, mint a Föld egy másik galaxistól. Persze az űrkutatás is lenyűgöző felfedezéseket publikál rendszeresen, de azért az rémisztő, hogy a saját galaxisunk határait se ismerjük még, nemhogy a másik kezdetét. Ezért is szimpatikus számomra a kínai gyógyászat megközelítése, aki egyen szerint kezel minden pácienst, és a tünetekre fókuszál. Ráadásul nem veti el a nyugati gyógyászat ismérveit se, pl. bátran alkalmazza a kemoterápiát is, ha szükséges, de nem intravénásan (esetleg gyógyszeresen), letarolva mindent, amit a vér útján elérhet. A teljesség igénye nélkül és nem is legbonyolultabb nyelvezettel csak egy cikk, hogy közelíti meg a vastagbel rák kezelését. A prevenció részre külön felhívom a figyelmedet, mint időbeni dietary change, amit mar fentebb is említettem. www.itmonline.org/arts/gicancer.htm
Ennél vannak orvosibb esettanulmány is, kontrolcsoportokkal és az eredmények orvosi leírásával és publikációjával is, ha érdekel, linkelgetek olyat is. Szóval én ilyesmiket olvasgatok, ha rá akarok jönni bizonyos betegségek okaira, a formulák összerakásához sajnos nem értek (ez legalább 3 év gyógynövénytan az ottani orvosi egyetemen), de az összes UK-ben és Amerikába forgalmazott herbal formulához, az eddigi képesítéseim miatt engedélyes hozzáférésem van. De ezeket szigorúan csak akkor lehet ajánlani, ha az ember biztosan diagnosztizál, és tisztában van az orvosi fogalmakkal. Ez pedig lelkiismereti kérdés (azontúl, ha komolytalan vagy, az engedélyedet bevonják). Szóval nekem ez még egy komoly munka, nem is vagyok abban biztos, hogy képes leszek egy ekkora feladatra, mert van egy szakmám és nem vagyok már huszonéves se, de a mindset az adott hozzá. Sok sikert a jövőben és sok jó missziót!

tanato 2016.09.14. 18:35:50

@szakasz2: Nem szeretem az agresszív gyógyszeripari menedzsereket sem.

sellőlány 2016.09.14. 18:43:52

@BayesLaw: Amerikában (US). Az
összes többi elütésért is elnézést, a mobilom ezen a platformon még mindig felülír, és főleg akkor nem látom, ha jó sokat pötyögök a komment ablakba.

tanato 2016.09.14. 19:07:35

@szakasz2: Ha egy melldaganatost időben észrevesznek és nincs tüdő vagy agyi áttétje,műtét esetén jó esélyei vannak,Szintúgy egy vastagbél daganat esetén ha a májában csak egy soliter áttét van.Mivel a vastagbél szépen rezekálható és egy vagy két májáttét is megoperálható./sok apró ami teleszórja a májat már nem.-/Ez teljesen független a barackmagtól/Ha nem operálták volna meg őket a barackmagkúra is esélytelen./Mondom ,jelenleg a rák csak sebészkéssel gyógyítható,egyéb módszerek,sugár,kemó meg csodaszerek csak lassítanak.

szakasz2 2016.09.14. 20:27:36

@tanato: "Ha valaki tényleg "feltalálná" a rák csodagyógyszerét..."

Nos, érdekes felvetés, miért nem gondolod kicsit tovább? Tegyük fel, hogy feltalálja, vagy esetleg felfedezi (ha valami természetes anyagról van szó). Azt is tegyük fel, hogy nem akar belőle meggazdagodni (vagyis nem lehet szó gyógyszeripari kötődésről ;)), csak az emberiség javára akarja közétenni a felfedezést. Hogyan csinálja? Ki, milyen médium teszi ezt közzé? Ki fogja támogatni? Hány emberhez jut el az információ? Hogy terjed el a szakmában, az egészségügyben? Mit szólnak majd hozzá az orvosok, tudósok, akik közül jópáran egész életükben ezt a "szert" kutatták? Ki fogja elhinni, és hányan fogják nagy hangon leugatni? Meddig bírja a felfedező azt, hogy jószándékú felfedezését és felajánlását - fogalmazzunk finoman - nem fogadják töretlen lelkesedéssel? Stb...
Tényleg érdekelne, hogy szerinted mi lenne? Ez már kőkemény (tömeg)pszichológia, sokaknak pénz- és egzisztenciakérdés és sajnos már a legkevésbé sem a biológiáról vagy a gyógyszerészetről szól. Csodálkoznék, ha nagyon más következtetésre jutnál, mint én. És ha így van, akkor az utolsó kérdés: nem lehet, hogy ez már meg is történt?

tanato 2016.09.14. 21:27:09

@szakasz2: Mindenképpen együtt kellene működni nemzetközi eü.szervezetekkel.Jelenleg a magyar szélhámosok mindig azzal takaróznak/takaróztak/hogy hogy itthon elnyomják őket a hivatalos szervek azért csak félig legálisak a méregdrága csodaszereik,bezzeg kint milliókat adnának értük,de ők jó magyar hazafiak és nem akarják világrengető felfedezéseiket külföldre vinni még pénzért sem,inkább itthon "harcolnak".
SZóvAL ha felfedezte vigye ki nemzetközi porondra,ne egy országban harcoljon,úgy hitelesebb.

szakasz2 2016.09.14. 21:32:20

@tanato: Kár, hogy nem sikerült az országhatárnál és az első kérdésnél tovább látni/gondolkodni... Különösen, hogy az eredeti téma, "A világ rák nélkül" egy amerikai könyv és egy amerikai kutatóról szól, és senki nem mondta, hogy Magyarországon fogják felfedezni a csodaszert. Bár el is felejtettem, mi adtuk (arányosan) a legtöbb Nobel-díjast a világnak... :) Na, jó éjszakát!

tanato 2016.09.14. 21:46:01

@szakasz2: A könyvet nem olvastam,így csak a magyar tapasztalatokról tudok beszámolni.Nem tudom hogyan működik más államokban,de gyanítom hasonlóan.

Badeni_lakos 2016.09.15. 18:12:27

Ez egy jó írás volt!

:) Nevettem ezen "Az árokásó helyesli a PhD hallgatót és a PhD hallgató is pont úgy érez, stb." :D kis poén ez.

bár ez tudjátok eléggé komoly:

"hogy milyen elképesztő pszichés terhelést jelent kivándorolni egy teljesen új kultúrába, ahol legtöbbször senkid nincs és sokszor senki vagy."

kevesebb iróniát és élcelődést a kommentekben
meg nem kell a cinizmus se, mer felesleges.

Felesleges, ha erre gondoltok: az ELTE BTK-s kolis haverinámmal beszélgettem a 7végén, és azt mondta, h kb az ismerősei 90%-a azok töpreng, h mikor és hova akar kivándorolni.

Elég súlyos a helyzet.
nincs min élcelődni.
(pont.)

Badeni_lakos 2016.09.16. 15:00:09

Egyébként le a kalappal a szerző (Dani) előtt!

Neurális hálók, Machine learning stb.; a Mest.Int kutatási területeit tanulja minden nap(!) a Bioinformatikával ötvözve.

Nem semmi. Ezt csinálja utána az a gúnyolódó kommentelő, aki gúnyolni merte azt, hogy a Tanulni minden nap Fontos. És igenis ez a legfőbb Érték. Mert Tudásalapú Társadalomban Élünk.

- a hagymahasonlat egy új technológia megismerésében nagyon tetszett! a rétegek, vagy struktúrák kikutatása, koncepció megértése, stb.
- "egészséges rivalizálás" pontosan tudom mit jelent. Uni Stuttgart (Vaihingen) a kínai diákok mindent elkértek / odaadtak, mindenkivel kooperáltak, csak h minél jobbak legyenek, több tudásra szert tegyenek ...Céljuk: később hazatérve Kínába érvényesülhessenek. Nagyon sok okos, céltudatos diák, nagy a verseny, és igen ezt látni kell.
- hasznos volt mind3 fejezet és 2 videó is.
- Köszi az edX linket! Csak a Coursera t ismertm eddig.

Kitartást, és a legjobbakat a kutatómunkában a továbbiakhoz!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása