oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. augusztus 03. 06:39,  Szerelem és beilleszkedés Ukrajnától Indonéziáig 77 komment

2016. augusztus 03. 06:39 Határátkelő

Szerelem és beilleszkedés Ukrajnától Indonéziáig

Nem is olyan régen mutattuk be Mátét és Gergőt – előbbi Angliában él lengyel barátnőjével, utóbbi Olaszországban osztja meg életét toszkán párjával. Meséltek a mindennapjaikról, a kultúrák közötti hasonlóságokról és különbségekről – általában arról, milyen is egy vegyespáros egyik feleként az élet. (Akinek kimaradt a poszt, itt pótolhatja.) Most újabb két magyar férfi főszereplővel és párjaikkal folytatjuk, a kérdéseket ezúttal is a Frankfurti mesék blog gazdája, Gabuschka tette fel.

Te is egy vegyespáros egyik tagja vagy? Szívesen elmesélnéd a kellemes, meghökkentő, vicces vagy megfontolandó tapasztalataid? Ne habozz, írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

olya_akos_2.jpgOlya és Ákos 

„A sorozat második részében Ákos és Attila mesél nekünk a nem mindennapi életükről. Mindketten rengeteget utaztak már a világban, így ismerkedtek meg ukrán és indonéz feleségeikkel. Lesz szó szokásokról, a nekünk már túlzásnak tűnő udvariasságról és hogy miként lehet a kulturális, nyelvi különbségeket a másik megviccelésére felhasználni.

1. Mesélj kicsit magatokról, hogy jobban megismerhessünk!

Ákos

Kaposi Ákosnak hívnak, Miskolcon születtem a múlt század vége felé valamikor (1973). 1991 óta folyamatosan valamilyen rendvédelmi szervnél dolgozom, először a Határőrségnél, majd a beolvasztását követően a Rendőrség kötelékén belül.

2004-től polgári válságkezelés missziókban tevékenykedem, elsősorban határrendészeti, integrált határőrizeti, illegális migrációval foglalkozó területeken. Első házasságomból van egy kislányom, Dorina.

Feleségem Kaposi Olga (1986, Olga Mosiak Yaroslavivna a becsületes neve). Ő Ukrajnában született és élt, nem messze Ivano Frankivszk városától – az egyik leginkább patrióta beállítottságú terület Ukrajnában.

Elsősorban on-line orosz/ukrán tanítással, pszichológiai segítséggel foglalkozik, valamint elsődleges hobbija a manikűrrel és make-uppal kapcsolatos mindenféle tevékenység végzése.

2011-ben – amikor épp a görög-török határon dolgoztam – szabadidőm egy jelentős részét a neten töltöttem (nem utolsósorban ismerkedés céljából).  A legnagyobb orosz nyelvű ismerkedős portálon – ahol rengeteg ukrán is keresgél - (mamba.ru) keresgéltem jövendőbelimet, amikor Olya rám írt.

(Az, hogy miért nem magyar lányt kerestem magam mellé, egy külön posztot megérne, röviden talán csak annyit, hogy nekem jobban bejön az ukránok párkapcsolattal kapcsolatos felfogása).

Innentől kezdve minden nap órákig chateltünk és eldöntöttük, hogy minél hamarabb találkozunk valahol. Ebből a valaholból egy hónap múlva egy odesszai kirándulás lett, kellemes napokat töltöttünk együtt, de nem igazán tudtuk mit hoz a jövő.

Miután visszatértem Magyarországra, szinte azonnal indultam Koszovóba dolgozni és megírtam Olyának, hogy mivel nem hiszek a távkapcsolatban, amennyiben komolyan tervezi velem, akkor itt az ideje világot látnia. :)

Rövid hezitálás után (5-7 perc) – mégis csak rólam van szó, nem lenne jó dolog elveszíteni - ki is költözött hozzám Koszovóba, ahol elkezdtük a közös életünket. Itt 3,5 évig tartózkodtunk (2011-2014), majd az ukrajnai események miatt átjelentkeztem, hogy ott dolgozhassak.

2014 májusától Ukrajnában vagyunk, szerencsére mindenhova jön velem, így végiglaktuk már az országot a háborús övezettől kezdve, tengerparti városon keresztül lyukadtunk ki mostani lakóhelyünkre, Csernyivcibe.

2016-ban összeházasodtunk – erről majd abban a részben írok részletesebben, ahol érdekes szituációkat elemzek.

Attila

A párom indonéz és Budapesten ismerkedtünk meg 2 éve, teljesen véletlenül. Ő a barátnőivel Európában utazgatott, amikor én pont Budapesten voltam látogatóban.

Az egyik barátnője írt rám egy utazási oldalon - információszerzés céljából - így rajta keresztül ismerkedtünk meg személyesen. Én már 6 éve Angliában éltem és milyen véletlen, két hónappal a megismerkedésünk előtt jöttem vissza egy délkelet-ázsiai körútról.

Kapcsolatunk városnézéssel, beszélgetésekkel kezdődött, majd közös vacsora és esti séta a Citadellán volt a folytatás... később ők tovább Ausztriába, én pedig vissza Angliába.

1.jpeg

Aztán kezdődött a „távkapcsolat”... - emailek, whatsapp üzenetek, majd rendszeres hanghívások. Hamar kiderült, annak ellenére, hogy két teljesen más kultúra találkozott, mégis nagyon jól kijövünk egymással.

A teljesen általános utazás, filmek, zene topikok mellett rengeteg közös kapcsolódási pontot találtunk már a kezdetektől, ami szerintem részben lehet azért is volt, mert egyidősek vagyunk.

Érdekes volt hallani a „közös múltat”, hogy hogyan éltünk meg azonos eseményeket - egy időben, de két teljesen különböző helyen - és hogy a kulturális különbségek ellenére is mennyire hasonló a világszemléletünk vagy éppen jövőbeli elképzeléseink.

Long story short... bár volt későbbi személyes találkozás/látogatás is - nem csak plátói szerelem - hamar rá kellett jönnünk, hogy ha közös jövőt szeretnénk, akkor dönteni kell, hol kezdjük és hogyan stb.

Számba vettünk minden lehetőséget... Anglia, Magyarország, Indonézia és a mi esetünkben nem harmadik, hanem még negyedik országot is, és végül az előnyök és hátrányok mérlegelése után Indonéziát választottuk kezdésnek.

Hat hónap elteltével én léptem Angliából és egy évvel a találkozásunk után összeházasodtunk.

2. Fel tudsz idézni olyan szituációt (vicces, bosszantó, meghökkentő, stb..) amely a különböző származásotok miatt alakult ki? Amikor igazán nyilvánvalóvá vált számodra, hogy nem egy országból származtok?

Ákos

Az én történetem az esküvőnkhöz kapcsolódik, amit Ukrajnában tartottunk. (Köszönet a feleslegesen túlbonyolított magyar rendszernek. Mást ne mondjak, Ukrajnában a hivatalos díj, amit be kellett fizetnünk kb. 15! forint volt. Viszont ezt át kellett utalnunk, mert készpénzt nem fogadhattak el.)

Villámgyors esküvő

Tehát, megbeszéltük, hogy lesz esküvő! A hivatalos rész megszervezését feleségem édesanyja vállalta magára, aki szólt is nekünk csütörtökön délután, hogy akkor szombaton mennünk kell (150 km a várostól ahol lakunk), mert le van rendezve minden! Szerencsére az ékszerboltok este 9-ig nyitva, irány jegygyűrűt venni!

Másnap délután utazás, este pihi és szombaton mentünk összekötni az életünket. Közben szóltam egy barátomnak, hogy örülnék, ha eljönne az esküvőnkre másnap, de ő lenne a tanú is, meg persze a kocsiját felhasználnánk esküvői autóként, ha már úgyis azzal jön.

A szertartás időben elkezdődött, és bár értek valamit ukránul, nem mondhatnám, hogy teljesen képben voltam miről beszélnek. Mindenesetre a lényeges résznél, szólt nekem Olya, hogy most kell azt mondanom, hogy „Tak!” azaz, igen, szeretném, ha a feleségem lenne. Ilyen rábeszélésnek nem tudtam ellentmondani, így 2 perc múlva már házasként léptünk ki az ajtón.

Ami nekem nagyon tetszett – mint ukrán szokás -, hogy az ifjú pár az esküvő után meglátogat egy árvaházat és visz csokit, cukrot, ezt-azt az ott lakó gyerekeknek. Úgy gondolom ez egy nagyon szép gesztus... (de lehet, hogy ez csak ebben a városban a szokás. Én csak itt házasodtam, nekem pedig ezt mondták.)

olya_akos.jpg

Amit nehezen viselek az az utak rossz állapota és az ehhez kapcsolódó gondok. (hosszabb menetidők, szervízszámlák, rengeteg baleset, stb stb).

A kapor

És a legfőbb gondom... a kapor! Kiütésem van attól, hogy minden kajára, ha kell, ha nem, kaprot tesznek! Aki szeretne egy jól jövedelmező befektetést, az vegyen pár hold földet és kezdjen el kaprot termeszteni! Brutális felvevő piaca van ennek a szörnyedelemnek!

Kitörölhetetlen emlékű borzasztó kulináris pillanat az életemben az volt, amikor egyszer kaporral megszórva hozták ki a sushit... A mai napig sírva ébredek fel, ha ezzel álmodom.

Olya részéről

Neki inkább a magyar nyelvtannal vannak gondjai, nem a magyar szokásokkal. Bár azt nehezen értette meg, hogy miért eszünk mindent csípősen, a krumplis tésztát, mint ételt, a mai napig nem tudja elfogadni, mert az ember vagy krumplit eszik, vagy tésztát!

A mai napig szórakozunk vele a lányommal, hogy ha Magyarországon egy boltban vagyunk, hogy rákérdezünk, mit kell venni és valahogy a „bab” irányába tereljük a beszélgetést, mert ilyenkor a kevert magyar-angol-orosz-ukrán nyelvet használva, el kezdi kérdezgetni, hogy „faszol”? (ami a babot jelenti oroszul). Mi csak röhögünk, a többi vásárló meglepődve néz rá, hogy miért kérdezget ilyet?

Amire lassan sikerült végre rávennem, hogy Magyarországon nem csak akkor köszönünk, amikor bemegyünk valahova, hanem amikor távozunk is... (Ez Ukrajnában nem szokás... Néznek rám, mint az ufóra, hogy miért köszönök el...) De már annyira megszokta, hogy itt kint is háborog, ha nem köszönnek el tőle, amikor kilép egy üzletből.

Attila

Az első meghökkentő dolog, amivel találkoztam, az rögtön a megismerkedésünk napján történt. Én éppen évek óta küzdöttem a „dohányzom, de abba akarom hagyni” témával, és pont egy egyéves nemdohányzós periódust nemrég megszakítván pár hónapja próbálkoztam a cigaretta ismételt letevésével. (Azóta sikerült.)

Extrém udvariasság

Szóval nem volt nálam cigi, amikor először találkoztunk és a reggeli órákban kezdtük a városnézést. De később az egész napos gyaloglást és folyamatos társalgást követően már úgy éreztem, azért elszívnék egy szálat.

Az addig igazából fel sem tűnt, hogy ők nem dohányoznak! Később ezen gondolkodtam is picit, hogy miért is tűnt volna fel? Teljesen normális ugyanis, ha az ember nem dohányzik. Aztán meg ugye pluszban ázsiai nőkről volt szó!

Szóval mikor bementek a Hard Rock Caféba vásárolni, akkor az elnézésüket kérve gyorsan elszaladtam cigit venni. Persze nekik nem mondtam, hová megyek, aztán gyorsan vissza, de még nem cigiztem.

Amikor végeztek, sétáltunk tovább és egy árnyékos helyen kicsit megpihentünk. Ekkor az alkalmat kihasználván gyorsan elővettem a cigit és rágyújtottam. A kérdések vagy megjegyzések helyett mi történt?! Mind a hárman elkezdtek a táskájukban kotorászni és sorra kerültek elő a cigik, majd egymás után gyújtottak rá, mintha csak kötelező lenne szolidaritásból.

Aztán a nap további részében, amikor én cigiztem, akkor ők is, de csak akkor! Később megkérdeztem tőlük, hogy miért nem gyújtottak rá már jóval korábban. A válasz az volt, hogy „mert ők nem nagyon dohányoznak és nem akartak rágyújtani, mert azt hitték, én nem dohányzom", de amikor én dohányoztam akkor ők is! Hmmm…

Mindig tudtam, hogy az ázsiaiak nagyon tisztelettudóak és nem mintha én tiszteletlen lennék, de a tiszteletnek ez a szerintem kicsit eltúlzott formája azért meghökkentett!

Persze azóta már szembesültem jó pár szerintem hasonlóan eltúlzott dologgal és kezdem megszokni. Mint pl. az állandó hajbókolást a „Hello Mr.-el” kombinálva... bárhová is megyek, csak azért mert „külföldi” vagyok vagy azt, hogy a mai napig néha megállítanak akár az utcán  is egy közös fotó erejéig?! Nem csak engem persze. Amikor az egyik amerikai barátom meglátogatott, akkor vele ugyan ez volt! Totál nem tudjuk miért?!

3.jpeg

Fűszerek

Vicces sztori is volt pár, de talán az egyik legviccesebb, amikor már az esküvő után a párom ismét Magyarországra látogatott. Szóval beültünk az egyik kedvenc „kockásterítős” éttermembe és gondoltam, rábírom, hogy egyen valami igazi jó magyar kaját!

Persze hiába a minden jóval teli étlap és a segítségem, ugyanúgy elég bizalmatlanul állt a dologhoz! (Mielőtt valaki azt hinné, azért mert muszlim, csak jelzem, hogy keresztény.)

Szóval végül gulyást rendelt, de csak egy csészényit kezdésnek, nehogy a tányér sok legyen. Meghozták a gulyást és elkezdte enni, majd kb. két kanál után megszólalt, hogy „van esetleg egy kis chili?”, haha!

Mondtam neki, hogy van valami hasonló kis szárított piros paprikánk nekünk is - mint náluk a chili - és erre rögtön felcsillant a szeme, mondván „tudnék-e kérni neki egy kicsit"?

Szóval szóltam a pincérnek és hozott egy kistányéron vagy tízet. Itt meg kell jegyeznem, hogy még nagyapám is csak egy késhegynyit rakott mindig a levesébe ebből a cuccból!

Erre a párom elkezdett beletörni vagy 6-8 egész darabot a csészényi gulyásba - és aztán elkezdte enni! Majd elégedetten nyugtázta, hogy „eddig is finom volt, de most már sokkal jobb” - és mind megette!

További Magyarországon való tartózkodása idejére persze el kellett mennünk egy ázsiai fűszereket forgalmazó üzletbe, ahol ugyan nem találta meg, amit keresett, de legalább vett egy üveg iszonyú erős, valami thaiföldi szószt, amit magával hordozott mindenhová és szinte bármit képes volt „ízesíteni” vele.

3. Hogy sikerült beilleszkednetek az új otthonotokban? Hogyan érzitek magatokat? Szeretnétek ott letelepedni, vagy esetleg később máshova utazni?

Ákos

A munkám miatt mi elég sokat utazgatunk és élünk különböző országokban, városokban. Amióta együtt vagyunk, már éltünk pár évet Koszovóban, most pedig Ukrajnát jártuk/járjuk be keresztül-kasul, kezdve egy tengerparti időzéssel, majd a háborús övezet után most már a Kárpátok keleti lejtőjénél, Csernyivciben élünk.

Koszovóban mindkettőnk számára kihívás volt az élet, alapvetően egy muzulmán ország – még ha a „lightosabb” verzióból is. Mi nagyon jól éreztük ott magunkat, problémánk soha nem adódott semmiből, visszatekintve azt hiszem, elmondhatom, hogy mindkettőnk számára egy nagy kaland volt. (Mondjuk a közlekedési morálon lenne mit javítani...)

Ukrajna az egyik kedvenc országom, így örömmel jöttem át ide dolgozni (korábban Odesszában éltem 4 évig) – persze annak, hogy ezt a munkát egy háborúnak „köszönhetjük”, kevésbé örülünk.

Mivel az ukrán emberek alapvetően kedvesek és segítőkészek, így beilleszkednem se volt nehéz. Párom rokonai nem nagyon beszélnek (már) oroszul, így kicsit érdekes társalgás folyik közöttünk, de azért a jó ukrán vodkának köszönhetően mindig eljön az a pillanat, amikor anyanyelvi szinten beszélgetünk az élet nagy kérdéseiről.

Most nagyon jól érezzük magunkat itt, pár évig még jó lenne itt maradni, majd áttelepülni valamelyik ázsiai országba a tengerpartra.

Attila

Hogy hogyan érzem magam az új otthonomban? Hmmm... Igazából jól! Attól függetlenül, hogy kicsit-nagyon más, mint Magyarország, de azért tök jól elvagyok. Igaz, lehet, hogy ez azért is van, mert ez már a harmadik ország, ahol élek a szülőhazámon kívül, hiszen az angliai 6 év előtt éltem az USA-ban is.

Úgy vagyok vele, hogy tökéletes hely nincsen, ezért alkalmazkodni kell ahhoz, amit választok. A legkönnyebb dolog a beilleszkedésben talán az időjárás megszokása volt. Az angliai 2 hét nyárnál, állandó szürkeségnél és esőnél, itt az örök nyár országában az időjárásra nincs panasz!

Az ételek sokszínűsége is valahogy jobban tetszik, mint az angol konyha remekei! Na és nem hátrány, hogy a tengerben úszni is lehet, nem csak a parton sétálva csodálni a 19 fokos vizet!

2_80.jpg

Az emberek kedvesek, barátságosak és mosolygósak. A nyelv könnyű, főleg magyarként! A külföldieket néha már túlzásokba esve tisztelik. Az infrastruktúra néhol még érezhetően rosszabb, mint Európában, de rohamosan fejlődik és pár területen már túl is szárnyalta a nyugatit.

Hihetetlennek fog hangzani, de Amerikához vagy Angliához képest is jobb körülmények között élek, pedig mind a két helyen a tengerpart közvetlen közelében laktam jó körülmények között... de az itteni alacsony ár - közel luxuskörnyezet combo eddig verhetetlen.

A legnehezebben viselhető dolog talán a kora reggeltől késő estig tartó napi többszöri hangos ima... nem csak az én tapasztalatom! Minden külföldi nehezen viseli.

Ők tudják és mosolyognak rajtunk, amikor a lakásválasztásnál elsődleges szempontként említjük a minél magasabb emeletet. Más lehetőség sajnos nincs, mert nem tudsz olyan helyre költözni, ami elég messze lenne a hangszóróktól, így egy lehetőség van... fölfelé!

Mi is a 41. emeleten lakunk, így jóval csendesebb, mint lentebb. Nem csak az ima, de az utcazaj sem hallható annyira. Ezen kívül még a szmog és a dugók, ami nagyon rossz! Sajnos ezzel nagyon nem lehet mit kezdeni. Ja és még egy utolsó dolog persze... az import dolgok hihetetlenül drágák!

De sebaj, összességében nem panaszkodom és amúgy az sem biztos, hogy itt maradunk! Mivel mindketten imádunk utazni és új dolgokat kipróbálni ezért még előttünk a világ! Konkrét terv még nincs, de már beszéltünk a lehetőségekről.”

HÍRMONDÓ

A kvótareferendumon is szívatják a határátkelőket

Mivel az október 2-i kvótanépszavazáson ugyanazok a szabályok érvényesek, amelyek a parlamenti választáson, előállhat az a furcsa helyzet, hogy Brüsszelből nehezebb lesz Brüsszelbe üzenni, mint mondjuk Erdélyből. A Magyarországgal szomszédos országokban élő kettős állampolgárok uganis levélben is voksolhatnak, ellenben a több százezer, magyarországi lakcímmel rendelkező, ám külföldön tanuló vagy dolgozó polgár csak a külképviseleteken. Ha érdekelnek további részletek is, ide kattints!

Nyugat-Magyarország kiürült

Míg korábban az volt a probléma, hogy nincs jól képzett szakember, ma már nincsen ember sem – betanított munkára, segédmunkára is nehezen lehet csak dolgozókat felvenni Vas és Győr-Moson-Sopron megyében. A teljes cikket itt találod.

Te is ingyen tanulhatsz Grönlandon

Noha Grönland a legnagyobb sziget a világon, nyolcvan százalékát jég borítja és alig 57 ezer ember él rajta. Viszont van saját egyeteme a fővárosban, Nuukban. És igen, akár mi, magyarok is mehetünk oda tanulni, méghozzá ingyen. Hogy hogyan, az itt kiderül.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Magyarország Ukrajna Indonézia vegyespáros

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr318930626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.08.03. 06:50:30

Jó az Olga meg a poszt.

LyukasBogrács 2016.08.03. 08:15:28

"valamint elsődleges hobbija a manikűrrel és make-uppal kapcsolatos mindenféle tevékenység végzése."

Általában szörnyülködni szoktam néhány poszt stílusán, de ezen jót nevettem.

firg_firg 2016.08.03. 08:30:46

Nekem is kene egy ilyen import feleseg, tetszik a parkapcsolattal kapcsolatos felfogasuk, keresek is egyet.

www.russland-partnervermittlung.de/bildergalerie/1/

teveve 2016.08.03. 09:17:42

Azért van egy ilyen vegyes kapcsolatban kockázat épp elég, úgyhogy nem kis bátorság is kell hozzá! Mindenesetre sok szerencsét és vegyes utódokat kívánok nektek! És Ákos, amíg Ukrajnában laktok, addig is szorgalmasan keresgéljetek a lehetséges ázsiai célpontok között!

tanato 2016.08.03. 10:09:32

Jó ez a sorozat mert formabontó,eddig ugye mindig az volt hangoztatva hogy inkább csak a magyar lányok tudnak külföldi házastársat szerezni maguknak./A néhai hinta pl./
Pedig megy az fordítva is.

Csodabogár 2016.08.03. 10:12:12

Nekem mind a két történet nagyon tetszik. Sajnos az nem derült ki, hogy Attiláék miből élnek, munkahely nincs csak utazgatás? Lehet, hogy túl kiváncsi vagyok.

Soha nem mennék Ukrajnába, de a sok kapor igen szimpatikus nekem.:-)
No meg az is felmerült bennem, hogy az ilyen hipp-hopp házasságok mindenütt érvényesek, vagy csak az adott országban? Kérdésem költői, abszolute nem vagyok érdekelt semmilyen házasságban.

takarék-láng 2016.08.03. 10:37:21

Gronland igaz, hogy a legnagyobb sziget, de gazdasagi sulya a vilagban? Annyi sincs talan, mint gyurcsany szulovarosa, Papa vagy Zirce. Ennek ellenere 3 eves procedura volt kilepniuk az eubol.

Ny-M. kiurult? Nem hinnem. Miert urulne ki, ha az eletkorulmenyek jobbak mint nyugaton? A kozbiztonsag is, az egzotikus betegsegek es a terrorizmus sem jellemzo.

AOS 2016.08.03. 10:37:27

@Csodabogár: Az ukrán házasságot lehet honosítani ès elfogadják itthon is. Az indonèziában kötött egy nehezebb törtènet, először ott akartuk mi is, de nagy herce-hurca lett volna az egèsz.

Ginix 2016.08.03. 10:39:34

nagyon tetszik ez a sorozat, annyi érdekes dolog merül fel bennük!

kaporral a világból ki lehet üldözni! (vicces, mert ecuadorban meg a koriandert tolják rá mindenre - egy finn barátnőm attól tért ki a hitéből).
aranyos olvasni a különböző szokásokról ilyen formában.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.03. 11:11:54

Jó választás Ukrajnábol vagy a volt Szovjetúnió országaiból feleséget választani. Pláne annak aki nem akar egy emancipunci éppencsakfarkanincs lelki szörnyedvényt vagy feminista tesztoszteronbombát feleségnek. Az ukrán nők ráadásul a legszebbek közé tartoznak.
A még keletebbi rizsaszemű nők is teljesen rendben vannak. Kicsit talán jobban alárendeltek a férfinak de normális férj ezzel nem él vissza.
Nem véletlen hogy a nyugati férfiak arrafelé orientálódnak.
NŐT akarnak feleségnek nem házisárkányt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.03. 11:15:53

@Ginix:
Mikor 30éve a csheknél voltam Brnoban ott a köménymag volt a nemzeti eledel. Még a tyúkok is köménymagos tojást tojtak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2016.08.03. 11:35:39

Kaposi Ákosnak:
Szia! 2011-2014 között voltál Koszovóban. 2012-2013 fordulóján meglátogatott engem egy S.G. monogramú (a teljes nevét ide nyilvánosan nem írom ki) koszovói békefenntartó srác, aki itt Tiranában az egyetemen le is tette a középfokú albán nyelvvizsgát. Az egyik idős albán barátomtól pedig vett 6 db magyar-albán szótárt a közvetítésemmel, amit az idős barátom írt, és csak magán kiadásban jelent meg. Nem Te voltál véletlenül az egyik szótár vásárló? Nagyon ismerős a neved.

Ginix 2016.08.03. 12:17:28

@diggerdriver: na az a másik! bár ha por alakú és elvegyül, akkor nagyjából be tudom fogadni.

P.Elliot 2016.08.03. 12:35:34

@diggerdriver: Igen, szerintem is az ukranok a legszebbek, eddig legalabbis en nem lattam naluk szebbeket de a "rizsaszemu "nok sem csunyak, de nem am, az hogy alarendeltek a ferjuknek az csak latszolagos, szo sincs rola, nagyonis tudjak hogy mit akarnak,, nekem azokban a vidamsaguk is nagyon tetszik es ha a ferfi rendes veluk akkor igazan husegesek, ragaszkodoak.
A posztban szereplo ket no tenyleg szep, gratulacio a ferjeiknek, sok szerencset a kozos elethez.
Ami a fuszereket illeti, minden nemzetnek megvan a maga kedvence, nekem csak a curry ellen van szagbeli kifogasom/ az izet szeretem/, azt hiszem minden mas fuszer johet....

2016.08.03. 13:35:34

Ez tetszik ez a sorozat es jo a formatum is, ha mar mindenki benyogi a fuszeres heppjet, akkor enis hozza tudom fuzni, hogy en meg a fokhagymat *gyulolom*, egy milligrammot is megerzek, szalamit meg semmi ilyesmit se birok megenni miatta, fuj. A kapor mondjuk OK szerintem, de nem tuladagolva azert. :D

Herr Géza 2016.08.03. 13:45:51

@Jani haverja: Hát, ő ezt itt nem biztos, hogy olvassa, sőt, lehet, hogy nem is tud róla, hogy itt is megjelent a riport. A poszt elején ott a link a Farnkfurti mesék bloghoz, ott a Gabuschkán keresztül biztos eléred.... :)

Herr Géza 2016.08.03. 13:49:43

@firg_firg: Jaj, az egy durván fizetős közvetítő ám, meg szerény véleményem szerint a (beetetős) profilok java fake... Azért minden ukrán csaj sem "csinibaba", 90-60-90-es, 50-55 kg-os tündérke... :))))))

AOS 2016.08.03. 13:55:56

@diggerdriver: Ezt jobban èn sem tudtam volna leírni. Benne van minden, hogy mièrt keresgèltem èn is Ukrajnában.

AOS 2016.08.03. 13:56:03

@Jani haverja: Szia, ismerem S.G-t elèg jól :) Bár tanultam albánul, de nem èn vettem meg a szótárt. Sajnos nem is tudtam róla, hogy hozott ilyen szótárt, pwdig èrdekelt volna! Èn egy másik fajta magánkiadásos könyvet használtam.

Herr Géza 2016.08.03. 14:03:29

@Herr Géza: @AOS: Akkor sorry, megint hátulról olvastam a kommenteket.... :)))

Ginix 2016.08.03. 14:15:13

@mojyo: ó, te szegény! azért több dologban van fokhagyma, mint kapor! én kb bármit megeszek, ha fokhagymás (talán még a kaprot is:))

2016.08.03. 14:32:10

@mojyo: Milyen magyar vagy te?.... :/

( :DDDD)

2016.08.03. 14:44:32

@Ginix: Kedves egeszsegedre, amiota nem Magyarorszagon lakom, es nem jarok tomegkozlekedessel, sokkal toleransabb lettem azok irant, akik fokhagymat esznek. :D Csak nekem ne kelljen, es akkor minden OK. :D

2016.08.03. 14:56:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Tudom, hogy viccelsz, de teljesen komolyan kerdem, hogy a fokhagyma az mitol magyar? Az erospaprika a sztereotip fuszer, nem? Azt peldaul imadom, de ez a fokhagymat fokhagymaval, ez mifele magyar szokas? Talalkoztam mar ezzel, szerencsere csak messzirol, de ez mitol volna olyan elterjedten magyaros? Szerintem ez valami globalista import lesz inkabb. :D

2016.08.03. 15:32:37

@mojyo: Az attól függ. Ha kínai import fokhagymát veszel, akkor bizony hazaáruló vagy.

Minden magyar v. magyar származású a világon. Ezt nem tudni, ejejjj... :)

Inkább a fűszerpaprika, nem az erőspaprika. Szerintem.

2016.08.03. 15:33:24

@mojyo: "amiota nem Magyarorszagon lakom"

És ezt hogyan viseled? Nincsenek elvonási tüneteid?

Golf2 2016.08.03. 15:38:21

@diggerdriver: Szerintem meg jobb a magyar mint az ukrán és akkor nem januárban kell karácsonyoznod stb.

2016.08.03. 15:54:31

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Termeszetesen vannak, de ugyebar mivel a magyarok felsobbrenduek, nyilvanvalo, hogy ram es a missziomra itt, a vilagnak e magyaroknelkuli, elmaradott szegleten is szukseg van.

A fuszerpaprikat is nagyon szeretem, en tenyleg, meg a komenyt is, bar a kardamomtol, meg a szegfuszegtol, meg az anizstol es a tobbi ilyen edeskes szaroktol se vagyok ugy oda, de csak a fokhagymat gyulolom ugy igazan. :D

Csodabogár 2016.08.03. 16:12:58

@diggerdriver: Köszönöm az összes magyar házisárkány nevében. Feleséged nem magyar???

Herr Géza 2016.08.03. 16:55:48

@mojyo: Ó, nekem volt német csoporttársam is, aki némethez képest atipikus módon úgy szerette a fokhagymát, hogy két-három gerezdet csak úgy bekapott és elrágcsált.... Mindig hozzánk, magyarokhoz jött lejmolni, mondván, hogy "ti is mindent fokhagymával esztek, nektek úgyis mindig van készleten". Ami nagyjából igaz is volt... :)))

kardio1 2016.08.03. 17:02:59

@tanato: nem-nem! Eddig is az volt hangoztatva, hogy szegény magyar (keleti) lànyok gazdag nyugati pasival. Es mit làtunk: gazdag nyugati (magyar) pasi szegény keleti (ukràn, indonéz) lànnyal. Làtod-làtod, Hintànak mégiscsak igaza volt! :))

2016.08.03. 17:10:20

@Herr Géza: Hogymicsinalt? Jezusmariafujb*zmeg.... Es legalabb kollegiumban is egyutt laktatok? :D Boeee....

tanato 2016.08.03. 17:23:26

@kardio1: Ja ha így nézzük égtájak szerint akkor igen.

montroyal ( CAN qc) 2016.08.03. 17:32:50

@tanato: ukran es indonez feleseg

na neee minden elismeresem sok boldogsagot
de ez nem azt bizonyitja hogy ugye magyar pasik is tudnak kulfoldi feleseget szerezni

ismerkedesi oldalon (magyar ) tonnaszamra irtak ukran lanyok ( nagy resze scam )es ugye olvashattuk mennyire keszulnek az ukran lanyok kulfoldi ferjet fogni .. na ehhez kell az oltozkodes a smink a haj es kulombozo mudolgokat invesztalni

indonesiabol is tonna szamra lehetne importalni feleseget .. plane Europaba Eszak-amerikaba ..

semmi bajom vele tenyleg sok boldogsagot es semmi baj nincs a holgyekkel iinkabb a korulmenyek teszik azt hogy barki csak occidentrol ...
lehet nekem is a 18 éves bangladeshi lanyt kellett volna valasztanom ( 55 évesen)... a munkasom a 19 eves noveret hozta Canadaba (52 éves) es mar van egy gyerekuk ..

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.08.03. 17:47:02

@Herr Géza: Itt Albániában is hihetetlenül szeretik a fokhagymát (meg a többi fajtát is, a vöröset is, a póréhagymát magában is eszik). A nem turistás kis helyi éttermekben mindenhez hoznak fokhagymát, ráadásul fiatalon, zölden is megeszik. Abszolút nem zavarja őket, hogy büdös, mivel mindenki eszi, így közömbösítik egymást. :) Egyébként a görögöket szokták a nyugat-európaiak fokhagyma zabálóknak nevezni, de szerintünk az albánok túltesznek rajtuk. :)

2016.08.03. 17:56:16

@VPBA: Most mar ertem, miert cigiznek annyit az egesz Balkanon. :D

kardio1 2016.08.03. 18:16:30

@tanato: es az avicces, hogy nemcsak égtàjak szerint nézve klappol ez. Legalàbbis Ukrajnàhoz képest Magyarorszàg a fejlett nyugat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.03. 18:26:08

@Csodabogár: Nagyon szívesen. A feleségem magyar. Lehet hogy ezért a véleményem?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.08.03. 18:26:21

@mojyo: Nem csak ezért, hanem inkább valószínűleg azért, mert itt Albániában pl. nagyon olcsó a házi dohány. Teljesen legálisan árulják a piacokon, és 4 doboz mo-i cigaretta árából ha valaki cigaretta hüvelybe tölti az itteni házi dohányt, akkor 50 doboznyi cigarettája lesz. A dohány itt nagyon jó minőségű pl. Shkodra környékén, állítólag vetekszik a minősége a virginiai-val. A többi balkáni országban nem tudom, mi a helyzet, de azt tudjuk, hogy Boszniában még ennél is egy leheletnyivel olcsóbb a házi dohány.

tanato 2016.08.03. 18:30:37

@montroyal ( CAN qc): @kardio1: Érdekes kérdés ez,de mégiscsak nem lehetetlen magyarnak külföldi asszonyt találni.Hintának is folyton mondtam/már nem mondom,úgysem veszi tekintetbe/hogy Ausztriában inkább a kelet európai és 3.világbéli bevándorló lányokra próbáljon hatni ne az echte osztrákokra.
Na de azért van már elmozdulás amarra is pl. Hagyma amerikai felesége vagy a múlt cikkbéli olasz feleség.Meg a másik blogon /Digger/írtam egy ismerős srácról a városomból aki 3 éve Németországban dolgozik szakácsként és echte osztrák barátnője van,együtt mennek Tirolba dolgozni és közösen élni.
A srác olyan huszonéves és kortársaihoz képest nagyon intelligens,udvarias,nem trágár,nem nagypofájú mint a kortársai általában.Nemrégen volt itthon/jogosítványt érvényesíteni/ és már éreztem a beszédén hogy nincs lehetősége magyarul beszélni sokat, nagyon németes az akcentusa.
Szóval azért6 vannak már első fecskék is.

tanato 2016.08.03. 18:38:18

@tanato: Szóval akkor kérdeztem meg tőle,mikor éreztem hogy németes kiejtése van már, hogy ugye nem sokat beszéltél magyarul az elmúlt néhány évben.Mondta hogy csak hetente egyszer az apjával egy héten./Anyukája kis korában meghalt./
Kérdeztem hogy a barátnőd is német,?Nem német ,osztrák válaszolta és mondta hogy tovább állnak a lány hazájába.

Ginix 2016.08.03. 18:57:55

@Herr Géza: @mojyo: és nem érződött rajta? nem csak a leheletén, hn mindenhogy?
én tényleg nagyon szeretem, de egyszer vmi légúti megbetegedésre semmi nem használt és kínomban már mindenféle természetes cucchoz is fordultam. akkor ettem én is egy gerezdet reggel meg egy gerezdet este (mézzel, mert magában nem bírtam). pár nap múlva jött egy bnőm meglátogatni és ahogy belépett, azt mondta: te, mitől van itt ilyen kolbász szag?
na akkor letettem róla, még a pórusaimból is szaglott, úgy annyira nem klassz.:)

2016.08.03. 19:22:48

@mojyo: Kár érted, mert a fokhagyma baromira egészséges amúgy. Meg jó a vámpírok ellen is. Nem tudom, hogy nálatok az utóbbiaktól mennyire kell tartani.

2016.08.03. 19:24:21

@Ginix: Biztos, hogy érződik. Aki sok fokhagymát v. fokhagyma kapszulát eszik, annak borzalmas kipárolgásai vannak. Tényleg a pórusaiból árad. Egyik volt munkahelyemen volt egy idős vásárló. Róla megmondtad, hogy nagyon szereti a fokhagymát. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.03. 19:33:43

@Ginix: Azaz, mikor belebasznak a kolbászba ötkiló fokhagymát és reggel megeszed este még a fokhagymát böfögöd vissza.

2016.08.03. 19:38:36

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nagyon sokminden mas is nagyon egeszseges, amit viszont szeretek, (peldaul a zold tea, a csalan, a gyomber, a halfelek, az oliva, stb), szoval ennyi mindennel szerintem siman megengedhetem magamnak, hogy lemondjak a fokhagymarol.

A multkor @Th'sChild jott azzal a mondassal, hogy ha nincsenek korulotted budosek a tarsasagban, akkor te vagy az, es lehet, hogy ez a vampirokra is igaz, hogy ha meg nem talalkoztam eggyel sem, es raadasul en vagyok az is, aki nem birja a fokhagymat, akkor valoszinusitheto, hogy en vagyok a vampir! Ezen amugy mar elgondolkoztam parszor, mert peldaul napfenyt se birom, meg a korankelest se, az ejszakazast viszont siman, ugyhogy viszont ha ez van, akkor halhatatlan is vagyok, tehat plane leszarhatom, hogy mennyire egeszseges, szerintem ez igy rendben van. :D

Csodabogár 2016.08.03. 19:43:08

@VPBA: Tapasztalatom szerint a spanyolok esznek rengeteg fokhagymát. Mikor ott vagyunk ,mindig tisztázom a vendéglőben, hogy én a halat fokhagyma nélkül kérem. Különben szép apróra öszevágva rászórják mint mi a petrezselymet pl.
Valamint Zürichben évekig egy olyan trolival mentem munkába, ami a tipikus spanyol/olasz negyedből indult. Sokszor majd rosszúl lettem, kora reggel a tömény fokhagymaszagtól a buszon.

2016.08.03. 19:43:47

@VPBA: Ertem, hat ezt eddig nem tudtam. Szerintem ez is kovetkezmeny, nem okozat, szinte tuti, hogy van osszefugges a fokhagymaval, mert az EU-n belul pedig tudomasom szerint a gorogok cigiznek a legtobbet, akikrol te mondtad az elobb, hogy koztudott fokhagymazabalok, tehat valoszinuleg az van, hogy dohanyfusttel kell elnyomni, mert meg az is jobb, mint a fokhagymaszag! :D

tanato 2016.08.03. 19:52:20

Nincs a fokhagymával semmi baj,olyan mint a pálinka ,csak mértékkel kell fogyasztani,akkor egészséges.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.08.03. 19:57:04

@Csodabogár: Valószínűleg akkor a mediterrán népekre úgy egyöntetűen igaz, még valaki jöhetne, és írhatná az olaszokról is ugyanezt. :) Egyébként, ha már a petrezselymet említetted, az köztudottan jól semlegesíti a fokhagyma szagát, szokták is ajánlani, hogy fokhagyma evés után rágcsáljunk petrezselymet. Egyébként az sem kevésbé egészséges.

P.Elliot 2016.08.03. 19:59:03

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Valaha meg fiatal koromban amikor ide kijottunk egy idos magyar holgy mondta nekem elhalo hangon afektalva hogy o es a fia sosem eszik fokhagymat, hagymat es kaposztat mert az olyan parasztos,.....hehehe...Az oreglany lehetett vagy 70, a szazadelejen szuletett egyszeru kistisztviselo csaladban de nagyon megjatszotta az elokelot/ egy grof nem viselkedett volna ugy ahogy ez/ csak nem tudta hogy hogy kell igy aztan jott a hagymaval meg a kaposztaval, hallatlanul mulatsagos volt hallani.
Szegeny ugy erezte hogy tartani kell a latszatot hogy ok elokelo emberek, a fiara is sikerult tobbe kevesbe raeroltetni a felfogasat.
Nagyon sok jo sztori volt korulotte, mar meghalt szegeny, utanajott a fia utan meg a 70-es evek elott, nem hagyta megnosulni mert az a magyar lany nem kozejuk valo/ egy nagyonis normalis, akkor meg orvostanhallgato videki eszes, komoly lany/, aki halala utan megis, igaz hogy sok evre ra de a felesege lett es sikerult visszallitani a parasztos eteleket a pasas mindennapjaiba....

tanato 2016.08.03. 19:59:35

@tanato: Ja és a pálinkának is van szájszaga a fogyasztása után.

P.Elliot 2016.08.03. 20:00:51

@VPBA: Akkor meg petrezselyem szagu lesz korulottunk minden.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.08.03. 20:02:22

@mojyo: Akkor ezek szerint összeáll a kép: a görögök eszik a legtöbb fokhagymát, bagóznak a legtöbbet, és ehhez még isszák az ouzót is, ez a kombináció valóban érdekes szagélményt eredményezhet. :)
Egyébként az albán elég laza népség, számukra fontosabb az egészség, mint a külsőségek. :) Egyéb zöldségeket is iszonyú sokat fogyasztanak, és mindig az étkezések elején eszik.

blackhairlady 2016.08.03. 20:12:34

Milyen szep es vidam fiatal emberek! Nagyon sok boldogsagot kivanok minket parnak :)

2016.08.03. 20:35:31

@mojyo: A blog első vámpírja. Váó. :O Szeretnék veled élőben is találkozni. Kihalófélben vagytok.

2016.08.03. 20:36:57

@VPBA: Az albánok nem bűnözők?

33621 2016.08.03. 20:45:38

@tanato: Az még hagyján hogy, milyen az illata de milyen jó az íze!

DorotkaB 2016.08.03. 20:49:13

@diggerdriver: Hehe, még most is az. Kenyeret se lehet olyat venni, hogy ne lenne benne kömény, néha a falra mászom tőle. Mondjuk tolják a kaprot is, de azt azért elviselhető mértékben (már ha az ember szereti).

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.08.03. 21:10:48

@P.Elliot: Az még mindig jobb, mint a fokhagyma. :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.08.03. 21:12:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: De. Van köztük az is. Kb. ugyanolyan százalékban mint a magyarok, vagy a németek között. A közbiztonság viszont jobb, mint Mo-on.

montroyal ( CAN qc) 2016.08.03. 21:21:50

@tanato: lehet hogy ezen lovagolok, de tulajdonkeppen nekem is 14 evig itteni quebeci francia felesegem volt, talan az elso telepesektol leszarmazott ( én 5 generaciot ismertem a nagymama 106 éves volt es oriasi csalad ) azert most nem lehet konnyu Eu-ba .. de 28 evvel ezelott is én voltam a lathatatlan ember ugy keresztul neztek az osztrak nok rajtam..viszont az elso vilagutlevellel kijovo tomegbol a Mariahilferen rengeteg magyar, cseh not talaltam ..

Taxomükke (UK) 2016.08.03. 21:25:16

@mojyo: Tudtam, hogy valami nem stimmel veled.

Shanarey 2016.08.03. 23:35:50

Részlet egy valaha volt Exotic dalból.

"Zúg a szél és sír a Volga, milyen gyönyörű lány vagy te Olga"

:-)

Kapor, kell a halálnak, a fokhagyma nekem bugyet oké.
:-)

Shanarey 2016.08.03. 23:49:04

@VPBA:

Volt az a bizonyos "Taken" címmel futó film, és a folytatása, amely miatt kicsit romlott Albánia sajtója.

Sokan elhisznek mindent abból, amit a moziban látnak, na meg a
az újságírók is szeretik azt a bizonyosat kavarni akkor is ha az nincs is.

2016.08.04. 00:13:13

@Shanarey: Abban a filmben nem törökök lopják el a családot? Csak kérdem. Akkor rosszul emlékeztem.

AOS 2016.08.04. 00:23:22

@kardio1: azèrt a "szegèny ukránok" kifejezèssel csínyján bánnèk ;) nincs ott olyan nagy szegènysèg, mèg a háború ellenère sem.

2016.08.04. 00:49:01

@Shanarey: Rákerestem, igazad van.

Herr Géza 2016.08.04. 01:18:28

@mojyo: Együtt, de nem egy szobában. Na meg egy koleszban vannak ám olyan tagok is, hogy akkor már inkább a fokhagymaszag.... :))))

Herr Géza 2016.08.04. 01:26:28

@VPBA: Nálunk annó a kambodzsaiak voltak a csúcstartók: ők blokkban laktak a koleszban (egy közös folyosószárnyon az összes, a folyosószakasz ajtajában amolyan őrként, portásként egy "napos" :D), na ha bementél abba a koleszba, akkor napszaktól függetlenül egy tömény fokhagymafelhőn kellett átvágni... Na az már nekem is sok volt... :)))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.08.04. 07:47:41

@Shanarey: Igen, tudom, konkrét negatív hatása volt a filmnek az európai turizmusra. Legalábbis az amerikaiak között, akik látták. Ezért a 3. rész már Amerikában játszódik, és nincs benne emberrablás. Liam Neeson mondta, el sem vállalta volna a folytatást, ha ugyanaz a sztori.

tanato 2016.08.04. 09:09:24

@montroyal ( CAN qc): Én is szívesn boncolgatom a vegyes házasságok témakörét ,mivel előéletem okán sok magyar külföldi vegyespárost van szerencsém ismerni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása