oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 14. 06:48,  Merre tovább Magyarország: az osztrák példa 167 komment

2016. július 14. 06:48 Határátkelő

Merre tovább Magyarország: az osztrák példa

Sokszor sokan példálóznak Ausztriával, és miközben persze a szomszédban sem minden megy úgy, ahogyan az ember esetleg elképzeli, azért bőven akad, amit érdemes lenne átvenni tőlük, vagy legalább megfontolni az átvételét. Ezeket szedte össze Gergely, aki a Magyarország 2.0 pályázatra küldte el írását. (A korábbi írásokat itt találod.)

Szavazni ma is természetesen itt, a poszt végén, vagy a Facebookon lájkolva lehet. Tegyétek ezt!

ausztria_becs_stephansplatz_foto_flickr_com_kamillo_kluth.jpg

„Elöljáróban annyit, hogy Ausztriában, Bécs városában élek, immáron közel két éve, előtte Salzburgban laktam három évig (többször átjárva Németországba). A szakmámat tekintve a környezetvédelemben, azon belül is a hulladékgazdálkodásban szereztem képesítést. Még mindig nem vagyok az a nagy „Ausztria-szakértő”, de azért látom már a különbségeket a két ország között.

Érdekes tény egyébként, hogy a történelmünk (nemcsak azért, mert szomszédok vagyunk) sokszor összefonódott, és Ausztriában sem olyan „rég” kezdődött el a demokrácia, és a kapitalizmus története. 1955-ben vonultak ki az utolsó szovjet csapatok, hatalmas pusztítást, ugyanakkor egy szebb jövő ígéretét maguk után hagyva.

Az 1956-os forradalmat követő orosz megszállás 34 éve valóban súlyos károkat okozott, azonban nem hiszem el, hogy hazánk csak ennyire képes! Mindenki tegye fel magában a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy határ egyik oldalán még a gázszámlát is alig tudják kifizetni, míg a másikon már a sokadik generációs napelemet rakják fel a házakra?

A válasz nem csupán az ambíció hiányában, vagy a tespedtségben keresendő. Sok-sok tényező az, ami összehozta ezt a faramuci helyzetet.

Pontokba szedném, az érthetőség kedvéért, mik azok a különbségek, amiket az évek folyamán felfedeztem. Kíváncsi lennék, kik azok, akik hozzám hasonlóan éreznek!

1. Többkulcsos adórendszer

A lényege nagyon egyszerű, minél többet keresel, annál többet is fizetsz. Adósávokba vannak beosztva az emberek. Jellemző, hogy minimálbér esetén csak a szociális és egészségügyi hozzájárulást kell kifizetni! Így lehet az, hogy a társadalmi, vagy szegénységi olló nem túl nagy, és az átlagember sem retteg a holnaptól.

2. Digitális társadalom

Habár Ausztria még nem Dél-Korea, vagy Japán, de azért online bankolás, ügyintézés, bevásárlás már a hétköznapok része. A boltok nagy hangsúlyt fektetnek az online visszajelzésekre, és iskolában pedig a számítástechnika (az angol nyelv mellett) kiemelt szerepet kap.

További érdekesség, hogy a net gerincét adó telekommunikációs hálózat sebességét országos szinten most fogják fejleszteni. Magyarországnak is erre kellene törekednie az oktatásban a szükségtelenül megnövelt hit- és erkölcstan órák helyett! 

3. Osztrák tartományi rendszer

A németországi szövetségi állami rendszerhez hasonlóak az osztrák tartományok (pl. Felső-Ausztria), vagyis önálló költségvetéssel rendelkeznek. Természetesen a kormányé sok esetben a végső szó, azonban egy-egy közigazgatási egységnek saját maga kell, hogy gondoskodjon a pénzügyi stabilitásról.

Erre jó példa a Hypo-botrány volt, ahol Karintia tartománya került fiskális zavarba, és természetesen viselnie kellett a következményeit. Az állam (konkrétan a pénzügyminisztérium) később megszavazott több mentőcsomagot is, de cserébe elvárták a megszorításokat.

Ennek a rendszernek a hatalmas előnye, hogy minden fél érdekelt a stabilitás fenntartásában (magyarán mindenki viseli a felelősséget). Gondoljunk bele, milyen lenne itt Magyarországon, ha mondjuk Heves megye bajba kerülne, és első körben az lenne a válasz, hogy próbálják meg megoldani önerőből, például a képviselői fizetések csökkentésével, felesleges rendezvények lefújásával, projektek átszervezésével…stb.

Ha pedig a központi szerv beavatkozik, akkor viszont jönnek a komolyabb következmények. A megyék tevékenysége ezáltal nemcsak az új adók kitalálására, és a sarc beszedésére korlátozódna, hanem egy életképes rendszer létrehozására.

4. Alternatív energia „mindenekfelett”

Magyarország sosem lesz vízenergia nagyhatalom, de regionális szinten továbbra is kihasználatlan a nap-; geotermikus-; biomassza-; és szélenergia. Egy nem olyan régen megjelent „indexes” cikk szerint pedig a lakások szigetélése is bőven hagy maga után kívánnivalót.

Ausztriában ezzel szemben, egy 2014-es kimutatás szerint a bruttó energiafelhasználás 33,1%-át adta a megújuló energia. Itt mernek a jövőbe fektetni, és lecserélni a korszerűtlen szén és olajtüzelésű erőműveket.

Magyarországnak, ha hagyományos energiát nézzük, a kevésbé környezetszennyező gáz (itt nem a palagázra gondolok) és pellet tüzelésre kellene átállnia. Pelletet egyébként a lakossági szemét egy részéből is elő lehet állítani. Az atomenergiát is támogatom természetesen, ha korszerű és biztonságos körülmények között történik az előállítása.

Habár nem tartozik szorosan a témához, de a hulladékkezelés területén is jóval előrébb járnak itt, mint otthon, ahol a hagyományos szemétszállítás is lassan csődbe jut, a fejnehéz kormányzati szerv mellett. De mivel ez a szakterületem, eltekintenék a hosszabb fejtegetéstől.

Gyere és kövesd a Határátkelőt az Instagramon is, ahol sok érdekes kép és videó vár rád!

5. A hazai ipar kiemelt támogatása

Itt elsősorban a KKV-szektor értendő, amely a GDP egy jelentős szegmensét megtermeli (erre jó példa a Glock-fegyverek sikertörténete). A KKV-szektor erőssége a kreativitás, és az újítói szellem, amely lehetővé teszi, hogy új termékeket, és szolgáltatásokat állítsunk elő, amelyek később felvehetik a versenyt az erősebb partnerekkel.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Ausztriában az olyan nagy márkák, mint például a Red Bull is nyernek el  állami támogatásokat, és ők maguk is (jelen esetben az extrém sportok, és a műrepülés) szponzorálnak eseményeket.

Magyarországnak is a KKV-ék felé kellene nyitnia, akár joint vállalatok létrehozásával. Az összeszerelő üzemek folyamatos telepítésével (különösen a robotizáció fényében) ugyanis az ország ugyanolyan szegény marad, mint amilyen volt.   

6. Politikai mentalitás

Habár itt is óriási csaták zajlanak le, és nem fukarkodnak az egymásnak szánt jelzőkkel, de az ország érdekeit tekintik elsőnek, és nem feltétlen a sajátot (persze itt is vannak kivételek).

Az alapelv a következő: „ha jobban megy az országnak, akkor legálisan lehet emelni a fizetéseket!”. Igyekeznek mellőzni az ún. „haverokat”. Szakértőt helyeznek a valóban azt igénylő pozícióba, és nem feltétlen olyan amatőrt, aki most a MNB elnökeként funkciónál. Nem a lojalitás a legfontosabb ugyanis.

Ha Magyarországon is a megfelelő helyre kerülnének (pártállástól függetlenül) a megfelelő emberek, akkor az ország teljesítő képessége sokat javulna. Emellett bizonyos politikusok felett is eljárt az idő. Itt Faymann le mert mondani a pozíciójáról, mikor érezte, hogy nem vevő rá senki. A magyarországi megfelelője meg merné tenni ugyanezt?

7. Legális prostitúció és korrektebb drogpolitika

Azzal a lépéssel, hogy törvényi keretek közé szorították az ősi mesterséget, több legyet ütöttek egy csapásra. Nőttek az adóbevételek, csökkent a bűnözés, jogi védelmet kaphattak a szakmát űzők, és csökkent a nemi betegek száma. Magyarország is megtehetné ugyanezt! (Na nem nemzeti bordélyházak formájában).

A korrektebb drogpolitika alatt azt értem, hogy a szenvedélybeteget, valóban betegként, és nem feltétlen bűnözőként kezelik (a dílereket már annál inkább). Úgynevezett „Hilfehaus-ok” léteznek, amelyekben az érintettek hasznos segítséget kaphatnak.

Magyarországon azzal, hogy visszavonták az ingyenes tűprogramot, csak azt érték el, hogy csökkent a szenvedélybetegek bizalma az állam iránt, és a nőtt a HIV és egyéb fertőzött betegek aránya. A programot szerintem vissza kellene állítani, azzal a feltétellel, hogy a benne résztvevőket, kötelezzék a leszokásra.

8. Egyéb észrevételek

Ezek voltak nagy vonalakban azok a dolgok, amelyeket én észrevettem. Említhetném még, hogy itt jóval erősebbek a szakszervezetek, vagy a mezőgazdaságban törekednek a biotermékek kiemelt támogatására, és úgy általában a „hazai” védelmére.

A nemzeti parkok tiszták és rendezettek (és nem próbálják meg „okosba” átpasszolni), a műemlékvédelem fényévekkel a magyar előtt jár. Sok gondolat jár még a fejemben, de azt hiszem, itt egyelőre befejezettnek tekintem az írást.

Ausztria igazából hosszútávra a jövőben gondolkodik, míg a magyar a pillanatnak él. Ha meg tudjuk változtatni a gondolkodásmódot, akkor minden lehetséges lesz! Ha nem, akkor maradunk az örök sereghajtó ország, akit mindenki lenéz. Ez pedig rajtad is áll kedves olvasó! Köszönöm, a figyelmedet!”

HÍRMONDÓ

Egy „baromi nehéz” nő

Ma reggel már új miniszterelnökkel ébredt az Egyesült Királyság. Pár napja még alighanem Theresa May sem gondolta volna, hogy a hétvégét már a Downing Street 10. alatt tölti… A sok kérdés egyike, hogy az új kormányfő képes lesz-e megnyugvást hozni, és ugyanúgy új pályára állítani az országot, mint nyolcvanas évekbeli elődje, Margaret Thatcher. Pályakép az új brit kormányfőről itt.

„Sajnálom, nagyon sajnálom”

Folytatódik a Brexitről szóló referendum kapcsán indított sorozat, melyben szavazók meséltek az érzéseikről, döntésük hátteréről. A Spaldingban élő Jane az uniós maradásra szavazott, mert úgy érezte, hogy „nem szabad visszafelé haladnunk, és hogy alighanem a maradás a jó megoldás. A voksolás eredményének kiderülése óta szomorú vagyok”. A teljes véleményt elolvashatod és a videót is megnézheted itt.

Elfeledetten Londonban

Ha már a szigetországban járunk, hadd ajánljak egy érdekes fotósorozatot, amit a fővárosban élő hajléktalanokról készített Shine Gonzalvez. Szerintem érdemes megnézni, valaki egy kommentben azt írta, olyan, mintha valamelyik Dickens-regényből léptek volna ki, és tényleg. Ha érdekel, itt megnézheted!

Amerika nem olyan megosztott, mint látszik

Mintegy negyvenperces beszédet tartott az amerikai elnök a texasi Dallasban a múlt héten meggyilkolt öt rendőr emlékére rendezett szertartáson. „Azért vagyok itt, hogy tanúsítsam, Amerika nem olyan megosztott, mint látszik, tudom, mert ismerem Amerikát, tudom, milyen hosszú utat tettünk meg, s tudom, most is túljutunk a nehézségeken” - fogalmazott Barack Obama. A teljes cikket itt találjátok.

(Fotó: flickr.com/Kamillo Kluth)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Ausztria Magyarország 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr198885906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.07.14. 06:56:46

Kár ötleteket adni ( nemzeti bordély)

svajcineger 2016.07.14. 07:04:11

Ennyi! Nagyjából... Köszi szépen!

szaszo71(D) 2016.07.14. 07:39:55

@diggerdriver: Először azt hittem, Közútkezelő Vállalat, de nem :)
Kis- és középvállalatok

firg_firg 2016.07.14. 07:40:12

@Golf2: Pedig az mar megvalosult mert jo nagy itt a kupleraj!

kardio1 2016.07.14. 07:40:34

@diggerdriver: a kis- és középvállalati szektor rövidítése a kkv-szektor.

Golf2 2016.07.14. 08:06:29

@firg_firg: Ès ebben a kuplerájban garantált a (rá)baszás.De 2018tól azt is már csak nemzeti gumiban lehet...

SzZoole 2016.07.14. 08:14:58

Mo.-on nem legális a prostitúció?
Vannak türelmi zónák es a qurvanenik orvosi igazolást is kapnak az un. bárca,nem?

LyukasBogrács 2016.07.14. 08:16:10

"milyen lenne itt Magyarországon, ha mondjuk Heves megye bajba kerülne"

Ha egész megyét nem is, de városokat, falvakat, iskolákat, kórházakat láttunk már csődbe menni.

Magyar megoldás: államosítás.

Tegyük hozzá, párezres lélekszámú faluból is nőtt már ki világváros kiváló infrastruktúrával, vasúttal (ha kicsivel is), labdarúgó stadionnal.

LyukasBogrács 2016.07.14. 08:16:15

@diggerdriver:
Kis és Közepes Vállalkozás

Angolul SMB: small and medium-sized business

micsoda? 2016.07.14. 08:16:34

Végül, de részletesen kaptuk azt amit eddig is tudtunk. Persze fontos lenne még többször ismételni, hogy nem ártana a szomszédtól tanulni. Nem majmolni, mint tessszük ezt a nyugattal kapcsolatban, hanem értékeinket megőrizve, átvenni a közösség számára hasznos dolgokat.

Nálunk is volt lemondás, pl: Gyurcsány Ferenc, nem hogy tisztelettel, egyáltalán nem beszélnek róla.

Aztán, "Ausztria igazából hosszútávra a jövőben gondolkodik, míg a magyar a pillanatnak él." és a múltban, mondom én. Trianon, most meg már megkezdődött az 56-os események megjelenítése, pedig hol van még az évfordulója.

Szerintem nincs mentség számunkra, még szavazni sem megy el a "magyar ember" nagy többsége.

Muscari 2016.07.14. 08:35:42

@LyukasBogrács: nem is értem, hogy a több falu miért nem követi a példáját...

Muscari 2016.07.14. 08:37:42

Hiába vagyunk egymáshoz ilyen közel, Magyarország sose lesz olyan, mint Ausztria. Szerintem reménytelen.

Betiltották az Ubert. Felkészül: Airbnb?

Golf2 2016.07.14. 08:57:03

@Zoole[uk]: Vannak türelmi zónák: parlament,média,nagykutya utca.Mindenki másképp csinálja csak az előszó más: ki,rá,be,el.

Irbisz 2016.07.14. 09:06:48

Tiszta utopia, ami azt illeti ettöl tavolabb vagyunk, mint az osztrak eletszinvonaltol.
Utolerni meg meg nehezebb (pedig azt sem fogjak meg unokaink sem latni), mert ehhez a legnehezebbet, az emberek gondolkodas, - latasmodjat kellene megvaltoztatni.

Mighty Duck 2016.07.14. 09:29:31

1. pont: ez volt, mindenki ott csalt, ahol tudott, különösen a kkv szektor. Nem mondom, hogy az egykulcsos rendszer pártján állok, de a mostani valahol egy válasz az adózási morálra.
2. pont: tudtommal ez folyamatban van, illetve léteznek ilyen beruházások. A szomorú az, hogy a napi politika mellett az ilyen hírek csak nagyon ritkán a kis színesek között lelhetőek fel.
3. pont: így is a fél középiskola osztályom már külföldön van, negyede Pesten, de jó eséllyel exodust indítana, ha Békésben, Nógrádban, Borsodban, Csongrádban magukat kellene eltartani.

SzZoole 2016.07.14. 09:39:30

@secretarius: a felbalkani vezir a kusza szemű es slepje tetteire van mentség/magyarázat......?

Herr Géza 2016.07.14. 10:10:04

"További érdekesség, hogy a net gerincét adó telekommunikációs hálózat sebességét országos szinten most fogják fejleszteni. Magyarországnak is erre kellene törekednie az oktatásban a szükségtelenül megnövelt hit- és erkölcstan órák helyett! "

Hát ezt meg hogy kell érteni? Fejlesszük a netet a hit- és erkölcstan órák helyett???? :)))))

Mellesleg pont a netes lefedettség/sebesség terén M.o. nem is áll rosszul az egyébként fejlettebb országokhoz képest. Mint minden olyan ország, ahol később kezdődött a digitális/távközlési hálózatok fejlesztése. A vidéki Németország ellátottsága pl. még most is gyalázatos. Itt még 2016-ban is vannak települések (nem kevés!), ahol a 6 kbyte/s-os tempó is még csak álom. És nem világvégi hegyi falvakról beszélek. De ugyanez igaz a mobilhálózatoknál az LTE (4G)-re is.

Herr Géza 2016.07.14. 10:18:38

"regionális szinten továbbra is kihasználatlan a nap-; geotermikus-; biomassza-; és szélenergia."

Hát igen, mit várhatunk el egy országban, ahol egy L. Simon László (azóta már szerencsére bukott államtitkár) kijelenti, hogy a napenergiával nem érdemes foglalkozni, hisz éjszaka nem süt a nap, áram meg akkor is kell.....:)))))))

tnt 2016.07.14. 10:32:35

@secretarius: én sem szeretem gyurcsány kartársat azonban két dolog kicsit elgondolkodtató... ill. három...

az egyik, hogy anno ő vonta be a TB keretei közé a nem fizetők tömegeit akik viszont minden fizetség nélkül igénybe vették előtte... erről volt egy rövid szösszenet a rádióban.... a két műsorvezető közül az egyik balos köztudottan és a téma az adófizetés volt... betelefonáló vállalkozó hasonlóan gyurcsányozott és kijelentette ennek a csaló kormánynak nem fizet adót ... megkérdezték tőle, hogy az első orbán kormánynak fizetett-e... erre azt mondta annak sem... majd röhögve megállapították, hogy akkor vazze te nem szabadságharcos és gyurcsány ellenes vagy hanem adócsaló...

a másik egy tv műsorban volt... a téma az volt, hogy gyurcsány nem vette fel a miniszterelnöki járandóságát, hanem egy elesetteket támogató alapítványnak ment .... erről beszéltek amikor betelefonált valaki aki azt mondta ez nem érdelem semmiféle elismerést mert vannak cégei... erre megkérdezték tőle, hogy orbán tesz-e ilyent, tud-e róla.. nagy csend...

a harmadik... hát ezek ismeretében sok mindenre nincs mentség.... akár gyurcsány akár kusza szem...

és végül amira tényleg nincs mentség és a mai posztot teljesen alátámasztja ... mutyi mutyi hátán...
tenytar.blog.hu/2016/07/14/a_nyaron_is_megszedi_magat_a_fidesz_ime_a_legujabb_mutyik

enta selecta 2016.07.14. 11:07:00

A kiinduló helyzet, hogy Magyarországnak van jövője eleve téves.

London2009 2016.07.14. 11:16:29

@Zoole[uk]: a kusza szemu!! Jajj, ne irj ilyeneket, itt bujkalok a monitorom mogott. A kusza szemu!! Ez irto jo!! :DDDD

London2009 2016.07.14. 11:21:02

Szemely szerint en utalom a tobbsavos adorendszert. Szerintem irto nagy kitolas a magasabb jovedelmuekkel. Lenyegeben tanulj tobbet, dolgozz tobbet, keress tobbet, aztan majd jol porul jarsz. Utalom. Nekem sokkal szimpatikusabb az egysavos rendszer. Mindenki ugyanannyit adozik es kesz. Tudom, hogy ez ennel bonyolultabb, de akkor is igy erzek.

tnt 2016.07.14. 11:31:46

@London2009: én sem szeretem fizetni a TB azon része ami egészségügyi hozzájárulás mert nem veszem igénybe.... és elég sokat fizetek ill. fizettem... főként nem erre a szolgáltatási színvonalra...

takarék-láng 2016.07.14. 11:32:05

Egy a lenyeg: a tyukok elott legyen viz ebben a melegben.

Csodabogár 2016.07.14. 11:47:06

Csak elkezdtem olvasn és máris egy óriási tévedés. Az orosz megzsállás Magyarországon nem 1956 utántól volt. Sajnos nálunk már 1945-től orosz uralom volt, akkoriban igazi sztálini szellemben. A jaltai egyezmény értelmében, mikor Ausztriából kimentek az utolsó oroszok 1955-ben, rá 3 hónapra tőlünk is ki kellett volna menniük. Sajnos eszükbe se jutott.
Úgy tűnik nem tanitanak az iskolákban ujabb kori történelmet és a szülők is nagyon feledékenyek.

London2009 2016.07.14. 11:47:13

@tnt: a TB az mas. De en azt sosem ertettem, hogy az mikent lehet igazsagos rendszer, ahol azt buntetik a meg magasabb adokulccsal, aki eleve tobbet tesz bele a kasszaba? Na mindegy. Itt Angliaban legalabb meg utana is marad belole, valamint kapsz is a befizetett adodert vissza valamit.

tnt 2016.07.14. 11:58:29

@London2009: szerintem nem más mert ha nem veszem igénybe és vastagon fizetem és ha egyszer komolyabban kell akkor meg még hálapénzt is fizethetek akkor gáz.. nagy gáz... és ez még annyira sem igazságos mint a progresszív adózás.

nézd meg amerikát amikor a milliárdosok közül többen felvetették az elnöknek, hogy ők már sok kedvezményt kaptak így akár magasabb kulcsokkal adóztatva hozzájárulnának az állam működéséhez, a közfeladatok ellátásához...

igen igazad van az más érzetet kelt ha az adódért úgy érzed kapsz is valamit...
magyarisztánban nincs így mert potenciális adócsalónak vagy bélyegezve... főként mivel külföldön több országban levonhatod a munkádhoz szükséges eszközeidet az adóalapodból itthon elég bürokratikus minden és sok költséget még extra adóval sújtanak plusz eho-val stb...

a progresszív adó nem véletlenül van úgy kitalálva ahogy ... az egykulcsos pedig szlovákiában is megszüntetésre került... itthon az alcsony jövedelműeket jól megszopatta az egykulcsos adó... a korábbi 9k Ft-os adójóváírás eltörlése mellett.

London2009 2016.07.14. 12:03:23

@tnt: a magasabb jovedelmuek viszont jobban jartak. Na es ha a tobbol, tobb marad, akkor tobbet is fognak kolteni, ami ugye nagyon jo. Az mas kerdes, hogy pont Mo-on lett ez eroltetve, ahol sokkal tobb aranyaiban az alacsonyabb jovedelmu.

Csodabogár 2016.07.14. 12:04:01

A poszthoz. Írója támogatja az atomenergiát. Tudomásom szerint Ausztria egyetlen atomerőművet épített, ami soha egy percre se lett beinditva, mert az okos nép utólag! ellene szavazott. Ma is ott áll a helyén, benne a rengeteg pénz. Belépőjegy ellenében mutogatja a házmester.
Ki tudja miért, itthon nem szeretik a szél energiát sem. Irtam már, hogy hazai oldalon rendszeresen állnak a szélkerekek, átérve Burgenlandba meg mind forog szorgosan. Bakonyban privát befektetéssel épült szélkerekeket az állam évekig szabotálta, nem tudom most mi van velük.
Itthon a nap energiát se nagyon támogatják. Saját lakóhelyemen, társasház, senkit nem érdekel. Erre feltehetően ugyanúgy nincs igény, mint a hazai Sparban az óriási választékra a zöldség gyümölcs standon.
Szerintem az, hogy nem érjük utól Ausztriát annak az az alapvető oka, hogy nép nagy részének nincs is rá igénye. Nem kell 7 féle krumpli és 16 féle saláta stb. Ha lenne is a kutya se venné, tehát nincs.

Csodabogár 2016.07.14. 12:06:07

@London2009: Te utálhatod, de az egykulcsos az hihetetlen igazságtalan. Nem mindegy hogy minibál bérből fizetsz 16%-ot vagy milliós keresetből. Ráadásul ezzel az állam is rosszul jár. Ha létezik antiszociális adózás, akkor az az egy kulcsos.

Herr Géza 2016.07.14. 12:18:24

@London2009: Háát, én ugyan magam ellen beszélek, de nem így érzek. Az egykulcsos rendszer hazai adaptációja ugyanis az alacsonyabb jövedelműekre nézve kimondottan hátrányos, hisz pl. egy egyébként is semmire sem elég minimálbér is (ha jól tudom) majd 20%-kal adózik, ugyanakkor a havi egymilliós fizunál is ez a kulcs. És azt beláthatjuk, hogy nagyon nem mindegy, hogy az embernek megélhetésre a 100 ezerből 80 ezer marad-e adózás után (most a TB-től, nyugdíjtól nagyvonalúan tekintsünk el), míg az egymilliónál ugye 800e marad meg. Számszerűleg teljesül ugyan, hogy a magasabb jövedelmű többet is adózik, na de mégis más dimenziókról van szó. Sokkal emberbarátibb pl. ha van egy bizonyos jövedelemhatár (jellemzően akár a minimálbér fölött jóval), amihez nullás kulcs tartozna, míg az így kieső adóbevételt a magasabb jövedelmek sávosan (!) magasabb százalékkulcsú adózása pótolná. Az meg orbitális vicc, hogy a magyar adórendszert a legcsekélyebb mértékben is egyszerűsítené, ha az SZJA-nál egy generális kulcs helyett mondjuk lenne 3-5.

tnt 2016.07.14. 12:20:33

@London2009: ezen nem fogunk vitatkozni mert igazad van .. részben... a kormány is ezt gondolta majd 3 év után valósággá is vált... mivel a magasabb jövedelműek a kisebb adóterhelés ellenére nem költöttek többet.. sőt ... hatalmas megtakarításokat halmoztak fel és azt sem belföldön .. ez pedig ugye nem volt tetszetős a kormányzat számára...

a progresszív adózás és az egykulcsos sem igazságos...

volt olyan adó amit jelentősen csökkentettek és egyszerűbbé tettek a korábbiakhoz képest ... azt gondolva, hogy mivel átlátható és jelentősen egyszerűsödött biztos majd jól befizetik.. hát hatalmasat tévedtek .. a magyar kuruc mentalitás azt is elkerülte ....

Virago_1000 2016.07.14. 12:21:13

@micsoda?: "Trianon, most meg már megkezdődött az 56-os események megjelenítése, pedig hol van még az évfordulója. "
- ha teged ez zavar, el lehet huzni messzire, vissza se nezz, vidd magaddal Dks, lmps haverjaidat is.
Bezzeg a csapbol is a holokauszt folyik, az miert nem zavar, te ketszinu? Holott annak sokkalsokkal kevesebb aldozata volt, es azok sem magyarok, tehat nem a mi tragediank.

Herr Géza 2016.07.14. 12:22:02

@Herr Géza: Ööö,,az utolsó mondat kicsit bukfences logikailag, bocs. Helyesen:
Az meg orbitális vicc, hogy a magyar adórendszert bármilyen módon is egyszerűsítené, hogy az SZJA-nál 3-5 kulcs helyett egy generális kulcs van.

Virago_1000 2016.07.14. 12:23:38

"Magyarországnak is a KKV-ék felé kellene nyitnia, akár joint vállalatok létrehozásával. "
-ezt el lehetne tanulni a sogoroktol, mindjart hozongene is erte a liberalis media.

Herr Géza 2016.07.14. 12:24:21

@Virago_1000: Kedves mélyen tisztelt HÁ, nem lenne itt az ideje egy lépésnek???????? Csak kérdezem....

Virago_1000 2016.07.14. 12:25:00

@Zoole[uk]: a felbalkani vezir lovette a tomeget 2006ban?

SzZoole 2016.07.14. 12:28:35

@London2009: en is a blogrol tudom,hogy ki az,bár en inkabb hívom libaszemunek:)

SzZoole 2016.07.14. 12:29:51

@Virago_1000: szerinted ki a felbalkani/felazsiai vezir?

szaszo71(D) 2016.07.14. 12:30:11

Azért azt halkan megjegyezném, hogy az egykulcsos és a progresszív adó között van még a sima többkulcsos. :)

szaszo71(D) 2016.07.14. 12:31:25

@Virago_1000: A szólásszabadság nem foglalja megában a gyűlöletbeszéd szabadságát.

tnt 2016.07.14. 12:35:47

@szaszo71(D): hát ja ... bár az is nevezhető progresszívnek... nem?

Herr Géza 2016.07.14. 12:37:47

@Virago_1000: Dehogy nincs, akartam is valami durvát írni rólad a szólásszabadság jegyében, de inkább nem mennék le a te beteg, egybites szintedre.

szaszo71(D) 2016.07.14. 12:44:05

@tnt: Progresszív adózásnak azt nevezik, amikor ahogy emelkedik a jövedelmed, az egészre egyre több adót fizetsz. Így fordulhat elő, hogy a határvonal két oldalán lévők közül akinek kevesebb a bruttója, több lesz a nettója.
A sima sávos pedig az, amikor az első x összeg adója valamennyi, a magasabb adókulcs pedig csak az a fölötti részre érvényes. Így több bruttonak mindig több a nettoja.
Remélem, érthető volt, siettem, mert mennem kell.

Virago_1000 2016.07.14. 12:45:29

@szaszo71(D): hol olvastal gyuloletet a hozzaszolasomban????? Kerlek, idezd vissza.
Vazlatpontokba rendezem a kedvedert:

Annyit allitottam, hogy:

London2009 2016.07.14. 12:46:31

@Csodabogár: @Herr Géza: a peldad alapjan az aki egymilliot keres, az egesz pontosan tizszer annyit tesz bele a kasszaba, mint az, aki minimalbert. Ezt en nem latom igazsagtalannak.
Abban viszont egyetertunk, hogy a minimalbert kar adoztatni. Itt Angliaban, azon szinte minimalis az ado.

Virago_1000 2016.07.14. 12:48:43

@szaszo71(D):
- a zsido nep tragediaja nem a mi tragediank, mert mi magyarok vagyunk, nem zsidok, tehat nem kotelessegunk megemlekezni rola
- kevesebb zsidot ert tragedia, mint magyart 56-ban, es az utana kovetkezo megtorlasokban, ennek es a fenti pont ellenere a holocaustrol allandoan emlekezunk, mikozben a magyar nemzet tragediajarol egyeseket zavar a megemlekezes.

Hol ebben a gyulolkodes? Kerlek valaszolj.

tnt 2016.07.14. 12:53:27

@szaszo71(D): igen értem köszönöm értek hozzá.. így már valóban az te korábban csak több kulcsról írtál.. a progresszív valóban nem csak a kulcsokkal hanem sávokkal operál... ill. azokkal is operál...

Chamroe 2016.07.14. 12:53:54

@Virago_1000: a Magyar országról elhurcolt zsidók talán nem voltak magyarok?!

Öcsém, te helyből olyan hülye vagy, mint más nekifutásból...

SzZoole 2016.07.14. 12:58:17

@Virago_1000: ha tudod,akkor azt is tudod,hogy nem ő lövetett a tömegbe,hanem ő miatta lőttek a tömeget

Csodabogár 2016.07.14. 13:30:04

@tnt: Sajnos a magyar adóhivatal nagyon slampos. Nem igazán törekednek arra, hogy mindenki befizesse az adót. Svéd, majd svájci adórendszerben éltem le életem egy jelentős részét. Itthon sokszor csodálkozom. Mindkét helyen sávos adórendszer volt, aminek persze, mikor már többet kerestem nem örültem, de tudtam, hogy ennek így kell lenni és kész. Itthon a magas fizetésüek, akár magán akár kormányhivatalban vannak, röhögnek a markukba a 16% adózás mellett. Igazságtalan a dolog és kész.

Csodabogár 2016.07.14. 13:32:29

@szaszo71(D): Szerintem a progressziv meg a több kulcsos, alapjában véve ugyan az.

Csodabogár 2016.07.14. 13:35:06

@tnt: OK. mostmár értem. Nekem csak a progresszivhez volt szerencsém. Egyszerübb is ezek szerint mint a több kulcsos.

Herr Géza 2016.07.14. 13:48:44

@London2009: Abszolút értékben megvalósul az arányos közteherviselés, ezt írtam én is. Csak a "miből hány százalékot", és főleg a mennyi marad a kérdéses.
Ld. rezsicsökkentés: az állam ugyanolyan százalékkal dotálja a kisjövedelmű pár kilowattórás áramfogyasztását, mint a gazdag réteg jómodból eredő többszörös (ld. pl. medencefűtés, jacuzzi, stb.) luxusfogyasztását. Az alsó végeken a havi 5000 forintos villanyszamlád után megdob téged az állam 1000 forinttal (tudom, hogy nem 20%, de az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél a nagyságrendnél), míg Csekonitsék az 50ezres számlájukból kapnak ajándékba 10 ezret, pedig abból a 800e "nettóból" telne rá rendesen. Mondhatjuk persze azt is, hogy de Csekonitsék mennyi sokat fizettek be az államkincstárba,,de ugye szociálisan mégsem stimmel a dolog...

macamuca [IHUN] 2016.07.14. 13:49:45

@Golf2:
És adod a további tippeket...

PannonBoy 2016.07.14. 13:51:54

@LyukasBogrács: Érdekes ezt az SMB-t még nem hallottam (de ettől még lehet jó. :) ).Helyette az SME (Small and Medium-sized Enterprises) ismert számomra.

macamuca [IHUN] 2016.07.14. 13:54:46

@Határátkelő:
Szia, a tegnapi poszt alatt miért el a kommentem kb 99,9 %-a? Egyetlen mondat jelent meg belőle, annak is a vége (vigyorjelek) lecsapva. Lekerultem a white list-rol? Vagy ez az új módi, hogy valaki atszerkeszti a kommenteket?, vagy mi történt?
Nem értem, és őszintén szólva nem tetszik, úgy érzem, semmi olyasmit nem írtam, ami ezt indokolná.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.07.14. 13:59:52

@tnt: szja aranyaiban nagyon keveset ad hozza az allamhaztartashoz. Eltorolni a picsaba a ceg igy is adozik jovedelmetert. Akkor legalabb ez le van zarva lehet fobtosabb dolgokra fokuszalni.

SzZoole 2016.07.14. 14:08:38

@macamuca [IHUN]: csak egyről,nekem mar jópár kommentem nagyresze eltűnt,szóvá tettem es nekem nem is válaszolt:(

Virago_1000 2016.07.14. 14:10:26

@Határátkelő: en is unom mar. Nem is vesztegetnem idomet idiotakra.
Elhuzok innen, goodbye.

Főgebra 2016.07.14. 14:10:29

@szaszo71(D):
Hááát ezt nagyon rosszul tetszel tudni! Progresszív adózás az, amikor az adókulcs sávonként növekszik! Az alsó sáv alacsonyabb kulccsal adózik, míg a felette lévő egy magasabbal, az az felett lévő pedig még magasabbal.
A progresszív adózással a magyar változatban nem az volt a fő baj, hogy progresszív volt, hanem az, hogy az átlagbér! már a legmagasabb kategóriába került és így is adóztatták!

kardio1 2016.07.14. 14:13:45

@tnt: így könnyű, ha úgy jutok céghez, hogy anyós (Apró Piroska) ad 700 millió forint hitelt...

tnt 2016.07.14. 14:18:16

@kardio1: ez most is így megy csak most 8 milliárdnál kezdődik... Andy Vajna kartárs.... plusz nem kell kaszinók pénztárgépeit bekötni elég az önbevallás.... LOL

SzZoole 2016.07.14. 14:30:45

@tnt: a kaszinók/játékgépek sosem voltak a malac fejű érdekeltsége.
Akinek érdeke az a '90-es evek kezdetéig nyúlik vissza a története.
Debrecenben SKY frsz.-u nagyértékű Mercikel szaladgál az illető:)

tnt 2016.07.14. 14:34:46

@Zoole[uk]: sok stróman... világos...

Herr Géza 2016.07.14. 14:39:14

@Virago_1000: Ez a legjobb, khm...., az egyetlen értelmes kommented. Nem fogunk sírni.

SzZoole 2016.07.14. 14:40:51

@tnt: nem nevezném strómanek az illetőt.A debreceni focicsapat is az ő tulajdonában,ami egyben a cashloundry is egyben:(
A fúziót az érdekek/politika hozta össze.
Nevezhetjük az illetőt Mr. 20% oligarchajanak.
Mr. 20% meg tudjuk kinek a jobbkeze.

Herr Géza 2016.07.14. 14:48:24

@Zoole[uk]: "Mr. 20% meg tudjuk kinek a jobbkeze."
Nem tudjuk! :))) A háttérhatalmaké??????

Herr Géza 2016.07.14. 14:54:22

@FeketeMacska73: Hát úgy 16%-a a költségvetési bevételeknek... Ld. @tnt: linkjét. Az nem kevés.
Ami meglepő, több, mint háromszorosa a társasági adónak. Ja, hogy itt hiányzik a stadionok ára... :))))))

szaszo71(D) 2016.07.14. 14:55:12

@Főgebra: Ez sem pontos. Most utánanéztem. Mindegyik progresszív, amit én elsőként írtam, az a lineáris (ilyen is volt régebben), a másik pedig a sávos (ilyen volt az egykulcsos előtt) progresszív adózás.

Golf2 2016.07.14. 14:55:32

@Zoole[uk]: kinek a jobbkeze...Az ördög jobb és balkeze

SzZoole 2016.07.14. 15:02:45

@Herr Géza: nem,a felazsiai felszerzeté:)))

London2009 2016.07.14. 15:31:51

@Herr Géza: a rezsicsokkentes egy masik tema. Azt szerintem ne keverjuk ide. Az egy szamomra ertelmezhetetlen dolog.
Ettol fuggetlenul en akkor is azt gondolom, hogy arrol nem en tehetek, hogy valaki minimalbert keres, de attol meg az, hogy az utcan legyen kozvilagitas, epuljenek stadionok (bocs ezt nem tudtam kihagyni), legyenek korhazak stb. penz kell. Na es a magasabb jovedelmembol a peldad alapjan en meg mindig a 10-szereset tettem bele a kasszaba, a minimalberbol pedig a tizede folyt be. Ugyhogy en azt erzem egy nagyon unfair helyzetnek, hogy lenyegeben az van jobban terhelve, aki "sikeresebb" az eletben. Nekem ez igy tiszta, hogy jovedelemtol fuggetlenul mindenki ugyanannyi %-al jarul hozza a kozos kiadasokhoz.
Ettol fuggetlenul azt irtam korabban, hogy szerintem a minimalbernek pont kozel adomentesnek kellene lennie, de mindegy.

micsoda? 2016.07.14. 15:40:05

@Virago_1000: Bizony sokan el is húznánk, de már késő. Trianont, és a Holokauszt nem mosnám össze. Az előbbinél a határok változtak, utóbbinál több 10 millió ember nyomorultul halt meg.

Ja, és én megéltem az 56 -ot, ha annyi áldozata lett volna, mint amennyi hőse van ma, akkor tényleg több mint a Holokauszté:)

(nefeledd Google a barátod)

micsoda? 2016.07.14. 15:40:07

@secretarius: Lehet ezt viccnek venni, sajnos mi is vicces ország vagyunk a fejlett demokrácia szemében.
Ha körülnézel a világban, sőt szűkebb környezetünkben Európában (mondjuk most Anglia) kisebb ügyekért is lemondanak kormányfők. Mi hiába erőlködünk, Angela Merkel nem mond le:) Gyurcsány megtette, pedig nem lehet kevés a hatalomról lemondani. Lásd kis, hazánkban, jöhet bármi Fidesz marad:)

Főgebra 2016.07.14. 15:59:36

@szaszo71(D):
Mondj egy országot, ahol lineáris adózás van! Magyarországon amióta Kupa Misi kitalálta és bevezették azóta progresszív adózás van! Milyen az, hogy lineáris? Németországban milyen adózás van?

Az egykulcsos adót, ami nem olyan mint a magyar - mert ez egy kiherélt egykulcsos - feltörekvő gazdaságokban vezetik be pár évre! Ettől remélve a versenyelőnyt. Utána szépen visszatérnek a progresszívra. Azért kiherélt mert csak az egykulcsos, amit ők akarnak. A klasszikus egykulcsos rendszerben,azonos kulccsal adózik a jövedelem, az ÁFA, a társasági adó és minden más.

Csodabogár 2016.07.14. 16:14:58

@London2009: A rezsicsökkentés egy nagyon érdekes dolog, a köznép persze bevette. Ugyanis egy fillérrel nem csökkentették az áramon lévő adókat, amit ugye ők szednek be, csak a szolgáltatót húzták le. Ezután mit csinál a szolgáltató? Kevesebbet fejleszt.

szaszo71(D) 2016.07.14. 16:15:30

@Főgebra: Németországban sávos progresszív adózás van.

Taxomükke (UK) 2016.07.14. 16:17:51

@Herr Géza: Ez teljesen hülye. Nem kellene reagálnunk a hozzászólásaira, előbb-utóbb csak elenné innen a fene.

Csodabogár 2016.07.14. 16:18:29

@micsoda?: Ne felejtsük el Antallt sem. Neki el se lett volna szabad foglalni a poziciót, mert már akkor a kezében volt a halálos itélete. Ő aztán szépen rávezette a fiukat, a hogyanra.

Taxomükke (UK) 2016.07.14. 16:20:40

@Taxomükke (UK): Ja, most látom, elhúzta a csíkot.
Remélem, ez így is marad.

Határátkelő 2016.07.14. 16:28:19

@macamuca [IHUN]: Fogalmam sincs, én hozzá nem nyúltam. Szerintem valamilyen technikai hiba lehetett. Nem kerültél le a whitelistről, a kommenteket pedig nem lehet szerkeszteni (már a gondolat is rémisztő). Az vagy megjelenik vagy nem. Szóval fogalmam sincs, ha gondolod, megkérdezem a blog.hu-s technikai személyzetet. Csak jelezd pontosan (levélben), hogy mely kommentekkel volt gond, hátha meg tudják nézni. Köszi!

Határátkelő 2016.07.14. 16:29:49

@Zoole[uk]: Bocs, de azokat nem láttam. Te is küldd el kérlek emailben, mert azokat tudom továbbítani.

Határátkelő 2016.07.14. 16:32:55

@macamuca [IHUN]: @Zoole[uk]: És komolyan kérem, hogy írjátok meg, mert ez így nagyon gáz (főleg, ha valami rendszerhiba), és nagyon nem szeretném, ha ez rajtam ragadna, pedig semmi közöm hozzá. Kösz előre is!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.14. 16:47:06

@Herr Géza:
Hagyd ügyesen egyensúlyoz a határon.
Fizetett troll.

FutureFry 2016.07.14. 16:48:28

Csak egy adalék az adósávokhoz: Az amerikai középosztály egyik legprosperálóbb időszakának tartott 50-es években (Eisenhower elnöksége alatt) a legmagasabb jövedelemadó sáv 91%-os volt [1]. Később (pl. a “trickle-down economics” zászlaja alatt) ezt jelentősen csökkentették [2], és emiatt (is) csökken a középosztálybelieknek tartott száma, miközben az egyenlőtlenség pedig nő.

[1] Tudtommal ez az évi $400K feletti részre vonatkozott (mai $-ban kb. $3.5M), de az összadó a jövedelem max. 87-88%-ban volt limitálva (ami persze még mindig iszonyúan magas mai szemmel nézve)
[2] 2016-ban: 39.6% a ~$415K feletti részen (egyéni adózásnál)

macamuca [IHUN] 2016.07.14. 17:01:12

@Határátkelő:
A 2016. július 13.-an megjelent poszthoz 2016. július 14.-en, 00.06-kor írt kommentemről van szó. Ami teljes egészében megjelent, majd valahogy "megváltozódott", egyetlen csonka mondat maradt egy hosszabb (tőlem kb közepes hosszúságú :D) kommentből.
Megjelent, láttam, más is olvasta, sőt, eleve blackhairlady vette eszre (és jelezte nekem), hogy gubanc van.
Ha egy komment nem jelenik meg, esetleg utóbb teljes mértékben eltűnik, az esetleg rendszerhiba. De ha egy része megmarad, mas része eltűnik, az szerkesztés. Elhiszem, hogy nem te, de valaki igen. Mert lehetséges.
És tényleg gáz. Neked is (pláne, hogy nem te babrálod), a blog . hu-nak is, és a kommentelonek is.
Legyszi, jelezd a rendszergizdának, hogy gubanc van, valaki kotorászik ott, ahol nem kéne.....

Határátkelő 2016.07.14. 17:03:37

@macamuca [IHUN]: Köszi, jelzem. Technikailag a blog.hu adminja egyszerűen nem alkalmas arra, hogy egy kommentet bárki szerkesszen, vagy teljesen törölni lehet, vagy beengedni, a kettő között nincs átmenet, de elküldöm ezt a hozzászólásod, hogy nézzék meg.

Bredpitt Monika 2016.07.14. 17:08:58

@Virago_1000: Már láttam, hogy elvonulsz, de nem bírom megállni, hogy ne szóljak hozzád.

Kik azok a magyarok ?

bulac.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=141370

Ha jól tudom a Fidesz tagok között is vannak zsidó származásúak.

Ajánlom figyelmedbe az Igazak Ivadéka c. könyvet, amit ha elolvasol talán más szemmel nézel majd azokra, akik szerepelnek a könyvben.

A szerencse fiai c. könyvet is ajánlom neked, amiben a Korda fivérek mérhetetlen honvágya Magyarország után nagyon szépen van kifejezve, ráadásul úgy, hogy olyan rokonuk írta a könyvet, aki nem is igazán tudott magyarul.

Tudod, volt a múltkoriban egy érdekes beszélgetésem valakivel, akit a Csili Élő Könyvtárából kölcsönöztem ki.
Ő azt mondta, hogy addig, amíg nem tesszük tisztába a lelkiismeretünket azért, mert zsidókat lőttünk a Dunába, addig, mi (nagyszerű) magyarok nem tudunk semerre elindulni. Szerintem nagyon is igaza van.

Még valami, ha már 56-ról beszéltél. Orbán Viktor nagyon emlékezetes beszéde Nagy Imre újra temetésén, arról szólt, többek között, hogy takarodjanak innen az oroszok. Most meg Putyinnal haverkodunk. Akkor most mi van ?

Ja, amikor népszámláló voltam, két fiatal roma nő két kisgyerekkel egy albérletben magyarnak vallotta magát. Na, akkor most mi van?

SzZoole 2016.07.14. 17:24:48

@Határátkelő: nyugi,tudjuk,hogy nem Te voltal,a triadok voltak amit a felazsiaitorpevezir,a kuszaszemu es lezerdzsoni alkot.
Ha nem akkor meg a Sorosgyuribacsi volt:)))
Azt is tudjuk,hogy Te csak egy stroman vagy,akinek a balhet elkell vinni:)))
Csak vicc volt.

Határátkelő 2016.07.14. 17:47:37

@Zoole[uk]: Most gyorsan megnézem a szemem, kusza-e... ;)

Golf2 2016.07.14. 17:48:07

@macamuca [IHUN]: A fiúk már a spájzban vannak és kotorásznak.

macamuca [IHUN] 2016.07.14. 18:18:58

@Csodabogár:
Az igmándi szélkerekekre gondolsz?
2007-ben kerültem a környékükre, működött, és tavalyig szintén =láttam. Tavaly majus ota nem jartam arra, nem láttam, és hallani sem hallottam semmit, tehát feltételezem, hogy azota is üzemel.
Ha nem az igmandira gondoltál, akkor szorri.

SzZoole 2016.07.14. 18:30:08

@Határátkelő: aaaaa,nem hiszem,hogy Te a triadok kozze tartoznal,Te biztos,hogy csak a stromenjuk ,vagy a sameszuk vagy:)))
En meg azert tudom,mert a jakuzakhoz,a triadok osi ellensegehez tartozok:)))
Ez is csak vicc volt.
Na jo nem iszok tobb cidert.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.14. 18:33:35

@Bredpitt Monika: Miért kéne nekem lelkiismeretfurdalást éreznem olyanok tetteiért akik 80éve éltek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.14. 18:34:32

@Határátkelő: Ha a hátadra folyik a könnyed akkor igen:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2016.07.14. 18:36:51

@Virago_1000: hu, pedig nem akartam hozzad szolni. Azok a zsidok miert nem voltak magyarok? Attol, hogy nem templomba jartak hanem zsinagogaba meg ugyanugy magyarok voltak. Te nem vagy tisztaban a fogalmakkal.

Olyan vagy, mint az egyik melymagyar a Facebookon, a multkor jol osszevitatkoztam vele egy angliai csoportban. Akkora magyar, hogy a turulmadar szarta, megis itt el es lengyel baratnoje van. Pedig a magyar ver elkorcsosulasan szokott sirankozni es a faj, mint olyan jelentesevel o sincs tisztaban. Lehet, hogy pont te voltal az?

Herr Géza 2016.07.14. 18:42:43

@diggerdriver: Nem fog. Én legalábbis úgy értelmeztem @Határátkelő: mondatát... Remélem jól értettem. Vagy ez "csak" blacklist???

Csodabogár 2016.07.14. 18:43:03

@macamuca [IHUN]: Amire én gondolok az ha egyáltalán, akkor csak 2-3 éve működhet. Előtte csak akadályok voltak. Ismertem valakit aki involválva volt a dologban és nagyon boldog volt, mikor ki tudott szállni belőle..

Határátkelő 2016.07.14. 18:52:43

@Zoole[uk]: @diggerdriver: Egy triádsamesz. Még nicknek is jó. :D

Határátkelő 2016.07.14. 18:53:32

@Herr Géza: A whitelistről került le, amennyiben értelmes beszélgetést kíván folytatni, részemről rendben van, de a trollkodás része már egy ideje unalmas.

SzZoole 2016.07.14. 19:01:38

@Határátkelő: fogalmi dugoba keveredtel.
A triadok az a kinai szervezet bunozes(mafia) 3 vezetoje.
A samesz az meg a gazdag zsidok szolgaja.Talalj ki jobbat,mert triadsamesz az nem lehetsz:)))
Sorosgyuribacsi (az igazi hatterhatalom) samesza viszont lehetsz:)))

Határátkelő 2016.07.14. 19:04:20

@Zoole[uk]: Te ne mondd meg nekem, hogy ki lehetek, jó??? :))))) És a Peking - Tel Aviv tengely, az smafu?

SzZoole 2016.07.14. 19:17:59

@Határátkelő: "nekem mindegy ha mindgyat boldogsagos ifiasszonynak hivatja magat,nyanya":)))
By Regos Bendeguz

zsírvezér 2016.07.14. 19:30:08

Az írás jó akár még érvényes kormányprogramként is olvasnám.

A gond csak az amit a pokolbéli látogató tapasztal mikor a sok nemzet üstje után a magyar üst előtt nem talál őröket, mondván minek, az üstben lévők úgy is egymást rángatják vissza...

puhacica 2016.07.14. 19:32:42

@Muscari: hogy a turulmadar szarta :D

@Zoole[uk]: :D

SzZoole 2016.07.14. 19:35:06

@puhacica: minek urulsz Pussycat ?:)))

Herr Géza 2016.07.14. 19:55:02

@Határátkelő: Egy kicsit túlment az a trollkodáson..... De ha csak az értelmes kommentjeit engeded be, akkor végül is a végeredmény ugyanaz... :))))

puhacica 2016.07.14. 19:57:27

@Zoole[uk]: az idezetednek. :D nezz at a sotetsegbe, ott is volt egy idezeted. a hangsuly a "volt"-on van. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.14. 20:01:47

@Herr Géza: Más néven regisztrálva bármikor visszajöhet.

SzZoole 2016.07.14. 20:04:31

@puhacica: lattam....
Toroljek csak,had oromkodjenek:)))

Az oromkodesrol jut eszembe,tud valaki valamit Mimikerol,mar olyan regen jart erre.

Herr Géza 2016.07.14. 20:10:25

@diggerdriver: Mert nem fogjuk felismerni ám.... :)))

2016.07.14. 20:13:17

"1. Többkulcsos adórendszer"

Aprócska különbség (amíg nálunk volt többkulcsos), hogy hát ugye ott a legfelsőbb kulcs nem EUR 450 -től felfelé indul, mert aki ennyit keres az ugye kő gazdag.... :-)

2016.07.14. 20:13:21

"Ausztriában ezzel szemben, egy 2014-es kimutatás szerint a bruttó energiafelhasználás 33,1%-át adta a megújuló energia. Itt mernek a jövőbe fektetni, és lecserélni a korszerűtlen szén és olajtüzelésű erőműveket."

Amíg az EU támogatja. Önmagában nem tudom, hogy élne meg. Szerintem sehogy, de lehet, hogy tévedek. Mindenesetre a teraszomról látom a Neusiedler See északi partján pörgő kb 500 szélerőművet, ez tény.

Herr Géza 2016.07.14. 20:15:40

@Zoole[uk]: Él és virul. Szerintem volt itt egy rövid komment erejéig a napokban.

gizmo26666 2016.07.14. 20:48:58

"A hazai ipar kiemelt támogatása". Na azt próbálnánk meg itthon, egyből eljárást indítana ellenünk az EU a gazdasági verseny torzítása miatt. Nem véletlen kéne Anglihát követve kilépni a gyarmattartók fogságából.

33621 2016.07.14. 21:31:08

@Zoole[uk]: Zoli ne szívassál már engem! A volt szomszédomnak aki ma is jó ismerősöm,SKY rendszámú az autója, igaz van két boltja Debrecenben, tudom hogy nem szegény most, de még emlékszem arra az időre amikor alkalmazottként dolgozott ő is! Igaz hogy most ezzel a rendszámmal Mercije, van, de volt ezzel a rendszámmal Toyota Land Cruisere is:

Herr Géza 2016.07.14. 21:38:38

@33621: Zárjuk rövidre: Sz.G. a monogramja? :))))

SzZoole 2016.07.14. 21:54:32

@33621: istenorizz,tavol aljon tolem az a szandek,hat nem olyan csaladbol szarmazok en:)))
Ne felj a bajuszos baktereket nem bantjak:)))

SzZoole 2016.07.14. 21:57:34

@Herr Géza: nehogy azt mond,hogy Te is ismered

33621 2016.07.14. 22:01:44

@Herr Géza: Nem! B.L. a monogramja! És SKY-8... a rendszáma már vagy tíz éve, és a feleségem meg én is dolgoztam már nála!
Amit te írsz az Szima Gábor, de én még másik SKY rendszámot nem is láttam itt az ismerősömén kívül, de ő ejtőernyőzött meg vitorlázó repült! Szerintem ezért adta magának a rendszámot!

33621 2016.07.14. 22:03:56

@Zoole[uk]: Bakter neked a #&~đ! STB :-)

Bredpitt Monika 2016.07.14. 22:05:51

@diggerdriver: rosszul teszed fel a kerdest, nem az a lenyeg hogy mikor tortent, hanem hogy hol es kik csinaltak

SzZoole 2016.07.14. 22:07:34

@33621: Te,ez mit jelent?

#&~đ! STB

Ez is Sz.-nek egy vallakozasa?:)))

Herr Géza 2016.07.14. 22:11:29

@Zoole[uk]: Viccelsz? Nálam tanult....:)))) Sokat nem tudsz te még arról, hogy ki kinek a strómanja... :)))))))))))))

Herr Géza 2016.07.14. 22:15:51

@33621: A rendszámokról gőzöm nincs, de akit Zoole leírt, arról nekem Sz.G. ugrott be...

SzZoole 2016.07.14. 22:22:25

@Herr Géza: mit tanult volna nálad,világ életében csibész volt

Kvikveg 2016.07.14. 22:24:25

@Bredpitt Monika: "@diggerdriver: rosszul teszed fel a kerdest, nem az a lenyeg hogy mikor tortent, hanem hogy hol es kik csinaltak "

De akkor ez nem lelkiismereti kerdes, hanem tortenelem. Az ket eltero dolog.

Bredpitt Monika 2016.07.14. 22:58:31

@Kvikveg: errol lehet vitatkozni, a nemetek a menekultugyhoz valo hozzaallasukban is a tortenelmet szegyellik, a mai napig probaljak bizonyitani, hogy a fasizmus a multe es nem akarjak, hogy rosszul legyenek megitelve, lehet a lelkiismeret nem a legtokeletesebb szo,

Bredpitt Monika 2016.07.14. 23:08:24

A bordelyhaz nem rossz otlet szerintem sem.
a turelmi zona ugy tunik letezik, itt pl nalunk a xx. Es a IX. kerulet hataran a Gubacsi uton, ahol konkretan vegig lehet nezni ahogy a lanyok a kuncsaft autojaval a bokrok koze beallnak es akar a villamos megallobol, akar a Lidl parkolobol egy elo musort kap a szemlelodo,
eleg durva

M. Péter 2016.07.14. 23:20:05

@gizmo26666: A gazdagabb országok pedig a sajátjukat támogatnák még több pénzzel. Nem biztos, hogy Mo. jönne ki ebből nyertesként.

M. Péter 2016.07.14. 23:26:43

@Főgebra: Az csak Szlovákiában volt, hogy a szja, az áfa, és társasági adó kulcsa is ugyanannyi volt, 19%, ha jól emlékszem. 19%-os ingatlanadót viszont nem lehetne kivetni.

blackhairlady 2016.07.15. 03:43:52

Ismet kezdodik a retteges Franciaorszagban?

P.Elliot 2016.07.15. 04:29:01

@blackhairlady: Szerintem ebbol nagy baj lesz, foleg ha elharapozik, mas orszagra is atterjed, meg vilaghaboru is lehet belole ha nem tudjak megallitani.

Tamás Paitz 2016.07.15. 06:50:52

@London2009: De nem 10 szer, hanem 1000 szer jobban él és messze nem biztos, hogy akár annyit is dolgozott volna mint a minimálbéres, vagy annyival okosabb lenne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.15. 07:37:12

@Bredpitt Monika:
Van viszont egy dolog ami nem kérdés. Semmi közöm hozzá.

2016.07.15. 09:42:19

2. ponthoz: Magyarországon a szélessáv sebessége Európa élmezőnyében van. Míg pl. az USA messze Európa mögött kullog. Ez így önmagában nem jó hivatkozási alap az adott ország fejlettségének megítélésére.
4. ponthoz: Magyarországon egyedül a geotermikus energiának van létjogosultsága és annak is csak adott régiókon belül. Folyóink esése csekély, a napsütéses órák száma elégtelen (amellett, hogy a fél Alföldet be kellene fedni napelemtáblákkal), a szél pedig javarészt alföldi ország révén nem fúj elég erősen a nagyüzemi szélenergia-termeléshez. Ár/érték/tisztaság tekintetében az atomenergia a legkiválóbb megoldás.

Hajnalfigyelo 2016.07.15. 13:04:17

Sziasztok!

A poszt írója lennék. Először is szeretném megköszöni az építő jellegű kritikát. Különös tekintettel, a tárgyi tévedésemre a szovjet megszállást illetően. Itt korrigálnám 1948-ra, a kommunista hatalomátvételt követőre.
Sajnálom, hogy trollkodásba ment át a dolog így a végére, de hát mindig lesz, akinek nincs értelmes gondolata, de túlzottan nagy a pofája.
Itt Ausztriában sem tökéletes minden. Sőt! Most lesz egy újbóli elnökválasztás. Nagy esélyt jósolnak Hofernek, aki több mint euroszkeptikus. Bár magamban csak azzal viccelődök, ha elküldik a külföldit, akkor ki fogja elvégezni az alja (és/vagy nehéz,veszélyes) munkát?
Ami a korrupciót illeti, természetesen itt is van. A Hypo-bank körüli botrány, amit mostanság fognak szinte teljes egészében feltárni, erre egy jó példa. De akkor is én kisebbnek érzem, teljes egészében!
Az osztrákoknak is van egy érdekes, kicsit nagyzoló magatartása. Osztrák lányokkal például kicsit nehéz ismerkedni.
Mindazonáltal ez az ország még mindig élhetőbb, mint Magyarország! Ahogy az első írásból is kiderült a mentalitással (magyar részről) is baj van. Amíg megengedjük, hogy a felsőbb vezetők ronggyá lopják magukat, addig valóban fölösleges a szótépés. Nem a migránsok a legveszélyesebbek szerintem, hanem azok akik a kerítést felhúzták, és hülyére veszik az embereket!

Hajnalfigyelo 2016.07.15. 23:06:16

@venomspawn: A második ponttal egyetértek. Magyarországon nem rossz a nethálózat, viszont az oktatás területén már nem állunk valami fényesen. Erőteljes visszaesést tapasztalok, azt hozzá kell tennem, hogy amikor én voltam középiskolás 2002 és 2006 között, szintén nem volt kiemelkedő a számítástechnika tanítása (sokszor csak Doom-tunk, tanulás címszó alatt :) ).

Ezzel viszont vitatkoznék! A vízenergiát anno a cikkemben én is kiejtettem. A szélenergiát ki lehet használni, a Mosoni-síkságon, vagy a Nyírségben. A napenergiát az Alföld jelentés szegletén, sőt azt is elárulom neked, hogy itt ezek a "buta" osztrákok még a nedves, nem túl jó klímájú hegyvidéki területekre is telepítenek napelemeket. Kiegészítő energiának ugyanis tökéletes! Nem hiszem, hogy Magyarországot a zöldenergia fogja megváltani, de hogy ennyire kihasználatlan legyen, az már nevetséges! (az atomenergia használatát egyébként én is támogatom).

Bredpitt Monika 2016.07.16. 13:24:11

@diggerdriver: legyél kicsit direktebb, ezt nem értem, bár sejtem mire gondolsz, de akkor félre értettél megint valamit, szóval csak bátran, egyenes beszéd, az a legtisztább, a célozgatással nem tudok mit kezdeni

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.07.17. 03:55:41

túl a poszt elején található történelmi tévedéseken (azért posztoló, olvass utána a 44-58 közti eseményeknek!) tetszett a poszt, mivel eléggé sok, eddig nem taglalt témát vetett fel összehasonlításként. másrészt élveztem olvasni, hogyan gondolkodik erről egy 10essel fiatalabb.
társadalmi olló, jelenlegi nethálózat, digitális ismeretek terén egészen más tapasztalataim vannak, ám semmi kétségem afelől, hogy okosabb módon használják fel a kevesebb pénzt is, mint sok más országban.
posztoló, további nagy kalappal!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.17. 07:12:22

@Bredpitt Monika:
Mit nem lehet ezen érteni? Őseink bűneihez semmi közöm.
Ennyi.

Badeni_lakos 2016.07.17. 09:09:38

"olyan amatőrt, aki most a MNB elnökeként funkciónál."

nem biztos az, hogy tapasztalatlan "amatőr" eza Matolcsy, és nem biztos, hogy Varga Mihály mint nemzetgazdasági (aka. pénzügyminiszter) hozzá nem értése lenne a fő probléma.

Nézd meg: a Jegybanki Alapkamat már: 0,90 % ,
Mégsem veszik fel új ipari innovatív beruházásokra, de meglévő felújításokra se nagyon.

Hiába alacsony a kamatszint, ha túl nagyok a kockázatok az üzleti környezetben. (ad-hoc kormányzati intézkedések; hiányzik rövidtávon is az üzleti tervezéshez szükséges kiszámíthatóság és a Jómódú társadalmi középréteg, ami az új innovatív KKV-k táptalaja a sógoroknál... stb. stb.

Na, de a 2-0 EB meccs nagyon jó volt! ;))
ezzel zárom is :))

Hajnalfigyelo 2016.07.18. 17:08:59

@Badeni_lakos: Igazad van! Nem csak ők okozzák a problémát! De Matolcsyt, akkor sem tartom kompetens személynek. Inkább egyfajta lakájnak. Lojális, de ostoba.

Az alacsony kamatszinttel kapcsolatban szintúgy egyetértek. Túl sok a jogi akadékoskodás, és az állami beavatkozás. Emiatt nem akarja a kutya se felvenni. Jah, és emiatt tekintik Mo-t kockázatos befektetési környezetnek. Ha túl jó vagy, jön "állambácsi lefölözni a hasznot...

Hajnalfigyelo 2016.07.18. 17:21:51

@Ödenburger [Hu/At]: A régebbi korosztállyal kapcsolatban egyetértek. 45 fölött nem olyan biztos, az digitális tudás. De a fiatalok, már egész jól értenek hozzá. Személy szerint én ezt tapasztalom. Mindenesetre érdekesek a tapasztalataid, bár gondolom a munkád hozzájárul egyfajta szubjektivitáshoz.

A politikai mentalitással kapcsolatban kicsit vitatkoznék. Ha annyira rossz lenne, mint Magyarországon, akkor nagyjából ugyanott állnának, mint mi. Hiába a hosszabb idejű kapitalista berendezkedés, az nem tud mindent kompenzálni. Csak egy dolgot említsek: Burgenland tartomány fejlesztése példaértékű volt. (www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/igy_gazdagodtak_meg_a_sogoraink_az_eu-tamogatasokbol.228290.html)
Nem beszélek napi szinten osztrákokkal, de amúgy Ausztriában lakom. A korrupciót, meg az összefonódásokat én is szoktam olvasni, de kevésbé ijesztő, mint Magyarországon.

csőcsere 2016.07.23. 09:39:27

A magyar a pillanatnak él, mert az a több generációra visszamenő tapasztalata, hogy az van, ami ma van. Ha holnapra elteszi, vagy holnap hozza meg a gyümölcsét az erőfesztítése, azt lehet, a mindenkori hatalom egy tollvonással elveszi tőle. Az "akinek több van, attól vegyük el" mentalitás miatt virágzik a rövidtávú gondolkodás.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása