oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 18. 05:27,  Tényleg annyival drágább Anglia? 179 komment

2016. június 18. 05:27 Határátkelő

Tényleg annyival drágább Anglia?

A határátkelés alaptételeinek egyike, hogy nem váltjuk át forintra a külföldön megkereshető összegeket, hiszen azokat ott is kell elkölteni. Ákos eddig két posztot írt ide angliai kiköltözéséről és az első időszakról, most jöjjön a harmadik felvonás, amiben azért az árakról is szó lesz – méghozzá egész érdekes eredménnyel.

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

VÁLTOZÁS! Mivel sokan kértétek, a határidőt június végéig meghosszabbítottam, szóval nyugodtan lehet még írni!

cim_69.jpg

„Mivel pozitívnak ítéltem meg a visszajelzéseket, ezért bővebb leírással jelentkezem a mostani alkalommal is.

Elkezdtem apránként összegyűjtögetni és helyükre illeszteni a puzzle darabokat, melynek egy fontos részét jelentette az (National Insurance) NI-szám megszerzése. Erről feltehetően ti már többet tudtok, mint én akkor, de azért röviden leírom a folyamatot magát.

Az NI-szám megszerzése

Az NI-szám nem más, mint az itteni társadalombiztosítási azonosító, ami munkavállalás és orvosi ellátás esetén jön jól. Fontos megjegyezni, hogy az azonosító megléte nélkül is el lehet kezdeni dolgozni, viszont akkor extra levonásokban részesül a fizetésünk, ezeket azonban vissza lehet igényelni az NI létrehozását követően, egyszerűség kedvéért javasolt úgy munkába állni, hogy már elintéztük a papírmunkát.

Az instrukciókat bárki megtalálhatja az interneten magyarul és angolul egyaránt, így inkább csak a személyes élményeimet osztom meg. Az egyedfejlődés valamely szakaszának következtében a telefonhívások kezdeményezése eddig sem volt erős oldalam és ezután sem lesz, úgy fogalmaznék, hogy ha van rá más mód, akkor kerülöm.

Mivel NI-interjú időpontra csak telefonon lehetett jelentkezni, így rátaláltam egy szolgáltatásra, akik az e-mailben közölt információk alapján elintézik az adatközlést és időpontfoglalást.

Magam sem vagyok biztos benne, hogy megérte-e azt a £30 befektetést, viszont ezt követően minden simán és gördülékenyen ment. Az interjúra megérkezve szembesültem azzal, hogy milyen mennyiségben és diverzitásban érkeznek ide az emberek.

Elindult a Határátkelő Instagram-oldala, gyere és kövesd te is! Jobbnál jobb képek és exkluzív tartalom vár a világ minden tájáról! 

Minden bőrszín és nyelvtudás képviseltette magát egy helyen relatíve hangosan, ez egybeolvadva egy nagyon karakterest élményt biztosított. Maga az interjú nekem 2 percet vett igénybe és az akkurátusan összekészített papírjaim közül csupán egy (nem a nevemre szóló) közüzemi számlát kértek, majd lemásolták az útlevelemet és már szabadulhattam is. Összességében pozitív élményként marad meg, de mindenképp érdekes volt.

Hazaút: 35 ezer forint és 7 óra

Ezt követően félig tervezetten hazalátogattam, a videóban végigkövethetőek az út fontosabb állomásai, valamint az egész folyamat időigényét lemértem, mintegy referenciaként visszautalva az általam feltételezett 6 órát megcélzó időtartamra.

Lényegében sikerrel jártam, hiszen kicsit több, mint 7 óra alatt értem be a belvárosba és most nem szerettem volna lekésni a gépet, így több, mint 2 órával hamarabb kiértem a repülőtérre, ami nem jellemző rám.

tablazat_1_1.jpg

A táblázatban összefoglaltam az egyes felmerülő költségeket is, így tulajdonképpen 35 ezer forintból és 7 óra alatt haza is tudtam érni. Természetesen előre megtervezett utazások esetén a repülőjegy ára lehet lényegesen kevesebb is, mindenesetre én egészen elégedett vagyok vele.

Valamint ezelőtt én csak egyszer próbáltam, de a városba bekerülésre talán a leggyorsabb módszer a 200E busz, valamint a MÁV vonatok kombinációja, városon belül rettentő gyorsnak érződött a vonat. Aki mindezt mozgóképek formájában is szeretné átélni, annak ajánlom a videó fogyasztását.

A bankszámlanyitás nehézségei

Egy másik méretes darab, ami még hiányzott a képből az nem más, mint a bankszámlanyitás. Bevallom férfiasan, hogy egészen addig halogattam a kérdést, míg el nem értem a nevezetes pénteki naphoz, melyet követő kedden már a havi kifizetésem forgott kockán, érthető módon megmozgattam hát minden követ.

Nem szeretném, ha reklámként jönne át, így nem nevezem nevén a gyermeket, de az egyik piros bankhoz betérve döbbentem rá naivitásom határtalanságára. Gondoltam én, hogy bemegyek és nyitok egy bankszámlát, amit eddig én egy természetes hétköznapi cselekedetnek feltételeztem.

Csak időpontfoglalást követően tudnak velem beszélni, ez még rendben is volna, de időpontot pedig 2 hétnél korábbra nem kaphattam. Felkerestem másik két fiókot is még a pirosak közül és végül azt a javaslatot kaptam, hogy nyissak bizony neten, mert oda nem kell időpont és hamar megvan (amúgy, hogy erre miért nem gondoltam magamtól).

Ennek a kimenetele az lett, hogy az online regisztráció 3 évre visszamenőleg kért tőlem UK címet, amivel másfél hónapja érkezvén még nem rendelkeztem. Totális elkeseredettségemben gondoltam végigtelefonálom az elérhető fiókokat időpont után kutatva, az első hívásommal 18 perc alatt sem jutottam át a központirobothölgyön, így feladtam.

A következő telefonálással viszont olyan sikereket könyvelhettem el, melynek eredményeként az az információ került átadásra, hogy én ha 1 éve nem rendelkezem helyi címmel, akkor ne is nagyon gondolkozzak, mert nem fogok sikerrel járni. Itt érzek némi ellentmondást a közölt információkban, de ezt most ne firtassuk.

Felkerekedtem hát egy szombati napon és az elém kerülő bankokban próbálkoztam a bankszámlanyitogatással. Meglepetésemre segítőkészebbnek bizonyultak, mint ahol eddig jártam, de itt pedig nem tudtam kellően igazolni a lakcímemet, ez már egy jogosabb pont, hiszen hivatalosan én még nem laktam sehol, nem jöttek számlák a nevemre és nem voltam lakhatási szerződésben sem feltüntetve.

A kipróbált 4-5 bank közül egyben kaptam lehetőséget arra, hogy a munkáltató segítségével igazoljam a lakcímemet, ami a számlanyitáshoz szükséges (másik igazolásnak elfogadták az NI számról értesítő papírt).

Ezt hétfőn el is intéztem, kedd reggelre kaptam időpontot és ugyancsak kedd reggelre a HR-en leadtam a bankszámlaszámomat, így a keddi ámokfutás eredményeként avanzsáltam magamat az aktuális havi kifizetésre.

Igen, tisztában vagyok vele, hogy vannak alternatívák bankszámlanyitásra, melyek főként elektronikus alapon működnek és csak bescannelt dokumentumokat kérnek az embertől.

Ez volt a legvégső megoldási lehetőségem, de egyfelől nem akartam elhinni, hogy nem tudok nyitni egy bankszámlát a normál úton, másfelől pedig szerettem volna credit kártyát is kapni, azt pedig csak fizikai banktól kaphatok, ha jól gondolom, bár ebben nem vagyok teljesen biztos. Mindenesetre sikerült.

Magyar és angol árak

Ha már Magyarországon jártam, gondoltam végzek egy felületes ár-összehasonlítást, ennek eredményét minden további kommentár nélkül itt hagynám.

tablazat_2_1.jpg

Csak egy rövid kommentár (mégis), a termékek kiválasztását nevezzük szúrópróbaszerűnek, valamint maga a metódus úgy nézett ki, hogy bementem egy hipermarketbe kinn és itthon is, szerencsére van egy, ami mindkét helyen stabilan megtalálható és az éppen aktuális árakat jegyeztem fel.

Tudom, hogy nem reprezentatív, nem tudományos, viszont annyiban számomra érdekes volt, hogy amikor én kiköltözni készültem, nagyjából a 2-3 szoros árakra gondoltam, viszont egy átlaggal számolva lényegesen ez alá is be lehet menni.

Kevésbé elszomorító a helyzet, mint hittem. A táblázat értelmezéséhez még annyit, hogy a különbség szerint került rendezésre, legfelül azok a termékek, amik olcsóbbak kinn, egészen a lényegesen drágábbakig legalul.”

Hírmondó

Ismét gyorsulóban az elvándorlás Ausztriába

Csak májusban közel 5000 magyar ment munkát vállalni a szomszédba, azaz átmeneti csökkenés után újra lassú emelkedés figyelhető meg. Közel 30 ezer ember ingázik becslések szerint. Májusban 74 380 magyar állampolgárt foglalkoztattak hivatalosan Ausztriában, ami 4864 fővel több, mint egy hónappal korábban. Az előző év májusához képest a növekedés 6778 fő, ami magasabb, mint ami az előző hónapokban volt jellemző. Újra lassú emelkedés figyelhető meg, a kivándorlás a jelek szerint ismét gyorsulóban van. További részleteket itt olvashatsz.

Furcsa helyzetben jön a Balaton ünnepe

Miközben minden arról szól, hogy a munkaerőhiány miatt komoly gondok lesznek idén nyáron a Balatonnál, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezen a hétvégén hivatalosan is megnyitják a strandszezont. Éppenséggel nem lesz könnyű menet az idei nyár, hiszen várhatóan minden rekordot megdönt a szakképzett munkaerő nyugatra vándorlása. Ráadásul a balatoni kiskereskedők és vendéglátósok többsége számít arra: forgalomcsökkenést hozhat a vasárnapi nyitva tartás újbóli bevezetése, illetve strandi szolgáltatók esetében például egyes strandok fizetőssé válása. A teljes cikkért ide kell kattintani.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr918819900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.06.18. 06:21:04

Banánparadicsom,tök olcsó.Vajon miért...

Hari Seldon 2 2016.06.18. 07:43:22

Az árak kicsit érdekesek. Nálunk a banán 1 Euro körül van a „gazdaságos” kivitelben (ami nekünk teljesen jó, mert kicsi, és ezért lassabban fogy, de az állaga ugyanolyan jó)
És vásárlásnál azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy te például milyen termékeket vásárolsz sűrűbben? (persze ez mindenkinél más és más, de azért nagyjából van egy kis hasonlóság)
Például Nutellát havonta egyszer veszel, meg testábolót, se olyan sűrűn, mint kenyeret.

adg 2016.06.18. 08:15:25

Na, szazharminchatos orulhet. Dragabb a csirkemell, mint mon.

A banan, az a vacak, altalban cavendish, ami otthon is van a boltban, nalunk kb 800 ft, pedig itt terem. Rendes banan, sugar vagy ladyfinger pl a piacon meg kb egy ezres.

Ezen a bankszlanyitason mindig elcsodalkozom...
Ah, britek, mindegy...

Brexit volt mar ma? Ki ne maradjon. Tanato? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.18. 08:19:31

Valószínűleg az egész nap az árak vitatásával telik majd. Itt annyi ott annyi amott amannyi. Ebben nem lehet megegyezni. A végkövetkeztetés az a 140%-os különbség viszont nagyjából igaz.
Egy jó szakmunkás fizetés otthon most talán megvan 200ezer Ft nettó. Itt számoljunk 2200fonttal. Négy és félszeres a szorzó. Egy tehermentes vidéki családi ház otthoni rezsije 50ezer plusz egyéb költségek mint autó telefon még 20ezer. A megélhetésre marad 130ezer.
A 2200fontból lakásbérlés jó helyen plusz autó telefon az 1300font körül van. Marad 900font. A fizetésből maradó összeg szorzója ötszörös. Az árkülönbség szorzója 1,4.
Lehet a számokat tologatni bármilyen irányban de egyenlőség soha nem fog kijönni.

adg 2016.06.18. 08:40:26

@diggerdriver: ugyan, pontosan tudod, hogy az igazsag utat torik maganak, szanalmas asztal alatti kutyak vagytok, vidaman robotoltok az uraknak ehberert, hogy kiposztolhassatok a feszbukra az otthoniaknak, hogy bezzeg londonban tobb mosogatogeptablettat lehet venni a ho vegen megmaradt alamizsnabol.
De este, mikor senki sem latja, konnybelabadt szemmel huppogtok fajdalmas maganyotokban.

Din Serpahis 2016.06.18. 08:53:02

Ezek az angol bankok sültbolondok... nem kell nekik az ügyfél, vagy mégis mi ez?

Bal 2016.06.18. 09:27:09

@Din Serpahis: A pénzmosás miatt minden országban igazolnod kell magad bankszámlanyitás előtt. Ha csak úgy bárki nyitogathatna bankszámlát, akkor nagyon könnyű lenne illegális tevékenységre használni.

Angliában nincs személyi igazolvány, így lényegében a szolgáltatók számlái igazolják az identitásodat. De igazából a bank vérmérsékletétől és ügyfeles pozícionáltságától függ, mit fogadnak el. Ha egy banknál nem tudsz számlát nyitni friss bevándorlónak, akkor valószínűleg nem az ilyen típusú ügyfeleket célozza, keresni kell másikat.

LittleG (uk) 2016.06.18. 09:31:02

@adg: épp az este láttam, hogy petíciót indítottak a népszavazás eltörlésére, 14ezren írták alá.
A vicces az, hogy minden petíció 6 hónapig fut, ez szeptemberben jár le :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.18. 09:31:39

Igen, Angliában hülyék a bankok (bangkok?), ez most már következtetésként levonható az n+1. ilyen posztból, kommentből.Jól kib@sznék velük, ha ott élnék és nem nyitnának: csinálnék egy számlát a németeknél/íreknél vagy bármely másik EU-s országban, oszt helló.Fizetést utalni ugyanannyiba kerül egy haza számlára, mint egy külföldire.Kb mint egy emil küldése hazai vs külföldi címre.Ha van vmi minimális illeték, akkor azt kifizetném, oszt csókolom.

A fizetéseket meg nyugodtan lehet átszámolni forintra, csak akkor az árakat is át kell.

És este meg tesség szurkolni (=keverni a kátrányt) az aranylábú fiainknak, pl. üvöltve tombolni... :D
Ha sikerül nyerni, továbbjutottunk; ami kb utoljára 50 évvel ezelőtt fordulhatott elő... :D

LittleG (uk) 2016.06.18. 09:32:32

@LittleG (uk): a szavazás meg ugye most csütörtökön lesz

ja, és a lidlben 6 font alatt van a csikemell, ha a kilós hiszerelést veszi az ember :P

kis off, ez feldobta a reggelemet, a hangszerek szerepe kb másfél perc után esett le:

www.youtube.com/watch?v=YubIYJIniZE

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.18. 09:33:45

@adg: Most direkt veszed el a sárkánygyík-gyerek kenyerét?!?!!
:D

M. Péter 2016.06.18. 10:52:14

@Bal: Lloyds-nál elég egy útlevél vagy személyi igazolvány is a számlanyitáshoz, nem kell külön lakcímigazolás. Ha valaki lakást bérel, nem csak szobát tömegszálláson, akkor be kell menni a tanácshoz bejelentkezni a council tax-re, és erről egy igazolást kérni, ezt mindenütt elfogadják.

M. Péter 2016.06.18. 11:02:02

@geegee: Ha fontban kapod a fizetést, és fonttal fizetsz a boltban, akkor a bankszámlát is fontban érdemes vezetni. A brit bankoknál van ingyenes bankszámla, nincs az a százféle díj, amit a magyar vagy német bankok szeretnek felszámolni,

myOpinion 2016.06.18. 11:13:28

Sziasztok, tetszett az írás, én is átéltem ezeket. Ebbe a listába be lehetne tenni az ingatlant is, csak egy tétel ugyan, de felér a többi 20 jelentőségével. Erőssen egyéni és szakma függő mennyire éri meg - mennyivel jobban. No meg kinek mi a fontos épp. Tapasztalataim szerint spórolás szempontjából szinte mindig anglia nyer, életszínvonal szempontjából már jóval-jóval árnyaltabb lehet a kép. Dióhéjban én hazajöttem, amit nem bántam meg, de azt sem, hogy akkor kimentem. Mindkét esetet határozottan előrelépésként éltem meg.

F173 2016.06.18. 11:13:34

Hihetetlenül manipulatív a poszt. Mi értelme van összehasonlítani néhány bolti termék árát és ezzel azt a végkövetkeztetést levonni, hogy az angol árak nem többszörösei a magyarnak. Az ember nem csak bolti termékeket fogyaszt, hanem ingatlanban is lakik és szolgáltatásokat is fogyaszt.

A korrektség kedvéért hozzá kellet volna adni a lakbért, rezsit, utazást, fodrászt, éttermi szolgáltatásokat és stb. Van egy Londonban élő ismerősöm, akinek csak a hétvégi szórakozása több, mint egy magyar átlagbér és nem rúg ki a hámból jobban, mint Budapesten csinálta.

Barbin 2016.06.18. 11:13:39

Sziasztok, nem vagyok egy kommentelő típus, de adatokkal dolgozom és kész vagyok az ilyen százalék feltüntetéstől:) Remélem senki nem értelmezi úgy az árakat, hogy 138%-al drágább a bevásárlás, hanem 38%-al.

Buchhalter 2016.06.18. 11:13:42

@diggerdriver: egyet értek a számolósdiddal. Itthon már nettó 10-20 ezer forintért húzza a száját munkaadók többsége.Egy haverom asztalos Pesten.Nettó 170-t kap és minimál bérre van bejelentve.De egy darus,liftszerelő simán megkapja szürkén a 200-220-t,de még ennyiért is vadászniuk kell a munkaadóknak.Megérdemlik.

arncht 2016.06.18. 11:13:46

Jah nem, dan, sved, osztrak. Csak eu. Magyaro 79%, uk 111%, at 120%. Fizeteseket figyelembe veve angliaban a legjobb a helyzet.

arncht 2016.06.18. 11:13:49

Epp a multkor neztem egy eus atszint osszevetest elelmiszerbol asszem, norvegia, svedorszag, ausztria a sorrend. En azt tapasztalom, hogy egy +40% van kb becsben.

adg 2016.06.18. 11:21:21

@LittleG (uk): ertem. Es ha osszejonne a szukseges szamu alairas, akkor kiirnanak egy nepszavazast, hogy ne legyen brexit szavazas, ami addigra regen megtortent?

Most mar ertem, miert nem lehet naluk szamlat nyitni.

M. Péter 2016.06.18. 11:21:38

@Din Serpahis: A büntetés nem kell. Ha kiderül, hogy nem azonosították megfelelően az ügyfelet, akkor nem csak a bank, hanem az ügyintéző is nagy büntetést kaphat.

M. Péter 2016.06.18. 11:30:19

@adg: Ha összejön 100000 aláírás, akkor a parlamentnek meg kellene vitatni az ügyet, ennyi.

Lunacica 2016.06.18. 11:33:32

figyelj Akos
Eloszor is az NI interjun vesztettel £ 30.00-ot ugyanis az ingyen van,nem ertem nem volt egy okos segito aki ezt elmondta neked? nem ertettem a credit card igenylest. azt a bank felajanlja egy bizonyos ido utan ha ugy latja hogy eleg jo vagy.
Ha sokszor jarsz TESCO-ba akkor tudod,hogy a hus most nagyon olcso,sot olyan olcso, hogy nalunk a kutya is marhahuson el. akar steak,akar porkoltnek valo, vagy csak daralva. Ugyanez a helyzet a csirkevel, disznoval, barannyal. szerintem melyen a magyarorszagi arak alatt vannak.
DE tobbek kozott a szamolgatas miatt nem jarunk magyar boltba sem: TESCO-ban a zsir 35 penny, virsli ami husbol van £1.50- 2.00 attol fugg van-e akcio, turo amit sokan nem tudnak az 45 penny isteni turos teszta lesz ma belole :) ja es teszta is van nem fontos gyermelyit venni - esetleg sajat keszitesu is lehet :)
de barmelyik masik supermarket lanc sajat termeke ugyanilyen olcso es nagyon jo minosege van!
Ha mar osszehasonlitas akkor en aki 26 eve vendeglatos vagyok, es meg a regi rendszerben is volt szerencsem tanulni, hat tobbek kozott ezert nem megyek vissza Magyarorszagra dolgozni. Most mindenutt kering a cikk a balatoni munkaero hianyrol-HA is felrakta tegnap. Hat szamoltam: ha jo a szezon akkor a felszolgalok £ 1.50-et kapnak 12-15 ora munkaert, akik a legtobbet teszik-szakacs £ 1.00 !! es akik mindezek utan takaritanak meg £1.00 sincs a fizetese !!! se szabadnap,se hetvege, csak melo. No thank you!
En itt a minimal felett kezdtem 6 eve, azota jelentosen emelkedett a fizetesem es minden delutanom es hetvegem szabad. Hizlalom az angolokat a tortaimmal :D
Hat ezert szoktunk le a szamolasrol, es csak elvezzuk az eletet, a nyugalmat, szabadsagot.
Szerintem sokunk van igy vele,ha mindig szamolgatsz lemondasz errol is arrol is mert itt dragabb.

2016.06.18. 11:48:40

@Din Serpahis: Minek kene nekik az ugyfel? Szerinted nincs eleg ugyfeluk? UKben nem ugy mukodik hogy fizetni kell a bankszamlaert meg minden tranzakcioert, hanem forditva: egy csomo szolgaltatast ingyen kapsz a banktol. Ehhez viszont meg kell felelni bizonyos felteteleknek, pl. bizonyitani hogy hol laksz es ki vagy. Ez szerintem nem olyan nagy elvaras a bank reszerol.

2016.06.18. 11:54:16

@Lunacica: Ezt nagyon jol leirtad. Teljesen igazad van: tok felesleges ezen gorcsolni hogy forintban mi mennyibe kerulne.

tnt 2016.06.18. 11:57:26

bankszámla, bankkártya: revolut.com

tnt 2016.06.18. 11:59:50

@Lunacica: ott a pont.... ezek a nagy dolgok nem az elektromosság...

2016.06.18. 12:13:21

@geegee: Annyira hulyek a brit bankok, tenyleg, pl. ingyen szamlavezetes, ingyen bankkartya, rovid ido utan automatikusan overdraft (mehetsz minuszba a szamlan), hitelkartya, ingyenes keszpenzfelvetel mindenhol stb. Tenyleg, mennyivel jobban megeri mas orszagban szamlat nyitni ahol mindezert fizetni kell, es ahol szinten igazolnod kell hogy ki vagy es hol laksz, sot sok esetben azt is hogy hol dolgozol es hasonlok.

Shanarey 2016.06.18. 12:58:43

Árak? nem mindegy matekozzon akinek két anyja van :-)

Bankok?

Mi ebben a nem érthető?

Átlag John Smith megszületik, éldegél, majd abba a korba ér hogy neki is bankszámla kell, akkor elmegy a bankba, és majd kiderül hogy igazolnia kell ki is ő. Vagy mégsem mert a család 20 generációval ezelőtt is ott bankolt. Ám az átlag kelet Európai be esik az ajtón, a szeme se áll jól :-), és főleg a neve sem az amit az ügyintéző könnyen megemészt, akkor persze hogy igazolni kell hol lakik. Na az meg a másik ha az ember bérel egy szobát, vagy lakást akkor ahhoz jár egy szerződés, és ezzel igazolható az a bizonyos lakcím. persze ha a delikvens szerződés nélkül bérel, akkor így járt. A magyarországi bankrendszert pedig hagyjuk, azt a lehúzást ami ott megy, azt nem lehet megmagyarázni.

macamuca [IHUN] 2016.06.18. 13:26:02

NI szám: tb-azonosító ÉS adóazonosító/adószám. Ez utóbbi is elég fontos paraméter, azt hiszem..., Pláne, hogy az említett "extra" levonasok a fizubol ennek köszönhetőek NI hiányában =másik adosavba kerül, konkrétan vonnak adót (merthogy NI hiányában nem ellenőrizhető, hol tart éves jövedelem tekintetében, így nem fogják a nullás sávba tenni.). A levont összeget visszakapja, az adóév vége után, amennyiben tulfizetes mutatkozik (idei adóévben /április 6.-tol kezdődött/ 11 ezer fontig adómentes a jövedelem /NHS-t=eg.biztosítást vonnak!/, az e fölötti részt 20 % adó terheli).
Azt írtad, utálsz telefonálni. Ezért kifizettél 30 fontot (anyám, borogass) valakinek (alkalmazás, mi..., frászt. Személyesen kell telefonálni, más kérdés, hogy bárki kiadhatja magát akárkinek, ha tudja az adatokat, melyeket ugye e-mailban kértek-adtál meg, de ettől még nem egy legális szolgáltatásról/izéről van szó, hanem szimplán egy nyelvet alig/sehogysem beszélők létét kihasználó/rájuk-miattuk létrejött /amire igény van, ugye.../ lehúzásról. "Megbízható"???.... valakiknek kiadtad az adataidat... /plusz fizettél nem keveset.../, és elégedett vagy. Haaaaaat.....).
És miután egyetlen telefonálás miatt (merthogy utálsz telefonálni) Mindezt megtetted, a bankszámla kapcsán több hívást is elintéztél. Izé, nem érzel egy csipetnyi ellentmondást? (esetedben szó nincs nyelvi akadályokról, szóval ezért sem értem..).
Bankszámlanyitás: a saját sztorimat anno megírtam (esetleg valaki linkelheti, telorol írok, én most nem tudom megtenni). Nah, ahhoz képest lányom kedd du. /akkorra kapott időpontot, előző pénteken kérte/ bekocogott a bankba, majd szombaton a postaládában/kezében volt a bankkártyája, pin-kódja. TSB.
Értem én, hogy te azt hitted-stb, de 1-2 órányi guglizással előre!! megtudható, hogy X országban mi kell a munkavállaláshoz, adott feltételek teljesítésének mi a menete (adószám, eg.biztosítás, lakcím, bankszámlanyitás, akármi). Adott ország nyelvét beszélve meg főleg simán megtudható. Szóval nem értelek, na....
Hazautazás: a felsoroltak bezony mind utazási költségek, a repjegy csak az egyik tétel, Node a reptérre is el kell jutni, meg onnan tovább. Kivéve a várakozás "költsége". Hogy azidő alatt vásároltál valamit (tipp: kaja, kávé, ilyesmi), vagy eleve vitted magaddal, az olymindegy, hiszen ha nem utazol, akkor is ettél-ittál volna, ennek költsége utazás-független.
Árak: kb stimmelnek, nopersze függ a konkrét üzlettől is. Apró kiegészítés: a sör Mo-on 179 ft/üveg, míg az itteni 5 fontos ár min. 4 darabos (vagy több, márka függvénye) kiszerelésre vonatkozik = ez borítja az összehasonlítást. Ugyanígy a tojás (hany darabot kapsz X összegért), a mosószer (hany kiló/hány kapszula: Mo-on a 3 kilós Ariel kb 3000 ft, itt 5 font, a 7 kilós 18 font. Vannak olcsóbb márkák is természetesen, ahogyan Mo-on is, ezt a márkát mindket országban ismerik, ezért említettem.). Aki árakat akar hasonlítgatni, az szerintem se váltogasson át, inkább azt nézze meg, hogy minimálbérrel számolva (ez ugye fix összeg, pontosan tudható) mennyit kell dolgozni ahhoz, hogy X dolgot megvasarolhasson valaki. Konkrétan: Mo-on egy doboz cigaretta kb 1000 forint (kb 2,5 font), kb 2 órányi min.bér. Itt a legolcsóbb 6 font (kb 2400 ft), kb 1 órányi min.bér. Kérdés: hol olcsóbb/drágább? .....
Ha nem min.bérrel (ami Mindkét országban létezik, és pontosan ismerhető összegű) számol/rendelkezik valaki, akkor már több infóra van szükség az összehasonlításhoz, vagy abszolút fals eredmény jon ki, hiszen lehetséges összehasonlítani egy mo-i mérnök fizujat egy itteni ápoló berevel, csak éppen felesleges. Azonos szakma+azonos beosztás +azonos tapasztalat (évek száma)=minimum így.

macamuca [IHUN] 2016.06.18. 13:28:47

Betűmenés.
Csak a nosztalgia végett.
Kizárólag.
(különben is, Sámán már régen írt ide, sajna).

Herr Géza 2016.06.18. 13:33:12

@macamuca [IHUN]: Valahogy így... :)) A sör ára nekem is rögtön gyanús volt. :)))))))))))))))))

puhacica 2016.06.18. 13:40:41

@Herr Géza: hat meg ha arra is kitertunk volna, hogy import sorrol van-e szo... :D

nyuszigonosz 2016.06.18. 13:45:49

Minek kell árakat hasonlítgatni?

macamuca [IHUN] 2016.06.18. 13:50:21

@Shanarey:
"a család mar 20 generációval ezelőtt is ott bankolt"
A családdal együtt élő!! kiskorú (diákmunka, ösztöndíj, stb miatt számlát nyitó) esetében is kell lakcímigazolás, de ekkor elfogadják a szülő nevére szóló számlát/miegymást is. A szülő nyilatkozatával, hogy Átlag John Smith ott lakik.
Bevándorló (meg rokon nagykorú, pld) nem. Szóval lakcímigazolás kell. Ami mókás, mivel nincs lakcímnyilvántartás=egységes lakcímigazolás, tehát banktól függ (meg konkrét ügyintézőtől.., aki nem fogja bevallani, hogy fingja nincs alkalmasint a pontos előírásokról =a munkájáról..., tehát ha számára!! új jelenséget tapasztal, akkor mosolyogva!!... közli, hogy szorri, ez nem megfelelő... Ilyenkor kell kérni azt, hogy hadd beszéljek a managerrel. Ha a lába nem tudja, kérni kell a fejét. Nopersze ehhez nem árt tudni, hogy pontosan mi is kell, ezt meg a bankok oldala "megmondja". Ehhez meg tudni kell a nyelvet... /én még így is jócskán megszívtam, de amikor az ügyintéző helyett végre kértem/mertem kérni a managert, Kiderült, hogy tényleg...)

adg 2016.06.18. 13:53:38

@Mirjam2: szerintem nem azon szoktunk megakadni, legalabbis en, hogy igazolni kell a cimet, hanem hogy ket hettel elore idopontot foglalni szamlanyitashoz, vagy munkahelyet kernek. Bar erost gyanitom, hogy ez nem altalanos, ahogy valaki fentebb irta is, de akkor sem ertem. Sosem tartott tovabb szamlat nyitnom par percnel. Es sosem kellett idopontot foglalnom hetekkel elore.

(Azt mar csak igy zarojelben, erdekessegkeppen emlitem meg, hogy miutan megerkeztunk ausztraliaba, a masodik napon bementunk a legnagyobb bank legkozelebbi fiokjaba. Akkor a baratainknal csoveztunk, ott toltottuk az elso ket hetunket, brisbaneben. Szoval nem volt rendes lakcimem, nem volt meg telefonom, es nem volt az eg vilagon semmilyen ausztral papirom. Semmi. Ot perc mulva volt kozos bankszamlank ES magannyugdijszamlank, ugy, hogy meg csak nem is azonos orszagbol valok voltunk latszolag, hisz paromnak egy harmadik orszagbol van utlevele. Szoval az utlevel eleg volt, a barat cimet kellett megadni, hogy oda kudjek a bankkartyakat. Jo lett volna egy postafiok is, vagy akar szemelyesen visszamenni a kesz kartyakert. Aztan lett telefonom, megadtam a szamat. Lett lakcimunk, elmondtam nekik. Lett adoszamom, azt is elmondtam nekik. Egy ev mulva adtak hitelkartyat is, csak ugy. Azota is albany creek a szamlavezeto fiokom, ahol megnyitottuk a szamlat, semmi gondom vele. Aztan nyitottam egy masik banknal is szamlat, eleg volt a jogositvan, amin mondjuk rajta van a lakcim. De ennyi kellett, nem kellett berleti szerzodes, villanyszamla, tanu, ket hetes varakozas, hajovontak talalkozasa, semmi. Ja, mindket banknal lehet kulfoldrol neten nyitni szamlat, ami direkt bevandorloknak szolo konstrukcio, indulas elott utalhatsz ra, levenni nem tudsz, csak ha megerkeztel es igazoltad magad ket perc alatt. Ez csak arra jo, hogy ne kelljen sok penzt hozni zsebben, mert ha felrobban a repulo, akkor eleg es mi lesz.)

macamuca [IHUN] 2016.06.18. 14:00:15

@Herr Géza: :)))))))))
(én ugyan nem szeretem a sört, csak a citromos sört, ami ugye nem sör:D , de konkrétan a 6x 3,3 decis pakk 1,3 fontba kerül. A rendes sörök esetében 4xfél liter 2-3 font /márka, üzlet függvénye/, ami kb 50-70 penny/doboz-fél liter, kb 200-280 ft. Ami több, mint a mo-i ár, de ha munkaidőre számoljuk át min.bérrel... Félórai mo-i munka/1 üveg sör, kontra 5 percnyi munka itt, szintén min.bérrel számolva... Hát így már picit más fog drágábbnak/olcsóbbnak minősülni.. Szerintem...).

Herr Géza 2016.06.18. 14:01:32

@nyuszigonosz: Mert különben unatkozna az ember.:D Én már ide sem merem írni, hogy otthon a forintos árakat számolom át már régóta euróra.. :))))

Shanarey 2016.06.18. 14:06:18

@macamuca [IHUN]:

Nos az átlag John Smith mindenképpen előnnyel indul, ám ha az átlag kelet-európainak van esze akkor utánanéz a dolognak, felkészül és megoldja. Én utánanéztem és felkészültem, na meg a haverom akihez kijöttem eljött velem igazolni hogy hol lakom. és az érkezésemtől számított 5. napra volt időpontom a bankba s a számla is meglett aznap, az azt követő héten pedig már bankkártyám is volt.

Lunacica 2016.06.18. 14:25:26

@macamuca [IHUN]: itt vagyok en mindig,csak most ugyereztem hogy mindenkeppen meg kell szolalnom :) miutan reggelire elolvastam ezt az iromanyt
en 12 eves voltam,amikor itt jartam eloszor a szuleimmel es majd meghaltam egy "tolcseres jegkremert" ami meseszeruen uj volt. apam nem vette meg mert azt mondta "otthon 3 ilyet veszunk az arabol" :(

akkor amikor idejottem es megkaptam a munkat, lett foglmam a kulonbsegrol, mint kereset-kiadas munkaban toltott ido-megfizetettseg aranyaban akkor megfogadtuk,hogy nem szamolgatunk,mert akkor lelkiismeret furdalasunk lesz ha pl megveszek ket doboz CarteD'or jegkremet vagy egyebb mast,mert megkivantuk-es ez mennyi lenne Mo-n. csak megvesszuk es halasak vagyunk,hogy megtehetjuk.

2016.06.18. 14:33:53

@adg: 'szerintem nem azon szoktunk megakadni, legalabbis en, hogy igazolni kell a cimet, hanem hogy ket hettel elore idopontot foglalni szamlanyitashoz, vagy munkahelyet kernek.'

Ez Nemetorszagban is pontosan igy volt mikor en ott nyitottam szamlat. Ezen felul fizetni kell havi dijat, bankkartyaert fizetni kellett, hitelkartyat egy evig nem kaptam, a kartyat amit adtak nem lehetett online vasarlashoz hasznalni es csak a bank sajat automatajabol volt ingyenes a keszpenzfelvetel, hitelkeretet nem kaptam.

Buchhalter 2016.06.18. 14:33:57

@macamuca [IHUN]: sörnél tényleg így van,vicces. Bár nem a mai cikkhez tartozik csak pont most délután láttam egy dokufilmet a Duna tévén.Eltűnő falvak.Hát szomorú lettem,hogy Magyarországon 200 olyan település van amelynek lakossága 100 fő alatt van és évről-évre csökken a szám.Kíváncsiságból megnéztem a megyeszékhelyeket és néhány kivételtől letekintve azt látom,hogy a legtöbb helyen brutál csökkenés van a rendszerváltás óta. Lásd Miskolc 207 ezerről 158 ezerre,vagy Pécs 170 ezerről 145 ezerre.Kicsit ez is szíven ütött .Növekedést csak Kecskemét és Nyíregyháza produkált mindkét helyen átlag 10 ezer. Még az Audi fellegvár Győr is csak egy helyben toporog a lakosság számával.Azon viszont meglepődtem,hogy a főváros lakossága is évről évre pár ezer fővel csökken,ugyan így a pesti agglomeráció is,bár még ez nem annyira feltűnő.

2016.06.18. 14:34:14

Nekem ket evig nem volt bankszamlam, mert nem tudtam igazolni semmivel sem a lakcimet, a fiumhoz koltoztem ki, nem volt semmilyen berleti szerzodes, vagy ilyesmi, kitalaltuk, hogy irunk valamit, de azt mondtak, hogy az nem eleg, ugyhogy azzal probalkoztunk, hogy atir valami villanyt vagy az internetet vagy valamit a nevemre, de mivel az online van fizetve, nincs rola papir, es az se volt jo. Kertem a munkahelyemet, hogy kuldjenek valamit a cimemre, de az se volt jo, ugyhogy en a fium szamlajara kaptam a fizetesemet ket evig, ugy jartam neki karacsonyi ajandekot venni, hogy az o kartyajarol fizettem, meg jo, hogy nem kapott rola sms-t. :D Ket ev utan kaptam egy levelet az adohivataltol, hogy jar nekem vissza valami befizetes, es hozza egy csekket, es akkor vegre sikerult szamlat nyitni. :D Bezzeg amiota van, azota hivogatnak, hogy vegyek fel toluk hitelt, meg legyen hitelkartyam, meg mittudomen, mobilrol hivnak, hogy ne tudjam, hogy ok, es ha felveszem, ugy kezdik, hogy "mikor lenne jo az idopont?" Marmint, hogy en elmenjek a fiokjukba es vegyek toluk valamilyen szolgaltatast. Na szevasz.

Azt inkabb nem mondom meg, hogy melyik orszagrol van szo. :D

2016.06.18. 14:35:43

Ezzel szemben Magyarorszagon viszont besetaltam a bankba, es nyitottam szamlat, szemelyi, meg lakcimkartya kellett hozza, az volt, penz nem kellett, minden ingyen volt, kiveve a KP felvetelt, de nem arra hasznaltam.

2016.06.18. 14:39:47

@macamuca [IHUN]: Ezt mar maskor is megbeszeltuk... Termeszetesen ha valaki nem tudja jol a helyi nyelvet, es / vagy nincsen berleti szerzodese, akkor nehez vagy lehetetlen lesz szamlat nyitni. Hiaba lenne egyseges lakcimnyilvantartas, oda sem tudnal bejelentkezni ervenyes berleti szerzodes nelkul. Valojaban Angliaban flexibilisebbek ilyen szempontbol mint mas orszagokban ahol kozponti lakcimnyilvantartas van.

2016.06.18. 14:47:10

@mojyo: Igen, volt lakcimkartyad. Angliaban is pontosan ennyi kell: igazolni a szemelyazonossagodat es a lakcimedet. Nem hiszem hogy nemzetkozileg ez annyira szokatlan kovetelmenynek szamit... Ha valamit online fizetsz, attol meg kerhetsz toluk papir alapu szamlat, amivel igazolni tudod a lakcimedet (Angliaban). Ezen kivul regisztralhatsz a helyi councilnal, ha legalisan laksz az adott helyen es nem probal meg a tulaj csalni a council taxszel. Meg eletemben nem hallottam ilyet hogy valaki evekig nem tud bankszamlat nyitni mert nem tudja igazolni hogy hol lakik.

2016.06.18. 14:50:45

@Mirjam2: En az elso bankszamlamat ugy nyitottam hogy csinaltattam egy provisional driving licence-t amin rajta volt a lakcimem, es azt mindenhol elfogadtak lakcimigazolasnak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.06.18. 14:57:26

Teljesen felesleges és félrevezető ilyen kevés termék árát összehasonlítani. Még országon belül is az a minimum, hogy nagyobb választékot néznek és lehetőleg egy elterjedt referencia termék árát és egy sajátmárkás terméket, hogy teljes legyen a kép.

Persze a bolti árak csak a megélhetési költségek egy részét jelentik, fontos a rezsi, a tömegközlekedés, az autó és a fenntartása, az albérlet, a szolgáltatások, a szórakozás, és persze hosszabb távon az ingatlanok és a nyaralás ára.

2016.06.18. 14:57:49

@Mirjam2: Tul vagyok mar a trauman, a szpemmeles sokkal jobban irrital mostmar. Foleg annak tukreben, hogy meddig nem kellett nekik a penzem, most bezzeg mar jo, hogy ott van, mi?! Ez a szemtelenseg sokkal inkabb ledobbent. :D

adg 2016.06.18. 15:01:52

@Mirjam2: mondjuk a nemetek sem a lazasagukrol hiresek, de majd jon geza, es elmondja, hogy ott a szamlanyitas az piece of cake.
Szoval mire kell 2 hetet varni? :))

DieNanny CH 2016.06.18. 15:10:33

@Herr Géza:

Hú, azt én is csinálom...
:-)

DieNanny CH 2016.06.18. 15:14:17

@Buchhalter:

Hát, szerintem logikus, hiszen az az 500ezer el kellett hogy jöjjön valahogy...

nyuszigonosz 2016.06.18. 15:23:19

@Mirjam2: Mondjuk ez neked volt így Németországban. Ami nem azt jelenti, hogy mindenkinek ugyanígy van.

M. Péter 2016.06.18. 15:29:04

@nyuszigonosz: Nekem is nagyon hasonló emlékeim vannak a német bankokról.

FutureFry 2016.06.18. 15:37:41

@adg: "Rendes banán"

Bár nem kóstoltam rengeteg fajtát, számomra a pici "apple banana" (almabanán?) a legízletesebb (van egy nagyon enyhén fanyar "felhangja"). Gondolom arrafelé is nő. Hawaiin gyakran a "kert végéből" is lehet szedni (ha a rágcsálók nem érdek oda előbb)

Egyébként az 1900-as évek közepén az akkoriban legnépszerűbb "Gros Michel" banán egyesek szerint finomabb volt mint bármelyik mostani, de sajnos (teljesen?) elvitte a "panama-kór" (valamilyen gombaféleség, ami a neve ellenére Ausztráliából terjedt el). Állítólag a Cavendish-t is valami hasonló fenyegeti manapság.

2016.06.18. 15:42:52

@adg: Szerintem azt kene belatni hogy a bank egy privat intezmeny amelyik szolgaltatast nyujt(hat). Nem kotelezo nekik szamlat nyitni, idopontot adni, stb. Nyilvan lehet talalni olyat amelyik nem ket hetre elore ad idopontot, hanem mondjuk egy hetre vagy a kovetkezo par napra, stb. Akkor oda kell menni, ha nem akarsz varni ket hetet. Ahol ket hetre elore van idopont ott vagy nagyon elfoglaltak, vagy nem surgos nekik uj ugyfeleknek bankszamlat nyitni.

nyuszigonosz 2016.06.18. 15:44:20

@Herr Géza: Géza! Horgoljál inkább zoknit, gyüjtsél falevelet, végezz el egy tangótanfolyamot vagy tanuljál kanton kínait... de árakat hasonlítgatni? :-)

Herr Géza 2016.06.18. 15:47:28

@nyuszigonosz: Na ja. Mirjammal úgysem lehet vitatkozni, hogy az egy darab bank volt, lehet, hogy rosszul választott, meg ki tudja mikor volt. Igen lakcím kell hozzá, de már nem is kell mindenhol német cím. Hemzsegnek az online bankok, ahol minden számlával kapcsolatos manőver ingyenes, azonnal kapsz hitelkártyát (frissen idejövöként jellemzöen 500-1000€ hitelkerettel) és ha már fel tudsz mutatni 3 hónap munkaviszonyt egy határozatlan idejü munkaszerzödéssel, akkor a havi fizud két-háromszorosát tukmálják rád rögtön hitelkeretként, csak gyözzél menekülni, ha mégsem akarod. Pár éve belefutottam én is egy ilyen "kérjél idöpontot" bankba, csak felhúztam a szemöldököm, hogy mi vaaan??? Átmentem egy 30 m-re lévö másik intézménybe, megkérdeztem, hogy ugye ide nem kell idöpont? Mit válaszolhatott volna..... Nem kellett.
Szóval erröl ennyit.

FutureFry 2016.06.18. 15:48:46

@mojyo: "online van fizetve, nincs rola papir, es az se volt jo"

online: login -> PDF -> print ?

Én legalább is még nem láttam (errefelé) olyan számlát, amit ne lehetett volna pont olyan formában kinyomtatni (címmel-névvel) mint ahogy az levélben jött volna.

Persze nem tudom hogy működik Izlandon a dolog :)

nyuszigonosz 2016.06.18. 15:50:44

@Herr Géza: Jó, hogy ezt leírtad, Géza. Mert így van.

2016.06.18. 15:54:09

@FutureFry: A pdf nem lakcim igazolas, legalabbis a bank nem fogadta volna el, ezt mondtak. Azt speciel en sem tudom, hogy mukodik Izlandon. :)

A bananos hozzaszolasodhoz annyit tudok hozzatenni, hogy ugy tudom, hogy a Gros Michel fajtarol mintaztak azt a fajta mesterseges izesitoanyagot, amit a "banan izu" dolgokba tesznek, ezert nem is hasonlitanak a "banan izu" dolgok az igazi banan izu dolgokra. Az viszont szamomra is rejtely, hogy az echte bananbol keszult banan csipsznek hogyhogy nincsen banan ize, de azt hiszem azert, mert kokusz olajban piritjak vagy valami ilyesmi, es akkor eltunik belole, de akkor meg mi ertelme van, na mindegy. :D

Csodabogár 2016.06.18. 16:01:07

@Buchhalter: Ha német tv-t néznél, akkor látnád, hogy ott is tünnek el falvak. Megszünt üzemek a keletnémet oldalon és megszünt bányák a Ruhrvidéken. De a multkor pont Bayorországból láttam ilyen adást. Ez elterjedt jelenség. A mezőgazdaság annyira gépesítve lett, hogy nem kell a munkaerő. A fiatalok mind városba vágynak, mert ott van munkahely.

Csodabogár 2016.06.18. 16:08:23

Soha nem értettem az ár átszámolgatást. Egy turistánál talán igen, de ha élek egy országban és van fix jövedelmem, akkor nem az a lényeg, hogy abból a jövedelemből hogy tudok megélni? Nekem tök mindegy volt, hogy a svájci fizetésem mennyit ért itthon. Nem itt éltem, hanem Svájcban. A tudat, hogy itthon többet ért nem boldogított.

adg 2016.06.18. 16:16:29

@Mirjam2: na mindegy, elbeszelunk egymas mellett. Persze hogy azt csinal a bank, amit akar, es persze, hogy lehet normalisat valasztani, es lersze, hogy tok jol van igy, ha angliaban van. :)

A lenyeg annyi volt, hogy furcsanak talalom ezt az eljarast. Felolem azt is csinalhatnak, hogy minden harmadik belepo ugyfelre ontenek egy vodor szart, akinek nem tetszik, az meg keressen masik bankot.

adg 2016.06.18. 16:18:50

@Buchhalter: nezd meg az agglomeracios ovezetek lakossaganak alakulasat is.

adg 2016.06.18. 16:26:35

@FutureFry: azt nem ismerem, itt nincs sajnos. Itt foleg cavendish van, sugar, lady finger, red, meg meg vagy ket-haromfele van neha a piacon, de azok tudtommal nem csak ugy megenni valok, hanem fozni vagy mittudomen. A red nem izlett.
Sajnos a betegseguk itt is megjelent ujra, banana freckle neven fut, es darwin kornyeken ket eve kiirtottak az osszes banant, fajtatol fuggetlenul, hogy megakadalyozzak a betegseg terjedeset. Sajnos a mienket is kiirtottak, pedig igen jo izu volt. Ket evig tilos volt ultetni, most elvileg lehet ujra, pont most kezdodik az arusitas. Allitolag akinek kiirtottak, az ingyen kap ujat. Majd meglatjuk.

adg 2016.06.18. 16:33:54

@adg: ja igen, vegulis a lenyeg az lett volna, hogy oke, nagyon rendes bank ad idopontot mar egy hetre is, vagy ket napra, de minek idopont?? Ki kell tolteni egy ot soros lapot, azt is az ugyintezonek, alairni, aztan csokolom. Az eletben nem kellett meg idopontot kernek bankban, kiveve lakashitelhez, de az meg nekem is ertheto, az egy nagyobb falat azert.
A penzfelvetelhez is idopont kell? Vagy idopont kell a sorszam tepeshez is?

Taxomükke (UK) 2016.06.18. 16:44:08

@Barbin: Szerintem ez csak neked jutott eszedbe. :))

Herr Géza 2016.06.18. 16:47:58

@nyuszigonosz: Leírhatom azt is, hova nem szabad menni, ha jót akarsz magadnak: Deutsche Bank, Commerzbank. Ott hamar megkapod a feelinget, hogy örülj, hogy nem hajított ki a biztonsági ör már a bejáratnál. A Kreissparkasse is lehet necces újoncként, de ott már nagy különbségek vannak az egyes fiókok és régiók között, Volksbank szintúgy.
Ha e kettönek már jó ügyfele vagy és hajlandó vagy a rugalmasságért némi pénzt fizetni a különbözö díjak formájában, valamint szeretsz hús-vér emberrel dumálni idönként a call center helyett, akkor érdemes öbennük gondolkodni. A netes világ embereinek meg ott vannak az online bankok. Gyors, olcsó, jó, ennyi. Mi kéne több.

Herr Géza 2016.06.18. 16:50:25

@nyuszigonosz: Szoktam én olyat? Ááá...:))))

Herr Géza 2016.06.18. 16:57:44

@Mirjam2: Ilyen alapon a sarki privát péknél is meg kell kérdeznem, hogy hajlandóak-e kiszolgálni, vagy most nagyon elfoglaltak és jöjjek vissza jövö kedden 10-kor, mert akkor van idöpontjuk??? Na nehogy már a lekvár fözze be a nagymamát... :))))

FutureFry 2016.06.18. 17:00:03

@mojyo: A pdf nem lakcim igazolas"

Mondjuk (itteni tapasztalat szerint) amit a postán kapsz az legtöbbször tkp. egy összehajtogatott kinyomtatott PDF, aminek a címrésze a boríték ablakába kerül. Azaz ha nagyon ragaszkodnak a borítékhoz kinyomtathatnád és feladhatnád magadnak. (Na jó, persze papír/boríték/bélyegző nem stimmelne teljesen, dehát talán ott is lehet a szolgáltatótól kérni egy egyszeri papírszámlát, postán).

Banáníz: Na most ennek utánanéztem: “There is little or no verifiable source that artificial banana is based on Gros Michel.” [1]. És azt is megtudtam, hogy a Gros Michel még létezik, néhol helyileg termesztik. Sőt az Amazonon is lehet rendelni palántát [2].

[1] www.bbc.com/future/story/20140829-the-secrets-of-fake-flavours
[2] www.amazon.com/Gros-Michel-Banana-Plant-Variety/dp/B0094JDSAC

Shanarey 2016.06.18. 17:22:31

@mojyo:

Itt UK honban, akinek nincs is bankszámlája, de attól még, lesz egy pár postai küldeménye amely hivatalos helyről érkezik. Az egyik az NI szám, a másik pedig, ha már van munkája akkor az adóhivataltól jön és az lesz benne melyik adósávba került.

Na meg a az ember kicsit guglizik akkor a Mirjam2 által ajánlott jogsi dolog is tuti jó megoldás, illetve akinek van Magyar jogsija az lecseréltetheti és akkor van lakcíme, na meg nem kell x évente megújítani.

2016.06.18. 17:47:33

@Herr Géza: Jelentkeztem online ket banknal is szamlara, nem valaszolt egyik sem. Gondolom azert nem mert uj voltam az orszagban. Vegigjartam a foutcan az osszes bankot, mindegyiknel idopont kellett a szamlanyitasra. De nyilvan ez csak velem tortent, senki massal nem. Ja es az hogy leirtam es nem irom azt hogy bocs, neked van igazad, az azt jelenti hogy nem lehet velem vitatkozni.

2016.06.18. 17:54:51

@adg: Logikusan olyan dolgokhoz kell idopontot kerni ami hosszabb idot vesz igenybe, pl. kolcson igenylese. Azert kell idopont, mert csak egy vagy ket ugyintezo van a bankban, es ha ok hirtelen fel orara foglaltak, akkor mindenki mas aki egyszerubb ugyet jott elintezni, fel vagy egy orat fog varni.

SzZoole 2016.06.18. 18:02:19

Basszus,mennyi Magyar van Marseille-ben?

2016.06.18. 18:04:19

@nyuszigonosz: @Herr Géza: Jaj, most talaljatok mar ki hogy en vagyok az egyetlen luzer egesz Nemetorszagban akinek idopontot kell kerni a banktol, senki masnak nem kell. Ja, persze. Osszesen harom kulonbozo nemet banknal vagyunk a ferjemmel es mindegyiknel kell idopontot kerni bizonyos dolgokhoz, vagy legalabbis ajanlott. De nyilvan csak es kizarolag mi vagyunk ilyen szerencsetlenek. Egyebkent engem nem zavar egyaltalan hogy idopontot kell kerni; ez az en erdekemet is szolgalja, mert tudom hogy nem kell varnom, azonnal az en ugyemmel fognak foglalkozni es nem all sorban mogottem meg tiz ember aki az ugyintezore var. De ti nyilvan soha nem kertek idopontot, hanem barmikor besetaltok a szuper bankotokba, senki nincs elottetek vagy utanatok, es azonnal veletek foglalkoznak mert Nemetorszag egy ilyen szuper hely.

nyuszigonosz 2016.06.18. 18:25:09

@Mirjam2: Na látod, ezért nem lehet veled vitatkozni sem, mert te azonnal letámadsz mindenkit.

Amire én válaszoltam neked, az ez az írásod volt:
"Ez Nemetorszagban is pontosan igy volt mikor en ott nyitottam szamlat. Ezen felul fizetni kell havi dijat, bankkartyaert fizetni kellett, hitelkartyat egy evig nem kaptam, a kartyat amit adtak nem lehetett online vasarlashoz hasznalni es csak a bank sajat automatajabol volt ingyenes a keszpenzfelvetel, hitelkeretet nem kaptam."

Nos nekem meg nem így volt. Hol támadtalak le akkor szerinted? Hol írtam olyat, hogy te lennél az egyetlen lúzer egész Németországban?
Sehol.
Csakis annyit írtam, hogy neked így volt, ami pont annyit jelent csak, hogy neked volt így és nem azt, hogy mindenkinek így van.

Bizonyos banki dolgok elintézéshez idöpont kell. Viszont nekem a bankszámla nyitásához nem kellett. Akkor tényleg besétáltam a lakohelyemhez legközelebb esö bankfiókba - vittem magammal a szerintem releváns papírokat, számolva azzal, hogy esetleg majd még hiányzik valami és majd még vissza kell jönnöm máskor, de nem így lett - nem kellett várnom, kb, 15 perc alatt meglett a banszámlám és 3 napon belül jött postán a bankkártya is . Kész, ennyi volt. Hitelkerettel együtt.

Nincs három banknál számlám Németországban, mint neked, de mikor kettönél volt és összevonni akartam öket egy bankhoz, mondjuk arra pont kértem idöpontot és kaptam, és az szerint amikor nekem felelt meg. Nem amikor a banknak felelt meg. Én voltam a banknak fontos és nem fordítva. Ja, meg üdítö és kávé is volt. Szóval nekem más tapasztalatom van ebben, mint neked. Ami nem azt jelenti, hogy a te tapasztalatod nem úgy van, de nem mindenkié olyan, mint a tiéd volt.

2016.06.18. 18:39:49

@nyuszigonosz: De egyaltalan mit lehet ezen 'vitatkozni'? Ki mondta hogy mindenkinek az a tapasztalata ami nekem? Pl. nekem Angliaban nem kellett idopontot kernem a szamlanyitashoz, de elhiszem hogy sokan masoknak meg igen, nem fogom azt irni pl. a posztolonak hogy jaj biztos vele volt a gond mert a szuper Angliaban nem kell idopontot kerni, meg azt sem fogom irni hogy 'nem lehet vele vitatkozni' ha mas a velemenye vagy mas a tapasztalata mint nekem. Nem azt irtam hogy harom banknal van szamlam (bar miert ne lehetne), hanem a ferjemnek van kettonel, nekem meg egy harmadiknal, igy van nemi tapasztalatunk nemet bankokkal. Sehol nem irtam hogy mindenki masnak az a tapasztalata ami nekem. Az uditonek meg a kavenak mi koze az egeszhez? Nem tudom te hogy vagy vele, en nem kavezni jarok a bankba, bar most hogy mondod, az enyemnel is mindig ajanlanak kavet mikor megjelenek a megbeszelt idopontra.

2016.06.18. 18:43:17

Ezek az izlandiak teljesen vikingnek neznek ki :). Elnezest ha ez mindenki masnak evidens, de nekem ez a legnagyobb csoport izlandi akiket eddig lattam :)))

2016.06.18. 18:48:12

Bloody Vikings :(. Mindegy, meg barmi tortenhet a kovetkezo felidoben!

wuaaa 2016.06.18. 18:52:54

...na majd pénteken kéne megint az aznapi árfolyammal újraszámolni hogy mi mennyi... :DD ..és remélem mindenki hazautalta már a nehezen összemosogatott vagyonát..

SzZoole 2016.06.18. 18:55:21

@wuaaa: miert,mi lessz penteken?

Herr Géza 2016.06.18. 18:58:56

@Mirjam2: Röhögni fogsz, de nem emlékszem, hogy valaha is sorban álltam volna német bankban (sor=egy embernél több van elöttem). Pedig nekünk is van/volt már néhány banknál számlánk és boldogult vállalkozó koromban céges bankhoz sokszor be kellett mennem. Plusz amikor magyar cégnek dolgoztam, akkor is nyitottam az embereinknek 5 különbözö bank x fiókjában számlát. Egynél sem kértem idöpontot és egynél sem tartott öt-tíz percnél tovább az ügylet.
A jellemzö módi ugyanis az, hogy az ügyféllel valaki foglalkozik elöl a pultnál, a többiek hátrébb végzik a dolgukat az asztaluknál. Amint belép valaki, azonnal feláll valaki hátul és elörejön kiszolgálni az ügyfelet és ezt addig folytatják, míg akár a fiókvezetö is ügyfelet szolgál ki a pultnâl. Nincsenek ugye fix kalitkák és nincs kiosztva, hogy Mucika csak utalást intéz, Marcsika csak folyószámlát, Pirike csak devizát vált, Julika meg pénztárt kezel, stb., az ügyfél meg sorszámot húz, várakozik és anyázik.
Igen, egy építési kölcsön igényléséhez én is idöpontot kérek, mert az tényleg nem intézhetö el öt-tíz perc alatt. De szinte minden más, beleértve a számlanyitást is igen.
Mellesleg te kezdted úgy, hogy ez Németországban így meg így van, hát én nem ezt tapasztaltam. Meg Nyuszi sem. Szóval nem besértödni kéne ezen, hanem elfogadni, hogy nem az a jellemzö, amit te annak hiszel, vagy éppen úgy tapasztaltad. Mert itt ugye semmi nem müködhet jól, csakis Angliában. Van itt is elég béna dolog, de azért nehogy már az legyen a normális, hogy én gazsuláljak a banknak, hogy hajlandó legyen velem foglalkozni.

2016.06.18. 18:59:04

@nyuszigonosz: Es hol irtam hogy akkorra adnak idopontot amikor a banknak felel meg? Sehol. Nyilvanvaloan akkorra adnak amikor nekem, az ugyfelnek megfelel, ez evidens. Egyaltalan nem is negativumkent emlitettem hogy idopontot kell kerni, ez szamomra nem negativum. De akarmit irok, foleg ha az Nemetorszaggal kapcsolatos es nem 100% oromkodo vagy pozitiv, mindig nekem tamadtok itt egy paran, ezt mar megszoktam, ja es meg be is szoltok hogy en tamadok nektek meg velem nem lehet vitatkozni, tovabba ha barmi negativ tortent velem Nemetorszagban az csakis az en hibam lehet stb.

lavór 2016.06.18. 19:11:37

Teljesen felesleges az árakat összehasonlítani.
Az angol minimálbérből lehet önálló életet élni.
A magyarból nem lehet.
Ennyike.

2016.06.18. 19:12:30

@Herr Géza: Jo, akkor legyen neked igazad, Nemetorszagban sosincs sor a bankban, stb. stb. stb. Szerinted, meg @nyuszigonosz: szerint Nemetorszag minden vilagok legeslegjobbika, rogton betamadtok mar akkor is amikor tok semleges dolgokat irok. Mivel a forumon rajtunk kivul kevesen kommentelnek akiknek van tapasztalatuk Nemetorszagbol, igy persze sosem cafol meg benneteket senki, rajtam kivul. Ja es szerintetek en gondolom hogy Anglia tokeletes - ami egyaltalan nem igy van, nem gondolom igy, sokkal kiegyensulyozottabban gondolkodom Angliarol mint ti ketten Nemetorszagrol, a hozzaszolasaitok alapjan.

nyuszigonosz 2016.06.18. 19:15:19

@Mirjam2: Talán itt?

" Szerintem azt kene belatni hogy a bank egy privat intezmeny amelyik szolgaltatast nyujt(hat). Nem kotelezo nekik szamlat nyitni, idopontot adni, stb. Nyilvan lehet talalni olyat amelyik nem ket hetre elore ad idopontot, hanem mondjuk egy hetre vagy a kovetkezo par napra, stb. Akkor oda kell menni, ha nem akarsz varni ket hetet. Ahol ket hetre elore van idopont ott vagy nagyon elfoglaltak, vagy nem surgos nekik uj ugyfeleknek bankszamlat nyitni."

De lényegtelen is az egész.

SzZoole 2016.06.18. 19:16:27

@wuaaa: tudom tudom,kezdhetunk csomagolni....

nyuszigonosz 2016.06.18. 19:16:31

@Mirjam2: Látod, már megint támadsz. Miért is?

wuaaa 2016.06.18. 19:18:57

@Zoole[uk]: ..én nem ezt írtam.. és erre még csak nem is gondoltam..

SzZoole 2016.06.18. 19:22:32

@wuaaa: a font le fog ertekelodni?

2016.06.18. 19:37:16

@nyuszigonosz: Ez hol jelenti azt hogy akkorra adnak idopontot amikor nekik megfelel? Ezt csak te kepzelted hozza. Szerinted en tamadlak teged, szerintem meg te kotsz bele teljesen feleslegesen mindenbe amit irok, meg abba is amit nem irok csak te gondolod hozza.

aleb19 2016.06.18. 19:40:44

a kedvencem az angliai vizes zsemle ami itt a sainsburyben 40p /160Ft/ otthon a tescoban 15 Ft...

fotengelyszimering 2016.06.18. 19:40:55

NI szám kérése egy interjúval jár, ehhez telefonon ingyen kérhetsz időpontot. Az én esetemben az interjú 35-40 percig tartott, sok mindent kértek.
Banki számlanyitás előre foglalt időponttal lehetséges, érdemes kisebb fiókot keresni, ott talán hamarabb kap az ember.
Kell egy névre szóló, 3 hónapnál nem régebbi közületi számla, útlevél, NI szám (opcionális) és állandó lakcím.

Én hotelban laktam, amikor bankszámlát akartam nyitni, hogy a fizetésemet átutalhassák, nálam a munkaszerződésem egy neves cégnél és a bankos lány segítőkészsége tette rugalmassá a szigorú szabályokat.

A szigorú eljárás oka, hogy korábban főleg kelet-európaiak nagyüzemben nyitogattak számlákat hajléktalannak, nincstelennek, igényeltek hitelkeretet, aztán a visszafizetés elmaradt. Én ezt az információt kaptam.

A Tesconál sok esetben olcsóbb a Lidl, az ASDA. A Tesco mellett szól a klubkártya, amire pontokat gyűjthetsz, bizonyos időszak után jóváírják a pontokat és levásárolható (fix X font) vagy beváltható kupont (pl 60 font elköltése esetén 6 fontot elengednek) küldenek.
Ha tudsz tárolni, akkor érdemes többet venni akciókor, mert gyakran vannak féláras akciók is.

DieNanny CH 2016.06.18. 21:15:27

@Zoole[uk]:

"miert,mi lessz penteken?"

Annak a bizonyos csütörtöknek a másnapja.

Herr Géza 2016.06.18. 21:23:35

@Mirjam2: Nem Mirjam, ha én számlát akarok nyitni, akkor azt nem két hét múlva akarom, de nem is a jövő héten. Innentől kezdve miről beszélünk? Még jó, hogy két hét múlva nem úgy ad időpontot, hogy kedden, 9:30-kor jöhetsz, ha jó neked, ha nem. Az végképp betenne.

SzZoole 2016.06.18. 21:28:00

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a tv-n keresztül többnek tűnik

SzZoole 2016.06.18. 21:29:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: csütörtökön lessz a brexit szavazás es akik ugy gondoljak hogy kilépnek azok szerint johetunk haza

macamuca [IHUN] 2016.06.18. 21:42:17

@Herr Géza:
hogymicsinálokééén??? Abankba(n)benne??? Max a netbankba(n)-on. De ott aztán mindent! (bezonyám,miótavanbanxámlám,néminemi-neműszívásután,ahogyanaztannoelmeséltemittaklubban!).
:))))))))))))))))

Herr Géza 2016.06.18. 21:49:16

@Mirjam2: Ácsi, sehol nem írtam azt, hogy itt minden szuper, sőt... Meg sem szólaltam addig, míg többek értetlenkedésére az angliai időpontkéréssel kapcsolatban te rögtön odatetted, hogy ez N.o.-ban is így van. Nem, nem így van. Mondom mindezt úgy 30 év (1989.-ben nyitottam először számlát itt és bizony akkor még a mainál is egyszerűbb volt) és minimum 40 bankszámla megnyitása után. Mindezt 3 tartományban, x különböző banknál. Mellesleg több más országbeli is furcsállotta az időpontkérést, de emlékeim szerint otthon is csak beballag az ember és (igaz sorszámosdi meg némi várakozás után) 10 perc alatt elintézhető az egész. Szóval hadd ne kelljen ezt még akkor sem normálisnak tekinteni, ha neked egyébként így megfelel....
De tudok a németnél is egyszerűbb megoldást prezentálni: a svájci UBS-nél egy direkt erre kitalált app segítségével az otthoni foteledből fel sem állva le tudsz bonyolítani egy komplett számlanyitást az azonosítással együtt. Tudod: Dreamland :)))))(

Herr Géza 2016.06.18. 21:53:59

@macamuca [IHUN]: Én sem mászkálok oda, ezért van online banknál (is) számlám. Mindent neten. De ha akarnék se tudok bemenni sehova náluk, mert nincs is bankfiókjuk. :)))))

macamuca [IHUN] 2016.06.18. 21:57:27

@macamuca [IHUN]:
Juteszembe. Múltkoriban addig bénáztam idegességemben a pin-kóddal, míg sikerült blokkolni a kártyámat. Hurrá. Irány a bank, kb 5 perc sorbanállás után sorrakerültem, majd a (nálam) szokásos nyitás (Bocsi, nem beszélek jól angolul) után elrebegtem, hogy nagyon zűrös napom volt, emiatt összekutyultam a számokat, es most nem tudom használni a kártyámat, és Hogy én hibáztam, tudom, de lehet-e tenni valamit? Válaszként először is Megkaptam, hogy nagyon is jól beszélek :D Hát rögtön híztam pár kilót ott helyben (nesze neked edzőterem :P ), rögtön jobban éreztem magam, szinte megérte elbénázni azt a nyüves pin-t :DDD. Aztán másik 5 perc alatt rendbe lett hozva minden. És volt egy jó napom.
(van egy nő, akivel hetente 3-szor találkozom a buszmegállóban, pár hónapja beszélgetni kezdtünk, echte skót: az ő beszédének kb felét értem kb.... :/ )

HungrishAkos 2016.06.18. 22:09:22

@F173: Abban, hogy manipulativ lenne en nem ertek egyet, mert az ar osszehasonlitas csak egy nagyon moricka modon tortent meg, csak a sajat magam szorakoztatasa kedveert es nem teljeskoru, d ezt le is irtam a posztban. Nem is erre helyeztem a hangsulyt, csak ez a resze van a reakciok celkeresztjeben, ha ra fogok erni lehet cisnalok tenyleges osszehasonlitast is, de ez nem volt celom. :)

HungrishAkos 2016.06.18. 22:18:10

@Lunacica: koszonom, a 30 fontot tudtam ,hogy azert fizetem ki, hogy ne kelljen telefonon idopontot foglalnom es amugy ingyenes. Ezzel tisztaban voltam, de jelen helyzetben ennyit megert (annyira imadok telefonalni, mindenkinek van valami stikkje) :) Teljesen ertem egyebkent a tobbi reszet is a hozzaszolasnak es idovel en is biztosan le fogok sozkni a szamolgatasrol.

2016.06.18. 22:20:17

@Herr Géza: Na most direkt megneztem mi volt az eredeti kommentem amire reagaltal. Ezt irtam, idezem:

'Ez Nemetorszagban is pontosan igy volt mikor en ott nyitottam szamlat.'

Tehat nem azt irtam hogy amikor a Geza nyitott szamlat, hanem amikor en. Mondom, minden bankba bementem a foutcan, es mindenhol idopontot kellett kerni. Ugyanigy a ferjemnek is. Ennyit irtam, hogy nekem ez a szemelyes tapasztalatom. Mire te leirod valaszkent, hogy biztosan en vagyok a hulye meg pont rossz bankot valasztottam, mert biztosan csak azon az egy helyen kellett idopont stb. De nyilvan en tamadlak teged, meg velem nem lehet vitatkozni... Mirol kell itt vitatkozni? Miert nem csak siman azt irtad hogy neked meg nem kellett pl. idopontot kerned? Ennyi is boven eleg lett volna.

Nekem UKben bankban legritkabb esetben kellett idopontot kernem. Pl. pont szamlanyitashoz nem kellett, hanem raertek mikor bementem es azonnal megnyitottak, nem kertek tobb evre visszamenoleg lakcimet stb. Ettol fuggetlenul nem fogom hulyenek nezni a posztolot amiert neki nehez volt, allitolag ket hettel kesobbre kapott idopontot (bar ezen jol meglepodtem en is) stb. Neki mas tapasztalatai vannak mint nekem, ennyi. Annyit akartam mondani a kommentemmel hogy nem csak UKben fordul elo hogy idopontot kell kerni valamire a banktol, erre te meg Nyuszi kihozzatok hogy en tamadlak benneteket meg velem nem lehet vitatkozni... Ki a csuda akart vitatkozni, leirtam egy tok semleges dolgot.

Herr Géza 2016.06.18. 22:42:19

@Mirjam2: Ja, ha így nézzük, akkor én is csak leírtam egy tök semleges dolgot: nálam nem így volt , egyszer sem.
Meg Nyuszi is ezt írta le. Meg M.Péter is. De tudom, mi istenítjük a németeket (nem), de te cseppet sem vagy elfogult Angliával kapcsolatban. Ha meg ott van egy hülye szokás a bankban, akkor meg is magyarázod, hogy az úgy jó, meg különben is, N.o.-ban is úgy volt, amikor te számlát nyitottál.
Mindegy, hagyjuk. Igazad van.

2016.06.18. 22:49:06

@Herr Géza: Most tenyleg ezt bizonygatod meg mindig hogy ez egy kulonleges, angol 'hulye szokas' hogy idopontot kell kerni a bankban? No comment... foleg miutan leirtam (es biztosan sokan masok is meg tudnak ebben erositeni), hogy nekem szinte semmihez nem kellett tobb mint 15 ev alatt UKben. Szerinted konkretan hazudok, mikor azt irom, hogy nekem is meg a ferjemnek is rendszeresen idopontot kell kernunk Nemetorszagban a banki ugyintezeshez?

Cnere 2016.06.18. 22:52:24

Szerintem a kaja nem különösebben drágább vagy olcsóbb sehol, legalábbis német,francia, angol tapasztalatom van. Mindegyik országban voltam kb 1 hónapot és hasonlóan, mint otthon magamnak gyártottam a szendvicseket. Ebéd üzemi kajálda, vacsora meg vagy szendo megint vagy étterem vagy mekkdonát vagy pizzarendelés, ami éppen jött, teljesen hasonlóan mint otthon. Az üzemi kajáldák picit, az étterem már jobban drágább volt, a pizza például szintén csak picit volt drágább.

Ruházkodást, egyéb dolgokat passzolom, de valószínűleg nem különösebben drágábbak. Elektronikai cuccok meg hasonló árban vannak, sőt a jobb akciók miatt inkább olcsóbbak. Autót nem tudom, talán hasonló, de az ingatlan, na az brutálisan drágább, ahogy a vendéglátóim elmondták.

Itt a lényeg szerintem, aki ilyen mikroközgazdaságtan szempontból közelíti meg, hogy hol jár jobban.

Nekem ismerőseim úgy vannak angliában, hogy szobát bérel a tehetősebb, a többség meg 2-3 emberrel osztozik egy szobán (nem lakáson! csak szobán).

Értem, hogy aki kimegy dolgozni, az mindenképpen be akarja bizonyítani, hogy ő volt az okos és aki nem megy ki, az hülye, de én ennél sokkal árnyaltabban látom, haverok, ismerősök tapasztalatai alapján is.

Félretenni úgy tudnak többet, hogy lényegesen sz.rabb helyen laknak, mint pesten. Ez nagyjából ennyi, majdnem minden történet, csak persze kevesen vallják be.

Bérelj londonban egy lakást, mint pesten megteheted egy átlagos multis fizetésből is. Aztán utána beszélgessünk. A másik dolog, hogy lehet, az én ismerőseim bénák, de nagyon kevesen és ők sem azonnal tudtak hasonló pozícióba kimenni, mint amiben itt dolgoztak. A fizetés persze még így is magasabb, de ha súlyozzuk az albérlet árakkal már nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Ennnyi a lényeg, nem az, hogy mennyibe kerül a banán meg a csirkemell, hanem mibe fáj egy normális albérlet, ami nem a halál f.szán a munkahelyhez képest.

Herr Géza 2016.06.18. 23:05:08

@Mirjam2: Utolsó kommentem ez ügyben:
Nézd már meg fordítva: hányan írták már ide Angliából, hogy idöpont kellett, meg egyáltalán micsoda macera volt az egész, neked ugyanakkor sose kellett és mindig lazán ment minden. Ha én merészelem ugyanezt az itteni helyzetröl leírni, akkor nyilván pont nekem saját bankom van, meg itt minden fasza. Meg biztos azt hiszem, hogy te hazudsz.
Nem kettös mérce ez???
Mellesleg nem tudom miket intéztek rendszeresen bankfiókban ( gondolom nem igényeltek havonta építési kölcsönt..), de ha mindenhez idöpontot kell kérnetek tényleg, akkor csak annyit tudok mondani, hogy váltsatok sürgösen bankot. Persze csak akkor, ha nem vagytok mazochistâk.
Na tényleg befejeztem a témát.

puhacica 2016.06.18. 23:53:11

@Mirjam2: hiaba laksz legalisan. nekunk pl nem fogadtak el a lakcimigazolast az ingatlanostol, mert nem fejleces papiron volt. aztan amikor a munkaltatoi igazolast vittuk, mint altaluk ajanlott megoldast, akkor nekialltak szamolgatni, hogy ha ennyi a fizetesunk es ennyiert berlunk lakast, akkor az szerintuk nem eleg. azert ott mar frankon ki voltunk akadva. aztan kesobb, mikor mar volt szamlam, szerettem volna contactless kartyara cserelni az alap kartyamat. akkor ujra igazolnom kellett volna a lakcimemet, meglevo ugyfelkent. amikor ezen ismet elvereztem, mert nem volt ket hetnel frisebb hivatalos levelem, akkor megprobaltam telefonon elintezni a kartyacseret, ott viszont nem tudtam, mert csak szemelyesen lehetett. de legalabb telefonon beazonositottak es mar nem kellett a lakcimigazolassal baszakodnom. aztan vegul kikuldtek egy ugyanolyan kartyat, amilyenem elotte is volt. akkor feladtam, atmentunk egy masik fiokba es ott mindenfele szarakodas nelkul 5 perc alatt megoldottak a problemat.

en ertem, hogy nem lehet ugy bankszamlat nyitni, hogy nem tudnak rolad semmit, de azert menjenek a picsaba. mert ez, amit velunk csinaltak, minden volt, csak nem ugyfelkezeles. meg az is jobb lett volna, ha az elejen rogton azt mondjak, hogy nem felelunk meg a felteteleknek.

fotengelyszimering 2016.06.18. 23:55:48

@aleb19: A Lidlben a zsemle 15 pence, 19 pencért töltött fánkot kapsz, amit még az angol kollégák is örömmel betoltak.

@Zoole[uk]: Az angolok fő problémája a migráns dolog, ezért akarják főleg a brexitet. Túl sokan jöttek, jönnek a többi EU-s országokból: Lengyelországból, Spanyolországból, Portugáliából és magyarból is akad. Az angol egészségügy nincs erre felkészítve, az orvosok leterheltek, várólisták vannak. Sokan igényelnek szociális juttatásokat, többet kapnak mint amennyit betesznek a közösbe. Tiszta ehte angolt alig hallani. Vissza akarják kapni az országukat. Érdekes az nem jött elő, hogy a külföldi elveszi a munkát az angol elől.
Felsőfokú végzettség (pl egyetem), min évi 23.000 font, olyan szakmai tudás, amiből hiány van, ezekre az tulajdonságokra van szüksége annak, aki a brexit után maradni akar, ha tényleg bevezetik az angolok nem EU-s országokra vonatkozó munkavállalási szabályt.
Én nem félek, mert ezeknek mind bőven megfelelek, viszont a kitelepültek óriási része nem...

fotengelyszimering 2016.06.18. 23:56:02

@Cnere: Felnőtt fejjel milyen szuper lehet ágyrajárónak lenni. A szállás mindenhol drága, London meg csúcs, igaz a bérek is magasabbak. Egy teljesen önálló stúdiólakást bérelek, saját parkolóval, szerencsére simán futja a béremből (kb 1/5-e a lakásbérlet rezsivel). Érdekes, hogy kint elviselik egyesek azt, amire otthon simán nemet mondanának. Mellesleg senki sem okosabb, se aki otthon van, sem aki kiköltözött, csak máshol élnek.

2016.06.19. 00:15:41

@Herr Géza: Angliabol azt irtak sokan hogy idopont kellett a bankszamla megnyitasahoz, nem azt hogy altalaban mindenhez idopont kell. En az itteni kommentelok / posztolok jelentos reszenel korabban koltoztem Angliaba, amikor meg sokkal kevesebb bevandorlo volt es minden egyszerubb volt hivatalos helyeken (pl. nekem ilyen NI-interjum sem volt). Azota meg konkretan egy alkalomra emlekszem amikor idopontot ajanlottak (nem mondtak hogy muszaj kerni), kolcsonfelvetelhez, es az idopont masnapra volt. Nemetorszaban legutobb ahhoz kellett szemelyes megjelenes, es idopont, hogy a mar meglevo szamlam melle egy megtakaritasi szamlat (nem tudom hogy mondjak magyarul; savings account) nyissak.

2016.06.19. 00:25:47

@puhacica: Nem kotozkodesbol, de gondolom ha regisztraltatok volna a councilnal az electoral rollra, azt elfogadtak volna? Tenyleg lehet hogy szerencse kerdese, nekem annak idejen nem volt semmi ilyen problemam, a provisional driving licence-t elfogadtak, onnantol kezdve pedig pont a bank statement-eket hasznaltam address proofnak. De nyilvan az utobbi evekben szigoritottak a korabbiakhoz kepest.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.19. 00:26:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: es péntek utan vasarnap jon ....
ha kozbe nem jon valami ... de kozbejon a szombat ezert az lesz ..

puhacica 2016.06.19. 00:32:30

@Mirjam2: na hat nekem a sajat bank statementjuket se fogadtak el a bankkartyacseres sztorinal, mondom, ugy, hogy meglevo ugyfeluk voltam folyamatosan pozitivban levo szamlaval. a koltozesunk utani masodik napon meg ertheto, hogy nem szaladtunk a councilhoz feliratkozni az electoral rollra.

macamuca [IHUN] 2016.06.19. 00:40:35

@Cnere:
Nos, az, hogy a te ismerőseid között tehetősnek nevezhető az, aki egyedül bérel szobát Londonban élve (és nem másod-, harmadmagával lakik egy szobában), az azt jelenti, hogy ismerőseid egyedülállóként minimálbéres munkákat végeznek. Abból a fizuból Londonban kb Ennyi telik.
De.
Párok esetében már megoldható egy önálló kis lakás bérlése (kérdezd puhacicát itt...) még alacsony fizuval is, sőt, marad másra is. Mármint Londonban.
Ha valaki elhiszi, hogy Londonon túl is van élet itt UK-ban, na, ott kezdődik a meglepi: sooookkkkal-de-sokkal olcsóbb lakhatás. Amennyiből Londonban max egy szobát tud bérelni valaki, abból kisebb-nagyobb lakást lehet bérelni bárhol máshol. Még itt, az olajfővárosban is, pedig ez a város sem olcsóságáról ismert. És még mindig min.bérrel/ehhez közeli bérrel számolok, ugyanis itt is 7,20 a min.bér, pont, mint Londonban. És az ezzel/itt-körüli bérrel Fizetett munkákat nemigen lehet karriernek tekinteni, szóval Elvileg nem lenne nagy ügy egy másik városban folytatni.
Node.
Londonban él a legtöbb magyar (nem meglepő módon), így sokan azért kezdenek ott, mert ott van az az ismerős/haver/rokon/barát, aki segít. Részint az adminisztratív dolgokban, részint Netán a nyelvi dolgokban... Magyarán: kicsi/semmi angollal érkezők egyszerűen rá vannak szorulva másokra, ezért nem váltanak. Sem munkát, sem várost, lakást, semmit. Mert egyedül nem tudják elintézni. És a kezdéskor segítő valaki nem fog élethossziglan ügyintézni helyettük. Hát maradnak, nem váltanak, beragadnak. Aztán sorolják, hogy így szar, meg úgy nincs kolbászkerítés, meg amúgyis mindenki ezt csinálja/így él.
Lófaszt, Mama. Mondá Hofi. De jól mondá.
Ugyanis NEM él így mindenki, még a piszokdrága Londonban sem. Máshol meg Pláne nem.
Szóval nyugodtan el lehet hinni, hogy min.bér környéki fizubol is lehet normális lakhatást megoldani, még Londonban is, és nem az a "normális"=általános, hogy többedmagával lakik egy szobában/tomegszallason. Ilyen helyen kezdeni, az ok, de ha pár hónap után nem vált az illető, akkor az 2 dolgot jelenthet:
-szinte kenyéren és vízen él, annyira spórol, ezért éri be a (londoni) tömegszállással (bár ha tudná, hogy havi 300 font körüli összegért sok-sok helyen lakást bérelhetne..., és a min.bér mindenütt ugyanannyi...)
-szeretne váltani, de nem tud, vagy mert erőteljes nyelvi gondjai vannak, vagy mert önállótlan=nem mer, netán e két ok mixe.
(fura, most jutott eszembe, hogy egyetlen tömegszálláson élő ismerősöm sincs, se Londonban, se dél-Angliában, se itt /észak-Skocia/. Nagyon vegyes társaság, kb 70-80 ember, rokon is, barát is, haver is, vegyesen. Van, akik hárman bérelnek egy 3 szobás lakást /nem tömeg és saját szoba/, van, aki studioflat-et berel, van saját lakással/házzal rendelkezik, van egyedülálló, pár és családos, én lányommal élek egy 2,5 szobás lakást bérelve /korábban, amíg egyedül voltam kint, egy szobát béreltem/, szoval van mindenféle. De share room nix. Csak úgy eszembe jutott: mindenkinek másféle ismerősei vannak.).

2016.06.19. 00:43:45

@puhacica: Ertheto, persze, de p. Mo.on meg mas orszagokban ahol kozponti lakcimnyilvantartas van, muszaj lett volna 'szaladni' a hivatalba bejelentkezni. UKben nem kotelezo, igy viszont nehezen tudod bizonyitani hogy mi a lakcimed ha frissen erkeztel az orszagba. Ez a bank egyebkent kulonosen problemas lehetett, hiszen a legtobb hivatalos helyen elfogadnak bank statement-et mint address proof; pont nemreg jelentkeztem criminal record check-re es ahhoz is elfogadtak.

2016.06.19. 00:47:49

@macamuca [IHUN]: Ezt nagyon jol leirtad...

macamuca [IHUN] 2016.06.19. 00:51:34

@fotengelyszimering:
A Mo-rol UK-ba jött "kitelepultek" mindegyike EU-s országból érkezett (ugyanis Mo. EU-tag...), így a Brexit esetén az angolok nem eu-s országból érkezettekre vonatkozó rendelkezései rájuk pont nem vonatkoznak majd...
Plusz az esetleges (valószínű) szigorítás az utóbb érkezőkre fog vonatkozni, nem a már itt élőkre.
Bónusz: HA jövő héten a Brexit nyer, a kilépés, a tényleges távozás 2 év múlva lesz(Ennyi idő van az eu-s szabályozásban, és hát jár is némi adminisztratív elintézni valókkal, szóval nem megy pár hét alatt...), addig minden marad úgy, ahogy eddig = ""páran"" még fognak érkezni 2019-ig...

Csak a pontosság kedvéért.

LittleG (uk) 2016.06.19. 01:10:40

@FutureFry: egy helyen akartam még egy számlát nyitni, de ez a kinyomtatott pdf nem volt jó, nekik olyan kell, amit a szolgáltató postán küld...

lehet elég lett volna színesben kinyomtatni :P

adg 2016.06.19. 01:11:57

@Mirjam2: @puhacica: lanyok, Isten bizony nem vitatkozni vagy kotekedni akarok, de miert fogadna el a bank lakcimigazolaskent a SAJAT szamlakivonatat?? Az megvan nekik is. Pont azt akarja igazoltatni, hogy valoban az a cim, ami az o nyilvantartasukban van, nem? Ezert ker pl villanyszamlat, vagy hasonlot.

Egyebkent itt is elofordul neha, hogy ugynevezett 100 pontos azonositast kernek, es akkor lehet mutatni utlevelet, bankkartyat, szamlat akarmit, mindnek megvan a pont erteke, es annyit kell kipakolni az asztalra, hogy meglegyen a szaz. De ez nagyon ritka, foleg valami elveszett fontosabb irat potlasanal fordul elo, vagy ha nincs rendes fenykepes igazolvanyod. Momdjuk nincs utleveled es elhagyod a jogsid. Amikor en elhagytam a jogsimat, akkor siman eleg volt a potlashoz, hogy volt egy MASOLATOM egy kozjegyzo altal hitelesitett masolatrol, ami a vizumhoz kellett egy evvel korabban. Szoval a masolat masolatat masolta le maganak. Meg nyilvan megnezte a pofamat a szamitogepen, 3 perc es kb 15 dollar, uj jogsi a kezben, szevasz.

wuaaa 2016.06.19. 01:14:42

@macamuca [IHUN]: Ha a Brexit nyer, már másnaptól nem lesz minden olyan, mint eddig. A font akkorát fog esni, mint amilyet a 92-es Black Wednesday óta nem látott a világ.

adg 2016.06.19. 01:16:49

@LittleG (uk): legkozelebb nyomtasd ket oldalas szinesben es hajtsd 3 felé, mint a hosszukas boritek. :)

@puhacica: tunderkertben nem kell semmi a szamlanyitashoz utlevelen kivul, se cim, se munkaltato, se semmi, ha nincs, hat nincs, lenyeg, hogy hozza a kedves ugyfel a soksok penzt a bankba. Aztan majd ha lesz cime, akkor elmondja, ha akarja.

Shanarey 2016.06.19. 01:25:26

@fotengelyszimering:

Hmmm netán olvas néha mást is, és akkor kiderülhet hogy a bizonyos angol újságok szerint sem a bevándorlók okozzák az NHS leterheltségét. Az eredeti The Times cikket nem találtam meg, de helyette itt van ez.

www.theguardian.com/politics/2016/jun/17/eu-referendum-the-times-the-sun-brexit

LittleG (uk) 2016.06.19. 01:25:31

@fotengelyszimering: úúú, az a 19p-s Lidl-es "poros fánk", ahogy mi hívjuk (habkönnyű, lekváral töltött, porcukros csoda) szerintem az összes itt kapható fánk közül a legjobb, pedig a Cadbury's két drabos csokisja egy fontért se kutya. Vagy akár a sima vaníliakrémes is nagyón bejön, de egészen más az állaguk, olyan nehezebb. És egyik sem porcukros :)

LittleG (uk) 2016.06.19. 01:32:28

@wuaaa: már esett, a férjem most épp otthon van és elég vacak az árfolyam

LittleG (uk) 2016.06.19. 01:38:47

@adg: jaja :) volt ám nekem számlakivonatom is a másik bankból, de makacs voltam, nekem ne nézzék a pénzügyi helyzetemet, úgyhogy felálltam és kijöttem.

de csak vissza fogok menni, mert azt hiszem csak náluk ingyenes a külföldre utalás, és akarok valahol még egy számlát ilyen luxusdolgokra félretenni. A főszámlámhoz van egy félretevős is, de ahhoz túl könnyű hozzárdéni, ha bejelentkezek az egyikbe, ott a másik is :)

Ismerősöm épp nálunk lakik, próbálunk neki lakcímigazolást intézni, mert munkahelye már can egy ideje. Felraktuk a gázszámlára és kértük, küldjenek ki számlát.

Monták jó. Vártunk, nem küldték. Felmentem az oldalukra és van egy gomb Kérjél papírszámlát, kértem, jött. Elírták a nevét. Nem jó. Betelefonál, még egyszer lebetűz, visszaolvastat, mostmár jó lesz. Jön a számla, írja az én nevemet és hogy "and others" (meg a többiek...)

Felhívom őket, hogy az illetőt nem Othersnek hívják és hogy ezzel sehol nem fogja tudni igazolni magát. Javították, küldik a számlát. Számla nem jön. Kértem megint a weboldalukon. Azóta is várjuk. Ezt másfél hónapja játsszuk.

Szóval, de igenis sokszor nagyon is abszurd a bankhelyzett itt Angliában.

Herr Géza 2016.06.19. 01:46:14

@Mirjam2: "Angliabol azt irtak sokan hogy idopont kellett a bankszamla megnyitasahoz, nem azt hogy altalaban mindenhez idopont kell." Én is erröl beszéltem.
89-ben nekem is elég volt egy sovány útlevél a szlanyitáshoz, a címemet, a munkahelyemet és a havi jövedelmemet bemondásra elhitték, a (munkavállalói) vízumomat (akkor még az is volt :D) meg se nézte az útlevélben, csak a fényképes oldalt másolta le. Rá két hétre megvolt az EC-kártya meg akkor még a csekkfüzet, egy hónap múlva meg jött a levél, hogy rátettek a számlámra egy 2000 DM-es hitelkeretet -nem is kértem-, pedig magyar kiküldött voltam és a fizum/napidíjam otthonról hoztam el minden hónapban kp.-ben. Magyarul : hivatalos, számlára jövö jövedelmem sem volt. Na ez már nem ilyen egyszerü.
Sparkonto nyitás személyesen: na erre is jó az online bank. Ott azt is neten intézed. Mint minden mást.
Félreértés ne essék: nem a "hagyományos bankok" netbankingjára gondolok, hanem a tisztán online/netes bankokra. Pl. IngDiBa, Comdirect, Norisbank, Fidorbank, DKB stb. Egy fillér bankköltséged nincs, ha nem akarsz pl. papír alapú doksikat. Esetleg a külföldi kp. felvétnek van díja, meg van, ahol a hitelesítö mobil TAN-ért kérnek SMS-díjat. Slussz.

adg 2016.06.19. 01:46:44

@LittleG (uk): haha, ez nagyon jo. Majd a kovetkezon az lesz, hogy and friends, vagy Co. :)

Vigyetek puskat, mondd meg az ugyintezonek, hogy most azonnal nyit egy rohadt szamlat es rateszi a penzt, vagy baj lesz. :)

LittleG (uk) 2016.06.19. 01:49:33

@adg: bankrablás fordítva, odaadom a pénzt, vagy lelőllek :))

adg 2016.06.19. 01:50:41

@LittleG (uk): ja igen. Olyan megtakaritasi szamlat kell nyitni, amihez nincs netbank es kartya. Lehetoleg fiokjui se legyen a kozelben.

Vagy megadom az en szamlamat, azon nyugodtan megtakarithatsz, nem banom. :D

LittleG (uk) 2016.06.19. 01:53:16

@adg: lol, azért néha hozzá akarok férni :))

netbank a mindenem, folyton sasolom mi ment ki és mi jött be, még mi várható és mennyi marad hónap végére félretenni

wuaaa 2016.06.19. 02:07:59

@LittleG (uk): Ez még semmi.. lehet még ebből ugyanolyan pofáraesés is, mint a svájcifrankhitel volt Mo.-n, mivel a bérleti díjak csak egy idő után fognak csökkenni, a font értéke viszont már másnaptól. Főleg Londonban, akik minimumot keresnek, nyomorognak és a maradékot küldik haza. Brexit esetén a k.európaiak biztosan nem fognak olyan iramban áramlani oda a következő két évben, mint az elmúlt kettőben. Sőt... akik nem eresztettek ott gyökeret és főleg az apukák, akik család nélkül vannak ott, nagyon mérlegelni fogják, hogy meddig lesz érdemes maradni...

Taxomükke (UK) 2016.06.19. 07:39:32

@wuaaa: Na akkor fogom en atvaltani a hufocskaimat fontra.

Hari Seldon 2 2016.06.19. 08:23:00

Ahol egy terméket magasabb áron tudnak eladni a népeknek. Ott a választék is jobb. A piac jobban működik. Ahol a kereskedőnek csak kicsi margin-ja van, ott nem töri magát a vevőkért. Kisebb és gyengébb a szolgáltatások minősége.

puhacica 2016.06.19. 09:19:05

@adg: azt en se tudom, hogy miert, de egy csomo helyen igy van, hogy ha az altaluk kuldott levellel besetalsz, azt elfogadjak. logikus, nem? :)

puhacica 2016.06.19. 09:19:56

@adg: na jo, de az tunderkert. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.19. 09:21:22

@Mirjam2: Figyelj Mirjam, Pihacicával a Golders Greeni HSBC bankban vagyunk ügyfelek. A világ legocsmányabb ügyfélkezelése zajlik ott a legtetvedékebb ügyintézőkkel. Szégyen a bankra szégyen az országra. BÁRMIT amit ott nem tudunk elintézni márpedig SEMMIT nem tudunk az egy másik HSBC bankfiókban simán elintézik.
...és igen MINDENÉRT időpontot kell kérni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.19. 09:57:41

@Mirjam2:
Mert kúrva nagy macera lenne nekem minden payment company-nál és több mint száz ügynökségnél átíratni a bankszámlaszámomat. Mellesleg ez az egyetlen bankfiók ami vasárnap van nyitva szombat helyett és gondoltam ha szombaton dolgozok akkor vasárnap majd elintézem az ügyeimet. Hát nem.

SzZoole 2016.06.19. 09:58:20

Nekem/nekunk eddig soha nem kellet idopont a bankokban.
2009 December HSBC,bementem,kb.15-20 perc alatt volt passport szamlam.
2010 februar,Barclays bementem 15 perc alatt volt szamlam.
2010 julius a felesegemel mentunk a Barclays bankban15 perc volt szamlara.
2012 korul a gyerekeknek bankszamla az sem volt 15 percnel tobb.
Akar hanyszor be mentunk a bankba ugyet intezni egyetlenegyszersem kellet sor szam.

Amikor Digger es Pussycat ezt meselte nekem nem akartam elhinni,hogy a HSBC igy szivatja oket,mint meglevo ugyfelet.
Az iden valamikor ev elejen Digger kijott ide videkre es egyutt elmentunk a helyi HSBC-be ugyet intezni,ha jol emlekszem az online banking szolgaltatast,az itteni ugyintezo keszsegesen,mosolyogva fogadott minkent es szolgaltak ki.

fotengelyszimering 2016.06.19. 10:11:33

@Shanarey: Ezt speciel azok az emberek mondták nekem, akikkel beszélgettem, pl a szomszéd, kollégák. Nem újságban olvastam. Az egyértelműen lejött, hogy az EU-ból jövő "rengeteg" szúrja a szemüket, nem az Ázsiából, Afrikából, Indiából érkezők.

Nem tudom, mi fog történni a Brexit esetén (kivétel az angol font erős esése), az viszont biztosnak tűnik, hogy Cameron helyett valaki más lesz és az a más nyugodtan megpiszkálhatja a dolgokat. Jelenleg azt mondják, hogy a majd érkezőkre vonatkoznak a szigorítások, majd kiderül.

SzZoole 2016.06.19. 10:28:56

@fotengelyszimering:
" Az angolok fő problémája a migráns dolog, ezért akarják főleg a brexitet. Túl sokan jöttek, jönnek a többi EU-s országokból: Lengyelországból, Spanyolországból, Portugáliából és magyarból is akad. Az angol egészségügy nincs erre felkészítve, az orvosok leterheltek, várólisták vannak. Sokan igényelnek szociális juttatásokat, többet kapnak mint amennyit betesznek a közösbe. Tiszta ehte angolt alig hallani. Vissza akarják kapni az országukat. Érdekes az nem jött elő, hogy a külföldi elveszi a munkát az angol elől.
Felsőfokú végzettség (pl egyetem), min évi 23.000 font, olyan szakmai tudás, amiből hiány van, ezekre az tulajdonságokra van szüksége annak, aki a brexit után maradni akar, ha tényleg bevezetik az angolok nem EU-s országokra vonatkozó munkavállalási szabályt.
Én nem félek, mert ezeknek mind bőven megfelelek, viszont a kitelepültek óriási része nem..."

Nezd,nem tudom miota vagy itt,de en egy kicsit maskep latom ezeket.Az angolok legfobb problemaja nem mi vagyunk!
A legfobb problemajuk a muszlim menekultek.
Amikor Cameron £20 milliot akart forditani a muszlim nok nyelvtanitasara,mert az uzletekben/egeszseg ugyben/hivatalos helyeken megszolalni nem tudtak,ezt rasszista es diszkrimnativ megnyilvanulasnak vettek.
Az en nyelvoraimat senki nem fizette,1 Es felevig en fizettem £25 minden szombaton a nyelvtanarnak.

A GP-ben,korhazakban az indiai idosek ulnek es veszik igenybe a szolgaltatast,akiket a mar itt elo pereputtya hozzatja ide,mert ingyenes a szolgaltatas.

Az uj fo polgarmester,shir khan,bannolni akarja egyes tfl reklamokat,amiket a metron,stationokon vannak elhelyezve.
Izleses bikinis holgy aki a nyarat/holidayt reklamozza.De,ez serti egyesek joizleset.
Soroljam meg?Ezeknek mind utanna tudsz olvasni a neten.
Szoval nem hiszem,hogy mi lennenk azok akik csipik az angol tarsadolom szemet.

puhacica 2016.06.19. 10:43:59

@Mirjam2: azert, mert egyreszt ez van kozel, masreszt pedig azert, mert ha egy adott fiokban gyokerek az ugyintezok, azert ne nekem kelljen mar bankot valtani es szarakodni az ujabb ugyintezessel. mindegyik hsbc fiokban rutinbol, pikkpakk, kotozkodes nelkul intezik az ugyeinket, kiveve ezt. szoval ha normalis ugyintezest akarok a sajat bankomnal, akkor utaznom kell egy masik fiokig.

Herr Géza 2016.06.19. 10:55:00

@Mirjam2: Nem tudom miért nem voltál szimpi nekik. Én egy másik fórumon ajánlottam az egyik általam használt online bankot pont az ingyenessége miatt. Náluk (is) van ilyen ügyfélajánlós program: ha ajánlom valakinek a számlacsomagjukat, akkor az illetö szlanyitása után kapok a banktól 50€ jóváírást. Több ilyen ember nyitott azóta az ajánlásommal náluk, kivétel nélkül mind frissen N.o.-ba érkezö volt minden itteni múlt nélkül és aki bejelentkezett náluk, még egyet sem utasítottak el. Még azt sem, aki tök blindre jött ki, azaz munkahelye sem volt még, csak egy panzióba bejelentett címe.

LittleG (uk) 2016.06.19. 10:56:46

@wuaaa: "mivel a bérleti díjak csak egy idő után fognak csökkenni, a font értéke viszont már másnaptól."

na jó, de a fizetésem nem csökken másnaptól. ha én fontban kapom a fizum, ha esik is az értéke, a fizuból ugyanakkora részt költök majd albérletre..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.19. 11:03:06

@Zoole[uk]:
Ez igaz, az viszont elgondolkodtató hogy egy ügyfél netbanki személyazonosságának helyreállításához csak és kizárólag telefonon van lehetőség. Mert ugyan segítettek udvariasan de más nem történt mint adtak egy számot hogy hívjuk fel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.19. 11:06:05

@LittleG (uk):
Így van. A font árfolyama az export-import kereskedelemben a leglényegesebb.

Herr Géza 2016.06.19. 11:11:19

@Herr Géza: Már csak azért sem értem ezt a "nem is válaszoltak"-kijelentést, mert az online banknál a számlanyitás úgy néz ki, hogy a netes felületen kitöltöd a számlanyitási "nyomtatványt", azt vagy beküldöd online, ök kinyomtatják és visszaküldik általuk aláírva neked (a postás azonosít a szlaszerzödés átadásakor), ezt te aláírod és visszaküldöd, onnantól él a számlád. A rövidebb út: te kinyomtatod a Post Ident nyomtatvánnyal együtt, elviszed a postára, a feladáskor a Post Ident-tel azonosítanak, amint a bank megkapta, postázza a szerzödés egy példányát aláírva vissza, de akkor már él a számlád, a szerzödést már nagyjából a bankkártyáiddal együtt kapod vissza. Kb. egy hét-10 nap így az átfutás, mire megjön minden (kártyák, PIN kódok, TAN-lista, stb.) Szóval ebben az összefüggésben nem értem a "nem is válaszoltak" opciót, mert ha a netes rendszer elfogadta az Antrag-odat, akkor minden oké.
És ne érts félre, nem állítom, hogy nincs olyan, amit mondasz, csak nem értem, hogy neked miért nem ment. Pusztán öszinte kíváncsiság.:)))

wuaaa 2016.06.19. 11:21:41

@Taxomükke (UK): Hát igen... és ilyen esetben nyilván a skótok is ki fogják belátható időn belül használni a helyzetet. Bármennyire is "jó tesz" majd a gyenge font az exportnak, annyira azért nem, hogy pl. a padlóféket dobó építőipar nagyon erős gazdasági hatását ellensúlyozni tudná, az importról nem is beszélve. Majd megint több lesz a Mini az utakon, mint ahogy az volt, anno.

wuaaa 2016.06.19. 11:37:01

@LittleG (uk): Hát persze hogy nem csökken a fizud és ugyanannyit költesz majd lakbérre, sőt idővel kevesebbet, vagy ugyanannyit egy jobb helyen. Csak ez egy kicsit olyan, mint az, aki azt mondja, hogy neki mindegy mennyibe kerül a benzin, mert ő mindig ugyanannyiért tankol. Mert ha elmész majd nyaralni, ami többe fog kerülni X százalékkal, veszel import élelmiszert, ami Y százalékkal fog többe kerülni, ruhát, elektronikát, ami Z százalékkal fog többe kerülni, stb. és összeadod, hogy az X+Y+Z mennyi, akkor az ugyanannyi a fizetésedből kivonod és meglátod hogy mi a helyzet.

Taxomükke (UK) 2016.06.19. 11:46:54

@diggerdriver: Novesszel pajeszt, es sikeresebb leszel a bankodban.

Csak vicc volt!!!

Herr Géza 2016.06.19. 12:17:46

@Mirjam2: Ááá, te nem támadsz, dehogy... Mi köze annak, amit én kérdeztem puhacica kálváriájának a konkrét angol bank egy (!) fiókjának hülyeségéhez?
Nem azt akartam bizonyítani, hogy amit írsz az hülyeség, csak esetleg megfejthettem volna az okát. Mint ahogy írtam is. Meg esetleg adhattam volna tippet is, hogy kerülhessétek el számlavezetési díj/kártyadíj/idöpontkérés/személyes jelenlét stb. problémakört. De ha nem, hát nem.
Tudod, ha valaki azt mondja, hogy az ég márpedig piros, holott én (és sokan mások) kéknek látom, akkor mielött szimplán lehülyézném, én megpróbálom megérteni, hogy ö vajon miért látja pirosnak. Tudom, én vagyok hülye. De igazad van. Ne próbálj meggyözni.
Így marad nekem az, hogy nálad valahogy minden másképp müködik, mint ahogy én azt tapasztaltam. És szerintem nem az én készülékemben van a hiba.

LittleG (uk) 2016.06.19. 12:23:03

@wuaaa: persze, ezt tudom, csak a lakáshelyzetre értettem

fotengelyszimering 2016.06.19. 14:12:41

@Zoole[uk]: Szia! 2.5 éve élek kint és UK nagyon déli részén. Az ismerőseim az EU-s bevándorlókat mondták mint "teher". Látok muszlimokat erre is, de nem érzem soknak őket. Bár lehet, hogy máskor járunk bevásárolni, bringázni, dolgozni. :)

Az ország többi részén uralkodó viszonyokat nem ismerem.

Főgebra 2016.06.19. 14:13:02

@LittleG (uk):

"na jó, de a fizetésem nem csökken másnaptól. ha én fontban kapom a fizum, ha esik is az értéke, a fizuból ugyanakkora részt költök majd albérletre.. "

Pont erre próbált rávilágítani, hogy a költségeid maradnak, ugyanakkor, ha a megtakarításodat átváltod forintra, azok bizony kevesebbet érnek!

LondonFashion 2016.06.19. 14:33:59

@Herr Géza:
@puhacica:
Engedjetek el ezt az ugyet, a sajat lelki beketek erdekeben. Tapasztalatbol beszelek. :)

PannonBoy 2016.06.19. 15:10:24

Azért mindenképpen megy a like a poszírónak a Vlog-okért. Nemcsak mert időt fektetett bele, de elég jól is sikerültek, plusz korábban lem láttam hasonlót képzett embertől. :)

DieNanny CH 2016.06.19. 16:38:17

@adg:

Ausztriában az egyik munkaadó anyuka elfelejtette a pénz- és irattárcáját magával vinni, mikor reggel bement Bécsbe dolgozni. És pont akkor kiürült a tankja. Nem esett kétségbe, bement egy olyan bankba, ahol számlája van, elmondta, hogy pénzt szeretne felvenni, de nincs nála semmilyen irat.
Csupán a nevét kellett egy papírra írnia, azt beszkennelték, leellenőrizték, hogy megegyezik-e a bankban nyilvántartott aláírásával, majd felvehette a pénzt.
Ennyi.
:-)

tsabus UAE 2016.06.19. 17:19:35

Most csináltunk egy számvetést és az alábbi havidíjak jöttek ki (Fontban):
Villany: 30
Gáz: 30
Víz: 10
Council tax: 140
TV: kb.12
Autó biztosítás: 38
Road tax: 2.50
Lakás biztosítás: 15

Mindez vidéki Angliában, kisvárosban (inkább falu). Lehet, kevesebből is meg lehetne úszni, de így is elégedett vagyok...

BéLóg 2016.06.19. 17:48:27

Amit én szeretnék írni és az ÉN benyomásom, Az Egyesült Királyságban MINDEN ugyanannyiba kerül mint például Németországban.
Pontosabban UGYANAZOK a számok az árcédulán.
UK: Angol fontban...
GER: Euróban...
A következtetést mindenki vonja le maga.

BéLóg 2016.06.19. 18:13:08

Bankszámlanyitás nekem már a rencerváltás után, de a hétéves moratóriummal kezdődött a németeknél. Ahogy más is írta, lópikulacintányér, nagyjából egy darab "'takarékbetétkönyv". Se kártya, se szabad felhasználás és én is csak a saját bankomba mehettem....
A következő munkám frankhonba vezérelt, bementem a bankba, megnyitották a számlámat (akkor még ott nem volt kártyadivat hanem csekkfüzet). Kezembe nyomták a csekkfüzetet (leesett az állam), közölték, vagy megtanulok franciául számolni vagy szar lesz. Mert hogy a csekkre írt számokat a kutya se nézi, azaz ha ráírsz egy százast de szöveggel ünmille-t, buktál 900 frankot.
Visszatértem a németekhez, akkor volt ideiglenes munkapapírom ideiglenes lakcímmel, hát egyből dobtam az előző bankot, mentem egy másikhoz, 10 perc múlva megkaptam a számlát, kártyát, ami azóta is köszönettel megvan. Egy időben állandóan módosítgattam a lakcímemet mert mindenhol megfordultam, aztán a moratórium lejárta után ez magyarra változott és azóta is jól megvagyok velük. Ha legközelebb arra járok, majd keresek egy ingyenes számlát, mert ez a mostani 100 EUR egy évre, lusta voltan eddig foglalkozni vele.
Aztán eljutottam a csehekhez is, ott mutogattam hogy van ám nekem N darab számlám, de az nem volt jó, cseh kellett. Elmentem hát egy neten kinézett (ezúttal INGYENES) folyószámla bankba, vittem egy cseh szótárt -- guglitranszlét az okostelefonon -- (kábe egy kukkot :-) beszéltek angolul vagy németül, de még oroszul sem értettek), meg is volt a számla, csipes bankkártya, 100 petákot kell tartani rajta, más feltétel nincs. Eleve hazaküldtem a címzést, ne legyen gond, Azóta csehül tanulok mert alig van angol szolgáltatás, még a netbankjuk is csak a bejelentkezésig angol, utána cseh. De imádok nyelveket tanulni, így legalább rá vagyok utalva.
Az UK angliájában aztán mikor rákérdeztek, megmondtam hogy hány hely (bank) közül választhatnak, röhögcséltek egyet, választottak egyet, aztán azóta is elvagyok mint a befőtt.

Hát ezek az ÉN élményeim.
Utóirat: Közben a munkáltatóm is adott KÉT "visszautasíthatatlan" munkáltatói bankkártyát (a hajam az égnekállt tőle, de ez van), az egyikkel kell minden céges kártyás fizetést intézni (ez a kártya nem ad kp-t és nem is fogadják el mindenhol, talán egyesek kitalálják, melyik lehet), a másikra meg otthonról teszik a zsét, nekik a saját számlám nem volt elég jó... Abból tudok (magyar) kp-t (juttatások, ilyesmi) kivenni. A rendes havi magyar fizetésem persze megy a magyar számlaszámra, amiből az otthoni rezsi és egyebek fizetődnek.
Nehéza Zéle, Tigaz? :-) :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.20. 14:22:42

@M. Péter: Na jó, de ha nem nyitnak, akkor mi mást lehet csinálni?Erre írtam, hogy akkor külföld...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.20. 14:29:15

@Mirjam2: Gratulálok, hogy kiforgatod a szavaimat.Én arról beszéltam, ha angol bank valamiért nem hajlandó (márpedig ti mondjátok, hogy nem hajlandó), akkor megoldanám külföldi számlával.Nyilván nem véglegesen, de addig jó, ameddig mindenképpen kell...Azt hittem, azért ez érthető lesz, de tévedtem, sebaj...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.20. 14:34:11

@adg: Ááá, hagyd, nyilván mi vagyunk a hülyék, hogy egy ilyen piszlicsáré dolognak , mint a banxámla-nyitás, nem szentelünk tíz percnél többet...Nevetséges.

Itt felénk is, akkor még fent a sarkkörnél, bementünk a második nap az első banka az utcán, ott valami idióta ügyintéző nem akarta elfogadni az útlevelünket EU-snak, vagy mi.Átmentünk a szembe bankfiókba egy másik céghez, ott meg megvolt 5 perc alatt.Ennek ennyinek kéne lennie normális helyeken... :D

adg 2016.06.20. 15:18:23

@geegee: hát ez ennyi is, legalabbis civilizalt helyeken. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása